Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης...

38
Εργασία για το μάθημα της Ν. Λογοτεχνίας 2016-2017 Ευρώπη και Δίας (μυθολογία) Μέγας Ναπολέων και Ιωσηφίνα (ιστορία/πραγματικότητα) Μικρός Σερίφης και Ντιάνα Μόρισον (τέχνη- νεανικό περιοδικό) Εργάστηκαν οι μαθητές του Α1 του ΓΕΛ Λ. Αιδηψού Γιάννης Αγαπητός και Γιώργος Αλεξίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κ. Δέδε, φιλόλογος

Transcript of Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης...

Page 1: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Εργασία για το μάθημα της Ν. Λογοτεχνίας 2016-2017

Ευρώπη και Δίας (μυθολογία) Μέγας Ναπολέων και Ιωσηφίνα (ιστορία/πραγματικότητα) Μικρός Σερίφης και Ντιάνα Μόρισον (τέχνη-νεανικό περιοδικό)

Εργάστηκαν οι μαθητές του Α1 του ΓΕΛ Λ. ΑιδηψούΓιάννης Αγαπητός και Γιώργος Αλεξίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κ. Δέδε, φιλόλογος

Page 2: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Ευρώπη και Δίας Σύμφωνα με το μύθο των Ελλήνων, η Ευρώπη, δηλ. η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια, ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας, και κόρη του Αγήνορα ή του γιου του Φοίνικα και της Τηλέφασσας, ηγεμόνων της Φοινίκης. Όταν μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια, για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία. Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο Έρωτας και, για να την πλησιάσει, μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό κάτασπρο ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από δελφίνια, Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη.

Page 3: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Αττική ερυθρόμορφη υδρία, περίπου380-360 π.Χ. Βρέθηκε στην Κυρηναϊκή. Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο

Βαβυλωνιακό αγαλματίδιο μεταξύ του 3ου αι. π.Χ. και του 2ου αι. μ.Χ. Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο

Page 4: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Ειδώλιο από τερακότα από την Βοιωτία, 470-50 π. Χ., Λούβρο

Page 5: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Ψηφιδωτό δάπεδο του 4ου αι. π.Χ. από την Σπάρτη

Ρωμαϊκό ψηφιδωτό

Page 6: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο Δίας αποκαλύφθηκε στην Ευρώπη, την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στο Δικταίον άντρον, τόπο γέννησης του Δία, όπου οι Ώρες ετοίμασαν το νυφικό κρεβάτι, ή στη Γόρτυνα, πλάι στον ποταμό Ληθαίο και κάτω από πλατάνια που από τότε δεν έχαναν ποτέ το φύλλωμά τους. Στο σημείο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής λάτρευαν έναν ιερό πλάτανο, όπου και θυσίαζαν (δενδρολατρεία) ή στο Ιδαίον άντρο.

Τα δώρα του Δία στη νύφη ήταν: ο Τάλως (χάλκινος γίγαντας που προστάτευε την Κρήτη), ένας χρυσός σκύλος (δεν του ξέφευγε κανένα θήραμα), μια φαρέτρα με βέλη που δεν αστοχούσαν ποτέ.

Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας.

Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστερίωνα, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Page 7: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Τοιχογραφία από την Οικία του Ιάσονα, Πομπηία, 1ος αι. μ. Χ. Νάπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Page 8: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Η Ευρώπη μετά τον θάνατό της λατρεύτηκε με το όνομα Ελλωτίς ή Ελλωτία. Στα Ελλώτια, γιορτή χαράς για την ανάσταση της φύσης, έπλεκαν ένα τεράστιο στεφάνι με περίμετρο περίπου εννιά μέτρα γύρω από τους μηρούς του αγάλματός της. Ο Αθήναιος παραδίδει ότι μέσα σε αυτό το στεφάνι περιέφεραν τα οστά της Ευρώπης σε πομπή.

