Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

24
CMYK EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΠAPXIAΣ EΛAΣΣONAΣ•E-MAIL: [email protected] • ETOΣ 12 ο AP. ΦYΛ. 557•TETAΡΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010•EYPΩ 1 THΣ EΛAΣΣONAΣ THΣ EΛAΣΣONAΣ Eλασσόνα Aν δεν μάθουμε να αγαπάμε δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο H EK¢O™H H EK¢O™H Kωδικός 4251 n ΣEΛ. 10 n ANAΛΥΤΙΚΑ ΣEΛ. 9 ΣEΛ. 11 ΣEΛ. 11 ΣEΛ. 12 Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ... Kαθημερινά από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 10- 12 το πρωί για την ενημέρωσή σας με τον Αποστόλη Βάλλα στην εκπομπή Λόγια Σταράτα” Στο διαδικτυακό ραδιόφωνο www.radio.ekdosi.gr Συντονιστείτε Πότε θα τιμωρηθούν για εσχάτη προδοσία όσοι οδήγησαν τη χώρα σ' αυτή την ατιμωτική θέση; Το ερώτημα αυτό θα το θέτει η ΕτΕ πρωτοσέλιδα μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη Μετά τις βαθμολογίες, τα μηχανογραφικά... Κάτω από τη βάση... οι εκπαιδευτικοί. Είπαν “όχι” στο αίτημα της “ΕτΕ” για δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων Σε απόγνωση οι ενδιαφερόμενοι, σε αφασία οι αρμόδιοι ΤΥΡΟΓΑΛΟ: Το πρόβλημα και η λύση AYTOΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ Ο Όλυμπος, το φεστιβάλ και τα... βαφτίσια Στρίμωξαν σ’ ένα φυλλάδιο τα πανηγύρια του καλοκαιριού και τα παρουσιάζουν ως δικό τους επίτευγμα Kι όμως αν θέλουν μπορούν την “κατάρα να την κάνουν ευλογίαΔ εν ξανάγινε αυτό στην Ελασσόνα... τέτοιας έκτασης πολιτιστική καπηλεία δεν επιχειρή- θηκε ποτέ και από κανέναν στο παρελθόν. Τι έκαναν λοιπόν όσοι συμμετέχουν σ' αυτό το “πολι- τισμικό πραξικόπημα”. Aγριεύει η κόντρα στεγασμένου και υπαίθριου εμπορίου ΣEΛ. 10 Νέες περικοπές στα έσοδα των Δήμων ΣEΛ. 10 Γιατί δεν θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ο Λουκάς Κατσαρός O ΛΑ.Ο.Σ. έβαλε “Χ” στον Χρ. Μπέλτσιο Πνίγηκε ενώ έτρωγε πεπόνι!!! ΣEΛ. 12 1_elassona 07/07/2010 12:48 π.μ. Page I

description

http://www.ekdosi.gr/pdf/557.pdf

Transcript of Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

Page 1: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

CMYK

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΠAPXIAΣ EΛAΣΣONAΣ•E-MAIL: [email protected] • ETOΣ 12ο AP. ΦYΛ. 557•TETAΡΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010•EYPΩ 1

THΣ EΛAΣΣONAΣTHΣ EΛAΣΣONAΣ

Eλασσόνα

Aν δεν μάθουμε νααγαπάμε δενθα αλλάξουμετον κόσμο

H EK¢O™HH EK¢O™HKωδικός 4251

n ΣEΛ. 10

n ANAΛΥΤΙΚΑ ΣEΛ. 9

ΣEΛ. 11

ΣEΛ. 11

ΣEΛ. 12

Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ...

Kαθημερινά από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 10-12 το πρωί για την ενημέρωσή σας με τον Αποστόλη Βάλλα

στην εκπομπή “ Λ ό γ ι α Σ τ α ρ ά τ α ”Στο διαδικτυακό ραδιόφωνο www.radio.ekdosi.gr

Συντονιστείτε

Πότε θα τιμωρηθούν για εσχάτη προδοσία όσοι

οδήγησαν τη χώρα σ' αυτή την ατιμωτική θέση;

Το ερώτημα αυτό θα το θέτει η ΕτΕ πρωτοσέλιδα

μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη

Μετά τις βαθμολογίες, τα μηχανογραφικά...Κάτω από τη βάση... οι εκπαιδευτικοί. Είπαν “όχι” στο αίτημα της “ΕτΕ” για δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων

Σε απόγνωση οι ενδιαφερόμενοι, σε αφασία οι αρμόδιοι

ΤΥΡΟΓΑΛΟ: Το πρόβλημα και η λύση

AYTOΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

Ο Όλυμπος, το φεστιβάλ 

και τα... βαφτίσιαΣτρίμωξαν σ’ ένα φυλλάδιο

τα πανηγύρια του καλοκαιριού

και τα παρουσιάζουν

ως δικό τους επίτευγμα

Kι όμως αν θέλουν μπορούν την “κατάρα να την κάνουν ευλογία”

Δεν ξανάγινε αυτό στην Ελασσόνα... τέτοιαςέκτασης πολιτιστική καπηλεία δεν επιχειρή-θηκε ποτέ και από κανέναν στο παρελθόν. Τι

έκαναν λοιπόν όσοι συμμετέχουν σ' αυτό το “πολι-τισμικό πραξικόπημα”.

Aγριεύει η κόντρα στεγασμένου

και υπαίθριου εμπορίουΣEΛ. 10

Νέες περικοπέςστα έσοδα των Δήμων

ΣEΛ. 10

Γιατί δεν θα είναι 

υποψήφιος Περιφερειάρχης 

ο Λουκάς Κατσαρός

O ΛΑ.Ο.Σ. έβαλε

“Χ” στον Χρ. Μπέλτσιο

Πνίγηκε

ενώ έτρωγε

πεπόνι!!!ΣEΛ. 12

1_elassona 07/07/2010 12:48 π.μ. Page I

Page 2: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

Ÿ,ÙÈ ·ÎÔ‡ÁÂÙ·È... ÎÈ fi,ÙÈ Á›ÓÂÙ·È...

2 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Χρίσματα... μαϊμού

Αυτό κι αν δεν είναι ανατροπή και μάλιστα κοινωνι-κή λαϊκή, που έγινε από τα... κάτω προς τα πάνω. Είναιη πρώτη φορά που τα δύο μεγάλα κόμματα φοβήθηκαννα δώσουν ως άλλοι... Πάπες... χρίσματα και να επι-βάλλουν τους.... εκλεκτούς τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι και πάλι δια της πλαγίας δενεξαναγκάζουν τον κομματικό μηχανισμό να αποδεχτείόποιον η νομενκλατούρα επέλεξε.

Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα κι έχει να κάνει με τη σχέ-ση και το βαθμό υποταγής των μελών σε συνάρτησηπάντα με το... βαθμό γλειψίματος που προσδιορίζει καιτο... μέγεθος της οσφυοκαμψίας.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κομματικής νομενκλα-τούρας απέναντι στην κοινωνία διαπιστώνονται σοβα-ρές αποκλίσεις από λογικές και πρακτικές του παρελ-θόντος έως και άτυπες επιβολές, λόγω της γενικευμέ-νης και σχεδόν καθολικής αμφισβήτησης στα κόμματαπου εκδηλώνεται από τους πολίτες.

Το σύστημα εξουσίας που καταδυναστεύει το λαό,έχει τουλάχιστον ακόμα τη δυνατότητα να ελίσσεται καινα αποφεύγει ή και να ξεπερνά τα κοινωνικά μέτωπα,όχι όμως παντοκυρίαρχα και με τρόπο φασιστικό... όπωςκάποτε...

Τώρα αρχίζει και... φοβάται... ψάχνεται... προσπαθείνα μην προκαλεί ξετσίπωτα και χωρίς αιδώ... μεταμορ-φώνεται ανάλογα με την περίπτωση όπως ο χαμαιλέ-οντας, τόσο για να ξεγελάσει, αλλά και για να επιβιώσει.Δύσκολο πια να το πετύχει... Οι πολίτες δεν... μασάνε.Το Νοέμβριο έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και η πο-ρεία που ακολουθούν στα δύο μεγάλα κόμματα για τουςυποψηφίους είναι αυτή της... μαϊμούς, όμως δεν πείθουνκαι δεν ξεγελάνε κανέναν. Όλοι γνωρίζουν... όσο κι ανκάποιοι πιθηκίζουν...

ΕΔΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

TΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

H EK¢O™HH EK¢O™H

Eνυπόγραφα κείμενα εκφράζoυν τις απόψεις τoυ γράφoντoς

IΔPYTHΣ - IΔIOKTHTHΣBAΛΛAΣ AΠOΣTOΛOΣ

EKΔOTHΣBAΛΛAΣ AΠOΣTOΛOΣ

THΛEΦΩNA:Tηλ.: 24930- 25360 fax: 29552

• κιν.:6932- 052064 •

ΣYNΔPOMEΣ ETHΣIEΣIΔIΩTEΣ: 50 EYPΩ

OPΓANIΣMOI: 100 EYPΩEΞΩTEPIKO: 150 EYPΩΔιεύθυνση Γραφείων:

Δραχμής 3(πεζόδρομος) EΛAΣΣONA- T.K. 40200

Για τις συνδρoμές απoστείλατε: Bάλλας Aπόστoλoς - EΛAΣΣONA

Xειρόγραφα κείμενα δεν επιστρέφoνται. Tα ενυπόγραφα άρ-θρα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της εφημερίδας

Eπικoινωνήστε μαζί μας στo e-mail: [email protected]

Ειδήσεις -απόψεις -σχόλια•Προβλέπεται έντονη η αντιπαράθεση των κομμάτων στη Βου-

λή όπου μέχρι την Πέμπτη θα συζητιέται το ασφαλιστικό και ταεργασιακά.

•Με τη συμβολή των ΜΜΕ η κυβέρνηση διέρρεε διάφορα μαλακάκαι σκληρά σενάρια ορισμένων διατάξεων του ασφαλιστικούγια να έρθει σαν μεσίας να υιοθετήσει το πιο ο κ. Λοβέρδος κιέτσι να ανακουφίσει όσους έβαζαν αστεράκια.

•Το μνημόνιο χρειάζεται απόσυρση και όχι φτιασιδώματα διότικατεδαφίζει τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των ερ-γαζομένων.

•Την Πέμπτη είναι η Γενική Πανελλαδική Απεργία των ΑΔΕΔΥ-

ΓΕΣΕΕ-ΠΑΜΕ ενάντια στο παραπάνω νομοσχέδιο της κυβέρ-νησης του ΠΑΣΟΚ.

•Το ΠΑΣΟΚ δια του κ. Πάγκαλου ξαναχτύπησε ως συνήθως τηναριστερά για να χαϊδεύει την ευρύτερη δεξιά μπας και βρει συ-νεταίρους και συνενόχους στις πολιτικές του.

•Πάει για άρση του καμποτάζ, χάνουμε 1,2δισ. το χρόνο λένε. Με-τράνε αριθμούς σε ευρώ ενώ ξεχνάνε να πούνε ότι οι Ασιάτες,Αφρικανοί, οι Ευρωπαίοι που δουλεύουν στα πλοία είναι ανα-σφάλιστοι, χωρίς δικαιώματα και για ένα κομμάτι ψωμί όπωςλέει ο θυμόσοφος λαός.

Α.Π.

Η αξιοπρέπεια του πολίτη

προβάλλεται από την εξουσία,

όταν ενώ παίρνει μέτρα καταστροφικά

και άδικα για τους εργαζόμενους

τα βαφτίζει αναγκαία, δίκαια

και βιώσιμα.

Γ Ν Ω Μ Ε Σ

Εμείς φρίξαμε, μας

σηκώθηκε η τρίχα!!!

Διαβάσαμε την περασμένη Κυ-ριακή στην εφημερίδα “ΕΛΕΥ-ΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” την συνέντευξη

που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Γιώρ-γος Παπανδρέου και εστιάσαμε σε μιααπάντηση που έδωσε σε ερώτηση τουδημοσιογράφου και παγώσαμε στην κυ-ριολεξία.

Η ερώτηση ήταν: “Το Ελεγκτικό Συ-νέδριο αμφισβητεί τη συνταγματικότηταδιατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχε-δίου. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;”

Και η απάντηση η εξής: “-Σεβόμαστετους θεσμούς τους κράτους. Το Ελεγ-κτικό Συνέδριο έχει συγκεκριμένη θε-σμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προ-κειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη.Θα τη μελετήσουμε και θα τη λάβουμεσοβαρά υπόψη, όπως θα λάβουμε υπό-ψη μας και άλλες γνώμες που διατυπώ-νονται ή θα διατυπωθούν. Πολιτική μαςεπιλογή είναι να προωθήσουμε μια συγ-κεκριμένη τομή που βοηθάει στην εξοι-κονόμηση δαπανών και στον εξορθολο-γισμό του συστήματος: Όλοι οι μισθωτοίνα ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό τα-μείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτεστον ιδιωτικό τομέα. Και η απόφασήμας αφορά όλους τους μισθωτούς τουΔημοσίου, συμπεριλαμβανομένων τωνδικαστών. Αυτό ισχύει στις περισσότερεςχώρες. Δεν είναι προφανές για ποιολόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπο-ρούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, τοοποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες”.

Παραμένουμε στην τελευταία φράσητου πρωθυπουργού που λέει: “...Δεν εί-ναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μαςΣύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζεικάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολ-λές άλλες χώρες;”!!! Επειδή τελευταία γί-νεται πολύς λόγος περί Συντάγματοςκαι σεβασμού... τα συμπεράσματα δικάσας...

Kαλοκαιρινό μπουρίνι

Ηταν αρκετά λίγα λεπτά τηςώρας την περασμένη Κυριακήγια να παρουσιάσει μεγάλο

μέρος της Επαρχίας Ελασσόνας εικόναβομβαρδισμένου τοπίου. Δένδρα ξερι-ζωμένα χείμαρροι... κατεβασμένοι, σπίτιαπλημμυρισμένα, αδρανή υλικά στουςδρόμους, λαμαρίνες σκορπισμένες δεξιάκαι αριστερά και στέγες ξηλωμένες.

Ευτυχώς η διάρκεια του “μπουρινιού”ήταν πολύ μικρής διάρκειας γιατί σεδιαφορετική περίπτωση οι ζημιές θαήταν τεράστιες. Το ερώτημα που τίθεταισ' αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα...πόσο έτοιμος είναι ο μηχανισμός αντι-μετώπισης κρίσεων σε δημοτικό επίπεδοκαι φυσικά σε νομαρχιακό ώστε να πα-ρασχεθεί άμεσα βοήθεια σε όσους τηχρειάζονται.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι ζημιέςπου προκλήθηκαν στο Δ.Δ. Καλλιθέας καιοι κλήσεις στην Π.Υ. για πλημμυρισμένασπίτια ήταν αρκετές.

Μελούνα

και ατυχήματα

Καλά κρατά το πρωτοφανές φαι-νόμενο των συχνών ατυχημά-των και πολλές φορές δυστυ-

χημάτων στον οδικό άξονα Ελασσόνας-Λάρισας δια μέσου της “Μελούνας”.

Πρόσφατα, τις προηγούμενες ημέρεςείχαμε σύγκρουση οχημάτων, με πάραπολλές υλικές ζημιές χωρίς ευτυχώς ναθρηνήσουμε θύματα. Το πρόβλημα είναιδιαχρονικό και δεν θα λυθεί παρά μόνοόταν κατασκευασθεί η σήραγγα και ο οδι-κός άξονας που θα συνδέει τον ΠΑΘΕ μετην ΕΓΝΑΤΙΑ. Ως τότε δυστυχώς στονδρόμο “καρμανιόλα” θα θρηνούμε αδι-κοχαμένους ανθρώπους...

Όσο για την πολιτεία και τους πολι-τικούς, αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για τηναύξηση των περιουσιακών τους στοιχεί-ων και για την τοποθέτηση των τέκνωντους σε δημόσιες υπηρεσίες που πλη-ρώνουν καλά...

Υποψηφιότητες

Απ' το... φρούτο αυτό, έχουμε,ακούσαμε, για επαφές, πλη-ροφορούμαστε για περιοδείες,

ακούμε για ψήφους, οι φήμες οργιάζουνγια ψηφοδέλτια κινητοποιούνται... γιαόλα αυτά πολύς ο λόγος, για την... ταμ-πακιέρα όμως που είναι η πορεία αυτούτου τόπου, οι μικρές και μεγάλες επιλο-γές που απαιτούνται δεν ομιλεί κανέναςυποψήφιος. Μα θα αναρωτηθείτε... καικαλά δεν είναι πολύ νωρίς; Εμείς λέμε κα-τηγορηματικά όχι... αντίθετα μάλιστακαι επειδή το διακύβευμα είναι τεράστιο,είναι ήδη πολύ αργά και για να ακριβο-λογούμε, έπρεπε να έχουν δώσει τοστίγμα τους... αυτά... όμως αφορούνόσους αγαπάνε τον τόπο και ασχολούν-ται με την πολιτική... και όχι με οτιδήπο-τε.

Διεργασίες

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τηνπροηγούμενη εβδομάδα στο“River Side”πολιτών της Επαρ-

χίας Ελασσόνας για τη δυνατότητα καιτην προοπτική μιας αυτοδιοικητικής κι-νηματικής προσπάθειας με στόχο τησυγκρότηση ψηφοδελτίου.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι δια-φορετικών πολιτικών πεποιθήσεων καικομματικών επιλογών, συζήτησαν μετα-ξύ τους, αντάλλαξαν σκέψεις, έκανανπροτάσεις, επιχείρησαν να αναλύσουντην τρέχουσα επικαιρότητα και συμφώ-νησαν να συνεχίσουν την δύσκολη πορεία

του διαλόγου και της... βασάνου τηςομοφωνίας για το ζητούμενο.

Χαρακτηριστικό της συζήτησης κιαυτό είναι ίσως το σπουδαιότερο ήταν ηεκκίνηση ότι “το... τελικό προϊόν, εάν φτά-σουμε σ' αυτό, τη συγκρότηση δηλαδήψηφοδελτίου, θα απαντά στην κοινωνικήαναγκαιότητα και όχι στις επιδιώξεις κά-ποιων μεμονωμένων και συγκεκριμένωνπροσώπων.

26

Είναι καταπληκτικό και αποκα-λυπτικό συνάμα. Η συνάντησηπου πραγματοποίησαν κάποιοι

πολίτες στο “River Side” όταν ακόμαήταν σε εξέλιξη, σε πολλούς κύκλουςείχε... ξυπνήσει αγωνίες και φοβικότη-τες... δεν είναι τυχαίο αυτό που συνέβησε έναν από τους συμμετέχοντες.

Αφού η σύσκεψη είχε ολοκληρωθεί,ο καθένας τράβηξε το δρόμο του... Ότανλοιπόν... ένας πήγε σε γνωστό πολιτικόστέκι προτού καλά – καλά καθίσει και πα-ραγγείλει, ενημερώθηκε από άλλους θα-μώνες ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν 26πολίτες!! Ο ίδιος έκπληκτος πληροφο-ρήθηκε τον αριθμό τον οποίο αγνοούσε,αφού δεν είχε μπει στη διαδικασία και δεντον ενδιέφερε άλλωστε να καταμετρήσειόσους συμμετείχαν... Τα νέα... τρέχουν μεταχύτητα φωτός...

Αυτό που συμφέρει...

Στον τόπο... αυτό υποστηρίζει ονυν πρόεδρος της κοινότηταςΚ α ρ υ ά ς

Αντώνης Δάσ-σιος,ότι θα πράξειστις εκλογές τουΝοέμβρη.

Αυτό θα καθο-ρίσει και την ενα-σχόλησή του ή όχικαι με ποιον συν-δυασμό, χωρίςπροκαταλήψεις καιμακριά από αναγκαστικές επιλογές, θασυμπορευθεί. Την απόφαση δεν θα τη λά-βει μόνος, αλλά μαζί με τους συγχωρια-νούς του σε ανοικτή λαϊκή συνέλευσηπου θα γίνει τον Αύγουστο. Αν μη τι άλλο,είναι παρήγορο να ακούμε τέτοιες ειδή-σεις και θα είναι ενθαρρυντικό η υλο-ποίηση της λαϊκής συνέλευσης, πωςκάτι καλό μπορεί να προκύψει....

Εκτός νόμου...

Τι είναι τούτο πάλι με τον Πάγ-καλο... αμέτι – μοχαμέτι, τόβα-λε σκοπό να... θέσει το ΚΚΕ

εκτός νόμου. Άστραψε και βρόντηξε στακανάλια ο αντιπρόεδρος κι ούτε λίγο,ούτε πολύ, προανήγγειλε νεκρούς... στιςεπιδιώξεις του ΚΚΕ!!!

Μη τρελαθούμε κιόλας, δεν ευθύνε-ται το ΚΚΕ για τα χάλια της χώρας, ούτε

2-3_proinos logos 06/07/2010 11:15 μ.μ. Page I

Page 3: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

3 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ÿ,ÙÈ ·ÎÔ‡ÁÂÙ·È... ÎÈ fi,ÙÈ Á›ÓÂÙ·È...

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

εβδομάδαςεβδομάδας

Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ και ο ΔήμοςΈγραψε η ατάκα καφενόβιου σχολιαστή: «ο δήμος

χρειάζεται τώρα ένα Ρεχάγκελ. Να πάρει το σωματείοκαι να το κάνει ΠΑΕ». Τι εννοούσε ο ποιητής;

```

Ως σκληρή κομματική υποψηφιότητα περιγράφεταιστα «πηγαδάκια» της πλατείας η επιλογή Πασχόπουλου.Παλιές καραβάνες της αυτοδιοίκησης σημειώνουν πωςείναι «πρωτοφανές ένας πρώην γραμματέας του Επαρ-χιακού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ να είναι υποψήφιος δή-μαρχος». Με το μαλακό παιδιά. Δεν υπάρχει ασυμβί-βαστο. Άλλωστε, θα κριθεί απ το λαό.

```

Ο δήμαρχος μας ξεκίνησε ήδη την προεκλογικήτου εκστρατεία. Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα επι-σκέφτηκε δυο χωριά της Ποταμιάς όπου έτυχε «θερ-μής και ενθουσιώδους υποδοχής». Δεν ήμαστανεκεί για να ξέρουμε αν έγινε προσπάθεια να τον ση-κώσουν και στους ώμους.

```

Το λουκέτο σε καταστήματα είναι «ακόμη» είδηση.Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, είδηση θα είναι, όσα κα-ταστήματα συνεχίσουν να λειτουργούν.

```

«Φούσκα» αποδείχθηκε το ΤΕΜΠΜΕ. Η στήλη, σαςείχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι πρόκειται για με-γάλη «πατάτα». Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο συγ-κεκριμένο πρόγραμμα, απογοήτευσε μεγάλο κομμά-τι της αγοράς.

```

Η εκδίκηση είναι ένα φαγητό που τρώγεται κρύο. ΗΝτόρα ετοιμάζεται να το σερβίρει στον Αντώνη. Με τηνίδρυση νέου κόμματος. Όσο για τον Αντώνη, ας πρό-σεχε. Μεγάλο παιδί ήταν όταν έκανε εκείνο το χουνέ-ρι στον μπαμπά Μητσοτάκη το 1993. Όλα τα υπόλοιπαπου επικαλείται η κυρία, είναι για αφελείς. Σε συνθήκεςοικονομικής κρίσης, διόλου δεν ενδιαφέρεται η κοινω-νία για καινούργια κόμματα.

```

Άμβλυνση του κυκλοφοριακού και μείωση των θα-νατηφόρων τροχαίων, αναφέρουν πρόσφατες με-τρήσεις. Επιτυχία που χρεώνεται στην κυβέρνηση. Ησυνταγή απλή: Περιόρισε την κίνηση στους δρόμουςαυξάνοντας τις τιμές σε βενζίνη και διόδια.

```

Ο Γιώργος έπιασε το νόημα. Ίδια πολιτική εφαρμό-ζει και στις τιμές των τροφίμων. Για την καταπολέμησητης παχυσαρκίας. Πρόβλεψη υπάρχει και για τις βλα-βερές συνέπειες του καπνίσματος. Τα τσιγάρα θα«τσιμπήσουν» κι άλλη αυξησούλα. Κυβέρνηση είναι αυτήη ο προσωπικός μας γιατρός;

```

Ποιες είναι οι καλύτερες μεταδόσεις του Μουντιάλ;Αυτές που δεν μιλούν οι σπίκερ της κρατικής τηλεό-ρασης. Τι θέλουν και ανοίγουν το στόμα τους; «Ο χαφτης Γκάνα», «στην περιοχή του Μεξικό», “ο προπο-νητής της Γκάνα”.

Πως λέμε «της Ιταλία», «της Ισπανία», «της Ελλά-δα». Φοβερό το επίπεδο τους.

Ρητορικό ερώτημα: Αν η κρατική τηλεόραση ήτανσυνδρομητικό κανάλι πόσους πελάτες θα είχε;

ΕΚΔΟΣΗόπληκτος

24ώρες το 24ώρο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.radio.ekdosi.gr

“Η φωνή της Ελασσόνας”Ένας σταθμός που στόχο έχει

να φέρει κοντά τους απανταχούΕλασσονίτες, να γνωριστούνμεταξύ τους και να ανακαλύ-

ψουν πάλι... τη γενέτειρά τους, την Επαρχία Ελασσόνας.

Τηλ. 24930 29774

γιατί δεν γίνονται επενδύσεις, ούτε για-τί δεν έρχονται τουρίστες. Καλό το κόλ-πο των Παπανδρέου – Πάγκαλου για νααποπροσανατολίσουν τον λαό, αλλά στιςημέρες μας δεν... περνάει... Ανήκει βλέ-πετε αυτή η μεθόδευση στις εποχές του'50 και '60, τότε που... τάσκιαζε η φοβέ-ρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά.

Παραμένουμε

Θ' αναρωτηθείτε πού... ΣτονΠάγκαλο φυσικά ή ακριβέ-στερα στην κ. Αριάδνη Παγ-

κάλου του Θεοδώρου. Την κυρία δεν τηγνωρίζουμε... έτυχε όμως νάχουμε στοχέρι μας ένα ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 82και ημερομηνία 26 Μαρτίου 2004, δηλα-δή λίγες μόνο ημέρες μετά τις βουλευ-τικές εκλογές και την εκλογή του κ. Κ. Κα-ραμανλή στην πρωθυπουργία και τουπογράφει η πρόεδρος της Βουλής ΆνναΜπενάκη – Ψαρούδα. Διαβάστε το... Χα-

ρείτε το και βγάλτε τα συμπεράσματάσας... Τα δικά σας παιδιά... τα δικά μαςπαιδιά προορίζονται μόνο για τη... λάν-τζα... Έτσι για να γνωρίζουμε ποιους ψη-φίζαμε και εκλέγαμε... Στον τομέα αυτόη συνεργασία των κομμάτων εξουσίας καιόχι μόνο είναι άριστη...

Σκότωσε

Χρωστούσε 3.000 ευρώ... τονπίεσαν, τον απείλησαν με κατά-σχεση... στην τρέλα του, στην

απόγνωσή του, σήκωσε το όπλο και σκό-τωσε τρεις!!! Απίστευτο, ακατανόητο,ασυγχώρητο, καταδικαστέο, όμως δυ-στυχώς είναι μία πραγματικότητα.

Δυστυχώς στη νέα φτώχεια που ενέ-σκηψε ελέω ξεπουλημένων, μιζαρισμένωνκαι οσφυοκαμπτών πολιτικών, αυτές οιφρικαλεότητες θα γίνουν καθημερινόφαινόμενο. Καλός ο νόμος... καλυτερό-τερο όμως το πνεύμα του νόμου....

Σκίτσο του Θανάση Ζαρζώνη

Καθήκον και υποχρέωση όλων των ΜΜ Ε είναι η σωστή ενημέρωση όλων τωνπολιτών ώστε να έχουν πλήρη επίγνωσητου τι πραγματικά συμβαίνει γύρω τους,στην κοινωνία που ζούνε, να παίρνουν σω-στές αποφάσεις, θέσεις και να βγάζουνσωστά συμπεράσματα.

Ό τοπικός τύπος ο οποίος είναι αξιό-λογος, θα ήταν καλό να διευκρινίσει κάποιαπράγματα που συμβαίνουν στην τοπικήκοινωνία όσον αφορά τις επικείμενες Δη-μοτικές εκλογές.

Για το περιβόητο « χρίσμα» υποψηφί-ου Δημάρχου του κόμματος της Ν.Δ θαήταν καλό να διευκρινισθεί ότι κανείς δενέχει λάβει μέχρι σήμερα επίσημα αυτό,ούτε έχει γίνει κάποια πρόταση από το ίδιο

το κόμμα της Ν.Δ. Αυτό άλλωστε κατέστησαφές στο προ ολίγων ημερών συνέδριοτου κόμματος.

Αντίθετα παρατηρείται το φαινόμενοότι ορισμένοι στο Δήμο μας θεωρούνΠΡΟΙΚΩΟ το χρίσμα του υποψηφίου Δη-μάρχου της ΝΔ και αυτοχρίζονται αρχηγοίτου ψηφοδελτίου που θα καλύπτει όλη τηδεξαμενή της λεγόμενης συντηρητικής πα-ράταξης έστω και αν για τα προσχήματαφέρουν και τον τίτλο του ΑΝΕΞΑΡΤΗ-ΤΟΥ. Διαδίδουν προς κάθε κατεύθυνση ότιείναι οι αρεστοί του κόμματος ώστε να κα-ταστεί συνείδηση στη μεγάλη δύναμητων ψηφοφόρων που διαθέτει στον ΔήμοΕλασσόνας η συντηρητική παράταξη.

Θάθελα να τονίσω ότι είναι πολύ νωρίς

ακόμη και θα ήταν ορθότερο, συνετό καιφρονιμότερο κατά την ταπεινή μου άποψη,ορισμένοι να περιμένουν τις επικείμενεςδιορθωτικές ρυθμίσεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»όσον αφορά το ασυμβίβαστο μη βρε-θούν προ εκπλήξεως.

Είναι καιρός, και μεταφέρω την άποψηπολλών Δημοτών μας να απαλλαγεί οΔήμος Ελασσόνας από ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑ-ΣΤΑΤΟΥΣ και ΔΗΘΕΝ ΣΩΤΗΡΕΣ του Δή-μου μας, των οποίων οι Μάσκες έπεσαν καιτο ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ τους έχει αποκαλυφθείκατά το παρελθόν!!!!!!

Με τιμήΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΤ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΛΑ.Ο.Σ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Έπεσαν οι μάσκες

Επιστολές που λάβαμε

2-3_proinos logos 06/07/2010 11:15 μ.μ. Page II

Page 4: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

4 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΟ Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας προτείνει στα

μέλη του το κλείσιμο των καταστημάτων όλα τα Σάββατααπό 1η Ιουλίου έως 23 Αυγούστου.

Το ωράριο είναι προαιρετικό.Το Δ.Σ.

3ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις»Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «H Τριπολίτιδα»

Συνδιοργάνωση: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας,Επαρχείο Ελασσόνας, Δήμος Λιβαδίου.

Σας προσκαλούμε στο 3ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρί-πολις» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Ιουλίου2010 στη Δολί-χη.

Πρόγραμμα:

8:00 μ.μ.:Πέρας προσέ-λευσης επισή-μων – Επίσκεψηστο ΒυζαντινόΙ.Ν. Μεταμορ-φώσεως του Σω-τήρος και στοΛ α ο γ ρ α φ ι κ όΜουσείο Δολί-χης.

8:30 μ.μ.:Χαιρετισμός επι-σήμων.

9:00 μ.μ.: Ομιλία του Κα-θηγητή Αρχαι-ολογίας καιΠροέδρου τουΜουσείου Ακρό-πολης κ. Παν-τερμαλή Δημη-τρίου με θέμα «Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης».

9:30 μ.μ.: Ομιλία του Αρχαιολόγου κ. Κουγιουμτζό-γλου Σπύρου της 7ης Εφορείας Βυζαντι-νών Αρχαιοτήτων Λάρισας, με θέμα «Ηοχύρωση κατά την παλαιοχριστιανική πε-ρίοδο στον ελλαδικό χώρο, στην Περραι-βική Τρίπολη και στη Δολίχη».

9:50 μ.μ.: Παρουσίαση του βιβλίου «Περραιβία» τουφιλολόγου Λιόλιου Θωμά.

10:00 μ.μ.: Συναυλία με τη Φιλαρμονική του ΔήμουΕλασσόνας και την «Ορχήστρα ΠοικίληςΜουσικής» Ελασσόνας.

10:30 μ.μ.: Παράθεση γεύματος επισήμων.Με τιμή

Οι Συνδιοργανωτές

Εναρξη ΙατρείουΕναρξη ΙατρείουΒασίλης Ζέρβας Μ.D., D.I.C., Msc

Αγγειοχειρουργός

Επιστημονικός Διευθυντής

Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στην Αγγλία

Νοσ. Bristol Royal Infirmacy

& St. Mary's LondonMaster Αγγειολογίας

Imperial College of London

Εξειδίκευση στις Φλεβικές Παθήσεις

Νικηταρά 4 (2οςόροφος) ΛΑΡΙΣΑ,τηλ. 2410553552,κιν. 6973395820

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 144/82ΕΛΑΣΣΟΝΑ 28-06-2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΗ Ένωση Αγροτικών Συν/σμών Επαρχίας Ελασσόνας

κάνει γνωστό ότι διαθέτει προς πώληση με πλειοδοτικό δια-γωνισμό τις παρακάτω σιταποθήκες ιδιοκτησίας της:

1. Σιταποθήκη οριζόντιου τύπου χωρητικότητας 4.000τόνων που έχει ανεγερθεί

σε οικόπεδο έκτασης 10.000 τ.μ. και βρίσκεται στη θέση«Άγιος Αθανάσιος», στη Δεσκάτη Γρεβενών.

2. Σιταποθήκη οδικού τύπου χωρητικότητας 600 τόνωνπου έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο έκτασης 1.000 τ.μ. και βρί-σκεται στη θέση «Λειβαδούλια», στη Δεσκάτη Γρεβενών.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να υποβάλλουνκλειστές γραπτές προσφορές μέχρι τη Δευτέρα 19 Ιουλίου2010 στα γραφεία της Ένωσης τις εργάσιμες ώρες και νακαταβάλλουν το ποσό των 2.000 ευρώ ως εγγύηση συμ-μετοχής στο διαγωνισμό.

Η αποσφράγιση και η αξιολόγηση των προσφορών θαγίνει από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Δήμος Ελασσόνας και το ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ προσκαλούν όλουςτους φίλους του αγροτικού Πολιτισμού στα ΕΓΚΑΙΝΙΑ τουΜουσείου της Αγροτιάς που θα πραγματοποιηθούν το ΣΑΒ-ΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010, ώρα 7.30 μ.μ., στον εκθεσιακόχώρο του Μουσείου μεταξύ Γαλανόβρυσης-Στεφανόβου-νου.

Η συμμετοχή όλων σε αυτήν την τόσο σημαντική στιγ-μή της έναρξης λειτουργίας ενός Αγροτικού Μουσείου στηνπεριοχή του Δήμου Ελασσόνας θα είναι τιμή για τον τόπομας αφού η λειτουργία του αναμένεται να συμβάλλει στηντοπική πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος του ΜουσείουΔρ Κώστας Γ. Σαχινίδης Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Γεώργιος Πασχόπουλος

Πρόγραμμα εκδήλωσης

19.30: Προσέλευση κοινού19.45: Προσέλευση επισήμων19.50: Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική

του Δήμου19.55: Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Ελασσόνος κ.

Βασίλειο20.10: Σύντομο χρονικό της ίδρυσης του Μουσείου από

τον Πρόεδρό του Δρα Κώστα Γ. Σαχινίδη20.20: Σύντομος χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ελασ-

σόνας κ. Γεώργιο Πασχόπουλο και από άλλους επίσημους20.30: Κοπή της κορδέλας 20.35: Επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Μου-

σείου.Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ένα

πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, στη μόνιμη εξέδραεκδηλώσεων του Μουσείου, με τη συμμετοχή των συγ-κροτημάτων των Φορέων:

•Πολιτιστικός Σύλλογος Αραδοσιβίων•Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού

(Αθηνών)•Χορευτική Ομάδα Κινέζων Γυναικών •Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας.Συνοδεύουν, αφιλοκερδώς, οι μουσικοί:Νίκος Δημητριάδης, ποντιακή λύραΠαναγιώτης Κατσίπης, βιολίΤριανταφυλλίδης Ηρακλής, λαούτο.Τραγουδούν, αφιλοκερδώς, οι: Ομάδα Γυναικών Αρα-

δοσιβίωνΑθανάσιος ΝικούληςΣτέργιος Τάτσιος.Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει από τον δια-

κεκριμένο σκηνοθέτη Κώστα Κινή.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΚΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣας προσκαλούμε στη Μεγάλη Χοροεσπερίδα του Συλ-

λόγου μας, που θα γίνει το Σάββατο 10 Ιουλίου 2010 στις9 το βράδυ στην πλατεία του χωριού.

Λαικοδημοτικό πρόγραμμαΛαχειοφόρος κλήρωσηΕίσοδος 5€Σας ευχαριστούμε καλή διασκέδαση

9ο αντάμωμα Κρανιωτών17-18 Ιουλίου

Στον Προφήτη Ηλία του Δ.Δ. ΚρανέαςΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΧΑΣΙΩΝ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σαςτις εκδηλώσεις του 9ου Ανταμώματος Κρανιωτών, που θαπραγματοποιηθούν στο χώρο του Προφήτη Ηλία του Δ.Δ.Κρανέας στις 17 και 18 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

8:30 μ.μ. Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί.Από το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου μας. Χο-

ροδιδάσκαλος: Μαστοροδήμος Χρήστος9:00 μ.μ. Τοπικοί παραδοσιακοί χοροί.Από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρα-

νιωτών Λάρισας.Χοροδιδάσκαλος: Στατήρη Ευαγγελία9:30 μ.μ. Μουσική βραδιάΑπό την Δημοτική Ορχήστρα Δεδούση Κώστα και την

Λαϊκή Ορχήστρα του Τσιάμη Λάμπρου.ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

9:00 μ.μ. Θεατρική Παράσταση,«Γαμπροί από το παράθυρο», του Αλέκου Σακελλάριου.Από το Θέατρο Λάρισας "ΜΕΘΕΞΙΣ". Πρωταγωνι-

στούν οι συγχωριανοί μας Μαγκούτας Ιωάννης, Γκουνέ-λα Κατερίνα και άλλοι.

Από 17 έως 20 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο ΜΕΣΚΕθα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με έργα της

Παπαδήμου Μαρίας.

Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Δασκάλων ΣΕ σώμα συγκροτήθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκ-

παιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «Κων/νος Κούμας» ως εξής:Πρόεδρος: Δημήτρης Παπαποστόλου, αντιπρόεδρος:Χρήστος Μπίκας, γενικός γραμματέας: Αντώνης Κόντος,ειδικός γραμματέας: Αστέριος Χριστοδούλου, ταμίας: Αθα-νάσιος Γκουτζέλας, ταμίας ταμ. αλληλοβοήθειας: ΘωμάςΔαούλας, μέλος: Γεώργιος Νάστος, μέλος: Βασίλης Σί-μος, μέλος: Παναγιώτα Μπουρνάκα.

ΠαραίτησηΠαραιτήθηκε και ο κ. Μιχ. Μπακαγιάννης από τη θέση

του υποδιοικητού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τηςΛάρισας κάτι που είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα και οκ. Γεώργιος Χατζής, υποδιοικητής στο Γενικό ΝοσοκομείοΛάρισας.

4_elassona 07/07/2010 12:46 π.μ. Page I

Page 5: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

5 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Π ρ O γ ρ α μ μ α

Σεβασμιωτάτoυ Mητρoπoλίτoυ

Eλασσώνoς κ. κ. Bασιλείoυ

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

Θ. Λειτουργία εις ΚΡΥΟΒΡΥΣΙΝ

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

Θ. Λειτουργία εις Ι.Μ. Αγίας

Τριάδος ΛΙΒΑΔΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

Θ. Λειτουργία εις Ι.Μ. Γενεσίου

της Θεοτόκου ΚΑΝΑΛΩΝ ΚΑΡΥΑΣ

Μου διηγήθηκεκάποιος: Ήταν οπρώτος καιρός

που είχε έλθει στη Μη-τρόπολη. Δεν ήτανακόμα γνωστός. Πήγεμια Κυριακή σε χωριόστο Βόιο.

Τέλειωσε η Λειτουργία.Βγήκε έξω και περίμενε κανέ-νας να τον μαζέψει για τονπάει στη Σιάτιστα. Αυτοκίνητοδεν είχε μέχρι που πέθανε.Στάθηκε ένας με το αυτοκί-νητό του, αυτός που μου ταδιηγείται, και του λέει. «Πα-πούλη που πας»; Λέει αυτόςΣιάτιστα». «Και εγώ εκεί πάω,αλλά έχω δίπλα μου τη γυ-ναίκα μου. Πρέπει να στρι-μωχθούμε».

Του λέει ο Δεσπότης. «Στην καρότσα με παίρ-

νεις; Λέει «Ναι». Ανέβηκε στην καρότσα ό

Δεσπότης. Φτάσαμε στη Σιά-τιστα. Θέαμα. Έτρεξαν άν-θρωποι. Στάθηκαν μπροστάστον επίσκοπο. Τον βοήθη-σαν να κατέβει. Χειροφιλήμα-τα. Ρωτάει ο άνθρωπος.

«Ποιος είναι;» «Ο Δεσπότης», του λένε. Αρχίζει να κλαίει. «Έβαλα»,

μου λέει, «τον Δεσπότη στηνκαρότσα κι άφησα τη γυναίκαμου στο κάθισμα». Και τέτοιαπεριστατικά πολλά… Αυτός οΆγιος άφησε περιουσία στηΜητρόπολη. Τα μοναστήριατου.

Ο ασκητής της πόλης

Χαρακτηρίστηκε ως ο«ασκητής της πόλης» που δενακολουθούσε την τεχνολογία.Μαγείρευε μόνος του, καθά-ριζε ο ίδιος το μητροπολιτικόσπίτι, δεν χρησιμοποιούσε κι-

νητό τηλέφωνο, ενώ σπάνιαμιλούσε και στο σταθερό. «Τινα το κάνει ένας καλόγερος τοκινητό, αφήστε που βλάπτεικιόλας», απαντούσε με χαμό-γελο στην παρατήρηση των«ΝΕΩΝ», ότι δεν ακολουθείτην τεχνολογία. «Εγώ είχα γέ-ροντα τον Μητροπολίτη Κο-ρινθίας, που πήγε μετά στηνΑμερική. Αυτός μου είχε πειότι ο επίσκοπος είναι καλόγε-ρος και έτσι πρέπει να είναι».Όταν τον καλούσαν να σχο-λιάσει το ότι δεν συμβαίνει τοίδιο με άλλους μητροπολίτες,περιοριζόταν να πει πως «πρέ-πει να έχουμε ακτημοσύνη,καρτερία και παρθενία, αυ-τές είναι οι αρετές του μονα-χού». Όταν όμως τον καλού-σαν να σχολιάσει τα σκάνδα-λα που συντάρασσαν το τε-λευταίο διάστημα της επίγει-ας ζωής του την Εκκλησίατης Ελλάδος, έπαιρνε απο-στάσεις. «Δεν θα κρίνω κανέ-ναν, εγώ είμαι πιο αμαρτωλόςαπ’ όλους, δεν μπορώ να πωτίποτε. H Ιεραρχία αποφάσισενα γίνει κάθαρση», έλεγε καιέκλεινε το θέμα.

Επισκεπτόταν την Αθήναγια να συμμετάσχει στις Συ-νόδους χρησιμοποιώντας τολεωφορείο του ΚΤΕΛ, έκανεπεριοδείες στα «κουτσοχώ-ρια» με τα πόδια και δεν γνώ-ριζε πώς είναι τα πλούσια αρ-χιερατικά άμφια. «Δεν με πει-ράζει που δεν έχω αυτοκίνητο,όπως οι άλλοι μητροπολίτες,ούτε που με αποκαλούν δε-σπότη των τρόλεϊ. Μπορεί νακουράζομαι αλλά, δόξα τωΘεώ, ακόμη κρατιέμαι γεράστα πόδια μου. Εγώ είμαι έναςκαλόγερος», επέμενε ο ίδιος.

Ο 84χρονος ΜητροπολίτηςΣισανίου και Σιατίστης Αντώ-νιος ξεχώριζε για τη λιτή καιταπεινή ζωή που έκανε. Μη-τροπολίτης από τις «Νέες Χώ-ρες», έτρεφε θαυμασμό γιατον Οικουμενικό Πατριάρχη,«είναι άγιος άνθρωπος», έλε-γε.

«Άγιος άνθρωπος». Οι κά-τοικοι της Σιάτιστας κάνουνλόγο για «άγιο άνθρωπο», πουήταν κλειστός, δεν έδινε δι-καιώματα και ζούσε όπως οικαλόγεροι. Μερικοί υποστή-ριζαν ότι είχε περιορισμένηπαρουσία στα κοινά, τονίζον-τας πάντως ότι αποτελούσε«στάση ζωής» για τον ίδιο.«Ήταν κάτι παραπάνω απόκαλός. Δεν ήταν διακοσμητι-κός, αρνιόταν τα λούσα και τιςπολυτέλειες, ούτε αυτοκίνητοείχε...»Ακόμη και τα ράσα τουτα έπλενε ο ίδιος και δεν άφη-νε κανέναν να τον βοηθήσει.

