Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

of 32 /32
Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής Νοέμβριος 2011 Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Embed Size (px)

Transcript of Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Page 1: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011

Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Page 2: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

.

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Γιατί ?

Κάποιοι Φίλοι με ρωτούν γιατί ασχολούμαι με αυτά τα πονήματα. Η απάντηση είναι απλή. Προσπαθώ να καλύψω τα κενά που έχω στις γνώσεις μου πάνω σε θέματα για τα οποία έχω περιέργεια και ενδιαφέρον. Επομένως μπορεί κάποιος να πει ότι γράφω για θέματα για τα οποία αρχικά ήξερα πολύ λίγα πράγματα η και τίποτα ακόμη.

Μια και πάντα εύρισκα σαν πιο αποτελεσματικό τρόπο μάθησης τη γραφή, για το λόγο αυτό κρατώ σημειώσεις από ότι διαβάζω (cut & paste) τα οποία και μεταφέρω σε μορφή Power Point Presentation. Επομένως δεν κάνω κάποια πρωτογενή έρευνα αλλά παρουσιάζω μόνο, σε κάποια οργανωμένη μορφή, τις πληροφορίες που αντλώ από τις πηγές μου τις οποίες καμιά φορά εμπλουτίζω με videos η ακόμα και με μουσική.

Ελπίζοντας ότι κάποιοι από τους φίλους μου θα έχουν το ίδιο ενδιαφέρον μάθησης για κάποια από τα πονήματα αυτά, τα διανέμω σε αυτούς πιστεύοντας ότι στη χειρότερη περίπτωση θα τους βάλω στο κόπο να κάνουν ένα DELETΕ.

MΦΧ ΝΙΚΗΤΑΣ

[email protected]

Page 3: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 3

Η εις βάθος παρουσίαση των Συμφωνιών της Βασιλείας απαιτεί και βαθειά γνώση Οικονομικής Θεωρίας αλλά και χρόνο για τη μελέτη όχι μόνο των συμφωνιών αυτών, αλλά και των αντιδράσεων που έχουν δημιουργήσει οι συμφωνίες αυτές σε Τραπεζικούς αλλά και άλλους κύκλους.

Υπάρχει ένας ατέλειωτος όγκος στο διαδίκτυο αλλά και αλλού από μελέτες, αρθρογραφία, επίσημες ανακοινώσεις από Κυβερνητικές πηγές διαφόρων κρατών. Από όλα αυτά ξεχώρισα εκείνα που επιτρέπουν τη δημιουργία μιας καθαρής εικόνας των συμφωνιών και πως εφαρμόζονται.

Σήμερα θα σας παρουσίαση τα στοιχεία εκείνα που μου φανήκαν τα πιο σημαντικά.

Επειδή πολύ από τους όρους είναι τεχνικοί στο τέλος της παρουσίασης έχω προσθέσει τους βασικούς ορισμούς.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Page 4: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 4

Στις 26 Ιουνίου 1974, ορισμένες τράπεζες είχαν καταθέσει μεγάλα ποσά στην Τράπεζα Herstatt στη Φρανκφούρτη με εντολή για πληρωμές σε δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Λόγω της διαφοράς στις χρονικές ζώνες, υπήρξε μια καθυστέρηση στην πληρωμή των δολαρίων από τις αντισυμβαλλόμενες τράπεζες και κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, πριν από τις πληρωμές αυτές, η Τράπεζα Herstatt εκκαθαρίστηκε από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές.

Το περιστατικό αυτό, προκάλεσε προς το τέλος του 1974 τα G-10 έθνη, να διαμορφώσουν υπό την αιγίδα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που βρίσκεται στη Βασιλεία της Ελβετίας, μία επιτροπή για Τραπεζική Εποπτεία. Η Επιτροπή αυτή ονομάζεται επιτροπή Βασιλείας.

