Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

24
«ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» CMYK EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΠAPXIAΣ EΛAΣΣONAΣ•E-MAIL: [email protected] • ETOΣ 12 ο AP. ΦYΛ. 563•TETAΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010•EYPΩ 1 THΣ EΛAΣΣONAΣ THΣ EΛAΣΣONAΣ Eλασσόνα Aν δεν μάθουμε να αγαπάμε δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο H EK¢O™H H EK¢O™H Kωδικός 4251 n ΣEΛ. 7 n ANAΛΥΤΙΚΑ ΣEΛ. 10 Εντυπωσιακή κίνηση δημάρχων και κοινοτάρχων που στηρίζουν και συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο Αλλοδαποί επιδίδονται σε παράνομο εμπόριο ζώων και... Kαθημερινά 10-12 π.μ Λόγια Σταράτα” με τον Αποστόλη Βάλλα Αιχμαλωτίζουν, κακοποιούν και πουλάνε τα άγρια άλογα του Ολύμπου!!! ΣEΛ. 3 ΣEΛ. 10 n ΣEΛ. 8 n ΣEΛ. 21 Με τον Χρ. Καραγιάννη... όλοι μαζί Σταθερά στις επιτυχίες οι Ελασσονίτες μαθητές Επιβραβεύτηκαν οι κόποι αβέβαιο το μέλλον Εισάγονται στα ΑΕΙ και... προσγειώνονται στην σκληρή πραγματικότητα Πριν από χρόνια τα έστελναν στην Ιταλία, τώρα προτιμούν Έλληνες πελάτες Δήμαρχοι Σαρανταπόρου – Ολύμπου – Ποταμιάς – Λιβαδίου και πρόεδροι Καρυάς – Τσαριτσάνης – Βερδικούσιας Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν να ληφθούν μέτρα Επέλαση αγριόχοιρων και αρκούδων Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού και στα μελίσσια ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΥ Γεροφωκάς Στέφανος: Δώστε μου τρία χρόνια για να αλλάξω την επαρχία ΣEΛ. 21 ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΑΕΙ και ΤΕΙ 1_elassona 8/31/10 10:46 PM Page I

description

http://www.ekdosi.gr/pdf/563.pdf

Transcript of Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

Page 1: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

«ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

CMYK

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΠAPXIAΣ EΛAΣΣONAΣ•E-MAIL: [email protected] • ETOΣ 12ο AP. ΦYΛ. 563•TETAΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010•EYPΩ 1

THΣ EΛAΣΣONAΣTHΣ EΛAΣΣONAΣ

Eλασσόνα

Aν δεν μάθουμε νααγαπάμε δενθα αλλάξουμετον κόσμο

H EK¢O™HH EK¢O™HKωδικός 4251

n ΣEΛ. 7

n ANAΛΥΤΙΚΑ ΣEΛ. 10

Εντυπωσιακή κίνηση δημάρχων και κοινοτάρχων που στηρίζουν και συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο

Αλλοδαποί επιδίδονται σε παράνομο εμπόριο ζώων και...

Kαθημερινά 10-12 π.μ

“Λόγια Σταράτα”με τον

Αποστόλη Βάλλα

Αιχμαλωτίζουν, κακοποιούν και

πουλάνε τα άγρια άλογα του Ολύμπου!!!

ΣEΛ. 3 ΣEΛ. 10

n ΣEΛ. 8

n ΣEΛ. 21

Με τον Χρ. Καραγιάννη...

όλοι μαζί

Σταθερά στις επιτυχίες οι Ελασσονίτες μαθητές

Επιβραβεύτηκαν οι κόποι

αβέβαιο το μέλλονΕισάγονται στα ΑΕΙ και... προσγειώνονται

στην σκληρή πραγματικότητα

Πριν από χρόνιατα έστελναν στην Ιταλία,

τώρα προτιμούνΈλληνες πελάτες

•Δήμαρχοι Σαρανταπόρου – Ολύμπου – Ποταμιάς – Λιβαδίου

και πρόεδροι Καρυάς – Τσαριτσάνης – Βερδικούσιας

Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι

ζητούν να ληφθούν μέτρα

Επέλαση αγριόχοιρων

και αρκούδωνΣημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού και στα μελίσσια

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ,

κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΥ

Γεροφωκάς Στέφανος:

Δώστε μου τρία χρόνια

για να αλλάξω την επαρχίαΣEΛ. 21

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΩΝ

ΣΕ ΑΕΙ και ΤΕΙ

1_elassona 8/31/10 10:46 PM Page I

Page 2: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

Ÿ,ÙÈ ·ÎÔ‡ÁÂÙ·È... ÎÈ fi,ÙÈ Á›ÓÂÙ·È...

2 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Πολιτική

αλητείαΆξιος ο μισθός του υπουργού Εσωτερικών, καθώς αν-

ταποκρίθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία φυσικά στις εντολέςτου Γ.Α.Π. να φτιάξει έναν καλλικρατικό νόμο που να απο-κλείει τους ελεύθερους ανθρώπους να διεκδικήσουν τησυμμετοχή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογικές διαδι-κασίες στις 7 Νοέμβρη. Η πολιτική αλητεία παίχθηκε όληγύρω από την περίφημη διάταξη περί αναστολής τηςεπαγγελματικής δραστηριότητας του δημάρχου σε δή-μους άνω των 10.000 δημοτών. Τότε η ΕτΕ είχε γράψειότι, κοντά στον Οκτώβριο ο κ. Ραγκούσης θα την απο-σύρει, ή θα την τροποποιήσει... Έτσι κι έγινε μόνο πουπέσαμε έξω στον χρόνο μιας και ο υπουργός το αναθε-ώρησε στα τέλη Αυγούστου... είχαμε επισημάνει επίσηςότι οι εκλεκτοί του κόμματος που σίγουρα θα είχαν ει-δοποιηθεί να μη φοβηθούν και κάνουν πίσω... αυτό βλέ-πετε αφορούσε μόνο τους αντάρτες και τους ελεύθερουςανθρώπους, αυτοί έπρεπε να αποκλειστούνε με κάθε τρό-πο κι έτσι έγινε... αποσύρθηκαν όσοι ενδιαφέρονταν διό-τι εάν έκλειναν τις δουλειές τους ή θα πεινούσαν οι άν-θρωποι ή θα εξαναγκάζονταν να κάνουν... άλλες επι-λογές.

Αξίζουν λοιπόν τα εύσημα στον κ. Ραγκούση ο οποί-ος κατόρθωσε να ανάγει την πολιτική αλητεία σε αυτο-σκοπό και φυσικά γι' αυτό θα μείνει το όνομα του στηνιστορία, για να κατανοούν οι πολίτες πόσο εύκολο είναιελάχιστοι σφετεριστές της εξουσίας, που δεν έχουν τηνεντολή του λαού να μετατρέπουν το Σύνταγμα σε απλόκουρελόχαρτο και τη δημοκρατία σε... κοινοβουλευτικήδικτατορία... όσο για το Σύνταγμα... αυτό το χρειάζον-ται και το επικαλούνται μόνο όπου και όταν τους βολεύει...

ΕΔΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

TΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

H EK¢O™HH EK¢O™H

Eνυπόγραφα κείμενα εκφράζoυν τις απόψεις τoυ γράφoντoς

IΔPYTHΣ - IΔIOKTHTHΣBAΛΛAΣ AΠOΣTOΛOΣ

EKΔOTHΣBAΛΛAΣ AΠOΣTOΛOΣ

THΛEΦΩNA:Tηλ.: 24930- 25360 fax: 29552

• κιν.:6932- 052064 •

ΣYNΔPOMEΣ ETHΣIEΣIΔIΩTEΣ: 50 EYPΩ

OPΓANIΣMOI: 100 EYPΩEΞΩTEPIKO: 150 EYPΩΔιεύθυνση Γραφείων:

Δραχμής 3(πεζόδρομος) EΛAΣΣONA- T.K. 40200

Για τις συνδρoμές απoστείλατε: Bάλλας Aπόστoλoς - EΛAΣΣONA

Xειρόγραφα κείμενα δεν επιστρέφoνται. Tα ενυπόγραφα άρ-θρα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της εφημερίδας

Eπικoινωνήστε μαζί μας στo e-mail: [email protected]

•Από σήμερα Τετάρτη 1-9-10 η απαγόρευση του κα-πνίσματος σ' όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.Παραθυράκια για καζίνα και κέντρα διασκέδασης μέχριτον Μάη του 2011. Πάντως τα φάρμακα για τη διακοπήτου καπνίσματος δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφα-λιστικά ταμεία...

•Οι νέοι φόροι αναβάλλονται για μετά τις αυτοδι-οικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τώρα όμως βάζουνπωλητήρια σε ΔΕΚΟ και ακίνητα του Δημοσίου με άλ-λοθι το χρέος.

•Περισσότερα από 73 δις ευρώ θα δανειστεί το Δη-μόσιο, φέτος καθώς το Μνημόνιο οδήγησε σε κατάρρευσητα έσοδα.

•Οι Βιομήχανοι ζητούν κι άλλα κίνητρα,•Φόβος για πτώχευση μετά το μνημόνιο καταγράφει

δημοσκόπηση της gpo. Κρίση του πολιτικού συστήματος,με τα δυο μεγάλα κόμματα να είναι αθροιστικά για πρώ-τη φορά κάτω του 50%. Το 27% επιλέγει ακυρο, λευκό καιαδιευκρίνιστη ψήφο το 40%, ενώ εκτιμά ότι κανένα κόμ-μα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται

φερέγγυους πολίτες με γνώσεις,

ικανότητες και ανιδιοτέλεια για

να προσφέρουν στην κοινωνία.

Γ Ν Ω Μ Ε Σ

Ειδήσεις – Απόψεις – Σχόλια

Δήμαρχοι κοινής αποδοχής

Υπάρχουν κάποιοιδήμαρχοι, που,παραδοσιακά,

αποσπούν μεγάλα ποσοστάστις δημοτικές εκλογές.Ποσοστά που αγγίζουν ήκαι υπερβαίνουν το 50%.Στην κατηγορία αυτήσυγκαταλέγεται και οπρώην δήμαρχος και εκνέου υποψήφιος Χρ.Καραγιάννης.

Πρόκειται για δημάρχους κοινής αποδοχής καθώς ταεκλογικά τους ποσοστά, είναι σαφώς μεγαλύτερα από εκείναπου παίρνει το κόμμα τους στις εθνικές εκλογές. Πολιτικά, αυτόσημαίνει, ότι στηρίζονται από ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικόφάσμα.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των δημάρχων κοινής αποδοχήςείναι ότι δεν κουβαλούν από πίσω τους βουλευτές, πολιτευτές,μέλη κομματικών οργανώσεων, διευθυντές πολιτικών γραφεί-ων και άλλου είδους πολιτικά δεκανίκια.

Επίσης συνεργάζονται αρμονικά με την εκάστοτε κυβέρ-νηση, τα διορισμένα και αιρετά περιφερειακά όργανα κάθε επι-πέδου διοίκησης, είτε ο πολιτικός τους φορέας είναι στην εξου-σία, είτε όχι.

Οι δήμαρχοι κοινής αποδοχής, έχουν άριστη δημόσια ει-κόνα, είναι γνώστες της αυτοδιοίκησης, ασκούν διοίκηση χα-

μηλών τόνων, περιβάλλονται με εκτίμηση από τις τοπικές κοι-νωνίες, δεν οξύνουν τα πολιτικά ήθη, φροντίζοντας, οι όποιεςδημοτικές αντιπαραθέσεις να περιορίζονται στα όρια της ευ-πρέπειας.

Κυρίως, όμως, οι δήμαρχοι αυτής της κατηγορίας, λει-τουργούν αυτόνομα. Δεν χρειάζονται τις πλάτες των κομμάτωντους στις προεκλογικές περιόδους γιατί έχουν εμπιστοσύνη στιςδικές τους δυνάμεις.

Ως γνωστόν, οι δημοτικές εκλογές δεν βγάζουν κυβέρνη-ση. Επίσης, οι μικροί περιφερειακοί δήμοι, δεν στέλνουν πο-λιτικά μηνύματα. Συνεπώς, η δημοτική ψήφος, είναι πιο χαλαρή.Με τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος, να επιλέγουν τονκατά την κρίση τους καλύτερο διαχειριστή των τοπικών υπο-θέσεων.

Τ.Ν.

Ξανοίγεται η Ενωτική Κίνηση

Πολιτών σ' όλη την Επαρχία

Στην πρόσφατη συγκέντρωση μελών και φίλων τηςΕνωτικής Κίνησης Πολιτών του ΔήμουΕλασσόνας συζητήθηκαν απόψεις και

προβληματισμοί για την πιο αποτελεσματικήλειτουργία και δραστηριοποίηση της κίνησης. Άμεσακλιμάκια μελών και φίλων της κίνησης επισκέφτηκανκαι θα συνεχίσουν να επισκέπτονται το επόμενοδιάστημα, Δήμους, Κοινότητες και δημοτικάδιαμερίσματα για επαφές με πολίτες και φορείς για ταπροβλήματα του τόπου και την ενεργή συμμετοχή τωνπολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Οι εκλογικέςεπιτροπές της Ενωτικής Κίνησης που συστήνονταιανά εκλογική περιφέρεια του νέου διευρυμένου Δήμουέρχονται σε επαφή και με νέους, γυναίκες όπουσυζητούν τα προβλήματα αλλά και τη συγκρότηση τωντοπικών συμβουλίων και των υποψηφίων δημοτικώνσυμβουλίων.

Αποκέντρωση και συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες μετην ενεργό συμμετοχή τωνν πολιτών στην πράξη και όχι σταλόγια.

Α. Ενωτικός

Ανταλλαγή Ντόπιων Ποικιλιών

Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου

στην Ανατολή ΑγιάςΤην 1η συνάντηση Ανταλλαγής Ντόπιων ποικιλιών και

προϊόντων θα φιλοξενήσει η Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατο-λής Αγιάς το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου από τις 10 το πρωί μέ-χρι στη 1η μεσημέρι.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Μονή Τιμίου Προδρό-μου και οι μικροκαλλιεργητές Ντόπιων ποικιλιών. Το πρόγραμμαπεριλαμβάνει ομιλίες από τον συντονιστή του “Πελίτι” Πανα-γιώτη Σαϊτανουδη της μοναχής Θεοδέκτης και εμπειρίες απόμικροκαλλιεργητές.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα γίνει και ανταλλαγή ντό-πιων ποικιλιών και προϊόντων.

Δελτία αγοράς βιβλίων

από την Αγροτική ΕστίαΑπό τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να διατίθεν-

ται τα δελτία αγοράς βιβλίων για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑκαι τους συνταξιούχους στα ΚΕΠ.

Ο Θόδωρος με τα σταφύλια του Κάθε τσαμπί ζυγίζει περισσότερο

από 4 κιλά. Eτοιμάζεται πυρετωδώς

για το ξεκίνημα της παραγωγής

κρασιού και για το βράσιμο στο

σύγχρονο καζάνι του για την

απόσταξη του τσίπουρου.

2-3_proinos logos 31/08/2010 10:05 μ.μ. Page I

Page 3: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

3 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ÿ,ÙÈ ·ÎÔ‡ÁÂÙ·È... ÎÈ fi,ÙÈ Á›ÓÂÙ·È...

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

εβδομάδαςεβδομάδας

24ώρες το 24ώρο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.radio.ekdosi.gr

“Η φωνή της Ελασσόνας”Ένας σταθμός που στόχο έχει

να φέρει κοντά τους απανταχούΕλασσονίτες, να γνωριστούνμεταξύ τους και να ανακαλύ-

ψουν πάλι... τη γενέτειρά τους, την Επαρχία Ελασσόνας.

Τηλ. 24930 29774

Σκίτσο του Θανάση Ζαρζώνη

Ξανά κοντά από 1 Σεπτεμβρίου

Είκοσι χρόνια το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, δέκα ηΝ.Δ., σύνολο τριάντα. Τρεις δεκαετίες οι πρασινογάλαζοιδεν έκαναν τίποτα για την Ελασσόνα. Ούτε ένα ΤΕΙ, μιαπαραγωγική Σχολή, ένα σωφρονιστικό κατάστημα, βρεαδερφέ. Μας έχουν κανωνικά γειωμένους. Εμείς, συ-νεχίζουμε να τους τιμούμε με την ψήφο μας. Λιγνιτο-ρυχείο που μας χρειάζεται.

```

Οι πονηρεμένοι είναι σαφείς: Μετά τις περιφερειακέςκαι δημοτικές εκλογές, οι λιγνίτες θα περάσουν σε χέριαιδιωτών. Ακόμη, μιλούν, για μαϊμουδιά της κυβέρνησης τουΓιώργου, για να αποφευχθεί η ψήφος δυσαρέσκειαςστις κάλπεις.

```

Το κάπνισμα στις φυλακές επιτρέπεται; Σε λίγοβλέπω πολλούς στη “στενή”. Ο περισσότεροι, σήμερα,χρωστάνε και της Μιχαλούς. Καλά, για χασίς δε μιλώ.Όποια απαγόρευση και να επιβληθεί, το “τσιγαριλίκι” θαδιακινείται σιωπηρά.

```

Γιατί αργούν τα “φρουτάκια” Γιώργο; Δεν μας λυπά-σαι; Τόσος κόσμος υποφέρει απο το σύνδρομο της στέ-ρησης. Εντάξει, η τρόϊκα και τα πρόστιμα της ΕΕ φταίνε...

```

Επαγγελματίας των Αθηνών, με 3.000 ευρώ ενοίκιο,έδειχνε προχθές στις κάμερες το “Ζήτα” της ημέρας. Εί-σπραξη 6 ευρώ. Απίστευτο; Όχι. Άλλωστε, υπάρχουν ένασωρό καταστήματα στην πιάτσα με επαναλαμβανόμενεςμηδενικές εισπράξεις . Είναι τα επόμενα λουκέτα τηςαγοράς που αποσυνθέτει τον παραγωγικό της ιστό.

```

Οι πιλότοι στο καθήκον ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ και κάποιοι πο-λιτικοί (στο καθήκον;) ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ. Οι πρώτοι είναι οιαφανείς ήρωες. Οι δεύτεροι, οι εμφανείς μακρυχέρηδες.Τους οποίους εμείς στέλνουμε στη Βουλή. Τέτοια δια-στροφή..

```

Διάβασα ξανά και ξανά το δεσμευτικό πρόγραμμα του2006 της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Κατέληξα στοσυμπέρασμα, πως, αυτό που διάβασα, ήταν στην κα-λύτερη περίπτωση μια δέσμη επιπόλαιων υποσχέσεωνκαι στη χειρότερη, μια συρραφή διαχρονικών αιτημάτωντης τελευταίας 20ετίας. Γενικώς, πρόκειται για πρό-γραμμα που απευθύνονταν σε χαχόλους.

```

Ο Πασχό έχει όραμα για την Ελασσόνα. Έτσι, λέει. Αυ-τονόητη και η απορία των πολιτών. Αφού είχε και έχει όρα-μα για τον τόπο μας, γιατί δεν το υλοποίησε τόσα χρόνιαπου συμμετείχε στις διοικήσεις Χατζήνα και Μεταξιώτη; Πε-ρίμενε να γίνει 60 χρόνων, να είναι υποψήφιος δήμαρχοςγια να αποκαλύψει τα οράματά του; Βέβαια, υπάρχει εξή-γηση για την τριαντάχρονη καθυστέρηση. Νωρίτερα,έπρεπε να υλοποιήσει ένα άλλο όραμα πρώτης προτε-ραιότητας: Το ελασσονίτικο καρναβάλι..

