Αθλητισμός και υγεία

of 92 /92
4o Γ.Ε.Λ. ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ Α1 2016 PROJECT ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Embed Size (px)

Transcript of Αθλητισμός και υγεία

Page 1: Αθλητισμός και υγεία

4o Γ.Ε.Λ. ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ Α1 2016 PROJECT ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Page 2: Αθλητισμός και υγεία

PROJECT A’ ΛΥΚΕΊΟΥ

Αθλητισμός και

υγεία!!! Από τους μαθητές :Βαβαΐτη ΚωνσταντίναΓιουσούφ ΓιουσούφΔεληγιαννίδης Παναγιώτης

Page 3: Αθλητισμός και υγεία

Ορισμός Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική

καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Page 4: Αθλητισμός και υγεία

Αθλητισμός και υγεία Η τακτική δραστηριότητα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την υγεία μας με πολλαπλούς τρόπους. Τα οφέλη της άσκησης αντανακλώνται τόσο στη σωματική όσο και στην  ψυχική και πνευματική ευεξία. 

Page 5: Αθλητισμός και υγεία

Αθλητισμός σε μικρή ηλικία

Πρωταρχικός λόγος για να αρχίσει ένα παιδί να αθλείται είναι για να αποκτήσει ένα υγειές και καλοσχηματισμένο σώμα .Ο αθλητισμός συμβάλλει στα παιδιά στο να έχουν υγιή οστά, αποτελεσματική λειτουργία των οργάνων τους και καλύτερες κινητικές ικανότητες

Page 6: Αθλητισμός και υγεία

Πως επηρεάζει ο αθλητισμός την σωματική και ψυχική υγεία των νέων ;Αθλητισμός είναι η σωματική προσπάθεια που αποσκοπεί στην τελειοποίηση του σώματος ,την καλλιέργεια της άμιλλας , την αναπτύξει της επιδεξιότητας και την εξασφαλίσει της υγεία του ανθρώπου.

Page 7: Αθλητισμός και υγεία

Οφέλη στους νέους •Με την άσκηση αυξάνετε η ενεργητικότητα και η ψυχική διαθέσει .•Αυξάνετε η αυτοπεποίθησή τους. • Βελτιώνεται η προσωπικότητα τους γνωρίζοντας όλο και περισσότερα πράγματα (φίλους, κανόνες κ.τ.λ.).

Page 8: Αθλητισμός και υγεία

Θετικά του αθλητισμού στους ενήλικες

Το πιο προφανές είναι πως η τακτική φυσική

δραστηριότητα ενδυναμώνει τους μύες, οι οποίοι γίνονται πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή έργου με αποτέλεσμα προοδευτικά οι αντοχές και η λειτουργικότητά μας να αυξάνονται, κάτι το οποίο οφείλεται και στη βελτίωση της καρδιακής και της αναπνευστικής λειτουργίας του οργανισμού.

Page 9: Αθλητισμός και υγεία

Βέβαια υπάρχουν και πολλά αλλά όπως :

Αυξάνει την δύναμη και την αντοχή των μυών Διατηρεί το βάρος σε σωστά επίπεδα Αυξάνει την ευλυγισία ,προσδίδει πλαστικότητα στην κίνηση Βελτιώνει την καρδιακή και την αναπνευστική λειτουργία Εκτονώνει το άγχοςΒελτιώνει την ανάπτυξη της ποιότητας ζωής Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεωνΜειώνει των τριγλυκεριδίων και χοληστερόλη στο αίμα

Page 10: Αθλητισμός και υγεία

Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημαΒελτιώνει την αγγειακή κυκλοφορίαΕνισχύει την καρδιά Βοηθάει να κόψει κανίς το κάπνισμα. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε διάφορα μέρη του σώματος (του έντερου του μαστού κ.τ.λ.)

Page 11: Αθλητισμός και υγεία

Τα ψυχολογικά οφέλη του αθλητισμού στην υγεία :Μειώνει το στρεςΑπαλλαγεί από αϋπνίαΨυχολογικές πτυχές όπως χαλάρωση Αύξηση της εμπιστοσύνης και της φιλοδοξίας του ατόμου Βοηθά στην εγρήγορση του οργανισμού, στην εξωτερίκευση της έντασης και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Page 12: Αθλητισμός και υγεία

Η άθληση βοηθά να έχουμε ιδανικό σωματικό βάροςΚαι με αυτό επιτυχαίνεται να :Κάνει πολύ ευκολότερη την γονιμοποίηση καθώς ρυθμίζει την ωορρηξία διορθώνοντας τις ορμονικές ανωμαλίες.Διευκολύνει πολύ περισσότερο την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (διπλασιάζει τα ποσοστά επιτυχίας).Εξασφαλίζει τη εγκυμοσύνη και τοκετό χωρίς κίνδυνο και μειώνει την πιθανότητα για καισαρική τομή.

Page 13: Αθλητισμός και υγεία

Αρνητικά του αθλητισμού

Δεν πρέπει να μείνουμε στα θετικά του αθλητισμού και να ξεχάσουμε τα αρνητικά.Πολύ νομίζουν πως υπάρχει μόνο θετικά αλλά κάνουν λάθος.

Page 14: Αθλητισμός και υγεία

Δυσκαμψία

Μυϊκή δυσκαμψία είναι όταν οι μύες γίνονται σφιχτά όχι χαλαρά, όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Μυϊκή δυσκαμψία μπορεί να περιορίσει το εύρος της κίνησης.

Page 15: Αθλητισμός και υγεία

Τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή που δημιουργείται στους ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μυς με τα οστά, δηλαδή τους τένοντες.

