Οι άθλοι του Ηρακλή

11
Το Λιοντάρι της Νεμέας ήταν παιδί του Όρθρου και της Έχιδας,ένα τέρας που, σύμφωνα με μια παράδοση, το είχε μεγαλώσει η Ήρα και το είχε αφήσει ελεύθερο στη Νεμέα. Ήταν άτρωτο και κατασπάραζε ανθρώπους και ζώα . Η φωλιά του ήταν σε μια σπηλιά με δύο εξόδους. Αφού ο Ηρακλής μάταια προσπάθησε να το εξοντώσει με τα βέλη του , απειλώντας το με το ρόπαλο του το ανάγκασε να μπει στη σπηλιά . Έκλεισε τη μια έξοδο,μπήκε από την άλλη,το άρπαξε και το έπνιξε . Στη συνέχεια αφαίρεσε το δέρμα του και το φόρεσε , ενώ το κεφάλι του το έκανε περικεφαλαία. 1 AΘΛΟΣ

description

Οι άθλοι του Ηρακλή

Transcript of Οι άθλοι του Ηρακλή

Page 1: Οι άθλοι του Ηρακλή

Το Λιοντάρι της Νεμέας ήταν παιδί του Όρθρου και της Έχιδας,ένα τέρας που, σύμφωνα με μια παράδοση, το είχε μεγαλώσει η Ήρα και το είχε αφήσει ελεύθερο στη Νεμέα. Ήταν άτρωτο και κατασπάραζε ανθρώπους και ζώα . Η φωλιά του ήταν σε μια σπηλιά με δύο εξόδους. Αφού ο Ηρακλής μάταια προσπάθησε να το εξοντώσει με τα βέλη του , απειλώντας το με το ρόπαλο του το ανάγκασε να μπει στη σπηλιά . Έκλεισε τη μια έξοδο,μπήκε από την άλλη,το άρπαξε και το έπνιξε . Στη συνέχεια αφαίρεσε το δέρμα του και το φόρεσε , ενώ το κεφάλι του το έκανε περικεφαλαία.

1 AΘΛΟΣ

Page 2: Οι άθλοι του Ηρακλή

Ήταν τέρας(Ύδρα σημαίνει νερόφιδο) και παιδί της Έχιδνας και του Τυφώνα. .Σύμφωνα με την παράδοση,την είχε αναθρέψει η Ήρα.Είχε εννιά κεφάλια,ζούσε στους βάλτους της λίμνης Λέρνας και η αναπνοή της ήταν θανατηφόρα. ΄Ετρωγε πρόβατα και κατέστρεβε τις σοδειές στηνπεριοχή. Σε αυτό τον άθλο, ο Ηρακλής δεν ήταν μόνος,είχε μαζί του και τονανιψιό του , τον Ιόλαο.Κάθε κεφάλι που έκοβε ξαναφύτρωνε, γι’ αυτόο Ηρακλής ζήτησε από τον Ιόλαο να βάλει φωτιά σε κοντινό δάσος και μεαναμμένα δαδιά να καίει το σημείο όπου κοβόταν το κεφάλι για να μηνξαναβγεί.Το μεσαίο κεφάλι όμως ήταν αθάνατο,σύμφωνα με το μύθο.ΟΗρακλής, αφού το έκοψε,το έθαψε ζωντανό και έβαλε από πάνω έναν τεράστιοβράχο.Τέλος,βούτιξε τα βέλη του στο αίμα της Λερναίας Ύδρας και τα έκανεδηλητηριώδη.Σύμφωνα με το μύθο, η Ήρα για να τον δυσκολέψει έστειλε μιακαραβίδα(ή κάβουρα) που δάγκωνε τον ήρωα στο πόδι, αλλά ο Ηρακλής τησκότωσε.Ο Ευρυσθέας αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εξόντωση τηςΛερναίας Ύδρας ως άθλο του Ηρακλή γιατί τον είχεβοηθήσει ο Ιόλαος.

2ο

ςΑΘΛΟΣ

3oς άθλος

Page 3: Οι άθλοι του Ηρακλή

Ο Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλής να πιάσει και να του φέρει την ελαφίνα με τα χρυσά κέρατα, που ζούσε στο όρος Κερύνεια. Μη νομίζετε όμως ότι επρόκειτο για ένα συνηθισμένο ελάφι . Κάθε άλλο μάλιστα . Το μέγεθός του, σύμφωνα με το μύθο, ήταν πιο μεγάλο από του ταύρου και ήταν τόσο γρήγορο όσο ένα βέλος .Και το πιο σημαντικό, ήταν αφιερωμένο στη του κυνηγού, την Άρτεμη, οπότε ήταν ασέβεια ακόμη και να το αγγίξει κάποιος . Ο Ευρυσθέας πίστευε ότι ο Ηρακλής θα σκοτωνόταν είτε από το ελάφι είτε από τα βέλη της οργανισμένης θεάς . Επειδή όμως είπαμε , ήταν πολύ γρήγορο, ο ήρωάς μας το κυνηγούσε έναν ολόκληρο χρόνο σε δάση και βουνά, ελπίζοντας πως θα κουραζόταν και θα σταματούσε κάπου. Έτσι και έγινε .Σύμφωνα με κάποια εκδοχή , η ελαφίνα ,αποκαμωμένη από την καταδίωξη ,στάθηκε στις όχθες του ποταμού Λάδωγα Για να πιει νερό .Ο Ηρακλής τότε την τραυμάτισε ελαφρά με ένα βέλος , την έπιασε και την πήρε στους ώμος του. Κατά την επιστποφή του ομως

