Τα βήματα για τη ζωή

of 83 /83
«ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ» " κάνοντας προσεκτικά, αυθόρμητα και μελετημένα, βήματα στην άμμο, κατακτάς ολόκληρη την έρημο!"
 • Upload

  -
 • Category

  Education

 • view

  3.935
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Ένα πρόγραμμα Κοινωνικής-Συναισθηματικής Μάθησης (προαγωγής ψυχικής υγείας) για μαθητές νηπιαγωγείου που στοχεύει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως είναι: η συγκέντρωση προσοχής, η συνεργασία, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση συναισθημάτων, η αποφυγή θυματοποίησης, η αποφυγή λεκτικής και σωματικής επιθετικότητας, η ενσυναίσθηση καθώς και δεξιότητες φιλίας/κοινωνικής επάρκειας και επίλυσης προβλημάτων.

Transcript of Τα βήματα για τη ζωή

Page 1: Τα βήματα για τη ζωή

«ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ»

" κάνοντας προσεκτικά, αυθόρμητα και μελετημένα, βήματα στην άμμο, κατακτάς ολόκληρη την έρημο!"

Page 2: Τα βήματα για τη ζωή

Σχ. Έτος 2013-2014

29ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο

Σερρών

Τα «Βήματα για τη Ζωή”

Είναι ένα Πρόγραμμα Ατομικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων

για το Νηπιαγωγείο» που έχουν επιμεληθείη Νάντια Κουρμούση και ο Βασίλης Κούτρας

Page 3: Τα βήματα για τη ζωή

Πρόκειται για πρόγραμμα Κοινωνικής-Συναισθηματικής Μάθησης (προαγωγής ψυχικής υγείας) για μαθητές νηπιαγωγείου που στοχεύει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως είναι: η συγκέντρωση προσοχής, η συνεργασία, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση συναισθημάτων, η αποφυγή θυματοποίησης, η αποφυγή λεκτικής και σωματικής επιθετικότητας, η ενσυναίσθηση καθώς και δεξιότητες φιλίας/κοινωνικής επάρκειας και επίλυσης προβλημάτων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Κοινωνικής-Συναισθηματικής Μάθησης (προαγωγής ψυχικής υγείας) για μαθητές νηπιαγωγείου που στοχεύει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως είναι: η συγκέντρωση προσοχής, η συνεργασία, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση συναισθημάτων, η αποφυγή θυματοποίησης, η αποφυγή λεκτικής και σωματικής επιθετικότητας, η ενσυναίσθηση καθώς και δεξιότητες φιλίας/κοινωνικής επάρκειας και επίλυσης προβλημάτων.

.Τι είναι το πρόγραμμα αυτό;

Page 4: Τα βήματα για τη ζωή

Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υποστηρίζεται από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και τη UNICEF.Είναι επίσημα αξιολογημένο πρόγραμμα, αλλά ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να κάνει τη δική του αξιολόγηση.

Page 5: Τα βήματα για τη ζωή

Κριτήρια επιλογής του θέματος: α) Ανάγκη αντιμετώπισης περιστατικών «δύσκολων συμπεριφορών» μαθητών

β) Ανάγκη για ανεύρεση τρόπων ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης των μαθητών

γ) Η Ανάγκη για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται ανάμεσα στα παιδιά από τα ίδια τα παιδιά.

Page 6: Τα βήματα για τη ζωή

Σκοπός του προγράμματος είναι να διδαχθούν τα παιδιά όχι το «τι», αλλά το «πώς», να σκέφτονται, να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους και να καλλιεργήσουν ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες, με έμφαση στη διαχείρηση συναισθημάτων και στην επίλυση προβλημάτων

Επιμέρους Στόχοι : Οι μαθητές να είναι ικανοί να εφαρμόζουν τις διδαγμένες δεξιότητες.

Οι μαθητές να επιλέγουν να χρησιμοποιούν τις διδαγμένες δεξιότητες στις ανάλογες κοινωνικές περιστάσεις.

Οι μαθητές να κατανοήσουν τα οφέλη από τη χρήση των δεξιοτήτων στη σχολική αλλά και στην κοινωνική τους ζωή.

Οι μαθητές να γνωρίσουν τις έννοιες και τους όρους που χρησιμοποιούνται για κάθε δεξιότητα.

Σκοπός/Στόχοι προγράμματος

Page 7: Τα βήματα για τη ζωή

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος:

α) Ανάπτυξη δεξιοτήτων φιλίας β) Ανάπτυξη συνεργασίας και ικανότητας για συγκέντρωση προσοχής

γ) Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης δ) Αποφυγή θυματοποίησης, καθώς και λεκτικής και σωματικής επιθετικότητας

ε) Ανάπτυξη ικανοτήτων Αναγνώρισης και Διαχείρισης Συναισθημάτων

στ) Ανάπτυξη ικανότητας Επίλυσης Προβλημάτων

ζ) Ανάπτυξη ενσυναίσθησης

Page 8: Τα βήματα για τη ζωή

Το υλικό αποτελείται από:1. Το εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού.2. 3 γαντόκουκλες. Ο Κόρκυ, το ζωηρό βατραχάκι, η Μελίτσια η μικρή καμηλοπάρδαλη και ο Γκίλμποο μικρός πίθηκος, είναι οι ήρωες των σεναρίων του προγράμματος.Χρησιμοποιούνται για να εισάγουν, αλλά και για να επιδείξουν τον τρόπο χρήσης, των εννοιών και των δεξιοτήτων που παρουσιάζονται στα μαθήματα.3.Το κουνελάκι του κύκλου, που εμείς το ονομάσαμε ο Λάκης ο Κουνελάκης που τρομάζει εύκολα και απαιτεί να υπάρχει ηρεμία κατά τη διάρκεια της συζήτησης και το παίρνει αγκαλιά κάθε παιδί όταν πρόκειται να μιλήσει για τον εαυτό του.4.Μάσκες συναισθημάτων και …5.Εικόνες μαθημάτων, που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα μαθήματα και παρουσιάζουν ιστορίες παρμένες από τις εμπειρίες των παιδιών, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στον κύκλο.

