ΦΥΛΛΟ 428 - 30/09/2011

24
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΗΦΙΣΙΑ ΕΚΑΛΗ w Ο υπΟυργΟς πρΟςταςίας τΟυ πΟλίτη, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον άγριο ξυλοδαρμό ανυπεράσπιστων πολιτών, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια της πορείας που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, δήλωσε: «Η αστυνομία έχει μία εντολή. Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πο- λιτών, όλων των πολιτών. Και των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και όλων των πολιτών. Για τον κάθε πολίτη, η αστυνομία έχει υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμά του να διεκδικήσει». Και ενώ η φωτορεπόρτερ, η οποία δέχθηκε επίθεση από αστυνομικό στα επεισόδια στο Σύνταγμα, υπέβαλε μήνυση κατά της ΕΛ.ΑΣ και η ΓΑΔΑ έχει διατάξει τη διενέργεια έρευνας και στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις καταθέσεις αναμένεται να συγκεντρωθεί οπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες), στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε οι υφιστάμενοι του κ. Παπουτσή, δείχνουν τα υποδήματα στα οποία έχουν γράψει τις εντολές του, ενώ ο εικονιζόμενος πολίτης, υπομένει την «μπότα» των ανδρών της «Προστασίας του», δείχνοντας προφανώς ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις του υπουργού. Ο κ. Παπουτσής (μνημειώδης η... «ευαισθησία» του το 2000, όταν παρά τους 80 νεκρούς από το ναυάγιο του ΣΑΜΑΙΝΑ, δεν παραιτήθηκε από υπουργός Ναυτιλίας) παραμένει ακόμα στη θέση του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της ανικανότητάς του, να επιβάλει στους πραίτορες του την «Προστασία του Πολίτη, κυρίως από τους ίδιους. ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΣΤΕΑΣ Kάθε Εβδομάδα H NΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011 Έτος 9 ο • Αρ. Φύλλου 428 Τιμή 1 Eυρώ «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ www.sepik.net/nea Αναστέλλονται, n μέχρι νεωτέρας, οι εκλογές για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ςΕλ. 4 Δέκα μήνες n φυλάκιση με αναστολή στον πρώην δήμαρχο Μελισσίων για το ρέμα Παληάγιαννη ςΕλ. 7 n «Κηφισιά SOS» «Η αδιαφορία και αναλγησία της Πολεοδομίας επιτρέπει τις αυθαίρετες κεραίες στην Κηφισιά» ςΕλ. 6 38 n Καιρικές διαδρομές ΣΕΛ. 2 n Οι Ταινίες στις Αίθουσες ΣΕΛ. 12 Στέκι «Ανάσα» για τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη ΣΕΛ. 5 Πέτυχε και θα γίνει θεσμός το Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων ΣΕΛ. 13 Σε διάλογο μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και δήμος που ψάχνουν τη «χρυσή τομή» ενάντια στο κύμα καταλήψεων «Ανοιγοκλείνουν» τα Γυμνάσια και Λύκεια της Κηφισιάς ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕΛ. 3 & 4 ΕνώνΟυν τη φωνή τους ενάντια στη φοροκαταιγίδα 4 Πολλαπλασιάζονται και σε τοπικό επίπεδο οι αντιδράσεις για τα αβάσταχτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης 4 Εργαζόμενοι του Δήμου Κηφισιάς, Εμπορικός Σύλ- λογος Νέας Ερυθραίας και Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς «επιστρέφουν το λογαριασμό» και τα χαράτσια της «αλληλεγγύης» με δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από την εφορία ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕΛ. 24 «Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πολιτών» Διαμαρτυρία του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ερυθραίας έξω από τη ΔΟΥ Κηφισιάς

description

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ"

Transcript of ΦΥΛΛΟ 428 - 30/09/2011

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΗΦΙΣΙΑ ΕΚΑΛΗ

w Ο υπΟυργΟς πρΟςταςίας τΟυ πΟλίτη, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον άγριο ξυλοδαρμό ανυπεράσπιστων πολιτών, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια της πορείας που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, δήλωσε:

«Η αστυνομία έχει μία εντολή. Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πο-λιτών, όλων των πολιτών. Και των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και όλων των πολιτών. Για τον κάθε πολίτη, η αστυνομία έχει υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμά του να διεκδικήσει».

Και ενώ η φωτορεπόρτερ, η οποία δέχθηκε επίθεση από αστυνομικό στα επεισόδια στο Σύνταγμα, υπέβαλε μήνυση κατά της ΕΛ.ΑΣ και η ΓΑΔΑ έχει διατάξει τη διενέργεια έρευνας και στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις καταθέσεις αναμένεται να συγκεντρωθεί οπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες), στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε οι υφιστάμενοι του κ. Παπουτσή, δείχνουν τα υποδήματα στα οποία έχουν γράψει τις εντολές του, ενώ ο εικονιζόμενος πολίτης, υπομένει την «μπότα» των ανδρών της «Προστασίας του», δείχνοντας προφανώς ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις του υπουργού.

Ο κ. Παπουτσής (μνημειώδης η... «ευαισθησία» του το 2000, όταν παρά τους 80 νεκρούς από το ναυάγιο του ΣΑΜΑΙΝΑ, δεν παραιτήθηκε από υπουργός Ναυτιλίας) παραμένει ακόμα στη θέση του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της ανικανότητάς του, να επιβάλει στους πραίτορες του την «Προστασία του Πολίτη, κυρίως από τους ίδιους.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΣΤΕΑΣ

Kάθε ΕβδομάδαH NΕ Α ΕΡ ΥΘΡΑΙ ΑΠαρασκευή

7 Οκτωβρίου 2011

Έτος 9ο • Αρ. Φύλλου 428 Τιμή 1 Eυρώ

«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ www.sepik.net/nea

Αναστέλλονται, nμέχρι νεωτέρας, οι εκλογές για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ςΕλ. 4

Δέκα μήνες nφυλάκιση με αναστολή στον πρώην δήμαρχο Μελισσίων για το ρέμα Παληάγιαννη ςΕλ. 7

n «Κηφισιά SOS» «Η αδιαφορία και αναλγησία της Πολεοδομίας επιτρέπει τις αυθαίρετες κεραίες στην Κηφισιά» ςΕλ. 6

38

n Καιρικές διαδρομές ΣΕΛ. 2

n Οι Ταινίες στις Αίθουσες ΣΕΛ. 12

Στέκι «Ανάσα» για τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη ΣΕΛ. 5

Πέτυχε και θα γίνει θεσμός το Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων ΣΕΛ. 13

Σε διάλογο μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και δήμος που ψάχνουν τη «χρυσή τομή» ενάντια στο κύμα καταλήψεων

«Ανοιγοκλείνουν» τα Γυμνάσια και Λύκεια της Κηφισιάς ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕΛ. 3 & 4

ΕνώνΟυν τη φωνή τους ενάντια στη

φοροκαταιγίδα

4 Πολλαπλασιάζονται και σε τοπικό επίπεδο οι αντιδράσεις για τα αβάσταχτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης 4 Εργαζόμενοι του Δήμου Κηφισιάς, Εμπορικός Σύλ-λογος Νέας Ερυθραίας και Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς «επιστρέφουν το λογαριασμό» και τα χαράτσια της «αλληλεγγύης» με δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από την εφορία ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕΛ. 24

«Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πολιτών»

Διαμαρτυρία του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ερυθραίας έξω από τη ΔΟΥ Κηφισιάς

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ISSN 1792-7846 • ΕΛΤΑ 6772Μέλος της

Ιδιοκτησία ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικήΓραφεία

25ης Μαρτίου 9 (ισόγειο) Νέα Ερυθραία, 14671

Τηλ. 2108075665 Fax: 2108075904Ιστοσελίδα

www.sepik.net/neae-mail

[email protected] Εκδότης- διευθυντής ΠΕΤΡΟΣ A. ΜΠΑΣΤΕΑΣΥπεύθυνος Σύνταξης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣΑθλητικά

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΤΕΑΣ Πολιτιστικά - Προσωπικά

ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗΜε αφορμή

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗΙχνηλασίες

ΘΩΜΑΣ ΒΕΛΛΙΟΣΜικροφιλοσοφικά

ΑΝΝΑ ΣΑΡΙΛΑΚΗΓενικά & Τοπικά ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ

Ο ψυχολόγος απαντά ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗΣ

Οι ταινίες στις αίθουσες ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣΚαιρικές Διαδρομές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΡΜΟΥΣΗΣΙστορική έρευνα

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥΥγεία-Διατροφή

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΥ-ΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΡΕΠΠΑΣ

ΑρθρογράφοιΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΟΜΒΡΟΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΚΑΡΑ-ΚΙΟΖΟΓΛΟΥ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΝΤΑΡΑΣ, ΜΑΚΗΣ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΑ-ΛΑΣ, ΜΥΡΤΩ ΜΠΡΑΤΣΟΛΙΑ, ΕΛΕΥ-ΘΕΡΙΑ ΡΟΥΣΣΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΩΤΗ-ΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΒΔΑΛΗΣ

Δημιουργικό - Σελιδοποίηση ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτύπωση Δ. ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ

46ο χλμ. Λ. Λαυρίου, Κερατέα

Τιμή Φύλλου: 1 ΕυρώΣυνδρομές

ΝΠΔΔ - Α.Ε.: 200 € ΙΔΙΩΤΕΣ: Ετήσια: 40 €, εξάμηνη: 20 €

Ειδική Επαγγελματιών: 50 €Copyright © 2003-2011 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιλη-πτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημε-ρίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφη-σης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύ-ουν στην Ελλάδα.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔαΔήΓΜΑ ΓρΑφής2

Με ήπιες καιρικές συνθήκες κύλισε η πρώτη εβδο-

μάδα του Οκτώβρη, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι λίγες βροχές που σημειώθηκαν περιο-ρίστηκαν στα ορεινότερα τμήμα της χώρας.

Αυτά μέχρι την Παρα-σκευή αφού το Σαββατοκύ-ριακο αναμένεται σημαντι-κή μεταβολή του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες κατά διαστήματα βροχοπτώσεις, τις σποραδι-κές καταιγίδες και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της βό-ρειας χώρας. Η θερμοκρα-σία από την Κυριακή θα σημειώσει αισθητή πτώση. Αδιάβροχα και μπουφάν θα είναι απαραίτητα για το Σαββατοκύριακο οπότε φρο-ντίστε να μην σας πιάσει ο καιρός απροετοίμαστους.

Αιτία ο ισχυρός αυλώνας

που εκτείνεται από την πε-ριοχή της Σκανδιναβίας έως και τις βόρειες ακτές της Μεσογείου, με αποτέλεσμα την γέννηση μία αξιόλογης

διαταραχής στην περιοχή της Σικελίας η οποία και θα επηρεάσει σημαντικά τον καιρό στη χώρα μας.

Με το πέρασμά της ανα-

τολικά, οι ψυχρές αέριες μάζες που ακολουθούν μέσω του αεροχειμάρου θα ρίξουν σημαντικά την θερμοκρασία με αποτέλε-

σμα να χιονίσει στα ορεινά τμήματα τουλάχιστον της βόρειας Ελλάδος.

Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας θα αρχίσει σταδιακή βελτίωση του καιρού από τα δυτικά ενώ την Τρίτη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες μόνο νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Νέα μεταβολή του καιρού αναμένεται στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος.

Και στην περιοχή μας αναμένονται βροχές από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου οι οποίες την Κυ-ριακή θα είναι περισσότε-ρες και θα σημειωθεί και παροδική καταιγίδα.

Βελτίωση αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης ενώ ο υδράργυρος από την Κυριακή θα υποχωρήσει σημαντικά και σε επίπεδα τέτοια που θα παραπέμπουν σε χειμερινούς μήνες.

Σημαντική μεταβολή του καιρού το Σαββατοκύριακο

ΚΑιριΚές ΔιΑΔροΜές του ΓιΩρΓοΥ ΔορΜοΥςΗ, μηχανολόγου

Jurassic ΜΑΤ by ChristosΟ Χρήστος, όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε, δίνει τα ρέστα του σε θέματα δη-μοκρατίας. Και γίνεται όλο και καλύτερος. Δεν μπορεί φυσικά να αφήνει όσους δεν κατάφερε να λοβοτομίσει η τηλεόραση να βγαίνουν στο δρόμο και να εμποδίζουν το έργο της εθνικής ημών κυβερνήσεως. Άλλωστε για να επικρατήσει το 15% πάνω στο υπόλοιπο δεν έχει και άλλο τρόπο από το ξύλο και τα χημικά. Κάτι σαν τον χειρούργο που αν δεν σου κάνει αναισθησία δεν θα μπορέσει να σε σώ-σει. Το ερώτημα είναι αν σε χειρουργεί για να σε σώσει ή γα να σου πάρει το νεφρό και να το πουλήσει. Αν είναι ερώτημα αυτό…

3ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα έπιΚΑιροτΗτΑ

Αυξανόμενες βαίνουν οι καταλήψεις στα γυμνάσια και τα λύκεια, που έχουν φθάσει σε 648 σε όλη τη χώρα, ενώ

στον Δήμο Κηφισιάς «ανοιγοκλείνουν» τα σχολεία με την ενεργή παρέμβαση των γονέ-ων, αλλά και του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, ο οποίος φαίνεται να έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση.

Σε κατάληψη βρίσκεται από την προη-γούμενη Δευτέρα το 2ο γυμνάσιο και το 2ο λύκειο Κηφισιάς, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής που τελούσαν υπό κατάληψη το προηγούμενο διάστημα (1ο και 3ο Λύκειο Κηφισιάς, Λύκειο Νέας Ερυ-θραίας), τα μαθήματα γίνονται «κανονικά» με τα γνωστά εκπαιδευτικά κενά από τις αρχές της σχολικής περιόδου.

Στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εμπόδισε την κατά-ληψη από ομάδα μαθητών τα ξημερώματα της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου.

Στα βασικά αιτήματα των μαθητών παραμέ-νουν τα βιβλία που δεν έχουν φτάσει ακόμα, η έλλειψη εκπαιδευτικών και η γενικότερη υποβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευ-σης, κυρίως λόγω των δραστικών περικοπών στα κονδύλια που αφορούν τα σχολεία. Εκτός των παραπάνω αιτημάτων, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Κηφισιάς, που βρίσκεται υπό κατάληψη, διεκδικούν δωρεάν δωδεκάχρονη δημόσια εκπαίδευση και δωρεάν μετακινήσεις όλων των μαθητών, ενώ διαμαρτύρονται για την έλλειψη των απαραίτητων ειδών καθημερινής χρήσης στις τουαλέτες και για τις αυξήσεις στο κυ-λικείο του σχολείου τους. Ωστόσο, όπως λένε οι ίδιοι, που βρίσκονται καθημερινά στον περίβολο, καθώς το κτίριο παραμένει

κλειδωμένο, περιφρουρούν το σχολείο τους, ώστε να μη γίνει καμία ζημιά, υπό το φόβο της σχετικής εισαγγελικής εντολής και των μέτρων καταστολής που «κραδαίνουν» οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας. Μά-λιστα, την προηγούμενη Πέμπτη το πρωί, ανέμεναν τον δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χι-ωτάκη στο σχολείο τους, προκειμένου να μιλήσουν για τα αιτήματά τους.

«Αν θέλουν οι γονείς δεν κλείνουν τα λύκεια», υποστήριξε ο δήμαρχος Κηφισιάς στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού

Συμβουλίου, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες μετά τη «δυναμική επέμβαση» στο Λύκειο Νέας Ερυθραίας, όπου μαζί με γονείς τερμάτισαν τη μονοήμερη κατάλη-ψη στο σχολείο, σπάζοντας με κόφτη τις αλυσίδες.

Την ίδια ώρα, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, χαρακτήριζε «υποκι-νούμενες» τις καταλήψεις, υποστηρίζοντας ότι στα σχολεία οι καταληψίες είναι το πολύ 10 με 15 παιδιά. «Τα πανεπιστήμια και τα σχολεία είναι δημόσιος χώρος, μπορεί

να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας αυτεπαγγέλτως», πρόσθετε ίδια, τονίζοντας τη δυνατότητα που έχουν από το νόμο οι επικεφαλής των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να ζητήσουν παρέμβαση της αστυνομίας.

Επεσήμανε επίσης ότι κάθε σχολείο θα περικόψει Σαββατοκύριακα και αργίες για να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες, αλλά, αν χρειαστεί, η εκπαιδευτική χρονιά θα επεκταθεί. Υπογράμμισε δε ότι στόχος του υπουργείου είναι η καλύτερη κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και ότι η εφεδρεία προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς, αλλά σε επόμενη φάση.

Στο 3ο λύκειο Κηφισιάς, που μπήκε από τα πρώτα στο «χορό» των καταλήψεων, οι μαθητές αποφάσισαν να ανοίξουν το σχολείο τους, έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες κατάληψης και τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά από την προηγούμενη Τετάρτη. Είχε προηγηθεί απόφαση του σχολικού συμ-βουλίου, το οποίο έθετε προ των ευθυνών του τον Δήμο Κηφισιάς, για την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος, που παρέμενε κλειστό.

Τελικά, δεν χρειάστηκε η παρέμβαση από πλευράς δήμου, με όποια «μέσα» δοκιμά-στηκαν και σε άλλες περιπτώσεις. Όπως σημειώνει ο διευθυντής του σχολείου, ηλίας Κούτσικος, «οι αγώνες πρέπει να γίνονται με ανοιχτά σχολεία, ενώ η απώλεια μαθη-μάτων είναι πολυτέλεια και υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Είναι προς τιμήν του δημάρχου που ασχολήθηκε προσωπικά με το ζήτημα της κατάληψης στο σχολείο μας. Το ουσιαστικό σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κενό σε εκ-παιδευτικούς στο 3ο Λύκειο Κηφισιάς».

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕΛ 4

Στο «χορό» των καταλήψεων, όμως, μπαί-νουν και οι μικρότεροι μαθητές των γυμνασίων. Σύμφωνα με την ενημέ-

ρωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας, οι γονείς εμπόδισαν την κατάληψη τα ξημερώματα της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου, που είχαν οργανώσει περίπου 20 μαθητές. Έπειτα από πολύωρη συζήτηση με τα παιδιά, συμφώνη-σαν να κάνουν όλοι μαζί, γονείς και μαθητές, μια διαμαρτυρία που θα βασιζόταν σε ενη-μέρωση και κουβέντα.

Αφού ειδοποιήθηκαν οι γονείς και σε συ-νεννόηση με τους καθηγητές, την επόμενη ημέρα, κατά τις 3 πρώτες διδακτικές ώρες, ξεκίνησε την ομιλία η γυμνασιάρχης μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Το κλίμα που επικράτησε ήταν πολύ ζεστό, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν, σχη-μάτισαν κύκλο και κάθισαν οκλαδόν γύρω από τους ομιλητές.

«Ο σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν να

καταλάβουν τα παιδιά ότι και οι γονείς συμπάσχουν, αλλά και συμπαραστέκονται. Μόνο με συνεργασία και ανοικτά σχολεία θα μπορέσουμε να περάσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες στην εκπαίδευση. Η κρίση χτύπησε και τα σχολεία, αλλά μόνο με τη μόρφωση τα παιδιά μας θα είναι δυνατόν να προχωρήσουν. Γιατί η γνώση είναι δύναμη», τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας.

Τη συζήτηση με τα παιδιά συντόνισε το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, Νίκος γκλιά-της, ο οποίος προσπάθησε και κατάφερε με τον ιδιαίτερο λόγο του να δείξει στα παιδιά ποιο είναι το συμφέρον τους. Όταν τελείωσε η κουβέντα, τα παιδιά πήραν τις κιθάρες τους και τραγούδησαν στο προαύλιο. Στις 11.00, όπως είχε προγραμματιστεί, μπήκαν στις τάξεις τους, γνωρίζοντας ότι οι καθηγητές και οι γονείς θα είναι πιο κοντά τους αυτή τη δύσκολη σχολική χρονιά.

Σε διάλογο μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και δήμος που ψάχνουν τη «χρυσή τομή» ενάντια στο κύμα καταλήψεων στα σχολεία

«Ανοιγοκλείνουν» τα Γυμνάσια και Λύκεια της Κηφισιάς

Διαφορετική «κατάληψη» στο Γυμνάσιο Ν.Ερυθραίας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Κηφισιάς

Το Γυμνάσιο Nέας Ερυθραίας

4 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔαέπιΚΑιροτΗτΑ

Επί του πιεστηρίου ευρισκό-μενη η εφημερίδα, δέχτηκε δελτίο τύπου του Δήμου Κη-

φισιάς, το οποίο μας ενημερώνει για τη λήξη της κατάληψης των μαθητών στο 2ο Γυμνάσιο και Λύ-κειο Κηφισιάς που είχε ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 3)

Παραθέτουμε αυτούσιο το δελτίο τύπου του Δήμου χωρίς σχολιασμό και έρευνα όσων αναφέρονται:

«Στο υπό κατάληψη 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Κηφισιάς, βρέθηκε ο Δή-μαρχος Κηφισιάς Νίκος Γ. Χιωτάκης και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μαθητές και να απαντήσει στα αιτήματα τους που του τα είχαν παραδώσει από την προηγούμενη

ημέρα, σε μια προσπάθεια για να ανοίξει το σχολείο. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Δημοτικός Σύμβου-λος του Δήμου Κηφισιάς, Ευάγγελος Αυλίτης, ο Σύλλογος των καθηγητών και γονείς.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς τόνισε ότι τα αιτήματα των μαθητών έχουν λογική βάση και μέσα από τη σωστή συνερ-γασία της εκπαιδευτικής κοινότητας με τη Δημοτική αρχή, μπορούν να επιλυθούν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα ζητήματα.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η δημοτική αρχή τοποθετεί την εκπαίδευση στις πρώτες της προτεραι-ότητες. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες σας, και είμαστε εδώ για να δίνουμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Θέλουμε τα Σχολεία του Δήμου μας να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια υποδομών, άλλωστε φέτος σε όλες τις σχολικές μονάδες, πραγ-ματοποιήσαμε έργα συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών, με στόχο την καλύτερη υγιεινή και ασφάλεια των χώρων» ανέφερε ο Νίκος Χιωτά-κης και πρόσθεσε «καθιερώσαμε μαζί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε τα προβλήματα που προκύπτουν, να ανταλλάσσουμε απόψεις και το κυρι-ότερο να δίνουμε λύσεις».

Οι μαθητές, μετά τις δεσμεύσεις του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Γ. Χιωτάκη, πραγματοποίησαν συνέ-λευση και αποφάσισαν τη λήξη της κατάληψης».

Αναστέλλεται, μέχρι νεωτέρας, η έγκριση κανονισμού λειτουρ-γίας του Συμβουλίου Ένταξης

Μεταναστών στον Δήμο Κηφισιάς, που προβλέπεται από τον «Καλλι-κράτη». Ως εκ τούτου ακυρώνεται και η νέα ανοικτή πρόσκληση για την εκλογή των μελών του ανωτέρω συμβουλίου, που είχε απευθύνει ο δήμος για τις 16 Οκτωβρίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία του συνεδρίαση, θα αναμένει εισήγηση κατόπιν έρευνας και μελέτης για το ποιοι μετανάστες διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στον Δήμο Κηφισιάς, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμ-βουλίου, Άννα Κορογιαννάκη, επεσήμανε πως η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνει από το Σώμα και αφού προηγηθεί η έγκριση του κανο-νισμού λειτουργίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, ενώ απέδωσε σε λάθος πληροφόρηση των συνερ-γατών της αρμόδιας αντιδημάρχου Νίνας Βλάχου, τις όποιες προη-γούμενες ενέργειες έγιναν για την πρόσκληση σε εκλογές των μετα-ναστών που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στον Δήμο Κηφισιάς. Όπως τόνισε η πρόεδρος, «η κ. Βλάχου έχει υποστεί μεγάλη πίεση από ομάδα μεταναστών, προκειμένου να γίνει η εκλογή των εκπροσώπων τους και προχώρησε σε προκήρυξη εκλογής, αλλά δεν την είχαν πληροφορήσει ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει μόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι,

οι όποιες διαδικασίες προχώρησαν, έχουν ανασταλεί, καθώς υπάρχει δεδομένη διαδικασία, βάσει Καλ-λικράτη».

Ωστόσο, πρόβλημα έχει δημιουρ-γηθεί σχετικά με το ποιοι μετανάστες θεωρούνται μόνιμα και νόμιμα δια-μένοντες σε ένα δήμο. Η κ. Κορογι-αννάκη τόνισε πως μόνο τέσσερις δήμοι ανά την Ελλάδα έχουν προ-χωρήσει στη σύσταση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, ενώ ούτε και ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκαθαρίσει το θέμα, καθώς για να ψηφίσουν οι μετανάστες πρέπει να υπάρχει συ-γκροτημένος εκλογικός κατάλογος. Τέτοιος κατάλογος όμως δεν υπάρ-χει, καθώς σύμφωνα με τον Δήμο Κηφισιάς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αρνούνται να τον δώσουν, επικαλού-μενες προσωπικά δεδομένα.

«Δεν μας δίνουν ονόματα ούτε και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το θέμα θα πρέπει να αναβληθεί, αν και έχουμε όλη την καλή διάθεση για όσους μετανάστες κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην πόλη μας, για τους οποίους αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουν κοινωνική πρόσβαση. Είναι ένα θέμα που θέλει μελέτη και δεν μπορεί να προχωρήσει κάτω από την πίεση κάποιων μεταναστών και μόνο», είπε η κ. Βλάχου.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Βαγγέλης ςιδέρης, που πρώτος είχε προτείνει την αναβολή του θέματος, είχε προχωρήσει και ένα βήμα παραπάνω, κάνοντας λόγο για «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέ-λια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

και τονίζοντας «το ολίσθημα της κυβέρνησης να συμμετέχουν και μουσουλμανικά κόμματα στην όλη διαδικασία». Και όπως κατέληξε ο ίδιος: «Η δημοκρατία είναι μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Μετά πάμε στην τρομοκρατία».

Ο δημοτικός σύμβουλος γιώργος ςκορδίλης αντέτεινε πως «πέρα από το φοβικό τρόπο που μπορούμε να δούμε το ζήτημα, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην έγκριση του κανονισμού και να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκροτημένη δομή, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για το ποιοι μετανάστες δρα-στηριοποιούνται στον δήμο».

Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Πόλη Φως» ψήφισαν κατά της αναβολής του θέματος και, μάλιστα, η επικεφαλής του αγγε-λική ςυνοδινού ζήτησε να ορι-στεί και ημέρα ψηφοφορίας για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Κηφισιάς, άσχετα με το τι κάνουν άλλοι δήμοι.

Ως προς τη σύσταση και λειτουργία του και εφόσον φυσικά προχωρήσει η όλη διαδικασία, ο Δήμος Κηφισιάς προτείνει εφταμελές Συμβούλιο Έντα-ξης Μεταναστών με τη συμμετοχή και δυο μελών του Δημοτικού Συμ-βουλίου. Ακολουθείται ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας που έχει αποστείλει το υπουργείο Εσωτερικών με τη μόνη διαφορά ότι ο Δήμος Κηφισιάς δεν δύναται να παραχω-ρήσει μόνιμο χώρο και γραφεία, ενώ επισημαίνεται πως γραμματειακή υποστήριξη θα έχει μόνο ο πρόεδρος του συμβουλίου.

Έργα αποχέτευσης 10 εκατ. ευρώ για ΕΣΠΑ n τηΝ υπΟΒΟλη για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ τριών έργων αποχέτευσης ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβού-λιο. Πρόκειται τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων σε Αδάμες και Γράμμο Φοίνικα με προϋπολογισμό 4,8 εκατ. ευρώ, την 53η κατασκευή αγωγών ακαθάρτων σε διάφορους δρόμους του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς, βάσει μελετών που υπάρχουν, με προϋπολογισμό 775.000 ευρώ και το δευτερεύον αποχετευτικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, «τα πα-ραπάνω έργα έχουν εγκριθεί ως ώριμα από την Περιφέρεια Αττικής και προτείνονται να ξεκινήσουν άμεσα».