Μια φορά πανηγύριζε έναχωριό κοντά στη Σιάτιστα καιθα προεξείχε ο Μητροπολίτης.Οδηγό δεν είχε. Οπότε κάνειωτο-στόπ και στο δρόμο στα-ματάει ένα τρακτέρ που κου-βαλούσε άχυρα με καρότσα.

Ο οδηγός έτσι φτωχό καιχωρίς κάτι να δείχνει πως είναιΜητροπολίτης τον πέρασε γιααπλό μοναχό και του είπε,πως μόνο πίσω στα άχυραέχει θέση...

Ο Αντώνιος δέχτηκε μεχαρά!

Όταν έμπαιναν στο χωριόμε τον Δεσπότη πάνω στα

άχυρα, κάποιοι χωρικοί τον αν-τιλήφθηκαν και άρχιζαν ναφωνάζουν.

"Ο Δεσπότης ήρθε !....ΟΔεσπότης ήρθε ! "

Οι καμπάνες άρχισαν ναχτυπάνε δυνατά και ο οδηγόςτου τρακτέρ τα έχασε, αλλάμετά από λίγο κατάλαβε τι γι-νόταν...

Ένα ακόμη γεγονός ήταν,πως είχε ένα κήπο που όλοσκάλιζε φορώντας κάτι πα-λιά ράσα. Έτσι, όταν μια πα-ρέα από γνωστούς και φίλουςτου πήγαν να τον δουν, δεντον κατάλαβαν νομίζονταςπως είναι ο κηπουρός...

-Πού είναι ο Δεσπότης;τον ρωτάνε.

-Τι τον θέλετε; τούς λέει.-Να πάρουμε την ευχή

του.-Να πάω να τον φωνάξω.,

τούς λέει.Πήγε, έβαλε ένα άλλο κα-

θαρό ράσο, και γύρισε κοντάτους...

«Ευτυχώς έχουμε δωρε-ές».Όσο για τις περιουσίεςτων Μητροπόλεων, ο ίδιοςαποκάλυπτε, χωρίς μάλιστανα ερωτηθεί, ότι τα ετήσιαέσοδα από τους ναούς δενυπερβαίνουν τις τέσσερις χι-λιάδες ευρώ. «Ευτυχώς έχου-με και κάποιες δωρεές καιφροντίζουμε τα παιδιά νασπουδάσουν· με πενταροδε-κάρες και φραγκοδίφραγκαχτίσαμε μοναστήρια», έλεγε.

Ήταν πρόθυμος να ικανο-ποιήσει όλα τα αιτήματα υπαλ-λήλων και μοναχών. «Είναικατ’ ουσίαν ασκητής, ζει γι’αυτό που τάχθηκε, που δεν εί-ναι επάγγελμα αλλά λειτούρ-γημα», υποστήριξε πριν απόχρόνια ο υπάλληλος της Μη-τρόπολης κ. Ζήσης Γούτας.«Ο Μητροπολίτης ασχολείταικαι με τις δουλειές, εξυπηρε-τώντας τον κόσμο που έρχεται

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΣΙΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ:

Ο ΣΙΣΑΝΙΟΥ KAI ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣΕΠΙΜΕΛΕΙΑΝΤΑΓΙΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

να τον συναντήσει. Δεν αρ-νείται σε κανέναν να ασχολη-θεί με το πρόβλημά του. H με-γάλη αγάπη του ήταν τα «κου-τσοχώρια», όπως χαρακτήρι-ζε ο ίδιος τα ορεινά χωριά τηςπεριφέρειάς του, αυτά των20 και 30 κατοίκων. Πήγαινεσε ένα χωριό με στρατιωτικόαυτοκίνητο και τα υπόλοιπα ταπερπατούσε με τα πόδια. Αι-σθανόταν ακμαίος για να συ-νεχίσει τις περιοδείες του σεόλες τις ενορίες της Μητρό-πολης, παρά τα χρόνια του.«Όταν ύστερα από χρόνια δενθα μπορώ άλλο, θα αποσυρ-θώ στο μοναστήρι, εκεί είναι ηζωή μου», έλεγε.

Από την μαρτυρίαενός μοναχού...

Όταν ζούσε ο γέροντάςμου, ο οποίος γνώριζε τονάγιο Σιατίστης αρκετά καλάπροτού αυτός γίνει Μητρο-πολίτης, μου ανέφερε τονάγιο Σιατίστης Αντώνιο Κόμποως τον κορυφαίο των Ιεραρ-χών της Εκκλησίας μας. Έτσιοταν κοιμήθηκε ο γέροντάςμου, πηρα τηλέφωνο τον ΆγιοΣιατίστης για να τον επισκε-φθώ.

Μου είπε, να πάω σε κά-ποιες μέρες, στις 22 Ιουνίου2004, επειδή εκείνες τις μέρεςείχε πολλές υποχρεώσεις. Ξε-

κίνησα από το σπίτι μου με τοαυτοκίνητό μου, και κατά τιςέντεκα το πρωί ήμουν έξωαπό τη Μητρόπολη Σισανίουκαι Σιατίστης. Πρώτη μουφορά που επισκεπτόμουν Μη-τροπολίτη.

Μπαίνω σε ένα μικρό σχε-τικά δωμάτιο με λίγα γρα-φεία, που μάλλον υπόγειο θύ-μιζε, και ζήτησα τον Σεβα-σμιώτατο. Σε ένα ίσως λεπτότης ώρας έρχεται σε αυτό τουπόγειο ένας ταπεινός Χαρι-τωμένος Γέροντας, σκυφτόςαπό την ηλικία, που θύμιζεμάλλον Γέροντα μοναχό,παρά τους Επισκόπους πουσυνήθως βλέπουμε στις μι-κρές οθόνες.

Αυτός ο ταπεινός Γέρον-τας ήταν ο Σεβασμιώτατος!

Ηρθε για να με προϋπαν-τήσει, έναν τυχαίο νέο, πουούτε καν τον γνώριζε. αφού μεοδήγησε στο γραφείο τουστον επάνω όροφο, εξομο-λογήθηκα, και μετά άρχισενα με νουθετεί με τα σοφά καιπνευματικά του λόγια. Αυτόπου μου έκανε μεγάλη εντύ-πωση, και θέλω να το κατα-θέσω, είναι ότι μου μίλησεκαι μου είπε ότι έχουμε την αί-ρεση του Οικουμενισμού στηνΕκκλησία μας.

Συνεχίζεται

ΜΕΡΟΣ Β’

Αγαπητοί μου αδελφοί,Η ζωηρή μνήμη των αγίων και των

θαυμάτων τους όπως των σημερι-νών, αγ. Ευφημίας, η οποία με θαυ-ματουργικό τρόπο στήριξε την ορ-θόδοξη πίστη, και της αγ. βασίλισσαςΌλγας, η οποία έγινε αφορμή να βα-πτιστεί η Ρωσική ενδοχώρα το 988μ.χ. , αποδεικνύουν περίτρανα τηζωντανή παρουσία του Χριστού καιτη θαυμαστή δράση του αγίου Πνεύ-ματος μέσα στην ιστορία. Μια πα-ρουσία που δεν εγκλωβίζεται στα πα-λαιά χρόνια, αλλά διαρκώς ανανεώ-νεται στο σήμερα, μέσα στη Θ. Λει-τουργία. Αυτό βιώνει όποιος μετά φό-βου Θεού, πίστεως και αγάπηςπροσέρχεται στο Άγιο Ποτήριο. Καιβέβαια είναι προαπαιτούμενο η πίστηγια να λάβεις την απόδειξη, όπως τοφως για να διώχνει το σκοτάδια.«Όταν, λοιπόν, βλέπεις το λειτουργόνα σου δίνει τα άγια μυστήρια, μη νο-μίσεις πως είναι ο ιερεύς που το κά-νει αυτό, αλλά το άγιο χέρι του Χρι-στού που απλώνεται σε σένα», προ-τρέπει ο ιερός Χρυσόστομος. Ο κα-λός πoιμένας Xριστός γνωρίζει κατ'όνομα και καλεί τα λογικά Του πρό-βατα, τους πιστούς, να Τον ακο-λουθήσουν. Γι' αυτό και δικό Του εί-ναι το χέρι που κοινωνά και δικά Τουλόγια την ώρα της θ. Κοινωνίας. Με-ταλαμβάνει ο καθένας με το όνομά

του, Σώμα και Αίμα Χριστού, για νατου συγχωρεθούν οι αμαρτίες καιγια να ζήσει αιώνα. Αν στη Θ. Λει-τουργία πήραμε την ευλογία τουΧριστού τώρα μεταλαμβάνουμε τονίδιο τον Χριστό.. Χωρά μέσα μας, γί-νεται ένα με εμάς, μεταμορφώνει τηζωή μας: «τήν κάνει ρωμαλέα καιαγνή και την οδηγεί προς το «αμή-χανο» κάλλος». Και ποιο είναι αυτό τοκάλλος, η απαράμιλλη ομορφιά; Ηαγάπη Του! Γράφει πολύ όμορφα Οαββάς Iσαάκ ο Σύρος: «παράδεισoςείναι η αγάπη του Θεού.. και ότανβρούμε την αγάπη τρεφόμαστε μεουράνιο άρτο... αυτός που βρήκε τηναγάπη, τον Χριστό, τρώει κάθε ημέ-ρα και ώρα και αθάνατος γίνεται απόαυτό... Ευτυχισμένος όποιος τρώειαπό αυτόν τον άρτο της αγάπης, τονΧριστό... η υπόσχεση Του θα τρώτεκαι θα πίνετε στο Τραπέζι της Βασι-λείας μου, τι άλλο είναι από αγάπη;Ικανή είναι η αγάπη να θρέψει τον άν-θρωπο, αντί για φθαρτό ψωμί καιποτό. Αυτός είναι ο αληθινός οίνοςπου ευφραίνει την καρδιά του αν-θρώπου. Mακάριος λοιπόν, όποιος

πίνει από αυτό το κρασί!»Η Αγάπη αποτελεί τη μόνη λογι-

κή εξήγηση του μυστηρίου της Κοι-νωνίας, ο μανιακός έρωτας του Χριστού να ενωθεί με τον καθέ-να μας. «ο Χριστός μάς τρέφει ο ίδιοςμε το δικό του Αίμα και μεκάθε τρόπο μάς συμπλέκει με τονεαυτό Του... εκείνους που γέννησε(πνευματικά με το θάνατο Του) τoυςτρέφει με τον εαυτό Του και δεντoυς δίνει σε άλλον», παρατηρεί ο ιε-ρός Xρυσόστομος. Ο Xριστός στρώ-νει την Tράπεζα της Bασιλείας Τουστο κόσμο, χαρίζοντάς μας μια αί-σθηση της αιώνιας μακαριότηταςτου. Δεν αναμένουμε απλά να ζή-σουμε και να Τον συναντήσουμεμετά θάνατον, αλλά Τον μεταλαμ-βάνουμε στο εδώ και σήμερα «ειςάφεσιν αμαρτιών», αφού είμαστεαδύναμοι ως άνθρωποι, και «ειςζωήν αιώνιον», αφού Εκείνος είναι ημόνη αιώνια Ζωη! και είναι η βεβαι-ότητα, ότι εμείς και ο Χριστός είμα-στε ένα.

Όταν κοινωνήσει και ο τελευταί-ος πιστός, ο ιερέας υψώνοντας το

άγ. Ποτήριο εκφωνεί: Σώσον, ο Θεός,τον λαόν σου και ευλόγησον την κλη-ρονομίαν σου. Και ο λαός ψάλλει. Εί-δομεν το φως το αληθινόν, ελάβομενπνεύμα επουράνιον, εύρομεν πίστιναληθή, αδιαίρετον Τριάδα προσκυ-νούντες, αυτή γαρ ημάς έσωσεν. Τοπάν έχει τελεσθεί! Ας σώσει ο Θεόςτον λαό και ας ευλογήσει την πολύ-τιμη κληρονομιά, τους αδελφούςτου Κυρίου, τους κληρονόμους τουουρανού, τους απαστράπτοντας χρι-στιανούς. Λάμπουν οι χριστιανoίγράφει ο ιερός Kαβάσιλας, έχονταςμεταλάβει όχι απλά μια ακτίνα, αλλάολόκληρο τον ήλιο Χριστό. Αυτό εκ-φράζει και το τροπάριο το γεμάτοφως και πνεύμα: Είδαμε το αληθινόφως, ελάβαμε Άγιο Πνεύμα, απο-κτήσαμε αληθινή πίστη, προσκυ-νώντας την Αγία Τριάδα. Γιατί αυτήείναι που, μας έσωσε. Η κοινωνία μαςγίνεται είσοδος στην ολόφωτη βα-σιλεία του Θεού, το Σώμα του και τοΑίμα Του Πάσχα, πέρασμα στην αι-ώνια ζωή. Έκφραση και κορύφωσηαυτού του θείου παροξυσμού γίνεταιη κατακλείδα της κοινωνίας: Ευλο-

γητός ο θεός ημών, πάντοτε νυν καιαεί και εις τους αιώνας των αιώνων.Ευλογούμε το θεό, καθώς για τε-λευταία φορά φανερώνεται το άγιοΠοτήριο στα μάτια των πιστών. Είναιη ώρα της εσχάτης προσευχής, πρινγυρίσει ο καθένας στη ζωή του,στην καθημερινότητα του.

Αδελφοί,Η εμπειρία του Χριστού, ζώσα και

δρωσα, μεταλαμβάνεται αιώνεςτώρα σε μια αδιάκοπη συνέχεια,θαυματουργεί, αναδεικνύει αγίους,καλεί αμαρτωλούς σε μετάνοια, σώ-ζει τον άνθρωπο και την ιστορία. Κιαν ακόμη υπάρχουν μελανά στίγμα-τα μέσα σ' αυτή την ανθρώπινη πο-ρεία, αυτό δεν αναιρεί τη δύναμη τουΧριστού. Υπογραμμίζει τον απόλυτοσεβασμό της ελευθερίας μας, τηνδυνατότητα να ανακαλύψουμε ο κα-θένας το κρυφό μονοπάτι για τηναληθινή ζωή. Άλλοι τα καταφέρνουν, άλλοι αποτυγχάνουν.

Όλοι όμως κατέχουμε το ακριβόπρονόμιο να έχουμε έναν θεό βρώ-σιμο και πόσιμο, ικανό να χορτάσεικαι να ξεδιψάσει την ανάγκη τηςζωής για αιωνιότητα, ικανό να θρέψειτη βουλιμία μας για ομορφιά και συ-νέχεια, ικανό να σβήσει από μέσαμας την οδυνηρή εμπειρία της αμαρ-τίας.

Ερμηνεία στη Θεία Λειτουργία 32Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

5_elassona 06/07/2010 11:34 μ.μ. Page I

Page 6: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

Με συναισθήματα-εν-τυπώσεις και εμπει-ρίες που δύσκολα

μπορούν να περιγραφούνμε λόγια, επέστρεψε απότην αποστολή της στη Ρου-μανία η Ανδρική Χορωδίατου Μουσικού ΣυλλόγουΛάρισας.

Ο Σύλλογος με πολύ μεγάληχαρά ανταποκρίθηκε στη πρό-σκληση του Ευρωπαϊκού ΚέντρουΚουλτούρας του Διαμερίσματος 6του Βουκουρεστίου, να συμμετά-σχει στη γιορτή της Μουσικής,στα πλαίσια των εκδηλώσεων φι-λίας μεταξύ των λαών της Ρου-μανίας και της Ελλάδος.

Η συναυλία πραγματοποι-ήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεωντου πολυτελέστατου ξενοδοχεί-ου Radisson Blue στο κέντρο τουΒουκουρεστίου επί της πιο γνω-στής οδού Calea Victoriei, η οποίαστο πρώτο κομμάτι της φιλοξενείιστορικά κτίρια και ακριβά μαγα-ζιά.

Η εκδήλωση άρχισε με τη Φι-λαρμονική Ορχήστρα του Στρα-τού, η οποία ξεκίνησε το πρό-γραμμά της παίζοντας τους εθνι-κούς ύμνους Ελλάδος και Ρου-μανίας και στη συνέχεια απέδωσεκαταπληκτικά, κομμάτια από τοδιεθνές ρεπερτόριο, μεταξύ τωνοποίων και το «Ζορμπά» και εν-θουσίασε το κοινό. Κατόπιν ακο-λούθησε η Μικτή Χορωδία«UNICEF» του Βουκουρεστίουμια εξαιρετική χορωδία που γοή-τευσε τους παρευρισκόμενους.Στο τέλος εμφανίστηκε η ΑνδρικήΧορωδία του Μουσικού ΣυλλόγουΛάρισας, με ένα προσεγμένο καικαλοεπιλεγμένο πρόγραμμα πουετοίμασε ο μαέστρος ΧρήστοςΚτιστάκης με τη συνοδεία στοπιάνο του Δημήτρη Κτιστάκη.

Πριν την έναρξη της συναυ-λίας καλωσόρισε με θερμά λόγιατα μέλη της Ελληνικής αποστολήςο Πρόεδρος του Κέντρου Κουλ-τούρας .Εκ μέρους του Συλλόγουχαιρετισμό απηύθυνε το μέλοςτου Δ.Σ και υπεύθυνος ΔημοσίωνΣχέσεων Παναγιώτης Ρεμπάπης.

Η εμφάνιση της χορωδίαςήταν πραγματικά εντυπωσιακή!Οι χορωδοί που αποτελούσανένα συγκροτημένο και πειθαρχη-μένο σύνολο με τέλεια επικοινω-νία με το μαέστρο ερμήνευσανθαυμάσια ολόκληρο το πρό-γραμμα που περιελάμβανε έργα

από το Ελληνικό ρεπερτόριο, κυ-ρίως του Μίκη Θεοδωράκη σεχορωδιακή επεξεργασία ΔημήτρηΚαρβούνη, και άλλα σε επεξερ-γασία Χρήστου Κτιστάκη. Σο-λίστ ήταν ο Γιάννης Λεβιδιώτηςκαι ο Γιώργος Τερζούδης πουτραγούδησαν υποδειγματικά τοπαραδοσιακό « Ζήνδρος» σε χο-ρωδιακή επεξεργασία ΘανάσηΒαλακώστα και το γνωστό Ηπει-ρώτικο « Καίγομαι και σιγολιώνω»σε επεξεργασία Χρήστου Κτιστά-κη και καταχειροκροτήθηκαν απότο κοινό. Το κλείσιμο της συναυ-λίας ήταν κάτι το απίθανο! Η χο-ρωδία ερμηνεύοντας τέλεια τοτραγούδι «Οι Βάτραχοι» του J.En-nik ξεσήκωσε το κοινό που όρθιοεπευφήμησε τη χορωδία, χειρο-κροτώντας ασταμάτητα!

Μετά το τέλος της συναυλίαςο Πρόεδρος του Κέντρου Κουλ-τούρας κατενθουσιασμένος, ευ-χαρίστησε τη χορωδία για τηνμουσική απόλαυση και το άριστοαποτέλεσμα, προσθέτοντας τησυμβολή του Μουσικού Συλλόγουστη ενίσχυση της παραδοσιακήςφιλίας ανάμεσα στους δύο λαούςτης Ρουμανίας και της Ελλάδος.Εκ μέρους της χορωδίας χαιρε-τισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος τουΣυλλόγου Παναγιώτης Παπαθα-νασίου που ευχαρίστησε το Κέν-τρο για την άψογη οργάνωση καιτην καταπληκτική φιλοξενία πουείχαν τα μέλη της Ελληνικής απο-στολής που θα τους μείνει πραγ-ματικά αξέχαστη και προσκάλεσετο Πρόεδρο του Κέντρου να πα-ρευρεθεί και να τιμήσει με τη πα-ρουσία του, τις εκδηλώσεις πουθα γίνουν το 2011 στα πλαίσια των80 χρόνων του Συλλόγου. Ακο-λούθησε Ελληνορουμανικό γλέν-τι , με τη συνοδεία υπέροχων

Ρουμάνων μουσικών και αντηλ-λάγησαν δώρα και αναμνηστικάμετάλλια, καθώς και το υλικό προ-βολής της πόλης και του Νομούμας από το Δήμο Λαρισαίων και τηΝομαρχία Λάρισας.

Τα μέλη της Ελληνικής απο-στολής είχαν τη μεγάλη ευκαιρίανα γνωρίσουν τις ομορφιές τουΒουκουρεστίου μια καταπράσι-νη πόλη με κήπους, πάρκα(το τε-ράστιο Ερεστρέου)και λίμνες, τοανακαινισμένο ιστορικό κέντροκαι τις πλατείες, τα ενδιαφέρονταμουσεία, την Όπερα, καθώς και τοπιο διάσημο κτίριο, γνωστό και ως«Παλάτι του Λαού» ,όπου στεγά-ζονται η Βουλή και η Γερουσία τηςΡουμανίας. Ένα από τα ωραιότε-ρα κτίρια της πόλης είναι το νεο-κλασικού ρυθμού RomaniaAtheneum που κτίστηκε το 1888και χρησιμοποιείται ως μέγαροσυναυλιών. Εκεί ο Σύλλογος πα-ρακολούθησε μια μοναδική συ-ναυλία υψηλοτάτου επιπέδου τηςπερίφημης χορωδίας «GeorgeEnescu», ο οποίος θεωρείται ο κα-λύτερος Ρουμάνος συνθέτης

κλασσικής μουσικής.Την επόμενη μέρα διασχίζον-

τας τη κοιλάδα Prahova Valleyμέσω της πόλης Ploiesti ο Σύλ-λογος βρέθηκε στη Sinaja μιαπανέμορφη πόλη που ονομάζεται«Διαμάντι των Καρπαθίων» κα-θώς αποτελούσε κάποτε έναναπό τους αγαπημένους προορι-σμούς της υψηλής κοινωνίαςτης Ρουμανίας. Τα μέλη της απο-στολής έμειναν έκθαμβοι επισκε-πτόμενοι τη θερινή κατοικία τουβασιλιά της Ρουμανίας Καρόλουτου Α΄ το εκπληκτικό παλάτι Pe-les, που χτίστηκε το 1870 και θε-ωρείται από πολλούς ένα από ταομορφότερα της Ευρώπης! Η συ-νέχεια ήταν το κάστρο του πιο διά-σημου Βλάχου της ιστορίας βοε-βόδα της Βλαχίας Βλάντ Τσέπες, ο επονομαζόμενος Ανασκωλο-πιστής γνωστότερος και ως κόμηςΔράκουλας! Για το τέλος υπήρχεμια από τις πιο ενδιαφέρουσες πό-λεις της Ρουμανίας το Μπρασόβ,τη μαγευτική αυτή μεσαιωνικήπόλη που περιβάλλεται από κα-ταπράσινους λόφους, με τη Μαύ-ρη Εκκλησία το Δημαρχείο καιπολλά άλλα εντυπωσιακά κτίρια!

Ο Μουσικός Σύλλογος Λάρι-σας για μια ακόμη φορά εκπρο-σώπησε επάξια τη πόλη της Λά-ρισας, αλλά και την Ελλάδα στοεξωτερικό δικαιώνοντας εκείνουςπου τον έχουν αποκαλέσει τον«Μουσικό Πρεσβευτή» της πό-λης στο εξωτερικό. Εδώ και πολ-λά χρόνια με βασικό κριτήριο τηΜουσική και τον Πολιτισμό, προ-σθέτει το δικό του λιθαράκι στηπροώθηση των σχέσεων φιλίας,συνεργασίας, αλληλοκατανόησηςκαι αλληλοσεβασμού μεταξύλαών με διαφορετική κουλτούρακαι τρόπου ζωής.

6 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

CMYK

“Φλόμωσα”Φλόμος είναι η ονομασία διαφόρων δηλη-

τηριωδών φυτών, κι απ' αυτά βγήκε να ονομά-ζεται έτσι και το δηλητήριο που παράγεται από

αυτά τα φυτά. Φλόμοχρησιμοποιούσαν παλιά

οι ψαράδες για να ναρ-κώνουν τα ψάρια. Τονέριχναν στην θάλασσακι έτσι τα ψάρια γινότανεύκολη λεία. Έτσι όταναισθανόμαστε ζάλη, δυ-

σφορία ή είναι αποπικνικτική η ατμόσφαιρα λέμεότι “φλόμωσα”,

“Φόβος και τρόμος”Ο Άρης, θεός του πολέμου κατά την μυθο-

λογία, είχε συντρόφους και υπηρέτες τους δύογιους του που ήταν αποκρουστικοί στην όψη, τονΔείμο (τρόμος) και τον Φόβο. Προς τιμήν τουδεύτερου υπήρχε ιερό στην Σπάρτη επειδήτον θεωρούσαν ένα από τα θεμέλια της πολι-τείας. Λέγεται πως ο Μ. Αλέξανδρος αλλά και οΣκιπίων θυσίαζαν στον θεό Φόβο πριν από σο-βαρές μάχες.

Ο Φόβος και ο Τρόμος ως συνοδοί του Άρηθεωρούνταν και, μεταφορικά, συνοδοί επικεί-μενης μεγάλης συμφοράς, γι' αυτό και οτιδήποτεπροκαλεί μεγάλο φόβο, στην θέα του ή στην αν-τιμετώπισή του χαρακτηρίζεται “φόβος και τρό-μος”.

“Φουκαράς”Προέρχεται από την τουρκική λέξη fukara

που σημαίνει φτωχός, δυστυχισμένος, ταλαί-πωρος, κακομοίρης. Έτσι ονομάζονταν αρχικάοι επαίτες μουσουλμάνοι μοναχοί οι οποίοιανήκαν σε κάποιο από τα τουλάχιστον εκατό τάγ-ματα της Ανατολής.

TA ΛAOΓPAΦIKA

• ΤOΥ ΤΑΣOΥ

ΓΕΩΡΓOΥΛΑ

Φράσεις που έμειναν

To βιβλίο

του Ελασσονίτη

ποιητή

Βασίλη Αθανασίου

διατίθεται

στα γραφεία

της “ΕΚΔΟΣΗΣ”

Ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας εντυπωσίασε στη Ρουμανία

Έτοιμο είναι το φυλλάδιομε τίτλο «ΠολιτιστικόςΧάρτης» της Επαρχίας

Ελασσόνας που περιλαμβάνειόλες τις πολιτιστικές εκδηλώ-σεις στα πλαίσια του «1ου Φε-στιβάλ με Θέα τον Όλυμπο» πουθα γίνουν στην Επαρχεία Ελασ-σόνας τους μήνες Ιούλιο – Αύ-γουστο & Σεπτέμβριο του 2010.Το φυλλάδιο είναι αποτέλεσματων συναντήσεων των πολιτιστι-κών φορέων των δήμων, τωνπολιτιστικών φορέων της επαρ-χίας, που έγιναν στο ΕπαρχείοΕλασσόνας μετά από την πρό-σκληση του Επαρχείου Ελασσό-νας και της Αντινομαρχίας Πο-λιτισμού.

Τόσο η Έπαρχος Ελασσόνας καΜαρία Μαμάρα όσο και ο αντινομάρ-

χης κ. Σιδερόπουλος σε συνερ-γασία και με την υποστήριξη τηςΚοινωφελούς Επιχείρησης τουΔήμου Ελασσόνας και του Δι-κτύου Περραιβία, προσπάθησανμέσω των συναντήσεων με τουςφορείς να οργανώσουν και νασυντονίσουν όλες τις εκδηλώ-σεις τόσο των δήμων όσο καιτων πολιτιστικών συλλόγωνόλης της επαρχίας από 5 Ιου-λίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου2010 κάτω από την ομπρέλατου «1ου Φεστιβάλ με Θέα τονΌλυμπο».

Το φυλλάδιο θα μοιραστείσε όλους τους δήμους και σεσημεία όπου οι ίδιοι θεωρούνσημαντικά ώστε να είναι δια-θέσιμο όλων των κατοίκων καιτων επισκεπτών της επαρ-χίας.

1o Φεστιβάλ με θέα

τον Όλυμπο

Eγκατέλειψαν

το Γυμνάσιο ΔομενίκουΗ διακοπή των εργασιών για την κατασκευή του σχολικού κτη-

ρίου στο Γυμνάσιο – Λύκειο Δομενίκου έχει φέρει για άλλη μια φοράτεράστια αναστάτωση και έντονες ανησυχίες για το μέλλον.

Τόσο ομαθητικόςκόσμος όσοκαι ο σύλλο-γος γονέωνκαι κηδεμό-νων και οσύλλογοςδιδασκόν-των του Γυ-μνασίου –Λυκείου Δο-μενίκου εκ-φράζουν τηδιαμαρτυρίατους για τηνεγκατάλει-

ψη του έργου και τη διάψευση των προσδοκιών ότι η καινούρια σχο-λική χρονιά θα ξεκινούσε με ένα καινούριο, σύγχρονο διδακτήριο.

Να θυμίσουμε ότι το Γυμνάσιο και Λύκειο συστεγάζονται σε ένακτήριο που είναι ανεπαρκές να καλύψει τον αριθμό των μαθητών. Ηέλλειψη αιθουσών οδήγησε στη στέγαση των μαθητών σε contain-er που ιδιαίτερα την περίοδο των εξετάσεων δημιούργησαν μια αφό-ρητη κατάσταση για τους εξεταζόμενους μαθητές.

Πέρυσι την ίδια εποχή οι ιθύνοντες διαβεβαίωναν ότι το πρόβλημαθα επιλύονταν άμεσα και ότι το κτιριακό του Γυμνασίου – ΛυκείουΔομενίκου θα ήταν άμεση προτεραιότητα. Η πραγματικότητα όμως,που βιώνουμε μαθητές και καθηγητές τους διέψευσε.

Ο σύλλογος διδασκόντων Γ/σιου και Λυκείου ΔομενίκουΟ μαθητικός κόσμος

Ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων

6_elassona 06/07/2010 11:14 μ.μ. Page I

Page 7: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

7 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

«Τρίχα αλλάζν»Απ' τη φύση τ' έτσιας πλασμένους κι απ'

τα γινοφάσκια τ' κουβαλώντας μια κάποιααγαθουσύνη, αλλά κι συ τέτοιου οικουγι-νειακό πιριβάλλον μιγαλουμένους, τς όποι-ις αναπουδιές, μα κι απανουτές κατραπα-κιές τς ζουής, τς πιρνούσι στου ντούκου,έστιργι  κι  συμβιβάζουνταν  μι  τα  συμβαί-νουντα κι χουρίς ινστάσεις κι διαμαρτυρίις,σκύβουντας  υπουτακτικά  του  κιφάλι  τ,απουδέχουνταν μοιρουλατρικά του πιπρο-υμένου τ' τα γραμμένα, λέουντας κι ματα-λέουντας τ χαραρακτηριστική φράση…  «τιρίχν…οι  απου  παν  κι  δεν  τα  δέχουντιοι…απου κάτ»! 

Κάθι φουρά που  τουν άκουγα  να λέειαυτή τη φράση που στν ουσία είνι ένα που-λύ  φιλουσουφημένου  γνουμκό  κι  από-σταγμα ιμπειρίς που απουκτήθκι μιτα απουσκληρές  δουκιμασίις  κι  στριμουξιές  τςζουής,  του  μυαλό  μ'  πααίνει  στ'  βιβλικήμουρφή τς ιπουμουνής τουν Ιώβ. Κι θέλουνα  πιστεύου  πως  δικαιουματικά  είνι  ουσύγχρουνους κι απ τους πιο σπάνιους γιατν ιπουχή μας…ΙΩΒ!!

Ήσυχους, μόλαβους κι άκακους σαν αρ-νούλι ου δόλιους, νοιάζουνταν κι κοιτούσιμούγκι τς θκές τ δλειές, σι ξένις δεν ανα-κατώνουνταν  μα  κι  στουν  αλλουνών  ταπουδάρια  δεν  μπουρδουκλώνουνταν.  Λό-γουν  κακόν  πουτές  κι  για  κανέναν  δενέβγαλι απ του στουματάκι τ' κι όταν ακόμαίπριπι  για  τν  απουνουμή  τς  αλήθειας  ναπει… «ΚΑΚΟΥΓΙΑΝΝΗ» αυτός κι μάλιστα μιτου  χαμόγιλου  στα  χείλη  τ,  ίλιγι…  «ΚΑ-ΛΟΥΓΙΑΝΝΗ» κι του ιυχαριστιόταν! 

Αυτόν  όμους  τουν  βλουημένουν  άν-θρουπου, τν ψυχούλα όπους τουν ουνου-μάτιζαν οι γνουμκοί κι δίκιοι τουν σχουρια-νών τ, αυτόν που «στόμα έχει κι λαλιά δενέχει»  καναδυό  κακουμαθημένοι  απ  τουςγνουστούς  κι  ντάιμα  πιργιλάντζήδις  τουχουριού, απου συνήθειου να…πουλούν ιξυ-πνάδις παριστάνουντας τους τάχατις…κάμ-πουσους ινω στν πραγματικότητα είνι ντιπγια ντιπ αλαφρουκάνταρα κι χαζουσιαπέρ-δις τ' κιρατά, όπ τουν βρίσκν κι όπ τουν συ-ναπαντούν χουρίς λουγουν κιιτία, τουν πι-τούν κατάμουτρα χαζουκουβέντις,  ακουλ-νώντας τουν ειρουνικά παρατσούκλια, προ-υκαλώντας τον μι πειράγματα κι κουρουι-δεύουντας τουν! 

Κι ιπειδής πουτές δεν τς έδουσι άσπρουδόντι  για  κουβέντα,  αφού  απάντηση  δενίπιρναν στα σκαλίσματα που τουν έφκιανανχουρίς τσίπα κι αντρουπή, βλάκαν τουν ανέ-βαζαν, χαλντούπη κι μπουνταλάν τουν κα-τέβαζαν κι απου παναθιώ σκάζουντας απτου κακό τους που αδιαφουρούσι για τουςχαρακτηρισμούς  που  τουν  τσαμπουνού-σαν χουρίς ούτι ένα κιχ να κάνει τουν ίλιγανκι… «Μοχτούν».

Αν κι στν πραγματικότητα λόγους δεν μιπέφτι ιπειδής όμους ιγώ τ' θκή τ υπουμου-νή δεν έχου θέλτσα να τουν αρουτήσου για-τί δεν τους βάζει στ θέση τους ουπότι αφούκυριουλεκτικά ξισταφνίσκι στα γέλια άφκι τνκαλουσυνάτη καρδουλα να απαντήσει λέ-ουντας: «Τέτοια χάρη κι να σκάσν δεν τςφκιάνου,  αφού  έτσι  κι  αλλιώς  οι…λύκοιμπουρεί να αλλάζν τρίχα, μα μυαλά πουτέτους!!

NTOΠ IOΛAΛ I A

Γράφει ο Kώστας Mπίσμπας

CMYK

Μεγάλες Προσφορέςσε παπιά - scooter - γουρούνες - motocross

ΘΕΜΑ: «Απολογισμός λειτουργίας

σχολικού έτους 2009 - 2010»

Το ΚέντροΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης

Ελασσόνας, ως έναπεριφερειακού τύπουπεριβαλλοντικό κέντρο,έχει ιδρυθεί με την164122/Γ7/ (ΦΕΚ 2628/24-12-2008) απόφαση τουΥπουργού ΕθνικήςΠαιδείας καιΘρησκευμάτων, μετά απόπρόταση του ΔήμουΕλασσόνας.

Οι κτιριακές εγκαταστάσειςτου Κέντρου βρίσκονται στο κέν-τρο της πόλης, σε ένα σύγχρονοκτίριο που διαθέτει όλους τουςαπαραίτητους  χώρους  για  τηλειτουργία του (αίθουσα πολλα-πλών χρήσεων, αίθουσες διδα-σκαλίας,  αίθουσα  οπτικοακου-στικών μέσων, χώρους γραφείωνκ.ά).  Το  Κέντρο  άρχισε  να  λει-τουργεί από τον Σεπτέμβριο του2009  εγκαινιασθέν  από  τηνΑ.Θ.Π.  του  Οικουμενικού  Πα-τριάρχου    κ.κ.  Βαρθολομαίουστις 18/09/2009.

Η  κύρια  επιδίωξη  του  Κέν-τρου είναι η διερεύνηση του πε-ριβαλλοντικού  πλούτου  τηςεπαρχίας Ελασσόνας. Οι μαθη-τές που επισκέπτονται το Κέντροσυμμετέχουν  σε  προγράμματαΠεριβαλλοντικής  Εκπαίδευσης.τα οποία έχουν στόχο να  τουςευαισθητοποιήσουν  σε  θέματααειφορικής διαχείρισης των φυ-σικών  πόρων  και  προστασίαςτων συστημάτων ζωής.  

Τα  προγράμματα  που  σχε-δίασε και υλοποιεί το ΚΠΕ Ελασ-σόνας υπηρετούν τη φιλοσοφίακαι  το  περιεχόμενο  της  Εκπαί-δευσης  για  την  Αειφόρο  Ανά-πτυξη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ηπαιδαγωγική ομάδα του Κέντρουεπιδιώκοντας να υποστηρίξει τηνεπισκεψιμότητα  των  σχολείωνσχεδίασε τρία οικολογικά πεδίαπου αναπτύσσονται στην επαρχίαΕλασσόνας  και  τα  οποία  είναιστην  κατεύθυνση  της περιβαλ-λοντικής  και  πολιτισμικής  ανά-δειξης της περιοχής. Γενικότεραζητήματα προστασίας φυσικώνκαι ανθρωπογενών πόρων, και-νοτόμες  παραγωγικές  δραστη-ριότητες καθώς και εναλλακτικέςμορφές  τουρισμού  χαρακτηρί-ζουν  τις  δραστηριότητες  του

Κέντρου. Για τη σχολική χρονιά 2009-

2010 σχεδιάσθηκαν και υλοποι-ήθηκαν τρία  προγράμματα. Έναμε θέμα «Όλυμπος, Ιστορία καιΟικολογία», ένα με θέμα «Βιολο-γική Γεωργία», καθώς και ένα μεθέμα «Υδάτινη Ενέργεια, Νερο-τριβές». Τα προγράμματα απευ-θύνονταν  σε  μαθητές  και  τωνδύο βαθμίδων εκπαίδευσης (Δη-μοτικό  και  Γυμνάσιο  –  Λύκειο). 

Σχολικές  μονάδες  (60  τοναριθμό) απ’ όλη την Ελλάδα επι-σκέφθηκαν το ΚΠΕ της Ελασσό-νας με ένα σύνολο 2000 μαθητώνκαι  200  εκπαιδευτικών.  Σημει-ώνεται ότι  33 ήταν Δημοτικά σχο-λεία και οι υπόλοιπες 27 ήταν Γυ-μνάσια και Λύκεια.

Οι μαθητές που συμμετείχανστα προγράμματα του Κέντρουπεριηγήθηκαν  στις  παρακάτωπεριοχές:

Όλυμπος  –  Μοναστήρι  τουΣπαρμού, Παλαιό Σπαρμό, Βρυ-σοπούλες, Αρχαιότητες Πυθίου,Πλατανόδασος.

Λιβάδι  –  Παραδοσιακά  κτί-σματα,  Μουσείο  ΓεωργάκηΟλύμπιου.

Δήμος  Σαρανταπόρου  –Στρατιωτικό Μουσείο, ΒιολογικέςΚαλλιέργειες,  Αρχαιότητες  Σα-ρανταπόρου και Μηλέας.

Τσαριτσάνη – ΠαραδοσιακάΚτίσματα, Οικονόμειος Σχολή.

Κεφαλόβρυσο  – Δριστέλες,Λίμνη

Ελασσόνα – Μουσείο Φυσι-κής  Ιστορίας,  Πέτρινο  Γεφύρι,Μοναστήρι Ολυμπιώτισσας, Πλα-τεία Ελασσόνας, Κοίτη Ελασσο-νίτη, Μνημείο Μαυροδήμου.

Επισημαίνεται ότι το Κέντρο,μέσα  στο  πλαίσιο  της  δράσης

του για σύνδεση με την τοπικήκοινωνία  καθώς  και  με  την  εκ-παιδευτική κοινότητα της ευρύ-τερης περιοχής, συνδιοργάνωσεημερίδα το Σάββατο 8/05/2010 μεθέμα «Διάδοση του δικτύου Γε-ωργία και Περιβάλλον».  Παράλ-ληλα, το Κέντρο μέσα στα πλαί-σια των στόχων του για την υπο-στήριξη επιμορφωτικών δράσεωνστο χώρο της εκπαίδευσης συμ-μετείχε  σε  επιμορφωτική  δρα-στηριότητα της 6ης εκπαιδευτι-κής  περιφέρειας  νομού  Λάρι-σας.

Πρέπει ακόμη να σημειωθείότι  η  παιδαγωγική  ομάδα  τουΚέντρου σχεδίασε και παρήγαγεεκπαιδευτικό υλικό  σχετικό  με ταοικολογικά πεδία της ΕπαρχίαςΕλασσόνας (ιστοσελίδα, αφίσες,φυλλάδια,  ψηφιακό  υλικό  πα-ρουσίασης των δραστηριοτήτωντου κέντρου, πόστερ, CD κ.ά.).

Άλλες δράσεις που ανέπτυ-ξαν οι εκπαιδευτές του Κέντρουείναι οι παρακάτω:

Δημιουργία  και  παραγωγήενημερωτικού φυλλαδίου για τοΚΠΕ Ελασσόνας. 

Συνεργασία με την «ΕλληνικήΕταιρία Προστασίας της Φύσης»(Μ.Κ.Ο.) – έκθεση φωτογραφίαςγια το φυσικό περιβάλλον της Ελ-λάδας.

Συμμετοχή  των  μελών  τηςΠαιδαγωγικής  Ομάδας  (Π.Ο.)του ΚΠΕ Ελασσόνας σε διάφοραενημερωτικά  και  επιμορφωτικάσεμινάρια άλλων ΚΠΕ (Κισσάβου-Μαυροβουνίου, Κόνιτσας, Βερ-τίσκου κ.α.)

Συνεργασία με το οικοτουρι-στικό  περιοδικό  «Ελληνικό  Πα-νόραμα» στα πλαίσια των στόχωνκαι των σκοπών της ΠΕ για τηνυποστήριξη της αειφορικής δια-χείρισης  του  περιβαλλοντικούπλούτου    της  Επαρχίας  Ελασ-σόνας.

Συνεργασία  με  Βιοκαλλιερ-γητές που δραστηριοποιούνταιστην  Επαρχία  Ελασσόνας  σταπλαίσια σχεδιασμού και υλοποί-ησης του προγράμματος ΠΕ τουΚΠΕ Ελασσόνας «Βιολογική γε-ωργία και κτηνοτροφία». 

Συνεργασία  με  ιδιοκτήτεςτων Νεροτριβών του Δημοτικούδιαμερίσματος του Κεφαλόβρυ-

σου του Δήμου Ελασσόνας σταπλαίσια σχεδιασμού και υλοποί-ησης του προγράμματος ΠΕ τουΚΠΕ Ελασσόνας «Υδάτινη ενέρ-γεια – νεροτριβές».

Συνεργασία με το Πολιτιστι-κό  Προξενείο  Ελασσόνας  γιαδιοργάνωση  σεμιναρίου  φωτο-γραφίας στις εγκαταστάσεις τουΚΠΕ.

Δημιουργία  και  παραγωγήτετράπτυχου εκπαιδευτικού φυλ-λαδίου με περιεχόμενο τον πε-ριβαλλοντικό πλούτο της Επαρ-χίας Ελασσόνας.

Συμμετοχή  σε  επιμορφωτι-κή δράση στο χώρο της εκπαί-δευσης  σε  επιμορφωτική  δρα-στηριότητα της 6ης εκπαιδευτι-κής  περιφέρειας  νομού  Λάρι-σας.

Συμμετοχή  μελών  της  Π.Ο.του  κέντρου σε  εκδήλωση  τουΚΠΕ  Παρανεστίου  με  θέμα  τις«Ντόπιες Ποικιλίες Σπόρων».

Συνεργασία με τον Ορειβατι-κό Σύλλογο Σπαρμού, το ΔήμοΟλύμπου  και  το  ΔασαρχείοΕλασσόνας  για την οργάνωσηκαι πραγματοποίηση δενδροφύ-τευσης με  τη συμμετοχή μαθη-τών της περιβαλλοντικής ομάδαςτου 2ου Γυμνασίου Λάρισας στονΌλυμπο.

Συμμετοχή σε εκδήλωση τηςΝομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λά-ρισας για τον εορτασμό της Παγ-κόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντοςτην Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010.

Οργάνωση  εκδήλωσης  γιατον εορτασμό της ΠαγκόσμιαςΗμέρας Περιβάλλοντος 2010 μεπαρουσίαση  περιβαλλοντικώνδραστηριοτήτων  από  περιβαλ-λοντικές ομάδες  τριών Δημοτι-κών  Σχολείων  της  Ελασσόναςτην Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010.

Συμμετοχή με περίπτερο πα-ρουσίασης των δραστηριοτήτωντου Κέντρου στο Φεστιβάλ Πη-νειού 2010.

Σημειώνεται  ακόμη  ότι  τηνπαιδαγωγική  ομάδα  του  ΚΠΕτης Ελασσόνας πλαισιώνουν οιπαρακάτω εκπαιδευτικοί: κ. Σπύ-ρος Αναγνωστάκης ΥπεύθυνοςΚΠΕ,  κ.  Γκανάτσιος  ΑνδρέαςΑναπληρωτής Υπεύθυνος, κ. Σα-μαρτζή Θεοδώρα  Μέλος, κ. Κου-τσιούκης  Γεώργιος  Μέλος  καικ. Σπανός Κώστας Μέλος.

Τέλος, επισημαίνεται ότι γιατην επόμενη σχολική χρονιά σχε-διάζονται άλλα 2 προγράμματαπου αφορούν την παραδοσιακήαρχιτεκτονική της επαρχίας (οι-κισμοί, σπίτια, γεφύρια, κρήνες)και τη διαχείριση της ενέργειαςστην  περιοχή  της  Ελασσόνας(φωτοβολταϊκά,  ηλιακοί  συλλέ-κτες κ.ά.), προκειμένου έτσι ναενταχθούν  στα  αξιοποιούμεναπεδία και άλλα μέρη του ενιαίουΔήμου Ελασσόνας.

