Χρυσός Αιώνας

23
ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5 ος αιώνας)

Transcript of Χρυσός Αιώνας

Page 1: Χρυσός Αιώνας

ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας)

Page 2: Χρυσός Αιώνας

Ο Περικλής

Ο Περικλής, ηγέτης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας για περισσότερα από 40 χρονιά (461-429 π.Χ.) γεννήθηκε περί το 495 π.Χ. στην Αθήνα όπου και πέθανε το 429 π.Χ. Διετέλεσε στρατηγός και κυβερνήτης υποδειγματικός και ρήτορας που γνώριζε να συναρπάζει και να αιχμαλωτίζει με το λόγο του τα πλήθη. Επί των ημερών του, και αφού τερματίσθηκαν ένδοξοι ή ατυχείς πόλεμοι, ανοικοδομήθηκε η πόλη και αναδιοργανώθηκε στρατός και διοίκηση. Στόλισε την Αθήνα με νέα κτίσματα, προέβη σε δημοκρατικές πολιτικοκοινωνικές μεταρρυθμίσεις, προστάτευσε τα Γράμματα και τις τέχνες και κατασκεύασε τα μακρά τείχη για την προστασία της πόλεως.

Page 3: Χρυσός Αιώνας

Εφάρμοσε ειδική αμοιβή των πολιτών για τις υπηρεσίες τους στο κράτος, θέσπισε τη δωρεάν εκπαίδευση των απόρων καθώς και τη δωρεάν είσοδό τους στα θέατρα και παραχώρησε στους πολίτες των φτωχότερων τάξεων το δικαίωμα να μπορούν να ανέλθουν στην εξουσία. Επί Περικλή το αθηναϊκό εμπόρια ανέβηκε σε μέγιστη ακμή και επεκτάθηκε, όπως μαρτυρούν κείμενα, αγγειογραφίες και νομίσματα από την Ανατολή και τον Εύξεινο ως τη Δύση. Λόγω του ήρεμου χαρακτήρα του και της επιβολής του λόγου του, τον Περικλή τον παρομοίαζαν με «Ολύμπιο Δία», που χάρισε στην πόλη των Αθηνών ένα ολόκληρο «Χρυσούν αιώνα».

Πηγές:http://dimgalat.pel.sch.gr/projects/akropolis/athens 05periklhs.htm

http://pericles.ee.duth.gr/old_site/history_el.htm

Page 4: Χρυσός Αιώνας

Πως ξεκίνησαν όλα …

Οι Περσικοί πόλεμοι Οι περσικοί πόλεμοι ήταν μια σειρά συγκρούσεων της

Ελλάδας με την Περσική αυτοκρατορία (499 π.Χ.-448 π.Χ.). Αιτία τους ήταν η επιθυμία των Περσών για επέκταση. Η Ιωνική επανάσταση ήταν η αφορμή για την αρχή των Περσικών πολέμων

( http://www.slideshare.net/skabardon/ss-3851239 )

Page 5: Χρυσός Αιώνας

Τα σημαντικότερα γεγονότα των περσικών πολέμων, είναι οι εξής:

Page 6: Χρυσός Αιώνας

Προς το τέλος των συγκρούσεων με την Περσία, η διαδικασία με την οποία η Δηλιακή Συμμαχία έγινε Αθηναϊκή ηγεμονία έφθασε στο τέλος της. Οι σύμμαχοι της Αθήνας δεν απαλλάχθηκαν από τις υποχρεώσεις τους στην παροχή χρημάτων ή πλοίων, παρά την παύση των εχθροπραξιών. Στην Ελλάδα, ο πρώτος πελοποννησιακός πόλεμος μεταξύ της Αθήνας και της Σπαρτής και των συμμάχων της, ο οποίος συνεχίστηκε από το 460 π.Χ. , τελικά έληξε το 445 π.Χ , με ανακωχή τριάντα ετών.

www.el.wikipedia.org

Page 7: Χρυσός Αιώνας

Η τέχνη στον "Χρυσό Αιώνα"

Την εποχή του Περικλή, τον 5ο αιώνα π.Χ, στην Αθήνα έγιναν πολλά σημαντικά και μεγάλα έργα και μνημεία, για αυτό και εκείνη η εποχή ονομάστηκε «χρυσός αιώνας», επειδή τα έργα ήταν τόσο πολύτιμα όσο ο χρυσός.