Ποιο είναι το υλικό

του προγράμματος:

Page 9: Τα βήματα για τη ζωή

Ενημέρωση των γονιώνΣτα περισσότερα μαθήματα υπάρχουν οι ενημερωτικές επιστολές για τους γονείς, που περιέχουν μία σύντομη περιγραφή για το περιεχόμενο του μαθήματος, καθώς και υποδείξεις και κατευθύνσεις για τη συνέχιση της μάθησης στο σπίτι.

Σε πολλά μαθήματα επίσης ετοιμάζουμε κάποια φύλλα εργασίας που τα παιδιά συμπληρώνουν στο σπίτι με τους γονείς τους και μας τα φέρνουν στο σχολείο και τα παρουσιάζουν.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του προγράμματος κάναμε μία ενημερωτική συνάντηση με τους γονείς, καθώς η βοήθειά τους είναι καθοριστική για την επιτυχία του. Ενθουσιάστηκαν και έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προθυμία. Βασικό στοιχείο στην υλοποίηση του προγράμματος είναι να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες, σταθερές μέρες. Οι μέρες μας λοιπόν είναι Δευτέρα και Τρίτη για το ένα τμήμα και Τετάρτη και Πέμπτη για το άλλο τμήμα, καθώς το υλικό είναι κοινό.. Οι γονείς ενημερώθηκαν .

Page 10: Τα βήματα για τη ζωή

Πριν αρχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματος, είχαμε αρχίσει να συζητάμε κάποια πράγματα με τα παιδιά, για να τα προϊδεάσουμε. 

Κάναμε λοιπόν την παρακάτω αφίσα, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε τον τίτλο του προγράμματος.

Bγάλαμε το περίγραμμα από τις πατούσες μας σε χαρτονάκι και ο καθένας έκοψε τις πατούσες του και έγραψε πάνω το όνομά του.

Έναρξη του προγράμματος:

Page 11: Τα βήματα για τη ζωή

Η αφίσα μας ήταν αναρτημένη όλη τη χρονιά στην τάξη.

Η αφίσα μας για τα βήματα

Page 12: Τα βήματα για τη ζωή

Έτσι φτιάξαμε την αφίσα:

TS103461883.potx

Page 13: Τα βήματα για τη ζωή

Οι γαντόκουκλεςκαι ο Λάκης ο Κουνελάκης

Page 14: Τα βήματα για τη ζωή

Ο Βοηθός:

Το πρόγραμμα για να προωθήσει την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, χρησιμοποιεί το αξίωμα του βοηθού.

Το μοντέλο του βοηθού εισάγεται στο 1ο μάθημα και συνεχίζεται σε όλη τη χρονιά.

Κάθε παιδί αποφασίσαμε ότι θα είναι βοηθός για 2 μέρες και όχι για μία όπως προτείνει το πρόγραμμα.

Ο βοηθός θα κληρώνεται στο τέλος του διήμερου από τον προηγούμενο βοηθό. Θα μας φέρνει διάφορα αντικείμενα αγαπημένα που θεωρεί σημαντικά και θα μας μιλήσει γι΄αυτά.( Φωτογραφίες, παιχνίδια, βιβλία, dvd, CD, ζωγραφιά, βιβλίο κ.ά. Θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο της τάξης αυτές τις 2 μέρες. Ο πρωταγωνιστής.

Το τιμώμενο πρόσωπο της τάξης:

Page 15: Τα βήματα για τη ζωή

Ετοιμάσαμε 2 κουτιά. Τα παιδιά έγραψαν σε λωρίδες Α4 το όνομά τους, το δίπλωσαν και το έριξαν στο πρώτο κουτί. Στο ένα μπαίνουν τα ονόματα των παιδιών που έγιναν βοηθοί και στο άλλο τα ονόματα των παιδιών που δεν έγιναν βοηθοί . Η κλήρωση του βοηθού είναι τελείως τυχαία.

Η κλήρωση του βοηθού.

Page 16: Τα βήματα για τη ζωή

Αυτή είναι η αυλαία του βοηθού:Είναι ένας πίνακας μόνιμα αναρτημένος στην τάξη, όπου το παιδί βοηθός θα τοποθετεί τα αντικείμενα που φέρνει.

Page 17: Τα βήματα για τη ζωή

Ο βοηθός συγκεντρώνει σε ένα κουτί αυτά που αγαπάει και θέλει να μας δείξει. Και μας μιλάει για τα αγαπημένα του πράγματα.Αυτό είναι το κουτί του βοηθού: Και αυτό το φύλλο

παρουσίασης του βοηθού:

Page 18: Τα βήματα για τη ζωή

 Αυτές είναι οι κονκάρδες για τους βοηθούς. Ο βοηθός θα τη φοράει και τις 2 μέρες, για να ξεχωρίζει. Μόλις τελειώνει η θητεία του, θα κόβουμε το παζλ και θα το κολλάμε στο παλάτι μας. ( Αξιοποιούμε το περσινό μας παρουσιολόγιο).

