σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

26
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «μαθητικές φωνές» ΓΥΜΝΑΣΙΟY ΤΛ ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

description

2ο τεύχος της σχολικής εφημερίδας του Γυμνασίου ΛΤ Μοσχοχωρίου

Transcript of σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

Page 1: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

«μαθητικές φωνές» ΓΥΜΝΑΣΙΟY ΤΛ ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

Page 2: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

Ο αθλητισμός

Αντιμετώπιση των εφήβων από τους γονείς τους

Κοπή της πίτας

Τσικνοπέμπτη

Καθαρή Δευτέρα

Καρναβάλι στο εξωτερικό

Πάσχα

Θερμοπύλες

Σελίδα:3-10

Σελίδα : 11-14

Σελίδα :15

Σελίδα:16

Σελίδα:17

Σελίδα:18-19

Σελίδα:20-23

Σελίδα:24-25

Ο αθλητισμός, τα σπορ και

το παιγνίδι είναι για τα παιδιά ένας τρόπος όχι μόνο για να εξασκηθούν και να αναπτύξουν νέες...σωματικές ικανότητες αλλά και για να κάνουν νέους

2

Page 3: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

φίλους, να μάθουν να είναι μέλη μιας ομάδας, να ψυχαγωγούνται και να βελτιώσουν το αίσθημα αυτοπεποίθησής τους. Οι γονείς θα πρέπει να μεριμνούν, για να μπορούν τα παιδιά τους να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ή σε κάποιο σπορ. Οι συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά δια μέσου μιας υγιούς απασχόλησης σε ένα άθλημα ή σε ένα σπορ, θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

 Οι γονείς θα πρέπει να κοιτάξουν το θέμα της συμμετοχής των παιδιών τους σε αθλήματα ή σε σπορ με προσοχή. Θα πρέπει να τα ενθαρρύνουν και να τα βοηθούν για να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες δραστηριότητες. Είναι, επίσης, καλό να πηγαίνουν και οι ίδιοι να παρακολουθούν αυτό που κάνουν τα παιδιά τους, να σχολιάζουν τη συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα τους και να τους δίνουν κάθε μορφή υποστήριξης. Σε περίπτωση που τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε αγώνες είτε μόνα τους είτε μέσα στα πλαίσια μιας ομάδας, θα πρέπει να τα βοηθούν να έχουν λογικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα και σε περίπτωση αποτυχιών να τα βοηθούν να αντεπεξέρχονται.

 Οι προσδοκίες που έχουν οι γονείς για την εξέλιξη και τις επιτυχίες του παιδιού θα πρέπει να διατηρούνται σε ρεαλιστικά επίπεδα. Το άθλημα και το σπορ θα πρέπει να διατηρήσουν και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα για το παιδί και όχι να καταστούν μια επιπρόσθετη πηγή ψυχικής εξουθένωσης.

Παράλληλα, οι συμβουλές των γονιών θα πρέπει να καλύπτουν και τον τομέα της σωστής συμπεριφοράς του παιδιού μέσα στη δική του ομάδα αλλά και σαν θεατής ή σαν οπαδός της ομάδας του. Ο σεβασμός προς τους συμπαίκτες του παιδιού, η διατήρηση της ψυχραιμίας του τόσο σε καλές αλλά και σε κακές στιγμές συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των βασικών αξιών που οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους.

Η σημασία για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού του χρόνου που αφιερώνει αυτό και εσείς στις εν λόγω δραστηριότητες είναι μεγάλη. Οι επιδράσεις που προκύπτουν θα διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή του παιδιού. Σίγουρα για τους γονείς οι ώρες που απαιτούνται για την οργάνωση των αθλητικών δραστηριοτήτων του παιδιού είναι ακόμη ένα φορτίο για το βεβαρημένο πρόγραμμά τους. Σίγουρα πιθανόν να επηρεάζει τον τρόπο εργασίας τους. Όμως η επένδυση αυτή σε χρόνο πρέπει να γίνει λόγω των ευεργετημάτων που προκύπτουν για όλη τη ζωή του παιδιού.

Πηγή www.achilleas.com.cy

Μουτσώκος Κωνσταντίνος

3

Page 4: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

Η εξέλιξη του ποδοσφαίρου

και των κανόνων του.

  Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του αθλητισμού, καθώς και το παλιότερο άθλημα. Θεωρείται ενδιαφέρον  από τους περισσότερους, κυρίως από το αντρικό φύλο. Λόγω της μεγάλης ιστορίας, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι κανονισμοί άλλαξαν. Αναλυτικά...

1863: Σε μια συνάντηση στο Λονδίνο δημιουργήθηκε η (FA) ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Μερικοί φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έθεσαν τους κανόνες το 1840 και έτσι αυτοί ξαναγράφτηκαν για να παρέχουν το πρώτο ενιαίο σύστημα κανονισμών στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

1869: Εισάγονται στο παιχνίδι τα ελεύθερα χτυπήματα, ενώ το 1872 μπήκαν στο παιχνίδι τα κόρνερ.

1875: Το τέρμα αποκτά οριζόντιο δοκάρι αντικαθιστώντας την

ταινία ως το μέσο που σηματοδοτεί την κορυφή του.

1878: Οι διαιτητές χρησιμοποιούν σφυρίχτρες, ενώ στο γήπεδο Bramall Lane διεξάγεται για πρώτη φορά παιχνίδι υπό το φως των προβολέων.

1882: Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Μ. Βρετανίας ενοποίησαν τους κανόνες τους και σχημάτισαν το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, το όργανο που καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού.