```

Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. Ποι-ούς αποκαλεί η πιάτσα (βαρόμετρο στην έκβαση τωνεκλογών), “πανηγυρτζήδες”;

```

Μολονότι δεν ανακοινώθηκαν ακόμη τα ονόματα τωνυποψηφίων δημοτικών συμβούλων, κάποιοι άρχισαν αποτώρα να “ζητιανεύουν” τη ψήφο μας. Έλεος, καλοί μου άν-θρωποι. Αφήστε να χαρούμε τις τελευταίες μέρες του κα-λοκαιριού. Ο χειμώνας, οικονομικά προαλείφεται βαρύς.

ΕΚΔΟΣΗόπληκτος

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Σε ενυπόγραφο άρθρο του ο εκδότηςτης εφημερίδας «Αναγνώστης», κ.Αχιλλέας Κίτσας, στο φύλλο της 25ης

Αυγούστου 2010, καταφέρεται μεανυπόστατους και ανεπίτρεπτουςχαρακτηρισμούς κατά του προσώπου τουδημάρχου Ελασσόνας, κ. ΓιώργουΠασχόπουλου.

Στο δημοσίευμα υπερθεματίζει υπέρ του κ. Κα-ραγιάννη σχετικά με το θέμα των χρημάτων τηςλαϊκής αγοράς.

Η αντικειμενική ενημέρωση και η «αποκατά-σταση της αλήθειας», που η εφημερίδα επαίρεταιότι υπηρετεί, δυστυχώς για την ίδια, με τέτοιουείδους δημοσιεύματα καταρρίπτονται.

Δημοσιεύματα αυτού του τύπου και αυτού τουεπιπέδου δείχνουν ολοφάνερα ποιους αλλότριουςσκοπούς εξυπηρετούν.

Πάντως, όχι την αντικειμενική ενημέρωση καιτις ίσες αποστάσεις ενόψει της προεκλογικής πε-ριόδου.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει δώσει δείγματαφερεγγυότητας, διαφάνειας και σωστής διαχεί-ρισης του δημοτικού χρήματος.

Η Δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέψει διαστρε-βλώσεις και επιθέσεις εναντίον θεσμών και προ-σώπων.

Δεν θα ακολουθήσει αυτή την ολισθηρή οδό καιθα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, εάν αυτό απαιτηθεί.

Ελασσόνα, 31 Αυγούστου 2010

«ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ,

κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΥΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ,

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

«Δήμος Ελασσόνας – Ολύμπου Πολιτεία»είναι το όνομα του Συνδυασμού του Δημάρ-χου Ελασσόνας, κ. Γιώργου Πασχόπουλου.

Η επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού, που συ-νεδρίασε χθες το βράδυ, επέλεξε το όνοματου Συνδυασμού.

Η Διακήρυξη θα δοθεί στη δημοσιότητατην ερχόμενη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010,στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Συνδυα-σμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στοκέντρο «Φαντασία» στην Ελασσόνα, στις 8.30 μ.μ.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος, πλαισιω-μένος από στελέχη από ολόκληρο τον ενιαίο Δήμο Ελασσόνας, θαανακοινώσει τη Διακήρυξη του Συνδυασμού «Δήμος Ελασσόνας –Ολύμπου Πολιτεία».

Στο μεταξύ ο Δήμαρχος συνεχίζει τις επαφές του για την κα-τάρτιση του ψηφοδελτίου και η επιτροπή προγράμματος συνεχίζειτις εργασίες της για την κατάρτιση του προγράμματος του Συν-δυασμού.

Ελασσόνα, 31 Αυγούστου 2010

2-3_proinos logos 31/08/2010 10:05 μ.μ. Page II

Page 4: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

Πειραματόζωο, λέμε το ζώοπου χρησιμοποιείται για πει-ράματα στην επιστημονικήέρευνα…κάπως έτσι, είμαστεκαι εμείς (η Ελλάδα), γιατί ο Κ.Πρωθυπουργός επαναλαμβά-νει συνεχώς ότι όσα κάνει τακάνει για να σώσει την Ελλάδαείναι φανερό όμως πως η Ελ-λάδα έχει μετατραπεί σε πει-ραματόζωο. Οι αναφορές τωνξένων ΜΜΕ αλλά και οι δηλώ-σεις Ευρωπαίων ηγετών επι-βεβαιώνουν πως εδώ δοκιμά-ζονται οι κοινωνικές αντοχές

στις σχεδιαζόμενες πολιτικές

λιτότητας και κατεδάφισης του

κοινωνικού κράτους… Από την

πορεία του ελληνικού πειρά-

ματος θα κριθεί η κατεύθυνση

και η ένταση της κοινωνικής και

οικονομικής πολιτικής που θα

εφαρμοσθεί στην Ευρώπη. Για

να «σπάσουν», όμως, οι αντι-

στάσεις των λαών της Ευρώ-

πης, δεν έφταναν τα λόγια. Η

Ελλάδα, ο «αδύνατος κρίκος»της Ευρωζώνης, παίζει πολύωραία…τώρα, το ρόλο του «κα-κού μαθητή», που τιμωρείταιαυστηρά για να πειθαρχήσουνκι οι άλλοι…και για να μην κά-νουν τα ίδια…Πάντως, είτε επει-δή έχει πεισθεί για την αποτε-λεσματικότητα του Μνημονί-ου, είτε επειδή δεν είναι σεθέση να εφαρμόσει ένα εθνικόσχέδιο για το καλό της χώ-ρας…ο κ. Πρωθυπουργός καιοι υπουργοί του, λειτουργούνσαν «υπάλληλοι»…κι όχι σανπραγματική κυβέρνηση, ηοποία ναι μεν έχει αναλάβεισυγκεκριμένες δεσμεύσεις,αλλά παράλληλα ασκεί και τηδική της πολιτική για την έξοδοτης χώρας από την κρίση…Τογελοίο του πράγματος είναι,

πως οι «μαγλαράδες» που

έστησαν τη διαπλοκή, την κλε-

ψιά, τη σπατάλη, τον παρασι-

τισμό και την ατιμωρησία…με-

ταμορφώθηκαν τάχιστα με επι-

δεξιότητα χαμαιλέοντα…σε

«υμνητές» του Μνημονίου…Οι

«μαγλαράδες», όχι μόνο δεν ζο-

ρίζονται όπως οι υπόλοι-

ποι…αλλά έχουν βολευτεί πο-

λιτικά…Άλλωστε, δεν είναι πρώ-

τη φορά, που όταν έρχονται αν-

τιμέτωποι με τις καταστροφικές

συνέπειες των δικών τους πρά-

ξεων, βρίσκουν καταφύγιο στην

αγκαλιά ξένων κηδεμόνων….Η

μορφή μπορεί να άλλαξε, αλλά

δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η

εξάρτηση και η υποτέλεια είναι

ριζωμένες εδώ…από παλαιά…

Α.Σ.

4 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΛΙΧΗΣ«Η ΤΡΙΠΟΛΙΤΙΔΑ»

ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΣΤΗ ΔΟΛΙΧΗΤην Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου

2010, 5:30 μ.μ., στην κεντρική πλα-τεία Δολίχης, θα γίνει εκπαίδευσηστις Πρώτες Βοήθειες (καρδιο-πνευμονική αναζωογόνηση -ΚΑΡΠΑ,απόφραξη αεραγωγού και κακώσεις)από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Α.Β. Λάρισας.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση με προβολή διαφανειώνστο Πολιτιστικό Κέντρο Δολίχης.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παραστούν σε αυ-

τήν την -τόσο σημαντική- ενημέρωση, η οποία αφορά όλεςτις κοινωνικές ομάδες.

Συνδιοργάνωση: ΕΚΑΒ Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλ-λογος Δολίχης “Η Τριπολίτιδα”, Αθλητικός Όμιλος Δολίχης“Ο Δολιχιακός”, Σύλλογος Γυναικών Δολίχης “Φίλα Ευ-βοιότου”

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΛΙΧΗΣ«Η ΤΡΙΠΟΛΙΤΙΔΑ»

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΔηλώσεις συμμετοχής έως 5.9.2010.

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010 ο Πολιτιστικός Σύλ-λογος Δολίχης θα πραγματοποιήσει εκδρομή στο Αρχαι-ολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η οποία θα συνδυαστείμε τη διεθνή έκθεση HELEXPO (11-19.9.2010) και με τηνπαρουσίαση του βιβλίου του Θ. Ν. Λιόλιου (8:00 μ.μ.).

Αναχώρηση από Δολίχη: 10:30 π.μ. Αναχώρηση από Θεσ/νίκη: 10:00 μ.μ.Το κόστος της εκδρομής ανέρχεται στο ποσό των 12€/

άτομο, ενώ στην τιμή περιλαμβάνεται και ο ξεναγός για τομουσείο. Η είσοδος, ωστόσο, για το μουσείο θα είναι δω-ρεάν για το γκρουπ του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται ναδηλώσουν συμμετοχή έως 5.9.2010 στα μέλη του Δ.Σ. τουΣυλλόγου, καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό.

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ. 24930-92035, e-mail:[email protected] , web: www.dolihi.gr

ΑιτήσειςΟ Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών

Ατόμων Ν. Λάρισας δέχεται αιτήσεις εγγραφής στο Κέν-τρο Ημέρας “ΧΑΡΑ ΙΙ” για παιδιά προσχολικής ηλικίας (2,5– 4 ετών) για το σχολικό έτος 2010 – 2011.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται καθη-μερινά από 1/9/10 έως 17/9/10 και ώρες 11:30 – 16:00 σταγραφεία του Κέντρου Ημέρας Μανδηλαρά 57, Λάρισα καιστο τηλέφωνο 2410-613112.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΘα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το φροντιστήριο Ορό-

σημο για τη συμβολή του στην επιτυχία της κόρης μας πουεισήχθη επιτυχώς στο τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετα-φραστών και Διερμηνέων του Ιονίου Πανεπιστημίου, δεύ-τερη στη σειρά.

Οι γονείςΘανάσης – Ζωή Μανώλη

Ο αδερφόςΔημήτρης

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΘεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε και δη-

μόσια τους καθηγητές του Φροντιστηρίου ΟΡΟΣΗΜΟ καιιδιαίτερα τη Γιάννα Δημοβέλη για την εισαγωγή της κό-ρης μας στο Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης-Κρή-τη (Ρέθυμνο).

Οι γονείςΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΗ ΜΑΜΑΡΑ

ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.: 247

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας, θα

προσλάβει πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής, άνεργους ήημιαπασχολούμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δι-καίου ορισμένου χρόνου και με ωρομίσθια αποζημίωσηπροκειμένου να λειτουργήσουν τα τμήματα των προ-γραμμάτων «Άθλησης για όλους» που εγκρίθηκαν από τηνΓ.Γ. Αθλητισμού για την περίοδο 2010-2011.

Η αξιολόγηση των ενδιαφερομένων Π.Φ.Α. θα γίνει σύμ-φωνα με το σύστημα μοριοποίησης που προβλέπει το Ορ-γανωτικό πλαίσιο της Γ.Γ. Αθλητισμού.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:1.Αίτηση.2.Αντίγραφο πτυχίου.3.Αντίγραφο ειδικότητας.4.Βιογραφικό σημείωμα.5.Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι ο ενδιαφερό-

μενος /η είναι άνεργος /η ή ότι ημιαπασχολείται και ότι ταστοιχεία της αίτησης και του βιογραφικού είναι αληθή.

6.Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τα δι-

καιολογητικά από 1-9-2010 μέχρι και 14-9-2010 στα γρα-φεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελασσό-νας (Χρ. Βλαχοδήμου 1).

ΕΛΑΣΣΟΝΑ 31-8-2010 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΛΙΧΗΣ«Η ΤΡΙΠΟΛΙΤΙΔΑ»

1ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ

ΣΤΗ ΔΟΛΙΧΗ 4.9.2010Το 1ο Τουρνουά Σκάκι

θα διεξαχθεί στη Δολίχη τοΣάββατο 4 Σεπτεμβρίου2010, 5:00 μ.μ. στο Πολιτι-στικό Κέντρο Δολίχης, μετη συνεργασία και διαιτησίατου Σκακιστικού ΣυλλόγουΕλασσόνας “Ο Πολυποί-της”, ο οποίος θα εφοδιάσειτο τουρνουά με σκακιέρεςκαι ρολόγια.

Στο νικητή θα απονεμηθούν, αναμνηστικά, μία πολυ-τελή σκακιέρα και ένα βιβλίο «Γκάρι Κασπάρωφ: Η ζωή εί-ναι μία παρτίδα σκάκι», ενώ σε όλα τα μικρά παιδιά πουθα συμμετάσχουν θα απονεμηθούν μετάλλια από τον Σκα-κιστικό Σύλλογο Ελασσόνας «Ο Πολυποίτης».

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.Πληροφορίες: www.dolihi.gr και στο τηλέφωνο 24930-

92035.Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η

Τριπολίτιδα» - Σκακιστικός Σύλλογος Ελασσόνας «ΟΠολυποίτης»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – «Ο ΌΛΥΜΠΟΣ»5ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΟ Σύλλογος Σαρακατσαναίων Επαρχίας Ελασ-

σόνας σας προσκαλεί στο 5ο Αντάμωμα των Σαρα-κατσαναίων που θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου 2010 καιώρα 8:30 το βράδυ στον παραδοσιακό οικισμό τουΣυλλόγου (υπαίθριο λαογραφικό Μουσείο) στηθέση «πλακόπετρες» του Δήμου Ελασσόνας κοντάστο Μικρό Ελευθεροχώρι.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:Ομιλίες, χαιρετισμούς, χορούς, γλέντι, ψητά και πολ-λά παραδοσιακά εδέσματα.

Μια βραδιά αφιερωμένη στους Σαρακατσαναίουςκαι όχι μόνο Συνδιοργανωτές της Εκδήλωσης: Νομ.Αυτοδιοίκηση Λάρισας, Επαρχείο Ελασσόνας, ΚΕΔΕΔήμου Ελασσόνας

Με τιμή το Δ.Σ.

Στις 23 Απριλίου 1825 η φρούρηση του Μεσο-λογγίου ανατίθεται στους οπλαρχηγούς: Νίκο Μπό-τσαρη, Δημήτριο Μακρή και στους πέντε Σαρακα-τσαναίους οπλαρχηγούς: Νικόλαο Στουρνάρη, ΔήμοΤσέλιο, Γεώργιο Τσόγκα, Ανδρέα Ίσκο και ΓρηγόρηΛιακατά. Ο Ανδρέας Ίσκος τοποθετείται στη Μεγά-λη Ντάπια, ο Δήμος Τσέλιος στη Ντάπια Μονταλε-βέργ, ο Γεώργιος Τσόγκας στη Ντάπια του Κουτσι-ούκου, ο Νικόλαος Στουρνάρης και ο Γρηγόρης Λια-κατάς στη Ντάπια της Κλείσοβας. Σχετικό είναι καιτο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά»με ημερομηνία 23 Απριλίου 1825.

(απόσπασμα από το περιοδικό «Σαρακατσάνι-κος Λόγος» Μάιος 2003 Λαμία)

Έκλεψαν μπογιέςΣε υψόμετρο... κοντά στα 2000 μέτρα στο καταφύγιο

στη θέση “Σαλατούρα” αγνωστοι έκλεψαν μπογιά και χρώ-ματα που είχαν μεταφέρει τα μέλη του ΧΟΣ Ελασσόναςαπαραίτητα για τη συντήρηση του καταφύγιου!!.

Έκπληκτα τα μέλη του ΧΟΣ αντιλήφθηκαν ότι έλειπαναρκετά από τα υλικά που είχαν μεταφέρει!!

Είναι να απορεί κανείς... ο κόπος που χρειάστηκε νακαταβάλλουν οι κλέφτες για τη μεταφορά των υλικών καιτα έξοδα που έκαναν ήταν πολύ μεγαλύτερα σε αξία απόαυτή των υλικών που αφαίρεσαν!!!

Τι να πει κανείς, η ανθρώπινη ανοησία δεν έχειόρια...

ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑΨηφίζουν πάντα οι λαοίκάποιους να κυβερνάνεμα βάζουν λύκους στο μαντρί τ’ αρνιά…για να φυλάνε!!

Ψηφίζουμε κι εκλέγονταιμια Κυριακή το βράδυαυτοί που είναι ικανοίνα κλέβουνε χωρίς ντροπήκι απ’ τα ξωκλήσια… λάδι!!!

Αν δεν κατέβουνε στη γηόλοι οι Άγγελοι μαζίνα διώξουν τα διαβόλιαδεν πρόκειται ποτέ να δειαυτή η πατρίδα προκοπήαπ’ τα πολλά…λαμόγια!!

Βασίλης Ζαρζώνης

ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣΤο Πολιτιστικό Προξενείο και η φωτογραφική του ομά-

δα σας καλούν όλους τους πολίτες να επισκεφθούν τηνομαδική Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ»στο αίθριο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ελασσόνας.

Διάρκεια έκθεσης:30/8 έως 4/9Ώρες λειτουργίας: Πρωί:10:30π.μ. -2:00μ.μ.Απόγευμα:7:00μ.μ.-9:00μ.μ

Το πειραματόζωο…

4_elassona 31/08/2010 9:43 μ.μ. Page I

Page 5: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

5 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Π ρ O γ ρ α μ μ α

Σεβασμιωτάτoυ

Mητρoπoλίτoυ

Eλασσώνoς

κ. κ. BασιλείoυΚυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Θ. Λειτουργία εις ΛΙΒΑΔΙΟΝ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΗΡΩΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΟΥ

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Όταν λέω τις ευχές, αισθά-νομαι ότι η κάθε μία έχει μέσα τηςτην παντοδυναμία, την πανσο-φία. Μπαίναμε στη βασιλική λει-τουργία. Στην ωραία λειτουργίατου σύμπαντος συνάπτεις τηνδική σου λειτουργία. Φέρομε τονουρανό νοητώς κάτω και ανεβά-ζαμε τον εαυτό μας επάνω. Ναμπούμε στη μυστική και οικουμε-νική του σύμπαντος λατρεία".

Ενώ ό ίδιος μετ' οδυνηράς πά-λης κατά των εχθρών κατόρθωσενα καταλάβει την κορυφή της θε-ωρίας, εν τούτοις συμβούλευετα εξής: "Να πιάσομε την κορυφήτης θεωρίας, δια να έχομε τηνυπεροχή επί των παθών. Τότε ταπάθη εξουδετερώνονται χωρίςπολλούς ίδρωτας. Με την απο-φατική θεώρηση του ουρανίουκόσμου και τη θεολόγησι (sic)της σωτηρίας πέφτομε σε άλλησφαίρα, της παντοδυναμίας τουΘεού. Πορευόμεθα επί των κο-ρυφών, ατενίζοντες το πρόσωποντου Κυρίου, θέτομε τον εαυτόνμας κάτω από την επισκόπησιντου Θεού και ρίχνομε εις την λή-θην τον παρόντα κόσμον. Ελεύ-θερος τότε ο νους μας θα ανα-φέρεται προς τα άνω πάντοτεκαι η διάνοια μας θα είναι πάντο-τε τεταμένη προς τον Θεόν". Προ-σπαθούσε να μιμηθεί τον Ενώχ,δια το πρόσωπο του οποίου ένιω-θε μεγάλο θαυμασμό και ανέφε-ρε συνεχώς ότι ούτος είχε την διά-νοιάν του τεταμένην εις τον Θεόνεπί εκατόν έτη. Ή σκέψη του

Θεού ήταν η απόλαυση του καιέλεγε μετά του ψαλμωδού: "Έμνή-σθην του Θεού και ευφράνθην".Και άλλοτε: "Ατενίζω τον Θεόν ανάπάσαν στιγμήν και χαίρεται ηψυχή μου. Τον βλέπω ασχημάτι-στος, τον αγαπώ και τον βλέπω.Είμαστε ενώπιον του προσώπουτου Κυρίου. Όμως, παρ όλο πούτον βλέπω, πάντοτε τον ζητώ ". Τοπρόσωπο του Χριστού ήταν ητροφή και ή τρυφή της ψυχής του.Οι λόγοι του Κυρίου: "Εγώ ειμί ήοδός" είχαν χαραχθεί βαθέωςστον νουν του και δια τούτο πί-στευε ότι δια της Χριστογνωσίαςο άνθρωπος φθάνει την αυτο-γνωσία και δι' αυτής την θεογνω-σία. Ό π. Δαμασκηνός, όταν έλε-γε θεογνωσία, εννοούσε την θε-οκοινωνίαν. Επειδή δε ό ίδιοςείχε κατορθώσει δια της βαθιάςμετανοίας την κάθαρση της καρ-δίας και του νοός, ενέτεινε όλητην νοητική του δύναμιν στηναδιάλειπτο μνήμην του Θεού καιέλεγε: "Όταν ή διάνοια είναι τε-ταμένη προς τον Θεόν, μέσα μαςγεννάται η ορμή προς θεοκοινω-νία". Και ρώτα: "Πώς θα προσευ-χώμεθα και θα μας ακούει ό Θεός,αν ή νόησις μας δεν μεταβληθείεις όρασιν Θεού;" Ό ίδιος διαρκώςατένιζε τον Κύριο και διαβεβαίωνεότι ό Θεός οράται και αναπαύει.και ότι οι οφθαλμοί της ψυχής μαςείναι συνηθισμένοι να βλέπουν

τον Θεόν. "Ή διάνοια μας είναι ήδιόπτρα που ατενίζει τα ουράνια.αυτός ό ανιχνευτής (ή διάνοια)έρευνα με το Άγιον Πνεύμα τονούράνιον κόσμον και τα βάθη τουΘεού. Αν ο νους δεν δούλεψη(sic), δεν μπορεί να ευφράνει τηνκαρδίαν και να την ανεβάσει σταουράνια δια της θείας αγάπης".

Ό θείος έρως ήταν η κινητή-ριος δύναμις, την οποίαν ο π.Δαμασκηνός έθετε στο διαστη-μόπλοιο της προσευχής, δια νακάνει την "νοητήν πορείαν προςθεοπτίαν". Και ομολογούσε: "Όταναρχίζομε αυτές τις νοητές πορεί-ες, γινόμεθα έκπεινοι και έκδιψοιτης θείας αγάπης και ορμάμε ειςαναβάσεις τολμηρές. Τολμηρόανέβασμα είναι ή νοητή θεωρίαεις τους μυστικούς χώρους τωναγγέλων και εν συνεχεία εις τουςυπερβατικούς χώρους της ησυ-χίας και της σιωπής, εκεί όπου κα-τοικεί ο Θεός. εκεί επιθυμούμε ναφθάσομε και να ομιλήσομε μετον λατρευτό μας Θεόν. Αυτός εί-

ναι ό έρως που μας ανυψώνει συ-νεχώς μέχρι την τελικήν ένωσινμετά του Θεού. Αυτός ό έρως εί-ναι, δύναμις, δια της οποίας ό μο-ναχός ξέρει να αγαπά και να θυ-σιάζεται έως θανάτου. είναι όλοςφως, είναι όλος βασιλεία, όλοςάκτιστο φως και ανέσπερο φως".Αυτός ο έρως εκυρίευε όλη τηνύπαρξη του π. Δαμάσκηνου καιζούσε μέσα στο θείο φως. Πρό-διδε ακουσίως τον εαυτό του,όταν έλεγε: "Να γίνει ό εαυτόςμας ολόκληρος ένα φως, μία φω-τεινή λαμπάδα. Το είδαμε το φως,το ξαναείδαμε το φως και το ξα-ναβλέπομε το φως. Είδαμε τοφως, για να φθάσομε πλέον μέσαστον ήλιο της δικαιοσύνης. Κα-τόπιν και ο θάνατος δεν μας ξε-νίζει καθόλου, γιατί είμαστε μέσαστο φως του Θεού και ζούμε τηβασιλεία Του ήδη από τώρα. Εί-μαστε συνέχεια μέσα στην εορτήαπό τώρα και κατόπιν πάμε καιπροσωπικά και του λέμε: "Μόνογια Σένα, Χριστέ μου, όλα γιαΣένα. Ό,τι θέλεις και όπως θέλεις".

Ή όσια εκδημία του θεοφό-ρου Πατρός εβύθισεν εις πένθοςτην επίγειο Εκκλησία και εγένετοχαρμονή αιώνιος εις τον ουράνιονκόσμον, όστις εδέχθη αυτόν στε-φανηφορούντα. Σεπτέ Γέροντα, π.Δαμασκηνέ. Βιάστηκες να μαςφύγεις. Είχες την πληροφορίαότι επέτυχες την ένωση με τηνΑγία Τριάδα. Μη παύσεις, ωςπαρρησία έχων, να πρεσβεύειςκαι για μας τους περιλειπομέ-νους και πλανεμένους.

ΜΟΡΦΕΣ ΟΣΙΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ:

Ο ΠΑΤΗΡ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ (1921-2001)ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΝΤΑΓΙΑΚΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΜΕΡΟΣ Γ’

Οικολογικό μήνυμα

του Οικουμενικού Πατριάρχη

κ.κ. Βαρθολομαίου

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητάΟ μακαριστός προκάτοχος ημών αοίδιμος Πατριάρχης Δημήτριος

έχων πλήρη επίγνωσιν της κρισιμότητος της περιβαλλοντικής κρίσεως,καθώς και της ευθύνης της Εκκλησίας δια την άμεσον και αποτελε-σματικήν αντιμετώπισην της, εξέδωκε προ δυο και πλέον δεκαετιώντην πρώτην επίσημον εγκύκλιον δια την διαφύλαξιν του φυσικού πε-ριβάλλοντος. Η εγκύκλιος εκείνη, δια της οποίας η Μήτηρ Εκκλησίακαθιέρωσεν επισήμως την α’ Σεπτεμβρίου, αρχήν του εκκλησιαστι-κού έτους, ως ημέραν προσευχής δια την προστασίαν του περι-βάλλοντος, απηυθύνετο προς το πλήρωμα της Εκκλησίας εις όλα ταμήκη και πλάτη της γης.

Όπως με διορατικότητα είχεν επισημάνει τότε η Εκκλησία μας,η σημασία του ευχαριστιακού και ασκητικού ήθους της παραδόσε-ως μας αναδεικνύεται ως μεγίστη και κρίσιμος προσωπική συνει-σφορά εις τον καλόν και πανανθρώπινον αγώνα της προστασίας τουφυσικού περιβάλλοντος ως Θείας Κτίσεως και κοινής κληρονομίας.Σήμερον, μεσούσης μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσεως,ή ανθρωπότης δοκιμάζεται πολλαχώς. Η δοκιμασία όμως αυτή δεναφορά μόνον εις τας προσωπικάς δυσκολίας ενός εκάστου εξ ημών,αλλά εις την ανθρωπότητα συνολικώς ως κοινωνίαν, συμπεριφοράνκαι αντίληψην δια τον περιβάλλοντα κόσμον και ιεράρχησιν αξιών καιπροτεραιοτήτων.

Είναι σημαντικόν, η παρούσα θλιβερά οικονομική κρίσις να απο-τελέση έναυσμα δια την πολυθρυλουμένην και απολύτως αναγκαίανστροφήν προς την περιβαλλοντικώς βιώσιμον ανάπτυξιν. Προςεκείνο το πρότυπον δηλαδή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτι-κής, η οποία θέτει ως βάσιν το περιβάλλον και όχι το ανεξέλεγκτονοικονομικόν κέρδος. Ας αναλογισθώμεν όλοι επι παραδείγματι τι δύ-ναται να συμβή εις κράτη, τα οποία σήμερον πλήττονται εντόνως εκτης οικονομικής κρίσεως και πενίας, όπως η Ελλάς, η οποία διαθέ-τει ταυτοχρόνως εξαιρετικόν φυσικόν πλούτον: Μοναδικά οικοσυ-στήματα, σπάνια είδη χλωρίδος και πανίδος και φυσικούς πόρους,ωραιότατα τοπία, άφθονον ήλιον και άνεμον. Εάν τα οικοσυστήμα-τα υποβαθμισθούν και εκλείψουν, οι φυσικοί πόροι εξαντληθουν καιτα οποία καταστραφούν, ενώ εκ της κλιματικής αλλαγής προκύψουναπρόβλεπται καιρικαί συνθήκαι, ποια θα είναι η βάσις και το οικο-νομικό μέλλον των κρατών αυτών και συνολικώς του πλανήτου; Εκτι-μώμεν, λοιπόν, ότι τώρα καθίσταται αδήριτος η ανάγκη δια την συ-νάρθρωσιν κοινωνικών συναινέσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών,ώστε να καταστή δυνατή η στροφή προς μιαν οδόν αειφορίας και οι-κολογικώς βιωσίμου αναπτύξεως.

Δια την Ορθόδοξον Εκκλησίαν μας, η προστασία του περιβάλ-λοντος, ως θείας και «καλής λίαν» κτίσεως, αποτελεί μέγιστην ευθύνηνδια τον άνθρωπον, ανεξαρτήτως των υλικών ή οικονομικών ωφελει-ών τας οποίας δύναται να αποφέρη. Η άμεσος διασύνδεσις της θε-οσδότου υποχρεώσεως και εντολής «εργάζεσθαι και φυλάσσειν» μεκάθε πτυχήν της συγχρόνου ζωής, αποτελεί την μόνην οδόν δια τηναρμονικήν συνύπαρξιν με έκαστον στοιχείον της κτίσεως και με τοσύνολον του φυσικού κόσμου εν γένει.

Καλούμεν λοιπόν πάντας, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,εις τον τιτάνειον αλλ΄όμως δίκαιον αγώνα δια τον μετριασμόν τηςπεριβαλλοντικής κρίσεως και την αποτροπήν των χειρότερων εκ τωνεπιπτώσεων αυτής, με απώτερον σκοπόν την εναρμόνισην του προ-σωπικού αλλά και του συλλογικού μας τρόπου ζωής και σκέψεως μετας απαιτήσεις διαβιώσεως και διατηρήσεως τόσον των φυσικών οι-κοσυστημάτων και ενός εκάστου εκ των ειδών χλωρίδος και πανίδος,όσον και του σύμπαντος κόσμου ως ενιαίου και αδιαιρέτου συνόλου.

Β' Σεπτεμβρίου α'

Οάγγελος, που προανήγγειλεστο Ζαχαρία τη γέννηση τουΠροδρόμου, είπε πως ο γιος

του θα γινόταν μέγας. Κι όμως.

Ο Πρόδρομος δεν πήγε να σπουδάσει σεστρατιωτικές σχολές, απ' όπου συνήθωςβγαίνουν οι μεγάλοι χασάπηδες των λαών.Ούτε σε φιλοσοφικές και νομικές σχολές, απ'όπου μας προκύπτουν οι μεγάλοι φιλόσοφοικαι νομοθέτες. Και κυρίως οι μεγάλοι σοφι-στές. Που μαθαίνουν πώς να εξαπατούν καινα ληστεύουν τους συνανθρώπους τους..

Σπούδασε στη σχολή της ερήμου. Κιέμαθε τη γλώσσα των άγριων πουλιών καιλουλουδιών και.των μακρινών αστεριών. Κιακόμη πιο πέρα τη γλώσσα του σύμπαντοςκαι του Αγίου Πνεύματος. Που του αποκά-λυψαν τον «κρυμμένο θησαυρό» και τον «πο-λύτιμο μαργαρίτη». Δηλαδή, τη πολιτείατου Θεού.

Κι όταν ανακάλυψε τη πολιτεία τουΘεού, έσπευσε να την αποκαλύψει στους συ-νανθρώπους του:

Αφήστε, τους έλεγε, τους εστεμμένουςκακούργους και τα πάσης φύσεως ανήθικαηθικά τους στηρίγματα, που σας λεηλατούνκαι σας καταπιέζουν και σφάζουν, κι ελάτενα υποδεχθείτε την πολιτεία του Θεού.

Κι εκείνοι τον ρωτούσαν:Τι πρέπει να κάμουμε, για να υποδε-

χτούμε τη θεϊκή πολιτεία;Κι, όπως ο ίδιος έκαμε, δεν τους παρέ-

πεμψε σε πολύτομες βιβλιοθήκες, για ναβουλιάξουν στην πολυδαίδαλη φλυαρίαατελέσφορων θεωριών και νομικών λαβυ-ρίνθων, αλλά τους είπε μια και μοναδικήλέξη:

Μετανοήστε!-Και τι σημαίνει αυτό! Τον ρωτούσαν.-Να πάψτε να είστε τέρατα! Και να γίνε-

τε φυσιολογικοί άνθρωποι. Όπως σας έπλα-σε ο Θεός! Δεν σας έδωσε ο Θεός ένα σώμανα ντύσετε και ένα στομάχι να χορτάσετε;Εσείς γιατί σωριάζετε ενδύματα και τροφέςκαι χρήματα και κτήματα, σάμπως να έχετεεκατοντάδες και χιλιάδες σώματα και στο-μάχια!

-Και Ξαναρωτούσαν: Λοιπόν, τι χρειάζεται, για να γίνουμε φυ-

σιολογικοί άνθρωποι:Και πάλι τους απαντούσε με μια λέξη:Δικαιοσύνη!.-Να είστε δίκαιοι με τους συνανθρώπους

σας. Και ν' αρκείστε σ' αυτά, που σας χρει-άζονται. Και τα υπόλοιπα να τα δίνετε σ' αυ-τούς, που δεν έχουν:

Όποιος έχει δύο χιτώνες να δίνει τον ένασ' αυτόν, που δεν έχει κανένα. Και ατός, πουέχει περισσεύματα τροφών, να δίνει σ' αυ-τόν, που δεν έχει καθόλου.

Εκτός όμως απ' αυτούς, που μετανοού-σαν, ήταν και οι αμετανόητοι:

Οι κάστες των Φαρισαίων και των Σαδ-δουκαίων. Που είχαν κάμει τη αδικία και τηναπανθρωπιά νομικό καθεστώς και θρησκείατους.

Και δεν διανοούνταν-παιδιά του Αβραάμαυτοί και σοφολογιότατοι- να πάρουν μα-θήματα θρησκευτικής και πολιτικής αγωγήςαπό έναν ερημίτη.

Οχιόπουλα, τους έλεγε ο Πρόδρομος, σετίποτε δεν σας ωφελεί η καύχησή σας ότι εί-στε παιδιά του Αβραάμ!. Γιατί ο Θεός μπο-

ρεί να κάμει παιδιά του Αβραάμ ακόμη καιαπ' τις πέτρες. Που σημαίνει ότι μπορεί, κιαπ' τους μεγαλύτερους αμαρτωλούς και κα-κούργους να κάμει, αν μετανοήσουν, αγίους.Ενώ, αν εσείς δεν αλλάξετε, έχει έτοιμο τοτσεκούρι, για να σας κόψει σύρριζα.

Και η καταλυτική φωνή του έφτασε μέ-χρι και στα «προσωπικά λερωμένα» το βα-σιλιά Ηρώδη:

«Δεν σου επιτρέπεται, του έλεγε, να έχειςτη γυναίκα του αδελφού σου»!

Αλλά ο Ηρώδης είχε κάμει νόμο του τηνκακουργία και το διωγμό της δικαιοσύνης.Και, επειδή, όπως όλοι οι εξουσιαστές, δενδεχόταν, ελέγχους, τον φυλάκισε. Και στηνεπέτειο των γενεθλίων του, τον αποκεφάλι-σε.

Έτσι ώστε το κεφάλι, που στις εικόνεςβλέπουμε τον Πρόδρομο να κρατεί στα χέ-ρια του, να είναι η αιώνια και αδυσώπητηκραυγή μέσα στην ερημιά του κόσμου:

Κραυγή για τους δάσκαλους της αλή-θειας και τους αγωνιστές της δικαιοσύνης.Που τους φωνάζει πως μόνο, αν είναι έτοι-μοι να θυσιάσουν το κεφάλι τους, μπορούννα είναι πειστικοί, γι' αυτά που λένε και απο-τελεσματικοί στα όσα πράττουν.

Κραυγή, που δείχνει πόσο οι εξουσια-στές σέβονται την αλήθεια και τη δικαιοσύ-νη, που συχνά καπηλεύονται. Και με ποιοτρόπο και ποια μέσα αντιμετωπίζουν εκεί-νους που ειλικρινά τις υπηρετούν.

Κραυγή τέλος και για τους λαούς. Που,μπορεί ν' αγαπούν τις προφητικές φωνές,αλλά από το άλλο όμως μέρος χειροκροτούνκαι ζητωκραυγάζουν τους Ηρώδες. Παρόλοπου οι Ηρώδες καταπιέζουν και καταλη-στεύουν τους λαούς. Και αντιμετωπίζουντους προφήτες με τσεκούρια και καρμα-νιόλες.

Για να είναι έτσι μόνιμα οι φωνές τωνΠροδρόμων, «φωνές βοώντων εν τη ερήμω».Και οι άνθρωποι μόνιμα να ζούνε σε μια Γη,έρημη από δικαιοσύνη και ειρήνη και ελευ-θερία. Όπου, όσο λιγοστεύουν οι φωνές τωνπροφητών, τόσο πολλαπλασιάζονται ταουρλιαχτά των λύκων.

Παπα-Ηλίας

Το κεφάλι του Προδρόμου...

5_elassona 8/31/10 9:51 PM Page I

Page 6: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

6 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

CMYK

Χασάπικος χορός”Αλλιώς λέγεται και “μακελάρικος” (μακε-

λάρης=χασάπης). Είναι ο χορός των χασά-πηδων στην Βυζαντινή εποχή και τον χόρευανάνδρες που ανήκαν στα κατώτερα λαϊκά στρώ-ματα και μόνο σε ορισμένα λαϊκά κέντρα.

Πριν από λίγα χρόνια όμως έγινε γνωστόςσ' όλον τον κόσμο. Σ' αυτό συνέβαλαν οι διά-φορες Ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν στοεξωτερικό στις οποίες λαϊκοί χορευτές χόρευαν

με επιτυχία τον χορόαλλά και το μεγάλο του-ριστικό ρεύμα που δη-μιουργήθηκε στην Ελ-λάδα.

Οι Ευρωπαίοι κυ-ρίως εντυπωσιάστηκανμε τον ήχο του μπου-

ζουκιού και την εκτέλεση των βημάτων και τοθεωρούν αντιπροσωπευτικό της χώρας μας.(Εμείς έχουμε άλλη άποψη).

“Χίλιες και μια νύχτες”Τα “παραμύθια της Χαλιμάς” που είναι μια

συλλογή φανταστικών και υπερφυσικών ανα-τολικών διηγήσεων, έγιναν γνωστά στην Ευ-ρώπη ως “Χίλιες και μια νύχτες”.

Σύμφωνα με το μύθο με την διήγηση αυτώντων παραμυθιών κατάφερε η Χαλιμά να γλι-τώσει το κεφάλι της και όχι μόνο.

Η ιστορία γνωστή αλλά το παράξενο είναιγιατί ο τίτλος μετά τις χίλιες που είναι ήδη πολ-λές, προσθέτει και μια νύχτα.

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο αυτό και χαρα-κτηρίζει την Αραβική σκέψη της εποχης. ΣτουςΑραβες δεν άρεσαν οι στρογγυλεμένοι αριθ-μοί 10,100 κ.τ.λ., και προτιμούσαν το 11, 101κ.λ.π. Με αυτό το 1 επιπλέον ουσιαστικά συμ-βόλιζαν το άπειρο, επομένως Χίλιες και μια νύ-χτες συμβόλιζαν, άπειρες νύχτες.

“Χορηγία-Χορηγός”Προέρχεται από τις λέξεις χορός+ηγούμαι

και στην Αρχαία Αθήνα ήταν μια από τις ση-μαντικότερες λειτουργίες της Αθηναϊκής Δη-μοκρατίας.

Σύμφωνα μ' αυτή κάποιος πλούσιος πολί-της κατέβαλε τα χρήματα για την προετοιμα-σία του χορού στους δραματικούς (σκηνι-κούς) αγώνες.

Αν το δράμα νικούσε, ο χορηγός έπαιρνε ωςβραβείο ένα απλό στεφάνι από κισσό και ανέ-θετε χάλκινο τρίποδα με αναμνηστική επιγρα-φή στο ιερό του Διονύσου ή στην οδό Τριπό-δων.

Οι τρίποδες αυτοί λεγονταν “χορηγικοί” καιτοποθετούνταν ως χορηγικά μνημεία.

Σήμερα χορηγία λέμε την δαπάνη μέρουςή του συνόλου του ποσού που χρειάζεται γιαμια καλλιτεχνική εκδήλωση, αθλητική κ.τ.λ.

TA ΛAOΓPAΦIKA

• ΤOΥ ΤΑΣOΥ

ΓΕΩΡΓOΥΛΑ

Φράσεις που έμειναν

To βιβλίο

του Ελασσονίτη

ποιητή

Βασίλη Αθανασίου

διατίθεται

στα γραφεία

της “ΕΚΔΟΣΗΣ”

Μια ξεχωριστήμουσική βραδιάαφιερωμένη

στο ρεμπέτικο τρα-γούδι παρουσίασε τηνπερασμένη Πέμπτη 26Αυγούστου στην Ελασ-σόνα το ΠολιτιστικόΠροξενείο σε συνεργα-σία με την ΚοινωφελήΕπιχείρηση ΔήμουΕλασσόνας.

Πλήθος κόσμουκατέκλυσε την πλα-τεία Εθνικής Αντιστά-σεως δίπλα στονΕλασσονίτη ποταμόστο κέντρο της πό-λης, για να απολαύσειένα μοναδικό αφιέ-ρωμα στη ρεμπέτικημουσική με τη συμμε-τοχή της ΜουσικήςΚομπανίας Κατερίνης.

Την εκδή-λωση άνοιξε ηπρόεδρος τουΠολιτιστικούΠ ρ ο ξ ε ν ε ί ο υΛιάνα Κρανιώ-του, ενώ χαιρε-τισμό απηύθυ-νε ο πρόεδροςτου ΔικτύουΣ υ λ λ ό γ ω ν“Περραιβ ία”ΚωνσταντίνοςΣκριάπας. Απο-σπάσματα απότη διάλεξη τουΜάνου Χατζι-δάκι για το ρεμ-πέτικο διάβασε

η Ελισάβετ Μπουζούκη.Την εκδήλωση τίμησαν

με την παρουσία τους οΔήμαρχος ΕλασσόναςΓιώργος Πασχόπουλος, οπρόεδρος της ΚΕΔΕ Σπύ-ρος Καραγκούνης και πο-λύς κόσμος από την Ελασ-σόνα και την ευρύτερη πε-ριοχή.

Παράταση δέκα ημερών για την παραλαβή των δώρων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας σας γνωστοποιεί, ότι από την κλήρωση που πραγ-ματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου 2010, από τους πέντε τυχερούς αριθμούς που κληρώθη-καν, βρέθηκαν μόνο οι δύο τυχεροί λαχνοί που ανήκουν στα παρακάτω δώρα:

1ο 1 Επταήμερο Ταξίδι στην Κρήτη 2ο 1 LaptopΕπειδή δεν βρέθηκε κάποιος τυχερός, ούτε αναπληρωματικός λαχνός για τα υπόλοιπα

δώρα, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση 10 ημερών (μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή10/9/2010) στους κατόχους των τυχερών λαχνών για να διεκδικήσουν τα δώρα της κλή-ρωσης.

Σας υπενθυμίζουμε τους τυχερούς αριθμούς που ανήκουν στα δώρα τα οποία είναιπρος διαθεσιμότητα.

ΤΥΧΕΡΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΔΩΡΑ ΣΕΙΡΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΜηχανάκι PEUGEOT 50cc Β 4103 ΛΙΤΣΑ (Καραλημάνη Λίτσα)Μηχανάκι PEUGEOT 50cc Ι 8143 ΓΙΑΝΝΑ (Μπλιώνα Ιωάννα)Laptop Η 8049 ΞΥΝΟΣ (Ξυνού Νόπη)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΔΩΡΑ ΣΕΙΡΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΜηχανάκι PEUGEOT 50cc Α’ ΑΝΑΠΛ/ΚΟΣ Α 2235 PC ENGINE (Πασσαχίδης)