Page 16: Αθλητισμός και υγεία

Περισσότερα αρνητικά :

Η υπερβολική άσκηση μειώνει τη σεξουαλικότητα στους άνδρεςΑπώλεια σημαντικών ηλεκτρολυτώνΤραύμαΗ υπερβολική κούρασηΗ θερμοπληξίαΑφυδάτωσηΗ πτώση του σακχάρου στο αίμαΛιποθυμία  Καρδιακή προσβολή

Page 17: Αθλητισμός και υγεία

Συνθήκες που απαγορεύουν το αθλητισμό Κάπνισμα Πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίουΠόνος στο στήθοςΚαρδιοπάθεια (μειωμένη συστολή του καρδιακού μυός .)Περικαρδίτιδα (φλεγμονή της νόσου περικάρδιο)Μυοκαρδίτιδα (φλεγμονώδης νόσος του καρδιακού μυός)

Page 18: Αθλητισμός και υγεία

Εφαρμογή πάγου σε περιπτώσει τραυματισμού Η εφαρμογή του πάγου στην περιοχή που έχει καταστραφεί μετά τον τραυματισμό είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση. Εφαρμογή του πάγου έχει πολλές φυσιολογικές επιδράσεις:1. Μειώνει τον πόνο με αναλγητική δράση2 Αποτρέπει το φούσκωμα 3. Μειώνει τους μυϊκός σπασμόςΥπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να γίνει αυτό:1. Άμεση εφαρμογή. Η απλούστερη μέθοδος, που τα κομμάτια πάγου τίθενται σε μια πλαστική σακούλα. 2. Βύθισμα σε νερό με πάγο (περ.0-3 βαθμούς )3. Μασάζ πάγου: Ένα διάλυμα που πρέπει να εφαρμόζεται απ 'ευθείας με το τραυματισμένο μέρος . 4. Cold Pack: πλαστική σακούλα με χημική γέλη που αποθηκεύεται στην κατάψυξη. Εφαρμόζετε στην περιοχή άμεσα.

Page 19: Αθλητισμός και υγεία

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του

21ου αι

Page 20: Αθλητισμός και υγεία

Η έλλειψη άσκησης είναι αιτία σημαντικών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Όμως, εκτός από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η έλλειψη φυσικής άσκησης θεωρείται παράγοντας κινδύνου και για εκφυλιστικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος), για την παχυσαρκία, για την οστεοπόρωση, για την υπέρταση, για ορισμένους ανοσοεξαρτώμενους καρκίνους, καθώς και για ψυχικές διαταραχές.

Page 21: Αθλητισμός και υγεία

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :•http://www.onmed.gr/ygeia/item/321903-tenontitida-aities-kai-antimetopisi#ixzz3u32A3wGa

•http://www.paidorama.com/ta-ofeli-tou-athlitismou/swmatika-ofeli.html

•http://lykarcha-ygeia.blogspot.gr/search?updated-max=2012-01-13T10:12:00-08:00&max-results=7&start=14&by-date=false

•http://www.dimitrismpoukouras.gr/themata-psychologias/psychologia/athletismos-aitia-koinonikotetas-kai-psychikes-ygeias

•http://www.slideshare.net/lykkarea/a-30937517•http://www.slideshare.net/lykkarea/ss-44773264•http://www.nutripedia.gr/ta-ofeli-tis-askisis/

Page 22: Αθλητισμός και υγεία

•http://blogs.sch.gr/lykkarea/2014/02/07/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%B1-%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85/

•http://users.sch.gr/adanis/Imerides/imerida_26&27_3_12/DinouSt.pdf

•http://blogs.sch.gr/lykparga/files/2013/02/%CE%A3%CE%A7%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F-%CE%95%CE%A4%CE%9F%CE%A3-20121.pdf

•https://www.medlook.net/2014-03-22-06-24-55-3264.html•http://www.nutripedia.gr/ygeia-kai-athlisi/

Page 23: Αθλητισμός και υγεία

ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΝΤΌΠΙΝΓΚ

Από τις μαθήτριες : Γιώτη Ευτυχία , Κεραμάρη Μαρία και

Γκιριτζιώνη Παναγιώτα

Page 24: Αθλητισμός και υγεία

Περιεχόμενα Ορισμός Ντόπινγκ Ιστορία Ντοπαρισμένοι αθλητές Φάρμακα για ντόπινγκ Ψυχολογία Διαδικασία ελέγχου

Page 25: Αθλητισμός και υγεία

Τι είναι Doping?Η λέξη Doping προέρχεται από την αγγλική γλώσσα (Doping) και το ρήμα ‘’ to Dope’’ που σημαίνει χρήση ναρκωτικών κι άλλων παρόμοιων ουσιών.

Page 26: Αθλητισμός και υγεία

ΙστορίαΑρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα, ειδικοί περιγράφεται να προσφέρουν στους αθλητές διατροφικά συστατικά προκειμένου να βελτιώσουν την φυσική τους απόδοση. Αυτό θεωρούνταν απολύτως απαραίτητο και οι τότε προμηθευτές μπορούν να συγκριθούν με τους σημερινούς εξειδικευμένους αθλητίατρους. Επιπλέον αναφέρετε πώς οι αθλητές προσπαθούσαν να αυξήσουν την φυσική τους δύναμη καταναλώνοντας διαφόρων ειδών κρέας ή ζωμό αίματος πριν απ’ τους αγώνες.

Page 27: Αθλητισμός και υγεία

Το Doping στις μέρες μαςΜία νέα μέθοδος Ντόπινγκ η οποία στηρίζεται σε μετάγγιση αίματος η αύξηση της αντοχής, κερδίζει έδαφος κάθε χρόνο στις τάξεις των αθλητών, σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC .

Page 28: Αθλητισμός και υγεία

Διαδικασία ελέγχου DopingΗ διαδικασία συλλογής δειγμάτων ελέγχεται προσεκτικά για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της διαδικασίας ελέγχου Ντόπινγκ. Οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο Doping εργάζονται ώστε να:

Εξασφαλιστεί η επιτυχής εξέταση των αθλητών ,να μειωθούν οι πιθανότητες επιμόλυνσης του δείγματος και να διατηρηθεί η ασφάλεια του δείγματος.

Page 29: Αθλητισμός και υγεία

Το Doping στα σύγχρονα αθλήματα

1865Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση εμφανίστηκε στην κολύμβηση κατά τον αγώνα στο κανάλι του Άμστερνταμ. Συγκεκριμένα, περιγράφηκε η πρόσληψη μίας ανώνυμης ουσίας που βελτιώνει την απόδοση.

