Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

24
CMYK 1_elassona 08/09/2010 2:30 μ.μ. Page I

description

http://www.ekdosi.gr/pdf/564.pdf

Transcript of Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

Page 1: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

CMYK

1_elassona 08/09/2010 2:30 μ.μ. Page I

Page 2: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

Ÿ,ÙÈ ·ÎÔ‡ÁÂÙ·È... ÎÈ fi,ÙÈ Á›ÓÂÙ·È...

2 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΝυχτιάτικαΑυτή κι αν δεν ήταν πρωτοτυπία... να ανακοι-

νωθεί νέο υπουργικό συμβούλιο που προέκυψεμετά τον ανασχηματισμό... φαντασθείτε ότι ο κυ-βερνητικός εκπρόσωπος μέχρι τελευταία στιγμήδιέψευδε την είδηση... τόσο ψεύτες είναι... στις μιά-μιση το πρωΐ μετά τα μεσάνυχτα!!! Όσο κι αν ψά-ξουμε, χωρίς να παίρνουμε και όρκο, τουλάχιστονστο πρόσφατο παρελθόν παρόμοια ανακοίνωση τέ-τοια ώρα δεν έχει ξαναγίνει. Όλοι οι προγενέστε-ροι πρωθυπουργοί επέλεξαν να κάνουν τις ανα-κοινώσεις τους με το φως του ήλιου. Ποιος ξέρειίσως να εντάσσεται και αυτό στις επιδιώξεις και στό-χους του Γ.Α.Π. να τα αλλάξει όλα!! Με τη... φόραπου πήρε όμως ο θαμώνας της Μπιλντερμπεργκ,ίσως μπερδευτεί και αλλάξει και το όνομα της χώ-ρας, κομμάτι δύσκολο γι' αυτόν τα ελληνικά και τηνμετονομάσει σε... Τζεφρευστάν!!!

Δεν του απόμεινε και τίποτα άλλο αφού τους Έλ-ληνες τους... άλλαξε τα φώτα στο φορομπήξιμο καιστον καθεστωτισμό... βέβαια τα... ψωμιά του έτσικι αλλιώς είναι ελάχιστα αφού προβλέπεται έως ταΧριστούγεννα να τα μαζεύει και να φεύγει, ειδάλ-λως όπως και ο ίδιος το 'χει προβλέψει, οι Έλλη-νες θα τον... πάρουν με τις πέτρες αυτόν την αν-τιλαϊκή, αντεθνική και μνημονιολάγνα παρέα του.Ότι προλάβει λοιπόν γιατί σε λίγο... αναλαμβάνειο λαός, όπως πάντα και θα οδηγήσει τη χώρα στηβεβαιότητα και στην ασφάλεια.... ακούς εκεί 1.30το πρωΐ!!!

ΕΔΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

TΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

H EK¢O™HH EK¢O™H

Eνυπόγραφα κείμενα εκφράζoυν τις απόψεις τoυ γράφoντoς

IΔPYTHΣ - IΔIOKTHTHΣBAΛΛAΣ AΠOΣTOΛOΣ

EKΔOTHΣBAΛΛAΣ AΠOΣTOΛOΣ

THΛEΦΩNA:Tηλ.: 24930- 25360 fax: 29552

• κιν.:6932- 052064 •

ΣYNΔPOMEΣ ETHΣIEΣIΔIΩTEΣ: 50 EYPΩ

OPΓANIΣMOI: 100 EYPΩEΞΩTEPIKO: 150 EYPΩΔιεύθυνση Γραφείων:

Δραχμής 3(πεζόδρομος) EΛAΣΣONA- T.K. 40200

Για τις συνδρoμές απoστείλατε: Bάλλας Aπόστoλoς - EΛAΣΣONA

Xειρόγραφα κείμενα δεν επιστρέφoνται. Tα ενυπόγραφα άρ-θρα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της εφημερίδας

Eπικoινωνήστε μαζί μας στo e-mail: [email protected]

•Χαμένες οι θυσίες που επιβάλλει στους πολίτες τοΜνημόνιο.

•Η Ελληνική οικονομία είναι πλέον η μοναδική στηνΕ.Ε. στην οποία συνεχίζεται η επιδείνωση.

•Ο Πρωθυπουργός καταφεύγει και πάλι στην κιν-δυνολογία περί χρεωκοπίας για να δικαιολογήσει τασκληρά μέτρα όπως η αύξηση του πετρελαίου θέρ-μανσης.

•Καταρρέουν εμπόριο, τουρισμός και κατασκευές.•Εφιάλτης η ανεργία για 1.200.000 άτομα.•Ξεχάστηκαν τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για

ενήλικες που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη βασι-κή εκπαίδευση.

•Αντί διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών η κ. Δια-μαντοπούλου προτιμά αναπληρωτές και ωρομίσθιους

με λιγότερο κόστος και λιγότερα δικαιώματα.•Με εντολή Μαξίμου τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

στους Άραβες.•Σε μια νύχτα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

αποφάσισε να διαλύσει το δημόσιο και κοινωνικό χα-ρακτήρα του ΕΛΓΑ, με πρόσχημα τα χρέη που δημι-ούργησαν οι δυο κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) για να εξυ-πηρετήσουν τις πελατειακές τους ανάγκες.

•Ανασχηματισμός χωρίς αλλαγή πολιτικής... δεν είναιαποτελεσματικός.

•Βαρύ το νέο σχήμα της κυβέρνησης με 48 συνο-λικά υπουργούς, υφυπουργούς. Επανήλθαν στην κυ-βέρνηση νέο αίμα και ιστορικά στελέχη για να διατη-ρηθούν οι ισορροπίες. Εκτός μόνο η κ. Μπατζελή.

Α.Π.

Οι πελατειακές διασυνδέσεις

στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

φουντώνουν ιδιαίτερα την

περίοδο πριν τις Δημοτικές

και Περιφερειακές εκλογές.

Γ Ν Ω Μ Ε Σ

Ειδήσεις – Απόψεις – Σχόλια

ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΕΣ

Ανέφερε τη Δευτέρα το βράδυ στην ομιλία του οΔήμαρχος Ελασσόνας, κ. ΓιώργοςΠασχόπουλος, ότι, από χρέη της θητείας του

Χρ. Καραγιάννη έχουν εκδοθεί σε βάρος του Δήμουδιαταγές πληρωμής και αγωγές πάνω από 400.000ευρώ! Το αξιοπερίεργο που αναφέρθηκε είναι, ότι μετην παραλαβή της νέας δημοτικής αρχής, ότανανέλαβε ο Φαρμάκης τότε, οφείλονταν καύσιμα σεβενζινάδικο της πόλης 42.000 ευρώ! Πότε θα τουςπλήρωνε, άραγε ο κ. Καραγιάννης; Στην Τρίτη τουθητεία;

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΥ

Πολλοί οι παραβρισκόμενοι στην παρουσίαση της Διακή-ρυξης του Συνδυασμού του Δημάρχου Ελασσόνας, ΓιώργουΠασχόπουλου, μεταξύ των οποίων ο πρώην βουλευτής καιπρώην δήμαρχος Ελασσόνας Βασίλης Αγοράστης, ο πρώηνέπαρχος Ζήσης Γιώτσας, οι πρώην δήμαρχοι Ελασσόνας Λά-ζαρος Μεταξιώτης και Πέτρος Χατζήνας, οι πρώην δήμαρχοι:Ποταμιάς, Γιάννης Τσούτσος, Σαρανταπόρου Θεόδωρος Μη-νάς και Θεόδωρος Λιάπης, Λιβαδίου Νίκος Καψάλης, ο υπο-ψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας 1998 Ηρακλής Λιόλιος, ο νο-μαρχιακός σύμβουλος Γρηγόρης Μπόλης, πλήθος δημοτικώνκαι κοινοτικών συμβούλων, αλλά και παλιοί κοινοτάρχες.

Τους ξέχασαν

Τα 'χουν αυτά οι μεγάλεςδιοργανώσεις καισυγκεντρώσεις... Τη

Δευτέρα το βράδυ όσοι είχαντην ευθύνη για τη διοργάνωσηκαι παρουσίαση της ιδρυτικήςδιακήρυξης του συνδυασμούστον οποίο ηγείται ο νυνδήμαρχος ΓιώργοςΠασχόπουλος “Ολύμπου πολιτεία – ΔήμοςΕλασσόνας” ξέχασαν να ανακοινώσουν δύο πολύσημαντικές παρουσίες, αυτή του πρώην επάρχου καιδημοτικού συμβούλου Ζήση Γιώτσα και του πρώηνκοινοτάρχη, δημοτικού και νομαρχιακού συμβούλουκαι νυν αντιπροέδρου στο Δ.Σ. του Γ.Ν.Λ. ΗρακλήΛιόλιου οι οποίοι, και οι δύο είχαν ηγηθεί συνδυασμού

αντιμετωπίζοντας τον ίδιο διεκδικητή για τηνδημαρχία, τον Χρ. Καραγιάννη.

Ένας συμβολισμός ιδιαίτερα δυνατός, που... ξέφυγε απότους υπεύθυνους, για να έρθει ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Πα-σχόπουλος και με το ήθος που τον χαρακτηρίζει να... αποκα-ταστήσει την τάξη, αποδεικνύοντας ότι και την εμπειρία δια-θέτει και τον τρόπο έχει να διαχειρίζεται... δύσκολα πράγμα-τα. Σε κάθε περίπτωση τόσο ο Ζήσης Γιώτσας όσο και ο Ηρα-κλής Λιόλιος στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους το ΓιώργοΠασχόπουλο και δεν θα μπορούσε να 'ταν διαφορετικά αφούη πορεία προσφοράς και των δύο στην τοπική κοινωνία είναιδεδομένη.

Κρατά... βόμβα!!

Στα... βαθιά έπεσε οΗρακλής Λιόλιος κι απ' ότιφαίνεται... δικαιολογεί και

το όνομά του... Ηρακλής.Σύμφωνα με έγκυρεςπληροφορίες, ο αντιπρόεδροςστο Δ.Σ. του Γ.Ν.Λ. ΗρακλήςΛιόλιος, είναι κοντά στηδιαλεύκανση μιας υπόθεσης ηοποία όταν έρθει στο φως τηςδημοσιότητας θα απασχολήσει την κυβέρνηση τηςχώρας και φυσικά ολόκληρη την Ελλάδα μεπροεκτάσεις ίσως και έξω από τα σύνορα.

Είναι θέμα χρόνου να... σκάσει η βόμβα... και σε κάθε πε-ρίπτωση, όσοι... βρίσκονται κοντά σε... εύφλεκτα υλικά πρέπεινα 'ναι και ιδιαίτερα προσεκτικοί... Πάντως ο συμπατριώτης μαςγια την ώρα δεν γλυτώνει από τα πυρά που έχουν εξαπολύσειεναντίον του διάφοροι κύκλοι και θύλακες εξουσίας, προ-σπαθώντας να του κλείσουν το στόμα... σε πείσμα όμως όλωναυτών (ο Ηρακλής) δεν τα παρατάει και συνεχίζει τον αγώνατου για να λάμψει η αλήθεια κι αν κι όπου διαπιστωθεί ότι υπάρ-χουν ευθύνες ο καθένας να αναλάβει το... λογαριασμό του...

Νέα εποχή

Μια ιστορική φωτογραφία ηλικίας 11 ετώνφέρνει σήμερα στο φως η “ΕΚΔΟΣΗ”. Είναι ηπρώτη συνεδρίαση (πλήρης απαρτία) του

δημοτικού συμβουλίου Ελασσόνας (αρχές 1999) πουπροέκυψε απο τις καπποδιστριακές εκλογές(Οκτώβρης 1998).

Τότε ήταν ο “Καπποδίστριας”, σήμερα ο “Καλλικράτης”.Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως ο μόνος κατάλληλος ναοδηγήσει με ασφάλεια τον ενιαίο δήμο Ελασσόνας στη νέα επο-χή, είναι ο Χρήστος Καραγιάννης.

Τ.Ν.

2-3_proinos logos 07/09/2010 11:40 μ.μ. Page I

Page 3: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

3 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ÿ,ÙÈ ·ÎÔ‡ÁÂÙ·È... ÎÈ fi,ÙÈ Á›ÓÂÙ·È...

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

εβδομάδαςεβδομάδας

24ώρες το 24ώρο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.radio.ekdosi.gr

“Η φωνή της Ελασσόνας”Ένας σταθμός που στόχο έχει

να φέρει κοντά τους απανταχούΕλασσονίτες, να γνωριστούνμεταξύ τους και να ανακαλύ-

ψουν πάλι... τη γενέτειρά τους, την Επαρχία Ελασσόνας.

Τηλ. 24930 29774

Σκίτσο του Θανάση Ζαρζώνη

Ξανά κοντά από 1 Σεπτεμβρίου

Καλός ο ανασχηματισμός Γιώργο μου αλλά ξέχασεςκάτι πολύ βασικό: Να συστήσεις υπουργείο Προστασίαςτης τσέπης του Πολίτη. Ξυπόλητοι στα αγκάθια βαδί-ζουμε...

```

Περιορίσαμε το φαγητό, κόψαμε εξόδους και τσιγά-ρο, βάζουμε βενζίνη κάθε δίμηνο, προσβλέπουμε στην αγο-ρά ξυλόσομπας, αφήνουμε απλήρωτα τα ευαγή ιδρύμα-τα (τράπεζες) και μας κυνηγά η εφορία. Τραβάμε ζόριαΓιώργο, χοντρά ζόρια. Και έρχεται χειμώνας βαρύς.

```

Θέλοντας και μη έρχεται στο μυαλό μας το παλιόρεμπέτικο άσμα “ Ήρθε ο χειμώνας και ο κοσμάκης τα'χει χάσει και παλτουδιά καινούρια τρέχει ν' αγοράσει...”.Αυτά, τότε.. Τη σήμερον ημέραν πως ν' αγοράσεις παλ-τουδιά; Με τι όβολα;

```

Η οικονομική συγκυρία επικαιροποιεί το γνωστό θεα-τρικό έργο του Ντάριο Φο “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗ-ΡΩΝΩ”. Έργο προφητικό που ανέβασε με μεγάλη επιτυ-χία πριν απο 40 χρόνια στην Αθήνα ο θίασος ΣτέφανουΛηναίου και Έλλης Φωτίου. Οι διάλογοί του αποδίδουν μεπιστότητα την ελληνική πραγματικότητα του 2010.

```

Δυστυχώς, αδέρφια, στην εποχή του Μνημονίου, πο-λύς κόσμος κινδυνεύει με πρόωρο ...Μνημόσυνο.

```

Τι γκαντεμιά κι αυτή! Να περιμένουμε υποψήφιο πε-ριφερειάρχη το δικό μας Φώτη Χατζημιχάλη και να μαςπροκύπτει ο Παπατόλιας απο το Βόλο. Μπορεί να είναι κα-λών προθέσεων ο άνθρωπος, αλλά όπως και να το κά-νουμε, με Χατζημιχάλη ή Αγοραστό, θα συνεννοούμαστανκαλύτερα.

```

Αλήθεια, πόσοι απο τους αγαπητούς αναγνώστες τηςστήλης γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεί-ωση των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση κατά 500 εκ.ευρώ κάθε χρόνο; Φαντάζομαι, πως οι περισσότεροι ξέ-ρετε, ότι μέχρι το 2014 οι νέοι καλλικρατικοί δήμοι θαπρέπει να έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους συμμορ-φούμενοι στην εντολή της Τρόϊκας για οριστική κα-τάργηση των ελλειμματικών προϋπολογισμών.

```

Τελικά στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις. Πολλοί υπο-ψήφιοι (περιφερειάρχες – δήμαρχοι), δηλώνουν χωρίς πο-λιτική αιδώ αυτοδιοικητικοί. Παραβλέποντας, σκοπίμως,τα κομματικά τους ένσημα. Θέλει γενναιότητα και πολιτικήεντιμότητα να απευθύνεσαι στο ακροατήριό σου χωρίς νααποσιωπάς την κομματική σου δράση. Ευτυχώς, υπάρχουνακόμη γραφίδες που ξεσκεπάζουν τους “Ιανούς” της αυ-τοδιοίκησης.

```

Το ανέκδοτο της εβδομάδας: Έρχεται απο την κεν-τρική προεκλογική ομιλία της ομάδας Πασχόπουλουπριν τέσσερα χρόνια. “... Στόχος μας είναι να αξιοποι-ήσουμε την αιολική ενέργεια με την κατασκευή αιολι-κού πάρκου και να διεκδικήσουμε το φυσικό αέριο γιατην πόλη και την επαρχία..”. Καλά, σε τι ακροατήριοαπευθύνονταν;

```

Αχ, πατρίδα μου γλυκειά, θα γλυτώσεις ποτέ απο τουςΡοδόπουλους και τους Θαετζήδες; Θα γλυτώσεις ποτέαπο τους άθλιους και ελεεινούς πολιτικάντηδες;

ΕΚΔΟΣΗόπληκτος

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίεςκατασκευής του ΚΤΕΛ καιαπό την Παρασκευή 10

Σεπτεμβρίου γίνεται ημετεγκατάσταση και γι' αυτό ηδιοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛπροέβη στην ακόλουθηανακοίνωση:

“Το Υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Νομού Λά-

ρισας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό τηςπεριοχής Ελασσόνας ότι από την Παρα-σκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010 θα γίνει με-τεγκατάσταση και έναρξη λειτουργίαςτου πρακτορείου της Ελασσόνας, στηνοδό Ομήρου δίπλα στην Πυροσβεστική(Λαϊκή Αγορά), στο Νέο Σταθμό που κα-τασκευάστηκε. Από το πρωί της Παρα-σκευής λοιπόν θα λειτουργήσει το πρα-κτορείο στο νέο χώρο.

Επίσης, μεταφέρεται η στάση πουβρίσκεται στην οδό 25ης Μαρτίου από τούψος των “ανταλλακτικών ΣΑΜΩΤΑ” πουβρίσκονταν, 50μ. πριν από το φανάρι τηςΔιασταύρωσης Ολυμπίου Γεωργάκη.

Τέλος, η διαδρομή που θα ακολου-θούν τα δρομολόγια Ελασσόνας -Λάρι-σας και Λάρισας-Ελασσόνας εντός τηςπόλης της Ελασσόνας θα είναι η ίδιαόπως και πριν με τις ίδιες στάσεις”.

Έκανε την επιλογή του

Στην θέση του άλλοι θαέψαχναν ναχρησιμοποιήσουν

γνωριμίες για νακαταλάβουν την θέση τουπροϊσταμένου στο γραφείοτης ΔευτεροβάθμιαςΕκπαίδευσης στηνεπαρχίας Ελασσόνας.

Την προηγούμενη εβδομάδαέφθασε μια επιστολή στον επικε-φαλής του ΚΠΕ Ελασσόνας κ.Σπύρο Αναγνωστάκη και τον πλη-ροφορούσε ότι αναλαμβάνει χρέη προϊσταμένου στηνΕπαρχία. Μετά από σκέψη ο κ. Αναγνωστάκης όπως πλη-ροφορηθήκαμε όλοι μας δεν αποδέχθηκε την περιζήτητηθέση και επέλεξε να παραμείνει στον χώρο που αγαπά ιδι-αιτέρως και αγωνίσθηκε για το αποκτήσει η περιοχή, στο Κέν-τρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Υπάρχουν ακόμα καιστις μέρες μας άνθρωποι που πιστεύουν σε αξίες και με βάσηαυτές κάνουν τις επιλογές τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ...

Στις νέες εγκαταστάσεις το ΚΤΕΛ

Κυκλοφορεί... ηρωίνη

Σημαντικήήταν ηεπιτυχία

των ανδρών τουΑ.Τ. Ελασσόναςπου πριν δυομέρες συνέλαβανγνωστό άνθρωποτων ναρκωτικώννα έχει στηνκατοχή του κάποια γραμμάρια ηρωίνης τα οποίαπροόριζε και για χρήση προσωπική αλλά όπωςεικάζεται και για διανομή.

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι τεράστιο στην επαρχίαΕλασσόνας, ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν χρήσηναρκωτικών αυξάνεται καθημερινά και οι αρμόδιες αρχές,η πολιτεία σε όλα τα επίπεδα δεν νοιάζεται για τίποτα καιγια κανέναν παρά μόνο για να εισπράττει φόρους και ναεπιβάλει χαράτσια. Το φαινόμενο χρήσης ναρκωτικών μετη νέα φτώχεια που κατακλύζει τη χώρα θα διογκωθεί καιθα “χτυπήσει” ιδιαίτερα τους νέους που μαστίζονται απότην ανεργία και όσοι κατέχουν την εξουσία τους στερούνακόμα και το δικαίωμα να ονειρεύονται.

2-3_proinos logos 07/09/2010 11:40 μ.μ. Page II

Page 4: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

Ολοκληρώθηκαν απότη Νομαρχία Λάρι-σας οι εργασίες

ανακατασκευής της στέγηςτου Δημοτικού Σχολείου Κα-ρυάς κι έτσι με την έναρξη τηςνέας σχολικής χρονιάς οι μα-θητές θα φοιτήσουν σε ένασύγχρονο και βελτιωμένο πε-ριβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, το έργοπου ήταν προϋπολογισμού100.000 ευρώ και χρηματο-δοτήθηκε από τη ΝομαρχίαΛάρισας, περιελάμβανε κα-θαίρεση των υπαρχόντων ορο-φών των εσωτερικών χώρων(αιθουσών, γραφείων κ.λ.π.)από φύλλα μοριοσανίδων καιτου υπάρχοντος σκελετούστήριξης των οροφών.

Η νέα οροφή κατασκευά-σθηκε σύμφωνα με τις πιοσύγχρονες προδιαγραφές και

προκειμένου να εξυπηρετείτις ανάγκες του σχολείου.

Το έργο κρίθηκε αναγκαίοκαθώς η στέγη λόγω παλαι-ότητας παρουσίαζε σοβαράπροβλήματα με αποτέλεσμανα στάζει νερά και κυρίωςλόγω του ύψους που είχε ηπαλιά να υπάρχει και σημαν-τική απώλεια θέρμανσης.

Η Νομαρχία Λάρισαςέχοντας πάντα ως γνώμονα τηβελτίωση των συνθηκών μά-θησης στα σχολεία του νομούδίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στηνπραγματοποίηση ανάλογωνέργων.

4 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΑιτήσειςΟ Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών

Ατόμων Ν. Λάρισας δέχεται αιτήσεις εγγραφής στο Κέν-τρο Ημέρας “ΧΑΡΑ ΙΙ” για παιδιά προσχολικής ηλικίας (2,5– 4 ετών) για το σχολικό έτος 2010 – 2011.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται καθη-μερινά από 1/9/10 έως 17/9/10 και ώρες 11:30 – 16:00 σταγραφεία του Κέντρου Ημέρας Μανδηλαρά 57, Λάρισα καιστο τηλέφωνο 2410-613112.

Ημερίδα

τοπικής

ιστορίαςΕνδιαφέρουσες ανακοινώσεις περιλαμβάνει η Επι-

στημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας που διοργανώνειη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση - Επαρχείο Ελασσόνας, ηΚοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελασσόνας και ο Όμι-λος Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας. Η Ημερίδα θαπραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2010 στην αί-θουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη».

Στην Ημερίδα θα αναπτυχθούν θέματα Ιστορίας, Αρ-χαιολογίας, Λαογραφίας και Γλωσσολογίας που θα αφο-ρούν τους οικισμούς της Επαρχίας Ελασσόνας, όπωςπληροφορίες για τα Μοναστήρια της Αγίας ΤριάδαςΓιαννωτών, της Μονής Σπαρμού Ολύμπου, για τηνΠερραιβική Τρίπολις, για τα κηρυγμένα μνημεία τηςΕπαρχίας Ελασσόνας, για την τελευταία περίοδο τηςΟθωμανικής κατοχής, για τη λειτουργία των σχολείωνστην Τσαριτσάνη και άλλα σημαντικά θέματα που κα-λύπτουν πολλές πτυχές της ιστορίας της ΕπαρχίαςΕλασσόνας. Στην ημερίδα που θα αρχίσει στις 9.30 π.μ.το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010 στην αίθουσα Θεάτρου«Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», θα γίνουν συνολικά 14ανακοινώσεις. Είναι μια ευκαιρία για όλους μας να μά-θουμε κάποια από τα πολλά κομμάτια της Ελασσονίτι-κής ιστορίας.

Πρόγραμμα

1η ΣυνεδρίαΠροεδρείο:

ΔΗΜΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΡΑΠΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ9:45 - 10:00:

ΠΡΙΑΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Η άγνωστη Μυθολογία τηςΠερραιβίας.

10:00 - 10:15:

ΔΑΡΔΟΥΜΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - Αρχαία τοπωνύμια τουΔυτικού Ολύμπου- Η Περραιβική Δωδώνη κατά τον Ησίο-δο.

10:15 - 10:30

ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΣΠΥΡΟΣ - Η «Περραιβική Τρίπολις»10:30 - 10:45

ΠΟΝΤΙΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - Τα φυσικά περάσματα καιτα Οχυρά Τείχη του Ολύμπου στην αρχαιότητα.

10:45 - 11:00

ΛΑΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - Αρχαιολογικά ευρήματα στην Κρα-νιά και η τύχη τους.

11:00 - 11:15

ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - Τα 73 κηρυγμένα μνημείατης επαρχίας Ελασσόνας.

11:15 - 11:30

ΣΔΡΟΛΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ - Ο ναός της Παναγίας στοΠύθιο (16ος αιώνας) και η ένταξή του σε πολιτιστικέςδιαδρομές.

11:30 - 12:00

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

2η ΣυνεδρίαΠροεδρείο:

ΣΔΡΟΛΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΒΕΛΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ12:00 - 12:15

ΡΑΠΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Ετυμολογικό Οδοιπορικόστη Θεσσαλία.

12:15 - 12:30

ΣΠΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ - Οι Ελασσονίτικοι οικισμοί στηνπρόθεση 84 της Μονής Σπαρμού (1633-1674)

12:30 - 12:45

ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΘΩΜΑΣ - Ιερωμένοι Διδάσκαλοι και Λό-γιοι της Μονής Σπαρμού Ολύμπου.

12:45 - 13:00

ΣΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - Προσκόμματα των Οθωμανώνστη λειτουργία των Σχολείων της Τσαριτσάνης.

13:00 - 13:15

ΖΔΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ - Πληροφορίες για την Ελασσόνα,την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Κατοχής.

13:15 - 13:30

ΜΠΛΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Οι δοσοληψίες του μονα-στηριού της Αγίας Τριάδος Γιαννωτάς (1825-1925)από τον κώδικα 1 της Ολυμπιώτισσας.

13:30 - 13:45

ΒΕΛΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ - Δυο ανέκδοτα χειρόγραφασχετικά με τη συμπεριφορά των Νεότουρκων επανα-στατών προς τους Έλληνες χριστιανούς, μετά το 1908

13:45 - 14:00

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ14:00 ΓΕΥΜΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΗ Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, το Επαρχείο

Ελασσόνας, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελασ-σόνας και ο Όμιλος Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας, σαςπροσκαλούν στην Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστο-ρίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Σεπτεμ-βρίου και ώρα 09:30 π.μ. στην Αίθουσα Θεάτρου «Δη-μάρχου Βασιλείου Φαρμάκη».

Πρόγραμμα Ημερίδας: 09.30 Χαιρετισμοί Προσκεκλημένων 09.45 Έναρξη 1ης Συνεδρίας 11.30 Διάλειμμα – Καφές 12.00 Έναρξη 2ης Συνεδρίας 4.00 Γεύμα

Με τιμή Οι Συνδιοργανωτές

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣΑΡΙΘΜ ΠΡΩΤ 179/104

ΠΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑ

Κυρία Γενικέ,Σας γνωρίζουμε ότι την περίοδο αυτή είναι σε εξέλι-

ξη η διαδικασία υποβολής και εξέτασης των ενστάσεωντων παραγωγών του αναδασμού στο Λεκανοπέδιο Ελασ-σόνας Οι εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι παραγωγοί κα-λούνται για την εξέταση των ενστάσεων τους στη Λάρισαμε ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους και χρό-νου. Παρακαλούμε για την εξοικονόμηση των απαιτού-μενων πόρων για την περιοδική μετάβαση της επιτροπήςεξέτασης των ενστάσεων στην Ελασσόνα για την αποφυγήταλαιπωρίας των παραγωγών.

Ελασσόνα, 03/09/2010ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ

ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

Σχολή Κατασκευής Παραδοσιακών

Μουσικών ΟργάνωνΣτο ΙΕΚ Καστοριάς εντάσ-

σεται από φέτος το σχολικόέτος 2010, η Σχολή Κατα-σκευής Παραδοσιακών Μου-σικών Οργάνων του ΔήμουΚαστοριάς

Μετά από πολλές προ-σπάθειες του Δήμου και τηςΠολιτιστικής Επιχείρησης τουΔήμου Καστοριάς με την άρι-στη συνεργασία του Οργανι-σμού Επαγγελματικής Εκπαί-δευσης και Κατάρτισης, θαλειτουργήσει στο ΙΕΚ ενόψειτου φθινοπωρινού εξαμήνου,η ειδικότητα του ΤΕΧΝΙΚΟΥΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΓΧΟΡΔΩΝΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.

Είναι μία σημαντική ευκαι-ρία για όσους αγαπούν τη

μουσική και τη λαική μας πα-ράδοση και θέλουν να ασχο-ληθούν επαγγελματικά με τηνκατασκευή εγχόρδων μουσι-κών οργάνων, όπως κιθάρα,μπουζούκι, λύρα, τζουρά, μπα-γλαμά, ούτι κλπ. να φοιτή-σουν στο μοναδικό τμήμα ΙΕΚστην Ελλάδα.

Το Τμήμα θα λειτουργήσεισε ιδανικό χώρο, πλήρως εξο-πλισμένο δίνοντας τη δυνα-τότητα στους σπουδαστές γιατην καλύτερη και αρτιότερηγνώση και εκπαίδευσή τους.

Καλούνται λοιπόν οι εν-διαφερόμενοι, να επικοινωνή-σουν για περισσότερες πλη-ροφορίες με το ΙΕΚ Καστο-ριάς στα τηλέφωνα 24670,27651, 27671.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑΣυγχαρητήρια στην εγγονή μας και ανιψιά μας Μαρία

Μανώλη που εισήχθη δεύτερη πανελλαδικώς στη σχολήΜεταφραστών και Διερμηνέων.

Οι παππούδεςΙωάννης – Ελένη Καϊμακάμη

ΟικογένειεςΠαπαδημητρίου Αθανάσιου

Νταμπώση Δημητρίου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

στο δημοτικό σχολείο Καρυάς

4_elassona 07/09/2010 11:38 μ.μ. Page I

Page 5: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

5 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Π ρ O γ ρ α μ μ α Σεβασμιωτάτoυ

Mητρoπoλίτoυ

Eλασσώνoς κ. κ. Bασιλείoυ

ΔΕΥΤΕΡΑ 13-9-2010

Εσπερινός και Χαιρετισμοί του Τι-μίου Σταυρού εις Ιερόν ΜητροπολιτικόνΝαόν Αγίου Δημητρίου ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ

ΤΡΙΤΗ 14-9-2010

Θεία Λειτουργία εις ΔΕΣΚΑΤΗΝΕκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Μία από τις αγιασμέ-νες μορφές της επο-χής μας υπήρξε ο

Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Λά-ζαρης, πνευματικός της ΙεράςΜονής Παναγίας ΓαυριώτισσαςΔαδίου και χιλιάδων χριστιανώναπό όλα τα μέρη της Ελλάδος, οοποίος, πλήρης ημερών, διακο-νούμενος από την μικρή αδελ-φότητα της Μονής του, ανεπαύ-θη εν Κυρίω την 2αν Δεκεμβρί-ου του 2006.

Ήταν ένας άνθρωπος τουΘεού. Το πλήθος που συνέρ-ρευσε στην Ιερά Μονή Δαδίουαπό όλα τα μέρη της χώραςμας, η παρουσία ανωτάτων κρα-τικών λειτουργών, η συμμετοχήδεκάδων Κληρικών και Μονα-χών υπήρξε το αποκορύφωματου σεβασμού και της αγάπηςπρος τον σεβαστό Γέροντα, πουσυνολικά εκφράστηκε και εκδη-λώθηκε κατά την εξόδιο Ακο-λουθία. Όλοι συνείχοντο απότην αίγλη που εξέπεμπε η προ-σωπικότητά του και από το συ-ναίσθημα της χαρμολύπης πουχαρακτηρίζει τους εν επιδώσειχριστιανούς αυτές τις ώρες τηςθλίψεως του θανάτου. Ο π. Αμ-βρόσιος ήταν πηγή αγιορείτικηςευωδίας Χριστού στον κόσμο,που ανέβλυζε το «ζών ύδωρ»του Πνεύματος και δρόσιζε τιςψυχές των πεινώντων και δι-ψώντων τη δικαιοσύνη. Η ιστο-ρική Μονή της Παναγίας Αμφί-

κλειας απέκτησε φήμη χάρις σ’αυτόν και η Ιερά ΜητρόποληΦθιώτιδος όχι μόνο στην περιο-χή της Λοκρίδος, αλλά σε ολό-κληρο το εύρος της αρδεύτηκεαπό τα ζείδωρα νάματα τηςαπλοϊκής και γνήσιας πνευματι-κότητάς του.

Ο μακαριστός π. ΑμβρόσιοςΛάζαρης γεννήθηκε στο χωριόΛαζαράτα της Λευκάδος την21ην Δεκεμβρίου του έτους 1912από γονείς ευσεβείς, τον διδά-σκαλο Παναγιώτη Λάζαρη καιτην Λουΐζα. Ήταν το τέταρτο τέ-κνο της πολύτεκνης οικογένειαςτου. Από την νηπιακή του ηλικίαο μικρός Σπυρίδων χαρακτηρι-ζόταν από την ηρεμία του χαρα-κτήρα του και την αγάπη τουπρος την Εκκλησία. Το ήθος τουσμίλευσε η ευλαβής μητέρα του,η οποία λόγω της απουσίας τουσυζύγου της στους πολέμους,είχε αναλάβει όλο το βάρος τηςανατροφής των τέκνων. Ο Σπυ-ρίδων τελείωσε μόνο δύο τά-ξεις του Δημοτικού Σχολείου,διότι εν τω μεταξύ έπρεπε ναβοηθά την μητέρα του στις αγρο-τικές εργασίες. Οι συνθήκες δια-βίωσης ήταν δύσκολες στο χω-ριό και η πείνα θέριζε όλες τις οι-κογένειες, με αποτέλεσμα ο Γέ-ροντας στην παιδική του ηλικίανα στερηθεί πολλά. Αναγκάστη-

κε πολύ νωρίς να σταματήσει τοσχολείο, προκειμένου να βοη-θήσει την οικογένεια, εργαζόμε-νος ως εργάτης σε κτήματα τωνσυγχωριανών του. Γράμματα δενέμαθε πολλά, όμως χάρη στη μη-τέρα του είχε καλή επαφή με τονΧριστό και την Εκκλησία. Απόπολύ νωρίς εξέφραζε την πίστητου στον πνευματικό κόσμο, επι-σκεπτόμενος τους ναούς καιαπομακρυσμένα εξωκλήσια. Οικουβέντες εύστοχες και συχνάαυστηρές με ύφος έντονο πουόμως έκρυβε τις μεγάλες ευαι-σθησίες και την ασίγαστη λα-χτάρα του να μην χάσουν οι άν-θρωποι την ψυχή τους. Με πη-γαίο χιούμορ και βλέμμα πουακτινογραφούσε. Ένας χαρα-κτήρας τόσο ιδιαίτερος, με πίστη

Όταν ήλθε ο καιρός κατε-τάγη στις τάξεις του Στρατού καιυπηρέτησε τρία χρόνια στα ανά-κτορα ως εύζωνας, καθότι ήτανυψηλός και ευθυτενής. Όταναπολύθηκε από το Στρατό έλα-βε το κάλεσμα του Θεού δια

τον μοναχικό βίο. Με ένα συντο-πίτη και φίλο του μετέβη στο ΆγιοΌρος χάριν προσκυνήσεως τωναγίων σεβασμάτων και δια να πα-ρακαλέσει την Παναγία να τουδείξει δρόμο που έπρεπε να πο-ρευθεί. Γοητεύθηκε και σαγη-νεύθηκε από τον αγιορείτικο μο-ναχισμό και εισήλθε στην Ι. Μ.Κουτλουμουσίου, στην οποίαψυχή και σώματι επιδόθηκε στηνυπακοή, την άσκηση και την προ-σευχή.

Ένα βράδυ ο ηγούμενος λέειστον μοναχό Χαρίτωνα, αυτόήταν το πρώτο μοναχικό όνοματου, να διαβάσει την 9η στο νάρ-θηκα, εκείνος, καθώς ήταναγράμματος, προσπάθησε ναδιαβάσει, αλλά είχε μεγάλη δυ-σκολία. Εξαγριώθηκε ο ηγούμε-νος τον έδιωξε λέγοντάς του ναπάει στο κελί του. το ίδιο βράδυεμφανίστηκε ή Παναγία και σεμία μόνο νύχτα έμαθε το ψαλτή-ριο από μνήμης. Κατέστη θεοδί-δακτος και θυμίζει σε όλους μαςτον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά,που είχε μεγάλη δυσκολία στημάθηση όταν ήταν παιδάκι Ήοικογένειά του τον πήγαν στηΜονή και προσευχήθηκαν στηνΠαναγία που του υπέδειξε να κά-νει κάθε βράδυ τρεις μετάνοιεςστην Παναγία και να την παρα-καλεί να τον κάνει καλό μαθητή.'Έγινε έτσι ο πρώτος μαθητής,όποτε, όμως, ξεχνούσε τις με-τάνοιές του, έπαιρνε κακό βαθ-μό.

Ένα άλλο περιστατικό απότη ζωή του μοναχού Χαρίτωνα,του ανθρώπου του Θεού. Καλο-καίρι στο Άγιο Όρος και ο Χαρί-των βρισκόταν στον κήπο για ερ-γασίες, βλέποντας μία συκιά καιεπειδή πεινούσε ανέβει στο δέν-δρο, για να φάει σύκα. Στο ΆγιοΌρος οι μοναχοί δεν επιτρέπεταινα τρώνε τίποτε εκτός τραπέζηςγιατί θεωρείται λαθροφαγία δη-λαδή σοβαρό παράπτωμα. Έφα-γε μερικά σύκα και έπεσε από τοδέντρο. Βογκούσε από τους πό-νους, γιατί έσπασε το πόδι του,τον έψαχναν οι άλλοι μοναχοίαπό το πρωί και τον βρήκαν τοαπόγευμα να πονάει στο περι-βόλι πεσμένο κάτω.

Τον έβαλαν πάνω σε μια πόρ-τα και τέσσερα άτομα μαζί, ήτανκαι σωματώδης τον μετέφερανστο κελί του.

(συνεχίζεται)

ΜΟΡΦΕΣ ΟΣΙΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ:

γΈΡΟΝΤΑΣ αΜΒΡΌΣΙΟΣ ΤΗΣ μΟΝΉΣ δΑΔΊΟΥ (1912-2006)ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΝΤΑΓΙΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΜΕΡΟΣ Α’

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣΕκ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου

Ελασσωνος ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου2010 και 6.30 μ.μ. θα ψάλλουν, ο πανηγυρικός Εσπερινόςτης εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και οι Χαι-ρετισμοί εις τον Τίμιον Σταυρόν, χοροστατούντος του Σε-βασμιώτατου Μητροπολίτου κ. Βασιλείου.

Εκ του Ιερού Ναού

ΕΥΧΕΣΜε ιδιαίτερη χαρά επληροφορήθην δια την επιτυχίαν των

μαθητών της Επαρχίας μας εις τα ανώτερα και ανώτατα εκ-παιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Οι κόποι των μαθη-τών και οι θυσίες των γονέων τους εδικαιώθησαν και τα θε-τικά αποτελέσματα γέμισαν χαρά τις καρδιές όλων μας. Ωςποιμενάρχης αισθάνθηκα ιδιαιτέρα ικανοποίησιν δια την με-γάλην επιτυχίαν των παιδιών και πιστεύω και η πορεία τουςη φοιτητική πλέον, να είναι ανοδική. Δια τα παιδιά που δενημπόρεσαν δια πολλούς λόγους να επιτύχουν, έχω να πωότι πάντα υπάρχει και η δεύτερη ευκαιρία με περισσότερηθέληση, επιμονή και συστηματική μελέτη. Εύχομαι ολο-καρδίως εις όλους να έχουν πλούσια την ευλογία του Θεού,υγεία ψυχική και σωματική, φωτισμό και δύναμη δια την εκ-πλήρωσιν κάθε αγαθής επιθυμίας.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ο ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣΤην Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου εις τας 6μ.μ. εις την αί-

θουσαν της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος, θα πραγ-ματοποιηθή εορταστική εκδήλωσις και η παρουσίασιςεπετειακού Τόμου, που φέρει το όνομα «Ιεροδρόμιον», απότην επίσημον επίσκεψιν του Παναγιώτατου ΟικουμενικούΠατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ από 18-21 Σεπτεμβρίου2009.

Η εκδήλωσις θα περιλαμβάνει εκκλησιαστικούς ύμνους,παρουσίασιν του Τόμου καθώς και προβολή διαφανειών απότο χρονικόν της Πατριαρχικής επισκέψεως. Καλούνται όλοιοι πολίτες της επαρχίας να παρασταθούν εις την εκδήλω-σιν.

Εκ της ιεράς μητροπόλεως

Για να μπορέσεις άξιαΚάποιον να εγκωμιάσεις,Σε ύψη, που εκείνος έφτασεΠρέπει και συ να φτάσεις.