Β’ ΑΝΑΠΛ/ΚΟΣ Γ 3110 VILLA HAPPΜηχανάκι PEUGEOT 50cc Α’ ΑΝΑΠΛ/ΚΟΣ Β 2667 ΧΙΟΝΑΤΗ

Β’ ΑΝΑΠΛ/ΚΟΣ Η 5515 OPEN PCLaptop Α’ ΑΝΑΠΛ/ΚΟΣ Γ 6608 Χαρχαρίδης Δαμιανός

Β’ ΑΝΑΠΛ/ΚΟΣ Β 6830 Ζάμπουλα Κων/ιαΤα δώρα είναι προσφορά των καταστημάτων-μελών του Εμπορικού Συλλόγου προς

το καταναλωτικό κοινό της Ελασσόνας.Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί τυχερός για κάποιο από τα δώρα, τότε θα παρα-

μείνουν στο σύλλογο για μια επόμενη κλήρωση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣΔΗΜΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ ΑΑπό το πρακτικό της αριθ.

12/26.08.2010 έκτακτης συνε-δρίασης του Δημοτικού Συμ-βουλίου Σαρανταπόρου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σα-ρανταπόρου,

Μόλις πληροφορήθηκε τοναιφνίδιο θάνατο του τέως Προ-έδρου της πρώην ΚοινότηταςΑζώρου του Δήμου Σαραντα-πόρου,

Σωκράτη Καραγιάννη,

συνήλθε σε έκτακτη συνε-δρίαση στο Δημοτικό κατάστη-μα στις 26 του μηνός Αυγού-στου του έτους 2010 ημέρατης εβδομάδας Πέμπτη ώρα20.00 και:

ομόφωνα αποφάσισε:1. Να εκφράσει τη βαθιά

θλίψη του και τα συλλυπητήριαστην οικογένειά του.

2. Να παραστεί αντιπρο-σωπεία του Δήμου Σαραντα-πόρου στην κηδεία του.

3. Να καταθέσει στεφάνιστη μνήμη του εκλιπόντος.

4. Να δημοσιευθεί το παρόνψήφισμα στον ημερήσιο τοπι-κό τύπο.

Ο ΔήμαρχοςΤο Δημοτικό Συμβούλιο

Ξεχωριστή βραδιά ρεμπέτικου

στην Ελασσόνα δίπλα στο ποτάμι

6_elassona 8/31/10 9:17 PM Page I

Page 7: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

7 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

«Τους φκιάνουμι…

ιθνάρχις»

Κάναν κιρό, στα χρόνια κείνα τα πα-λιά, που όπους μουλουγούν κι έτσιήταν στν πραγματικότητα δέναν τασκλιά μι τα…λουκάνκα, αφόντους δη-λαδή οι τς ηλικίας μ κι κείθι, δίνουνταςτουν πρωτου γνώρου μι τν κοινουνία ξι-τσίμπλιαζαν τα γκαβά τους κι μάθινανγια τς υπουχριώσεις που τους καρτι-ρούσαν, οι ιπουχές που ου άνθρουπουςσέβουνταν τουν συνάνθρουπου κι ηπουλιτεία τηρούσι τουν πουλίτη στα μά-τια, ιφαρμόζουντας τους νόμους κατάγράμμα, χουρίς χατήρια κι διακρίσεις,ούτι κι κουκουλώματα φκιάνουντας ταμάτια τα στραβά, η δημόσια ζουή πάι-νι καναράν, οι πουλίτις απουλάμβα-ναν τα αγαθά τς Δημουκρατίας, έχουν-τας προυστάτις κι φύλακις τους νόμουςτου κράτους μι τρανή ιμπιστουσύνηστους δημόσιους λειτουργούς, που κιόταν ίπιναν «νιρό» τηρούσαν στουν ου-ρανό, τρέμουντας μι τυχόν δώσν δι-κιώματα κι τς βγεί κάνα όνουμα, ουπό-τι ικτός απ τς οποίις πειθαρχικές κι ποι-νικές διώξεις η πιο βαριά τιμουρία, γιακείνις τς ιπουχές φυσικά, ήταν που ουλαός κριτής τους κριμούσι τα τινικέδια,καταδικάζουντας τους στν…κοινουνικήαπουμώνουσι!

Απου τότις όμους μέχρι τα σήμιρατα πράγματα άλλαξαν οι καταστάσειςδιαφουρουποιήθκαν η κρατική μηχανήβάρσι μπιέλα κι σμπαράλιασι κι…γινικάτου πλοίου «ΙΛΛΑΣ» μπάζει απου παν-τού νιρά, ουπότι όπους καταλαβαίν-τι…βουλιάζουμι κι…ιδώ είναι που λενικείνου του πιρίφημου «ου σώζουν ιαυ-τόν, σουθήτου»!

Τι νουμίζτι, έτσιας στν τύχη ου κα-πιτάν κώτσιους ιγκατέλειψι του σκά-φους, παρατήθκι απ τ δημόσια ζουή κιτα κοινά κι απουτραβήχτκι στου σπι-τούλι τ, για να απαλλαγεί κι απ τα γκιν-τέρια τα θκά μας; Νουμίζτι πως μούγκιτα πουντίκια παίρν χαμπάρι πως άμαμπάζι νιρό τ αμπάρι, βουλιάζει του κα-ράβι η μήπους αστόχτσατι πως κι κά-ποιους άλλους Καπιτάν Κώτσιους αμ-πήτσι κι κείνους νύχτα απ του καράβι τκι λάκσι στου ιξουτιρικό μι…ψεύτκουόνουμα, πράγμα που σημαίνει πωςοι…κουτσιούλδις τόχν απ τ σπουριάτους, σαν δουν τα δύσκουλα να τουκουτσουλνούν; Αλλά τι λέου ου φου-καράς μ; λαός τς ψουρουκώστινας δενείσαστι; Αυτούς που «πιτούν τν ασπίδα»κι τν ώρα τς μάχης του βάζν στα πόδιααυτούς δε φκιάνουμι μέχρι κι…ιθνάρχις;Κι…ιπειδίς η ιστουρία ιπαναλαμβάνιτιαλλά κι σ αυτόν τουν τόπου όλα μπου-ρούν να γίνουν κι να ματαγίνουν, ανά-λουγα μι τουν λαό που έχει, πουτές μηλέτι πουτές!

Ιγώ για να σας πω τν αλήθεια έχουν-τας τν ιμπειρία απ του φιυγιό του τρα-νού Καπιτάν Κώτσιου ουπότι βρήκαν τνιυκιρία οι… «Απριλιανοί» να παρν τνιξουσία, έχου ένα κακό προυαίσθημαπως ου δεύτιρους καπιτάν Κουτσιούλαςμι του που έβαλι στου πόστου τ τιμου-νιέρι τουν Γιουργάκου που όπους ξε-ρουμιούτι του τιμόνι απ του…πουδή-λατου δεν μπουρούσι να κουμαντάρεικι…τσάκσι τα μούτρα τ, μας έχουσι γιατα καλά, στου μαντρί τς «Διιθνούς Νου-μιγκλατούρας Τουκουγλύφουν» πιρ-νώντας μας τα δισμά τς οικουνουμικήςδικτατουρίας που μόνου μι λαική ιπα-νάσταση ίσους μπουρέσουμι να απαλ-λαγούμι κάπουτις!

NTOΠ IOΛAΛ I A

Γράφει ο Kώστας Mπίσμπας

CMYK

Πάει αρκετά χρόνια πίσωαυτή η ιστορία, και ωςσυνήθως, δυστυχώς,

παρά το γεγονός ότι η ΕτΕ είχε επι-σημάνει την ύπαρξη παράνομουκυκλώματος που συλλάμβανε ταάγρια άλογα του Ολύμπου και ταέστελνε στην Ιταλία για βρώση, κα-νένας θεσμικός φορέας δεν εν-διαφέρθηκε να ασχοληθεί με τοθέμα αυτό.

Σήμερα, και σύμφωνα με μαρ-τυρίες κατοίκων της ορεινής Κα-ρυάς η παράνομη δραστηριότη-τα... άλλαξε χέρια χωρίς να στα-ματήσει.

Τουλάχιστον δύο αλλοδαποί,είναι προφανές ότι σ' όλη αυτή τηνπαράνομη διακίνηση άγριων αλό-γων εμπλέκονται και άλλα πρό-σωπα, όχι μόνο συλλαμβάνουν ταπερήφανα ζώα αλλά και τα κακο-ποιούνε, προκειμένου να τα δα-μάσουν και να τα πουλήσουν!!

Δεν θα σταθούμε στο οικονο-μικό κομμάτι αυτής της δραστη-ριότητας, ας κινηθούν οι αρμόδιεςαρχές, εποχές μάλιστα απίστευτηςδημοσιονομικής λιτότητας να εν-τοπίσουν το ύψος των χρημάτωνπου κάποιοι βάζουν στην τσέπητους χωρίς να αποδίδουν φόρουςκαι ας πράξουν τα δέοντα.

Θα σταθούμε στην άλλη διά-σταση και μάλιστα θα επιμείνουμε.

1ον αποδεικνύεται έμπρακταότι εάν κάποιοι άνθρωποι αποφα-σίσουν να πράξουν οτιδήποτε πα-ράνομο, τουλάχιστον στην περιο-χή μας, δεν υπάρχει ο κατάλληλοςμηχανισμός να τους εμποδίσει καινα τους στείλει στη δικαιοσύνη.Πώς άλλωστε αφού η Αστυνομικήδύναμη στην επαρχία μας είναισχεδόν ανύπαρκτη... βλέπετε οιπολιτικοί μας, επειδή το μόνο πουτους ενδιαφέρει είναι ο κώλοςτους, τους συγκέντρωσαν όλουςστην Αθήνα... και το οξύμωρο,αφήνουν αναξιοποίητη τη δύναμητης αγροφυλακής!!!

2ον Συνιστά ιδιαίτερη ντροπή

για την κοινωνία και τον μικρόκο-σμό μας, οι οποίοι ανεύθυνοι καιπαράνομοι να κλέβουν τα άγριαάλογα και το χειρότερο να τα κα-κοποιούνε και να τα πουλάνε...τους επιτρέπουμε με την αδιαφο-ρία που μας χαρακτηρίζει να κλέ-βουν ένα... κομμάτι του Ολύμπου,ένα κομμάτι της πολιτιστικής μαςκαι φυσικής κληρονομιάς.

Πολλές φορές μας ζητήθηκε,εκτός από τα δημοσιεύματα ναυποβάλλουμε και ανάλογες κα-ταγγελίες είτε στο οικείο Α.Τ. είτεστην εισαγγελία Λάρισας. Όχι,δεν θα το πράξουμε αυτό, δεν εί-ναι η αποστολή μας, ας αξιολο-γούν κάθε φορά τα δημοσιεύματαπου άπτονται τέτοιων θεμάτων

και ας πράττουν όσα ο νόμος επι-βάλλει, οι αρμόδιοι.

Είναι θλιβερό αυτό που ζούμεστις ημέρες μας, και κάνουμε, μίααπλή αναφορά στο πρωτοσέλιδοτης εφημερίδας που αφορούσεστην εγκληματική ενέργεια κά-ποιων άγνωστων να κόψουν τα κα-δρόνια της στέγης στο καταφύγιοστη θέση “Χριστάκη” στη ΜεγάληΓούρνα, στον Όλυμπο. Απ' όσογνωρίζουμε μέχρι σήμερα καμίαυπηρεσία και κανένας αρμόδιοςδεν ασχολήθηκε.

Δεν θέλουμε να γίνουμε μάν-τεις κακών μαντάτων, εάν όμωςσυνεχιστεί αυτή η εγκληματικήδράση επειδή οι δράστες θα νιώ-θουν ασφαλείς θα προβούν σε χει-ρότερες ενέργειες και τότε είναιπολύ πιθανό να υπάρξει σύγ-κρουση και εάν συμβεί οτιδήποτεκαι χαθεί ανθρώπινη ζωή τότευπεύθυνοι θα είναι και όσοι δενέπραξαν στοιχειωδώς το καθή-κον τους... ελπίζουμε αυτή τηφορά να κινητοποιηθούν όσοιέχουν χρέος και να προστατεύ-σουν τα άγρια άλογα να συλλά-βουν τους δράστες όπως επίσηςκαι όσους προξένησαν ζημιά στοκαταφύγιο και να αποδοθεί δι-καιοσύνη.

•Αλλοδαποί επιδίδονται σε παράνομο εμπόριο ζώων και...

Αιχμαλωτίζουν, κακοποιούν

και πουλάνε τα άγρια

άλογα του Ολύμπου!!! Πριν από χρόνια τα έστελναν στην Ιταλία, τώρα προτιμούν Έλληνες πελάτες

Με μια λιτή, μεστή όμως σε περιε-χόμενο και αποφασιστική επι-στολή οι κάτοικοι του δ.δ. Καλυ-

βίων, μετά την τραμπούκικη ενέργεια γνω-στών-άγνωστων επιδρομέων που έκοψαντα δοκάρια της στέγης στην καλύβα-κατα-φύγιο στην τοποθεσία “Χριστάκης” αφού σύ-στησαν επιτροπή αγώνα διαμηνύουν προςκάθε κατεύθυνση ότι οι ένοχοι θα βρεθούν,και δεν θα μείνει ατιμώρητη αυτή η εγκλη-ματική πράξη, είναι δε για τους κατοίκους τωνΚαλυβίων πλέον ζήτημα τιμής και υποχρέω-ση απέναντι στους προγόνους!! Αναλυτικά:

“Επιτροπή Αγώναγια τη διάσωση της καλύβας-καταφυ-

γίου “Χριστάκη” του δ.δ. ΚαλυβίωνΑξιότιμοι κύριοι,Στον Όλυμπο, στη θέση “Χριστάκη”, εμείς

οι κάτοικοι του Δ.Δ. Καλυβίων έχουμε κτίσει έναπέτρινο καταφύγιο ανάγκης – καλύβα γιατους κτηνοτρόφους της περιοχής, αλλά και γιακάθε περαστικό ορειβάτη.

Η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε προέρχεταιαπό άλλες δύο μικρές ετοιμόρροπες ποιμενι-κές καλύβες που δεκάδες χρόνια νωρίτερα εί-χαν κτίσει στο ίδιο μέρος οι προπάτορές μας.Ας σημειωθεί ότι, οι περισσότεροι από μας ζού-σαμε εκεί από μικρά παιδιά τους καλοκαιρινούςμήνες.

Κάποια μίσθαρνα όργανα – ίσως κάποιωντουριστικών και οικονομικών συμφερόντων –πήραν το νόμο στα χέρια τους και με μιαγκανγκστερική επιδρομή πριόνισαν και έκοψαντέσσερα δοκάρια της στέγης του παραπάνωκαταφυγίου ανάγκης, με εμφανές το ενδεχό-

μενο να καταρρεύσει η στέγη και να θρηνή-σουμε αθώα θύματα.

Οι αυτόκλητοι τιμωροί και ψευτοεπανα-στάτες προκάλεσαν επίσης φθορές στην πόρ-τα, έγραψαν παραπλανητικά συνθήματα στουςτοίχους, ενώ δεν παρέλειψαν να ζωγραφί-σουν και το σιωνιστικό αστέρι (πεντάλφα).

Όλα αυτά συνοδεύτηκαν και από ένα κα-τάπτυστο δημοσίευμα, που μεταξύ άλλωνπροσβάλει βάναυσα όλους εμάς τους φιλή-συχους, νοικοκυραίους και φιλόξενους κατοί-κους της δυτικής κυρίως πλευράς του Ολύμ-που.

Ύστερα από όλα αυτά, εμείς οι κάτοικοι τωνΚαλυβίων, μαζί με όλους τους φορείς-συλλό-γους του χωριού (κτηνοτροφικό, ποδοσφαιρι-κό, ορειβατικό, μορφωτικό κτλ) δηλώνουμε ότιδεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε άλλη κα-ταστροφή και ταπείνωση από τους σκοτεινούς,τους υποχθόνιους ή τους κάθε λογής ψευτο-

οικολόγους.Μαζί μας συντάσσεται και η ευρύτερη πα-

ρολύμπια κοινωνία, της νότιας πλευράς τουΟλύμπου, αφού γνωρίζει ότι το καταφύγιοαυτό δεν ανήκει σε κανένα, ότι είναι ανοιχτόγια όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα γιατους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε να μημείνουν οι κτηνοτρόφοι μας, και οι επισκέπτεςτης νότιας πλευράς του Ολύμπου χωρίς ένακατάλυμα ανάγκης, τη στιγμή που η βόρειακαι ανατολική πλευρά – από τα 900 έως τα2760 μ. είναι διάσπαρτη από τουριστικές επι-χειρήσεις.

Έχουμε συγκροτήσει επιτροπή αγώνα καιθα αντιδράσουμε απρόβλεπτα και δυναμικάστους επιδρομείς, τους οποίους πολύ γρήγο-ρα θα αποκαλύψουμε (τόσο τους ηθικούς αυ-τουργούς, όσο και τους εκτελεστές της βάν-δαλης πράξης).

Μας κήρυξαν πόλεμο εμάς τους γηγενείς,τους αυτόχθονες Ολυμπίσιους. Θα τρίζουν τακόκαλα των προπατόρων μας, που μας μεγά-λωσαν και μας ανέθρεψαν στο “Χριστάκη” ανδεν απαντήσουμε στους βάνδαλους επιδρο-μείς”

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε και επι-τέλους όσοι έχουν θεσμικά την ευθύνη ας...ανοίξουν για μια φορά μάτια και αυτιά και νααφουγκραστούνε αυτά που οι πολίτες δικαιω-ματικά απαιτούν.

Αυτή η ιστορία εάν δεν συλληφθούν και δενοδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι... πήραν τονόμο στα χέρια τους θα έχει συνέχεια...

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι του δ.δ. Καλυβίων μετά την

βάρβαρη και εγκληματική ενέργεια γνωστών-άγνωστων...

Να κόψουν τα δοκάρια της στέγης στην καλύβα στου “Χριστάκη”!!!

7_elassona 31/08/2010 10:10 μ.μ. Page I

Page 8: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

8 l Σελίδα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ (90%)ΑΒΕΛΛΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΟΦΙΑ 112 IΣTOPIAΣ KAI APXAIOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΑΔΑΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑ 230 MΗΧΑΝΙKΩN ΠAPAΓΩΓHΣ & ΔIOIKHΣHΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΧΑΝΙΑ) ΗΜ.ΑΛΕΞΗΣ ΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΚΡΥΣΤΑΛΙ 659 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TEI ΛΑΜΙΑΣ ΗΜ.ΑΝΔΡΩΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΘΩΜΑΣ ΚΕΡΑΤΣΩ 628 ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΚΡΗΤΗΣ (ΣΗΤΕΙΑ) ΗΜ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΝΝΑ 129 AΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΜΑΡΙΑ 541 ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΒΑΛΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΑΣΠΑΣΙΑ 723 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙ 730 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΣΤΟΡΙΑ) ΗΜ.ΓΙΟΥΡΕΛΗ ΑΡΓΥΡΩ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 135 ΓEPMΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΓΚΑΔΡΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 130 ΠAIΔAΓΩΓIKO ΔHMOTIKHΣ EKΠ/ΣHΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΓΚΟΥΛΟΒΑΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥ 724 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TEI ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜ.ΓΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΑΝΩ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΙΚΑ 111 ΦIΛOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΔΑΟΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 619 ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TEI ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 344 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΑΜΟΣ) ΗΜ.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ 623 ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ TEI ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΖΗΣΑΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΤΥΧΙΑ 723 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑ 130 ΠAIΔAΓΩΓIKO ΔHMOTIKHΣ EKΠ/ΣHΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΘΕΟΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΟΛΕΤΑ 121 NOMIKHΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΗΜ.ΚΑΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΕΛΕΝΗ 181 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΡΟΔΟΣ) ΗΜ.ΚΑΡΙΠΙΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛΕΝΗ 137 ΓEPMΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΚΑΤΣΑΡΑ ΑΝΘΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛΕΝΗ 571 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΓΩΝΑ 335 EΦAPMOΣMENHΣ ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) ΗΜ.ΚΕΧΑΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΜΑΙΡΗ 121 NOMIKHΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΗΜ.ΚΙΟΡΟΓΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΟΛΓΑ 647 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΚΛΟΣΙ ΣΠΙΡΟ ΣΚΕΝΤΕΡ ΧΑΤΖΙΡΕ 720 ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ TEI ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΑΦΝΗ 533 ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΚΟΤΤΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 473 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΚΟΥΝΤΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙ 651 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΚΟΥΠΟΥΡΤΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙ 281 BIOΛOΓIAΣ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.ΚΟΥΡΟΜΠΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑ 662 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΚΕΡΑΣΟΥΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 252 MAΘHMATIKΩN ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΑΜΟΣ) ΗΜ.ΛΕΤΣΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑ 120 ΦIΛ/ΦIAΣ-ΠAIΔ/KHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΛΥΓΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 726 ΕΜΠΟΡ. ΚΑΙ ΠΟΙΟΤ. ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΓΡΟΤ. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔ.(ΦΛΩΡΙΝΑ) ΗΜ.ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΩΗ 385 ΞENΩN ΓΛΩΣΣ. METAΦP. & ΔIEPM.ΙΟΝΙΟ-ΕΙΔ. ΜΕΤΑΦΡ.ή ΔΙΕΡΜ. (ΚΕΡΚΥΡΑ) ΗΜ.ΜΗΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙ 403 ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦYΣΙΚΗΣ AΓΩΓHΣ & AΘΛHTIΣMOY ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΜΗΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 166 ΠAIΔΑΓΩΓΙKO ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) ΗΜ.ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΗ 245 MAΘHMATIKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΝΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑ 744 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΚΑΒΑΛΑΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ) ΗΜ.ΝΤΟΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤ 337 ΛOΓIΣTIKHΣ & XPHMATOOIKONOMIKHΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) ΗΜ.ΝΤΟΥΦΑ ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙ 164 ΠAIΔΑΓΩΓΙKO ΔHMOTΟΤΙΚΗΣ EKΠ/ΣHΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) ΗΜ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙ 223 HΛEKΤΡΟΛΟΓΩN MHXΑΝΙKΩN & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ) ΗΜ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙ 471 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜ.ΣΑΝΙΔΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛ 107 ΠOIMANTIKHΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΣΓΟΥΡΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥ 167 KOINΩNIKHΣ ANΘPΩΠΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) ΗΜ.ΣΙΜΟΥ ΒΑΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 113 ΦIΛOΛOΓIAΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 619 ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TEI ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΤΣΑΤΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΑ 184 ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΗΜ.ΤΣΙΑΝΤΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΝΝΑ 733 ΕΦΑΡΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡ. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝ. TEI ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ(ΛΕΥΚΑΔΑ) ΗΜ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ 591 ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.

2o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ (90%)ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 723 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΒΟΥΖΑ ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΣ ΕΥΑΝΘΙΑ 698 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) ΗΜ.ΓΚΑΛΙΤΣΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΩ 447 ΠΟΛ. ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ TEI ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΓΚΙΑΤΑ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΤΡΟΥΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 710 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΑΡΤΑ) ΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΡΟΥΜΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙ 368 ΔΙΑΧ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ & ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ(ΑΓΡΙΝΙΟ) ΗΜ.ΚΑΚΑΒΑΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 174 ΕΚΠΑΙΔ/ΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) ΗΜ.ΚΑΤΣΑΡΕ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛ 647 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΚΟΝΔΥΛΙΔΟΥ ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΦΝΗ 571 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΚΟΥΡΚΛΙΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΛΕΝΗ 297 IATPIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΚΟΥΤΣΟΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 571 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΚΥΡΙΛΛΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 212 ΔΑΣ/ΓΙΑΣ & ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) ΗΜ.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΙΩΑΝΝΑ 730 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΣΤΟΡΙΑ) ΗΜ.ΜΑΜΑΡΑ ΕΛΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΝΗ 158 ΠAIΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) ΗΜ.ΜΑΡΤΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΡΙΑ 143 ΠAIΔAΓΩΓIKO ΔHMOTIKHΣ EKΠ/ΣHΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΡΟΔΟΣ) ΗΜ.ΜΠΑΚΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΙΔΩ 311 OIKONOMIKΩN EΠIΣTHMΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΜΠΑΚΟΛΑ ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΟΥΛΙΑ 274 ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) ΗΜ.ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΟΛΓΑ 753 ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ TEI ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΗΜ.ΜΠΑΝΤΑΒΗ ΖΩΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΑΘΗ 651 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΜΠΛΙΑΤΖΑΣ ΚΙΜΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ 625 ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΜΠΟΥΛΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΑ 250 ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) ΗΜ.ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 724 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TEI ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜ.ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΥΡΑΝΙΑ 537 ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΗΜ.ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 541 ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΝΤΑΛΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΦΩΤΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 734 ΕΦΑΡΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡ. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ TEI ΔΥΤ.ΜΑΚ.(ΓΡΕΒΕΝΑ) ΗΜ.ΝΤΕΛΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΙΑ 621 ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ TEI ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΝΤΟΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΑΝΝΑ 582 ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΝΤΟΤΑ ΖΩΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘΗΝΑ 145 IΣTOPIAΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ) ΗΜ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 252 MAΘHMATIKΩN ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΑΜΟΣ) ΗΜ.ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΗΛ ΠΗΝΕΛΟΠΗ 117 NOMIKHΣ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙ 331 HΛEKΤΡΟNIKΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ KAI MHXΑΝΙKΩN YΠOΛ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΧΑΝΙΑ) ΗΜ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑ 210 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑ 456 ΠΟΛ. ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΗΜ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙ 477 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΠΑΣΧΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ 115 ΦIΛOΛOΓIAΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) ΗΜ.ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΙΑ 475 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΣΕΡΡΩΝ ΗΜ.ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 251 MAΘHMATIKΩN ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΗΜ.ΡΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΡΣΕΦΟΝ 122 ΦIΛ/ΦIAΣ ΠAIΔ/ΓIKHΣ & ΨYXOΛOΓIAΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΣΑΛΙΑΚΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΛΕΝΗ 210 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΣΑΧΙΝΙ ΛΟΡΕΝΑ ΛΟΥΑΝ ΦΕΛΛΕΖΕ 546 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ TEI ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) ΗΜ.ΣΥΛΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΣΤΑΥΡΟΥΛ 281 BIOΛOΓIAΣ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.ΤΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΙΑ 291 ΦAPMAKEYTIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΕΩΡ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΚΑ 709 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ TEI ΚΡΗΤΗΣ (ΧΑΝΙΑ) ΗΜ.ΤΑΣΟΥΛΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΛΑΖΑΡΟΣ ΒΑΙΑ 545 ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΤΖΗΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑ 259 ΦYΣIKHΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΤΡΟΥΜΠΟΥΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΑ 343 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΗΜ.ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 353 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) ΗΜ.ΤΣΑΝΟΣΙΔΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 114 IΣTOPIAΣ KAI APXAIOΛOΓIAΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΤΣΑΠΑΚΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 651 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΤΣΙΑΝΤΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΑΓΛΑΙΑ 366 ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ) ΗΜ.ΤΣΙΠΛΗΚΙΑΡΗ ΦΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΛΕΝΗ 735 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ TEI ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΚΑΣΤΟΡΙΑ) ΗΜ.ΦΑΡΜΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΜΑΡΙΑ 659 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TEI ΛΑΜΙΑΣ ΗΜ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΙΡΗΝΗ 245 MAΘHMATIKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΦΡΑΝΤΖΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙ 747 ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ (ΚΑΡΔΙΤΣΑ) ΗΜ.ΧΑΙΡΕΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 565 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΧΑΣΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΛΓΑ 151 ΨYXOΛOΓIAΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) ΗΜ.ΧΟΥΡΙΔΗ ΡΑΦΑΕΛΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑ 403 ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦYΣΙΚΗΣ AΓΩΓHΣ & AΘΛHTIΣMOY ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ (90%)ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΖΗΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙ 121 NOMIKHΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΗΜ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΝΑ 334 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΗΜ.ΚΑΚΑΔΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 651 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΚΑΡΑΜΗΤΣΙΟΥ ΒΑΓΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ 444 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΜΑΝΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑ 651 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 662 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΜΕΣΙΡΑ ΧΑΡΟΥΛΑ ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙ 667 ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ & ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ TEI ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΜΕΣΥΡΑΣ ΘΩΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΜΑΡΙΑ 522 ΣΧΕΔIΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ (ΚΑΡΔΙΤΣΑ) ΗΜ.ΝΤΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 654 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΗΜ.

ΠΑΓΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ 457 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΠΕΡΙΒΟΥΛΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑ 722 ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ TEI ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΗΜ.ΠΕΡΙΒΟΥΛΙΩΤΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑ 120 ΦIΛ/ΦIAΣ-ΠAIΔ/KHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΠΕΤΡΙΤΙ ΓΚΡΕΤΑ ΑΛΦΡΕΝΤ ΑΝΤΕΛΙΝΑ 571 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΠΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥ 525 ΕΦΑΡΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡ. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ TEI ΠΑΤΡΑΣ (ΑΜΑΛΙΑΔΑ) ΗΜ.ΠΛΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙ 651 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΦΛΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑ 735 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ TEI ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΚΑΣΤΟΡΙΑ) ΗΜ.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΟΥ (90%)ΓΚΡΙΖΟΣ ΘΩΜΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙ 541 ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΚΑΛΦΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΕΙΡΗΝΗ 592 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΚΙΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΝΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙ 692 ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ TEI ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΗΜ.ΜΑΜΑΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 726 ΕΜΠΟΡ. ΚΑΙ ΠΟΙΟΤ. ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΓΡΟΤ. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔ.(ΦΛΩΡΙΝΑ) ΗΜ.ΜΑΝΤΖΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 735 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ TEI ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΚΑΣΤΟΡΙΑ) ΗΜ.ΜΠΑΤΖΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛ 178 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) ΗΜ.ΝΤΑΜΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΑΝΘΙΑ 601 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ (90%)ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΗ 346 ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧ/ΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ(ΑΓΡΙΝΙΟ) ΗΜ.ΜΠΑΤΣΙΛΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΑ 129 AΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΜΠΛΙΩΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕΤΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 591 ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΜΠΛΙΩΝΑ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡ 659 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TEI ΛΑΜΙΑΣ ΗΜ.ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΑΓΓΕΛΙ 156 ΠAIΔAΓΩΓIKO NHΠIAΓΩΓΩN ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΠΟΥΡΝΑΡΑ ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙ 178 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) ΗΜ.ΣΤΑΤΗΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ 215 MHΧΑΝΙKΩN H/Y KAI ΠΛHPΟΦΟPIKHΣ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.ΤΣΙΟΥΠΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦ 343 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΗΜ.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (90%)ΓΚΟΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙ 113 ΦIΛOΛOΓIAΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΝΝΑ ΜΙΧΑΗΛ ΑΣΠΑΣΙΑ 252 MAΘHMATIKΩN ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΑΜΟΣ) ΗΜ.ΜΗΛΙΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ 730 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΣΤΟΡΙΑ) ΗΜ.ΝΙΚΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΦΙΑ 651 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΠΑΛΑΓΚΑ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΦΡΑΞΙΑ 651 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΙΑ 155 XPHMATOOIKONOMΙΚΗΣ & TPAΠEZΙΚΗΣ ΔIOIKHTIKΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΗΜ.ΣΑΡΡΗ ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 730 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΣΤΟΡΙΑ) ΗΜ.ΣΙΑΜΑΤΡΑ ΦΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗ 730 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΣΤΟΡΙΑ) ΗΜ.ΤΟΛΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΕΤΡΟΥΛΑ 657 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΤΣΟΥΡΕΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 654 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΗΜ.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ (90%)ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΩΜΑΣ ΕΛΕΝΗ 692 ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ TEI ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΗΜ.ΑΛΗΠΡΑΣΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΟΦΙΑ 698 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) ΗΜ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 341 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΗΜ.ΑΝΘΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙ 733 ΕΦΑΡΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡ. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝ. TEI ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ(ΛΕΥΚΑΔΑ) ΗΜ.ΒΑΛΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 723 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΒΑΛΙΑΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 345 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΒΑΛΙΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙ 571 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΓΚΑΤΡΗ ΕΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥ 467 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΓΚΑΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥ 545 ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΖΙΩΖΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙ 602 ΕΦΑΡΜ. ΞΕΝ. ΓΛΩΣ. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚ.ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ TEI ΗΠΕΙΡΟΥ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) ΗΜ.ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΑ 545 ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΛΙΤΣΙΟΥΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙ 533 ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΜΑΝΩΛΗ ΜΕΤΑΞΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝ 536 ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ TEI ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΜ.ΜΑΤΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 628 ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΚΡΗΤΗΣ (ΣΗΤΕΙΑ) ΗΜ.ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΘΗΝΑ 111 ΦIΛOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΜΠΕΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙ 311 OIKONOMIKΩN EΠIΣTHMΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΝΑΚΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΝΕΤΑ 103 ΘEOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΠΑΛΑΣΚΑΣ ΘΩΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΡΟΣΙΑ 861 ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (Σ.Τ.Υ.Α) ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α ΗΜ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙ 473 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.ΣΑΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΩΜΑΣ ΣΤΕΡΓΙΑΝ 565 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΣΑΠΟΥΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΙΟΣ ΘΩΜΑΙ 710 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΑΡΤΑ) ΗΜ.ΣΛΙΚΑ ΜΕΤΑΞΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛ 530 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TEI ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΓΡΕΒΕΝΑ) ΗΜ.ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΛΕΝΗ 654 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΗΜ.ΤΣΙΟΥΜΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗ 444 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ (10%)ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΦΩΤΕΙΝΗ 594 ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ TEI ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΜ.ΒΑΛΙΩΤΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΛΕΞΙΑ 122 ΦIΛ/ΦIAΣ - ΠAIΔ/KHΣ & ΨYXOΛOΓIAΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΒΑΛΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛ 178 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) ΗΜ.ΓΑΛΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥ 616 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TEI ΠΑΤΡΑΣ (ΑΙΓΙΟ) ΗΜ.ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙ 405 ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΗΜ.ΓΚΑΜΠΕΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΑΝ 565 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΖΙΑΡΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦ 167 KOINΩNIKHΣ ANΘPΩΠΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) ΗΜ.ΘΕΟΧΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΟΛΕΤΑ 249 MAΘHMATIKΩN ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΚΑΡΑΜΗΤΣΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΗ 300 IATPIKHΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ) ΗΜ.ΚΑΣΙΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 651 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΚΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΙΚΑΤΕΡΙ 414 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑ 512 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΚΟΥΡΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ 471 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜ.ΝΙΚΟΥ ΘΩΜΑΣ ΦΩΤΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑ 145 IΣTOPIAΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ) ΗΜ.

2o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ (10%)ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 565 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑ 565 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΛΕΚΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΗ 313 OPΓANΩΣHΣ KAI ΔIOIKΗΣΗΣ EΠIXEIPΗΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΜΠΑΚΟΛΑΣ ΜΠΑΚΟΛΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 497 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΜΠΑΚΡΑΤΣΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΝ ΝΟΣ ΜΑΡΙΝΑ 349 ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝ. ΣΧΕΣΕΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΗΜ.ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΟΛΓΑ 187 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΟΡΙΝΘΟΣ) ΗΜ.ΜΥΛΩΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΖΟΥΛΚΑ 219 HΛΕΚΤΡΟΛOΓΩN MHXΑΝΙKΩN & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΠΕΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΝΤΙΝΑ 177 ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) ΗΜ.ΠΕΤΛΙΑΚΟΒΑ ΙΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΑΝΗ 651 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.ΤΖΑΛΑΜΠΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΩΝ ΝΟΣ ΣΟΦΙΑ 317 OIKONOMIKΩN EΠIΣTHMΩN ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) ΗΜ.ΤΖΗΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙ 305 OΔONTIATPIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΤΖΗΚΑ ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΚΩΝ ΝΟΣ ΜΑΡΙΑ 444 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.ΤΣΙΑΒΕ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΙΚΑ 233 APXITEKTONΩN MHXANIKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.ΤΣΙΑΒΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΘΑΛΙΑ 659 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TEI ΛΑΜΙΑΣ ΗΜ.ΤΣΙΑΛΚΑΤΟΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΗΛΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗ 748 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛ. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) ΗΜ.ΧΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙ 138 ΦIΛ/ΦIΚΩΝ & KOINΩNΚΩΝ ΣΠOYΔΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) ΗΜ.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ (10%)ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 113 ΦIΛOΛOΓIAΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.ΣΑΠΑΚΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑ 565 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΜ.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΟΥ (10%)ΧΑΡΙΣΗ ΛΟΥΚΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΕΒΡΩΝΙΑ 647 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ (10%)ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΑΓΓΕΛΙ 337 ΛOΓIΣTIKHΣ & XPHMATOOIKONOMIKHΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) ΗΜ.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (10%)ΖΕΤΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΑΝΘΙΑ 654 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΗΜ.ΜΠΕΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙ 561 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ (10%)ΖΕΡΔΑΛΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥ 350 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) ΗΜ.

Επώνυμo Όνoμα Όν. Πατρός Όν. Μητρός Σχoλή Επιτυχίας Επώνυμo Όνoμα Όν. Πατρός Όν. Μητρός Σχoλή Επιτυχίας

8-9_elassona 8/31/10 9:19 PM Page 1

Page 9: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

Γεωργάκη Ολυμπίου 10 • Τηλ 24930 23223 & 6976454982

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΣΑΝΤΙΛΑ ΔΩΡΑ

Εξειδίκευση και μέθοδος…οδηγούν σίγουρα στην επιτυχία!

Αἰέν ἀριστεύειν αἰέν ἐπιτυγχάνειν

Υπεύθυνη Σπουδών: ΤΣΑΝΤΙΛΑ ΔΩΡΑ

Επίσης διδάσκουν: ΚΑΛΙΑΦΑ ΡΙΤΣΑ (Φιλολογικά)ΜΙΝΟΒΓΙΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (Βιολογία)

Έναρξη μαθημάτων Β’ και Γ’ Λυκείου, 18 Αυγούστου& έναρξη μαθημάτων Γυμνασίου,

Α’ Λυκείου και ΕΠΑΛ 14 Σεπτεμβρίου!

Έναρξη εγγραφών, 2-17 Αυγούστου

ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ

ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 2009-2010 ΜΕ 90%Αβέλλα Στυλιανή Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεσ/νίκης

Δημοπούλου Γεωργία Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Θεσ/νίκης

Κακαβάνη Ελευθερία Εκπαιδ/κής και Κοινωνικής Πολιτικής Μακεδονίας (Θεσ/νίκη)

Καραγιάννη Άννα Μαθηματικών Αιγαίου (Σάμος)

Κατσαρέ Μαρία Νοσηλευτικής ΤΕΙ Θεσ/νίκης

Κεχαγιά Κων/να Νομικής Θράκης (Κομοτηνή)

Κουλούρης Νικόλαος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ

Κωστοπούλου Ραφαηλία Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Καστοριά)

Λέτσιου Αφροδίτη Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής Θεσ/νίκης

Μαμάρα Έλλη Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης Κρήτης (Ρέθυμνο)

Μαρτίνα Ευαγγελία Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αιγαίου (Ρόδος)

Μπανταβή Ζωή Νοσηλευτικής ΤΕΙ Λάρισας

Μπατσίλα Γλυκερία Αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας Θεσ/νίκης

Μπεκιάρη Μαρία Φιλολογίας Θεσ/νίκης

Μπουλούσης Γεώργιος Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου (Μυτιλήνη)

Μωυσίδης Παναγιώτης Βιομηχανικής Πληροφορικής ΤΕΙ Καβάλας

Ντάλλα Ευαγγελία Εφαρμ.Πληροφορ. στη διοίκηση και στην οικονομία ΤΕΙ Δυτ.Μακεδονίας (Γρεβενά)

Παπαδοπούλου Στέλλα Χρηματοοικονομικής και τραπεζικής Διοικητικής Πειραιά

Παπαμιχάλη Ελευθερία Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Ιωαννίνων

Περιβουλιώτη Βασιλική Αυτοματισμού ΤΕΙ Χαλκίδας

Περιβουλιώτη Χαρίκλεια Φιλ/φίας - Παιδαγωγικής Θεσ/νίκης

Ρόκου Μαρία Φιλ/φίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ιωαννίνων

Σαρρή Ελένη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Καστοριά)

Σιαμάτρα Φανή Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Καστοριά)

Τόλια Δέσποινα Μαιευτικής ΤΕΙ Θεσ/νίκης

Τσακνάκης Κων/νος Αγροτικής Ανάπτυξης Θράκης (Ορεστιάδα)

Τσανοσίδη Παρασκευή Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ιωαννίνων

Τσάτσου Ευαγγελία Βαλκανικών Σπουδών Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

Τσιούπρου Ελένη Κοινωνικής Διοίκησης Θράκης (Κομοτηνή)

Τσιπληκιάρη Φανή Πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Καστοριά)

Τσουρέκας Γεώργιος Νοσηλευτικής ΤΕΙ Ηπείρου (Ιωάννινα)

Χουρίδη Ραφαέλα Επιστήμης Φυσικής αγωγής και αθλητισμού Θεσ/νίκης

8-9_elassona 8/31/10 9:19 PM Page 2

Page 10: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

Αναμενόμενο ίσως, παρά ταύταόμως η είδηση ότι οι δήμαρχοιΣαρανταπόρου Κλεισιάρης

Αθανάσιος, Ολύμπου ΚαστανάραςΓιώργος, Ποταμιάς ΜήσιοςΑθανάσιος και οι κοινοτάρχεςΚαρυάς Δάσσιος Αντώνιος,Τσαριτσάνης Τσιμπόλης Νικόλαος,Βερδικούσιας Σακκας Γεώργιος, θασυμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο τουΧρήστου Καραγιάννη ενώ οδήμαρχος Λιβαδίου ΓαλάνηςΓεώργιος θα στηρίξει μ' όλες τους τιςδυνάμεις την προσπάθεια, καιξάφνιασε και εντυπωσίασε.

Κρατούσε καλά... κρυμμένα τα χαρτιάτου ο πρώην δήμαρχος και υποψήφιος Χρή-στος Καραγιάννης και η υπομονή του φαί-νεται να.. στεφανώνεται με σημαντικό προ-βάδισμα και δημιουργία κλίματος και αέρα νί-κης από την πρώτη κιόλας κίνηση!!! Μόνο τυ-χαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός ότι απότις οκτώ αυτοδιοικητικές περιφέρειες τηςεπαρχίας Ελασσόνας οι ηγέτες των επτά,ανεξάρτητα επί κομματική τοποθέτηση κιαυτό αν μη τι άλλο εκπέμπει έναν ισχυρότα-το πολιτικό συμβολισμό, στηρίζουν και συμ-μετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Χρήστου Κα-ραγιάννη.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης και το πε-ριεχόμενο της κοινής επιστολής των επτά δη-μάρχων και κοινοταρχών αλλά και αυτή, η ξε-χωριστή του προέδρου της κοινότητας Κα-ρυάς Αντώνη Δάσσιου τις οποίες και δημο-σιεύουμε:

“Δημοτικές εκλογές 2010-Δήμος Ελασ-σόνας

Όλοι μαζίγια μια ισόρροπη ανάπτυξη του μεγα-

λύτερου σε έκταση της ηπειρωτικής χώραςΚαλλικρατικού Δήμου Ελασσόνας.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πρινλίγες μέρες μεταξύ των Δημάρχων Σαραν-ταπόρου κου Κλεισιάρη, Ολύμπου κου Κα-στανάρα, Λιβαδίου κου Γαλάνη, Ποταμιάςκου Μίσσιου και των κοινοταρχών Τσαρι-τσάνης κου Τσιμπόλη, Καρυάς κου Δάσσιουκαι Βερδικούσιας κου Σάκκα, με αντικείμενοσυζήτησης τις επερχόμενες αυτοδιοικητικέςεκλογές του Νοεμβρίου.

Μετά από διεξοδική συζήτηση για το μέλ-λον του νέου Δήμου Ελασσόνας και τουςπροβληματισμούς που τέθηκαν για τις έωςτώρα δεδηλωμένες υποψηφιότητες, οι ανω-τέρω αυτοδιοικητικοί αποφάσισαν και συ-νυπογράφουν κοινή δήλωση παίρνονταςσαφή θέση για τις εκλογές του Νοέμβρη.

Στη δήλωση τους αναφέρουν:Ύστερα από τη μακροχρόνια συμμετο-

χή μας στα αυτοδιοικητικά δρώμενα των Δή-μων και κοινοτήτων μας και διακατεχόμενοιαπό αγωνία για τις τύχες των περιοχώνμας, στο νέο τοπίο που δημιουργεί ο «Καλ-λικράτης», θεωρούμε ότι η σημαντική κατάτην εκτίμηση μας εμπειρία που αποκτήσαμεείναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί με την ενερ-γή συμμετοχή μας στις εκλογές του Νοέμ-βρη.

Εκτιμούμε ότι η πρόταση και η πρό-σκληση του πρώην Δημάρχου Ελασσόνας,Χρήστου Καραγιάννη και εκ νέου υποψηφί-ου για τον διευρυμένο Δήμο, αποτελεί εγ-γύηση για μια ορθολογική, ισόρροπη και μεκοινωνικό πρόσωπο διοίκηση του νέου ΔήμουΕλασσόνας, έχοντας ως επίκεντρο τον άν-θρωπο και το περιβάλλον.

Επειδή γνωρίζουμε καλά την έως τώραακηδεμόνευτη πορεία του στα αυτοδιοικητικάθέματα της επαρχίας Ελασσόνας, τη σφαι-ρική αντίληψη που έχει για ολόκληρη τη πε-ριοχή που εκτείνεται ο νέος Δήμος, συ-στρατευόμαστε απόλυτα μαζί του και θα δώ-σουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύ-χουμε το στόχο, που δεν είναι άλλος, από την

αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιο-χής, τη συμπόρευση με τους δημότες μας καιτην επίλυση των προβλημάτων που καθη-μερινά αντιμετωπίζουν και φυσικά τη νίκη στιςερχόμενες εκλογές.

Εκφράζουμε τη πλήρη στήριξη μας, καιδηλώνουμε τη συμμετοχή μας στον εκλογι-κό αγώνα, καλώντας συγχρόνως τους συν-δημότες να στηρίξουν το συνδυασμό μαςπου θα προκύψει με τη συμμετοχή πολλώνκαι άξιων στελεχών της κοινωνίας μας, με επι-κεφαλής τον κο Καραγιάννη.

Ο Δήμαρχος Λιβαδίου κος Γαλάνης δη-λώνει ότι για προσωπικούς λόγους δεν μπο-ρεί να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο, στηρίζειόμως ανεπιφύλακτα με όλες του τις δυνάμειςτο συνδυασμό, και συγχρόνως καλεί τους φί-λους και συνδημότες του να πράξουν το ίδιοκαι να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του κουΚαραγιάννη.

Οι Δήμαρχοι Σαρανταπόρου, Ολύμπουκαι Ποταμιάς κ.κ. Κλεισιάρης, Καστανάραςκαι Μήσιος, όπως και οι κοινοτάρχες Καρυάς,Τσαριτσάνης και Βερδικούσιας κ.κ. Δάσ-σιος, Τσιμπόλης και Σάκκας, ξεκαθαρίζουμεότι θα συμμετέχουμε ενεργά και θα ήμαστευποψήφιοι στο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιομε επικεφαλής το κο Καραγιάννη.

Κλεισιάρης Αθανάσιος, Δήμαρχος Σα-ρανταπόρου

Καστανάρας Γεώργιος, ΔήμαρχοςΟλύμπου

Μήσιος Αθανάσιος, Δήμαρχος Ποτα-μιάς

Γαλάνης Γεώργιος, Δήμαρχος Λιβαδί-ου

Δάσσιος Αντώνιος, Πρόεδρος Κοινό-τητας Καρυάς

Τσιμπόλης Νίκος, Πρόεδρος Κοινότη-τας Τσαριτσάνης

Σάκκας Γεώργιος, Πρόεδρος Κοινότη-τας Βερδικούσιας

10 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

2 Λογοθεραπεία

2 Εργοθεραπεία

2 Ειδική Αγωγή

2 Ομάδες παιδιών

2 Σχολές γονέων

2 Ψυχοπαιδαγωγικό

2 Δυσλεξία

2Αυτονόμηση και

κοινωνικοποίηση

ΠΑΙΔΙΑ - ΕΦΗΒΟΙ - ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1 - ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Υπεύθυνη Κέντρου

ΘΩΜΑΗ ΦΕΡΦΥΡΗ

τηλ. 6974228375

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ

Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι

ζητούν να ληφθούν μέτρα

Επέλαση

αγριόχοιρων

και αρκούδωνΣημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες

καλαμποκιού και στα μελίσσια

Ανήσυχες είναι πολλές οικογένειες αγροτών και κτηνο-τρόφων στην επαρχία μας και ιδιαίτερα στα δ.δ. του ΔήμουΟλύμπου εξ' αιτίας της επέλασης των αγριόχοιρων ο πληθυ-σμός των οποίων αυξήθηκε σημαντικά αλλά και των αρκούδων

για τις οποίες οι περισ-σότεροι κάτοικοι υπο-στηρίζουν ότι φέρουνπάνω τους ειδικό μι-κροπομπό!!!

Ιδιαίτερα σημαντι-κές είναι οι ζημιές πουπροκλήθηκαν από τααγριογούρουνα στο δ.δ.Πυθίου-Λόφου-Ασπρο-χώματος, Φλαμπούρου

και Σαρανταπόρου, στην καλλιέργεια καλαμποκιού. Δυστυχώςσ' όποιο χωράφι... πέσει το κοπάδι των αγριόχοιρων η εικόναπριν και μετά της καλλιέργειας είναι απογοητευτική, απελπι-στική... στην κυριολεξία δεν μένει τίποτα όρθιο, ισοπεδώνον-ται τα πάντα.

Ανάλογες είναι και οι ζημιές που προξενούν οι αρκούδες,αυτή την περίοδο στα μελίσσια, κατά κύριο λόγο, χωρίς να...

υπολείπονται σε επιθέ-σεις και σε οικόσιτα ζώα.Αρκεί να αναφέρουμετις επιθέσεις στο πρό-σφατο παρελθόν σε κο-πάδι με γίδια, πέρυσιστη θέση “Μπάρα” σεεκτρεφόμενα γουρούνιαστην Καρυά, και σε στά-βλο με αγελάδες στηνΠαλιοσκαμνιά.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συμβαίνουν τα ίδια γεγονότα στηνπεριοχή μας, με... θύματα τις περιουσίες των αγροτών και τωνκτηνοτρόφων και καμία υπεύθυνη αρχή δεν φροντίζει στοι-χειωδώς να λάβει κάποια μέτρα. Χαρακτηριστική ήταν φέτοςη απάντηση μελισσουργού ο οποίος απαντώντας στο ερώτημαστον ΕΛΓΑ να δηλώσει τη ζημιά που υπέστη, χαμογελώνταςείπε... άστα να πάνε παιδάκι μου, αυτοί εκεί κάτω είναι όλοι τσα-νάκια, κι αν το θες είναι για τις... αρκούδες!!! Το καλοσκέφθηκεόμως και συμπλήρωσε λέγοντας... άκου παιδάκι μου, τα γου-ρούνια είναι παμφάγα και κυλιούνται μέσα στη λάσπη γιατί έτσιτα έπλασε ο δημιουργός και επιτελούν την αποστολή τους πουείναι σημαντική,... αυτοί που μας κυβερνάνε είναι χειρότεροιαπό τα γουρούνια γιατί ενώ είναι πλασμένοι για τα υψηλά, προ-τιμούν να κυλιούνται στη λάσπη και να βουτάνε στα σκατά γιανα χορτάσουν την απληστία τους... χειρότεροι και από την αρ-κούδα η οποία μόλις χορτάσει... αποσύρεται... αυτοί (οι πο-λιτικοί) είναι παρασάγγας πιο επικίνδυνοι γιατί δε χορταίνουνποτέ!!! Κάθε σχόλιο είναι περιττό...

Εντυπωσιακή κίνηση δημάρχων και κοινοτάρχων

που στηρίζουν και συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο

Με τον Χρ. Καραγιάννη...

όλοι μαζίΔήμαρχος Σαρανταπόρου – Ολύμπου – Ποταμιάς – Λιβαδίου

και πρόεδροι Καρυάς – Τσαριτσάνης – Βερδικούσιας

Διακατεχόμενος από ένα βα-θύτατο αίσθημα πολιτικής καικοινωνικής ευθύνης απέναντιστις προκλήσεις των καιρών καιαπέναντι στην νέα αυτοδιοικητι-κή πραγματικότητα η οποία δια-μορφώθηκε στην περιοχή μας μεέναν... βίαιο πολιτικά θα έλεγατρόπο αφού δεν ελήφθησαν σο-βαρά υπόψη οι γενικότερες κοι-νωνικές ευαισθησίες- καταθέτωσήμερα την ελεύθερη και ανε-πηρέαστη πολιτική μου βούλησηνα ενισχύσω με όλες μου τις δυ-νάμεις την αυτοδιοικητική πρω-τοβουλία του υποψηφίου δη-μάρχου κ. Χρήστου Καραγιάννηγια τον νέο Διευρυμένο ΔήμοΕλασσόνας και να δηλώσω ότιστρατεύομαι μαζί του εντασσό-μενος στο ανεξάρτητο, ακηδε-μόνευτο και πολυσυλλεκτικό τουψηφοδέλτιο.

Μακριά από κομματικές ίν-τριγκες και σκοπιμότητες μέσωτων οποίων επιχειρείται εντέ-χνως από τους κεντρικούς κομ-ματικούς μηχανισμούς ο σφετε-ρισμός και η χειραγώγηση τηςελεύθερης έκφρασης των τοπι-κών κοινωνιών δηλώνω έτοιμοςνα δώσω τον καλύτερο μου εαυ-τό και να απελευθερώσω όλα τα

αποθέματα της πολιτικής μου δυ-ναμικής προσδοκώντας να δια-δραματίσω σπουδαίους ρόλουςμέσα στους στίβους της δημό-σιας αρετής και της κοινής λαϊ-κής δράσης.

Κυρίαρχη πολιτική μου στό-χευση, αυτής της πολύ ξεκάθα-ρης πολιτικής μου απόφασης, εί-ναι να συνεισφέρω και εγώ με τιςαυτοδιοικητικές μου γνώσειςστην σύνθεση και στην συγκρό-τηση ενός πανίσχυρου πλειοψη-φικού ρεύματος το οποίο αφούδιαχυθεί και κατακλύσει κάθεγωνιά της νέας μας διοικητικήςπατρίδας, θα εκκολάψει και θααναδείξει μέσα από τα σπλάχνατου τον ερχόμενο Νοέμβρη τηννέα δημοτική αρχή που οραμα-τίζεται και έχει ανάγκη ο τόποςμας.

Μια δημοτική αρχή η οποία,υπό την εποπτεία και την αυ-στηρή πολιτική καθοδήγηση τουεπικεφαλής του ψηφοδελτίουμας, θα διαχειρίζεται με σεβασμότις αγωνίες των δημοτών της, θαδιαφεντεύει με ακλόνητη απο-φασιστικότητα το αναπτυξιακότους όραμα, θα εγγυάται τιςεξελίξεις, θα λαμβάνει και θααποκωδικοποιεί τα μηνύματα της

κοινωνίας, θα τα επεξεργάζεταικαι θα τα θέτει με θρησκευτικήευλάβεια στο στόχαστρο τηςπολιτικής της ευθύνης.

Ο τόπος μας, ο οποίος κα-τακλύζεται από μια απίστευτηποικιλομορφία συγκριτικών πλε-ονεκτημάτων, χρειάζεται αυτήνειδικά την κρίσιμη χρονική στιγ-μή σωστά επιλεγμένους ανθρώ-πους οι οποίοι να γνωρίζουνπολύ καλά την τέχνη της επε-ξεργασίας του οράματος, γιανα διασφαλίσουν και να εγγυη-θούν την ομαλή του πορεία προςτο μέλλον και να τον οδηγήσουνμε σταθερούς βηματισμούς στοναστερισμό της καταξίωσης καιτης αναπτυξιακής προόδου.

Ως συνεπής υπηρέτης τηςαυτοδιοίκησης και λάτρης τηςτοπικής αυθεντικής δημοκρα-τίας μου δόθηκε η ευκαιρία όλααυτά τα χρόνια που βρίσκομαιστο τιμόνι της Κοινοτικής αρχήςστην ορεινή Καρυά να ορθώσωπερήφανο πολιτικό ανάστημακαι να «σπουδάσω» με τον κα-λύτερο δυνατό τρόπο τις αξίεςτης πολιτικής παιδείας εμπλου-τίζοντας το πολιτικό μου οπλο-στάσιο με πάρα πολλές εμπει-ρίες, εμπειρίες οι οποίες αποτε-

λούν για μένα αυτήν την τόσοκρίσιμη για τον τόπο μας αυτο-διοικητική στιγμή την πιο πολύ-τιμη πηγή άντλησης πολιτικής έμ-πνευσης ,ένα ανεκτίμητο εργα-στήρι αναμόχλευσης και σμί-λευσης της γενικότερης πολιτι-κής μου έκφρασης και συμπερι-φοράς.

Στο... λυκόφως λοιπόν αυτήςτης νέας συγκλονιστικής πραγ-ματικότητας η οποία ξανοίγεταιδιάπλατα μπροστά μας έχω ιερήυποχρέωση και ιστορικό καθήκοναπέναντι στους ανθρώπους πουμε στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνιαμε την απλόχερη πολιτική τουςεμπιστοσύνη να αγωνιστώ μεπείσμα για τις προσδοκίες τουςκαι να προσπαθήσω να τους χα-ρίσω ξανά μέσα από καινούργι-ους ρόλους, την ελπίδα, την αι-σιοδοξία και ειδικά το χαμένοτους χαμόγελο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΣΣΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΑΣ

10_elassona 31/08/2010 10:28 μ.μ. Page I

Page 11: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

11 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Πέτρινα σπίτια μεχοντρούςτοίχους με σκεπή

από κεραμίδια, ισόγειατα περισσότερα, μεαπλή εσωτερικήδιαρρύθμιση. Άνοιγεςτην πόρτα και μπροστάσου ήταν μια μεγάλησάλα. Δεξιά καιαριστερά πόρτες πουοδηγούσαν σε δωμάτια.

Στο βάθος ψηλά προς τοταβάνι ήταν το εικονοστάσιπου η φλογίτσα έκαιγε μέρανύχτα απ το φτωχό καντηλά-κι μπροστά στην εικόνα τουΑγίου που προτιμούσε η οι-κογένεια του σπιτιού.

Στο βάθος δεξιά ήταν τοκαθιστικό δωμάτιο με το μαγ-κάλι στη μέση, ένα τραπέζι μεκαρέκλες που διαβάζαμε στολιγοστό φως της λάμπας πε-τρελαίου που ήταν κρεμα-σμένη στον τοίχο πάνω από τοτραπέζι, ένα κρεβάτι και έναςκαναπές στρωμένος με μάλ-λινα κιλίμια υφασμένα στοναργαλειό και αριστερά στοβάθος της σάλας, το μαγειριόη κουζίνα που λέμε σήμερα.

Η κουζίνα εκείνης της επο-χής ήταν ευρύχωρη, και σ'αυτή περνούσαν πολλές ώρεςτα μέλη της οικογένειας καικυρίως η νοικοκυρά να μαγει-ρεύει, ζυμώνει, να πλύνει ταπιάτα, να λούζει τα παιδιά,να πλένει τα ρούχα και άλλεςδουλειές του σπιτιού. Ήταν οπλέον πολυσύχναστος χώρος.Υπήρχε ένα τραπέζι ξύλινομεγάλο σκεπασμένο με τρα-πεζομάντηλο με γαλάζια καιάσπρα τετράγωνα και 5-6 ψά-θινες καρέκλες.

Ένα μεγάλο χοντρό ξύλινοσεντούκι που ήταν τοποθετη-μένα τα ζυμωτά μαύρα καρ-βέλια ψωμιού και πάνω από τοσεντούκι η πινακωτή και οπλάστης. Δίπλα υπήρχε άλλοστεντούκι με τραπεζομάντηλα,πετσέτες και άλλα υφαντάείδη της κουζίνας.

Μια πιατοθήκη ξύλινη ανοι-χτή κρεμασμένη σε μια πλευ-ρά του τοίχου που ήταν το-ποθετημένα τα πιάτα και πια-τέλες τσίγκινα, πήλινα και λίγαεμαγιέ και δίπλα κρεμασμέναστη σειρά κύπελλα πήλινα καιτσίγκινα. Μια ντουλάπα μικρήκάτω από την πιατοθήκη πουήταν τοποθετημένα τεντζερέ-δες, τηγάνια, κατσαρόλες, οψήστης του καφέ κτλ. Σε μιαγωνία προς την πλευρά τουπαραθύρου ήταν ο νιπτήραςαπό τσίγκο με τον νεροχύτηκαι εκεί πλένονταν τα πιάτακαι όλα τα μέλη της οικογέ-νειας κάθε πρωί και μόλις τε-λείωνε το νερό του νιπτήρατον γεμίζαμε πάλι. Σε άλλη γω-νία της κουζίνας κρέμοντανστο ταβάνι το φανάρι ή η σίταόπως την λέγαμε που βάζαμετα φαγητά που περίσσευανγια να αερίζονται και να είναιασφαλισμένα από τις μύγες,διότι δεν υπήρχαν τότε ψυγείακαι ότι μαγειρεύονταν έπρεπενα φαγωθεί αυθημερόν ή τοαργότερο την επόμενη ημέραγια να μη ξινίσει. Υπήρχε ηστάμνα ή το λαίνι και γκιούμιαμε νερό κατά το δυνατόν δρο-σερό. Τα φαγητά μαγει-ρεύονταν στα κάρβουνα, στη«φουφού» και αργότερα στη10ετία του 1950 σε γκαζιέρες.Η κουζίνα ήταν ο κυρίαρχοςχώρος της μητέρας μας. Εκεί,

εκτός των άλλων, μαγείρευετις πρωινές ώρες τα φαγητάτης ημέρας με τα αγνά υλικάεκείνης της εποχής και με τοντρόπο και τις συνταγές τηςγιαγιάς που η προέλευση τουςχάνονταν σε βάθος αιώνων.

Βέβαια σήμερα πληθώραεξειδικευμένων και νόστιμωνφαγητών, αλλά είναι δυνατόννα ξεχάσουμε και τις νοστιμιέςτης μητέρας μας; Κολοκυθά-κια και μπακαλιάρο τηγανητόμε σκορδαλιά από σκόρδο

στουμπισμένο με ξύδι. Τηγα-νητά λιανώματα (εντόσθια)πεντανόστιμα. Κεφτέδες τη-γανητοί που κολυμπούσανμέσα στην πιατέλα στη μπό-λικη σάλτσα από φρέσκια ντο-μάτα με ψιλοκομμένο σκόρδοκαι μαιδανό. Αρνάκι γάλακτοςμε σπανάκι φρικασέ που τοπετύχαινε η μάνα μου και μουείναι αδύνατο να το ξεχάσω.Μπακαλιάρο πλακί στο φούρ-νο, πατάτες γιαχνί με μπόλικοζουμί κόκκινο, φασουλάδα με

κόκκινο πιπέρι, ελιές και ρέγ-γα που τότε ήταν πάμφθηνεςόπως και ο μπακαλιάρος τρα-χανάς γλυκός, ξινός και πέ-τουρα (χυλοπίτες), τροφή νό-στιμη, φτηνή και προσιτή γιαόλα τα σπίτια. Μακαρόνια χον-τρά βρασμένα και τσιγαρι-σμένα με βούτυρο και μπόλι-κη φέτα. Σαρδέλα του Βόλουτηγανιτή και μεγάλα νόστιμαψάρια της Καστοριάς πλακίστο φούρνο με κρεμμύδιασκόρδα και ντομάτα, γυφτο-φάσουλα βραστά με σπανάκικαι φυσικά πίτες. Πίτες πολλέςκαι σε μεγάλη ποικιλία που οιγυναίκες τότε με περίσσια τέ-χνη και σβελτάδα την ετοίμα-ζαν. Κλασσική ήταν η τυρόπι-τα και σπανακόπιτα με τονχοντρό κόθορο. Η κολοκυθό-

πιτα, γαλατόπιτα, καλαμπο-κόπιτα, κρεατόπιτα, τραχανό-πιτα κτλ Σήμερα η πίτα απο-τελεί συμπλήρωμα του φα-γητού. Τότε ήταν το αποκλει-στικό φαγητό της ημέρας.Έκοβε ο πατέρας την πίταστο ταψί σε 6-8 κομμάτια όσαήταν τα μέλη της οικογένειαςκαι σε μισή ώρα το ταψί ήτανάδειο. Τα βράδια αν δεν έμει-νε φαγητό από το μεσημέρι τοτραπέζι ήταν φτωχότερο, μεγιαούρτι, τυρί φέτα, αυγά τη-γανιτά ή βραστά ή κατσαμάκιπου γινόταν από αλεύρι κα-λαμποκιού βρασμένο και τσι-γαρισμένο με βούτυρο ή λάδικαι τυρί φέτα. Ήταν φτηνή καινόστιμη τροφή, κυρίως γιαμας τότε τα παιδιά.

Τα σπίτια τότε ήταν ανοι-

χτά δεν υπήρχε το αίσθηματης ανασφάλειας. Όλες οι μυ-ρωδιές από τα φαγητά πουετοίμαζαν οι γυναίκες στα σπί-τια ξεχύνονταν στους δρό-μους του μαχαλά. Όταν το με-σημέρι σχολούσαμε από τοσχολείο που τότε ήταν το μο-ναδικό στο Βαρόσι και γυρί-ζαμε στα σπίτια μας κουρα-σμένοι και πεινασμένοι, γνω-ρίζαμε τα φαγητά των σπι-τιών του μαχαλά μας από τιςμυρουδιές. Η Γιωργίτσα τουΣδραβόπουλου ετοίμαζε ψά-ρια τηγανητά, λίγο πιο πέρα τοσπίτι του Παναγ. Αυγουστή καιΓιώργου Τριανταφύλλου πάλιψάρια και σκεφτήκαμε ότιαυτή τη μέρα θα έφερε σαρ-δέλα από τον Βόλο ο Πέτρος

Μπλαντέμης που είχε το μα-γαζί του στην Ελ. Βενιζέλου.Μόλις πλησίαζα στο σπίτι μαςμου ήρθε η μυρουδιά από κε-φτέδες που τηγάνιζε η Τη-γιάνω Τσιαματσούλη που τοσπίτι της ήταν απέναντι από τοδικό μας. Μόλις φθάναμε στοσπίτι πηγαίναμε αμέσως στηνκουζίνα για το φαγητό. Τοίδιο και το απόγευμα που δι-καιούμασταν μια μεγάλη φέταψωμί μαύρο με ζάχαρι ή φέτα.Οι σημερινές κουζίνες τωνδιαμερισμάτων είναι μικρέςκαι εξυπηρετούν τις σημερινέςανάγκες της οικογένειας. Φυ-σικά δεν μπορούν να χωρέ-σουνε τα σεντούκια, μπαούλα,τις πιατοθήκες τα μεγάλα τρα-πέζια εκείνης τη εποχής.