Page 30: Αθλητισμός και υγεία

Ραντεβού με το Θάνατο Όσο η Ανατολική Γερμανία και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ καλλιεργούσαν το κρατικό ντόπινγκ, στον Δυτικό κόσμο ανθούσε το ατομικό ντοπάρισμα, που σε αρκετές περιπτώσεις αποτέλεσε προάγγελο θανάτου

Page 31: Αθλητισμός και υγεία

Το σκάνδαλο της Γερμανίας

Κατά τη δεκαετία του 60’ στη ζωή των αθλητών μπήκαν τα στεροειδή αναβολικά και στην Ανατολική Γερμανία συντελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, με το συστηματικό κρατικό ντοπάρισμα αθλητών και αθλητριών του αρχιντοπαριστή Μάνφρεντ Έβαλντ

Page 32: Αθλητισμός και υγεία

Το Doping στην ΕλλάδαΑναβολικά στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και όσοι από τους παλιούς λένε σήμερα ότι τότε δεν υπήρχε τίποτα, μάλλον δεν θυμούνται καλά. Ο Χρήστος Ιακώβου, όντας αθλητής το 1979 είχε καταγγείλει τον Πολωνό προπονητή τής Εθνικής ομάδας άρσης βαρών Μπόρισλαβ Στέπιεν για χορήγηση αναβολικών

Page 33: Αθλητισμός και υγεία

NON-STOPΠΑΠΑΔΉΜΟΥ ΘΕΟΔΏΡΑ

ΘΕΟΦΑΝΆΚΗΣ ΛΕΥΘΈΡΗΣΚΟΥΚΟΎΛΗΣ ΒΑΛΆΝΤΗΣΣΤΕΠΆΝΟΒΑ ΒΕΡΌΝΙΚΑ

ΜΠΟΥΛΟΎΣΗ ΛΥΔΊΑ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΩΝΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ

ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Page 34: Αθλητισμός και υγεία

ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΝΤΟΠΙΝΚ

1972:Ο Φιλανδος Λαρσεν Βιλεν εφαρμοζει την τεχνικη αυτομεταγγισης αιματος

1974:Ο Μεγαλυτερος μποξερ ολων των εποχων,Μοχαμεντ Αλι παραδεχεται ότι χρησιμοποιησε εκχυλισματα θυροξινης

Page 35: Αθλητισμός και υγεία

Ντοπαρισμένοι αθλητές 1979:Καταγγελιες για τον τοτε αθλητη και

μετέπειτα προπονητη Χρηστο Ιακωβου,για χρηση απαγορευμενων ουσιων στην αρση βαρων.

1986:Πρωτο κρουσμα στο ελληνικο ποδοσφαιρο του Ο.Φ.Η Ισως βρισκεται θετικος για χρηση αναβολικων

Page 36: Αθλητισμός και υγεία

Ντοπαρισμένοι αθλητές 1994:Ο Ντιεγκο Μαραντονα βρισκεται

ντοπαρισμενος με κοκτειλ εφεδρινης στο παγκοσμιο κυπελλο των Η.Π.Α

1998: Ο προωρος θανατος της πολύ-ολυμπιονικου της Σεουλ Φλορενς Γκριφιθ από καταχρηση φαρμακων

Page 37: Αθλητισμός και υγεία

Ντοπαρισμένοι αθλητές 1998-99:Το ελληνικό

μπάσκετ έχει την τιμητική του,9 παίκτες συλλαμβάνονται για χρήση ντόπινγκ

1999:Ο αθλητίατρος Ντιντριχ Χανεμαν τιμωρείτε με πρόστιμο 45.000 μάρκων γιατί από το 1977 έως και το 1989 προμήθευε με απαγορευμένες ουσίες Ανατολικογερμανιδες αθλήτριες

Page 38: Αθλητισμός και υγεία

Ντοπαρισμένοι αθλητές Ο Αλβανος ποδοσφαιριστης του Απολλωνα

Ιντριντ Φορτουζι βρισκεται ντοπαρισμενος με ντεγκαντουραμπολιν

Στα ουρα του κολυμβητη Παπαδοπουλου ανιχνευεται η ουσια βρομαντανη που συνηθως χρησιμοποιηται για να κρυψει τη χρηση αλλων ουσιων

Page 39: Αθλητισμός και υγεία

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 2004:Ο Κωστας Κεντερης και η Κατερινα Θανου

προσποιηθηκαν ένα ατυχημα με τη μηχανη του προπονητη τους για να αποφυγουν να περασουν από ελεγχο ντοπινγκ

2004:Ο Αντριαν Ανους και Ρομπερτ Φαζεκας κερδισαν μεταλλια,αλλα τους τα αφαιρεσαν επειδη απεφυγαν το ντοπινγκ κοντρολ

Page 40: Αθλητισμός και υγεία

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2008 Ο ιταλος μετρ των ημερησιων αγωνων

δρομου Νταβιντε Ρεμπελιν κατεκτησε το αργυρο μεταλλιο στους ολυμπιακους αγωνες του Πεκινου,αλλα βρεθηκε θετικος σε ελεγχο ντοπινγκ

Page 41: Αθλητισμός και υγεία

Anonymous

Φάρμακα Λαμπρός Μπελαής, Γιώργος Καρράς,

Δημητρης Ντούφας, Χρήστος Ράπτης, Θανάσης Παναγιώτου

Page 42: Αθλητισμός και υγεία

ντόπινγκΤα κίνητρα της χρήσης ντόπινγκ στον αθλητισμό αφορούν της επίτευξης φυσικού ψυχολογικού και κοινωνικού πλεονεκτήματος

Page 43: Αθλητισμός και υγεία

Φυσική και ψυχολογική εξάρτηση

Η φυσική εξάρτηση εμφανίζεται όταν το σώμα στερείται ενός φαρμάκου

Η ψυχολογική εξάρτηση μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από τη φυσική εξάρτηση

Page 44: Αθλητισμός και υγεία

Γιατί πεθαίνουν για να κερδίσουν?