Ο ΥπεύθυνοςΑναγνωστάκης Σπύρος

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια Γερμανού

τουρίστα που είχε χαθεί

σε ορεινή περιοχή της Ελασσόνας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια Γερμανού τουρίστα, ο οποί-ος έχασε προχθές τον προσανατολισμό σε ορεινή περιοχή κον-τά στην Ελασσόνα. Τελικά, εντοπίστηκε λίγο μετά τις 03:00 ταξημερώματα, στη θέση Στέρνα, χωρίς να έχει τραυματιστεί ήνα έχει κινδυνεύσει η ζωή του.

7_elassona 06/07/2010 11:36 ΜΜ Page I

Page 8: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

Για "ιταμή επίθεσηεναντίονεργαζομένων των

800 Ευρώ" κατηγόρησετον αντιπρόεδρο τηςΚυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλο ο βουλευτήςΝ. Τρικάλων της Ν.Δ.και πρώην υπουργός κ.Σωτήρης Χατζηγάκηςαπαντώντας στιςαήθεις κατηγορίες πουαυτός εξαπέλυσε στηνπρωινή εκπομπή τουMEGA εναντίον τωνεργαζομένων στηνΑΓΡΟΓΗ.

Ο κ. Χατζηγάκης έκανελόγο για "γκεμπελίστικη μέ-θοδο" την οποία ο κ. Πάγκα-λος ακολουθεί σημειώνον-τας πως θα επιτρέψει να πε-ράσει αυτή η λογική, ενώ κα-τήγγειλε ότι πίσω από τοπρογκρόμ πολιτικών διώξεωνπου εξαπολύει η κυβέρνησηβρίσκεται ένα μεγάλο σκάν-δαλο το οποίο ξεπερνά σε μέ-γεθος "αυτό της Ζίμενς καιτου Βατοπεδίου μαζί". Τοέργο που μέχρι σήμερα εκτε-λούσε με εξαιρετική επιτυχίαη ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., από τη στιγ-μή που η παραχώρησή τουοδεύσει στον ιδιωτικό τομέα,

θα κοστίζει πολύ περισσότε-ρο απ’ ότι κόστιζε η λειτουρ-γία της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. (υπο-λογίζεται πάνω από 100 εκα-τομμύρια ευρώ ετησίως,αφού θα συμπεριλάβει καιτο Ολοκληρωμένο Σύστημα

Διαχείρισης και Ελέγχου(ΟΣΔΕ).

Για τις προσλήψεις ο κ.Χατζηγάκης σημείωσε ότι εί-ναι απολύτως νόμιμες, έγινανσε πολιτικά ουδέτερο χρόνοτον Αύγουστο του 2009 καιτόνισε πως "όλοι οι έλληνεςπολίτες έχουν το δικαίωμα ναπροσληφθούν σε μια εται-ρεία του δημοσίου, ιδιαίτεραόταν για τις προσλήψεις αυ-τές ακολουθούνται όλες οινόμιμες διαδικασίες και κρι-τήριο για την πρόσληψη αυ-τών είναι τα προσόντα τους".

Να σημειωθεί τέλος ότι οκ. Σ. Χατζηγάκης θα δώσειαπαντήσεις για όλα στηνπρωινή εκπομπή του MEGA"Κοινωνία ώρα MEGA" σήμε-ρα (Τρίτη) το πρωί.

Από το Πολιτικό Γραφείο

Σε καταγγελίες γιαπροσλήψειςσυγγενών

υπουργών τηςπροηγουμένηςκυβέρνησης στην"Αγρογή" προχώρησε οαντιπρόεδρος τηςκυβέρνησης, Θ.Πάγκαλος, σε δηλώσειςτου στην πρωινήεκπομπή του Mega. Οίδιος τόνισε ότι οι 269υπάλληλοι της"Αγρογής", οι οποίοιπροσελήφθησαν τονΑύγουστο του 2009 θααπομακρυνθούν.

Ο πρώην υπουργός επί ΝΔ,Σ. Χατζηγάκης, δήλωσε ότι "μειταμό τρόπο και γκεμπελικέςμεθόδους ο αντιπρόεδρος τηςκυβέρνησης Θεόδωρος Πάγ-καλος επιτέθηκε εναντίον παι-διών των 800 ευρώ της Αγρο-γής ότι δήθεν, είναι παράνομοιστη θέση την οποία κατέχουν".

Σημείωσε ότι από τις 32 επι-χειρήσεις που καταργούνταιή συγχωνεύονται μόνο στην"Αγρογή" υπάρχουν απολύσειςκαι επεσήμανε πως η απάντη-ση στο σχετικό ερώτημα είναιαπλή: πίσω από τον αθώοεξορθολογισμό του Δημοσίουκρύβεται ένα τεράστιο πολύ-πλευρο σκάνδαλο οικονομικούύψους που φτάνει τις περι-πτώσεις της Siemens και τουΒατοπεδίου.

Ο πρώην υπουργός, Χρ.Μαρκογιαννάκης, σε δηλώσειςτου στο ρ/σ ΣΚΑΙ, αποκάλεσεψεύτη τον κ. Πάγκαλο και τον

κάλεσε να βρει τη ληξιαρχικήπράξη που φαίνεται ότι έχει βα-φτίσει το συγκεκριμένο άν-θρωπο και εκείνος θα ζητήσειδημόσια συγγνώμη.

Πεταλωτής: Ο φορέαςθα καταργηθεί

“Ο φορέας θα καταργηθείκαι οι 269 εργαζόμενοι θα απο-λυθούν γιατί προσελήφθησανπαράτυπα”, τόνισε ο κυβερ-νητικός εκπρόσωπος σχετικάμε την υπόθεση της “Αγρο-γής”. Ο κ. Πεταλωτής ανέφερεότι είναι γνωστή η ιστορία τουφορέα του υπουργείου Αγρο-τικής Ανάπτυξης με την πρόσ-ληψη, προεκλογικά, 269 ατό-μων στη “συντριπτική τουςπλειοψηφία” συγγενών συγκε-κριμένων υπουργών της ΝΔκαι συνεργατών τους.

Επιπλέον, ο κυβερνητικόςεκπρόσωπος επισήμανε ότιπαρ' όλο που υπήρξε εντολήτης Κ. Μπατζελή προς τονπρόεδρο του φορέα να μηνπροχωρήσει σε νομιμοποίηση,εκείνος το έκανε και υπέστη τιςσυνέπειες, δηλαδή έφυγε απότη θέση του. Ακόμη, ο κ. Πε-ταλωτής είπε ότι υπάρχει κα-

τάλογος με τα ονόματα απόόπου προκύπτει το μεγάλο“πανηγύρι”, όπως ανέφερε,που έγινε εκεί.

Ονόματα που έδωσε στην

δημοσιότητα ο κ. Πάγκαλος

•Βεργίνη Σοφία, κόρη τουβουλευτή της ΝΔ

•Τσιαρτσώνη Θεανώ, κόρητου πρώην υπουργού Μακε-δονίας-Θράκης

•Σκιαδάς Χρήστος, γιόςτου γ.γ. του Υπουργείου Γε-ωργικής Ανάπτυξης

•Χαλκίδη Βασιλική, κόρητου βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ

•Πικιάρης Ιωάννης, ανι-ψιός του κ. Μαγγίνα

•Σουφλιά Βαϊτσα και Σου-φλιάς Κων/νος, ανίψια τουπρώην Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ

•Τρίκας Γεώργιος, οδη-γός του κ. Χατζηγάκη, γυμνα-στής και εισαγωγέας καφέ,έγινε αμέσως διευθυντής μόλιςπροσελήφθη”

•Παταβούκα Αργυρώ,κουμπάρα του κ.Χατζηγάκη

•Αδάμος Φώτης, ιδιοκτή-της του μπαρ “Μπακαρά” σταΤρίκαλα, κομματάρχης του κυ-ρίου Χατζηγάκη. «Σημειωτέ-ον,πληρώνεται γιατί έχει σταλεί

στην Κρήτη από την “ΑΓΡΟ-ΓΗ”, ενώ το μπαρ είναι ανοιχτόκαι τον έχουν δει στο μπαρ, εί-ναι εκεί κάθε βράδυ», είπε ο κ.Πάγκαλος

•Σταμέλος Κων/νος, στέ-λεχος του κ. Μπασιάκου

•Κόπανου Χριστίνα, κόρητης ιδιαιτέρας γραμματέωςτου κ. Χατζηγάκη

•Φριγαδάκης Χρήστος, βα-φτιστήρι του κ. Μαρκογιαννά-κη

•Χαλβατζή Θεοπούλα,αδελφή του διευθυντή του γρα-φείο του κ. Στυλιανίδη

•Σπαθή Χριστίνα, κόρη τουκ. Σπαθή δασολόγου, εμπει-ρογνώμονα, κομματικού στε-λέχους σήμερα στη Ρηγίλλης.

«Ο κατάλογος είναι σημει-ωμένος στο περιθώριο χειρό-γραφα από τον κ. Χανιωτάκη,

τον διευθύνοντα σύμβουλο της“ΑΓΡΟΓΗ”, όπου αναφέρον-ται βουλευτές και ποιόν προ-τείνουν», πρόσθεσε ο αντι-πρόεδρος της κυβέρνησης.«Αυτοί οι άνθρωποι της ΝΔστο Συνέδριό τους επιμένουννα διασώσουν αυτούς που μετέτοιο σκανδαλώδη τρόπο διό-ρισαν και επιτίθενται στην κυ-βέρνηση διότι-λέει- τους απο-λύει για κομματικούς λόγους.Είναι το άκρον άωτον του θρά-σους και συγκεκριμένη από-δειξη ότι η ΝΔ του κ. Σαμαράείναι απλώς μια προέκτασητης ΝΔ του κ. Καραμανλή. Κιόταν ξαναέλθουν στην εξουσία,αδίστακτοι, αμετανόητοι, θακάνουν ακριβώς τα ίδια πουμας έφεραν σ’ αυτό το χάλι»,κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

Πάντως μετά την αποχώ-

ρηση του κ. Πάγκαλου απότην εκπομπή, παρενέβη ο κ.Μαρκογιαννάκης, διαψεύδον-τας τα περί διορισμού βαφτι-στηριού του, λέγοντας ότι ο κ.Πάγκαλος ψεύδεται και πρέπεινα ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Επίσης, μιλώντας στοNewsit ο βουλευτής Ημαθίας,Μιχάλης Χαλκίδης είπε ότι ηκόρη του προσλήφθηκε στηνΑΓΡΟΓΗ με νόμιμες διαδικα-σίες οι οποίες ισχύουν από το1998 και κάλεσε τον κ. Πάγκα-λο να απαντήσει πότε η κόρητου διορίστηκε στην Βουλή.

8 l Σελίδα Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Λίγο πριν εξαγγελθούν οι εκλογές το 2009

Kαταγγελίες του κ. Πάγκαλου

για προσλήψεις στην “Αγρογή”

Σωτήρης Χατζηγάκης: "Δεν θα περάσει

η γκεμπελίστικη λογική Πάγκαλου"

Γομάρια ψηφίζουμε... γομάριαμας κυβερνάνε... γομαριές

πράττουν... και διορίζουν μόνο τα παιδιάτους. Ο κ. Χατζηγάκης διόρισε μια

στρατιά ημετέρων και ο κ. Πάγκαλοςόπως προκύπτει από το ΦΕΚ που σας

παρουσιάζουμε διόρισε την κόρη του...Όσο για τα δικά σας-δικά μας παιδιά αυτά

στον... Καιάδα... Ξαναψηφίστε τους!

8-9_elassona 07/07/2010 12:46 π.μ. Page 1

Page 9: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

Χρόνια τώρα η Ελασ-σόνα και η Επαρχίαολόκληρη, οι πολί-

τες, ταλανίζονται από ένα μεί-ζον πρόβλημα – ενώ θάπρεπενα παραπέμπει σε ευλογία,καθ' ότι είναι το ζητούμενο, ηπαραγωγή προϊόντων δηλαδήκαι η δημιουργία θέσεων ερ-γασίας – που άπτεται της το-πικής οικονομίας και όχι μόνο,της προστασίας του περιβάλ-λοντος και της υγείας ζώωνκαι το σπουδαιότερο των αν-θρώπων κι αυτό είναι η δια-χείριση του τυρόγαλου πουπαράγεται από την επεξερ-γασία του γάλακτος για τηνπαραγωγή τυροκομικών προ-ϊόντων.

Το πρόβλημα αυτό είναιπάρα πολύ σοβαρό και η δια-χείρισή του απειλεί με κατάρ-ρευση, τον βασικό οικονομικόκαι παραγωγικό ιστό της πε-ριοχής.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ηδιαχείριση του τυρόγαλουαπαιτεί ειδική επεξεργασίαγια τη διάσπασή του και τηνπαραγωγή των υποπροϊόντωντου που μπορούν να χρησι-μοποιηθούν σε πολλές βιο-μηχανικές χρήσεις.

Η Επαρχία Ελασσόνας εί-ναι η κατ' εξοχήν κτηνοτρο-φική περιοχή της χώραςεκτρέφοντας περισσότερααπό 500 χιλιάδες γιδοπρόβα-τα και τα προϊόντα της είναιγνωστά και σε περιπτώσειςπεριζήτητα.

Είναι φυσικό, λοιπόν, στοντόπο μας να υπάρχουν καιτυροκομικές μονάδες πουεπεξεργάζονται το γάλα καιπαράγουν διάφορα τυριά.

Είναι φυσικό επίσης ηκάθε μονάδα επεξεργασίαςνα παράγει και απόβλητα ταοποία είτε είναι τοξικά, είτεεπιβλαβή και σε κάθε περί-πτωση που απαιτείται είτε ει-δική επεξεργασία, είτε απο-

θήκευση ή ό,τι άλλο προβλέ-πεται.

Στην προκειμένη περίπτω-ση παράγεται τυρόγαλο τοοποίο λόγω της χημικής τουσύστασης δεν διασπάται ούτεδιαλύεται στο νερό και όπουρίπτεται δημιουργεί πάρα πολ-λά προβλήματα ρύπανσης καιαφόρητη δυσοσμία.

Αυτά τα δύο προβλήματααφενός ρυπαίνουν τον “Ελασ-σονίτη” ποταμό που δικαίωςκάποιοι τον μετονόμασαν τυ-ρογαλίτη... αφετέρου σε πε-ριοχές όπως το Αγιονέρι, πολύπερισσότερο στο Δ.Δ. Ευαγ-γελισμού καθιστούν και τηδιαμονή ακόμη των κατοίκωνεφιαλτική!!!

Είναι γνωστοί οι αγώνεςκατά καιρούς των κατοίκωνπροκειμένου να βρεθεί λύσηκαι δεν είναι λίγες οι φορέςπου οι κάτοικοι στην απόγνω-σή τους και εγκαταλελειμμένοιαπό το επίσημο κράτος είχανσκεφθεί να καταφύγουν ακό-μη και στη βία για να λυτρω-θούν!!!

Τις προηγούμενες ημέρεςτο πρόβλημα εξαιτίας τηςαφόρητης δυσοσμίας εξα-νάγκασε πολλούς κατοίκουςνα τηλεφωνήσουν στην εφη-μερίδα, ζητώντας την παρέμ-βασή της, και τη... δημοσιο-ποίηση της οργής των προς

όσους ευθύνονται γι' αυτό τοαπερίγραπτο χάλι. Παρά τηνδικαιολογημένη οργή τουςκαι οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότιτο πρόβλημα είναι σύνθετο καιδεν θα λυθεί ούτε με φωνέςούτε και με απειλές, παράμόνο με σοβαρότητα και υπευ-θυνότητα.

Το πρόβλημα όπως δια-μορφώνεται είναι αδύνατοννα λυθεί... εκ των ένδον καιαπό τον καθένα ξεχωριστά...ούτε οι κάτοικοι μπορούν νακάνουν κάτι, ούτε όμως και οιτυροκομικές μονάδες. Κατάκαιρούς το μείζον αυτό ζήτη-μα δεν αντιμετωπίστηκε μετην πρέπουσα ευθύνη και τοαποτέλεσμα ήταν να βρεθούνχωρίς λόγο, αντιμέτωποι βιο-μηχανίες και πολίτες. Σ' αυτό,ίσως λόγω λανθασμένων εκτι-μήσεων, ευθύνη να φέρουμεκι εμείς ως μέσα ενημέρωσης,άλλοι λιγότερο κι άλλοι πε-ρισσότερο.

Δικαιολογημένες οι αντι-δράσεις 'όσων υφίστανται τιςσυνέπειες της ρύπανσης, όσοέντονες κι αν φαντάζουν,όμως είναι άδικο να... πυρο-βολούμε και να απαξιώνουμετην Ελασσονίτικη παραγωγική

διαδικασία.Σ' αυτό λοιπόν το... σταυ-

ροδρόμι οφείλει και έχει χρέ-ος η πολιτεία να παρέμβειαποφασιστικά και να συνδρά-μει στην κατεύθυνση επίλυσηςτου προβλήματος.

Η λύση ξέρετε δεν... βρί-σκεται μακριά μας είναι κον-τά... σε λιγότερο από μία ώραδρόμο. Εάν μεταφέρουμε τοτυρόγαλο τα οφέλη θα είναιπολλαπλά.

Στην Καρδίτσα υπάρχειεργοστάσιο που κάνει αυτή τηδουλειά, προμηθεύεται το τυ-ρόγαλο και με ειδική επεξερ-γασία το διασπά στα συστα-τικά του με τα οποία στη συ-νέχεια προμηθεύει ελληνικέςβιομηχανίες, όπως ζαχαρο-πλαστική αλλά και υποδημα-τοποιία.

Στο παρελθόν είχε κατα-βληθεί κάποια προσπάθειακαι μάλιστα οι ενδιαφερόμενοιείχαν καταλήξει και σε συμ-φωνία που δυστυχώς χωρίςκανείς να μας εξηγήσεις για-τί δεν ευοδώθηκε. Ελπίζουμετο νέο δημοτικό συμβούλιοπου θα προκύψει θα ασχολη-θεί επιτέλους σοβαρά και ναδώσει την πρέπουσα λύση.

9 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Τώρα

νέο

μεγαλύτερο

ανανεωμένο!!!

Σε μεγάλο χώρο δίπλα από το παλιό Toy - Moy

Στον πεζόδρομο - Αργοναυτών 20στην Ελασσόνα

•Εκδόθηκε από το Υπουργείο ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων

Νέος οδηγός εφαρμογής

της πολλαπλής συμμόρφωσης•Ποιες οι γενικές υποχρεώσεις

των γεωργών

Όλα όσα προβλέπονται από τους Κανονισμούς τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ΕλληνικήΝομοθεσία, σχετικά με την πολλαπλή

συμμόρφωση, αναλύονται στον νέο οδηγό που εξέδωσετο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η πολλαπλή συμμόρφωση είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις πουαναλαμβάνουν να εφαρμόζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πουλαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις, οι κανόνες που πρέπει να εφαρ-μόζουν κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους.

Η τήρηση των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσηςείναι υποχρέωση όλων των παραγωγών που ενεργοποιούν δι-καιώματα ενιαίας ενίσχυσης καθώς και των παραγωγών που λαμ-βάνουν επιπλέον ενισχύσεις από το πρόγραμμα αγροτικής ανά-πτυξης (σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες, αγροτοπεριβαλλοντικάμέτρα όπως η βιολογική γεωργία, συστήματα ολοκληρωμένης δια-χείρισης της παραγωγής ΑGRO κλπ.)

Η Πολλαπλή Συμμόρφωση στηρίζεται τα παρακάτω Νομικά Κεί-

μενα:

•Kανονισμός ΕΚ 73/2009 •Κανονισμός ΕΚ 1122/ 2009 •Κανονισμός ΕΚ 1120/ 2009 •ΚΥΑ 262385/21-4-2010Οπως αναφέρει στο εισαγωγικό της σημεία η Υπουργός

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, η πολ-λαπλή συμμόρφωση αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Κοι-νής Γεωργικής Πολιτικής και στοχεύει στην αειφορία της γεωργίαςκαι τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα. Οι κανόνες της πολλαπλής συμ-μόρφωσης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών μέσωτων οποίων επιχειρείται η ενίσχυση της υπαίθρου της Ελλάδας αλλάκαι της Ευρώπης και έχει βασικούς στόχους:

•Tην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος •Τη διατήρηση του αγροτικού τοπίου •Την επίτευξη αειφορίας •Την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων •Την υγιεινή και ασφάλεια των γεωργών και των αγροτικών

ζώων •Την υγεία των καταναλωτών Οι γενικές υποχρεώσεις των γεωργών στο νέο οδηγό περιγρά-

φονται ως εξής:

•Όλοι οι παραγωγοί υποχρεούνται να τηρούν ημερολόγιο στοοποίο πρέπει να καταγράφουν όλες τις εργασίες που πραγματο-ποιούν στην εκμετάλλευσή τους όπως σπορά, λίπανση, ζιζανο-κτονία, θεραπείες, κλπ. Επιπλέον, θα πρέπει να διατηρούν τις ετι-κέτες των σπόρων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που χρησι-μοποιούν καθώς και τα σχετικά τιμολόγια – παραστατικά αγοράς(κυρίως για σπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές). Στις περιπτώσειςπου ο γεωργός χρησιμοποιεί κοπριά και εφόσον δεν υπάρχει δυ-νατότητα έκδοσης τιμολογίων, προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση,στην οποία αναγράφονται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προ-έλευση αυτής.

•Όλοι οι γεωργοί οφείλουν να μην καταστρέφουν τις ανα-βαθμίδες (πεζούλες), τις ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσι-κά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.

Τα στοιχεία αυτά βοηθούν τη συγκράτηση και την γονιμότη-τα των εδαφών, αποτελούν δε στοιχεία που προστατεύουν, βελ-τιώνουν και αναδεικνύουν το φυσικό τοπίο, ενώ συχνά βοηθούν τηδιαβίωση των μικρών ζώων και πουλιών τα οποία είναι χρήσιμα στηνκαταπολέμηση των εχθρών των καλλιεργειών.

•Σε κάθε αγροτεμάχιο που παραμένει ακαλλιέργητο, θαπρέπει να πραγματοποιούνται οι ελάχιστες καλλιεργητικές πα-ρεμβάσεις, ώστε να διατηρείται το έδαφος σε καλή κατάσταση καινα αποφεύγεται η ανάπτυξη ανεπιθύμητων φυτικών ειδών (π.χ. Ζι-ζάνια).

Γι' αυτό θα πρέπει είτε να κόβεται η βλάστηση είτε να επι-τρέπεται η βόσκηση, ώστε να μην υποβαθμίζεται η καλλιεργήσι-μη γη. Στην περίπτωση που ο γεωργός επιλέξει να μην καλλιερ-γήσει την επιλέξιμη για τα δικαιώματά του έκταση, τα χωράφια θαπρέπει να είναι απαλλαγμένα από ζιζάνια ή άλλα ανεπιθύμητα υλι-κά (π.χ. σκουπίδια, μπάζα, κλπ.), ώστε να είναι ανά πάσα στιγμήέτοιμα για καλλιέργεια. Τα παραπάνω εφαρμόζονται έτσι κι αλλιώςόταν μία καλλέργεια είναι σε εξέλιξη.

•Τα κοκκώδη αγροχημικά (φάρμακα, λιπάσματα) πρέπει να εν-σωματώνονται καταλλήλως στο έδαφος για να μην δηλητηριάζονταιτα πουλιά. Τα δολώματα τρωκτικοκτονίας (για ποντίκια και αρου-ραίους) πρέπει να τοποθετούνται μέσα στις στοές των τρωκτικών,ώστε να μην είναι ορατά.

•Ο γεωργός οφείλει να μην καταστρέφει σημαντικά στοιχείατου αγροτικού τοπίου όπως φυτοφράκτες, υδατοσυλλογές και δεν-τροστοιχίες που βρίσκονται εντός των αγροτεμαχίων του ή και στοπεριθώριο αυτών.

Επίσης οφείλει στις γεωργικές εκτάσεις που συνορεύουν μεδρόμους και φυσικούς υδάτινους αποδέκτες (ρυάκια, λίμνες, πο-τάμια, τάφροι κλπ.) στους οποίους υπάρχει φυσική βλάστηση (φυ-τοφράκτες, δένδρα, συνδεδρίες) να μην καταστρέφει τη βλάστηση.

Οι θάμνοι και τα δένδρα μπορούν να συντηρούνται με κλάδεμα. •Εφόσον χρησιμοποιείται λάσπη από επεξεργασμένα από-

βλητα είτε ως βελτιωτικό εδάφους είτε ως λίπασμα, θα πρέπει αυτόνα γίνεται με ειδική άδεια από τη Νομαρχία.

Η άδεια αναφέρει τους όρους εφαρμογής της λάσπης στοναγρό που πρέπει να τηρούνται από το γεωργό.

Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ

ΤΥΡΟΓΑΛΟ:ΤΥΡΟΓΑΛΟ:

Το πρόβλημα και η λύση•Σε απόγνωση οι ενδιαφερόμενοι, σε αφασία οι αρμόδιοι

•Kι όμως αν θέλουν μπορούν την “κατάρα να την κάνουν ευλογία”

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗΣ

ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗΣ ΑΓΕΛΑΔΩΝ

Η Ομάδα ΑγελαδοτρόφωνΑσπρόμαυρης Φυλής της ΕΑΣΛάρισας – Τυρνάβου –Αγιάς μέσαστο πλαίσιο της συνεχούς επι-μόρφωσης των μελών της ανέ-λαβε την πρωτοβουλία για τηδιοργάνωση σεμιναρίων ΤεχνητήςΣπερματέγχυσης αγελάδων. Τασεμινάρια θα πραγματοποιηθούναπό την Δ/νση Κτ/κής της Νο-μαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρι-σας σε συνεργασία με τα Κρατι-κά Ινστιτούτα Σπερματέγχυσηςκαι κατόπιν συνεννόησης που έγι-νε με το Υπουργείο ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση μέ-χρι τις 15 Αυγούστου 2010 στα κεντρικά γραφεία της ΕΑΣΛάρισας, 1ος όροφος, στην Ομάδα ΑγελαδοτρόφωνΑσπρόμαυρης Φυλής. Πληροφορίες στο 6947703883.

8-9_elassona 07/07/2010 12:46 π.μ. Page 2

Page 10: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

1ο Γενικό ΛύκειοΕλασσόνας

Γ - Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

1 Αβδανάς Αναστάσιος Νι-κόλαος

2 Αβέλλα Στυλιανή Θεό-δωρος

3 Αδάμου Δημήτριος Αν-τώνιος

4 Αλέξης Άρης Κωνσταν-τίνος

5 Ανδρώνη Αποστολία Θω-μάς

6 Αντωνίου Μαρία Λάζα-ρος

7 Αργυρίου ΔημήτριοςΘωμάς

8 Βαλιώτης ΑριστείδηςΚωνσταντίνος

9 Γεωργάκη Ειρήνη Ιωάν-νης

10 Γιουρέλη Αργυρώ Ιωάν-νης

11 Γκαδρή Χρυσούλα Αθα-νάσιος

12 Γκανάτσιος ΒασίλειοςΚωνσταντίνος

13 Γκουλοβάγκας Βασί-λειος Ιωάννης

14 Γούπος ΚωνσταντίνοςΘεόδωρος

15 Γριζοπούλου ΘεανώΝικόλαος

16 Δαούτης ΔημήτριοςΒασίλειος

17 Δημοπούλου ΓεωργίαΕυάγγελος

18 Ζήσαρου Ελευθερία Νι-κόλαος

19 Θεοφυλακτίδου ΕλένηΓρηγόριος

20 Θεοχάρη Γεωργία Δη-μήτριος

21 Καριπίδη ΔέσποιναΙωάννης

22 Κατσάρα Ανθή Ιωάν-νης

23 Κατσαρού ΑθανασίαΣτέφανος

24 Κεχαγιά Κωνσταντίνα

Αστέριος 25 Κιόρογλου Αλέξανδρος

Κωνσταντίνος 26 Κλόσι Σπίρο Σκεντέρ 27 Κουντούλη Ελένη Δη-

μήτριος 28 Κουπουρτίδου Χριστίνα

Νικόλαος 29 Κουρομπίνα Αλεξάν-

δρα Αθανάσιος 30 Κωνσταντινίδη Κερα-

σούλα Αθανάσιος 31 Λιάνος Βάϊος Ταξιάρ-

χης 32 Λυγούρας Κωνσταντί-

νος Ιωάννης 33 Μανώλη Μαρία Αθα-

νάσιος 34 Μάρκου Βασίλειος Θε-

όδωρος 35 Μηνά Ευαγγελία Αθα-

νάσιος 36 Μηνά Θεοδώρα Νικό-

λαος 37 Μπαργιάννη Μαρία

Απόστολος 38 Μπουμπουνάρα Χρι-

στίνα Δημήτριος 39 Νούλας Κωνσταντίνος

Σωκράτης 40 Ντόκος Αθανάσιος Γε-

ώργιος 41 Ντόκος Δημήτριος Χρή-

στος 42 Ντούφα Ιωάννα Νικό-

λαος 43 Πανούση Σουλτάνα-

Κωνσταντίνα Βασίλειος 44 Παπαδόπουλος Αλέ-

ξανδρος Αντώνιος 45 Παπαδόπουλος Δημή-

τριος Κωνσταντίνος 46 Πουρνάρα Μαρία-Ηλιά-

να Θεόδωρος 47 Σγουραλή Ευαγγελία

Αστέριος 48 Σίμου Βάϊα Ιωάννης 49 Τριανταφύλλου Ευαγ-

γελία Αναστάσιος 50 Τσάτσου Ευαγγελία

Αθανάσιος 51 Τσιαντούλας Νικόλαος

Αχιλλέας 52 Χριστοδούλου Ελευθε-

ρία Αντώνιος

1ο Γενικό ΛύκειοΕλασσόνας

Αριστεία - Βραβεία -Σχολικό Έτος 2009-2010

Τάξη: Γ - Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥ-ΚΕΙΟΥ

1 Μανώλη Μαρία Αθανά-σιος ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ και ΕΠΤΑΔΕΚΑΤΑ Άριστα

2 Ντούφα Ιωάννα Νικόλα-ος ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ και ΕΞΙ ΔΕ-ΚΑΤΑ Άριστα

3 Ντόκος Δημήτριος Χρή-στος ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ και ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΤΑ Άριστα

4 Γκαδρή Χρυσούλα Αθα-νάσιος ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ και ΤΕΣ-ΣΕΡΑ ΔΕΚΑΤΑ Άριστα

5 Θεοχάρη Γεωργία Δη-μήτριος ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ και ΤΡΙΑΔΕΚΑΤΑ Άριστα

6 Αντωνίου Μαρία Λάζα-ρος ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ και ΔΥΟΔΕΚΑΤΑ Άριστα

7 Θεοφυλακτίδου ΕλένηΓρηγόριος ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ καιΔΥΟ ΔΕΚΑΤΑ Άριστα

8 Καριπίδη Δέσποινα Ιωάν-νης ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΕΝΝΕΑΔΕΚΑΤΑ Άριστα

9 Μπουμπουνάρα ΧριστίναΔημήτριος ΔΕΚΑΟΚΤΩ καιΕΝΝΕΑ ΔΕΚΑΤΑ Άριστα

10 Κουπουρτίδου ΧριστίναΝικόλαος ΔΕΚΑΟΚΤΩ καιΟΚΤΩ ΔΕΚΑΤΑ Άριστα

11 Αβέλλα Στυλιανή Θεό-δωρος ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΕΠΤΑΔΕΚΑΤΑ Άριστα

12 Κεχαγιά ΚωνσταντίναΑστέριος ΔΕΚΑΟΚΤΩ καιΕΠΤΑ ΔΕΚΑΤΑ Άριστα

13 Κουρομπίνα Αλεξάν-δρα Αθανάσιος ΔΕΚΑΟΚΤΩκαι ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΕΚΑΤΑ Άρι-στα

14 Κωνσταντινίδη Κερα-

σούλα Αθανάσιος ΔΕΚΑΟΚΤΩκαι ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΕΚΑΤΑ Άρι-στα

15 Σίμου Βάϊα Ιωάννης ΔΕ-ΚΑΟΚΤΩ και ΤΡΙΑ ΔΕΚΑΤΑΆριστα

ΓΕΛ ΛΙΒΑΔΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΚΑΤΕΥ-ΘΥΝΣΗ, ΓΕΝ. ΒΑΘΜΟΣΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

ΓΚΡΙΖΟΣ ΘΩΜΑΣ, ΤΕ-ΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙ-ΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, 4,78

ΚΑΛΦΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕ-ΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙ-ΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 4,37

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙ-ΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 5,13

ΚΙΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΩ-ΡΗΤΙΚΗ 14,25

ΜΑΜΑΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΕ-ΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙ-ΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 3,58

ΜΑΝΤΖΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΕ-ΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙ-ΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 9,9

ΜΠΑΤΖΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕ-ΡΙΟΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ 17,32

ΝΤΑΜΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙ-ΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ 12,87

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ 4,13

ΤΖΗΜΑΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΤΩ-ΝΙΟΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ 9,28

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΘΕ-ΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝΔΕΛΤΙΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ:2009-2010

ΤΕΤΑΡΤΗ 7-7-2010 Λ.Τ.ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ & Όλοι οι υπο-ψήφιοι (&10) 8:30-11:30

Λ.Τ. ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ Όλοιοι υποψήφιοι (&10) 11:30-13:00

ΠΕΜΠΤΗ 8-7-2010 ΓΕΛΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ & Όλοι οι υπο-ψήφιοι (&10) 8:30-11:30

ΓΕΛ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Όλοι οιυποψήφιοι (&10) 11:30-13:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-7-2010

ΓΕΛ ΚΡΑΝΕΑΣ & Όλοι οι υπο-ψήφιοι (&10) 8:30-11:30

ΓΕΛ ΛΙΒΑΔΙΟΥ Όλοι οιυποψήφιοι (&10) 11:30-13:00

ΔΕΥΤΕΡΑ 12-7-20101ο ΓΕΛ Ελασσόνας Οι

υποψήφιοι (&10) Από Α έωςκαι Γ 8:30-11:30

ΟΙ υποψήφιοι (&10% απόΔ έως Ζ 11:30 -13:00

ΤΡΙΤΗ 13-7-20101ο ΓΕΛ Ελασσόνας Οι

υποψήφιοι (& 10%) Από Ηέως και Κ 8:30-11:30

Οι υποψήφιοι (&10%) ΑπόΛ έως και Λ 11:30-13:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 14-7-20091ο ΓΕΛ Ελασσόνας Οι

υποψήφιοι (&10%) Από Μέως και Π 8:30-11:30

Οι υποψήφιοι (&10%) ΑπόΛ έως και Λ 11:30-13:00

ΠΕΜΠΤΗ 15-7-20102ο ΓΕΛ Ελασσόνας υπο-

ψήφιοι (&10%) Από Α έως καιΖ 8:30-11:30

Οι υποψήφιοι (&10%) ΑπόΗ έως και Λ 11:30-13:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-7-20102ο ΓΕΛ Ελασσόνας Οι

υποψήφιοι (&10%) Από Μέως και Ν 8:30-11:30

Οι υποψήφιοι (&10%) ΑπόΞ έως και Π 11:30-13:00

ΔΕΥΤΕΡΑ 19-7-20102ο ΓΕΛ Ελασσόνας Οι

υποψήφιοι (&10%) Από Ρ έωςκαι Σ 8:30-11:30

Οι υποψήφιοι (&10%) ΑπόΤ έως και Ω 11:30-13:00

ΤΡΙΤΗ 20-7-2010Δ Ι Κ Α Ι Ο Λ Ο Γ Η Μ Ε Ν Α

ΑΠΟΝΤΕΣ Οι υποψήφιοι(&10%) Από Α έως και Κ 8:30-11:30

Δ Ι Κ Α Ι Ο Λ Ο Γ Η Μ Ε Ν ΑΑΠΟΝΤΕΣ Οι υποψήφιοι(&10%) Από Λ έως και Ω11:30-13:Ο0

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙΤΟΥΣ:

1.ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟ ΑΝΤΙ-ΓΡΑΦΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ

2.ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

3.ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΒΕΒΑΙ-ΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

4.ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΜΗΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟ

5.Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗ-ΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΓΙ-ΝΕΤΑΙ:

α) ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝΥΠΟΨΗΦΙΟ Η

β) ΑΠΟ ΝΟΜΙΜΑ ΕΞΟΥ-ΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

10 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

...τώρα και ζωντανά στο internet www.Kivotos-fm.gr

6ης Οκτωβρίου 113

40 200 Ελασσόνα

Τηλ. 24930 29550

Κιν. 6944718190

Απορία και έκπληξη μαςδημιούργησε η άρνησητης εκπαιδευτικής

κοινότητας σε επίπεδο Λυκείωνκαι 2ου Γραφείου στηνΕλασσόνα σε ότι αφορά στοαίτημα της εφημερίδας να έχειπρόσβαση στα απαραίτηταστοιχεία, στα αποτελέσματα τωνπανελλαδικών εξετάσεων για να

τα δημοσιεύσει.

Το επιχείρημα των εκπαιδευτι-κών, τι άλλο, η γνωστή... καραμέλαπερί δήθεν προσωπικών δεδομέ-νων!!!

Ειλικρινά, αδυνατούμε να κατα-νοήσουμε τη λογική τους, ότανόλα αυτά τα στοιχεία και αποτελέ-σματα που ζητήσαμε τα ίδια τασχολεία τα αναρτούν στις πόρτες ή

σε χώρους ειδικά διαμορφωμέ-νους, σε κοινή θέα όλων!!!

Τι θα εμπόδιζε λοιπόν τον κάθεδημοσιογράφο και εφημερίδα ναφωτογραφίσει τα αποτελέσματακαι να τα δημοσιοποιήσει και γιατίθάπρεπε νάναι κρυφά;

Γιατί όταν αναρτώνται στα σχο-λεία δεν παραπέμπουν σε προσω-πικά δεδομένα κι όταν δημοσι-

εύονται στην εφημερίδα είναι αδί-κημα; Είναι άραγε προσωπικό δε-δομένο η διαφάνεια ή η είσοδοςενός εκάστου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναιαπολύτως προσωπική υπόθεση καιδεν αφορά την κοινωνία ολόκληρη;

Όσο τουλάχιστον τα ΑΕΙ καιΤΕΙ έστω και με τις σημερινές συν-θήκες λογίζονται δημόσια ιδρύμα-τα, η διαφάνεια αφορά ολόκληρη

την κοινωνία.Προσωπική υπόθεση του καθε-

νός χαρακτηρίζεται μονάχα εκείνηπου απευθύνεται σε ιδιωτικά Πα-νεπιστήμια και το βαλάντιο του εν-διαφερομένου...

Ελπίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοίκαι η διεύθυνση του 2ου Γραφείουθα μας δώσουν κάποια πειστικήεξήγηση...

Μετά τις βαθμολογίες, τα μηχανογραφικά...Κάτω από τη βάση... οι εκπαιδευτικοί. Είπαν “όχι” στο αίτημα της “ΕτΕ” για δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων

Μαθητές που προάγονται ή απολύονται

Aγριεύει η κόντρα

στεγασμένου και

υπαίθριου εμπορίουΌπου φτώχεια και γκρίνια λέει η παροιμία και είναι

απόλυτα σωστό. Με την οικονομική κρίση που περνάμεκαι το χάλι που βιώνουμε στο οποίο μας οδήγησαν οι πο-λιτικοί, η εξεύρεση του μεροκάματου μετατράπηκε σε ιδι-αίτερα δύσκολη υπόθεση και όποιος κατορθώνει να τοεξασφαλίζει θεωρείται ευνοημένος και προνομιούχος.

Στις εποχές που η κατανάλωση ήταν αυξημένη κανείςδεν είχε το χρόνο να κοιτάξει και να ασχοληθεί με ότι συ-νέβαινε έξω από το κατάστημά του και ίσως τότε να ήτανκαι μια λύση, ακόμη-ακόμη και να έλυνε κάποια προ-βλήματα.

Τώρα τα πράγματα “αλλάξαν” και η εξεύρεση πελά-τη έχει καταστεί μια διαδικασία χρονοβόρα και επώδυνημε συνέπεια πολλοί καταστηματάρχες να δυνασχετούν.

Πάντως η κόντρα αγριεύει και σύμφωνα με πληρο-φορίες ο Εμπορικός Σύλλογος ίσως καταφύγει και στηνδικαιοσύνη εναντίον των πλανόδιων πωλητών, διεκδι-κώντας και διαφυγόντα κέρδη για τα μέλη του που θί-γονται και φυσικά θα ζητήσει την παρέμβαση του Δήμουκαι της αστυνομίας για να τους εκδιώξουν από την κεν-τρική πλατεία και τον χώρο του ΚΤΕΛ.

10_elassona 07/07/2010 12:46 π.μ. Page I

Page 11: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

11 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

O ΛΑ.Ο.Σ. έβαλε

“Χ” στον

Χρ. ΜπέλτσιοΤον πρώην αντιπρόεδρο της Ν. Ε. του ΛΑ.Ο.Σ. Λάρι-

σας και μέλους της ΟΚΕ Εθνικής Άμυνας κ. ΧρήστουΜπέλτσιου διέγραψε η επιτροπή δεοντολογίας του κόμ-ματος εξαιτίας δηλώσεων κατά του προέδρου του κόμ-ματος.

Ο κ. Μπέλτσιος μαζί με πολλούς άλλους είχε διαφω-νήσει με την υπογραφή του μνημονίου και τον παροπλι-σμό πολλών παλιών στελεχών από τον εθνικιστικό χώρο.

Με αφορμή τη διαγραφή του, ο πρώην αντιπρόεδροςτης Ν.Ε. ζητά από «ψηφοφόρους και βουλευτές να εγ-καταλείψουν τον ΛΑ.Ο.Σ.».

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του –που είναι ιδιαίτερασκληρές- ο κ. Μπέλτσιος αναφέρει:

«Εν πρώτης έρχομαι να ευχαριστήσω την επιτροπή Δε-οντολογίας του κόμματος, η οποία αν είχε λιγάκι αυτο-σεβασμό έπρεπε να διαγράψει πρώτα τον Καρατζαφέρηδιότι έχει αποκλίνει από τις γραμμές του κόμματοςκατά 180 μοίρες (όπως αρμόζει σε έναν κολοτούμπα) καιμετά να προχωρήσει στις διαγραφές στελεχών, αλλά θαμου πείτε πότε το «Κολωνάκι» έκανε επανάσταση;

Ποτέ!!! Κύριοι σας ευχαριστώ για τη διαγραφή μουμε αριθμό πρωτοκόλλου 413. Στην απόφαση διαγραφήςσε κάποιο σημείο αναφέρετε ότι διαγράφομαι διότι δενείναι δυνατή η ένταξή μου στην πραγματικότητα. Ερώ-τηση: ποια πραγματικότητα; Τη μετάλλαξη του ΛΑ.Ο.Σ.σε Νεοταξικό κόμμα;

Ντροπή σας ραγιάδες του συστήματος, είστε μια μάζανενέκιδων που σέρνεστε πίσω από τον κολοτούμπα Κα-ρατζαφέρη για να μην χάσετε την καρέκλα σας. Δυστυ-χώς από μερικούς στρατηγούς τουλάχιστον, περίμενα ναεγκαταλείψουν το διαβρωμένο ΛΑ.Ο.Σ. και να πάψουν να

παριστάνουν τα πρωτοπαλίκαρα του Καρατζαφέρη.Όσο για τον αχυράνθρωπο

του Μητσοτάκη ένα έχω να πω: Έχεις παίξει πολύκαλά το ρόλο σου, δηλαδή τον εγκλωβισμό του πατριω-τικού χώρου, με σκοπό να τον προσκολλήσεις στο σύ-στημα όταν διαταχθείς από τους νεοταξίτες (δηλαδή τουςεφαρμοστές των πρωτοκόλλων των σοφών της Σιών). Σεπήραμε είδηση, είσαι επικίνδυνος για την Ελλάδα και τουςΈλληνες. Πήγαινε από εκεί που ήρθες, στον Μητσοτάκη,είσαι πολύ λίγος για αντιπρόσωπος των Εθνικιστών. Θέ-λουμε τις ψήφους μας πίσω, μας τις έκλεψες, στις ερ-χόμενες εκλογές θα αγωνιστούμε όλοι οι Εθνικιστές ενω-μένοι με σκοπό να

σε πετάξουμε εκτός Βουλής, δεν μας εκφράζεις πλέ-ον, πήγαινε μαζί με την Ντόρα, είναι ο μόνος δρόμος γιανα πάρετε μαζί το μαγικό ποσοστό του 3% για να εισέλ-θετε στη βουλή. Ραντεβού τόσμε σένα όσο και με τα βο-λευτάκια σου, στις ερχόμενες εκλογές, εκεί θα δεις τονΕθνικισμό στο μεγαλείο του. Δεν έχεις πλέον το δικαίω-μα να εκπροσωπείς τους πατριώτες, όταν ψηφίζεις

υπέρ του Δ.Ν.Τ., συμπράττεις με το Μητσοτακέικο καιαποκαλείς τον Σημίτη «εθνικό κεφάλαιο». Ντροπή σου!

Μας πρόδωσες. Σε καταδικάζουμε σε εξοστρακισμό,και σε στέλνουμε στις «Περσικές αυλές» όπου και ανή-κεις. Εκεί θα βρεις και τον παλιόφιλο Μητσοτάκη, για νασχεδιάσετε την επόμενη κίνηση. Τέλος κάνω έκκληση σεόλους τους εξαπατηθέντες δεξιούς ψηφοφόρους καιστους ευγενείς ευπατρίδας βουλευτάς του (εάν φυσικάυπάρχουν ακόμη), εγκαταλείψτε τον, κάντε το για τη μη-τέρα-Ελλάδα».