«Κουτσουρεμένη» η κρατική επιχορήγηση για τα σχολεία n τηΝ «ΚΟυτςΟυρΕΜΕΝη» δεύτερη και τρίτη δόση της κρατικής επιχορήγησης, ύψους 128.775 ευρώ, για κάλυψη λει-τουργικών δαπανών των σχολείων ενέκρινε ομόφωνα το Δη-μοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς.Σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, στη Σχολική Επιτροπή Α’βάθμιας Εκπαίδευσης κατανέμεται το ποσό των 84.775 ευρώ, ενώ στη Σχολική Επιτροπή Β’βάθμιας Εκπαίδευσης κατανέμεται το υπόλοιπο ποσό των 43.000 ευρώ. Απαντώντας ο δήμαρχος Κηφισιάς σε ερωτήσεις του επικεφα-λής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκου ςφαντού, είπε πως «το ποσό θα έπρεπε να είναι διπλάσιο και δεν παύουμε να διεκδι-κούμε το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται για την εκ-παίδευση, μέσω των συλλογικών οργάνων μας». Ο ίδιος τόνισε πως ο δήμος θα συνεισφέρει με δικούς του πόρους στις όποιες ελλείψεις, δίνοντας στα σχολεία ποσοστό του φόρου ηλεκτρο-δοτούμενων χώρων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.Από την πλευρά του ο Νίκος ςφαντός δήλωσε ότι «επιβε-βαιώνεται για μια ακόμη φορά ο ρόλος του δήμου στο πε-ριβάλλον του Καλλικράτη, αναλαμβάνοντας περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια και φυσικά με-τακυλύει σοβαρό κομμάτι αυτού του κόστους στους κατοί-κους. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ανάληψης από τον δήμο εξόδων που θα έπρεπε να καλύψει το κράτος».

Έληξε η κατάληψη στο 2ο γυμνάσιο και λύκειο Κηφισιάς

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΤο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ζητεί εκλογικό κατάλογο μεταναστών, ενώ στην τελευταία συνεδρίασή του εκφράστηκαν φόβοι «για συμμετοχή

μουσουλμανικών κομμάτων στην όλη διαδικασία»

Αναστέλλονται, μέχρι νεωτέρας, οι εκλογές για το Συμβούλιο

Ένταξης ΜεταναστώνΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

5ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα έπιΚΑιροτΗτΑ

Το στέκι της επί της οδού Γρηγορίου Ε’ στη Νέα Ερυ-θραία, δίπλα στην πλατεία

Κονδύλη, το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει σε εστία πολιτισμού, αλληλεγγύης, προβληματισμού και συζήτησης για όλους τους πολίτες του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς, κυ-ρίως για τους νέους ανθρώπους, εγκαινίασε η «ανεξάρτητη αγω-νιστική ςυνεργασία για την αυτοδιοίκηση» (αΝαςα) το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

Το παρόν έδωσαν πολλοί φίλοι της δημοτικής παράταξης και όχι μόνο. Μεταξύ των προσκεκλη-μένων που παραβρέθηκαν, ήταν και επικεφαλής παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Βασίλης Βάρσος από τους «Ανεξάρτητους Δημότες» και η αγγελική ςυνο-δινού από την «Πόλη Φως», οι δημοτικοί σύμβουλοι τηλέμαχος τσιλιγκίρης και ςπύρος Μούρ-κος, αλλά και εκπρόσωποι φορέ-ων και συλλόγων της περιοχής, όπως ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον πρώην Δήμο Νέας Ερυθραίας, Χάρης τσικρί-της, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής, παναγιώτης τσίτουρας κ.α.

Το ξεκίνημα για το στέκι της «Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Συ-νεργασίας» έγινε σε όμορφη ατμό-σφαιρα με καλή μουσική, φαγητό και ποτό. Άλλωστε, το συγκεκρι-μένο στέκι φαίνεται με την πρώτη ματιά πως δημιουργήθηκε με με-ράκι από τα μέλη της παράταξης και πέραν των καθιερωμένων, κα-θώς παραπέμπει περισσότερο σε χώρο συνεύρεσης της νεολαίας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους παραβρισκόμενους, ο επικεφαλής της παράταξης, πα-ναγιώτης Κανακάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που

περνάει ο τόπος και υπενθύμισε πως η «ΑΝΑΣΑ» κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές με δυο βασικά πολιτικά συνθήματα.

«Ήμασταν ενάντιοι στην υπογραφή του μνημονίου και στην έλευση του ΔΝΤ στη χώρα μας, προβλέποντας τις δυσμενείς συνέπειες που θα υπήρχαν στην ελληνική οικονομία και κυρίως τις συνέπειες που θα πλήρωναν οι πιο αδύναμες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.

Μιλήσαμε για τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, μιλήσαμε για τη μεγάλη μείωση στους μισθούς και τις συντά-ξεις, μιλήσαμε για την επερχόμενη αποδόμηση του ασφαλιστικού, της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας, των προνοιακών δομών, μι-

λούσαμε για την ουσιαστική κατάρ-γηση των εργασιακών σχέσεων.

Δηλώσαμε την αντίθεσή μας στη διοικητική μεταρρύθμιση, τον ‘‘Καλ-λικράτη’’, γιατί κατανοήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης ήταν οι οικονομικές περικοπές και η δημι-ουργία μεγάλων και απρόσωπων διοικητικών ενοτήτων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ένα χρό-νο μετά προσπαθεί απεγνωσμένα να απορροφήσει τις συνενώσεις με σαφώς μειωμένους οικονομικούς πό-ρους και αυξημένες αρμοδιότητες.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι φαίνεται ότι είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο στόχαστρο της εργασιακής εφεδρείας και της απόλυσης. Αρκετές δημοτικές

υπηρεσίες οδεύουν ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση».

π.ΚαΝαΚαΚης: «ςτέκι αναφοράς για την

πόλη, ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού».

Όπως τόνισε ο κ. Κανακάκης, μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες, τα μέλη και οι φίλοι της δημοτικής παράταξης με οι-κονομική συνεισφορά και με εθε-λοντική εργασία καταφέραμε να στήσουμε το στέκι μας, το οποίο θέλουμε να γίνει στέκι αναφοράς για την πόλη, να γίνει το στέκι ανταλλαγής απόψεων και προ-βληματισμού.

Και πρόσθεσε πως το δεύτερο

μεγάλο βήμα είναι η απόφαση που θα λάβουν την επόμενη Κυρια-κή να μετατρέψουν τη δημοτική παράταξη σε δημοτική κίνηση με κύριο στόχο να καθορίσουν κανό-νες λειτουργίας, μέλη, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

«Θέλουμε στην πράξη να δώσουμε ένα μόνιμο χαρακτήρα στη δημοτική κίνηση που θα ανοιχτεί στην τοπική κοινωνία και θα εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον, πέρα και έξω από παρα-γοντισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικά μικροσυμφέροντα. Επιθυμούμε με τη στάση μας τη λει-τουργία μας και τις παρεμβάσεις μας, να πείσουμε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν ενεργά στη διαχεί-ριση των κοινών προβλημάτων της πόλης μας», δήλωσε ο Παναγιώτης Κανακάκης.

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Ερυθραιωτών (ΡΕΚΕ), Κωστής Χαλκιαδάκης, έδωσε το στίγμα της κοινής τους προσπάθειας, προσδιορίζοντας τις πολιτιστικές και άλλες δραστηρι-ότητες που θα λάβουν χώρα στο στέκι τους ως «όλα εκείνα που μας ζούνε, σε μια προσπάθεια να δια-τηρήσουμε ένα λαϊκό πολιτισμό για το πώς τρώμε, πώς γλεντούμε, πώς συναναστρεφόμαστε και τα έχουμε αφήσει στο περιθώριο σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι να στηριχθούν οι πολίτες μετα-ξύ τους και φιλοδοξία είναι να αποτελέσει το στέκι τους πυρήνα προβληματισμού, συζήτησης και αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα όλων των εκ-δηλώσεων και δραστηριοτήτων θα συνδιαμορφώνεται από όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν, ανε-ξαρτήτως κομματικής ή δημοτικής παραταξιακής τοποθέτησης.

Στέκι «Ανάσα» για τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη

Η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση» εγκαινίασε στη Νέα Ερυθραία έναν

ξεχωριστό χώρο με νεανικό προφίλ, που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

6 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔαέπιΚΑιροτΗτΑ

Ποιοι εκλέγονται στο νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕn η παραταξη «αυτΟΔίΟίΚητίΚΟ ΚίΝηΜα» (ΠΑΣΟΚ) με 255 ψήφους και 16 από τις συνολικά 31 έδρες στο νέο διοικητικό συμβούλιο είναι ο νικητής στις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Την 31η έδρα καταλαμβάνει αυτοδικαίως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ δύο ακόμη έδρες καταλαμβάνει η συνεργαζόμενη με την παράταξη του κυβερνώντος κόμματος «Δημοκρατική Πρωτοβουλία» (ΔΗΜΑΡ).

Η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση» (ΝΔ) έλαβε 179 ψήφους και 11 έδρες, η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» (ΣΥΝ) έλαβε 17 ψήφους και 1 έδρα, ενώ δεν κατάφερε να βγάλει έδρα η «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) που έλαβε 10 ψήφους.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δημήτρης Βουνάτσος, δήμαρχος Μυτιλήνης, έλαβε 2 ψήφους. Σε σύνολο 500 εγγεγραμμένων ψήφισαν 487 αιρετοί (485 έγκυρα ψηφοδέλτια και 2 άκυρα).

Με το ΠΑΣΟΚ να κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες το Σώμα και θεωρείται βέβαιο πως θα εκλέξει νέο πρόεδρο το δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΚΕΔΕ, στο νέο Δ.Σ. εξελέγησαν:

Από το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» οι δήμαρχοι Κ. Ασκούνης, Γ. Μπουτάρης, Απ. Κοιμίσης, Γ. Κουράκης, Δ. Τσιαντής, Γ. Πετρίδης, Γ. Λυμπέρης, Κ. Καλλίρης, Ν. Παπαγγελής, Χ. Ουσουλτζόγλου, Απ. Καρύδας, Λ. Μαλούτας, Σ. Δανηιλίδης, Γ. Καμίνης (ex officio), καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Λύτρας, Γ. Θεοδωρακόπουλος, Δ. Καλογερόπουλος). Από την «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση» οι δήμαρχοι Κ. Τζανακούλης, Δ. Μαραβέλιας, Λ. Κυρίζογλου, Γ. Κοτρωνιάς, Στ. Αργειτάκος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Καλογερόπουλος, Β. Μπαρμπάκος, Γ. Καραγιάννης, Γ. Μουράτογλου, Βλ. Σιώμος και Κ. Βιρβιδάκης. Από τη «Δημοκρατική Πρωτοβουλία» ο δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Φ. Προβατάς και από την «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» ο δημοτικός σύμβουλος Σπ. Τζόκας.

Ανατίναξαν δυο μηχανήματα ΑΤΜ, αλλά έφυγαν άπρακτοι

Επίδοξοι ληστές με εκρηκτικά εισέβαλαν σε σούπερ μάρκετ στη Νέα Ερυθραίαn ΕίΧαΝ «ΕΚρηΚτίΚΟ» ΘραςΟς, ανατίναξαν δυο μηχανήματα ΑΤΜ σε σούπερ μάρκετ της Νέας Ερυθραίας, αλλά τελικά έφυγαν με τα χέρια αδειανά. Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις 4.00 τα ξημερώματα, τέσσερις κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο 20ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

Οι άγνωστοι δράστες έσπασαν με βαριοπούλα τις τζαμαρίες στην είσοδο του καταστήματος, εισέβαλαν στο σούπερ μάρκετ και αφού απείλησαν με όπλο τους εργαζόμενους τροφοδοσίας, οι οποίοι εργάζονταν εκείνη την ώρα, έψαξαν αρχικά τα ταμεία, τα οποία όμως ήταν άδεια. Στη συνέχεια τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στα δύο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, χωρίς να καταφέρουν να ανοίξουν κάποιο από αυτά κι έτσι αναγκάστηκαν να φύγουν άπρακτοι.

Ευτυχώς, η έκρηξη που σημειώθηκε ήταν μικρής έντασης, με αποτέλεσμα να μην προκληθεί κάποιος τραυματισμός, ωστόσο, υλικές ζημιές υπέστησαν τα ΑΤΜ και το εσωτερικό του καταστήματος. Το περιστατικό έχει καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του καταστήματος και η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για αναλγησία «σε βαθμό κακουργήματος», σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας των πολιτών και για «συνεχιζόμενη αδιαφορία» που

επιτρέπει να υφίστανται αυθαίρετες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κατηγορεί ο περιβαλλοντικός ςύλλογος «Κηφισιά SOS» την Πολεοδομία του Δήμου Κηφισιάς και επιστρέφει πίσω, χωρίς εισήγηση, τους φακέλους περιβαλλοντικής αδειοδότησης κεραιών, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Ο «Κηφισιά SOS» που εδώ και χρόνια επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο έργο ανά την Ελλάδα με τη συνδρομή νομικών, τεχνικών, αλλά και των δραστήριων μελών του, καταγράφοντας στο ενεργητικό του δεκάδες τελεσίδικες αποφάσεις για το κατέβασμα παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που ξεφυτρώνουν πολλές φορές και με την ανοχή των τοπικών αρχών, συνεργαζόταν με τον Δήμο Κηφισιάς ως σύμβουλός του για σχετικά με του αντικειμένου του θέματα.

Σήμερα, όμως, αυτή η συνεργασία ετών τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου κάνει λόγο για «δυσκαμψία και αναλγησία» της υπηρεσίας Πολεοδομίας του Δήμου Κηφισιάς να συνδράμει στο έργο του και, μάλιστα, όπως σημειώνουν, «θα απευθυνθούμε σε κάθε αρμόδιο όργανο και αρχή, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες». Δηλώνουν δε ότι «δεν θα δεχτούμε να παραλάβουμε κανέναν άλλο φάκελο περιβαλλοντικής μελέτης για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στον Δήμο Κηφισιάς, διότι η διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου μας, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες αυτοψίες και δεν έχει εκδώσει εκθέσεις».

Σε πρόσφατη επιστολή του (30/9/2011) προς

τον δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη και τους συνεργάτες του (γενικό γραμματέα του δήμου, πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και πρόεδρο της Επιτροπής Πολεοδομικών Θεμάτων), ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κηφισιά SOS » τονίζει τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή και μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Κηφισιά SOS», που συνεδρίασε την Πέμπτη 29/9/2011, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας επιστρέψουμε τους φακέλους των περιβαλλοντικών μελετών των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας των εταιρειών Vodafone επί του κτηρίου στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 130 και Cosmote για το σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας επί του κτηρίου στη Λεωφόρο Κηφισίας 237, χωρίς την απαραίτητη εισήγηση.

Επίσης, με το παρόν έγγραφο σάς ενημερώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε να παραλάβουμε κανέναν άλλο φάκελο περιβαλλοντικής μελέτης για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στον Δήμο Κηφισιάς, διότι η διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου μας, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες αυτοψίες και δεν έχει εκδώσει εκθέσεις, για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες είναι αναγκαίες για τις σωστές εισηγήσεις και επιτρέπει με την αναλγησία της, σε βαθμό κακουργήματος, αφού αφορά στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας των συμπολιτών μας, να υφίστανται αυθαίρετοι σταθμοί.

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα από το 2007 έως και σήμερα, σάς αποστείλαμε επιστολές διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της υπηρεσίας σας. Για τους παραπάνω λόγους και επειδή η υπομονή μας εξαντλήθηκε, σάς ενημερώνουμε ότι θα απευθυνθούμε σε κάθε αρμόδιο όργανο και αρχή, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τη δυσκαμψία και αναλγησία των υπηρεσιών σας. Επιφυλασσόμαστε στο μέλλον κάθε παντός νομίμου δικαιώματος των πολιτών του δήμου μας και του συλλόγου».

Με πρότασή της προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τη σχετική

εισήγηση προς το Δημοτικό Συμ-βούλιο, η διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Κηφισιάς προτείνει τη σταδιακή τοποθέτηση 50 ειδικών κάδων διάθεσης πλαστικών σα-κουλών και περισυλλογής των περιττωμάτων των ζώων σε κοι-νόχρηστους χώρους των τριών Δημοτικών Ενοτήτων.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να διευκολύνει

τους κηδεμόνες των ζώων στην υποχρέωσή τους, βάσει της κα-νονιστικής απόφασης του Δήμου Κηφισιάς, για άμεση απομάκρυν-ση των περιττωμάτων των κατοι-κίδιων τους, όταν τα συνοδεύουν σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα, στους ίδιους χώρους θα τοποθετούνται και πι-νακίδες που υπενθυμίζουν στους κηδεμόνες των κατοικίδιων την υποχρέωσή τους αυτή.

Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα ρύπανσης των κοινόχρηστων χώ-

ρων από περιττώματα σκύλων δεν οφείλεται μόνο στα αδέσποτα, αλλά κατά κύριο λόγο στα ιδιόκτη-τα ζώα συντροφιάς, των οποίων οι κηδεμόνες δεν τα απομακρύνουν άμεσα.

Η παρούσα ενέργεια καλεί και τη διεύθυνση Αδέσποτων ζώων (πολιτική προϊστάμενη η αντιδή-μαρχος Νίνα Βλάχου) για την συνέργειά της στην αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος υγι-εινής της πόλεως μας. Συγκεκρι-μένα, προτείνεται η δημιουργία

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κηφισιά SOS» επιστρέφει πίσω τους φακέλους αδειοδότησης και θέτει υπό αμφισβήτηση

τη συνεργασία του με τον Δήμο Κηφισιάς

«η αδιαφορία και αναλγησία της πολεοδομίας επιτρέπει

τις αυθαίρετες κεραίες στην Κηφισιά»ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ετοιμάζονται 50 σημεία διάθεσης πλαστικών σακουλών και περισυλλογής

περιττωμάτων κατοικίδιων ζώωνΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

7ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα έπιΚΑιροτΗτΑ

σχετικού φυλλαδίου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ακολουθούμενο από ειδικό πλαστικό σκεύασμα σε σχήμα κόκαλου, το οποίο θα περιέχει σακούλες περισυλλογής περιττωμά-των κατοικίδιων ζώων.

Η πιλοτική εγκατάσταση των 50 θέσεων διάθεσης πλαστικών σα-κουλών περισυλλογής περιττωμά-των κατοικίδιων ζώων του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς, προτείνεται στα εξής σημεία:

Στη Δημοτική Ενότητα Εκάλης, Πλατεία Βασιλέως Παύλου, πλησίον του περιπτέρου, Πλατεία Κένεντι, έμπροσθεν του κτηρίου της Δημο-τικής Κοινότητας Εκάλης, εκκλησία Αγίας Τριάδας, επί της οδού Καλλιρ-ρόης, Πλατεία Ναρκίσσου, επί της οδού Θησέως, πλησίον του περιπτέ-ρου, Πλατεία Αριάδνης, στην οδό Δεκελείας, πλησίον του Δημοτικού Σχολείου Εκάλης, μεταξύ των οδών Ρόδων και Ισμήνης, Πλατεία Ιωάννη

Λάτση, Πλατεία Ιατρού (απέναντι από το Εκάλη Κλαμπ), μεταξύ των οδών Ρόδων και Έλλης, Ροδών και Ορφέως, μεταξύ των οδών Θάλειας και Μαργαρίτας, Πλατεία Μακε-δονίας.

Στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, μεταξύ των οδών Στρο-φυλίου και Χαριλάου Τρικούπη, Πλα-τεία Τσαχπίνη στην οδό Δαβάκη, με-ταξύ των οδών Πατριάρχου Ιωακείμ και Στροφυλίου, πλατεία Ραξέφσκι, μεταξύ των οδών Πλάτωνος και Πα-λαιολόγου, Σεβδικίου και Σκουφά, Κεφαλληνίας και Θάσου, Ιωάννας Δρυμπέτηa και Κιλελέρ, Κώστα Βάρ-ναλη και Λεβίδου, Πλατεία Φρύνης, Παλαιολόγου και Ρωμυλίας, Πλατεία Γ. Παπανδρέου.

Στη Δημοτική Ενότητα Κηφι-σιάς, μεταξύ των οδών Λεβίδου και Παναγίτσας, Λεβίδου και Νυμφών, μεταξύ των οδών Διονύσου και Μυρ-σίνης (Δημαρχείο Κηφισιάς), μεταξύ

των οδών Λεβίδου και Γορτυνίας (στο πάρκο), στην οδό Κοκκιναρά (έμπροσθεν του σούπερ μάρκετ), Πλατεία Κεφαλαρίου επί της οδού Δεληγιάννη, Πλατεία Ελαιών, επί της οδού Ελαιών, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (επί της οδού Κηφι-σού), μεταξύ των οδών Αλωνίων και Αυξεντίου, μεταξύ των οδών Κυριαζή και Αγ. Δημητρίου, μεταξύ των οδών Ελευθερώτριας και Υγείας, Στέφανου Δέλτα και Λ. Κηφισίας, Πάρου και Κυψέλης, Χαριλάου Τρικούπη και Πάρου, Ραγκαβή και Εμμ. Μπενάκη, Πλατεία Καραμανλή, Γεωργαντά και Καραϊσκάκη, Δήλου και Ευγένιου Σπαθάρη, Αγ. Δημητρίου και Κυριαζή, Αισώπου και Ελευθερωτρίας, Ελευθε-ρωτρίας και Ξενίας, Φιλαδελφέως και Σκύρου, Καραϊσκάκη και Μεθώνης, Πόντου και Ηροδότου, Αγ. Τρύφωνος και Κυριαζή, Γρηγορίου Λαμπράκη και Ανδριανού, Αθανασίου Διάκου και Ρήγα Φεραίου.

Σε 10 μήνες φυλάκιση με ανα-στολή καταδικάστηκε στις 4/10/2011 ο πρώην δήμαρχος

Μελισσίων Εμμανουήλ Γραφάκος από το Α’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για το τσιμέντωμα του ρέματος Παληάγι-αννη, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια με τον Δήμο Κηφισιάς.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο πρώην δήμαρχος παρέλειψε να αφαιρέσει τσιμεντένιους αγωγούς από το ρέμα Παληάγιαννη (θέση Λάκκα Ρήγα) στα Μελίσσια, που είχαν τοποθετη-θεί εκεί από τον προκάτοχό του το 1998, κατά παράβαση του Προεδρι-κού Διατάγματος προστασίας του ρέματος Χαλανδρίου (ΦΕΚ 659Δ/95), του οποίου αποτελεί παραχείμαρ-ρο. Η δίκη προκλήθηκε έπειτα από μήνυση του Εισαγγελέα Αθηνών και ύστερα από καταγγελίες της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής τα έτη 2006 και 2007.

Η δημοτική αρχή Μελισσίων είχε αγνοήσει έγγραφες υποδείξεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλες υπηρεσί-ες, καθώς και από την Οικολογική Εξόρμηση Αττικής για τη διάνοιξη του ρέματος και την αφαίρεση των τσιμεντένιων αγωγών, οι οποίοι είχαν καλυφθεί με μπαζώματα και άχρηστα υλικά σε πολλά σημεία.

Έτσι, η όμορφη ρεματιά της Πε-ντέλης που είναι γεμάτη βλάστη-ση, μετατράπηκε σε μπαζότοπο και σύμφωνα με τις καταγγελίες εξυπη-ρετούσε σχέδια οικοπεδοποίησης και του προστατευόμενου τμήματος του ρέματος, που αποτελεί ζώνη απολύτου προστασίας σύμφωνα

με το Προεδρικό Διάταγμα. Συγκε-κριμένα, με ενέργειες του Δήμου Μελισσίων και χωρίς την έγκριση και αδειοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών κατασκευάστηκε το 1998 ο τσιμεντένιος αγωγός ομβρίων στην κοίτη του ρέματος και στη συνέχεια μπαζώθηκε σε σημαντική έκταση, καθώς σκοπός της δημο-τικής αρχής ήταν να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γρα-φάκος δεν εμφανίστηκε ο ίδιος στο δικαστήριο, αλλά ούτε και κάποιος εκπρόσωπός του. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, αφού ανέγνωσε τα σχετικά έγγραφα και άκουσε τις μαρτυρίες του προέδρου της Οι-κολογικής Εξόρμησης αττικής, παναγιώτη τσίτουρα και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Κωνσταντίνου λάσκαρη, εκτίμησε ότι η καθυστέρηση αφαίρεσης των παράνομα τοποθετημένων τσιμε-ντένιων αγωγών είναι μεγάλη και αδικαιολόγητη και αποδέχθηκε την πρόταση της εισαγγελέως να επιβλη-θεί η προβλεπόμενη ποινή.

Το συγκεκριμένο τμήμα του ρέ-ματος παραμένει μέχρι και σήμε-ρα κλειστό. Ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης ςτεργίου - Καψάλης, κατά την παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα τέλη του περασμέ-νου Ιουλίου, του Β1 σταδίου της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης και αναθεώρησης τμημάτων της σημερινής Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, είχε κάνει λόγο για το δάσος της Λάκκας Ρήγα

και για το ρέμα «που έχει κλειστεί και με δικαστική απόφαση, θα κληθούμε κάποια στιγμή να το ανοίξουμε». Όπως τόνισε ο ίδιος: «ο μελετητής έχει

πάρει την υδραυλική μελέτη, η οποία τεκμηριώνει δεκάμετρα όγκου ύδατος πενήντα χρόνων εκατέρωθεν της όχθης του ρέματος, που σημαίνει ότι η υδραυλική

μελέτη έχει ληφθεί υπόψη στη σχεδίαση των πεζοδρόμων που φαίνονται εκεί. Ένα κυρίαρχο στοιχείο λοιπόν είναι ότι το ρέμα προστατεύεται».

Δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή στον πρώην δήμαρχο Μελισσίων για το ρέμα Παληάγιαννη

Γιατί παρέλειψε να αφαιρέσει τσιμεντένιους αγωγούς που είχαν τοποθετηθεί από τον προκάτοχό του το 1998, με σκοπό την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο και την οικοπεδοποίηση του ρέματος

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής, Παναγιώτης Τσίτουρας στους παράνομα τοποθετημένους τσιμεντένιους αγωγούς στο ρέμα Παληάγγιαννη

8 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα

Φαράγγι Φάγγου. Μεσούντα Αρτας. Ο βαρύς όγκος των ελάτων σκουραίνει την πέτρα. Ο αέρας, αραιός μα απότομος, δροσίζει τα βλέφαρα.

Πίσω από τη σκοτεινή κορυφογραμμή των βουνών, το ισχνό φως του ήλιου ετοιμάζεται. Μα το τελευταίο φως της νύχτας, αυτό το μπλε που σαρώνει την ψυχή σου όταν το αντικρίζεις, καθαρίζει την πέτρα, τις μεγάλες και ατελείωτες πέτρες της γης, αυτής της άλαλης γης που μας έλαχε να ζήσουμε.

Εδώ, οι πέτρες έχουν ριζώσει έντονα. Αρνούνται να κυλήσουν ή να χαθούν σε κάποιο βυθό. Ποτίζουν τη γή με μια ενέργεια. Γεννούν ένα πεδίο όπου η μνήμη, η συνείδηση και η τιμή γίνονται σκιά σου, τροφή του μυαλού, ύδωρ της ψυχής.