1891: Τότε ξεκίνησαν να εκτελούνται πέναλτι, να μπαίνουν δίχτυα στα τέρματα και να επιτρέπεται ο διαιτητής να είναι στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του.

1902: Η μεγάλη περιοχή είναι πλέον γεγονός καθώς αποφασίστηκε τα πέναλτι να δίνονται για φάουλ εντός αυτής. Μαζί και η μικρή περιοχή, ενώ το ημικύκλιο εκτός περιοχής χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια για να εισαχθεί.

1912: Απαγορεύτηκε οι τερματοφύλακες να πιάνουν την μπάλα εκτός περιοχής.

1925: Ο νόμος του οφσάιντ είναι γεγονός.

1958: Για πρώτη φορά

επιτρέπονται αλλαγές, έστω και μόνο για τραυματισμένους ποδοσφαιριστές.

1970: Εισάγονται η κίτρινη και η κόκκινη κάρτα στο Μουντιάλ του 1970.

4

Page 5: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

1990: Αλλάζει ο νόμος του οφσάιντ υπέρ του επιτιθέμενου, ο οποίος πλέον τώρα είναι εντός παιχνιδιού (inside) αν είναι στην ίδια ευθεία με τον τελευταίο αμυνόμενο.

1992: Οι τερματοφύλακες απαγορεύτηκε να πιάνουν τη μπάλα, αν ένας αμυντικός τους τη γυρίσει πίσω με το πόδι.

1994: Εισήχθηκε η τεχνική περιοχή, εκεί δηλαδή που μπορεί να κινείται ο προπονητής και να δίνει εντολές στη διάρκεια του αγώνα.

1995: Ένταξη του 4ου διαιτητή στους κανονισμούς.

Νακάκης Γιώργος

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ

ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Μία από της μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βραδιές του Ολυμπιακού κατέληξε σε θρίαμβο 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Γ. Καραϊσκάκης" για τη φάση των 16 του Champions League. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας ήταν καταπληκτικοί με ηγέτη (και σκόρερ) τον Αλεχάντρο Ντομίνγκες, δεν άφησαν τους Άγγλους να αναπνεύσουν και με το πανέμορφο γκολ του Τζόελ

Κάμπελ στο 2ο ημίχρονο πήραν το απόλυτο προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά.

Η πρώτη ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην ιστορία της από ελληνική ομάδα και η πρώτη του Ολυμπιακού απέναντι στους "κόκκινους διαβόλους" (μετά από 4 ήττες σε ισάριθμα ματς) δεν ήταν δυνατόν να μην ταρακουνήσει όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

5

Page 6: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

H χώρα μας μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε 400 υπερπολύτιμους βαθμούς στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Έφτασε συνολικά στους 33.600 και εδραιώνεται στη δωδέκατη θέση, καθώς πλέον απέχει 1975 από την 13η Ελβετία (31.625), ενώ πλησίασε την ενδέκατη Τουρκία, η οποία έχει 34.000. Να σημειώσουμε ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα χάσει την 12η θέση από την σεζόν 2015/16 θα χάσει την απευθείας θέση στους ομίλους του Champions League για την πρωταθλήτρια ομάδα της χώρας.

Αναλυτικά η κατάταξη:

1. Ισπανία 89.570 (6/7)2. Αγγλία 82.463 (6/7)3. Γερμανία 80.212 (5/7)4. Ιταλία 63.938 (5/6)5. Πορτογαλία 58.466 (2/6)6. Γαλλία 54.833 (2/6)7. Ρωσία 46.165 (3/6)8. Ολλανδία 43.749 (2/6)9. Ουκρανία 40.799 (4/6)10. Βέλγιο 36.300 (1/5)11. Τουρκία 34.000 (2/5)12. Ελλάδα 33.600 (2/5)13. Ελβετία 31.625 (1/5)14. Αυστρία 30.325 (1/5)15. Τσεχία 28.100 (2/4)16. Ρουμανία 27.257 (0/4)17. Ισραήλ 26.875 (1/4)

18. Κύπρος 23.250 (0/4)19. Δανία 21.100 (1/5)20.

Η ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Η σκοποβολή είναι ένα άθλημα, που έχει τις ρίζες του βαθιά από τα προϊστορικά χρόνια. Βασική αφορμή για την ανάπτυξή της ήταν η ανάγκη του ανθρώπου προς επιβίωση, ιδιαίτερα στα προϊστορικά χρόνια, για το κυνήγι των θηραμάτων του. Για να είναι λοιπόν αποτελεσματικός στο κυνήγι, έπρεπε με κάποιο τρόπο να εκπαιδεύεται και να συνηθίζει το όπλο του, όπως αυτό εκφράζεται με την πάροδο του χρόνου και την συμβολή της τεχνολογίας.

Στην σύγχρονη μορφή του αθλήματος, αποκλειστικό ρόλο για την μετέπειτα εξέλιξή του έπαιξε το γεγονός ότι η σκοποβολή μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων το 1896. Η πρώτη εμφάνιση του αθλήματος της σκοποβολής στους Ολυμπιακούς αγώνες,

6

Page 7: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

έφερε και την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση που οφείλει την ελευθερία της στα όπλα.

