Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

15

Transcript of Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

Page 1: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη
Page 2: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

Επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ: Ως επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ έχει οριστεί το επίπεδο ή ο τρόπος κατανάλωσης που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε βλάβη εάν οι συνήθειες κατανάλωσης επιμείνουν. Δεν υπάρχει καθορισμένη συμφωνία για το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.

Επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ: Ως επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η μορφή κατανάλωσης που σχετίζεται με πρόκληση βλάβης στην υγεία, είτε οργανική (όπως κίρρωση του ήπατος) είτε ψυχική (όπως η δευτερογενής κατάθλιψη που ακολουθεί τη χρήση αλκοόλ). Βασιζόμενος σε επιδημιολογικά στοιχεία που συσχετίζουν την κατανάλωση αλκοόλ με τη βλάβη, ο *Π.Ο.Υ. υιοθέτησε ως ορισμό για την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ τη μέση κατανάλωση άνω των 40gr αλκοόλης ημερησίως στις γυναίκες και άνω των 60gr για τους άνδρες.

Βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ «BINGE DRINKING»: Ο όρος αυτός εμπεριέχει εκτός από τη βαριά κατανάλωση την έννοια του σε μία μόνη περίσταση ή «συνεδρία χρήσης» ή στην καθομιλουμένη στην «καθισιά». Η χρήση οδηγεί σε τοξίκωση. Ένας άλλος ορισμός θα μπορούσε να είναι η κατανάλωση σε μία μόνο περίσταση το λιγότερο 60gr αλκοόλης.

*Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Page 3: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

ΠΡΟΚΑΛΕΙ:1. Επιδράσεις στο ήπαρ και στο πεπτικό σύστημα 2. Καρκίνο3. Ισχαιμική καρδιόπαθεια και διαβήτης4. Επιδράσεις στο νευρικό σύστημα5. Επιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα 6. Επιδράσεις κατά την κύηση (εγκυμοσύνη)7. Εμφάνιση αιματολογικών διαταραχών (αναιμία )8. Οι μυοσκελετικές διαταραχές ( οστεοπόρωση)

Page 4: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί την αιτία ενός μεγάλου αριθμού τροχαίων, εργατικών και άλλων ατυχημάτων. Η τοξίνωση από αλκοόλη αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, τραυματισμών ή εγκληματικών πράξεων, ενδοοικογενειακής βίας, πτώσεων και δηλητηριάσεων. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων, που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ήταν 216,1 ανά 100.000 κατοίκους το έτος 2000 και 185,5 το 2001. Ο υψηλότερος κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαία ατυχήματα ισχύει και για τους νέους που θεωρούν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κυρίαρχο στοιχείο του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Page 5: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

Το αλκοόλ δρα ως κατασταλτικό, μειώνοντας τις λειτουργικές ικανότητες.Επίσης, καταστέλλει κάποιες λειτουργίες, οι οποίες ενεργούν ως φρένα, με αποτέλεσμα, άλλες λειτουργίες να γίνονται «ξέφρενες», χωρίς τις αναστολές, τις οποίες υπαγορεύει η ψυχραιμία και η φρόνηση.Έτσι, μειώνεται η ικανότητα εκτίμησης του κινδύνου. Αυτή η ψευδαίσθηση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, επειδή ήδη είμαστε «αλλού» και δεν έχουμε καν επίγνωση της κατάστασής μας.Μειώνει την οπτική γωνία, προκαλεί υπνηλία, τα μάτια θολώνουν και δε βλέπουμε καθαρά τα αντικείμενα και τα απέναντι αυτοκίνητα και ούτε μπορούμε να εκτιμήσουμε την ταχύτητά τους. Αυξάνει το χρόνο αντίδρασης και αποσταθεροποιεί την αλληλουχία των διαδοχικών κινήσεων, που πρέπει να γίνουν. Έτσι, ο κακός συνδυασμός των κινήσεων και των ενεργειών, δημιουργεί κατά κανόνα το δυστύχημα.

Page 6: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ,ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ. ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.

Page 7: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

Επιπτώσεις του αλκοόλ στα παιδιά: Η κατανάλωση αλκοόλ από παιδιά προκαλεί σε αυτά σοβαρά

προβλήματα ανάπτυξης αλλά και συμπεριφοράς. Ακόμη και τα έμβρυα επηρεάζονται με το εάν η μητέρα πίνει, και

από την γέννηση τους είναι εμφανή τα προβλήματα. Το αλκοόλ προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα, υπερκινητικότητα ή ακόμη και κατάθλιψη.