H κονκάρδα του βοηθού.

Page 19: Τα βήματα για τη ζωή

Η παρουσίαση του βοηθού.

Το πρώτο παιδί βοηθός, έφερε τα αγαπημένα του αντικείμενα και έβαψε το πρώτο κομμάτι του παζλ στο κουτί του βοηθού.Τα τοποθετήσαμε όλα στην αυλαία και στο τραπέζι του βοηθού και μας κάνει την παρουσίαση.

Page 20: Τα βήματα για τη ζωή

Για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και πάλι,στο τέλος της «θητείας» του βοηθού, φτιάχνουμε όλοι μαζί μία λίστα με φιλοφρονήσεις, τις οποίες ο βοηθός παίρνει στο σπίτι του, να τις συζητήσει με τους γονείς του. Αυτό το ονομάζουμε «δίπλωμα του βοηθού» και εμείς το φτιάξαμε έτσι:

Το δίπλωμα του βοηθού.Η λίστα των φιλοφρονήσεων.

Page 21: Τα βήματα για τη ζωή

Φτιάξαμε το κουτί του κεφιού.Όταν κάποια δραστηριότητα ή κάποιο  από τα παιχνίδια τους αρέσει πολύ,  θα το γράφουμε σε ένα χαρτάκι και θα το ρίχνουμε μέσα. Σε κάποια στιγμή που δε θα έχουμε καλή διάθεση ή θα είμαστε κουρασμένοι , το κουτί θα μας φτιάχνει τη διάθεση.Ο καθένας ζωγράφισε μία χαρούμενη φατσούλα και την κόλλησε πάνω του. 

Page 22: Τα βήματα για τη ζωή

Σ’ αυτή την πρώτηενότητα του προγράμματος, τα παιδιά βοηθιούνται ώστε να εξοικειωθούν με διαδικασίες, όπως το να κάθονται στον κύκλο, να σχηματίζουν ομάδες, να δημιουργούν ζευγάρια, να επιλέγουν αρχηγό , να περιμένουν τη σειρά τους κ.ά.Γίνονται δραστηριότητες για την καλλιέργεια κλίματος ασφάλειας και συνεργασίας που στόχο έχουν την ομαλή ένταξη των παιδιών στη νέα κατάσταση τη δημιουργία φιλικών σχέσεων και τη γνωριμία μεταξύ τους.

1η ενότητα: Διάστημα προσαρμογής

Page 23: Τα βήματα για τη ζωή

Οι κονκάρδες

Τις κονκάρδες τις φοράνε τα παιδιά όταν παίζουν τα παιχνίδια ρόλων.Τα παιχνίδια ρόλων είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο με το οποίο τα παιδιά μπορούν να εξασκήσουν πάρα πολλές από τις ικανότητές τους.Όταν υποδύονται μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου και να βιώσουν τα συναισθήματά του, να απελευθερωθούν, να πειραματιστούν.Όμως για να είναι αυτό αποτελεσματικό, πρέπει να διαχωρίζουν την πραγματικότητα από το ρόλο.Ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η χρήση διακριτικών από τα παιδιά ηθοποιούς, Τα οποία μπαίνουν πριν αρχίσει το παιχνίδι ρόλων και βγαίνουν όταν τελειώνει.Εμείς φτιάξαμε αυτές τις κονκάρδες.

Page 24: Τα βήματα για τη ζωή

Η επιλογή των ζευγαριών για τα παιχνίδια ρόλων γίνεται εντελώς τυχαία με τον τροχό της φιλίας.

Ο τροχός της φιλίας

Page 25: Τα βήματα για τη ζωή

Η κούκλα περσόνα

Οι κούκλες περσόνες, είναι κυρίως πάνινες κούκλες, που μπορούν να ενισχύσουν την τεχνική αφήγησης των ιστοριών, αλλά να χρησιμοποιηθούν και με όποιους άλλους τρόπους επιλέξουμε.Η γνωριμία των παιδιών με το πρόγραμμα, η σημασία και ο ρόλος του παιδιού βοηθού, η επαφή και η εξοικείωση με τα υλικά του προγράμματος, είναι πολύ σημαντικά για την πορεία και την ομαλή εφαρμογή του.Πρώτα πρώτα, ο καθένας έχοντας αγκαλιά ή δίπλα του τη γιαγιά Παγώναμας είπε ό,τι ήθελε για τον εαυτό του. 

Page 26: Τα βήματα για τη ζωή

Σ’αυτήν την ενότητα εισάγονται οι έννοιες και οι λέξεις που θα χρησιμοποιούν τα παιδιά αργότερα ως βασικά βοηθήματα για την ανάπτυξη των Ατομικών και Κοινωνικών τους Δεξιοτήτων.Λέξεις και έννοιες όπως : «ΕΊΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ,ΚΑΝΕ / ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ, ΑΝ ΠΩ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ /ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ;ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΛΟΙ, ΑΝ-ΤΟΤΕ, ΓΙΑΤΙ-ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΤΟΥ /ΑΦΟΤΟΥ,ΤΩΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ Κ.Α.Καθώς το λεξιλόγιο των παιδιών θα αυξάνεται , θα αυξάνεται και η ικανότητα ρύθμισης της συμπεριφοράς τους. Βάζουμε κανόνες συμπεριφοράς

Β΄ Ενότητα: Βασικές έννοιες:

Page 27: Τα βήματα για τη ζωή

Μάθημα 3ο κανόνες συμπεριφοράς,Είπαμε να κάνουμε/Να μην κάνουμε

Ενδεικτικές δραστηριότητες

Page 28: Τα βήματα για τη ζωή

Μάθημα 6ο Διαχείριση αποσπάσεων/Με ακούτε;Μη μου κάνεις περισπασμούς.

