η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

of 11 /11
Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ ΦΟΙΒΟΣ ΣΤΡΟΜΠΛΟΣ - ΒΛΑΧΟΣ Γ’3

Embed Size (px)

Transcript of η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

Page 1: η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ

ΦΟΙΒΟΣ ΣΤΡΟΜΠΛΟΣ - ΒΛΑΧΟΣΓ’3

Page 2: η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

Η αραβική λέξη «Ισλάμ» (αραβικά: σημαίνει ( إسالم«υποταγή» και χρησιμοποιείται από τους μουσουλμάνους ως «υποταγή στον Θεό». Ισλαμική ονομάζουμε την τέχνη των ανθρώπων

που έζησαν και ζουν σε περιοχές, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων ή έστω η ηγετική τάξη ήταν και είναι μουσουλμάνοι. Ο όρος ισλαμική τέχνη ενώνει διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς στα πλαίσια μίας πίστης και μίας επικράτειας, που εκτεινόταν από τον Καύκασο μέχρι την Κεντρική Αφρική και από την Ινδία μέχρι και την Ισπανία.

Page 3: η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

Η θρησκεία του Ισλάμ είναι αυστηρά ανεικονική και απαγορεύει την ανθρωπομορφική απεικόνιση του θείου και γενικά κάθε είδους εικονική παράσταση.

Page 4: η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

Παλαιότερα, τουλάχιστον από τον 13ο μ.Χ. αιώνα, υπήρχαν αρκετά θρησκευτικά χειρόγραφα με ζωγραφιές του προφήτη, ώστε να είναι πιο εύληπτη η μετάδοση της θρησκείας του Αλλάχ.

Page 5: η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

Φοβούμενοι ίχνη ειδωλολατρίας, στις παραστατικές τέχνες αντικατέστησαν τις εικόνες με διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών γράμματα και λέξεις.

Page 6: η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

Από πολύ νωρίς οι ισλαμιστές ηγέτες υπέδειξαν για τη θρησκευτική έκφραση την τέχνη της καλλιγραφίας.

Page 7: η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

Πανέμορφες καλλιγραφίες με αποσπάσματα του Κορανίου καλύπτουν τους τοίχους των τζαμιών και σε συνδυασμό με τα αραβουργήματα ολοκληρώνουν τον εσωτερικό διάκοσμό τους.

Page 8: η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

Η αρχιτεκτονική τους είναι απλή: τα τζαμιά αποτελούνται συνήθως από ένα κεντρικό κτίσμα που έχει τη μορφή κύβου, πάνω στον οποίο στηρίζεται ο τρούλος.

Page 9: η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

Πασίγνωστα είναι τα υφαντά και οι τάπητες που καλύπτουν τα πατώματα των τζαμιών και χρησιμεύουν στην ατομική προσευχή των πιστών.

Page 10: η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

Στην περίπτωση της Ισλαμικής τέχνης έχουμε το πιο έντονο παράδειγμα δογματικής επιρροής μιας θρησκείας στη διαμόρφωση του ύφους της τέχνης. Τα Χαντίθ, δηλαδή τα ρητά του Προφήτη που συμπληρώνουν το Κοράνι, λέγουν κατηγορηματικά: «Δυστυχία σε ό,ποιον απεικονίσει τον Θεό, ανθρώπους ή ζώντα όντα. Εικονίζετε μόνον δένδρα, άνθη και άψυχα».

Page 11: η απεικονιση του θειου στο ισλαμ

ΠΗΓΕΣ

www.islam.gr http://ebooks.edu.gr/modules http://olympia.gr http://www.tovima.gr/relatedarticles/article e-theologia.blogspot.com