Page 4: Οι άθλοι του Ηρακλή

Ο Ευρυσθέας έδωσε εντολή στον Ηρακλή να πραγματοποιήσει τον επόμενο άθλο: Να βρει και να του φέρει ζωντανό τον τεράστιο και αιμοβόρο κάπρο που ζούσε στο όρος Ερύμανθος, κατάστρεφε καλλιέργειες και σκότωνε ζώα. Ο Ηρακλής έπρεπε να φερθεί έξυπνα, έτσι ώστε ούτε να σκοτώσει, γιατί δεν θα θεωρούνταν άθλος, αλλά ούτε και να τον πιάσει από μπροστά, γιατί θα τον κατασπάραζε.Όταν έφτασε στον Ερύμανθο, σκέφτηκε να αναγκάσει το άγριο ζώο να βγει από τη φωλιά του με φωνές. Ο κάπρος βγήκε και ο Ηρακλής τον κυνήγησε ψηλά στο βουνό, μέχρι το σημείο όπου το χιόνι ήταν πολύ πυκνό. Εκεί εγκλωβίστηκε μέσα στα χιόνια, κουράστηκε και τότε ο ήρωάς μας τον έπιασε (με θηλιά ή με δίχτυ), τον πήρε στους ώμους του και τον πήγε στις Μυκήνες. Ο Ευρισθέας, μόλις αντίκρισε τον τρομερό κάπρο φοβήθηκε τόσο, που κρύφτηκε μέσα σε ένα πιθάρι (μάλλον χάλκινο), που το είχε φτιάξει με σκοπό να το χρησιμοποιήσει για καταφύγιο αν ποτέ βρισκότανσε κίνδυνο.

4 αθλος

Page 5: Οι άθλοι του Ηρακλή

Ο Ευρυσθέας, θέλοντας να ταπεινώσει τον Ηρακλή,τον διέταξε να καθαρίσει τους στάβλους του βασιλιά τηςΉλιδας Αυγεία από την κοπριά Ο Ηρακλής , κρατώνταςΜυστική την αποστολή του, αρνήθηκε,με την δικαιολογία ότι ο Ηρακλής δεν είχε κουραστεί και ότι στηνπραγματικότητα εκτελούσε διαταγή άλλου βασιλιά. Ο Ευρυσθέας, απότην άλλη, δεν δέχτηκε να συμπεριλάβει το κατόρθωμα αυτό στουςάθλους του Ηρακλή, αφού θα αμειβόταν από τον Αυγεία.Όπωςκαταλαβαίνετε, η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια. Ο Ηρακλής όμως είχε στο πλευρό του τον γιό του Αυγεία, Φυλέα, που είπε την αλήθεια. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το αναμενόμενο. Ο Αυγείας τους εξόρισε και τους δύο. Σύμφωνα με ένα μύθο, ο Ηρακλής μάζεψε στρατό, κατέκτησε την πόλη του Αυγεία, σκότωσε τον ίδιο και έκανε βασιλιά τον Φυλέα.

5ος άθλος

Page 6: Οι άθλοι του Ηρακλή

Ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνωας είχε κάποτε υποσχεθεί στον Ποσειδώνα ότι θα του θυσίαζε όποιο πλάσμα αναδυόταν από τη θάλασσα .Ο θεός του έστειλε έναν ταύρο. Ήταν, όμως, τόσο όμορφος που ο Μίνωας θέλησε να ξεγελάσει το θεό θυσιάζοντας στη θέση του έναν άλλο. Ο Ποσειδώνας οργίστηκε τόσο, που τρέλανε τον ταύρο, με αποτέλεσμα το ζώο να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στο νησί. Έτσι, ο Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να πιάσει τον ταύρο και να του τον φέρει ζωντανό. Ο ήρωάς μας πήγε στην Κρήτη και ζήτησε τη βοήθεια του Μίνωα. Εκείνος αρνήθηκε , αλλά του επέτρεψε, αν τον αιχμαλώτιζε να τον πάρει μαζί του. Ο Ηρακλής με δίχτυ (ή με το ρόπαλό του και σκοινί με το οποίο έδεσε το ρύγχος και τα πόδια του ταύρου) τον έπιασε.Aνέβηκε στη ράχη του , και επειδή ο ταύρος , σύμφωνα με μια εκδοχή ,είχε την ικανότητα να κολυμπάει, έφτασε στις Μυκήνες και τον παρέδωσε στον Ευρυσθέα. Εκείνος θέλησε να τον αφιερώσει στη θεά Ήρα ,η οποία όμως αρνήθηκε να δεχτεί ένα ζώο που είχε πιάσει ο Ηρακλής. Τότε ο βασιλιάς ελευθέρωσε το ζώο, το οποίο έφτασε στην Αττική. Αργότερα ο Θησέας το θυσίασε στον Δελφίνιο Απόλλωνα.