Page 29: Τα βήματα για τη ζωή

Μάθημα 9ο Τώρα/πριν /Μετά. Τα γεγονότα έχουν μία χρονική ακολουθία.

Page 30: Τα βήματα για τη ζωή

Συναισθήματα, διαχείρισή τους, ενσυναίσθηση.

Ενότητα Γ΄.

Βασικές επιδιώξεις της ενότητας αυτής είναι η ανάπτυξη της ικανότητας αναγνώρισης και διαχείρισης συναισθημάτων, η απόκτηση της ικανότητας άρνησης,

Η κατανόηση της αξίας της αυτοφροντίδας καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης.

Η συναισθηματική αγωγή είναι σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Τα συναισθήματα που πραγματεύεται είναι η χαρά, η λύπη, ο φόβος, ο θυμός, η εσωστρέφεια, η περηφάνια, η απογοήτευση, η αγάπη, το μίσος, η ζήλεια, η ανυπομονησία, η αίσθηση της αδικίας.

Page 31: Τα βήματα για τη ζωή

Το λεξικό των συναισθημάτων:

Από την αρχή δημιουργήσαμε το λεξικό των συναισθημάτων σε Α3 Και το εμπλουτίζαμε κάθε φορά που μιλούσαμε για ένα καινούριο συναίσθημα.

Page 32: Τα βήματα για τη ζωή
Page 33: Τα βήματα για τη ζωή

Φτιάχναμε επίσης τις μάσκες των συναισθημάτων, που κατασκεύαζαν τα ίδια τα παιδιά στις ώρες των ελεύθερων δραστηριοτήτων.

Οι μάσκες των συναισθημάτων

Page 34: Τα βήματα για τη ζωή

Το καλάθι με τα καθρεφτάκια:

Έχουμε ένα καλαθάκι με καθρεφτάκια και κάθε φορά που μιλάμε για ένα συναίσθημα τα παιδιά παίρνουν από ένα καθρεφτάκι, παίρνουν τις ανάλογες εκφράσεις και παρατηρούν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη κάθε φορά που αλλάζουν έκφραση.

Page 35: Τα βήματα για τη ζωή

Χαρούμενος-λυπημένοςκάναμε το βιβλίο της χαράς, τις καρδούλες της χαράς και της λύπης.

Μάθημα 17ο.

Page 36: Τα βήματα για τη ζωή

Μάθημα 18ο. Τι αρέσει σε μας και τι στους άλλους; Όταν δε μας αρέσει κάτι το κοροϊδεύουμε;Παρατηρήσαμε τις εικόνες του προγράμματος και συζητήσαμε Και παίξαμε παιχνίδια ρόλων.

Page 37: Τα βήματα για τη ζωή

Η τσέπη της καρδούλας

Διαβάσαμε ένα καταπληκτικό βιβλίο : "Η τσέπη της καρδούλας"της Κατερίνας ΤζωρίδουΤα παιδιά ζωγράφισαν τις στιγμές που τους αρέσουν και κάνουν χαρούμενη την καρδούλα τους.Τα τυλίξαμε με κορδελίτσες και τα βάλαμε στην τσεπούλα της καρδιά τους.Όταν θα είναι στενοχωρημένα θα τα ανοίγουν και θα τους περνάει η στενοχώρια. 

Page 38: Τα βήματα για τη ζωή

Μάθημα 19ο Θυμωμένος!!!Παίξαμε παιχνίδια…Το θυμωμένο μακαρόνι/Τα μπαλόνια του θυμού.Κάναμε φύλλο εργασίας!Με τι θα έμοιαζα αν ήμουνα θυμός;Με τι θα έμοιαζα αν ήμουν ηρεμία;

Page 39: Τα βήματα για τη ζωή

Φτιάξαμε το καρεκλάκι του θυμού. Όποιος νιώθει θυμωμένος μπορεί να καθίσει εκεί με δική του επιλογή  και  να σκεφτεί τι τον έκανε να θυμώσει.

Φτιάξαμε ένα μεγάλο θυμόμετρο και το βάλαμε δίπλα στο καρεκλάκι του θυμού, για να μετράμε το θυμό μας. Με μία διαβάθμιση από το 1 ως το 10 βάψαμε τα 10 κομμάτια του θυμόμετρου με διαφορετικά χρώματα, ξεκινώντας από το πράσινο που συμφωνήσαμε ότι είναι το χρώμα της ηρεμίας και φτάνοντας στο κατακόκκινο που είναι το χρώμα του μεγαλύτερου θυμού.

Page 40: Τα βήματα για τη ζωή

Μάθημα 20. Θυμωμένος: Διαχείριση θυμού.