Page 8: Χρυσός Αιώνας

Αρχιτεκτονική

Τον 5ο αιώνα π.Χ όσο αφορά την αρχιτεκτονική, οικοδομούνται μερικά από τα σπουδαιότερα μνημεία στην Ελλάδα, που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο και σώζονται μέχρι σήμερα. Τα κυριότερα βρίσκονται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο λόφο της Ακρόπολης.

Το πρώτο μνημείο που συναντούσε κάποιος ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη ήταν τα Προπύλαια. Τα Προπύλαια ήταν έργο του αρχιτέκτονα Μνησικλή, συνδυάζουν τον ιωνικό και δωρικό ρυθμό και οικοδομήθηκαν μεταξύ 437 και 432 π.Χ.

Page 9: Χρυσός Αιώνας

Πάνω στην Ακρόπολη, χτίστηκε ο Παρθενώνας (447 π.Χ ξεκίνησε η κατασκευή και τελείωσε το 435 π.Χ), ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά. Ο Παρθενώνας χτίστηκε από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη. Έχει ύψος 19 μέτρα, ώστε να χωράει το άγαλμα της θεάς Αθηνάς.

Ο Φειδίας έφτιαξε το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, το οποίο υπήρχε μέσα στον Παρθενώνα και είχε ύψος 13 μέτρα, γεγονός που το έκανε πολύ επιβλητικό. Η Αθηνά φορούσε μακρύ ποδήρη χιτώνα, το στήθος ήταν σκεπασμένο με την αινιγματική Αιγίδα που τη συγκρατούσε κοραλλένιος πολύτιμος λίθος με σχεδιασμένο το κεφάλι της Μέδουσας πάνω σε αυτό. Με το δεξί χέρι κρατούσε την Νίκη και με το αριστερό την ασπίδα και το δόρυ όρθιο που ακουμπούσε στο έδαφος και στον ώμο της Αθηνάς. Στο εσωτερικό της ασπίδας φαινόταν ο Εριχθόνιος.

Page 10: Χρυσός Αιώνας

Γλυπτική

Πέρα από τα θαυμάσια αρχιτεκτονικά οικοδομήματα του 5ου αιώνα π.Χ την ίδια εποχή συναντάμε και αξιόλογα αγάλματα. Διαφέρουν από τους κούρους και τις κόρες, τα πρόσωπά τους έχουν φυσικά χαρακτηριστικά, ενώ τα χέρια και τα πόδια φαίνονται να έχουν κίνηση.

Page 11: Χρυσός Αιώνας

Ζωγραφική-Αγγειοπλαστική

Τον 5ο αιώνα δεν σώθηκαν έργα ζωγραφικής, αλλά μαθαίνουμε γι’ αυτήν μέσα από τα αγγεία και τις παραστάσεις τους. Έχουν βρεθεί πολλά αγγεία, τα χρησιμοποιούσαν καθημερινά στην ζωή τους.

Page 12: Χρυσός Αιώνας

Θέατρο

Τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα η τέχνη του θεάτρου έφτασε στο απόγειό της καθώς για τους Αθηναίους το θέατρο ήταν σχολείο. Τότε ήταν που οι τραγωδίες και οι κωμωδίες ερμηνεύτηκαν για πρώτη φορά από ηθοποιούς σε ειδικά κατασκευασμένους χώρους.

Page 13: Χρυσός Αιώνας

Τα αρχαία θέατρα βρίσκονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και πολλά από αυτά σώζονται ακόμα και σήμερα.

• Εκείνη την εποχή 3 ήταν οι μεγαλύτεροι τραγωδοί και ένας κωμικός. Τα έργα τους, όσα έχουν σωθεί, ανεβαίνουν μέχρι σήμερα σε παραστάσεις σε όλον τον κόσμοo.

Page 14: Χρυσός Αιώνας

Έργα Αισχύλου: Πέρσαι , Επτά επί Θήβας, Ικέτιδες, Προμηθεύς Δεσμώτης, Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες. Έργα Σοφοκλή: Αίας, Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ, Φιλοκτήτης, Τραχίνιαι, Ιχνευταί.Έργα Ευριπίδη: Μήδεια, Άλκηστις, Εκάβη, Ανδρομάχη, Ηλέκτρα, Ελένη, Ικέτιδες, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Τρωάδες, Φοίνισσαι, Ορέστης, Βάκχαι,Ίων, Κύκλωψ, Ιππόλυτος, Ηρακλείδαι, Ηρακλής Μαινόμενος, Ρήσος.Έργα Αριστοφάνη: Αχαρνείς, Ιππείς, Σφήκες, Νεφέλες, Ειρήνη, Όρνιθες, Λυσιστράτη, Βάτραχοι, Θεσμοφοριάζουσες, Εκκλησιάζουσες, Πλούτος.

Page 15: Χρυσός Αιώνας

Ορθολογισμός της φιλοσοφίας

Η φιλοσοφική σκέψη από τα μέσα του 5ου αι. π.Χ τοποθέτησε στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και προσπάθησε να ερμηνεύσει τα φαινόμενα με βάση τη λογική (ορθολογισμός).

Page 16: Χρυσός Αιώνας

Η Φιλοσοφία στον Χρυσό αιώνα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ Ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της αρχαίας Ελλάδας. Ο ίδιος ήταν εξαιρετικά άσχημος, αλλά είχε το χάρισμα να γοητεύει τους γύρω του. Δίδασκε πως η αγάπη στην πατρίδα και η υπακοή στους νόμους είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση του ανθρώπου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αριστοκλής, αλλά ονομάστηκε Πλάτωνας από τις μεγάλες πλάτες του. Ήταν μαθητής του Σωκράτη. Ίδρυσε στην Αθήνα τη σχολή του που ονομάστηκε Ακαδημία, γιατί ήταν χτισμένη στο άλσος του Ακάδημου κοντά στον Κηφισό ποταμό. Το έργο του Πλάτωνα προκάλεσε το θαυμασμό των ανθρώπων σε όλες τις εποχές.

 

Page 17: Χρυσός Αιώνας

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαίους φιλοσόφους, για πολλούς ίσως ο μεγαλύτερος. Γεννήθηκε στα Στάγιρα, μια πόλη της Χαλκιδικής. Όταν μεγάλωσε πήγε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθηματικά στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Γρήγορα ξεχώρισε για την εξυπνάδα του, τόσο που ο Πλάτωνας τον φώναζε «μυαλό». Το 342 π.Χ. έγινε δάσκαλος του Μ. Αλέξανδρου. Αργότερα ίδρυσε το Λύκειο ή αλλιώς Περιπατητική Σχολή, που ονομάστηκε έτσι, γιατί το μάθημα γινόταν ενώ μαθητές και δάσκαλος περπατούσαν. Ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε με όλες τις επιστήμες και έγραψε πολλά βιβλία. Μπορούμε να πούμε ότι ο Αριστοτέλης έγραψε μια μεγάλη εγκυκλοπαίδεια.

Page 18: Χρυσός Αιώνας

Επιστήμες

Ο ορθολογισμός της φιλοσοφικής σκέψης συντέλεσε στην ανάπτυξη της επιστήμης. Την εποχή αυτήν συστηματοποιήθηκαν οι γνώσεις για την φύση και τον άνθρωπο. Οι περισσότεροι φιλόσοφοι, από την αρχαϊκή εποχή έως και τον 4ο αι. π.Χ, ήταν και οι εδικοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη φυσική, τη βοτανική και άλλες επιστήμες. Όπως για παράδειγμα στην αστρονομία και τα μαθηματικά διακρίθηκε ο Αθηναίος Μέτων, στην χωροταξική των πόλεων με προδιαγραμμένο σχέδιο ο Ιππόδαμος από την Μίλητο και στην ιατρική ο Ιπποκράτης από την Κω. Πηγές : http://dim-antip.kyk.sch.gr/Goldencentury.htm

Page 19: Χρυσός Αιώνας

Από τα ψηλά στα χαμηλά …

Το 331 π.Χ ξεσπά ο Πελοποννησιακός πόλεμος με αφορμή τη διαμάχη μεταξύ Κορίνθου και Κέρκυρας για την Επίδαμνο .Ο Πελοποννησιακός πόλεμος θα χωριστεί σε 3 συνολικά φάσεις στον Αρχιδάμειο Πόλεμο, στην Σικελική εκστρατεία που θα λήξει με την μεγάλη καταστροφή των Αθηνών στις Συρακούσες και τέλος με τον Δεκελεικό πόλεμο όπου και λήγει ο Πελοποννησιακός πόλεμος ύστερα από την παρέμβαση της Περσίας υπέρ της Σπάρτης με την Αθήνα να έχει καταληφθεί.

Page 20: Χρυσός Αιώνας

Η επόμενη μέρα που θα ξημερώσει βρίσκει την Αθήνα κάτω από την Σπαρτιατική Κυριαρχία. Ήταν ίσως ο καταστρεπτικότερος στην αρχαιότητα και σε αυτόν έλαβαν μέρος έλληνες από όλες τις γνωστές τότε περιοχές. Αυτό σημαίνει πως ανεπηρέαστο δεν έμεινε κανένα μέρος του Ελληνισμού.  Ο Χρυσός αιώνας του Περικλή τελειώνει οριστικά.

Πηγές: http://archaia-ellada.blogspot.gr/2013/10/5.html

Page 21: Χρυσός Αιώνας

Πηγές https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B

1+%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%82+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82&sa=X&biw=1280&bih=913&tbm=isch&imgil=SSqFXcY9Yj9pdM%253A%253B2V3t9i2qJRs9GM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.eie.gr%25252Farchaeologia%25252Fgr%25252F02_DELTIA%25252FAthena_Parthenos.aspx&source=iu&pf=m&fir=SSqFXcY9Yj9pdM%253A%252C2V3t9i2qJRs9GM%252C_&usg=__in2N92XgpImwtVjNcw03yTHHTZ8%3D&ved=0ahUKEwiy3LTM_97KAhVDDCwKHUEDBuEQyjcINQ&ei=F7uzVvL0JcOYsAHBhpiIDg#tbm=isch&q=%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%82+%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82&imgrc=zlCtn_JOEZKBEM%3A

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (5oς αι. . Πχ) - Χρονος Παρακειμενος  Kostas paliouras class

https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1+%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%82+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82&sa=X&biw=1280&bih=913&tbm=isch&imgil=SSqFXcY9Yj9pdM%253A%253B2V3t9i2qJRs9GM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.eie.gr%25252Farchaeologia%25252Fgr%25252F02_DELTIA%25252FAthena_Parthenos.aspx&source=iu&pf=m&fir=SSqFXcY9Yj9pdM%253A%252C2V3t9i2qJRs9GM%252C_&usg=__in2N92XgpImwtVjNcw03yTHHTZ8%3D&ved=0ahUKEwiy3LTM_97KAhVDDCwKHUEDBuEQyjcINQ&ei=F7uzVvL0JcOYsAHBhpiIDg#tbm=isch&q=%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%82+%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82&imgrc=FATtRW7O04xFAM%3A

Page 22: Χρυσός Αιώνας

http://dim-antip.kyk.sch.gr/Goldencentury.htm

http://www.slideshare.net/xristosxarmpis/32-23

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=273584

https://www.google.gr/search?q=%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7+%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF+%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwitoI-X897KAhVJEywKHUC8CtwQ_AUIBygB&biw=1280&bih=913#tbm=isch&q=%CE%B8%

http://www.slideboom.com/presentations/484578/%CE%9F-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF_%CE%AC%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%AC%CF%82

Page 23: Χρυσός Αιώνας

ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

Για την εργασία εργαστήκαν οι μαθήτριες του Α2 :

Ιφόγλου Ραφαέλλα Κοκκίνου Ιωάννα Κουδέρη Γεωργία Λιούρου Αναστασία Ματζίρη Αθηνά