Πολιτική στην Ελλάδα

21
{ Project B’2 Ομάδα: Jigglypuffs Θέμα: Πολιτική στην Ελλάδα Πολίτευμα Λαϊκές Εξεγέρσεις Πραξικόπημα

Transcript of Πολιτική στην Ελλάδα

Page 1: Πολιτική στην Ελλάδα

{

Project B’2 Ομάδα: Jigglypuffs

Θέμα:

Πολιτική στην Ελλάδα

• Πολίτευμα• Λαϊκές Εξεγέρσεις• Πραξικόπημα

Page 2: Πολιτική στην Ελλάδα

Πολιτεύματα στην Ελλάδα

Μοναρχία Αριστοκρατία ΔημοκρατίαΒασιλεία – ηρωικών χρόνων

Ολιγαρχία - δια πληρωμής μεγάλου τιμήματος

Δημοκρατία -ισότητας, αδιακρίτως ίσα δικαιώματα

Βαρβαρική βασιλεία -απόλυτος, κληρονομική βάσει νόμου

Αριστοκρατία - δια πληρωμής μικρού τιμήματος

Δημοκρατία -καθοριζόμενη από μικρά κοινωνικά τμήματα

Αισυμνητεία βασιλεία -αιρετή τυραννίδα

Αριστοκρατία -κληρονομικής διαδοχής

Δημοκρατία -καθοριζόμενη από άμεμπτους πολίτες

Λακωνική βασιλεία -κληρονομική στρατηγία

Δυναστεία -κληρονομική αριστοκρατία κατά την οποία κυβερνούν οι άρχοντες και όχι ο νόμος

Δημοκρατία -καθολικής συμμετοχής

Παμβασιλεία -ο βασιλεύς κύριος των πάντων

Οχλοκρατία -τα ψηφίσματα υπερβαίνουν των νόμων

Εκείνος που ασχολήθηκε συστηματικά με τα πολιτεύματα ήταν ο Αριστοτέλης, o οποίος πρώτος όρισε το πολίτευμα ως [...την τάξην ταις πόλεσι την περί τας αρχάς, τίνα τρόπον νενέμηνται και τι το κύριον της πολιτείας, και τι το τέλος της εκάστης κοινωνίας εστί..], ορισμός που ισχύει ακόμα και σήμερα. Για τα πολιτεύματα ο Αριστοτέλης διακρίνει τις εξής υποδιαιρέσεις τους:

Page 3: Πολιτική στην Ελλάδα

ΜοναρχίαΑπόλυτη ΜοναρχίαΣε αυτήν την περίπτωση ο μονάρχης κατέχει όλη την δύναμη στο κράτος.Ο κλήρος και οι ευγενείς χάνουν την δύναμη τους.Σήμερα οι απόλυτες μοναρχίες είναι λίγες και αυτές είναι το Μπρούνει,το Βατικανό,η Σαουδική Αραβία κ.α.Συνταγματική ΜοναρχίαΣε αυτό το πολίτευμα η δύναμη του μονάρχη δεν είναι πια απόλυτη, αλλά ρυθμίζεται από ένα σύνταγμα. Αλλά παρόλαυτα η κυβέρνηση ελέγχεται από τον βασιλέα. Σήμερα, στην Ευρώπη μόνο το Λίχτενσταιν αποτελεί συνταγματική μοναρχία,ενώ παλαιότερα υπήρξε και η Γερμανία(1871-1918).

Το πιο γνωστό παράδειγμα για έναν απόλυτο μονάρχη είναι ο Βασιλιάς Ήλιος Λουδοβίκος ΙΔ’.

Page 4: Πολιτική στην Ελλάδα

Βασιλευομένη ΔημοκρατίαΗ κοινοβουλευτική μοναρχία είναι μια υποκατηγορία της συνταγματικής στην οποία ο βασιλιάς δεν έχει καμία δικαιοδοσία στις υποθέσεις του κράτους (νομοθετική και εκτελεστική εξουσία).. Παραδείγματα τέτοιων μοναρχιών είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία,η Δανία,το Βέλγιο,η Νορβηγία κ.α.

