Στροφή στα βιολογικά προϊόντα κάνουν οι Κύπριοι

of 2 /2
64 ΟΙΚΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Έ νας δρόμος ανοίγει … Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για τα βιολογικά προϊόντα από ότι παλαι- ότερα, που τα θεωρούσαν περιττά για την καθημερινή τους διατροφή. Σήμερα, η ανάγκη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής οδηγεί στην επιλογή των βιολογικών και αυτό επειδή οι καταναλωτές είναι πλέον πιο ενημερωμένοι, επειδή τα διατρο- φικά σκάνδαλα αυξάνονται, επειδή η μόλυνση του περιβάλλοντος μας κάνει πιο επιλεκτικούς και προσεκτικούς και τέλος επειδή η άνοδος στο βιοτικό επίπεδο μετέφερε το πρόβλημα «τι ποσότητα θα φάμε» στο «τι ποιότητα θα φάμε»; Τελικά όμως τι επιλέγουν οι Κύπριοι καταναλωτές ποσότητα ή ποιότητα; Ποιοι είναι οι καταναλωτές των βιολογικών, γιατί επι- λέγει κάποιος να τρέφεται με βιολογικά, προϊόντα, εμπιστεύονται τα βιολογικά και τους κανόνες παραγωγής τους; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα δίνει απαντήσεις η έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Βιοκαλλιεργητών σε συνεργασία με το συμβουλευτικό γραφείο Ίτανος, υπό την επιχορήγηση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στα πλαίσια του Μέτρο 1.8.2. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 16 -30 Μαρτίου 2010, κάλυψε τις επαρχίες Λευκωσία, Λεμεσό, 65 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Λάρνακα και Πάφο. Δεν επεκτάθηκε στην ελεύθερη Αμμό- χωστο λόγω της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την περιοχή, την περιορισμένη κατανάλωση και τα χαμηλά περιθώρια ανά- πτυξης των πωλήσεων. Το δείγμα επιλέγηκε με τυχαία δειγ- ματοληψία και η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων με περαστικούς, σε κεντρικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα των επαρχιών. Τι ποσοστό του πληθυσμού τρέφεται με βιολογικά προϊόντα; Από τα αποτελέσματα αποδεικνύεται ότι το 61% δεν είναι κα- ταναλωτές βιολογικών προϊόντων και το υπόλοιπο 39% είναι καταναλωτές βιολογικών είτε σε μόνιμη, ελάχιστη ή και σπο- ραδική κατανάλωση. Πινακας 1.0: Είστε καταναλωτής Βιολογικών Προϊόντων; Ο πίνακας 1.1 που ακολουθεί παρουσιάζει τα ανάλογα ποσο- στά συχνότητας των καταναλωτών που αγοράζουν βιολογικά προϊόντα. Πινακας 1.1: Πόσο συχνά αγοράζετε βιολογικά προϊόντα; Συνεχίζοντας, ο πίνακας 1.2 προβάλλει την διάρκεια που αγο- ράζουν οι υφιστάμενοι καταναλωτές. Ποσοστό 15% απάντησε λιγότερο από έξι μήνες, 21% μέχρι ένα χρόνο, ποσοστό 31% πέραν του ενός έτους και ποσοστό 33% πέραν των δύο ετών. Αυτό υποδεικνύει τη συνεχιζόμενη τάση και τη μετακίνηση κοινού προς τα βιολογικά προϊόντα. Πινακας 1.2: Για πόσο χρονικό διάστημα καταναλώνετε βιο- λογικά προϊόντα; Γιατί οι καταναλωτές βιολογικών προϊόντων επιλέγουν βιο- λογικά; Στροφή στα Βιολογικά προϊόντα κάνουν οι Κύπριοι Είμαστε ότι τρώμε… Ας είμαστε ότι καλύτερο υπάρχει. Παγκύπρια έρευνα από το Σύνδεσμο Βιοκαλλιεργητών για τα Βιολογικά Προϊοντα
 • Upload

  -
 • Category

  Documents

 • view

  1.115
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Survey conducted by the Pancyprian Association of Organic Farmers regarding the Cypriot Organic Market.

