τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

of 12 /12
Τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα!!! Από την Κλειώ Αστερή
 • Upload

  -
 • Category

  Travel

 • view

  531
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

Page 1: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

Τα Χριστούγεννα στηνΓερμανία και στην Κίνα!!!Από την Κλειώ Αστερή

Page 2: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

Τα Χριστούγεννα στην Γερμανία!!!

Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό. Για τις οικογένειες τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, το χριστουγεννιάτικο κέικ αποτελούν τα παραδοσιακά έθιμα της περιόδου. Χαρακτηριστικές είναι και οι χριστουγεννιάτικες αγορές στο κέντρο κάθε πόλης που εμφανίζονται από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και τελειώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι μπάγκοι της Χριστουγεννιάτικης αγοράς έχουν γλυκά, στολίδια και ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με μπαχαρικά, το Gloehwein.

Page 3: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

Επίσης, στη Γερμανία συναντάται συχνά το έθιμο του λεγόμενου Adventskranz. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου που είναι πλεγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι απάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί, την επόμενη βδομάδα δύο, την μεθεπόμενη τρία και τελικά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν τέσσερα κεριά.

Page 4: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

Ένα άλλο έθιμο της εποχής πριν τα Χριστούγεννα είναι το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό, παιχνίδι, κλπ.

Page 5: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα συναντάμε το έθιμο των τριών μάγων. Από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, παιδάκια που είναι ντυμένα τρεις μάγοι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν. Παριστάνουν τους τρεις μάγους που επιστρέφουν από την Βηθλεέμ. Όποιος ανοίξει την πόρτα τους δωρίζει γλυκά και ξηρούς καρπούς, ενώ δίνει λεφτά για τον έρανο που κάνουν. Σε αντάλλαγμα οι τρεις μάγοι γράφουν με κιμωλία τα αρχικά τους και το τρέχον έτος. Το γκράφιτι αυτό θεωρείται ότι φέρνει γούρι και γι αυτό δεν το σβήνουν, έτσι ώστε σε μερικά σπίτια συναντάμε τις υπογραφές των μάγων ολόκληρων δεκαετιών.

Page 6: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

Τα Χριστούγεννα στην Κίνα!!!Τα Κινέζικα Χριστούγεννα

ξεκινούν με το πρώτο καινούργιο γεμάτο φεγγάρι, συνήθως τέλη Ιανουαρίου ή νωρίς τον Φεβρουάριο. Η γιορτές διαρκούν 15 μέρες πριν το πρώτο γεμάτο φεγγάρι και 15 μέρες μετά. Οι Κινέζοι γιορτάζουν τον καινούργιο χρόνο με οικογενειακές συναντήσεις, υπέροχα φαγητά, πυροτεχνήματα, λιοντάρια που χορεύουν, παρελάσεις στους δρόμους και φαναράκια. Υπάρχουν επίσης πολλές δεισιδαιμονίες γύρω από τις γιορτές.

Page 7: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ 1.Το κόκκινο είναι ένα

φωτεινό, χαρούμενο χρώμα το οποίο κρατάει μακριά τα κακά πνεύματα. Έτσι, για να έχουμε καλή τύχη τον ερχόμενο χρόνο, οι άνθρωποι στολίζουν τα σπίτια τους με κόκκινες γιρλάντες και όλοι φορούν κόκκινα ρούχα. Επίσης οικογένειες και φίλοι δίνουν στα παιδιά μικρές κόκκινες κάρτες με χρήματα μέσα τους.

Page 8: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

2. Τα παιδιά έχουν μία υπέροχη ώρα κατά την διάρκεια του εορτασμού του νέου χρόνου . Μπορούν να τρώνε γλυκά τα οποία οι Κινέζοι πιστεύουν ότι θα κάνουν τον νέο χρόνο γλυκό. Το καλύτερο όμως είναι ότι οι γονείς δεν κάνει να μαλώνουν τα παιδιά έτσι ώστε να μην αρχίσει ο καινούργιος χρόνος με κλάματα. Μια παλιά δεισιδαιμονία λέει ότι ένα παιδί που κλαίει, τον καινούργιο χρόνο θα κλαίει κάθε μέρα.

Page 9: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

3. Πριν τον καινούργιο χρόνο, οι Κινέζοι καθαρίζουν τα σπίτια τους για να διώξουν την κακή τύχη .Οι άνθρωποι σταματούν να πλένουν και να καθαρίζουν πριν την Πρωτοχρονιά επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να διώξεις την καλή τύχη άμα σκουπίσεις εκείνη την ημέρα.

Page 10: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

4. Επίσης την Πρωτοχρονιά οι Κινέζοι δεν χρησιμοποιούν μαχαίρια και ψαλίδια διότι είναι πολύ γρουσούζικο να κόψεις τα μαλλιά σου ή να ψιλοκόψεις λαχανικά και κανείς δεν θέλει να ρισκάρει την καλή του τύχη για το ερχόμενο έτος.

Page 11: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα

5. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι Κινέζοι επισκέπτονται συγγενείς και τρώνε ένα τεράστιο γεύμα. Συγκεκριμένα, τρώνε οχτώ με εννιά πιάτα αφού τους θεωρούν τυχερούς αριθμούς. Συνήθως τρώνε μακριά noodles τα οποία συμβολίζουν την μακριά ζωή.

Page 12: τα Χριστούγεννα στην Γερμανία και στην Κίνα