Ελληνικός Εμφύλιος

12
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Transcript of Ελληνικός Εμφύλιος

Page 1: Ελληνικός Εμφύλιος

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Page 2: Ελληνικός Εμφύλιος

Η αρχή και η επέκταση του εμφυλίου Σημείο έναρξης του Εμφυλίου Πολέμου θεωρείται η επίθεση ομάδας πρώην ανταρτών του ΕΛΑΣ υπό την ηγεσία του καπετάν Υψηλάντη στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου Πιερίας την νύχτα της 30ης Μαρτίου 1946 όπου επεκτάθηκε αργότερα σε όλη την Ελλάδα.

Page 3: Ελληνικός Εμφύλιος

Διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος διήρκεσε από τον Μάρτιο του 1946 έως τον Αύγουστο του 1949.

Page 4: Ελληνικός Εμφύλιος

Η περίοδος ένοπλων συγκρούσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα ήταν μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ( υπό

τον έλεγχο του Κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδας ) και του Ελληνικού Στρατού.

Αντίπαλες παρατάξεις

Page 5: Ελληνικός Εμφύλιος

• Η βασική αιτία του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, δεν είναι άλλη από τη αδιάκοπη ταξική πάλη που διεξάγεται στο εσωτερικό της κοινωνίας, ανάμεσα στους εκμεταλλευτές της εργατικής δύναμης και στα θύματα αυτής της εκμετάλλευσης.

• Το μέγεθος της εσωτερικής κοινωνικής και πολιτικής αντίθεσης

• Η βρετανική επέμβαση

Αίτια του πολέμου

Page 6: Ελληνικός Εμφύλιος

Ο Εμφύλιος είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των κομμουνιστών ανταρτών και την νίκη του Ελληνικού Στρατού. Καταλυτικός παράγοντας στην ήττα του ΔΣΕ ήταν η πενιχρή δυνατότητα του ανεφοδιασμού του, η ανυπαρξία μηχανοκίνητων και αεροπορίας στις τάξεις του, η μόνιμη έλλειψη ναρκών, συρματοπλεγμάτων και η πενιχρή χρήση πυροβολικού ( ενώ όλα αυτά περίσσευαν στην αντίπαλη παράταξη ).

Νικητές και ηττημένοι

Page 7: Ελληνικός Εμφύλιος

Χιλιάδες φυλακισμένοι στρατιώτες του ΔΣΕ Μαζικές εξορίες στα ξερονήσια Διωγμοί και βασανισμοί αριστερών Μεγάλος αριθμός προσφύγων ( 684.607

άτομα)Μεγάλος αριθμός θυμάτων (154.000 άτομα)

Συνέπειες του Εμφυλίου

Page 8: Ελληνικός Εμφύλιος

Ταινίες

Δεμένη κόκκινη κλωστή-Κώστας Χαραλάμπους

Ψυχή βαθιά-Παντελής Βούλγαρης

Θίασος-Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ηνίοχος-Αλέξης Δαμιανός

Η ζωή στους βράχους Μακρόνησος

Έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον συγκεκριμένο πόλεμο

Ντοκιμαντέρ

Page 9: Ελληνικός Εμφύλιος
Page 10: Ελληνικός Εμφύλιος

Τάκης Σινόπουλος, ΦίλιπποςΕδώ στοχάζομαι, δε θα ξανάρθει ο Φίλιπποςσε τούτη την ακίνητη κοιλάδα.Πολλά του τάξαμε από λάφυρα κι από σειρήνες.Μα κείνος ήτανε στραμμένος σ' άλλα οράματα.Μια απέραντη πατρίδα ονειρευότανε. Πού είναι το πρόσωπό σας το αληθινό σας πρόσωπο; μου φώναξε.Έφυγε κλαίγοντας ανέβηκε τα λαμπερά βουνά.Ύστερα τα καράβια εφράξανε τη θάλασσα.Μαύρισε η γη την πήρε ένας κακός χειμώνας. Μαύρισε το μυαλό ένα μακρύ ποτάμι το αίμα. Δε θα ξανάρθει ο Φίλιππος. Φυσάει απόψε δυνατά.Μεσάνυχτα στη Λάρισα το έρημο καφενείο.Η φάτσα του συναχωμένου γκαρσονιού κι η νύχτα σαρωμένηφωτιές παντού και πυροβολισμοί μια πολιτεία φανταστική κι ασάλευτη δέντρα πεσμένα στις οικοδομές.Ποιο είναι το δίκιο του πολεμιστήο αγώνας που σε πάει σ' άλλον αγώνα;Δε θα ξανάρθει ο Φίλιππος. Αμετανόητος πάντα πείσμωνε. Οι σκοτεινές μέρες του 'φταιγαν τα ερειπωμένα πρόσωπα. Το αίμα του ακούγοντας ανέβηκε τα λαμπερά βουνά.Κι απόμειναμονάχος περπατώντας και σφυρίζονταςμέσα στην κούφια Λάρισα. Και τότε ως τη Μακεδονία βαθιά σαλεύοντας ημίκλειστη μες στο πλατύ φεγγάρι του χειμώναμιλώντας μόνο περί σώματος η χηρευάμενηκυρία Πανδώρα. Πέθανεχτικιάρης ο άντρας της τις μέρες του σαράντα τέσσερα.

Page 11: Ελληνικός Εμφύλιος

Μακριά σ’ έν’ άλλο κόσμο γίνηκε αυτή η αποκριά το γαϊδουράκι γύριζε μες στους έρημους δρόμους όπου δεν ανέπνεε κανείς πεθαμένα παιδιά ανέβαιναν ολοένα στον ουρανό κατέβαιναν μια στιγμή να πάρουν τους αετούς τους που τους είχαν ξεχάσει έπεφτε χιόνι γυάλινος χαρτοπόλεμος μάτωνε τις καρδιές μια γυναίκα γονατισμένη ανάστρεφε τα μάτια της σα νεκρή μόνο περνούσαν φάλαγγες στρατιώτες εν δυο εν δυο με παγωμένα δόντια Το βράδυ βγήκε το φεγγάρι αποκριάτικο γεμάτο μίσος το δέσαν και το πέταξαν στη θάλασσα μαχαιρωμένο Μακριά σ’ έν’ άλλο κόσμο γίνηκε αυτή η αποκριά.

Μίλτος Σαχτούρης, Η αποκριά

Page 12: Ελληνικός Εμφύλιος

Μία εργασία των μαθητριών:Γεωργιτζίκη ΦανήΓιαστικτσή ΜαρίαΒότσαρη ΒίκυΚαϊτόζη ΚωνσταντίναΒαρβετιάν ΒιργινίαΑβραμίδου Άννα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!

ΤΕΛΟΣ