ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

24
ΣΕΛΙΔΕΣ 6-7 Φίλοι παραγωγοί, Έχουμε τη χαρά να σας ανακοινώσουμε τη νέα παρουσία στο χώρο της διαλογής, συσκευασίας και εμπορίας φρούτων και κηπευτικών με τη νέα εταιρεία μας υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΖΑ Α.Ε., με έδρα τη Βέροια. Η δραστηριοποίησή μας αυτή βασίζεται στην απόκτηση των εγκαταστά- σεων της πρώην ΕΑΣ Αγ. Γεωργίου. Στοχεύουμε στη συνεργασία για την παραγωγή και πώληση προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως αρμόζει στις δυ- νατότητές μας και συγκεκριμένα στη γη μας, στον ήλιο μας, στη μακροχρόνια γνώση και εμπειρία των καλλιεργητών. Έτσι, στοχεύουμε να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας στις αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας, με όφελος για όλους: την εταιρεία, τους παραγωγούς , τους εργαζομένους, τους πελάτες και την τοπική κοινωνία. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν τη δέσμευσή μας, η οποία βεβαίως και θα δοκιμαστεί στην πράξη σύντομα. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι δεχόμαστε από 22/05/2013 δηλώσεις παραγωγής για επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα και ακτινίδια. Ευχόμαστε σε όλους καλή συνεργασία και καλή δουλειά. Φιλικά, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΖΑ Α.Ε. ΣΕΛΙΔΑ 4 ΣΕΛΙΔΑ 4 ΣΕΛΙΔΑ 5 ΣΕΛΙΔΑ 5 Γράφει ο Γιάννης Μεν. Παπαγιάννης ΣΕΛΙΔΕΣ 12 -13 ΣΕΛΙΔΕΣ 12 -13 Δύο εξαιρετικές παραστάσεις αυτή την εβδομάδα... ΣΕΛΙΔΑ 22 ΣΕΛΙΔΑ 22 ΣΕΛΙΔΑ 8 ΣΕΛΙΔΑ 8 ΣΕΛΙΔΑ 5 ΣΕΛΙΔΑ 5

description

Έκδοση της 25/06/2013

Transcript of ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

Page 1: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

ΣΕΛΙΔΕΣ 6-7

Φίλοι παραγωγοί, Έχουμε τη χαρά να σας ανακοινώσουμε τη νέα παρουσία στο χώρο της διαλογής, συσκευασίας και εμπορίας φρούτων και κηπευτικών με τη νέα εταιρεία μας υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΖΑ Α.Ε., με έδρα τη Βέροια. Η δραστηριοποίησή μας αυτή βασίζεται στην απόκτηση των εγκαταστά-σεων της πρώην ΕΑΣ Αγ. Γεωργίου. Στοχεύουμε στη συνεργασία για την παραγωγή και πώληση προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως αρμόζει στις δυ-νατότητές μας και συγκεκριμένα στη γη μας, στον ήλιο μας, στη μακροχρόνια γνώση και εμπειρία των καλλιεργητών. Έτσι, στοχεύουμε να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας στις αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας, με όφελος για όλους: την εταιρεία, τους παραγωγούς , τους εργαζομένους, τους πελάτες και την τοπική κοινωνία. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν τη δέσμευσή μας, η οποία βεβαίως και θα δοκιμαστεί στην πράξη σύντομα. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι δεχόμαστε από 22/05/2013 δηλώσεις παραγωγής για επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα και ακτινίδια. Ευχόμαστε σε όλους καλή συνεργασία και καλή δουλειά.

Φιλικά, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΖΑ Α.Ε.

ΣΕΛΙΔΑ 4ΣΕΛΙΔΑ 4

ΣΕΛΙΔΑ 5ΣΕΛΙΔΑ 5Γράφει ο Γιάννης Μεν. Παπαγιάννης

ΣΕΛΙΔΕΣ 12 -13ΣΕΛΙΔΕΣ 12 -13

Δύο εξαιρετικές παραστάσεις αυτή την εβδομάδα...

ΣΕΛΙΔΑ 22ΣΕΛΙΔΑ 22

ΣΕΛΙΔΑ 8ΣΕΛΙΔΑ 8

ΣΕΛΙΔΑ 5ΣΕΛΙΔΑ 5

Page 2: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

Από τον Ζήση Χ. Πατσίκα

25ΙΟΥΝ 201322

Εφημερίδα της Ημαθίας

Ιδιοκτησία: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε. Ε.

Εκδότης: Κώστας Ασλάνογλου

Διευθυντής: Ζήσης Χ. Πατσίκας

Σύμβουλος Έκδοσης: Χρήστος Γιαννακάκης

Ατελιέ: System Design

Εκτύπωση: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ Α. Ε

Επικοινωνία: Τηλ. κέντρο: 2331023177, Fax: 2331021370Email: maknews@gmail. com

Βενιζέλου 31 - Βέροια 59100

Ετήσιες συνδρομές: Ιδιωτών: 50 €. Εταιριών, Συλλόγων, ΟΤΑ, λοιπών φορέων: 150 €. (Συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής)

Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τις θέσεις των εκδοτών.

Page 3: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 2013 33

Παράπλευρες «απώλειες»

Γράφει ο Δημήτρης Χ.

