ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

22
ΤΡΟΦΙΜΑ Κ’ Ε Τροφές και τρόφιμα Αρχικά οι δύο όροι "τροφές" και "τρόφιμα" χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα προκειμένου να δηλώσουν όλες εκείνες τις ουσίες που διασπώνται στον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να του εξασφαλίσουν ενέργεια αλλά και δομικό υλικό (σε νεαρή ηλικία), είτε για επιδιόρθωση βιολογικής φθοράς είτε ακόμη και για την ανάπτυξη απαραίτητων ενζύμων . Και όμως οι έννοιες "τροφή" και "τρόφιμο" δεν είναι απόλυτα ταυτόσημες. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τροφής για τον άνθρωπο εδώ και πολλούς αιώνες εξασφαλίζεται από τεχνικές εκμετάλλευσης της γης και της κτηνοτροφίας . Συνεπώς τα τρόφιμα αποτελούν τα προϊόντα αυτών των τεχνικών της γεωργίας , κτηνοτροφίας , αλιείας , μελισσοκομίας κ.λπ. Τα προϊόντα αυτά συνηθέστερα υφίστανται διάφορες κατεργασίες (βιοτεχνικές ή βιομηχανικές μετατροπές) για διάφορους λόγους π.χ. συντήρησης, αποθήκευσης, μεταφοράς ή και διαχείρησης, πριν αυτά μετατραπούν σε τροφές άμεσης κατανάλωσης. Συνεπώς στην έννοια τρόφιμα υπεισέρχεται η έννοια της επεξεργασίας Διάκριση τροφίμων Γενικά για τα χιλιάδες είδη τροφίμων που καταναλώνει σήμερα ο άνθρωπος έχουν προταθεί διάφορα συστήματα ταξινόμησης. Έτσι τα τρόφιμα διακρίνονται κυρίως σε δύο κύριες κατηγοριες: στα 1. "φυτικής προέλευσης" , που δικρίνονται επιμέρους ανάλογα του είδους τους ή της ανατομίας τους (καρποί, φύλλα, κόνδυλοι κ.λπ.) και

Transcript of ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

Page 1: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

ΤΡΟΦΙΜΑ Κ’ Ε Τροφές και τρόφιμαΑρχικά οι δύο όροι "τροφές" και "τρόφιμα" χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα προκειμένου να δηλώσουν όλες εκείνες τις ουσίες που διασπώνται στον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να του εξασφαλίσουν ενέργεια αλλά και δομικό υλικό (σε νεαρή ηλικία), είτε για επιδιόρθωση βιολογικής φθοράς είτε ακόμη και για την ανάπτυξη απαραίτητων ενζύμων.

Και όμως οι έννοιες "τροφή" και "τρόφιμο" δεν είναι απόλυτα ταυτόσημες. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τροφής για τον άνθρωπο εδώ και πολλούς αιώνες εξασφαλίζεται από τεχνικές εκμετάλλευσης της γης και της κτηνοτροφίας. Συνεπώς τα τρόφιμα αποτελούν τα προϊόντα αυτών των τεχνικών της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, μελισσοκομίας κ.λπ. Τα προϊόντα αυτά συνηθέστερα υφίστανται διάφορες κατεργασίες (βιοτεχνικές ή βιομηχανικές μετατροπές) για διάφορους λόγους π.χ. συντήρησης, αποθήκευσης, μεταφοράς ή και διαχείρησης, πριν αυτά μετατραπούν σε τροφές άμεσης κατανάλωσης. Συνεπώς στην έννοια τρόφιμα υπεισέρχεται η έννοια της επεξεργασίας

Διάκριση τροφίμωνΓενικά για τα χιλιάδες είδη τροφίμων που καταναλώνει σήμερα ο άνθρωπος έχουν προταθεί διάφορα συστήματα ταξινόμησης. Έτσι τα τρόφιμα διακρίνονται κυρίως σε δύο κύριες κατηγοριες: στα

1. "φυτικής προέλευσης" , που δικρίνονται επιμέρους ανάλογα του είδους τους ή της ανατομίας τους (καρποί, φύλλα, κόνδυλοι κ.λπ.) και

2. "ζωικής προέλευσης" , που διακρίνονται επιμέρους ανάλογα της ταξινόμησής τους (ψάρια, πουλερικά κ.λπ.), η με βάση τους εδώδιμους ιστούς και προϊόντα (συκώτι, μύες, αυγά, γάλα κ.λπ.).

Άλλη διαδεδομένη ταξινόμηση τροφίμων γίνεται ανάλογα με την επεξεργασία τους και τον χρόνο διάθεσής των, σε

1. "νωπά τρόφιμα" , που καταναλώνονται χωρίς προηγούμενη κατεργασία, εκτός της διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας, και σε

2. "συντηρημένα" τρόφιμα " που έχουν υποστεί κατεργασία προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος διάθεσής των στο εμπόριο όπως π.χ. τα αποξηραμένα, τα καπνιστά, τα κατεψυγμένα, τα κονσερβοποιημένα, τα παστά, τα παστεριωμένα κ.λπ.