Το αρχοντικό του Λάζαρου Κύρκου, στην σημερινή πλατεία Ειρήνης

ή στο Σιτοπάζαρο όπως τα λέγαμε τότε. Ήταν από τα ωραιότερα

κτίσματα αυτής της εποχής με μαρμάρινη επένδυση.

Στη φωτογραφία μας στις σκάλες του σπιτιού ο Λάζαρος Κύρκος,

ο Μιχάλης Χατζούλης και η Πιπίτσα και Μαίρη Κύρκου

Στο κοσμικό κέντρο “ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ” του Αυρ. Κατσιγιάννη, κατάμεστο κόσμου που γλεντάει.

Στη φωτογραφία μας οι αδελφοί Νικόλαος και Σωτήρης Φράγκος με τις γυναίκες τους και στη μέση ο Γιάννης Αδάμου

Θριαμβολογούν και πίνουν ένα κρασάκι για το πλούσιο θήραμα που ήταν τέσσερις λαγοί που κρέμονται

στις καρέκλες. Είναι οι δάσκαλοι Γιώργος Κρανιώτης και Παπανικολάου, ο Νίκος Σωτηρόπουλος, ο Γιαν.

Κρανιώτης, ο Θωμάς Κατσιάνας, ο Χρήστος Κουρνούτης κ.α.

Η ΚΟΥΖΙΝΑ, ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ

ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Από τον

Bασίλη Aγοράστη, δικηγόρο, π. βουλευτή

11_elassona 8/31/10 9:21 PM Page 1

Page 12: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

12 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

CMYK

Το πόσοσπουδαίο είναιαυτό που

διαδραματίζεται καισυντελείται όλο τοχρόνο καικορυφώνεται τοτελευταίο Σάββατοτου Αυγούστου, σταΑραδοσίβια, ίσως ωςτοπική κοινωνίαακόμη να μη τοέχουμε αντιληφθεί.

Από μόνο του πλέον μετάαπό 16 χρόνια, είναι το πολι-τισμικό σημείο αναφοράςστην περιοχή και όχι μόνοαφού το αγροτικό μουσείοπου πλέον είναι πραγματι-κότητα λειτουργεί... αγκα-λιάζει έναν ολόκληρο πολυ-πολιτισμό.

Τον συντηρεί, τον μετα-λαμπαδεύει και τον... κατευ-θύνει στον προαιώνιο καιμοναδικό προορισμό του,στο συναπάντημα πολιτι-σμών και λαών και στη συ-ναδέλφωση αυτών που μας...ανοίγει τα μάτια και αναδει-κνύει την κοινή μας καταγωγή.

Το πανηγύρι των Αραδο-σιβίων σε πείσμα των... και-ρών και των πάσης φύσε-ως... τρωκτικών της πολιτι-σμικής ταυτότητας και προ-ώθησης της ισοπεδωτικής-ναζιστικής παγκοσμιοποί-ησης που εξαφανίζει το πρό-σωπο και θεοποιεί τον αριθ-μό,... επιμένει αρχέγονα καιπολιτισμικά μέσα από ταπρόσωπα και τις αξίες, μέσααπό τη διαφορετικότητα πουνομοτελειακά οδηγεί στηνενότητα και στην παγκο-σμιότητα.

Είναι μία αμφίδρομη δια-δρομή μέσα στο χρόνο καιστην ιστορία, σ' αυτό που συ-νέβη και σ' αυτό που συντε-λείται. Το μήνυμα του κάθεχρόνο είναι ανθρωπογενές...προσωπικό, και γενικό, προ-σκλητήριο στην διατήρησητης πολιτισμικής ταυτότη-τας της ιδιοπροσωπίας, στοάγγιγμά της με τους... άλ-λους πολιτισμούς, με τουςσυνανθρώπους μας πουέχουμε κοινό πατέρα.

Φέτος το μήνυμα αφο-ρούσε ένα από τα μέγιστα πα-νανθρώπινα ζητήματα που εί-ναι η διατροφή, η σποροπα-ραγωγή και η διακίνηση τωνσπόρων και όπως τόνισε ο εκ-δότης της ΕτΕ και μέλος τηςκίνησης για τη διατήρηση καιδιάδοση των ντόπιων ποικι-λιών και σπόρων κ. ΒάλλαςΑπ. η διάστασή του είναι παγ-κόσμια και... όπως λένε αυτοίπου αυτοαναγορεύτηκαν σεθεούς βασιζόμενοι στηνάγνοια και αδιαφορία τωνπολλών... όταν θέλεις να ελέγ-

ξεις τα κράτη ελέγχεις το πε-τρέλαιο και όταν θέλεις ναελέγξεις τους λαούς τότεελέγχεις την παραγωγή τωνσπόρων και τη διακίνηση τωντροφίμων... για να καταλήξειλέγοντας... οι επαναστάσειςδε γίνονται με όπλα αλλά μεπράξεις αγάπης και σεβα-σμού στη δημιουργία... προ-τρέποντας όσους παρίσταντονα ξανακαλλιεργήσουν στουςκήπους και στους μπαχτσέδεςτις αρχαίες, τις παραδοσια-κές, τις φυσικές, τις ντόπιεςποικιλίες σπόρων συνεχίζον-τας έτσι τον Ελληνικό καικατά συνέπεια παγκόσμιοτρόπο ζωής, αυτόν της μι-κρής κοινότητας που είναιαυτάρκης, από την οικογε-νειακή εστία έως το καφε-νείο του χωριού όπου συν-τελείται, πραγματώνεται ηάμεση δημοκρατία, γκρεμί-ζοντας μ' αυτό το τρόπο,έτσι, τόσο απλά, παγκόσμιεςαυτοκρατορίες τύπου MON-SANTO που είναι χτισμένεςπάνω την παραποίηση και τηδιαστροφή.

Στο επιστημονικό κομ-μάτι της ντόπιας σποροπα-ραγωγής αναφέρθηκε η εκ-παιδευτικός Μαρία Ζαχαρή-Σαχινίδη η οποία με τρόποαπλό και κατανοητό ανέδει-ξε την αναγκαιότητα αυτήςτης επιλογής... επισημαί-νοντας:

“Γενετικά τροποποιημένα-μεταλλαγμένα κατά την κοινήγνώμη-προϊόντα. Φυσική δια-τροφή

Ο άνθρωπος ανέκαθενχρησιμοποιούσε την παρα-δοσιακή μέθοδο γενετικήςβελτίωσης για να παράγεινέες ποικιλίες φυτών και ζώων

με σκοπό πάντα την αύξησητης παραγωγής π.χ. για ναφτιάξει φυτά με περισσότε-ρους κ μεγαλύτερους καρ-πούς ή ζώα που να παρά-γουν μεγαλύτερες ποσότη-τες κρέατος και γάλακτος.

Eπιλέγει φυτά και ζώα πουέχουν συγκεκριμένα χαρα-κτηριστικά και τα διασταυ-ρώνει με σκοπό τη δημιουργίααπογόνων με συγκεκριμένα,επιθυμητά χαρακτηριστικά.Αυτός ο τρόπος βελτίωσηςτης παραγωγής είναι χρονο-βόρος και επίπονος αφενόςκαι αφετέρου οι απόγονοιπου προκύπτουν φέρουν με-ρικά μόνο από τα επιθυμητάχαρακτηριστικά μαζί με άλλεςμη επιθυμητές ιδιότητες.

Γι αυτό οι επιστήμονεςστράφηκαν στη Γενετική Μη-χανική, αυτή είναι μια τεχνικήμεταφοράς γονιδίων απευ-θείας από έναν οργανισμό σεέναν άλλο και μάλιστα διά-φορετικού είδους π.χ. απόένα μικρόβιο στο καλαμπόκι ήαπό ένα καβούρι στην ντομά-τα. Έτσι δημιουργούνταιαπευθείας οργανισμοί με νέεςιδιότητες και χαρακτηριστι-κά. Τα φυτά και τα ζώα πουπροκύπτουν μ αυτό τον τρό-πο ονομάζονται διαγονιδια-κά ή γενετικά τροποποιημέναή μεταλλαγμένα κατά την κοι-νή γνώμη.

Σήμερα πολλά εκατομμύ-ρια στρεμμάτων γης καλ-λιεργούνται με γενετικά τρό-ποποιημένα φυτά, όπως σό-για, καλαμπόκι, βαμβάκι, πα-τάτες, ελαιοκράμβη, ζαχαρό-τευτλα, ντομάτες και καπνός.Πρόκειται, λένε, να φτιάξουνμπανάνες που να μπορούννα παράγουν εμβόλια για χρή-

ση στον άνθρωπο εναντίονμολυσματικών ασθενειών,όπως η ηπατίτιδα Β, ρύζι μεαυξημένη περιεκτικότητα σεσίδηρο, λυσίνη ή βιταμίνηΑ,γλυκοπατάτες ανθεκτικέςσε ιούς που τις καταστρέ-φουν, ψάρια που θα ανα-πτύσσονται ταχύτερα, δέν-τρα που θα μπορούν να πα-ράγουν φρούτα και ξηρούςκαρπούς σε πολύ λιγότεραχρόνια, πατάτες που να απορ-ροφούν λιγότερο λάδι στοτηγάνισμα, φρούτα και λα-χανικά σε υψηλή περιεκτικό-τητα στις βιταμίνες Ο και Ε καιμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωήςαπό το χωράφι έως τον κα-ταναλωτή,φυτά ανθεκτικάστην ξηρασία ή στον παγε-τό,σε καταστροφικά έντομακαι ζιζάνια κ.α. Άλλα απ αυτάέχουν ήδη παραχθεί, αλλά ταπερισσότερα βρίσκονται σεπειραματικό στάδιο.

Πολλά γενετικά τροπο-ποιημένα ή διαγονιδιακά ζώαεκτρέφονται με αυξημένη αν-τίσταση στις ασθένειες,γιαπαραγωγή μεγαλύτερων πο-σοτήτων και καλύτερης ποι-ότητας κρέατος, αυγών καιγαλακτοκομικών προϊόντων.

Όπως ήταν αναμενόμε-νο,η τεχνική αυτή που αποτε-λεί μια επέμβαση του ανθρώ-που στη φύση, δημιουργείδιάφορους προβληματισμούςκαι ανησυχίες στους επιστή-μονες και στους καταναλωτέςσχετικά με τις επιπτώσεις τηςστην υγεία του ανθρώπου κα-θώς και στο περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα δεν έχουνπαρατηρηθεί βλαβερές επι-πτώσεις στον άνθρωπο απότην κατανάλωση τέτοιων προ-ϊόντων. Όμως το διάστημα

που ο άνθρωπος καταναλώνειτέτοια τρόφιμα είναι μικρό, καιοι εμπειρογνώμονες υποστη-ρίζουν ότι ελάχιστα είναι γνω-στά για τις μακροπρόθεσμεςεπιδράσεις των γενετικά τρο-ποποιημένων τροφίμων.

Κίνδυνοι πάντως για τηνανθρώπινη υγεία είναι η με-ταφορά αλλεργιών, η δημι-ουργία μικροβίων ανθεκτικώνστα αντιβιοτικά, η πιθανότηταγια καινούργιες πιο δραστικέςτοξίνες στα τρόφιμα, εμφάνι-ση καρκίνου, πτώση του ανο-σοποιητικού μας συστήματοςκαι μείωση της αναπαραγω-γικής ικανότητας.

Μετά απ όλα αυτά δημι-ουργούνται τα παρακάτωερωτηματικά.

- Μήπως πρέπει να παρα-μείνουμε πιστοί στις ντόπιεςποικιλίες που είναι προσαρ-μοσμένες στις τοπικές μαςσυνθήκες και στις τοπικέςκαλλιέργειες που είναι συνυ-φασμένες με τις διατροφικέςσυνήθειες του λαού μας;

-Μήπως δεν πρέπει να χά-σουμε το διατροφικό μας πο-λιτισμό; π.χ. τί σχέση έχει ηδική μας Μεσογειακή δια-τροφή με τη σόγια και το σι-ναπέλαιο που χρησιμοποι-ούνται στα snacks και το fast-food;

-Μήπως θα πρέπει ν' αφή-σουμε τη φύση να δημιουρ-γήσει τα προϊόντα μέσα απότη διαδικασία της φυσικήςεπιλογής, όπως έκανε αργάαλλά σταθερά εκατομμύριαχρόνια πριν, χωρίς απαραί-τητα τη δική μας παρέμβασηκαι το δικό μας έλεγχο;

-Οι περισσότερες επεμ-βάσεις του ανθρώπου στηφύση μας εδώ και τόσα χρό-

νια, ήταν καταστροφικές.Άλλη μια επέμβαση είναι δυ-νατόν να μην είναι και πάλι κα-ταστροφική;

-Όσον αφορά στην αντι-μετώπιση του προβλήματοςτης έλλειψης τροφίμων, μή-πως αν οι αναπτυγμένες χώ-ρες ήταν λιγότερο κατανα-λωτικές θα περίσσευαν τρό-φιμα και για τον ανθρώπινοπληθυσμό του Τρίτου Κό-σμου;”.

Όπως κάθε χρόνο στο πα-νηγύρι λειτούργησε και έκθε-ση ντόπιων προϊόντων και έρ-γων τέχνης από λαϊκούς μο-ναδικούς καλλιτέχνες, πουεντυπωσίασε. Τα συγκροτή-ματα που χόρεψαν ήταν υψη-λότατου επιπέδου τα οποίααλλού και σε άλλες περιπτώ-σεις για να τα δει κανείς πλη-ρώνει εισιτήριο!

Το φετινό πανηγύρι είχεμια εξαιρετική ιδιαιτερότητακι έναν συμβολισμό σπά-νιο... οι πολίτες της Γαλανό-βρυσης απόγονοι συνελλή-νων που εκδιώχθηκαν βίαιααπό τις πατρογονικές τουςεστίες συναντήθηκαν μετους απόγονους που στομακρινό παρελθόν οι πρό-γονοι είχαν δημιουργήσειτον ελληνισμό στην Ιταλία, κιόλοι μαζί με τους ντόπιους...ο οικουμενικός Ελληνισμόςδηλαδή συναντήθηκε σταΑραδοσίβια και συνευρέθη-κε πολιτισμικά με τους φι-λοξενούμενους εκπληκτι-κούς χορευτές της ΝότιαςΑφρικής που κινούνταν καιχόρευαν μ' ένα τρόπο, μαγι-κό, μοναδικό στο ρυθμό καιτους ήχους των τυμπάνων δί-δοντας τη δυνατότητα καιστον πιο αδαή να καταλάβει

Πανηγύρι Αραδοσιβίων...

Το συναπάντημα

12_elassona 31/08/2010 10:49 μ.μ. Page 1

Page 13: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

CMYK

13 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ότι πολλά από τα... παγκόσμιακαλλιτεχνικά αστέρια το μόνοπου έκαναν ήταν να τους αν-τιγράψουν!!! Ο ρυθμός και ηδύναμη στο χορό και συγ-χρόνως η μίμηση τρόπουζωής και συμπεριφοράς αν-θρώπων και ζώων στο αυ-θεντικό τους επίπεδο.

Θα σταθούμε όμως στουςΈλληνες Ιταλιώτες και στονελληνισμό του Zollino, επι-σημαίνοντας τη μεγαλειώδηφράση του υπεύθυνου τηςαποστολής που είπε στοχαιρετισμό του... δεν σαςμιλάνε Ιταλοί που γνωρίζουνΕλληνικά, αλλά Έλληνες!!!Εδώ τα λόγια τελειώνουν, εί-ναι περιττά... σαν ελάχιστητιμή στους συμπατριώτες μαςαπογόνους των αρχαίων προ-γόνων μας, θα κάνουμε έναμικρό αφιέρωμα για εμάςτους ίδιους που διαμένουμεστην Ελλάδα και δυστυχώςαγνοούμε την ιστορίας μας,τη διαδρομή μας, τους συ-νέλληνες, τον πολιτισμό μας.

Ελλάδα του ΣΑΛΕΝΤΟ– δήμος ΤΖΟΛΛΙΝΟ

Άγνωστης καταγωγής τομικρό χωριό του Σαλέντου,δεν διατηρεί πλέον πολλέςιστορικές μνήμες. Ανάμεσαστις διάφορες υποθέσεις,υπάρχει κι αυτή που υποστη-ρίζει ότι ιδρύθηκε από τουςκατοίκους τους εξαφανισμέ-νου οικισμού του Απιλιάνο ήαπό επιζήσαντες του Σολέτο,γιατί και τα δύο κατοικημένακέντρα έχουν σαν σύμβολοτης πόλης τον ήλιο. Στην πε-ριοχή υπάρχουν και μερικάμενίρ και άλλες προϊστορικέςμαρτυρίες.

Στην μεσαιωνική εποχήτο χωριό δέχθηκε έντονα βυ-ζαντινές επιρροές, τόσο πουτο ελληνικό θρησκευτικό τε-λετουργικό διατηρήθηκε μέ-χρι το 1688. Εδώ, όπως καιστα άλλα κέντρα της Ελλά-

δας του Σαλέν-του, υπάρχουνπάρα πολλά πη-γάδια που κά-ποτε εξυπηρε-τούσαν υδρευτι-κές ανάγκες.

Η εκκλησίατης ενορίας,α φ ι ε ρ ω μ έ ν ηστους Άγιο Πέ-τρο και Παύλο(XVII αιώνα), έχειτους εξωτερικούςτοίχους δύο ηλια-κά ρολόγια και μιαλατινική επιγραφή.Αξιοσημείωτη είναιη εκκλησία τηςΑγίας Άννας, το πα-ρεκκλήσι του ΑγίουΒίτο, ενώ στην πλα-τεία του Αγίου Πέ-τρου, βρίσκουμε τηνομώνυμη κολόνα –αφιέρωμα του XVIIIαιώνα.

Παλιά, ανάμεσαστο Τζολίνο και στοΜαρτάνο υπήρχε τοχωριουδάκι Απιλιά-νο, από το οποίοτώρα διατηρείταιμια εκκλησία ξανα-χτισμένη το 1582,όπως δηλώνει μιαελληνική επιγραφή.Στη γκρεκάνικηγλώσσα (το γκρί-κο) αυτός ο τόποςλατρείας ονομά-στηκε “A Laurenti”(Άγιος Λαυρέν-τιος). Το εσωτε-ρικό παρουσιάζειίχνη τοιχογρα-φίας. Μια λαϊκήπαράδοση λέειότι το αρχαίοχωριουδάκι εγ-καταλείφθηκεμετά την εισβο-λή φιδιών καιάλλων ερπε-τών.

Η Γιορτή της Πυράς

Κλασική γιορτήτου χειμώνα ή τουηλιοστασίου. Είναιμια πρόσκλησηστην άσχημη επο-χή; η αναπαραγω-γή ενός τεχνητούήλιου στην ψυχρήνύχτα; τα παραδο-σιακά φαγητά σαντην “Sceblasti”; ημαγική ατμόσφαι-ρα κοντά στη φω-τιά, σημάδι τηςκοινωνικοποί -ησης και τηςσ υ μ μ ε τ ο χ ή ς ;όλα κάνουν μο-ναδικό αυτό τογεγονός.

Το αρχικόσχέδιο της ορ-γάνωσης τηςγιορτής ήταννα επανακτή-σουμε τους πα-ραδοσιακούςπυρσούς τουΑγίου Αντωνίου,που εμφανίζον-ταν συνήθωςστις 17 Ιανουα-ρίου. Η εκδήλω-ση γεννήθηκεαπό μια ιδέα τουGiovanni Pellegri-no το 1978. Κατάχρονολογική σει-ρά, είναι η δεύτε-ρη γιορτή του Σα-λέντου μετά τηνγιορτή του κρασιού(Fiesta de lu Mieru)στο Καρπινιάνο. Εί-ναι σημαντική ηπροσφορά τηςBoggeta del teatroγια την διατήρησήτης.

Η γιορτή της φω-τιάς, λοιπόν, των παι-

χνιδιών και των παραδόσεωνπου πραγματοποιείται στονανοιχτό χώρο “Lumardu”, πουήταν η διασταύρωση αρχαίωνδρόμων, που διέσχιζαν το Σα-λέντο, κοντά στα αρχαία φρέ-ατα “degli Ursi”, που ήτανσταθμός αναψυχής των αν-θρώπων και των ζώων καιδυο βήματα από το menhirτης Αγίας Άννας, ένας ιερόςτόπος, εξοπλισμένος για τιςσυναντήσεις και για τις αν-ταλλαγές από την προϊστο-ρία.

Η γιορτή της Αγίας Άννας

Η λατρεία της Αγίας Άν-νας στο Τζολίνο έχει βαθιέςρίζες που ανάγονται στο τέ-λος του 18ου αιώνα, ότανμετά την εμφάνιση της Αγίαςσε μια γιαγιά, γεννήθηκε μιαμεγάλη λαϊκή ευλάβεια πουεπέτρεψε την πραγματοποί-ηση μίας εκκλησίας. Έπειταμεταδόθηκε από γενιά, σεγενιά, όπως φανερώνουν οιτακτικές επισκέψεις στείρωνζευγαριών και εγκύων γυναι-κών μέχρι σήμερα.

Στον τελευταίο αιώνα μαζίμε τη θρησκευτική λατρείαπρος τιμή της Αγίας, ανα-πτύχθηκε και μια λαϊκή γιορ-

τή, αφιερωμένη και αυτή στηνΑγία, που εξελίσσεται στις25 και 26 Ιουλίου και διοργα-νώνεται με την εθελοντικήπροσφορά πολλών κατοίκωντου χωριού.

Η γιορτή του Αγίου Αντωνίου

Η παρουσία της λατρείαςτου Αγίου, φανερώνεται εδώκαι πολλούς αιώνες και υπο-θέτουμε ότι ήταν οι Ισπανοίπου την έφεραν στο χωριόμας. Δυνατός στην γη καιστον ουρανό, η κοινότητατων ανθρώπων του χωριούδεν άργησε να τον δεχθεί,κοινότητα που μέχρι τότε λά-τρευε ανατολικούς Αγίουςκαι βυζαντινούς μάρτυρες.Πολλοί λένε ότι ήταν τα θαύ-ματα του προστάτη Αγίου,που έσωσε πολλούς πιστούςαπό σοβαρές αρρώστιες καιτο χωριό από φυσικές κατα-στροφές.

Ο Άγιος προστάτεψε τουςκατοίκους από σεισμούς,πλημμύρες, λοιμούς, επιδρο-μές ακρίδων, κυκλώνες. Καιήταν ακριβώς ένας κυκλώ-νας, που κατέστρεψε το Τζο-λίνο στις 23 Αυγούστου του1898. Αυτή τη ζεστή ημέραέφθασε από την δύση μιαδυνατή λαίλαπα που πήρε ταπρώτα σπίτια του χωριού. Οιάνθρωποι ούρλιαζαν καιέφευγαν στους δρόμους. Ηλαίλαπα έσερνε στο στρόβιλοτης τοίχους δένδρα, οι καμ-πάνες της εκκλησίας χτυ-πούσαν μόνες τους. Όλος οκόσμος του χωριού πήγε στηνεκκλησία να προσευχηθείστον Άγιο. Έβγαλαν από τηνκόγχη το άγαλμά του να τοστολίσουν και έκαναν λιτανείαστους δρόμους του χωριού,ελπίζοντας σ' ένα θαύμα τουΑγίου. Το παλιό άγαλμα δη-μιουργήθηκε από το ξύλομιας αχλαδιάς, που ήταν σεένα χωράφι της εκκλησίας, τοάγαλμα ήταν αντικείμενο πα-ρακλήσεων και προσευχών,όπως συμβαίνει σε όλα τα χω-ριά που επιβιώνουν μόνο μετην γεωργία. Μετά την λιτα-νεία γαλήνεψαν τα φυσικάστοιχεία, η λαίλαπα άλλαξεκατεύθυνση και απομακρύν-θηκε από το Τζολίνο. Ύστερααυτή η περιοχή αφιερώθηκεστον Άγιο και το 1994 χτί-στηκε ένα μνημείο προς τιμήντου.

Αξίζει να επισημάνουμετο καταπληκτικό έργο τουΈλληνα Ιταλιώτη Domeni-cano Tondi που είναι αποτυ-πωμένο στα βιβλία του μετα-ξύ αυτών...glossa, la linguagreca del Salento και τα pra-mata christu... όπου αποτυ-πώνεται η γλώσσα “Griko”,δηλαδή η Ελληνική!!!

Πανηγύρι Αραδοσιβίων...

λαών και πολιτισμών

12_elassona 31/08/2010 10:50 μ.μ. Page 2

Page 14: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

14 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Σήμερα θα γράψω για τηναπεργία των βυτιοφόρων.Οι περισσότεροι είναι

επιχειρηματίες, Μπορεί απόαυτούς μερικοί να έχουν 100βυτιοφόρα, αυτά είναι διπλά μερυμουλκό βυτίο. Αυτά πρέπεινα παίρνουν από 20 τόνους –40 τόνους το κάθε ρυμουλκό.Δηλαδή ο επιχειρηματίας πουέχει 100 ρυμουλκά από 40κάνουν 400.000 χιλιάδεςτόνους. Επί 10 λεπτά το γαλόνι400.000 ευρώ την ημέρα. Τηςδιανομής αυτά τα βυτιοφόρασας τα έδωσαν με άδειες γιαεξυπηρέτηση του κοινού νακερδίζετε και εσείς.

Αυτοί δεν γνωρίζουμε πόσα κερ-δίζουν, είπαμε 10 λεπτά αν κερδίζουνπαραπάνω χρειάζεται λογιστικό γρα-φείο. Εγώ δωρεάν γράφω, δεν μπορώνα πληρώνω λογιστή και εσείς που ξέ-ρετε περισσότερα κάντε τον λογαρια-σμό να μου πείτε και μένα.

Είχα έναν φίλο, υφασματέμπορο,ήταν φυλακή το 1947, είχε έναν φίλοΕβραίο, αυτός τον ξύπνησε και του είπενα κάνει αυτή τη δουλειά.

Και του λέει ο φίλος του, δεν έχωλεφτά, δεν χρειάζονται πολλά λεφτάαρκεί να έχεις κόσμο θα σε βοηθήσωκι εγώ. Και τον βοήθησε ο Εβραίος καιέγινε μέγας και τρανός. Τα βυτιοφόραείναι σαν τον υφασματέμπορο, ο υφα-σματέμπορος μετρούσε πήχεις και ταβυτιοφόρα μετράνε γαλόνια. Εάν τοφθηνότερο είχε 5 δραχμές το πολυ-τελείας βάλε κουστούμια, υφάσματαμέχρι 100 δραχμές τον πήχη. Τότε δεν

υπήρχαν πολλά έτοιμα ραμμένα. Τα γυ-ναικεία τα έραβαν οι μοδίστρες και τακουστούμια οι ραφτάδες. Θυμάμαι οιπατεράδες μας ψώνιζαν τα προικιά γιατις αδελφές μας και έκαναν ψώνια μέ-χρι 10 χιλιάδες. Έτσι τα βυτιοφόραέχουν τόση κατανάλωση που δεν φαν-τάζετε κανείς. Εάν πας στα μεγάλα νο-σοκομεία και δεις τα αυτοκίνητα απότο προσωπικό και τους επισκέπτεςνομίζεις βρίσκεσαι σε ένα εργοστάσιοπαραγωγής αυτοκινήτων. Πήγα στο νο-σοκομείο στην Θεσσαλονίκη στου Πα-παγεωργίου. Νόμιζα βρισκόμουν στηνΓερμανία στο εργοστάσιο της ΦόλκςΒάγκεν. Αυτό είχε 45.000 εργάτες,παρήγαγε 1200 αμάξια την ημέρα, ενκινήσει και 300 μηχανές για Ιαπωνία.Εκεί είχαμε 4 χιλιάδες ελεύθερουςγιατρούς κάθε μέρα άλλοι έφευγαν άλ-λοι έρχονταν ο αριθμός του ελεύθερουγιατρού ήταν πάντα συμπληρωμένος4.500. Και όχι μόνο τα νοσοκομεία γέ-μισε όλη η Ελλάδα κούρσες, αγροτικάαυτοκίνητα, τρακτέρ και παντός είδουςγεωργικά μηχανήματα. Αυτά θέλουνκάθε μέρα να τροφοδοτηθούν με βεν-ζίνη και πετρέλαιο. Και οι έμποροι με-ταφορών κάνουν σαν τον γιατρό πουαν ένας φτωχός τρώει και του μπει στολαιμό καμιά αγκίδα ψαροκόκαλου,λέει στον ασθενή ή μου δίνεις τόσα ήθα σε αφήσω να πνιγείς. Αυτό κάνουνσήμερα οι έμποροι μεταφορών.

Καλά μπορεί να έχουν και αυτοί ταδικά τους για τα τονάζ. Αλλά ο κόσμοςδεν χρωστάει να ταλαιπωρηθεί. Τοκράτος θέλησε να προστατέψει τοκοινό. Και γι' αυτό έκανε επιστράτευ-ση. Δώσε βάση σ' αυτά που γράφω,πρώτον είναι περιπέτεια και δεύτερονεμπειρία. Η περιπέτεια σε κάνει έμ-

πειρο. Για την περίπτωση τον φορτη-γατζήδων, κύριοι σας έδωσαν τις άδει-ες και τα τονάζ να κερδίζετε λεφτά καινα εξυπηρετείτε το κοινό. Επειδή η πε-ριπέτειά μου είναι μεγάλη και με δίδαξεπολλά και έχω μνήμη και απόκτησα πεί-ρα. Αυτό που θα γράψω είναι παρά-δειγμα για τους νταλικέρηδες. Ότανπήγα φαντάρος έκανα βασική και ει-δικότητα στο ΚΕΒΟΠ 3 μήνες στοΧαϊδάρι. Από το Χαϊδάρι μας έστειλανστα τάγματα, εγώ με κάτι συναδέλ-φους μας έστειλαν στο 593 τάγμα ευ-ζώνων.

Αυτό δρούσε πίσω από τον Κοκκι-νοπλό στα Βαρμαλά Ξερόλακος δυτι-κά του Ολύμπου. Εκεί κάναμε άλλουςτρεις μήνες εκπαίδευση. Κάναμε όλεςτις ασκήσεις και τις 28 Οκτωβρίου κά-ναμε παρέλαση μέσα στην Κατερίνη.Και μετά μας πήγαν στο στρατόπεδοστο Κολοκούρη, τώρα λέγετε Σβόρω-νας. Εκεί όπως έγραψα και άλλη φοράμας χώρισαν όπως ο τσοπάνος χωρί-ζει στείρα και γαλάρια. Για το κρεμα-τόριο της Κορέας.

Με πήρε και μένα στα γαλάρια γιανα δείξουν ότι μας στέλνουν σαν ΟΗΕ.Αλλά για να είναι ανεύθυνη μας έβαλανστη σειρά και μας ρωτούσαν αν θέλειςνα πας ή όχι. Αυτού μπροστά μουείχα δύο εξάδες, εγώ ήμουν στην τρί-τη. Και ρωτάει τους πρώτους αν θέ-λουν να πάνε ή όχι. Έρχεται σε μένακαι μου κάνει ερώτηση κι εγώ είπα όχι.Και αφού είδα εμένα, βγήκαν άλλοιτρεις και γίναμε τέσσερις. Μάταια ηπροσπάθειά μου δεν απαλλάχτηκα.Στο πέι-μπουκ γράφει πως μας έστει-λαν σαν ΟΗΕ ειρηνευτική δύναμη. Δη-λαδή τόκαναν σαν απόσπαση να δεί-ξουν ότι δεν μας στέλνουν με το ζόρι.

Αυτού θα σας φέρω το παράδειγμα,για τους νταλικέρηδες. Όταν φτάσαμεστην Κορέα και μπήκαμε στις μάχες,ένας από τους εθελοντές νόμιζε ότιπάμε σε γάμο και γλέντια. Μόλις είδενα σκοτώνονται, οπλίζει το όπλο και τοβάζει στην παλάμη και αυτοτραυματί-ζεται, τον πέρασαν στρατοδικείο καιτου λέει ο στρατοδίκης.

Και ποιος σου είπε ότι το χέρι είναιδικό σου και το τραυμάτισες δεν το ξέ-ρεις όταν υπηρετείς την θητεία σουούτε ο εαυτός σου δεν είναι δικός σου.Είσαι του κράτους και υπηρετείς τηνθητεία σου, δεν έχεις το δικαίωμα νααφαιρέσεις τίποτε από το σώμα σου.Και τον έβαλαν με το πρώτο 15 χρόνιαφυλακή και όταν απολογήθηκε είπεεγώ γράφτηκα εθελοντής και τον κα-τέβασαν στα 5 χρόνια. Δεύτερη απο-λογία είπε όταν κατέβηκα από το κα-ράβι ήμουνα ζαλισμένος, δεν ήξεραπου βρισκόμουν. Και τελικά τον κατέ-βασαν στα τρία χρόνια και τον έφερανστην Ελλάδα και τα υπηρέτησε φυλα-κή.

Έτσι και εσείς οι νταλικέρηδεςκαι κερδοσκόποι των καυσίμων δενμπορείτε να δικάζετε όλον τον ελληνι-κό πληθυσμό. Η Ελλάδα έχει ένα σωρόνησιά, θέλετε να τα κάνετε όπως έκα-να τους εξόριστους της Μακρονήσουκαι της Γιάρου. Τους έστελναν νερό σεβαρέλια πετρελαίου και αρμυρό ψάρι.Για να υπογράψουν την δήλωση με-τάνοια. Αυτό που ήθελαν να πετύχουντο 46-47 το πέτυχε το παγκόσμιο κε-φάλαιο. Τώρα υπόγραψαν όλοι, δεξιά,αριστερά, κεντρώοι και όλος ο κόσμοςμε την παγκοσμιοποίηση υπόγραψανόλοι την δήλωση μετανοίας. Όποιοςμπορεί να με διαψεύσει το δέχομαι.

Τώρα εσείς οι νταλικέρηδες και οιφαντάροι είσαστε το ίδιο. Είσαστεσαν το παιχνίδι την μπιρίμπα. Είσαστεο μπαλαντέρ που έχει η τράπουλα καισας βάζουν όπου χρειάζεται. Παρα-κολουθώ έως σήμερα υποστηρικτέςδεν βλέπω, δεν ξέρω αργότερα. Και οιυποστηρικτές σκέφτονται το πολιτικόκόστος. Ας γράψω λίγα για τον Χρή-στο Ζώη που λέει είναι υπεύθυνος οπρωθυπουργός για τον Αχελώο εσείςδεν είσαστε υπεύθυνοι πέντε χρόνιαδεν τον βλέπατε τον Αχελώο. Ο κύριοςΖώης ξέρει στην Ελλάδα υπάρχουνδιανοητικά ανάπηροι 80-90% είναι Μάο– Μάο γι' αυτό αραδιάζει φτηνή πολι-τική. Κύριε Ζώη δική σας ευθύνη δενείναι το ελικόπτερο, απάντηση, εσείςτο αγοράσατε μεταχειρισμένο απότην Αμερική και πήρε φωτιά και κάηκανκαι οι δύο πιλότοι. Εσάς δεν σας εν-διαφέρει το παλιό, η προμήθεια πουπήρατε. Σας παραδέχομαι κύριε Ζώηεκεί που ρήξατε το καράβι της οικο-νομίας δεν βγαίνει είναι βαθιά.

Τα άλλα στο άλλο φύλλο.

Γράφει ο

Συμεωνίδης Κυριάκος

Σήμερα για τα βυτιοφόρα

«Όντως γουστάρουν τουςΝέγρους οι Ελληνίδες»

Πράγματι είναι φοβερό το τισκαρφίζονται οι έμποροι τηςτηλεθέασης, προκειμένου να ταχοντροκονομήσουν. Θα έλθωστο βράδυ της Παρασκευής 28Μαίου 2010 στο «Ελλάδα έχειςταλέντο» του «Αντέννα» οι δυοκριτές Ψινάκης και Περρής έβα-λαν το κοινό στο στούντιο ναφωνάζει ρυθμικά στην τρίτη κρι-τή, 37 χρονη Ευγενία Μανωλί-δου, να σηκωθεί και να χορέψειμε τον 25χρονο Νιγηριανό Ονά-να που διαγωνιζόταν στο τρα-γούδι. Η σύζυγος του φίλτατουΆδωνη Γεωργιάδη ηρνείτο πει-σματικά, οπότε ο θρασύς Νιγη-ριανός πήγε μόνος του μέχρι ταέδρανα των κριτών και τράβηξεδια της βίας την μινιφορούσαΕυγενία μέχρι την πίστα, εκτο-ξεύοντας την θεαματικότηταστα ύψη!! Το υπονοούμενο ήτανσαφές και το πιασαν αμέσως ταΑντικαρατζαφερικά μπλόγκςπου σαρώνουν στο Διαδίκτυο.Ντροπή στην πανέμορφη σύζυ-γο του Γραμματέα του ΛΑ.Ο.Σ.να χορεύει με έναν Νέγρο λα-θρομετανάστη την στιγμή που οΆδωνις προσπαθεί να μας πείσεικαθημερινώς ότι οι ξένοι μετα-νάστες καταστρέφουν την πα-τρίδα. Δυο μέρες αργότερα(βράδυ Κυριακής 30 Μαίου) στο«Dancing with the stars» πουεπίσης προβάλλει ο «Αντέννα» ηγνωστή ηθοποιός ΜατθίλδηΜαγγίρα, υποχρεώθηκε απότους παραγωγούς να φέρει στοστούντιο τον Νεγροαμερικανόσύζυγο της, Άλεξ, τον οποίοκρατούσε επι χρόνια εκτός δη-μοσιότητας! Περιττό να προ-σθέσουμε ότι η θεαματικότηταεκτοξεύθηκε και πάλι στα ύψη,αφού το μήνυμα προς τους τη-λεθεατές ήταν σαφές: Μηνακούτε τους ρατσιστές ακρο-

δεξιούς. Οι Ελληνίδες γουστά-ρουν τρελλά τους Νέγρους!

Θέμα: ΙΙ

«Η Ελλάς του Ιωάννη Κω-λέττη»

Υπήρχαν μερικοί που βγαί-ναν στα ραδιοκάναλα και ζη-τούσαν από τον υπερογδοη-κοντούτη Κάρολο Παπούλια ναμην υπογράψει το μνημόνιο τουΔιεθνούς Νομισματικού Ταμεί-ου, και να φθάσει μέχρι την πα-ραίτηση: Σύντροφοι, ξέρετε τιεστί Παπούλιας; Το 1997 είχεδώσει μια συνέντευξη στο«Έθνος» και είχε πει το εξής απί-στευτο: «Ο πολιτικός που θαυ-μάζω είναι ο Ιωάννης Κωλέτ-της»!! Μιλάμε ότι ο νυν πρό-εδρος, πριν 13 χρόνια δήλωνεπως θαυμάζει τον Κωλέττη. Ξέ-ρετε ποιος ήταν ο Κωλέττης; Εί-ναι ο άνθρωπος (πρωθυπουρ-γός) που έκανε καθεστώς στηνΕλλάδα το πολιτικό ρουσφέτι!!Ανοίξτε κανένα βιβλίο να μάθε-τε τα όργια του Κωλέττη με τοπρώτο δάνειο που πήρε η Ελλάςαπό τους Εβραίους της Αγγλίαςτο 1824 και φαγώθηκε όλο απότα πρωτοπαλίκαρα του Κωλέτ-τη σε κάθε είδους ρουσφέτια, ταοποία προκάλεσαν την ζήλειατων Πελοποννησίων οπλαρχη-γών με αποτέλεσμα να ξεσπάσειο Εμφύλιος πόλεμος. Κι αν δενμεγαλουργούσε ο Θεός της Ελ-λάδας στο Ναυαρίνο, ο Ιμπραήμθα είχε στείλει ολόκληρη την Ελ-ληνική φυλή στα σκλαβοπάζαρατης Αφρικής. Ο Κωλέττης (πουτόσο θαυμάζει ο πρόεδρος)είχε στήσει μαζί με τον Μακρυ-

γιάννη ολόκληρη τοκογλυφικήεπιχείρηση την οποία θέλησε ναδιαλύσει ο βασιλεύς Όθων μεαποτέλεσμα να γίνει η επανά-σταση του 1843 και να αποκτή-σει Σύνταγμα η Ελλάδα. Μιλάμεγια μια πονεμένη ιστορία πουποτέ δεν θα μας διδάξουν στασχολεία. Όπως μας κρύβουνκαι την ιστορική δήλωση του(παλιού φίλου του Κωλέττη)Στρατηγού Μακρυγιάννη μέσαστην Παλιά Βουλή, όταν έμαθεπως οι Πελοποννήσιοι του Κο-λοκοτρώνη παίρνουν το πάνωχέρι και οι Ρουμελιώτες χάνουντην μάσα. Η δήλωση έχει ωςεξής: «Αν είναι να μείνουμε ημείςνηστικοί, ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑ-ΒΟΛΟΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Έφυγααυτοί, ας φάμε κι εμείς τώρα»!Μήπως τα ίδια δεν λένε και οισημερινοί πολιτικοί!!

ΘΕΜΑ:ΙΙΙ

«Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνώνανήμερα τον Δεκαπενταύ-γουστο»

Ο Αρχιεπίσκοπος ΑθηνώνΙερώνυμος Λιάπης ξεπέρασε ταεσκαμμένα ανήμερα τον Δεκα-πενταύγουστο. Λειτούργησεστην Παναγία την Εκατονταπυ-λιανή της Πάρου και έκανε κή-ρυγμα μπροστά στον πρωθυ-πουργό και την πρώτη κυρία τουτην Χάιδω!! Και τι νομίζετε ότιβρήκε να πει ο Αρχιεπίσκοποςγια να εντυπωσιάσει τον πρό-εδρο της Σοσιαλιστικής Διε-θνούς; «Ότι οι χριστιανοί πουπάνε πρόσφορα στην εκκλησίαγια να συγχωρεθούν τα πεθα-μένα τους, δημιουργούν μια

κοινωνία Σοσιαλιστική (Αυτό εί-ναι ο Κοινωνισμός, είπε επι λέξειο Λιάπης) γιατί οι προσφερόμε-νοι άρτοι κόβονται και δίνονταισε όλο το εκκλησίασμα εξί-σου»!!

Καλά τα Σοσιαλιστικά λόγιασου Αρχιεπίσκοπε, αλλά όλοι σεείδαμε στην Πάρο πως έχεις ξε-περάσει τα 130 κιλά ότι δενμπορούσες να περπατήσεις απότο πάχος. Και όπως λέει κάποι-ος μεγάλος καθηγητής, Δε-σπότης που είναι πάνω από 120κιλά συνιστά αίρεση και πρέπεινα ξουρίζεται επι τόπου για ναμη σκανδαλίζεται το ποίμνιον.

ΘΕΜΑ:IV

«Παγωτά στα αλλοδαπάμοιράζει ο Καρατζαφέ-ρης»

Καταξοδεύτηκε πάλι ο γί-γαντας, ο Καρατζαφέρης. ΤοΣαββατοκύριακο 17 και 18 Ιου-λίου, ο «Κωλοτούμπας» αρχηγόςτου ΛΑΟΣ έδωσε εντολή στις γυ-ναίκες του κόμματος να κερά-σουν παγωτά τα αλλοδαπό-πουλα που φιλοξενεί στις κατα-σκηνώσεις της «Κιβωτού» του οπατήρ Αντώνιος Παπανικολά-ου.

Φυσικά, ο γάτος ο Καρα-τζαφέρης δεν πλήρωσε ούτεένα ευρώ για τα παγωτά. Έστει-λε την πρόεδρο των γυναικώντου ΛΑΟΣ Βάσω Τσαμπιέρη,στον επιχειρηματία Σταυρίδη, οοποίος τους προσέφερε ευγε-νική χορηγία 300 παγωτών γιανα τα φάνε τα αλλοδαπόπουλα.

Ερωτώ: Αδωνι Γεωργιάδη:Όταν πεινάνε τόσα Ελληνό-

πουλα εγκρίνεις τον φτηνιάρικολαϊκισμό του αρχηγού σου ναμοιράζει παγωτά στα λαθρομε-ταναστάκια; Και γιατί να σας ψη-φίσει μεθαύριο ο πατριώτηςψηφοφόρος, για να ταΐζετε τααλλοδαπόπουλα με λεφτά τωνΕλλήνων; Γι αυτό την κοπανάνεόλοι οι πατριώτες από το ΛΑΟΣ,Άδωνι μου, και στο τέλος θα μεί-νεις μόνο εσύ, και μερικοί άλλοιΑθηναίοι που κολοβολεύτηκανσε διάφορες θέσεις, πάντα διο-ριζόμενοι. Κατά τα άλλα, «Ζήτωη Δημοκρατία».

ΘΕΜΑ:V

«Τον αντίπαλο του Χριστό-δουλου βράβευσε ο Βαρ-θολομαίος»

Σίγουρα δεν το θυμάστε: Οάνθρωπος που πρωτοστάτησετο καλοκαίρι του 2000 στηναφαίρεση του θρησκεύματοςαπό τις ταυτότητες των Ελλήνωνήταν ο καθηγητής του Συνταγ-ματικού Δικαίου στο πανεπι-στήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζά-τος. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκο-

πος Χριστόδουλος είχε έλθεισε επανειλημμένες «κόντρες»μαζί του, καταγγέλλοντας στοΧριστεπώνυμο ποίμνιο ότι τρειςάνθρωποι έχουν βαλθεί να απο-χριστιανίσουν τους Έλληνες: ΟΚώστας Σημίτης, ο ΜιχάληςΣταθόπουλος και ο Νίκος Αλι-βιζάνος, ΑΥΤΟΝ τον άνθρωπολοιπόν, τον καθηγητή Αλιβιζάτο,τίμησε την Κυριακή 25 Ιουλίουστην Χάλκη ο Πατριάρχης Βαρ-θολομαίος για τις μεγάλες υπη-ρεσίες που προσέφερε στηνΜητέρα Εκκλησία!! Και ποιες εί-ναι αυτές οι υπηρεσίες παρα-καλώ; Ότι ο Αλιβιζάτος είχεαναλάβει την υποστήριξη τηςυποθέσεως του ορφανοτρο-φείου της Πριγκήπου στο Ευ-ρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπί-νων Δικαιωμάτων των (ΕΔΑΑ), τοοποίο στις 15 Ιουνίου δικαίωσετους Ρωμιούς και τους επέ-στρεψε το ιστορικό ίδρυμα.

Μιλώντας στους παριστά-μενους προσκυνητές που είχανκαταφθάσει στην ιστορική Χάλ-κη από την Ελλάδα και άλλαμέρη του κόσμου, ο οικουμενι-στής Πατριάρχης Βαρθολομαί-ος αποκάλυψε ότι το κτήριοτου ορφανοτροφείου της Πριγ-κήπου θα χρησιμοποιηθεί ωςΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ,μεταξύ Εβραίων Μουσουλμά-νων, Καθολικών, Ορθοδόξωνκαι Προτεσταντών!! Εδώ λοι-πόν έχουμε μια πρόγευση παν-θρησκείας και παγκοσμιοποί-ησης.

Έρχομαι λοιπόν να ρωτήσωτον Βαρθολομαίο ευθέως: Έχε-τε κάνει συμφωνία όλοι οι θρη-σκευτικοί ηγέτες για «’ΈΝΩΣΗΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ;»

Δεν θα σας περάσει η αντί-δραση θα είναι άμεση και απο-τελεσματική. Η θρησκεία δεν εί-ναι τσιφλίκι σας.

Μπέλτσιος ΧρήστοςΠρώην - πολιτευτής

Αξ/κός Ε/Ν

«Οι αλήθειες πονάνε

τους προσκυνημένους»

14_elassona 8/31/10 9:19 PM Page 1

Page 15: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

15 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Τιμάται η μνήμη του ήρωος

Γεωργάκη Ολυμπίου

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου τιμάται εις το Λιβάδι η μνήμη του ήρωος Γεωργάκη Ολυμπίου και θα τελεσθεί μνημόσυνο γιατην ανάπαυση της ψυχής του. Με αφορμή την φετινή επέτειο η ΕτΕ παρουσιάζει μία αποκαλυπτική επιστολή την οποίαέστειλε η σύζυγος του Γεωργάκη Ολυμπίου, πριγκήπισσα Στάνα στην Ελληνική πολιτεία. Επίσης το αναγγελθέν του

θανάτου του υιού του Γεωργάκη Ολυμπίου.

Γεωργάκης Ολύμπιος...Μια αποκαλυπτική επιστολή

“Στάνα, η πριγκήπισσα σύζυγος του Γεωρ-γάκη Ολυμπίου που ταπεινώθηκε από την Ελ-ληνική πολιτεία.

