Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

64

description

Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

Transcript of Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

Page 1: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011
Page 2: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011
Page 3: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011
Page 4: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤ. 79

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Διμηνιαία Έκδοσητης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Θεμιστοκλέους 4, 106 78 Αθήνατηλ: 210 3814735, 210 3338759e-mail: [email protected]

www.pesede.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

ΕΚΔΟΤΗΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ 3ΤΗΛ.: 210 6008530 - FAX: 210 6006981

E-MAIL : [email protected]

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ Κωνσταντίνος Σαββίδης,

πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Νίκος ΠέρπεραςΒάσω Χαραλαμπίδου

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΙ. Γαλενιανός

Τ. ΓακίδηςΧ. Κυριακίδης

ART DIRECTORΈφη Μαρκοπούλου

Πληκτρολογείστε www.pesede.gr

και απλοποιήστε τη ζωή σας!

Νέα, δραστηριότητες, νομικά και φορολογικά θέματα άμεσα και έγκυρα, από το χώρο εργασίας, ότι ώρα επιθυμείτε.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 4

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 8

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 20

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ 26

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 32

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ 36

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 38

ΒΗΜΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ 42

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 44

NEA ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ 45

Ο ΤΥΠΟΣ ΕΓΡΑΨΕ 46

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ 56

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ 60

2 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 5: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

Αδιέξοδη πολιτικήΣτο προηγούμενο τεύχος σ’ αυτήν την ίδια στήλη επισημαίναμε πως η νέα κυβέρνη-ση δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα ίδια λάθη της προηγούμενης. Ότι πρέπει να ξεπε-ράσει τις οποιεσδήποτε δεσμεύσεις, τεχνικές, οικονομικές, πολιτικές και άλλες αναστο-λές και να σκεφτεί σοβαρά πως τα Δημόσια Έργα, ιδιαίτερα τα μικρά και μεσαία, αποτε-λούν αναπτυξιακή παραγωγική διαδικασία, που δίνει δουλειά σε εκατοντάδες συναφή επαγγέλματα, που τονώνει τις τοπικές αγορές, που αυξάνει την απασχόληση, που οδη-γεί στην κοινωνική συνοχή. Δυστυχώς, όλα αυτά φαίνεται πως τα διάβασε μόνο η …βρετανική κυβέρνηση, η οποία εξήγγειλε ένα πρόγραμμα Δημοσίων Έργων ύψους 35 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία!

Η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει την αδιέξοδη φοροεισπρακτική πολιτική και ανα-λαμβάνει πρωτοβουλίες που οδηγούν τον κατασκευαστικό κλάδο σε απόγνωση και την κοινωνία στην εξαθλίωση. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

Παρά τις υποσχέσεις των συναρμόδιων υπουργών η άτυπη στάση πληρωμών συνε-χίζεται και οι εργολήπτες παραμένουν απλήρωτοι από έργα εκατοντάδων εκατομμυ-ρίων ευρώ που έχουν εκτελέσει. Το ήδη συρρικνωμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, για το 2012, με βάση τον Κρατικό Προϋπολογισμό που υπερψηφίστηκε, που σημαίνει λιγότερα νέα έργα. Τα συνολικά κονδύλια που θα διατεθούν από το ΠΔΕ προϋπολογίζονται σε 7,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,6% του ΑΕΠ. Είναι όμως συζητήσιμο αν και αυτές οι δαπάνες θα πραγματοποιηθούν, καθώς και για το 2011 για το ΠΔΕ είχαν προϋπολογισθεί αρχικά κονδύλια ύψους 8,5 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό στη συνέ-χεια μειώθηκε στα 7,55 δισ. ευρώ, για να καταλήξει στα 6,890 δισ. ευρώ, δηλαδή, συ-νολικά μειωμένο κατά 1.610 εκ. ευρώ.Το ΕΣΠΑ καθυστερεί τραγικά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Αυστριακός Επίτρο-πος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επειδή έχουμε περισσότερα από 1.000 έργα τα οποία από την περίοδο 2000 – 2006 (δηλαδή το Γ΄ Κ.Π.Σ.) δεν έχουν ολοκλη-ρωθεί ακόμη. Όπως είπε, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, αν τα έργα αυτά δεν ολοκληρωθούν είτε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, είτε μέχρι το Μάρτιο του 2013, τότε θα ζητηθεί να επιστραφούν 3,5 δισ. ευρώ τα οποία έχουν εισπραχθεί για τα έργα αυτά που έχουν «κολλήσει»!Το πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ”, που προβλεπόταν στο νόμο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και απευ-θύνεται τόσο στους δήμους όσο και στις περιφέρειες σε αντικατάσταση του «Θησέα», βρίσκεται ακόμη στις …διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή δρομολογείται η αμαρτω-λή αυτεπιστασία στους δήμους, που προσφέρει ημερομίσθιο 25 ευρώ και στην πραγ-ματικότητα το μόνο που πετυχαίνει είναι η κατασπατάληση πολύτιμων δημόσιων πό-ρων, που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία με την κατα-σκευή πολλών Δημοσίων Έργων με τον κλασσικό τρόπο.

Αυτή η αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή πολιτική που ακολουθείται οδηγεί ήδη με μα-θηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία ολοένα και περισσότερες εργοληπτικές επιχειρή-σεις και έναν ολόκληρο παραγωγικό κλάδο στην απόγνωση. Και ακόμη χειρότερα: Πρόκειται πλέον για μια «εγκληματική» πολιτική, αφού η ανεργία επίσημα έχει σκαρ-φαλώσει στο 18,2%, δηλαδή κάθε μέρα προστίθενται 7.000 άνεργοι, που όχι μόνο ει-σφορές στα ταμεία και φόρους δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά ούτε τις στοιχειώ-δεις ανάγκες τους να καλύψουν.

Έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα, να στα-ματήσει να σκέφτεται μόνο τα ελλείμματα και την ικανοποίηση των στόχων των δα-νειστών μας – που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να καλυφθούν με τη λανθασμένη πο-λιτική που ακολουθείται, που μοιάζει με το πιθάρι των Δαναϊδων, όπως η ίδια η πρά-ξη απέδειξε περίτρανα - και να στραφεί σε μέτρα που οδηγούν στην ανάπτυξη. Σήμε-ρα είναι ήδη αργά. Αύριο δεν θα υπάρχει πλέον καμιά ελπίδα, ούτε για τη χώρα, ούτε για τους ανθρώπους της.

ΑΙΧΜΗΡΑΜέλη του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΣΣαββίδης Κωνσταντίνος (Αθήνα)

Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΜεσοχωρίτης Ορέστης (Θεσσαλονίκη)

Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΔιάκος Νικόλαος (Ηλεία) ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπαρμπούτης Γεώργιος (Καρδίτσα)ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΚαλτσάς Νικόλαος (Φθιώτιδα)

ΤΑΜΙΑΣΓεωργουλόπουλος Γεώργιος

(Μεσσηνία)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙΑμπατζής Ιωάννης (Ξάνθη)Αυγέρης Στέργιος (Σέρρες)

Βασιλείου Μεταξάς (Ημαθία)Γάγαλης Γεώργιος (Θεσσαλονίκη),

Ζαχαράκη Μαρίνα (Αθήνα)Καπάζογλου Χρήστος (Αθήνα)

Καραγιώργης Νικόλαος (Χαλκιδική)Κατσούλας Κωνσταντίνος (Αθήνα)Κλαπαδάκης Εμμανουήλ (Αθήνα)Κωστούλας Ιωάννης (Ιωάννινα)Λιάκος Πολυδεύκης (Κοζάνη)

Μητσόπουλος Βασίλειος (Λάρισα)Μπουζιάκας Δημήτριος (Αθήνα)Ορφανίδης Δημήτριος (Καβάλα)Παναγόπουλος Φώτιος (Λέσβος)Παππάς Κωνσταντίνος (Αγρίνιο)Ποβάσκη Ριχάρδος (Ηράκλειο)Ρούλιος Αντώνιος (Ρέθυμνο)

Τζήκας Γεώργιος (Θεσσαλονίκη)

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣαββίδης Κωνσταντίνος Μεσοχωρίτης Ορέστης

Διάκος Νικόλαος Μπαρμπούτης Γεώργιος

Καλτσάς ΝικόλαοςΟρφανίδης Δημήτριος

Ρούλιος Αντώνιος

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΤζατζάνης Ευστράτιος (Χανιά),

Παντελίδης Νικόλαος (Λάρισα), Γιαννέλης Σταύρος (Καστοριά)

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝάρης Αστέριος (Λάρισα)

Παππάς Αθανάσιος (Καβάλα)Μαργαρίτης Κωνσταντίνος (Αθήνα)

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 3

Page 6: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣΠΔΕ: Κάθε πέρσι και καλύτερα…

Το ήδη συρρικνωμένο Πρόγραμμα Δημοσί-ων Επενδύσεων, συρρικνώνεται ακόμη πε-ρισσότερο, για το 2012, με βάση τον Κρατικό Προϋπολογισμό που υπερψηφίστηκε, γεγο-νός που διαιωνίζει την καταστροφική πορεία του κλάδου των κατασκευών και των εκατο-ντάδων συναφών επαγγελμάτων και αναδει-κνύει την απουσία και από τη σημερινή τρι-κομματική κυβέρνηση οποιουδήποτε οράμα-τος και προσπάθειας για διέξοδο από την κρί-ση μέσω της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά κονδύλια που θα διατεθούν από το ΠΔΕ το 2011 προϋπολογίζονται σε 7,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,6% του ΑΕΠ. Είναι όμως συζητήσιμο αν και αυτές οι δαπάνες θα πραγματοποιηθούν, καθώς και για το 2011 για το ΠΔΕ είχαν προϋπολογισθεί αρχικά κονδύλια ύψους 8,5 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό στη συνέχεια μειώθηκε στα 7,55 δισ. ευρώ, για να καταλήξει στα 6,890 δισ. ευρώ, δηλαδή, συνολικά μειωμέ-νο κατά 1.610 εκ. ευρώ. Ωστόσο οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στο ενδεκάμηνο Ιανουαρί-ου-Νοεμβρίου 2011 έφτασαν μόλις στα 4.287 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως τον τελευταίο μήνα του έτους, τον Δεκέμβριο, οι πληρωμές θα έπρεπε να φτάσουν στα 2,6 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί η υλοποίηση του συρρικνωμένου ΠΔΕ των 6.890 εκατ. ευρώ, γεγονός που θεωρείται από όλους τους ειδικούς πρακτικά αδύνατο.Τελικά οι αριθμοί δείχνουν ότι δυστυχώς πάμε «κάθε πέρσι και κα-λύτερα»…

…Κι όμως η συνταγή είναι γνωστήΚι όλα αυτά την ώρα που άλλες χώρες για το ξεπέρασμα της κρί-σης και για πετύχουν την οικονομική ανάκαμψη στρέφονται στα Δη-μόσια Έργα. Απτό παράδειγμα η βρετανική κυβέρνηση που παρου-σίασε πρόσφατα ένα πρόγραμμα μεγάλων έργων, ύψους 35 δισε-κατομμυρίων ευρώ, καθώς η επιβράδυνση που καταγράφεται στη βρετανική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική. Μιλώντας στο κοινοβούλιο για την κατάσταση της οικονομίας, ο υπουργός Οι-κονομικών Τζορτζ Όσμπορν κατέστησε την κατασκευή νέων υπο-δομών κεντρικό στοιχείο ενός σχεδίου που έχει ως στόχο να μετρι-άσει τις επιπτώσεις από την κρίση στην ευρωζώνη.Για να στηρίξει την οικονομία, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεν-δύσει σε έργα υποδομής, όπως οδικούς άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές, αεροδρόμια, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και επίσης να δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας.Ο Όσμπορν είπε ότι το πρόγραμμα θα στοιχίσει τουλάχιστον 30 δισε-

κατομμύρια λίρες (35 δισ. ευρώ) μέσα στην επόμενη δεκαετία. Κατά τα δύο τρίτα του θα χρηματοδοτηθεί από τα συνταξιοδοτικά ταμεία που αναζητούν σίγουρες επενδύσεις και έχουν υπογράψει σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση.Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ασφα-λειών ύψους 20-40 δισεκατομμυρίων λιρών, που θα επιτρέπει στις μι-κρομεσαίες επιχειρήσεις να δανείζονται με προνομιακά επιτόκια.Την ώρα λοιπόν που η συνταγή είναι γνωστή, στην Ελλάδα οι κυ-βερνώντες περί άλλων τυρβάζουν ως μαθητευόμενοι μάγοι…

ΕΣΠΑ: Κίνδυνος επιστροφής κονδυλίων Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για σημαντική επιτάχυνση του ΕΣΠΑ που έχει οδηγήσει την απορρόφηση στο 27% του Προγράμματος, ενώ πρόσθεσε πως οι εντά-ξεις 1.852 νέων έργων ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ και οι ενεργές συμ-βάσεις φθάνουν πλέον τα 8,2 δισ. ευρώ.Ωστόσο την επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, μπορεί να ζητήσει η Κομισιόν, καθώς τα 1.000 έργα του Γ’ Kοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για τα οποία έχουν διατεθεί, παραμένουν ανεκτέλε-στα! Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, μιλώντας στη διάσκεψη των προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, όταν επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα, ήταν σαφής: Αναφέρθηκε σε περισσότερα από 1.000 έργα της προγραμ-ματικής περιόδου 2000-2006 που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 ή τον Μάρτιο του 2013, διότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΕ.Αναφερόμενος σε 180 έργα που αποτελούν την αιχμή του ΕΣΠΑ, επεσή-μανε πως έχουν ολοκληρωθεί από αυτά μόλις εννέα, συνολικού προϋ-πολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ. Υπογράμμισε μάλιστα, πως από την ολοκλήρωση των 180 έργων μπορούν να δημιουργηθούν στην Ελ-λάδα έως και 180.000 νέες θέσεις εργασίας.Ο Κοινοτικός Επίτροπος ενημέρωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινο-βούλιο ενέκρινε εισήγηση της Κομισιόν που προβλέπει την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα σε ποσοστό 95% από 85%, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 19 Δεκεμβρίου 2011, και ση-μαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ, συνο-λικού κόστους 20 δισ. ευρώ, που έχουν κολλήσει εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Από τη μια, βέβαια αυτό σημαίνει ότι τα έργα μπορούν να προχωρήσουν με μειωμένη συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία εξαιτίας των δημοσιονο-μικών προβλημάτων δεν μπορεί να διαθέσει τα ποσά που είχαν αρχικώς προβλεφθεί. Από την άλλη, όμως, επειδή το συνολικό ποσό που θα δώ-σει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΕΣΠΑ δεν αυξάνεται, πρέπει να πούμε ότι έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,8 δισ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στα προγράμματα θα ματαιωθούν

ΣΠΙΘΕΣ• Η κρίση στον κλάδο της κα-τασκευής, έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα στις μικρές και μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες, οι οποί-ες πλέον βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, καθώς αντιμετωπί-ζουν την απόλυτη , γενική παρά-λυση της κρατικής μηχανής και την επενδυτική απραξία στα ιδι-

ωτικά έργα. «Οι επιχειρηματίες κάθονται και περιμένουν να πέ-σει ο πέλεκυς της τελικής κατα-στροφής στα κεφάλια τους», τό-νισε στη Voria.gr o μηχανικός Γιώργος Γάγαλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημο-σίων Έργων & Τεχνικών Επιχει-ρήσεων Θεσσαλονίκης & Κ. Μα-κεδονίας.• Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το έργο «Παράκαμψη Μακρα-

κώμης» του οδικού άξονα Λαμία - Καρπενήσι και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών θα γί-νει στις 6 Μαρτίου 2012. Το έργο έχει μήκος 9,5 χλμ., προϋπολο-γισμό κατασκευής 26.500.000 ευρώ (μαζί με τις απαλλοτρι-ώσεις, τους Οργανισμούς Κοι-νής Ωφέλειας, η συνολική δα-πάνη ανέρχεται στα 30.600.000 ευρώ) και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

• Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Αθή-νας- Θεσσαλονίκης. Μέσα στον Ια-νουάριο θα δημοπρατηθεί η τελευ-ταία εργολαβία που θα ολοκληρώ-σει το έργο, όπως ανέφερε ο πρόε-δρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε., Γιάννης Πετρό-πουλος, κατά την ακρόαση του στη Βουλή για τον επαναδιορισμό του.

4 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 7: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

Σε ιστορικά χαμηλά οι κατασκευές Έλλειψη ρευστού... στάση κατασκευών. Αυτό είναι το κύριο συμπέρα-σμα του τελευταίου δελτίου οικονομικής συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδας το οποίο αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος του στη δραματική εικόνα τόσο στις κατασκευές όσο και στην οικοδομή.Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Νοέμβριο το πρόγραμμα εργασιών προς εκτέλεση στον τομέα των κατοικιών είναι -99, με βάση τις σταθμισμέ-νες θετικές και αρνητικές απαντήσεις που έδωσαν οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο. Είναι νούμερο - ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε η κρίση και δείχνει ότι στο χώρο της κατασκευής κατοικιών δεν κτίζεται απολύτως τίποτε. Άλλωστε, με το απόθεμα των απούλητων σπιτιών να προσεγ-γίζει τις 200.000, οι εργολάβοι οικοδομών δεν διανοούνται να προχω-ρήσουν σε νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με την ΤτΕ και με στοιχεία του ΙΟΒΕ, στο σύνολο των κα-τασκευών η πτώση στις εργασίες προς εκτέλεση είναι στο -90, για τα άλλα κτίρια στο -87 και για τα δημόσια έργα στο -92, γεγονός που απο-τυπώνει τη μεγάλη κρίση στον κλάδο συνολικότερα. Αναφορικά με τους εξασφαλισμένους μήνες εργασίας στον κλάδο της κατοικίας, το Νοέμβριο ήταν μόλις 3, όταν τον Ιανουάριο 2011 ήταν στους 7,5 μήνες. Στο σύνολο των κατασκευών είναι 7,3 μήνες, στα άλλα κτίρια στους 5 μήνες και στα δημόσια έργα στους 10,4 μήνες.Τέλος, αναφορικά με τις τιμές των κατοικιών, στο τρίτο τρίμηνο του έτους η πτώση στην Αθήνα ήταν - 4,3%, στη Θεσσαλονίκη μεγαλύτε-ρη, στο -6,7% στις άλλες πόλεις -3,5% και στην υπόλοιπη επαρχία στο -3,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Ακριβότερα πάντως τα οικοδομικά υλικάΑύξηση 1,7% σημείωσαν τον Οκτώβριο φέτος οι τιμές των οικοδο-μικών υλικών. Όπως κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ-ΣΤΑΤ), οι κυριότερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν στο πετρέλαιο κίνη-σης- Diesel (12,7%), στους χάλκινους αγωγούς (10,3%), στους σω-λήνες χαλκού (8,1%), στα τούβλα (5,8%), στους πλαστικούς σωλή-νες (5,1%), στους πλαστικούς- συνθετικούς- ινοτσιμέντου σωλήνες (4,9%), στον σίδηρο οπλισμού (3,7%), στην ξυλεία οικοδομών (2,8%), στην ηλεκτρική ενέργεια (2,8%), στις τσιμεντόπλακες (2,4%), στο πλα-στικό- ακρυλικό νερού (1,7%), στα ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοι-μου σκυροδέματος (1,5%), στα παρκέτα (0,5%), στα κουφώματα αλου-μινίου (0,4%) και στο έτοιμο σκυρόδεμα (0,3%).

• Νέα μείωση 14% σημειώθηκε στον όγκο της ιδιωτικής οικοδο-μικής δραστηριότητας τον Ιούλιο εφέτος, με αποτέλεσμα στο τέλος του επταμήνου η πτώση του οικο-δομικού όγκου να είναι «κάθετη» και να ανέρχεται σε 39,4%, επιτεί-νοντας τα προβλήματα στους δε-κάδες κλάδους που απασχολού-νται στην οικοδομή.• Λύση μέσω Ευρωπαϊκής Τρά-πεζας Επενδύσεων για τα «πα-

γωμένα» εδώ και 1,5 χρόνο οδι-κά έργα παραχώρησης, αναζητά η νέα κυβέρνηση, ενώ σύντομα αναμένεται να λυθεί το πρόβλη-μα με τη Siemens και να ανάψει το «πράσινο φως» για την πα-ράδοση των επτά σταθμών του μετρό. Τα δύο θέματα απασχό-λησαν το Υπουργικό Συμβού-λιο, όπου αποφασίστηκε ο αντι-πρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βε-

νιζέλος να συντονίσει τις κυβερ-νητικές προσπάθειες για την επί-λυση των δύο ζητημάτων.• Αύξηση του ποσοστού ημιυ-παίθριων χώρων και του ανώτα-του ύψους κτιρίων αλλά μείωση του συντελεστή δόμησης για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, προβλέ-πει μεταξύ άλλων ο νέος, υπό δι-αμόρφωση, Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) που προω-θεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στις δρομολογούμενες αλλαγές περιλαμβάνονται ακόμα οικονο-μικά και φορολογικά κίνητρα για «αποσύρσεις» κτιρίων όταν αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προς δημόσια χρήση, ενώ προω-θείται πριμοδότηση αύξησης του συντελεστή δόμησης οικοπέδων, με την προϋπόθεση ότι θα αποδί-δεται στην πόλη χώρος «αυξημέ-νου πρασίνου».

Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στις γυψοσανίδες (2,6%), στους μηχανισμούς γκαραζόπορτας (1,3%), στα ανοξείδωτα κι-γκλιδώματα (0,5%), στα εντοιχισμένα ντουλάπια (0,4%) και στις γκαρα-ζόπορτες (0,3%).Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών σημείωσε αύξηση 1,7% τον Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτω-βρίου 2010, έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύ-γκριση των δεικτών του 2010 προς το 2009.Ο γενικός δείκτης, τον Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2011, σημείωσε μείωση 0,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2010.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 5

Page 8: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣΗλεκτρονικά οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότηταςΜέσω διαδικτύου θα χορηγούνται από τις 10 Ιανουαρίου 2012 οι βεβαιώ-σεις ασφαλιστικής ενημερότητας του ΙΚΑ με παράλληλη δυνατότητα επι-βεβαίωσης της εγκυρότητάς τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. Φ. 11321/25754/1695/15-12-2011 απόφαση του υπουργού Ερ-γασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.Από την ίδια ημερομηνία καταργείται η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλι-στικής ενημερότητας μέσω fax. Η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστι-κά μέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία που τί-θεται σε εφαρμογή.Εναλλακτικά οι συναλλασσόμενοι είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται:– Μέσω των υπηρεσιών εσόδων των υποκαταστημάτων και παραρτη-μάτων του Ιδρύματος.– Μέσω διαδικτύου από πιστοποιημένους φορείς (δημόσιες υπηρεσί-ες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, τραπεζικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι κ.λπ.) και απο-γεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσί-ες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.Με τη νέα υπηρεσία παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους φο-ρείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, από τον διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Δυτική Ελλάδα: 110 νέα έργα στο ΕΣΠΑEκατόν δέκα νέα έργα, ύψους 170 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν μέσα στο 2011 στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Μεταξύ αυτών η ανακατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας «Aγιος Ανδρέας» και η προμήθεια ιατρικού και νο-σοκομειακού εξοπλισμού, το νέο Νοσοκομείο Αγρινίου και η εκ βάθρων αναβάθμιση του λιμανιού στο Κατάκολο Ηλείας, καθώς και το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων. Τα ανωτέρω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο περι-φερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στο πλαίσιο ενημε-ρωτικής εκδήλωσης για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.«Μέσα στη χρονιά που φεύγει το ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα μπήκε σε εξαι-ρετικά γρήγορους ρυθμούς νέων εντάξεων και απορροφήσεων πόρων με βασικό στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ που προορίζεται για την κά-λυψη αναπτυξιακών αναγκών της Περιφέρειας», υποστήριξε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης. Αναφερόμενος αναλυτικά στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Κατσιφάρας δήλωσε πως «το 2011 οι προσκλήσεις ανήλθαν στα 385,4 εκατ. ευρώ, οι εντάξεις έφτασαν στα 360,2 εκατ. ευρώ, τα έργα για τα οποία υπογράφτηκαν συμβάσεις έφτασαν στα 129,6 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ». Σημείωσε, δε, πως από το 2010 στο 2011 καταγράφηκε αύξηση των εκταμιεύσεων που ξε-περνά το 95%. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επισήμανε πως «μέσα στο σκηνι-κό αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης και κάτω από τεράστιες δυσκολί-ες, εμείς δίνουμε τη δική μας μάχη για ανάπτυξη μέσα από την αναδιάρ-

θρωση του παραγωγικού μας μοντέλου και η διαχείριση του ΕΣΠΑ είναι το κρίσιμο μέγεθος. Από την ικανότητά μας να απορροφήσουμε το σύνο-λο των πόρων που μας διατίθενται σε έργα με συμπληρωματικότητα και λειτουργικό χαρακτήρα, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η πορεία της Δυτικής Ελλάδας».Ας το ελπίσουμε…

Εξαγγελίες έργων για την ΚρήτηΤη διάθεση του ποσού των 55 εκατομμυρίων ευρώ για αποπληρωμές ερ-γολαβιών, που αφορούν έργα που εκτελέστηκαν στην Κρήτη την τελευ-ταία διετία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.Μιλώντας σε εκδήλωση στα Χανιά στις 21 Δεκεμβρίου 2011, τόνισε ότι στό-χος της περιφέρειας για το 2012 είναι να ξεπεράσει για έργα απορροφήσεις κονδυλίων 120 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Όπως επίσης έκανε γνωστό, το 2012 προγραμματί-ζονται για την ενδοχώρα της Κρήτης περισσότερα από 250 έργα.Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι υπηρεσίες όλων των περιφερειακών ενοτήτων ώστε να ετοιμαστούν οι μελέτες και να αρχίσει το πρώτο δίμηνο του 2012 η δημοπράτηση έργων για την οδική ασφάλεια της ενδοχώρας του νησιού. Συνολικά θα διατεθούν για το σκο-πό αυτό 35 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Αρναουτάκης έκανε ακόμα γνωστό ότι μέσα στον Ιανουάριο θα αρχί-σουν οι εργασίες για βελτίωση της ασφάλτου σε μήκος 5 χιλιομέτρων του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης. Προτεραιότητα θα δοθεί στα χαρακτηρι-σμένα ως επικίνδυνα σημεία, ειδικά στην περιοχή του Φόδελε Ηρακλεί-ου. Παράλληλα θα γίνουν βελτιώσεις στη σήμανση, τον καθαρισμό και τον φωτισμό του βόρειου οδικού άξονα.Αναφερόμενος σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος τόνισε ότι στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να ολοκληρωθούν όλα τα έργα βιολογικών καθαρισμών καθώς και τα έργα που αφορούν τη διαχείριση των απορ-ριμμάτων.Όπως μάλιστα είπε μέσα στον Ιανουάριο το περιφερειακό συμβούλιο θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για την τροποποίηση του περιφερειακού σχε-διασμού.

6 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 9: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

Με ΣΔΙΤ η διαχείριση απορριμμάτων στην ΠελοπόννησοYπογράφηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτι-κού Τομέα η υπαγωγή του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμά-των της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις διατάξεις του νόμου ΣΔΙΤ. Η διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Yπουργείου Ανάπτυξης, θα ξεκινήσει άμεσα και θα επιτρέπει όλες τις δόκιμες τεχνολογίες οι οποίες καλύπτουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με πλήρη δι-αφάνεια και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκεται σε διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ το έργο του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και προετοιμάζονται και επόμενα έργα στις περιφέρειες.Στην διυπουργική συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσο-χοΐδης, Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, Περιβάλλοντος και Ενέργει-ας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, Υποδομών Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Εσωτερικών Πάρης Κουκουλόπουλος και Ανάπτυξης Θάνος Μωραϊτης.

Προωθείται συμψηφισμός χρεών με το ΔημόσιοΈνα νέο σύστημα με αντικειμενικά κριτήρια... επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να «στεγανοποιήσει» το καθεστώς επιστρο-φών φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ενώ παράλληλα προ-ωθεί «αυτοματοποιημένο» συμψηφισμό για χρέη από και προς το Δημό-σιο, όπως έγραψε η εφημερίδα «Έθνος» στις 23 -12-2011. Το σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2012, μεταξύ των άλλων προβλέπει ηλεκτρονικές λίστες προτεραιότητας για τις επιστροφές βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης από τον δικαιούχο, διαφορετική λίστα για τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά το παρελθόν έχουν υποπέσει σε φο-ρολογικές παραβάσεις, αυτόματο συμψηφισμό των χρεών του οφειλέ-τη με επιστροφές φόρων και συσχετισμό των επιστροφών με την πορεία των φορολογικών εσόδων.Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Εφορία θα προβαίνει στον αυτόμα-

το συμψηφισμό των χρεών του οφειλέ-τη με επιστροφές φό-ρων χωρίς να απαι-τείται αίτηση από τον υπόχρεο. Επιπλέον εξετάζεται και το εν-δεχόμενο ο συμψη-φισμός των επιστρο-φών φόρου να γίνε-ται όχι μόνο με τις ληξιπρόθε-σμες οφειλές των δικαιούχων προς τις εφορίες και τα τελωνεία, αλλά και προς άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στις περιπτώσεις αυτές, πάντως, θα απαιτείται απόφαση του αρ-μόδιου υπουργού. Ο επιστροφές θα συσχετίζονται με το είδος του φόρου και θα ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων. Για παράδειγμα, εάν οι εισπράξεις ΦΠΑ εί-ναι αυξημένες, αυτόματα θα αυξάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ.

ΑΤΖΕΝΤΑΑΘΗΝΑ 1 Φεβρουαρίου 2012. Εκδήλωση με θέμα «Η ολοκληρωμένη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων ως μοχλός κοινωνικής ανά-πτυξης». Την οργανώνει: Το ΤΕΕ. Χώρος διεξαγωγής: ξε-νοδοχείο ELECTRA PALACE (N. Νικοδήμου 18-20). Πλη-ροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού έργου του ΤΕΕ, τηλ. 210 3291335, ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

ΑΘΗΝΑ 3 & 4 Φεβρουαρίου 2012.4ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο Μετρολογίας. Το διοργανώ-νουν: Η Ελληνική Ένωση Εργαστηρίων - HellasLab και η Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών (ΣΑΤΜ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Χώρος διεξαγω-γής: Κτίρια της ΣΑΤΜ, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου στην Αθήνα. Πληροφορίες: Στην ιστοσελίδα του συνεδρί-ου: www.metrologia2012.gr. Στη ΣΑΤΜ – ΕΜΠ:τηλ: +30 210 7723802, +30 210 7722696. Στην HellasLab: τηλ: +30 210 7233140.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ από 16 έως 19 Φεβρουαρίου 2012.29η Διεθνής έκθεση δομικών υλικών, μονωτικών, κου-φωμάτων, ειδών υγιεινής, προκατασκευών & τεχνολογί-ας, ΙNFACOMA. Παράλληλα με 29η Infacoma, θα διεξαχθεί η 36η Διεθνής Έκθεση Μαρμάρου-Πετρωμάτων-Ορυκτών –Μηχανημάτων & Εξοπλισμού «Marnin Stone», και η 4η Διεθνής Έκθεση Ανανεώσιμων και Συμβατικών Πη-γών, Εξοικονόμησης Ενέργειας και Τεχνολογίας «Energy Tech». Τόπος διεξαγωγής: Διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΑΘΗΝΑ από 15 έως 18 Μαρτίου 2012. 6η Διεθνής Έκθεση METEC – Μηχανημάτων Έργων. Τόπος Διεξαγωγής: Εκθεσιακός χώρος «Metropolitan Expo» που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του διεθνούς αερο-δρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πληροφορίες: T EXPO Λεωφόρος Πεντέλης 3 & Πηλέως,Βριλήσσια T.K. 15235, Aθήνα, Τηλ: 210 6857046, Fax: 210 6894336.

Page 10: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Η συρρίκνωση του κλάδου των εργοληπτών δημοσίων έργων είναι δυστυχώς προδιαγε-γραμμένη, αν δεν υπάρξει αντίδραση εκ των έσω. Οι εργολήπτες πρέπει να βρουν άλλες δι-εξόδους, άλλες μορφές κατασκευών, πέραν των κλασσικών, και ενδεχομένως δουλειέςεκτός Ελλάδας ή άλλους τρόπους χρηματοδό-τησης των αναγκαίων έργων στην Ελλάδα.Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργολη-πτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) Κωνστα-ντίνος Σαββίδης, ανοίγοντας τις εργασίες της 14ης Διάσκεψης των προεδρείων και Δ.Σ. των Συνδέσμων της ΠΕΣΕΔΕ, που πραγματοποι-ήθηκε στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Δράμας, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2011, με θέμα «Μικρομεσαίοι Ε.Δ.Ε.- Ζοφερό Μέλλον- Αναζήτηση Διεξόδου».Στην διάσκεψη όλοι σχεδόν οι μετέχοντες εξέ-φρασαν τη αγωνία τους για το μέλλον, το οποίοχαρακτήρισαν δυσοίωνο, ενώ πολλοί τόνισαν ότι χάνεται η μικρομεσαία τάξη και ως εκ τού-του χρειάζεται πάλη και αγώνας για την επιβί-ωση του κλάδου. Επίσης εκφράστηκε η αγω-νία των παρισταμένων τόσο για την επαπει-λούμενη αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, όσο και για τον κίνδυνο να χαθούν τα αποθε-

ματικά του Ταμείου. Αποφασίστηκε οι εργολή-πτες δημοσίων έργων να συμμετέχουν στην απεργία της Τετάρτης, 14 Δεκεμβρίου 2011, και στις κινητοποιήσεις που κήρυξε το ΤΕΕ.«Η Συνδιάσκεψή μας διεξάγεται μέσα σε ένα συνεχιζόμενο ζοφερό οικονομικό κλίμα που μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να εμπνεύσει», τό-νισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕΚωνσταντίνος Σαββίδης, ο οποίος προεδρεύ-ει και της Συντονιστικής Επιτροπής όλων τωνεργοληπτικών οργανώσεων. Και πρόσθεσε ότι: «Βιώνουμε το χειρότερο επαγγελματικό περιβάλλον των τελευταίων ετών. Το 2011 άρ-χισε και τελειώνει με χειρότερες προϋποθέ-σεις από ότι το 2010 (οφειλές, μείωση χρημα-τοδοτικών προγραμμάτων, ΕΣΠΑ κλπ). Η συρ-ρίκνωση του Π.Δ.Ε. σε συνδυασμό με το τσου-νάμι της κρίσης δεν επιτρέπει καμία αισιοδο-ξία. Η συσπείρωση όλων μας στην ΠΕΣΕΔΕ τον μοναδικό συνδικαλιστικό φορέα των μι-κρομεσαίων Εργοληπτικών Επιχειρήσεωντης Περιφέρειας είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική ανάγκη.Ο κλάδος μας διανύει και αυτός τις χειρότερες μέρες των τελευταίων δεκαετιών. Η κατάσταση, στην κυριολεξία, είναι τραγική, καθώς: Συνεχί-ζεται η μείωση του αριθμού των δημοπρατού-

μενων έργων. Παρατηρείται αυξανόμενος ρυθ-μός διαγραφής εταιρειών από το Μητρώο Ερ-γοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ), ενώ πα-ράλληλα έχουμε εντυπωσιακή αύξηση των συ-νολικών υποχρεώσεων των εταιρειών, καθώς και απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεωνεργασίας στον κλάδο μόνο τον τελευταίο χρόνο.Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ σταμάτησε χωρίς να απορροφηθούν πόροι άνω του 1,5 δις. Ευρώ και χωρίς να εξοφλούνται τα οφειλόμενα.Ο Κρατικός Προϋπολογισμός υλοποιείται με γενναία περικοπή των πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση .Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αποκλείοντας έργα με μικρούς προϋπολογισμούς.Την κατάσταση στον κλάδο βέβαια δεν την επι-δείνωσε μόνο η οικονομική κρίση. Την επέ-τειναν: Η συρρίκνωση του ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πόροι που προορίζονται για δημοπρατήσεις μικρών και μεσαίων έργων. Οι εξοντωτικές πρόσθε-τες εγγυήσεις που επιβλήθηκαν με το νόμο 3263/2004. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ευ-ρύτερου δημόσιου τομέα προς τους εργολή-πτες για εκτελεσμένα έργα που ανέρχονταισυνολικά περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ.

