Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

of 17 /17
Μια παράσταση για την ΄Αλκη Ζέη: «Η μωβ ομπρέλα» «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» Ε΄ τάξη 16 Μαΐου 2016 Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Βιδάλη Γιάννα, Χωριανόπουλος Δημήτρης

Embed Size (px)

Transcript of Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Page 1: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Μια παράσταση για την ΄Αλκη Ζέη:

«Η μωβ ομπρέλα» «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»

Ε΄ τάξη16 Μαΐου 2016

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Βιδάλη Γιάννα, Χωριανόπουλος Δημήτρης

Page 2: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

«Ο μεγάλος περίπατος της ΄Αλκης»• Την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, ήρθε στο σχολείο μας η

αγαπημένη μας ΄Αλκη Ζέη, να συζητήσουμε για τα βιβλία της και να της παρουσιάσουμε τη θεατρική μας παράσταση που βασίστηκε σε αποσπάσματα της «Μωβ Ομπρέλας» και στο «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου». Συμμετείχαμε, μαζί με το ΣΤ1, στο 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης των εκδόσεων Μεταίχμιο και είχαμε διαβάσει τα βιβλία της. Την εκδήλωσή μας κινηματογράφησε η σκηνοθέτης Μαργαρίτα Μαντά για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ που γυρίζει για τη συγγραφέα με τίτλο «Ο μεγάλος περίπατος της ΄Αλκης». Η σκηνοθέτης Μαργαρίτα Μαντά ήταν παλιά μαθήτρια του σχολείου μας!!!!!

Page 3: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Μια ομαδική φωτογραφία μετά τη παράσταση

Page 4: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Άξιζε το κόπο!

Όταν ήρθε η Άλκη Ζέη στον σχολείο, στην αρχή αγχώθηκα λίγο αλλά μετά συνήθισα. Ήταν πολύ ευχάριστη η ατμόσφαιρα. Όταν ήταν η σκηνή μου, που έπαιζα την Λέτρω, δεν αγχώθηκα καθόλου. Επίσης «χόρεψα» το Ρεζεντά, μαζί με την Γκρέιση, την Ζαφειρία, την Ηλιάνα, την Στελλίνα, την Δανάη, την Ελισάβετ και την Μάγια. Η Αλκη Ζέη μας είπε ότι της άρεσε πάρα πολύ. Μετά της κάναμε ερωτήσεις με το άλλο τμήμα και την Έκτη.Μου άρεσε και όταν κάναμε πρόβες. Παρόλο που η κυρία Γιάννα και ο κύριος Δημήτρης φώναζαν, ήξερα ότι ήταν για το καλό μας. Μου άρεσαν ακόμη τα ρούχα που φορούσαμε και τα χτενίσματα που κάναμε.Η Αλκη Ζέη μου φάνηκε πολύ συμπαθητική και μου άρεσε ο τρόπος που απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών. Επίσης ήταν πολύ «ζεστή»!Οι σκηνές ήταν έξι: 1) Καταστροφή γενεθλίων, 2) Ένα όνειρο, 3) Τα πατίνια, 4) Ανακοίνωση εγκυμοσύνης, 5) Το παιχνίδι Αντιγόνη, 6) Το αερόστατο! Εγώ έπαιζα στο αερόστατο μαζί με τον Παναγιώτη, τον Κέβιν και τον Αιγαία. Μου άρεσε πολύ η σκηνή μου!Η παράσταση πιστεύω πως πήγε πολύ καλά! Δεν υπήρχε κανένα σημείο που να μην μου άρεσε. Όλα πήγαν μια χαρά! Άξιζε το κόπο!Με λίγα λόγια πέρασα υπέροχα! Ήταν μία θαυμάσια εμπειρία!

Μαριάννα Μουστακάκη•

Page 5: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Η παράσταση Μωβ Ομπρέλα