Πατσίκας

Δικηγόρος

Προκάλεσε αντιδράσεις και παρεμβάσεις!Έντονα συζητήθηκε η συνέ-ντευξη που παραχώρησε στη «Μ» ο πρόεδρος των Αστυνο-μικών Υπαλλήλων, αποκα-λύπτοντας την κατάσταση στα κρατητήρια Βέροιας και γενικά τα καθημερινά προ-βλήματα των Αστυνομικών. Οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, αλλά ευτυχώς δεν μείναμε σε αυτές, καθώς υπήρξαν και οι σωστές παρεμβάσεις εκ μέρους της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικά του αστυνομικού διευθυντή Ημαθίας, ταξίαρχου Νικολάου Μπαντουβάκη. Βρέθηκαν τα κονδύλια για να επισκευαστούν τα (εδώ και τέσσερα χρόνια σπασμένα) τζάμια των κρατητηρίων, ενώ ξεκίνησε η δια-δικασία προώθησης των υπεράριθμων κρατουμένων στα προβλεπόμενα από το νόμο σωφρονιστικά καταστήματα. Ας ελπίσουμε η κατάσταση να παραμείνει ως έχει και να μην χρειαστεί να παρέμβει ξανά ο Τύπος, ώστε να προωθηθούν οι λύσεις σε παρόμοια προβλήματα.

Με τους γνωστούς ρυθμούς της ελληνικής γραφειοκρατίας φαίνεται πως εξελίχθηκε μια υπό-θεση, που αρκετές φορές αναδεί-ξαμε από αυτή την στήλη και αφο-ρούσε μια προκλητική περίπτωση κατευθυνόμενης συνταγογράφη-σης από γιατρό του ΙΚΑ Βέροιας. Μάλιστα για τον συγκεκριμένο γιατρό υπήρξαν και καταγγελίες από επαγγελματικό σωματείο, που όμως δεν στάθηκαν ικανές να ενεργοποιήσουν πιο γρήγορα τους αρμοδίους. Τελικά, μετά από πε-ρίπου δυο χρόνια... φαγούρας το θέμα βρίσκεται στην... τελική ευθεία. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι ο εν

λόγω γιατρός κλήθηκε την περα-σμένη βδομάδα στην Αθήνα, στο Πειθαρχικό του Ιδρύματος, με σαφείς ενδείξεις καταγγελίας της σύμβασης του με το ΙΚΑ.

Tόσο καιρό που εμείς γράφoυ-με και οι επαγγελματίες «φωνά-ζουν», κάποιοι έδειχναν ότι δεν...

ίδρωνε το αυτί τους. Μάλλον θεωρούν πολύ ισχυ-ρή την «προστασία» που νομίζουν ότι είχουν. Τώρα που όλα φαίνεται ότι όλα πήραν το δρόμο τους, ελπίζουμε να καταλάβουν ότι, έστω και καθυστε-ρημένα, «ουδέν κρυπτόν από τον ήλιο», όσο και αν πασχίζουν να καλύψουν τον... ήλιο.

«Καμπάνες» στο ΙΚΑ Βέροιας

Page 4: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 201344

Μπορεί η κυ-

βέρνηση να

βρίσκεται σε φάση...

ανασχηματισμού,

όμως όπως όλα

δείχνουν δεν θα

αλλάξει η πολιτική

ηγεσία του υπουρ-

γείου Αγροτικής

Ανάπτυξης. Ως θετι-

κή λαμβάνεται αυτή

η εξέλιξη, γιατί μια ενδεχόμενη αλλαγή θα

καθυστερούσε ακόμα περισσότερο τις διαδι-

κασίες εκτίμησης των ζημιών από το χαλάζι,

καθώς και την προώθηση των αναγκαίων μέ-

τρων στήριξης των ομάδων παραγωγών. Για

τοις εξελίξεις σχετικά με την αποζημίωση των

χαλαζόπληκτων περιοχών, ο αναπληρωτής

υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χα-

ρακόπουλος, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Από την πρώτη στιγμή επισκεφθήκαμε τις

χαλαζόπληκτες περιοχές«Η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις αρχές Ιουνίου

έπληξε σημαντικά διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και ιδιαίτερα την Πέλλα και την Ημαθία. Χαλαζοπτώσεις, όμως, δεν είχαμε μόνο στη Μακεδονία, είχαμε και στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα, στην Αρκαδία και στην Αργολί-δα. Από την πρώτη στιγμή μαζί με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ επισκεφθήκαμε τις πληγείσες πε-ριοχές όχι μόνο για να δούμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημιάς, αλλά κυρίως για να διαβεβαιώσουμε τους αγρότες ότι θα υπάρξουν αντικειμενικές και δίκαιες αποζημιώσεις. Οι ζημιές αφορούν κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και καλλιέργειες αμπέλου, βαμβακιού, καπνού, σιτηρών, ψυχανθών και κηπευτικών».

Ξεκίνησαν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις«Θα ήθελα να επισημάνω, ότι δεν χρειάζεται να δοθεί

καμία εντολή στον ΕΛΓΑ προκειμένου να πράξει τα αυτο-νόητα. Εξ’ ορισμού είναι ο ασφαλιστικός οργανισμός που στηρίζει τους αγρότες, ιδιαίτερα όταν πλήττονται από δυ-σμενή καιρικά φαινόμενα. Έτσι, λοιπόν, αν και ακόμη δεν έχει περάσει το δεκαπενθήμερο υποβολής των δηλώσεων, ξεκίνησαν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, με προ-τεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής: ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, κλπ. και θα συνεχιστεί βεβαίως και στις υπόλοιπες καλλιέργειες».

