Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

28
ΜΑΘΑΙΝΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΤΣΙΑΚΙΡΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕ 11

Transcript of Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Page 1: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

ΜΑΘΑΙΝΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΤΣΙΑΚΙΡΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕ 11

Page 2: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

• ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ• ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ• ΒΑΛΑΣΗ ΜΑΡΙΝΑ• ΓΙΑΝΝΙΤΖΗ ΕΛΕΝΗ• ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ• ΖΕΙΜΠΕΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΛΞΙΟΠΗ• ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ• ΚΑΡΑΠΑΤΣΙΑΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ• ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ• ΜΙΣΑΗΛΙΔΟΥ ΝΑΝΤΕΖΤΑ• ΜΟΡΦΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ• ΜΠΙΛΙΤΣΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ• ΜΠΟΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ• ΠΙΡΠΙΡΗ ΜΑΡΙΑ• ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ• ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ• ΤΕΚΤΟΝΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ• ΧΑΡΙΤΟΥΔΗ ΖΩΗ• ΧΑΤΖΗΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

4Ο ΓΕΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ PROJECT Α4

Page 3: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

• Έτοιµοι για διακοπές; Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος να ξεκουραστείς και να έρθεις σε επαφή µε τη φύση. Όµως η σχετική νοµοθεσία και οι µύθοι γύρω από αυτό, όπως και η έλλειψη πληροφόρησης περιπλέκουν λίγο την κατάσταση. Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να ρίξουμε µια µατιά σε αυτήν την εργασία ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που ξεκινάμε να κατασκηνώσουμε ελεύθερα. Θα μας βοηθήσει σε πρακτικά και νοµικά θέµατα ώστε να απολαµβάνουμε τη φύση ελεύθερα και υπεύθυνα. Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι δικαίωµά μας.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Page 4: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Οι µύθοι της ελεύθερης κατασκήνωσης

Page 5: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Ο πολίτης που σέβεται τη φύση και ξέρει πώς να την διαχειρίζεται δεν µετατρέπεται ξαφνικά σε µικρό περιβαλλοντικό εγκληµατία όταν πηγαίνει για κάµπινγκ. Αυτό που βλάπτει το περιβάλλον, είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και παιδείας. Γνωρίζοντας και απολαµβάνοντας τον φυσικό πλούτο µιας περιοχής αποκτούµε και κίνητρο να τον προστατέψουµε.

Μύθος 1. Η ελεύθερη κατασκήνωση βλάπτει το περιβάλλον.

Page 6: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

• Ελεύθερη κατασκήνωση κάνει οποιοσδήποτε θέλει να περάσει ποιοτικό χρόνο µε την παρέα του ή µε την οικογένειά του, απολαμβάνοντας τη φύση και απλοποιώντας τις ανάγκες του.

• Η προσπάθεια περιθωριοποίησης αυτών που προτιµούν να κοιτούν µε την παρέα τους τα αστέρια αντί µόνοι τους µια οθόνη, είναι τουλάχιστον παράλογη.

Μύθος 2. Όσοι κάνουν κάµπινγκ είναι περιθωριακοί.

Page 7: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Γελιέται όποιος νοµίζει ότι αν διωχτούν οι κατασκηνωτές θα πάνε σε δωµάτια και ξενοδοχεία, αφού αυτό που αναζητούν είναι ένα τελείως διαφορετικό είδος διακοπών. Ο ελεύθερος κατασκηνωτής που διώχνεται δεν θα πάει στο ενοικιαζόµενο δωµάτιο ή στο ξενοδοχείο, αλλά σε άλλο µέρος.

Μύθος 3. Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι κακός τουρισµός.

Page 8: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Όχι αν είσαι οργανωµένος.

Μύθος 4. Το ελεύθερο κάµπινγκ είναι ταλαιπωρία.