Ομοσπονδιακή Συνταγματική ΒασιλείαΗ ομοσπονδιακή συνταγματική βασιλεία είναι πολιτειακό σύστημα που συνδυάζει την συνταγματική βασιλεία με τις αρχές της ομοσπονδιακής δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος αποτελείται από ομοσπονδιακά κρατίδια («πολιτείες», «επαρχίες», κ.λπ.) με δική τους κυβέρνηση και δικές τους εξουσίες, όπως π.χ. σε θέματα υγείας και παιδείας.Τα πλέον γνωστά παραδείγματα ομοσπονδιακής συνταγματικής βασιλείαs είναι η Μαλαισία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Page 5: Πολιτική στην Ελλάδα

Βασιλιάς Όθωνας

Ο Όθωνας γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Βαυαρίας το 1815. Η οικογένεια του είχε μακρινή καταγωγή από τους Κομνηνούς και τους Λασκαρίδες του Βυζαντίου. Στις 27 Μαϊου του 1832 έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας σε ηλικία μόλις 16 ετών.Κατά την περίοδο της Βασιλείας του θεμελιώθηκε το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος και αναπτύχθηκε η Μεγάλη Ιδέα της Απελευθέρωσης των Αλύτρωτων Πατρίδων.

Την περίοδο του Όθωνα ιδρύθηκαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Βασιλική Χωροφυλακή και η Εκκλησία Ελλάδος. Ιδρύθηκαν 592 σχολεία και το Οθώνιο Πανεπιστήμιο.

Ο Όθων στερούμενος πεπειραμένων συμβούλων, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες και προσδοκίες του έθνους. Ωστόσο υπήρξε υπόδειγμα ηθικού και ενάρετου ηγεμόνα

Page 6: Πολιτική στην Ελλάδα

ΑριστοκρατίαΗ αριστοκρατία, κατά την αρχαία έννοια, είναι το πολίτευμα στο οποίο κυβερνούν οι άριστοι.Αλλά όπως η μοναρχία εκφυλίζεται και αλλάζει σε τυραννία και η δημοκρατία σε οχλοκρατία, έτσι και η αριστοκρατία αποκλίνει στην ολιγαρχία. Παρόλα αυτά ο Αριστοτέλης τη θεωρεί ως το καλύτερο από τα πολιτεύματα, ενώ άλλοι φιλόσοφοι, αντιθέτως, ως το χειρότερο.

Μολονότι η αριστοκρατία αντιπροσωπεύει στην αρχαία ελληνική σκέψη και γλώσσα ένα πολιτικό καθεστώς, οι σύγχρονοι ιστορικοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο αριστοκράτες ή ακόμα και αριστοκρατία για να ορίσουν τα μέλη αυτού του καθεστώτος, δηλαδή την άρχουσα τάξη. Από το 19ο αιώνα η ελληνική αριστοκρατία θεωρούνταν ότι οριζόταν από τα γένη, δηλαδή διευρυμένες κοινωνικές συσσωματώσεις που βασίζονταν σε συγγενικούς δεσμούς. 

Page 7: Πολιτική στην Ελλάδα

ΟλιγαρχίαΠολιτειακό σύστημα που επικράτησε κυρίως στην αρχαία Ελλάδα, κατά το οποίο η εξουσία συγκεντρώνεται σε λίγους ανθρώπους, συνήθως πολύ πλούσιους. Διαφέρει από την αριστοκρατία ως πολίτευμα, γιατί αυτοί που είναι στην εξουσία δεν είναι η αριστοκρατία μιας πολιτείας στο σύνολό της, αλλά μία ομάδα πλούσιων που εκμεταλλεύεται την εξουσία για όφελός της. Μία άλλη διαφορά είναι ότι, σε αντίθεση προς το αριστοκρατικό πολίτευμα, έχει μεν κάποια εξωτερικά γνωρίσματα της δημοκρατίας, διατηρεί όμως γι` αυτήν τις ουσιαστικές εξουσίες. Το πιο γνωστό ολιγαρχικό καθεστώς είναι το καθεστώς της Σπάρτης.

Page 8: Πολιτική στην Ελλάδα

ΤυραννίδαΟ όρος "τύραννος" προέρχεται μάλλον από τη Μικρά Ασία. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. από τον Αρχίλοχο ως συνώνυμο του όρου "βασιλεύς". Ήδη, όμως, κατά τον 6ο αιώνα ο Σόλων συνέδεσε την τυραννίδα με τη βία. Τύραννοι, ωστόσο, όπως ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος και ο Περίανδρος ο Κορίνθιος κατατάσσονταν μεταξύ των επτά σοφών. Οι τύραννοι, συνήθως, ήταν μέλη αριστοκρατικών οικογενειών, οι οποίοι είτε μετά το τέλος της θητείας τους ως άρχοντες συνέχισαν να διατηρούν παράνομα την εξουσία, είτε την καταλάμβαναν με τη βία. Η επιβολή της τυραννίδας είναι το αποτέλεσμα της άρνησης των ευπατριδών να δώσουν λύση στις εντάσεις που προκάλεσε η κοινωνική ανισότητα και η αγροτική κρίση. Για να εδραιώσουν την εξουσία τους, κυβερνούσαν μόνο με τη σύμπραξη ορισμένων οπαδών τους.