Μια τρίτη ακόμη ταξινόμηση τροφίμων γίνεται με βάση τη θρεπτική τους αξία σε πρωτεϊνούχα, λιπαρά, υδατανδρανούχα, ή ανάλογα της γαστρονομικής τους αξίας, ή ακόμα και σε συνδυασμό με τις θερμίδες εκάστου αυτών.

Page 2: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

Γενικά όμως, σήμερα, τα τρόφιμα διακρίνονται σε εννέα βασικές κατηγορίες που καθιερώθηκαν και ως είδη μεταφορών οι οποίες και είναι:

1. Σιτηρά και προϊόντα αυτών2. Αμυλούχες ρίζες3. Όσπρια4. Φρούτα και λαχανικά5. Κονσερβοποιημένα φρούτα, κομπόστες, μαρμελάδες, σάκχαρα και σιρόπια6. Κρέας, ψάρια και αυγά.7. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.8. Λίπη και έλαια, και9. Ποτά.

Επεξεργασία τροφίμωνΓενικά ως επεξεργασία τροφίμων χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαδικασιών εκείνων κατά τις οποίες ακατέργαστες τροφικές ουσίες, για τον άνθρωπο, μετατρέπονται σε προϊόντα κατάλληλα για την κατανάλωσή τους, ή για μαγείρευμα, ή ακόμη και για την αποθήκευσή τους. Γενικά η επεξεργασία τροφίμων περιλαμβάνει τη βασική προετοιμασία των τροφίμων, την μετατροπή τους από τη μια μορφή σε άλλη (π.χ. κομπόστες και μαρμελάδες από φρούτα), καθώς και όλες τις τεχνικές συντήρησης, μεταφοράς και αποθήκευσης αυτών.

[Επεξεργασία] Σημαντικότερες οργανώσεις τροφίμων Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) (Οργάνωση του ΟΗΕ). Παγκόσμιο Πρόγραμμα τροφίμων ΟΗΕ και F.A.O. από κοινού, (μόνιμη

διαδικαστική επιτροπή του ΟΗΕ) Παγκόσμιο Συμβούλιο Τροφίμων, (μόνιμη διαδικαστική επιτροπή του ΟΗΕ). Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας

Τροφίμων (ΕΤΑΤ) Α.Ε. Έδρα: Λ. Βουλιαγμένης.

Ως '''τρόφιμο''' ορίζεται γενικά κάθε ουσία οργανική ή ανόργανη που κρίνεται απαραίτητη για τη διατροφή του ανθρώπου. Υπό την ευρύτερη έννοια τα τρόφιμα ίσως να ταυτίζονται με τις [[τροφή|τροφές]], επειδή ομοίως νοούνται οι θρεπτικές ύλες με θερμική αξία (όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες), αλλά και ακόμα όσες δεν έχουν θερμική αξία που όμως κρίνονται απαραίτητες για την ανάπτυξη και την επιβίωσή του ανθρώπου, όπως οι [[βιταμίνες]], τα ανόργανα άλατα και πολύ περισσότερο το [[οξυγόνο]] της [[ατμόσφαιρα]]ς και το [[νερό]].

== Τροφές και τρόφιμα ==

Αρχικά οι δύο όροι "''τροφές''" και "''τρόφιμα''" χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα προκειμένου να δηλώσουν όλες εκείνες τις ουσίες που διασπώνται στον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να του εξασφαλίσουν [[ενέργεια]] αλλά και δομικό υλικό (σε

Page 3: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

νεαρή ηλικία), είτε για επιδιόρθωση βιολογικής φθοράς είτε ακόμη και για την ανάπτυξη απαραίτητων [[ένζυμο|ενζύμων]].

Και όμως οι έννοιες "τροφή" και "τρόφιμο" δεν είναι απόλυτα ταυτόσημες. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τροφής για τον άνθρωπο εδώ και πολλούς αιώνες εξασφαλίζεται από τεχνικές εκμετάλλευσης της γης και της [[κτηνοτροφία]]ς. Συνεπώς τα <u>τρόφιμα αποτελούν τα προϊόντα</u> αυτών των τεχνικών της [[γεωργία]]ς, [[κτηνοτροφία]]ς, [[αλιεία]]ς, [[μελισσοκομία]]ς κ.λπ. Τα προϊόντα αυτά συνηθέστερα υφίστανται διάφορες κατεργασίες (βιοτεχνικές ή βιομηχανικές μετατροπές) για διάφορους λόγους π.χ. συντήρησης, αποθήκευσης, μεταφοράς ή και διαχείρησης, πριν αυτά μετατραπούν σε τροφές άμεσης κατανάλωσης. Συνεπώς στην έννοια τρόφιμα <u>υπεισέρχεται η έννοια της επεξεργασίας</u>.