Όσο για τον ταύρο στον οποίο μεταμορφώθηκε ο Δίας, απαθανατίστηκε ως ο ομώνυμος αστερισμός ανάμεσα στα σημεία του ζωδιακού κύκλου. Και εδώ, το θηλυκό παραμένει στη γη, ενώ το αρσενικό τοποθετείται στον ουρανό.

Αυτή η τοποθέτηση μας επιτρέπει να εκλαμβάνουμε τον μύθο της Ευρώπης και του Δία σαν μια παραλλαγή της ένωσης του Ουρανού και της Γης.

Page 9: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Σύμφωνα με τον Άνδρωνα τον Αλικαρνασσέα, ο Ωκεανός είχε δυο γυναίκες την Πομφολύγη και την Παρθενόπη, από τις οποίες απόκτησε τέσσερις κόρες, την Ασία, τη Λιβύη, την Ευρώπη και τη Θράκη απ΄ όπου λένε ονομάστηκαν έτσι οι χώρες (Ήπειροι), (ANDRWN GEOGRAFIA, αποσπάσματα, Tzetze Lyc.894

Επί εποχής Άνδρωνα οι Ήπειροι ήσαν 4: η Ασία (= Μ. Ασία, Φοινίκη κ.τ.λ. = η ανατολή), η Λιβύη (= σήμερα η Αφρική = ο νότος), η Θράκη (= ο βορράς) και η Ευρώπη ( = η Ιταλία, Σικελία κ.α. = η δύση).

Σύμφωνα με το μύθο που προαναφέραμε το όνομα της Ηπείρου Ευρώπης προέρχεται από την πριγκίπισσα Ευρώπη, την κόρη του Αγήνορα και Τηλέφασσας, που όμως ο Ηρόδοτος το αμφισβητεί: «Όσο για την Ευρώπη (την ήπειρο), κανείς δεν ξέρει, αν τελικά περιβάλλεται από θάλασσα ούτε από πού πήρε το όνομά της ούτε ποιος της το έδωσε, εκτός αν δεχτούμε ότι ξεκίνησε από την Ευρώπη, την Τύρια γυναίκα, και επομένως παλιότερα ήταν ανώνυμη, όπως και οι άλλες (ήπειροι). Αυτό είναι απίθανο, γιατί η Ευρώπη (η κοπέλα) ήταν από την Ασία και δεν επισκέφτηκε ποτέ τη γη που ονομάζουμε τώρα Ευρώπη, αλλά ταξίδεψε μόνο από τη Φοινίκη στην Κρήτη και από εκεί στη Λυκία»… (Ηρόδοτος Δ, 45).

Page 10: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Η σύγχρονη Ευρώπη αποδέχεται τον μύθο για την προέλευση του ονόματος της ηπείρου μας και τιμά την μυθική γυναίκα με

κάθε τρόπο.

Το νόμισμα των 2 ΕυρώΈργο των Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη στην

είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Page 11: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Το θέμα έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, 1636

Page 12: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Τιτσιάνο, 1562

Page 13: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Francesco Albani, 1578-1660

Page 14: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Nikolas Koypel, 1727

Page 15: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Ρέμπραντ, 1632

Page 16: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Michael Bergt, 2003

Page 17: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Oleg Osipoff, 2004

Page 19: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Μέγας Ναπολέων και Ιωσηφίνα

Page 20: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• Ο Ναπολέων Βοναπάρτης (Napoléon Bonaparte, 15 Αυγούστου 1769 — 5 Μαΐου 1821) ήταν Γάλλος στρατηγός και Αυτοκράτορας της Γαλλίας (ως Ναπολέων Α΄). Θεωρείται στρατηγική και κυβερνητική μεγαλοφυΐα, ιδρυτής Βασιλικής δυναστείας, καταλύτης αλλά και θεμελιωτής ευρωπαϊκών Βασιλείων και Χωρών στα οποία και άφησε βαθιά χαραγμένη τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του, γι’ αυτό και αποκλήθηκε Μέγας.