Page 9: Πολιτική στην Ελλάδα

ΔημοκρατίαΗ δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία των πολιτών, στην άμεση δημοκρατία, ή κάποιων αντιπροσώπων τους, στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη όταν το πολίτευμα δεν αποβλέπει στο κοινό συμφέρον, αποτελεί παρέκβαση. Η παρέκβαση της μοναρχίας είναι η τυραννίδα, της αριστοκρατίας η ολιγαρχία και της δημοκρατίας η οχλοκρατία.

Page 10: Πολιτική στην Ελλάδα

Δημοσκόπηση για αλλαγή του πολιτεύματος

Μια ασυνήθιστη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καταγράφει τάσεις και απόψεις για τη βουλή και τους βουλευτές, το δημόσιο μέχρι και το πολίτευμα της χώρας. Για πρώτη φορά τίθεται ερώτηση για το ενδεχόμενο προεδρικής δημοκρατίας στα πρότυπα των ΗΠΑ και της Κύπρου, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ. Συγκεκριμένα το 60% δηλώνει πως συμφωνεί με αυτή την πρόταση (46,5% σίγουρα και 13,5% μάλλον) ενώ το κατά αγγίζει το 25,5%. Το 14,5% απέφυγε να τοποθετηθεί όπως βλέπουμε παρακάτω...

Page 11: Πολιτική στην Ελλάδα
Page 12: Πολιτική στην Ελλάδα

Λαικές Εξεγέρσεις στην Ελλάδα

500 - 1700 μ.Χ «Μαρξισμός και η Ανάπτυξη Κομμουνιστικών Ιδεών στην Αρχαία Ελλάδα»

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν έναν λαό ή κάποιο μέρος του σε εξέγερση, όπως πολύ αναλυτικά τους κατέγραψε ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά.

Μια εθνική ταπείνωση, ο εθνικισμός και ο πόθος για ανεξαρτησία και ελευθερία, η αλαζονική και προσβλητική συμπεριφορά των αρχών και των αρχόντων, ο θρησκευτικός φανατισμός, κάποια νέα ιδεοληψία κ.ά. Όμως, η οικονομική απόγνωση είναι το κύριο αίτιο που παρακινεί τους ανθρώπους να βρούνε τις αφορμές για ξεσηκωμό. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι, με εξαίρεση την Επανάσταση της Θεσσαλονίκης του 1343 μ.Χ., οι εξεγέρσεις αυτές δεν είχαν ως κίνητρο τη μεταβολή επιβολή κάποιου νέου σοσιαλιστικού - τύπου καθεστώτος, αλλά ήταν αντίδραση στην αυθαιρεσία και τους βαρύτατους φόρους!

Page 13: Πολιτική στην Ελλάδα

1. Η Στάση του Νίκα (Ιανουάριος 532 μ.Χ.)Mε αφορμή την καταδίκη κάποιων φιλάθλων αρματοδρομιών, οι φίλαθλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στις μεγάλες επαγγελματικές συντεχνίες, αλλά και μέγα πλήθος «του δήμου» της Κωνσταντινούπολης ξεσηκώθηκαν, λεηλάτησαν την πόλη και απαίτησαν την καθαίρεση του Ιωάννη Καππαδόκη, του ανώτατου αξιωματούχου, υπεύθυνου για την επιβολή δυσβάσταχτης φορολογίας. Και ενώ ο Αυτοκράτωρ Ιουστινιανός ήταν άπειρος και φαίνεται να τα είχε χαμένα, η σύζυγός του, η δυναμική, αποφασιστική και αδίστακτη Θεοδώρα, οργάνωσε την αντεπίθεση με τους στρατηγούς Βελισάριο και Μούνδο και εγκλώβισαν 30 χιλιάδες «στασιαστές» στον Ιππόδρομο και τους κατέσφαξαν. 