14η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΚΑΙ Δ.Σ. ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ

8 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Οι μικρομεσαίοι εργολήπτες Δημοσίων Έργων εκπέμπουν κραυγή αγωνίας

Page 11: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

14η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΚΑΙ Δ.Σ. ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 9

Ήδη οι δημοπρατήσεις νέων έργων γίνονται με το σταγονόμετρο, υπογεγραμμένες συμβά-σεις και αυτές ακόμη των μεγάλων έργων, εί-ναι σχεδόν στον αέρα, ενώ οι μικροί καιμεσαίοι εργολήπτες, αλλά και πολλές μεγάλες τεχνικές εταιρίες, παραμένουν απλήρωτοι γιαέργα που έχουν ολοκληρώσει και παραδώσει τα τελευταία χρόνια.Ωστόσο, παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονο-μική συγκυρία, οι δουλειές δεν σταματούν. Ημορφή τους είναι αυτή που αλλάζει, καθώς τα έργα υποδομής «στρέφονται» πλέον στους τομείς που υπάρχει χρηματοδότηση και οι οποίοι μπορούν να γίνουν ανταποδοτι-κοί. Από τα κλασσικά οδικά και άλλα δημόσια έργα, περνάμε στα έργα περιβάλλοντος, όπως είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέρ-γειας, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, η διαχείριση των απορριμμάτων, κλπ.Όμως και αυτές οι μορφές έργων δεν είναι αρκετές για να δώσουν δουλειά στις περίπου 7.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχει-ρήσεις της χώρας, αλλά και στις μεγαλύτερες.«Ο κλάδος έχει αποδεκατιστεί και το κακό διο-

γκώνεται κάθε μέρα και περισσότερο , αφού οιελάχιστες δουλειές που δημοπρατούνται , αμ-φίβολης χρηματοδότησης , είναι περιζήτητες,οι δε εκπτώσεις κατά μέσον όρο είναι τουλάχι-στον δέκα με δεκαπέντε μονάδες πάνω από τοσημείο μηδέν.Οι πτωχεύσεις δεν είναι θέμα συζήτησης γιατί είναι πλέον η φυσική κατάληξη για έναν κλά-δο που στήριξε, πραγμάτωσε και μορφοποί-ησε την μεταπολεμική ευρωπαϊκή Ελλάδα », τόνισε ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Νίκος Διάκος, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κρατούσα κατάσταση, μιλώντας για τα επαγγελματικά θέματα.Στην οικονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις στους εργολήπτες δημοσίων έργων και τηνκατασκευαστική δραστηριότητα, αναφέρθη-καν αναλυτικά οι Γ. Κορομηλάς, Φοροτεχνι-κόςΣύμβουλος Επιχειρήσεων – Α΄ Αντιπρόεδρος Ι.Ο.Φο.Μ. και ο Κωνσταντίνος Σταματόγιαν-νης, Οικονομολόγος- Μηχανολόγος Μηχανι-κός- Οικονομικός Αναλυτής.Νομική ενημέρωση για θέματα των Εργολη-

πτών Δημοσίων Έργων έκαναν οι Νομικοί Σύμβουλοι της ΠΕΣΕΔΕ Α. Γακίδης και Ι. Γα-λενιανός.Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρ-χης Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μα-κεδονίας Θράκης Ιωάννης Ξανθόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης, ο Δήμαρχος Δοξάτου Αναστάσιος Χατζηλαζά-ρου, το μέλος του Συμβουλίου της Περιφέρει-ας Νίκη Κεφαλίδου και ο φιλοξενών τη Συν-διάσκεψη Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολη-πτών Δημοσίων Έργων Δράμας Παναγιώτης Ευθυβούλης.Εκ μέρους του ΤΕΕ- Τμήματος Ανατολικής Μα-κεδονίας, χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος της Δ.Ε. και Πρόεδρος της Ν.Ε. Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης.Στη Συνδιάσκεψη εκδόθηκαν δύο ψηφίσμα-τα, το ένα αφορά στο ΤΣΜΕΔΕ και το δεύτερο στην άρνηση των εργοληπτών δημοσίων έρ-γων να συμμετάσχουν στο κόψιμο του ηλε-κτρικού ρεύματος από το ΔΕΗ, σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο ακινήτων.

Ψήφισμα για τις ανησυχητικές εξελίξεις στο ΤΣΜΕΔΕΗ Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Προεδρεί-ων των Συνδέσμων της ΠΕΣΕΔΕ που έγινε στην Δράμα στις 09 & 10 Δεκεμβρίου 2011, με το πρώτο ψήφισμά της, εκφράζει την έντο-νη ανησυχία των μελών της για τις εξελίξεις στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ. Αφ’ ενός μεν για τον κίν-δυνο των αποθεματικών από τον τρόπο δια-χείρισης της Τράπεζας Ελλάδας, αφ’ ετέρου δε για την πιθανότητα αυξήσεων εισφορών των νέων και των παλαιών ασφαλισμένων.Το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, ο φορέας ασφάλισης των Μηχανικών - Εργοληπτών Δημ. Έργων έχει μια πολυετή διαδρομή, στην διάρκεια της οποίας το Ελληνικό Κράτος δεν έχει συμβάλ-λει οικονομικά, ουσιαστικά καθόλου στο Τα-μείο μας.Η μοναδική οικονομική κρατική συμβολή του στο ΤΣΜΕΔΕ, ήταν πόρος δια της τριμε-ρούς χρηματοδότησης (Ν. 2084/92), για τους ασφαλισμένους μετά το 1993, ελάχιστο μέρος του οποίου έχει καταβληθεί. Σημειωτέον ότι

η οφειλή του κράτους προς το Ταμείο πρέπει σήμερα να ξεπερνά τα 550 εκ. €. Συνεπώς όλα αυτά τα χρόνια, το σύνολο των ασφαλιστι-κών παροχών του Ταμείου προς τους ασφα-λισμένους του καθώς και οι λειτουργικές του δαπάνες, καλύπτονται αποκλειστικά από τους ασφαλισμένους-μέλη του, μέχρι δε το 2008, όταν ενοποιήθηκε με τα Ταμεία ΤΣΑΥ και ΤΑΝ και δημιουργήθηκε το ΕΤΑΑ (Ν.3655/2008), είχε σχετική αυτοτέλεια Διοίκησης. Σήμερα παρά την μηδενική ενίσχυση σε πόρους από το Κράτος έχει αποθεματικά περίπου 4 δισ. € και σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους 7:1 που θεωρείται ιδανική για τα ασφαλιστικά δεδομένα. Παρά τα εξαιρετικά αυτά δεδομένα που καθιστούν το ΤΣΜΕΔΕ ίσως τον πλέον βι-ώσιμο ασφαλιστικό Φορέα στη χώρα μας, η εξάρτηση του από το κράτος συνεχώς διευρύ-νεται και στο επίπεδο της Διοικητικής αυτοτέ-λειας, μετά δε το 2008 έχει σχεδόν εξανεμιστεί. Αλλά αυτό συμβαίνει και στο επίπεδο λειτουρ-

γίας του, με συνεχείς νομοθετικές παρεμβά-σεις και ρυθμίσεις που καθημερινά υποβαθμί-ζουν τις παροχές στους ασφαλισμένους του σε όλα τα επίπεδα, από την καθημερινή συναλ-λαγή με το Ταμείο που είναι προβληματική και αναξιοπρεπής για τους ασφαλισμένους, εξαιτί-ας της ελαχιστοποίησης του προσωπικού, της ανυπαρξίας υλ ικοτεχν ι-κών υποδο-μών και υπο-στήριξης, μέ-χρι τις συντα-ξιοδοτικές και ιατροφαρμα-κευτικές πα-ροχές.Με τον Ν. 3 8 6 3 / 2 0 1 0 , δ ιακόπτεται πλέον, από

Κινδυνεύουν να χαθούν τα αποθεματικά

του ΤΣΜΕΔΕ από βλαπτι-κές ενέργειες της

Τράπεζας της Ελλάδας Όχι στις αυξήσεις των

εισφορών ούτε των νέων ούτε των παλιών ασφαλισμένων

Page 12: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

10 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

το 2015 και μετά, ακόμη και αυτή η Ανύπαρκτη κατ΄ουσίαν (αφού σχεδόν στο σύνολό της οφεί-λεται) συμμετοχή του Κράτους στο Ταμείο, ταυτό-χρονα δε βαρύνει αποκλειστικά τους πόρους του Ταμείου η εναπομείνασα συμμετοχή στην κοι-νωνική ασφάλιση των 360 € που προστίθενται στην ανταποδοτική σύνταξη όπως ορίζεται στο νόμο και παρέχεται στους ασφαλισμένους των άλλων ασφαλιστικών φορέων.Όλα τα παραπάνω, διαμορφώνουν μια πολύ δυ-σάρεστη πραγματικότητα που ανησυχεί εξαιρε-τικά τους περίπου 120.000 άμεσα ασφαλισμέ-νους του Ταμείου μας που βλέπουν τα χρήμα-τά τους να μην αντιστοιχίζονται με το επίπεδο των παροχών, καθώς και με την αναμενόμενη προσ-δοκία για το μέλλον του Ταμείου. Η κατάσταση γίνεται δυσμενέστερη με τα όσα προβλέπονται στον νόμο “Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Με-σοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρα-τηγικής 2012-2015” γνωστού ως εφαρμοστικού νόμου, καθώς και με όσα διαφαίνονται σχετικά με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011 για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.Ειδικότερα στον εφαρμοστικό νόμο, στο άρθρο

44 (“Λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές δι-ατάξεις”) προβλέπονται αυξήσεις εισφορών που είναι δυσβάστακτες για τους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα διόγκωση της εισφοροδιαφυγής, και δραματική αύξηση αποφυγής εγγραφής στο Ταμείο νέων μελών, λόγω οικονομικής αδυναμί-ας κάλυψης των υπέρογκων εισφορών, με συ-νέπεια την σε σύντομο χρόνο ανατροπή της σχέ-σης 7:1 ασφαλισμένων – συνταξιούχων, καθώς και μεγάλες απώλειες πόρων του. Οι δύο προα-ναφερόμενοι παράγοντες σε συνδυασμό με την πιθανολογούμενη απώλεια μεγάλου μέρους των αποθεματικών του Ταμείου, στα πλαίσια του “κουρέματος” κατά 50% των Ελληνικών Ομολόγων που προβλέπει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, θέτει σε μεγάλη αμφισβήτη-ση την βιωσιμότητα του Ταμείου μας.Ύστερα και από όσα είδαν το φως της δημοσιότη-τας, σχετικά με την τύχη των αποθεματικών του Ταμείου μας, απαιτείται μια σαφής απάντηση από οποιονδήποτε αρμόδιο, για τον τρόπο που διαχει-ρίζεται τα αποθεματικά μας η Τράπεζα της Ελλά-δος και κατά πόσον αυτός συμβαδίζει με τις αρ-χές χρηστής διαχείρισης ή ενέχει ποινικά κολά-

σιμες ενέργειες που απαιτούν πιθανόν την ποινι-κή δίωξη των υπευθύνων της Τ.τ.Ε.Η Συνδιάσκεψη των Προεδρείων της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. που εκπροσωπεί 7.500 μικρομε-σαίους εργολήπτες δημοσίων έργων σε όλη τη χώρα, εκφράζει την έντονη ανησυχία των με-λών μας που είναι και μέλη του Ταμείου και δηλώνει ότι η ΠΕΣΕΕ θα συμμετάσχει στις κι-νητοποιήσεις και ενέργειες των φορέων που εκπροσωπούνται στο ΕΤΑΑ (ΤΕΕ, Δ.Σ.Α., ΠΙΣ, κ.λπ.), συμμετοχή στην απεργία 14/12 και πα-ραστάσεις στα κατά τόπους καταστήματα της Τράπεζας Ελλάδας καθώς επίσης και στα γρα-φεία του ΤΣΜΕΕ (Δ/νση Συνδρομών).Προκειμένου να εκθέσουμε τα προβλήματα του Ταμείου και από κοινού να επιδιώξουμε την επί-λυσή τους, ώστε να μη θιγεί η βιωσιμότητα ενός υγιούς για πάνω από 75 χρόνια Ταμείου, να αρθεί η έντονη ανησυχία των μελών, μηχανικών επι-στημόνων που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας, έχουν στηρίξει με τους δι-κούς τους αποκλειστικά πόρους το Ταμείο και απαιτούν για το μέλλον να τύχουν αξιοπρεπούς σύνταξης και υγειονομικών παροχών.

Page 13: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 11

2ο ΨΗΦΙΣΜΑΤα μέλη της ΠΕΣΕΔΕ δε θα συμμετάσχουν σε διακοπές

ρεύματος για το χαράτσιΗ Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, έχο-ντας υπόψη την επιβολή Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) μέσω της ΔΕΗ, αφού άκουσε και την Πρωτοβουλία Δραμινών Πολιτών, ομόφωνα δήλωσε την αντίθεσή της στην παραπάνω εισφορά η οποία πλήττει άμεσα τα λαϊκά εισοδήματα, ενώνοντας τις δυνάμεις της με όλους τους φορείς που είναι αντίθετοι στην εισφορά.Η ΠΕΣΕΔΕ καλεί τα μέλη της να μη συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ενέργεια κατακερματίζει τους συμπολίτες μας, αρ-νούμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με οποιαδήποτε συμμετοχή σε εργασίες διακοπής της ηλεκτρικής παροχής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΣΕΔΕ

Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον - Επιβάλλεται η αναζήτηση διεξόδου

Η συρρίκνωση του κλάδου των εργοληπτών δημοσίων έργων είναι δυστυχώς προδιαγε-γραμμένη, αν δεν υπάρξει αντίδραση εκ των έσω. Οι εργολήπτες πρέπει να βρουν άλλες δι-εξόδους, άλλες μορφές κατασκευών, πέραν των κλασσικών, και ενδεχομένως δουλειές εκτός Ελλάδας ή άλλους τρόπους χρηματοδό-τησης των αναγκαίων έργων στην Ελλάδα.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργολη-πτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) Κων-σταντίνος Σαββίδης, ανοίγοντας τις εργασίες της 14ης Διάσκεψης των προεδρείων και Δ.Σ. των Συνδέσμων της ΠΕΣΕΔΕ, που πραγματο-ποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Δράμας, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2011, με θέμα «Μικρομεσαίοι Ε.Δ.Ε.- Ζοφερό Μέλ-λον- Αναζήτηση Διεξόδου». «Η Συνδιάσκεψή μας διεξάγεται μέσα σε ένα συνεχιζόμενο ζοφερό οικονομικό κλίμα που μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να εμπνεύσει»,

τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΕ-ΣΕΔΕ Κωνσταντίνος Σαββίδης, και πρόσθε-σε ότι τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμμα-τα και η κορύφωση της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει τη χώρα μας ήδη σε αυστη-ρή επιτήρηση από την ΕΕ, την Κεντρική Ευ-ρωπαϊκή Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ., ενώ στο βά-θος ελλοχεύει ακόμη και ο κίνδυνος της χρε-οκοπίας και της πτώχευσης. Τουλάχιστον αυτό αφήνουν να εννοηθεί η πλειοψηφία των πολιτικών και άλλων παραγόντων. Ασφαλι-στικά, εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώ-ματα κατακτημένα με κόπους και θυσίες εδώ και 10ετίες για πρώτη φορά αμφισβητούνται και αναιρούνται με τόση ένταση ενώ ταυτό-χρονα φορολογική λαίλαπα επιπίπτει επί δι-καίων και αδίκων.«Βιώνουμε το χειρότερο επαγγελματικό περι-βάλλον των τελευταίων ετών. Το 2011 άρχι-σε και τελειώνει με χειρότερες προϋποθέσεις από ότι το 2010 (οφειλές, μείωση χρηματοδοτι-κών προγραμμάτων, ΕΣΠΑ κλπ). Η συρρίκνω-

ση του Π.Δ.Ε. σε συνδυασμό με το τσουνάμι της κρίσης δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία. Η συσπείρωση όλων μας στην ΠΕΣΕΔΕ τον μοναδικό συνδικαλιστικό φορέα των μικρο-μεσαίων Εργοληπτικών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας στην Αθήνα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική ανάγκη», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης και πρόσθεσε: Ο κλάδος μας - όλοι πια το βιώνουμε - δια-νύει και αυτός τις χειρότερες μέρες των τε-λευταίων δεκαετιών. Η κατάσταση, στην κυ-ριολεξία, είναι τραγική. Το μαρτυρούν στοι-

Page 14: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά.Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:-Η συμμετοχή του κλάδου στη δημιουργία του ΑΕΠ καταγράφει την χαμηλότερη συμβο-λή της τα τελευταία έτη-οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις σε κα-τασκευές παρουσιάζουν σημαντική μείωση-ο δείκτης παραγωγής δημοσίων έργων εμ-φανίζεται συρρικνωμένος, ενώ ταυτόχρονα-ο δείκτης παραγωγής ιδιωτικών (κυρίως οι-κοδομικών) έργων εμφανίζει επίσης σημα-ντική μείωση.Από την άλλη: Συνεχίζεται η μείωση του αριθ-μού των δημοπρατούμενων έργων. Παρατη-ρείται αυξανόμενος ρυθμός διαγραφής εται-ρειών από το Μητρώο Εργοληπτικών Επι-χειρήσεων (ΜΕΕΠ) ενώ παράλληλα έχουμε εντυπωσιακή αύξηση των συνολικών υπο-χρεώσεων των εταιρειών καθώς και απώ-λεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τις εταιρείες από την 3η τάξη και κάτω και ειδι-κότερα για αυτές της Περιφέρειας που βλέ-πουν μια μείωση του αντικειμένου τους που ξεπερνά το 70%. Και γι αυτές έρχονται, δυστυ-χώς, ακόμη χειρότερες μέρες, αφού:-Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ σταμάτησε χωρίς να απορροφηθούν πόροι άνω του 1,5 δις. Ευρώ και χωρίς να εξοφλούνται τα οφειλόμενα.-Ο Κρατικός Προϋπολογισμός υλοποιείται με γενναία περικοπή των πόρων για την Το-πική Αυτοδιοίκηση .-Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι ακό-μη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αποκλείοντας έργα με μικρούς προϋπολογισμούς. Την κατάσταση στον κλάδο βέβαια δεν την επιδείνωσε μόνο η οικονομική κρίση. Την επέτειναν: Η συρρίκνωση του ΠΔΕ τα τε-λευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πόροι που προορίζονται για δημοπρατή-σεις μικρών και μεσαίων έργων. Οι εξο-ντωτικές πρόσθετες εγγυήσεις που επιβλή-θηκαν με το νόμο 3263/2004. Οι ληξιπρόθε-σμες οφειλές του ευρύτερου δημόσιου το-μέα προς τους εργολήπτες για εκτελεσμένα έργα που ανέρχονται συνολικά περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ήδη οι δημοπρατήσεις νέων έργων γίνονται με το σταγονόμετρο, υπογεγραμμένες συμ-βάσεις και αυτές ακόμη των μεγάλων έρ-γων, είναι σχεδόν στον αέρα, ενώ οι μικροί και μεσαίοι εργολήπτες, αλλά και πολλές με-γάλες τεχνικές εταιρίες, παραμένουν απλή-ρωτοι για έργα που έχουν ολοκληρώσει και παραδώσει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, παρά την εξαιρετικά δυσμενή οι-κονομική συγκυρία, οι δουλειές δεν στα-ματούν. Η μορφή τους είναι αυτή που αλλά-ζει, καθώς τα έργα υποδομής «στρέφονται» πλέον στους τομείς που υπάρχει χρηματο-δότηση και οι οποίοι μπορούν να γίνουν ανταποδοτικοί. Από τα κλασσικά οδικά και άλλα δημόσια έργα, περνάμε στα έργα πε-ριβάλλοντος, όπως είναι η ανάπτυξη ανα-νεώσιμων πηγών ενέργειας, η εξοικονό-μηση ενέργειας στα κτίρια, η διαχείριση των απορριμμάτων, κλπ.

Όμως και αυτές οι μορφές έργων δεν είναι αρκετές για να δώσουν δουλειά στις περί-που 7.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και στις μεγα-λύτερες.

Το τέλμα είναι προ των πυλών και για τους εργολήπτες δημοσίων έργων και τα συναφή επαγγέλματα που ζουν από τα δημόσια έργα.Σήμερα οι κατασκευές όλα δείχνουν ότι πε-ριορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, τα οποία φαίνεται να μην είναι πολλά, ωστόσο η χώρα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές, δεν έχει ολοκληρώσει τις υποδομές της.Επομένως, οι εργολήπτες πρέπει να βρουν άλλες διεξόδους, άλλες μορφές κατασκευ-ών, πέραν των κλασσικών και ενδεχομένως δουλειές εκτός Ελλάδας, όσοι μπορούν ή άλλους τρόπους χρηματοδότησης των ανα-γκαίων έργων στην Ελλάδα.Διαφορετικά, αν δεν υπάρξει αντίδραση εκ των έσω, η συρρίκνωση του κλάδου είναι δυστυχώς προδιαγεγραμμένη.Η μετεξέλιξη είναι αναγκαία για τους Έλλη-νες εργολήπτες, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να μεγαλουργήσουν, προσαρ-μοζόμενοι στις κατά καιρούς διαμορφούμε-νες συνθήκες. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ πα-ρουσίασε επιγραμματικά μια καταγραφή των γεγονότων και πεπραγμένων που έλαβαν χώρα στο χρονικό διάστημα από το 67ο Συ-νέδριο της Καρδίτσας έως σήμερα.

12 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 15: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣ Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΣΕΔΕ

Ο κλάδος μας ήδη έχει αποδεκατιστεί«Ήδη ο κλάδος έχει αποδεκατιστεί και το κακό διογκώνεται κάθε μέρα και περισσότερο , αφού οι ελάχιστες δουλειές που δημοπρατού-νται , αμφίβολης χρηματοδότησης , είναι περι-ζήτητες , οι δε εκπτώσεις κατά μέσον όρο εί-ναι τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε μονάδες πάνω από το σημείο μηδέν.Οι πτωχεύσεις δεν είναι πλέον θέμα συζήτη-σης γιατί είναι πλέον η φυσική κατάληξη για έναν κλάδο που στήριξε, πραγμάτωσε και μορφοποίησε την μεταπολεμική ευρωπαϊκή Ελλάδα , η οποία έφαγε τα παιδιά της σαν νέος ΚΡΟΝΟΣ υποκλινόμενη σε μιας νέας μορφής δικτατορία χωρίς τάνκς και ντουφεκιές, αλλά με πολλά θύματα, την επιλεγόμενη οικονομι-κή δικτατορία”. Αυτά τόνισε ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Ν. Διάκος παρουσιάζοντας την ει-σήγησή του με θέμα «Επαγγελματικά θέματα».

ΟφειλέςΕπισκεφθήκαμε γι’ αυτό τον υφυπουργό κ. Πάρη Κουκουλόπουλο στις 7/9/2011, ανάφερε ο εισηγητής. Η επίσκεψή μας είχε διττό χαρα-κτήρα . Ο πρώτος λόγος ήταν οι εξυφαινόμενεςαυτεπιστασίες ύψους 3,2 δις € . Το νέο δηλαδή φαγοπότι των δημάρχων πριν την επόμενη κο-ντινή εκλογική αναμέτρηση.Θα σεβαστώ την πολιτική του διαδρομή και την ειλικρίνειά του σε σχέση με άλλους συναδέλ-φους του γιατί μέσα απ’ αυτήν μας δήλωσε ότι: ΄΄ Η αυτεπιστασία θα γίνει γιατί τα μισά χρήμα-τα είναι από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύ-ης και πρέπει να πάνε σε μακροχρόνια ανέρ-γους , σωστό. Με 30,5 € ημερομίσθιο και με επισφαλή ασφάλιση τύπου STAGE , τι έργο πε-ριμένουμε να συντελεσθεί. Ποιος θα τους με-ταφέρει στα πενήντα χιλιόμετρα που είναι η μέση απόσταση της δημοτικής επικράτειας , ποιος θα τους επιβλέψει και ποιος θα τους κα-θοδηγήσει . Και σε τελευταία ανάλυση ποιος θα ενδιαφερθεί να παράξει έργο με ημερομί-σθιο χαμηλότερο απ’ αυτό του ταμείου ανερ-γίας.Εμείς προτείναμε να μπούνε στο χορό και οι εργοληπτικές επιχειρήσεις με την υποχρέω-ση επαναπρόσληψης των απολυμένων εργα-τοτεχνιτών μας, οι οποίοι θα πληρώνονται και θ’ ασφαλίζονται κατά νόμο η δε εξοικονόμηση της διαφοράς στα ημερομίσθια θα μπορούσε άνετα να καλυφθεί από την τεχνογνωσία, τον εξοπλισμό , την μεθοδολογία κατασκευής και-

την ταχύτητα των εργοληπτικών μας επιχειρή-σεων. Δεν μιλάμε για τις εκπτώσεις!Το σημερινό κράτος μπάχαλο όμως δεν είναι ικανό να επεξεργαστεί και να πραγματώσει μια τέτοια πρόταση , η οποία θα έδινε δουλειά στις μικρομεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις και θα κίναγε την αγορά και επί πλέον θα πα-ρήγαγε έργο.Συζητήσαμε ακόμη το θέμα των ξεχασμένων πληρωμών του προγράμματος ΄΄ ΘΗΣΕΑΣ ΄΄ και των οφειλών των Δήμων που αγγίζουν το 1,2 δις € .Ο υφυπουργός επιφυλάχθηκε να μας απαντή-σει σε νέα συνάντηση το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.Πράγματι πιστός στις υποσχέσεις του , μας κά-λεσε στις 12/10/2011 και συνοπτικά μας απά-ντησε ως εξής:α) Ο ΄΄ ΘΗΣΕΑΣ ΄΄ θα πληρωθεί μέχρι 31/12/2011.β) Έργα ΄΄ ΘΗΣΕΑ ΄΄ που δεν έχουν συμβασι-οποιηθεί να συμβασιοποιηθούν άμεσα.γ) Έργα συνεχιζόμενα που έχουν εξοφληθεί να συνεχισθούν.δ)Το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων θα δανεισθεί 1,2 δις € , θα τα δώσει στους δήμους για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.Η πρώτη απόπειρα απέτυχε λόγω παρέμβα-σης του ελεγκτικού συνεδρίου.Επίκειται νομοθετική ρύθμιση ώστε να προ-χωρήσει η δανειοδότηση.Είμαστε σε αναμονή πραγμάτωσης των όσων μας ανακοινώθηκαν. Βέβαια από την ημέρα εκείνη κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, η δομή όμως της κυβέρνησης στα επίμαχα σημεία , πλην του ΥΠΟΜΕΔΙ ( Μαυρουδής Βορίδης) και του υπουργού εσωτερικών ( Αναστάσιος Γιαν-νίτσης ), που όμως είναι κυβερνητικός, πα-ραμένει αναλλοίωτη, οι δε προβλέψεις του κ. Κουκουλόπουλου ότι τέλος Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη θ’ αρχίσουν οι εκταμιεύσεις , παρα-μένει όνειρο θερινής νυκτός σήμερα 1 Δεκέμ-βρη που γράφω αυτές τις γραμμές.

ΕΣΠΑΔιαβάζω τις δηλώσεις του επιτρόπου Hahn , ο οποίος αναφέρει ότι: ΄΄….. η απορροφητικότη-τα του προγράμματος ΄΄ Δυτική Ελλάδα – Πε-λοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι 2007 – 2013 είναι μόλις 27% ….΄΄ και αυτό , δύο χρόνια πριν το καμπανάκι της λήξης του ΕΣΠΑ και όχι μόνο

. Ο άξονας προτεραιότητας ΄΄ Υποδομές και Υπηρεσίες προσπελασιμότητας ΄΄ παρουσιά-ζει απορροφήσεις μόλις 10,11% για την Δυτι-κή Ελλάδα.Ο δε Περιφερειάρχης μας κ. Κατσιφάρας δη-λώνει ότι : ΄΄ ……. Η μικρή απορροφητικότητα του ΠΕΠ οφείλεται στη μεγάλη αδυναμία που υπάρχει σε ώριμα έργα καθώς και στις πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις …΄΄ .Καταλάβατε τίποτα; Εμείς καταλάβαμε ότι όσες και παρατάσεις να μας δώσουν αλλά και όσες χάρες να μας κάνουν (μείωση ποσοστού συμ-μετοχής) , ακόμη κι αν μηδενίσουμε την εθνι-κή μας συμμετοχή , λόγω της κακής οικονομι-κής μας κατάστασης, τα λεφτά δεν πρόκειται ν’ απορροφηθούν . Και βέβαια εδώ δεν θα υπάρ-χει δικαιολογία , αλλά μόνο αποτυχία . Και οι αι-τίες είναι πολλές . Δεν υπάρχουν σοβαρές προ-τάσεις, δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες, δεν υπάρχει αξιόμαχο δυναμικό διαχείρισης με αποτέλεσμα τα προγράμματα από πηγή ανάπτυ-ξης να έχουν καταντήσει πηγή ΄΄ μαρτυρίου ΄΄ για την περιφέρεια και τους δήμους.Αποτέλεσμα ΄΄ …..η απορροφητικότητα στη Δυτική Ελλάδα το Α’ εξάμηνο του 2011 ανήλθε στο τραγικό ποσόν των 5 εκατομ. Ευρώ …. ΄΄Ωστόσο «τα στοιχεία του κοινού ολοκληρωμέ-νου Πληροφοριακού Συστήματος, μέσα από το οποίο παρακολουθούν την πορεία μας οι αρ-μόδιες Ελληνικές και Κοινοτικές Αρχές, δεί-χνουν ότι έχει προκηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος του εκχωρημένου προϋπολογισμού των θεματικών προτεραιοτήτων του προ-γράμματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλά-δας. Οι προκηρύξεις ανέρχονται στο ποσό των 399.676.144 € , το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 90% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δα-πάνης του προγράμματος. Αντίστοιχα το ποσό των ενταγμένων έργων και δράσεων σήμερα ανέρχεται στα 304.317.762 € , ποσό που αντι-στοιχεί στο 67,8% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.Οι συμβάσεις των έργων και δράσεων του προγράμματος ανέρχονται στο ποσό των 151.618.643 €, το οποίο αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. Τέλος , οι πληρωμές αυξήθη-καν σημαντικά και ανέρχονται στα 69.107.986 εκ.€ , ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 15% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος . Είναι χαρακτηριστικό ότι

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 13

Page 16: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣοι εντάξεις των έργων και δράσεων αυξήθη-καν κατά 429 % από το τέλος του έτους 2009 έως τώρα , ενώ οι δαπάνες παρουσίασαν αύ-ξηση σε ποσοστό 558 % από το τέλος του έτους 2009 μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα σημαντικά στοι-χεία για την τρέχουσα δύσκολη οικονομική πε-ρίοδο που διανύει η χώρα ΄΄.Παλιότερα μιλάγαμε για Ελληνική στατιστική τώρα μιλάμε για ελληνικά μαθηματικά. Δηλα-δή πριν κρύβαμε την τραγική οικονομική κα-τάσταση της χώρας μας , ένεκα των υπερδα-νεισμών και της αλόγιστης σπατάλης, με την ελληνική στατιστική. Σήμερα κρύβουμε την ανικανότητά μας ν’ απορροφήσουμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αριθμητική ΄΄ δημοτικού σχολείου ΄΄.Σκληρή αλήθεια, αλλά η μόνη αλήθεια , η οποία αντανακλά φαντάζομαι και την πραγμα-τικότητα για τα τεκταινόμενα στην απορρόφη-ση του ΕΣΠΑ στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Φ.Π.Α.Στις 31 /8/2011 επισκεφθήκαμε τον υφυπουρ-γό οικονομικών ( επί των εσόδων) κ. Παντελή Οικονόμου. Ευχάριστη συνάντηση κυρίως για-τί ο κ. Οικονόμου , όντας οικονομολόγος γνώ-ριζε το θέμα και είπε ότι τον έχει απασχολήσει και ότι και ο ίδιος επιθυμούσε να άρει εν μέρει την αδικία αποσυνδέοντας το Φ.Π.Α. από την αξία του τιμολογίου. Λέω εν μέρει γιατί εμείς δεν θα είχαμε κανένα λόγο να επισκεφθού-με τον αναπληρωτή υπουργό , εάν το κράτος και η πολιτεία ήταν συνεπείς στις υποχρεώ-σεις τους.

Όμως στο χωριό μου λένε, παπάς κρεμάμενος, έγραφε και απόγραφε . Έτσι λοιπόν στην συνά-ντηση αυτή συμφωνήθηκε να βρεθούν ένας τε-χνοκράτης του υπουργείου και ο δικός μας Γ. Κορομηλάς και να βρούνε την ΄΄ χρυσή τομή ΄΄.

Μελέτη – κατασκευήΕίναι γνωστό ότι το καυτό αγκάθι της Μελέτης - Κατασκευής συζητήθηκε διεξοδικά και πολλές φορές σε υψηλούς τόνους, αφού το προπύργιο της αντίστασης για την οριστική κατάργηση του αμαρτωλού αυτού συστήματος δημοπράτησης ήταν η Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., ακολουθούμενη από την ΠΕΔΜΕΔΕ. Υπέρ του συστήματος ο γνωστόςθιασώτης του κ. Γ. Βλάχος του ΣΑΤΕ , συνεπι-κουρούμενος από τον κ. Ευστ. Μανδηλαρά της ΠΕΔΜΗΕΔΕ . Στον αντίποδα και ο ΣΤΕΑΤ που δεν του έκανε ούτε ζέστη ούτε κρύο, δεδομέ-νου ότι οι συμβάσεις παραχώρησης και τα με-γάλα έργα είθιστε να είναι μελέτη - κατασκευή.Τελικά απεφασίσθη από το ΥΠΟΜΕΔΙ η σύστα-ση Ο.Ε., η οποία θ’ αποφάσιζε μετά από δια-βουλεύσεις για την τύχη του συστήματος (15-12-2010 σχετική επιστολή ορισμού κοινού εκ-προσώπου) .Παρά τις απορριπτικές αιτιολογημένες εισηγή-σεις τόσο της ΠΕΣΕΔΕ όσο και των συνακό-λουθων οργανώσεων ΠΕΔΜΕΔΕ και ΣΤΕΑΤ, η πλάστιγγα φάνηκε από την αρχή να γέρνει υπέρ της διατήρησης του συστήματος αφού ο κ. Γ. Βλάχος του ΣΑΤΕ είχε την σύμπραξη των μελών των δημοσίων υπηρεσιών και φυσικά των μελετητών Τελικά η επιτροπή κατέληξε να διατηρήσει το σύστημα αυτό σε ορισμένες κατηγορίες έρ-γων όπως: Επεξεργασία υγρών αποβλήτων , νερού, στερεών αποβλήτων , Ενεργειακά και με ερωτηματικό τα ΧΥΤ (χώροι υγειονομικής ταφής).Παράλληλα δεν έλειψαν και οι καταγγελίες της ΠΕΣΕΔΕ και της ΠΕΔΜΕΔΕ για την στά-ση του Γ. Βλάχου υπέρ της μελετοκατασκευ-ής, η οποία και αντικατόπτριζε όχι την άποψη του ΣΑΤΕ αλλά τα συμφέροντα του Γ. Βλάχου.Και αυτό βέβαια φάνηκε περίτρανα στην έκτα-κτη Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ στις 21/10/2011 όπου κατά πλειοψηφία το σώμα συντάχθηκε με την άποψη της ΠΕΣΕΔΕ για πλήρη κατάρ-γηση του συστήματος Μελέτη – Κατασκευή και των ειδικών όρων στις διακηρύξεις , παρά την αντίθετη εισήγηση του προέδρου του ΣΑΤΕ κ. Γ. Βλάχου και παρά τις αντιρρήσεις του προ-έδρου της ΠΕΔΜΗΕΔΕ κ. Ευστ. Μανδηλαρά.Έτσι και τυπικά συμπληρώθηκε το καρέ από την άρνηση και των τεσσάρων εργοληπτικών

οργανώσεων. Μένει τώρα να συνειδητοποιή-σουν και οι μόνιμοι κάτοικοι του ΥΠΟΜΕΔΙ ότι τ΄ αστειάκια τελείωσαν.

Κατάργηση πρόσθετων εγγυήσεωνΤην τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες εργοληπτι-κές επιχειρήσεις έρχεται να συμπληρώσει η αδυναμία πολλών συναδέλφων να προσκομί-σουν τις υπέρογκες εγγυητικές επιστολές που απαιτούνται για την υπογραφή κάποιας σύμ-βασης για έργο στο οποίο είναι προσωρινοί μειοδότες.Και βέβαια οι απαιτούμενες εγγυήσεις σήμε-ρα είναι εξοντωτικές αφού λόγω της κρίσης τα έργα που δημοπρατούνται είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα.Συνέπεια λοιπόν των απελπιστικά υψηλών εκ-πτώσεων και οι τερατώδες εγγυητικές επιστο-λές που καλούνται οι συνάδελφοι να προσκο-μίσουν.Το ΤΣΜΕΔΕ ζητάει μετρητά που δεν υπάρχουν, μια και τα φέσια του κατασκευαστικού κλάδου εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, αφού οι πλη-ρωμές από δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καρκινοβατούν .Η αναδουλειά από την άλλη πλευρά υπερχρέ-ωσε τις μικρές μας επιχειρήσεις οι οποίες εξα-κολουθούν να έχουν αυξημένα πάγια έξοδα λόγω των περαιώσεων, της αυξημένης φορο-λογίας (έσοδα- έξοδα) , του φόρου ακινήτων, του φόρου επιτηδεύματος της εισφοράς αλλη-λεγγύης.Τώρα προστέθηκε και η εισφορά ( τέλος επιτη-δεύματος) για τις κοινοπραξίες και τα εργοτά-ξια, ενώ άρχισαν να φθάνουν σωρηδόν και τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας.Έτσι λοιπόν και στις ελάχιστες εκείνες περι-πτώσεις που κάποιοι συνάδελφοι κάνοντας την υπέρβαση. Χρήζονται προσωρινοί ανά-δοχοι , αδυνατούν λόγω της παθογένειας του συστήματος που συνθέτουν το επιχειρηματι-κό του περιβάλλον, να φτάσουν στην υπογρα-φή της σύμβασης.Το τραγελαφικό βέβαια είναι ότι υπάρχουν συ-νάδελφοι που δεν μπορούν να εισπράξουν γιατί δεν έχουν φορολογική ενημερότητα . Και καθώς το φορολογικό μας σύστημα νοσεί από την γέννησή του, οδηγεί με την δυσκαμψία του πολλούς συναδέλφους στην απελπισία.Βέβαια αυτή είναι μια δεύτερη πτυχή του σε-ναρίου που συνήθως παίζεται σε κάθε κατα-σκευή αφού την πρώτη θέση κατέχουν οι τε-ρατώδεις εγγυητικές επιστολές, που μεσού-σης της κρίσης έγιναν είδος πολυτελείας.