Υπάρχουν κάποιοι πολλοί περισσότεροι που θα διακινδύνευαν τη ζωή τους προκειμένου να αποκτήσουν χρήματα και δόξα

Ο αθλητισμός σήμερα είναι ένα επάγγελμα που άμα το κανείς καλά πληρώνεσαι καλά

Page 45: Αθλητισμός και υγεία

Κατηγορίες φαρμάκων Φάρμακα τα οποία χαρακτηρίζονται ως

αναλγητικά ( όπως η μορφίνη) Τα κορτικοστεροειδή (όπως ηρεμιστικά ,μυοχαλαρωτικά Εργογόνα (βελτίωση σωματικής

απόδοσης) Αναβολικά ,αστεροειδή

Page 46: Αθλητισμός και υγεία

Συμπληρώματα διατροφής Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει στο ντόπινγκ

του υψηλού αθλητισμού 3.5 εκατομμύρια νέοι στην ευρωπαϊκή ένωση

και 11 % των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στης ΗΠΑ έχουν κάνει χρήση αναβολικών

Page 47: Αθλητισμός και υγεία

Προστασία από τα συμπληρώματα διατροφής Βιταμινούχα σκευάσματα Σκευάσματα από μεγάλες

φαρμακευτικές εταιρίες Αποφυγή σκευασμάτων που συστήνουν

ότι κάνουν θαύματα

Page 48: Αθλητισμός και υγεία

HACKERSΤΖΙΌΚΑΣ ΘΩΜΆΣ

ΜΠΟΥΖΟΎΚΗΣ ΝΙΚΌΛΑΟΣΚΑΡΑΓΙΆΝΝΗΣ ΧΡΉΣΤΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΎΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣΜΠΊΛΑΣ ΧΆΡΗΣ

ΨυχολογίαΜέθοδοι ελέγχουΤρόποι ντόπινγκ

Συμπληρώματα διατροφής

Page 49: Αθλητισμός και υγεία

Επιπτώσεις στη υγεία-ψυχολογία

Η χρήση αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών από μέλη κέντρων γύμνασης έχουν αρνητικές επιδράσεις τόσο στο άτομο όσο και στην υγεία και στην ψυχολογία του. Παρά τις απειλητικές για την υγεία καρδιαγγειακές και ηπατοτοξικές παρενέργειες η χρήση αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών μπορούν να προκαλέσουν και ψυχιατρικές μακροχρόνιες παρενέργειες.

Page 50: Αθλητισμός και υγεία

Γονιδιακό ντόπινγκΜε το γονιδιακό ντόπινγκ εισάγεται στον οργανισμό με κάποιο όχημα μεταφοράς ένας αβλαβής ιός που αλλάζει το γενετικό προφίλ ενός αθλητή, δηλαδή αυξάνει την μυϊκή του μάζα, την παραγωγή αίματος και την κατανομή οξυγόνου στους ιστούς.

Page 51: Αθλητισμός και υγεία

Γονιδιακό ντόπινγκΧαρακτηριστικό παράδειγμα γονιδιακού ντόπινγκ είναι τα ποντίκια σβαρτσενένγκερ τα οποία αν και σε μεγάλη ηλικία είχαν τεράστιους μυς και μεγάλη σωματική δύναμη. Αυτό συνέβη λόγω της μεγάλης αύξησης της ινσουλίνης η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη των μυϊκών ιστών.

Page 52: Αθλητισμός και υγεία

Συμπληρώματα διατροφήςΤα συμπληρώματα διατροφής είναι διατροφικά προϊόντα που συμπληρώνουν μια καθημερινή διατροφή. Εκτός από τα συμπληρώματα σημαντική είναι και η λήψη πρωτεϊνών και αμινοξέων που είναι υπεύθυνα για την μυϊκή ανάπτυξη.

Page 53: Αθλητισμός και υγεία

Συμπληρώματα διατροφήςΗ μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων διατροφής έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου κυρίως στο μυοκάρδιο και την νεφρική λειτουργία. Ένα από τα κύρια συμπληρώματα είναι η κρεατίνη η οποία ευθύνεται για πολλά από τα παραπάνω.

Page 54: Αθλητισμός και υγεία

ΔειγματοληψίαΟι οργανισμοί αντιντόπινγκ διασφαλίζουν την διενέργεια δειγματοληψίας σε περιόδους αυξημένου κινδύνου για ντόπινγκ.

Page 55: Αθλητισμός και υγεία

Πλάνο δειγματοληψίαςΗ δειγματοληψία αρχίζει με ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα με πλάνο συλλογής δειγμάτων το οποίο περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους χωρίς προειδοποίηση.

Page 56: Αθλητισμός και υγεία

ΓνωστοποίησηΟι αθλητές ειδοποιούνται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και έχουν ένα μικρό χρονικό περιθώριο από την στιγμή της ανακοίνωσης για να προσέλθουν στο σταθμό ελέγχου.

Page 57: Αθλητισμός και υγεία

ΛήψηΗ διαδικασία συλλογής δειγμάτων ελέγχεται αυστηρά για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της διαδικασίας ελέγχου. Οι υπεύθυνοι εργάζονται σκληρά για να μην μολυνθεί το δείγμα.

Page 58: Αθλητισμός και υγεία

Μεταφορά δείγματοςΤο εργαστήριο χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητα του δείγματος εκθέτει τα αποτελέσματα της εξέτασης τα οποία αποστέλλονται στον ενδιαφερόμενο αφού αναλυθεί το δείγμα.

Page 59: Αθλητισμός και υγεία

Αντί επιλόγου …Ο Αμερικανός δρομέας Τζόνι Γκρέι , που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη Βαρκελώνη το 1992, είπε για τα αναβολικά : «Θα παρακολουθούμε ένα δρομέα να σπάει τη μία μέρα το παγκόσμιο ρεκόρ και να πεθαίνει την επόμενη εβδομάδα , θα είναι σαν να επιτρέπουμε στους αθλητές ν' αυτοκτονούν για την αγάπη τους για το χρήμα»

Page 60: Αθλητισμός και υγεία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Από τους μαθήτες: Π.Ακίδη,Γ.Αγγελονίδη,Τ.Βλαδενίδη

Page 61: Αθλητισμός και υγεία

Γενικά Ο κάθε αθλητής αν θέλει να είναι ένας

καλός αθλητής, θα πρέπει να προσέξει κάποια πράγματα.Όπως είναι για παράδειγμα η συχνή άσκηση, ο καλός ύπνος, αλλά το σημαντικότερο είναι να τειρεί ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής.