Ποτό και σίδηρος Οι πολυφαινόλες του λευκού κρασιού, ευνοούν στην καλή απορρόφηση του σιδήρου.

Τρόφιμα και φυτικός σίδηρος Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου μειώνεται όταν αυτός συνδυάζεται με τυρί, γιαούρτι, σιτηρά ολικής άλεσης, προϊόντα σόγιας, παντζάρια, γλυκοπατάτα, σπανάκι και κρόκο αυγού.

Ποτά και φυτικός σίδηρος Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου μειώνεται όταν αυτός συνδυάζεται με καφέ, τσάι, αναψυκτικά, κόκκινο κρασί, γάλα και άλλα.

Τρόφιμα και σίδηρος Το κρέας, το ψάρι ή τα πουλερικά, είναι πολύ καλές πηγές ζωικού σιδήρου.

Λαχανικά και βιταμίνη C Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ντομάτα , καθώς και ο χυμός από ντομάτα, οι πατάτες, οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές κ.ά., είναι λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.

Φρούτα και βιταμίνη C Ο χυμός από πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, οι φράουλες, τα ακτινίδια κ.ά., είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C.

Συκώτι και σίδηρος Ο σίδηρος περιέχεται σε ζωικές τροφές, καθώς και σε φυτικές τροφές.Ωστόσο, ο ζωικός σίδηρος είναι προτιμότερος, επειδή απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σύγκριση με το φυτικό.Μάλιστα το συκώτι είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου, γεγονός που δεν είναι τυχαίο, μιας και το ήπαρ είναι το όργανο όπου αποθηκεύεται κατά κύριο λόγο ο σίδηρος.

Καρωτίνωση Άτομα, ειδικά παιδιά, που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καρωτίνης, η οποία ουσία βρίσκεται όχι μόνο στα καρώτα αλλά στις γλυκοπατάτες και στα πορτοκαλί κολοκύθια, είναι δυνατόν να παρουσιάσουν μια πορτοκαλί-κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα τους, ένα φαινόμενο γνωστό ως καρωτίνωση.Συχνά, αναφέρουν ιατροί, πολλοί γονείς πανικοβάλλονται, άδικα όμως, αφού η

Page 4: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

καρωτίνωση εξαφανίζεται, αφότου πάψει κανείς να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καρότων.

Μπάμιες και βιταμίνη C

Μισή κούπα μπάμιες περιέχουν 15-20 περίπου μιλλιγραμμάρια βιταμίνης C, κάπου το 25-30% από την απαιτούμενη καθημερινή δόση, που όπως είναι γνωστό η βιταμίνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού, με αντικαρκινικές ιδιότητες, στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων, υπέρτασης και χρόνιας κόπωσης.

Βιταμίνες Πριν ανακαλυφτούν και μελετηθούν οι βιταμίνες, χιλιάδες κόσμου έπασχε από ανεπάρκεια με συχνές ασθένειες όπως το σκορβούτο, ή μπέρι-μπέρι.Σήμερα η ασθένεια αυτή έχει εξαλειφθεί, αφότου η θειαμίνη άρχισε να προστίθεται σε πολλά προϊόντα διατροφής μας όπως το ψωμί.

Κίτρα (i) Τα κίτρα , περιέχουν έναν αριθμό αντιοξιδωτικών, όχι μόνον βιταμίνη C αλλά πολύτιμες φυσικές συνθέσεις όπως την λυκοτίνη, λιμονοειδή και ναριγκίνη.Όλα μαζί τα συστατικά αυτά μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα κρυολογημάτων, και να βοηθήσουν στη μείωση κινδύνων καρδιακών παθήσεων και καρκίνων.Τα συστατικά αυτά των κίτρων, απορροφούν και εξουδετερώνουν τα επικίνδυνα για τον οργανισμό μόρια οξυγόνου που κυκλοφορούν στο σώμα, γνωστά ως ?ελεύθερες ρίζες?.

Πεπόνι και βιταμίνη C Η βιταμίνη C στο πεπόνι, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα.Γι? αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί. Αυτό ισχύει περισσότερο όταν το πεπόνι κόβεται σε μικρά κομμάτια, όπου και εκτίθεται στον αέρα πολύ περισσότερο.

Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες που είναι γνωστοί και ως άμυλο είναι πηγή ενέργειας πολύτιμη για τους αθλητές, εργαζόμενους και παιδιά σε ανάπτυξη.Τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα περιέχουν τουλάχιστον 15% του βάρους τους σε υδατάνθρακες.Μεγάλες όμως ποσότητες υδατανθράκων περιέχονται στο αλεύρι, το ψωμί, τα δημητριακά, το μέλι, τη ζάχαρη, τις φακές, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τις ρίζες λαχανικών, τα μήλα, τα αχλάδια τις μπανάνες τα ξερά φρούτα.