8 οςΆθλος

Page 7: Οι άθλοι του Ηρακλή

Στη Θράκη κάποτε ζούσε ένας πολύ άγριος λαός βασιλιάς του ήταν ο Διομήδης, γιος του θεού Άρη. Αυτός είχε τέσσερα άλογα : τον Ποδάγρα, τον Λαμπών, τον Ξανθό και τον Δείνο. Οι σιαγόνες τους ήταν χάλκινες, τρέφονταν με ανθρώπους, ήταν δεμένα με σιδερένια αλυσίδα και το παχνί τους ήταν μπρούντζινο. Αυτά τα … αλογάκια διέταξε ο Ευρυσθέας τον Ηρακλή να του τα φέρει ζωντανά! Ο Ηρακλής πήγε στη Θράκη με κάποιους συντρόφους του και τον αγαπημένο του φίλο Άβδηρο. Αιχμαλώτισε τα άλογα και άφησε τον Άβδηρο να τα φυλάει. Με τους υπόλοιπους πήγε ν’ αντιμετωπίσει το στρατό του Διομήδη. Ανοίγοντας χαντάκια που ένωνε θάλασσα με τη στεριά, ανάγκασε τους στρατιώτες να υποχωρήσουν για να μην πνιγούν. Κατόπιν, έριξε τον Διομήδη στα ίδια του τα άλογα για να τον φάνε. Δυστυχώς, πριν από αυτόν είχαν καταβροχθίσει τον Άβδηρο. Για να τον τιμήσει ο Ηρακλής, ίδρυσε την πόλη Άβδηρο. Όταν παρέδωσε τα άλογα στον Ευρυσθέα, εκείνος, αφού τα αφιέρωσε στην Ήρα, τα ελευθέρωσε. Αυτά πήγαν στον Όλυμπο, όπου τα κατασπάραξαν άγρια θηρία.

12 Ος ΑΘΛΟΣ

Page 8: Οι άθλοι του Ηρακλή

Ο πιο δύσκολος άθλος του Ηρακλή, και πιθανόν ο τελευταίος, ήταν να πάει στον Κάτω Κόσμο να φέρει το σκύλο Κέρβερο, που φυλούσε τους νεκρούς και εμπόδιζε τους ζωντανού να εισέλθουν εκεί .Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν ένα συνηθισμένο σκυλάκι. Είχε δύο ή τρία κεφάλια και για ουρά ένα φίδι …Ο Ηρακλής ,για να κατέβει στον Κάτω Κόσμο, μυήθηκε στα Ελευσίνια Μυστήρια και έμαθε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι φτάνουν εκεί με ασφάλεια μετά το θάνατο. Φυσικά , είχε και τι βοήθεια του Ερμή και της Αθηνάς. Σύμφωνα με την παράδοση, η είσοδος στον Κάτω Κόσμο ήταν από το ακρωτήρι Ταίναρο και οδηγός του Ηρακλή ήταν ο Ερμής .Μόλις τον είδαν οι νεκροί, τρόμαξαν και κρύφτηκαν , εκτός από τη Μέδουσα και τον Μελέαγρο. Ύστερα από περιπέτειες, Ηρακλής έφτασε μπροστά στον Άδη και του ζήτησε τον Κέρβερο. Ο θεός δέχτηκε, αλλά του έθεσε έναν όρο: Να αιχμαλωτίσει το ζώο χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη των χεριών του. Έτσι, ο ήρωας μας, φορώντας μόνο το θώρακα και την λεοντή του, όρμησε στον Κέρβερο, τον άρπαξε από το λαιμό και ,παρ’ όλο που ο σκύλος δεν σταματούσε να τον ανάγκασε να υποκύψει. Με τη βοήθεια της Αθηνάς πέρασε από την έξοδο του Άδη , την οποία ο μύθος τοποθετεί στην Τροιζήνα.Όταν ο Ευρυσθέας αντίκρισε τον Κέρβερο, κρύφτηκε από το φόβο του στο πιθάρι και ο Ηρακλής ξαναπήγε το σκυλί στον Άδη, αφού δεν ήξερε τι να κάνει!