Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα...

of 40 /40

Embed Size (px)

description

Συνεντεύξεις των Ε. Αλεξίου, Λ. Ζωγράφου, Α. Σικελιανού.

Transcript of Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα...

Page 1: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού
Page 2: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ

ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΝΝΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ

ΤΡΕΙΣ ΔΡΟΜΟΙ

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Page 3: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

© Κ Α Τ Ε Ρ Ι Ν Α Λ Α Μ Π Ρ Ι Ν Ο Υ - Α Υ Τ Ο Γ Ν Ω Σ Ι Α

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 160. ΡΕΘΥΜΝΟ

ΤΗΛ. 0831 25 233

ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΣΙΑ - ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ «Γ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Ε.Π.Ε.» Κ. ΠΑΛΑΜΑ 25 ΤΗΛ. 2312317

Page 4: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος. Μου αρέσει να γνωρίζω τους ανθρώπους. Με γοητεύει να ψάχνω μέσα τους, ν' αγγίζω τις πιο απόκρυφες πτυχές τους, να καταλαβαίνω πώς ζουν, πώς σκέφτονται, πώς ερωτεύονται, τι φοβούνται, τι ελπίζουν.

Ένας σημαντικός τρόπος νομίζω να καταλάβεις τον άλ-λο, να τον προσεγγίσεις είναι να σου μιλήσει ο ίδιος.

Να σε νοιώσει κοντά του και αφημένος να μιλήσει «ανοιχτά» χωρίς λογοκρισία σαν σε εξομολόγηση.

Νοιώθω όμορφα όταν «ανοίγονται» και μιλούν κοιτάζον-τάς με στα μάτια, εκείνοι που συζητώ μαζί τους, εκείνοι «που τους παίρνω συνέντευξη». Δεν είμαι ένα επώνυμο άτομο και δεν αντιπροσωπεύω μια εφημερίδα πανελλήνια γνωστή.

Α υτό νομίζω τους δίνει την αίσθηση ότι τα λέμε «μεταξύ μας» και μου δίνει την ικανοποίηση να δω τον μέσα τους κό-σμο ανοικτό μπροστά μου, χωρίς τα παραπλανητικά φώτα της δημοσιότητας.

Και μόνο όταν κάποιες φορές μου λένε να κλείσω το μα-γνητόφωνο, «αυτά μεταξύ μας» θυμούμαι ότι η συζήτηση δεν είναι εξομολόγηση είναι για δημοσίευση.

Γνωρίζοντας τους άλλους είναι ίσως κι αυτός ένας τρό-πος έμμεσος, να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Ένα βήμα προς την Αυτογνωσία.

Συνηθίζεται τελευταία να εκδίδονται βιβλία με κείμενα

7

Page 5: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

που έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες. Ίσως είναι μια κίνηση σωτηρίας των, από την μικρή ζωή της εφημερίδας, την εφή-μερη. Οι συνεντεύξεις που έχω πάρει, από την Έλλη Αλεξίου και την Αιλή Ζωγράφου, είναι οι πρώτες μου συνεντεύξεις και έχουν σίγουρα τα λάθη της απειρίας. Οι ίδιες όμως οι συ-νομιλήτριες, τους δίνουν το ενδιαφέρον για να διαβαστούν.

Διάλεξα να εκδώσω τις συνεντεύξεις της Έλλης Αλε-ξίου, της Λιλής Ζωγράφου και της Άννας Σικελιανού επειδή οι γυναίκες αυτές μ' εντυπωσίασαν ιδιαίτερα και για διαφο-ρετικούς λόγους.

Έχω την αίσθηση ότι η καθεμία τράβηξε ένα διαφορετι-κό δρόμο στην ζωή της.

Οι Κρητικοί είναι πάντα έτοιμοι να προσφέρουν μύθους. Πήγα να συναντήσω ένα μύθο, την Έλλη Αλεξίου κι αυτή με γύρισε πίσω σε άλλους μύθους που φυσικά αντηχούσαν στ' αυτιά μου σαν Ιστορία, σαν γεγονότα απολιθωμένα. Τόσο απλά μιλούσε για την παρέα της με τον Κονδυλάκη, τον Θεο-τόκη, όταν εκείνη η ίδια αντιπροσώπευε ήδη έναν αιώνα.

Για την Έλλη Αλεξίου το Κόμμα ήταν η ευτυχία της. Χρόνια μακριά από την Πατρίδα εξαιτίας των πολιτικών της πεποιθήσεων, το όνομά της απαγορευμένο, τα βιβλία της επί-σης.

«Το Κ.Κ.Ε. είναι η ζωή μου» έλεγε η ίδια. Ζούσε για το Κόμμα και το Κόμμα την είχε για σύμβολο του.

Και στα ενενηνταένα της χρόνια που συζητήσαμε, δεμένη ακόμη με το Κόμμα, παθιασμένη μ' ότι έχει σχέση μ' αυτό. Μόνο η δική της θέση — η θέση του Κόμματος — σωστή.

Κι η ισορροπία της απ' αυτό το δόσιμο-δέσιμο εμφανής. Η Λιλή Ζωγράφου πήρε τον πιο δύσκολο, τον πιο κακο-

τράχαλο δρόμο. Τρώει τις σάρκες της για να υπάρξει. Κόμ-ματα, άντρες, δουλειές όλα ανατρέπονται όταν μπουν υπό αμ-φισβήτηση.

8

Πάντα με τους αδικημένους, τους περιφρονημένους. Ο δι-κηγόρος του διαβόλου. Μόνη θέλει να παλαίψει, να επηρρεά-σει, να φτειάξει όλα τα στραβά. Μια γυναίκα που πατούσε και πατεί στα πόδια της χωρίς δεκανίκια.

Πάλαιψε με τους θεσμούς, με τα ήθη, με την κοινωνία. Απέρριψε αυτή την κοινωνία κι έχασε και τα προνόμια εκεί-νων που την συντηρούν και την στηρίζουν. Και προχωρεί μό-νη...

Η Άννα Σικελιανού πήρε τον δρόμο του άντρα. Δεν έχω ικανότητες λέει. Παραδόθηκα τέλεια στο έργο του Αγγέλου.

Ένας άντρας, ο Μεγάλος Ποιητής μας Άγγελος Σικε-λιανός έρριξε στα πόδια της το έργο του «δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από την Άννα, ούτε καν το έργο μου» θα πει ο ί-διος.

Η σκέψη του ενός προεκτείνεται στον άλλο ανεμπόδιστα, ο καθένας θέλει να προλάβει τον άλλο στην προσφορά, στην αγάπη, στον θαυμασμό ή στην θυσία.

«Και μια τρίχα ανάμεσά μας θα 'τανε η άβυσσος» θα πει ο Άγγελος.

«Πιστεύω τα λόγια του με τόση ευλάβεια και λατρεία που η ψυχή μου αντιφεγγίζει κάθε του σκέψη κι ως σήμερα λέω πως έτσι μόνο θ' άξιζε η ζωή», γράφει η Άννα Σικελια-νού.

Κατά σύμπτωση και οι τρεις γυναίκες είναι Κρητικές. Η Έλλη Αλεξίου και η Λιλή Ζωγράφου γεννήθηκαν στο Ηρά-κλειο όπου έζησαν και τα παιδικά τους χρόνια. Η Άννα Σι-κελιανού γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Κρητικό.

Το βιβλίο αυτό το αφιερώνω στην μάνα μου, μια γυναίκα με δυναμισμό και ικανότητες. Πήρε ένα τέταρτο δρόμο, αυτό τον δρόμο των παιδιών της. Και τους έδωσε την ζωή της.

Αυτό το δρόμο που η πλειοψηφία των γυναικών ακολου-θεί.

Μάρτης 1989

17

Page 6: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Είμαι πάντα ευτυχής με το Κόμμα. Όταν πηγαί-νω στα γραφεία του Κόμματος πάω στον Παράδει-σο...».

Page 7: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Η Έλλη Αλεξίου ήταν για μένα μια γυναίκα με έντονο παρελθόν. Παρελθόν γεμάτο πολιτικούς αγώ-νες, εξορίες, γνωριμίες με καταξιωμένα άτομα, βι-βλία,...

Γι' αυτό το παρελθόν ήθελα να συζητήσω μαζί της. Συνάντησα μια ενενηντάχρονη γυναίκα που τί-ποτε το γεροντίστικο δεν είχε πάνω της. Μόνο οι τοίχοι του σπιτιού οι γεμάτοι παλιές φωτογραφίες, πορτραίτα, αφιερώσεις, πρόδιδαν το μεγάλο παρελ-θόν. Δίπλα μου ένοιωθα να κάθεται μια γυναίκα με το πάθος μιας εικοσάχρονης φοιτήτριας φανατισμέ-νης με το Κόμμα της.

«Έχω τρέλλα με το Κ.Κ.Ε. και την Ρωσία», λέει χωρίς ίχνος κριτικής διάθεσης. «Μη μου πεις —προσθέτει— ότι είσαι του Κ.Κ.Ε. εσωτερικού, να μην σε ξαναδώ!! Μα σε έχω προετοιμάσει τώρα και δεν θα μου το πεις» συνεχίζει χαμογελώντας.

Λεν γκρινιάζει για τίποτα από το παρελθόν της διωγμούς, εξορίες, απαγορεύσεις του ονόματος της. «Ήταν δική μου επιλογή», λέει.

Και όμως συμβουλεύει: «Μην τα δίνεις όλα στους άλλους. Ο άλλος κάτι πρέπει να περιμένει

14 13

Page 8: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

ακόμη από σένα». Συμβουλεύει αλλά είσαι τόσο σί-γουρος ότι η ίδια δεν εφαρμόζει την συμβουλή.

Κάθησε να σου κάνω τραπέζι. Έχω δύο ψαρά-κια. Θα φας το ένα εσύ και το άλλο εγώ.

—Μα φοβάμαι πως σας έχω κιόλας κουράσει. Δύο ώρες συζητάμε.

—Δεν έσκαβα για να κουραστώ. Ο πατέρας μου, μόνο αν έσκαβες σου επέτρεπε να πεις ότι είσαι κου-ρασμένος».

Βλέποντας την Έλλη Αλεξίου να κινεί το σώμα της αργά στο ρυθμό της Μουσικής —Σοπέν πρέπει να ήταν— την ρώτησα για το μέλλον.

Η ερώτηση δεν ήταν καθόλου κοροϊδευτική. Έφυγα με την βεβαιότητα ότι η Έλλη έχει «με-

γάλο» μέλλον γιατί ξέρει να ζει την κάθε στιγμή. Μέρα τη μέρα. Να ζει και να δημιουργεί.

Και να δίνεται ολάκερη χωρίς να κρατά τίποτε η ίδια, όπως επιμένει να συμβουλεύει τους άλλους.

14

Κυρία Αλεξίου, ζείτε έναν αιώνα περίπου, και το θαυμάσιο σ' εσάς δεν είναι ακριβώς αυτό. Αρκετοί είναι αυτοί που ζουν τόσα πολλά χρόνια. Το θαυμά-σιο είναι ότι στην ηλικία των 91 χρόνων έχετε πα-ρελθόν 91 χρόνων -υπήρξατε μέσα στα γεγονότα, δεν είσαστε μια απλή παρατηρήτρια- έχετε παρόν συνε-χίζετε να συμμετέχετε, δημιουργείτε - θα έχετε μέλ-λον. Θα μπορούσατε να μας πείτε τόσα πολλά. Πέστε μου τι συναισθήματα είχατε την ημέρα των γενεθλίων σας; Ποιο γεγονός στα 91 χρόνια σας χα-ράχτηκε περισσότερο έντονα στην μνήμη σας;

Ήμουν χαρούμενη γιατί ήμουνα σ' ένα κόσμο αγάπης την ημέρα των γενεθλίων μου. Κι αυτός ήταν ο βασικός λόγος της χαράς μου.

Είναι δύσκολο να μιλήσω για το πιο έντονο γεγονός. Τα γεγονότα μιας ζωής ακολουθούν το ένα το άλλο κι όταν η ζωή είναι μεγάλη, κι όταν οι γνωριμίες είναι πολλές και οι ιδεολογικές τοποθετήσεις είναι έντονες, τέτοιες, που έ-παιξαν ρόλο στην κοινωνία και κτυπήθηκαν ή αγαπήθη-καν... Είναι τα γεγονότα καταποδιαστά το ένα στο άλλο έν-τονα, ισχυρά, δεν μπορώ να κάνω επιλογή να σας πω το έ-να ή το άλλο. Γεγονός μεγάλο της ζωής μου ήταν η απε-λευθέρωσή μας από τον Χίτλερ. Αυτό θεωρώ το πιο έντονο

15

Page 9: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

σημείο της ζωής μου. Μου έδωσε μια χαρά τέτοια που δεν μετριέται με τα ανθρώπινα μέτρα.

Ο πατέρας σας όπως γράφετε στα βιβλία σας ήταν πολύ αυστηρός μαζί σας. Πάντα κάτι παραπάνω ή-θελε. Εσείς υπήρξατε αυστηρή με τον εαυτό σας;

Εγώ επίστευα σ' ότι έλεγε ο πατέρας μου. Ό τ α ν ο πατέ-ρας μου δεν ήταν ικανοποιημένος, έλεγα ότι έχει δίκιο να μην είναι ικανοποιημένος.

Μου έλεγε γιατί να ξέρεις τα πέντε διηγήματα του βι-βλίου και να μην ξέρεις τα έξι. Το έβρισκα σωστό. Και αν είχα μελετήσει και το έκτο με προσοχή θα το ήξερα. Δηλα-δή δεν είχα ποτέ στάση ενόχλησης στις παρατηρήσεις του πατέρα μου. Πίστευα ότι έχει πάντα δίκιο. Μου λένε όλοι ότι ο πατέρας μου ήταν αυστηρός. Δεν τον βρίσκω αυστη-ρό. Λέω ότι ήταν δίκαιος. Αν είχα δείξει περισσότερη επι-μονή κι υπομονή σ' αυτά που έμενε ανικανοποίητος, θα έ-μενε ικανοποιημένος. Και με τον εαυτό μου δεν μου αρέσει η λέξη αυστηρή. Είμαι ανικανοποίητη. Ό λ ο θέλω το περισ-σότερο, θέλω το καλύτερο. Δεν λέω αυτό είναι καλό και να επαναπαυθώ. Λέω αυτό που κάνω γίνεται και καλύτερο. Δεν έχω ποτέ ικανοποιήσεις. Και δεν πιστεύω δηλαδή ότι είμαι κάτι και να κάθομαι να καμαρώνω. Βέβαια κάνω κάτι, αλλά αφού μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο, γιατί να καμα-ρώνω γι' αυτό που έγινε.

Σε ποια σημεία θέλετε και τώρα ν' αλλάξετε τον εαυτό σας;

Να μάθω τέλεια Ρούσικα. Να μάθω τέλεια την γλώσσα που αγαπώ. Αλλά ξέρω ότι αποκλείεται. Γιατί σε μεγάλη ηλικία αν μελετήσεις μια ξένη γλώσσα μπορείς να την κα-

14 16

ταλαβαίνεις αλλά δεν μπορείς να την κουβεντιάσεις. Κι ιδιαίτερα την ρούσικη γλώσσα που αλλάζει ο τονισμός, εί-ναι δυσκολότατο να μάθεις να την μιλάς.

Θα ήθελα να παίζω πιάνο όπως έπαιζε ο Σοπέν. Τέτοια όνειρα έχω τεράστια, μεγάλα και φυσικά ανικανοποίητα. Τα βλέπω σαν ένα βουνό που δεν μπορώ να το ανεβώ. Αλ-λά όχι ότι δεν είναι όνειρα που θα ήθελα να τα ικανοποιή-σω. Αλλά αυτή την στιγμή τέτοια όνειρα δεν κάνω γιατί θα ήταν σωστή παραφροσύνη. Ενενήντα χρόνων να θέλω να μάθω πιάνο... Αποκλείονται αυτά πλέον. Εξ άλλου υπάρ-χουν μερικές γνώσεις, που απαιτείται μια ιδιαίτερη ικανό-τητα. Αυτό που λέμε έχει ιδιοφυΐα στο βιολί, στο κολύμπι. Πραγματικά, είναι γεγονότα αυτά. Είναι δυνάμεις που συ-νυπάρχουν στον άνθρωπο. Κι όταν δεν υπάρχουν όσο και να επιχειρείς να διακριθείς, ξέρεις ότι δεν μπορείς να το επι-τύχεις.

Από τα παιδικά σας χρόνια είχατε την τύχη να συνυ-πάρξετε με ανθρώπους που έχουν καταξιωθεί στο κοινό. Ζήσατε με τον Βάρναλη, τον Νίκο και την Γαλάτεια Καζαντζάκη, τον Αυγέρη... Μακαρίζετε γι' αυτό τον εαυτό σας; Ποιοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας;

Ό τ α ν μεγάλωνα μέσα σ' αυτόν τον κόσμο δεν μπορού-σα να κάμω κρίση και να πω πως είμαι ευτυχής που βρί-σκομαι ανάμεσά τους. Διότι μου φαινόταν αυτό φυσική πο-ρεία της ζωής μου. Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωνα, δεν ή-ξερα πως θα μπορούσα να βρεθώ αλλού. Αυτό ήταν το σπί-τι μου... Κι είπες μόνο μερικά ονόματα. Ενώ τα ονόματα που αποτελούσαν το περιβάλλον μου δεν ήταν μόνο αυτά. Πολλούς κοροφαίους εγνώρισα κι έζησα από κοντά. Μια

Page 10: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

περίοδο της ζωής μας είμαστε δίπλα-δίπλα στην καρέκλα ό-πως καθόμαστε εγώ κι εσύ.