Page 62: Αθλητισμός και υγεία

Οι 10 πιο χρήσιμες τροφές είναι : Δημητριακά ολικής άλεσης, Γάλα / γαλακτοκομικά, Μπρόκολο, Πολύχρωμες σαλάτες, Ζυμαρικά, Αυγά, Κοτόπουλο, Ψάρια, Ξηροί καρποί και Μαύρη σοκολάτα

Page 63: Αθλητισμός και υγεία

Διατροφή για τους μικρούς αθλητές

Η διατροφή των μικρών αθλητών διαφέρει από την διατροφή των υπόλοιπων παιδιών και είναι διαφορετική σε κάθε ηλικία. Η διατροφή των μικρών αθλητών βασίζεται κυρίως στα θρεπτικά συστατικά που τους παρέχει η διατροφή τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα στερούνται γι αυτό το λόγο δεν είναι καλή ιδέα

Page 64: Αθλητισμός και υγεία

Διατροφή για αθλητέςΟι αθλητές θα πρέπει να τρώνε οπωσδήποτε πρωινό (ένα μήλο ή δημητριακά με γάλα).Επίσης θα πρέπει να τρώνε τακτικά και να πείνουν πολύ νερό.

Page 65: Αθλητισμός και υγεία

Σελίδες που χρησιμοποιήθηκαν

http://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/19329/10-trofes-gia-ton-athliti.html

http://www.athlisis.gr/food/sport-diet http://www.diatrofi.gr/index.php/bri-i/child

/item/1205-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82

Page 66: Αθλητισμός και υγεία

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ

Από τους μαθητές : Αγγελίδη Ορέστη, Ανθόπουλο Κων/νο και

ΒαρσάμηΠαναγιώτη

Page 67: Αθλητισμός και υγεία

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Προπονητική είναι η επιστήμη που διατυπώνει τις βασικές αρχές, αποκαλύπτει τις νομοτέλειες που διέπουν την προπονητική διαδικασία και αναπτύσσει τις μεθοδικές καθοδήγησής της. Είναι η θεωρία των ενεργειών της προπόνησης. Περιλαμβάνει όλες τις αναφορές, τους κανόνες, τα συστήματα των κανόνων και τον χειρισμό τους κατά την προπόνηση και τις αθλητικές καταστάσεις, ιδιαίτερα στους αγώνες.

Προπονητής είναι το άτομο το οποίο εφαρμόζει αυτήν την επιστήμη στην πράξη, προγραμματίζει την προπόνηση, δίνει οδηγίες, καθοδηγεί τους ασκούμενους στον αγωνιστικό, σχολικό ή μαζικό αθλητισμό. Ο ρόλος του προπονητή είναι πολύ σοβαρός και κρύβει πολλές δυσκολίες, διότι έχει να κάνει με τον "παράγοντα" άνθρωπο, όπου τίποτα δεν είναι σταθερό και σίγουρο.

Page 68: Αθλητισμός και υγεία

Χαρακτηριστικά προπονητή

Η εικόνα του ιδανικού προπονητή έχει σχέση με ένα σταθερό άτομο, που σε κάποιο βαθμό κυριαρχεί στις αθλητικές περιστάσεις και στους αθλητές του. Είναι έξυπνος, ρεαλιστής, πρακτικός, σίγουρος και ασφαλής και ταυτόχρονα επινοητικός, διατεθειμένος να σπάει τις παραδόσεις, ικανός να παίρνει αποφάσεις και αυτάρκης και, τέλος, να στηρίζει τους αθλητές σε περιόδους κρίσης.

 1)Αυταρχικός ηγέτης: Αποδέχεται την αυστηρή τιμωρία και έχει ισχυρές προκαταλήψεις. Ασκεί την εξουσία

με απολυταρχικό τρόπο, παίρνει μόνος του τις αποφάσεις, κρίνει και αποδίδει αμοιβές ή τιμωρίες μόνος του και η "τύχη" κάθε μέλους της ομάδας είναι στα χέρια του. Τα πλεονεκτήματα της Αυταρχικός Ηγεσίας είναι: Ο ανασφαλής αθλητής αισθάνεται καλύτερα κατά την διάρκεια των αγώνων. Η επιθετικότητα των παικτών δεν κατευθύνεται προς το προπονητή αλλά προς τους αντιπάλους. Ο κυριαρχικός προπονητής αποδίδει καλύτερα, αφού έτσι εκφράζεται καλύτερα.

2)Δημοκρατικός ηγέτης: Δεν διαφέρει από τον απολυταρχικό στην εξουσία που διαθέτει, αλλά στον τρόπο που την ασκεί. Ζητά υπευθυνότητα, ενθαρρύνει τις διαπροσωπικές σχέσεις, μειώνει τις συγκρούσεις στην ομάδα και εμποδίζει την ανάπτυξη ιεραρχικής δομής στην ομάδα. Τα πλεονεκτήματα της Δημοκρατικής Ηγεσίας είναι: Ο δημοκρατικός ηγέτης επικοινωνεί καλύτερα με τους αθλητές, μαθαίνει τους φόβους τους, τις πιθανές δυσφορίες

κ.λ.π. Οι παίκτες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και μπορούν να δρουν πιο ανεξάρτητα σε καταστάσεις με μεγάλη ένταση. Η ομάδα γίνεται πιο ευλύγιστη και προσαρμόζεται ευκολότερα, όταν αλλάζουν οι συνθήκες του αγώνα.3) Ο προπονητής λοιπόν πρέπει να είναι πάντοτε ειλικρινής, να μην παίρνει αμυντική στάση, να είναι

συνεπής, να προσπαθεί να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων, να μην γίνεται σαρκαστικός και ο έπαινος και η κριτική του να απευθύνονται στην συμπεριφορά και όχι στο άτομο.

Κάθε προπονητής μπορεί να είναι αποτελεσματικός, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, δηλαδή, πρέπει να γίνει προσεκτικός συνδυασμός της προσωπικότητας του προπονητή, των χαρακτηριστικών των καθοδηγουμένων και των συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον για να γίνει μια ηγεσία αποτελεσματική.