Ο Νομάρχης Λάρισας κ.Λουκάς Κατσαρός σε δηλώσειςτου σήμερα το απόγευμα ανα-κοίνωσε ότι δεν θα είναι υπο-ψήφιος Περιφερειάρχης Θεσ-σαλίας, αλλά παραμένει πολι-τικά ενεργός και πως «θα συ-νεχίσει να υπηρετεί το νομό απ’όποια θέση τον τάξουν οι πο-λίτες».

Η ανακοίνωση έγινε μετάκαι από συνάντηση που είχεσήμερα το πρωί στην Αθήνα μετον κ. Αντώνη Σαμαρά, κατάτην οποία ο Πρόεδρος τηςΝ.Δ εξέφρασε την θέληση τουνα στηρίξει τον κ. Κατσαρόγια τη θέση του Υποψήφιου πε-ριφερειάρχη Θεσσαλίας.

Ο κ. Κατσαρός δήλωσε ότιη πρόταση είναι «εξόχως τιμη-τική», ευχαρίστησε τον Σαμαράκαι την παράταξη της Ν.Δ γιατην εμπιστοσύνη τους και δή-λωσε ότι παραμένει πολιτικάμάχιμος από όποια άλλη θέσητου ζητηθεί.

Βασικός λόγος της μη κα-θόδου του κ. Κατσαρού, όπωςτόνισε ο ίδιος στη δήλωση του,είναι η πίστη του ότι «το Πρό-γραμμα «Καλλκράτης» δεν συ-νιστά την πραγματική Μεταρ-ρύθμιση για την οποία τόσαχρόνια αγωνίστηκε με τουςσυναδέλφους του νομάρχες».

Η πεμπτουσία της πολιτικήςδεν είναι οι καρέκλες και τααξιώματα. Είναι η γενναιότητανα λες «όχι» όταν αυτό που κα-λείσαι να υπηρετήσεις αντι-βαίνει τις αρχές σου» είπε χα-ρακτηριστικά ο κ. Λουκά Κα-τσαρός.

Αναλυτικότερα, όλο το κεί-μενο της δήλωσης του Νο-μάρχη έχει ως ακολούθως:

«Την περασμένη Τετάρτηστο Ωδείο η Νομαρχιακή ΑρχήΛάρισας παρουσίασε σε μια με-γάλη συγκέντρωση το έργοτης.

Όπως δεσμεύτηκα εκεί,σας κάλεσα σήμερα για ναανακοινώσω δημοσίως τηναπόφαση μου σχετικά με τηνυποψηφιότητα μου για την αι-ρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε όλη μου την προσωπικήδιαδρομή, με ειλικρίνεια καισεβασμό απέναντι στον κόσμοτου νομού, ανακοίνωνα έγκαι-ρα, δημόσια και καθαρά τιςαποφάσεις μου, μακριά απόλογικές παρασκηνίου, μακριάαπό ανούσιες σεναριολογίες.

Οι αποφάσεις μου ήταν θε-

τικές όταν πίστευα ότι είναισωστές και πως μπορούσα ναείμαι χρήσιμος για τον τόπομου.

Και τότε έδινα μαζί μετους συμπολίτες μου τον αγώ-να με αυταπάρνηση και πίστηστη νίκη.

Ήταν όμως και αρνητικές,όταν διέβλεπα ότι παραβιά-ζουν τις αρχές και τις αξίες μετις οποίες πάντοτε πορεύτηκα.

Όπως έχω πει πολλές φο-ρές, πάντοτε πίστευα και πι-στεύω στην προσφορά στοντόπο μου και όχι στην καρέκλακαι τα αξιώματα.

Στην πολιτική υπάρχει καιτο ΝΑΙ, αλλά υπάρχει και τοΟΧΙ.

Και ο πολιτικός πρέπει ναβρίσκει κάποτε τη γενναιότη-τα να λέει και το ΟΧΙ

Όλο αυτό το διάστημαήταν ένα διάστημα περισυλ-λογής για μένα.

Παρακολούθησα από πολύκοντά πώς θα εξελιχθεί τοΠρόγραμμα «Καλλικράτης» καιαγωνιζόμουνα με πολλούς συ-ναδέλφους Νομάρχες γιαπραγματική Μεταρρύθμιση.

Δυστυχώς, η Μεταρρύθ-μιση που προώθησε η Κυβέρ-νηση δεν ήταν αυτή που όλοιοραματιζόμαστε και που η κοι-νωνία έχει ανάγκη.

Είναι ένα άτολμο Πρό-γραμμα, εξαιρετικά αδύναμοεπιχειρησιακά και οικονομικάγια να σηκώσει το βάρος τηςσύγχρονης Ελλάδας που θέ-λουμε να οικοδομήσουμε καιπου έχει ανάγκη ο τόπος και ολαός.

Άκουσα επίσης πολλέςγνώμες, συμπολιτών, φίλων,συνεργατών.

Είχα την προτροπή να κα-τέβω ως υποψήφιος Περιφε-ρειάρχης.

Και από δημάρχους τουνομού, και από εκπροσώπουςφορέων και από άλλες προ-σωπικότητες της Θεσσαλίαςαπό διαφορετικούς ιδεολογι-κούς χώρους.

Είχα και έχω από παντούμηνύματα ότι οι εκλογές αυτέςμπορούσαν να κερδηθούν απότο Συνδυασμό μας.

Είχα και έχω τη βεβαιότη-τα ότι ο λαός της Θεσσαλίαςθα εκτιμούσε τη δική μας πρό-ταση, τη δική μας δυνατότητανα πάμε τη Θεσσαλία μπροστά.

Σήμερα το πρωί συναντή-

θηκα με τον Πρόεδρο της Ν.Δκ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ μουεξέφρασε τη θέληση του να μεστηρίξει ως Υποψήφιο περι-φερειάρχη Θεσσαλίας

Ευχαριστώ δημόσια τον κ.Αντώνη Σαμαρά αλλά και τηνπαράταξη της ΝΔ γι’ αυτήν τηνπρόταση και την εμπιστοσύνητους.

Ευχαριστώ όλους αυτούςπου μου έκαναν ανάλογες προ-τάσεις, και από άλλους πολι-τικούς χώρους.

Θεωρώ την πρόταση και τηστήριξη τους εξόχως τιμητική.

Την θεωρώ ως αναγνώρισητου έργου και της μεγάληςπροσπάθειας που κατέβαλεόλη η Νομαρχιακή Αρχή σταχρόνια της θητείας της, αλλάκαι ως αναγνώριση της προ-σωπικής μου διαδρομής στηνΑυτοδιοίκηση.

Πλην όμως, με πλήρη επί-γνωση των ευθυνών μου, θέλωσήμερα να δηλώσω ενώπιονσας ότι δεν θα είμαι υποψήφιοςΠεριφερειάρχης στις εκλογέςτου προσεχούς Νοεμβρίου.

Γιατί ο θεσμός της αιρετήςΠεριφέρειας όπως διαμορφώ-νεται σήμερα αντιβαίνει τις αρ-χές μου.

Γιατί πιστεύω ότι δεν υπη-ρετεί την Ελλάδα της περιφέ-ρειας και τους Θεσσαλούς πο-λίτες.

Γιατί δεν θέλω να γίνω δια-κοσμητικό στοιχείο, στο ταμ-πλό της Κεντρικής εξουσίας.

Γιατί δεν είναι αυτό πουονειρεύτηκα και για το οποίοπάλεψα.

Γιατί η πεμπτουσία της πο-λιτικής, δεν είναι οι καρέκλεςκαι τα αξιώματα.

Είναι το πόσο μπορείς ναπροσφέρεις και να είσαι χρή-σιμος για τον τόπο και τους πο-λίτες.

Είναι η γενναιότητα του ναλες «ΟΧΙ», όταν αυτό που κα-λείσαι να υπηρετήσεις δεν τοπιστεύεις.

Η απόφαση μου να μην κα-τέλθω υποψήφιος Περιφερει-άρχης, δεν είναι μια απόφασηπολιτικής αποστρατείας.

Το αντίθετο μάλιστα:- Υπηρέτησα την Αυτοδιοί-

κηση επί σειρά ετών με πάθοςκαι αφοσίωση.

- Αγωνίστηκα και συγκρού-στηκα όταν χρειάστηκε για τασυμφέροντα του νομού και της

Θεσσαλίας.- Δώδεκα χρόνια στη Νο-

μαρχιακή Αυτοδιοίκηση νομίζωότι είναι αρκετά.

Επιτρέψτε μου να ισχυρι-στώ, ότι κλείνω ένα πολιτικό κύ-κλο με επιτυχία. Αυτό τουλάχι-στον εισπράττουμε εγώ και οισυνεργάτες μου από τους συμ-πολίτες μου.

Κλείνω ένα πολιτικό κεφά-λαιο και δηλώνω πολιτικά ενερ-γός.

Θα συνεχίσω να μάχομαιγια τον τόπο μου από μια νέαθέση που θα εκφράζει τις αξίεςκαι τα πιστεύω μου.

Θα υπηρετήσω το νομόμου, απ’ όπου και αν μου ζη-τηθεί από την παράταξη μας,πράγμα για το οποίο δεσμεύ-τηκα και απέναντι στον Πρό-εδρο κ. Αντώνη Σαμαρά.

Θα υπηρετήσω το νομόμου από όποια θέση με τάξουνοι πολίτες που τόσα χρόνιαυπηρέτησα με πίστη και αγώ-νες

Δεσμεύομαι δε ότι ως Νο-μάρχης, θα συνεχίσω ως τηντελευταία να υπηρετώ το νομόμου με την ίδια θέρμη και τοίδιο μεράκι.

Θα δίνουμε με τους συ-νεργάτες μου τον αγώνα μουκαθημερινά, με αμείωτη έντα-ση για να κρατήσουμε ψηλάτο νομό, παρά την κρίση, παράτην αβεβαιότητα, παρά την εχ-θρική σε πολλές περιπτώσειςπολιτική της Κεντρικής Εξου-σίας .

* Η παράταξη μας θα συ-νεχίσει το δρόμο της.

Στις εκλογές του Νοεμβρί-ου για την Περιφέρεια, θα στη-ρίξει τον υποψήφιο που θα επι-λεγεί μέσα από μια πλειάδαεκλεκτών και καταξιωμένωνστελεχών μας.

Τις εκλογές του Νοεμβρίουμπορούμε να τις κερδίσουμε.Γιατί αποδείξαμε ότι εμείς εί-μαστε η πλέον υπεύθυνη δη-μιουργική και σύγχρονη δύνα-μη στο νομό.

Θα ήθελα ειλικρινά να πι-στέψετε ότι ήταν μια δύσκοληαπόφαση.

Μια επώδυνη απόφαση.Αλλά και μια απόφαση ευθύ-νης.

Συγχωρήστε μου τη συγκί-νηση, αλλά όλοι καταλαβαίνε-τε την αξία αυτών των στιγμών.

Σας ευχαριστώ όλους θερ-μά.

Γιατί δεν θα είναι υποψήφιος

Περιφερειάρχης ο Λουκάς Κατσαρός

Νέες περικοπές στα έσοδα των Δήμων•Μειώνονται κατά 10% οι αποδόσεις υπέρ τρίτων (φόρος ζύθου, τέλος διαφήμισης, ακίνητης περιουσίας, παράβολα κ.ά.)

•Οι αιρετοί απειλούν ακόμη και με κλείσιμο των Δημαρχείων σε απάντηση στα νέα μέτρα

Νέες περικοπές στα έσοδα τωνΟργανισμών ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης προβλέπει

σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στηνολομέλεια της Βουλής την επόμενηεβδομάδα. Οι περικοπές ανέρχονταισε 10% κι αφορούν στις αποδόσειςυπέρ τρίτων. Σε απάντηση οι αιρετοίαπειλούν ακόμη και με το κλείσιμοτων Δημαρχείων.

Στο άρθρο 21 του σχεδίου νόμου μετίτλο: “Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύ-

σταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής

ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγη-

σης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες

διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου

Οικονομικών” αναφέρεται ότι για τα οι-

κονομικά έτη 2010 έως 2014, οι ετήσιες

αποδόσεις υπέρ τρίτων του Γενικού Προ-

ϋπολογισμού του Κράτους περιορίζονται

στο 90%. Το υπόλοιπο 10% αποτελεί δη-

μόσιο έσοδο (...) Με κοινή απόφαση των

Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας

και Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορεί να εξαι-

ρούνται του περιορισμού αυτού αποδό-

σεις εσόδων υπέρ ασφαλιστικών φορέ-

ων”.

Πιο συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου

αναφέρεται ότι “με την προτεινόμενη

διάταξη περικόπτονται οι αποδόσεις υπέρ

τρίτων κατά 10% και προσαρμόζεται η

υποχρέωση του Δημοσίου στο ύψος των

πιστώσεων του προϋπολογισμού οι οποί-

ες έχουν ήδη περικοπεί κατά το ανωτέρο

ποσοστό, προκειμένου να αντιμετωπι-

στούν θέματα που συνδέονται με τη δη-

μοσιονομική κατάσταση της χώρας και

την ανάγκη επίτευξης των στόχων που πε-

ριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθε-

ρότητας και Ανάπτυξης που έχει κατατε-

θεί στην Ε.Ε., η οποία επιβάλλει την άμε-

ση λήψη μέτρων μείωσης των δαπανών

του κρατικού προϋπολογισμού. Η μείωση

αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφο-

ρά δαπάνες που σχετίζονται με δράσεις

κοινωνικής πολιτικής ή εξυπηρετούν τους

αναπτυξιακούς στόχους της οικονομι-

κής πολιτικής. Μεταξύ των δαπανών του

προϋπολογισμού που πληρούν τα ανω-

τέρω κριτήρια εντάσσονται και οι απο-

δόσεις υπέρ τρίτων. Ταυτόχρονα παρέ-

χεται η δυνατότητα να εξαιρεθούν από

την περικοπή, με απόφαση των αρμοδίων

υπουργών, οι αποδόσεις σε ασφαλιστικά

ταμεία που αντιμετωπίζουν ταμειακό πρό-

βλημα”.

Το Κράτος φιλοδοξεί ότι με τη συγ-

κεκριμένη περικοπή θα αυξηθούν τα έσο-

δά του την περίοδο 2010-2014 για κάθε

έτος από 324.100.000 ευρώ, εάν εξαιρε-

θούν οι ασφαλιστικοί φορείς, έως και

522.600.000 ευρώ εάν συμπεριληφθούν

κι αυτοί.

11_elassona 07/07/2010 12:46 π.μ. Page 1

Page 12: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

12 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

CMYK

Δεν ξανάγινε αυτόστην Ελασσόνα...τέτοιας έκτασης πο-

λιτιστική καπηλεία δεν επιχει-ρήθηκε ποτέ και από κανένανστο παρελθόν.

Τι έκαναν λοιπόν όσοι συμ-μετέχουν σ' αυτό το “πολιτι-σμικό πραξικόπημα”.

Συγκέντρωσαν σ' ένα φυλ-λάδιο, όλα τα τοπικά πανηγύ-ρια που δεκαετίες, ίσως και αι-ώνες γιορτάζονται από τουςδημότες και αφορούν την πο-ρεία της τοπικής κοινωνίας, ταιδιαίτερα και εντελώς ανιστό-ρητα, αυθαιρετώντας, επειδήέτσι το αποφάσισαν σαν ερή-μην των κοινωνιών, ενέταξανόλον αυτό τον ανεπανάληπτοπολιτισμικό θησαυρό και πο-λύτιμη κληρονομικά κάτω απόμια ξενική λεξική... φεστιβάλ...είμαστε σίγουρα ότι υπάρ-χουν ηλικιωμένοι συμπατριώ-τες μας που δε γνωρίζουν τισημαίνει η λέξη-θάταν αξιολόγου οι εμπνευστές αυτούτου πολιτιστικού ανουσιουρ-γήματος να μας εξηγήσουν,να μας ερμηνεύσουν τη λέξηΦεστιβάλ-κόλλησαν και τηφράση ... με θέα τον Όλυμπογια τα μάτια του κόσμου καιδιεκδικούν με ... ξένα κόλλυβανα κάνουν μνημόσυνο.

Χρόνια ολόκληρα, δεκαε-τίες τώρα από ελάχιστους γί-

νεται σοβαρός αγώνας γιατην πολυπόθητη αξιοποίηση

του Ολύμπου και την παρο-λύμπια ανάπτυξη και πάντα

οι... καλαμαράδες για τουςδικούς τους λόγους εμπόδι-

σαν να γίνει οτιδήποτε.Ξάφνου και επειδή η τοπι-

κή κοινωνία είχε συνειδητο-ποιήσει το μέγεθος και ταοφέλη μιας ενδεχόμενης αξιο-ποίησης, όσοι μέχρι χθες, οιπερισσότεροι και μόνο στοάκουσμα του ονόματος Όλυμ-πος, κρύβονταν, τώρα, σήμε-ρα... και ω της συμπτώσεως,λίγους μόνο μήνες πριν τιςεκλογές... τον θυμήθηκαν, καιμάλιστα σε χρόνο ρεκόρ θαδιοργανώσουν και το “1ο Φε-στιβάλ με θέα τον Όλυμπο!!!Δεν είναι καταπληκτικοί οι άν-θρωποι; Τόσα χρόνια από τηνπλευρά μας το Νότιο και Νο-τιοδυτικό Όλυμπο δεν υπήρχεκαμμία δραστηριότητα όπωςθέλουν να μας την παρουσιά-σουν.

Αυτό που συνέβαινε πάν-τα, ήταν και συνεχίζει να είναι,το γεγονός της χρονιάς, για τοκάθε χωριό, ο εορτασμός τουπροστάτη Αγίου ή Αγίας πουξεκινούσε με τον Εσπερινότην παραμονή και συνέχιζεανήμερα με τον όρθρο και τηΘεία Λειτουργία και στη συ-νέχεια με χορούς, γλέντι καιτραγούδια.

Αυτή η ημέρα για κάθεχωριό ήταν σημείο αναφο-ράς, ορόσημο, βάφτιζαν καιπάντρευαν τα παιδιά τους φο-ρούσαν τα καλά τους και όλη

η οικογένεια έβγαινε έξω ναφάει, να πιεί και να χορέψειμετά τον εκκλησιασμό.

Αυτό συμβαίνει και σήμε-ρα, ίσως πιο χαλαρά και λίγοπιο διαφορετικά, όμως είναι τοίδιο. Αυτή λοιπόν την πολιτι-σμική ταυτότητα επιχειρούνκάποιοι να την... αλλοιώσουν,προφανώς για ίδια συμφέ-ροντα... Εκλογές έρχονται σελίγους μήνες...

Και νομίζουν οι αφελείςότι μ' αυτό τον κάλπικο τρόποθα... τρυγήσουν ψήφους.Αυτό είναι το ένα... κομμάτι.

Υπάρχει και το άλλο, εξί-σου σημαντικό κι αυτό είναι οΌλυμπος... τον οποίο ορι-σμένοι είτε εν αγνοία τουςείτε συνειδητά επιχειρούν νατο... φέρουν στο μπόι και ταμέτρα τους!!!

Αυτό κι αν δεν είναι ιερο-συλία.

Ο Όλυμπος είναι αδια-νόητο να προσεγγισθεί με πο-λιτισμικές ταχυδακτυλουργίεςκαι τσαρλατανιές... κι' όταναποφασισθεί να γίνει οτιδή-ποτε αυτό πρέπει να είναι...προϊόν λαϊκής απαίτησης, με-γάλο... όχι σε όγκο και διάρ-κεια... και μοναδικό, αντάξιοτου μύθου και της ιστορίαςτου... οτιδήποτε αλλο θα πα-ραπέμπει σε πολιτισμική πει-ρατεία...

AYTOΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

Ο Όλυμπος, το φεστιβάλ 

και τα... βαφτίσιαΣτρίμωξαν σ’ ένα φυλλάδιο τα πανηγύρια του καλοκαιριού

και τα παρουσιάζουν ως δικό τους επίτευγμα

Πνίγηκε

ενώ έτρωγε

πεπόνι!!!Όσα φέρνει η ώρα

δεν τα φέρνει ο χρόνος.Την περασμένη Πα-

ρασκευή 48χρονη γυ-ναίκα μητέρα ενός ανή-λικου παιδιού κατοικοςτου Δ.Δ. Συκέας εντε-λώς απροσδόκητα, ακα-τανόητα, έχασε τη ζωήτης.

Η άτυχη γυναίκα βρί-σκονταν με τον αδελφότης στη δουλειά και συγ-κεκριμένα στο Ποιμνιο-στάσιο τους κοντά στοχωριό.

Σύμφωνα με μαρτυ-ρίες τα δύο αδέλφια σεκάποια στιγμή σταμάτη-σαν τις εργασίες και κά-θισαν για να φάνε, τίπο-τα δεν προμήνυε τοκακό που ερχόταν... ηεκλιπούσα ενώ έτρωγεσύμφωνα με κατοίκουςτου χωριού, πεπόνι,προφανώς στραβοκατά-πιε με αποτέλεσμα ναπνιγεί.

Ο αδελφός της μόλιςαντιλήφθηκε τι είχε συμ-βεί προσπάθησε να τηβοηθήσει χωρίς όμωςνα τα καταφέρει και τημετέφερε στο κέντρουγείας Ελασσόνας γιανα της παρασχεθούν οιπρώτες βοήθειες... ήτανόμως πολύ αργά... ηαδελφή του ήταν νε-κρή... Η εξοδιος ακο-λουθία τελέστηκε στονΙ.Ν. Αγίου Δημητρίου στηΣυκέα.

Άμεση ήταν η απάντηση τηςΝ.Α. Λάρισας στην καταγγελία τουσυμπατριώτη μας Ζαμανάκου Δη-μητρίου για την απαράδεκτη κατά-σταση που επικρατεί εξαιτίας τηςανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών καιμε έγγραφό της στους αρμόδιουςφορείς ζητάει να γίνουν τα δέοντα.Μονόδρομος είναι λοιπόν η ενεργήσυμμετοχή του κάθε πολίτη στοΠολιτισμικό γίγνεσθαι. Για να δια-βάσουμε όμως το έγγραφο πουαπέστειλε η Ν.Α.

“Θέμα: Ανεξέλεγκτη απόρριψηστερεών αποβλήτων στην ΕπαρχίαΕλασσόνας Σγετ: 93/19-1 -2010/ΦΕΚ94/3-2-2010/β/απόφαση ΝομάρχηΛάρισας

Στα πλαίσια των ελέγχων πουδιενεργούνται από τις Υπηρεσίες τηςΝομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρι-σας, σχετικά με την ανεξέλεγκτη διά-θεση των στερεών αποβλήτων καιμετά από καταγγελλία σας στηνΥπηρεσία μας, διενεργήθηκε αυτο-

ψία από υπαλλήλους της Υπηρεσίαςμας και της Δ/νσης Δημόσιας Υγεί-ας και διαπιστώθηκε ότι:

α) Στο 2ο χιλιόμετρο Π.Ε ΟδούΕλασσόνας Λάρισας απέναντι απότο Συνεργείο Ελαστικών , ιδιοκτη-σίας σας, βρίσκονται κατά μήκος τουδρόμου παλαιά ελαστικά αυτοκινή-των, τρακτέρ κλπ.

β) Στην Κοινότητα Καρυάς και σεαπόσταση 100 μέτρων περίπου απότον οικισμό της Συκαμινέας επί τηςεπαρχιακής οδού, βρέθηκαν δύομικροί σωροί ο ένας από σπασμένακεραμίδια και από σκυρόδεμα-υπο-λείμματα από μπετονιέρα ο άλλος.

Επιπλέον υφίσταται παράνομηχωματερή σε απόσταση 100 μέ-τρων περίπου από την Καρυά με

κάθε είδους υλικά όπως:•Σωροί από μπάζα, ξύλα, μπε-

τόν, τούβλα, κεραμίδια κ.λ.π•κατεστραμένα έπιπλα, πλαστι-

κάγ) Στο Δήμο Τυρνάβου, στην

διασταύρωση προς Βοτανοχωρι,υφίσταται παράνομη χωματερή μεκάθε είδους υλικά όπως:

•Σωροί από μπάζα, ξύλα, μπε-τόν, τούβλα κ.λ.π

•κατεστραμένα έπιπλα, πλαστι-κά, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές

Κλαδιά από κλάδεμα δένδρων,τελάρα πλαστικά & ξύλινα, κλπ Πλα-στικοί σάκκοι και τενεκέδες. Άχρη-στα λάστιχα αυτοκινήτων, άδειαπλαστικά δοχεία από καύσιμα &ορυκτέλαια και κάθε είδους άχρηστααντικείμενα.

Από την Υπηρεσία μας έγινανόλες οι δέουσες ενέργειες προςτους υπεύθυνους φορείς για τηνάμεση αποκατάσταση, στην αρχικήτους μορφή, των χώρων αυτών.

Πανεργατικός παλλαϊκόςξεσηκωμός διαρκείας!

Συνεχίζουμε με πανεργατικήΑπεργία στις 8 Ιούλη

Προσυγκέντρωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέμπτη 8Ιούλη, 9.30 πμ στην πλατεία Νομαρχίας στηΛάρισα

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ– ΔΝΤ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Το περιβόητο «Μνημόνιο» της κυβέρνη-σης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ απο-τελεί κήρυξη πολέμου ενάντια στους εργα-ζομένους και τη νεολαία. Μετά τις περικοπέςμισθών και δαπανών, έρχεται η πλήρης επι-βολή εργασιακού και ασφαλιστικού μεσαί-ωνα. Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις,απελευθερώνουν τις απολύσεις, θεσπίζουνμισθούς πείνας για τη νεολαία, φέρνουν τηνπαιδική εργασία, αυξάνουν τα όρια σύνταξηςγια όλους χτυπώντας ιδιαίτερα τις εργαζό-μενες γυναίκες, οδηγούν σε τρομαχτικήσυρρίκνωση των συντάξεων, εισάγουν τονκοινωνικό κανιβαλισμό της ανταποδοτικό-τητας και της ατομικής ευθύνης. Τα μέτρααυτά στο όνομα της «διάσωσης της χώρας»οδηγούν κατ’ ευθείαν στη χρεοκοπία.Θέλουννα ταπεινώσουν την εργατική τάξη, να δια-λύσουν όσες κατακτήσεις είχαν απομείνει, ναενισχύσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Οισυνέπειες της βαθιάς και ιστορικής κρίσηςτου καπιταλισμού και της ένταξης της χώραςστην Ευρωπαϊκή Ένωση- ΟΝΕ-ευρωζώνη, τοδυσβάσταχτο χρέος του 1 δις ευρώ που πη-γαίνει κάθε βδομάδα στις τσέπες των τρα-πεζιτών για τόκους και χρεωλύσια και όχι γιατους μισθούς και τις συντάξεις μας, οδηγούνστην εξαθλίωση των εργαζομένων και τηνπλήρη υποθήκευση του μέλλοντός μας.

Μας λένε ότι τα μέτρα είναι «μονόδρο-μος». Εμείς λέμε ότι μονόδρομος είναι η ρήξημε την κυρίαρχη πολιτική, η πάλη για την υπε-ράσπιση των εργατικών συμφερόντων και γιανα πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές:

•Ανατροπή των μέτρων κυβέρνησης –ΕΕ – ΔΝΤ. Άμεση απόσυρση όλων των νο-μοσχεδίων.

•Παύση πληρωμών- διαγραφή του λη-στρικού χρέους.

•Πάλη για την αντικαπιταλιστική ρήξηαποδέσμευση από την ΟΝΕ, το ευρώ και τηνΕΕ.

•Εθνικοποίηση των τραπεζών και των με-γάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο.

•Απαγόρευση απολύσεων.•Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ρι-

ζική αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.•Μείωση των εξοπλισμών•Νομιμοποίηση τα ων μεταναστών

Όταν οι πολίτες είναι ενεργοί τότε το Κράτος

και οι υπηρεσίες δουλεύουν ρολόγι

•Το δόγμα μας“Καθαρή επαρχία

Ελασσόνοςκαι ανάπτυξη Τουρισμού”

12_elassona 07/07/2010 1:04 π.μ. Page 1

Page 13: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

ΟΠολιτισμικόςΟργανισμός τουΔήμου

Αθηναίων, με αφορμήτη συμμετοχή τριάνταΕλλήνων καλλιτεχνών,στην μεγάλη διεθνήεικαστική έκθεση πουπραγματοποιείται στηνΟυάσινγκτον, στο"John F. KennedyCenter for thePerforming Arts"διοργανώνει μεγάληεικαστική έκθεση, σεκαλλιτεχνική επιμέλειατου διακεκριμένουεπιμελητή εκθέσεωνΜιχαήλ Ρωμανού...

Από την Τετάρτη 30 Ιου-νίου έως τις 9 Ιουλίου 2010,στο Πολιτιστικό Κέντρο τουΔήμου Αθηναίων "ΜΕΛΙΝΑ"(Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλο-νίκης, Θησείο, τηλ: 2103452150) παρουσιάζονταςτα έργα και τους δημιουρ-γούς που συμμετέχουν στηναξιόλογη αυτή διεθνή διορ-γάνωση, με τίτλο "ΕλληνικάΧρώματα στο εξωτερικό".

Συγκεκριμένα, ο ΜιχαήλΡωμανός που επιμελείται τηνΕλληνική συμμετοχή των καλ-λιτεχνών στη διεθνή έκθεσητης Ουάσινγκτον, επέλεξεαντιπροσωπευτικά έργα τωντριάντα Ελλήνων δημιουρ-γών που συμμετέχουν στηνμεγαλειώδη διοργάνωση τουπαγκοσμίως γνωστού Ιδρύ-ματος και δημιούργησε μίαεντυπωσιακή ομαδική έκθεσηπερισσότερων από εβδο-μήντα εικαστικών έργων, κα-ταφέρνοντας να συνταιριάξειπερίφημα τις διαφορετικέςτεχνοτροπίες και στυλ τωνσυμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Όλα τα έργα της έκθεσης"Ελληνικά Χρώματα στο εξω-τερικό" προβάλλονται ψη-φιακά, ταυτόχρονα με τηνέκθεση και για ένα μήνα, απότη διαδικτυακή πύλη προ-ώθησης πολιτιστικών γεγο-νότων "Δρώμενα ΣύγχρονηςΕλληνικής Τέχνης και Πολι-τισμού": http://dromenatech-nis.blogspot.com

http://athensfineartsfes-tival.blogspot.com/

Στην έκθεση συμμετέχειμε δύο έργα της η ΘωμαήΚόντου

Συμμετέχουν αλφαβητι-κά οι καλλιτέχνες:

Χλόη Ν. Αμαράντου, Νάν-συ Αναστοπούλου, Αγγελι-κή Βαϊανού, Ναυσικά Βασι-λείου, Άννυ Γιαβασιάν, Αθα-νασία Γιαξίδου, ΔήμητραΓκουτζιώτου, Δαμιανός, Μα-ρία - Θεοδώρα Δημάκη, Ει-ρήνη Ευθυμάκη, Μαρία Ζα-

βιτσάνου, Κατερίνα Καλου-μένου, Έλενα Κοζοκάρου,Βίνια (Κλημανθία) Κονταξάκη,Θωμαή Κόντου, ΜάγδαΚούρκουλου, Νίκος Λαμπρι-νός, Αντωνία Μαντζούκα,Σταύρος Μοσχόπουλος, Ελέ-νη Μπαζιώτου, Κάλλη Μπέλ-λου, Μιχαήλ Ρωμανός, ΕύαΣολδάτου, Ειρήνη Σπυριδά-κη, Διονύσης Στεργίου, ΠόλυΤσακίρη, Κατερίνα Τσίτσε-λα, Αγάπη Χατζή.

Η επιλογή των καλλιτε-χνών που συμμετέχουν στηνδιεθνή έκθεση της Ουάσινγ-κτον, έγινε από την φετινήσυμμετοχή των καλλιτεχνώνστην μεγαλειώδη έκθεση στοΥπουργείο Εξωτερικών, πουδιοργάνωσε το Φεστιβάλ Ει-καστικών Τεχνών της Αθή-νας, σε καλλιτεχνική επιμέ-λεια του Μιχαήλ Ρωμανού.

13 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

CMYK

Διακοπές

στη

Σκιάθο

Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στη Σκιάθο

Τηλ. Επικοινωνίας:6947188038

Έλενα

Ζάννα

■ ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

■ ΜΕΙΩΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 45%

■ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΑΣ

■ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΠΟΝΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ-ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΟΥ ΖΩΗΣ

■ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

■ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΣΚΟΠΕΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

■ ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

■ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

■ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

■ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

Για να το προμηθευτείτε απευθυνθείτε στα γραφεία της εφημερίδος μας

και καλέστε στο τηλ.: 24930 25360 • Κιν.: 6932 052 064

Τώρα στην κρίσηβρήκαμε την λύση

Μειώστε τον λογαριασμό της Δ.Ε.Η. Έως 45% με την πρωτοποριακή συσκευή

εξοικονόμησης ενέργειας Saving Box

Στον Τύρναβο ο Βασίλης

Παπακωνσταντίνου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ στο δημοτικό στάδιο Τυρνάβου θαπραγματοποιήσει την Πέμπτη 8 Ιουλίου ο Βασίλης Πα-πακωνσταντίνου. Οι συστάσεις για τον Βασίλη Παπα-κωνσταντίνου είναι περιττές. Πρόκειται για έναν δια-χρονικό καλλιτέχνη, ο οποίος θα βρεθεί κοντά μας σεμια μοναδική συναυλία, όπου θα θυμίσει σε όλους στιγ-μές από όλη του τη μέχρι σήμερα πορεία στη δισκο-γραφία.

Εγγραφές στην

κατασκήνωση ΣτομίουΗ Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας ανακοινώνει

ότι συνεχίζονται οι εγγραφές για φιλοξενία παιδιών(ανεξαρτήτως ασφαλιστικών Ταμείων) στην κατα-σκήνωση του Αγίου Δημητρίου Στομίου. Η υποβολήτων δικαιολογητικών μπορεί να γίνει στα γραφεία τηςΔ νσης Κοινωνικής Πρόνοιας Λάρισας, καθώς και σταΚέντρα Υγείας Αγιάς, Γόννων, Ελασσόνας, Τυρνάβου,Φαρσάλων και στα Αγροτικά Ιατρεία Αμπελώνα, Κρα-νέας Ελασσόνας και Λιβαδίου.

Ενίσχυση ελεύθερων

επαγγελματιώνΠρόγραμμα ενίσχυσης 2.500 νέων ελεύθερων

επαγγελματιών συνολικού κόστους 60 εκατ. ευρώ προ-ωθεί ο ΟΑΕΔ. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά τη Δευ-τέρα 5 Ιουλίου. Το πρόγραμμα αφορά νέους επαγ-γελματίες ηλικίας από 22-64 ετών και ο προϋπολογι-σμός του θα καλυφθεί από τα αποθεματικά του κλά-δου ΛΑΕΚ/ΟΑΕΔ. Σκοπός του προγράμματος είναι ηπροώθηση

ΣυμπαράστασηΗ ΕΣΕΕ δηλώνει την συμπαράστασή της στις κι-

νητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν προ-αναγγελθεί για την Πέμπτη 8 Ιουλίου ε.ε, με στόχο τηνάρση των αδικιών που επιφέρει το Ασφαλιστικό νο-μοσχέδιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, μεαπόφαση – ψήφισμα που ενέκρινε στις 28/6/2010, δια-τύπωσε τη σοβαρή ανησυχία του και την έντονη δυ-σαρέσκεια του συνόλου του εμπορικού κόσμου για τιςδυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η Θωμά Κόντου συμμετέχει...στη μεγάλη εικαστική έκθεση του Πολιτισμικού Οργανισμού του

Δήμου Αθηναίων και του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας

13_elassona 07/07/2010 1:01 π.μ. Page 1

Page 14: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

14 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Να αρχίσω από το ΠΑΣΟΚ.Τον καιρό του ΠΑΣΟΚτσοπαναραίοι ήταν ο

Ανδρέας Παπανδρέου καιΣημίτης. Υποτίθεται αυτοί οιτσοπαναραίοι είχαν μέσα στοκοπάδι λύκους για να φυλάγουντα πρόβατα. Αλλά αυτοί οι λύκοιένα – ένα έτρωγαν τα πρόβατα,αλλά δήθεν ο τσοπάνος δεντους έβλεπε τους λύκους. Αλλάσκυλιά στο κοπάδι του ΠΑΣΟΚήταν η Νέα Δημοκρατία.Έβλεπε ότι οι λύκοι τρώνε ταπρόβατα αλλά δεν γαύγιζαν.Σου λέει πόσα θα φάνε. Θααφήσουν και για μας. Και όπωςπράγματι έμειναν πρόβατα γιατη Νέα Δημοκρατία.

Τσοπάνος στη Νέα Δημοκρατίαήταν ο μικρός Καραμανλής. Οι λύκοιτης Νέας Δημοκρατίας δεν άφησαν τί-ποτε, ούτε ένα κουτσό πρόβατο στοντσοπάνο τον Καραμανλή, του άφησανμόνο την κλούτσα. Τι να κάνει ο τσο-πάνος της Νέας Δημοκρατίας ήταν τό-σοι πολύ οι λύκοι που τελευταία αφούδεν βρήκαν άλλα πρόβατα έφαγανκαι τον ίδιο τον τσοπάνο.

Ο Καραμανλής αφού του έμεινε ηκλούτσα την παρέδωσε σ' έναν και-νούργιο τσοπάνο τον Γεώργιο Πα-πανδρέου. Του είπε ο Καραμανλής,σου δίνω την κλούτσα αλλά πρόβαταδεν υπάρχουν, εάν το δέχεσαι πάρε τηνκλούτσα.

Και τώρα πρώτα να γράψω τουςμεγάλους λύκους του ΠΑΣΟΚ γιατίτώρα τους ανακάλυψε η Νέα Δημο-κρατία. Όπως φαίνεται οι λύκοι οι με-γάλοι του ΠΑΣΟΚ φάνηκε είναι ο Τσο-χατζόπουλος και ο Μαντέλης. ΤονΤσοχατζόπουλο τον βρήκε το ΣΔΟΕ 15σπίτια. Αυτά τα μισά είναι βίλες. Και η

γυναίκα του έκανε αγορά αυτοκίνητομεγάλης αξίας 125.000 ευρώ, όπωςδιαβάζω γεγονότα που δεν ακούγονταιβγαίνουν στο φανερό με μεγάλα σκάν-δαλα, με μίζες όπως του Τσοχατζό-πουλου τα φανερά 15 σπίτια πρέπει ναέχει και άλλα τόσα κρυφά. Του Μαν-τέλη δεν βγήκαν ακόμη όλα στο φα-νερό. Και του φίλου μας του συναγω-νιστή Επονίτη Φλώρου του γιου του Νί-κου. Ακούμε κάτι σκάνδαλα, δεν γνω-ρίζω 7 δις είναι ή 7 εκατομμύρια ευρώ,δεν πιστεύω με 7 εκατομμύρια να βγή-κε το όνομά του μάλλον θα είναι το με-γάλο τα 7 εκατομμύρια. Εμείς τότε πουιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ σαν αριστεροί δια-λέγαμε δημοκρατικούς υποψήφιουςβουλευτές να ψηφίσουμε. Θυμάμαιπρώτη φορά που ήρθε να μιλήσει επίπαππού Γεωργίου Παπανδρέου του εί-χαμε πει γιατί δεν πήγε υποψήφιοςστην ΕΔΑ και πήγε στην Ένωση Κέν-τρου. Και μας είπε μόνο με την Ένω-ση Κέντρου μπορούμε να παλαίψουμετην δεξιά. Αυτός ο άνθρωπος όπως κα-τάλαβα δεν πήγαινε να παλαίψει την δε-ξιά πήγε να βολευτεί αυτός και το παι-δί του. Τον βγάλαμε δύο τετραετίεςβουλευτή και χρημάτισε 8 χρόνιαυπουργός και μετά είχε απαίτηση καιγια Νομάρχης, τον κάναμε Νομάρχη.Μετά ήθελε και δήμαρχος, αυτό δεν τοπέτυχε. Πέτυχε κάτι άλλο, βγαίνει ογιος του Νίκος βουλευτής. Και αφούβγήκαν τα σκάνδαλα επί ονόματί τουτον απέρριψαν από βουλευτή. Καιτώρα μάθαμε όσα ήταν τα λεφτά απότα σκάνδαλα. Τώρα παρακολουθώ ταδύο κόμματα, τα δύο μεγάλα ανοίγουνφακέλους και ανακαλύπτουν σκάνδα-λα για να ισοφαρίσουν για να τα κάνουν

πλακάκια να τα σκεπάσουν. Αυτού εμ-πλέκονται και πρωθυπουργοί.

Ανδρέας, Σημίτης, Μητσοτάκηςκαι Καραμανλής ο Μικρός. Η δεξιά ζη-τάει τα σκάνδαλα από το '81 γιατί δενζητούνε από το '41 γιατί λερώνεται ηδεξιά παντελώς. Ξέχασα να γράψω γιατου Τσοχατζόπουλου τη γυναίκα, δού-λευε στη ΔΕΗ, κατάφερε και πήρεάδεια 5 χρόνια, τα δύο απλήρωτα. Στοδιάστημα αυτό αγόρασε σπίτι 1 εκα-τομμύριο 100 χιλιάδες ευρώ. Το ερώ-τημα είναι εφόσον δεν θα πληρώνετετα δύο χρόνια πως θα δικαιολογήσει τιςδόσεις του σπιτιού, αφού το πήρε μεδάνειο. Φανταστείτε πως μας κοροϊ-δεύουν, διαλέγουν τα πιο ακριβότερασπίτια. Αυτό το δικό της είναι Διονυσί-ου Αρεοπαγίτου, το αγόρασε όπως εί-παμε 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδεςευρώ. Έχασα τα πασχάλια μου, μη μεπαραξηγείτε αυτό που θα πω είναι γε-γονός όχι όπως είπε ο Καραμανλήςστον Χατζηνικολάου θα σου πω ένα τε-λευταίο αυτό είναι αλήθεια. Δηλαδή ταπρώτα που του είπε ήταν όλα ψέματα.Το δικό μου είναι το εξής, εγώ υπηρέ-τησα στην Αθήνα 5 μήνες το 1952. ΤηνΑθήνα την γύριζα σαν χωριό. Όταν μουέριξε η μοίρα να με πάνε στην Κορέαόταν ύστερα από 7 μήνες τελείωσε οπόλεμος, πήγαμε στο Τόκιο με άδεια.Τόκιο και Γιοκοχάμα είχαν πληθυσμό 8εκατομμύρια. Γυρίζοντας από εκεί ηΑθήνα μου φάνηκε σαν επαρχία, εάνδεν κάνω λάθος η Αθήνα είχε 1 εκα-τομμύριο και ο Πειραιάς 500 χιλιάδες.Τώρα μόνον η Αθήνα πρέπει να έχει 4εκατομμύρια.

Τις αγορές που ακούω που έκανανοι καρχαρίες δεν μπορώ να προσανα-

τολιστώ. Έχω πάει εδώ και 5 χρόνια,είχα ανέβει στο βουναλάκι στο Χαϊδά-ρι, δεν βλέπεις τίποτε άλλο μόνον τσι-μέντα. Πρέπει να αλλάξουν το όνοματης Αθήνας, να το βάλουν τσιμεντού-πολη. Είχε στο “ΘΕΜΑ” τον Ρουσό-πουλο με τον Τσοχατζόπουλο να χαλ-βαδιάζουν το σπίτι του Ρουσόπουλουμε την μεγάλη πισίνα. Εγώ συζητώ μεπολλούς σαν κι εμένα και λέω αυτοίχαλβαδιάζουν τα πλούτη τα κλεμένα.Και εμείς οι μπουνταλάδες χαλβαδιά-ζουμε την κατάντια μας.

Τους λέω, όταν έκαναν τις κατα-στροφές έπρεπε εμείς να πηγαίναμεστα υπουργεία να τους ξεσκίζαμε.Αλλά εμείς τα χαϊβάνια να μην τους χα-λάσουμε το χατίρι δεν το κάναμε. Φο-βηθήκαμε μήπως όταν έρθουν οι εκλο-γές δεν θα μας πούνε καλημέρα. Αφούείμαστε ανάπηροι δεν παρακολου-θούμε μόλις μας παίρνουν την ψήφοόταν έρθει η τετραετία για εκλογέςτότε θα τους ξαναδούμε. Και μας λένεαυτή την τετραετία θα τα κάνουμε όλακαι περνάμε οι τετραετίες δίχως απο-τελέσματα. Το κακό είναι όποιος μπαί-νει σε θέσεις κλειδιά γεμίζει τις τσέπεςτου και δεν τους μέλλει τι θα γίνει ηφτωχολογιά. Είναι φόβος να γράψειςκάτι η κόρη του Τσοχατζόπουλου βρή-καν στο λογαριασμό της 8 εκατομμύ-ρια ευρώ και απειλεί να τους καταγ-γείλει για δυσφήμιση και αξιοπρέπεια,να το αποδείξει από που τα έχει. Είναιπολλά τα λεφτά. Εδώ παρακολουθώ, οιΕυρωπαίοι και το Διεθνές ΝομισματικόΤαμείο λένε ότι δεν υπάρχει περίπτω-ση χρεωκοπίας. Αυτό μπορεί αν εκτε-λεστεί το πρόγραμμα της φορολο-γίας εξαρτάται τι αντοχή θα έχουν οι

φορολογούμενοι. Όχι οι μεγάλοι, οι μι-κρομεσαίοι σαν και εμάς τους χαμη-λόμισθους. Τι να τους πειράξει αυτούςπου παίρνουν από 2500 χιλιάδες ευρώκαι πάνω. Αυτοί με την ΔΕΗ απολύον-ται με 3 χιλιάδες και άνω βάλε και τοεφάπαξ κάπου 120 χιλιάδες ευρώ καιρεύματα τζάμπα.