Δεν ψεκάζουμε τον ελληνικό λαό«Θα ήθελα να αναφερθώ με την ευκαιρία αυτή στη

σπουδαιότητα του προγράμματος αντιχαλαζικής προστα-σίας που έχει δύο σκέλη: τα εναέρια μέσα και τα αντιχαλα-ζικά δίχτυα. Περιοχές εφαρμογής της προστασίας με ενα-έρια μέσα είναι στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Επειδή διακινούνται διάφορα φαιδρά, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, ότι δήθεν ψεκάζουμε τον ελληνικό λαό για να μην αντι-δρά στα μέτρα λιτότητας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής προστασίας μόνη απο-στολή έχουν την καταστολή του χαλαζιού. Στην καταιγίδα

της 10ης Ιουνίου αν και πραγματοποιήθηκαν 4 διαδοχικές πτήσεις, η καθολική αποτροπή του χαλαζιού δεν ήταν εφικτή εξαιτίας του εξαιρετικά έντονου φαινομένου που αντίστοιχο δεν έχει παρατηρηθεί στα τελευταία 30 χρό-νια που εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Πράγματι, έβρεξε... παγάκια. Το χαλάζι που και εγώ είδα στην Πέλλα και στην Ημαθία ήταν στο μέγεθος μανταρινιού».

Γενναία επιχορήγηση 60% για αντιχαλαζικά

δίχτυα από τον ΕΛΓΑ«Πέρα, όμως, από τα εναέρια μέσα υπάρχει και το πρό-

γραμμα επιχορήγησης των μέσων ενεργητικής προστα-σίας, τα αντιχαλαζικά δίχτυα. Ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί γενναία με 60% το κόστος εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών σε καλλιέργειες αμπέλου, μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ροδιάς και ακτινιδιάς. Είναι ένα μέσο που προστατεύει πλήρως την παραγωγή σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Το όφελος των παραγωγών είναι πολλαπλό: προστασία της παραγωγής, εξασφάλιση σταθερής ροής προϊόντων στην αγορά, προστασία από τον καύσωνα, μειωμένες αρδευ-τικές ανάγκες. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση αντι-χαλαζικών διχτυών προσδίδει ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ο ομοιόμορφος χρωματισμός των μήλων που είναι βασική καλλιέργεια στην περιοχή».

Στα 10 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα

επιχορήγησης αντιχαλαζικών διχτυών«Το πρόγραμμα ξεκίνησε δειλά το 2004 και έφτασε το

2012 να ενταχθούν σε αυτό 4.237 στρέμματα. Το νέο πρό-γραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας το 2013 θα εγκριθεί εντός του τρέχοντος μηνός. Οι παραγω-γοί θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και ο προϋπο-λογισμός του προγράμματος θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς ενθαρρύνουμε τους αγρότες να συμμετάσχουν στο πρό-γραμμα. Από τα 10 εκατομμύρια που υπήρχαν πέρυσι στο πρόγραμμα απορροφήθηκαν μόνο τα 4 εκατομμύρια».

Δίκαιες και αντικειμενικές εκτιμήσεις και

αποζημιώσεις«Θα ήθελα από αυτό το Βήμα να διαψεύσω και μία άλλη

φήμη που υπάρχει στους ανά την επικράτεια καφενέδες, ότι δήθεν ο ΕΛΓΑ δίνει εντολή στους εκτιμητές να υποεκτιμούν τις ζημιές -την οποία άκουγα και εγώ ως Βουλευτής. Τέτοια εντολή δεν υπάρχει. Η εντολή προς τους εκτιμητές είναι να

είναι δίκαιες και αντικειμενικές οι εκτιμήσεις. Άλλωστε, ο ΕΛΓΑ δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Το 2012 είχε έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές 122 εκατομμύ-ρια ευρώ. Το κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται να αγ-γίζει τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Έχει ένα αποθεματικό της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ».

Οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο υπόκεινται

σε προγράμματα ΠΣΕΑ«Από τις χαλαζοπτώσεις προξενήθηκαν ζημιές και στο φυ-

τικό κεφάλαιο. Είχα την ευκαιρία να δω με τα μάτια μου κατά την επίσκεψή μου στην Πέλλα και στην Ημαθία: σπασμένα κλαδιά σε κερασιές και σε ακτινιδιές. Αυτές οι ζημιές υπόκει-νται σε προγράμματα ΠΣΕΑ. Σύντομα λοιπόν θα διενεργηθούν οι καταγραφές και αυτών των ζημιών και εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χο-ρήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων».

Συνεργασία ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ για έγκαιρες

αποζημιώσεις«Η έγκαιρη εκταμίευση των αποζημιώσεων δεν απο-

τελεί μόνο θέμα του ΕΛΓΑ, αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ, θα πρέπει να έχει έγκαιρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα τα στοιχεία των Δηλώσεων Καλλιέργειας-Εκτροφής. Πρέπει να επισημάνω ότι φέτος ο ΕΛΓΑ βρί-σκεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε καλή συνεργασία, ώστε να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα στις πληγείσες περι-οχές η διαδικασία αποσφαλμάτωσης των δηλώσεων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη αποζημίωση στους παραγωγούς».

Συμψηφισμός εισφορών-αποζημιώσεων θα

υπονόμευε τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ«Στο ισχύον πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ,

δεν προβλέπεται αυτό που ζητάει ο συνάδελφος, κ. Τζαμ-τζής , να παρακρατηθούν, δηλαδή, οι εισφορές από την αποζημίωση. Κατανοώ τους λόγους για τους οποίους το θέτει. Πραγματικά υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες που υπέστησαν αυτή την καταστροφή.

