Πολιτιστικά Μνημεία

of 17 /17
Πολιτιστικά Μνημεία της Δράμας

Embed Size (px)

Transcript of Πολιτιστικά Μνημεία

Page 1: Πολιτιστικά Μνημεία

Πολιτιστικά Μνημεία της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής

Page 2: Πολιτιστικά Μνημεία

1. Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας είναι το παλιότερο σωζόμενο κτίσμα της Δράμας. Η ηλικία του υπερβαίνει ήδη τα χίλια χρόνια, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η ανέγερση του τοποθετείται, μαζί με την ανέγερση των τειχών της πόλης, μέσα στο 10ο αιώνα. Για την κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν και για την κατασκευή των τειχών.

Page 3: Πολιτιστικά Μνημεία

Ο Ναός σήμερα:

Ο Ναός το 1960:

Page 4: Πολιτιστικά Μνημεία

2. Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας

Στη βόρεια πλευρά του κατάφυτου όρους Παγγαίου, σε μια θαυμάσια τοποθεσία, σε υψόμετρο 753 μ., βρίσκεται η ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Είναι ένας από τους δυο ιερούς χώρους της Ανατολικής Μακεδονίας, που συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί πόλο έλξης πλήθους πιστών, που έρχονται να προσκυνήσουν την “αχειροποίητο εικόνα της Θεοτόκου” και να ηρεμήσουν μέσα στο γαλήνιο περιβάλλον της.

Page 5: Πολιτιστικά Μνημεία
Page 6: Πολιτιστικά Μνημεία

3. Βυζαντινά Τείχη της Δράμας

Τα Βυζαντινά τείχη της Δράμας κτίστηκαν κατά την εποχή του Ιουστινιανού, όταν διάφορα βαρβαρικά φύλα έκαναν ληστρικές επιδρομές εναντίον του οικισμού της Δράμας. Δεσπόζουν στην κορυφή του λόφου στο ιστορικό κέντρο. Ακόμη τα Βυζαντινά τείχη της Δράμας χαρακτηρίστηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση της Ελληνικής πολιτείας το 1962.

Page 7: Πολιτιστικά Μνημεία
Page 8: Πολιτιστικά Μνημεία

4. Αγία Βαρβάρα

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι Τούρκοι κατακτητές επιχείρησαν να την γκρεμίσουν , για να φτιάξουν στη θέση της τζαμί, η εκκλησία σκεπάστηκε από νερό και έτσι διασώθηκε. Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι είναι θαύμα και γι΄ αυτό το λόγο μέχρι και σήμερα τιμούν τη μνήμη της Αγ. Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου ανάβοντας κεριά πάνω σε αυτοσχέδια καραβάκια που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό. 

Page 9: Πολιτιστικά Μνημεία
Page 10: Πολιτιστικά Μνημεία

5.Ιερό του θεού Διονύσου

Το Ιερό βρίσκεται στη θέση «μικρή τούμπα», απέχει 2,5 χιλιόμετρα από το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλής Βρύσης και δεσπόζει σε όλη την κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη.

Το κτίριο ωραίας τοιχοδομίας, είναι μοναδικό δείγμα κτίσματος ιστορικών χρόνων για το Νομό Δράμας.

Page 11: Πολιτιστικά Μνημεία
Page 12: Πολιτιστικά Μνημεία

6.Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων είναι σημαντικό μνημείο. Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα διαδοχικών κτιριακών αλλαγών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν διάφορες φάσεις της ιστορίας της πόλης. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου της ακρόπολης, σε επαφή με το ανατολικό τείχος της πόλης, στο οποίο και στηρίζεται.

Page 13: Πολιτιστικά Μνημεία
Page 14: Πολιτιστικά Μνημεία

7. Ιερό Βαφτιστήρι της Αγίας Λυδίας

Σε αυτό το μέρος, στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη, βαπτίστηκε η πρώτη Χριστιανή στην Ευρώπη, η Ελληνίδα Αγία Λυδία. Κόσμος συρρέει από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, για να το επισκεφτεί. Άλλοι επιλέγουν να βαπτιστούν εδώ. Ο ναός είναι εντυπωσιακός. Βιτρώ , ψηφιδωτά, μάρμαρο και χρυσό. Γύρω γύρω πράσινο και ηρεμία μοναστηριού.

Page 15: Πολιτιστικά Μνημεία
Page 16: Πολιτιστικά Μνημεία

Πηγές:http://drama.e-citymap.gr/

http://www.hydramagrandhotel.gr/

http://www.psithiri.gr/magazine/article/197/

http://www.wondergreece.gr/v1/en/Regions/Drama_Prefecture/Culture/Monuments_sights

Page 17: Πολιτιστικά Μνημεία

Ομάδα εργασίας:

Μοσχοβούδη Μιχαέλα

Αμβροσιάδου Αντωνία

Αντωνιάδου Μαρία

Ουζούνης Αλέξης

Χατζηκυριακίδης Σπύρος