Χυμός δαμάσκηνων Αν και ο χυμός δαμάσκηνων (prune juice) περιέχει ελάχιστες ινώδεις ουσίες από το ίδιο φρούτο είναι όμως πλούσιος σε βιταμίνες.Ένα ποτήρι χυμού, για παράδειγμα, 6 οντζών περιέχει 8 μιλλιγραμμάρια βιταμίνης C ενώ 5 δαμάσκηνα περιέχουν μόνο ένα.

Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι γνωστά στην επιστήμη για την δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως βιταμίνη C, καροτένιο, κάλιο και βέβαια το λυκοπένιο, που δίνει αυτό το χαρακτηριστικό λαμπρό κόκκινο χρώμα στη ντομάτα .Στο ερώτημα, πόση ποσότητα ντομάτας πρέπει να καταναλώνει κανείς για να έχει τα ευεργετικά της αποτελέσματα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι: δύο ντομάτες μέσου μεγέθους την ημέρα είναι απαραίτητες.

Μπρόκολα Τα μπρόκολα, αν μπορέσετε να τα συνηθίσετε, περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, καροτινοειδή, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά, που το καθιστούν ως ένα μοναδικό λαχανικό

Page 5: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

πλούσιο σε αντικαρκινικά συστατικά.Χρησιμοποιείστε το ωμό σε σαλάτες ή ελαφρά μαγειρεμένο με ατμό, για να διατηρήσετε όλα τα πολύτιμα συστατικά του.

Καρπούζι Το καρπούζι θεωρείται από τα πλέον υγιεινά φρούτα, πηγή βιταμίνης A και C, και καροτινοειδών, με σημαντικές ποσότητες λυκοπίνης όπως και τη ντομάτα με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πεπόνια Τα πεπόνια είναι γευστικά, αρωματικά και κατάφορτα με βιταμίνη Α και C.. 1/4 του πεπονιού μέσ? το πρωινό σας εφοδιάζει με αρκετές ποσότητες των βιταμινών αυτών, που χρειάζεται ο οργανισμός για όλη την ημέρα.Κρατάτε τα πεπόνια σε θερμοκρασία δωματίου μέχρις ότου τα καταναλώσετε. Ωριμάζουν περισσότερο, η γεύση τους τελειοποιείται και το άρωμά τους ενισχύεται.

Οξέα ωμέγα-3 Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα ψάρια, σολομός, τόνος καθώς και οι σαρδέλες μειώνουν αισθητά την ένταση και συχνότητα της ημικρανίας.Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα ψαρικά αυτά φαίνεται πως μειώνουν τους πόνους.

Σκούρα και ξανθή σταφίδα Υπάρχει κάποια διαφορά διατροφική, μεταξύ της σκούρας και της ξανθής σταφίδας. Η σκούρα σταφίδα περιέχει περισσότερη θειαμίνη, ενώ η ξανθή περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης B6.Επίσης, η σκούρα σταφίδα κυρίως, εκτίθεται στον ήλιο για να αποξηρανθεί, από όπου και παίρνει στο σκούρο χρώμα της, ενώ η ξανθή, για να αποκτήσει και διατηρήσει αυτό το λαμπρό κιτρινωπό χρώμα της εκτίθεται σε ορισμένα χημικά όπως οι σουλφίτες.Γι? αυτό, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδουν στην ξανθή σταφίδα, άτομα που τυχόν είναι αλλεργικά στα χημικά αυτής της κατηγορίας.

Σταφίδα πηγή σιδήρου Η σταφίδα είναι άριστη πηγή σιδήρου, κάτι που την καθιστά απαραίτητη, ειδικά σε άτομα που δεν καταναλώνουν αρκετό κόκκινο κρέας. .Ένα-τέταρτο (1/4) της κούπας σταφίδα περιέχει 0.8 μιλλιγραμμάρια σιδήρου.

ΚάλιοΌλοι ηλικίας 40 ετών και πάνω πρέπει να καταναλώνουν είδη διατροφής που περιέχουν αρκετό κάλιο.Η σταφίδα και η μπανάνα, είναι πλούσιες πηγές καλίου.

ΧοληστερόληΑντίθετα με την αντίληψη που επικρατεί, η ποσότητα της χοληστερόλης στη διατροφή έχει περιορισμένη επίδραση στο επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα.Ο οργανισμός έχει ένα αυτόματο σύστημα ανάδρασης, που αποτρέπει την εισαγωγή υπερβολικής χοληστερόλης στο αίμα

ΣέλινοΤο σέλινο περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως Βιταμίνη C, β-καροτένια, και πολλές άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο, ενώ θεωρείται ότι έχει θετική δράση στο πεπτικό σύστημα και νεφρά.

