ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

of 48 /48
Β’ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α’ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT TMHMA ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 20 ΑΤΟΜΩΝ ΤΙΤΛΟΣ:<<ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ>> ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΤΣΟΡΤΕΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΤΡΑΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΥΛΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ, ΜΑΘΗΤΗΣ Α΄6

Embed Size (px)

Transcript of ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Διαφνεια 1ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΤΣΟΡΤΕΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΤΡΑΣ
ΟΙ 5 ΥΠΟΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
«Η ιστορα της ννοιας των πιθανοττων και τομα, που ασχολθηκαν με αυτν». Απ τους μαθητς: Πτρο Δοκα, Γιργο Κανλ, Χριστφορο Φκα και Πτρο Θεοχρη.
«Η ιστορα των τυχερν παιχνιδιν και ο εθισμς σε αυτ». Απ τους μαθητς: Αλξανδρο Αναγνστου, Κοσμ Αντωνπουλο, Γιννη Ασιτζγλου, Γιργο Παπαδπουλο και Ερμ Δερβση.
«Η θση του απρβλεπτου σε να οικονομικ μοντλο, σε παγκσμιο εππεδο και σε μια μεμονωμνη επιχερηση». Απ τους μαθητς: σκαρ Μοσιρ, ρνολντ Τσελ και Τζσον Στεφνοβ.
«Β Παγκσμιος Πλεμος – μια διαφορετικ εκδοχ». Απ τους μαθητς: Νικλαο Λιτη, Δημτριο Μαρο, Αθανσιο Μπρφα και Εμμανουλ Νκια.
«Βιολογα και πιθαντητες». Απ τους μαθητς: Παναγιτη Τσαοση, Δημτρη Στεφανγλου, Βαγγλη Τσανοσα και Γερσιμο-Νικλαο Μυλων.
1η ΥΠΟΟΜΑΔΑ
ΔΟΥΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΝΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΦΙΚΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Πολλ χουν γραφτε για την σχση που υπρχει ανμεσα στα τυχερ παιχνδια και τα μαθηματικ και ειδικτερα με τις πιθαντητες. Παρλα αυτ, μχρι σμερα δεν εναι ευρως γνωστ τα τομα, που ασχολθηκαν /και διερενησαν την σχση αυτ και τι σημανουν οι πιθαντητες στην ζω μας.
Στην παροσα εργασα, αρχικ παρουσιζεται η ιστορικ αναδρομ των πιθανοττων, καταγρφονται τα τομα που εργσθηκαν με αυτς και γνεται αναφορ των ργων τους. Περεταρω, δνονται οι ορισμο των πιθανοττων και οι περιοχς που οι πιθαντητες βρσκουν εφαρμογ στην καθημεριν ζω και συμβλλουν στην αντιμετπιση πολλν προβλημτων.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Απ την αρχαιτητα ως τον Μεσαωνα
Ο Αριστοτλης (384-322 Π.Χ.) διατπωσε τη δικριση μεταξ των λξεων γνση και γνμη.
Ο Καρνεδης (214-129 π.Χ.), που ζησε στα ελληνιστικ χρνια, δωσε μια πρτη ννοια της πιθαντητας ως μορφς γνσης, αρνομενος την παρξη κριτηρου της αλθειας.
Πολ αργτερα ο Thomas Aquinas (1225-1274 Μ.Χ.) θεωροσε τι ορισμνα γεγοντα ονομζονται τυχαα διτι δεν χουμε δεν μπορομε να συγκεντρσουμε λες τις πληροφορες για να τα ερμηνεσουμε.
Ο πρτος που υπολγισε πιθαντητες συστηματικ ταν ο Gerolamo Cardano (GC) (1501-1576) στο βιβλο του ''Liber de Ludo Aleae''.
μως το ναυσμα για μια συστηματικ μελτη του αντικειμνου των πιθανοττων δεν ταν η δουλει του GC, αλλ η αλληλογραφα των Pascal και Fermat.
