Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε...

17
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ Σταυρούλα Πολλάτου Βρείτε διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά μέσα. Αναλύστε τις ομοιότητες και τις διαφορές στην προσέγγιση. Δικαιολογήστε ποια εκλογή επιλέγετε.

Transcript of Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε...

Page 1: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣταυρούλα Πολλάτου

Βρείτε διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά μέσα. Αναλύστε τις ομοιότητες

και τις διαφορές στην προσέγγιση. Δικαιολογήστε ποια εκλογή επιλέγετε.

Page 2: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Εισαγωγή Είναι πλέον γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει

σημειωθεί μια ραγδαία αύξηση της παροχής ειδήσεων εξαιτίας της εισαγωγής τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Από τις εφημερίδες λοιπόν και το ραδιόφωνο ,η χρυσή εποχή των οποίων έχει λάβει τέλος, περνάμε στο διαδίκτυο τη χρυσή εποχή του οποίου διανύουμε και της τηλεόρασης. Είναι σκόπιμο λοιπόν να μελετήσουμε πως πλέον το κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης προσεγγίζει το ίδιο θέμα και από ποιο λαμβάνουμε πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση τελικά.

Page 3: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Η ιστορία με την οποία θα ασχοληθούμε αφορά την απόφαση να μη δικαστεί ο αστυνομικός που σκότωσε έναν άοπλο Αφροαμερικανό έφηβο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και την έκρηξη οργής των αμερικανών πολιτών για την απόφαση αυτή. Μια ιστορία που απασχόλησε ιδιαίτερα παραδοσιακά και νέα μέσα τον τελευταίο καιρό σε όλο το κόσμο

Page 4: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Εφημερίδες Είναι σημαντικό να αναφέρουμε αρχικά σχετικά

με τις εφημερίδες ότι σημαντικό ρόλο στην επιβίωση τους έχει παίξει η δημιουργία της διαδικτυακής τους μορφής. Συγκρίνοντας λοιπόν το πώς παρουσίασε η έντυπη μορφή της εφημερίδος της Καθημερινής το συγκεκριμένο συμβάν σε σχέση με την ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας New York Times παρατηρούμε ταυτόχρονα ομοίοτητες ως προς το περιεχόμενο αλλά ταυτόχρονα και διαφορές ως προς τη δομή και τα συνοδευτικά τεκμήρια(π.χ φωτογραφίες).

Page 5: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Προσέγγιση του γεγονότος από την έντυπη μορφής της εφημερίδας

Η έντυπη μορφή της εφημερίδος της Καθημερινής δεν επικεντρώνεται μόνο στη έκρηξη οργής και στις λεηλασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Μιζούρι αλλά εξετάζει πιο σφαιρικά τα γεγονότα και επικεντρώνεται σε πολλές πτυχές του θέματος και όχι μόνο σε μία .Όπως για παράδειγμα σε όσα ειπώθηκαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο των Η.Π.Α σχετικά με αυτό το ζήτημα και σε αυτά που ζήτησε η οικογένεια του νεκρού πλέον Αφροαμερικανού εφήβου.

Page 6: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Επίσης έχουμε και αναδρομή σε παλιότερα κρούσματα αναίτιας χρήσης όπλων και αναφορά σε δύο διαφορετικές εκδοχές για τα κρίσιμα λεπτά του φόνου. Έχουμε επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χάρτη στον οποίο υπάρχει σχεδιαγραμματική αναφορά στις διαδηλώσεις που έγιναν ανα πολιτεία στις Η.Π.Α.Δεν λείπει η επίκληση στο συναίσθημα η οποία είναι όμως συγκρατημένη και γίνεται με μοναδικό σκοπό να κάνει πιο ελκυστικούς τους τίτλους των άρθρων της.

Page 7: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

εξετάζει πιο σφαιρικά τα γεγονότα …

Page 8: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Page 9: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ
Page 10: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Και χάρτης

Page 11: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Η επίκληση στο συναίσθημα η οποία είναι συγκρατημένη και γίνεται με μοναδικό σκοπό να κάνει πιο ελκυστικούς τους τίτλους των άρθρων της.