ΚρεμμύδιΤο κρεμμύδι περιέχει βιταμίνες A, B & C, και άλλα στοιχεία όπως σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο,

Page 6: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο ενώ περιέχει πολύ λίγες θερμίδες

ΣκόρδοΤο σκόρδο περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών B και C, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, και πρωτεΐνη.Είναι από τα προϊόντα εκείνα που καταπολεμά τις ιώσεις, αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων (στο θυρεοειδή, πεπτικό σύστημα, παχέος εντέρου, λάρυγγα, προστάτη και μαστού).Επίσης μειώνει την πίεση του αίματος, βοηθά κατά της ημικρανίας, προστατεύει την καρδιά, λειτουργεί σαν αντιβιοτικό λόγω της αλισίνης που περιέχει, μειώνει την χοληστερίνη και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Σίδηρος Καί Απορρόφηση Τού Φροντίστε να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, χυμοί φρούτων, λαχανικά, κ.α.), προκειμένου να διευκολυνθεί η απορρόφηση του σιδήρου.

Πηγές ΣιδήρουΠηγές σιδήρου είναι : ΟΜΑΔΑ ΚΡΕΑΤΟΣ : Όλα τα κρέατα, πουλερικά, αβγά.ΟΜΑΔΑ ΨΩΜΙΟΥ : Πιτυρούχο ψωμί, όσπρια.ΟΜΑΔΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ : Παντζάρια φασόλια, σπαράγγια, ξηρά κρεμμύδια, μαϊντανός, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι, κ.α.ΟΜΑΔΑ ΦΡΟΥΤΩΝ : Αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, σύκα, χουρμάδες, μπανάνες.ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ : Η ομάδα αυτή είναι μία καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών αλλά έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε σίδηρο.ΟΜΑΔΑ ΛΙΠΟΥΣ : Η ομάδα αυτή δε δίνει καθόλου σίδηρο (σίδηρο δίνουν μόνο οι ελιές).

ΛαχανικάΤα λαχανικά σε γενικές γραμμές, περιέχουν ελάχιστες πρωτεΐνες, πολύ νερό (μέχρι και 96%) και υδατάνθρακες που κυμαίνονται από 2% (κολοκυθάκια) μέχρι και 60% (όσπρια).Η θερμιδική τους απόδοση είναι μικρή.Η μεγάλη διατροφική τους αξία οφείλεται στις άφθονες βιταμίνες που περιέχουν (A, B, C).Επίσης, περιέχουν και ανόργανα άλατα(ασβεστίου, σιδήρου, καλίου, νατρίου, θείου, φωσφόρου).

Φρούτα Καί Βιταμίνες ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α : Βερίκοκο, ροδάκινο, πεπόνι, φράουλα. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β : Μήλο, αχλάδι, σταφύλι. ΒΙΤΑΜΙΝΗ C : Εσπεριδοειδή, φράουλα. ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ : Πορτοκάλι, λ

Φρούτα Τα φρούτα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (75-96%), ελάχιστες πρωτεΐνες και λίπη και ποσοστό υδατανθράκων που κυμαίνεται από 5-35%.Αποτελούν μία άριστη πηγή βιταμινών και φυτικών ινών, ενώ έχουν μικρή ενεργειακή απόδοση.Οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε μορφή γλυκόζης, φρουκτόζης, ζάχαρης, αμύλου, πηκτίνης και κυτταρίνης.Η κυριότερη προσφορά των φρούτων στη διατροφή είναι οι βιταμίνες που περιέχουν.

Αντιοξειδωτικές ΒιταμίνεςΕλαιόλαδο και τομάτες, τσάι και κόκκινο κρασί, μάνγκο και μούρα, ελιές και κρεμμύδια, αβοκάντο, μπανάνες και αμύγδαλα, ρύζι και σίκαλη.Μόλις μερικές απ' τις τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, μέταλλα ή φλαβονοειδή και που είναι πρόθυμες και έτοιμες να προστατεύσουν την υγεία!

Νιασήνη Βρίσκεται κυρίως στο γάλα, το κρέας και τα πράσινα λαχανικά.

Page 7: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

Σε περιπτώσεις αβιταμίνωσης εμφανίζεται πελάγρα, η οποία εκδηλώνεται με φωτοευαίσθητο ερύθημα στο πρόσωπο και τα ακάλυπτα μέρη των άκρων, διάρροια, στοματίτιδα, γλωσσίτιδα, κατάθλιψη, αϋπνία και παραλήρημα.

Νάτριο Το νάτριο βρίσκεται στο αλάτι, τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αλμυρά σνακς, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΜαγγάνιοΠηγή μαγγανίου αποτελούν αποκλειστικά τροφές φυτικής προέλευσης όπως οι ολόκληροι σπόροι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Σίδηρος Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι και τα εντόσθια, τα αυγά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.Ο σίδηρος του κρέατος και των εντοσθιων απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό.Ο σίδηρος που βρίσκεται όμως στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (όσπρια, λαχανικά), δεν απορροφάται εύκολα .Πηγή σιδήρου αποτελούν επίσης όλα τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Ιώδιο Το ιωδιούχο αλάτι αποτελεί την κυριότερη πηγή ιωδίου.Σημαντικές ποσότητες περιέχονται στα θαλασσινά και τα ψάρια (σολωμός, μπακαλιάρος), στο ψωμί, και στο γάλα.