Φοβούμαι, όμως, ότι η συζήτηση περί συμψηφισμού μπορεί να οδηγήσει στη μη καταβολή εισφορών από τους αγρότες, οι οποίοι αν έχουν ζημιά τότε θα ζητούν να παρα-κρατηθούν οι εισφορές από τις αποζημιώσεις. Έτσι, όμως, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ένα σύστημα γεωργικής ασφά-λισης. Θέλουμε να είναι βιώσιμος ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να στέκεται δίπλα στον αγρότη την ώρα της δοκιμασίας».

Προσπάθειες για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΛΓΑ«Ως προς το προσωπικό του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας απέστειλε ο Οργανισμός, στις 31/12/2009 υπηρετούσαν 564

τακτικοί υπάλληλοι και 367 εποχικοί όλων των κλάδων. Προχθές, στις 18/06/2013, υπηρετούσαν 477 τακτικοί και 63 εποχικοί. Ο ΕΛΓΑ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του προσωπικού, εντός βεβαίως των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων. Αν και είχε υποβληθεί πρόταση προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να γίνουν προσλήψεις 150 ατόμων με οκτάμηνες συμβά-σεις, τελικά δόθηκε έγκριση για πρόσληψη 150 ατόμων, αλλά με τρίμηνες συμβάσεις. Έτσι, αν και αρχικά υποβλήθηκαν 800 αιτήσεις, στην πρόσκληση του ΕΛΓΑ να εργαστούν ανταποκρίθηκαν μόνο 55 γεωτεχνικοί και 6 κτηνίατροι. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μεγάλη αντα-πόκριση, καθώς καλούνται άνθρωποι να μετακινηθούν σε μακρινές από την περιοχή τους Περιφερειακές Ενότητες για 3 μήνες, χωρίς να υπάρχουν οι εκτός έδρας οικονομικές ενισχύσεις -τα λεγόμενα εκτιμητικά- και με μισθό που έχει υποστεί ήδη αρκετές περικοπές. Πετύχαμε, όμως, την έγκριση, το Μάιο του 2013, της πρόσληψης 90 γεωτεχνικών τετράμηνης απασχόλησης. Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει και η σχετική πρόσκληση. Επίσης, έχει υποβληθεί αίτημα ένταξης του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της κινητικότητας των υπαλλήλων. Τέλος, ο ΕΛΓΑ για την έγκαιρη διενέργεια των εκτιμήσεων ενισχύει άμεσα το υποκατάστημα της Βέροιας που διαθέτει 26 εκτιμητές με μετακινήσεις μόνιμου προσωπικού από υποκαταστήματα. Ήδη μετακινήθηκαν 8 μόνιμοι γεωτεχνικοί από άλλα υποκαταστήματα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επίσης τοποθετήθηκαν άλλοι 13 συμβασιούχοι. Σε κάθε περίπτωση, όπου απαιτείται, ζητείται και η συνδρομή των Περιφερειών με τους γεωτεχνικούς που αυτές διαθέτουν και κατά κανόνα ανταποκρίνονται θετικά».

Page 5: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 2013 55

Γράφει ο Γιάννης Μεν. Παπαγιάννης

Δικηγόρος

Τροφική Τροφική δυσανεξίαδυσανεξία

Αποτοξίνωση Αποτοξίνωση Οξειδωτικό Οξειδωτικό stressstress

Έχετε...Έχετε...Πονοκεφάλους;Πονοκεφάλους;

Αλλεργίες;Αλλεργίες;Κακή διάθεση;Κακή διάθεση;

Περιττά κιλά;Περιττά κιλά;

ΒΕΡΟΙΑ: Μητροπόλεως 31, τηλ.: 2331029509ΒΕΡΟΙΑ: Μητροπόλεως 31, τηλ.: 2331029509ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Χατζηδημητρίου 78, τηλ.: 2382023101ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Χατζηδημητρίου 78, τηλ.: 2382023101

Ανακοινώθηκε τελικά χθες βράδυ η σύνθεση

της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό.

Με αρκετές εκπλήξεις, μεταξύ αυτών τον Κυριά-

κο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει την ηλεκτρική

καρέκλα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθ-

μισης. Παραμένει το δίδυμο Τσαυτάρη - Χαρακό-

πουλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,

ενώ έμμεσα εκπροσωπείται η Ημαθία από τον

Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αφού κανείς από τους

βουλευτές Ημαθίας δεν προκρίθηκε σε θέση

υφυπουργού. Ο Παντελής Καψής είναι ο "εκλε-

κτός" που θα λύσει το γόρδιο δεσμό της ΕΡΤ και ο

Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο νέος υπουργός Υγεί-

ας. Αναλυτικά, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμάρας Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος ΒενιζέλοςΥπουργείο Οικονομικών: Γιάννης ΣτουρνάραςΑναπληρωτής: Χρήστος ΣταϊκούραςΥφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης Υπουργείο Εξωτερικών: Ευάγγελος ΒενιζέλοςΥφυπουργός: Δημήτρης ΚούρκουλαςΥφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού: Άκης ΓεροντόπουλοςΥπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΑναπληρωτής: Φώφη ΓεννηματάΥφυπουργός: Αθανάσιος Δαβάκης Υπουργείο Εσωτερικών: Γιάννης Μιχελάκης

Αναπληρωτής: Λεωνίδας ΓρηγοράκοςΥπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονι-

