ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

40
Στο κυνήγι του σταυρού ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 1,30 ΕΥΡΩ 3.500 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ Στα µονοπάτια των λαθροµεταναστών η FRΟΝΤΕΧ στον Εβρο Αντιµέτωποι µε οµάδες λαθροµεταναστών που διέσχιζαν τρέχοντας το χερσαίο τµήµα των ελληνοτουρκικών συνόρων, µε σκοπό να... παραδοθούν στις αρχές, βρέθηκαν προχτές το βράδυ Γάλλοι, Σουηδοί και Βούλγαροι συνοριοφύλακες. σελ. 14 ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑ∆Α! MH ΧΑΣΕΤΕ ΤΗ ∆ΕΥΤΕΡΑ την ειδική έκδοση του «Α» για τις εκλογές ΤΟ «ΚΑΘΕ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ» φαίνεται ότι βρίσκει την πλήρη εφαρ- µογή του στις αυριανές δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σε πολλές πε- ριπτώσεις, η αναλογία υποψηφίων προς ψηφοφόρους είναι πολύ µεγάλη. Στους 4 δήµους του νοµού Πέλλας 1.850 υπο- ψήφιοι ρίχνονται στη µάχη του σταυρού, ενώ στο Κιλκίς οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 1.285. σελ. 9 - 11, 13, ΑΠΟΨΗ σελ. 4 Σε χωριό των Σερρών ένας στους 30 κατοίκους είναι υποψήφιος! Τρεις δεσµεύσεις για τη Θεσσαλονίκη Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: ∆εν είµαι η συνέχεια κανενός Το δίληµµα είναι «πάµε µπροστά ή µένουµε πίσω» Τι είπαν στις τελικές συγκεντρώσεις τους ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ «ΑτΚ» Η κρίση στα ακίνητα δεν άγγιξε την Παραλία της Θεσσαλονίκης O χάρτης των τιµών καινούργιων και µεταχειρισµένων σπιτιών σε όλη την πόλη σελ. 15 Συνελήφθη 45χρονος Θεσσαλονικιός δικηγόρος για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας Επειτα από έρευνα των αστυνοµικών του τµήµατος ∆ίωξης Ηλε- κτρονικού Εγκλήµατος σελ. 15 Ρίχνει τους τόνους ο ΠΑΟΚ Η απειλή τιµωρίας µετρίασε τον ενθουσιασµό από το θρίαµβο µε τη Βιγιαρεάλ σελ. 17 ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ Θέλουν να αποδείξουν ότι το ντέρµπι δεν ξεθώριασε Σήµερα στο Αλεξάνδρειο (19.00) σελ. 23 Ληστεία µε πυροβολισµούς Τσιµισκή και Γούναρη σελ. 25 «Εγινε µια πατάτα» στη συγκρότηση του συνδυασµού. «Το θέµα δεν έκλεισε, ήταν ένα λάθος ολέθριο», δήλωσε χτες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑ∆ΗΣ

description

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4212

Transcript of ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Page 1: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Στο κυνήγιτου σταυρού

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2010

1,30 ΕΥΡΩ

3.500ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Στα µονοπάτιατων λαθροµεταναστώνη FRΟΝΤΕΧ στον Εβρο

Αντιµέτωποι µε οµάδες λαθροµεταναστών που διέσχιζαν τρέχοντας το χερσαίο τµήµα των ελληνοτουρκικών συνόρων, µε σκοπό να... παραδοθούν στις αρχές, βρέθηκαν προχτές το βράδυ Γάλλοι, Σουηδοί και Βούλγαροι συνοριοφύλακες.

σελ. 14

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑ∆Α!

MH ΧΑΣΕΤΕ

ΤΗ ∆ΕΥΤΕΡΑ την ειδική έκδοση του «Α» για τις εκλογές

ΤΟ «ΚΑΘΕ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ»φαίνεται ότι βρίσκει την πλήρη εφαρ-µογή του στις αυριανές δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σε πολλές πε-ριπτώσεις, η αναλογία υποψηφίων προς ψηφοφόρους είναι πολύ µεγάλη. Στους 4 δήµους του νοµού Πέλλας 1.850 υπο-ψήφιοι ρίχνονται στη µάχη του σταυρού, ενώ στο Κιλκίς οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 1.285.

σελ. 9 - 11, 13, ΑΠΟΨΗ σελ. 4

Σε χωριό των Σερρών

ένας στους 30 κατοίκους

είναι υποψήφιος!

Τρειςδεσµεύσειςγια τη Θεσσαλονίκη

Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ:

∆εν είµαι η συνέχεια κανενός

Το δίληµµα είναι «πάµε µπροστά ή µένουµε πίσω»

Τι είπαν στις τελικές συγκεντρώσεις τους

ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ «ΑτΚ»

Η κρίση στα ακίνητα δεν άγγιξε την Παραλία

της Θεσσαλονίκης O χάρτης των τιµών καινούργιων και

µεταχειρισµένων σπιτιών σε όλη την πόλη σελ. 15

Συνελήφθη 45χρονος

Θεσσαλονικιόςδικηγόρος

για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας

Επειτα από έρευνα των αστυνοµικών του τµήµατος ∆ίωξης Ηλε-κτρονικού Εγκλήµατος

σελ. 15

Ρίχνει τους τόνους ο ΠΑΟΚΗ απειλή τιµωρίας µετρίασε τον ενθουσιασµό από το θρίαµβο µε τη Βιγιαρεάλ

σελ. 17

ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚΘέλουν

να αποδείξουν ότι το ντέρµπι

δεν ξεθώριασε Σήµερα στο Αλεξάνδρειο (19.00)

σελ. 23

Ληστεία µε πυροβολισµούς Τσιµισκή και Γούναρη σελ. 25

«Εγινε µια πατάτα» στη συγκρότηση του συνδυασµού. «Το θέµα δεν έκλεισε, ήταν ένα λάθος ολέθριο», δήλωσε χτες

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑ∆ΗΣ

Page 2: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Πεθαίνει ο Γάλλος ναύαρχος Ανρί ντε Ρινί. Ηταν ο διοικητής της γαλλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

1835

Ανρί ντε Ρινί (∆εριγνύ) Πεθαίνει ο Τούρκος πο-λιτικός που διετέλεσε πλειστάκις πρωθυ-πουργός της χώρας του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

2006

Μ. Ετσεβίτ

σαν σήμερα

Η «Ορέστεια» του Αισχύλου ανεβαίνει στο Βασι-λικό Θέατρο Αθηνών για πρώτη φορά στη δημοτι-κή. Το γεγονός προκαλεί συμπλοκές, με αποτέλε-σμα να υπάρξει ένα θύμα. Πρωταγωνίστρια ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη. («Ορεστειακά»).

1903

«Ορεστειακά» Με απόφαση της Βουλής, στην οποία πλειοψηφεί η Ενωση Κέντρου, τερματί-ζεται το μετεμφυλιακό καθεστώς. Καταρ-γούνται το Γ΄ Ψήφισμα, οι εξορίες και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

1964

Ενωση Κέντρου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ2Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.56ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 17.21NEA ΣΕΛΗΝΗ

το σ

υναξ

άρι

Ο άγιος Παύλος ο ομολογητής καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε γραμματέας του αγιοτάτου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αλεξάνδρου. Oταν απεβίωσε ο Αλέξανδρος, ο Παύλος εκλέχτηκε Πατριάρχης. Ο αυτοκρά-τορας Κωνστάντιος, οπαδός της αίρεσης των Αρειανών, τον απομάκρυνε από τον πατριαρ-χικό θρόνο και τον εξόρισε στην Κουκουσό της Αρμενίας. Εκεί Αρειανοί τον έπνιξαν με το ίδιο του το ωμοφόριο.

Παύλου αρχιεπ. Κων/πόλεως, Λεονάρδου οσίου

Για σήμερα, Σάββατο, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα ανα-τολικά βορειοανατολικοί 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο, Κυριακή, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Το απόγευ-μα στα δυτικά θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ο καιρός Σ Η Μ Ε Ρ Α Α Υ Ρ Ι Ο

Είμαστε στα πρόθυρα του χειμώνα και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να προ-σαρμοστούν στην αλλαγή των εποχών. Μάλιστα τώρα, στη μεγάλη κρίση, καθώς ο χειμώνας είναι πάντοτε πιο δαπανηρός. Αυτό, σε πρακτική βάση, θυμίζει τη λα-ϊκή ευχή «Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να ήσουν δυο φορές το χρόνο...».

Η προσαρμογή είναι δύσκολη και ψυ-χολογικά. Ιδίως όταν φεύγει το καλοκαί-ρι, πολλοί νιώθουν σαν κάτι να χάνουν, όσο κι αν ο ποιητής (ο Μαλακάσης) υμνεί τα θέλγητρα του μελιχρού φθινο-πώρου μαζί με την ομορφιά της ωριμό-τητας (ή την ωριμότητα της ομορφιάς)

στις γυναίκες. Κάποια ποιητικά σχεδιάσματα από το πα-

ρελθόν, σε συρτάρια που σπάνια ανοίγουν, πήγαν κάτι να ψιθυρίσουν σχετικώς. Ας τα θυ-μηθεί κι ας τα εκθέσει (εαυτήν εκθέτουσα...) η στήλη:

ΕΠΟΧΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΟΙΞΗ. - Εντείνει την προ-αίσθηση/ανεπανόρθωτου χειμώνα/η μαγεία της Εκθεσης/στα μεταίχμια της Θεσσαλονί-κης/και στ’ αποσυντεθειμένα δειλινά της/κα-θώς συστρέφονται τα πλήθη/στα πεζοδρόμια και στα ρείθρα/του αρχόμενου φθινοπώρου/και στην επιθανάτια αγωνία/του χαμένου κα-λοκαιριού.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. - Είναι ακόμα Αύγουστος. Ο ήλιος,/η θάλασσα,/τα χρώμα-τα./Τα κοριτσίστικα γέλια/στη γυμνή αγκαλιά/των απόκληρων βράχων/μετρούν τους αιώ-νες/των ανθρώπινων πόθων./Κι ο βαθύς μυχός του Στρυμονικού/μαζεύει τα καλοκαίρια/και μας τα στέλνει ένα-ένα/μαζί με τις παλιές φω-τογραφίες/για να βγάλουμε το χειμώνα.

Κι ένα ερώτημα διαχρονικό: Αραγε βρί-σκει εξιλέωση η ποιητική εκδοχή, όταν το «να βγάλουμε το χειμώνα» είναι για πολλούς ένα ωμό και πραγματικό οικονομικό πρόβλημα; Κι αν δεν έβρισκε, ο ουρανός του κόσμου δε θα ήταν πιο βαρύς και σκοτεινιασμένος;

∆ύσκολη µετάβαση

διαχ

ρονι

κά

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δίνει συναυλία στο «Stage» (26ης Οκτωβρίου 27, τηλ. 2310/ 566.768)

Stand up comedy O Διογένης Δασκάλου και οι «Monie Μonie Conniente» παρουσιάζουν την κωμική και μουσική τους παράστα-ση «Ξυπόλητος δήμαρχος» στις 21.30 στο Club του Μύλου (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/ 510.081).

Θέατρο Απόψε δίνεται η τελευταία παράσταση του έργου «Ευτυχία Παπαγιαννοπού-λου» με τη Νένα Μεντή στο θέατρο «Εγνατία» (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/225.172). Στίχοι και κομμάτια ζωής της γνω-στής ρεμπέτισσας μεταφέ-ρονται στη θεατρική σκηνή,

σε μία συγκινητική μουσική παράσταση.

Μουσική Ο Μιχάλης Εμιρλής και ο Γιάννης Τσιμπερίδης εμ-φανίζονται στο «Micro Fix» (τηλ. 2310/ 514666) με τη μουσική τους παράσταση «Coming soon...»

Κ. Ξενάκης Εργα ζωγραφικής του καταξιωμένου εικαστικού Κωνσταντίνου Ξενάκη φιλοξενούνται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (λεωφ. Στρατού 2, τηλ. 2310/ 830.538) έως 31 Δε-κεμβρίου, στο πλαίσιο των «Δημητρίων».

η ατζέντα της ημέρας

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 9 21

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 19 21

ΚΑΒΑΛΑ 9 21 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

9 22

ΛΑΡΙΣΑ 9 22

ΚΟΖΑΝΗ 8 20

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 6 19

ΑΘΗΝΑ 15 22

ΤΡΙΠΟΛΗ 5 23

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 15 21

H ΡΑΚΛΕΙΟ 15 21

ΦΛΩΡΙΝΑ 6 20

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ ................2-5 ΟΣΛΟ .................-2- 5 ΚΙΕΒΟ .................8-13

ΛΟΝΔΙΝΟ ........4 -10 ΠΑΡΙΣΙ...............6 -12 ΜΑΔΡΙΤΗ ......... 8-20

ΡΩΜΗ ............. 12-22 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ....... 2 -11 ΜΟΝΑΧΟ ......... 6 - 14

ΚΡΑΚΟΒΙΑ.............................. 4 - 16 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ............................10 -22 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ...12-17

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 12 19

K ΥΚΛΑ∆ΕΣ 19 20

ΚΑΒΑΛΑ 12 20 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

10 20

ΛΑΡΙΣΑ 10 22

ΚΟΖΑΝΗ 8 18

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 9 16

ΑΘΗΝΑ 17 22

ΤΡΙΠΟΛΗ 11 22

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 16 20

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 16 22

ΦΛΩΡΙΝΑ 7 18

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπεται γενικά

αίθριος καιρός με τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνε-

μοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί

από 9 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ[email protected]

‚1

3‰

„1

Page 3: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΕΛΛΑΔΑ 3Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010

«Δίκαιο έκτακτης ανάγκης» χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τους νόμους με τους οποί-ους η χώρα μας προχώρησε στις περικοπές μισθών και συντάξεων και υπέγραψε το μνημόνιο συνεργα-σίας με το ΔΝΤ και την Ευρώπη.

Ενα δίκαιο που θεσπίστηκε «για την προστασία του εθνικού συμφέροντος από την κατάρρευση αλλά και για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της ασφάλειας, της υγείας και της παιδείας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα που κα-τέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εν όψει της συζήτησης, στις 23 Νοεμβρίου μετά τις προσφυγές της ΑΔΕΔΥ, του ΔΣΑ και άλλων φορέων.

Για το υπουργείο Οικονομικών, οι νόμοι που ψη-φίστηκαν και τα μέτρα που λήφθηκαν όχι μόνο δεν είναι αντισυνταγματικά, αλλά επιπλέον ήταν και επι-βεβλημένα.

Νομικοί λόγοι • Το υπουργείο κάνει επίκληση νομολογίας του

Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να γίνει περιορισμός περιουσιακών δικαιωμάτων, εφόσον το επιβάλλουν λόγοι κοινωνικού ή δημόσιου συμ-φέροντος.

• Τονίζεται ότι τηρήθηκε δίκαιη ισορροπία μετα-ξύ του δημόσιου συμφέροντος και των περιουσια-κών δικαιωμάτων.

«Και τούτο, όχι μόνο γιατί προκρίθηκε βάσιμα το δημόσιο συμφέρον, αλλά κυρίως γιατί, εάν δεν είχαν ληφθεί τα επίμαχα μέτρα, είναι πλέον βέβαιο ότι θα υπήρχε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξε-ων», τονίζεται στο υπόμνημα.

• Τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας. «Τα μέ-τρα εκτός από αναγκαία είναι και κατάλληλα, γιατί συμβάλλουν άμεσα στην περιστολή των δημόσιων δαπανών και συνδυάζονται με ευρύ δανεισμό υπό όρους σαφώς καλύτερους από εκείνους της χρημα-τοπιστωτικής αγοράς, ενώ είναι τα ηπιότερα δυνα-τά, εν όψει των καταστροφικών επιπτώσεων οποι-ασδήποτε άλλης επιλογής».

• Ο νόμος με τον οποίο πέρασε το μνημόνιο δεν αναγνωρίζει, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οι-κονομικών, αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών ορ-γανισμών, συνεπώς δεν απαιτούνταν η ψήφισή του από τα 3/5 της Βουλής.

• Η δανειακή σύμβαση που υπογράψαμε δεν αποτελεί διεθνή συνθήκη (αλλά δανειακή σύμβα-ση). Πρόκειται για σύμβαση που υλοποιεί την κοι-νοτική αλληλεγγύη σε χώρες που την έχουν ανάγκη και αποτελεί διεθνή συμφωνία. Το ότι κλήθηκε σε αυτήν τη συμφωνία να συμμετέχει και το ΔΝΤ δεν καθιστά το κείμενο αυτό διεθνή συνθήκη.

ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

Επιβεβληµένο το µνηµόνιο για το υπουργείο Οικονοµικών

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙ∆Η

«Θα πάω σε πρόωρες εθνικές εκλογές, αν το μήνυμα της Κυρι-ακής είναι να σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις», τονίζει έως την τελευταία στιγμή της προεκλογι-κής περιόδου ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμε-νο να υλοποιήσει την απειλή του.

«Δεν πρόκειται ούτε µια στιγµή να διστάσω να κάνω αυτό που µου επιβάλλουν οι συν-

θήκες, αν συνεχιστεί η αντιπατριωτι-κή απόπειρα υπονόµευσης αυτής της ενότητας, αυτού του αγώνα που κάνει ο λαός µας», δήλωσε κατηγορηµατικά ο Γ. Παπανδρέου και στην Πάτρα και χτες στην Αθήνα, αλλά και στο ιταλικό περιοδικό «Πανόραµα». Στη συνέντευ-ξή του τονίζει για µία ακόµη φορά ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακή κίνη-ση και ότι δεν µπλοφάρει.

Ουσιαστικά η όποια απόφαση του πρωθυπουργού αφορά την επόµενη µέρα. Αν δηλαδή είναι αποφασισµένος να ρισκάρει την πλειοψηφία που έχει σήµερα ή αν είναι έτοιµος να πάει σε µια συγκυβέρνηση µε τον Α. Σαµαρά. Αν πάµε σε εκλογές, αυτό σηµαίνει ότι ο Γ. Παπανδρέου εκτιµά πως οι αλλα-γές που πρέπει ακόµη να γίνουν είναι τόσο δύσκολες που χρειάζεται «επα-νανοµιµοποίηση» (όπως δήλωσε και ο Γ. Πεταλωτής την Τετάρτη), δηλαδή τη συναίνεση (ή ανοχή) ενός σηµαντικού µέρους της κοινωνίας.

Κάλπες το αργότερο το Μάρτιο Ο µεγάλος εκλογικός αντίπαλος της

πολιτικής του κ. Παπανδρέου είναι ένας σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων και µελών του ΠΑΣΟΚ που είναι αντί-θετοι µε την κυβέρνηση και βεβαίως θα είναι αντίθετοι µε νέο κύκλο µέ-τρων. Οι δυσκολίες του Γ. Παπαν-δρέου δεν τελειώνουν στο εσωτερικό της χώρας. Οι εξελίξεις στην ΕΕ είναι εξίσου δυσοίωνες, µε τη Γερµανία να διχάζει την Ευρώπη, σπρώχνοντας τις υπερχρεωµένες χώρες σε χρεοκοπία.

Στο κυβερνών κόµµα τα τελευταία 24ωρα κανείς δεν είναι σίγουρος τι ακριβώς θα πράξει ο πρωθυπουργός. Το βέβαιο όµως είναι πως η πλειο-νότητα των βουλευτών δεν επιθυµεί εκλογές, οι οποίες -αν γίνουν µέχρι το Μάρτιο- θα διεξαχθούν µε λίστα. Υπάρχουν αρκετοί που εκτιµούν ότι η οικονοµία είναι ο πραγµατικός λόγος που ο πρωθυπουργός το σκέπτεται -για την ακρίβεια ότι έχει καταλήξει ανεξαρτήτως αποτελέσµατος να πάει σε εθνικές εκλογές. Αρκετοί δίνουν πι-θανότητες 30% να πάει άµεσα µάλιστα - µε πιο πιθανές ηµεροµηνίες την 5η ή την 12η Δεκεµβρίου. Ενώ σχεδόν δε-δοµένη θεωρούν την προσφυγή στις κάλπες µέχρι το Μάρτιο, µε βάση τις εξελίξεις στο οικονοµικό πεδίο.

Οι δυσκολίες Μιλώντας προχτές στην Πάτρα ο Γ.

Παπανδρέου αναφέρθηκε στις ουσι-αστικές δυσκολίες που αντιµετωπίζει: «Πριν από κάποιους µήνες αποφα-σίσαµε ότι η χρεοκοπία δεν είναι µια επιλογή. Γι’ αυτόν το λόγο ξεκινήσαµε να εφαρµόζουµε σοβαρές περικοπές στις δαπάνες, στους µισθούς, στις σπα-τάλες. Είναι οδυνηρό, αλλά αναγκαίο», υπογράµµισε ο Γ. Παπανδρέου, σηµει-ώνοντας ότι «βρισκόµαστε εκτός άµε-

σου κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να κρατήσουµε σταθερή πορεία για να µην το διακινδυνεύσουµε». Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου χρειάζεται µια ισχυ-ρή κοινωνική οµάδα σε αντιστάθµισµα όσων αντιδρούν στις αλλαγές, ειδικά στο κράτος. Η κατάσταση έχει επιβα-ρυνθεί και από αστοχίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, µε αποκορύφωµα την τελευταία εβδοµάδα:

- Το ναυάγιο της επένδυσης του Αστακού.

- Τις δηλώσεις Πάγκαλου περί ανα-διάρθρωσης του δηµόσιου χρέους.

- Την κόντρα Βενιζέλου - Πάγκαλου για τους στρατιωτικούς.

- Την «τραγωδία» µε την περαίωση. «Είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ηµέ-ρες έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες περαιώσεις αδιακρίτως και µάλιστα σε φορολογούµενους που έχουν ήδη κά-νει αυτοπεραίωση; Λίγες ηµέρες πριν από τις εκλογές; Αυτό δεν είναι τυχαίο, δείχνει απόγνωση…», λέει γνωστό κυ-βερνητικό στέλεχος.

- Και φυσικά την αργοπορηµένη πο-λιτική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις επιλογές υποψήφιων περιφερειαρ-χών και δηµάρχων, πολλοί εκ των οποί-ων ήταν αποτέλεσµα «ανάγκης».

Σε όλα αυτά προσθέστε και τις δη-λώσεις του Ολι Ρεν που απαιτεί νέα µέ-τρα άµεσα.

Οι δηµοσκοπήσεις Ολες οι δηµοσκοπήσεις δίνουν

πρώτο κόµµα το ΠΑΣΟΚ και µάλιστα µε καλή διαφορά από τη ΝΔ, αν πρόκειται για εθνικές εκλογές. Η αντίφαση όµως βρίσκεται στη διαπίστωση (των µετρή-σεων) ότι το ΠΑΣΟΚ δεν παρουσιάζει την ίδια καλή εικόνα στις περιφερεια-κές και δηµοτικές εκλογές.

Στο δίληµµα µέχρι το τέλος!Ο Παπανδρέου θα πάει σε πρόωρες εκλογές, αν αύριο οι κάλπες πουν «όχι» στο µνηµόνιο

«Δεν πρόκειται ούτε μια στιγμή να διστάσω, να κάνω αυτό που μου επιβάλλουν οι συνθή-

κες», επανέλαβε και χτες ο πρωθυπουργός

Page 4: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

η άποψή μας

Η περίπτωση προσφυγής σε πρόωρες κάλπες µετά τα

αποτελέσµατα των αυριανών περιφερειακών εκλογών, απ’

όπου κυρίως φαίνεται η πολιτική κατεύθυνση και τάση του

εκλογικού σώµατος, δεν πρέπει να αποκλείεται. Δεν πρέπει

να θεωρείται πως είναι µόνον ένα παιχνίδι λέξεων για να προ-

σέλθουν στις κάλπες κυρίως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και

να ψηφίσουν τους υποψήφιους που προτείνει το κόµµα τους,

παρά τις αντιρρήσεις ή αµφισβητήσεις που µπορεί να έχουν

για τα µέτρα στην οικονοµία. Αυτή η εκδοχή, δηλαδή όλη η

συζήτηση περί πρόωρων εκλογών να γίνεται για να µην πάνε

εκδροµή όσοι ψηφοφόροι αµφισβητούν την οικονοµική

πολιτική, γυρίζοντας διά της αποχής την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ,

είναι επίσης µια ισχυρή πιθανότητα που η πρωθυπουργική

ρήση για πρόωρες εκλογές προσπαθεί να συµµαζέψει...

Βεβαίως, κάθε παιχνίδι έχει και το ρίσκο του. Και το

ρίσκο του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί αύριο το βράδυ

σε µια τέτοια θέση που πραγµατικά θα πρέπει να πάρει την

απόφαση για το µεγάλο «ναι» ή το µεγάλο «όχι». Η περί-

πτωση των πρόωρων εκλογών υπό κανονικές συνθήκες,

σε µία «κανονική» χώρα, δε θα έπρεπε καν να συζητεί-

ται. Υπάρχουν χώρες που το Σύνταγµά τους αναφέρει ότι

οι εκλογές γίνονται στο τέλος του χρόνου θητείας της κυ-

βέρνησης, που συνήθως είναι η τετραετία. Εδώ ένα χρόνο

µετά τις κάλπες, σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης είναι η

αλήθεια, η συζήτηση για πρόωρες εκλογές καλά κρατεί, πα-

ραλύοντας ακόµη περισσότερο το ήδη παραλυµένο κράτος

και την παραπαίουσα οικονοµία.

Κάποιος όµως πρέπει να έχει την κύρια ευθύνη γι’ αυτό.

Και στην περίπτωσή µας την ευθύνη έχει αποκλειστικά η ΝΔ.

Που όντας ένα κυβερνητικό κόµµα µε τεράστιες ευθύνες για

τη σηµερινή κατάντια της χώρας, σηκώνει την αντιµνηµονια-

κή παντιέρα σαν να είναι ένα κόµµα διαµαρτυρίας που απλώς

τοποθετείται για τα πράγµατα, ενώ ευθύνεται γι’ αυτά. Αν η

αξιωµατική αντιπολίτευση ακολουθούσε µια ώριµη πολιτική

συναίνεσης στη βασική διέξοδο, δηλαδή το δανεισµό µέσω

του µηχανισµού του µνηµονίου και την εφαρµογή των µέ-

τρων που περιέχει, τα περισσότερα από τα οποία -ας µην το

ξεχνάµε- είναι πράγµατα που ισχύουν στις ανεπτυγµένες ευ-

ρωπαϊκές χώρες και θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να έχουν

γίνει και στη χώρα µας (σύλληψη της φοροδιαφυγής, άνοιγ-

µα επαγγελµάτων, διαφάνεια και χτύπηµα της διαφθοράς),

δε θα ετίθεντο διλήµµατα εκλογών. Η Πορτογαλία, όπου κυ-

βέρνηση και αξιωµατική αντιπολίτευση έδωσαν τα χέρια για

να µη φτάσει η χώρα τους στην κατάσταση που βρίσκεται η

Ελλάδα, δείχνει το δρόµο. Απλώς εδώ σε µας απουσιάζουν η

ωριµότητα και η κοινή λογική.

Περί πρόωρης προσφυγήςκαι άλλων αµαρτιών...

Ο πρόεδρος της Αϊτής πρόσφατα αποφάσισε να χτίσει ένα νέο νοσοκομείο. Να το εξοπλίσει με τα πιο σύγχρονα εργαστήρια και να το στελεχώσει με γιατρούς από το εξωτερικό. Ετσι θ’ αντιμετωπίσει την επιδημία χολέρας που ξέσπασε στη χώρα του μετά τον τελευταίο σεισμό. Ο Ναπολέων στη μάχη του Βατερλό, όταν τα πυροβόλα του κόλλησαν στη λάσπη, έστειλε επειγόντως παραγγελία στη Μασ-σαλία για τρέιλερ με ερπύστριες.

Φανταστικά και αστεία είναι φυσικά τα πιο πάνω. Αλλά δεν είναι καθό-λου αστείο η ίδρυση τρά-πεζας για τους μικρομεσαί-ους, δηλαδή του 99,5% των ελληνικών επιχειρήσεων. Αποτελεί επίσημη εξαγγε-λία του αρμόδιου υπουρ-γoύ, που χάθηκε στη φουρ-

τούνα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εχουμε τόσες τράπεζες με χιλιάδες υποκαταστήματα και δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους σ’ ολόκληρη τη χώρα. Αυτές είναι όλες ανίκανες να στηρίξουν ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσε-ων; Κι αν συμβαίνει αυτό, γιατί τους δόθηκαν τόσα χρήματα και εγγυήσεις; Κι όταν η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες, πώς θα τις εμπιστευτούν οι καταθέτες;

Συνέπεια αυτών των αποφάσεων θα ήταν να πεθάνουν όλοι οι άρρωστοι από χολέρα στην Αϊτή, να χάσει τη μάχη ο Ναπολέων, να σβήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αν δεν προλάβουν να φύγουν στο εξωτερικό. Οργανα υποστήριξης των μικρομεσαίων έχουμε ήδη πολλά (ΤΕΜΠΜΕ, ΕΟΜ-

ΜΕΧ κ.λπ.). Αυτά τα θεωρεί η κυβέρνηση αναποτε-λεσματικά; Μπορεί και να είναι! Γιατί όμως το νέο -κρατικό κι αυτό δημιούργημα- θα είναι καλύτερο; Και πότε θα συγκροτηθεί, πώς θα στελεχωθεί και πότε θα λειτουργήσει; Θα γίνουν νέοι διορισμοί ή θα μεταφερθεί προσωπικό από μετατάξεις; Πότε θα στρωθεί στη δουλειά και πότε θα φέρει αποτε-λέσματα το νέο ίδρυμα;

Μικρομεσαίοι δε θα υπάρχουν πλέον, όταν και εάν ολοκληρωθούν όλα αυτά. Μόνον πρώην, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα δε θα τους προσφέ-ρεται υποστήριξη. Αυτό άλλωστε εκφράζει και η λαϊκή παροιμία: «Τώρα που σ’ έμαθα να μην τρως πήγες και ψόφησες». Ολα αυτά μου θυμίζουν ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπι-ών που εξήγγειλε, προ ετών, κάποιος δήμος. Σε συ-νεργασία με γαλλικό πανεπιστήμιο αποφάσισαν να εφαρμόσουν μέθοδο στείρωσης των κουνουπιών, ώστε να τα εξοντώσουν (αυτό είναι πραγματικό, γεγονός).

Τράπεζες έχουμε πολλές. Πιο πολλές απ’ όσες χρειαζόμαστε, γι’ αυτό προχωρούν σε συγχωνεύ-σεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να υποχρεωθούν να βοηθήσουν, αφού ήδη βοηθήθηκαν. Κι αν η κυ-βέρνηση θέλει μπροστάρηδες - ατμομηχανές, έχει τράπεζες υπό τον έλεγχό της, την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Διαθέτουν υποκαταστή-ματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που μπορούν να βρεθούν δίπλα σε κάθε επαγγελματία. Σε αντίθεση με τη νέα τράπεζα, που -αν λειτουργήσει ποτέ- θα είναι ένα ακόμη καταστροφικό δείγμα κρατικού συγκεντρωτισμού. Ενας ακόμη νεκροθάφτης.

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ είναι δικηγόρος

Τράπεζα Μικροµεσαίων: ένας ακόµη νεκροθάφτης

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ4Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

επωνύμως

ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. ΜπακατσέλοςΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου

ΔΙΕΥΘΥΝΤEΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής, Xριστίνα Χρυσοστομίδου

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ:Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ:Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ:Τηλ.: 2310 779111

ΕΤΟΣ: 15ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.212 www.agelioforos.gr email: [email protected] ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277

ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΒΕΛΑ*

Page 5: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΕΛΛΑΔΑ 5

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α ΖΣάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

Νέα έκκλησηΚαρατζαφέρη προς τα δύο µεγάλα κόµµατα

Επιχείρηση στήριξης στον υποψήφιο του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη χτες από τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επισκέφτηκε το πρωί το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, παρέχοντας πολιτική στήριξη στο βουλευτή του κόμματός του και στο συνδυασμό του. Ταυτόχρονα, επανήλθε στο θέμα της ανάγκης συνεργασίας των μεγάλων κομμάτων για να βγούμε από την κρίση. «Αυτήν την έσχατη στιγμή κάνω και δημόσια έκκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων να συνεργαστούν για να σώσουμε τη χώρα. Το τρένο της πολιτικής παράνοιας έχει φτάσει στον γκρεμό. Πρέπει να το σταμα-τήσουμε. Η πατρίδα κι ο λαός το περιμένει. Ο Θεός ας φωτίσει τα βήματα των ταγών του δύσμοιρου αυτού τόπου. Πολιτικούς και μη πολιτικούς», σημείωσε.

Για την τροµοκρατία Ταυτόχρονα, επέμεινε στο θέμα της

τρομοκρατίας, όπου με δηλώσεις του έκα-νε λόγο για σχέδιο αποσταθεροποίησης. «Υπάρχει ένας εγκέφαλος, ο ίδιος μηχανι-σμός που παρενέβη για τη διόγκωση της αντίδρασης των γεγονότων το Δεκέμβριο του 2008. Κάποιοι κάτι επιδιώκουν. Δεν πιστεύω ότι είναι τυχαίο. Δεν είναι δουλειά εικοσάρηδων αυτή. Οι αρμόδιοι πρέπει να δουν το θέμα της τρομοκρατίας με περισσότερη σοβαρότητα», σημείωσε. Για το σκοπό αυτό θα επισκεφτεί σήμερα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.

Οσον αφορά τη στάση του ΛΑΟΣ στο δεύτερο γύρο, κράτησε τα χαρτιά του κλει-στά. «Θα εξετάσουμε συνολικά το θέμα, θα δούμε συμπεριφορές. Δεν έχουμε λόγο να πάμε δώθε εκείθε. Εμείς έχουμε έξι υποψη-φιότητες. Αναμένουμε τα αποτελέσματα. Ο λαός σαν εκλογικό σώμα προσβλέπει σε εμάς για περισσότερη σοβαρότητα. Βλέπει σε εμάς μια λογική που δε βλέπει στους άλλους. Και ακούω και εισπράττω μηνύ-ματα, που νομίζω θα δημιουργήσουν μια θετική έκπληξη την Κυριακή το βράδυ», σημείωσε.

Ν. Ο.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ

Οι αυριανές αυτοδιοικητικές κάλ-πες αποτελούν για τη ΝΔ την ευ-καιρία να στείλουν οι πολίτες μή-νυμα στην κυβέρνηση για αλλαγή πολιτικής. Κανένας στη Ρηγίλλης, όμως, δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι τη Δευτέρα, ακόμη και αν η κυ-βέρνηση δεν προχωρήσει σε εθνι-κές εκλογές, ο εκλογικός κύκλος θα κλείσει.

Η ΝΔ στοχεύει να περάσει τον πήχη των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2009 σε ποσοστά, ώστε ο Αντώνης Σα-

µαράς να µπορεί να µιλά για ανάκαµψη και ταυτόχρονα να αναπτερώσει το ηθικό των ψηφοφόρων της εν όψει της κεντρι-κής εκλογικής αναµέτρησης που όλοι στην κεντρική πολιτική σκηνή εκτιµούν πως δε θα αργήσει.

Ο Αντώνης Σαµαράς που βρίσκεται από χτες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία, δίνει ιδιαίτερη σηµασία στους συµβολισµούς και γι΄αυτό το τελευταίο εικοσιτετράωρο πριν από την κάλπη θα το περάσει µιλώντας µε ψηφοφόρους στην Πελοπόννησο. Θα αποφύγει, ωστό-σο, εκδηλώσεις και για να µη δείξει ότι έχει «το άγχος της τελευταίας στιγµής», όπως λένε οι συνεργάτες του.

Ηχηρό µήνυµα Το δίληµµα των εκλογών για τη ΝΔ

διατύπωσε και πάλι ο Πάνος Παναγιωτό-πουλος που κάλεσε τους πολίτες να στεί-λουν ηχηρό µήνυµα στην κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει πολιτική και κατηγόρη-σε για άλλη µια φορά την κυβέρνηση για εκβιασµό.

«Το ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε πολιτικά τον ελληνικό λαό, πριν από τις περσινές εκλο-γές. Στη συνέχεια, επέβαλε στη χώρα το µνηµόνιο και την καταστροφική πολιτική του. Ο κ. Παπανδρέου εκβιάζει τώρα µε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, γιατί δεν του βγαίνει η πολιτική του. Και, µε τους εκλογικούς εκβιασµούς του, προκαλεί πρόβληµα στην εικόνα της χώρας στις αγορές. Γι’ αυτό εκτινάσσονται τα spreads προς τα πάνω», διαπίστωσε ο εκπρόσω-πος της ΝΔ.

Εκνευρισµός Στη Ρηγίλλης επικρατεί εκνευρισµός

και για την άποψη που φέρεται να διατύ-πωσε ο Κώστας Καραµανλής προς τους εµπόρους ότι η υπαγωγή της χώρας στο µηχανισµό στήριξης ήταν «αναγκαίο κακό». Συνεργάτες του πρώην πρωθυ-πουργού διέψευδαν ότι ο κ. Καραµανλής χρησιµοποίησε τη συγκεκριµένη φρασε-ολογία και τόνιζαν πως συµπλέει µε τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαµαρά στα ζητήµατα οικονοµικής πολιτικής.

Ελπίζουν σε ανάκαµψη στη Ν∆Στόχος της Ρηγίλλης να περάσουν τον πήχη των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009

Ο λαός θα τιμωρήσει το ΠΑ-ΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη για την κο-πτοραπτική του «Καλλικράτη» και τα αποτελέσματα των εκλογών θα εκπλήξουν πολλούς. Αυτό ήταν το διπλό μήνυμα που έστειλε χτες ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το πρωί τα μέλη της Διοι-κούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Βαρτζόπουλος εκτίμησε ότι, όποτε και αν γίνουν εκλογές, το κόμμα του θα τις κερδίσει, αφού το κλίμα έχει αλλάξει μετά την υπαρξι-ακή ήττα που υπέστη το κόμμα στις τελευταίες εκλογές, την οποία απέ-δωσε στην αδυναμία της κυβέρνη-σης Καραμανλή να επανιδρύσει το κράτος.

Ο κ. Βαρτζόπουλος, πλαισιωμένος από τους προέδρους των τεσσάρων ΝΟΔΕ του κόμματος στη Θεσσαλονί-κη, Κυριάκο Λαζό, Μίλτο Τασσούλη, Τάσο Εμμανουηλίδη και Θόδωρο Μητράκα, χαρακτήρισε ως ωμή πα-ρέμβαση του ΠΑΣΟΚ την πρόσφατη περιοδεία του Μιχάλη Καρχιμάκη στους δήμους της δυτικής Θεσσα-

λονίκης, ενώ έκανε λόγο για την απά-ντηση την οποία θα δώσει ο λαός, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πήχης Απαντώντας στο ερώτημα για

τον πήχη της ΝΔ στις αυτοδιοικητι-κές εκλογές της Θεσσαλονίκης, πα-ρέπεμψε στα ποσοστά της ΝΔ στις Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, στις πρό-σφατες εθνικές εκλογές. «Από εκεί και πέρα οι στόχοι είναι ποιοτικοί και όχι ποσοτικοί», πρόσθεσε με νόημα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρτζόπουλο, ο Αντώνης Σαμαράς επέβαλε το ου-σιαστικό διακύβευμα των εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα οδη-γήσει σε καταδίκη της κυβέρνησης και αλλαγή των μορφών άσκησης της πολιτικής του. «Αυτό αντιλήφθη-κε ο Παπανδρέου και έβαλε τα γνω-στά εκβιαστικά διλήμματα», τόνισε, ενώ έκανε λόγο για αναστάτωση που επικρατεί «στους υποψηφίους του μνημονίου και προσπάθεια απο-προσανατολισμού, με αβάσιμες κα-ταγγελίες».

Ν.Ο.

«Ο λαός θα τιµωρήσει το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη»

Page 6: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

επωνύμως

Η απορία είναι γενική, κυρίως όµως κάθε αλλοδαπού που βρίσκε-ται στη χώρα µας ή την επισκέπτε-ται. Μόλις προσφάτως αλλοδαπός ποδοσφαιριστής που πήρε των οµ-µατιών του και πήγε σε άλλη χώρα στις δηλώσεις του είπε, µεταξύ άλλων, πως «στην Ελλάδα λένε πως δεν έχουν λεφτά και όλα τα καφέ

και τα µπαρ είναι γεµά-τα κόσµο».

Φαίνεται πως στον τόπο αυτό υπάρχουν

πολλοί, πάρα πολλοί, που συνεχί-ζουν ακόµη και σε στιγµές οικο-νοµικής κρίσης να βρίσκουν τον τρόπο να ζουν µη... εργαζόµενοι, αλλά περιεργαζόµενοι, που λένε και τα ιερά βιβλία.

Είναι οι γνωστοί αεριτζήδες, µε-σάζοντες, βολτέροι, αργόσχολοι και αυτοί που τριγυρίζουν ασκόπως. Αυ-τοί είναι που γεµίζουν τα καφέ και τα µπαρ. Ολες τις ώρες της ηµέρας.

Είναι πράγµατι περίεργος αυτός ο τόπος, ο δε Ελληνας ευρηµατι-κός και πανούργος στο να βρίσκει διεξόδους ακόµη και σε δύσκολες στιγµές. Στη σκληρή και απάνθρω-πη Κατοχή, πολλοί όχι µόνον περ-νούσαν άνετα, αλλά δηµιούργησαν και περιουσία.

Στο θέµα µας πάλι, γενικώς στον Ελληνα αρέσει το ραχάτι, το καθισιό και δεν είναι άµοιρο ότι το παραδο-σιακό καφενείο, ο καφενές, στον οποίο περνούσε ατέλειωτες ώρες, είναι ελληνική συνήθεια, έστω κι αν έχει ανατολίτικη προέλευση.

Τέλος, η κρίση φαίνεται πως έχει γονατίσει αυτούς που µόλις στέκονταν στα πόδια τους, ενώ άλλοι βαδίζουν ακάθεκτοι και ανε-πηρέαστοι.

Για να καταλήξω στην επωδό του άσµατος του µεγάλου Μίκη Θε-οδωράκη: «Τη Ρωµιοσύνη µην την κλαις, να τη πετιέται, να τη πετιέ-ται» κ.λπ.

Και η απορία των αλλοδαπών «ποιος εργάζεται σ’ αυτόν τον τόπο» θα παραµένει άλυτη και ανεξήγητη.

Ψήφος 1 Ενας πρώην πρωθυπουργός και ένας νυν

αρχηγός κόμματος θα ψηφίσουν αύριο στις

αυτοδιοικητικές εκλογές της Θεσσαλονίκης: ο

Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Καρατζα-

φέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα ασκήσει το

εκλογικό του δικαίωμα ψηφίζοντας στις 10.30

το πρωί, στο 434ο εκλογικό τμήμα, που βρί-

σκεται στο 15ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Στη

συνέχεια αναμένεται να επιστρέψει στην Αθή-

να, για να παρακολουθήσει την πορεία των

αποτελεσμάτων. Ν.Ο.

Ψήφος 2 Οσο για τον Κώστα Καραμανλή, αυτός

φαίνεται ότι τελικά θα έρθει στη Θεσσαλονίκη,

θα ψηφίσει, δε θα μιλήσει και θα αναχωρήσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα ψηφίσει στην

περιοχή του Αγίου Ελευθερίου και, όπως όλα

δείχνουν, δεν πρόκειται να κάνει εξερχόμενος

από το εκλογικό κέντρο κάποια πολιτική δή-

λωση. Το ενδιαφέρον εδώ θα είναι οι παρου-

σίες και οι απουσίες που θα καταγραφούν. Και

φυσικά οι αντιδράσεις του κόσμου. «Γαλάζιου»

και μη... Ν.Ο.

Μέτρηση Μπορεί οι μετρήσεις που αφορούν τις

αυτοδιοικητικές εκλογές να απαγορεύονται

αυτήν την περίοδο, αλλά μια άλλη μέτρηση θα

είχε ενδιαφέρον να γίνει τώρα. Να ερωτηθούν

οι πολίτες για το αν επιθυμούν ή όχι τις πρόω-

ρες εκλογές. Με δεδομένο ότι το «ναι» δε θα

συγκέντρωνε πάνω από 5%, μπορεί αυτό να

έπειθε και κάποια πονηρά κεφάλια στην κυ-

βέρνηση να ξανασκεφτούν το σενάριο για την

πρόωρη προσφυγή στις κάλπες... Ν.Ο.

«Μηδέν εργαζοµένους

αλλά περιεργαζοµένους»

είπαν...

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ Βουλευτής της ΝΔ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Εννοείτε και τους πράσινους συμμάχους σας;

Χωρίς αλλαγή κυβέρνησης; Κυριακή κοντή γιορτή...

«Οσοι ζητούν από τους ψηφοφόρους να μετατρέ-ψουν αυτές τις εκλογές σε δημοψήφισμα πράττουν μεγάλο πολιτικό σφάλμα».

«Οι εκλογές αυτήν τη στιγμή δεν είναι το ζη-τούμενο. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή της οικο-νομικής πολιτικής».

«Απέναντι στο μπλοκ Παπαν-δρέου-Μπακογιάννη-Καρατζα-φέρη, η κάλπη πρέπει να δώσει μήνυμα ελπίδας και αναδιάτα-ξης από τα αριστερά».

ΕΛΛΑΔΑ6Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010Σ Φ Η Ν Ε Σ

ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΙΜΙΤΖΗ

-Σας παρακαλώ, βοηθήστε!

Συλλαλητήριο Δε θα πραγματοποιήσει μόνο στην Αθήνα το ΚΚΕ

συλλαλητήριο τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου με την ευκαι-

ρία της έλευσης της τρόικας στην Ελλάδα, που θα ση-

ματοδοτεί πιθανώς τη λήψη νέων μέτρων. Η ΚΟ Θεσ-

σαλονίκης του κόμματος ανακοίνωσε ότι διοργανώνει

ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το από-

γευμα στο άγαλμα Βενιζέλου. Η μάχη για το ΚΚΕ αρχίζει

την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών, γίνουν δε

γίνουν εθνικές... Ι.Τ.

Πού ψηφίζουν Στις 11 το πρωί στο 1.092ο εκλογικό τμήμα στον Εύ-

οσμο θα ασκήσει την Κυριακή το εκλογικό του δικαίωμα

ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Μισή ώρα αργότερα, στο 444ο εκλογικό τμήμα, στις

Σαράντα Εκκλησιές, θα ψηφίσει ο υποψήφιος δήμαρχος

Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ενώ ο υποψή-

φιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζιώγας

θα ψηφίσει το μεσημέρι στο 1.356ο εκλογικό τμήμα, στα

Πεύκα. Ι.Τ.

Page 7: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΕΛΛΑΔΑ 7

Σ Φ Η Ν Ε ΣΣάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

Αλλαγή κλίµατος Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε χτες ο

υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, στο καφέ της Θεσσαλονίκης όπου ο υποψήφιος περιφερει-άρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Μπόλαρης συναντήθηκε με υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αιτία της αργοπορίας του ήταν οι συνε-χείς χτεσινές παραβιάσεις του FIR, που τον ανά-γκασαν να μιλά με τους επιτελείς του Στρατού ακόμη κι όταν έφτασε στο ραντεβού. Οσο για τις εκλογές, εκτίμησε πως το κλίμα αλλάζει υπέρ του κ. Μπόλαρη.

Α.Σ.

Τετ α τετ Ιδιαίτερο τετ α τετ και για αρκετή ώρα μά-

λιστα είχε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, με τον κ. Μπόλαρη στο καφέ της Αριστοτέλους. Τι συζητούσαν; Αντάλλασσαν απόψεις για τη στρατηγική που θα ξεδιπλωθεί στην περιφέρεια από Δευτέρα και για το δεύτε-ρο γύρο των εκλογών. Το τι υποστήριζε ο ένας και τι ο άλλος δεν κατάφεραν να το «πιάσουν»,το δίλημμα όμως περί σοβαρότητας και ανευθυνό-τητας το άκουσαν.

Α.Σ.

Κοινή δράση Λίγο πιο πέρα στη χτεσινή μάζωξη του Μ.

Μπόλαρη ο βουλευτής Βασίλης Γερανίδης είχε στήσει πηγαδάκι με τους βουλευτές Η. Θεοδω-ρίδη της Πέλλας και Θ. Παραστατίδη του Κιλκίς. Αρτι αφιχθείς από την Τραπεζούντα, όπου με-τείχε στην ολομέλεια του Οργανισμού Συνεργα-σίας του Εύξεινου Πόντου, τους περιέγραφε την εικόνα των χριστιανικών εκκλησιών στην περιο-χή. Τους κάλεσε δε να αναλάβουν κοινή δράση για τη διάσωση του κτιρίου του ελληνικού σχο-λείου στην Αργυρούπολη.

Α.Σ.

Ανακύκλωση Χαλαρά θα κινηθεί σήμερα ο Κώστας Γκι-

ουλέκας. Το πρωί μαζί με εθελοντές του συν-δυασμού του θα συλλέξει το αδιάθετο έντυπο προεκλογικό υλικό και θα το τοποθετήσει στους κάδους ανακύκλωσης του δήμου. Το βράδυ θα πάει θέατρο για να δει την παράσταση «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» και μετά στο «Μύλο», για τη μουσική παράσταση με τον Διογένη Δασκά-λου και τους «Monie & Monie Conniente». Τα ζόρια ξαναρχίζουν από αύριο το πρωί.

N.O.

Πολλά τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει ο Γιάννης Ραγκούσης ( σκίτσο ) ως υπουργός Εσωτερικών και ως βασικός συντονιστής της κυ-βέρνησης.

Πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της καλής διεξαγωγής των εκλο-γών και της ανακοίνωσης του αποτελέσματος χωρίς καθυστερήσεις και σκοπιμότητες. Με δεδομένο ότι ο «Καλλικράτης» μόλις αρχίζει, κανείς δεν ξέρει τις δυσκολίες.

Το δυσκολότερο, όμως, είναι να κερδίσει το στοίχημα του καλού αποτελέσματος για το ΠΑΣΟΚ. Που σημαίνει να μην μπούμε σε περι-πέτειες και περίεργα… διλήμματα. Η κινητοποίηση, βεβαίως, δεν είναι αποκλειστικά θέμα δικό του -είναι το κόμμα που κάνει την προεκλογική εκστρατεία- όμως, αν πάρουμε υπόψη μας την κινητοποίηση της κυ-βέρνησης, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά.

Στοιχήµατα

μποξ

έρ

επωνύμως

MAN

TEIO Τι θα βγάλει αύριο

η κάλπη;

-Μήνυμα που δε θα είναι... κάλπικο!

«Το πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», έλεγε η γιαγιά µου Ευτυχία. Γι’ αυτό απέφευγε τις κηδείες και προτιµούσε τα µνηµόσυνα, όπου η ατµόσφαιρα διαφέρει, µια και πέφτει «κοινωνική κριτική», απλοελληνικά, κουτσοµπολιό. Τούτες τις σκέψεις κι άλλες παρόµοιες κάνω αυτές τις µέρες, καθώς ως γιατρός διαπιστώνω διεύρυνση του φάσµατος των καταθλιπτικών, δικαιολογηµέ-να κατά την άποψή µου, όταν ερευνήσω τον κοι-νωνικό περίγυρο, µε κάποιες εκδηλώσεις µανίας, περιττά µαλώµατα, θυµό χωρίς αντικείµενο του στιλ «βαρώ το σαµάρι αντί το γάιδαρο», όπως, όσο ηρεµιστικό κι αν θεωρηθεί, συνεχή χρήση του κινητού τηλεφώνου. Ως «σκεπτόµενος», µια και δε συµµετέχω σε «ό,τι αποκαλείται πολιτική» κατά Κωνσταντίνο Καραµανλή, προσπαθώ δι-αβάζοντας και συζητώντας να καταλάβω τα οι-

κονοµικά µέτρα της κυβέρνησης, την παλινδρόµη-ση του πολιτικού λόγου σε στερε-ότυπα του 1950,

τη συµπεριφορά οποιουδήποτε «ηγεµόνος» ανεξάρτητα από αρχή ή θεσµό απέναντι στους συµπατριώτες µας κι άλλα παρόµοια, συµπερι-λαµβανοµένης και της στάσης της κ. Μέρκελ ή άλλων θιασωτών των «αγορών».