ΨευδάργυροςΤα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά αποτελούν πολύ καλή πηγή ψευδάργυρου αλλά τα επεξεργασμένα όπως το άσπρο αλεύρι αποτελούν φτωχή πηγή.Την καλύτερη πηγή ψευδάργυρου αποτελεί το κόκκινο κρέας.

Νάτριο Στα ΠροϊόνταΑν οι κατασκευαστές των προϊόντων που αγοράζετε περιγράφουν το προϊόν με "μειωμένο νάτριο " σημαίνει ότι το προϊόν έχει 25% λιγότερο αλάτι από το πλήρες προϊόν .Αν το περιγράφουν "χαμηλό σε περιεκτικότητα " δεν είναι περισσότερα από 40 χιλιοστογραμμάτια νατρίου ανά μερίδα .Αν αναγράφουν " χωρίς νάτριο " σημαίνει ότι περιέχουν λιγότερα από 5 χιλιοστογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια .

Κρέας Αρνίσιο Το κρέας , και ειδικότερα αυτό του αρνιού , είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας , οι οποίες εξασφαλίζουν στον οργανισμό τα αμινοξέα που χρειάζεται .Επίσης , είναι εξαιρετικά καλή πηγή σιδήρου , φωσφόρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β .Δεν περιέχει υδατάνθρακες και ασβέστιο .

Πορτοκάλια Τα πορτοκάλια είναι τονωτικά και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση .Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α , Β1 , Β2 , Β3 , Β6 , C και Ε .

Σέλινο Το σέλινο είναι πλούσιο σε σελήνιο και βιταμίνες Β1 και Β2 . Ωμό , τα 100 γραμμάρια έχουν 16 θερμίδες .Επίσης θεωρείται διουρητικό .

Φώσφορος

Page 8: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

Τροφές πλούσιες σε φωσφόρο είναι το γάλα, το τυρί, το κρέας, ο κρόκος του αβγού και τα λαχανικά.

ΣίδηροςΗ απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται στο κρέας είναι πολλαπλάσια από την αντίστοιχη του σιδήρου που περιέχεται σε φυτικής προέλευσης τροφές (π.χ. φακές, σπανάκι).Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα του κρέατος σε σίδηρο, αναγορεύει το κρέας (ειδικά το κόκκινο) ως την καλύτερη πηγή σιδήρου για τον οργανισμό μας.

Ωμά Λαχανικά Μια χούφτα ωμά λαχανικά μπορεί να περιέχουν όλη τη βιταμίνη C που χρειάζεται το σώμα σε μία μέρα, με λιγότερες από 10 θερμίδες!...

Χυμός Λεμονιού Ενα φλυτζάνι (240 ml) φρεσκοστιμμένου χυμού λεμονιού περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ποσότητα που συνίσταται να προσλαμβάνεται ημερησίως!!

Πορτοκάλια Τρία πορτοκάλια την ημέρα περιέχουν όλη την ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Χυμοί / Σσυνδυασμοί Εάν θέλετε να παίρνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τους χυμούς , συνδυάστε τα φρούτα με τα λαχανικά !!Ένας χυμός μήλου με καρότο π.χ. είναι πλουσιότερος σε καροτένια , φολικό οξύ και βιταμίνη C από ότι ο σκέτος χυμός μήλου .

Σουσάμι Μια καλή δικαιολογία για να τρώμε παστέλι και ταχίνι είναι ότι το σουσάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο , σίδηρο και φώσφορο , ενώ περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου .

Υδατάνθρακες Καί Κουνούπια!!!Αν είστε " γλυκοαίματοι " , πιθανώς να αποφύγετε τα κουνούπια περιορίζοντας τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας !!!!Έχει παρατηρηθεί ότι τα κουνούπια έλκονται περισσότερο από όσους καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες ( φρούτα , λαχανικά , γλυκά ) και λιγότερο από όσους έχουν ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης Βι ( περιέχεται στο κρέας , τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής άλέσεως.

Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, η ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης, η ανακάλυψη αντιβιοτικών και η νέα γεωργική και τεχνολογική επανάσταση στις μέρες μας συμπίπτουν με την απότομη αύξηση του πληθυσμού, ώστε η σχέση τροφής-πληθυσμού και συναγωνισμού των ειδών χειροτερεύει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ληστρική εκμετάλλευση της βιόσφαιρας.