κής Διακυβέρνησης: Κυριάκος Μητσοτάκης Αναπληρωτής: Εύη ΧριστοφιλοπούλουΥπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Κωστής ΧατζηδάκηςΥφυπουργός: Αθανάσιος ΣκορδάςΥφυπουργός: Νότης ΜηταράκηςΥπουργείο Μεταφορών, Υποδομών: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Υφυπουργός: Μιχάλης ΠαπαδόπουλοςΥπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων: Κωνσταντίνος Αρβα-νιτόπουλοςΥφυπουργός: Κώστας ΓκιουλέκαςΥφυπουργός: Συμεών ΚεδίκογλουΥπουργείο Πολιτισμού: Πάνος ΠαναγιωτόπουλοςΥφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης ΑνδριανόςΥπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλ-

λαγής: Ιωάννης ΜανιάτηςΑναπληρωτής: Σταύρος Καλαφάτης Υφυπουργός: Ασημάκης ΠαπαγεωργίουΥπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοι-

ας: Γιάννης Βρούτσης Υφυπουργός: Βασίλης ΓκεγκέρογλουΥπουργείο Υγείας: Άδωνις ΓεωργιάδηςΑναπληρωτής: Αντώνης ΜπέζαςΥφυπουργός: Σοφία ΒούλτεψηΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Αθανάσιος Τσαυτάρης Αναπληρωτής: Μάξιμος Χαρακόπουλος Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δι-

καιωμάτων: Χαράλαμπος ΑθανασίουΥπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολί-

τη: Νίκος ΔένδιαςΥπουργείο Τουρισμού: Όλγα ΚεφαλογιάννηΥπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου:

Μιλτιάδης ΒαρβιτσιώτηςΥπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: Θόδωρος ΚαράογλουΥπουργός Επικρατείας: Δημήτρης ΣταμάτηςΚυβερνητικός εκπρόσωπος: Σίμος ΚεδίκογλουΥφυπουργός δημόσιας τηλεόρασης: Παντελής Καψής

Page 6: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 201366

Πολιτικός «πρώτης γραμμής» τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό

επίπεδο. Χαρακτήρας δυναμικός, έχει χιλιάδες φίλους και υποστηρι-

κτές, αλλά και φανατικούς πολιτικούς εχθρούς. Πρώτος βουλευτής

της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Βέροιας. Ο

Λάζαρος Τσαβδαρίδης μιλά αποκλειστικά στη «Μ» για τον ρόλο των βου-

λευτών σε καιρό μνημονίου και το... «ναι σε όλα». Απαντάει στις φημολογί-

ες για το αν θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο Βέροιας, αλλά και για τις μεγά-

λες κόντρες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει...

Συνέντευξη στον

Ζήση Χ. Πατσίκα

Page 7: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 2013 77

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ ΣΤΗ "Μ"

Page 8: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 201388

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσι-

άζεται στη Βέροια η νέα εντυπωσιακή

συλλογή του διεθνούς φήμης συμπατριώτη

μας αρχιτέκτονα και ζωγράφου Καθηγητή

Ευθυμίου Βαρλάμη «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥ-

ΛΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ».

Η έκθεση παρουσιάζει εικαστικά έργα διαφόρων διαστάσεων με σκηνογραφικές παραστάσεις που ανα-φέρονται στη σπουδαία και εμβληματική μορφή του Απόστολου των Εθνών καθώς και στο κοσμοϊστορικό γεγονός της επίσκεψης του στην πόλη της Βέροιας.

Σχεδόν δύο χιλιετίες μετά οι κάτοικοι και οι επισκέ-πτες της Βέροιας έχουν την ευκαιρία να «ξαναζήσουν» την συνάντηση του φωτισμένου Απόστολου με τους «μακρινούς συγγενείς τους», την ευγενική υποδοχή που του επιφύλαξαν μαζί με την ολόκαρδη αποδοχή της Χρι-στιανικής Πίστης, ιδιαίτερα από τις γυναίκες της πόλης, τις πρώτες Ευρωπαίες Χριστιανές. Μέσα από τις εμπνευ-σμένες από πίστη δημιουργίες του Βαρλάμη η πόλη της Βέροιας υποδέχεται και καλωσορίζει και πάλι τον Απ. Παύλο.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των φετινών ΙΘ' ΠΑΥΛΕΙΩΝ υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και με την υποστήριξη του δήμου Βέροιας.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 28 Ιουνίου και ώρα

13.00 Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι τις 27 Ιου-

λίου και οι ώρες λειτουργίας καθημερινά 19.00 με

21.00 και Σαββατοκύριακα επιπλέον 11.00 με 13.00.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Page 9: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 2013 99

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδε-μόνων Β/βάθμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας, λειτουργώντας σαν αποδέκτης εκκλήσεων για βοήθεια άλλοτε γονιών και άλλοτε μαθη-τών, με πολύ μεγάλη προσπάθεια και χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία, με μόνο γνώ-μονα τις ανάγκες των καιρών γι’ ανθρώπινη βοήθεια, και παράλληλα την ανάγκη των εφήβων μαθητών να συνεχίζουν να ελπίζουν και να ονειρεύονται παρά τις άκρως δυσοί-ωνες προοπτικές που εμφανίζονται από παντού για τον τόπο μας, αποφάσισε και ξε-κίνησε από πέρυσι τον Ιανουάριο το Κοινω-νικό Φροντιστήριο με συνεχείς εκκλήσεις για εθελοντές καθηγητές. Προς τιμήν τους βρέ-θηκαν, παρά τα όποια οικονομικά και προ-σωπικά τους προβλήματα, όπως το πρόβλη-μα της ανεργίας που μαστίζει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, πρόσφεραν με ιδιαίτερη αφοσίωση αφιλοκερδώς τη φροντίδα τους και τις γνώσεις τους στα παιδιά μας και για πρώτη φορά στην Πόλη μας ξεκίνησε ένας τέτοιος εθελοντικός αγώνας.