. Ο Blaise Pascal (1623-1662) υπρξε παιδ-θαμα, αφο στα δεκαξι του δημοσευσε μια διατριβ για τις κωνικς τομς, εν στα δεκαοκτ του εφηρε μια υπολογιστικ μηχαν.
Ο Pierre de Fermat (1601-1665), μελετοσε μαθηματικ στον ελεθερο χρνο του, και απ πολλος θεωρθηκε ως νας απ τους μεγαλτερους "καθαρος" μαθηματικος λων των εποχν.
Ο Spinoza (1632-1677) πστευε τι η γνοια της πραγματικτητας μας οδηγε να απδιδουμε στην τχη ορισμνα γεγοντα.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Απ τον 17ο ως τον 19ο αινα
Τα πρτα βιβλα στις πιθαντητες ταν των Cristjaan Huygens (1629­-1695) με ττλο "De Ratiociniis in Aleae Ludo", το 1657 και του Jacob Bernoulli (1654-1705) με ττλο ''Ars Conjectandi" που τυπθηκε μετ το θνατ του το 1713
Η κλασικ θεωρα πιθανοττων θεμελιθηκε απ τον Ρ.S. Laplace (1749-1827) με το βιβλο του "Theοrie Analytique des Probabilites", το 1795. Σημαντικ ταν και η συμβολ των Gauss (1777-1855), Poisson (1781-1840), de Montmort (1678-1719), de Moivre (1667-1754), V. Bounjatovski (1804-1889).
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Απ τον 17ο ως τον 19ο αινα
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 20ος αινας
Η ανγκη για μια αξιωματικ θεμελωση της θεωρας πιθανοττων με μαθηματικ αυστηρτητα παρουσισθηκε απ τον D. Hilbert στον κατλογο των σπουδαων λυτων προβλημτων που δωσε το 1900.
Η θεωρα του Kolmogorov , το 1933 βαλε τα θεμλια για τις εφαρμογς της θεωρας πιθανοττων.
Τλος ο Α. Renyi το 1955 ανπτυξε μα αξιωματικ θεμελωση βασισμνη στις δεσμευμνες πιθαντητες.
ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ
Evarist Gallois (1811).
Pierre-Simon Laplace (1749-1827).
Pascal (1623-1662).
Von Mises.
Pierre de Fermat. (με τον Πασκλ, θεσαν, το 1664, τα βασικ θεμλια της θεωρας των πιθανοττων)
Kolmogorov.
Andrey Kolmogorov
(1) Ορισμς πιθαντητας κατ Von Mises («στατιστικς»)
(2) Ορισμς πιθαντητας κατ Laplace («κλασικς»)
(3) Αξιωματικς ορισμς πιθαντητας (Kolmogorov)
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
Αναφρεται πλθος περιοχν που οι Πιθαντητες βρσκουν εφαρμογ και εναι χρσιμες για την αντιμετπιση προβλημτων.
Χαρακτηριστικ, αναφρονται οι περιοχς της Βιολογας, της Γενετικς, της Ανλυσης Κινδνου , της Επιδημιολογας ,των Κλινικν Δοκιμν, των Επιστημν των Υπολογιστν, της Γεωργας, των Επιστημν Διαστματος , της Αστρονομας, της Φυσικς, του Σχεδιασμο Λογισμικο ,των Ασφαλιστικν, της Δασολογας, της Οικολογας, της ρευνας Πληθυσμν, των Απογραφν, των Νομικν Επιστημν, των Πολυτεχνικν Επιστημν, της Δημσιας Υγεας, της Κοινωνιολογας, της Βελτωσης Ποιτητας, της Εκπαδευσης, της Ζωολογας, της Γεωγραφας, του Αθλητισμο, των Κατασκευν, της Ψυχολογας, των Κοινωνικν Επιστημν, των Χρηματοοικονομικν, των κερδοφρων τυχερν παιγνων, της Διαχερισης γριας Ζως, της Αξιοπιστας Προντων, των Καννων που θτει η Κυβρνηση, ακμα και της Ιστορας.