Το γενετικό υλικό αναγνωρίζεται από όλους τους επιστήμονες ότι πρέπει να είναι πηγή κοινής κληρονομιάς που πρέπει να

Page 9: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

χρησιμοποιηθεί από όλο το ανθρώπινο γένος για τη βελτίωση των φυτών

Και τη δημιουργία προϊόντων που θα συντηρούν τον άνθρωπο και τα ζώα. Η Ελλάδα περιγράφτηκε το 1923 ως ένα από τα κέντρα γενετικής παραλλακτικότητας. Η διάβρωση της γενετικής ποικιλότητας είναι δραματική ενώ η καλλιέργεια των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών περιορίστηκε σε ποσοστά κάτω του 2%.

 

Τι Είναι Μεταλλαγμένα!

Αλλοίωση του DNA των οργανισμών με προσθήκη ή αφαίρεση γονιδίων άλλων οργανισμών

 

Ποια είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα 

Η σόγια, το καλαμπόκι και τα παράγωγα τους είναι οι κύριες πήγες της γενετικής ρυπάνσεις στην φύση & στα τρόφιμα

Προϊόντα όπως: σοκολάτες, μπισκότα, σνακ, γλυκά, παιδικές τροφές κτλ. Μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα, ταυτόχρονα και σε τεράστιες ποσότητες ζωοτροφών, ιχθυοτρόφων που αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής ζώων εκτροφών.

Παράγωγα σόγιαςΤσίχλες: λεκιθίνη, φυτικά έλαια

Ψωμί:αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο κ.ά.

Στιγμιαίως καφές: λεκιθίνη

● Παράγωγα καλαμποκιού

Δημητριακά:άμυλο καλαμποκιού, καλαμποκάλευρο

Καραμέλες:σιρόπι γλυκόζης

Λιπαρές πρώτες ύλες: καλαμποκέλαιο

Page 10: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

Η Μεταλλαγμένη απειλή

 

Παρέμβαση Γενετικής Μηχανικής στο DNA Γενετική ρύπανση-μεγαλύτερη ΄΄απειλή΄΄ για τη φύση Πίεση για μαζική απελευθέρωση μεταλλαγμένων προϊόντων

στη τροφική αλυσίδα.

Οι κίνδυνοι στο περιβάλλον

 

Αλλοίωση βιοποικιλότητας Αύξηση φυτοφαρμάκων/ ζιζανιοκτόνων Αύξησης αντοχής ζιζανίων/εντόμων Απελευθέρωση οργανισμών που παραγκωνίζουν φυσικά

συγγενικά είδη Απειλή για οικολογική ισορροπία και διατροφική ασφάλεια

επόμενων γενεών  

Κίνδυνοι για άνθρωπο & ζώα

Εμφάνιση νέων αλλεργιών Αύξηση ανθεκτικότητας τους σε αντιβιοτικά Τοξική δράση Κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων ζωοτροφών με δυσάρεστα

αποτελέσματα στα ζώα που επηρεάζουν τον άνθρωπο.

Μεταλλαγμένα σε διάφορες χώρες 

Page 11: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

ΕΛΛΑΔΑ:Δεν υπάρχουν εργαστήρια και μηχανισμοί για αναλύσεις και έλεγχους των τροφίμων που κυκλοφορούν στη χώρα μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Πειραματικές καλλιέργειες, στήριξη από κυβέρνηση.

ΙΤΑΛΙΑ:Έντονη αντίδραση καταναλωτών. Η κυβέρνηση είναι διστακτική-γίνονται πειραματικές καλλιέργειες

 

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς 

Αποκτήστε τρόφιμα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένα συστατικά

Αλληλογραφήστε με τους βουλευτές Υποστηρίξτε τους μικροκαλλιεργητές και τους άλλους αγρότες Μπείτε στο Δίκτυο Καταναλωτών ενάντιων των

μεταλλαγμένων

Οι πιθανές λύσεις 

Η λύση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ακυρώνει την απειλή των μεταλλαγμένων. Ταυτόχρονα μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας, αλλά και να συμβάλει αποφασιστικά στην καταπολεμήσει της πείνας

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑTA

ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ:

Page 12: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

2. ΞΕΡΕΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ: 

Page 13: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

3.ΕΞΕΤΑΖΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ:

4.ΕΙΣΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ:

Page 14: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

5. ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ, ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΑΤΕ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ

6.ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΤΕ:A. ΕΝΑ ΦΘΗΝΟ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ

Page 15: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

B.B. ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ:

7.ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: 1 ΛΙΓΟ έως 5 ΠΟΛΥ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ:

