διατροφη στο βυζαντιο

of 25 /25
ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: “ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ” ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΛΑΜΗΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΕΚΙΖΟΓΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΑΞΗ: Β ΤΜΗΜΑ: 1 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: κ. Δ. ΝΑΚΑ

Embed Size (px)

Transcript of διατροφη στο βυζαντιο

Page 1: διατροφη στο βυζαντιο

ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ:“ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ”

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΔΑΛΑΜΗΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑΕΚΙΖΟΓΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣΤΑΞΗ: Β

ΤΜΗΜΑ: 1ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: κ. Δ. ΝΑΚΑ

Page 2: διατροφη στο βυζαντιο

«Ἀργῶ μαγείρῳ πάντα ἐκζεστά…»“Ο τεμπέλης μάγειρας όλα τα μαγειρεύει βραστά” (Βυζαντινή παροιμία)

Page 3: διατροφη στο βυζαντιο

Oι γραπτές πηγές δίνουν πολλές πληροφορίες για τη διατροφή των Βυζαντινών. Βασική επιδίωξη ήταν η αυτάρκεια του νοικοκυριού και γι' αυτό κάθε οικογένεια καλλιεργούσε τα βασικά λαχανικά και εξέθρεφε κάποια ζώα (κυρίως πουλερικά).

Page 4: διατροφη στο βυζαντιο

Βέβαια αυτό ήταν δύσκολο να ισχύει στις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, που την περίοδο της ακμής της έφτανε τους 500.000 κατοίκους. Για αυτές τις περιπτώσεις, επενέβαινε η κρατική μέριμνα, κυρίως μέσω του έπαρχου της πόλης.

Page 5: διατροφη στο βυζαντιο

το πρόγευμα ή πρόφαγον,

το άριστον ή μεσημβρινόν (γεύμα),

ο δείπνος.

Τα κύρια γεύματα των Βυζαντινών ήταν:

Page 6: διατροφη στο βυζαντιο

Έτρωγαν χρησιμοποι-ώντας κυρίως τα χέρια, αφού το πιρούνι ήταν άγνωστο μέχρι το 10ο αιώνα και η χρήση του σπάνια στους επόμενους αιώνες. Χρησιμοποιούσαν επίσης κοχλιάρια ή κουτάλια και μαχαίρια. Πριν και μετά το φαγητό έπλεναν τα χέρια τους, χρησιμοποιώντας το χέρνιβον (πήλινο ή μεταλλικό αγγείο).

Page 7: διατροφη στο βυζαντιο

Στη διατροφή των Βυζαντινών βασικό ρόλο είχαν το ψωμί, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, που τα μαγείρευαν με διάφο-ρους τρόπους.

Page 8: διατροφη στο βυζαντιο

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρείας ήταν το βράσιμο, όπως ειρωνικά μας αφήνει να καταλάβουμε και η βυζαντινή παροιμία "αργώ μαγείρω πάντα έκζεστα", δηλαδή "ο τεμπέλης μάγειρας όλα τα μαγειρεύει βραστά".

Page 9: διατροφη στο βυζαντιο

Το πιο σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής ήταν το ψωμί. Οι ποιότητες ψωμιού ήταν διάφορες, ανάλογες με το είδος του αλευριού αλλά και του τρόπου με τον οποίο άλεθαν τα δημητριακά. Έτρωγαν ψωμί σταρένιο αλλά και από κριθάρι.

Page 10: διατροφη στο βυζαντιο

ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ Η ποιότητα του ψωμιού

παρουσίαζε ποικιλία και ήταν ανάλογη με τις οικονομικές δυνατότητες του καταναλωτή. Έτσι καλύτερος και ακριβότερος άρτος ήταν ο καθαρός άρτος ή ο σεμίδαλις. Φτιαγμένος από καθαρό ψιλοκοσκινισμένο σιτάρι ή από σιμιγδάλι, τον απολάμβαναν οι πλουσιότερες ομάδες του πληθυσμού.

Page 11: διατροφη στο βυζαντιο

Οι υπόλοιποι αρκούνταν σε έναν υποδεέστερο τύπο ψωμιού, το μεσοκάθαρον ή της μέσης ή ακόμη και στους ρυπαρούς ή κυβαρούς άρτους, ζυμωμένους από άλλα, χαμηλής ποιότητας δημητριακά, και συνυφασμένους με τη φτώχεια. Ένδειξη απόλυτης φτώχειας ήταν η κατανάλωση ψωμιού από πίτουρα (πιτεράτον).