```

Τόση όμως φλόγα, πού να βρειςΚαι τόσο άγιο πάθος;Στα τρίσβαθα ποιου ουρανούΚαι ποιας ψυχής το βάθος!

```

Ποια γλώσσα ν' αναμετρηθείΠοια γλαφυρή γραφίδαΜ' όσα εκείνος πάλεψεΓια πίστη και πατρίδα!

```

Χρυσόστομος, ΠατροκοσμάςΚαι πύρινος Ηλίας!Απ' το λήθαργο θανάσιμης

Μας ξύπναγ' υπνηλίας.Και σαν την αλογόμυγαΤου δηκτικού ΣωκράτηΣπιρούνιζε της ΕκκλησιάςΤο ράθυμο το άτι.

```

Μπορεί η σπείρα των νωθρών,Των δόλιων κι αφρόνωνΤον άγιο οίστρο, υπερβολήΝα λέει, των σωφρόνων.

```

Όμως ο χρόνος κι ο Θεός.Που δίκαια δικάζουνΤ' αντίδωρα στους κάλπικουςΚι αληθινούς μοιράζουν.

```

Παπα-Ηλίας

Γιος οίστρος!...•(Στον Μακαριστό π. Αυγουστίνο Καντιώτη)

Ο Άγιος Αρσένιος... προβάλλει την Ελασσόνα

Με λαμπρότητα εορ-τάσθησαν εις τας16 Αυγούστου εις

Ρωσίαν, τα πέντε έτη από τηνανακομιδήν των ιερών λειψά-νων του Αγίου Αρσενίου. Επί-σημος προσκεκλημένος ήτο οΜητροπολίτης Ελασσώνος, οοποίος ομίλησε δια τον ΆγιονΑρσένιον, παρουσιάστηκαν επι-στημονικές μελέτες και έγινανεισηγήσεις δια την προσωπι-κότητα του Αγίου. Ο Νομάρχηςτου Βλαδιμήρ, με ιδιαίτερηχαρά υιοθέτησε την πρότασιν

του Μητροπολίτου Ελασσώνος δια την αδελ-φοποίησιν των πόλεων Σούσδαλ και Ελασσώ-νος. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ήσαν αρκετέςκαι οι τιμές εξαίρετες. Παρ' όλο που οι πυρ-καγιές εμαίνοντο, πλήθη λαού συνέρρευσαν ειςτον ιερόν Ναόν, το σχολείο που φέρει το όνο-μα «Αρσένιος Ελασσώνος», έψαλλε εις την λει-τουργίαν θρησκευτικούς ύμνους.

Ο Μητροπολίτης προσέφερε εις όλα τα παι-διά εικόνες του αγίου Αρσενίου και εις το εκ-κλησίασμα καθώς και την Ιεράν Ακολουθίαν τουΑγίου που εξέδωκε ή Ιερά Μητρόπολις Ελασ-σώνος. Τέλος προσεκάλεσε δια την πανήγυριντου Αγίου Αρσενίου τον Αρχιεπίσκοπον κ. Ευ-λόγιο ο οποίος με χαρά δέχθηκε την πρό-σκλησιν. Επίσης εντυπωσιακό ήτο ότι η χορω-

δία του ναού έψαλλε όλη τηνλειτουργία ελληνικά με υπέ-ροχη βυζαντινή μουσική.Όλας τας εκδηλώσεις μετέ-δωσαν με υπέροχα σχόλια ταμέσα ενημερώσεως, καθώςκαι το διαδίκτυο.

Ο Μητροπολίτης Ελασ-σώνος την τελευταία ημέραέδωσε συνέντευξη τύπου καιαπήντησε εις ερωτήσεις τωνδημοσιογράφων που παρευ-ρέθησαν εις τας εκδηλώσεις.Επίσης ο Μητροπολίτης επε-σκέφθη αρκετές Μονές, Να-ούς και ιδρύματα.

Ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κατά την συ-νέντευξιν τύπου εξέφρασε την συμπάθειαντης Ελλαδικής εκκλησίας και του λαού, τόσονπρος τους εκπροσώπους της εκκλησίας όσο καιτους εκπροσώπους της πολιτείας, ευχόμενοςγρήγορα να σβήσουν οι φλόγες της φωτιάς πουκατατρώγουν το καθετί στο πέρασμα τους καιδημιουργούν ποικίλα προβλήματα στους αν-θρώπους και στο φυσικό περιβάλλον. Άσβεστηνα παραμείνει τόνισε η φλόγα της Πεντηκοστής,η οποία να φωτίζη, να δυναμώνη και να οδηγήτους πάντας να γνωρίσουν την αλήθεια ηοποία ελευθερώνη και χαριτώνη τον άνθρωπο.Η Ελασσώνα και πάλι ευρέθη εις το παρασκή-νιο με θετική προβολή και αιτία ο άγιος Αρσέ-νιος.

5_elassona 07/09/2010 11:37 μ.μ. Page I

Page 6: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

6 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

CMYK

To βιβλίο

του Ελασσονίτη

ποιητή

Βασίλη Αθανασίου

διατίθεται

στα γραφεία

της “ΕΚΔΟΣΗΣ”

Τη συμμετοχή της στο Ε' ΜΕ-ΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑ-ΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ που

θα διεξαχθεί στην πόλη Λάρνακατης Κύπρου εξασφάλισε η Ακαδη-μία Έρευνας ΠαραδοσιακώνΧορών. Το φεστιβάλ θα πραγματο-ποιηθεί το διάστημα 10-15 Σε-πτεμβρίου 2010 και η Ακαδημίαθα συμμετάσχει με το τμήμα ενηλί-κων.

Συμμετέχει, μετά από ειδική πρό-σκληση που δέχτηκε από τον Πολιτιστι-κό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας. Το φε-στιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Εξοχό-τατου Προέδρου της Βουλής των Αντι-προσώπων κ. Μάριου Κάρογιαν, της διε-θνούς οργάνωσης ΟΙΟ (οργανισμού τηςυΝΕ5(ΙΌ) και διοργανώνεται από τονΠολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκω-σίας και το Δήμο Λάρνακας.

Φέτος το φεστιβάλ φιλοξενεί 15 συγ-κροτήματα από Ελλάδα, Κροατία, Βοσ-νία-Ερζεγοβίνη, Αυστρία, Σλοβενία, Σλο-βακία, Λιθουανία, Πολωνία, Λιθουανία,Αρμενία και Κύπρο. Είναι η μεγαλύτερηγιορτή της παράδοσης και δίκαια θεω-ρείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός

στο χώρο της παράδοσης. Πρόκειται

για μία συνάντηση πολιτισμών με ζωντανή

μουσική και οργανοπαίκτες, ένα όργιο

χρωμάτων και παραδοσιακών αυθεντικών

φορεσιών, ένα τρελλό πανηγύρι χα-ράς που θα έχει και φέτος την ευ-καιρία να παρακολουθήσει η Λάρ-νακα και όλη η Κύπρος. Πάνω από50.000 θεατές ντόπιοι και ξένοι πα-ρακολουθούν κάθε χρόνο δωρεάν τιςεκδηλώσεις στην εξέδρα των Φοινι-κούδων ενώ χιλιάδες μαθητές,τωνΓυμνασίων και Λυκείων της Λάρνακαςκαι της ελεύθερης Αμμοχώστουέχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουναπόψεις και να γνωρίσουν τη κουλ-τούρα, τα ήθη και τα έθιμα των λαώνμέσα από ένα πρόγραμμα πολυπο-λιτισμικής εκπαίδευσης που προ-σφέρει στη νεολαία ο ΠολιτιστικόςΛαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας.

Αρχηγός της αποστολής είναι οπρόεδρος της Ακαδημίας κ. Κατσά-ρας Αστέριος και η αποστολή ηοποία απαρτίζεται από 24 χορευτέςκαι μουσικούς προγραμματίζει ναεπισκεφτεί γνωστές πόλεις της Κύ-πρου όπως η πρωτεύουσα Λευκωσία,η Λεμεσός και η Πάφος. Σημειώνεταιότι το κόστος του ταξιδιού θα καλυ-

φθεί εξ ολοκλήρου από τους συμμετέ-χοντες.

Από την Ακαδημία

«ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευ-τέρα 30 Αυγούστου στοΠνευματικό Κέντρο του

Δήμου Ελασσόνας τα εγκαίνια της1ης ομαδικής έκθεσης φωτογρα-φίας των μελών της φωτογραφι-κής ομάδας του Πολιτιστικού Προ-ξενείου παρουσία δεκάδων επι-σκεπτών. Οι 24 ερασιτέχνες δημι-ουργοί τηςφωτογραφι-κής ομάδαςπαρουσία-σαν μιαπλούσιαγκάμα 50φωτογρα-φιών, πουεντυπωσία-σαν τουςεπισκέπτεςγια την αι-σθητικήτους.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Προ-ξενείου Λιάνα Κρανιώτου ευχαρίστησεόλους τους φωτογράφους για τη συμ-μετοχή στην έκθεση και τους ευχήθηκεκαλή συνέχεια στις φωτογραφικές και άλ-λες καλλιτεχνικές αναζητήσεις τους. Ση-μείωσε τέλος ότι ο σύλλογος θα συνεχί-σει να στηρίζει την ερασιτεχνική δημι-ουργία και να προβάλει τα έργα των δη-μιουργών της περιοχής.

Στην έκθεση συμμετεί-χαν οι: Αστέριος Φακίτσας, ΣταματίαΓκαλίτσιου, Χριστίνα Κατσιάνα, ΣταματίαΜήλιου, Κώστας Μητσιούλης, ΕιρήνηΠάσχου, Βάια Πάσχου, Αργυρούλα Σα-μαρά, Βικτώρια Χουρίδη, Γιάννης Χα-τζηαυγέρης, Σταυρούλα Ξουράφη, Γιάν-νης Αμαραντίδης, Αστέριος Παπασάνδας,Ραχήλ-Μαρία Μωυσίδη, Μάνος Τσακίρης,Κώστας Κατσιγιάννης, Κωνσταντία Μαν-

τζιώκα, Μαρία Παναγιωτίδου, ΔέσποιναΣτραβοκώστα, Νατάσα Κατσιάνα, ΔώραΓκατζιούρα, Βασίλης Ζήδρος, Νίκος Γά-τσας, Ευάγγελος Τρουμπούκης.

Η διάρκεια της έκθεσης παρατείνεταιμέχρι το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ηέκθεση θα λειτουργεί από τις 7 έως τις9 το βράδυ στο αίθριο του ΠνευματικούΚέντρου του Δήμου Ελασσόνας.

Εντυπωσίασε η έκθεση

φωτογραφίας στην ΕλασσόναΑΠΟ 24 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Το Σάββατο 21 Αυγούστου2010 πραγματοποιήθηκε στοδημοτικό διαμέρισμα Ευαγ-

γελισμού του δήμου Ελασσόνας ησυνάντηση παλαιών συμμαθητών.

Οι απόφοιτοι του δημοτικού σχολείουΕυαγγελισμού των σχολικών ετών 1976και 1977 συναντήθηκαν μετά από 34 και33 χρόνια αντίστοιχα στον προαύλιοχώρο του σχολείου τους για να θυμηθούντα μαθητικά τους χρόνια.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την πα-ρουσία τους οι δάσκαλοί τους κ. ΜητόςΕλευθέριος, κ. Μαμαλούδης Χρήστοςκαι κ. Συκιώτης Δημήτριος.

Ακολούθησε καφές και φαγητό στηνπλατεία του χωριού τους με πολύ ευχά-ριστες αναμνήσεις.

Συναντήθηκαν

παλιοί συμμαθητές

ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ

ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΗ

Το χορευτικό του Πολιτιστικού ΠοντιακούΣυλλόγου Λόφου Δήμου Ολύμπου, κατόπινπροσκλήσεως του Συλλόγου Γυναικών

Σύμης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σύμης ταξί-δεψε στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων την 1Αυγούστου και συμμετείχε στο φεστιβάλ «ΣΥΜΗ2010».

Το χορευτικό μας, μάγεψε, συγκίνησε με τους χορούςτου το κοινό και καταχειροκροτήθηκε από αυτό. Από μέ-ρους μας ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γυναικών και την Το-πική Αυτοδιοίκηση Σύμης και τους κατοίκους του νησιούγια την φιλοξενία και την άρτια διοργάνωση του φεστιβάλ.

Το χορευτικό έφυγε από το νησί με τις καλύτερες εν-τυπώσεις, χαρίζοντας στο Σύλλογο Γυναικών Σύμης μιααναμνηστική πλακέτα και ένα καλάθι με προιόντα τηςΕπαρχίας Ελασσόνας. Ευχαριστούμε τον ιδιοκτήτη του ξε-νοδοχείου “Pedi beach” για τη δωρεάν διήμερη φιλοξε-νία του.

Το Δ.Σ.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣΈτος ίδρυσης 1978

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣτις 18 Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα Σάββατο και ώρα 18:00,

στην αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος Τσαριτσάνης θαπραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Μορφωτικού Συλ-λόγου Τσαριτσάνης με θέματα:

- οικονομικός απολογισμός και απολογισμός δράσηςαπερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου

- έκθεση ελέγχου Εξελεγκτικής Επιτροπής- ανακήρυξη υποψηφιοτήτων για το νέο Δ.Σ. και τη νέα Ε.Ε.- ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής αρχαιρεσιών για την

εκλογή νέων οργάνων του Συλλόγου- εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και προετοιμασία των

αρχαιρεσιώνΣε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα

πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο καιώρα 18:00 στον ίδιο χώρο. Όσα οικονομικά τακτοποιημέναμέλη επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για τα νέα όργα-να καλούνται να την υποβάλλουν στα μέλη του απερχόμενουΔ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρί-ου 2010.

το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

6_elassona 07/09/2010 11:36 ΜΜ Page I

Page 7: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

7 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

«Ψουμί κι…Ιλια»Ου Νάσιους ου κανακάρς τς κυρά

Κρυστάλλους τ Κουντουγιουργάκη μό-

λαβους απ' τ' σπουριά τ' αλλά κι μιγα-

λουμένους μι ένα κιαμέτι συμβουλές κι

ουρμήνις απ τ μάνα τ που χάλιβι ντε κι

καλά να τουν…φκιάσει σουστόν κι χρή-

σιμουν άνθρουπουν στουν ντουνιά π' να

σέβιτι κι να υπηριτάει τς αρχές κι τς αξίις

τς πουλιτείας κι τς κοινουνίας, κάμουσι

έναν χαρακτήρα μι πουλύ καλά στοιχεία

κι σπάνια χαρίσματα!!

Πράους, φιλήσυχους, στα λόια τ'

ήταν μιτρημένους στν κουβέντα τ' πάντα

ντόπρους κι σταράτους, τίμιους κι δί-

κιους, μι μέτουπου κι χέρια καθαρά ότι

είχι να πει στου ίλιγι αμπρουστά κι στα

ίσια, μι του ψέμα κι τν υπουκρισία, που-

τές δεν τακίμιασι κι πάινι παντού κι πάν-

τα μι τουν Σταυρό…στου χέρι! Όσου

για…υπουμουνή, ιδώ είνι που τιριάζει η

λαική φράση… «έσκαζι κι γάιδαρουν»!

Αφού για να φανταστείτι κι όταν ακόμα

ιπιτούτου τουν τσιγκλούσαν ικείνους

ήταν στου…πέρα βρέχει!! Ξέρτι πόσις

φουρές ου Νικόλας τς Πανάιους έσπασι

τα μούτρα τ ινώ προυσπαθούσι μι κάθι

τρόπου να αναγκάσει τουν Νάσιου να ξι-

στρατήσει απ τς αρχές κι τς αξίις που χα-

ρακτήρζαν την συμπιριφουρά τ, μια ζουή

τώρα κι χάνουντας τουν αυτουέλιγχου τ',

να ανοίξει του βλουημένου τ', που ιπτα-

σφράγιστου του κρατούσι; Όμους ου Νά-

σιους…ικεί, κι στ γκουρτσιά του σύνου-

ρου κι ούτι ρούπι σπαράζουνταν ου κό-

σμους να χαλούσι!! Ιλάτι όμους που κι

η…υπουμουνή έχει τα θκάτς τα όρια κι τς

αντουχές, ουπότι άμα όπους λέμι

του…πουτήρι τς ξιχειλίσει αλίμουνου

σ'αυτούς που θα βριθούν αμπρουστά στν

κατιβασιά π' θα φέρει ου...λάκους απ' του

ξέσπασμα τς ουργής μιάς Θιουμηνίας

που στου πέρασμα τς σαριώνει τα πάν-

τα! κρατήθκι, μέχρι που άντιξαν τα κότσια

τς υπουμουνής τς ου Νάσιους!! Έσπα-

σι όμους κι έγινι χείμαρρους σι σημείου

που ακόμα κι ου Νικόλας τς Πανάιους ου

απου ντάιμα συμπουδαύλι κι πειραχτήρι

να φρίξει ακούουντας να τουν σέρνει τα

ιξ αμάξις όταν χάλιψι να τουν ειρουνιυτεί,

αφού ου Νάσιους θιουρούνταν…βασι-

λόφρουνας ιπειδής στα μαύρα χρόνια τς

αληλουφαγουμάρας σαν ουρφανό απου

πατέρα που άφκι τα κόκαλα τ στου Γράμ-

μου τουν πιριμάζιψι η Φρειδιρίκη για

κάμπουσα χρόνια στν…πιδούπολη!!

Σκώθκι, απ λέτι, ουλόρθους ου Νάσιους

ύψουσι για τα καλά του ανάστημα αλλά

κι τ…φουνή τ, πιριλούζουντας τουν Νι-

κόλα μι ούλα τα απουθιμένα που είχι σου-

ρόν μαζιμένα μέσα τ, λέουντας: «…Ου μα-

καρίτς ου πατέρας μ Νικόλα, έδουκι του

αίμα τ για τν πατρίδα κι άφσι του κουρ-

μάτι τ στου μέτουπου! Ιπτάχρουνους

τότις, ουρφάνιψα κι μέσα στα μαύρα χρό-

νια τς κατουχής που θέρζι η πείνα, πέ-

ρασα τουν κόσμου τς δουκιμασίις! Σαν

ξέσπασι όμους η κατάρα τς αλληλου-

φαγουμάρας, δεν ξέρου ποια θα ήταν η

τύχη μ, αν δεν μι πιριμάζουναν στν Πι-

δούπολη, που μι τάισαν μι πότσαν, μ έμα-

θαν δυο κλούτσις γράμματα κι τν τέχνη

που έφκιανα μέχρι πριν βγω στ σύνταξη!

Καταλαβαίντς τώρα Νικόλα γιατί είμι…βα-

σιλικός κι ντάιμα ίλιγα «ψουμί κι ιλιά

κι…κώτσιου Βασιλειά ;

Αστουχνάς πως μπουρεί να μι έπιρναν

οι κατσαπλιάδις στου πιδουμάζουμα;

NTOΠ IOΛAΛ I A

Γράφει ο Kώστας Mπίσμπας

CMYK

Με τη συμμετοχή 47,συνολικά, παικτών(32 ηλικίας άνω

των 10 ετών και 15 παιδιάηλικίας κάτω των 10 ετών)ολοκληρώθηκε το 1οΤουρνουά Σκάκι πουδιεξήχθη στο ΠολιτιστικόΚέντρο της Δολίχης, τοΣάββατο 4.9.2010 -5:00 μ.μ.

Το Τουρνουά αποτελούταναπό πέντε γύρους, στους οποί-ους οι συμμετέχοντες έπαιξανσκάκι, έπειτα από κλήρωση τηςηλεκτρονικής εφαρμογής, τηνοποία διαχειριζόταν ο Πρόεδροςτου Σκακιστικού Συλλόγου Ελασ-σόνας “Ο Πολυποίτης” κ. Ευάγ-γελος Γκουγκουμάτης. Ωστόσο,ο Σ.Σ. Ελασσόνας προμήθευσε μεσκακιέρες και ρολόγια του τουρ-νουά, έχοντας, παράλληλα, και τηδιαιτησία.

Ο σκακιστής, που πέτυχε τιςπερισσότερες νίκες, ήταν ο κ. Δη-μήτριος Λιάκος (Σ.Σ. Λάρισας),στον οποίο απονεμήθηκε, ανα-μνηστικά, μετάλλιο από τον Σ.Σ.

Ελασσόνας, καθώς και μία σκα-κιέρα και ένα βιβλίο (Γκάρι Κα-σπάροφ: Η ζωή είναι μία παρτίδασκάκι) από τον Πρόεδρο του Πο-λιτιστικού Συλλόγου Δολίχης “ΗΤριπολίτιδα” κ. Ευάγγελο Τσα-κνάκη. Τη δεύτερη θέση κατέλα-βε η κ. Αναστασία Αβραμίδου(Σ.Ο. Πολίχνης) και την τρίτη οΠαπαευστρατίου Ανδρέας (απότον Πολύγυρο Χαλκιδικής).

Στην κατηγορία κάτω των 10ετών, νικητής ήταν ο Γιάννης

Ζγουλέτας, δεύτερος ο Στέργιος

Ζγουλέτας και τρίτος ο Νίκος

Κατσάρας. Σε όλα τα παιδιά,

ωστόσο, που συμμετείχαν, απο-

νεμήθηκαν μετάλλια από τον Σ.Σ.

Ελασσόνας.

Συμμετείχαν αναλυτικά:Άνω των 10 ετών:

Αβραμίδου Αναστασία, Βίτ-

κος Νικόλαος, Γκόγκος Ιωάννης,

Γκόγκος Βασίλειος, Γκόγκος Νι-

κόλαος, Γκόγκος Δημήτριος, Γκο-

τζακοζίδης Κοσμάς, Γκουντού-ρας Ιωάννης, Γκουντούρας Γε-ώργιος, Ζαρκαδής Ιωάννης, Θα-μνόπουλος Θεόδωρος, Θεοδω-ράκης Σταύρος, Κατσάρας Ιωάν-νης, Λιάκος Δημήτριος, ΛιόλιοςΘεόφιλος, Λιόλιος Ιωάννης, Μαν-τζάρας Φώτιος, Μίχος Στέργιος,Μποζάνης Δημήτριος, ΠαγούνηςΗλίας, Παγούνης Γεώργιος, Πα-ναγιώτου Θωμάς, Παπαδόπου-λος Ζήσης, Παπαευστρατίου Αν-δρέας, Παπαευστρατίου Δέ-σποινα, Πουρσανίδης Γεώργιος,Σουγλής Αχιλλέας, Τζιώλας Θε-όδωρος, Τσακνάκης Ζήσης, Τσα-κνάκης Ευάγγελος, ΤσιόγκαςΙωάννης, Τσιόγκας Θεόκλητος

Κάτω των 10 ετών:Αλεξούλη Βασιλική, Αλεξούλη

Ευδοκία, Γκόγκος Γεώργιος,Γκόγκου Καλλιόπη, Γκογκουμά-της Κων/νος, ΓκογκουμάτηςΚων/νος, Ζαρκαδής Αχιλλέας,Ζγουλίτης Ιωάννης, ΖγουλίτηςΣτέργιος, Κατσάρας Ηρακλής,Κατσάρας Αστέριος, ΚατσάραςΝικόλαος, Κοτοτικίδης Βαλάν-της, Μαντζάρα Δέσποινα, Τσα-κνάκης Παναγιώτης

Με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη

το 1ο Τουρνουά Σκάκι στη Δολίχη

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΛΙΧΗΣ «Η ΤΡΙΠΟΛΙΤΙΔΑ»

Ένα από τα πιοπολιτικά καισυνταρακτικά

ανθρώπινα κείμενα τηςαρχαιότητας, σεσκηνοθεσία τουΚαλλιτεχνικού ΔιευθυντήΓιάννη Χουβαρδά, στοΚηποθέατρο Αλκαζάρ στις18 Σεπτεμβρίου.

Στο ρόλο του Ορέστη ο Νίκος

Κουρής ενώ την Ηλέκτρα ερμη-

νεύει η Στεφανία Γουλιώτη.

«Σώμα δεν έχω πια, μόνοσαν όνομα υπάρχω»Ορέστης (Α’ επεισόδιο)

Ο Ορέστης διδάχτηκε το 408

π.Χ λίγο πριν ο Ευριπίδης εγκα-

ταλείψει οριστικά την Αθήνα και εγ-

κατασταθεί στη Μακεδονία. Πρό-

κειται για ένα έργο με βαθιά πολι-

τική σκέψη και ανθρώπινες προ-εκτάσεις. Ο Ορέστης γίνεται μη-τροκτόνος υπακούοντας στη θεϊ-κή βούληση. Η πράξη του, ανίερη,διασαλεύει την ηθική τάξη τωνπραγμάτων και τον βυθίζει στηνπαραφροσύνη. Όμως δεν εγκα-ταλείπει. Παλεύει για την επιείκειατων συμπολιτών του, αγωνίζεταιγια την ίδια του τη ζωή και διεκδι-κεί τη σωτηρία του. Λίγο πριν ηΑθηναϊκή δημοκρατία καταρρεύ-σει, σε μια εποχή αμφιβολίας καιαλλαγών, ο Ευριπίδης κρατά τηνπαραδοσιακή φόρμα της τραγω-δίας αλλά φέρνει το μύθο πιο κον-τά στα ανθρώπινα μέτρα.

Τη λύση θα δώσει (;) τελικά οαπό μηχανής θεός, προηγουμένωςόμως το έργο θα φωτίσει εύστοχαπολυσήμαντα θέματα ανθρώπι-νης ηθικής, πολιτικής πρακτικήςαλλά και μεμονωμένης και συλλο-γικής ευθύνης.

Ορέστηςτου Ευριπίδη

Με την καθιερωμένη πλέον ανάβαση το τελευταίο σαβ-βατοκύριακο του Αυγούστου έκλεισε ο κύκλος τωνκαλοκαιρινών δραστηριοτήτων του Χ.Ο.Σ ΕΛΑΣΣΟ-

ΝΑΣ.Η εξόρμηση ήταν απόλυτα επιτυχής αφού όλα τα μέλη που

συμμετείχαν ανέβηκαν στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας μεασφάλεια και σωστή καθοδήγηση από έμπειρα μέλη του συλλό-γου.

Δόθηκε ευκαιρία με αυτήν την εξόρμηση πολλά άτομα ναανέβουν στο Μυτικα(2918μ)και να αισθανθούν το δέος και τηνομορφιά του τοπίου.

Για τη χειμερινή περίοδο ο Χ.ο.ς Ελασσόνας έχει προγραμ-ματίσει πλήθος δραστηριοτήτων που θα ανακοινωθούν στοντύπο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΟ Πρόεδρος Ο ΓραμματέαςΠιτένης Αθανάσιος Τσιαβές Χρήστος

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

7_elassona 07/09/2010 11:51 ΜΜ Page I

Page 8: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

8 l Σελίδα Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

•Λιάπης Θεόδωρος πρώηνΔήμαρχος Σαρανταπόρου...

Όχι κ. Κλεισιάρη,

ο Δήμος Ελασσόνας

δε χρειάζεται

την εμπειρία σας!!!Έντονη είναι η αντίθε-

ση του π. Δημάρχου Σα-ρανταπόρου κ. Λιάπη Θε-όδωρου στον αιτιασμό τουνυν δημάρχου κ. ΚλεισιάρηΑθανασίου, και σε επιστο-λή του... κατακεραυνώνειτον υποψήφιο...

Αναλυτικά:“Αγαπητοί συνδημότες

του Ενιαίου Δήμου Ελασ-σόνας. Στην προηγούμενηέκδοση των τοπικών εφη-μερίδων της επαρχίαςΕλασσόνας και τώρα ενι-αίου Δήμου Ελασσόνας, διαβάσαμε και πληροφορηθή-καμε ότι Δήμαρχοι και κοινοτάρχες δήμων και κοινοτή-των που συγχωνεύονται με το Δήμο Ελασσόνας τάσ-σονται στο πλευρό και θα υποστηρίξουν την υποψη-φιότητα του κ. Καραγιάννη.

Ανάμεσα στα άλλα που αναφέρουν είναι ότι θα προ-σθέσουν την εμπειρία τους για να οδηγήσουν το Δήμοσε τροχιά ανάπτυξη και προόδου. Εμείς δεν μπορούμενα σχολιάσουμε και να κρίνουμε τους αιρετούς των άλ-λων δήμων της επαρχίας μας. Μπορούμε όμως να κα-ταθέσουμε την γνώμη μας και την άποψή μας για τηνστήριξη στον κ. Καραγιάννη από τον δήμαρχο Σαραν-ταπόρου κ. Κλεισιάρη.

Ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε για το μέλλον,την προοπτική και την πορεία του νέου διευρυμένου δή-μου αν όπως λέει ο κ. Κλεισιάρης μεταφέρει την εμπει-ρία του στο νέο δήμο.

Ο κ. Κλεισιάρης εκείνο που μπορεί να μεταφέρει καινα προσφέρει στον υποψήφιο κ. Καραγιάννη είναι ο τρό-πος του πως μπορεί να οδηγηθεί ένας δήμος, μια πε-ριοχή στην αφάνεια, στο μαρασμό, στην υποβάθμιση,στην αδράνεια και στην ερήμωση.

Μπορεί να του μεταφέρει και να του υποδείξει τοντρόπο του πως διοικείται ένας δήμος με αντιδημοκρα-τικό τρόπο, με αδιαφάνεια, με μικροπολιτικές εξυπη-ρετήσεις, με αποκλεισμούς, χωρίς τη συμμετοχή των πο-λιτών, χωρίς όραμα και προοπτική.

Να του μεταφέρει την εμπειρία του στον τρόπο ανά-θεσης έργων χωρίς ενημέρωση του δημοτικού συμ-βουλίου αλλά ούτε καν των συμβούλων της πλειοψηφίας.Οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο δήμο Σαρανταπό-ρου καταλαβαίνουν καλύτερα που αναφερόμαστε.

Να του μεταφέρει την εμπειρία του στον τρόπο τουπως μπορεί να αδρανοποιηθούν οι δημιουργικές δυνά-μεις ενός τόπου πως μπορεί να υπάρχει υστέρηση, τελ-μάτωση και απογοήτευση σ' όλους τους τομείς (ανά-πτυξη, ποιότητα ζωής, εξυπηρέτηση του πολίτη, πολι-τισμός, παιδεία, αθλητισμός, νεολαία).

Τέλος ο κ. Κλεισιάρης ξέχασε ν' αναφέρει ότι εκτόςαπό την εμπειρία του, μεταφέρει στον καινούριο δήμοκι ένα δυσβάσταχτο χρέος. Σ' ένα δημοσίευμα εφημε-ρίδας αναφέρονται τα ποσά των χρεών των δήμων πουσυγχωνεύονται.

Για το Δήμο Σαρανταπόρου αναφέρεται το ποσό των900.000 ευρώ. Για μας το ποσό αυτό θα είναι πολύ με-γαλύτερο και θα ξεπερνά κατά πολύ το 1.500.000ευρώ. Αν σ' αυτό προσθέσουμε και τις ανάγκες εξυπη-ρέτησης των δανείων που ο κ. Κλεισιάρης και η δημο-τική του αρχή δημιούργησε, πιστεύουμε να καταλαβαί-νουνε οι συνδημότες μας την “προίκα”, που προσφέρειο κ. Κλεισιάρης στο νέο δήμο. Όχι, κ. Κλεισιάρη ο Δή-μος Ελασσόνας δεν έχει ανάγκη τέτοιας εμπειρίας. Ονέος δήμος και οι νέοι θεσμοί που δημιουργούνται μετάτην εφαρμογή του “Καλλικράτη” έχει ανάγκη από αν-θρώπους που θα προσφέρουν στο νέο δήμο μας διοί-κηση, υπεύθυνη, συλλογική και αποτελεσματικότητα.

Έχει ανάγκη από ανθρώπους που με ανιδιοτέλεια πι-στεύουν στη διαφάνεια, στην ενεργοποίηση και συμ-μετοχή του πολίτη, στον προγραμματισμό και στη δου-λειά, που μέσα από ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σύγ-χρονο πρόγραμμα μπορούν να οδηγήσουν το δήμο μαςστο δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης, της προοπτι-κής και της ελπίδας”.

Συνεδριάζει το Δημο-τικό ΣυμβούλιοΕλασσόνας στις 9

του μηνός Σεπτεμβρίου, ημέ-ρα Πέμπτη και ώρα 17:00 μετα παρακάτω θέματα ημερή-σιας διάταξης:

1.Διάθεση χώρων γιατην προεκλογική προ-

βολή των συνδυασμών υπο-ψηφίων των δημοτικών εκλο-γών.

2.Έγκριση αναμόρφω-σης Προϋπολογισμού

εσόδων - εξόδων οικ. έτους2010.

3.Έγκριση Τροποποί-ησης Τεχνικού Προ-

γράμματος οικ. έτους 2010.

4.Έγκριση υποβολήςπρότασης χρηματο-

δότησης της Πράξης και έγ-κριση τευχών δημoπράτησηςτου έργου «Ενοποίηση υφι-στάμενων πληροφοριακών συ-στημάτων Δήμου Ελασσόναςγια την εφαρμογή του Προ-γράμματος Καλλικράτης».

5.Έγκριση σύναψηςΠρογραμματικής Σύμ-

βασης με τον Δήμο Σαραντα-πόρου, έγκριση της μελέτηςκαι των τευχών δημοπράτη-σης για την εκτέλεση της«Προμήθειας - εγκατάστασηςκαι θέσης σε λειτουργία συ-στήματος τηλεελέγχου - τη-λεχειρισμού εγκαταστάσεωνύδρευσης και συστήματοςαπολύμανσης πόσιμου νερούΔήμου Σαρανταπόρου».

6.Έγκριση απολογι-σμού' εσόδων - εξό-

δων οικ. έτους 2009 του Ορ-γανισμού Δημοτικών Παιδι-κών Σταθμών.

7.Έγκριση απολογι-σμού εσόδων - εξό-

δων οικ. έτους 2009 του Ορ-γανισμού Μέριμνας & Κοινω-νικής Αλληλεγγύης.

8.Αποδοχή χρηματοδό-τησης για την κάλυψη

των λειτουργικών δαπανώντων σχολείων πρωτοβάθμιαςκαι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

9.Έγκριση έκτακτηςεπιχορήγησης της

Σχολικής Επιτροπής 20ου Γυ-μνασίου - Λυκείου Ελασσόνας.

10. Σύσταση εκτιμητι-κής επιτροπής για

την ανταλλαγή τμημάτων ακι-νήτων του Δήμου Ελασσόναςμε τμήματα όμορων ακινή-των.

11. Σύσταση γνωμο-δοτικής επιτροπής

για την καταστροφή (ανακύ-κλωση) παλαιού ηλεκτρονι-κού υλικού.

12. 'Εγκριση εκμίσθω-σης σχολικού αγρο-

τεμαχίου στο Τ.Δ. Δρυμού.

13. Έγκριση εκμίσθω-σης σχολικών αγρο-

τεμαχίων στο Τ.Δ. Στεφανο-βούνου

14. Εξέταση αιτήμα-τος της τοπικής

εφημερίδας «Επαρχιακός Λό-γος».

15.Έγκριση ου ΑΠΕτου έργου Ολοκλή-

ρωση τοιχείων αντιστήριξης

στο Μικρό Ελευθεροχώρι.

16. Έγκριση 1ου ΑΠΕτου έργου Ολοκλή-

ρωση ανακατασκευής τμήμα-τος οδού 1ης Μεραρχίας από25ης Μαρτίου μέχρι τέλουςπροαύλιου χώρου 2ου Γυ-μνασίου - Λυκείου.

17. Έγκριση 1ου ΑΠΕτου έργου Συγκέν-

τρωση και μεταφορά νερούαπό τη θέση «Ροδιές» Παλαι-οκάστρου στην υδατοδεξα-μενή του Τ.Δ. Παλαιοκάστρου.

18. Έγκριση 1ου ΑΠΕτου έργου Κατα-

σκευή δικτύου άρδευσης Τ.Δ.Κεφαλοβρύσου.

19. Έγκριση 2ου ΑΠΕτου έργου Κατα-

σκευή δικτύου άρδευσης Τ.Δ.Κεφαλοβρύσου.

20.Έγκριση πρωτο-κόλλου Προσωρινής

και Οριστικής Παραλαβής τουέργου Αμμοχαλικόστρωση δη-μοτικών δρόμων.

Συνεδριάζει το Δημοτικό

Συμβούλιο Ελασσόνας

Διαβάσαμε και ακού-σαμε… πως στοΜνημόνιο που υπέ-

γραψε η κυβέρνηση με τηνΤρόικα για τη «Σωτηρία τη δικήμας»… στο Νέο Σχέδιο που θαεφαρμοστεί από το 2011 καιμετά σ ολόκληρη την Ελλάδα(σχετικά με την Τοπική Αυτο-διοίκηση και όχι μόνο), έχειεγγράψει (η Κυβέρνηση), για το2011, 500 εκ. ευρώ, για το2012, 500 εκ. ευρώ και για το2013 άλλα 500 εκ. ευρώ.

Δηλαδή για τα τρία χρόνια,οικονομία 1,5 δισ ευρώ. Όμωςαπό την άλλη, τα χρήματα πουθα δίνει η κυβέρνηση στουςΚαλλικρατικούς Δήμους κα τιςΠεριφέρειες, θα είναι ελάχι-στα… Γίνεται κι εδώ αυτό πουισχύει στις Αμερικανικές πολι-τείες.

Εκεί η κεντρική κυβέρνησηδεν δίνει καθόλου χρήματαστις πολιτείες… και αυτές γιανα καλύψουν τα έξοδα και τιςυποχρεώσεις…φορολογούντους πολίτες και τις επιχειρή-σεις (στο νερό, στο ρεύμα,στο φυσικό αέριο, στα σκου-πίδια…), στήνοντας εταιρείεςμε ιδιώτες ή παραχωρώνταςτην εκμετάλλευση στους ιδιώ-τες, έναντι κάποιου ποσοστούκέρδους προς την πολιτεία…

Τρανταχτά παραδείγματα:Η πολιτεία της Καλιφόρνιας, ηοποία φαλήρισε, λόγω χρεώνκαι κακοδιαχείρισης…πληρώνειμε χαρτιά (ομόλογα) τους πι-στωτές της (υπ όψιν η πολιτείατης Καλιφόρνιας, είναι η πλου-σιότερη της Αμερικής), και ηκυβέρνηση… του προέδρουΟμπάμα, δεν δίνει χρήματα

για να βοηθήσει γιατί δεν έχειλόγω μεγάλων χρεών αλλά καιγιατί δεν το επιτρέπει η Νομο-λογία και πρέπει να ψηφιστείαπό το Κογκρέσο ειδική ρύθ-μιση…πράγμα που έγινε για τηΝέα Ορλεάν η (της πολιτείαςΛουϊζιάνα), που χτυπήθηκε απότον τυφώνα (Κατρίνα).

Εκεί, ο προηγούμενος πρό-εδρος (Μπούς), έδωσε έκτακτηοικονομική βοήθεια…

Στην περίπτωση μας, τώρα,αφού η κυβέρνηση δεν θα δί-νει χρήματα στις Περιφέρειεςκαι στους Δήμους, λογικό είναιγια να καλυφθούν τα έξοδα…οιεταιρείες…θα «ξεζουμίζουν»τους πολίτες και τις επιχειρή-σεις, πουλώντας όσο θέλουντις υπηρεσίες τους (όπως γί-νεται τώρα, με τα διόδια πουστήνουν κατά χιλιόμετρο…οι

εταιρείες που ΘΑ τελειώσουντο δρόμο…). Για να μην πούμεγια τα χρέη τα οποία έχουν ήδηπολλοί Δήμοι.

Αυτά πως θα καλυφθούνκαι από ποιόν;

Έτσι, με βάση τα παραπά-νω μας γεννάται…η απορία:Αυτοί οι άνθρωποι που «σκο-τώνονται» για να γίνουν Δή-μαρχοι και φυσικά και οι άλλοιπου πάνε για σύμβουλοι, γνω-ρίζουν που πάνε ή όχι; Κανονι-κά θα πρεπε να παραδώσουντα κλειδιά…και να πούνε στονυπουργό: «Ανέλαβε εσύ, εμείςδεν μπορούμε». Εκτός κι αν δεντους νοιάζει ο τόπος και ηπροκοπή του…με τους αν-θρώπους του, αλλά η καρέκλακαι η τσέπη…

Α.Σ.

««ΚαλλικράτηςΚαλλικράτης»»

Από το Επιμελητήριο Λάρισαςανακοινώνεται ότι η Αναπτυ-ξιακή Εταιρεία Διαχειρίσεως

Ευρωπαικών Προγραμμάτων (ΑΕΔΕΠ)Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, Εταί-ρος του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχει-ρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙ-ΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»2007-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ) Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. καιαρμόδια για τη Θεσσαλία, και το Επιμε-λητήριο Λάρισας προσκαλούν τους εν-διαφερόμενους σε ενημερωτική εκδή-λωση, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010και ώρα 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσε-ων του Επιμελητηρίου Λάρισας, (2οςόροφος), για τη παρουσίαση του Προ-γράμματος «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣΣΥΝΘΗΚΕΣ», το οποίο προκηρύχθηκεαπό το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγω-νιστικότητας και Ναυτιλίας στο πλαίσιοτου ΕΠΑΝ ΙΙ 2007-2013.

Το πρόγραμμα επιδιώκει τον μετα-σχηματισμό της μεταποιητικής παραγω-γικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας

προς νέα ή διαφοροποιημένα προϊόντακαι μεταποιητικές υπηρεσίες καθώς καιτην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχει-ρηματικότητας και ενισχύει υφιστάμενες(ίδρυση πριν την 31/12/2007) μικρές καιπολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστη-ριοποιούνται στον ελληνικό χώρο, νέεςόμοιες (ίδρυση μετά την 1/1/2008) καιυπό σύσταση, στους τομείς της μετα-ποίησης (με περιορισμούς στο τομέα τωντροφίμων και ποτών) και των υπηρε-σιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές.Στις υπό σύσταση συμπεριλαμβάνονταικαι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποι-ούνται σ’ άλλους τομείς ή και σε μη επι-λέξιμους κλάδους της μεταποίησης καιεπιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστη-ριότητά τους στο τομέα της μεταποίησης.Οι παραπάνω ενισχύονται για ενέργειεςόπως, παραγωγή νέων ή διαφοροποι-ημένων προϊόντων/υπηρεσιών, αύξησητης εξωστρέφειας και του εξαγωγικούπροσανατολισμού, εισαγωγή νέων τε-χνολογιών και καινοτομιών στη παρα-

γωγική διαδικασία, ανάπτυξη νέων δρα-στηριοτήτων/ προϊόντων/ υπηρεσιών καιανάπτυξη δραστηριοτήτων πράσινης επι-χειρηματικότητας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός τηςδημόσιας δαπάνης του προγράμματοςανέρχεται σε 200 εκ. € και χρηματοδο-τούνται έργα συνολικού προϋπολογι-σμού από 50.000,00 € έως 400.000,00 €.Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδό-τησης (επιχορήγηση) στη Θεσσαλίαανέρχεται σε 40%.

Η παρουσίαση του προγράμματος θαγίνει από τον υπεύθυνο του Προγάμμα-τος, στην ΑΕΔΕΠ κ. Παναγιώτη Βενε-τσάνο. Το έργο συγχρηματοδοτείται απότην Ευρωπαική Ένωση – Ευρωπαικό Τα-μείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελ-ληνικό Δημόσιο (Ε.Π. Ανταγωνιστικότητακαι Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ), ΠΕΠΜακεδονίας – Θράκης, ΠΕΠ Κρήτης καιΝήσων Αιγαίου, ΠΕΠ Θεσσαλίας, Στε-ρεάς Ελλάδας και Ηπείρου, ΠΕΠ Αττι-κής).

Εκδηλώσεις για τη Μεταποίηση στις νέες συνθήκες

8-9_elassona 08/09/2010 12:18 π.μ. Page 1

Page 9: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ,

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝΜαμάρα Έλλη 17,5Δάσσιου Έφη 17,5Μανώλη Μαρία 16,5

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ 2010

LOWER EDEXCEL1. Τσουρέκας Αχιλλέας2. Γιουλβάνης Δημήτρης3. Λυγούρα Στέλλα4. Βαλιώτη Βάγια5. Ζαρκαδή Ελένη6. Μπλιάντζα Ραφαέλα7. Γαλιώτα Ελένη8. Τζούργκανου Αλεξάνδρα9. Μιχούλης Στέλλιος10. Ζήσαρου Εύα11. Λούπας Δημήτριος12. Μεσσίρας Αθανάσιος

PROFICIENCY MICHIGAN1. Μπίλλη Μαρία2. Μπελαή Μαρία3. Γεγγενίδη Ηλιάνα4. Βαλατσός Μανώλης5. Χριστοπούλου Δήμητρα6. Βάσσου Πελαγία

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ELEMENTARY ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΜΑΙΟΥ 20101. Ντούμος Βασίλης2. Αλέξης Κων/νος3. Παπαγεωργίου Γεώργιος4. Στεργιούλας Ανδρέας5. Τσουρέκα Ελευθερία6. Παρλάντζας Γεώργιος7. Γκόγκος Μιχάλης8. Ταλούρη Μαρία9. Τερζίου Χριστίνα10. Μαργαρίτης Στέφανος

11. Μπαρά Αρετή12. Ζήσαρος Νίκος13. Μουλτσιά Ευαγγελία14. Καλαμάς Ιωάννης15. Ιατρόπουλος Θωμάς

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΜΑΙΟΥ 2010

DELF A11. Γιουλβάνης Δημήτριος2. Κυριακή Νίκη3. Λόλα Αθανασία4. Κωνσταντινοπούλου Βασιλική5. Κωνσταντινοπούλου Γεωργία

ΚΠΓ Β11. Ράπτη Μαρία

ΚΠΓ Β22. Λόλα Δέσποινα

ΚΠΓ Γ13. Καραβέντζα Ευανθία

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

LOWER EDEXCEL4. Μητσιμπόνα Λίλα5. Σακελλαρίδου Μαρία6. Κυριακού Παναγιώτα7. Βαλιώτη Ιωάννα8. Κεχαγιά Έλενα9. Αλέξη Πολυξένη10. Κοντός Χαράλαμπος11. Λιόντας Μάριος12. Καραγιάννης Σωκράτης13. Δραχαλίβα Ευθαλεία14. Διαμαντής Γιάννης15. Παπαδήμος Θωμάς

PROFICIENCY MICHIGAN16. Κατσιαφλιάκα Κωνσταντίνα17. Λιάνου Μαρία18. Σαμαρά Φανή

Σ. ΔΑΣΣΙΟΥ – ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

ΤΗΛ:2493023826 & 2493081261

ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥΣ

8-9_elassona 08/09/2010 12:18 π.μ. Page 2

Page 10: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

Δραματική είναι ηεπιβεβαίωσηαλλεπάλληλων

δημοσιευμάτων της ΕτΕδιαχρονικά, σε σχέση μετην πολυσυζητημένηαξιοποίηση του Ολύμπουαπό το Νοτιοδυτικήπλευρά, τα ποικίλασυμφέροντα που τηνπολεμάνε (τηναξιοποίηση), το όργιοαυθαιρεσίας πουεκτυλίσσεται στηνΑνατολική πλευρά, τηναπίστευτη συκοφαντικήεπίθεση που εξαπέλυσανχρόνια τώρα, και πλέον,γνωστοί άγνωστοι, σεβάρος προσώπων,τοπικών κοινωνιών καιτης περιοχής, καιτελευταία τηνγκαγκστερική και ενδυνάμει δολοφονικήενέργεια κάποιων νακόψουν τα δοκάρια τηςστέγης στο καταφύγιο“Χριστάκη”.

Δεν είμαστε σε θέση ναγνωρίζουμε εάν αυτή η περίερ-γη συντονισμένη και με θαυμα-στή ακρίβεια αλληλουχία τωνεπιθέσεων, είναι προϊόν σχε-διασμού ορισμένων κύκλων,

όμως μας προξενεί ιδιαίτερηεντύπωση το... χθεσινό συμ-βάν... δηλαδή ή εκ νέου κινητο-ποίηση των αρμόδιων υπηρε-σιών με διακίνηση εσωτερική,της από 12/11/2009 με αριθ.Πρωτ. 6387/74881 απόφασηςτης Περιφέρειας Θεσσαλίας μεκοινοποίηση σ' όλους τους εμ-πλεκομένους και την εντολή νατην εφαρμόσουν!!!

Όποια σύμπτωση όμως, ενώκανενός το αυτί δεν ιδρώνειγιατί κάποιοι... πήραν το νομόστα χέρια τους, στον ίδιο χρό-νο κι αφού το δολοφονικό εγ-χείρημα δεν πέτυχε το σκοπότου, ...ξεφυτρώνει ξανά μονο-μερώς η απόφαση κατεδάφισηςμόνο για τον νοτιοδυτικό Όλυμ-πο. Φαντάζει σαν κινηματογρα-φικό σενάριο!!!

Η... ιστορία είναι γνωστήκαι η εμμονή κάποιων υπηρε-σιακών παραγόντων να γκρεμί-σουν σώνει και καλά ουσιαστι-κά το μοναδικό γνήσιο ορειβα-τικό καταφύγιο στον Όλυμπο,προσβάσιμο στους πάντες, ότανστην Ανατολική πλευρά υπάρ-χουν παράνομα χλιδάτα ξενο-δοχεία επί αδράς πληρωμής ταοποία συνέχεια επεκτείνονταικαι κανένας υπηρεσιακός πα-ράγοντας δεν βλέπει τίποτα,εξαγριώνει τους πολίτες!!! Τι να

υποθέσει λοιπόν ο καθε νομο-ταγής πολίτης.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ

“Αποφασίζουμε1. Την κατεδάφιση - απομά-

κρυνση της παρακάτω περι-γραφόμενης κατασκευής ήτοι:

- Λιθόκτιστο κτίσμα με ημι-τελή σκεπή διαστάσεων 13,50 μ.Χ 6,00 μ., εμβαδού 81,Ό0"Τ. μ.

που κατασκευάσθηκε πα-ράνομα στη Δ.Θ. «Μεγάλη

Γούρνα» σε δημόσια χορτολι-βαδική έκταση της περιφέρειαςΚαλυβιών του Δήμου Ολύμπουτου δημοσίου δάσους Κοκκι-νοπηλού, Ν. Λάρισας όπως αυτήπεριγράφεται στην από 4-9-2009 έκθεση αυτοψίας του Δα-σοπόνου Δασαρχείου Ελασσό-νας κ. Δημητρίου Θεοχάρη καιτου πρόχειρου σχεδιαγράμμα-τος του πρωτοκόλλου μήνυ-σης, επειδή μέχρι σήμερα δενκατεδαφίσθηκε - απομακρύν-θηκε από τον κ. Αθανάσιο Τσου-

ρέκα του Αχιλλέα, τον ΔήμαρχοΟλύμπου κ. Καστανάρα Γεώρ-γιο, τον άγνωστο κατασκευαστήή νομέα ή κάτοχο του αυθαίρε-του κτίσματος. Η κατεδάφιση-απομάκρυνση της παραπάνωαυθαίρετης κατασκευής θα γί-νει με μέριμνα της Διευθύνου-σας Υπηρεσίας, της Προϊστα-μένης Αρχής και του συνεργεί-ου κάθε νομού σύμφωνα με τιςμνημονευόμενες στο σκεπτικόσχετικές αποφάσεις.

2. Να συνταχθεί πρωτό-κολλο κατεδάφισης σύμφωναμε την παρ.4 του άρθρου 114του Ν. 1892/90.

3. Ορίζουμε μεσεγγυούχοτο Αστυνομικό Τμήμα Ελασσό-νας το οποίο παρακαλείται γιατις ενέργειες του σύμφωνα μετην 64887/10551/5-3-91 Από-φαση τ. Υπ. Γεωργίας.

4. Το Δασαρχείο Ελασσό-νας στο οποίο αποστέλλεται ηπαρούσα σε τέσσερα (4) αντί-τυπα παρακαλείται για την επί-δοση στους ενδιαφερόμενουςκαι υποβολή στην Υπηρεσίαμας των σχετικών αποδεικτι-κών επίδοσης.

Κατά της παρούσας επι-τρέπεται προσφυγή ενώπιον

του Προέδρου του Διοικητικού

Εφετείου Λάρισας & υποβολή

αίτησης αναστολής εκτέλεσης

μέσα σε πέντε (5) ημέρες από

την επίδοση της στους προ-

σφεύγοντας ή της τοιχσκολλή-

σεώς της στην αυθαίρετη κα-

τασκευή.

Ο Γενικός Γραμματέας Πε-

ριφέρειας Θεσσαλίας Λ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

1. α. κ. Αθανάσιο Τσουρέκα

του Αχιλλέα

κάτοικος Ελασσόνας

β. κ. Καστανάρα Γεώργιο

Δήμαρχος Ολύμπου

Αγνωστο κατασκευαστή

(Διάτου Δασαρχείου Ελασ-

σόνας)

Εισαγγελία Πρωτοδικών Λά-

ρισας

3.Περιφέρεια Θεσσαλίας

Γεν.Δ/νση Περιφέρειας

Δ/νση Περ/ντος & Χωροτα-

ξίας

Τμήμα Πολεοδομικού Σχε-

διασμού

και Εφαρμογών”

10 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

2 Λογοθεραπεία

2 Εργοθεραπεία

2 Ειδική Αγωγή

2 Ομάδες παιδιών

2 Σχολές γονέων

2 Ψυχοπαιδαγωγικό

2 Δυσλεξία

2Αυτονόμηση και

κοινωνικοποίηση

ΠΑΙΔΙΑ - ΕΦΗΒΟΙ - ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1 - ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Υπεύθυνη Κέντρου

ΘΩΜΑΗ ΦΕΡΦΥΡΗ

τηλ. 6974228375

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ

Με μια λιτή πλέον όμωςξεκάθαρη από άποψηπεριεχομένου και

μηνύματος, ανακοίνωση ηεπαρχιακή επιτροπήΕλασσόνας τουΣυνασπισμού, λέει όχι στησυμμετοχή σε συνδυασμούςάλλων κομμάτων και στηρίζειτη Δημοτική Ενωτική Κίνησητων πολιτών σε ότι αφορά τις

αυτοδιοικητικές εκλογές της7ης Νοεμβρίου. Αναλυτικά:

ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥΣΥΝ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΑΛΛΩΝΚΟΜΜΑΤΩΝ.

Η επαρχιακή επιτροπή Ελασ-σόνας του Συνασπισμού σε ειδικήσυνεδρίαση με θέμα τις δημοτικέςκαι περιφερειακές εκλογές,αφού

έλαβε υπόψη τη γενικότερη πολιτι-κή κοινωνική και οικονομική κατά-

σταση της χώρας όπως αυτή δια-μορφώθηκε ύστερα από την εφαρ-μοζόμενη κυβερνητικήπολιτική,όπως επίσης και την υπάρ-χουσα κατάσταση των δημοτικώνπραγμάτων στο δήμο Ελασσόναςαποφάσισε τα εξής:

α ) Να ενισχύσει την προσπά-θεια που καταβάλλεται από πολίτεςτης επαρχίας μας για την επιτυχίατων σκοπών της Δημοτικής Ενωτι-

κής Κίνησης Πολιτών.β ) Να μην συμμετάσχει κανένα

μέλος του κόμματος στους συν-δυασμούς των κομμάτων του δι-κομματισμού στις ερχόμενες δη-μοτικές εκλογές.

γ ) Να ενισχυθεί η προσπάθειατου κόμματος για τις περιφερειακέςεκλογές με τη συμμετοχή μελών καιφίλων του κόμματος.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΗ... ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΝ ΚΑΙ ΛΕΕΙ

Όχι σε συνδυασμούς άλλων κομμάτωνΣτηριζει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ανεξάρτητου ψηφοδελτίου

ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ “ΧΡΙΣΤΑΚΗ” ΚΑΙ...

Επιμένουν στην κατεδάφιση!!!Επιμένουν στην κατεδάφιση!!!

Δεν είμαστε οικο-νομολόγοι, αλλάνομίζουμε πως εί-ναι απλό, για να

καταλάβουμε πως μια από τιςμεγαλύτερες πρωτοτυπίες τηςελληνικής περίπτωσης… είναιη διαχρονική υστέρηση τωνάμεσων φόρων σε σύγκριση,με τους έμμεσους (αυτούςέτσι και αλλιώς τους πληρώ-νουν όλοι…). Η απώλεια εισο-δήματος για το κράτος, λόγωτων φοροαπαλλαγών, των μει-ωμένων συντελεστών και τηςμεγάλης φοροδιαφυγής…δη-μιούργησε μια πηγή ελλειμ-μάτων αλλά και ένα μηχανισμόαναδιανομής του πλούτου σεβάρος των μισθωτών. Το «έγ-κλημα» είναι διαρκές και δεί-χνει πως το «μοιραίο έλλειμμα»δεν προέρχεται τόσο από τοντομέα των κρατικών δαπανώνόσο από τον τομέα των εσό-δων (Σήμερα οι άμεσοι φόροιστην Ελλάδα, σαν ποσοστότου ΑΕΠ υστερούν κατά 5,4μονάδες του αντίστοιχου πο-σοστού της Ευρώπης των

27…που σημαίνει πολλά δι-σεκατομμύρια ευρώ κάθε χρό-νο). Πως εξηγείται αλλιώς οτεράστιος αριθμός ακριβώνσπιτιών παντού…τα πανάκριβααυτοκίνητα που κυκλοφορούνστους ελληνικούς δρόμους,τα σκάφη που είναι αραγμέναστα λιμάνια, οι πισίνες, η χλί-δα γενικώς: Ταπεινά πι-στεύουμε, πως η επιβίωσηενός τέτοιου φορολογικού μη-χανισμού αποτελεί ένα ηθικόαλλά και πολιτικό σκάνδα-λο…και φυσικά σε μια χώραπου λένε…πως υπάρχει πλει-οψηφία της κεντροαριστεράςκαι της Αριστεράς… Σαφέ-στατα, ο δημόσιος τομέας(51% του ΑΕΠ) είναι μεγά-λος…όχι όμως σε τέτοιο βαθ-μό, ώστε να δικαιολογείται ηχρεοκοπία της χώρας. Η ζη-μία…βρίσκεται στη χαοτικήλειτουργία του κράτους…στον

κομματισμό…στη σπατάλη…Χωρίς προγραμματισμό…ο

μεγαλύτερος εργοδότης τηςχώρας (το Δημόσιο), έχει γίνει«εξάρτημα»…της αναξιοκρα-τίας (γεμίσαμε «άχρη-στους»…), των πολλών μικρο-συμφερόντων, τα οποία, ότανπροστεθούν, φτιάχνουν ένα«μεγαλοσυμφέρον», που πα-ράγει στασιμότητα, και λογικήσυντήρησης… Η συμφωνίαδιάσωσης…ελάχιστα αγγίζειτους μηχανισμούς που δημι-ουργούν τα ελλείμματα και τοχρέος. Αντί για «σωστές χει-ρουργικές επεμβάσεις»…επι-λέχθηκε η εύκολη λύση της«επίθεσης στο πλήθος». Έτσιάλλωστε «δουλεύει» το ΔΝΤ τοοποίο ξέρει να «κουβεντιάζει»με εκπροσώπους διεφθαρμέ-νων και αναποτελεσματικώνκαθεστώτων και φυσικά δεν«βασίζεται» στις όποιες… πο-

λιτικές των κυβερνήσεων….Τα «σκληρά μέτρα» μεγα-

λώνουν τις αδικίες και οδη-γούν σε αναδιανομή εισοδή-ματος σε βάρος όσων ήδηπληρώνουν φόρους. Στο δη-μόσιο… τιμωρούν το ίδιο, τηνηθική της εργασίας και τηνηθική της «αραχτής» και της«αρπαχτής»…δηλαδή, όσουςτιμούν το δημόσιο και όσουςτο προσβάλλουν…όσουςέχουν προσόντα και όσουςδεν έχουν…

Η χώρα ταράζεται από το«οικονομικό πρόβλημα» καιαπό ένα μεγάλο «γιατί». Η κά-θαρση είναι η πράξη που«φέρνει» το αίσθημα της δι-καιοσύνης, που γαληνεύει τιςψυχές. Όμως δεν αρκεί. Χρει-άζεται γρήγορα…με «καλές»κινήσεις, μια «ΝοικοκυρεμένηΕλλάδα». Αν δεν υπάρξει τότεθα βρεθούμε «ξεκρέμα-στοι»…με τη θωμωμένη πα-ραίτηση ή την εκρηκτική ωμό-τητα της ανομίας… και ο Θεόςβοηθός…

Α.Σ.

Τυχόν απόπειρα για επιλεκτική εφαρμογή του νομου θα προκαλέσει την καθολική αντίσταση της τοπικής κοινωνίας

«Τετέλεσται»;

10_elassona 9/7/10 11:41 PM Page I

Page 11: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

11 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

MEΡΟΣ 1ο

Πριν από 60 καιπλέον χρόνια πουήμουν νέος, είχα

τις ανησυχίες μου, ταόνειρα μου, όπως όλοιοι νέοι της εποχής μου.Πολλά από τα όνειραμας εκείνης της εποχήςχάθηκαν, έσβησαν.Όμως εμείςεξακολουθήσαμε νααγωνιζόμαστε για ένακαλύτερο μέλλον, γιαμια καλύτερη κοινωνία.Πιστεύαμε σε ιδανικά.

Τα χρόνια περνούσαν καιτριαντάρηδες, σαραντάρη-δες και πενηντάρηδες είχαμετην δύναμη και τη θέλησηνα συνεχίσουμε αυτόν τοναδιάκοπο αγώνα. Το μέλλονήταν ακόμα μπροστά μας.

Πάντα σκεπτόμουν τομέλλον ακόμα και όταν συμ-πλήρωσα τα 70 χρόνια τηςζωής μου. Τώρα μετά τα 80που περπατάω την 9η 10ετίατης ζωής μου, σκέπτομαι ότιδεν έχω χρονικά περιθώριανα οραματίζομαι πια το μέλ-λον και περιορίζομαι στο πα-ρόν, στην τοπική και γενικήεπικαιρότητα.

Σκέπτομαι ότι στις περα-σμένες 10ετίες αγωνιζόμα-σταν με όπλα και συνθήματατην αλληλεγγύη, την ισονο-μία, την ελευθερία και λύνα-με τα οικονομικά μας προ-βλήματα με τη βοήθεια τηςαπλής πρακτικής αριθμητι-κής που μάθαμε στο δημοτι-κό σχολείο προσπαθούσαμεδηλαδή τα έξοδα μας να μηνυπερβαίνουν τα έσοδα μας.Σκέπτομαι ότι εμείς, η γενιά,οι οραματιστές των περα-σμένων αυτών 10ετιών φεύ-γουμε και στη θέση μας έρ-χεται η γενιά των τεχνοκρα-τών. Εμείς πολεμούσαμε μετο συναίσθημα, αυτοί πολε-μούν με τα ψυχρά κομπιού-τερ. Μας χωρίζει χάσμα χρό-νου και νοοτροπίας. Έτσιτώρα, αφού διέγραψα το με-γαλύτερο τόξο του κύκλουτης ζωής μου, συνταξιούχοςπια, δεν έχω φιλοδοξίες, δενπροσδοκώ και ούτε σχεδιάζωκάτι για το μέλλον.

Έχω χρόνο αρκετό στηδιάθεση μου να παρακολου-θώ την καθημερινότητα καιπολλές φορές να σχολιάζωτην επικαιρότητα. Έχω ακόμααπεριόριστο χρόνο να ανα-τρέχω στο παρελθόν, να φέρ-νω στη μνήμη μου φίλουςτης μαθητικής ζωής, συνα-δέλφους μου στην δικηγο-ρία, συντρόφους στους κοι-νωνικούς και πολιτικούς αγώ-νες, όλους αυτούς που είχαδεθεί φιλικά, επαγγελματικά,κοινωνικά και πολιτικά.

Όλοι τους που θα αναφέ-ρω παρακάτω έχουν φύγειαπό τη ζωή, οι περισσότεροιπρόωρα, που σημαίνει ότι τακατάφερα να επιζήσω μέχρισήμερα και ίσως τα καταφέ-ρω να επιζήσω για κάμποσοακόμα. Είναι παράξενο ότιστην ηλικία που είμαι σήμερα,εκείνο που μου έμεινε περισ-σότερο στο μυαλό μου είναιαυτά που έκανα και αυτά πουέμαθα όταν ήμουν παιδάκι 5έως 7 ετών.

Έμαθα τότε από τις δα-

σκάλες και τους δασκάλουςνα σέβομαι τους κανόνες τωνπαιχνιδιών και να αγωνίζομαιέντιμα για να κερδίσω τη ζωήμου. Μ αυτά τα εφόδια πά-λεψα στη ζωή μου και αυτάθυμάμαι πάντα. θέλω λοιπόννα αναφέρω, να μνημονεύσωαυτούς τους λησμονημένουςσυμπολίτες μου, φίλους μουή γνωστούς μου που πάνταστριφογυρίζουν στο μυαλόμου και με φέρνουν πίσω

πολλές πολλές 10ετίες τότεπου ήμουν νέος και με ελπίδακαι αισιοδοξία για τη ζωή.

Στην 10ετία του 1930 οΒασίλης Σμουλιώτης, έναςψηλός και ξερακιανός Ελασ-σονίτης είχε το οπωροπω-λείο του πάνω στη Σιταγοράκαι εκτός από τα φρούταεκείνης της εποχής, πουλού-σε και μια ποικιλία σπόρωνκηπευτικών όπως ξερά κου-κιά, κορκάρι για κρεμμυδάκια

κ.α. Παιδί του ήταν ο Νίκοςπου ήταν συμμαθητής και φί-λος μου στο Δημοτικό Σχο-λείο. Στη Δυτική πλευρά τουσχολείου, υπήρχε μια συ-στάδα δέντρων (ακακίες) καιο δάσκαλος μας χώρισε σε μι-κρές ομάδες και η κάθε μιαχρεώθηκε από ένα δέντροπου έπρεπε ολόγυρα να τοσκάψει και φυτέψει λουλού-δια ή λαχανικά. Θα βρα-βεύονταν το καλύτερο δέν-τρο. Μαζί με τον Νίκο, τοδέντρο που μας έτυχε, τοπεριποιηθήκαμε με πολύ με-ράκι. Το σκάψαμε γύρω απότον κορμό και φυτέψαμε σπό-ρους από κουκιά και κρεμ-μυδάκια που έφερε από τομαγαζί του ο Νίκος. Παρακο-

λουθούσαμε μέρα με τη μέρανα φυτρώνουν οι σπόροι, ναπαίρνουν ζωή. Την άνοιξη ταποτίσαμε ώσπου τα κουκιάάνθισαν και τα κρεμμύδια με-γάλωσαν. Πήραμε το πρώτοβραβείο. Από τότε μου άρε-σαν τα φυτά, τα δέντρα, ταλουλούδια, οι πρασινάδες.Μετά το Δημοτικό σχολείοοι δρόμοι μας χώρισαν. ΟΝίκος ασχολήθηκε με τηνδουλειά του πατέρα του. Ξε-νιτεύτηκε για πολλά χρόνιαστην Γερμανία. Όταν επέ-στρεψε με επισκέφτηκε στογραφείο μου. Αναπολήσαμετα παιδικά μας χρόνια καιεπιβεβαιώσαμε τη φιλία μας.Έφυγε πρόωρα. Λυπήθηκα.Ο ΚΙΜΩΝΑΣ ΜΠΛΙΑΤΖΑΣ, ο

γραφικός, φωνακλάς και εύ-θυμος αυτός Βαροσίτης πουάφησε εποχή στο πέρασματου, ήταν γαμπρός στη αδελ-φή του Παπασάρου, την Μα-ρίκα. Όταν πέθανε ο κουνιά-δος του Δημήτρης Σάρροςπου ήταν κλητήρας στην Κοι-νότητα Ελασσόνας, διορί-στηκε αυτός στη θέση του.Με τον Κίμωνα γνωρίστηκαπολύ καλά στη 10ετία του1960 όταν ήμουνα μέλος τουΔημοτικού Συμβουλίου καιέκτοτε η φιλία μας διατηρή-θηκε μέχρι τον θάνατο του.χειρίστηκα ως δικηγόροςόλες τις προσωπικές και νο-μικές υποθέσεις του. Το 1940στον Ελληνοιταλικό πόλεμο,ο Κίμων έφεδρος στρατιώτης,

είχε τοποθετηθεί στην υπη-ρεσία αεράμυνας στην Ελασ-σόνας. Τότε στην κεντρικήπλατεία εκεί που σήμερα είναιτο κτίριο της Αστυνομίας καιτης εθνικής τράπεζας ήταναλάνα Κοινοτική και είχε εγ-κατασταθεί η υπηρεσία Αε-ράμυνας, δηλ υπήρχε ένατραπεζάκι, δυο καρέκλες,ένας χάρτης των διαφόρωναεροπλάνων με το εθνόσηματων κρατών που ανήκαν καιένα ζευγάρι κιάλια. Όταν περ-νούσαν αεροπλάνα, ο Κίμωνμε τα κυάλια τα κοιτούσε καιμας έλεγε: «Εντάξει παιδιά εί-ναι δικά μας, μιλάμε δηλ γιαδυναμική και αποτελεσματικήυπηρεσία»!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Ο Κώστας Κίτσας και ο Αβέρωφ Βουρονίκος

σε αναμνηστική φωτογραφία στην Ελ. Βενιζέλου

μπροστά από το μαγειρείο τότε του Γιώργου Τζήκα

20-4-1962, πάνω στη γέφυρα Ντέξιον, εκεί που σήμερα είναι η τσιμεντένια, απέναντι από το ΚΤΕΛ ποζάρει ο Κίμων Μπλιάτζας, Αθ. Πάκας,

Αριστ. Βαλιώτης, Γρηγ. Παπανικολάου κ.α.

Ο Μιχάλης Σαράτσης χειραψία με τον Δ/ντή της Αγροτικής Τράπεζας τον Μιχ. Ζαχαρία, στο μέσω με τα

γυαλιά είναι ο Βαγιάτης, Δ/ντής τότε της Δ/σης Γεωργίας Ν. Λάρισας. Αργότερα Βουλευτής Κοζάνης

Οι φίλοι μου, οι γνωστοί μου

από το μακρινό παρελθόν

Από τον

Bασίλη Aγοράστη, δικηγόρο, π. βουλευτή

11_elassona 9/7/10 11:41 PM Page 1

Page 12: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

12 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Φίλες και φίλοι,Με ιδιαίτερη χαρά σας καλω-

σορίζω στην σημερινή εκδήλωση.Μια εκδήλωση πανηγυρική,

αυτοδιοικητική, μια εκδήλωση αι-σιόδοξη.

Βρισκόμαστε μπροστά στιςεκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.

Εκλογές με καθοριστική ση-μασία για την περιοχή μας.