Όταν έφτασα στο σχολείο το πρωί της Δευτέρας, ήμουν λίγο αγχωμένη. Καθώς η ώρα περνούσε άρχιζε να μου φεύγει το άγχος. Πριν έρθει η κυρία Άλκη Ζέη κάναμε αρκετές πρόβες. Στις 11.00 είχε φτάσει η κυρία Άλκη και αρχίσαμε το θεατρικό. Τότε ήταν που είχα πραγματικά άγχος, γιατί στη σκηνή που έπαιζα είχα δύο ρόλους και έπρεπε να αλλάξω πολύ γρήγορα ρούχα. Επίσης ήμουν και πρωταγωνίστρια, οπότε αν έκανα κάτι λάθος θα χαλούσε η σκηνή. Ευτυχώς τα πήγα καλά και δεν μπερδεύτηκα.Όλα αυτά όμως οφείλονταν στις πολλές πρόβες και την προσπάθεια των παιδιών.Μετά κάποια παιδιά του Ε΄2 έκαναν ένα σκετς για το «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» που μου άρεσε πάρα πολύ γιατί ήταν πολύ ωραίο και αστείο.Αργότερα η Κ. Άλκη Ζέη δέχτηκε πολλές ερωτήσεις και τις απάντησε όλες. Οι ερωτήσεις που της έκαναν ήταν πολύ καλές.Μου άρεσε όλο πάρα πολύ και η Κ. Άλκη Ζέη συγκινήθηκε πολύ. Δεν μου άρεσε όμως που και τα παιδιά έκαναν γκριμάτσες στα παιδιά που έπαιζαν. Ευτυχώς σε μένα δεν έκανε κανείς.Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία και ένιωσα σαν αληθινή ηθοποιός.

Στελίνα Φαλούτσου

Page 6: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη
Page 7: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Αν πιστεύεις σε εσένα.

Εγώ στην παράσταση που κάναμε για την κυρία. Άλκη Ζέη έπαιξα τον Νούλη. Ο Νούλης είναι ο δίδυμος αδερφός του Σάκη, η Λέτρω είναι η μεγάλη μας αδερφή. Όταν άρχισε η παράσταση ήμουν αγχωμένος αν κάνω κανένα λάθος και φανώ ηλίθιος. Μετά όμως έβρισκα το κουράγιο μου και συνέχιζα απλά και ωραία.Στο τέλος ένιωσα χαρούμενος που κατάφερα να μην κάνω κανένα λάθος. Μετά που τελειώσαμε την παράσταση αρχίσαμε να κάνουμε ερωτήσεις στην κυρ. Άλκη Ζέη. Μετά της είπαμε αντίο και φύγαμε. Τελικά κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να έχεις άγχος για τον εαυτό σου αν πιστεύεις σε εσένα.

Βασίλης Τσιτσιμελής

Page 8: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Ήταν μία αξέχαστη μέρα!

Ήταν μία αξέχαστη μέρα! Δουλέψαμε μαζί, για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.Εγώ έπαιζα τη μαμά στη σκηνή με τα ρόλερς. Με έβγαλαν και φωτογραφίες σ’ αυτή τη σκηνή, αλλά και στη σκηνή «όνειρο»!Έβγαλα φωτογραφίες ως μαμά που απελευθερώνεται και ως μαμά στη βαρκάδα με τον μπαμπά και ένα ροζ καπέλο, φόρεμα και ζακετάκι! Όλα ροζ!Κάναμε πολλές πρόβες. Ώσπου ήρθε η ώρα της παράστασης. Είχα τόσο άγχος! Έτρεμα ολόκληρη, μα ένιωθα έτοιμη. Η κ. Ζέη, ήτανε πολύ καλή για την ηλικία της! Μόλις τελειώσαμε, είχε φύγει πια όλο το βάρος από πάνω μας. Κάναμε ερωτήσεις, βγάλαμε φωτογραφίες, μέχρι που ήρθε η ώρα η κ. Ζέη να φύγει. Τώρα θα περιμένουμε το τέλος της χρονιάς να το δουν και οι γονείς μας! Θα είναι το τέλειο ΤΕΛΟΣ!

Άνυα Γερογιάννη

Page 9: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη
Page 10: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Όλα κύλισαν τόσο γρήγορα

Μετά από τόσες πρόβες ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Δεν είχα άγχος στην παράσταση όπως είχα στις πρόβες. Όλα κύλισαν τόσο γρήγορα που δεν κατάλαβα πότε αρχίσαμε και πότε τελειώσαμε.Η παράσταση παρουσιάστηκε την Δευτέρα, οπότε είχε προηγηθεί σαββατοκύριακο. Προλάβαμε και κάναμε μια πρόβα πριν έρθει η κ. Άλκη Ζέη. Εγώ, έπαιζα τον θειο Μαρσέλ και ένα από τα δίδυμα, τον Σάκη. Ο ρόλος μου δεν ήταν ούτε μεγάλος, άλλα ούτε και μικρός. Ήταν κανονικός. Πέρασα πολύ ωραία. Ήταν μια εμπειρία που δεν θα την ξεχάσω ποτέ, μα ποτέ