2η ΥΠΟΟΜΑΔΑ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΥΤΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΙΤΖΟΓΛΟΥ
ΚΟΣΜΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΡΜΗΣ ΔΕΡΒΥΣΗΣ
Τα τυχερ παιχνδια απ την αρχαιτητα μχρι σμερα. Η μετατροπ απ φιλικ παιχνδι σε αθερπευτο τζγο!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Τα τυχερ παιχνδια εναι το ποντρισμα χρημτων κτι λλο υλικς αξας σε μια εκδλωση με αββαιη κβαση με την κρια πρθεση οι πακτες να κερδσουν επιπλον χρματα. Συνθως, το αποτλεσμα του στοιχματος εναι εμφανς μσα σε σντομο χρονικ διστημα.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Τα τυχερ παιχνδια εναι μα απ τις πρτες μορφς ψυχαγωγας που εμφανστηκαν ποτ στην ανθρπινη ιστορα. Αρχαιολογικ στοιχεα δεχνουν τι ακμη και ο νθρωπος των σπηλαων ταν τζογαδρος.
Ζρια παιζαν οι λληνες, οι Κινζοι και οι Αιγπτιοι.
Το τος 100 μ.Χ., ο βασιλις Olaf της Νορβηγας και ο βασιλις Οlaf της Σουηδας εχαν να επιλσουν μια διαφορ απψεων ως προς το ποιος πρπει να κατχει την περιοχ του Hising. Οι δυο βασιλιαδες “παιξαν” την περιοχ αυτ στα ζρια, μχρι ο Σουηδς βασιλις να ρξει δυο εξρες και να πρει την περιοχ.
ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥΣ
Μερικ δημοφιλ σγχρονα παιχνδια:
Το Blackjack Ο στχος του Μπλκτζακ εναι να κερδσετε το χρι του Ντλερ με το να φτσετε σο πιο κοντ στο 21 τραβντας χαρτι, χωρς να καετε (καγεστε ταν περσετε το 21).
Αφο οι τζογαδροι κατλαβαν τι στο Μπλκτζακ υπεισρχεται και η στρατηγικ, γιναν προσπθειες για πραγματικ μελτη του Blackjack με μαθηματικ. Ο Roger Baldwin και οι συνεργτες του δημοσευσαν την ρευν τους το 1956.
Η ρουλτα: εναι να τυχερ επιτραπζιο παιχνδι, το κυραρχο λων των καζνων του κσμου.
οι πακτες χουν τη δυναττητα να ποντρουν διαλγοντας ναν περισστερους αριθμος ανμεσα στο μαρο κκκινο χρμα αν ο αριθμς που θα βγει απ το γρισμα της ρουλτας θα εναι μονς ζυγς.
ο κρουπιρης γυρζει τον τροχ της ρουλτας προς μα κατεθυνση και προς την αντθετη ρχνει μια μικρ μπλια στε να περιστραφε σε ειδικ αυλκωση, που υπρχει, πριν πσει μσα στον τροχ. Η μπλια χει τις διες πιθαντητες να καθσει σε οποιαδποτε απ τις 37 θσεις που χει η ευρωπακ/γαλλικ ρουλτα τις 38 θσεις, που χει η αμερικνικη ρουλτα.
Μερικ δημοφιλ σγχρονα παιχνδια:
Πιθαντητες απδοσης της επιλογς μας
Η ιστορα της ρουλτας εναι λγο περεργη σον αφορ τη δημιουργα της πρτης μορφς της.
Ο Γλλος μαθηματικς Μπλεζ Πασκλ δημιοργησε την πρτη ρουλτα το 1700 στην προσπθει του για την δημιουργα ενς μηχανισμο που θα δημιουργοσε την συνεχμενη κνηση!!
Οι επιδρσεις του τζγου
Απ το Μεσαωνα, ο τζγος γινε να κοινωνικ πρβλημα που πρεπε να αντιμετωπιστε. Οι χρες αναγκστηκαν να απαγορεσουν τα τυχερ παιχνδια για τους στρατιτες τους, επειδ αφοσινονταν τσο πολ στο παιχνδι που δεν μποροσαν να εκτελον τα καθκοντ τους.
