Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

14
Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.

description

Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή. Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο. Στις μεσογειακές ακτές κατοικούν περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι. σελ. 52. Η Μεσόγειος στο πέρασμα του χρόνου. λίγο γέλιο…. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Page 1: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ.Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.

Page 2: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

σελ. 52

Στις μεσογειακές ακτές κατοικούν περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι.

Page 3: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Η Μεσόγειος στο πέρασμα του χρόνου

Page 4: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Παρά τις θρησκευτικές, οικονομικές, εθνολογικές διαφορές και ανεξάρτητα από την ήπειρο στην οποία βρίσκεται κάθε χώρα, κοινή είναι η αντίληψη στους μεσογειακούς λαούς πως τους ενώνουν πολλά, πως η Μεσόγειος είναι το κοινό τους σπίτι.

Η τιμή της αδελφής(δράμα σε τρεις πράξεις)

λίγο γέλιο…

Page 5: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Η βεντέτα(το αγαπημένο σπορ

των μεσογειακών λαών)

Page 6: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Από τα φυτικά είδη που καλλιεργούνται στις παραλιακές ζώνες της Μεσογείου όσα ξεχωρίζουν, χιλιάδες χρόνια τώρα, είναι η ελιά και το αμπέλι. Η Ισπανία, η Ιταλία και η χώρα μας είναι τρεις από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο.

Οι καλλιέργειες στη Μεσόγειο

Μελανόμορφο αρχαίο ελληνικό αγγείο του 6ου π.Χ. αιώνα.

Page 7: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Σημαντικό οικονομικό πόρο για τους μεσογειακούς λαούς αποτελεί ο τουρισμός. Το γλυκό κλίμα, οι φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μνημεία, η φιλόξενη θάλασσα συμβάλλουν στο να κατακλύζουν τις μεσογειακές χώρες κάθε χρόνο πάνω από 150 εκατομμύρια τουρίστες, περίπου το 1/4 των τουριστών όλου του πλανήτη!

Αλεξάνδρεια

Σκορπιός

Page 8: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Να

υάγια

πετρ

ελαιοφ

όρω

νΘ

αλά

σσ

ιοι δρό

μοι π

ετρελα

ίου &

σημ

αντικές β

ιομ

ηχανικές π

εριοχές

σελ. 53

Page 9: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Η υπεραλίευση έχει μειώσει δραματικά τους πληθυσμούς ψαριών της Μεσογείου, βάζοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας.

Η μεσογειακή φώκια του είδους Monachus-Monachus, είδος άμεσα απειλούμενο με εξαφάνιση.

Page 10: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Μάλτα, το νησί των Ιπποτών

Κύπρος - Μάλτα τα δύο νησιωτικά κράτη της

Μεσογείου.

Σήμερα, οι Ιππότες της Μάλτας αριθμούν περίπου 11.000 μέλη.

Βαλέτα

Page 11: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Κύπρος

Η Κύπρος βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί αδελφό κράτος της χώρας μας. Έχει έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 867.600 κατοίκους. Η Κύπρος έχει δύο επίσημες γλώσσες, την ελληνική και την τουρκική. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αποτελούν οι Ελληνοκύπριοι, ακολουθούν οι Τουρκοκύπριοι και άλλες εθνότητες, όπως για παράδειγμα οι Αρμένιοι.

Page 12: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Η γέννηση της Αφροδίτης στα κύματα της ΚύπρουBotticelli (1445-1510)

Η Κύπρος κατοικήθηκε ήδη από το 8000 π.Χ. Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν εδώ γύρω στο 1400 π.Χ. και από τότε το νησί ανήκει πια στην ελληνική «οικογένεια».

Χυτήρια χαλκού στην αρχαία Κύπρο στον Πύργο Μαυροράκη χρονολογούνται στο 2.000 π.Χ. Από το όνομα της Κύπρου πήρε ο χαλκός το λατινικό του όνομα cuprum.

Page 13: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

• Ελληνιστική περίοδος (325 - 50 π.Χ.)• Ρωμαϊκή περίοδος (50 π.Χ. - 330 μ.Χ.)• Βυζαντινή εποχή (330 - 1191 μ.Χ.)• Μεσαιωνική εποχή, Φραγκοκρατία (1192 - 1489 μ.Χ.)• Βενετοκρατία (1489 - 1571 μ.Χ.)• Οθωμανική αυτοκρατορία, Τουρκοκρατία (1571 - 1878 μ.Χ.)• Αγγλοκρατία (1878 - 1960 μ.Χ.)• Αγώνας της απελευθέρωσης (1954-1959)• Κυπριακή Δημοκρατία (1960 κ.ε.)

Οι Βυζαντινοί πωλούν το νησί (1191) σε έναν από τους Ναΐτες ιππότες, τον Γκυ ντε Λουζινιάν. Ο διάδοχός του γίνεται βασιλιάς της Κύπρου η οποία οργανώνεται σε βασίλειο δυτικού μεσαιωνικού τύπου. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα η Κύπρος γνωρίζει το φεουδαρχικό σύστημα.

Οθέλλος & ΔυσδαιμόναAlexandre-Marie Colin

Ο Οθέλλος, ο Μαύρος της Βενετίας - θεατρικό έργο του μεγάλου άγγλου συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, διαδραματίζεται στην Κύπρο την εποχή της Βενετοκρατίας.

ΑγγλοκρατίαΑγώνας

απελευθέρωσης

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄1ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

1960 – 1977

Page 14: Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Αμμόχωστος

Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή.