τα μουσικά όργανα

12
Τα μουσικά όργανα Ε2’ τάξη 1 ου δημ. σχολείου Αγ. Δημητρίου ΣΟΦΙΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ Χ .

Transcript of τα μουσικά όργανα

Page 1: τα μουσικά όργανα

Τα μουσικά όργανα

Ε2’ τάξη 1ου δημ.

σχολείου Αγ. Δημητρίου

ΣΟΦΙΑ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ,ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Χ .

Page 2: τα μουσικά όργανα

Τα μουσικά όργανα διακρίνονται κυρίως σε 3 μεγάλες κατηγορίες :

Έ γ χ ο ρ δ α

Page 3: τα μουσικά όργανα

Π ν ε υ στ ά

Page 4: τα μουσικά όργανα

κ ρ ο υ σ τ ά

Page 5: τα μουσικά όργανα

Ας γνωρίσουμε καλύτερα μερικά απ’

αυτά

Page 6: τα μουσικά όργανα

Η άρπα είναι έγχορδο μουσικό όργανο, το οποίο έχει ιστορία τουλάχιστον 5000 ετών και η χρήση του οποίου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ο σκελετός της άρπας σχηματίζει τρίγωνο του οποίου η κατακόρυφη πλευρά χρησιμεύει για να στηρίζει τις δύο άλλες επί των οποίων βρίσκονται τεντωμένες 46 χορδές χορδισμένες σε <<ντο ύφεση>>.

Page 7: τα μουσικά όργανα

Η κιθάρα υπήρξε έγχορδο μουσικό όργανο της Ελληνικής Αρχαιότητας , το οποίο ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια της λύρας. Στη σύγχρονη εκδοχή της, η κιθάρα αποτελείται συνήθως από έξι χορδές, ωστόσο συναντώνται και παραλλαγές με επτά, οκτώ, δέκα, δώδεκα και δεκαοκτώ. Η οικογένεια της κιθάρας περιλαμβάνει εν

γένει αρκετά όργανα που εμφανίζουν παραλλαγές ως προς τη μορφολογία τους ή τον τρόπο εκτέλεσής τους.

Page 8: τα μουσικά όργανα

Το βιoλί είναι έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει 4 χορδές διαφορετικού τονικού ύψους (σολ, ρε, λα, μι), που χορδίζονται κατά διαστήματα πέμπτης και η μουσική του έκταση περιλαμβάνει 44 χρωματικούς φθόγγους. Το βιολί στηρίζεται στον ώμο ενώ με το ένα χέρι ο μουσικός απλώς πιέζει τις χορδές με το να το κρατά καθόλου ενώ με το άλλο κινεί το δοξάρι επάνω στις χορδές

Page 9: τα μουσικά όργανα

Το κλαρινέτο (ή ευθύαυλος) είναι πνευστό μουσικό όργανο. Στη σημερινή του μορφή εμφανίστηκε το 19ο αιώνα. Το κλαρινέτο κατέχει σήμερα βασική θέση στη συμφωνική ορχήστρα, και ανήκει στην κατηγορία των ξύλινων πνευστών. Πολύ σύνηθες είναι το κλαρινέτο και ως μέλος ορχηστρών της τζαζ. Στην Ελλάδα, όπου επεκράτησε η ονομασία κλαρίνο, αλλά και σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, αποτελεί ένα από τα βασικά όργανα της παραδοσιακής μουσικής.

Page 10: τα μουσικά όργανα

Το τουμπελέκι είναι ένα ελληνικό κρουστό όργανο χωρίς λαβή, γνωστό από την αρχαιότητα, που το συναντούμε συχνά στην ελληνική παραδοσιακή, λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική. Ονομάζεται επίσης ταραμπούκα, στάμνα, ντουμπελέκι, τσιμπουρλέκι ή τουμπερλέκι.Το τουμπελέκι είναι μια μικρογραφία τυμπάνου. Είναι ανοικτό από κάτω και καλυμμένο με τεντωμένο δέρμα από πάνω. Η βάση του δεν είναι πήλινη σαν της ταραμπούκας, αλλά συνήθως από μέταλλο. Παίζεται με τα χέρια, καθώς το δεξί χέρι "μαρκάρει" τους ισχυρούς χρόνους και το αριστερό τους ασθενείς και συχνά περιλαμβάνει και κουδουνάκια περιμετρικά κρεμασμένα.

Page 11: τα μουσικά όργανα

Η Τούμπα είναι το μεγαλύτερο και το μικρότερο σε ένταση όργανο ορείχαλκου. Ο ήχος παράγεται με δόνηση ή με "βούισμα" από τα χείλη σε ένα μεγάλο κοίλο επιστόμιο. Είναι μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη σύγχρονη συμφωνική ορχήστρα . Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα.Οι πρώτες τούμπες κατασκευάσθηκαν τη δεκαετία του 1830 στο Βερολίνο και από τότε έχουν εμφανιστεί σε ποικίλα σχήματα και μεγέθη. Χρησιμοποιούνται τόσο σε συμφωνικές ορχήστρες, όσο και σε στρατιωτικές μπάντες. Γενικά, η ονομασία τούμπα περιλαμβάνει, επίσης, τα διάφορα μπάσα όργανα που χρησιμοποιούνται στις χάλκινες μπάντες όπως το Ευφώνιο, το Σουσάφωνο (ή σουζάφωνο ) και το Βαρύτονο.

Page 12: τα μουσικά όργανα

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