14 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 17: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΣΕΔΕ

Σκέψεις για την τροποποίηση του Καταστατικού Η εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού σας δό-θηκε. Μπορείτε να την διαβάσετε, να συμφωνήσετε, να διαφωνήσετε, να συμπληρώσετε, να διαγράψετε. Δεν νομίζω ότι πρέπει να την διαβάσω από το βήμα. Θέλω να επισημάνω την σχετικά περιορισμένη συμ-μετοχή Συνδέσμων στην διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού, παρά την προσπάθεια των μελών της Επιτροπής για την έκφραση γνώμης από όλους κατά το δυνατόν τους Συνδέσμους. Αυτό επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΣΕΔΕ Γ. Μπαρμπούτης παίρνοντας το λόγο και συνέχισε:

Ίσως, όντως τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετω-πίζουμε τον τελευταίο καιρό να μην επιτρέπουν με-γαλύτερη ενασχόληση με το θέμα. Από κει και μετά όμως θέλω να θέσω ευθέως ένα ερώτημα. Μας ενδιαφέρει η ΠΕΣΕΔΕ να παραμείνει, να συνεχίσει να λειτουργεί, ενδεχομένως καλύτερα από όσο μέ-χρι σήμερα; Κάποιοι ίσως να θεωρούν ότι η ΠΕΣΕ-ΔΕ μπορεί με το ίδιο καταστατικό και ενδεχομένως μια καλύτερη από την σημερινή διοίκηση να μπορεί να στηρίξει τους Συνδέσμους – μέλη της, να μπορεί να προασπίσει καλύτερα τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων εργοληπτών. Είναι όμως έτσι;

Εδώ θέλω να βάλω ένα ερώτημα. Καλύτερα, να κάνω μια υπόθεση εργασίας, προκειμένου να δού-με αν όντως ισχύουν τα παραπάνω. Ας υποθέσου-με ότι βρισκόμαστε στο 2013 όπου έτσι ή αλλιώς πρέπει να εκλεγεί νέα διοίκηση. Εφόσον δεν υπάρ-χει τροποποίηση καταστατικού, οι εκλογές βέβαια θα γίνουν με το υφιστάμενο, όπως έγιναν και οι προηγούμενες και οι προπροηγούμενες. Έτσι λοι-πόν εκτός από την Πρωτεύουσα (περιοχή 1) που εκλέγει σε κάθε περίπτωση έξι (6) μέλη στο νέο Δ.Σ., βάσει του άρθρου 7, παράγραφος 8, από την περιοχή 4 της Κεντρικής Μακεδονίας – Θεσσαλο-νίκης (σύνδεσμοι Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδι-κής) θα εκλεγούν τέσσερα (4) μέλη, από τις περιο-χές 3, 8 και 10 (Ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλία και Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο αντίστοιχα) δύο (2) για κάθε περιοχή και από τις λοιπές περιοχές ένα (1) μέλος του Δ.Σ. ανά περιοχή. Αν πάει όμως κά-ποιος στο ίδιο άρθρο 7, στην παράγραφο 4, διαβά-ζει ότι εκτός της Πρωτεύουσας, όλες οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται αναλογικά με ελάχιστη την μία

(1) έδρα ανά περιοχή, ενώ η παράγραφος 8 βάσει της οποίας γινόταν μέχρι τώρα εκλογές αναφερό-ταν μόνον για το επόμενο της έγκρισης του κατα-στατικού εκλογικό συνέδριο και όχι για κάθε εκλο-γικό συνέδριο. Εδώ λοιπόν, λόγω των αντιφάσεων που συνεχώς αναφέρουμε, αρχίζουν τα προβλήμα-τα. Έστω λοιπόν ότι ο φίλος μου πρόεδρος του Συν-δέσμου της Καρδίτσας κάνει μια ένσταση και πει ότι η Θεσσαλία βάσει αναλογικότητας δικαιούται τρεις (3) έδρες αντί δύο (2). Αν όμως στις εκλογές εφαρ-μοσθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 7 του κατα-στατικού, αντί της 8, τότε οι περιοχές 6 και 8 (Δυ-τική Μακεδονία και Θεσσαλία) κερδίζουν από μία έδρα και αυτές χάνονται από την περιοχή 4 (Κεντρι-κή Μακεδονία – Θεσσαλονίκη). Τότε βέβαια ενιστά-μενοι θα είναι οι τελευταίοι. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΤΕ; Το απόλυτο μπάχαλο. Διαφωνίες, αντεγκλήσεις, κα-ταγγελίες, διασπάσεις, πρωτοδικεία, προσωρινές διοικήσεις, νέα συνέδρια, νέες εκλογές κλπ. Η ΠΕ-ΣΕΔΕ; Ουσιαστικά υπό διάλυση. Αδυναμία λειτουρ-γίας, αδυναμία παρεμβάσεων, αδυναμία στήριξης Συνδέσμων και εργολάβων. Αυτό θέλουμε; Μήπως τελικά κάποιοι χρησιμοποιώντας σαν πρόφαση τα όντως σοβαρά προβλήματα του κλάδου, συνειδη-τά αποσυντονίζουν, αποπροσανατολίζουν μια σει-ρά συναδέλφων και συνδέσμων, έτσι ώστε μετά να κάνουν ανενόχλητοι παιχνίδι; Λέω, μήπως;

Εμείς συνάδελφοι θα προχωρήσουμε – κατέληξε ο Γ. Μπαρμπούτης - θα προσπαθήσουμε χωρίς μεγά-λες ανατροπές για να φέρουμε ένα σχέδιο τροποποι-ημένου καταστατικού που οπωσδήποτε να είναι δη-μοκρατικό όπως και το σημερινό, πλην όμως να εί-ναι περισσότερο λειτουργικό, χωρίς αντιφάσεις, χω-ρίς αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις, χωρίς σκοτει-νά σημεία, χωρίς άρθρα που ενδεχομένως έχουν ξεπεραστεί από τους νόμους ή την καθημερινή πρα-κτική. Το σχέδιο αυτό θα τεθεί υπόψη του Δ.Σ. αρχι-κά και τελικά θα έλθει στο συνέδριο για έγκριση κα-ταρχήν, κατ΄ άρθρο και τέλος στο σύνολό του και όχι για έγκρισή του μετά από μια ανάγνωση. Τότε λοι-πόν και μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία και με τις προβλεπόμενες πλειοψηφίες ας εγκριθεί, ας τροποποιηθεί, ας απορριφθεί. Τότε και εκεί λοιπόν ας αναλάβει ο κάθε ένας θαρρετά και δημόσια τις ευθύνες του.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 15

Page 18: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΑΚΙΔΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΕΣΕΔΕ

Αδικαιολόγητη η επιβολή του τέλους επιτηδεύματοςΚατά της Υπουργικής Απόφασης που επιβάλλει το «τέ-λος επιτηδεύματος» ασκήθηκαν, από διάφορους φορείς (όπως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Αθη-νών) και φυσικά πρόσωπα αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου στις 4. 11. 2011 (αναμέ-νεται η έκδοση της απόφασης).Ο κύριος λόγος ακύρωσης – επισήμανε ο Αν. Γακίδης - είναι ότι το τιτλοφορούμενο ως «τέλος επιτηδεύμα-τος» δεν αποτελεί, στην πραγματικότητα, ανταποδοτικό τέλος αλλά φόρο (το εάν ένα οικονομικό βάρος αποτε-λεί φόρο ή ανταποδοτικό τέλος κρίνεται από τη φύση και τον σκοπό που υπηρετεί και όχι από τον χαρακτηρισμό του νομοθέτη). Ως φόρος, όμως, ερείδεται σε διατάξεις που έρχονται σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 78 παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «Κανέ-νας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυ-πικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέ-ρεται ο φόρος». Και τούτο διότι το συγκεκριμένο «τέλος» δεν αφορά σε αφορά σε ένα από τα αντικείμενα της συ-νταγματικής διάταξης αλλά ταυτίζει ανεπίτρεπτα το υπο-κείμενο με το αντικείμενο του φόρου, όπως ο κεφαλικός φόρος των μεσαιωνικών συστημάτων. Θα έπρεπε, δη-λαδή, ο νομοθέτης να καθορίσει πραγματικό ή τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος ώστε να αποδώ-σει στη συνέχεια στο αντικείμενο αυτό το ανάλογο φο-ρολογικό βάρος.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τους εργολήπτες δημοσίων έργων – ανάφερε σε άλλο σημείο ο Αν. Γακίδης - σημει-ώνω τα εξής:Με τις διατάξεις των άρθρων 92 επ. του Κώδικα Δημοσί-ων Έργων (Ν. 3669/2008) προβλέφθηκαν οι προϋποθέ-σεις χορήγησης της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του εργολήπτη δημοσίων έργων δια της εγγραφής του στα Μητρώα Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) και Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ), καθώς και η συνε-χής πιστοποίηση και έλεγχος της διατήρησης των προϋ-ποθέσεων εγγραφής στα Μητρώα αυτά (ανά τριετία). Με την υπ’ αριθ. Δ15/12333/02/15. 3. 2002 απόφαση ΥΠΕΧΩ-ΔΕ, με θέμα «Τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης Δ15α/17467/15-11-95 επιβολής εισφοράς των ενδιαφε-ρομένων για εγγραφή, κατάταξη και αναθεώρηση εγ-γραφής στα Μητρώα ΜΕΚ, ΜΕΕΠ και Μελετητών» και με επίκληση «της ανάγκης αναπροσαρμογής της μηχα-νογράφησης και στήριξης της υλικοτεχνικής υποδομής της Διεύθυνσης Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων (Δ15) ...... καθώς και της προώθησης του έργου των Επι-τροπών τήρησης των Μητρώων και του προσωπικού

της πιο πάνω Διεύθυνσης», καθορίστηκαν οι εισφορές ανάλογα με την τάξη εγγραφής (από 60,00 έως 20.000,00 ευρώ για το ΜΕΕΠ και από 60,00 έως 205 ευρώ για το ΜΕΚ). Σημειωτέον ότι και για την έκδοση της Ενημε-ρότητας Πτυχίου καταβάλλονται με τη μορφή παραβό-λου ποσά από 100,00 έως 2.000,00 ευρώ (σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ15/οικ.24298/28.7.05 υπουργική απόφα-ση, με θέμα «Έκδοση Ενημερότητας Πτυχίου και Βεβαι-ώσεων ανεκτέλεστου υπολοίπου συμβάσεων δημοσί-ων έργων, υποβολή Εκθέσεων δραστηριότητας ανωνύ-μων εταιρειών και Πιστοποιητικών εκτέλεσης έργων», η ανάγκη επιβολής εισφοράς στις εργοληπτικές επιχει-ρήσεις οφείλεται στις δαπάνες «(αυξημένες απαιτήσεις μηχανοργάνωσης, απασχόληση προσωπικού) στις οποί-ες υποβάλλεται η υπηρεσία τήρησης του ΜΕΕΠ, λόγω α) της περιοδικής έκδοσης και χορήγησης της Ενημερό-τητας Πτυχίου, που απαλλάσσει αντίστοιχα τις επιχειρή-σεις από την ανάγκη έκδοσης και προσκόμισης των ανα-γκαίων δικαιολογητικών σε κάθε διαγωνισμό δημοσίου έργου και β) της συγκέντρωσης και επεξεργασίας των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων και των εκ-θέσεων δραστηριότητας των παρ.5 και 6 του άρθρου 16 του ν. 1418/1984, σε συνεργασία και με Συμβούλους Ορ-κωτούς Ελεγκτές».Πέραν αυτών υπενθυμίζω την κράτηση 0,6% επί των λο-γαριασμών δημοσίων έργων τα ποσά της οποίας διανέ-μονται (ή διανέμονταν) στους διπλωματούχους μηχανι-κούς– αποφοίτους Α.Ε.Ι., που υπηρετούν ως μόνιμοι ή συμβασιούχοι στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α.Επομένως, σε ό,τι αφορά τους εργολήπτες δημοσίων έργων, η επιβολή του «τέλους επιτηδεύματος» δεν φαί-νεται δικαιολογημένη και σε κάθε περίπτωση είναι δυ-σανάλογη, λαμβανομένων υπόψη αφενός των εισφο-ρών που καταβάλλουν κατά τη διάρκεια της επαγγελμα-τικής δραστηριότητάς τους προκειμένου να πιστοποιού-νται και να ελέγχονται από την Πολιτεία και αφετέρου τη συνολική επιβάρυνσή τους από την πολλαπλή επιβολή του «τέλους» στους ίδιους, στις κοινοπραξίες τους, ακό-μη και στα εργοτάξια (βλ. τις σχετικές επιστολές διαμαρ-τυρίας των εργοληπτικών οργανώσεων στην ιστοσελί-δα της ΠΕΣΕΔΕ).Σημειώνω, τέλος, ότι μέχρι την ακύρωση από το Συμ-βούλιο της Επικρατείας της υπ’ αριθ. 1167/2. 8. 2011 Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών η πληρωμή του «τέλους επιτηδεύματος» είναι υποχρεωτική (σημειωτέ-ον ότι με την παράγραφο 5 του άρθρου 3 της Απόφα-σης αυτής «Η προθεσμία άσκησης προσφυγής ή υπο-βολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, κα-θώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του διοικητι-κού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος»).

16 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 19: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΛΕΝΙΑΝΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ

Καταβολή εργολαβικού ανταλλάγματος

Προβλέπεται από το άρθρο 53 του Ν. 3669/2008.- Καταβάλλεται βάσει λογαριασμών-πιστοποιή-σεων που συντάσσονται από τον ανάδοχο κατά μήνα και στηρίζονται στις καταμετρήσεις των εργα-σιών και στα πρωτόκολλα παραλαβής αφανών ερ-γασιών. Απαγορεύεται να περιλαμβάνονται στο λο-γαριασμό εργασίες που δεν έχουν καταμετρηθεί.- Στους λογαριασμούς περιλαμβάνονται επίσης η αναθεώρηση τιμών, αποζημιώσεις κάθε είδους που έχουν εγκριθεί, αντίτιμο απολογιστικών εργα-σιών που εκτελέσθηκαν μέσω της εργολαβίας και κάθε άλλη εγκεκριμένη δαπάνη που καταβάλλε-ται στον ανάδοχο. Δεν προβλέπεται επομένως η σύνταξη λογαριασμών τόκων, παρά την πρακτική που ακολουθείται.- Η Δ.Υ. οφείλει να ελέγξει και διορθώσει τους λο-γαριασμούς μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή ή επανυποβολή τους. Η υπογραφή του επιβλέποντα στο λογαριασμό είναι επιβεβαιωτική του ότι οι πο-σότητες είναι σύμφωνες με τις επιμετρήσεις και τα επιμετρητικά στοιχεία, οι τιμές σύμφωνες με τη σύμβαση και τις σχετικές διατάξεις και γενικά ότι έχουν διενεργηθεί στο λογαριασμό όλες οι περι-κοπές ή εκπτώσεις ποσών, που προκύπτουν από το νόμο και την εφαρμογή της σύμβασης. Η υπο-γραφή πάντως του επιβλέποντος δεν είναι απα-ραίτητη για την έγκριση-θεώρηση του λογαρια-σμού. Ο λογαριασμός, μετά τον έλεγχο, εγκρίνεται από τον Προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσί-ας (Δ.Υ.) και έτσι εγκεκριμένος αποτελεί την πιστο-ποίηση για την πληρωμή του αναδόχου.

Εάν περάσει ο ένας μήνας από την υποβολή του λογαριασμού και αυτός δεν επιστραφεί και δεν εγκριθεί , τότε θεωρείται αυτοδικαίως εγκεκρι-μένος.

Τοκοφορία απαιτήσεων: Προβλέπεται από την παρ. 9 του άρθρου 53 του Ν. 3669/2008. Μπορεί να αρχίσει από την πάροδο διμήνου από την υπο-βολή του λογαριασμού προς έγκριση, εφόσον υποβληθεί σχετική έγγραφη όχληση του αναδό-χου προς τον κύριο του έργου. α) Για λογαριασμούς από συμβάσεις που υπο-γράφηκαν μετά την 5-6-2003 «4. Το ύψος του τό-κου υπερημερίας που είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ο οφειλέτης υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πιο πρόσφατη κύρια πράξη ανα-

χρηματοδότησης, η οποία πραγματοποιείται πριν από την πρώτη ημερολογιακή ημέρα του οικεί-ου εξαμήνου [«επιτόκιο αναφοράς»] προσαυ-ξημένο κατά επτά εκατοστιαίες μονάδες [«περι-θώριο»], εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στην σύμβαση. Το επιτόκιο αναφοράς το οποίο ισχύ-ει την πρώτη ημερολογιακή ημέρα του οικείου εξαμήνου, εφαρμόζεται και για τους επόμενους έξι μήνες» (άρθρο 4 παρ. 4 Π.Δ. 166/2003, ΦΕΚ Α΄136/5-6-2003).

Η διάταξη αυτή, μολονότι ισχύει από τις 5-6-2003 ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε με την κωδικοποίη-σή της στο Ν. 3669/2008.Το ύψος του επιτοκίου αυτού σήμερα είναι 8,25% (1 + 7,25).β) Για λογαριασμούς από συμβάσεις που υπο-γράφηκαν πριν την 5-6-2003 δεν ισχύει η ρύθμι-ση αυτή αλλά η ρύθμιση της παρ. 10 του άρθρου 5 του Ν. 1418/84 που προβλέπει τόκο υπερημε-ρίας ίσο με τα 85% του τόκου των εξαμηνιαίων έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.Ήδη όμως με την υπ’ αριθ. 1663/2009 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ έχει κριθεί ότι διατάξεις που θεσπίζουν υπέρ του Δημοσίου επιτόκιο νό-μιμο και υπερημερίας σε ποσοστό που είναι μι-κρότερο από το ποσοστό του γενικώς ισχύοντος αντίστοιχου επιτοκίου , αντίκεινται στις διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 1 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. Συνεπώς , στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταβάλλεται το σύνηθες επιτόκιο υπερημερίας (σήμερα 8,75%).

Παραγραφή αξιώσεων: Η παραγραφή των αξιώ-σεων από πιστοποιημένους λογαριασμούς δημο-σίων έργων είναι πενταετής (Κώδικας Δημοσίου Λογιστικού) και , σύμφωνα με την παρ. 6 του άρ-θρου 75 Ν. 3669/2008 , «6. Η συντέλεση της ορι-στικής παραλαβής αποτελεί την αφετηρία της πα-ραγραφής των απαιτήσεων του αναδόχου από την εργολαβική σύμβαση». Επομένως , η παραγραφή των αξιώσεων από λογαριασμό δημοσίου έργου , δεν εκκινεί από την ημερομηνία έγκρισής του (ρη-τής ή σιωπηράς) , όπως εσφαλμένα θεωρείται.

Επιδίωξη αξιώσεων: Η επιδίωξη των αξιώσε-ων γίνεται είτε με την άσκηση αγωγής είτε με την υποβολή αίτησης για έκδοση διαταγής πληρωμής.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 17

Page 20: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣΚ. ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

Ελληνική οικονομίαΠαρουσιάζοντας την εισήγησή του ο Κ. Σταμα-τόγιαννης, Οικονομολόγος αναλυτής έκανε, με-ταξύ των άλλων, τις εξής διαπιστώσεις για την ελληνική οικονομία:Η Πολιτική επιλογή της επιτάχυνσης εισόδου στο Ευρώ (Σημίτης 2000) οδήγησε σε υποχρεωτική αποδο-χή υψηλής ισοτιμίας (μη υποτίμησης, η οποία θα οδη-γούσε σε υψηλότερο πληθωρισμό) ώστε να πληρω-θούν τα κριτήρια του Maastricht (πλην Δημοσίου Χρέ-ους) με αποτέλεσμα την αδυναμία ανταγωνιστικής πα-ραγωγής στους περισσότερους κλάδους, αλλά σε αντι-στάθμισμα πολύ χαμηλά επιτόκια εκτοκισμού Δημοσί-ου Χρέους (όφελος 3-4% του ΑΕΠ ετησίως). Πέραν των μειονεκτημάτων τα ανωτέρω άφηναν επαρκές πεδίο αναπτυξιακής δημοσιονομικής μόχλευσης σε συνδυ-ασμό με το πλεονέκτημα του πολύ χαμηλού επιπέδου ιδιωτικού χρέους.Διαμόρφωση σκηνικού κατάρρευσης: Απαρνούμενοι τις δοθείσες ως ανωτέρω ευκαιρίες, η χώρα προχώ-ρησε με έκρηξη δημόσιου και ιδιωτικού δανεισμού και συμπεριφορά πεινασμένων για χλιδή και επίδειξη, πα-ροτρυνόμενη δυστυχώς τόσο από τις κυβερνήσεις (ΠΑ-ΣΟΚ και ΝΔ), όσο και από το παγκόσμιο χρηματοοικο-νομικό σύστημα. Ο μέσος όρος νέου δανεισμού για το 2002-2008 ανήλθε σε 24% του ΑΕΠ κατ’ έτος με τις εγ-χώριες καταθέσεις να αυξάνονται κατά 8,7% αντίστοι-χα. Το άνοιγμα του ελλείμματος τρεχουσών Συναλλα-γών αναπτύχθηκε γραμμικά από 5,5% κατά την είσοδο στην Ευρωζώνη σε 14,4% του ΑΕΠ κατά το Γ! Τρίμη-νο 2008. Η χρηματοδότηση του ελλείμματος έγινε κυρί-ως με εξωτερικό δανεισμό. Η εξέλιξη του Ε.Τ.Σ. υπό το ανωτέρω εγχώριο χρηματοοικονομικό ισοζύγιο υπο-δήλωνε πιθανή πτώχευση εντός πενταετίας, ακόμη και αν δεν είχε εμφανισθεί η κρίση Δημοσίου χρέους. Κε-ντρικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας η δυσαρ-μονία μισθών και απασχόλησης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (μικρή προστιθέμενη αξία προς διάχυ-ση). Η άρνηση περικοπής κράτους/ κομματικών στρα-τών (δαπανών) στον ΠΥ2010 απετέλεσε την μακροοικο-νομική επιλογή που μας οδήγησε στο ΔΝΤ. IMF - EU: Οι παραδοχές για την εξέλιξη του ΑΕΠ εμ-φανίζονται υπεραισιόδοξες αν πρέπει να επιτευχθούν οι υπόλοιποι στόχοι. Η επίτευξη των παραδοχών θετικών πρωτογενών αποτελεσμάτων θα προκαλούσε ύφε-ση >5%, ή ραγδαία μείωση περιουσιών σε περίπτωση υπερφορολόγησης τους και ανάγκη νέας στήριξης τρα-πεζών. Οι μεγαλύτερες υποψίες πιθανής προγραμμα-τισμένης αλλαγής νομίσματος δημιουργούνται από την παραδοχή σύγκλισης ισοζυγίου αγαθών / υπηρεσιών τόσο στην αρχική (2010), όσο και στην αναθεωρημένη μορφή του μνημονίου.

Τρέχουσα κατάσταση: Η μηδενική πιστωτική επέκταση επί 22μήνες και οι ισχυρά αρνητικοί ρυθμοί λιανικών πωλήσεων και βιομηχανικής παραγωγής αποτυπώνο-νται με επιδείνωση των ρυθμών ΑΕΠ και αύξηση εξ’ αυτού των ποσοστών δανειακών επιβαρύνσεων, μειώ-σεις κερδοφορίας και συνεπώς φορολογικών εσόδων. Η μείωση των ρυθμών διαγραφής δανείων 2008- 2010 σε αντίθεση με αύξηση σε 13% (2010) στα μη εξυπηρε-τούμενα δάνεια υποδηλώνουν προσπάθεια βραχυπρό-θεσμης αλλοίωσης και προφανώς θα προκαλέσουν αρνητικές εκπλήξεις στο μέλλον, έστω και εκβιαστικά (μέσω παρεμβάσεων ΤτΕ/ΕΚΤ). Οι εξελίξεις στους βα-σικούς τομείς της οικονομίας Τουρισμό και Κατασκευ-ές εμφανίζουν πτώσεις της τάξης του 15% και 80% για το 2011, από τις κορυφές του 2007 και 2005 αντίστοιχα. Οι θετικές προσδοκίες για τον τουρισμό το 2011 επιβεβαι-ώθηκαν με 7% σε επίπεδο αφίξεων και 11% σε επίπε-δο εσόδων με αύξηση εισροών 1δις Ευρώ (0,45% του ΑΕΠ). Οι πωλήσεις οχημάτων κατέρρευσαν (-63% από το 2007 σε 12μηνη βάση) με αντίστοιχη υστέρηση στους εισπραττόμενους φόρους, όπως και τα προσδοκόμε-να έσοδα από φόρο καπνού, καυσίμων και ΦΠΑ παρά το επιθετικό φοροκυνηγητό. Σαν τελευταίο μέτρο πριν την απόφαση εξόδου από το Ευρώ εφαρμόσθηκε η επι-βολή εκτάκτων/μονίμων εισφορών/φόρων στην περι-ουσία (προσομοιάζει με διαδικασίες κατάσχεσης κομ-μουνιστικών καθεστώτων). Η μείωση καταθέσεων εί-ναι συνεχής ανερχόμενη σε 28δις το 2010 και 26,5δις Ευρώ το 9μηνο του 2011. Οι δαπάνες 10μήνου 2011 εμ-φανίζουν αύξηση κατά 5,8% έναντι του 2010 παρά την εμφάνιση και ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων 6,5δις Ευρώ με ακραίες καθυστερήσεις πληρωμών σε επι-στροφή ΦΠΑ, φάρμακα, ΟΤΑ, φορείς κοινωνικής ασφά-λισης και πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. O Προ-ϋπολογισμός 2011 εμφάνισε τεράστιες αποκλίσεις υλο-ποίησης, όπως προβλεπόταν ήδη από την κατάθεση του και παρά τα έκτακτα μέτρα.

Το ύψος των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης στο 9μηνο του 2011 παρά τις όποιες προσαρμογές, δήθεν περικοπές, καθώς και την ύπαρξη ληξιπροθέσμων 6,5δις ανήλθε σε 81,184 δις Ευρώ με αντίστοιχο ΑΕΠ στα 162,477 δις Ευρώ (ανέρχονται δηλαδή σε 49,97% του ΑΕΠ προ ληξιπροθέσμων ή σε 54% συνολικά). Οι πολιτικοί ισχυρισμοί συνεπώς περί φοροδιαφυγής – εισφοροδιαφυγής και οι πρόσφατες φυλακίσεις μό-νον σαν οι τελευταίοι σπασμοί καταρρέοντος στρατού κατοχής μπορούν να εκληφθούν, εκτός αν τα υπόλοι-πα 8-8,5 εκατομμύρια του Ελληνικού λαού θεωρούν πρέπον αυτό το επίπεδο δαπανών επί του ετησίου πα-ραγόμενου προϊόντος τους.

1. Περίληψη της εισήγησης του Φοροτεχνικού Γ. Κορομηλά, στο επόμενο τεύχος.

18 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 21: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011
Page 22: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

20 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Καθυστερεί η υλοποίηση της πληρωμής έργων του Προγράμματος «Θησέας»Το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ, με επιστολές διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση και τον υφυπουργό Πάρη Κουκουλόπουλο επισημαίνει ότι παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε το υπουργείο δεν υλοποιείται η υπόσχεση που έδωσε για αποπληρωμή των έργων του Προγράμματος «Θησέας» ως το τέλος Δεκεμβρίου 2011 και ζητά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης. Ειδικότερα στην πρώτη επιστολή που υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης και εστάλη στη 1 Δεκεμβρίου 2011 στον κ. Π. Κου-κουλόπουλο, αναφέρει τα εξής:

«Στις συναντήσεις που είχαμε μαζί σας την 07/09/2011 και την 12/10/2011, μεταξύ άλλων Σας θέσαμε το πρόβλημα της καθυστέρη-σης αποπληρωμής οφειλών από εκτελεσμένα έργα των Δήμων της χώρας που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.Ως εκπρόσωποι των Εργοληπτικών Οργανώσεων, της ΠΕΣΕΔΕ, και της ΠΕΔΜΕΔΕ δώσαμε έμφαση και πάλι στο φλέγον θέμα των καθυ-στερήσεων πληρωμών που έχει οδηγήσει στον αφανισμό των περισ-σότερων εργοληπτικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ξανά ότι οι οφειλές στους εργολήπτες δημοσίων έ γων έχουν ξεκινήσει εδώ και μία πε-νταετία τουλάχιστον, καθιστώντας την κατάσταση ανυπόφορη. Εκφρά-σαμε τέλος για μιαν ακόμη φορά την ανησυχία μας διότι πέραν των κα-θυστερήσεων που παρατηρούνται στις πληρωμές από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» που θα το αντικαταστήσει και μεταξύ των άλλων ζητήσαμε:-Την άμεση αποπληρωμή των εκτελεσμένων έργων,-την ένταξη επιλέξιμων έργων του «ΘΗΣΕΑ» στο ΕΣΠΑ,-την άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ» και έντα-ξή του στο ΕΣΠΑ κ.ά.Ειδικότερα στην συνάντησή μας της 12/10/2011 παρισταμένου και εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ, μας διαβεβαιώσετε ότι έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές για τα έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», τονίζοντας με έμφαση ότι τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νο-εμβρίου θα αρχίσει η καταβολή των οφειλομένων στους εργολήπτες δημοσίων έργων της χώρας, από το πρόγραμμα αυτό.Στην συνάντηση αυτή τονίστηκε από πλευράς σας:α) ότι περιελήφθη διάταξη στο νομοσχέδιο που συζητούνταν τότε στη Βουλή«Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, εργασι-ακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012- 2015», στο άρθρο 40, παράγραφος 7 , σύμφωνα με την οποία «Η Ελληνική Εταιρεία Ανά-πτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ασκεί καθήκοντα ενδιάμεσου φο-ρέα διαχείρισης, κατά την έννοια του άρθρου 4, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η απόφαση για την έντα-ξη πράξεων ή την ανάκληση αυτών, κατά την έννοια της παραγρά-φου 1 του άρθρου 8, εκδίδεται από τον Υπουργό Εσωτερικών». Αυτό όπως μας τονίσατε σημαίνει ότι η ΕΕΤΑΑ θα ασκεί καθήκοντα διαχει-ριστικής αρχής μέσα από την οποία θα πληρωθούν όλα τα έργα του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ έως τις 31.12.2011. β)ότι την επόμενη Τρίτη 18/10/2011 θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής από τον Υπουρ-

γό Οικονομικών τροπολογία που θα παρέχει ρευστότητα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να εξοφληθούν οι πα-λαιές υποχρεώσεις των Δήμων προς τους εργολήπτες δημοσίων έρ-γων και άλλους οφειλέτες.γ) ότι υπολογίζετε πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τη δη-μοσίευσή του στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα εκδοθούν οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις ή εγκύκλιοι και θα ενημερωθούν άμεσα οι Δήμαρχοι. Οι διαδικασίες αυτές μας δηλώσατεότι θα χρειαστούν περίπου 15 ημέρες και στη συνέχεια τέλος Οκτω-βρίου με αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις.δ) Τέλος, μας διαβεβαιώσατε ότι θα δοθεί κατεύθυνση για ευελιξία και εφόσον οι φάκελοι είναι πλήρεις, θα ενταχθούν με σύντομες δια-δικασίες στη ρύθμιση όλα τα έργα, υπολογίζοντας ότι μέχρι τον Μάϊο του 2012 θα πληρωθούν έργα ύψους 1 δις. Ευρώ περίπου.Μετά από αυτά, εμείς και ύστερα από προτροπή σας καλέσαμε τα μέλη μας που έχουν έργα στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, να συνεννοη-θούν άμεσα με τους δήμους και τους δημάρχους, για την προετοιμα-σία και ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών.

Κύριε Υπουργέ,Δυστυχώς, παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιτυχώς ανα-λάβατε και υλοποιήσατε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα από τα παραπάνω.Έτσι η προτροπή σας προς τα μέλη μας να ολοκληρώσουν τις διαδι-κασίες για πληρωμή των σε εκκρεμότητα λογαριασμών για έργα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, έμεινε γράμμα κενό.Φοβούμαστε ότι σήμερα πλέον, ακόμα και αν οι Δήμοι είχαν στη διάθε-σή τους τα απαιτούμενα ποσά, πρακτικά είναι αδύνατον να ολοκληρω-θούν οι απαραίτητες ενέργειες (σύνταξη ενταλμάτων, έλεγχος από τους κατά τόπους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.λπ.), ώστε να κατα-στεί δυνατή η πληρωμή των αναδόχων μέσα στον Δεκέμβριο του 2011.Όπως και σεις αντιλαμβάνεσθε, με αυτές τις συνθήκες είναι αδύνα-τον οι μικρομεσαίοι εργολήπτες της χώρας και κυρίως της ελληνικής περιφέρειας να συνεχίσουν την κατασκευαστική τους δραστηριότητα, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργί-ας, στη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Κύριε Υπουργέ,Σας παρακαλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να ενεργήσετε μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας προκειμένου να δοθεί κάποια λύση στο πρόβλημα των πληρωμών έργων από το πρόγραμμα ΘΗ-ΣΕΑΣ. Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ»

Page 23: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 21

Επιστολή προς τον Αν. ΓιαννίτσηΤο Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ στις 5 Δεκεμβρίου 2011 διαβίβασε την προαναφερόμενη διαμαρτυρία και προς τον υπουργό Αν. Γιαννίτση επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,Σας διαβιβάζουμε επιστολή που η Οργάνωσή μας απέστειλε στον Υφυπουργό Π. Κουκουλόπουλο με θέμα: Καθυστέρηση υλοποί-ησης πληρωμής έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ.Όπως αναφέρουμε και στην επιστολή μας, παρά τις νομοθετι-κές πρωτοβουλίες που επιτυχώς ανέλαβε το Υπουργείο σας και συγκεκριμένα ο κύριος Υφυπουργός, μέχρι σήμερα δεν υπάρ-χει κάποιο απτό αποτέλεσμα. Έτσι η δήλωση προς εμάς του Υφυ-πουργού, ώστε τα μέλη μας να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για πληρωμή των σε εκκρεμότητα λογαριασμών, για έργα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, μέχρι 31/12/2011, μένει γράμμα κενό.Φοβούμαστε ότι σήμερα πλέον, ακόμα και αν οι Δήμοι είχαν στη

διάθεσή τους τα απαιτούμενα ποσά, πρακτικά είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες (σύνταξη ενταλμάτων, έλεγχος από τους κατά τόπους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συ-νεδρίουΚ.λπ.), ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των αναδόχων μέσα στον Δεκέμβριο του 2011.Όπως και Σεις αντιλαμβάνεσθε, με αυτές τις συνθήκες είναι αδύ-νατον οι μικρομεσαίοι εργολήπτες της χώρας και κυρίως της ελ-ληνικής περιφέρειας να συνεχίσουν την κατασκευαστική τους δραστηριότητα, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Κύριε Υπουργέ,Σας παρακαλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να ενεργήσετε μέσα στα πλαίσια του κύρους σας, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των πληρωμών έργων από το πρόγραμμα ΘΗΣΕ-ΑΣ, μέσω του ΕΣΠΑ».

Συνάντηση του Προεδρείου της ΠΕΣΕΔΕ με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Π. ΟικονόμουΤο Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ στις 23 Νοεμβρίου 2011 είχε συνά-ντηση με τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οι-κονόμου στον οποίο έθεσε τα προβλήματα και τις αδικίες που δημιουργούν στους εργολήπτες Δημοσίων Έργων τα φορολογι-κά και άλλα μέτρα, ζητώντας την άρση τους.Από πλευράς ΠΕΣΕΔΕ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Κ. Σαββί-δης, ο Β’ Αντιπρόεδρος Ν. Διάκος και ο Αν. Γεν. Γραμματέας Ν. Καλτσάς.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΣΕΔΕ διατύπωσαν τις ενστάσεις τους για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στα εργοτάξια (προσωρινά υποκαταστήματα) των τεχνικών εταιρειών,όπως άλλωστε είχε γίνει και με την επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής στις 14-11-2011 προς την πολιτική ηγεσία του υπουρ-γείου. Ειδικότερα επισήμαναν με έμφαση ότι πρόκειται για προ-σωρινή εγκατάσταση των εργοταξίων, ενώ έδωσαν απτά παρα-δείγματα τεχνικών επιχειρήσεων που αναγκάζονται να προβούν σε ενάρξεις δεκάδων υποκαταστημάτων μόνο για ένα έργο, το-νίζοντας την υπερβολή του νόμου και ζήτησαν την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος στις περιπτώσεις αυτές έναντι ενός χαμη-λού προστίμου για τυχόν εκπρόθεσμη διακοπή δραστηριότητας του εργοταξίου.Επίσης έθεσαν το θέμα της επιβολής τέλους επιτηδεύματος στις Κοινοπραξίες, των οποίων η σύσταση, αν και επιβάλλεται από τους φορείς των Δημοσίων Έργων και αφορούν υποχρεωτικά την εκτέλεση ενός και μόνο έργου, υποχρεούνται στην καταβο-λή τέλους επιτηδεύματος και για την έδρα τους και για τα εργοτά-ξιά τους. Ζήτησαν την άρση της πολλαπλής αυτής φορολόγησης, όπως εξάλλου είχε γίνει και με αντίστοιχη επιστολή τηςΣυντονιστικής Επιτροπής προς την πολιτική ηγεσία του υπουρ-γείου στις 18-11-2011 και ζήτησαν την απαλλαγή του τέλους επι-τηδεύματος στις περιπτώσεις αυτές έναντι ενός χαμηλού προ-

στίμου για τυχόν εκπρό-θεσμη διακοπή δραστη-ριότητας της κοινοπρα-ξίας.Κατά τη συνάντηση συ-ζητήθηκαν επίσης και τα εξής θέματα:• Ο συμψηφισμός των οφειλών προς το ευρύ-τερο Δημόσιο Τομέα με τις απαιτήσεις των ερ-γοληπτών από τους ΟΤΑ και άλλους οργανισμούς.• Η καταβολή από τις τε-χνικές επιχειρήσεις του ΦΠΑ των τιμολογίων που αφορούν το Δημό-σιο κατά την είσπραξή τους και όχι σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης των τιμολογίων.• Το θέμα των ρυθμίσεων με δόσεις των οφειλών των εργολη-πτών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς που κα-ταστρατηγείται από τις Υπηρεσίες, καθώς παρακρατούν ολόκλη-ρο το ποσό από λογαριασμούς προς είσπραξη.• Τέλος συζητήθηκε το θέμα της απλοποίησης της έκδοσης φο-ρολογικής ενημερότητας.Ο κ. Π. Οικονόμου έδειξε πως κατανοεί τα προβλήματα, δήλω-σε πως θα τα εξετάσει, ενώ ανακοίνωσε ότι αρκετά από αυτά θα εξομαλυνθούν με την επικείμενη τροποποίηση του Κώδικα Εί-σπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) που χρονολογείται από το 1973 και με το νέο φορολογικό Ν/Σ προβλέπεται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή για ψήφιση.

