ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ...

13
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ Γενικά Ιστορία: η ημέρα της βύθισης μετά την καταστροφή Απώλειες Ταινίες ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ’1 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΛΕΓΓΟΥ ΚΟΡΑΛΙΑ ΚΟΝΤΟΥ

Transcript of ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ...

Page 1: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

• Γενικά• Ιστορία: η ημέρα της βύθισης μετά την καταστροφή• Απώλειες• Ταινίες

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ’1ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΛΕΓΓΟΥΚΟΡΑΛΙΑ ΚΟΝΤΟΥ

Page 2: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

ΓΕΝΙΚΑΤο RMS TITANIC (ή SS TITANIC) (ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ) ήταν ένα βρετανικό

υπερωκεάνιο επιβατικό πλοίο, που ναυπηγήθηκε από τα ναυπηγία Harland και Wolff, στο Μπέλφαστ, για την εταιρία "White Star Line".Ο Τιτανικός αποτελούσε στην εποχή του κυριολεκτικά ένα θαύμα της ναυπηγικής, αποτελώντας ένα πρωτοποριακό τύπο πλοίου. Ενσωμάτωνε πολλές καινοτομίες για την εποχή του. Ανελκυστήρες για γρήγορη πρόσβαση στα διάφορα καταστρώματα, χαμάμ, γυμναστήριο, πισίνα, ταχυδρομείο και υπέρμετρη πολυτέλεια, ιδιαίτερα το σέρβις και το φαγητό που πρόσφερε σε επιβάτες της Α' θέσης ήταν πολύ πλουσιότερο και από τα αντίστοιχα των σύγχρονων ξενοδοχείων 5 αστέρων. Για πολλούς εκείνη την εποχή χαρακτηριζόταν ως το αβύθιστο πλοίο, και τούτο διότι ουσιαστικά ήταν δύο πλοία το ένα εντός του άλλου όπου το ενδιάμεσο κενό αποτελούσαν τα πρωτοποριακά για τότε διπύθμενα καθώς και πλευρικοί χώροι δεξαμενών. ΄

Page 3: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

Οι επιβάτες του πλοίου ήταν χωρισμένοι σε τρεις τάξεις: την πρώτη όπου ήταν οι πιο εύποροι, την δεύτερη και την τρίτη. Οι επιβάτες δεν ήταν μόνο ενήλικοι αλλά κα παιδιά από 9 εβδομάδων έως και 14 χρονών.Τα επαγγέλματα των επιβατών της πρώτης τάξης ποικίλουν. Υπήρχαν κοσμηματοπώλες, συγγραφείς, επιχειρηματίες, χρηματιστές, τραγουδιστές, δικαστές, στρατιωτικοί, γλύπτες, ευγενείς, γιατροί, πολιτικοί και άλλα πολλά.Όσον αφορά την δεύτερη τάξη, εκεί τα επαγγέλματα ήταν: σοφέρ, κρεοπώλης, ιερέας, δάσκαλος, μουσικός, μάγειρας, εκπαιδευτής αλόγων κ.α. Τέλος, η Τρίτη τάξη αποτελούταν κυρίως από αγρότες, εργάτες, μηχανικούς και τσαγκάρηδες.

Page 4: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

Το πλοίο ήταν χωρισμένο σε 16 στεγανά διαμερίσματα και ονομάστηκε αβύθιστο γιατί αν πλημμύριζε ένα από αυτά, το νερό δεν θα εισχωρούσε και στα άλλα.

Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού, πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1912 και θα ξεκινούσε από το Southampton στην Νέα Υόρκη.

Page 5: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ : η ημέρα της βύθισης

Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 14 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα είχε παγωνιά. Λέγεται ότι ο καπετάνιος του πλοίου (Edward John Smith) ήταν απών όταν στάλθηκαν προειδοποιητικά μηνύματα για ένα παγόβουνο, τα οποία αρχικά αγνοηθήκαν. Στις 11:40 ο Frederick Fleet και ο Reginald Lee είχαν βάρδια στο κατάστρωμα. Ξαφνικά ο πρώτος είδε κάτι μπροστά από τo πλοίο και χτύπησε ένα κουδούνι έτσι ώστε να προειδοποιήσει το πλήρωμα. Τους ενημέρωσε για το παγόβουνο ευθεία. Εκείνοι διέταξαν να σταματήσουν οι μηχανές επειδή όμως, το πλοίο θέλει πολλή ώρα για αλλάξει πορεία, εκείνοι πλησίαζαν ολοένα και περισσότερο στο παγόβουνο. Το κήτος του πλοίου φαινόταν στους δύο ναυτικούς ότι δεν είχε συγκρουστεί με το παγόβουνο αλλά στην πραγματικότητα ο πάγος έσκισε κατά μήκος τα ύφαλα του και πολλά διαμερίσματα άρχισαν να πλημμυρίζουν.