Η σύγχρονη πλέον σκοποβολή χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες και παράλληλα σε δύο μεγάλες ομοσπονδίες. Η τοξοβολία εκπροσωπείται από την Ελληνική Φίλαθλο Ομοσπονδία Τοξοβολίας (Ε.Φ.Ο.Τ.) ενώ τα αεροβόλα και πυροβόλα όπλα από την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚ.Ο.Ε.).Η σκοποβολή είναι πλούσια σε αγωνίσματα, με την πλειοψηφία τους να είναι Ολυμπιακά και εκπροσωπούνται ιεραρχικά από διεθνείς ομοσπονδίες.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ

Συνέντευξη από την ISSF(International Shooting Sports & Sporting Clays Fans of Greece) στον μεγάλο έλληνα πρωταθλητή Νικόλαο Μαυρομάτη :

Νίκος Μαυρομάτης: Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω το www.issf.gr για την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης. Ελπίζω οι προσπάθειες σας για την προβολή των αθλημάτων της σκοποβολής να αυξηθεί κατά το μέγιστο δυνατό. Και αυτό για να επιτευχθεί πρέπει να βάλουμε όλοι απο ενα λιθαράκι βοήθειας.

Issf.gr : Σε ευχαριστούμε πολύ, μας τιμά η ανταπόκριση σου και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι για το καλό των αθλημάτων. Νίκο πότε ξεκίνησες την σκοποβολή;

Νίκος Μαυρομάτης: Από πολύ μικρή ηλικία είχα τρέλα με το κυνήγι, τα όπλα και την σκοποβολή. Μου άρεσε πολύ να πετυχαίνω διαφόρους στόχους με οποιουδήποτε τύπου όπλο και αν είχα, από σφεντόνα, χειροποίητο τόξο, μέχρι αεροβόλο κλπ. Ξεκίνησα σκοποβολή όταν ήμουν 17 χρονών. Πρώτο ερέθισμα που με οδήγησε στους χώρους των σκοπευτηρίων, ήταν οι βιντεοταινίες του Γιάννη Λοβέρδου, που είχαν θέμα το κυνήγι και την σκοποβολή. Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα ρίχνοντας sporting για δύο χρόνια και μετά συνέχισα ρίχνοντας skeet κάτω από την καθοδήγηση του Γιάννη Λοβέρδου, ο οποίος είναι προπονητής μου μέχρι και σήμερα.

Issf.gr : Πότε ήρθαν οι πρώτες νίκες, μετάλλια;

Νίκος Μαυρομμάτης: Από τον πρώτο μου αγώνα το 1999 μπήκα στην Α’ κατηγορία στο skeet ανδρών. Το 2005 μπήκα στην Εθνική Ομάδα, μετά τη νίκη μου στους Πανελληνίους της ίδιας χρονιάς. Οι πρώτες διεθνείς διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν, μιας και στην πρώτη μου συμμετοχή σε παγκόσμιο κύπελλο στην Suhl της Γερμανίας το 2006 κατατάχτηκα 7ος χάνοντας την θέση στον τελικό μετά απο shoot-off. Στον επόμενο αγώνα στην Ελλάδα έκανα πανελλήνιο ρεκόρ με 122/125.Την ίδια χρονιά βγήκα 4ος στους Πανευρωπαϊκούς στο Maribor της Σλοβενίας.

Issfr.g : Επόμενος αγώνας που θα λάβεις μέρος;

7

Page 8: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

Νίκος Μαυρομάτης: Ο επόμενος αγώνας προετοιμασίας είναι ένα Grand Prix στην Τσεχία στις αρχές του Ιουλίου.

Issf.gr : Ποιό είναι το πρόγραμμα που ακολουθείς κατά την προετοιμασία σου?

Νίκος Μαυρομάτης: Το καθημερινό μου πρόγραμμα είναι σχεδόν ίδιο, όσο βρίσκομαι στην Αθήνα. Σε μια συνηθισμένη ημέρα πάω σκοπευτήριο το πρωί (περίπου 5 φορές την εβδομάδα), γυρνάω στο σπίτι μου το μεσημέρι, τρώω και χαλαρώνω λίγο. Μετά πάω γυμναστήριο, και αφού χαλαρώσει λίγο το σώμα μου, κάνω διάφορες ασκήσεις νοερής προπόνησης κλπ.

Issf.gr : Για την φυσική σου κατάσταση κάνεις κάτι ιδιαίτερο;

Νίκος Μαυρομάτη: Για την φυσική μου κατάσταση ακολουθώ ιδιαίτερη διατροφή και κάνω χαλαρή γυμναστική, την περίοδο των αγώνων, όπως τρέξιμο, stretching, και αρκετό “ρίξιμο” στο σκοπευτήριο.

Issf.gr : Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο ως ιεροτελεστία ή συνήθεια που ακολουθείς πριν τον αγώνα; (Υπάρχει κάποια ψυχολογική προετοιμασία;)

Νίκος Μαυρομάτης: Πριν από κάθε αγώνα υπάρχει μια ρουτίνα θα έλεγα, που ακολουθώ προκειμένου να είμαι προετοιμασμένος σωματικά, ψυχικά και νοητικά. Υπάρχουν ασκήσεις που εκτελώ τις οποίες τις διαφοροποιώ και τις προσαρμόζω ανάλογα με την τρέχουσα ψυχολογική κατάσταση

μου και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος αγώνας.

Issf.gr: Νίκο σου

ευχόμαστε καλή επιτυχία στο προσεχές Grand Prix αλλά και στους Ολυμπιακούς αγώνες που με μεγάλη περηφάνια θα παρακολουθήσουμε τις επιτυχίες της Ελληνικής αποστολής. - Μια εταιρία όπλων που προορίζονται για σκοποβολή.