Page 16: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 

Πήγαμε σε ένα μεγάλο super market και κάναμε ερεύνα στο ποια από τα τρόφιμα αναγράφουν στη συσκευασία αν περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά ή όχι σύμφωνα με τον καινούριο νόμο. Διαπιστώσαμε πως από τα 20 προϊόντα που ελέγξαμε τα 15 δεν αναγράφουν αρκετές πληροφορίες για τα συστατικά τους, αυτό οφείλετε πιθανότατα στο ότι ήταν παλαιότερες συσκευασίες . Οι υπόλοιπες 5 αναγράφουν αναλυτικά τα συστατικά τους όπως κι το ποια από αυτά είναι μεταλλαγμένα…….. Τα προϊόντα ήταν: Γαλακτοκομικά, σοκολάτες, κονσέρβες, τσίχλες όπως και κρεατικά . Στη συνέχεια παρατηρήσαμε τις επιλογές των καταναλωτών, οι περισσότεροι δεν κοιτούσαν με προσοχή αν η επιλογή τους ήταν σωστή για την υγειά τους προφανώς γιατί δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση (κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες).  

Page 17: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Τις πληροφορίες αντλήσαμε από το internet (www . greenpeace . gr .) Kaθώς και από ένα αφιέρωμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» Επίσης επικοινωνήσαμε με τa γραφεία της Greenpeace,οι οποίοι μας έδωσαν ένα κατάλογο με τα τρόφιμα που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά.

 Βιταμίνη Ε Τί είναι η βιταμίνη Ε;

Πρόκειται για μία λιποδιαλυτή βιταμίνη. Αλλιώς λέγεται τοκοφερόλη ή αντιστειρωτική βιταμίνη. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μία μόνο ουσία αλλά για μία ομάδα οκτώ ενώσεων.

Τί κάνει η βιταμίνη Ε στον οργανισμό μου;

Η βιταμίνη Ε έχει -όπως όλες οι βιταμίνες- πολύ σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό.

Καταρχάς έχει αντιοξειδωτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύει τα λίπη από την οξείδωση (τάγγισμα), προστατεύει τα κύτταρα από τοξικές ουσίες, προστατεύει τη βιταμίνη Α και τη βιταμίνη C, καθώς και άλλες ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό.

Εξαιτίας της αντιοξειδωτικής της δράσης, η τοκοφερόλη θεωρείται ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη και ενδεχομένως στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καταρράκτης, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ κ.α. Επίσης μπορεί να σχετίζεται με την καθυστέρηση της γήρανσης.

Άλλες δράσεις είναι ότι προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, συμβάλλει στην κυτταρική αναπνοή και τέλος συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων ενώσεων του σώματος π.χ. το DNA.

Σε ποιές τροφές βρίσκεται η βιταμίνη Ε;

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε πολλές τροφές και σε ικανοποιητικές ποσότητες. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε.

Καλές πηγές βιταμίνης Ε (τοκοφερόλη)Ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια Σπαράγγια Μαργαρίνες ΑβοκάντοΠράσινα φυλλώδη λαχανικά ΜοσχάριΗλιόσποροι κι άλλοι ξηροί καρποί Δημητριακά

Page 18: ΤΡΟΦΙΜΑ Κ' Ε

Ανεπάρκεια βιταμίνης Ε, ποιά είναι τα συμπτώματα;

Σε περίπτωση ανεπάρκειας βιταμίνης Ε παρατηρούνται

1. πρόβλημα στα ερυθροκύτταρα 2. αναιμία 3. επιβαρύνσεις σε διάφορα όργανα πχ πεπτικό σύστημα, ήπαρ(συκώτι) κλπ 4. βλάβες στο νευρικό, κυκλοφορικό και αναπαραγωγικό σύστημα

Πότε εμφανίζεται ανεπάρκεια βιταμίνης Ε;

Σπάνια παρατηρείται ανεπάρκεια βιταμίνης Ε στον άνθρωπο. Κι αυτό γιατί:

1. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε πολλές τροφές σε αρκετές ποσότητες 2. Αποθηκεύεται στο σώμα σε μεγάλες ποσότητες 3. Παραμένει στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα

Ανεπάρκεια βιταμίνης Ε μπορεί να παρουσιαστεί μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις:

1. άτομα που έχουν πρόβλημα με την απορρόφηση των λιπών πχ άτομα με παγκρεατίτιδα, στεατόρροια κλπ

2. άτομα σε κατάσταση ασιτίας 3. καθώς και σε πρόωρα μωρά

Υπερκατανάλωση βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι η λιγότερο τοξική από όλες τις βιταμίνες. Η υπερκατανάλωση δεν προκαλεί τόσο έντονα συμπτώματα όσο σε άλλες βιταμίνες ή το θάνατο. Ωστόσο είναι πιθανό, σε περίπτωση υπερκατανάλωσης, πχ υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων, να μειωθεί η ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες.

λέξεις κλειδιά: βιταμίνη Ε, βιταμινη Ε, τοκοφερόλη, τοκοφερολη, τοκοφερόλης, τοκοφερολης, αντιστειρωτική βιταμίνη, λιποδιαλυτές βιταμίνες, αντιοξειδωτική δράση, ελαιόλαδο