Όταν αυτό το πεδίο απλώνεται μπροστά σου, η όποια δύναμή σου γίνεται ψευδαίσθηση. Είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις πως, εκεί που τώρα εσύ πατάς, βασι-λεύει μια φωτιά. Μέσα από αυτή τη φωτιά, η αξία της ελευθερίας και της άδολης προσφοράς αγκάλιασαν την αιωνιότητα. Όταν ξέρεις να ζεις, ξέρεις και να πεθαίνεις, όχι για το χρυσάφι των σύγχρονων τάλα-ντων αλλά για τη μαγική λάμψη της ανεξαρτησίας. Μεγάλες γραμμένες πλάκες σου το θυμίζουν αυτό. Και νιώθεις μικρός, καθώς θωρείς τη μορφή στην πέτρα, τους στίχους του μεγάλου ποιητή, το χρόνο που ρέει και σε ταξιδεύει.

Τα δέντρα ρίχνουν μια τελευταία σκιά στο μνημείο του Άρη, καθώς ο ήλιος ριπίζει τις πλαγιές. Στον ψηλό ουρανό, ένας αετός εδώ και πολύ ώρα μας παρακο-λουθεί. Ακοίμητος φρουρός του χώρου και του τοπίου, ανοίγει τα φτερά του και περιμένει. Αγναντεύει τον πολιτισμένο μας κόσμο. Τον κόσμο μας… Πώς έγινε η ζωή μας έτσι; Σε ποιες αρνήσεις έχουμε χαθεί; Κυνηγάμε κάτι ανέφικτο, όχι γιατί πιστεύουμε σ’ αυτό, αλλά για κορέσουμε την ακόρεστη ματαιοδοξία μας. Ποιος είναι ο πολιτισμός μας; Γιατί η Φύση είναι το διάλειμμα της ζωής μας, και όχι η ζωή μας η ίδια;

Ο αετός μας επαναφέρει στην αέρινη πραγματικότητά του. Είναι το σημάδι του χρόνου, στο γαλανό ουρανό. Είναι ο αέρας που λυγίζει τα πυκνά έλατα που αγκα-λιάζουν το φαράγγι. Είναι μια σταγόνα νερό που τρέχει στις λευκές πέτρες. Και η ελπίδα που μεταμορφώνει το αίμα σε μνήμη, τη θυσία σε πίστη, το θάνατο σε αιώνια ζωή. Η ελευθερία κερδίζεται. Με τη ζωή την ίδια, όταν χρειάζεται. Κάποια «γουναράδικα» μας περιμένουν κι εμάς, όπως κι εκείνον, όταν, βλέποντας μακριά, το ευχόταν στους συντρόφους του. Μα εδώ η μνήμη είναι πλέον ατσάλι. Και δεν θα συγχωρέσει κανένα λάθος, ούτε φόβο.

Υποκλινόμαστε. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά σ’ αυτό τον άνθρωπο, στο όραμα που τον γέννησε, στην ανάσα που μας χάρισε, στο τέλος

aρθρΑ

Σε μια από τις τελευταίες καλοκαιρινές εξορμήσεις μου, κα-θώς χαιρόμασταν την ομορφιά των ελληνικών βουνών χα-μένοι στα έλατα, άκουσα τον φίλο στην παρέα να επικαλείται

την φράση «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Αυτή η φράση μου έδωσε μια απροσδόκητη χαρά.

Η λέξη «ομορφιά», που σπάνια εκφέρεται στην αγνή της μορ-φή και η ελπιδοφόρα φράση «θα σώσει τον κόσμο», έδωσαν στο βλέμμα μου περισσότερο ουρανό. Για λίγο η κατήφεια και η σιωπή από τις μελωδίες που σίγασαν μέσα μου, μέριασαν και αμέσως σκέφθηκα πώς αν είχαμε στην ζωή μας ένα καθημερινό δελτίο ομορφιάς θα νιώθαμε όλοι πολύ καλύτερα. Γιατί πιστεύω ότι ο άν-θρωπος είναι γεννημένος να νιώθει πιο κοντά στην ομορφιά από την ασχήμια. Γι’ αυτό κάθε φορά που απομακρύνεται από αυτήν αδειάζει μέσα του και προσπαθεί μάταια να γεμίσει το κενό με υλι-κά αγαθά και περισπασμούς από αυτό που πραγματικά του λείπει, την ομορφιά, την αρμονία και την αγάπη.

Η καθημερινότητά μας ξεχείλισε από πίκρα, απογοήτευση, απελ-πισία και αγωνία. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει άλλο να συνεχιστεί. Πρέπει να αναζητήσουμε την ομορφιά στην φύση, στις σχέσεις μας, στον εαυτό μας, στην ίδια την ζωή. Τι κι αν ζούμε μές στην αβεβαιότητα, ίσως είναι η ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον, να μοιραστούμε τους καημούς μας, αλλά και το περιε-χόμενο της κατσαρόλας μας.

Η ομορφιά είναι πάντα γύρω μας, αρκεί να μην ξεχνάμε να την διακρίνουμε ανάμεσα στους σωρούς σκουπιδιών που μας ταϊζουν κάθε μέρα τα μέσα αποπροσανατολισμού και καταστροφολογίας. Δεν θα την βρούμε στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, δεν θα την βρούμε στο life style που μέχρι σήμερα μας θάμπωναν τα μάτια και την σκέψη. Θα την βρούμε στο μικρό και αληθινό, που πάντα ήταν δίπλα μας σε όλους τους καιρούς, σε αυτό που αν και δεδο-μένο και παραμελημένο, δεν έπαψε να φροντίζει για μας, σε έναν ολόκληρο κόσμο γύρω μας, που περιμένει να τον ανακαλύψουμε για αυτά που έχει να προσφέρει στην κοινωνία.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας πρέπει να κτισθεί από την αρχή για να μπορέσουν να φυτρώσουν τα νέα φυντάνια της κοι-νωνίας που θα αναλάβουν το τιμόνι της. Σήμερα προχωρούμε ακυ-βέρνητοι, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να φέρουμε το νέο αίμα στην πολιτική γιατί η κλονισμένη εμπιστοσύνη μας είναι βαριά λαβωμέ-νη και όχι άδικα. Δεν έχουν μόνο οι αγορές κρίση εμπιστοσύνης, αλλά και εμείς. Μόνο που εμείς μπορούμε να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγείου και να αρχίσουμε από την αρχή, εκείνοι όχι.

Σήμερα περισσότερο από άλλοτε πληθαίνουν οι μορφές πρωτο-βουλίας και εθελοντισμού, συλλογικότητας και αυτο-οργάνωσης για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που ανακύπτουν σε κάθε τόπο συγκεκριμένα. Η ανταλλαγή προβληματισμών έγινε έντονη και η κοινωνία ετοιμάζεται να έχει ενεργό συμμετοχή στις εξελίξεις συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα της συλλογικής αντίδρασης, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Η επανάσταση κατά της εξαθλίωσης του ατόμου και της επικράτη-σης της ομορφιάς του καθενός μας σε μία ακέραια καθαρή και ασυμβίβαστη οντότητα, θα φέρει τις δυνάμεις εκείνες και τις αντι-στάσεις που θα βοηθήσουν όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά και να δώσουμε ένα τέλος στην διαφθορά και την αθλιότητα που μας δυναστεύουν.

Αφού έχουμε την κυβέρνηση που μας αξίζει, αλλάζουμε και η νέα διακυβέρνηση θα αποκτήσει το πρόσωπό μας. Πήραμε την ζωή μας λάθος και αλλάξαμε ζωή, λέει ο ποιητής. Καλούμαστε τώρα να το πράξουμε και εμείς. Αξίζει τον κόπο να πληρώσουμε ένα ακόμη φόρο, για το δικό μας καλό, τον φόρο στην ομορφιά.

ΜΙΚΡΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ

της Άννας ςαριλάκη

Σχεδόν ελεύθεροι

Γράμμα από τη Γερμανία

του θωμά Βέλλιου

Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο

της Κατερίνας Μουστάκη

Αγαπητέ Πέτρο,Ξεκίνησα από το σπίτι μου το πρωί για το αερο-

δρόμιο. Προορισμός το Μόναχο. Είχα αποφασίσει ότι σ’ αυτό το ταξίδι, κυρίως θα ξεκουραστώ, αλλά και θα βάλω τις σκέψεις μου σε μια τάξη και ίσως πάρω κάποιες αποφάσεις.

Επειδή όμως συμφωνώ με τον Κοέλο που λέει ότι «η κάθε μέρα κυοφορεί την αιωνιότητα», άφησα για αργότερα οποιαδήποτε σκέψη θα μου χάλαγε την ημέρα και χάζευα στα «αφορολόγητα» δοκιμάζοντας κυρίως κολόνιες. Αγόρασα μια, την «Agne ou démon» την καινούργια του Givenchy, για την οποία η πωλήτρια δεν κουράστηκε να με πείσει. Έτσι χαζεύοντας πήγα στην έξοδο Νο 25, ήταν 9 και 10’ το πρωί, η ώρα για επιβίβαση αφού η πτήση ήταν προγραμματισμένη για τις 9 και 45’. Περιμέναμε μέχρι τις 9 και 45’ χωρίς καμία ενημέρωση από τις Ολυμπιακές Αερο-γραμμές, οπότε ακούμε στα μεγάφωνα ότι η πτήση θα καθυστερήσει λόγω κακοκαιρίας στο αεροδρόμιο του Μονάχου, νεώτερα στις 10 π.μ. Ευτυχώς όμως

στις 10 άρχισε η επιβίβαση στο λεωφορείο προς το αεροπλάνο, μπορεί να έχουμε καινούργιο αεροδρόμιο αλλά όχι και νέες μεθόδους πρόσβασης στα αεροπλάνα εδώ είναι Βαλκάνια ΟΧΙ ΕΥΡΩΠΗ. Ήταν μια νεαρή κυρία με ένα αγοράκι δύο-τριών χρονών, κρατούσε ένα καροτσάκι, κλειστό, το παιδί από το χέρι και μια τσάντα στον ώμο.

Προσφέρθηκα να τη βοηθήσω. Ζήτησα να κρατήσω το μικρό από το χέρι μέχρι να ανεβούμε στο αεροπλάνο δεν θέλησε ο μικρός, εγώ πάντως έκανα το καθήκον μου. Σημειωτέον ότι τόσοι άνδρες γύρω μας κανένας δεν προσφέρθηκε να τη βοηθήσει. Όταν κάθισα στη θέση μου διεπίστωσα ότι δίπλα μου ήταν η κυρία με τον μικρό. Αφού χάρηκε πολύ με ξαναείδε, μου ζήτησε να αλλάξουμε θέση επειδή τη βόλευε με το παιδί. Συναίνεσα και άρχισε το ταξίδι. Ομολογώ ότι δεν ήταν από τα καλύτερά μου.

Ο Σπύρος, έτσι λέγανε τον πιτσιρίκο, ήταν κακομα-θημένο και κακότροπο. Έβγαλα να διαβάσω ένα βιβλίο και κατέστη αδύνατον. Η μάνα του προσπαθούσε να τον δέσει με τη ζώνη, αυτό γλίστραγε, προσπαθούσε να τον ταΐσει, ήταν αδύνατο. Δεν μπορούσα να κα-ταλάβω πως ένα παιδί δύο – τριών χρονών μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι.

Όμως : «Τι θάδινα – ‘‘Πάψε Σεβάχ’’ - για να μουνα παιδί»1. Χαμογέλασα με τη σκέψη μου, η οποία διεκόπη απότομα από την οργισμένη φωνή της μητέρας του

Ποιά είναι τούτη η αγία κάρα, που εκεί ψηλά από το φανοστάτη κοιτάει ψηλά με τα βαθιά της μάτια πάνω από τα κεφάλια των βουνώνε πάνω απ’ τα κεραμίδια των αιώνων ίσια μπροστά κατάματα κοιτάει τ’ αστέρι της αθανασίας; Γιάννης Ρίτσος

9ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα aρθρΑ

που μας παρέδωσε.Ταξιδεύουμε για ώρα. Μέσα από έλατα,

πεύκα και κάποιες ημίγυμνες πλαγιές. Η εποχή έχει τελειώσει μέσα στο άγχος και τη σύγχυση για το άγνωστο που μας περιμένει. Βουτάμε πλέον σε μια θάλασσα αβεβαιότητας.

Το τοπίο τρέχει. Μερικές σουσουράδες ακολουθούν το αυτοκίνητο, παίζοντας μαζί μας. Κάποια κυνηγόσκυλα έχουν κουρνιάσει στην άκρη του δρόμου περιμέ-νοντας το πληγωμένο τους θήραμα. Είναι ακόμη ξημέρωμα. Τα Άγραφα είναι έρημα. Αυτά τα βουνά στοιχειώνουν τις υπάρξεις μας. Ασφυκτική η αγκαλιά τους, μα και λυτρωτική. Ευθεία βολή στην καρδιά της συνείδησης μας.

Μάθαμε να ζητάμε συνεχώς, να κατα-στρέφουμε δίχως να δομούμε, ν’ αγαπάμε εξ αποστάσεως. Στήσαμε πολέμους ατελεί-ωτους, για ένα πλούτο απατηλό. Όταν όμως αντικρίζουμε αυτή την ερημιά, τα μάτια μας δακρύζουν, γιατί η ψυχή πονάει. Τα «θέλω» μας σβήνουν μπροστά στο τοπίο, στη σιωπή, στη γαλήνη του νεογέννητου πρωινού. Ξαναγεννιόμαστε ίσως. Ακούμε τα αληθινά σήματα της καρδιάς μας και ξεκινάμε. Να ζήσουμε, να δημιουργήσου-με, να κοινωνήσουμε το «εμείς».

Μπαίνουμε στα Φουρνά Ευρυτανίας. Στην άδεια πλατεία, η προτομή του «απρο-σκύνητου κλεφταρματωλού» Λεπενιώτη μας καλωσορίζει. 22 ετών. Τόσο έζησε. Έφυγε για μια ιδέα. Την ύψιστη ιδέα της ελευθερίας. Της αδούλωτης ψυχής. Και της αγάπης για την πατρίδα. Δίχως μί-ζες, εργολαβίες, κάλπικες ιδεολογίες και χρυσόβουλα «οφίτσια». Μια σφαίρα η

ανταμοιβή του. Αιώνιος, πάνω από τα κεφάλια μας.

Ένας άνθρωπος μας πλησιάζει. Μας σφίγγει εγκαρδίως το χέρι και μας κοιτάει βαθιά μέσα στα μάτια. Λέγεται Πέτρος Σαψάλης.

«Ελάτε, το καφενείο είναι ανοικτό», μας λέει. Η καμινάδα σκορπάει μέσα μας τη μυρωδιά του ξύλου. Ζεστός καφές. Αργές κινήσεις. Σύμμαχος χρόνος. Ο «φίλος», που σιωπηλά κάθεται στο διπλανό τραπέζι.

Μιλάμε για την κρίση. «Άδικοι φόροι. Πού είναι η ανάπτυξη που μας έταξαν; Αν δεν πληρώσουμε λέει, θα μας κόψουν το ρεύμα. Η γυναίκα μου, παίρνει οξυγόνο από τη μπουκάλα. Χωρίς ρεύμα, δεν θα ζήσει. Θα δεχτώ τα πάντα. Όχι όμως την αδικία».

Κοιτάζει έξω από το παράθυρο, στην πλαγιά. «Λίγοι μείναμε εδώ πάνω. Οι νέοι, δεν κρατιούνται εύκολα. Ευτυχώς αγαπούν τη γεωργία και τη γή. Όταν αγαπάς κάτι, γίνεσαι καλύτερος».

Μετά από λίγο, μας πηγαίνει στην εκ-κλησία του χωριού. Η βαριά πόρτα ανοίγει, και μπροστά μας φανερώνονται τρεις αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Ζωντανές εικόνες, χρώματα έντονα.

«Έργα του ιερομόναχου Διονυσίου. Εδώ ήταν η γενέτειρά του. Προσέφερε πολλά στην περιοχή. Με κόπους και δυσκολίες. Η ζωή ήταν πολύ σκληρή τότε. Τις φυλάμε σαν τα μάτια μας. Χρήματα για συντήρηση υπάρχουν ελάχιστα. Από εδώ πέρασαν ένα σωρό άνθρωποι με αξιώματα και εξουσίες. Εκαναν πως θαύμαζαν, και μετά μοίραζαν ψηφοδέλτια. Δεν νοιάστηκαν. Το μόνο που ζητήσαμε ήταν ένα μικρό μουσείο για τα

κειμήλια και τις εικόνες. Τίποτα. Λόγια και τίποτα άλλο. Ο Μπακογιάννης είναι νέος. Μακάρι να κάνει κάτι. Να ανασάνει ο τόπος μας. Όχι να πληγωθεί».

Βγαίνουμε ξανά στην πλατεία. «Από πού ήρθατε;» μας ρωτά. «Από Μεσού-ντα» του απαντούμε. Μας κοιτάζει και χαμογελάει.

«Οι ήρωες δεν έχουν χρώμα. Η καρδιά και η ψυχή τους είναι Ελληνική. Αγνή και καθαρή. Μόνο το μίσος είναι μαύ-ρο. Χάσαμε τόσους ανθρώπους άδικα. Η νιότη μας ξοδεύτηκε σε αυλές ξένες. Τα βουνά μας κλαίνε σιωπηλά. Οι ψυχές φύγανε αδικαίωτες…» Η φωνή του τρέμει. Σταματάει στη ρίζα του δέντρου.

Κοιτάμε ψηλά. Σε μια ανηφόρα, μια πινακίδα μας θυμίζει το φτηνό «σήμερα». Τ.Ο. ΠΑΣ.

Ο μισός πράσινος ήλιος ξεθωριασμένος. Το «Ο» και το «Κ» σπασμένα. Οι επιλογές μας, δεκαετίες τώρα, πέφτουν στα κεφάλια μας. Ως πότε;

Αποχαιρετούμε τον κύριο Πέτρο. «Σας ευχαριστώ για την παρέα. Καλό δρόμο. Να’ στε καλά» μας φωνάζει, καθώς το αυτοκίνητο προχωράει.

Κάθε πέτρα κρύβει μια πληγή. Κάθε δέντρο, κουβαλάει ένα μαρτύριο. Κάτω από αυτό τον ουρανό, η ψυχή αλυχτάει. Ανυπόμονη, ασυγκράτητη. Σαν το θηρίο που σπάει τις αλυσίδες του και ορμάει στο χάος της ελευθερίας. Εκτεθειμένοι στους ωκεανούς της Ιστορίας. Χαμένοι στους λαβυρίνθους του «είναι», του «γιατί», του «διά ταύτα». Λαβωμένοι από τα λάθη μας. Σχεδόν ελεύθεροι. Μέσα σ’ εκατομμύρια στιγμές.

Είχα ασχοληθεί και παλιότερα με τα κρούσμα-τα εγκληματικότητας και ειδικότερα στην περιοχή μας. Η εγκληματικότητα χτυπάει

κόκκινο, παντού, καθώς η οικονομική κρίση χει-ροτερεύει.

Η κρίση έχει συμβάλλει στην απογείωση της παραβατικότητας η ανθρώπινη ζωή αποτιμάται σε μερικές δεκάδες ευρώ καθώς οι εγκληματίες είναι αδίστακτοι και δεν έχουν σε τίποτα να χρη-σιμοποιήσουν κάθε μέσο ακόμα και όπλα.

Η συμβολή της κρίσης στην αύξηση της εγκλη-ματικότητας δεν χρειάζεται να εξηγηθεί και ανα-λυθεί από πολιτικούς ή οικονομολόγους. Είναι πασιφανής, δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε, που θα βρεθούμε, που θα σταθούμε από την μια μέρα στην άλλη.

Τα στοιχεία που δίνει η αστυνομία για την παραβατικότητα είναι ενδεικτικά. Αύξηση στους εκβιασμούς, στη ζητιανιά, στο λαθρεμπόριο, στις ληστείες καταστημάτων, περιπτέρων, βενζινάδικων και οικιών.

Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Τα πλαστά χαρτονομίσματα πάνε και έρχονται, οι ληστείες, γενικά, αυξήθηκαν κατά 193%, στα σπίτια ειδικά κατά 150%. Οι αρ-παγές τσαντών 150%.

Άσχημα τα πράγματα. Οι κακοποιοί εισβάλουν στα σπίτια ανήμπορων μοναχικών γερόντων με περίστροφα και μαχαίρια, ξυλοκοπούν, αρπάζουν ότι βρίσκουν μπροστά τους. Πως θα προστατευθούν αυτοί οι άνθρωποι; Όταν οι αστυνομικοί ασχολού-νται με την ασφάλεια «υψηλών προσώπων» ή τις διαδηλώσεις, που είναι καθημερινό φαινόμενο στις μέρες μας, ελάχιστος χρόνος τους μένει να προστατέψουν τους πολίτες από την αυξημένη εγκληματικότητα.

Πολλοί μπορούν να πουν ότι όλα αυτά γίνονται από τους αλλοδαπούς (Αλβανούς, Ουκρανούς, Ρουμάνους, Αφρικανούς). Μπορεί και αυτό, αφού ήρθαν εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς να έχουν στον ήλιο μοίρα. Όχι βέβαια ότι στη χώρα μας δεν είχαμε εγκληματίες, λαθρέμπορους, κλέφτες και μπουκαδόρους.

Απλά τώρα το πράγμα έχει παραγίνει. Έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και σίγουρα θα γίνει χειρότερα καθώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Η αναδουλειά και η φτώχια αυξάνει και οδηγεί τον άνθρωπο σε απελπισία.

«Από τη μία το βράδυ που τελειώνει η βάρδια της ομάδας ΔΕΛΤΑ, μέχρι τις 6 το πρωί που ανα-λαμβάνει πάλι, δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως η ΕΛΑΣ είναι ανοχύρωτη», επισημαίνει αξιωμα-τικός σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ευελπιστεί ότι τα πράγματα θα φτιάξουν καθώς 1300 ειδικοί φρουροί θα ενισχύσουν με συνεχείς περιπολίες.

Ας ελπίσουμε ότι η παρουσία των αστυνομικών θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και δεν θα είμαστε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εγκληματικότη-τα.

Κύμα εγκληματικότητας

της Μαρίας ςαντιξή

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

Σπύρου «Νάιν. Ρούε», στα γερμανικά. Τη ρώτησα αν ήταν πάντα έτσι ή το αερο-πλάνο τον έκανε νευρικό και αρνιόταν να φάει.

«Πάντα έτσι είναι», απάντησε, «κάνει ό,τι και ο πατέρας του, δεν τρώει τυρί, δεν τρώει γιαούρτι, τον αντιγράφει», και συνέχισε απευθυνόμενη προς το παιδί, «τώρα που θα πάμε στη γιαγιά τι θέ-λεις να μας μαγειρέψει ή προτιμάς ένα Μακ – Ντόναλντ; Εμείς στα Γιάννενα δεν έχουμε».

Τόλμησα τότε να παρατηρήσω ότι δεν πρέπει να δίνει στο παιδί αυτές τις «πλαστικές τροφές» όπως είναι τα Μικ Ντόναλντ και τα παρεμφερή παρασκευά-σματα, για να εισπράξω την απάντηση:

«Όχι, πρέπει να μάθει να τρώει απ’ όλα». Και με αποστόμωσε. Εκείνη τη στιγμή έρχεται η αεροσυνοδός και ρώτησε αν θέλουμε κάτι να πιούμε, η μαμά του Σπύρου ζήτησε για το μικρό μια κόκα κόλα και ένα σπράιτ και έτσι ο Σπύρος ευτυχισμένος είχε στο ένα χέρι την κοκα κόλα και στο άλλο τη σπράιτ, έπινε μια γουλιά από το ένα και μια γουλιά από το άλλο.

Η μαμά του ευτυχισμένη, που επι-τέλους κατάφερε το Σπύρο να κάτσει ήσυχα. Σκεπτόμουν γιατί αυτό το παιδί είναι έτσι νευρικό και διαπίστωσα ότι και η μαμά του είναι νευρική και απ’ ότι φαίνεται ποτέ δεν του συμπεριφέρθηκε σαν να πρόκειται για ένα ανθρώπινο και λογικό όν, του μιλούσε απότομα, του φώναζε δυνατά, τον τρόμαζε και ποτέ δεν του εξηγούσε με υπομονή, δεν του έδινε

καμία σημασία, μόνο απαιτούσε υπακοή χωρίς εξηγήσεις, χωρίς συζήτηση και ο Σπύρος σ’ αυτήν την ηλικία των δυο τριών χρόνων είχε προσωπικότητα, είχε λογική και αντιδρούσε με τον μόνο τρόπο που έχουν τα παιδιά τη «σκανδαλιά» και την άρνηση για φαγητό. Σε λυπάμαι, μικρούλι Σπύρο και κάθε Σπύρο που ανατρέφεται μ’ αυτόν τον τρόπο. Επιτακτική είναι η ανάγκη βοήθειας αυτών των νέων ανθρώπων να μάθουν να αναθρέφουν τα παιδιά τους με υγιεινό τρόπο, υπο-μονετικά και ικανά να αντέξουν στις αντιξοότητες της ζωής.

Με αυτές τις σκέψεις, περίμενα ανυπο-μονώντας το τέλος αυτής της διαδρομής, να ακούσω «προσδεθείτε για την προσγεί-ωση». Επιτέλους, προσγειωθήκαμε!

Με τη μαμά του Σπύρου αποχαιρετη-θήκαμε μέσα στο αεροπλάνο, με ρώτησε πότε γυρίζω και μου είπε ίσως γυρίζουμε πάλι μαζί, χαμογέλασα ευγενικά, αλλά μέσα μου απευχόμουν τη σύμπτωση της επιστροφής. Στην έξοδο του αεροδρομίου, βλέπω ένα κύριο με μία ταμπέλα με το όνομά μου, ήταν ο ταξιτζής που θα με πήγαινε έξω από το Μόναχο, στο ξενο-δοχείο μου στο Bad Wiesseer, στη λίμνη Tegernsee, όπου θα μείνω 10 ημέρες για να αδειάσει το μυαλό μου από παλιές σκέψεις. Έπεφτε πυκνό χιόνι, μπορώ να πω ότι άρχισε να μου φτιάχνει τη διά-θεση. Ο ταξιτζής, ο κύριος Μάγιερ, μου παραπονέθηκε ότι είχε πολύ κίνηση και λόγω της ημέρας, ήταν Παρασκευή αλλά και λόγω του χιονιού έκανε τρεις ώρες για διαδρομή μιας ώρας. Άκουγα αλλά δεν με

ένοιαζε τίποτα, εγώ άρχισα τις διακοπές μου και όλα μου έμοιαζαν ωραία. Έπεφτε πυκνό χιόνι και όσο πλησιάζαμε προς το Bad Wiessee τόσο περισσότερο γινόταν το τέλειο θέαμα για μένα. Έχω την αίσθηση ότι όλα γύρω μου έχουν γίνει έργα τέχνης. Δέντρα, θάμνοι, κτίρια, παγκάκια, όλα θαρρείς τους έχουν γίνει γλυπτά με το χιόνι, τα οποία συνεχώς αλλάζουν μορ-φή και σχέση μεταξύ τους. Οι άνθρωποι και τα αυτοκίνητα συμμετέχουν σ’ αυτό το γλυπτό που αναπτύσσεται, κινείται και αλλάζει στο ορατό σου πεδίο, αλλά είναι σταθερό στο βάθος του ορίζοντα. Αλήθεια, «Μεταξύ μας, έτσι πλουτίσαμε: κοιτώντας»2.

Χαζεύοντας το τοπίο και βλέποντας τα παράθυρα στα σπίτια μου ήρθε γεννή-θηκε πάλι αυτή η απορία για τι είδους άνθρωποι μένουν μέσα. Είναι άραγε ευ-τυχισμένοι, είναι δυστυχισμένοι ή απλά ζουν; Έχουν οικογένεια, παιδιά, αδέλφια, γονείς, συντρόφους ή είναι μόνοι τους; «Σκέψεις σαν απροσδόκητες ωραίες επι-σκέπτριες»3 κατακλύζουν και απασχολούν το νου μου. Εδώ, διακόπτω, φτάσαμε στο ξενοδοχείο. Θα τα ξαναπούμε.