Κέβιν Μπερτζάϊ

Page 11: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Πήραμε ένα μεγάλο χειροκρότημα

Στην παράσταση όταν ήρθε η κυρία Άλκη Ζέη ένιωσα πολύ ωραία. Ο ρόλος μου ήταν ο Μπενουά στην σκηνή με τα πατίνια. Όλες οι ερωτήσεις που έκαναν τα παιδιά ήταν πολύ ωραίες. Μου άρεσε που η κυρία Άλκη Ζέη συγκινήθηκε με το θεατρικό μας. Δεν μου άρεσε πάρα πολύ όταν κάποια παιδιά μιλούσαν και δεν ακούγονταν μέχρι πίσω. Αλλά να επιστρέψουμε λίγο πιο πίσω, στις πρόβες. Στην αρχή μας φάνηκε πολύ δύσκολο το κείμενο αλλά με τις πρόβες το μάθαμε απ’ έξω. Ξέχασα να σας πω πως το ένα κείμενο λέγεται «Η Μοβ ομπρέλα» και το άλλο «Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Οι δύο παραστάσεις ήταν τέλειες και θα τις παίξουμε στο τέλος της χρονιάς. Τουλάχιστον πήραμε ένα μεγάλο χειροκρότημα.Σκέφτηκα ότι είναι το καλύτερο θεατρικό που έχουμε κάνει.

Νικόλας Αυγέρος

Page 12: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη
Page 13: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Στην καρδιά μου είχαν βγει όμορφα ροζ συννεφάκια

Η μέρα του άγχους και του τρακ πέρασε, η κ. Άλκη Ζέη χάρηκε. Πιστεύω πως της άρεσε πολύ. Βέβαια δεν χαμογελούσε, τουλάχιστον όσο έπαιζα εγώ και όλη την ώρα τη κοιτούσα «γιατί δεν χαμογελά, τι κάνω λάθος;» σκεπτόμουν όλη την ώρα. Αλλά ευτυχώς κατάλαβα πως για να σου αρέσει κάτι, δεν είναι ανάγκη να χαμογελάς, αλλά και πως για να το κατανοήσεις, πρέπει να συγκεντρωθείς Και είμαι σιγουρότατη πως όλη αυτή η δουλειά που κάναμε άξιζε, άξιζε πολύ, άξιζε πάρα πολύ, όλες οι φωνές, όλα τα διαλείμματα που χάναμε, όλος ο ιδρώτας και ολόκληρη η υπομονή μας. Και κάποια Δευτέρα έτσι ξαφνικά ήρθε ο βασικός άνθρωπος που για αυτόν είχαμε κουραστεί και είχαμε πετύχει, η κ. ΑΛΚΗ ΖΕΗ.Ένιωθα πάρα πάρα πάρα πολύ τυχερή Ήμουν μπροστά σε μια παγκόσμια γνωστή, συγγραφέα. Ήμουν εγώ; εγώ; ωωω ναι, δεν ήμουν σε όνειρο. Ήθελα να ουρλιάξω, ήθελα δεν ξέρω! το μόνο που ξέρω είναι πως στην καρδιά μου είχαν βγει όμορφα ροζ συννεφάκια. Είχανε πάει όλα καλά Ήταν υπέροχη

Μάγια Πιπερά

Page 14: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Η συνάντηση με την κυρία Άλκη Ζέη!

Το θεατρικό που είχαμε να ετοιμάσουμε για την συγγραφέα ήταν αρκετά απαιτητικό άλλα στο τέλος βγήκε τέλειο, πάρα τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στις πρόβες. Εγώ ένιωσα στις πρόβες πολύ άγχος, γιατί φοβόμουν ότι δεν ήμουν καλή και ότι δε θα έβγαινε η σκηνή που είχα αναλάβει. Όταν όμως βγήκα στη σκηνή, ένιωσα όμορφα και είχα λιγότερο άγχος από τις πρόβες. Ήθελα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και να θυμίσω στην κυρία Άλκη Ζέη τα παιδικά της χρόνια. Η συγγραφέας ήταν πολύ συμπαθητική και πολύ χαρούμενη. Μας είπε πως την συγκίνησε το θεατρικό και πως της θύμισε τα παιδικά της χρόνια.Άρα ο στόχος που είχαμε, πέτυχε!Βέβαια η αγαπημένη στιγμή ήταν όταν της κάναμε ερωτήσεις!Νιώθω πολύ χαρούμενη!