Ο αριθμός των μαθητών πέρυσι άγγιζε τους 32, το εγχείρημα ήταν δύσκολο, τα προ-βλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλά. Πολύτιμος βοηθός σ’ αυτή μας την προσπά-θεια, ήταν ο τότε Πρόεδρος της Σχολικής Επι-τροπής Δευτεροβάθμιας του Δήμου Βέροιας, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας, αντιμετωπίζο-ντας μαζί μας κάθε αρνητική συγκυρία, και τον ευχαριστούμε από καρδιάς γι’ αυτό, όπως και όλα τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Φέτος, τη σχολική χρονιά 2012-2013, ο αριθμός των μαθητών που αδυνατούσαν οικονομικά να παρακολουθήσουν ιδιωτικά φροντιστήρια πολλαπλασιάστηκε λόγω των συνθηκών κι άγγιξε τους 80, οπότε τα πράγ-ματα για μας ήταν πολύ πιο δύσκολα, γιατί οι ανάγκες για εθελοντές καθηγητές ήταν ακόμη μεγαλύτερες. Για μια ακόμη φορά, οι εκπαι-δευτικοί μας ήταν στις επάλξεις, έτοιμοι να τιμήσουν τους επιστημονικούς τους τίτλους και με διάθεση ανθρώπινη πάνω απ’ όλα, προσέφεραν τις γνώσεις τους στα παιδιά μας αφιλοκερδώς και αφιερώνοντας χωρις φειδώ τον κόπο και το χρόνο τους σ΄ένα έργο πολύ ανθρώπινο και αντάξιο του λειτουργήματός τους. Ο αριθμός αυτών των Εκπαιδευτικών φέτος πέρασε τους 20, κι αυτό είναι ότι πιο

αισιόδοξο στην κατά τα άλλα άκρως απαισι-όδοξη Ελληνική πραγματικότητα.

Κοντά στους εκπαιδευτικούς και τα παι-διά μας είχαμε πολύτιμη συμπαραστάτιδα και την ψυχολόγο κα. Αναγνώστου Ειρήνη, που πρόσφερε τις γνώσεις και την επιστημο-νική της βοήθεια,και γι αυτό την ευχαριστού-με ιδιαίτερα.

Για όλα τα παραπάνω θα θέλαμε να ευχα-ριστήσουμε δημόσια σαν Ένωση ΓονέωνΒ΄/βάθμιας Εκπαίδευσης, πρώτα απ’ όλα τους Εθελοντές καθηγητές μας, και αυτούς που πρόσφεραν το πολύτιμο έργο τους τη σχο-λική χρονιά 2012, και αυτούς που αγωνίστη-καν ξεπερνώντας τον εαυτό τους τη σχολική χρονιά 2012-2013.• ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ• ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ• ΜΠΕΛΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ• ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΟΛΓΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ• ΖΕΡΒΑΚΗ ΜΑΡΙΑ – ΦΥΣΙΚΟΣ• ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΦΥΣΙΚΟΣ• ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΦΥΣΙΚΟΣ• ΖΩΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – ΦΥΣΙΚΟΣ• ΠΑΝΤΕΡΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΧΗΜΙΚΟΣ• ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ – ΧΗΜΙΚΟΣ• ΔΑΜΟΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΒΙΟΛΟΓΟΣ• ΑΡΓΥΡΙΔΟΥ ΤΑΝΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ• ΠΕΤΟΥΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ• ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ• ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΑΝΙΑ – Η/Υ• ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ • TZHMA ΟΛΥΜΠΙΑ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ • ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΑΛΕΞΙΑ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ• ΚΑΣΑΠΟΓΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ • ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΒΙΒΗ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΕΝΗ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ • ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΙΚΗ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ • ΜΥΤΗΛΗ ΝΑΤΑΛΊΑ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ• ΣΚΟΥΠΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ • ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ • ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ • ΤΣΙΑΡΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βέροιας κι ελπίζουμε αναλόγως των συνθηκών να είναι και την επόμενη σχολική χρονιά στο πλευρό μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Ε.Σ.Γ. Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΓΙΩΤΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΜΟΥΡΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στον Βου-λευτή Ημαθίας κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη για την καταλυ-τική συμβολή του προς την κατεύθυνση της Επίλυσης του μεγάλου προβλή¬ματος της εκμίσθωσης των αγροτικών ακινήτων στη Δημοτική Ενότητα Πλατέος που θα επιτευχθεί με την άμεση κατάθεση σχετικής τροπολογίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η συνεχής πίεση που ο κ. Τσαβδαρίδης άσκησε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην ηγεσία του Υπουρ¬γείου για την εξεύρεση ουσιαστι-κής λύσης στο ζήτημα, όσο και η ταχύτατη επιδίωξη και τελικώς επίτευξη της συνάντησης της Τετάρτης 19 Ιουνίου στο Γραφείο του ίδιου του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, παρουσία του ιδίου του Βουλευτή και πολλών εκπροσώπων των ακτημονικών συλ¬λόγων της Δημοτικής Ενότητας Πλατέος, επιβεβαίωσε σε όλους μας για ακόμη μία φορά την ευαισθησία του κ. Τσαβδαρίδη για την απο-τελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και

απέδειξε ότι όπου υπάρχει βούληση και διάθεση υπάρ-χει και τρόπος.

Ακτημονικοί Σύλλογοι Δήμου Αλεξανδρείας Ημαθίας Ακτημονικοί Σύλλογοι Δήμου Αξιού

1) Σύλλογος Ακτημόνων Αράχου.2) Σύλλογος Ακτημόνων Καλλιεργητού Λιανοβεργίου.

3) Δημοκρατικός Ακτημονικός Σύλλογος Κορυφής.4) Σύλλογος Ακτημόνων Καλλιεργητών Πρασινάδα.

5) Σύλλογος Ακτημόνων Κυδωνέας.6) Σύλλογος Ακτημόνων Καλλιεργητών Τρικάλων,

«Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».7) Ακτημονικός Συλλόγου Τρικάλων.

8) Ακτημονικός Σύλλογος Παλαιοχώρας.9) Ακτημονικός Σύλλογος Πλατέας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

10) Ακτημονικός Σύλλογος Πλατέος "O ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ".11) Ακτημονικός Σύλλογος Καλλιεργητών Πλατάνου.

12) Ακτημονικός Σύλλογος Κυμίνων.13) Ακτημονικός Σύλλογος Ν. Μαλγάρων.

Ευχαριστήριο

Page 10: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 20131010

Μεγάλη συγκίνηση, παλιές μνήμες και

γλυκιά νοσταλγία προκάλεσε το δρώ-

μενο ‘Κλήδονας’ του συλλόγου Βλάχων

Βέροιας που έγινε την Τετάρτη 19 Ιουνίου

σε τρεις βρύσες (ξεκίνησε από το σπίτι του

συλλόγου, στη βρύση της οδού Κεντρικής

στο ύψος του καφενείου των ‘Ηλυσίων’, στη

βρύση της Μητρόπολης και στη βρύση της

Κυριώτισσας). Οι συμμετέχοντες αλλά και

το πλήθος των θεατών είχαν την ευκαιρία

να βιώσουν και να μάθουν για ένα έθιμο η

ιστορία του οποίου που χάνεται στα βάθη

της αρχαιότητος.

Το έθιμο Γκαλεάτα = Galeata, που διασώζει πανάρχαιους συμβολισμούς, είναι το πρώτο που γινόταν την καλοκαιρινή περίοδο, 23-24 Ιούνη, του Αγιαννιού, όταν πια οι Βλάχοι κτη-νοτρόφοι είχαν αφήσει τα χειμαδιά και όλα τα κοπάδια εί-χαν ανεβεί στα βουνά για να ξεκαλοκαιριάσουν. Στη Galeata συνδυάζονται στοιχεία από δυο άλλα έθιμα, τον πανάρχαιο Κλήδονα και την Περπερούνα, που επίσης ήταν πολύ συχνό στους Βλάχους, ιδιαίτερα σε περιόδους ανομβρίας. Έτσι, το έθιμο Galeata από τη μια συνδέεται, για τις κοπέλες, με την πρόβλεψη της τύχης, το ριζικό τους, ενώ από την άλλη οι μιμητικές κινήσεις και τα δρώμενα μαγικού χαρακτήρα στο-χεύουν στην πρόκληση της ευεργετικής βροχής.

Το έθιμο άρχιζε την παραμονή, 23 Ιούνη, όταν γινόταν η πρόσκληση και μαζεύονταν τα κορίτσια της γειτονιάς ή από το ίδιο σόι. Η πρόσκληση γινόταν από μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία πρόσφατα, στη διάρκεια του χειμώνα, παντρεύοντας το γιο της, είχε γίνει πεθερά. Βέβαια, στο επίπεδο των συμ-

βολισμών, η ηλικιωμένη γυναίκα συμβόλιζε τη μεγάλη μάνα γη (Παμμήτωρ Γα), τη majia, τη μάια, όπως την αποκαλούν οι Βλάχοι, τη θεά της γονιμότητας, ενώ η νεαρή κοπέλα ήταν η zina, η νεράιδα, η νύφη των νερών, της πηγής της ζωής.

Μετά το κάλεσμα, έστελναν μια νέα κοπέλα, της οποίας ζούσαν και οι δυο γονείς, να φέρει το «αμίλητο» νερό. Σαν ερχόταν η κοπέλα με το νερό, στόλιζαν παλιότερα τη γκα-λεάτα, ένα κτηνοτροφικό σκεύος, αργότερα ένα γκιουμάκι, με ένα ειδικό λουλούδι, που και αυτό για αυτό το λόγο ονο-μαζόταν γκαλεάτα (lilitsia di galeata), και οι κοπέλες έριχναν μέσα η καθεμιά ένα ασημικό (βραχιόλι, δακτυλίδι κ.τ.λ.), τα ριζικάρια, γιατί από αυτά θα έβγαινε το ριζικό, η μοίρα κάθε μιας κοπέλας, ενώ τραγουδούσαν. Στο στόλισμα της γκαλε-άτας πρωτοστατούσε η πιο έμπειρη και τηρούνταν το ίδιο εθιμοτυπικό, όπως ακριβώς όταν στολίζανε τη νύφη. Για αυτό και συχνά λέγανε τα ίδια τραγούδια.

Η στολισμένη γκαλεάτα τη νύχτα έμενε στο ύπαιθρο, κάτω από κάποιο δένδρο, για να τη δουν τα αστέρια και να έρθουν οι μοίρες να την ευλογήσουν.