Ο Γιωργάκης Ολύμπιος υπήρξε μεγάλημορφή της προεπαναστατικής Ελλάδας αφούέδρασε σαν αρματολός στον Όλυμπο αλλά καιτης επαναστατημένης Ελλάδας των πρώτωνημερών, αφού υπήρξε ο Αρχιστράτηγος στηνΕπανάσταση του Υψηλάντου στη Μολδοβλαχία.Αυτός και μια χούφτα Ολύμπιοι πρόγονοι συμ-πατριώτες μας σηματοδότησαν τις μεγάλες μέ-ρες της εξέγερσης, ξεσηκώθηκαν και θυσιά-στηκαν όλοι τους για την λευτεριά.

Τελείται την προσεχή Κυριακή στη γενέτειρατου στο Λιβάδι το καθιερωμένο μνημόσυνο τουμεγάλου αγωνιστή Γ. Ολυμπίου δοξασμένο τέ-κνο του Ολύμπου.

Σημειώνουμε ότι ο Γ. Ολύμπιος υπήρξε έναςαπό τους κορυφαίους αγωνιστές για την λευ-τεριά των Σέρβων. Μάλιστα παντρεύτηκε τηνπριγκίπισσα Στάνα με την οποία έκαναν οικο-γένεια. Μετά τα θλιβερά γεγονότα και τονηρωικό του θάνατο, η σύζυγός του Στάνα με ταπαιδιά της κατέφυγε στη νότια Ρωσία δεδομέ-νου ότι ο Γ. Ολύμπιος ήταν συνταγματάρχης τουΡωσικού στρατού.

Όταν όμως απελευθερώθηκε μέρος της Ελ-λάδας, η Στάνα με τα παιδιά της πήγε στην Αθή-να πρωτεύουσα πλέον της τότε Ελλάδας και ηζωή της εκεί υπήρξε τραγική. Πείνα και εξα-θλίωση. Ακόμα και ο νονός της οικογένειας τουΓ. Ολυμπίου Μαυροκορδάτος απαξίωσε ναβοηθήσει την οικογένεια που δεν είχαν πα-πούτσια και ένα στοιχειώδες ρούχο για να ντυ-θούν!! Να σημειώσουμε ότι η Στάνα με την έναρ-ξη του αγώνα στη Μολδοβλαχία, δάνεισε για τοναγώνα χιλιάδες λίρες. Δημοσιεύουμε σήμεραμια επιστολή της συζύγου του Γ. Ολυμπίου προςτον νουνό της Μαυροκορδάτο, όπου διεκτρα-γωδεί την τραγική κατάστασή της. Η επιστολήαυτή που δημοσιεύουμε είναι από το αρχείο τουΜαυροκορδάτου. Διαβάστε την και θα αντιλη-φθείτε ότι το Ελληνικό Κράτος από τότε απα-ξίωνε και αδιαφορούσε για τα παιδιά του.

Ολύμπιος Γεωργάκης

Η Επιτροπή Αγωνιστών τον κατέταξε στηνπρώτη τάξη Αξιωματικών, Στρατηγό με τοέξης δικαιολογητικό:«Αρχιστράτηγος του Δου-ναβικού στρατού, διορισθείς υπό του Αλεξάν-δρου Υψηλάντου. Κλεισθείς εις την ΜονήνΝιαμπουχούλι της Μολδαβυίας 21 ημέραςαπέκρουσε τας εφόδους του εχθρού, αναγκα-σθείς υπό των Αυστριακών να εξέλθη κατέφυ-γεν εις την μονήν Σέκου, όπου και πάλιν επο-λιορκήθη, εως ότου στερηθείς των αναγκαίωνάνοιξε τας πύλας, ότε εισελθόντων των εχθρών,έθεσε πυρ εις την προετοιμασθείσαν πυρίτιδακαι συναπωλέσθη μετά 2000 εχθρών τη 27 Σε-πτεμβρίου 1821».

Από το πλήθος εγγράφων και πληροφοριώνπού υπάρχουν για τον Γιωργάκη Ολύμπιο πα-ραθέτομε τα εξής: α' «Τω Εκλαμπροτάτω και πε-ριβλέπτω Κυρίω Αλεξάνδρω Μαυροκορδάτωεις ΑθήναςΗ ταπεινώς υποφαινομένη δούλη τουειμί ή χήρα σύζυγος ποτέ του πιστού συνεταί-ρου Καπετάν Γεωργάκη, του επικαλουμένουΟλυμπίου, ος το ζήν πυρί παρέδωκεν εσχάτως-μαχόμενος ανδρείως και ηρωικώς κατά τωνανέκαθεν ασπόνδων πολεμίων του Ελληνικούτε και παντός Χριστιανικού γένους, εν τη μονήτου Σέκου καλούμενη εν Μολδαβυία μετά μίαναπαραδειγμάτιστον φθοράν των εχθρών. Μετάτον ευκλεή θάνατον του, ότι η ιστορία πολλά συ-

νοπτικώς και εσφαλμένως αναφέρει, μείνασα ήταπεινώς υποσημειουμένη εις άκραν απορίανκαι αμηχανίαν, επισυμβάσης εις ήμας μεγάληςτης απωλείας εν τε περιουσία και καθόλα κοι-νώς κατέφυγον με μυρίους κινδύνους και δυ-σκολίας μετά των τριών ανηλίκων τότε τέκνωνμου κακώς έχουσα εν Ρωσσία, όπου υπεδέχθηνευμενώς ως σύζυγος ήρωος ου μόνον παρά τουρωσικού γένους κοινώς, αλλά και παρ' αυτήςτης Σεβαστής Διοικήσεως του, ήτις μ' επερί-θαλψεν γενναιότατα εν εκείνη τη δινοτάτη πε-ριστάσει μου. Μείνασαι εκεί χρόνους πολλούςυπό μίαν φιλάνθρωπον προστασίαν εις κηδε-μονίαν και περιμένουσα την σταθεράν αποκα-τάστασιν του Ελληνικού έθνους, αμ' οτ' εμαθοντην βασιλείαν συσταμένην εν αυτώ συνέλαβοναμέσως και την μνήμην περί της διαταγής καιευχής του μακαρίτου συζύγου μου εις το νααφιερώσω τα τέκνα του αύθις εις δούλευσιν καικηδεμονίαν του Ελληνικού έθνους. Ήρχισαλοιπόν από του 1838 έτους να γράφω αγωγάςεις την Σεβαστήν Διοικησίν του και την μεγα-λειότητα του τον Σεβαστώτατον τής ΕλλάδοςΒασιλέα Όθωνα και διηύθυνα εκ Ρωσσίαςτρεις διαφορετικάς αγωγάς μου επικαλουμένηεν αυταίς την κηδεμονίαν του και την υποστή-ριξιν εξόδων, δι ων δυνάμεθα αποδημείσαι είς

Ελλάδα, άλλα κατά κακήν μου τύχην ουκ οιδαουδέ νοώ, πώς δεν ελαβον άχρι τούδε καμμίαναπόκρισιν, ενώ εστάλησαν, αι μεν δύο πρώταιδιά του εν Οδησσώ Ελληνικού Προξενείουοπού ταις παρέδωκα ή ιδία, και η τρίτη διά τουΣκαρλάτου Σούτζου υπασπιδέρ' αλτί επειδήεπρόσθεσα εν αυταίς και την απαίτησιν των5500 φλωδέρ αλτί επειδή επρόσθεσα εν αυταίςκαί την απαίτησιν των 5500 φλωρίων μου, τα

οποία είχον δανείσει τοις αρξαμένοις τότε τήνάποστασίαν έχω όμολογίαν των δανεισθέν-των σημαντικών υποκειμένων, οίτινες τα εδα-νείσθησαν παρ' εμού εις τήν τότε ανάγκην αυ-τών, όπου δεν εύρισκον από κανένα μέρος καιο μακαρίτης σύζυγος μου μ' υποχρέωσε τότενα δανείσω Εν ολόκληρον έθνος.

Οθεν ενώ απώλεσα πάσαν άλλην περιου-σίαν μου και 'μεινα υστερουμένη ως και αυτούτου επιουσίου άρτου ενίοτε, είναι ανομον καιπαράξενον να μη ζητήσω τό εδικόν μου, δι' ουδυνάμεθα να ζήσωμεν τόσας ψυχάς χωρίςτου να λιμοκτονώμεν και νά περιφρονούμεθααπό τον κόσμον ως κριθή τούτο παρά των φρο-νίμων αν είναι άδικον και παράνομον, ενώυστερούμεθα παντός ετέρου πόρου, εν ω τοέθνος την σήμερον ευρίσκεται εις την καλλίστηνκατάστασιν, όχι μόνον αυτό το μικρόν χρέος, ναπληρώση, ενω το χρεωστεί προς σύζυγονοπλαρχηγού σκοτωθέντος υπέρ της ελευθερίαςτου, και να λάβη και τα τέκνα του εις την κη-δεμονίαν του, να τα διορίση εις δούλευσιν, καιτότε λέγεται ότι αμοίβει «δικαίως τας καλάς καιΙεράς πράξεις έκαστου Έλληνικώς, άλλ' ήάποσιώπησις εις τους όλολυγμούς των ορφα-νών και χηρών του εν ταις μάχαις πεσόντων κον-τεύει να συγκριθή μέ τα βλάχικα ιδιώματα.

Περιμένουσα εν Ρωσία απόκρισίν τίνα και μηλαβούσα, κατώρθωσα με μυρίας δυσκολίας τηνάφιξίν μου εδώ, επί σκοπώ να είμαι πλησιέ-στερον και να δυνηθώ εντεύθεν να ευκολύνωκαι ενεργήσω τους τρόπους και μέσα προς έπί-τευξιν του ποθουμένου. Συνέθεσα τετάρτηνάγωγήν μου ήδη προς την Μεγαλειότητα τουκαι διηύθυνα επ' ονόματι του κατ' ευθείαν. Εναυτή δέομαι αυτής, ίνα λάβη οίκτον και συμ-

πάθειαν εις τήν τωρινήν περίστασιν τών τέκνωνκαι συζύγου ενός οπλαρχηγού πεσόντος υπέρτής ελευθερίας του Εθνους και Ελλάδος, να ευ-δοκήση να προστάξη βασιλικώς ως αληθής πα-τήρ και κηδεμών τών ορφανών και χηρών τωνπεσόντων εν μάχαις να δεχθώσιν οι δύο υιοί τουμακαρίτου, όντων ήδη εις την ώριμον ηλικίαντων, εις δούλευσιν του Εθνους, ως και η θυ-γάτηρ του ούσα ήδη υπέρ της γάμου ηλικίαςυπο την προστασίαν και κηδεμονίαν του τήν βα-σιλικήν. Ετι περίκλεισα και ίσον της ομολογίαςανωτέρω μνημονευθείσης, επικυρωμένου παράτου Ελληνικού προξενείου, δεομένη καί περίταύτης, εις το να προστάξη να με πληρώνονταικατά μικρόν εκ διαλειμμάτων ή όπως κριθή άλ-λως εύλογον, διά νά δυνηθώ και υπανδρεύσωτην κόρην μου η εδώ ή όταν φθάσω αυτού μετους αδελφούς της.

Περί ταύτης παρακαλώ θερμώς την υμε-τέραν έκλαμπρότητα, τόν Σεβαστώτατον μοι Βα-πτιστήν των τέκνων μου καί κηδεμόνα, ανέκα-θεν αληθή, να λάβη μικράν φροντίδα να εξετάσηόπου χρεια και δυνατόν, αν φθάση η αγωγή μουεις χείρας της Μεγαλειότητας του και αν συμ-πέση περίστασις ως δεν αμφιβάλλω ότι θέλειαδιαφορήσει να συνεισφέρη καί διά λόγου περίεκτελέσεως και αποπληρώσεως των δεομένωνμου. Ούκ οίδα πώς να εκφρασθώ και ας με συγ-χώρεση διά την τόλμην μου, αν προσκρούω ειςτι, διότι ο πνιγόμενος εν θαλάσις άπτεται τουγυμνού ξίφους, ίνα σωθή. Δεν ήθελον λάβην τηντόλμην να εκτανθώ τοσούτον, αν δεν εβεβαι-ώμην εκ τών της Ελλάδος εφημερίδων περί τηςαφίξεώς του εν Ελλάδι, και περί τούτου εδό-ξασα τον Θεόν ότι ήθιώθην να απολαύσω τηνπροστασίαν ενός αρχαίου ευεργέτου μας,όταν φθάσω αυτού, αν αξιωθώ.

Πολλοί εκ των εδώ αρχόντων, μάλισταΓραικών, όπου τύχη και συμπέση καί εκθέσωτινά των παραπόνων μου, με συμβουλεύουσι ναεπιστρέψω εις Ρωσσίαν, έχει δε νά συστήσω ειςτους υιούς μου εις δουλεύσιν στρατιωτικήν καιλοιπά. Αλλ' εγώ δέν δύναμαι να εννοήσω διατίμέ δίδουσιν αυτήν τήν συμβουλήν, ενώ έτρά-βηξα άπειρα εως τώρα, ήλθον εδώ να κατορ-θώσω τον παγεμόν μου εις τήν Ελλάδα, κατάδιαταγήν του μακαρίτου συζύγου μου, του έν-θερμου ζηλωτού υπέρ της ελευθερίας των Ελ-λήνων. Ηξεύρουσι άρα τίποτες μυστικόν ιδιαί-τερον και δεν με το λέγουν ή μόνον ν' αποφύ-γουν την ενόχλησίν μου, διότι είχον παραδώσειτήν προς τον βασιλέα άγωγήν μου τω ΝικολάωΣούτζου· να την στείλη τάχα τω εκεί άδελφω τουΜιχαήλ Σούτζου αυτού πρώην ήγεμόνος Ιασί-ου, καί ενώ την έφύλαξε πέντε μήνας κεκρυ-μένην εδώ, μέ τήν επέστρεψε λέγων με ότι έγρα-ψε περί ταύτης τον αδελφόν του και δεν τοναποκρίνεται τίποτες, κατόπιν με δίδει και τηνσυμβουλήν περί επιστροφής εις Ρωσσίαν,όμως διατί δέν είπε τίποτε.

Πανένδοξε προστάτα ημών, δείξατε και αύ-θις την φυσικήν φιλανθρωπίαν σας και προ-φθάσατε μας, έλεος χρήματα διά να ζήσωμενκαι τοσούτον, ώστε να μη περιφρονώμεθααπό τον κόσμον εξωτερικώς, ενώ εσωτερικώςη στενοχώρια μας είναι ανέκφραστος καί ούκοίδαμεν που να τρέξωμεν και ευρωμεν μικράνάνακούφισιν τών δεινών μας, ενώ μάλιστα ηυπόθεσίς μας είναι εις άδράνειαν παρά τοις γεν-ναίοις Ελλησι, καί εις μάτην μοί φαίνεται κρούο-μεν τόν αέρα. Προσκυνώσα δ' αυτήν μ' όλον τοανήκον βαθύτατον σέβας, καθώς καί τα βαπτι-στικά της φιλοΰσι το χεράκι της μ' ολον το σέ-βας, καί ειμί τής υμετέρας Έκλαμπρότητος ελα-χίστη καί ύποκλινεστάτη δούλη: Στάνα σήζηγοςτου καπετάν γιοργάκη ολημπήτου, Βουκουρέ-στιον τή 12 Απριλίου 1841”.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΟΥΑπεβίωσε χθες και ουχί προχθές, ως ανακριβώς ηγγέλθη υπό τίνος συναδέλφου χθε-

σινής, ο μοίραρχος του ιππικούν Μίλαν Γ. Ν. Ολύμπιος εκ της μεγάλης μακεδονικής οι-κογενείας των Ολυμπίων, υιός δε του εν Σέκω πεσόντος ηρωϊκώς Γεωργάκη Ολυμπί-ου, συνδεδεμένου έχων το όνομα του προς την ιστορίαν της παλιγγενεσίας ημών καιπολλάς εγκαταλείπων τας προς την οικογένειάν του οφειλάς του ελευθέρου ελληνικούκράτους. Ο άτυχης τελευταίον είχε πάθει τας φρένας εκ διαφόρων συγκινήσεων και εκεί-το πάσχων εν τω στρατιωτικώ νοσοκομείω, οπόθεν σήμερον θέλει εξέλθει ή κηδεία τουμεθ' όλων των οφειλομένων αυτώ στρατιωτικών τιμών. Με πολλούς θανάτους γνωστώνανδρών ηρχισεν ο νέος χρόνος! (Εφημερίς, φ. 10/10.1.1877).

15_elassona 8/31/10 11:06 PM Page I

Page 16: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

Δ.Ν.Τ. “ΜΟΛΩΝ

ΛΑΒΕ!”

“Μη δεις ψηλό

και φοβηθείς

κοντό και ξεθαρέψεις”

Τώρα θα μου πείτε τη σχέση έχει τοΔ.Ν.Τ. Με τους Πέρσες και το Λεωνί-δα. Και όμως έχει. Και ο Ξέρξης επε-δίωξε την παγκοσμιοποίηση και τοΔ.Ν.Τ. την επιδιώκει με τα τόσα μέτραπου έχει και την οικονομική του δύνα-μη φαίνεται ότι θα την επιτύχει.

Εχει “ καβαλήσει το καλάμι” και νο-μίζει ότι τίποτα δεν θα μπορέσει να τοσταματήσει. Ετσι νόμιζε και ο Ξέρξηςκαι τα βρήκε σκούρα από μια χούφταΣπαρτιάτες στις Θερμοπύλες και συ-νετρίφτηκε από μια χούφτα, επίσηςΑθηναίων στον Μαραθώνα, και στηΣαλαμίνα από τους Αθηναίους καιΣπαρτιάτες.

Το πρώτο μολών λαβέ που θαακούσει το Δ.Ν.Τ., θα είναι σαν έρθεινα εκμεταλευτεί τους λιγνίτες τηςΕλασσόνας.

Οι αχόρταγοι

Εχει γεμίσει η κοινωνία αχόρταγους.Εκτός απ' αυτούς, που πάσχουν από μεγάλη βουλιμία για φα-

γητό και δεν νιώθουν χορτάτοι ποτέ, υπάρχουν και πάρα πολ-λοί άλλοι που παραμένουν ανικανοποίητοι με όσα και να έχουν.

Οι πλεονέκτες είναι ψυχικά αρρωστοι. Η αρρώστια τους τουςκάνει εγωιστές, αδίστακτους, χωρίς συνείδηση και επιζήμιουςγια το Κοινωνικό Σύνολο. Συνέχεια επιζητούν περισσότερο χρή-μα, περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, περισσότερη δύναμη.

Τι να τα κάνουν οι δυστυχισμένοι;Ενα και ογδόντα επί ένα δικαιούνται και αυτοί από τη γη,

όπως όλοι!Όταν αποκτήσουν πλούτο και δύναμη μερικοί (διδάσκει η

Ιστορία) θέλουν να τους προσκυνάνε σαν Θεούς. Κι αν έφτανεκάποιος να εξουσιάσει όλη τη γη, πάλι θα ήταν δυστυχισμένος,γιατί θα “ηθελε τη θέση του Δημιουργού. Αυτόν δεν θα μπορούσενα τον υποτάξει ποτέ!

Πολλοί υπήρξαν στην Ιστορία οι αχόρταγοι για δόξα, πλού-το, δύναμη και εξουσία. Η υπερεκτίμηση των ανθρωπίνων δυ-νατοτήτων (που είναι ψυχασθένεια), τους οδηγεί στην κατα-στροφή, αφού προκαλέσουν προηγουμένως στην κοινωνία ανε-πανόρθωτες ζημιές.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των αχόρταγων, που θέλησαν ναπραγματοποιήσουν την Παγκοσμιοποίηση.

Μήπως και η τωρινή παγκοσμιοποίηση που επιδιώκεται εδώκαι χρόνια και βρίσκεται “Προ των πυλών” θα έχει την ίδια κα-τάληξη. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, μια και όλοι παρακολου-θούμε αδιάφορα και μαζοχιστικά τα τεκταινόμενα.

16 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Θεοδόσιος

Τρεις αυτοκράτορες του Βυ-ζαντίου αναφέρονται μ' αυτό τοόνομα: Ο Μέγας (Θεοδόσιος Α.379-395) ήταν Ισπανικής κατα-γωγής και νωρίς ξεχώρισε για τιςικανότητες του στους πολέμουςπου έκανε στην Αφρική κι εναν-τίον των Γερμανών. Στον αυτο-κρατορικό θρόνο ανέβηκε το379 κι αμέσως έβαλε για σκοπόνα κάνει το κράτος του ισχυρό-τερο. Το πέτυχε γρήγορα και κα-τόπιν νίκησε δυο φορές τους Βη-σιγότθους επέβαλε για επίσημηθρησκεία τον χριστιανισμό εξόν-τωσε 1500 επαναστάτες στηΘεσσαλονίκη ενώ καταδίωξεσκληρά τους ειδωλολάτρες καιτους αρειανούς. Κατεδάφισε αρ-χαίους ναούς και κατάργησετους Ολυμπιακούς αγώνες. Γιανα κυριαρχήσει και στο δυτικόρωμαϊκό κράτος ώστε να μπορείνα πραγματοποιήσει τα σχέδιατου χωρίς εμπόδια κι έτσι να επι-βληθεί απόλυτα απομάκρυνε βί-αια από τον θρόνο τον αυτο-κράτορα της Δύσεως Ουαλεν-τιανό και πριν από το θάνατο τουόρισε αυτοκράτορα του Ανατο-λικού Κράτους τον γιο του Αρ-κάδιο και του δυτικού κράτουςτον γιο του Ονώριο. Θεοδόσιοςο Μικρός 408-450 γιος του Αρ-καδίου κι εγγονός του Θεοδοσί-ου του Μεγάλου δεν έδειξε ικα-νότητες στη διοίκηση του κρά-τους. Τον παράσερνε μια σκο-τεινή πίστη σε δεισιδαιμονίες κιο αδύναμος χαρακτήρας τουπολύ τον βοήθησε στις δύσκολεςπεριστάσεις που αντιμετώπισε τοβυζάντιο επιδρομές βανδάλωνπόλεμοι κατά των Περσών, ηαδελφή του Πουλχερία που ου-σιαστικά εκείνη διοικούσε τοκράτος. Η σοφή γυναίκα τουΕυδοκία η Αθηναία, τέλος ο Θε-οδόσιος ο Γ. Ο Ατραμυτανός -715-717 ανακηρύχθηκε αυτο-κράτορας αλλά τον έδιωξε οΛέων ο Ίσαυρος.

Άρειος

Αρχηγός αιρέσεως κατά τον

4 μ.Χ. αιώνα πέθανε το 336μ.Χχειροτονήθηκε αρχικά διάκονοςκι έφτασε ως τον βαθμό τουπρεσβύτερου. Σπούδασε θεο-λογία και φιλοσοφία. Ο Άρειοςυποστήριζε πως ο Χριστός δενείναι «ομοούσιος» με τον πατέρατου (δηλαδή από την αρχή Θεός)παρά κτίσμα δημιούργημα τουθεού. Ανώτερο από όλα τα άλλακτίσματα που το έπλασε ο πα-τέρας του πριν δημιουργήσειτον κόσμο. Η αίρεση του ονο-μάστηκε «αρειανισμός». Απέ-κτησε αρκετούς οπαδούς, ανά-μεσα σ αυτούς ήταν και οι αυ-τοκράτορες Κωνστάντιος καιΟυάλης. Δημιούργησε διχασμόστην εκκλησία της Ορθοδοξίας,που οδήγησε σε αιματηρές συγ-κρούσεις. Καταδικάστηκε απότην Α’ Οικουμενική Σύνοδο τηςΚωνσταντινουπόλεως το 381 πουτη συγκάλεσε ο Μέγας Θεοδό-σιος. Στη σύνοδο αυτή επικυ-ρώθηκε το Σύμβολον της πίστε-

ως το “πιστεύω» που είχε συν-τάξει η Α. Σύνοδος της Νίκαιαςκαι που ανάμεσα σ άλλα λέγειγια τον Χριστό «γεννηθέντα ουποιηθέντα» ομοούσιον τω πα-τρί.Τις δοξασίες του Άρειου κα-ταπολέμησαν ο Μέγας Αθανά-σιος, ο Μέγας Βασίλειος και οιδυο Γρηγόριοι.

Υπερμάχω…

Στις 7 Αυγούστου το 626 μ.Χ.πολιόρκησαν την Κωνσταντι-νούπολη Σερβοβούλγαροι καικινδύνεψε να χαθεί από τον κίν-δυνο αυτό. Ο πατριάρχης Σέρ-γιος έκανε μια λιτανεία στην εκ-κλησία και ψάλλοντας την “Υπερ-μάχω” Ακάθιστος και παίρνονταςτην Παναγία στα χέρια μαζί με τολαό του γυρίζοντας στα φυλάκιανα δώσει θάρρος στους πολεμι-στές και η Παναγία τους βοήθη-σε καταστρέφοντας τα καράβιατων εχθρών που ήταν πολυά-ριθμα και επικίνδυνα με μια με-γάλη θεομηνία. Φοβούμενοι την

παναγία οι εχθροί το έβαλανστα πόδια. Με ιερή κατάνυξη τοτη Υπερμάχω, ο Ακάθιστοςύμνος που φαίνεται πως είναιΣύνθεση του πατριάρχη Σέργιου.Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπό-λεως θεωρείται απ όλους τουςΟρθόδοξους ανώτερος όλωντων πατριαρχών. Κρούμμος

Ξακουστός για τη σκληρό-τητα του Βούλγαρος ηγεμόναςαπό το 805 ως το 815μ.Χ. είχεπραγματικά στρατιωτικές ικανό-τητες. Μπορούμε να πούμε πωςαυτός ίδρυσε το Βουλγαρικόκράτος. Πέτυχε να προσαρτήσειτμήμα της Ουγγαρίας Μακεδο-νίας και Θράκης που ανήκανστο Βυζάντιο νίκησε και σκότω-σε τον αυτοκράτορα του Βυ-ζαντίου Νικηφόρο το 811μ.Χ.που κατά την παράδοση χρησι-μοποίησε για κύπελλο το κρανίοτου πίνοντας κρασί επιδεικτικάεπιχρυσωμένο.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΚΡΑΤΙΑ

Παράδειγμα

προς αποφυγήν…Υπάρχουν πολλών ειδών παραδείγμα-

τα…όμως τα ξεχωρίζουμε σε καλά και σεκακά…το γιατί φυσικά είναι αυτονόητο…

Πολλοί πολιτικοί…στο βωμό της επανε-κλογής τους και της διατήρησης της εγκλογι-κής τους πελατείας έχουν χρησιμοποιήσει«βρώμικες» και «ζημιογόνες» (για το κράτος) με-θόδους…Γιατί δεν νομίζουμε πως είναι λογι-κές…οι μαζικές προσλήψεις (συντοπιτών) απόδεκάδες πολιτικούς στην αστυνομία (ΜΑΤ, συ-νοριοφύλακες, ειδικοί φρουροί…), τη βουλή,στις υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ…οι παράνομες με-ταθέσεις, οι προαγωγές «ημετέρων» υπαλλή-λων και ακόμη η δημιουργία στρατιάς αναπή-ρων «μαϊμούδων», οι οποίοι παίρνουν κανονι-κότατα τη σύνταξη.

Φτάνει μια τοπική απογραφή αυτών των πα-ρανομιών και ο εντοπισμός του χρόνου που έγι-ναν, σε συνάρτηση με τον αρμόδιο στη συγ-κεκριμένη περίοδο υπουργό, για να φανερω-θούν οι ένοχοι…

Έχει ανακοινωθεί επίσημα…πως πρώτηστη χορήγηση «αναπηρικών» συντάξεων έρ-χεται για χρόνια η Κρήτη, όπου τα Χανιά έχουνποσοστό 33% «αναπήρων» συνταξιούχων αγρο-τών ΟΓΑ και το Ρέθυμνο με 32%. Τα ίδια πρω-τεία…έχει η Κρήτη και στις «αναπηρικές» συν-τάξεις του ΙΚΑ, ενώ ακολουθούν οι νόμοι Φθιώ-τιδας με 26% Λευκάδας με 25%, Έβρου, Πιε-ρίας, Θεσπρωτίας και Μεσσηνίας με 24%. Στιςμεγάλες πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλο-νίκης, που η πελατειακή σχέση είναι χαλαρό-τερη, τα ποσοστά είναι από 12% έως 16%. Αυτήτην ομολογημένη «απάτη»…δεν βρέθηκε καμίακομματική ηγεσία…να την ψάξει και να απο-βάλλει πολιτικά από το κόμμα, τους ενόχους…Φυσικά και κανένα από τα κόμματα εξου-σίας…δεν τόλμησε να καταλογίσει στον αντί-παλο του, τη συγκεκριμένη ενοχή, όπως συμ-βαίνει τώρα, στα αποδεδειγμένα οικονομικάσκάνδαλα του Βατοπεδίου, των ομολόγων,της Siemens…Μάλλον, γιατί και τα δυο έχουνσυμπράξει το ίδιο…όταν κυβέρνησαν.

Η ιστορία δεν καταγράφει σαν μεγάλους πο-λιτικούς, τους «σκιαγμένους», τους «μαιντα-νούς», τους δημαγωγούς, τους ψεύτες, τουςλαϊκιστές…αλλά αυτούς που υπηρέτησαν με πί-στη τα συμφέροντα της χώρας…εκείνους πουέβαλαν μπροστά απ όλα… το όφελος του ελ-ληνικού λαού, παθαίνοντας ακόμη και ατομικήπολιτική ζημιά…που έκαναν και άφησανέργο…τέτοιους πολιτικούς χρειάζεται σήμεραο τόπος…

Α.Σ.

“Δίνει τους λιγνίτες

στην Ελασσόνα η “Κυβέρνηση”

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου της Εφημερίδας “Ελευθερίας” Λάρισαςστις 6ης Αυγούστου. Σε κάποια παράγραφο της γράφει ότι η κυβέρνη-ση σκέπτεται όλες τις εναλλακτικές λύσεις για να αποφευχθεί η εκμε-τάλλευση του λιγνίτη Ελασσόνας.

Και συγκεκριμένα: “Βεβαίως, μπορεί τελικά η κυβέρνηση να προκρί-νει άλλη εναλλακτική λύση στην κατεύθυνση απελευθέρωσης της αγοράςενέργειας, για παράδειγμα να δίνει η ΔΕΗ φθηνό ρεύμα στους ιδιώτες καιαυτοί να το μεταπωλούν ακριβότερα στους καταναλωτές”. Και στην συ-νέχεια “συνεκτιμούνται και άλλα σενάρια όπως η....”.

Αν αυτό, δηλαδή, το “να δίνει η ΔΕΗ φθηνό ρεύμα στους ιδιώτες καιαυτοί να το πωλούν στους καταναλωτές ακριβότερα, είναι γνώμη και πρό-ταση της εφημερίδας “Ελευθερία” τότε άμεσα αναστατώνει τους πολίτες,έμμεσα δε υπονομεύει την κυβέρνηση, γιατί δίνει την εντύπωση ότι σκέ-πτεται και αυτό η κυβέρνηση γράφοντας στη συνέχεια “Συζητούνται καιάλλα σενάρια... άρα και αυτό!

Αν πάλι η κυβέρνηση συζητάει κάτι τέτοιο, τότε τι μπορούμε να συμ-περάνουμε! Ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τους έχοντες και κα-τέχοντες κι όχι για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Όσο δε αφορά τολιγνίτη θα αγωνιστούμε με “νύχια και με δόντια” για να μην έρθει το φάν-τασμα του θανάτου στην επαρχία μας και στις γύρω περιοχές. Θα αγω-νιστούμε να μη χάσει την αίγλη του ο Όλυμπος.

Θα αγωνιστούμε για τα ονομαστά προϊόντα της Ελασσόνας ποιοτικάανώτερα άλλων περιοχών, τόσο τα ζωικά όσο και τα αγροτικά για το αρ-νάκι της Ελασσόνας, τα πούρα του Δομενίκου, τα βιολογικά προϊόντα τοκρασί το τσίπουρο τη φέτα και πολλά άλλα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΣΔΡΑΒΑΛΑΣ

ΣυγγραφήΓρηγόριος Παπαζήσης

ΕπιμέλειαΓρηγόριος Εμμανουήλ

φοιτητής Φιλοσοφικής Α.Π.Θ.

Λέων Γ’ ο Ίσαυρος και Κωνσταντίνος ο Ε’, εικονομάχοι

αυτοκράτορες του ΒυζαντίουΒασίλειος ο Βουλγαροκτόνος

16_elassona 31/08/2010 10:28 μ.μ. Page 1

Page 17: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

17 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

BIOTEXNIA

“YΔΡΟΡΟΩΝ & ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ”

ΙΝΟΧ ΚΑΙ ΓΑΛΒΑΝΙΖΕ

2493022462 • ΚΙΝ. 6977468575%

Στο σημερινό μας ση-μείωμα θα ασχολη-θούμε με την αργία

και την εργασία, πάντα κατά τονΙερο Χρυσόστομο.

Έγκλημα, ονομάζει την αρ-γία και καμία τέχνη (εργασία)δεν είναι ντροπή, είπαμε και άλ-λοτε ότι όλες οι εργασίες πουχρειάζεται η οργανωμένη κοι-νωνία για να συντηρηθεί είναιχρήσιμες. Το κοινωνικό μαςσώμα μοιάζει με το σώμα τουανθρώπου που έχει τα όργανάτου με τις λειτουργίες του.Όταν ένα όργανο του σώματοςπάσχει, πάσχουν όλα τα μέρη.

Σήμερα και πολύ περισσό-τερο στο παρελθόν που δενυπήρχαν τα μηχανήματα γιατην καλλιέργεια της γης οιαγρότες υποφέρανε. Γενικά, ηχειρωνακτική εργασία στο οι-κονομικοινωνικό μας σύστημαθεωρείται περιφρονητική καιπροορίζεται για τους αγράμ-ματους!

Αλήθεια, γιατί υπάρχουναγράμματοι; Για να τους εκμε-ταλλεύονται οι εγγράμματοιαμόρφωτοι; Μακάριοι είναι αυ-τοί που βγάζουν το ψωμί τουςμε τον τίμιο ιδρώτα τους. Η κλη-ρονομιά που άφησε ο πατέραςστο γιο και ζει τρώγοντας απότα έτοιμα δεν έχει καμία χάρη,τονίζει ο ιερός πατήρ. Ο κλη-ρονόμος δαπανάει την περι-

ουσία ασυλλόγιστα.Να ντρεπόμαστε για την

αμαρτία κι όχι για την εργασία(τέχνη) που κάνουμε. Με τηνεργασία φεύγουν οι πονηρέςσκέψεις, βοηθάμε όσους έχουνανάγκη, και δεν ζητιανεύουμε!

Να ντρέπονται όσοι μένουναργοί και τρέφονται άδικα, όσοιχρησιμοποιούν πολλούς υπη-ρέτες και απολαμβάνουν περι-ποιήσεις που δεν περιγράφον-ται! Δεν υπάρχει κανένα μεγα-λύτερο κακό από την απραξία,κανένα μεγαλύτερο απ' την αρ-γία. Γι' αυτό ο Θεός μας δημι-ούργησε την ανάγκη της ερ-γασίας. Γιατί όλα τα βλάπτει ηαργία, κι' αυτά τα ίδια τα μέλη

του σώματος.Μέρος της κακίας είναι η μη

διάπραξη του αγαθού. Και μέ-ρος της κακίας είναι η αργία.Μάλλον δεν είναι μέρος άλλα ηβάση και η κακή ρίζα, γιατί η αρ-γία μας δίδαξε κάθε κακία. Ηαπροθυμία γεννιέται από τηναργία. Η προθυμία όμως είναικαρπός της εργασίας.

Η ανάπαυση συνήθως μαςδιαφθείρει. Η φύση μας δενανέχεται την αργία αλλ' εύκολααποκλίνει προς την κακία. ΟΘεός, απ' την αρχή συνέδεσετον άνθρωπο με τον κόπο, όχιβέβαια για να τον τιμωρήσει καινα τον βασανίσει, αλλά για νατον παιδαγωγεί και σωφρονίζει.Όταν ζούσε ζωή χωρίς κόπουςο Αδάμ έχασε τον Παράδεισο.Όταν δε ο Απόστολος ζούσε,ζωή γεμάτη από κόπους και τα-λαιπωρίες κι έλεγε “με κόπο καιμόχθο πολλές φορές άυπνος,με πείνα και δίψα, πολλές φο-ρές νηστικός, στο κρύο χωρίςρούχα” (Α' Κορ. 11,27), εργα-ζόμενος νύχτα και ημέρα, τότεπήγε στον παράδεισο και ανέ-βηκε στον τρίτο ουρανό.

Ας μη θεωρούμε λοιπόν ωςκακό πράγμα τον κόπο κι ούτενα κακίζουμε την εργασία. Καθ'όσον πριν ακόμα απολαύσουμετην ουράνια Βασιλεία λαμβά-νουμε από εδώ εξαιτίας αυτήςμέγιστη αμοιβή, κι ευχαρίστη-

ση. Κι όχι μόνον ευχαρίστηση,αλλά και, κάτι που είναι πολύμεγαλύτερο απ' την ευχαρί-στηση, υγεία ακλόνητη. Γιατίστους μεν πλούσιους εκτόςτης αηδίας, που αισθάνονται,τρέχουν πολλές μαζί ασθένειες,οι δε φτωχοί είναι μακριά τωνιατρών. Αν δε κάποτε αρρω-στήσουν, γρήγορα θερα-πεύονται, επειδή είναι απαλ-λαγμένοι απ' τη μαλθακότητα κιέχουν σώματα εύρωστα.

Πολύ ορθά, ορθότατα, τοβιβλίο απ' όπου λαμβάνονται οιρήσεις αυτές του Ιερού Χρυ-σοστόμου ονομάζεται “Ροδό-σταγμα Χρυσοστομικής Σο-φίας”! Σε ποιο Πανεπιστημιακόσύγγραμα μπορούμε να βρού-με καλύτερα κοινωνικά διδάγ-ματα; Να γιατί το κατεστημένοδεν βάζει στην εκπαίδευση τουςπατέρες της εκκλησίας. Είναιεπικίνδυνοι. Με τη σύγχρονηορολογία κάλλιστα όσοι σήμε-ρα τολμήσουν να υιοθετήσουντέτοιες θέσεις, θα ονομαστούντρομοκράτες!

Και μάλλον δεν είναι μακριάο χρόνος, που οι ζωντανοί χρι-στιανοί, θα μαρτυρήσουν επει-δή δεν θα δεχτούν το αντίχρι-στο καθεστώς των σκοτεινώνδυνάμεων το οποίο συνειδητάοι λίγοι (ντόπιοι και ξένοι) ετοι-μάζουν και ασυνείδητα οι πολ-λοί (λαοί) οδηγούνται...

•Αργία – εργασία

Σύγχρονα προβλήματα

και πατέρες της εκκλησίας

Χαράλ. Γρ. Κοντός

τ. Καθηγητής ΤΕΙ

Το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού κα-πνών-πούρων Δομενίκου αφού συνεδρίασεεξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τοενδεχόμενο εξόρυξης του λιγνίτη. Αναλυτι-κά:

Πρακτικό Αρ. 3/2010Στο Δομενικο σήμερα στις 28 Αυγούστου

2010 ημέρα Σάββατο και ώρα 18:00 μ.μ συ-νήλθε σε συνεδρίαση το Δ/Σ/λιο του Αγροτ.Συν/σμου καπνών-πούρων ύστερα από προ-φορική πρόσκληση του προέδρου αυτού.

Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία δε-δομένου ότι επί συνόλου -3' μελών Σ/λιουβρέθηκαν παρόντες 3:Παρόντες ......................................ΑπόντεςΧατζημπύρος ΝικόλαοςΤσουβελακίδης Λάζαρος ................ουδείςΤσούτσος Ιωάννης

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 1° θέματης ημερήσιας διάταξης " περί λήψης από-φασης για το ενδεχόμενο αξιοποίησης τωνλιγνιτικών κοιτασμάτων στο Δομενικο Δημι-ουργία αντιπρότασης με Α.Π.Ε." είπε στοΔ.Σ/λιο ότι από το ενδεχόμενο αξιοποίησηςτων λιγνιτικων κοιτασμάτων στο Δομένικο σεέκταση 10.000 στρεμ. ο συν/σμός μας είναιάμμεσα θιγόμενος δεδομένου ότι θα επιβα-ρυνθεί πάρα πολύ σε μεγάλο βαθμό το πε-ριβάλλον, η παραγωγή της πρώτης ύλης τουΣ/σμου μας θα υποβαθμιστεί εντελώς θα αν-

τιμετωπίσουμε προβλήματα με τον υδρο-φόρο ορίζοντα της περιοχής μας και γενικάθα επηρεαστεί άμεσα το μικροκλίμα αυτήςτης περιοχής και όχι μόνο πράγμα που ση-μαίνει ότι οι κόποι και οι θυσίες που κάναμεόλα αυτά τα χρόνια, τα έξοδα και γενικά το" στήσιμο " της επιχ/σης πάνε χαμένα, οι θέ-σεις εργασίας που δημιουργήθηκαν και θαδημιουργηθούν θα χαθούν γι' αυτό και πρέ-πει να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεση μαςσε οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης των λι-γνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής μας καινα αντιπροτείτουμε στο αρμόδιο Υπουρ-γείο την δημιουργία σε αυτή την έκταση των10.000 στρεμ. που βρίσκονται τα κοιτάσμα-τα του λιγνίτη την δημιουργία Φωτοβολταϊ-κών-Ηλιοθερμικών συστημάτων με κίνητρα οι-κονομικά προς τους κατόχους των αγροτε-μαχίων αυτών κατ' εξαίρεση για την παρα-γωγή ισοδύναμης ποσότητας ηλεκτρικήςενέργειας με αυτή που θα παρήγαγε μια μο-

νάδα με καύση λιγνίτη(300Μ.Β) περίπουσύμφωνα με της μελέτες της ΔΕΗ και με τηνπώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ σε πιο συμ-φέρουσες τιμές. Το Σ/λιο αφού άκουσε τηνεισήγηση του Προέδρου και ύστερα από δια-λογική συζήτηση

Αποφασίζει Ομόφωνα -Την πλήρη αντί-θεση του στην περίπτωση οποιασδήποτεμορφής αξιοποίησης του λιγνιτικού κοιτά-σματος Δομενίκου για τους λόγους πουπροαναφέρονται στην παραπάνω εισήγηση

-Την δημιουργία στην έκταση του λιγνι-τικού κοιτάσματος Φωτοβολταϊκών-Ηλιο-θερμικών συστημάτων με ισχυρά οικονομικάκίνητρα εγκατάστασης αυτών προς τους κα-τόχους των αγροτεμαχίων που βρίσκονται τακοιτάσματα κατ' εξαίρεση για την παραγω-γή ισοδύναμης ποσότητας ηλεκτρικής ενερ-γείς με αυτή που θα παρήγαγε μια μονάδακαύσης λιγνίτη (300 Μ.Β ) περίπου σύμφω-να με μελέτες της ΔΕΗ

- Την πώληση του παραγόμενου ρεύμα-τος στη ΔΕΗ σε συμφέρουσες τιμές. Αφούσυντάχθηκε το παρόν, αναγνώστηκε καιυπογράφεται ως κατωτέρω:

Ο Πρόεδρος Χατζημπυρος Νικόλαος

Τα μέληΤσούτσος Ιωάννης

Τσουβελακίδης Λάζαρος

Αγροτικός Συνεταιρισμός

Καπνών Πούρων στο Δομένικο

Όχι στην εξόρυξη

του λιγνίτη

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στοδ.δ. Ολυμπιάδας του Δήμου Ολύμπου με ιδι-αίτερη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή

των κατοίκων αλλά και επισκεπτών. Η πλέον συγκινη-τική στιγμή των τριήμερων εκδηλώσεων ήταν η ανα-κοίνωση του προέδρου του Συλλόγου ότι όσοι επιθυμούννα προμηθευτούν χώμα από τις πατρογονικές εστίες καισυγκεκριμένα από τη γη του Μάτζικερτ υπήρχε η δυ-νατότητα καθώς το είχαν μεταφέρει με την επιστροφήτους από το πρόσφατο ταξίδι που είχαν διοργανώσει.Με την ευχή να τοποθετήσουν το χώμα στους τάφουςτων γονιών τους για να αναπαυθεί η ψυχής τους.

17_elassona 31/08/2010 11:17 μ.μ. Page I

Page 18: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

18 l Σελίδα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Γράφει

ο Γιάννης Κατσιάνας

* Στο προπονητικό τιμ του Πύργετού δυο Ελασσο-

νίτες, Χρήστος Γκάτας και Βαγγέλης Τσότρας.

* Την μάχη της κερκίδας κέρδισαν οι Τσαρτσανιώ-

τες.

* Ο πρόεδρος της Τσαριτσάνης με αγωνία παρακο-

λουθεί την εξέλιξη του παιχνιδιού.

* Πριν την σέντρα του παιχνιδιού κρατήθηκε ενός

λεπτού σιγή στην μνήμη του Στέλιου Καντώνια για την προ-

σφορά του στο ποδόσφαιρο.

* Ο διαιτητής του αγώνα κ. Βαλιώτης κατέγραψε στο

φύλλο αγώνα ότι δέχτηκε υβριστικά συνθήματα αυτός και

η διαιτησία, κ. Βαλιώτη ίσως πρέπει να σας θυμίσουμε ότι

με τέτοιες διαιτησίες πιο παλιά κάποιοι δεν επέστρεφαν στα

σπίτια τους χωρίς το σχετικό μπερντάκι.

* Οι ομάδες φάνηκε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμες, κάτι

που παραδέχθηκαν και οι προπονητές των δύο ομάδων, πι-

στεύουμε μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος να είναι

έτοιμες και να μας αποζημιώσουν με καλό ποδόσφαιρο.

™TH ™ENTPA...™TH ™ENTPA...

™TH ™ENTPA...Ο

Πυργετός ήτανο νικητής τουφετινού super

cup, κέρδισε τηνομάδα της Τσαριτσά-νης στο γήπεδο Αλκα-ζάρ Έγινε ένα παι-χνίδι που κράτησεαμείωτο το ενδιαφέ-ρον των φιλάθλωνκαθώς οι παίκτες τωνδυο ομάδων προσπα-θούσαν να επιβάλουντον ρυθμό τους, απότην διαιτησία του κ.Βαλιώτη πολλά παρά-πονα έχουν οι τυπικάφιλοξενούμενοι τηςΤσαριτσάνης.

Το σκορ άνοιξε για τηνομάδα του Πυργετού ο Κόκ-κινος μετά από πάσα του Ζα-φειρίου στο 11ο λεπτό.

Οι φιλοξενούμενοι βρήκαντα ψυχικά αποθέματα, βγήκανστην αντεπίθεση και με τονΦλίγκο στο 41ο λεπτό μετάαπό πάσα του Νικούλι ισοφά-ρισαν σε 1-1.

Στο 47ο λεπτό ο Ταχτιντήςμετά από λάθος των αμυντι-κών του Πυργετού πλάσαρεκαι έβαλε την Τσαριτσάνημπροστά στο σκορ με 2-1.

Η ομάδα του Πυργετούανέβασε στροφές και από το50ο έως 60ο λεπτό έχασε ση-μαντικές ευκαιρίες να σκορά-ρει, στο 63ο λεπτό με κεφαλιάο Τατσαλίδης ισοφάρισε σε 2-2 μετά από εκτέλεση κόρνερτου Σιδηρόπουλου.

Στο 69ο λεπτό από τονΣτύλο σημειώθηκε το τελικό 3-2 που χάρισε το φετινό SuperCup στην ομάδα του.

Ένα λεπτό πριν την λήξητου παιχνιδιού ο Φλίγκος βρέ-θηκε τετ α τετ με τον τερμα-τοφύλακα του Πυργετού τονοποίο όμως δεν κατάφερε να