Αφιέρωμα της Renato Gamba για τον σκοπευτή Νικόλαο Μαυρομμάτη:

H Renato Gamba, βρίσκεται στην περιοχή Val Trompia του Gardone έξω από την Μπρέσια, στην τοποθεσία που βρίσκονται οι περισσότερες οπλοβιομηχανίες της Ιταλίας. Με ιστορία στην κατασκευή όπλων πάνω από 250 χρόνια, από τις αρχές του 18ου αιώνα, το κύριο μέλημά της είναι η κατασκευή όπλων με υψηλή ποιότητα και αισθητική.

Γνωστή για τα «αγωνιστικά» της μοντέλα και συγκεκριμένα για το

8

Page 9: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

σκοπευτικό Daytona (στις εκδόσεις Κ12, Gold and Black, SL, SLHH) για Trap, Skeet, D. Trap και Sporting. Το Daytona είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα σκοπευτικά όπλα υψηλού επιπέδου με δεκάδες νίκες σε Παγκόσμια Κύπελλα και Πρωταθλήματα, Ολυμπιακά μετάλλια και μια πλειάδα νικών σε Ηπειρωτικά και Εθνικά Πρωταθλήματα.

Σταθόπουλος Γεώργιος

http://www.issf.gr/?p=1068#sthash.1qDbhktF.dpuf

Αντιμετώπιση των

εφήβων από τους γονείς τους

Από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρούνται στην εφηβεία; Σίγουρα δεν είμαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που αντιλαμβάνεται μια έντονη αλλαγή στον τρόπο που οι γονείς προσεγγίζουν διάφορα θέματα σε

σχέση με τα παιδιά, τα βλαστάρια τους που τώρα αρχίζουν και κάνουν αυτό το τεράστιο άλμα στην εφηβική ζωή, την οποία την χαρακτηρίζει όχι μόνο η ανυπακοή αλλά και η αμφισβήτηση των κανόνων, τόσο στον οικογενειακό όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Βέβαια, δεν αναφέρομαι σε εγκληματικότητα και παράβαση των νόμων όταν λέω ότι υπάρχει αμφισβήτηση των κοινωνικών κανόνων. Αντίθετα, αναφέρομαι στην έντονη επιθυμία των εφήβων, να εκφράσουμε τις ανατρεπτικές μας απόψεις σε ό,τι αφορά τον συμβατικό τρόπο ζωής και την σοβαρότητα που μας διακατέχει στην καθημερινή ζωή, π.χ. ντυνόμαστε με το δικό μας προσωπικό στυλ, ακούμε όποια μουσική μας αρέσει και γενικότερα μας αρέσει να θεωρούμε ότι είμαστε ενάντια στο κατεστημένο. Κι όλα αυτά έχουν αποτέλεσμα να μας φέρνουν σε αντιπαράθεση, έως και σε σύγκρουση πολλές φορές, όχι μόνο με τον κοινωνικό περίγυρο και την κριτική του αλλά και με την ίδια μας την οικογένεια, την μητέρα, τον πατέρα, τον αδερφό, την αδερφή, τον παππού, την γιαγιά, το σκυλί, το γατί και πάει λέγοντας. Δυστυχώς, αυτά τα χρόνια έχει πάψει να υπάρχει αυτή η πληθώρα προτιμήσεων και πεποιθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα ρεύματα, μόδες, τα οποία παρασύρουν εμάς τους νέους και γινόμαστε τελικά μια άμορφη μάζα. Κι αυτό βέβαια είναι κάτι που προκαλεί τους γονείς να αντιδράσουν. Και συνέχεια

9

Page 10: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

παραπονιόμαστε ότι οι γονείς δεν έχουν δίκιο, ότι δεν ξέρουν τα προβλήματα των νέων κλπ κλπ. Ρωτήσαμε όμως ποτέ τους εαυτούς μας μήπως εμείς γινόμαστε άδικοι ορισμένες φορές κι ότι δεν είναι τυχαίο που μας βγαίνει σε κακό, όποτε δεν ακούμε τους γονείς μας;

Γι’ αυτό κάθομαι κι εγώ και γράφω τώρα, αντί να κάνω τα συνηθισμένα πράγματα που κάνουν τα αγόρια της ηλικίας μου, όπως βιντεοπαιχνίδια, ποδόσφαιρο και καμιά έξοδο σε μία καφετέρια στο κέντρο της πόλης, διότι, όπως και να το κάνουμε πρέπει να κόψουμε και λίγο κίνηση, να δούμε τι περνάει βρε παιδί μου, τα αγόρια είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουν, τα οποία είναι όντως και δικές μου προτιμήσεις. Δεν ήρθα κι από διαφορετικό πλανήτη για να υποτάξω τη Γη. Μπορεί να έχω διαφορετικές προτιμήσεις από τους περισσότερους, αλλά διασκεδάζω όπως , πάνω κάτω, διασκεδάζει ο καθένας. Κι όταν εμείς υπερβαίνουμε κάνοντας ασχολίες που δεν απαιτούν σκέψη, δράση, φυσική και μαθηματικά, οι γονείς μας φωνάζουν και, όταν δεν συμμορφωνόμαστε, μας επιβάλλουν ό,τι θέλουν ή ό,τι πρέπει, είτε γιατί είναι κακοί και μεγάλοι και δεν αντιλαμβάνονται ότι είμαστε νέοι και γλεντάμε την ζωή μας, είτε επειδή πολύ απλά είναι γονείς μας και φοβούνται, νοιάζονται για μας. Οπότε δεν είναι σωστό ούτε να τους φωνάζουμε, πόσο μάλλον να τους βρίζουμε. Ποιοί είμαστε εμείς για να αισχρολογήσουμε μπροστά