Page 24: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

22 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕΚατασπαταλούνται πολύτιμοι δημόσιοι πόροι με το Πρόγραμμα αυτεπιστασίας στους ΔήμουςΣε δηλώσεις του, στον Τύπο ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να θέ-σει από τον Ιανουάριο σε εφαρμογή πρόγραμμα αυτεπιστασίας στους δήμους, ύψους 2 δις. ευρώ για την προσεχή τριετία, μέσω του οποίου θα «απορροφηθούν» περίπου 120.000 άνεργοι, που θα αναζητηθούν μέσα από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ και κάθε ένας από αυτούς θα μπορεί να κάνει 135 μεροκάματα το χρό-νο σε μικρά τεχνικά έργα των δήμων με αμοιβή 25 € ανά μερο-κάματο.Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΣΕΔΕ επισημαίνοντας ότι είναι υποχρεωμένη και πάλι να εκφράσει την αντίρρησή της, επισημαίνοντας ότι η εξαγγελία αυτή δεν βοηθά την τόσο ανα-γκαία για τον τόπο μας ανάπτυξη, ούτε πρόκειται να λύσει το οξύ-τατο πρόβλημα της ανεργίας της χώρας και θα καταλήξει, χωρίς βέβαια να το επιδιώκει κανείς, σε αδιαφανή μέθοδο κατασπατά-λησης πολύτιμου σήμερα δημόσιου χρήματος.Συγκεκριμένα:-Το πρόγραμμα αυτό αφορά μόνον ανέργους με τεχνικές ειδι-κότητες. Άρα ελάχιστα έως καθόλου μπορούν να ενταχθούν σε αυτό νέοι και γυναίκες, κατηγορίες που εμφανίζουν διπλάσια και τριπλάσια ποσοστά ανεργίας σε σχέση με το γενικό ποσοστό ανεργίας του 18%.-Σήμερα ένας άνεργος εισπράττει από το ταμείο ανεργίας 461,50 ευρώ ανά μήνα, που για 22 εργάσιμες αντιστοιχεί σε 20,98 € ανά ημέρα. Πιστεύει κανείς ότι εγγεγραμμένος άνεργος θα δεχθεί για 4 ευρώ επιπλέον να εργασθεί για 8 ώρες; Μήπως θα καταλή-ξουμε τελικά σε μία απλή καταγραφή καθημερινής παρουσίας, χωρίς ουσιαστική απασχόληση μόνον και μόνον για να δοθούν τα 25 ευρώ και να «εξυπηρετηθούν» κάποιοι μελλοντικοί ψη-φοφόροι;-Σήμερα η ελάχιστη αμοιβή που δέχεται το ΙΚΑ για εργαζόμε-νους άγαμους και χωρίς καμιά προϋπηρεσία (χωρίς έστω και μία τριετία) είναι καθαρά 61,93 ευρώ για τεχνίτη ανά ημέρα, 55,36 ευρώ για βοηθό και 52,35 ευρώ για εργάτη. Ποιος θα πληρώσει για να καλυφθούν οι πόροι που θα λείψουν από το ασφαλιστικό σύστημα, που ήδη βρίσκεται σε τραγική κατάσταση;-Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, εκτός των άλλων θα απαιτη-θούν καταγραφές των αναγκών ανά τοπικό διαμέρισμα, ομαδο-ποιήσεις, σύνταξη μελετών (υπολογισμοί, σχέδια, τεχνικές περι-γραφές, προδιαγραφές, τιμολόγια, προϋπολογισμοί), θα απαιτη-θούν διακηρύξεις, προδιαγραφές και λοιπές ενέργειες για προ-μήθεια των προς ενσωμάτωση υλικών, διαγωνισμοί για μίσθω-ση των απαιτούμενων μηχανημάτων καθώς και των μεταφορι-κών μέσων του προσωπικού (οι δήμοι πλέον σχεδόν στο σύνο-λό τους είναι μικροί νομοί με διάσπαρτες και απομακρυσμένες τοπικές και δημοτικές κοινότητες) θα απαιτηθούν τροποποιήσεις προϋπολογισμών και προγραμμάτων εκτελεστέων έργων, θααπαιτηθεί μόνιμο τεχνικό προσωπικό που θα καθοδηγεί, επιβλέ-πει, εγκρίνει και παραλαμβάνει τα έργα, τα τιμολόγια υλικών, τα δελτία απασχόλησης των μηχανημάτων και που θα κάνει

τον τελικό απολογισμό. Όλα αυτά μπορούν να τα διαθέσουν ή να τα χρηματοδοτήσουν οι δήμοι της χώρας και μάλιστα άμεσα;-Από ελέγχους και υπολογισμούς που έγιναν στο παρελθόν και από εργοληπτικές οργανώσεις αλλά και από τεχνικές υπηρεσί-ες δήμων, αποδείχθηκε ότι, πέραν του αμφιλεγόμενου, ποιοτι-κά, αποτελέσματος, το κόστος ενός έργου με αυτεπιστασία στοί-χισε από 5 έως 15 φορές ακριβότερα από ό,τι θα στοίχιζε αν κα-τασκευαζόταν με τη διαδικασία ανάθεσης μέσω δημοπράτησής του. Μπορεί να αντέξει η χώρα μας – σε περίοδο μάλιστα οξύτα-της κρίσης – μια τέτοια σπατάλη πόρων;Για την ΠΕΣΕΔΕ, αλλά και για την κοινή λογική – καταλήγει η ανακοίνωση - αν όντως η Κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει έστω και λίγες πιστώσεις, μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να αξιο-ποιηθούν με διαφάνεια και με γνώμονα την ανάπτυξη και το κοι-νωνικό όφελος. Και αυτός δεν είναι άλλος παρά ο κλασικός τρό-πος κατασκευής έργων: Δημοπρασία, ανάθεση, κατασκευή, επί-βλεψη, παραλαβή, χρήση. Είναι ο μόνος τρόπος που εξασφαλί-ζει:Γρήγορη κατασκευή, απασχόληση όσων πραγματικά χρειάζονται και μπορούν να προσφέρουν και για όσο χρειάζεται (όχι ανα-γκαστικά 135 μεροκάματα). Στις δημοπρασίες υπάρχουν εκπτώ-σεις που μπορούν να επαναχρηματοδοτήσουν νέα έργα, οι ερ-γολάβοι πληρώνουν ΦΠΑ για ό,τι αγοράζουν και αποδίδουν τον υπόλοιπο, το ΙΚΑ εισπράττει τις προβλεπόμενες και όχι μειωμέ-νες εισφορές για τους εργαζόμενους, η Εφορία προεισπράττει τον αναλογούντα φόρο, η ανεργία μειώνεται, η αγορά κινείται. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν απλώς κοροϊδία.

Page 25: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 23

Η ΠΕΣΕΔΕ ζητά τη διερεύνηση αλλαγής του καθεστώτος έκδοσης φορολογικής ενημερότηταςΤο Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ με παρέμβασή του προς τον Γενι-κό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Ι. Κα-πελέρη, ζητά τη διερεύνηση αλλαγής του καθεστώτος έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Αναλυτικότερα στην επιστολή που εστάλη στις 5 Δεκεμβρίου 2011 και υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης επισημαίνονται τα εξής:

«H Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., την οποία εκπροσωπούμε απευθυνόμενοι σε σας, είναι δευτεροβάθμια Ένωση – Πανελλήνια Εργοληπτική Οργάνωση, με μέλη της 49 συνδέσμους πτυχιούχων εργολη-πτών δημοσίων έργων όλης της χώρας, που αριθμούν περί τα 6.500 μέλη, ήτοι το 70% περίπου των ατομικών εργοληπτικών επιχειρήσεων, κατόχων πτυχίων Μ.Ε.Ε.Π., με γεωγραφική κα-τανομή σε ολόκληρη τη χώρα.Μετά την συνάντηση που είχε το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ την 23/11/2011 με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Π. Οικο-νόμου και με προτροπή του απευθυνόμενοι σε σας, παρακαλού-με όπως διερευνήσετε την δυνατότητα έτσι ώστε να γίνει δυνατή μια μικρή αλλαγή του καθεστώτος έκδοσης φορολογικής ενημε-ρότητας των συναδέλφων εργοληπτών δημοσίων έργων.

Συγκεκριμένα:Όταν κάποιος εργολήπτης δημοσίων έργων οφείλει στο Δημόσιο χρήματα και συμφωνεί για την παρακράτηση των οφειλομένων από λογαριασμούς που το Δημόσιο του οφείλει και είναι προς εξό-φληση, μετά από αίτηση του να του χορηγείται φορολογική ενη-μερότητα μόνο για συμμετοχή σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων καθώς και υπογραφή συμβάσεων για ανάληψη έργων, έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός οφειλών από και προς τα δύο μέρη.Την ρύθμιση αυτή θεωρούμε δίκαιη, χωρίς οικονομική επιβά-ρυνση για το δημόσιο, επισημαίνοντας σας εδώ το άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος όπου αναφέρει ρητά: « η εργασία αποτελεί δι-καίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού».Επισημαίνουμε ότι με το ισχύον σήμερα καθεστώς της μη χο-ρήγησης της (απαραίτητης προκειμένου να εργαστούμε απρό-σκοπτα) φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και ειδι-κά στην παρούσα συγκυρία που διανύουμε (στάση πληρωμών κ.λπ.), καταστρατηγείται άμεσα και έμμεσα το απόλυτα κατοχυ-ρωμένο συνταγματικό μας δικαίωμα στην εργασία».

Τιμητική διάκριση στον Μάριο ΛάζιοΟ Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας – και μέσω αυτού όλη η ΠΕΣΕΔΕ – κατά τη διάρκεια της Β’ Τακτικής Γενικής του Συνέλευσης που έγινε στις 4 Δεκεμ-βρίου 2011, απένειμε τιμητική διάκριση για την πολυετή προσφορά του στον Μάριο Λάζιο. Παρών στην τελετή ήταν και ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κωνσταντίνος Σαββίδης.Ο Μάριος Λάζιος, που μπήκε στην κατασκευή Δημοσίων Έργων στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’60, πέρα από πετυχημένη πορεία του στο επάγγελμα για αρκετές δεκα-ετίες, υπηρέτησε τον κλάδο και με την πλούσια συνδικα-λιστική του δράση, αφού διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόε-δρος του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακε-δονίας, αλλά και Αντιπρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ.Για τον «χαμογελαστό Μ. Λάζιο και στα εύκολα μα και στα δύσκολα», όλοι όσοι τον γνώρισαν και τον γνωρίζουν μόνο καλά λόγια έχουν να πουν: Για τη συνέπειά του ως μηχα-νικού και εργολήπτη, για το ήθος του που τον διέκρινε σε όλες του τις προσπάθειες, για την ανιδιοτέλεια στις ενέρ-γειές του, για τη μαχητικότητα μαζί με τη διπλωματική ευ-ελιξία στη συνδικαλιστική του δράση, για τη βαθιά ανθρώ-πινη πραότητα του χαρακτήρα του, για την κοινωνική του ευαισθησία και τη φροντίδα που έδειξε ιδίως για τα παιδιά, καθώς διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ του Ασύ-λου του Παιδιού Θεσσαλονίκης.

Page 26: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

24 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΚΡΗΤΗΝα μην αποκλειστούν οι μικρομεσαίοι εργολήπτες από έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου

Το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ με παρέμβασή του προς τον Περιφε-ρειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη δηλώνει την αντίθεσή του στη δημοπράτηση της αναβάθμισης του οδικού δικτύου Κρήτης ως ενιαίου έργου, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η συμμετοχή όλων των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων. Ει-δικότερα με την επιστολή που εστάλη στις 2 Δεκεμβρίου 2011 και υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης, αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Περιφερειάρχη,H Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., την οποία εκπροσωπούμε απευθυνόμενοι σας σας, είναι δευτεροβάθμια Ένωση – Πανελλήνια Εργοληπτική Οργάνωση, με μέλη της 49 συνδέσμους πτυχιούχων εργολη-πτών δημοσίων έργων όλης της χώρας, που αριθμούν περί τα 6.500 μέλη, ήτοι το 70% περίπου των ατομικών εργοληπτικών επιχειρήσεων, κατόχων πτυχίων Μ.Ε.Ε.Π., με γεωγραφική κα-τανομή σε ολόκληρη τη χώρα.Ενημερωθήκαμε από τα μέλη μας – Συνδέσμους Ε.Δ.Ε. της Περιφέρειας Κρήτης ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Περι-φερειακού Συμβουλίου Κρήτης μεταξύ άλλων θεμάτων πρό-κειται να συζητηθεί η δημοπράτηση του έργου «Αναβάθμιση του οδικού δικτύου Περιφέρειας Κρήτης», με προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ και με πιστώσεις προερχόμενες από το ΕΣΠΑ.Φυσικά και συμφωνούμε με τη δημοπράτηση του έργου, ειδικά τη δύσκολο αυτή περίοδο, πλην όμως είμαστε απολύτως αντί-θετοι με τη δημοπράτησή του σαν ενιαίο έργο ύψους 35.000.000 ευρώ, δημοπρασία που πρακτικά σημαίνει ότι απευθύνεται στους τρεις κατ’ ουσίαν μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους 7ης τάξης, αποκλείοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή όλων των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Κύριε Περιφερειάρχη,Αν το συγκεκριμένο έργο αφορούσε τη κατασκευή ενός ενιαί-ου οδικού τμήματος κάποιων χιλιομέτρων (όπως πχ ο ΒΟΑΚ) φυσικά και δεν μπορούσαμε να έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις.Πλην όμως, το συγκεκριμένο έργο προέκυψε από συρραφή πε-ρισσότερων από 20 επιμέρους έργων που μελέτησαν οι κατά τόπους Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενο-

τήτων Κρήτης. Άρα πολύ εύκολα θα μπορούσε να κατασκευα-στεί το ίδιο αντικείμενο που προβλέπεται στο υπό έγκριση έργο των 35.000.000 ευρώ με δημοπρατήσεις επί μέρους τμημάτων τα οποία θα αφορούν εργασίες είτε ανά Περιφερειακή Ενότη-τα είτε ανά περιοχή (ορεινή ή πεδινή), είτε ανάλογα με το είδος των εργασιών (τεχνικά, οδοστρωσία, στηθαία ασφαλείας κτλ), έτσι ώστε:α) να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός με οικονομική ωφέ-λεια για το δημόσιο και τις υπηρεσίες σας (αφού στις δημοπρα-σίες θα συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι ενδιαφερόμενοι),β) να εκτελεστούν πιο γρήγορα οι εργασίες (αφού θα υλοποιού-νται παράλληλα πολλές εργολαβίες),γ) να γίνουν οι απορροφήσεις πιο γρήγορα (πολύ σημαντικό για την Περιφέρεια σας) και τέλος,δ) να απασχοληθούν κατά κύριο λόγο τοπικοί εργολάβοι, τοπι-κοί προμηθευτές, ντόπιο εργατικό δυναμικό, πράγμα πιστεύουμε πολύ σημαντικό για Σας και το Περιφερειακό Συμβούλιο που εκ-προσωπεί και στηρίζει τα τοπικά καλώς εννοούμενα συμφέροντα.Όσο για τις αιτιάσεις που προβάλλονται σκοπίμως και αφορούν την δήθεν αντίθεση από πλευράς του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί κατάτμησης έργων, θεωρούμε ότι αυτές αποτελούν προ-φάσεις. Σχετικά σας επισυνάπτουμε γνωμάτευση του Νομικού μας Σύμβουλου κ. Γακίδη, η οποία βασιζόμενη σε κοινοτικές οδηγίες αντικρούει τις αιτιάσεις αυτές,.

Κύριε ΠεριφερειάρχηΣας καλούμε έστω και σήμερα να αποτρέψετε την έγκριση δη-μοπράτησης του συγκεκριμένου έργου με ενιαία μορφή, έγκρι-ση που θα αποτελέσει χαριστική βολή για τους μικρούς και με-σαίους εργολήπτες της Κρήτης, οι οποίοι ουσιαστικά θα εκτε-λέσουν το έργο, απλά όμως σε περίπτωση έγκρισης του όπως σήμερα έρχεται θα το κατασκευάσουν με πολύ δυσμενέστερες οικονομικά συνθήκες ως υπεργολάβοι του αναδόχου μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου, με μόνον ωφελημένο αυτόν.Θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι η ΠΕΣΕΔΕ, προασπιζόμενη τα συμφέροντα των μελών της θα αντιταχθεί σε «ομαδοποιήσεις» έργων που ωφελούν μόνο τους μεγάλους κατασκευαστικούςομίλους».

Page 27: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 17

Page 28: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

26 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Ημερίδα με θέμα «ΕΤΕΡΟΔΟΣΟΛΗΨΙΑ στα Δημόσια Έργα, για τη συλλογική αποκήρυξη του φαινομένου από τον Εργοληπτικό κόσμο», διοργανώνουν στην Αθήνα την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 οι Εργοληπτικές Οργανώσεις (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕ-ΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ) με απόφαση της Συντονιστικής τους Επι-τροπής και με βασικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόσιο Τάσιο. Η εκδήλωση για την ετεροδοσοληψία (κοινώς «λάδωμα»), θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Ν. Σκαλκώτα) από τις 11 π.μ. ως τις 5.30 μ.μ. Την εκδήλωση θα χαι-ρετίσουν με ομιλία τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης και φο-ρέων.Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή των Εργοληπτικών Οργα-νώσεων Εργοληπτικών Οργανώσεων (Σ.Ε./Ε.Ο.) προβαίνει στην ακόλουθη Διακήρυξη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΑΙ-ΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΔΟΣΟΛΗΨΙΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ:«Ο κατασκευαστικός κόσμος της Ελλάδας, ένας κατ’ εξοχήν πα-

Ο εργοληπτικός κόσμος αποκηρύσσει το φαινόμενο της ετεροδοσοληψίας

Page 29: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 27

ραγωγικός κλάδος της Χώρας, έχει από καιρού επισημάνει στην Πολιτεία τις παθογόνες συνθήκες που ευνόησαν κατά το παρελ-θόν το πανάθλιο φαινόμενο της ετεροδοσοληψίας στα δημόσια έργα και έχει προτείνει τη λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων που θα συνέβαλαν μεγάλως στη βελτίωση της ολικής ποιότητας και, κυρίως, στην καθιέρωση της γενικής διαφάνειας όλων των διαδικασιών, Μελέτης, Διακήρυξης, Ανάθεσης, Επί-βλεψης, Παραλαβής και Συντήρησης αυτών των έργων.Κάμποσα έγιναν, αλλά τα περισσότερα δυστυχώς απομένουν να γίνουν.Παρά ταύτα, οι Εργοληπτικές Ενώσεις της Χώρας οι οποίες εκ-προσωπούνται στο Συντονιστικό Όργανο, την Συντονιστική Επι-τροπή των Εργοληπτικών Οργανώσεων (Σ.Ε./Ε.Ο.), θεώρησε ότι ακριβώς η παρούσα συγκυρία της κρίσης είναι η καταλληλό-

τερη στιγμή για να διακηρύξει ότι όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του καθ’ ενός συλλόγου δεσμεύονται να μη συμμετάσχουν ποτέ σε οποιαδήποτε συναλλαγή δωροδοκίας με οποιονδήποτε υπηρε-σιακό ή εξωυπηρεσιακό παράγοντα προκειμένου να αποκτή-σουν οποιοδήποτε παράνομο πλεονέκτημα. Για την εποπτεία και για τον έλεγχο αυτής της δέσμευσης, η Συντονιστική (Σ.Ε./Ε.Ο.) θεσπίζει σχετικούς αποδοτικούς μηχανισμούς.Ο κατασκευαστικός κόσμος της Χώρας, στηριζόμενος σ’ αυτήν την πλήρη, ανενδοίαστη και οριστική καταδίκη του στρεβλωτι-κού αυτού φαινομένου, θα συνεχίσει τις συστηματικές προσπά-θειές του προς την Πολιτεία, για την ολοκλήρωση των νομοθετι-κών και διοικητικών μέτρων για τη βελτίωση της Ποιότητας και τη γενίκευση της Διαφάνειας σ’ όλη τη διάρκεια παραγωγής των δημοσίων έργων».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΖήτησαν την άρση των άδικων φορολογικών μέτρων

Την άρση των φορολογικών και άλλων μέτρων που λειτουργούν σε βά-ρος των εργοληπτών, ζήτησε αντιπροσωπεία εκπροσώπων των Εργο-ληπτικών Οργανώσεων κατά τη συνάντηση που είχε στις 22-11-2011 με τον Γενικό Διευθυντή Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Σταματόπουλο. Από πλευράς Εργοληπτικών Οργανώσεων στη συνά-ντηση παραβρέθηκαν οι: Κ. Σαββίδης, Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, Ν. Καλ-τσάς Αν. Γεν. Γραμματέας της ΠΕΣΕΔΕ, Ε. Μανδηλαράς, Πρόεδρος ΠΕΔ-ΜΗΕΔΕ, Β. Κασελάς, Γεν. Γραμματέας της ΠΕΔΜΕΔΕ, Σ. Μουντρουίδης Διευθυντής του ΣΑΤΕ και Σ. Γιαννίρης, φοροτεχνικός σύμβουλος του ΣΑΤΕ, ενώ από πλευράς υπουργείου παραβρέθηκε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος Α. Καραβοκύρης.Οι εκπρόσωποι των Εργοληπτικών Οργανώσεων διατύπωσαν τις ενστάσεις τους για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στα εργο-τάξια (προσωρινά υποκαταστήματα) των τεχνικών εταιρειών, όπως άλλωστε είχε γίνει και με την επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής στις 14-11-2011 (βλέπε στη συνέχεια) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ειδικότερα επισήμαναν με έμφαση ότι πρόκειται για προσωρινή εγκατάσταση των εργοταξίων, ενώ έδωσαν απτά παρα-δείγματα τεχνικών επιχειρήσεων που αναγκάζονται να προβούν σε ενάρξεις δεκάδων υποκαταστημάτων μόνο για ένα έργο, τονίζοντας την υπερβολή του νόμου και ζήτησαν την απαλλαγή του τέλους επι-τηδεύματος στις περιπτώσεις αυτές έναντι ενός χαμηλού προστίμου για τυχόν εκπρόθεσμη διακοπή δραστηριότητας του εργοταξίου.Επίσης έθεσαν το θέμα της επιβολής τέλους επιτηδεύματος στις Κοι-νοπραξίες, των οποίων η σύσταση, αν και επιβάλλεται από τους φο-

ρείς των Δημοσίων Έργων και αφορούν υποχρεωτικά την εκτέλεση ενός και μόνο έργου, υποχρεούνται στην καταβολή τέλους επιτηδεύ-ματος και για την έδρα τους και για τα εργοτάξιά τους. Ζήτησαν την άρση της πολλαπλής αυτής φορολόγησης, όπως εξάλλου είχε γίνει και με αντίστοιχη επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής προς την πο-λιτική ηγεσία του υπουργείου στις 18-11-2011 (την παραθέτουμε στη συνέχεια) και ζήτησαν την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος στις περιπτώσεις αυτές έναντι ενός χαμηλού προστίμου για τυχόν εκπρό-θεσμη διακοπή δραστηριότητας της κοινοπραξίας.Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και τα εξής θέματα:• Ο συμψηφισμός των οφειλών προς το ευρύτερο Δημόσιο Τομέα με τις απαιτήσεις των εργοληπτών από τους ΟΤΑ και άλλους οργανισμούς.• Η καταβολή από τις τεχνικές επιχειρήσεις του ΦΠΑ των τιμολογίων που αφορούν το Δημόσιο κατά την είσπραξή τους και όχι σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης των τιμολογίων.• Το θέμα των ρυθμίσεων με δόσεις των οφειλών των εργοληπτών προς το Δημόσιο που καταστρατηγείται από τις Υπηρεσίες, καθώς παρακρατούν ολόκληρο το ποσό από λογαριασμούς προς είσπραξη.• Τέλος συζητήθηκε το θέμα της απλοποίησης της έκδοσης φορολο-γικής ενημερότητας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν τα θέματα αυτά και θα προτείνουν σχετικές λύσεις στην Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενημερώνοντας σχετικά τις εργολη-πτικές οργανώσεις.Τελικά το μόνο που έγινε ήταν η έκδοση εγκυκλίου (1247 της 12/12/2011), σύμφωνα με την οποία οι εργολήπτες θα μπορούν να πληρώνουν μόνο τα πρόστιμα για εκπρόθεσμο κλείσιμο των παραρ-τημάτων των εργοταξίων τους και όχι την έκτακτη εισφορά. Ειδικότε-ρα στην Εγκύκλιο 1247 της 12/12/2011 του υπουργείου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Page 30: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

28 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

«Βαπτίζονται» τα εργοτάξια υποκαταστήματα για να εισπραχτεί έκτακτο τέλος επιτηδεύματος!

Με αυθαίρετη ερμηνεία οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομι-κών “βαπτίζουν” τα εργοτάξια των κατασκευαστικών επιχειρή-σεων υποκαταστήματα και απαιτούν την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για καθένα απ’ αυτά !Οι πέντε Πανελλήνιες Εργοληπτικές Οργανώσεις (ΠΕΔΜΕΔΕ - ΠΕΔΜΗΕΔΕ - ΠΕΣΕΔΕ - ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ) από κοινού διαμαρ-τυρήθηκαν εγγράφως προς τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικο-νομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, γι’ αυτή την αυθαίρετη και αντί-θετη προς το νόμο, ενέργεια των υπηρεσιών, με κοινή επιστο-λή που απέστειλαν στις 14 Νοεμβρίου 2011. Στην επιστολή, μετα-ξύ άλλων επισημαίνουν ότι οι εργολήπτες αντιλαμβάνονται “την ανάγκη του κράτους για άμεση είσπραξη εσόδων και μάλιστα έκτακτων, ανάγκη στην οποία όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι Ερ-γοληπτικές Επιχειρήσεις της Χώρας μετέχουν όσο κανένας άλ-λος κλάδος της Οικονομίας και είμαστε ακόμα και σήμερα δια-τεθειμένοι να αποδεχθούμε πρόσθετα βάρη, κατά το μέτρο που επιτάσσει η ανάγκη σωτηρίας της Εθνικής Οικονομίας”, πλην, όμως, τονίζουν, “αυτά τα βάρη θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά τη συμμετοχή που αναλογεί σε κάθε επιχειρηματικό κλάδο και μέσα στο πλαίσιο που θέτουν η φορολογική δικαιοσύνη, η συ-νταγματικότητα και η νομιμότητα”. Οι εργοληπτικές οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι τα εργοτάξια για την κατασκευή τεχνικών έργων δεν συνιστούν υποκαταστήμα-τα κατά την έννοια της φορολογικής νομοθεσίας, διότι είναι πρό-σκαιρες εγκαταστάσεις που στήνονται αποκλειστικά και μόνο για την κατασκευή του έργου και κατόπιν διαλύονται. Δεν έχουν, δη-λαδή, χαρακτήρα μόνιμης εγκατάστασης με σκοπό την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε διαρκή βάση, όπως συμβαί-νει με τα υποκαταστήματα άλλων κλάδων επιχειρηματικής δρά-σης (π.χ. εμπορικά κατ/μα, τράπεζες κλπ), στους οποίους κάθε υποκατάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, αφού, πέραν της παραγωγικής δραστη-ριότητας, τηρεί πλήρη βιβλία σύμφωνα με τον Κ.Β.Σ..Επισημαίνουν ότι τόσο από τον Κώδικα Βιβλίων & Στοιχείων, όσο και από εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονο-μικών έχει διευκρινιστεί ότι «τέτοιες πρόσκαιρες εγκαταστάσεις είναι τα εργοτάξια κατασκευαστικών επιχειρήσεων, οι προσωρι-νοί χώροι συγκέντρωσης, επεξεργασίας και μεταφοράς αγροτι-κών προϊόντων κ.λπ.».Υπογραμμίζουν ότι τέτοιες προσωρινές εργοταξιακές εγκατα-στάσεις, σε πολλές περιπτώσεις, συστήνονται αναγκαστικά, ιδί-ως όταν τα έργα που αναλαμβάνουν οι εργολήπτες αφορούν την κατασκευή πολλών μικρών έργων σε όλη την επικράτεια (π.χ. κατασκευή 28 Περιφερειακών Ιατρειών της ΔΕΠΑΝΟΜ, τοποθέ-τηση προκατασκευασμένων οικίσκων, είτε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, είτε για οικισμούς Αθιγγάνων είτε για αποκατάσταση

σεισμοπλήκτων κ.α.). Να σημειωθεί ότι τέλος επιτηδεύματος, λόγω της αναδρομικής επιβολής του, ζητείται σήμερα για αμέτρητες περιπτώσεις εργο-ταξιακής εγκατάστασης, τα έργα των οποίων έχουν ολοκληρω-θεί εδώ και χρόνια και είτε δεν έχει γίνει εμπρόθεσμα η προβλε-πόμενη Δήλωση Μεταβολής για την διακοπή της δραστηριότη-τας εργοταξίου, είτε καθυστερεί η οριστική παραλαβή των έργων για διάφορους λόγους που δεν οφείλονται στους Αναδόχους, με συνέπεια το εργοτάξιο να παραμένει τυπικά ενεργό.

Οι πέντε εργοληπτικές οργανώσεις ζητούν την άμεση παρέμ-βαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να παύσει η απαίτηση για καταβολή τέλους επιτηδεύματος για τα εργοτά-ξια, καθώς αυτά με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να θεωρη-θούν υποκαταστήματα των κατασκευαστικών εταιρειών.Επίσης ζητούν να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στις κατά τό-πους Δ.Ο.Υ., ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στις φορολογού-μενες επιχειρήσεις που για οιουσδήποτε λόγους δεν έχουν προ-βεί σε δήλωση διακοπής δραστηριότητας των εργοταξιακών εγκαταστάσεων τους, που έχουν πάψει να λειτουργούν, να υπο-βάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις με την επιβολή του κατώτε-ρου προβλεπομένου, από την παράγραφο 1, του άρθρου 4, του Ν.2523/97, προστίμου, προκειμένου να εξαιρεθούν από το «τέ-λος επιτηδεύματος».

Page 31: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

Το ασφαλιστικό κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής στις 15 Δεκεμβρίου 2011

Συνεδρίασε στις 15.12.2011 στα γραφεία της ΠΕΣΕΔΕ η Συντο-νιστική Επιτροπή των Πανελλήνιων Εργοληπτικών Οργανώσε-ων και συζήτησε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στη συνε-δρίαση παραβρέθηκαν: Από τον ΣΤΕΑΤ ο Πρόεδρος Κ. Κουβα-ράς και ο Eιδικός Σύμβουλος Μ. Κωνσταντάτος. Από τον ΣΑΤΕ ο Πρόεδρος Γ. Βλάχος ο Αντιπρόεδρος Ζ. Αθουσάκης, και ο Γ. Γραμματέας Γ. Κυριακόπουλος. Από την ΠΕΔΜΕΔΕ ο Πρό-εδρος Γ. Ρωμοσιός , ο Αντιπρόεδρος Μ. Δαχτυλίδης και ο Γ. Γραμματέας Ευαγ. Κασελάς. Από την ΠΕΔΜΗΕΔΕ ο Πρόεδρος Στ. Μανδηλαράς και ο Ταμίας Γεώργιος Βασίλας. Τέλος από την ΠΕΣΕΔΕ ο Πρόεδρος Κ. Σαββίδης και ο Γ. Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης. Στη συνεδρίαση και στη συζήτηση του 2ου θέ-ματος (ασφαλιστικό- εισφορές ΤΣΜΕΔΕ- διαχείριση αποθεματι-κών) παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης και ενημέρωσε τους παριστάμενους σχετικά με τις τελευταίες εξελί-ξεις και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει το ΤΕΕ, με όλους τους φορείς του Τεχνικού κόσμου. Ειδικότερα:1. Για το πρώτο θέμα (Ημερίδα για την Ετεροδοσοληψία) απο-φασίστηκε να ετοιμαστεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ενώ ο παριστάμενος πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του με σχετικό χαιρετισμό - παρέμβαση. Ύστερα από διάλογο αποφασίστηκε να μην κληθούν ως εισηγητές εκπρόσω-ποι των πολιτικών κομμάτων, αλλά μόνο εκπρόσωποι της κυ-βέρνησης. 2. Στο 2ο θέμα (Νέες εισφορές ΤΣΜΕΔΕ - αποθεματικά) ο παρι-στάμενος πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης επισήμανε ότι υπάρ-χει κίνδυνος να χαθεί ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ (μερικά δισ. ευρώ) που ήταν κατατεθειμένα στην Τρά-πεζα της Ελλάδας από το «κούρεμα» των ομολόγων, με αποτέ-λεσμα στο μέλλον το Ταμείο να μην μπορεί να εξασφαλίσει παρο-χές και συντάξεις. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν από το 2015 το δημόσιο θα παύσει να εγγυάται τις συντάξεις του ΕΤΑΑ. Ο πρό-εδρος του ΤΕΕ επισήμανε την αδιαφανή διαχείριση των αποθε-ματικών του Ταμείου από την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία, ενώ από τη μια συνέτασσε και εξέδιδε Εκθέσεις περιγράφοντας την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, από την άλλη επέν-δυε τα αποθεματικά των Ταμείων σε ελληνικά ομόλογα, χωρίς μάλιστα να ενημερώνει, τουλάχιστον τη Διοίκηση του Ταμείου, παρότι αυτό επιβάλλεται από το νόμο. Για το λόγο αυτό, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τόσο το ΤΕΕ, όσο και οι άλλοι επιστημονικοί φορείς του ΕΤΑΑ (υγειονομικοί, νομικοί, μηχανι-κοί) έχουν κινηθεί νομικά κατά της Τράπεζας της Ελλάδας για κακοδιαχείριση και παράβαση καθήκοντος με μηνυτήρια ανα-φορά που έχουν ήδη καταθέσει προς τον εισαγγελέα. Επίσης επισήμανε ότι από 1 Ιανουαρίου 2012 θα υπάρξει αδικαιολόγη-τη αύξηση – φωτιά κατά 25% των εισφορών στο Ταμείο, που θα επιβαρύνει αναδρομικά μάλιστα από 01/07/2011 τόσο τους μη-

χανικούς και εργολήπτες όσο και τις επιχειρήσεις. Οι εισφορές προς το ΤΣΜΕΔΕ θα προσεγγίζουν πλέον το σημερινό μισθό των μηχανικών, σε μια εποχή ανεργίας, απολύσεων, ύφεσης. Τόνισε μάλιστα ότι οι αιτήσεις για διαγραφή από το ΤΕΕ και κατά συνέ-πεια από το ΤΣΜΕΔΕ «πέφτουν βροχή» από όσους δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στην παντεχνική κινητοποίηση της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου 2011 και στη συνάντηση που υπήρξε με τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, κατά την οποία προ-έκυψε ότι ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε ούτε για την εξασφάλιση των αποθεματικών του Ταμείου, ούτε για τη μη αύξηση των ει-σφορών. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις που κά-νει το ΤΕΕ, σε συντονισμό με τις άλλες οργανώσεις των τεχνι-κών, δεν γίνεται μόνο για τα Ασφαλιστικά, αλλά και για άλλα θέ-ματα, όπως: -Τη συνεχιζόμενη χρόνια καθυστέρηση πληρωμών των μελετη-τών και των εργοληπτών.-Τη διαχειριστική ανικανότητα ή σκοπιμότητα υλοποίησης του ΕΣΠΑ, στο μηδενισμό του τεχνικού αντικειμένου, στην έλλειψη προγραμματισμού για μελέτη και δημοπράτηση νέων δημόσιων έργων, στην έλλειψη κινήτρων για την αναθέρμανση των ιδιωτι-κών έργων και στη συνεχή μείωση του ΠΔΕ.-Τις αδικαιολόγητες αλλαγές στον Νόμο 3919/2011, στην επι-χειρούμενη κατάργηση των νόμιμων αμοιβών, στην εργασιακή ζούγκλα με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών. -Την ισοπέδωση των διπλωματούχων μηχανικών και των επι-στημόνων γενικότερα, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των πανεπιστημίων και των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, αλλά και την στρεβλή αντιμετώπιση της σχέσης ΑΕΙ – ΤΕΙ.-Την ισοπέδωση των διπλωματούχων μηχανικών με το βαθμο-λόγιο, που δεν αναγνωρίζει καν τα πέντε χρόνια σπουδών και επιβάλλει μισθολόγιο πείνας.- Τα οριζόντια νομοθετήματα διάλυσης της δημόσιας διοίκησης, με την εργασιακή εφεδρεία, την υποστελέχωση, την ανυπαρξία αναπτυξιακού σχεδίου και την προχειρότητα νομοθετημάτων.Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανάφερε ότι το επόμενο διάστημα, το ΤΕΕ σε συνεργασία με τους φορείς των μηχανικών θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις (αποχές από όλες τις επιτροπές και συμβού-λια, μπλοκάρισμα δημοπρασιών, κατάληψη των υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ για να μην εκδοθούν τα ειδοποιητήρια με τις αυξημέ-νες εισφορές, κατέβασμα του συστήματος αμοιβών των μηχανι-κών που διαχειρίζεται το ΤΕΕ κ.ά.) που θα κορυφωθούν με μια νέα παντεχνική συγκέντρωση. Ζήτησε στις κινητοποιήσεις αυτές να συμμετάσχουν και οι εργολήπτες, πράγμα που έγινε αποδε-κτό από όλες τις οργανώσεις, με την πρόταξη αιτημάτων κοινών σε όλους τους τεχνικούς.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 29

Page 32: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗΑπό την πλευρά της η ΠΕΣΕΔΕ διά του Προέδρου της Κ. Σαβ-βίδη πρότεινε η Συντονιστική Επιτροπή να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και να υποβάλει μήνυση και αγωγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδας για κακοδιαχείριση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, πρόταση, όμως που δεν έγινε δεκτή από τις άλ-λες οργανώσεις.3. Ως προς το 3ο θέμα (Γενική κατάσταση στο χώρο των Δη-μοσίων Έργων. Θεσμικό Πλαίσιο –Νομοθετικές ρυθμίσεις) εκ-φράστηκε η κοινή διαπίστωση πως η κατάσταση στον κλάδο εί-ναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Εκτιμήθηκε πως παρό-τι ένα τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τα Δημόσια Έργα βρί-σκεται στα χέρια του νέου υπουργού Υποδομών Μ. Βορίδη, η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες και δεν πρόκειται να προ-ωθηθεί, τουλάχιστον το προσεχές τρίμηνο. Επισημάνθηκε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση των με-γάλων εκπτώσεων και κατάργηση των πρόσθετων εγγυήσεων. Τονίστηκε ότι ο διεθνής παράγων πιέζει να δρομολογηθεί γρή-γορα ένα πακέτο 150 έργων και επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν προτάσεις για απλούστευση των διαδικασιών, ώστε αυτά να ανατεθούν και γρήγορα, αλλά και με διαφανείς διαδικασίες. Ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης εισηγήθηκε να γίνει ένα κοινό έγγραφο προς την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, όπου θα προτείνονται σημειακές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν τόσο για τη μείωση των εκπτώσεων, την κα-

τάργηση των πρόσθετων εγγυήσεων και σε άλλα ζητήματα όπου υπάρχει συμφωνία όλων των Οργανώσεων, όπως κατάργηση συστήματος Μ-Κ, ειδικών όρων, απευθείας αναθέσεων, ρύθμι-ση για ασφαλτικά, αναπροσαρμογή μεγεθών Ν.2940/2001 κ.λπ. Συμφωνήθηκε η ΠΕΣΕΔΕ να επεξεργαστεί και να προτείνει ένα τέτοιο κείμενο.4. Ως προς το 4ο θέμα (Φορολογικά θέματα) έγινε ενημέρωση για την έκδοση εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία οι εργολήπτες θα μπορούν να πληρώνουν μόνο τα πρόστιμα για εκπρόθεσμο κλείσιμο των παραρτημάτων των εργοταξίων τους και όχι την έκτακτη εισφορά.5. Για το Θέμα 5 (Ορισμοί κοινών εκπροσώπων) αποφασίστη-κε να αντιμετωπίζεται στο πνεύμα της συνεργασίας των Εργολη-πτικών οργανώσεων6. Σχετικά με την ενιαία έκφραση του κλάδου, ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ δήλωσε, ότι στην περίοδο κρίσης που διέρχεται η χώρα και ο κλάδος η ενιαία έκφρασή του, είναι αναγκαία περισ-σότερο από ποτέ. 7. Τέλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γ. Βλάχος ενημέρωσε ότι από 1 Ιανουαρίου η αρχή διαφάνειας του υπουργείου Ανάπτυξης θα εφαρμόσει το Πρόγραμμα «ΑΓΟ-ΡΑ» και θα επεκτείνει τη δημοσίευση των στοιχείων όλων των έργων στη «Διαύγεια».