Οµολογώ ότι ωφελήθηκα, µια και δεν είµαι ψυχίατρος, αλλά απλά παλιός µάλλον γιατρός. Νοµίζω ότι και όσοι αναγνώστες αντέχουν τα γραπτά µου. Με δυο λόγια: έβαλα στο γιο µου Μανώλη, πρωτοετή του γυµνασίου πια, ως απλό πρόβληµα αριθµητικής τα οικονοµικά µέτρα της κυβέρνησης, χωρίς να την κατονοµάσω. Στις έρευνες λέγεται «δείγµα». Μου λέει ο Μανώ-λης: «Ασε µπαµπά. Το πρόβληµα είναι λάθος». Τον έστειλα να ασχολείται µε τον ΠΑΟΚ, µια κι έγινε πρόσφατα «φανατίλας», καταπίνοντας µισό χάπι ως καλός γιατρός. Για το οικονοµικό πρόβληµα της χώρας οµολογώ έκπληκτος και συστήνω τον αστυνόµο Χαρίτο του λαµπρού Π. Μάρκαρη «Ληξιπρόθεσµα δάνεια», «Γαβριηλί-δης 2010». Κατάλαβα πολλά, όπως και για τη «17 Νοέµβρη» του ίδιου («Βασικός µέτοχος»). Για την παλινδρόµηση σε στερεότυπα άλλων εποχών βρήκα, τι τύχη, το απόφθεγµα - διαπί-στωση του Γερµανού φιλοσόφου Ε. Κασίρερ (1924) «Ο άνθρωπος δεν µπορεί εύκολα ν’ αντι-µετωπίσει την πραγµατικότητα. Καταφεύγει σε συµβολισµούς, σε φαντασιακές κατασκευές». Οµως, προσθέτει, «κάπως έτσι γεννιέται και ο πολιτισµός». Ενας καταξιωµένος καθηγητής του Columbia, ο Στ. Γουργουρής, µε το «Εθνος - όνειρο» (Κριτική 2007) συνόψισε όσα ακατα-λαβίστικα βλέπω στη διαρκή σύγκρουση των «καλών» Ελλήνων µε τους «άλλους», ανάλογα από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς. Οµως, χωρίς να πίνω πολλά χάπια, είµαι υπερήφανος για τον τόπο µας, στον απόηχο των ηµερών του «Οχι». Παρά τις «ευρωπαϊκές στατιστικές» και τις υστε-ρίες, έχουµε και καλούς δηµόσιους υπαλλήλους και φιλότιµους αγρότες και καλούς θαλασσινούς και καλές τουριστικές εγκαταστάσεις και κοµπι-ουτεράδες και σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή σ’ όλους τους τοµείς και καλούς επιστήµονες. Ας µην πολυεπαινέσω το σπίτι µας. Προσωπικά την άλλη εβδοµάδα θα πάω στο Περτούλι, καθώς η τρέλα δεν πάει στα βουνά, άρα µπορούν να πάνε οι καλοί άνθρωποι...

Η µεγάλη κατάθλιψη

ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓ. ΖΑΧΑΡΩΦ

Ποιος είπε και τι Μπορεί συνεργάτες του

πρώην πρωθυπουργού Κ. Κα-ραμανλή να διέψευδαν χτες το μεσημέρι ότι στη συνάντησή του με τους εμπόρους χαρα-κτήρισε το μνημόνιο «ανα-γκαίο κακό», αλλά υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήπιαν τον καφέ τους χτες με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκο Μπόλαρη, σε καφέ της πλατεί-ας Αριστοτέλους δεν το γνώρι-ζαν. Οπως δεν ήταν ενήμεροι προφανώς και για την ανάλο-γη δήλωση του προέδρου των εμπόρων, κ. Κορκίδη. Οπότε οι ριπές τους έπεσαν ως ομοβρο-ντία κατά του κ. Καραμανλή, ενώ «πήραν» και το σημερινό

πρόεδρο της ΝΔ. «Ο κ. Καρα-μανλής έχοντας γνώση προ-χώρησε στην αναγκαία διαπί-στωση», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, πριν συμπληρώσει ότι δεν τη συμμερίζεται ο συμμέτοχός του στην προηγούμενη κυβέρ-νηση, κ. Σαμαράς. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο υφυπουρ-γός Υποδομών, Γ. Μαγκριώτης, που υποστήριξε πως «το κακό το... έφτιαξε ο κ. Καραμανλής με την πολιτική του, γι’ αυτό και το «αναγκαίο» ήταν για τη χώρα». Οπως και να ‘χει, το είπε δεν το είπε ο κ. Καραμανλής, νέα φωτιά άναψε παραμονές των εκλογών...

Α.Σ.

Page 8: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

8Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010Χαλλλαρά...

Σκίτσο: Βαγγέλης Παπαβασιλείου

Page 9: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

9Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

Υπάρχει κι άλλη διέξοδος ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ,υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Bλέπουμε την αγορά της πόλης να στενάζει και δεν υπάρχει τρόπος να γλιτώσουμε από τη μέγκενη της οικονο-μικής ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, αν δε δούμε αυτά τα προβλήματα ως δικά μας προβλήματα.

Με το επιτελείο μου ετοιμάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και των επιπτώσεών της στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Απαιτούνται, εκτός από πολιτικό θάρρος, συνέργειες και άμεση συμμετοχή όλων των παραγόντων που κινούνται όχι μόνο στην αγορά αλλά συνολικά στην τοπική κοινωνία. Και υπάρχουν χρηματοδο-τικά εργαλεία, τα οποία ουδείς μέχρι σήμερα σκέφτηκε να αγγίξει, γιατί απλούστατα απαιτούν πρώτα από όλα κόπο και δουλειά και το κυριότερο γνώση και τελείως διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων.

Στο σχέδιό μας για την αγορά της πόλης περιγράφουμε με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία μια σειρά από δυνα-μικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η δημιουργία ενός υπερτο-πικού cluster που θα καλύπτει το σύνολο σχεδόν των μαγα-ζιών στην πυρίκαυστο. Με στόχο, αυτή η πρωτοβουλία να επεκταθεί σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Το cluster θα λειτουργεί ως ενιαίο δίκτυο και θα καλύπτει πολ-λές πάγιες ανάγκες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων δημι-ουργώντας οικονομίες κλίμακος.

Παράλληλα δημιουργούνται συνέργειες με το σύνολο σχεδόν των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής αλλά και με συμπράξεις που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, όπως π.χ. η ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για την κρουαζιέρα που ξεκίνησαν ο Οργανισμός Λιμένος, το Εμποροβιομηχα-νικό Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό κ.ά. Γιατί η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη είναι ένας ακόμη νευραλγικός τομέας για την τοπική οικονομία και πελώρια ευκαιρία για να εντάξουμε το σύνολο της τοπικής οικονομίας σε μια νέα προοπτική απολύ-τως διαφοροποιημένη από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα.

Το όραμα που διαμορφώνουμε εμείς για την τοπική οι-κονομία στηρίζεται σε απολύτως απτά και πραγματικά σχέ-δια που αξιοποιούν το σύνολο του τοπικού αποθέματος και εμπλέκουν στη διαδικασία αυτή το σύνολο της αγοράς και των ανθρώπων του «επιχειρείν» χωρίς αποκλεισμούς και σκέψεις για ατομικά οφέλη. Από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα περάσει η πλειοψηφία του πληθυσμού της Νοτιοανατο-λικής Ευρώπης για να γνωρίσουν και αυτοί σιγά σιγά την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο. Ενώ παράλληλα η πόλη θα γίνει από μόνη της προορισμός για το τριήμερο, προορισμός για διακοπές υψηλού επιπέδου.

Η Κεντρική Μακεδονία μπαίνει σε καινούργια ρότα ανά-πτυξης και δημιουργίας, μπαίνει σε τροχιά διαμόρφωσης του οράματος για μια Μακεδονία των ονείρων μας.

Μπόλαρης: «Πάµε µπροστά ή µένουµε πίσω;»

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ «To δίλημμα της 7ης και 14ης Νοέμβρη είναι ένα και σημαντικό: ‘’Πάμε μπροστά με ευρωπαϊκή προοπτική για ανάπτυξη ή μένουμε πίσω σε λογικές συντήρη-σης’’», τόνισε λίγες ώρες πριν από τις κάλπες ο υπο-ψήφιος περιφερειάρχης Μάρκος Μπόλαρης, κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής του ομιλίας.

Σε µας αποµένει πλέον να αποφασίσουµε αν θα ανταποκριθούµε στην ιστορική πρόκληση, αν

είµαστε ώριµοι να αναλάβουµε την ευθύνη για τη διαχείριση του τόπου µας, αν θα δικαιώσουµε τις προσ-δοκίες των παιδιών µας για ένα κα-λύτερο αύριο στη Μακεδονία. Είναι ιστορική ευκαιρία, γιατί για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνι-κού κράτους µεταφέρονται στην περιφέρεια ουσιαστικές αρµοδιό-τητες και τα αντίστοιχα κονδύλια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πυρά Και έστρεψε τα πυρά του στο

βασικό του αντίπαλο Παναγιώτη Ψωμιάδη, χωρίς ωστόσο να τον κα-τονομάσει, μιλώντας για πρόσωπα

που ειρωνικά και απαξιωτικά αντιμε-τώπισαν τον ίδιο και το συνδυασμό του στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, αλλά σήμερα έχουν τρο-μοκρατηθεί από την απήχησή του στους πολίτες. «Εχοντας χάσει την ψυχραιμία τους επιδίδονται σε προ-σβλητικούς χαρακτηρισμούς και σε συστηματική διαστροφή της πραγ-ματικότητας ανεμίζοντας πολυτελή φυλλάδια», είπε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Στις εκλογές αυτές θα κριθούμε για την αποτε-λεσματικότητά μας, το πρόγραμμά μας και όχι για την ευχέρεια αξιοποί-ησης των μηχανισμών προβολής, τη συχνότητα εμφανίσεων σε κοινωνι-κές εκδηλώσεις ή την ανέξοδη αλλά εξίσου επικίνδυνη δημαγωγία που

υπόσχεται τάχα άμεση λύση στο δη-μοσιονομικό μας πρόβλημα».

Πρόκληση Ο κ. Μπόλαρης χαρακτήρι-

σε μάλιστα τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα πρόκληση στην πολιτική του διαδρομή την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια και δεσμεύτηκε ότι εφόσον εκλεγεί θα «πνεύσει και πάλι αναπτυξιακός άνεμος στην Κεντρική Μακεδονία» με την ανά-δειξη της τουριστικής της δυναμι-κής, της γεωστρατηγικής της θέ-σης, των δικτύων μεταφορών, του αρχαιολογικού και πολιτισμικού της αποθέματος, του φυσικού της πλούτου και των δυνατοτήτων της στον τομέα της καινοτομίας.

Αισιόδοξοι υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για δήµο και περιφέρεια

Aισιόδοξοι για τα αυριανά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη μάχη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και το δήμο Θεσσαλονίκης εμφα-νίστηκαν υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Μάρκο Μπόλαρη σε καφέ της οδού Αριστοτέλους.

«Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτών των εκλογών είναι το πώς θα μπούμε σε μία νέα φάση ανάπτυξης και διοικητικά πλέον το κλειδί για την ανάπτυξη είναι η περιφέρεια και ο μεγάλος δήμος. Εχει πολύ μεγάλη σημασία ποια πρόσωπα θα βρί-σκονται στην ηγεσία όλων των περιφερειών, ειδι-κότερα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης. Και προφανώς πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι σοβαροί, που πιστεύουν σε προγραμματικές θέσεις και πιστεύουν στην αξία του θεσμού του ‘’Καλλικράτη’’», τόνισε ο υπουρ-γός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, ενώ ο υφυπουρ-γός Μεταφορών, Σπύρος Βούγιας, υπογράμμισε ότι «στην περιφέρεια και στο δήμο Θεσσαλονίκης, που επί επαναλαμβανόμενες τετραετίες μένει στην

εσωστρέφεια και στην υποβάθμιση, υπάρχει δίψα για αλλαγή».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι πολίτες «θα ψηφίσουν και θα στηρίξουν τους αν-θρώπους που έχουν αξιοσύνη, γνωρίζουν τον ‘’Καλ-λικράτη’’, έχουν πρόγραμμα και μπορούν να χτίσουν τον ‘’Καλλικράτη’’, δηλαδή τη δύναμη των πολιτών της περιφέρειας».

Στη συνάντηση με τον κ. Μπόλαρη μετείχαν επίσης ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, η υφυ-πουργός Εσωτερικών, Θ. Τζάκρη, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης Χρ. Αράπογλου, Θ. Ρο-μπόπουλος, Β. Γερανίδης, Κιλκίς Γ. Φλωρίδης και Θ. Παραστατίδης, Χαλκιδικής Γ. Δριβελέγκας, Ημαθίας Αγγ. Τόλκας, Πιερίας Μ. Μίχου, Πέλλας Ηλ. Θεοδω-ρίδης, καθώς και ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσέ-νης. Το «παρών» έδωσαν επίσης πολλά στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου και των νομαρχιακών επιτρο-πών, αλλά και πλήθος υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων.

Α. Σ.

ΕΛΛΑΔΑΕ Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2 0 1 0

Ο Μ. Μπόλαρης με τους Ε. Βενιζέλο, Γ. Πασχαλίδη και Γ. Μαγκριώτη

Page 10: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΕΛΛΑΔΑ10

Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2 0 1 0Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

Τρεις δεσμεύσεις άμεσης δράσης για τη Θεσσαλονίκη ανέλαβε ο υποψήφι-ος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη χτεσινή του κεντρική προεκλογική ομιλία στη Αποθήκη Γ΄ στο Λιμάνι.

Συγκεκριµένα, τό-νισε ότι το πρώ-το πράγµα µε το οποίο θα ασχο-

ληθεί, εφόσον εκλεγεί, θα είναι να σταµατήσουν οι αλόγιστες σπατάλες. «Από την πρώτη ηµέρα της δη-µαρχίας µας θα µπει τάξη στα οικονοµικά του δήµου. Πλήρης διαφάνεια, σωστή και ιεραρχηµένη κατανοµή πόρων, σύγχρονο µηχανο-γραφηµένο λογιστικό σύ-στηµα. Τέρµα στις σπατά-λες, στις άσκοπες φιέστες. Το ευρώ του πολίτη έχει κόπο, δουλειά και στερή-σεις για να βγει και να φτά-σει στο δηµοτικό ταµείο. Αυτό το ευρώ θα το σεβα-στούµε. Θέλουµε να το επι-στρέψουµε πολλαπλάσιο στην πόλη», τόνισε.

Η δεύτερη δέσµευση του κ. Μπουτάρη ήταν ότι µέσα στους πρώτους έξι µήνες, η πόλη θα έχει καθαρίσει αισθητά µε την εφαρµογή

ενός ολοκληρωµένου προ-γράµµατος αποκοµιδής και ανακύκλωσης και η τρίτη ότι µέσα στον πρώτο χρόνο της δηµαρχίας του θα αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραµ-µα του συνδυασµού του για την κοινωνική πρόνοια και την τρίτη ηλικία, καθώς και για τη σχολική στέγη και τους βρεφονηπιακούς σταθµούς.

Αυτοκριτική Αίσθηση προκάλεσε το

πολύ προσωπικό ύφος που χρησιµοποίησε στο υπό-λοιπο της οµιλίας του και η φράση του «έκανα στη δηµόσια ζωή µου λάθη και αδίκησα ανθρώπους. Δε θέλω σε καµία περίπτωση να φιλοτεχνήσω την ψεύ-τικη εικόνα του τέλειου

υποψηφίου». Συµπλήρωσε όµως ότι όλοι οι δρόµοι που περπάτησε στη ζωή του τον οδηγούν στη Θεσ-σαλονίκη, χαρακτηρίζο-ντας πολιτικό πάθος του την αλλαγή στην πόλη.

«Ανατρέπουµε την ανα-πτυξιακή εγκατάλειψη της Θεσσαλονίκης µε άµεσες πολιτικές επιλογές, ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζου-µε τους πολίτες, όσο µπο-ρούµε από τις συνέπειες της κρίσης».

Τέλος, έκανε άνοιγµα σε όλες τις προοδευτικές δυνά-µεις της πόλης, τονίζοντας: «Είναι η πολιτική µας οικο-γένεια, οι συνοδοιπόροι µας όλοι εκείνοι που δίνουν την ίδια µάχη και θα είµαστε και µετά την 7η Νοέµβρη σύµ-µαχοι και συνοδοιπόροι».

Τρεις άµεσες δεσµεύσεις για τη Θεσσαλονίκη

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδο-νίας αλλά και για το δήμο Θεσσαλο-νίκη θα κριθούν στο δεύτερο γύρο εξέφρασε χτες κατά τη διάρκεια συ-νέντευξης Τύπου ο γραμματέας της ΝΕ Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου. Και σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες που στη-ρίζει το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε τη βεβαι-ότητά του για τη νίκη του κ. Μπου-τάρη στο δήμο, ενώ έκανε λόγο για «ντέρμπι ψήφο με ψήφο» μεταξύ του κ. Μπόλαρη και του κ. Ψωμιάδη.

Επιτέθηκε δε για μια ακόμη φορά με δριμύτητα στον κ. Ψωμι-άδη για τον οποίο είπε ότι είναι το

«μακρύ χέρι» του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και εξυπηρε-

τεί τα σχέδιά του να βάλει φρένο στην εφαρμογή της πολιτικής της

κυβέρνησης. Υποστήριξε ακόμη ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης βρίσκεται σε πανικό και κάνει λάθη «όπως ο κ. Πάγκαλος στη μάχη των εκλογών του 1998 για το δήμο Αθηναίων με τον κ. Αβραμόπουλο». Συμπληρώνοντας ότι, αν και εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ο κ. Πά-γκαλος είχε δίκιο, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης θα αποδειχτεί ότι ο κ. Ψωμιάδης είχε άδικο.

Προειδοποίηση σε δηµάρχους Μάλιστα, ο κ. Παπαστεργίου

έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους υποψήφιους δημάρχους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ότι εν όψει

της δεύτερης Κυριακής θα πρέ-πει να πάρουν θέση για τη μάχη στην περιφέρεια, σημειώνοντας ότι από τη στάση τους θα κριθεί και η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντί τους. Ερωτηθείς είπε ότι έχουν εντοπιστεί, αν και όχι σε μεγάλη έκταση, φαινόμενα άμεσης ή έμ-μεσης υποστήριξης του κ. Ψωμι-άδη από εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ. Οσοι εκφράσουν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Ψωμιάδη στο δεύτερο γύρο δεν πρόκειται να ψηφιστούν από το ΠΑΣΟΚ, τα μέλη και τους φίλους του, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

ΑΝΝΙΤΑ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πάµε για ανατροπές στο δήµο και την περιφέρεια στο β΄ γύρο

Γ. Μπουτάρης:

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

«Ο συνδυασμός μας έχει διαγράψει μια ιστορική διαδρομή, διαθέτει δημοκρατι-κό προσανατολισμό και σύγχρονη αντί-ληψη για το θεσμό της τοπικής αυτο-διοίκησης, ώστε να έχουμε ένα δήμο ορ-γανωμένο, λειτουρ-γικό, πρωτοποριακό, με καινοτόμες δρά-σεις. Υπάρχει πυξίδα στο πρόγραμμα που ζητούμε να επικυρώ-σει ο λαός του δήμου μας για να το πραγ-ματοποιήσουμε».

Αυτό τόνισε ο νυν δήµαρχος και εκ νέου υποψήφιος δήµαρχος Καλα-

µαριάς Θεοδόσης Μπακο-γλίδης στη χτεσινοβραδινή του κεντρική προεκλογική οµιλία, στην οποία παρέστη-σαν τόσο ο προκάτοχός του, Χριστόδουλος Οικονοµίδης, όσο και ο δήµαρχος Καλα-µαριάς επί πολλά χρόνια, Θρασύβουλος Λαζαρίδης. Το «παρών» στην εκδήλω-ση έδωσε και η δηµοτική σύµβουλος και µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Παυλίδου.

Στην οµιλία του ο κ. Μπακογλίδης δεσµεύτηκε για την ανάδειξη της Καλα-µαριάς ως ενός αναπτυξια-

κού πόλου στην ανατολική Θεσσαλονίκη, για τη δια-φύλαξη του φυσικού περι-βάλλοντος, την κατασκευή έργων υποδοµής και την αι-σθητική αναβάθµιση όλων των γειτονιών του δήµου. «Θα πετύχουµε τους στό-χους µας µε συστηµατική δουλειά, µε διαφάνεια και όραµα για ένα καλύτερο αύ-ριο», τόνισε.

Οι προτεραιότητες Αναφερόµενος δε στις

προτεραιότητές του, ορι-οθέτησε ως τέτοιες την παιδεία, τον πολιτισµό, τον αθλητισµό, την κοι-νωνική φροντίδα για τον πολίτη και την τόνωση της τοπικής οικονοµίας. Οπως είπε, πάγια επιλογή του είναι η παροχή υψη-λού επιπέδου υπηρεσιών µέσα από µία ανθρωπο-κεντρική πολιτική, η απο-

τελεσµατική και διαφανής διαχείριση των δηµοτικών υποθέσεων, καθώς και η βελτίωση των οικονοµι-κών δεδοµένων.

«Μέσα στα πλαίσια της µεγάλης µεταρρύθµισης του «Καλλικράτη», δηµι-ουργούµε τις κατάλληλες διοικητικές υποδοµές, για να ανταποκριθούµε µε πε-ρισσότερη ευκολία και ταχύ βηµατισµό στις σύγχρονες απαιτήσεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται ο περαιτέρω εκ-συγχρονισµός των υπηρεσι-ών και των λειτουργιών µας για µια πιο ανθρώπινη και φιλική δηµοτική αρχή προς τον πολίτη της Καλαµαριάς. Σε αυτόν το δρόµο θα πο-ρευτούµε, µε το γρηγορό-τερο δυνατό ρυθµό, και θα κερδίσουµε το µέλλον που µας δικαιώνει», υπογράµ-µισε ο κ. Μπακογλίδης.

Εχουµε πυξίδα για την ΚαλαµαριάΘεοδόσης Μπακογλίδης:

Page 11: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΕΛΛΑΔΑ 11

Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2 0 1 0Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

Παπαρήγα: επίθεση στον Παπανδρέου

Νέα σκληρή επίθε-ση κατά του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα χτες, κατά την επίσκεψή της στα ναυπηγεία της Ελευ-σίνας. Σχολιάζοντας όσα έχει πει ο κ. Παπανδρέου για τον πατριωτισμό και το συντεχνιασμό, η γ.γ. του ΚΚΕ είπε ότι «για τον κ. Παπανδρέου πατριω-τισμός είναι ο ελληνικός λαός να σκύψει το κεφάλι, να δώσει και ολόκληρο αν είναι δυνατόν το μισθό του, για να εξοφλήσουν τους Γερμανούς, τους Γάλλους τραπεζίτες και τους υπόλοιπους. Για τον πρωθυπουργό», συνέχισε, «πατριωτισμός είναι να δουλεύει κανείς με 500 ευρώ το μήνα. Πατριωτι-σμός είναι να έχει απού-λητα ο αγρότης τα προϊ-όντα και το μικρομάγαζο να έχει αναδουλειά. Οσον αφορά στις συντεχνίες», συνέχισε η γ.γ. του ΚΚΕ, «εμείς είμαστε περήφανοι που υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργατο-ϋπαλλήλων, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπα-σχολουμένων. Καμία σχέ-ση με το συντεχνιασμό. Για συντεχνίες κατηγορεί αυτούς που δε θέλουν να χάσουν τα τελευταία ίχνη των κατακτήσεων και θέλουν να έχουν δικαίω-μα να ζήσουν καλύτερα», υπογράμμισε.

Η κ. Παπαρήγα επιτέ-θηκε στην κυβέρνηση και για το μέτρο της περαίω-σης. «Εδώ και τώρα πάρτε πίσω την περαίωση», τόνισε. «Είναι ντροπή να εκμεταλλεύεστε έτσι τους ανθρώπους με τα μικρο-μάγαζα και να φτάνετε να στέλνετε περαίωση και στους μισθωτούς που δουλεύουν με τα μπλο-κάκια. Τέρμα οι ελιγμοί, εδώ και τώρα πάρτε την πίσω», επισήμανε.

Σήμερα η κ. Παπαρήγα θα βρεθεί στον Πειραιά, όπου θα επισκεφτεί το περίπτερο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην πλα-τεία Κοραή.

Ι.Τ.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Τη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό του αδελφού του Δι-ονύση από τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη εξέφρασε χτες ο Παναγιώτης Ψωμι-άδης. Μάλιστα ανέ-φερε πως «έγινε μια πατάτα» σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στη συγκρότηση του συνδυασμού του.

Μιλώντας χτες στο ραδιοφω-νικό σταθµό «Γνώµη», ο

κ. Ψωµιάδης, αφού υπο-γράµµισε ότι «ο Αντώνης Σαµαράς είναι πρόεδρος της ΝΔ και πρόεδρος δι-κός µου», τόνισε ότι «το θέµα δεν έκλεισε, ήταν ένα λάθος ολέθριο» και επιφυλάχθηκε να επα-νέλθει στο θέµα µετά τις αυριανές εκλογές. Απα-ντώντας σε άλλη ερώτη-ση, αν είναι ανεξάρτητος υποψήφιος που στηρίζει η ΝΔ ή υποψήφιος της ΝΔ, δήλωσε: «Την αυ-ριανή νίκη του συνδυα-σµού µου δεν τη χαρίζω

σε κανένα κόµµα. Ανήκει στους πολίτες η νίκη».

Τα εσωκοµµατικά Νωρίτερα, σε µια

προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και οι εσωκοµ-µατικές τριβές, ο επικε-φαλής του συνδυασµού «Δύναµη για τη Μακε-δονία» δεν έδωσε συ-νέχεια στη διαµάχη που ξεκίνησε µε τον Γιώργο Τσαµασλή, µε αφορµή τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή νοµάρχη για το θέµα των συµβα-σιούχων και του έργου της νοµαρχίας. Παρ’ όλα αυτά οι τριγµοί συνεχί-

στηκαν, καθώς ο κ. Ψω-µιάδης αναφέρθηκε στο ζήτηµα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε µε τους αντιπεριφερειάρ-χες του, κάνοντας λόγο για «πατάτα» του πρώην στενού του συνεργάτη. Τους συµβούλεψε, µά-λιστα, να παραπέµπουν στις δηλώσεις του, όταν τίθεται το θέµα. Από τη µεριά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας, µιλώντας στην ΕΡΤ-3, πήρε απο-στάσεις από τον κ. Τσα-µασλή, λέγοντας: «Αν πί-στευε πραγµατικά αυτά που είπε, για ποιο λόγο είναι ακόµη υποψήφιος

στο συνδυασµό;».

Τον κάλυψε Η επίσηµη ΝΔ Θεσ-

σαλονίκης στήριξε τον Παναγιώτη Ψωµιάδη. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Διοικούσας, ο πρόεδρος του οργάνου, Δηµήτρης Βαρτζόπουλος, σηµείωσε ότι η τοποθέ-τηση του κ. Ψωµιάδη τον κάλυψε. «Ταυτιζόµαστε απόλυτα µε αυτήν τη δή-λωση», σηµείωσε, ενώ σχολιάζοντας την άπο-ψη του κ. Ψωµιάδη ότι θα ήθελε να τον στηρίξει πιο πολύ το κόµµα, έκανε λόγο για «ενδοοικογενει-ακές συζητήσεις».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαµαράς σε συ-νέντευξή του υποστήριξε ότι ο κ. Ψωµιάδης «είναι ψυχή για την παράταξη. Και ασφαλώς η δυναµική του εκτείνεται και πέρα από τα όρια της ΝΔ. Βρί-σκεται κοντά στον απλό κόσµο, πέρα και πάνω από κόµµατα. Και αυτό πρώτος εγώ το δήλωσα κατά την επίσκεψή µου στο εκλογικό του κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Ο Πα-ναγιώτης θα σαρώσει από τον πρώτο γύρο και θα εί-ναι ο πρώτος εκλεγµένος περιφερειάρχης της κε-ντρικής Μακεδονίας».

Παναγιώτης Ψωµιάδης: Ο Σαµαράς έκανε «πατάτα» µε τον ∆ιονύση!

Με μια ομιλία που πε-ριείχε πολλά μηνύματα ολοκλήρωσε χτες την προ-εκλογική του εκστρατεία ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο υπο-ψήφιος δήμαρχος Θεσσα-λονίκης, μιλώντας το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, πήρε διακριτές απο-στάσεις από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. Σε πολιτικό επίπεδο αναφέρθηκε πολλές φορές στο ζήτημα τόσο του μνημονίου όσο και των διλημμάτων που έθεσε πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για ανεύ-θυνη και βαθιά αντιδημοκρατική στάση.

Νέα αρχή Για τη δική του στάση απέναντι στην απερχόμενη διοίκη-

ση ο κ. Γκιουλέκας σημείωσε ότι ο ίδιος κάνει μια νέα αρχή. «Για όσους με ταυτίζουν με τη σημερινή διοίκηση δηλώνω: τιμώ τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, αλλά δεν είμαι η συνέ-χεια κανενός», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο της

ομιλίας του και μιλώντας για τα οικονομικά του δήμου υποστήριξε ότι στόχος του είναι να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο. Οσον αφο-ρά την κριτική προς τον κ. Μπουτάρη, ενδεικτικές είναι και οι αναφορές που έκανε. «Προχωράμε χωρίς εμπά-θεια, ακρότητες και τεχνητές πολώσεις. Δεν αλλάζουμε πο-

λιτικές θέσεις, όπως κάποιοι στο παρελθόν πηγαινοέρχονταν από την Αριστερά μέχρι το νεοφιλελευθερισμό», επισήμανε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Δεν είμαστε από εκείνους που θέλουν να αλλάζουν τα ονόματα στην πόλη».

Η συγκέντρωση Στην πρώτη σειρά των επισήμων κάθονταν ο υποψή-

φιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης και οι βουλευτές Σ. Καλαφάτης, Γ. Ιωαννίδης, Ε. Ράπτη και Θ. Καράογλου.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Κ. Γκιουλέκας: ∆εν είµαι η συνέχεια κανενός

Μ. Στεργίου: Αµισθοι δήµαρχος και αντιδήµαρχοι

Εξοικονόμηση δημοτικών πόρων με τη διάθεση όλων των μισθών του δημάρχου και των αντιδημάρχων σε ιδρύματα της πόλης και σε πολίτες που έχουν ανάγκη, προανήγγειλε χτες ο Μάκης Στεργίου. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΛΑΟΣ, μιλώντας στην τελική προεκλογική του συγκέ-ντρωση που έγινε χτες το βράδυ στο Ολυμπιακό Μουσείο, παρουσίασε τις θέσεις του συνδυασμού του για όλα τα θέματα της πόλης, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα οικονομικά του δήμου.

Σύμφωνα με αυτά που είπε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Εξουσία πολιτών», θα διοικήσει και θα διαχειριστεί με τους πολίτες της Θεσσα-λονίκης τα οικονομικά του δήμου «με Επιτροπές Πολιτών στις οποίες θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά ο κάθε πολίτης». Για την εξοικονόμηση πόρων ο κ. Στεργίου πρό-τεινε όλοι οι αιρετοί (ο δήμαρχος και οι αντιδή-μαρχοι) να είναι άμισθοι και τα χρήματά τους να διατίθενται σε ιδρύματα της πόλης και σε συμπο-λίτες μας που έχουν ανά-γκη, ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη τετραετία δε θα πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση για την ανάπλαση της Νέας Πα-ραλίας και των συναφών χώρων.

«Από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, θα απαλλαγούν από τα δη-μοτικά τέλη οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα μειωθούν κατά 50% τα δημοτικά τέλη για όλους τους υπόλοιπους Θεσσα-λονικείς. Θα καταβάλλου-με προσπάθειες, προκει-μένου να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σημαντικά τα χρήματα που εισπράτ-τονται υπέρ τρίτων, όπως της ΕΡΤ μέσω των λογαρι-ασμών της ΔΕΗ», σημείω-σε ο κ. Στεργίου.

Ν.Ο.

Page 12: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΕΛΛΑΔΑ12

Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2 0 1 0Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010

«Μας ρωτούν: ‘’Καλείτε τη νεολαία σε εξέγερση;’’. Τους απαντάμε: ‘’Ναι’’». Με τη φράση αυτή επισφράγισε χτες ο Αλέκος Αλαβάνος την προεκλογική εκστρατεία του συνδυασμού του για την περιφέρεια Αττικής, μιλώντας χτες το βράδυ αποκλειστικά για τους νέους, στην τελική του ομιλία, στο καμένο από βανδαλισμούς κεντρικό εκλο-γικό κέντρο του συνδυασμού του. Μια ομιλία σε ιδιαίτερα επιθετικούς (μέχρι... παρεξη-γήσεως) τόνους.

«Να γλείφεις την εξουσία είναι πιο χρήσιμο από το να τη δαγκώνεις; Ε, εμείς λέμε ‘’δα-γκώστε τους’’. Τώρα, πριν σας καθίσουν στις καρέκλες», υπο-στήριξε ο κ. Αλαβάνος, που σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Εμείς δεν θέλουμε τη νεολαία κομματικό οπαδό. Θέλουμε μια νεολαία που να κρίνει, να επικρίνει, να αγανα-κτεί, να κάνει επί του πεζοδρο-μίου φύλλο φτερό όλους τους νόμους και τους παιδονόμους που τη στέλνουν στα κάτεργα της ανεργίας και της κακο-πληρωμένης ανασφάλιστης εργασίας και της στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση και την προορίζουν για τη μεγάλη δεξαμενή ψυχών μιας φτηνής εργατικής στρατιάς». Και πρόσθεσε: «Για να είμαστε σαφείς: Εμείς, στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, δεν έχουμε κανένα δισταγμό ανάμεσα στους εξεγερμένους και τους βολεμένους, να επιλέ-ξουμε τους εξεγερμένους».

Ο κ. Αλαβάνος συνέχισε στους ίδιους τόνους: «Μας ρω-τούν: ‘’Κι εσείς δηλαδή θέλετε το μπάχαλο;’’. Τους απαντάμε: ‘’Μα το μπάχαλο υπάρχει ήδη σε εκατομμύρια σπίτια. Το μέλλον είναι μαύρο. Η προπα-γάνδα του φόβου επιδιώκει τη γενική βουβαμάρα. Τι χειρότε-ρο μπάχαλο μπορεί να υπάρξει από μια τέτοια ανατριχιαστική τάξη; Και όπως ξέρετε, αυτού του είδους η δράση θα γεν-νήσει κάποια στιγμή ανάλογη αντίδραση. Κι εμείς υποσχόμα-στε να είμαστε εκεί, παρόντες, στην πρώτη γραμμή’’».

Ι.Τ.

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

«Δεν είµαστε όλοι ίδιοι. Εµείς εκπροσωπούµε το νέο, το καινούργιο, το ελπιδοφό-ρο», τονίζει στον «Α» ο Κυρι-άκος Βελόπουλος.

Ο υποψήφιος περιφερειάρ-χης Κεντρικής Μακεδονίας µε τη στήριξη του ΛΑΟΣ ασκεί κριτική στη διοίκηση Ψωµιάδη, ενώ δη-λώνει ότι ουδείς σώφρων πολίτης πιστεύει ότι σήµερα χρειάζονται εκλογές.

- Κύριε Βελόπουλε, ποιο εί-ναι το διακύβευµα των αυρι-ανών εκλογών; Το µνηµόνιο, το αντιµνηµόνιο, ο «Καλλι-κράτης» ή κάτι άλλο;

- Το διακύβευµα των εκλογών της 7ης Νοεµβρίου είναι αν οι υπο-ψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για καθαρά χέρια, καθαρές ιδέες, καθαρές λύσεις για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και σε ό,τι µας αφορά για την Κεντρι-κή Μακεδονία ειδικότερα.

Εµείς προτείνουµε µια εναλ-λακτική πρόταση περιφερειακής διακυβέρνησης. Το όνοµα «καθα-ρά χέρια, καθαρές ιδέες, καθαρές λύσεις» δεν είναι για µένα ένα ευ-χολόγιο κενό περιεχοµένου. Είναι προτροπή, παρότρυνση, υπόσχε-ση και δέσµευση.

- Και οι πρόωρες εκλογές; Σας φοβίζει το σενάριο;

- Ουδείς σώφρων πολίτης και πολιτικός πιστεύει πως σήµερα ο τόπος και η πατρίδα χρειάζο-νται εκλογές. Ακόµη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που ανακίνησε το θέµα. Το θέµα δεν είναι αν µε φοβίζει το συγκεκριµένο σενάριο των πρόωρων εκλογών. Το θέµα

είναι -ή πρέπει να είναι- αν τυχόν πρόωρες εκλογές σ’ αυτήν τη φάση εξυπηρετούν τη χώρα µας.

- Πολλή κουβέντα γίνεται και για τον περιβόητο διάλο-γο για την κεντροδεξιά πολυ-κατοικία. Θα ανοίξει µετά τις εκλογές;

- Το ζήτηµα για την Κεντροδε-ξιά είναι να βρει το βηµατισµό της προς την εξουσία. Αυτός ο βηµα-τισµός θα βρεθεί µέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, τον οποίο θα πρέπει να κάνουν µόνο οι ηγετι-κές φυσιογνωµίες του χώρου. Το γεγονός ότι κάποια τριτοκλασά-τα στελέχη βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις για το θέµα εδράζεται στην προσπάθειά τους να απο-κτήσουν λίγο φως δηµοσιότητας. Στην πολιτική πρέπει να µάθεις ότι όταν µιλάς πολύ, εκτίθεσαι. Καλύ-

τερα λοιπόν να αφήνεις αυτούς που είναι αρµόδιοι να µιλούν και να πράττουν και όχι να µιλάς εξ ονόµατος άλλων ή να προσπαθείς να αποκτήσεις λίγη δηµοσιότητα. Οπωσδήποτε, µετά τις εκλογές θα ειπωθούν πολλά πράγµατα.

- Τι θα λέγατε σε ένα νεαρό ψηφοφόρο που είναι απηυδι-σµένος από τους πολιτικούς και δε θέλει να ψηφίσει στις δηµοτικές; Γιατί να το κάνει; Και γιατί να επιλέξει το δικό σας συνδυασµό;

- Πράγµατι, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών είναι ένα από τα «επιτεύγµατα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι νέοι, απηυδισµένοι, αη-διασµένοι -και όχι άδικα- από το παρωχηµένο, ξεπερασµένο και αναχρονιστικό πολαιοκοµµατικό

σύστηµα επιλέγουν να απέχουν πιστεύοντας ότι «όλοι είναι ίδι-οι». Οµως δεν είµαστε όλοι ίδιοι. Εµείς εκπροσωπούµε το νέο, το καινούργιο, το ελπιδοφόρο.

Ολοι οι υποψήφιοί µας είναι προσωπικότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Πετυχηµένοι στο χώρο τους άνθρωποι, όλων των τάσεων και όλων των κοµµατικών αποχρώσεων, που τους ένωσε η Μακεδονία. Ας αναλογιστούν οι νέοι του τόπου µας ποιος µπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη Μα-κεδονία και ποιος την κατάντησε µια περιθωριοποιηµένη περιοχή και ας ψηφίσουν.

- Στην τελική ευθεία έχετε ανεβάσει τους τόνους απένα-ντι στον Παναγιώτη Ψωµιάδη. Τι σας ενοχλεί στον τρόπο δι-οίκησης και στο στιλ του πολι-τικού Παναγιώτη Ψωµιάδη;

- Καταρχάς, καµία προσωπική εµπάθεια δεν έχω για τον Πανα-γιώτη Ψωµιάδη. Σε ό,τι αφορά όµως τα πεπραγµένα του στο νοµό Θεσσαλονίκης και τα όσα ευαγγελίζεται ότι θα πράξει, έχω πολλές ενστάσεις, διαφωνίες και αντιρρήσεις. Δεν µπορεί από τη µια να διαρρηγνύει τα ιµάτιά του για την ελληνικότητα της Μακεδο-νίας µας και από την άλλη το κόµ-µα του να δίνει το όνοµα «Μακε-δονία» στα Σκόπια µε επιθετικούς προσδιορισµούς. Δεν γίνεται να µιλάει για διαφάνεια και για κα-ταπολέµηση της διαφθοράς, όταν το κόµµα του πλήττεται από σω-ρεία σκανδάλων. Δε γίνεται να µας µιλάει για έργα πνοής για τη Θεσσαλονίκη, όταν τόσα χρόνια στο τιµόνι της νοµαρχιακής αυτο-διοίκησης δεν κατόρθωσε τίποτα για την πόλη µας.

∆εν είµαστε όλοι ίδιοι. Εµείς εκπροσωπούµε το νέο, το καινούργιο, το ελπιδοφόρο

Να περαιώσουν με την αυριανή ψήφο τους την πολιτική του πρωθυπουργού και της τρόικας, που, όπως τόνισε, «μας οδηγεί σε αδιέξοδο», κάλεσε χτες τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια περιοδείας του στο Περιστέρι. «Μας έχουν ήδη ετοιμάσει το κοστούμι των νέων πιο σκληρών μέτρων από τη Δευτέρα», δήλωσε. «Τα 800 χιλιάδες σημει-ώματα περαίωσης που ήρθαν σχεδόν όλα σε συνταξιούχους και μικρομεσαίους επαγγελ-ματίες, σε νέους με μπλοκάκια και τους ζη-τούν 5 και 6 και 7 χιλιάρικα, είναι σημάδι του τι θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, που ζήτησε από τους

πολίτες «να στείλουν το λογαριασμό στον κ. Παπανδρέου και την τρόικα».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε για άλλη μια φορά να αναπτυχθεί μέσα από την κάλπη της Κυρια-κής «ένα μέτωπο δυνάμεων που θα αντιπαρα-τεθούν με το μνημόνιο και την πολιτική του, από τα αριστερά της Αριστεράς ώς τα αριστε-ρά της Σοσιαλδημοκρατίας». «Ολη την προη-γούμενη εβδομάδα», σημείωσε, «το Μέγαρο Μαξίμου άφησε να διαρρεύσει ότι ετοιμάζει θεσμική εκτροπή με διπλή κάλπη στις 12 του Δεκέμβρη. Τώρα τα μαζεύουν άρον άρον, για-τί διαπίστωσαν ότι τους γυρίζει μπούμερανγκ. Μπλόφα - ξεμπλόφα ένα είναι σίγουρο, ότι η

εκλογολογία επιταχύνει πολιτικές εξελίξεις, αναδιατάσσεται το μπλοκ εξουσίας των δυνά-μεων που θέλουν να στηρίξουν το μνημόνιο. Και απέναντι σ’ αυτό το μπλοκ, Παπανδρέου - Μπακογιάννη - Καρατζαφέρη, η κάλπη πρέ-πει να δώσει μήνυμα ελπίδας και αναδιάταξης από τα αριστερά», υπογράμμισε ο επικεφα-λής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε δε ενίσχυση του ψηφοδελτίου του Αλέξη Μητρόπουλου στην Αττική και των δυνάμεων που στηρίζει η ριζοσπαστική Αριστερά για να υπάρξει «ελ-πίδα και προοπτική για μια άλλη πορεία σε προοδευτική κατεύθυνση».

ΙΩΝ ΤΣΩΧΟΣ

Τσίπρας: Να περαιώσουν οι πολίτες µε την ψήφο τους την πολιτική του µνηµονίου

Ο Κυριάκος Βελόπουλος για τη μάχη της περιφέρειας

Αλαβάνος: Καλεί τη νεολαία «σε εξέγερση»

Page 13: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΕΛΛΑΔΑ 13

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α ΖΣάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Περισσότεροι από 30.000 άν-θρωποι μόνο στη Βόρεια Ελλά-δα ρίχνονται αυτήν την Κυριακή στη μάχη του σταυρού. Το «κάθε πόρτα και υποψήφιος» φαίνεται ότι βρίσκει την πλήρη εφαρμογή του στις αυριανές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αφού οι αιρετές θέσεις που δημιουργού-νται με τον «Καλλικράτη» παρα-κινούν πολλούς να δοκιμάσουν την τύχη τους για την ανάδειξή τους στα κοινά.

Ολο το προηγούµενο διάστη-µα, οι επικεφαλής των συν-δυασµών «χτένισαν» κάθε χωριό και κοινότητα του

νέου καλλικράτειου δήµου τους, προ-κειµένου να µπορέσουν να συµπλη-ρώσουν το ψηφοδέλτιό τους. Αυτό το... κυνήγι του υποψηφίου µετατρέ-πεται τώρα σε... κυνήγι του σταυρού για χιλιάδες πολίτες, µε αποτέλεσµα σε πολλές περιπτώσεις η αναλογία ψηφοφόρων και υποψηφίων να είναι πολύ µικρή. Για παράδειγµα, σε χωριό των Σερρών ένας στους 30 κατοίκους είναι υποψήφιος, ενώ µόνο στους δή-µους του νοµού Σερρών, µε περίπου 200.000 πληθυσµό, οι υποψήφιοι φτά-νουν τους 2.698!

Στους τέσσερις δήµους του νοµού Πέλλας 1.850 υποψήφιοι κατεβαίνουν στη µάχη του σταυρού, ενώ στο Κιλκίς οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 1.285. Οι κάτοικοι του νοµού Καβάλας πρέπει να επιλέξουν µεταξύ 1.702 υποψηφίων, ενώ ακόµη και σε πιο µικρούς δήµους, όπως για παράδειγµα σε αυτόν του Λα-γκαδά στη Θεσσαλονίκη, οι υποψήφι-οι φτάνουν τους 828.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, οι υποψήφιοι για αυ-τήν της Κεντρικής Μακεδονίας ανέρ-χονται σε 471, στην Ανατολική Μακε-δονία 444 υποψήφιοι µάχονται για 57 θέσεις και στη Δυτική Μακεδονία 440 υποψήφιοι για ανάλογες θέσεις.

Οι θέσεις Σε αυτές τις εκλογές, η κάλπη θα

αναδείξει περιφερειάρχες, αντιπε-ριφερειάρχες, περιφερειακούς συµ-βούλους, δηµάρχους, δηµοτικούς συµβούλους, συµβούλους δηµοτικής κοινότητας και συµβούλους τοπικής κοινότητας!

Κι αν στις νέες αιρετές περιφέρει-ες τα πράγµατα είναι πιο απλά, στους καλλικράτειους δήµους η συµµετοχική δηµοκρατία βρίσκει το πλήρες νόηµά της, αφού οι θέσεις που δηµιουργού-νται προκαλούν µίνι πονοκέφαλο: δή-

Κάθε πόρτα και... υποψήφιος!Περισσότερα από 30.000 άτοµα στη µάχη του σταυρού µόνο στη Βόρεια Ελλάδα!

Συνολικά 1.097 Ευρωπαίοι πολίτες και ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών ψηφίζουν στις αυριανές εκλογές στο νομό Θεσσαλο-νίκης. Οι 454 είναι Ευρωπαίοι πολίτες και οι 643 ομογενείς και υπήκοοι τρίτων χωρών. Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές, αφού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο για τις δημοτικές αρχές.

Βάσει των στοιχείων της νομαρχίας Θεσ-σαλονίκης, οι Ευρωπαίοι πολίτες ανά νέο δήμο είναι: Αμπελοκήπων - Μενεμένης : 1 γυναίκα. Βόλβης: 78 (18 άντρες, 60 γυναίκες). Δέλτα : 3 γυναίκες. Θερμαϊκού: 38 (15 άντρες, 23 γυναίκες). Θέρμης: 70 (26 άντρες, 44 γυναίκες). Θεσσαλονίκης: 95 (51 άντρες, 44 γυναί-κες). Καλαμαριάς: 25 (12 άντρες, 13 γυναίκες). Κορδελιού - Ευόσμου: 13 (4 άντρες, 9 γυ-ναίκες). Λαγκαδά: 12 (2 άντρες, 10 γυναίκες). Νεάπολης - Συκεών: 20 (6 άντρες, 14 γυ-ναίκες). Παύλου Μελά: 10 (3 άντρες, 7 γυναίκες). Πυλαίας - Χορτιάτη: 33 (9 άντρες, 24 γυναί-κες). Χαλκηδόνας: 5 (3 άντρες, 2 γυναίκες). Ωραιοκάστρου: 51 (23 άντρες, 28 γυναί-κες).

Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι Ευ-ρωπαίοι πολίτες είναι: Αυστρία (4), Βέλγιο (6), Βουλγαρία (114), Γαλλία (18), Γερμανία (70), Δανία (2), Ιρλανδία (2), Ισπανία (7), Ιταλία (24), Κύπρος (91), Λετονία (1), Μ. Βρετανία (46), Ολ-λανδία (13), Ουγγαρία (12), Πολωνία (4), Πορ-τογαλία (1), Ρουμανία (11), Σλοβακία (7), Σουη-δία (12), Τσεχία (6) και Φινλανδία (3).

Οι 643 ομογενείς και υπήκοοι τρίτων χω-ρών κατανέμονται ανά εκλογική περιφέρεια ως εξής: στην Α’ Θεσσαλονίκης 450 (282 άντρες, 168 γυναίκες) και στη Β’ 193 (121 άντρες, 72 γυναίκες). Ανά δήμο κατανέμονται ως εξής: Αμπελοκήπων - Μενεμένης: 22 (8 άντρες, 14 γυναίκες). Βόλβης: 48 (27 άντρες, 21 γυναίκες). Δέλτα: 9 (4 άντρες, 5 γυναίκες). Θερμαϊκού: 33 (20 άνδρες, 13 γυναίκες). Θέρμης: 25 (16 άντρες, 9 γυναίκες). Θεσσαλονίκης: 139 (86 άντρες, 53 γυναίκες). Καλαμαριάς: 6 (5 άντρες, 1 γυναίκα). Κορδελιού - Ευόσμου: 44 (28 άντρες, 16 γυ-ναίκες). Λαγκαδά: 30 (21 άντρες, 9 γυναίκες). Νεάπολης - Συκεών: 203 (132 άντρες, 71 γυ-ναίκες). Παύλου Μελά: 36 (23 άντρες, 13 γυναίκες). Πυλαίας - Χορτιάτη: 28 (17 άντρες, 11 γυναί-κες). Χαλκηδόνας: 12 (9 άντρες, 3 γυναίκες). Ωραιοκάστρου: 8 (7 άνδρες, 1 γυναίκα).

1.097 αλλοδαποί ψηφίζουν στη Θεσσαλονίκη

µαρχος, δηµοτικό συµβούλιο, συµβού-λιο δηµοτικής κοινότητας, συµβούλιο τοπικής κοινότητας, όπου υπάρχει.

Ετσι, το ψηφοδέλτιο για τους δή-µους θα είναι ογκώδες, αφού θα αποτελείται από το όνοµα του υποψή-φιου δηµάρχου, τα ονόµατα των υπο-ψήφιων δηµοτικών συµβούλων της εκλογικής περιφέρειας του δηµότη, τα ονόµατα όλων των υποψήφιων δη-µοτικών συµβούλων απ’ όλες τις εκλο-γικές περιφέρειες του νέου δήµου και τέλος τους υποψήφιους συµβούλους για δηµοτική ή τοπική κοινότητα.