Ο τρόπος που εκφράζει κάποιος το θυμό του είναι διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τ ι κάνετε εσείς παιδιά όταν θυμώνετε; Όταν θυμώνουμε τι κάνουμε για να ηρεμήσουμε;Φουσκώσαμε μπαλόνια και κάναμε ένα παιχνίδι:Έχω ένα φουσκωμένο μπαλόνι και αδειάζω τον αέρα του σε μία λεκάνη με νερό.Ο θυμωμένος αέρας που βγαίνει από το μπαλόνι κάνει μπουρμπουλήθρες στο νερό.Κάναμε σαπουνόφουσκες.Και έτσι βγάζουμε από μέσα μας το θυμωμένο αέρα!!!

Page 41: Τα βήματα για τη ζωή

Τα αερόστατα της ηρεμίας και το κουτί της χαλάρωσης.

Αφού ο αέρας είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους χαλαρώνουμε ας φτιάξουμε τα αερόστατα  που μας χαλαρώνουν.  Βρήκαμε πράγματα που μας βοηθάνε να ηρεμήσουμε τα βάλαμε σε ένα μεγάλο κουτί που το ονομάσαμε: " Το  κουτί που μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί".

Page 42: Τα βήματα για τη ζωή

Εφαρμόζουμε τις τεχνικές χαλάρωσης:

Φτιάξαμε την καρέκλα της ηρεμίας και τη βάλαμε δίπλα στην καρέκλα του θυμούΟ Αριστείδης θύμωσε. Μας δείχνει στο θυμόμετρο της τάξης μέχρι πού φτάνει ο θυμός του και κάθεται στην καρέκλα του θυμού.Παίρνει από το κουτί της χαλάρωσης αυτό που θέλει...Και τώρα κάθεται στην καρέκλα της ηρεμίας: Μας περιγράφει πώς ένιωθε πριν και πώς νιώθει τώρα.

Page 43: Τα βήματα για τη ζωή

Τα 3 βήματα της χαλάρωσης:

Κάναμε μία αφίσα με τα 3 βήματα του θυμού και την ονομάσαμε :" Από το θυμό στην ηρεμία".Αφού ο αέρας μας ηρεμεί, τα κάναμε με μπαλόνια. Το κόκκινο του θυμού, το γαλάζιο της σκέψης και το πράσινο της ηρεμίας.Τα χρώματα τα αποφασίσαμε όλοι μαζί.

Page 44: Τα βήματα για τη ζωή

Τα βήματα για τη ζωή –Μάθημα 21ο : Φοβάμαι/Νιώθω ασφαλής.Το αίσθημα του φόβου και της ασφάλειας.Να αντιληφθούν ότι πρόκειται για αντίθετα συναισθήματααποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας κατάματα και να τους κοροιδέψουμε.

Ζωγραφίζουμε το μεγαλύτερο φόβο μας και τον στολίζουμε όσο πιο αστεία μπορούμε

Page 45: Τα βήματα για τη ζωή

Κάναμε το βιβλίο του φόβου

Page 46: Τα βήματα για τη ζωή

Και πολλά παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων :

Χορέψαμε γύρω από μία λίμνη που θα μαζέψει τους φόβους μας. Ένα αστεράκι πήρε τους φόβους μας μακριά και μας έκανε να νιώσουμε ασφάλεια.

Page 47: Τα βήματα για τη ζωή

Μάθημα 25ο Νοιάζομαι - Βοηθάω.

Όπως λέει στην εισαγωγή του μαθήματος:"Το να νοιαζόμαστε, δηλαδή να νιώθουμε ενδιαφέρον και να βοηθάμε,δηλαδή να εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας είναι και τα δύο εκφράσεις ενσυναίσθησης. Ωστόσο πρόκειται για διαφορετικές δεξιότητες. Φτιάξαμε το ημερολόγιο προσφοράς βοήθειας στους συμμαθητές μας.Θα καταγράφουμε τη βοήθεια που προσφέρει καθημερινά στην τάξη ή στην αυλή.

Page 48: Τα βήματα για τη ζωή

Το εσωτερικό του ημερολογίου

Page 49: Τα βήματα για τη ζωή

Διαβάσαμε ένα υπέροχο βιβλίο : " Το δώρο της παπλωματούς" του Τζεφ Μπριμπό

Αποφασίσαμε να κάνουμε και μεις το δικό μας πάπλωμα.Η ερώτηση ήταν: Σε ποιον θα προσφέρουμε αυτό το πάπλωμα; Ποιος έχει περισσότερο την ανάγκη μας αυτή τη στιγμή; Ακούστηκαν διάφορες απόψεις και τελικά αυτό που επικράτησε ήταν ότι θα σκεπάσουμε τη γη μας, που τόσο μας χρειάζεται όλους.

Page 50: Τα βήματα για τη ζωή

Μάθημα 27ο Περήφανος

"Αισθανόμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας όταν πιστεύουμε ότι κατορθώσαμε κάτι σημαντικό. Μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι και για κάποιον άλλον όταν έχει καταφέρει κάτι σημαντικό.

Είμαστε περήφανοι σαν τα παγόνια λοιπόν όταν...

Κάναμε μία ομαδική εργασία. Κάναμε με τα χέρια μας παγόνια.

Κάναμε ένα μεγάλο παγόνι και στα φτερά του ο καθένας έγραψε κάτι για το οποίο είναι περήφανος.

Κάναμε και τα ατομικά μας παγόνια

Page 51: Τα βήματα για τη ζωή

Το χαρταετό στο χέρι μου κρατώ και μαζί του περήφανα πετώ.!!! Σύνδεση του μαθήματος με το αναλυτικό πρόγραμμα.«Φτιάξαμε τους χαρταετούς μας και αυτοί πετάνε περήφανα στον ουρανό".