Το μεγαλτερο μειονκτημα του τζγου εναι η εξρτηση απ’αυτν.
Ββαια το κρτος ταν πρκειται να πρει μρος απ τα κρδη του τζογαδρου, τα θεωρε νμιμα. τσι ο Ο.Π.Α.Π. (Οργανισμς Προγνωστικν Αγνων Ποδοσφαρου) βρσκεται σε νθιση με τα παιχνδια ΠΡΟΠΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΠΡΟΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ και λλες παραλλαγς παιχνιδιν προγνωστικν και τχης.
Δυστυχς, λγω της υφιστμενης οικονομικς κρσης, οι στατιστικς εμφανζουν μεγλη αξηση του τζγου σε νμιμα και παρνομα τυχερ παιχνδια.
ταν ο τζγος γνεται εξρτηση
Ο τζγος, πως λες οι εξαρτητικς συμπεριφορς, χει την ιδιτητα να δημιουργε στον παχτη αισθματα ηδονς, παρμοια με αυτ που δημιουργονται απ συμπεριφορς που προορζονται για τη διατρηση και τη διαινιση της ζως (π.χ. πως το ασθημα ικανοποησης που χει κποιος διψασμνος που ξεδιψει).
Ωστσο, εν η συντριπτικ πλειοψηφα των συνανθρπων μας χει ασχοληθε με κποιο τυχερ παιχνδι λγοι εναι αυτο που αποκτον εξρτηση απ τον τζγο, πως ακριβς λοι σοι χουν δοκιμσει αλκολ δεν γνονται αλκοολικο.
Η απντηση σε αυτ το παρδοξο εναι πολυσνθετη: Η αυτοπειθαρχα, οι ικανοποιητικς διαπροσωπικς σχσεις, η αυτογνωσα και ο αυτοσεβασμς, εναι κποιοι παργοντες που αμβλνουν την πιθαντητα κποιου να εμπλακε παθολογικ με τον τζγο.
3η ΥΠΟΟΜΑΔΑ
«Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ».
ΟΣΚΑΡ ΜΟΣΙΟΡ
ΑΡΝΟΛΝΤ ΤΣΕΛΑ
ΤΖΕΣΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟΒ
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η κρση σε οποιοδποτε σστημα εκφρζει την παρξη ανισορροπιν. Κρση δηλαδ εναι το προν δυσαρμονας ενς συστματος. Η κρση, εν αφεθε να επιτελσει θετικ ργο μπορε να θεραπεσει τις ανισορροπες και τη δυσαρμονα της.
Η Παγκσμια Οικονομικ Κρση προκλθηκε απ μια θεμελιδη ανισορροπα μεταξ χρηματοπιστωτικν μσων και πραγματικς οικονομας. Επομνως, υπρξε μια δυσαρμονα στη διρθρωση της προσφορς, μια ελαττωματικ κατανομ πρων στις παραγωγικς δομς.
η παγκοσμια οικονομικη κριση
Η κρση ενς συστματος αναδεικνει με αυτν τον τρπο τα προβλματ του. Στην παροσα περπτωση, η κρση φανρωσε την υπερβολικ διγκωση του χρηματοπιστωτικο τομα σε σχση με την πραγματικ οικονομα. Αυτ η διγκωση ξεκνησε στην Αμερικ με τη «φοσκα» των ακιντων, την υπεραξα των ακιντων και των σνθετων χρηματοπιστωτικν προντων των δομημνων πνω στην αξα τους.
η παγκοσμια οικονομικη κριση
Το κλασικ θερημα ισχει πντοτε: υπερβολ χρματος συνεπγεται γενικ πληθωρισμ «φοσκα», δηλαδ υπεραξα αφσικα μεγλη κποιου αγαθο αγαθν.
Συνεπγεται φυσικ, περαιτρω, και ανορθολογικ κατανομ πρων και ρλων, παραμρφωση στις φυσικς δομς των παραγωγικν σχσεων, τοι της συνολικς προσφορς. Η περσσεια χρηματοπιστωτικν διαθεσμων κνει διπλ κακ, «φουσκνει» λα κποια αγαθ και στρεβλνει γενικ τον παραγωγικ ιστ.
ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Η «BUSINESS CAR» ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΩΣ ΤΟ 2013???
Ως φαινμενο της καθημερινς ζως, επλεξα την οικονομικ διαδικασα μιας εταιρεας και υπ ποις προποθσεις υπρχουν πιθαντητες αυτ να ανθσει να χρεωκοπσει.
Η εταιρεα, την οποα επλεξα εναι πραγματικ εταιρεα εμπορεας αυτοκιντων, το νομα της οποας για ευνητους λγους δεν κοινοποιεται. Αντ αυτο επιλγω το νομα «Business Car». Τα στοιχεα, με τα οποα αρχζω να πραγματεομαι τα λογιστικ της εταιρας, χουν δοθε απ την δια και εναι αληθιν. Ο μελλοντικς χρνος που θα δσει το πιθαν αποτλεσμα περιορζεται σε 2 χρνια, δηλαδ θα δσω πιθαν αποτελσματα των χειρισμν της εταιρεας, σε σχση με τα δεδομνα της και τις εξωτερικς συνθκες για το 2013.
Η ΜΕΛΕΤΗ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ
Η «BUSINESS CAR»
Ταμεο 2012 - 2013
σοδα Δεκ. Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μιος Ιονιος Ιολιος Αγ. Σεπ. Οκτ. Νοε. 7800 7700 7000 7200 7100 6400 7500 8900 6700 7200 6600 7500 ξοδα Δεκ. Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μιος Ιονιος Ιολιος Αγ. Σεπ. Οκτ. Νοε. 4000 4200 3800 4000 3700 3900 4300 4400 3900 3800 4000 4200
Ταμεο 2010 - 2011
σο δα Δεκ. Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μιος Ιονιος Ιολιος Αγ. Σεπ. Οκτ. Νοε. 5900 6400 6500 6200 6800 7300 7000 7200 6900 6000 6700 7400 ξοδα Δεκ. Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μιος Ιονιος Ιολιος Αγ. Σεπ. Οκτ. Νοε. 4000 4500 4300 4200 5000 5100 4900 5300 4800 4100 4900 5200
2010 - 2011
2012 - 2013
2010 - 2011
2012 - 2013
Επιστρο φ Χρημτων Δεκ. Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαι. Ιουν. Ιουλ. Αγ. Σεπ. Οκτ. Νοε. 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200
Επιστροφ Χρημτων Δεκ. Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαι. Ιον. Ιολ. Αγ. Σεπ. Οκτ. Νοε. 1500 1500 1500 1500 1500 1500 1500 1500 1500 1500 1500 1500
2010 - 2011
2012 - 2013
Ταμεο Ταμεο 2011 - 2012 Σνολο Εσδω ν 2012 - 2013 Επιστροφ χρημτων Τελικ Ταμεο 2012 - 2013 30000 39400 14400 55000
Ταμεο Αρχικ Ταμεο 2009 - 2010 Σ νολο Εσδων 2010 - 2011 Επιστροφ Χρημτων Τελικ Ταμεο 2010 - 2011 7000 24000 18000 13000
Προδος Ταμεου
Προδος Ταμεου Αρχικ Ταμεο 2010 - 2011 Θετικ Ταμεο 2011-2012 Θετικ Ταμεο 2012 -2013 Τελικ Ταμεο 2012 -2013 13000 30000 55000 55000
4η ΥΠΟΟΜΑΔΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΑΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΥΡΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΡΟΦΑΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΙΚΙΑ
Η θεωρα των πιθανοττων στην ιστορα
Σκοπς ταν να δεξουμε τι η παραμικρ αλλαγ ενς ιστορικο γεγοντος επηρεζει μεσα και σε βθος χρνου ραγδαα την εξλιξη της παγκσμιας ιστορας.