Page 9: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Καλές πρακτικές για υπεύθυνο ελεύθερο κάµπινγκ

Page 10: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

• Μπορείς να πάρεις καλές πληροφορίες από φίλους και από οδηγούς για διαδροµές µε µηχανές ή για πεζοπορία, ακόµα και από το Google earth. Τα κριτήριά σου για να αποφασίσεις είναι η πρόσβαση, αν υπάρχει κοντά νερό, σκιά, και αν η περιοχή είναι πολυσύχναστη την συγκεκριµένη περίοδο.

Ποιο είναι το ιδανικό µέρος για να κατασκηνώσω;

Page 11: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Πρώτα από όλα σκηνή. Οι φτηνές και κακής ποιότητας σκηνές µπορεί να σπάσουν µε τον πρώτο δυνατό αέρα. Οι λίγο πιο ακριβές και καλύτερης ποιότητας µπορούν να αντέξουν για πολλά χρόνια αν συντηρούνται σωστά και ξεπλένονται από το αλάτι. Ο αριθµός των ατόµων που αναγράφεται είναι συνήθως µεγαλύτερος από την πραγµατικότητα.

Θα σου χρειαστεί σίγουρα σκοινί για να στερεώσεις τη σκηνή σου, για να δηµιουργήσεις σκιά, για να δέσεις το φουσκωτό σου στρώµα σε µια πέτρα. ∆εν πρέπει να ξεχάσεις φακό και µπαταρίες, λάµπα, sleeping bag και υπόστρωµα. Προαιρετικά ένα µικρό σκουπάκι και φαράσι διευκολύνουν να αποµακρύνεις την άµµο από τη σκηνή.

Μαζί θα χρειαστείς φυτικά αντικουνουπικά, στικ για τα τσιµπήµατα, υγρά µαντηλάκια, άνετα ρούχα και πιο ζεστά για το βραδάκι, καπέλο, παρεό για όλες τις χρήσεις. Αν δεν πάρεις µαζί ψυγειάκι, θα χρειαστείς οπωσδήποτε νερό και θερµός για να το κρατήσεις δροσερό, ξηρά τροφή, και µόνο ότι µπορείς να συντηρήσεις. Γκαζάκι και ένα βολικό µαγειρικό σκεύος είναι απαραίτητα αν θες να µαγειρέψεις, και ένα κοφτερό µαχαίρι ή ένας σουγιάς είναι πάντα απαραίτητα. Ένας χάρτης της περιοχής θα σε βοηθήσει να προσανατολιστείς, ένα βιβλίο ή κάποιο µουσικό όργανο είναι καλή παρέα. Μην ξεχάσεις να πάρεις µαζί σου σακούλες για τα σκουπίδια σου!

Τι να πάρω µαζί µου;

Page 12: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

• Το στήσιµο σκηνής παίρνει το χρόνο του, οπότε φρόντισε να φτάσεις στο χώρο της κατασκήνωσης όσο ακόµα έχει φως. ∆ιάλεξε ένα σηµείο όπου να µην ενοχλείς τους κατασκηνωτές που έχουν έρθει πριν από σένα, και µείνε περίπου στα 15 µέτρα από τη θάλασσα για να µην εµποδίζεις την πρόσβαση, αλλά και από λίµνες και ποτάµια που εκτός από εµάς προσελκύουν και έντοµα. Ρώτα από πού ανατέλλει ο ήλιος, ώστε να επιλέξεις ένα σηµείο που να έχει σκιά το πρωί. Το έδαφος χρειάζεται να είναι στεγνό και ίσιο, και πριν να στήσεις φρόντισε να αποµακρύνεις πέτρες ή οτιδήποτε άλλο µπορεί να σε ενοχλήσει όταν ξαπλώσεις. Μην ξεχάσεις να στερεώσεις τη σκηνή καλά µε τα πασαλάκια, δένοντάς την ή και τοποθετώντας πέτρες στις εσωτερικές γωνίες, γιατί στην Ελλάδα το καλοκαίρι ο ξαφνικός δυνατός αέρας δεν είναι σπάνιος.