Μπέρδεµα; «Σιγά σιγά, θα το συνη-θίσουµε. Αλλωστε, λίγο πολύ, όλοι οι Ελληνες, πριν κρυφτούν πίσω από το παραβάν, απευθύνονται πάντα στην εφορευτική επιτροπή και ρωτούν πό-σους σταυρούς θα βάλουν. Το ίδιο θα γίνει και τώρα», λέει στον «Α» το µέλος του επιστηµονικού συµβουλί-ου του «Καλλικράτη», λέκτορας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, Χαράλαµπος Κουταλάκης.

Αγώνας δρόµου Κι αν όλη αυτή η προετοιµασία

απαιτήθηκε για µία και µόνο µέρα, την Κυριακή των εκλογών, τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου, όταν οι νέοι δήµοι θα πρέπει να λειτουργήσουν στην πράξη; «Ο “Καλλικράτης” δεν είναι απλώς ένας νόµος. Υπάρχει από πίσω ένα ολόκληρο πρόγραµµα υλο-ποίησης αυτού του νόµου και µια οµά-δα που δουλεύει νυχθηµερόν εδώ και πολλούς µήνες, τουλάχιστον από το Μάιο. Αυτό που µας ενδιαφέρει είναι στις 2 Ιανουαρίου ο πολίτης να µπορεί να πάρει από το δήµο του το πιστοποι-ητικό που θέλει, χωρίς κανένα απο-λύτως πρόβληµα. Και πιστεύουµε ότι αυτό θα επιτευχθεί», τονίζει ο κ. Κου-ταλάκης, ελπίζοντας ότι θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες που επιµένουν ότι ο πολίτης θα είναι το µεγάλο θύµα της νέας «καλλικράτειας» πραγµατικότη-τας.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, αυτό το πρό-γραµµα υλοποίησης καλύπτει όλες τις πτυχές λειτουργίας των νέων δήµων. «Βρίσκεται σε εξέλιξη, για παράδειγ-µα, η συνένωση των πληροφοριακών συστηµάτων των νέων δήµων, που εκτιµάται ότι θα είναι έτοιµη στο τέ-λος του χρόνου. Επίσης, έχει ήδη γίνει η καταγραφή του προσωπικού, αλλά και των κτιρίων και της υλικοτεχνικής υποδοµής των οργανισµών της τοπι-κής αυτοδιοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις 99 υπουργικές αποφάσεις αλλά και τα προεδρικά διατάγµατα που θα πρέπει να εκδοθούν, θα είναι και αυτά έτοι-µα στο τέλος του χρόνου, γιατί ήδη τα προεδρικά διατάγµατα έχουν πάρει το δρόµο τους για το Συµβούλιο της Επι-κρατείας», προσθέτει.

Ο «Καλλικράτης» αλλάζει τον χάρτη

της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας

Page 14: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΕΛΛΑΔΑ14

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α ΖΣάββατο

6 Νοεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Αντιμέτωποι με ομάδες λαθρομετα-ναστών που διέσχιζαν τρέχοντας το χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκι-κών συνόρων με σκοπό να... παραδο-θούν στις αρχές βρέθηκαν προχτές το βράδυ Γάλλοι, Σουηδοί, Αυστριακοί και Βoύλγαροι συνοριοφύλακες της FRONTEX.

«Είναι απίστευτο αυτό που συµ-βαίνει. Στις χώρες µας τους κυνηγάµε, αλλά εδώ επιδι-ώκουν τη σύλληψη. Πρώτη

φορά είδα λαθροµετανάστη να έρχεται τρέ-χοντας καταπάνω µου και να περιµένει να τον συλλάβω. Η κατάσταση είναι πραγµατι-κά πολύ δύσκολη στον Εβρο».

Με αυτά τα λόγια ένας από τους συνο-ριοφύλακες της FRONTEX περιγράφει τις εντυπώσεις του -στην αγγλική γλώσσα- στον Ελληνα συνάδελφό του, µε τον οποίο βρίσκο-νται στην ίδια οµάδα. Λίγο νωρίτερα είχαν εντοπίσει και συλλάβει µε τη βοήθεια και ει-δικά εκπαιδευµένου σκύλου άλλη µία οµάδα λαθροµεταναστών, που πέρασε σε ελληνικό έδαφος. Στην ίδια περιοχή βρέθηκε χτες το πρωί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, µαζί µε την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλ-µστροµ, το Γάλλο υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν και τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Ιλκα Λαΐτινεν, οι οποίοι παρα-κολούθησαν την ανάπτυξη των οµάδων τα-χείας αντίδρασης (RABIT) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων.

Οµάδες και τοµείς Οι συνοριοφύλακες της FRONTEX

έχουν ήδη χωριστεί σε οµάδες και πε-ριπολούν κυρίως στο χερσαίο τµήµα, ενώ κάποια κλιµάκια έχουν αναπτυ-χθεί και κατά µήκος του ποταµού. Ηδη από χτες χωρίστηκαν οι τοµείς

στους οποίους θα κινείται η κάθε οµάδα, ενώ παράλληλα µε τα τζιπάκια θα βγαίνουν και πεζές περιπολίες µε ειδικά εκπαιδευµένους σκύλους. Σε κάθε βάρδια στο χερ-σαίο κοµ- µάτι των συνόρων θα περιπο- λούν περίπου 20 άτο-µ α , ωστόσο ο αριθµός

αυτός πιθανό-τατα θα αυ-

ξάνεται τις βραδι-

νές ώρες κατά τις οποίες παρατηρείται µεγα-λύτερη κινητικότητα λαθροµεταναστών.

«Πρώτη φορά έχουµε τέτοια αστυνόµευ-ση στα σύνο- ρα. Καλύπτονται όλες οι περιοχές, όλα τα «µονοπάτια»

που ακολουθούν τα κυκλώµατα, ενώ ακό-µη και σε ιδιαίτερα δύ-σβατα σηµεία έχουν

τοποθετηθεί αισθητή-ρες», αναφέρει χαρακτηρι-

στικά συνοριοφύλακας. Ο ίδι-ος τονίζει ότι οι συνάδελφοί του της FRONTEX έχουν σοκαριστεί από τον αριθµό των αλλοδαπών που εισέρχονται καθηµερινά,

αλλά και από το γεγονός ότι

συνειδητοποιούν σιγά σιγά πως η γειτονική Τουρκία δεν έχει πραγµατικά πρόθεση να ελέγξει το φαινόµενο της παράνοµης µετα-νάστευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δεκαήµερο παρατηρήθηκε µείωση έως και 25% στη διέλευση παράνοµων µεταναστών, καθώς σηµειώθηκαν 2.100 συλλήψεις, ενώ το προηγούµενο δεκαήµερο είχαν εντοπι-στεί 2.700 λαθροµετανάστες.

Επισκέψεις... επισήµων Τις οµάδες που περιπολούσαν χτες στο

χερσαίο τµήµα των συνόρων στον Εβρο, στο ύψος της Ν. Βύσσας, επισκέφτηκε ο κ. Παπουτσής, ο οποίος συνοµίλησε µε Ελλη-νες και ξένους συνοριοφύλακες. «Εχουµε την ελπίδα ότι η αποστολή θα εκπληρώσει το έργο της. Διαθέτουµε ικανούς και έµπειρους άνδρες και εξαιρετικό τεχνολογικό εξοπλι-σµό. Βεβαίως, ο έλεγχος των συνόρων, όσο εντατικός κι εάν είναι, αποτελεί µόνο ένα µέρος του προβλήµατος, που έχει πολλές διαστάσεις και απαιτεί γενικότερες λύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, Ιλκα Λαΐτινεν. Ο ίδιος µάλιστα αναφέρθηκε και στο χρονοδι-άγραµµα της αποστολής, τονίζοντας ότι θα έχει λήξει µέχρι το τέλος του χρόνου.

Στη συνέχεια µετέβησαν στο Κέντρο Υποδοχής Λαθροµεταναστών στο Φυλάκιο, όπου ξεναγήθηκαν στο χώρο και είδαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται οι λαθροµετανάστες. «Το προηγούµενο διάστη-µα είχαµε αλλοδαπούς ακόµη και στην αυλή. Ηταν τόσο πολλοί που δεν ξέραµε πού να τους βολέψουµε. Ωστόσο, λόγω της επίσκεψης του υπουργού, αλλά και της επιτρόπου της ΕΕ, τις προηγούµενες µέρες αφέθηκαν ελεύθε-ροι πολύ περισσότεροι µετανάστες και έτσι η κατάσταση ήταν καλύτερη. Δυστυχώς όµως έτσι δεν αντιλαµβάνονται το πρόβληµα, γιατί βλέπουν µια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην πραγµατικότητα», αναφέρει συνοριοφύλακας που υπηρετεί στον Εβρο.

Στα µονοπάτια των λαθροµεταναστώνΣε πλήρη ανάπτυξη Ελληνες, Γάλλοι, Σουηδοί, Αυστριακοί και Βούλγαροι συνοριοφύλακες της FRONTEX στον Εβρο

Ακριβά θα πληρώσουν την.... ψήφο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές οι ετεροδημότες που θα μετακινηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους με αυτοκίνητο, ενώ το κόστος θα είναι διπλάσιο εφόσον στο δήμο ή την περιφέρειά τους χρεια-στεί η επαναληπτική εκλογή της δεύτερης Κυριακής.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει φτάσει σε πα-νελλαδικό επίπεδο στα 1,515 ευρώ ανά λίτρο, καθώς με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το ΦΠΑ από πέρσι, η τιμή της και συνεπώς το κόστος των με-τακινήσεων έχει ανέβει κατά 50%.

«Τυχεροί» είναι οι ψηφοφόροι της Βόρειας Ελλάδας, καθώς στους περισσότερους νομούς της Μακεδονίας η τιμή πώλη-σης της αμόλυβδης είναι χαμηλότερη του πανελλαδικού μέ-σου όρου, σε αντίθεση με τους 23 νομούς της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, όπου η βενζίνη πωλείται ακόμη υψηλότερα, φθάνοντας κοντά στα 1,7 ευρώ/λίτρο.

Για μια απόσταση 250 χλμ. ο οδηγός θα πρέπει να πληρώ-σει για το ταξίδι μετ’ επιστροφής συνολικά 60 ευρώ, ενώ το κόστος ανεβαίνει σημαντικά αν διασχίσει την ΠΑΘΕ όπου θα πρέπει να πληρώσει και τα διόδια. Παράλληλα στα περισσότε-ρα πρατήρια των εθνικών οδών, η αμόλυβδη πωλείται από 1,5 έως 1,66 ευρώ ανά λίτρο.

Μέχρι 1,55 ευρώ/λίτρο στη ΘεσσαλονίκηΣύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Περιφε-

ρειακής Ανάπτυξης, η φθηνότερη αμόλυβδη πωλείται στο νομό Θεσσαλονίκης με μέση τιμή στα 1,473 ευρώ, ενώ οι τιμές στα πρατήρια του νομού ποικίλλουν από 1,42 έως 1,55 ευρώ/λίτρο. Ακολουθεί η Δράμα με μέση τιμή 1,477, η Αθή-να με 1,478, η Ημαθία με 1,479, ενώ κάτω από το 1,5 ευρώ βρίσκονται ακόμη και οι νομοί Αττικής, Πέλλας, Ξάνθης, Πι-ερίας, Κιλκίς, Μαγνησίας και Σερρών. Οι ακριβότεροι νομοί

είναι η Κεφαλλονιά, όλοι οι νομοί της Κρήτης, οι Κυκλάδες, η Σάμος και η Χίος.

Οι οδηγοί έχουν καθιερώσει το «σαφάρι» για την αναζήτη-ση των φθηνότερων πρατηρίων, όμως αποφεύγουν να φου-λάρουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους, αφού κάτι τέ-τοιο σημαίνει πλέον ότι πρέπει να πληρώσουν ακόμη και πάνω από 70 ευρώ.

«Η κίνηση το τελευταίο διήμερο είναι μειωμένη και δε βλέ-πω να γίνονται ιδιαίτερες μετακινήσεις. Η τιμή της αμόλυβδης διατηρείται ακόμη κάτω από τα 1,47 ευρώ στα περισσότερα πρατήρια της Θεσσαλονίκης, όμως βλέποντας τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανησυχούμε ότι σύντομα θα έχουμε αυξήσεις και στις λιανικές τιμές των υγρών καυσί-μων στη χώρα μας», τόνισε ο Ανδρέας Χαλδέζος, γ.γ. της Ενω-σης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Στο δρόµο για την... κάλπη, µε τη βενζίνη στα ύψη

Ελληνες συνοριο-φύλακες ελέγχουν το χερσαίο τμήμα

των συνόρων στον Εβρο, στο ύψος

της Ν. Βύσσας

Αυστριακός συνοριοφύ-λακας της FRONTEX που περιπολεί σε περιοχή του ποταμού Εβρου

Page 15: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΕΛΛΑΔΑ 15

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α ΖΣάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙ∆ΗΣ

Σε δυσθεώρητα επίπεδα, παρά την οικονομική κρί-ση και τη χαμηλή ζήτηση ακινήτων, εξακολουθούν να παραμένουν οι τιμές των κατοικιών -κυρίως των καινούργιων αλλά και των μεταχειρισμένων- στην Πα-λιά και τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συµ-βάσεων Θεσσαλονίκης,

ο µέσος όρος των τιµών πώλη-σης των νεόδµητων βρίσκεται στα 11.000 ευρώ ανά τετραγω-νικό µέτρο (14.000 ευρώ/τ.µ. η ανώτατη αξία), ενώ στα µεταχει-ρισµένα σπίτια ο µέσος όρος των τιµών φτάνει στα 4.500 ευρώ/τ.µ. (6.000 ευρώ/τ.µ. η ανώτατη αξία).

Πρέπει να σηµειωθεί ότι η διαφορά είναι πολύ µεγάλη σε σύγκριση µε τη δεύτερη ακριβό-τερη περιοχή του πολεοδοµικού συγκροτήµατος της Θεσσαλονί-κης, το υπόλοιπο κέντρο, όπου ο µέσος όρος τιµών των καινούργι-ων διαµερισµάτων βρίσκεται στα 4.500 ευρώ/τ.µ. και η ανώτατη τιµή φτάνει στα 7.000 ευρώ/τ.µ. Είναι αξιοσηµείωτο, επίσης, ότι στην Παλιά και τη Νέα Παραλία καµία νεόδµητη κατοικία δεν κο-στίζει λιγότερα από 9.000 ευρώ/τ.µ. και στο υπόλοιπο κέντρο φτηνότερα από 3.000 ευρώ/τ.µ.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από το Σύλλογο Μεσιτών της πό-

λης, ενώ στην έρευνα πήραν µέ-ρος 80 µεσιτικά γραφεία.

Ακριβά καινούργια σπίτια στην Ανω Πόλη

Εκτός από τις παραδοσιακά ακριβές περιοχές της Θεσσαλο-νίκης, το Καραµπουρνάκι και την Αρετσού, όπου ο µέσος όρος των τιµών των νεόδµητων βρίσκεται στα 3.300 ευρώ/τ.µ. και η ανώ-τατη φτάνει στα 4.000 ευρώ/τ.µ., και το Πανόραµα, µε µέσο όρο τιµών στα 2.500 ευρώ/τ.µ. και ανώτατη στα 3.900 ευρώ/τ.µ.,

ακριβές καινούργιες κατοικίες υπάρχουν και στην Ανω Πόλη. Μπορεί στην εν λόγω περιοχή ο µέσος όρος των αξιών των νεόδ-µητων να βρίσκεται στα 1.950 ευρώ/τ.µ., ωστόσο, υπάρχουν σπίτια -αυτά που έχουν θέα και βρίσκονται σε σηµεία µε εύκολη πρόσβαση- που κοστίζουν ακό-µη και 3.400 ευρώ/τ.µ. Επίσης, αρκετά υψηλοί µέσοι όροι τιµών εντοπίζονται στην Ανω και Κάτω Τούµπα και στην Τριανδρία (2.550 ευρώ/τ.µ.), στην υπόλοι-πη περιοχή της Καλαµαριάς, τη

Νέα Κρήνη, τον Αγιο Ιωάννη και τη Χαριλάου (2.400 ευρώ/τ.µ.).

Παράλληλα, οι χαµηλότεροι µέσοι όροι τιµών νεόδµητων κα-τοικιών εντοπίζονται στη δυτική πλευρά του κέντρου της Θεσσα-λονίκης, στο Κορδελιό και τη Με-νεµένη (1.400 ευρώ/τ.µ.) και ακο-λουθούν ο Εύοσµος, η Ηλιούπολη και η Ευκαρπία (1.450 ευρώ/τ.µ.).

Μεταχειρισµένα Σε ό,τι αφορά τις µεταχει-

ρισµένες κατοικίες, µετά την Παλιά και τη Νέα Παραλία της

Θεσσαλονίκης οι υψηλότεροι µέ-σοι όροι τιµών εντοπίζονται στο Πανόραµα (2.300 ευρώ/τ.µ.) και ακολουθούν το Καραµπουρνάκι και η Αρετσού (2.200 ευρώ/τ.µ.). Το υπόλοιπο κέντρο της Θεσσα-λονίκης έχει µεν αρκετά υψηλή ανώτατη τιµή (3.000 ευρώ/τ.µ. µαζί µε το Πανόραµα), ωστό-σο, ο µέσος όρος βρίσκεται στα 2.000 ευρώ/τ.µ. Οι χαµηλότεροι µέσοι όροι στις µεταχειρισµένες κατοικίες εντοπίζονται στο Κορ-δελιό και τη Μενεµένη (1.000 ευρώ/τ.µ.)

Η κρίση δεν πήγε στην ΠαραλίαΟ χάρτης των τιµών των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε 45χρονος δικηγόρος, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ο δικηγόρος συνελήφθη έπει-τα από έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι χτες έκαναν έφοδο στο επαγγελματικό του γρα-φείο, καθώς και στο σπίτι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να ερευνούν την υπόθεση εδώ και περίπου τρεις μήνες. Οπως διαπίστωσαν μέσω ειδικών προγραμμάτων ανταλ-λαγής ηλεκτρονικών αρχείων, διακινείται «σκληρό» πορνό με πρωταγωνιστές ανήλικα αγόρια και κορίτσια. Οι αστυ-νομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τα ψηφιακά ίχνη και σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές κίνησαν τις απαραί-τητες διαδικασίες για την άρση του ηλεκτρονικού απορ-

ρήτου, μέσω της οποίας οδηγήθηκαν στην ταυτότητα του 45χρονου δικηγόρου.

Χτες οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονι-κού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης πραγμα-τοποίησαν έφοδο στο γραφείο του δικηγόρου, το οποίο βρίσκεται κοντά στα «Λουλουδάδικα». Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, καθώς και δύο «σκληροί» δίσκοι, ενώ έλεγ-χος έγινε και στο σπίτι του 45χρονου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το πορνογραφικό υλι-κό που διακινούνταν ήταν ιδιαίτερα αποκρουστικό, καθώς εμφανίζονται να συμμετέχουν σε ερωτικές σκηνές ακόμη και παιδιά ηλικίας πέντε ετών! Σε βάρος του δικηγόρου σχηματίστηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στον εισαγ-γελέα.

Η επιχείρηση «Βαριοπούλα» Τον περασμένο μήνα οι ελληνικές αστυνομικές αρ-

χές, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Sledgehammer» («Βαριοπούλα»), σχημάτισαν δικογραφία για διακίνηση ή κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας σε βάρος δεκάδων ατόμων, ενώ πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπί-τια υπόπτων, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας έχουν ήδη σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος 177 ατόμων, ενώ έχουν συλληφθεί 18 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά τη διάρ-κεια της οποίας διαπιστώθηκε η εμπλοκή χρηστών του Ιντερ-νετ από 170 χώρες σε 144.285 ηλεκτρονικά ίχνη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Συνελήφθη δικηγόρος για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ Τιμές σε ευρώ/τ.μ. Κατώτατη Ανώτατη Μ.Ο.

1. Κέντρο πόλης 1.000 3.000 2.000 2. Κέντρο πάνω από Εγνατία 700 2.000 1.500

3. Κέντρο δυτικά 700 1.400 1.150 4. Κέντρο ανατολικά 700 2.300 1.450

5. Παλιά & Νέα Παραλία 2.800 6.000 4.500 6. Ανω Πόλη 700 2.100 1.400

7. Καλαμαριά, Ν. Κρήνη, Αγ. Γιάννης 1.200 2.000 1.650 8. Κηφισιά, Βότση 1.200 2.000 1.500

9. Καραμπουρνάκι, Αρετσού 1.800 2.500 2.200 10. Χαριλάου 1.000 1.900 1.450

11. Ανω & Κάτω Τούμπα, Τριανδρία 1.000 1.800 1.600 12. Συκιές 700 1.700 1.200

13. Νεάπολη 700 1.700 1.200 14. Σταυρούπολη 700 1.500 1.050

15. Αμπελόκηποι - Επτάλοφος 650 1.500 1.200 16. Εύοσμος - Ηλιούπολη 650 1.500 1.150 17. Κορδελιό - Μενεμένη 650 1.200 1.000

18. Πεύκα (Ρετζίκι) 1.000 1.800 1.600 19. Ωραιόκαστρο 1.400 1.800 1.500

20. Πανόραμα 1.500 3.000 2.300

21. Θέρμη

ΝΕΟΔΜΗΤΑ Τιμές σε ευρώ/τ.μ. Κατώτατη Ανώτατη Μ.Ο.

1. Κέντρο πόλης 3.000 7.000 4.500 2. Κέντρο πάνω από Εγνατία 1.800 2.200 2.000

3. Κέντρο δυτικά 1.080 1.700 1.400 4. Κέντρο ανατολικά 2.100 2.500 2.250

5. Παλιά & Νέα Παραλία 9.000 14.000 11.000 6. Ανω Πόλη 1.400 3.400 1.950

7. Καλαμαριά, Ν. Κρήνη, Αγ. Γιάννης 2.200 2.800 2.400 8. Κηφισιά, Βότση 2.200 2.700 2.300

9. Καραμπουρνάκι, Αρετσού 2.700 4.000 3.300 10. Χαριλάου 2.100 2.600 2.400

11. Πυλαία 1.700 2.400 2.150 12. Ανω & Κάτω Τούμπα, Τριανδρία 2.200 3.000 2.550

13. Συκιές 1.500 3.000 1.950 14. Νεάπολη 1.700 2.200 1.850

15. Σταυρούπολη 1.400 1.900 1.650 16. Αμπελόκηποι - Επτάλοφος 1.500 1.800 1.650

17. Εύοσμος - Ηλιούπολη 1.000 1.800 1.450 18. Κορδελιό - Μενεμένη 1.000 1.500 1.400

19. Πεύκα (Ρετζίκι) 1.200 2.200 1.700 20. Ωραιόκαστρο 1.600 2.300 2.000

21. Πανόραμα 2.200 3.900 2.500 22. Θέρμη 1.700 2.300 2.000

23. Ευκαρπία 1.100 1.600 1.450

Page 16: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Σε 78 περιπτώσεις επενέβησαν, μέσα σε μό-λις 20 μέρες, οι σεκιουριτάδες του ΟΑΣΘ, οι οποίοι επιστρατεύτηκαν προκειμένου να προστατευθούν οι επιβάτες, οι οδηγοί και τα λεωφορεία, αλλά και σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το αίσθημα ασφάλειας του επι-βατικού κοινού.

Αν και η συνεργασία του ΟΑΣΘ µε εται-ρία σεκιούριτι έγινε, κατά κύριο λόγο, για να αντιµετωπιστούν οι πορτοφο-λάδες, που το τελευταίο χρονικό δι-

άστηµα έγιναν µάστιγα για τον Οργανισµό και τους επιβάτες τους, εντούτοις η καταγραφή των συµβάντων δείχνει ότι υπάρχουν και άλλα προ-βλήµατα.

Στην πρώτη του αποτίµηση ο ΟΑΣΘ, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Οργανισµού, Χρήστος Στεφανίδης, νιώθει δικαιωµένος για τη σύµβα-ση µε την εταιρία σεκιούριτι. Ταυτόχρονα, ο κ. Στεφανίδης προαναγγέλλει ότι θα συντάξει έγ-γραφο προς τη Γενική Αστυνοµική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειµένου να είναι πλήρως ενηµερωµένη για τα προβλήµατα που παρου-σιάζονται σήµερα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Εξάλλου, ο κ. Στεφανίδης υπογραµµίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις που κλήθηκε, είτε από τους σεκιουριτάδες είτε από υπαλλήλους του ΟΑΣΘ, η Ελληνική Αστυνοµία έσπευσε άµεσα και παρενέ-βη δίνοντας λύσεις.

Τα περιστατικά Οι άντρες ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας

παρενέβησαν σε περιστατικά 12 κατηγορι-ών. Ετσι, σε έξι περιπτώσεις κράτησαν πορτο-φολάδες µέχρι να αφιχθεί η Αστυνοµία, οκτώ φορές απέτρεψαν κλοπές µέσω διακριτικής

παρακολούθησης, 19 φορές διαχειρίστηκαν συµβάντα µε έκνοµη συµπεριφορά ατόµων, 13 φορές αντιµετώπισαν χρήστες ναρκωτικών, επτά φορές παρενέβησαν σε επεισόδια µεταξύ επιβατών, µία φορά συνόδευσαν λεωφορείο το οποίο απειλήθηκε από οµάδα ατόµων, δύο φο-ρές αντιµετώπισαν ανθρώπους µε ψυχολογικά προβλήµατα, εννέα φορές διαχειρίστηκαν συµ-βάντα µε λαθρεπιβάτες, επτά φορές διευκόλυ-ναν λεωφορεία που δυσκολεύονταν να µετακι-νηθούν λόγω παράνοµα σταθµευµένων ΙΧ, δύο φορές διευκόλυναν την κυκλοφορία έπειτα από βλάβη του λεωφορείου, µία φορά βρήκαν απο-λεσθέντα αντικείµενα επιβατών και τρεις φορές παρείχαν βοήθεια σε επιβάτες.

Η υπηρεσία Οι σεκιουριτάδες, που είναι εξοπλισµένοι µε

συσκευές ασύρµατης επικοινωνίας, κυκλοφο-ρούν σε πεζές περιπολίες ή περιπολίες µε δίκυκλα στους σταθµούς µετεπιβίβασης, τις αφετηρίες των λεωφορείων, τις στάσεις του ΟΑΣΘ, τα εκδοτήρια εισιτηρίων, αλλά και κατά µήκος των διαδροµών που εκτελούν οι λεωφορειακές γραµµές, όπως και εντός των λεωφορείων.

Η υπηρεσία παρέχεται όλες τις µέρες της εβδο-µάδας, κατά τις ώρες λειτουργίας των λεωφορει-ακών γραµµών, µε ένστολο προσωπικό εταιρίας σεκιούριτι, το οποίο φέρει τα διακριτικά εµβλήµα-τα της εταιρίας, µε επιπλέον ειδική σήµανση µε το λογότυπο του ΟΑΣΘ.

«Η καλή συνεργασία µεταξύ του προσωπικού του ΟΑΣΘ, των υπαλλήλων σεκιούριτι και των αστυνοµικών είναι δυνατό να οδηγήσει σε µείωση της µικροεγκληµατικότητας που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη. Η ανταπόκριση του επιβατικού κοι-νού και ο βαθµός αποδοχής της νέας υπηρεσίας κρίνονται ως απολύτως θετικά και ενθαρρυντικά», υπογραµµίζει ο κ. Στεφανίδης.

Ο ΟΑΣΘ... θέλει το σεκιουριτά του

5.400 αιτήσεις για 304

θέσεις σε ΕΡΤ και ΕΡΤ3

ΕΛΛΑΔΑ16Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

Για τα μάτια μιας γυναί-κας δύο άτομα άνοιξαν πυρ εναντίον 30χρονου μέσα σε μπαρ στη Σταυρούπο-λη Θεσσαλονίκης. Οι δύο δράστες, ένας 29χρονος Ελληνας κι ένας 24χρονος Αλβανός, συνελήφθησαν τελικά ύστερα από καταδί-ωξη χτες τα ξημερώματα, σε αγροτική περιοχή του δήμου Χαλάστρας. Σύμφω-να με τις αστυνομικές αρχές, οι δύο άντρες λογομάχησαν με έναν 30χρονο θαμώνα και τότε ο ένας από αυτούς τον πυροβόλησε τραυματί-ζοντάς τον στο πόδι. Αστυ-νομικοί αναφέρουν χαρα-κτηριστικά ότι ο 30χρονος πείραξε μία νεαρή γυναίκα, με αποτέλεσμα οι δράστες να αντιδράσουν και να ση-μειωθεί επεισόδιο. Στο ση-μείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον τραυματία, ενώ οι δράστες διέφυγαν και αμέσως ξεκί-νησαν έρευνες για τον εντο-πισμό τους. Τελικά, χάρη στις περιγραφές που είχαν οι αστυνομικοί, κατόρθωσαν να τους εντοπίσουν στην πε-ριοχή της Χαλάστρας, όπου και τους συνέλαβαν.

Πυροβόλησαν 30χρονο σε µπαρ

Δύο νεαροί συνελήφθη-σαν από αστυνομικούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για ληστεία που διέπραξαν σε βάρος ανυποψίαστου πολίτη. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, πρόκει-ται για ένα 18χρονο κι έναν 25χρονο, οι οποίοι απεί-λησαν με σύριγγα το θύμα τους και αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ο 18χρο-νος, από κοινού με άγνωστο συνεργό του, ο οποίος και αναζητείται, διέπραξαν στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 22 Οκτωβρίου δύο ληστείες σε βάρος τριών ατόμων, αφαι-ρώντας μικρά χρηματικά ποσά. Σε βάρος των δύο νεαρών σχηματίστηκε δι-κογραφία και παραπέμφθη-καν στον εισαγγελέα.

Εξιχνιάστηκαν ληστείες

Περίπου 5.400 αιτήσεις υποβλήθηκαν συνολικά για τις 304 θέσεις συμβασιούχων που προκήρυξαν η ΕΡΤ ΑΕ και η ΕΡΤ3. Αναλογικά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εστιάστη-κε κυρίως στην προκήρυξη της ΕΡΤ3, καθώς για 32 θέσεις υποβλήθηκαν περισσότερες από 900 αιτήσεις από υποψη-φίους όλων των ειδικοτήτων (δημοσιογράφους, παραγω-γούς ραδιοφωνικών εκπομπών, ηχολήπτες ραδιοφωνίας και γραφίστες). Η αναλογία θέσεων - υποψηφίων για τις θέσεις της ΕΡΤ3 διαμορφώνεται στο γενι-κό σύνολο σε περίπου 1 προς 28. Δηλαδή, για την κάθε θέση θα δώσουν «μάχη» περίπου 28 υποψήφιοι. Αντίστοιχα, για τις 272 θέσεις που προκήρυξε η ΕΡΤ ΑΕ υποβλήθηκαν συνολικά 4.500 αιτήσεις από δημοσιο-γράφους, μουσικούς και χορω-δούς, παραγωγούς ραδιοφω-νικών εκπομπών, γραφίστες, υποψηφίους για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και φωτογράφους. Από πλευράς στατιστικής οι υποψήφιοι για τις θέσεις της ΕΡΤ ΑΕ είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τους υποψηφίους της ΕΡΤ3, καθώς την κάθε θέση διεκδικούν περίπου 17 υποψήφιοι (16,5). Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστο-ποιηθεί το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων ούτε και ο χρόνος πρόσληψης των επιτυχόντων. Υπενθυμίζεται ότι οι 304 θέσεις που προκηρύ-χθηκαν αποτελούν το πρώτο μέρος των προσλήψεων στις οποίες αναμένεται να προ-χωρήσει η ΕΡΤ, καθώς από τη Διυπουργική Επιτροπή έχουν εγκριθεί συνολικά 700 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων. Μέρος των θέσεων που απομένουν θα καλυφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ενώ θα υπάρξουν και άλλες προκηρύξεις για θέσεις ειδικού προσωπικού, όπως π.χ. σκηνοθέτες, για τις οποίες θα ακολουθηθεί διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν που αφορούσε τις 304 θέσεις. Περισσότερες πληροφορίες για τις προκηρύξεις που θα ακο-λουθήσουν θα αναφέρονται σε νεότερες ανακοινώσεις της ΕΡΤ, οι οποίες αναμένονται στο προσεχές διάστημα.

Σχεδόν τέσσερα περιστατικά την ημέρα αντιμετωπίζουν οι άντρες ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας

Page 17: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Ανοιχτά τα αστυνοµικά τµήµατα για ταυτότητες

Φάρσα τα τηλεφωνήµατα για βόµβα στο αεροδρόµιο «Μακεδονία»Συναγερμός σήμανε χτες

το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης εξαιτίας φάρσας για τοποθέτηση βόμβας. Μάλιστα, το κτίριο του αεροδρομίου κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθεί, προκειμένου να ερευνηθούν όλοι οι χώροι από ομάδα του Τμήματος Εξουδετέ-ρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) της ΕΛΑΣ (φωτογραφία).

Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες το μεσημέρι έγιναν δύο τη-λεφωνήματα από άγνωστο άντρα σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, καθώς και στα γραφεία αθηναϊ-κού τηλεοπτικού καναλιού, ενώ ένα τελευταίο τηλεφώνημα ση-μειώθηκε στα εκδοτήρια εισιτη-ρίων αεροπορικής εταιρίας. Αυτό το τελευταίο ήταν που προβλη-μάτισε και τις αρχές. «Ο άγνωστος

που τηλεφώνησε έδινε περιθώριο δεκαπέντε λεπτών μέχρι να εκρα-γεί η βόμβα, ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο για φάρσα», ανα-φέρει αστυνομικός. Αμέσως δό-θηκε εντολή να εκκενωθούν όλοι οι χώροι του αεροδρομίου και οι επιβάτες μεταφέρθηκαν εκτός του αερολιμένα.

«Μέχρι τις 15.25 είχαμε ολο-κληρώσει την εκκένωση του χώ-ρου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αερολιμενάρχης Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Τοπούζας. Στο σημείο έσπευσε ομάδα του ΤΕΕΜ, που έλεγξε το χώρο για να διαπιστωθεί τελικά ότι επρόκειτο για φάρσα. Στη συνέχεια, επιτράπηκε στον κόσμο να επιστρέψει και πάλι στις αίθουσες αναμονής και στα γρα-φεία, ενώ η λειτουργία του αερο-δρομίου συνεχίστηκε κανονικά.

ΕΛΛΑΔΑ 25

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α ΖΣάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

Ενοπλη ληστεία σε κοσµηµατοπωλείο στο κέντρο της ΘεσσαλονίκηςΣκηνές Φαρ Ουέστ διαδραματίστηκαν χτες το

απόγευμα στην οδό Τσιμισκή, κοντά στη διασταύρωση με τη Δημητρίου Γούναρη, την ώρα που η κίνηση στην αγορά, λόγω ημέρας και ώρας, ήταν αυξημένη. Δύο άγνωστοι που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους εισέβαλαν στο κοσμηματοπωλείο (φωτογραφία), ενώ ένας ακόμη παρέμεινε στην είσοδο ως... τσιλιαδόρος. Με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και αφού κατέστρεψαν τις προθήκες του καταστήματος, άρπαξαν ποσότητα ρολογιών. Την ώρα εκείνη, ο τρίτος από τους δράστες που είδε άνδρα ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης να πλησιάζει προς το κατάστημα, πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό. Οι δράστες στη συνέχεια

επιβιβάστηκαν σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, όπου τους ανέμενε και τέταρτος συνεργός τους και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και άρχισε η καταδίωξή τους. Το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν βρέθηκε λίγα λεπτά αργότερα ακινητοποιημένο στην οδό Παλαμά, κοντά στο σημείο όπου έγινε η ληστεία. Οι δράστες προφανώς το εγκατέλειψαν και εξαφανίστηκαν στους γύρω δρόμους. Στο αυτοκίνητο, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, ήταν κλεμμένο, βρέθηκαν κλοπιμαία τα οποία είχαν αρπάξει από το κοσμηματοπωλείο. Από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άγνωστων δραστών.

SUPER 3 (1η κλήρωση): 2 2 9

SUPER 3 (2η κλήρωση): 8 8 9

SUPER 3 (3η κλήρωση): 6 2 4

EXTRA 5: 4, 13, 22, 26, 29

S U P E R 3 / E X T R A 5

Ανοιχτά θα είναι σήμερα και αύριο τα γραφεία ταυτο-τήτων στις αστυνομικές υπη-ρεσίες σε όλη τη χώρα, προ-κειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Οπως ανακοινώθηκε, σήμερα και το επόμενο Σάββατο, 13 Νοεμβρίου, τα γραφεία θα εί-ναι ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ αύριο και την Κυριακή 14 Νο-εμβρίου από την έναρξη της ψηφοφορίας στις 7 το πρωί, μέχρι τις 6 το απόγευμα.

«Στον αέρα»η ανακύκλωση

«Στον αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η ανακύκλωση στους περισσότερους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, όπως σημείωσε χτες σε συνέ-ντευξη Τύπου το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης. «Η ανακύκλωση έχει διακοπεί. Χρόνια ολόκληρα παλεύαμε για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να ανακυκλώνουν και τώρα δεν μπορούμε να προσφέρουμε έργο», ανέφε-ρε χτες ο πρόεδρος του συλ-λόγου, Κώστας Ζέρβας.

Το πρόγραμμα της ανακύ-κλωσης... θυσιάστηκε, προ-κειμένου, μετά την απομά-κρυνση 160 συμβασιούχων από τη δουλειά τους να μετα-κινηθούν οι εργαζόμενοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Χώρο Υγειονομικής Τα-φής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Μαυροράχη, ώστε ο ΧΥΤΑ να συνεχίσει να λειτουρ-γεί και να μην «πνιγεί» από τα σκουπίδια η Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ζέρβας προανήγγειλε απεργιακή κινητοποίηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την οποία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία, με σειρά ζητη-μάτων μεταξύ των οποίων το θέμα των συμβασιούχων. Η απεργία, που θα είναι τριήμε-ρη, θα ξεκινήσει στις 19 Νοεμ-βρίου.

Επιχείρησαν να πουλήσουν βρέφος έναντι 20.000 ευρώ

Κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης μετά τη σύλληψη τριών Βούλγαρων που αποπειράθηκαν να πουλήσουν αγοράκι τεσσάρων μηνών έναντι του ποσού των 20.000 ευρώ. Αστυνομικοί στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε ήρθαν σε επαφή με 35χρονο και 37χρονο Βούλ-γαρο, καθώς και με τη φυσική μητέρα του μωρού, ηλικίας 26 χρό-νων, επίσης από τη Βουλγαρία. Συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αγοραπωλησία του βρέφους έναντι 20.000 ευρώ και το ραντεβού δόθηκε χτες το μεσημέρι σε περιοχή του Λαγκαδά. Η 26χρονη Βουλ-γάρα έφερε το παιδί της, ενώ μαζί της ήταν και οι δύο συμπατριώ-τες της. Αφού ολοκληρώθηκε η... συναλλαγή με τους αστυνομικούς που εμφανίστηκαν σαν άτεκνο ζευγάρι, παρενέβησαν άλλοι αστυ-νομικοί οι οποίοι συνέλαβαν τους δύο Βούλγαρους και την 26χρονη μητέρα. Κατασχέθηκαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, καθώς και το πιστοποιητικό γέννησης του βρέφους, όπως και το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητό τους. Το βρέφος μετά από προφορική εντολή του εισαγγελέα μεταφέρθηκε σε νο-σοκομείο της πόλης, ενώ οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Συνελήφθησαν οι ληστές του ταχυδρόµου

Δύο ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, ηλικίας 18 και 27 χρόνων, καθώς και ένας 24χρονος Ελληνας, συνελήφθησαν χτες και κατηγορούνται για την αιματηρή ένοπλη λη-στεία που έγινε με θύμα 42χρονο ταχυδρό-μο την περασμένη Τετάρτη στην περιοχή της Καλαμαριάς. Σύμφωνα με την ανακοίνω-ση της Αστυνομίας, οι δύο ομογενείς, αφού χτύπησαν και τραυμάτισαν τον ταχυδρομι-κό στο κεφάλι, άρπαξαν την τσάντα του με 3.200 ευρώ και διέφυγαν με τη μοτοσικλέτα του 24χρονου. Στη συνέχεια εγκατέλειψαν το δίκυκλο για το οποίο ο 24χρονος έκανε ψεύ-τικη καταγγελία για κλοπή για να αποπροσα-νατολίσει τις αστυνομικές έρευνες. Στο σπίτι του 18χρονου βρέθηκαν 3.000 ευρώ που αποτελούν μέρος των χρημάτων που είχαν κλαπεί, ενώ στο σπίτι του 27χρονου βρέθη-καν αεροβόλα όπλα.

Page 18: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΔΙΕΘΝΗ26Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010

Τέσσερις Ρώσοι και εννιά Γεωργιανοί συνε-λήφθησαν στη Γεωργία κατηγορούμενοι ότι συμμετείχαν σε δίκτυο κατασκοπίας υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με τις γεωργιανές αρχές, η λει-τουργία του δικτύου ξε-κίνησε πριν από τον πό-λεμο ανάμεσα στις δύο χώρες για τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας το 2008. Η Ρωσία κατηγόρησε το φιλοδυτικό Γεωργιανό πρόεδρο, Μιχαήλ Σαα-κασβίλι ( φωτογραφία ),

ότι βρίσκεται πίσω από τις συλλήψεις, τις οποί-ες χαρακτήρισε προ-βοκάτσια με στόχο να υπονομευτεί η Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Λισαβόνα στις 19-20 Νοεμβρίου.

Στη Γεωργία ανακάλυψαν ρωσικό δίκτυο κατασκοπίας

ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙ∆Η[email protected]

Πολυήμερη περιοδεία στην Ασία ξεκίνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποί-ος εμφανίζεται αποφασισμέ-νος να τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα στο θέμα της νομισματικής πολιτικής της, η οποία καθιστά πιο αντα-γωνιστικά τα προϊόντα της στην παγκόσμια αγορά.

Πρώτος σταθµός της επίσκε-ψής του είναι η Ινδία, όπου και θα παραµείνει για τρει-σήµισι ηµέρες. Πρόκειται

για το µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα που έχει µείνει ποτέ σε άλλη χώρα από τότε που εξελέγη πρόεδρος και είναι ενδεικτικό της ιδιαίτερης ση-µασίας που δίνει ο Οµπάµα στην αναβάθµιση των διµερών σχέσε-ων. Κατά τη διαµονή του στην Ινδία αναµένεται να υπογράψει µια σειρά συµφωνιών µε την ινδική ηγεσία µε στόχο τη βελτίωση των εµπορικών και οικονοµικών σχέσεων. Αναλυ-τές εκτιµούν ότι ο Οµπάµα επιδιώκει την ενίσχυση των δεσµών των ΗΠΑ µε την Ινδία ως αντιστάθµισµα στην οικονοµική ανάπτυξη της Κίνας, που είναι πλέον η δεύτερη ισχυρότερη οι-κονοµία στον κόσµο.

Κατόπιν, ο Οµπάµα θα επισκεφτεί την Ινδονησία, όπου έζησε µεγάλο τµήµα των παιδικών του χρόνων, τη Νότια Κορέα, όπου θα συµµετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της οµάδας των 20 πιο αναπτυγµένων κρατών του κόσµου (G20), και την Ιαπωνία, όπου θα είναι παρών στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισµού Οικονο-µικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία θα διεξαχθεί στη

Γιοκοχάµα.

Η Κίνα στο στόχαστροΣτη Σύνοδο του G20, o Οµπάµα

σκοπεύει να ζητήσει από τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο, να προχωρή-σει στην ανατίµηση του γουάν για να εξισορροπηθεί το εµπόριο ΗΠΑ-Κίνας. Ακόµη, θα ασκήσει κριτική στην Κίνα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Αλλωστε, έχει ήδη ζητήσει από την κινεζική ηγεσία να αποφυλακίσει το βραβευ-µένο µε Νοµπέλ Ειρήνης, Λιου Σια-οµπό. Ο ίδιος θα ζητήσει από τους Ασιάτες οικονοµικούς εταίρους των ΗΠΑ, που επίσης ανησυχούν από την οικονοµική ανάπτυξη της Κίνας, να βελτιώσουν την οικονοµική και εµπορική συνεργασία, ώστε να αυ-ξηθούν οι εξαγωγές αµερικανικών προϊόντων στην περιοχή και οι επεν-δύσεις ασιατικών εταιριών στις ΗΠΑ.

Απώτερος στόχος του Οµπάµα είναι να βελτιωθεί η οικονοµική πρόοδος των ΗΠΑ και να δηµιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη χώρα, για να περιοριστεί η ανεργία που βρίσκεται στο 9,6%.

Στην κατεύθυνση του περιορισµού της ανεργίας, ο Οµπάµα έστειλε µή-νυµα ενότητας στους Ρεπουµπλικα-νούς αντιπάλους του καλώντας τους να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την αντιµετώπιση του προβλήµα-τος. Επίσης, τους προειδοποίησε να µην προκαλέσουν «αδιέξοδο» στο Κονγκρέσο µετά την επιτυχία τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βου-λής των Αντιπροσώπων στις εκλογές την περασµένη Τετάρτη. Ο Οµπάµα υπενθύµισε στους αντιπάλους του ότι «η Κίνα δεν αντιµετωπίζει τέτοια προβλήµατα και εποµένως θα πρέπει και οι ΗΠΑ να µη βρεθούν σε δύσκο-λη θέση».

Με το βλέµµα στην Κίνα∆εκαήµερη περιοδεία στην Ασία πραγµατοποιεί o Οµπάµα από χτες

Στην Πορτογαλία μετέβη σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, έπειτα από την επίσκεψή του στη Γαλλία, η οποία συνοδεύτηκε από συμ-φωνίες πολλών δισεκατομμυ-ρίων ευρώ ανάμεσα σε γαλ-λικές και κινεζικές εταιρίες. Ο Ζιντάο αποχώρησε από τη Γαλλία, χωρίς να ακούσει ούτε ένα επικριτικό σχόλιο από το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρ-κοζί, για την κατάφωρη πα-ραβίαση των ανθρωπίνων δι-

καιωμάτων στην Κίνα. Ακόμη, ο Σαρκοζί απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε νύξη και για τη συμμετοχή ή μη γαλλικής δι-πλωματικής αντιπροσωπείας στην τελετή απονομής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον Κινέζο αντικαθεστωτι-κό, Λιου Σιαομπό, ο οποίος παραμένει στη φυλακή στην Κίνα και η σύζυγός του έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορι-σμό, για να μην παραλάβει το βραβείο. Επιπλέον, συνε-

λήφθησαν έξι άνθρωποι στο Παρίσι, επειδή διαδήλωναν υπέρ της αποφυλάκισης του Σιαομπό. Οι διαδηλωτές φώ-ναζαν συνθήματα την ώρα που η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Ζιαμπάο βρι-σκόταν στα Ηλύσια Πεδία, σύμφωνα με την οργάνωση «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα».

Η γαλλική ηγεσία προτί-μησε να θίξει οικονομικές διαφωνίες με την Κίνα, ζη-τώντας μεταξύ άλλων εξι-

σορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου ΕΕ-Κίνας. Ο Ζιντάο περιορίστηκε να δηλώσει ότι στηρίζει το σχέδιο της Γαλ-λίας να προωθήσει μεταρ-ρυθμίσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, αφού αναλάβει την προεδρία των 20 αναπτυγμένων κρατών του κόσμου (G20) μετά τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στη Σεούλ, που θα πραγ-ματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σιγή Σαρκοζί για τα ανθρώπινα δικαιώµατα στην Κίνα

Ο Ομπάμα επιδιώκει μεγαλύτερη συνερ-γασία με την Ινδία ως αντιστάθμισμα στην οικονομική άνοδο της Κίνας

Καμικάζι εισέβαλε σε ένα τζαμί σε προά-στιο του Πεσαβάρ και παρέσυρε στο θάνατο 71 ανθρώπους την ώρα που τελείωναν την προ-σευχή τους ( φωτογρα-φία ). Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Πακιστάν από το Σε-πτέμβριο, όταν καμικάζι σκότωσε 54 σιίτες στην Κουέτα. Επίσης, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθη-κε και στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν με εννιά νε-κρούς, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν

στο Αφγανιστάν δήλω-σε ότι ο αρχηγός τους, μουλάς Ομάρ, απειλεί με εκτέλεση όποιον ξε-κινήσει ειρηνευτικές δι-απραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Τελευταία προσευχή για 71 ανθρώπους στο Πακιστάν

Με νέες επιθέσεις απείλησε χτες η Αλ Κάι-ντα στο Ιράκ, τη στιγμή που παρατείνεται η πο-λιτική κρίση στη χώρα. Η οργάνωση, η οποία ανέ-λαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Βαγδάτη την Τρίτη με 60 νεκρούς σιίτες και την Κυριακή με 52 νεκρούς, κυρίως καθολικούς χριστια-νούς ( φωτογραφία ), επιχειρεί ουσιαστικά να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας στη Βαγδάτη. Ενδεικτική των προ-βλημάτων στο πολιτικό

σκηνικό είναι η αναβολή από τις 8 για τις 11 Νοεμ-βρίου της συνεδρίασης της Βουλής, με στόχο το σχηματισμό κυβερνητι-κού συνασπισμού οκτώ μήνες μετά τις εκλογές.

Απειλούν µε νέες επιθέσεις στο Ιράκ

Page 19: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΔΙΕΘΝΗΡ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

Είναι κεφάτοι γιατί ασχολούνται µε το νοικοκυριό!

Εχει ο καιρός γυρίσματα και μερικοί άντρες το γνωρίζουν αυτό. Ερευνα που εκπονήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ με τη συμμετοχή 1.100 οικογενειαρ-χών, κατέδειξε ότι σε ένα ποσοστό 82% οι κύριοι επιδιώκουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους. Ετσι κατέρριψαν τη λογική που τους ήθελε να μην επιδιώκουν να ασχολούνται με τα παιδιά τους. Ακόμη, η έρευνα κατέδειξε ότι οι άντρες αυτοί είναι πιο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι όταν συμμετέχουν περισσότερο στις δουλειές του νοικοκυριού. Επίσης, αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν δουλεύουν τις ίδιες ώρες με τις συζύγους τους.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα πορίσματα των ερευνών τους θα πείσουν τους εργοδότες να ανα-θεωρήσουν διάφορα δεδομένα για τον εργασιακό χώρο, πως δηλαδή οι γυναίκες πρέπει να σταμα-τούν την εργασία τους για να περνούν περισσό-τερες ώρες με τα παιδιά. Επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους άντρες να αλλάξουν την ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και σπίτι.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξέτασε το ενδεχόμενο επίθεσης στη Συρία μετά από παραίνεση των Ισραηλινών, το 2007, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του. Σύμφωνα με τη διήγησή του, ενημερώθηκε για μια ύποπτη εγκατάσταση στο ανατολικό τμήμα της Συρίας και ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, ζήτησε την καταστροφή της. Ωστόσο αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών κατέληξαν στο συ-μπέρασμα ότι στην εγκατάσταση υπήρχε πυρηνι-κός αντιδραστήρας, αλλά δεν αποτελούσε τμήμα προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Ο Μπους αποφάσισε να μη δώσει εντολή για βομ-βαρδισμό, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια του Ολμέρτ. Οι Ισραηλινοί κινήθηκαν στη συνέχεια μεμονωμένα και μαχητικά έπληξαν με πυραύλους την εγκατάσταση καταστρέφοντάς την.