Page 52: Τα βήματα για τη ζωή

Μάθημα 33ο: Αγαπώ-Μισώ Τα συναισθήματα αλλάζουν.

"Ένα άτομο μπορεί να έχει διαφορετικά συναισθήματα για την ίδια κατάσταση σε διαφορετικές στιγμές" Φτιάξαμε τρίλιζα χρησιμοποιώντας καρδούλες που οι μισές ήταν γκρι και έγραφαν μίσος και οι άλλες κόκκινες της αγάπης.

Page 53: Τα βήματα για τη ζωή

Διαβάσαμε το παραμύθι "Μάντεψε πόσο σ'αγαπώ" του Sam Mc Bratney.Συζητήσαμε για τα πράγματα που αγαπάμε εμείς από τη γη μέχρι τον ουρανό.Και κάναμε την εξής εργασία:Βγάλαμε φωτογραφία σα να φυσάνε φιλάκια προς τον ουρανό. Μόνο που τα δικά μας δεν ήταν φιλάκια αλλά καρδούλες.Πατάμε πάνω στη γη και τα φιλάκια μας φτάνουν μέχρι τον ουρανό.

Page 54: Τα βήματα για τη ζωή

Κατασκευάσαμε καρδουλοκουτάκια "Υπόσχεση":Είπαμε ότι ένα πολύ γλυκό δώρο για ένα πρόσωπο που αγαπάμε είναι μία υπόσχεση! Σκεφτήκαμε λοιπόν και δώσαμε μία υπόσχεση σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο (κάτι απλό και εφικτό).Κάναμε κουτάκια καρδούλες , κολλήσαμε τη φωτογραφία μας, βάλαμε χέρια και μέσα βάλαμε την υπόσχεση που είχαμε γράψει:

Τα καρδουλοκουτάκια της υπόσχεσης

Page 55: Τα βήματα για τη ζωή

Ενότητα Δ΄ Επίλυση προβλημάτωνΠροβλήματα, λύσεις, συνέπειες και εναλλακτικές

λύσεις. Οι δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων παρέχουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους σε ασφαλές περιβάλλον και με αυτό τον τρόπο να βελτιώσουν τη δεξιότητα ανεύρεσης κατάλληλων λύσεων.

Σε αυτή την τελευταία ενότητα του προγράμματος λοιπόν, τα παιδιά , αξιοποιώντας τις κατακτημένες γνώσεις των προηγούμενων ενοτήτων, κάνουν εκτίμηση καταστάσεων, υπολογίζοντας τις πιθανές συνέπειες κάθε πιθανής λύσης ενός προβλήματος, προτού προβούν στη λήψη μιας απόφασης.

Ενδεικτικά μαθήματα αυτής της ενότητας:

39ο:Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να λύσουμε ένα πρόβλημα;

40ο: Ποιο είναι το Πρόβλημα; Και είναι το πρόβλημα πάντα αυτό που φαίνεται;

41ο :Προτιμήσεις και λύσεις. 42ο:Συνέπειες. 43ο :Είναι καλή ιδέα; 45ο: Τι είναι πιθανό να συμβεί μετά; 46ο : Λύνουμε τα προβλήματα μόνοι μας.47ο και 48ο: Τι μπορώ να κάνω όταν με κοροϊδεύουν ή όταν ,μου παίρνουν το παιχνίδι μου;

Page 56: Τα βήματα για τη ζωή

Μάθημα 49. Παίζουμε και φερόμαστε δίκαια! Ίσα δικαιώματαΌταν ένα παιχνίδι , δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, είναι δίκαιο να το χρησιμοποιούν όλα τα παιδιά.Οι στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι να το μοιραζόμαστε, δηλαδή να παίζουμε μαζί, η ανταλλαγή και να περιμένουμε τη σειρά μας. Αυτά αναφέρονται στο βιβλίο στην εισαγωγή του μαθήματος.Στόχοι είναι να κατανοήσουν ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι για να παίζουν δίκαια. (να μοιράζονται, να ανταλλάσσουν, να περιμένουν τη σειρά τους.)Να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ενεργούν με βάση αυτό που δίκαιο και  να μη βιάζονται να ενεργούν.Είδαμε αυτές τις εικόνες που μας βοήθησαν στην εξέλιξη της συζήτησης.Παίξαμε παιχνίδια ρόλων .

Page 57: Τα βήματα για τη ζωή

Σύνδεση του μαθήματος με τις τις δράσεις της Action aid που κάνουμε αυτές τις μέρες με τίτλο :" Στείλε όλους τους φίλους μου στο σχολείο.»Την αφορμή μας την έδωσε ο φίλος μας ο Κωνσταντίνος.