Επί έτη με τον Θεοτόκη. Ό λ η μέρα παρέα με τον Κον-δυλάκη τον συμπατριώτη μας. Συχνά παρέα με τον Σικε-λιανό. Αλλά αυτό, τώρα που είμαι τόσο μεγάλη και μπορώ να δω το παρελθόν μου σαν ενός ξένου, γιατί απέχω τόσο πολύ, έχω απομακρυνθεί κι εγώ από τα γεγονότα και μπο-ρώ να τα βλέπω σαν τρίτο πρόσωπο, βλέπω ότι αποτέλεσε μια εξαιρετική ευτυχισμένη συγκυρία της ύπαρξής μου. Αλλά όταν τα ζούσα μου φαινόταν φυσική πορεία της ζωής. Τώρα βέβαια τα βλέπω αυτά και τα εκτιμώ τα μέγι-στα, διότι βλέπω τον κόσμο πώς ζει σήμερα σε ποια πτώ-χεια συνανθρώπων. Ούτε νοιάζονται ούτε σκέπτονται όπως εσκέπτοντο οι άνθρωποι τότε ούτε έχουν τα ίδια προβλή-ματα, τα ίδια όνειρα. Ο Καζαντζάκης ζούσε μέσα σ' ένα διαρκές όνειρο δημιουργίας. Ο αδελφός μου ο Λευτέρης σε διαρκή ζωή και σκέψη δημιουργίας. Δηλαδή ενόμιζαν σκο-πό της ζωής των, αυτή την ανωτερότητα των απασχολή-σεων. Τώρα βλέπω ότι ο κόσμος φλυαρεί, τεμπελιάζει, κοι-μάται μπροστά στην τηλεόραση.

Τέτοια εμείς δεν τα ζήσαμε. Ζήσαμε μια ζωή διαρκούς δραστηριότητας. Διαρκώς μέσα σ' ένα σχηματισμό ονείρων εν εξελίξει, ονείρων εν πραγματοποιήσει. Ήταν άλλου εί-δους η ζωή μας. Ο άντρας μου πέθανε 46 χρόνων. Αν δεν ακολουθούσε αυτή την έξαλλη δραστηριότητα θα άφηνε σ' αυτήν την ηλικία τέτοιο τεράστιο έργο; Έμαθε μόνος του την Νορβηγική γλώσσα μόνο από τον πόθο να μεταφράσει τον Χάμσουν από την γλώσσα του. Για να μεταφράσει τον Ίψεν από την γλώσσα του.

Αυτά δεν τα βλέπω σήμερα σε πολύ κόσμο. Σήμερα ο κόσμος περισσότερο από την αγάπη στην ερ-

γασία αγαπά την προβολή του με τον εύκολο τρόπο. Βιάζε-

14 17

ται να γράψει ένα ποιητικό βιβλίο για να το τυπώσει και να πει είμαι ποιητής. Τότε τους έλεγες ποιητές. Ήσαν. Κι έλε-γαν δεν το αξίζω ακόμη να με πεις ποιητή. Σήμερα δεν ξέ-ρουν μια ξένη γλώσσα όπως πρέπει και λένε είμαι μεταφρα-στής. Διαφορές αντιλήψεων.

Γεννηθήκατε μια εποχή που η θέση της γυναίκας στην κοινωνία ήταν πολύ άσχημη. Τι δυσκολίες συ-ναντήσατε σαν γυναίκα στην εξέλιξή σας στον επαγγελματικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα;

Δεν συνάντησα δυσκολίες γιατί δεν πίστεψα ότι είμαι κάτι τι κι έπρεπε να μου δώσουν κάτι ως αξία. Δεν πίστευα σε τέτοια για νάχω παράπονο, ή να θεωρήσω ότι έμεινα πα-ραγκωνισμένη. Ε βέβαια δεν προήχθηκα όσο έπρεπε. Οι άλλοι καθηγητές ήταν αγράμματοι, αστοιχείωτοι, πίσω από τον κόσμο. Έφευγαν από το σχολείο το μεσημέρι και καθό-ταν στο καφενείο κι έπαιζαν τάβλι τρεις ώρες μέχρι ν ' ανοί-ξει το σχολείο πάλι το απόγευμα, όταν δουλεύαμε στο Φά-ληρο και δεν μπορούσαμε ν' απομακρυνθούμε το μεσημέρι.

Αλλά ήταν κι αυτό φυσική πορεία. Οι καθηγητές, οι γυ-μνασιάρχες μας, αν αφαιρέσεις τον Θρασύβουλο Σταύρο που ήταν κορυφαίος και μεταφραστής και ποιητής, δεν ήξε-ραν περισσότερα γράμματα από μένα, κι εγώ ήμουν τμημα-τάρχης Β' κι αυτοί διευθυντές.

Πως βλέπετε τους αγώνες της σημερινής γυναίκας και πως την ύπαρξη στην Βουλή δώδεκα μόνο γυ-ναικών;

Αυτή η ανισότητα είναι μέσα στην ζωή μας. Δεν θ' αλ-λάξει για τώρα. Δεν θ' αλλάξει γιατί δεν την αφήνουν οι άν-

Page 11: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

τρες. Ό τ α ν ένας κατέχει μια θέση δεν την αφήνει για να την παραχωρήσει σ' έναν άλλο.

Κι επειδή στο παρελθόν η σωματική ρώμη καθόριζε την ανωτερότητα, η γυναίκα τέθηκε σε δευτερεύουσα μοίρα λόγω της σωματικής της αδυναμίας.

Πως θα πήγαινε στον Τρωϊκό Πόλεμο παραδείγματος χάριν τι θα πρωτοσήκωνε, το ακόντιο και το δόρυ ή αυτήν την τεράστια ασπίδα; Λοιπόν από την αρχή λόγω σωματι-κής αδυναμίας μείναμε πιο πίσω εμείς. Εν συνεχεία μείναμε πιο πίσω στην διοίκηση και εν συνεχεία στους βαθμούς. Δεν παίρναμε καμμιά θέση στην κοινωνία. Δεν γινόμαστε μήτε στρατηγοί, μήτε βασιλείς. Τώρα αυτό φταίει και μεί-ναμε και πνευματικά υπό;

Τώρα που η σωματική δύναμη δεν παίζει ρόλο, μια και το μυαλό είναι εκείνο που τον παίζει, δέχομαι ότι υπάρχει πάλι ανισότητα.

Η γυναίκα κατ' εμέ είναι πάντα πιο τρυφερή, πιο συναι-σθηματική κι ο άντρας πιο διανοητικός δίχως άλλο. Εμένα μου αρέσει η υψηλή συζήτηση, ένα σοβαρό επιστημονικό θέμα, ένα σοβαρό οικονομικό, μια σοβαρή εφεύρεση. Θέλω να μάθω, να διεισδύσω σ' όλα τα μυστήρια. Ό τ α ν είναι δί-πλα μου μια άλλη γυναίκα αδιαφορεί.

Συγκεκριμένα χθες βρισκόμουν σε μια παρέα και κά-ποιος ανέλυε ένα οικονομικό θέμα. Αντιλήφθηκα ότι απ' ό-λες τις γυναίκες της παρέας καμμιά γυναίκα δεν ενδιαφέρ-θηκε παρά μόνο εγώ. Όλες συζητούσαν για τις μόδες και τα μαλλιά τους. Δηλαδή τον τελευταίο καιρό όχι μόνο δεν λέγω ότι είναι η γυναίκα υποτιμημένη, αλλά καλώς κάνει και είναι υποτιμημένη. Δεν έχει ενδιαφέροντα.

Δεν έχει; Ή την έκαναν να μην έχει;

Ό χ ι . Δεν έχει. Χθες που έλεγαν αυτές τις σοφές οικο-

14

νομικές κουβέντες ποιος την έκανε να μην έχει το νου της ν ' ακούει;

Μα ο τρόπος που την μεγάλωσαν νομίζω.

Και πότε θα ξυπνήσει; Από αρχαιοτάτων χρόνων, από τον καιρό που έπρεπε να σηκώνομε την ασπίδα μείναμε σε δευτερεύουσα θέση. Δεν μπορέσαμε τόσες χιλιάδες χρόνια να ξυπνήσουμε; Δεν ^χουν ενδιαφέροντα οι γυναίκες!

Με το ζόρι παρακολουθούν ένα θέμα σοβαρό. Μου λέ-νε ότι είμαι αντιφεμινίστρια. Δεν είμαι αντιφεμινίστρια, τους δίνω την ανωτερότητα στο συναίσθημα.

Η φύση έκανε τον άντρα να παράγει και την γυναίκα να ανατρέφει. Λοιπόν για να ανατραφεί ένα παιδί χρειάζεται μια τέτοια τρυφερότητα, τέτοια αφοσίωση, τέτοια θυσία ζίοής που ο άντρας δεν μπορεί να τα δώσει. Ο άντρας είναι φύσει αδιάφορος, ψυχρός. Το παιδί πεινά η μάνα τρέχει να του φτειάξει το γάλα. Το παιδί ξυπνά, η μάνα τρέχει να δει τι έχει. Ο άντρας αδιαφορεί τελείως.

Συμβουλεύετε σε κάποιο βιβλίο σας τις κοπέλλες, να κρατούν πάντα κάτι όσον αφορά τον έρωτα. Να μην νοιώσει ο άντρας σαν απόλυτος κατακτητής και κυρίαρχος. Νομίζετε ότι στις ερωτικές σχέσεις πρέ-πει η γυναίκα να παίζει πάντα τον δεύτερο ρόλο;

Αυτό το πιστεύω πάντα. Ό χ ι μόνο στον έρωτα. Εις όλα τα θέματα της ζωής, να μην τα δίνεις όλα. Ο άλλος κάτι να περιμένει ακόμα, που δεν του το έχεις δώσει. Αλλά στον έ-ρωτα ακόμη πιο έντονα το λέω αυτό.

Αυτό πρέπει να συμβαίνει και στον άντρα κατά την γνώμη σας ή μόνο στην γυναίκα;

17

Page 12: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Εγώ δίνω την συμβουλή μου στην γυναίκα. Οι γυναί-κες με ρωτούν. Αν μου πει ο άντρας τι να κάνει, θα του πω, εγώ δεν ξέρω παιδάκι μου. Εγώ δεν έκανα άντρας για να ξέ-ρο) να σε συμβουλεύσω. Δεν έχω μπει στην ψυχολογία την αντρική. Αλλά στην γυναικεία ψυχολογία και ζωή που έχω ασκηθεί και έχω εξοικειωθεί μπορώ να δώσω συμβουλές. Όταν τα δώσεις όλα ο άλλος εξασφαλίζεται. Δεν σ' έχει πλέον ανάγκη... Έ χ ω την εμπειρία της ζωής, μακράς ζωής! Λοιπόν βλέπω τώρα ζητάει ο άντρας από την γυναίκα το πουκάμισο του σιδερωμένο. Υπάρχει γυναίκα που λέει, εί-μαι κουρασμένη. Τώρα δεν μπορώ να σιδερώσω. Κι ο άν-τρας δεν μιλάει.

Κι είναι γυναίκα που πάει σαν την παλαβή, μπορεί να πονεί το κεφάλι της, να είναι άρρωστη, θα σηκωθεί να πάει να σιδερώσει το πουκάμισο.

Λοιπόν αυτό είναι μια πορεία ζωής. Όταν θα τα προ-σφέρεις όλα, ο άλλος σ' εγκαταλείπει. Δεν ενδιαφέρεται. Σου λέει, απ' αυτή την γυναίκα δεν φοβούμαι τίποτα. Ανά πάσα στιγμή μου ανήκει. Ανά πάσα στιγμή θα εκτελέσει τις επιθυμίες μου. Ενώ η δύσκολη γυναίκα αγαπιέται πιο πολύ απ' τον άντρα. Την προσέχει πιο πολύ. Λοιπόν όχι μόνο το δίνω στο βιβλίο συμβουλή, αλλά στην καθημερινή ζωή.

Αν δεν είσαστε η Έλλη Αλεξίου σε ποιον θα θέλατε να μοιάζετε; Ποιον ας πούμε ζηλεύετε;

Θα ήθελα να μοιάσω στον Σοπέν, αλλά να μην πεθάνω βέβαια τριανταοκτώ χρόνων!! Να παίζω το πιάνο, να έχω την συνθετική ικανότητα του Σοπέν.

Ζηλεύω πιο πολύ τον Σοπέν, από ένα συγγραφέα που μπορεί και να τον λατρεύω. Θα προτιμούσα να ήμουν ένας μεγάλος συνθέτης.

22

Οι νέοι Έλληνες συγγραφείς πως σας φαίνονται;

Δεν με τρελλαίνει κανένας. Δεν υπάρχει κάποιος που να μπορώ να πω τι καινούργιος, τι μεγάλος, τι νοήματα... Δεν έχω... Δεν μου αρέσουν. Διότι μου αρέσουν οι συγγρα-φείς του πάθους, όχι της σκέψης. Οι συγγραφείς τώρα γί-νονται συγγραφείς γιατί το θέλουν. Βάζουν την λογική τους κάτω και λένε: να κάνω ένα μυθιστόρημα έτσι κι αλ-λοιώς. Να κάνω ένα ποίημα, έτσι κι αλλοιώς. Μα η τέχνη, η μεγάλη τέχνη, η τέχνη που εγώ αγαπώ είναι αυτή που πη-γάζει από το πάθος. Από συγκινησιακό πάθος. Ό χ ι από την λογική. Γι' αυτό σ' όλο το έργο του Καζαντζάκη, το έργο που μου αρέσει είναι μόνο η Αναφορά στον Γκρέκο. Αυτό είναι το έργο του που πηγάζει από το ανθρώπινο πά-θος. Ό λ ο το άλλο είναι έργο λογικής. Μεγάλο έργο, μεγά-λο. Αλλά δεν μιλάει στην καρδιά μου.

Από τα δικά σας έργα πιο αγαπάτε περισσότερο;

Α, δεν ξέρω τίποτα. Από τα δικά μου δεν ξέρω τίποτα. Και για το πιο μικρό μου διηγηματάκι, κάποιος καημός μ' έσπρωξε. Πάντα υπάρχει ένας μεγάλος καημός, που δεν τον αντέχοο. Σ' όλο μου το έργο, όλο, όλο, πάντα υπάρχει έ-νας πολύ μεγάλος καημός.

Η μοναξιά είναι το πρόβλημα λένε της εποχής. Πολ-λοί είναι εκείνοι που λένε «νοιώθομε μόνοι». Εσείς μια γυναίκα με πολλά ενδιαφέροντα με αγώ-νες για το σύνολο υπήρξατε ποτέ μόνη;

Την καθ' αυτού σημασία της μοναξιάς την ζω τώρα. Μόνο τώρα είμαι μόνη. Στο σπίτι του πατέρα μου ήμουν με τους άλλους. Με τον άντρα μου, ήμουν με τον άντρα μου. Στις Λαϊκές Δημοκρατίες με τους συντρόφους μου. Εδώ ή-

17

Page 13: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

μουν με τον Αυγέρη αφού πέθανε η Γαλάτεια. Τώρα είμαι μόνη μου. Ό λ ο ς ο κόσμος λέει: «Θεέ μου η μοναξιά! Θεέ μου η Μοναξιά!»

Εγώ τώρα μόνο είμαι πλήρως ευτυχής. Θα μου πείτε γιατί; Γιατί όταν εγώ συγκατοικώ μ' έναν άλλον άνθρωπο, οποιοσδήποτε είναι αυτός, δεν θέλω να κάνω το κέφι μου και να αφήσω παραπονεμένο τον άλλο. Αν θέλω να πάμε περίπατο και πει ότι δεν θέλει, δεν θα πάμε γιατί θα λέω ότι τον πήγα με το ζόρι στον περίπατο.

Λέω να μαγειρέψω και θέλει κοτόπουλο ψητό κι εγώ θέ-λω κοτόπουλο βραστό; Θα το κάνω ψητό. Δεν μπορώ να κάνω το κέφι μου γιατί πως θα τρώω εγώ το φαγητό που θέ-λω και ο άλλος να έχει υποχρεωθεί να τρώει το φαγητό που δεν θέλει.

Εις όλα της ζωής. Να κοιμηθούμε νωρίς ή αργά, να κοι-μηθούμε με το φως ή στο σκοτάδι, να έχομε ανοικτά ή κλει-στά τα παράθυρα. Η ζωή είναι μια διαρκής μεταβολή και ο καθένας έχει τακτοποιήσει τα κέφια του με τον Α τρόπο. Εγώ όμως παρόλο που έχω τα κέφια μου με τον Α τρόπο θα ζήσω με τον Β τρόπο όταν συγκατοικώ με άλλους αν-θρώπους.

Δεν μπορώ να κάνω το κέφι μου εις βάρος άλλων. Υπάρχει πολύς κόσμος που λέει «εγώ δεν μπορώ. Εγώ θέ-λω τα παράθυρά μου ανοικτά».

Επειδή εγώ αποκλείεται να έχω τον άλλο υποταγμένο στο δικό μου κέφι, έκανα σ' όλη μου την ζωή συμβιώνον-τας το κέφι των άλλων. Λοιπόν τώρα είμαι εγώ! Τώρα είμαι εγώ, και ζω με τα αντικείμενα, με τους ανθρώπους με τους όρους ζωής τους δικούς μου. Και γι ' αυτό είμαι πρώτη φο-ρά στη ζωή μου απόλυτα ικανοποιημένη. Απόλυτα ευτυχι-σμένη.

14

Όταν οι άνθρωποι λένε σήμερα ότι είναι μόνοι, δεν εννοούν ότι δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι κοντά τους, αλλά ότι δεν συνυπάρχουν μ' αυτούς τους αν-θρώπους, δεν έχουν ψυχική επαφή μαζί τους.

Να σου πω. Ξέρεις με ποιους ανθρώπους συνυπάρχου-με; Μ' αυτούς που αγαπάμε. Όταν συνυπάρχω με τον άν-θρωπο που αγαπώ ούτε μ' ενδιαφέρει αν είναι φως, αν είναι σκοτάδι ή αν τρώγω κοτόπουλο ή χόρτα βραστά. Ό τ ι θέλει αυτός είναι η ευτυχία μου και μένα.

Καταλήγομε λοιπόν στο ότι δεν υπάρχει αγάπη σή-μερα αφού υπάρχει τόση μοναξιά;

Ό χ ι . Και σήμερα όταν αγαπώ έναν άνθρωπο και ζω μα-ζί του δεν νοιώθω μοναξιά, μου αρέσει. Αλλά πάλι και να αγαπάς και να ζεις υποταγμένος, ας αγαπάς, σου κοστίζει. Τελικά σου κοστίζει η εξάρτηση.

Εγώ τάχω ζήσει όλα αυτά τα είδη διαβίωσης. Με πολ-λούς, με λίγους, με ένα, με το σύζυγο.

