Κριτηριο ΑΤετραμηνου ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

5
http://blogs.sch.gr/georgulo/ ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Αντικειμενο: Μηχανικες – Ηλεκτρικες ταλαντωσεις Ονοματεπωνυμο: ΘΕΜΑ 1 Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1. Το πλατος ταλαντωσης ενός αρμονικου ταλαντωτη διπλασιαζεται.Τοτε: α. η ολικη ενεργεια διπλασιαζεται β. η περιοδος παραμενει σταθερη γ. η σταθερα επαναφορας διπλασιαζεται δ. η μεγιστη ταχυτητα τετραπλασιαζεται (Μοναδες 5) 2. Ηλεκτρικο κυκλωμα L-C αμελητεας ωμικης αντιστασης εκτελει ηλεκτρικη ταλαντωση με περιοδο Τ. Αν τετραπλασιασουμε τη χωρητικοτητα του πυκνωτη χωρις να μεταβαλουμε το συντελεστη αυτεπαγωγης του πηνιου τοτε η περιοδος της ηλεκτρικης ταλαντωσης θα είναι : α. Τ/2 β. Τ γ.2Τ δ.4Τ (Μοναδες 5) 3. Σε ένα ταλαντούμενο ιδανικό κύκλωμα LC κάποια χρονική στιγμή η πολικότητα φόρτισης του πυκνωτή και η φορά του ρεύματος είναι όπως στο σχήμα. Κατά τη στιγμή αυτή α) η τιμή του ηλεκτρικού φορτίου στον πυκνωτή μειώνεται β) η τιμή της έντασης του ρεύματος στο πηνίο αυξάνεται γ) η ενέργεια στο ηλεκτρικό πεδίο του πυκνωτή αυξάνεται δ) η ενέργεια στο μαγνητικό πεδίο του πηνίου αυξάνεται.

description

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

Transcript of Κριτηριο ΑΤετραμηνου ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

Page 1: Κριτηριο ΑΤετραμηνου ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

http://blogs.sch.gr/georgulo/

ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Αντικειμενο: Μηχανικες – Ηλεκτρικες ταλαντωσειςΟνοματεπωνυμο:ΘΕΜΑ 1Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση1. Το πλατος ταλαντωσης ενός αρμονικου ταλαντωτη διπλασιαζεται.Τοτε:α. η ολικη ενεργεια διπλασιαζεταιβ. η περιοδος παραμενει σταθερηγ. η σταθερα επαναφορας διπλασιαζεταιδ. η μεγιστη ταχυτητα τετραπλασιαζεται (Μοναδες 5)2. Ηλεκτρικο κυκλωμα L-C αμελητεας ωμικης αντιστασης εκτελει ηλεκτρικη ταλαντωση με περιοδο Τ. Αν τετραπλασιασουμε τη χωρητικοτητα του πυκνωτη χωρις να μεταβαλουμε το συντελεστη αυτεπαγωγης του πηνιου τοτε η περιοδος της ηλεκτρικης ταλαντωσης θα είναι :α. Τ/2 β. Τ γ.2Τ δ.4Τ (Μοναδες 5) 3. Σε ένα ταλαντούμενο ιδανικό κύκλωμα LC κάποια χρονική στιγμή η πολικότητα φόρτισης του πυκνωτή και η φορά του ρεύματος είναι όπως στο σχήμα. Κατά τη στιγμή αυτή α) η τιμή του ηλεκτρικού φορτίου στον πυκνωτή μειώνεται β) η τιμή της έντασης του ρεύματος στο πηνίο αυξάνεται γ) η ενέργεια στο ηλεκτρικό πεδίο του πυκνωτή αυξάνεται δ) η ενέργεια στο μαγνητικό πεδίο του πηνίου αυξάνεται.

(Μοναδες 5)4.Σε έναν απλο αρμονικο ταλαντωτη εκτος από τη δυναμη επαναφορας ενεργει και δυναμη αντιστασης στην κινηση της μορφης F’=-b.u (b=σταθ.) Με την παροδο του χρονου :α. το πλατος της ταλαντωσης παραμενει σταθερο, ενώ μειωνεται η περιοδος της β. η περιοδος και το πλατος της ταλαντωσης μειωνονταιγ. το πλατος και η ολικη ενεργεια μειωνονταιδ. το πλατος της ταλαντωσης μειωνεται ενώ η περιοδος της αυξανεται (Μοναδες 5)

Page 2: Κριτηριο ΑΤετραμηνου ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

http://blogs.sch.gr/georgulo/

5. Να γραψετε τη λεξη που συμπληρωνει σωστα καθεμια από τις παρακατω προτασειςα.Η ενεργεια στην απλη αρμονικη ταλαντωση είναι……….. και αναλογη με το τετραγωνο του πλατουςβ.Η αποσβεση (ελαττωση του πλατους) οφειλετε σε δυναμεις που ………. στην κινησηγ.Στη συνθεση δυο αρμονικων ταλαντωσεων της ιδιας διευθυνσης , που γινονται γυρω από το ιδιο σημειο με το ιδιο πλατος και λιγο διαφορετικες συχνοτητες , ο χρονος αναμεσα σε δυο διαδοχικες μεγιστοποιησεις του πλατους ονομαζεται…………….. του διακροτηματος δ.Κατά το συντονισμο το ………….. της ταλαντωσης γινεται μεγιστοε.Συμφωνα με την αρχη της επαλληλιας των κινησεων η απομακρυνση του σωματος κάθε στιγμη θα είναι το αθροισμα των ………… που θα ειχε αν εκανε την κάθε ταλαντωση ξεχωριστα.

(Μοναδες 5)

ΘΕΜΑ 21. Σωμα κανει εξαναγκασμενη ταλαντωση πλατους Α και συχνοτητας f=2Hz . Η ιδιοσυχνοτητα ταλαντωσης του σωματος είναι f0=4Hz. Η συνοτητα της διεγειρουσας δυναμης υποδιπλασιαζεται.Το πλατος της ταλαντωσης :α. αυξανεται β. μειωνεται (Μοναδες 2)Να δικαιολογησετε την απαντηση σας (Μοναδες 4)2. Σωμα κανει απλη αρμονικη (ελευθερη) ταλαντωση πλατους Α και συχνοτητας f=4Hz. Aν υποδιπλασιαστει το πλατος , πως θα μεταβληθει η συχνοτητα της ταλαντωσης .Να δικαιολογησετε την απαντηση σας (Μοναδες 5)3. Σε μια φθινουσα μηχανικη ταλαντωση το αρχικο πλατος είναι Α0 και η δυναμη αποσβεσης ειναι της μορφης F=-b.u . Μετα από μια ταλαντωση το πλατος γινεται Α1=Α0/2. Το πλατος της ταλαντωσης μετα 3 ταλαντωσεις θα γινει:α. Α0/4 β. Α0/8 (Μοναδες 2) Να δικαιολογησετε την απαντηση σας (Μοναδες 4) 4 Η εξισωση της απομακρυνσης με το χρονο για ένα σωμα που κινειται ευθυγραμμα είναι x= 10συν(πt).ημ(25πt) . Nα βρεθει η περιοδος του διακροτηματος (Μοναδες 8)

Page 3: Κριτηριο ΑΤετραμηνου ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

http://blogs.sch.gr/georgulo/

ΘΕΜΑ 3Ένα υλικο σημειο μαζας m=0,2Kg εκτελει ταλαντωση που προκυπτει από τη συνθεση δυο απλων αρμονικων ταλαντωσεων με εξισωσεις χ1=10ημ10t και χ2=5ημ(10t+π) ,χ σε cm και t σε secΑ. Να γραφει η εξισωση της απομακρυνσης της συνισταμενης ταλαντωσης (Μοναδες 8)Β. Να γραφουν οι εξισωσεις ταχυτητας και επιταχυνσης για την ταλαντωση του υλικου σημειου (Μοναδες 8)Γ. Να γραφει η εξισωση της δυναμης επαναφορας. (Μοναδες 9)Οι ταλαντωσεις εξελισσονται στην ιδια διευθυνση γυρω από την ιδια θεση ισορροπιας

ΘΕΜΑ 4Σωμα μαζας m=1Kg είναι δεμενο στο ένα ακρο οριζοντιου ελατηριου σταθερας K=100N/m , το άλλο ακρο του οποιου είναι δεμενο σε ακλονητο σημειο. Το σωμα μπορει να κινειται χωρις τριβες πανω στο οριζοντιο επιπεδο. Εκτρεπουμε το σωμα από τη Θ.Ι του κατά Δχ και τη χρονικη στιγμη t=0 το αφηνουμε ελευθερο να κινηθει, από τη θεση που το εκτρεψαμε χωρις αρχικη ταχυτητα . Η ενεργεια που ξοδεψαμε για την εκτροπη αυτή ισουται με Ε=2J .α) Να αποδειξετε ότι το σωμα εκτελει απλη αρμονικη ταλαντωση και να υπολογισετε την περιοδο και το πλατος της (Μοναδες 7)β) Να γραψετε τις χρονικες εξισωσεις της απομακρυνσης της ταχυτητας και της επιταχυνσης της ταλαντωσης του σωματος θεωρωντας θετικη φορα της αρχικης εκτροπης (Μοναδες 6)γ) Να υπολογισετε το εργο της δυναμης επαναφορας κατά τη μετακινηση του σωματος από τη θεση x1=+A/2 μεχρι τη θεση ισορροπιας του (Μοναδες 6)δ) Να βρειτε μετα από ποσο χρονο από τη στιγμη που το αφησαμε ελευθερο το σωμα , η δυναμικη ενεργεια που είναι αποθηκευμενη στο ελατηριο θα γινει ιση με την κινητικη ενεργεια του σωματος για πρωτη φορα (Μοναδες 6)