νικήσει.ΠΥΡΓΕΤΟΣ: Γκικούδης,

Στούμπος, Πότσης, Παγκαρ-λιώτας, Γκουγκούδης, Κουρ-δής, Κούρτη (53ο Τσατσαλί-δης), Ζαφειρίου, Κόκκινος, Σι-δηρόπουλος, Στύλος (89ο Μά-τος).

ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ: Καρανά-σιος, Κολοβός, Κουτρούλιας,Ματζαφούλης, Λιούσκας, Πα-λαμίδας, Μπέης (86ο Γιοβα-νόπουλος), Νικούλι (52ο Πα-πακωνσταντίνου), Πρικάκης(70ο Φτίκας), Φλίγκος, Τα-χτιντής.

...τώρα και ζωντανά στο internet www.Kivotos-fm.gre-mail: [email protected]

6ης Οκτωβρίου 113

40 200 Ελασσόνα

Τηλ. 24930 29550

Κιν. 6944718190

4o SUPER CUR ΕΠΣΛ

18-19_elassona 8/31/10 9:20 PM Page 1

Page 19: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

19 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

CMYK

Ελασσονίτες αθλητές

που διαπρέπουνΤην Κυριακή 8/8/2010, δύο αθλητές του ΧΟΣ Ελασ-

σόνας, έλαβαν μέρος στον 3ο ορεινό αγώνα Ναμάτωνστην περιοχή της Κοζάνης, στο Όρος Άσκιο – (σινιάτσικο),στα 2111μ. υψόμετρο.

Η διαδρομή του αγώνα συνολικής απόστασης 20 χλμ.απαιτεί ιδιαίτερης ικανότητες σε φυσική κατάσταση, τε-

χνική καθώς και μεγάλα ψυχικά αποθέματα, αφού οιαθλητές κινούνται σε ιδιαίτερα κακοτράχαλο έδαφος, μεμεγάλες κλίσεις και για πολλά χιλιόμετρα.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τους αθλητές μας να βρί-σκονται απο την αρχή στις πρώτες θέσεις, πηγαίνονταςδίπλα – δίπλα κρατώντας δυνάμεις μη γνωρίζοντας τηνδιαδρομή.

Δυστυχώς σε κάποιο σημείο της διαδρομής έχασαντο μονοπάτι και ταυτόχρονα, πολύτιμα λεπτά και δυνά-μεις που σίγουρα θα τους έδιναν μια πολύ καλύτερη θέσηστη γενική κατάταξη. Τελικά τερμάτισαν με τους εξαι-ρετικούς χρόνους για αυτόν τον αγώνα με 2.10'.28'' ο Θο-δωρής Δαβιώτης και με 2.12'.52'' ο Κων/νος Ζιάκος, τερ-ματίζοντας στην 10η και 11η θέση αντίστοιχα σε περίπου200 αθλητές, απ' όλη την Ελλάδα.

Οι επιδόσεις αυτές δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούνγια πολύ καλές εμφανίσεις στο μέλλον. Η τεχνική κα-θοδήγηση έγινε απο τον Κ.Φ.Α Δημήτρη Χατζή (παλιόαθλητή του χώρου). Τους αθλητές στήριζε στην προ-σπάθειά τους, το κατάστημα ορειβατικών ειδών του κ.Γεωργιάδη.

ΟΟΙΚΟΝΟΜΟΣΤσαριτσάνηςολοκληρώνον-

τας τη θύελλα τωνφετινών μεταγραφώνγια την ενίσχυση τηςομάδας, απέκτησεκαι τον ΔημήτρηΜπαλή, ο οποίοςέμεινε ελεύθεροςαπό την ΑΕΛ. Ο πρό-εδρος της ομάδας κΓιάννης Τόλιος υπέ-γραψε το πρωϊ τηςΔευτέρας συμβόλαιομε τον ΔημήτρηΜπαλή, μέχρι χθεςεπαγγελματία παίχτητης ΑΕΛ.

Ο Μπαλής ξεκίνησε τοποδόσφαιρο από την ακα-δημία του Γιώργου Καλτέ-κη, συνέχισε στον Δευκα-λίωνα Κρανιάς, στον ΠΟΕ,στην Ερασιτεχνική ΑΕΛ καιαγωνίστηκε ως επαγγελ-

ματίας στη μεγάλη ομάδατης Λάρισας. Έπαιξε επί-σης ως διεθνής με τις ομά-

δες παίδων, νέων και ελπί-δων. Η καταγωγή του είναιαπό το Λουτρό Ελασσό-

νας. Ο Τσαριτσανιώτικοςσύλλογος περιμένει πολλάτόσο από το Δημήτρη όσοκαι από τα άλλα μεταγρα-φικά αποκτήματα στηναγωνιστική πορεία τηςομάδας στο δύσκολο πρω-τάθλημα της Δ’ Εθνικήςκατηγορίας καθότι οι στό-

χοι της ομάδας είναι υψη-λοί.

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ στα τε-λευταία παιχνίδια που έδω-σε, έφερε ισοπαλία 3-3στο γήπεδό του την Τρίτη24-8-2010 με την ομάδατης Θύελλας ΠετρωτούΤρικάλων (αγωνίζονται καιοι 2 ομάδες στον 4ο όμιλοτης Δ’ Εθνικής). Επίσης σεαγώνα super cap που διε-ξήχθη από την ΕΠΣ Λάρι-σας, υπό το φώς των προ-βολέων, στο στάδιο ΑΛΚΑ-ΖΑΡ το βράδυ της Κυρια-κής 29-8-2010, ηττήθηκε

από την ομάδα του Πυρ-γετού με σκορ 3-2.

Η ομάδα της Τσαριτσά-νης κληρώθηκε για το πρό-γραμμα κυπέλου της ΕΠΣΛάρισας, να αγωνιστεί τοΣάββατο 4-9-2010 εκτόςέδρας με τον ΟΛΥΜΠΟ ΛΑ-ΡΙΣΑΣ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Αγαπητοί γονείς , η Π.Σ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ σας γνωστοποιείότι ξεκινήσανε και φέτος τα τμήματα εκμάθησης ποδο-σφαίρου στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ , υπό τηναιγίδα του συλλόγου μας .

Οι εγγραφές ξεκινήσανε .Η πρώτη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί τη Τέ-

ταρτη 1η Σεπτεμβρίου στις 5 μμ.Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να απευ-

θυνθείτε στους υπεύθυνους των ακαδημιών Φάνη Τσέ-λιο (τηλ. 6973390996) και Θανάση Κυριλίδη

Από το γραφείο τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Π.Σ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ είναι στην ευχάριστη θέση ναανακοινώσει την απόκτηση των ποδοσφαιριστών ΚώσταΚατσαβού και Χρήστου Νάτση.

Το Σάββατο 28 Αυγούστου, στις 6:00μμ , στο Δημο-τικό Γήπεδο Ελασσόνας, θα διεξαχθεί φιλικός αγώναςανάμεσα στις ομάδες Π.Σ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ και ΠΥΡΑΣΟ ΝέαςΑγχιάλου.

Από το γραφείο τύπου

Οι τελικοί του Τουρνουά Τέννις

Την πέμπτη 02/09/2010 και από ώρα 18:00 θα διε-ξαχθούν στα δημοτικά γήπεδα στο ποτάμι οι τελικοί τουδιπλού αντρών και του μονού αντρών. Καλούμε 'ολουςτους φίλους του τένις να παρεβρεθούν στους αγώνες γιανα παρακολουθήσουν θέαμα,καθώς αναμένονται τελικοίμε μεγάλο ενδιαφέρον, Μετά το τέλος των τελικών θα επα-κολουθήσουν βραβεύσεις αλλά και κληρώσεις δώρων, γιατους παρεβρισκόμενους, συμμετέχοντες του τουρνουά.

Ολοκληρώνει τις μεταγραφές

ο Οικονόμου Τσαριτσάνης

18-19_elassona 8/31/10 10:43 PM Page 2

Page 20: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

20 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Τώρα

νέο

μεγαλύτερο

ανανεωμένο!!!

Σε μεγάλο χώρο δίπλα από το παλιό Toy - Moy

Στον πεζόδρομο - Αργοναυτών 20στην Ελασσόνα

Σωκράτους 2 Πλατεία Βαροσίου - Ελασσόνα• Τηλ. 24930 22385 • Κιν. 6982659931

Διάγνωση - ΑποκατάστασηΔιαταραχών

Λόγου - Ομιλίας - Επικοινωνίαςκαι

Μαθησιακών Δυσκολιών

Μέλος του Συλλόγου επιστημόνων

Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος

Μικαέλα ΖιακούληΛογοθεραπεύτρια

Ανοίγουν και φέτος στις2 Σεπτέμβρη οι πύλεςτης ετήσιας

εμποροζωοπανήγυρης τηςΕλασσόνας και θα δοθεί ηδυνατότητα στους κατοίκουςτης επαρχίας να τηνεπισκεφθούν να ζήσουν τονδικό της ξεχωριστό ρυθμό, ναδοκιμάσουν τον φαρσαλινόχαλβά, να φάνε τα σκονισμέναμεν, πεντανόστιμα δε,σουβλάκια και λουκάνικα.Φέτος το μέροςασφαλτοστρώθηκε και ησκόνη θα αποτελεί παρελθόν.Θα έχουν τη δυνατότητα ταμικρά παιδιά να χαρούνε με τoλούνα-παρκ και οι μεγάλοι νακάνουν τα ψώνια τους.

Η Ελασσονίτικη Εμποροπανήγυ-ρη στα χρόνια της τουρκοκρατίαςήταν ονομαστή, διαρκούσε τρεις μή-νες και προσέρχονται πειρσσότεροιαπό 300 χιλιάδες εκθέτες και επι-σκέπτες απ' όλο τον κόσμο!!!

Χαρακτηριστική είναι η αναφο-ρά του Τούρκου περιηγητή συγ-γραφέα Evliva Celebi ο οποίος τα-ξιδεύοντας το έτος 1668 και περ-νώντας από την Ελασσόνα, έγραψε:

“Σ' αυτόν εδώ τον τόπο, μίαφορά το χρόνο, γίνεται μεγάλο πα-ζάρι, το οποίο ονομάζεται πανηγύρι(panayir). Eδώ κατά τον μήνα Ιούλιο,όταν τα προϊόντα είναι άφθονα,200.000 – 300.000 άνθρωποι προ-σέρχονται από διάφορα μέρη του κό-σμου, όπως Έλληνες, Άραβες, Πέρ-σες, Λοριστανοί, Μουλθανοί. Οιπλούσοι έμποροι στήνουν τα μαγα-ζιά τους με τα πολύτιμα εμπορεύ-ματά τους, τα οποία φέρουν από τηνπατρίδα τους. Για 15 μέρες η Ελασ-σόνα γίνεται μία λαοθάλασσα κι εί-ναι αδύνατο να περιγραφεί το πλή-θος. Το εμπόριο που διεξάγεταιεδώ είναι άλλο πράγμα. Το χρήμαρέει όπως ο ποταμός Νείλος της Αι-γύπτου. Μυθικά πλούτη. Εκατοντά-δες χιλιάδες φορτώματα καραβανιώνξαναφορτώνονται για διάφορα μέρητου κόσμου.

Στο παζάρι αυτό έρχεται απότην Θεσσαλονίκη ο αγάς των γενί-τσαρων και από τα Τρίκαλα ο πασάςμε όλο το στρατό του, για να φυλά-ξουν τους εμπόρους και τα εμπο-ρεύματά τους. Τα μαγαζί είναι πε-ρισσότερα από 1000 και τα αντί-σκηνα επίσης χιλιάδες. Παράγκες και

καλύβες χιλιάδες. Τα μαγαζιά αυτάγεμίζουν κόσμο μόνο τις μέρες τηςεμποροπανήγυρης. Η Βασιλομήτωρεισπράττει φόρο από τα μαγαζιάμια και η πόλη είναι δικό της βακού-φι. Τον φόρο εισπράττει καθημερι-νώς, για λογαριασμό της, ένας υπεύ-θυνος. Την εικοστή ημέρα όλοι οι πα-νηγυριώτες σκορπούν κατά ομάδες, τραβώντας για τις πατρίδες τους.Προσπαθώ να περιγράψω την εμ-ποροπανήγυρη αλλά μου είναι αδύ-νατο”.

Ας διαβάσουμε όμως κι' αυτάπου έγραψε στη “Φωνή της Ελασ-σόνας” τη δεκαετία του '60 ο βε-τεράνος της δημοσιογραφίας Αλε-ξανδρος Κελέσης.

Το ετήσιο πανηγύρι που γίνεταιστην πόλη μας κάθε χρόνο στις δύοτου Σεπτέμβρη πλησιάζει.

Ο λαός της επαρχίας μας το πε-ριμένει σαν ένα απ' τα μεγαλύτεραγεγονότα της χρονιάς και το γλεντάειμε την ψυχή του.

Εκατοντάδες έμποροι προσφέ-ρουν τις πραμμάτειές τους και ο τζί-ρος είναι πάντα ικανοποιητικός.

Ο γυναικόκοσμος κάνει τις προ-μήθειές του απ' τις οικονομίες όληςτης χρονιάς.

Πλούτος τα εκθέματα, από φθη-νοπράγματα, ως τα είδη προίκας.

Τα θεάματα προσφέρονται πολ-λά και ποικίλα. Παπατζήδες, ρουλέ-τες, σκοπευτήρια, θέατρα. Τα τε-λευταία δίνουν δεκάδες παραστά-σεις σ' όλη τη διάρκεια του παζαρι-ού με τα γνωστά... αριστουργήματα,τη Γκόλφω, την Εσμέ, τις Δύο ορ-φανές, την Ωραία του Πέραν κ.λπ.

Κατά τις βραδυνές ώρες οι χι-λιάδες των παζαριωτών χαζεύουν καιδιασκεδάζουν μ' ένα σωρό φτηνο-θεάματα. Άλλοι στα τσαντήρια όπου– περάστε, περάστε να δείτε τη γυ-ναίκα με τα γένια, ή το... Βρέφον καιτο κήτον το οποίον εψάρεψεν ειςαλιέψ, αλλού- Εδώ ο “κόνδωρ των Ιν-διών, εδώ “η ασώματος κεφαλή'.

Τα περισσότερα τσαντήρια έχουνμισανοιγμένο το μπερτέ στις κατάλ-ληλες στιγμές όταν δηλαδή η πρι-μαντόνα δείχνει κάτι παραπάνω απ'τις πλαδερές σάρκες της.

Τότε είναι η στιγμή που κόβονταιτα περισσότερα εισιτήρια.

Εμείς οι παλαιότεροι Ελασσονί-τες πρέπει να ομολογήσουμε πως τιςκαλύτερες αναμνήσεις τις χρωστά-με στο Σεπτεμβριανό παζάρι.

Παιδιά ακόμα κάναμε ένα σωρόμικροδουλιές στους εμπόρους πουέρχονταν για να εξοικονομήσουμε τοδίφραγγο όσο το εισιτήριο του θιά-σου Καρανικόλα.

Α! Ο Καρανικόλας ποιος δεν τονθυμάται. Τρεις ώρες συνεχώς, Δρά-μα, Κωμωδία, σκετς, ακροβατικά,χορευτικά κ.λπ.

Θυμάμαι σ' ένα δράμα ο ήρωαςτελικώς στήνονταν στην καρμανιόλαγια να αποκεφαλιστεί. Τη στιγμήεκείνη έκλεινε η αυλαία.

Ένας χωρικός που ήθελε να δειοπωσδήποτε τη συνέχεια προχώρη-σε βιαστικά έπιασε την αυλαία καιέχωσε το κεφάλι του μέσα, πόσοόμως απογοητεύτηκε που δεν είδε τοκεφάλι του πρωταγωνιστή στο πά-τωμα!!

Όμως εκεί που θα μπορούσε κα-νένας να δει την αθλιότητα σ' όλο τηςτο μεγαλείο είναι στο τμήμα εκείνοτου παζαριού όπου τα “καφενέδια”.

Δυο τρία τραπεζάκια στριμωγ-μένα, στριμωγμένοι σε λιγοστές κα-ρέκλες ανά δύο χωρικοί και πλήθοςάλλοι όρθιοι.

Η “ορχήστρα” στον πρόχειρομπάλκο από κάσες ωρύεται, ωρύεταικαι η ντιζέζ με τα φλογερά... τσιμ-πλιάρικα μάτια.

Τα “λεβεντόπαιδα και οι λεβεν-τονιές” χοροπηδούν ώρες, ή κορνέ-τα ξελαρυγγίζεται, χοροπηδούν καιοι μπιρμπίλες.

Στην κατάλληλη στιγμή το κλα-ραίνο κατέρχεται και κελαηδεί στ' αυ-

τιά των χορευτών. Ενθουσιασμός!!!Το εικοσάφραγγο κολάει στο κά-

θιδρο μέτωπο του κλαρενιτίστα καιτο χοροπηδητό συνεχίζεται σε λου-τρό από ιδρώτα, σε σύννεφα απόσκόνη και σμήνη μυϊών.

Είναι πράγματι μεγαλείο η σκηνή.Παρακολουθώντας κανένας τούρ-χεται να γελάσει αλλά και να κλάψει.Φυσικά από συγκίνηση που κατορ-θώνουμε να διατηρούμε την παρά-δοση.

Παντού σ' όλο τον κόσμο (εξαι-ρουμένης της Αφρικής προς το πα-ρόν) αυτού του είδους οι εκδηλώσειςέχουν φορμαρισθεί.

Και αντί για παζάρια έχουμε εκ-θέσεις ή φεστιβάλ.

Υπάρχουν οργανωτικές επιτρο-πές αποτελούμενες από εκπροσώ-πους της Κοινότητας, και άλλους δια-φόρους οι οποίοι φροντίζουν γιατην πολιτισμένη εμφάνιση του “πα-ζαριού”.

Εδώ λίγες μέρες πριν απ' το πα-ζάρι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας μεκαναδυό συμβούλους πάνε στοχώρο και καθορίζουν, από εδώ ωςεκεί το γομαροπάζαρο, από κεί ίσα-με κει τα θέατρα και τα καφενεία,ύστερα χωρίζονται οι παράγκες καιόλα τελειώνουν.

Οι άνθρωποι κάνανε το “χρέος”τους για μια ακόμη φορά.

Παρατηρήσαμε ότι κατά τις μέ-ρες του παζαριού στα σπίτια της πό-λης δεν υπάρχουν μύγες. Προσέξτετο και θα δείτε πως είναι σωστό...

Και ξέρετε γιατί;Κατεβαίνουν κι αυτές στο παζά-

ρι, στα ψητά, τα κοκορέτσια, τουςχαλβάδες και τάλλα ζαχαρωτά.

Το παζάρι όμως το επισκέπτονταικαι πάρα πολλοί, πάσης φύσεωςκακοποιοί, οι οποίοι υπό το πρό-σχημα του εμπόρου ή του παπατζήλεηλατούν τους αφελείς.

Κάποτε ένας χωρικός μια χρονιάόταν η τύχη τόφερε και κέρδισεωρολόγι του πρόσφερε λουκούμιλέγοντας.

- Κέρδισε ο βλάχος ωρολόγι καιεπειδή δεν ξεύρει να το κουρδίσειτου δίδουμε ένα... λουκούμι.

Όμως όλοι αυτοί οι τύποι τα τε-λευταία χρόνια δεν πιάνουν χαρτο-σιά. Χάρις στις κεραυνοβόλες προ-σπάθειες της αστυνομίας μας.

Πράγματι η τελευταία υπό την κα-θοδήγησιν του κ. Φραγκάκη Δ/τούτου Τμήματος τα καταφέρνει περί-φημα.

ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΤΗΣΙΑ...

ΕΜΠΟΡΟΖΩΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ•ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΠΟΥ... ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΑΚΟΜΗ

20_elassona 31/08/2010 10:51 μ.μ. Page 1

Page 21: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

21 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Γεροφωκάς Στέφανος:

Δώστε μου τρία χρόνια

για να αλλάξω την επαρχία

Οπρώην πρόεδροςΚαλυβίων Στέφα-νος Γεροφωκάς σε

μία χειμαρρώδη συζήτηση μετην εκδότη της ΕτΕ και μεσύνθημα... στήριζω ΣτέφανοΓεροφωκά να μην ξανά-ξανά-ξανά πέσω στη.... φάκα και μεόραμα... έργα για εμάς απόεμάς... κάνει έκκληση στουςπολίτες του Δήμου Ελασσόναςνα του δώσουν τη δυνατότητανα κυβερνήσει για τρία χρό-νια άμισθα για να αλλάξειτον Δήμο και να δώσει δου-λειά σε 10.000 δημότες... οιοποίοι από τον τρίτο χρόνοθα έχουν εισόδημα 1500ευρώ μηνιαίως που θα προ-έρχεται από τα ενεργειακάέργα.

Ασυγκράτητος και με πά-θος για τον τόπο ο Στέφανοςανέλυσε το πρόγραμμά του τοοποίο συνίσταται στην:

1) Κατασκευή βιολογικώνκαθαρισμών έτσι ώστε να μηνχύνεται ούτε μία σταγόνα ρύ-πων στο φυσικό περιβάλλον.

2) Κατασκευή αιολικώνπάρκων για την παραγωγήηλεκτρική ενέργειας με τη δυ-

νατότητα να ηλεκτροδοτούν-ται δύο νομοί της Θεσσαλίας,κι αυτό είναι η αντιπρότασήστην καταστροφική πρωτο-βουλία κάποιων για εξόρυξητου λιγνίτη και δήθεν δημι-ουργία θέσεων εργασίας. Στηνίδια κατεύθυνση της ουσια-στικής ανάπτυξης είναι και ηπρότασή για τα φωτοβολταϊ-κά.

3) Κατασκευή υδροηλε-κτρικών φραγμάτων για τηνπαραγωγή ηλεκτρικής ενέρ-γειας.

4) Κατασκευή εργοστασί-ου με ενεργειακά φυτά καιαυτό να γίνει στην συνέχειαδωρεά στον αγροτικό συνε-ταιρισμό μαζί με ένα φωτο-βολταϊκό πάρκο.

5) Κατασκευή αρχαιολογι-κού μουσείου στο Δομένικο,αξιοποίηση του ιερού σπηλαί-ου Πυθίου που συνοδεύειστοά 2 χιλιομέτρων προς τοδρόμο Κοκκινοπλού. Μουσείοστην Άζωρο, Δολίχη και ανα-στήλωση Αγίου Αντωνίου Κοκ-κινόγης. Λαογραφικό μουσείο“Νικοτσάρα” στα Γιαννωτά σεσυνδυασμό με το μοναστήρι

της Αγίας Τριάδος, επίσηςστην Καρυά, αξιοποίηση τουκρυφού σχολειού στο “Μπε-χτέσι” και του υπογείου τούνελπαλαιάς Σκαμνιάς-Καρυάς.

6) Αξιοποίηση φαραγγιών,“Μαυραντζά, Σπαρμού, “Στα-λαματιάς”, Κοκκινοπλού, “Χρά-πας”, Κρανέας και Βερδικού-σιας-Κρανέας”.

7) Δωρεάν οικόπεδα σεόλα τα δ.δ. σε απόδημους με-τανάστες, και όσους θέλουννα χτίσουν σπίτια και να πα-ραμείνουν, στον τόπο.

8) Παραγωγή “τρούφας”στο δάσος Βερδικούσιας-Κρα-νέας, Αμάρμπεη, Κοκκινοπλού.

9) Κατασκευή υπόγειουπαλατιού στα έγκατα τουΟλύμπου όπου θα περιγρά-φεται ολόκληρη η Ελληνικήμυθολογία και τεράστιο άγαλ-μα του Δία στη θέση “Χριστά-κης” και όλα αυτά συμβατά μετο φυσικό περιβάλλον για νακαταστεί ο Όλυμπος για όλουςτους ανθρώπους στη γη προ-σκυνηματικός τόπος δεδομέ-νου ότι το πρώτο σημείο τηςγης που ξεπάγωσε από τουςπαγετώνες.

10) Κατασκευή πέτρινωναντιστηριγμάτων για τον ιερόβράχο στον Όλυμπο που δια-λύεται λόγω καιρικών συνθη-κών.

11) Δημιουργία εθνικούΔρυμού και εναπόθεση όλωντων ζωϊκών υπολειμμάτων τωνσφαγείων για να τρώνε ταάγρια θηρία, λύκοι, γύπες, όρ-νεα κ.λ.π.

12) Δενδροφύτευση σεόλους τους ακάλυπτους χώ-ρους και το κάθε δένδρο θαανήκει στον καθένα που το φύ-τεψε κι αυτό θα εντοπίζεται μεS.P.S.

13) Τοποθέτηση fresh wa-ter generator που θα δίνει νερόστην κτηνοτροφία και στηνάγρια πανίδα.

14) Κλείσιμο όλων των αρ-δευτικών γεωτρήσεων και πα-ροχή ύδατος δια φυσικήςροής από το φράγμα και τιςομβριοδεξαμενές.

15) Δημιουργία ελεγχόμε-νης κυνηγετικής περιοχής καιεμπλουτισμός του θηρευτικούπληθυσμού για να μην εξα-φανίζονται τα είδη που ανή-κουν σε όλους.

16) Δενδροφύτευση καρ-ποφόρων δέντρων και βολβο-ειδών για την διατροφική αλυ-σίδα της πανίδας.

17) Κατασκευή λιμνοθά-λασσας σε Κεφαλόβρυσο,υπάρχει ήδη έτοιμη προμελέ-τη με συνέπεια τα δ.δ. Κλει-σούρας Γιαννωτών, Βαλανί-δας-Αζώρου να καταστούν πό-λεις... παραλιακές με τερά-στιο πλούτο με δυνατότηταυδροδότησης του Δήμου Τυρ-νάβου και Λάρισας για οκτώμήνες και φυσικά το εισόδημαπου θα αποχτιέται θα επι-στρέφει υπό μορφή έργωνστους δημότες της Ελασσό-νας.

18) Ενίσχυση της ΙεράςΜητρόπολης για την κατα-σκευή γηροκομείου, βοήθειακαι θεραπεία σε εξαρτημέ-νους, αναστήλωση της ΑγίαςΣοφίας Ολύμπου που είναιχρόνια θαμμένη, κατασκευήμνημείου για τους αδικοχα-μένους και τέλεση τρισαγίωνγια την ανάπαυση της ψυχήςτους.

Κλείνοντας τη σύντομηαλλά ουσιαστική και περιεκτι-

κή συνεντευξη του επισήμανεότι... εάν οι πολίτες τον τιμή-σουν με την ψήφο τους, ηπρώτη επίσκεψη θα είναι στονπρωθυπουργό με την πρότασηνα καταργηθεί η γραφειοκρα-τία μια για πάντα... να ισχύσειη ταυτότητα, η υπεύθυνη δή-λωση και το τελευταίο ενάμισιλεπτό να δηλώνουν οι υπάλ-ληλοι δελτίο εργασιών ημέ-ρας...

Όσοι πιστεύουν στο όρα-μα του Στέφανου μπορούν νακαλούν στο τηλεφωνικό νού-μερο 6949989973.

Υ.Γ. Όλα τα καταστήματαθα απαλλαγούν από τα δημο-τικά τέλη και τα έξοδα ηλε-κτροδότησης ενώ τα πολυκα-ταστήματα δεν θα απαλλα-γούν και το ωράριο σ' αυτά θαεναρμονιστεί με αυτό των μι-κρών καταστημάτων.

Τέλος ο Στέφανος Γερο-φωκάς καλεί όλους τους δη-μότες... να προτιμούν για τηνεργασία τους Έλληνες καινα αναλαμβάνουν τις ευθύ-νες τους, όσο για τις κεραίεςτης τηλεφωνίας θα ληφθείμέριμνα για την απομάκρυν-σή τους.

Πριν κάποιες δεκαετίες η ει-δήση ότι κάποιος μαθητήςΕλασσονίτης πέτυχε να ει-

σαχθεί στα Α.Ε.Ι. θεωρούνταν από-λυτα σημαντική και για τον επιτυχόν-τα σηματοδοτούσε μια λαμπρή κα-ριέρα κι ένα μέλλον σίγουρο. Ηταν λο-γικό λοιπόν ο ίδιος και οι γονείς του νανιώθουν δικαιωμένοι και ικανοποι-ημένοι.

Σήμερα τα πράγματα άλλαξανδραματικά και αυτό που κυριαρχεί εί-ναι ο προβληματισμός και η καχυπο-ψία. Χιλιάδες άνεργοι με πτυχία σταχέρια με διδακτορικά και μεταδιδα-κτορικά, με μάστερ κι ότι άλλο μπορείνα φανταστεί ο ανθρώπινος νους.Αντί η γνώση να είναι το ζητούμενο,τώρα είναι η όποια θεσούλα που θαεξασφαλίσει στον νέο 700 και 800ευρώ, αρκεί να μην είναι υποχρεω-μένος να ζητά χρήματα από την οι-κογένειά του!!! Όσο για το περίφημονα... φτιάξει τη ζωή του... ούτε λόγοςνα γίνεται. Πικρή πραγματικότητα καιαπάνθρωπη που... πήγε λοιπόν ηρήση ότι... η γνώση είναι δύναμη; Επα-ψε άραγε η γνώση νάναι δύναμη;

Όχι φυσικά, μόνο που στην εποχήμας είναι επτασφράγιστο μυστικό καιπρονόμιο ελάχιστων...

Όσο για τα εκπαιδευτικά ιδρύμα-τα αφού και με λευκή κόλα όποιος εν-διαφέρεται μπορεί να βρει μια θέση σεκάποιο ΤΕΙ... κι οχι τίποτα αλλο, αλλάνα, έτσι μ' αυτόν τον τρόπο θα συνε-

χίσουν να νοικιάζονται τα δωμάτια σεκάποιες πόλεις και να λειτουργούν ταεστιατόρια!!! Δεν είναι σπουδαία κα-τάκτηση; Συμβάλλουμε βλέπετε στηνοικονομία της απραχτής!!! Απίστευτηη απαξία... το χειρότερο όλων όμως εί-ναι ότι οι πονηροί, πολιτικοί διαχρονικάπου μας κυβερνάνε, χρησιμοποιούν ταπανεπιστήμια για να... κρύβουν ταπραγματικά ποσοστά της ανεργίας,τουλάχιστον για μια δεκαετία... μετάποιος νοιάζεται.

Μέρες γιορτινές για όσους ει-σήλθαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας καιδεν έχουμε διάθεση να τους τις χα-λάσουμε, επειδή όμως πιστεύουμεακράδαντα αυτό που είπε ο Χριστός,ότι η αλήθεια ελευθερώνει τον Αν-θρωπο, που περιγράψαμε στοιχει-ωδώς τον κόσμο στον οποίο εισέρ-χονται, τα παιδιά τους αγαπάμε και ταευχόμαστε νάναι δυνατα, ακέραιακαι δημιουργικά στην σκληρή πραγ-ματικότητα που θα κληθούν να αντι-μετωπίσουν ... καλή τύχη παιδιά, τοχάλι το δικό μας και η κατάντια να σαςπαραδίδουμε έναν κόσμο ανήθικο καιδιαλυμένο με τις αξίες σε κάθετηπτώση, ούτε ακυρώνει ούτε μειώνειτον αγώνα σας και τη δίψα σας γιαέναν κόσμο έντιμο, ανθρώπινο, της αλ-ληλεγγύης και της αγάπης... Φτιάξτετον εσείς... Εμείς δυστυχώς τα θα-λασσώσαμε... και πάλι καλή τύχη...

Η Ε.τ.Ε.

•Σταθερά στις επιτυχίες οι Ελασσονίτες μαθητές

Επιβραβεύτηκαν οι κόποι-αβέβαιο το μέλλον•Εισάγονται στα ΑΕΙ και... προσγειώνονται στην σκληρή πραγματικότητα

21_elassona 31/08/2010 10:50 μ.μ. Page 1

Page 22: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

Ως την Δευτέρα, 4Οκτωβρίου έχουνπροθεσμία οι

Δήμοι που επιθυμούν νακαταθέσουν αίτησηεκδήλωσηςενδιαφέροντοςπροκειμένου νασυμμετάσχουν στηδοκιμαστική εφαρμογήτου “ΕυρωπαϊκούΠλαισίου Αναφοράς γιατις βιώσιμες πόλεις”.

Το πλαίσιο αναφοράς για τιςβιώσιμες πόλεις είναι ένα δι-κτυακό εργαλείο που δημιουρ-γήθηκε με σκοπό να βοηθήσει τιςευρωπαϊκές πόλεις να σχεδιά-ζουν, να παρακολουθούν και νααξιολογούν στρατηγικές και προ-γράμματα βιώσιμης αστικής ανά-πτυξης. Το πρόγραμμα θα εφαρ-μοστεί δοκιμαστικά από μία ευ-ρεία ομάδα ευρωπαϊκών πόλεωνκαι συγκεκριμένα από 50 ως 70,οι οποίες θα δοκιμάσουν το ερ-γαλείο για διάστημα έξι μηνώναπό τις αρχές του 2011.

Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδακαλείται να συμμετάσχει στη δο-κιμαστική διαδικασία με 3 πόλεις(μικρού, μεσαίου και μεγάλουμεγέθους) οι οποίες θα επιλε-γούν από την Επιτροπή Παρα-κολούθησης του Προγράμμα-τος για να δοκιμάσουν το εργα-λείο για διάστημα έξι μηνών απότις αρχές του 2011. Η δοκιμα-στική περίοδος θα διαρκέσει 6μήνες, από το Φεβρουάριο 2011έως τον Αύγουστο 2011 και γιατην εκκίνησή της έχει προγραμ-ματισθεί τελετή έναρξης στιςΒρυξέλλες, στις αρχές του 2011,στην οποία θα προσκληθούν οι

πόλεις που θα συμμετάσχουνστη διαδικασία.

Σκοπός

Σήμερα, όπως αναφέρεταιστη σχετική πρόσκληση ενδια-φέροντος, οι ευρωπαϊκές πό-λεις, μεγάλες και μικρές, αντι-μετωπίζουν σημαντικές προκλή-σεις σε περιβάλλον οικονομικήςκρίσης και κλιματικών αλλαγών.Για την αντιμετώπιση αυτών τωνπροκλήσεων κρίνεται εξαιρετικάσημαντική η ύπαρξη μίας ολο-κληρωμένης προσέγγισης πουνα διασφαλίζει τη βιώσιμη αστι-κή ανάπτυξη. Οι προκλήσεις πουσχετίζονται με τη βιωσιμότητα γί-νονται όλο και πιο σοβαρές καιπρέπει να αντιμετωπιστούν απότις πόλεις στις οποίες ζουν πε-ρισσότεροι από 70% των Ευρω-παίων πολιτών.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλειςήδη αντιμετωπίζουν αυτές τιςπροκλήσεις, είτε μέσω τοπικώνεργαλείων παρακολούθησης,είτε μέσω διαδικασιών της Agen-da 21. Άλλες πόλεις χρειάζονταιακόμη βοήθεια και ζητούν καθο-δήγηση. Σε κάθε περίπτωση, εί-ναι προς όφελος των πόλεων να

μοιράζονται γνώσεις και πληρο-φορίες, μαθαίνοντας η μία απότην άλλη μέσα από ένα συγκε-κριμένο και λειτουργικό εργα-

λείο. Το Πλαίσιο Αναφοράς γιατις Βιώσιμες Πόλεις προσφέρειαυτό το λειτουργικό εργαλείο.Σχεδιάστηκε ως ένα εθελοντικό,

προσαρμόσιμο, ευέλικτο, μη δε-σμευτικό κι ελεύθερα προσβά-σιμο εργαλείο. Αντλεί δυναμικήαπό την εμπειρία εφαρμογήςπλέον των 70 πλαισίων αναφο-ράς που εφαρμόζονται στις ευ-ρωπαϊκές πόλεις.

Πλεονεκτήματα

Μέσω της δοκιμασίας, ηοποία θα διεξάγεται με τη βοή-θεια ενός ειδικού καθώς και τωνυπευθύνων επικοινωνίας κάθεχώρας, οι εκπρόσωποι των φο-ρέων τοπικής αυτοδιοίκησης, σετεχνικό ή/και πολιτικό επίπεδο,καλούνται:

•να δοκιμάσουν τις διαφο-ρετικές χρήσεις και λειτουργικέςδυνατότητες δυνατότητες τουεργαλείου,

•να δοκιμάσουν το εργα-

λείο εφαρμόζοντάς το σε πραγ-ματικά, συγκεκριμένα έργα ήστρατηγικές των πόλεών τους,

•να ξεκινήσουν ένα διάλογοσχετικά με τη διαχείριση και τηναξιολόγηση της βιώσιμης αστι-κής ανάπτυξης της πόλης τους.

Το εργαλείο επίσης βοη-θά:

να αντιληφθούν την “ολο-κληρωμένη προσέγγιση” ως μίασυνολική και σφαιρική αντίληψητης πολιτικής της πόλης, ανα-δεικνύοντας την αλληλεξάρτησητων διαφορετικών τομέων καιδιαστάσεων της πολιτικής αυτής,να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στιςυποβαθμισμένες γειτονιές, εστιά-ζοντας στα μείζονα ζητήματατου συγκεκριμένου τομέα.

Μέσα στο πλαίσιο του προ-γράμματος προβλέπεται η πα-ροχή βοήθειας στις επιλεγμέ-νες πόλεις που θα συμμετέχουνστη διαδικασία από έναν ειδικό,ο οποίος θα είναι υπεύθυνος γιατον έλεγχο και την παρακολού-θηση της εξάμηνης δοκιμαστικήςπεριόδου. Αυτός θα είναι ο βα-σικός υπεύθυνος επικοινωνίαςγια τις πόλεις που θα συμμετέ-χουν, ενώ θα τους παρέχει τιςαπαραίτητες πληροφορίες, ερω-τηματολόγια και βοήθεια σε συγ-κεκριμένα ζητήματα και θα πραγ-ματοποιεί επί τόπου επισκέψεις.

Να συμμετάσχουν στη δοκιμαστική εφαρμογή του προγράμματος καλούνται οι Δήμοι

“Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς

για τις βιώσιμες πόλεις”•Πρόκειται για ένα δικτυακό εργαλείο που έχει σκοπό να τις βοηθήσει να σχεδιάζουν,

να παρακολουθούν και να αξιολογούν στρατηγικές και προγράμματα αστικής ανάπτυξης

Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα καλείται να συμμετάσχει στη δοκιμαστική

διαδικασία με 3 πόλεις (μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους)

22 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΤΕ,

ΑΘΛΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ…Ο Ξενοφών (Αθηναίος Ιστορικός, φιλόσοφος και στρατηγός)

έλεγε: «Δημοκρατία έμμετρον μεν πάγκαλον, άμετρον δε πάγ-κακον», δηλαδή «Η Δημοκρατία με μέτρο είναι το μεγαλύτεροκαλό, χωρίς όμως μέτρο είναι το μεγαλύτερο κακό»…

Είναι γνωστό σε όλους…παντού…πως η δημοκρατία γεν-νήθηκε στην Ελλάδα τον 5ο π.Χ αιώνα και πως λειτούργησε σαν«εργαλείο» πίεσης…της μετέπειτα αλλαγής των κοινωνιών σε όλό-κληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτές της Ευρώπης…ΤοΕλληνικό Δίκαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.Χ αιώνα (δηλαδή του«Χρυσού Αιώνα» της Δημοκρατίας της Αρχαίας Ελλάδας) έλε-γε…στην περίπτωση που κάποιος πολίτης ήθελε να γίνει βου-λευτής:

1)Να είναι Έλλην πολίτης2)Να κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία3)Να μην είναι κίναιδος, και4)Να καταγραφεί ΟΛΗ του η περιουσία, μέχρι και τα σαν-

δάλια που φοράει, καθώς και η οικογενειακή περιουσία του.Εάν τηρούνταν όλα αυτά τότε ο εν λόγω κύριος, μπορούσε

να γίνει βουλευτής. Όμως, αν ο κύριος αυτός πρότεινε και περ-νούσε Νόμος ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνοςγια την πόλη – κράτος (Αθήνα), τότε έπρεπε να κατασχεθεί απότην καταγεγραμμένη περιουσία του όλο το ποσό κατά το οποίοζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα. Αν δεν έφθανε τότε έπρεπε νακατασχεθούν (μέχρι και τα σανδάλια που καταγράφηκαν) και τουπόλοιπο που δεν μπορεί να καλύψει να το εξασφαλίσει, προ-σφέροντας εργασία σε Δημόσια Έργα… Τι γίνεται όμως σήμε-ρα στην Ελλάδα; Ποια δημοκρατία εφαρμόζεται, πέρα από τηναπόλυτη ασυδοσία των 300 «εθνοπατέρων»; Ποια διαφάνειαυπάρχει και ποια τιμωρία επιβάλλεται σε εκείνους που πλουτί-ζουν με «πολλούς τρόπους»…αδιαφορώντας ακόμη και για τηνηθική βλάβη…που δημιουργούν στη χώρα και στους πολίτες;Αυτή την δημοκρατία «έφτιαξαν», αυτοί που έχουν την εξου-σία…και αυτοί που έχουν «μαγκώσει» τον πλούτο…επιζητώνταςνα ικανοποιούν τα αιμοδιψή και φιλάργυρα ένστικτα τους…σεβάρος ενός ολόκληρου λαού…Πως φτάσαμε εδώ; Πόσο ακόμαπιο κάτω, στου κακού τη σκάλα θα πάμε για να ξυπνήσουμε;Πόσο ακόμα θα μας γελοιοποιήσουν, θα μας ρουφήξουν θα μαςρεζιλέψουν…για να πετάξουμε το «μαύρο σεντόνι» της αναξιό-τητας, της ολιγωρίας και της αδιαφορίας; Και πόσο θα ανεχό-μαστε ακόμη «μικρούς» ηγέτες, ακατάλληλους και ανεπαρκείς,κατώτερους των περιστάσεων;

Που είναι οι πολιτικοί…που θα οδηγήσουν τον τόπο στο δρό-μο της σωτηρίας…της εθνικής αναγέννησης και προκοπής; ΟΟυίνστον Τσώρτσιλ (Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός, συγ-γραφέας, πρωθυπουργός), έλεγε: «Η δημοκρατία είναι προ-βληματικό πολιτικό σύστημα αλλά η ανθρωπότητα δεν έχει εφεύ-ρει κάτι καλύτερο»…

Α.Σ.

Μεγάλες αλλαγές στην παραγωγή ενέργει-ας από τον ήλιο μπορεί να οδηγούν σε διακυ-μάνσεις εξώτερη ατμόσφαιρα της Γης

26 Αυγούστου 2010 Μεγάλες αλλαγές στην παραγωγή ενέργει-

ας του ήλιου μπορεί να οδηγήσει απροσδόκηταδιακυμάνσεων της εξωτερικής ατμόσφαιραςτης Γης.

Αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσι-εύεται σήμερα σύνδεσμος πρόσφατη προσωρι-νή συρρίκνωση του υψηλού ατμοσφαιρικά στρώ-ματα με μια απότομη πτώση των επιπέδων τηςυπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου.

Η έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες τουΕθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας(NCAR) στο Boulder, Colo, και του Πανεπιστημίουτου Κολοράντο στο Boulder (CU), δείχνει ότι ταμαγνητικά κύκλος του ήλιου, η οποία παράγει δια-φορετικούς αριθμούς των ηλιακών κηλίδων κατάτη διάρκεια μιας περίπου κατά 11 τριετή κύκλο,μπορεί να διαφέρουν περισσότερο από ό, τι εθε-ωρείτο μέχρι σήμερα.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκε αυτήτην εβδομάδα στην Επιθεώρηση της Αμερικανι-κής Γεωφυσικής Ένωσης περιοδικό Geophysi-cal Research Letters, που χρηματοδοτείται απότη NASA και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF),χορηγός του NCAR.

«Η έρευνα αυτή κάνει επιτακτική την ανάγ-κη για την ανάγκη να μελετηθεί η συνδεδεμένημε σύστημα ήλιος-Γη», λέει Farzad Kamalabadi,διευθυντής του προγράμματος για το τμήμα τηςNSF της Ατμόσφαιρας και Geospace Επιστημών»και να καταδειχθεί η σημασία της ηλιακήςεπιρροές στο χερσαίο περιβάλλον μας και μετους δύο θεμελιώδεις επιστημονικές επιπτώσειςκαι κοινωνικές συνέπειες. "

Τα ευρήματα μπορεί να έχει συνέπειες σετροχιά δορυφόρους, καθώς και για το Διεθνή Δια-στημικό Σταθμό.

"Η εργασία μας δείχνει ότι ο ηλιακός κύκλοςόχι μόνο ποικίλλει ανάλογα με το τυπικό 11-ετήχρονική κλίμακα, αλλά και μπορεί να ποικίλει απόένα ηλιακό ελάχιστο στο άλλο», λέει ο επικεφα-λής συγγραφέας Stanley Solomon, ένας επι-στήμονας σε μεγάλο υψόμετρο NCAR Παρατη-ρητηρίου. "Όλα τα ηλιακά ελάχιστα, δεν είναιίσοι."

Το γεγονός ότι το στρώμα στην ανώτερηατμόσφαιρα, γνωστή ως Θερμόσφαιρα είναισυρρικνωμένη και λιγότερο πυκνά σημαίνει ότιοι δορυφόροι μπορούν ευκολότερα να διατη-ρήσει τις τροχιές τους.

Αλλά δείχνει επίσης ότι τα διαστημικά από-βλητα και άλλα αντικείμενα που παρουσιάζουνκινδύνους μπορεί να παραμείνει πλέον στηνΘερμόσφαιρα.

"Με τη μείωση των thermospheric πυκνότη-τας, οι δορυφόροι μας θα έχουν μεγαλύτερηδιάρκεια ζωής σε τροχιά», λέει ο καθηγητήςThomas CU Woods, συν-συγγραφέας.

"Αυτό είναι καλή είδηση για αυτούς τους δο-

ρυφόρους που θα λειτουργούν, αλλά είναι επί-σης κακό, διότι από τις χιλιάδες των μη-λει-τουργικών αντικειμένων που παραμένουν στοχώρο που θα μπορούσε να έχει συγκρούσεις μετην επαγγελματική τους δορυφόρους μας."

παραγωγή ενέργειας του ήλιου αρνήθηκε ναασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα από το 2007 έως2009, μια ιδιαίτερα παρατεταμένη ηλιακή ελάχι-στη διάρκεια της οποίας είχαν ουσιαστικά δενυπάρχει ηλιακές κηλίδες ή ηλιακές καταιγίδες.