Λοιπόν τώρα είμαι πιο ήσυχη. Δεν έχω προβλήματα. Μπορώ το πρωΐ να σηκωθώ στις 5 η ώρα. Μου αρέσει και σηκώνομαι στις 5 και είμαι πανευτυχής.

Μα όταν όμως είναι και ο άντρας μου, μπορώ να σηκω-θώ στις 5 το πρωί και να ανάψω φως και να κάνω καφέ και να τρώγω και ν ' ανοίξω τα μπαλκόνια; Δεν μπορώ. Εξαρ-τάται μοναξιά και μοναξιά. Εξαρτάται συντροφιά και συν-τροφιά. Υπάρχουν συντροφιές ευχάριστες και μοναξιές ευ-χάριστες.

Η ζωή σας μια σειρά αγώνων. Μετανοήσατε για πράγματα που κάνατε ή που δεν κάνατε;

Ποτέ! Αφού τα έκανα όλα με το κέφι μου. Εμένα οι

25

Page 14: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

αγώνες μου ήταν ιδεολογικοί. Κι όταν έχω μια ιδεολογία που μ' έχει συναρπάσει, ότι κάνω το κάνω από ευτυχία για το χατήρι της. Επομένως θα μ' ενοχλούσε που με κυνη-γούσε η αστυνομία;

Αν δεν θέλω να με κυνηγάει να κάνω μια δήλωση μετα-νοίας και να βγω να πω «εγοι είμαι με το Μητσοτάκη» και δεν θα μου έκαναν τίποτα.

Για να βρεθώ υπό διωγμόν, έτσι μου άρεσε. Στη ζωή μου έκανα ότι μου άρεσε. Το να απαγορευθεί

το όνομά μου στις εφημερίδες, ακόμη και να μπει σε συγχα-ρητήρια για γάμο, σαράντα χρόνια, δεν μου έκανε εντύπω-ση. Ήμουν εντάξει με την ιδεολογία μου. Υπάρχουν περι-πτώσεις, που αν φοβάσαι την ιδεολογία, την απαρνιέσαι. Δεν είναι όπως να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Αφού τον σκό-τωσα ότι και να κάνω, τον έχω σκοτώσει. Δεν μπορώ να πω μετανοώ.

Αλλά νάμαι Κομμουνίστρια και να δηλώσω μετάνοια, να πω εγώ απαρνιέμαι τον Κομμουνισμό και πάω με τον Μητσοτάκη, τελειώνει η κατακραυγή. Θα με φέρουν από την Γυάρο, πίσω. Θα με βγάλουν από του «Αβέρωφ» έξω. Σταματούν τα πάντα. Να θέλω να έρθω από τις Λαϊκές Δη-μοκρατίες; Θα έρθω. Ο Γεωργαλάς ήταν στην Λαϊκή Δημο-κρατία μαθητής μου. Και ήταν άριστος μαθητής. Μετά-νοιωσε και ήθελε νάρθει και να προσχωρήσει στην χούντα. Ήρθε κι έζησε με τον Παπαδόπουλο ζωή χαρισάμενη. Αν ήθελα να ζήσω κι εγώ με τον Παπαδόπουλο ζωή χαρισάμε-νη θα έκανα ότι έκανε ο Γεωργαλάς. Αν μετανοιώσεις, ανά πάσα στιγμή σε βγάζουν από την φυλακή, σε κάνουν υπουργό, σε κάνουν ότι θέλεις.

Το κόμμα που υποστηρίζετε μένει για πολλά χρόνια μ' ένα σταθερό περίπου ποσοστό. Αυτό δείχνει ότι

14 26

άνθρωποι που το υποστηρίζουν σιγά-σιγά απομακρύ-νονται. Πως εξηγείτε την δική σας σταθερότητα; Μέλος του Κ.Κ.Ε. από το 1928 δεν έχετε πικραθεί, δεν έχε-τε δυσαρεστηθεί, δεν έχετε πει ποτέ: Φτάνουν πια τα λάθη;

Δεν απομακρύνονται. Και τώρα αν μας μετρήσεις είμα-στε περισσότεροι απ' όσοι είμαστε πριν. Πάλι αυξήθηκαν. Αλλά με τους νόμους που βάζουν οι ισχύοντες... Αυτή η αναλογική που χρησιμοποίησε ο Αντρέας κι οι προηγούμε-νες κυβερνήσεις είναι κλέφτικος νόμος. Αφ' ενός βγάζουν κλέφτικο νόμο και μας παίρνουν τους ψήφους, αφ' ετέρου βάζουν τέτοιους νόμους που ο τρομοκρατημένος, ο κακο-μοίρης που δεν έχει να ζήσει, ο φτωχός, ο άρρωστος, ο εγ-καταλελειμένος στο χωριό αναγκάζεται και προσαρμόζεται στην κρατούσα κατάσταση για να ζήσει πιο ήρεμος την φτωχική του ζωή. Τρέμουν να πουν ότι είναι κομμουνι-στές.

Εγώ νομίζω ότι δεν υπάρχει τώρα τέτοιος φόβος.

Δεν υπάρχει; Να μη σου πω να κατεβείς στο μανάβη μου. Κι ο πατέρας και ο γιος αγωνιστές. Δεν το λένε γιατί «άμα το πούμε δεν θα πατήσει κανείς στο μαγαζί», λένε. Ο Κομμουνιστής είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση ο κομμουνιστής.

Από το Κόμμα δεν δυσαρεστηθήκατε ποτέ;

Είμαι πάντα ευτυχής με το Κόμμα!! Όταν πηγαίνω στα γραφεία του Κόμματος πάω στον Παράδεισο. Ανοίγει η πόρτα του Παραδείσου και μπαίνω μέσα. Όταν πηγαίνω εκεί είμαστε όλοι τρυφερά αδέρφια, αφοσιωμένα αδέρφια. Η

Page 15: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

μεγάλη ευτυχία της ζωής μου. Το λέει κι ο Φλωράκης ότι το λέω και του αρέσει.

Αριστερός, κομμουνιστής, είναι για σας τρόπος ζωής;

Βέβαια. Για να είσαι κομμουνιστής, δεν πα να διαβά-σεις Μαρξ, αν είσαι συμφεροντολόγος δεν είσαι κομμουνι-στής. Ο κομμουνιστής οφείλει να είναι έτοιμος να δώσει. Να δώσει το σακκάκι, να δώσει την ελευθερία του. Τα πάν-τα. Να κινδυνέψει, να φυλακιστεί.

Τα βιβλία μου εκδόθηκαν τώρα τελευταία. Κανένας δεν ήθελε παλιότερα να μου τα εκδώσει. Και τώρα το επιδιώ-κουν. Γιατί βέβαια έχουν τέτοια πώληση που τα θέλουν ό-λοι. Αλλά όταν ξέρω ότι ο Παπαδόπουλος θα τους στείλει στη Γυάρο δεν είναι τρελλοί, να πουν ότι είναι κομμουνι-στές. Τώρα αν νομίζουν ότι θα βγάλουν χρήματα από το βιβλίο σου και να είσαι κομμουνιστής «φέρε να το βγάλο-με». Αλλά αυτά είναι λίγος καιρός που γίνονται, που ζούμε άνετα οι κομμουνιστές. Δυο-τρία χρόνια είναι.

Η Κρήτη, το νησί μας, έχει αλλάξει πολύ από την εποχή που την ζούσατε. Η εξέλιξη, ο τουρισμός άλ-λαξαν τα ήθη. Τι λέτε γι' αυτό;

Εγώ κατεβαίνω στο Ηράκλειο. Τώρα δεν μου αρέσει. Δεν μου αρέσει! Όταν πηγαίναμε και καθίζαμε στα Λιοντά-ρια με τ' αδέρφια μου ή κάθιζα εγώ κι εσύ και κουβεντιάζα-με τις κουβέντες μας τις ωραίες, τα όνειρά μας, τις επιθυ-μίες μας... Τ(όρα είναι ένα χυδαίο πανδαιμόνιο. Οι δρόμοι χάμω είναι γεμάτοι σκουπίδια. Κανένας δεν βάζει το τσιγά-ρο του στο τασάκι. Όλο ι χάμω και το πατάνε. Όλο ι τρώνε την τυρόπιττα και το χαρτί το πετούν χάμω. Ζεις μέσα σ' έ-

28

να σκουπιδότοπο άνευ ευγενών αισθημάτων, ονείρων, αρ-χών, συζητήσεων. Αλληλοβρίζονται, αλληλοενοχλούνται, αλληλοπειράζονται κατά τρόπο χυδαίο. Δεν ξέρω. Έχομε φτωχύνει; Κοροϊδευόμαστε; Ηθοποιία είναι αυτό και στο βάθος μας παραμένει ο καλός άνθρωπος; Δεν ξέρω. Πάν-τως ότι βλέπω όταν πηγαίνω δεν μου αρέσει. Δεν είναι το παλιό Ηράκλειο.

Είστε εκτός των άλλων και παιδαγωγός. Πως βλέ-πετε την σημερινή νεολαία; Θα μπορούσατε από την πείρα μιας ζωής 91 χρόνων να δώσετε μερικές συμ-βουλές στους νέους;

Όταν μου ζητούν μια συμβουλή λέω. Να μην φοβούν-ται την αλήθεια. Αυτό λέω μόνο. Γιατί έχω καταλάβει ότι ο κόσμος αγαπά να ζει μέσα σε μια παράσταση θεάτρου. Πού πηγαίνεις; Πάω κάπου, να ψωνίσω κάτι. Έ χ ω ραντεβού με κάποιον. Γιατί δεν λένε;

Τι πράγμα είναι αυτό το σύγχρονο; Ζουν μέσα σε μια κατάσταση κρυψίνοιας βλακώδους. Γιατί, αν πηγαίνεις να πούμε στο κομμωτήριο, ποια η ανάγκη να το κρύψεις; Λέει πάω κάπου και μπαίνει στο κομμωτήριο. Νομίζεις ότι ζουν σε μια κατάσταση που όλοι παρακολουθούν όλους και όλοι κρύβονται από όλους. Εμένα αυτό με διασκεδάζει σε ση-μείο απίστευτο, διότι εγώ είμαι το άκρον άωτον. Μου λένε τι θα πάρεις; θ ' αγοράσω φέτα 50 γραμμάρια. Γιατί να πω πως θα πάρω πέντε οκάδες; Για να φανώ πλούσια; Ζουν σε μια κατάσταση φοβίας, κρυψίνοιας και βλακείας. Κατά βά-θος βλακείας.

Το φόρεμά σου πόσο το πήρες; Το πήρε από το καλάθι απέναντι πεντακόσιες δραχμές και λέει «το πήρα πέντε χι-λιάδες δραχμές από τον τάδε»: Ε κι αν το πήρες πέντε χι-λιάδες δραχμές, εσύ ανώτερη γίνεσαι δηλαδή;

29

Page 16: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Κάτι... δεν ξέρω... δεν ξέρω... Αλλά παράλληλα βέβαια προς αυτόν τον κόσμο, υπάρ-

χει κι εκλεκτός κόσμος ανώτερος. Υπάρχει. Αλλά θα πω πάλι την κουβέντα και θα μου πουν είσαι παράδοξη και φα-νατισμένη. Είναι ανώτερος μόνο ο αριστερός κόσμος. Μό-νο ο αριστερός κόσμος, αποτελεί εξαίρεση και σαφή διαφο-ρά. Που θα πας; Θα πάω εκεί. Πόσο ξοδεύεις το μήνα; Ξο-δεύω τόσα.

Ο κομμουνιστής ούτε κρύβει, ούτε φοβάται, ούτε ψεύ-δεται. Όταν μου πουν ότι μια κοπέλλα παντρεύεται τον τά-δε που είναι στην ΚΝΕ λέω, ε μπράβο παιδάκι μου, καλά θα ζήσεις. Δεν θα σε κοροϊδεύει. Κι όταν θα πάψει να σ' αγαπά θα σου το πει. Δεν σ' αγαπώ πια. Ετελείωσε.

Θέλετε να μας πείτε πως περνάτε σήμερα την ημέρα σας;

Κατά το κέφι μου. Σηκώνομαι πολύ πρωΐ. Πίνω τον ωραιότατο καφέ μου. Είναι, το ωραίο γεύμα της ημέρας μου ο πρωινός καφές. Ως την άλλη μέρα και να μη μου δώ-σεις τίποτα να φάω ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε μαγειρεύω. Ό -ταν πεινάσω, δεν ξέρω τι μου γίνεται και τρώω ότι βρίσκω. Αλλά ο πρωινός καφές είναι το γεύμα μου της ευτυχίας. Ύ-στερα ανάλογα με τις πιέσεις. Αν μου έχουν ν ' απαντήσω σε κάτι, αν μου έχουν να ετοιμάσω μια συνέντευξη, μια συ-νεργασία, είμαι υποχρεωμένη ν' ανταποκριθώ. Δεν λέω όχι. Ό τ ι μου λένε, λέγω ναι. Αυτό είναι το κακό. Ό τ ι μου ζητή-σουν και μπορώ, λέγω ναι. Κι αν έχω ένα καϋμό είναι που θα νομίζει ο κόσμος, ότι εγώ τους λέω να ρωτούν. Τρέμω πως ο κόσμος θα λέει: μα αυτή η Αλεξίου δεν βαριέται τέ-λος πάντων; Και πως εγώ παίρνω τηλέφωνο π.χ. το Έθνος, την Ελευθεροτυπία, το Ριζοσπάστη και λέω γράψτε για μέ-να. Αλλά εγώ δεν παίρνω κανένα. Αλλά και δεν μπορώ να

28

προσβάλω κανένα. Αν όλοι λένε όχι θα πρέπει οι εφημερί-δες να μιλούν μόνο για πεθαμένους. Τον Αριστοφάνη τον καημένο τον έχουν ταράξει.

Βλέπω πολλά λουλούδια στο σπίτι σας. Μέσα, έξω γλάστρες.

Τα λουλούδια τ' αγαπώ. Μου φέρνει βέβαια ο κόσμος. Μπορώ να σου πω ένα-ένα ποιος μου τα έχει φέρει.

Μόλις μου τα φέρουν τα υιοθετώ. Αν είναι σε μικρή γλάστρα αμέσως το βάζω σε μεγάλη. Το υιοθετώ. Γίνεται έ-να αγαπημένο παιδί μου και το φροντίζω και του κουβεν-τιάζω και του λέω να μη με στενοχωρέσει και αν θέλει λίπα-σμα δεν έχει παρά να μου το πει, άμα θέλει νερό δεν έχει παρά να μου το πει. Και μου το λένε. Κι ακουμπώ εγώ και βλέπω πως είναι ξερό το χώμα και τα ποτίζω. Έ χ ω πολλά λουλούδια. Μου αρέσουν και τα αγαπώ. Είναι ευγνώμονα τα φυτά.

Θέλετε να μας πείτε τι προγραμματίζετε για το μέλ-λον;

Τίποτα. Δεν έχω τίποτα να προγραμματίσω, γιατί δεν ξέρω αν ζω αύριο. Είναι βλακεία να είμαι εκατό χρονών και να προγραμματίζω. Τι να κάνω, να σπουδάσω ρούσικα που αγαπώ, ή να εξελιχθώ στο πιάνο που αγαπώ;

Στα πράγματα που αγαπώ δεν επιτρέπεται πλέον προ-γραμματισμός. Δεν κάνω κανένα προγραμματισμό. Του]οιΐΓ5 ιιη ]οιιι-, ημέρα με ημέρα.

Αφού με καλούν να πάω μετά από μια εβδομάδα κάπου και τους λέω «Μα εκατό χρονών είμαι, ξέρω αν σε οκτώ ημέρες ζω; Αν ζω τηλεφώνησέ μου κι έλα να με πάρεις».

Για τους δωρητές σώματος τι γνώμη έχετε;

31

Page 17: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Ωραίο πράγμα είναι. Αλλά ένας γηραιός οργανισμός δεν μπορεί να δώσει. Αλλά την στιγμή που είμαι είκοσι χρονών και πεθάνω, να πάρουν τα πάντα. Να σωθούν άλ-λοι.

Η περίοδος, αλήθεια, των γηρατειών πως είναι;

Τα χρόνια τα πολλά κάτι παίρνουν από τις δυνάμεις του ανθρώπου. Βέβαια, δεν μου έχουν πάρει τα χρόνια το μυαλό μου. Και δεν μου έχουν πάρει τις σωματικές δυνά-μεις για να επαρκώ. Δεν έχω παράπονο κανένα. Και περπα-τώ και σκέφτομαι και όλες τις δουλειές του σπιτιού τις κά-νω. Αλλά δεν έχω δυνάμεις να προσφερθώ σ' έναν άλλο. Δεν γίνομαι εκατό χρονών για να μπορέσω ν' αναθρέψω τα παιδιά μου αλλά για να μπορώ να επαρκώ στον εαυτό μου. Κι όχι στα ενενήντα. Από τα πενήντα να επαρκεί ο άνθρω-πος κι ας μην θυσιάζεται για τους άλλους.

Η αυτάρκεια στην μεγάλη ηλικία είναι ευτυχία. Διότι αν δεν είσαι αυτάρκης, είσαι βαρετός. Κι αν είσαι βαρετός είσαι μισητός.

Μπορεί να υπηρέσει κάποιος ένα παιδάκι δυο χρονών, ένα μωρουδάκι. Η φύση το έχει κάνει έτσι, που αισθάνεσαι την ανάγκη να το υπηρετήσεις το μωρό. Το αγαπάς. Τον γέρο, δεν θέλεις να τον υπηρετήσεις. Εκεί δεν είναι το αί-σθημα που λειτουργεί. Το καθήκον μόνο. Και στον πατέρα σου και στην μητέρα σου δεν είναι το ίδιο αίσθημα με το μωρό. Στο μωρό κάτι σε έλκει. Ενώ στο μεγάλο σε τραβά μόνο το καθήκον.

Στο ζωικό βασίλειο προστατεύεται το μικρό όσο να γί-νει ικανό να ζήσει, μετά εγκαταλείπεται.

Ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει το καθήκον. Καθήκον στον άρρωστο, στον ηλικιωμένο, στον ξένο.

14 32

Αλλά η προσφορά από καθήκον δεν σε κάνει ευτυχι-σμένο!