Αυτούς όσο να τους κατεβάσειδεν τους ενοχλεί. Άκουγα τον Αυτιάπου έλεγε για έναν που βγήκε στηνσύνταξη με 1700 ευρώ και έκανε πα-ράπονα ότι του κάνουν περικοπές.Δεν ξέρω εάν εννοούσε τα δώρα, Χρι-στούγεννα, Πάσχα και τα μπάνια. Αυ-τός ήταν 64 ετών, πρέπει να είχε εξα-σφαλίσει τα παιδιά του αλλά μπορεί ναστενοχωριόνταν για τα εγγόνια του.

Κύριε Αυτιά τι να κάνουμε εμείς μετα 350 – 400 ευρώ που ακούμε, θέλουννα ανεβάσουν τη ΔΕΗ, το πετρέλαιο,από που να πιαστούμε, εμείς οι γέροιφάρμακα. Μόνον θα γλυτώσουμε ότανθα πάμε στα άσπρα σπίτια.

Γράφει ο

Συμεωνίδης Κυριάκος

O λύκος μέσα στο κοπάδι

«Οι αλήθειες πονάνε τους προσκυνημένους» Θέμα Ι: «Γίγαντας στηνπαραπληροφόρηση ο Κα-ρατζαφέρης»

Γίγαντας της παραπληρο-φόρησης αναδεικνύεται ο Γιώρ-γος Καρατζαφέρης: Ο αρχηγόςτου ΛΑΟΣ από τις αρχές Μαρ-τίου μέχρι το Πάσχα δήλωσεπάνω από 10 φορές πως πρέπεινα πάμε το συντομότερο δυνα-τόν στο Διεθνές ΝομισματικόΤαμείο. Σεβαστή άποψις καιμπράβο του που τόλμησε νατην εκφράσει δημοσιως. Εδώ καιλίγες ημέρες, όμως, καθώς αρ-χίζει να διαφαίνεται τι σημαίνειγια τον καλοπερασάκια τον Έλ-ληνα το ΔΝΤ, ο Καρατζαφέρηςάλλαξε ρότα 180 μοίρες, όνταςβέβαιος ότι ο Ελληνικός Γιδο-λαός δεν θα θυμάται τι δήλωνεμέχρι το Πάσχα, και τι ψήφισεστη βουλή. Μάλιστα, υπάρχει καιανακοίνωση της Ευρωβουλευ-τίνας του ΛΑΟΣ Βερενίκης Τζα-βέλλαινας, για το πόσο ολέθριαθα είναι για την χώρα, η προ-σφυγή στο ΔΝΤ. Φανερά εκτόςκομματικής γραμμής η κυρία,αλλά το θαύμα έγινε: Ο Καρα-τζαφέρης προσχώρησε στην«γραμμή Τζαβέλα» και τώρα τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο τουξενίζει, ασχέτως αν το ψήφισεστη Βουλή, στέλνωντας τουςΈλληνες στο σφαγείο. Δεν παί-ζεται με τίποτα ο μεγάλος –Ηγέτης… Εν τω μεταξύ, την νύ-κτα της Τρίτης (ξημερώνοντας21η Απριλίου), στην Βουλή, οΚαρατζαφέρης δήλωσε επι λέξειτα εξής φαιδρά:

«Ο δρόμος για το ΔΝΤ είναιγεμάτος με τσουκνίδες και λακ-κούβες. Ο Ελληνικός λαός δενθα μπορέσει να ακολουθήσειαυτόν το δρόμο. Ο κίνδυνοςμιας σπίθας είναι ιδιαίτερα πι-

θανός. Φοβάμαι ότι αυτά που έρ-χονται, θα είναι τόσο σοβαρά καιεπικίνδυνα όσο σε καμία άλληεποχή. Αυτοί που κινήθηκανενάντια στην Δημοκρατία, μή-πως τρίβουν τα χέρια τους σή-μερα; Θα ήταν ολέθριο να επι-τρέψουμε στους επιβήτορες τηςΔημοκρατίας να μας ελέγξουνγια το που φτάσαμε την Δημο-κρατία!! ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΡ-ΧΟΜΑΙ, και στην κορφή κανέλλα:Ο άνθρωπος είναι γεννημένοςΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ, θα χρειαζό-ταν να ξαναζωντανέψουμε τηνΠυθία του Μαντείου των Δελ-φών, για να αποκρυπτογραφή-σουμε τις εκάστοτε νέες δηλώ-σεις του, που διαψεύδουν όλεςτις προηγούμενες.

ΘΕΜΑ ΙΙ: «Υπέρ των Αφ-γανών αγωνίζεται η ευρω-βουλευτής του Λ.Α.Ο.Σ.Τζαβέλαινα»

Το είχα προβλέψει πως θαγελάσει και το παρδαλό κατσίκιμε τα καμώματα της ΒερενίκηςΤζαβέλλαινας, στο Ευροκοινο-βούλιο. Τι ερωτήσεις φαντάζε-στε ότι κατέθεσε, η ευρωβου-λευτίνα του Λ.Α.Ο.Σ., παραμονές25ης Μαρτίου προς την Ευρω-παική Επιτροπή; 1) Η πρώτηαφορά την αντιμετώπιση τηςενδοοικογενειακής βίας στο Αφ-γανιστάν και 2) η δεύτερη κάνειλόγο για την ανάγκη να πληρώ-σει η ευρώπη δισεκατομμύριαευρώ, προκειμένου να έχουνπρόσβαση σε πόσιμο νερό όλοιοι Αφγανοί. ΜΙΛΑΜΕ για μαζο-χισμό μεγατόννων: Ψήφισε οφτωχός Έλληνας την Ευρω-βουλευτίνα στις ευρωεκλογέςγια να καταθέσει ερωτήσειςυπερ των δυσπραγούντων Αφ-γανών και των καταπιεσμένων

γυναικών τους; Στην ερώτησητης, η πονόψυχη ευρωβουλευ-τίνα του ΛΑΟΣ εξηγεί πόσο συγ-κινήθηκε όταν είδε στο CNN την19χρονη Αφγανοπούλα BibiAisha, να διηγείται πόσο την κα-ταπιέζει ο φαλλοκράτης άνδραςτης! Ιδού πεδίον δόξης λαμ-πρόν, κυρά Τζαβέλλαινα: Πείσετον Γιώργη τον Καρατζαφέρη ναφέρει την 19χρονη Αφγανή στηνΕλλάδα, με έξοδα του κόμμα-τος, όπως έκανε πέρυσι με μιαΝιγηριανή (την είχε τσιμπήσειμια μύγα τσε τσε στο πόδι) πουτου σύστησε η τότε βουλευτίνατου, Δήμητρα Αράπογλου. Ναγεμίσουμε την Ελλάδα με δυ-στυχισμένους τριτοκοσμικούς,για να μη πληγώνεται η ευαί-σθητη ψυχούλα της Κυρά Τζα-βέλλαινας όταν παρακολουθείCNN!! Δύστυχοι Έλληνες πα-τριώτες, να ξέρατε πόσο σας πε-ριφρονεί ο Καρατζαφέρης. Στιςερχόμενες εκλογές μην του δώ-σετε ούτε μια ψήφο, είναι πολύλίγος για να αντιπροσωπεύσει,τόσο αυτός όσο και οι βουλευ-τές του τον πατριωτικό χώρο.Θα σας περιμένουμε στις ερχό-μενες εκλογές, ο αγώνας θα εί-ναι σκληρός, τώρα θα γνωρίσειςΚαρατζαφέρη «τι εστί» πατριω-τικός χώρος. Σε περιμένουμε,τόσο εσένα όσο και τους βου-λευτές σου, στο πεδίο μάχης.Μας έκλεψες τις ψήφους μαςκαι θα τις πάρουμε πίσω, όσοαίμα και αν χρειασθεί να χά-σουμε.

ΘΕΜΑ ΙΙΙ: «Ο ΘΛΙΒΕΡΟΣΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥΚώστα – Μητσοτάκη»

Απομαγνητοφωνώ επι λέξειτι είπε ο ομότιμος καθηγητήςτου Παντείου ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΑΡ-

ΡΗΣ, την νύχτα της Τρίτης 30Μαρτίου 2010, από την εκπομπήτου στο «High»: Δεν υπάρχει κα-νείς που να μην έχει αντιληφθείτην στάση του προέδρου τουΛΑΟΣ του Κυρίου Καρατζαφέρη,ότι ο κ. Καρατζαφέρης πλέοναναδεικνύεται ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΑΧΥ-ΡΑΝΘΡΩΠΟΣ του Κώστα Μη-τσοτάκη. Είχα πει από παλιά ότιτο Λ.Α.Ο.Σ. αποτελεί μια κατα-σκευή της οικογένειας Μητσο-τάκη, κι αυτό τώρα επιβεβαι-ώνεται κατά πανηγυρικό τρόπο.Είναι δυνατόν ο κ. Καρατζαφέ-ρης να θεωρεί τον Κώστα τονΣημίτη «Εθνικό Κεφάλαιο»; Θαμου πεις «Ο όμοιος στον όμοιο»!τι είναι αυτό; Πολιτικός ελιγ-μός; Είμαστε στα καλά μας; Ήγια παράδειγμα, η στήριξη απότον κ. Καρατζαφέρη στον πρό-εδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χρι-στόφια»!

Αγαπητέ φίλε μου Νεοκλή,

σαν πρώην πολιτευτής τουΛΑΟΣ (ντροπή μου) αυτά δεν εί-ναι τίποτα, μπροστά σε όσα θαακολουθήσουν, έχω να σου πω:Στο θέμα ΙΙ γράφω για τις ερω-τήσεις της ευρωβουλευτίναςτου ΛΑΟΣ Βερενίκης Τζαβέλ-λαινας, υπερ των Αφγανών γυ-ναικών που τις κακομεταχειρί-ζονται οι άνδρες τους. Τον Απρί-λιο, η κυρά Τζαβέλλαινα διέ-πραξε νέο ανδραγάθημα. Υπέ-γραψε ψήφισμα για τα ανθρώ-πινα δικαιώματα των Ρομά (ελ-ληνιστί – Γύφτων) το οποίο με-ταξύ άλλων, καταγγέλει για ρα-τσισμό την Ελλάδα, επειδή κα-κομεταχειρίζεται τους αλλοδα-πούς Ρομά (λαθρομετανάστεςαπαξάπαντες) που έχουν στήσειτα τσαντήρια τους σε δημόσιεςεκτάσεις στον Βοτανικό!! Μιλά-με, πως ούτε ο Παναγιώτης Δη-μητράς του «Ελληνικού παρα-τηρητηρίου του Ελσίνκι» δεν θαμπορούσε να φανταστεί το μέ-γεθος του αντιρατσισμού τηςπρώτης ευρωβουλευτίνας τουΛΑΟΣ. Σε λίγο το ΛΑΟΣ θα κα-ταγγέλει την Ελλάδα στα ευρω-παικά φόρουμ για ρατσιστική κα-ταπίεση των ξένων μεταναστώνκαι τότε να δω που θα κρυφτείο φίλτατος Άδωνις Γεωργιάδης.

ΘΕΜΑ IV:

Θα τελειώσω με κάτι χαρι-τωμένο που είπε ο ΓιώργαροςΚαρατζαφέρης στο «Τελεσίτι»στις 29 Μαίου 2000, για τιςεκλογές του 1996 που ο Σημίτηςκέρδισε τον Έβερτ: «Εγώ πί-στευα ότι θα βγει ο Έβερτ επει-δή τον ήθελαν οι Εβραίοι, αλλάδεν είχα υπολογίσει ότι ο άλλοςείναι εξ αίματος Εβραίος»!! Επει-δή έχω όλες τις κατά καιρούςδηλώσεις του «Κωλοτούμπα»αρχηγού του ΛΑΟΣ θα τις δώσω

στην ΈΚΔΟΣΗ για να μάθετεΈλληνες, πως μπόρεσε και ξε-γέλασε χιλιάδες μεροκαματιά-ρηδες Έλληνες πατριώτες. Κα-μία ανοχή πλέον στις επερχό-μενες εκλογές, στείλτε τον απεκεί που ήρθε: «Στον Μητσοτά-κη». ΤΕΛΟΣ Ζητώ συγνώμη απόόλους τους ψηφοφόρους μου,διότι άργησα να καταλάβω τονρόλο του: Είναι σταλμένος απότο Μητσοτάκη, με σκοπό να εγ-κλωβίσει τον πατριωτικό χώροκαι να τον οδηγήσει όπου τονδιατάξει η Νέα Τάξη Πραγμά-των. Όχι Κύριε Καρατζαφέρη,εμείς δεν γεννηθήκαμε στο Κο-λωνάκι, είμαστε παιδιά του λαούκαι θα σε πολεμήσουμε έστω καιαν χρειασθεί να χύσουμε όλομας το αίμα. Από σήμερα είσαιεχθρός μας, διότι έκλεψες τιςψήφους του απλού Έλληνα πα-τριώτη και τις πούλησες στοδιαβρωμένο σύστημα. Σε περι-μένουμε στις εκλογές για αγώ-να μέχρι θανάτου, τόσο εσέναόσο και τα βολευτάκια σου, ταοποία ψήφισαν το ΔΝΤ και τώραβγαίνουν στα κανάλια και παρι-στάνουν τους εργατοπατέρεςκαι τους πατριώτες.

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!Σημείωση: Όσοι τόλμησαν

και ψήφισαν υπερ του ΔΝΤ είναιανάξιοι να λέγονται Έλληνες. Θαπεράσουν στην ιστορία σαν νέοι:Πήλιοι Γούσηδες και Εφιάλτες.Έρχεται η ώρα της κτηνώδουςκαι αποκεκαλυμμένης βίας σεέναν κόσμο κυνισμού και ηρωι-κής τραγικότητας που αγωνίζε-ται πια για την επιβίωση του. Έλ-ληνες, η επανάσταση του 1821συνεχίζεται, μόνο που αυτή τηφορά ο εχθρός βρίσκεται εντόςτης Ελλάδος, και κρύβεται πίσωαπό την Ιερή αγελάδα που λέ-γεται «Δημοκρατία».

Μπέλτσιος ΧρήστοςΠρώην - πολιτευτής

Αξ/κός Ε/Ν

14_elassona 06/07/2010 10:48 μ.μ. Page 1

Page 15: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

Συχνά γίνεται λόγος γιατις σχέσεις τωναρχαίων φιλοσόφων με

τους πατέρες της Εκκλησίαςκαι γενικότερα τοχριστιανισμό. Άλλοι θέλουν το χριστιανισμό

με σύζευξη (αντάμωμα) με τουςκλασσικούς αρχαίους φιλοσόφουςκαι τη δημιουργία του Ελληνοχρι-στιανικού πολιτισμού. Άλλοι πάλι θέ-λουν τους δυο αυτούς «κόσμους»ως εχθρούς μεταξύ τους. Αρκού-μαστε σ' αυτές τις θέσεις τις κυ-ρίαρχες κατά τη γνώμη μας. Αφορ-μή δε, ν' ασχοληθούμε με το θέμαμας έδωσε συνάδελφος συντ/χοςεκπαιδευτικός με δημοσιεύματαγύρω από τις θέσεις των πατέρωντης εκκλησίας έναντι των Ελλήνων.Εκ προοιμίου θα μου επιτρέψει οαγαπητός συνάδελφος να πω ότι οιγνώσεις μας από το Δημοτικό μέχριτο πανεπιστήμιο ακόμα και μέχριαυτή τη θεολογική σχολή, είναιανεπαρκείς και το χειρότερο για τοχριστιανισμό είναι και παραχαραγ-μένες (νόθες), για να μην ενοχλούντο διαχρονικό πολύμορφο κατε-στημένο. Πάνω στο θέμα μας υπάρ-χουν ασφαλώς πιο ειδικοί από εμάςνα συνεισφέρουν εγκυρότερες θέ-σεις χωρίς να αδικηθούν ούτε οι αρ-χαίοι ούτε οι πατέρες της εκκλησίας.Από την πλευρά μου θα καταθέσωορισμένες σκέψεις γύρω από τοπροκείμενο θέμα ως μικρό «οβολό».Για τις σχέσεις Ελληνισμού και χρι-στιανισμού υπάρχει η θέση, άποψη,με την οποία συντάσσεται και η τα-πεινότητα μου, ότι δεν υπάρχεισυγγένεια αλλά χάσμα και άβυσσος.Ο χριστιανισμός αρνείται τον Ελ-ληνισμό που αγνοεί τον τριαδικόθεό. Τι να πάρει από τον ελληνισμό

αφού δεν έχει; «ουλ αν λάβοιςπαρά του μη έχοντος». Αφού δεν«έχει» και δεν μπορούσε να έχει δενκακείζεται γι αυτό. Την θεοσέβειατων ελλήνων τη συναντάμε και σεάλλους λαούς. Υπάρχει μια απορία:Τι ουσιαστικό στοιχείο πήρε ο χρι-στιανισμός από τον Ελληνισμό; Δενείναι πλήρης, τέλειος, ο χριστιανι-σμός; Ο Απόστολος Παύλος λέγειότι: «Ιουδαίοι σημείον αιτούσι καιΈλληνες σοφίαν ζητούσι ημείς δεκηρύσσομεν χριστόν εσταυρωμένονΙουδαίοις μεν σκάνδαλον, Ελλησι δεμωρίαν» (Α΄κορ. Α’ 22). Ο ίδιοςΑπόστολος λέγει ότι ο Θεός «εμώ-ρανε την σοφίαν του κόσμου τού-του». (Α΄κορ. Α’ 20). Δε βλέπουμεεδώ το χάσμα που υπάρχει μεταξύτου Ελληνισμού και του χριστιανι-σμού; Οι Έλληνες (σοφοί) έχουν,όπως και οι άλλοι λαοί τη θέση τουςστο χριστιανισμό. Η θέση αυτή δενείναι θέση συνεταίρου αλλά του μα-θητού.

Η προπαρασκευή του εδάφουςγια τη διάδοση του χριστιανισμούωφέλησε πρώτα τον ευατό του διό-τι απαλλάχτηκε από το βάρβαρο καιανυψώθηκε από την αθλιότητα. ΟΘεός που λατρεύουμε σήμερα, ωςορθόδοξοι χριστιανοί, δεν είναι οθεός (θεοί) του Ομήρου και τουΗσίοδου, του Πλάτωνα και του Αρι-στοτέλη, αλλ ο Θεός ο Αληθινός. Ανο χριστιανισμός έγγραψε στην ελ-ληνική γλώσσα, την οποία βρήκεδιαδεδομένη, αυτό γεννάει για τουςΈλληνες υποχρεώσεις και καθή-κοντα και όχι προνόμια! Υπάρχει σεκαμία φιλοσοφία η αρχή: Ο άρχον-τας να πλένει τα πόδια των υπη-κόων, μαθητών του;

Είναι αλήθεια ότι μετά τον Παύ-λο, ο Μέγας Βασίλειος αποδοκίμα-

σε και καταδίκασε αυστηρά την ελ-ληνική και την εν γένει κοσμική σο-φία. Κι αυτό διότι διέθεσε, όπως θαδούμε παρακάτω, πολύ χρόνο στημελέτη των αρχαίων και λυπείται γιαυτό.

Όμως ας σημειώσουμε εδώμια λεπτομέρεια, που έχει μεγάλησημασία. Η Ελληνική σοφία απόμόνη της, χωρίς σύγκριση με τοΕυαγγέλιο, είναι αξία τιμής γιατί όχικαι θαυμασμού. Η αξία της μοιάζειμε την αξία που έχουν τα αστέρια τηνύχτα αφού απουσιάζει ο Ήλιος. Μετην ανατολή του Ηλίου το φως τωναστέρων εξαφανίζεται. Έτσι καιμπροστά στο άδυτο και ανέσπεροτης Αλήθειας του Ηλίου, του Σω-τήρος Χριστού, η Ελληνική σοφίακαι όχι μόνο αποδεικνύεται χωρίςπυθμένα. Στον ακάθιστο ύμνο ψάλ-λουμε: «Εμαράθηκαν οι δεινοί συ-ζητηταί άμα δ εμαράνθησαν οι τωνμύθων ποιηταί. Άσοφοι οι φιλόσοφοι

εδείχθησαν κλπ).Στα εκατομμύρια των μαρτύ-

ρων της χριστιανικής πίστης δεν βρί-σκουμε μόνο απλούς και αγράμμα-τους ανθρώπους πρώην ειδωλολά-τρεις αλλά και σοφούς. Και ας μηνείναι σίγουροι οι σημερινοί «φίλοι»,των αρχαίων ελλήνων ότι συγγε-νεύουν μ' αυτούς διότι ο Χριστός κα-τέβηκε και στον άδη και μπορεί οιαρχαίοι σοφοί Έλληνες να αποκη-ρύξουν τη σοφία τους και να λυ-πούνται που υπάρχουν σήμερα βα-πτισμένοι έλληνες να τρέφονται μεξυλοκέρατα! Στη συνέχεια κατα-χωρούμε την εξομολόγηση πουέκανε ο Μ. Βασίλειος προς τον Ευ-στάθιον τον Σεβαστηνόν: «Εγώ πολύχρόνον προσαναλώσας τη μαται-ότητι και πάσαν σχεδόν την εμαυτούνεότητα εναφανίσας τη ματαιοπο-νία, ην είχαν προσδιατρίβων τηαναλήψει των μαθημάτων της παράτου θεού μωρανθείσης σοφίας,επειδή ποτε ώσπερ εξ' ύπνου βα-θέος διαναστάς, απέβλεψα μενπρος το θαυμαστόν φως της αλή-θειας του Ευαγγελίου, κατείδον δετο άχρηστον της σοφίας των αρ-χόντων του αιώνος τούτου των κα-ταργουμένων, ΠΟΛΛΑ ΤΗΝ ΕΛΕΕΙ-ΝΗΝ ΜΟΥ ΖΩΗΝ ΑΠΟΚΛΑΥΣΑΣ,ηυχόμην δοθείναι μοι χειραγωγίανπρος την εισαγωγήν των δογμάτωντης ευσεβείας. Και προ γε πάντωνεπιμελές ην μοι διόρθωσιν τινά τουήθους ποιήσασθαι πολύ χρόνον εκτης προς τους φαύλους ομιλίας δια-στραφέντος…». (ΕΠ. Migne 32,824).

(Από τα «Άρθρα Μελέται, Επι-στολαί, τόμος Α’ εν Αθήναις 1986σελ 13-15 του μακαριστού π. Επι-φανίου Θεοδωροπούλου).

Στο μυθιστόρημα «Οι Άθλιοι»του Βίκτωρος Ουγκώ,ρουφώντας κάθε σελίδα

του…μαθαίνουμε για το σάπιοσύστημα της εποχής…πουαντιπροσωπεύει ο διώκτης τουΝόμου (Ιαβέρης), εναντίον τουανίσχυρου λαού (ΓιάννηςΑγιάννης), που τελικάξεσηκώνεται (ο λαός), μεαποτέλεσμα το «γκρέμισμỨτηςαπολυταρχίας…και τον ερχομότης δημοκρατίας…

Σήμερα στο δικό μας σύστη-μα… «Οι Άθλιοι των Αθηνών»…συ-νεχίζουν ατάραχοι…και μακάρι-οι…τη δική τους ζωή…η οποία,αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγ-μα…σε όλο το δημοκρατικό κό-σμο… Από μια έρευνα του κ. Σωτή-ρη Θεοδωρόπουλου (καθηγητήςστο πανεπιστήμιο Πειραιώς) που δη-

μοσιεύτηκε προσφάτως στην «ΗΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αναφέρουμε βασι-κά…σημεία, προς απόδειξη τωνπαραπάνω… Πρόσφατα στοιχείατης EUROSTAT (2007) λένε πως τοκατά κεφαλήν εισόδημα στη χώραμας είναι 20500€ ενώ στη Σουηδίαφθάνει τα 36300€. Με βάση τη δια-φορά αυτή στο εισόδημα, προκα-λούν κατάπληξη οι κραυγαλέες δια-φορές στο κόστος λειτουργίας τουπολιτικού συστήματος, σύμφωναμε επίσημα στοιχεία των αντίστοι-χων κοινοβουλίων… Προκύπτει έτσιένα μεγάλο ερώτημα: Πως γίνεταιη σχετικά φτωχότερη χώρα (Ελλά-δα), να δαπανά όχι μόνον πολύ πε-ρισσότερους πόρους από την πλου-

σιότερη (Σουηδία) αλλά και πολλα-πλάσιους για τη λειτουργία τηςΚοινοβουλευτικής Δημοκρατίας(μάλλον για Σπαταλοκρατία…μιλά-με). Αξίζει να τονισθεί πως οι μισθοίτων Σουηδών βουλευτών είναι σα-φώς κατώτεροι των Ελλήνων βου-λευτών, και τα εισοδήματα τους, φο-ρολογούνται όπως όλων των πολι-τών, ενώ το συνταξιοδοτικό καθε-στώς των Ελλήνων βουλευτών απο-τελεί μια ακόμη χτυπητή…πρόκλη-ση. Επίσης, παρά τον παραδοσιακάμεγάλο αλλά αποτελεσματικό Σουη-δικό δημόσιο τομέα, λόγω του ισχυ-ρού κοινωνικού κράτους, η σωστήοικονομική διαχείριση από τους πο-λιτικούς της Σουηδίας…δίνει ισο-σκελισμένους ή πλεονασματικούςπροϋπολογισμούς και περίπου τομισό σαν ποσοστό του ΑΕΠ χρέοςαπό το δικό μας…

Στην Ελλάδα, το τεράστιο αυτόκόστος στηρίζει τη λειτουργία ενόςπελατειακού συστήματος που «πα-ράγει» τεράστια σπατάλη, αρπα-χτές…και διαφθορά…οι πολιτικοί,συνδιοικούν με τους κρατικούς συν-δικαλιστές, θεωρώντας βιλαέτιατους…τις ΔΕΚΟ (Δημόσιες Επιχει-

ρήσεις Κοινής Οφελείας) και φυσι-κά τον απέραντο δημόσιο τομέα…Έννοιες και πρακτικές σαν αυτέςπου δεν έχουν καμία σχέση με τοδημόσιο συμφέρον και το νόη-μα…της κοινοβουλευτικής δημο-κρατίας, ευθύνονται για τις διαφο-ρές με τη Σουηδία. Είναι τρελό νααπασχολούνται περίπου 4.000 μι-σθοδοτούμενοι από το Δημόσιο,εκεί που αλλού…φθάνουν 660, ότανστη χώρα της χρεοκοπίας…υπάρ-χουν κλειστές μονάδες εντατικήςθεραπείας και κλινικές που δενέχουν νοσηλευτικό προσωπικό… ΗΣουηδική Βουλή διαθέτει επιστη-μονικό προσωπικό κατά τομέα για«βοήθεια» των βουλευτών, ενώ τακόμματα δημιουργούν επίσης επι-τελεία ειδικών για υποστήριξη τωνπολιτικών τους. Στη Σουηδία, υπάρ-χουν μόνο γραφεία των κομμάτωνκαι όχι ρουσφετολογικά γραφείατων βουλευτών… Ίσως θα έπρεπενα αρχίσουμε το ξήλωμα του πε-λατειακού κράτους… και ίσως ναβρούμε την τόλμη και το θάρρος νανοικοκυρέψουμε το σπίτι μας, έστωκαι καθυστερημένα…

Α.Σ.

15 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΕΙΣ

Χαραλ. Γρ. Κοντός

τ. Καθηγητής ΤΕΙ-

Οικονομολόγος

BIOTEXNIA

“YΔΡΟΡΟΩΝ & ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ”

ΙΝΟΧ ΚΑΙ ΓΑΛΒΑΝΙΖΕ

2493022462 • ΚΙΝ. 6977468575%

2 Λογοθεραπεία

2 Εργοθεραπεία

2 Ειδική Αγωγή

2 Ομάδες παιδιών

2 Σχολές γονέων

2 Ψυχοπαιδαγωγικό

2 Δυσλεξία

2Αυτονόμηση και

κοινωνικοποίηση

ΠΑΙΔΙΑ - ΕΦΗΒΟΙ - ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1 - ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Υπεύθυνη Κέντρου

ΘΩΜΑΗ ΦΕΡΦΥΡΗ

τηλ. 6974228375

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ

Με τη ματιά των οικολόγων πράσινων

γράφει από την πράσινη πολιτική

ο ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στα τέλη του 1979 ή τότε κυβέρνηση Καραμανλή έχεικαταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποστειρώσει την κοινωνίααπό κάθε ριζοσπαστικότητα και διάθεση αντίστασης. Το

φοιτητικό κίνημα έχει καταντήσει σκιά του εαυτού του. Ηκατάληψη της Πάτρας το 1977 οδήγησε στη σύλληψη τωνπρωτεργατών. Στην 6μηνη αποχή του ΕΜΠ οι φοιτητές χάνουνΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ. Το καλοκαίρι του 1977 η κυβέρνηση τότε ψηφίζει τον 815 που προ-

βλέπει. Α) χάσιμο χρονιάς αν κάποιος χάσει έστω και ένα μάθημα. Β) καιδιαγραφή όσων χάσουν 2 χρονιές.

Οι περισσότεροι φοιτητές το ρίχνουν στο διάβασμα.Η πορεία του Πολυτεχνείου το 1979 απαγορεύεται, όπως όλες οι πο-

ρείες. Έτσι οι εκδηλώσεις της επετείου ολοκληρώνονται με μια άνευρη συγ-κέντρωση μπροστά στο Πολυτεχνείο. Αρκετοί που δεν συμμερίζονται τιςεπιλογές της ΕΦΕΕ συλλαμβάνονται από τα γνωστά ΚΝΑΤ, και «φιλοξε-νούνται» εκείνο το τριήμερο στα υπόγεια του Πολυτεχνείου.

Το εργατικό κίνημα γνωρίζει μέρες αδυναμίας. Ο Νόμος 330 ουσια-στικά έχει καταστήσει αδύνατες τις απεργίες και σε συνδυασμό με την απα-γόρευση των διαδηλώσεων οι δυνατότητες αντίστασης έχουν σημαντικάπεριοριστεί. Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον μια ομάδα φοιτητών τουΧΗΜΙΚΟΥ κόντρα στις μεγάλες παρατάξεις που ελέγχονταν από το ΚΚΕ,το ΚΚΕ εσ. Το Πασοκ και τη Ν.Δ. κερδίζει την γενική συνέλευση του συλ-λόγου, με πρόταση την πενθήμερη κατάληψη του χημείου. Με σύνθημα.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΠΟΥΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΟΥΛΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΡΙΑ ΦΥΛΗΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ.

Και αίτημα τη κατάργηση του Νόμου 815 και την απομάκρυνση τουαυταρχικού καθηγητή Βασιλειάδη. Η κατάληψη παρά τον αποκλεισμό τηςαπό τα ΜΜΕ γίνεται το κέντρο της φοιτητικής ζωής. Έτσι μετά από 5 ημέ-ρες αποφασίζεται η συνέχιση με ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα και πλει-οψηφία. Τα γεγονότα ακολούθησαν σαν χιονοστιβάδα. Η μια μετά την άλληπολλές σχολές αποφασίζουν κατάληψη παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειεςτης ΕΦΕΕ και των μεγάλων παρατάξεων να σταματήσουν το φαινόμενο.Τελικά μετά την κατάληψη της Νομικής, η κυβέρνηση αποφασίζει να κλεί-σει τα πανεπιστήμια. Στις 31 Δεκεμβρίου 1979 ο κ. Καραμανλής διώχνειτον υπουργό Παιδείας Βαρβιτσιώτη και καταργεί τον 815. Ήταν ο μονα-δικός ψηφισμένος νόμος που κατάρρευσε μετά από εξέγερση. Γιαόσους ζήσαμε τις καταλήψεις είναι φυσικό να έχουμε σημαδευτεί ανεξί-τηλα. Οι ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Ηηγεμονία του «Καραμανλής ή τανκς» τελειώνει με τις καταλήψεις. Η πο-λιτική ήττα του Καραμανλή δεν οφείλεται στην διείσδυση των φοιτητικώναπόψεων στην κοινωνία, αλλά στο σοκ των «νοικοκυραίων» ψηφοφόρωντου για την αδυναμία της κυβέρνησης να κατανικήσει μια χούφτα «αναρ-χικούς». Κάθε ημέρα κατάληψης ήταν μιας ύβρις ενάντια στο προφίλ τουΚαραμανλή, ήταν μια τραγωδία για τα δικά του ακροατήρια. Λίγο μετά οΚαραμανλής δίνει την θέση του στον Ράλλη και το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλο-γές χωρίς να έρθουν τα τανκς και χωρίς να ξεσπάσει εμφύλιος. Στην άλληπλευρά οι παρατάξεις του αντιδικτατορικού αγώνα αμφισβητούνται και χά-νουν το ηθικό τους πλεονέκτημα. Η αριστερά δεν θα ξανακερδίσει ποτέτην ηγεμονία στις σχολές. Πολιτικά λοιπόν οι καταλήψεις είναι το σημείοκαμπής που τερματίζει και την ηγεμονία της Δεξιάς στην κοινωνία, αλλάκαι την ηγεμονία της αριστεράς στην νεολαία. Πολιτισμικά εάν η γενιά τουπολυτεχνείου τραγουδούσε ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ οι καταληψίες φιλοξενούν τοννεαρό ΤΖΙΜΗ ΠΑΝΟΥΣΗ. Οι καταλήψεις δεν άφησαν πολιτικό κεφάλαιο.Αποδεικνύουν έτσι με τον πιο σκληρό τρόπο την γύμνια του ριζοσπαστι-κού κινήματος στην Ελλάδα. Το σύνθημα «όχι στον 815» είναι το σύμβο-λο του συντηρητισμού που αυτοαναιρείται και χάνει τον πόλεμο, ακριβώςτην στιγμή που έχει κερδίσει την μάχη. Οι ομάδες που νίκησαν στις κα-ταλήψεις και για ένα μικρό χρονικό διάστημα έχουν πλειοψηφία στις σχο-λές, στην ιδεολογική επίθεση του εκσυγχρονισμού δεν έχουν να αντιπα-ρατάξουν παρά τα ταυτολογικά αντικαπιταλιστικατσιτάτα. Λίγο αργότεραη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιβάλει στα πανεπιστήμια με πολύ κομψότρόπο τον εκσυγχρονισμό με τον Νόμο 1268 χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.Η γενιά του Πολυτεχνείου ζητούσε δημοκρατία, την κέρδισε και κυβέρνησετην χώρα. Η γενιά των καταλήψεων ήταν η πρώτη που απλά διεκδίκησεκεκτημένα, και ευτυχώς για την ίδια μάλλον δεν θα κυβερνήσει ποτέ. Η γε-νιά του πολυτεχνείου κληροδότησε είδωλα. Η γενιά των καταλήψεων ταγκρέμισε αλλά δεν τα αντικατέστησε. Η γενιά του Πολυτεχνείου και τουΚυπριακού, μεγάλωσε στον ψυχρό πόλεμο και έζησε το Βιετνάμ. Η γενιάτων καταλήψεων ψηφίζει υπερ του Λεχ Βαλέσα, και θα ζήσει την πτώσητου τείχους του Βερολίνου, του Μαρξισμού και των μεγάλων ονείρων.

Μέσα στους τοίχους του ΧΗΜΕΙΟΥ ωστόσο, από το κύκνειο άσμα τηςμεταπολίτευσης θα γεννηθεί ένα νέο κίνημα. Οι καταληψίες του ΧΗΜΕΙ-ΟΥ, διαδηλώνουν ενάντια στο πετροχημικό εργοστάσιο που επεδίωκε ναεγκαταστήσει η κυβέρνηση στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. ΤΙΣ ΜΕ-ΡΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗ-ΝΑΙΣ Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ». Στις καταλήψεις η παραδοσιακήαριστερά απέτυχε να αντιληφθεί την ριζοσπαστικότητα της βάσης, οι αρι-στεριστές την αντιλήφθηκαν όχι ως κατάθεση μιας νέας ριζοσπαστικής πρό-τασης αλλά ως άμυνα ενάντια στον εκσυγχρονισμό. Η ριζοσπαστική οι-κολογία γεννιέται ως αποτέλεσμα αυτού του αδιέξοδου για να αποτελέ-σει, όπως είπε ο ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΙΟΣ την επαναστατική πρόταση του 21ουαιώνα.

Αστέρες και ΗΛΙΟΣ

Αρχαίοι και Χριστιανισμός

«Οι άθλιοι των Αθηνών…»

15_elassona 07/07/2010 12:39 ΠΜ Page I

Page 16: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

16 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Είναι γεγονός ότι ηιστορίαεπαναλαμβάνεται

και εφόσον γίνονται ταίδια σφάλματα απόεποχή σε εποχή, μαςδίνεται το δικαίωμα ναπούμε ότι δεν διδάσκει.

Παρόλα αυτά διδάσκει. Τιδιδάσκει όμως; Ότι τα παθή-ματα δεν έγιναν και μαθήματα.Κι όποιος επαναλαμβάνει γιαδεύτερη φορά το ίδιο σφάλμαδεν είναι συνετός. Είναι ανόη-τος. Αποδεικνύει δηλαδή ότι ηανθρώπινη βλακεία δεν έχειόρια. Ο άνθρωπος στην ιστορίακινήθηκε μέχρι τώρα στον ίδιοκύκλο σαν σε μαγκανοπήγαδοαποδεικνύοντας την ορθότητατου θρύλου του “Πύργου τηςΒαβέλ”. Έτσι παρατηρούμεεπανάληψη των πολέμων, αρ-παγές, καταστροφές και αλλη-λοσπαραγμούς των κοινωνιών.

Δεν υπήρξε εποχή χωρίςαιματοχυσίες.

Πολλοί, ιδίως αρχαίοι Έλ-ληνες και σοφοί άλλων λαώνεπεσήμαναν τα δεινά των πο-λέμων και παρομοίασαν την ει-ρήνη ως μέγιστο αγαθό. Όμωςοι δυνατοί πολιτικά και στρα-τιωτικά δεν έδωσαν στις προ-τροπές αυτές καμιά σημασία.Έμειναν κωφοί. Και “στου κου-φού την πόρτα όσο θέλειςβρόντα”.

Άλλοι πάλι δίδαξαν τον πό-λεμο και έγιναν αρεστοί, καθώςφαίνεται.

Δίδαξαν δε τον πόλεμο είτεγιατί θαύμαζαν τις ηρωικές πρά-ξεις, είτε για να εξαλείψουν τιςκοινωνικές αδικίες, είτε για θρη-σκευτικό επεκτατισμό...

Ας πάρουμε δύο έργα ταοποία επηρέασαν γενιές καιγενιές ανθρώπων και εξακο-λουθούν να διδάσκουν τον πό-λεμο. Η Ελλάδα του Ομήρου καιη Παλαιά Διαθήκη.

Η πρώτη διδάσκει το ηρωι-κό ιδεώδες και τους... έντιμουςσκοτωμούς και η δεύτερη τη μι-σαλλοδοξία και την ύπουληεξόντωση των αντιπάλων “διάμαχαίρας” με εντολή μάλιστατου Θεού.

Απ' τις κυριότερες αιτίεςτων κατακτητικών πολέμων εί-ναι η πλεονεξία. Την χαρακτη-ριστική αυτή αδυναμία τηνέχουν πολλοί. Ποτέ δεν είναιικανοποιημένοι μ' αυτά πουέχουν και επιζητούν διαρκώς καιάλλα.

Η πλεονεξία όμως δεν πε-ριορίζεται μόνο στα υλικά αγα-θά και στο χρήμα. Επεκτείνεταιστη Δύναμη και στην Εξουσία.Όταν αποκτήσει κάποιος με-γάλη δύναμη εξουσίας επιζητάακόμη περισσότερη. Μοιάζειμε το μυρμήγκι που βγάζει φτε-ρά πριν οδηγηθεί στην κατα-στροφή. Η προσπάθεια από-κτησης απόλυτης εξουσίας εί-ναι ψυχική νόσος. Είναι “το κα-βάλημα του καλαμιού” που στηνψυχολογία λέγεται “Υπερεκτί-μηση του Εγώ”. Όποιος προ-σβάλλεται απ' αυτό νοιώθειούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναιΘεός. Αν πετύχει να γίνει Δι-κτάτορας τότε προσπαθεί νατακτοποιήσει την Κοινωνία κατάπώς νομίζει αυτός. Επειδή δενομίζει ότι ο σκοπός του είναι ιε-ρός, εφαρμόζει το “Ο σκοπός

αγιάζει τα μέσα” και γι' αυτό αι-σθάνεται ότι είναι Άγιος. Ενονόματι δε αυτής της αγιοσύ-νης διαπράττει με ελαφρά συ-νείδηση, τα φρικαλεότερα εγ-κλήματα, έχοντας την πεποίθη-ση ότι ευεργετεί την Κοινωνίαεξαφανίζοντας τα καρκινώματάτης. Δεν μπορεί όμως να αντι-ληφθεί ότι τα κακρινώματα αυτάείναι οι νομοταγέστεροι πολίτεςκαι οι σοφότεροι άνθρωποι,γιατί στην ουσία, φοβάται τηνκριτική τους στις άνομες πρά-ξεις του.

Καθώς μπορούμε να παρα-τηρήσουμε στην ιστορία, αρ-κετοί είναι εκείνοι που υπερε-κτίμησαν τις ικανότητές τους, μεαποτέλεσμα να προσπαθήσουννα πραγματοποιήσουν την Παγ-κοσμιοποίηση, αλλά στο τέλος“έφαγαν τα μούτρα τους”.

Απ' αυτούς για παράδειγμα,θα αναφέρουμε δύο: Τον Ξέρ-ξη και τον Χίτλερ.

Ο πρώτος, όπως αναφέρειο Ηρόδοτος, αφού συγκέν-τρωσε αν θυμάται καλά, πεντέ-μισι και πλέον εκατομμύριαστρατιώτες, ναύτες και υπηρέ-τες ξεκίνησε να κατακτήσειόλον τον τότε γνωστό κόσμο.Να πραγματοποιήσει δηλαδήτην παγκοσμιοποίηση.

Ξεκίνησε να κατακτήσει τηνΕυρώπη γεμάτος αλαζονεία καισιγουριά ότι θα γίνει κυρίαρχοςόλων. Γρήγορα όμως “τα βρή-κε” μπαστούνια. Μια χούφταΣπαρτιατών και Θεσπιαίων τουαντιστάθηκαν σθεναρά στιςΘερμοπύλες, παρότι ήξερανότι θα σκοτωθούν και αμέσως,κατόπιν οι Αθηναίοι στο Μαρα-θώνα και στη Σαλαμίνα του κα-τάφεραν τέτοια χτυπήματα πουαναγκάστηκε να μαζέψει “ταπλυμένα και τα άπλυτά του”, ναγυρίσει στην Ασία και να λου-φάξει.

Αξίζει να αναφερθεί και τοεξής συμπέρασμα απ' αυτέςτις συγκρούσεις: “Μη δεις ψηλόκαι φοβηθείς, κοντό και ξεθαρ-ρέψεις”. Ο Ξέρξης στηριζόμε-νος στη λαοθάλασσα (στρα-τιώτες) που έσερνε πίσω του,είχε πολύ ξεθαρρέψει, ενώ οιΈλληνες δε δείλιασαν ώστε να“το βάλουν στα πόδια”.

Ο δεύτερος, ο Χίτλερ, θέ-λησε και αυτός να κατακτήσειτον κόσμο και να αφήσει πάνωστη γη μόνο την Αρία φυλή.Επεδίωξε κι αυτός την παγκο-σμιοποίηση και γνωρίζουμε όλοτο θλιβερό αποτέλεσμα αυτήςτης προσπάθειάς του.

Στ'. Τώρα βρισκόμαστε“προ των πυλών” μιας νέαςπαγκοσμιοποίησης. Ο Θεός ναβάλει τοχέρι του να μη ζήσου-με τα ίδια δεινά. Δεν θα τα ζή-σουμε αυτά αν η παγκοσμιο-ποίηση αποκτήσει τον χαρα-κτήρα της παγκοσμιότητας.Μιας ειρηνικής δηλαδή σύνδε-σης των λαών, που ο καθέναςνα διατηρεί τις ιδιαιτερότητέςτου.

Η μαζικοποίηση όλων τωνκατοίκων της γης είναι αδύνα-το να πραγματοποιηθεί όσοαίμα και αν χυθεί. Και στην πε-ρίπτωση που θα γίνει θα είναιπρόσκαιρη. Είναι αδύνατο ναεπιβιώσει, γιατί δεν στηρίζεταιστην ψυχολογία του ανθρώ-που.