Ο Μπους εξέτασε πιθανή επίθεση στη Συρία

Πλήττονται από τη φύση ανελέητα

ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ[email protected]

Μερικές φορές η φύση παί-ζει πολύ άσχημο παιχνίδι στους ανθρώπους, όπως συμβαίνει στην Ινδονησία και την Αϊτή. Διότι δεν έφταναν οι σεισμοί, τo τσουνάμι, οι σοβαρές επιδημίες, τώρα αντιμετωπίζουν τις ηφαι-στειακές εκρήξεις και τις τροπι-κές καταιγίδες…

Το ηφαίστειο Μεράπι έκανε χτες τη μεγαλύτερη έκρηξή του από το 1870! Εκατόν είκοσι δύο άτομα σκοτώθηκαν και εκατο-ντάδες τραυματίστηκαν από την τεράστια ποσότητα της λάβας –τουλάχιστον 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα- και του καυτού αέρα -750 βαθμοί Κελσίου- που εκτοξεύτηκαν καλύπτοντας τα πάντα. Η κυκλοφορία των αυτο-κινήτων που μετέφεραν ανθρω-πιστική βοήθεια ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς όλα ήταν κα-λυμμένα από τη στάχτη και ο ου-ρανός σκοτεινός. Οι στρατιώτες προσπαθούσαν να συνδράμουν το έργο των σωστικών συνεργεί-ων περισυλλέγοντας τις σορούς όσων δεν πρόλαβαν να γλιτώ-σουν από τη μανία της φύσης (φωτογραφία). Το ιατρικό προ-σωπικό στο μικρό νοσοκομείο Σαρντχίτο πάλευε να φροντίσει τους τραυματίες που υπέφεραν από εγκαύματα, διάφορα σπασί-ματα ή από αναπνευστικά προ-βλήματα. Επισημαίνεται πως οι ηφαιστειολόγοι μέτρησαν πως ο καπνός έφτασε μέχρι τα 10.000 μέτρα. Τουλάχιστον 100.000 άτομα που ζουν σε χωριά μέχρι και 15 χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα εγκατέλειψαν τις

εστίες τους. Το Μεράπι βρίσκε-ται στο κέντρο του πυκνοκατοι-κημένου νησιού της Ιάβας, έχει εκραγεί πολλές φορές στο πα-ρελθόν και μέσα στον 20ό αιώνα έχει προκαλέσει το θάνατο του-λάχιστον 1.500 ανθρώπων.

Ο ΤόµαςΑπό την ισοπεδωμένη Αϊτή

πέρασε ο τυφώνας Τόμας. Οι περισσότεροι από τους ενάμισι εκατομμύριο αστέγους βρίσκο-νταν μέσα στους πρόχειρους καταυλισμούς. Ενα άτομο σκο-τώθηκε όταν το παρέσυραν τα νερά ενός ποταμού. Οι άνθρωποι παρόλο που είχαν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τους καταυλι-σμούς και να πάνε σε σπίτια, σχο-λεία ή εκκλησίες, δεν το έπραξαν. Εμειναν φοβούμενοι πως δε θα ξαναβρούν τα υπάρχοντά τους ή πως οι αρχές θα εγκαταστήσουν άλλους στις θέσεις τους. Ο Τόμας κινούνταν με 225 χιλιόμετρα/ ώρα. Οι ανθρωπιστικές οργανώ-σεις είχαν τεθεί σε κατάσταση συ-ναγερμού για να αντιμετωπίσουν επιδείνωση της κατάστασης σε περίπτωση που προκληθούν εκτεταμένες πλημμύρες και κα-τολισθήσεις από τις καταρρακτώ-δεις βροχές. Υπενθυμίζεται ότι από το σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 12ης Ιανου-αρίου έμειναν άστεγοι ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι και πως ο κύριος όγκος αυτών ζει ακόμη σε κανονικές σκηνές ή σε αυτο-σχέδιους καταυλισμούς. Επίσης, εδώ και τρεις εβδομάδες ξέσπα-σε στην Αϊτή επιδημία χολέρας, που έχει προκαλέσει το θάνατο 442 ανθρώπων, ενώ έχουν νοσή-σει άλλοι 6.700.

Κάκιστη μέρα η χτεσινή για τις αερομεταφορές. Τουλάχιστον 68 άτομα σκοτώθηκαν όταν το αερο-πλάνο των κρατικών αερογραμμών Aero Caribbean συνετρίβη κοντά στην πόλη Γουασιμάλ της επαρχίας Σάνκτι Εσπίριτους, ενώ εκτελούσε την πτήση από το Σαντιάγο ντε Κούβα στην Αβάνα. Στους επιβαί-νοντες του αεροσκάφους υπήρχαν 40 Κουβανοί κι άλλοι 28 αλλοδαποί από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης κι ένας Ιάπωνας. Μέχρι αργά χτες δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, που ήταν σχετικά καινούργιο -15 ετών- και είχε 25.000 ώρες πτήσης. Κατασκευάστηκε από την ευρωπαϊκή εταιρία EADS και την ιταλική Finmecanica.

Το έτερο δυστύχημα συνέβη στο Πακιστάν, όπου συνετρίβη αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρίας που ναυλώθηκε από μια πετρελαϊκή εταιρία με έδρα την Ιταλία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 21 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας Ιταλός, ενώ δε διασώθηκε κανένας. Είναι το δεύτερο αεροπορικό δυστύχημα για το Πακιστάν φέτος, καθώς στις 28 Ιουλίου σκοτώθηκαν 152 άτομα που επέβαιναν σε ένα Airbus.

Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για ένα αεροσκάφος Boeing 747 της Qantas, που εμφάνισε κι αυτό μηχανικό πρόβλημα στον κινητήρα Rolls Royce που έφερε και επέστρεψε εσπευσμένα στο αε-ροδρόμιο της Σιγκαπούρης, από όπου απογειώθηκε με κατεύθυνση το Σίδνεϊ.

Αεροπορικές τραγωδίες σε Κούβα και Πακιστάν

Ξεκίνησε το ταξίδι του το τρένο που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα από τη Γαλλία στη Γερμανία βάσει μιας παλιάς συμφωνίας. Ηδη καθυστέρησε τρεις ώρες στην πόλη Καέν, επειδή ακτιβιστές της Greenpeace (μέλη της εξετάζουν το φορτίο στη φωτογραφία ) είχαν δεθεί με χειροπέδες στις ράγες. Ηταν η πρώτη από τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων που θα συνοδεύσουν το τρένο μέχρι τον προορι-σμό του, το Γκέρλεμπεν. Οι οργανώσεις επιμένουν πως το τρένο μεταφέρει «το πιο ραδιενεργό φορ-τίο της Ιστορίας», ενδεχομένως πιο επικίνδυνο κι από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986. Η Areva, η γαλλική εταιρία απόβλητα της οποίας μεταφέρο-νται, αρνείται τις κατηγορίες.

Μετ’ εµποδίων ξανά η µεταφορά των πυρηνικών

αποβλήτων

27Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

Page 20: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Μέχρι τη μέρα που ο πρω-θυπουργός απείλησε με πρόωρες εθνικές εκλογές, όλα έδειχναν ότι «κάτι» άρ-χισε να μπαίνει σε μια σει-ρά και πάλι, μετά από πολύ καιρό.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το spread των 10ετών οµολόγων είχε υποχω-ρήσει στις 650 µονάδες

βάσης, µε άµεση προοπτική τις 600, η διατραπεζική είχε αρχίσει να ανοίγει δειλά, ενώ στη δευτε-ρογενή αγορά οµολόγων είχαν αρχίσει να γίνονται οι πρώτες συ-ναλλαγές.

Εικόνα σταθερότητας Και απλώς η ανακοίνωση που

έκανε χτες η Τράπεζα της Ελ-λάδος (ΤτΕ), σχετικά µε την εικόνα των καταθέσεων, θα ερχόταν να λειτουργήσει ως «κερασάκι στην τούρτα». Σ υ γ κ ε κ ρ ι µ έ -να, όπως έγινε γνωστό, τον περασµένο Σεπτέµ-βριο το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων διαµορφώθηκε σε 212,8 δισ. ευρώ, έναντι 213 δισ. τον Αύγουστο. Δηλαδή, για δεύ-τερο συνεχόµενο µήνα σηµειω-νόταν σταθεροποίηση. Μάλιστα, σε σχέση µε τον Ιούλιο, ο Αύγου-στος που είχε προηγηθεί είχε πα-ρουσιάσει µια πολύ µικρή βελτίω-ση, καθώς τον έβδοµο µήνα του έτους το σύνολο των καταθέσε-ων στις ελληνικές τράπεζες ήταν 212,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, είχαµε κάτι σαν νηνεµία λίγο µετά την ταραχή, που είχε προηγηθεί.

Ως γνωστόν, από το Δεκέµ-βριο του 2009, µέχρι και τον Ιού-λιο του 2010 είχε λάβει χώρα µια από τις µεγαλύτερες διαρροές

κεφαλαίων που έχουν σηµειωθεί στο ελληνικό χρηµατοπιστωτικό σύστηµα. Υπολογίζεται ότι στο συγκεκριµένο διάστηµα, έφυγαν από την Ελλάδα στο εξωτερικό περί τα 25 δισ. ευρώ, όταν το σύ-νολο των καταθέσεων στη χώρα µας διαµορφώνεται σε περίπου 200 δισ. ευρώ. Η συγκεκριµένη «αιµορραγία» σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια µιας από τις µεγα-λύτερες κρίσεις έλλειψης ρευ-στότητας, µεγένθυνε ακόµη πε-

ρισσότερο το πρόβληµα.

Εξοµάλυνση Από τις

αρχές Αυγού-στου, όµως, η κατάσταση άρχισε να οµα-λοποιείται. Το

Σεπτέµβριο, όπως προκύπτει κι επισήµως από τα στοιχεία που έδωσε χτες η ΤτΕ, η εικόνα ήταν επίσης καλή. Τον Οκτώβριο, όπως λένε οι εκτιµήσεις, το κλίµα διατηρήθηκε «εύκρατο». Οµως, τώρα, µετά την παρέµβαση του πρωθυπουργού και την απειλή περί πρόωρων εκλογών κανείς δεν µπορεί να στοιχηµατίσει ότι θα συµβεί το ίδιο και µε το Νοέµ-βριο ή το Δεκέµβριο.

Σταµάτησε η αιµορραγία µέσω των καταθέσεωνΣτα 212,8 δισ. ευρώ διαµορφώθηκε το υπόλοιπο το Σεπτέµβριο

Στην έκδοση έντοκων γραμματίων 26 εβδομάδων λήξεως 13ης Μαΐου 2011 και ύψους 300 εκατ. ευρώ προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο την Τρίτη 9 Νοεμβρίου. Η έκδοση θα γίνει με δημοπρασία στην οποία συμμε-τέχουν οι βασικοί διαπραγματευτές των τίτ-λων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ημερομηνία διακανονισμού θα εί ναι η Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010, ενώ η δη μο-πρα σία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφο-ρές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην ΗΔΑΤ, σύμφωνα με τη διαδικα-σία που προβλέπεται από τον κανονισμό λει-τουργίας τους. Επίσης, βάσει του κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η

δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγω-γής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονι-κό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, όπως το-νίζεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνα-τότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες απο-ταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη

λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποια-δήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταί-ας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημο-πρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της δι-αδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλή-ρωση της δημόσιας εγγραφής. Η περίοδος εγγραφών είναι από Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010 έως και Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά

την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέ-χρι και την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστη-ριακές εταιρίες.

Ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει ακόμη ότι επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολου-θείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του ΣΑΤ. Η δι-αδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φο-ρέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ.

Νέα έκδοση έντοκων γραµµατίων την Τρίτη

Η λύση της αναδιάρ-θρωσης των χρεών δεν είναι λύση, τονίζεται σε έκθεση («Fiscal Exit: From Strategy to Implementation») του Διε-θνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) όπου γίνεται ειδική ανα-φορά στην περίπτωση της Ελ-λάδας. Μάλιστα υποστηρίζεται πως ακόμη και με -ένα ιστορι-κά υψηλό- haircut 50%, δεν θα αντιμετωπιζόταν το ουσιαστικό πρόβλημα των μεγάλων πρω-τογενών ελλειμμάτων. Απλώς η Ελλάδα θα... γλίτωνε μέτρα λιτότητας που θα αντιστοιχού-σαν στο 2,7% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη για δημοσιονο-μικές μεταρρυθμίσεις, η οποία «δεν θα υποβαθμιστεί ακόμη και στην περίπτωση (αναδι-άρθρωσης) μεγάλου haircut». Ακόμη σηµειώνει ότι η χώρα καλείται να µειώσει το έλλειµµά της συνολικά κατά 12,5% του ΑΕΠ (από 15,5% στο 3% του ΑΕΠ), ενώ αναφορικά με την αναπτυξιακή πορεία της χώ-ρας, προβλέπει ότι η ύφεση θα κορυφωθεί στα τέλη του 2010 και θα υπάρξει σταδιακή ανά-καμψη, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το 2012.

∆ΝΤ: δεν αποτελεί λύση

η αναδιάρθρωση

28 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

Από το Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2010 έφυγαν από την Ελ-

λάδα για χώρες του εξωτερικού περί τα 25 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των

καταθέσεων στη χώρα μας διαμορ-φώνεται περί τα 200 δισ. ευρώ

Εντονος ο προβληματισμός

των τραπεζών για το επόμενο δίμηνο

Page 21: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

OIKONOMIA 29Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010 Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

Οι έµποροι στηρίζουν

το Χωριό του Αϊ - Βασίλη

Τη στήριξή του στην απόφαση της Helexpo ΑΕ για τη δηµιουργία ενός πρωτότυπου χριστουγεν-νιάτικου πάρκου, το οποίο θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της από τις 27 Νοεµβρίου 2010 έως και τις 2 Ιανουαρίου 2011 παρέχει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλο-νίκης (ΕΣΘ), με δεδοµένη -όπως τονίζει- τη συµφωνία ως προς τη βασική προϋπόθεση λειτουργίας του πάρκου. Οτι, δηλαδή, δε θα ασκείται εµπορική δραστηριότητα στους χώρους του σε διαρκή κα-ταναλωτική αγαθά που πωλούνται από τα καταστήµατα των μελών του ΕΣΘ.

Αµοιβαία οφέλη Ωστόσο, όπως αναφέρει ο

Εµπορικός Σύλλογος, σε µια τόσο δύσκολη περίοδο για τις επιχειρή-σεις, τα οφέλη της προσπάθειας πρέπει να είναι αµοιβαία ανταπο-δοτικά και να συµβάλλουν, κατά το µέγιστο δυνατόν, στη στήριξη και ενδυνάµωση της αγοραστικής κί-νησης. Γι’ αυτό καλεί τις εµπορικές επιχειρήσεις της πόλης να στηρί-ξουν την πρωτοβουλία αυτή, δίνο-ντας ως δώρο στους καταναλωτές, µε αγορά ανά 25 ευρώ, το αντίτιµο του εισιτηρίου που θα επιδείξουν στο κατάστηµα (2,50 ευρώ).

Παράλληλα, καλεί τις εµπορικές επιχειρήσεις να προµηθευτούν από τα γραφεία του συλλόγου και να αναρτήσουν στις προθήκες των καταστηµάτων τους τη σχετική διαφηµιστική αφίσα για το γεγονός αυτό. «Ας συµβάλουµε όλοι µαζί για την επιτυχία και καθιέρωση του εγχειρήµατος αυτού, προς όφελος της αγοράς και της πόλης µας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΣΘ, προσθέτοντας ότι η κίνηση της Helexpo έγινε με στόχο την οικονοµική, τουριστική και πολιτι-στική ενδυνάµωση της πόλης µας και μακροπρόθεσµα την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως «της πόλης των Χριστουγέννων».

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής επιδιώκεται η επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου στην πόλη µας, η δηµιουργία και προ-βολή νέου θεµατικού τουριστικού προϊόντος και νέας ταυτότητας, κα-θώς και η ανάπτυξη και προώθηση του αστικού τουρισµού (city break) στη Θεσσαλονίκη», υπογραμμίζει ο ΕΣΘ.

Πρόστιμα ύψους 5 εκατ. ευρώ επέβα-λε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινω-νιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις τρεις εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για ελλιπή ενη-μέρωση των καταναλωτών.

Οπως ανακοινώθηκε, τα πρό-στιµα στη Vodafone και στην Cosmote είναι από 2 εκατ. ευρώ και στη Wind 1 εκατ. ευρώ και

επιβλήθηκαν για παραβάσεις των υπο-χρεώσεων περί ορθής ενηµέρωσης των καταναλωτών, κατά την αύξηση, στο διά-στηµα Σεπτεµβρίου – Δεκεµβρίου 2009, του ελαχίστου χρόνου χρέωσης κλήσεων και βιντεοκλήσεων από 30 σε 45 δευτερό-λεπτα. Σύµφωνα µε την ΕΕΤΤ, η αύξηση αυτή συνεπάγεται αντίστοιχη οικονοµική επιβάρυνση για περίπου 4,2 εκατοµµύρια συνδροµητές συµβολαίου.

Τι παραβιάστηκεΟπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνω-

ση, έπειτα από ενδελεχή έρευνά της σε όλα τα διαθέσιµα πακέτα εµπορικών προ-σφορών των τριών εταιριών προς ιδιώτες και επιχειρηµατικούς πελάτες, και ύστερα από ακροάσεις, η ΕΕΤΤ διαπίστωσε ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις περί προστα-σίας του καταναλωτή, της τηλεπικοινωνια-κής νοµοθεσίας, του Κανονισµού Γενικών Αδειών και του Κώδικα Δεοντολογίας. Οι διατάξεις αυτές απαιτούν, σε περίπτωση µονοµερούς τροποποίησης συµβατικών

όρων από τις εταιρίες - παρόχους, τη σαφή, απλή, κατανοητή, εύληπτη, εύκο-λα προσβάσιµη και µη παραπλανητική ενηµέρωση των συνδροµητών τους. Πλην όµως, ο τρόπος γνωστοποίησης από κάθε εταιρία της δυσµενούς για το καταναλωτι-κό κοινό αύξησης της ελάχιστης χρέωσης των υπηρεσιών της κρίθηκε από την ΕΕΤΤ ως ανεπαρκής, σε κάποιες περιπτώσεις παραπλανητικός, και µη σύµφωνος µε τις ανωτέρω διατάξεις.

Τι απαντούν Από την πλευρά τους, οι τρεις εταιρίες

είναι αποφασισµένες να εφεσιβάλουν τις ποινές στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς

–όπως υποστηρίζουν- η απόφαση επιβο-λής προστίµου έχει σηµαντικότατα ουσια-στικά, αλλά και νοµικά κενά. Εκπρόσωποί τους υπενθύµιζαν ότι παλαιότερη ανάλογη απόφαση προστίµου, αναφορικά µε τις χρεώσεις των SMS, αναιρέθηκε στο σύνο-λό της από το Διοικητικό Εφετείο.

Στελέχη της Wind σχολίαζαν πως η εταιρία είχε ακολουθήσει στο ακέραιο όσα αναφέρει ο κανονισµός της ΕΕΤΤ για την ενηµέρωση των συνδροµητών και συνολι-κά ως προς την πληρότητα των ενεργειών ενηµέρωσης. Μάλιστα, τόνισαν πως ου-δεµία ένσταση υπήρξε από πλευράς της ΕΕΤΤ ούτε ζητήθηκε η παροχή περισσότε-ρων στοιχείων.

«Καµπάνες» 5 εκατ. € γιαπαραπλάνηση καταναλωτών Αστραψε και βρόντηξε η ΕΕΤΤ κατά των Cosmote, Vodafone και Wind

Στα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των συνεργασιών στους τομείς του εμπορί-ου και των επενδύσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκαν οι ομιλητές στο επι-χειρηματικό φόρουμ με τίτλο «Constructa-The First Black Sea Partnership Forum on Eco-compatible Construction Materials», που φιλοξένησε το Εμπορικό και Βιομηχανι-κό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Το φόρουμ επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν στον κλάδο των δομικών υλι-κών και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προ-γράμματος «Black Sea Trade and Investment Promotion Programme» του ΟΗΕ. Να σημει-ωθεί ότι το ΕΒΕΘ συμμετέχει ως «σύνδεσμος ενημέρωσης» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το UNDP (United Nations Development Programme) του ΟΗΕ, την Ελλάδα την Τουρκία και την ΟΣΕΠ (Οικο-νομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου) και στο-χεύει στην προώθηση των διακρατικών εμπο-ρικών και επενδυτικών συνεργασιών, με τον εντοπισμό των τομέων που παρουσιάζουν

αναξιοποίητες δυνατότητες συνεργασίας.Οπως, μεταξύ άλλων, τονίστηκε, το ενδο-

περιφερειακό εμπόριο που δεν έχει αξιοποι-ηθεί ακόμη στην περιοχή εκτιμάται σε 96 δισ. δολάρια, ενώ πολλά υποσχόμενος -παρά την κρίση- είναι ο κλάδος των δομικών υλικών. Γι’ αυτό, οι εισηγητές κάλεσαν τους επιχει-ρηματίες οι οποίοι συμμετείχαν στο φόρουμ να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει το πρόγραμμα και να αναπτύξουν συνεργασίες στην περιοχή, σε τομείς όπως η πράσινες κατασκευές και ο τουρισμός.

Περιφερειακή συνεργασίαΟπως τόνισε η εκπρόσωπος του υπουρ-

γείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αντα-γωνιστικότητας, Ολγα Δρίτσα, «παρά την οικονομική αναταραχή που εξακολουθεί να υπάρχει σε όλο τον κόσμο, υπάρχει η πε-ποίθηση πως η δυναμική της παρευξείνιας ζώνης δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής». Και επανέλαβε πως είναι πολύ σημαντική η

ενίσχυση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς όπου πα-ρουσιάζονται ευκαιρίες για τους επενδυτές, όπως το εμπόριο, τα πράσινα δομικά υλικά και ο τουρισμός.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο α’ αντιπρό-εδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, χαρακτήρισε το εν λόγω πρόγραμμα ως μια «εξαιρετική πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την επιχειρηματική συνεργασία σε πολλούς τομείς της οικονομίας» και έδωσε έμφαση στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην παρούσα συγκυρία η Θεσσαλονίκη.

Στο «Black Sea Trade and Investment Promotion Programme» μετέχουν 12 χώρες (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγα-ρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία). Από την Ελλάδα, εκτός από το ΕΒΕΘ, μετέχουν ο ΣΕΒ και ο ΕΟΜΜΕΧ, ενώ από τις άλλες χώρες οι φορείς που μετέχουν είναι επιμελητήρια, οργανισμοί προώθησης εξαγωγών ή οργα-νισμοί προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Ευκαιρίες για πράσινες κατασκευές και τουρισµό

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις των υποχρεώσεων περί ορθής ενημέρωσης των καταναλωτών κατά την αύξηση του ελαχίστου χρόνου χρέωσης κλήσεων και βιντεοκλήσεων από 30 σε 45 δευτερόλεπτα

Page 22: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

30Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010

χρηματιστήριο αθηνών

ΤOY ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ αναλυτή της Guardian Trust Χρηµατιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Με άνοδο έκλεισε η χρηματιστηρι-ακή αγορά χτες, τελευταία ημέρα της εβδομάδας πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διασπώντας και πάλι ανοδικά το όριο των 1.500 μονάδων.

Από Δευτέρα «ξημερώνει μια άλλη μέρα» και πολλά θα εξαρτηθούν από το πολιτικό τοπίο που θα δημιουργήσει η ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών.

Στην Ευρώπη και την Αμερική οι αγο-ρές κινήθηκαν σε επίπεδο ισορροπίας, διατηρώντας τα υψηλά δύο ετών στα οποία βρίσκονται κατά τον τελευταίο καιρό. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι ο δείκτης της ανεργίας των ΗΠΑ παρέ-μεινε τον Οκτώβριο σταθερός στο 9,6% με θετικό ισοζύγιο 151.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ έκλει-σε στις 1.507,79 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 10,04 μονάδων ή σε ποσοστό 0,67%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κα-τώτερη τιμή στις 1.476,29 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες έως 1,43%, τις οποίες

κάλυψε προς το τέλος των συναλλαγών, κλείνοντας με άνοδο.

Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δεί-κτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 2,56%, ενώ από τις αρχές του έτους υπο-χωρεί κατά 31,34%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφα-λαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη πέ-τυχαν οι μετοχές της ATEbank (+7,69%), της Βιοχάλκο (+4,27%), του ΤΤ (+2,50%) και της Coca Cola (+2,09%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-0,88%) και της Κύπρου (-0,60%).

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 58 έκλεισαν με κέρδη και 101 με απώλει-ες, ενώ οι τιμές 125 τίτλων παρέμειναν σταθερές.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 112,4 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της ΕΤΕ με 6.498.532 τεμάχια, της Alpha Bank με 4.212.125 τεμάχια και της Alapis με 1.846.480 τεμάχια.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 60,0 δισ. ευρώ.

Εν αναµονή των εκλογών

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής:

νομίσματαΓια συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000(Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Τρέχουσα Υψηλότερη Χαµηλότερη

τα μέταλλα(Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός 1.394,60

Ασήµι 26,64

Ασφάλειες 1.720,98 -2,97%Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες 3.233,85 +1,80%Εμπόριο 1.760,46 -0,41%Κατασκευές και υλικά 2.333,83 +0,53%Μέσα ενημέρωσης 1.151,48 -0,18%Πετρέλαιο και αέριο 2.187,43 +0,88%Προσωπικά και οικιακά προϊόντα 2.979,45 +0,24%Πρώτες ύλες 2.183,76 +1,66%Ταξίδια και αναψυχή 2.327,14 +0,84%Τεχνολογία 641.91 -1,85%Τηλεπικοινωνίες 1.615,76 +1,21%Τράπεζες 1.456,74 -0,01%Τρόφιμα και ποτά 6.986,56 +1,97%Υγεία 1.117,35 -9,13%Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας 3.295,36 +0,85%Χημικά 6.473,20 +0,16%Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες 1.912,87 +0,94%

ΔΟΛΑΡΙΟΗΠΑ 1,4084 1,4197 1,3873 ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ 0,8679 0,87484 0,85488 ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ 7,4536 7,5132 7,3418 ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ 9,291 9,3653 9,1516 ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ 114,41 115,33 112,69 ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ 1,3546 1,3654 1,3343 ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ 8,119 8,184 7,9972 ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ 1,41 1,4213 1,3888 ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 1,3865 1,3976 1,3657

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση

(%)

Αξία συναλλαγώνσε χιλιάδες ευρώ

Οι µετοχές µε τηµεγαλύτερη άνοδο

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση

(%)

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ

Οι µετοχές µε τηµεγαλύτερη πτώση

η εικόνα του ΧΑ

ATEbank 7,69 406.098,20KLEEMAN HELLAS ΓΙΑ ΜΗΧ. ΚΑΤΑΣΚ 5,80 10.261,59ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε (ΠΡΩΗΝ ΒΕΚΤΩΡ) (ΚΑ) 4,92 15.113,24Βιοχάλκο Ε.Β. Χαλκού και Αλουμ 4,27 233.200,54ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡ. (ΚΟ) 3,22 35.122,76FRIGOGLASS Α.Β.Ε.Ε. 2,54 330.705,98ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤ. ΕΛΛ. ΑΤΕ 2,50 1.505.701,83ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ 2,15 302.880,83COCA-COLA E.E.E Α.Ε 2,09 5.862.351,42ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ (ΚΟ) 1,81 544.097,69

EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ 13,56 38.893,32ALAPIS ΑΝ.ΣΥΜ.ΒΙΟΜ.ΚΑΙ ΕΜΠ.ΕΤ. 10,78 1.745.064,22ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗ 10,00 32.948,31ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε 8,65 467.039,84AVENIR LEISURE &ENTERT.ΠΛΗΡ.ΑΕ 8,00 73.204,83«Μηχανική» Α.Ε. (ΠΟ) 6,06 33.650,34ΑΧΟΝ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) 5,45 10.004,95Μύλοι Λούλη Α.Ε.(ΚΟ) 3,33 13.279,82T BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡ 2,94 28.316,90ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. (ΚΟ) 2,50 133.229,65

Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) 60,0

Xθεσινή Κεφαλαιοποίηση 59,7

Μεταβολή Κεφαλαιοποίησης

Απόλυτη/Σχετική 0,29 0,0%

Μετοχές με άνοδο 58

Μετοχές με πτώση 101

Μετοχές που δεν άλλαξαν 125

Αξία Συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) 112,4

Αριθμός τεμαχίων 27.399.655

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ

OIKONOMIAΡ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

1.800

1.700

1.600

1.500

1.400

1ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2010

2ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2010

3ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2010

4ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2010

5ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2010

1.507,79 (+0,67%)

1.504,23(-2,79%) 1.518,64

(+0,96%) 1.516,95(-0,11%)

1.497,75(-1,27%)

Page 23: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης AEGEAN AIRLINES (ΚΟ) 2.12 -0.01 -0.47 4.45 2.00

ALAPIS (ΚO) 0.91 -0.11 -10.78 4.64 0.91

ALPHA BANK (KO) 4.51 -0.04 -0.88 12.68 3.99

COCA COLA HBC (ΚΟ) 19.50 0.40 2.09 21.00 13.50

EUROBANK EFG (ΚΟ) 4.13 0.03 0.73 11.22 3.46

EUROBANK PROPERTIES 5.99 -0.01 -0.17 8.64 4.99

FOLLI - FOLLIE (ΚΟ) 17.00 0.12 0.71 19.00 12.50

FORTHNET (ΚΟ) 0.54 -0.01 -1.82 1.58 0.52

FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) 6.55 0.05 0.77 11.78 4.52

FRIGOGLASS (ΚΟ) 10.08 0.25 2.54 10.99 6.21

J. & P. ΑΒΑΞ (ΚΟ) 1.29 -0.02 -1.53 3.72 1.16

JUMBO (ΚΟ) 5.17 0.00 0.00 9.50 4.50

LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ) 4.00 0.01 0.25 8.00 3.56

MARFIN INVESTMENT GROUP (KO) 0.71 0.01 1.43 2.54 0.68

MARFIN POPULAR BANK PUBLIC 1.32 0.00 0.00 3.23 1.30

PROTON BANK (KO) 0.86 0.01 1.18 2.34 0.74

S & B ΟΡΥΚΤΑ (ΚΟ) 3.39 0.00 0.00 4.75 2.80

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 0.84 0.06 7.69 2.08 0.76

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ) 3.66 0.15 4.27 4.82 2.89

ΒΩΒΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ (ΚΟ) 2.12 0.02 0.95 5.48 1.78

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΚΟ) 3.77 0.05 1.34 6.60 3.60

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 1.90 -0.18 -8.65 9.80 1.89

ΔΕΗ (ΚΟ) 12.04 0.11 0.92 15.58 10.83

ΔΟΛ (ΚΟ) 0.71 -0.01 -1.39 2.67 0.70

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 7.40 0.02 0.27 22.39 7.03

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ) 1.16 0.02 1.75 1.93 1.00

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΚΟ) 3.32 0.07 2.15 6.05 2.56

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ) 5.44 0.03 0.55 8.98 5.32

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ) 5.72 0.02 0.35 9.95 4.14

ΕΥΑΘ (ΚΟ) 4.06 -0.05 -1.22 5.14 3.80

ΕΥΔΑΠ (ΚΟ) 4.73 0.03 0.64 6.56 4.64

ΙΑΣΩ (ΚΟ) 1.72 -0.02 -1.15 4.20 1.64

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ) 0.56 0.00 0.00 1.59 0.55

ΙΝΤΡΑΚΟΜ (ΚΟ) 0.50 -0.01 -1.96 1.62 0.49

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ) 2.98 -0.03 -1.00 4.53 2.48

ΚΑΕ (ΚΟ) 4.61 -0.09 -1.91 6.75 3.70

ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 3.32 -0.02 -0.60 4.46 2.23

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ) 8.83 -0.15 -1.67 11.77 7.75

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ) 0.40 0.00 0.00 1.62 0.38

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ) 0.31 -0.02 -6.06 1.25 0.28

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ) 7.80 0.10 1.30 12.25 6.70

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ) 4.49 0.08 1.81 6.10 3.53

ΟΛΘ (ΚΟ) 10.90 -0.20 -1.80 15.37 10.79

ΟΛΠ (ΚΟ) 12.49 0.39 3.22 18.24 11.12

ΟΠΑΠ (ΚΟ) 13.15 0.14 1.08 18.17 9.95

ΟΤΕ (ΚΟ) 5.87 0.07 1.21 11.85 5.16

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO) 3.30 -0.01 -0.30 12.28 3.20

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS (ΚΟ) 4.77 -0.03 -0.63 5.17 3.70

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. (ΚO) 3.88 0.00 0.00 5.27 3.54

ΣΙΔΕΝΟΡ (ΚΑ) 2.41 0.01 0.42 5.87 1.94

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΚΟ) 3.28 0.08 2.50 5.04 2.34

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ 3.01 0.03 1.01 6.88 2.72

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ) 15.44 -0.01 -0.06 23.66 13.16

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ) 9.29 -0.20 -2.11 16.25 8.70

ΥΓΕΙΑ (ΚO) 0.74 -0.01 -1.33 1.93 0.72

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ) 0.64 0.03 4.92 1.75 0.58Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης A.S. COMPANY (ΚΟ) 0.38 0.00 0.00 0.86 0.37

ALSINCO (KO) 0.67 -0.02 -2.90 0.93 0.53

ALTER CHANNEL (ΚΟ) 0.61 -0.01 -1.61 2.89 0.60

AUDIOVISUAL (ΚΟ) 0.36 0.00 0.00 0.87 0.33

AUTOHELLAS (ΚΟ) 1.35 -0.01 -0.74 2.11 1.25

AVENIR (ΚΟ) 0.23 -0.02 -8.00 1.63 0.21

ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) 0.52 -0.03 -5.45 2.06 0.48

BYTE COMPUTER (ΚΟ) 0.50 0.00 0.00 1.11 0.44

CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ (ΚΟ) 0.48 -0.01 -2.04 1.16 0.42

CPI (ΚΟ) 0.38 0.03 8.57 0.51 0.22

CYCLON ΕΛΛΑΣ (ΚΟ) 0.40 -0.02 -4.76 0.90 0.38

EUROBROKERS (KO) 0.67 0.00 0.00 1.87 0.48

EURODRIP (ΚO) 0.97 0.00 0.00 1.10 0.55

EUROLINE ΑΕΕΧ (KO) 0.51 -0.08 -13.56 1.20 0.48

EUROMEDICA (KO) 1.62 0.00 0.00 5.32 1.58

F.G. EUROPE (ΚΟ) 0.58 -0.01 -1.69 1.37 0.54

FLEXOPACK (ΚO) 8.88 0.01 0.11 8.90 7.20

INFO-QUEST (ΚΟ) 1.19 -0.03 -2.46 1.75 0.83

INFORM ΛΥΚΟΣ Π. (ΚΟ) 1.01 0.01 1.00 1.66 0.90

INTERINVEST AEEX (KO) 0.77 -0.02 -2.53 0.98 0.61

KLEEMAN HELLAS (KO) 1.46 0.08 5.80 2.78 1.35

LAVIPHARM (ΚΟ) 0.50 0.00 0.00 1.45 0.45

LOGISMOS (ΚΟ) 0.73 -0.02 -2.67 0.75 0.34

MEDICON ΕΛΛΑΣ (KO) 1.92 -0.07 -3.52 4.15 1.84

MEVACO (KO) 0.76 -0.02 -2.56 1.43 0.65

MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. (KO) 3.66 0.00 0.00 4.40 3.35

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΚΟ) 2.29 -0.02 -0.87 2.39 1.85

MODA BAGNO - ΒΑΡΒΕΡΗΣ (ΚΟ) 0.42 0.00 0.00 0.76 0.33

NEWSPHONE (ΚΟ) 0.39 -0.01 -2.50 0.80 0.37

NEXANS HELLAS (ΚΟ) 2.44 -0.27 -9.96 3.18 2.04

PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (ΚΟ) 0.58 0.00 0.00 0.82 0.14

PASAL DEVELOPMENT 0.46 -0.03 -6.12 1.54 0.41

PROFILE (ΚΟ) 0.46 0.01 2.22 1.02 0.44

QUALITY & RELIABILITY (ΚΟ) 0.77 0.00 0.00 1.20 0.40

REDS (Κ) 0.74 -0.01 -1.33 1.62 0.67

REVOIL (ΚΟ) 0.70 0.00 0.00 1.11 0.65

RILKEN (ΚΟ) 2.60 -0.04 -1.52 3.98 2.45

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO) 0.39 0.00 0.00 0.74 0.35

SPACE HELLAS (ΚΟ) 1.45 0.00 0.00 2.60 1.12

SPRIDER (KO) 0.40 0.02 5.26 1.82 0.35

T BANK (ΚΟ) 0.33 -0.01 -2.94 1.06 0.33

TRASTOR ΑΕΕΑΠ 0.80 0.00 0.00 1.50 0.69

YALCO (ΚΑ) 0.36 -0.01 -2.70 0.60 0.29

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔ. (ΚO) 1.67 0.01 0.60 2.22 1.53

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ) 0.70 -0.03 -4.11 0.98 0.50

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (KO) 0.39 -0.01 -2.50 1.35 0.36

ΑΛΟΥΜΥΛ-ΜΥΛΩΝΑΣ (ΚΟ) 0.60 0.00 0.00 1.15 0.55

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ (KO) 0.51 0.00 0.00 1.51 0.48

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ) 1.10 0.00 0.00 1.54 0.88

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ) 0.67 0.00 0.00 1.84 0.66

ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 0.97 0.00 0.00 2.08 0.93

ΑΦΟΙ Χ.ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΟ) 0.29 0.00 0.00 0.54 0.20

ΒΑΡΔΑΣ (ΚΟ) 0.86 -0.03 -3.37 3.16 0.64

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. (ΚΟ) 0.66 -0.05 -7.04 1.05 0.60

ΒΙΣ (ΚΟ) 0.76 -0.08 -9.52 1.89 0.68

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ (ΚΟ) 1.26 0.05 4.13 1.96 0.87

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (ΚΟ) 0.31 -0.02 -6.06 0.56 0.27

ΔΑΙΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ) 6.50 0.00 0.00 7.80 5.17

ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ (ΚΟ) 0.66 -0.02 -2.94 0.83 0.54

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚ. (ΚO) 1.66 0.05 3.11 2.10 1.12

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ) 1.12 0.05 4.67 1.51 0.69

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ) 1.22 0.00 0.00 1.43 0.75

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ) 0.34 0.02 6.25 0.82 0.29

ΕΒΖ (ΚΑ) 0.77 0.00 0.00 1.45 0.52

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ) 0.36 -0.03 -7.69 0.90 0.35

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ) 0.68 0.00 0.00 0.95 0.57

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (Κ) 0.76 0.00 0.00 1.36 0.66

ΕΛΒΕ (ΚΟ) 0.63 -0.06 -8.70 1.24 0.60

ΕΛΓΕΚΑ (ΚO) 0.64 -0.03 -4.48 1.00 0.53

ΕΛΙΝΟΪΛ (ΚO) 1.89 0.09 5.00 2.35 1.58

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ) 1.16 -0.02 -1.69 1.71 0.86

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (ΚΟ) 0.32 0.00 0.00 0.51 0.27

ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 30.60 -0.59 -1.89 53.90 29.79

ΕΛΤΟΝ (ΚΟ) 0.55 0.00 0.00 0.69 0.43

ΕΛΤΡΑΚ (ΚO) 2.19 -0.03 -1.35 3.01 1.87

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) 0.30 -0.02 -6.25 0.47 0.27

ΕΤΕΜ (Κ) 0.40 0.00 0.00 0.83 0.35

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ) 0.58 -0.02 -3.33 0.77 0.45

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (KO) 3.39 0.02 0.59 3.40 1.74

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΚO) 0.83 -0.02 -2.35 0.88 0.42

ΙΛΥΔΑ (ΚΟ) 0.25 -0.01 -3.85 1.42 0.19

ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε. (ΚΟ) 0.32 0.00 0.00 0.90 0.17

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΟ) 0.94 0.08 9.30 1.10 0.64

ΙΝΤΕΡΤΕΚ (ΚΟ) 0.64 -0.01 -1.54 1.03 0.55

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΚΟ) 0.72 -0.01 -1.37 3.68 0.70

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ) 4.93 -0.08 -1.60 5.25 4.64

ΚΑΝΑΚΗΣ (KO) 1.73 -0.01 -0.57 1.78 1.21

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (KΟ) 0.62 -0.06 -8.82 1.14 0.50

ΚΑΡΑΤΖΗΣ (ΚΟ) 1.40 -0.01 -0.71 1.59 1.08

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ (ΚΟ) 0.90 -0.02 -2.17 2.96 0.66

ΚΟΡΡΕΣ (KO) 4.14 0.02 0.49 7.69 4.00

ΚΡΕ.ΚΑ A.E. (KA) 0.52 -0.05 -8.77 1.13 0.46

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (KO) 3.19 -0.18 -5.34 8.97 3.00

ΚΡΙ ΚΡΙ (ΚO) 0.76 -0.02 -2.56 1.06 0.75

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ (ΚO) 0.51 0.00 0.00 0.91 0.45

ΚΥΛ. ΛΟΥΛΗ (ΚΟ) 1.45 -0.05 -3.33 2.05 1.14

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Κ) 2.98 0.00 0.00 4.17 2.17

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ FHL (ΚΟ) 0.62 0.00 0.00 1.08 0.57

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ) 0.40 -0.01 -2.44 1.24 0.37

ΛΑΝΑΚΑΜ (ΚO) 0.56 0.00 0.00 1.88 0.40

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ) 0.59 0.00 0.00 0.74 0.52

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π) 0.59 0.00 0.00 0.74 0.52

ΛΙΒΑΝΗ (ΚΟ) 0.29 0.00 0.00 0.76 0.28

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (ΚΟ) 0.66 0.00 0.00 0.82 0.28

ΜΙΝΕΡΒΑ (ΚΑ) 1.04 0.00 0.00 1.69 0.94

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΚΟ) 0.70 0.00 0.00 2.05 0.70

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLD. (ΚΟ) 0.61 0.00 0.00 1.15 0.52

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ (ΚΟ) 0.99 -0.01 -1.00 1.14 0.61

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ) 0.38 -0.02 -5.00 0.84 0.37

ΝΕΩΡΙΟΝ (ΚΟ) 0.56 -0.04 -6.67 1.18 0.42

ΝΗΡΕΥΣ (ΚO) 0.78 -0.02 -2.50 0.83 0.48

ΝΤΙΟΝΙΚ (ΚΟ) 0.41 0.00 0.00 0.59 0.18

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ (ΚΟ) 0.56 0.03 5.66 0.82 0.27

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (K) 0.33 0.00 0.00 0.67 0.28

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (Π) 0.61 0.00 0.00 0.81 0.45

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ) 0.55 -0.02 -3.51 1.12 0.38

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 0.80 -0.01 -1.23 1.96 0.43

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ) 2.71 -0.19 -6.55 3.93 2.55

ΠΗΓΑΣΟΣ (ΚΟ) 0.94 0.03 3.30 2.95 0.75

ΠΛΑΣΤ. ΚΡΗΤΗΣ (KΟ) 4.15 0.10 2.47 4.20 2.91

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟ) 0.53 0.01 1.92 1.02 0.44

ΣΕΛΜΑΝ (Κ) 0.34 0.00 0.00 0.72 0.31

ΣΕΛΟΝΤΑ (ΚΟ) 0.69 0.00 0.00 0.76 0.41

ΣΠΥΡΟΥ (KΟ) 0.57 0.00 0.00 0.78 0.45

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ) 0.49 0.00 0.00 1.47 0.42

ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ) 0.80 0.01 1.27 1.90 0.71

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ) 1.35 -0.03 -2.17 2.95 1.20

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ (ΚΑ) 0.40 0.00 0.00 0.55 0.27

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ) 3.18 0.00 0.00 4.68 2.94

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ (ΚΟ) 0.94 -0.01 -1.05 1.79 0.80

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ) 0.34 0.00 0.00 0.49 0.24

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ) 1.35 -0.05 -3.57 1.73 0.68

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ (ΚΟ) 0.38 0.00 0.00 0.50 0.30Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών ALPHA ΑΣΤ. ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟ) 7.60 0.00 0.00 8.00 6.42

ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) 0.57 0.00 0.00 1.95 0.56

CROWN HELLAS CAN (Κ) 9.74 0.00 0.00 9.74 7.20

ELBISCO ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΚA) 0.40 0.00 0.00 0.79 0.24

ELMEC SPORT (Κ) 0.57 -0.05 -8.06 1.89 0.48

INTERFISH ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ (ΚO) 0.38 0.00 0.00 0.45 0.23

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 0.96 0.00 0.00 2.90 0.85

NUTRIART (πρώην ΚΑΤΣΕΛΗΣ) (Κ) 0.24 0.00 0.00 0.56 0.18

OLYMPIC CATERING (ΚΟ) 0.88 0.00 0.00 1.72 0.82

PC SYSTEMS AE (ΚΟ) 0.24 0.00 0.00 0.30 0.15

SPIDER (ΚΟ) 0.17 0.00 0.00 0.34 0.14

UNIBIOS (ΚΟ) 0.10 0.00 0.00 0.25 0.09

VELL GROUP (ΚO) 0.27 -0.03 -10.00 1.22 0.20

VIVARTIA ABEE (KΟ) 12.56 0.00 0.00 25.00 10.77

VIVERE 0.53 0.00 0.00 0.85 0.30

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ) 0.43 0.03 7.50 0.96 0.34

ΑΝΕK (ΚΟ) 0.18 -0.02 -10.00 0.85 0.18

ΑΝΕΚ (ΠΟ, ‘96) 1.05 0.00 0.00 2.00 1.02

ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (ΚΟ) 2.18 -0.02 -0.91 4.00 2.07

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ (Κ) 0.40 0.00 0.00 1.14 0.32

ΓΕΒ (ΚΑ) 0.25 0.00 0.00 0.47 0.22

ΓΕΚΕ - PRESIDENT (ΚΑ) 7.23 0.01 0.14 8.50 7.17

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 1.85 -0.04 -2.12 5.00 1.81

ΖΑΜΠΑ (Κ) 6.98 -0.03 -0.43 15.40 6.53

ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΕΤ (ΚΟ) 4.76 0.00 0.00 6.57 4.50

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΕΙΑΧΗ (ΚΟ) 14.00 0.00 0.00 15.80 12.60

ΚΑΡΕΛΙΑΣ (Κ) 61.00 0.00 0.00 86.00 59.00

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ) 2.06 -0.09 -4.19 4.88 1.98

ΚΛΩΣΤ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΚΑ) 0.32 0.00 0.00 0.41 0.27

ΛΑΜΨΑ (ΚΟ) 17.47 0.00 0.00 22.88 14.27

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ) 0.27 0.02 8.00 0.61 0.23

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ) 0.10 0.00 0.00 0.23 0.09

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΚΑ) 0.13 0.00 0.00 0.25 0.12

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΠΑ) 0.40 0.00 0.00 0.40 0.30

ΝΙΚΑΣ (ΚO) 1.20 -0.10 -7.69 1.81 0.95

ΠΕΡΣΕΥΣ (ΚΟ) 0.38 0.00 0.00 1.08 0.21

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ) 0.26 0.00 0.00 0.37 0.17

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ (Κ) 0.15 0.01 7.14 0.37 0.14

ΣΑΤΟ (ΚΟ) 0.16 0.00 0.00 0.55 0.13

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ) 0.32 0.05 18.52 0.91 0.24

ΤΕΧΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ) 0.34 0.00 0.00 0.54 0.22

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΚO) 14.08 -1.00 -6.63 17.38 8.00

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΠΟ) 14.08 -1.00 -6.63 17.38 8.00

ΦΙΕΡΑΤΕΞ (ΚΟ) 0.13 0.00 0.00 0.38 0.12

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΟ) 0.13 -0.01 -7.14 0.54 0.12Σε Επιτήρηση ALTEC (KO) 0.06 -0.01 -14.29 0.21 0.06

ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ 0.06 0.00 0.00 0.06 0.00

COMPUCON (KO) 0.11 0.00 0.00 0.14 0.07

FASHION BOX (ΚΟ) 1.50 0.00 0.00 1.74 1.04

HELLAS ON LINE (KO) 0.60 0.00 0.00 1.40 0.37

RIDENCO (ΚΟ) 0.08 0.00 0.00 0.38 0.08

ΑΕΓΕΚ (ΚΟ) 0.30 0.00 0.00 1.57 0.29

ΑΤΛΑΝΤΙΚ (ΚΟ) 0.23 0.01 4.55 1.13 0.12

ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (ΚΟ) 0.10 -0.01 -9.09 0.54 0.09

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ) 0.59 0.00 0.00 0.88 0.59

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (ΚΑ) 0.15 0.00 0.00 0.20 0.10

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ) 0.23 -0.02 -8.00 1.28 0.20

ΕΔΡΑΣΗ Χ.ΨΑΛΙΔΑΣ (ΚΟ) 0.09 0.00 0.00 0.36 0.05

ΕΙΚΟΝΑ & ΗΧΟΣ (ΚΟ) 0.07 0.00 0.00 0.20 0.07

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ) 3.70 0.00 0.00 4.00 2.00

ΕΛΛ. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΙ (ΚΟ) 0.09 0.00 0.00 0.18 0.07

ΕΛΦΙΚΟ (ΚO) 0.45 0.00 0.00 1.99 0.36

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 0.10 0.00 0.00 0.34 0.10

ΗΛΕΚ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ) 0.50 0.00 0.00 3.06 0.47

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ) 0.18 0.00 0.00 0.42 0.18

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚO) 0.18 -0.01 -5.26 0.69 0.11

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ΚO) 0.54 0.00 0.00 0.83 0.33

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΚO) 0.06 0.01 20.00 0.12 0.04

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠO) 0.06 0.00 0.00 0.12 0.05

ΚΟΥΜΠΑΣ (ΚΟ) 0.20 0.00 0.00 0.55 0.15

ΜΑΪΛΛΗΣ (ΚΟ) 0.22 0.00 0.00 0.40 0.19

ΜΑΡΑΚ (ΚΟ) 0.30 0.00 0.00 0.42 0.20

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ) 2.95 0.01 0.34 4.30 2.29

ΝΕΛ (ΚΟ) 0.20 -0.01 -4.76 4.80 0.19

ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ) 0.43 -0.01 -2.27 0.57 0.27

ΣΑΟΣ (ΚΟ) 0.78 0.00 0.00 0.78 0.00

ΣΙΔΜΑ (ΚΟ) 1.00 0.00 0.00 1.98 0.67

ΤΕΞΑΠΡΕΤ (ΚO) 0.09 0.00 0.00 0.22 0.08Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 7.18 0.03 0.42 14.11 6.44

NBGAM ETF ATHEX GENERAL INDEX 15.38 -0.15 -0.97 27.15 14.33

NBGAM GREECE & TURKEY 30 9.17 0.13 1.44 9.21 8.73

Εναλλακτική Αγορά

ALPHA TRUST ΑΕΠΕΥ (KO) 0.90 0.00 0.00 1.02 0.79

BIOMEDICAL & ROBOTICS TECHNOLOGY (KO) 2.47 0.00 0.00 2.80 2.24

DIVERSA COMMERCIAL (KO) 2.86 0.00 0.00 2.86 2.60

DOPPLER (KO) 2.34 0.00 0.00 2.66 2.34

ENTERSOFT (KO) 1.40 0.00 0.00 1.53 1.35

ENVITEC (KO) 1.62 0.00 0.00 4.40 1.61

EPSILON NET (KO) 0.65 0.00 0.00 2.41 0.49

EUROXX (KO) 2.90 0.00 0.00 4.03 2.90

FOODLINK 3.90 0.00 0.00 4.03 1.98

MEDITERRA (KO) 1.95 0.00 0.00 2.20 1.91

OPTRONICS (KO) 2.16 0.00 0.00 2.99 1.92

PERFORMANCE TECHNOLOGIES (KO) 2.52 0.00 0.00 2.52 2.52

VIDAVO HEALTH TELEMATICS (KO) 3.96 0.00 0.00 3.96 3.22

ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ (ΚΟ) 1.14 0.00 0.00 1.15 1.05Ανεσταλμένες ALMA - ΑΤΕΡΜΩΝ (ΚΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

HITECH SNT (ΚΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (KΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΛΑΝ-ΝΕΤ (ΚΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ALTIUS AEEX (ΚΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

MICROLAND COMPUTERS (ΚΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΕΝ. ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. (ΚO) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ Α.Ε. (ΚΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ Α.Ε. (ΠΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ) 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

ΜετοχέςΤιμή

κλεισί-ματος

σε ευρώ

Διαφο-ρά από χτες σε ευρώ

Μετα-βολή

%

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων

Ανώ-τατη

Κατώ-τατη

ΜετοχέςΤιμή

κλεισί-ματος

σε ευρώ

Διαφο-ρά από χτες σε ευρώ

Μετα-βολή

%

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων

Ανώ-τατη

Κατώ-τατη

ΜετοχέςΤιμή

κλεισί-ματος

σε ευρώ

Διαφο-ρά από χτες σε ευρώ

Μετα-βολή

%

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων

Ανώ-τατη

Κατώ-τατη

ΜετοχέςΤιμή

κλεισί-ματος

σε ευρώ

Διαφο-ρά από χτες σε ευρώ

Μετα-βολή

%

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων

Ανώ-τατη

Κατώ-τατη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 31

Μ Ε Τ Ο Χ Ε Σ

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: HITECH SNT (ΚΟ), ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (ΚΟ), ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ), ΛΑΝ-ΝΕΤ, ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ), BETANET (KO), ΣΑΟΣ (ΚΟ), ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ (ΚΟ), MICROLAND COMPUTERS (KO), ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ), ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΤΕΡΜΩΝ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ .

www.eurobankequities.grΦιλελλήνων 10Τηλεφωνικό κέντρο: 2103720000fax: 2103720001

Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

Page 24: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ32Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010Α Μ Ο Ι Β Α Ι Α Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Α

ΤΙΤΛΟΙ Ενεργητικόσε εκατ. ευρώ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 4/11/2010

Τιµή ∆ιάθεσης σε ευρώ

Τιµή Εξαγοράς σε ευρώ

Καθαρή Τιµή

σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ.