Η Ελασσόνα, ενωμένη, πλέον,κάτω από ένα Δήμο, τον ΕνιαίοΔήμο Ελασσόνας, διεκδικεί τη θέσητης στο Νομό, στον Ελλαδικόχώρο, διεκδικεί τα κονδύλια, πουτης αναλογούν από τους εθνικούςπόρους, διεκδικεί να προχωρή-σουν όλα τα μεγάλα έργα πουέχουν σταματήσει, ή που δεν έχουνκαν ξεκινήσει.

Είναι μια καλή συγκυρία για τηνπεριοχή μας να διεκδικήσει, παράτην οικονομική κρίση που βιώνου-με, και λόγω πλέον του μεγέθουςτης, και λόγω της συνένωσης τωνδυνάμεων ολόκληρης της περιο-χής.

Μ’ αυτόν τον αέρα αισιοδοξίαςξεκινάμε την προεκλογική μας εκ-στρατεία.

Μ’ αυτόν τον αέρα δημιουρ-γήσαμε τον Συνδυασμό μας, «Δή-μος Ελασσόνας – Ολύμπου Πολι-τεία».

Έναν Συνδυασμό καθαρά αυ-τοδιοικητικό.

Έναν Συνδυασμό που απαρτί-ζεται από παλιά και νέα στελέχητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης απόολόκληρη την περιοχή.

Ο Συνδυασμός «Δήμος Ελασ-σόνας – Ολύμπου Πολιτεία» καλείόλους τους δημότες ανεξάρτητααπό την κοινωνική και πολιτικήτους τοποθέτηση να βοηθήσουντην προσπάθειά μας για την ανά-πτυξη του τόπου μας και την αλ-λαγή σελίδας στην περιοχή μας.

Ο Συνδυασμός «Δήμος Ελασ-σόνας – Ολύμπου Πολιτεία» απο-τελεί την συνέχεια του Συνδυασμούτου αείμνηστου Δημάρχου Ελασ-σόνας, Βασίλη Φαρμάκη, «Ελασ-σόνα – Δήμος Πολιτών». Ενός Συν-δυασμού που ενέπνευσε τουςΕλασσονίτες, κέρδισε την εμπι-στοσύνη τους και έδωσε ένα νέοόραμα για την Ελασσόνα. Έναόραμα που οι δημότες θεώρησαν,ότι πράγματι μπορεί να εφαρμο-στεί. Μπορεί να αλλάξει κάτι στοΔήμο Ελασσόνας. Μπορούν ταπράγματα να γίνουν καλύτεραστον τόπο που ζούμε.

Όλοι εμείς, που κληθήκαμεστη συνέχεια να υλοποιήσουμε τοπρόγραμμα του Συνδυασμού, κα-λούμαστε σήμερα στον διευρυμέ-νο και ενιαίο μας Δήμο, να διευ-ρύνουμε και το όραμά μας και τιςπροτεραιότητές μας για ολόκληρητην περιοχή, πλαισιωμένοι απόστελέχη και αυτοδιοικητικούς πα-ράγοντες από όλους τους Δήμουςκαι τις Κοινότητες της περιοχής,παράγοντες που έχουν κερδίσει ταεύσημα για το έργο τους και τηνπαρουσία τους.

Πριν σας παρουσιάσω τηνΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του Συν-δυασμού θα μου επιτρέψετε νααναφερθώ στο έργο μας, κατάτην 4ετία που διανύουμε έχονταςτην ευθύνη του Δήμου Ελασσόνας.

Παραλάβαμε έναν παντελώςαναξιόπιστο Δήμο, ένα Δήμο πουδεν τολμούσε να εμφανιστεί στουςπιστωτές του, ένα Δήμο με τερά-στιο χρέος:

Η λογιστική κατάσταση τουΔήμου και των Δημοτικών Επιχει-ρήσεων, κατά την 31/12/2006,όπως την είχε παρουσιάσει ο Βα-σίλης Φαρμάκης κατά την συζή-

τηση του προϋπολογισμού του2007 ήταν η εξής:

Οι τιμολογημένες υποχρεώ-σεις του Δήμου ανερχόταν στα2.137.020 €. Οι μη τιμολογημένεςυποχρεώσεις του Δήμου ανερ-χόταν στα 967.247 €.

Οι οικονομικές υποχρεώσειςτης Δημοτικής ΕπιχείρησηςΎδρευσης Αποχέτευσης Ελασσό-νας ανερχόταν στα 1.668.355 €.

Οι οικονομικές υποχρεώσειςτης ΔΕΠΤΑΚΑΛ ανερχόταν στα396.408 €. Του Δημοτικού Γυμνα-στηρίου στα 31.260 €.

ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ5.200.290 €

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΑΜΕΙΟΥ1.964.860 €

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ3.235.430 €

Αλλάξαμε τα δεδομένα στοΔήμο Ελασσόνας.

Κι αυτό είναι ένα γεγονός πουδεν μπορεί κανείς να μας το αμφι-σβητήσει.

Αποκαταστήσαμε την αξιοπι-στία του Δήμου εξοφλώντας υπο-χρεώσεις του προς τους προμη-θευτές του, που εκκρεμούσαν γιαπολλά πολλά χρόνια.

Εισάγαμε νέο ήθος, άλλη νοο-τροπία.

Ένα δείγμα του νέου ήθουςτης λειτουργίας μας στα τεκται-νόμενα του Δήμου Ελασσόνας εί-ναι αυτό που είχαμε εξαγγείλειπροεκλογικά και το κάναμε πράξη.Είναι η προσφορά των αμοιβών τουπροέδρου του Δημοτικού Συμ-βουλίου και η δραστική μείωση τωναμοιβών των αντιδημάρχων καιτων προέδρων των Οργανισμώντου Δήμου. Με τα χρήματα αυτά

αγοράσαμε ένα ασθενοφόρο όχη-μα για τις ανάγκες του ΚέντρουΥγείας Ελασσόνας. Αγοράσαμεδυο οχήματα για τις ανάγκες τηςΔΕΥΑΕΛ και ενισχύσαμε τον Ορ-γανισμό Μέριμνας και ΚοινωνικήςΑλληλεγγύης. Και ενώ, όπως είναιανθρώπινο και φυσικό, αυτές μαςοι κινήσεις σχολιάστηκαν θετικάαπό τον κόσμο, η αντιπολίτευσητου Δήμου έσπευσε να τις χλευά-σει και να τις ειρωνευτεί. Μηνέχοντας πώς να αντιδράσει στηνευνόητη σύγκριση που έρχεταιστο νου του καθενός, σε επίσημηανακοίνωση του επικεφαλής της,αναφέρεται: «….να μας φυλάει οΘεός από τις αγαθοεργίες». Τασχόλια δικά σας…

Θεωρώντας τη λειτουργία τουΔήμου σαν βασικό εργαλείο για τηνεξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά καιγια την παραγωγή έργου, οργα-νώσαμε το Δήμο, καταρτίσαμε τονΟργανισμό Εσωτερικής Λειτουρ-γίας, προωθήσαμε την αξιολόγησητων υπαλλήλων, που επέφερε τηντοποθέτηση Διευθυντή στο Δήμοκαι προϊσταμένων στα τμήματα.

Οργανώσαμε την Τεχνική Υπη-ρεσία στελεχώνοντάς την με 2 νέ-ους υπαλλήλους. Προβήκαμε με αί-τημα στον ΑΣΕΠ για την πρόσλη-ψη 10 υπαλλήλων, καθαριότηταςκαι κλητήρα.

Μεταφέραμε όλες τις υπηρε-σίες καθαριότητας και παρεμφε-ρών εργασιών του Δήμου στις εγ-καταστάσεις του Δήμου δίπλα στογήπεδο.

Μετατρέψαμε την ΔΕΠΤΑΚΑΛσε Κοινωφελή Επιχείρηση του Δή-μου και την εξυγιάναμε.

Η λειτουργία του Βιολογικού

Καθαρισμού Ελασσόνας, το μεγά-λο στοίχημα της Δημοτικής Αρχής,που έγινε πράξη.

Ο Βιολογικός ΚαθαρισμόςΕλασσόνας λειτούργησε το Σε-πτέμβριο του 2007. Τα λύματα τηςπόλης και των νοικοκυριών, που μέ-χρι τότε έπεφταν στο ποτάμι, δη-μιουργώντας μείζον θέμα για τηνυγιεινή των πολιτών και για το πε-ριβάλλον, επεξεργάζονται στις εγ-καταστάσεις του Βιολογικού.

Η χωματερή της Ελασσόναςαποτελεί σελίδα του παρελθόν-τος. Η εστία μολύνσεως που υπήρ-χε στα Βοδιανά, οι συνεχείς ανα-φλέξεις των σκουπιδιών ανήκουνστο παρελθόν.

Ο υπερσύγχρονος ΣταθμόςΜεταφόρτωσης Απορριμμάτων λει-τουργεί ήδη στη θέση Ασπρόχωμακαι δέχεται τον όγκο των απορ-ριμμάτων ολόκληρης της περιοχήςΕλασσόνας.

Τα Σφαγεία Ελασσόνας μετα-φέρονται και απαλλάσσουν το πο-τάμι από τον όγκο των αποβλήτωντους. Αυτές τις ημέρες στις Βρυ-ξέλλες παρουσιάστηκε μια μελέτηπου αφορά στη διαχείριση τωντυρογάλων.

Έτσι ευελπιστούμε να απαλ-λάξουμε το ποτάμι και από αυτή τημάστιγα. Και ολοκληρώσουμε τοτρίπτυχο καθαρισμού του Ελασ-σονίτη ποταμού, που είχαμε θέσεικαι προεκλογικά: Βιολογικός, Σφα-γεία, Τυρόγαλα.

Ολοκληρώθηκε η αποχέτευ-ση της Ελασσόνας και η αποχέ-τευση Στεφανοβούνου – Γαλανό-βρυσης. Ένα έργο ογκώδες, πουέγινε με χρήματα του Δήμου.

Η αποχέτευση στις ΕργατικέςΚατοικίες της Ελασσόνας έδωσετέλος στο καθημερινό βάσανο πουπερνούσαν για χρόνια οι περίοικοι.

Η Αντιπλημμυρική προστασίατης περιοχής του Αγίου Αρσενίουπου πραγματοποιήθηκε απάλλαξετην περιοχή από τον κίνδυνο τωνπλημμυρών.

Άλλα έργα που ολοκληρώσα-με: η αποχέτευση και αποκατά-σταση στην ανατολική πλευρά τηςπόλης στην περιοχή της Ναζιαν-ζηνού.

Η αποχέτευση και αποκατά-σταση στη δυτική πλευρά της πό-λης στην οδό Μαυροδήμου καιστις παρόδους αυτής. Η εκβάθυν-ση της οδού 1ης Μεραρχίας. Ηαντικατάσταση των σωλήνωναμιάντου του δικτύου ύδρευσηςαπό την Ελασσόνα προς τη Γαλα-νόβρυση.

Ο καθαρισμός των δεξαμε-νών, που έγινε και οι συχνές δειγ-ματοληψίες νερού. Διασφαλίσα-με και την ποσότητα του νερού, κα-θώς ο Δήμος δεν έμεινε ούτε μιαμέρα χωρίς νερό κατά τους θερι-

νούς μήνες.Προμηθευτήκαμε πλυντήριο

κάδων απορριμμάτων για την συ-χνή απολύμανση των κάδων και τηναποφυγή εστιών μολύνσεων.

ΛΙΓΝΙΤΗΣ: Συνεχής παρακο-λούθηση των εξελίξεων γύρω απότην εκμετάλλευση του λιγνίτη Δο-μενίκου – Αμουρίου.

Αντιδράσαμε έντονα στα σχέ-δια εκμετάλλευσης των κοιτασμά-των του Λιγνίτη στην περιοχή Ελασ-σόνας, θεωρώντας πως η Πολιτείαοφείλει να εξασφαλίσει εργασίαστους κατοίκους και ανάπτυξη γιατην περιοχή μέσα από μορφέςενέργειας που σέβονται τον άν-θρωπο και το περιβάλλον.

Η αποπεράτωση των εργα-σιών του Πνευματικού Κέντρου, ηπαράδοση και λειτουργία της νέαςΑίθουσας Θεάτρου, η δημιουργίατου Εθνογραφικού – ΛαογραφικούΜουσείου Αραδοσιβίων αποτελούνέργα ουσίας και σπουδαίο πολιτι-στικό υπόβαθρο για το Δήμο μας.

Στα σχολικά κτίρια για πρώτηφορά μετά από δεκαετίες έγινανεπεμβάσεις, όπως αντικαταστά-σεις κουφωμάτων και χρωματι-σμοί, στο 1ο Γυμνάσιο , στο 2ο Γυ-μνάσιο και 2ο Λύκειο. Τα κονδύλιαπου δαπανά ο Δήμος στα σχολείαείναι πολλαπλάσια αυτών που δέ-χεται για την κάλυψη των αναγκώντους από την Πολιτεία.

Οι παρεμβάσεις στα γήπεδακαι στους χώρους άθλησης, τοπρόγραμμα του μαζικού αθλητι-σμού, η διοργάνωση αθλητικώνσυναντήσεων, η στήριξη των αθλη-τικών σωματείων και με οικονομικήβοήθεια, μεταλαμπαδεύουν τηφλόγα της άθλησης κυρίως στουςνέους του Δήμου μας.

Συστάθηκε για πρώτη φοράΣυμβούλιο Νέων του Δήμου Ελασ-σόνας, ένας θεσμός που δίνει τηδυνατότητα στους νέους να εκ-φραστούν, να δημιουργήσουν, ναπροτείνουν, να συμμετάσχουνενεργά στην πολιτική και πολιτι-στική ζωή του τόπου.

Το μεγάλο αγκάθι στην καρδιάτης πόλης, το ΚΤΕΛ.

Ένα χρόνιο αίτημα φορέωνκαι πολιτών έγινε πραγματικότητα.

Το ΚΤΕΛ, εντός των ημερών, εί-ναι πλέον έτοιμο να στεγαστεί στονέο του κτίριο, στο χώρο δίπλαστην Πυροσβεστική, σε έναν χώροσύγχρονο, καθαρό, πολιτισμένο,ασφαλή.

Αλλά και οι εργασίες διαμόρ-φωσης του περιβάλλοντος χώρουανάμεσα από το ΚΤΕΛ και την Λαϊ-

κή Αγορά της Ελασσόνας, πουέγιναν, προσθέτουν στην εξυπη-ρέτηση των πολιτών και στην αι-σθητική της περιοχής.

Για δωρεάν στάθμευση παρα-δόθηκε και ο χώρος του πάρκινγκδίπλα στο Πνευματικό Κέντρο, ηχρήση του οποίου, απεγκλώβισεκατά πολύ την κυκλοφοριακή συμ-φόρηση στο κέντρο της πόλης.

Η τοποθέτηση του φωτεινούσηματοδότη στη διασταύρωση της25ης Μαρτίου και Γεωργάκη Ολυμ-πίου, της πλέον επικίνδυνης δια-σταύρωσης στην Ελασσόνας, πουδέχεται όγκο αυτοκινήτων με κα-τεύθυνση τη Λάρισα, έγινε πραγ-ματικότητα, ανακουφίζοντας διερ-χόμενους και κατοίκους της πε-ριοχής, που γίνονταν μάρτυρεςσυχνών ατυχημάτων.

Η λειτουργία της ΔημοτικήςΑστυνομίας βοηθάει στον καλύτε-ρο έλεγχο της διέλευσης των οχη-μάτων και της στάθμευσης, κυρίωςστο κέντρο της πόλης, όπου τοπρόβλημα είναι εντονότερο.

Στα Δημοτικά Διαμερίσματατου Δήμου Ελασσόνας και τουΟικισμούς έγιναν έργα που βελ-τίωσαν την καθημερινότητα των κα-τοίκων.

Η αυτονόμηση της ύδρευσηςτου Δρυμού, έδωσε τέλος στηνχρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων,που στερούνταν το τόσο πολύτιμοαυτό αγαθό, το νερό.

Η Αποχέτευση του Στεφανο-βούνου και της Γαλανόβρυσης εί-ναι πλέον πραγματικότητα. Ένα τε-ράστιο έργο που είναι έτοιμο να δε-χτεί τα λύματα της περιοχής και ναδώσει ανάσα ζωής και καθαρό πε-ριβάλλον διαβίωσης στους πολίτες.

Ο δρόμος της Λεύκης και ηυδροδότησή της, έργα ζωτικήςσημασίας για την περιοχή, έχουνολοκληρωθεί.

Η υδροδότηση των ποιμνιο-στασίων που πραγματοποιήθηκε,έδωσε στους κτηνοτρόφους μαςμια σημαντική και ουσιαστική βοή-θεια στο δύσκολο έργο τους.

Αρδευτικά δίκτυα κατασκευά-στηκαν σε όλα τα Δημοτικά Δια-μερίσματα, ένα τεράστιο έργο, 16χιλιομέτρων, χωρίς το οποίο η γε-ωργική και κτηνοτροφική, κυρίως,περιοχή μας δεν μπορεί να λει-τουργήσει.

Ο καθαρισμός των τσιμενταυ-λάκων πραγματοποιήθηκε μετάαπό χρόνια.

Ασφαλτοστρώσεις και αισθη-τικές επεμβάσεις έγιναν σε όλα ταδημοτικά Διαμερίσματα.

Γ. ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ

Λύσαμε το πρόβλημα• Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,681.400 ευρώ

Δυναμικό ξεκίνημα για τον Συνδυασμό «ΔήμοςΕλασσόνας – Ολύμπου Πολιτεία» κατά τη πρώτητου ανοιχτή δημόσια εκδήλωση, προχθές το

βράδυ στη «Φαντασία». Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσαγια να χωρέσει τον κόσμο κάθε ηλικίας από ολόκληρητην περιοχή, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα τουΔημάρχου Ελασσόνας, κ. Γιώργου Πασχόπουλου.Παλιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, παλαιότεροι αλλάμικρότεροι σε ηλικία άκουσαν την αναφορά τουΔημάρχου στο έργο που επιτελέστηκε, αλλά και τηνΔιακήρυξη του Συνδυασμού, που δόθηκε στηδημοσιότητα. Aναλυτικά:

12_elassona 9/8/10 12:08 AM Page 1

Page 13: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

Αποκαταστάσεις των ανεξέ-λεγκτων χωματερών πραγματο-ποιήθηκαν σε όλα τα ΔημοτικάΔιαμερίσματα.

Έγινε η αντικατάσταση τωνσωλήνων αμιάντου στη Βαλανίδα.

Πραγματοποιήθηκαν και πραγ-ματοποιούνται παρεμβάσεις στις ει-σόδους των Δημοτικών Διαμερι-σμάτων στον Ευαγγελισμό, το Δρυ-μό, το Παλαιόκαστρο, σε Πλατείεςκαι σε Παιδικές Χαρές.

Η καθιέρωση της Πανελλή-νιας Γιορτής Φέτας στην Ελασσό-να είναι πραγματικότητα. Σε λίγεςμέρες η 5η Πανελλήνια Γιορτή Φέ-τας στην Ελασσόνα θα ανοίξει τιςπύλες της. Η δεύτερη κατά σειράστη θητεία μας, Γιορτή Φέτας,που καθιερώσαμε να διοργανώνε-ται κάθε δύο χρόνια.

Το Κέντρο ΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης Ελασσόνας λει-τουργεί στους χώρους του Πολι-τιστικού Κέντρου Ελασσόνας. Ένααίτημα χρόνων απέκτησε υπόστα-ση κάνοντας την Ελασσόνα και τοΔήμο μας πλουσιότερους σε αι-σθήματα υπερηφάνειας, αλλά καιπεριβαλλοντικής συνείδησης. ΤοΚ.Π.Ε. υποδέχεται μαθητές καιομάδες απ’ όλη την Ελλάδα βά-ζοντας κι αυτό το δικό του λιθαράκιστην πολυπόθητη ανάπτυξη της πε-ριοχής μας.

Η επιτυχία του 1ου ΣυνεδρίουΑποδήμων Ελασσονιτών, πουπραγματοποιήθηκε στην Ελασσό-να με πρωτοβουλία του Δήμου καιτης Δημοτικής Αρχής Ελασσόνας,ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Απόδημοι Ελασσονίτες, συμ-πατριώτες μας απ’ όλο τον κόσμοανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.Από την Αυστραλία, τις ΗνωμένεςΠολιτείες, και χώρες της Ευρώπηςσυμμετείχαν στις εργασίες τουΣυνεδρίου και εξέλεξαν για πρώτηφορά το Συμβούλιο ΑπόδημωνΕλασσονιτών.

Ολοκληρώσαμε τη σύνταξητου Γενικού Πολεοδομικού Σχε-διασμού του Δήμου Ελασσόνας,ενός χρήσιμου εργαλείου για τηνανάπτυξη και προοπτική του Δή-μου.

Το φράγμα Αγιονερίου σύμ-φωνα με τις τελευταίες ανακοινώ-σεις της υπουργού Ανάπτυξης θαενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Είναι μια πολύκαλή εξέλιξη για ολόκληρη τηνπεριοχή, που διεκδικούσαμε γιαχρόνια.

Η περιμετρική οδός της Ελασ-σόνας υλοποιείται το προσεχές

διάστημα με 3.630.000 ευρώ. Μιαεπιτυχία, επίσης, της Δημοτικής Αρ-χής που γίνεται πράξη μετά απόσυνεχείς πιέσεις, επαφές και διεκ-δικησεις.

Στις άμεσες προτεραιότητεςτης Δημοτικής Αρχής ήταν το με-γαλόπνοο έργο της μεταφοράςτου νερού από το Κεφαλόβρυσοστην Ελασσόνα αξιοποιώντας τοντεράστιο όγκο νερού, που έχουμεστα όρια του Δήμου μας ανεκμε-τάλλευτο. Όπως θα διαβάσατε,ήδη, υπεγράφη η απόφαση έντα-ξης του έργου στο ΕΣΠΑ προ-ϋπολογισμού 1.899.216 ευρώ μεχρονοδιάγραμμα υλοποίησης 15μηνών.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατην εξέλιξη αυτή, που σχεδιάσαμε,διεκδικήσαμε και καταφέραμε ναεντάξουμε σε πρόγραμμα για χρη-ματοδότηση.

Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ –

ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Αγαπητές συμπολίτισσες καιαγαπητοί συμπολίτες,

Βρισκόμαστε μπροστά στιςεκλογές του Νοέμβρη του 2010 γιατη νέα δημοτική αρχή του ΔήμουΕλασσόνας.

Στις εκλογές που γίνονται γιαπρώτη φορά στη χώρα μας με τοθεσμικό πλαίσιο που θέτει ο «Καλ-λικράτης».

Στην ιδιαίτερα κρίσιμη αυτήσυγκυρία για το μέλλον της πε-ριοχής, έτσι όπως ορίζεται, πλέον,στα όρια του νέου Ενιαίου ΔήμουΕλασσόνας δημιουργήσαμε τονΣυνδυασμό μας, «Δήμος Ελασσό-νας – Ολύμπου Πολιτεία».

Ευθύνη όλων είναι να αποτε-λέσει ο νέος μας Δήμος εργαλείοπροώθησης των αιτημάτων, πουγια χρόνια η περιοχή μας διεκδικεί.

Τα κοινά προβλήματα που αν-τιμετωπίζει η περιοχή, η γεωγρα-φική θέση, τα γεωμορφολογικάστοιχεία, ο γεωργικός και κτηνο-τροφικός χαρακτήρας της, τα οι-κονομικά δεδομένα, το κοινό οδικόδίκτυο, η κοινή ιστορική και αρ-χαιολογική διαδρομή καθιστούντην περιοχή Ελασσόνας ένα ενιαίοσύνολο.

Ο Συνδυασμός «Δήμος Ελασ-σόνας – Ολύμπου Πολιτεία» θεω-ρεί, πως ένας ισχυρός, διοικητικάκαι οικονομικά Δήμος, είναι τοεχέγγυο για να βγει η περιοχή μας

από την απομόνωση και να τολμή-σει την είσοδό της σε νέα τροχιάανάπτυξης, να διεκδικήσει κονδύ-λια για μεγάλα έργα προς όφελοςτων κατοίκων ολόκληρης της πε-ριοχής Ελασσόνας.

Η περιοχή μας, οι γεωργοί, οικτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες, οιεργαζόμενοι, οι άνεργοι, πλήττον-ται και αυτοί από τα νέα μέτρα,μέσα στο γενικότερο πλαίσιο τηςοικονομικής κρίσης της χώρας.

Είναι για μας σαφές, ότι η Το-πική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναικοντά στον πολίτη, να αμβλύνει τιςαντιθέσεις και τις κοινωνικές αδι-κίες, να ενισχύει τις ασθενέστερεςκαι οικονομικά αδύναμες κοινωνι-κές ομάδες.

Ο Συνδυασμός μας «ΔήμοςΕλασσόνας – Ολύμπου Πολιτεία»έχει την συναίσθηση της κρισιμό-τητας αυτών των εκλογών και σαννέα Δημοτική Αρχή θα χαράξει τηνκοινή πορεία της περιοχής, την πο-ρεία προς την ανάπτυξη, την έξο-δο από την απομόνωση, τη διαφύ-λαξη του μοναδικού φυσικού πλού-του.

Ο Συνδυασμός μας «ΔήμοςΕλασσόνας – Ολύμπου Πολιτεία»διακηρύσσει απερίφραστα πως ηαναπτυξιακή πολιτική του Δήμουθα στοχεύει στη διασφάλιση του ει-σοδήματος των πολιτών μέσα απότη λύση παλιών και χρόνιων προ-βλημάτων όπως: Φράγμα Αγιονε-ρίου, παράκαμψη Ελασσόνας, σύν-δεση με ΠΑΘΕ – Εγνατία, ανάδει-ξη αρχαιοτήτων, προστασία του πε-ριβάλλοντος, τόσο με την κάθετηαντίθεσή μας σε κάθε μορφή αξιο-ποίησης των κοιτασμάτων του λι-γνίτη, όσο και με την προσεγμένηκαι σαφή θέση μας για την ανά-δειξη του Ολύμπου, πάντα σε αρ-μονία με το παρθένο της περιοχής.

Οι Σ τ ό χ ο ι μας για την ανά-πτυξη της περιοχής είναι:

Η ανάδειξη του Δήμου Ελασ-σόνας σε ένα δυναμικό, πρωτοπο-ριακό Δήμο με καινοτόμες δράσειςγια την ανάπτυξη.

Ο ανθρωποκεντρικός χαρα-κτήρας της ανάπτυξης για συγ-κράτηση και αύξηση του πληθυ-σμού, διαφύλαξη της συνοχής τουκοινωνικού ιστού του Δήμου, αύ-ξηση των ευκαιριών απασχόλη-σης και ενίσχυση του εισοδήματος.

Η ανάδειξη, διαφύλαξη καιανάπτυξη των φυσικών πόρων μεεπίκεντρο το Εθνικό Μνημείο τηςΦύσης, τον Όλυμπο.

Η δημιουργία θετικού «οικο-

νομικού ισοζυγίου» (πλεονάσμα-τος) για την περιοχή, με σκοπό τηνεπανεπένδυση σε νέες ανάγκες /υπηρεσίες και βελτίωση του βιοτι-κού επιπέδου των πολιτών.

Ο νέος Ενιαίος Δήμος Ελασ-σόνας προτείνουμε να ακολου-θήσει ένα πρότυπο ανάπτυξης μεάξονες:

Τη Γεωργία, σε μετεξελιγμένημορφή με νέες καλλιέργειες καιεξαγωγικό προσανατολισμό.

Την Κτηνοτροφία με πιο συ-στηματική ανάδειξη, καθετοποί-ηση και τυποποίηση των τοπικώνπροϊόντων.

Την εξέλιξη της Μεταποίησηςστο πλαίσιο της καθετοποίησης γε-ωργικών και κτηνοτροφικών προ-ϊόντων και την αναβίωσή της ανα-φορικά με τοπικά, βιοτεχνικά – χει-ροτεχνικά προϊόντα.

Τον Τουρισμό σαν νέα μορφήανάπτυξης με πλείστες υπο-περι-πτώσεις και θεματικές δυνατότη-τες, που θα λειτουργήσει και σανμοχλός ανάπτυξης της γεωργίας,κτηνοτροφίας και μεταποίησηςμέσω της αύξησης της επισκεψι-μότητας της περιοχής και της ζή-τησης επώνυμων τοπικών προϊόν-των.

Ο Συνδυασμός «Δήμος Ελασ-σόνας – Ολύμπου Πολιτεία» απο-τελεί συνέχεια του Συνδυασμούτου αείμνηστου Δημάρχου ΒασίληΦαρμάκη και ενισχύεται με παλιέςδοκιμασμένες, αλλά και νέες υγιείς,δημοκρατικές, παραγωγικές δυ-νάμεις απ’ όλη την περιφέρεια τουνέου Ενιαίου Δήμου. Δυνάμεις,που δεσμεύονται να αγωνιστούναπό κοινού για ένα Δήμο, ο οποίοςθα εγγυάται τη νομιμότητα στη λει-τουργία των θεσμικών διαδικα-σιών, τη διαφάνεια στη διαχείρισητων οικονομικών, την αμοιβαίασχέση εμπιστοσύνης στις συναλ-λαγές του Δήμου με τους δημότεςκαι την εξυπηρέτηση των πολι-τών, από την έδρα του Δήμου μέ-χρι τον πιο απομακρυσμένο οικι-σμό.

Ο Συνδυασμός «Δήμος Ελασ-σόνας – Ολύμπου Πολιτεία» είναιανοιχτός σε όλους τους πολίτεςανεξάρτητα από τις πολιτικές τουςπεποιθήσεις, ανεξάρτητα από τηνκοινωνική και πολιτική τους τοπο-θέτηση. Ανοιχτός σε φορείς, ανοι-χτός σε προτάσεις και ιδέες, πουαποσκοπούν στο να καταστήσουντο Δήμο Ελασσόνας δυναμικό ερ-γαλείο ανάπτυξης.

13 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ...

της ύδρευσης• Κοσμοπλημμύρα στην πρώτη ανοιχτή δημόσια

εκδήλωση του Δημάρχου Ελασσόνας και εκ νέου

υποψηφίου, o oποίος ...μίλησε με έργα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ –

ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΑισιοδοξία και φρεσκάδα

από τους νέους της Ελασσόνας

Εξέλεξαν 9μελή επιτροπή για την επεξεργασία

των θέσεών τους στο πρόγραμμα του

Συνδυασμού

Την πρώτη του δημόσια εκδήλωση πραγματοποίησε οΣυνδυασμός «Δήμος Ελασσόνας – Ολύμπου Πολιτεία» τουΔημάρχου Ελασσόνας, κ. Γιώργου Πασχόπουλου την πε-ρασμένη εβδομάδα.

Οι νέοι του Δήμου Ελασσόνας ανταποκρίθηκαν στο κά-λεσμα του Δημάρχου και κατέκλυσαν την «Μουσική Σκη-νή» όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση. Νέοι κάθε

ηλικίας άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία του δη-μάρχου, την αναφορά του στο έργο της Δημοτικής Αρχής,την αναφορά του στο όραμα του Συνδυασμού για το μέλ-λον του τόπου , που τους αφορά ιδιαίτερα.

Ο κ. Πασχόπουλος πλαισιωμένος από στελέχη του Συν-δυασμού ενημέρωσε τους νέους για το νέο νόμο, που κα-

θιστά την περιοχή Ελασσόνας, έναν ενιαίο Δήμο. Τους ενη-μέρωσε ακόμα για την διαδικασία της εκλογής, αλλά καιγια τις δυνατότητας που προσφέρονται στη περιοχή ναδράσει ενιαία διεκδικώντας περισσότερα κονδύλια καιέργα.

Ήδη, η θετική εξέλιξη των ημερών για την ένταξη τουέργου της Μεταφοράς του νερού από το Κεφαλόβρυσοστην Ελασσόνα και του Φράγματος του Αγιονερίου στοΕΣΠΑ έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό.

Αισιόδοξο και γεμάτο νεανική φρεσκάδα ήταν και τοκλίμα στην εκδήλωση των νέων, που έκαναν τις δικές τουςπροτάσεις για την Ελασσόνα, οι οποίες θα ενσωματωθούνστο πρόγραμμα του Συνδυασμού «Δήμος Ελασσόνας –Ολύμπου Πολιτεία». Για το σκοπό αυτό και για ην καλύτερηεπεξεργασία των προτάσεων εξέλεξαν 9μελή επιτροπήνέων, που θα συνέρχεται τακτικά πλαισιωμένη από νέουςαπό ολόκληρη την περιοχή Ελασσόνας.

12_elassona 9/8/10 12:08 AM Page 2

Page 14: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

14 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αφέντες της ελληνικήςοικονομίας είναι το ΔΝΤκαι η ΕΟΚ αυτοί τα

διευθύνουν όλα. Εκεί πουφτάσαμε δεν έχουμε ικανότηταγια διοίκηση του κράτους μας.Μερικοί έγιναν ζάμπλουτοι καιοι φτωχοί πιο φτωχοί. Έναν τονρώτησαν τι βλέπεις για τηνκατάσταση που βρισκόμαστε.Και είπε αυτά που έγιναν μηνκοιτάς αυτά που θάρθουν είναιτα χειρότερα.

Τα ταμεία αυτά δίνουν τα λεφτάΔΝΤ – ΕΟΚ που βασίζεται η Ελλάδα ει-σόδημα μηδέν και τα ταμεία λένε τα λε-φτά που σας δίνουμε τα ελέγχουμεεμείς. Δεν μας εμπιστεύονται απότόσα που έγιναν.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κρατικάπόστα δεν ελέγχονται αν οι δουλειέςπου κάνουν είναι σωστές. Όπως πα-ράδειγμα με το ελικόπτερο Απάτσι τοαμερικάνικο πεθαμένο από τους πο-λέμους που πέρασε. Ήταν για τον πα-λιατζή εφόσον δυο χρόνια δεν το δού-λευαν τι θέλαν και το σήκωναν καιέφαγε τους δύο πιλότους. Αυτός ουπουργός άμυνας που το παζάρεψεκαι πήρε την προμήθεια δεν τον ένοι-αξε για τους πιλότους. Ο θάνατός σουη ζωή μου. Αυτοί οι περισσότεροιπλούσιοι πάτησαν πτώματα και πλού-τυναν. Να γράψω λίγα για τον Σκαρα-μαγκά και μετά για τον λιγνίτη Ελασ-σόνας.

Τον Σκαραμαγκά το είχαν δώσειστους Γερμανούς φυσικά με προμή-θειες. Και τώρα βρήκαν αλλού περισ-σότερο και το έδωσαν στους Άραβες.Τώρα αυτού τι γίνεται πως μπορεί να

το γνωρίζει, μπορεί να έπεσαν πολλάλεφτά σε προμήθεια, μπορεί να πήρανλεφτά και οι Γερμανοί προμήθεια απότους Άραβες που συμφώνησαν στηνπώληση του Ναυπηγείου του Σκαρα-μαγκά.

Και τώρα θα γράψω για τον λιγνί-τη Δομενίκου Ελασσόνας. Κάποτεπήγα στο Δομένικο εδώ και δύο χρό-νια. Και τους έκανα πλάκα, τι τους είπααφού θα ανοίξει το εργοστάσιο του λι-γνίτη. Θέλω ξύλα που έχετε χοντρέςαμυγδαλιές να πάω να κόψω. Και μουείπαν εμείς θα κάνουμε αντίστασηδεν τους αφήνουμε πήγαμε στην Νο-μαρχία και είπαμε δεν το δεχόμαστε.Και εγώ τους είπα ούτε θα σας ρωτή-σουν καθόλου.