Page 12: διατροφη στο βυζαντιο

ΟΣΠΡΙΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τα όσπρια ήταν φθηνά και

είχαν την τιμητική τους στο τραπέζι των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων.

Τα πιο συνηθισμένα όσπρια ήταν το «φασούλιν», τα «κουκκία», η φακή, τα «λουπινάρια» και τα «ερεβίνθια».

Μεγάλη κατανάλωση φαίνεται να είχαν τα άγρια χόρτα και οι βολβοί. Το μαγείρεμα των λαχανικών είχε μεγάλη ποικιλία, τα έφτιαχναν, μάλιστα και τουρσί, για να μπορούν να τα καταναλώνουν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Page 13: διατροφη στο βυζαντιο

ΣΟΥΠΕΣ Σούπες και ζωμοί με

διάφορα λαχανικά, όσπρια, ψάρια ή και παστό κρέας φαίνεται ότι αποτελούσαν μία συνηθισμένη επιλογή στα βυζαντινά νοικοκυριά του 13ου αιώνα.

Page 14: διατροφη στο βυζαντιο

ΑΥΓΑ

Τα αβγά κότας ήταν ένα συνηθισμένο τρόφιμο στο Βυζάντιο. Τρώγονταν βραστά, ψητά, τηγανητά ή και «ροφητά» (ωμά). Οι Βυζαντινοί προτιμούσαν τ΄ αβγά των φασιανών σε σχέση με τ΄ αβγά της χήνας, της πάπιας και της πέρδικας.

Page 15: διατροφη στο βυζαντιο

ΦΡΟΥΤΑ-ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί αποτελούσαν το επιδόρπιο των Βυζαντινών. Φρούτα, όπως τα σύκα και τα σταφύλια τα αποξέραιναν και μαζί με κάστανα αμύγδαλα φιστίκια και κουκουνάρια τα έτρωγαν τους χειμερινούς μήνες.

Page 16: διατροφη στο βυζαντιο

ΕΛΙΑ-ΛΑΔΙ Οι ελιές διατηρούνταν σε

άλμη (αλμάδες), σε ξίδι ή σε «οξύμελι» (ξίδι και μέλι μαζί).

Γνωστές, επίσης, ήταν οι "θλαστές" (τσακιστές) και οι «δρουπάτες» (θρούμπες).

Σχετικά διαδομένη ήταν και η χρήση του ελαιολάδου στη μαγειρική 'τουλάχιστον στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της αυτοκρατορίας.

Page 17: διατροφη στο βυζαντιο

ΨΑΡΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ Τα ψάρια οι Βυζαντινοί τα

έτρωγαν «εκζεστά» (βραστά), «οφτά» (ψητά) ή «τηγάνου» (τηγανητά).

Τα παστά ψάρια ήταν διατηρημένα σε χοντρό αλάτι και καταναλώνονταν κυρίως το χειμώνα.

Στο βυζαντινό τραπέζι σερβίρονταν ακόμα και θαλασσινοί μεζέδες, τα λεγόμενα «αγνά» (καλαμάρια, χταπόδια, γαρίδες, χτένια, πεταλίδες, μύδια, στρείδια, αχινοί κ.λπ.), τα οποία τα μαγείρευαν με διάφορους τρόπους ή τα έτρωγαν ωμά.

Page 18: διατροφη στο βυζαντιο

ΚΡΕΑΤΙΚΑ Πρώτα στην προτίμηση των

βυζαντινών ήταν το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας. Αναφέρεται επίσης και μαγείρεμα χοιρινού με ελαφίσιο κρέας και κομμάτια από λαγό. Τα μικρά γουρουνόπουλα, «γαλαθηνοί ή δέλφακες» στη σούβλα ήταν περιζήτητα.

Τα κρέατα τρώγονταν με τους παραδοσιακούς τρόπους, δηλαδή ψητά (εψητά ή οφτά), βραστά (εφτά ή εκζεστά) και παστωμένα (ταρίχη).

Page 19: διατροφη στο βυζαντιο

Τα εντόσθια θεωρούνταν υποδεέστερη τροφή, κατασκεύαζαν, όμως, με αυτά φαγητά που θυμίζουν το σημερινό κοκορέτσι (πλεκτήν) και τη γαρδούμπα (γαρδούμιον).