Γ. Μπασδραβάλας

Ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Έντεκα αυτοκράτορεςτου βυζαντίου υπάρχουν μαυτό το όνομα θα σας ανα-φέρουμε τους κυριότερους:Ο Κων/νος ο Α΄. Μέγας εί-ναι ο πρώτος χριστιανός Ρω-μαίος αυτοκράτορας ήτανγιος του Κων/νου του Χλω-ρού και της Ελένης. Και γεν-νήθηκε το 273μ.Χ. στη ση-μερινή Νίσσα της Σερβίας.Τον περιγράφουν ψηλόσωμομε γεροδεμένο με όμορφοκαι αρρενωπά χαρακτηρι-στικά και με σπάνιες πνευ-ματικές ικανότητες λαμπρόστρατιωτικό άξιο καβαλάρη,τολμηρό. Σ' όλους τους πο-λέμους όπου έλαβε μέρος νί-κησε. Κατόρθωσε να απλώ-σει την κυριαρχία του σ' ολό-κληρη την Ευρώπη, προ-στάτεψε κι ασπάστηκε τοχριστιανισμό έκανε τη χρι-στιανική θρησκεία του με-γάλου κράτους του ίδρυσετην Κων/πολη διακρίθηκε σανομοθέτης κι οργανωτής. Εί-ναι ακόμα κι ο πρώτος χρι-στιανός Άγιος. Ο Κων/νοςείδε στον ουρανό το σημείοτου Σταυρού πλαισιωμένοαπό τις λέξεις «Εν τούτωνίκα». Έτσι ασπάστηκε τηνχριστιανική θρησκεία, ωςτότε ήταν ειδωλολάτρης. Καισαν ειδωλολάτρης ξεκίνησεαπό τη Γαλατία και γύρισεστη Ρώμη θριαμβευτικά μετη σημαία του Σταυρού κιόταν αλλεπάλληλες νίκεςτου τον στεφάνωσαν με τοαμάραντο στεφάνι της δό-ξας. Ο Κων/νος από ευγνω-μοσύνη, στο θεό των χρι-στιανών, καθιέρωσε την ανε-ξιθρησκία το 312μ.Χ. με διά-ταγμα των Μεδιολάνων. Έτσιοι χριστιανοί μπορούσαν πια

να ασκούν ελεύθερα τα χρι-στιανικά τους καθήκοντα κιαπό τότε ο χριστιανισμόςεπιβλήθηκε χωρίς διώξεις.Ο Κων/νος νίκησε τον συ-νάρχοντα του Μαξέντιο, πουήταν εγκατεστημένος στηΡώμη, και κατέλαβε την πρω-τεύουσα το 312 έμεινε συγ-κυρίαρχος στο απέραντορωμαϊκό κράτος με το Λικί-νιο. Μα σε 11 χρόνια το 323ήρθε σε σύγκρουση μαζί τουκαι τον νίκησε κι αυτόν κι έγι-νε μονοκράτορας του Ανατ.Και Δυτ. Κράτους «πάσηςρωμαίω γης» δηλαδή ολό-κληρης της Ρωγμαϊκής αυ-τοκρατορίας. Αφού το 325έκανε τη χριστιανική θρη-σκεία επίσημη θρησκεία τουαπέραντου κράτους τουσυγκάλεσε την οικουμενικήσύνοδο της Νίκαιας όπουκαταδικάστηκε ο αιρετικόςΆρειος για να ειρηνέψει η Εκ-κλησία. Μεγάλη ιστορική ση-μασία είχε η μεταφορά τηςπρωτεύουσας από τη Ρώμηστο βυζάντιο το 330 μ.Χ.Έτσι το κέντρο της αυτο-κρατορίας για λόγους δι-πλωματικούς και στρατιωτι-κούς μετατοπίστηκε πιο ανα-τολικά και σε μια σημαντι-κότατη γεωγραφικά περιοχήπου βρισκόταν στο κέντροδυο ηπείρων και δυο θα-λασσών. Τον ενδιέφερε πε-

ρισσότερο η χριστιανική εκ-κλησία και βαπτίστηκε το337 μ.Χ. χριστιανός και ενώετοιμαζόταν για εκστρατείααρρώστησε βαριά και πέθα-νε την 21η Μαίου. Η μνήμητου γιορτάζεται μαζί με τημητέρα του την Αγία Ελένη.

ΕΛΕΝΗ (Αγία)

Γεννήθηκε το 247 και πέ-θανε το 328. Ήταν μητέρατου Μεγάλου Κων/νου σ αυ-τήν οφείλεται η ανακάλυψηστα Ιεροσόλυμα του ΤιμίουΣταυρού και ότι ο υιός τηςΚων/νος ασπάστηκε τον χρι-στιανισμό. Για την ανακάλυ-ψη του Τίμιου Σταυρού έκα-νε πολλές και κοπιαστικέςέρευνες, στο μέρος όπουέγιναν οι ανασκαφές ίδρυσετον ναό του Αγίου Τάφου κιάλλους ναούς. Από την Ορ-θόδοξη Εκκλησία γιορτάζε-

ται την 21η Μαίου κι από τηνκαθολική την 18 Αυγούστου.

ΘεοφανώΤρεις αυτοκρατόρισσες

του βυζαντίου αναφέροντανμ' αυτό το όνομα. Περίφημηείναι η σύζυγος του αυτο-κράτορα Θεοφανώ Λέοντατου Σοφού που η Εκκλησίατην ανακήρυξε αγία και ημνήμη της γιορτάζεται την16η Δεκεμβρίου και η ωραίασύζυγος του αυτοκράτοραΘεοφανώ Ρωμανού του Β’που μετά το θάνατο του παν-τρεύτηκε τον πολύ μεγαλύ-τερο της Νικηφόρο Φωκά.Σαν γυναίκα δεν κράτησετην αξιοπρέπεια της έκανεσυνωμοσία εναντίον του συ-ζύγου της. Όταν ο Τσιμι-σκής ανέβηκε στο θρόνο,τη Θεοφανώ την έκλεισε σεμοναστήρι, ήταν η μητέρατου βασιλείου Β’ του Βουλ-γαροκτόνου η τρίτη Θεοφα-νώ είναι η κόρη της δεύτε-ρης. Έγινε αυτοκράτειρατων Γερμανών (972-983) γυ-ναίκα του Όθωνα Β’ και διέ-δωσε στην Γερμανία τον βυ-ζαντινό πολιτισμό.

Όταν το μυρμήγκι “βγάλει φτερά”, χάνεται

ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ“Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΚΡΑΤΙΑΣυγγραφή

Γρηγόριος Παπαζήσης

Επιμέλεια

Γρηγόριος Εμμανουήλ

Φοιτητής Φιλοσοφικής Α.Π.Θ.

Εφόσον δεν μπορεί ναπατάξει τηνεγκληματικότητα, έπρεπε

να πάει στο σπίτι του, διότι είναικρίμα να χάνονται ζωές από τηνανικανότητα του. και δενυπάρχει άλλο χειρότερο απαυτό.

Άμα δεν φτάνει ο αριθμός της αστυ-νομίας, ν αυξήσει τη δύναμη η να με-τατάξει τους αγροφύλακες που είναι αρ-γόμισθοι, και που τους προσέλαβε ο Κα-ραμανλής για να εκλεγεί. Διότι μόνοπληρώνονται για να κάθονται. Δεν γί-νονται τώρα αγροζημιές όπως πρώτα,και δίκαια είχε καταργηθεί αυτή η υπη-ρεσία. Ή να κάνει νόμους αυστηρούς οΜιχάλης Χρυσοχοίδης και αν δεν τοναφήνει ο πρωθυπουργός να πάει σπίτιτου και να αναλάβει άλλος και αν και οάλλος δεν φέρει αποτέλεσμα κι εκείνος

να φύγει. Πρέπει να παραιτούνται τέ-τοιοι υπουργοί για λόγους ευθιξίας. Διό-τι τους βλέπουμε σαν να είναι νομίσματαχωρίς αξία, σαν ανδρίκελα και σαν κάλ-πικη δεκάρα, πρέπει να ντρέπονται καινα προσβάλλονται. Αυτό το κακό έχειαυξηθεί τελευταίος απ τις γαλαζοπρά-σινες κυβερνήσεις. Και ο Μαρκογιαν-νάκης ήταν κι αυτός ακατάλληλος γιαυπουργός δημόσιας τάξης φάνηκε τιέγινε στα Ζωνιανά της Κρήτης και οΓιώργος Ρωμαίος επι κυβερνήσεως Αν-δρέα που είχαν γίνει και τότε πολλές δο-λοφονίες απ τους κακοποιούς στη Βέ-ροια κι αλλού. Κανένας απ αυτούς δενείχε παραιτηθεί προτιμούν το χρήμα,τους λείπει η σοβαρότητα.

Μόνο ένας πολιτικός στην κυβέρ-νηση Ανδρέα Παπανδρέου σήκωσε τοανάστημα του και θέλησε να φορολο-γήσει περισσότερο τους κεφαλαι-οκράτες, αλλά ο Ανδρέας δεν τον επέ-

τρεψε. Τότε, αυτός ο υπουργός οικο-νομικών, αποφάσισε να φύγει απ τηνκυβέρνηση, αλλά και απ το ΠΑΣΟΚλόγω εγωισμού και υπερηφάνειας, καιδεν υπέκυψε στις εντολές και στο χρή-μα όπως οι προαναφερόμενοι. Τέτοιουςπολιτικούς και υπουργούς θέλουμε μεανθρωπιά και αξιοπρέπεια, σαν τονκαθηγητή πανεπιστημίου και οικονο-μολόγο Μανώλη Δρετάκη. Βέβαιαυπάρχουν κι΄άλλες μορφές σαν τονΜανώλη Δρετάκη, αλλά υπάρχουν στοαντίπαλο δέος, που ακόμα δεν ωρίμα-σε η κοινωνία μας για να τους αναδεί-ξει και να τους εμπιστευτεί. Χρειάζον-ται πολλά χρόνια ακόμα και αν περά-σουν δυστυχώς, για να αφυπνιστεί ο άν-θρωπος και να έρθει η δικαιοσύνηστον κόσμο. Ευχαριστώ την ΈΚΔΟΣΗγια τη φιλοξενία

Παναγιώτης Καραγκιόζης Συκιά Ελασσόνας

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

16_elassona 06/07/2010 10:48 μ.μ. Page 1

Page 17: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

Αγαπητή Έκδοση,Θα κάνω μία σύντομη ανα-

σκόπηση – εισαγωγή. Ήταν περίτα τέλη του Φλεβάρη του 1945όταν έγειρε πλέον οριστικά ηπλάστιγγα προς τη λήξη του φο-βερού Β΄ Παγκοσμίου Πολέ-μου, με τη νίκη των δημοκρατιώνενάντια στη μάστιγα του αγκυ-λωτού σταυρού και του άξοναγενικότερα.

Τις ίδιες αυτές ημέρες, βρι-σκόταν σε εξέλιξη η ιστορικήΣυνδιάσκεψη στη Γιάλτα τηςΚριμαίας, των τριών τότε μεγά-λων συμμάχων Τσώρτσιλ, Στάλιν,Ρούσβελτ με σκοπό, τον καταλ-ληλότερο συντονισμό των επι-χειρήσεων στα πολλά θέατρατου πολέμου (Μέτωπα) στο Ανα-τολικό, Δυτικό και την Άπω Ανα-τολή στον Ειρηνικό, όπως και γιατον καθορισμό του μεταπολεμι-κού χάρτη της Ευρώπης σε σφαί-ρες επιρροής, μεταξύ Ανατολι-κού και Δυτικού κόσμου.

Σε κάποιο μικρό διάλειμμα οΤσώρτσιλ έκοψε από το πακέτοτων πούρων του ένα κομμάτιχαρτί και έγραψε: ΕΛΛΑΔΑ! Μ.Βρετανία 90%, Σ. Ένωση 10% καιτο εκτόξευσε προς τον Στάλιν,χτυπώντας το με το δάχτυλο. Μό-λις το διάβασε ο παραλήπτηςηγέτης, διέγραψε το 10% και τοεπέστρεψε με τον ίδιο τρόποστον αποστολέα. Από ́ κείνη τηστιγμή, η Ελλάδα ανήκε 100%στη Δύση…

Με την προέλαση των συμ-μαχικών στρατευμάτων, του κόκ-κινου στρατού στην ΑνατολικήΓερμανία και των Αγγλοαμερι-κανών από δυσμάς τα οποία ει-σήλθαν στην πόλη του Νταχάου,απελευθερώνοντας από τουςαπάνθρωπους δήμιους του ομώ-νυμου στρατοπέδου τους ζων-τανούς έγκλειστους νεκρούς,μεταξύ των οποίων και ο ΝίκοςΖαχαριάδης, που μαζί με άλ-λους συντρόφους πατριώτες πα-ρέδωσε το καθεστώς της 4ης Αυ-γούστου στους κατακτητές Γερ-μανούς από διάφορες φυλακές,Ακροναυπλίας, Αβέρωφ και άλ-λες μεταφέροντάς τους με τησειρά τους, στο προαναφερό-μενο κολαστήριο… Επειδή στηνπατρίδα μας ήταν ρευστή η κα-τάσταση, έπειτα από τα Δεκεμ-βριανά γεγονότα, τη Συμφωνίατης Βάρκιζας και με την παρά-δοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ

είχαν ως επακόλουθα, την τρο-μοκρατία των απλών πια πολιτώναντιστασιακών και των οικογε-νειών τους από παραστρατιωτι-κές οργανώσεις, οι οποίες πε-ρισσότερες εξ αυτών υπήρξανσυνεργάτες των εχθρικών υπη-ρεσιών ασφαλείας, και του τα-κτικού στρατού κατοχής.

Λόγω του επείγοντος -τωνπρολεγόμενων- θεωρήθηκε σκό-πιμο και μετά την ιατρική περί-θαλψη από Άγγλους στρατιωτι-κούς γιατρούς, μετέφεραν τονΝίκο Ζαχαριάδη με στρατιωτικόαεροπλάνο ως μοναδικό επιβάτηστη χώρα μας, για να συμβάλλειμε το κύρος που διέθετε ως ηγέ-τη-αρχηγού, στην εξομάλυνσητης κατάστασης και να εισέλθειη χώρα μας σε ειρηνική τροχιά.Ύστερα από το «καλώς όρισες»και τη σχετική ενημέρωση απότην ηγετική τριανδρία κατά τηναπουσία του, δυστυχώς για τονΝ. Ζ., ξεκίνησε αντίθετα απ’ τοαναμενόμενο.

Με άρθρο του, αποκήρυξετον Άρη Βελουχιώτη ο οποίοςζήτησε συνάντηση… όταν κά-ποιο τσομπανόπουλο του παρέ-δωσε κρυφά τον Ριζοσπάστηπήγε παράμερα, αγκάλιασε τηχειροβομβίδα βγάζοντας τηνασφαλιστική περόνη, ακούστηκεη έκρηξη και πέρασε στην αθα-νασία. Ενώ κυλούσαν οι μέρες, οιπρώτοι μήνες και ο υπόλοιποςχρόνος του έτους χωρίς ουσια-στική ύφεση των πολιτικών αντι-παραθέσεων και παθών αλλά μεκάποια φαινομενική ατονία, προ-κηρύχθηκαν οι πρώτες μεταπο-λεμικές εκλογές, για τις 31 Μαρ-τίου του 1946.

Ακριβώς τότε ήταν το δεύ-τερο λάθος του Ν.Ζ. με το σύν-θημα αποχή. Πάνω στη διαφωνίααυτή που προέκυψε και παρόλεςτις υποδείξεις του Στάλιν καιτου Δημητρώφ «ναι» στις εκλο-γές, επικράτησε η λανθασμένηάποψή του, σε αντίθεση με τουςΠαλμίρο Τολιάτι της Ιταλίας, Μω-ρίς Τορέζ της Γαλλίας κ.ά. Στησυνέχεια ακολούθησε το τρίτοκαι μοιραίο λάθος του, όταν δή-λωσε ότι θα καταφύγει σε ένοπλοαγώνα κι ενώ δεν είχε τη στήρι-ξη των ηγετών που αναφέραμεπιο πάνω. Παράλληλα, ο σεβά-σμιος μπαρμπα-Γιάννης Πασσα-λίδης με ορμήνιες του εξήγησε,πως είναι σφάλμα και ουτοπία.

Δεν τον άκουσε, ούτε έλαβε υπ’όψιν του τις αποφάσεις της συν-διάσκεψης της Γιάλτας ότι ανή-κουμε στη Δύση… αγνόησε ταπάντα και τους πάντες.

Δυστυχώς για τη χώρα μας,αντί να οδηγηθεί στην ομαλο-ποίηση της προ-εκρηκτικής κα-τάστασης δια των εκλογών (της31/3/46), πέρασε στον τρίχρονοδραματικό εμφύλιο σπαραγμόαρχής γενομένης, με την επίθε-ση στο Λιτόχωρο Πιερίας τη νύ-χτα των εκλογών 31 Μαρτίου ξη-μερώνοντας Πρωταπριλιά, χωρίςνα είναι ψέμα εθιμοτυπικό.

Όταν κάποιος αρχηγός κη-ρύξει ένοπλο αγώνα, δεν έχεισυνταγματική, ούτε νομική κά-λυψη, αλλά ενεργεί επαναστατι-κώ δικαίω. Εάν επικρατήσει, δη-μιουργεί δίκαιο όπως ο Λένινκαι άλλοι ηγέτες δήλωσαν: «ηΕπανάσταση δημιούργησε δί-καιο». Έτσι σκέφτηκε και απο-φάσισε λανθασμένα τελικά οαμετάπειστος και πεισματάρηςηγέτης του ΚΚΕ, έχοντας κά-ποιο τυπικό και αόριστο δίκαιογια την κατάληψη της εξουσίας,και στηριζόμενος σε απατηλάχιμαιρικά όνειρα.

Η κυρία Αλέκα Παπαρήγααντίθετα, δεν επιθυμεί να κερδί-σει την εξουσία, μήτε θέλει προ-οδευτικές συνεργασίες όπως οαείμνηστος προκάτοχος της Χα-ρίλαος Φλωράκης, αλλά προ-σβλέπει σε σκληρή αντιπολιτευ-τική πολιτική, κάνοντας τη δικήτης επανάσταση και ό,τι προκύ-ψει. Βεβαίως με αυτή την τακτι-κή, απλά, δεν θέλει να δει ρεα-λιστικά την παγκόσμια οικονομι-κή αρνητική πραγματικότητα καινα ελίσσεται αναλόγως. Φυσικά,δεν φταίει η εργατική τάξη και οιεργαζόμενοι γενικότερα για τοκατάντημα της γλυκιάς πατρίδαςμας, αλλά πρέπει να γίνει προ-σπάθεια απ’ όλους τους Έλληνεςανέλκυσης του σκάφους απότον βυθό του έλους που βρίσκε-ται τώρα, τουλάχιστον, για λό-γους εθνικής συνείδησης και πα-τριωτικού φιλότιμου.

Όπως αναφέραμε σε προ-ηγούμενα δημοσιεύματα, να επι-στραφούν τα κλεμμένα, οι χρυσοίμισθοί, οι οφειλές φοροφυγάδωνγιγάντων και πάντων των οικο-νομικών καταχραστών του δη-μοσίου, δίχως χρονοβόρες καιπολυδάπανες εξεταστικές επι-τροπές. Ντροπή! Αλλά παρά τουποινικού δικαίου, με αντάλλαγματην παραγραφή της δίωξης αυ-τών εφόσον έμπρακτα δείξουνμεταμέλεια και να δώσουν ανά-σα ζωής στο Ελληνικό κράτος τοοποίο οδήγησαν σε ολική κατα-στροφή και την παρούσα φωτιάτης κολάσεως.

Η συμπαθής κυρία Λιάνα Κα-νέλλη δήλωσε στην t.v. ότι θα κά-νουμε κατάληψη διαρκείας τωναναφερομένων πιο πάνω –κα-ταχραστών και οφειλετών- οι-κιών και επιχειρήσεων , έως ότουπληρώσουν επιστρέφοντας τααστρονομικά ποσά κλοπιμαία καιμη, προερχόμενα από σφετερι-σμό. Συμφωνώ απόλυτα και θαλάβω μέρος στο σωτήριο αυτόεγχείρημα, που θα μετουσιωθείσε φιλί ζωής στην άτυχη πατρί-δα την Ελλάδα μας, όπως γράφειο Ανώνυμος Έλληνας στο έργοτου «Ελληνική Νομαρχία». Λογι-κό είναι, να μη συμφωνώ με τηντακτική του ξεστρατίσματος τουσυνταγματικού δικαιώματος τηςαπεργίας, όταν εξελίσσεται σεεκβιασμό (περίπτωση χρυσο-πληρωμένων ναυτεργατών 301εκατομμύρια ευρώ για εθελουσία

έξοδο 300 εργατών, σε εποχήπροσπάθειας νεκρανάστασηςκαι αναστήλωσης της χώραςμας).

Όχι στον αποκλεισμό φορ-τηγών, επιβατικών και τουριστι-κών σκαφών στο λιμάνι του Πει-ραιά, στέλνοντάς τα στις γειτο-νικές χώρες όπως Τουρκία, Μάλ-τα και αλλού σκοτώνοντας τοεθνικό προϊόν της πατρίδας μας,δώρο της φύσης, με αγέρα ήλιοκαι θάλασσα σαγήνης έλξη, σελευκά και σε γαλάζια φωτεινάσπιτάκια με ασβέστη και βασιλι-κό σύμβολα του Ελληνικού Του-ρισμού!!... στις νησιωτικές κοι-νωνίες ιδιαίτερα, και σε όλη τηχώρα μας γενικότερα. Ναι στιςοικονομικές επενδύσεις ξένωνκρατών, είναι ευπρόσδεκτοι γιατην καταπολέμηση της ανεργίαςτην ανάκαμψη και την προ-οδευτική ανάπτυξη. Όχι στομπλοκάρισμα των θαλασσίωνσυγκοινωνιών –φέρρυ μπωτ- στολιμάνι της Κορίνθου και αλλού μετις ανάλογες επιπτώσεις στουςεπαγγελματίες και τους εργαζό-μενους. Ναι στο πιο αγαθό δι-καίωμα, την ελευθερία κινήσεωνπρος πάσα κατεύθυνση!

Όχι στον διατεταγμένο κομ-ματικό συνδικαλισμό της «νύ-χτας των κρυστάλλων». Ναι στονυγιή και αδιάβλητο συνδικαλισμόπου εκπέμπει κι αναδίνει φως καιπρόοδο διεκδικώντας λογικά καιδίκαια αιτήματα. Όχι στον συν-δικαλισμό επάγγελμα, κρατικο-δίαιτων εργατοπατέρων κλεπτώνκαι πολυθεσιτών. Ναι στον συν-δικαλισμό που προαγάγει το λει-τούργημά του στα Σκανδιναβικάπρότυπα κ.α..

Να προσθέσω ως επίλογο-παρατήρηση: Τα μεροκάματατύπου Κίνας και Ινδίας όπωςαναφέρει η αγαπητή μας Αλέκαπου θα δώσουν οι ξένοι επενδυ-τές είναι αταίριαστα, έχει δίκιο.Αλλά πρέπει να λάβει υπόψη τηφοβερή ανεργία, που μαστίζειόλες τις χώρες του κόσμου… οιπαππούδες και οι μανιές τα πα-λιά τα χρόνια, έλεγαν με τη δικήτους λεκτική: «Τζιάμπα δούλεψε,τζιάμπα μην κάθεσε». Λίγες αρά-δες για τον κύριο πρωθυπουργότον οποίο αγαπώ διότι έχει λευ-κό μέτωπό και χέρια καθαρά.Τσακίστε επιτέλους την αλόγιστηκρατική σπατάλη εάν θέλετε ναεπιτύχετε! Δεν έχετε την πολυ-τέλεια της αποτυχίας. Όχι στιςκουρτίνες των 200 χιλιάδωνευρώ! …άκουσον, άκουσον, στουπουργείο Παιδείας. Αίσχος!

Όχι στα κινητά και τα στα-θερά τηλέφωνα των εκατομμυ-ρίων…

Όχι στους ζημιογόνους ορ-γανισμούς, τα ιδρύματα φαντά-σματα, και στη μάστιγα των επι-τροπών μαϊμού εξαπατώντας τοΔημόσιο!

Όχι σε παχυλούς μισθούςστους υπαλλήλους της Βουλής,διότι είναι εθνική πρόκληση ενκαιρώ θυσιών του ελληνικούλαού, είπειτε εις τον κ. Πετσάλ-νικο.

Όχι αμοιβή με δανεικά στιςμακρύχρονες εξεταστικές επι-τροπές όπως πρότεινε ο κ. Κα-ρατζαφέρης, και πολλά όχι ακό-μα. Έλεος!

Υ.Γ.: Ναι στον κ. Ρακιντζή,επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκη-σης. Εύγε του!!

Με αγάπη και πόνο για τηνπατρίδα την Ελλάδα μας,Θανάσης Δ. Καλογιάννης

Συνταξιούχος αυτοκινητιστής- λογοτέχνης

17 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

«Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ»Νίκος Ζαχαριάδης και Αλέκα Παπαρήγα

Αποχαιρέτησαν

τον Θόδωρο ΤσακιρίδηΣυγγενείς, σύντροφοι του στο ΚΚΕ, συναγωνιστές

του στην Eθνική Αντίσταση και στους μετέπειτα αγώνες τουλαού μας, κήδευσαν, την περασμένη Τετάρτη στην Ελασ-σόνα, τον Θόδωρο Τσακιρίδη. Έναν κομμουνιστή που τί-μησε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, τον τίτλοτου μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ και διακρίθηκε γιατο ήθος του και για τη μεγάλη προθυμία ανιδιοτελούς προ-σφοράς στο Λαό και στο Κόμμα.

Ο Θόδωρος Τσακιρίδης με την επιβολή της φασιστικήςκατοχής το 1941 οργανώ-θηκε στα «αετόπουλα» καιμετά στην ΕΠΟΝ και στηδιάρκεια του εμφυλίου διώ-χτηκε. Μετά το 1950, συμ-μετείχε, μέσω της ΕΔΑ,στους πολιτικούς λαϊκούςαγώνες ήταν πολλές φορέςυποψήφιος στις Κοινοτικέςκαι δημοτικές εκλογές, διε-τέλεσε πρόεδρος του Επαγ-γελματικού Συλλόγου Ελασ-σόνας και συνέβαλε αποφα-σιστικά στη δημιουργία τουΠοντιακού Συλλόγου στηνπεριοχή. .

Στην αγωνιστική δράση του αναφέρθηκε, στον επική-δειο λόγο του, ο Δ. Αβρανάς, Γραμματέας της ΑχτιδικήςΕπιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ, λέγοντας:

Σύντροφε Θόδωρα Τσακιρίδη,Οι σύντροφοι σου, το κόμμα σου, το ΚΚΕ, σου αποτί-

ουν φόρο τιμής και σου στέλνουν τον τελευταίο αγωνιστικόχαιρετισμό. Τίμησες άξια τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ μετο παράδειγμα σου, την ανιδιοτέλεια σου και το ήθος σου,με την προσφορά σου μέχρι και το τελευταίο λεπτό τηςζωής σου. Ο σύντροφος Θόδωρος μεγάλωσε σε μια μι-κροαστική οικογένεια όπου απ' τα μαθητικά του χρόνια τουΔημοτικού σχολείου μπήκε στη βιοπάλη και ασχολήθηκε μετην εργασία του πατέρα του. Με την επιβολή της φασι-στικής κατοχής το 1941 παρόλο το νεαρό της ηλικίας τουοργανώθηκε πρώτα στα αετόπουλα και μετά στην ΕΠΟΝστην συνοικία που ζούσε. Στη διάρκεια του εμφύλιου πο-λέμου διώχθηκε για τη συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση,απειλήθηκε να εκτοπιστεί και με διάφορα αυτόφωρα δι-καστήρια στην επιχείρηση του. Μετά το 1951 με την ίδρυ-ση της ΕΔΑ εντάχθηκε σ αυτό το χώρο και απ' τη θέση αυτήασχολήθηκε και συμμετείχε στους μαζικούς φορείς, τις κοι-νοτικές και δημοτικές εκλογές, στον επαγγελματικό Σύλ-λογο της Επαρχίας Ελασσόνας όπου διετέλεσε και πρό-εδρος για πολλά χρόνια. Επίσης ασχολήθηκε με τη δημι-ουργία του Ποντιακού Συλλόγου Επαρχίας Ελασσόναςόπου η προσφορά του ήταν σημαντική.

Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος το 1965 στο 1ο Δη-μοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας με πρώτο Δήμαρχο Ελασ-σόνας το Βλαχοδήμο Χρήστο. Σύντροφε Θόδωρε επέλεξεςτο δρόμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας και με τη στάσησου κέρδισες από πολύ νωρίς την αναγνώριση των συμπο-λιτών σου, που συμμετέχουν σήμερα στον αποχαιρετισμόσου. Ήσουν απ τους ανθρώπους που ξεχώριζαν για τη διά-θεση τους να προσφέρουν χωρίς κανένα αντάλλαγμα, χω-ρίς καμία υποκρισία, άνθρωπος που δεν το έβαλε κάτω στιςμπόρες που του έφερε η ζωή, με ηθικό ανάστημα και γνή-σιο ειλικρινή χαρακτήρα που ταιριάζει στους λαϊκούς αγω-νιστές. Με την ένταξή σου στο ΚΚΕ, στάθηκες, με την ιδιό-τητα του μέλους και του στελέχους του κόμματος στην ορ-γάνωση Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής, ως την τε-λευταία στιγμή που έφυγε η πνοή σου, πιστός αγωνιστής καιμάχιμος υπερασπιστής του δίκιου της εργατικής τάξης καιτων λαϊκών στρωμάτων. Η εμπιστοσύνη στο κόμμα σου απέρ-ρεε απ τη συνειδητή επιλογή σου να πορευτείς μαζί του στοναγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη απ' την ταξική εκμε-τάλλευση, για μια σοσιαλιστική κοινωνία. Σύντροφε Θόδω-ρε με το παράδειγμα σου απέδειξες το μεγαλείο που κρύ-βει η κομμουνιστική στάση ζωής, το μεγαλείο που βρίσκε-ται στο ΚΚΕ: Την αδιάκοπη, ακούραστη, γεμάτη θυσίες αλλάταυτόχρονα ολοφώτεινη και ολοζώντανη προσφορά στο δί-κιο του αγώνα. Ήσουν ογδόντα χρόνων και δεν άφηνες τηνκομματική σου χρέωση, δεν άφησες μέχρι τη στιγμή πουέκλεισες τα μάτια σου, τη δουλειά με το Ριζοσπάστη, τον πι-στό σου σύντροφο και καθοδηγητή, δήλωνες παρών και έθε-τες τον εαυτό σου στις υπηρεσίες του κόμματος όπως μαςέλεγες μέχρι χθες. Η έγνοια σου, η φροντίδα σου, η πίστηστο κόμμα σου, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη, θα δια-παιδαγωγήσουν παλιούς και νέους συντρόφους. Στην οι-κογένεια και στους οικείους σου εκφράζουμε τα θερμά μαςσυλλυπητήρια. Συναντάς σήμερα τους χιλιάδες αγωνιστέςπου έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τηνελευθερία και το σοσιαλισμό. Καλό ταξίδι σύντροφε ΘόδωραΤσακιρίδη, θα σε θυμόμαστε πάντα.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν οι Γ. Χώτος και Τ. Τσιαπλές,μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕΛάρισας του Κόμματος με επικεφαλής τον Γραμματέα τηςΠ. Σπήλιο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΛΥΨΗ ΘΕΣΕΩΝ

ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΩΝΑπό αύριο Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσε-

ων στις υπηρεσίες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυ-ναμικού για την κάλυψη θέσεων τυφλών τηλεφωνητών στο Δη-μόσιο Τομέα καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου,βάσει των διατάξεων του νόμου 2643 του 1998. Το σύνολο τωνθέσεων είναι 23 για το Δημόσιο Τομέα και έξι για τα ΝΠΙΔ.

Οι ενδιαφερόμενοι που υπάγονται στις προστατευτικές δια-τάξεις του νόμου 2643/98 και κατέχουν πτυχίο των Σχολών Εκ-παίδευσης Τυφλών τηλεφωνητών μπορούν να υποβάλουν τις αι-τήσεις τους μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010, στις υπη-ρεσίες του ΟΑΕΔ όπου εδρεύουν Επιτροπές του άρθρου 9 τουΝ. 2643/98. Για θέσεις στο Δημόσιο Τομέα υποβάλλεται μόνονμία αίτηση σε μία Επιτροπή ενώ για θέσεις σε ΝΠΙΔ οι προ-στατευόμενοι μπορούν να υποβάλουν μέχρι και τρεις αιτήσειςσε αντίστοιχες Επιτροπές.

Έντυπα αιτήσεων – υπεύθυνων δηλώσεων οι προστατευό-μενοι μπορούν να βρουν στις υπηρεσίες καθώς και στην ιστο-σελίδα του ΟΑΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr,όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να ενημερωθούν γιατις διευθύνσεις έδρας των Επιτροπών και για τα δικαιολογητι-κά που απαιτούνται. Η δήλωση ανακριβών στοιχείων στις αιτή-σεις-υπεύθυνες δηλώσεις συνεπάγεται απώλεια της προστασίαςτου νόμου 2643/98.

17_elassona 07/07/2010 12:59 ΠΜ Page I

Page 18: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

18 l Σελίδα Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Γράφει

ο Γιάννης Κατσιάνας

CMYK

ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ!!!Ο

ι Παγκορασίδες τουΣυλλόγου, μας ύστερααπό μια εξαιρετική

προσπάθεια, καταφέρανε νατερματίσουν τρίτες στο Πα-νελλήνιο Πρωτάθλημα, κερδί-ζοντας στον μικρό τελικό τηναξιόμαχη ομάδα του Ν.Α.Ο.ΣΟΥΔΑΣ και να κάνουν μίαμικρή επαρχιακή πόλη υπερή-φανη με την επιτυχία τουςαυτή.

Έπειτα από την ατυχή εμφάνισηστον ημιτελικό και ήττα με 3-1, οιαθλήτριες του Βάιου Παναγιώτου,συνειδητοποίησαν την σοβαρότητακαι σημαντικότητα του αγώνα καιμπήκαν αποφασισμένες να φέρουν τομετάλλιο στην Πόλη μας. Τα δύοπρώτα σετ κύλησαν χωρίς προβλή-ματα για την ομάδα της Ελασσόναςκατακτώντας τα με 25-17, και 25 – 22..

Το τρίτο σετ όμως έκρυβε εκ-πλήξεις καθώς τα κορίτσια της Σού-δας κατάφεραν να προηγηθούν και0-10 αναγκάζοντας την ομάδα τηςΕλασσόνας να δώσει συμμετοχή και

στα άλλα κορίτσια και να τελειώσειέτσι το σετ με 12-25,υπέρ της Σού-δας..

Έτσι λοιπόν στο 4ο σετ έγινε έναπολύ όμορφο παιχνίδι με πολλά΄΄ράλι΄΄ και νικήτρια την ομάδατου ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥΕΛΑΣΣΟΝΑΣ με 25-22..

Και τους φιλάθλους , παίκτριες ,προπονητές να πανηγυρίζουν αυτήτη σημαντική για τα δεδομένα τηςΕπαρχίας μας επιτυχία!!!!

Η Διοίκηση της ομάδας συγχαί-ρει τις παίκτριες και τον προπονητήΠαναγιώτου Βάιο, για την αξιόλογηκαι υπέροχη αγωνιστική πορεία τους

και ελπίζει και στο μέλλον να υπάρ-χουν ανάλογες επιτυχίες.

Νικήτρια του final four η ομάδατου ΑΙΑΝΤΑ ΕΥΟΣΜΟΥ, όπου επι-βλήθηκε στον μεγάλο τελικό του Φι-λαθλητικού με 3-1 σετ, κάνονταςεπίδειξη δύναμης - αφού κυριάρχη-σε ολοκληρωτικά στον αγωνιστικόχώρο . Παρόλο που ξεκίνησε δυνα-τά και κέρδισε το 1ο σετ ο Φιλαθλη-τικός, εντούτοις, η διαφορά των

ομάδων ήταν μεγάλη -το δεύτεροσετ μάλιστα τελείωσε με 25-8 υπέρτου ΑΙΑΝΤΑ - και δίκαια πήρε τον τίτ-λο. Ο Γ.Σ.Ε.ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ συγχαίρειτον ΑΙΑΝΤΑ ΕΥΟΣΜΟΥ για την κα-τάκτηση του πρωταθλήματος καιγια την ποιότητα βόλει που παρου-σίασε και τον Φιλαθλητικό για την φι-λότιμη προσπάθεια που κατέβαλε καιτην κατάκτηση της δεύτερης θέ-σης..

"Επιτυχημένο το πανελλήνιο

πρωτάθλημα πάλης, εφήβων

για την Παλαίστρα Ελασσόνας"

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Ελασ-σόνα το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιουνίου 2010 το Πα-νελλήνιο Πρωτάθλημα Ελευθέρας & Ελληνορωμαϊκής Πά-λης στην κατηγορία των εφήβων.

Η “Παλαίστρα” Ελασσόνας κατατάχθηκε στην 5ηθέση με 18 βαθμούς.

Αναλυτικά οι αθλητές μας:Μιχαλές Κοσμάς, στην κατηγορία των 55 κιλών – Χάλ-

κινο μετάλλιο.Θεοδωράκης Χρήστος, στην κατηγορία των 60 κιλών

– Χάλκινο μετάλλιο.Ζιάρρας Παναγιώτης, στην κατηγορία των 66 κιλών –

Συμμετοχή.Κανάκης Κωνσταντίνος, στην κατηγορία των 66 κιλών

– Συμμετοχή.Γεωργάκης Βασίλης, στην κατηγορία των 74 κιλών –

Χάλκινο μετάλλιο.Ράπτης Θωμάς, στην κατηγορία των 74 κιλών – Συμ-

μετοχή.Το Δ.Σ. της “Παλαίστρας” ευχαριστεί τον αντιδήμαρ-

χο Ελασσόνας κ. Λιάκο Νικόλαο, τον Πρόεδρο τηςΚ.Ε.Δ.Ε κ. Σπύρο Καραγκούνη, το διευθυντή της ΚΕΔΕ κ.Γιάννη Σαμώτα, τον υπεύθυνο του κλειστού γυμναστηρίουκ Νίκο Χάμο, το μέλος του Εργατικού Κέντρου Στέλιο Κι-τσούλη και το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ΗΛΜΑΚ τουκ. Άρη Ζιάνου.

Ολοκληρώθηκαν το προηγού-μενο διήμερο οι αγώνες τηςελευθέρας στο Ευρωπαΐκό

πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδωνπου διεξάγετε στο Samokov τηςγειτονικής Βουλγαρίας, με τονΑλέξανδρο Σαμανίδη αθλητή τουΓΑΣ Κιλκίς να στέφετε Πρωταθλη-τής Ευρώπης στα 66 κιλά.

Στο στυλ αυτό η Ελληνική αποστολήσυμμετείχε στις επτά από τις οκτώ κα-τηγορίες βάρους. Πιο συγκεκριμένα συμ-μετείχαν: στα 55 κιλά ο Ρζάεβ Ηλίας (Αγ.Γεώργιος Σερρών), στα 60 κιλά ο Ναμε-τίδης Ασλάν (Τιτάνες Μενιδίου), στα 66κιλά ο Σαμανίδης Αλέξανδρος (Γ.Α.Σ. Κιλ-κίς), στα 74 κιλά ο Αλιοσέτσκιν Κων/νος(Πολυνείκη Μοσχάτου), στα 84 κιλά ο Ξε-νίδης Τιμόθεος (Πολυνείκη Μοσχάτου),στα 96 κιλά ο Κεσσίδης Κων/νος (Ηρα-κλής Θεσ/κης) και στα 120 κιλά ο Μπου-τακίδης Αλέξανδρος (Ηρακλής Θεσ/κης).

Την πρώτη ημέρα μπήκαν στην μάχηοι Έλληνες αθλητές που αγωνίστηκανστις κατηγορίες των 60, 74 και 96 κιλών.Ο Ασλάν Ναμετίδης στα 60 κιλά, ηττή-θηκε στον πρώτο γύρο από τον ΠολωνόRafal Statkiewicz, ο οποίος χάνονταςστον τρίτο γύρο από τον Ρώσο στέλνειτον αθλητή μας στην 16η θέση. Στα 96κιλά ο Κώστας Κεσσίδης (17ος) απο-κλείστηκε από τον Λιθουανό Igor Fiodor-ov. Άτυχος στάθηκε και ο ΚωνσταντίνοςΑλιοσέτσκιν (74 κιλά) ο οποίος στα ρε-πεσάζ έχασε από τον Ούγγρο Péter Gy-orgyi και κατατάχθηκε 7ος.

Την δεύτερη ημέρα που αποδείχθη-κε και η πιο πετυχημένη ο ΑλέξανδροςΣαμανίδης κερδίζει στον τελικό τον Τούρ-κο Moustafa Kaya με τεχνικούς πόντους3-0 (πρώτη περίοδος 4-0 και δεύτερη 7-0). Ο Έλληνας αθλητής στην πορεία

του προς το χρυσό κερδίζει με την σει-ρά τους αθλητές από την Ουγγαρία (PP3-1), την Βουλγαρία (ST 4-0) και την Ου-κρανία (PP 3-1). Τα στατιστικά στοιχείαδείχνουν ότι το 62% των σημείων που πέ-τυχε ο πρωταθλητής μας ήταν για 1 ση-μείο ενώ το υπόλοιπο 38% για 2 σημεία.

Στα 55 κιλά ο Ηλίας Ρζάεβ έχασε στονπρώτο γύρο από τον Αζέρο Toghrul As-garov ο οποίος και αναδείχτηκε νικητήςστην κατηγορία αυτή, δίνοντας στοναθλητή μας την δυνατότητα να αγωνιστήστα ρεπεσάζ του γκρουπ του για το ένααπό τα δύο χάλκινα μετάλλια. Δυστυχώςόμως στο πρώτο αγώνα των ρεπεσάζέχασε από τον Βούλγαρο Krum AntonovChuckurov και κατατάσσεται 10ος.

Ο Τιμόθεος Ξενίδης (5ος στα 84κιλά) έκανε μια καλή αρχή κερδίζονταςτον Φιλανδό αθλητή Ville Tapani Heino,στον δεύτερο γύρο συνάντησε τον ΡώσοKoloy Kortoev, από τον οποίο και έχασε.Παρόλα αυτά ο Ρώσος είναι αυτός πουθα τον βάλει στα ρεπεσάζ καθώς έφτα-σε στον τελικό (τον οποίο και κέρδισε).Και ενώ κέρδισε τον Λευκορώσο χάνει τε-

λικά το χάλκινο μετάλλιο από τον Γερ-μανό Christoph Heinz Ludwig Pscherer.

Την ίδια τύχη είχε και ο ΑλέξανδροςΜπουτακίδης στα 120 κιλά, ο οποίος ενώέχασε από τον φιναλίστ του γκρουπ Αζέ-ρο Aslan Dzebisov στον πρώτο γύρο, χά-νει στα ρεπεσάζ το χάλκινο μετάλλιο απότον Λευκορώσο Ihar Dziatko και μένει 5ος.

Τα αποτελέσματα αυτά φέρνουν τηνχώρα μας στην 6η θέση (μεταξύ των 29χωρών που συμμετείχαν) στην ομαδικήκατάταξη με 27 βαθμούς, μπροστά απότις Γερμανία, Λευκορωσία, Βουλγαρία καιάλλων σημαντικών δυνάμεων. Αξίζουνπολλά συγχαρητήρια σε όλους τουςαθλητές καθώς και τους προπονητέςτους για την επιτυχία αυτή, η οποία πα-ρόλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τοάθλημα όλο αυτό το διάστημα αποδει-κνύει έμπρακτα, ότι οι δυνατότητες γιαδιάκριση υπάρχουν και ότι η πολιτεία θαπρέπει να αναθεώρηση τη στάση τηςπρος το άθλημα.

Στην ακόλουθη παραπομπή μπορείτενα δείτε όλα τα αποτελέσματα των αγώ-νων.

Χρυσός ο Αλέξανδρος Σαμανίδης

στο Ευρωπαϊκό Ελευθέρας

18-19_elassona 07/07/2010 12:21 ΠΜ Page 1

Page 19: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

19 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

CMYK

Πολύ καλή εμφά-νιση πραγματο-ποίησαν οι αθλη-

τές της “Παλαίστρας”στους αγώνες στίβουπου πραγματοποιήθη-καν στην Λάρισα στις 24Ιουνίου με την ονομασία“Ελευθέρια”.

Αθλητές από διάφορες κα-τηγορίες (παμπαίδες, παγκο-ρασίδες Α’, παίδες, κορασί-δες, έφηβοι, νεανίδες) είχαντην ευκαιρία να δοκιμάσουντις δυνατότητές τους και ναπροσπαθήσουν να πιάσουντα όρια για το πανελλήνιοπρωτάθλημα της κατηγορίαςτους.

Αξίζει να τονιστεί η μεγά-λη επιτυχία του 14χρονουαθλητή Ζηρδέλη Ευάγγελου,ο οποίος σημείωσε επίδοση1΄.30’’.90 στο αγώνισμα των600μ. πιάνοντας το όριο πρό-κρισης για το πανελλήνιο πρω-τάθλημα στίβου ΠαμπαίδωνΑ΄(14-15χρ.), που θα γίνειστις 10 Ιουλίου στα Τρίκαλα.Ο συγκεκριμένος αθλητής θασυναγωνιστεί με αθλητές κατάένα έτος μεγαλύτερους και θαδοκιμάσει τις δυνατότητέςτου σε ένα υψηλό επίπεδοσυναγωνισμού, στην κορυ-

φαία διοργάνωση της κατη-γορίας του.

Επίσης πολύ καλές επιδό-σεις και νέα ατομικά ρεκόρέκαναν οι αθλητές: Φουρκιώ-της Νίκος στο αγώνισμα των1000μ., ο Παπαδόπουλος Κί-μων στο άλμα σε μήκος, ηΖαρκαδή Σουλτάνα στη σφαι-ροβολία, η Θεοδωράκη Μαρίαστα 300μ., πιστοποιώντας τηνκαλή αγωνιστική τους προ-ετοιμασία, ενώ σε σταθερούς

χρόνους κρατήθηκαν οι αθλη-τές: Τσαουσίδης Αναστάσιοςκαι Κωνσταντινοπούλου Γε-ωργία στα 600μ.