Να εξαιρεθούν οι κοινοπραξίες από το τέλος επιτηδεύματοςΝα εξαιρεθούν οι κοινοπραξίες από το τέλος επιτηδεύματος, ζητούν οι εργοληπτικές οργανώσεις (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ) με κοινή επιστολή τους που απηύ-θυναν στις 18 Νοεμβρίου 2011 προς τον Αντιπρόεδρο της κυ-βέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, τον Αν. υπουργό Π. Οικονόμου και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του υπουργείου.«Οι Πανελλήνιες Εργοληπτικές Οργανώσεις – επισημαίνεται στην επιστολή - διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον τρόπο εφαρ-μογής του ν.3986/2011 στην οποία προβαίνουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου σας επιβάλλοντας το τέλος επιτη-δεύματος στις Κοινοπραξίες τεχνικών έργων που συστήνονται από επιτηδευματίες.Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του Κράτους για άμεση είσπρα-ξη εσόδων και μάλιστα έκτακτων. Όμως αυτά τα βάρη θα πρέ-πει να εφαρμόζονται κατά τη συμμετοχή που αναλογεί σε κάθε επιτηδευματία και μέσα στο πλαίσιο που θέτουν η φορολογική δικαιοσύνη, η συνταγματικότητα και η νομιμότητα.Συγκεκριμένα στηρίζουμε την διαμαρτυρία μας στα εξής:Οι κοινοπραξίες για την κατασκευή τεχνικών έργων δεν προ-έρχονται από επιλογή των επιτηδευματιών αλλά η σύσταση τους γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την κατασκευή του έρ-γου λόγω απαίτησης της νομοθεσίας και κατόπιν διαλύονται.

Δηλαδή δεν έχουν χαρακτήρα μόνιμης άσκησης επιχειρημα-τικής δραστηριότητας σε διαρκή βάση, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα (εταιρείες ανώνυμες, περιορισμέ-νης ευθύνης , ομόρρυθμες , ετερόρρυθμες κ.λπ.) άλλων κλά-δωνεπιχειρηματικής δράσης (π.χ. εμπορικές επιχειρήσεις, παρο-χής υπηρεσιών, κ.λπ.), οι οποίες συστήνονται κατ’ επιλογή των μετόχων ή εταίρων.Έτσι ενώ σε όλους τους άλλους κλάδους που κάποιος επιτη-δευματίας επιχειρεί με την ατομική του επιχείρηση και αυτό-νομα και επομένως θα πρέπει να επιβαρύνεται ατομικά και με τα ανάλογα τέλη επιτηδεύματος, στον κατασκευαστικό κλάδο υποχρεούται από την νομοθεσία να συστήσει Κοινοπραξία με άλλους επιτηδευματίες και να φορολογηθεί ξανά με τα ανάλο-γα τέλη επιτηδεύματος. Τελικά ο επιτηδευματίας που έχει ατο-μική επιχείρηση επιβαρύνεται διπλά ενώ στην ουσία ασκεί το ίδιο επιτήδευμα».Με βάση τα παραπάνω και επιφυλασσόμενοι για την αντισυ-νταγματικότητα της εν λόγω διάταξης περί επιβολής «τέλους επιτηδεύματος», για την οποία, απ’ ότι πληροφορούμαστε, θα κρίνει σύντομα το ΣτΕ μετά από προσφυγές άλλων επαγγελμα-τικών ενώσεων – καταλήγει η επιστολή – σας ζητούμε να εξαι-ρεθούν οι κοινοπραξίες από το «τέλος επιτηδεύματος».

30 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 33: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011
Page 34: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

EΠIKAIΡOTHTA

Σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος της χώρας (εργολήπτες, μηχανικοί) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη ληστεία των αποθεματικών που κινδυνεύουν να «κουρευτούν» δραστικά λόγω της ανεξέ-λεγκτης τοποθέτησης τους από την Τρά-πεζα της Ελλάδας σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και ενάντια τις ανάλγητες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, που επι-βάλλονται μάλιστα αναδρομικά, σε περί-οδο ραγδαίας οικονομικής ύφεσης.Με πρωτοβουλία του ΤΕΕ και όλων των φορέων των τεχνικών, που ελήφθη κατά τη διάρκεια διασυντονιστικής επιτρο-πής, στις 14 Δεκεμβρίου 2011 πραγμα-τοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιή-σεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες το Προ-εδρείο της ΠΕΣΕΔΕ είχε καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν ενεργά. Στην Αθή-να πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης παντεχνική συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας – κατά γενική ομο-λογία η μεγαλύτερη συγκέντρωση του τεχνικού δυναμικού της χώρας των τε-λευταίων δεκαετιών.Δυστυχώς, όπως αναφέρει το ΤΕΕ σε σχετική ανακοίνωση, παρά τις μαζι-

κές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνι-κής Ασφάλισης εμμένει σε μια πολιτική ανάλγητη, αναιτιολόγητη και ισοπεδω-τική, όπως αποδείχτηκε και από τη συ-νάντηση του Προεδρείου της ΔΕ του ΤΕΕ και εκπροσώπων των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων των μηχα-νικών με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη.Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των μηχανικών ζήτησαν την ακύρωση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών και τη διασφάλιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ.Η κυβέρνηση, διά στόματος του Γ. Κου-τρουμάνη, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των εισφορών, δηλαδή η υποχρεωτική κατά-ταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστι-κή κατηγορία, γίνεται «για το καλό μας», επειδή με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζε-ται μεγαλύτερη σύνταξη και αποδοχές στους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 και μάλιστα ότι οι αυξήσεις αυτές θα χρε-ωθούν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011.Δεν υπήρξε η παραμικρή απάντηση στα επιχειρήματά μας – προσθέτει το ΤΕΕ –

τόσο για τη δυσμενή συγκυρία που δια-νύουμε, όσο και για τις αναλογιστικές με-λέτες που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου μας για τα επόμενα 25 χρό-νια τουλάχιστον.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός δήλωσε επίσης την πολιτι-κή διάθεση της κυβέρνησης να καλυ-φθούν οι απώλειες από το «κούρεμα» των αποθεματικών σε βάθος 15ετίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει και τον τρόπο. Στο αίτημα των εκπροσώπων των μηχανικών να εξαιρεθούν τα ομόλογα των Ταμείων από το «κούρεμα» απάντη-σε αρνητικά, ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στην ανεξέλεγκτη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδος και τη μετα-τροπή των αποθεματικών σε ομόλογα με δική της απόφαση και ευθύνη, ούτε στην πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για την ανυπαρξία εγγύησης των συντάξεων του ΕΤΑΑ από το 2015 και μετά. Δεν έκανε ούτε μία αναφορά στην αλγεινή κατάστα-ση των μηχανικών και στα προτεινόμενα μέτρα για την ανακούφισή τους.Στο αίτημα για την ίδρυση Ταμείου Πρό-νοιας Μηχανικών και για τα 10 ευρώ το μήνα εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ, όπου δεν μετέχουν οι μηχανικοί, επίσης δεν δε-σμεύτηκε.Οι εκπρόσωποι των φορέων των μηχα-νικών, δήλωσαν την αντίθεσή τους και ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα με στό-χους τη μη αύξηση των εισφορών και τη διασφάλιση των αποθεματικών, αλλά και το σταμάτημα των μέτρων ισοπέδω-σης των μηχανικών και επιστημόνων της χώρας.Ήδη πραγματοποιούνται μια σειρά από κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν με νέα Πανελλαδική Παντεχνική Συγκέ-ντρωση στις 3 Φεβρουαρίου 2012, στις οποίες το προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ κάλεσε τα μέλη της να συμμετάσχουν.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

32 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ

Να μην περάσουν οι απαράδεκτες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Page 35: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

Την έντονη ανησυχία της για τα τεκται-νόμενα στο ΤΣΜΕΔΕ εξέφρασε το Προε-δρείο της ΠΕΣΕΔΕ με επιστολή της που εστάλη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμά-νη στις 21/11/2011, ζητώντας συνάντηση μαζί του ώστε να αναζητηθούν λύσεις για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, που έχει διάρκεια ζωής 75 χρόνια. Η επι-στολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμ-ματέας Γ. Μπαρμπούτης, έχει ως εξής:

«Το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, ο φορέας ασφάλι-σης των Μηχανικών - Εργοληπτών Δημ. Έργων έχει μια πολυετή διαδρομή, στην διάρκεια της οποίας το Ελληνικό Κράτος δεν έχει συμβάλλει οικονομικά, ουσια-στικά καθόλου στο Ταμείο μας. Η μονα-δική οικονομική κρατική συμβολή του στο ΤΣΜΕΔΕ, ήταν πόρος δια της τριμε-ρούς χρηματοδότησης (Ν. 2084/92), για τους ασφαλισμένους μετά το 1993, ελά-χιστο μέρος του οποίου έχει καταβληθεί. Σημειωτέον ότι η οφειλή του κράτους προς το Ταμείο πρέπει σήμερα να ξε-περνά τα 550 εκ. €.Συνεπώς όλα αυτά τα χρόνια, το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών του Ταμεί-ου προς τους ασφαλισμένους του καθώς και οι λειτουργικές του δαπάνες, καλύ-πτονται αποκλειστικά από τους ασφα-λισμένους-μέλη του, μέχρι δε το 2008, όταν ενοποιήθηκε με τα Ταμεία ΤΣΑΥ και ΤΑΝ και δημιουργήθηκε το ΕΤΑΑ (Ν.3655/2008), είχε σχετική αυτοτέλεια Διοίκησης. Σήμερα παρά την μηδενι-κή ενίσχυση σε πόρους από το Κράτος έχει αποθεματικά περίπου 4 δισ. € και σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιού-χους 7:1 που θεωρείται ιδανική για τα ασφαλιστικά δεδομένα. Παρά τα εξαι-ρετικά αυτά δεδομένα που καθιστούν το ΤΣΜΕΔΕ ίσως τον πλέον βιώσιμο ασφα-λιστικό Φορέα στη χώρα μας, η εξάρτη-ση του από το κράτος συνεχώς διευ-ρύνεται και στο επίπεδο της Διοικητι-

κής αυτοτέλειας, μετά δε το 2008 έχει σχεδόν εξανεμιστεί. Αλλά αυτό συμβαί-νει και στο επίπεδο λειτουργίας του, με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που καθημερινά υποβαθμί-ζουν τις παροχές στους ασφαλισμένους του σε όλα τα επίπεδα, από την καθη-μερινή συναλλαγή με το Ταμείο που εί-ναι προβληματική και αναξιοπρεπής για τους ασφαλισμένους, εξαιτίας της ελαχι-στοποίησης του προσωπικού, της ανυ-παρξίας υλικοτεχνικών υποδομών και υποστήριξης, μέχρι τις συνταξιοδοτικές και ιατροφαρμακευτικές παροχές.Με τον Ν. 3863/2010, διακόπτεται πλέον, από το 2015 και μετά, ακόμη και αυτή η ανύπαρκτη κατ΄ ουσία (αφού σχε-δόν στο σύνολό της οφείλεται) συμμετο-χή του Κράτους στο Ταμείο, ταυτόχρονα δε βαρύνει αποκλειστικά τους πόρους του Ταμείου η εναπομείνασα συμμετο-χή στην κοινωνική ασφάλιση των 360 € που προστίθενται στην ανταποδοτική σύνταξη όπως ορίζεται στο νόμο και πα-ρέχεται στους ασφαλισμένους των άλ-λων ασφαλιστικών φορέων.

Κύριε Υπουργέ,Τα όσα περιγράφονται παραπάνω, δια-μορφώνουν μια πολύ δυσάρεστη πραγ-ματικότητα που ανησυχεί εξαιρετικά τους περίπου 120.000 άμεσα ασφα-λισμένους του Ταμείου μας που βλέ-πουν τα χρήματά τους να μην αντιστοιχί-ζονται με το επίπεδο των παροχών, κα-θώς και με την αναμενόμενη προσδο-κία για το μέλλον του Ταμείου. Η κατά-σταση γίνεται δυσμενέστερη με τα όσα προβλέπονται στον νόμο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγι-κής 2012-2015» γνωστού ως εφαρμο-στικού νόμου, καθώς και με όσα δια-φαίνονται σχετικά με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011 για τα ομό-λογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικό-τερα στον εφαρμοστικό νόμο, στο άρθρο

44 («Λοιπές ασφαλιστικές και συνταξι-οδοτικές διατάξεις») προβλέπονται αυ-ξήσεις εισφορών που είναι δυσβάστα-κτες για τους ασφαλισμένους με αποτέ-λεσμα διόγκωση της εισφοροδιαφυγής, και δραματική αύξηση αποφυγής εγγρα-φής στο Ταμείο νέων μελών, λόγω οικο-νομικής αδυναμίας κάλυψης των υπέ-ρογκων εισφορών, με συνέπεια την σε σύντομο χρόνο ανατροπή της σχέσης 7:1 ασφαλισμένων – συνταξιούχων, κα-θώς και μεγάλες απώλειες πόρων του. Οι δύο προαναφερόμενοι παράγοντες σε συνδυασμό με την πιθανολογούμενη απώλεια μεγάλου μέρους των αποθε-ματικών του Ταμείου, στα πλαίσια του «κουρέματος» κατά 50% των Ελληνι-κών Ομολόγων που προβλέπει η συμ-φωνία της 26ης Οκτωβρίου, θέτει σε με-γάλη αμφισβήτηση την βιωσιμότητα τουΤαμείου μας.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 33

Παρέμβαση της ΠΕΣΕΔΕ στον υπουργό Εργασίας για τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Ταμείο

Page 36: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

EΠIKAIΡOTHTA

34 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Κύριε Υπουργέ,Ύστερα και από δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταί-ες μέρες, σχετικά με την τύχη των απο-θεματικών του Ταμείου μας, θα θέλαμε μια σαφή απάντηση από Σας ή και από οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο, στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα αποθεματικά μας η Τράπεζα της Ελλάδος και κατά πόσον αυτός συμβαδίζει με τις αρχές χρηστής διαχείρισης ή ενέχει ποινικά κολάσιμες ενέργειες.

Κύριε Υπουργέ,Η Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. που εκπροσωπεί 7.500 μικρομεσαίους εργολήπτες δημοσί-ων έργων σε όλη τη χώρα, εκφράζει την έντονη ανησυχία των μελών μας που είναι και μέλη του Ταμείου και ζη-τάμε συνάντηση μαζί σας προκειμένου

να εκθέσουμε αναλυτικά τα προβλήμα-τα του Ταμείου και από κοινού να επι-διώξουμε την επίλυσή τους, ώστε να μην θιγεί η βιωσιμότητα ενός υγιούς για πάνω από 75 χρόνια Ταμείου, να αρθεί η έντονη ανησυχία των μελών της, μη-χανικών επιστημόνων που έχουν συμ-βάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας, έχουν στηρίξει με τους δικούς τους αποκλειστικά πόρους το Ταμείο και απαιτούν για το μέλλον νατύχουν αξιοπρεπούς σύνταξης και υγει-ονομικών παροχών».

Επιστολή της Συντονιστικής ΕπιτροπήςΤις ανησυχίες της για τις αρνητικές εξε-λίξεις στο ΤΣΜΕΔΕ εξέφρασε και η Συ-ντονιστική Επιτροπή των Εργοληπτών Οργανώσεων (ΠΕΔΜΕΔΕ – ΠΕΔΜΗΕ-ΔΕ – ΠΕΣΕΔΕ – ΣΑΤΕ – ΣΤΕΑΤ), σε αντί-στοιχη επιστολή που απέστειλε στις 29-

11-2011 προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμά-νη, με την οποία επισημαίνει, μεταξύ άλ-λων, τα εξής:«Οι εκπρόσωποι των φορέων των Μη-χανικών και Εργολητών Δημοσίων Έρ-γων που υπογράφουμε την επιστολή, ζητάμε συνάντηση μαζί σας προκειμέ-νου να εκθέσουμε αναλυτικά τα προ-βλήματα του Ταμείου και από κοινού να επιδιώξουμε την επίλυσή τους, ώστε να μην θιγεί η βιωσιμότητα ενός υγιούς για πάνω από 75 χρόνια Ταμείου, να αρθεί η έντονη ανησυχία των Μηχανικών, επι-στημόνων που έχουν συμβάλλει ουσια-στικά στην ανάπτυξη της χώρας, έχουν στηρίξει με τους δικούς τους αποκλει-στικά πόρους τοΤαμείο και απαιτούν για το μέλλον να τύ-χουν αξιοπρεπούς σύνταξης και υγειο-νομικών παροχών».

Μηνυτήρια αναφορά κατά της Τράπεζας της Ελλάδοςγια τα αποθεματικά του ΤαμείουΑίτημα για κατεπείγουσα ποινική δι-ερεύνηση της διαχείρισης των απο-θεματικών του Εθνικού Ταμείου Ανε-ξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) από την Τράπεζα της Ελλάδος, υπέ-βαλε στον προϊστάμενο της Εισαγγε-λίας Εφετών, Ι.Σακελλάκο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλά-δας, Χρήστος Σπίρτζης. Η μηνυτήρια αναφορά υπογράφεται από τον Δικη-γορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ελληνι-κή Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τον Πα-νελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Συμβο-λαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθη-νών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκα-νήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλά-δος, την Ομοσπονδία Δικαστικών Επι-μελητών Ελλάδος και τον Φαρμακευ-τικό Σύλλογο Αττικής.Στην αναφορά τονίζεται πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην μπορεί στο μέλλον το Ταμείο να καταβάλει συντά-ξεις και παροχές, καθώς τα αποθεμα-τικά του ΕΤΑΑ, ύψους πολλών δισεκα-

τομμυρίων ευρώ, που κατέθετε εξα-ναγκαστικά στην Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τον αντισυνταγματικό νόμο 2469/1977, η διοίκηση της Τράπεζας τα «επένδυε» ανεξέλεγκτα και χωρίς κα-μιά προσοχή και επιμέλεια, σε ομόλο-γα του Ελληνικού Δημοσίου.Όπως εκτιμούν οι φορείς, η ευθύνη της ΤτΕ που θα αποκαλυφθεί από την ανάκριση, συνίσταται στο γεγονός ότι μόνη ενεργώντας ως διαχειριστής ξέ-νης περιουσίας προέβαινε σε πράξεις διοικήσεως και διαχειρίσεως ενεργώ-ντας όχι ως συνετός διαχειριστής, αλλά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε μετά βεβαιό-τητας να βλάψει τη περιουσία του ΕΤΑΑ και ενώ τελούσε σε πλήρη γνώση:α)της δραματικής καταστάσεως της Ελ-ληνικής Οικονομίας και της γνωστής στην ΤτΕ δραματικής επιδείνωσης της,β) ότι το καταβαλλόμενο ποσό κατά το χρόνο της επένδυσης σε ομόλογα του Δημοσίου μετά βεβαιότητας δεν μπο-ρεί να αναληφθεί ολόκληρο από τον

δικαιούχο ΕΤΑΑ, διότι επίκειται πλέον έτι δραματική επιδείνωση της Ελλη-νικής Οικονομίας, με προβλεπτές δυ-σμενείς συνέπειες,γ) εν όψει των ειδικών συνθηκών που διαμορφωθήκαν με βάση το νόμο 3863/2010, οπότε από 1/1/2015 παύει η κρατική χρηματοδότηση στο ΕΤΑΑ και το Ταμείο δεν θα μπορεί να χρη-ματοδοτήσει τις παροχές των συνταξι-ούχων του και άρα να λάβει μέτρα ιδι-αιτέρας προνοίας προς διαφύλαξη των αποθεματικών του Ταμείου.

Υπ’ αυτά τα δεδομένα ζητείται από την Εισαγγελία Εφετών ο ορισμός εφέτη ανακριτή ο οποίος θα διεξάγει επεί-γουσα ποινική διερεύνηση του ζητή-ματος, «προκειμένου να υποστούν οι ένοχοι (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί κλπ) την παραδειγματική τιμωρία για τις αξιόποινες πράξεις, που από την δικαστική ερεύνα ήθελε αποδειχθεί ότι διέπραξαν».

Page 37: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 23

Page 38: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

36 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑΔιευκολύνσεις προς τους ασφαλισμένουςΔιάφορες διευκολύνσεις προς τους ασφαλισμένους έλαβε η Δι-οικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ κατά τη συνεδρίασή της στις 5 Δεκεμβρίου 2011. Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σχετι-κή ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Γ. Γαμβρίλης και τα μέλη της Διοι-κούσας Επιτροπής λαμβάνοντας υπόψη: -Την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, με συνέπειες την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, υποαπασχό-λησης και δραματικές μειώσεις των αποδοχών όσων εργάζο-νται, στοιχεία που εμφανίζονται στους ασφαλισμένους του Ταμεί-ου μας σε υψηλότατα ποσοστά, -Την πάγια αντίληψη της Δ.Ε., να εξαντλεί υπέρ των ασφαλισμέ-νων τα περιθώρια που το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει, -Το αίτημα του ΤΕΕ, να διερευνηθούν οι δυνατότητες διευκόλυν-σης των ασφαλισμένων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, καθώς και αντίστοιχα αιτήματα άλλων συλλογικών φορέων Μηχανικών και -Προηγούμενες σχετικές αποφάσεις μας που κατά την εφαρμο-γή τους εντοπίστηκαν αδυναμίες,

Αποφάσισε 1. την θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για το έτος 2012 2. την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, για φορολογική χρήση (θεώρηση βιβλίων και στοιχείων), για ένα τρίμηνο από την ημερομηνία του αιτήματος, στους ασφαλισμένους που πλη-ρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) Ελεύθεροι Επαγγελματίες ή μισθωτοί με δελτίο παροχής υπη-ρεσιών, που είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, με την προ-σκόμιση εκκαθαριστικών σημειωμάτων εφορίας των δύο τε-λευταίων ετών στα οποία αθροιστικά το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 30.000€ (ατομικό ή οικογενειακό) β) Μισθωτοί οι οποίοι απολύθηκαν, με την προσκόμιση εκκαθα-ριστικών σημειωμάτων εφορίας όπως περιγράφεται στο προη-γούμενο σημείο, καθώς και θεωρημένο αντίγραφο της απόλυ-σης γ) Νέοι ασφαλισμένοι την τελευταία τριετία (2009-2011) που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση λόγω μηδενικού εισοδήμα-τος, με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης θεωρημένη από την οικεία ΔΟΥ που θα βεβαιώνεται η μη υποβολή. Οι ασφαλισμένοι που συγκεντρώνουν τις παραπάνω προϋποθέ-σεις, υποχρεούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση με τα απαιτού-μενα ως ανωτέρω κατά περίπτωση δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω ισχύουν για εκκρεμότητες ει-σφορών που αφορούν την τελευταία τριετία. Κάθε άλλη περίπτωση που δεν εντάσσεται στις προϋποθέσεις των σημείων (α), (β) και (γ) θα εξετάζεται μετά από αίτημα του ασφαλισμένου ιδιαίτερα από την Διοικούσα Επιτροπή. Η απόφαση θα κοινοποιηθεί στις αρμόδιες Δ/νσεις (Δ/νση Ει-

σφορών και Δ/νση Υγείας & Πρόνοιας) του Ταμείου, προκειμέ-νου να έχει άμεση εφαρμογή με παράλληλη ενημέρωση και των Περιφερειακών Γραφείων. Επιπρόσθετα, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης και δια-φανής ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων, θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου.

Νέο πληροφοριακό σύστημα καταβολής των νοσηλίων στους

ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ

Σε επιστολή του ο πρόεδρος της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ Γ. Γαμβρίλης προς τους ασφαλισμένους του Ταμείου αναφέρει τα εξής:Άμεσα θα διαπιστώσετε τις σημαντικότατες βελτιώσεις που μπο-ρεί να επιφέρει το ΝέοΟλοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Νοσηλίων (Ο.Π.Σ.) που τόσο όλοι περιμένατε. Όμως, για την επιτυχία κάθε Ο.Π.Σ. και για την άμεση λειτουργία του, χρειάζεται πάντα την «θετική» υποδο-χή και αντιμετώπιση από τους άμεσα εμπλεκομένους.Γι αυτό με σύνθημα “Όλοι μαζί να βοηθήσουμε να σταματήσει η ταλαιπωρία μας” σας καλούμε να σταθείτε δίπλα του - ειδικά - στη «αρχική» μεταβατική του λειτουργία, αναγνωρίζοντας ότι το Ταμείο μας «στέλνει ένα μικρό μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο» στην δύσκολη αυτή περίοδο.

Αγαπητοί ασφαλισμένοι του Ταμείου μας, το Νέο Ο.Π.Σ. καταβο-λής των Νοσηλίων μπαίνει σε λειτουργία από τις 1/1/2012. Ποιο συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί «πιλοτικά» από την Δευτέρα 12/12/2011 σε τρία υποκαταστήματα: Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Περιστερίου και σταδιακά (από το νέο έτος) στα υπόλοιπα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα.Με το νέο Σύστημα ευελπιστούμε την δραματική μείωση της αναμονής, του χαμένου χρόνου στις ουρές και του εκνευρισμού που αυτά συνεπάγονται. Με την πλήρη εφαρμογή του Νέου Ο.Π.Σ. και στα 48 υποκαταστήματα του Ταμείου μας σε Όλη τη

Page 39: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

Ελλάδα στοχεύουμε στην μείωση του χρόνου αναμονής στο Ταμείο στο 30% του σημερινού.

Πως θα λειτουργεί το Νέο Σύστημα και ποιες αλλαγές στις διαδικασίες θα συναντήσετε.Εν συντομία, η διαδικασία καταβολής των Νο-σηλίων θα έχει ως εξής:Α) Αιτούμαστε σε γκισέ την πληρωμή των νο-σηλίων και καταθέτουμε όλα τα απαραίτητα Παραστατικά – Αποδεικτικά. Εκείνη την στιγ-μή, γίνεται ταυτόχρονα και ο έλεγχος της πλη-ρότητας των «παραστατικών» ώστε να απο-φεύγονται οι άσκοπες αναμονές.Β) Παραλαμβάνουμε από τον υπάλληλο «αποδεικτικό καταβολής» με αριθμό Πρωτο-κόλλου ΚΑΙΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ από το Ταμείο.Γ) Τα χρήματα των νοσηλίων, θα κατατεθούν εντός 10 ημερών στον Τραπεζικό Λογαρια-σμό του «Άμεσου Μέλους» που έχει δηλωθεί μέσω του Internet (www.tsemede.gr) ή Αίτη-σης.Δ) Ενημερώνεστε «αυτόματα» μέσω e-mail (ή και μηνύματος SMS στο άμεσο μέλλον), όταν τα χρήματα κατατεθούν στον λογαριασμό σας, για να μην χρειάζεται να τηλεφωνείτε ή να μεταβαίνετε στο ταμείο.Όπως καταλαβαίνετε, για να μπορεί να «αιτη-θείτε νοσηλίων» και να είναι δυνατή η πλη-ρωμή σας, είναι πλέον «απολύτως απαραίτη-το» να έχετε φροντίσει εκ των προτέρων να έχετε ενημερώσει το Ταμείο για το IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού – ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ-ΒΕΙΤΕ στο υποκατάστημα.Η συμβουλή μας είναι: Η καταχώρηση του IBAN, του e-mail και κινητού σας τηλεφώ-νου να γίνει μέσω του Internet μιας που εί-ναι «απλούστατη» και αρκεί να γνωρίζετε τον Αριθμό ΚΥΤ και το ΑΜΚΑ «του Άμεσου Μέ-λους».Για λόγους ασφαλείας, ο Τραπεζικός Λογα-ριασμός που θα δηλώσετε μέσω του Internet ή της Αίτησης – ΑΡΧΙΚΑ - θα είναι «απενερ-γοποιημένος». Για την «ενεργοποίησή» του θα πρέπει ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ φορά (ΚΑΙ ΜΌΝΟ) που θα μεταβείτε σε κάποιο υποκατάστημα να τον «ενεργοποιήσετε», προσκομίζοντας στο γκι-σέ το Βιβλιάριο Τραπέζης ή αναφέροντας τον «μυστικό κωδικό ενεργοποίησης» που σας δόθηκε από το Internet.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 37

Page 40: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑύξηση 27,5% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ

Αναλλοίωτο παραμένει το επενδυτικό ενδι-αφέρον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέρ-γειας, καθώς -όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕ-ΚΑ- η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ αυξήθηκε έως το τέλος Σεπτεμβρίου κατά 477MW (27,5%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και κατά 192MW (9,5%) σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο.

Ειδικότερα επισημαίνεται πως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από σταθμούς Α.Π.Ε. στη χώρα μας ενισχύθηκε κατά 28% περί-που κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2011, φτάνοντας συνολικά τα 2213,75MW. Η αιολική ενέργεια παραμένει η κυρίαρχη μορ-φή ανανεώσιμης ενέργειας με συνολική ισχύ 1,5GW και ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά με 460,4MW, τα μικρά υδροηλεκτρικά με 206MW και η βιομάζα με 44,5MW. Οι υπόλοιπες μορ-φές ΑΠΕ (γεωθερμία, ηλιοθερμικά, υβριδικά) δεν έχουν ακόμα έργα σε λειτουργία.

Στο επίπεδο της αδειοδοτικής διαδικα-σίας, μικρή αύξηση των 0,26MW σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουνίου 2011 παρουσίασε η ισχύς των αδειών εγκατάστασης (1900,36MW), ενώ αντίθετα ενισχύθηκε σημαντικά (κατά 68%) ο αριθμός των συμβάσεων αγοραπωλησίας (2668,6MW).Είναι συνεπώς – κατά το υπουργείο - ασφαλείς οι προβλέψεις ότι οι επιδιωκόμενοι στόχοι για το 2014 και 2020 αναμένεται να καλυφθούν για τις περισσότερες τεχνολογίες ΑΠΕ πολύ νωρίτε-ρα. Ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά που σε σύμβαση αγοραπωλη-σίας βρίσκονται έργα ισχύος περίπου 2GW.Αναλυτικότερα, για τα αιολικά τον Σεπτέμβριο του 2011 άδεια εγκατάστασης έχουν 1438,57MW, ενώ με σύμβαση αγοραπω-λησίας είναι 655,83MW (αύξηση κατά 16% και 82% αντίστοιχα σε σύγκριση με το τέλος του 2010). Η επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του 2010, για τα αιολικά είναι 4000MW το 2014 και 7500MW για το 2020. Οι στόχοι και για τα δύο έτη αναμένεται να υπερκαλυ-φθούν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ισχύς των αιολικών με προ-σφορά σύνδεσης είναι 3584MW, ενώ ακόμα και αν κάποια δεν φτάσουν το στάδιο της λειτουργίας για διάφορους λόγους, ο με-γάλος αριθμός των 25268MW που έχουν άδεια παραγωγής δί-νουν την απαραίτητη ασφάλεια στις προβλέψεις.Για τα φωτοβολταϊκά (πλην αγροτικών), τον Σεπτέμβριο του 2011 με σύμβαση αγοραπωλησίας βρίσκονται 1982,57MW (300% αύ-ξηση σε σύγκριση με το τέλος του 2010), που αν προστεθούν στην ισχύ που βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία επιτυγχάνουν το στόχο του 2020, που είναι η εγκατάσταση 1450MW. Σημειώνεται, ότι με άδεια εγκατάστασης είναι επιπλέον 370,6MW, με προσφο-ρά σύνδεσης 3219,6MW και με άδεια παραγωγής 2990,6MW.Όσον αφορά στα μικρά υδροηλεκτρικά (≤15MW), με σύμβαση αγοραπωλησίας βρίσκονται 25,7MW, με άδεια εγκατάστασης

66,75MW, με προσφορά σύνδεσης 142,5MW και με άδεια παρα-γωγής 949MW. Η επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύ-ος, για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, είναι 300MW για το 2014 και 350MW για το 2020.Για τη βιομάζα, έχει αυξηθεί σε σχέση με το τέλος του 2011 κατά 462% η ισχύς με σύμβαση αγοραπωλησίας (4,5MW), αλλά για την επίτευξη των στόχων του 2014 και 2020, που είναι 200MW και 350MW αντίστοιχα, θα πρέπει να επιταχυνθεί η εγκατάσταση της πλειοψηφίας της ισχύς που βρίσκεται σε προγενέστερα στάδια και κυρίως στο στάδιο της άδειας παραγωγής (401,83MW).Η γεωθερμία, παρουσιάζει μια σταθερή εικόνα για τους πρώ-τους εννέα μήνες του 2011 με 8MW με άδεια παραγωγής και 340MW αιτήσεις για άδεια παραγωγής. Τα ηλιοθερμικά με άδεια παραγωγής είναι 379,6MW (αύξηση κατά 18,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011), με στόχο τα 120MW για το 2014 και 250MW για το 2020. Σχετικά με τα υβριδικά, 80kW βρίσκονται με άδεια εγκα-τάστασης και 446,6MW με άδεια παραγωγής.Το ΥΠΕΚΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του προγράμ-ματος για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κτι-ριακές εγκαταστάσεις (<10kW), που απευθύνεται τόσο στους καταναλωτές, όσο και στις επιχειρήσεις. Έχουν υλοποιηθεί έως 30/09/2011 6495 αιτήματα, που εγχέουν στο σύστημα ισχύ 57,56MW από μόλις 5,2MW το 2010. Με προσφορά σύνδεσης βρίσκονται 8363 αιτήματα (αντιστοιχούν σε 73,35MW), ενώ τα νέα αιτήματα για σύνδεση στη ΔΕΗ φτάνουν τις 3025 (25,6MW) ση-μειώνοντας μικρή πτώση.Για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά (≤100 kW), αναφέρεται ότι από τις 373 αιτήσεις που είχαν προσφορά σύνδεσης το 2010, έφτασαν τον Σεπτέμβριο του 2011 τις 4.879 (481MW). Τα αιτήματα για σύν-δεση στη ΔΕΗ έως τις 30/09/2011 φτάνουν τα 1487, τα οποία αντι-στοιχούν σε 147MW.

38 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 41: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

Με 30% στο «Ήλιος» το ΔημόσιοΜε 30% θέλει να συμμετάσχει το Ελληνικό Δημόσιο στις εταιρί-ες που θα ενταχθούν στο γερμανικής έμπνευσης πρόγραμμα «Ήλιος», που προβλέπει τη δημιουργία στην Ελλάδα φωτοβολταϊ-κών ισχύος 10.000 μεγαβάτ. Η συμμετοχή αυτή θα καλυφθεί μέσω της προσφοράς δημόσιας γης, ενώ τα έσοδα του κράτους από το 30% υπολογίζονται σε περί-που 25 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.

Έτσι, η ενδεχόμενη τιτλοποίησή τους υπολογίζεται πως θα μπορέ-σει να ελαφρύνει κατά το ίδιο ποσό το δημόσιο χρέος. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα «Ήλιος», τις λεπτομέρειες του οποίου διαπραγματεύε-ται με τη γερμανική πλευρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρου-σίασε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το συνολικό πρό-γραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10.000 μεγαβάτ φω-τοβολταϊκών στην Ελλάδα. Το κόστος τους υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ, τα ετήσια έσοδα από την πώληση της ενέργειας σε 3 - 3,5 δισ. ευρώ και το συνολικό έσοδο σε βάθος 25ετίας σε περίπου 80 δισ. ευρώ. Το κόστος των γραμμών μεταφοράς, εφ’ όσον η ενέργεια αυτή θα εξάγεται στη Γερμανία, υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ. Με βάση τις παραδοχές αυτές, αν τελικά οι Γερμανοί επενδυτές συμφωνήσουν ότι η αξία της γης που θα προσφέρει το Ελληνι-

κό Δημόσιο και οι άλλες διευκολύνσεις που θα τους παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο αντιστοιχούν στο 30% της επένδυσης, τα δυνα-τά έσοδα για την ελληνική πλευρά μπορούν να ανέλθουν σε περί-που 1 δισ. τον χρόνο. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η πωλού-μενη ενέργεια θα τιμολογείται στα 200 - 250 ευρώ οι 1.000 κιλο-βατώρες.