Φιλικά Κατερίνα

1. Νίκος Καββαδίας, «Μουσώνας» από την ποιητική συλλογή «Τραβέρσο»

2. Κική Δημουλά, «Ευκολοδιάλυτα Σύμ-βολα» από την ποιητική συλλογή «Χλόη θερμοκηπίου»

3. Νάνος Βαλαωρίτης «Τα οξυγονοκόλλητα φορέματα»

10 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔαέπιΚΑιροτΗτΑ

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των εργαζο-

μένων ,των αγροτών, των φοιτητών και των μαθητών και εναντίον κάθε κοινωνικής τάξης που αντιστέκεται. Οι μαθητές βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια των γονιών τους ή στη χειρότερη περίπτωση την ανεργία τους. Οι πιο «τυχεροί» είναι εκείνοι από οικογένειες με ένα εργαζόμενο, σύμφωνα με τις τελευταίες ρήσεις του πρωθυπουργού. Μέσα σε ένα τέτοιο ζοφερό τοπίο έρχονται στο σχολείο και αντιμετωπίζουν μια πνιγηρή ατμόσφαιρα: Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς βιβλία, με φωτοτυπίες που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς τους, με σχολεία χωρίς χρηματοδό-τηση, που σε λίγο θα θυμίζουν την παράγκα του Καραγκιόζη, με τους καθηγητές τους με μισθούς πείνας και με την απειλή της εργασιακής εφεδρείας ή της μετακίνησης, ανάλογα με τις διαθέσεις της διοίκησης.

Οι μαθητικές καταλήψεις δείχνουν απόγνωση, θυμό, αδιέξοδο. Την ευθύ-νη την έχει αποκλειστικά η πολιτεία. Οι νέοι σήμερα δεν έχουν ούτε παρόν , ούτε μέλλον. Βλέπουν ένα σχολείο που προετοιμάζει τους μελλοντικούς άνεργους και βιώνουν τα καθημερινά αδιέξοδα του ελληνικού λαού από μια κυβέρνηση που διαρκώς επιτίθεται εναντίον του. Γι’ αυτό αντιστέκονται με τον τρόπο τους απέναντι σε αυτή την πολιτική.

Οι καθηγητές είναι στο πλευρό των

μαθητών τους. Η κυβέρνηση έχει εξα-πολύσει εισαγγελείς και αστυνομία, για να καταστείλει και να καταπνίξει το μαθητικό κίνημα. Ο ρόλος του δα-σκάλου είναι δίπλα στους μαθητές

του. Κανένας δάσκαλος που σέβεται το λειτούργημά του δε θα συνεργαστεί με αυτούς που θέλουν να πνίξουν τη φωνή της νεολαίας. Κανένας διευθυ-ντής δεν επιτρέπεται να καλέσει την

αστυνομία στο σχολείο. Ο παιδαγωγι-κός ρόλος δε συμβιβάζεται με δασκά-λους υποταγμένους στη διοίκηση.

Το Δ. Σ της ΕΛΜΕ θα υπερασπι-σθεί την αυτονομία του μαθητικού

κινήματος. Θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων που θα αντιταχθούν στην κυβερνητική αυθαιρεσία και δε θα υποκύψουν στις απειλές και τους εκβιασμούς της διοίκησης.

Περιφρουρούμε τον αγώνα των μα-θητών μας για μια καλύτερη παιδεία και μάλιστα σε μια περίοδο που Κυ-βέρνηση ,Ε.Ε και ΔΝΤ επιδιώκουν να μας γονατίσουν και να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε εμπόρευμα.

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ καταγγέλλει τη βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, τη Δευτέρα 3/10, στο κέντρο της Αθήνας, για να καταπνίξει το μαθητικό κίνημα. Ο αυταρχισμός και η βία θα είναι από εδώ και πέρα η απάντηση μιας κυβέρνησης που παίρνει κάθε μέρα αντιλαϊκά μέτρα.

Το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας, οι μαθητές μας ,αγωνίζονται και μας θέλουν στο πλευρό τους. Εμείς έχουμε υποχρέ-ωση να μην αναιρέσουμε το ρόλο του δασκάλου. Η πολιτεία μάς θέλει υποταγμένους και φοβισμένους. Η κ. Διαμαντοπούλου σύντομα θα κατα-λάβει ότι έχει να κάνει με δασκάλους που δεν υποτάσσονται στα κελεύσματα της τρόικας , που θα υπερασπισθούν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και θα περιφρουρήσουν τον αγώνα των μαθητών τους.

4-11-2011 Η πρόεδρος Άννα Μπαχτή

Ο γραμματέας Δημ.Παπαθεοδώρου

ΕΛΜΕ άνάτ.άττιΚησ - άνάΚΟινΩση

Μαθητικές καταλήψεις και κυβερνητική καταστολή

Ο ΔηΜαρΧΟς Νίκος Χιωτάκης καλείται, λένε, από τους γονείς, εν είδει παιδονόμου, να σπεύσει, να λήξει ( «σπάσει» κατ΄ άλλους) τις καταλήψεις των μαθητών, γιατί η ομαλή λειτουργία των σχολείων, λένε, είναι ευθύνη του δήμου.

Κι ο δήμαρχος, άλλο που δεν θέλει, να δείξει ποιός είναι το αφεντικό σε δεκαεξάχρονα παιδιά, καταφέρνει με τη βο-ήθεια των «ανησυχούντων» γονέων και αρκετών καθηγητών

να πράξει το «καθήκον» του. Ευτυχώς που είναι ο δήμαρ-

χος, γιατί σε κάποιους άλλους δήμους όπου δεν πίπτει «δήμαρ-χος», πίπτει «εισαγγελέας» και η συνέχεια βρίσκει τους μαθητές στο αστυνομικό τμήμα και τα δικαστήρια.

Παρά τις εργώδεις προσπάθειες των δυνάμεων «του νόμου, της τάξης και της ευθύνης» πανελ-λαδικά πάνω από 800 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη.

Το πιο πιθανό είναι, αν συ-νεχίσει αυτή η κυβέρνηση να σώνει την πατρίδα, στις επόμενες καταλήψεις να συμμετάσχουν σύσσωμοι οι καθηγητές (αφού θα πάψουν να πληρώνονται), οι γο-νείς (αφού δεν θα έχουν χρήματα για φροντιστήρια) και ο δήμαρ-χος αφού δεν θα έχει κονδύλια για να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, που του έχει φορτώσει αδιαμαρτύρητα η ανάλγητη κυβέρνηση.

Όλοι αυτοί θα βρεθούν μπρο-στά σε ένα τεράστιο πρόβλημα. Τι θα πουν στους μαθητές, στα παιδιά τους, που σήμερα τους σπρώχνουν να λένε: «Δεν με εν-διαφέρουν οι καταλήψεις εγώ θέλω να κάνω μάθημα», όταν τους απαντήσουν: «Δεν με ενδι-αφέρει, κύριε καθηγητά, που δεν πληρώνεστε, δεν με ενδιαφέρει μπαμπά που απολύθηκες, δεν με ενδιαφέρει δήμαρχε που δεν έχεις χρήματα για το πετρέλαιο, ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΘΗΜΑ»

Π.Μ.

Όταν θα κάνουν κατάληψη οι καθηγητές, οι γονείς και ο δήμαρχος

11ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα πΑρΑΛέιποΜέΝΑ

Ν.Χιωτάκη@Δήμαρχο«Καλλικράτης», αλά καρτ. Τα μόνα καλά του νόμου, «Συμπαραστάτης του Δημότη» και «Συμβούλιο Μετα-ναστών» παραπέμπονται, προφανώς ως ενοχλητικά και εκ του περισσού, στις ελληνικές καλένδες (κοινώς στον κάλαθο των αχρήστων ), ενώ όλα τα αρνητικά έως και καταστροφικά, υποβιβασμός δημοτικών ενοτήτων, μείωση κονδυλίων, αποψίλωση προ-σωπικού προχωράνε ολοταχώς.

Ν.Χιωτάκη@ΔήμαρχοΗ πόλη μας δίνει ξεκάθαρα να καταλάβει κανείς ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της «αγνής» δη-μοκρατίας και της «αυταρχικής» δημοκρατίας. Σε άλλους δήμους για την «λήξη» των καταλήψεων των μαθητών καλείται και παρεμβαίνει ο εισαγγελέας, ενώ στην Κηφισιά ο... Δήμαρχος.

Β.ςιδέρη@Δημοτικό_ςύμβου-λο«Η δημοκρατία είναι μέχρι ενός ορι-σμένου σημείου», όπως είπατε. Αλί-μονο, αν αφήνουμε τους μαυριδε-ρούς εργάτες των κήπων μας και τις υπηρέτριες γυναίκες τους να εκπροσωπούνται, όπως δεν αφήσα-με τα «πρεζόνια» να θεραπεύονται στα νοσοκομεία μας.

γαπ@ΚαστρίΗ επίσκεψή σας στην Οικονομική Αστυνομία μας γέμισε ελπίδες. Ελπί-ζουμε ότι όπου να ́ ναι, οι Έλιοτ Νες της υπηρεσίας θα κάνουν ντου στα πλουσιόσπιτα και θα ανακαλύπτουν τα κρυμμένα δισ. από την φοροδια-φυγή. Οπότε θα ελαφρώσουμε και μεις από τη φοροεπιδρομή. Μόνο βιαστείτε, αγαπητέ, γιατί φαί-νεται ότι οι κακοποιοί προηγούνται κατά πολύ, των δικών σας ράμπο. Ήδη ανακάλυψαν τα κρυμμένα 100.000 ευρώ και τα τιμαλφή του Φουστάνου. Σε αντίθεση με σας, αυτοί ξέρουν που υπάρχουν τα λε-φτά...

αναγνώστες@Νέα_Ερυθραία_ΚαΘΕ_ΕΒΔΟΜαΔαΣτη διεύθυνση http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/30203e48-a078-494e-9dc6-449bfafeb5fa υπάρχει η ακόλουθη δήλωση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, σχετικά με την σημερινή επίθεση των ΜΑΤ ενα-ντίον διαδηλωτών, εργαζομένων του Ομίλου Λαναρά:«Η καταρρέουσα δεξιά κυβέρνηση επιστρατεύει τώρα το τελευταίο μέσο που της απέμεινε, τη βία εναντίον δια-δηλωτών, που διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία. Φαντάζομαι ότι αν ήταν τραπεζίτες, θα είχαν διαφορετική μεταχείριση. Την παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών». Παρακαλείστε να επιβεβαιώσετε το λινκ γιατί έχω την υποψία ότι ο υπολογιστής μου έχει κολλήσει κάποιον... αντιπασοκικό ιό.

Χρονόμετρο για συμβούλουςΗλεκτρονικό ρολόι, μήπως και συντομεύουν το χρόνο των τοποθετήσεων τους, προτίθεται να βάλει στους δημοτικούς συμβούλους η πρόεδρος του Σώματος, Άννα Κορογιαννάκη, από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση. «Ο χρόνος είναι χρήμα», αλλά τώρα που δεν υπάρχει χρήμα ας αφήσει τουλάχιστον τους συμβούλους να μιλάνε. Άλλωστε η φλυαρία δεν μετριέται πάντοτε με το χρόνο, αλλά και με την ουσία των τοποθετήσεων.

«την κρίση να πληρώσει η Εκάλη»Η «πρωτόγνωρη οικονομική κρίση» ανά-γκασε την πρώην δήμαρχο Εκάλης Βάσω Σπηλιωτοπούλου να υπερψηφίσει όλες τις αιτούμενες εμπορικές χρήσεις στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχει ζητήσει σχέ-διο από τον δήμο για την ανάπτυξή τους, καταψηφίζοντας η ίδια κάθε σχετικό θέμα. «Πρόκειται για πόλεμο με οικονομικά όπλα, παραλύουν οι Έλληνες, βλέπω γύρω μου αν-θρώπους πονεμένους να μην έχουν να φάνε το ψωμί και το γάλα που έδειξε και η Κανέλη στη Βουλή», είπε η Βάσω Σπηλιωτοπούλου και ζήτησε να μην απολυθεί κανένας εργα-ζόμενος από τον δήμο. Αλλά το πραγματικά «θερμό επεισόδιο» δεν άργησε να συμβεί. Σε σχόλιο της Κατερίνας Μουστάκη, που καθόταν παραδίπλα της, «να πληρώσει η

Εκάλη», η πρώην δήμαρχος απάντησε πως «αυτό είναι λαϊκισμός».

Ούνα φάτσα ούνα ράτσα, δηλαδή;Αλλά η Κατερίνα Μουστάκη το συνέχισε και πρότεινε να παραιτηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι από τις αποζημιώσεις τους για συμμετοχές σε δημοτικά και άλλα συμβού-λια και να δοθούν σε άλλες υπηρεσίες του δήμου, που χρειάζεται να ενισχυθούν. Για να εισπράξει τη μόνη «θετική» ανταπόκριση από το συνάδελφό της Γιάννη Διονυσιώτη, ο οποίος είπε «ναι μεν, αλλά… με τη συμφω-νία ότι θα το κάνει και η κυβέρνηση για τις απολαβές των στελεχών της, που μπορούν να σώσουν τη μισή Ελλάδα». Κι αν δεν το κάνουν οι κυβερνητικοί, γιατί, να «χαλιού-νται» οι αυτοδιοικητικοί; Ούνα φάτσα ούνα ράτσα, δηλαδή;

Επιδοτούνται οι «εκατομμυριούχοι»Ήταν συμβασιούχος του Δήμου Κηφισιάς, κάτοικος Εκάλης, προσλήφθηκε ως καθαρί-στρια και απολύθηκε πρόσφατα, αφού έληξε η σύμβασή της και δεν ανανεώθηκε. Δικαι-ούται επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, αλλά όταν οι αρμόδιοι υπάλληλοι ανέγνωσαν τη φορολογική της δήλωση, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Οικογενειακό εισόδημα 327.000 ευρώ! Και συμβασιούχος και καθαρίστρια και κάτοικος Εκάλης. Πρότινος, αποκαλύφθηκε

πως γονείς με ανάλογα εισοδήματα χρημα-τοδοτούνται από το ΕΣΠΑ για να στέλνουν τα παιδιά τους δωρεάν στους βρεφονηπια-κούς σταθμούς του δήμου, αφήνοντας άλλα παιδιά με πραγματική ανάγκη απ’ έξω. Και δεν είναι το μόνα «παραδείγματα». Φταίει ο δήμος, φταίει ο «Καλλικράτης», μήπως φταίει και η αναλγησία κάποιων συμπολιτών μας -όπως και διαμεσολαβούντων αιρετών- με σύνδρομα… κοινωνικής υστέρησης;

αυτό κι αν ήταν είδησηΣτα χέρια της αστυνομίας βρέθηκε ο αστυ-νομικός που κατηγορείται ότι κατά τις δι-αδηλώσεις της προηγούμενης Τετάρτης στο Σύνταγμα χτύπησε με βάναυσο τρόπο γυναίκα δημοσιογράφο και φωτορεπόρτερ ξένου πρακτορείου. Σύμφωνα με την ανα-κοίνωση της αστυνομίας, συνελήφθη την επόμενη κιόλας μέρα «αστυνομικός της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, κατηγορούμενος για παράβαση των άρθρων 361 Π.Κ., εξύβριση και 308Α Π.Κ., απρόκλητη σωματική βλάβη και βίαιη συμπεριφορά σε βάρος γυναίκας δημοσι-ογράφου». Άντε, και καλή αρχή… «Τα υπό-λοιπα είναι θέματα διοικητικής έρευνας και διοικητικών ευθυνών», όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός, παραπέμποντας αρ-μοδίως και γραφειοκρατικά, οποιαδήποτε άλλη καταγγελία.

e@mailείπαν

σχόλια γ.κ.

«Τον κόσμο δεν τον κυβερνούν οι κυβερνήσεις. Τον κυβερνά η Goldman Sachs. Οι περισσότεροι χρηματιστές (traders) δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις διασώσεις (bailouts) των προβληματικών χωρών -όπως η Ελλάδα- ή για το αν θα διορθωθεί η κατάσταση της οικονομίας. Ονειρεύομαι άλλη μία ύφεση σαν αυτή της δεκαετίας του ’30, ένα κραχ εί-ναι καλή ευκαιρία για όσους έχουν προετοιμαστεί, να βγάλουν λεφτά.

Το ευρώ θα καταρρεύσει και μάλιστα η κατάρρευ-σή του θα είναι άσχημη. Τα μεγάλα κεφάλαια δεν ενδιαφέρονται για το ευρώ. Ξέρουν ότι τα χρημα-τιστήρια έχουν τελειώσει και αναζητούν άλλους τρόπους επενδύσεων. Δεν είναι η ώρα να σκεφτό-μαστε ότι οι κυβερνήσεις θα διορθώσουν το πρό-βλημα, αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα δουν

τις καταθέσεις τους να εξαφανίζονται τους επόμε-νους 12 μήνες».

Ο Αλέσιο Ραστάνι, χρηματιστής, σε συνέντευξή του στο BBC, την περασμένη Τρίτη!

12 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔατέχΝές - ποΛιτιςΜος

n τα ςτρΟυΜΦαΚίαςκηνοθεσία: ράζα γκόζνελ

Την ιστορία την ξέρετε «σε ένα χωριό βαθειά μέσα στο δάσος ζούσαν κάτι πε-

ρίεργα μπλε πλασματάκια κ.τ.λ. Αυτό που κανείς δεν περίμενε, είναι ότι μετά από 30 χρόνια περίπου από την τηλεοπτική προβολή τους θα τα βλέπαμε και στην μεγάλη οθόνη.

Τολμηρό το εγχείρημα των παραγωγών αν αναλογιστού-με ότι όποιος έβλεπε τότε τα στρουμφάκια είναι πλέον τρια-ντάρηδες, ενώ τα μικρά παιδιά

όταν ακούν την λέξη «Μπάρμπα Στρούμφ» κοιτούν απορημένα όπως κοίταζα εγώ π.χ. όταν μου έλεγαν πριν κάτι δεκαετίες οι μεγαλύτεροι για τον «Γιώργο Θαλάσση».

Το όλο θέμα όμως φαίνεται να πετυχαίνει, αν κρίνουμε από τις εισπράξεις σε Αμερική και Ευρώπη, και δικαιολογημένα, αφού η ταινία αξίζει. Χιούμορ αρκετά καλό (με τον Δρακουμέλ να κλέβει την παράσταση), πολύ καλές σκηνές καταδίωξης, με τον κακόμοιρο μάγο να τραβάει τα πάνδεινα, ενώ και τα μηνύματα πού στέλνει προς κάθε ηλικιακή κατεύθυνση μπορεί να είναι απλά ,αλλά επίκαιρα και καθόλου αφελή. «Στρουμφίστε», λοιπόν την ταινία και αφήστε τους «γκρινιά-ρηδες» εκτός αίθουσας!

n COLOMBIANAςκηνοθεσία:ΟλίΒίΕ ΜΕγΚατΟΝπρωταγωνιστούν: Ζοι Ζαλντάνα,Κλίφ Κέρτις

Στην Μπογκοτά της Κολομβί-ας ένα μικρό κορίτσι βλέπει τους γονείς της να δολο-

φονούνται από έναν εγληματία. Αφού πρώτα διαφύγει στις ΗΠΑ, θα επιστρέψει μετά από χρόνια για να πάρει εκδίκηση. Απλό το στό-ρι όπως απλά υπέροχη είναι και η Ζοι Ζαλντάνα ως «Καταλέγια». Πατώντας σε γνωστή συνταγή του Χόλυγουντ όπου έχουμε δει άπειρες φορές, η ταινία χωρίς να προσδίδει στο είδος κάτι καινούρ-γιο, διατηρεί μια φρεσκάδα κυρίως λόγω της εκρηκτικής πρωταγωνί-στριας της.

Πόσες φορές μίλησα ήδη για την Ζοι Ζαλντάνα; Δύο; Και ορκίστηκα να κρατήσω τον ενθουσιασμό μου πριν ξεκινήσω την κριτική. Σοβα-ρά τώρα, δείτε το COLOMBIANA γιατί η Ζοι Ζαλντάνα είναι ΑΠΙΣ-ΤΕΥΤΑ SEXY όταν τσατίζετα και κάπου εδώ θα σταματήσω πριν ξεφύγω τελείως.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

«σΩΜά Κάι ψυχη στΟ ΚΟΚ-ΚινΟ» (Cuerpo y alma en rojo) ο τίτλος της εικαστικής δημιουρ-γίας με το χρωστήρα της Ιωάννας Χριστάκου.

22 έργα… ποζάρουν μέσα σε κόκκινο φόντο, με την απαλότη-τα της έμπνευσης και το πάθος του χρώματος στον αριθμό 22, της Κηφισιώτικης οδού Κυριαζή, όπου η γκαλερί Estudio. Το φι-λότεχνο κοινό τίμησε δυναμικά την καλλιτεχνική έκφραση της Ιωάννας η οποία, να το πούμε, είναι αριστούχος απόφοιτος της ανωτάτης σχολής καλών τεχνών

Θεσσαλονίκης… Η έκθεσή της θα διαρκέσει έως τις 9 του Οκτώβρη.

Στη φωτογραφία η γκαλερίστα του εκθεσιακού χώρου «E studio», Ανδρομάχη Μακριδάκη, η αντιδή-

μαρχος Κηφισιάς Νίνα Ασπασία Βλάχου, η ζωγράφος Ιωάννα Χρι-στάκου, η ηθοποιός και μοντέλο Λιάνα Γιαννακού με φόντο την τέχνη στο κόκκινο.

Ο "ΗΛΙΟΣ" μετακομίζει σε πιο κεντρικό σημείο της πόλης και σας περιμένει να σας καλωσορίσει στην καινούρια και πιο

μεγάλη αίθουσα που βρίσκεται στη Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου 328, ακριβώς δίπλα στο σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος της Νέας Ερυθραίας, στον 3ο όροφο. Τα τηλέφωνα παραμένουν τα ίδια και σας τα υπενθυμίζουμε : 210-8137682, 210-6202677, 210-8000620, 6974329852, 6944421800. Θα είμα-στε εκεί καθημερινά από τις 6:00 μμ ως τις 9:00μμ για εγγραφές και πληροφορίες και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Για τη φετινή σχολική χρονιά, το πρόγραμμα των μαθη-μάτων θα συμπεριλαμβάνει τους εξής χορούς και δραστηριότητες:

LATIN / BALLROOM, SALSA, TANGO ARGENTINO, ORIENTAL, ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΠΑΡΑ-ΔΟΣΙΑΚΟΙ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ, LATIN(Παιδικό - Εφηβικό), ΜΠΑΛΛΕΤΟ (Παιδικό - Εφηβικό),

HIP HOP / FUNKY JAZZ (Παιδικό - Εφηβικό), ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, ΘΕΑΤΡΟ

Καταφέραμε και διατηρήσαμε τις ίδες τιμές με τις περσινές σε όλα τα τμήματα και τις ειδικές εκπτώσεις σε οικογενειακά πακέτα και σε όσους επιθυμούν να συμμετέχουν σε πολλά τμήματα. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο Σύλλογος είναι πάντα ανοικτός σε ιδέες και προ-τάσεις από όλα τα μέλη και σε όσους θα ήθελαν να βοηθήσουν εμπράκτως στην καλή λειτουργία και στην πρόοδο του.

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου εγκαινιάσαμε τη νέα χορευτική χρονιά με ένα μεγάλο OPENING PARTY στη καινούρια μας αίθουσα με μεγάλη επιτυχία και ευχαριστούμε όσους προσήλθαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους! Το επόμενο πάρτυ μας θα είναι το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 9:00 το βράδυ, σε ρυθμούς LATIN & SALSA με τον Αυγουστή και τον Angel να πρωτοστατούν και να μας ξεσηκώνουν με την απίστευτη ζωντάνια και το κέφι τους! Και όσο για τους λάτρεις του TANGO, σας έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη : την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 8:00 το βράδυ διοργα-νώνουμε την πρώτη MILONGA της χρονιάς, μια βραδιά αφιερωμένη ολοκληρωτικά στο χορό του πάθους! Είστε όλοι καλεσμένοι, να δείτε το νέο μας χώρο, να ξαναβρεθούμε τα παλιά μέλη και να γνωριστούμε με τα νέα μέλη και να ξεκινήσουμε τη νέα μας χρονιά με πολύ χορό και διασκέδαση! Σας περιμένουμε!

Χρωστήρας με πάθος

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

στις λογοτεχνικές ςυναντήσεις ...που συνεχίζονται και φέτος για τρίτη χρονιά, από το Πνευματικό Κέντρο την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 19.00 στο πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς, αίθου-σα Βασίλη γκατσόπουλου στην οδό Διονύσου και Μυρσίνης 2

Θα μιλήσει για το βιβλίο του «Οι γάτες της Rue d’ Hauteville», εκδόσεις Πατάκη καθώς και για όλο το συγγραφικό του έργο.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλω-σης θα κάνει το μέλος Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου λίνα ςόρογκα. Επίσης, για το έργο του Βασιλικού θα μιλήσουν ο Κώστας Καλφόπουλος, δημοσιογράφος και αριστοτέλης ςαίνης, φιλόλογος και επιμελητής εκδόσεων.

CYAN YELLOW BLACKMAGENTA

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣΒαγγέλης Διαμαντής[email protected]

13ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα τέχΝές - ποΛιτιςΜος

Με μεγάλη επιτυχία διοργα-νώθηκε το πρώτο Φεστι-βάλ Ηχοχρωμάτων στον

Δήμο Κηφισιάς το Σάββατο 24 Σε-πτεμβρίου και πέντε συγκροτήματα, video art, disc jockey και video jockey προσέφεραν μία μοναδική βραδιά στους εκατοντάδες φίλους της μουσι-κής που βρέθηκαν στο καταπράσινο πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου.

Ο κόσμος ήταν παντού. Στις κα-ρέκλες, στην αρένα, στο γκαζόν! Δίνοντας το μήνυμα ότι οι Κηφι-σιώτες -και όχι μόνο- αγαπάνε να συναντιόνται και να ακούνε καλή μουσική. Και ότι τέτοιες εκδηλώσεις θα έχουνε την αμέριστη υποστήριξη του κόσμου. Οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες του φεστιβάλ είναι συνδημότες μας. Αυτό τους έκανε να δώσουνε το 101% της όρεξης και του κεφιού τους στη σκηνή.

Οι Trees μας ταξίδεψαν στην Ινδία. Κατάφεραν, μάλιστα, να πα-ντρέψουν την ινδική μουσική με τη δυτική Jazz και Latin, με ένα νέο και πολύ δημιουργικό τρόπο. Η Lambri Giotto καθήλωσε τον κόσμο με την εκπληκτική φωνή της σε τραγούδια από όλο τον κόσμο. Από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, την Ιρλανδία, τη Σκω-τία, Ισλανδία, Αμερική, Αφγανιστάν, Θιβέτ…

Ο Howlin’ Kay με τις περίεργες κιθάρες του, μάς ταξίδεψε στα μυ-στήρια μονοπάτια των Blues, στους μαύρους ρυθμούς και μελωδίες της Αμερικής. Ιστορίες από τη Νότια Καρολίνα ως την Αριζόνα και από τη Λουιζιάνα ως το Σικάγο. Από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης

ήταν όταν σβήσανε τα φώτα της σκηνής και ο Howlin’ Kay μαζί με τον Λουί Σαλβαδόρ κάτσανε μπροστά από τη σκηνή και με την κιθάρα τους και τη φωνή τους τραγουδήσανε μαζί με τον κόσμο που χόρευε.