Στα παιδιά δεν πρέπει να δίνεται σε καμία περίπτωση, έστω και για δοκιμή οινοπνευματώδες ποτό.

Η ποσότητα που προκαλεί τουλάχιστον μέθη και σοβαρή δηλητηρίαση είναι πολύ μικρή. Μπορεί η δόση να είναι ελάχιστη, όμως το παιδί νιώθει πως το αλκοόλ είναι κάτι εντελώς άκακο, σαν κάτι συνηθισμένο στη διατροφή του! Στην Ελλάδα πάνω από 200.000 χιλιάδες παιδιά κακοποιούνται από έναν πατέρα ή μία μητέρα λόγω αλκοολισμού.

Page 8: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

Στην εφηβεία το παιδί θέλει να δοκιμάσει πολλά πράγματα. Στόχος του είναι συνήθως να μιμηθεί την παρέα του και να  νιώσει «μεγάλος» ή «μεγάλη». Ωστόσο,  μπορεί το κίνητρό  του να είναι απλά  η δοκιμή αυτή καθαυτή –θέλει να πειραματισθεί. Επίσης, , όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι σε έρευνες, με το αλκοόλ νιώθουν κεφάτοι, χαλαροί και τους φτιάχνει η διάθεση.Τις περισσότερες φορές τα παιδιά κάνουν το «πείραμά» τους και σταματούν. Δεν μπλέκουν δηλαδή με το ποτό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες το παιδί αρχίζει να πίνει ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι πιο σύνηθες στα παιδιά που έχουν ήδη κάποια κατάθλιψη ή που είναι πολύ αγχώδη και στρεσαρισμένα. Το αλκοόλ τα «βοηθά» να χαλαρώσουν και να δουν την ζωή πιο ευχάριστα. Η κατανάλωση ποτού οδηγεί το αγόρι ή το κορίτσι σε πιο επιθετική συμπεριφορά ή απεναντίας μπορεί να το κάνει να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την βιαιότητα ή τη σεξουαλική παρενόχληση των άλλων. Επίσης μπορεί να το κάνει πιο ευάλωτο στη δοκιμή ή και συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Θα υποσκάψει σταδιακά την απόδοσή του στο σχολείο και θα το αποκόψει από τις θετικές συντροφιές με συγκεκριμένα οράματα και στόχους, ώστε να είναι διαρκώς με τη χαλαρή παρέα που διασκεδάζει πίνοντας. 

Page 9: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

Πολλοί έφηβοι η επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ηλικίας ή επειδή έτσι πιστεύουν ότι θα δείξουν το θάρρος και την αξία τους καταναλώνουν ποσότητες αλκοόλ. Με αυτόν τον τρόπο βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Έπειτα αρχίζουν τα πρώτα συμπτώματα από το αλκοόλ όπως ζάλη ή διάφορες στομαχικές διαταραχές. Επειδή ο οργανισμός δέχεται μεγάλες ποσότητες που παλιότερα δεν είχε δεχτεί αντιδρά διαφορετικά .Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παιδιά μεθυσμένα μεταφέρονται σε νοσοκομεία και για μέρες βρίσκονται σε κόμμα. Τα περισσότερα παιδιά δεν καταφέρνουν να κρατηθούν στην ζωή. Έτσι σβήνονται πολλά παιδικά χαμογελά σε ένα μπουκάλι αλκοόλ.

Page 10: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

H υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του ήπατος, του οισοφάγου, του φάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του εντέρου. 

Ο συνδυασμός καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου (συνεργική δράση). Το 22% των στοματικών καρκίνων και του φάρυγγα στους άνδρες αποδίδονται στο αλκοόλ, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 9% για τις γυναίκες. Παρόμοια διαφορά εντοπίζεται και στους καρκίνους του οισοφάγου και του ήπατος. 

Page 11: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

Είναι ευρέως γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ καθώς και τσιγάρων αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το ρίσκο αυτό αυξάνεται ραγδαία όταν η κατανάλωση περιλαμβάνει και τα δύο αυτά μαζί. 

Διπλή εξάρτηση του αλκοόλ και της νικοτίνης μπορεί να επιφέρει ένα συνταρακτικό ρίσκο σε ορισμένα είδη καρκίνου όπως του εγκεφάλου, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγξ, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του μαστού και των αυχενικών καρκίνων. Οι λόγοι ενδεχομένως να οφείλονται στο ότι το αλκοόλ παρεμβαίνει με την ικανότητα του σώματος να μετατρέπει τα καρκινογόνα σε πιο αβλαβείς ουσίες, οι οποίες μπορούν να εξαλειφθούν πολύ ποιό εύκολα. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να διορθώσει το DNA το οποίο έχει καταστραφεί από τα καρκινογόνα και όπως γνωρίζουμε, το τσιγάρο είναι γεμάτο από καρκινογενή χημικά. Στην κορυφή αυτού υπάρχει αυξημένο ρίσκο για ηπατοπάθειες, καρδιακές παθήσεις, υπέρταση.

