ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

of 25 /25
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Embed Size (px)

description

PROBLEMS ABOUT PLANET

Transcript of ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Page 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Page 2: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ• .

• Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι η μεγάλη μας ντροπή καθώς υποθηκεύει τη ζωή και το μέλλον των ανθρώπων στον πλανήτη..Η μόλυνση της ατμόσφαιρας

Τα εργοστάσια λειτουργούν σαν ηφαίστεια παραγωγής ρύπων σε βαθμό που όχι μόνο υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά την θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο. Το αυτοκίνητο είναι αδιαμφισβήτητα ένας άλλος μεγάλος παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα από την καύση στερεών καυσίμων (δηλ. από τα εργοστάσια, τα αυτοκίνητα, κ.λ.π.)..

Η μόλυνση των θαλασσών από το πετρέλαιο

Πετρελαιοκηλίδες δημιουργούνται πολύ συχνά στις θάλασσες του πλανήτη από διερχόμενα σαπιοκάραβα εταιριών.

Η καμένη γη Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, χιλιάδες στρέμματα χαρακτηρισμένων δασικών περιοχών καίγονται με σκοπό την οικοπεδοποίησή τους.

Άνθρωπος , ένα είδος πρός εκμετάλλευση

Μα πως να μην εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος τη φύση και τα πλάσματά της αφού έχει φτάσει στο σημείο να εκμεταλλεύεται τον ίδιο τον άνθρωπο.Υπάρχουν όμως και άνθρωποι ακόμα που σκέφτονται το μέλλον..

Page 3: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Page 4: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ• Η καταστροφή των δασών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία και ιδιαίτερα για το

περιβάλλον μας, και είναι ένας βασικός λόγος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.. Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τις οποίες δημιουργούνται πυρκαγιές.

Συνήθως η απροσεξία πολλών ανθρώπων δημιουργεί πυρκαγιές σε δάση που στοιχίζουν τεράστιες δασικές εκτάσεις. Για παράδειγμα αν σε κάποιο δάσος έχουν πεταχτεί διάφορα σκουπίδια από κάποιον άνθρωπο και ζεσταθούν από τον ήλιο τότε αυτά θα πάρουν φωτιά, η οποία θα εξαπλωθεί στο δάσος. Επίσης πολλές φορές οι καπνιστές, άθελά τους, πετούν τα τσιγάρα τους σε περιοχές που έχουν πυκνή «χαμηλή» βλάστηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πυρκαγιά και να εξαπλωθεί ταχύτατα.

Πολλές φορές όταν κάποιοι χωρικοί και γεωργοί καίνε τα ξερά φύλλα και τα χόρτα χωρίς να έχουν κάποια μέτρα προφύλαξης ώστε αν υπάρξει κίνδυνος να ελέγξουν την φωτιά δημιουργούν πυρκαγιές. Μερικές φορές πολλοί άνθρωποι πάνε για μια εκδρομή στο δάσος και για να ψήσουν το φαΐ ανάβουν φωτιά, και χάνουν τον έλεγχο της δημιουργώντας έτσι πυρκαγιά.

Τέλος αρκετές φορές, για την εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων και για τη δημιουργία οικοπέδων (εφόσον τα σπίτια σε δασικές περιοχές είναι παράνομα) οι εμπρηστές καίνε τεράστιες δασικές εκτάσεις ώστε μετά την φωτιά να μείνουν «ανοιχτά» τα οικόπεδα που ήθελαν.

Page 5: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Page 6: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ• Πυρκαγιά σημαίνει καταστροφή.