Στη συνέχεια, ο δημοφιλής Lolec μάς ταξίδεψε σε πιο ροκ μονοπάτια. Με ένα πραγματικά ευαίσθητο και προβληματισμένο στίχο και ένα δυ-νατό και ανατρεπτικό ήχο. Οι Άσσοι του Loui Salvator με την πραγμα-τικά κεφάτη και χορευτική μουσική τους, κάνανε τον κόσμο να μην τους αφήνει να κατέβουν από τη σκηνή, χειροκροτώντας και επευφημώντας τους. Η εντυπωσιακή αυτή εξαμελής μπάντα διασκευάζει ρεμπέτικα και ορισμένα «ελαφρά» (Γούναρης, Αττίκ κ.λπ.) σε lounge jazz, ‘30s swing και allegro. Οι μελωδίες είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους και η απόδοσή τους σε ρυθμό swing ακούγεται μοντέρνα και ιδιαίτερα διασκεδαστική.

Τη μοναδική αυτή βραδιά έκλεισε ο γνωστός DJ Κώστας πολίτης, σε

party ρυθμούς. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και η παρουσία του Video Jockey Manoz. Ο διεθνούς φήμης Video Jockey, που έχει δουλέψει με-ταξύ άλλων και με τον Jean Michel Jarre και τους Daft Punk, συνόδεψε τις μουσικές των συγκροτημάτων με της εικόνες του. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα να βλέπουμε στην γι-γαντοοθόνη εικόνες από τα μέρη που προέρχονταν οι μουσικές που ακούγαμε, να βλέπουμε ζωντανά τους καλλιτέχνες και να παρακολουθούμε εντυπωσιακά εφέ σε συνδυασμό με το φωτισμό τις σκηνής.

Οι διοργανωτέςΣτο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κη-

φισιάς Νίκος Χιωτάκης μίλησε για την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων που γίνεται φέτος, λέγοντας ότι η φιλοδοξία είναι να γίνει θεσμός γι’ αυτήν την πόλη. «Ξε-κινήσαμε σήμερα», είπε ο δήμαρχος, «με την ελπίδα ότι υπάρχει χώρος σε αυτή την πόλη να αναπτυχθεί

μια εκδήλωση με καλή μουσική από όλα τα μέρη του κόσμου. Και κυρίως να συγκεντρώσει εδώ αν-θρώπους, νέους και μεγαλύτερους, παιδιά και ηλικιωμένους, στους οποίους αρέσει να ταξιδεύουνε τον κόσμο μέσα από τη μουσική. Που τους αρέσουν τα χρώματα της μου-σικής όλου του κόσμου».

Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώ-που για τον Πολιτισμό και Αθλητισμό του Δήμου Κηφισιάς «Δ. Βικέλας», Μανώλης Κουρμαδιάς, τόνισε το σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίζει ο πολιτισμός, ιδιαιτέρως σε δύσκολες εποχές. Έδωσε συγχαρη-τήρια στον εμπνευστή και διοργα-νωτή της βραδιάς, μέλος του Δ.Σ. του Νομικού προσώπου του δήμου, Σταύρο Ζαπάντη, καθώς και στην υπόλοιπη επιτροπή διοργάνωσης που με πολλή όρεξη και φαντασία εργαστήκανε για μας παρουσιάσουνε αυτό το φεστιβάλ.

H επιτροπή διοργάνωσης του φε-στιβάλ, που απαρτιζόταν από τους

Κική Αυγουστάτου, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Περικλή Πέτρου, Νάνσυ Σφαντού και Σταύρο Ζαπά-ντη.

Ο κόσμος έφυγε από το Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων ενθουσιασμένος και όλοι δώσανε ραντεβού για του χρόνου!

Και ένα σχόλιο Κατά την προσωπική μου άποψη

το «Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων» ήταν η καλύτερη εκδήλωση των φετινών «Μενανδρείων». Οι συμμετέχοντες έπαιξαν μουσική ποιοτική, που είχε να πει πράγματα και όχι να αναπα-ράγει συνήθη κλισέ ή να χαϊδέψει τα αυτιά του μέσου κοινού. Δυστυχώς, όμως, η πρόθεση των διοργανωτών, υπονομεύθηκε έως ακυρώθηκε, από την πέρα ως πέρα ακατάλληλη επι-λογή του χώρου και το δωρεάν του πράγματος. Ένας χώρος προφυλαγμέ-νος από αλαλάζοντα νήπια των τριών παρακείμενων παιδικών χαρών, το θόρυβο από τα συντριβάνια(!), τα σουλάτσα των περίεργων, την πρω-τοκαθεδρία στα καθίσματα ασχέτων με το μουσικό θέμα αφού «τσάμπα είναι, πάμε να δούμε τι γίνεται», θα πρόσφερε σε αυτούς που ήθελαν να ακούσουν και να απολαύσουν.

Οι υπεύθυνοι του Δήμου και του «Βικέλα» καλό είναι να αποφασίσουν, όσο πιο νωρίς γίνεται, αν θα δαπα-νούν τα κονδύλια του δήμου (ακού-γεται το ποσόν των 100.000 ευρώ) για να διαδώσουν την τέχνη και τον πολιτισμό ή για κάνουν δημόσιες σχέσεις οι δημοτικοί μας άρχοντες. πΕτρΟς ΜπαςτΕας

Με μεγάλη επιτυχία εμ-φανίστηκε το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών

της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας στην πρώτη του εμφά-νιση σε διεθνές φεστιβάλ παραδο-σιακών χορών στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, ταξίδεψε στη Σόφια της Βουλγαρίας από την Παρασκευή έως και την Κυριακή 15-17 Σεπτεμβρίου, όπου εμφα-νίστηκε σε τρεις παραστάσεις, παρουσιάζοντας χορούς από τα παράλια της Ιωνίας.

Οι εμφανίσεις έγιναν κατόπιν πρόσκλησης στο πλαίσιο του διε-θνούς International Festival of Arts «Sofia» 2011 και το οποίο οργανώθηκε από το Bulgarian Art and Folklore Centre «Nestia»- Sofia, Balkan alliance of folklore, Foundation «Nestia», Association «Evterpani», Association «Fontan», Touristic company «Delta EK», με την υποστήριξη του βουλγαρικού υπουργείου Επιστήμης και Πολιτισμού και

του Δήμου Σόφιας.Στο ίδιο φεστιβάλ συμμετεί-

χαν χορευτικά συγκροτήματα

από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Η κύρια εμφάνιση έγινε στην κε-

ντρική πλατεία της Σόφιας, στο πλαίσιο του εορτασμού της επί-σημης ημέρας της πόλης, ενώ

μεταδόθηκε και τηλεοπτικά σε απευθείας σύνδεση.

Καλύτερη χορεύτρια της διοργά-νωσης ανακηρύχτηκε η χορεύτρια της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας, Βασιλική Δανιήλ, η οποία έλαβε σχετικό αναμνηστικό βραβείο.

Η Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας ανακοινώνει την έναρ-ξη της νέας περιόδου στα τμή-ματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών και καλεί όλους όσους εν-διαφέρονται, να συμμετέχουν στα μαθήματα εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών, καθώς και στις εκδηλώσεις της Ένωσης. Θα λειτουργήσουν τμήματα αρχαρί-ων και προχωρημένων, όπως και παιδικό τμήμα.

Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν από 1 Οκτωβρίου 2011. Για πε-ρισσότερες πληροφορίες: Ελέ-νη Μάστορα, τηλ. 6973632295, email [email protected], Μαρία Δημάκη, τηλ. 6938188891.

Εκατοντάδες φίλοι της μουσικής στο καταπράσινο πάρκο ηρώων Πολυτεχνείου για μια μοναδική βραδιά με νότες και χρώματα από τον κόσμο των νέων δημιουργών

Πέτυχε και θα γίνει θεσμός το Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων

τΜηΜα παραΔΟςίαΚώΝ ΧΟρώΝ της ΕΝώςης ΜίΚραςίατώΝ ΝΕας ΕρυΘραίας

πρώτη εμφάνιση με διάκριση σε διεθνές φεστιβάλ στη ςόφια

TREES LOLEK

ΒΙΒΛΙΟ - ΧΑΡΤΙ

ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ• ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ• ΕΝΤΥΠΑ• ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ• ΑΦΙΣΕΣ • ΠΑΝΩ • SITE25 Μαρτίου 9 2108075665 fax: 2106203817 [email protected] • www.sepik.net

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ - ΓΕΩΡΓΑΜΛΗ Ολιγομελή Τμήματα3ης Σεπτεμβρίου 2 & Κων/πόλεως Τηλ./Fax 210 8001 871

ΚΑΠΕΛΛΑ ΜΑΡΙΑ Καθηγήτρια Γαλλικών -ΑγγλικώνΠτυχ. Πανεπιστημίου ΑθηνώνΚαθηγήτρια Ελληνογαλλικής ΣχολήςΕξετάστρια Γαλλικού Ινστ. στα διπλώματα DELF-DALF-SORBONNE210 6205886 • [email protected]

ΕΝΔΥΣΗ - ΥΠΟΔΗςΗ

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ• Αναλαμβάνουμε ενδύματα παντός είδους • Καλύμματα για σαλόνια - καρέκλες • Ραφή κουρτίναςΕθν. Αντιστάσεως 65 - 6938941147

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΔΟΜΙΚΑ

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

SMART.AL ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Παλαιά Τατοίου 14 2108000284 fax:2108002841

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΠΟΘΗΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ25ης Μαρτίου 15Τηλ. 2108073541ΚΙΝ . 6977228897

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΒΟΥΡΛΙΩΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣΕξειδικευμένες οικοδομικές εργασίες - ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ - ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ - ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ 6932 258 587

ΖΑΦΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣΚεραμοσκεπές - πέργολες – μονώσεις – μάντρες με πέτρα ή τούβλο - τζάκια - οικοδομικές εργασίες Μιλήτου 37 Νέα Ερυθραία 2108075813 ΚΙΝ. 6972 85 22 70

ΧΡΩΜΑΤΑ - ΣΙΔΗΡΙΚΑ

ΒΑΛΑΛΑΚΗΣ Β&Φ ΟΕΑθ. Διάκου & Αναξαγόρα 162106251760 fax:2106207468

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΚΟΥΡΕΙΑ

ΛΕΟΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Πλαστήρα 60 - 2108001766

ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ – ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ - ΛΟΥΣΤΡΑ Γρηγορίου Ε΄112106205456 - 6979840931

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΚΑΥΓΑΛΑΚΗ ΤΖΕΝΗ Τσακάλωφ 6 - 2108017313

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ ΚΟΤΤΟΣ ΑΡΗΣΤηλ. 6932 605 018 - 2106200080

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΕΛΕΤΩΝ Κ. Ι ΡΟΥΣΣΗΣΚηδείες - Μνημόσυνα - Στολισμοί26ο χλμ Αθηνών-ΛαμίαςΤηλ. 2108072567 Κν. 6934264455

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ. Χαρ.Τρικούπη & Ελ.Βενιζέλου 2106204465ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ Ελ. Βενιζέλου 59 - 2106251771ΓΑΙΤΑΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Πλ. Μικρασιατών - 2108001406ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣΤατοΐου 130 - 2108077634SLAVOV VLADISLAVΤατοΐου 112 - 2106250909ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ ΘΩΜΑΣΕλ. Βενιζέλου 72 ΜΟΥΣΤΑΚΙ ΘΑΝΑΣΕλ. Βενιζέλου 121 - 2106250760ΠΑΣΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤ. Ελ.Βενιζέλου & Κερκύρας 2106206107

ΤΕΧΝΙΚΟΙ - ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ

ΗΛ.ΣΚΟΥΠΕΣ-ΑΙR.CONDITION

Εξειδικευμένος τεχνικός αναλαμβάνει την επισκευή της ηλεκτρικής σκούπας

στο χώρο σας και την απολύμανση του οικιακού air condition. Κάλυψη όλων των Β. ΠροαστείωνΤηλ. 6936 357 189 Παναγιώτης

ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ

ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ

ΓΑΚΙΑ ΜΑΡΙΑ Γρηγορίου Ε’ 13 - 2108078065

ΔΟΥΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΕμπόριο τροφίμωνΜιλήτου 5 2108070368

ΚΑΚΚΑΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Σεβδικίου 22 - 2108074575ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΑΡΓΥΡΩΠλαστήρα 62 & 25 Μαρτίου 2106208906ΚOΦΙΝΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Aγ. Αναργύρων 1 2106204631ΛΑΝΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ελ.Βενιζέλου 153 2108077438ΜΠΑΤΛΗ ΜΑΛΑΜΩ Σεβδικίου 56 2106256780ΠΑΡΩΝΗΣ Ε. ΚΥΡΙΑΚΟΣ Αγ. Σαράντα 30 - 2106206125ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Βρυούλων 35 2106209728ΣΕΡΒΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΒάρναλη 53 - 2106203746ΤΣΟΛΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ Βάρναλη 43 - 2106251388ΤΣΑΓΚΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑΕθν.Αντίστασης 15 - 2106205091

ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

ΠΑΠΑΔΕΛΗΣΖαχαροπλαστείο - catering Από το 1930 - 77 χρόνια γλυκιά παράδοση Aγίων Σαράντα 26-282106208475 - 2106208494

ΣΟΥΒΛΑΚΙ - ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ

ΠΑΠΡΙΚΑΣουβλάκι όπως παλιά25ης Μαρτίου 2 Νέα Ερυθραία2108070303

ΥΓΕΙΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΥΝΕΛΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕΓρηγορίου Ε’ 52108072088 2108075525 fax: 2108072742 [email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΚΛΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ 2106207924 - 2106205216

ΜΠΙΤΣΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 6978550294

ΡΕΠΠΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Αθ. Διάκου 37 - 210 6254279

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΡΑΦΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ελ.Βενιζέλου 159 2106251770 - 6936251770

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΔΕΡΜΑΤΗ ΑΝΝΑΔυσλεξία, Μαθησιακές Δυσκολίες, Ειδική Αγωγή, Ψυχολογική Στήριξη Μεθώνης 22. Διόνυσος6936960497 - [email protected]

ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ ΜΑΙΡΗΛογοπαθολόγος-ΛογοθεραπεύτριαΕλ.Βενιζέλου & Φλέμινγκ 96975129698 κατόπιν ραντεβού

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ

ΚΟΝΤΟΔΗΜΑ - ΚΟΖΩΝΗ Μ. & ΚΟΖΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ Πλαστήρα 13 Νέα Ερυθραία 2108000221

ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ Αναξαγόρα 18, 2ος όροφος, Νέα Ερυθραία 210 8002495

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

ΚΟΛΙΑΝΔΡΗΣ ΑΘΩΣΕλ. Βενιζέλου 159 Νέα Ερυθραία 2106204872

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΙ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΥEλληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής ΙατρικήςΑνακρέοντος 21, 2ος όροφος Νέα Ερυθραία 210 8001093. Κιν.: 6944 908411 [email protected]

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΙ

ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ Αναξαγόρα 18 & Αθ. Διάκου Νέα Ερυθραία2106251102 e-mail: [email protected]

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ Κηφισίας 339 Κηφισιά 2106251600

ΠΑΘΟΛΟΓΟI

ΚΑΡΑΚΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΗρ. Πολυτεχνείου 9 & Κανάρη Ν. Ερυθραία 2108072867

ΚΟΡΙΝΑ Π. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥΕιδικός παθολόγος, Συνεργάτης Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»Συνεργάτης Ογκολογικής μονάδας Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»Ηρώων Πολυτεχνείου 13, Αγ. Στέφανος 210-6218638, 6974751160

ΗΛΙΑΣ Κ. ΣΙΑΚΑΒΕΛΛΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΥΓΕΙΑ»ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ• ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ Ν.Α.Τ., ΔΗΜΟΣΙΟ, Ι.Κ.Α., ΤΡΑΠΕΖΕΣ• ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ• ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΑΙΜΟΛΗΠΤΡΙΑΔέχεται καθημερινώς 10-1μ.μ και 7-9μ.μ.Ελ. Βενιζέλου 100, νέα ΕρυθραίαΤηλ. 2109339584, 6972947707

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

ΓΚΟΝΤΡΟΓΙΑ ΕΥΑΝΘΙΑΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣΑθ. Διάκου 37, Ν. Ερυθραία210 6206950, 6948 959348

ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣΑπόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών Λειτουργικός έλεγχος αναπνοής, Αλλεργικά τεστ, Διακοπή καπνίσματος, Διαταραχές ύπνου Επισκέψεις κατ΄οίκον Συμβάσεις με ΤαμείαΠ.Ιωακείμ 3 Νέα Ερυθραίατηλ. 2108003717 fax 2108003718κιν. 6942687835e-mail: [email protected]

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗΣ ΧΑΡΗΣ Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής 2108078543 - 6977482072http://counselor.gr

ΘΩΜΑ OΛΓΑ - ΜUKΤΙ ΨυχοθεραπεύτριαΕναλλακτική Θεραπεύτρια21061231906934736800

ΧΕΛΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΨυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεία και ΣυμβουλευτικήΚορνάρου 4Νέα ΕρυθραίαΤηλ. 210 6201059 Κιν. 6977408533

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΙ (ΩΡΛ)

ΚΟΚΜΟΤΟΥ ΒΙΟΛΕΤΑΧειρουργόςΩτορινολαρυγγολόγος. Επιστ. Συνεργάτης ιατρικού Κέντρου ΜΗΤΕΡΑΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΛΙΓΓΟΥ, ΕΜΒΟΩΝ & ΠΑΙΔΟΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑΑθ .Διάκου 24 & Ελ.Βενιζέλου112 Νέα Ερυθραία Τηλ. 2108074455Κιν 6972595840

έιΔιΚΗ προςφορΑ ΓιΑ έΜποροΥς ΚΑι έπΑΓΓέΛΜΑτιές Ετήσια συνδρομή στην εφημερίδα «Η νΕΑ ΕΡυΘΡΑΙΑ» και καταχώρηση ΣΤΟν ΕΠΑγγΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΔΗγΟ

Μόνο με 50 ευρώ το χρόνο Στείλτε τα στοιχεία σας στο fax 2108075904 ή στο [email protected]

14 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔαέπαγγελματικός & έμπορικός οδηγός

15ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα έπαγγελματικός & έμπορικός οδηγός

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ • ΓΛΑΥΚΩΜΑ• ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ • με LASER για ΜΥΩΠΙΑ, ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ, ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ • ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ με LASER και ΕΝΔΟΦΑΚΟΥΣ

Λάζαρος ΧατζηπαναγιώτουΧειρουργός Οφθαλμίατρος

ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 339, 14561 ΚΗΦΙΣΙΑ, 1ος ΟΡΟΦΟΣΤΗΛ./ FAX 210 6251600, ΚΙΝ: 6944 386075

email: [email protected][email protected]

Καλλιρρόη ΜανώληΧειρουργός Οδοντίατρος- ΠροσθετολόγοςBDS ( London), MClinDent Prosthodontics

• Προσθετική Οδοντιατρική• Αισθητική αποκατάσταση

Χαρ. Τρικούπη 127, 14671 Ν. Ερυθραία,Εμπ. Κέντρο «Καμάρες»

τηλ. 210 8075 330 • κιν 6945 399 417

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΡΑΦΤΗΣΧΡΗΣΤΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

TRIPLEX ΚΑΡΔΙΑΣΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΕΩΣHOLDER ΡΥΘΜΟΥ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑΣΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Ελ.Βενιζέλου 159 Νέα Ερυθραία Τηλ | 2106251770 κιν | 6936251770

Ηλίας Κ. ΣιακαβέλλαςΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΥΓΕΙΑ»ΜΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤOΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΙΚΑ - ΝΑΤΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ

ΙΑΤΡΕΙΟ Ελ. Βενιζέλου 100 Νέα ΕρυθραίαΤηλ.|φαξ: 210 9339584 Κιν.: 6972 947 707

Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ» Τηλ. 210 6867100 (εσ. 5477)

e-mail: [email protected]

Ηλίας Κ. ΣιακαβέλλαςΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “ΥΓΕΙΑ”ΜΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ: Ελ. Βενιζέλου 100νέα ΕρυθραίαΤηλ./ φαξ: 210 9339584Κιν.: 6972 947 707

Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”Τηλ. 210 6867100

(εσωτ. 5477)e-mail: [email protected]

Άθως ΚολιανδρήςΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Ελ. Βενιζέλου 159 Νέα Ερυθραία Τηλ 2106204872

Μπουζούκι, κιθάρα, ακορντεόν, αρμόνιο, λαούτο, ούτι, μαντολίνοπαραδίδονται μαθήματα από έμπειρο επώνυμο μουσικό, άριστο παιδαγωγό, με ειδικά συστήματα ταχείας εκμάθη-σης, 20 ευρώ μηνιαίως. τηλ. 6973 430 505 6942 645 203

Καθηγήτρια με εικοσαετή εμπειρία

στη διδασκαλία μαθηματικών,

φυσικής, χημείας, παραδίδει μαθήματα

σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου,

ατομικά ή σε γκρουπ 2-3 ατόμων.

Τιμές πολύ λογικές. τηλ. 6943486262

Ερωτικές σχέσεις, άμεση επαναφορά ερωτικού συντρόφου, Τίποτα ακατόρθωτο! Άμεσο και οριστικό αποτέλεσμα.

Πανίσχυρα ερωτικά φυλαχτά, επίλυση μαγείας, απομάκρυνση αρνητικών επιρροών.

Οραματίστρια. Kυρία Σοφία εκ Σμύρνης Τηλέφωνο : 698 56 21 487

ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ - ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣΚυρία Μαίρη

Απαντήσεις και λύσεις στα Αισθηματικά, στα Επαγγελματικά και στα Οικονομικά σας % 210 2790808 - κιν. 6972455303

16 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔαaρθρΑ

* Ο Αποστόλης Δόμβρος είναι Πρό-εδρος Ελληνικής Επιτροπής Εκπαί-δευσης Νέων Κενυατών «Κώστας Δόμβρος» Τηλ.: 6932 244380

Ο διάλογος συνεχίζεται στο... www.sepik.net/nea

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Κάθε Εβδομάδα on line

Ξεκίνησε το σχολικό έτος και μαζί προσπάθησαν να ξεκινή-σουν τα γνωστά κάθε χρόνο

φαινόμενα των καταλήψεων στα σχολεία. Μόνο που τώρα τα πράγ-ματα είναι λίγο διαφορετικά στη Νέα Ερυθραία. Νέες Δημοτικές Αρχές στο Δήμο, καινούριος διευθυντής στο Λύκειο, νέα μέλη στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου, πρω-τόγνωρα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα για τους δημότες - γονείς. Όλες αυτές οι εξελίξεις έκαναν τα πράγματα διαφορετικά από αυτά που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο νέος Διευθυντής του Λυκείου, από ότι φαίνεται στις δηλώσεις του στην εφημερίδα της Νέας Ερυθραί-ας, δεν παραμένει απαθής και αδι-άφορος απέναντι στο φαινόμενο καταλήψεις, όπως ο παρέμενε ο προ-ηγούμενος, αλλά μάχεται δυναμικά χωρίς να φοβάται να πει τα πράγμα-τα με το όνομά τους. Όχι μόνο για τα περί δημοκρατικών διαδικασιών ή των ελλείψεων σε βιβλία, αλλά και για τη στάση των καταληψιών

μαθητών και των γονέων τους.Περισσότεροι γονείς, εμφανίζονται

πλέον στο σχολείο, πιο δυναμικά από ότι τις προηγούμενες χρονιές. Όχι όμως και ο τωρινός Σύλλογος Γονέ-ων, ο οποίος δεν αξιώθηκε ούτε μια Γενική Συνέλευση να κάνει από τότε που εκλέχτηκε, παρά τις επιταγές του καταστατικού του.

Οι τοπικές Αρχές, κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους απέ-ναντι στο πρόβλημα, με δυναμική παρουσία, νυχτερινή περιφρούρηση, κόψιμο των αλυσίδων. Το αποτέλε-σμα: για πρώτη φορά η προσπάθεια κατάληψης κράτησε μόνο μερικές ώρες. Όλα αυτά μήπως θα έπρεπε να αποτελέσουν αφορμή για σκέψη τόσο των γονέων όσο και των τοπι-κών αρχών;

Γιατί τόσα χρόνια ο τότε Λυκει-άρχης και τώρα - φευ - Αντιπρόε-δρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, διατυμπάνιζε ότι κατόπιν εντολής των προϊσταμένων του δεν εμπλέκεται με τις καταλήψεις αλλά θα τις παρακολουθεί από μακριά; Ο

σημερινός Λυκειάρχης δεν παίρνει τέτοιες εντολές από τους προϊστα-μένους του; Ή μήπως πρόκειται καθαρά για θέμα διάθεσης αλλά και εκτίμησης της δουλειάς που κάνει ο κάθε ένας;

Γιατί τα προηγούμενα χρόνια, ήταν κακός ο προηγούμενος Σύλ-λογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου, όταν προσπαθούσε με ψη-φίσματα ενάντια στις καταλήψεις, νυχτερινή περιφρούρηση του σχο-λείου, παραστάσεις στις Αρχές κ.λ.π., να κρατήσει το Λύκειο ανοιχτό;

Γιατί τότε μόνο κάποιοι γονείς μαζί με το Σύλλογο Γονέων, και ελά-χιστους εκπροσώπους του Δήμου Νέας Ερυθραίας προσπαθούσαν σχεδόν μόνοι τους !!! να κρατήσουν το Λύκειο ανοιχτό και να διατη-ρήσουν ζωντανό το δικαίωμα για μόρφωση των παιδιών, ενώ την ίδια στιγμή δέχονταν τις έντονες επικρίσεις αλλά και τις ύβρεις των «δήθεν» υπερασπιστών των δικαι-ωμάτων των μαθητών;

Βλέπετε όμως ευτυχώς ή δυστυ-

χώς αλλάζουν οι καιροί και ευτυχώς αλλάζει και η αντιμετώπιση στο θέμα των καταλήψεων (τουλάχιστον έτσι δείχνουν προς το παρόν τα πράγ-ματα). Ευτυχώς για τους μαθητές, προς το παρόν – και ελπίζω και στο μέλλον -αποφεύχθηκε το κλείσιμο του σχολείου, διασφαλίσθηκε η συ-νέχιση της εκπαιδευτικής διαδικα-σίας. Ίδωμεν για το μέλλον.

Μήπως οι φετινές εξελίξεις αποτε-λούν τη δικαίωση των προσπαθειών, όλων εκείνων που προσπάθησαν τα προηγούμενα χρόνια να κρατήσουν το σχολείο ανοιχτό;

Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν περισσότερα για τις παλαιότερες καταλήψεις υπάρχουν τα σχετικά άρθρα της εφημερίδας: 11-12-2009 «Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Νέας Ερυθραία (2) Απά-ντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Αναξαγορείου Λυκεί-ου», 11-12-2009 «Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Σύλλογο Γονέων και

Κηδεμόνων του Λυκείου Νέας Ερυ-θραίας (1) Απάντηση Κ. Πεχλιβάνο-γλου σε Τ. Τσιλόγλου», 13/11/2009 «Καταλήψεις σε συνέχειες στο Λύκειο Νέας Ερυθραίας», 18/12/2009 «Απο-λογισμός καταλήψεων», 8-1-2010 «ΚΑ-ΤΑΛΗΨΕΙΣ: Αξίωση και Απαξίωση», 15/01/2010 «Και καλά κρατούν την εξουσία?», 15/01/2010 «Απάντηση Κ. Πεχλιβάνογλου στο Διευθυντή του Λυκείου Ν. Ερυθραίας»

Γράφει ο

Κωνσταντίνος πεχλιβάνογλου

Με αφορμή τον θάνατο της Κενυάτισσας νο-μπελίστας Ουανγκάρι,

Μαατάι, θέλω με βάση την σχεδόν εικοσαετή εμπειρία από τα ταξίδια μου στην Κένυα, να πω μερικά πράγματα για την γυναίκα της Κένυας, που ισχύουν για όλες τις γυναίκες της Αφρικής.