Πού να στήσω;

Page 13: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Απέναντι στον οργανωµένο περιορισµό του ζωτικού µας χώρου και στην περιθωριοποίηση του φυσικού τρόπου ζωής, είναι σηµαντικό για τους κατασκηνωτές να µάθουµε τουλάχιστον να συνυπάρχουµε ακολουθώντας κάποιους κοινούς κανόνες και συνήθειες:

1. Παρκάρουµε τα αυτοκίνητα πιο πέρα, µακριά από την παραλία και τους αµµόλοφους και δεν εµποδίζουµε την πρόσβαση στην παραλία.

2. Χρησιµοποιούµε σακούλες για τα απορρίµµατα, συµπεριλαµβανοµένων των χαρτιών υγείας που ξεθάβονται από ζώα, και δεν τις παρατάµε δίπλα σε παραγεµισµένους κάδους. Αν είναι δυνατόν ανακυκλώνουµε.

3. Εκτός από τα δικά µας σκουπίδια, µαζεύουµε και τα υπόλοιπα που βρίσκουµε. Η βλάβη που προκαλούν δεν εξαρτάται από το αν τα πετάξαµε εµείς ή άλλοι. Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε γάντια µιας χρήσης ή µια σακούλα φορεµένη στο χέρι µας για να κάνουµε τη διαδικασία λιγότερο δυσάρεστη.

Πώς συνυπάρχω αρµονικά µε τους άλλους κατασκηνωτές και µε την ίδια

τη φύση;

Page 14: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

4. Καθορίζουµε πού είναι η «τουαλέτα» και σκάβουµε λάκκους τουλάχιστον 15 εκ. κάθε φορά. Αποφέυγουµε τη χρήση έστω και βιοδιασπώµενων σαµπουάν και σαπουνιών γιατί έτσι ρυπαίνουµε τη θάλασσα, τη λίµνη, ή το ποτάµι.

5. Προστατευόµαστε από τον ήλιο µε παχιά σκιά, ή µε ελαφριά και άνετα ρούχα. Αν χρειαστούµε αντηλιακό, ας είναι φυτικό.

6. Σεβόµαστε τη βλάστηση, και την πανίδα της περιοχής και ενηµερωνόµαστε σχετικά. Για παράδειγµα σε περιοχές όπου φωλιάζει η καρέττα καρέττα, η φωτιά µπορεί να αποπροσανατολίσει χελώνες και χελωνάκια.

7. Στήνουµε τη σκηνή αρκετά µέτρα µακριά από το κύµα ώστε να µην εµποδίζουµε τους υπόλοιπους κατασκηνωτές αλλά κυρίως να µην ενοχλούµε καβούρια, χελώνες, πουλιά.

8. Τα έντοµα είναι κάτοικοι της περιοχής, εµείς είµαστε οι επισκέπτες. Τα αποφεύγουµε µε φυσικά εντομοαπωθητικά, και µε το να κρατάµε κλειστή τη σήτα της σκηνής όλη µέρα.

9. Φέρνουµε µαζί ή κατασκευάζουµε αυτοσχέδια τασάκια για τις γόπες µας.10. Αφήνουµε την παραλία όπως τη βρήκαµε, και αν γίνεται, καλύτερη.

Page 15: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Κι ενώ κάνεις φιλήσυχα τις διακοπές του, ξαφνικά εµφανίζονται ένοπλοι αστυνοµικοί και σου ανακοινώνουν ότι είσαι παράνοµος. Πώς κατάφερες να παρανοµήσεις ενώ δεν έχεις πειράξει κανέναν; Ο νόµος 392 του 1976 (αρ.10, παρ. 2, ΦΕΚ 89Α) προβλέπει ότι «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθµευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δηµόσιων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Η νοµιµοποίηση του παραλόγου συνεχίζεται µε τον 2160/1993 που προσθέτει στους απαγορευµένους χώρους τις παραλίες και απαγορεύει στους ιδιώτες

Και ο Νόµος;

Page 16: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

και τους καταστηµατάρχες να φιλοξενήσουν στον δικό τους χώρο πάνω από ένα τροχόσπιτο. Για τους παραβάτες-κατασκηνωτές προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου, φυλάκιση µέχρι τρεις µήνες και χρηµατική ποινή 150 ευρώ (N.2741/1999). Στο µεταξύ, οι διακοπές σου µαζί µε τη φιλόξενη φήµη του τόπου έχουν πάει περίπατο.