Όταν ένα δάσος καταστρέφεται έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας. Αιτίες των πυρκαγιώνΟι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και απo αυτές, ίσως οι πιο πολλές, από αμέλεια.Οι πιο πολλές πυρκαγιές από αμέλεια οφείλονται σε:Πέταμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτωνΆναμμα απρόσεκτα και εγκατάλειψη εστιών φωτιάς μέσα ή κοντά σε δάση.Καθάρισμα χωραφιών (κάψιμο καλαμιών, χόρτων κ.λπ.).Κάψιμο βοσκοτόπωνΚάψιμο σκουπιδιώνΣπινθήρες μηχανημάτων

Page 7: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ

Page 8: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΩΝ• Ο κατάλογος των σκουπιδιών και των τοξικών αποβλήτων που

πέφτουν στις θάλασσες και τις λίμνες είναι τεράστιος. Αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά: Απορρυπαντικά, διαλυτικά, κατάλοιπα λιπασμάτων, εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, πλαστικά πάσης φύσεως (σακκούλες, ποτήρια, τραπεζομάντηλα, παιχνίδια, ξυριστικές μηχανές, κ.λ.π.), ελαστικά (αυτοκινήτων, ποδηλάτων, εξαρτημάτων διαφόρων μηχανημάτων, κ.λ.π.), αλουμίνια (κουτιά αναψυκτικών, οικιακές συσκευές, πόρτες, παράθυρα, κ.λ.π.

Ένα πρόβλημα των θαλασσών είναι και το πετρέλαιο όπου τις περισσότερες φορές γίνεται από απροσεξία , από τα πλοία που το μεταφέρουν από τη μια πλευρά στην άλλη . Αυτό έχει ως συνέπεια να πεθαίνουν διάφορα είδη ψαριών και πτηνών που ζουν μέσα στις θάλασσες . Αυτό πρέπει να το συζητήσουν και να βρουν μια λύση γι' αυτό γιατί είναι τόσο κρίμα να χαλάσουμε αντί να φτιάχνουμε τη φύση .

Page 9: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ

Page 10: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ• Στις μέρες μας περίπου 300.000 εκατομμύρια άνθρωποι σε 25 χώρες

στερούνται πόσιμου νερού τους περισσότερους μήνες το χρόνο. Το 20% του πληθυσμού της Γης αναγκάζεται να πίνει νερό από μολυσμένες πηγές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πάνω από 2.000.000 άνθρωποι κάθε χρόνο να πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με αυτό (έλλειψη - ακαταλληλότητα νερού). O Πλανήτης θα μπορούσε να ονομάζεται γαλάζιος πλανήτης, αφού τα 2/3 της επιφάνειάς του καλύπτονται από νερά.. Όμως το 97% είναι αλμυρό νερό (θάλασσα), το 2% είναι παγιδευμένο σε παγετώνες και παγόβουνα και από το υπόλοιπο 1% το μεγαλύτερο ποσοστό είναι δεσμευμένο σε μεγάλα βάθη. . H υπερβολική άντληση νερού υποβαθμίζει την ποιότητά του (το μετατρέπει συχνά σε υφάλμυρο) και κατά συνέπεια τα εδάφη οδηγούνται σε μείωση των αποδόσεών τους λόγω της συσσώρευσης αλάτων. H μόλυνση των υδάτων στερεί σημαντικές ποσότητες νερού από ολόκληρους πληθυσμούς που ζουν σε παραλίμνιες ή παραποτάμιες περιοχές. Εξάλλου υπάρχει άνιση κατανομή των υδάτινων πόρων. . Σήμερα στη λίστα των άνυδρων χωρών ανήκουν 26 χώρες με συνολικό πληθυσμό 230.000.000 ανθρώπους..

Page 11: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΛΙΩΣΙΜΟ ΠΑΓΩΝ

Page 12: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΛΙΩΣΙΜΟ ΠΑΓΩΝ•

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η απώλεια των πάγων οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές που ενισχύεται λόγο και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι πάγοι της Αρκτικής επηρεάζουν το κλίμα σε όλο τον πλανήτη, αφού το 80% των ακτίνων του Ήλιου που πέφτουν επάνω τους ανακλάται πίσω στο Διάστημα.