στους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά, για να μας προσφέρουν όσα θέλουμε, και είναι γεμάτοι έγνοιες για το αν μας είναι επαρκή αυτά που μας προσφέρουν; Τι θα ήμασταν χωρίς αυτούς; Είναι μεγάλοι και υπεύθυνοι άνθρωποι , τουλάχιστον οι περισσότεροι γονείς στις ανεπτυγμένες, σύγχρονες κοινωνίες και κύριος στόχος τους είναι να μας μεγαλώσουν παρέχοντάς μας όλα τα εφόδια, έτσι ώστε να βγούμε στη ζωή έτοιμοι για να την αντιμετωπίσουμε. Είναι πάντα εκεί, έμπειροι και πεπειραμένοι, για οτιδήποτε τους χρειαζόμαστε, συμβουλή, συμπαράσταση. Μας κατανοούν και δεν θα μας προδώσουν ποτέ. Είναι οι γονείς-φίλοι μας, τους οποίους θα έχουμε για πάντα στην καρδιά μας.

Δεν λέω, καλή η ευαισθησία αλλά, είναι και κάτι ώρες που με τους γονείς μας δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, με αποτέλεσμα η απλή κουβεντούλα για ένα προβληματάκι να καταλήγει σε ένοπλη σύρραξη και σε ξεσήκωμα λαβάρου για επανάσταση. Και αυτό είναι κάτι που, λίγο πολύ, πιστεύω ότι συμβαίνει σε όλους μας, έτσι δεν είναι; Για παράδειγμα, καθόμαστε εμείς και παίζουμε στον υπολογιστή Κυριακή πρωί, μόλις έχουμε ξυπνήσει και εκεί που ετοιμαζόμαστε να νικήσουμε τους αντιπάλους μας, μπαίνει η μητέρα μας, κυρίως, μέσα και αρχίζει να φωνάζει για το ότι είμαστε καμένα και να σηκωθούμε να φτιάξουμε το κρεβάτι και να διαβάσουμε. ‘Η

10

Page 11: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

άλλες φορές, όταν θέλουμε να συζητήσουμε κάτι πολύ απλό σαν άνθρωποι , όπως για την θεμελιώδης απορία να βγω σήμερα στις 8 ή στις 9 και αρχίζει η μητέρα μας πάλι, γιατί οι πατεράδες, ιδιαίτερα με τους γιους τους δείχνουν κατανόηση άλλου επιπέδου, να μας λέει ότι σήμερα έχουμε διάβασμα και ότι δεν μπορούμε να βγούμε σήμερα. Επίσης, το έργο περιλαμβάνει :

Ανάκριση για το ποια άτομα θα είναι μαζί μας. Για το τι θα κάνουμε όταν θα βγούμε. Για το αν έχει κανένας σχέση ή καλύτερα εάν έχουμε εμείς κάτι κρυφό από τον γύπα της οικογενείας (μητέρα) Και η κλασσική φράση: Τη ζακέτα σου μην ξεχάσεις.

Βέβαια, εγώ, όντας μοναχοπαίδι, ζω σε ένα περιβάλλον που οι γονείς μου είναι οι πολύ καλοί φίλοι μου και δεν τους κρύβω τίποτα. Αλλά και πάλι, δεν γλυτώνω τα ωραία σκηνικά με την μητέρα μου, όχι πάντως στην προαναφερθείσα μορφή, που την έχω δει να παρουσιάζεται περισσότερο στις οικογένειες με αδέλφια και κυρίως κορίτσια. Και δεν είναι τυχαίο που οι γονείς συνήθως ανησυχούν περισσότερο για τα κορίτσια, αφού παρασύρονται εύκολα , με αποτέλεσμα να θέτουν πιο εύκολα από τα αγόρια τις ζωές τους σε κίνδυνο. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας αγαπούν το ίδιο, έτσι; Δεν μπορώ να πω επίσης ότι δεν μας είναι και ευχάριστες οι αστείες, οι χαρούμενες και ξέγνοιαστες στιγμές, στις οποίες και εμείς αλλά και οι γονείς μας δίνουμε ένα ρεσιτάλ γέλιου και

εξολοθρεύουμε κάθε σοβαρότητα, κρατώντας όμως πάντα ένα μέτρο.

Και αυτό είναι άλλωστε οι γονείς μας, και δυστυχώς το καταλαβαίνουμε αυτό όταν έχουν περάσει τα χρόνια και είμαστε πιο ώριμοι και ευσυνείδητοι, και έχουμε βιώσει τόσο την ζωή στον κλειστό οικογενειακό κύκλο (πρωταρχικά στάδια της ζωής μας), όσο και την μετάβαση στο άλλο άκρο, την αποξένωση (εφηβεία), που αποτελεί το μέσω στην ανεξαρτητοποίηση, χωρίς να χάνεται ποτέ η αγάπη για τα οικογενειακά μας αυτά πρόσωπα. Και όντως, μπορεί οι γονείς μας να υπερβάλλουν σε πολλά πράγματα, όμως αυτά είναι λίγα μπροστά στο τι μας προσφέρουν. Όλα αυτά είναι δικές μου απόψεις που θέλησα να μοιραστώ μαζί σας, όχι με κάποιο ιδιαίτερο σκοπό, αλλά για να μιλήσω από μία άλλη οπτική γωνία για το φαινόμενο αντιμετώπισης του παιδιού από τον γονέα, κατά την εφηβεία. Φαινόμενο το οποίο είναι εξαιρετικά περίπλοκο και ανεξήγητο.

Το συντακτόπαιδο,

Βασίλης Αγγελόγιαννος

11

Page 12: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2014

Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.