Αναλυτικότερα οι συμμε-τοχές των αθλητών είχαν ως

εξής:

Παμπαίδες A’

600μ2ος Ζηρδέλης Ευάγγελος

1’.30’’.90 ατομικό ρεκόρ

4ος Τσαουσίδης Αναστά-σιος 1’.35’’.67

1000μ5ος Φουρκιώτης Νίκος

3’.02’’.53 ατομικό ρεκόρΜήκος6ος Παπαδόπουλος Κίμων

5.01μ ατομικό ρεκόρ

Παγκορασίδες Α’

600μ1η Κωνσταντινοπούλου Γε-

ωργία 1’.56’’.00300μ4η Θεοδωράκη Μαρία

50’’.00 ατομικό ρεκόρΣφαιροβολία (3Kg)1η Ζαρκαδή Σουλτάνα

7,65μ ατομικό ρεκόρΑξίζει να τονιστεί η συμ-

μετοχή των πέντε αθλητώνπου θα αγωνιστούν στο πα-νελλήνιο πρωτάθλημα σταΤρίκαλα, όπου η συμμετοχήτων αθλητών διασφαλίζεταιμε τα όρια πρόκρισης που δί-νονται από την ομοσπονδίακαι καλούνται να επιτύχουν οιαθλητές είτε στα διασυλλογι-

κά πρωταθλήματα, είτε σε εγ-κεκριμένους από την ομο-σπονδία αγώνες που διοργα-νώνονται σε διάφορους Νο-μούς.

Οι αθλητές είναι: Ζηρδέ-λης Ευάγγελος (600μ-4χ300μ), Φουρκιώτης Νίκος(1000μ-4χ300μ), ΤσαουσίδηςΑναστάσιος και ΠαρασκευάςΕλευθέρος (4χ300μ).

Το Δ.Σ του συλλόγου και οιπροπονητές του τμήματος στί-βου κ. Καραγιάννη Φανή και κ.Κιτσιούλης Δημήτρης συγ-χαίρουν όλους τους αθλητέςγια την απόδοσή τους και εύ-χονται καλή αγωνιστική συνέ-χεια και καλή επιτυχία στουςαθλητές που θα λάβουν μέροςστο πανελλήνιο πρωτάθλημα.Επίσης, αισθάνονται την ανάγ-κη να ευχαριστήσουν τουςγονείς κ. Φουρκιώτη Κωστακαι κα Παπαδόπούλου Τα-σούλα για την παρουσία τουςστους αγώνες και την βοήθειατους κατά την μετακίνηση τωναθλητών στην Λάρισα.

Αθλητικό τουρνουά

από τον FORESTΟ Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος FOREST διοργανώνει αθλητικά τουρνουά

στο Δημοτικό αναψυκτήριο Ελασσόνας από 06/07/2010 έως 22/07/2010. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Beach- Βόλεϊ ανδρών, Beach- Βόλεϊ γυναικών,

Ποδοβόλεϊ, τένις, πινκ- πονκ, Μπάσκετ, Αγώνα δρόμου, Αγώνα ποδηλασίας, Τά-βλι. Η διοργάνωση θα κλείσει με live συναυλία από το συγκρότημα BLOW.

Συμμετοχές σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη της Ελασσόνας

Οαθλητής του τμήματος στίβου ΤσιαλκατούραςΔημήτρης συμμετείχε στους αγώνες “Ζαχαριά-δεια” που έγιναν στις 27 Ιουνίου στο Καυτανζό-

γλειο στάδιο στην Θεσσαλονίκη από τους βετεράνουςτου αθλητικού συλλόγου “Ηρακλή” Θεσσαλονίκης στημνήμη του αθλητή Ν. Ζαχαριάδη.

Πολύ καλή ήταν η συμμετοχή των αθλητών στα περισσό-τερα αγωνίσματα διαφόρων κατηγοριών (παμπαίδων, παίδων,εφήβων, ανδρών) λίγες μέρες πριν τα πανελλήνια πρωταθλή-ματα. Επίσης, με την αγωνιστική του παρουσία τίμησε τους αγώ-νες ο παγκόσμιος πρωταθλητής και πανελληνιονίκης των400μ Περικλής Ιακωβάκης, ο οποίος ανταποκρίθηκε θερμά στοκάλεσμα της διοργανώτριας αρχής.

Ο 16χρονος αθλητής του συλλόγου μας έκανε έναν ικανο-ποιητικό αγώνα πετώντας το ακόντιο στα 46.12μ και κατέλαβετην 4η θέση. Ο Δημήτρης αν και έχει πιάσει το όριο για το πα-νελλήνιο των Παίδων εδώ και δύο μήνες (49.10μ), η παρουσίατου σε αγώνες θεωρείται επιτακτική για την προσαρμογή τουσε συνθήκες αγώνα, αφού δυστυχώς στην πόλη μας δεν έχου-με τη στοιχειώδη υποδομή και τις εγκαταστάσεις γηπέδου, γε-γονός που δυσκολεύει πολύ την προπόνηση των αθλητών.

Ας ελπίσουμε πως οι διοικούντες στην πόλη μας, θα τη-

ρήσουν τις πολλών χρόνων υποσχέσεις τους, γιατί ενώ πολλάχρόνια τα λόγια τους επαναλαμβάνουν, οι αθλητές μας με πρά-ξεις πολλές επιτυχίες μας προσφέρουν.

Το Δ.Σ του συλλόγου και οι προπονητές του τμήματος στί-βου κ. Καραγιάννη Φανή και κ. Κιτσιούλης Δημήτρης συγχαί-ρουν τον αθλητή για την προσπάθειά του και του εύχονται καλήαγωνιστική συνέχεια και επιτυχία στο πανελλήνιο πρωτάθλη-μα των Παίδων (16-17 χρ.) που θα γίνει στις 17-18 Ιουλίου στηνπόλη των Σερρών.

"Συμμετοχή στο Πανελλήνιο

Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων"

Ο αθλητής του τμήματος στίβου της «Παλαίστρας»Ελασσόνας, Δαβιώτης Θοδωρής συμμετείχε στο πανελ-λήνιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στο αγώνισμα των10.000μ. στις 26 Ιουνίου στην Κατερίνη. Αν και η αγωνιστικήτου κατάσταση ήταν πολύ καλή, ένας έντονος πόνος στηνκοιλιακή χώρα στάθηκε η αιτία για να εγκαταλείψει ο αθλη-τής στο 8ο χιλιόμετρο του αγώνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το αγώνισμα των 10.000μείναι αρκετά επίπονο αγώνισμα και απαιτεί πέρα από τηνκαλή φυσική κατάσταση και μεγάλα ψυχικά αποθέματα. Φέ-τος ο αθλητής γυμνάζεται στην Αθήνα αναγκαστικά, λόγωτων σπουδών του στη Γυμναστική Ακαδημία των Αθηνών.

Το Δ.Σ του συλλόγου και οι προπονητές του τμήματοςστίβου κ. Καραγιάννη Φανή και κ. Κιτσιούλης Δημήτρηςσυγχαίρουν την προσπάθειά του και του εύχονται καλή επι-τυχία στο πανελλήνιο ατομικών αθλημάτων που Θα γίνειστις 3 Ιουλίου στο Ολυμπιακό στάδιο στην Αθήνα, όπου εκείθα αγωνιστεί στο αγώνισμα των 3000μ στιπλ (φυσικά εμ-πόδια).

"Συμμετοχή στους αγώνες στίβου

με την επωνυμία Ζαχαριάδεια"

"Επιτυχίες της “Παλαίστρας” στους

αγώνες στίβου “Ελευθέρια” 2010”

18-19_elassona 07/07/2010 12:22 ΠΜ Page 2

Page 20: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

20 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Πίσω από το

σκάνδαλο με

τις ανταλλα-

γές των ακινή-

των μεταξύ του Δημο-

σίου και της Λίμνης Βι-

στωνίδας, υπάρχει ένα

πλούσιο παρασκήνιο, το

οποίο φτάνει ακόμα και

στα εθνικά θέματα.

Οποιοι δεν το γνωρίζουν

πρέπει να πληροφορηθούν

ότι τα περίφημα ο θωμανικά

χρυσόβουλα, με τα οποία εκ-

χωρήθηκε η κυριότητα της

Λίμνης Βιστωνίδας στη

Μονή του Αγίου Όρους, δεν

είναι τα μοναδικά που καθο-

ρίζουν ιδιοκτησίες. Χρυσό-

βουλα καθορίζουν και το

ιδιοκτησιακό καθεστώς των

Πατριαρχείων. Αν υπάρχουν

πολιτικοί ή άλλοι που το ξέ-

ρουν και το αμφισβητούν,

σκοπίμως θυσιάζουν πάγια

εθνικά συμφέροντα στη συγ-

κυριακή μικροκομματική

σκοπιμότητα. Όποιοι το κά-

νουν από άγνοια, οφείλουν

να μάθουν τις συνέπειες που

θα είχε η αμφισβήτηση των

χρυσόβουλων.

Όσοι με τις αποφάσεις

τους, άμεσα ή έμμεσα, καθο-

ρίζουν τις εξελίξεις στην

υπόθεση του ιδιοκτησιακού

καθεστώτος στο Άγιο Όρος

θα πρέπει να γνωρίζουν ότι

τα γεγονότα παρακολουθούν

με ζωηρό ενδιαφέρον και

προσοχή -εσχάτως και με

ανησυχία-γειτονικά κράτη

και οι ισχυρές, σχεδόν κρατι-

κές ορθόδοξες Εκκλησίες

τους που έχουν στο Άγιο

Όρος μοναστικές αδελφότη-

τες: η Σερβία, η Βουλγαρία,

η Ρουμανία, προπάντων μά-

λιστα η Ρωσία.

Με ενδιαφέρον όμως-και

ίσως με αναπτερωμένες τις

ελπίδες τους - παρακολου-

θούν τις εξελίξεις και προ-

σβλέπουν σε λάθος αποφά-

σεις, κράτη και Εκκλησίες

μακριά από τη γειτονιά μας,

στους Αγίους Τόπους, ώστε

να σπεύσουν και να λύσουν

υπέρ τους έριδες ετών.

Τι εθνικούς κινδύνους

κρύβει ο λάθος χειρισμός

από όλους τους εμπλεκόμε-

νους στην υπόθεση Βατοπε-

δίου;

Ποιες είναι αυτές οι δυ-

νάμεις οι οποίες ακόμα και

σήμερα εξακολουθούν να

παίζουν ένα πολύ σημαντικό

ρόλο στη διεθνή σκακιέρα,

που είχαν ζητήσει και επι-

διώκουν ακόμα και σήμερα

τη διεθνοποίηση του Αγίου

Όρους; Ποιοι θα ωφεληθούν

και ποιοι θα χάσουν από

τους λάθος χειρισμούς στο

θέμα; Γιατί αγωνιά ο Οικου-

μενικός Πατριάρχης και τα

άλλα Πατριαρχεία; Ξεχάστη-

καν τόσο γρήγορα όσα έγι-

ναν στο Πατριαρχείο Ιερο-

σολύμων; Γιατί η εξεταστική

επιτροπή, διά στόματος του

προέδρου της Μανώλη

Μπεντενιώτη, αρνείται να

εξετάσει το ιδιοκτησιακό κα-

θεστώς -χρυσόβουλα, αφή-

νοντας μετέωρα τόσα κρί-

σιμα θέματα, με απρόβλε-

πτες συνέπειες;

Η λίμνη Βιστωνίδα

Σε όλα αυτά τα ερωτή-

ματα απαντά με τρόπο απο-

καλυπτικό ο ειδικός στο Εκ-

κλησιαστικό Δίκαιο, καθηγη-

τής του Πανεπιστημίου Αθη-

νών Ιωάννης Κονιδάρης,

στην κατάθεση του στην Εξε-

ταστική Επιτροπή. Ο καθη-

γητής ανέλυσε στους βουλευ-

τές ότι το 1922 οι υπουργοί

Παπαναστασίου και Μπα-

κλάμπασης έφεραν νόμο, με

τον οποίο η Μονή Βατοπε-

δίου παραχώρησε στο δημό-

σιο 35.000 στρέμματα που

είχε στην κυριότητα της στη

Χαλκιδική. Από την πλευρά

του, το δημόσιο παραιτήθηκε

πάσης αξιώσεως επί της λί-

μνης με τα ιχθυοτροφεία

αυτής και την παραλίμνια

έκταση.

Ο καθηγητής ήταν ξεκά-

θαρος. Απαντώντας σε ερω-

τήσεις του βουλευτή της Ν.Δ.,

Ευριπίδη Στυλιανίδη, απο-

δεικνύει ότι τα χρυσόβουλα

είναι έγκυρα και σημαντικής

αξίας έγγραφα. «Η Αγία Αι-

κατερίνη του Σινά στηρίζει

όλα τα περιουσιακά δικαιώ-

ματα της σε έναν ακτιναμέ

του Μωάμεθ, δηλαδή σε ένα

τουρκικό έγγραφο. Αυτούς

τους τίτλους εμείς εδώ κάπως

τους λοιδορούμε. Για μένα

είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα

χρυσόβουλα είναι τίτλοι. Για

τα χρυσόβουλα και όλους

τους τίτλους κυριότητας των

εκάστοτε κρατούντων να μην

έχουμε καμία αμφιβολία ότι

είναι πολύ σημαντικοί. Πι-

στεύω ότι και εθνικοί λόγοι

επιβάλλουν να είμαστε πολύ

προσεκτικοί σε αυτά, διότι

όλα αυτά τα προσκυνήματα

έχουν μεγάλη αξία», τόνισε.

Πέρα από την περίπτωση

των Αγίων Τόπων, ο Ι. Κονι-

δάρης επεσήμανε ότι η αγιο-

ρίτικη Μονή Ιβήρων έχει με-

τόχι στην Κόκκινη Πλατεία

της Μόσχας και δεν το αμ-

φισβητεί κανένας. «Είναι

αναγνωρισμένο και από τη

νέα ηγεσία και από την ισχυ-

ρότατη ρωσική Εκκλησία»,

πρόσθεσε.

Μάλιστα, διατύπωσε την

εκτίμηση ότι σε περίπτωση

προσφυγής στα ευρωπαϊκά

δικαστήρια, η Μονή Βατοπε-

δίου «έχει χρηστές ελπίδες

να δικαιωθεί» για το ιδιοκτη-

σιακό καθεστώς.

Η κοινοχρησία

Με τις απόψεις του καθη-

γητή συμφώνησε και ο πρό-

εδρος της Εξεταστικής Μα-

νώλης Μπετενιώτης. Απαν-

τώντας στις ερωτήσεις του, ο

Ι. Κονιδάρης επεσήμανε ότι

«η κοινοχρησία της λίμνης

δεν εξυπακούεται ούτε συνε-

πάγεται αυτομάτως κοινο-

κτησία. Στο ιδιόκτητο, δεν

αποκλείεται να υπάρχει κοι-

νοχρησία. Δηλαδή, έχουμε

μία ιδιωτική λίμνη, αλλά έχει

κοινοχρησία». Στην ερώτηση

του Μαν. Μπετενιώτη εάν η

λίμνη είναι εκτός συναλλα-

γής, ο καθηγητής ήταν πάλι

σαφής: «Όχι, δεν είναι εκτός

συναλλαγής», όπως προκύ-

πτει και από την γνωμοδό-

τηση Δωρή.

Ακολουθεί ο εξής διάλο-

γος:

Αποκάλυψη τώρα για

Αφού δεν μπορούσαν να πετύχουν τονπρωταρχικό σκοπό τους, οι πράκτορες προ-σπάθησαν να πετύχουν κάτι σημαντικό γι' αυ-τούς: να πιέσουν τον πρώην πρωθυπουργόΚώστα Καραμανλή να μιλήσει, να απολογη-θεί, να πει ξεκάθαρα όχι η συνέχιση της διεκ-δίκησης της λίμνης ισοδυναμούσε με εθνικήπροδοσία μια και θα έθετε σε αμφισβήτησητις περιουσίες των Πατριαρχείων εκτός Ελ-λάδας.

Αυτή η δήλωση, όμως, θα ήταν το ίδιοχρήσιμη με πιθανή εκδίκαση υπέρ του δη-μοσίου. Αν ο πρωθυπουργός παραδεχότανόχι παραιτήθηκε γιατί ενδέχεχο να κερδίσει

το δημόσιο και να προκληθεί τεράστια εθνι-κή καταστροφή, θα δικαιωνόταν στον ελλη-νικό λαό...

Παράλληλα, όμως, θα δημιουργούσε τε-ράστιο πλεονέκτημα σε αυτούς που επι-βουλεύονται τις περιουσίες των Πατριαρ-χείων τόσο σε τοπικά όσο και σε διεθνή δι-καστήρια, αφού θα είχε έμμεσα αμφισβητή-σει ο ίδιος την εγκυρότητα ή έστω την ακρί-βεια των περιγραφών των χρυσόβουλων.

Ο Κ. Καραμανλής, λοιπόν, ποτέ δεν θα πειτην αλήθεια και προτιμά να χάνει πολιτικάαπό το να κάνει αυτό ακριβώς που ήθελαν οιεχθροί της

πατρίδας. Τα χρήματα που ξοδεύτηκανκαι σε αυτή την κατεύθυνση ήταν πολλά καιέπιασαν τόπο, μια και ακόμη και τίμιοι δη-μοσιογράφοι ή πολιτικοί αναρωτιούνται ιδιω-τικά ή δημόσια: γιατί ο Καραμανλής δεν μι-λάει για το Βατοπέδι;

Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, περι-μένει -σύμφωνα με πληροφορίες- να βρεθείπού κατέληξαν τα χρήματα για να πρωτο-στατήσει στην παραδειγματική τιμωρία όσωνεκμεταλλεύτηκαν ένα εθνικό ζήτημα για ναβάλουν λεφτά στις τσέπες τους... Στην πα-τρίδα Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα όριο...

Γιατί σιωπά ο Κώστας Καραμανλής

Κατάθεση - φωτιά

του καθηγητή

Ι. Κονιδάρη στην

Εξεταστική Επιτροπή

για το Βατοπέδι,

που αποσιωπήθηκε

Η Ιερά Μονή Ιβήρων Άγιον Όρος

20_elassona 07/07/2010 1:07 π.μ. Page 1

Page 21: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

Μ Π Ε Τ Ε Ν Ι Ω Τ Η Σ :

«Μπορεί μία λίμνη, ένα

δάσος να είναι εντός συναλ-

λαγής;»

ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: «Το Άγιο

Όρος και τα εκτός Αγίου

Όρους κείμενα εξαιρούνται

ρητά και-αρχαίολογικό

νόμο. Μπορείτε να το δείτε

στη γνωμοδότηση μου.

Υπάρχει ειδικό καθεστώς».

Μ Π Ε Τ Ε Ν Ι Ω Τ Η Σ :

«Είναι έτσι όπως το λέτε.

Μπορεί να είναι εντός συ-

ναλλαγής οι λίμνες, τα ποτά-

μια και τα ιστορικά μας μνη-

μεία;»

ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: «Κατά

μία άποψη, βεβαίως. Όχι τα

ποτάμια και οι λίμνες. Οι

συγκεκριμένες λίμνες».

Επίσης, αναφέρει ο κα-

θηγητής στην κατάθεση του

στην Εξεταστική Επιτροπή

ότι «το κράτος, εάν ήθελε να

αποκτήσει και την ιδιοκτη-

σία της λίμνης-διότι την κοι-

νοχρησία την έχει, δηλαδή

είναι κοινόχρηστη η λίμνη-

θα έπρεπε τότε την κοινο-

κτησία να την αποκτήσει με

απαλλοτρίωση, ούτως ώστε

να πάρει και την ιδιοκτησία

της λίμνης.

Είναι απλούστατο. Το

κράτος απαλλοτριώνει το δι-

καίωμα της ιδιοκτησίας της

Μονής επί της λίμνης, το

πληρώνει και παίρνει και

την ιδιοκτησία επί της λί-

μνης. Οπότε, το κοινόχρηστο

με το κοινόκτητο γίνονται

μαζί ένα».

Ευθέως ο Ι. Κονιδάρης

κατηγόρησε το ελληνικό δη-

μόσιο ότι είναι αναξιόπιστο,

από τη στιγμή που «τους ίδι-

ους τίτλους που εδέχθη για

να μεταβιβα στεί η κυριότητα

των κτημάτων της Μονής στο

δημόσιο, δεν τους αναγνωρί-

ζει για την άλλη πλευρά».

Τόνισε ότι «το δημόσιο πήρε

35.000 στρέμματα από τη

Μονή κατά κυριότητα (σ.σ.

στη Χαλκιδική με τον νόμο

Παπαναστασίου το 1922).

Έγινε σύμβαση και τα πήρε.

Τι τίτλους δέχθηκε το δημό-

σιο και πήρε αυτά τα 35.000

στρέμματα στη Χαλκιδική,

που γνωρίζετε τι αξία έχουν

σήμερα;

Ταπία, χρυσόβουλα, τίτ-

λους Σέρβων ηγεμόνων

κ.λπ.».

21 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

το σκάνδαλο του Βατοπεδίου

Πάμε για ΠροανακριτικήΤη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της λεγόμενης Προανακριτι-

κής), η οποία θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ποινικές ευθύνες πο-

λιτικών προσώπων που εμπλέκο νται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, προτείνει το

ΠΑΣΟΚ.

Με αίτημα που υπογράφεται από το σύνολο της ΚΟ του κόμματος (εξαιρουμένων

των μελών της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου) προτείνε-

ται η διερεύνηση τυχόν ποινι κών ευθυνών έξι πρώην υπουργών και υφυπουργών της

Ν.Δ., Ευ. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Αλ. Κοντό. Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλο και Κ.

Κιλτίδη, ενώ η Ν.Δ. εισηγείται την παραπομπή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπα-

κωνσταντίνου και των Α. Τσοχατζόπουλου, Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει προανακριτική για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος

ως της απιστίας και για την ενδεχόμενη ηθική αυτουργία από τους Μπασιάκο, Δούκα

και Κοντό για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος όσον

αφορά τους Βουλγαράκη και Κιλτίδη και για την ενδεχόμενη ηθική αυτουργία του κ.

Ρσυσόπουλου.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. «δείχνει» τους Δρυ, Φωτιάδη, Κοντό, Μπασιάκο και Δούκα, ενώ υπο-

στηρίζει ότι υπήρξε συντονισμός από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διερευνηθούν περαιτέρω ευθύνες στους Δρυ, Φωτιάδη, Μπα-

σιάκο, Δούκα, Κοντό, Ρουσόπουλο και Κιλτίδη. Ευθύνες για το σκάνδαλο ρίχνει το

ΚΚΕ και τα δυο κόμματα εξουσίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες

και το σχέδιο ΑνάνΕνώ η Εξεταστική μετετράπη σε Προανακριτική, ένα απίστευτο παρασκήνιο

έρχεται στο φως για να δώσει μια τελείως διαφορετική διάσταση στην υπόθεση του

Βατοπεδίου.

Η διατάραξη των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ δημιούργησε ένα ρήγμα σε μία

κοινή προσπάθεια των μυστικών υπηρεσιών τους: την αμφισβήτηση των χρυσό-

βουλων... ή έστω των ακριβών περιγραφών τους. Οι τεράστιες περιουσίες των Πα-

τριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων θα τεθούν σε αμφισβήτηση αν

τα χρυσόβουλα θεωρηθούν άκυρα... ή έστω αν αμφισβητηθεί η περιγραφόμενη πε-

ριοχή (άλλωστε, τότε δεν υπήρχαν δορυφορικοί χάρτες!!!). Έτσι, οι μυστικές υπη-

ρεσίες των δύο κρατών φαίνεται ότι από κοινού προώθησαν ένα μυστικό σχέδιο

με τον κωδικό LAND. Οι υπηρεσίες προσπάθησαν να επηρεάσουν την Ελληνική

Δικαιοσύνη προκειμένου να αμφισβητήσει την περιγραφόμενη περιοχή στο χρυ-

σόβουλο της Βιστωνίδας. Αυτό αυτόματα θα έδινε ισχυρό πάτημα για αντίστοιχες

αμφισβητήσεις σε Τουρκία και Ισραήλ... Τα διεθνή δικαστήρια θα είχαν την ίδια

την Ελληνική Δικαιοσύνη να αποδέχεται την ακυρότητα ή έστω την ασάφεια των

χρυσόβουλων. Έτσι θα οδηγούμασταν σε τεράστια εθνική καταστροφή.

Κανείς δεν ξέρει αν η ΕΥΠ πληροφορήθηκε το σχέδιο και ενημέρωσε την τότε

ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα την άρον-άρον απόσυρση του Δημοσίου από

τη δίκη, ή αν ο καλός Θεός της Ελλάδας μας προστάτευσε ξανά... Όπως και να

είναι, το κακό απεφεύχθη.

Το σχέδιο LAND, όμως, δεν εγκαταλείφθηκε από τους εγκεφάλους του, που

συνέχισαν να προσπαθούν να επηρεάσουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα συμ-

φέροντα που διακυβεύονται είναι πολλά και συνεπώς πολλά ήταν και τα χρήματα

που ξοδεύονταν από το σχέδιο. Το σχέδιο όμως σκόνταψε στην ανακρίτρια Βατο-

πεδίου κα Καλού που -σύμφωνα με πληροφορίες- απορρίπτει κάθε σκέψη να οδη-

γήσει την ανάκριση σε ευθύνες για την απόσυρση του Δημοσίου από τη δίκη της Βι-

στωνίδας, ενώ ψάχνει την πορεία του χρήματος για να διαπιστώσει σε ποιες τσέπες

έχουν καταλήξει τα χρήματα. Με άλλα λόγια, ακολουθεί την πάγια τακτική ενώ

δεν προτίθεται να χαριστεί σε κανέναν που θα αποδείξει ότι χρηματίστηκε.

Πέρα όμως από το τείχος της κας Καλού πάνω στο οποίο έπεσαν οι πράκτορες,

ήρθε η μεγάλη κόντρα των δύο ενδιαφερομένων χωρών για να οδηγήσει σε διά-

σπαση του τείχους της σιωπής... Τελικά, η υπόθεση του Βατοπεδίου μπορεί να είναι

πολύ πιο πολύπλοκη από ό,τι είχαμε αρχικά φανταστεί.

Τα συνήθη, λαμόγια

Η σωστή λοιπόν απόφαση για απόσυρση από τη δίκη οδήγησε στις ανταλλαγές.

Εκεί μπλέξανε και κάθε είδους συμφέροντα και λαμόγια εργολάβοι, επιχειρημα-

τίες κ.λπ., που κοίταξαν να εκμεταλλευτούν την αντιπαροχή και το χρήμα δεξιά και

αριστερά. Αυτή τη διαδρομή του χρήματος ψάχνει η Δικαιοσύνη - και θα τη βρει.

Και ο πέλεκυς θα είναι βαρύς για όποιον βρεθεί στην άκρη του νήματος...

Κόκκινη πλατεία στη Μόσχα όπου βρίσκεται το μετόχιον της Ιεράς Μονής Ιβήρων

ΑΠΟ ΤΗΝ “ΑΠΟΨΗ” ΤΗΣ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

20_elassona 07/07/2010 1:07 π.μ. Page 2

Page 22: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

Ποτέ δεν θέλησαν να γρά-ψω, ποτέ τη λέξη “εγώ” δεν χρη-σιμοποίησα προβάλλοντας τονεαυτό μου. Τα γραφόμενά μουόλα είναι προσωπικές μαρτυ-ρίες που έζησα, αντιμετώπισα,είδα. Ούτε μια περίπτωση απόόσα άκουσα και όσα μου είπαν.Κανείς δεν τόλμησε να διαψεύ-σει.

Σε όλη την αριστερή μουκαριέρα από την δεύτερη μέραπου ο φασισμός μπήκε στο Σο-βιετικό έδαφος (χωρίς κήρυξηπολέμου) 2 Ιούνη 1941, ήμουνεθελοντής στρατιώτης του Κο-μουνιστικού Κινήματος. Ποτέστις αποφάσεις της ηγεσίας τουκόμματος δεν ήμουν εναντίον καιμε την πάροδο του χρόνου (πι-στεύοντας στο δικαίωμα τηςγνώμης) αυθόρμητα και μόνοναπό ενδιαφέρον, άρχισα να λέωτη γνώμη μου και όταν διαπί-στωσα ότι είμαι στον β' πίνακα,ήταν αργά. Η θανατική ποινήκαταργήθηκε. Με όλα τα στελέ-χη της Κεντρικής επιτροπής(φράξια με 80 βουλευτές τηςΕΔΑ) σχεδόν ερχόμουνα σε αν-τίθεση και όλοι διορισμένοι, κα-νείς εκλεγμένος. Φέρνουν βα-ρύτατες ευθύνες, προς τιμήντους όμως, όλοι στην 12η ολο-μέλεια, όλοι κατεψήφισαν καιδεν είναι κανείς στην Παπαρήγα.Όλοι επειδή ζούσαν εδώ, άκου-γαν και έβλεπαν τις διαμαρτυ-ρίες του κόσμου, όλο λάθη καιλάθη, δηλαδή κατεψήφισαν τουςεαυτούς τους. Παραμονές χούν-τας ήμουν και εκπρόσωπος τηςΕπαρχίας μας, στην Πανελλαδι-κή συνδιάσκεψη στην Αθήνα καιμόνο ο Πρόεδρος της ΕΔΑ Πα-σαλίδης, 95 ετών, ήταν μη κο-μουνιστής. Συνεργάτης του Λέ-νιν το 1917; πρόλαβε και έφυγεαπό τον Στάλιν το 1924.

Έγραψα για αυτή τη συν-διάσκεψη. Εγώ δεν πήγαινα ποτέσε συνδιασκέψεις. Κατόπιν με-γάλης επιμονής του Μπουκου-βάλα πήγα. Από τα 45 μέλη τηςΚ.Ε. περίπου 20 τον αριθμό εδώστην Ελλάδα ζούσαν όλοι καιεψήφισαν την Κολιγιανική κλίκα,επί χούντας και στην θέση τουςέβαλαν δικούς τους στην Ρου-μανία επί χούντας αφού όλοιήμασταν κρατούμενοι στη Λέοςεπί χούντας. Ποτέ δεν σκέφτηκανα γράψω. Γράφω τώρα. Εγώ

αντιμετώπισα τη χούντα στα Γι-ούρα, όταν φτάσαμε εκεί, περί-που 7.500 κρατούμενοι. Πάνωαπό 80-100 βουλευτές. Εκεί τηςΕΔΑ, εν ενεργεία και συνταξι-ούχοι, όπως και η πλειοψηφίατης Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Όταν είδα κανείς για τηνΙστορία δεν σήκωσε το ανάστη-μά του, όταν έλεγε ο Συνταγμα-τάρχης της χούντας: “όσοι θέ-λετε να πάτε στα σπίτια σας, ναμείνετε εδώ, στην άκρη της θά-λασσας και όσοι δεν θέλετε ναπάτε στις σκηνές σας”.

Ούτε σε τέτοιες δύσκολεςκαι επικίνδυνες στιγμές δεν μπο-ρούσα να φαντασθώ πως ηαπάντηση στον χουντατσή θα γί-νει από εμένα. Χωρίς να ήμουνεπικεφαλής πουθενά, ούτε καιήμουν προετοιμασμένος για κάτιτέτοιο. Όταν είδα την απόλυτησιωπή (17 χρόνια φυλακές καιεξορίες, φαινόμενο για μένα καιγια όλους).

Ποτέ δεν είδα τέτοια βου-βαμάρα, απότομα, ούτε καν νασκεφθώ (αν σκεφτόμουν ίσωςκαι να σιωπούσα), φώναξα δυ-νατά (ίσως να μιλούσε και τουποσυνείδητο). Όλη νύχτα χτυ-πούσαν στις σκηνές με ρόπαλακαι καδρόνια και διέδωσαν ότι θασκοτώσουν 150. “Κύριε Συνταγ-ματάρχα επιτρέπετε μια ερώτη-ση; Ένας με χτύπησε μια γροθιάαπρόσμενα και μου έκοψε τηνανάσα. Ο χωροφύλακας συνέ-χεια έλεγε “ρώτησε τι θέλεις”.Ευτυχώς πήρα ανάσα γρήγο-ρα. “Τι κουβέντα είναι όσοι θέ-λετε να πάτε στα σπίτια σας ναμείνετε εδώ και όσοι δεν θέλετε,να πάτε στις σκηνές. Όλοι θέ-λουμε να πάμε στα σπίτια μας, τιαδίκημα κάναμε, τι συμβαίνειστην Ελλάδα και άρχισα να τρέ-χω μέσα στο πλήθος, προς τιςσκηνές για να χάσουν τα ίχνημου και όλο κοίταγα προς ταπίσω, μήπως τρέχουν να με πιά-σουν. Έμαθα και άλλοι δύο μί-λησαν σαν κι εμένα, άγνωστοι,ούτε ποιοι ήταν και τι είπαν δενέμαθα. Πέρασαν χρόνια, όλοιπέθαναν, ζωντανοί Ελασσονί-τες, στην επαρχία μας, είμαιεγώ, ο αδερφός μου και ο κου-μουνισταράς της Τσαριτσάνηςκαι “επαγγελματικό” στέλεχοςαπό τις 7.000 που ήταν όπωςέγραφε ο Ριζοσπάστης του τότε.

Η επιτροπή των εράνων τότεστη Σοβιετική Ένωση, από χρό-νια έπρεπε να είναι φυλακή, οιλωποδύτες. Φρόντισα να μάθωτα ονόματά τους, δεν μπόρεσααλλά έγραψα στον κουνιάδομου στην Τασκένδη (ασφαλώς τογράμμα μου το διάβασε η ασφά-λεια της Ελασσόνος. Πήγε τογράμμα μου, ο κουνιάδος μουπέθανε εδώ στην Κατερίνη, αλλάζει ο Μακρίδης Κώστας, ο φίλοςτου το διάβασε που έγραφα μηνδίνετε δεκάρα στους λωποδύτες.Η κλίκα του Κολιγάννη έφαγετους εράνους των εκατομμυ-ρίων ρουβλίων. Όσοι διαβάσετετο γραφόμενό μου, πέστε το σ'όλους τους δημοκράτες και αρι-στερούς της επαρχίας, τουλά-χιστον κάποιος έγραψε από τηνΟλυμπιάδα το Ιστορικό της χούν-τας, στο θανατονήσι τα Γιούραπου οι Ρωμαίοι αυτοκράτορεςέστελναν τους αντιπάλους τουςστο άνυδρο και ακατοίκητο νησί,να πεθάνουν από την πείνα καιτη δίψα. Δεν υπάρχει χωριό τηςΕλλάδας και προπαντός τηςεπαρχίας Ελασσόνος, αγωνι-στής κατά των κατακτητών Γερ-μανών, Βουλγάρων, Ιταλών πουχρόνια έπιναν αρμυρό νερό σταΓιούρα. Αιωνία τους η μνήμη.

Ταμουρίδης ΑντώνηςΟλυμπιάδα

Το μύθο τουΑισώπου για τον«Τζίτζικα και το

Μέρμηγκα», όλοι τονξέρουμε. Στη θέση τουτζίτζικα ας βάλουμε τηνΕλλάδα…και τουμέρμηγκα τις χώρες τηςΕ.Ε. (ΕυρωπαικήςΈνωσης) που όλα αυτάτα χρόνια, μας«δάνειζαν» όχι για νακαλοπερνάμε…αλλά γιανα γίνουμε κιΕΜΕΙΣ…όπως αυτές… Τελικά, μάλλον είμαστε μια

συντηρητική κοινωνία…κι ας ψη-φίζουμε στην πλειοψηφία μας…κόμματα «αριστερά»…. Οχυρω-νόμαστε… πίσω από τα «κεκτη-μένα»…χωρίς να μας νοιάζει πωςαποκτήθηκαν. Υπερασπιζόμαστεως «δίκαια» κάποια στραβά…θεωρούμε «Ιερά» τα όποια επι-δόματα και παροχές…δόθηκαντα τελευταία χρόνια…από «κα-λούς», υπουργούς…για να εξα-γοραστεί η «συνεργασία» τουπροσωπικού… Είμαστε, παράτον συντηρητισμό μας…αναπάσα στιγμή έτοιμοι για καταγ-

γελία και διαμαρτυρία. Τη δια-πραγμάτευση θεωρούμε υποτα-γή και το συμβιβασμό ντρο-πή…και σπανίως μετανοούμε… Ηλέξη «δίκαιο» επικρατεί στο λε-ξιλόγιο μας, και το κράτος είναιτο πρώτο στο οποίο θα «κοιτά-ξουμε»…Όμως το «κράτος δι-καίου» δεν το γνωρίζουμε…Όταντο αναφέρουμε, συνήθως το κά-νουμε για «ρουσφετολογικάμπερδέματα»…Με «δύναμη» οισυνδικαλιστές μας…στο όνοματου δικαίου, υπερασπίζονται…απολαβές που σε πολλές περι-πτώσεις δεν αντιστοιχούν ούτεσε πραγματικά προσόντα… ούτεστις δυνατότητες της οικονο-μίας μας… Το «δικό μας σύστη-μα»… όλα αυτά τα χρόνια...στη-ρίχθηκε σε ένα άγραφο κοινωνι-κό συμβόλαιο: Οι πολλοί θα ανέ-χονται τη μεγάλη διαφθορά τωνλίγων…αρκεί οι λίγοι να κάνουντα στραβά μάτια…στη μικροδια-φθορά των πολλών… Δηλαδήένα «συμβόλαιο» αμοιβαίας ανο-χής και συνενοχής…Όμως τώρααυτό το συμβόλαιο «σπάει» για-τί απλά δεν υπάρχουν λεφτά γιανα χρηματοδοτηθεί…άρα «μα-τσιάλα» τέλος… Παντού συντη-ρητισμός… Οι υπουργοί έκαναν

προϋπολογισμούς με βάση τουςπροηγούμενους…φουσκώνον-τας τα νούμερα όσο μπορούσανκαι όσο τους επέτρεπε η «φιλία»με τον πρωθυπουργό…Δεν «έψα-χναν» χρήματα για να πληρώ-σουν συγκεκριμένες «εργα-σίες»…αλλά πρώτα έπαιρναν ταχρήματα και μετά «ανακάλυπταν»τις δραστηριότητες…Δηλαδή πο-λιτικό κέρδος…τώρα… αυτόςήταν ο στόχος, όχι η δημόσιαωφέλεια μακροπρόθεσμα…Γιαυτό σήμερα μας αφήνουν με«ανοιχτό στόμα», οι λογαριασμοίτου χθες…για σπατάλη δημόσι-ου χρήματος προς φίλους…πε-λάτες και εκλογικές παροχές…Όλοι μας…είμαστε «καλοί» στηνκριτική… αλλά «κακοί» στην αυ-τοκριτική. Είμαστε γρήγοροι…ναρίξουμε το φταίξιμο στους άλ-λους…και στη «ζητιανιά»… Δεφταίνε οι «άλλοι» για τη δικήμας κατάντια… Σίγουρα, η διε-θνής κρίση είναι δημιούργηματης απληστίας των διεθνών επεν-δυτικών τραπεζών…των «αιμο-ρούφηδων»… Η δική μας όμως,

είναι προϊόν του πολιτικού μαςσυστήματος, των συνδικαλιστώνμας, μιας παρασιτικής επιχειρη-ματικής τάξης, πελατειακής συ-ναλλαγής και φοροκλοπής… Εί-ναι «καρπός» ελληνικού κατανα-λωτικού ονείρου…πολυτελή αυ-τοκίνητα, κινητά σύγχρονα…σκιστην Αράχωβα, διακοπές Μύκο-

νο, Σαντορίνη… φορολογική δή-λωση όμως 15000€ και σύνταξηστα 48 άντε στα 50 βαριά…Όλααυτά…και άλλα πολλά…έφτα-σαν για να μας «βουλιάξουν».Σαν «καταιγίδα» έπεσε η κρίσηστην οικονομία μας…Παράσυρεφτιασιδώματα…φερτά υλικά, διά-λυσε ωραιοποιήσεις και ψευδαι-σθήσεις, αποκάλυψε την ωμήαλήθεια…μας έφερε καταπρό-σωπο με τις ευθύνες μας. Ανυποκριθούμε πως τίποτα δεν συ-

νέβη αν συνεχίσουμε σταίδια…τότε η επόμενη καταιγίδαθα μας πνίξει…στ' αλήθεια. Ανκάνουμε όλοι αυτό που πρέ-πει…τότε μπορούμε να αλλά-ξουμε την κατάσταση…και ναμην πάθουμε αυτό που έπαθε οτζίτζικας στο μύθο…αλλά να ζή-σουμε ξανά με αισιοδοξία και αυ-τοπεποίθηση…και κυρίως αξιο-πρέπεια…

Α.Σ.

Ο Δήμος Ελασσόνας διακη-ρύσσει τη με ανοικτή δημοπρασίακαι με επιμέρους ποσοστά έκ-πτωσης (άρθρο 6 παράγραφος 4& 5 του Ν.3669/08 ) επιλογή ανα-δόχου, σύμφωνα με το Ν.1418/84, τα εκτελεστικά του δια-τάγματα και το Ν.3263/2004 όπωςαυτά ισχύουν σήμερα, για τηνκατασκευή του έργου «ΑΜΜΟ-ΧΑΛΙΚΟΣΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Τ.Δ.ΣΤΕΦΑΝΟΒΟΥ-ΝΟΥ, ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗΣ, ΑΕΤΟ-ΡΑΧΗΣ, ΛΕΥΚΗΣ» προϋπολογι-σμού δημοπράτησης 70.000,00ευρώ με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.(προϋπολογισμός για καθορισμόπτυχίων 55.606,27 € για αναθεώ-ρηση 2.244,63 € για Φ.Π.Α.12.148,69 €).

Η δημοπρασία θα διεξαχθείστα γραφεία του Δήμου την Τρί-τη 20 /07/ 2010 με ώρα λήξης επί-δοσης προσφορών 10:00 π.μ.από την επιτροπή του διαγωνι-σμού. Αν για οποιονδήποτε λόγοδε διεξαχθεί η δημοπρασία τηνπροαναφερθείσα ημερομηνία ή ανδιεξαχθεί μεν αλλά δεν κατατεθείκαμιά προσφορά, θα διενεργηθείτην Πέμπτη 29 /07 /2010 με ώραλήξης επίδοσης προσφορών10:00 π.μ. στα γραφεία του Δή-μου.

Στον διαγωνισμό δικαιούνταινα συμμετάσχουν:

1. Μεμονωμένες εργοληπτι-κές επιχειρήσεις:

α. Εγγεγραμμένες στο Ελλη-νικό Μητρώο Μ.Ε.ΕΠ. τουΥ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Α2 τάξη και άνω μετην ισχύ των κατώτατων ορίων γιαέργα κατηγορίας ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ

β. Προερχόμενες από κράτημέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήτου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώ-ρου (Ε.Ο.Χ) ή της Σ.Δ.Σ. τουΠ.Ο.Ε. όπου τηρούνται επίσημοικατάλογοι αναγνωρισμένων ερ-γοληπτών, εφόσον είναι εγγε-γραμμένες σε αυτούς και σε τάξηκαι κατηγορία αντίστοιχη με αυτήτου Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.ΕΠ.

γ.Προερχόμενες από κράτημέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήτου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώ-ρου (Ε.Ο.Χ) ή της Σ.Δ.Σ. τουΠ.Ο.Ε. όπου δεν τηρούνται επί-σημοι κατάλογοι αναγνωρισμέ-νων εργοληπτών, εφόσον απο-δεικνύουν ότι έχουν εκτελέσειπαρόμοια ποιοτικά και ποσοτικάέργα με το δημοπρατούμενο.

2. Κοινοπραξίες Εργοληπτι-κών Επιχειρήσεων των παραπάνωπεριπτώσεων α, β και γ σε οποι-ονδήποτε συνδυασμό μεταξύ

τους, υπό τους όρους του άρ-θρου 2 παρ. 7 του π.δ. 609/85(Κοινοπραξία στην ίδια κατηγο-ρία), υπό τον όρο ότι κάθε Εργο-ληπτική Επιχείρηση θα συμμετέ-χει στο κοινοπρακτικό σχήμα μεποσοστό όχι μικρότερο του 25%της καλούμενης κατηγορίας.

3. Κοινοπραξίες εργοληπτι-κών επιχειρήσεων για την κάλυψητων διαφόρων κατηγοριών τωνεργασιών του έργου και υπό τουςόρους του άρθρου 16 παρ. 7 τουΝ. 3669/08 (ΚΔΕ). Κατηγορία ερ-γασιών με ποσοστό κάτω του10% του προϋπολογισμού τουέργου (χωρίς αναθεώρηση καιΦΠΑ), εφόσον δεν καλείται στηδημοπρασία, αθροίζεται στονπροϋπολογισμό της μεγαλύτε-ρης κατηγορίας.

4. Κάθε εργοληπτική επιχεί-ρηση συμμετέχει, είτε μεμονω-μένα, είτε ως μέλος ενός κοινο-πρακτικού σχήματος.

Κριτήριο για την ανάθεση τηςσύμβασης είναι αποκλειστικά ηχαμηλότερη τιμή.