• Ο Ναπολέων ήταν μεγάλος στρατηγός, αλλά υπήρξε και μανιώδης κυνηγός των ωραίων γυναικών. Σε αυτό το θέμα ήταν αδίστακτος. Είχε πολλές ερωμένες, όμως ο μεγάλος έρωτας της ζωής του υπήρξε η Ιωσηφίνα.

Page 21: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• Το 1795, ο Ναπολέων γνώρισε την Ιωσηφίνα ντε Μπωαρναί, η οποία τότε ήταν 33 χρονών, χήρα, με δύο παιδιά. Ο Ναπολέων 6 χρόνια μικρότερός της, κάτι που αποτελούσε σκάνδαλο για εκείνη την εποχή. Όμως ήταν ο μεγάλος του έρωτας, η γυναίκα που θα τον στιγμάτιζε. Ο Ναπολέων αρχικά γοητεύτηκε, αλλά στη συνέχεια, όσο η ώριμη και εξωτική Ιωσηφίνα δεν ανταπέδιδε τον έρωτα του, ο σεξουαλικός πόθος, θόλωνε τον κατοπινό αυτοκράτορα.

• Με μια παθιασμένη, θρυλική σήμερα ερωτική αλληλογραφία, ο Ναπολέων της κατέθετε γη και ύδωρ: «Από τότε που σε άφησα είμαι συνεχώς θλιμμένος. Η ευτυχία μου βρίσκεται κοντά σου. Συνεχώς σκέφτομαι και ζω ξανά και ξανά στη μνήμη μου τη φροντίδα σου, τα δάκρυά σου, την τρυφεράδα σου. Ιωσηφίνα, η γοητεία της συντροφικότητάς σου δίνει γέννηση σε μια φλεγόμενη και λαμπερή φωτιά στην καρδιά μου. Πότε, απελευθερωμένος από κάθε έγνοια, θα μπορέσω να περάσω δίπλα σου τον καιρό μου, να μπορώ να σε αγαπώ, να σκέφτομαι την ευτυχία μας και να σου την αποδεικνύω;».

• Η Ιωσηφίνα ένα χρόνο μετά δέχτηκε να τον παντρευτεί. Λάτρευε την πολυτέλεια και τα πλούτη, που μπορούσε να της εξασφαλίσει.

Page 22: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• Μια νύφη χήρα, μεγαλύτερη, με δυο παιδιά από τον πρώτο γάμο της. Επιπλέον δεν ήταν καμιά μεγάλη καλλονή, ήταν πολύ εκλεπτυσμένη και λαμπερή μέσα στην πολυτέλεια. Μετρίου αναστήματος, καστανή και με κλειστό στόμα για να κρύβει το μειονέκτημα της, τα κακά δόντια της, μιλούσε με μελιστάλαχτη, απαλή φωνή και ήξερε να γίνεται συμπαθής.

• Παντρεύτηκαν στις 9 Μαρτίου 1796. Λίγες μέρες μετά τον γάμο τους, ο στρατηλάτης έφυγε για την εκστρατεία στην Ιταλία. Από εκεί έστελνε συνεχώς γράμματα ικετεύοντας τη να τον ακολουθήσει. Εκείνη απολάμβανε την ξέγνοιαστη ζωή στο Παρίσι και περνούσε τον χρόνο της με διάφορους εραστές. Όταν έμαθε ο Ναπολέοντας για τις απιστίες της Ιωσηφίνας, κατέρρευσε.

• Έγραφε στον αδερφό του: «Το πέπλο σκίστηκε. Είναι τόσο στενάχωρο, όταν η καρδιά κρατάει τόσο αντικρουόμενα συναισθήματα για ένα άτομο. Χρειάζεται να μείνω μόνος. Με κούρασαν τα μεγαλεία. Όλα τα συναισθήματά μου έχουν στεγνώσει. Δε με νοιάζει πια η δόξα. Στα 29, έχω εξαντλήσει τα πάντα».