Page 69: Αθλητισμός και υγεία

Σημαντικός ρόλος του προπονητή

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιείται απο το 1982, ο μεγάλος αριθμός των υποχρεώσεων  και των καθηκόντων του προπονητή, απαιτεί μια πολυδιάστατη παιδεία, μια ιδιαίτερη ικανότητα και διάθεση για προγραμματισμένη και σοβαρή δουλειά. Ο προπονητής, εκτός απο τα καθήκοντα που ασκεί ως τεχνικός, υποδύεται και τον ρόλο του "σημαντικού άλλου".Οι ρόλοι αυτοί πηγάζουν απο τις πολλές αρμοδιότητες που έχει ως επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων. Ο ρόλος του προπονητή είναι πολυδιάστατος και η φιλοσοφία του, τα πιστεύω του και η συμπεριφορά του, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής των ατόμων που καθοδηγεί και ηγείται. Ο προπονητής θα πρέπει να βρεί την κατάλληλη ¨συνταγή¨ έτσι ώστε να παρακινεί τα παιδιά να διασκεδάζουν μέσα απο αυτό που κάνουν μετατοπίζοντας το επίκεντρο απο το αποτέλεσμα της μάθησης στη διαδικασία της μάθησης. 

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ δασκάλου και προπονητή. Και οι δύο πρέπει να προετοιμάσουν κάποιους ανθρώπους, να τους παροτρύνουν και να τους δραστηριοποιήσουν. Ο προπονητής σύμφωνα με τον ρόλο του δασκάλου, πρέπει να διαδάξει στους αθλητές τα μυστικά του αθλήματος, τους τρόπους αθλητικής συμπεριφοράς, τις μεθόδους επικοινωνίας.

Ο προπονητής πέρα απο την ιδιότητα του δασκάλου, πρέπει να είναι και καλός ψυχολόγος. Η κατανόηση της προσωπικότητας του κάθε αθλητή, ο επηρεασμός της συμπεριφοράς του, η δυνατότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας και η γνώση του εσωτερικού κόσμου των αθλητών απαιτούν την άμεση χρήση και βοήθεια των ψυχολογικών δεξιοτήτων του προπονητή που θα τον οδηγήσει στην καλύτερη συνεργασία και στη βελτίωση της ατομικής και ομαδικής απόδοσης. 

Page 70: Αθλητισμός και υγεία

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ.

ΤΕΧΝΙΚΗ – ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ   1. Η ατομική προπόνηση του καλαθοσφαιριστή                                          2. Σύγχρονες τάσεις στην ομαδική επιθετική τακτική της  καλαθοσφαίρισης   3. Σύγχρονες τάσεις στην ομαδική αμυντική τακτική της  καλαθοσφαίρισης   4. Η σημασία των ειδικών επιθετικών και αμυντικών καταστάσεων

Page 71: Αθλητισμός και υγεία

Τραυματιολογία και οργάνωση καλαθοσφαίρισης

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 1. Εφαρμογή βασικών αρχών οργάνωσης και διοίκησης για

τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προπονητή καλαθοσφαίρισης

    2. Στόχοι και προβληματισμοί της Ελληνικής  Καλαθοσφαίρισης                                      

 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ   1. Ο ρόλος των σκελετικών δυσμορφιών στην πρόκληση και

τη διαδικασία πρόληψης των τραυματισμών στην καλαθοσφαίριση.

  2. Πρώτες βοήθειες- Αξιολόγηση και λειτουργική αποκατάσταση των μυοσκελετικών τραυματισμών  των καλαθοσφαιριστών.

Page 72: Αθλητισμός και υγεία

ΤΕΧΝΙΚΗ-ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

  1. Η ατομική προπόνηση του καλαθοσφαιριστή                                       

   2. Σύγχρονες τάσεις στην ομαδική επιθετική τακτική της  καλαθοσφαίρισης

   3. Σύγχρονες τάσεις στην ομαδική αμυντική τακτική της  καλαθοσφαίρισης

   4. Η σημασία των ειδικών επιθετικών και αμυντικών καταστάσεων

Page 73: Αθλητισμός και υγεία

Διακεκριμένοι προπονητές μπάσκετ

Page 74: Αθλητισμός και υγεία

Οργάνωση - μεθοδολόγια ποδοσφαίρου

Σαν χώρος προπόνησης-εφαρμογής ορίζεται το μισό γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές είναι 12 (16) δηλαδή 6vs6 (8vs8) και στην αμυνόμενη ομάδα προστίθεται και ένας τερματοφύλακας είτε από την αρχή (προθέρμανση)  είτε στην εξέλιξη της προπόνησης. Ο συνολικός χρόνος της προπόνησης είναι 75΄-80' .Θεωρητική ανάλυση του στόχου της προπόνησης στους ποδοσφαιριστές, με σύντομη αναφορά στις λύσεις που προτείνουμε και τις συνδυαστικές κινήσεις που ζητάμε, με επίδειξη στον πίνακα.Προθέρμανση: Η μία ομάδα (μπλε) κυκλοφορεί τη μπάλα με 2 επαφές μετατοπιζόμενη αναλόγως στο χώρο. Οι παίκτες υποστηρίζουν τις πάσες τους, τοποθετούνται και προσφέρονται ανάλογα για να φτάσει η μπάλα στα μπακ, στους κεντρικούς μέσους και να γίνει αλλαγή πλευράς. Η άλλη ομάδα (κίτρινη) εκτελεί άμυνα με προσανατολισμό στη μπάλα με τη βοήθεια των κώνων που έχουμε τοποθετήσει για τις ενδεικτικές θέσεις των αντιπάλων. Σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούμε όλο το γήπεδο-μισό για κάθε υποομάδα. Χρόνος μαζί με δρομικές και διατάσεις στην αρχή 20΄.