Δανάη Γιαννακοπούλου

Page 15: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη
Page 16: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Μικρό βιογραφικό ΄Αλκης ΖέηΗ Αγγελική Ζέη, γνωστή ως Άλκη Ζέη, γεννήθηκε το 1925 και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Σάμο με την

μεγαλύτερη της αδελφή και τους παππούδες της. Το 1937 επιστρέφει στην Αθήνα και πηγαίνει γυμνάσιο στην Σχολή Αϊδονοπούλου ,όπου εκεί θα κάνει μια ισχυρή

φιλία με την συγγραφέα Ζωρζ Σαρή. Ο θείος της Πλάτων παντρεύεται την ποιήτρια Διδώ Σωτηροπούλου.Στην Σχολή Αϊδονοπούλου, χάρις στην Δασκάλα της, η Ζέη αρχίζει να γράφει σενάριο για κουκλοθέατρο και

δημιουργεί έναν δικό της ήρωα τον Κλούβιο,που θα έχει μεγάλη επιτυχία. Στο γυμνάσιο θα γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της, τον σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου.

Κατά την διάρκεια της κατοχής, η ΄Αλκη και ο Γιώργος γίνονται μέλη της Ε.Π.Ο.Ν., της εθνικοαπελευθερωτικής αντιφασιστικής οργάνωσης νέων, την εποχή της γερμανικής κατοχής, που είχε σχέση με τους αντάρτες. Εκείνη την εποχή η Ζέη σπούδαζε Φιλοσοφία του Θέατρου και φοιτούσε στην Δραματική Σχολή.

Το 1945 η Ζέη θα παντρευτεί τον Σεβαστίλογλου. Το 1948 στέλνουν τον Γιώργο στην Τασκένδη και η Ζέη εξορίζεται στην Χίο. Το 1934 ο Γιώργος και η ΄Αλκη θα συναντηθούν και θα μετακομίσουν στην Μόσχα

Στην Μόσχα η Ζέη θα σπουδάσει σεναριογραφία, και θα γεννήσει το πρώτο της παιδί. Όσο η Ζέη ήταν στην Ε.Σ.Σ.Δ., έγραψε το βιβλίο της «Το καπλάνι της βιτρίνας».

Το 1964 η Ζέη θα επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ μετά από 3 χρόνια θα φύγει για το Παρίσι, εξαιτίας της Χούντας. Θα ξαναεπιστρέψει το 1974.

΄Αλκη Ζέη: Ένας άνθρωπος που έχει περάσει πολλά, με μεγάλη φιλομάθεια, με έμπνευση και όνειρα που έχει κάνει πολλά ταξίδια, έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, με γνώσεις, αγάπη και ζωή. Ένας άνθρωπος που είναι και θα είναι είδωλο.

Οδυσσέας Κράτσας, Στ1

Page 17: Μια παράσταση για την Αλκη Ζέη

Μικρό βιογραφικό Μαργαρίτας Μαντά Η Μαργαρίτα Μαντά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Γαλλική Φιλολογία και Σκηνοθεσία. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες: Το Βλέμμα του Οδυσσέα, Μία Αιωνιότητα και μία μέρα, Το Λιβάδι που δακρύζει, Η Σκόνη του Χρόνου. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, videos για θεατρικές παραστάσεις. Συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης φωτογράφο Josef Koudelka γράφοντας το κείμενο στο βιβλίο του Περιπλανήσεις – Ακολουθώντας το Βλέμμα του Οδυσσέα, καθώς επίσης και στην έκθεση Περίπλους - 12 Φωτογράφοι του Magnum φωτογραφίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα. Το μυθιστόρημά της Η μνήμη ακίνητη κυκλοφόρησε το 2002.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

1984, Χειμώνας '84, μικρού μήκους, 10'

1986, Συνάντηση, μικρού μήκους, 5'

1991, Αναδρομές, μικρού μήκους, 5'

2002, Φύλακες του χρόνου, ντοκυμαντέρ, 62'

Βραβείο FIPRESCI στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης

2004, Νέα Οδησσός: Το Χωριό του Νερού, ντοκυμαντέρ, 52'

2005, Ζερέλια - το πρώτο βήμα, ντοκυμαντέρ μικρού μήκους

2009, Χρυσόσκονη, μεγάλου μήκους

2014, Για Πάντα, μεγάλου μήκους

Ασημένια Πυραμίδα (Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας) στο Cairo International Film Festival, 2014

http://www.clproductions.gr/el/directors/manda

ΒΙΒΛΙΑ– ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ’ΚΑΝΕ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ- ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ– Η ΜΝΗΜΗ ΑΚΙΝΗΤΗ