Κατ' αρχήν ό,τι καλό συμβαίνει στην Αφρική προέρχεται από τις γυναίκες.

Το φαινόμενο ο σύζυγος αφού κάνει παιδιά να εγκαταλείπει στην οικογένεια, είναι σύνηθες.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο πατέρας του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος ήταν Κενυάτης.

Συχνά στα σχολεία συναντάμε μια αφίσα που γράφει: «Μη πουλά-

τε τα κορίτσια σας για μερικές αγε-λάδες. Δώστε τους μόρφωση».

Τα κορίτσια στην Κένυα σε ηλι-κία 15 χρονών είναι ώριμα για γάμο. Επειδή εκεί ο γαμπρός αγο-ράζει την γυναίκα του απ' τους γονείς της, οι φτωχές οικογένειες πουλάνε τα κορίτσια τους για 3-4 αγελάδες, σε πλούσιους γαμπρούς, οι οποίοι είναι σε θέση να πλη-ρώσουν.

Επειδή δε στην Κένυα επιτρέ-πεται η πολυγαμία, οι πλούσιοι αγοράζουν για το χαρέμι τους νέα φτωχά κορίτσια.

Το δικαίωμα της πολυγαμίας εκμεταλλεύονται πολλοί Κενυάτες και όχι μόνο οι Μουσουλμάνοι.

Γνωρίζω ένα Κενυάτη, του οποί-ου ο πατέρας είχε είκοσι γυναίκες, από τις οποίες απέκτησε εκατό (!)

παιδιά.Επαγγελματικά η κοινωνία προ-

σφέρει πολύ λίγες δυνατότητες στην Κενυάτισσα.

Οι λίγες γυναίκες, οι οποίες απο-κτούν μετά από σπουδές δυνατό-τητα επαγγελματικής καριέρας, συ-ναντάνε τρομερές δυσκολίες στην ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτω-ση της πολιτικής μηχανικού Αϊσά, με την οποία συνεργαστήκαμε στην διάνοιξη πολλών πηγαδιών.

Όταν έκανε για λογαριασμό της Επιτροπής μας γεώτρηση στην αυλή ενός γυμνασίου, μάζεψε όλες τις μαθήτριες για να δουν την δουλειά της και να πεισθούν, ότι μια γυναίκα μπορεί να ασκήσει αντρικό επάγγελμα.

Γι' αυτό κι εμείς στην Επιτροπή

μας δίνουμε κατά προτίμηση υπο-τροφίες σε κορίτσια για να σπουδά-σουν στο Γυμνάσιο (μέχρι σήμερα δώσαμε 300 υποτροφίες).

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στην Κένυα μια οικιακή βοηθός παίρνει μισθό 50 Ευρώ τον μήνα και ότι ένα δάσκαλος παίρνει 100 Ευρώ, καταλαβαίνει κανείς, ότι μια φτωχή οικογένεια δεν μπορεί να πληρώ-σει 250 με 350 € τον χρόνο και για 4 χρόνια, για να στείλει στο Γυμνάσιο την κόρη της, όσο καλή μαθήτρια και αν είναι.

Η νομπελίστα Ουανγκάρι Μαα-τάι είναι ένα παράδειγμα γυναίκας της Αφρικής, η οποία όχι μόνο κατάφερε να σπουδάσει, αλλά να γίνει φωτεινό παράδειγμα θέλησης για όλες τις γυναίκες της μαύρης Ηπείρου.

Αλλάζουν οι καιροί για τις καταλήψεις των σχολείων

Η γυναίκα στην ΑφρικήΜε αφορμή τον θάνατο της Κενυάτισσας νομπελίστας Ουανγκάρι Μαατάι

του Αποστόλη Δόμβρου*

17ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα έπιΚΑιροτΗτΑ

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή δεκάδων πρώην και εν ενεργεία

δημάρχων της Αττικής πραγμα-τοποιήθηκε στον Πόρο το Σαββα-τοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου, το 3ο Forum Αυτοδιοίκησης, που οργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Ενεργών και Διατελε-σάντων Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων Αττικής.

Στο διήμερο των εργασιών του παρουσιάστηκαν δέκα εισηγήσεις, κατανεμημένες σε πέντε θεματικές ενότητες, με εισηγητές διακεκριμέ-νους καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη της αυτοδιοίκησης δημάρ-χους και πρώην δημάρχους.

Οι εργασίες της συνάντησης ξεκί-νησαν με χαιρετισμούς του «οικοδε-σπότη» δημάρχου Πόρου Δημήτρη ςτρατηγού, του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Δημήτρη Κατσικάρη, εκ μέρους του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, του εκπροσώπου της νε-οσύστατης Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Δήμων «Ο Κλεισθένης», καθώς και του απερ-χόμενου προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ, πρώην δημάρχου Αιγάλεω Δημή-τρη Καλογερόπουλου, στον οποίο ο σύλλογος απένειμε τιμητική πλακέτα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην Αυτοδιοίκηση.

Τα θέματα των εισηγήσεων του 3ου Forum Αυτοδιοίκησης και οι εισηγητές τους ήταν:

- Τα οικονομικά των ΟΤΑ με βάση τα νέα δεδομένα, με εισηγητές τον Άγγελο Κότιο, καθηγητή Διεθνών

και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέ-σεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και τον Κώστα αναστόπουλο, πρώην δήμαρχο Ύδρας.

- Η συμμετοχή των ΟΤΑ στην αναπτυξιακή προοπτική της χώ-ρας, με εισηγητές τον γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου, αντιπρόεδρο του Περι-φερειακού Συμβουλίου Αττικής και τον παντελή Ειρηνάκη, πρώην δήμαρχο Αγίου Δημητρίου.

-Όροι και προϋποθέσεις στην οργανωτική δομή της Αυτοδιοί-κησης για τη βελτίωση της αποτε-λεσματικότητας, με εισηγητές τη Νάνσυ Παπαλεξανδρή, καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον παύλο Καμάρα,

πρώην δήμαρχο Πεύκης.-Το θεσμικό πλαίσιο των αιρετών

της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι προοπτικές ποιοτικής αναβάθμισης, με εισηγητές τους Ντορέτα αλεξί-ου, δικηγόρο νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔΚΕ και Θεόδωρο γεωργάκη, πρώην δήμαρχο Ηλιούπολης.

-Η σημασία της συμμετοχής των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοί-κηση, με εισηγητές τη Μαρία αν-δρούτσου, δήμαρχο Αγίου Δημη-τρίου και τον Κώστα Μακρυνόρη, πρώην δήμαρχο Βιλίων.

Τόσο στη συνεδρίαση του Σαβ-βάτου, όσο και σε αυτήν της Κυ-ριακής, μετά την παρουσίαση των εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος, με δεκάδες παρεμβάσεις δημάρχων και πρώην δημάρχων,

τις οποίες χαρακτήριζε πλούσιος και καίριος προβληματισμός. Κατα-τέθηκαν επίσης πολλές σημαντικές προτάσεις, τις οποίες το Δ.Σ. του συλλόγου ανέλαβε να προωθήσει στα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ, καθώς και στη νέα πολιτική ηγε-σία του υπουργείου Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ώστε να ληφθούν υπόψη στο νέο «νομοσχέδιο σκούπα» που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή, με στόχο τη συμπλήρωση κενών του προγράμματος «Καλλικράτης» και τη διόρθωση δυσλειτουργιών του που εντοπίστηκαν στο πρώτο εννεάμηνο της εφαρμογής του.

Οι εργασίες του 3ου Forum Αυ-τοδιοίκησης ολοκληρώθηκαν με την αποτίμηση των εργασιών του

και την παρουσίαση των συμπε-ρασμάτων του από τον πρόεδρο του συλλόγου παύλο Καμάρα. Όπως επισημάνθηκε, η ιδιαίτερη αξία αυτών των συναντήσεων, που καθιερώθηκαν πλέον ως θεσμός στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, καθώς και της εν γένει δραστηριότητας και των παρεμβάσεων του Συλλό-γου Ενεργών και Διατελεσάντων Δημάρχων Αττικής, βρίσκεται στο ότι δίνουν τη δυνατότητα της από κοινού και ανεξάρτητα από την πολιτική προέλευση του καθενός, εξέτασης των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης από τους πρώην και τους εν ενεργεία δημάρχους, ώστε οι δεύτεροι να επωφελούνται από τις γνώσεις και την πλούσια εμπειρία των πρώτων.

Πλήρη ανατροπή του σημε-ρινού συστήματος έκδο-σης οικοδομικών αδειών

και του ελέγχου κατασκευών επι-φέρει το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχοι του νομο-σχεδίου, σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, είναι η μείωση του χρόνου έγκρισης και έκδοσης οι-κοδομικών αδειών, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση της διαφάνειας και η τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Κύριο χαρακτηριστικό του η κατάργηση των Πολεοδομιών, οι υπηρεσίες των οποίων μεταφέρο-νται στις αντίστοιχες υπηρεσίες Δόμησης των δήμων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο «νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις»:

Καταργούνται οι πολεοδομίες με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που έχουν. Αρμόδιες υπηρεσίες

για την έκδοση της άδειας δό-μησης είναι πλέον οι υπηρεσίες Δόμησης των δήμων, οι οποίες ασκούν τις αρμοδιότητες των πο-λεοδομικών γραφείων. Η σύνταξη των μελετών και η εκτέλεση του οικοδομικού έργου γίνεται με ευ-θύνη των μηχανικών. Ο έλεγχος περιορίζεται πλέον στη διαπίστω-ση της υποβολής με ευθύνη των μελετητών μηχανικών όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και στον έλεγχο των αποδεικτικών καταβολής εισφορών και κρατή-σεων. Μάλιστα, προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα για τον μελετητή μηχανικό, σε περίπτωση

που η μελέτη του δεν εκπονήθηκε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή για τον επιβλέποντα μηχανικό στην περίπτωση που οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέ-σθηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν.

Διαχωρίζεται το εγκριτικό από το εποπτικό έργο και γίνεται πλή-ρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των αρχών αδει-οδότησης σε υπηρεσίες Δόμησης των δήμων και των ελεγκτών Δό-μησης, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.

Ελαχιστοποιείται η ανάγκη για επαφές με τις δημόσιες υπηρεσίες

και η επικοινωνία του μηχανικού με τον πολίτη και του πολίτη με τις υπηρεσίες γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Οι άδειες δόμησης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Για τη χορήγηση της έγκρισης δόμησης θεσπίζεται προθεσμία 5 ημερών από την υποβολή των απαραίτη-των δικαιολογητικών, ενώ θεσπί-ζεται η διαδικασία συμπλήρωσης ή διόρθωσης ελλείψεων ή λαθών που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγ-χο, εντός προθεσμίας 2 μηνών. Επίσης θεσπίζεται, για την έκδοση της άδειας δόμησης, προθεσμία 2 ημερών από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Επιπλέον, ορίζεται ότι ο φάκελος για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλεται εντός 12 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της έγκρισης δόμησης

Κωδικοποιούνται κοινές δι-αδικασίες υποβολής και ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητι-κών και μελετών. Καταγράφονται τα κτίρια της χώρας με τη λειτουρ-γία της Ταυτότητας Κτιρίου και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευών.

Θεσπίζονται, τέλος, νέα γνωμο-δοτικά όργανα για την προστασία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και καταργούνται τα υπάρχοντα. Το ΥΠΕΚΑ προχωρά, μεταξύ άλ-λων, στη σύσταση διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, με την οποία προσδοκά να αναβαθμίσει, εξει-δικεύσει και εμβαθύνει την έρευνα και το έργο του στον τομέα της διατήρησης, προστασίας και ανά-δειξης των παραδοσιακών ανθρω-πογενών στοιχείων, κατασκευών και συνόλων.

Σύλλογος Ενεργών και Διατελεσάντων Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων Αττικής

3ο Forum Αυτοδιοίκησης με στόχο τη συμπλήρωση κενών από την εφαρμογή του «Καλλικράτη»

ςτη Βουλή το νομοσχέδιο του υπΕΚα που προβλέπει την κατάργηση των πολεοδομιών

Οι δήμοι υπεύθυνοι για τις άδειες δόμησης, αλλά όχι και για τον έλεγχο

18 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔαο ΨΥχοΛοΓος Απαντά

Μ.Α., ECPΨυχολόγος - ΨυχοθεραπευτήςΜέλος του Συλλόγου ΕλλήνωνΨυχολόγων, Μέλος του British

Psychological [email protected]

γράφει οχάρης Καραουλάνης

Στη Στηλη Αυτη ασχολούμαστε με τις σχέσεις, τα παιδιά, αλλά και τις όποιες ψυχολογικές δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος ή κάποια.Στόχος μου είναι να απαντήσω με έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όσες απορίες μπορεί να έχετε και φιλοδοξία όλων μας να σας βοηθήσουμε, να σας μειώσουμε το άγχος και να συμβάλλουμε στη σωστή ενημέρωσή σας γι΄ αυτά τα πολύ σημαντικά για τη ζωή μας θέματα. Έτσι θέλω να σας παροτρύνω να στείλετε επώνυμα ή ανώνυμα τις ερωτήσεις σας για τις δυσκολίες ή τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Περιμενουμε τα γραμματα σασ (επώνυμα ή ανώνυμα) στη διεύθυνση της εφημερίδας, 25ης Μαρτίου 9, 14671 Ν.Ερυθραία, με fax στο 210 8075904 ή με e-mail στη διεύθυνση: [email protected]

Kαι θυμηθείτε! Δεν υπάρχει λάθος ερώτηση…Yπάρχει μόνο λάθος απάντηση!

Η εφηβεία αποτελεί μια περίοδο με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ξεχωριστή αντιμετώπιση από

εσάς τους γονείς. Οι έφηβοι δεν είναι πια παιδιά, αλλά ούτε ακόμα ενήλικοι. Έτσι νιώ-θουν υποτιμητικά και θυμώνουν όταν τους φέρεστε σαν να ήταν παιδιά, αλλά τους είναι κυριολεκτικά αδύνατο να ανταποκριθούν απο-τελεσματικά στις υποχρεώσεις των ενηλίκων. Το κλειδί στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των εφήβων και ειδικότερα της σεξουαλικής τους στάσης και συμπεριφοράς είναι η κατανόηση της υποκειμενικής τους πραγματικότητας, αλλά και των αναγκών που έχουν. Η κατανό-ηση αυτή είναι απαραίτητο να είναι όχι μόνο νοητική, αλλά και συναισθηματική. Δεν αρκεί να διαβάσετε προσεκτικά το σημερινό μου άρθρο ή άλλα σχετικά πληροφοριακά κείμενα. Για να επικοινωνήσετε με τον έφηβο γιο ή την κόρη σας πρέπει να τους νιώσετε. Πρέπει να θυμηθείτε πως ήσασταν στη δική σας εφηβεία και πως θα θέλατε να σας είχαν φερθεί. Πρέπει να τον/την αντιμετωπίζετε με σεβασμό, αλλιώς μην περιμένετε σεβασμό από εκείνον/η.

Η εφηβεία αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή σε ψυχολογικό επίπεδο. Θα μπορούσα ίσως να την παρομοιάσω με την αρχή της εγκυμοσύνης για τη γυναίκα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αρχίζει η έκκριση μεγάλης ποσότητας ορμονών, οι οποίες διαταράσσουν τελείως την ισορροπία του συστήματος και οι έφηβοι ουσιαστικά χάνουν τον έλεγχο του εαυτού τους, τον οποίο θα ανακτήσουν ξανά μετά από μερικά χρόνια. Ταυτόχρονα αυξά-νουν πολύ οι απαιτήσεις του περιβάλλοντος από αυτούς. Σαν αποτέλεσμα έχουν απόλυτη ανάγκη την παρουσία, την καθοδήγηση και την οριοθέτηση από εσάς για να εξέλθουν επιτυχημένα από την έντονη και βασανιστική γι αυτούς περίοδο. Οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι φυσιολο-γικές, σε βαθμό που ανησυχεί περισσότερο ή έλλειψή τους.

Στον τομέα της σεξουαλικότητας θέλω κα-ταρχήν να τονίσω ότι οι περισσότεροι έφη-βοι αρχίζουν να ασχολούνται με αυτήν, πολύ νωρίτερα απ’ ότι πιστεύει η πλειοψηφία των γονιών τους. Η ίδια η έναρξη της εφηβείας έρχεται σε όλο και μικρότερη ηλικία για αγόρια και κορίτσια. Ήδη από τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, τα παιδιά συζητούν για το σεξ, ανταλλάσουν πληροφορίες και επιζητούν την επαφή με το αντίθετο φύλο. Η παραπληροφό-ρηση συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην προεφηβική περίοδο. Είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τα παιδιά σας χωρίς προκαταλή-ψεις για τις σεξουαλικές λειτουργίες, ασθένειες και προφυλάξεις. Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει εκτενής έλλειψη πληροφόρησης, με αποτέλεσμα οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως τα κονδυλώματα, κ.α., να είναι εξαιρε-τικά συχνές. Θυμηθείτε ότι η πληροφόρηση δεν είναι θέμα ηθικής, αλλά υγείας. Η κατάλ-ληλη ηλικία είναι όταν τα παιδιά ρωτήσουν και σίγουρα πριν το τέλος του δημοτικού σχολείου. Δεν ωφελεί να θεωρήσετε ότι είναι πολύ νωρίς. Ούτως ή άλλως σας διαβεβαιώνω ότι συζητούν μεταξύ τους για τα σεξουαλικά θέματα κανονικά και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να καταλήξουν σε λανθασμένα ή

και επικίνδυνα συμπεράσματα. Επίσης να θυμάστε ότι, όπως και σε άλλους τομείς, έτσι και στον τομέα της σεξουαλικής συμπεριφοράς, αποτελείτε μοντέλα και πρότυπα μίμησης για τα παιδιά σας. Έτσι η καλύτερη διδασκαλία για ειλικρινείς και ουσιαστικές σχέσεις είναι μέσα από το παράδειγμα.

Οι σχέσεις των εφήβων με το άλλο φύλο είναι πηγή ευχαρίστησης, συνεχούς ενασχόλησης, αλλά και μεγάλου άγχους γι αυτούς. Οι έφηβοι θέλουν να αρέσουν στο άλλο φύλο, ώστε να νιώσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να διαπιστώσουν πως μπορούν να παίξουν σωστά τους νεοαποκτηθέντες τους ρόλους του άντρα και της γυναίκας. Παράλληλα οι τεράστιες αλλαγές στο σώμα τους δημιουργούν πρό-σθετο άγχος και φόβους. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας εμφανίζονται οι πολύ σοβαρές διαταραχές της ανορεξίας και βουλιμίας, στις οποίες έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου.

Σαν αποτέλεσμα η αυτοεικόνα και η αυ-τοπεποίθησή τους είναι εύθραυστη και η οριοθέτησή τους δύσκολη. Έτσι, τείνουν να ερωτεύονται - πλατωνικά και μη – να εξιδα-νικεύουν τους συντρόφους τους, να δίνουν

υποσχέσεις παντοτινής αγάπης και να πληγώ-νονται έντονα. Ο ρόλος σας είναι να βρίσκεστε δίπλα τους προσφέροντας ενθάρρυνση, επιβε-βαίωση και συμπαράσταση, θέτοντας σταθερά και ανάλογα της ηλικίας όρια. Οι έφηβοι δεν χρειάζονται κηρύγματα και υποτίμηση, ούτε απόλυτη ελευθερία ή αδιαφορία. Οι κίνδυνοι τη σημερινή εποχή είναι μεγαλύτεροι από παλιά και εάν εκείνοι δε βρουν σωστή παρου-σία από εσάς θα την αναζητήσουν αλλού με αμφίβολα αποτελέσματα. Για παράδειγμα η χρήση ναρκωτικών, όπως το χασίς, έχει γίνει εξαιρετικά συνηθισμένη στα σχολεία όπου όλοι οι μαθητές το γνωρίζουν αλλά συνήθως οι καθηγητές και η διοίκηση «κάνουν τα στρα-βά μάτια». Είναι πραγματικά εξοργιστικό ότι ακόμα και σε θεωρούμενα «καλά» σχολεία, οι μαθητές συζητούν για τις διαφορετικές ποικιλίες (αλβανικό, κλπ), αλλά οι καθηγητές «δε ξέρουν» τίποτα για το πρόβλημα!

Επιστρέφοντας στο θέμα της εφηβικής σε-ξουαλικότητας είναι αναγκαίο μερικές φορές να ενημερωθείτε και εσείς σωστά για τη σημερινή πραγματικότητα για να αποφύγετε την επανά-ληψη καταστροφικών λαθών του παρελθόντος. Έτσι σας προτείνω την ανάγνωση σύγχρονων επιστημονικών βιβλίων ψυχολογίας ή τη συ-ζήτηση με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η σεξουαλική δραστηριότητα (μοναχικά ή με άλλον/η) είναι βιολογική λειτουργία και δεν είναι «καλή» ή «κακή». Η σωστή ηλικία έναρξης σεξουαλικών σχέσεων για κάθε έφηβο είναι διαφορετική και ανάλογη της συναισθημα-τικής του ανάπτυξης και μόνο. Στατιστικά η πραγματική ηλικία έναρξης βρίσκεται σήμερα γύρω στα 15 έτη, ανάλογα με το φύλο και την γεωγραφική περιοχή. Η δημιουργία ενοχών και η κινδυνολογία για τη σεξουαλικότητα έχει πάντα αρνητικές συνέπειες για τη ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων. Τέλος η ύπαρξη εμπειρίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευτυχισμένη ενήλικη ερωτική ζωή.

Όσο λιγότερο τρομαγμένος και καταπιε-σμένος είναι ο έφηβος για το σεξ και όσο περισσότερο ανεξάρτητος και ενημερωμένος είναι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να υιοθετήσει μια υπεύθυνη στάση και να δη-μιουργήσει επιτυχημένες ερωτικές σχέσεις.

Εφηβική Σεξουαλικότητα:Συμβουλές για τους Γονείς

}Στον τομέα της σεξουαλικότητας

οι περισσότεροι έφηβοι αρχίζουν να ασχολούνται με αυτήν, πολύ νωρίτερα απ’ ότι πιστεύει η πλει-οψηφία των γονιών τους. Η ίδια η έναρξη της εφηβείας έρχεται σε όλο και μικρότερη ηλικία για αγόρια και κορίτσια. Ήδη από τις μεγαλύτερες τάξεις του δημο-τικού, τα παιδιά συζητούν για το σεξ, ανταλλάσσουν πληροφορίες και επιζητούν την επαφή με το αντίθετο φύλο

19ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα ΥΓέιΑ

Το φθινόπωρο ξεκίνησε και για άλλη μια χρονιά θα ζήσουμε οι περισσότεροι την εμπειρία μια λοίμωξης του ανωτέρου

αναπνευστικού (όχι δηλαδή βρογχίτιδα ή πνευμονία) ή όπως συνηθίζουμε να λέμε, ενός κρυολογήματος. Από την αρχή σπεύδω να διευκρινίσω μια σύγχυση που επικρατεί στον κόσμο: κάθε κρυολόγημα δεν είναι γρίπη, αλλά η γρίπη είναι ένα κρυολόγημα. Σοβαρότερο, αλλά πάντως κρυολόγημα.

αίτίΕς: στην ιατρική γνωρίζουμε ότι τα κρυολογήματα τα προκαλούν ιοί. Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από μία πληθώρα ιών (περί τους διακόσιους) διαφορετικών από εκείνους της γρίπης.

ΜΕταΔΟςη: οι ιοί του κρυολογήματος μεταδίδονται από άτομο σε άτομο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και δια-σπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Η μετάδοση γίνεται επίσης, με τα χέρια, όταν κάποιος υγιής αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Ο λόγος που το κρυολόγημα εμφανίζεται συχνότερα τους κρύ-ους μήνες είναι ότι αυτή την περίοδο υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους κι έτσι μεταδίδονται ευκολότερα οι ιοί. Αυτό λοιπόν συμβαίνει κυρίως από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο με έξαρση από τον Δεκέμβριο έως το Φεβρουάριο. Βέβαια μπορεί να κρυολογήσουμε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, είναι όμως σπάνιο.

Πολύ συχνά οι επισκέπτες του ιατρείου ρωτούν αν μπορεί να «κολλήσει» ο σύντροφός τους ή το μωρό τους ή το εγγόνι που φροντί-ζουν. Η απάντηση που δίνω καταρχήν είναι ότι σε όποιον/α μεταδώσουμε τον ιό που έχουμε δεν είναι απαραίτητο ότι θα νοσήσει. Αυτό εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες (το

φορτίο ιών που έχουμε, το ανοσοποιητικό σύστημα του εκτειθέμενου κ.λ.π.). Οι ενήλι-κες μπορεί να μεταδώσουν από μία ημέρα πριν αρρωστήσουν (άρα όταν έρχονται στο ιατρείο και ρωτούν αν μπορεί να κολλήσουν τους κοντινούς τους, αυτό έχει ήδη γίνει) έως και μια εβδομάδα από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν και για περισσότερο από μία εβδομάδα.

ςυΜπτώΜατα: Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος συνήθως είναι πιο ελαφρά («τρέχει» η μύτη, φταρνιζόμαστε, πονάει ο λαιμός), περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (μύτη, ιγμόρεια, φάρυγγας, λάρυγγας), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές. Αντιθέτως, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα συμπτώ-ματα κι επιπλοκές που καμμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για άτομα με μειωμένη άμυνα π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα (δια-βητικοί, καρκινοπαθείς, άτομα που παίρνουν για καιρό κορτιζόνη κ.ά.).

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξε-κινούν απότομα και μπορεί να είναι όλα ή μερικά από τα παρακάτω: ψηλός πυρετός, καταρροή, πονόλαιμος, βήχας (συνήθως ξη-ρός), πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος κι έντονη κόπωση. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρά συμπτώματα διατρέχουν τα παιδιά κάτω των 2 ετών και οι ενήλικες άνω των 65, καθώς και τα άτομα με άλλα νοσήματα που «ρίχνουν» την άμυνα.

ΕπίπλΟΚΕς: σπάνιες αλλά υπαρκτές οι επιπλοκές του κοινού κρυολογήματος και

συχνότερα της γρίπης. Αυτές είναι:η επέκταση της λοίμωξης1. προς το αυτί (ωτίτιδα),• προς τους πνεύμονες (βρογχίτιδα, βρογ-• χοπνευμονία, πνευμονία),προς το λάρυγγα (λαρυγγίτιδα-συνηθέστερα • στα βρέφη)η διευκόλυνση της ανάπτυξης μικροβίων 2. πλέον κι όχι ιών στο φάρυγγα ή τα ιγμόρεια (π.χ. στρεπτόκοκκος) οπότε αναπτύσσεται αντιστοίχως, φαρυγγίτιδα ή ιγμορίτιδα μι-κροβιακής αιτιολογίας δηλαδή σοβαρότερη κατάσταση από πλευράς συμπτωμάτων.

Ένας στους 12 ενήλικες με γρίπη (αλλά κατά τ’ άλλα υγιείς) θ’ αναπτύξουν επιπλοκές όπως πνευμονία, μέση ωτίτιδα (επώδυνη λοίμωξη του αυτιού), ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) και εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου)

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 10 θα-νάτους που αποδίδονται στη γρίπη, οι 9 κα-ταγράφονται στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών (εξαίρεση αποτελεί η ηλικιακή κατανομή του ιού της νέας γρίπης επιδημία του οποίου υπήρξε προ 10μήνου).