Τα πουλερικά είναι το κρέας που έτρωγαν περισσότερο από κάθε άλλο. Η ποικιλία ήταν πολύ μεγάλη. Ωστόσο, οι πηγές αναφέρουν ότι οι Βυζαντινοί προτιμούσαν τις πάπιες, τις χήνες, τα περιστέρια, τα παγόνια, τις πέρδικες, τα κοτσύφια και τις τσίχλες.

Αγαπητό ήταν το χοιρινό κρέας, το οποίο μαγείρευαν με ποικίλους τρόπους. Από το τραπέζι τους δεν έλειπαν τα αρνιά, οι γίδες, τα βοοειδή, καθώς και το κυνήγι π.χ.: ελάφια και λαγοί.

Page 20: διατροφη στο βυζαντιο

ΣΑΛΤΣΕΣ Ψάρια, λαχανικά και κρέατα

περιχύνονταν συχνά με σάλτσες, που ονομάζονταν «σαβούραι». Οι περισσότερες πολυτελείς σάλτσες είχαν ως βάση το λάδι ή το βούτυρο.

Η πλέον δημοφιλής σάλτσα των Βυζαντινών ονομαζόταν «γάρος».

Page 21: διατροφη στο βυζαντιο

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ Από τα καρυκεύματα

συνηθισμένα ήταν η ρίγανη, ο δυόσμος, το πιπέρι, το σέλινο, το πράσο, ο άνηθος, το δενδρολίβανο και το κύμινο. Επίσης, χρησιμοποιούσαν και πιο εξωτικά καρυκεύματα, όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Από το σινάπι, μάλιστα, έφτιαχναν ένα είδος μουστάρδας, που συνόδευε τα ψάρια και τα αλλαντικά. Τέλος, ως εξαιρετικό ήδυσμα οι Βυζαντινοί θεωρούσαν τον κρόκο (ζαφορά).

Page 22: διατροφη στο βυζαντιο

ΓΛΥΚΑ Ως επιδόρπια (επίδειπνα ή δούλκια) είχαν διάφορα

γλυκίσματα. Κύριο γλυκαντικό μέσο ήταν το μέλι. Γνωστά γλυκίσματα της εποχής είναι ο σησαμούς (παστέλι), η μουστόπιτα (μουσταλευριά), το κυδωνάτον (κυδωνόπαστο), διάφορα γλυκά κουταλιού, καθώς κι ένα είδος τηγανίτας (το λάγανον ή λαλλάγγι).

Ένα γλύκισμα (κοπτοπλακούς) με φύλλα ζύμης, αμύγδαλα, καρύδια και μέλι μοιάζει να είναι ο πρόγονος του μπακλαβά.

Page 23: διατροφη στο βυζαντιο

ΠΟΤΑ Οι Βυζαντινοί αγαπούσαν,

επίσης, το κρασί κι είχαν μία μεγάλη ποικιλία. Το κάθε κρασί αναφερόταν με το όνομα της περιοχής απ΄ όπου προερχόταν. Αναμείγνυαν παλαιό κρασί με μέλι και πιπέρι κι έφτιαχναν το «κονδίτον».

Οι Βυζαντινοί έπιναν το κρασί ανέρωτο ή άλλοτε το αραίωναν με ζεστό νερό.

Page 24: διατροφη στο βυζαντιο

Άλλα αλκοολούχα ποτά ήταν ο «μηλίτης», ο «μυρτίτης», ο «απίτης», ο «φοινικίτης» κ.λπ. Γνώριζαν την μπίρα, αλλά έφτιαχναν και μία σειρά άλλα ποτά μη αλκοολούχα, όπως από εκχύλισμα αμυγδάλων, μελίγαλα, ροδόμελι κ.λπ.

Page 25: διατροφη στο βυζαντιο

ΜΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗΌρνις μονθυλευτή:

Άφηναν ένα κοτόπουλο για λίγες ώρες σε κρασί ή ξίδι, με διάφορα καρυκεύματα (πιπέρι, γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο). Μετά το παραγέμιζαν με ψίχα ψωμιού, αμύγδαλα και άλλα καρυκεύματα. Συχνά, προσέθεταν σταφίδες, κουκουνάρια και ψιλοκομμένα μανιτάρια. Σιγόβραζαν το κοτόπουλο σε κρασί ή το έψηναν στο φούρνο μέσα σ΄ ένα καλά κλεισμένο πήλινο σκεύος, αφού το άλειφαν καλά με βούτυρο.