Page 12: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας Περίπου 1500 θάνατοι εκτιμούνται κάθε χρόνο στην Αγγλία από

καρκίνο στη στοματική κοιλότητα, 90% των οπαίων είναι αποτέλεσμα αυξημένης χρήσης αλκοόλ και τσιγάρων. Οι επιπτώσεις των στοματικών καρκίνων μεταξύ νεαρών γυναικών αυξάνονται καθώς η επικράτηση τόσο της αυξημένης χρήσης αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα ανάμεσα σε αυτό το κοινωνικό σύνολο επίσης αυξάνεται.

Καρκίνος του οισοφάγου Το αλκοόλ ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου.

Αυτό προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογόνες αλλαγές. Το ρίσκο αυξάνεται ακόμη περισσότερο εάν το άτομο επίσης καπνίζει.

Πεπτικό έλκος και έλκος στο λεπτό έντερο Το αλκοόλ ερεθίζει και διαβιβρώσκει την βλεννώδης εσωτερική

επιφάνεια του στομάχου και τα έντερα οδηγούνται σε φλεγμονή και αιμορραγία. Η νικοτίνη αυξάνει τον όγκο και την συγκέντρωση στο γαστρικό οξύ, η οποία μπορεί να προκαλέσει έλκος και αργή θεραπεία. Μαζί αποτελούν ένα κακό συνδυασμό.

Page 13: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

Σωματικές επιπτώσεις Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί κατά ένα μεγάλο

ποσοστό πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα όπως τη νόσο του μυοκαρδίου καθώς και σε πολλές περιπτώσεις τον αιφνίδιο θάνατο. Μεταξύ άλλων το αλκοόλ προκαλεί και κίρρωση του ήπατος. Επίσης έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, γεγονός που σημαίνει ότι καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Επίσης σύμφωνα με έρευνες, ο αλκοολισμός προκαλεί συχνά οικιακά και εργατικά ατυχήματα, ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος στην περίπτωση που ο αλκοολικός οδηγεί κάποιο όχημα.

Page 14: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη

Ψυχικές επιπτώσεις Ο αλκοολισμός προκαλεί και ψυχικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Οι

αλκοολικοί συχνά εμφανίζονται  καταθλιπτικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Η χρήση του αλκοόλ ξεκινά συνήθως μέσα από την κοινωνική  συναναστροφή την οικογένεια και στις δυσκολότερες και αλγεινές περιπτώσεις το άτομο καταλήγει να ζει μόνο για να πίνει. Η κατάχρηση και εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μια αναπτυξιακή διαδικασία η οποία ενέχει την  θετική προδιάθεση του ατόμου στο αλκοόλ, στην συνέχεια το άτομο πειραματίζεται με την συχνή του χρήση κατόπιν η χρήση γίνεται υπερβολική και τέλος το άτομο αποκτά εξάρτηση από το αλκοόλ. Συνάμα, η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μια σύνθετη διαδικασία  που εμπεριέχει πολλούς παράγοντες : γενετικούς, κοινωνικοπολιτικούς και ψυχολογικούς.

Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται  σε αντίθεση με την γενετική προδιάθεση  ότι το πρόβλημα του αλκοόλ είναι ένα πρόβλημα ψυχολογικό που τείνει να αναπαράγεται σε συγκεκριμένα πρότυπο συμπεριφοράς και ιδιαίτερα όταν συμπίπτουν ψυχολογικά προβλήματα. Ένας βασικός παράγοντας χρήσης του αλκοόλ είναι το άγχος, το αλκοόλ αποτελεί αγχολυτικό συστατικό οπότε η χρήση του πολλές φορές  κρίνεται επιβεβλημένη για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πίεση και στρες ως μέσο αποφόρτισης και χαλάρωσης. Επίσης το αλκοόλ χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τους ανθρώπους για να μπορέσουν να αλλάξουν την διάθεση τους προς το καλύτερο και για να βιώσουν θετικά συναισθήματα αφομοιώνοντας τα αρνητικά και δυσάρεστα που τους ταλανίζουν.

Page 15: Αλκοολ - χαρα και αντωνια εργασια για την κα Μπαλιάμη