ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

18
ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Transcript of ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Page 1: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Page 2: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Η λέξη «χάρτης» στα αρχαία ελληνικά σήμαινε φύλλο παπύρου κατάλληλα επεξεργασμένου για γραφή.

Οι αρχαίοι Έλληνες, για να εκφράσουν αυτό που εμείς σήμερα λέμε «χάρτη», χρησιμοποιούσαν τη λέξη «πίναξ» ή «περίοδος», οι Λατίνοι τη λέξη «charta». 

Page 3: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Page 4: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Και σήμερα ακόμη στα ιταλικά ο χάρτης λέγεται «carta», στα γαλλικά «carte», στα ρώσικα «karta». Στα αγγλικά, πολωνικά και ισπανικά ο αντίστοιχος όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη «mappa», που σημαίνει «ύφασμα». Ο άνθρωπος άρχισε να ασχολείται με τη χρήση των χαρτών πολύ πριν ανακαλύψει τη γραφή.

Page 5: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Τα αρχαιότερα δείγματα χαρτών χρονολογούνται στο 2300 π.Χ. και δημιουργήθηκαν από τους Βαβυλώνιους, οι οποίοι σχεδίαζαν χάρτες πάνω σε πήλινες πλάκες, για να απεικονίσουν διάφορα τμήματα της Γης.

Page 6: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Την ίδια εποχή οι Αιγύπτιοι έφτιαχναν σχέδια της ξηράς, τα οποία βρέθηκαν σε τάφους. Οι πρώτοι χάρτες απεικόνιζαν δρομολόγια προς γειτονικές φυλές, όπου θα μπορούσαν να βρουν νερό ή τρόφιμα ή τις θέσεις των εχθρών.

Page 7: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Οι Ινδιάνοι έφτιαχναν τους χάρτες τους πάνω σε δέρμα ελαφιού.

Οι Ίνκας σκάλιζαν χάρτες πάνω σε πέτρες, για να δείξουν τα χαρακτηριστικά του ανάγλυφου.

Οι Εσκιμώοι κατασκεύαζαν χάρτες πάνω σε δέρμα, ξύλο και οστά.

Page 8: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

- Ο Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος (6ος αι. π.Χ.) είναι ο πρώτος που σχεδίασε παγκόσμιο χάρτη του γνωστού τότε κόσμου με μορφή κυκλικού "πίνακα".

Page 9: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Ο παγκόσμιος χάρτης του Αναξίμανδρου

Page 10: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Ο δεύτερος που κατασκεύασε παγκόσμιο χάρτη ήταν ο Εκαταίος ο Μιλήσιος το 500 π.Χ.  Ο χάρτης του ήταν πιο πλήρης και ακριβής από εκείνον του Αναξίμανδρου. 

Page 11: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Η μεγαλύτερη μορφή του αρχαίου κόσμου στη δημιουργία χαρτών ήταν ο Κλαύδιος ο Πτολεμαίος (90-168 μ.Χ.), ο οποίος σχεδίασε πολλούς αξιόλογους χάρτες της Γης.

Page 12: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Page 13: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Χάρτης μεταλλείων χρυσού στην αρχαία Αίγυπτο, 1250 π.Χ.

Page 14: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Χάρτης από βέργες που κατασκεύαζαν οι κάτοικοι των νησιών Μαρσάλ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα κοχύλια έδειχναν τις θέσεις των νησιών.

Page 15: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Οι πληροφορίες οι σχετικές με έναν τόπο είναι πολλές και δεν μπορούν να παρουσιαστούν όλες σε ένα μόνο χάρτη. Για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί χάρτες για έναν τόπο. Κάθε χάρτης περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες και εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες.

Γενικοί• πολιτικός

•γεωμορφολογικός

Θεματικοί

•ιστορικός•θρησκευτικός•παραγωγής προϊόντων•αστικός•οδικός κ.ά.

ΕΙΔΗ  ΧΑΡΤΩΝ

Page 16: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ  ΧΑΡΤΩΝ

γεωμορφολογικός πολιτικός

Page 17: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

ιστορικός

Page 18: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

οδικός