Αιτήσεις για 35 υπεράκτια αιολικά Τις αιτήσεις για την κατασκευή 35 υπεράκτιων αιολικών πάρκων που είχαν κατατεθεί από το 2007 έως το 2010 και είχαν «παγώσει» επανεξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς ο σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ να επιλέξει το Δημόσιο τις περιοχές που κρίνονται κα-τάλληλες για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και να τις δημοπρατήσει εγκαταλείπεται. Οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης, στο Θρακικό πέλαγος και ακολουθούν η Κέρ-κυρα, (Μαθράκι, Οθωνοί), η Λήμνος (στη θαλάσσια περιοχή βο-ρειοανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού), τα Δωδεκάνησα (Κως και βόρεια της Κάσου) η Εύβοια (Κάρυστος και Κύμη), η Ατ-τική (κόλπος Πεταλιών - Νέα Μάκρη), η Αιτωλοακαρνανία (όρμος Καλυδώνος). Η συνολική ισχύς των αιτήσεων ξεπερνά τα 5.000 ΜW. Οι αιτήσεις αυτές τώρα επανεξετάζονται, και η ΡΑΕ καλεί το ΔΕΣΜΗΕ να τις λάβει υπόψη κατά το σχεδιασμό των διασυνδέσε-ων των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.

«Έξυπνη ενέργεια» σε πέντε νησιάΠροχωρά η μελέτη κατασκευής «έξυπνων δικτύων» ηλεκτρικής ενέργειας σε πέντε νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Λέ-σβο, στη Λήμνο, στη Μήλο, στην Κύθνο, και στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΛΕΝΑ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η ΔΕΗ, που θα υλοποιήσει την επένδυση της μελέτης ύψους 800.000 ευρώ (κατασκευή από ιδίους πόρους), δεσμεύθηκε για ποσό της τάξης των 40 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και ο προϋπο-λογισμός του έργου. Το έργο αφορά την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πη-γών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βελτίωση της ποι-ότητας του ρεύματος, τη μείωση των τιμολογίων και την υποδο-χή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα. Το πρόγραμμα «έξυπνα δίκτυα» εκτελείται από το δίκτυο Αειφό-ρων Νήσων Αιγαίου («ΔΑΦΝΗ») και το Ενεργειακό Γραφείο Αι-γαίου, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το ΕΜΠ. H υλοποίηση του έργου, που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2013 στα προαναφερόμενα νησιά, θα καλύψει ένα σύνολο 180.000 καταναλωτών εφοδιασμένων με «έξυπνους μετρητές», οι οποίοι όχι μόνο θα δέχονται αλλά και θα στέλνουν πληροφορίες στα κέ-ντρα ελέγχου ενέργειας, έτσι ώστε να μπορούν μέσω αυτών να επιλέγουν τη φθηνότερη και περιβαλλοντικά προτιμότερη λύση για την κάλυψη των αναγκών τους.

Επίσης, στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Κύθνο και Σαντορίνη θα εγκατασταθούν «συλλογικά φωτοβολταϊκά συστήματα», και σταθ-μοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που συνιστά μία πρώτη υποδειγματική εφαρμογή ανοίγοντας ταυτόχρονα ένα νέο πεδίο καινοτομίας.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 39

Page 42: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ146 έργα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Περιβάλλον και Ανάπτυξη

Συνολικά 146 έργα εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκει-ται για έργα προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι για τον ίδιο μήνα οι δαπάνες ανήλθαν σε 159 εκ. ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 100% το τελευταiο πεντάμηνο (1,44 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011). Αντίστοιχα, οι δαπάνες ανέρχονται σε 409 εκ. ευρώ (19.3% του προϋπολογισμού του προγράμματος) με αύξηση κατά 100% το τε-λευταίο πεντάμηνο (9.7% τον Ιούνιο του 2011).

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ σε σχετική ανακοίνωσή του στις 4 Δεκεμβρίου 2011,το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι από τα μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, που στοχεύει στη σύγκλιση της χώρας μας και των Περιφερειών της με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και Περι-φέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από την προώθηση και ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας ως μοχλό την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Αναλυτικότερα ο πίνακας με τα 146 έργα στην ιστοσελίδα της ΠΕΣΕΔΕ (ΔΗΜΟ-ΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ) και στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ (www.ypeka.gr).

40 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 43: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011
Page 44: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

BHMA ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

42 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Ζωτικής σημασίας για το νησί η αναγκαιότητα σε μικρά και μεσαία έργα με κανόνες πλήρους δι-αφάνειας. Αυτό τονίζουν με κοινή επιστολή τους που απηύθυναν στις 8 -12-2011 προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πε-ριφέρειας Κρήτης οι Σύνδεσμοι Ηρακλείου, Χα-νίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου Κρήτης. Αναλυτι-κά επισημαίνουν τα εξής «Στις 12-10-2011 σε συνάντηση που έγινε στο Γραφείο σας, από τη δική μας πλευρά παρευρίσκονταν τα Προεδρεία των Εργοληπτι-κών οργανώσεων της Κρήτης, που εκπροσω-πούν περίπου το 90% των εργοληπτικών επι-χειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους του Νησιού μας. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχο-λούν προσωπικό (επιστημονικό, τεχνικό, ερ-γατικό, διοικητικό) που εμπλέκεται στην παρα-γωγή του έργου και φυσικά συνεργάζεται με το σύνολο των στεγασμένων επαγγελμάτων αλλά και εμπόρων που δραστηριοποιούνται στο Νησί μας. Κατά τη συνάντηση αυτή σας ενημε-ρώσαμε για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος μας και έχει οδηγήσει ένα μέρος των επιχειρήσεων στη χρεοκοπία, ενώ και οι υπόλοιπες οδηγούνται στην ίδια πο-ρεία. Σας αναλύσαμε, αν και τους γνωρί-ζετε πολύ καλά, τους λόγους που μας οδήγη-σαν σε αυτή την κατάσταση. Ήταν δε κοινή η δι-απίστωση ότι υπάρχει άμεση αναγκαιότητα για ύπαρξη μικρών και μεσαίων έργων που θα προσφέρουν ¨ανάσες¨ στο ντόπιο εργοληπτικό και εργατοτεχνικό δυναμικό και κατ’ επέκταση στην κοινωνία της νήσου. Ανιχνεύοντας περαιτέρω τα δεδομέ-να, διαπιστώσαμε ότι οι νέοι Καλλικρατικοί Δή-μοι έχουν ψηφίσει τεχνικά προγράμματα ή τα έχουν τροποποιήσει έτσι ώστε να δημιουργού-νται πολλά μικρά έργα του ίδιου φυσικού αντι-κειμένου με προϋπολογισμούς στο όριο της ανάθεσης. Σε άλλες περιπτώσεις, μετατρέπουν έργα ή τα βαφτίζουν προμήθειες και αυτά στα όρια της ανάθεσης προμηθειών ή ακόμα κά-νουν διαγωνισμούς με πρόσκληση περιορι-σμένου αριθμού εργοληπτών. Όπως γνωρίζε-τε πολύ καλύτερα από όλους μας, τέτοιες διαδι-κασίες:-τορπιλίζουν τον υγιή συναγωνισμό-υποκρύπτουν πελατειακή εξάρτηση-καταργούν κάθε έννοια διαφάνειας-καλλιεργούν εστίες συναλλαγής και διαπλοκής-υποβαθμίζουν την ποιότητα των εκτελούμενων έργων (η πλειοψηφία των αναθέσεων γίνεται σε εμπειροτέχνες της περιοχής) και οι εργασίες γί-νονται χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο – επίβλε-

ψη από επιβλέποντα Μηχανικό-αντίκεινται στην ισχύουσα Νομοθεσία εθνική και κοινοτική (κατάτμηση έργου του ίδιου φυσι-κού αντικειμένου με σκοπό την απευθείας ανά-θεση)με ότι συνεπάγεται κάθε ένα από τα παραπάνω. Επίσης, από τις πληροφορίες που έχουμε, τα τε-χνικά προγράμματα και οι προϋπολογισμοί του έτους 2012 συντάσσονται με τον ίδιο τρόπο.Σοβαρό πρόβλημα επίσης αποτελεί η διαπιστω-μένη τάση τόσων των Υπηρεσιών της αποκε-ντρωμένης Κρατικής Διοίκησης, όσο και των Δήμων να ομαδοποιούν μικρά ανεξάρτητα και σε διαφορετικές περιοχές έργα σε μεγάλα. Παραδείγματα: Έργα συντήρησης (είτε σχολικών, είτε άλλων δημοτικών κτιρίων) σε διαφορετικές δημοτι-κές ενότητες ομαδοποιούνται σε ένα έργο. Έργα υποδομών (ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας κ.α.) σε ανεξάρτητα τμήματα, σε διαφορετικές περιοχές, ομαδοποιούνται σε ένα έργο. Ακό-μη και νέες κατασκευές όχι μόνο κτιρίων αλλά και πάσης φύσεως έργα ομαδοποιούνται για να εκτελεσθούν σαν ένα έργο, είτε με συμβα-τικό τρόπο, είτε ακόμη χειρότερα με διαδικασία ΣΔΙΤ ή Σύμβασης παραχώρησης με πολλαπλά-σιο κόστος. Αποτέλεσμα της τάσης αυτής είναι να εκδιώκεται ο μικρομεσαίος εργολήπτης από τον κατασκευαστικό στίβο. Η τοπική οικονομία της περιφέρειας να αιμορραγεί με την απορρό-φηση των πόρων από μεγάλα σχήματα του κέ-ντρου κυρίως. Η ανεργία του ντόπιου δυναμι-κού διαρκώς να αυξάνεται με καταστροφικές συνέπειες στην συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Ακόμη κάποιοι Δήμοι με όχημα τις Δημοτικές Τεχνικές Επιχειρήσεις –που για τυ-πικούς λόγους ενδύονται την ¨λεοντή¨ της ανω-νύμου εταιρίας- επιχειρούν να εισχωρήσουν στο σύστημα παραγωγής των έργων νοθεύο-ντας στην πράξη τους κανόνες του υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού. Σε πολλές περιπτώ-σεις δε συμμετέχουν και σε διαγωνισμούς έρ-γων των ίδιων Δήμων στους οποίους ανήκουν, με αποτέλεσμα εφόσον η δημοτική επιχείρηση αναδειχθεί ανάδοχος του έργου, η εκτέλεση του να υπόκειται στην συνθήκη της ταύτισης: προϊ-σταμένη αρχή = διευθύνουσα υπηρεσία = κατα-σκευαστής, συνθήκη ακριβώς αντίστροφη από αυτήν που ο νομοθέτης επιβάλει δηλαδή τον δι-ακριτό διαχωρισμό των ρόλων στην εκτέλεση του έργου.

Με βάση τα παραπάνω, και ενόψει της ψήφισης των τεχνικών προγραμμάτων και των προϋπολογισμών των Δήμων και του Νη-

σιού μας, παρακαλούμε για την άμεση παρέμ-βασή σας πριν την οριστική σύνταξη και ψήφισή τους, αλλά και κατά τη διαδικασία έγκρισής τους από τις υπηρεσίες σας. Ζητάμε την παρέμβασή σας ώστε τα τεχνικά προγράμματα των Δήμων να καταρτίζονται με ορθολογική κατανομή και πρόνοια για μικρά, τα έργα να ανατίθενται με δημόσιους ανοικτούς διαγωνισμούς, με πλήρη διαφάνεια, ώστε να δίδεται η δυνατότητα συμ-μετοχής σε όλες τις εργοληπτικές επιχειρήσεις που έχουν τα νόμιμα προσόντα, εξασφαλίζο-ντας έτσι την ποιοτική αλλά και την οικονομικά βέλτιστη κατασκευή. Ευελπιστώντας στην θετική ανταπό-κριση, σας ευχόμαστε καλές και χαρούμενες τις γιορτές που έρχονται».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΑίτηση ακύρωσης και επαναδημο-πράτησης του έργου Γ’ κυττάρου ΧΥΤΑΚαταχρηστικούς όρους στη δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή Γ’ Κυττάρου ΧΥΤΑ» καταγ-γέλλει ο Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης και Κεντρι-κής Μακεδονίας, υποβάλλοντας ταυτόχρονα αί-τηση ακύρωσης και επαναδημοπράτησης του έργου. Η επιστολή που απηύθυνε ο Σύνδεσμος στις 5 – 12-2011 προς την Ανώνυμη Εταιρία Δι-αχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονί-ας (ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε.), τη Γενική Γραμματέα Απο-κεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μα-κεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και τον Πρόεδρο & Μέλη Επιτροπής Διαγωνι-σμού για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Γ΄ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Χ.Υ.Τ.Α.», έχει ως εξής: «Διαμαρτυρόμαστε κατά του άρθρου 21.1.α. της διακήρυξης διαγωνισμού του έργου: «ΚΑ-ΤΑΣΚΕΥΗ Γ΄ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Χ.Υ.Τ.Α.» ο οποίος θα γίνει στις 13-12-2011. Θεωρούμε το παραπάνω άρθρο 21.1.α. της δια-κήρυξης καταχρηστικό, εναντίον του δημοσίου συμφέροντος και εναντίον των αρχών του κοι-νοτικού δικαίου, διότι καταχρηστικώς αναφέρε-ται ότι οι δικαιούμενοι συμμετοχής στον διαγω-νισμό είναι εργοληπτικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.Ε.Π., εφόσον ανή-κουν στην 4η τάξη για έργα κατηγορίας «ΚΑ-ΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ, ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΙΩΝ ΑΠΟΒΛΗ-ΤΩΝ». Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, το τι-μολόγιο και την τεχνική περιγραφή του έργου το

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΛΑΣIΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣΖωτικής σημασίας για το νησί η αναγκαιότητα σε μικρά και μεσαία έργα με κανόνες πλήρους διαφάνειας

Page 45: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 43

μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της κατηγορίας «2. ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» αφορούν καθαρά «ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ και εργασίες «ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ» καθόσον αφο-ρούν εν συντομία: Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης ομβρίων. Έργα συλλογής – μεταφοράς στραγγισμάτων. Έργα στεγανοποίησης - αποστράγγισης. Έργα εδαφικών στρώσεων υποστρώματα- επιστρώματα – σταθεροποίη-ση – οπλισμός εδαφών. Τα υλικά με τα οποία θα κατασκευασθούν οι παραπάνω εργασίες είναι κατά βάση: α) Αποστραγγιστικές μεμβράνες- μεμβράνες στεγανοποίησης – γεωϋφά-σματα - γεωπλέγματα β) Αμμοχαλικώδη εδαφικά υλικά γ) Τσιμεντωσωλήνες – πλαστικές σωλήνες πολυαιθυλενίου δ) Εδαφικό υλικό – γεωσυνθετικός αργιλικός φραγμός G.C.L. κλπ. Οι εργασίες αυτές βάση της ανάλυσης και της περιγραφής τους στο τιμο-λόγιο του έργου και βάση των εγκεκριμένων τιμολογίων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ είναι καθαρά συνήθεις υδραυλικές εργασίες και εργασίες οδοποιίας. Σε καμία περίπτωση οι εργασίες αυτές δεν είναι αντικείμενο Χημικών Μηχ/κων ή Μεταλλουργών Μηχ/κων διότι σύμφωνα με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (επιτρεπτές κατηγορίες έργου ανά ειδικότητα) έργα «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ, ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΙΩΝ ΑΠΟΒΛΗ-ΤΩΝ» μπορούν να εκτελούν μόνο οι Χημικοί και Μεταλλουργοί Μη-χανικοί. Οι επίμαχες εργασίες του έργου είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιού-νται κατά κόρον για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, φραγμάτων, απο-στραγγιστικών έργων, επιχωμάτων οδοποιίας κλπ, ο προϋπολογισμός των εργασιών αυτών είναι πάνω από το 50% του συνολικού προϋπολο-γισμού της ομάδας εργασιών «2. ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑ-ΣΙΑΣ». Βάση της εγκυκλίου 23/6-8-1996 αρ. πρωτ. Δ17α/09/67/Φ.5.3. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μόνο ο εξοπλισμός επεξεργασίας των αποβλήτων έπρεπε να πε-ριλαμβάνεται στην ειδική κατηγορία «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ, ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΙΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» και τίποτα πε-ρισσότερο, αντίθετα εσείς ακόμα και καθαρά χωματουργικές εργασίες τις περιλάβατε στην κατηγορία αυτή. Η διακήρυξη του έργου για τις παραπάνω εργασίες εσφαλμένα δίνει το δικαίωμα συμμετοχής μόνο σε εταιρείες κατόχους 4ης τάξης πτυχίου στην εξειδικευμένη κατηγορία «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕ-ΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ, ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΙΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» οι οποίες είναι περιορισμένες στον αριθμό ενώ έπρεπε να δίνει το δικαίωμα συμμετο-χής σε εταιρείες 3ης τάξης της κατηγορίας «ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ» οι οποίες και πάρα πολλές είναι και οι πλέον αρμόδιες για την εκτέλεση αυτών. Εί-ναι προφανές ότι συμφέρον του έργου είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού διαγωνιζομένων και όχι ο περιορισμός του αντα-γωνισμού με διάφορους τρόπους και προσχήματα. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σε όλα τα έργα κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. γίνονται δεκτές εταιρείες αντίστοιχης τάξης της κατηγορίας «ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ» και σε κανέναν δια-γωνισμό δεν απέκλειε την συμμετοχή τους η Διακήρυξη.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΡΧΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ _ Το άρθρο 21.1.α. της διακήρυξης καταστρατηγεί την αρχή της ίσης με-ταχείρισης των διαγωνιζόμενων της αναλογικότητας και της αντικειμενι-

κότητας ώστε να διασφαλίζεται η ανάπτυξη πραγματικού και ανόθευτου ανταγωνισμού και εν τέλει η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Οι αναθέτουσες αρχές υποχρεούνται να τηρούν τους θεμελιώδεις κανό-νες της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ήτοι την αποφυγή των διακρίσεων, την ίση μεταχείριση την διαφάνεια και την εξασφάλιση συν-θηκών πραγματικού ανταγωνισμού. Σύμφωνα με πάγια νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινο-τήτων (ΔΕΚ), η αναθέτουσα αρχή προσδιορίζοντας τα κριτήρια συμμετο-χής που οφείλουν να αποδεικνύουν οι υποψήφιοι, δεν μπορεί να οδηγεί σε καταστρατήγηση των γενικών αρ-χών της διαφάνειας, της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων, αντιθέτως οφείλει να ενεργεί κατά τρόπο διαφανή και αντι-κειμενικό συνυφασμένο με το αντικείμενο της σύμβασης και αποφεύγο-ντας τις διακρίσεις. Δια της πάγιας νομολογίας του ΔΕΚ συνάγεται ότι ο προσδιορισμός των κριτηρίων συμμετοχής των διαγωνιζομένων πρέπει να γίνεται αποκλει-στικά με κριτήρια αντικειμενικής εκτίμησης από τα οποία να καταδεικνύ-εται ότι ο διαγωνιζόμενος έχει ή στερείται πράγματι της τεχνικής δυνατό-τητας εκτέλεσης της υπηρεσίας και ποτέ τα κριτήρια αυτά δεν πρέπει να είναι μονοσήμαντα. _ Έρχεται σε προφανή αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων καθόσον κατ΄ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται αδικαιο-λόγητη διακριτική μεταχείριση εις βάρος των επιχειρήσεων που είναι κά-τοχοι πτυχίου της κατηγορίας «ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ» και έχουν όλα τα υπόλοιπα προσόντα της διακήρυξης. _ Έρχεται σε προφανή αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας και του ανταγωνισμού. Ένας τέτοιος αδικαιολόγητος περιορισμός του κύκλου των επιχειρήσεων που μπορούν να υποβάλουν προσφορά αφενός μεν δεν βρίσκει έρεισμα στο αντικείμενο της σύμβασης, αφετέρου δε αντίκει-ται ευθέως στον σκοπό του ανοίγματος στον ανταγωνισμό, που επιδιώ-κουν οι Οδηγίες «περί συντονισμού των διαδικασιών αναθέσεων δημο-σίων συμβάσεων». _ Έρχεται σε προφανή αντίθεση με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (άρθρο 49 ΣυνθΕΚ). Σύμφωνα με πάγια νομολογία του ΔΕΚ το άρθρο 49 της Συνθήκης επιβάλλει την κατάργηση των περιορισμών στην ελεύθερη παροχή των υπηρεσιών. Ως τοιούτοι δε περιορισμοί πρέ-πει να θεωρούνται όλα τα μέτρα που απαγορεύουν, παρακωλύουν ή κα-θιστούν λιγότερο ελκυστική την άσκηση αυτής της ελευθερίας.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΜε τον εν λόγω όρο της διακήρυξης όχι μόνο δεν εξυπηρετείται, αλλά παράλληλα πλήττεται κατάφορα το δημόσιο συμφέρον, διότι η λογική του μικρού αριθμού συμμετασχόντων με τον αποκλεισμό όλων των επιχειρήσεων της κατηγορίας «ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ» μπορεί εύκολα να οδηγή-σει σε ανεπαρκή ανταγωνισμό. Επειδή πολλά από μέλη μας έχουν κάθε έννομο συμφέρον για την συμ-μετοχή τους στον διαγωνισμό, σας καλούμε να καλέσετε στον Διαγω-νισμό και 3ης τάξης της κατηγορίας «ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ» όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του έργου. Ο Σύνδεσμός μας επιφυλάσσεται να συνδράμει και στηρίξει κάθε νόμι-μη προσφυγή μελών του στη δικαιοσύνη για τους παραπάνω λόγους».

Page 46: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

I A NO Y A Ρ Ι Ο Σ 201228-1-2012Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 7 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ , φόρου ελευθέριων επαγ-γελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτηδευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 7

Υποβολή ΑΠΔ 4ου τριμήνου - Εργοδότες Κοι-νών Επιχειρήσεων, Οικιακού Προσωπικού & Διαχειρίσεις Κτιρίων, των οποίων το τελευταίο ψηφίο του Α.Μ.Ε. λήγει σε:: 8. Υποβολή μέσω διαδικτύου

29-1-2012Υποβολή ΑΠΔ 4ου τριμήνου - Εργοδότες Κοι-νών Επιχειρήσεων, Οικιακού Προσωπικού & Διαχειρίσεις Κτιρίων, των οποίων το τελευταίο ψηφίο του Α.Μ.Ε. λήγει σε:: 9. Υποβολή μέσω διαδικτύου

30-1-2012Υποβολή ΑΠΔ 4ου τριμήνου - Εργοδότες Κοι-νών Επιχειρήσεων, Οικιακού Προσωπικού & Διαχειρίσεις Κτιρίων, των οποίων το τελευ-ταίο ψηφίο του Α.Μ.Ε. λήγει σε:: 10,20,30,40,50. Υποβολή μέσω διαδικτύου

31-1-2012Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με πι-στωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο μέσω του ειδι-κού δικτύου TAXISnet, Επιτηδευματίες με βι-βλία Β’ & Γ’ κατηγορίας, Ανεξαρτήτως ΑΦΜ

Yποβολή ΑΠΔ μέσω Διαδικτύου Εργοδό-τες ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ανεξαρτήτως ΑΜΕ προηγούμενου μηνός

Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 8 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ, φόρου ελευθέριων επαγγελμά-των, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτηδευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 8

Υποβολή ΑΠΔ 4ου τριμήνου - Εργοδότες Κοι-νών Επιχειρήσεων, Οικιακού Προσωπικού & Διαχειρίσεις Κτιρίων, των οποίων το τελευ-ταίο ψηφίο του Α.Μ.Ε. λήγει σε:: 60,70,80,90,00. Υποβολή μέσω διαδικτύου

Υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέσω Taxisnet.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 1-2-2012Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 9 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ , φόρου ελευθέριων επαγ-γελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτηδευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 9

2-2-2012Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 10-50 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ , φόρου ελευθέριων επαγ-γελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτηδευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 10-50

3-2-2012Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 60-00 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ , φόρου ελευθέριων επαγ-γελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτηδευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 60-00

10-2-2012Yποβολή ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟΜΕ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός σε Υποκατάστημα ΙΚΑ

20-2-2012Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 1,2

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 1,2

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσι-ών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποί-ων το ΑΦΜ λήγει σε 1,2

21-2-2012Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 3,4

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 3,4

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσι-ών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποί-ων το ΑΦΜ λήγει σε 3,4

22-2-2012Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 5,6

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 5,6

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσι-ών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποί-ων το ΑΦΜ λήγει σε 5,6

23-2-2012Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 7,8

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 7,8

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσι-ών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποί-ων το ΑΦΜ λήγει σε 7,8

24-2-2012Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Β & Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 9,0

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 9,0

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσι-ών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποί-ων το ΑΦΜ λήγει σε 9,0

25-2-2011Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με χρε-ωστικό υπόλοιπο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, Επιτηδευματίες με βιβλία Γ κατηγο-ρίας, Ανεξαρτήτως ΑΦΜ

Τελευταία ημέρα υποβολής INTRASTAT ΟΝLINE

Επιμέλεια: Χάρης Κυριακίδης, Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος, τηλ.: 210-6532.523.

44 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 47: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 45

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και αναφορικά με το επάγγελ-μα του μηχανικού, παρατηρούμε ότι η Κυβέρνηση επικε-ντρώνεται μόνο στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, οι οποίες αποτελούν μία μόνο παράμετρο του «κλειστού» του επαγγέλματος.

Ο ν.3919/2011 εφαρμόζεται ελάχιστα έως καθόλου από τις υπηρεσίες του κράτους και ουσιαστικά έγινε περισσότερο για να ριχθεί στάχτη στα μάτια της τρόικας.Οι ουσιώδεις παράμετροι που σχετίζονται άμεσα με το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού στην Ελλάδα, και οι οποίες δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής από την τέως ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:Στην Ελλάδα η επαγγελματική δραστηριότητα των μηχανι-κών ρυθμίζεται ακόμα από το απαρχαιωμένο νομοθετικό καθεστώς του 1930, το οποίο είχε θεσπιστεί όταν ακόμα δεν υφίσταντο ΤΕΙ και πτυχιούχοι μηχανικοί.Το απαρχαιωμένο αυτό καθεστώς δίνει υπερβολικά επαγ-γελματικά δικαιώματα στους μηχανικούς Πανεπιστημίου (ειδικά στους πολιτικούς μηχανικούς), ακόμα και δικαιώ-ματα τα οποία δε δικαιολογούνται από το γνωστικό αντικεί-μενο των σπουδών τους. Το νομοθετικό αυτό καθεστώς των προνομίων και υπερ-βολικών δικαιωμάτων υπέρ των μηχανικών Πανεπιστημί-ου δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί, παρόλο που δημιουργή-θηκαν (όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) σχολές μη-χανικών στα ΤΕΙ, με σύγχρονες ειδικότητες συναφείς όμως ως προς τις ολιστικές υπάρχουσες του ΕΜΠ.Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μηχανικών ΤΕΙ κα-θυστερεί αδικαιολόγητα επί 28 χρόνια, επειδή το ΤΕΕ πα-ρεμβαίνει συνεχώς με αθέμιτους τρόπους, αξιοποιώντας την επιρροή που διαθέτει εντός της ελληνικής Δημόσιας Δι-οίκησης και την πολιτική ατολμία των συναρμόδιων Υπουρ-γείων.Το ΤΕΕ παρεμβαίνει με κάθε τρόπο για τη διατήρηση σε ισχύ του απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου τεχνικών έργων και δικαιωμάτων, το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέρο-ντα των μελών του.Η σύγκρουση συμφερόντων στο ΝΠΔΔ–ΤΕΕ, λόγω του διτ-τού του ρόλου ως επαγγελματική ένωση μηχανικών Πανε-πιστημίου και ως «Τεχνικού συμβούλου του Κράτους», έχει ως αποτέλεσμα το ίδιο να καταχράται το δεύτερο αυτό ρόλο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών του, εξασφαλίζοντας για τα μέλη του πλήθος προνομίων έναντι των ανταγωνιστών τους, μηχανικών των ΤΕΙ.Χαρακτηριστικό δείγμα της επιρροής του ακόμη και στον

Κυβερνητικό μηχανισμό είναι η φωτογραφική τροπολογία του Υπουργού-μέλους ΤΕΕ κ. Ν. Σηφουνάκη με την οποία όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα περνάνε υποχρεωτικά από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ και την έγκριση του πρόεδρου του!Για την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς των υπηρε-σιών μηχανικών απαιτείται να θεσπιστούν επαγγελματικά δικαιώματα για τους μηχανικούς Πανεπιστημίου και ΤΕΙ τα οποία θα αντιστοιχούν επακριβώς στο γνωστικό αντικείμε-νο των σπουδών για κάθε ειδικότητα.Επιπρόσθετα επιβάλλεται η παύση των παράνομων κρατι-κών ενισχύσεων υπέρ του ΤΕΕ, καθώς και η θέσπιση ενός ενιαίου ανεξάρτητου φορέα (χωριστού από το ΤΕΕ) ο οποί-ος θα έχει το ρόλο του τεχνικού συμβούλου του κράτους και ο οποίος θα ασκεί ρυθμιστικές αρμοδιότητες επί της αγοράς υπηρεσιών μηχανικού.Τα παραπάνω θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτούν με ενέργειες προς την πιστοποίηση των επαγγελματικών δρα-στηριοτήτων, την ποιοτική αναβάθμιση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις υπηρεσίες του μηχανικού και τις προδιαγραφές των μελετών, αυστηρές διαδικασίες ελέγ-χου από την πολιτεία όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρο-να κράτη.

Το άρθρο 7 του ν.3919/2011 περί κλειστών επαγγελμάτων χρειάζεται τροποποίηση διότι, όπως ψηφίστηκε:• διασφαλίζει μόνο τα έσοδα του ΤΕΕ από εισφορές παρότι αυτές είναι αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο.• παρέχει τη δυνατότητα στο ΤΕΕ να ελέγχει τις «ασυνήθι-στα χαμηλές προσφορές» και να διώκει πειθαρχικά τα μέλη του-ελεύθερους επαγγελματίες.• διασώζει το ηλεκτρονικό σύστημα αμοιβών, του μιας και αναλαμβάνει τον έλεγχο των συμβάσεων και δι’ αυτού του τρόπου αποκλείει μηχανικούς ΤΕΙ από το επάγγελμα.

Δυστυχώς ανατίθενται όλες αυτές οι αρμοδιότητες στο ΤΕΕ από το Κράτος, παρότι έχει καταδικαστεί (Δεκέμβριο του 2010) από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επειδή παράνομα, και χωρίς να έχει σχετική αρμοδιότητα, το υποκατέστησε και τριπλασίασε σχεδόν τις ελάχιστες αμοιβές μηχανικού σε βάρος των ελλήνων πολιτών με την ανοχή της τότε πο-λιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ που υποτίθεται ότι το επό-πτευε!

(Απόσπασμα από το άρθρο του Προέδρου της ΕΕΤΕΜ, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘’Κόσμος του Επενδυτή’’ το Σάββατο 10 Νοεμβρίου)

Το μισάνοιχτο επάγγελμα του Μηχανικού και το ΤΕΕ

TA ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ

Page 48: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ο τύπος έγραψε...

46 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Επιμέλεια: Βάσω Χαραλαμπίδου

Ο νέος νόμος για την έκδοση οικοδομικών αδειών, το εκ νέου πάγωμα των μεγάλων οδι-κών έργων, η προώθηση των επεκτάσεων του μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι κι-νητοποιήσεις των μηχανικών, η έλλειψη χρημάτων του δημοσίου, αλλά και η υπόσχεση

για πληρωμή των εργοληπτών δημοσίων έργων για έργα που ολοκλήρωσαν και παρέδωσαν, όπως και η άρνηση των εργοληπτών δημοσίων να κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λο-γαριασμών της ΔΕΗ, ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στον έντυπο και ηλεκτρονι-κό Τύπο, στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2011.

Επιλέξαμε τα σημαντικότερα θέματα, παραθέτοντας και τις ημερομηνίες που είδαν το φως της δη-μοσιότητας, προς διευκόλυνση των μελών της ΠΕΣΕΔΕ που πιθανόν να θέλουν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για αυτά:

Τρεις υποψήφιοι για τη μαρίνα του ΟΛΘΤρείς είναι οι υποψήφιοι για το έργο κατα-σκευής και λειτουργίας μαρίνας 218 σκα-φών αναψυχής στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα χρειαστεί 3 χρόνια για την υλοποίη-σή του. Εμπρόθεσμες προσφορές κατέθε-σαν δύο κοινοπραξίες, υπό τις κατασκευ-αστικές ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ και η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων LAMDA Development. (01.11.2011)

Καρδίτσα: Σε «καλό δρόμο» η κατα-σκευή του αεροδρομίου ΜυρίνηςΣε «καλό δρόμο» βρίσκονται οι διαδικα-σίες κατασκευής του μικρού αεροδρομί-ου Μυρίνης από τον Δήμο Καρδίτσας. Το έργο που χρηματοδοτείται από το πρό-γραμμα «Θησέας», με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ γίνεται σε δημοτική έκταση 159 στρεμμάτων. (01.11.2011)

Ανάπλαση πέντε πλατειών στο ΒόλοΣτην ανάπλαση πέντε πλατειών προχωρά ο Δήμος Βόλου με την κατάθεση πρότα-ση ένταξης σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, συ-νολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ. (02.11.2011)

Επέκταση της γραμμής 3 του μετρό ΑθήναςΣτις αρχές του 2012 αναμένεται να ξεκινή-σει η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό, προς τον Κορυδαλλό και τον Πειραιά, μετά την ανάδειξη και προσωρινού μειοδότη του έργου, δήλωσε ο πρόεδρος της «Ατ-

τικό Μετρό», Χρήστος Τσίτουρας, ο οποίος συναντήθηκε με το δήμαρχο Κορυδαλλού, Σταύρο Κασιμάτη. ( 02. 11. 2011). Πληρωμή για αρδευτικά έργα στα Γιάννενα Στην πίστωση των λογαριασμών 366 δι-καιούχων για το Μέτρο 125A της Αγροτι-κής Ανάπτυξης, που αφορά τον εκσυγχρο-νισμό και την ανακαίνιση τμημάτων αρ-δευτικών δικτύων ζωνών Α&Β λεκανο-πεδίου Ιωαννίνων προχώρησε ο ΟΠΕΚΕ-ΠΕ την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου. Πρόκειται για πληρωμή του ποσού των 92.882,50 ευρώ. (02.11.2011) «Θετική εξέλιξη η προκήρυξη για Περιφερειακό»Tην ικανοποίησή του για την προκήρυξη του έργου «Ολοκλήρωση της παράκαμ-ψης της πόλεως Βόλου -τμήμα Γόριτσα – Αγριά» εξέφρασε ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης. (05.11.2011) Απόλυση για δύο υπαλλήλους του ΥΠΕΚΑ Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δύο υπάλ-ληλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για δω-ροδοκία κατόπιν καταγγελίας ιδιοκτήτη εστιατορίου, όπου είχαν πάει για έλεγχο. Στους δύο υπαλλήλους επιβάλλεται η πει-θαρχική ποινή της απόλυσης.( 08.11.2011)

Νέο πλαίσιο για την έκδοση οικο-δομικών αδειώνΝέο πλαίσιο για την έκδοση οικοδομικών

αδειών ορίζει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή.Οι Πολεοδομίες καταργούνται με τη μορ-φή και τις αρμοδιότητες που έχουν σήμε-ρα και η εκτέλεση του οικοδομικού έργου θα γίνεται με ευθύνη των μηχανικών. Οι άδειες δόμησης θα αναρτώνται στο Διαδί-κτυο.(10.11.2011) Ξεκινά το 2012 η επέκταση του μετρό στη ΘεσσαλονίκηΗ επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά, μετά από την πρόσφατη απόφαση της Δια-χειριστικής Αρχής του ΥΠΕΚΑ για την έντα-ξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότη-ση 425 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμ-βουλίου Καλαμαριάς. Οι εργασίες κατασκευ-ής της επέκτασης θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2012, όπως είπε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάν-νης Μαγκριώτης.( 13.11.2011) Εργολήπτες κατά ΥΠΟΙΚ για τα εργοτάξιαΜε αυθαίρετη ερμηνεία οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών «βαπτίζουν» τα εργοτάξια των κατασκευαστικών επιχει-ρήσεων υποκαταστήματα και απαιτούν την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για καθένα απ’ αυτά, υπογραμμίζουν οι πέ-ντε Πανελλήνιες Εργοληπτικές Οργανώ-σεις (ΠΕΔΜΕΔΕ - ΠΕΔΜΗΕΔΕ - ΠΕΣΕΔΕ - ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ), που διαμαρτύρονται εγ-γράφως προς τον αντιπρόεδρο και υπουρ-γό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του υπουρ-

Page 49: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 47

γείου Οικονομικών, γι’ αυτή την αυθαίρε-τη και αντίθετη προς το νόμο, ενέργεια των υπηρεσιών. (16.11.2011)

Σε βαθύ τέλμα τα μεγάλα έργαΤις τεράστιες προκλήσεις σε όλους τους το-μείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο δύσκολο περιβάλλον της κρίσης και της ύφεσης, επεσήμανε σήμερα από τις Βρυ-ξέλλες ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χορστ Ράι-χενμπαχ, παρουσιάζοντας την πρώτη τρι-μηνιαία έκθεσή του για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την 37σέλιδη έκθεση της Ομά-δας Δράσης, καταβάλλονται προσπάθειες από την Ελλάδα, προκειμένου να υπερκερα-στεί το αδιέξοδο σχετικά με 5 έργα εκμετάλ-λευσης αυτοκινητοδρόμων και με τη διαχεί-ριση αποβλήτων και να στηριχτούν οι επεν-δύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργει-ας (πρόγραμμα «Helios»). ( 18.11.2011) Τον Οκτώβριο του 2012 η δημο-πράτηση για το Φαληρικό όρμοΕυρεία σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνά-κη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ, του υπουργείου Υποδομών και του υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποι-ήθηκε με αντικείμενο την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου. Σύμφωνα με το χρονο-διάγραμμα, τον Μάρτιο του 2012 αναμένε-ται η υποβολή του αιτήματος χρηματοδότη-σης των έργων από το ΕΣΠΑ και τον Οκτώ-βριο η δημοπράτησή τους. ( 22.11. 2011)

Προτεραιότητα τα δίκτυα ενέργει-ας για το Task ForceΣτον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα η Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ben Van Houtte, μέλος του Task Force της ΕΕ για τη χώρα μας, μιλώ-ντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.(22.11.2011) Περίφραξη στην Εγνατία για τις... αρκούδεςΜετά τα αλλεπάλληλα ατυχήματα αυτοκι-νήτων με αρκούδες στην Εγατία οδό, πάρ-θηκε η απόφαση άμεσης παρέμβασης στα

Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, για την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να τοποθετηθεί ενισχυμένη περίφραξη, από την αντιπροσωπεία της οργάνωσης «Καλ-λιστώ», τη διαχειριστική ομάδα του έργου Life / Kastoria και τον Πρόεδρο της «Εγνα-τίας Οδού Α.Ε.». (24.11.2011) Αλλαγή του τρόπου περιβαλλοντι-κής αδειοδότησης έργων.«Με τον ν.4014/2011 το Υπουργείο Περι-βάλλοντος, Ενέργειες και Κλιματικής Αλ-λαγής προχώρησε στην αλλαγή του τρό-που περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με ταυτόχρονη αναμόρφωση του συστήμα-τος περιβαλλοντικών ελέγχων», τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Δι-αρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπο-ρίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος (23.11.2011)

Ενεργοποιείται το Jessica στην Περιφέρεια ΚρήτηςΗ πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που θα ενεργοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica, εί-ναι η Κρήτη, αξιοποιώντας 15 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 258 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ για τις ανά-γκες του προγράμματος. (25.11.2011) «Έξυπνα δίκτυα» σε πέντε νησιά Σε εφαρμογή τίθεται το πρόγραμμα για την κατασκευή έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέ-σβο, Λήμνο, Μήλο, Κύθνο και Σαντορίνη), στο πλαίσιο του προγράμματος «Έλενα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (24.11.2011) Ξεκινά το Κέντρο Πολιτισμού στο ΦάληροΜέχρι το τέλος του χρόνου θα οριστεί ο ανάδοχος, έπειτα από ανοικτό διαγωνισμό, για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού που αναπτύσσει το Iδρυμα Σταύρος Νιάρ-χος στο παλαιό Φάληρο. Το έργο αναμένε-ται να ολοκληρωθεί το 2015. (25.11.2011) «Ψαλίδι» σε αμοιβές δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφωνΑνατροπές στα επαγγέλματα του δικηγό-ρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανι-

κού, αλλά και σε εκατοντάδες «μη ονοματι-σμένα» επαγγέλματα σχεδιάζει η κυβέρνη-ση από κοινού με την τρόικα. (28.11.2011) Με κλήρωση οι επιτροπές των διαγωνισμώνΜε κλήρωση ορίζονται πλέον στο Δημόσιο τα μέλη των συλλογικών οργάνων της δι-οίκησης για τη διεξαγωγή δημόσιων δια-γωνισμών, την ανάθεση ή την αξιολόγηση, την παρακολούθηση, καθώς και την παρα-λαβή προμηθειών, υπηρεσιών ή έργων. (28.11.2011) Σε πέντε μήνες θα έχει κατασκευ-ασθεί ο φράχτης στον ΈβροΗ κατασκευή του φράχτη στον Έβρο απο-τελεί προτεραιότητα δήλωσε ο υφυπουρ-γός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας και ανακοίνωσε, σε λίγες εβδο-μάδες θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος εργο-λάβος και ο φράχτης θα έχει ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες. (27.11.2011)

Ο νέος νόμος για τις οικοδομικές άδειεςΔημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυ-βερνήσεως, Τεύχος Α΄, Αρ. Φύλλου 249/ 25 Νοεμβρίου 2011, ο ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4030: «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δό-μησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις». (28.11.2011) Θεσσαλονίκη: Εμπλοκή στην ανάπλαση της Νέας ΠαραλίαςΦρένο στις εργασίες για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας κινδυνεύει να βάλει η μη εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον ανάδοχο που ανέλαβε το έργο. (28.11.2011)

Άδειες για μηχανικούς –ενεργειακούς επιθεωρητέςΞεκινά η διαδικασία χορήγησης οριστι-κών αδειών για Ενεργειακούς Επιθεωρη-τές (με δεκαετή ισχύ), η οποία απευθύνε-ται σε διπλωματούχους μηχανικούς ή πτυ-χιούχους μηχανικούς τεχνολογικής εκ-παίδευσης με διετή εμπειρία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργεί-ου Περιβάλλοντος και Ενέργειας(ΥΠΕΚΑ) (29.11.2011).