Ο Κωνσταντίνος είναι ένας πολύ αγαπημένος μας φίλος, που είχε επισκεφτεί και πέρυσι το σχολείο μας Και έγινε φίλος με τα παιδιά μας .Ζει στον Τεχνοχώρο «Άρτιο» και ευχαριστούμε πολύ την κυρία Φωτεινή Μακράκη που του επέτρεψε να είναι μαζί μας όλη την εβδομάδα.Ο Κωνσταντίνος δεν έχει πόδια. Ε, και;

Page 58: Τα βήματα για τη ζωή

Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά

Παιδιά, είναι δίκαιο να πάμε εμείς στο σχολείο και ο Κωνσταντίνος όχι;"Και έτσι άρχισε η συζήτηση.Όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα, άρα όλα τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο. Και τα παιδιά με οποιουδήποτε είδους αναπηρία.Ναι, αλλά σε τι σχολείο πρέπει να πηγαίνουν; Σε ένα διαφορετικό σχολείο, ή σε ένα σχολείο όλα τα παιδιά μαζί;Φυσικά τα παιδιά προβληματίστηκαν και μπερδεύτηκαν και δεν ήξεραν τι να απαντήσουν,Και πάλι ο Κωνσταντίνος μας βοήθησε. Είναι τόσο ευτυχισμένος μαζί μας!!!Διαβάσαμε το βιβλίο της Ελένης Φτιάκα "Το μικρό χωριό στο βουνό όπου τα παιδιά δε χαμογελούσαν ποτέ".

Page 59: Τα βήματα για τη ζωή

Φτιάξαμε 2 ομαδικές εργασίες :Στη μία τα παιδιά πηγαίνουν όλα μαζί στο ίδιο σχολείο που έχει ανοίξει τις πόρτες του και τα υποδέχεται .Με χαρούμενα και γελαστά παιδάκια..

Page 60: Τα βήματα για τη ζωή

Το κάθε παιδί στο δικό του σχολείο

Η δεύτερη ομαδική εργασία δεν ήταν τόσο χαρούμενη.Εδώ το κάθε παιδί είχε το δικό του σχολείο ανάλογα με την αναπηρία του, ή την ιδιαιτερότητά του

Page 61: Τα βήματα για τη ζωή

Μάθημα 50ο . Πώς μπορώ να μπω σε μια παρέα-Φιλία.Το μάθημα αυτό, μας δίνει τη δυνατότητα να το συνδέσουμε με το πρόγραμμα της Unicef, "Να σας γνωρίσω τους φίλους μου τα παιδιά του κόσμου".Ημέρα φιλίας λοιπόν σήμερα στο Νηπιαγωγείο μας.Το πρωί που ήρθαν τα παιδιά και πριν μοιραστούν στις γωνιές για τις ελεύθερες δραστηριότητες πήραν από ένα κομμάτι παζλ μιας καρδούλας που ήταν κομμένη στη μέση Βρήκαν το ζευγάρι τους και ήταν όλη τη μέρα μαζί.

Page 62: Τα βήματα για τη ζωή

Τα βραχιολάκια της φιλίας

Φτιάξαμε τα βραχιολάκια της φιλίας με σύρμα πίπας και κομμένα καλαμάκια. 

Ο καθένας έδωσε το βραχιόλι που έφτιαξε στο ζευγάρι του:

Page 63: Τα βήματα για τη ζωή

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου:"Για την ένταξη σε μια παρέα απαιτείται υπομονή. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια βήματα που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν καλύτερα αποτελέσματα".Η συζήτησή μας ξεκίνησε με την παρατήρηση της παρακάτω εικόνας:Δύο παιδάκια παίζουν και ένα τρίτο παιδάκι τους βλέπει και θέλει να μπει στην παρέα τους και δεν ξέρει πώς:

Page 64: Τα βήματα για τη ζωή

Εσείς παιδιά έχετε βρεθεί σε παρόμοια θέση;Ο καθένας κρατάει το Λάκη τον Κουνελάκη  ( Υλικό από τα Βήματα) και μας διηγείται...

Page 65: Τα βήματα για τη ζωή

Για να συζητήσουμε τώρα και να καταγράψουμε τα 4 βήματα για να μπούμε σε μία παρέα: Τα καταγράψαμε, παίξαμε παιχνίδια ρόλων και τα ζωγραφίσαμεΕτοιμάσαμε έτσι μία αφίσα που την αναρτήσαμε στην τάξη μας.

Page 66: Τα βήματα για τη ζωή

 

Φτιάξαμε την τούρτα της φιλίαςη στολίσαμε με φράουλες όπου το κάθε παιδί έγραψε μία λέξη που χαρακτηρίζει τη φιλία .Φτιάξαμε μία αφίσα για να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα της φιλίας:Επειδή έρχεται καλοκαίρι, ανεβήκαμε σε μια  βαρκούλα  και την ονομάσαμε:"Οι βαρκούλες της φιλίας ταξιδεύουν και μηνύματα μας φέρνουν".

Page 67: Τα βήματα για τη ζωή

Το παζλ της φιλίας:

Ο καθένας ζωγράφισε ένα κομμάτι παζλ όπου ζωγράφισε το φίλο του και κάτι που του αρέσει να κάνουν μαζί.Και ο τίτλος του ήταν: 1+1+1+

………..=1

Page 68: Τα βήματα για τη ζωή

Συνδέσαμε το μάθημα με το πρόγραμμα της Unicef, "Να σας γνωρίσω τους φίλους μου τα παιδιά του κόσμου".Κάναμε πρώτα λεκτικά παιχνίδια. Μάθαμε πώς λέγεται η λέξη φίλος σε διάφορες γλώσσες και πώς λέγονται παιδάκια από άλλες χώρες.

Η αφίσα μας για τη UNICEF

Page 69: Τα βήματα για τη ζωή

Η αφίσα μας λοιπόν ήταν αυτή: Και ο τίτλος της:«Μέσα στην καρδιά μου έχω μια θέση και για σένα»Βγάλαμε τα παιδιά μία φωτογραφία και τις κολλήσαμε σε ένα χαρτόνι. Το κάθε παιδάκι έκοψε μία καρδούλα όπου έγραψε τη λέξη φίλος σε άλλη γλώσσα ή το όνομα ενός παιδιού. Τη στόλισε και τις κολλήσαμε στα χέρια του.

