ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

4
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Διανύουμε μια περίοδο, όπου οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ταλανίζουν τους εργαζόμενους και οι εργοδότες αμφισβητούν θεσμούς και δικαιώματα, τα οποία κτίστηκαν με αγώνες και σκληρή δουλειά πολλών δεκαετιών. Η Κύπρος μπήκε στο μάτι του κυκλώνα, λόγω της αλόγιστης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και σε επισφαλή δάνεια, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η χώρα μας να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε για δανεισμό, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Σημαντική ευθύνη για το γεγονός ότι η κυπριακές τράπεζες έχουν εκτεθεί με αυτό τον αλόγιστο τρόπο, έχει και ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος είχε την αρμοδιότητα και την υποχρέωση, της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος. ΧΩΡΙΣ ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ Η Τρόικα επέβαλε και στην Κύπρο, όπως και στις άλλες χώρες που υποχρεώθηκαν να ζητήσουν βοήθεια, σκληρά και επώδυνα μέτρα. Μέτρα που αντανακλούν τη νεοφιλελεύθερη, συντηρητική φιλοσοφία των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα μέτρα θα ήταν σίγουρα πολύ σκληρότερα για τους εργαζόμενους, αν δεν γινόταν σκληρή διαπραγμάτευση και αν η κυβέρνηση υπέκυπτε στις πιέσεις εκείνων που απαιτούσαν την άμεση και χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, υπογραφή μνημονίου και απειλούσαν μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και με ποινικές διώξεις.

description

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Transcript of ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Page 1: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,Διανύουμε μια περίοδο, όπου οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ταλανίζουν τους εργαζόμενους και οι εργοδότες αμφισβητούν θεσμούς και δικαιώματα, τα οποία κτίστηκαν με αγώνες και σκληρή δουλειά πολλών δεκαετιών.

Η Κύπρος μπήκε στο μάτι του κυκλώνα, λόγω της αλόγιστης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και σε επισφαλή

δάνεια, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η χώρα μας να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε για δανεισμό, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Σημαντική ευθύνη για το γεγονός ότι η κυπριακές τράπεζες έχουν εκτεθεί με αυτό τον αλόγιστο τρόπο, έχει και ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος είχε την αρμοδιότητα και την υποχρέωση, της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

ΧΩΡΙΣ ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Η Τρόικα επέβαλε και στην Κύπρο, όπως και στις άλλες χώρες που υποχρεώθηκαν να ζητήσουν βοήθεια, σκληρά και επώδυνα μέτρα. Μέτρα που αντανακλούν τη νεοφιλελεύθερη, συντηρητική φιλοσοφία των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα μέτρα θα ήταν σίγουρα πολύ σκληρότερα για τους εργαζόμενους, αν δεν γινόταν σκληρή διαπραγμάτευση και αν η κυβέρνηση υπέκυπτε στις πιέσεις εκείνων που απαιτούσαν την άμεση και χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, υπογραφή μνημονίου και απειλούσαν μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και με ποινικές διώξεις.

Page 2: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι σκληρές και αντιλαϊκές θέσεις της Τρόικα, στην πραγματικότητα είναι οι θέσεις τις οποίες από πολύ προηγούμενα εστήριζαν και οι δεξιές συντηρητικές δυνάμεις στην Κύπρο και ο υποψήφιος τους για την Προεδρία. Θέσεις που προωθούσαν τη μονόπλευρη επιβάρυνση των εργαζομένων και την προστασία του πλούτου.

Εάν αυτές τις κρίσιμες ώρες, στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονταν οι δεξιές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, η Τρόικα δεν θα είχε να διαπραγματευτεί με κυβέρνηση που αντιστέκεται, αλλά με κυβέρνηση που προωθεί τις συνταγές της.

Άλλωστε οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν πόσο σκληρούς αγώνες χρειάστηκε να δώσει η ΠΕΟ και η Αριστερά, τη δεκαετία που ο ΔΗΣΥ ήταν στην εξουσία, για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της CYTA και άλλων ημικρατικών οργανισμών, για να προστατευτεί η ΑΤΑ, για να αντιμετωπιστεί η αναξιοκρατία και η ημετεροκρατία, για να προστατευτεί το δικαίωμα της απεργίας, για να προστατευθούν τα λεφτά του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα οποία θα «επενδύονταν» στο Χρηματιστήριο και τόσα άλλα.

ΤΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΠΡΟΣ;

Το Φεβρουάριο ο λαός πρόκειται να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι Πρόεδρο όμως, έχει ανάγκη σήμερα η Κυπριακή κοινωνία; Με ποιες προσεγγίσεις και με ποια χαρακτηριστικά;

Η Κύπρος χρειάζεται Πρόεδρο με φιλολαϊκή προσέγγιση, που να αναζητά λύσεις κοινωνικά ισορροπημένες. Πρόεδρο που να αντιστέκεται στις αντιλαϊκές πολιτικές και θα υπερασπίζεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους. Όχι Πρόεδρο που απλά θα υλοποιεί τις πολιτικές της Τρόικα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ούτε βέβαια Πρόεδρο του ανέξοδου λαϊκισμού και των συνθημάτων που χαϊδεύουν τα αυτιά του λαού.