Αν κοιτξουμε τον πολπλοκο κσμο, που μς περιβλλει, την εξλιξη της ζως, την ιστορα της ανθρωπτητας βλπουμε πσο πολ η ιστορικ ανπτυξη του κσμου μπορε να μεταβληθε απ πολ μικρς αλλαγς.
Η θεωρα των πιθανοττων στην ιστορα
Πιο συγκεκριμνα βασιζμενοι στην θεωρα των πιθανοττων απαλεψαμε να στοιχεο - στη συγκεκριμνη περπτωση την παρουσα του Χτλερ- και μελετσαμε τι θα σνβαινε στη συνχεια.
Η θεωρα των πιθανοττων στην ιστορα
Οι πληροφορες μας αντλθηκαν απ το διαδκτυο και απ βιβλα ιστορας.
Καθοριστικς συμβολς ταν η πολωρη συζτησ μας με τον συγγραφα κ. Δημτριο Τσορτκη, τον οποο ευχαριστομε.
Η θεωρα των πιθανοττων στην ιστορα
Η εργασα μας αποδθηκε σε γραπτ κεμενο και σε video, το οποο δη χει αναρτηθε στο διαδκτυο (YouTube).
ΠΡΟΒΟΛΗ VIDEO
5η ΥΠΟΟΜΑΔΑ
Η κατανηση των μηχανισμν της κληρονομικτητας χει αποτελσει στχο της ανθρπινης σκψης απ πολ παλι
Η πρτη επιστημονικ μελτη της κληρονομικτητας πραγματοποιθηκε στο δετερο μισ του 19ου αινα απ τον Αυστριακ μοναχ Γκργκορ Μντελ (Gregor Mendel). Για αυτ το λγο, ο Μντελ θεωρεται απ πολλος ως ο πατρας της γενετικς .
Οι νμοι του Μντελ (ο πρτος νμος)
Διγραμμα 1 : Ο πρτος νμος του Μντελ. (1) Πατρικ γενι. (2) Πρτη θυγατρικ γενι. (3) Δετερη θυγατρικ γενι. Στη δετερη θυγατρικ γενι το επικρατς χαρακτηριστικ (κκκινο χρμα) και το υπολειπμενο (σπρο χρμα) εμφανζονται με αναλογα 3:1
Οι νμοι του Μντελ (ο δετερος νμος)
Διγραμμα 2 : Ο δετερος νμος του Μντελ. Στην περπτωση των κουνελιν , δο χαρακτηριστικ (μαρο/σπρο και κοντ/μακρ τρχωμα, με επικρατ χαρακτηριστικ τα 'μαρο' και 'κοντ') οδηγον σε μα 9:3:3:1 αναλογα στη δετερη θυγατρικ γενι. (S=κοντ, s=μακρ, B=μαρο, b=σπρο) Επσης: (1) Πατρικ γενι. (2) Πρτη θυγατρικ γενι. (3) Δετερη θυγατρικ γενι. Τα χαρακτηριστικ των απογνων τελικ εναι : 9x κοντ μαρο τρχωμα, 3x μακρ μαρο τρχωμα, 3x κοντ σπρο τρχωμα, 1x μακρ σπρο τρχωμα.
MENDEL
ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
Οι οργανισμο μερικς φορς εμφανζουν να χαρακτηριστικ , τα ποια οφελονται σε αλλαγς στο DNA τους. Πρκειται για τυχαα και σπνια φαινμενα που μπορε να συμβον σε οποιοδποτε κτταρο, σωματικ γεννητικ.
Οι αλλαγς στο DNA ονομζονται μεταλλξεις και οι παργοντες που τις προκαλον ονομζονται μεταλλαξογνοι. Μπορε να εναι χημικς ουσες ακτινοβολες (π.χ. υπεριδεις).
Οι μεταλλξεις προκαλον ασθνειες και εναι σημαντικ να ξρουμε τις πιθαντητες να συμβον.
Αλλ τα τυχερ παγνια δεν αποτελον μνο ανθρπινη ψυχαγωγα.
Greatest Poker Playing Dog - Jilli Dog!
ΠΡΟΒΟΛΗ VIDEO