Transcript of Στροφή στα βιολογικά προϊόντα κάνουν οι Κύπριοι

Page 1: Στροφή στα βιολογικά προϊόντα κάνουν οι Κύπριοι

64ΟΙΚΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ένας δρόμος ανοίγει … Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για τα βιολογικά προϊόντα από ότι παλαι-ότερα, που τα θεωρούσαν περιττά για την καθημερινή τους διατροφή. Σήμερα, η ανάγκη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής οδηγεί στην επιλογή των βιολογικών και αυτό επειδή οι καταναλωτές είναι πλέον πιο ενημερωμένοι, επειδή τα διατρο-

φικά σκάνδαλα αυξάνονται, επειδή η μόλυνση του περιβάλλοντος μας κάνει πιο επιλεκτικούς και προσεκτικούς και τέλος επειδή η άνοδος στο βιοτικό επίπεδο μετέφερε το πρόβλημα «τι ποσότητα θα φάμε» στο «τι ποιότητα θα φάμε»;

Τελικά όμως τι επιλέγουν οι Κύπριοι καταναλωτές ποσότητα ή ποιότητα; Ποιοι είναι οι καταναλωτές των βιολογικών, γιατί επι-λέγει κάποιος να τρέφεται με βιολογικά, προϊόντα, εμπιστεύονται τα βιολογικά και τους κανόνες παραγωγής τους; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα δίνει απαντήσεις η έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Βιοκαλλιεργητών σε συνεργασία με το συμβουλευτικό γραφείο Ίτανος, υπό την επιχορήγηση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στα πλαίσια του Μέτρο 1.8.2. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 16 -30 Μαρτίου 2010, κάλυψε τις επαρχίες Λευκωσία, Λεμεσό,

65ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Λάρνακα και Πάφο. Δεν επεκτάθηκε στην ελεύθερη Αμμό-χωστο λόγω της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την περιοχή, την περιορισμένη κατανάλωση και τα χαμηλά περιθώρια ανά-πτυξης των πωλήσεων. Το δείγμα επιλέγηκε με τυχαία δειγ-ματοληψία και η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων με περαστικούς, σε κεντρικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα των επαρχιών.

Τι ποσοστό του πληθυσμού τρέφεται με βιολογικά προϊόντα;

Από τα αποτελέσματα αποδεικνύεται ότι το 61% δεν είναι κα-ταναλωτές βιολογικών προϊόντων και το υπόλοιπο 39% είναι καταναλωτές βιολογικών είτε σε μόνιμη, ελάχιστη ή και σπο-ραδική κατανάλωση.

Πινακας 1.0: Είστε καταναλωτής Βιολογικών Προϊόντων;

Ο πίνακας 1.1 που ακολουθεί παρουσιάζει τα ανάλογα ποσο-στά συχνότητας των καταναλωτών που αγοράζουν βιολογικά προϊόντα.

Πινακας 1.1: Πόσο συχνά αγοράζετε βιολογικά προϊόντα;

Συνεχίζοντας, ο πίνακας 1.2 προβάλλει την διάρκεια που αγο-ράζουν οι υφιστάμενοι καταναλωτές. Ποσοστό 15% απάντησε λιγότερο από έξι μήνες, 21% μέχρι ένα χρόνο, ποσοστό 31% πέραν του ενός έτους και ποσοστό 33% πέραν των δύο ετών. Αυτό υποδεικνύει τη συνεχιζόμενη τάση και τη μετακίνηση κοινού προς τα βιολογικά προϊόντα.

Πινακας 1.2: Για πόσο χρονικό διάστημα καταναλώνετε βιο-λογικά προϊόντα;

Γιατί οι καταναλωτές βιολογικών προϊόντων επιλέγουν βιο-λογικά;

Στροφή στα Βιολογικά προϊόντα κάνουν οι Κύπριοι Είμαστε ότι τρώμε… Ας είμαστε ότι καλύτερο υπάρχει.

Παγκύπρια έρευνα από

το Σύνδεσμο Βιοκαλλιεργητών για τα Βιολογικά Προϊοντα

Page 2: Στροφή στα βιολογικά προϊόντα κάνουν οι Κύπριοι

66ΟΙΚΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

67ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Στο πίνακα 1.3 βλέπουμε τους λόγους που οι καταναλωτές επιλέγουν βιολογικά

Πινακας 1.3: Γιατι αρχίσετε να τρέφεστε με βιολογικά προ-ϊόντα;

Στην ερώτηση αυτή υπήρξαν πολλαπλές επιλογές. Η βασικό-τερη επιλογή που αποτέλεσε κύριο λόγο για διατροφή με βιο-λογικά προϊόντα ήταν η υγιεινότερη διατροφή με ποσοστό επί του συνόλου των απαντήσεων 61%, ενώ ακολουθούν η καλή γεύση με ποσοστό επί του συνόλου των απαντήσεων 20% και το περιβάλλον 16%. Το 100% των καταναλωτών απάντησε την υγιεινή διατροφή. Συμπέρασμα είναι ότι η υγιεινή διατροφή αποτελεί το βασικό λόγο, που κάποιος μετακινείται από τα συμβατικά στα βιολογικά προϊόντα.

Βιολογικά είδη που αγοράζονται συχνότερα:

Τα τρία βασικά είδη που τρέφονται οι καταναλωτές των βιο-λογικών προϊόντων είναι τα φρούτα-λαχανικά 38% , ξηρούς καρπούς 23% και τα γαλακτοκομικά 23%.