Θα κάνετε μια ευχή για την Ελλάδα;

Να ξυπνήσουν όλοι οι Έλληνες προς τ' αριστερά. Να ξυπνήσουν μια ημέρα όλοι οι Έλληνες, με αριστερό μυαλό. Αυτή είναι η ευχή μου.

Αλλά οι ευχές είναι για να περνά η ώρα! Θα σου πω όμως πως φτειάχνω την «Ρακή της Γαλά-

τειας» όπως την λέω, γιατί την έφτειαχνε πολύ η αδερφή μου. Είναι αριστούργημα. Τόχω διδάξει και το κάνουν ό-λοι. Σε μια μποτίλια ρακή βάζεις τέσσερεις κουταλιές της σούπας ζάχαρη και την φλούδα ενός φρέσκου λεμονιού κομμένο σε λουρίδες.

Θα τ' αφήσεις τέσσερεις ημέρες. Το ανακατεύεις πότε-πότε λίγο.

Μετά τέσσερεις ημέρες είναι έτοιμο το ποτό σου... Δο-κίμασε λίγο.

—Στην υγειά σου Έλλη Αλεξίου...!

Αύγουστος 1985

Page 18: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

«...Είναι αυτή η δύναμη που έχω πάντα μου, όταν τα πράγματα μου ασχημαίνουν την ζωή, να τα τι-νάζω από πάνω μου όσα κι αν έχω καταθέσει γι' αυτά... Έτσι φέρθηκα και σε έρωτες και σε φιλίες και σ' εργασίες...»

Page 19: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Την Λιλή Ζωγράφου την φαντάστηκα διαβάζον-τας τον πρόλογο του βιβλίου της «Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο παρακαλώ» μια νέα γυναίκα φερμένη από το μέλλον. Γνωρίζοντάς την κατάλαβα ότι είναι μια γυναίκα που τόλμησε να ζήσει το παρόν όπως αυτή ήθελε.

Κατάλαβε την σημασία του να ζεις την κάθε στιγμή κι αρνήθηκε την προκαθορισμένη πορεία που χαράσσουν οι άλλοι για τον καθένα μας.

Υπάρχει, χαίρεται την ζωή, παλεύει, δημιουργεί, αγαπάει τα πάντα. Γι' αυτό είναι πάντα νέα. Λεν κολλά στο παρελθόν. Έχει την δύναμη, τα πράγματα που της ασχημαίνουν την ζωή να τα τινάζει από πά-νω της και να προχωρεί.

Όταν γνωριστήκαμε μου είπε «Μίλα μου στον ενικό» και χάρηκα. Είναι άβολος και ψυχρός ο πλη-θυντικός μεταξύ νέων ανθρώπων, σκέφτηκα.

Κι όταν πριν δυο μήνες μου τηλεφώνησε «Που-λώ το σπίτι μου στην Μίλατο» διερωτήθηκα τι να σημαίνει άραγε; Ξεκίνημα νέας ζωής; Κι αν ναι μή-πως θα θέλει να μας μιλήσει γι' αυτήν που πέρασε, γι' αυτήν που σχεδιάζει; Κι υπάρχουν για τη Λιλή Ζωγράφου τόσα πολλά στο χθες, τόσα πολλά στο αύριο.

37

Page 20: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Λιλή πουλάς το σπίτι σου στην Μίλατο. Ένα σπίτι που κρύβει προσωπικό κόπο, πολύ χρόνο, αγάπη, ό-νειρα. Τι σημαίνει αυτό; Απογοήτευση από τους εκεί ανθρώπους; Διάθεση αλλαγής; Ξεκίνημα νέας ζωής;

Η Μίλατος φημίζεται για σκληρό χωριό. Για μένα απλά η Μίλατος δεν είναι Κρήτη. Νομίζω πως το να απογοητευ-τώ τόσο βαθειά και να εγκαταλείψω την περιοχή είναι μια ήττα της Κρήτης ως προς εμένα. Σ' αυτό φυσικά δεν φταίει άλλος κανείς από μένα την ίδια, που διάλεξα την Μίλατο χωρίς να την γν<»ρίζω, μαγεμένη από την αρχιτεκτονική των εγκαταλειμμένων σπιτιών και την απομόνωσή της. Σο-βαρά στο λέω. Και είναι θλιβερό γιατί ξέρεις πόσο πολύ αγάπησα αυτόν το χώρο και πόσο ονειρεύτηκα, κάνοντας αυτή την μουσειακή συλλογή, να ανασυνθέσω την εικόνα της παλιάς ζωής, που βέβαια δεν ήταν καθόλου ονειρεμένη τότε για τους ντόπιους. Είχε όμως μια αυθεντικότητα. Μα-ζεύοντας απ' όλη την Κρήτη όλα αυτά τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν, τα ελάχιστα έπιπλα, τα κεντήματα, τα υφαντά, πίστευα πως αξιοποιούσα αυτή την πολύ δυστυχι-σμένη ζωή του χωρικού από τον πόλεμο και πίσω που ήταν πολύ φτωχή, το επαναλαμβάνω, πολύ εξαθλιωμένη αλλά είχε αυτή την αυθεντικότητα και την ομορφιά.

39

Page 21: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Έ χ ω μαζέψει παρά πολύ ωραία κεντήματα. Με μά-γευαν. Με μάγευε το όνειρο που φύλαγε το κάθε κέντημα μέσα του, σε κάθε του βελονιά. Δεν είχε βέβαια στο βάθος, πολλά πράγματα το όνειρο αυτό να δώσει, ή να πραγματο-ποιήσει. Και τώρα, το ότι το χωριό αυτό με ανάγκαζε κάθε ώρα. κάθε μέρα να ταλαιπωρούμαι, να παλεύω, να τρέχω σε δικηγόρους, να αμύνομαι σε ταπεινές καταγγελίες, είχε σαν αποτέλεσμα να αγανακτήσω. Γιατί την ζωή μου μέσα στην Αθήνα, στο χάος των εκατομμυρίων ανθρώπων την κρα-τάω καθαρή, την κρατάω ευπρεπή, όσο μπορώ απρόσβλη-τη. Και την σέβονται.

Η κάθοδος μου στην Κρήτη δεν ήταν μόνο να ταυτι-στώ μαζί της, αλλά και η πεποίθηση πως θα κέρδιζα, ακόμη μεγαλύτερο χώρο γαλήνης στη ζωή μου.

Ονειρευόμουν να πεθάνω εκεί. Υπάρχει μάλιστα και το ωραίο ανέκδοτο.

Κάποτε στα τελευταία έντεκα χρόνια που έχω μείνει εκεί πήγα σε μια κηδεία. Το νεκροταφείο είναι κτισμένο ψη-λά αμφιθεατρικά. Πρώτη φορά που είχα πάει.

Όταν τέλειωσε η κηδεία και όλα τα πρακτικά, τα κλάμ-ματα κι αυτά, καθώς έβγαινα, στάθηκα στην έξοδο κι αντί-κρυσα το μαγευτικό τοπίο. Από κάτω όλη η Μίλατος, η ακρογιαλιά της, η θάλασσα. Είπα «Θεέ μου τι αριστούργη-μα είναι αυτό το μέρος! Ε, λοιπόν εδώ θα θαφτώ!», και δί-πλα μου ένας χωριάτης μου λέει «Ναι κυρία Λιλή, μόνο να πάρεις από δα τον τάφο για να μας κάνεις και ρεκλάμα». και πολύ γέλασα, παρά το ότι ήταν ανοίκειο την ώρα εκείνη.

Κάποια στιγμή λοιπόν συνειδητοποίησα πόσο οδυνηρά περνούσα τους μήνες αυτούς, που τους ονειρευόμουνα όλο το χειμώνα. Στην αρχή είχα και την πίστη, την πεποίθηση ότι κάποτε θα μ' αγάπαγαν. Κάποτε θα τους κέρδιζα. Στην Γαλλία που έχω ζήσει κάμποσα χρόνια κι ο Γαλλικός λαός

14

είναι τόσο στριμμένος και παγερός, κατάκτησα ανθρώπους, έχω φίλους. Όταν ξαναπήγα με τη χούντα, για πολύ καιρό με φιλοξενούσαν πάμπλουτοι άνθρωποι, μου πρόσφεραν απίθανες ευγένειες, χαϊδολογήματα, τα σπίτια τους ολόκλη-ρα, καταλαβαίνεις; Και δεν κατάκτησα ένα χωριό, στην Κρήτη, που αγάπησα. Που κατέθεσα τόσα πράγματα πάνω του. Ας μην καταλάβαιναν τις ελπίδες για γαλήνη. Αλλά ό-λα τ' άλλα; Ό σ ο τελειοποιούσα αυτήν τη μικρή ιδιοκτησία τόσο μια ανεξήγητη εχθρότητα μεγάλωνε και το ακατανόη-το για μένα, μαζικοποιόταν. Μου έκανε κάποιος μήνυση ό-τι του καταπατούσα τρία μέτρα χωράφι κι ενώ όλοι γνώρι-ζαν πως ψευδόταν και μου το ομολογούσαν, παρουσιαζό-μουν στο δικαστήριο χωρίς μάρτυρα. Αλλά δεν φοβόμουν. Είμαι τόσο γνωστή για την ειλικρίνειά μου που δεν διανοή-θηκα ποτέ ότι θ' αμφισβητούσε κάποιος το ήθος μου και θα γινόταν πιστευτός. Αφέλεια; Έστω. Ώσπου συνειδητο-ποίησα πως αυτούς τους πέντε μήνες αντί να χαίρομαι και να χαλαρο>νω, βασανιζόμουν, υπέφερα, φθειρόμουν και σπαταλιόμουν σε ευτέλειες. Αντίθετα, όχι μόνο δεν είναι η ιδέα μου να πουλήσω το σπίτι, η αρχή μιας ζωής καινούρ-γιας ή ένα σχέδιο νέο. Εγώ το βρίσκω και μια δική μου ήτ-τα. Και μια δική μου πλάνη από τις παρά πολλές που με γαλούχησαν, που με συνόδευσαν, που με συντρόφεψαν στη ζωή μου.

Είναι η απέραντη πίστη μου για τους ανθρώπους, που έκλεινε πολλές πλάνες μέσα της και που μου έδωσε πολλά χτυπήματα. Κι από την άλλη είναι αυτή η δύναμη που έχω πάντα μου, όταν τα πράγματα μου ασχημαίνουν την ζωή, να τα τινάζω από πάνω μου, όσα κι αν έχω καταθέσει γι' αυτά.

Αυτό ομολογώ το αναμέτρησα τώρα που είμαι μεγάλη και βλέπω προς τα πίσω τον χρόνο και την συμπεριφορά

41

Page 22: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

μου. Ξέρω ότι έτσι φέρθηκα και σε έρωτες και σε συζύγους και σ' εργασίες και σε σπίτια... όπως φαίνεται και τώρα.

Να μιλήσομε για τα βιβλία σου; Τι σημαίνει για σέ-να να γράφεις;

Τι σημαίνει για μένα να γράφω; Σημαίνει βασανιστήριο και χαρά ταυτόχρονα. Είναι ένας βασανισμός. Δεν ξέρεις πόσο δύσκολα υποτάσσει κανείς τον εαυτό του, να τον κα-θήσει στο γραφείο ν' αρχίσει να γράφει ή να συνεχίσει να γράφει ή να πρέπει να ξαναδεί ένα κείμενο που δεν το εγ-κρίνει και πρέπει να το αλλάξει. Είναι ένα μεγάλο μαρτύ-ριο, μόνο που όταν μπαίνεις μέσα του, όταν χώνεσαι ολό-κληρος μέσα στο έργο σου, τότε ξεχνάς ότι είναι μαρτύριο κι είναι μια πολύ ωραία αίσθηση, κάτι... σαν ψευδαίσθηση, σα να κλέβεις μερτικά ζωής από άλλους ανθρώπους, σα να δοκιμάζεσαι για το πως θ' αντιμετωπίσεις εσύ, τούτη ή εκεί-νη την περίπτίοση. Γιατί στα πρόσωπά σου, παρά το ότι αποτελούν άλλη ζωή, δανείζεις πάρα πολλά από τον εαυτό σου, γιατί τα πονάς. Αν δεν τα πονούσες ποτέ δεν θα τά-γραφες, ποτέ δεν θα τάκανες ήρωες. Ακόμα κι όταν τους ξεσχίζεις, όπως στο Βασιλόπουλο, που υπάρχει μια συγκε-κριμένη συνειδητή λύσσα κι απόγνωσή μου, να κάνω τις γυναίκες να καταλάβουν τι ηλίθιες είναι. Και δεν είναι ηλί-θιες εκ γενετής, γιατί τότε θα τις λυπόμουν σαν ανάπηρες. Αλλά με γεμίζουν αγανάκτηση, γιατί δεν αμφισβητούν, γιατί τους αρέσει να μένουν σε όλα αυτά τα προικιά της βλακείας που τους έχουν φορτο>σει από το παρελθόν. Ας πούμε στην «Σταχτοπούτα ετών πενήντα», η κοπέλλα η νό-θα που ως τα πενήντα της χρόνια κάνει την νοσοκόμα, κα-θαρίζει καθίκια και πλένει ματωμένα εσώρουχα για να μπο-ρέσει να κάνει αυτό το σπίτι το ονειρικό, που εγώ ποτέ δεν ονειρεύτηκα, δεν είχα λόγο να ονειρευτώ ούτε απόχτησα έ-

14

να τέτοιο σπίτι κι ας ξεκίνησα από ένα αρχοντικό της Κρή-της από τα πολύ ωραία.

Δεν σου κρύβω ότι είχα απέραντη συμπόνοια γι' αυτήν αλλά ταυτόχρονα —φαίνεται σαφώς— είχα και την περιφρό-νηση, του ότι δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι, ότι η ζωή δεν είναι αντικείμενα. Κι ακόμα πως δεν σου χαρίζουν τα αντικείμενα περγαμηνές ταξικές ή κοινωνικές, αφού δεν αγανακτείς για την κακομοιριά σου. Το πρόβλημα είναι να ζήσομε και να χαρούμε από τα ζωντανά στοιχεία που διαθέ-τομε —το κορμί μας πρώτα απ' όλα^- όχι να παγιδευτούμε στο άγχος ν ' αποκτήσομε αγαθά όμοια με των άλλων κι ώ-σπου να το καταφέρομε να βρεθούμε γέροι.

Γι' αυτό μπορώ να εγκαταλείψω και την Κρήτη όπως βλέπεις. Η ζωή είναι ζωή. Έχει τα υλικά της στοιχεία. Δη-λαδή πρέπει να είναι μόνο κύτταρα, πρέπει να είναι χαρά. Πρέπει να είναι παιγνίδι άμα είσαι νέος. Πρέπει να είναι κέρδος από τον έρωτα. Και κέρδος από τον έρωτα είναι αναγέννηση, είναι αναζωογόνηση συνεχής. Κι όταν μεγα-λώνεις πρέπει νάναι γαλήνη.

Είσαι συγγραφέας που δεν έχει περιοριστεί σε ένα είδος κειμένου. Κι αγαπήθηκαν πολύ όλα. Που το αποδίδεις;

Ίσως στο ότι δεν έγραψα ποτέ ένα βιβλίο, έτσι. Έγρα-ψα γιατί ότι γράφω, μ' έχει σπαράξει πριν. Μ' ακολουθεί χρόνια και βγαίνει μια στιγμή από κάπου. Ό,τι γράφω με καταπιέζει. Είναι σαν ένα έμβρυο μέσα μου που πρέπει να φύγει για να λευτερωθώ. Δεν είναι ότι θα γράψω ένα βιβλίο από φιλοδοξία.

Ίσως λοιπόν αυτή η αυθεντικότητα που έχουν τα ερεθί-σματα μου και που με προκαλούν και με γκαστρώνουν να είναι ένα στοιχείο που ο αναγνώστης το εισπράττει.

43

Page 23: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Το άλλο είναι ότι βασανίζομαι παρά πολύ. Ό τ α ν βλέπεις μια γυναίκα να φορά ένα όμορφο φόρε-

μα, να ξέρεις ότι αυτό το φόρεμα στοίχισε πολύ μεγάλο κό-πο σ' αυτόν που το έφτιαξε. Δεν είναι τυχαίο να είναι ένα φόρεμα παρά πολύ ωραίο. Όταν βλέπεις μια ωραία καρέ-κλα, μια ωραία κομόντα σαν αυτή, έχει πάθος επάνω της. Δούλεψε ο τεχνίτης τ' ανάγλυφα τριαντάφυλλα με πολύ με-ράκι. Κι έβγαλε αυτό το χάρμα πλάσμα που βλέπεις εκεί.

Δεν είναι τυχαίο, το ότι ένα πράγμα σε συγκινεί, όταν ο άλλος έχει βάλει την ψυχή του μέσα. Και η ψυχή ενός κει-μένου είναι μόχθος. Είναι κόπος. Είναι λεπτομέρεια.

Σήμερα που κατά γενική ομολογία το βιβλίο περνά κρίση, τα δικά σου βιβλία πουλιούνται σε χιλιάδες αντίτυπα. Νοιώθεις περήφανη γι' αυτό; Σου εντείνε-ται η διάθεση για γράψιμο;

Όχι . Θα σου πω κάτι καταπληκτικό. Ούτε τώρα μ' ερε-θίζει αυτό, ούτε κι όταν δεν πουλούσα. Δεν είναι ένα κίνη-τρο για μένα. Βέβαια είναι μια συγκίνηση από μια πλευρά, που ο κόσμος έχει το κριτήριο του. Κι ας μη μιλούν οι κρι-τικοί, κι ας με θάβουν με την σιωπή τους κι ας μη με αναφέ-ρουν ποτέ. «Οι νέοι διαλέγουν τους ποιητές τους» όπως εί-πε ο Βαλερύ.

Δεν σου κρύβω ότι εγώ ντρέπομαι που βγάζω λεφτά από τα βιβλία μου.

Είναι ξέρεις λιγάκι σαν να πληρώνεσαι μια σεξουαλική πράξη. Διότι αυτό είναι.