Κατά την ίδια περίοδο χαμηλής ηλιακήςδραστηριότητας, Θερμόσφαιρα Γης συρρικνώ-θηκε περισσότερο από ό, τι σε οποιαδήποτε στιγ-μή του 43-χρόνου εποχή της εξερεύνησης τουδιαστήματος.

Η Θερμόσφαιρα, η οποία κυμαίνεται σευψόμετρο περίπου από 55 έως πάνω από 300 μί-λια (90 έως 500 χιλιόμετρα), είναι ένα rarified στι-βάδα αερίου στην άκρη του χώρου, όταν ακτι-νοβολία του ήλιου κάνει την πρώτη του επαφή μετην ατμόσφαιρα της Γης.

Δροσίζει τυπικά και γίνεται λιγότερο πυκνόςκατά τη διάρκεια της χαμηλής ηλιακής δραστη-ριότητας.

Αλλά το μέγεθος της μεταβολής της πυ-κνότητας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ηλια-κό ελάχιστο φαίνεται να είναι περίπου 30 τοις εκα-τό μεγαλύτερη από ό, τι θα αναμενόταν από χα-μηλή ηλιακή δραστηριότητα.

Η ομάδα μελέτης χρησιμοποιούνται μοντέ-λα του υπολογιστή για να αναλυθούν δύο πιθα-νούς παράγοντες που εμπλέκονται στο μυστή-ριο της συρρίκνωσης Θερμόσφαιρα.

Προσομοίωσαν τόσο τις επιπτώσεις τηςηλιακής παραγωγής και το ρόλο του διοξειδίουτου άνθρακα, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπί-ου που, σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμή-σεις, η μείωση της πυκνότητας της εξωτερικήςατμόσφαιρας περίπου κατά 2 τοις εκατό έως 5τοις εκατό ανά δεκαετία.

Η εργασία τους στηρίζεται σε πολλές πρό-σφατες μελέτες.

Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα επιστημόνωναπό το Ναυτικό Ερευνητικό Εργαστήριο καιGeorge Mason University, τη μέτρηση των αλ-

λαγών στην έλξη δορυφόρο, εκτιμάται ότι η πυ-κνότητα του Θερμόσφαιρα μειώθηκε το 2007-09σε περίπου 30 τοις εκατό λιγότερο από ό, τι κατάτο προηγούμενο ηλιακό ελάχιστο του 1996.

εκτίμησαν Άλλες μελέτες από επιστήμονεςστο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας καιCU, χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις από την υπο-τροχιακή πτήσεις πυραύλων και διαστημικών μέ-σων, ότι τα επίπεδα της άκρας δεξιάς, υπεριώ-δη ακτινοβολία-μια κατηγορία των φωτονίων μεεξαιρετικά σύντομο μήκη κύματος-μειώθηκαν πε-ρίπου 15 τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες παρέμειναν αβέβαιοκατά πόσο η μείωση της άκρας δεξιάς, την υπε-ριώδη ακτινοβολία θα αρκούσε για να έχει τέτοιεςδραματικές επιπτώσεις στην Θερμόσφαιρα,ακόμη και όταν συνδυάζεται με τα αποτελέσμα-τα του διοξειδίου του άνθρακα.

Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, Solomonκαι οι συνάδελφοί του στράφηκε προς ένα ερ-γαλείο πληροφορικής NCAR, γνωστό ως Θερ-μόσφαιρα-Ιονόσφαιρα-Ηλεκτροδυναμική Γενι-κή Κυκλοφορία μοντέλου.

Χρησιμοποίησαν το μοντέλο για την προ-σομοίωση με τον τρόπο παραγωγής του ήλιουκατά τη διάρκεια του 1996 και το 2008 θα επη-ρεάσει την θερμοκρασία και την πυκνότητα τουΘερμόσφαιρα.

Δημιούργησαν επίσης δύο προσομοιώσειςthermospheric συνθήκες σε 2008-η μία με ένα επί-πεδο που να εναρμονίζει τις πραγματικές εκ-πομπές διοξειδίου του άνθρακα και ένα με ένασταθερό, χαμηλότερο επίπεδο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν την Θερμόσφαι-ρα ψύξης το 2008 κατά 41 kelvin, είτε Κ (περίπου74 βαθμούς Φαρενάιτ) σε σύγκριση με το 1996,με μόλις 2 Κ οφείλεται στην αύξηση του διοξει-δίου του άνθρακα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, η πυ-κνότητα του Θερμόσφαιρα της μειώθηκαν κατά31 τοις εκατό, με μόλις 3 τοις εκατό που οφεί-λονται σε διοξείδιο του άνθρακα, και προσεγγί-ζει πολύ το 30 τοις εκατό μείωση της πυκνότη-τας προκύπτει από μετρήσεις του δορυφόρουσύρετε.

"Είναι πλέον σαφές ότι το ρεκόρ χαμηλήςθερμοκρασίας και η πυκνότητα ήταν κατά κύριολόγο προκαλείται από ασυνήθιστα χαμηλά επί-πεδα της ηλιακής ακτινοβολίας στο ακραίο υπε-ριώδες επίπεδο», λέει ο Solomon.

Woods αναφέρει ότι η έρευνα δείχνει ότι οήλιος μπορεί να διανύει μια περίοδο σχετικά χα-μηλής δραστηριότητας, παρόμοια με τις περιό-δους στις αρχές του 19ου και του 20ου αιώνα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ηλιακή πα-ραγωγή μπορεί να παραμείνει σε χαμηλό επίπεδογια το εγγύς μέλλον.

"Εάν είναι πράγματι παρόμοια με ορισμέναμοντέλα του παρελθόντος, τότε περιμένουμε ναέχουμε χαμηλές ηλιακούς κύκλους για τα επό-μενα 10 έως 30 ετών," λέει ο Woods.

Συρρίκνωση της Ατμόσφαιρας Layer σχετίζεται

με τα χαμηλά επίπεδα της Ηλιακής Ακτινοβολίας

22_elassona 8/31/10 10:54 PM Page 1

Page 23: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

23 l ΣελίδαΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑΦAPMAKEIA

Πωλούνται χωράφια και οικόπεδα στην Καρυά – Πληρο-φορίες:6939180466 κος Ευθύμιος

Φιλόλογος παραδίδει μαθήματα κατ οίκον σε μαθητές Γυ-μνασίου – Λυκείου Τιμές προσιτές- Πληρ:6988985396

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 710τ.μ. στην περιοχή Αγίου Δημητρίουκοντά στην οδό Πόντου Τέρμα δίπλα από καινούργιο Δη-μοτικό δρόμο. Για πληροφορίες:6973715839

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: περίπτερο απέναντι από την αίθουσα του Δη-μοτικού Θεάτρου “Βασίλης Φαρμάκης”. Τηλ.: 6989101540.

Οδηγός με δίπλωμα Ε' κατηγορίας ΖΗΤΑ εργασία. Τηλ:6972542154

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο με σπίτι καραγιαπί 120τ.μ. διόροφο2.400 οικόπεδο. Και οικόπεδο 2.400 μέσα στο σχέδιο τηλ:2493087321.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ 4 στρέμματα αμυγδαλεώνας στην θέση “ασπρό-για” στον Ελαιώνα Παναγιωτίδη. Τηλ: Τηλ:2493087464

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: Κατάστημα 80τ.μ. ή 40τ.μ. στην 1ης Με-ραρχίας Πληρ.Τηλ: 6975900037

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 500 δέματα άχυρο. Τηλ.: 6939496508.

ENOIKIAZETAI κατάστημα 135 τ.μ. στην πλατεία Βαροσίου.Τηλ.: 2493023946 Μπούσιας Ηλίας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: οικόπεδο 1200 τετραγωγνικά με αποθήκη στηνΓαλανόβρυση εντός του οικισμού σε κεντρικό σημείο. Τηλ.:2431037394 (απογευματινές ώρες).

ENOIKIAZETAI επαγγελματική στέγη 151 τ.μ. πάνω απότην τράπεζα Eurobank. Τηλ.: 2493024159, 6972711504.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Προς ενοικίαση γκαρσονιέρα με θέρμανση. Τηλ.6973986446, στην Ελασσόνα

KAΘΗΓΗΤΡΙΑ φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σεμαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ.6979243773.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία για φύλαξη μικρών παιδιών. Τηλ. 6983 742841

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: 70 πρόβατα γεννημένα. Τηλ: 2493022361

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα , ημιτελή3όροφο, 100τ.μ. έκαστο με αποθηκευτικό χώρο σε ιδιό-κτητο οικόπεδο. Πληρ:6974201203.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οικία επί της Οικονόμου 41 στη Λάρισα, επι-πλωμένη. Τηλ.: 2493025195

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Άλογα στην περιοχή Δ.Δ. Ολυμπιάδας ΔήμουΟλύμπου Πληρ- Τηλ:6977775910

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ αίθουσα κεντρική Ελ. Βενιζέλου & Δραχ-μής δίπλα από το Δημαρχείο 150τ.μ. πρώην ΤΕΒΕ . Τηλ-

Επικοινωνίας: 6932052064. Τιμή λογική

ΠΩΛΕΙΤΑΙ 1 στρ. χωράφι περιφραγμένο τηλ: 6998425780

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1500 μ. με παλαιά κατοικία στο Κε-φαλόβρυσο Ελασσόνας. Τηλ. 6977932862.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γερανός Palfinger 6 μέτρα Τηλέφωνο:6977922353

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: αγροτεμάχιο 10 στρ. στην Καλλιθέα Ελασσό-νας και ένα οικόπεδο στην θέση “συνοικισμός” “μεριάς”500 τ.μ. Πληρ. τηλ. 2310513773.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 72τ.μ. επι της Υψηλάντου & Καρα-μανλή γωνία 3ος όροφος. Πληρ: Άννα Γκριζιώτου 0014-166151533, 24930 22022.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Kατoικία διώρoφη στην Πλατεία της Βερδι-κoύσσας. Πληρ. Τηλ: 2492091654.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 200τ.μ. στην περιοχή Βαρόσι. Πληρ:Τηλ:24930 95420, 22940-78276. Οδός Παπαϊωάννου καιπεύκου.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διώροφη κατοικία 140 τ.μ. με οικόπεδο 500 μ.στο Στεφανόβουνο Ελασσόνας. Πληρ. τηλ.: 6972054123,6973542110, 24930-87326.

ΠΩΛEITAI διαμερίσματα 4άρια 130τ.μ. έναντι επι της Αθ.Διάκου. Πληρ: 24930 22027

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο δίπλα στους συνοριοφύλακες. Τηλ.6948381432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ τρακτέρ. πληρ:6976138022.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 10 στρ. στην περιοχή ΚΑΛΛΙΘΕΑ. Πληρ-Τηλ:2310513773

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα στο Βαρόσι. Πληρ-Τηλ:2493024527-22634 Ζιώγας Θεόδωρος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Η επιχείρηση Αδάμου Βάϊος λόγω συνταξιοδό-τησης πληρ. Τηλ. 6934307811.

ΖΗΤΩ εργασία. Πληροφορίες στο τηλ. 6947811516.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο σε καλή τιμή.Κανάρη 10. Πληρ: 6974440552

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 150 πρόβατα και 30 γίδια στο Λιβάδι Ελασ-σόνας με δικαιώματα ή χωρίς. Πληρ: 24930 41916 &41088.

ΠΩΛEITAI οικόπεδο 42 m2 με κατοικία στην περιοχήBαρουσίου Πληρ. τηλ. 6976671438.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στην πάροδο Αλκιβιάδη δίπλα στην Κεν-τρική Πλατεία δυο διαμερίσματα 100τ.μ. 3 δωμάτια –κου-ζίνα σαλόνι Πληρ. Τηλ:2493022581

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα επιπλωμένη με φυσικό αέριοΣεφέρη 112 Λάρισα. Πληρ:6998425780

ENOIKIAZETAI διαμέρισμα 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένομε αποθηκευτικούς χώρους διαμπερές με βεράντες. Τηλ.6947475075.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 450 μ. Στο Τσάγεση κοντά στο Ομόλιο.Τηλ. 2493022830.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ στάβλος στην Ελασσόνα και στις γύρω περιοχέςΤηλ:6948132744

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα 95 τ.μ. επί της οδού ΔιγενήΑκρίτα απέναντι από το Souper Market DIA. Πληροφορίεςστο τηλ. 6976842035.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επαγγελματική στέγη 42τ.μ. στην 6ηςΟκτωβρίου 41 πληρ. Τηλ: 6973939699.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα απέναντι από τα πρακτορεία120τμ. Τηλ. Επικ:2493022053 & Κιν: 6934751110.

ΕΝOΙΚΙAΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50τ.μ. στην Αθήνα, περιoχήΚαλλιθέας τηλ: 2493023495, Κιν: 6947200348

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: Γκαρσoνιέρα στo κέντρo της Λάρισας ιδα-νική για φoιτητές στoν 3o όρoφo. Πληρ. 6974578990.

ENOIKIAZETAI: δυάρι 50 τ.μ. 1oς όρoφoς περιoχή«Zωγράφoυ» κoντά στα Πανεπιστήμια, φρεσκoβαμένo, επι-πλωμένo, με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές τηλ. 24930-81342.

ENOIKIAZETAI: Περικλέoυς 16 δυάρι Άγιo Κων/νo Νικo-τσάρα 1 δυάρι στη Λάρισα. Πληρ. Τηλ: 6976607601 Κoν-δυλίδης

ΠΩΛEITAI oικόπεδo γωνιακό 250τ.μ. Περιφραγμένo –μπα-ζωμένo –φως –νερό –τηλέφωνo. 16.000E. Πληρ. Τηλ:6939409525 ΣΤΑ ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ.

ΕΝOΙΚΙAΖΕΤΑΙ μαγαζί υπόγειoς και ισόγειoς χώρoς στηνΕλευθερίoυ Βενιζέλoυ 46 τηλ: 2493061766 κ. Κατσίμ-πoυρα Μαρία

ΕΝOΙΚΙAΖΕΤΑΙ κεντρική γκαρσoνιέρα 3oυ oρόφoυ Πανα-γoύλη στη Λάρισα. Τηλ. 6974578990

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ σπίτι 5άρι στo κέντρo της πόλης (Στoν πε-ζόδρoμo τoυ ΑΛΦΑ ΜΙ) με θέρμανση ατoμική. Τηλ:2310-

415243

ENOIKIAZETAI διαμέρισμα 90 τ.μ. περίπoυ και για επαγ-γελματική στέγη τηλ. 6976588896, 6978162295 και ΠΩ-

ΛEITAI. Πληρoφoρίες Σάκης.

ENOIKIAZETAI Διαμέρισμα 5αρι με αυτόνoμη θέρμανσηπληρ. τηλ: 24930-22993-22152. Κιν: 6948508877

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα απέναντι από την EXPRESSSERVICE Πληρoφoρίες στo τηλ.: 6972843493.

ΠΩΛEITAI oικόπεδo 16 στρεμ. στo κέντρo της πόλης. Tηλ.6938333817.

ΠΩΛΕIΤΑΙ χωράφι 23,5 στρέμματα στo συνεταιρισμόTσαριτσάνης «Aμπελώνας». Πληρ. 2310 446377.

EΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατoικία στην oδό Kίμωνoς 3 στo Bαρόσι.Tηλ. 6942085314.

ΠΩΛEITAI oικόπεδo 1245 τ.μ. και αμπελoχώραφo 1560 τ.μ.στην Kαλλιθέα Eλασσόνας. Tηλ. 2104930836 και2104941955.

ENOIKIAZETAI διαμέρισμα στo κέντρo της Eλασσόνας επίτης oδoύ Boυλγαρoκτόνoυ. Πληρ. τηλ. 6973-588129,24930-24804.

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γραφείo. Πληρ. Τηλ: 2410610170

ΠΩΛΕIΤΑΙ διαμέρισμα 155τ.μ. κoντά σταΓυμνάσια.Πληρ.Τηλ: 6944597747.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φορτηγάκι Mercedes 9-13 με Ανατροπή & Γε-ρανό. Τηλ:2493092263

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα δυάρι ευρύχωρo στo κέντρo τηςπόλης με κεντρική θέρμανση χωρίς κoινόχρηστα. Πληρo-φoρίες: Τηλ: 2493022574

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ oικόπεδo 500τ.μ. για αντιπαρoχή στo κέντρoτης Ελασσόνας Πληρoφoρίες: 24930-22663, 24930-22363

ENOIKIAZETAI κατάστημα γωνιακό 85 τ.μ. με υπόγειo 120τ.μ. και δώμα 120 τ.μ. στo Bαρόσι, στo νέo Σχέδιo Πόλης(περιoχή Tεχνικoύ Λυκείoυ). Πληρoφoρίες M. Mπoύσιαςτηλ. 24930-22536.

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα επί της oδoύ Bενιζέλoυ 34 (πε-ζόδρoμoς) στην Eλασσόνα. Tηλ. 24930-22041,0976128025.

ENOIKIAZETAI: χώρoς 90 τ.μ. Tηλ. 22716 - 23156.

Παραδίδονται μαθήματαΑπόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσα-

λονίκης, ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου

– Λυκείου. Τηλ. 6942768970.

Παραδίδονται μαθήματαΑπόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Θεσ/νίκης ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου,

Λυκείου. Προσιτές τιμές. Τηλ.: 6973932948.

Κατ’ οίκον μαθήματαΦιλόλογος ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων σε

μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου σε τιμές προσιτές.

Τηλ. 6986217417.

Καθηγήτρια Φιλόλογος ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου –

Λυκείου-ΕΠΑΛ (μόνο στην Ελασσόνα). Τιμές προσιτές. Τηλ.: 6970.850.652.

Καθηγήτρια Φιλόλογος ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές

Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Τηλ.: 6977401095.

Δακτυλογραφούνται κείμενα.

Πληροφορίες στο τηλ. 6982378260.

Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας Αριστοτέλειου ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα

για όλα τα επίπεδα αγγλικών. Τιμές από 8-15 ευρώ. Τηλ. 6978001141.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 325 τ.μ. με παλαιά κατοικία στην περιοχή Κ. Υγείας Ελασσόνας. Πληρ. Τηλ:6976671438.

Τιμή πώλησης 38.000 ευρώ.

ΠΩΛΕΙΤΑΙΚατοικία τριώροφη συνολικού χώρου με το οικόπεδο 510τ.μ.

Διαθέτει 3 γκαράζ. Πληρ:2493025271- 2493022049,Κιν:6997112205.

Καθηγητής φιλόλογος του ΑΠΘ και Μουσικής (ακορντε-όν, θεωρία κ.α.) ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ κατ' οίκον μαθητες Δη-μοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου σε όλη την Επαρχία Ελασ-σόνας.. Τηλ: 6948261649

Μπίσμπας Γ. Λάζαρος

ΠΩΛEITAI: στη Γαλανόβρυση Eλασσόνας κοντά στην πλατεία,πετρόκτιστο διόροφο, σπίτι με 700 τ.μ. οικόπεδο,

με μια αποθήκη και δύο υπόστεγα, συνολικό εμβαδό 150 τ.μ.και χωράφι 8,8 στρ. Tηλ.: 24930-87273 και 2410-550611

Ε ν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι – Π ω λ ε ί τ α ι επιβατηγό ταξί- αγοραίο Δ.Χ. Πληρ:6972961211

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην οδό Ναζιανζηνού 7.

Τηλ.: 2493023915 κ. Ευθύμιος.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στάβλος με άδεια λειτουργίας στον κάμπο

της Ελασσόνας. Πληροφορίες στο τηλ.: 6977 147770

M I K P E Σ A Γ Γ E Λ I E Σ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1-9-2010 ΠουρνάραΠΕΜΠΤΗ 2-9-2010 ΚόνιαρηΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3-9-2010 ΑναγνωστούληςΣΑΒΒΑΤΟ 4-9-2010 Καραφίλ

ΒάλλαςΠουρνάραΚαραγιάννης

ΚΥΡΙΑΚΗ 5-9-2010 ΤσιαβέΔΕΥΤΕΡΑ 6-9-2010 ΒάλλαςΤΡΙΤΗ 7-9-2010 Σαμαρά

Παραδίδονται ιδιαίτεραΑπόφοιτη φιλολογικής σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Τιμή προσιτή. Τηλ:6982985502

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΑΜΟΥΓνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Αστικού

Κώδικα ότι ο ΚΟΥΡΝΟΥΤΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ του Θωμά το γένοςΚουκόλη κάτοικος Ελασσόνας και η ΜΑΪΛΙΝΤΑ ΤΕΡΖΙΟΥ τογένος Μπουσκάση κάτοικος Ελασσόνας πρόκειται να τελέ-σουνε πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο.

Πωλείται

άδεια ταξί έδρα Ελασσόνα. Πληρ.Τηλ:6981908363

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Oικόπεδο 522 μ2 – 50 μέτρα βορείως του I. Nαού Aγίου Aρσενίου

(Δις γωνιακό). Tηλ. 24930-22340, 24930-22164.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: Πρατήριο υγρών καυσίμων και αίθουσα εκδηλώσεων.

Πληροφορίες στο τηλ.: 24930 23666, 6976161913.

Οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα ΑΟΘ, ΑΟΔΕ

και λογιστικής. Τηλ. Επικοινωνίας: 6936419050-2493081247

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ “ΚΡΙΤΩΝ”

6ης Οκτωβρίου 135Τηλ.: 24930 23503 - Κιν: 6939 033 310

Μεταφορές από και για όλη την Ελλάδα+ +ΒΟΥΛΑ ΓΕΛΑΔΑΡΗΒΟΥΛΑ ΓΕΛΑΔΑΡΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ενοικιάζεται κατάστημαΕνοικιάζεται κεντρικό κατάστημα (πρώην Ψησταριά Γα-

ζέτη λόγω συνταξιοδότησης) επι της οδού 6ης Οκτωβρί-ου & Διγενή Ακρίτα (γωνία). Πληροφορίες κ. Μαντάρα. Τηλ:2103837839 απόγευμα, Κιν: 6945394283 & 2106206322

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΠωλείται ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ (Πολυπρίονο) Γερμανικός (Braun)

Διάμετρος 0,70 βρίσκεται σε λειτουργία. Τηλ: 2493022444Κιν:6939045992

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣΒΑΠΤΙΣΕΙΣ: Δημητρακόπου-

λος Λάζαρος του ΧρήστουΣίλη Γεώργιος του ΣταύρηΠάκας Αδάμος του ΑνδρέαΠαπανικολάου Γεώργιος του

ΔημητρίουΣμουλιώτης Κων/νος του

Κων/νουΛέτσιος Θεόδωρος του Δη-

μητρίουΦτίκας Θεόδωρος του ΙωάννηΘΑΝΑΤΟΙ: Τσακιρίδου Θεο-

δώρα χα του ΗλίαΝτούφας Βασίλειος του Ιωάν-

νηΜπάγγου Ευαγγελία του Ιωάν-

νη

ΟΛΥΜΠΟΥΘΑΝΑΤΟΙ: Μητρακα Σταυ-

ρούλα-Νικολάου Μίχος Χρήστος-ΒασιλείουΣικλόγλου Ιωάννης-Νικολάου Χαραλαμπίδου Αλεξάνδρα-

ΑβραάμΒΑΠΤΙΣΕΙΣ: Κατσίμπουρας

Κων/νος-ΑθανασίουΖήδρος Κων/νος-ΙωάννηΔραγασιάς Διονύσιος-Δημη-

τρίουΓΑΜΟΙ: Νάνος Αστέριος του

Μιχαήλ-Μαγδαληνής με Μπαλού-κα Μαρία του Ιωάννη-Αλεξάνδρας

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥΘΑΝΑΤΟΙ: Καραγιάννης Σω-

κράτης του Γεωργίου (26/08)Τιβικέλης Κων/νος του Πέ-

τρου (31/08)

ΑΝΤΙΧΑΣΙΩΝΓΑΜΟΙ: Σιακαβάρας Κων/νος

του Αστερίου+Μαστρογιάννη Γε-ωργία του Ιωάννη

Μαγδαληνός Χρήστος του Νι-κολάου+Πουρνάρα Μαίρη τουΓεωργίου

Λακμέτας Γκανίτσιος Μαργα-ριτης του Αθανασίου+ΚόνιαρηΟυρανία του Ευθυμίου

ΚΑΡΥΑΒΑΠΤΙΣΕΙΣ: Ψευδοοικονόμου

Δημήτριος του Αθανασίου-Μα-ρίας

ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΘΑΝΑΤΟΙ: Πιπιλας Δημήτριος

του Σταύρου

ΠΟΤΑΜΙΑΣΒΑΠΤΙΣΕΙΣ: Παπαευαγγέλου

Ιωάννης του ΑντωνίουΜπέλλου Ελένη του Δημητρί-

ου

ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣΘΑΝΑΤΟΙ: Δραγατσίκη Ευ-

θυμία του ΕμμανουήλΣβάρνας Χρήστος του Βασι-

λείουΜηλιώνη Αγγελική του Γεωρ-

γίουΚόκκας Δημήτριος του Νικο-

λάου

Πωλείται οικία 110τ.μ. 50 μέτρα από τον πλάτανο στοΛιβάδι Ελασσόνας. Τηλ: 6973423174

Κυρία αναλαμβάνει να καθαρίζει σπίτια, καταστήματα,

ταβέρνες και οποιαδήποτε χώρο. Πληρ- Τηλ:6975572658

Πωλείται τρακτέρ μάρκας zetor μαζί με άροτρο, μον-τέλο 6340, νέα γενιά, 78 ίππων, διπλό διαφορικό. Πληρο-φορίες τηλέφωνο 6974201216.

Η φιλόλογος Σιαμαντούρα Θωμαή ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές: Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου

Σε τιμές προσιτέςΤηλ: 6984429758 & 2493083197

ΠΡΟΣΦΟΡΑΕάν θέλετε κάποιον να προσέχει κάποιον δικό σας ηλι-

κιωμένο άνθρωπο τηλεφωνήστε στο 2493024098

Καθηγήτρια Μαθηματικός, τελειόφοιτη ΠανεπιστημίουΙωαννίνων, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές

Γυμνασίου – Λυκείου. Τηλ:6984994082

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα 150 τ.μ. στην είσοδο της Τσαρι-τσάνης πρώην Γεωργικά Φάρμακα Καραγιάννη.

Πληρ: 2493081322

E N O I K I A Z Ο Ν Τ Α ΙΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: διαμέρισμα, δυάρι στη Λάρισα, δίπλα στη γέφυρα Αλκαζάρ, σα-

λόνι, κουζίνα, κρεβατοκάμαρα, WC. Τηλ. 6945903656.ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: διαμέρισμα τριάρι στη Θεσσαλονίκη, Κων/πόλεως 13 με

Δελφών, 2 κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, κουζίνα WC. Τηλ. 6945903656.

23_elassona 31/08/2010 10:39 μ.μ. Page I

Page 24: Αρ. 563 - Τετάρτη 01/09/10

ΑΘΗΝΑ

Τη βεβαιότητα ότι δενθα υπάρχει πρόβλημαόσον αφορά στα έσο-

δα, εξέφρασε ο κυβερνητικόςεκπρόσωπος. Ο κ. Γ. Πεταλω-τής ανέφερε μεν ότι τα έσοδαείναι αυξημένα σε σχέση με τοαντίστοιχο περυσινό χρονικόδιάστημα, αλλά επεσήμανε ότιη υστέρηση που παρουσιάζεταισε αυτά, οφείλεται στο ότι δενέχουν υπολογιστεί συγκεκρι-μένα έσοδα από συγκεκριμέ-

νους στόχους και συγκεκρι-μένη φορολογία. Εξέφρασε δετην πεποίθηση ότι στο τέλοςκαι μέχρι ενός βαθμού, τα έσο-δα θα ανταποκρίνονται στουςστόχους της κυβέρνησης καιότι από εκεί και πέρα θα υπάρ-χει μια αναπλήρωση, από πε-ριστολή περαιτέρω δαπανών.

Γ. Παπακωνσταντίνου

"Εξετάζουμε σχέδια και λύ-σεις που δεν θα επιβαρύνουντα ελληνικά νοικοκυριά", δή-

λωσε στο Mega ο υπουργόςΟικονομικών, Γ. Παπακων-σταντίνου, σχετικά με το ενδε-χόμενο της αύξησης του ΦΠΑσε "ευαίσθητα αγαθά", καθώςκαι στους λογαριασμούς τηςΔΕΗ.

Παράλληλα εμφανίστηκεκαθησυχαστικός αναφορικά μετην πορεία των εσόδων, λέ-γοντας ότι η υστέρηση που κα-ταγράφεται είναι της τάξεωςτων 800 εκ. ευρώ, κάτι πουμπορεί να καλυφθεί τους επό-

μενους μήνες. Ο ίδιος υπο-γράμμισε ότι το οικονομικόεπιτελείο έχει φροντίσει ναυπάρξει εξοικονόμηση από τηνπλευρά των δαπανών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνουεπισήμανε εμφατικά ότι "γίνεταιμία τεράστια προσπάθεια γιατην πάταξη της φοροδιαφυ-γής". Ενδεικτικά ανέφερε ότι τοΣΔΟΕ έχει ήδη επιβάλει πρό-στιμα ύψους 2,5 δισ.

CMYK

ΚΑΤΩ

ΑΝΩ

Γράφει:

Ο Κώστας Κυριλλίδης

e-mail:[email protected]

Άνω σε αυτήν την παράγραφο της στήλης μόνο και μόνο γιανα πούμε σε όσους πέτυχαν την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμιακαι ΤΕΙ καλές σπουδές. Όλα τα υπόλοιπα έχουν σχέση με το εξε-ταστικό σύστημα και την πορεία των μαθητών αλλά και των γονιώνπου συμπάσχουν και υποφέρουν και ψυχικά και οικονομικά προςαυτό είναι ένα μάτσο χάλια. Ένα σύστημα στρεβλό και αντιπαι-δαγωγικό που αποξενώνει τον μαθητή από την κοινωνία και δεν προ-σφέρει μόρφωση και γενικές γνώσεις καθώς από την πρώτη Λυ-κείου για να μην πούμε από το Γυμνάσιο προσαρμόζει το διάβα-σμά του με προσανατολισμό και απώτερο στόχο τις εισαγωγικέςεξετάσεις. Δεν είναι υπερβολή, άλλωστε είναι κοινό μυστικό και δεντο βλέπουν μόνο όσοι στρουθοκαμιλίζουν ότι οι μαθητές ασχο-λούνται μόνο με τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν άμεσα, γιατα υπόλοιπα ούτε λόγος, σαν την αγγαρεία στο στρατό.

Όσο για την σύνδεση Λυκείου και ΑΕΙ και ΤΕΙ ούτε λόγος ναγίνεται. Μιλάμε για τα μαθήματα και υποτίθεται ότι υπάρχουν οιδέσμες και οι κατευθύνσεις για το λόγο αυτό, αρχίζεις κατά κά-ποιον τρόπο από εκεί που σταμάτησες. Μεγάλος βραχνάς είναι επί-σης η πολυδιάσπαση και η μεταφορά ΑΕΙ και ΤΕΙ σε πολύ μικρέςπόλεις ανά την Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην τα προτιμούν οι μα-θητές και να έχουν και να λειτουργούν με πολύ μικρό αριθμό φοι-τητών. Τώρα το υπουργείο προτίθεται έτσι αφήνει να διαρρεύσειτουλάχιστον, ότι επίκειται το συμμάζεμα κοινώς η κατάργηση αρ-κετών εξ' αυτών. Άντε οι διαμαρτυρίες των τοπικών αρχόντων γιαοικονομικό μαρασμό και το κλείσιμο δρόμων και καταστημάτων.Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα με αυτό το σύστημα εισαγωγήςείναι η οικονομική αιμορραγία των γονιών για χρόνια καθώς τα παι-διά πηγαίνουν φροντιστήρια από τις τελευταίες τάξεις του Γυ-μνασίου. Μιλάμε για πολλά λεφτά, όσοι γνωρίζουν καταλαβαίνουνγια τι ποσά μιλάμε.

Αλλάζουμε τελείως κλίμα και θέμα και πάμε στον αγγελικόχώρο του ποδοσφαίρου για να σας πούμε μία απορία που έχου-με χρόνια τώρα και δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε. Πολλές έχου-με αλλά ας σταθούμε σε μία. Δε μπορέσαμε ποτέ να καταλάβου-με γιατί τόσος πολύς κόσμος μαζεύετε για να υποδεχθεί στα αε-ροδρόμια τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα των ομάδων. Όταν ταβλέπουμε μόνον ντροπή και αηδία μας προκαλούν και μας κάνουννα αισθανόμαστε ότι είμαστε τριτοκοσμική χώρα ή είμαστε και δεντο γνωρίζουμε. Με το δίκιο σας θα μας πείτε ότι το καρφιλίκι πάειμε το οπαδιλίκι και όλα τα συνεπακόλουθα, τη βία και τα επεισό-δια, συχνό φαινόμενο στα ελληνικά γήπεδα. Μέσα σε όλα αυτά τοωραίο είναι ότι υπάρχουν ομάδες που στην σύνθεσή τους ζήτη-μα αν έχουν έναν ή δύο ποδοσφαιριστές Έλληνες. Κατά τα άλλαμιλάμε για ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι ωραία!

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ούτε είμαστε αιθεροβάμονες να πι-στεύουμε ότι στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ότι λέγεται σανυπόσχεση όταν συμβαίνει κάτι, αυτό θα γίνει κιόλας. Εξάλλου τογράψαμε έγκαιρα και ζητήσαμε ταπεινά, από τους άρχοντες τουτόπου να λάβουν ικανές απαντήσεις και ισχυρές εγγυήσεις ότι οιζημιές στο οδικό δίκτυο της επαρχίας θα αποκατασταθούν σε εύ-λογο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς βλέπουμε να μας μένουν αμα-νάτι από το κλείσιμο των Τεμπών και την μεταφορά της κυκλο-φορίας των οχημάτων μέσω Ελασσόνας οι πολλές λακούβες, οικαθιζήσεις και σε όλο το δίκτυο μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαναπό τα βαρέως τύπου φορτηγά αυτοκίνητα. Κυριολεκτούμε ότανλέμε ότι προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στους δρόμους, σε μερικάσημεία δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος.

Επειδή αρκετοί φίλοι της στήλης και όχι μόνον ρωτούν τι γί-νεται με την μεταφορά του ΚΤΕΛ και πότε αυτό θα μεταφερθεί στηνέα του θέση, με την σειρά μας και εμείς δεν έχουμε παρά να ρω-τήσουμε την δημοτική αρχή να ενημερώσει με μία ανακοίνωση ήένα δελτίο τύπου για τον ακριβή χρόνο μεταφοράς. Χρήσιμο καιλειτουργικό θα ήταν να ολοκληρωθεί και η διάνοιξη του δρόμουΕλασσόνας-Ευαγγελισμού. Νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο πα-ράλληλο έργο που θα δώσει πολλές λύσεις και θα διευκολύνει ταμέγιστα στην κυκλοφορία των οχημάτων και φυσικά στην απο-συμφόρηση. Αν και είμαστε της άποψης και νομίζουμε θα συμ-φωνείτε όλοι σας ότι πρώτα έπρεπε να γίνουν τα παράλληλα έργακαι μετά το πρακτορείο, όπως θα γινόταν σε οποιαδήποτε άλληχώρα.

Κλείνουμε με το πάλαι ποτέ περίφημο παζάρι της Ελασσόναςπου τα τελευταία χρόνια έχει πορεία φθίνουσα και χρόνο με το χρό-νο, κάποιοι προσπαθούν να το απαξιώσουν τελείως πράγμα με τοοποίο δεν συμφωνούμε καθόλου όπως και ο κόσμος που το στη-ρίζει. Απεναντίας πιστεύουμε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να απο-κτήσει, κάτι από την παλιά του αίγλη. Τότε που γινότανε δύο φο-ρές το χρόνο και ήταν από τα μεγαλύτερα στο χώρο των βαλκα-νίων με εκθέτες από όλη τη χώρα. Ο κόσμος έκανε συνεπώς δύοφορές το χρόνο στο παζάρι τις προμήθειές του και οι μακρινοί δια-νυκτέρευαν κιόλας. Για αναβάθμιση δεν γνωρίζουμε αν είναι στιςπροθέσεις κανενός. Όμως αυτό που μπορεί εύκολα να κάνει η δη-μοτική αρχή, είναι να συγκεντρώσει ότι υλικό υπάρχει για το πα-ζάρι της Ελασσόνας και να γράψει ένα βιβλίο παρακαταθήκη γιατους νεότερους.

£

£

£

£

£

£

Tηλ. 2493029770, κινητό: 6932052064

Τα νέα γραφεία

της ACS είναι στην

οδό Δραχμής 3

πρώην Ερμή δίπλα

από το φαρμακείο

του Αποστόλη Βάλλα

στον πεζόδρομο

EΓΙΝΕ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ

4 Σ τ ο Μ η τ ρ ώ ο Α γ ρ ο τ ώ ν , ο ι α γ ρ ό τ ε ς μ ε ε ι σ ό δ η μ α κ υ ρ ί ω ς α π ό α γ ρ ο τ ι κ έ ς κ α λ λ ι έ ρ γ ε ι ε ς

H ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔIΚΤYΟwww.ekdosi.gr

Βεβαιότητα εκφράζει ο Γ. Πεταλωτής

"Δεν θα υπάρχει

πρόβλημα με τα έσοδα"•Καθησυχάζει και ο Γ. Παπακωνσταντίνου

AΘΗΝΑ

Ακριβότερες θα γίνουναπό τα τέλη του φθι-νοπώρου, σύμφωνα με

πληροφορίες, οι μετακινήσειςμε τα τρένα του ΟΣΕ, ενώ αυξή-σεις στις τιμές των εισιτηρίων θαισχύσουν από το 2010 και στιςαστικές συγκοινωνίες της Αττι-κής.

Οι αυξήσεις αποτελούν μέ-ρος του σχεδίου και των δε-σμεύσεων της κυβέρνησης έναν-τι της τρόικας για περιστολήτων ελλειμμάτων στις συγκοι-νωνιακές ΔΕΚΟ και των κρατικώνεπιχορηγήσεων προς αυτές. Θασυνοδεύονται δε από αλλαγέςστο Εργασιακό, περικοπές στιςαποδοχές και τις θέσεις των ερ-γαζομένων, καθώς και από μέτρααντιμετώπισης της λαθρεπιβί-βασης, που σήμερα φτάνει στο25%. Επίσης, εξετάζεται η είσο-δος ιδιωτών στη διαχείριση καιτον έλεγχο εισιτηρίων.

Τα ελλείμματα στις αστικέςσυγκοινωνίες και στον ΟΣΕ ξε-περνούν συνολικά τα 12,5 δισ.ευρώ. Μόνο για το 2009 οι ζημιές

του συνόλου των εταιρειών τουΟργανισμού Αστικών Συγκοινω-νιών της Αθήνας και του Τραμ άγ-γιξαν τα 520 εκατ. ευρώ. Ακόμηκαι το κερδοφόρο Μετρό κατέ-γραψε το 2009 ζημιές ύψους 19εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία που διαθέτεισήμερα ο ΟΑΣΑ, η τιμή του ενι-αίου εισιτηρίου προκειμένου νακαλύπτονται οι λειτουργικές δα-πάνες των συγκοινωνιακών φο-ρέων θα έπρεπε να είναι 1,60ευρώ, αντί του 1 ευρώ που πλη-ρώνει σήμερα το επιβατικό κοινότης πρωτεύουσας. Όπως ανα-

φέρουν κυβερνητικές πηγές, τοεπιβατικό κοινό θα κληθεί να κα-λύψει μέρος του ποσού των 0,60ευρώ που είναι η διαφορά, ενώτο υπόλοιπο θα καλύπτεται απότον κρατικό προϋπολογισμό. Πι-θανότερο σενάριο είναι η αύξη-ση της τιμής του ενιαίου εισιτη-ρίου στο 1,20 ευρώ. Στον ΟΣΕ οιτιμές των εισιτηρίων από το τέ-

λος του φθινοπώρου σχεδιάζεταινα αυξηθούν κατά 30%, ενώ στό-χος της κυβέρνησης είναι εντόςτου 2011 τα σιδηροδρομικά ει-σιτήρια να αυξηθούν εκ νέου,ώστε να φτάσουν στο 80% τωναντίστοιχων εισιτηρίων τωνΚΤΕΛ.

Ήδη, η τιμή του εισιτηρίουστον Προαστιακό αυξήθηκε από7 ευρώ (για τη διαδρομή προςΚιάτο) στα 8 ευρώ.

Για την περιστολή των λει-τουργικών δαπανών, παράλληλαμε τις αυξήσεις των εισιτηρίων,σχεδιάζεται να απομακρυνθούναπό τον ΟΣΕ περίπου 2.000 ερ-γαζόμενοι (ένας στους τρεις),ενώ όσοι μείνουν θα παίρνουνβασικό μισθό μειωμένο κατά20% και υπερωρίες- επιδόματαψαλιδισμένα τουλάχιστον κατά10%.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όσοι συνδρομητές της ΕΛΠΑ ενδια-φέρονται να ανανεώσουν την σύμβασηγια την παροχή οδικής κάλυψης βοήθει-ας μπορούν να απευθύνονται στα γρα-φεία της εφημερίδας Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣΕΛΑΣΣΟΝΑΣ στα τηλέφωνα 24930-29770-29774.

•Στα ύψη τα ελλείμματα

Φθινόπωρο με αυξήσεις στα εισιτήρια

του ΟΣΕ και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

24_elassona 8/31/10 9:19 PM Page I