(%)

Μεταβ.(%) από1/1/2010

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. 22,324,961.19 4.547 4.369 4.458 -0.45% -11.46%ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 19,888,976.12 7.115 6.957 7.001 -0.08% -15.69%ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 109,279,716.97 7.347 7.255 7.310 -0.90% -19.12%GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 12,913,121.50 6.099 5.934 5.994 -0.44% -14.02%ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. 300,076,467.65 2.780 2.780 2.780 -0.93% -21.75%ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. 22,424,365.02 7.627 7.570 7.627 -0.43% -15.49%ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. 14,521,650.06 5.847 5.804 5.847 -0.83% -18.38%ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. 6,457,203.86 4.521 4.458 4.494 0.75% -16.24%CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 9,388,309.67 6.716 6.617 6.617 -0.34% -13.23%ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 106,781,757.10 8.191 8.191 8.191 -0.05% -7.68%ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 38,703,013.55 6.603 6.505 6.537 -0.68% -17.64%ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. 5,033,207.16 3.408 3.156 3.156 -0.93% -20.55%EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND 13,319,161.63 9.257 9.187 9.257 -0.44% -11.03%EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND 2,657,868.47 9.332 9.332 9.332 -0.44% -10.62%INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. 163,727,535.17 13.201 13.037 13.135 -0.53% -13.48%INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. 8,828,360.14 13.038 12.654 12.782 -0.74% -23.78%ΙΟΝΙΚΗ ΖΩΗΣ ΣΥΝΤ.ΠΡΟΓΡ.ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. 3,531,336.16 5.461 5.301 5.354 -0.20% -9.20%ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. 8,471,349.11 4.619 4.596 4.619 -0.54% -11.95%MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. 6,455,574.38 3.375 3.243 3.309 -0.69% -13.75%PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 8,294,616.24 3.470 3.444 3.470 -0.14% -6.21%HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. 9,309,381.50 6.791 6.708 6.708 -0.38% -12.32%ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. 26,735,344.33 8.066 7.907 7.987 0.12% -19.44%Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. 10,285,310.55 1.855 1.850 1.855 -0.02% -3.87%PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 3,377,407.48 12.675 12.363 12.487 -0.60% -14.62%ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 82,205,855.32 16.971 16.472 16.639 -0.17% 2.26%ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 27,579,942.85 12.926 12.546 12.673 -0.06% 3.78%ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 2,997,732.58 10.509 10.200 10.303 -1.00% 11.99%ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. 143,529,786.71 4.685 4.627 4.662 0.14% 3.49%ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. 30,806,730.92 7.175 7.086 7.139 -0.07% 3.35%ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. 8,411,735.62 7.634 7.539 7.596 0.08% 13.85%ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 26,016,107.97 8.403 7.843 8.003 -0.23% -6.03%ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 28,421,748.71 8.656 8.235 8.404 -0.21% -11.25%ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 13,667,115.96 8.171 7.774 7.933 -2.42% -18.53%ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. 7,380,406.13 3.987 3.879 3.918 0.04% -0.41%ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 26,577,898.86 7.688 7.315 7.464 -0.76% -8.72%ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 11,623,829.27 6.978 6.925 6.978 -0.08% 2.44%ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 20,204,133.63 3.067 3.024 3.049 0.23% -3.41%ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. 34,787,609.06 5.089 5.089 5.089 -1.63% 9.75%ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. 316,736,465.60 6.131 6.131 6.131 0.06% 7.38%ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 5,831,862.80 6.036 6.036 6.036 0.08% 5.29%ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. 27,139,487.83 10.016 9.539 9.539 0.01% 1.08%ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. 51,512,217.31 11.459 10.913 10.913 -0.63% 3.26%ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. 113,812,142.09 8.647 8.235 8.235 0.04% -4.87%ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. 48,247,240.92 10.535 10.033 10.033 -0.01% -0.30%ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 14,560,021.38 11.490 11.490 11.490 -0.04% 6.66%NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) 391,155.88 1,256.640 1,256.640 1,256.640 0.09% 3.38%NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) 6,481,345.12 1,251.580 1,251.580 1,251.580 0.09% 3.43%NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) 681,419.64 1,154.110 1,154.110 1,154.110 0.04% -0.41%NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) 12,349,466.61 1,184.200 1,184.200 1,184.200 0.04% -0.38%NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) 1,021,952.67 965.430 965.430 965.430 0.12% -1.47%NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) 1,383,140.23 1,023.710 1,023.710 1,023.710 0.12% -1.44%ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 3,404,195.79 4.606 4.549 4.584 -0.06% 2.75%ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. 12,728,864.40 3.664 3.609 3.609 0.19% 3.03%ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) 3,533,274.87 3.170 3.124 3.124 0.11% -0.12%ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) 2,465,208.68 8.176 8.055 8.055 -0.22% -0.29%EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 119,045,313.77 3.385 3.237 3.303 -0.02% 1.26%EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 57,654,692.05 11.080 10.646 10.863 -0.14% 1.94%INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 13,475,175.55 10.803 10.379 10.591 -0.17% 1.17%EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 52,466,358.19 9.507 9.317 9.507 0.06% -1.49%EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 94,768,644.59 3.177 3.153 3.177 -0.18% 2.07%EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 55,707,264.35 9.904 9.515 9.709 0.49% 0.62%INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. 12,374,010.95 28.048 27.699 27.908 -1.42% 5.31%EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR 51,324,163.71 1.121 1.112 1.121 0.00% -0.14%EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR 11,375,920.25 1.118 1.118 1.118 0.01% 0.04%EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 53,031,535.09 9.886 9.689 9.886 1.21% 1.11%EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR 26,242,591.69 10.461 10.382 10.461 -0.04% -2.56%EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR 5,643,504.29 10.536 10.536 10.536 -0.04% -2.38%ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. 3,421,710.52 3.374 3.291 3.308 -0.16% 0.32%ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. 324,706.59 3.020 3.005 3.020 0.03% 1.83%ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. 8,359,363.79 4.947 4.922 4.947 0.09% 2.65%MARFIN INCOME ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 37,189,731.56 2.681 2.628 2.655 -0.17% -7.73%MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 27,934,119.88 3.506 3.302 3.404 0.01% 2.42%HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ 3,201,711.42 3.881 3.833 3.833 -1.17% 4.34%PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) 4,363,280.07 205.211 204.190 204.190 0.15% -2.33%Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. 3,309,309.12 3.419 3.253 3.320 0.16% 1.06%ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. 6,381,617.82 2.159 2.015 2.056 -1.05% -30.15%ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ 3,524,381.70 6.577 6.201 6.263 -1.00% -32.63%ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. 20,136,381.04 3.940 3.715 3.752 -1.63% -34.26%ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 29,209,752.70 14.282 13.466 13.602 -1.26% -29.26%ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. 12,511,160.13 2.831 2.707 2.735 -0.84% -20.01%ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 12,630,774.78 6.289 6.016 6.076 -1.26% -26.58%ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. 278,484,128.31 9.554 9.365 9.459 -1.12% -25.94%ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. 15,670,214.91 5.792 5.678 5.735 -1.27% -29.64%ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. 18,076,558.49 10.631 10.421 10.526 -0.95% -24.47%ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 44,069,992.38 7.200 7.106 7.164 -1.58% -34.59%ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. 34,434,208.39 29.413 28.548 28.836 -1.27% -28.52%ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. 36,859,752.39 11.527 11.188 11.301 -1.14% -20.85%GENIKI ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. 25,016,183.36 4.448 4.317 4.361 -1.36% -26.97%ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. 889,323.92 4.921 4.776 4.824 -0.67% -24.52%CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 11,593,898.00 1.608 1.553 1.553 -1.32% -28.91%ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 62,388,793.64 4.222 4.180 4.222 -0.90% -24.98%ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. 1,784,618.51 0.916 0.907 0.916 -0.97% -21.42%ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 9,626,971.50 1.012 0.987 0.997 -1.23% -24.16%ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 772,038.93 5.160 5.033 5.084 -0.64% -24.93%ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. 57,790,046.16 1.450 1.436 1.450 -1.04% -26.47%ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS 127,194,252.81 6.847 6.778 6.847 -1.03% -28.98%ΔΗΛΟΣ TOP-30 20,539,753.35 1.219 1.207 1.219 -1.52% -28.44%NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. 4,351,499.04 15.567 15.568 15.567 -1.22% -29.89%NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) 146,939.05 810.450 810.450 810.450 0.12% -27.31%NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) 11,104,268.03 811.720 811.720 811.720 0.12% -27.28%ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 541,259.59 2.987 2.898 2.957 -1.50% -29.06%ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 89,007,373.12 13.461 12.938 13.069 -1.11% -27.93%ΕΡΜΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ 8,236,525.64 1.995 1.918 1.937 -0.61% -24.15%ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) 6,746,019.04 4.938 4.746 4.794 -1.06% -28.19%EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 45,127,094.30 7.871 7.792 7.871 -0.63% -24.07%EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. 5,565,235.68 2.480 2.455 2.480 -1.12% -25.94%INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. 146,769,017.62 19.312 18.929 19.120 -0.69% -24.19%INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. 50,140,211.00 4.441 4.353 4.397 -0.36% -24.09%EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND 21,907,671.61 0.362 0.358 0.361 -0.60% -23.99%EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR 1,316,933.07 0.396 0.392 0.396 -1.12% -26.23%EUROBANK (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS PROTECT FUND 1,007,449.64 8.106 8.025 8.106 -0.03% -4.26%EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR 80,188,597.15 8.088 8.007 8.088 -0.03% -4.23%EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS PROTECT II EUR 47,032,319.18 7.653 7.653 7.653 0.01% -8.26%EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT 41,986,881.60 8.432 8.432 8.432 -0.41% -6.64%EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE 4,481,033.21 1.196 1.184 1.196 -0.87% -18.78%EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE 481,624.88 1.211 1.211 1.211 -0.88% -18.23%EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 FUND 606,652.34 9.452 9.263 9.452 -0.35% -13.85%EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 320,044.64 9.630 9.630 9.630 -0.35% -12.80%INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 2,430,268.45 9.453 9.264 9.453 -0.35% -13.84%INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 9,238,342.56 3.037 2.864 2.893 -1.40% -27.86%INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. 1,750,803.86 1.739 1.640 1.656 -1.76% -28.19%ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. 15,982,625.42 2.234 2.223 2.234 -0.97% -23.76%ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. 8,406,769.04 1.614 1.606 1.614 -0.68% -25.26%MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 42,638,542.25 9.763 9.473 9.667 -1.42% -30.17%MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 11,047,271.32 1.749 1.697 1.731 -0.68% -23.53%HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. 50,646,488.63 34.257 33.340 33.340 -1.18% -28.86%HSBC TOP 20 ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. 2,945,305.93 6.690 6.511 6.511 -1.56% -33.50%HSBC ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛ.ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. 4,645,253.52 3.029 2.948 2.948 -1.24% -30.80%

ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. 10,915,808.81 0.647 0.635 0.635 -0.50% -26.86%ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. 36,303,840.38 7.404 7.259 7.259 -1.05% -28.84%ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. 5,228,834.01 0.602 0.580 0.592 -0.90% -28.53%ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. 26,901,657.17 6.848 6.596 6.731 -1.56% -31.05%PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 6,353,814.50 2.486 2.461 2.486 -1.21% -23.59%MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. 20,830,726.59 1.548 1.460 1.474 -1.72% -29.25%MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 13,292,945.41 1.731 1.616 1.649 -0.99% -31.23%Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. 1,108,537.08 0.890 0.864 0.873 -0.90% -21.29%ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 366,987.98 2.199 2.093 2.114 -1.08% -25.82%PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 4,313,433.99 7.357 7.004 7.074 -1.13% -24.46%ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 16,701,906.23 13.558 12.783 12.912 0.99% 7.07%ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 3,341,161.62 8.025 7.676 7.754 2.61% 18.64%ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 7,452,502.20 5.438 5.330 5.384 -0.68% 20.12%ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 10,285,664.18 10.639 10.429 10.534 2.01% 3.09%ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 9,564,877.89 10.489 10.282 10.385 1.00% 1.99%ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. 15,761,065.94 13.277 13.015 13.146 0.98% 6.26%ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. 3,818,976.95 6.250 6.066 6.127 1.54% 10.84%ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 7,898,557.44 5.125 5.074 5.125 -0.33% 6.54%ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 4,183,898.24 2.312 2.288 2.312 1.38% -1.26%ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 1,142,529.26 8.272 8.068 8.150 0.41% 11.00%ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ 19,485,045.93 3.386 3.352 3.386 1.12% -1.51%ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ 29,981,669.83 3.613 3.577 3.613 1.67% -4.80%ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 1,166,313.03 8.693 8.606 8.693 0.21% -13.07%NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ 3,507,122.20 9.026 9.026 9.026 1.71% 1.71%NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) 614,786.27 1,137.890 1,137.890 1,137.890 0.03% 2.07%NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) 35,659,413.80 1,157.140 1,157.140 1,157.140 0.03% 2.11%NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) 725,590.35 1,039.300 1,039.300 1,039.300 -0.92% -5.27%NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) 42,657,693.43 1,040.940 1,040.940 1,040.940 -0.92% -5.24%NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) 41,871.18 951.770 951.770 951.770 -0.32% -3.71%NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) 4,556,562.67 953.380 953.380 953.380 -0.32% -3.67%ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. 1,085,315.47 3.125 3.032 3.094 -1.25% -23.01%ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 728,233.85 4.795 4.652 4.747 2.00% -1.79%ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. 4,487,553.54 1.599 1.537 1.553 1.49% 5.38%ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. 2,589,035.64 2.819 2.710 2.737 0.72% 16.29%ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) 3,830,807.77 2.654 2.564 2.589 0.85% 8.78%ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. 1,423,911.93 2.657 2.554 2.580 0.21% 7.74%EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 47,981,712.08 1.318 1.305 1.318 0.85% 4.65%EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 8,430,106.24 16.073 15.912 16.073 2.38% 19.91%INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. 14,733,699.49 13.589 13.320 13.454 0.90% 2.97%INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. 46,370,256.63 11.955 11.718 11.837 2.40% 19.11%EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND 8,811,856.89 0.700 0.693 0.700 0.92% 5.35%EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND 4,570,188.24 0.713 0.713 0.713 0.92% 6.40%EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND 12,729,954.65 0.978 0.968 0.978 2.30% 18.80%EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND 15,159,265.11 0.970 0.970 0.970 2.31% 20.10%EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND 3,651,850.40 16.017 15.856 16.017 2.81% 49.35%EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND 1,190,667.29 16.278 16.278 16.278 2.84% 51.22%EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ 653,508.03 23.430 23.196 23.430 4.49% 52.40%EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR 3,126,494.58 8.723 8.549 8.723 -0.04% -3.82%EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR 664,216.60 9.038 9.038 9.038 -0.03% -3.37%EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR 3,651,345.79 8.802 8.626 8.802 -0.14% -3.25%EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR 676,104.32 9.167 9.167 9.167 -0.14% -2.80%EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR 1,382,578.49 8.827 8.651 8.827 0.11% -1.13%EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR 538,225.58 9.187 9.187 9.187 0.11% -0.25%EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR 141,190,749.62 8.552 8.381 8.552 0.28% -3.23%EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR 714,060.78 9.044 9.044 9.044 0.28% -2.39%EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR 42,652,080.77 7.287 7.215 7.287 -0.07% -4.95%EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA € EUR 29,123,156.05 10.624 10.412 10.624 0.46% 0.24%EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA $ 22,311,844.28 10.743 10.528 10.743 0.44% 1.62%EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND 15,082.02 1.243 1.243 1.243 -0.22% -13.38%EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND 28,278.87 1.203 1.203 1.203 -0.22% -14.21%EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND 290,829.65 1.571 1.571 1.571 2.46% 4.64%MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. 6,229,080.14 2.215 2.068 2.110 1.52% -5.23%MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. 5,291,732.16 2.115 1.974 2.014 0.40% 7.99%MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 3,439,585.82 4.126 3.851 3.930 -0.31% 4.82%MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 1,892,922.52 3.152 2.968 3.060 1.66% 2.00%MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 9,084,587.30 1.483 1.439 1.468 0.73% 3.03%HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. 13,679,303.85 2.721 2.649 2.649 0.81% 4.46%HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. 22,224,391.70 5.642 5.491 5.491 0.78% 12.64%HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. 13,103,501.49 3.043 2.962 2.962 1.54% 6.73%ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. 29,624,824.70 2.177 2.134 2.134 0.59% 3.34%ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 769,720.03 20.636 19.876 20.281 2.21% 30.41%PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) 3,548,162.35 290.659 284.960 284.960 -0.45% 2.27%Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. 1,822,169.17 5.254 4.999 5.101 0.24% -6.45%ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. 13,551,992.61 6.631 6.485 6.618 0.01% 1.68%ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 23,769,574.42 12.691 12.439 12.565 0.03% 1.96%ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. 6,574,592.63 5.770 5.712 5.770 -0.06% -1.32%ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. 210,702,221.84 11.305 11.305 11.305 0.03% 2.42%ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. 8,847,621.47 6.928 6.928 6.928 0.01% 0.35%ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ 1,801,363.01 3.586 3.568 3.582 0.68% -0.92%GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 6,025,081.35 5.460 5.406 5.460 0.01% -1.13%INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. 49,190,574.38 7.654 7.608 7.646 -0.00% 3.52%INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. 4,231,519.55 6.128 6.082 6.113 0.01% 5.51%ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. 58,194,731.02 3.298 3.298 3.298 0.00% 0.89%MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. 64,511,045.33 3.913 3.874 3.893 -0.02% 0.01%HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 185,798,820.27 1.946 1.946 1.946 0.01% 2.62%ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. 3,769,838.12 4.756 4.732 4.756 0.01% 2.49%ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. 11,340,281.24 5.382 5.382 5.382 0.00% 0.80%ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. 20,488,968.87 5.387 5.387 5.387 0.12% 0.97%PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. 263,704,581.08 3.628 3.610 3.628 0.01% 2.25%MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. 7,528,358.75 8.508 8.174 8.341 0.00% 2.27%Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ. 215,732,392.48 2.389 2.389 2.389 0.02% 3.58%ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. 52,051,815.94 11.685 11.685 11.685 0.00% 0.43%EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) 29,777,909.72 11.733 11.733 11.733 0.00% 1.36%EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS $ 20,877,453.64 1.114 1.114 1.114 0.01% 1.38%EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR 10,323,414.70 1.076 1.076 1.076 0.01% 2.28%EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) 1,177,802.99 2.668 2.668 2.668 0.90% 8.37%ΜΙΚΤΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 1,354,832.63 4.219 3.978 4.019 -1.10% -36.14%ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ 1,324,316.34 9.271 8.742 8.830 -1.48% -28.87%SOLIDUS MID RISK GREEK MUTUAL FUND-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ 1,195,793.01 9.680 9.395 9.490 -0.04% -2.89%ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 12,252,524.72 9.716 9.294 9.388 -0.67% -18.54%ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) 40,272,869.14 6.981 6.583 6.649 -0.73% -23.00%ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 66,448,068.59 7.304 7.159 7.231 -1.06% -20.90%ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. 22,816,858.07 9.904 9.708 9.806 -0.98% -14.49%ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. 10,469,423.23 8.713 8.478 8.563 -0.78% -19.85%ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ 4,219,586.27 8.154 7.933 8.013 -0.95% -19.88%INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 5,284,375.46 8.152 7.971 8.051 -0.73% -20.11%ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. 560,160,375.04 3.825 3.825 3.825 -0.86% -19.91%ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 27,767,885.69 3.048 3.017 3.048 -0.61% -16.30%ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 4,326,223.85 5.326 5.195 5.248 -0.99% -22.72%ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ 59,217,069.56 11.905 11.786 11.905 -1.06% -21.88%ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ 27,333,195.90 4.967 4.917 4.967 -0.27% -8.31%ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. 12,028,413.13 9.564 9.469 9.564 -0.32% -8.96%ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 9,991,870.96 9.097 9.097 9.097 0.16% -11.29%ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. 8,919,856.74 3.006 2.976 3.006 -0.03% -9.31%ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ 19,909,817.58 6.039 5.804 5.863 -0.91% -22.74%ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. 3,181,091.78 1.639 1.517 1.517 -0.87% -23.58%INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 34,535,022.15 13.158 12.898 13.028 -0.74% -21.33%INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 6,614,532.81 4.466 4.211 4.254 -0.90% -22.24%HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 28,374,513.19 8.414 8.250 8.250 -0.00% -7.88%ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. 12,269,066.54 2.573 2.535 2.535 -1.05% -25.91%ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. 11,613,842.61 2.464 2.415 2.439 0.11% -26.28%ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. 795,081.54 6.692 6.559 6.626 -1.14% -22.51%ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. 1,021,914.00 6.858 6.723 6.791 -1.03% -22.33%ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. 11,450,432.83 2.947 2.933 2.947 -0.66% -18.29%MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 2,988,853.18 2.757 2.597 2.677 -0.89% -10.77%PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 2,640,076.99 5.722 5.444 5.556 -1.08% -24.07%N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 808,772.61 1.801 1.785 1.792 -0.91% -23.39%Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. 14,020,259.50 2.068 2.063 2.068 -0.63% -12.68%Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ. 1,955,537.94 7.754 7.754 7.754 -0.47% -19.02%

ΤΙΤΛΟΙ Ενεργητικόσε εκατ. ευρώ

Τιµή ∆ιάθεσης σε ευρώ

Τιµή Εξαγοράς σε ευρώ

Καθαρή Τιµή

σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ.

(%)

Μεταβ.(%) από1/1/2010

Ενισχύεται η παρουσία της Ευρωσύμβουλοι ΑΕ στον ενεργειακό τομέα, μέσω των επιχειρηματικών πρωτοβουλι-ών και δυναμικών συνεργασι-ών της στο χώρο της πράσινης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύμα-τος μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, από τις αρχές του 2010 η Ευρωσύμβουλοι έχει αναπτύξει πλαίσιο συνερ-γασίας με τη Eurobank και κο-ρυφαίες εταιρίες κατασκευής, εμπορίας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων (Martifer Solar, Yingli, BP Solar, Alumil). Η εταιρία παρέχει ου-σιαστική και ολοκληρωμένη υποστήριξη ιδιωτών και επιχει-ρήσεων, από την πλήρη χρη-ματοδότηση και τις αδειοδοτι-κές και μελετητικές υπηρεσίες έως και την εγκατάσταση φω-τοβολταϊκών συστημάτων και τη σύνδεσή τους στο δίκτυο, με απλές διαδικασίες, ευνοϊ-κούς όρους, υψηλή ποιότητα και εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόστος. Πρόσφατα, μάλιστα, η συνεργασία αυτή διευρύνθηκε με τη συμμετοχή του δικτύου καταστημάτων Praktiker στην προώθηση του συνολικού προϊόντος.

Με Aegean Power Στο χώρο της εξοικονό-

μησης κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, η Ευρωσύμβου-λοι ΑΕ συνεργάζεται με την Aegean Power, το μεγαλύτε-ρο ελληνικών συμφερόντων ιδιώτη πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, μέλος του Ομίλου Aegean Group, και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων στον οικιακό καταναλωτή, τις εμπορικές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Η Ευρωσύμβουλοι ΑΕ δρα-στηριοποιείται γενικότερα στο χώρο της εξοικονόμησης ενέρ-γειας, προσφέροντας υπηρεσί-ες ενεργειακών επιθεωρήσεων που αποσκοπούν στην εκπό-νηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις όσο και σε κτί-ρια του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ, για τα οποία μάλιστα είναι πλέον σε εξέλιξη το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Στην πράσινη ενέργεια η

«Ευρωσύµβουλοι»

Page 25: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ενδι

αφέρ

ον

Μ Ο Υ Σ Ι Κ Η | Θ Ε Α Τ Ρ Ο | Χ Ο Ρ Ο Σ | Κ Ι Ν Η Μ Α Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ο Σ | Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Α

Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

Πόλεις χτισµένες µε µνήµεςΕνα προσωπικό άλμπουμ πε-ριηγήσεων, αποτυπωμένων στον καμβά. Αστικά αγνα-ντέματα και διαδρομές από το παρελθόν στο μέλλον. Ψηφίδες πόλεων που συνθέ-τουν καινούργιες δομές για να φιλοξενήσουν εκ νέου αν-θρώπινες ιστορίες. ‘Η αλλιώς οι «Πολύμορφες Πόλεις» που εμπνεύστηκε ο εικαστικός Φιλίπ Λαφαριέρ, όπως είναι ο τίτλος της έκθεσής του, που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, στις 19.30, στην γκαλερί του Γαλλικού Ινστι-τούτου (Λ. Στρατού 2Α, τηλ. 2310 821 231).

Μην ψάξετε το γεωγραφι-κό στίγµα των πόλεων που αποτυπώνει ο Φιλίπ Λαφαριέρ στα έργα του,

αφού, όπως εξήγησε στον «Α», δεν είναι υπαρκτές: «Οι εικόνες δεν εί-ναι αποτέλεσµα αναπαραστατικής ζωγραφικής. Θα έλεγα ότι πρόκει-ται για αστικά τοπία που είναι ένα πάντρεµα από αναµνήσεις και προ-ηγούµενες εµπειρίες. Είναι µάλ-λον αφηρηµένες εκφράσεις, που παραπέµπουν σε συναισθηµατικά βιώµατα και περιπλανήσεις µου σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης κατά καιρούς».

Ευρωπαϊκές γειτονιές στη Θεσσαλονίκη

Και η Θεσσαλονίκη, όµως, -µό-νιµος τόπος κατοικίας και εργασίας του Φιλίπ Λαφαριέρ απο το 2000, ο οποίος γεννήθηκε στην Τουλούζη της νότιας Γαλλίας- δε θα µπορούσε να λείπει από τα έργα του: «Το σκε-πτικό µου ήταν να περιλάβω µέσα στα έργα αυτά και χρώµατα, εικό-νες και στιγµές της Θεσσαλονίκης,

όπως τη βιώνω εγώ τα τελευταία 10 χρόνια. Να µεταφέρω τα συναισθή-µατα που µου δηµιουργεί, αλλά και τις διάφορες γωνιές της που µου θυ-µίζουν γειτονιές της Ευρώπης. Περ-πατώντας στην οδό Ζεύξιδος, µου έρχεται στο µυαλό η Μονµάρτη. Η πλατεία Ναυαρίνου µου θυµίζει τα αρχαία στη Ρώµη, ενώ η Παλιά Πα-ραλία παραπέµπει στο µεσογειακό φως της Βαρκελώνης. Και ξεπερνώ-ντας το µεσογειακό άξονα, η ένταση και οι ρυθµοί της ενίοτε θυµίζουν το Λονδίνο».

Οι «Πολύµορφες Πόλεις» του καλλιτέχνη µπορεί και να µοιάζουν µε τις πόλεις που φέρει ο καθένας µας εντός του: «Οι Πολύµορφες Πόλεις είναι η άλλη πτυχή του τοπί-ου ως µια εναλλακτική λύση για τον τρόπο µε τον οποίο βλέπουµε την πόλη. Βρισκόµαστε στο εσωτερικό της, αλλά και εκτός αυτής. Γεννηθή-καµε σε µια πόλη, περιηγηθήκαµε σε άλλες πόσες και τελικές κουβα-λάµε µέσα µας κοµµάτια απ’ όλες, γινόµαστε πολίτες του κόσµου. Και το κάθε κοµµάτι µπαίνει µέσα στο άλλο και τείνει προς το άπειρο. Εί-ναι κάπως σαν τις «Αόρατες πόλεις» του Καλβίνου, που φέρουν µνήµες, σκέψεις, επιθυµίες».

Στη διάρκεια των εγκαινίων το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απο-λαύσει ένα ζωντανό διαδραστικό πίνακα. Πρόκειται για την ποιητική δράση «Lapsuss», µε τη συµµετοχή της ηθοποιού Στεφανί Καπετανίδη και της βιολοντσελίστα Βάσως Ζή-σου, που θα συνδυάζει µουσική, ανάγνωση -στη γαλλική γλώσσα- και ζωγραφική. Το κοινό θα µπορεί να επισκέπτεται την έκθεση µέχρι τις 28 Νοεµβρίου, Δευτέρα - Παρα-σκευή: 10.00 – 13.00 και 17.00 – 20.00 και Σάββατο: 10.00 – 13.00.

ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η έκθεση «Πολύμορφες Πόλεις» του Φ. Λαφαριέρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Στην τιμή - ρεκόρ των 35.922.500 δολαρίων πουλήθηκε το αριστούργημα του 19ου αιώνα με τίτλο «Εύρεση του Μωυσή» (The Finding of Moses) του Sir Lawrence Alma -Tadema σε δη-μοπρασία του οίκου Σόθμπις, στη Νέα Υόρκη, ξεπερνώντας κατά επτά φορές την αρχική τιμή εκτίμησης των 5 εκατ. δολαρίων. Το μνημειακών διαστάσεων έργο σε καμβά διεκδίκησαν τρεις

αγοραστές, οι οποίοι έδωσαν «μάχη» για οκτώ λεπτά. Το προηγούμενο ρεκόρ για τον καλλιτέ-χνη είχε σημειωθεί πάλι για τον ίδιο ακριβώς πί-νακα, όταν είχε πωληθεί το 1995 προς 2,8 εκατ. δολάρια. Το Νοέμβριο του 1902, ο καλλιτέχνης άφησε το Λονδίνο και ταξίδεψε στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια του φράγματος του Ασουάν, με αποτέλεσμα να γοητευτεί από το τοπίο.

36 εκατ. δολάρια για έναν πίνακα

Μεγάλη επιτυχία είχε η πρωτότυπη πρωτοβου-λία που πήρε, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, η συμβολαιογράφος Λιάνα Δημοπούλου την περασμέ-νη Δευτέρα στα γραφεία της (Σαλαμίνος 10, 5ος όροφος, τηλ. 2310 524581) κι έτσι τη συνεχίζει - τις καθημερινές, από το πρωί μέχρι και τις 19.00.

Συγκεκριμένα με τίτλο «Μια ευχή για την πόλη» εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη γράψει ενυπόγραφα μια ευχή για την πόλη σ’ έναν πάπυρο, ο οποίος αργότερα θα προσφερθεί ως δωρεά στο δήμαρχο και τον περιφε-ρειάρχη που θα αναδειχτούν από τις επερχόμενες εκλογές και με την προτροπή να τον αναρτήσουν στο νέο δημαρ-χιακό μέγαρο και στο κτίριο της περιφέρειας αντίστοιχα.

Οσοι και όσες βρεθούν, πάντως, στα γραφεία της κ. Δημοπούλου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια

πολύπλευρη καλλιτεχνική δημιουργία, που περιλαμ-βάνει έκθεση ζωγραφικής του γνωστού καλλιτέχνη Ευθύμιου Βαρλάμη με έργα από τους κύκλους «Μέγας Αλέξανδρος», «Μητέρα Ολυ-μπιάδα» και «Θεσσαλονίκη, η αδελφή του Μ. Αλεξάν-δρου» ( φωτογραφία ), αλλά και έκθεση γλυπτικής της εικαστικού Αναστασίας Μωραΐτου. Οπως σημειώνει η κ. Δημοπούλου, «η ιδέα να κρεμάσουμε στους τοίχους των διαδρόμων του 5ου ορόφου της οικοδομής μας έργα του διάσημου Ελληνα καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα, καθηγητή Βαρλάμη, έργα που παρουσιάστηκαν στα μεγάλα μουσεία του κόσμου, είναι απλή αλλά και βαθιά συγχρόνως. Τα έργα του συνομιλούν με τις αθέα-τες πλευρές της ύπαρξής μας, μας μιλούν σιωπηρά, μυστικά, ελπιδοφόρα, για να μεταφέρουν τα ερωτηματι-κά πάνω στα οποία θεμελιώ-θηκε ο κόσμος».

Εκατοντάδες ευχές για την πόλη

33

Μνήμες και βιώματα δημι-ουργούν τα αστικά τοπία στα έργα του καλλιτέχνη

Απροσδιόριστες γε-ωγραφικά οι πόλεις

του Φ. Λαφαριέρ

Page 26: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

34

β ι β λ ι ο π ω λ ή σ ε ι ς Ελευθερουδάκης 1. Βασίλειος Μαρκεζίνης «Για μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα»2. Νίκος Θέμελης «Η συμφωνία των ονείρων»3. Πέτρος Μάρκαρης «Ληξιπρόθεσμα δάνεια»4. Βικτόρια Χίσλοπ «Το νησί»5. Πάολο Κοέλο «Βαλκυρίες» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Νότια των συνόρων, δυτικά του

ήλιου» του Χαρούκι Μουρακάμι (εκδ. «Ωκεανίδα»)

Ιανός 1. Νίκος Θέμελης «Η συμφωνία των ονείρων»2. Βασίλειος Μαρκεζίνης «Για μια νέα εξωτερική πολιτική για την

Ελλάδα»3. Βικτόρια Χίσλοπ «Το νησί»4. Πέτρος Μάρκαρης «Ληξιπρόθεσμα δάνεια»5. Τζόναθαν Κόου «Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Το δόγμα του σοκ» της Ναόμι

Κλάιν (εκδ. «Λιβάνη»)

Μαλλιάρης 1. Βικτόρια Χίσλοπ «Το νησί»2. Νίκος Θέμελης «Η συμφωνία των ονείρων»3. Ευγενία Φακίνου «Οδυσσέας και μπλουζ»4. Ευάγγελος Μαυρουδής «Επιστροφή στη Σμύρνη 2 - Ittahat ve

Terakki (Ενωση και Πρόοδος)»5. Πάολο Κοέλο «Βαλκυρίες» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Κάιν» του Ζοζέ Σαραμάγκου

(εκδ. «Καστανιώτης»)

Μπαρµπουνάκης 1. Ζουλφί Λιβανελί «Το σπίτι στον Βόσπορο»2. Νίκος Θέμελης «Η συμφωνία των ονείρων»3. Πάολο Κοέλο «Βαλκυρίες»4. Ισίδωρος Ζουργός «Φράουστ»5. Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι «Μέγας Αλέξανδρος, το μυστικό του

τάφου» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Ληξιπρόθεσμα δάνεια» του Πέ-

τρου Μάρκαρη (εκδ. «Γαβριηλίδης»)

Πρωτοπορία 1. Αρκάς «Μην ψαρώνεις!»2. Ελλη Παππά «Μαρτυρίες μιας διαδρομής»3. Πέτρος Μάρκαρης «Ληξιπρόθεσμα δάνεια»4. Αρκάς «Γερνάει καλύτερα όποιος γερνάει τελευταίος»5. Βικτόρια Χίσλοπ «Το νησί» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ

Σιμ» του Τζόναθαν Κόου (εκδ. «Πόλις»)

Σωκράτης 1. Βικτόρια Χίσλοπ «Το Νησί»2. Βασίλης Μαρκεζίνης «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα»3. Πασχαλία Τραυλού «Η γυναίκα του φάρου»4. Ευάγγελος Μαυρουδής «Επιστροφή στη Σμύρνη 2 - Ittahat ve

Terakki (Ενωση και Πρόοδος)»5. Πάολο Κοέλο «Βαλκυρίες» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Η πολιτεία των ληστών» του

Ντέιβιντ Μπένιοφ (εκδ. «Ψυχογιός»)

Τετράποδοι, τετραπέρατοι ήρωες

Οι γάτες είναι πλάσματα γοητευτικά, με τις «αι-σθησιακές» κινήσεις που χαρακτηρίζουν όλα τα αιλουροειδή, έξυπνες και με ανεπτυγμένο αίσθημα ανεξαρτησίας. Ποιος όμως θα μπο-ρούσε να φανταστεί πως έχουν τις δικές τους κοινότητες, θεούς, μύθους και παραδόσεις;

Ο συγγραφέας φαντασίας Tad Williams το έκανε και µας το προβάλλει µέσα από το βιβλίο του «Το τραγούδι του κυνηγού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis σε

µετάφραση Παρασκευής Αυγουστίνου. Ο πρωταγωνι-στής, ένας νεαρός, όµορφος γάτος, ο Φρίτι, µας οδηγεί σε έναν κόσµο διαφορετικό, όπου οι γάτες αποκαλύ-πτουν τα µυστικά της κοινωνίας και της ιστορίας τους, τη µυστική τους γλώσσα και τις παραδόσεις τους. Ο Φρίτι ο Κυνηγονούρης επιστρατεύει τη θέληση και το κουράγιο του για να εντοπίσει τη φίλη του την Αλα-φροπάτητη, θεωρώντας πως και εκείνη είναι θύµα των απαγωγών που µαστίζουν τον τελευταίο καιρό τη γατο-κοινωνία τους. Μέσα από την αναζήτησή του θα γνωρίσει υψηλόβαθµους, σοφούς, γενναίους πολεµιστές και µυθικούς ήρωες του είδους του, αλλά θα έρθει και αντιµέτωπος µε την απληστία και την ασπλαχνία του κακού γατο-θεού που προκαλεί όλα τα προβλήµατα. Η µάχη θα είναι µεγάλη και το ταξίδι µακρύ. Ενα ταξίδι που θα του προσφέρει εµπειρία και που θα τον ωθήσει να βρει το κρυφό του όνοµα, εκεί-νο που δεν ξέρει κανένας πέρα από τον ίδιο, το όνο-µα της ουράς του. Γιατί τα γατιά έχουν τρία ονόµατα. Εκείνο της καρδιάς, που δίνει η µητέρα την ώρα της γέννησης, εκείνο του προσώπου, που δίνουν οι Γη-ραιοί, και εκείνο της ουράς, που ο κάθε γάτος το ανα-καλύπτει µόνος του. Ο Φρίτι µέσα από τις περιπλανή-σεις του θα ανακαλύψει τον εαυτό του, τη φιλία, τους Μαν -γνωστούς για εµάς και ως ανθρώπους-, αλλά και συναισθήµατα που δεν γνώριζε πως υπήρχαν. Ο Tad Williams, αν και δηλώνει λάτρης των σκύλων, επηρεασµένος από τις δύο γάτες της πρώην συζύγου του, προσφέρει µια περιπέτεια µοναδική, όπου τα µικρά αιλουροειδή, παρά την «ανάρµοστη» συµπεριφορά τους -µιλάνε, τραγουδάνε, λένε ιστορίες-, δεν παύουν να φέ-

ρονται όπως και στην πραγµατι-κότητα. Η µελέ-τη που έκανε ο συγγραφέας για τη στάση τους απέναντι στους οµοίους τους, στα άλλα ζώα, αλλά και στον άνθρωπο διακρίνεται σε όλο το κείµενο και έτσι ο ανα-γνώστης δεν ξεχνάει ποτέ τη µορφή των χαρακτήρων, αντιθέτως τον κάνει να αναρωτηθεί για το τι θα µπο-ρούσε το συµπαθές ζώο να σκέφτεται και αν πράγµατι θα µπορούσαν τα πράγµατα να είναι κάπως έτσι.

ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΧΑ

Μια «χνουδωτή» περιπέτεια για τους μικρούς μας φίλους

ξ ε φ υ λ λ ί σ µ α τ α«Η ελλαδική κοινωνία

βυθίζεται ακάθεκτα σε εφι-αλτική παρακμή. Κάθε χρόνο τα συμπτώματα μοιάζουν με σταθερά βήματα καθόδου ‘’στου κακού τη σκάλα’’: Διε-φθαρμένη κομματοκρατία, κατάλυση του έννομου κρά-τους, ασύδοτη φαυλότητα, εξευτελιστικός ενδοτισμός, οικονομική χρεοκοπία, δια-κηρυγμένη από τον πρωθυ-πουργό απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας». Μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου του Χρήστου Γιανναρά «Κατά κεφαλήν καλλιέργεια (η αντίσταση στην παρακμή)», που κυκλοφορεί από τις εκ-δόσεις «Iανός», προτείνεται

ένας διαφορετικός δρόμος αντίστασης στην παρακμή. Ο συγγραφέας θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο «Ια-νός» (Αριστοτέλους 7) για να παρουσιάσει το βιβλίο του.

Tο βιβλίο του Στέλιου Περράκη «Φαντάσματα του Εμφυλίου» παρουσιάζεται

την ίδια ημέρα, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, στις 19.15, στον πολυχώρο Μαλλιάρης - Παιδεία «Ανατόλια». Εκτός από το συγγραφέα και καθηγητή πανεπιστημίου, για το έργο θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Νίκος Μαρα-ντζίδης και ο επίκουρος

καθηγητής Nεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπου-λος (φωτό).

To μυθιστόρημα της Κα-τερίνας Τσιάνα - Πανταζίδου «Νταλιάνα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «University Studio Press», παρουσιάζεται στις 19.00 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27), με ομιλητές τους Κωστή Γκόρτζη, αντιναύαρχο Π.Ν. και συγγραφέα και τη φιλό-λογο Ζανέτ Γιαννακοπούλου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καλιεντζίδης.

ΒΙΒΛΙΟ

Page 27: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

35

Το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης και το Ινστιτούτο «George “Best” Costacos Cultural and Cancer Research Foundation» διορ-γανώνουν την έκθε-ση «Illuminations» που θα φιλοξενεί έργα του ζωγράφου Ιωάννη Βλαζάκη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 10 Νοεμβρίου, στο χώρο του ελληνικού προξενείου, και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 του μηνός. Ο Ιωάννης Βλαζάκης ειδικεύεται στην εραλδική τέχνη (οικο-σημολογία) και στην εικονογράφηση χειρογράφων, ενώ το σύνολο του έργου του είναι εμπνευσμένο από την Κεντρική Μεσαιωνική Ευρώπη. Γνωστός είναι επίσης για τα σχέδια με πενάκι, αρκετά από τα οποία έχουν δημοσιευτεί στις συλλογές διηγημά-των της Χρύσας Μπαχά. Εχει φιλοτεχνήσει οικόση-μα για πολλές οικογένειες της χώρας μας και του εξωτερικού, με σημεία-σταθμούς στην καριέρα του τη δημιουργία των βασιλικών οικοσήμων για τον πρίγκιπα της Αιγύπτου Osman Rifat Ibrahim και για την πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας. Στο βιογραφικό του αριθμεί πολυάριθμες εκθέσεις και βραβεύσεις από ιδρύματα και ενώσεις της χώρας μας και του εξωτερικού.

«Illuminations»Εργα του Ουλβί Κεμάλ Ερκίν

(1906-1972), του Γιάννη Μαρκόπου-

λου και του Μορίς Ραβέλ (1875-1937)

θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα

Θεσσαλονίκης στη συναυλία που θα

δώσει την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου,

στις 21.00, στο ΜΜΘ. Τη μουσική

διεύθυνση θα έχει ο Τούρκος αρχι-

μουσικός και πρύτανης της Σχολής

Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών

του Πανεπιστημίου του Μπιλκέντ,

Ισίν Μετίν (φωτογραφία). Σολίστ

στη συναυλία θα είναι ο Ζαχαρίας

Σπυριδάκης, ένας από τους μεγα-

λύτερους δεξιοτέχνες της κρητικής

λύρας, ο οποίος εντυπωσίασε με την

εμφάνισή του στην τελετή λήξης των

Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην

Αθήνα. Το πρόγραμμα της βραδιάς θα

ανοίξει το έργο «Kοcekce», χορευτική

ραψωδία για ορχήστρα του Ουλβί

Κεμάλ Ερκίν, τα «Πυρρίχιος χορός»

αρ. 13 «Νέμεσις» (2000-2001) και το

«Κοντσέρτο-Ραψωδία για λύρα και

ορχήστρα» του Γιάννη Μαρκόπουλου

και το «La Valse και Valses Nobles et

Sentimentales» του Ραβέλ.

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής

«Κάπου θα συ-ναντηθούμε» ισχυ-ρίζεται ο Γιάννης Μηλιώκας και με σύμμαχο τη μουσι-κή, αλλά και τη Γε-ωργία Γραμματικού, είναι αποφασισμέ-νος να το αποδείξει στις δυο εμφανίσεις τους στην πόλη, το Σάββατο 20 και το Σάββατο 27 Νοεμ-βρίου, στις 22.30, στο «Γαία Live» (Δόξης 5 & Σαλα-μίνος, Λιμάνι, τηλ. 2310/513.654). Ο τραγουδοποιός με τον έντονο κοινωνι-κό προβληματισμό συναντιέται μαζί με τη Γεωργία Γραμ-ματικού -τη θυμά-στε και από τα τραγούδια της από το προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο «Μαύρο πρόβατο», στο οποίο έχει τραγουδήσει και το ντουέτο με την Ελένη Βιτάλη «Τα τραγούδια μου». Πρόσφατα συνεργάστηκε ξανά με τον Γιάννη Μηλιώκα στο νέο του δίσκο, ως συνδημιουργός στο τραγούδι «ΔΕΗ». Στο τρίωρο πρόγραμ-μα που έχουν ετοιμάσει «χωράνε» μεταξύ άλλων και τα κομμά-τια του Γιάννη Μηλιώκα «Ροζ», «Γκρέκο Μασκαρά», «Κακοσάλε-σι», «Για το καλό μου», «Μαλάκες», «Κάπου θα συναντηθούμε», «Ποιμενικό ροκ» και «Χαραμοφάης», τραγούδια της Γεωργίας Γραμματικού, καθώς και άλλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Τη μουσική παρέα συμπληρώνουν οι Βασίλης Χατζηνικολάου (πιάνο, πλήκτρα), Θανάσης Τσαουσέλης (πλήκτρα), Γιώργος Μα-τετζόγλου (κιθάρες), Σταύρος Καβαλιεράτος (μπάσο) και Νίκος Σκομόπουλος (τύμπανα).

Ο «Γκρέκο Μασκαρά» στο «Γαία»Νέος δίσκος τουΜ. Τζάκσον το ∆εκέµβριο

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κυκλοφο-ρήσει ένας νέος δίσκος με ανέκδοτα τραγού-δια του «βασιλιά της ποπ», Μάικλ Τζάκσον. Πρόκειται για την πρώτη μουσική ανθολογία του δημοφιλούς καλλιτέχνη που θα εκδοθεί μετά το θάνατό του και συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου. Ο γενικός τίτλος του δίσκου θα είναι «Μάικλ» και μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστός ο τίτλος μόνον ενός τραγουδιού που θα περιλαμβάνεται στο άλμπουμ, το «Breaking News». Εκπρόσωπος της εταιρίας αρνήθηκε να αποκαλύψει συνολικά πόσα τραγούδια πε-ριέχει ο δίσκος και ποιοι είναι οι τίτλοι τους. Το μόνο που ανέφερε η εταιρία «Sony» είναι ότι το «Breaking News» ηχογραφήθηκε στο σπίτι ενός φίλου του, στο Νιου Τζέρσι, το 2007, και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Γελωτοθεραπεία προτείνει κάθε Σάββατο βρά-δυ στις 22.00 το Θέατρο «Φλέμιγκ» (Μισραχή 15, τηλ: 2310/812.000) με τη stand up comedy «Mourlen Rooz», σε σκηνοθετική επιμέλεια Γρηγόρη Μήττα. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, με νέα κείμενα, πολλές εκπλήξεις και αρκετή «τρέλα», η Μαρία Τουμπέλη, η Εύα Στέφα και η Χριστίνα Μαγκάκη στήνουν... παγίδες γέλιου. Το νου σας στις τρεις «Mourlen Rooz», που είναι εύστρο-φες και ετοιμόλογες, με ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ και υψηλό δείκτη «κατανόησης». Συνομιλούν με το κοινό, αναμετριούνται με τον εαυτό τους, εξο-μολογούνται και σοκάρουν. Ολοι και όλα παίζουν, γί-νονται αντικείμενα σάτιρας χωρίς αναστολές και όρια. Ολα επιτρέπονται και το μόνο που επιβάλλεται είναι η καλή διάθεση και το γέλιο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και το φοιτητικό στα 7 ευρώ.