Όσον αφορά το κυπριακό, χρειάζεται Πρόεδρο που να πιστεύει και να αγωνίζεται σθεναρά και με όλες του τις δυνάμεις για μια λύση η οποία να βασίζεται σε αρχές.

Όχι Πρόεδρο αναξιόπιστο, που μεταλλάσσεται ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και θα διευκολύνει έτσι την Τουρκία στα διχοτομικά της σχέδια.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ

Η ΠΕΟ, με ομόφωνη απόφαση του πρόσφατου 26ου Παγκύπριου Συνέδριου της, συμπαρατάσσεται μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά και θα εργαστεί σκληρά για την εκλογή του στο Προεδρικό αξίωμα.

Ο Σταύρος Μαλάς είναι νέος πολιτικός και φέρνει στο πολιτικό προσκήνιο φρέσκες ιδέες και φρέσκες προσεγγίσεις.

Page 3: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ενώπιον των εργαζομένων έχει δεσμευτεί:

Nα αγωνιστεί με σθένος και αποφασιστικότητα για να μην συρρικνωθεί το κοινωνικό κράτος στον τόπο μας και να μην απεμποληθούν οι εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας.

Oσα προσωρινά η εργατική τάξη υποχρεώθηκε να εκχωρήσει από την επιβολή άδικων και σκληρών μέτρων από την Τρόικα, θα εργαστεί μαζί με τους εργαζόμενους για να αποκατασταθούν μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Δηλώνει την προσήλωση του στη διαφύλαξη και ενίσχυση του δικαιώματος της οργάνωσης και της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων μέσω των συλλογικών συμβάσεων.

Θα δώσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή βαρύτητα στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την αναθέρμανση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, με επένδυση στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία.

Θα σταθεί δίπλα στο Συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα για να σταματήσει η εκμετάλλευση της φτηνής εργατικής δύναμης από το εξωτερικό και ο εκτοπισμός από τους εργοδότες, εργαζομένων που εργάζονται με τους όρους της σύμβασης, με εργαζόμενους που είναι διαθέσιμοι ως φτηνή και ανασφάλιστη εργασία. Θα προωθήσει με αποφασιστικό τρόπο τα νομοσχέδια που είναι ήδη σε εξέλιξη, τα οποία θα υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των

Page 4: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

εργαζομένων και που θα δίνουν το δικαίωμα στον Υπουργό Εργασίας να καθιστά νομικά υποχρεωτική την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης σε ολόκληρο το κλάδο.

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι ανθυποψήφιοι του Σταύρου Μαλά είναι και οι δυο ιδιαίτερα επιρρεπείς σε μεταλλάξεις και αντιφατικές τοποθετήσεις, γεγονός που τους καθιστά πολιτικά αναξιόπιστους.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει καμιά δυσκολία να αυτοαναιρείται συνεχώς, μεταλλάσσοντας και αναπροσαρμόζοντας τις θέσεις του, ανάλογα με την συγκυρία και τις πολιτικές του επιδιώξεις. Ανάλογα με τις συμμαχίες που πραγματοποιεί για να εξυπηρετήσει το στόχο του. Δεν έχει καμιά δυσκολία να απολογείται σε όλους και για όλα, όταν θεωρεί ότι αυτό βοηθά την εκστρατεία του για αναρρίχηση στην εξουσία.

Αυτό όμως δεν μπορεί να ξεγελά τους εργαζόμενους. Είναι σαφές ότι είναι ταυτισμένος με τις νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές θέσεις της συντηρητικής δεξιάς και μόλις του δοθεί η ευκαιρία, αυτές θα υλοποιήσει και θα εφαρμόσει.

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι εργαζόμενοι

Η ΠΕΟ, κουβαλώντας μια 70χρονη ιστορία αγώνων και προσφοράς η οποία έχει συνδεθεί με όλες τις εργατικές κατακτήσεις του λαού μας, καλεί τους εργαζόμενους να συστρατευτούν και να ενεργοποιηθούν ώστε στις 24 του Φλεβάρη το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης να αναδείξει Πρόεδρο πολιτικά αξιόπιστο, μαχητή της κοινωνικής προόδου, της αξιοκρατίας και της ισότητας.

Σε αυτές τις εκλογές με την ψήφο μας

>Διεκδικούμε κοινωνική ισορροπία και δικαιοσύνη>Απαιτούμε σεβασμό της αξιοπρέπειας και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων >Θέλουμε Πρόεδρο που να είναι δίπλα μας κοινωνικά και ταξικά και όχι απέναντι μας

Ψηφίζουμε Σταύρο Μαλά