Τα δικαιώµατά σου µε βάση την Οικουµενική ∆ιακήρυξη των ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου, το ∆ιεθνές Σύµφωνο για τα Ατοµικά και Πολιτικά ∆ικαιώµατα, το Σύνταγµα, ο νόµος για την ελεύθερη κατασκήνωση είναι αντισυνταγµατικός και προσβάλει τα δικαιώµατά σου.

Page 17: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Page 18: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

To κατάφυτο νησί βρίσκεται μόλις μία ώρα από την Αθήνα και το δάσος όπου γίνεται το ελεύθερο κάμπινγκ είναι πραγματικά πανέμορφο. Βρίσκεται, μάλιστα, στην άκρη της πρωτεύουσας του νησιού, οπότε περπατώντας ούτε πέντε λεπτά έχετε όλα όσα χρειάζεστε. Ωστόσο, η πρόσβαση στην θάλασσα είναι δύσκολη, τα έντομα πολλά και ο κόσμος –λόγω και της εγγύτητας στην Αθήνα- άπειρος.

Αγκίστρι

Page 19: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το μικρό νησί κάτω από την Κρήτη, είναι ιδανικό σημείο για ελεύθερο κάμπινγκ για δεκάδες λόγους. Σημειώστε μερικούς: Στο νησί δεν ζουν ούτε 50 άτομα σε μόνιμη βάση, δεν υπάρχει οργανωμένος τουρισμός, οπότε δεν ενοχλείτε και κανέναν. Στο Σαρακήνικο υπάρχουν και ταβερνάκια, οπότε έχετε και εύκολη πρόσβαση σε φαγητό. Στον Αη Γιάννη το τοπίο είναι πιο άγριο και όταν πιάνει αέρας, η σκηνή θέλει γερό στήριγμα, αλλά η όλη ατμόσφαιρα είναι πιο χίπικη και αποτελεί το πιο αγαπημένο σημείο των Ελλήνων free campers.

Γαύδος

Page 20: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Το άλλο νησί νότια της Κρήτης βρίσκεται απέναντι από την Ιεράπετρα και είναι ελάχιστα πιο οργανωμένο από την Γαύδο, αλλά όχι τόσο όμορφο. Η πρόσβαση όμως είναι σχετικά εύκολη και οι αμμουδιές εξαιρετικές. Μπορείτε να πάτε για σαββατοκύριακο.

Γαϊδουρονήσι

Page 21: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Άλλη μια περιοχή στην Κρήτη, αυτή την φορά όχι κάποιο μικρό νησάκι στα νότιά της, αλλά μια φανταστική παραλία που βρέχεται από τα ζεστά νερά του Λιβυκού και που είναι οργανωμένη με ντουζιέρες και τουαλέτες.

Σούγια Κρήτης

Page 22: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Πρόκειται για την τελευταία, ίσως, παρθένα παραλία του μαγικού Πηλίου. Κατεβαίνοντας το μονοπάτι από τα βόρια της Ζαγοράς, μέσα στο πράσινο, φτάνετε στην θάλασσα, όπου υπάρχουν και ένα ταβερνάκι που φροντίζει τους κατασκηνωτές. Συνδυάζετε την απόλυτη ηρεμία, τα φανταστικά νερά του Πηλίου και, βέβαια, την ξέφρενη φύση που φτάνει μέχρι την θάλασσα. Από την άλλη, η πρόσβαση δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Ανάληψη, Πήλιο

Page 23: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Πολλοί «τουρίστες» και παλιοί γνώριμοι της Χιλιαδούς θα πουν ότι χάλασε πια, ότι ο κόσμος παρα είναι πολύς και ότι η αίσθηση του «ελεύθερου» δεν είναι η ίδια. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η μυθική παραλία της Εύβοιας, με τα νησάκια απέναντι, τις σπηλιές, το ποταμάκι και, βέβαια, το δάσος από πίσω –που σημαίνει μια φανταστική, φυσική δροσιά- παραμένει το ομορφότερο σημείο όπου μπορεί να κατασκηνώσει κανείς. Δυστυχώς, είναι το πιο επικίνδυνο απ’ όλα της λίστας μας, αφού οι τοπικές αρχές συχνά κατεβαίνουν για έναν εύκολο τρόπο συλλογής μερικών προστίμων.

Χιλιαδού

Page 24: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Κάποτε στο Πάνω Κουφονήσι υπήρχε ένα πολύ δημοφιλές οργανωμένο κάμπινγκ, αλλά οι πραγματικοί κατασκηνωτές ήταν εκείνοι που έπαιρναν το καραβάκι και περνούσαν απέναντι, στο πιο άγριο, αλλά και πιο όμορφο Κάτω Κουφονήσι κι έβγαζαν τουλάχιστον μια νύχτα εκεί. Το ξύπνημα, και μόνο, δίπλα στα απίστευτα, βαθιά γαλάζια νερά του, ήταν μια εμπειρία απίστευτη. Σήμερα που στο Πάνω Κουφονήσι υπάρχουν μόνο (ακριβά) ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία, κατασκήνωση μπορεί να κάνει κανείς μόνο στο Κάτω. Υπάρχει ακόμη η μοναδική (και επίσης ακριβή) ταβέρνα για ανεφοδιασμό και η ίδια, απίστευτη θάλασσα. Αλλά οι καβάντζες είναι ελάχιστες και ο κόσμος πολύς. Και πια δεν υπάρχει εναλλακτική για φτηνή διαμονή. Αν δεν βρεις που να κατασκηνώσεις, την πάτησες. Ή περιμένεις το καράβι και πας… Ηρακλειά.

Κάτω Κουφονήσι

Page 25: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Το άλλο νησί των Μικρών Κυκλάδων, πέρα από το Κάτω Κουφονήσι, όπου το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ένα must. To τοπίο είναι παρόμοιο, αλλά το νησί είναι μεγαλύτερο και χωράει περισσότερους. Αλλά δεν είναι και τόσο… κοσμικό.

Ηρακλειά

Page 26: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Αν ξεπεράσετε τον φόβο σας για τους σκορπιούς (δυστυχώς ευδοκιμούν εκεί), θα το ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας. Εδώ το ελεύθερο κάμπινγκ όχι μόνο δεν διώκεται, αλλά ο δήμος έχει φροντίσει να στήσει και ντουζιέρες και δημόσιες τουαλέτες και κάδους για σκουπίδια στην παραλία της Ερίστου. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, είναι το τεράστιο ταξίδι με το πλοίο που χρειάζεται να κάνετε για να φτάσετε ως εκεί.

Τήλος

Page 27: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

Το νησί της Σαμοθράκης διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά, ανεξάντλητο ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο, ο οποίος, ως γνωστόν, αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και ενδείκνυται για μονοήμερες και ολιγοήμερες αποδράσεις για την μαθητιώσα νεολαία. Το περσινό εγχείρημα ανέδειξε, εκτός των άλλων, έναν ιδανικό κοντινό προορισμό για μαθητικές εκδρομές, ενώ ωφέλησε τα μέγιστα την τοπική οικονομία του νησιού σε μη τουριστικές περιόδους, εξέλιξη που και φέτος επιδιώκεται, καθώς οι ωφέλειες για το σύνολο της οικονομίας του νομού θα είναι πολλαπλές και ευεργετικές.

Σαμοθράκη

Page 28: Μαθαινω, εκπαιδευομαι στην ελευθερη κατασκηνωση

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!