«Mourlen Rooz» στο θέατρο «Φλέµιγκ»

Page 28: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

36

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

08.00 Εκπαιδευτική τηλεόραση 10.00 Ιστορία και πολιτισµός του

Βυζαντίου (Ε) 10.30 Mediterraneo (Ε) 11.00 Ακολουθώντας τα παλιά

σηµάδια (Ε) 11.30 Ελληνικό ντοκιµαντέρ 12.00 Σε ήχο ελεύθερο (Ε) 12.30 Παρασκήνιο (Ε) 13.30 Ορεινή Ελλάδα (Ε) 13.30 Ελληνες γελοιογράφοι (Ε) 14.00 Βυζαντινοί λόγιοι και καλλιτέ-

χνες στην Αναγέννηση (Ε) 15.00 Σαν παραµύθι (Ε) 15.40 Μουσικές ρίζες της Ευρώπης 16.45 Pre game 17.00 Πρωτάθληµα Μπάσκετ Α1

ανδρών Πανιώνιος - ΟΣΦΠ

19.00 Πρωτάθληµα Μπάσκετ Α1 ανδρών ΠΑΟ - Περιστέρι

20.00 Ταξιδεύοντας 21.00 Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 21.05 Ξένη ταινία: «Αµλετ» Αµερικα-

νική ταινία (2000) 23.00 Ειδήσεις 23.40 Σαν σήµερα τον 20ό αιώνα (Ε) 24.00 ∆ιαβολικά µυαλά (Ε) 01.00 Εγκληµα και έρευνα (Ε)

ΕΤ1 (210 7701911 -5)

06.00 Οκτώ ηµέρες για την υγεία στην Ευρώπη

07.00 Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ 10.00 Παιδικό πρόγραµµα 12.00 Ειδήσεις 12.30 Ο Μίκυ και η παρέα του Κινού-

µενα σχέδια 13.00 Παπιοπεριπέτειες Κινούµενα

σχέδια 13.30 Ξένη ταινία: « Η ιστορία των

παιχνιδιών» Κινούµενα σχέδια 15.00 Ειδήσεις 16.00 Τα επτά θανάσιµα αµαρτήµατα

(Ε) 17.15 Super League Πρωτάθληµα

ποδοσφαίρου Skoda Ξάνθη - Ηρακλής

19.15 Pre game 19.30 Super League Πρωτάθληµα

ποδοσφαίρου ΟΣΦΠ - Πανιώνι-ος

21.30 Ειδήσεις 22.00 Στην υγειά µας Με τον Σπύρο

Παπαδόπουλο

07.00 Λησµονηµένες φωνές 08.00 Η διάσωση της αφρικανικής

τσιτά 08.30 Ενας πανέµορφος άγνωστος

κόσµος 09.00 Η χαρά της ζωγραφικής 10.00 ∆εύτερη ανάγνωση 12.00 Αξιον εστί 13.00 Ειδήσεις 13.30 ∆ιασπορά 15.00 Μεθόριοι δρόµοι 16.00 Ελληνική ταινία: « Ανθρωπος

για όλες τις δουλειές» Κωµω-δία (1966)

18.30 Ροβινσώνας Κρούσος 20.00 ∆άκρυα στην Αρκτική 21.00 Ονείρου Ελλάς 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ελληνική ταινία: «Αµφιβολί-

ες» Περιπέτεια (1964) 00.30 Ξένη ταινία: « Οι καβγα-

τζήδες» Αµερικανικό δράµα (1987)

06.00 Βέρα στο δεξί (Ε) 07.00 Mega Σαββατοκύριακο 10.00 Mommy - Το παιδί µου κι εγώ 10.15 Patty, η πιο όµορφη ιστορία

(Ε) 12.50 Mega Star 14.00 Ειδήσεις 14.50 Η πολυκατοικία (Ε) 15.50 Η ζωή της άλλης 16.30 Master chef (Ε)

17.25 Ειδήσεις 17.30 Fifty - Fifty 18.15 Οι κηπουροί του Mega 19.00 Γλυκές αλχηµείες 20.00 Ειδήσεις 21.00 Money drop 22.15 Master chef 23.15 Ελληνική ταινία: «Πέντε λεπτά

ακόµα» Κωµωδία (2006) 00.50 Ειδήσεις 01.05 Ελληνική ταινία (Συν.) 01.50 Πάλι από την αρχή (Ε) 02.50 Κόκκινο φεγγάρι (Ε)

06.00 Και οι παντρεµένοι έχουν ψυχή (Ε)

07.00 Εκείνες κι εγώ (Ε) 08.00 Το πιο γλυκό µου ψέµα (Ε) 09.00 Λόλα (Ε) 10.00 Ονειροπαγίδα (Ε) 11.00 40 κύµατα (Ε) 12.00 Λίτσα.com (Ε) 13.00 Ειδήσεις 13.25 Ξένη ταινία: «Η συµµαχία»

Αµερικανική περιπέτεια (2003) 15.40 How I met your mother 16.40 Samantha who? 17.40 Ειδήσεις 17.50 Ελληνική σειρά (Ε) 20.00 Ειδήσεις 21.00 Top chef 23.00 OLA 11+ 01.00 Ειδήσεις 01.10 Ξένη ταινία: « Σε κατάσταση

πολιορκίας» Αµερικανική περιπέτεια (1992)

03.10 Καθρέφτη, καθρεφτάκι µου (Ε)

06.00 Λάσυ 06.30 Παιδικό πρόγραµµα 10.45 Kid songs 11.30 Παιδικό πρόγραµµα 12.30 Hit parade 13.00 TV weekend 16.15 Τα παρατράγουδα

Με την Αννίτα Πάνια 18.45 Ειδήσεις 21.00 Lifestyle 22.00 Οσο υπάρχουν άνθρωποι

Best of 23.45 Τα καλύτερα

µε τον Γιώργο Αυτιά 01.45 Ξένη ταινία:

«Το ξύσιµο των νεκρών » 03.45 Ηρακλής

ALTER (210 5707000)ANT1 (210 6886100)MEGA (210 6903000)ET3 (2310 299400)NET (210 6066000)

06.00 Χορεύοντας στη σιωπή (Ε) 07.00 Αν µ’ αγαπάς (Ε) 08.00 Θα σε δω στο πλοίο (Ε) 09.00 Εντιµότατοι... κερατάδες (Ε) 10.00 Μες στην καλή χαρά 14.00 Ειδήσεις 14.15 Exclusive (E) 15.15 Baywatch 17.15 Ειδήσεις 17.20 Formula 1 - Βραζιλία (∆οκιµαστικά)

19.00 Ειδήσεις 20.00 Εφιάλτης στην κουζίνα (Ε) 21.00 Αλ τσαντίρι νιουζ (Ε) 23.00 Big brother 24.00 Βράδυ (Ε) 01.00 Οι ιστορίες του αστυνόµου Μπέκα

(Ε) 02.15 10η εντολή (Ε) 03.15 Τηλεαγορές 03.30 Μες στην καλή χαρά (Ε)

ALPHA (212 2124000)

05.30 Η φύση γύρω µου 06.45 On the frontline 07.45 Οταν ο καιρός άλλαξε την

ιστορία 08.45 Οι µεγαλύτερες καταστροφές

του αιώνα 10.00 Παρά τρίχα 10.30 Eco news 11.00 Fifth gear 12.00 Goal χωρίς σύνορα 14.00 Ice road truckers 15.00 Moto GP δοκιµαστικά live:

Ισπανία 16.00 Μύθος ή πραγµατικότητα 17.10 Doctor Who 18.00 Top Gear 19.15 Man vs wild 20.15 Τα πιο αστεία βίντεο του κόσµου 21.00 Ειδήσεις 22.00 Τα µεγάλα θαύµατα της φύσης 23.00 Ισπανικό πρωτάθληµα ποδο-

σφαίρου: Εσπανιόλ - Μάλαγα 01.00 Dogfights

ΣΚΑΪ (210 4800000)

06.00 Σούπερµαν, τα χρόνια της νιότης

07.00 Παιδικό πρόγραµµα 13.00 Ειδήσεις 13.30 Ξένη ταινία: « Elizabethtown»

Αµερικανική κοµεντί (2005) 15.40 Τα φιλαράκια 17.00 Gossip girl 17.55 Ειδήσεις 18.00 Φίλοι για πάντα 18.50 Ιατρικές υποθέσεις 19.45 Ειδήσεις 21.00 Ξένη ταινία: « Η µάσκα»

Αµερικανική κωµωδία (1994) 23.00 Ξένη ταινία: « Ντιουκς»

Αµερικανική κωµωδία (2005) 01.15 Ξένη ταινία: « Ο µπάτσος του

Μπέβερλι Χιλς 3» Αµερικανική περιπέτεια (1994)

03.15 Ξένη ταινία: « Ολα είναι φωτι-σµένα» Αµερικανική κωµωδία (2006)

STAR (210 3481000)

16.00 Πολιτιστικό ηµερολόγιο 17.00 Τ α µπαλέτα Κίροφ τιµούν τον

Νιζίνσκι 19.00 Κάρτα µέλους 20.00 Ζαν Πολ Σαρτρ 21.30 Καµπούκι: Η φωνή της κίνησης 22.30 Φώτα πορείας: Ελλη Παππά

07.40 Αλλάζοντας ζωή 09.00 Restless 10.45 Κινηµατογραφικά νέα 11.35 Largo Winch 13.25 Without a paddle: Nature’s

calling 15.00 How I met your mother Επεισ. 5 15.35 Endourage Επεισ. 5 16.10 Κινηµατογραφικά νέα 16.35 Illuminati: Οι πεφωτισµένοι 19.05 Brothers 21.00 How I met your mother Επεισ. 6 21.35 Endourage Επεισ. 6 22.15 O κακός µπελάς 24.00 Η αγάπη θέλει το χρόνο της 01.55 Ninja

BOYΛΗ 10.30 Gumus (E) 12.00 Η αγορά σήµερα 13.00 Married with children (E ) 13.30 H αγορά σήµερα 14.30 Η αγορά σήµερα 16.30 Puzzle οµορφιάς 17.00 Η αγορά σήµερα 19.50 Gumus (E) 21.30 Ειδήσεις 22.00 Police district (E)

07.10 Κινηµατογραφικά νέα 07.45 The secret of the magic gourd 09.10 Ο γάµος είναι της µόδας 11.00 Κινηµατογραφικά νέα 11.35 Mr. Troop mom 13.05 Αφερ-έγκυος 14.40 Κατά λάθος φάντασµα 16.25 Mad on Novacinema 17.00 Σικάγο 19.00 Οι αδελφοί Μπλουµ 21.00 Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζα-

µιν Μπάτον 23.50 The international 01.50 Rhocknrolla

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (2310 504300)

08.00 Ταξίδι στον πλανήτη Γη 09.00 Αποστολή στην Αρκτική 10.00 Αγρια ίχνη στην Αφρική 10.30 Η Ελλάδα µέσα από το θέατρο

σκιών 11.30 Κινούµενα σχέδια 12.00 Εκφραση µε νόηµα 12.30 Ενα βιβλίο ένα ταξίδι 13.30 Ευρωπαϊκή µαγειρική τέχνη 14.00 Στο αµφιθέατρο 15.00 Αρπακτικά ζώα 16.00 Με παρέα την Ελλάδα 18.00 Cinepolis 18.30 Ειδήσεις 19.30 Ιδιαιτέρως... ιδιαίτερα 20.30 ∆-ή-γµα δωρεάν 21.30 Ελληνική ταινία 23.00 Ειδήσεις 23.45 Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης 24.00 Ξένη ταινία

TV 100 (2310 265828)

Απόδηµοι Ελληνες που ξεχωρίζουν µε την τέχνη τους, σήµερα, στη «∆ιασπορά» της ΕΤ3 Απόδημους Ελληνες που ξεχωρίζουν με την τέχνη τους παρουσιάζει σήμερα, στις 13.30, η «Διασπορά» της ΕΤ3. Η Χρύσα Σάμου συναντά τους πρωταγωνιστές της δημοφιλούς γερμανικής τηλεοπτικής σειράς «Λιντεστράσε», Δόμνα Αδαμοπούλου, Κώστα Παπαναστασίου και Ερμή Χοντολίδη και, στη συνέχεια, φιλοξενείται στο ατελιέ του διάσημου ομογενή ζωγράφου Τόνι Μανιάτη (φωτογραφία) στη Στουτγάρδη. Σκληρή είναι η μάχη στην πρωινή ψυχαγω-

γική ζώνη, με τη διαφορά των δύο πρώτων εκπομπών να είναι μικρή. Το «Πρωινό μου» του Mega έρχεται στην πρώτη θέση και ακο-λουθεί από κοντά η εκπομπή του ΑΝΤ1 «10 με 1 μαζί». Αρκετά πιο πίσω μένει η άλλοτε βασίλισσα του πρωινού Ελένη Μενεγάκη, καθώς ο «Καφές» της στον Alpha δεν είναι, όπως όλα δείχνουν, πλέον γλυκός… Η οικονομική κρίση καθηλώνει τους Ελλη-νες στο σπίτι και αυξάνει την τηλεθέαση των καναλιών. Σύμφωνα με έρευνα της AGB,

οι Ελληνες καθηλώνονται στον καναπέ και περνούν 4,5 ώρες την ημέρα μπροστά από το «μαγικό κουτί». Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι ο μέσος όρος τηλεθέασης αυξή-θηκε τη χρονιά 2009 - 2010 στα 271 λεπτά, από τα 261 λεπτά που ήταν την προηγού-μενη χρονιά. Τα ποσοστά ήταν αυξημένα σχεδόν για όλα τα ηλικιακά κοινά, εκτός από το κοινό ηλικίας 15-24 ετών στο οποίο υπήρξε μία ελαφρά μείωση.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ραδι

όφω

νο

87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩ-ΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑ-ΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 250131-4, 108 SUPER FM 2310 512993.

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ

(210 3707874)

τη

λε

βο

λέ

ς

Τηλέφωνο: 2310 779352

ακούτε ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

08.00 - 12.00 Νίκος Τερζόγλου

12.00 - 15.00 ∆ηµήτρης Ιατρού

15.00 - 17.00 ∆ύο ώρες αστα-

µάτητης αληθινής µουσικής

17.00 - 21.00 Θωµάς Αρβανίτης

NOVACINEMA 2 (210 6602000)

NOVACINEMA 1 (210 6602000)

Page 29: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

37

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - Τάσος Σταϊκόπουλος Tasta ΑΕΒΕ (τηλ. 2310/262.051 & 2310/270.073):

Η ζωή όπως την ξέρουµε (18.30 – 20.45 – 23.00)

ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310/233.665):

Α1. Μέχρι να σε βρω (18.45) Χώρα προέλευσης (21.00 – 23.00)

Α2. Eat, pray, love (18.15 – 20.45) Τα παιδιά είναι εντάξει (23.10)

VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999):

Α1. Αρθουρ 3: Ο πόλεµος των δύο κόσµων – µεταγλωττισµέ-

νη (16.10 – 18.30, έως ∆ευτέρα: 12.10 – 14.10 – 16.10 – 18.30)

Somewhere (20.40 – 22.40 – 00.50) Α2. H Τίνκερµπελ και η µεγάλη νεραϊδοδιάσωση – µεταγλωττισµένη (16.00 – 17.50, Σάβ-

βατο και Κυριακή: 11.00 – 12.40 – 14.20 – 16.00 – 17.50, ∆ευτέρα:

12.40 – 14.20 – 16.00 – 17.50) Social network (19.20 – 22.10)

Ο Αµερικανός (00.40) Α3. Toy story III – µεταγλωττισµένη (Σάβ-

βατο και Κυριακή:11.40) Μπάτσοι από τον πάγκο (15.50 – 18.00

– 20.20 – 22.30 – 00.40, έως ∆ευτέρα: 13.40 – 15.50 – 18.00

– 20.20 – 22.30 – 00.40) Α4. (Γ)λυκάκια – µεταγλωττισµένη 3D

(16.30 – 18.10) Σρεκ κι εµείς καλύτερα – µεταγλωττισµένη 3D

(έως Τρίτη: 12.30 – 14.30) Red (20.00 – 22.20 – 00.30) Α5. Σαν το σκύλο µε τη γάτα 2: Η εκδίκηση της Κίτι Γκάλορ (15.30

– 17.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 – 13.30 – 15.30 – 17.40, ∆ευ-

τέρα: 13.30 – 15.30 – 17.40) Resident evil: Afterlife 3D (23.30)

Θα συναντήσεις έναν ψηλό µελαχρινό άνδρα (19.30 – 21.30)

Α6. (Γ)λυκάκια – µεταγλωττισµένη 3D (15.40 – 17.30, έως ∆ευτέρα:

12.00 – 13.50 – 15.40 – 17.30) Saw 7 3D (19.40 – 21.50 – 24.00)

Α7. (Γ)λυκάκια – µεταγλωττισµένη (15.10, Σάββατο και Κυριακή:

11.20 – 13.20 – 15.10) Ο τελευταίος µαχητής του ανέµου (17.10

– 19.10 – 21.10) The town ( 23.10) Α8. Αρθουρ 3: Ο πόλεµος των δύο κόσµων – µεταγλωττισµένη (15.00 – 17.00, Σάββατο και

Κυριακή: 11.10 – 13.10 – 15.00 – 17.00) Η ζωή όπως την ξέρου-µε (19.00 – 21.20 – 23.40) Α9. Red (20.00 – 22.20, Σάββατο:

20.00 – 22.20 – 00.30, Κυριακή: 17.40 – 20.00 – 22.20) Α10. Η ζωή όπως την ξέρουµε (19.00 – 21.20, Σάββατο: 19.00 – 21.20

– 23.40, Κυριακή: 16.40 - 19.00 – 21.20 – 23.40)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310/834.996, 2310/844.415 Dolby Digital Βασ. Ολγας):

Eat, pray, love (19.45) ∆ωρητής σπέρµατος (22.00)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/261.727 Φιλ. Εταιρίας - ∆ηµ. Μαργαρίτη):

Social network (18.45 – 21.00 – 23.10)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801

11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.):

Α1. Αγρια φύση (Κυριακή: 12.00) Resident evil: Afterlife (17.50,

Σάββατο και Κυριακή: 15.40) Saw 7 (20.00 – 22.10 – 00.20, Σάβ-

βατο και Κυριακή: 17.50 – 20.00 – 22.10 – 00.20) Α2. Η Τίνκερ-µπελ και η µεγάλη νεραϊδοδιάσωση – µεταγλωττισµένη (Κυριακή:

11.30 – 13.20 – 15.10) Social network (17.00 – 19.30 – 22.00)

The town (00.30) Α3. Αρθουρ 3: Ο πόλεµος των δύο κόσµων

– µεταγλωττισµένη (17.10, Κυριακή: 12.50 – 15.00 – 17.10) Η ζωή όπως την ξέρουµε (19.20 – 21.40 – 00.10) Α4. Αρθουρ 3: Ο πό-λεµος των δύο κόσµων – µεταγλωττισµένη (18.10, Σάββατο: 16.00

– 18.10, Κυριακή: 11.40 – 13.50 – 16.00 – 18.10) Θα συναντήσεις έναν ψηλό µελαχρινό άνδρα (20.20 – 22.30) Α5. Red (18.20

– 20.40 – 23.10, Σάββατο και Κυριακή: 16.00 – 18.20 – 20.40

– 23.10) Α6. Ο τελευταίος µαχητής του ανέµου (18.30 – 20.50

– 23.00, Σάββατο και Κυριακή: 16.20 – 18.30 – 20.50 – 23.00) A7. Somewhere (18.00 – 20.10 – 22.20, Τετάρτη: 18.00 – 23.00) Α8.

Ο Αµερικανός (18.40, Σάββατο και Κυριακή: 16.30 – 18.40) Μπά-τσοι από τον πάγκο (21.00 – 23.20)

ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310/378.404):

Α. «Ολύµπιον» Θα συναντήσεις έναν ψηλό µελαχρινό άνδρα

(18.30 – 20.45 – 23.00)

Α. «Παύλος Ζάννας»: Μέλι (19.00 – 21.00 – 23.00)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκοµείο

«Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό

210/23.71.000):

Α1. Red (16.45 – 19.10 – 21.30 – 23.50, Σάββατο και Κυριακή:

11.50 – 14.15 – 16.45 – 19.10 – 21.30 – 23.50) Α2. Toy story III – µεταγλωττισµένη (16.20, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 – 14.10

– 16.20) Θα συναντήσεις έναν ψηλό µελαχρινό άνδρα (19.00

– 21.00 – 23.00) Α3. Αρθουρ 3: Ο πόλεµος των δύο κόσµων

– µεταγλωττισµένη (16.40, Σάββατο και Κυριακή: 12.20 – 14.30

– 16.40) Μπάτσοι από τον πάγκο (19.00 – 21.10 – 23.20) Α4. Ο τελευταίος µαχητής του ανέµου (16.00 – 18.10, Σάββατο και

Κυριακή: 11.30 - 13.50 – 16.00 – 18.10) The town (20.20 – 22.45)

Α5. Σρεκ κι εµείς καλύτερα – µεταγλωττισµένη (17.15, Σάββατο και

Κυριακή: 11.15 – 13.15 – 15.15 – 17.15) Eat, pray, love (19.15

– 21.50) Ο τελευταίος εξορκισµός (Σάββατο: 00.40) A6. Η Τίν-κερµπελ και η µεγάλη νεραϊδοδιάσωση – µεταγλωττισµένη (17.45

– 19.30, Σάββατο και Κυριακή: 11.45 – 13.45 – 15.45 – 17.45

– 19.30) Social network (21.20 – 23.40) Α7. (Γ)λυκάκια – µε-

ταγλωττισµένη (16.30 – 18.20 – 20.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.00

– 12.50 – 14.40 – 16.30 – 18.20 – 20.10) Social network (22.20)

Α8. (Γ)λυκάκια – µεταγλωττισµένη 3D (16.50, Σάββατο και Κυριακή:

11.20 – 13.10 – 15.00 – 16.50) Ο τελευταίος µαχητής του ανέ-µου (18.40) Saw 7 3D (20.30 – 22.30, Σάββατο: 20.30 – 22.30

– 00.30) Α9. Αρθουρ 3: Ο πόλεµος των δύο κόσµων – µεταγλωτ-

τισµένη (17.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.10 – 13.20 – 15.30 – 17.40)

Μπάτσοι από τον πάγκο (20.00 – 22.10, Σάββατο: 20.00 – 22.10

– 00.20) Α10. Το µυστικό του χαµένου βασιλείου – µεταγλωττι-

σµένη (Σάββατο και Κυριακή: 11.40 – 13.30 – 15.20) Η ζωή όπως την ξέρουµε (Σάββατο: 17.00 – 19.20 – 21.40 – 24.00) Α11. Somewhere (18.00 – 20.00 – 22.00, Σάββατο: 13.00 – 15.40

– 18.00 – 20.00 – 22.00 – 00.10, Κυριακή: 13.00 – 15.40 – 18.00

– 20.00 – 22.00)

STER CINEMAS CITY GATE (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθε-

ρό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000):

Α1. (Γ)λυκάκια – µεταγλωττισµένη (17.15, Σάββατο και Κυριακή:

11.40 – 13.30 – 15.20 – 17.15) Red (19.10 – 21.30 – 23.50)

Α2. Σρεκ κι εµείς καλύτερα – µεταγλωττισµένη (Σάββατο και Κυ-

ριακή: 11.50 – 13.50 – 15.50) Η ζωή όπως την ξέρουµε (17.50

– 20.10 – 22.30)

Α3. Αρθουρ 3: Ο πόλεµος των δύο κόσµων – µεταγλωττισµένη

(17.20, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 – 15.10 – 17.20)

Α4. Αρθουρ 3: Ο πόλεµος των δύο κόσµων – µεταγλωττισµένη

(16.50, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 – 14.40 – 16.50) Θα συναντή-σεις έναν ψηλό µελαχρινό άνδρα (19.00 – 21.00) Τελευταίος εξορκισµός (23.00)

Α5. Το µυστικό του χαµένου βασιλείου – µεταγλωττισµένη (Σάββα-

το και Κυριακή: 11.00 – 13.10 – 15.00) Ο τελευταίος µαχητής του ανέµου (17.10 – 19.15) Social network (21.15 – 23.30)

Α6. H Τίνκερµπελ και η µεγάλη νεραϊδοδιάσωση – µεταγλωττι-

σµένη (17.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.15 – 13.15 – 15.40 – 17.40)

The town (19.40 – 22.00)

Α7. (Γ)λυκάκια (16.20 – 18.10, Σάββατο και Κυριακή: 12.40 – 14.30

– 16.20 – 18.10) Social network (20.00 – 22.15)

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/960.063):

Είµαι ο έρωτας (18.30 – 20.45 – 23.00)

κ ι ν η µ α τ ο γ ρ ά φ ο ι

Αμαλία – Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) « Η Γκρέτα Γκάρμπο ήρθε στην πόλη μας », σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, από 12 Νοεμβρίου

C for Circus (Συγγρού 19, 4ος όροφος, τηλ. 6936754534 ) « Σε αυτόν τον τόπο όλες οι ιστορίες είναι αληθινές» από 12 Νοεμ-βρίου, Παρασκευή – Κυριακή.

Εγνατία (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/225.172) « Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου » με τη Νένα Μεντή, έως απόψε, στις 21.00.

Θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελί-στρια, τηλ. 2310/210.308) « Χρυσόθεμις » του Γ. Ρίτσου έως αύριο, 21.30.

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αμύ-νης 2, τηλ. 2310/ 288.000) « Ηλέκτρα – σκηνική σύνθεση από το μύθο των Ατρειδών », σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, Παρασκευές 12 και 19 Νοεμβρίου, στις 21.00 και Κυριακή 21 Νο-εμβρίου, στις 19.00.

Κολοσσαίον (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834.996) « Κατσαρί-δα » του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε σκηνοθεσία του ίδιου, από 17 Νοεμβρίου.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ, τηλ. 2310/240.002) « Ιουδίθ » του Χάουαρντ Μπάρκερ, σήμερα, 21.00 και 8 Νοεμβρίου, 21.00.

Μικρό Θέατρο (Αντ. Καμάρα 3 και Τσιμισκή 139, έναντι ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/232.799) « Για πάντα » του Roland Schimmelpfenning , Παρασκευή - Κυριακή, 21.00, έως 5 Δεκεμβρίου.

Πολιτεία Θεάτρου (Ολύμπου 88, αρχαία Αγορά, τηλ. 2310/272.909) « Ο Τσέχωφ στην κωμωδία », από 19/11 έως 19/12, Παρασκευή – Κυριακή, 21.30.

Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) « Ιστορίες τρόμου και μυστηρίου από την Ιαπωνία », σε σκηνοθεσία Φί-λιππου Φιλίππου, 11-16 Νοεμβρίου, 21.00.

Studio Vis motrix (Αγνώστου Στρατιώτη 20, έναντι Αγ. Δη-μητρίου, τηλ. 2310/228.161) «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά, από τους «Tarifa», Παρασκευή – Κυριακή, 21.00. Εως 12 Δεκεμβρίου.

Φλέμιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/812.000) « Murlen rooz » stand up comedy , σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, κάθε Σάββατο, 22.00.

Χώρος Θεάτρου «Σχήμα Εκτός Αξονα » (Πλάτωνος 35, τηλ. 2310/823.444) « Blind light », σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη, παραστάσεις: Σάββατο-Δευτέρα: 21.00.

Χώρος Τέχνης « SoorLiBoom » ( K λεισούρας 10) « Ανα-λόγια ν’ αγαπιόμαστε » κάθε Τρίτη, στις 21.15.

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

«Αθήναιον» (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/832.060) « Μικροί Αχαρνείς » από την ομάδα «Ακτίς Αελίου», κάθε Κυριακή, 11.30.

Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) « Πού να σκά-σεις Κριστομπίτα, δε θα πάρεις τη Ροζίτα » διασκευή του Φ. Γκ. Λόρκα, κάθε Κυριακή, 11.30.

XAN Θ (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/241.007) « Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη » θέατρο σκιών με τον Μιχάλη Χατζάκη, κάθε Σάβ-βατο, 18.30. « Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας » κουκλοθέατρο, κάθε Κυριακή, 12.00.

Red

Σκηνοθεσία: Ρόµπερτ Σβέντκε Παίζουν: Μπρους Γουίλις, Μόργκαν Φρίµαν, Τζον Μάλκοβιτς, Ελεν Μίρεν, Καρλ Ούρµπαν, Μέρι-Λουίζ Πάρκερ, Ρίτσαρντ Ντρέιφους

Ο πράκτορας Φρανκ Μόουσες έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και ζει πλέον µια ήσυχη – πολλοί θα έλε-γαν βαρετή – ζωή. Η ηρεµία του όµως γίνεται θρύψαλα όταν ανακαλύπτει πως τόσο εκείνος όσο και άλλοι παλιοί του συνάδελφοι έχουν γίνει στόχοι εκτελεστών...

VILLAGE CINEMAS, ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ, STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ, STER CINEMAS CITY GATE ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

σ ι ν ε µ ά κ α ι θ έ α τ ρ ο

ζώδια

ΚΡΙΟΣ (21 Μαρτίου - 20 Απριλίου) Κάποια προβλήματα υγείας είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου - 20 Μαΐου) Ζητήματα που απασχολούν τα επαγγελματικά σας θα σας προ-βληματίσουν έντονα .

ΔΙ ΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου - 21 Ιουνίου) Επαφές με σημαντικά πρόσωπα θα σας ωφελήσουν στην εξέλιξή σας .

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου - 22 Ιουλίου) Μείνετε μακριά από εντάσεις και προσπαθήστε να δείξετε κατανό-ηση σε κάποιες συζητήσεις στις οποίες θα συμμετέχετε.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου - 23 Αυγούστου) Οσον αφορά τα οικονομικά σας, φροντίστε να μην κάνετε επενδύ-σεις, αν δεν είστε σίγουροι.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου - 22 Σεπτεμβρίου) Να είστε προσεκτικοί στις μετακι-νήσεις σας σήμερα.

ΖΥΓΟΣ (23 Σεπτεμβρίου - 22 Οκτωβρίου) Αποφύγετε να κάνετε αγορές που δε σας είναι αναγκαίες.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου - 22 Νοεμβρίου) Τολμήστε να κάνετε κάποιες αλ-λαγές στην εμφάνισή σας, προκει-μένου να ανανεωθείτε λίγο.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου) Αποφύγετε τις εντάσεις στον οι-κογενειακό και επαγγελματικό το-μέα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου) Προβλήματα που αντιμετωπίζατε στο παρελθόν θα τακτοποιηθούν.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου - 19 Φεβρουαρίου) Κάντε καλύτερη διαχείριση, γιατί κάποια απρόοπτα έξοδα μπορεί να σας βγάλουν εκτός προγραμ-ματισμού.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου) Κάποιες συζητήσεις που θα έχετε θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύ-σεις σε διαφόρους τομείς που σας δυσκόλευαν στο παρελθόν.

Θ έ α τ ρ α

Page 30: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΧΡΗΣΙΜΑ38Σάββατο

6 Νοεµβρίου 2010

χρήσιματηλέφωνα το σταυρόλεξο τουριστικό, πολιτιστικό περιοδικό

για πολλαπλές αποδράσεις! ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!στα περίπτερα

στα περίπτερα

διημερεύοντα φαρμακεία14944

A πό τις 8.30 π.μ. - 8.30 μ.μ. Νεοφύτου Δού-κα 2 - Ατλαντίδος - Κ. Τούμπα, Δελφών 115 - Ανάληψη, Ευζώνων 9 - Β. Ολγας - Αγ. Τριάδα (Ο), Βοσπόρου 17 - Επταλόφου - Κ. Τούμπα (Ο), Κωνσταντινουπόλεως 4 - Αγ. Τριάδα, Σόλωνος 36-38 - Μ. Μπότσαρη, Αλ. Παπανα-στασίου 140 - Χαριλάου, Δελφών 208 - Ντε-πό, Φαιάκων 1 με Αρτάκης 18 - Κ. Τούμπα, Γρ. Λαμπράκη 127 - Α. Τούμπα (Ο), Χ. Περραιβού 40 - τέρμα Κονίτσης - Α. Τούμπα, Κωνσταντι-νουπόλεως 105 - Ν. Εγνατία - Χαριλάου, Μα-κεδονίας 11 με Φλέμινγκ 21, Ι. Σπανδωνίδη 20 - Θεαγένειο, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, Α. Παπαναστασίου 86 - Μ. Μπότσαρη (Ο), Σου-ανίδη 2 - Α. Τζουμαγιάς - Α. Τούμπα, Αγ. Δη-μητρίου 2 (Αρχή οδού Λαγκαδά), Πλάτωνος 13, Βενιζέλου 45 - Δημαρχείο, Αριστοτέλους 30 - Εγνατία, Αμπελώνων 13 - Ξηροκρήνη, Καστριτσίου 15 - Πλ. Αγ. Σοφίας, Τσιμισκή 7 - Ι. Δραγούμη, Δ. Γούναρη 44 - Καμάρα, Εγνα-τία 95 (Ο), Μητροπόλεως 66 (Ο), Π. Μελά 27 - Π. Π. Γερμανού, Ολυμπιάδος - Θεοτοκο-πούλου 9 - Κουλέ Καφέ (Ο), Αντιγονιδών 20 - Κολόμβου. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Φιλιππου-πόλεως 93, Π. Γρηγορίου Ε’ 14 - δημαρχείο, Αμπελώνων 13. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Σκρα - 28ης Οκτωβρίου 9. ΕΥΟΣΜΟΣ: Μ. Αλεξάνδρου 60, Ολυμπιάδος 103, Καραολή Δημηρίου 204. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Πασσαλίδη 33, Θερμαϊκού 18 - Καθ. Αιγαίου - Βυζάντιο, Κουντουριώτου 63 - Ν. Κρήνη, Στρ. Σαράφη 52 - πλησίον FENA - Αγ. Ιωάννης. ΝΕΑΠΟΛΗ: Ιμβρου 15 - δημοτικό πάρκινγκ Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 29 - πάρκο Ρουμανικών. ΠΟ-ΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Αγ. Παντελεήμονος 31. ΠΥΛΑΙΑ: Β. Κωνσταντίνου 25 με Πολυτεχνεί-ου 25 - Πέτρινο. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Φιλώτα 4 - Α. Ηλιούπολη, Λαγκαδά 216. ΣΥΚΙΕΣ: Αν. Παπανδρέου 172 - Ζαχ. Μουμουλίδη, Επταπυργίου 113 - Ροδοχώρι. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Ελευθερίας 16 έως τα μεσάνυχτα.

διανυκτερεύοντα φαρμακεία14944

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυ-χτα: Πόντου 9 - Καλαμαριά, Β. Ολγας 122, Α. Παπανδρέου 54 - Ελευθέριο - Κορδελιό, Α. Παπαναστασίου 140 - πλ. Χαριλάου, Τσι-μισκή 7 - Ι. Δραγούμη γωνία, Θερμοπυλών 6 και Μπουμπουλίνας - Α. Ηλιούπολη, Αλε-ξανδρείας 10 - Ανάληψη, Κύπρου 13 - πα-λιό τέρμα Νεάπολης - Ροδοχώρι - Συκιές, Εγνατία 102 - Αγ. Σοφίας, Α. Παπανδρέου 33 (πρώην Β. Γεωργίου) - Νεάπολη, Πανα-γίας Φανερωμένης 9 - Καλλιθέα, Εδ. Ρο-στάν 34 - Καλλιδοπούλου, Ψαρρών 28 με Παπαναστασίου 57 - Χαριλάου, Λαγκαδά 7 - Βαρδάρη, Ι. Δραγούμη 69, Φιλίππου 85 - (Ιασονίδου) - Ροτόντα, Α. Σβώλου 25

- Εσπερος - Ναυαρίνο, Βιζύης 68 - Δορυλαί-ου - Κ. Τούμπα, Αδ. Κοραή 6 - πλατεία Σκρα - Καλαμαριά, Σουανίδη 2 - Α. Τζουμαγιάς - Α. Τούμπα. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Β. Ολγας 122, Θερμοπυλών 6 και Μπουμπουλίνας - Α. Ηλιούπολη, Εγνατία 102 - Αγ. Σοφίας, Α. Παπανδρέου 33 (πρώ-ην Β. Γεωργίου) - Νεάπολη, Ψαρρών 28 με Παπαναστασίου 57 - Χαριλάου, Λαγκαδά 7 - Βαρδάρη.

εφημερεύοντα νοσοκομεία14944

Από τις 8 π.μ. έως τις 8 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313-307000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, πλαστικής χειρουργικής, ωτορινολαρυγγο-λογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουρ-γικά, καρδιοχειρουργικά, αγγειοχειρουρ-γικά, πνευμονολογικά, παιδοψυχιατρικά, ψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» (τηλ. 2310-203121): για περιστατικά παθολογικά, χειρουργικά, ουρολογικά, οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά, γυναικολογικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑ-ΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ. 2310-963100): για περιστατικά παιδιατρικά, παιδοχειρουρ-γικά, παιδοορθοπεδικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά νεο-γνολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά. ΑΝΤΙ-ΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡ-ΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2310-854712, 2310-859202). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟ-ΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων και για παιδιατρικά περιστατικά. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩ-ΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυ-τεχνείου 1, τηλ. 2310-543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχι-νά 4, τηλ. 2310-810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ «θΕΑΓΕΝΕΙΟ» θα εξυπηρετεί καθη-μερινά τους ασθενείς που παρακολουθού-νται στο νοσοκομείο. Το Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ» ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00, Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 08.00. Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται δια-κομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσα-λονίκης.

λαϊκές

αγορές

25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Πατρ. Γρηγορίου Ε’ και Μα-κεδονίας ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ: Κολωνιάρη - Καλ-λιθέας - Χαλκοκονδύλη ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγίου Στεφάνου ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Παυσανία (πε-ριοχή Γηροκομείου) ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Σιατίστης - Παπαφλέσσα - Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Μακροχωρίου (περιοχή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου) ΕΥΟΣΜΟΣ: Ιθάκης (κοντά στην περιφερειακή) ΧΑΛΑΣΤΡΑ - ΘΕΡΜΗ - ΓΕΦΥΡΑ - ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

τρένα

1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: 01:41IC, 07:13 ICE, 10:13, 11:40, 12:42, 14:54 IC, 16:33, 18:50 ICE, 22:59, 23:33. Λάρισα : 01:41, 10:13, 11:40, 14.54IC, 07:13, 18:50 ICE, 05:08, 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 12:42,13:20, 14:10, 16:00, 16:33, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05,22:09, 23:33. Σέρ-ρες: 02: 01, 12:21, 18.25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17. Δράμα: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Αλεξανδρούπολη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Δίκαια: 02: 01 IC, 14:17. Τυχερό: 02: 01 IC, 14:17. Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα-Εδεσσα: 04:48, 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Φλώρινα: 06:18, 08:38, 11:02, 15:11, 19:11. Κωνσταντινούπολη :19:38. Σόφια: 06:40, 17:36, 23:46. Βουκουρέστι-Βουδαπέστη: 23:46. Πληροφορίες τηλ . 2310/517.517.

πλοία

14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 19.00 με το επιβατηγό οχηματα-γωγό «Θεόφιλος». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ : Κάθε Σάββατο στις 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». ΣΙΓΡΙ – ΧΙΟΣ – ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΚΩΣ – ΡΟΔΟΣ: Κάθε Παρασκευή στις 20.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ε.Γ.Ο. Διαγό-ρας». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλο-νίκης: 2310/593.147, 531.504 -5. Πληροφο-ρίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522.716, 2310/522.736, 2310/524.544.

ΚΤΕΛ14505

ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣ-ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834,

516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙ-ΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444-495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595.423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595.430-487. ΙΩΑΝΝΙ-ΝΩΝ τηλ. 231.0.595.442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩ-ΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595.425. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩ-ΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595.484-445. ΚΑ-ΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595.411.421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί

«ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ » 2310-214.900 και 2310-218.600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310-550.500. «EUROTAXI» 2310-866.866, 511.855,551.525. «MERCEDES CLUB» 2310-525.000.

πτήσεις

OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από στα-θερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ . 2310/280.050 BRITISH AIRWAYS, τηλ . 8011156000 AUSTRIA , τηλ . 2310/474.190 EASY JET, τηλ . 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA , τηλ . 2310/471.372 MALEV, τηλ . 2310/475 . 740 VIMAVIA, τηλ . 2310/519289, 2310/473.354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130 , 2310/233.188

εφημερεύοντες γιατροί

Οι γιατροί που εφημερεύουν μέχρι και το πρωί της Δευτέρας είναι: ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ Παπαδόπουλος Αλέξανδρος, Ι. Δραγούμη 49, τηλ. 2310 526526, 6972 300357, Γραικός Κωνσταντίνος, Μητρ. Καλλίδου 34 -Καλαμαριά, τηλ. 2310 423.301, 6947184453, Παπαδοπούλου Γαλήνη, 28ης Οκτωβρίου 19 - Εύοσμος, τηλ. 2310 763.088, 6945772648, Κεχαγιάς Στυλιανός, Μ. Αλεξάνδρου 108 – Εύοσμος, τηλ. 2310 763.767, 6977260933,

Τσολακίδης Ιωάννης, Καβάφη 14 – 40 Εκ-κλησιές, τηλ. 2310 218.200, 6944860397, Παπαδοπούλου Ευρώπη, Μ.Αλεξάνδρου 15 – Μετέωρα, τηλ. 2310 636.214, 6977378955, Χατζηχηδήρογλου Αναστάσιος, Μιαούλη 25 – Τριανδρία, τηλ. 2310 900.077, 6936143896, Σκούτας Δημήτριος, Εγνατία 75, τηλ. 2310 228.631, 6944718824, Τσαβδαρίδης Ιω-άννης, Νυμφαίου 40 Εύοσμος, τηλ. 2310 774.889,6972466543,Ηλιάδης Ανέστης, Π. Π. Γερμανού 28, τηλ. 2311204508, 6974053857, Δουλουμπάκας Ιωάννης, Κομνηνών 47 -Πε-ζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ. 2310 460.730, 6977540513. ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Μαυρίδης Ευστράτιος, Μεταμορφώσεως 24 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 422301, Φαργκάνης Μιχαήλ, Τζιβαροπούλου 39 - Κουφάλια, τηλ. 23910 52750, 6976004332, Ιωαννίδης Δημήτριος, Καρυπίδη 23 - Πολίχνη, τηλ. 2310 657.774, 6947158121. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Αγγελόπουλος Βάιος, Π. Μελά 33, τηλ. 2310 261.200, 6944557170, Πανδο-κίδης Κωνσταντίνος, Δελφών 11, τηλ. 2310 815.727, 6976694637. Παπακωνσταντίνου Πα-ντελεήμων, Αγ. Σοφίας 18, τηλ. 2310 269.709, 6944690837, Χαραλαμπόπουλος Ηλίας, Βασ. Ολγας 127, τηλ. 2310 869.546, 6947611987. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ Αχθοφορίδης Δημήτριος, Κερα-σούντος 68 - Καλαμαριά, τηλ. 2310 412470, 6944341180, Δαδούλης Ιωάννης, Ουρανή 2 - Ρετζίκι, τηλ. 2310 348.167, 6974221681, Παυλίδης Δημήτριος, Κομνηνών 68, Καλα-μαριά, τηλ. 2310 481.870, 6945728056, Κο-νταλέκας Αλέξανδρος, Μεταλλείων Ταύρου 4 Εύοσμος, τηλ. 2310 558.822, 6979677988, Σουλτάτης Νικόλαος, Μαραθώνος 3 - Παπά-φειο, τηλ. 2310 939.106, 6937928479, Ξεφτέ-ρη Μαρία, Αρτάκης 34 - Κ. Τούμπα, τηλ. 2310 951.755, 6944338144, Τσακνίδη Ευγενία, 25ης Μαρτίου 59 - Επανομή, τηλ. 23920 42229, 6995960589, Κωτσόπουλος Ευάγγελος, Β. Γεωργίου 9, τηλ. 2310 852.828, 6947077886, Κόκοτα Αναστασία, Αγ. Δημητρίου 150, τηλ. 2310 212700, 6996950950, Βασιλείου Γεώργι-ος, Γρ. Λαμπράκη 21Α, τηλ. 6944371367. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΩΝ Λιασίδου Ευπραξία, Αγ. Σοφίας 46, τηλ. 2310 244.760, 6932225444, Νικάνδρου Νίκος, Κ. Καραμανλή 158, τηλ. 2310 334.284, 6944981206, Σίμηνας Σωτήρι-ος, 28ης Οκτωβρίου 28Α, τηλ. 2310 824.849, 6945333901, Ραμματά Αικατερίνη Εθν. Αμύνης 40 τηλ. 2310 268.900 694.581, 6974123224, Μαρινόπουλος Ιωάννης, Εθνικής Αμύνης 32Α, τηλ. 2310 240.697, 6946452138. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ Ηλιάδης Ιωάννης, Εγνατία 63, τηλ. 2310 276322, 6944577382. ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ Μπότσογλου Θεόδωρος, Μεγ. Αλεξάνδρου 65 - Ν. Παραλία, τηλ. 2310 869.903, 6932436979, Γεροθανάσης Δημήτρι-ος, Πλαστήρα 2Α - Θέρμη, τηλ. 2310 463.788, 6970175900. ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Χριστοφορίδου Χριστίνα, Αγ. Σοφίας 32, τηλ. 2314 015121, 6947273304. ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Παρούσης Μιλτιάδης, Πα-

πάφη 57, τηλ. 2310 931.172, 6938004618, 6946096931, Κυριακίδης Παναγιώτης, Β. Ταβάκη 24Α Θέρμη, τηλ.2310 383.866, Μα-μαλούκας Ευάγγελος, Εγνατία 115 (Καμάρα), τηλ. 6993778491. ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Ναβροζί-δης Τριαντάφυλλος, Δημητρίου Καραολή 96 - Εύοσμος, τηλ. 2310 707.401,700.257, 6946912207, Θάνος Βασίλειος, Ερμού 36, τηλ. 2310 250.719, 6977284620, Παπουτσό-πουλος Νικόλαος, Αγ. Σοφίας 46, τηλ. 2310 244.760, 6937637090. ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ Αγγελίδης Ιορδάνης, Βασ. Ολγας 8, τηλ. 2310 825.817, 6932495498, Ουργκαντζίδης Γκαρνίκ, Π. Μελά 11 - Ασπρο-βάλτα, τηλ. 23970 22555, 6977514334, Κεσσίδης Εκτορας, Μακένζυ Κινγκ 4 - Πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310 240.413, 6936185856, Μπογδάνης Κωνσταντίνος, Αγγελάκη 25, τηλ. 2310 268203, 6942 969190. ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ Βακαλίδης Κωνσταντίνος, Εγνατία 67, τηλ. 2310 240.043, 6974992171, Μαυρίδης Ανδρέας, Α. Παπανδρέου 35-37 – Κορδελιό, τηλ. 2310 700.409,6945153545,Πα-παθανασίου Μιχαήλ, Εθνικής Αντιστάσεως 75 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 447110, 6972695805. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Βογιατζή Μαρία, Βαζελώ-νος 32 με Κομνηνών γωνία – Καλαμαριά, τηλ. 2310 443318, 6937777237. ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Σουλτανίδης Μαρί-νος, Αντιγονιδών 11, τηλ. 2310 515.158, 6937146757, Δραγκιώτης Ευστάθιος, Βαζε-λώνος 32 με Κομνηνηνών γωνία – Καλαμαριά, τηλ. 2310 443342, 6932893687, Καρκαμάνη Γεωργία, Κομνηνών 47 - Καλαμαρά, τηλ. 2310 444105, 6855 580433. ΩΡΛ Χατχηευγενίδου Παναγιώτα, Τσιμισκή 70, τηλ. 2310 233.243, 6974116900, Βάσσος Αγγελος, Καραολή και Δημητρίου 96 - Εύο-σμος, τηλ. 6972845400, Κανιούρας Κωνστα-ντίνος, Εγνατίας 96, τηλ. 6945166277. ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ Χατζηαποστόλου Παναγιώτης, Δημ. Γούναρη 44, τηλ. 2310243119, Καραπέτσας Θωμάς, Π. Π. Γερμανού 8, τηλ. 6944437747, 6945266126, Καπετανγιώργης Αθανάσιος, Παπαναστασίου 22 - Θέρμη, τηλ.2310 487.460, 6937018967, Μανωλάκογλου Νικόλαος, Μητρ. Χρυσάνθου 2 -Καλαμαριά, τηλ. 6944281464, Ναλμπάντης Αθανάσιος, Επανομής 29 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 416435, 6977501600, Παπαδοπούλου Ευθυμία, Επιδαύρου 35 - Κ. Τούμπα, τηλ. 6973431878, Κουρτίδου-Παπαδέλη Χρυσού-λα, Εθνικής Αντιστάσεως 44, τηλ. 6974239238, Τρύφων Σταύρος, Νάτσινα 56 -Χαριλάου, τηλ. 2310316816, 6976648686.

εφημερεύονκτηνιατρείο

Μέχρι και το πρωί της Δευτέρας εφημερεύ-ει το κτηνιατρείο του Γεωργίου Κοτανίδη, Απ. Παύλου 30, κέντρο τηλ. 2310/213.320, 6977827580.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

OPIZONTIA1. MÂÙ·ÙÚÔ‹ – °ÓˆÛÙfi Ô›ËÌ·ÙÔ˘ K›ÏÈÓÁÎ. 2. AÓ·Û‡ÓıÂÛË, ·Ó·-‰ÈÔÚÁ¿ÓˆÛË. 3. TÔ Û٤ϯԘ ÙÔ˘ÛÙ·¯˘Ô‡ – TÔ ¿Óˆ ̤ÚÔ˜ ÙÔ˘ ıÒ-ڷη Î·È ·fi ÙȘ ‰‡Ô Ï¢ڤ˜ ÙÔ˘ÙÚ·¯‹ÏÔ˘. 4. Yԉȷ›ÚÂÛË Ù˘

Û·ÚÙÈ·ÙÈ΋˜ ‚Ô‡·˜ – AÛÈ·ÙÈÎfi ÎÈ·˘Ùfi. 5. M˘ıÈÎfi˜ ‚·ÛÈÏÈ¿˜ Ù˘IˆÏÎÔ‡ (ηı.) – XËÌÈΤ˜ ÂÓÒÛÂȘ.6. MÈÛfi… ‚fiÏÈ – X·˚‰Â˘ÙÈÎfi Á˘Ó·È-ΛԢ ÔÓfiÌ·ÙÔ˜ – ¶ÔχÙÈÌÔ Ì¤-Ù·ÏÏÔ. 7. «AÍÈÔÓ…»: ¤ÚÁÔ ÙÔ˘ M›ÎË£ÂÔ‰ˆÚ¿ÎË – X·Ï‰·˚΋ ıÂfiÙËÙ·

– ¶›ÙÂÚ…: ·ÏÈfi˜ ÙÚ·ÁÔ˘‰ÈÛÙ‹˜.8. ™‡˙˘ÁÔ˜ ÙÔ˘ ‚·ÛÈÏÈ¿ §·Ù›ÓÔ˘ –M¿ÚÎÔ˜… ·ÏÏÔ‰·fi˜. 9. ¢ÈÚfi-ÛˆÔ˜ ıÂfi˜ ÙˆÓ PˆÌ·›ˆÓ – KÚ˘-ÊÙÔ‡ÏÈ... Ó˛Ԣ – ¢›„ËÊÔ ÊˆÓ‹-ÂÓ. 10. O ·ÚÈıÌfi˜ 250 Ì ÁÚ¿ÌÌ·-Ù· – ¶ÚfiÛˆÔ Ô˘ ·ÎÔÏÔ˘ı› È-ÛÙ¿ οÙÈ. 11. °›ÓÂÙ·È Ì ٷ ‰fiÓÙÈ· –M¿Úη ͢ڷÊÈÒÓ. 12. A˘Ùfi˜ Ô˘¤¯ÂÈ ÙËÓ ›‰È· ¤ÓÙ·ÛË ÊˆÓ‹˜ Ì ¿Ï-ÏÔÓ – TÔ Ï¤Ó ͤÓÔÈ ÛÙÔ ÙËϤʈÓÔ.13. TÔ ÙËÓfi ÂÏÂοÓÔ˜ – O M‹-ÙÛÔ˜ ÛÙÔ… ˆÚÈfi.

KA£ETA1. ¢È‰·Ûηϛ· IÙ·ÏÔ‡ ÔÏÈÙÈÎÔ‡ÁÈ· ¿ÛÎËÛË ÔÏÈÙÈ΋˜ ÂÍÔ˘Û›·˜¯ˆÚ›˜ ËıÈÎÔ‡˜ ÊÚ·ÁÌÔ‡˜. 2. M¤-Û· ÛÙË ı¿Ï·ÛÛ· ‚Ú›ÛÎÂÙ·È ·˘Ùfi˜ –O ¿ÎÚ·ÙÔ˜ Ô›ÓÔ˜ Ù˘ £Â›·˜ E˘¯·-ÚÈÛÙ›·˜. 3. T·Ï·›ˆÚÔ˜ (·Ú¯.) –¢ˆÚÈÎfi... ÙËÓ – N¢ÚÈÎfi˜ ÎÏÔÓÈ-ÛÌfi˜. 4. B·Û›ÏÈÛÛ· Ù˘ K·Ú›·˜ –TÔ Ì¤Ûو̷, ÙÔ Á›ÓˆÌ· ηÚÔ‡. 5.K·Ù·Ê‡ÁÈÔ… ÏÔ›ˆÓ – AÊ·Ó‹˜

(ÌÙÊ.). 6. ¢È·‚fiËÙË ÂÙ·›Ú· Ù˘ ·Ú-¯·ÈfiÙËÙ·˜ (ηı.) – °ÂÚÌ·Ófi˜ Ïfi-ÁÈÔ˜ Î·È ÂÏÏËÓÈÛÙ‹˜ – ™Î·Ó‰ÈÓ·‚È-΋ ıÂfiÙËÙ·. 7. AÓ¿ÚÈ· (Ô˘‰.) – £Â-ڷ‡ÛÈÌË – M¿Úη ÊÔÚÙËÁÒÓ·˘ÙÔÎÈÓ‹ÙˆÓ. 8. AʈÓË Î·È… ·Á·-ı‹ – … §·ÓÙ: ·ÏÈfi˜ ËıÔÔÈfi˜ – E-ͤÁÂÚÛË. 9. M·ıËÌ·ÙÈÎfi˜, Ì˯·-ÓÈÎfi˜ Î·È ÂÊ¢ڤÙ˘ (1Ô˜ ·È. .X.)– EÓ·˜ Ì‹Ó·˜. 10. B·Ú‚·ÚfiÙËÙ·(ÌÙÊ.)– KÈÓËÌ·ÙÔÁÚ·ÊÈÎfi˜ ·ÛÙ¤-Ú·˜. 11. I·ˆÓÈÎfi ËÊ·›ÛÙÂÈÔ – O ¤-ÚˆÙ·˜ Û ͤÓË ÁÏÒÛÛ· – EÈÊÒ-ÓËÌ· Á·Ï·Ú›·˜. 12. ¶ÂÚÈ‚¿ÏÏÂÙ·È·fi ı¿Ï·ÛÛ· – A˘Ùfi˜ Ô˘ Ú›¯ÓÂÈÛÎÈ¿.