Διότι ο κάθε ιδιοκτήτης του κτή-ματος ορίζει από το έδαφος 50 πόνουςγια καλλιέργεια. Το δε κάτω από τους50 πόντους είναι του κράτους, δηλα-δή ότι πλούτος βρίσκεται κάτω, χρυσό,σίδερο, αλουμίνιο, ασήμι και κάρβου-νο και οτιδήποτε είναι του κράτους. Μεαυτά που γράφω δεν παίρνω το μέροςτου κράτους όπως γνωρίζω παγκο-σμίως αυτό γίνεται.

Σου αποζημιώνουν τους 50 πόν-τους του εδάφους. Τώρα όπως βρι-σκόμαστε σε άθλια κατάσταση της οι-κονομίας δεν μπορεί το κράτος και θατο δώσει σε ιδιώτη. Τώρα για το κρά-τος το κόστος είναι μεγάλο για την εμ-βάθυνση παραγωγή και έτσι θα το πά-ρουν τα γεράκια ή τα ευρωπαϊκά ή τααραβικά. \Αυτού θα πέσουν προμή-θειες, χαρά στους τυχερούς. Για τηνμόλυνση του περιβάλλοντος δεν γνω-ρίζω μπορεί να έχουν τρόπους να τομεταφέρουν στην Πτολεμαΐδα. Εάνκάνουν εδώ το εργοστάσιο τότε όπωςλέει η παροιμία κλάφτα Χαράλαμπε. Ο

θάνατός σου η ζωή μου, τα φουγάραθα πιάσουν όλον τον νομό. Ήμουναστην Γερμανία, είχα πάει σε μια πόλη.Την ημέρα δεν είδα τίποτε το πρωί όλατα αμάξια και οι αυλές ήταν μαύρα απότο κάρβουνο.

Αυτά αν πέσουν σε μπαχτσέδες καιοτιδήποτε για φαγητό είναι ακατάλ-ληλα. Αυτή την οξυά την Βερδικούσιαπου καμαρώνουμε και όλα ψηλά – χα-μηλά, όλα θα μολυνθούν. Μήπως οΌλυμπος θα υπάρχει;

Όταν πήγα την προηγούμενηφορά τους είπα είστε οι πιο τυχεροί,διότι αν γίνει το εργοτάξιο θα αποζη-μιωθείτε πρώτα εσείς. Κτήματα, σπίτια,περιβόλια και τα παιδιά σας θα πιάσουνδουλειά στη ΔΕΗ. Σε μας πότε θα έρ-θει η σειρά για αποζημίωση. Να ταπουλήσει ποιος θα τα πάρει μόνον ηΔΕΗ. Εμείς οι μεγάλοι το ψωμί το φά-γαμε, την καμπάνα περιμένουμε νακτυπήσει από 80 και πάνω. Για τη νε-ολαία καμπάνα δεν τους χρειάζεται ναχτυπήσει. Η νεολαία με την μόλυνσητου περιβάλλοντος είναι σαν έναν πουπίνει το φάρμακο και πεθαίνει ήρεμα.Αυτό το κάρβουνο του λιγνίτη θα το δι-ευθύνουν οι ξένοι, αυτοί που μας δί-νουν τα λεφτά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤδεν εμπιστεύονται τους Αλκαπόνηδεςτους δικούς μας. Αυτά τα χαϊβάνια μαςβούλιαξαν το πλοίο της οικονομίας σταβάθη της θάλασσας και ψάχνουν ρυ-μουλκό να το βγάλουν. Εμείς θα σαςδίνουμε λεφτά αλλά η διαχείριση θα εί-ναι δική μας. Και ένα πονηρό, αυτοίπου θα το πάρουν δεν συμφωνούν μετο 40% θέλουν 52% διότι το 40% δενλέει τίποτε αυτοί θέλουν το 52%. Διό-τι αν δεν πάει καλά η επιχείρηση αυτήμε το 52% αποζημιώνει το 48% και

παίρνουν όλη την επιχείρηση οι ξένοι.Νομίζω υπάρχει αυτός ο νόμος ο υψη-λότερος να αποζημιώνει τον χαμηλό-τερο και παίρνει όλη την επιχείρηση.Και βάλτε τι έχει να γίνει αν πέσει όληη επιχείρηση στον ιδιώτη. Που θα τοφτάσει το ρεύμα η ΔΕΗ. Όπως ακού-με το κράτος όσες επιχειρήσεις είχεχρεοκόπησε και τα πούλησε όλα.

Τη χρεοκοπία την φέραμε εμείςπου διαχειριζόμασταν τις κρατικέςεπιχειρήσεις και ψάχνουμε σαν τον αό-ματο καμιά δουλειά. Ο ιδιώτης θακοιτάζει να λάβει μέτρα για να κερδί-ζει λεφτά να πληρώνει τους εργαζό-μενους.

Εδώ όπως λέει η παροιμία τρώ-γοντας ανοίγει η όρεξη, έτσι και εγώδιαβάζοντας βρίσκω πολλά μέσα στιςεφημερίδες. Εδώ γράφουν πολλοίοφειλέτες που χρωστάνε τόσα πολλάσε μεγάλες ακίνητες περιουσίες σταακριβότερα αστικά κέντρα της Αθήνας,αυτοί είναι 280 οφειλέτες, μήπως πε-ριμένουν κανέναν Παπαδόπουλο να ταχαρίσει.

Το ΣΔΟΕ τους έδωσε προθεσμίαμέχρι τέλη Αυγούστου. Το ΣΔΟΕ λέειθα κάνει κατασχέσεις. Εδώ σ' ένα μέ-ρος λέει διακόσιες εβδομήντα οφει-λέτες που χρωστάνε από 250.000ευρώ ο καθένας, συνολικά το χρέος εί-ναι 2,68 εκατομμύρια ευρώ. Άλλοι με-γάλοι επιχειρηματίες 1641 καταστή-ματα στο κέντρο της Αθήνας, Σύν-ταγμα, Κολωνάκι, Μοναστηράκι καιΟμόνοια. Υπολογίστε τι κέρδη βγάζουνκαι δεν πληρώνουν τα χρέη τους. Μετους ελέγχους που έκανε το υπουρ-γείο οικονομικών τους ειδοποίησεόσοι χρωστάνε να τα πληρώσουν αλ-λιώς θα προβεί το κράτος σε κατά-σχεση. Αυτούς τους έβαλαν πρόστιμο

2.194,00 ευρώ. Αυτά που γράφω τι χρωστάνε αυ-

τοί τα έγραψα για έναν ηλίθιο δικό μουκάναμε συζήτηση εμένα το ΣΔΟΕ μουέστειλε χαρτί να πληρώσω για τα κτί-σματα που έχω είναι άνω των 60 χρο-νών 28 ευρώ για τον γιο μου 22 ευρώ,πήγε το παιδί στην Εφορία να τα πλη-ρώσει και του είπαν κάτω από 30ευρώ δεν τα παίρνουν.

Και μου λέει ο ηλίθιος πρέπει νασου τα έπαιρνε πως θα κάνουμε κρά-τος. Αυτός ο ηλίθιος είναι σούπερ δε-ξιός με αναπηρία 90%. Δεν βλέπει πουη δεξιά κατάστρεψε την οικονομίαπου και οι 151 σήκωσαν το χέρι για τηνκατάχρηση.

Είναι πιστός στον αρχηγό τους.Λες και τον Σαμαρά τον έφεραν απόάλλο κράτος, καθαρός. Για όλα φταί-ει η δεξιά που δεν δίκασε τους κλέφτεςτου ΠΑΣΟΚ άσε που δεν τους δίκασε,ψήφισε νόμο στην Βουλή ο βουλευτήςκαι ο υπουργός να είναι νόμιμος κλέ-φτης με δίπλωμα από την Βουλή.Αυτά τα άλλα στο άλλο φύλλο.

Γράφει ο

Συμεωνίδης Κυριάκος

Οι αφέντες της ελληνικής οικονομίας

Θέμα:Ι«Ατάκα – Ανθελληνισμού»

Ο μακαρίτης ζωγράφος«Γιάννης Τσαρούχης» έμεινεστην ιστορία για την περίφημηατάκα του…. «Στην Ελλάδα εί-σαι ότι δηλώσεις». Ωστόσο οΤσαρούχης είχε ξεστομίσει (τοσωτήριον έτος 1984) μια ακό-μη σοφώτερη φράση, που ελά-χιστοι θυμούνται γιατί την«εθαψαν» οι δημοσιογράφοι:«Δε χορταίνεται η ανωμαλίααγάπη μου, και σε κρατάει σε-ξουαλικά ενεργό μέχρι τα βα-θιά γεράματα, ενώ οι λεγόμε-νοι ομαλοί, βγαίνουν στην σύν-ταξη νωρίς». Η σοφή ρήσητου Τσαρούχη για τους «Ανώ-μαλους» που είναι αχόρταγοιμέχρι τα βαθιά γεράματα,ισχύει ακόμη περισσότερο γιατους Ανθέλληνες.

Το Σάββατο 26 Ιουνίου2010, έγινε στη Θεσ/νίκη συ-νάντηση εργασίας για την «Ελ-ληνική Γλώσσα και τη Γλωσσι-κή Αγωγή» στην οποία παρέ-στη και η 52χρονη υπουργόςΠαιδείας Αννούλα – Διαμαν-τοπούλου. Φαντάζεστε την έκ-πληξη των διοργανωτών, ότανείδαν να καταφθάνει απρό-σκλητος ο 100 ετών κατα-στροφεύς της ΕλληνικήςΓλώσσης «Εμμανουήλ Κρια-ράς» για να πει στην κυρίαΔιαμαντοπούλου πως πρέπεινα σταματήσει αμέσως η δι-δασκαλία των Αρχαίων Ελλη-νικών στο Γυμνάσιο! Σύμφωναμε πληροφορίες, η υπουργόςπαιδείας (που το 1998 είχεπροτείνει να καθιερωθεί η Αγ-γλική ως επίσημη γλώσσα τηςΕλλάδος διαβεβαίωσε τονΚριαρά ότι θα περιοριστεί στοελάχιστο η διδασκαλία τωνΑρχαίων Ελληνικών, διότι δυ-σκολεύει αφάνταστα και τα

λαθρομεταναστόπουλα!! Μι-λάμε για βίτσιο μεγατόνων:Ένας γέροντας 100 ετών, μετο ενάμιση πόδι στον τάφο, ναταξιδεύει στην Θεσσαλονίκηγια να συναντήσει την υπουρ-γό παιδείας και να της πει πωςπρέπει να καταργηθούν τα Αρ-χαία Ελληνικά. Δεν χορταίνεταιμε τίποτα ο Ανθελληνισμός...μακαρίτη Τσαρούχη, πόσο δί-κιο είχες.

Θέμα: ΙΙ«Κομμουνιστική προπα-γάνδα από τον Σταθμότης Εκκλησίας

Ας τολμήσουν ο Καρατζα-φέρης και ο ΑρχιεπίσκοποςΙερώνυμος Λιάπης να κάνουνμια ψηφοφορία των εργαζο-μένων στα συγκροτήματάτους, για να γελάσει και τοπαρδαλό κατσίκι: Το ΠΑΣΟΚκαι η Αριστερά θα αγγίξουν το90%. Παράδειγμα, ο ραδιο-σταθμός της Εκκλησίας 89,5FM, το παπαδοπαίδι ο ΚώσταςΜπλάθας, αφιέρωσε ολόκληρητην ωριαία εκπομπή του της24ης Ιουνίου στο ΕΑΜ- ΕΛΑΣκαι στο πόσο ηρωική αντίστα-ση κάνανε οι κουκουέδεςστους Ιταλο Γερμανούς: Μά-θαμε για την «Μάχη της πόρ-τας» που μια ολόκληρη ΙταλικήΜεραρχία (η Πινερόλο) παρα-δόθηκε στους Ελασίτες καιακούσαμε ότι ο Ελληνικόςλαός λάτρεψε τον ΕΛΑΣ τουΆρη Βελουχιώτη. Ασυγκράτη-το το παπαδοπαίδι ο Μπλά-

θρας (που κατά διαβολική σύμ-πτωση είναι και αρχισυντά-κτης στην εφημερίδα του γεροαναρχικού Γιώργη Καραμπελιάέπλεξε το εγκώμιο του Αρχι-στράτηγου του ΕΑΜ – ΕΛΑΣΣτέφανου Σαράφη!

Και όλα αυτά από τον επί-σημο Ραδιοσταθμό της Εκ-κλησίας της Ελλάδος, παρα-καλώ.

Οι συνεργάτες του εκκλη-σιαστικού Ραδιοσταθμού υβρί-ζουν με κάθε ευκαιρία τον Ελ-ληνικό Εθνικισμό, επι δυο συ-νεχόμενες Κυριακές (13 και20 Ιουνίου 2010), απολαύσαμεδυο δίωρα αφιερώματα στονκακό εθνικισμό, προκειμένουνα πληροφορηθούν οι πιστοίπόσο Αντίχριστος είναι ο Εθνι-κισμός και πόσο λίγες πιθανό-τητες έχουν οι εθνικιστές ναπάνε στον παράδεισο!! Αλλάεύχομαι Ιερώνυμε Λιάπη ναέλθη ο κομμουνισμός και τότενα δω που θα πας να κρυφτείς,τόσο εσύ, όσο και ο Μπλά-θρας. Θα σας κάνουν σου-βλάκι, διότι σας θεωρούν μέ-ρος του συστήματος, μήπωςείναι αλήθεια;

ΘΕΜΑ:ΙΙΙ«Τσιμουδιά ο Καρατζαφέ-ρης για τους Αφρικανούςτης Ερμού»

Λέγω «Αφρικανός μικρο-πωλητής της οδού Ερμού» καιθυμήθηκα να ρωτήσω το εξής:Είδατε τον Καρατζαφέρη ναέχει βγάλει καμμιά ανακοίνωση

για τα αιματηρά επεισόδια τουΣαββάτου 10 Απριλίου 2010,μεταξύ Ελλήνων εμπόρων τηςΕρμού και Παράνομων Αφρι-κανών μικροπολητών; Όχι, βέ-βαια, διότι τρέμει ο Γιωργάραςμη κατηγορηθεί για ρατσισμό.Ούτε ο Άδωνις που είναι και οίδιος έμπορος δεν τόλμησε ναπει το παραμικρό από τις εκ-πομπές του σε «Blue sky» και«Τηλεάστυ». ΟΜΩΣ: Με ανα-κοίνωση καταπέλτη, ο «Εμπο-ρικός Σύλλογος Αθηνών» κα-λούσε την κυβέρνηση και τονΔήμαρχο Αθηναίων να εκδιώ-ξουν αμέσως τους Αφρικα-νούς λαθρέμπορους από τονεμπορικότερο δρόμο της Ευ-ρώπης, διότι πολύ σύντομαθα θρηνήσουμε θύματα. Τηνίδια στιγμή, ο Σύριζα καταφέ-ρεται με δριμύτητα κατά τωνΕλλήνων εμπόρων και καλείτον Χρυσοχοίδη να προστατέ-ψει τα ανθρώπινα δικαιώματατων αλλοδαπών μικροπωλη-τών!! Έχετε ξανακούσει ποτέκάτι τέτοιο; Το να πουλάς πα-ράνομα εμπορεύματα στην Ερ-μού και σε όλους τους κεν-τρικούς δρόμους της Αθήναςχωρίς να πληρώνεις ενοίκια,φόρους και τα υπόλοιπα, είναιΑνθρώπινο δικαίωμα, Αν είσαιλαθρομετανάστης!! Μιλάμε γιατον ορισμό του ρατσισμού: Δι-καιούσαι να παραβιάζεις τουςΝόμους, Αν δεν είσαι Έλληνας.

ΘΕΜΑ: IV«Χωρίς βίζα οι Τούρκοι –

Τουρίστες»Με επιστολή του προς τον

Παπανδρέου, ο ΝομάρχηςΧίου Πολύδωρος Λαμπρινού-δης (Μπράβο Ελληναρά τόσογρήγορα ξέχασες τη σφαγήτης Χίου από τους Τούρκους;),ζητεί να καταργηθεί, η βίζαγια τους Τούρκους τουρίστες,ώστε να ανέβει η τουριστική κί-νηση του νησιού. Να δείτε πουο Παπανδρέου θα το κάνει, όχιβεβαίως γιατί νοιάζεται για τονελληνικό τουρισμό, αλλά για ναέρχονται ως τουρίστες οι λα-θρομετανάστες από την Τουρ-κία. Με ένα σμπάρο δυο τρυ-γώνια, θα πετύχει ο Παπαν-δρέου: και δεν θα θαλασσο-πνίγονται οι λαθρομετανάστες,και δεν θα κουράζονται οι άν-δρες του Λιμενικού να τους πε-ρισυλλέγουν. Και όταν μάθουνότι ο Καρατζαφέρης δεν κλεί-νει την πόρτα στο Χριστό, θατρέξουν στο σπίτι του να τουςπεριθάλψει ο μέγας αυτός αν-

θρωπιστής. Την ίδια ώρα οΠαπανδρέου ΑΡΝΕΙΤΑΙ να επι-τρέψει την είσοδο των Ρώσωντουριστών χωρίς βίζα, που στοκάτω κάτω είναι απείρως πιοπλούσιοι από τους Τούρκουςκαι θα αφήσουν περισσότεραχρήματα στον Ελληνικό τουρι-σμό.

ΘΕΜΑ:V«Η μοντέρνα τέχνη είναιμια αρλούμπα»

Την νύχτα της Παρα-σκευής 11 Απριλίου 2008 ηΒίκη Φλέσσα φιλοξένησε στηνΝΕΤ τον μεγάλο Έλληνα ζω-γράφο και ακαδημαικό «Δη-μήτρη Μυταρά» επι χρόνια κο-σμήτορα της Σχολής ΚαλώνΤεχνών. Κάποια στιγμή συνέβητο εξής εντυπωσιακό που απο-δεικνύει ότι η πολυδιαφημιζό-μενη Μοντέρνα Τέχνη είναι μιαπελώρια απάτη. Η κ Φλέσσαέκανε στον κ. Μυταρά το πεί-ραμα του αμερικάνικου περιο-δικού «science Ilustrated» πουσυνίσταται στο εξής: Σου πα-ρουσιάζουν τρεις πίνακες:Μοντέρνας Τέχνης». Τον πρώ-το τον έχει φτιάξει ένα πεντά-χρονο παιδί, τον δεύτερο μιαμαιμού και τον τρίτο ένας με-γάλος καλλιτέχνης. Μπορείςνα μαντέψεις ποιος από τουςτρεις πίνακες είναι έργο τέ-χνης;

Όσο κι αν ακούγεται απί-στευτο, ο κ. Μυταράς απέτυχενα μαντέψει ποιος από τουςτρεις πίνακες είναι αυτός πουέχει καλλιτεχνική αξία! Αν αυτόδεν είναι το πιο ακλόνητο επι-χείρημα ότι η Μοντέρνα Τέχνηείναι μια πελώρια αρλούμπα,τότε η Λογική του Αριστοτέ-λους έχει πάψει να ισχύει στηνεποχή μας.

Μπέλτσιος ΧρήστοςΠρώην - πολιτευτής

Αξ/κός Ε/Ν

«Οι αλήθειες πονάνε

τους προσκυνημένους»

14_elassona 9/7/10 11:40 PM Page 1

Page 15: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

15 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΣύλλογοςΠολυτέκνωνΕλασσόνας και

Περιχώρων, θα ήθελενα ενημερώσει τα μέλητου Συλλόγου, πως ηδιαδικασία εκδόσεωςαποσπάσματοςβεβαίωσηςοικογενειακήςκατάστασης(πιστοποιητικού) απότην ΑνώτατηΣυνομοσπονδίαΠολυτέκνων Ελλάδος(ΑΣΠΕ) έχει αλλάξει.

Σ' αυτήν την περίπτωση οιενδιαφερόμενοι πολύτεκνοιπου επιθυμούν να λαμβά-νουν αυτού του είδους το πι-στοποιητικό, θα πρέπει πρώ-τον να χορηγεί στο Σύλλογοπιστοποιητικό οικογενειακήςκατάστασης από τον Δήμο ήΚοινότητα και δεύτερον στησυνέχεια να σταλεί στηνΑΣΠΕ.

Προσοχή, η διαδικασίααυτή απαιτεί τουλάχιστονπέντε εργάσιμες ημέρες γιατην έκδοση πιστοποιητικούαπό την ΑΣΠΕ, παρακαλούμετους ενδιαφερόμενους πο-λύτεκνους για να τα παρα-λαμβάνουν εγκαίρως, μέσα

σ' αυτό το χρονικό διάστημα. Διαρρέεται στον τύπο και

στα,ΜΜΕ ότι σχεδιάζεται η«ανακατανομή» των οικογε-νειακών επιδομάτων, του επι-δόματος του τρίτου τέκνουκαι των πολυτεκνικών επιδο-μάτων, με εισοδηματικά κρι-τήρια, προκειμένου να ενι-σχυθούν δήθεν οι οικονομι-κώς ασθενέστεροι.

Η θέσπιση του επιδόμα-τος του τρίτου τέκνου και τουεπιδόματος και σύνταξης τηςπολύτεκνης μητέρας έγινεστα πλαίσια της ασκήσεωςδημογραφικής πολιτικής, γιανα ενθαρρυνθούν οι Έλληνεςστην απόκτηση περισσοτέ-ρων παιδιών.

Η πατρίδα μας έχει κα-ταντήσει να (είναι η τρίτηπλέον γηρασμένη χώρα τουκόσμου και έχει μεταβληθείσ' ένα απέραντο γηροκομείο,αφού στην απογραφή του1961 ο αριθμός των παιδιώνηλικίας μέχρι 14 ετών ανήρ-χετο σε 2.243-962 δηλ. το27% του πληθυσμού (πουήταν 8.768.372) καιτων ηλι-κιωμένων άνω των 65 ετών σε686.654 στιλ, στο 8% τουπληθυσμού, το δε 2007 οαριθμός των παιδιών ηλικίαςμέχρι 14 ετών μειώθηκε σε1.598.684/ δηλ..,στα 14% πε-

ρίπου του πληθυσμού (πουείναι 11.192.849) και των ηλι-κιωμένων, άνω των 65 ετώνανήλθε σε 2.082.217 δηλ.στο 19% περίπου του πλη-θυσμού, πράγμα πού σημαί-νει ότι τα παιδιά ηλικίας μέχρι14 ετών στα 50 αυτά περίπουχρόνια μειώθηκαν κατά645.278 και οι ηλικιωμένοι οι

άνω των 65 ετών αυξήθηκανκατά ι.395-563! Αυτή είναι ηθλιβερή κατάσταση και δεδιαφαίνεται ελπίδα ανατρο-πής.

Η θέσπιση αυτών των επι-δομάτων δεν έγινε για λό-γους κοινωνικής πολιτικής,για να ενισχυθούν αυτοί πούζουν κάτω από τα όρια της

φτώχειας, αλλά για να γεν-νηθούν παιδιά και αυτά τα θέ-λουμε απ' όλους, και όχι μό-νον από αυτούς πού δενέχουν στον ήλιο μοίρα.

Η ίδια η Κυβέρνηση στηναναθεώρηση του Συντάγμα-τος το 2001 όχι μόνον διατή-ρησε την διάταξη του άρ-θρου 21 παρ, 2, πού προ-βλέπει ότι «πολύτεκνες οι-κογένειες, έχουν δικαίωμαειδικής φροντίδας από τοΚράτος», αλλά προχώρησεακόμη περισσότερο και θέ-σπισε με την παρ. 5 του ίδιουάρθρου ότι «Ο σχεδιασμόςκαι η εφαρμογή δημογραφι-κής πολιτικής, καθώς και ηλήψη όλων των αναγκαίωνμέτρων αποτελεί υποχρέωσητου Κράτους».

Το μέτρο των εισοδημα-τικών κριτηρίων για τη χορή-γηση του επιδόματος τρίτουπαιδιού, του επιδόματος καιτης σύνταξης της πολύτε-κνης μητέρας, θεσπίσθηκετο 1997 και απέτυχε.

Το Συμβούλιο της Επι-κρατείας με την 1095 / 2001απόφαση του θεώρησε αντι-συνταγματική την παραπάνωθέσπιση εισοδηματικών κρι-τηρίων και το ίδιο έγινε απόόλα τα Διοικητικά Πρωτοδι-κεία και Εφετεία της χώρας.

Η επάνοδος σ' ένα μέτρο,που έχει χαρακτηρισθεί αν-τισυνταγματικό, είναι αδια-νόητη και απαράδεκτη.

Εκτός εάν η Κυβέρνησηστα πλαίσια της ανεξαρτη-σίας της Δικαιοσύνης νομίζειότι έχει εξασφαλίσει εκ προ-οιμίου απόφαση ότι το Συμ-βούλιο της Επικρατείας θ'αλλάξει τη νομολογία του.

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιοτότε οφείλει να μας το γνω-στοποιήσει ώστε να μην τα-λαιπωρούνται εκ νέου και οιπολύτεκνοι με προσφυγέςστο ΣτΕ.

Θεωρούμε, όμως, ότικάτι τέτοιο δεν μπορεί νασυμβαίνει και συνεπώς η Κυ-βέρνηση έχει χρέος να εγ-καταλείψει τα αποτυχημέναπειράματα.

Καλούμε την Κυβέρνησηνα εγκαταλείψει τα σχέδιαόλων ̂ κείνων πού θέλγονταιαπό την ησυχία των νεκρο-ταφείων και ενοχλούνται αποτις φωνές των παιδιών.

Δεν έχει κανένα λόγο ναβιάζεται η Κυβέρνηση να εγ-καταλείψει πριν την ώρα τηςτην εξουσία, δεν θα της προ-σφέρει τίποτε μία ακόμη επι-δρομή κατά των πολυτέκνων.

Από το Γραφείο Τύπουτης ΑΣΠΕ

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων ενημερώνει

15_elassona 9/8/10 12:16 AM Page I

Page 16: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

16 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Κατά τη βασιλεία τουαυτοκράτορα Θεοφί-λου (829-841) η αυλή

του Βυζαντίου, Χάρη στη λαμ-πρότητα των κτιρίων, τηv πο-λυτέλεια του Ιερού Παλατιού,την λάμψη του πολιτισμού μαςσυναγωνιζόταν τη Βαγδάτη τωνΧαλιφών.

Μέσα από μια μακρόχρονηπερίοδο ταραχών, η λογοτε-χνία και η τέχνη έμοιαζαν να ξα-ναβρίσκουν μια καινούργια δύ-ναμη προαναγγέλλοντας ήδημια εξαίρετη αναγέννηση.

Το πανεπιστήμιο της Κων-σταντινουπόλεως που ανασυ-στήθηκε από τον Καίσαρα Βάρ-δα (γύρω στο 850) ξαναγινόταντο κέντρο μιας θαυμαστής ακ-μής των γραμμάτων. Η επί-δραση όμως της αυτοκρατο-ρίας γινόταν αισθητή και στοεξωτερικό, ακόμα και μέσα στοσλαβικό κόσμο, στον οποίο οΚύριλλος και ο Μεθόδιος «οιαπόστολοι των Σλάβων» έφε-ραν μαζί με τηv ορθόδοξη πί-στη, το αλφάβητο και η λογο-τεχνική γλώσσα της. Τέλος,από το 842 η θρησκευτική ενό-τητα είχε αποκατασταθεί μέσαστην αυτοκρατορία και η ελλη-νική Εκκλησία έπαιρνε ολοένακαι περισσότερο εθνική μορφή,που υπογράμμιζε και καθόριζετο Σχίσμα του Φωτίου.

Έτσι τη στιγμή που τελει-ώνει η περίοδος αυτή, υπάρχειπραγματικά μια βυζαντινή εθνό-τητα, που διαμορφώθηκε σιγά-σιγά μέσα από τα γεγονότα. Ηαυτοκρατορία, καθαρά ανατο-λική, αποτελεί το πρελούδιογια το θαυμαστό αποκορύφωμαπου ανάμεσα στο τέλος του90υ και τα μέσα του 11 ου αι-ώνα θα μας εξασφάλιζε εκατόνπενήντα χρόνια μεγαλείου, ευη-μερίας και δόξας.

Τώρα το Βυζάντιο αποτε-λεί το μεγάλο δάσκαλο τωνβαρβάρων: Οι Κροάτες, Οι Σέρ-

βοι, Οι Βούλγαροι, οι Ρώσοιτου οφείλουν την θρησκείατους, τη λογοτεχνική τουςγλώσσα, την τέχνη τους και τημορφή της διακυβέρνησηςτους. Με την ακτινοβολία τουβυζαντινού πολιτισμού όλα έγι-ναν ηπιότερα, εξημερώθηκανκαι μορφώθηκαν. Την εποχήτων αυτοκρατόρων Μακεδονι-κού οίκου, η Κωνσταντινούπο-λη υπήρξε πραγματικά η βα-σίλισσα των πόλεων, όπου συγ-κεντρώνονταν όλα τα πιο περί-τεχνα πράγματα, όλες οι εκλε-πτυσμένες πολυτέλειες και τέ-χνες.

Οι λεπτές απολαύσεις τουπνεύματος και τα αριστουργή-ματα μιας σοφής βιομηχανίας,τα θαύματα της αρχιτεκτονι-κής και οι διασκεδάσεις τουτσίρκου και του θεάτρου: Πρό-κειται για το «Παρίσι του με-σαίωνα», που ο πλούτος και το

μεγαλείο του προκαλούν, σ'ολόκληρο τον βαρβαρικό κό-σμο, τον φθόνο και το θαυμα-σμό.

Τέλος μέσα στην αυτοκρα-τορία, προοδευτικά, κάτω απότο χέρι δραστήριων ηγεμόνωναποκαθίστανται η τάξη και ηασφάλεια που εγγυώνται τηνευημερία. Το οικοδόμημα τηςαπόλυτης εξουσίας σταθερο-ποιείται και μέσα στη αποκατε-στημένη ανατολική μοναρχία, οιαυτοκράτορες του οίκου τηςΜακεδονίας φιλοδοξούν, όπωςκάποτε ο Ιουστινιανός, να απο-κτήσουν τη διπλή δόξα των νο-μοθετών Και των διοικητών.

Όταν πέθανε ο Βασίλειος οΒ' το Ι 025, η βυζαντινή αυτο-κρατορία βρισκόταν στο από-γειο της ισχύος, της ευημε-ρίας, της δόξας.

Η έκταση της είχε υπερδι- πλασιασθεί. Η υπεροψία των

μεγάλων φεουδαρχών βαρό-νων είχε νικηθεί. Το θησαυρο-φυλάκιο της περιέκλειε ένααποθεματικό μεγαλύτερο απόένα δισεκατομμύριο και μέσα σ'ολόκληρη την Ανατολή, η μο-ναρχία περιβαλλόταν από λαμ-πρό γόητρο.

Προκειμένου να διατηρή-σουν αυτό το γόητρο και αυτήτη δύναμη ήταν αρκετή η πα-ρουσία δραστήριων ηγεμόνωνπου θα συνέχιζαν τις παραδό-σεις μιας επιδέξιας και ισχυρήςπολιτικής. Δυστυχώς υπήρξανμόνο κυβερνήσεις γυναικών ήμετρίων και αμελών ηγεμόνων.Και αυτό υπήρξε η αφετηρίαμιας νέας κρίσης.

Κάτω από την εξουσία πιοαδύναμων αυτοκρατόρων, ηηττημένη αριστοκρατία ξανα-σήκωσε το κεφάλι, ενώ υπό τοκράτος του φόβου στρατιωτι-κών εξεγέρσεων άφησαν τηδύναμη του στρατού να εξα-σθενήσει.

Μεσολάβησε μια πολιτικήκυβέρνηση γραφειοκρατών ήδιανοούμενων και σε λίγο επι-κράτησε η αναρχία. Αναρχίαεπικίνδυνη, γιατί στο εξωτερικόδιαφαίνονταν στον ορίζονταδυο σοβαροί κίνδυνοι, ΟΙ Νορ-μανδοί στη Δύση και οι Σελ-τζούκοι Τούρκοι στην Ανατολή.

Οι εχθροί αυτοί δεν ήταν βέ-βαια περισσότεροι.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΚΡΑΤΙΑ

Ο Καλλικράτης καλά κρατεί. Δεν μπορούμε πλέον να κά-νουμε πίσω. Είναι πραγματικότητα. Αλλωστε, καθώς δείχνουντα πράγματα, η διεύρυνση των Δήμων θα μπορέσει να αντι-μετωπίσει δυναμικότερα και αποτελεσματικότερα τα τοπικάπροβλήματα μιας περιοχής που παρουσίαζε μεν κοινά χα-ρακτηριστικά αλλά αποτελούνταν από αρκετούς Δήμους.

ΟΙ ΗΜΙΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Καλό θα ήταν στις Δημοτικές εκλογές να μη παίρνουν καμ-μιά θέση τα κόμματα, μοιράζοντας χρίσματα στους υποψη-φίους, για να μετρήσουν μετα τις εκλογες, τη δύναμή τους.

Αυτή όμως η καταμέτρηση θα είναι χωρίς αντίκρυσμα, μιαςκαι ο κάθε δημοτικός συνδυασμός συντίθεται από υποψήφιουςπου ανήκουν ιδεολογικά σε όλες τις εθνικές παρατάξεις, σεόλα τα κόμματα. Οι πολίτες μ' αυτό το συνονθύλευμα των συν-δυασμών δίνουν ένα γερό μάθημα στους πολιτικούς, πως δενπρέπει να παρεμβαίνουν στις Δημοτικές Εκλογές.

Επειδή δε ο κομματικός φανατισμός έχει εξαφανιστεί στησυντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών, όσοι επιδιώξουν τοχρίσμα ή θα συγκροτήσουν μονοκομματικό συνδυασμό οδη-γούνται στην αποτυχία, για το λόγο ότι οι ψηφοφόροι ξύ-πνησαν και θέλουν για τα τοπικά τουλάχιστον προβλήματαανθρώπους άξιους και με ήθος. Ας καταλάβουν τα κόμματαότι το μάντρωμα των ψηφοφόρων είναι πλέον αδύνατο.

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

“ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”

Ο Δήμαρχος της Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος τηνπερασμένη Δευτέρα στο κέντρο “Φαντασία” και ενώπιον πο-λυπλυθούς ακροατηρίου ανακοίνωσε την ονομασία τουνέου συνδυασμού “Δήμος Ελασσόνας-Ολύμπου Πολιτεία” καιμίλησε για το έργο που επιτελέστηκε από το 2006 μέχρι σή-μερα. Καθως και για τα μελλοντικά σχέδια και προγράμμα-τα του συνδυασμού του.

Όσον αφορά την ονομασία του συνδυασμού αξίζουν συγ-χαρητήρια σ' αυτόν που την εμπνεύστηκε γιατί δείνει το στίγ-μα ότι όλη η επαρχία αποτελεί στην ουσία μια πόλη κάτω αππ'τη σκιά του Ολύμπου και ότι το ιερό αυτό βουνό αποτελεί τονπρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής μας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο που έγινε τόσο στησύντομη θητεία του αείμνηστου “Βασίλη Φαρμάκη” όσο καιτης δικής του.

Απλά και σεμνά απαρρίθμησε δεκάδες έργων. Τα έργααυτά για όσους ξέρουν να σκέπτονται και να κρίνουν σωστάδεν είναι έργα βιτρίνας που να μπορούν να θαμπώσουν τουςαπερίσκεπτους αλλά έργα ουσίας.

Εργα που αναζωογόνησαν το Δήμο και ανακούφισαν τουςπολίτες. Εργα υποδομής και πολιτισμού, έργα θεμελειώδηπάνω στα οποία θα μπορούν να κτιστούν οι μελλοντικές επι-διώξεις.

Όσο αφορά τα μελλοντικά σχέδια του συνδυασμού πα-ρουσιάζουν συνοχή. Ξεκινούν απ' τα αμέσως αναγκαία καιφτάνουν στα μακρόπνοα.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΥ

Σαν Οικονομολόγος μπορεί και μέσα απ' την πολύ μεγά-λη εμπειρία που απόκτησε, να αξιοποιεί κατά τον καλύτεροτρόπο τις ικανότητες του.

Ειναι δραστήριος, καλός οραματιστής, δεν διακατέχεταιαπ' την αλαζονεία της εξουσίας είναι μεθοδικός, ξέρει να ορ-γανώνει σωστά τις δουλειές και ενεργεί πάντοτε με περίσκεψη.

Εχει πάνω από είκοσι χρόνια που ασχολείται με τα κοινάκαι επί πέντε τετραετίες εκλέγεται ως Σύμβουλος, Αντιδή-μαρχος και τελευταία έγινε Δήμαρχος.

Συμμετέχει, ως δραστήριο μέλος, και σε άλλους οργανι-σμούς. Εχει ένα προσόν αξιοθαύμαστο:

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το ήθος του. Το ήθος τοκοινωνικό, το πολιτικό, το ατομικό οικογενειακό.

Τέλος εκεί που είναι ακαταμάχητος είναι στο επιχειρη-ματικό του πνεύμα.

Ιδρυσε με άλλους συνεταίρους και οργάνωσε μια επιχεί-ρηση τη “MODEKO” που εξελίχθηκε σε πανελλαδική. Η εδρατης βρίσκεται στην Ελασσόνα, αλλά έχει αρκετά υποκατα-στήματα εκτός αυτής.