Άκουσα δυο νέους, ανεξάρτητα τον ένα από τον άλ-λο, που είχαν διαβάσει ο ένας την «Αντιγνώση» και ο άλλος «Και το χρυσάφι των κορμιών τους» να λένε για σένα: «Αυτή την γυναίκα θα μπορούσα να την

28

ερωτευθώ». Πως σε είδαν οι άντρες μέσα από τα βι-βλία σου, και πως ανεξάρτητα απ' αυτά;

Δεν με είδαν ποτέ μέσα από τα βιβλία μου οι άντρες. Ό σ ο ήμουν νέα, το μόνο που δεν έβλεπαν οι άντρες ήταν το μυαλό μου, που δεν σου κρύβω, ότι φρόντιζα και να το κρύβω όταν κατάλαβα ότι τους ενοχλούσε.

Είχα την εύνοια της μοίρας να είμαι μια καλοφτειαγμέ-νη γυναίκα —όχι όμορφη, καλοφτειαγμένη— ιδίως το κορμί μου και ιδίως η ειλικρίνειά μου να υπάρχω, να ερωτεύομαι, να ζω με άντρες. Εγώ μια νέα του μεταπολέμου ήμουν μια τολμηρή, που θεωρούμουνα μια γυναίκα μάλλον ανήθικη. Δηλαδή οι ζωντοχηρείες μου οι αλλεπάλληλες, οι χωρι-σμοί μου, έδιναν στους άντρες —οι άντρες ήταν πολύ ηλί-θιοι, πάντα είναι, αλλά ήταν πιο πολύ τότε— την εντύπωση ότι γι' αυτό ήμουν εύκολη. Διότι έβλεπαν πόσο άνετα ζού-σα μ' ένα άντρα που μου άρεσε.

Δηλαδή δεν υπολόγιζαν αυτό: ότι ζούσα μόνο με άν-τρες που μου άρεσαν κι ότι όλους κάποτε τους βαριόμου-να. Έτσι οι απορριπτόμενοι που ήταν πολλοί, με δυσφη-μούσαν πολύ περισσότερο απ' όσο με σέβονταν εκείνοι που με χαιρόντουσαν, οι οποίοι κατέληγαν και με σέβονταν διό-τι κάπου έπιαναν ένα στοιχείο και μια ποιότητα, που δεν την καταλάβαιναν σε βεβαιώνω. Ούτε την εντιμότητα, ούτε την ειλικρίνεια ούτε την γενναιότητα που είχα καταλάβαι-ναν, όμως κάπου με εκτιμούσαν.

Έτσι λοιπόν τα βιβλία μου δεν έπαιξαν ρόλο. Δεν ξέρω βέβαια αν ήθελα να κυκλοφορήσω τον εαυτό

μου, διότι δεν τον κυκλοφόρησα πολύ. Ξέρεις, πάντα ζού-σα μάλλον απομονωμένα. Δεν ήμουν ποτέ κοσμική, ποτέ κοινωνική. Είμαι τελείως αντικοινωνική. Κι όχι μόνο τώρα

45

Page 24: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

που είμαι μεγάλη γυναίκα. Κι όταν ήμουν νέα. Ζούσα προ-σωπικά, για λογαριασμό μου.

Γράφεις: «Η Γαλάτεια είχε δυνατή προσωπικότητα, αμείλικτη ειλικρίνεια και πολύ εξυπνάδα για να την ανεχτεί εύκολα ένας άντρας. Μόνο ένας άντρας με πολύ σιγουριά και υγιή αυτοπεποίθηση χαίρεται νά-χει τέτοιον τύπο γυναίκας κοντά του». Εσένα μπόρεσαν να σε δεχτούν οι άντρες;

Ό χ ι , εκείνοι που θα διάλεγα ανεξάρτητα από το κορμί τους. Αλλά εγώ τους διάλεγα σεξουαλικά. Σ' αυτούς τους άντρες, δεν έλεγχα την ποιότητα τους. Ούτε τους ζήταγα ταυτότητα, για να ξέρω ποιοι ήταν κι από που προέρχον-ταν. Αυτοί που με έθελγαν, που είχαν πνεύμα, που είχαν χάρη και που ίσως θάκανα μια παραχώρηση αν δεν ήταν σεξουαλικά πρότυπα, αυτοί όχι δεν με ήθελαν.

Γράφεις στο βιβλίο σου «Νίκος Καζαντζάκης. Ένας τραγικός»: «Δεν αντέχω ν' αναποδογυρίζονται οι άν-θρωποι». Έχουν αναποδογυριστεί πολλοί; Κι έχουν μείνει άλλοι όρθιοι; Αφού αναποδογυριστούν, μπο-ρείς να τους δεις αντικειμενικά; Να δεις σ' αυτούς και τα θετικά τους στοιχεία;

Ό τ α ν λέω αναποδογυρίζονται εννοώ το ήθος των αν-θρώπων. Δεν ξέρω γιατί, από πολύ μικρό παιδί, αναπτύ-χθηκε μέσα μου η αντίδραση του να μην απογοητεύσω τους ανθρώπους, όπως με απογοήτευαν εμένα σα μικρό παιδί.

Επειδή μεγάλωσα σ' ένα μεσοαστικό περιβάλλον —μι-λάω για το Ηράκλειο στο μεσοπόλεμο— οι συμβατικές υπο-κρισίες, τα συμβατικά ψεύδη με αηδίαζαν, με απωθούσαν.

14

Βέβαια θα το πεις αυτό σκληρότητα, έλλειψη επιείκειας. Δεν καταλάβαινα, γιατί οι άνθρ(οποι δεν είναι αληθινοί, γιατί κάποιους που δεν τους συμπαθούν τους κάνουν πα-ρέα. Αυτά τα ασήμαντα πραγματάκια όσο κι αν φανεί παρά-ξενο, έθρεψαν μέσα μου την ανάγκη να είμαι ένας άνθρω-πος γνήσιος, με ήθος.

Έπειτα, έγινα πολύ γρήγορα, πολύ νέα μάνα κι ορκί-στηκα στον εαυτό μου ποτέ να μη δημιουργήσω εν γνώσει μου ρήγμα, στην ψυχή της κόρης μου.

Βέβαια αυτό απαιτεί γενναιότητα και κουράγιο να ομο-λογείς στο παιδί σου. Ούτε ψέμμα της είπα ποτέ, ούτε υπο-κρίτρια με είδε ποτέ. Ήταν ασήμαντα τα συμβατικά ψεύδη που της ζήτησα να πούμε, πολύ ασήμαντα, κι ίσως μόνο για το λόγο να μην μας λυπούνται. Τότε είμαστε πολύ φτω-χές επειδή ήμουνα φυγάδα, από το σπίτι του πατέρα μου. Της έλεγα: όταν σε ρωτάει ο παππούς τι φάγαμε δεν θα λες ότι τρώμε τόσο συχνά όσπρια. Και μου έλεγε: γιατί; Γιατί δεν θέλω να μας λυπούνται της εξηγούσα. Εμείς δεν έχομε λόγο να είμαστε δυστυχισμένες επειδή παραδείγματος χά-ριν δεν τρώμε κρέας.

Θυμάμαι κάποτε είχαμε περάσει τα πιο συναρπαστικά Χριστούγεννα. Έβαλα όλο το μισθό και το δώρο που έ-παιρνα κι έκανα Χριστούγεννα για όλα τα παιδιά, στη γει-τονιά της Πλάκας, που ήταν όλα φτωχά όσο κι εμείς. Στην Πλάκα καθόμουνα σ' ένα ερείπιο. Έφτειαχνα το χριστου-γεννιάτικο δέντρο με δώρα για όλους και τρώγαμε γύρω την γαλοπούλα. Έκανα όλα τα πράγματα τα παραδοσιακά. Και δεν τα έκανα για κανένα άλλο ξένο ούτε μεγάλο. Την επομένη όμως είμαστε ρέστοι. Δεν είχαμε φράγκο. Κι όταν την Προποχρονιά είχε έρθει ο παππούς να μας δει, ψυχρά βέβαια, αλλά το είχε ανάγκη ο καημένος, ρώτησε την κόρη μου: «Τι φάγατε σήμερα;» Και το παιδί είπε: «φακές». Ό-

47

Page 25: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

που ο παππούς, καθότι Κρητικός καχύποπτος, σκέφτηκε ό-τι της το είχα πει, για να του δώσω την αίσθηση ότι ζούσα-με τόσο φτωχικά και να νοιώσει ενοχές.

Και τότε είπα στην κόρη μου, να μη λέει ότι τρώμε συ-χνά όσπρια.

Σαν Κρητικιά, ήταν μεγάλο τόλμημα να κάνεις κρι-τική στον Καζαντζάκη. Μετά από τριάντα χρόνια θεωρείς ότι η κριτική ήταν αντικειμενική ή κάπου υπόβοσκε και κάποια ζήλεια;

Αυτό ήταν ένα μεγάλο σάλτο της γενιάς μου. Ήμουν στην νέα γενιά του μεταπολέμου που άνοιξε καινούργιους δρόμους.

Ήταν κυριολεκτικά το δεύτερο μου βιβλίο, αλλά το πρώτο που με επέβαλε. Ακόμη τότε δεν ενοχλούσε τους σερνικούς που έγραφα και έγραφα φαίνεται και καλά και μου έγραψαν ύμνους.

Αένε για το Δημαρά, ότι η κριτική που έκανε για τον Καζαντζάκη μου είναι το μοναδικό κείμενο με καλωσύνη, αγάπη και θαυμασμό που έχει γραφτεί εκ μέρους του. Δη-λαδή ποτέ δεν ενέκρινε κανένα.

Κι έγραψε την περίφημη φράση: «Αν θέλετε να μάθετε να γράφετε δοκίμια που να διαβάζονται ευχάριστα σα μυθι-στορήματα διαβάστε το βιβλίο της Ζωγράφου για τον Κα-ζαντζάκη». Είναι γραμμένο στο Βήμα.

Έχουν γράψει παρά πολλά. Κι ανάμεσά τους ο Σαχί-νης ο κριτικός έγραψε ότι η Ζωγράφου ανανεώνει την μορ-φή της κριτικής μελέτης.

Αν δεν το είχα κάνει αυτό δεν θα ήμουν ο επιτυχημένος συγγραφέας σήμερα. Ήταν μια συνέπεια η αμφισβήτησή μου. Είχα το θάρρος τότε να βγω και να προκαλέσω. Είχα

14

το κουράγιο, να πω την αλήθεια που εγώ έβλεπα και που σήμερα δικαιώνεται.

Δεν έχω τίποτα ν' αφαιρέσω από το βιβλίο αυτό. Ούτε να προσθέσω. Μόνο ένα στοιχείο ίσως. Μήπως ο Καζαν-τζάκης είχε δίκιο, που δεν αγαπούσε τους Κρητικούς; Μην κοιτάς που τους χρησιμοποίησε σαν μυθολογικά πρόσωπα, ^λλά δεν τους αγαπούσε τους Κρητικούς, τον πίκραιναν. Και γι' αυτό δεν ήθελε και να γυρίσει στην Κρήτη. Και ό-πως είδες διάλεξε κι έκτισε σπίτι στην Αίγινα κι όχι στην Κρήτη. Είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας σταματήσει. Και αυτό επεκτάθηκε με τον καιρό, σ' όλη την Ελλάδα και τους Έλληνες. Φυσικά αυτά συνέβαιναν κάτι λιγότερο πριν από έναν αιώνα. Ο φθόνος για μια αξία, είναι χαρα-κτηριστικό βαρβαρότητας. Αυτό το έχω μελετήσει. Κι εκεί είναι μόνο η τύψη που έχω στο αν τον αδίκησα. Αλλά θάπρεπε να το πω αυτό; Ή ν' αφήσω τον Καζαντζάκη έτσι που είναι γραμμένος για να μην τινάξω στα μούτρα των Κρητικών, αυτή την ενόχληση που αισθάνονται μπρος σε ανθρώπους που έχουν μια αξία μη εκμεταλλεύσιμη.

Πρόσεξε, αν είσαι ο βουλευτής σου γλύφουν τα χέρια και τα πόδια, γιατί κάτι θα κερδίσουν από κει. Έχει έτσι διαβρωθεί ο ελληνικός λαός γενικά. Δεν ξέρω τις άλλες επαρχίες. Μιλάω για την Κρήτη που ξέρω.

Γεννήθηκες στην Κρήτη, τόπο που φορτίζει τα τέκνα του από την γέννηση τους με τοπικιστικό πάθος. Σε σένα τι ρόλο έπαιξε το ότι γεννήθηκες Κρητικιά;

Δεν ξέρω, μάλλον αρνητικό. Ίσως όλες αυτές τις δυνά-μεις που ανέπτυξα, τις ανέπτυξα αντιδρώντας στην νοοτρο-πία και στην ηλίθια αντίληψη ηθικής, στον πουριτανισμό των Κ ρητών, στην σκληρότητά τους και στον φαλλοκρατι-σμό τους.

49

Page 26: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Χρειάστηκε να παλαίψω φοβερά, για να επιβιώσω ζών-τας όπως έζησα με τόση ελευθερία σε μια εποχή που η ελευθερία δεν φοριότανε. Κατέβαινα στην Κρήτη και δεν μου έλεγαν καλημέρα, άνθρωποι που με ήξεραν από μικρό παιδί.

Με θεωρούσαν τελείως πρόστυχη, τελείως ανήθικη και χρειάστηκε να μην αφήσω να μου δημιουργηθούν σύνδρο-μα ενοχών και να στέκω στα πόδια μου, να μη λυγίζω, να μη με φθείρει αυτή η ιστορία. Κατάλαβες, έχασα πολύ χρό-νο και κατανάλωσα πολλές ψυχικές δυνάμεις, γιατί είχα το προσόν να γεννηθώ με τόση πνευματική λευτεριά, σ' ένα χώρο τόσο καθυστερημένο.

Και γι' αυτό έκανα παρά πολλά χρόνια να κατεβώ στην Κρήτη μετά το διαζύγιο μου το πρώτο. Ύστερα έφτιαχναν μύθους, θρύλους. Καλλιεργούσαν πράγματα τρομερά, αφάνταστα...

Οι Κρητικοί λες αδράχνουν με πάθος ότι ονειρευ-τούν και το πραγματοποιούν με μαγιά από το αίμα τους. Για τους σημερινούς Κρητικούς τι λες;

Ίσως και να μην τους ξέρω. Ίσως και να πιστεύω ότι είναι θύματα πια, μιας καταναλωτικής εποχής που τους έχει δώσει φοβερά λεφτά. Δεν έχει τίποτα περάσει μέσα τους και χωνευτεί. Ό λ α είναι εξωτερικά —βέβαια μιλάω για το Ηρά-κλειο που ξέρω παρά πολύ καλά— όλα είναι αχώνευτα, όλα είναι επιφανειακά. Κρατούν παρά πολλές από τις απο-σκευές του παρελθόντος, που δεν μου άρεσαν καθόλου.

Όταν διάβαζα τον πρόλογο του βιβλίου σου «Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο παρακαλώ» σε σκεφτό-μουν σα νέα γυναίκα, φερμένη από το μέλλον. Εσύ πως νοιώθεις;

14 50

Είναι συγκινητικό αυτό που λες... Παρά πολύ ωραίο. Μου αρέσει που το είπες γιατί δεν θα τόλεγα ποτέ. Και τώ-ρα μάλιστα σκέφτηκα, ότι θα μπορούσα να το χρησιμο-ποιήσω σαν τίτλο βιβλίου μου.

Ήμουνα μια αντίφαση με το παρόν που ζούσα. Σαφώς ήμουνα μια αντίφαση σε όλους και για όλους. Για τους σερνικούς και για τις θηλυκές. Πουθενά δεν μπορούσα να κάνω σημείο επαφής. Και είναι αστείο που σήμερα κάνω επαφή μόνο μ' εσάς τους πολύ νέους. Από κάπου, από το μέλλον, θα γύρισα προς τα πίσω. Πραγματικά. Και με συγ-κινεί βαθύτατα ότι εσείς που με διαβάζετε είσαστε όλοι νέοι. Αυτοί, οι χιλιάδες αναγνώστες που έχω, που όλο και πληθαίνουν, αυτοί έρχονται από τις πολύ νέες γενιές και αυτό είναι το πιο μεγάλο βραβείο που θα μπορούσε να πά-ρει ένας συγγραφέας στον κόσμο και στην ζωή του.

Γράφεις στο «Επάγγελμα Πόρνη» ότι αν ξαναγινό-σουν είκοσι χρονών θα ξεκινούσες από τις κορφές των βουνών αντάρτης, ληστής, πειρατής, ν' ανοίξεις τα μάτια εκείνων που δέχονται αδιαμαρτύρητα την μοίρα τους... Για την νεολαία σήμερα τι γνώμη έχεις;

Αυτό εννοούσα πριν λίγο, μιλώντας σου για τις δυνά-μεις που κατανάλωσα προκειμένου να επιβάλλω την φυσι-κή μου λευτεριά. Το λέω και το πιστεύω. Κατάλαβα πια το μεγάλο παιγνίδι που παίζεται σε βάρος των λαών, των εθνών. Κατάλαβα δηλαδή ότι ένα τραγικό παιγνίδι του κα-πιταλισμού τελείως συνειδητό, τελείως οργανωμένο που δεν σηκώνει μεσοβέζικες λύσεις και αστεία και μικροσοσια-λισμούς και μισο-σοσιαλισμούς και κάτι τέτοια παχειά λό-για, είναι αυτό: Η συνειδητή αδικία, η διάβρωση, η ταπεί-

Page 27: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

νωση της νοημοσύνης, η εκμετάλλευση, η αδιαφορία για τη δημιουργία πολέμων και εκατομμυρίων νεκρών.

Θα ήμουν επαναστάτης. Επαναστάτης με όπλο εννοώ. Η νεολαία δεν καταλαβαίνει. Και γιατί να καταλάβει, όταν κι εγώ άργησα τόσο να καταλάβω. Τα πράγματα τα κατα-λαβαίνομε, μέσα από τις πληγές που μας αφήνουν. Μέσα από τα σημάδια που έχομε και στο κορμί μας ακόμα. Αλλά και από την παιδεία και την εγρήγορση.