Page 12: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Προσέγγιση γεγόνότος από διαδικτυακή εφημερίδα-διαδίκτυο

Από την άλλη πλευρά, στη διαδικτυακή μορφή της Νew York Times η παρουσίαση των γεγονότων ακολουθεί μια πιο γραμμική πορεία. Φαίνεται να έχουμε μια αφήγηση η οποία βασίζεται πάρα πολύ στην οπτική γωνία του ρεπόρτερ που βρισκόταν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την νύχτα που ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Η οπτική γωνία αυτή δεν είναι αυτομάτως κάτι το αρνητικό καθώς ο ρεπόρτερ γίνεται εμμέσως διαδηλωτής που περιγράφει το πώς και που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Ταυτόχρονα όμως δεν εκφράζει την αγανάκτηση ενός διαδηλωτή διατηρώντας αλώβητη την αντικειμενικότητα που πρέπει να διέπει έναν δημοσιογράφο. Σε αντίθεση με την έντυπη μορφή έχουμε περισσότερο τη χρήση στατιστικών στοιχείων και απουσία της επίκλησης στο συναίσθημα. Επιπροσθέτως έχουμε πλουσιότερο φωτογραφικό υλικό.

Page 13: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Προσέγγιση γεγονότος από την τηλεόραση

Σχετικά με το πώς παρουσίασε η τηλεόραση, μπορούμε να πούμε ότι ως προς την προσέγγιση της σε αυτό το θέμα ταυτίζεται με αυτή της έντυπης εφημερίδας. Αναφέρεται δηλαδή σε διάφορες πτυχές του θέματος και δε περιορίζεται σε μια μόνο συγκεκριμένη οπτική γωνία της εξέλιξης των γεγονότων.

Page 14: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Προσέγγιση γεγονότος από την τηλεόραση

Η διαφορά της τηλεόρασης με την έντυπη εφημερίδα και ταυτόχρονα η ομοιότητά της με τις διαδικτυακές μορφές εφημερίδων είναι ότι συνοδεύει τις πληροφορίες που παρουσιάζει με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Γενικότερα το διαδίκτυο σε αντίθεση με τις εφημερίδες παρατηρούμε ότι διαθέτει πολυμεσικά στοιχεία όπως είναι ο ήχος και η κινούμενη εικόνα.

Page 15: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Προσέγγιση γεγονότος από το ραδιόφωνο

Αναφορικά με το ραδιόφωνο, δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν. Παρατηρούμε δυστυχώς ότι το συγκεκριμένο μέσο δεν αναφέρθηκε εκτεταμένα στο συγκεκριμένο συμβάν αντίθετα το αναφέρθηκε σε αυτό φευγαλέα όπως άλλωστε κάνει και στα περισσότερα γεγονότα. Η αδυναμία του ραδιοφώνου είναι ότι βασίζεται αποκλειστικά στον ήχο. Δεν μπορεί να παράγει εικόνες ή να παρουσιάσει βίντεο και ζωντανές μαρτυρίες. Όλα βασίζονται σε όσα θα ειπωθούν από τον δημοσιογράφο και με το να αναφερθεί ο δημοσιογράφος εκτεταμένα σε ένα και μόνο θέμα θα κάνει τον ακροατή να βαρεθεί και να αλλάξει συχνότητα.

Page 16: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Ποια εκλογή επιλέγω: Προσωπικά όμως πιστεύω πως το μέσο που τελικά

προσεγγίζει καλύτερα το θέμα είναι το διαδίκτυο. Η διαδικτυακή μορφή μιας εφημερίδας και γενικότερα η ενημέρωση από το διαδίκτυο υπερέχει ,σε σχέση με την έντυπη μορφή. Στο διαδίκτυο υπάρχουν τα πολυμεσικά στοιχεία να συνοδεύουν σχεδόν κάθε παράγραφο του άρθρου. Παράλληλα δίνεται στον αναγνώστη η δυνατότητα να σχολιάσει το γεγονός και να παρουσιάσει τη δική του προσέγγιση. Ο αναγνώστης με αυτό τον τρόπο αποκτά μια πιο σφαιρική άποψη και παράλληλα έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει ταυτόχρονα πολλές προσεγγίσεις του ίδιου θέματος αυτή του αρθρογράφου, αυτές των υπόλοιπων αναγνωστών που έχουν σχολιάσει και τη δική του.

Page 17: Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας σε διαφορετικά ΜΜΕ

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!