 

Page 75: Αθλητισμός και υγεία

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την σχολή uefa pro

1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου στα γραφεία της ΕΠΟ 2. Επικυρωμένη φωτοτυπία διπλώματος προπονητή ΕΠΟ ή

άλλης ευρωπαϊκής    ομοσπονδίας κατηγορίας UEFA Α΄ ή παλαιό δίπλωμα Α΄ κατηγορίας και ταυτότητα αναθεωρημένη σε ισχύ από σχολές που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η ΕΠΟ. 3. Ιατρική βεβαίωση περί υγείας από παθολόγο

Σε περίπτωση υποβολής υπεράριθμων αιτήσεων θα τηρηθούν τα εξής κριτήρια επιλογής για τη συμμετοχή στη σχολή:1. Ποδοσφαιρική εμπειρία ως αθλητής (διεθνής, επαγγελματίας, κ.τ.λ.)2. Προπονητική εμπειρία3. Γραμματικές γνώσεις (γνώση ξένων γλωσσών, χρήση Η/Υ, απόφοιτοι σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων, κ.τ.λ.).

Page 76: Αθλητισμός και υγεία

ΟΠΑΔΙΣΜΟΣ

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΑΛ ΕΑΝΤΝΑΖΜΗ ΕΜΙΝ ΟΓΛΟΥ

Α1

Page 77: Αθλητισμός και υγεία

ΟΠΑΔΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΟι οπαδοί εκδηλώνουν την αγάπη για την

ομάδα τους με διάφορους τρόπους: με την παρουσία τους στους αγώνες της

ομάδας τους με συνθήματα με πανό με καπνογόνα με τραγούδια

Page 78: Αθλητισμός και υγεία

Οι οπαδοί για να μπορούν να βοηθήσουν συντονισμένα την ομάδα τους οργανώθηκαν σε συνδέσμους. Ο κάθε σύνδεσμος

έχει το δικό του όνομα έχει τα δικά του γραφεία έχει το δικό του σήμα έχει συγκεκριμένο μέρος μέσα στο γήπεδο της

ομάδας του όπου κάθονται τα μέλη του συντονίζει τους οπαδούς για να μπορέσουν να

εκφράσουν οργανωμένα την αγάπη τους για την ομάδα

οργανώνει εκδρομές για τους εκτός έδρας αγώνες συμμετέχει σε ή οργανώνει διάφορες

φιλανθρωπικές δραστηριότητες

Page 79: Αθλητισμός και υγεία

ΙΣΤΟΡΙΑΤο φαινόμενο του οπαδικού φανατισμού κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην ιστορία κατά την περίοδο της παντοδυναμίας της Ρώμης. Μάλιστα δεν επρόκειτο για μία πρώιμη εμφάνιση του φαινομένου σε πρωτόγονη μορφή, αλλά για την ανάδυση μίας άρτια οργανωμένης βιομηχανίας οπαδισμού που συγκροτήθηκε γύρω από το άθλημα των αρματοδρομιών και κατείχε οργανικό ρόλο στο ρωμαϊκό κοινωνικό και πολιτικό σύστημα. Το φαινόμενο του οπαδισμού συνεχίστηκε και στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Στα χρόνια του Βυζαντίου η ταύτιση του οπαδισμού με την κρατική ιδεολογία και η αξιοποίησή του από το πολιτικό σύστημα έφτασαν στο απόγειό τους.

Page 80: Αθλητισμός και υγεία

Στην Κωνσταντινούπολη το 532 μ.X., όταν μία ανεξέλεγκτη μάζα οπαδών πήρε τα όπλα κατά του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, κατέλαβε την πρωτεύουσα για επτά ημέρες και ανακήρυξε καινούργιο αυτοκράτορα της αρεσκείας τους. Μάλιστα, υιοθέτησαν και την κωδική ονομασία «Νίκα" (ιαχή του Ιπποδρόμου) ως συνθηματικό για τη στάση που ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν. Γι’αυτό και η επανάστασή τους ονομάστηκε Στάση του Νίκα.

Page 81: Αθλητισμός και υγεία

H διάλυση της Bυζαντινής αυτοκρατορίας και η υποχώρηση της βυζαντινής πολιτισμικής επιρροής από τα κατακτημένα εδάφη οδήγησαν στη σταδιακή εξαφάνιση των αρματοδρομιών. Παρόλα αυτά, νέα αγωνίσματα εμφανίστηκαν για να πάρουν τη θέση τους. Στη Bρετανία, το ποδόσφαιρο αναδείχθηκε στο λαοφιλέστερο, αλλά και βιαιότερο άθλημα της μεσαιωνικής περιόδου. H οπαδική βία που σχετίζεται με τη μοντέρνα εκδοχή του αθλήματος, έχει τις ρίζες της στην πρώιμη αυτή περίοδο της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Το 1638, μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση στο Λίτλπορτ εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαμαρτυρία ενάντια στην περίφραξη των ελεύθερων αγροτικών γαιών από το κράτος, ένα μέτρο που αποσκοπούσε στη δημιουργία των βασικών παραμέτρων μίας καπιταλιστικής οικονομίας μέσω της ιδιωτικοποίησης της γης.

Page 82: Αθλητισμός και υγεία

Έχοντας αποτύχει παταγωδώς να εξαλείψει το ποδόσφαιρο μέσα από αιώνες απαγορεύσεων, η άρχουσα τάξη επέλεξε να εξουδετερώσει το λαϊκό έθιμο μέσω του "εκπολιτισμού" του. H αρχή έγινε με την έκδοση του επίσημου οδηγού για το ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά, η λαϊκή συμμετοχή δεν εξαφανίστηκε. Απλώς, μετατοπίστηκε από τον αγωνιστικό χώρο στην εξέδρα. Παρά τον εξευγενισμό του αθλήματος και τον αποκλεισμό των μαζών από το πρακτικό σκέλος του παιχνιδιού, το αίσθημα κοινοτικής ταύτισης με το ποδόσφαιρο παρέμεινε ισχυρό. Μέσα στην υποκουλτούρα του οπαδισμού οι χούλιγκαν διέσωσαν συνειδητά ή ασυνείδητα το μαχητικό, κοινοτιστικό πυρήνα της πρώιμης ποδοσφαιρικής παράδοσης. Με τη θέσπιση του μέτρου των μετακινήσεων οπαδών που εισήχθη για πρώτη φορά στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, η οπαδική κουλτούρα προσέλαβε αυξημένα συγκρουσιακά χαρακτηριστικά.