Page 5: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 5

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ιδρύθηκε στις 17 Μαΐου του 1930 και είναι το παλαιότερο Διεθνές Οικονομικό Ίδρυμα. Η ΒIS εκτός των Κεντρικών Γραφείων της στην Βασιλεία της Ελβετίας έχει Γραφεία στο Mexico City και Hong Kong. Πάνω από 60 Κεντρικές Τράπεζες είναι Μέλη της BIS.

Σκοπός της ΒΙS είναι να βοηθάει τις Κεντρικές Τράπεζες των διαφόρων χωρών στο έργο τους για νομισματική και οικονομική σταθερότητα, να ενισχύει τη Διεθνή Συνεργασία σε αυτές τις περιοχές και να λειτουργεί σαν Τράπεζα για τις Κεντρικές Τράπεζες.

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών

Page 6: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 6

Η Επιτροπή της Βασιλείας αποτελείται από τους αντιπροσώπους των κεντρικών τραπεζών και των ρυθμιστικών αρχών των G-10 χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία) συν Λουξεμβούργο και Ισπανία.

Η επιτροπή δεν έχει την εξουσία να επιβάλει τις αποφάσεις της παρά μόνο μπορεί να κάνει συστάσεις.

Οι περισσότερες χώρες μέλη (αλλά και άλλες) τείνουν να εφαρμόσουν τις πολιτικές της Επιτροπής ως καλύτερη πρακτική η soft law.

Ο Γενικός Γραμματεύς της Επιτροπής αναφέρεται απευθείας στις Συνεδριάσεις των Προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών της BIS.

Η Επιτροπή

Page 7: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 7

Όπως είδαμε η BCBS αρχικά αποτελείτο από 12 μέλη.

Από το 2009 και μετά, οι υπόλοιπες χώρες που ανήκουν στην ομάδα των πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών (G-20 ) γίνανε και αυτές μέλη. Επί πλέον κάποιες μεγάλες τράπεζες όπως των Hong Kong και Singapore εκπροσωπούνται στην επιτροπή αυτή.

Προσθήκες στην Επιτροπή BCBS

Page 8: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 8

Η Βασιλεία είναι μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας. Βρίσκεται σε ένα τριεθνές σημείο στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Είναι η πρωτεύουσα του ημικαντονί- ου Μπάζελ-Στατ (Βασιλεία-Πόλη). Η επίσημη γλώσσα είναι τα Γερμανικά.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2006 ο πληθυσμός της πόλης είναι 165.529. Ο πληθυσμός της ευρύτερης αστικής περιοχής (μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός ελβετικών συνόρων, στη Γαλλία και τη Γερμανία) ξεπερνά τις 700.000

Η Βασιλεία

Page 9: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 9

Τι είναι αυτές οι συμφωνίες ;

Ο στόχος όλων των συμφωνιών της Βασιλείας είναι η δημιουργία κανόνων εξασφάλισης επαρκούς επιπέδου των τραπεζικών κεφαλαίων.

Ως τραπεζικό κεφάλαιο σε αυτή την περίπτωση εννοούμε το υπόλοιπο των κεφαλαίων μετά την απόσβεση των χρεώσεων (equity).

Αυτές οι συμφωνίες τραπεζικής επίβλεψης είναι γνωστές με τις επωνυμίες Βασιλεία Ι, Βασιλεία ΙΙ, Βασιλεία ΙΙ.5 και Βασιλεία ΙΙΙ και έχουν δημιουργηθεί από την επιτροπή της τραπεζικής επίβλεψης της Βασιλείας (Basel Committee on Banking Supervision-BCBS).

Η επιτροπή και οι συμφωνίες ονομάζονται έτσι δεδομένου ότι η BCBS λειτουργεί υπό την αιγίδα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία και συνεδριάζει τακτικά εκεί.

Page 10: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 10

Η συμφωνία Βασιλεία Ι δημοσιεύθηκε αρχικά το 1988, και είχε στόχο τη δημιουργία διεθνών προτύπων (recommendations), για χρήση από τους τραπεζικούς ρυθμιστές, για τη δημιουργία κανονισμών για τα ελάχιστα κεφάλαια των Τραπεζών.