Οι νέοι δεν καταλαβαίνουν ότι ακόμη και αυτή η κατα-ναλωτική κοινωνία που τους προσφέρει τόσα πολλά και τους βάζει σε διαρκή πειρασμό —μιλώ για τους νέους με τ' αμάξια, τις μοτοσυκλέττες, τις σούζες, όλα αυτά τ' απεγνω-σμένα— δεν είναι οργάνωση ανθρώπινη, δεν είναι οργάνω-ση ατομικής ευτυχίας.

Δεν προϋποθέτει δηλαδή, ότι αυτά τα παιδιά κάπου θα σταθούν και θα σκεφθούν και θ' αποφασίσουν ότι όσο πιο λιγώτερο οργανώνουν τον εαυτό τους, το μυαλό τους, τόσο πιο διάτρητοι γίνονται και περνά πολύς αέρας μέσα τους. Δεν έχουν έντονη την αντίσταση σ' αυτό που θα αντιμετω-πίσουν αύριο. Θα υποκύψουν μοιραία. Είναι κι αυτό μέσα στο σύστημα.

Η ανοργανωσιά αυτή της νεολαίας, συμφέρει παρά πο-λύ τα καπιταλιστικά συστήματα.

Έχω ακούσει ότι στον εκδοτικό κόσμο δεν είσαι ιδιαίτερα αγαπητή. Λένε ότι δεν είσαι συνεργάσιμη. Που το αποδίδεις;

Είναι παρά πολύ απλό το γεγονός. Στο ότι απαιτώ να μου δίνουν τα λεφτά μου. Ξέρεις, ντρεπόμουνα να ζητήσω τα λεφτά μου και κανείς εκδότης δεν σκέφτεται ότι δεν θα ήταν εκδότης, αν δεν είμαστε εμείς οι συγγραφείς. Όταν τολμούσα να τα ζητήσω, έπρεπε να τα ζητήσω σα ζητιάνα.

52

Έτσι τους αντιμετώπιζαν όλους τους συγγραφείς κι όχι μό-νο εμένα. Και μια στιγμή κατάλαβα ότι ήταν κατάλοιπα αστικά που είχα μέσα μου, από την αγωγή μου. Είδα ότι μέ-σα σ' αυτή την ντροπή να ζητήσω λεφτά ήταν η αστή Λιλή που είχε συνηθίσει να τα έχει όλα, μεγαλώνοντας πλούσια. Και που λιγάκι κάπου την ενοχλούσε. Ό π ο υ μια στιγμή έ-γινα σαν την πέτρα.

Στην περίοδο της χούντας, όταν «Η παιδεία ώρα μη-δέν» έκανε χιλιάδες αντίτυπα, η νεαρή —γιατί πάντα πί-στευα στους νέους και πήγαινα στους νέους — εκδότρια «Ερμείας» με πέταξε έξω από το μαγαζί της λέγοντας «δεν θα μου κάνεις εσύ έλεγχο στα βιβλία μου» όταν την είχα κάνει γνωστή, γιατί ήταν άγνωστη.

Τον Ελύτη τον Ηλιοπότη αυτή τον έβγαλε. Ήταν κάτι τελείως μυθικό την εποχή εκείνη του 1970 να βγάζεις ένα δοκίμιο για τον Ελύτη και σε τρεις μήνες να πουλάει έξι χι-λιάδες αντίτυπα.

Δεν έγραψα για τον Ρίτσο που τον είχαν φτειάξει σύμ-βολο. Ο Ελύτης ήταν για μια ελίτ ποιητής παρά πολύ ση-μαντικός, αλλά για τον κόσμο ήταν άγνωστος.

Ήταν λοιπόν ένας εκδοτικός θρίαμβος. Μετά απ' αυτό της δίνω την «Παιδεία» που την περίοδο

της Χούντας διαβαζόταν σαν ευαγγέλιο και με πετά έξω από το μαγαζί της.

Της ζήτησα να μου δώσει χρήματα γιατί πεινούσα και δεν είχα επί χούντας δικαίωμα να εργαστώ. Επί πλέον ήταν απαγορευμένο το βιβλίο, έκανε επανεκδόσεις και το διοχέ-τευε στην μαύρη αγορά χωρίς να μου δίνει φράγκο. Κάποια στιγμή έπιασα κάτι ανάτυπα κλεψίτυπα και τα πήγα στο δι-καστήριο. Είχε δικηγόρο της τον περίφημο Κουμάντο που και οι δικαστές έτρεμαν μπροστά του. Και για τον κύριο Κουμάντο δεν εστοίχιζε τίποτα να πει: Α, ένα λάθος έγινε».

53

Page 28: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Κι έπεισε το δικαστήριο ότι δεν έγινε κλεψιτυπία, αλλά κά-ποιο λάθος και τέτοια. Κι έχασα την δίκη φυσικά.

Κατά μια περίεργη σύμπτωση, δυο μέρες αργότερα μου συνέβη το επεισόδιο που περιγράφω στο «Επάγγελμα Πόρ-νη», τότε που με σκαμπίλησε στην πλατεία Μαβίλη εκείνος ο χαφιές. Κι είχα για μια ακόμη φορά την αφέλεια, να καλέ-σω την αστυνομία. Κι οι μπασκίνες με ειρωνεύονταν, λέ-γοντας μου να πάω στον ιατροδικαστή κι από κει να κατα-θέσω μήνυση κ.λ.π. Θυμήθηκα τότε την δικαιοσύνη του κυρίου Κουμάντου και είπα όχι άλλη προσφυγή στην Δι-καιοσύνη. Το δίκιο μου θα το υπερασπίζομαι μόνη μου. «Αύριο θα πάω να δείρω την Ερμεία, την εκδότρια». Αλλά αύριο ήταν Κυριακή. Την πέρασα την Κυριακή κι επανα-λάμβανα όλη μέρα «αύριο θα πάω να δείρω την Ερμεία», σα λιοντάρι που γλείφει την πληγή του. Την Δευτέρα το πρωί της την έστησα. Μόλις μπήκε στο μαγαζί της —βιβλιοπω-λείο— την ακολούθησα κλείνοντας την πόρτα πίσω μου και την έσπασα στο ξύλο. Δεν μπορείς να φανταστείς πόση χα-ρά ένοιωσα για την πρώτη βίαιη πράξη της ζωής μου. Και ιδίως γιατί έγινε εν ψυχρώ.

Τότε έγραψα την Αντιγνώση. Την πρώτη μορφή. Όταν λοιπόν ήρθε ένας νέος εκδότης και μου την ζήτησε —μιλά-με για το 1974— λέγοντάς μου «Κυρία Ζωγράφου μ' ένα σας βιβλίο θα γίνω γνωστός και θα κερδίσω τον εκδοτι-κό κόσμο» του είπα: «Αγαπητέ κύριε αν θέλετε να βγάλετε βιβλία μου θα μου προκαταβάλετε όλο το ποσόν των ποσο-στών μου μαζί με τα χειρόγραφα που θα παραλάβετε βάσει συμβολαίου. Όλοι θα με κλέβετε στην ζωή μου. Τουλάχι-στον θα μου πληρώνετε τα νόμιμα που εκδίδετε».

Αυτός ο άνθρωπος το δέχτηκε χωρίς συζήτηση. Ύστε-ρα όμως δεν είχε λεφτά. Δεν ήταν οργανωμένος. Τον άφη-σα, πήγα σε καλύτερες εκδόσεις.

14 54

Αυτή που διέδωσε παρά πολύ ότι ήμουν παράξενη, για να με εκθέσει και να μην με πάρει κανείς άλλος, ήταν η εκδότρια των εκδόσεων «Αστέρι».

Δεν μ' ενοχλεί. Δεν έκανα τίποτα για να καλλιεργήσω αυτό που λέγεται «καλή φήμη». Είναι κι αυτή μια παγίδα που σε δεσμεύει να μην πολεμάς.

Κοίταξε, συναισθηματικά αν το θες, ιδεολογικά αν το θες, μ' ενοχλεί παρά πολύ που κερδίζω λεφτά. Αυτή την τε-λετουργία του γραψίματος θάχα υποχρέωση να την χαρίζω δωρεάν και θάταν η μεγαλύτερή μου ευτυχία, να την παίρ-νει ο κόσμος έτσι άφθονα. Αλλά εκεί που σου την δίνει κυ-ριολεκτικά, είναι όταν βλέπεις αυτούς που σου τα τρώνε να σε περιφρονούν. Είναι ένα είδος νταβατζιλίκι. Το καταλα-βαίνεις; Και αυτό μ' ενόχλησε από μια στιγμή κι έπειτα. Κι έτσι απέκτησα την κακή φήμη. ότι δεν είμαι συνεργάσιμη.

Τι εμπόδια συνάντησες σαν γυναίκα στην συγγραφι-κή σου καριέρα;

Έ χ ω την πρώτη κυκλοφορία στην Ελλάδα. Και με κυ-κλώνει μια σιωπή. Μιλούν για μπεστ σέλλερ βιβλία που πουλούν χίλια αντίτυπα το χρόνο. Κι εγώ που πουλώ χι-λιάδες αντίτυπα απ' όλα τα βιβλία μου;

Πολλοί μιλούν για μοναξιά σήμερα. Και συ αρκετές φορές στα βιβλία σου. Πως βλέπεις να λύνεται το πρόβλημα αυτό;

Ό σ ο μεγαλώνουν οι κοινωνίες γύρω μας, όσο απλώ-νονται, όσο πληθαίνουν, όσο μπαίνουν εκατομμύρια ξένοι στην Ελλάδα, οι άνθρωποι απομακρυνόμαστε και χάνομε τις επαφές μας. Βγαίνουν και εκατομμύρια Έλληνες προς τα έξω. Αυτό μας αποκόπτει. Ό λ ο και ξεμοναχιάζει περισ-

Page 29: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

σότερο τους ανθρώπους. Ζεις στην Αθήνα και θες να δεις έ-να φίλο σου που κάθεται στο Ψυχικό. Θέλεις τρακόσιες δραχμές, να πας με το ταξί. Και ας πούμε ότι υπάρχουν, ό-ταν υπάρχουν, οι τρακόσιες δραχμές. Είναι και ο χρόνος που θα χάσεις. Από την στιγμή που οι πόλεις μεγάλωσαν χάθηκαν και οι γειτονιές των ανθρώπων. Γειτονιά είναι από την λέξη γειτνίαση. Είναι η επαφή η κοντινή. Είναι το πα-ράθυρο που ανοίγει και λες στον άλλο, καλημέρα, απέναντι.

Σήμερα οι γειτονιές είναι παραδοσιακές σαν την Πλάκα κι αυτές πάλι για να τις θαυμάζουν οι τουρίστες. Πάρε το Ρέθυμνο, μια πληκτική επαρχιακή πόλη. Όλο ι λαχταράτε κάτι καινούργιο. Πώς να εμπιστευθείς όμως τον άγνωστο ξένο. Τι κομίζει, ποιες διαθέσεις έχει; Ούτε ο Έλληνας δεν σου εμπνέει εμπιστοσύνη αφού είναι ένας από τους χιλιά-δες τουρίστες.

Καταλαβαίνεις ότι η ανθρώπινη μοναξιά θα πληθαίνει γιατί αυτό που μας λείπει είναι ο κοντινός άνθρωπος. Δεν μιλώ για φίλους.

Στο βάθος πρέπει να υπήρχε πάντα μια μοναξιά που δε φαινόταν γιατί οι άνθρωποι υποχρεωτικά ζούσαν μαζί. Οι οικογένειες ζούσαν μαζί, οι συγγενείς ήταν απαραίτητο να μπαινοβγαίνουν μέσα στα σπίτια, να αλληλοεξυπηρετούν-ται. Υπήρχαν τα άτομα που διαφέρανε. Είχαν μέσα τους ωρισμένες σκέψεις, ωρισμένα προβλήματα, ένα διαφορετι-κό κόσμο. Και ένοιωθαν μοναξιά. Αλλά δεν ήταν έρημοι ό-πως οι άνθρωποι των μεγάλων πόλεων. Δεν ήταν καταδικα-σμένοι όπως είμαστε σήμερα όλοι. Σήμερα είμαστε όλοι κα-ταδικασμένοι σε μια μοναξιά ορατή.

Η εσωτερική μοναξιά είναι ένα άλλο πρόβλημα που χα-ρακτηρίζει τους ανθρώπους που ξεχωρίζουν από την ομά-δα στην οποία ζουν. Τώρα πια δεν υπάρχει ομάδα.

14 56

Για το συγγραφικό σου έργο τι γνώμη έχεις; Είσαι ικανοποιημένη; Τι γράφεις σήμερα;

Ό χ ι μη λέμε αστεία. Τι είναι το συγγραφικό έργο ενός ανθρο')που; Ό π ω ς σου είπα, είναι ένας τεράστιος μόχθος και μια τεράστια επίγνωση, που συνεχώς τον τριγουνίζει ό-πως λέμε στην Κρήτη, τον τρώει.

Θυμάμαι ήμουν πολύ νέα και κατέβαινα την οδό Σόλω-νος που είναι όλα τα βιβλιοπωλεία. Και δεν ξέρω γιατί, έτσι αφηρημένα όπως περπατάμε πολλές φορές, σήκωσα τα μά-τια μου και είδα τα πατάρια των μαγαζιών. Ήταν σκονισμέ-να. Φαινόταν τα βιβλία τοποθετημένα ντάνες-ντάνες και εί-πα: «Πόσοι άνθρωποι νειρεύτηκαν το ίδιο πράγμα που ο-νειρεύομαι κι εγώ. Να γίνω συγγραφέας. Πόσοι άνθρωποι καταναλώθηκαν και τι πέτυχαν;»

Αυτή ήταν η πρώτη μου φιλοσοφημένη επίγνωση. Και η άλλη, η δυστυχία μου που έχω διαβάσει τόσο πο-

λύ και ξέρω τα μεγέθη του κόσμου τούτου που με συντρί-βουν. Υπάρχουν τόσο μεγάλοι συγγραφείς και από το πα-ρελθόν και στο παρόν που είναι στιγμές που θάθελες να εξαφανίσεις τον εαυτό σου. Ντρέπεσαι για την λιγάδα σου. Ό χ ι , όχι, δεν νομίζω ότι κατάφερα πολλά πράγματα. Τώρα γράφω ένα καινούργιο βιβλίο.

Μ' ενοχλεί παρά πολύ που οι άνθρωποι οι σημερινοί δεν καταλαβαίνουν τα κέρδη μας. Έχομε κέρδη. Η σεξουα-λική απελευθέρωση —που είναι στραβοπηγαιμένη δεν έχει σημασία, θα βρει τον δρόμο της — είναι κέρδος.

Η έξοδος της γυναίκας προς τα έξω είναι κέρδος —όχι ότι πιστεύω σ' όλες αυτές τις βλακείες με τους συλλόγους γυναικών κ.λπ. — απλά πιστεύω ότι οι κοινωνικές συνθή-κες, οι πολιτικές συνθήκες, οι διεθνείς συνθήκες παίζουν έ-να ρόλο. Είναι όπως τα μεγάλα κύματα που έρχονται κι

Page 30: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

ανακατεύουν την ζωή κι ύστερα έρχεται μια γαλήνη που φέρνει μια επιφάνεια καθαρή κι ωραία.

Ό τ α ν ακούω σήμερα τους παλιούς να λένε ότι οι σημε-ρινές γενιές είναι ανήθικες κι ότι το ήθος των ανθρώπων κι η ηθική τους χάλασε τσατίζομαι αφάνταστα.

Πιστεύω ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις αν δεν περά-σεις μέσα απ' όλες τις διακυμάνσεις κι ανακατατάξεις. Πι-στεύω ότι και εντιμότερες και ηθικότερες είναι οι νέες γε-νιές. Κι αν δεν είναι θα γίνουν.

Το λέίο αυτό για να σου πω ότι αποφάσισα να γράψω σ' αυτούς όλους ακριβώς, γιατί υπάρχουν. Να τους δώσω την τοιχογραφία της ζωής του μεσοπολέμου, την εγκληματικό-τητα και την σκληρότητα που απαίτησαν απαιτώντας από μας μια υποταγή κτηνώδη. Την εξουδετέρωση των γυναι-κών, την αλλοτρίωση των παιδιών, τον αφανισμό του χα-ρακτήρα του ανθρώπου.

Από ποιους συγγραφείς έχεις επηρρεαστεί;

Συγγραφείς θαύμασα πολλούς που με τον καιρό, με την πείρα με την γνώση που αυξάνει αλλοιώνονται σαν υπο-δείγματα. Όμως σε επηρρεάζουν. Είμαι γαλλοθρεμένη κι έ-παιξε μεγάλο ρόλο αυτή η επιρροή.

Βέβαια τα σημερινά μου πρότυπα είναι πιο νέοι άνθρω-ποι από εμένα, όπως ο Μαρκές. Αυτόν που θεωρώ τον με-γαλύτερο σύγχρονο συγγραφέα είναι ο Χάινριχ Μπελ που πέθανε πρόσφατα. Είναι απ' αυτούς που μ' έχουν συντρί-ψει. Δεν προσπάθησα ποτέ να μιμηθώ κανένα. Ότ ι έχω πά-ρει το έχω αφομοιώσει και βγήκε στο δικό μου το καλούπι γραφής το προσωπικό.

Αναμφισβήτητα και ποιητές μ' έχουν παρά πολύ συγ-κλονίσει κι επηρρεάσει. Εισπράττεις, εισπράττεις...

Είναι σαν το φυτό που κάθε πρωί τείνει προς τον ήλιο

14

και εισπράττει φως και εισπράττει οξυγόνο, ζωή κι ανανεώ-νεται.

Για τους νέους συγγραφείς τι γνώμη έχεις;

Ένα, δυο νέα παιδιά έχω βρει που είναι ενδιαφέροντα πολύ. Μου στέλνουν πολλά βιβλία. Αυτοί που έχουν την βλακώδη αντίληψη να θέλουν ν' αρέσουν στο κατεστημένο το πνευματικό, κι επειδή δεν είμαι μέσα στο κατεστημένο δεν μου κάνουν την τιμή να μου στέλνουν τα βιβλία τους.