αΝτίΜΕτώπίςη: όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη «θα κάνει τον κύκλο της». Χρειάζεται ξεκούρα-ση, πολλά υγρά και λήψη αντιπυρετικών αν υπάρχει πυρετός, αποφυγή του καπνίσματος. Τα αντιπυρετικά λειτουργούν πάντοτε και ως παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών. Ακόμη και κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες συχνά χρειάζεται να μείνουν στο κρεβάτι για 3–4 ημέρες, ενώ ο βήχας και το αίσθημα κοπώσεως διαρκούν για άλλες 2 εβδομάδες περίπου.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς. Δυστυχώς, είναι καθιερωμένη πρακτική στη χώρα μας η αγορά χωρίς τη συμβουλή του γιατρού αντιβιοτικού. Το χειρότερο δε, είναι ότι οι ασθενείς το παίρνουν μόνο για 2-3 ημέρες και μετά το σταματούν νομίζοντας ότι έγιναν καλά, ενώ στην πραγματικότητα η ίωση έφυγε μόνη της. Για να γλιτώσει κανείς την οικονομική επιβάρυνση από μια επίσκεψη σε γιατρό, προτιμά να επιβαρυνθεί οικονομικά με την αγορά ενός αντιβιοτικού, ενώ παράλληλα εκτίθεται και στον κίνδυνο παρενεργειών ενός φαρμάκου που πιθανότατα δεν χρειάζεται.

Επίσης, παιδιά κι έφηβοι δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη, διότι στα άτομα αυτής της ηλικίας που έχουν αρρωστήσει με κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, η ασπιρίνη μπορεί σπάνια, να προκαλέσει ένα σοβαρό νόσημα που λέγεται σύνδρομο Reye.

Αν ο παθολόγος διαγνώσει ότι πρόκειται για γρίπη, μπορεί αν το κρίνει απαραίτητο, να χορηγήσει κάποιο από τα δύο αντιικά φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα.

πρΟληΨη: Εξαιρετικά σημαντικό όταν αρρωστήσουμε είναι το να μη μεταδώσουμε τον ιό πιο πέρα. Γι’ αυτό,

μένουμε σπίτι μας αποφεύγοντας εφ΄όσον • βέβαια είναι δυνατόν, να πηγαίνουμε στη δουλειά μας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις

οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύ-χναστα μέρη και να κυκλοφορούμε με μέσα μαζικής μεταφοράςόλοι μας, ασθενούντες και μη, όταν είμαστε • σε κλειστό χώρο ή κοντά σε άλλα άτομα πρέπει να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε Αν δεν προλάβουμε, του-λάχιστον ας βήξουμε ή ας φταρνιστούμε μες στον αγκώνα μαςπλένουμε συχνά τα χέρια μας διότι μειώνει • σημαντικά την διασπορά των ιώναποφεύγουμε να πιάνουμε τα μάτια μας, • τη μύτη ή το στόμα μας. Οι ιοί του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης συχνά μετα-δίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα τουόταν πρέπει να βρισκόμαστε σε κλειστό • χώρο για πολλή ώρα με άλλα άτομα χρη-σιμοποιούμε ιατρική μάσκα την οποία τοποθετούμε σωστά, ασφαλίζοντας τα κενά στο πλάϊ της. Όση ώρα τη χρησιμοποιούμε, αποφεύγουμε να την αγγίζουμε.

Μέχρι σήμερα, ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει το εμβόλιο. Για τις υπόλοιπες ιώσεις του ανωτέρου αναπνευστικού δεν υπάρχουν εμβόλια. ́ Αρα, ας μείνει στο μυαλό μας ότι το εμβόλιο για τη γρίπη δεν μας προ-στατεύει και από το κοινό κρυολόγημα.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τη στιγμή που γίνει ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη.

Παρόλο που ο καλύτερος χρόνος για εμβολι-ασμό είναι η περίοδος αυτή, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί κι αργότερα, εάν για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα κι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Γερμανική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο European Respiratory Journal δείχνει ότι ο προληπτικός αντιγριππικός εμβολιασμός μειώνει

τον κίνδυνο να πάθουμε πνευμονία• τον κίνδυνο να χρειαστεί να μπει κανείς • στο νοσοκομείο αν τελικώς κάνει πνευμο-νία από τον ιό της γρίπης (την «περνάει» δηλαδή ελαφρύτερα)την πιθανότητα θανάτου θάνατο από • πνευμονία καιαυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπεί-• ας της γρίπης με τα δύο αντιικά φάρμακα που υπάρχουν.

Φθινόπωρο-Χειμώνας: Κοινό κρυολόγημα και γρίπη

γράφει ο Ηλίας ςιακαβέλλας

Ιατρός παθολόγος

20 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔαέΛέΥθέρος χροΝος

MαΝα παιδιού στην Αφρική:Παιδι μου, διάβασε τα μαθηματα σου...Υπάρχουν τόσα παιδάκια στην Ελλάδα που δεν έχουν βιβλία !

ςΕ γΚαλΟπ που έγινε για το «τι κάνουν οι Έλληνες άντρες μετά από μια ερωτική πράξη» έλαβαν τα παρακάτω ποσοστά:Το 20% ανάβει τσιγάρο.Το 10% γυρίζει πλευρό.Και το 70% γυρίζει σπίτι. πΕλατης: «Θα ήθελα 3 κουτιά προφυλα-κτικά».Φαρμακοποιός: «Θέλετε και σακούλα;»Πελάτης: «Οχι, μωρέ εντάξει.. ψιλοβλέπεται!» ΚαΘΕταί μια αλογόμυγα στην πλάτη ενός λυκόσκυλου.Ρωτάει απορημένη η αλογόμυγα- Τι είσαι εσύ;- Λυκόσκυλο. Ο πατέρας μου ήταν λύκος και η μητέρα μου σκύλος. - Εσύ, τι είσαι; ρωτάει το λυκόσκυλο.- Αλογόμυγα.- Α, καλά, οι δικοί σου το παρακάνανε.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ1. Ιδιότητα της ύλης, που πρώτος δια-τύπωσε σε νόμο ο Λαβουαζιέ (γεν.).2. Κατηγορία καταστημάτων.3. Δέρματα ζώων στην καθαρεύουσα.- «Αν αρτυθείς να φας... κι αν κλέψεις νάν΄ ασήμι», λέει μία παροιμία μας.4. Περιοχή της Γερμανίας.5. Ερωτηματικό μιας διαλέκτου μας.- Μόριο της γλώσσας μας.6. Βρίσκονται στην Αττική.- Αντίστροφη γραφή άρθρου.7. Τόσες συμφωνίες συνέθεσε ο Μό-τσαρτ.- Αναφέρεται για την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και για την πτώση της (με άρθρο).8. Πολλοί πληρώνουν λογαριασμούς του.- Συνέβαλε στην καταδίκη του Χριστού.9. Ήταν και ο Πρωταγόρας ο Αβδη-ρίτης.

ΚΑΘΕΤΑ1. Επιβάλλει τον αποκλεισμό από μία θρησκευτική κοινωνία.2. Τίτλος θεατρικού έργου του Μαρσέλ Πανιόλ.- Χαμηλό σημείο (αιτ.).3. Αρκετά χρόνια μας κρατούν.- Αγγλικό σύμφωνο.4. Χρησιμοποιείται σε λυχνίες αεριό-φωτος (αιτ.).5. Ομηρικό επίρρημα, που σημαίνει εύκολα ή άκοπα.- Γνωστή φιγούρα (γεν.).6. Χαρακτηρισμός συμπεριφοράς.- Πρόθεση πριν από φωνήεν.7. «... οδός», τίτλος έργου του Γ. Θε-οτοκά.- Ελέγχουν και κατευθύνουν (αντίστρ.).8. Γαλλικός νομός. - Τμήμα του τεκτο-νικού τάγματος (γεν.).9. Εκφράζει μεγάλη ταχύτητα.- Όμοια γράμματα.

http://www.dailysudoku.com/

easyDaily Sudoku: Fri 2-Jul-2010

(c) D

aily

Sud

oku

Ltd

2010

. A

ll rig

hts

rese

rved

.

7 9 65 4 1 8 2

4 2 7 6 16 4 9 2 5

7 1 9 5 37 8 4 5 11 5 9 2 64 1 8

http://www.dailysudoku.com/

1 2 3 4 5 6 7 8 9

1

2

3

4

5

6

7

8

9

ΕΥΚ

ΟΛ

Ο

http://www.dailysudoku.com/

easyDaily Sudoku: Sat 10-Jul-2010

(c) D

aily

Sud

oku

Ltd

2010

. A

ll rig

hts

rese

rved

.

4 3 8 6 1 5 7 9 29 1 2 3 4 7 8 6 55 7 6 8 2 9 4 1 33 9 7 5 8 4 6 2 18 6 5 1 7 2 9 3 41 2 4 9 3 6 5 7 86 8 9 2 5 3 1 4 72 4 1 7 9 8 3 5 67 5 3 4 6 1 2 8 9

http://www.dailysudoku.com/

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ: 1. ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ 2. ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ 3. Ο ΜΑΝΕ- ΑΔΑ 4. ΣΑΛ- ΑΡΧΑΙ 5. ΙΟΝΙΟ 6. ΣΟΥ- ΟΓ- ΣΙ 7. ΚΑΣΟΝΙΑ 8. ΜΗΤΕ- ΣΟΥ 9. ΣΑΣΑ- ΣΚΙΑ. ΚΑΘΕΤΑ: 1. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 2. ΡΟΜΑ- ΤΑ 3. ΟΔΑΛΙΣΚΗΣ 4. ΣΑΝ- ΑΜΑ 5. ΩΚΕΑΝΟΣ 6. ΡΙ- ΡΙΓΟΥΣ 7. ΙΝΑΧΟ- ΝΟΚ 8. ΝΩΔΑ- ΙΣΙΣ 9.

ΑΝΑΙΜΙΑ.

ΛΥςέις φΥΛΛοΥ 427

ΚΗΦΙΣΙΑΔημαρχείο (Κέντρο) 213 2007100Γραφείο Αλλοδαπών 210 6289052ΚΕΠ 210 6234607Πολιτιστικό Κέντρο 213 2007205ΚΕΚΟΙΠΟΑ 210 8019633Πολυϊατρείο 210 6232945Αθλητικός Οργανισμός 210 8080846Δημοτική Βιβλιοθήκη 210 8012642ΚΑΠΗ Α΄ 210 8080108ΚΑΠΗ Β΄ 210 8013820Άλσος Κηφισιάς 210 8017038Ζηρίνειο 210 8012549ΔΑΚ Πολιτείας 210 6201112Τροχαία Κηφισιάς 210 8002937ΔΟΥ Κηφισιάς 210 8082507

ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑΔημαρχείο (Κέντρο) 213 2007600

Υπηρεσία Ύδρευσης 210 8000049Δημοτική Αστυνομία 210 6253184ΚΕΠ 210 6255980Πνευματικό Κέντρο 210 6206190Δρυμπέτειο 210 6254189ΚΑΠΗ 210 6205006Δημοτικό Στάδιο 210 6229774Κλειστό «Καλαϊτζής» 210 62033051o Νηπιαγωγείο 210 80795522o Νηπιαγωγείο 210 62003521ο Δημοτικό 210 80732122ο&3ο Δημοτικά 210 8071434Παιδικοί Σταθμοί 210 6207473Γυμνάσιο 210 8073237Λύκειο 210 8073183Αστυνομικό Τμήμα 210 6206453ΙΚΑ Ν. Ερυθραίας 210 8072183Ταχυδρομείο 210 8000333Υποθηκοφυλακείο 210 8071359

ΕΚΑΛΗΔημαρχείο (Κέντρο) 213 2140200

ΓΕΝΙΚΑΟΑΕΔ Αμαρουσίου 210 8067244Επιθεώρηση Εργασίας 210 2797890ΟΤΕ Βλάβες 210 8069099ΔΕΗ Βλάβες 210 8012231ΕΥΔΑΠ 1022Συμβ. Σταθμοί AIDS 210 7239945Γραμμή Απεξάρτησης 210 3617089Κέντρο Δηλητηριάσ. 210 7793777Εφημ/ντα Νοσοκομεία 1434ΕΚΑΒ 166 Πυροσβεστική 199Άμεσος Δράση 100

χΡησιΜά τηΛΕφΩνά

στάυΡΟΛΕΞΟ SUDOKU

φάΡΜάΚΕιά▼ 7/10 Παρασκευή

8.00-22.00: ΜΑΝΟΥΣΟΥ Λ.Κηφισίας 361 Κηφισιά 21080019018.00 – 8.00: ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Ελ.Βενιζέλου 126 Ν.Ερυθραία 2106204980

▼ 8/10 Σάββατο 8.00 – 22.00 ΚΙΡΚΙΜΠΟΛΑΚΗ ΛΩΡΑ Αλωνίων 159 Κηφισιά 21080887778.00 - 8.00: ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΥΣΤ. Ελ.Βενιζέλου 85 Ν.Ερυθραία 2108000289

▼ 9/10 Κυριακή 8.00 – 22.00 ΣΟΦΟΥ Αθ. Διάκου 2 Αστυ Αιγυπτιωτών Κηφισιά 21080188108.00 - 8.00: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝ. Γρ. Αυξεντίου 2 Ν.Ερυθραία 2106203130

▼ 10/10 Δευτέρα 8.00 – 22.00 ΒΡΑΧΛΙΩΤΗ Λεωφ. Θησέως 3 Ν.Ερυθραία 21081339838.00 - 8.00: ΚΑΡΥΩΤΗ Ιλισίων & Χαράς 2- (Θανόπουλος) Κηφισιά 2108075455

▼ 11/10 Τρίτη 8.00-22.00: ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΥΣΤ. Ελ.Βενιζέλου 85 Ν.Ερυθραία 21080002898.00-8.00 ΚΟΣΚΙΝΑ Θεσ/νίκης 53 & Πλαταιών 7 – Σταθμός ΚΑΤ Κηφισιά 2108082880

▼ 12/10 Τετάρτη 8.00-22.00: ΜΠΑΛΑΝΙΚΑ Σμύρνης 22 Ν. Ερυθραία 21080014048.00 – 8.00 ΠΑΠΑΔΑΚΗ Εμπ. Κέντρο Κυριαζή 6-8 Κηφισιά 2108016045

▼ 13/10 Πέμπτη 8.00-22.00: ΜΑΘΙΟΣ ΣΥΣΤ. Σεβδικίου 27 Ν.Ερυθραία 21062511008.00 - 8.00: ΚΩΣΤΑΡΑ Αγ.Τρύφωνος 39 - Αλώνια Κηφισιά 2108017089

χιΟυΜΟΡ άνάΓνΩστΩν

ΞέρΑτέ οτι...n Το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκα. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό εί-ναι 40%! Ένας στους πέντε Βρετανούς είναι παχύσαρ-κος!n 4.000.000 αμερικάνοι έχουν χάσει το δικαίωμα ψήφου, γιατί έχουν καταδικα-στεί σε ποινές φυλάκισης!n Το 25% των εγκλημάτων στη Γαλλία διαπράττονται από νέους, ηλικίας κάτω των 18 ετών!ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

21ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα ΔΗΜοςιέΥςέις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣΔ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝΤΗΛ. : 213 2007 105 Κηφισιά : 04.10.2011Αρ. πρωτ. : 43769

ΠΕΡΙΛΗΠTIKH ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΓΙΑ «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΑΡΚΩΝ, ΝΗΣΙΔΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΣΤΟΙΧΙΩΝ»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣΔιακηρύσσει ότι :

Έχοντας υπόψη :Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 ( ΦΕΚ Α’ 1. 87/7.6.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοί-κησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρό-γραμμα Καλλικράτης», όπως ισχύειΤις διατάξεις του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α΄114/08-2. 06-2006 ) «Κύρωση Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα», όπως ισχύει και ειδικότερα τα άρθρο 209 παρ. 2, παρ. 4 ( όπως αναδιατυπώνθηκε με τον Ν. 3536/2007, ΦΕΚ Α΄ 42/23-02-2007, άρ-

θρο 22 παρ. 3 ) και παρ. 9 όπως προστέθηκε με τον Ν. 3731/2008 – ΦΕΚ Α΄ 263/23-12-2008 άρθρο 20 παρ. 13, καθώς και το άρθρο 273 παρ. 1, για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων υπηρεσι-ών του ΔήμουΤις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 83 του Ν. 3. 2362/1995 ( ΦΕΚ Α΄ 247 / 27-11-1995 ), για τα χρηματικά όρια σύναψης δημοσίων συμβάσεωνΤην υπ. αρ. 35130/739 ( ΦΕΚ 1291/Β’/11-08-4. 2010) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών « αύξηση των χρηματικών ποσών του άρθρου 83 παρ.1 του Ν. 2362/95 για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που αφορούν προμήθεια προϊόντων , παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων », για τα χρηματικά όρια σύναψης δημοσίων συμβάσεωνΤις εγκυκλίους του Υπ. Εσωτερικών Αποκέντρω-5. σης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αρ. 48614/02-09-2010, αρ. 58289/12-10-2010, αρ. 21437/05-05-2011 για τα χρηματικά όρια του άρθρου 83 παρ. 1 του Ν. 2362/95, για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων των ΟΤΑ Α΄ βαθ-μούΤις διατάξεις του Π.Δ. 28/80 «περί εκτελέσεως 6. έργων και προμηθειών των Ο.Τ.Α.» ( ΦΕΚ Α΄ 11/ 15-01-1980 )Τον προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2011 στον 7.

οποίο έχει εγγραφεί πίστωση ύψους 150.000,00 υπό Κ.Α. 35.6262.17 με τίτλο «Εργασίες συντή-ρησης πάρκων, νησίδων και δενδροστοιχιών»Τις ανάγκες του Δήμου Κηφισιάς8. Την υπ΄ αρ. 817/2011 απόφαση ανάληψης υπο-9. χρέωσης του Τμήματος Προϋπολογισμού και Λο-γιστικής ΠαρακολούθησηςΤην υπ΄ αρ. 26/2011 μελέτη της Τεχνικής Υπη-10. ρεσίας του Δήμου καθώς και τους όρους δια-κήρυξης για την διεξαγωγή δημόσιου ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού.Την υπ΄ αρ. 562/2011 απόφαση της Οικονομικής 11. Επιτροπής

ΠροκηρύσσειΔημόσιο ανοικτό διαγωνισμό, με κριτήριο τη χαμη-λότερη τιμή για το σύνολο των υπηρεσιών για «Ερ-γασίες συντήρησης πάρκων, νησίδων και δενδρο-στοιχιών», για τις ανάγκες του Δήμου.Αντικείμενο διαγωνισμού: «Εργασίες συντήρησης πάρκων, νησίδων και δενδροστοιχιών».Αναθέτουσα αρχή: Δήμος Κηφισιάς, Ταχ. Δ/νση: Διονύσου 24 και Μυρσίνης, τ.κ. 145 62, τηλ. 213 2007 105, φαξ : 213 2007 107Είδος διαγωνισμού : Δημόσιος ανοικτός διαγωνι-σμός με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή για το σύνολο

των υπηρεσιών.Προϋπολογισμός : 150.000,00 ευρώ συμπεριλαμβα-νομένου του Φ.Π.Α. Η δαπάνη θα βαρύνει τον Κ.Α. 35.6262.17 προϋπολογισμού Δήμου, οικονομικού έτους 2011Γλώσσα σύνταξης αιτήσεων συμμετοχής : Ελ-ληνικήΕγγύηση συμμετοχής : ίση προς το 3% επί του πο-σού της προϋπολογιζόμενης δαπάνης συμπεριλαμ-βανομένου του Φ.Π.Α. ( άρθρο 15 του Π.Δ. 28/80 )Ημερομηνία λήξης κατάθεσης δικαιολογητι-κών: την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 10.00 – 10.05 στο Δημοτικό Κατάστημα : Διονύσου και Μυρσίνης, Αίθουσα συνεδριάσεων, ΙσόγειοΠαροχή Πληροφοριών : Καθημερινά 09.00 – 13.00 μ.μ. Τμήμα Προμηθειώντηλ. 213 2007 105Η δαπάνη δημοσίευσης βαρύνει τον προμηθευτή που ανακηρύχθηκε ανάδοχος, με την προσκόμιση των νομίμων παραστατικών.Για ότι δεν ορίζεται ειδικότερα στην παρούσα, ισχύει η κείμενη νομοθεσία.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣΝΙΚΟΣ Γ. ΧΙΩΤΑΚΗΣ

Το Ελληνικό Ίδρυμα ρευματολογι-κών Ερευνών και ο Δήμος Κηφισιάς έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν

στηΗ Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την 16 Οκτωβρίου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 18:30,στη αίθουσα «Δήμαρχος Β. γκατσό-πουλος», Δημαρχείο, Διονύσου & Μυρσίνης 2, Κηφισιά

Οι ρευματικές παθήσεις είναι οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλαδή των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπον-δυλικής στήλης.

2.500.000 Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση.

Οι ρευματικές παθήσεις, συγκριτικά με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, αποτελούν τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας μας, δηλαδή στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών, το πιο συχνό αίτιο: μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.)

απουσιών από την εργασία καιχρήσης υπη-ρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣπρώτο Μέρος18:30-18:45 προσέλευση Συντονίστρια: Εύα Ντελιδάκη, Δημοσι-

ογράφος18:45-19:00 Χαιρετισμοί. Σεβασμιώτα-

τος Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου & Ωρωπού, Δήμαρχος Κηφισιάς, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας πρόεδρος Ελληνικού ίδρύματος ρευματολογικών Ερευνών

19:00-19:10 προβολή ταινίας «απόψεις γυναικών…για τη ρευματο-

ειδή Aρθρίτιδα»19:10-19:15 Θεραπεύεται η ρευματοει-

δής αρθρίτιδα (ρα); πάτρα Ζαφειρίου, Ασθενής με ΡΑ

Δεύτερο Μέρος19:15-20:15 ρευματικές παθήσεις:

Ένα Μέγιστο Κοινωνικό πρόβλημα Προεδρείο: αλέξανδρος ανδριανάκος,

Ρευματολόγος, A.E. Καθηγητής Ιατρικής Σχο-λής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών αμαλία τρυφωνίδη-Ζαχαρή, Ρευματολόγος

• ρευματικές παθήσεις: τι είναι, ποιες είναι & ποια είναι τα συμπτώματά τους, Αλέξανδρος Ανδριανάκος

• Επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στους αρρώστους και στο κοινωνικό σύνο-λο, Ευτυχία-Μαρία Κούκλη Ρευματολόγος, Επιμελήτρια Α΄ Παθολογικής Κλινικής, ΓΝΑ Σισμανόγλειο-Παράρτημα

• πρόληψη και θεραπεία των ρευματι-κών παθήσεων, Αλέξανδρος Ανδριανάκος

20:15-21:00 ςυζήτηση21:00-21:30 Μικτή Χορωδία του Δή-

μου Κηφισιάς

Ημερίδα Ενημέρωσης του Κοινού με θέμα:

«Ρευματικές Παθήσεις: Ένα Μέγιστο Κοινωνικό Πρόβλημα»

H M Ε Ρ Ι Δ Α Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η Σ Τ Ο Υ Κ Ο Ι Ν Ο Υ

Ρευματικές Παθήσεις: Ένα Μέγιστο Κοινωνικό Πρόβλημα

16 Οκτωβρίου 2011Ώρα 18:30

Αίθουσα «Δήμαρχος Β. Γκατσόπουλος»ΔημαρχείοΔιονύσου & Μυρσίνης 2

ΚΗΦΙΣΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ IΔΡΥΜΑ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝwww.elire.grΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ & ΩΡΩΠΟΥH είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

«ΔίΟΝυςΟς» ΟΜίλΟς πΝΕυΜατίΚώΝ αΘληΜατώΝ

Μαθήματα αρχαρίων Μπριτζ

Μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν μαθήματα αρχαρίων Μπριτζ στον »ΔΙΟ-ΝΥΣΟ» Όμιλο Πνευματικών αθλημάτων.

Όταν λέμε για μαθήματα μην σας έρχεται στο μυαλό το σχολείο, οι ατελεί-ωτες, βαρετές ώρες διδασκαλίας και οι καθηγητές, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναπτύξουν ακατανόητες θεωρίες. Το Μπριτζ είναι συναρπαστικό από το πρώτο κιόλας λεπτό.

Μέσα από μία σειρά 12 μαθημάτων, εκτός από τη θεωρία κάνετε και πρακτική εξάσκηση με τους συμμαθητές σας, που είναι στο ίδιο επίπεδο με εσάς. Έτσι, σε κάθε τμήμα, που αποτελείται από 20-25 άτομα, παίζουμε από την πρώτη στιγμή, ζώντας τις συγκινήσεις του παιχνιδιού.

Το Μπριτζ δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι με χαρτιά, είναι και Άθλημα! Ένα πνευματικό άθλημα, επίσημα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που δεν έχει κανέναν αποκλεισμό λόγω ηλικίας. Με το Μπριτζ δε διασκεδάζεις απλά, αναπτύσσεις τη σκέψη σου, κοινωνικοποιείσαι και βέβαια… αθλείσαι.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι ζουν στο συναρπαστικό κόσμο του Μπριτζ, αφού αποτελούν ενεργά μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ (ΕΟΜ).

Από σήμερα μπορείς κι εσύ να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να δημιουργήσεις νέες φιλίες, να ταξιδέψεις σε κάθε μεριά της Ελλάδας και του εξωτερικού, μπαίνοντας στο μαγικό κόσμο του Μπριτζ.

Τα μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Θα δημιουργηθούν δύο τμήματα, ένα κάθε Δευτέρα στις 19:00 και ένα κάθε Τρίτη πρωί στις 11:00.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 6947-472752 Δημ. Τόγιας.

άνΟιχτη ΠΡΟσΚΛηση

Καλούνται οι φίλοι της Δημοτικής Παράταξης Ανάσα σε τακτική γενική συνέλευση την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 10:30 π.μ. στο «ΣΤΕΚΙ Ανάσα»

οδός Γρηγορίου 5ου 20 στην Νέα Ερυθραία με θέματα συζήτησης:Μετεξέλιξη της Ανάσα σε Δημοτική Κίνηση και αποδοχή νέων μελών.• Έγκριση πρότασης θέσεων και Κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Κίνη-• σης.Προγραμματισμός παρέμβασης στα τοπικά θέματα και προβλήματα. • Ενημέρωση για την ως τώρα παρουσία της Ανάσα στο Δημοτικό Συμβούλιο • και τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Κηφισιάς.

Η γενική συνέλευση είναι ανοιχτή σε κάθε συμπολίτισσα και συμπολίτη που θέλουν να συμβάλουν δημιουργικά με τη δική τους σκέψη στην μετεξέλιξη της Ανάσα σε δημο-τική κίνηση, τόσο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, όσο και κυρίως για την αποτελεσματική παρέμβασή της στα τοπικά και δημοτικά θέματα και προβλήματα.

για την ανάσαη προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

22 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔαΑθΛΗτιΚΑ

ΜΠάσΚΕτ ά2 ΕΘνιΚη ΠάνΕΡυΘΡάΪΚΟσ – ΠΕΡάΜά 72-70

Αthens indoor football

Ευρώτα 24 Κηφισιά(κάθετος Τατοΐου)

210 800 28 756944 39 79 66

Αρχηγού παρόντος...

Είναι πράγματι αξιοση-μείωτο πως ένας μικρός σύλλογος όπως ο ΑΜΕΣ

διακρίνεται κάθε χρόνο όχι μόνο σε πανελλήνιο αλλά και σε διε-θνές επίπεδο .

Μετά τα τέσσερα μετάλλια της Αγγελικής Μπέκιου το 2008 και 2009, τη σκυτάλη των δι-ακρίσεων πήρε η Ελευθερία Κουδουνάκου. Η μαθήτρια του Γυμνασίου της Νέας Ερυθραί-ας, μέλος της Εθνικής ομάδας Καράτε, συμμετείχε στους Βαλ-κανικούς Αγώνες που έγιναν από 23-25 Σεπτεμβρίου στην Λάρνακα της Κύπρου, κατόρ-θωσε μετά από μια εντυπω-σιακή παρουσία να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο ΚΟΥΜΙΤΕ και το αργυρό στα ΚΑΤΑ. Στη διεθνή αυτή διοργάνωση που συμμετείχαν 500 αθλητές και αθλήτριες από 11 χώρες (Ελλά-

δα, Αλβανία, Βοσνία, Κύπρος, FYROM, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Ουγγαρία).