Όπως οργάνωσε με επιτυχία την επιχείρηση αυτή με τηνίδια ικανότητα οργάνωσε και το Δήμο.

Και κάτι άλλο ακόμα. Έχει την ικανότητα να επιλέγει άξι-ους και δραστήριους συνεργάτες τουλάχιστον τους επιτε-λικούς.

Γ. Μπασδραβάλας

ΣυγγραφήΓρηγόριος Παπαζήσης

ΕπιμέλειαΓρηγόριος Εμμανουήλ

φοιτητής Φιλοσοφικής Α.Π.Θ.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 7ης Νοεμβρίου 2010

Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ

Ούτε ύφος

ούτε ήθος Δεν έχουν το Θεό τους οι βου-

λευτές μας. Ορκίζονται μπροστά στοΕυαγγέλιο και στους ανθρώπους, ότιθα κάνουν πολιτική υπερ του λαούτων εργαζομένων και υπερ της πα-τρίδος, αλλά κάνουν το αντίθετο.

Διότι αν δεν ψήφιζαν οι 151, και,βουλευτές τα αντιλαικά και επιζήμιαγια το λαό μέτρα, θα γίνονταν εκλο-γές. Έτσι τους απείλησε ο πρωθυ-πουργός τους βουλευτές του. αναγ-κάστηκαν επομένως κι αυτοί να πει-θαρχήσουν, διότι πολλοί απ αυτούςκινδύνευαν να χάσουν την έδρα, ανγίνονταν εκλογές.

Έτσι τους είχε εκβιάσει και ο Ση-μίτης που έλεγε ότι είχε και ύφος καιήθος, και αναγκάστηκαν και τότε νασυμφωνήσουν να πάρει την αρχηγείατου ΠΑΣΟΚ, που την είχε ο Γιώργοςτου Ανδρέα, που μας λέει τώρα, ότιφροντίζει πρώτα για τον πολίτη. Καιαυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές μαςεκβιάζονται και ψηφίζουν κατ' εντο-λήν, πατώντας τον όρκο για το χρή-μα. Λίγοι είναι αυτοί που δεν πει-θαρχούν σε τέτοιες περιπτώσειςόπως ο Μανώλης Δρεττάκης πουόταν ήταν υπουργός οικονομικώνστην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέ-ου που όταν τον εμπόδισε, ο πρω-θυπουργός (Ανδρέας) να φορολογή-σει τους έχοντες και κατέχοντες, αυ-τός (ο Μανώλης) παραιτήθηκε απόυπουργός από βουλευτής και απόΠασοκτζής. Τέτοιοι πολιτικοί σπανί-ζουν, αυτός έχει και ύφος και ήθος

Ευχαριστώ την ΈΚΔΟΣΗ για την φιλοξενία

Παναγιώτης Αστερίου Καραγκιόζης

Συκιά Ελασσόνας

16_elassona 07/09/2010 11:51 μ.μ. Page 1

Page 17: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

Α γ γ λ ι κ ά – Γ α λ λ ι κ ά – Γ ε ρ μ α ν ι κ ά

Πτυχιούχος γλωσσολογίας Παν/μίου Waterloo – Canada

ΣΤΕΛΛΑ Ε. ΜΠΑΡΑ

ADVANCED: Πολύ καλή γνώσηΓκόγκος Δημήτριος του ΑντωνίουΜαντζάρα Ανθή του ΔημητρίουΤσιόγκα Ανδρεάνα του Θεόκλητου3 συμμετοχές 3 επιτυχίες. Επιτυχία ρεκόρμε προετοιμασία 4 μηνών

LOWER: EDEXCEL – LEVEL 3- B2Κοτζιακοτζίδου Βιβή του ΚυριάκουΓεωργούλα Ραφαέλα του Δημητρίου2 συμμετοχές 2 επιτυχίες

EDEXCEL – LEVEL 2 – B1Βαλιώτη Παναγιώτα του Ιωάννου4 συμμετοχές 1 επιτυχία

LAAS A1Τσιόγκα Βασιλική του ΘεόκλητουΠαπακωνσταντίνου Βασίλης του ΦώτηΣουγλή Θεανώ του ΑθανασίουΣουγλή Χάιδω του ΑθανασίουΣτατήρης Σταύρος του ΣπύρουΣτατήρης Γεώργιος του ΣπύρουΑμίτσιας Χρήστος του ΝικολάουΜουταφίδης Κωνσταντίνος του ΣτάθηΚαρκαπέτας Αντώνιος του Κων/νου10 συμμετοχές 9 επιτυχίες

PRE A1 Βαλιώτη Σωτηρία του ΙωάννουΤζήκας Αθανάσιος του ΝικολάουΜαντζάρας Δημήτριος του Παναγιώτη3 συμμετοχές 3 επιτυχίες

29 χρόνια επιτυχημένης πορείας και δημιουργίας στον χώρο της ξενόγλωσσης

εκπαίδευσης πάντα με μεθοδικότητα, συνέπεια και αγάπη κοντά στον μαθητή

ΕΓΓΡΑΦΕΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

ΠΡΩΙ 9:30-1:30

ΑΠΟΓΕΥΜΑ:5:30-8:30

Θα μας βρείτε στο κέντρο της πόλης

Αργοναυτών 9 (στο μονοπώλιο),

στον πεζόδρομο • Τηλ:2493023220

Συγχαίρω θερμά τους μαθητές που πέτυχαν στις εξετάσεις Μαϊου 2010

17_elassona 9/7/10 11:40 PM Page I

Page 18: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

Καρυώτες και Καρυώτiσσες.Ήρθε η ώρα της αλήθειας,

για να αναφερθούμε για μια ακό-μη φορά στην μακρόχρονη ιστο-ρία και στην γη της ΠαναγίαςΟλυμπιώτισσας που έχει ρίζεςαπό το έτος 1293 μ.Χ. Η ιστορίααυτή αρχίζει από τον Ηγούμενοςτης ι. μονής Καναλιών της Μη-τρόπολης κίτρου, τότε βρήκε τηνεικόνα στην « φανερωμένη », δηλ.στο μικρό εικονοστάσι που υπάρ-χει μέχρι σήμερα κοντά στο «μαρ-μαρωμένο βοσκό», στην Παναγίατου χωριού μας. ο ίδιος της έδω-σε το όνομα Ολυμπιώτισσα.

Είναι τιμή και περηφάνια γιαόλους εμάς να γνωρίζουμε ταευρήματα της ιστορίας του τόπουμας. Πρέπει να συνδεθούμε με τοπαρελθόν που έχει τις ρίζες στηνιερά παράδοση, όλοι οι Καρυώτεςνάνε προσηλωμένοι να στηρίξου-με τη τοπική ιστορία και να καρ-ποφορήσει, η πραγματική αλήθειαπου είναι οδηγητής του παρόντος.

Η παρουσία της Μεγαλόχα-ρης Παναγίας ήταν το εχθές,τώρα είναι το σήμερα, και θα πα-ραμείνει στους αιώνες. Για αυτότο λόγω την στηρίζουμε για ναλάμψει η αλήθεια στο φως τουηλίου.

Εδώ είναι το ερώτημά μου.μεγαλώσαμε στην Καρυά χωρίςνα γνωρίζουμε, την αλήθεια, καιτης αξίες της παράδοσης τουτόπου μας. Που οφείλεται αυτό!.

Οπωσδήποτε στην αδιαφο-ρία όλων μας, και ιδιαίτερα όσουςυπηρετούν την εκκλησία. Η εκ-κλησία άφησε τα θαύματα της Πα-ναγίας και τα έκλεισαν τα άγριαπουρνάρια στην περιοχή γύρωαπό το « μαρμαρωμένο βοσκό»,και εγκαταλείψαμε την ιστορίαστο έλεος του θεού και κοντεύεινα σβήσει.

Από το 1293 έως σήμερα το2010 πέρασαν 717 χρόνια που οθρύλος αυτός έμεινε απαρατή-ρητος και αναξιοποίητος από τό-σες γενεές ανθρώπων που πέρα-σαν. Λες και η ιστορία ζει σε μιαξένη χώρα μέσα στον ίδιο της τοντόπο της. Και αυτό εξαιτίας τηςάγνοιας. Η άγνοια είναι μια συγ-κινητική περιφρόνηση από ταυπεύθυνα πρόσωπα. για κάθεπνευματικό και πολιτιστικό στοι-χείο. Έτσι η ιστορία έμεινε μέχρι

σήμερα θολή.Ας αναρωτηθούμε ποιος φταί-

ει που εγκαταλείφθηκε η ιστορίατης Παναγία και έμεινε απαρατή-ρητη!. Τότε πως μπορούμε ναφέρουμε τον κόσμο κοντά στα δη-μιουργήματα του θεού που είναιανεκτίμητα.

Όσοι υπηρετούν την εκκλησίαέχουν ιερά υποχρέωση να βοη-θήσουνε και να ενθαρρύνουν συ-νεχώς τον κόσμο να κατανοήσειτα έργα του θεού και να δώσει πε-ρισσότερη αγάπη στον ιερό αυτόχώρο. και να ενδυναμώσουν τιςπνευματικές αξίες πάνω στις οποί-ες κτίστηκε η ζηλευτή ορθόδοξηπίστη, η οποία έχει, ως γνωστών,την πηγή στην Παναγία. Πρέπει νααναδείξουμε την Καρυά σε ιστο-ρικό χωριό της Ελλάδας και ο κό-σμος της να αισθάνεται υπερή-φανος.

Έπρεπε να εξηγούμε τον κό-σμο τι σημαίνουν τα εννιάμεραπου γιορτάζουμε Στις 23. Αυγού-στου, η γιορτή αυτή είναι συνδε-μένη με τα γεγονότα τα οποία συ-νέβησαν, κατά την παράδοση. ΤηΔευτέρα του 1813 στην Παναγίατης Καρυάς. Τότε άνθησαν ταθαύματα και επιβεβαιώνουν τοπρόσωπο της Παναγίας, και ρί-ζωσαν στον ευλογημένο τόπο τηςΚαρυάς, όπου μπορείς να τα δειςμε τα μάτια σου, που στεκώνμπροστά σου και πρέπει να γίνουνκτήμα σου, μέσα στην καρδιάσου.

Τίποτε δεν είναι τυχαία. Ταθαύματα της Παναγίας δημιουρ-γήθηκαν με την ευλογία του θεούκαι είναι ένα δώρο από τον θεόπρος τον ευλογημένο τόπο τηςΚαρυάς, ο καθένας μας πρέπει νακατανοήσει τη θεϊκή δύναμη και

να σεβαστεί τα ζωντανά θαύματαπου συνδέονται με το όνομα τηςΠαναγίας, η οποία είναι ένα άγιουπόδειγμα που σέβεται ολόκλη-ρος ο ορθόδοξος κόσμος. Όλοιμας έχουμε καθήκον να στηρί-ξουμε τη θρησκευτική παράδοση,και να αγκαλιάζουμε τον καρπότης ορθόδοξης πίστης. μην αφή-νοντας να ξεχαστεί το υψηλό κύ-ρος της Παναγίας.

Ο κόσμος της Καρυάς θαέπρεπε να ήταν πολύ στενά συν-δεδεμένος με την ωραία κληρο-νομιά που μας την χάρισε ο θεός,διότι έχουμε ζωντανές αποδείξεικαι πρέπει να καμαρώνει για τολαμπρό παράδειγμα για ένα φω-τεινό δρόμο της αληθινής ιστο-ρίας.

Τα θαύματα αυτά πρέπει ναμας οδηγούν στο δρόμο του θεούκαι στις πνευματικές αξίες στηνορθόδοξης πίστης. Κάνω γνω-στό σε όλους μας το θεϊκό δέντροτης Παναγίας είναι η βέργα απότη γλίτσα του μαρμαρωμένου βο-σκού, που μαρτυρά το σύμβουλοτου τόπου της Καρυάς. Όπως τοβλέπουμε στην φωτογραφία.

Πρέπει διαρκώς να ευχαρι-στούμε τον Δημιουργό θεό για τακαλά του έργα, που σχετίζονται μετο χωριό μας. Αυτή τη βαριά κλη-ρονομιά να την διαφυλάξουμε μεβαθύ σεβασμό προς το όνομα τηςΠαναγίας, να τη διατηρούμε καινα τη στηρίξουμε με όλες μας τιςδυνάμεις για να λάμψει η αλήθειαστην Καρυά, τη Σκαμνιά, την Κριό-βρυση, την Επαρχεία Ελασσό-νας, τον Νομό της Λάρισας και σεόλη την Ελλάδα.

Τρύφωνας Μουσουλής Μελ-βούρνη Αυστραλία 20 Ιουνίου2010.

Στην τελική ευθείαπαρά τα μύρια όσαπροβλήματα παρου-

σιάζονται αλλά και τεχνηέν-τως δημιουργούνται απόδυνάμεις που δεν επιθυ-μούν την αναβάθμιση τουΚέντρου Υγείας Ελασσόναςγια την ακόμα πιο ουσια-στική του προσφορά στουςπολίτες της επαρχίας.

Αποφασιστική είναι η προ-σπάθεια που καταβάλλουν απότον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. τουΓ.Ν. Λάρισας, Ηρακλή Λιόλιο καιτον διευθυντή του Κ.Υ. ΔημήτρηΚατσιαφλιάκα με τη στήριξη τόσοτου διοικητή του Γ.Ν.Λ., Κώστα Κα-ραμπατσα όσο και του αναπλη-ρωτή διοικητή της 5ης Υγειονομι-κής Περιφέρειας Αθανασίου Τσά-τσου.

Καταλύτης σ' αυτή την ση-μαντικότατη διεργασία αναβάθ-μιση των υποδομών του Κ.Υ. Ελασ-σόνος είναι η τοπική εκκλησία, ο ιε-ράρχης της οποίας με την από-φασή του να παραχωρήσει τοχώρο δίπλα από το Κ.Υ., λύνει ταχέρια των αρμοδίων.

Για το λόγο αυτό τη Δευτέρατο πρωί ο Διοικητής του Γ.Ν.Λ.,

Κώστας Καραμπάτσας συνο-δευόμενος από τον διευθυντή τουΚ.Υ. Ελασσόνος Δημήτρη Κα-τσιαφλιάκα, τον Αντιπ. Της διοί-

κησης του Γ.Ν.Λ. Ηρακλή Λιόλιοκαι το μέλος του Δ.Σ. Του Γ.Ν.Λ.και πρόεδρο των εργαζομένων κ.Δερβένη Κατερίνα, επισκέφτηκαν

τον Μητροπολίτη κ. Βασίλειο καισυζήτησαν μαζί του. Ο κ. Καραμ-πάτσας μετά την επαφή δήλωσετην ικανοποίηση του για την εξέ-λιξη του θέματος τονίζοντας τηνουσιαστική προσφορά της Μη-τρόπολης και επισήμανε ότι από

την πλευρά της διοίκησης θα γίνειότι είναι δυνατό για την υλοποίησητου έργου, το οποίο αφορά τη με-ταφορά των πρώτων βοηθειώνπου πλέον ονομάζεται τμήμα επει-γόντων περιστατικών εν συντομίαΤ.Ε.Π.

Το σημαντικότερο είναι ότι ταχρήματα που θα απαιτηθούν γιατην υλοποίηση του έργου θα εξευ-ρεθούν από το ΕΣΠΑ στο οποίοκαι θα ενταχθεί. Επιτέλους καικάποια καλή είδηση για την Ελασ-σόνα.

18 l Σελίδα Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

CMYK

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1o ΕΠΑ.Λ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα Α.Ε.Ι. – Α.Τ.Ε.Ι. έφεραν χαμόγελα σε 10 μα-

θητές του 1ου ΕΠ.ΑΛ. Ελασσόνας. Τα ονόματα και οι σχολές επιτυχίας φαίνονται στονπαρακάτω πίνακα:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

1 ΑΣΣΥΧΙΔΟΥ ΑΡΕΤΗ του ΧΡ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

2 ΓΙΑΜΟΥΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΗΛΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3 ΔΑΟΥΛΑ ΗΛΙΑΝΑ του ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

4 ΖΗΣΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΠΕΤΡΟΥ ΕΦΑΡΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

& ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑ

5 ΛΙΚΑ ΦΑΒΙΟΛ του ΦΡΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

6 ΜΑΝΟΥΣΙΟΣ ΔΙΟΝ. του ΚΩΝ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

7 ΜΠΑΤΣΙΛΑΣ ΘΕΜ. του ΠΑΥΛ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

8 ΤΣΙΑΒΕ ΑΙΚΑΤ. του ΒΑΣ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

9 ΧΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ του ΚΩΝ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

10 ΤΣΙΑΡΝΙΛΙΩΤΗ ΘΕΟΔ. του ΔΗΜ. ΔΟΙΗΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στους παραπάνω μαθητές ο σύλλογος τωνκαθηγητών του 1ου ΕΠ.ΑΛ. Ελασσόνας εύχεταικαλές σπουδές.

Όσον αφορά το θεσμό των ΕπαγγελματικώνΛυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών καθώςκαι τις προοπτικές που ανοίγονται στους μαθη-τές τους επισημαίνονται τα εξής:

Στη Β’ τάξη εγγράφονται όσοι μαθητέςέχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την Α’ τάξη τουΕπαγγελματικού ή Γενικού Λυκείου και έχουνπροαχθεί στη Β’ τάξη του Επαγγελματικού ή Γε-νικού Λυκείου καθώς ακόμη και οι κάτο χοι πτυ-χίου Α’ Κύκλου Τ.Ε.Ε. (άρθρο 2 του ν. 2640/ 1998).Επίσης από φέτος εγγράφονται και οι απόφοιτοιΓενικού Λυκείου.

Η ιδιαιτερότητα των Επαγγελματικών Λυκείωνέγκειται στο ότι οι απόφοιτοί τους θα λαμβάνουναπολυτήριο ισότιμο του Γενικού Λυκείου καιέχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία θέσησε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ή να βρουν διέξοδο στηνεπαγγελματική κατάρτιση. Από την άλλη, οι μα-θητές των δύο πρώτων τάξεων ΕΠA.Λ. μπορούννα μεταπηδήσουν στο Γενικό Λύκειο. Το ίδιοισχύει -αντιστρόφως- και για τους μαθητές τωνΓενικών Λυκείων.

Στην επαρχία μας λειτουργεί το 1ο ΕΠΑ.Λ.Ελασσόνας στη διεύθυνση Τέρμα Μαυροδήμου(στο δρόμο για Δεσκάτη) τηλ επικοινωνίας2493023336. Η διάρθρωση των σπουδών του 1ουΕπαγγελματικού Λυκείου Ελασσόνας, είναι ηακόλουθη:

1.Στην Α’ τάξη του 1ου Επαγγελματικού Λυ-κείου Ελασσόνας λειτουργεί ο Τεχνολογικός κύ-κλος και ο κύκλος των Υπηρεσιών,

2.Στη Β’ τάξη του 1ου Επαγγελματικού Λυ-κείου Ελασσόνας λειτουργούν οι εξής 5 τομείς:

α) Πληροφορικής, β) Ηλεκτρολογίας, γ) Μη-χανολογίας δ) Υγείας - Πρόνοιας και ε) Οχημά-των.

3.Στη Γ’ τάξη του 1ου Επαγγελματικού Λυ-κείου Ελασσόνας λειτουργούν οι εξής 5 ειδικό-τητες:

α) Γενικής Μηχανολογίας, β) Μηχανικής Αυ-τοκινήτων, γ) Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων,δ) Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων καιΔικτύων και ε) Βοηθών Νοσηλευτών.

Οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕπαγγελματικούΛυκείου για τη πρόσβασή τους στη ΤΡΙΤΟΒΑΘ-ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ μπορούν να επιλέξουν μία απότις παρακάτω δυνατότητες.

Πρώτη δυνατότητα: Να συμμετάσχουν σε ειδικές πανελλήνιες

εξετάσεις για την εισαγωγή αποκλειστικά καιμόνο σε τμήματα και σε σχολές του Τεχνολογι-κού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΤΕΙ), στιςΑνώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων(ΑΣΤΕ) των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης καιστις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού,γνωστικών αντικειμένων αντιστοίχων με τα γνω-στικά αντικείμενα των ειδικοτήτων του ΕΠΑ.Λ καισε ποσοστό θέσεων που ορίζεται κάθε φορά μεαπόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας καιΘρησκευμάτων.

Δεύτερη δυνατότητα: Να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες εξετάσεις

για την εισαγωγή σε όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύ-ματα που εισάγονται και οι κάτοχοι απολυτηρί-ου ημερήσιου Γενικού Λυκείου.

Τέλος, όσοι μαθητές της A’ τάξης του Γενι-κού Λυκείου ή του EΠAΛ δεν θέλουν να συνεχί-σουν στη B’ τάξη, μπορούν να εγγραφούν στηνΕπαγγελματική σχολή Ελασσόνας (ΕΠΑ.Σ.) διε-τούς φοίτησης, ώστε να ενταχθούν στην αγοράεργασίας ως τεχνίτες ή να εγγραφούν σεIEK. Στην ΕΠΑ.Σ. Ελασσόνας λειτουργούν οι ει-δικότητες των Θερμοϋδραυλικών, των Εσωτε-ρικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και της Κομ-μωτικής (τηλ. Επικοινωνίας 2493025260).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εκ-παίδευσης των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. συνδέεταιτόσο με την απόκτηση της απαραίτητης θεωρη-τικής γνώσης όσο και με την παραγωγή εργασίας.Επιπρόσθετα, η εκπαιδευτική διαδικασία υπο-στηρίζεται από επισκέψεις σε χώρους εργασίαςόπως βιοτεχνικές μονάδες, σταθμούς παραγω-γής ενέργειας και διάφορες άλλες μονάδες πα-ραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο σχολείολειτουργεί σχολική βιβλιοθήκη, η οποία παρέχειστους μαθητές την δυνατότητα ενημέρωσηςκαι καλλιέργειας με την πλούσια βιβλιογραφία τηςκαι με τη χρήση νέων τεχνολογιών και του Inter-net. Παράλληλα, οι μαθητές ασχολούνται με θέ-ματα σωματικής και ψυχικής υγείας, οικολογίαςκαι τοπικής ιστορίας, μέσα από τα προγράμμα-τα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγήςυγείας που υλοποιούνται στο σχολείο.

Οι εγγραφές στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Ελασσόνας καιστην ΕΠΑ.Σ. Ελασσόνας συνεχίζονται. Για πε-ρισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοιμπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλ. 2493023336 (ΕΠΑ.Λ.) και 24930 25260 (ΕΠΑ.Σ.).

ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ Κ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας•1000 τ.μ. χωρος του Π.Σ.Ε. εκ των οποίων τα 400 θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του Τ.Ε.Π.

Η Ολυμπιώτισσα και ο Μαρμαρωμένος βοσκός

18-19_elassona 08/09/2010 12:18 π.μ. Page 1

Page 19: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

ΟΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Τσαρι-τσάνης δεν το έβαλεκάτω και αμέσως μετά

τον αποκλεισμό του από τοθεσμό του κυπέλλου της ΕΠΣΛάρισας (ηττήθηκε στα πέ-ναλτυ με σκορ 4-2 από τονΟΛΥΜΠΟ ΛΑΡΙΣΑΣ), μετέβητην επόμενη ημέρα στη Χαλά-στρα Θεσσαλονίκης, όπουέδωσε άλλο ένα δυνατό καιαποφασιστικό φιλικό παιχνίδιμε αντίπαλη την ομάδα τουΚΑΜΠΑΝΙΑΚΟΥ (2ου ομίλουΔ’ Εθνικής), προηγούνταν απότην αρχή στο σκορ σημει-ώνοντας 3 τέρματα (είχε καιδοκάρι στο 60’ με τον Μπαλή)και ισοφαρίστηκε στο 90’ απόαμφισβητούμενη θέση οφσάϊτσε επίθεση της αντίπαληςομάδας.

Το ματς ήταν αρκετά δυνατό καιο ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ με τους έμπειρουςκαι τεχνίτες παίκτες που διαθέτει,απέσπασε δίκαια τις εντυπώσεις απότο φίλαθλο κοινό της Χαλάστρας,που βρέθηκε στο γήπεδο και από-λαυσε ένα τεχνικό και όμορφο πο-δόσφαιρο με πολλά γκολ Η διακύ-μανση του σκορ ήταν 0-1 για τον ΟΙ-ΚΟΝΟΜΟ στο 10’ (πέναλτυ ο Νι-κούλι), 0-2 στο 19’ (Φλίγκος), μείωσεο ΚΑΜΠΑΝΙΑΚΟΣ στο 41’ σε 1-2, έγι-

νε το 1-3 στο 56’ (Ζαχαράκης), το 2-3 στο 65’ και το τελικό 3-3 στο 90’ μεαυτογκόλ του Μαντζαφούλη.

Μετά το τέλος του παιχνιδιού η

διοίκηση του ΚΑΜΠΑΝΙΑΚΟΥ παρέ-θεσε στους ποδοσφαιριστές και σταμέλη των αποστολών και των 2 ομά-δων, υπαίθριο τραπέζι με ψητά σου-βλάκια και διάφορους μεζέδες, σε έν-δειξη φιλοξενίας και στα πλαίσιαπρώτης γνωριμίας των σωματείων.

Στο γήπεδο της Τσαριτσάνης γί-νονται έργα αναβάθμισής του ενόψειτου περιφερειακού πρωταθλήμα-τος. Τα έργα συνίστανται στη συμ-πλήρωση των περιμετρικών κιγκλι-

δωμάτων και των μεταλλικών πυλών,για την ασφαλή σύμφωνα με τουςκανονισμούς της ΕΠΟ διεξαγωγήτων αγώνων (ανέλαβε το κόστος ηκοινότητα Τσαριτσάνης), ενώ η τε-χνική εταιρία ΤΕΔΡΑ (πρόεδρος είναιο κ Γιάννης Τόλιος), ανέλαβε την κα-τασκευή 2 ξεχωριστών μεταλλικώνσκεπάστρων (ένα στην κεντρική κερ-κίδα και ένα στην κερκίδα των ZVANBOYS). Τα έργα θα ολοκληρωθούνπριν την έναρξη του πρωταθλήματος

(19-9-2010) και μαζί με τις λοιπές βελ-τιώσεις συντήρησης αποδυτηρίωνκ.λ.π., θα δώσουν πραγματικά άλληεικόνα στο γήπεδο της ιστορικής κοι-νότητας.

Από τη διοίκηση του ΟΙΚΟΝΟ-ΜΟΥ ανακοινώθηκε η εγγραφή παι-κτών στα τμήματα υποδομής τουσυλλόγου για τη φετινή περίοδο.Υπεύθυνοι για πληροφορίες οι γυ-μναστές της ομάδας κοι ΜαντζιώκαςΚώστας τηλ. 6944624412 και Καρα-γιάννης Κώστας τηλ. 6932314333.

Επίσης συνεχίζεται η προπώλησητων εισιτηρίων διαρκείας, τα οποία τι-μώνται στα 70 € και μπορεί να ταπρομηθευτεί ο φίλαθλος από ταμέλη της διοίκησης, από το πρακτο-ρείο ΠΡΟΠΟ Μπαλωματή στην Τσα-ριτσάνη και από το πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ Αφοί Καλτέκη στην Ελασσόνα.

Μπαμπάλης Γιώργος(υπεύθυνος δημοσίων σχέσεωνΟΙΚΟΝΟΜΟΥ τηλ. 6974014710)

19 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

CMYK

Στον Εορδαϊκό

ο Ελασσονίτης

Κώστας ΜπανούσηςΠαίκτης του Εορδαϊκού εί-

ναι και επίσημα ο Κώστας Μπα-νούσης, καθώς οι δύο πλευρέςυπέγραψαν συμβόλαιο συνερ-γασίας. Ο 22χρονος μεσοεπι-θετικός αγωνιζόταν στον Πυρ-σό Γρεβενών πέρυσι, έχοντας4 γκολ σε 25 συμμετοχές, ενώπαλιότερα έπαιξε σε ΑΕΛ καιΧαϊδάρι.

Στον Απόλλωνα Λάρισας

ο Πρακατές ΣπύροςΣτον Απόλλωνα Λάρι-

σας πήγε ο 18χρονος με-σοεπιθετικός της Ελασσό-νας Πρακατές Σπύρος. Σύμ-φωνα με πληροφορίες τοτεχνικό τιμ του Απόλλωνα εί-ναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοαπό την απόκτηση του τα-λαντούχου νεαρού και πε-ριμένουν πολλά στην πο-ρεία της ομάδας.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΠΣΛ

Αποφασιστικά ο Οικονόμος Τσαριτσάνης

Έγινε οι τελικοί του 1ου τουρνουά

Τένις open ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΤΕΝΗΣΤην Τετάρτη 01-

09-2010 και την Πέμ-πτη 02-09-2010 πραγ-ματοποιήθηκαν οι τε-λικοί του 1 τουρνουάτένις open ΜΙΧΑΛΗΣΠΙΤΕΝΗΣ. Συγκεκρι-μένα την Τετάρτη διε-ξήχθει ο τελικός τουμικτού διπλού με αντι-πάλους τους αθλητέςτου συλλόγου Ναλ-παντίδου Αστερία/Ζαψαλή Ιωάννη και Τζήκα Μαρία/Σακελαρίδη Γεώργιο μενικητές τους πρώτους με 2-1.

Την επόμενη μέρα ξεκίνησαν οι τελικοί στις 18:30 με πρώτο τον τελικό τουδιπλού αντρών που πήραν μέρος τα ζευγάρια Μιχαλέας/κατσιαφλιάκας με τουςΜπούτλα/Βαλιώτη με νικητές τους δεύτερους με 6-3 6-4 και τέλος αμέσως μετάξεκίνησε ο τελικός του διπλού αντρών με αντιπάλους τους Μπούτλα- Γιαν-νακέλο, ένας τελικός διαφήμιση για το άθλημα, όπου επικράτησε ο Γιαννα-κέλος με 6-3 6-4.

Κύπελα απονεμήθηκαν στους νικητές από τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Πα-σχόπουλο, τον Αντιδήμαρχο κ. Λιάκο και τον κ. Πιτένη Χρήστο. Επίσης επτάτυχεροί ύστερα από κλήρωση μοιράστηκαν δώρα. Στην μικρή δεξίωση που ακο-λούθησε αργότερα παρεβρέθηκαν επίσης και ο πρόεδρος της Δ.Ε.Κ.Ε. κ Κα-ραγκούνης καθώς και ο Δ/ντής της κ. Σαμώτας. Να αναφέρουμε ότι στους αγώ-νες έλαβαν μέρος 85 αθλητές και αθλήτριες από πολλά μέρη της Ελλάδας καιπαίχθηκαν συνολικά 1205 games. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαρι-στήσουμε τους χορηγούς μας καθώς και τον Δήμο Ελασσόνας και την κ. Έπαρ-χο για την στήριξή τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση.

Τέλος ο σύλλογός μας ανακοινώνει ότι ξεκινάνε μαθήματα και τμήματαγια παιδιά από 5 ετών και πάνω, καθώς και τμήματα ενηλίκων αντρών και γυ-ναικών.

Πληροφορίες στατηλέφωνα: 6073307331(Καλαμπούκα Παγώνα)6982771452 (ΜιχαλέαςΛάζαρος) 6983520691

(Μπούτλας Χρήστος)6971662416 (Κυριλλιδης

Αθανάσιος).Σε όλα τα παιδιά του συλλό-

γου θα μοιραστεί αθλητικό υλικό.

18-19_elassona 08/09/2010 12:18 π.μ. Page 2

Page 20: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

20 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Τώρα

νέο

μεγαλύτερο

ανανεωμένο!!!

Σε μεγάλο χώρο δίπλα από το παλιό Toy - Moy

Στον πεζόδρομο - Αργοναυτών 20στην Ελασσόνα

Σωκράτους 2 Πλατεία Βαροσίου - Ελασσόνα• Τηλ. 24930 22385 • Κιν. 6982659931

Διάγνωση - ΑποκατάστασηΔιαταραχών

Λόγου - Ομιλίας - Επικοινωνίαςκαι

Μαθησιακών Δυσκολιών

Μέλος του Συλλόγου επιστημόνων

Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος

Μικαέλα ΖιακούληΛογοθεραπεύτρια

Ψέκασαν χθες στην Κοινότητα για

την καταπολέμηση των κουνουπιών

Ο ιός του Δυτικού Νείλου

“χτύπησε” στην Τσαριτσάνη•Η ίδια οδηγία δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και για το δ.δ.

Μεσοχωρίου στο δήμου Ποταμιάς

Έκπληκτοι και θορυβημένοι οι κάτοικοι της Τσαρι-τσάνης αφού είχαν ενημερωθεί έγκαιρα, χθες στις 10 τοβράδυ είδαν το ειδικό συνεργείο να διενεργεί ψεκασμόστα πλαίσια καταπολέμησης των κουνουπιών. Χαρα-κτηριστική ήταν η ανακοίνωση-ειδοποίηση που εκδόθη-κε και έγραφε:

“Στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κουνουπιών γιατην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας από τον ιο του Δυ-τικού Νείλου θα γίνει ακμαιοκτονία (καινοποκτονία) μεεκνέφωση, στην περιοχή σας.

Οι ψεκασμοί θα αρχίσουν από την περίμετρο του χω-ριού σας και θα γίνει παρουσία ειδικών. Οι ψεκασμοί θαεπαναληφθούν μετά από 4 ημέρες, αν κριθεί αναγκαίο.

Για το σκοπό αυτό, απόψε τη νύχτα (μετά τις 24.00)θα περάσει από τους δρόμους ειδικό ψεκαστικό όχημαγια τον ψεκασμό. Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού απα-γορεύεται να κυκλοφορούν άνθρωποι και για μια ώραμετά το ψεκασμό, ενώ ανάλογη μέριμνα πρέπει να ληφθείκαι για τα ζώα. Η ενέργεια αυτή είναι έκτακτη, γίνεται γιαλόγους πρόληψης και είναι συμπληρωματική των συμ-βατικών μεθόδων, που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Η μέθοδος δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώ-πινη υγεία εάν ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας:

-Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα που βλέπουν στοδρόμο απ' όπου θα περάσει το ψεκαστικό όχημα και αφή-στε τα κλειστά, για μία ώρα μετά το ψεκασμό.

-Παραμείνετε στα σπίτια σας όσο διαρκεί ο ψεκασμόςκαι κλείστε τα κλιματιστικά.

-Μαζέψτε τη μπουγάδα, τα παιχνίδια των παιδιών καιτα τρόφιμα πριν την ώρα που περνά το ψεκαστικό και γιαμία ώρα μετά.

-Απομακρύνετε ή σταβλίστε τα ζώα και προφυλάξτετα μικρά τους, κατά τη διέλευση του ψεκαστικού.

-Οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τη μελισσοσμή-νη από τις ψεκαζόμενες περιοχές.

Σε περίπτωση έκθεσης στην ουσία μπορεί ενδεχο-μένως να προκληθεί παροδικός ερεθισμός του δέρμα-τος ή παροδικός ερεθισμός του αναπνευστικού συστή-ματος ειδικά στα ευαίσθητα ή αλλεγικά άτομα. Στην πε-ρίπτωση αυτή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τηλε-φωνήστε στο τηλ. 210-5212054 και 210-5212000”.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η απόφαση αυτήελήφθη και κρίθηκε αναγκαία η διαδικασία ψεκασμού γιατην καταπολέμηση των κουνουπιών, καθ' ότι τις προ-ηγούμενες ημέρες εντοπίστηκε και διαπιστώθηκε κρού-σμα, που οφείλεται στον ιο του Δυτικού Νείλου. Ίδια εί-ναι και η κατάσταση στο δ.δ. Μεσοχωρίου γι' αυτό απο-φασίστηκε ο ίδιος τρόπος αντιμετώπισης.

Ιδιαίτερη υπήρξε η φροντίδα των αρμόδιων αρχών γιατην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για νααποφευχθούν τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις. Έντο-νη ωστόσο και διάχυτη ήταν η ανησυχία των κατοίκων τηςκοινότητας Τσαριτσάνης που πολύ φυσικά, έθεσαν τοερώτημα... γιατί μόνο εμείς....

Η απάντηση είναι προφανής και αν μη τι άλλο αξίζουντα εύσημα στις αρμόδιες αρχές που έδρασαν άμμεσα.

Είναι καιρός κάποτε και στηνχώρα μας, στον τόπο όπου“γεννήθηκε” μεγάλωσε και...

λειτούργησε η Δημοκρατία, να τηνδούμε να... επανέρχεται (ΤηΔημοκρατία) και μέσα απ' αυτή νακυβερνιέται ο τόπος.

Όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαντη χώρα από τη μεταπολίτευση έως και σή-μερα, κατέλαβαν στο όνομα της Δημοκρα-τίας, την εξουσία, λειτούργησαν όμως ενάν-τια στη Δημοκρατία και κυβέρνησαν μεγνώμονα τα στενά κομματικά συμφέροντα,δημιουργώντας για την ανάγκη τους να στη-ρίζονται κάπου, στρατιές κρατικοδίαιτων,κομματογλυφτών, κομματορουφιάνων καιπάσης φύσεως τσανάκια και χειροκροτητέςπου ενδιαφέρονται μόνο να έχουν... επαφήμε την εξουσία... να νομίζουν ότι κυβερνά-νε κι αυτοί... καλά είναι να μη ξεχνάμε τηδράση των βουλευτικών γραφείων οι άν-θρωποι των οποίων.... οι χουσμεκιαραίοι αντίπινακίου φακής της παράνομης στην πραγ-ματικότητα εξουσίας, που έλυναν και έδε-ναν!!! Ποτέ να μην τους ξεχνάμε τους νε-κροθάφτες...

Ας μη ξεχνάμε... ιστορικές φράσεις...υπασπιστών, ανθυπασπιστών, δεκαννέωνκαι λαντσιέρηδων που δημόσια κομπορ-ρημονούντες διατυμπάνιζαν τη δύναμήτους λέγοντας... “Εγώ διόρισα τόσους....εγώ μετέθεσα τόσους “...ή το αμίμητο όταναναφερόμενος γνωστός τσανακογλύφτηςστην ψήφιση νομοσχεδίου... είπε: “Ψη-φίσαμε νόμο”!!!

Αυτές οι... ύαινες που κατατρώγουν τηΔημοκρατία, μη φανταστείτε ότι εξέλει-ψαν, αντίθετα, είναι ένα είδος που έχει... μα-κροζωΐα σ' όλες τις εποχές... δικτατορίες,ολοκληρωτικά καθεστώτα, βασιλείες, δη-μοκρατίες... δρούνε και σήμερα.

Ζούνε και κινούνται στο χώρο μας, στοζωτικό χώρο μαζί μ' όλους τους πολίτες...θάχαν ατέλειωτο ενδιαφέρον, τα αποτελέ-σματα μιας έρευνας για να πληροφορη-θούμε, πως ζούνε αυτοί οι άνθρωποι καινα κατανοήσουμε και πόσο ευθύνονται γιατη... μαύρη τρύπα στην οικονομία της χώ-ρας... ενώ συνεχίζουν να υποσκάπτουν,πλέον θανάσιμα τα θεμέλια όχι μόνο τουπολιτεύματος αλλά και αυτής ακόμα τηςύπαρξης της χώρας!!!

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτόπου συντελείται στην πατρίδα μας θέτουμετο απλό ερώτημα... Εάν κυβερνούσε άλλοκόμμα, και ελάμβανε αυτές τις αποφάσεις,τι θα είχε συμβεί σήμερα... η απάντησηδική σας. Είναι αυτονόητο, ότι το ερώτη-μα αφορά όλες τις παρατάξεις.

Το παιχνίδι που παίζεται χρόνια τώρα και

πάντα σε βάρος των πολιτών, με τα λιγνιτι-κά αποθέματα στην περιοχή Δομενίκου –Αμουρίου είναι γνωστό. Είναι το ίδιο ακρι-βώς που γίνεται με τη γάτα και το ποντίκι...Παίζει δηλαδή η γάτα, αφήνει το ποντίκι νατρέχει δεξιά και αριστερά (βλέπε εκάστοτεκυβέρνηση) μέχρι να το εξαντλήσει κι άμαπροσπαθήσει, το ποντίκι, να ξεφύγει, τα γα-τάκια που είναι παρατεταγμένα, (βλέπετσανακογλύφτες) το στριμώχνουν και είναιθέμα χρόνου μέχρι να το κατασπαράξουν!!!Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση,το.... τυρί... η φάκα... ότι δήθεν θα δημι-ουργηθούν θέσεις εργασίας είναι σάπιοκαι η δυσωδία που αναδύει είναι όμοια μεαυτή των ανθρώπινων πτωμάτων, και οιπολίτες αυτού του τόπου δεν θα επιτρέ-ψουν σε κανέναν να τους... κατασπαρά-ξει, αντίθετα, εάν και εφ' όσον χρειαστείόσους το επιχειρήσουν θα τους αντιμε-τωπίσουν και θα τους αμείψουν με το ίδιονόμισμα!!!

Διαβάσαμε στην έγκριτη και έγκυρηεφημερίδα “Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗτου Σαββάτου και Κυριακής 4 και 5 Σε-πτέμβρη, τα παρακάτω.

“Η απαίτηση της Τρόικας για παραχώ-ρηση σε ιδιώτες των εντοπισμένων λιγνιτι-κών κοιτασμάτων της χώρας τα οποία πα-ραμένουν ανεκμετάλλευτα είναι το δεύτερο“αγκάθι” που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυ-βέρνηση, σε συνδυασμό με την ολοκλή-ρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας πα-ραχώρησης του λιγνιτικού πεδίου τηςΒεύης, που “σέρνεται” τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουρ-γείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχειυποχρεωθεί από την κοινότητα, αλλά και τηντρόικα των δανειστών της χώρας, να βάλει“στο τραπέζι” τους φακέλους της Ελασσό-νας, της Δράμας και της Βεγόρας (στη Φλώ-ρινα), των τριών περιοχών δηλαδή πουδιαθέτουν σημαντικά και αξιοποιήσιμα λι-γνιτικά αποθέματα, εξετάζοντας τις δυνα-τότητες που υπάρχουν για να ξεκινήσουν οιδιαδικασίες παραχώρησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πάν-τως, ότι στην τρόικα δεν αρκεί να ξεκινήσειαπλώς η διαδικασία (λόγω, προφανώς, τηςεμπειρίας από τον διαγωνισμό της Βεύηςπου “σέρνεται” επί χρόνια), αλλά απαιτεί ναυπάρξει αυστηρό χρονοδιάγραμμα με κα-τάληξη περί τους έξι μήνες, μέσα στοοποίο η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη ναέχει “δώσει” τα λιγνιτικά αποθέματά της.

Το βασικό πρόβλημα βεβαίως, στηνπροοπτική αυτή, είναι οι αντιδράσεις τωντοπικών κοινωνιών, κυρίως στη Δράμα καιτην Ελασσόνα, που δεν επιθυμούν ρυπο-γόνες επενδύσεις στην περιοχή τους. Δε-δομένου, μάλιστα, ότι οι δύο αυτές κοινω-

νίες δεν διαθέτουν λιγνιτωρυχεία, επομένως

δεν είναι εξοικειωμένες με τη λειτουργία

τους (αντίθετα με ό,τι ισχύει στη Φλώρινα)

το πιθανότερο είναι πως οι αντιδράσεις δύ-

σκολα θα καμφθούν, ενώ και τα δικαστικά

όπλα (προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρα-

τείας κ.λπ.), που αναμένεται να χρησιμο-

ποιήσουν οι τοπικοί φορείς, μπορούν να κα-

θυστερήσουν, έως και να ματαιώσουν τα

σχέδια παραχώρησης”.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΝ ΤΑ

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΧΕΔΙΑ

Στον τόπο αυτό κανένας δεν είναι

αφελής και το ψωμί που τρώμε όλοι είναι

χάσκο!!!

Σήμερα απλά επαναδημοσιοποιούμαι το

θέμα με προφανή επιδίωξη πρώτα να λά-

βουν το μήνυμα οι τοπικοί βουλευτές του νο-

μού, ότι η ελασσονίτικη κοινωνία των πολι-

τών και όχι μόνο, είναι και αυτή του Δήμου

Τυρνάβου, της Λάρισας, των Τρικάλων,

της Καρδίτσας, επαγρυπνούν και παρακο-

λουθούν όλα όσα τεκταίνονται και όλα όσα

επιχειρούνται. Επισημαίνουμε στους βου-

λευτές των δύο μεγάλων κομμάτων να μη

λησμονήσουν τις δηλώσεις που έκαναν

όλοι, υπάρχουν καταγεγραμμένες, γιατί

στην αντίθετη περίπτωση θα χαρακτηρι-

σθούν ριψάσπιδες και ανεπιθύμητΟΙ... μέ-

μνησο λοιπόν καθώς η οργή των πολιτών

έχει... χτυπήσει κόκκινο!!!

Επίσης επισημαίνουμε ότι οι πολίτες,

καθολικά, εκτός από τα φερέφωνα και

τους κομματογλύφτες ήδη έχουν οργα-

νωθεί και συνεχίζουν να οργανώνονται,

ώστε σε ενδεχόμενο που η κυβέρνηση πα-

ρανόμως θελήσει να τους αιφνιδιάσει θα

βρεθεί προ οδυνηρών εκπλήξεων, μιας και

το αίσθημα που κυριαρχεί στους κόλπους

των πολιτών είναι, ότι έχουμε πόλεμο.

Στη φάση αυτή δεν θα μπούμε στη δια-

δικασία να γράψουμε τους κινδύνους από

μια τέτοια εξέλιξη (αξιοποίησης των λιγνι-

τικών κοιτασμάτων) το πράξαμε στο πρό-

σφατο παρελθόν εμπεριστατωμένα και επι-

στημονικά. Για την ιστορία όμως και για τα

δήθεν οφέλη, διαβάζουμε πάλι στον Κό-

σμο του Επενδυτή: “Ο κ. Λιάνης, για πα-

ράδειγμα, έθεσε το θέμα της αποπληρω-

μής παλαιών οφειλών του Βαρβούτη, του

προηγουμένου δικαιούχου, προς κατοί-

κους της περιοχής) και ο κ. Μανιάτης έχει

στείλει στα πολιτικά κόμματα κείμενο με

τους βασικούς άξονες, ζητώντας τους πα-

ρατηρήσεις”.

Έτσι, απλά, για να καταλαβαινόμαστε,

πόσο θα ωφεληθεί ο τόπος...

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ...

Θέλει τους λιγνίτεςΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΤΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ!!!

20_elassona 9/7/10 11:42 PM Page 1

Page 21: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

21_elassona 07/09/2010 11:32 μ.μ. Page 1

Page 22: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

22 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

BIOTEXNIA

“YΔΡΟΡΟΩΝ & ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ”

ΙΝΟΧ ΚΑΙ ΓΑΛΒΑΝΙΖΕ

2493022462 • ΚΙΝ. 6977468575%

Άλλο ένα τεράστιοκομμάτι της ιστο-ρίας της Αζώρου

έφυγε κάνοντας μας στα δύ-σκολα αυτά χρόνια πιο φτω-χούς. Πέρασε λοιπόν τη «χα-ρακιά» και ο γίγαντας και αξε-πέραστος μάστορας ο Σω-κράτης Καραγιάννης, τη χα-ρακιά που περιγράφει ο ΝίκοςΞυλούρης στο «Έβαλε ο Θεόςσημάδι». Είμαι σίγουρος πωςο Θεός πήρε το Σωκράτη γιανα τον ξεκουράσει απ αυτή τημάταιη ζωή γιατί ας μου πεικάποιος «Ποιος έχει δουλέψειπερισσότερο στη ζωή του απ'τον αείμνηστο Σωκράτη Κα-ραγιάννη!! Κανείς…

Σήμερα λίγες μέρες μετάτο θάνατο του δεν θ' ανα-φερθώ με λεπτομέρειες στηνιδιωτική πλευρά του ανδρός,δεν θα αναφερθώ στον αδα-μάντινο χαρακτήρα του καιστην καλοκαρδία του γιατίόλα αυτά είναι γνωστά «τοιςπάσι» όπως γνωστό είναι πωςδεν έλεγε «όχι» σε κάποιοπου ζήταγε βοήθεια. Σήμερα

θα κάνω αναφορά στην προ-σφορά του ανδρός στα κοινάτου αγαπημένου του χωριού,της Βουβάλας. Μέχρι «τα τε-λευταία του» βρίσκονταν μέσαστην εκκλησία του χωριού,τον αγαπημένο του Άη Γιώρ-γη, ισόβιος επίτροπος δεκαε-τίες τώρα να προσφέρει αφι-λοκερδώς τις υπηρεσίες του.Εκείνο όμως που αξίζει ναθυμηθούμε εμείς οι μεγαλύ-τεροι και να μάθουν οι νεώτε-ροι, ειδικά όσοι καταγόμαστεαπό τη Βουβάλα είναι το εξής:Ο Σωκράτης Καραγιάννηςυπήρξε ο καλύτερος πρό-

εδρος του χωριού μας καιεξηγούμαι γιατί: Κατά τη θη-τεία του έγιναν σχεδόν όλες οιυποδομές των κοινοτικών έρ-γων με μεράκι και επιτυχία κα-θώς δεν παρατηρήθηκαν ούτεεπιδιώχτηκαν υπερβάσειςπροϋπολογισμών, διπλοανα-θέσεις ή άλλα κόλπα, όπωςέγιναν αργότερα από πιο«μοντέρνους» προέδρους ήπιο μορφωμένους απ' τομπάρμπα - Σωκράτη που τρι-γυρνούσε πανταχού παρώνόλη μέρα το χωριό μ' έναν κά-βουρα ή ένα φτυάρι στο χέρικαι με προσωπική εργασίαέριχνε τσιμέντο στους δρό-μους ή έφτιαχνε καλούπιαστην πλατεία… Τώρα που σταχωριά μας έχει τελειώσει κατάτη γνώμη μου ΑΤΥΧΩΣ η εμ-πειρία του Καποδίστρια, όλοιπαραδεχόμαστε πως τα χωριάμας τα έφτιαξαν κάτι πρό-εδροι Κοινοτήτων σαν τον Σω-κράτη Καραγιάννη και πωςόλα τα κατοπινά είναι παρα-μύθια στην καλύτερη περί-πτωση. Κάποιες βέβαια θη-

τείες θα' πρεπε να' χουν πάρειτο δρόμο της δικαιοσύνης γιατην εγκληματική διασπάθισητου δημοσίου χρήματος καιτην πλημμελή άσκηση των κα-θηκόντων τους. Έτσι να μηνξεχνιόμαστε γιατί κάποιοιτζάμπα μάγκες, προκαλούνμε το θράσος τους αναφορι-κά με τα κοινά. Ο ΣωκράτηςΚαραγιάννης θα μείνει γιαπάντα στην καρδιά μας, θα εί-ναι πρότυπο εργατικότηταςκαι προσφοράς και σημείοαναφοράς σε όσους δεν θέ-λουμε να ξεχνάμε…Στην αγα-πημένη του σύζυγο Ζωίνα καιστα παιδιά του Νίκο και Βάγιαθερμά συλλυπητήρια από όλοτο επιτελείο της ΈΚΔΟΣΗΣκαι ιδιαίτερα απ τον υπογρά-φοντα που τόσο πολύ αγα-πούσε ο εκλιπών. Θείε Σω-κράτη, ζεις για πάντα μέσαστη σκέψη και την καρδιάμας, ζεις σε κάθε γωνιά τηςΒουβάλας που τόσο αγαπού-σες.

Καλό ταξίδι... Βασίλης Ζαρζώνης

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ένα σύμβολο

της Αζώρου πέρασε στην αιωνιότητα...

«Τα πάντα ρει, έστιδε παγίωςμηδέν» (Όλα

αλλάζουν, τρέχουν σαν τανερά του ποταμού καιτίποτα δεν μένει πάνταίδιο), έλεγε οΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ(Φιλόσοφος από τηνΈφεσο) και φυσικά έτσιακριβώς είναι και στηνκαθημερινή…ζωή, τη«δική μας»…

Κρίση…σημαίνει περίοδοςανωμαλίας με δυσχέρειες καικινδύνους. Η δική μας…κρίση εί-ναι γνωστή πια σε όλουςμας…και θα μας ταλαιπωρήσειγια πολύ καιρό…

Άραγε, τι χρειάζεται να γίνειγια να ανασάνουμε; Κατά τηνταπεινή μας γνώμη…πρώτα απόόλα, ο πρωθυπουργός και ηκυβέρνηση πρέπει, κλείνονταςτα αυτιά σε κομματικούς παρά-γοντες…συμβούλους και πα-ρατρεχάμενους…αλλά και στιςδικές τους «προκαταλή-ψεις»…να καταλάβουν τηνπραγματικότητα. Πως θα το κά-νουν; Απλά. Να πάνε…να ακού-σουν με ανοιχτά αυτιά τον κό-σμο…Επιχειρηματίες, εργαζό-μενους, εμπόρους, πελά-τες…δηλαδή, την ίδια την κοι-νωνία. Το δεύτερο και φυσικάδυσκολότερο είναι να πετά-ξουν…τα «βαρίδια». Τα απωθη-μένα των ίδιων…αλλά κυρίως τιςεπιρροές των πελατειακών τουςσχέσεων…

Η κυβέρνηση πρέπει να κα-ταλάβει πως το γνωστό σεόλους… «πολιτικό κόστος», πουφέρνει την όποια καθυστέρη-ση…άρνηση…αναβολή και φυ-σικά τη διατήρηση του «κατε-στημένου» είναι στην ουσία «πο-λιτικό κέρδος». Αν τολμήσουνκαι κάνουν τις τομές και τις ρή-ξεις που χρειάζονται….κόντραστην επιχειρηματική, συνδικα-λιστική και κομματική και δια-πλοκή και την «αγάπη» του λαι-κισμού και της κοροϊδίας…να εί-ναι σίγουροι πως θα ανταμει-φθούν…για τις «καλές πράξεις»

τους…Τρίτο, επειδή δεν έχουντο χρόνο σύμμαχο….πρέπει ναξεχωρίσουν τα μέτρα… σε «γρή-γορα» και «αργά»…Παραδείγ-ματα: Το «χτίσιμο» του φορο-λογικού συστήματος δεν μπορείνα γίνει σε μερικές εβδομά-δες…αλλά για να είναι σωστόκαι σοβαρό, θέλει μήνες…Τώρα, αύριο…μπορεί να αυξη-θούν, μερικοι «ειδικοί φρου-ροί»…μπορεί να μπούνε… «πρά-σινοι φόροι» σε πλαστικές σα-κούλες και μπουκάλια…σε λι-γνίτη και άλλα… να «ξαναφτια-χτούν» τα τέλη των αυτοκινήτωνστη βάση των ρύπων…Αύριο,επίσης μπορούν να κλείσουν…

«άχρηστες» ΔΕΚΟ (Δημό-σιες Επιχειρήσεις Κοινής Οφε-λείας) με «προσοχή» και φρον-τίδα για τους εργαζόμενους,φυσικά. Τώρα επίσης μπορείνα γίνουν διασταυρώσεις στοι-χείων και να πιαστεί μέρος τηςφοροδιαφυγής…που είναι τε-ράστια… Τέτοια άμεσα μηνύ-ματα…θέλουμε «Εμείς»…και οι«άλλοι»…της Ε.Ε. και των αγο-ρών…

Αργότερα…μπορεί να γί-

νουν οι «αλλαγές» που όλοι ξέ-ρουμε, αλλά κανείς δεν τολμά.Να αποκτήσουμε φορολογικόσύστημα που δεν θα τιμωρεί τηνεργασία…και τους «μι-κρούς»…Να λειτουργήσει σω-στά η αγορά αγροτικών προ-ϊόντων χωρίς καρτέλ και μεσά-ζοντες…Να «εκσυγχρονιστεί» ηαγορά εργασίας…να ξηλωθείη «μαφία» που ληστεύει δημό-σια έργα και προμήθειες τωνΔΕΚΟ… και φυσικά να «για-τρευτεί» το εκλογικό μας σύ-στημα και το πολιτικό σύστημαγενικότερα… να υπάρξει επιτέ-λους χωρισμός των εξουσιών(Δικαιοσύνη, Εκκλησία…). Όλααυτά και σαφώς και άλλα…θέ-λουν μελέτη, διάλογο και συ-ναίνεση. Πράγματα…δύσκολαγια εμάς…που χρειάζονται πολύχρόνο αν θέλουμε να είναι «σω-στά» και να δώσουν μόνιμουςκαρπούς… Το κακό της «ιστο-ρίας» μας είναι, ότι επειδή η πο-λιτική, αλλά και οι άλλες ηγεσίεςτου τόπου δεν τόλμησαν γιαπολλά χρόνια… να αγγίξουναυτά τα «χοντρά» προβλήμα-τα…να έχουμε «κάψει» καμίατριανταριά χρόνια και τώραπρέπει να γίνουν στο «άψε σβή-σε» οι αλλαγές και οι μεταρ-ρυθμίσεις…γιατί δεν πάειάλλο… Δυστυχώς όμως, τώρααυτή η «στασιμότητα» έχει γίνειυπαρξιακό πια πρόβλημα…καιαν δεν παρθούν άμεσα αποφά-σεις από την κυβέρνηση καιόλους μας…θα καταδικαστούμεμόνοι μας να είμαστε αι-ώνια…τελευταίοι και καταϊδρω-μένοι…και φυσικά μπατίρηδεςκαι ζητιάνοι…

Έφτασε η ώρα για ένα και-νούργιο «Όχι»… Όμως αυτή τηφορά «όχι» απέναντι στους Ιτα-λούς. Αλλά ένα εξίσου δυνατό«όχι» λαού και ηγεσίας… στην

εσωτερική απειλή…του βολέ-ματος…του συμβιβασμού με τηδιαφθορά και τη μετριότητα,στη νάρκη του αργού θανά-του…μέσα στη βρώμα τουβούρκου…του λαϊκισμού καιτης μικρής…προσπάθειας… Οισυνδικαλιστές, εκπρόσωποι άλ-λων επαγγελματικών και κοι-νωνικών ομάδων, τα κόμματα,όλοι μας, πρέπει να νοιώσουμεπως για μια ακόμη φορά…αξίζεινα κάνουμε μια «θυσία» ακόμαγια την πατρίδα όπως τόσες καιτόσες…με μια προϋπόθεση: Αυ-τοί που έχουν «ρουφήξει» πολ-λά εκατομμύρια ευρώ κάνοντας«μπίζνες» (δουλειές) και «ντήλ»(συμφωνίες) με το κράτος (επι-χειρηματίες, τραπεζίτες), καιτα έχουν «παρκάρει» σε Ελβε-τικές τράπεζες… ή «Επενδύ-σεις» σε βίλες, κότερα, ακίνητα,αεροπλάνα, ελικόπτερα…καιφυσικά οι υπάλληλοι τους… (οιπολιτικοί), να πληρώσουν τομεγαλύτερο μέρος του λογα-ριασμού…αφού μόνο αυτοίέφαγαν και ήπιαν. Ας ελπίσου-με πως θα ξαναγράψουμε «χρυ-σές σελίδες»…αποδεικνύονταςσε όλους…πως είμαστε γνήσιοιΈΛΛΗΝΕΣ…που ξέρουν να μά-χονται και να κερδίζουν…

Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ (Ιστορικόςαπό την Αλικαρνασσό), έλεγε:«Κατά μεν το ισχυρόν Έλληναςομοφρονέοντας (…) χαλεπούςείναι περιγίγνεσθαι και άπασι αν-θρώποισι” δηλαδή, (τους Έλ-ληνες ενωμένους είναι δύσκολονα τους νικήσουν ακόμα καιόλοι οι άνθρωποι αν μαζευ-τούν». Εμείς…δηλαδή γιατί να«τρωγόμαστε» και να βγάζουμεμόνοι μας…τα μάτια μας…ότανενωμένοι σαν «μιαγροθιά»…μπορούμε να κάνουμεθαύματα;

Καινούργιο…

«ΌΧΙ»

ΓΡΑΦΕΙ:

Ο ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ

Κατά τον Ιερό

Χρυσόστομο

ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ

Δημιούργημα των αν-θρώπων είναι οι θεοίτων ειδωλολατρών, λέ-

γει ο Χρυσορήμωνας Πατέρας. Ηαλήθεια δεν παθαίνει τίποτα επει-δή έχει ακίνητη τη δική της δόξα.Επειδή οι ειδωλολάτρες πίστεψανστα ξύλα και τις πέτρες. Οι ειδω-λολατρείες επικράτησαν επειδή οιάνθρωποι θαυμάζονταν περισσό-τερο απ' ότι άξιζαν. Είναι να γελάςγια το τι είπαν οι άνθρωποι (αρ-χαίοι) για το θεό, την ύλη, την ψυχή

και τα σώματα. Γι' αυτό και δεν χρειάζεται να τους κατηγορήσουμεεμείς, γιατί μεταξύ τους διαφωνούσαν και έβαζε ο ένας εναντίον τουάλλου. Ασθένεια της ψυχής είναι η ειδωλολατρεία, συνήθεια παρά-λογη από υπερβολή. Πολλοί τρόποι ειδωλολατρείας υπάρχουν. Άλ-λος πιστεύει στον πλούτο (Μαμμωνά), άλλος κάνει την κοιλιά του θεό,άλλος πάλι μπορεί να κάνει κάποια άλλη επιθυμία πιο φοβερή. Σ' αυτάδε θυσιάζουν οι ειδωλολάτρες βόδια; Το ίδιο λοιπόν θα κάνουμε κιεμείς οι χριστιανοί; Μη γένοιτο! Όχι, δεν θα υπακούσουμε στην κοι-λιά και τον πλούτο όπως κάνουν οι ειδωλολάτρες. Πρέπει να απο-στρεφόμαστε τους ειδωλολάτρες διότι έκαναν θεούς τα πάθη και ονό-μασαν την επιθυμία Αφροδίτη, το θυμό Άρη και το μεθύσι Διόνυσο.Τι κι αν δεν κατασκευάζεις είδωλα εσύ όπως αυτοί; Αν υποκύπτειςστα ίδια πάθη με πολλή προθυμία έτσι ώστε να κάνεις τα μέλη τουΧριστού μέλη πόρνης και να βυθίζεις τον εαυτό σου στις άλλες πα-ρανομίες είναι το ίδιο πράγμα! Η Βαβυλώνα και η Αίγυπτος περισ-σότερο από κάθε άλλο μέρος της γης κατακαίγονταν από τη φωτιάτης ασέβειας. Δείχνοντας λοιπόν εξ' αρχής ότι θα διορθώσει και ταδύο και θα τις κάνει καλύτερες, και δημιουργώντας μ' αυτά την πί-στη να προσδοκούμε το καλό για όλη την οικουμένη, στη μία απέ-στειλε τους μάγους, στην άλλη πήγε ο ίδιος ο Χριστός με την μητέ-ρα Του. Η προσκύνηση του Αγίου Τριαδικού Θεού ανυψώνει τον άν-θρωπο, ενώ η προσκύνηση των ειδώλων τον ταπεινώνει και τον υπο-βιβάζει. Είναι αλήθεια. Ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση; Βδέλυγμα (ότιπροκαλεί αποτροπιασμό) συνήθως η Γραφή ονομάζει τα είδωλα. Έτσι,βδέλυγμα ερημώσεως ονομάζεται ο ανδριάντας που στήνεται στο ναό.Γιατί λέγει, “όταν θα δείτε το βδέλυγμα της ερημώσεως να είναι το-ποθετημένο μέσα στο ναό, ο αναγνώστης ας τα σκεφθεί καλά όλααυτά” (Ματθ. 24,15 Δαν. 9.27). Αφού δηλαδή τους απομάκρυνε απ'την προσήλωσή τους στα αισθητά, απαγόρευσε σ' αυτούς να κα-τασκευάσουν οποιοδήποτε είδωλο, και ονόμασε αυτό βδέλυγμα, συγ-κρατώντας από μακριά το κατρακύλισμά τους προς την ασέβεια. Για-τί το να βδελύσσεται κανείς κάτι σημαίνει ότι μισεί αυτό υπερβολι-κά σαν κάτι ακάθαρτο αυτό που είναι άξιο μίσους και αποστροφής.Κάθε δε είδωλο είναι τέτοιο. Τι άλλο κάνει ο ειδωλολάτρης, λέγει αλ-λού ο ιερός πατέρας, δεν προσκυνάει πολλές φορές κι αυτός τα πάθητου, χωρίς να είναι κυρίαρχος του πάθους; Όχι δεν προσκυνάει εί-δωλα, αλλά προσκυνάει την Αφροδίτη, τον Άρη. Κι αν ρωτήσουμε,ποια είναι αυτή η Αφροδίτη; Οι σεμνότεροι απ' αυτούς απαντούν: Ηηδονή! Και ποιος είναι ο Άρης; Ο θυμός! Έτσι και συ προσκυνείς τονΜαμμωνά! Αλήθεια! Γιατί λειτουργούν τα καζίνα, τα χρηματιστήρια,τα τυχερά παιχνίδια, τα λαχεία, οι τράπεζες, το Διεθνές Νομισματι-κό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.), ο τζόγος, η μεγάλη φοροδιαφυγή για τους με-γάλους και η μικρή για τους μικρούς; Δεν είναι, για το ένοχο κατε-στημένο, το χρηματιστήριο ο ναός του; Μικροί και μεγάλοι κυνηγούμετο χρήμα! Να η χρεοκοπία! Δεν χρειάζεται να μας το πει η τρόϊκα.Αλλαγή πορείας χρειάζεται. Έχουμε τον τρόπο. Ο θεός μας προίκι-σε με την ορθοδοξία και την ορθοπραξία. Ας θέσουμε τις βάσεις καιμπορούμε να κάνουμε και εξαγωγή! Μπορούμε, που χρειάζεται καιη Ευρώπη κι όχι μόνο, να αποτελέσουμε την πνευματική τρόϊκα...

Χαραλ. Γρ. Κοντόςτ. Καθηγητής ΤΕΙ- Οικονομολόγος

22_elassona 08/09/2010 12:18 ΠΜ Page 1

Page 23: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

23 l ΣελίδαΤετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑΦAPMAKEIA

Πωλείται Αυτοκίνητο μάρκας Golf μοντέλο 2000 δίπορτο1400 c.c. χρώμα μαύρο σε κατάσταση άριστη. Τηλ:6947939933

Πωλούνται χωράφια και οικόπεδα στην Καρυά – Πληροφο-ρίες:6939180466 κος Ευθύμιος

Φιλόλογος παραδίδει μαθήματα κατ οίκον σε μαθητές Γυ-μνασίου – Λυκείου Τιμές προσιτές- Πληρ:6988985396

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 710τ.μ. στην περιοχή Αγίου Δημητρίουκοντά στην οδό Πόντου Τέρμα δίπλα από καινούργιο Δη-μοτικό δρόμο. Για πληροφορίες:6973715839

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: περίπτερο απέναντι από την αίθουσα του Δη-μοτικού Θεάτρου “Βασίλης Φαρμάκης”. Τηλ.: 6989101540.

Οδηγός με δίπλωμα Ε' κατηγορίας ΖΗΤΑ εργασία. Τηλ:6972542154

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο με σπίτι καραγιαπί 120τ.μ. διόροφο2.400 οικόπεδο. Και οικόπεδο 2.400 μέσα στο σχέδιο τηλ:2493087321.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ 4 στρέμματα αμυγδαλεώνας στην θέση “ασπρό-για” στον Ελαιώνα Παναγιωτίδη. Τηλ: Τηλ:2493087464

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: Κατάστημα 80τ.μ. ή 40τ.μ. στην 1ης Με-ραρχίας Πληρ.Τηλ: 6975900037

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 500 δέματα άχυρο. Τηλ.: 6939496508.

ENOIKIAZETAI κατάστημα 135 τ.μ. στην πλατεία Βαροσίου.Τηλ.: 2493023946 Μπούσιας Ηλίας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: οικόπεδο 1200 τετραγωγνικά με αποθήκη στηνΓαλανόβρυση εντός του οικισμού σε κεντρικό σημείο. Τηλ.:2431037394 (απογευματινές ώρες).

ENOIKIAZETAI επαγγελματική στέγη 151 τ.μ. πάνω από τηντράπεζα Eurobank. Τηλ.: 2493024159, 6972711504.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Προς ενοικίαση γκαρσονιέρα με θέρμανση. Τηλ.6973986446, στην Ελασσόνα