Page 50: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ο τύπος έγραψε...

48 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Στρατηγικό σχέδιο για τη ανακύκλωση ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑΤους επόμενους δύο μήνες προκηρύσσε-ται διαγωνισμός για την επιλογή αναδό-χου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, σύμφωνα με έγγραφο του υπουρ-γού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιμα-τικής Αλλαγής Γιώργου Παπακωνσταντί-νου. (29.11.2011) Εργασίες ανάπλασης στην παλιά πόλη του ΝαυπλίουΑμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέν-νων ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει προϋπολογι-σμό 2.029.000 ευρώ. (01.12.2011) Κυρώθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες Κυρώθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της χώρας στις περιοχές Ανθεία του Έβρου, Ξη-ριάς στην Καβάλα και Λεχαινών Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλο-ντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. (01.12.2011) Στην Ολομέλεια του ΣτΕ φθάνει η υπόθεση του τέλους ακινήτωνΣτην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επι-κρατείας (ΣτΕ) θα συζητηθεί μέρος των προσφυγών (ο συνολικός αριθμός τους είναι μεγάλος) κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλει το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. (01.12.2011) Το 2013 το φυσικό αέριο θα φτάσει στη ΜεγαλόποληΣτις αρχές του 2013 θα ολοκληρωθεί η επέκταση αγωγού φυσικού αερίου μή-κους 159 χλμ. που θα ξεκινήσει από τους Αγ. Θεόδωρους και θα φθάσει στη Μεγα-λόπολη, σύμφωνα με τη ΔΕΣΦΑ. Το έργο θα αγγίξει τα 130 εκ. ευρώ και θα δημιουρ-γήσει 1.500 θέσεις εργασίας. (01.12.2011) Στο τελικό στάδιο η διπλή ανάπλασηΣτο τελικό στάδιο βρίσκεται το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που προβλέπει η τροπολογία του άρθρου 23 που αφορά στην διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφό-

ρου Αλεξάνδρας. (01.12.2011) Στο Μαρκόπουλο κέντρο αποτέ-φρωσης νεκρών της ΑττικήςΤο πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών της Αττικής -και δεύτερο στη χώρα μετά το αντίστοιχο του δήμου Θεσσαλονίκης- ανα-μένεται να κατασκευαστεί στο Μαρκόπου-λο, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του το-πικού Δημοτικού Συμβουλίου. (01.12.2011) Στα 3,45 δισ. ευρώ η χρηματοδό-τηση των Δήμων το 2012Επετεύχθη τελικά χθες συμφωνία μετα-ξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Κυβέρνησης για το θέμα της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδι-οίκησης το 2012. Συμφωνήθηκε ότι πέραν των προβλέψε-ων στον Προϋπολογισμό 2012, θα αποδο-θούν στους Δήμους πρόσθετα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 120 εκατ. ευρώ αφορούν στην μη απόδοση του Φόρου Ει-σοδήματος Φυσικών και Νομικών Προ-σώπων, 160 εκατ. ευρώ σε πόρους πα-ρελθόντων ετών και 170 εκατ. ευρώ στην μη ορθή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγι-κής. (02.12.2011) Αρχές του 2012 το νέο Ρυθμιστικό της ΘεσσαλονίκηςΗ θεσμοθέτηση του νέου Ρυθμιστικού Σχε-δίου Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2012 αποτελεί στόχο του υπουργείου Περιβάλ-λοντος, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης. (05.12.2011). Στο ΕΣΠΑ τα έργα υποδομής στο λιμάνι Παραλίου ΆστρουςΈργα υποδομής και προστασίας του λιμέ-να Παραλίου Άστρους με συνολικό προ-ϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 5.340.000 ευρώ, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. (04.11.2011) Στα 733.000.000 ευρώ τα έσοδα από τους ημιυπαίθριουςΠερισσότερα από 733.000.000 ευρώ επέ-φερε στα κρατικά ταμεία η διαδικασία τα-

κτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. (03.12.2011)

Αναβάλλεται η αύξηση των αντι-κειμενικών αξιών ακινήτων Εξι μήνες πίσω πηγαίνει η εξίσωση αντι-κειμενικών και αγοραίων τιμών ακινήτων, υπό το βάρος της ύφεσης και της καθίζη-σης της αγοράς, αλλά και των αλλεπάλλη-λων αναβολών στην κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. (05.12.2011)

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το ΕλληνικόΑύριο αναμένεται να δημοσιευθεί στο δι-εθνή Tύπο η πρώτη πρόσκληση εκδήλω-σης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελ-ληνικό. (06.12.2011) Με κριτήρια προτεραιότητας οι πληρωμές του κράτουςΜε κριτήρια απόλυτης προτεραιότητας θα εκταμιεύεται το κάθε ευρώ των δαπανών του νέου προϋπολογισμού. Προτεραιότη-τα δίνεται στην καταβολή μισθών, συντάξε-ων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους και τη χρηματοδότηση δαπα-νών για κοινωνική προστασία. (07.12.2011) Η κατασκευή του τεμένους στον ΒοτανικόΟ εγκαταλελειμμένος χώρος στον Βοτανι-κό (στην Ιερά Οδό) περιμένει την τελευταία υπουργική υπογραφή ώστε να προχωρή-σει η ανάθεση κατασκευής του έργου ανέ-γερσης τεμένους στην Αττική. (08.12.2011). Μέσα στο 2012 θα επεκταθεί το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης«Μετά την επέκταση της Καλαμαριάς, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να δη-μοπρατηθεί πολύ σύντομα, σειρά θα πά-ρει η επέκταση προς τη Σταυρούπολη και την Ευκαρπία, ενώ θα ακολουθήσουν οι επεκτάσεις προς Εύοσμο και Κορδελιό, η γραμμή που από το Πανεπιστήμιο μέσω Τούμπας και Χαριλάου θα φτάνει μέχρι τη Νέα Ελβετία, αλλά και η επέκταση από την Καλαμαριά προς το αεροδρόμιο «Μακεδο-

Page 51: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 41

Page 52: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ο τύπος έγραψε...νία», έτσι ώστε τελικά η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένας πλήρες δίκτυο μετρό, μή-κους 33 χιλιομέτρων». (08.12.2011)

Στο τραπέζι τα μεγάλα έργα Προτεραιότητα χαρακτηρίζει το υπουρ-γείο Υποδομών την επανεκκίνηση της κα-τασκευής έργων, όπως οι αυτοκινητό-δρομοι, που θα τονώσουν την ανάπτυξη. (08.12.2011) Το αεροδρόμιο ΑνδραβίδαςΝα προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικα-σίες για να γίνει η δημοπράτηση του πο-λιτικού αεροδρομίου της Ανδραβίδας ζη-τεί με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών, ο βουλευ-τής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιώργος Κοντογιάννης. (09.12.2011) Έργο «ανάσα» για την πρόσβαση στο ΧΥΤΑ ΣκοπέλουΤην ελαχιστοποίηση της διανυόμενης από-στασης στο μισό επιτρέπει η έγκριση του πε-ριφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγο-ραστού για ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας του έργου: «Ασφαλτόστρωση της οδού Ν. Κλί-μα - Τζιλαλή - ΧΥΤΑ Σκοπέλου», προϋπολο-γισμού 2.402.475,81 ευρώ. (09.12.2011) Σε ένα χρόνο η μελέτη για την οδό Λάρισας-ΦαρσάλωνΜε τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη συναντή-θηκε χθες, Πέμπτη, η Βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κα Βάσω Αλεξανδρίδου μαζί με τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο και τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Μπαμπανί-κο. Θέμα της συνάντησης ήταν η πορεία της μελέτης για την κατασκευή του νέου δρό-μου Λάρισας – Φαρσάλων. Ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μα-γκριώτης ανακοίνωσε ότι η μελέτη πρό-κειται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 . (09.12.2011) Εργα 14 εκατ. ευρώ για να μην πέ-σει η σήραγγα στον ΑχελώοΠερισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ θα κα-τευθυνθούν στον Αχελώο, προκειμένου να συ-ντηρηθεί η σήραγγα εκτροπής του. (08.12.2011)

Σύσκεψη για τα συγχρηματοδο-τούμενα έργαΤα έργα προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν από το Γ΄ ΚΠΣ, η αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, αλλά και τα νέα μεγάλα έργα, όπως το πρόγραμμα Helios, θα είναι μέσα στα βασικά θέματα της ευρείας σύσκεψης που θα γίνει την Τετάρτη, παρουσία του επιτρό-που αρμόδιου για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, και άλλων στελε-χών της Κομισιόν. (11.12.2011) Δεύτερο Ταμείο Αστικής Ανάπτυ-ξης από τη «Jessica»Με το ποσό των €85 εκατ. «οπλίζεται» το Τα-μείο του προγράμματος Jessica το οποίο θα χρηματοδοτήσει δράσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. (09.12.2011) Φωτοβολταϊκά στις στέγες βάζει η ΚαρδίτσαΦωτοβολταϊκά συστήματα ετοιμάζεται να βάλει στις στέγες 31 δημοτικών κτη-ρίων και σχολείων ο Δήμος Καρδίτσας. (09.12.2011)

Διαβούλευση για τις προδιαγρα-φές της τουριστικής κατοικίαςΤα σχέδια των αποφάσεων που αφο-ρούν τις ενεργειακές και τις τεχνικές-λειτουργικές προδιαγραφές των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων έθεσε σε δημό-σια διαβούλευση το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. (09.12.2011)

Μόνιμο το τέλος στα ακίνητα, «ψα-λίδι» σε φοροαπαλλαγές και μει-ωμένους συντελεστές ΦΠΑΣτην πέμπτη αναθεώρηση του Μνημονίου προβλέπεται ρητά ότι θα επανεξεταστεί μα-κρά λίστα δαπανών έως το τέλος του Ιουνί-ου, ώστε να προσδιοριστούν πρόσθετα μέ-τρα περίπου 3% του ΑΕΠ και να διασφαλι-στεί πως το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% έως το 2014. Μεταξύ των μέτρων αυτών, όπως επιση-μαίνει η «Ημερησία», είναι το μόνιμο τέ-λος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με στόχο την είσπραξη 1,667 δισ.

ευρώ φέτος και αυξανόμενα έσοδα τα επόμενα χρόνια. (12.12.2011)

Νέα έργα ΑΠΕ €73 εκατ. σε Θεσ-σαλία-ΣτερεάΠροχωρούν, με απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκη-σης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας οι διαδι-κασίες εγκατάστασης τεσσάρων αιολικών πάρκων και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού συνολικής ισχύος περίπου 49,5 MW σε δή-μους της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλά-δας, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των €73,3 εκατ. (12.12.2011) Τον Φεβρουάριο «ξεμπλοκάρει» ο Ε65Την εκτίμηση ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουα-ρίου 2012 μπορούν να «ξεμπλοκάρουν» τα έργα σε τέσσερις αυτοκινητοδρόμους (με-ταξύ αυτών και ο Ε65) εξέφρασε ο υφυ-πουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της task force για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχεν-μπαχ. (13.12.2011) Πανελλαδική απεργία των μηχανικών σήμερα για αμοιβές και εισφορέςΣε 24ωρη απεργία και αποχή από την ερ-γασία τους προχωρούν σήμερα οι διπλω-ματούχοι μηχανικοί της χώρας. Οι κινη-τοποιήσεις οργανώνονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε συνεργασία με τους συλλόγους και φορείς των τεχνικών σε όλη τη χώρα. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης κάλεσε τον τεχνικό κόσμο «σε σύγκρου-ση με τις δυνάμεις της ισοπέδωσης και της βαρβαρότητας». (14.12.2011) «Τρέχουν» άμεσα 181 έργα ύψους 11,5 δισ. ευρώΤις εργασίες της 3ης Διάσκεψης των προ-έδρων Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, ΕΠΑΑ και ΕΠΑΛ 2007-2013, θα πα-ρακολουθήσουν την Τετάρτη ο Ευρωπαί-ος επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερει-ακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη. Η κυβέρνηση έχει θέσει εφαρμογή, μαζί με την Κομισιόν, σχέδιο με το οποίο αξιολο-

50 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 53: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011
Page 54: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ο τύπος έγραψε...γούνται κατά προτεραιότητα 181 έργα, «έργα-σημαίες» όπως χαρακτηρίζονται, συνολικού προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2015. (14.12.2011) Οι εργολάβοι δεν θα κόβουν το ρεύμαΗ Πανελλήνια Ενωση Συνδέσμων Εργο-ληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), που εκπροσωπεί 6.500 μικρούς και μεσαίους εργολάβους που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, με ομόφωνο ψήφισμα της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψής της καλεί τα μέλη της να μη συμμετάσχουν στη διακο-πή του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, λόγω αδυναμίας πληρωμής του έκτακτου ειδικού τέλους. (13.12.2011)

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου Ομοφώνως ενέκρινε το Υπουργικό Συμ-βούλιο πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία ρυθμίζονται μια σειρά από θέ-ματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, που σχετί-ζονται με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και στήριξης της ελληνικής οικονομίας και του Μεσοπροθέσμου Πλαι-σίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Μεταξύ άλλων αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα στην εκτέλεση του Προγράμ-ματος Δημοσίων Επενδύσεων (ν. 2362/1995) και να διασφαλισθεί η ομαλή εκτέλεσή του, χωρίς υπέρβαση του ορίου των ετήσιων συ-νολικών πιστώσεων του Π.Δ.Ε., καθώς από την πορεία του εξαρτάται και η απορρόφηση πόρων από την Ε.Ε.. (14.12.2011) Κοινοτική η «λύση» για τους αυ-τοκινητοδρόμουςΣειρά συσκέψεων για τους αυτοκινητο-δρόμους ξεκινάει ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης. Όπως τόνισε αυτή την εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για την την περιφερειακή Καλαμάτας, στον αυτο-κινητόδρομο Μωρέας και θα ακολουθή-σουν συσκέψεις για τους αυτοκινητοδρό-μους, έναν προς έναν. (19.12.2011) Έρχεται η σύμβαση με τη Siemens για τις επεκτάσεις του ΜετρόΠρος το τέλος της εβδομάδος ή αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής, από τις γιορ-τές, θα φέρει ο υπουργός Υποδομών, Μά-

κης Βορίδης, στο Κοινοβούλιο τη σύμβαση για τη Siemens και τους επτά νέους σταθ-μούς του Μετρό. (19.12.2011) Η αύξηση απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι τεχνητή; Τεχνητή αύξηση απορρόφησης του ΕΣΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέσω Ταμεί-ων Χαρτοφυλακίου διαπιστώνει ο υπεύθυ-νος τομέα πολιτικής ευθύνης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, και μάλιστα, αρκετά πιο πίσω από χώ-ρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.Σε απάντηση στις καταγγελίες, το Υπουρ-γείο Ανάπτυξης επισημαίνει ότι «μέσα σε δύο χρόνια δεκαπλασιάσαμε τους ρυθ-μούς απορρόφησης από 3% σε 30% σύμ-φωνα με τις επίσημες δηλώσεις του αρμό-διου Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, και η Ελλά-δα βρίσκεται στο μέσο κοινοτικό όρο σε ότι αφορά τις απορροφήσεις κοινοτικών κον-δυλίων». (20.12.2011) Στα 88 εκατομμύρια ευρώ οι ει-σπράξεις από τα αυθαίρεταΠερίπου 88 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισπρα-χθεί μέχρι σήμερα από την τακτοποίηση αυ-θαιρέτων, ενώ συνολικά οι εισπράξεις αποτι-μώνται σε 1,1 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 339.489 αυθαίρετα. (20.12.2011) «Ιπτάμενη» περιφερειακή οδός στη ΘεσσαλονίκηΥπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος θα δη-μιουργηθεί πάνω από την εσωτερική πε-ριφερειακή οδό, δίπλα στο δάσος του Σέιχ Σου και με θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο. Η «ιπτάμενη» περιφερειακή περιλαμβάνε-ται στο έργο της Κυκλοφοριακής Αναβάθ-μισης της Εσωτερικής Περιφερειακής στο τμήμα από τον κόμβο Κ5, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μέχρι τον κόμβο Κ10, στα Κωνσταντινουπολίτικα. (20.12.2011) Τροποποιείται μετά από 25 χρόνια το ΠΔ για τις χρήσεις γηςΠαράταση στις διαδικασίες τακτοποίη-σης των αυθαιρέτων αναμένεται να δο-θεί τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε ο

αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Περι-βάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης σε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε τροποποίηση του υπάρχο-ντος προεδρικού διατάγματος για τις χρή-σεις γης, περίπου είκοσι πέντε χρόνια μετά το σχετικό Π.Δ. του 1987. (20.12.2011) Να εκσυγχρονιστούν οι κανόνες δημοσίων συμβάσεωνΤον εκσυγχρονισμό των κοινοτικών κα-νόνων που διέπουν τις δημόσιες συμβά-σεις πρότεινε στις Βρυξέλλες η Ευρωπα-ϊκή Επιτροπή. (20.12.2011) Παράταση στα δάνεια με την εγγύ-ηση του δημοσίουΚατά έξι μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2012, παρατείνεται η δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να λαμβάνουν δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου.Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρω-τή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σα-χινίδη, έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν δάνεια για κεφάλαια κίνησης ή για επεν-δυτικούς σκοπούς, τα οποία θα φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου. (20.12.2011) Λάρισα: Eνημερωτική εκδήλωση για το ΕΣΠΑΠραγματοποιήθηκε και στη Λάρισα σήμε-ρα, η ενημερωτική εκδήλωση που διοργά-νωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για το πρό-γραμμα ΕΣΠΑ. (21.12.2011) Εκτός ΕΣΠΑ αρκετοί δήμοι και φορείς «Πόρτα» είδαν αρκετοί δήμοι και φορείς της Κρήτης από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ καθώς οι ελ-λιπείς μελέτες και η πρόχειρη προετοιμασία τους έθεσαν εκτός χρηματοδοτήσεων. (21.12.2011) Τέσσερις μνηστήρες για τη νέα ΔΕΘΤέσσερις ήταν τελικά οι ενδιαφερόμενοι για το διαγωνισμό που πραγματοποιεί η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης αναφορι-κά με την μετεγκατάσταση στη Σίνδο και την αξιοποίηση του υφιστάμενου ακινήτου. (21.12.2011)

52 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 55: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

Εντός του 2012 οι προκηρύξεις για τους δασικούς χάρτεςΕντός του 2012 θα έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για την κατάρτιση των δασικών χαρτών, σε όλους τους νομούς της χώρας, ανέφερε στη Βου-λή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. (22.12.2011) Παράταση για τη ρύθμιση αυθαιρέτωνΩς τις 28 Φεβρουαρίου του 2012 παρατεί-νεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέ-των (Ν. 4014.2011). (22.12.2011) Περισσότερα από 38 εκατ. ευρώ ενίσχυση στη Δυτική Ελλάδα«Μέσα σε ένα δεκαήμερο περισσότερα από 38 εκατ. ευρώ ενίσχυσαν την πραγμα-τική οικονομία της Δυτικής Ελλάδας, δίνο-ντας ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυ-ριά, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφε-ρειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κα-τσιφάρας . (23.12.2011) Μέχρι και 60 δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέηΝέα ρύθμιση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 60, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. (23.12.2011) 4 φόροι στα ακίνητα για 4 δισ. ευρώ το 2012 Μέσα στον Ιανουάριο η ΓΓΠΣ θα ξεκινή-σει την αποστολή των εκκαθαριστικών ση-μειωμάτων για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009, τον Φόρο Ακίνητης Πε-ριουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και τον ΦΑΠ του 2011. «Καρέ» των φόρων φέρνει το 2012 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 4 δισ. ευρώ. (23.12.2011) Ο Δήμος Αθηναίων είπε «ναι» στη διπλή ανάπλασηΕγκρίθηκε από τον Δήμο Αθηναίων το πρό-γραμμα της Διπλής Ανάπλασης των περιο-χών Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας. Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,

το βράδυ της Πέμπτης, ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, και έγινε δεκτή η επικαιρο-ποιημένη Ειδική Μελέτη (Master Plan) και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επι-πτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) για την υλοποίηση του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης των περιοχών Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας. Την εισήγηση έκανε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κυρία Σουλτάνα Σπυροπού-λου. (23.12.2011)

Πολιτικό και στρατιωτικό το αεροδρόμιο ΤρίποληςΗ επικαιροποιημένη μελέτη για μετατρο-πή του στρατιωτικού αεροδρομίου Τρίπο-λης και σε πολιτικό, παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην περιφέρεια, παρουσία του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέ-τρου Τατούλη. (23.12.2011) Στο ΕΣΠΑ το δίκτυο αποχέτευσης ΑνωγείωνΥπογράφτηκε σήμερα από τον περιφερει-άρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη η σύμ-βαση κατασκευής του έργου «Δίκτυο απο-χέτευσης Ανωγείων, Β’ και Γ’ φάση». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό του 1.107.000 ευρώ, με προθεσμία εκτέλεσης 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. (23.12.2011)

Σε κινητοποιήσεις οι μηχανικοί του δημοσίουΣυνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μη-χανικοί του δημοσίου «αφού μέχρι τώρα», όπως αναφέρει η Ένωσή τους σε ανακοί-νωση, «δεν υπάρχει καμία θετική εξέλι-ξη στα αιτήματα και διεκδικήσεις και η κυ-βερνητική πολιτική γίνεται σκληρότερη σε όλους τους τομείς». (27.12.2011)

H Βουλγαρία αρνείται να πληρώ-σει για τον αγωγό ΜπουργκάςΟ Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απέρριψε την Τρίτη το αίτημα του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Σερ-γκέι Σματκό, να καλύψει η Βουλγαρία τα έξοδα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για το σχέδιο «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα. (27.12.2011)

Στο Κτηματολόγιο το 1/4 της επικράτειαςΠροκηρύχθηκαν 14 νέες μελέτες κτημα-τογράφησης που αφορούν 1024 προ- Κα-ποδιστριακούς ΟΤΑ σε 10 Περιφερειακές Ενότητες (νομούς) της χώρας, προϋπολο-γισμού 186 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Κτηματολόγιο ΑΕ. (27.12.2011) Στο «κόκκινο» και πάλι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΔημοσίουΣτο «κόκκινο» και πάλι βρίσκονται τα τα-μειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, καθώς η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ έχει ήδη ξοδευ-θεί περίπου δύο εβδομάδες μετά την εκτα-μίευση της. (28.12.2011)

Έργα για την ανάπτυξη της κρουαζιέραςΔύο μεγάλα έργα που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας αλλά και της πόλης του Πειραιά με τη δη-μιουργία νέων θέσεων εργασίας εξήγγει-λε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ανά-πτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για την επέκταση του νότιου τμήματος του λιμανιού και την κατασκευή του υπερυψωμένου μέσου σταθερής τροχιάς (Monorail) εντός της λιμενικής ζώνης του ΟΛΠ, τα οποία θα ξεκινήσουν το 2012 με την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. (28.12.2011) Συνάντηση του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ με τον πρόεδρο του ΤΕΕΣε θετικό κλίμα έγινε χθες το βράδυ η συ-νάντηση του πρόεδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη με τον υπουργό Υποδομών Με-ταφορών και Δικτύων Μάκη Βορίδη. Εν συνεχεία ενημερώθηκε και εκτίμησε τα αποτελέσματα της συνάντησης η ΔΕ ΤΕΕ. (28.12.2011)

Δυτική Μακεδονία: Ζωτικής σημασίας η υλοποίηση του Ε-65 ΠAPEMBAΣH για τη συνέχιση δύο μεγά-λων έργων που αφορούν τον αυτοκινητό-δρομο της Κεντρικής Οδού (Ε-65) και τον άξονα Γρεβενών - Βασιλίτσας, που θα δώ-σουν αναπτυξιακή ώθηση στη Δυτική Μα-κεδονία, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Γρε-βενών, Γιώργος Δασταμάνης. (29.12.2011)

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 53

Page 56: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ο τύπος έγραψε...Στο 12,2% η μέση αύξηση των τιμολογίων ΔΕΗ ΑΥΞΗΣΗ των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12,2% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου (9,2% αύξηση της τιμής του ρεύματος και 3% αύξηση του τέλους ΑΠΕ) ενέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντί-νου, ο οποίος ενημέρωσε χθες το Yπουρ-γικό Συμβούλιο. (30.12.2011)

Τον Ιανουάριο οι διαγωνισμοί για τα έργα διαχείρισης αποβλήτων ΑτττικήςΤη δημοπράτηση μέσα στον Ιανουάριο των μεγάλων διαγωνισμών για την κατασκευή και λειτουργία των έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, τα οποία περιλαμβάνονται στον Περιφερεια-κό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, προ-

ανήγγειλε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλ-λοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την πρώ-τη συνεδρίασης του νέου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για τις 4 μονάδες επεξεργασίας που θα κατασκευαστούν σε Φυλή, Άνω Λιό-σια, Γραμματικό και Κερατέα. (29.12.2011)

Υπεγράφη η σύμβαση για το οδικό τμήμα Φλώρινας-Νίκης της Εγνατίας Οδού Καλύτερη οδική σύνδεση θα αποκτήσει μέσα στους επόμενους 30 μήνες ο νομός Φλώρινας, καθώς υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του δρόμου Φλώρινας-Νίκης, μήκους 14,5 χιλιομέτρων, που απο-τελεί τμήμα του κάθετου άξονα 50 της Εγνα-τίας Οδού («Κοζάνη-Φλώρινα-Νίκη»). Η σύμβαση, συνολικής δαπάνης 66,98 εκατ. ευρώ, υπεγράφη χθες. (30.12.2011)

Έργα 8 εκατ. ευρώ στο ΒόλοΕγκρίσεις για έργα συνολικού προϋπολο-γισμού 7.922.828,59 ευρώ ενέκρινε η Οι-κονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσ-σαλίας υπό την προεδρία του περιφερει-άρχη κ. Κώστα Αγοραστού. (30.12.2011)

Συνάντηση Παπαδήμου - Χρυσοχοΐδη για το ΕΣΠΑΣύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεπεράσει θετικά τόσο τους στόχους του μνημονίου σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ για το 2011, όσο και τον στόχο των εσόδων για το ίδιο έτος, ενώ το τελευταίο διάστημα ενίσχυσε την αγορά με ρευστό-τητα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων. Ο κ. Πα-παδήμος και ο κ. Χρυσοχοΐδης συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τις αναγκαίες παρεμ-βάσεις της χώρας στην ΕΕ ώστε να ενισχυ-θεί η ρευστότητα στην αγορά. (30.12.2011)

54 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 57: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011
Page 58: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΠερισσότερη Νομολογία στην ιστοσελίδα της ΠΕΣΕΔΕ: www.pesede.grΕπιμέλεια: Ιωάννης Ν. Γαλενιανός , ΔικηγόροςΟμήρου 34, 10672 ΑΘΗΝΑ , τηλ. 210-3632010 , φαξ 210-3632004

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δικαστήριο: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝΑριθ. Απόφασης: 1439Ετος: 2010

Περίληψη: Η έκπτωση του αναδόχου και η διάλυση της εργολαβίας συ-νιστούν δύο, διάφορους μεταξύ τους, τρόπους λύσεως της εργολαβί-ας, εφόσον στη μεν έκπτωση του αναδόχου την πρωτοβουλία έχει μόνο ο κύριος του έργου, ενώ στη διάλυση της συμβάσεως την πρωτοβου-λία έχει, μεταξύ άλλων, ο ανάδοχος του έργου. Εκ του ότι δε και οι δύο πιο πάνω τρόποι συνεπάγονται τη λύση της εργολαβίας, παρέπεται ότι η, κατά νόμιμο τρόπο, κήρυξη της εκπτώσεως του αναδόχου αποκλείει τη μεταγενέστερη διάλυση της συμβάσεως, εφόσον η εργολαβία θεωρεί-ται διαλυθείσα, λόγω εκπτώσεως του αναδόχου. Αντιστρόφως, η νόμι-μη διάλυση της συμβάσεως, που συνεπάγεται τη λύση της εργολαβίας, αποκλείει την κήρυξη, μεταγενεστέρως, της εκπτώσεως του αναδόχου.

1. Επειδή, με την κρινόμενη προσφυγή, για την οποία καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο (……), ο προσφεύγων, ο οποίος ανέλαβε, με βάση την …/7.3.2005 σύμβαση, που καταρτίστηκε μεταξύ αυτού και του Ελ-ληνικού Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του ν.1418/1984 και του εκτελεστικού τούτου π.δ/τος 609/1985, την εκτέλεση του δημόσιου έργου «…..» παρα-δεκτώς επιδιώκει να ακυρωθεί η ……../26.7.2006 απόφαση του Υπαρ-χηγού του Γενικού Επιτελείου ….., με την οποία απορρίφθηκε η από 22.5.2006 αίτηση θεραπείας (ημερομηνία επίδοσης 30.5.2006), που είχε ασκήσει α) κατά της ……../16.2.2006 απόφασης του Υπαρχηγού του Γενι-κού Επιτελείου …., που ενεργούσε ως Προϊσταμένη Αρχή, με την οποία απορρίφθηκε η …./16.1.2006 ένστασή του κατά της …../2.1.2006 απόφα-σης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας (…….), που απέρριψε την αίτηση διά-λυσης της σύμβασης που είχε υποβάλει στις 28.12.2005 και β) κατά της …../23.2.2006 απόφασης του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου ……, που ενεργούσε ως Προϊσταμένη Αρχή, με την οποία απορρίφθηκαν η …./23.1.2006 ένστασή του κατά της ……./11.1.2006 απόφασης της Διευ-θύνουσας Υπηρεσίας (…….), με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτος και η …./25.1.2006 ένστασή του κατά του 1ου Α.Π.Ε και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε του έργου, που είχε υπογράψει με επιφύλαξη. 2. Επειδή, ο ν. 1418/1984 «Δημόσια έργα και ρυθμίσεις συναφών θε-μάτων» (Α΄ 23), ορίζει στην παρ. 1 του άρθρου 7 ότι: «1.... Ο ανάδοχος που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του μπορεί να κηρυχθεί έκπτω-τος», στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 9 ότι: «1. Σε περίπτωση που η σύμ-βαση διαλυθεί από το φορέα κατασκευής του έργου αποζημίωση στον ανάδοχο οφείλεται μόνο αν έχουν εκτελεστεί εργασίες αξίας μικρότε-ρης από τα τρία τέταρτα (3/4) του αρχικού συνολικού συμβατικού πο-σού. 2. Ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης: α) Αν μετά την υπογραφή της σύμβασης καθυστερήσει η έναρξη των εργασι-ών περισσότερο από τρεις μήνες με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευ-ής ή του κυρίου του έργου, εκτός αν στη σύμβαση ορίζεται διαφορετικά σχετικά με την έναρξη των εργασιών β) Αν οι εργασίες ύστερα απ’ την έναρξή τους διακοπούν είτε με διαταγή είτε από υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου για διάστημα μεγαλύτερο των τρι-ών μηνών .... Σε περίπτωση διακοπής για καθυστέρηση πληρωμών .... η διάλυση μπορεί να ζητηθεί μετά δίμηνο από τη δήλωση διακοπής των

εργασιών. γ) Αν η καθυστέρηση των εργασιών χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου υπερβεί την οριακή προθεσμία του τρίτου εδαφίου της παρα-γράφου 4 του άρθρου 5», δηλαδή, κατά την τελευταία αυτή διάταξη (άρ-θρο 5 παρ. 4), το χρονικό διάστημα που είναι ίσο προς το ένα τρίτο της συνολικής προθεσμίας του έργου και πάντως όχι μικρότερο των τριών μηνών, κατά το οποίο ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος, σε κάθε περί-πτωση να συνεχίσει την κατασκευή του έργου. Εξάλλου, το π.δ 609/1985 «Κατασκευή δημοσίων έργων» (Α΄223) στο άρθρο 48 ορίζει ότι: «2. Αν υπάρχει υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου, για διακοπή των εργασιών, ο ανάδοχος υποβάλλει την ειδική δήλωση δι-ακοπής των έργων στον προϊστάμενο της Διευθύνουσας υπηρεσίας. ... 3. Μετά την επίδοση της ειδικής δήλωσης, κατά την προηγούμενη πα-ράγραφο, η Διευθύνουσα υπηρεσία εξακριβώνει μέσα σε δέκα μέρες τα στοιχεία της δήλωσης και εκδίδει απόφαση που αποδέχεται ή απορ-ρίπτει το περιεχόμενο της δήλωσης. 4. Αν περάσει διάστημα μεγαλύτε-ρο των τριών μηνών από την επίδοση της ειδικής δήλωσης του αναδό-χου, για διακοπή των εργασιών με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου, ή δύο μηνών σε περίπτωση καθυστέρησης πλη-ρωμών, ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης. ... 5. Σε περίπτωση που ο ανάδοχος ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης, λόγω παρέλευσης της οριακής προθεσμίας με υπαιτιότητα του φορέα κατα-σκευής ή του κυρίου του έργου η απόφαση της Διευθύνουσας υπηρε-σίας πρέπει να κοινοποιηθεί στον ανάδοχο μέσα σε προθεσμία δεκα-πέντε ημερών. Μέχρι τότε, όμως, και σε περίπτωση απορριπτικής από-φασης, οι εργασίες συνεχίζονται μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφο-ράς κατά τα νόμιμα. 6....», στο άρθρο 50 ότι: «1. Σε όλες τις περιπτώσεις, που διαλύεται η σύμβαση με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου και προβλέπεται από το άρθρο 9 του ν. 1418/84 απο-ζημίωση του αναδόχου καταβάλλεται στον ανάδοχο, εκτός από την αξία των εργασιών που έχουν εκτελεσθεί και η αξία των υλικών που έχουν προσκομισθεί ή βρίσκονται στο στάδιο παραγωγής ή προμήθειας...2. Η ανωτέρω αποζημίωση καθώς και η αποζημίωση για το τεκμαιρόμε-νο όφελος του αναδόχου προτείνεται από την επιτροπή παραλαβής του έργου και κανονίζεται με απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής κατά την έγκριση του πρωτοκόλλου παραλαβής» και στο άρθρο 43, όπως τρο-ποποιήθηκε με τα π.δ. 286/1994 (Α’ 148), 402/1996 (Α’ 269) και 210/1997 (Α’ 166), ότι: «1. Ο φορέας κατασκευής του έργου έχει το δικαίωμα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, να αναθέτει την εκτέλεση συ-μπληρωματικών εργασιών μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ Α’ 23), όπως αντικαταστάθηκε με την παραγρ. 1 του άρθρου τέταρτου του Ν. 2372/1996 (ΦΕΚ Α’ 29). Για την εκτέλεση των ανωτέρω συμπληρωματικών εργασιών απαιτείται η σύναψη σύμβασης. 2. Κάθε σύμβαση επόμενη της αρχικής συνοδεύε-ται από «Ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών» που ιδίως περιλαμβάνει τις ενδείξεις των εργασιών, τις τιμές μονάδος των εργασιών, τα μεγέ-θη των ποσοτήτων .... 3. Αν στο συγκριτικό πίνακα περιλαμβάνονται και εργασίες για τις οποίες δεν υπάρχουν τιμές μονάδας, ο συγκριτικός πί-νακας συνοδεύεται από πρωτόκολλο που κανονίζει τις τιμές για τις ερ-γασίες αυτές .... 4. ... 5. Οι συγκριτικοί πίνακες και τα πρωτόκολλα κανο-νισμού τιμών μονάδας εργασιών που τους συνοδεύουν συντάσσονται από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία και υπογράφονται από τον ανάδοχο ανε-πιφύλακτα ή με επιφύλαξη. Αν ο ανάδοχος αρνηθεί την υπογραφή, του κοινοποιείται ο συγκριτικός πίνακας και τα πρωτόκολλα σύμφωνα με το