Τα ενεργητικά στοιχεία τους (assets), ομαδοποιούνται σε πέντε

κατηγορίες ανάλογα με το πιστωτικό κίνδυνο, από 0% για κρατικό χρέος ανεξαρτήτου χώρας, σε 10%, 20%, 50% και μέχρι και 100% (π.χ. τα πιο πολλά εταιρικά χρέη).

Οι τράπεζες με διεθνή παρουσία πρέπει να διατηρούν κεφάλαιο ίσον τουλάχιστον με το 8% του ενεργητικού τους σταθμισμένου με τους ανάλογους παράγοντες ρίσκου (risk weighted assets).

Οι περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει τις αρχές που ορίζονται από την Βασιλεία Ι. Η Βασιλεία Ι είναι τώρα ευρέως ξεπερασμένη και ένα πιο πλήρες σύνολο οδηγιών, γνωστό ως Βασιλεία ΙΙ είναι σε στάδιο εφαρμογής από διάφορες χώρες.

Βασιλεία Ι

Page 11: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 11

Απλοποιημένη Απεικόνιση Βασιλείας Ι

Basel I - 1988Pillar 1:

Minimum Capital Requirements

Capital Risk Weighed Assets

Risk Weighted Assets

Credit Risk(1988)

Capital ≥Regulatory Capital

≥ 8%

Basel I

Page 12: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Κλάσμα Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAR*)

Νοέμβριος 2011 12

Page 13: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Παράδειγμα Υπολογισμού (απλοποιημένο)

Νοέμβριος 2011 13

Page 14: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 14

Η εφαρμογή των κανονισμών της Βασιλείας Ι γρήγορα ανέδειξε και τα μειονεκτήματα της τα οποία έχουν ως ακολούθως.

Πολύ απλό για ανεπτυγμένες Τράπεζες Μη ευέλικτο για νέα projects Καλύπτει μόνο πιστωτικούς κινδύνους Αναγνωρίζει μόνο ποσοτικά και όχι ποιοτικά χαρακτηριστικά Δεν αναγνωρίζει πλήρως τις εξασφαλίσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επικρατούσα γενική εντύπωση είναι ότι το υπολογιζόμενο με τη μέθοδο αυτή κεφάλαιο δεν αντιπροσωπεύει το πραγματικό προφίλ κινδύνου της τράπεζας, δεδομένου ότι κάθε μέλος της BCBS είχε μια διαφορετική προσέγγιση για τον προσδιορισμό του και ως εκ τούτου το ζήτημα ήταν επίμαχο.

Μειονεκτήματα Βασιλείας Ι

Page 15: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 15

Βασιλεία ΙΙ

Η συμφωνία Βασιλεία ΙΙ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2004, είχε στόχο τη δημιουργία προτύπων για χρήση από τους τραπεζικούς ρυθμιστές με στόχο τη δημιουργία κανονισμών για τον υπολογισμό των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες για την προφύλαξη τους από τα οικονομικά και λειτουργικά ρίσκα τα οποία αντιμετωπίζουν.

Οι στόχοι της Βασιλείας ΙΙ είναι να εξασφαλίσει ότι:

Το ύψος του κεφαλαίου εξαρτάται από τους υπάρχοντες κινδύνους (πιστωτικό, λειτουργικό, αγοράς).

Υπάρχει διαφάνεια η οποία θα επιτρέπει στις αγορές να εκτιμήσουν την επάρκεια του διαθέσιμου Τραπεζικού κεφαλαίου

Η εκτίμηση κινδύνων να βασίζεται σε αναγνωρισμένες μεθόδους

Το απαιτούμενο ελάχιστο Τραπεζικό κεφάλαιο βάσει των κανονισμών της επιτροπής της Βασιλείας δεν διαφέρει πολύ από το απαιτούμενο κεφάλαιο βάσει των Τραπεζικών υπολογισμών.

Page 16: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 16

Η εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙ

Η εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙ ήταν στην αρχή πολιτικά πολύ δύσκολη.