Page 23: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• Το γράμμα δημοσιεύτηκε στις βρετανικές εφημερίδες και ο Ναπολέων γελοιοποιήθηκε. Αποφάσισε να ζητήσει διαζύγιο, αλλά η Ιωσηφίνα κατάφερε να τον μεταπείσει. Όμως, ο γάμος τους δεν ήταν ποτέ όπως πριν.

• Ο Ναπολέοντας άρχισε να περηφανεύεται για τις ερωμένες του, ενώ μέχρι τότε ισχυριζόταν ότι καμία άλλη γυναίκα δεν μπορούσε να συγκριθεί με την Ιωσηφίνα του. Από τη πλευρά της η Ιωσηφίνα φρόντισε να μην προκαλεί καινούρια σκάνδαλα.

Page 24: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• Την 1η Δεκεμβρίου 1804, παντρεύτηκαν και με θρησκευτικό γάμο. Την επομένη, 2 του μήνα, ο Ναπολέων στεφόταν αυτοκράτορας με τη Ιωσηφίνα αυτοκράτειρα στο πλευρό του.

• Όμως, το ότι δεν του έκανε διάδοχο αλλά και μια παρατυπία στη θρησκευτική τελετή, έδωσε στον Ναπολέοντα τη δυνατότητα το 1810 να ακυρώσει τον γάμο του μαζί της, με το περιβόητο διαζύγιο λόγω ατεκνίας, και να παντρευτεί (και για πολιτικούς λόγους) τη Μαρία Λουΐζα, κόρη του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α’ της Αυστρίας. Αλλά ποτέ δεν ξέχασε τη μεγάλη του αγάπη, αφού ακόμα και στο νεκροκρέβατό του στην Έλβα, γι’ αυτήν ήταν τα τελευταία του λόγια:« Η Γαλλία, ο στρατός, ο αρχηγός του στρατού, η Ιωσηφίνα ».

Page 25: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

«Η στέψη της αυτοκράτειρας Ιωσηφίνας»Ζακ-Λουί Νταβίντ , 1805-1807

Page 26: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

«Ο Ναπολέων στο πέρασμα του Αγίου Βερνάρδου» Ζακ-Λουί Νταβίντ, 1800-1801

«Ιωσηφίνα»Ελαιογραφία του P.P. Prudhon,Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου

Page 27: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%84_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82

• http://cityculture.gr/2014/10/megali-erotes-napoleon-iosifina• http://www.mixanitouxronou.gr/i-eromenes-tou-megalou-napoleonta-

pou-estelne-akomi-ke-sto-thanato-tous-sizigous-tous-ke-i-apisties-tis-zozefinas-pou-ton-perifronouse/

• http://www.eirinika.gr/article/24690/ohi-apopse-napoleonta-giati-eisai-kontos-kai-pahys-ki-ego-eho-shesi-i-apokalyptiki

Page 28: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Μικρός Σερίφης και Ντιάνα • Ο Μικρός Σερίφης ήταν δημοφιλές εβδομαδιαίο περιοδικό

που κυκλοφορούσε από το 1962 έως το 1991. Αποτελεί το μακροβιότερο, γραμμένο από Έλληνες συγγραφείς, ελληνικό παιδικό περιοδικό.

• Η ιδέα για την έκδοση του περιοδικού ανήκε στον εκδότη και συγγραφέα Πότη Στρατίκη, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάστηκε με τον εικονογράφο Θέμο Ανδρεόπουλο. Συνυπέγραφαν από κοινού τις ιστορίες χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός.

• Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962. Η συνεχής αύξηση των πωλήσεων οδήγησε τον αμέσως επόμενο στην έκδοση ενός ακόμη περιοδικού με τους ίδιους ήρωες, του Μικρού Καουμπόυ, ενώ το 1973 κυκλοφόρησε και τρίτο περιοδικό, ο Μικρός Αρχηγός.

Page 29: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• Η θεματολογία ήταν γουέστερν. Περιελάμβαναν στην πλειοψηφία τους αυτοτελείς ιστορίες. Ωστόσο ,δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς και ιστορίες σε συνέχειες, οι οποίες διαρκούσαν από δύο έως και δέκα τεύχη.

• Οι ιστορίες διαδραματίζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την εποχή του Φαρ Ουέστ. Κεντρικός ήρωας των ιστοριών ήταν ο δεκαοκτάχρονος Τζιμ Άνταμς ή Δημήτρης Αδαμόπουλος, γιος Ελλήνων μεταναστών. Ο Τζιμ Άνταμς με την ιδιότητα του σερίφη του Τέξας περιπλανιόταν στο Φαρ Ουέστ και εφάρμοζε το νόμο μαζί με τους τρεις φίλους του, την αγαπημένη του πανέμορφη Ντιάνα Μόρισον, το Μεξικανό Πεπίτο Γκονζάλες και το δωδεκάχρονο ινδιανάκι της φυλής των Κομάντσι, τον Τσιπιρίπο.

Page 30: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα
Page 31: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• Η διαφωνία των δύο συνεταίρων το 1971 οδήγησε στη λήξη της συνεργασίας τους.

• Η έκδοση του Μικρού Σερίφη ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 1991 με το τεύχος 1468.

• Το 2012 κυκλοφόρησε ένα ακόμη τεύχος του Μικρού Σερίφη με τίτλο το «Κόκκινο Βουνό» και αριθμό τεύχους 1469. Περιείχε μία ακυκλοφόρητη ιστορία γραμμένη από τον Πότη Στρατίκη. Το 2015 κυκλοφόρησε το τεύχος 1470.

• Είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον των αναγνωστών του, που ακόμα αναρωτιούνται αν ο Τζιμ Άνταμς παντρεύτηκε τελικά την αγαπημένη του Ντιάνα, παραμένει αμείωτο.

Page 32: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα
Page 33: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα
Page 34: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

Από έκθεση αφιερωμένη στο περιοδικό, που φιλοξενήθηκε στο Ηard Rock Cafe της Αθήνας το 2012

Page 35: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• Ο «Μικρός σερίφης» ήταν αγαπηµένο ανάγνωσµα µικρών και µεγάλων: «Οι ιστορίες αυτές, πέρα από έντονη πλοκή και δράση, είχαν έναν τρόπο να τονίζουν τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να δένεται και να τους θεωρεί δικούς του ανθρώπους» σημειώνει ο Παναγιώτης Πλαφουτζής, επικεφαλής του κλαμπ φίλων του Μικρού Σερίφη.

Page 36: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• «Έχω γράψει και το τέλος της ιστορίας, αν και παραµένει στο συρτάρι του γραφείου µου. Ίσως κάποια στιγµή να εκδοθεί. Πάντως, θα έχει happy end» είπε σε συνέντευξη του το 2012 ο συγγραφέας Πότης Στρατίκης.

Page 37: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%82_%CE%A3%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B7%CF%82

• http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=453762

• http://www.tovima.gr/vimamen/guys/article/?aid=466274

• https://www.sansimera.gr/articles/1001

Page 38: Ευρώπη και Δίας-Ναπολέων και Ιωσηφίνα-Μικρός Σερίφης και Ντιάνα

• Αν θέλετε να δείτε πώς ήταν τα κόμιξ της εποχής εκείνης και ο «Μικρός Σερίφης», που δεν ήταν κόμικ, αλλά κείμενο με κάποια σκίτσα, δέστε το βίντεο :

https://www.youtube.com/watch?v=OvidLBn93QY&t=322s