Page 6: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

Με έναν διαπεραστικό ήχο, νερό διαπέρασε την ρωγμή και μπήκε στην μία μεριά του πλοίου. Μετά από ένα λεπτό καπετάνιος, έφτασε στην γέφυρα του πλοίου.-Τι έχουμε χτυπήσει; Ρώτησε έναν ναύτη-Ένα παγόβουνο κύριε, προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε μα δεν υπάρχει τίποτα άλλο-Οι στεγανές πόρτες έχουν κλείσει;-Είναι ήδη κλειστές.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα ένας άλλος ναύτης ήρθε λέγοντας ότι δεν υπήρχε σημάδι σοβαρής ζημιάς μόνο τα χαμηλότερα διαμερίσματα είχαν πλημμυρίσει.Περίπου τα μεσάνυχτα, ο καπετάνιος επισκέφτηκε τα κατώτερα στρώματα και είδε ότι σιγά-σιγά πλημμύριζαν όλο και περισσότερα διαμερίσματα. Τότε κατάλαβε ότι δεν υπήρχε λόγος να παλέψουν άλλο γιατί δεν υπήρχε σωτηρία και είχαν μόνο δύο ώρες…

Page 7: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ: μετά την καταστροφή

Το διασωστικό πλοίο που κατέφθασε πρώτο λεγόταν Carpathia και έφτασε ακριβώς μία ώρα μετά την καταστροφή. Στις 18 Απριλίου έφτασε και στην Νέα Υόρκη. Ο κόσμος μα και ο τύπος πίστευαν ότι η καταστροφή ήταν μικρή και ότι δεν υπήρχαν πολλές απώλειες. Στο Southampton λίγο καιρό αργότερα, άρχισαν να κυκλοφορούν πιο βάσιμες πληροφορίες ενημερώνοντας στον κόσμο ότι ο Τιτανικός είχε όντως βυθιστεί και ότι πάρα πολλές ζωές χάθηκαν. Πολύς κόσμος μαζεύτηκε στα γραφεία της εταιρίας του Τιτανικού (White Star Line) αναζητώντας πληροφορίες για συγγενείς, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.

Page 8: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

ΑΠΩΛΕΙΕΣΜετά την καταστροφή του Τιτανικού, λιγότεροι από το ένα τρίτο επιβίωσαν. Οι θάνατοι των τόσων ανθρώπων προκλήθηκαν από την υποθερμία καθώς το νερό βρισκόταν στους -2 βαθμούς Κελσίου. Υπολογίζεται ότι ο θάνατος επερχόταν σε περίπου 15 λεπτά.Έρευνες έδειξαν ότι βάρκες διάσωσης, υπήρχαν μόνο για την πρώτη τάξη και όχι για τις άλλες.Στην πρώτη τάξη περίπου 6 στα 7 παιδιά σώθηκαν, στην δεύτερη όλα και στην τρίτη λιγότερα από τα μισά.Όσον αφορά τις γυναίκες, προτεραιότητα δόθηκε σε αυτές και τα παιδιά έτσι κατάφεραν να σωθεί το 75%. Από τους άντρες σώθηκε μόνο το 20%.Λέγεται ότι επέζησαν περισσότεροι Αμερικάνο παρά Άγγλοι. Το γεγονός αυτό οφειλόταν στην τάξη και πειθαρχία που διατηρούσαν οι Βρετανοί προκειμένου να μπουν στις σωστικές λέμβους, σε αντίθεση με τους Αμερικάνους.Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας επιζών. Η τελευταία επιζούσα, Millvina Dean, σώθηκε όταν ήταν μόλις 9 εβδομάδων! Απεβίωσε τον Μάιο του 2009 όταν ήταν 98 χρονών.

Page 9: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

CATEGORY NUMBERABOARD

NUMBEROFSURVIVORS

PERCENTAGESURVIVED

NUMBERLOST

PERCENTAGE LOST

FIRST CLASS 329 199 60.5% 130 39.5%

SECOND CLASS

285 119 41.8% 166 58.2%

THIRD CLASS 710 174 24.5% 536 75.5%

CREW 899 214 23.8% 675 76.2%

TOTAL 2223 706 31.8% 1517 68.2%

Page 10: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

Debuting a month after the sinking, and starring an actual survivor, Dorothy Gibson, this was the first telling of the Titanic tale.Made by Eclair Films this 10 minute short stretched the truth and presented nothing more interesting than a survivor re-enacting her supposed experiences aboard a liner in NY Harbor, wearing the dress she wore the night the ship went down.(1912)

«I Demand A Seat In A Lifeboat!!!»

1943

Page 11: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

(1953)The first movieΤΑΙΝΙΕΣ

S.O.S. TITANIC(1979)

2η ταινία

3η ταινία

RAISE THE TITANIC(1980)

(1996)4η ταινία

Page 12: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

Ο Τιτανικός είναι μια δραματική, αισθηματική ταινία εποχής, παραγωγής 1997 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζειμς Κάμερον βασισμένη στο διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών, αυτό του υπερωκεάνιου Τιτανικού που βυθίστηκε στις 14 Απριλίου 1912.Πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γούινσλετ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Τζακ και της Ρόουζ, δύο νεαρά άτομα από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που ερωτεύονται πάνω στο πλοίο ενώ αυτό κάνει το μοιραίο του ταξίδι. Παρ' όλο που οι δύο αυτοί κεντρικοί ήρωες είναι πλασματικοί, αρκετοί χαρακτήρες βασίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους. Η Γκλόρια Στιούαρτ υποδύεται την ηλικιωμένη Ρόουζ που αφηγείται την ιστορία και ο Μπίλυ Ζέιν τον αρραβωνιαστικό της νεαρής Ρόουζ. Ο Κάμερον εμπνεύστηκε την ερωτική ιστορία με σκοπό να δεσμεύσει το κοινό με την πραγματική τραγωδία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ(1997)

Page 13: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ

ΤΕΛΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΛΕΓΓΟΥΚΟΡΑΛΙΑ ΚΟΝΤΟΥ