Στην Αθήνα συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι κατασκευής με μπαχαρικά κ.α. Στη δυτική Μακεδονία αντί για την «πολίτικη» Βασιλόπιτα συχνά

12

Page 13: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ή πρασόπιτα. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο. Στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή. Σε άλλα μέρη, αντί αυτού κατασκευάζουν μικρό στεφάνι από κληματόβεργες που όποιος το βρει στα χωράφια θα είναι τυχερός στα σπαρτά, ή στην ελαιοπαραγωγή ή στο κρασί κλπ.

Η κοπή της πίτας έγινε στο σχολείο μας με την επιστροφή από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κάθε τάξη έκοψε τη δικιά της βασιλόπιτα . Ο τυχερός της τάξης μας είναι ο Παναγιώτης Καρακάντζας. Του ευχόμαστε ολόψυχα μια καινούργια χρονιά γεμάτη χαρά , υγεία , πρόοδο και ευτυχία!

Ιστοσελίδα:

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1

Δρίβα Παναγιώτα

Λύκου Ειρήνη

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας.Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα" (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και "Πέμπτη".Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής. Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα

Οι τρεις εβδομάδες πριν την αρχή της Σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή ή η Απολυτή, Κρεατινή η Απόκρεω  και της Τυροφάγου.  

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό. Ονομάζεται τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.

13

Page 14: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς. Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Schmutziger Donnerstag στη Γερμανία και τη Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη. Μερικές από αυτές είναι:

Κέρκυρα:  Την ημέρα αυτή, στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, τελούνται τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια » ή «Κουτσομπολιά» ή « Πέτε Γόλια ». Σύμφωνα με το έθιμο, οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν στην ντοπιολαλιά τους. Ακολουθούν καντάδες όπου με αυτές «κλείνει» το έθιμο

Χαντζή Δήμητρα- Καραγεώργου Σοφία

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας.

Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού. Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα. Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί, την Καθαρή Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση, και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».Το πέταγμα του χαρταετού, είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στην διασκέδαση και τον χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι. Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από μια άλλη λατινική λέξη, την λέξη «κόλουμνα» δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα,

14

Page 15: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CE

%B1%CF%81%CE%AC_%CE%94%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1

ΧΑΝΤΖΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΙΩΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

Καρναβάλι Νίκαιας

Το Καρναβάλι της Νίκαιας είναι το πρώτο καρναβάλι της Γαλλίας κι ένα από τα πιο διάσημα καρναβάλια του κόσμου. Εξελίσσεται κάθε χειμώνα στη Νίκαια, τον Φεβρουάριο με διάρκεια δύο εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένου τριών σαββατοκύριακων, και προσελκύει περισσότερους από εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Αποτελεί τη εμβληματική εορτή του συμβαντολογικού ημερολογίου ανάμεσα σε περίπου

850 πολιτιστικές εκδηλώσεις, εορταστικές και αθλητικές που διεξάγονται κάθε χρόνο.

Ετυμολογία

Η λέξη «καρναβάλι» αποκαλύπτει τη σημασία της με δύο ετυμολογικές έννοιες. Αυτή που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι: care levare levamen «αφαίρεσε την σάρκα». Αυτό σχετίζεται άμεσα με τον καθολικισμό και την περίοδο όπου γιορτάζουμε για μία τελευταία φορά πριν τις σαράντα μέρες της Σαρακοστής του Πάσχα. Ο άλλος ορισμός είναι, με την σειρά του, Pagan: navalis carrus «ναυτικός χαρακτήρας» σκάφη πάνω στα οποία ο Διόνυσος, θεός ερχόμενος από την θάλασσα, έμπαινε στα ελληνικά νησιά. Αυτός ο δεύτερος ορισμός είναι και ο πιο αρχαίος, αφού το καρναβάλι, που είναι τοποθετημένο το χειμώνα, αποτελούσε την τελετουργία για να επιστρέψει η άνοιξη και έτσι ο καινούργιος χρόνος. Οι πρωτόγονοι άνδρες ντυνόντουσαν με δέρματα θηρίων και αυτό εξηγεί γιατί τα πολλά κοστούμια ζώων, φυτών, φρούτων, λαχανικών και άλλων φυσικών χαρακτηριστικών παρουσιάζονται ακόμα και σήμερα.

Θέμα και τίτλος

Κάθε χρόνο, νέος τίτλος που επιλέγεται για την Αυτού Μεγαλειότητα του Βασιλιά του

15

Page 16: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

Καρναβαλιού γίνεται το θέμα της εκδήλωσης και η έμπνευση την ανάπτυξης.

Βενετία

Το Καρναβάλι της Βενετίας σχετίζεται άμεσα με τις Βενετσιάνικες μάσκες. Λέγεται ότι ξεκίνησε από μια νίκη της ΄΄Γαληνοτάτης Δημοκρατίας΄΄, προηγούμενο όνομα της Βενετίας, επί του Πατριάρχη της Ακουιλέια, Ούλρικο, το 1162. Για να τιμήσουν αυτή τη νίκη οι κάτοικοι άρχισαν να χορεύουν και να κάνουν συγκεντρώσεις στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Απ' ότι φαίνεται αυτή η γιορτή άρχισε αυτή την περίοδο και επισημοποιήθηκε την Αναγέννηση. Εντούτοις υπό την εξουσία του Βασιλιά της Αυστρίας τέθηκε πλήρως εκτός νόμου το 1797 και η χρήση των μασκών απαγορεύθηκε αυστηρά.