56 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 59: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

άρθρο 29 παρ. 1. Στην περίπτωση αυτή, όπως και στην περίπτωση που ο ανάδοχος υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα με επιφύλαξη, δικαιούται να υποβάλει ένσταση. Ο συγκριτικός πίνακας και τα πρωτόκολλα νέων τι-μών . . . εγκρίνονται από την Προϊσταμένη Αρχή, στην οποία διαβιβάζο-νται μαζί με την τυχόν ένσταση του αναδόχου, αιτιολογική έκθεση για την ανάγκη των τροποποιήσεων .... Μετά την έγκριση του συγκριτικού πίνακα ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τις σχετικές εργα-σίες, χωρίς αυτό να θίγει τα δικαιώματα του για επίλυση της τυχόν δια-φοράς». Περαιτέρω, στο άρθρο 6 παρ. 1, 6 και 7 του ν. 3263/2004 «Μειο-δοτικό σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων και άλλες διατάξεις» (Α 179/28.9.2004), ορίζεται ότι: «1. Αν ο ανάδοχος δεν εκπληρώνει τις συμ-βατικές του υποχρεώσεις ή δεν συμμορφώνεται με τις γραπτές εντο-λές της υπηρεσίας που είναι σύμφωνες με τη σύμβαση ή το νόμο κη-ρύσσεται έκπτωτος από την εργολαβία…… 6. Αν η προθεσμία που τέ-θηκε με την ειδική πρόσκληση παρήλθε χωρίς ο ανάδοχος να συμμορ-φωθεί με το περιεχόμενό της, κηρύσσεται έκπτωτος αμέσως και πά-ντως πριν την παρέλευση δεκαπέντε (15) ημερών από την πάροδο της προθεσμίας, με απόφαση του Προϊσταμένου της Διευθύνουσας Υπηρε-σίας. Στην απόφαση προσδιορίζονται οι εργασίες και ενέργειες που τυ-χόν εκτέλεσε ο ανάδοχος σε συμμόρφωση προς την ειδική πρόσκληση και αιτιολογείται η έκπτωση με αναφορά στις εργασίες που δεν εκτέλε-σε και ενέργειες που δεν συμμορφώθηκε. 7. Αν κατά της απόφασης έκ-πτωσης δεν ασκηθεί εμπρόθεσμα ένσταση ή αν απορριφθεί η ένσταση από την αρμόδια προς τούτο Προϊσταμένη Αρχή, η έκπτωση καθίσταται οριστική. Αν ασκηθεί εμπρόθεσμα ένσταση, αναστέλλονται οι συνέπειες της έκπτωσης μέχρι αυτή να οριστικοποιηθεί και ο ανάδοχος υποχρε-ούται να συνεχίσει τις εργασίες της εργολαβίας. Η απόφαση επί της έν-στασης εκδίδεται, μετά γνώμη του αρμόδιου Τεχνικού Συμβουλίου, από την Προϊσταμένη Αρχή και κοινοποιείται υποχρεωτικά, εντός δύο (2) μη-νών από την κατάθεσή της». 3. Επειδή, με τις προαναφερόμενες διατάξεις των άρθρων 7 παρ. 1 και 9 παρ. 2 του ν. 1418/1984, 48 του π.δ 609/1985 και 6 του ν. 3263/2004, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την έκπτωση του αναδόχου και τη διά-λυση της εργολαβίας, που συνιστούν δύο, διάφορους μεταξύ τους, τρό-πους λύσεως της εργολαβίας, εφόσον στη μεν έκπτωση του αναδόχου την πρωτοβουλία έχει μόνο ο κύριος του έργου, ενώ στη διάλυση της συμβάσεως την πρωτοβουλία έχει, μεταξύ άλλων, ο ανάδοχος του έρ-γου. Εκ του ότι δε και οι δύο πιο πάνω τρόποι συνεπάγονται τη λύση της εργολαβίας, παρέπεται ότι η, κατά νόμιμο τρόπο, κήρυξη της εκπτώσε-ως του αναδόχου αποκλείει τη μεταγενέστερη διάλυση της συμβάσεως, εφόσον η εργολαβία θεωρείται διαλυθείσα, λόγω εκπτώσεως του ανα-δόχου. Αντιστρόφως, η νόμιμη διάλυση της συμβάσεως, που συνεπάγε-ται τη λύση της εργολαβίας, αποκλείει την κήρυξη, μεταγενεστέρως, της εκπτώσεως του αναδόχου (ΣτΕ 2928/2008, πρβλ. 1600/2003, 1596/1999, 337/1998, 6075/1996). 4. Επειδή, στην προκείμενη περίπτωση, από τα στοιχεία της δικογρα-φίας προκύπτουν τα εξής: Ο προσφεύγων, εργολήπτης δημοσίων έρ-γων, ανέλαβε την εκτέλεση του δημόσιου έργου «…..», με βάση την …/7.3.2005 σύμβαση, που καταρτίστηκε μεταξύ αυτού και της Πολεμι-κής ……. και ύστερα από την ……./10.2.2005 απόφαση του Υπαρχηγού …., με την οποία εγκρίθηκε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και κατα-κυρώθηκε το έργο στον προσφεύγοντα, με εργολαβικό αντάλλαγμα συ-νολικού ποσού 120.262,40 ευρώ και με προθεσμία για την περάτωση του έργου 45 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. Μετά την εγκα-τάστασή του στο έργο ο προσφεύγων με την …../10-3-2005 επιστολή του

προς τη Διευθύνουσα Υπηρεσία πρότεινε ως απαιτούμενες για την εκτέ-λεση του έργου διάφορες νέες εργασίες και με την …./22.3.2005 επιστο-λή του υπέβαλε για τις προτεινόμενες νέες εργασίες τα οικονομικά στοι-χεία. Η τελευταία επιστολή υποβλήθηκε στην Προϊσταμένη Αρχή με το …./23-3-05 έγγραφο της Διευθύνουσας Υπηρεσία προς εξέταση και οδηγίες. Επίσης με το …./17.3.2005 έγγραφο της Διευθύνουσας Υπηρε-σίας είχε εγκριθεί το υποβληθέν από τον ανάδοχο χρονοδιάγραμμα του έργου για την εκτέλεση των συμβατικών του εργασιών. Στις 5.4.2005 ο ανάδοχος υπέβαλε στη Διευθύνουσα Υπηρεσία ειδική δήλωση διακο-πής εργασιών, με την οποία ζητούσε να θεωρηθεί ως ημερομηνία δια-κοπής εργασιών η 11.3.2005. Η ειδική αυτή δήλωση απορρίφθηκε με την …./7.4.2005 απόφαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, κατά της οποί-ας ο προσφεύγων άσκησε την από 12.4.2005 ένσταση. Εν τω μεταξύ, η Προϊσταμένη Αρχή με το …./8.4.2005 έγγραφό της, απάντησε στο …/23.3.2005 έγγραφο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας σχετικά με τις προ-τεινόμενες από τον ανάδοχο εργασίες και η απάντηση αυτή γνωστοποι-ήθηκε στον τελευταίο με το …/14.4.2005 έγγραφο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, κατά του οποίου ο ανάδοχος άσκησε την από 27.4.2005 έν-σταση (αρ. πρωτ. …/3.5.2005). Η ένσταση αυτή, καθώς και η προαναφε-ρόμενη από 12.4.2005 ένστασή του απορρίφθηκαν ως αβάσιμες, με την …./16.6.2005 απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής, κατά της οποίας ο προσφεύγων άσκησε την από 22.7.2005 αίτηση θεραπείας, η οποία έγι-νε εν μέρει δεκτή με την …/2.11.2005 απόφαση του Υπαρχηγού του …., η οποία έκρινε ότι οι εργασίες αποξήλωσης της μηχανής Α και Β και αντικατάστασης των ρυθμιστών ταχύτητας των ανελκυστήρων Α και Β ήταν νέες εργασίες, οι οποίες έπρεπε να περιληφθούν σε Α.Π.Ε με νέες τιμές κατά τα νόμιμα. Κατά της απόφασης αυτής ο προσφεύγων άσκησε την από 22.12.2005 προσφυγή, η οποία έγινε εν μέρει δεκτή με την …/2009 απόφαση του Δικαστηρίου αυτού, με την οποία κρίθηκε αφενός ότι η επίμαχη δήλωση διακοπής έπρεπε να γίνει δεκτή, διότι από το γε-γονός ότι αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα εκτέλεσης ορισμένων νέων εργασιών προέκυπτε υπαιτιότητα του κυρίου του έργου, η οποία και προκάλεσε τη διακοπή των εργασιών και αφετέρου ότι τρεις επιπλέον εργασίες (αντικατάσταση ρυθμιστή ταχύτητας ανελκυστήρα C, προ-σκρουστήρες επικάθησης και επισκευή ημιαυτόνομων θυρών) ήταν νέες και έπρεπε να περιληφθούν σε επόμενο Α.Π.Ε. Εν τω μεταξύ η Δι-ευθύνουσα Υπηρεσία με την …/31.5.2005 απόφασή της κήρυξε έκπτω-το τον ανάδοχο, ο οποίος άσκησε κατά της απόφασης αυτής την από 13.6.2005 ένσταση και στη συνέχεια κατά της απορριπτικής της ένστα-σης απόφασης την από 22.7.2005 αίτηση θεραπείας, η οποία έγινε δεκτή με την …/7-11-2005 απόφαση του Υπαρχηγού … και ακυρώθηκε η σχε-τική έκπτωση. Ακολούθως, η Διευθύνουσα Υπηρεσία με τα …../7.12.2005, …/7.12.2005 και ……/21.12.2005 έγγραφα κάλεσε τον προσφεύγοντα να αρχίσει αμέσως τις εργασίες για την εκτέλεση του έρ-γου. Αντί αυτού, ο προσφεύγων υπέβαλε στη Διευθύνουσα Υπηρεσία στις 28.12.2005 την από 22.12.2005 αίτηση διάλυσης της σύμβασης, επι-καλούμενος το άρθρο 9 παρ. 2 γ΄ του ν. 1418/84, διότι είχε παρέλθει η οριακή προθεσμία για την εκτέλεση του έργου και η καθυστέρηση αυτή οφειλόταν σε αποκλειστική υπαιτιότητα του κυρίου του έργου. Η αίτηση διάλυσης απορρίφθηκε με την …./2.1.2006 απόφαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και κατά της απόφασης αυτής ο προσφεύγων άσκησε την από 12.1.2006 (αρ. πρωτ. …/16.1.2006) ένσταση, η οποία απορρίφθηκε με την …./16.2.2006 απόφαση του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου …., που ενεργούσε ως Προϊσταμένη Αρχή. Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέ-ρα που επιδόθηκε η πιο πάνω αίτηση διάλυσης, δηλαδή στις 28.12.2005,

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 57

Page 60: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑη Διευθύνουσα Υπηρεσία επέδωσε στον προσφεύγοντα την …/28.12.2005 ειδική πρόσκληση, με την οποία τον κάλεσε εντός δέκα ημερών να υπο-βάλει τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση στοιχεία (χρονοδιάγραμμα, με-λέτη εφαρμογής, φάκελοι ΣΑΥ, ΦΑΥ, κατάσταση εργατοτεχνικού προσω-πικού) και να προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών και στη συνέχεια μετά την εκπνοή της οριζόμενης προθεσμίας τον κήρυξε εκ νέου έκπτω-το με την …/11.1.2006 απόφασή της, λόγω μη συμμόρφωσης προς τα επι-τασσόμενα με την πιο πάνω ειδική πρόσκληση. Κατά της απόφασης αυτής ο προσφεύγων άσκησε την από 17.1.2006 (αρ. πρωτ. …/23.1.2006) ένστα-ση, η οποία απορρίφθηκε με την …/23.2.2006 απόφαση του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, που ενεργούσε ως Προϊσταμένη Αρχή. Εξάλλου, η Διευθύνουσα Υπηρεσία με το …/9.1.2006 έγγραφό της, κοινοποίησε στον ανάδοχο τον 1° Α.Π.Ε και το 1° Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε του έργου, που συντάχθηκαν μετά τη μερική αποδοχή των αιτημάτων του αναδόχου, που είχε θέσει με την από 22.7.2005 αίτηση θεραπείας του. Κατά του 1ου Α.Π.Ε και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε του έργου, όπως συντάχθηκαν από τη Δι-ευθύνουσα Υπηρεσία, ο προσφεύγων άσκησε την από 23.1.2006 (αρ. πρωτ. …/25.1.2006) ένσταση, η οποία απορρίφθηκε με την …/23.2.2006 απόφαση του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου ……, που ενεργούσε ως Προϊσταμένη Αρχή. Κατά των πιο πάνω απορριπτικών των ενστάσεών του αποφάσεων του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου ……., ο προ-σφεύγων άσκησε ενώπιον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας την από 22.5.2006 αίτηση θεραπείας, που κοινοποιήθηκε στις 30.5.2006, η οποία απορρίφθηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση. Ήδη με την κρινόμενη προσφυγή ο προσφεύγων ζητεί να ακυρωθούν α) η ……/2.1.2006 από-φαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, με την οποία απορρίφθηκε η κοινο-ποιηθείσα στις 28.12.2005 αίτηση διάλυσης της σύμβασης του άρθρου 9 παρ.2γ του ν. 1418/1984, διότι η καθυστέρηση των εργασιών οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του φορέα του έργου και υπερέβη την οριακή προθεσμία του άρθρου 5 παρ. 4 εδάφιο τρίτο και επίσης, να γίνει δεκτό το αίτημα του για την καταβολή ως αποζημίωσης του ποσού των 8.594,58 ευρώ, όπως το ποσό αυτό αναλύεται στην αίτησή του, σύμφωνα με το άρ-θρο 9 του ν.1418/1984, β) η …../11.1.2006 απόφαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτος και γ) ο 1ος Α.Π.Ε και το 1ο Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε, όπως συντάχθηκαν από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία. Ειδικό-τερα, όσον αφορά τον ισχυρισμό του ότι η καθυστέρηση των εργασιών, που είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση της οριακής προθεσμίας, οφείλε-ται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του κυρίου του έργου, υποστηρίζει ότι αμέσως μόλις εγκαταστάθηκε στο έργο γνωστοποίησε στη Διευθύνουσα Υπηρεσία την ανάγκη συμπληρώσεως του συμβατικού αντικειμένου, προκειμένου οι εγκαταστάσεις των ανελκυστήρων να συμμορφωθούν με το ισχύον τεχνικό πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 81.1/98 για τους «Κανόνες Ασφαλεί-ας για την κατασκευή και Εγκατάσταση Ανελκυστήρων Προσώπων, Φορ-τίων και Μικρών Φορτίων», που αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή ώστε να πιστοποιηθούν από φορέα και να λάβουν άδεια λειτουργίας. Πε-ραιτέρω, ισχυρίζεται ότι, ύστερα από την αποδοχή εκ μέρους του της από-φασης ακύρωσης της έκπτωσης από τον κύριο του έργου, με τα …/5.12.2005 και …/8.12.2005 έγγραφά του έθεσε υπόψη της Διευθύνου-σας Υπηρεσίας τη νόμιμη διαδικασία (συμπλήρωση της τεχνικής περιγρα-φής και έγκριση των νέων εργασιών), ώστε να προσδιοριστεί και να εγκριθεί το συμβατικό αντικείμενο και οι ανελκυστήρες να λειτουργήσουν νόμιμα. Η Διευθύνουσα Υπηρεσία, όμως, όπως ισχυρίζεται, ακολούθησε μία εξωσυμβατική, παράνομη και παράλογη συμπεριφορά, στέλνοντάς του διάφορα έγγραφα για άμεση έναρξη εργασιών και υποβολή χρονοδι-αγράμματος, μελέτης εφαρμογής κ.λ.π, χωρίς η ίδια να προβαίνει προη-

γουμένως στις οφειλόμενες εκείνες ενέργειες, που θα καθιστούσαν δυ-νατή την έναρξη των εργασιών, την αναπροσαρμογή του αρχικού εγκε-κριμένου χρονοδιαγράμματος, την ανασύνταξη της μελέτης εφαρμογής κ.λ.π. Συγκεκριμένα, αντί να λάβει θέση, μετά τη διαπίστωση της ταχύτη-τας κίνησης των μηχανών των ανελκυστήρων Α και Β (29.11.2005), για τις συνέπειες αυτού του γεγονότος και να δοθεί λύση, απαντούσε ότι στα συμβατικά τεύχη δεν αναφέρεται τροποποίηση της ταχύτητας (έγγραφο με αριθ. πρωτ. …/7.12.2005), δεν συμπλήρωνε με τις απαιτούμενες τροπο-ποιήσεις την αρχική εγκεκριμένη τεχνική περιγραφή του αντικειμένου, δεν προχωρούσε στην έγκριση των απαιτούμενων νέων εργασιών, από τις οποίες έπρεπε να αρχίσει η εκτέλεση του έργου, δηλαδή την επισκευή των μηχανών Α και Β και την αντιμετώπιση του προβλήματος της αντικα-νονικότητας της συσκευής αυτοσυγκράτησης και με βάση τις οποίες (νέες εργασίες) θα μπορούσε να αναπροσαρμοσθεί το αρχικό εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να ανασυνταχθεί η μελέτη εφαρμογής και οι απαιτού-μενοι φάκελοι ΣΑΥ, ΦΑΥ, και μετά τον προσδιορισμό του τεχνικού αντικει-μένου θα προέκυπτε και το προσωπικό που θα χρησιμοποιούσε. Για την απόδειξη των ισχυρισμών της προσκόμισε τρεις ένορκες μαρτυρικές κα-ταθέσεις ενώπιον της συμβολαιογράφου Αθηνών ..., οι οποίες λήφθηκαν νομίμως, ύστερα από προηγούμενη κλήτευση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 5 του ν.1418/1984, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παρ. 3 του ν. 2940/2001. Συγκεκριμένα, προσκόμισε τις ……/7.3.2008 ένορκες βεβαιώσεις των ..., συντηρητών ανελκυστήρων και του ..., επιθεωρητή ανελκυστήρων, αντίστοιχα, οι οποίοι επιβεβαιώ-νουν τους ισχυρισμούς του. Ειδικότερα, ο πρώτος μάρτυρας, ο οποίος απασχολήθηκε στο ένδικο έργο, μεταξύ άλλων, βεβαιώνει ότι η Διευθύ-νουσα Υπηρεσία και η Προϊσταμένη Αρχή δεν όριζαν την ταχύτητα, με την οποία θα εκινούντο οι ανελκυστήρες, βασικό μέγεθος για τους υπολογι-σμούς των μηχανών, των ηλεκτρικών διακοπτών των πινάκων και των λοιπών στοιχείων των εγκαταστάσεων, δεν έδιναν εντολή για επισκευή των ακινητοποιημένων μηχανών των Α και Β ανελκυστήρων, εργασία που περιλήφθηκε στον Α.Π.Ε που κοινοποιήθηκε στον ανάδοχο μαζί με την πράξη της δεύτερης έκπτωσης, ενώ από αυτή την εργασία έπρεπε να αρχίσει η συμμόρφωση των ανελκυστήρων, ούτε έδιναν εντολή για αντι-κατάσταση των πλαισίων ανάρτησης των θαλάμων, προκειμένου τα νέα πλαίσια να έχουν μηχανισμό ασφαλείας αυτοσυγκράτησης προοδευτικής πέδησης, όπως απαιτούσε τόσο το ισχύον κατά την κατασκευή τους κανο-νιστικό β.δ. 37/66 (άρθρο 14), καθόσον λειτουργούσαν αντικανονικά, όσο και το νέο ισχύον ΕΛΟΤ 81.1.98, που απαιτεί ο μηχανισμός να λειτουργεί και κατά την άνοδο. Ο τρίτος μάρτυρας, ο οποίος εργάζεται ως επιθεωρη-τής ελέγχου εγκαταστάσεων ανελκυστήρων, σε αδειοδοτημένο φορέα ελέγχου, ο οποίος (φορέας) πιστοποιεί ότι οι εγκαταστάσεις είναι σύμφω-νες με το τεχνικό πρότυπο, που επιβάλλουν οι εκάστοτε ισχύουσες διατά-ξεις, για να καταχωρούνται στις καταστάσεις που διατηρεί η Νομαρχία, ώστε να λειτουργούν νόμιμα, βεβαιώνει ότι επισκέφθηκε το ένδικο έργο το μήνα Μάρτιο του 2005 και διαπίστωσε ότι οι εν λόγω ανελκυστήρες, που ήταν πολύ παλαιάς κατασκευής, βρέθηκαν: α) χωρίς τεχνικούς φακέ-λους β) οι δύο σταματημένοι, όπως δηλώθηκε από τους χρήστες, πολύ καιρό με ανάγκη επισκευής των μηχανών τους, γ) με πίνακες αυτοματι-σμού σε κατάσταση που έχρηζαν άμεσης αντικατάστασης, άλλως δεν έπρεπε να λειτουργούν, δ) με συρματόσχοινα ανάρτησης που έπρεπε να αντικατασταθούν, ε) με περιοριστήρες ταχύτητας, μηχανισμούς που ενερ-γοποιούν την συσκευή αυτοσυγκράτησης θαλάμου, εκτός κανονισμού και στ) με συσκευές αυτοσυγκράτησης ακαριαίας πέδησης με λειτουργία κατά την κάθοδο. Περαιτέρω, βεβαιώνει ότι επειδή η ταχύτητα των ανελ-

58 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 61: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

κυστήρων ήταν μεγαλύτερη από 1m/sec, απαιτείτο από το πρότυπο να υπάρχουν μηχανισμοί αυτοσυγκράτησης (αρπάγες) προοδευτικής πέδη-σης που να λειτουργούν και κατά την άνοδο, δηλαδή έπρεπε να αλλα-χθούν τα πλαίσια των θαλάμων με νέα με τις συσκευές αυτοσυγκράτησης που απαιτεί το πρότυπο. Τέλος, ο προσφεύγων επικαλείται και προσκομί-ζει αντίγραφο της …../21.9.2006 διακήρυξης, με την οποία η Υπηρεσία Έρ-γων Πολεμικής …… του … προχώρησε εκ νέου στη δημοπράτηση του ένδικου έργου, με τροποποίηση του αντικειμένου του και αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του σε 127.000 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι υιοθετήθηκε η ορθότητα των απόψεών του, ώστε οι ανελκυστήρες να μπορούν να νομι-μοποιηθούν και να πάρουν άδεια λειτουργίας, θέματα των οποίων την επίλυση ζήτησε εξ αρχής, διαμαρτυρόμενος ότι με την μελέτη που είχε δημοπρατηθεί το ένδικο έργο και χωρίς την έγκριση των προτεινόμενων συμπληρωματικών εργασιών, τούτο δεν θα μπορούσε να πιστοποιηθεί. Εξάλλου, το Ελληνικό Δημόσιο, με το από 5.10.2006 υπόμνημά του ισχυ-ρίζεται ότι η υποβληθείσα στις 28.12.2009 ένδικη αίτηση διάλυσης, η οποία έγινε λόγω παρελεύσεως της οριακής προθεσμίας για την εκτέλε-ση του έργου και δεν προϋποθέτει δήλωση διακοπής εργασιών αλλά μόνο υπαιτιότητα του κυρίου ή του φορέα κατασκευής του έργου, ορθώς απορρίφθηκε από την Υπηρεσία, διότι η τελευταία κατέβαλε κάθε προ-σπάθεια, ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μεταξύ αυτής και του αναδόχου, αναγνώρισε νέες εργασίες και έκανε εν μέρει δεκτές σχετικές αιτήσεις θεραπείας. Αντιθέτως, ο ανάδοχος έβρισκε συνεχώς προφάσεις και δικαιολογίες για να μην προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου. Έτσι, μετά την εν μέρει αποδοχή της από 22.7.2005 αιτήσεως θεραπείας με τη ……./7.11.2005 απόφαση του Υπαρχηγού Γ.Ε.Α, η οποία κοινοποιήθηκε στον ανάδοχο στις 22.11.2005 και με την οποία ακυρώθηκε η αρχική έκ-πτωση και αναγνωρίσθηκε ότι πρέπει να συνταχθεί Α.Π.Ε και Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε για νέες εργασίες και νέες τιμές, αλλά και μετά τη με αρ. πρωτ. …/16.12.2005 επιστολή του αναδόχου, με την οποία αποδέχθηκε την από-φαση αυτή επί της αίτησης θεραπείας, δεν είχε λόγο να απέχει από την εκτέλεση των συμβατικών του υποχρεώσεων, πολύ δε περισσότερο να υποβάλει αίτηση διάλυσης της σύμβασης λόγω παρελεύσεως της ορια-κής προθεσμίας, από υπαιτιότητα του κυρίου του έργου. Επικαλείται δε, τα από 5/12/2005, 7/12/2005, 12/12/2005 και 19/12/2005 έγγραφα της Δι-ευθύνουσας Υπηρεσίας που προσκομίστηκαν στο φάκελο, από τα οποία, όπως ισχυρίζεται, προκύπτει ότι η υπηρεσία έδωσε σαφείς και απολύτως συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες για την άμεση έναρξη των εργασιών από τον ανάδοχο, ενημερώνοντας αυτόν, όσον αφορά την ταχύτητα των ανελκυστήρων, ότι αυτή θα είναι η ίδια των υφιστάμενων κινητήρων των ανελκυστήρων Α και Β. 5. Επειδή, το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη α) ότι η Διευθύνου-σα το ένδικο έργο Υπηρεσία, μετά την ακύρωση της αρχικής έκπτω-σης και την αναγνώριση της αναγκαιότητας εκτέλεσης ορισμένων συ-μπληρωματικών εργασιών, έδωσε εντολή στον προσφεύγοντα (σχ. τα …/7.12.2005, …/7.12.2005 και …/21.12.2005 έγγραφα) για την έναρξη των εργασιών και την υποβολή χρονοδιαγράμματος, μελέτης εφαρμο-γής, κατάστασης εργατοτεχνικού προσωπικού κλπ, β) ότι ο προσφεύ-γων πρόβαλε αδυναμία εκτελέσεως και των συμβατικών εργασιών πριν από την έγκριση και τιμολόγηση των συμπληρωματικών εργασι-ών με Α.Π.Ε και Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε, καθόσον, όπως ισχυρίζεται και επιβεβαι-ώνεται από τις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, αφενός μεν από τις υπό έγκριση συμπληρωματικές εργασίες έπρεπε να αρχίσει η επισκευή των ανελκυστήρων και αφετέρου μετά την έγκριση του συνόλου των εργα-σιών έπρεπε να αναπροσαρμοσθεί το αρχικό εγκεκριμένο χρονοδιά-

γραμμα, να ανασυνταχθεί η μελέτη εφαρμογής και οι απαιτούμενοι φά-κελοι ΣΑΥ, ΦΑΥ και να προσδιοριστεί το προσωπικό που θα χρησιμο-ποιούσε, γ) ότι ο κύριος του έργου, αν και είχε αναγνωρίσει την ανά-γκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών, κοινοποίησε στον προ-σφεύγοντα τον 1° Α.Π.Ε και το 1° Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε του έργου, που συντά-χθηκαν μετά τη μερική αποδοχή των αιτημάτων, που είχε θέσει με την από 22.7.2005 αίτηση θεραπείας του (σχ. το …./9.1.2006 έγγραφο της Δι-ευθύνουσας Υπηρεσίας) μετά την υποβολή της επίμαχης αίτησης διά-λυσης, δ) ότι με την 1129/2009 απόφαση του Δικαστηρίου αυτού έγι-νε δεκτή η από 5.4.2005 ειδική δήλωση διακοπής εργασιών του προ-σφεύγοντος και κρίθηκε ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν στον 1ο Α.Π.Ε και επιπλέον εργασίες που είχε ζητήσει ο προσφεύγων, ε) ότι το έργο δημοπρατήθηκε εκ νέου ως πλήρης ανακαίνιση (αποξήλωση) και των τριών υφιστάμενων ανελκυστήρων και εγκατάσταση καινούργιων νέας τεχνολογίας, γεγονός που αποδεικνύει τον ισχυρισμό του προσφεύγο-ντος ότι δεν ήταν δυνατή η επισκευή τους χωρίς προηγούμενη έγκρι-ση συμπληρωματικών εργασιών και στ)ότι κατά το χρόνο υποβολής της εν λόγω αίτησης είχε παρέλθει η αρχική προθεσμία της εργολαβίας, καθώς και χρονικό διάστημα όχι μικρότερο των τριών μηνών (οριακή προθεσμία), αφού η συμβατική προθεσμία έληγε στις 21.4.2005 και η οριακή στις 21.7.2005, κρίνει ότι συντρέχουν οι προβαλλόμενες από τον προσφεύγοντα προϋποθέσεις των άρθρων 9 παρ. 2 περ. γ΄ και 5 παρ. 4 του ν. 1418/1984, και συγκεκριμένα ότι παρήλθε η οριακή προθεσμία της σύμβασης, χωρίς υπαιτιότητα του προσφεύγοντος και συνεπώς κρί-νεται βάσιμο το αίτημα του τελευταίου προς διάλυση της εργολαβίας από την υποβολή της σχετικής αίτησής του στις 28.12.2005, οι αντίθε-τοι δε ισχυρισμοί του Ελληνικού Δημοσίου είναι αβάσιμοι και πρέπει να απορριφθούν. Το σχετικό αίτημα του προσφεύγοντος, όμως, για την κα-ταβολή του ποσού των …….. ευρώ, όπως το ποσό αυτό αναλύεται στην πιο πάνω αίτηση διάλυσης, υποβάλλεται προώρως και πρέπει να απορ-ριφθεί, διότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 50 του π.δ.609/1985, σε περίπτωση διάλυσης της σύμβασης με υπαιτιότητα του κυρίου του έργου, ο κανονισμός της αποζημίωσης διενεργείται από την Προϊσταμέ-νη Αρχή κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής Παραλαβής κατά την έγκρι-ση του πρωτοκόλλου παραλαβής. Περαιτέρω, εφόσον η σύμβαση θε-ωρείται ότι διαλύθηκε από την παραπάνω ημερομηνία, η …/11.1.2006 απόφαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, με την οποία ο προσφεύγων κηρύχθηκε έκπτωτος από την ένδικη εργολαβία, δεν είναι, σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά στην τρίτη σκέψη, νόμιμη και δεν παράγει έννομες συ-νέπειες, αφού αυτή εκδόθηκε μετά τη διάλυση της σύμβασης κατά την πιο πάνω ημερομηνία. Επίσης, μετά την υποβολή της πιο πάνω νόμι-μης αίτησης διάλυσης, που συνεπάγεται τη λύση της εργολαβίας, η κοι-νοποίηση του 1ου Α.Π.Ε και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε για συμπληρωματικές εργασίες, που επρόκειτο να εκτελεστούν από τον προσφεύγοντα, δεν εί-ναι νόμιμη και δεν παράγει έννομες συνέπειες. 6. Επειδή, ύστερα απ` όσα έγιναν πιο πάνω δεκτά, η κρινόμενη προ-σφυγή πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή και να ακυρωθεί …./26.7.2006 από-φαση του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, κατά το κεφά-λαιο που έκρινε ως νόμιμη την ……../11.1.2006 απόφαση της Διευθύνου-σας Υπηρεσίας, με την οποία ο προσφεύγων κηρύχθηκε έκπτωτος και τον 1ο Α.Π.Ε και το 1ο Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε, όπως συντάχθηκαν από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία, και κατά το μέρος που απέρριψε την ένδικη αίτηση διάλυσης, η οποία και πρέπει να γίνει δεκτή, να απορριφθεί όμως, σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά στην προηγούμενη σκέψη, το αίτημα για την καταβολή απο-ζημίωσης, λόγω της διάλυσης της σύμβασης.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 59

Page 62: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

60 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΑΓΡΙΝΙΟΥ T : 26410-29075 F:47960 Πλ. Ειρήνης & Δημητρακάκη 2 301 00 ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ T: 26910-29243, F: 68477 Ανδρονοπούλου 8 251 00 ΑΙΓΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ T & F: 27520- 21382 Χρ. Σμύρνης 6 211 00 ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ T & F: 2710-239133 Πλ. Αγ. Δημητρίου 15 221 00 ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΡΤΑΣ T: 26810-21027, F: 26605 Γώγου Μπάκολα & Καραολή 471 00 ΑΡΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ T: 22610-22382, F: 27685 Δημ. Ανδρεαδάκη 46 321 00 ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ T: 24620-87644, F: 87643 Εργατικής Πρωτομαγιάς 1 511 00 ΓΡΕΒΕΝΑ ΔΡΑΜΑΣ T: 25210-21780, F: 25506 Ηπείρου 39 661 00 ΔΡΑΜΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ T & F: 24610-39568 Μπουσίου & Εστίας 3 501 00 ΚΟΖΑΝΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ T: 22410-29600, F: 30941 Γρ. Ατταβύρου 14 851 00 ΡΟΔΟΣ ΕΒΡΟΥ T: 25510-25141, F: 32298 Δικαστηρίων 36 & Kανάρη 681 00 ΑΛΕΞ/ΛΗ ΕΥΒΟΙΑΣ T: 22210-21578, F: 60374 Αντωνίου Δούνα 1 341 00 ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ T: 22370-22440, F: 80294 Καραϊσκάκη 4 361 00ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ T: 26950-48163, F: 41463 Φιλιτά 30 291 00 ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΗΛΕΙΑΣ T & F: 26210-28853 Μανωλοπούλου 2 271 00 ΠΥΡΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ T: 23310- 21950 Ιεραρχών 1 591 00 ΒΕΡΟΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ T & F: 2810-281101 Tαξιάρχου Μαρκοπούλου 18-20 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ & Κ. ΜΑΚ/ΝΙΑΣ T: 2310-277231, 277656 Αριστοτέλους 14 546 23 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ T: 25310-26042, F: 25155 Ορφέως 7 691 00 ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ T: 26510-21482, 23678 Ν. Ζέρβα 4-6 453 32 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ T: 2510-222827 & F Βενιζέλου 40 654 03 ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ T & F: 24410-76947 Καζαμπάκα 4 431 00 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ T: 24670-29858 & F Διοικητηρίου 4 521 00 ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ T: 26610-40986, F: 25180 Θεοτόκη 25 491 00 ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ T: 26710-24510, F: 24515 Λ. Βεργωτή 14 281 00 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ T: 27410-26491, F: 73577 Κροκιδά 73 201 00 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ T: 22810-83615, F: 86562 Ακτή Πετρου Ράλλη & Άνδρου 1 841 00 ΣΥΡΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ T: 27310-23606, F: 29776 Ευαγγελιστρίας 45 231 00 ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ T: 2410-535566 & F Καλλιθέας 7 & Τζαβέλλα 412 22 ΛΑΡΙΣΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ T: 28410-82855 & F Λασιθίου 35 721 00 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΣΒΟΥ T: 22510-44990, 44179, F: 42557 Πιττακού 21 811 00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ T: 24280-76803 & F 382 21 ΒΟΛΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ T: 26310-55400, F: 26310-55404 Ναυπάκτου 4 302 00 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ T: 27210-28145 & Ιατροπούλου 12Α 241 00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΞΑΝΘΗΣ T: 25410-62789, F: 67575 Βενιζέλου 84 671 00 ΞΑΝΘΗ ΠΑΤΡΩΝ T: 2610-276813, 620080 Κανακάρη 101 262 21 ΠΑΤΡΑ ΠΕΛΛΑΣ T: 23810-26681, F: 26681 Φιλίππου 26 582 00 ΕΔΕΣΣΑ ΠΙΕΡΙΑΣ T: 23510-23813,,F: 23833 Αγ. Λαύρας 26 601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ T: 26820-22767, 26820-26927 4ο χλμ. Ε.Ο. Πρέβεζας - Ιωαννίνων 481 00 ΠΡΕΒΕΖΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ T: 210-3821731, 3823402 Εμμ. Μπενάκη 18 106 78 ΑΘΗΝΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ T: 28310-52355 & fax Κουντουριώτου 140 741 00 ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΕΡΡΩΝ T: 23210-66661, T & F: 22172 Υψηλάντη 1 621 23 ΣΕΡΡΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ T 24310 75869 & F: 24310-22443 Tέλου Άγρα 6 421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ T: 22310-25160, F: 39399 Μακροπούλου 134 351 00 ΛΑΜΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ T: 23850-46970, F: 23850-46971 Ταγμ. Ναούμ 22 531 00 ΦΛΩΡΙΝΑ ΦΩΚΙΔΑΣ T: 22650-22162, F: 22644 Ι. Γιδογιάννου 18, Άμφισσα 331 00 ΦΩΚΙΔA ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ T: 23710-24456, F: 23800-21162 Κων/πόλεως 5 631 00 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ T: 28210-43491 & fax Δ. Κοκότση 5 731 34 ΧΑΝΙΑ ΧΙΟΥ T: 22710-41724, F: 41411 - 20003 Δημογεροντίας 18 821 00 ΧΙΟΣ

Page 63: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011
Page 64: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 79 11-12/2011