Page 14: Πολιτική στην Ελλάδα

2. Το 602 μ.Χ., η Αυτοκρατορία αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας των μακροχρόνιων πολέμων με τους Πέρσες, τους Άβαρους και τους Σλάβους.Ο Αυτοκράτορας Μαυρίκιος όχι μόνο μείωσε τους μισθούς των στρατιωτών, αλλά και αρνήθηκε να εξαγοράσει με λύτρα 12.000 βυζαντινούς στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν από τους Αβάρους, οι οποίοι και τους θανάτωσαν. Το 602 διέταξε τα στρατεύματά του να περάσουν τον Δούναβη και να λεηλατήσουν κατά τη διάρκεια του Χειμώνα τις βόρειες περιοχές. Τα στρατεύματα ξεσηκώθηκαν και βάδισαν κατά της Βασιλεύουσας, υπό τον Εκατόνταρχο Φωκά, ο οποίος συνέλαβε και θανάτωσε τον Μαυρίκιο και τον γιο του Θεοδόσιο.

Page 15: Πολιτική στην Ελλάδα

3. Η εξέγερση του αρβανίτη ηγέτη Πέτρου Μπούα του Σκλέπα στον Μωριά (1453-1454 μ.Χ.) Συνεπικουρούμενος από τους Ενετούς και τον άρχοντα της Μάνης Μανουήλ Καντακουζηνό, ξεσήκωσε πολυπληθείς αρβανίτες και Έλληνες χωρικούς κατά των Δεσποτών του Μυστρά Θωμά και Δημήτριου Παλαιολόγων που είχαν επιβάλλει βαρύτατη φορολογία. Οι Δεσπότες κάλεσαν σε επικουρία τους Τούρκους από τη Θεσσαλία και κατέπνιξαν την εξέγερση.

Page 16: Πολιτική στην Ελλάδα

4. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για την πρωτοφανή επανάσταση των «Ζηλωτών» στη Θεσσαλονίκη (1343-1349 μ.Χ) και την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης! Κάποιοι την χαρακτήρισαν και ως «κομμούνα της Θεσσαλονίκης».Οι Ζηλωτές δήμευσαν τις περιουσίες των πολύ πλουσίων για να τις μοιράσουν στους άκληρους, αλλά δεν φαίνεται να εγκατέστησαν κάποιο κομμουνιστικού τύπου σύστημα!Η Επανάσταση των Ζηλωτών στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά στην ιστορία της μεσαιωνικής Δύσης εγκαθίδρυσε ένα επαναστατικό, συλλογικό και «δημοκρατικό» καθεστώς.

Page 17: Πολιτική στην Ελλάδα

Το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Το 1967 ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση» Την πράξη τους, οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν ως «απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί αναρχία την οποία σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες».

Page 18: Πολιτική στην Ελλάδα

Το πραξικόπημα «Επανάσταση» για τους θιασώτες του, εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου. Λίγες ώρες πριν, είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέλη του αποχώρησαν, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι θα επακολουθούσε.

Page 19: Πολιτική στην Ελλάδα

Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα έγινε από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα. Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων.

Page 20: Πολιτική στην Ελλάδα

Ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.

Σχετικό video: https://www.youtube.com/watch?v=NJNT7XMwK1g

Page 21: Πολιτική στην Ελλάδα

Πηγές

Αγάπη Κοσσίδου: Πληροφορίες: Ολιγαρχία, Λαϊκές Εξεγέρσεις

Δήμητρα Λίκα: Πληροφορίες: Τυραννίδα,Αριστοκρατία, Λαϊκές Εξεγέργεις

Ελένη Λεωνίδα: Πληροφορίες: Βασιλεία, Πραξικόπημα ’67

Ιωάννα Λίτη: Πληροφορίες: Πολιτεύματα - Αριστοτέλης, Βασιλεία, Powerpoint

•www.sansimera.gr•www.liberal.gr/arthro/95149/apopsi/arthra/forologia-kai-laikes-exegerseis-apo-ti-stasi-tou-nika-ston-ornithopolemo-kai-ton-matomeno-gamo-stin-kriti.html•https://istoriaa.wordpress.com•http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/anthology/content.html?t=43&m=2•http://www.livepedia.gr/•Βιβλίο Ιστορίας Α’ Λυκείου•http://www.ehw.gr/asiaminor/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=7491•http://www.ime.gr/chronos/04/gr/politics/450poli_tyr.html•http://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/Dimoskopisi-ekpliksi-gia-allagi-toy-politeymatos-Aprovleptes-apantiseis-gia-tin-oikonomia/664691