Αυτό είναι ένα θέμα που το ξεκαθάρισα παρά πολύ νω-ρίς με τον εαυτό μου. Για μένα το κατεστημένο, ήταν ένας συμβιβασμός απ' αυτούς που δεν έκανα ποτέ. Δεν πήγα πο-τέ να χτυπήσω την πόρτα του κατεστημένου και γι ' αυτό το κατεστημένο πολύ τσατίστηκε, πολύ οργίστηκε μαζί μου. Είπα αν αρέσω σ' αυτούς, αρέσω στο παρελθόν, άρα έχω αποτύχει. Αυτό δεν το καλαταβαίνουν άλλοι, οι οποίοι θέ-λουν προβολή και την θέλουν γρήγορα. Είναι συγγραφείς που έχουν γράψει δυο βιβλία τα οποία δεν είναι τ' αρι-στουργήματα του κόσμου τούτου. Δεν είναι τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς» του Μαρκές που τα διαβάζεις και πέφτεις κάτω τάβλα και λες «Τι τολμώ ο κερατάς και λέω ότι είμαι συγγραφέας εγώ;» Για να μην μιλήσουμε για το «Φθινόπω-ρο του Πατριάρχη». Και πριν μάθομε ότι έχουν γράψει ένα βιβλίο, το βιβλίο τους έχει γίνει και ταινία για την τηλεό-ραση.

Αυτό είναι μια ταύτιση με το κατεστημένο που κρατά τα πόστα, που δίνει βραβεία, που παίρνει βραβεία, που κά-νει εκπομπές, που προβάλλεται στις εκπομπές και στον τύ-πο. Το κατεστημένο θέλει να έχει και τους μαθητές του, ένα είδος αυλής που^ πιστεύουν ότι δίνει κύρος.

Ο νέος που το βιβλίο του έγινε σήριαλ δεν θα μου έ-στελνε ποτέ βιβλίο. Θέλω να σου πω ότι πολλούς δεν τους

59

Page 31: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

έχω διαβάσει χοιρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν πηγαίνω στα βιβλιοπωλεία και δεν φορτώνομαι βιβλία.

Οι νέοι έχουν ένα αβαντάζ σήμερα. Είναι ελεύθεροι να πουν ότι θέλουν. Αλλά έχουν και ένα ντεζαβαντάζ, ότι δεν έχουν να πουν τίποτα καινούργιο.

Δηλαδή τα πράγματα είναι πολύ πιο οδυνηρά τοποθε-τημένα γύρω μας και απογυμνωμένα. Δεν μπορούν εύκολα να κομίσουν μια γλαύκα. Η επανάστασή τους κι όταν είναι αυθεντική κι όταν δεν είναι, δηλαδή ένα είδος παιγνίδι κοι-νωνικό, δεν έχει πια εκπλήξεις.

Υπάρχει μια γενική παρακμή δημιουργίας στον κόσμο. Ίσως γι' αυτό το λόγο η απειλή, ο κίνδυνος, η αποχαλίνω-ση των στρατοκρατών και καπιταλιστών είναι παρά πολύ μεγάλη. Και η αγανάκτηση των λαών είναι σχετικά λίγη, δεν είναι αντίστοιχη. Οι αυτοκρατορίες έχουν επιστρατέψει νέα όπλα. Προσφέρουν δηλαδή τόσα, ώστε νάχουν οι λαοί την πλάνη ότι ζουν ελεύθεροι, ότι απολαμβάνουν.

Εσύ αριστερή, δηλωμένη άθεη που έχεις απειληθεί με αφορισμό από την εκκλησία πως βλέπεις την στροφή αρκετών αριστερών προς την Ορθοδοξία;

Γελάο) γι ' αυτό. Γελάω γιατί αυτοί οι άνθρωποι για μέ-να είναι μεσοαστοί ή μικροαστοί που κάποια στιγμή έπρεπε να περάσουν σ' αυτό το κανάλι της αριστερίστικης ιδέας. Αλλά δεν το έκαναν από ανάγκη. Δεν έγινε μέσα τους ένας αγώνας, μια αναζήτηση που βρήκε την ελπίδα ότι θα εκ-φραστεί μέσα από τον Μαρξισμό η αγωνία τους, ή ότι θα δοθεί μια λύση σχετική μέσα από τον Μαρξισμό. Ο Μαρξι-σμός ήταν και είναι μια στάση ζωής με μεγάλο κόστος. Υπάρχουν όμως παρά πολλοί που κουβαλώντας όλες τις αποσκευές της ανατροφής τους της θεοκρατικής, ήθελαν να είναι και κομμουνιστές.

14 60

Κάποια στιγμή βρέθηκαν μπροστά σ' ένα δίλημμα. Έπρεπε να πάρουν μια θέση. Έπρεπε να διακινδυνεύσουν, γιατί στην Ελλάδα πάντα διακινδυνεύεις όταν δηλώνεσαι, είτε σαν πουτάνα είτε σαν ιδεολόγος. Πάντα η δήλωση στην Ελλάδα, σου την φυλάει κάπου στην γωνία. Επί πλέον κι ιδεολογικά και πνευματικά όσο μεγαλώνει ο άν-θρωπος πρέπει να έχει τεράστιες δυνάμεις αντίστασης μέσα του, για να μην εγκαταλείψει τις επαναστατικές εξόδους κι αδιέξοδους, να μην χουζουρευτεί.

Δεν είδα τίποτα πιο θλιβερό, αλλά και γελοίο ταυτό-χρονα, από την συμπεριφορά του Σολζενίτσιν. Το να είσαι ή να μην είσαι κομμουνιστής είναι δικαίωμά σου αναμ-φισβήτητο. Το να έχεις γεννηθεί όμως μετά την Οκτωβρια-νή Επανάσταση και να βγεις κάποτε από την χώρα σου με πρώτο μέλημα να βαφτιστείς στα σαράντα τόσα σου χρό-νια, αυτό είναι εξευτελιστικό και προσβλητικό για όποιο σκεφτόμενο. Τους δυο τελευταίους αιώνες η ανθρωπότητα προχώρησε τόσο, απομυστικοποίησε και νοικοκύρεψε με τη λογική και την επιστημονική σκέψη τον ανθρώπινο νου, με αποτέλεσμα να γνωρίζομε πως οι θεοί και οι θρησκείες χρησίμεψαν στον πρωτόγονο άνθρωπο και την άγνοιά του να ερμηνεύσει τα ανεξήγητα.

Μετά, στην εξέλιξη των αιώνων, οι θρησκείες έγιναν υλικό εκμετάλλευσης κι υποταγής της ανθρωπότητας και καταστολής του πνευματικού πλουτισμού, αναστολής της προόδου γενικά. Είναι τόσο αφελές, όχι γι' ανθρώπους που λένε ότι είναι και διανοούμενοι, αλλά γενικά γι' ανθρώ-πους. Δηλαδή μπορούν και έχουν τόσο ανάγκη από αφεντι-κά;

Γιατί ο Θεός είναι ένα είδος αφεντικού που του αναθέ-τεις να τακτοποιήσει ορισμένα πράγματα. Πως; Και τι; Απλά αποποιείσαι τις ευθύνες σου σαν κοινωνικό άτομο.

Page 32: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Τι κέρδισε η ανθρωπότητα χωρίς ανθρώπινο αγώνα; Και πάλι είναι ελάχιστο το αίμα που αξιοποιήθηκε σε

σύγκριση με το αίμα που θυσιάστηκε.

Ξεκίνησες λες με εκείνη την αλαζονική σιγουριά πως κάποτε θα γίνεις ευτυχισμένη. Λιλή τελειώνοντας πες μας. Σήμερα τι λες; Τι είναι για σένα ευτυχία;

Είναι που τοποθετείς, την στιγμή που ξεκινάς, την λαχτάρα της ευτυχίας.

Δηλαδή όταν μεγαλώνεις φυλακισμένη σ' ένα σπίτι ό-πως μεγάλωσα εγώ, ευτυχία είναι η ελευθερία.

Όταν γίνεσαι δεκάξι χρονών κι ορμούν μέσα σου οι δυ-νάμεις της ζωής και του πόθου και του αρσενικού και σε κατακλύζουν, και σε βασανίζουν, η ευτυχία είναι και ο έ-ρωτας, είναι και ο άντρας! Βέβαια όταν είσαι ακόμα εξαρ-τημένη από μια οικογένεια, αυτά παίρνουν την μορφή των κατεστημένων θεσμοιν, οπότε γίνεται γάμος. Μετά σε πολύ λίγο διάστημα βλέπεις ότι ο γάμος δεν είναι η κατάληξη της ζωής. Βέβαια όπως το είδα εγώ, γιατί άλλοι μπορούν να το θεωρούν κατάληξη. Ταυτόχρονα λειτουργούσε μέσα μου η ανάγκη της ελευθερίας. Φυσικά δεν πρέπει να συγ-χέομε την εξωτερική ελευθερία και τις κατακτήσεις της με την εσωτερική ελευθερία που είναι απεριόριστη. Τα όρια της τελευταίας μόνο εσύ τα συλλαβαίνεις και τα αξιοποιείς για την κατάκτηση της κοινωνικής σου ελευθερίας.

Αυτή η εσωτερική σου ελευθερία είναι ένα κεφάλαιο αξιοιν που, όσο κι αν φαίνεται αντιφατικό, σε δεσμεύει από παρά πολλές απολαύσεις.

Ελεύθερη εξακολουθώ να αισθάνομαι και διατηρήθηκα τέτοια, γιατί στερήθηκα παρά πολλά πράγματα τελείως συ-νειδητά. Αντίθετα την εξωτερική ελευθερία —την συμπερι-

14 62

φορά μου— την πέταξα προκλητικά, κάτι που δεν ήταν κα-θόλου εύκολο, γιατί, αν δεν ήμουν η μοναδική που σπούσα τα ταμπού, ένοιωθα μόνη. Συνέχιζα όμως να αντιμάχομαι το κατεστημένο, να του αντιστέκομαι, γιατί αρνιόμουνα να με γονατίσει και να με εισπράξει στην μερίδα του.

Ύστερα αυτές οι δυο ελευθερίες άρχισαν να έχουν μια σχέση μεταξύ τους. Δηλαδή η ευτυχία του σερνικού που οπο)σδήποτε είναι μια ευτυχία, κι οπωσδήποτε ένα ποσο-στό ελευθερίας το παίρνεις μέσα από την απελευθέρωση του σο')ματός σου, που το ευχαριστείς και το ικανοποιείς και τόχεις χορτάτο, θέλω να πω.

Οι δυο ελευθερίες σιγά-σιγά συνυπάρχουν, αλληλοσυμ-πληρώνονται. Γιατί, καταλαβαίνεις, δεν μπορείς ποτέ να ταυτίσεις το σεξουαλικό πάθος με τις οικονομικές ανάγκες. Δεν μπορούν οι απαιτήσεις του σώματος να συνδυαστούν με την οικονομική ευεξία του κυρίου που θα κοιμηθείς μαζί του. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, σχεδόν. Η ελευθερία τελικά είναι παρά πολύ οδυνηρή και η κατάκτηση, αλλά κυρίως η διατήρησή της, είναι πανάκριβη.

Ίσως να μην ήταν αυτή η ευτυχία που θα ήθελα. Θα ή-ταν ίσως αναπαυτικό να ήμουν ένα πολύ πιο αδύνατο κο-ρίτσι, να νοιώσω την ευτυχία που μπορεί να νοιώσει κάθε ανοητούλα όταν βρει ένα σύζυγο και κλείνει την πόρτα της με τα έπιπλά της, με την φωτογραφία του γάμου της και με μια κάρτα που γράφει «Κύριος και Κυρία Τάδε».

Ευτυχία μου έδωσαν πολλά πράγματα. Ανεπανάληπτες στιγμές και ο έρωτας... Κι αν ξεκίναγα θάκανα τα ίδια λάθη σε βάρος μου, γιατί

το σύνολο της ζωής που έζησα ως τώρα είναι σωστό.

Νοέμβρης 1985

Page 33: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

ΑΝΝΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ

«Εγώ δεν είχα καμμιά χάρη. Έτσι παραδόθηκα τέ-λεια στο έργο του Αγγέλου... Ήμουνα πλήρης άν-θρωπος απ' αυτό που έπαιρνα απ' τον Άγγελο».

Page 34: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Σαν την Δελφική πηγή με την ήρεμη επιφάνεια και την υπόγεια ορμή, η «Άννα Αγγέλου Σικελια-νού» γαλήνια, ήρεμη, γλυκιά, μιλεί για τον ερωτά της με τον «Άγγελο Άννας Σικελιανού» κι από το φως που εκπέμπει, νοιώθεις τι υπάρχει μέσα της. Πόσο απλό αλήθεια είναι να καταλάβεις, όσο κι αν είσαι άσχετος απ' αυτό το μυστήριο, τι σου δίνει ο Παράδεισος.

Ολα μέσα στο σπίτι της μιλούν για τον έρωτά τους. Η ακτινοβολία του προσώπου της, οι αργές σί-γουρες κινήσεις που βάζουν τα τριαντάφυλλα στο βάζο, για να τοποθετηθούν μετά «κοντά στον Άγγε-λο», ο τρόπος που κερνά το σπιτίσιο γλυκό που άρε-σε σ' Εκείνον, οι σταγόνες του καφέ που χύνει στην ποδιά της παρασυρμένη από τις μνήμες, το πανί στο τελάρο «σαν ένα ζεστό ψωμάκι», η τρυφερότητα που μιλεί στο παιδί που της χτυπά την πόρτα, το ημερο-λόγιο που έχει σταματήσει να χάνει φύλλα από την ημέρα εκείνη της «φυγής»...

67

Page 35: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Κυρία Σικελιανού είχατε την τύχη να ζήσετε τον έ-ρωτα με το μεγάλο Ποιητή μας Άγγελο Σικελιανό. Πιστεύετε ότι ο έρωτας είναι προνόμιο λίγων τυχε-ρών ή είμαστε εμείς, εκείνοι που προετοιμάζομε τον εαυτό μας για τον Μεγάλο Έρωτα;

Τουλάχιστον σε μένα έτσι έγινε. Πιστεύω ότι η ζωή που είχα αρχίσει στο Μοναστήρι και μετά η ζωή μου στο Πήλιο ήταν μια προετοιμασία γι' αυτόν τον έρωτα. Κατά-λαβα τις αξίες τις ουσιαστικές, που σου δίνουν και η φύση και η μοναξιά. Και ο έρωτάς μου ήταν συνέχεια σ' αυτήν τη ζωή. Δεν ξέρω αν είχα μεγαλώσει στην Αθήνα αν θα με είχε προσέξει ο Άγγελος. Κι αυτό δε σημαίνει ότι δεν είχε γνωριστεί με κόσμο που έμενε στην Αθήνα. Οι άνθρωποι ό-μως αυτοί είχαν άλλες ιδιότητες. Ο Άγγελος ήταν τόσο «θρησκευτικός». Και στον έρωτά του ήταν επίσης παρά πο-λύ «θρησκευτικός».

Η μοναξιά, η περισυλλογή, η θρησκευτικότητα που εί-χα αποκτήσει στο μοναστήρι συγκινούσαν τον Άγγελο. Είμαστε έτοιμοι κι οι δυο γι' αυτή την συνάντηση. Γι' αυτό έγινε τόσο γρήγορα η γνωριμία κι η επαφή.

Αν είναι τύχη ή το προετοιμάζομε, νομίζω ότι και τα δύο παίζουν τον ίδιο ρόλο.

69

Page 36: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Πρέπει όμως κανείς να είναι πάντα προετοιμασμένος για την ώρα της τύχης.

Ο Άγγελος είχε πει για την πρώτη φορά που σας εί-δε: «Ένοιωσα την λαχτάρα όχι προς μια γυναίκα, αλλά την ίδια την έλξη του Μυστηρίου». Μήπως ο έρωτας είναι ένα Μυστήριο;

Στη Φιλοσοφική Σχολή στο Ρέθυμνο με κάλεσαν να πω δυο λόγια κι είπα ακριβώς αυτήν τη λέξη.

Πριν τον Άγγελο είχα γνωρίσει πολλούς μεγάλους δα-σκάλους και μου έμαθαν πολλά πράγματα. Ο Άγγελος δεν ήξερε να διδάσκει. Αυτά που έμαθα από τους άλλους δεν τα έμαθα από τον Άγγελο. Εκείνος είπε μια λέξη και γκρέμισε ένα τοίχο από μπροστά μου. Και τότε είδα, γνώρισα το Μυ-στήριο. Και το Μυστήριο αυτό υπήρχε όχι μόνο στην ένω-σή μας, αλλά στο κάθε τι στην Πλάση, στα αντικείμενα, στο έργο του, στον εαυτό μου. Τα γνώρισα όλα απαρχής. Το φως, τα λουλούδια, τις θάλασσες και τα βουνά, τα ζωά-κια και τους ανθρώπους... Και μολονότι έχουν περάσει τό-σα χρόνια αφ' ότου έφυγε βλέπω το ίδιο. Αυτό το Μυστή-ριο το νοιώθω παντού ως σήμερα σε όλη την διαδρομή.

Η Έλλη Λαμπρίδη σας προέτρεπε να γνωρίσετε τον Άγγελο γιατί όπως έλεγε έλειπε μια αληθινή γυναί-κα από το πλευρό του. Όταν σας είδε μαζί είπε: «Τώρα θα σας χάσω και τους δυο». Τι εννοούσε;

Η Έλλη δεν πίστευε ότι θα γινόταν μια τέτοια γνωριμία που θα μας κοβόταν η ανάσα αν είμαστε χωριστά. Εκείνη νόμιζε ότι θάταν μια γνωριμία που θα μπορούσε να λαβαί-νει κι εκείνη μέρος σ' αυτή την πανδαισία. Αλλά ο Άγγε-λος ήταν τόσο απόλυτος. Έδειξε πως όπως εγκρέμιζε ένα

14 70

τοίχο πάλι ύψωνε ένα τοίχο όταν ήθελε να διαφυλάξει το αίσθημά του. Η Έλλη το είδε αυτό και το είπε με παράπονο βέβαια.