Page 83: Αθλητισμός και υγεία

Σποραδικές συγκρούσεις ξεσπούσαν συνήθως γύρω από το γήπεδο, αλλά η καθοριστική μάχη δινόταν μέσα στο στάδιο. Παράλληλα με το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, αναπτύχθηκε στη Βρετανία και το οργανωμένο οπαδικό κίνημα. Στη μεσογειακή ζώνη και στην Ιταλία ειδικότερα, όπου υπάρχει μία ισχυρή παράδοση πολιτικού ακτιβισμού, ο οπαδισμός προσαρμόστηκε στα προϋπάρχοντα πολιτισμικά δεδομένα.

Page 84: Αθλητισμός και υγεία

ΟΠΑΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ O χώρος των οργανωμένων σκληροπυρηνικών

οπαδών είναι και αυτός ανοικτά πολιτικοποιημένος και πολλές οργανώσεις Ultras (φανατικών) αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως μία αθλητικο-πολιτικής πρωτοπορίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός ευρύτερου κινήματος. Αυτές οι οργανώσεις περιλαμβάνουν άτομα ακροδεξιών ή αντιφασιστικών φρονημάτων.

Page 85: Αθλητισμός και υγεία

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΊ ΑΓΏΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΌΤΗΤΑ

Page 86: Αθλητισμός και υγεία

Η εμφάνιση των πόλεων-κρατών στον ελληνικό κόσμο συνοδεύτηκε από την εξάπλωση των οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες συνδέονταν με άλλες γιορτές τοπικού ή πανελλήνιου χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών των αθλητικών εκδηλώσεων εξείχαν οι Ολυμπιακοί αγώνες, οι οποίοι προσέλκυαν ανθρώπους από όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις. Οι εχθροπραξίες διακόπτονταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπίων, γεγονός που πρόσθεσε αίγλη στους αγώνες και εδραίωσε τη φήμη τους σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Κάθε πόλη-κράτος φιλοδοξούσε να υπερηφανεύεται για τους περισσότερους ολυμπιονίκες και αυτό είχε αποτέλεσμα την κύρωση πολλών νόμων που ενθάρρυναν τον αθλητισμό. Ο Λουκιανός, γύρω στο 170 μ.Χ., πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: Παρακινούμε τους πολίτες να γυμνάζουν το σώμα τους όχι μόνο για τους αγώνες, για να είναι σε θέση να κερδίσουν τα έπαθλα -άλλωστε πολύ λίγοι απ' αυτούς πηγαίνουν εκεί-, αλλά και για να κερδίσουν ένα μεγαλύτερο καλό απ' αυτό για ολόκληρη την πόλη και για τους εαυτούς τους.Πάνω από όλα, όμως, η Ολυμπιάδα ήταν μια θρησκευτική γιορτή και όχι απλώς μια σειρά αθλητικών εκδηλώσεων, όπως συμβαίνει σήμερα.

Page 87: Αθλητισμός και υγεία
Page 88: Αθλητισμός και υγεία
Page 89: Αθλητισμός και υγεία

Αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών ΑγώνωνΟι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αρχαιότητας περιλάμβαναν ένα σημαντικό αριθμό αγωνισμάτων. Πολλά από αυτά είναι πρόγονοι των σύγχρονων ολυμπιακών αθλημάτων και είχαν όρους και κανόνες όχι άγνωστους στους σύγχρονους αθλητές. Τα αρχαία ολυμπιακά αγωνίσματα ήταν τα εξής:Αγώνες κηρύκων και σαλπιγκτώνΑκόντιοΆλμαΔίσκοςΔρόμοςΙππικά αγωνίσματαΠαγκράτιοΠάληΠένταθλο

Page 90: Αθλητισμός και υγεία

Tοπογραφία αρχαιολογικού χώρου Oλυμπίας

Page 91: Αθλητισμός και υγεία
Page 92: Αθλητισμός και υγεία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα

Οι Ολυμπιακοί ήταν οι αρχαιότεροι και σημαντικότεροι από όλους τους ελληνικούς αγώνες και η σπουδαιότερη θρησκευτική γιορτή προς τιμήν του Ολύμπιου Δία, του πατέρα των θεών. Η φήμη του ιερού της Ολυμπίας διαδόθηκε σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο, ενώ σύντομα οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το σύμβολο της πανελλήνιας ενότητας. Με το πέρασμα του χρόνου η θέση και η σημασία της Ολυμπίας διευρύνθηκαν. Από απλός χώρος λατρείας εξελίχθηκε σε ένα ιερό γεμάτο περίτεχνους ναούς -ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν του Δία- κοσμικά κτήρια και αγάλματα. Νέα αγωνίσματα προστέθηκαν στους Αγώνες και καινούργιες εγκαταστάσεις χτίστηκαν για να εξυπηρετήσουν τους αθλητές που συμμετείχαν σε αυτούς. Τα Ολύμπια τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών του καλοκαιριού. Στις περίπου πέντε ημέρες που διαρκούσαν, αφιερώνονταν στους βωμούς των θεών θυσίες, με πιο μεγαλειώδη εκείνη των εκατό βοδιών στο βωμό του Δία. Αθλητικοί αγώνες διεξάγονταν στο Στάδιο και τον Ιππόδρομο, μπροστά σε χιλιάδες θεατές από όλες τις πόλεις του γνωστού ελληνικού κόσμου. Οι νικητές βραβεύονταν με ένα στεφάνι αγριελιάς, τον κότινο, και απολάμβαναν ιδιαίτερες τιμές από την πατρίδα τους. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων διεξάγονταν διάφορα αγωνίσματα, όπως το στάδιο, η πάλη, η πυγμαχία, το παγκράτιο, τα ιππικά αγωνίσματα και το πένταθλο (άλμα, δρόμος, ακόντιο, δίσκος, πάλη). Όσοι συμμετείχαν ακολουθούσαν κοινούς κανόνες και συμβάσεις, που είχαν καθιερωθεί για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων.Όλες οι πόλεις ήταν υποχρεωμένες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκειά τους και επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο στους Έλληνες πολίτες. Επίσης, υπήρχαν συγκεκριμένοι κανόνες που ρύθμιζαν τόσο τη διαδικασία της προγύμνασης όσο και της διεξαγωγής των αγώνων.