Mετά από μακρά ανυπαρξία το Καρναβάλι ξαναλειτούργησε το 1979. Η Ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την ιστορία και τον πολιτισμό της Βενετίας και επιδίωξε να χρησικοποιήσει το παραδοσιακό Καρναβάλι ως επίκεντρο των προσπαθειών της. Η ανακατασκευή των μασκών ξεκίνησε ως στόχος κάποιων φοιτητών της Βενετίας για το τουριστικό εμπόριο. Σήμερα περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται στη Βενετία κάθε χρόνο για το Καρναβάλι. Μία από τις σημαντικότερες

εκδηλώσεις είναι ο διαγωνισμός για la maschera piu bella (΄΄την ωραιότερη μάσκα΄΄) το τελευταίο σαββατοκύριακο του Καρναβαλιού που κρίνεται από μια dieun;h επιτροπή ενδυματολόγων και σςχεδιαστών μόδας.

Ρίο Ντε Τζανέιρο

Το καρναβάλι της Βραζιλίας είναι μια χρόνια παράδοση για τους κατοίκους της Βραζιλίας. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι μαζεύονται στην πρωτεύουσά της, Ρίο Ντε Τζανέιρο για να παρακολουθήσουν από κοντά τα φαντασμαγορικά άρματα σε συνδυασμό τους εντυπωσιακούς χορούς, Samba και BossaNova .

ΠΑΣΧΑ

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν βιώνονται με την ίδια κατάνυξη και τον ίδιο ενθουσιασμό από ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάσταση του Κυρίου, ενώ η Δυτική στο θρήνο

16

Page 17: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

για το θάνατό του. Η ορθόδοξη θεώρηση για την Ανάσταση συμπυκνώνεται στον πασίγνωστο ύμνο:

Χριστός Ανέστη εκ νεκρώνθανάτω θάνατον πατήσας καιτους εν τοις μνήμασι ζωήνχαρισάμενος!

ΕΘΙΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Με ένα κόκκινο πανί, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού, απλωμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο, ξεκινούν στην επαρχία τη Μεγάλη Πέμπτη οι προετοιμασίες για τη βραδιά της Ανάστασης, ενώ την ίδια ημέρα οι νοικοκυρές σε όλη τη χώρα βάφουν τα κόκκινα αυγά. Τη Μεγάλη Πέμπτη ζυμώνονται και τα τσουρέκια. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

Τη Μεγάλη Πέμπτη στην εκκλησία ψέλνεται η μακρά ακολουθία των Παθών με τα 12 Ευαγγέλια και αναπαριστάνεται ξανά η Σταύρωση. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον Επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια, έτσι ώστε το πρωί της επόμενης μέρας να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ακόμη και σήμερα σε κάποια χωριά οι κάτοικοι δεν στρώνουν καν τραπέζι τη Μεγάλη Παρασκευή. Δεν τρώνε γλυκά για την αγάπη του Χριστού, που τον πότισαν ξύδι. Ταχινόσουπα, μαρούλι ή φακές με ξύδι είναι τα συνήθη φαγητά. Κανείς δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του σφυρί ή βελόνι, γιατί θεωρείται μεγάλη αμαρτία. Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και η περιφορά του Επιταφίου, ο στολισμός και η περιφορά του οποίου είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής.

17

Page 18: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

Τα λουλούδια που παίρνουν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνται ευλογημένα και τοποθετούνται στο εικονοστάσι του σπιτιού. Παλιότερα, οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς, ενώ ορισμένοι τα χρησιμοποιούσαν και σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο.

Στην περιφορά του Επιταφίου προπορεύεται η μπάντα ή η χορωδία και παίζει πένθιμα εμβατήρια, ακολουθούν οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι μυροφόρες, τα εξαπτέρυγα, πρόσκοποι και οι πιστοί που ψέλνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας. Σε όλη τη διαδρομή οι πιστοί ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, κρατώντας αναμμένα κεριά.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το Μεγάλο Σάββατο οι πιστοί προετοιμάζονται για το

χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ιερέας φωνάζει το «Χριστός Ανέστη!». Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο Φως, με κορυφαία στιγμή την πρόσκληση του ιερέα «Δεύτε λάβετε Φως». Το Φως αυτό οι πιστοί το μεταφέρουν στα σπίτια τους. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα θεωρούνταν καλοτυχία να μη σβήσει η λαμπάδα με το Άγιο Φως μέχρι να φτάσουν οι πιστοί στο σπίτι. Μπαίνοντας «σταυρώνουν» πρώτα το ανώφλι της εξώπορτας, ενώ παλαιότερα ανανέωναν και το φως του καντηλιού και μάλιστα προσπαθούσαν να το κρατήσουν αναμμένο όσο περισσότερες μέρες μπορούσαν χωρίς να σβήσει.

ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑ : Συμβολίζουν με το κόκκινο χρώμα τους το αίμα του Χριστού

ΑΡΝΙ : Συμβολίζει τους πιστούς από την παραβολή του Χριστού με τον βοσκό

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ: Συμβολίζει το Σταυρό πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός

Η ΛΑΜΠΑΔΑ: Συμβολίζει το φως που έφερε ο Χριστός νικώντας το θάνατο και κατ’ επέκταση το σκοτάδι με την Ανάστασή του

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ: Με το θόρυβο και το φως που κάνουν λέγεται ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα.

18

Page 19: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

Πασχαλινά Αυγά

Ακολουθούν μερικές οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου τροφίμων για τα πασχαλινά αυγά

Οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στην επισήμανση των βρασμένων – βαμμένων αυγών είναι :

1. Η ονομασία πώλησης π.χ. Βρασμένα - Βαμμένα αυγά.

2. Η καθαρή ποσότητα π.χ. 12 αυγά.

3. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

4. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης.

5. Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ε.Κ.

6. Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης στην περίπτωση που η παράλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου.

7. Οδηγίες χρήσης στην περίπτωση που η παράλειψή τους

δεν επιτρέπει την σωστή χρήση του τροφίμου.

8. Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας των αυγών είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του.

Πηγές: http://greekvoices.blogspot.gr/2011/04/blog-post_2185.html

http://www.sansimera.gr/articles/87#ixzz2uPm0rmPJ

Καλό Πάσχα!!!

Μαθήτριες Γ΄γυμνασίου:

Βάσω Καλαμπανίδα

Χριστίνα Μαρίνι

Μαρία Κάσα

19

Page 20: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

  " Θερμοπύλες "

      

           Θερμοπύλες το πιο μικρό αλλά και το πιο ξακουστό μέρος ίσως σε όλο τον πλανήτη .

            Οι Θερμοπύλες είναι ένα ιστορικό πανέμορφο χωριό χτισμένο στους πρόποδες του όρους Καλλιδρόμου. Έχει πάρει το όνομά του από τις ιαματικές πηγές και από τα δύσβατα μονοπάτια που κατά την αρχαιότητα μόλις και μετά βίους χωρούσε να περάσει μία άμαξα. Οι πύλες ήταν η Ανατολική, η Μεσαία και η Δυτική .

             Ο μύθος λέει ότι η θεά Αθηνά ζήτησε από το θεό Ήφαιστο να φτιάξει τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών για χάρη του Ηρακλή . Εικάζεται πως ο Ηρακλής μετά από κάθε άθλο του, έκανε μπάνιο στις πηγές των Θερμοπυλών για να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Μάλιστα, όταν φόρεσε το δηλητηριασμένο χιτών, του Νέσσου, έπεσε στις πηγές, για να απαλλαγεί απ' τους φριχτούς πόνους. Από τότε βγαίνουν οι αναθυμιάσεις από τις πηγές.

         Το πέρασμα οδηγεί από τη Λοκρίδα στη Θεσσαλία ανάμεσα από το όρος Καλλίδρομο και το Μαλιακό κόλπο. Για τους αρχαίους αυτός ο χώρος ήταν ιερός. Υπήρχε μία διπλή πηγή, αφιερωμένη στην Περσεφόνη η Σκυλλία πηγή, στους πρόποδες της χαράδρας διπλή στη Μεσαία πύλη, το πιο στενό μέρος, των Θερμοπυλών.  

            Το 480 π.Χ το πέρασμα ήταν μονοπάτι (περίπου 12μ. πλάτος) κάτω από το λόφο . Εκεί οι 300 Σπαρτιάτες με αρχηγό τους το Λεωνίδα υπερασπίστηκαν με αυτοθυσία την πατρίδα τους . 

Οι Πέρσες με αρχηγό του τον Ξέρξη ζήτησαν από το Λεωνίδα να τους παραδώσει τα όπλα. Ο Λεωνίδας απάντησε με την ιστορική πια φράση «Μολών Λαβέ» δηλαδή «Έλα να τα πάρεις». 

              Ο βασιλιάς Λεωνίδας έπεσε μαχόμενος κατά των Περσών στο σημείο των Θερμοπυλών και έγινε σύμβολο πατριωτικής αυτοθυσίας. Μπροστά στις πολυπληθείς δυνάμεις των Περσών ο Λεωνίδας με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς οχυρώθηκαν στις Θερμοπύλες, όπου μετά την προδοσία του Εφιάλτη, εξοντώθηκαν όλοι.

         Η θυσία του Λεωνίδα και των 300 συμπολεμιστών του έγινε διαχρονικό σύμβολο και στη θέση που έπεσε ο Λεωνίδας και οι συμπολεμιστές του οι αρχαίοι έστησαν μνημείο με χαραγμένο πάνω του το γνωστό επίγραμμα του Σιμωνίδη.

20

Page 21: σχολική εφημερίδα "μαθητικές φωνές"

          «'Ώ ξείν , 'αγγέλειν Λακεδαιμονίοις 'ότι τήδε κείμεθα τοίς κείνων ''ρήμασι πειθόμενοι». Που σημαίνει «Ξένε πες στους Λακεδαιμόνιους ότι κειτόμεθα εδώ, πιστοί στους νόμους τους», εννοώντας : «πεθάναμε εδώ ακολουθώντας τις σπαρτιατικές παραδόσεις».

      Μετά τη μάχη στις Θερμοπύλες στήθηκε ένας πέτρινος λέοντας, για να θυμούνται όλοι το όνομα του βασιλιά που έπεσε στο σημείο εκείνο. Τα λείψανά του στάλθηκαν για ταφή στη Σπάρτη το 440 π.Χ.

       Στις Θερμοπύλες δίπλα στο άγαλμα του Λεωνίδα υπάρχει το Καινοτομικό Μουσείο Θερμοπύλων   και έχει τη μορφή αιχμής δόρατος με κατεύθυνση προς βορρά. Γίνονται πολλές εκδηλώσεις όπως τα Θερμοπύλεια με παραστάσεις, αρχαίες τραγωδίες, συναυλίες κτλ.  

                 

Nτρίζου Νίκη

                             

Συντακτική και Ψηφιακή Επιμέλεια

Μαρία Σίσκου

Τζίνα Ζαζά

              

21