Ο έρωτάς σας είχε πολλούς εχθρούς και άντεξε. Μήπως η αντοχή του έρωτα στις αντιξοότητες είναι μέτρο για την μεγαλοσύνη του;

Για μένα υπήρξαν προβλήματα συναισθηματικά και όχι εχθρικά που εμπόδιζαν αυτό το γάμο. Ό π ω ς ξέρεις ήμουν παντρεμένη και ήμουν και ευτυχής. Δεν θέλησα κάτι και-νούργιο από μια δυσαρέσκεια ή επειδή είχα βαρεθεί την ζωή που έκανα. Το είχα εξηγήσει αυτό στον άντρα μου κι επειδή ήταν ένας εκλεκτός άνθρωπος, μια ψυχή επίσης ευαίσθητη, το κατάλαβε. Την απόφαση την πήρε ο ίδιος και αυτό δεν θα πει ότι δεν υπέφερε.

Ήταν αλήθεια μια δοκιμασία του έρωτά μας αυτή η πράξη. Μου κόστισε πολύ που έφυγα και κοντά από εκείνο τον άνθρωπο και από τον τρόπο ζωής που περνούσα. Είχα ζήσει στο Πήλιο ωραίες στιγμές, ωραίες εμπειρίες, έμαθα πολλά...

Η Λαμπρίδη σας είχε πει: «Δεν φανταζόμουνα πως μπορεί να είναι τόσο πηγαίος, τόσο παιδί κι απεί-ραχτος απ' όλη την προηγούμενη ζωή του...». Πι-στεύετε ότι αυτό συνέβαινε στον Άγγελο ή όλοι οι μεγάλοι έρωτες ξεκινούν από το μηδέν; «Γνωρίζομε απαρχής την Μεγάλη Πλάση».

Δεν έχω πείρα σ' άλλους ανθρώπους για το πως αντι-δρούν. Αλλά αυτό είναι αλήθεια για τον Άγγελο που δεν ή-ταν παιδί όταν τον γνώρισα. Άρα είχε ζήσει, είχε γνωρίσει. Η αλήθεια είναι ότι σβήνει ένας τέτοιος μεγάλος έρωτας

Page 37: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

κάθε προηγούμενη δόνηση. Και ξαναρχίζει κανένας απ' την αρχή. Αυτό είναι το ωραίο του αισθήματος.

«Σε καμμιά γυναίκα δεν δόθηκα ολόκληρος και αμέσως όπως στην Α ν να». Νομίζετε ότι μπορεί να υπάρξει έρωτας χωρίς απόλυτο δόσιμο; Μήπως ό-λες αυτές οι υπολογισμένες καταστάσεις, οι μίζερες που συναντάμε, δεν είναι έρωτας;

Ναι, βέβαια βοηθάει και η φύση των ανθρώπων. Αν εί-ναι δοσμένοι σε πολλά πράγματα, αν έχουν πολλά ενδιαφέ-ροντα, πολλές φιλοδοξίες είναι δύσκολο.

Ο Άγγελος είχε πει ότι για κείνον δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκτός από την Άννα , ούτε καν το έργο του! Αυτό, δεν ξέρω να σου πω πολλούς ανθρώπους που θα τόλεγαν. Και είναι αυτό ένα μέτρο.

Ξέρεις κανένα που γράφει ποίηση και να λέει ότι αγα-πάει περισσότερο τον σύντροφο του απ' αυτό που γράφει; Αυτές είναι οι στιγμές της τέλειας ένωσης! Όποιος είναι ά-ξιος...

Κι όμως: «Την λέξη δίνομαι την ξεστομίζει μόνο η γυναίκα · ο άντρας παίρνει ή κατακτά. Επρόκειτο ό-μως για τον Άγγελο που πλάι στην «ανδρεία» του υπήρχε αυτή η τρυφερή «θηλυτητα» του ποιητή που συγκέρασε με την ουσία όλης της ζωής του και στην άσκηση του έργου του». Μόνο λοιπόν ένας ποιητής μπορεί να δίνεται; Υπάρχει έρωτας με κατάκτηση; Δεν πρέπει το δόσιμο να είναι αμοιβαίο; Απο γυναί-κα και άντρα;

Τουλάχιστον από την αγωγή μας αυτό ξέραμε. Και μέ-

14 72

χρι να γνωρίσο) τον Άγγελο αυτό ήξερα κι εγώ. Το λέμε κιόλας «Την αγάπησε και την πήρε».

Ήταν από την αγωγή, ήταν από την φύση του άντρα, η γυναίκα δεν τολμούσε να το πει.

Ο Άγγελος ήταν διαφορετικός. Ήθελε ισότητα σ' αυτό το αίσθημα. Ξέρεις με το όνομα τι είχε κάνει;

Άννα Αγγέλου Σικελιανού Άγγελος Άννας Σικελιανού. Σ' αυτό το αίσθημα έπρεπε να υπάρχει αρμονία. Κι αυ-

τό γίνεται από δυο ανθρώπους έτοιμους στη διαπασών. Με-γάλο ρόλο έπαιξε νομίζω στον Άγγελο το παράδειγμα του σπιτιού του. Της μάνας του και του πατέρα του.

Ο Άγγελος δεν δίσταζε όπως φαίνεται στα γράμμα-τά του να επαναλαβαίνει αμέτρητες φορές το σ' αγα-πώ, να εκφράζει αυτό που νοιώθει, να ζητά αυτό που θέλει. Νομίζετε ότι το κάνουν αυτό οι νέοι μας σήμε-ρα;

Τότε που κυκλοφόρησαν τα γράμματα του Αγγέλου ρώτησα μια δημοσιογράφο που ήρθε να μου πάρει συνέν-τευξη πώς της φάνηκαν. Με ξάφνιασαν μου είπε. Εμείς σή-μερα δεν τολμάμε να πούμε τη λέξη «αγαπώ». Κι αν το πω καμμιά φορά θα πω «Σ' αγαπώ βρε βλάκα», κι αυτό για να μειώσω το νόημά της.

Την είχε ξαφνιάσει που υπήρχε άνθρωπος που μπορού-σε να λέει τα αισθήματά του ανοικτά να τα πιστεύει και να τους δίνει την σημασία που πρέπει να έχουν. Σήμερα είμα-στε μακριά απ' αυτόν τον κόσμο. Δεν ξέρω. Αλλιώς εκφρά-ζονται σήμερα οι νέοι.

Από μια μεριά μου άρεσε αυτό που είπε η κοπέλλα. Για-τί πραγματικά η λέξη «αγαπώ» είναι μεγάλη και χρειάζεται ένα άλλο κόσμο για να την πεις.

Page 38: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

Τα μεγάλα έργα είναι υποκατάστατα του Μεγάλου Έρωτα ή ο Έρωτας είναι αυτός που βοηθά τους δη-

μιουργούς για μεγάλα έργα;

Πιστεύω ότι όταν δεν υπάρχει έρωτας δεν είναι και με-γάλο το έργο. Ας δούμε όμως λίγο.

Ο Σολωμός είχε ένα ιδεώδες για την γυναίκα χωρίς να υπάρχει υπαρκτό πρόσωπο. Προ ημερών διάβαζα μια βιο-γραφία του Νίτσε. Είδα πόσο ερωτευμένος ήταν με την Λου Σαλομέ. Έπειτα απ' αυτή την γνωριμία έγραψε τον Ζαρατούστρα. Αυτός ο έρωτας τον είχε πολύ ταλαιπωρή-σει γιατί υπήρχε συνεννόηση πνευματική, αλλά δεν ήταν ολοκληρωμένη η σχέση. Τον ταλαιπώρησε πάρα πολύ.

Τώρα βέβαια βλέπεις πολλούς ποιητές που δεν έχουν προλάβει από τα πράγματα να ερωτευθούν. Ο Ρεμπώ π.χ. δεκαέξι χρονών είχε γράψει αριστουργήματα. Υπάρχουν μερικές φύσεις που έρχονται με τον έρωτα μέσα τους. Τον έρωτα τον είχε κι ο Άγγελος για το έργο του. Δεν πιστεύω ότι βγήκε από καμμιά από μας. Αυτά υπάρχουν και βοηθά ένα ερέθισμα.

Γράφετε: «Το άλλο πρωί βγήκα στο δρόμο χωρίς λόγο, από αλαζονεία ίσως, μόνο για να δω στα μά-τια του κόσμου την περηφάνεια μου από τα λόγια που γράφτηκαν κάτω από τα δικά μου μάτια κι από την συνοχή της ζωής μας αυτή που ονειρευτήκαμε από πάντα». Ολοκληρώνεται ένα άτομο από το έργο του συντρόφου του;

Εγώ δεν είχα καμμιά χάρη. Έτσι παραδόθηκα τέλεια στο έργο του Αγγέλου. Καμμιά φορά υπάρχει ανταγωνι-σμός. Το δημιουργικό στοιχείο χωρίζει τους ανθρώπους.

14 74

Αλλά αν υπάρχει έρωτας υπάρχει θαυμασμός, χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός. Νομίζω ότι ανταγωνισμός υπάρχει όταν πιστεύομε ότι δεν μας δίνει ο σύντροφος μας αρκετά. Εγώ δεν ζήλευα επειδή δεν έκανα ότι έκανε ο Άγγελος. Ή-μουνα πλήρης άνθρωπος απ' αυτό που έπαιρνα. Μ' έβαζε στο ίδιο ύψος το δικό του. Με σήκωνε εκεί που ήταν. Ήταν τόσο μεγάλη ευτυχία ν' ακούω τον κόσμο να μιλεί για το έργο του Αγγέλου, κι ο Άγγελος «Μα δεν υπάρχει τίποτα άλλο από Σένα, Άννα».

«Πως μπορεί η αγάπη να κάνει τέτοια σφάλματα! Τόσο άδικα» λέτε όταν θυμάστε στιγμές πίκρας που άθελά σας του δώσατε.

Όταν οι χορδές είναι ευαίσθητες το παραμικρό τις κά-νει να δονούν. Όταν είχε γράψει τον Δελφικό Λόγο ο Άγγελος, η Εύα κατέβηκε την επομένη από τους Δελφούς στην Αθήνα ν' αγοράσει μαλλιά για τον αργαλειό της.

Μου το είχε πει με παράπονο ο Άγγελος κι είχα κατα-λάβει πως έπρεπε να προσέχω πολύ γιατί δεν ήξερα πως μπορούσε να πληγωθεί. Έπρεπε να είμαι διαρκώς αφιερω-μένη σ' αυτή την σκέψη. Θα σου πω κάτι που δεν τόχω γράψει και που θα έπρεπε να γραφτεί.

Στο τέλος, που ο Άγγελος ήταν πολύ άρρωστος, έπρε-πε να κάνει δίαιτα αυστηρή με νερόβραστα πράγματα, ρύζι, αγκινάρες, χόρτα. Μα δεν επρόσεχε τον εαυτό του γιατί αγαπούσε τόσο πολύ τη ζωή.

Παλιά μαγείρευα εγώ και του άρεσε. Μια μέρα μου εί-πε: «Τώρα τρώμε ότι μας ταΐζει η κοπέλλα». Είχε πικραθεί που δεν μαγείρευα εγώ. Είχε πικραθεί γιατί είχα αμελήσει την εστία μας. Ίσως είχε και δίκιο. Αλλά επειδή έπρεπε να είναι απλά τα φαγητά κι εμένα μου άρεσε να τα παιδεύω, εί-χα σταματήσει να μαγειρεύω. Τον ενόχλησε και τότε που

Page 39: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

δεν με βρήκε στο σπίτι επειδή εγώ δεν ήξερα ότι θαρχόταν, όπως γράφω στο βιβλίο «Η ζωή μου με τον Άγγελο».

Κυρία Σικελιανού στην εποχή μας νομίζετε ότι μπο-ρούν να υπάρξουν μεγάλοι έρωτες; Ή όπως λένε εί-ναι η εποχή που σκοτώνει τον έρωτα;

Είναι μια εύκολη δικαιολογία να λέμε ότι φταίει η επο-χή. Πιο πολύ θάλεγα φταίμε εμείς. Γιατί αφήσαμε την ζωή να γίνει έτσι;

Έχομε πολλές απαιτήσεις. Θέλομε πολλά πράγματα να προλάβομε. Μπορεί κι αυτό νάχει τα καλά του. Ίσως σπρώχνει τον άνθρωπο να δημιουργεί πιο πολλά, να κάνει έρευνες.

Ό τ α ν ήμουν με τον Άγγελο στην Σαλαμίνα δεν είχα καμμιά διάθεση να γνωρίσω άλλες χώρες, άλλους ανθρώ-πους. Είχα μια πληρότητα εκεί στη μοναξιά, στ' ακρογιά-λι...

Είχατε όμως τον Άγγελο. Όταν ήσασταν στο Πήλιο με τον πρώτο σας άντρα όπως γράφετε στο βιβλίο σας «Η ζωή μου με τον Άγγελο» θέλατε να ταξι-δεύετε, θέλατε κόσμο γύρω σας.

Ακριβώς έλειπε το έρμα.

Μήπως λοιπόν οι πολλές απαιτήσεις είναι υποκατά-στατα του έρωτα; Μήπως δεν ζούμε τον έρωτα σή-μερα κι όλα αυτά τα θέλομε για να ισορροπήσαμε; Σας παρατηρώ όση ώρα μιλάμε είστε ήρεμη, γλυ-κιά, εκπέμπετε φως.

Θάχεις προσέξει σε πολλούς ανθρώπους αυτό που εμέ-

76 να, όταν τους βλέπω μου δίνει την αίσθηση της πείνας. Εί-ναι πεινασμένοι. Ενο') εγώ είμαι χορτάτη.

Κατά την γνώμη σας οι αγώνες της γυναίκας για απελευθέρωση βοηθούν τον έρωτα;

Ό π ω ς γίνονται δεν νομίζω ότι βοηθούν. Βέβαια είναι θέματα δικαιοσύνης. Αλλά τι θα πει απελευθέρωση; Ποια γυναίκα θέλει να ζει μόνη; Είναι σα να παρακαλάμε για μια θέση που την έχομε. Εάν υπάρχει η ολοκλήρωση της σχέ-σης δεν χρειάζεται αγώνας. Και οι άντρες βλέπουν τι χρειά-ζεται.

Ο Άγγελος ήταν πολύ εκδηλωτικός. Για παράδειγ-μα σας φιλούσε πάντα στο στόμα πριν βάλει ψωμί στο στόμα του ακόμη και μπροστά σε κόσμο. Ζήσα-τε κοντά στον Καζαντζάκη που δεν ήταν καθόλου εκδηλωτικός. Στη γυναίκα του μιλούσε πάντα στον πληθυντικό. Πως αντιμετώπιζε την σχέση σας με τον Άγγελο;

Ο Καζαντζάκης ήταν διαφορετική φύση από τον Άγγε-λο. Εκείνος τοποθετούσε αλλού την ευτυχία. Δεν θέλο) να πω ότι δεν αγαπούσε την γυναίκα του. Κι η Ελένη τον βοή-θησε πολύ. Αλλά δεν υπήρχε αυτό που υπήρχε στη σχέση μας με τον Άγγελο.

Ο πληθυντικός μ' είχε και μένα ξαφνιάσει. Και του Αγγέλου του είχε κακοφανεί αυτό. Αλλά το συνηθίσαμε ζώντας μαζί του. Ίσως ο Καζαντζάκης να φοβήθηκε πως η καθημερινή ζωή αλλάζει τις σχέσεις. Ίσως νάθελε να προ-λάβει την χαλαρότητα που παίρνουν με τον χρόνο.

Δεν νομίζω ότι τον απασχόλησε τον Καζαντζάκη ποτέ

77

Page 40: Τρεις Δρόμοι - Έλλη Αλεξίου, Λιλή Ζωγράφου, Άννα Σικελιανού

η σχέση μου με τον Άγγελο. Τον απασχολούσε η ποίηση του "Αγγέλου.

«Άννα μην ψάχνεις άλλο στήριγμα στην μοναξιά σου από την καρδιά μου». Αφού έφυγε ο Αγγελος πως είναι η ζωή;

Πολύ δύσκολο αυτό το μέρος της ζωής. Πραγματικά δεν είχα άλλο στήριγμα. Είχα φιλίες που με βοήθησαν, αλ-λά ο Άγγελος ήταν το στήριγμά μου. Ξέρεις όταν έχεις ζή-σει τον Παράδεισο είναι δύσκολο να συνηθίσεις διαφορετι-κά. Δεν σημαίνει ότι αφού γευτείς τον καρπό από τον Πα-ράδεισο δεν θέλεις άλλο πια. Αλλά επιμένεις απ' αυτόν τον καρπό να ξαναφάς. Θυμάμαι την πρώτη βραδιά που «έφυ-γε» ο Άγγελος κι έμεινα μόνη. Σαν ενεργούμενο πήγα στο μπάνιο να πλύνω τα δόντια μου. Όταν πήρα την βούρτσα ένοιωσα σαν νάχασα τον Άγγελο εκείνη την ώρα. Εγώ ζούσα, έκανα μια πράξη ζωής. Το καλό θα ήταν να ζούνε οι άνθρωποι μαζί και να φεύγουν μαζί. Αυτό τον κύκλο όμως δεν τον ορίζουμε.

Στις 14 του Φλεβάρη γιορτάζουν οι «ερωτευμένοι». Πως την βλέπετε την γιορτή αυτή;

Δεν είναι μια Ελληνική συνήθεια. Είναι μια κόπια. ν&-Ιεηΐίηε ϋ 3 γ . Είναι της μοναξιάς. Οι άνθρωποι θέλουν να βρουν μια ευκαιρία να συνδεθούν. Δεν τα πιστεύω αυτά. Βρήκαμε την ναΐεηΐϊηε ϋ 3 γ για να πούμε ότι σ' αγαπώ και σε σκέφτομαι, ενώ θάπρεπε αυτό να υπάρχει πάντα. Να το ξέρω ότι με σκέφτεσαι πάντα.

Φεβρουάριος 1988

78

Οι συνεντεύξεις έχουν δημοσιευτεί

ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ «ΜΙΑ ΖΩΗ, ΟΛΟ ΖΩΗ» ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΡΕΘΥΜΝΟ» 7, 8, 9 Α υ γ ο ύ σ τ ο υ 1985

ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ «ΟΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΑΓΑΠΗΘΗΚΕ» ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΡΕΘΥΜΝΟ» 27, 28, 29 Ν ο έ μ β ρ η 1985

ΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΝΑΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ «ΚΡΑΤΩ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΨΗΛΗ ΚΟΡΦΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ» ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 6 Φ ε β ρ ο υ α ρ ί ο υ 1988