Όταν οι πάγοι λιώνουν το καλοκαίρι, η επιφάνεια του ωκεανού μένει εκτεθειμένη και απορροφά περίπου το 90% του φωτός με αποτέλεσμα να θερμαίνεται το νερό και να επηρεάζεται το κλίμα.

Όσο περισσότερο πάγος χάνεται, τόσο περισσότερη ακτινοβολία φθάνει στους ωκεανούς και έτσι θερμαίνεται η ατμόσφαιρα.

Page 13: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Page 14: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ• Το φαινόμενο του θερμοκηπίου Έτσι ονομάζεται το φαινόμενο που επιτρέπει στη Γη να διατηρεί τη

θερμοκρασία της. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια φυσική διαδικασία. Το χρειαζόμαστε για να διατηρούμε τη Γη μας ζεστή, ώστε να υπάρχει ζωή και ανάπτυξη. Δίχως αυτό, η Γη θα ήταν κρύα περίπου -20 oC, και δεν θα μπορούσε να υπάρχει ζωή. Αντιθέτως, η μέση θερμοκρασία της Γης διατηρείται στο επίπεδο των 15 oC χάρη στο φαινόμενο αυτό. Ο αέρας που περιβάλει τη Γη αφήνει να διαπεράσουν οι ηλιακές ακτίνες, όπως μέσα σ’ ένα θερμοκήπιο. Το πρόβλημα δημιουργείται με τα αέρια που ελευθερώνονται από τις δραστηριότητες των ανθρώπων και οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία αποσυντονίζει την ισορροπία του κλίματος πάνω στη γη.

• Στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ορισμένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, εμποδίζουν την ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ να φύγει από τη Γη προς το διάστημα. Ετσι έχει αυξηθεί

• η μέση θερμοκρασία της Γης και παράλληλα έχει επηρεαστεί το κλίμα της.• Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι παγκόσμιο πρόβλημα που απειλεί την ισορροπία ολόκληρου του

πλανήτη. Οι επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αναμένονται να είναι οι εξής:• Αύξηση της στάθμης των ωκεανών από τη διαστολή του νερού τους και από το λιώσιμο των παγετώνων

στο Βόρειο και το Νότιο Πόλο.• Στις χώρες που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης νερού, αναμένεται αύξηση των

προβλημάτων αυτών. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί η ερημοποίηση των εδαφών τους.• Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα αναμένεται να είναι κυρίως η μείωση των αποθεμάτων του νερού και οι

πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Page 15: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Page 16: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ • H ατμόσφαιρα είναι ο προστατευτικός μανδύας της ζωής πάνω στη

Γη. Η σύσταση, η δομή και τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν άμεσα η έμμεσα τα οικοσυστήματα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πολλά σημαντικά προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων, αλλά επίσης και στη βλάστηση, στα ζώα, στα εδάφη, στα κτίρια και στα αρχαία μνημεία.

• Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Οι σημαντικότερες μορφές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως είναι οι εξής:

• το φαινόμενο του θερμοκηπίου• η τρύπα του όζοντος• η όξινη βροχή• το νέφος των μεγάλων πόλεων

Page 17: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

Page 18: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ• ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΖΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ

Η γη, όπως πολλοί ξέρουμε, περιβάλλεται από την ατμόσφαιρα. Το περίβλημα της ατμόσφαιρας ονομάζεται όζον.Το όζον λειτουργεί ως "γυαλί ηλίου" για τη γη μας, δηλαδή την προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου.Καταστρέφοντας το όζον επιτρέπουμε σε περισσότερες ακτινοβολίες να "εισβάλλουν" στον αέρα. Έτσι, οι θερμο-κρασίες γίνονται υψηλότερες. και φτάνουμε στο φαινόμενο του "ζεστού χειμώνα".ΠΩΣ ΜΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΖΟΝΣε πολλά σπρέι (αποσμητικά, απορρυπαντικά κ.ά.) χρησιμοποιείται ένα προωθητικό αέριο που βοηθά το υγρό να βγειμε τη μορφή που το βλέπουμε. Αυτό το αέριο απελευθερώνεται κατά τη χρήση του σπρέι και έτσι προκαλείται η καταστροφήτου όζοντος.Εδώ πρέπει να πούμε ότι σήμερα υπάρχουν σπρέι που δεν καταστρέφουν το όζον. Είναι τα σπρέι εκείνα που αναγρά-φουν στη συσκευασία τους: "ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΟΖΟΝ". Καλό θα είναι, εμείς οι καταναλωτές να προσέχουμε τα σπρέιπου αγοράζουμε, ψάχνοντας για την παραπάνω επιγραφή.ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣΗ τρύπα του όζοντος είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσής του. Η μόλυνση αυτή προκαλεί, όχι την καταστροφή, αλλάτην ελαχιστοποίηση του όζοντος που, καθώς είναι ραγδαία, σύντομα θα προκαλέσει και την εξαφάνισή του.Το ήξερες αυτό; Το όζον αναπαράγεται μόνο του, αλλά με αργότερους ρυθμούς απ' ότι το καταστρέφουμε.Συμπέρασμα: Αν η μόλυνση του όζοντος σταματήσει, τότε ΙΣΩΣ μετά από πολλά χρόνια ξαναποκτήσει την ποσότητα πουείχε πρώτα. Όμως, από έρευνες επιστημόνων, το παραπάνω είναι πολύ ΑΠΙΘΑΝΟ…

Page 19: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ

Page 20: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ• Δεκάδες είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται

καθημερινά. Αιτία, η ανεξέλεγκτη συρρίκνωση των βιοτόπων τους, το παράνομο κυνήγι, η ρύπανση της ατμόσφαιρας

• ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ• Κόκκινο ελάφι Μαυρόγυπας• Αγριόγιδο Μεσογειακή φώκια• Τσακάλι Καφέ αρκούδα• Δελφίνι• Θαλάσσια χελώνα

Page 21: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Page 22: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ• Με τον όρο απορρίμματα εννοούμε όλα τα λογής σκουπίδια

που πετιούνται καθημερινά από εμάς τους ίδιους, αλλά και από άλλες πηγές, υπηρεσίες, εργοστάσια κ.ά.

• Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών αποτελείται από υπολείμματα τροφών, συσκευασίες χάρτινες και πλαστικές, προϊόντα μιας χρήσεως (χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο), εφημερίδες, περιοδικά.

• Τα σκουπίδια περιέχουν και επικίνδυνα για το περιβάλλον υλικά (μπαταρίες, χρώματα, φάρμακα κλπ), και μερικές φορές και ογκώδη υλικά. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν είναι η τεράστια αύξηση των υλικών συσκευασίας, η χρήση νέων ουσιών στα υλικά συσκευασίας και η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στα αστικά κέντρα.

Page 23: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Page 24: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ• Με τον όρο "διαστημικά σκουπίδια", περιγράφονται τα υπολείμματα

κατεστραμμένων δορυφόρων, ρουκετών, σκαφών και άλλων διαστημικών αντικειμένων. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, αν ορισμένα από τα δεκάδες χιλιάδες σκουπίδια (βίδες, μεταλλικά κομμάτια κ.ά.) που κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες σε τροχιά λίγο έξω από τον πλανήτη μας χτυπήσουν έναν από τους εκατοντάδες δορυφόρους που επίσης βρίσκονται σε τροχιά θα προκαλέσουν ντόμινο καταστροφής.

Σύμφωνα με το πόρισμα η σύγκρουση και καταστροφή ενός δορυφόρου, θα δημιουργήσει ένα «τσουνάμι» σκουπιδιών που θα καταστρέψει και πολλούς άλλους με αποτέλεσμα να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στη σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα αφού θα καταστραφούν τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι, δορυφόροι που σχετίζονται με τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος καθώς και μετεωρολογικοί και άλλοι επιστημονικοί δορυφόροι.

Page 25: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