Για τη συμμετοχή στο διαγω-νισμό πρέπει να κατατεθούν απόκάθε διαγωνιζόμενο εγγυητικέςεπιστολές συμμετοχής, που ανέρ-χονται σε ποσοστό 2% επί τουπροϋπολογισμού της υπηρεσίας,χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ, ήτοιστο ποσό των 1.112,00 ΕΥΡΩ.,που θα απευθύνονται στην Ανα-θέτουσα Αρχή και θα παρέχονταιόπως ορίζεται στο άρθρου 24του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ),. Εφόσον οπροσφέρων / διαγωνιζόμενος εί-ναι κοινοπραξία εργοληπτικώνεπιχειρήσεων, οι εγγυήσεις θαείναι κοινές υπέρ όλων των μελώντης κοινοπραξίας. Οι εγγυητικέςεπιστολές, θα είναι χωρίς χρονικόπεριορισμό ισχύος ή θα ισχύουντο λιγότερο για διάστημα έξι (6)μηνών και 30 ημερών, από τηνημερομηνία δημοπράτησης. (άρ-θρο 24 παρ. 2 και 3 του Ν. 3669/08(ΚΔΕ), δηλαδή πρέπει να έχουνισχύ τουλάχιστον μέχρι20/02/2011

Εργοδότης - Κύριος του Έρ-γου - Αναθέτουσα Αρχή - ΦορέαςΚατασκευής του Έργου - Προ-ϊστάμενη Αρχή είναι ο ΔήμοςΕλασσόνας με έδρα Ελασσόναστην οδό 6ης Οκτωβρίου αρ. 57ταχ. κωδ. 40 200 τηλ. 2493024444fax 2493022310 e-mail [email protected] όπου οι διαγω-νιζόμενοι θα απευθύνουν την αλ-ληλογραφία τους και θα καταθέ-σουν τα ένδικα μέσα που ενδε-χομένως ασκήσουν κατά το στά-διο της δημοπράτησης.

Για την υπογραφή της σύμ-βασης απαιτείται η παροχή εγ-γύησης καλής εκτέλεσης κατάτην παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν.3669/08 (ΚΔΕ), που ανέρχεται σεποσοστό 5% επί του προϋπολο-γισμού του έργου, χωρίς τα κον-δύλια της αναθεώρησης και τουΦ.Π.Α., ήτοι ποσού 2.780,00Ευρώ.

Σε περίπτωση που το ποσο-στό έκπτωσης που προσέφερεστο διαγωνισμό ο

ανάδοχος είναι μεγαλύτεροτου ορίου του 12%, υποχρεούταινα προσκομίσει για την υπογραφήτης σύμβασης επιπλέον πρόσθε-τη εγγύηση καλής εκτέλεσης,σύμφωνα με τα οριζόμενα στηνπαράγραφο 2 του άρθρου 35 τουΝ. 3669/08 (ΚΔΕ) . το ύψος τηςοποίας μπορεί να φτάσει και το35% του προϋπολογισμού.

Οι εγγυητικές επιστολές εκ-δίδονται κατ’ επιλογή του αναδό-χου από ένα ή περισσότερα πι-στωτικά ιδρύματα, ανεξαρτήτωςτου ύψους των.

Η διαχείριση των «επί έλασ-σον» δαπανών θα ακολουθεί τις

προβλέψεις της υφιστάμενης νο-μοθεσίας (άρθρο 57 παρ. 4 Ν.3669/08 (ΚΔΕ)), εφόσον η δυνα-τότητα χρησιμοποίησής τους ανα-φερθεί ρητά και στη σύμβαση.

Η συνολική προθεσμία εκτέ-λεσης του έργου, ορίζεται σεΔΙΑΚΟΣΙΕΣ (200) ημέρες από τηνημέρα υπογραφής της σύμβα-σης όταν Διευθύνουσα Υπηρεσίατου έργου δεν είναι η Τ.Υ.Δ.Κ. (άρ-θρα 3 και 20 του Π.Δ.171/87). Στηνπερίπτωση που Διευθύνουσα Υπη-ρεσία είναι η Τ.Υ.Δ.Κ., αντίγραφοτης σύμβασης κοινοποιείται υπο-χρεωτικά σ’ αυτή μέσα σε δεκα-πέντε (15) μέρες από την υπο-γραφή της, οπότε οι συμβατικέςπροθεσμίες εκτέλεσης αρχίζουναπό τη μέρα πρωτοκόλλησης τηςσύμβασης στο σχετικό βιβλίο τηςΠεριφέρειας. Αν η πρωτοκόλλησηδε γίνει μέσα στην προθεσμίατων δεκαπέντε ημερών από τηνυπογραφή της σύμβασης, τότε οισυμβατικές προθεσμίες αρχίζουνμε την εκπνοή της δεκαπενθήμε-ρης προθεσμίας (παραγρ. 2 τουάρθρου 7 του Π.Δ.171/87).

Το σφραγισμένο έντυπο Οι-κονομικής Προσφοράς, το οποίοθα συμπληρώσουν οι διαγωνιζό-μενοι για την προσφορά τους, κα-θώς και τα τεύχη δημοπράτησηςδιατίθενται μέχρι και την προ-ηγούμενη Πέμπτη 15 /07/ 2010 καιαν αυτή είναι αργία, η προηγού-μενη εργάσιμη, από τα γραφείατου Δήμου με την καταβολή 20ευρώ από όπου οι ενδιαφερόμε-νοι μπορούν να λάβουν γνώση καιτων υπόλοιπων στοιχείων (μελε-τών, ερευνών κ.λπ.) κατά τις ερ-γάσιμες ημέρες και ώρες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούννα παραλάβουν και ταχυδρομικώςτα στοιχεία της δημοπρασίας,εφόσον προηγουμένως έχουν εμ-βάσει στο Δήμο, πέραν της δα-πάνης της προηγούμενης παρα-γράφου και τη δαπάνη για την τα-χυδρομική αποστολή στον ενδια-φερόμενο. Ο Δήμος αποστέλλειτα τεύχη δημοπράτησης μέσωτων Ελληνικών Ταχυδρομείων μετην ταχύτερη δυνατή Υπηρεσίααποστολής που διαθέτουν. Στηνπερίπτωση που οι ενδιαφερόμενοιεπιλέξουν ιδιωτικές εταιρείες με-ταφοράς αλληλογραφίας - δεμά-των κ.λπ., ο Δήμος παραδίδειστις εταιρείες αυτές τα τεύχηδημοπράτησης. Και στις δύο πε-ριπτώσεις ο Δήμος δε φέρει κα-μία ευθύνη για την έγκαιρη άφιξητους στον ενδιαφερόμενο.

Η Προϊσταμένη Αρχή αποφα-σίζει και εγκρίνει ή ακυρώνει τοαποτέλεσμα της δημοπρασίας,χωρίς να αποκλείεται η μερικήεπανάληψη της διαδικασίας τουδιαγωνισμού από οποιοδήποτεσημείο σε περίπτωση λάθους ηπαράλειψης σύμφωνα με το άρ-θρο 27 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ).

Η συμμετοχή στον διαγωνι-σμό (υποβολή προσφοράς)απο-τελεί τεκμήριο ότι ο διαγωνιζό-μενος έχει λάβει πλήρη γνώση τηςδιακήρυξης αυτής και των λοιπώντευχών δημοπράτησης, της νο-μοθεσίας «Περί Εκτελέσεως Δη-μοσίων Έργων» όπως αυτή ισχύεισήμερα και γνωρίζει πλήρως τιςτοπικές συνθήκες του έργου.

Η προσφορά δεσμεύει τονσυμμετέχοντα στο διαγωνισμό,για διάστημα επτά (7) μηνών απότην ημερομηνία υποβολής τωνπροσφορών.

Τα έξοδα της δημοσίευσηςτης διακήρυξης αυτής βαρύνουντον Ανάδοχο και εισπράττονται μετον πρώτο λογαριασμό πληρωμήςτου έργου.

Ελασσόνα 30-06-2010Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

22 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Σωκράτους 2 Πλατεία Βαροσίου - Ελασσόνα• Τηλ. 24930 22385 • Κιν. 6982659931

Διάγνωση - ΑποκατάστασηΔιαταραχών

Λόγου - Ομιλίας - Επικοινωνίαςκαι

Μαθησιακών Δυσκολιών

Μέλος του Συλλόγου επιστημόνων

Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος

Μικαέλα ΖιακούληΛογοθεραπεύτρια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΡΓΟ: ΑΜΜΟΧΑΛΙΚΟΣΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ Τ.Δ.ΣΤΕΦΑΝΟΒΟΥΝΟΥ,ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗΣ, ΑΕΤΟΡΑΧΗΣ,ΛΕΥΚΗΣΔΗΜΟΣ: ΕΛΑΣΣΟΝΑΣΕλασσόνα 30-06-2010 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙΑριθμ. πρωτ. : 8178 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 70.000,00 ευρώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

«Η κρίση μας»

Ο αντιστασιακός

Αντώνης Ταμουρίδης θυμάται...

22_elassona 06/07/2010 11:13 μ.μ. Page 1

Page 23: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

23 l ΣελίδαΤετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑΦAPMAKEIA

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 710τ.μ. στην περιοχή Αγίου Δημη-τρίου κοντά στην οδό Πόντου Τέρμα δίπλα από καινούρ-γιο Δημοτικό δρόμο. Για πληροφορίες:6973715839

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: περίπτερο απέναντι από την αίθουσα του Δη-μοτικού Θεάτρου “Βασίλης Φαρμάκης”. Τηλ.:6989101540.

Οδηγός με δίπλωμα Ε' κατηγορίας ΖΗΤΑ εργασία. Τηλ:6972542154

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο με σπίτι καραγιαπί 120τ.μ. διόροφο2.400 οικόπεδο. Και οικόπεδο 2.400 μέσα στο σχέδιοτηλ: 2493087321.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ 4 στρέμματα αμυγδαλεώνας στην θέση“ασπρόγια” στον Ελαιώνα Παναγιωτίδη. Τηλ:Τηλ:2493087464

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑ: Κατάστημα 80τ.μ. ή 40τ.μ. στην 1ης Με-ραρχίας Πληρ.Τηλ: 6975900037

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ: Μάγειρας και κοπέλες για εστιατόριο.Τηλ.: 6934815870, 6983742841

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 500 δέματα άχυρο. Τηλ.: 6939496508.

ENOIKIAZETAI κατάστημα 135 τ.μ. στην πλατεία Βαρο-σίου. Τηλ.: 2493023946 Μπούσιας Ηλίας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: οικόπεδο 1200 τετραγωγνικά με αποθήκηστην Γαλανόβρυση εντός του οικισμού σε κεντρικό ση-μείο. Τηλ.: 2431037394 (απογευματινές ώρες).

ENOIKIAZETAI επαγγελματική στέγη 151 τ.μ. πάνω απότην τράπεζα Eurobank. Τηλ.: 2493024159, 6972711504.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Προς ενοικίαση γκαρσονιέρα με θέρμανση.Τηλ. 6973986446, στην Ελασσόνα

KAΘΗΓΗΤΡΙΑ φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματασε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ.6979243773.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία για φύλαξη μικρών παιδιών. Τηλ. 6983742 841

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: 70 πρόβατα γεννημένα. Τηλ: 2493022361

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Εξοπλισμός – καφενείου – ψησταριάς σε τιμήευκαιρίας λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ:2493093254

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: βιολογικά κοτόπουλα, αυγά, κουνέλια, πά-πιες, χήνες, φραγκόκοτες. Τηλ.: 6977232825.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα , ημι-τελή 3όροφο, 100τ.μ. έκαστο με αποθηκευτικό χώρο σειδιόκτητο οικόπεδο. Πληρ:6974201203.

ΠΩΛEITAI μεζονέτα στον Aμπελώνα Λάρισας με 600 μ.οικόπεδο. Tηλ. 6938579609, 6945541839.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οικία επί της Οικονόμου 41 στη Λάρισα,επιπλωμένη. Τηλ.: 2493025195

ΠΩΛΕΙΤΑΙ τροχόσπιτο KNAUS, 5μ. καθαρό 3.600 ευρώσυζητήσιμη, και KNAUS 5.30μ. καθαρό 4.900 ευρώ, μετέντα. Τηλ. 24930303845, 6984570499, 69796311716.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Άλογα στην περιοχή Δ.Δ. ΟλυμπιάδαςΔήμου Ολύμπου Πληρ- Τηλ:6977775910

Χαρίζεται κουταβάκι κυνηγόσκυλο 3μηνών, στειρωμένο,θηλυκό Τηλέφωνο: 6981305672-6975201783-293024869-25012

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα για εργασία στο εξωτερικό σε Αμε-ρική – Αγγλία – Αυστραλία – Γερμανία και Ελλάδα ως μά-γειρες, σερβιτόροι, μπάρμαν και DJ με εξασφαλισμένηδιαμονή, διατροφή, εισιτήρια, συμβόλαια και υψηλές απο-

δοχές. Τηλ- Επικοινωνίας:6941688377

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ αίθουσα κεντρική Ελ. Βενιζέλου & Δραχ-μής δίπλα από το Δημαρχείο 150τ.μ. πρώην ΤΕΒΕ . Τηλ-Επικοινωνίας: 6932052064. Τιμή λογική

ΠΩΛΕΙΤΑΙ 1 στρ. χωράφι περιφραγμένο τηλ:6998425780

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ διώροφες αυτόνομες εξοχικές κατοικίες μεένα στρέμμα οικόπεδο με πανοραμική θέα στη θάλασσακαι τον Όλυμπο στην Λεπτοκαρυά Πιερίας. Τηλ:6944219173, 2352084443

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1500 μ. με παλαιά κατοικία στο Κε-φαλόβρυσο Ελασσόνας. Τηλ. 6977932862.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γερανός Palfinger 6 μέτρα Τηλέ-φωνο:6977922353

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 20 γίδια μανάρια, περιποιημένα στα Γιαν-νωτά Eλασσόνας. Πληροφ. τηλ.: 2493062117.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αμερικάνικο Μπιλιάρδο σε άριστη κατάσταση(πρώτο στήσιμο) – καινούργιο Βrunswick olympic. Τηλ:6979630009

ΠΩΛΕΙΤΑΙ καλαμπόκι 0,57 το κιλό παράδοση στο χώροσας. Πληρ:6977207069

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: αγροτεμάχιο 10 στρ. στην Καλλιθέα Ελασσό-νας και ένα οικόπεδο στην θέση “συνοικισμός” “μεριάς”500 τ.μ. Πληρ. τηλ. 2310513773.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: κουτάβι από γονείς άριστους, για κυνήγιΑγριογούρουνου. Πληρ:6998750362

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ διαμέρισμα 104 τ.μ., 1ου ορόφου, με αυτό-νομη θέρμανση και τζάκι. Πληροφορίες στο τηλ.:6983833790

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 72τ.μ. επι της Υψηλάντου & Κα-ραμανλή γωνία 3ος όροφος. Πληρ: Άννα Γκριζιώτου0014-166151533, 24930 22022.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Kατoικία διώρoφη στην Πλατεία της Βερδι-κoύσσας. Πληρ. Τηλ: 2492091654.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 200τ.μ. στην περιοχή Βαρόσι. Πληρ:Τηλ:24930 95420, 22940-78276. Οδός Παπαϊωάννου καιπεύκου.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 100 γίδια χωρίς δικαιώματα Πληρ.:Τηλ:6979018913 ώρες από 15:00μ.μ έως 22:00μ.μ.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜAZDA RX8 CHALENG -210 PS ANABA.Gredy, Ηχοσύστημα KENWOOD Αναρτήσεις BILSTEINAIBAH, φυμέ τζάμια, εξάτμιση. Τηλ. 6977681161.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Φρέζα-Τσαλαπατάρα 1,60 μήκους βαρέωςτύπου. Πληρ:2493061728

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κλούβα WOLKSWAGEN. Πληροφορίες στο τηλ.6937459318.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διώροφη κατοικία 140 τ.μ. με οικόπεδο 500 μ.στο Στεφανόβουνο Ελασσόνας. Πληρ. τηλ.: 6972054123,6973542110, 24930-87326.

ΠΩΛEITAI διαμερίσματα 4άρια 130τ.μ. έναντι επι της Αθ.Διάκου. Πληρ: 24930 22027

ΠΩΛΕΙΤΑΙ σπαστήρας μαζί με χαρμανιέρα οριζόντια καιανεβατόρι εντελώς καινούργια (του κουτιού) μισοτιμής.

Πληρ-Τηλ:6949447253.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο δίπλα στους συνοριοφύλακες. Τηλ.6948381432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ τρακτέρ. πληρ:6976138022.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 10 στρ. στην περιοχή ΚΑΛΛΙΘΕΑ. Πληρ-Τηλ:2310513773

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα στο Βαρόσι. Πληρ-Τηλ:2493024527-22634 Ζιώγας Θεόδωρος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Η επιχείρηση Αδάμου Βάϊος λόγω συνταξιο-δότησης πληρ. Τηλ. 6934307811.

ΖΗΤΩ εργασία. Πληροφορίες στο τηλ. 6947811516.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο σε καλή τιμή.Κανάρη 10. Πληρ: 6974440552

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 150 πρόβατα και 30 γίδια στο Λιβάδι Ελασ-σόνας με δικαιώματα ή χωρίς. Πληρ: 24930 41916 &41088.

ΠΩΛEITAI οικόπεδο 42 m2 με κατοικία στην περιοχήBαρουσίου Πληρ. τηλ. 6976671438.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μαγαζί δίπλα από το ρεκτιφιέ Κακαδιάρηαπέναντι από την Express service. Πληρ. Τηλ:2351039769 & Κιν:6972843493

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στην πάροδο Αλκιβιάδη δίπλα στην Κεν-τρική Πλατεία δυο διαμερίσματα 100τ.μ. 3 δωμάτια –κου-ζίνα σαλόνι Πληρ. Τηλ:2493022581

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα επιπλωμένη με φυσικό αέριοΣεφέρη 112 Λάρισα. Πληρ:6998425780

ENOIKIAZETIAI σε διώροφη οικοδομή στο κέντρο τηςπόλης οροφοδιαμέρισμα (1ος) κατάλληλος για οικογέ-νεια. Πληρ: 6974578990

ENOIKIAZETIAI διαμέρισμα 100 τ.μ. πλήρως ανακαινι-σμένο με αποθηκευτικούς χώρους διαμπερές με βεράν-τες. Τηλ. 6947475075.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 450 μ. Στο Τσάγεση κοντά στο Ομό-λιο. Τηλ. 2493022830.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ στάβλος στην Ελασσόνα και στις γύρω περιο-χές Τηλ:6948132744

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα δυάρι κουζίνα-μπάνιο-γκαράζκαι μπαξές. Πληρ. τηλεφ. 6974440552.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα 95 τ.μ. επί της οδού ΔιγενήΑκρίτα απέναντι από το Souper Market DIA. Πληροφορίεςστο τηλ. 6976842035.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επαγγελματική στέγη 42τ.μ. στην 6ηςΟκτωβρίου 41 πληρ. Τηλ: 6973939699.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα απέναντι από τα πρακτορεία120τμ. Τηλ. Επικ:2493022053 & Κιν: 6934751110.

ΕνoικιAζεται Διαμέρισμα 50τ.μ. στην Αθήνα, περιoχήΚαλλιθέας τηλ: 2493023495, Κιν: 6947200348

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: Γκαρσoνιέρα στo κέντρo της Λάρισας ιδα-νική για φoιτητές στoν 3o όρoφo. Πληρ. 6974578990.

ENOIKIAZETAI: δυάρι 50 τ.μ. 1oς όρoφoς περιoχή«Zωγράφoυ» κoντά στα Πανεπιστήμια, φρεσκoβαμένo,επιπλωμένo, με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές τηλ.

24930-81342.

ENOIKIAZETAI: Περικλέoυς 16 δυάρι Άγιo Κων/νo Νικo-τσάρα 1 δυάρι στη Λάρισα. Πληρ. Τηλ: 6976607601 Κoν-δυλίδης

ΠΩΛEITAI oικόπεδo γωνιακό 250τ.μ. Περιφραγμένo –μπαζωμένo –φως –νερό –τηλέφωνo. 16.000E. Πληρ.Τηλ: 6939409525 ΣΤΑ ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ.

ΕνoικιAζεται μαγαζί υπόγειoς και ισόγειoς χώρoς στηνΕλευθερίoυ Βενιζέλoυ 46 τηλ: 2493061766 κ. Κατσίμ-πoυρα Μαρία

ΕνoικιAζεται κεντρική γκαρσoνιέρα 3oυ oρόφoυ Πανα-γoύλη στη Λάρισα. Τηλ. 6974578990

ΕνoικιΑζεται σπίτι 5άρι στo κέντρo της πόλης (Στoν πε-ζόδρoμo τoυ ΑΛΦΑ ΜΙ) με θέρμανση ατoμική. Τηλ:2310-415243

ENOIKIAZETAI διαμέρισμα 90 τ.μ. περίπoυ και για επαγ-γελματική στέγη τηλ. 6976588896, 6978162295 και ΠΩ-ΛEITAI. Πληρoφoρίες Σάκης.

ENOIKIAZETAI Διαμέρισμα 5αρι με αυτόνoμη θέρμανσηπληρ. τηλ: 24930-22993-22152. Κιν: 6948508877

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα απέναντι από την EXPRESSSERVICE Πληρoφoρίες στo τηλ.: 6972843493.

ΠΩΛEITAI oικόπεδo 16 στρεμ. στo κέντρo της πόλης.Tηλ. 6938333817.

ΠωλεIται χωράφι 23,5 στρέμματα στo συνεταιρισμόTσαριτσάνης «Aμπελώνας». Πληρ. 2310 446377.

Eνoικιαζεται κατoικία στην oδό Kίμωνoς 3 στo Bαρόσι.Tηλ. 6942085314.

ΠΩΛEITAI oικόπεδo 1245 τ.μ. και αμπελoχώραφo 1560τ.μ. στην Kαλλιθέα Eλασσόνας. Tηλ. 2104930836 και2104941955.

ENOIKIAZETAI διαμέρισμα στo κέντρo της Eλασσόνας επίτης oδoύ Boυλγαρoκτόνoυ. Πληρ. τηλ. 6973-588129,24930-24804.

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γραφείo. Πληρ. Τηλ: 2410610170

Πωλεiται διαμέρισμα 155τ.μ. κoντά σταΓυμνάσια.Πληρ.Τηλ: 6944597747.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φορτηγάκι Mercedes 9-13 με Ανατροπή & Γε-ρανό. Τηλ:2493092263

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα δυάρι ευρύχωρo στo κέντρoτης πόλης με κεντρική θέρμανση χωρίς κoινόχρηστα.Πληρoφoρίες: Τηλ: 2493022574

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ oικόπεδo 500τ.μ. για αντιπαρoχή στo κέντρoτης Ελασσόνας Πληρoφoρίες: 24930-22663, 24930-22363

ENOIKIAZETAI κατάστημα γωνιακό 85 τ.μ. με υπόγειo 120τ.μ. και δώμα 120 τ.μ. στo Bαρόσι, στo νέo Σχέδιo Πόλης(περιoχή Tεχνικoύ Λυκείoυ). Πληρoφoρίες M. Mπoύσιαςτηλ. 24930-22536.

ΕΝOΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα επί της oδoύ Bενιζέλoυ 34 (πε-ζόδρoμoς) στην Eλασσόνα. Tηλ. 24930-22041,0976128025.

ENOIKIAZETAI: χώρoς 90 τ.μ. Tηλ. 22716 - 23156.

Αναλαμβάνω υπεύθυνα τη φύλαξη μικρών παιδιών και δουλειές του σπιτιού πληροφορίες

στο τηλ.: 6980726684

Παραδίδονται μαθήματαΑπόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσα-λονίκης, ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου

– Λυκείου. Τηλ. 6942768970.

Παραδίδονται μαθήματαΑπόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Θεσ/νίκης ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου,Λυκείου. Προσιτές τιμές. Τηλ.: 6973932948.

Κατ’ οίκον μαθήματαΦιλόλογος ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων σε

μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου σε τιμές προσιτές. Τηλ. 6986217417.

Καθηγήτρια Φιλόλογος ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου –Λυκείου-ΕΠΑΛ (μόνο στην Ελασσόνα). Τιμές προσιτές. Τηλ.: 6970.850.652.

Καθηγήτρια Φιλόλογος ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητέςΔημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Τηλ.: 6977401095.

Δακτυλογραφούνται κείμενα. Πληροφορίες στο τηλ. 6982378260.

Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας Αριστοτέλειου ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ιδιαίτερα για όλα τα επίπεδα αγγλικών. Τιμές από 8-15 ευρώ. Τηλ. 6978001141.

ΠΩΛΕΙΤΑΙΚατοικία σε πανοραμική θέση στην κοινότητα

Τσαριτσάνης με οικόπεδο. Τιμή προσιτή. Τηλ.: 6945922224.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 325 τ.μ. με παλαιά κατοικία στην περιοχή Κ. Υγείας Ελασσόνας. Πληρ. Τηλ:6976671438.

Τιμή πώλησης 38.000 ευρώ.

ΠΩΛΕΙΤΑΙΚατοικία τριώροφη συνολικού χώρου με το οικόπεδο 510τ.μ.

Διαθέτει 3 γκαράζ. Πληρ:2493025271- 2493022049,Κιν:6997112205.

Καθηγητής φιλόλογος του Α.Π.Θ. Και Μουσικής ΑΝΑ-ΛΑΜΒΑΝΕΙ κατ' οίκον μαθητές δημοτικού, Γυμνασίου καιΛυκείου σε όλη την επαρχία Ελασσόνας. Τιμές προσιτές.Μαθήματα ξεκινούν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιρι-ού. Τηλ.: 6948261649.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ημιδυαράκι, κοντά στο κέντρο ακριβώς απέ-ναντι από ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ με πλούσιο φως, αέρα, ευρύ-χωρο W.C. – Λουτρό ένα Υπνοδωμάτιο, καθιστικό – κουζίνα.

Διαθέτει Κεντρική Θέρμανση, κεραμοσκεπή, Ασανσέρ Πληροφορίες: Διγενή Ακρίτα αρ. 15 Μπέλλης Αναστάσιος

Τηλ:2493023489 (στο Κτηνιατρείο)

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα 150 τ.μ. στην είσοδο της Τσαρι-τσάνης πρώην Γεωργικά Φάρμακα Καραγιάννη.

Πληρ: 2493081322

ΠΩΛEITAI: στη Γαλανόβρυση Eλασσόνας κοντά στην πλατεία,πετρόκτιστο διόροφο, σπίτι με 700 τ.μ. οικόπεδο,

με μια αποθήκη και δύο υπόστεγα, συνολικό εμβαδό 150 τ.μ.και χωράφι 8,8 στρ. Tηλ.: 24930-87273 και 2410-550611

Ε ν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι – Π ω λ ε ί τ α ι επιβατηγό ταξί- αγοραίο Δ.Χ. Πληρ:6972961211

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην οδό Ναζιανζηνού 7.Τηλ.: 2493023915 κ. Ευθύμιος.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στάβλος με άδεια λειτουργίας στον κάμπο της Ελασσόνας. Πληροφορίες στο τηλ.: 6977 147770

M I K P E Σ A Γ Γ E Λ I E Σ

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ Παλάκα

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ Φωτίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ Ζυγογιώργος

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ Καραγιαννίδης(ο.μ.)

Ταζές

Αναγνωστούλης

Φωτίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ Πουρνάρα

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ Κόνιαρη

ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ Αναγνωστούλης

E N O I K I A Z Ο Ν Τ Α ΙΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: διαμέρισμα, δυάρι στη Λάρισα, δίπλα στη γέφυρα Αλκαζάρ, σα-

λόνι, κουζίνα, κρεβατοκάμαρα, WC. Τηλ. 6945903656.ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: διαμέρισμα τριάρι στη Θεσσαλονίκη, Κων/πόλεως 13 με

Δελφών, 2 κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, κουζίνα WC. Τηλ. 6945903656.

Παραδίδονται ιδιαίτεραΑπόφοιτη φιλολογικής σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Τιμή προσιτή. Τηλ:6982985502

Πωλείται

το café NOUVEUEA ΣΤΗΝ Ελασσόνα. Πληροφορίες στο τηλ: 6942407693 κ. Τασούλα

Πωλείται

άδεια ταξί έδρα Ελασσόνα. Πληρ.Τηλ:6981908363

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Oικόπεδο 522 μ2 – 50 μέτρα βορείως του I. Nαού Aγίου Aρσενίου(Δις γωνιακό). Tηλ. 24930-22340, 24930-22164.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ “ΚΡΙΤΩΝ”

6ης Οκτωβρίου 135Τηλ.: 24930 23503 - Κιν: 6939 033 310

Μεταφορές από και για όλη την Ελλάδα+ +ΒΟΥΛΑ ΓΕΛΑΔΑΡΗΒΟΥΛΑ ΓΕΛΑΔΑΡΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ενοικιάζεται κατάστημαΕνοικιάζεται κεντρικό κατάστημα (πρώην Ψησταριά Γα-

ζέτη λόγω συνταξιοδότησης) επι της οδού 6ης Οκτωβρί-ου & Διγενή Ακρίτα (γωνία). Πληροφορίες κ. Μαντάρα. Τηλ:2103837839 απόγευμα, Κιν: 6945394283 & 2106206322

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΠωλείται ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ (Πολυπρίονο) Γερμανικός (Braun)

Διάμετρος 0,70 βρίσκεται σε λειτουργία. Τηλ: 2493022444Κιν:6939045992

Δήμος Ολύμπου

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣΚοσβάκη Χρυσάνθη του

ΧρίστουΣαραντάπορου

ΘΑΝΑΤΟΙΠαπαδημητρίου Κων/νος

του ΑθανασίουΚοινότητα Βερδικούσιας

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ Καρκατσέλα Μαρία του

Δημητρίου

ΘΑΝΑΤΟΙ

Μιχαλές Κων/νος του

Αστερίου

Κοιν. Τσαριτσάνης

ΘΑΝΑΤΟΙ

Μιχούλη Ανδρομάχη του

Γεωργίου

Δ. Ποταμιάς

ΘΑΝΑΤΟΙ

Ζαρλαδάνης Ιωάννης του

Θωμά

Πωλείται οικία 110τ.μ. 50 μέτρα από τον πλάτανο στοΛιβάδι Ελασσόνας. Τηλ: 6973423174

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ διώροφες αυτόνομες εξοχικές κατοικίεςμε ένα στρέμμα οικόπεδο με πανοραμική θεά στη θάλασ-σα και τον Όλυμπο στην Λεπτοκαρυά Πιερίας. Τηλ.6944219173, 2352084443.

23_elassona 06/07/2010 10:46 μ.μ. Page I

Page 24: Αρ. 557 - Τετάρτη 07/07/10

Ένας στους 3υποψήφιουςέγραψε κάτω

από τη βάση, με τοποσοστό να κυμαίνεταιστο 37%, από 36% τηνπερασμένη χρονιά. Οιχειρότερες επιδόσειςκαταγράφονται στηνΙστορία Γενικής Παιδείαςμε το 64% των μαθητώννα έχει γράψει κάτω απότη βάση. Ακολουθούν ταΜαθηματικάΤεχνολογικήςΚατεύθυνσης.

Οι αριστούχοι εντοπίζον-ται στη Χημεία- Βιοχημεία καιστην Ηλεκτρολογία Τεχνολο-γικής Κατεύθυνσης, καθώς επί-σης στη Βιολογία και στη Χη-μεία Θετικής Κατεύθυνσης.

Πιο αναλυτικά η πορείατων βάσεων:

Πτώση από 200 έως 300μόρια σε Μαθηματικές, Πολυ-τεχνικές και σχολές Πληρο-φορικής

Πτώση από 150 - 200 μόριασε Παιδαγωγικές, Νομικές καιΨυχολογίας

Πτώση από 150 - 250 μόριαστις Οικονομικές σχολές

Πτώση από 50 - 150 μόριαστις Ιατρικές σχολές

Επίσης, οι εκτιμήσεις λένεοτι η πτώση των βάσεων θα εί-ναι πιο εμφανής στις σχολέςτης περιφέρειας και όχι στιςσχολές του κέντρου.

Πάντως, θα οδηγηθούμεούτως ή άλλως στην εισαγωγήεπιπλέον 14.000 ατόμων λόγωτης κατάργησης της βαθμο-λογικής βάσης του δέκα.

Πολλοί από αυτούς θαμπουν σε σχολές με βαθμούς7, ακόμα και 5!

Περίπου σε 40 πανεπιστη-μιακά τμήματα (εκτός εκείνωνμε ειδικό μάθημα) οι βάσειςαναμένεται να κυμανθούν με-ταξύ 18.000 - 19.400 μορίων.

Σε 90- 100 τμήματα ΤΕΙ κυ-ρίως αλλά και ΑΕΙ (ξένων Φι-λολογιών και όχι μόνο) οι πύλεςθα ανοίξουν με λιγότερα από10.000 μόρια (από 4.000 -9.900).

Τέσσερα είναι τα χαρακτη-ριστικά των φετινών Πανελλα-δικών Εξετάσεων:

α) θα εισαχθεί ο μεγαλύτε-ρος αριθμός υποψηφίων τηςτελευταίας πενταετίας,

β) οι βάσεις εισαγωγής στα

περισσότερα τμήματα θα εμ-φανίσουν πτωτική πορεία αλλάσυγκράτηση σε πολλά περιζή-τητα και υψηλόβαθμα τμήματα,

γ) χάσμα περίπου 15.000μορίων ανάμεσα στη βάση τηςπρώτης και της τελευταίαςσχολής

και δ) θα καταγραφεί αύ-ξηση των υποψηφίων που επι-λέγουν σχολές κοντά στοντόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Επίσης, φέτος έχουμε αύ-ξηση κατά περίπου 5.000 τωνυποψηφίων σε σχέση με πέ-ρυσι.

Λόγω της κατάργησης τηςβάσης του 10 σε ορισμένατμήματα ΤΕΙ η πτώση των βά-σεων θα είναι μεγαλύτερη από3.000 μόρια και έτσι η εισαγω-γή σε αυτά θα εξασφαλίζεταιμε 4.500- 5.500 μόρια.

Αυτό θα συμβεί κυρίως σετμήματα ΤΕΙ των 2ου και 4ουΕπιστημονικών Πεδίων, σταοποία ένας υποψήφιος που θαεπιλέξει στο Μηχανογραφικότου όλα τα τμήματα θα μπορείνα βρει ανοιχτή είσοδο με4.500- 5.000 μόρια!

Η κατάργηση της βάσηςτου 10 σε συνάρτηση με τηνπτώση των βάσεων σε πολλάΤΕΙ έχει ως αποτέλεσμα να γε-μίσουν πολλά περιφερειακάτμήματα που τα τελευταία χρό-νια "στενάζουν" από τις κενέςθέσεις υποστηρίζει ο Χ. Κά-τσικας ερευνητής σε θέματαπαιδείας. Ωστόσο συμπληρώ-νει ο έμπειρος εκπαιδευτικόςσυντάκτης, η έλλειψη φοιτητι-κής μέριμνας, οι οικονομικήκρίση αλλά και το γνωστικό αν-τικείμενο που δεν είχε επιλεχ-θεί από τον υποψήφιο θα λι-πάνουν το έδαφος για την έξο-δο μετά την εγγραφή.

Στατιστικά στοιχεία

Δόθηκαν στη δημοσιότη-τα τα στατιστικά στοιχεία τωνβαθμολογιών των υποψηφίωνγια τις σχολές και τα τμήματατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευ-σης που συμμετείχαν στις φε-τινές Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Από τα στοιχεία προκύπτει:

Η κλιμάκωση της βαθμο-λογίας δεν παρουσιάζει ση-μαντικές διαφοροποιήσεις σεσχέση με το 2009. Μικρή μεί-

ωση εμφανίζεται στα γραπτάπου βαθμολογήθηκαν μεταξύ18-20 (15,51% έναντι 16,69%για το έτος 2009). Αντίστοιχα,παρατηρείται μικρή αύξησηστα γραπτά που βαθμολογή-θηκαν μεταξύ 15-18 (19% έναν-τι 18,33% για το έτος 2009). Τέ-λος, μικρή αύξηση παρατηρεί-ται στο ποσοστό των γραπτώνπου πήραν βαθμολογίες μετα-ξύ 0-5. (16,48% έναντι 15,7% το2009).

Στις εξετάσεις προσήλθε το98,4% του συνόλου των υπο-ψηφίων (90.593 από 92.081υποψηφίους). Το 2009 είχεπροσέλθει το 98,01% (85.354από 87.091).

Εφέτος αναβαθμολογήθη-καν λόγω διαφοράς α' και β'βαθμολογητή 40.089 γραπτά(ποσοστό 7,08%). Παρατηρεί-ται δηλαδή μείωση σε σχέση μετο 2009. (Το 2009 είχαν ανα-βαθμολογηθεί 41.180 (ποσο-στό 7,7%).

Υπήρξαν 210.114 γραπτά(37,09%) που βαθμολογήθη-καν κάτω από 10. Τα αντίστοι-χα στοιχεία για το 2009 ήταν192.367 γραπτά (35,97%).

Για τη διευκόλυνση των εν-διαφερομένων που δεν θαέχουν τη δυνατότητα να δουντις βαθμολογίες τους στα σχο-λεία τους όπου θα αναρτη-θούν, οι βαθμολογίες θα αναρ-τηθούν και στην ιστοσελίδατου υπουργείου Παιδείας.

Τα στοιχεία είναι διαθέσιμακαι στην ιστοσελίδαhttp://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=1902

(newsit.gr, nooz.gr)

CMYK

ΚΑΤΩ

ΑΝΩ

Γράφει:

Ο Κώστας Κυριλλίδης

e-mail:[email protected]

Δεν νομίζουμε να αισθάνθηκε κανένας έκπληξη από την ετή-σια έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για το 2009 όπουη διαφθορά, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή, η αδιαφάνεια, ζουν καιβασιλεύουν και την χώρα κυριεύουν. Είναι ζήτημα αν υπάρχει Έλ-ληνας που να μην έχει να διηγηθεί μία ιστορία διαφθοράς από τηνεπαφή του με διάφορους τομείς του δημοσίου. Γιατροί, υπάλλη-λοι εφορίας, πολεοδομίας με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ πουσε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.Μέσα στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων από την έκθεση του επι-θεωρητή, έκπληκτοι ακούσαμε για υπάλληλο συνδικαλιστή τουυπουργείου Πολιτισμού με καταθέσεις, δώστε προσοχή, εννέα εκα-τομμυρίων ευρώ παρακαλώ. Αν είναι δυνατόν! Φαίνεται ότι στη χώρατης φαιδράς πορτοκαλέας όλα γίνονται. Το ερώτημα είναι από τοναπλό πολίτη, όλες αυτές οι υποθέσεις που αποκαλύπτονται παίρ-νουν την άγουσα για την δικαιοσύνη ή όχι;

Δεν γνωρίζουμε αν είναι αποτέλεσμα της παθογένειας του πο-λιτικού συστήματος ή αν ενδημεί στο σύνολο των υπηρεσιών τουκράτους. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι εξαγγε-λίες των εκάστοτε κυβερνώντων περί πάταξης της διαφθοράς μοι-άζει με κυνήγι μαγισσών και ουτοπικό εγχείρημα. Αν η πολιτεία δεντολμήσει και δεν προσπαθήσει να κάνει κοινωνούς στην προσπά-θεια πάταξης αυτής της μάστιγας που κινδυνεύει αν δεν το έχει επι-τύχει κιόλας να διαβρώσει την συνοχή και τον κοινωνικό ιστό τηςχώρας τότε δεν έχουν καμία ελπίδα επιτυχίας, οι εξαγγελίες και αυ-τής της κυβέρνησης. Αν δεν πιστούμε και εμείς οι πολίτες ότι πρέ-πει να μπει μαχαίρι σε αυτό το εθνικό σπορ, τότε πάντοτε θα υπάρ-χουν καλοθελητές με ελαστικές συνειδήσεις που θα προτείνουνλύση με το αζημίωτο φυσικά. Για να μην ξεχαστούμε και δεν πλη-ροφορηθείτε, πρώτη στην διαφθορά η τοπική αυτοδιοίκηση, πρέ-πει λοιπόν ο “Καλλικράτης” να κλείσει της κάνουλες που ποτίζουντην διαφθορά.

Όχι τα γυαλιά αλλά τα ματογυάλια μας έβαλε ο επιχειρηματίαςΖαμανάκος από την Κομοτηνή και γέννημα θρέμμα της Ελασσόναςμε ισχυρούς δεσμούς σήμερα με τον τόπο καταγωγής του. Έκα-νε αυτό που πρέπει όλοι κάνουμε όταν βλέπουμε να διακυβεύον-ται το δημόσιο συμφέρον, η υγεία των ανθρώπων και η ασφάλειάτους. Έκανε ο άνθρωπος το εξής απλό από τα λόγια πέρασε στηνπράξη και η καταγγελία του πλήρως εμπεριστατωμένη περιείχε στοι-χεία τριών χρόνων με φωτογραφικό υλικό για δύο χωματερές καιένα σωρό από λάστιχα λίγο έξω από την πόλη. Κοινοποίησε την κα-ταγγελία από το γραφείο του Πρωθυπουργού, υπουργείου Περι-βάλλοντος μέχρι δικαστικές αρχές, περιφέρεια κλ.π. ενισχύοντάςτην με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό για την αλήθεια των λε-γομένων του και την αξιοπιστία της ίδιας της καταγγελίας του.

Μόλις η καταγγελία έφθασε στους αποδέκτες έγινε κάτι το πρω-τόγνωρο και απίστευτο για Ελληνικές υπηρεσίες. Άμεση ανταπό-κριση και κοινοποίηση από την περιφέρεια στους άμεσους ενδια-φερόμενους με την επισήμανση σε αυστηρό ύφος για την αποκα-τάσταση δηλαδή την απομάκρυνση των σκουπιδιών και των ελα-στικών εντός πέντε ημρών και αυτό να αποδεικνύεται με φωτο-γραφικό υλικό. Αλλιώς η υπηρεσία περιβάλλοντος της νομαρχια-κής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσει στην καταβολή των προβλε-πομένων προστίμων από τον νόμο. Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμεκαν ότι μπορούσε να δείξει τέτοια αντανακλαστικά κρατική υπηρεσίακαι νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και περιφέρεια. Εμείς πάντως από τηνστήλη αυτή τονίσαμε επανειλημμένως ότι πρέπει να δείξουμε υπευ-θυνότητα και συμμετοχή για να μπορέσουμε να διορθωθούν ταπράγματα. Τον δρόμο μας τον έδειξε ο κ. Ζαμανάκος, αυτό που κά-νει τις υπηρεσίες να κινητοποιηθούν και μάλιστα άμεσα είναι η έγ-γραφη καταγγελία.

Όσο περνάει ο καιρός και δεν βλέπουμε φως στην άκρη τηςυπόσχεσης για αποκατάσταση των δρόμων από τις ζημιές που υπέ-στησαν από τον όγκο και το βάρος των οχημάτωνν λόγω κλεισίματοςτων Τεμπών τόσο μας ζώνουν τα φίδια ότι θα μας μείνουν αμανά-τι από τον πόλεμο των ορδών της ασφάλτου. Το κακό είναι ότι δενβλέπουμε από πουθενά ελπίδα ότι κάτι θα γίνει και η αποκατάστασημπορεί να αργήσει λίγο ή πολύ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει. Κά-ποιοι περισσότερο πονηροί και υποψιασμένοι μέσα σε άκρες μαςείχαν είχαν προειδοποιήσει για την συμπεριφορά του κράτους καιτις υποσχέσεις των φορέων του. Όταν υπάρχει πρόβλημα προ-κειμένου να λυθεί, οι υποσχέσεις δίνονται και με το παραπάνω. Ηαδυναμία είναι στην υλοποίηση των υποσχέσεων και όπως λέει καιο λαός το τάξιμο είναι εύκολο, το δόσιμο είναι δύσκολο. Μήπως οιτοπικοί άρχονττες έχουν κάποια πληροφόρηση επ' αυτού;

Αδέσποτα, σκυλιά, ανεύθυνα αφεντικά που για πλάκα ή απόμόδα γίνονται για πολύ λίγο φιλόζωοι και ευαισθητοποιημένοι καιμετά από λίγο καιρό με την ευκολία που αποκτούν ένα ζώο, το εγ-καταλείπουν. Το αποτέλεσμα είναι μικρές και μεγάλες ομάδες σκυ-λιών να γυρίζουν στην πόλη χωρίς φροντίδα και αδέσποτα με ότιαυτό συνεπάγεται και για τα ίδια τα ζώα, αλλά και για την υγεία τωνκατοίκων. Για κυνοκομείο και φροντίδα από κάποιον φορέα ούτεσυζήτηση, τουλάχιστον αυτοί που τα έχουν ας φροντίσουν να μηντα αφήνουν αδέσποτα, αλλά να τα δίνουν σε άλλους ή σε κυνο-κομεία. Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι ευαίσθητοι συμπολίτες νατα φροντίζουν, αυτό δεν επαρκεί και φυσικά δεν είναι λύση.

£

£

£

£

£

£

Tηλ. 2493029770, κινητό: 6932052064

Τα νέα γραφεία της ACS

είναι στην οδό Δραχμής 3

πρώην Ερμή δίπλα από το

φαρμακείο του Αποστόλη Βάλλα

στον πεζόδρομο

EΓΙΝΕ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ4Έντονη κινητικότητα των Δημοτικών και Περιφερειακών

εκλογών με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, επαφές, διεργασίες άλλοτε για το θεαθήναι, άλλοτε να τάζουμε θέσεις (έμμισθες) και άλλοτε επώδυνες συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Κι είμαστε ντάλα καλοκαίρι.

H ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔIΚΤYΟwww.ekdosi.gr�

Πόσο θα πέσουν οι βάσεις•Οι�περισσότεροι�"πάτωσαν"�σε�Ιστορία�και�Μαθηματικά�

•14.000�περισσότεροι�οι�εισακτέοι�-�Προσοχή�στην

συμπλήρωση�του�μηχανογραφικού

•Όλες�οι�εκτιμήσεις

•Ένας�στους�τρεις�έγραψε�κάτω�από�10

24_elassona 06/07/2010 10:46 μ.μ. Page I