παλιά επαγγέλματα

15
Παλιά Παλιά Επαγγέλματα Επαγγέλματα

Transcript of παλιά επαγγέλματα

Page 1: παλιά επαγγέλματα

Παλιά Παλιά ΕπαγγέλματαΕπαγγέλματα

Page 2: παλιά επαγγέλματα

ΓανωτήςΓανωτής

Γανωτής ή γανωτζής ή γανωματής είναι ο τεχνίτης που επικαλύπτει τα χάλκινα σκεύη με κασσίτερο .Το επάγγελμα του γανωτή είναι από τα πιο παλιά που υπάρχουν. Έσωζαν τους ανθρώπους από το θάνατο που προκαλούσαν τα αγάνωτα χάλκινα σκεύη.

Page 3: παλιά επαγγέλματα

ΚαλαθάςΚαλαθάςΤο  επάγγελμα του καλαθά ήταν διαδεδομένο σε χωριά  και σε περιφέρειες όπου οι πρώτες ύλες για τις ανάγκες της παραγωγής ήταν άφθονες. Τα υλικά αυτά τα έπαιρναν από τις λυγαριές, τις μυρθιές, τις σφάκες και τα καλάμια

Page 4: παλιά επαγγέλματα

ΜυλωνάςΜυλωνάς Μυλωνάδες λέγονταν στα παλιά χρόνια αυτοί που εκμεταλλεύονταν τους μύλους και άλεθαν τα σιτηρά, για να παράγουν αλεύρι, με το οποίο παρασκεύαζε το ψωμί της  η οικογένεια.

Page 5: παλιά επαγγέλματα

ΠεταλωτήςΠεταλωτήςΑλμπάντης ή πεταλωτής ήταν ο τεχνίτης που καλίκωνε (πετάλωνε)  τα μπεγίρια (άλογα) τα μουλάρια και τους γαϊδάρους.

Page 6: παλιά επαγγέλματα

ΛούστροςΛούστροςΟ λούστρος μ' ένα κασελάκι μπροστά του και γύρω του να κρέμονται οι βούρτσες και τα βερνίκια ,καθόταν σ' ένα χαμηλό σκαμνάκι, στην αρχή μιας πλατείας ή μπροστά από ένα καφενείο και περίμενε υπομονετικά να γυαλίσει τα παπούτσια των πελατών του.

Page 7: παλιά επαγγέλματα

ΒαρελάςΒαρελάςΟ βαρελάς ήταν τεχνίτης, ειδικός στην κατασκευή βαρελόσχημων και σκαφοειδών σκευών, που τα κατασκεύαζαν από ξύλο καστανιάς ή δρυός.

Page 8: παλιά επαγγέλματα

ΝερουλάςΝερουλάςΝερουλάς = Υδρονομέας = ΝεροκόποςΣτην παλιά Αθήνα που δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στα σπίτια, ο νερουλάς αναλάμβανε την τροφοδότησή τους με νερό

Page 9: παλιά επαγγέλματα

ΝτελάληςΝτελάληςΗ λέξη είναι μάλλον τούρκικη και σημαίνει "αυτός που ανακοινώνει τα μαντάτα", ο δημόσιος κήρυκας. Ο (ν)τελάλης διαλαλούσε τα νέα, τις παραγγελίες που έπαιρνε από τις αρχές ή για τα εμπορεύματα που έφερναν οι πραματευτάδες.

Page 10: παλιά επαγγέλματα

ΑρκουδιάρηςΑρκουδιάρης

Αρκουδιάρης ήταν ο τσιγγάνος εκείνος που παλαιότερα περιήγαγε αρκούδα σε υπαίθριες παρουσιάσεις - επιδείξεις και με αυτό τον τρόπο χρηματιζόταν.

Page 11: παλιά επαγγέλματα

ΠαγωτατζήςΠαγωτατζήςΟι παγωτατζήδες φόρτωναν το βαρέλι στο καρότσι, και με μια ειδική μεταλλική κουτάλα και τα χωνάκια ξεκινούσαν τη δουλειά τους. Κατά διαστήματα έριχναν κομμάτια πάγου εξωτερικά για να μη λιώσει το παγωτό.

Page 12: παλιά επαγγέλματα

ΤσαγκάρηςΤσαγκάρηςΤο επάγγελμα του τσαγκάρη είναι να φτιάχνει παπούτσια, αλλά σήμερα όταν λέμε τσαγκάρης εννοούμε τον τεχνίτη που επιδιορθώνει τα χαλασμένα παπούτσια.

Page 13: παλιά επαγγέλματα

Όλα τα παλιά Όλα τα παλιά επαγγέλματαεπαγγέλματα

Κασερομάστορας Ψαράς των λιμνών Ψαράς Υλοτόμος Ξυλοκόπος Υφάντρα Ξυλογλύπτης Τσαρουχοποιός Κατασκευαστής γουρνοτσάρουχων Χαλκωματάς Γανωτής Βυρσοδέψης-Ταμπάκηδες Καρβουνιάρης Κεραμοποιός Ρακιτζής Σαγματοποιός Πεταλωτής Τυπογράφος

ΜπαρμπέρηςΣτραγαλοποιοίΣκουπάςΧαλβατζήδεςΑκονιστήςΑμαξάςΓαλατάςΚαλαθάςΚαρεκλοποιόςΚερατζής (Αγωγιάτης)ΚρεοπώληςΛουστραδόροςΜανάβηςΟργανοπαίχτεςΠαγοπώληςΠαγωτατζήςΠασουμτζήςΣιδεράςΤενεκετζήςΥπαίθριος Φωτογράφος Χανιτζής

Page 14: παλιά επαγγέλματα

Sites Sites με πρόσθετες με πρόσθετες πληροφορίεςπληροφορίες

http://4gym-kozan.koz.sch.gr/ergasies/istoria_2002_2003/sub4history_paradosiaka_epaggelmata.htm

http://www.paradosiakaepagelmata.gr/?page_id=84

Page 15: παλιά επαγγέλματα

ΤέλοςΤέλος