KAΘΗΓΗΤΡΙΑ φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σεμαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ.6979243773.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία για φύλαξη μικρών παιδιών. Τηλ. 6983 742841

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: 70 πρόβατα γεννημένα. Τηλ: 2493022361

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα , ημιτελή3όροφο, 100τ.μ. έκαστο με αποθηκευτικό χώρο σε ιδιό-κτητο οικόπεδο. Πληρ:6974201203.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οικία επί της Οικονόμου 41 στη Λάρισα, επι-πλωμένη. Τηλ.: 2493025195

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Άλογα στην περιοχή Δ.Δ. Ολυμπιάδας Δήμου

Ολύμπου Πληρ- Τηλ:6977775910

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ αίθουσα κεντρική Ελ. Βενιζέλου & Δραχμήςδίπλα από το Δημαρχείο 150τ.μ. πρώην ΤΕΒΕ . Τηλ- Επι-κοινωνίας: 6932052064. Τιμή λογική

ΠΩΛΕΙΤΑΙ 1 στρ. χωράφι περιφραγμένο τηλ: 6998425780

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1500 μ. με παλαιά κατοικία στο Κεφα-λόβρυσο Ελασσόνας. Τηλ. 6977932862.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γερανός Palfinger 6 μέτρα Τηλέφωνο:6977922353

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: αγροτεμάχιο 10 στρ. στην Καλλιθέα Ελασσόναςκαι ένα οικόπεδο στην θέση “συνοικισμός” “μεριάς” 500τ.μ. Πληρ. τηλ. 2310513773.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 72τ.μ. επι της Υψηλάντου & Καρα-μανλή γωνία 3ος όροφος. Πληρ: Άννα Γκριζιώτου 0014-166151533, 24930 22022.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Kατoικία διώρoφη στην Πλατεία της Βερδικoύσ-σας. Πληρ. Τηλ: 2492091654.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 200τ.μ. στην περιοχή Βαρόσι. Πληρ:Τηλ:24930 95420, 22940-78276. Οδός Παπαϊωάννου καιπεύκου.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διώροφη κατοικία 140 τ.μ. με οικόπεδο 500 μ.στο Στεφανόβουνο Ελασσόνας. Πληρ. τηλ.: 6972054123,6973542110, 24930-87326.

ΠΩΛEITAI διαμερίσματα 4άρια 130τ.μ. έναντι επι της Αθ.Διάκου. Πληρ: 24930 22027

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο δίπλα στους συνοριοφύλακες. Τηλ.6948381432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ τρακτέρ. πληρ:6976138022.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 10 στρ. στην περιοχή ΚΑΛΛΙΘΕΑ. Πληρ-Τηλ:2310513773

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα στο Βαρόσι. Πληρ-Τηλ:2493024527-22634 Ζιώγας Θεόδωρος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Η επιχείρηση Αδάμου Βάϊος λόγω συνταξιοδό-τησης πληρ. Τηλ. 6934307811.

ΖΗΤΩ εργασία. Πληροφορίες στο τηλ. 6947811516.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο σε καλή τιμή.Κανάρη 10. Πληρ: 6974440552

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 150 πρόβατα και 30 γίδια στο Λιβάδι Ελασσό-νας με δικαιώματα ή χωρίς. Πληρ: 24930 41916 & 41088.

ΠΩΛEITAI οικόπεδο 42 m2 με κατοικία στην περιοχήBαρουσίου Πληρ. τηλ. 6976671438.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στην πάροδο Αλκιβιάδη δίπλα στην Κεν-τρική Πλατεία δυο διαμερίσματα 100τ.μ. 3 δωμάτια –κου-ζίνα σαλόνι Πληρ. Τηλ:2493022581

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα επιπλωμένη με φυσικό αέριοΣεφέρη 112 Λάρισα. Πληρ:6998425780

ENOIKIAZETAI διαμέρισμα 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένομε αποθηκευτικούς χώρους διαμπερές με βεράντες. Τηλ.6947475075.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 450 μ. Στο Τσάγεση κοντά στο Ομό-λιο. Τηλ. 2493022830.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ στάβλος στην Ελασσόνα και στις γύρω περιοχέςΤηλ:6948132744

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα 95 τ.μ. επί της οδού ΔιγενήΑκρίτα απέναντι από το Souper Market DIA. Πληροφορίεςστο τηλ. 6976842035.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επαγγελματική στέγη 42τ.μ. στην 6ης Οκτω-βρίου 41 πληρ. Τηλ: 6973939699.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα απέναντι από τα πρακτορεία120τμ. Τηλ. Επικ:2493022053 & Κιν: 6934751110.

ΕΝOΙΚΙAΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50τ.μ. στην Αθήνα, περιoχήΚαλλιθέας τηλ: 2493023495, Κιν: 6947200348

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: Γκαρσoνιέρα στo κέντρo της Λάρισας ιδα-νική για φoιτητές στoν 3o όρoφo. Πληρ. 6974578990.

ENOIKIAZETAI: δυάρι 50 τ.μ. 1oς όρoφoς περιoχή«Zωγράφoυ» κoντά στα Πανεπιστήμια, φρεσκoβαμένo, επι-πλωμένo, με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές τηλ. 24930-81342.

ENOIKIAZETAI: Περικλέoυς 16 δυάρι Άγιo Κων/νo Νικo-τσάρα 1 δυάρι στη Λάρισα. Πληρ. Τηλ: 6976607601 Κoν-δυλίδης

ΠΩΛEITAI oικόπεδo γωνιακό 250τ.μ. Περιφραγμένo –μπα-ζωμένo –φως –νερό –τηλέφωνo. 16.000E. Πληρ. Τηλ:6939409525 ΣΤΑ ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ.

ΕΝOΙΚΙAΖΕΤΑΙ μαγαζί υπόγειoς και ισόγειoς χώρoς στηνΕλευθερίoυ Βενιζέλoυ 46 τηλ: 2493061766 κ. Κατσίμ-πoυρα Μαρία

ΕΝOΙΚΙAΖΕΤΑΙ κεντρική γκαρσoνιέρα 3oυ oρόφoυ Πανα-γoύλη στη Λάρισα. Τηλ. 6974578990

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ σπίτι 5άρι στo κέντρo της πόλης (Στoν πε-ζόδρoμo τoυ ΑΛΦΑ ΜΙ) με θέρμανση ατoμική. Τηλ:2310-415243

ENOIKIAZETAI διαμέρισμα 90 τ.μ. περίπoυ και για επαγ-γελματική στέγη τηλ. 6976588896, 6978162295 και ΠΩ-ΛEITAI. Πληρoφoρίες Σάκης.

ENOIKIAZETAI Διαμέρισμα 5αρι με αυτόνoμη θέρμανσηπληρ. τηλ: 24930-22993-22152. Κιν: 6948508877

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα απέναντι από την EXPRESSSERVICE Πληρoφoρίες στo τηλ.: 6972843493.

ΠΩΛEITAI oικόπεδo 16 στρεμ. στo κέντρo της πόλης. Tηλ.6938333817.

ΠΩΛΕIΤΑΙ χωράφι 23,5 στρέμματα στo συνεταιρισμόTσαριτσάνης «Aμπελώνας». Πληρ. 2310 446377.

EΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατoικία στην oδό Kίμωνoς 3 στo Bαρόσι.Tηλ. 6942085314.

ΠΩΛEITAI oικόπεδo 1245 τ.μ. και αμπελoχώραφo 1560 τ.μ.στην Kαλλιθέα Eλασσόνας. Tηλ. 2104930836 και2104941955.

ENOIKIAZETAI διαμέρισμα στo κέντρo της Eλασσόνας επίτης oδoύ Boυλγαρoκτόνoυ. Πληρ. τηλ. 6973-588129,24930-24804.

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γραφείo. Πληρ. Τηλ: 2410610170

ΠΩΛΕIΤΑΙ διαμέρισμα 155τ.μ. κoντά σταΓυμνάσια.Πληρ.Τηλ: 6944597747.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φορτηγάκι Mercedes 9-13 με Ανατροπή & Γε-ρανό. Τηλ:2493092263

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα δυάρι ευρύχωρo στo κέντρo τηςπόλης με κεντρική θέρμανση χωρίς κoινόχρηστα. Πληρo-φoρίες: Τηλ: 2493022574

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ oικόπεδo 500τ.μ. για αντιπαρoχή στo κέντρoτης Ελασσόνας Πληρoφoρίες: 24930-22663, 24930-22363

ENOIKIAZETAI κατάστημα γωνιακό 85 τ.μ. με υπόγειo 120τ.μ. και δώμα 120 τ.μ. στo Bαρόσι, στo νέo Σχέδιo Πόλης(περιoχή Tεχνικoύ Λυκείoυ). Πληρoφoρίες M. Mπoύσιαςτηλ. 24930-22536.

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα επί της oδoύ Bενιζέλoυ 34 (πε-ζόδρoμoς) στην Eλασσόνα. Tηλ. 24930-22041,0976128025.

ENOIKIAZETAI: χώρoς 90 τ.μ. Tηλ. 22716 - 23156.

Παραδίδονται μαθήματαΑπόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσα-

λονίκης, ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου

– Λυκείου. Τηλ. 6942768970.

Παραδίδονται μαθήματαΑπόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Θεσ/νίκης ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου,

Λυκείου. Προσιτές τιμές. Τηλ.: 6973932948.

Κατ’ οίκον μαθήματαΦιλόλογος ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων σε

μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου σε τιμές προσιτές.

Τηλ. 6986217417.

Καθηγήτρια Φιλόλογος ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου –

Λυκείου-ΕΠΑΛ (μόνο στην Ελασσόνα). Τιμές προσιτές. Τηλ.: 6970.850.652.

Καθηγήτρια Φιλόλογος ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές

Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Τηλ.: 6977401095.

Δακτυλογραφούνται κείμενα.

Πληροφορίες στο τηλ. 6982378260.

Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας Αριστοτέλειου ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα

για όλα τα επίπεδα αγγλικών. Τιμές από 8-15 ευρώ. Τηλ. 6978001141.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 325 τ.μ. με παλαιά κατοικία στην περιοχή Κ. Υγείας Ελασσόνας. Πληρ. Τηλ:6976671438.

Τιμή πώλησης 38.000 ευρώ.

ΠΩΛΕΙΤΑΙΚατοικία τριώροφη συνολικού χώρου με το οικόπεδο 510τ.μ.

Διαθέτει 3 γκαράζ. Πληρ:2493025271- 2493022049,Κιν:6997112205.

Καθηγητής φιλόλογος του ΑΠΘ και Μουσικής (ακορντε-όν, θεωρία κ.α.) ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ κατ' οίκον μαθητες Δη-μοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου σε όλη την Επαρχία Ελασ-σόνας.. Τηλ: 6948261649

Μπίσμπας Γ. Λάζαρος

ΠΩΛEITAI: στη Γαλανόβρυση Eλασσόνας κοντά στην πλατεία,πετρόκτιστο διόροφο, σπίτι με 700 τ.μ. οικόπεδο,

με μια αποθήκη και δύο υπόστεγα, συνολικό εμβαδό 150 τ.μ.και χωράφι 8,8 στρ. Tηλ.: 24930-87273 και 2410-550611

Ε ν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι – Π ω λ ε ί τ α ι επιβατηγό ταξί- αγοραίο Δ.Χ. Πληρ:6972961211

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην οδό Ναζιανζηνού 7.

Τηλ.: 2493023915 κ. Ευθύμιος.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στάβλος με άδεια λειτουργίας στον κάμπο

της Ελασσόνας. Πληροφορίες στο τηλ.: 6977 147770

M I K P E Σ A Γ Γ E Λ I E Σ

Τετάρτη 8-9-10 ΤαζέςΠέμπτη 9-9-10 ΚαραγιάννηςΠαρασκευή 10-9-10 ΠαλάκαΣάββατο 11-9-10 Φωτίου

ΤαζέςΑνανγωστούληςΚαραγιαννίδης

Κυριακή 12-9-10 Ζυγογιώργος Δευτέρα 13-9-10 ΚαραγιαννίδηςΤρίτη 14-9-10 Πουρνάρα

Παραδίδονται ιδιαίτεραΑπόφοιτη φιλολογικής σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Τιμή προσιτή. Τηλ:6982985502

Πωλείται

άδεια ταξί έδρα Ελασσόνα. Πληρ.Τηλ:6981908363

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Oικόπεδο 522 μ2 – 50 μέτρα βορείως του I. Nαού Aγίου Aρσενίου

(Δις γωνιακό). Tηλ. 24930-22340, 24930-22164.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: Πρατήριο υγρών καυσίμων και αίθουσα εκδηλώσεων.

Πληροφορίες στο τηλ.: 24930 23666, 6976161913.

Οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα ΑΟΘ, ΑΟΔΕ

και λογιστικής. Τηλ. Επικοινωνίας: 6936419050-2493081247

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ “ΚΡΙΤΩΝ”

6ης Οκτωβρίου 135Τηλ.: 24930 23503 - Κιν: 6939 033 310

Μεταφορές από και για όλη την Ελλάδα+ +ΒΟΥΛΑ ΓΕΛΑΔΑΡΗΒΟΥΛΑ ΓΕΛΑΔΑΡΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ενοικιάζεται κατάστημαΕνοικιάζεται κεντρικό κατάστημα (πρώην Ψησταριά Γα-

ζέτη λόγω συνταξιοδότησης) επι της οδού 6ης Οκτωβρί-ου & Διγενή Ακρίτα (γωνία). Πληροφορίες κ. Μαντάρα. Τηλ:2103837839 απόγευμα, Κιν: 6945394283 & 2106206322

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΠωλείται ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ (Πολυπρίονο) Γερμανικός (Braun)

Διάμετρος 0,70 βρίσκεται σε λειτουργία. Τηλ: 2493022444Κιν:6939045992

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΓΑΜΟΙ

Μουταφίδης Ιωάννης του Βασι-

λείου & Τζιόλα Ιφιγένεια του Γεωρ-

γίου

Σπυρίδης Ιωάννης του Γεωργίου

& Πέϊου Ειρήνη του Κων/νου

ΘΑΝΑΤΟΙ

Παπαδημητρίου Ανδρομάχη του

Δημητρίου

Μουστάκας Σωκράτης του Χρή-

στου

Κοτούμπα – Γκουλοβάγκα Πο-

λυξένη συζ Νικολάου

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

Τσιλίγκα Ευανθία του ΓεωργίουΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΧΑΣΙΩΝ

ΓΑΜΟΙ

Σιακαβάρας Κων/νος με Μα-

στρογιάννη Γεωργία ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

Ιωάννα Ζουρνατζή του Άλκη

Μαρία – Ελένη Τσιώτρα του

ΗλίαΔΗΜΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

Σαπουνά Κων/να – Ελένη του Δη-

μοσθένη

Τσιώρης Ευάγγελος – Ραφαήλ

του Αντρέα

ΘΑΝΑΤΟΙ

Χατζούλη Αγνή του Ιωάννη

Γκουντούβα Άρτεμις του Ηλία

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

ΓΑΜΟΙ

Μπλογκούρας Κων/νος με την

Καραμίχου Ασημίνα του Βασιλείου

ΘΑΝΑΤΟΙ

Καραμήτσου Ρωντίκα του Βασι-

λείου

Λιάνος Σπυρίδων του Βασιλείου

ΔΗΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΓΑΜΟΙ

Μπαρδάκης Ιωάννης του Δημο-

σθένη Τσιλοφίτη Σταυρούλα του Δη-

μητρίου

ΘΑΝΑΤΟΙ

Χαραλαμπίδου Αλεξάνδρα

Γκούμτσια Σταματία

Σαματρα Ελένη

Δραγασιάς Διονύσιος του Δη-

μητρίου

ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ

ΘΑΝΑΤΟΙ

Τιβικέλης Κων/νος του Πέτρου

Πωλείται οικία 110τ.μ. 50 μέτρα από τον πλάτανο στοΛιβάδι Ελασσόνας. Τηλ: 6973423174

Κυρία αναλαμβάνει να καθαρίζει σπίτια, καταστήματα,

ταβέρνες και οποιαδήποτε χώρο. Πληρ- Τηλ:6975572658

Πωλείται τρακτέρ μάρκας zetor μαζί με άροτρο, μον-τέλο 6340, νέα γενιά, 78 ίππων, διπλό διαφορικό. Πληρο-φορίες τηλέφωνο 6974201216.

Η φιλόλογος Σιαμαντούρα Θωμαή ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές: Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου

Σε τιμές προσιτέςΤηλ: 6984429758 & 2493083197

ΠΡΟΣΦΟΡΑΕάν θέλετε κάποιον να προσέχει κάποιον δικό σας ηλι-

κιωμένο άνθρωπο τηλεφωνήστε στο 2493024098

Καθηγήτρια Μαθηματικός, τελειόφοιτη ΠανεπιστημίουΙωαννίνων, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές

Γυμνασίου – Λυκείου. Τηλ:6984994082

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα 150 τ.μ. στην είσοδο της Τσαρι-τσάνης πρώην Γεωργικά Φάρμακα Καραγιάννη.

Πληρ: 2493081322

E N O I K I A Z Ο Ν Τ Α ΙΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: διαμέρισμα, δυάρι στη Λάρισα, δίπλα στη γέφυρα Αλκαζάρ, σα-

λόνι, κουζίνα, κρεβατοκάμαρα, WC. Τηλ. 6945903656.ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: διαμέρισμα τριάρι στη Θεσσαλονίκη, Κων/πόλεως 13 με

Δελφών, 2 κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, κουζίνα WC. Τηλ. 6945903656.

Παραδίδει: Μαθήματα Αγγλικών κατ οίκον και ανα-λαμβάνει την παρακολούθηση στη σχολική μελέτη μα-θητών Δημοτικού. Τηλ: 6942709792

Παραδίδει: Καθηγήτρια Ιταλικών ιδιαίτερα μαθήμα-τα. Τηλ: 6978745720

23_elassona 08/09/2010 12:04 π.μ. Page I

Page 24: Αρ. 564 - Τετάρτη 08/09/10

CMYK

ΚΑΤΩ

ΑΝΩ

Γράφει:

Ο Κώστας Κυριλλίδης

e-mail:[email protected]

Όλων το ενδιαφέρον είναι πλέον στραμμένο στις δημοτικέςεκλογές καθώς ο προεκλογικός αγώνας πήρε φωτιά και τα επι-

τελεία εργάζονται πυρετωδώς. Όμως πριν ασχοληθούμε με τα τε-κταινόμενα και τα πολύ ενδιαφέροντα που διαδραματίστηκαν τηνεβδομάδα που πέρασε με την αρρώστια της εξουσίας που διακα-τέχει κάποιους, να πούμε δύο σημαντικές πληροφορίες που αφο-ρούν το φράγμα Αγιονερίου και την μεταφορά νερού από τις πη-γές Κεφαλοβρύσου για την υδροδότηση της Ελασσόνας. Για τοφράγμα Αγιονερίου τα πράγματα με τα πολλά, μάλλον θα το βλέ-πουμε να λιμνάζει στη στασιμότητα καθώς, προσέξτε για να κα-ταλάβετε τι γίνεται. Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας το 2000και μέχρι σήμερα έχει κατασκευασθεί μόνον ο αγωγός υπερχείλι-σης και εκτροπής. Ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος και η εργο-λαβία διαλύθηκε και το όλο έργο αρχίζει να θυμίζει το γιοφύρι τηςΆρτας.

Συνεχίζουμε και λέμε ότι για την ένταξη του έργου στο πρό-γραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει πρώτα να διαχωρισθεί

το εκτελεσθέν έργο στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας για να κλεί-σει από πλευράς διαχειριστικής αρχής Θεσσαλίας. Ακολούθως καιαφού γίνει εκκαθάριση της αρχικής εργολαβίας θα υποβληθούν αι-τήσεις ένταξης της ολοκλήρωσης του φράγματος και η κατασκευήτου, δικτύου ύδρευσης μαζί με τα απαραίτητα τεχνικά έργα, στοπρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης “Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013”. Για όλα αυτά τα ολίγα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασίατων δύο διαχειριστικών αρχών αν θέλουμε να πιστεύουμε ειλικρι-νά ότι το έργο κάποτε θα ολοκληρωθεί σε πείσμα όσων πιστεύουνότι έχει ήδη παραπεμφθεί στις καλένδες. Αν καταλάβατε εσείς τί-ποτα να ενημερώσετε και εμάς τους υποψιασμένους που η επι-φυλακτικότητα είναι μέρος της σκέψης μας όταν ακούμε πολλά θα.

Στο μέτωπο της μεταφοράς νερού από τις πηγές Κεφαλο-βρύσου για υδροδότηση της Ελασσόνας τα πράγματα είναι ευ-

χάριστα. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013 καιείναι συνολικού ύψους, προϋπολογισμού καλύτερα, δύο εκατομ-μυρίων ευρώ. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δέκα πέντε μήνες πε-ρίπου. Περιλαμβάνει τρία αντλητικά συγκροτήματα, στις πηγές συ-νολικής παροχής 100 κ.μ. νερού ανά ώρα το καθένα, κατασκευήαγωγών μήκους δεκαπέντε χιλιομέτρων περίπου για την μεταφο-ρά του νερού από τις πηγές στην υπάρχουσα υδατοδεξαμενή τηςπόλης. Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης τηςΕλασσόνας για μερικές δεκαετίες. Ελπίζουμε με ποιοτικό νερό καισε επαρκείς ποσότητες. Ένα έργο απαραίτητο που έπρεπε να είχεγίνει πριν από αρκετά χρόνια, για να μην ξεχνούμε και την ανε-πάρκεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών καθώς επίσης δενπρέπει να ξεχνάμε και τις ενέργειες του πρώην προέδρου τηςΔΕΥΑ.ΕΛ για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Πάμε στα βαθιά και τις πικρές αλήθειες που το χρώμα του ευρώεξασθενεί μνήμες και μετατρέπει το μαύρο σε άσπρο και τα-

νάπαλιν. Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε σχεδόν όλους με μίαμόνον εξαίρεση δημάρχους και κοινοτάρχες της επαρχίας, κατοί-κους παρακαλώ Λάρισας να δίνουν την στήριξή τους ή να είναι υπο-ψήφιοι με το ψηφοδέλτιο, το ανεξάρτητο, το νέο, το αυτοδιοικητι-κό που προέρχεται από παρθενογέννηση που ηγείται ο πρώην δή-μαρχος μία-δύο τετραετίες και ο λαός καταδίκασε και έστειλε σταέδρανα της αντιπολίτευσης αποδοκιμάζοντας τον βίο και την πο-λιτεία εκείνης της δημοτικής αρχής. Το να εθελοτυφλείς μπορεί κά-ποιος ως ένα βαθμό να το θεωρεί θεμιτό, το να διαστρεβλώνεις τηναλήθεια είναι βέβηλο και αήθες αφού προσβάλει τους πολίτες πουέχουν και μνήμη και κρίση.

Αλήθεια μπορεί κάποιος από τους προαναφερθέντες άρχον-τες να μας πει πότε έγινε πρωτοσέλιδο για το έργο του έστω

και μία φορά; Μπορεί να μας απαριθμήσει κάποιος το έργο του ανυπάρχει, πλην οδοποιΐας και κρασπέδων. Μήπως τέλος μπορείτενα μας πείτε που θα ήταν κάποιο φρόνιμο και τίμιο τόσο χρέος θαμεταφέρετε στον καλλικρατικό δήμο; Πως είναι δυνατόν να μιλά-με για νέα αρχή όταν οι περισσότεροι κλείνετε δύο δεκαετίες σταδημοτικά πράγματα; Μήπως χρειάζονται άλλες δύο δεκαετίες γιανα ολοκληρώσετε το έργο σας; Αφού λοιπόν θέλετε μία νέα αρχήκαι ψηφοδέλτιο ακομμάτιστο, ακηδεμόνευτο και ανεξάρτητο για-τί δεν συνταχθήκατε με την κίνηση πολιτών, μία κίνηση όχι στα λό-για αλλά στην πραγματικότητα ανεξάρτητη. Πρέπει να γνωρίζετεότι αξία και σημασία έχει τι λέμε και τι γράφουμε εμείς, για τουςεαυτούς μας, αλλά οι άλλοι τι λένε για μας.

Προσωπικά πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση θα έχει μάλλον αρ-νητικό αντίκτυπο στους πολίτες και θα βλάψει αντί να ωφελή-

σει το συνδυασμό του πρώην δημάρχου. Επειδή κάποιοι όμως έχουνεπιλεκτική μνήμη είναι χρήσιμο να θυμήσουμε μερικά πράγματα.Άφησε χρέος στο δήμο περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ για έργαπου σηκώνουν συζήτηση. Χρωστούσε σε όποιον μίλαγε ελληνικά,αλβανικά και βουλγάρικα. Παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι ότι κα-νένας επαγγελματίας της πόλης και των πέριξ δεν πίστωνε στονδήμο ούτε καρφίτσα. Από τιμολόγια έχανε η μάνα το παιδί και τοπαιδί τη μάνα, υπήρχαν κομμένα με ημερομηνία 31-12 ώρες πριντην παράδοση της εξουσίας. Θυμόμαστε όλοι τον αείμνηστο δή-μαρχο να λέει, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέ-πεια του δήμου στα μάτια των ανθρώπων.

£

£

£

£

£

£

Tηλ. 2493029770, κινητό: 6932052064

Τα νέα γραφεία της ACS είναι στην

οδό Δραχμής 3 πρώην Ερμή δίπλα

από το φαρμακείο του Αποστόλη

Βάλλα στον πεζόδρομο

EΓΙΝΕ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ

4 Π α ζ ά ρ ι Ε λ α σ σ ό ν α ς , ε λ ά χ ι σ τ η κ ί ν η σ η κ α ι σ εφ θ ί ν ο υ σ α π ο ρ ε ί α , ε λ έ ω Δ Ν Τ , Μ ν η μ ο ν ί ο υ , Τ ρ ό ι κ α ς .

H ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔIΚΤYΟwww.ekdosi.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όσοι συνδρομητέςτης ΕΛΠΑ ενδιαφέρον-ται να ανανεώσουν τηνσύμβαση για την παροχήοδικής κάλυψης βοήθει-ας μπορούν να απευθύ-νονται στα γραφεία τηςεφημερίδας Η ΕΚΔΟΣΗΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ στα τη-λέφωνα 24930-29770-29774.

Ήταν το κλήμαστραβό... τόφαγεκι ο γάϊδαρος κι

ήρθε κι έσωσε... δεν φτά-νουν τα προβλήματα πουαντιμετωπίζουν οι ασφαλι-σμένοι του ΟΓΑ, κάποιοιίσως από κακούς χειρι-σμούς, λάθος οργάνωση ήακόμη – ακόμη κι από συ-νειδητή επιλογή, τους κά-νουν να νοιώθουν ότι εμ-παίζονται και είναι παραπε-ταμμένοι!!!

Τα προβλήματα, πολλά, ...ελ-λιπής ενημέρωση, η ανακοίνωσηάγνωστο γιατί, σε κάθε περίπτωση,είναι επιλήψιμο, και προξενεί εύ-λογες απορίες, δόθηκε μόνο σεένα μέσο μαζικής ενημέρωσης!!!Γιατί άραγε; Άλλωστε, κι αυτό γιατην ιστορία, οι ανακοινώσεις αυτέςδημοσιεύονται δωρεάν. Ποιος λοι-πόν αποφάσισε και γιατί δεν έπρα-ξε το αυτονόητο; (αφορά το ΚΕΠΕλασσόνας) μήπως έγινε σκόπιμαγια να αποκλειστούνε εκατοντάδεςδικαιούχοι και να μην προλάβουννα παραλάβουν τα κουπόνια;

Από άλλους δήμους όπου λει-τουργεί ΚΕΠ πολίτες μας καταγ-γέλλουν ότι η προχειρότητα και ηανοργανωσιά κυριαρχούν. Άν-

θρωποι συνωστίζονταισαν τα ζώα για να παρα-λάβουν ένα κουπόνι, βρί-ζονται, σπρώχνονται, αλ-λάζουν κουβέντες... βα-ριές.

Κι όλα αυτά συμβαί-νουν στο όνομα της επι-μόρφωσης!!! Χαρακτηρι-στικό είναι το παράδειγμαπολύτεκνου (πατέρα 8παιδιών) που και φέτοςδεν κατόρθωσε να προμηθευτείούτε ένα κουπόνι!!! το πιο ακραίοπου καταγγέλλεται δε, είναι ότι τιςημέρες αυτές επιστρέφουν συν-ταξιούχοι που ζούνε στις μεγάλεςπόλεις να παραλάβουν τα κουπό-νια και να τα δώσουν στα παιδιάτους. Κι όλα αυτά επαναλαμβά-νουμε, στο όνομα της επιμόρφω-σης.

Αυτό που συμβαίνει είναι καιλυπηρό και υποτιμητικό. Παρό-μοιο μ' αυτό της διανομής τροφί-μων!!

Ρωτάμε λοιπόν... Πόσο δύ-σκολο είναι τα αρμόδια υπουργείακαι οι υπηρεσίες να αποστέλλουνστους δικαιούχους στο σπίτι τουςότι δικαιούνται και να μη εξαναγ-κάζονται να στριμώχνονται και ναποδοπατούνται όπως τα ζώα όταν

ο κτηνοτρόφος τα πετά τροφήγια ένα κουπόνι; Όταν πρόκειται νατους στείλουν τα ραβασάκια ναπληρώσουν φόρους, πως τα κα-ταφέρνουν και φτάνουην σ' όλουςτους... μικρούς; Για νάμαστε καιακριβείς, σήμερα επειδή το ζωικόκεφάλαιο έχει ιδιαίτερη αξία, υπάρ-χουν εγκαταστάσεις έτσι ώστε ταζώα να μη ποδοπατούνται!!! Τόσηαξία λοιπόν έχει για κάποιους το

ανθρώπινο πρόσωπο!!!Να θέσουμε κι ένα ερώ-

τημα ρητορικό. Αναφωνών-τας το... αιδώς Αργείοι... απευ-θυνόμενοι στους κυβερνών-τες και στην κάθε λογής σά-πια νομενκλατούρα σ' όποιοιεπίπεδο κι αν εμφανίζεται...μας συγχωρείτε όμως, δεντο διατυπώνουμε (το ερώτη-μα) διότι έτσι κι αλλιώς ούτετσίπα ούτε ντροπή έχουν όσοιδιαχειρίζονται εξουσία... του-

λάχιστον στην πλειονότητα. Πρόταση... Όλοι οι πολίτες

όσοι δικαιούνται κάθε είδους κου-πόνια για βιβλία, τρόφιμα και οτι-δήποτε άλλο να μην ξαναπροσέλ-θουν να τα παραλάβουν και νααξιώσουν με τη στάση τους ηεξουσία να τους συμπεριφέρεταιόπως αρμόζει σε ελεύθερους πο-λίτες, και προσωπικότητες...

EΛΛΙΠΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Μπάχαλο στα ΚΕΠ•ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ, ΚΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΚΑΙ... ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ ΚΟΥΠΟΝΙΩΝ ΣΕ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ!!!

24_elassona 07/09/2010 11:50 μ.μ. Page I