Τα πράγματα άλλαξαν μετά τη διεθνή Τραπεζική κρίση του 2008 οπότε και οι συνθήκες έκαναν το περιβάλλον πιο δεκτικό σε αυστηρότερους κανονισμούς.

Η Βασιλεία ΙΙ βασίζεται σε τρείς βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας συνδέει τα απαιτούμενα κεφάλαια με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τράπεζα

Ο δεύτερος πυλώνας αντιπροσωπεύει την ανάγκη επαρκούς επίβλεψης ενώ

ο τρίτος εστιάζεται στη πειθαρχία της αγοράς.

Page 17: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 17

Basel II from 2004

Pillar 1 Pillar 2 Pillar 3

Basel I

Basel II

Capital Requirements

Capital Risk Weighed Assets

Risk Weighted Assets

Credit Risk(1988)

Capital ≥Regulatory Capital

OperationalRisk

Market Risk

Supervisory ReviewProcess

Market Discipline

Απεικόνιση Βασιλείας ΙI

Page 18: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 18

.

Ο Πρώτος Πυλώνας

Ο Πρώτος πυλώνας ασχολείται με τη ύπαρξη του ελαχίστου διαθέσιμου κεφαλαίου για την αντιμετώπιση των κινδύνων της τράπεζας.

Η διαφορά από τη Βασιλεία Ι είναι ότι τώρα, πλέον του πιστωτικού κινδύνου, τα ιδρύματα θα πρέπει να συνυπολογίσουν τους λειτουργικούς και τους

κινδύνους αγοράς. Για αυτούς τους κινδύνους υπάρχουν αποδεκτοί μέθοδοι υπολογισμού των.

Άλλοι κίνδυνοι δεν συνυπολογίζονται καθότι δεν είναι ακόμα προσδιορίσιμοι.

Page 19: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 19

Ο Δεύτερος Πυλώνας

Ο Δεύτερος πυλώνας ασχολείται με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την ορθή εφαρμογή του πρώτου πυλώνα δίνοντας ταυτόχρονα στους ελεγκτές το πλαίσιο για να συνεκτιμήσουν και άλλους κινδύνους όπως στρατηγικούς, συστημικούς κ.α.

Page 20: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 20

Ο Τρίτος Πυλώνας

Ο Πυλώνας ΙΙΙ ασχολείται με τις πληροφορίες που μια τράπεζα οφείλει να αποκαλύψει στις αγορές έτσι ώστε να επιτρέψει την αξιολόγηση τους σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια και τις διαδικασίες υπολογισμού των κινδύνων.

Αυτό είναι σημαντικό καθόσον η Βασιλεία ΙΙ δίνει στις τράπεζες

μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια για την εκτίμηση των απαιτούμενων κεφαλαίων..

Οι Ρυθμιστικές αρχές έχουν στη διάθεση τους μια σειρά εργαλείων για την ενθάρρυνση τέτοιων αποκαλύψεων όπως ηθική πίεση η και χρηματικά πρόστιμα.

Page 21: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 21

Βασιλεία ΙΙ: Χαρακτηριστικά

Ο στόχος αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι να εξασφαλίσουν ότι ο υπολογισμός του κινδύνου των στοιχείων του ενεργητικού μιας τράπεζας καθρεπτίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον πραγματικό κίνδυνο σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Στη τυποποιημένη προσέγγιση της Βασιλείας ΙΙ αυξάνεται ο αριθμός των κατηγοριών κινδύνου 4-6 (+35% και 150%) και περιλαμβάνονται στην περιγραφή της κατηγορίας περισσότερα χαρακτηριστικά του δανειολήπτη και του δανείου.

Η Βασιλεία ΙΙ δίνει στις τράπεζες, κάποιο βαθμό αυτονομίας για να επιλέξουν τη μέθοδο εκτίμησης του πιστωτικού κινδύνου.

Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του κεφαλαίου που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες. Η πιστωτική κρίση απέδειξε, πολλοί τέτοιοι οργανισμοί έδωσαν ανακριβώς υψηλές βαθμολογίες.

Σοβαρό μειονέκτημα αποτελεί η έλλειψη ενός αναγνωρισμένου ενιαίου συστήματος αξιολόγησης.

Page 22: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 22

Η Βασιλεία ΙΙ και η παγκόσμια Οικονομική κρίση

Ο ρόλος της Βασιλείας ΙΙ πριν και μετά τη παγκόσμια κρίση έχει ευρέως συζητηθεί.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η κρίση φανέρωσε αδυναμίες στο πλαίσιο της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άρα ανάγκη περισσοτέρων κανονισμών.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι οι κανονισμοί της Βασιλείας ΙΙ επιδείνωσαν τη κρίση.

Η ΒCBS αντιδρώντας στις εμπειρίες της τελευταίας κρίσης εξέδωσε νέους κανονισμούς με το τίτλο Βασιλεία ΙΙ.5 και Βασιλεία ΙΙΙ

Page 23: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 23

Βασιλεία ΙΙ.5 και Βασιλεία ΙΙΙ

Με τη Βασιλεία ΙΙ.5 δημιουργηθήκαν νέοι κανονισμοί για τους βαθμιαία αυξανόμενους κινδύνους (incremental risks), το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών (trading book) και νέα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα (new large exposures).

Η Βασιλεία ΙΙΙ ενισχύει τα κεφαλαιακές απαιτήσεις και εισάγει νέους κανονισμούς που αφορούν τη ρευστότητα και μόχλευση (leverage) στις τράπεζες.

Page 24: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 24

Supervisory ReviewProcess

Basel II.5Pillar 1 Pillar 2 Pillar 3

Market Discipline

New LargeExposures

SecuritizationRevisions

Trading BookRevisions

Incremental Risk

Basel I

Basel II

Basel II.5

Capital Requirements

Capital Risk Weighed Assets

Risk Weighted Assets

Credit Risk(1988)

Capital ≥Regulatory Capital

OperationalRisk

Market Risk

Απεικόνιση Βασιλείας ΙI.5

Page 25: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 25

Basel III 2010, impl. by 2019

Pillar 1 Pillar 2 Pillar 3

New Leverageratio

Higher minimumratio

New Definition of

Capital

SystemicAdd-on

Liquidity coverage

Ratio

New Stablefunding

Ratio

Basel I

Basel II

Basel II.5

Basel III

Capital Requirements

Capital Risk Weighed Assets

Risk Weighted Assets

Credit Risk(1988)

Capital ≥Regulatory Capital

OperationalRisk

Market Risk

SecuritizationRevisions

Trading BookRevisions

Incremental Risk

New LargeExposures

Supervisory ReviewProcess

Market Discipline

Απεικόνιση του Βασιλεία ΙΙΙ

Page 26: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής Νοέμβριος 2011 26

.

Page 27: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 27

.

Page 28: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 28

1) http://www.basel.int/ 2) http://www.bis.org/bcbs/index.htm3) http://www.bis.org/list/bcbs/index.htm4) http://www.answers.com/topic/basel 5) http://www.investopedia.com 6) http://www.bnm.gov.my/guidelines/01_banking/01_capital_adequacy/

02_basel1.pdf 7) http://www.federalreserve.gov/generalinfo/ basel28) http://www.compliancehome.com/topics/Basel-II 9) http://www.bis.org/publ/bcbs107.htm 10) http://www.basel-iii-accord.com 11) http://searchsecurity.techtarget.co.uk/ definition/Basel-II -12) http://www.cs.vu.nl/~sbhulai/theses/thesis-rymanowska.pdf 13) http://www.en.wikipedia.org/wiki/Basel_I14) http://www.en.wikipedia.org/wiki/Basel_II15) http://en.wikipedia.org/wiki/Basel_III

Σχετικά

Page 29: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 29

ΟΡΙΣΜΟΙ (1)

0. Regulatory Capital - the minimum required by regulation (provision)

1. Securitization is the financial practice of pooling various types of contractual debt such as residential mortgages, commercial mortgages, auto loans or credit card debt obligations and selling said consolidated debt as bonds, pass-through securities, or Collateralized mortgage obligation (CMOs), to various investors. The principal and interest on the debt, underlying the security, is paid back to the various investors regularly. Securities backed by mortgage receivables are called mortgage-backed securities (MBS), while those backed by other types of receivables are asset-backed securities (ABS).