Πινακας 1.4: Τι βιολογικά προϊόντα αγοράζετε συχνότερα;

Αξιολόγηση κανονισμών βιολογικής παραγωγής:

Πινακας 1.5: Πιστεύετε οτι τηρούνται ορθά οι κανόνες βιο-λογικής παραγωγης;

Εν τούτοις, οι ίδιοι οι καταναλωτές βιολογικών προϊόντων εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με τους κανονισμούς της βιολογικής παραγωγής και εάν αυτοί ακολουθούνται πιστά από τους βιοκαλλιεργητές αλλά και από τις εταιρείες που διαθέτουν βιολογικά. Ο πίνακας 1.5 αποδεικνύει ένα μεγάλο ποσοστό που αμφιβάλλουν για τους τρόπους καλλιέργειας, αποτελώντας ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω ανά-πτυξη των βιολογικών προϊόντων. Αυτό συνηγορεί στην δημι-ουργία εκστρατειών για διαφώτιση του κοινού γύρω από τα βιολογικά προϊόντα.

Οι μη καταναλωτές βιολογικών προϊόντων, γιατί δεν τα επι-λέγουν;

Η έρευνα εστιάστηκε επίσης και στους μη καταναλωτές βι-ολογικών προϊόντων θέλοντας να μάθει περισσότερα για την γνώμη που έχουν για τα βιολογικά προϊόντα και τι είναι αυτό που τους αποθαρρύνει στο να γίνουν καταναλωτές βιολογικών προϊόντων συνοψίζοντας τους στο πίνακα 1.6.

Πινακας 1.6: Ποιοι είναι οι λόγοι που σας αποθαρρύνουν να γίνετε καταναλώτης βιολογικών προϊόντων;

Κίνητρα για να γίνουν καταναλωτές βιολογικών προϊόντων.

Πινακας 1.7: Τι θα αποτελούσσε κίνητρο να αρχίσετε να δο-κιμάζετε βιολογικά προϊόντα;

Στην ερώτηση αυτή υπήρξαν ποικίλες απαντήσεις. Τις περισ-σότερες απαντήσεις από το σύνολο, συγκέντρωσε η απάντηση «καλή διατροφή» με ποσοστό 23% και ακολουθεί η απάντηση «προστασία της υγείας» με ποσοστό 21%, η προστασία του περιβάλλοντος με ποσοστό 15% και η απάντηση «για τα παι-διά μου» 12%. Συμπέρασμα: Στην ερώτηση αυτή φαίνεται η ταύτιση των λόγων που κάποιος μπορεί να γίνει καταναλωτής με τους λόγους που υφιστάμενοι καταναλωτές επέλεξαν βι-ολογικά προϊόντα όπως παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του πίνακα 1.3. Αυτό παραπέμπει σε ύπαρξη κινήτρου και έλλειψη γνώσης ή πρόσβασης (από πού να τα προμηθευτούν) πράγ-ματα τα οποία πρέπει να περιληφθούν στην οποιαδήποτε εκ-στρατεία προβολής βιολογικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τη έρευνα, αποδεικνύεται η αυξανόμενη θετική στάση των Κύπριων προς την κατανάλωση βιολογικών προϊ-όντων. Ανεξάρτητα από το αν είναι μια επιθυμία για γευστικά και αυθεντικά τρόφιμα ή επιθυμία για συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, της βελτίωσης των φυσικών πόρων, της ευημερίας των ζώων και των αγροτικών κοινωνιών οι κατανα-λωτές κάνουν ασφαλείς επιλογές μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζει το σύστημα με σχετικό λογότυπο και σήμανση. Το λογότυπο της βιολογικής γεωργίας και η σήμανση είναι ένας μη-χανισμός που εγγυάται, αυτό ακριβώς, δηλαδή την γνησιότητα των βιολογικών προϊόντων. Το λογότυπο της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα και ο εθνικός λογότυπος κάθε κράτους μέλους της ΕΕ, χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν τη σήμανση και να αυ-ξήσουν τη διακριτικότητα των βιολογικών τροφίμων και ποτών από τους καταναλωτές.

Συνεπώς, οι καταναλωτές αγοράζοντας προϊόντα που φέρουν το λογότυπο της ΕΕ μπορούν να είναι σίγουροι ότι:

• τουλάχιστοντο95%τωνσυστατικώντουπροϊόντοςέχουν παραχθεί βιολογικά,• το προϊόν ακολουθεί τους κανόνες του επίσημου οργανισμού ελέγχου,• τοπροϊόνπροέρχεταιαπευθείαςαπότονπαραγωγόήτο συσκευαστήριο,• τοπροϊόναναγράφειτηνεπωνυμίατουπαραγωγού,του συσκευαστή ή του μεταποιητή και επίσης, την επωνυμία ή τον κωδικό του οργανισμού ελέγχου.