H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

¶PøTO¶OPIAKO™

§ATOMO™

AKOMA

H¶ATIKO™

PION

£A

AK

™APANTA

ONA

PM

§A

TI

™ANTOYPI

§OME

KOYNIA

KA™O™

°IEN

KIA§I

™T

K

™HMANTIKO

I

AT

™O

øOTOKIA

MAPINA

MO

EE™

A§EA

ºPA™TIKH

ÛÛ ÙÙ ·· ÂÂ ÚÚ ›› ÙÙ ÂÂ ÚÚ ··

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ

ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΑ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

ΛΙΜΕΝΙΚΟ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ (από κινητό)ΕΛΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΑΠΘΚΤΕΟ

AIDS

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑΙΘΑΚΗ

ΟΚΑΝΑ (για εφήβους)

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΕΚΠΟΙΖΩΙΝΚΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΩΝ SOS

ΔΕΗ: ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

ΚΕΝ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΟΤΕ:

ΕΥΑΘ: ΝΕΡΟΥ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ»

1002310 894646

1992310-531502, 2310 531504-7

2310 554871

166115551040014482310 379000

156 & 2310 409609

2310 375200

2310 996000

15252310 243373

2310 859459, 2310 847833

1145 & 2310 515150

2310 566134-5

2310 555053

2310 233333

2310 257776

2310535263

10561050110502 & 2310 511972-3

10503 & 2310 928243

1212310 207345

2310 300846

800 11 87878 από σταθερό

2310 520309 από κινητό

Page 31: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΨΗΦΙΣΜΑ Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συνήλθε έκτα-κτα με την αγγελία του θανάτου της ια-τρού ΑΜΑΛΙΑΣ ΠΕΛΑΓΟΥ-ΦΕΣΛΙΚΙΔΟΥ Και αποφάσισε: 1. Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά της. 2. Να δώσει για τη μνήμη της 150 ευρώ στο Σύλλογο Φίλων Καρκινοπαθών Μα-κεδονίας – Θράκης. 3. Να δημοσιευθεί το παρόν στον ημε-ρήσιο Τύπο. Ο πρόεδρος Αθανάσιος Νικολαΐδης Ο γραμματέας Κλεάνθης Βαλαρούτσος

ΚΗΔΕΙΕΣ Την αγαπημένη μας μητέρα, σύζυγο, αδελφή, γιαγιά και θεία ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΑΡΗ ετών 75 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Κυράννας Οσσας. Παρακαλού-νται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύ-σουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Βασίλειος. Τα παιδιά: Αικατερίνη – Χρήστος, Περι-κλής. Τα αδέλφια: Βασίλειος – Κυράννα, Σταυρούλα. Τα εγγόνια: Σταματία, Ελένη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Αναχώρηση με λεωφορείο στις 10 π.μ. από τον «Αρβανιτίδη» Επταπυργίου. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του χω-ριού. Η δεξίωση θα γίνει στην ταβέρνα «Βιρ-σώκα». Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος».

Τον αγαπημένο μας γιο, αδελφό και ξά-δελφο ΙΩΑΝΝΗ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ετών 42 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Μενεμένης. Παρα-καλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνο-δεύσουν την εκφορά. Η μητέρα: Αγγέλα. Η αδελφή: Γιώτα. Τα ξαδέλφια: Μαρία – Αργύρης, Γιάννης, Γιάννης. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοι-μητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ 39Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Τελούμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 11.15 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυ-ρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγα-πημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΗΛΙΑ ΚΟΥΡΤΗ Ταξίαρχου ε.α. Η σύζυγος: Θάλεια. Τα παιδιά: Ανάργυ-ρος – Κάλη, Μαρία – Πολυχρόνης. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Θάλεια, Αρετή, Νι-κόλαος, Χρυσάνθη. Τα ανίψια. Οι συγγε-νείς. Οι φίλοι. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του οί-κου τελετών «Παχούμης», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

Τελούμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Ντεπό, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγα-πημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ Συνταξιούχου εκπαιδευτικού Τα παιδιά: Ζωή – Χρήστος. Τα αδέλφια: Αθανασία – Θεόδωρος. Οι εγγονές: Μα-ρίνα, Ανδριάννα – Ιωάννα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Η δεξίωση θα γίνει στο ζαχαροπλαστείο «Jannis», Θεμ. Σοφούλη 117. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

Τελούμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 10.15 π.μ., στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως – Γεννήσεως του Σωτήρος Μιαούλη, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΘΕΟΦΑΝΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ Συνταξιούχου ΟΤΕ Η σύζυγος: Αννα. Τα παιδιά: Σπυρίδων – Ελευθερία. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Θε-οφάνης, Αθηνά. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

Τελούμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Παναγίας Γοργοεπη-κόου Παναγούδας Εγνατία, τεσσαρακον-θήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και θείου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Βούλα, Γι-ώργος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

Τελούμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως και Γεννήσεως του Σωτήρος Δελφών – Μιαούλη, τεσσαρακονθήμερο μνημό-συνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελ-φού, παππού και θείου ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Κωνστα-ντίνος, Χρήστος. Τα αδέλφια. Ο εγγονός: Βασίλης – Σωτήρης. Τα ανίψια. Οι συγγε-νείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Χρ. Τσίγκρος».

Τελούμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεο-τόκου 40 Εκκλησιές, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπη-μένη μας νύφης και θείας ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ Η νύφη: Δήμητρα. Τα ανίψια: Αντώνιος - Μαρία, Νιόβη - Σοφοκλής. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος».

Τελούμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ρο-δοχώρι Συκεών, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας πατέρα, παππού, προπαππού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΔΑΚΗ Τα παιδιά: Ολυμπία, Ελένη - Σωτήριος, Παντελία - Ιωάννης. Τα εγγόνια. Η δισεγ-γονή. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος».

Τελούμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 11.15

π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Θεσσα-λονίκης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπη-μένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΣΙΟΥ Τα παιδιά: Ευφροσύνη – Αναστάσιος Κωνσταντινίδης, Ευθαλία – Κωνσταντί-νος Κεκές. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Θεο-δώρα, Νικόλαος, Σταύρος, Αναστασία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

Τελούμε σήμερα, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Ευόσμου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς, προγιαγιάς και θείας ΚΛΕΟΝΙΚΗΣ ΤΣΙΤΑΚΗ Ο σύζυγος: Ερωτόκριτος. Τα παιδιά: Δη-μήτρης – Τριανταφυλλιά. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Νίκη – Γρηγόρης, Ζωή – Βασίλης. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τελούμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπη-μένου μας αδελφού και θείου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΗΛΙΑΔΗ Τα αδέλφια: Δημήτριος – Ολγα, Μάρκος – Νόπη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

Τελούμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου, τριετές μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπη-μένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑ Ο σύζυγος: Κωνσταντίνος. Τα παιδιά: Αντώνης – Ελισσάβετ, Ελένη – Χρήστος, πατήρ Γεώργιος – Γεωργία. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

Τελούμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Νεο-χωρίου Χαλκιδικής, τριετές μνημόσυ-νο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του

αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΥ Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Στέργιος – Αλεξάνδρα. Τα εγγόνια: Χρήστος, Κων-σταντίνος.

ΠΕΝΘΗ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΗΠΟΥΡΙΔΗ ετών 71 Συνταξιούχο δικαστικό επιμελητή κηδεύσαμε την Παρασκευή 5 Νοεμβρί-ου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναλήψεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Γεωργία. Οι κό-ρες: Καλλιόπη, Ευαγγελία. Τα αδέλφια: Σουλτάνα, Βηθλεέμ – Νικόλαος, Γεώργιος – Ξανθίππη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων Αναστάσε-ως του Κυρίου. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Χατζηβαρίτης».

Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, κόρη, αδελφή, γιαγιά και θεία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΑΪΚΟΥ ετών 60 κηδεύσαμε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Νεάπολης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Στέλιος. Τα παι-διά: Παρασκευή – Γιάννης, Βαγγέλης. Η μητέρα: Παρασκευή. Τα αδέλφια: Μαρία – Δημήτρης, Αναστασούλα, Ευθύμης – Ελένη. Η εγγονή: Δάφνη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος».

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ.: 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ.: 6977-597464. 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ.: 2310-860088, 860077

www.baboulas.com

ΧΑΤΖΗΒΑΡΙΤΗΣΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

28ης Οκτωβρίου 46 µε ∆ελφών

Τηλ.: 2310-860.501,

6945-430.254

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968

1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352

2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310-831.064, 2310-831.065

Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

T E Λ E T A I

α φ ο ι χ ρ υ σ ι δ ηOΛYMΠOY 118, τηλ. 2310 20.00.20 - 213.914 FAX: 2310 218.737

• M E T A Φ O P E Σ E Σ Ω T E P I K O Y - E Ξ Ω T E P I K O Y

• A Π O T E Φ P Ω Σ E I Σ • M N H M O Σ Y N A

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

(δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως

Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»Αγ. ∆ηµητρίου 157

Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών)

τηλ. 2310-830.924www.daraviga.gr

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣΜε τη µεγαλύτερη επιµέλεια

1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

2310-276 010, 2310- 239 870,6932 764 041

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η

Αγν. Στρατιώτη 32Τηλ.: 2310 - 610.666,

6937-437.288 6936-699.218Fax: 2310-610.800

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΤΣΕΠΑ»Τηλ.: 2310-555.106.

fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71

1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ)

2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές

Τηλ.: 2310-6395092. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη,

γωνία 2310-280148Κιν. (Σάκης): 6944-389902

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6τηλ. 2310 275.843, 264.661

6944-712654

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52

Κιν. 6932-728.760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΤΣΙΓΚΡΟΣΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34,Τηλ.: 2310-843.648,845.230

fax 2310-826.373

Α. ΜΑΜΑΛΗΣΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429β) Αλ. Παπαναστασίου 137,

τηλ. 2310-304.314γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-71023

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: [email protected]

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙ∆Η1)Κ. Καραµανλή 107 - 2310-925.949

2) Μεταµορφώσεως 2, Περαία - 23920.21289

ΕΙ∆ΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΚων/πόλεως 32 - Τηλ.: 2310 822.580

Κινητό: 6932 204222, Fax: 2310 840.181

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ κηδεύουμε σήμερα, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακα-λούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Γιώργος – Νόνα, Σωσώ – Γιάννης Αρβανίτης. Η αδελφή: Σούλα Σαμαρά. Τα εγγόνια: Δημή-τρης – Κάρμεν, Μαρία, Κωνσταντίνα, Χρήστος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τη 1 μ.μ. στα νεκροστάσια «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας». Αναχώρηση με λεωφορείο στη 1.30 μ.μ. μπροστά από τον ιερό ναό Αγίου Δη-μητρίου. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπα-μπούλας», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ο λγας 72 (δί-πλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»), από το 1975.

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ ετών 99

κηδεύουμε σήμερα, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακα-λούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Δέσποινα – Αντώνης Μπενής, Ελένη. Η αδελφή: Κυριακή. Τα εγγόνια: Ευαγγελία – Δημήτρης. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 2 μ.μ. στα νεκροστάσια «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας». Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Στέλιος Μπα-μπούλας», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

Page 32: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

παραβολές

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές µέσης εκπαίδευσης είχαν εκλογές για τα συνδι-καλιστικά τους όργανα. Και επειδή είχαν εκλογές, έβαλαν λουκέτο στα σχολεία. Αυτό συµβαίνει τρεις φορές το χρόνο, για τρεις διαφορετικές εκλογές. Ο εργαζόµε-νος του ιδιωτικού τοµέα κάνει το σταυρό του. Πόσες ώρες δουλεύει ο καθηγητής στο γυµνάσιο; Από είκοσι µία µέχρι δεκαέξι εβδοµαδιαίως. Δεν µπορεί να ψηφίσει πριν ή µετά το µάθηµα ή να γίνουν οι εκλογές Σάββατο; Φυσικά ναι. Αλλά εδώ πρόκειται για «κεκτηµένα» δικαιώµατα. Και από τα «κεκτηµένα» δεν παραιτείσαι εύκολα. Ακό-µη και από τα παράλογα. Με την ίδια λογι-κή, τη µέρα που ψηφίζουν οι πυροσβέστες θα έπρεπε να µην υπάρχει Πυροσβεστική, την µέρα που ψηφίζουν οι αστυνοµικοί να είναι ελεύθερες οι ληστείες και τη µέρα που ψηφίζουν οι δηµοσιογράφοι να κατεβάζει ρολά η δηµόσια ραδιοτηλεόραση. Εκτός εάν θεωρήσουµε ότι όλοι αυτοί κάνουν πιο

υπεύθυνη και κοινωνικά χρή-σιµη δουλειά, αλλά µια τέτοια ιδέα δε θα έβρι-σκε σύµφωνους τους εκπαιδευτι-κούς.

Θα πείτε, χάλασε ο κόσµος; Με τις κα-ταλήψεις χάνονται περισσότερες ώρες. Αν το θέµα µπαίνει στη βάση του «δε βα-ριέσαι», σωστά. Αλλά, θεωρητικά τουλά-χιστον, οι καθηγητές ενδιαφέρονται να αναπληρωθούν τέτοιες απώλειες. Θεωρη-τικά, επίσης, ο καθηγητής έχει αγωνία να βρίσκεται µέσα στην τάξη, µε τους µαθη-τές του. Τι γίνεται, λοιπόν; Μήπως ο συνδι-καλισµός του κλάδου έχει ξεπέσει σε απλό δηµοσιοϋπαλληλίκι, όπου καθένας θεωρεί κέρδος να γλιτώσει έστω και µια µέρα δου-λειάς για να πεταχτεί µέχρι το εξοχικό; Η ιδέα ακούγεται πικρή, αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά επιχειρήµατα για να την διαψεύσουν.

Ξέρω πολλούς εκπαιδευτικούς που αγανακτούν µε τέτοια καµώµατα. Αγα-πούν αυτό που κάνουν και δεν καταδέχο-νται την εξευτελιστική λογική «για τόσα µε πληρώνουν, τόσο δουλεύω». Ντρέπονται να απολογούνται στους γονείς που τους ρωτούν γιατί έκλεισαν το σχολείο χωρίς λόγο. Τέτοιοι καθηγητές κρατούν όρθιο το κύρος του δηµόσιου σχολείου. Αλλά κάθε κλάδος κρίνεται από την ποιότητα του συν-δικαλισµού του. Και ο συνδικαλισµός των εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από τις φρα-στικές περικοκλάδες, δεν έχει πείσει ότι πο-λυενδιαφέρεται για την ποιότητα της εκπαί-δευσης. Αν ενδιαφερόταν, δε θα ανεχόταν το εξευτελιστικό φαινόµενο των αόρατων αποσπασµένων ούτε θα αρνείτο να συζη-τήσει για οποιοδήποτε σύστηµα αξιολόγη-σης. Εχουν οι συνεπείς καθηγητές διάθεση να τον αλλάξουν; Αν ναι, µπορούν. Αν όχι, ας µην παραπονιούνται που η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ έχουν χάσει κάθε ίχνος κύρους.

Λούφα και παραλλαγή

στο

κανα

βάτσ

ο

Τα παραµονιάτικα Ηλιος προβλέπεται στη

Σαλονίκη, ημέρα Σαββάτου προεκλογική. Η αγορά θα δουλεύει, αλλά πλήθος πεν-θήμεροι θα βγουν μια βολ-τίτσα να κόψουν κίνηση. Οι υποψήφιοι δε θα μπορούν να

προπαγανδίσουν τις αρετές τους, αλλά όλο και κάποια ψηφοδέλτια θα αλλάξουν χέρια. Βλέπε-τε, πέρα από τις γενικές αρχές, υπάρχει η κινη-τήρια δύναμη των εκλογών, δηλαδή ο μεμο-νωμένος υποψήφιος που δίνει τον αγώνα του. Σχεδόν κανένας δεν καταλαβαίνει πως είναι προτιμότερο να χαμογελά και να εξηγεί στους περαστικούς πως είναι ο υποψήφιος «ο μόνος στο γράμμα Ξ» ή πως όποιος επιθυμεί να τον ψηφίσει «να μετρήσει από το τέλος και να βρει το πέμπτο όνομα». Σε ιλιγγιώδεις λίστες με ονόματα, που λένε λιγότε-ρα στους ψηφοφόρους απ’ ό,τι τα πρόσωπα των υποψη-φίων, κανένας δε δίνει σημα-σία στις απόψεις τους για την ψυχή κι ολίγα περί κυκλοφο-ριακού, αλλά μόνο στον οδικό χάρτη της ανακάλυψής του. Επί ένα μήνα μίλησα με καμιά εικοσαριά υποψηφίους και δεν είχαν όλοι τους αναγνω-ρισιμότητα. Ωστόσο, κανένας τους δε βρέθηκε σε αυτόν το χώρο για απλώς «ευνόητους λόγους». Είναι αυτή η πρόσκληση της εξουσίας που κουρταλεί τη θύρα σου, φαντάζομαι, ακόμη κι αν είσαι ο Μάνθος ή ο Κορδομενίδης, δηλαδή άνθρωποι που υπηρέτησαν καλά το χώρο τους.

Αυτό το ζήτημα του σταυρού, που έχει δώσει αρκετές λαϊκές εκφράσεις, μπορεί να θεωρείται,

όχι άδικα, πηγή της μονομέρειας και της μελλο-ντικής αταξίας, αλλά στην ουσία δεν έχεις άλλον τρόπο να δείξεις προτίμηση προς τις διοικητικές ικανότητες ενός ανθρώπου. Στη ζωή μου ψήφι-σα λίγες, πολύ λίγες φορές, όντας ορκισμένος φίλος της αποχής, αλλά με το σταυρό δε συμ-βιβάστηκα ποτέ, μπροστά στο ενδεχόμενο κά-ποιος απολύτως άγνωστός μου να χάσει τη θέση του σε ένα διαχειριστικό σχήμα, μόνο και μόνον επειδή έτυχε να μην τον ξέρω.

Αλλά η εκλογική διαδικασία με συγκινεί, με όλους τους αστερίσκους. Και αύριο θα πάω να ψηφίσω, χωρίς άλλο. Δε μου περισσεύουν τόσο πολλά χρόνια για προσωπικές πιρουέτες. Θα πάω και θα το ρίξω. Είναι πολύ αργά για να μετα-βληθώ σε κοψοχέρη, επειδή εμπειρίες έχω.

Βέβαια, αυτά τα ρυθμι-στικά και τα στερεοτυπικά τα μπαζώνω με αμηχανία για να μη διαδηλώσω την έντονη συ-μπάθειά μου για τον τζερτζελέ στην Πυρίκαυστο, σήμερα το μεσημέρι. Τα πειράγματα, τις πλάκες, τη θυμοσοφία, τις ξαφ-νικές ατάκες που ακούγονται από δρόμους και πλατείες. Το καφεδάκι και τις αναλύσεις των σοφολογιώτατων της τελευ-ταίας ώρας, που (μια ζωή αυτό συμβαίνει) η πανίσχυρη λαϊκή θέληση, ενίοτε απρόσμενη, έρ-χεται τις σαρώνει. Γι’ αυτά ζού-

με, ακόμη κι αν δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε τους δημάρχους στα τελευταία χρόνια σε μια λο-γική σειρά. Για τους περιφερειάρχες δε γεννάται θέμα, είναι η πρώτη τους φορά.

Να ΄ χουνε καλή συνέχεια όλοι οι υποψήφιοι, και ας βοηθήσει ο καιρός να γίνει καμιά επιφοί-τηση της προκοπής…

Ο Ελβετός πιλότος Ιβ Ροσί έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσµο που κατάφερε χτες ό,τι δεν πέτυχε ο Ικαρος, καθώς κυριολεκτικά... πέταξε! Εκανε σάλτο από ένα αερόστατο, και αντί να πέσει στο κενό, πραγµατοποίησε πτήση πάνω από τη λίµνη Γενεύη, χάρη σε τελευταίας τεχνολογίας αεριωθούµενη συσκευή που ήταν τοποθε-τηµένη στο σώµα του, και προσγειώθηκε οµαλά µε αλεξίπτωτο.

Σταύρωσον αυτούς...το

οπι

σθόφ

υλλο

Σάββ

ατο

6 Ν

οεµβ

ρίου

201

0

Ο άνθρωπος που νίκησε τον Ικαρο Φωτογραφία Associated Press

TOY MAKH BOΪTΣI∆[email protected]

ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆[email protected]

Page 33: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Ο ΠΑΟΚ πανηγυρίζει την επιτυχία στον αγώνα µε τη Βιγιαρεάλ. Το γεγονός ότι ήταν ανταγωνιστικός κόντρα σε µία από

τις κορυφαίες οµάδες της Πριµέρα Ντιβιζιόν, το-νώνει την αυτοπεποίθηση του «Δικεφάλου» και ενισχύει το ευρωπαϊκό του κύρος. Δύο ισοπαλίες µε τον Αγιαξ, πρόκριση επί της Φενέρ, προβάδι-σµα µε επτά βαθµούς στον όµιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Ωστόσο ο ενθουσιασµός µετριάστηκε από τη νίκη της Δυναµό Ζάγκρεµπ στο Βέλγιο, αφού όλα τα ενδεχόµενα πρόκρισης θα παραµείνουν ανοιχτά µέχρι την τελευταία αγωνιστική στις 15 Δεκεµβρίου. Εκτός αν ο ΠΑΟΚ επικρατήσει της Μπριζ στην επόµενη αγωνιστική και οι Κροάτες νικήσουν στο «Μαδριγάλ». Αυτό είναι το ιδανι-κό «σενάριο»... πρόωρης εξασφάλισης για το «Δικέφαλο». Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αν ο ΠΑΟΚ νικήσει την Μπριζ στην Τούµπα και δεν ηττηθεί στο Ζάγκρεµπ, θα είναι σίγουρα στους «32», ανεξαρτήτως άλλων αποτελεσµάτων. Δεν

αποκλείεται και τελική ισοβαθµία του ΠΑΟΚ στη δεύτερη θέση. Σ’ αυτήν την περίπτωση, τα κριτήρια είναι κατά σειρά: «Βαθµοί στα µεταξύ τους παιχνίδια. Διαφορά γκολ στα µεταξύ τους παιχνίδια. Περισσότερα εκτός έδρας γκολ στα µεταξύ τους παιχνίδια. Συνολική διαφορά γκολ. Καλύτερη επίθεση συνολικά. Βαθµολογία της χώρας στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ». Οπότε, ίσως αποδειχτεί χρήσιµο ο ΠΑΟΚ να επικρατήσει µε διαφορά των Βέλγων στις 2 Δεκεµβρίου.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να ρί-ξουν τους τόνους στις δηλώσεις τους και έδειξαν πως η σκέψη τους πέρασε γρήγορα στην επό-µενη υποχρέωσή τους. «Πήραµε µια σηµαντική νίκη, µε την οποία ανεβήκαµε στην πρώτη θέση και ελπίζουµε για τη συνέχεια. Δεν υπάρχει όµως χρόνος να το διασκεδάσουµε. Σκεφτόµαστε πλέ-ον µόνο το παιχνίδι στην Καβάλα. Το καλοκαίρι είχαµε αλλαγή προπονητή, τεχνικού διευθυντή, παικτών. Οι αλλαγές έφεραν κάποια προβλήµα-τα, τώρα όµως υπάρχει σταθερότητα», τόνισε ο κορυφαίος του προχτεσινού αγώνα Πάµπλο Κο-

ντρέρας. «Παίξαµε πολύ καλά, ήµασταν συµπα-γείς. Επρεπε να επιτεθούµε και να προσέχουµε στην άµυνα. Ηταν καλή οµαδική δουλειά. Πλέον είµαστε πιο κοντά στην πρόκριση. Ο ΠΑΟΚ γίνε-ται καλύτερος µέρα µε τη µέρα. Στην Καβάλα πρέ-πει να κερδίσουµε, για να διατηρήσουµε τη χαρά που υπάρχει µετά τη νίκη επί της Βιγιαρεάλ», δή-λωσε ο Ζλάταν Μουσλίµοβιτς που αναφέρθηκε και σε... εξωαγωνιστικά θέµατα. «Ισως δε βρή-καµε κατάλληλη χηµεία µε τους προηγούµενους προπονητές, γι’ αυτό δεν πρέπει να ρίχνουµε ευ-θύνη σε κανέναν. Ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε αυτές τις δυσκολίες µε τις αλλαγές προπονητών. Ολοι εί-µαστε στο ίδιο καράβι. Οταν πηγαίνει καλά, όλοι είναι χαρούµενοι, αν βουλιάξει, φταίµε όλοι. Τον κ. Χάβο ίσως τον καταλαβαίνουµε περισσότερο, έχει το χάρισµα αυτό». Στο «Δικέφαλο» όλοι µι-λάνε πλέον µε τα καλύτερα λόγια για τον Μάκη Χάβο. «Είναι πολύ καλός προπονητής. Ξέρει να διαβάζει τον αντίπαλο. Αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσµατα που έχει φέρει µέχρι τώρα», είπε για το Σερραίο ο Γιώργος Φωτάκης.

φωνήΤΩΝ ΣΠΟΡΣάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ

σελ. 23

Η «µητέρα των µαχών»

σήµερα στο Αλεξάνδρειο

Νέες... περιπέτειες

ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Χαµηλώνουν οι τόνοιΗ σκέψη πλέον όλων στον ΠΑΟΚ είναι στην Καβάλα µετά τον ενθουσιασµό για

τη νίκη επί της Βιγιαρεάλ. Ψήφος... εµπιστοσύνης των παικτών στον Μάκη Χάβο

Η ΑΠΑΡΑ∆ΕΚΤΗ συµπεριφο-

ρά µερικών οπαδών στην προχτεσι-

νή «γιορτή» της Τούµπας (φωτό)

µετρίασε τη χαρά της νίκης. Οι

διοικούντες την ΠΑΕ είναι προβλη-

µατισµένοι. Η αναφορά του παρατη-

ρητή (κροτίδα στο βοηθό διαιτητή,

πυρσοί, λέιζερ, µπουκάλια, είσοδος

φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο

µετά τη λήξη) βάζει σε νέους... µπε-

λάδες το «∆ικέφαλο». Ηδη εκκρε-

µεί η απόφαση για τα επεισόδια της

Κωνσταντινούπολης. ∆εν αποκλείε-

ται να συνεκτιµηθεί η συµπεριφορά

των «ασπρόµαυρων» φιλάθλων

στους µέχρι τώρα ευρωπαϊκούς

αγώνες της σεζόν και να επιβληθεί

ποινή αποκλεισµού έδρας. Η νοµι-

κή υπηρεσία της ΠΑΕ θα έχει δύ-

σκολο έργο, όταν έρθει η ώρα της

απολογίας. Ηδη έχει δηµιουργηθεί

αρνητικό κλίµα από µέσα ενηµέρω-

σης στο εξωτερικό. Η εφηµερίδα

«Mediterraneo Periodico» αναφέ-

ρεται σε «νόµο της ζούγκλας» και

σε ενδεχόµενο βαριάς τιµωρίας του

ΠΑΟΚ. «Το να παίξεις ποδόσφαιρο

στο στάδιο Τούµπας θα µπορούσε

να συγκαταλέγεται στην κατηγο-

ρία των extreme sports. Μόνο τα

ελλιπή µέτρα ασφαλείας κατά την

είσοδο µπορεί να εξηγήσουν µια

τέτοια εικόνα», τόνισε ο Ισπανός

ρεπόρτερ. Στα αρνητικά της προχτε-

σινής βραδιάς συγκαταλέγεται και ο

τραυµατισµός του Ιβιτς. Σήµερα ο

Σέρβος θα υποβληθεί σε εξετάσεις,

αλλά η αρχική διάγνωση µιλά για

θλάση. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί,

ο ΠΑΟΚ θα στερηθεί των υπηρεσι-

ών του τουλάχιστον στους αγώνες

µε Καβάλα και ΑΕΚ.

Τέλος οι πανηγυρισµοί, το µυαλό στην Καβάλα, είναι το

σύνθηµα στον ΠΑΟΚ

Page 34: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Σολτάνι και γκολΟ Γαλλοαλγερινός επιστρέφει στην 11άδα και ο Ηρακλής βλέπει

στο πρόσωπό του τον παίκτη που θα στείλει την µπάλα στα δίχτυα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Χ αρακτήρα «τελικού» για τους µεν και για τους δε είχαν την

τελευταία τετραετία οι ανα-µετρήσεις Skoda Ξάνθης - Ηρακλή (και το αντίστρο-φο) και από αυτόν τον - άτυ-πο - κανόνα - δεν ξεφεύγει ούτε η σηµερινή. Ακόµη και σ’ ένα τόσο πρώιµο στάδιο, όπως είναι η 9η αγωνιστική. Με τους «κυανόλευκους» να θέλουν να απεγκλωβιστούν από την (επικίνδυνη) λογική της ισοπαλίας, τους δε Θρά-κες από την τελευταία θέση του πίνακα, η εικόνα ενός ακόµη ντέρµπι είναι και πάλι παρούσα.

Ο Ηρακλής θέλει να κυνη-γήσει κάτι περισσότερο από το µηδέν στην άµυνα κι αυτό είναι το γκολ. Στόχος που τεί-νει να γίνει (άλυτος) γρίφος για τη φετινή οµάδα του Μ. Ουζουνίδη κι αυτόν το «γρί-φο» καλείται να επιλύσει ο Κ. Σολτάνι (φωτό) . Ο παίκτης που έχει (άµεση και έµµεση) συµµετοχή στα τέσσερα από τα πέντε γκολ της οµάδας του, επιστρέφει και θα ηγηθεί της επίθεσης των «κυανολεύ-κων» στη θέση του τιµωρη-µένου Γιάκοµπ. Μοιραία τα βλέµµατα όλων στρέφονται στο Γαλλοαλγερινό µεσοεπι-

θετικό, προκειµένου η µπά-λα να µπει στα δίχτυα και σε συνδυασµό µε τη διατήρηση της καλής αµυντικής εικόνας να έρθει η πρώτη εκτός έδρας νίκη και συνολικά η πρώτη έπειτα από 1,5 µήνα.

Κατά τα υπόλοιπα 10/11 η 11άδα δε θα έχει αλλαγές σε σχέση µ’ αυτήν που αντι-

µετώπισε τον Ολυµπιακό Βό-λου. Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ο Ελευθερόπουλος, στα δύο άκρα της άµυνας οι Κυριαζής, Κανακούδης, στο κέντρο της οπισθοφυλακής, Ντάνι, Γκαρσία θα είναι τα δύο ανασταλτικά χαφ, στις πτέρυγες ο Σζοτ και ο Αρα-µπατζής και ο Μάρα σε ρόλο

οργανωτή. Πλην του Γιάκοµπ, εκτός µάχης είναι οι Καρλίνι-ος, Σίσιτς, Κοµπαγιάσι, κα-θώς και ο Παπαστεριανός. Οι τέσσερις τελευταίοι θα έχουν πλήρες πρόγραµµα το Σαβ-βατοκύριακο, αφού - µε εξαί-ρεση τον Παπαστεριανό - οι υπόλοιποι είναι στο δρόµο της επιστροφής εν όψει του επό-µενου αγώνα κατά του Αρη. Γι’ αυτόν το λόγο ο φυσιοθε-ραπευτής, Π. Γκαζάς, θα µετα-βεί σήµερα στην Ξάνθη, έχο-ντας πρώτα ολοκληρώσει την επίβλεψη του προγράµµατος των τραυµατιών. Η αποστο-λή βρίσκεται από χτες βράδυ στην Ξάνθη και σ’ αυτήν συµ-µετέχουν 19 ποδοσφαιριστές, οι Ελευθερόπουλος, Μπαντής, Κατσαµπής, Κυριαζής, Κα-τσικάς, Κανακούδης, Λίµα, Χοσέµι, Αραµπατζής, Σζοτ, Μάρα, Ροµάν, Πίτου, Βουτσι-άς, Ντάνι, Στάµου, Ηλιάδης, Βέλλιος και Σολτάνι.

Κοντά στην οµάδα θα βρίσκεται σύσσωµο το δ.σ. της ΠΑΕ, µε επικεφαλής τον πρόεδρο, Γ. Τάκη. Και, φυ-σικά, αρκετές εκατοντάδες φίλων του Ηρακλή. Για όσους εξ αυτών µάλιστα δεν προη-µηθεύτηκαν το εισιτήριό τους από τα γραφεία της ΠΑΕ, θα λειτουργήσει σήµερα ειδικό σταντ, κοντά στη Θύρα Δ του γηπέδου των Πηγαδίων.

ΞΑΝΘΗ

Νίκη γιατί χάνεται! ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στις νίκες θέλει η Ξάνθη στην σηµερινή αναµέ-

τρησή της µε τον Ηρακλή στα Πηγάδια (17:15). Βέβαια ο Γιώργος

Παράσχος και οι παίκτες του δεν έχουν την πολυτέλεια να σκέπτο-

νται τίποτε άλλο εκτός από την κατάκτηση των τριών βαθµών, οι

οποίοι θα σηµατοδοτήσουν µια καινούργια σελίδα της Ξάνθης στο

φετινό πρωτάθληµα όπου µετά από οκτώ αγωνιστικές βρίσκεται

στην τελευταία θέση της βαθµολογίας.

Στην προσπάθειά τους αυτή θα έχουν και την συµπαράσταση

των φιλάθλων τους, οι οποίοι έχουν να δουν την οµάδα τους πε-

ρίπου ένα µήνα διότι προηγήθηκαν δύο συνεχόµενες εκτός έδρας

αναµετρήσεις για το πρωτάθληµα (Ατρόµητος, Λάρισα) και µία για

το Κύπελλο (Εθνικός Αστέρας). Μάλιστα λόγω της κρισιµότητας

του σηµερινού αγώνα για την Θρακική οµάδα στα µέσα της εβο-

δοµάδας οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές της επισκέφθηκαν τους

παίκτες και τους διαβεβαίωσαν ότι τους εµπιστεύονται απόλυτα και

ότι η βαθµολογική τους θέση δεν συµβαδίζει µε τις δυνατότητές

τους.

Στην αποστολή δεν συµπεριλήφθηκε ο τραυµατίας Μπεκαµέ-

γκα, ο Σταθάκης, ο Βρονταράς, ο Μάνταλος, και ο Κοµεσίδης. Οι

νεαροί Ζαρόπουλος, Αλτιπαρµακόφσκι, Τσουµάνης και Καθάριος

θα αγωνιστούν µε τους Νέους.

Στο µεταξύ οι ιθύνοντες της Ξάνθης εντόπισαν πρόβληµα στην

επίθεση της οµάδας τους και ήδη κινούνται ώστε τον Γενάρη να

το λύσουν. Σύµφωνα µε πληροφορίες εξετάζουν το ενδεχόµενο

της απόκτησης του Μάριους Νικολάε, ο οποίος αγωνίζεται στη

Ντιναµό Βουκουρεστίου (από το 2008 40 συµµετοχές, 17 γκολ,

38 φορές διεθνής, 13 γκολ), ο οποίος αναµένεται να µείνει ελεύ-

θερος από την ρουµάνικη οµάδα.

Για το σηµερινό παιχνίδι µε τον Ηρακλή στην είσοδο του γηπέ-

δου εκτός από την κάρτα εισόδου (διαρκείας), είναι απαραίτητη και

η αστυνοµική ταυτότητα.

Α.Α.

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ18 Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010 φωνήφωνήΤΩΝ ΣΠΟΡΤΩΝ ΣΠΟΡ

2

Page 35: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που η Λάτσιο ανιµετώπισε την Ρόµα ως πρω-τοπόρος. Αύριο, όµως, οι οπαδοί της θα

πάνε στο «Ολίµπικο» µε τον... αέρα που τους δίνει το καλύτερο ξεκίνηµα στην ιστορία τους (22 βαθµοί σε 9 αγώνες), ενώ η Ρόµα δεν θα έχει τον αρχηγό της Φραντσέσκο Τότι, που αποβλήθηκε την περα-σµένη Κυριακή. «Θα δω το µατς στο σπίτι µου, για-τί στο γήπεδο υποφέρω όταν δεν παίζω. Οµως, θα φωνάζω όσο πιο δυνατά µπορώ...», δήλωσε ο βετε-ράνος άσος. Προβλήµατα όµως έχει και η Λάτσιο, αφού ο γκολκίπερ Μουσλέρα είναι αµφίβολος και ο αµυντικός Μπιάβα τιµωρηµένος.

«Η προετοιµασία για τα ντέρµπι µε την Ρόµα εί-ναι πάντα ξεχωριστή. Πρόκειται για ένα παιχνίδι γε-µάτo συναισθήµατα και προσδοκίες που αφορά όλη την πόλη», σχολίασε ο τεχνικός της Λάτσιο, Εντι Ρέγια, που έχει φέρει την οµάδα του τέσσερις βαθ-µούς µπροστά από την Ιντερ. Οπως πάντα, ο φόβος των επεισοδίων είναι υπαρκτός σε τέτοια ντέρµπι και έτσι ο αγώνας ορίστηκε να γίνει νωρίς το από-γευµα (16.30) ώστε να υπάρχει καλύτερη αστυνό-µευση. Κατά τα άλλα, η Ιντερ υποδέχεται απόψε την Μπρέσια, µε στόχο να ξεπεράσει την ήττα από την Τότεναµ, η Μίλαν δοκιµάζεται αύριο στο Μπάρι και η Γιουβέντους φιλοξενεί την Τσεζένα.

Στην Ισπανία, η είδηση της χτεσινής µέρας ήταν η συµφωνία της Μάλαγα µε τον Μανουέλ Πε-λεγκρίνι, που θα κάνει ντεµπούτο στον αποψινό εκτός έδρας αγώνα µε την Εσπανιόλ (23.00 Σκάι). Το µεγάλο µατς της αγωνιστικής γίνεται αύριο στο «Μπερναµπέου» και είναι το µαδριλένικο ντέρµπι ανάµεσα στην Ρεάλ και την Ατλέτικο (22.00 conn-x 2). Η «βασίλισσα» είναι σε πολύ καλή κατάστα-ση, αντίθετα µε τους «ροχιµπλάνκος» που παρου-σιάζουν αστάθεια και αυτό οφείλεται πολύ και στο ντεφορµάρισµα του Φορλάν. «Ολοι οι παίκτες που ήταν στο Μουντιάλ παρουσιάζουν προβλήµατα τους πρώτους µήνες της σεζόν. Το ξέρουµε και προσπα-θούµε να προστατέψουµε τον Φορλάν», σχολίασε ο Κίκε Φλόρες. Λίγκ νωρίτερα στη Μαδρίτη, η Μπαρ-τσελόνα θα αντιµετωπίσει την Χετάφε (20.00 conn-x 1), ενώ η Βιγιρεάλ θα φιλοξενήσει την Μπιλµπάο (18.00 conn-x 3).

Στη Γερµανία η πρωτοπόρος Ντόρτµουντ, µετά τη νίκη στο Μάιντς, έχει αύριο ένα ακόµη δύσκολο εκτός έδρας παιχνιδι µε το Ανόβερο (16.30 conn-x 1). Η Μάιντς, από την πλευρά της, παίζει σήµερα στο Φράιµπουργκ, ενώ η Μπάγερν πηγαίνει στο Μενχενγκλάντµπαχ (16.30 conn-x 1), µε τον Φρανκ Ριµπερί να βρίσκεται στην αποστολή µετά από πολύ καιρό. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεχωρίζει το παρα-δοσιακό ντέρµπι Αντερλεχτ - Μπριζ στο Βέλγιο, των δύο οµάδων που είναι αντίπαλες των ελληνικών στο Γιουρόπα Λιγκ και το «κλάσικο» της Πορτογαλίας ανάµεσα στην Πόρτο και την Μπενφίκα.

Μόνος στο σπίτι...

ΑΓΓΛΙΑ

H αποβολή στον αγώνα µε τη Λέτσε θα στοιχίσει στον Τότι την παρουσία του στο ντέρµπι

Η Ρόµα αντιµετωπίζει την πρωτοπόρο Λάτσιο και ο τιµωρηµένος Τότι θα δει το ντέρµπι από την τηλεόραση.

Τοπικό ντέρµπι και στη Μαδρίτη, ντεµπούτο Πελεγκρίνι, δοκιµασία για την Ντόρτµουντ στο Ανόβερο

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1

Ξεκούραση στις ΗΠΑ ΕΝΩ η Μάντσεστερ Γιουνά-

ιτεντ προσπαθεί να ανακάµψει σε

δύο µέτωπα, πρωτάθληµα και

Τσάµπιονς Λιγκ, ο Αλεξ Φέργκι-

ουσον αποφάσισε να διατηρήσει

την ηρεµία στην οµάδα του και

να ξεφύγει από τον θόρυβο που

προκαλεί (άθελά του, βέβαια) ο

Γουέιν Ρούνεϊ (φωτό) . Ετσι, σε

συνεργασία µε την αθλητική εται-

ρία που είναι χορηγός της, η Γιου-

νάιτεντ αποφάσισε να στείλει τον

διεθνή φορ για µερικές µέρες στο

Πόρτλαντ, όπου θα υποβληθεί σε

πρόγραµµα ταχείας αποκατάστασης, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας. «Για

το καλό του συλλόγου και το δικό του, αποφασίσαµε ότι είναι καλό να

αλλάξει για λίγο περιβάλλον. Στις ΗΠΑ δεν θα έχει συνεχώς πίσω του τα

ΜΜΕ», δήλωσε ο βοηθός του Φέργκιουσον, Μάικ Φίλαν.

Η Γιουνάιτεντ υποδέχεται σήµερα την Γουλβς (17.00 Novasports

1), έχοντας αρκετές απουσίες, ενώ νωρίτερα η Τότεναµ πηγαίνει στο

Μπόλτον (14.45 Novasports 1) και ο Χάρι Ρέντναπ ελπίζει πως οι

παίκτες του θα ξεπεράσουν το χανγκόβερ από τη νίκη επί της Ιντερ.

Αύριο η µέρα θα ανοίξει µε την Αρσεναλ να φιλοξενεί τη Νιούκαστλ

(15.30 Novasports 1) και τον Φάµπρεγας να επανέρχεται στην εν-

δεκάδα. Αµέσως µετά η Μάντσεστερ Σίτι, που περνά µια περίοδο κρί-

σης, θα παίξει στο Μπρόµγουιτς και η αγωνιστική θα τελειώσει στο

«Ανφιλντ» µε το ντέρµπι Λίβερπουλ - Τσέλσι (18.00 Novasports 1).

Απόντες, πάντως, θα είναι οι δύο παίκτες που άλλαξαν οµάδες φέτος,

ο Μπεναγιούν και ο Κόουλ.

Στη Γαλλία, όλα τα βλέµµατα θα είναι στραµµένα στο «ντέρµπι του µί-

σους» ανάµεσα στην Παρί ΣΖ και την Μαρσέιγ, που θα γίνει το βράδυ της

Κυριακής (22.00 Novasports 1). Πολύ σηµαντικό είναι και το αποψινό

µατς ανάµεσα στην Ρεν και την Λιόν (22.00 Novasports 1).

Η ευκαιρία του Αλόνσο ∆ΥΟ αγώνες... πέντε διεκ-

δικητές... ένας τίτλος. Η σεζόν

της Φόρµουλα 1 πλησιάζει

στο τέλος της και ο αυριανός

αγώνας στην πίστα του Ιντερ-

λάγκος, στη Βραζιλία (18.00

Alpha) µπορεί να αναδείξει το

νέο παγκόσµιο πρωταθλητή.

Αυτό το σενάριο αφορά µόνο

τον πρωτοπόρο Φερνάντο

Αλόνσο (φωτό) και θα υλο-

ποιηθεί αν ο Ισπανός κερδίσει

την κούρσα και ο Μαρκ Γου-

έµπερ, που είναι 11 βαθµούς

πίσω του, δεν ξεπεράσει την πέµπτη θέση. Επειδή όµως αυτό είναι

µάλλον δύσκολο και µε δεδοµένο ότι τον τίτλο διεκδικούν επίσης οι

Φέτελ, Χάµιλτον και Μπάτον, όλα φαίνεται ότι θα κριθούν µετά από δύο

εβδοµάδες στο Αµπού Ντάµπι.

«Είµαι χαλαρός και το µόνο που µε άγχωσε ήταν το παιχνίδι της... Ρεάλ

µε τη Μίλαν. Το δεύτερο γκολ του Ιντζάγκι ήταν άκυρο...», σχολίασε χαµο-

γελώντας ο Αλόνσο και συµπλήρωσε: «Κλειδί είναι οι 25 βαθµοί της πρώ-

της θέσης. Αν δεν κερδίσω εγώ, ελπίζω να κερδίσει ο Μάσα, που έχει καλή

παράδοση εδώ, ώστε να µην τους πάρει κάποιος από τους άλλους διεκδι-

κητές». Οι Βραζιλιάνοι σίγουρα θέλουν να δουν τον συµπατριώτη τους να

παίρνει την καρό σηµαία και γι’ αυτό δεν ξέφυγαν από κάποιες γραφικότη-

τες, όπως η προειδοποίηση ενός αθλητικού εισαγγελέα, που απείλησε τον

Μάσα µε ποινική δίωξη, αν αφήσει τον Αλόνσο να τον προσπεράσει...

Οι υπόλοιποι διεκδικητές αφήνουν την πίεση του φαβορί στον

Αλόνσο και ο Ισπανός δεν τα πήγε καλά στα χτεσινά ελεύθερα δοκι-

µαστικά, αφού εγκατέλειψε µε µηχανικό πρόβληµα στην Φεράρι του. Οι

Ρεντ Μπουλ, αντίθετα, κυριάρχησαν, µε τον Φέτελ να κερδίζει τον Γου-

έµπερ και τις Μακλάρεν να ακολουθούν, ωστόσο ο Γουέµπερ άφησε

αιχµές για «συναισθηµατική εύνοια» της οµάδας του προς τον Φέτελ.

∆ΙΕΘΝΗ 19Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010φωνήφωνήΤΩΝ ΣΠΟΡ

3

Page 36: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΞΑΦΝΙΚΟ πρόβλημα προέκυψε για τον κ. Οκούκα, ο οποίος προς το παρόν δεν μπορεί να υπολογίζει τον Νταρ-σεβίλ για την αναμέτρηση της Καβάλας με τον ΠΑΟΚ (8/11). Ο Γάλλος επιθετικός στην προπόνηση της Πέμπτης ένιω-σε ενοχλήσεις στον αριστερό προσαγωγό και αποχώρησε για προληπτικούς λόγους. Ωστόσο χτες πονούσε πολύ και υποβλή-θηκε σε μαγνητική τομογραφία, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται ώστε να διαπιστω-θεί το μέγεθος του τραυματι-σμού του. Ηδη χτες ο Σέρβος στην προπόνηση σχεδίασε την ομάδα του χωρίς τον Νταρ-σεβίλ. Τα ευχάριστα για τον κ. Οκούκα ήρθαν από τον Πετκά-κη, ο οποίος χτες προπονήθηκε κανονικά και θα μετέχει στην αποστολή της ομάδας του.

ΚΑΒΑΛΑ

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΛΑΒΙΟΥ - ΚΑΠΕΛΕΡΗ

Σισέ: «Είμαι παίκτης και οπαδός!»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20 Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010 φωνή4

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΝΙΚΗΦΟΡΟ ήταν για τον Πιερικό το τεστ με αντίπαλο το Βατανιακό, αφού η ομάδα του Γ. Βαζάκα κέρδισε με σκορ 3-2. Οι ερασιτέχνες του Βατανιακού άνοιξαν το σκορ με το Σταλίκα (16’), ακολούθησαν τρία γκολ από τους Αμπράμοβιτς (17’-πέ-ναλτι), Μήτρου (29’), Χατζεϊπίδη (40’), προτού ο Τσιγκαδέρης διαμορφώσει το τελικό σκορ στο 72’. Στη Δράμα, οι άνδρες της Δόξας έβαλαν τέσσερα γκολ στους Νέους (4-2, Καρακώστας, Μαρκόφσκι, Κάαπελ, Αγγος), η Αναγέννηση Καρδίτσας ηττήθηκε 1-0 από τη συμπολίτισσα ομάδα του ΑΟΚ (48’ Κόκκινος), στη Ρι-ζούπολη ο Ιωνικός με γκολ του Μακράκη (15’) επικράτησε 0-1 του Απόλλωνα Σμύρνης, ενώ ο ΟΦΗ κέρδισε 4-0 Ρέθυμνο (27’, 61’ Βλόνταρτσικ, 52’ Χαριτωνί-δης, 65’ Μανούσος).

ΠΙΕΡΙΚΟΣ

ΧΩΡΙΣ τον Φραντζιπάνε θα υποδεχτεί σήμερα ο Ολυ-μπιακός Βόλου την Κέρκυρα (19:30) με στόχο τους τρεις βαθμούς της νίκης. Αλλω-στε τόσο ο μεγαλομέτοχος της Βολιώτικης ΠΑΕ, όσο και ο προπονητής, ζήτησαν από τους παίκτες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να πετύχουν το στόχο τους, που είναι οι 20 βαθμοί με τη λήξη του πρώτου γύρου. Ο κ. Τσιώ-λης επεσήμανε στους παίκτες του ότι η Κέρκυρα είναι πολύ επικίνδυνη ομάδα, ιδιαίτερα στους εκτός έδρας αγώνες και ότι δε συγχωρεί το λάθος στην κόντρα επίθεση. Ζήτησε λοιπόν υπομονή στο παιχνίδι τους και καθαρό μυαλό. Η Κέρκυρα βρί-σκεται στο Βόλο χωρίς τον Ηλία Ιωάννου (γόνατο), αλλά με τον Μαϊστόροβιτς στην αποστολή.

ΟΛ. ΒΟΛΟΥ

ΧΩΡΙΣ τους Αμπουμπακά-ρι, Παπάζογλου και Ντιόγκο θα παραταχθεί ο Πανσερραϊκός στο σημερινό ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Πάντως, ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς δήλωσε αισιόδο-ξος για ένα θετικό αποτέλεσμα. «Πιστεύω στους παίκτες μου. Σ’ όλα τα παιχνίδια δείχνουν χαρα-κτήρα και αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει αντίπαλος που να μην μπορούμε να τον κερδίσουμε. Είμαι αισιόδοξος για ένα θετι-κό αποτέλεσμα», είπε. Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεωργι-άδης, τόνισε ότι το «όπλο» της ομάδας του είναι η καλή ψυχο-λογία. «Εχοντας ως σύμμαχο την καλή ψυχολογία θα πάμε για να πάρουμε ένα θετικό απο-τέλεσμα. Το ρόστερ μας αποτε-λείται από ικανούς παίκτες που είναι έτοιμος να αναπληρώσουν κάθε κενό».