Οι διεθνείς αυτές επιτυχίες του ΑΜΕΣ, δυστυχώς, επι-σκιάζονται από την αδυναμία αρκετών αθλητών του, όπως η Ελευθερία, να μεταβαίνουν για προπόνηση στην Πετρούπο-λη!. Κι αυτό λόγω του γνωστού προβλήματος που υπάρχει στην πόλη μας με την μη παραχώρη-ση της αίθουσας στο Σπίτι του Αθλητισμού, η οποία παραμένει κλειστή για 28 ημέρες το μήνα, όπως καταγγέλλει στην εφη-μερίδα ο πρόεδρος του ΑΜΕΣ Σταύρος Παναγιωτίδης.

«Η αίθουσα ανοίγει μόνο δύο φορές το μήνα και αυτές για συμ-

βούλια. Μαζί με την Ελευθερία και άλλα παιδιά, επίλεκτα, που στελεχώνουν την εθνική ομάδα Κα-ράτε, «μεταναστεύουμε» σε άλλους μακρινούς δήμους για να γυμνα-στούν», μας λέει ο ακούραστος παράγοντας του ΑΜΕΣ. «Είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούν οι διοικούντες τον αθλητισμό του δή-μου και να δοθούν όλοι οι κλειστοί αθλητικοί χώροι στην αθλούμενη νεολαία του δήμου μας. Αναμένου-με την έμπρακτη απάντησή τους, στην έκκλησή μας. Παράλληλα θέλουμε να πούμε στην Ελευθερία και τους συναθλητές της ότι τους αξίζουν συγχαρητήρια και τόσο εγώ όσο και ο προπονητής τους Νεκτάριος Ξένος θα είμαστε πάντα κοντά τους για να συνεχίσουν την αθλητική τους σταδιοδρομία»

ΜΠάσΚΕτ ά2άΕΚ άΡΓΟυσ 59ν. Κηφισιά 87

Άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΝΚ και υπέταξε εύκολα την

απροετοίμαστη ΑΕΚ Άργους, με το εντυπωσιακό 59-87!

Χωρίς να αντέχει σε ιδιαίτερη κρι-τική ο αγώνας είχε κριθεί πριν καλά καλά ξεκινήσει καθώς οι παίχτες του Παπαθεοδώρου έδειξαν τις άγριες διαθέσεις τους από νωρίς, ενώ οι γηπεδούχοι αρκέστηκαν σε έναν κα-θαρά παθητικό ρόλο, καθώς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύλλογος ακόμα “ψά-χνονται”

Το 1ο δεκάλεπτο βρήκε την ομάδα της Νέας Κηφισιάς να προηγείται με 20 πόντους διαφορά (6-26) ενώ το 2ο δεκάλεπτο κύλησε στο ίδιο τέμπο με την ΑΕΝΚ να προηγείται με το εκκωφαντικό 18-46 !!!

Στο 3ο και 4ο δεκάλεπτο ο Παπαθε-οδώρου επέλεξε να ξεκουράσει σχεδόν όλους τους παίχτες από το βασικό σχήμα, δίνοντας παράλληλα την ευ-καιρία στους υπόλοιπους παίχτες να πάρουν αρκετά λεπτά συμμετοχής κι έτσι η διαφορά στο σκορ δεν πήρε αστρονομικές διαστάσεις. Με τη λήξη του 3ου δεκαλέπτου η ΑΕΝΚ προηγή-θηκε με 32-58 για να πάρει τελικά τη νίκη και το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα με 59-87.

Παρά το γεγονός οτι απο την ομά-δα της ΑΕΝΚ δεν υστέρησε κανείς παίχτης, αξίζει να σταθούμε στην πολύ καλή εμφάνιση του Νικητάκη, που σημείωσε 16 πόντους, όντας τραυματισμένος και με ράμματα στο εσωτερικό του ματιού του.

Στο πλευρό της ομάδας, στάθηκαν επίσης και 20-30 φίλοι της ΑΕΝΚ που την ακολούθησαν μέχρι το Άργος.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 6-26, 18-46, 32-58, 59-87

Ν. ΚηΦίςία :(παπαθεοδώρου): Νικητάκης 16 (1), Μοσχοβίτης 6, λυμπερόπουλος, Διαμαντόπουλος 12 (2), Κόκκαλης 3, Κολώκας 20 (1), Μενουδάκος 5, ςιούτης 14 (3), Μιχαλόπουλος, Κουκουνιάς, πετροδημόπουλος 8, Χατζηνικό-λας 3 (1).

Με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του για το πρωτάθλημα της Α2

ο Πανερυθραϊκός, που επικρά-τησε με 72-70 του Περάματος, σε ένα αγώνα με συγκλονιστι-κή εξέλιξη και συνχή εναλλα-γή συναισθημάτων. Σε μεγάλη μέρα βρέθηκε ο αρχηγός Στέλιος Κοντούδης, που με 15 πόντους οδήγησε την ομάδα του στη νίκη. Η αναμέτρηση από την αρχή της ήταν ντέρμπι με τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ. Οι φιλο-ξενούμενοι ανέβασαν το ρυθμό τους στο τελευταίο τρίλεπτο του δευτέρου δεκαλέπτου και κατά-φεραν να ξεφύγουν με 5 πόντους, με το ημίχρονο να τελειώνει με σκορ 39-44.

Με την έναρξη της επανάληψη οι παίχτες του Δημήτρη Χουχουλή εμφάνισαν ένα αρκετά βελτιωμένο πρόσωπο και με όπλο την άμυ-να έκανα την ανατροπή. Αφού κράτησαν άποντο το Πέραμα για περίπου πέντε λεπτά, πέτυχαν 12 πόντους στο ίδιο διάστημα και πέρασαν μπροστά με 51-44, δια-φορά που ήταν και η μεγαλύτερη στο παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά οι φιλοξενούμενοι ξύπνησαν μετά το τάιμ άουτ που πήραν και με δικό τους σερί κατάφεραν να περάσουν και πάλι μπροστά με το τέλος του δεκαλέπτου, 58-59.

Η 4η περίοδος, ήταν ένα πραγ-ματικό θρίλερ καθώς οι δυο ομά-δες συμβάδιζαν στο σκορ, με το Πέραμα όμως αρχικά να “παγώ-

νει” το κοινό των γηπεδούχων, καθώς 7 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα βρέθηκε να προηγείται με 58-64.

Κάπου εκεί πολλοί πίστεψαν πως η ομάδα της Ν. Ερυθραι-ας απλά θα παραδιδόταν στην μοίρα της.... αλλά οι παίχτες της με μαχητικότητα και ζήλο αρχι-κά ισοφάρισαν σε 64-64 (4:55” πριν τη λήξη του αγώνα) και το παιχνίδι πλέον γινόταν ρώσικη ρουλέτα.

Με μόλις 1:59” και να απομένει για το τέλος, το Πέραμε προσπέ-ρασε και πάλι (68-69) αλλά με εύστοχο 3ποντο του Πρίτσου στα 56”, πήρε προβάδισμα με 71-69 , με τους φιλοξενούμενους να μει-ώνουν στον πόντο με μια εύστοχη

βολή στα 44” πριν το φινάλε.Το ματς εξελισσόταν σε μεγάλο

θρίλερ και μόλις στα 3” ο Ροδοστό-γλου κέρδισε φάουλ, ευστοχώντας όμως σε μια απο τις δύο ελεύθερες βολές κάνοντας το σκορ 72-70...το οποίο έμελλε να είναι και το τελικό σκορ, αφού το Πέραμα στην τελευ-ταία επίθεση του αγώνα κρατούσε την τύχη στα χέρια του, όμως ο Κορωνίδης (φωτο2) βρήκε σίδερο στο τρίποντο που επιχείρησε.

Δεκάλεπτα:15-18, 39-44, 58-59, 72-70.

παΝΕρυΘραϊΚΟς (Χου-χουλής): Κοντούδης 15 (3), Καλλιανιώτης 13 (3), λάκκας 4, ξιούρας 9 (3), πρίτσος 6 (2), Μαχαίρας 12, ροδοστόγλου 13, Κατούφας, παπαντωνάκος.

άΜΕσ τΜηΜά ΚάΡάτΕ

Διακρίσεις στο εξωτερικό, κλειστές πόρτες στο εσωτερικό

Η Ελευθερία Κουδουνάκου χρυσό μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες Καράτε

23ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔα aθΛΗτιΚΑ

ά΄ΕΠσά ΠάνΕΡυΘΡάΪΚΟσ – ΠΕυΚη 0-2

ά΄ΕΠσά άΠΟΚ – Διάνά ηΛιΟυΠΟΛησ 0-1

«Στημένο» διπλόΚαμία σχέση δεν έχει ο

αγώνας του Πανερυ-θραϊκού με την Πεύκη

με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων που έχει ξεσπάσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο τίτλος παραπέμπει στον τρόπο με τον οποίο πέτυχε τα δύο τέρματα της νίκης της η φιλοξενούμενη ομάδα, που αμφότερα ξεκίνησαν από στημένη φάση, κάτι που αποδεικνύεται η αχίλειος πτέρνα του Πανερυθραϊκού σε αυτές τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Άλλω-στε και το τέρμα από το Χολαργό από στημένη φάση είχε προέλθει. Οι ερυθρόελυκοι λοιπόν έμειναν χωρίς νίκη και τη δεύτρη αγωνι-στική, σε έναν αγώνα πάντως, η εικόνα του οποίου δε δικαιολογεί μια άνετη νίκη της Πεύκης. Οι ερυθρόλευκοι ήταν ανώτεροι του αντιπάλου τους στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου

και μάλιστα μέχρι το 51› που έγινε το 0-1, η Πύκη δεν είχε καμία ουσιαστική απειλή προς την εστία του Μολφέση.

Από το γκολ και μετά ο ρυθ-μός του Πανερυθραϊκού έπεσε

ελαφρώς, παρ› όλα αυτά και πάλι ήταν εκείνος που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η εμπειρία του Δημήτρη Μαρκομι-χάλη, όμως, μίλησε στο 70›, όταν μετά από πανέξυπνο χτύπημα

φάουλ του έμπειρου μέσου, η μπάλα βρήκε σε κάποιον παίχτη που βρισκόταν μέσα στην μικρή περιοχή, ξεγέλασε τον Μολφέ-ση και αναπάυτηκε στα δίχτυα για το 0-2. Κάπου εκεί τελείωσε και το παιχνίδι, καθώς στη συ-νέχεια οι παίχτες του Αντώνη Τσιμπάκη δεν κατάφεραν να αντιδράσουν.

Επόμενος αγώνας για τον Πα-νερυθραϊκό είναι η εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Άγιο Δημή-τριο στο Μπραχάμι, σε μία από τις πιο “αφιλόξενες” έδρες του πρωταθλήματος.

παΝΕρυΘραϊΚΟς (τσι-μπάκης): Μολφέσης, γκό-λιας (75’ τορλαχίδης), Ζούνα (60΄γιαννόπουλος), ςαξανί-δης, Βελαώρας, λαζαρίδης, αντιόλ, παπάζογλου, αντωνι-άδης, λουκάς, παπαθανασίου (56΄γαζής).

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2011

η 26η ΑΝΑΒΑΣΗ ΑΚΡΟΠΟ-ΛΗ - ΥΜΗΤΤΟΣ που διορ-γάνωσε ο ΠΕΣΑ ΑΣΤΕΡΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ σε συνεργασία με τον ΠΣ ΚΡΟΝΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ξεπερνώντας και φέτος κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμε-τοχών, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη του συναγωνισμού, σε μια ήδη υψηλών απαιτήσεων διαδρομή, στα ύψη.

Οι 200 και πλέον αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν σε όλες τις κατηγορίες, αλλά και η πανέμορφη ανηφορική διαδρομή, σε συνδυασμό με την ηλιόλουστη ημέρα και την άψογη παρουσία της Τροχαί-ας Αθηνών και Καισαριανής, εγγυήθηκαν γι’ αυτό.

Στην ανάβαση συμμετείχε και ο Πανερυθραϊκός με πολύ

καλά αποτελέσματα. Πιο συ-γκεκριμένα:

Στην Κατηγορία Γυναικών η τβισς ςαμπρίνα (φωτό) πήρε τη 2η θέση και ηΣούλα Ελένη την 5η θέση

Στην Κατηγορία Ανδρών ο Παπαδόπουλος Ευριπίδης: την 31η θέση και ο Σκανδάλης

Κωνσταντίνος την 38η θέση τΟ τΜηΜα πΟΔηλα-

ςίας του Πανερυθραϊκου περιλαμβάνει αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται σε όλες τις κατηγορίες σε Δι-ασυλλογικούς, Τοπικούς, και Πανελλήνιους Αγώνες σε όλη την Ελλάδα.

Στον Σύλλογό εκπροσωπειτε με αθλητές και αθλήτριες που μετέχουν στις Εθνικές Ομάδες Ποδηλασίας.

Την 1η Οκτωβρίου και ημέρα Σάββατο ξεκίνησε η λειτουργία της Ακαδημίας Ποδηλασίας για τις ηλικίες 6-16 ετών. Οι προπονήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο στις 12.00.

Για περισσότερες πληρο-φορίες παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τον κ. Γ. Ρηγούτσο, 693804878.

ΠάνΕΡυΘΡάΪΚΟσ ά.σ. τΜηΜά ΠΟΔηΛάσιάσ

Συμμετοχή στην 26η ανάβαση Ακρόπολη - Υμηττός σάββάτΟ 8/10 �

ΠΟΔΟσφάιΡΟ ά΄ ΕΠσά � Ώρα 16.00 – Αγίου Δημητρίου Άγιος Δημήτριος – ΠΑνΕΡυΘΡΑΪΚΟΣ

ΠΟΔΟσφάιΡΟ Γ› ΕΠσά � Ώρα 16.00 – Ζηρίνειο Κηφισιά 2010 – Κορωνίδα

ΠΟΔΟσφάιΡΟ ά› ΕΠσά � Ώρα 16.00 – νήαρ Ηστ Αστέρας 2004 – ΑΠΟΚ

ΜΠάσΚΕτ ά2 � Ώρα 17.00 – Λαγκαδά Ερμής Λαγκαδά – ΠΑνΕΡυΘΡΑΪΚΟΣ

ΜΠάσΚΕτ ά2 � Ώρα 17.00 – ν. Κηφισιάς ΑΕνΚ – γΣ Λαυρίου

ΚυΡιάΚη 9/10 �ΜΠΑΣΚΕΤ Α› ΕΣΚΑ �

Ώρα 21.30 – Κλ. Περιστερίου γΣ Περιστερίου – ΑΜΑΖΟνΕΣ

Το Πρόγραμματων Αγώνων

Στο πρώτο ματς της χρονιάς για το πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣΑ, οΑ.Π.Ο.Κηφισιάς

ηττήθηκε απο τη Διάνα Ηλιού-πολης στο Ζηρίνειο με 0-1.

Αν και οι φιλοξενούμενοι βρέ-θηκαν να προηγούνται μόλις

στο 3’ με γκόλ του Αγαλιανού, η ομάδα της Κηφισιάς δεν μπό-ρεσε να αντιδράσει και το γκολ αυτό τελικά έμελλε να κρίνει και το παιχνίδι.

Έτσι λοιπόν η Διάνα Ηλιού-πολης αναρριχήθηκε στην κο-

ρυφή του 1ου ομίλου, έχοντας το απόλυτο (2 νίκες) στα πρώτα 2 παιχνίδια

Την επόμενη αγωνιστική ο Α.Π.Ο.Κηφισιάς αγωνίζεται εκτός έδρας με τον Αστέρα 2004

απΟ ΚηΦίςίας: λιβα-

νός, Δρόσος, ςινοτρακάι, Βήζας, Βούλγαρης, Κώστα (46΄ ςπέρτος ί.), πουλάκης, Νιάεος, ςπέρτος Β. (80΄ Χα-ραλάμπους), τσαγκαβέλης, Καραμπιτιάνης (60΄ Χαρό-πουλος).

ΚυΠΕΛΛΟ ΕΠσάάΚάΔηΜΟσ 0ΕΛΠιΔΟφΟΡΟσ 3

Χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες ο Ελπιδοφόρος επι-κράτησε με 3-0 του Ακάδημου

στα Μελίσσια και πέρασε στη Δ’ φάση του κυπέλλου ΕΠΣΑ. Η ομάδα της Κηφισιάς προηγήθηκε μόλις στο 14’ με τον Κορακάκη, στο 52’ ο Στρατάκης διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του, ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο Μα-κρής ολοκλήρωσε το θρίαμβο του Ελ-πιδοφόρου. Οι φιλοξενούμενοι είχαν και δύο δοκάρια, με το Γκουτσούλα στο 32’ και τον Ντίβαρτζη στο 80’. Ο Γιώργος Βαζάκας επέλεξε να χρησιμο-ποιήσει, ως επί το πλείστον, βασικούς ποδοσφαιριστές.

ΕλπίΔΟΦΟρΟς: ίωσήπου, ςτα-σινός, ςεβάι, λίτσος, Χόρτσας, Ελευθερίου (46′ Κακλαμάνος), Κο-ρακάκης, Μακρής (63′ Ντούμος), ςτρατάκης, γκουτσούλας, γκόντζος (78′ Ντίβαρτζης).

το παλεύει για Football league ;Το σίριαλ του καταρτισμού των

επαγγελματικών και ερασιτεχνικών κατηγοριών δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος του. Στο προσκήνιο κάνει την εμφάνισή της η κοινή επιθυμία των δευτεραθλητριών των δέκα ομίλων της περσινής Δ’ Εθνικής να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Football league II την ερχόμενη χρονιά.

Ασφαλώς, η κίνηση της Ενωσης Β’ -Γ’ Εθνικής να συμπεριλάβει στην πρόσφατη κλήρωση του πρωταθλήμα-τος της Football league, ομάδες που δεν ανέβηκαν με βάση βαθμολογικά κριτήρια, δημιουργεί ένα είδος δεδι-κασμένου, που μπορεί να οδηγήσει τις δέκα δευτεραθλήτριες στην επίτευξη του στόχου τους. Ηδη, οι άνθρωποι των σωματείων αυτών έχουν έρθει σε επαφή για να δρομολογήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα διεκ-δικήσουν το... δίκαιό τους! Ορφέας Ξάνθης (1), Οδυσσέας Κορδελιού (2), Νάουσα (3), Αγρότης Λιανοκλαδίου (4), Θεσπρωτός (5), Αστέρας Αμαλι-άδας (6), Πανναυπλιακός 2011 (7), Ελπιδοφόρος (8), Τριγλία Ραφήνας (9) και Επισκοπή (10) είναι οι ομάδες που πέρσι τερμάτισαν στη δεύτερη θέση κάθε ομίλου είναι θετικές στο ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη νέα Football league II.

Γ’ ΕΠσάτάτάυΛά 1Κηφισιά 2010 0

ά’ ΕσΚάάΜάΖΟνΕσ 44ΘΡιάΜβΟσ 53 Ημίχρονο: 24-34 Αμαζόνες (Μπρόμπεργκερ): Νησιω-τάκη, Τούντα 4, Πολίτη 15, Γαργα-ρέτα 9, Φλίγκου 5, Ρίζου, Γείτονα 5 (1), Γκολιά 4, Κρισίμου.

24 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 η ΝΕα ΕρυΘραία ΚαΘΕ ΕΒΔΟΜαΔαέπιΚΑιροτΗτΑ

Με τη μαζικότερη κινητοποί-ηση των τελευταίων μηνών και με τρεις ογκωδέστατες

συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πο-ρείες προς τη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, απάντησαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, σπουδαστές, μαθη-τές και απλοί πολίτες στα αβάσταχτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Από το μένος των δυνάμεων των ΜΑΤ δεν γλίτωσαν ούτε οι δημοσι-ογράφοι και οι φωτορεπόρτερ, που κάλυπταν τα γεγονότα και δέχτη-καν αναίτια και βίαιη επίθεση στην πλατεία Συντάγματος. Αστυνομικοί και χημικά έφτασαν μέχρι το μετρό, όπου η κατάσταση ήταν αποπνικτική και βίαιη, αφήνοντας πίσω της δύο τραυματίες, ενώ κατά την προσφιλή τακτική του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, υποβίβασε τα γεγονότα αδιάκριτης αστυνομικής βίας, ανάγοντάς τα σε «θέματα διοικητικής έρευνας και δι-οικητικών ευθυνών».

Αλλά και σε τοπικό επίπεδο οι αντι-δράσεις ενάντια στη φοροκαταιγίδα της κυβέρνησης πολλαπλασιάζονται. Οι έμποροι της Νέας Ερυθραίας, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς συγκεντρώθηκαν στην εφορία Κηφισιάς την προηγούμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, όπου «επέστρεψαν το λογαριασμό» και τα χαράτσια της «αλληλεγγύης». Είχαν προηγηθεί οι υπάλληλοι του Δήμου Κηφισιάς που έκαψαν πρώτοι τα ρα-βασάκια του υπουργείου Οικονομικών έξω από το κτίριο της ΔΟΥ Κηφισιάς και οι οποίοι πρωτοστάτησαν και συμμετείχαν δυναμικά στις κινητο-ποιήσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ με απεργίες, καταλήψεις των χώρων δουλειάς τους, αποχή από υπερωριακή εργασία και με χρονικό ορίζοντα την 24ωρη απερ-γία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 5 Οκτωβρίου.

Σε μαζική οργάνωση ενάντια στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης και επιστροφή των εκκαθαριστικών ση-μειωμάτων της εφορίας, καλούσε τους επαγγελματίες ο Εμπορικός και Επαγγελματικός ςύλλογος Νέας Ερυθραίας, που πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πα-ρασκευή 30 Σεπτεμβρίου το πρωί έξω από τη ΔΟΥ Κηφισιάς. «Το χρέος

δεν είναι δικό μας. Επιστρέφουμε το λογαριασμό. Ενώνουμε τη φωνή μας με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος! Τώρα πρέπει να αντιδράσουμε! Να αμφισβητήσουμε το σύνολο της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Μόνος δρόμος για εμάς είναι αυτός της οργάνωσης της πάλης, είναι ο δρόμος που παίρνει υπ’ όψιν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ενάντια στην πολιτική των τραπε-ζιτών, βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, εφοπλιστών», διαδήλωσαν τα μέλη του συλλόγου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο εμπορικός σύλλογος και ενημερώνοντας τους πολίτες που προ-σέρχονταν στην εφορία της Κηφισιάς,

«η κρίση ρίζωσε στη Νέα Ερυθραία. Τα δεκάδες κλειστά μαγαζιά, οι εκατο-ντάδες άνεργοι εργαζόμενοι, οι απο-λύσεις στο δημόσιο και στους δήμους δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα. Η κυβέρνηση με αφορμή την κρίση και στο όνομα της ‘‘διάσωσης της πατρίδας’’ εξαπολύει φοροεπιδρομή σε βάρος όλων μας. Αδιαφορεί για τα κλειστά μαγαζιά. Αδιαφορεί για τους εκατοντάδες ανέργους. Αδιαφορεί για την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυ-ριών να καλύψουν τις καθημερινές βασικές ανάγκες τους. Αδιαφορεί για τις ελλείψεις στα σχολεία. Το τέλος επι-τηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, το νέο χαράτσι στα ακίνητα, το κόστος της ελεγχόμενης στάθμευσης που

επιβάλλει ο δήμος, καλούμαστε να τα πληρώσουμε όλοι μας.

Ο Σύλλογος ΕΒΕ Νέας Ερυθραίας χαιρετίζει τις αγωνιστικές πρωτο-βουλίες που παίρνουν σωματεία και Ομοσπονδίες Επαγγελματιών – Ερ-γαζομένων – Συνταξιούχων, ενάντια στη φοροκαταιγίδα».

«Δεν πληρώνουν τα χαράτσια τους»

Στη ΔΟΥ Κηφισιάς συγκεντρώθη-καν την ίδια μέρα από τις 8.00 το πρωί και τα μέλη της Επιτροπής αγώνα Κηφισιάς. Η Παρασκευή 30/9 ήταν η τελευταία μέρα πληρωμής της «εισφοράς αλληλεγγύης» (πριν να ανακοινωθεί η παράταση), και η κινη-τοποίηση οργανώθηκε με το σύνθημα «δεν πληρώνουμε τα χαράτσια τους». Ήταν η τελευταία μιας σειράς δράσεων της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενάντια στα χαράτσια, που περιελάμβανε, επίσης, μοίρασμα προκηρύξεων στο κέντρο της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Νέας Κηφισιάς, σε σούπερ

μάρκετ στην Κάτω και Νέα Κηφισιά, καθώς και σε λαϊκές αγορές, αλλά και κάλεσμα στις κινητοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίη-σης στη ΔΟΥ Κηφισιάς αναρτήθηκε πανό με σύνθημα «Όχι στα χαράτσια κυβέρνησης – τρόικας, δε χρωστά-με – δεν πουλάμε – δεν πληρώ-νουμε». Μοιράστηκαν προκηρύξεις της επιτροπής που καλούσαν τους πολίτες να αρνηθούν την πληρωμή των χαρατσιών, δόθηκαν «δηλώσεις αντίθεσης στην πληρωμή και αδυνα-μίας πληρωμής αντισυνταγματικής φορολογίας», όπως και «δηλώσεις επιφύλαξης κατά της εισφοράς» (για όσους ήταν αποφασισμένοι να πλη-ρώσουν), ενώ εκφωνήθηκαν σχετικά συνθήματα ενάντια στη βάρβαρη αντι-λαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Σε παράσταση μελών της επιτροπής στην έφορο, ζητήθηκε η διευκόλυν-ση των πολιτών στην κατάθεση των παραπάνω δηλώσεων, κάτι που έγινε δεκτό από την έφορο, η οποία και ενημέρωσε για το μεγάλο πλήθος των σχετικών δηλώσεων που είχαν ήδη κατατεθεί.

H κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤΕΝΑ. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής Χάρης Σμυρνιώτης μετέφερε ζωντανά στους τηλεθεατές τις θέσεις και προτάσεις των συγκεντρωμένων.

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς χαιρε-τίζει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, όπως εκείνη που έλαβε χώρα την ίδια μέρα από τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλ-λογο Νέας Ερυθραίας και καλεί τους φίλους της να συμμετέχουν ενεργά στα συνδικάτα, σωματεία και συλ-λόγους τους για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων.

«Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενάντια στα νέα χαράτσια και όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα τρόι-κας και κυβέρνησης. Θα στηρίξουμε ταυτόχρονα με όλες μας τις δυνάμεις τις κεντρικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 5 και 19 Οκτώβρη. Γιατί απέναντι στη δική τους ανίερη συμμαχία, είναι η δική μας ενότη-τα και πάλη που θα τους συντρίψει. Κανένας μόνος του, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», τονίζει σε νέα ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς.

Πολλαπλασιάζονται και σε τοπικό επίπεδο οι αντιδράσεις για τα αβάσταχτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

Ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στη φοροκαταιγίδαΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΥςοΞΥΛΑ - ΚΑρΒοΥΝΑ ΠΑνΤΑ ΣΤΕγνΑσΟυβΛΕσ ΜΟτΕΡ & ψηστάΡΕισ • ΕιΔη BBQ

ΚΟΠΗ & ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΕΝΔΡΩΝκαθαρισμός από βαμβακίαση

Γιώργος ΔήμαρχοςτατΟϊΟυ 161 - ΝΕα ΕρυΘραία 210 620 0994 • 6973 46475

n Στη ΔΟΥ Κηφισιάς συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή από τις 8.00 το πρωί και τα μέλη της Επιτροπής αγώνα Κηφισιάς. H δράση αυτή των πολιτών της Κηφισιάς μεταδόθηκε από πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΑