Μινωικός πολιτισμός

of 12 /12
Μινωικός Πολιτισμός

Embed Size (px)

Transcript of Μινωικός πολιτισμός

Page 1: Μινωικός πολιτισμός

Μινωικός Πολιτισμός

Page 2: Μινωικός πολιτισμός

Μια εργασία της Καλλιόπης Σαράτση Τμήμα: Α3

Page 3: Μινωικός πολιτισμός

Με τον όρο Μινωικός πολιτισμός εννοείται ο προϊστορικός πολιτισμός της Κρήτης, 3000 έως 1000 π.Χ.. Το όνομα μινωικός προέρχεται από τον μυθικό βασιλέα Μίνωα και

δόθηκε από τον Άρθουρ Έβανς, τον αρχαιολόγο που ανέσκαψε το ανάκτορο της Κνωσού.

Άρθουρ Έβανς

Βασιλιάς Μίνωας

Page 4: Μινωικός πολιτισμός

Τα ανάκτοραΈχουν προσανατολισμό στον άξονα Βορρά-Νότου.Δεν είναι οχυρωμένα.Αποτελούνται από πολλές πτέρυγες.Περιλαμβάνουν πολλές αυλές.Στη δυτική πτέρυγα υπάρχουν οι αποθήκες.Στην ανατολική πτέρυγα υπάρχουν τα διάφορα εργαστήρια.Είναι πολυώροφα, έχουν μεγάλες κλίμακες, φωταγωγούς, σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ανάκτορο της Κνωσού

Σκίτσο ανακτόρο της Κνωσού

Page 5: Μινωικός πολιτισμός

ΕμπόριοΑναπτύχθηκαν σχέσεις ανταλλαγής με τις σημαντικότερες μεσογειακές δυνάμεις καθώς και με τα νησιά του Αιγαίου. Από την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Μεσοποταμία και τις νότιες ακτές της Μικράς Ασίας εισάγονται στα μινωικά ανάκτορα αλλά και στους μεγάλους αστικούς οικισμούς μεγάλες ποσότητες εξωτικών πρώτων υλών και αντικειμένων πολυτελείας, όπως χαλκός, ασήµι, χρυσάφι, ελεφαντόδοντο και πολύτιµες πέτρες. Από την άλλη, οι Κρήτες εξήγαγαν λάδι, μέλι και κρασί, αγγεία, κοσμήματα και σφραγίδες.

Οι εμπορικές σχέσεις των Μινωιτών

Τοιχογραφία του τάφου του

Τούθμωση Γ’. Οι Αιγύπτιοι

ονομάζουν τους Κρήτες Κεφτιού, που σημαίνει οι άνθρωποι από τα νησιά στη

μέση της μεγάλης

πράσινης θάλασσας

Page 6: Μινωικός πολιτισμός

Θρησκεία Το μινωικό ιερατείο αποτελούταν από το βασιλιά, ο οποίος ήταν ο αρχιερέας και από μεγάλο αριθμό ιερέων. Σύµβολα της θρησκείας τους ήταν οι ταύροι και ο διπλός πέλεκυς. Λάτρευαν γυναικείες θεότητες, σε υπαίθριους χώρους και  αυτοτελή ιερά ανακτόρων ή οίκων. Πίστευαν επίσης στο θάνατο και την ανάσταση του θεού. Τους πρόσφεραν µικρά αγαλματάκια ανθρώπων ή ζώων, διπλούς πελέκεις και καρπούς της γης. Τις παρίσταναν σαν γυναίκες να κρατούν στα χέρια τους φίδια, στους ώµους τους περιστέρια και να κάθονται ανάµεσα σε ζώα. Πήλινο ειδώλιο γυναίκας

που προσεύχεται

Ζάκρος, λίθινο ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλης

Αρχάνες, ειδώλιο γυναικείας μορφής

που ιππεύει

Page 7: Μινωικός πολιτισμός

Επίσης, την άνοιξη γιόρταζαν τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή τους, τα ταυροκαθάψια. Σ’ αυτήν νέοι και νέες έκαναν ακροβατικές ασκήσεις πάνω σε αγριεμένους ταύρους.

Page 8: Μινωικός πολιτισμός

Γραφή

Οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι από τους κατοίκους της Ελλάδας που χρησιμοποίησαν τη γραφή. Χρησιμοποιούνταν δύο είδη γραφών, αρχικά η αποκαλούμενη κρητική ιερογλυφική, η οποία ήταν συμβολική και μεταγενέστερα οι γραμμικές γραφές Α’ και Β΄.Στη Φαιστό οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα δίσκο γραμμένο µε ιερογλυφική γραφή, τον οποίο ωστόσο κανείς μέχρι τώρα δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει. Λένε ότι πάνω του είναι γραμμένος ένας θρησκευτικός ύμνος. Στο δίσκο της Φαιστού τα σχήματα έχουν γραφτεί µε σφραγίδες. Είναι το πιο παλιό δείγμα τυπογραφίας.

Ο δίσκος της Φαιστού

Page 9: Μινωικός πολιτισμός

Η μινωική τέχνη φθάνει στο απόγειο της ακμής της: νωπογραφίες με έντονα χρώματα και θαυμάσιες τοιχογραφίες  κοσμούν τα ανάκτορα, ενώ στους χώρους λατρείας και ταφής γίνεται συστηματική χρήση περίτεχνων αντικειμένων. Κατασκεύαζαν πήλινα αγγεία και τα διακοσμούσαν µε σχέδια παρμένα από τη φύση, όπως κρίνα, πουλιά, ζώα, ιέρειες, ταύρους, ακροβάτες.

Τέχνη

Κνωσός, τμήμα

τοιχογραφίας με

γυναικεία μορφή γνωστή

ως Παριζιάνα

Ζάκρος, μαρμάρινο αμφοροειδές αγγείο

Κνωσός, χρυσό κύπελλο με έκτυπη διακόσμηση

Page 10: Μινωικός πολιτισμός

Στη µινωική Κρήτη αναπτύχθηκε και η τέχνη των σφραγίδων. Οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν σφραγίδες για να υπογράφουν. Καμιά σφραγίδα δεν ήταν ίδια µε την άλλη. Υπήρχαν επίσης εργαστήρια χρυσοχοΐας, όπου οι χρυσοχόοι κατασκεύαζαν κοσμήματα.

Κνωσός, χρυσή χάντρα σε σχήμα πάπιας

Μάλια, χρυσό περίαπτο με παράσταση διπλής σφήκας

Αρχάνες, χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι

Page 11: Μινωικός πολιτισμός

Το τέλος του Μινωικού πολιτισμού

Η μινωική κυριαρχία σταμάτησε βίαια γύρω στο 1500 π.Χ., όταν καταστράφηκαν σχεδόν ταυτόχρονα από σεισμούς τα περισσότερα ανάκτορα και πόλεις της Κρήτης. Καταστρέφεται οριστικά το ανάκτορο της Κνωσού και η Κρήτη ξεκίνησε να διασπάται πολιτικά σε μικρότερες οντότητες, με κέντρα που θα συνεχίσουν να ακμάζουν και σε μεταγενέστερες περιόδους. Οι λόγοι ωστόσο της καταστροφής δεν είναι ξεκάθαροι.

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Page 12: Μινωικός πολιτισμός

Επιλεγμένη βιβλιογραφία

Βιβλίο ιστορίας Γ’ ΔημοτικούΒιβλίο ιστορίας Α’ Λυκείου Ιστοσελίδα του μουσείου κυκλαδικής τέχνης (http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=resource&cresrc=791&cnode=55)