Page 70: Τα βήματα για τη ζωή

Η παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς:

Στο τέλος της χρονιάς λοιπόν, κάναμε την παρουσίαση του προγράμματος , που έγινε από τα παιδιά και μόνο.

Page 71: Τα βήματα για τη ζωή

Κάναμε με τα παιδιά μία αφίσα. Ο καθένας διάλεξε αυτό που του άρεσε πιο πολύ στα Βήματα.Το έγραψε σε ένα συννεφάκι και το κόλλησε στο δικό του "κομμάτι"στην τεράστια αφίσα μας.Και από κάτω το ζωγράφισε.

Page 72: Τα βήματα για τη ζωή

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τα παιδιά.

Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες παρουσίασαν κάποιες από τις δράσεις μας και τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε:

Η πρώτη ομάδα παρουσιάζει τις κονκάρδες και εξηγεί πώς τις χρησιμοποιούσαμε στα παιχνίδια ρόλων:

Δείχνει τον τροχό της φιλίας, το ημερολόγιο προσφοράς βοήθειας,μιλάει για το δίπλωμα του βοηθού και τις φιλοφρονήσεις.

Page 73: Τα βήματα για τη ζωή
Page 74: Τα βήματα για τη ζωή
Page 75: Τα βήματα για τη ζωή
Page 76: Τα βήματα για τη ζωή
Page 77: Τα βήματα για τη ζωή
Page 78: Τα βήματα για τη ζωή

Ένα από αυτά που μάθαμε στο πρόγραμμα, είναι να μη μένουμε στην επιφάνεια και στην εμφάνιση των πραγμάτων και των ανθρώπων αλλά να βλέπουμε την ουσία και το περιεχόμενο.Φτιάξαμε λοιπόν χωνάκια και τα γεμίσαμε με καραμέλες:

Τα βάλαμε σε ένα κουτί που το ντύσαμε με εφημερίδες.

Σε ένα άλλο ίδιο κουτί βάλαμε κλαδάκια και πετρούλες και το τυλίξαμε με ωραίο χαρτί και κορδέλες.

Τα παρουσιάσαμε λοιπόν :

Page 79: Τα βήματα για τη ζωή

Καλή συνέχεια παιδιά !!!Εμείς πάντα εδώ θα είμαστε!!!

Kαι είπαμε στα παιδιά να πάνε στο κουτί που τους αρέσει περισσότερο.

Φυσικά όλοι πήγαν στο φανταχτερό και στολισμένο κουτί.

Και όταν τα ανοίξαμε έμειναν με το στόμα ανοιχτό:

Αλλά στο τέλος όλοι πήραν τα χωνάκια τους!!!

Page 80: Τα βήματα για τη ζωή

Προκαταρκτική αξιολόγηση

Κατά το σχεδιασμό του προγράμματος έγινε μία αρχική αξιολόγηση, όπου εκθέσαμε τις προσδοκίες μας, βάλλαμε τους στόχους μας , έγινε ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων μας.

Βάλλαμε περιορισμούς και κάναμε μία εκτίμηση για τις δυνατότητες των παιδιών και τα ενδιαφέροντά τους.

Page 81: Τα βήματα για τη ζωή

Διαμορφωτική αξιολόγηση

Με την ολοκλήρωση κάθε δραστηριότητας, γινόταν μία διαμορφωτική αξιολόγηση. Αυτή καθόριζε τη συνέχεια και τις δράσεις που θα ακολουθούσαν .

Γινόταν παρατήρηση των αντιδράσεων και της συμμετοχής των παιδιών στις δραστηριότητες και ανάλογα με το ενδιαφέρον και τις δυνατότητές τους, προχωρούσαμε σε δράσεις για την επίτευξη των προκαθορισμένων στόχων μας.

Γινόταν διάγνωση των αδυναμιών και των αιτίων τους και προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις.

Αναπτύσσονταν στρατηγικές αντιμετώπισης των προβλημάτων και βελτίωσης των δραστηριοτήτων

Page 82: Τα βήματα για τη ζωή

Τελική αξιολόγηση

Το πρόγραμμα στο μεγαλύτερο μέρος του πραγματοποιήθηκε και οι περισσότεροι στόχοι μας επετεύχθησαν .

Τα παιδιά έδειχναν ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκειά του και συμμετείχαν με ευχαρίστηση

Παρατηρήσαμε σημαντική βελτίωση στο κλίμα της τάξης στις σχέσεις ανάμεσα στα παιδιά.

Βελτιώθηκε το λεξιλόγιό τους και μιλούσαν με πιο όμορφο τρόπο μεταξύ τους.

Υπήρξε μεγάλη βελτίωση στις δεξιότητες με τις οποίες ασχοληθήκαμε (Συγκέντρωση προσοχής, αυτοεκτίμηση, επίλυση προβλημάτων, ενσυναίσθηση, διαχείριση συναισθημάτων ,δεξιότητες φιλίας κ. ά)

Οι γονείς επαρατηρούσαν και εκτός σχολείου αυτές τις αλλαγές και μας τις ανέφεραν.

Page 83: Τα βήματα για τη ζωή

+ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΎ29ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