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

ΟΠΑΔΟΣ του Παναθηναϊκού δήλωσε ο Τζιμπρίλ Σισέ (φωτό), κατά την παραλαβή του βραβείου του καλύτερου παίκτη της 8ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. «Δεν είμαι μόνο παίκτης, είμαι και οπαδός της ομάδας», τόνισε ο Γάλλος επιθετικός. «Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ και πιστεύω ότι η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί τόσο σπουδαία όσο και η περσι-νή», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο ντέρμπι σημείωσε ότι «ήταν ένα πραγματικά σημαντικό παιχνίδι και για εμάς, αλλά και για τους φι-λάθλους μας και κυρίως επειδή ο αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός», ενώ για τον αγώνα της Δευτέρας στο Περιστέρι τόνισε πως όλα εξαρ-τώνται από την ομάδα του. «Ο Ατρόμητος εί-ναι δυνατή ομάδα και θα κάνει τα πάντα για να

πάρει αποτέλεσμα, αλλά όλα θα κριθούν από εμάς». Χτες οι παίκτες επέστρεψαν στις προ-πονήσεις, με τον Σπυρόπουλο να απέχει προ-ληπτικά, λόγω προβλήματος στο δικέφαλο.

Η ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ έφυγε, ο Εργοτέλης έρ-χεται, αλλά τα προβλήματα μένουν στην ΑΕΚ με τον Ισπανό Χιμένεθ, να μην υπολογίζει σ’ ένα ακόμη παιχνίδι τους Λυμπερόπουλο, Σκόκο, Μπερνς, Ντιόπ, Δέλλα και Γεωργέα. Στους τραυματίες προστέθηκε από το βράδυ της Πέμπτης και ο Λαγός, ωστόσο φαίνεται ότι δε θα του στερήσει τη συμμετοχή από το ματς της Δευτέρας. Χτες, ο προπονητής της ΠΑΕ παρέθεσε δείπνο στους παίκτες και μέλη της διοίκησης, ενώ η σημερινή (πρωινή) προ-πόνηση θα είναι ανοιχτή για τους φιλάθλους.

Τέλος, ο Δ. Φροξυλιάς έγινε ο πέμπτος νεότε-ρος Ελληνας που αγωνίστηκε την Πέμπτη σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, σε ηλικία 17 ετών και 130 ημερών.

ΣΤΟ γραφείο του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, βρέθηκε για δεύτερη φορά χτες ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιος προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών που γίνονται σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καπελέρης επιβεβαίωσε στον κ. Πιλάβιο δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», σύμ-φωνα με το οποίο εν ενεργεία διαιτητής της Σούπερ Λίγκας από τη Β. Ελλάδα έχει καταθέ-σει ποσά σε λογαριασμό του μεγαλομάνατζερ «Α.Τ.».

Ο Αρης είναι... άλλη ομάδα όταν αγωνίζεται στο Γιουρόπα Λιγκ και το ζητούμενο είναι να αποδίδει εξίσου καλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κάλβο: «Το φάρμακό μας θα είναι η νίκη με Λάρισα». Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Με την εντυπωσιακή εμφάνισή του στο Λεβερκούζεν, ο Αρης απέδειξε ότι... όταν θέλει, μπορεί να παίξει ποδόσφαι-

ρο υψηλού επιπέδου ακόμη και απέναντι σε ομά-δες με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ και αντικειμενι-κά πληρέστερο ρόστερ. Οι «κίτρινοι» είχαν δείξει τις διαθέσεις τους από το πρώτο κιόλας ματς στον όμιλο, κερδίζοντας καθαρά την κάτοχο του Γιου-ρόπα Λιγκ, Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά το ζητούμενο ήταν η... επιβεβαίωση της δυναμικής τους και, με την απόδοση στην «Μπάι Αρίνα», έπεισαν και τους πλέον δύσπιστους για τις μεγάλες τους δυνατό-τητες. Παρά την άδικη ήττα από τις «ασπιρίνες», λοιπόν, οι φίλοι του Αρη έχουν κάθε λόγο να αισι-οδοξούν. Στόχος του Εκτορ Κούπερ είναι πλέον να κινητροδοτήσει τους παίκτες του ώστε να παίζουν με την ίδια διάθεση και όταν αντιμετωπίζουν αντι-πάλους μικρότερης εμβέλειας, στις εγχώριες διορ-γανώσεις. Μόνον έτσι, άλλωστε, θα σταματήσει το... σκοτσέζικο ντους (νίκη με Ατλέτικο Μαδρίτης, αποκλεισμός από τα Τρίκαλα) στο οποίο υποβάλλει φέτος ο Αρης τους οπαδούς του.

Οι παίκτες θα δυσκολευτούν πάντως να ξεπερά-σουν την άδικη ήττα από τη Λεβερκούζεν που, όπως δηλώνει ο Τόνι Κάλβο, προκάλεσε μεγάλη απογοή-τευση στην ομάδα. «Η ήττα στη Γερμανία ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την ομάδα, αφού λειτουργήσα-με σχεδόν άψογα και δεν έπρεπε να χάσουμε από τη Λεβερκούζεν. Ημασταν καλύτεροι και έπρεπε να κερδίσουμε, ή να πάρουμε τουλάχιστον την ισο-παλία. Δυστυχώς, όμως, δεχθήκαμε ένα... τυχερό γκολ στο τέλος και μείναμε με μία πικρή γεύση στο στόμα».

Ο νεαρός Ισπανός πιστεύει ότι ο Αρης μπορεί να παίξει εξίσου καλά στο ματς της 1ης Δεκεμβρίου με την Ατλέτικο Μαδρίτης, στο «Βιθέντε Καλδερόν». «Η ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη να αγγίξει το τέλειο. Θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, αλλά δύσκολο ήταν και το ματς με την Λεβερκούζεν και δείξαμε σε όλη την Ευρώπη πόσο καλά μπορούμε να παίξουμε. Αν είμαστε συγκεντρωμένοι και αποδώσουμε σύμ-φωνα με τις δυνατότητές μας, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν σταματά η προσπάθειά μας για την πρόκριση στους 32 επειδή χάσαμε στη Γερ-μανία. Θα πάμε στη Μαδρίτη για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Προς το παρόν, όμως, προτεραιότητα έχει το πρωτάθλημα και οι «κίτρινοι» προετοιμάζονται, αγωνιστικά (ο Κόκε έκανε ατομική προπόνηση λόγω ενοχλήσεων στους προσαγωγούς) και ψυχολογικά, για το κρίσιμο παιχνίδι με τη Λάρισα. «Το μυαλό μας είναι πλέον στον αγώνα της Δευτέρας με τη Λάρι-σα και ελπίζω ότι θα πάρουμε τους τρεις βαθμούς που ίσως βγάλουν το... αγκάθι από την καρδιά μας. Σεβόμαστε απόλυτα τη Λάρισα, όπως και οποιονδή-ποτε αντίπαλο έρχεται στο Χαριλάου, αλλά για μας υπάρχει μόνον ένα αποτέλεσμα, η νίκη».

Οι παίκτες του Αρη δεν απογοητεύονται και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο ματς με την ΑΕΛ

Καλύτερος στα... δύσκολα!

Page 37: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

φωνή ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 21Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010 5

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ο Αρης είναι... άλλη ομάδα όταν αγωνίζεται στο Γιουρόπα Λιγκ και το ζητούμενο είναι να αποδίδει εξίσου καλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κάλβο: «Το φάρμακό μας θα είναι η νίκη με Λάρισα».

Οι παίκτες του Αρη δεν απογοητεύονται και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο ματς με την ΑΕΛ

ΑΚΟΜΑ ένα πρόβλημα μετά τη θλάση του Ιμπαγάσα ήρθε να προστεθεί για τον Ε. Βαλβέρδε, εν όψει της αποψινής αναμέτρη-σης με τον Πανιώνιο. Ο Νουντού έχει προσβληθεί από ίωση και η συμμετοχή του θα κριθεί την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, με τους «ερυθρόλευκους» πάντως, να κινδυνεύουν να παίξουν χωρίς το βα-σικό τους δίδυμο στη μεσαία γραμμή. Σε ό,τι αφορά τον Αργεντινό, οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για θλάση πρώτου βαθμού και για απουσία περίπου 15 ημερών. Θα απουσιάσει από τα παιχνίδια με Πανιώνιο και Εργοτέλη, ενώ η συμμετοχή του στο ντέρ-μπι με τον ΠΑΟΚ θα εξαρτηθεί από την πορεία της αποθεραπείας του. Εξάλλου, τα διαδικαστικά για τη μεταβίβαση της ΠΑΕ και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση Μαρι-νάκη - Κόκκαλη. Στη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκε εκ νέου το θέμα της διαιτησίας.

ΟΙ Νεοσμυρνιώτες προέρχονται από μια σπουδαία νίκη επί της ΑΕΚ και, διά στόματος Ακη Μάντζιου, δηλώνουν ότι δε φοβούνται τον Ολυμπιακό. «Δεν έχουμε περιθώρια να κατέβουμε, απλά, για να πούμε ότι παίξαμε. Ομως, δε φοβόμαστε κανέναν. Πιστεύω ότι πολύ πιο σύντομα από όσο περιμένουν κάποιοι, ο Πανιώνιος θα βρει το δρόμο του», υποστήριξε ο κ. Μάντζιος. Εξάλλου, με ποινή επίπληξης τιμώρησε η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ τον αρχηγό του Πανιωνί-ου, Γ. Μανιάτη, για δυσμενείς κρίσεις σε βάρος των διαιτητών μετά την αναμέτρηση της ομάδας του με την Καβάλα, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής. Ο διεθνής αμυντικός υποχρεώνεται από την απόφαση να ανακαλέσει τις δηλώσεις του.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΦΟΥΤΜΠΟΛ ΛΙΓΚ

Φιλική νίκη Αγροτικού, 1-0 τον ΜακεδονικόΕΥΚΑΙΡΙΑ για ξεμούδιασμα είχαν χθες οι παίκτες του

Αγροτικού Αστέρα, στο φιλικό παιχνίδι (διάρκειας εξήντα λεπτών) με τον Μακεδονικό. Η ομάδα του Περικλή Αμανα-τίδη επικράτησε με 1-0 χάρη στο γκολ του Μπεκιάρη στο 23΄. Στο γήπεδο βρέθηκε και ο Κώστας Ριαβόγλου, αλλά και αρκετοί φίλαθλοι των δύο ομάδων. Για σήμερα υπάρχει πρωινή προπόνηση, ενώ την Δευτέρα θα ξεκινήσει η προε-τοιμασία για τον αγώνα με τον Διαγόρα Ρόδου.

ΒΕΡΟΙΑ: φιλικό παιχνίδι με την Νίκη Βόλου θα δώσει σήμερα (15:00) η ομάδα του Απόστολου Χαραλαμπίδη.

ΤΡΙΚΑΛΑ: χωρίς τέσσερις παίκτες πραγματοποιήθηκε η χθεσινή προπόνηση. Συγκεκριμένα, απουσίασαν οι Γιώτας, Μπαριέντος, Σαββίδης και Τελκίνσκι. Στον πρώτο έχει δοθεί άδεια, ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα.

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: από Δευτέρα αναμένεται να επιστρέ-ψουν σε κανονικό πρόγραμμα οι Ρομπέρ, Παπουλής και Περπερίδης. Αμφότεροι ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα, αλλά υπολογίζονται κανονικά από τον Εμίλιο Φερέρα.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο

Χάρης Παππάς και είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμε-τωπίζει ο Γιάννης Νταλακούρας. Ο Ελληνας τεχνικός έδωσε διήμερο ρεπό στους παίκτες του και θα επιστρέψουν στις προπονήσεις την Δευτέρα.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: θεραπεία συνεχίζει ο Δημήτρης Σιαλμάς, ώστε να ξεπεράσει την θλάση που έχει υποστεί. Στο μεταξύ, στην χθεσινή προπόνηση ο Ντεμόλ έδωσε έμφαση στις ασκήσεις με μπάλα και στην τακτική. Το Σαββατοκύριακο οι παίκτες έχουν ρεπό και θα επιστρέ-ψουν την Δευτέρα.

Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ: στην ομάδα της Καλλονής θα παραμεί-νει τελικά ο Ζυγογιάννης. Ο 23χρονος παίκτης, είχε πάρει απόφαση να αποχωρήσει, ωστόσο έπειτα από παρέμβαση του Μιχάλη Κασάπη και συνομιλία μαζί του, άλλαξε γνώμη. Στην Νίκη Βόλου, ατομικό ακολουθούν οι Γραμματικόπου-λος και Βλάχος. Στο μεταξύ, σε φιλικούς αγώνες: Νάουσα - Γιαννιτσά 0-1, Πόντιοι, Πλαταμώνας 4-1, Οδυσσέας Σερ-ρών - Εθνικός Σιδ. 2-2, Κρανούλα - Σούλι 8-1, Παναχαϊκή - Σαλαμίνα 3-0.

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

«Θα δώσουμε το 100%»TO... σύνθημα για νίκη στο

«Κλεάνθης Βικελίδης» έδωσε στη χτεσινή προγραμματισμένη συνέ-ντευξη Τύπου ο Γιάννης Παπα-κώστας (φωτό), χωρίς βέβαια να παραγνωρίσει τις δυσκολίες που κρύβει το ματς με τον Αρη. «Με οδηγό το ματς κόντρα στην Ξάνθη συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και αυτήν την εβδομάδα. Πρέπει να φανούμε αντάξιοι των τελευταί-ων μας εμφανίσεων και της προ-σπάθειας που έχουμε ξεκινήσει», είπε αρχικά ο τεχνικός της Λάρι-σας και πρόσθεσε: «Ανεξαρτήτως ονόματος αντιπάλου και έδρας ο στόχος μας είναι ο ίδιος. Ναι μεν σεβόμαστε τους πάντες, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε

καλή απόδοση και να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Εχουμε εμπιστοσύνη σε όλους τους πο-δοσφαιριστές -είτε είναι βασικοί, είτε έρχονται από τον πάγκο, είτε είναι εκτός αποστολής- και όλοι, ανάλογα με την τακτική που χρειά-ζεται σε κάθε παιχνίδι, είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν. Βλέποντας την προσήλωσή τους στις προπονήσεις αυτής της εβδομάδας είμαι αισιό-δοξος ότι θα δώσουμε το 100% για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Πλην του Αμπουχατζίρα, θα στερηθούμε τις υπηρεσίες και των Βενετίδη, Βελάσκο, οι οποίοι -εκτός απροόπτου- θα είναι στη διάθεσή μας στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό».

Καλύτερος στα... δύσκολα! Ανησυχία για Ντουντού

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

ΣΗΜΕΡΑ (6 Νοεμβρίου)

17.15 Ξάνθη-Ηρακλής Μάνταλος (Αθήνας) NΕΤ

17.15Αστέρας

Τρ.-ΠανσερραϊκόςΑρετόπουλος

(Τρικάλων)Novasports 2

19.30Ολυμπιακός Β.-Κέρκυρα

Παμπορίδης (Κιλκίς) Novasports 1

19.30Ολυμπιακός-Πανι-

ώνιοςΚωνσταντινέας

(Μεσσηνίας)ΝΕΤ

ΔΕΥΤΕΡΑ (8 Νοεμβρίου)

17.15 Αρης-ΛάρισαΣιδηρόπουλος

(Δωδεκανήσου)Novasports 2

17.15 Καβάλα-ΠΑΟΚ Παππάς (Αθήνας) Novasports 1

19.30 ΑΕΚ-Εργοτέλης Μήτσιος (Ηπείρου) Novasports 1

19.30 Ατρόμητος-ΠΑΟ Σπάθας (Πειραιά) Novasports 2

Page 38: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΤΗ φιλοδοξία του να

επιστρέψει στην ηγεσία των

Νιου Γιορκ Νικς αποκάλυψε

ο Αϊζέια Τόµας σε συνέντευξή

του στο «espn» αλλά αίσθη-

ση δηµιούργησε συγκεκριµέ-

νο µέρος της. Συγκεκριµένα,

αποκάλυψε πως φιλοδοξεί

να διαδεχτεί τον 69χρονο

Ντόνι Ουόλς στον προεδρικό

θώκο της οµάδας και πρό-

σθεσε πως αν είχε παραµεί-

νει επικεφαλής στην τεχνική

ηγεσία η σεζόν που ξεκίνησε

πριν από δυο εβδοµάδες θα

είχε βρει τους Ντουέιν Ουέιντ

και ΛεΜπρόν Τζέιµς στους

Νικς! Μια και ο λόγος για τον

«βασιλιά» σε δηλώσεις του

ανέφερε πως θα είναι παρών

στους Ολυµπιακούς Αγώνες

του 2012 αφού θέλει ένα

ακόµη χρυσό µετάλλιο.

Πάντως, θετικό είναι το

ξεκίνηµα των Νικς στη σε-

ζόν. Με 30π. – ρεκόρ κα-

ριέρας – του Τόνι Ντάγκλας

επικράτησαν στο Σικάγο των

Μπουλς 112-120 (Κόρ-

βερ 18π.) έχοντας 16/24

τρίποντα έναντι του οικτρού

ποσοστού 29.1%, που είχαν

στους τρεις προηγούµενους

αγώνες. Στον άλλο αγώνα

της ηµέρας, οι Οκλαχόµα

Σίτι Θάντερ χρειάστηκαν την

παράταση για να κερδίσουν

τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέι-

ζερς µε 107-106 (κ.α. 100-

100, Ουέστµπρουκ 28π.,

11ρ. - Ολντριτζ 22).

Κ. Μπ.

ΝΒΑ

Τα «αν»του Τόµας

ΕΠΤΑ χρόνια µετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ, ο ∆ήµος

Ντικούδης ( φωτό ) ξαναφορά τη φανέλα µε το δικέφαλο στο στή-

θος. Ο 33χρονος φόργουορντ έλυσε χτες το πρωί τη συνεργασία του

µε τον Αρη και το απόγευµα η ΚΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόκτησή

του. Ο Ντικούδης θα κάνει το ντεµπούτο του στον αγώνα µε τον Πα-

νελλήνιο, για τον οποίο τόσο ο Μηνάς Γκέκος, όσο και ο Θανάσης

Σκουρτόπουλος τόνισαν ότι η νίκη είναι µονόδροµος.

Η Καβάλα υποδέχεται τον Κολοσσό Ρόδου σε ένα µατς το

οποίο ο ∆ηµήτρης Πρίφτης χαρακτήρισε «πάρα πολύ δύσκολο»

και συµπλήρωσε ότι «θα κριθεί στην άµυνα, στα ριµπάουντ και

στον αιφνιδιασµό». Ο Μιλτ Παλάσιο από την πλευρά του τόνισε

ότι ο ίδιος και οι συµπαίκτες του είναι πεισµωµένοι από την ήττα

στο Περιστέρι.

Ο Πανιώνιος ανακοίνωσε κι επίσηµα τη συµφωνία µε τον Γιώργο

Μπαρτζώκα και την απόκτηση του Μίλος Βούγιανιτς και θα υποδεχτεί

ανανεωµένος τον Ολυµπιακό. Ο λαβωµένος από την ήττα στη Λιου-

µπλιάνα Παναθηναϊκός φιλοξενεί το Περιστέρι και ο Ζέλιµιρ Οµπρά-

ντοβιτς «φωτογράφισε» ενίσχυση στην περιφέρεια λέγοντας ότι «ο

∆ιαµαντίδης δεν µπορεί να παίζει για 39 λεπτά σε κάθε αγώνα». Η

αυλαία της αγωνιστικής θα κλείσει τη ∆ευτέρα, όταν το αήττητο Μα-

ρούσι θα υποδεχτεί τον Ικαρο Καλλιθέας.

Αναλυτικά το πρόγραµµα της 3ης αγωνιστικής: ΣΗΜΕΡΑ :

Πανιώνιος –Ολυµπιακός 17:00 (ET1), AEK-Πανελλήνιος 17:00

(NovaSports 3), Ηρακλής-Ηλυσιακός 17:00 (κεκλεισµένων των

θυρών), Καβάλα-Κολοσσός Ρόδου 17:00, Αρης-ΠΑΟΚ 19:00

(NovaSports 3), Παναθηναϊκός-Περιστέρι 19:00 ET1. ∆ΕΥΤΕΡΑ :

Μαρούσι-Ικαρος Καλλιθέας 19:00.

ΑΕΚ

Επέστρεψε ο Ντικούδης

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ σήµερα η πρεµιέρα της

Α1 Ανδρών στο πόλο, µε τον ΠΑΟΚ να ξεκινά-

ει την προσπάθειά του από τη Χίο. «Εχουµε ένα

δύσκολο παιχνίδι µπροστά µας µε µια πολύ καλή

οµάδα. Η Χίος ενισχύθηκε σηµαντικά αυτό το

καλοκαίρι και πήρε πολύ αξιόλογους παίκτες»,

δήλωσε ο τεχνικός του «∆ικεφάλου» Μίρο Τρού-

µπιτς, ο οποίος έθεσε ως στόχο την είσοδο στην

εξάδα. Το σηµερινό πρόγραµµα: 15.00: Λάρισα

- Καλαµάκι, 17.00: Παλ. Φάληρο - ΠΑΟ, 18.00:

Εθνικός - ΝΕ Πατρών, 18.00: Χίος - ΠΑΟΚ. Στα

χτεσινά µατς που άνοιξαν την αυλαία, ο πρωτα-

θλητής Ολυµπιακός είχε εύκολο έργο, επικρα-

τώντας µε 16-3 του ΝΟ στην Πάτρα, ενώ στο

ντέρµπι ο Πανιώνιος πήρε τη νίκη στο Λαιµό, κερ-

δίζοντας µε 6-5 τη Βουλιαγµένη. Μετά το τέλος

υπήρξε ένταση µεταξύ των Μουρίκη - Κατσαούνη,

οι οποίοι είχαν «προηγούµενα» από µια φάση στη

διάρκεια της αναµέτρησης, ωστόσο τα πνεύµατα

γρήγορα ηρέµησαν.

Εξάλλου, η Αγγελική Γερόλυµου αναδείχτηκε

δεύτερη καλύτερη πολίστρια της Ευρώπης στην

ψηφοφορία που διοργανώνει κάθε χρόνο η LEN,

συγκεντρώνοντας 42% των ψήφων.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ : τον αποκλεισµό της Χονγκ

Σου Ζονγκ από όλες τις διοργανώσεις για τα επόµε-

να δύο χρόνια αποφάσισε η ∆ιεθνής Οµοσπονδία.

Η Βορειοκορεάτισσα αθλήτρια τιµωρήθηκε επειδή

είπε ψέµατα για την… ηλικία της.

ΠΟ∆ΗΛΑΣΙΑ : τη 10η θέση µε επίδοση

35.660β. πήραν οι Κουτσονικολή - Πατάπη στο

οµαδικό σπριντ Γυναικών του Ευρωπαϊκού Πρω-

ταθλήµατος που διεξάγεται στο Προύσκο της

Πολωνίας.

ΠΟΛΟ - ΠΑΟΚ

Με «Πίξι»Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Ο Ηρακλής δίνει σήµερα (17:00) κρί-σιµο αγώνα κόντρα στον Ηλυσιακό αλλά πέρα από το παρκέ, η προσο-

χή θα πέσει και στις κερκίδες. Ενας από τους... 50 (το µατς θα γίνει κεκλεισµένων των θυρών λόγω τιµωρίας) παρόντες στις κερκίδες του Ιβανωφείου θα είναι ο Λευτέρης Σούµποτιτς, ο οποίος είναι υποψήφιος για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή!

Ο «Πίξι» θα φτάσει το µεσηµέρι στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα µεταβεί στο Ιβανώφειο, όπου θα παρακολουθήσει την αναµέτρηση των «κυανολεύκων» µε την οµάδα του Βασίλη Φραγκιά. Εν συνεχεία θα συζητήσει µε τους διοικού-ντες την ΚΑΕ το ενδεχόµε-νο συνεργασίας. Οι πλη-ροφορίες αναφέρουν ότι οι πιθανότητες για αίσιο τέλος δεν εί-ναι πολλές, αφού το εγχείρηµα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον Ηρακλή και από οικονονµικής άποψης. Πάντως το γεγονός ότι ο Σούµπο-τιτς θα έρθει στη Θεσσα-λονίκη για να συζητήσει µόνο ως θετικό µπορεί να εκληφθεί.

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Μεξάς και οι παίκτες του θα

προσπαθήσουν να κρατήσουν το αήττητο του Ιβανωφείου. Ο Ηλυσιακός έρχεται ενισχυµέ-νος µε τους Πρόγουελ, Τόντιτς, ο Ηρακλής δε θα έχει στη σύνθεσή του τον τραυµατία Ματ Μπόουλντιν, ο κόσµος δε θα είναι εκεί για να βοηθήσει και το έργο των «κυανολεύ-κων» είναι ιδιαίτερα δύσκολο. «Μετά από µια περίεργη εβδοµάδα, λόγω της αποχώρησης του κόουτς, προσπαθήσαµε να αφήσουµε στην άκρη όλα όσα συνέβησαν. Μας περιµέ-νει ένας δύσκολος αγώνας ο οποίος γίνεται

ακόµη δυσκολότερος µε δεδοµένο ότι θα αγωνιστούµε χωρίς τη συµπαράσταση του κόσµου», τόνισε ο Μεξάς και συ-νέχισε: «Το ευχάριστο είναι ότι οι παί-κτες έχουν αντιληφθεί την κρισιµότητα του αγώνα και είναι αποφασισµένοι να

κάνουν το καλύτερο δυνατό, απέ-ναντι σε µια οµάδα η οποία το

τελευταίο χρονικό διάστηµα έχει ενισχυθεί σηµαντικά».

Ο Αρβιντας Εϊτουταβίτσι-ους ( φωτό ) από την πλευρά του επισήµανε: «Ξέρουµε τις δυσκολίες του αγώνα στον οποίο θα προσπα-θήσουµε να πάρουµε τη νίκη έστω και αν θα αγω-

νιστούµε χωρίς τον κόσµο µας στις κερκίδες. Στη διάρ-

κεια της εβδοµάδας συνέβησαν πολλά µε την αποχώρηση του προπονητή µας, αλλά είµαστε επαγγελµατίες και δεν πρέπει

να αφήσουµε αυτές τις καταστά-σεις να µας επηρεάσουν».

Ο Ηρακλής υποδέχεται τον Ηλυσιακό (17:00) µε τον

Σούµποτιτς στην κερκίδα. Σήµερα η κρίσιµη συζήτηση

∆οκιµασία ΠΑΟΚ µε Χίο ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία για τα ελληνικά πλη-

ρώµατα στο Παγκόσµο Πρωτάθληµα Κωπη-

λασίας στη Ν. Ζηλανδία, καθώς η χτεσινή

µέρα επιφύλαξε δύο µετάλλια. Η µεγάλη έκ-

πληξη ήρθε από την τετράκωπο άνευ που αν

και στόχος ήταν η είσοδος στον τελικό, όχι

µόνο συµµετείχε σε αυτόν αλλά τερµάτισε στη

δεύτερη θέση. Οι Τσίλης - Παπαχρήστος - Ν.

Γκουντούλας - Απ. Γκουντούλας ξεκίνησαν

τέταρτοι, αλλά µε εκπληκτικό σπριντ κατά-

φεραν να «κλέψουν» το ασηµένιο µετάλλιο

(6.47.15). «Κάναµε έναν πολύ καλό αγώνα

και αν γνωρίζετε από Αθήνα ξέρετε ότι είµα-

στε µαθηµένοι στα κύµατα», δήλωσε ο Απ.

Γκουντούλας, ενώ ο αδερφός του πρόσθεσε:

«Ηταν υπέροχα. Κάναµε έναν από τους πιο αγ-

χωτικούς αγώνες που έχουµε δώσει. Ωστόσο

είχαµε κάνει πολύ καλή προετοιµασία και ήµα-

σταν αποφασισµένοι».

Το δεύτερο µετάλλιο ήρθε από το διπλό σκιφ

ελ βαρών των γυναικών, µε τις Τσιάβου - Γιαζι-

τζίδου να ανεβαίνουν για δεύτερη χρονιά στο βά-

θρο κατακτώντας το χάλκινο µετάλλιο (8.09.14).

«Είχαµε πολύ κακή εκκίνηση γιατί χάσαµε την

κατεύθυνσή µας και προσπαθήσαµε να τη διορ-

θώσουµε γρήγορα», δήλωσε η Γιαζιτζίδου. «Αυτό

µας κούρασε. Είµαστε χαρούµενες για το µετάλ-

λιο που µας αφήνει παρακαταθήκη για το µέλλον.

Συνεχίζουµε να µαθαίνουµε». Πολύ καλή ήταν η

παρουσία στο µικρό τελικό του διπλού σκιφ ελ

βαρών των Ανδρών των Μαγδανή - Κόνσολα

που τερµάτισαν στην 3η θέση και κατέλαβαν την

9η στη γενική κατάταξη.

Κ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

∆ύο µετάλλια για την Ελλάδα!

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ22 Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010 φωνήφωνήΤΩΝ ΣΠΟΡΤΩΝ ΣΠΟΡ

6

Page 39: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Ενας αγώνας µε τον ΠΑΟΚ δεν εί-ναι σαν όλους τους άλλους για τον Αρη, οπότε είναι εύλογος ο... συ-

ναγερµός που έχει χτυπήσει εν όψει του σηµερινού (19:00, NovaSports 3) ντέρµπι στο Αλεξάνδρειο.

Βέβαια, ο Σαρόν Ντρούκερ, θέλοντας προφανώς να αποφορτίσει τους παίκτες του από το «έξτρα» άγχος που κρύβει ένα τέτοιο µατς, τόνισε ότι «κάθε αγώνας για εµάς είναι σηµαντικός. Δεν υπάρχει εύκολο και δύσκολο παιχνίδι. Κάθε µατς είναι ση-µαντικό και έτσι βλέπουµε και τον αγώνα µε τον ΠΑΟΚ». Βέβαια, ο κόουτς του Αρη παραδέχτηκε ότι «θα δώσουµε το 100%... συν 20% για τη νίκη. Γνωρίζουµε το πόσο συναισθηµατικά είναι δεµένοι οι φίλαθλοί µας και γενικότερα οι οπαδοί του µπάσκετ µε το συγκεκριµένο παιχνίδι. Είµαι χρόνια στο χώρο και ξέρω τον ανταγωνισµό που υπάρχει µεταξύ των δυο οµάδων όπως και την ατµόσφαιρα που δηµιουργείται κατά τη διάρκεια των αγώνων αυτών».

Ο Ντρούκερ έχει «κατασκοπεύσει» τον ΠΑΟΚ αλλά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του

αναφορικά µε τα πλάνα του. «Θα ψάξουµε να βρούµε τα πλεονεκτήµατα και τα µειο-νεκτήµατα του αντιπάλου. Αυτό που προ-έχει όµως είναι να είµαστε συγκεντρωµέ-νοι σε αυτά που θέλουµε να κάνουµε και να δώσουµε τα πάντα. Οι παίκτες µου σε κάθε παιχνίδι δίνουν το καλύτερο που µπο-ρούν». Για το ενδεχόµενο να παραταχθεί ο ΠΑΟΚ µε τον Ρόµπερτ Ντόζιερ στο ρό-στερ του (κάτι που παραµένει αµφίβολο) ο Ντρούκερ επισήµανε: «Μπορεί να έπαιζε

ο Σιµς, µπορεί να παίξει ο Ντόζιερ, δε µε ανησυχεί. Δε µας ενδιαφέρει κάποιος παί-κτης του αντιπάλου συγκεκριµένα».

Οι ιθύνοντες του Αρη περιµένουν να δουν γεµάτο Αλεξάνδρειο, αν και µέχρι χτες η κίνηση των εισιτηρίων δεν ήταν η αναµενόµενη. Πρέπει να σηµειωθεί ότι µε δεδοµένο το νέο τρόπο εισόδου στο γήπε-δο (µε κάρτα φιλάθλου από τα τουρνικέ) οι φίλαθλοι πρέπει να προσέλθουν νωρίτερα στο Αλεξάνδρειο.

«Το 120% για τη νίκη» ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙ∆ΗΣ

ΤΟ ευτύχηµα για το φετι-

νό Αρη είναι ότι έχει περισσό-

τερους Ελληνες παίκτες από

ποτέ, τα τελευταία χρόνια.

Κάτι που σηµαίνει ότι τα περισ-

σότερα µέλη του ρόστερ του

ξέρουν καλά τη σηµασία ενός

αγώνα µε τον ΠΑΟΚ. Ο Κώ-

στας Χαραλαµπίδης ( φωτό ),

όντας και Θεσσαλονικιός, δι-

καιούται διά να οµιλεί.

«Γνωρίζουµε το πόσο σηµαντικός είναι ο αυριανός

(σ.σ. σηµερινός) αγώνας κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αυτό που θα

κάνουµε εµείς είναι να είµαστε συγκεντρωµένοι καθ’ όλη τη

διάρκεια του παιχνιδιού και να δώσουµε τα πάντα µέσα στο

παρκέ», δήλωσε ο έµπειρος γκαρντ, ο οποίος στον αγώ-

να µε τον Πανελλήνιο είχε τη θέση βασικού και πιθανώς

το ίδιο να συµβεί σήµερα. Οσο για το «κλειδί» του αγώνα;

«Θέλουµε να επιβάλουµε το ρυθµό µας ώστε να καταφέ-

ρουµε να πάρουµε τη νίκη. Πολύ σηµαντικός παράγοντας

για εµάς είναι ότι θα έχουµε τη στήριξη και τη βοήθεια των

φιλάθλων µας καθώς όλοι γνωρίζουν την ατµόσφαιρα που

δηµιουργούν κατά τη διάρκεια των αγώνων», επισήµανε ο

Χαραλαµπίδης.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για την απόκτηση του Σαρούνας

Γιασικεβίτσιους συνεχίζεται στον Αρη όµως οι εξελίξεις θα

λάβουν χώρα µετά από το ντέρµπι µε τον ΠΑΟΚ. Το ίδιο

ισχύει και για τον ψηλό που θα αντικαταστήσει τον Μπρά-

ιαντ Ντάνστον.

«Θα τα δώσουµε όλα»

Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Δεν υπάρχει κανείς που δε θα ήθε-λε µε αφορµή τη σηµερινή ανα-µέτρηση Αρη – ΠΑΟΚ να γίνεται

λόγος περί αναβίωσης αντίστοιχων αγώ-νων του παρελθόντος και δη των 10ετιών ’80 και ’90 ωστόσο η αλήθεια είναι εντε-λώς διαφορετική. Ούτε οι παίκτες σύµβολα εκείνων των ετών υφίστανται πλέον, ούτε κόσµος κι από τις δυο οµάδες συνυπάρχει στις κερκίδες, ανεξαρτήτως έδρας, ούτε πλέον τα παιχνίδια αυτά κρίνουν τίτλους.

Με τα σηµερινά δεδοµένα τίθεται µόνο θέµα γοήτρου και βαθµών. Αυτά δηλώνει έτοιµος να υπερασπιστεί και να διεκδική-σει απόψε ο Σούλης Μαρκόπουλος και οι παίκτες του: «Οποια οµάδα έχει τον έλεγχο στο παιχνίδι θα έχει και τον πρώτο λόγο. Θα προσπαθήσουµε να φανούµε ανταγω-νιστικοί και εφόσον το πετύχουµε αυτό θα µπορέσουµε να διεκδικήσουµε µε ίσους όρους τη νίκη», σχολίασε σχετικά ο τεχνι-κός του ΠΑΟΚ.

Μιλώντας για τον επικείµενο αντίπαλο ο 61χρονος κόουτς είπε: «Είναι πολύ γρή-γορη οµάδα, στηρίζεται στις ικανότητες

των παικτών της σε ατοµικό παιχνίδι, παί-ζουν καλά ένας εναντίον ενός, οι παίκτες ξέρουν να χρησιµοποιούν τις εµπειρίες τους. Παίζει ίσως πιο γρήγορα το τρανζί-σιον φαστ µπρέικ, αλλά και η άµυνά της είναι δυνατή, παίζει µε πάρα πολλές αλλα-γές, µε διαφορετικά συστήµατα και πρέπει να είναι έτοιµη η αντίπαλη οµάδα για να τα ξεπεράσει». Και κατέληξε αναφερόµε-νος στους παίκτες του: «Πιστεύω ότι στο παιχνίδι µε τον Ηρακλή βρήκε η οµάδα το

ρυθµό της, αλλά και το κουράγιο να παίζει απέναντι σε έναν επίσης δυνατό αντίπαλο και να πετύχει το στόχο της. Η νίκη βοήθη-σε. Η απουσία του Σιµς δηµιούργησε κενό περισσότερο στις προπονήσεις».

Από την πλευρά του ο Τοντόρ Γκετσέφ-σκι πρόσθεσε: «Θα δώσουµε ωστόσο τον καλύτερό µας εαυτό στο παιχνίδι. Πρέπει να είµαστε προσεκτικοί και πειθαρχηµένοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και ελπίζου-µε ότι θα τα καταφέρουµε».

«Θέµα ρυθµού» ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΟΖΙΕΡ

ΚΡΥΦΗ φιλοδοξία των

ανθρώπων της ΚΑΕ ΠΑΟΚ

ήταν η χτεσινή καθιερωµέ-

νη συνάντηση του Σούλη

Μαρκόπουλου µε τους εκ-

προσώπους των ΜΜΕ να

συνδυαστεί µε την παρου-

σίαση του Ρόµπερτ Ντόζιερ

(φωτό). Ωστόσο, υπολόγι-

ζαν δίχως τον… ξενοδόχο

που σ’ αυτήν την περίπτωση

ενσάρκωσε ο νεοαποκτηθείς Αµερικανός.

Παραµονή των 25ων γενεθλίων του ο ύψους 2.06µ.

φόργουορντ έχασε την πτήση κι ανέβηκε µε καθυστέρηση

στην επόµενη διαθέσιµη προκειµένου ν’ αφιχθεί στη Θεσ-

σαλονίκη τις πρώτες πρωινές ώρες. Είναι γεγονός πως η

τεχνική ηγεσία ήλπιζε να προλάβει τη χτεσινή, τελευταία πριν

από τον αγώνα, προπόνηση για να πάρει µια πρώτη γεύση

και ίσως ορισµένα λεπτά συµµετοχής στον αποψινό αγώνα

αλλά… φευ. Για πρώτη φορά δηµόσια, ο Σούλης Μαρκό-

πουλος εξήγησε τη λογική της επιλογής του Ντόζιερ: «Είναι

προσθήκη που µας λείπει. Η παρουσία που είχε στη Ρόδο

µάς ικανοποίησε, δείχνει πως διαθέτει το στιλ που χρειάζεται

για να µας βοηθήσει. Οταν αφοµοιωθεί µε την οµάδα πιστεύ-

ουµε ότι θα δώσει αυτό που περιµένουµε να προσφέρει στο

µέγιστο βαθµό». Κι έσπευσε να διευκρινίσει: «Ενας παίκτης,

βέβαια, για να είναι απόλυτα έτοιµος πρέπει να περάσει ενά-

µιση µήνας, για µένα ειδικά, τρεις. Μπορεί να δείξει 2-3 καλά

πράγµατα σε ένα παιχνίδι, αλλά για να προσαρµοστεί πλή-

ρως χρειάζεται να περάσει αρκετό χρονικό διάστηµα».

Γεµάτο

Αλεξάνδρειο

περιµένουν στον

Αρη

Εστειλε το

µήνυµα ο

Γκετσέφσκι

Εχασε την πτήση

ΜΠΑΣΚΕΤ 23Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010φωνήφωνήΤΩΝ ΣΠΟΡ

7

Page 40: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6/11/2010

ΣΥΜΦΩΝΑ µε τις προβλέψεις που

γίνονται (παραδοσιακά) πριν από την

έναρξη κάθε χρονιάς, για φέτος ο ΠΑΟΚ

και ο Αρης θεωρούνται τα δύο φαβορί

για µία θέση στην τετράδα της

Α1, ήτοι για να µονοµαχή-

σουν για το τρίτο εισιτήριο της

Ευρωλίγκας. Κάτι βέβαια που

δεν οφείλεται στη δική τους

γιγάντωση, αλλά στην... σµί-

κρυνση των υπόλοιπων οµά-

δων, αλλά αυτό είναι άλλο

θέµα... Το δεδοµένο είναι

πως το πρώτο «ντέρµπι αιω-

νίων» της Θεσσαλονίκης έρχεται νωρίς,

παρ’ όλα αυτά έχει τη δική του σηµασία.

µπρος πίσωµπρος πίσω ΠΕΡΑ από τα τετριµµένα του στιλ

«µία νίκη σε τέτοιο µατς είναι διπλή», η

σηµερινή αναµέτρηση του Αλεξανδρείου

έχει βαθµολογική σηµασία. Ο Αρης προ-

έρχεται από σηµαντικό διπλό στη Λαµία

επί του Πανελληνίου και αν κερδίσει από-

ψε θα µετρήσει ένα γρήγορο «2 στα 2»

µε οµάδες που έχουν τον ίδιο στόχο. Για

το δε «∆ικέφαλο», είναι πασιφανές πόσο

µεγάλη σηµασία θα έχει µία εκτός έδρας

νίκη απέναντι στο βασικό ανταγωνιστή

του για µία θέση στην Ευρωλίγκα.

ΤΟ σηµερινό ντέρµπι έχει µεγάλο

ενδιαφέρον και από τεχνικής άποψης.

Εντάξει, ατάκες του στιλ «τέτοια µατς τα

κερδίζει η καρδιά και το πάθος» ακούγο-

νται και φέτος και µέχρι ένα σηµείο είναι

σωστές. Οµως οι δύο προπονητές δεν

µπορούν να στηριχτούν µόνο σ’ αυτά.

Ο Αρης θα προσπαθήσει να κόψει τον

οµφάλιο λώρο που συνδέει τους περι-

φερειακούς του ΠΑΟΚ µε τον Λάζαρο

Παπαδόπουλο, αλλά θα προσέξει και τα

περιφερειακά σουτ όταν ο «Λάζος» θα

µοιράσει την µπάλα µέσα από τη ρακέτα.

Στην αντίπερα όχθη, ο ΠΑΟΚ, όντας οµά-

δα που στηρίζεται στο παιχνίδι «5 εναντίον

5» αλλά και αγωνιζόµενος εκτός έδρας,

θα προσπαθήσει να κόψει τον αιφνιδια-

σµό του Αρη και θα καταφύγει σε άµυνες

ζώνης, αφού οι γηπεδούχοι έχουν ένα

µειονέκτηµα στο περιφερειακό σουτ.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ προκάλεσε σε ορι-

σµένους υπευθύνους της ΟΥΕΦΑ

για πειθαρχικά θέµατα η έµπνευση

φιλάθλων του ΠΑΟΚ στον αγώνα µε

τη Βιγιαρεάλ. Οι πυρσοί «αερόστα-

τα» που ξεκίνησαν απ’ την κερκίδα

και κατέληξαν στον... ουρανό της

Τούµπας δεν περιγράφονται πουθε-

νά στα... βιβλία της Οµοσπονδίας.

Εποµένως, είναι άγνωστο αν απα-

γορεύονται! Εκπληκτος έµεινε και

ο Σλοβένος παρατηρητής, που δεν

ήξερε πώς ακριβώς να χαρακτηρίσει

τα «ιπτάµενα αντικείµενα».

Γ. Β.

Από τη

Βίκυ

Τσότσου

Από τον

Αντώνη

Γκάτζιο

Κι αυτός ο Χάβος και τι δεν έχει

ακούσει όλον τον καιρό στον ΠΑΟΚ.

Μόνο Μουρίνιο δεν τον είχαν

πει.

Εδώ που τα λέµε, περίµενε κανείς ότι

ο Χάβος θα νικούσε κατά κράτος τη

Βιγιαρεάλ;

Το πολύ, κατά λάθος.

Ασφαλώς και δε θα µας κάνει

εντύπωση αν ο ΠΑΟΚ τερµατίσει

ακόµα και πρώτος.

Γιουρόπα Λιγκ είναι, όχι

πρωτάθληµα.

Τι θέλετε να πούµε για την επόµενη

µέρα του Αρη;

Η επόµενη µέρα απ’ το πρωί

φαίνεται.

Και για αύριο µην ξεχνάτε: καλή κάλπη

(όπως λέµε «καλό βόλι» κ.λπ.).

φαλτσαριστάφαλτσαριστά

Ο ∆ΗΜΟΣ Ντικούδης έλυσε τη

συνεργασία του µε τον Αρη και θα

συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ.

Το ντεµπούτο του θα το κάνει σήµερα

κόντρα στον Πανελλήνιο. Ολα καλά

µέχρι εδώ. Αυτό που δεν ξέρουν

πολλοί είναι ότι ο σηµερινός αντίπα-

λος του 33χρονου φόργουορντ προ-

σπαθούσε να τον αποκτήσει µέχρι την

τελευταία στιγµή! Οµως ο παίκτης

δεν ήθελε να µετακοµίσει στη Λαµία

και πήγε στην ΑΕΚ, µε την οποία είχε

συµφωνήσει εδώ και καιρό.

Α. Γκ.

ΣΗΜΕΡΑ

11.00 Intercontinental Rally Challenge (Κύπρος, Ζ) Eurosport Inter.

12.00 Γκολ Χωρίς Σύνορα (εκποµπή, Ζ) Skai TV

14.00 Ντούισµπουργκ - Γκρόιτερ ΓΦιρτ (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2

14.45 Μπόλτον - Τότεναµ (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1

14.50 Γαλλικές Ιπποδροµίες (Ζ) sport plus

15.00 Παγκόσµιο Moto GP (δοκιµαστικά - Βαλένθια) Skai TV

16.00 Intercontinental Rally Challenge (Κύπρος, Ζ) Eurosport Inter.

16.30 Γκλάντµπαχ - Μπάγερν (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1

16.30 Αµβούργο - Χοφενχάιµ (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2

16.45 Pre Game (εκποµπή, Ζ) ΕΤ-1

17.00 Πανιώνιος - Ολυµπιακός (µπάσκετ, Ζ) ΕΤ-1

17.00 Μάντσεστερ Γ. - Γουλβς (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1

17.00 ΑΕΚ - Πανελλήνιος (µπάσκετ, Ζ) Novasports 3

17.00 Φούλαµ - Αστον Βίλα (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 4

17.15 Ξάνθη - Ηρακλής (ποδόσφαιρο, Ζ) ΝΕΤ

17.15 Τρίπολη - Πανσερραϊκός (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2

17.20 Formula 1 (δοκιµαστικά - Βραζιλία, Ζ) Alpha

19.00 ΠΑΟ - Περιστέρι (µπάσκετ, Ζ) ΕΤ-1

19.00 Αρης - ΠΑΟΚ (µπάσκετ, Ζ) Novasports 3

19.15 Pre Game (εκποµπή, Ζ) ΝΕΤ

19.30 Ολυµπιακός - Πανιώνιος (ποδόσφαιρο, Ζ) ΝΕΤ

19.30 Ολυµπιακός Β. - Κέρκυρα (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1

21.00 Σοσιεδάδ - Σανταντέρ (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1

21.30 Supergoal (εκποµπή, Ζ) Novaspοrts 2

21.30 Ιπποδροµίες (Κεντάκι, Ζ) Novasports 4

22.00 Ρεν - Λιόν (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1

23.00 Εσπανιόλ - Μάλαγα (ποδόσφαιρο, Ζ) Alpha

23.30 Ατλέτικο Μ. - Σάντος (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2

01.00 Σάρλοτ Μπ. - Ορλάντο (µπάσκετ, Ζ) Novasports 3

01.30 Μπόκα Τζ. - Αρχεντίνος Τζ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 4

05.00 WGC-HSBC Champions (γκολφ, Ζ) Novasports 4

ΑΥΡΙΟ

09.00 ΑΕΚ - Αντερλεχτ (ποδόσφαιρο, Μ) Novasports 2

11.00 Λεβερκούζεν - Αρης (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2

13.00 Σιµπίρ - Ζενίτ (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2

14.30 Μόναχο 1860 - Ααχεν (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2

15.30 Αρσεναλ - Νιούκαστλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1

16.30 Ανόβερο - Ντόρτµουντ (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1

17.00 Μπρόµγουιτς - Μάντσεστερ Σ. (ποδόσφ., Ζ) Novasports 2

17.30 Formula 1 (αγώνας - Βραζιλία, Ζ) Alpha

18.00 Λίβερπουλ - Τσέλσι (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1

18.00 Βιγιαρεάλ- Ατλέτικο Μπ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X3

18.30 Στουτγάρδη - Βέρντερ (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2

20.00 Μπλάκπουλ - Εβερτον (ποδόσφαιρο, Μ) Novasports 1

20.00 Χετάφε - Μπαρτσελόνα (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1

21.00 Σάο Πάουλο - Κορίνθιανς (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2

22.00 ΠΣ Ζερµέν - Μαρσέιγ (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1

22.00 Ρεάλ Μ. - Ατλέτικο Μ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2

24.00 Αρης - ΠΑΟΚ (µπάσκετ, Ε) Novasports 1

TVεπιλογέςεπιλογές

Ο ΦΑΝΗΣ Γκέκας «γράφει» εντός γηπέδων, εσχά-

τως και εκτός αυτών, καθώς πρωταγωνιστεί στο τελευταίο

τεύχος κόµικ. Φορώντας µια αρχαιοελληνική χλαµύδα στα

χρώµατα της Αϊντραχτ, «φτερωτά» παπούτσια και κρατώ-

ντας τη δάδα µε το έµβληµα της οµάδας του, τρέχει προς

την κατεύθυνση µιας πινακίδας που γράφει «Γιουρόπα

Λιγκ». Ο Γκέκας αποδεικνύεται εξαιρετικά δηµοφιλής στη

Γερµανία και οδηγεί την οµάδα του προς την έξοδο στη

δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Γ. Π.

Ο ΑΡΗΣ δεν έχει πλέον πολλές πιθανότητες για την

πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά µε την εξαι-

ρετική απόδοση στην «Μπάι Αρίνα» ανέβασε κατακόρυφα

τις... ευρωπαϊκές του µετοχές. Η εµφάνιση των «κιτρίνων»

κόντρα στη Λεβερκούζεν άφησε άναυδους τους Γερµα-

νούς φιλάθλους και τα κολακευτικά σχόλια του άλλοτε

πρωταθλητή Ευρώπης µε τη Ρεάλ, Γιουπ Χάινκες, αποτε-

λούν «παράσηµο» για την οµάδα του Εκτορ Κούπερ.

Β. Μ.

Α∆ΟΞΟ τέλος είχε η καριέρα του Φαµπρίτσιο Οµπέρτο.

Στον έκτο χρόνο καριέρας του στο ΝΒΑ, ο Αργεντινός σέντερ

δεν κατάφερε να εξαντλήσει το συµβόλαιο που υπέγραψε

πριν από σχεδόν ενάµιση µήνα µε το Πόρτλαντ. Λόγοι υγείας

τον «θορύβησαν», η καρδιακή αρρυθµία τον στιγµάτισε στο

παρελθόν, αλλά προχτές µια ζαλάδα που ένιωσε στον αγώ-

να µε τον Μιλγουόκι, τον οδήγησε στην απόφαση στα 35

του χρόνια ν’ αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Κ. Μπ.

φωνήφωνήΤΩΝ ΣΠΟΡ

Νωρίς, αλλά µε µεγάλη σηµασία

Σάββατο 6 Νοεµβρίου 2010

824

ΜΠΟΡΕΙ οι Σιάτλ Σουπερσόνικς να έχουν δύο χρόνια που «µετακόµισαν» στην Οκλαχόµα και έγιναν

Θάντερ, όµως η πίκρα των κατοίκων του Σιάτλ δεν έχει µετριαστεί. Στη φωτό φαίνονται φίλοι των πρώην

Σόνικς, στον αγώνα των Θάντερ µε τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς, που κρατούν πανό µε το όνοµα της... πρώην

οµάδας αλλά και ένα που «θυµίζει» ότι τον σταρ της Οκλαχόµα, Κέβιν Ντουράντ , τον επέλεξε η οµάδα του

Σιάτλ, πριν τη «µετακόµιση».

∆εν ξεχνούν

clickclick