2. Trading Book is the portfolio of financial instruments held by a brokerage or bank. The financial instruments in the trading book are purchased or sold to facilitate trading for their customers, to profit from spreads between the bid/ask spread, or to hedge against various types of risk.

3. Leverage ratio is any ratio used to calculate the financial leverage of a company to get an idea of the company's methods of financing or to measure its ability to meet financial obligations. There are several different ratios, but the main factors looked at include debt, equity, assets and interest expenses. The most well known financial leverage ratio is the debt-to-equity ratio. For example, if a company has $10M in debt and $20M in equity, it has a debt-to-equity ratio of 0.5 ($10M/$20M).

Page 30: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 30

ΟΡΙΣΜΟΙ (2)

4. Incremental risk statistics provide information regarding the sensitivity of portfolio risk to changes in the position holding sizes in the portfolio. An important property of incremental risk is subadditivity. That is, the sum of the incremental risks of the positions in a portfolio equals the total risk of the portfolio. This property has important applications in the allocation of risk to different units, where the goal is to keep the sum of the risks equal to the total risk.

5. Higher Minimum Ratio is the Capital adequacy ratio (CAR), also called Capital to Risk (Weighted) Assets Ratio (CRAR), and is a ratio of a bank's capital to its risk. National regulators track a bank's CAR to ensure that it can absorb a reasonable amount of loss and complies with statutory Capital requirementsCapital adequacy ratios ("CAR") are a measure of the amount of a bank's core capital expressed as a percentage of its risk-weighted asset.Two types of capital are measured: tier one capital which can absorb losses without a bank being required to cease trading, and tier two capital, which can absorb losses in the event of a winding-up and so provides a lesser degree of protection to depositors.

Page 31: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 31

ΟΡΙΣΜΟΙ (3)

6. Systematic Risk is the risk inherent to the entire market or entire market segment. It is also known as "un-diversifiable risk" or "market risk." Interest rates, recession and wars all represent sources of systematic risk because they affect the entire market and cannot be avoided through diversification. Whereas this type of risk affects a broad range of securities, unsystematic risk affects a very specific group of securities or an individual security.  Systematic risk can be mitigated only by being hedged

7. Liquidity Coverage Ratio is the ratio of the unencumbered, high-quality liquid assets that can be converted into cash to meet its liquidity needs for a 30 calendar day time horizon under a significantly to the total net cash outflows over the next 30 calendar days under a stress scenario specified by the supervisors. It is assumed that appropriate corrective actions can be taken by management and/or supervisors, and/or the bank can be resolved in an orderly way.

Stock of high-quality liquid assets = 100 %Total net cash outflows over the next 30 calendar days

Page 32: Οι Συμφωνίες της Βασιλείας

Ελενα Ζούκοβα & Νικήτας Βουγιουκλής

Νοέμβριος 2011 32

ΟΡΙΣΜΟΙ (4)

8. Net stable funding ratio (NSFR or NSF ratio) has been proposed within Basel III, with the new set of capital requirements for banks, which will over time replace Basel II. Basel III has been prepared within the Basel Committee on Banking Supervision of the Bank for International Settlements. Basel III is not yet implemented. This funding ratio seeks to calculate the proportion of long-term assets which are funded by long term, stable funding.

Stable funding includes: customer deposits, long-term wholesale funding (from the Interbank lending market), and Equity.

Stable funding excludes short-term wholesale funding (also from the Interbank lending market).The components of stable funding are not equally weighted

9. The large exposures regime is a key plank of regulation of the financial sector. It is important to ensure that banks and other regulated entities diversify their exposures. The large exposures regime aims to protect against systemic risk and the risk of a bank failing as a result of the failure of a market participant, by requiring banks to avoid undue concentration of risks in any one counterparty or group of counterparties.