Την άλλη μέρα, οι γυναίκες έχοντας την γκαλεάτα, πή-γαιναν από βρύση σε βρύση, τραγουδώντας

Στις βρύσες που επισκέπτονταν, πάντοτε σε πολλαπλά-σιο του 3, 6, 9, έκαναν μιμητικές, μαγικές κινήσεις, για να προκαλέσουν βροχή που τόσο ανάγκη την είχαν οι κτηνο-τρόφοι, μια και το χορτάρι, λόγω της εποχής, άρχιζε να στε-γνώνει και να καίγεται.

Η καθεμιά κοπέλα έπαιρνε λίγο νερό για να λούσει συμ-βολικά το κεφάλι της, για να περάσουν όλοι οι πόνοι, και διάλεγε το ανάθημά της. Με αυτό κάτω από το μαξιλάρι της το κάθε κορίτσι θα ζήσει στο όνειρο ό,τι επιθυμεί.

Το έθιμο ήδη από τη δεκαετία του 60, καθώς διαφοροποι-ήθηκαν οι συνθήκες, έπαψε να λειτουργεί. Επιβιώνει σε ορι-σμένα βλαχοχώρια, όπως Σαμαρίνα, Περιβόλι-κυρίως στους κτηνοτρόφους- ή αναβιώνει από πολλούς Συλλόγους.

Page 11: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 2013 1111

Οι μέλισσες συ-

νεχίζουν να

αποτελούν σημα-

ντικό παράγοντα

στο παγκόσμιο

εμπόριο φρέσκων

προϊόντων και

έπειτα από την

απαγόρευση των

νεονικοτινοειδών

από την Ευρω-

παϊκή Ένωση

καθώς και τους

φόβους μιας παγκόσμιας καταστρο-

φής λόγω μείωσης των πληθυσμών

των μελισσών, φαίνεται να έχουν

αποκτήσει πρωταρχικής σημασίας

ρόλο στο παγκόσμιο κίνημα για την

αειφορία.

Το γεγονός αυτό ενισχύεται ακόμη περισσό-τερο έπειτα από μια καμπάνια της αμερικάνικης αλυσίδας supermarket Whole Foods’ σε συνερ-γασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό Xerces Society για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και τον ρόλο των μελισσών στο παγκόσμιο σύ-στημα τροφίμων.

Στην εκστρατεία αυτή παρουσιάζονται δύο εικόνες ενός supermarket. Στην μια τα ράφια του καταστήματος είναι γεμάτα.

Στην δεύτερη φωτογραφία παρουσιάζεται το κατάστημα αφού έχουν αφαιρεθεί τα φρού-τα και λαχανικά που βασίζουν την επικονίασή τους στις μέλισσες. Το συμπέρασμα; Χωρίς τη συμβολή των μελισσών, πολλά ράφια στα supermarkets θα μένουν άδεια.

Σύμφωνα με την εκστρατεία αυτή, συνολικά

237 προϊόντα αφαιρέθηκαν από τα ράφια, ανά-μεσά τους μήλα, αβοκάντο, μάνγκο, λεμόνια, λάιμ, πεπόνια, μελιτζάνες, μπρόκολα, καρότα, κουνουπίδια, κολοκυθάκια, αγγούρια, πράσα και πολλά άλλα.

Όπως υποστηρίζει η Whole Foods, το ένα τρίτο των τροφίμων προέρχεται από φυτά που επικονιάζονται από τις μέλισσες. Ωστόσο, με-γάλες μειώσεις στους πληθυσμούς μελισσών απειλούν την ύπαρξη πολλών φρέσκων προϊό-ντων που βρίσκονται στο τραπέζι μας καθημερινά.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το πρό-βλημα έχει αναδειχτεί, ενώ οι Έλληνες μελισσοκόμοι αλλά και στοιχεία της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλ-λόγων Ελλάδας κάνουν λόγο για μείω-ση των μελισσοσμηνών πανελλαδικά κατά 40%. Για τον λόγο αυτό, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή εγκεκριμένου και συγχρηματοδοτούμενου από την Ευ-ρωπαϊκή Ένωση πιλοτικού προγράμ-ματος επιτήρησης και διερεύνησης

των απωλειών των μελισσοσμηνών σε τυχαίο δείγμα ελληνικών μελισσοκομικών εκμεταλλεύ-σεων. Τα ποσοστά απωλειών των μελισσοσμη-νών που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την εφαρμογή του προγράμ-ματος στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εμπεριέχουν και την ενδεχόμενη αρνητική επίδραση των νεονικοτινοειδών και άλλων πι-θανών φυτοπροστατευτικών-παρασιτοκτόνων στην υγεία των μελισσών.

Γράφει και επιμελείται

Άκης ΓιαννακάκηςΓεωπόνος - Βιοτεχνολόγος

Page 12: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 20131212 13

Ένα καινούριο παραμύθι γεμάτο μύθους

από την Ελλάδα και την Ανατολή για

το ιστορικό πρόσωπο που έχει καταγρα-

φεί στη συνείδηση όλου του κόσμου ως ο

Μεγάλος Έλληνας, Το Παραμύθι του Μεγα-

λέξανδρου.

Μια συναρπαστική παράσταση που θα μαγέψει τους πολύ μικρούς θεατές ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσει τον σπουδαίο ήρωα στους μεγαλύτερους. Τη ζωή και τη δράση του αλλά και τους θρύλους που τον περιβάλλουν. Ποιο ήταν αυτό το αγόρι; Ένας πρίγκιπας-ήρωας που τα-ξίδεψε τον ελληνικό πολιτισμό ή και ένας κατακτητής;

Είναι ένα παραμύθι για την τόλμη του ταξιδιού, τη χαρά του βλέμματος στον ανοιχτό ορίζοντα αλλά και την αγωνία του άγνωστου και την μοναξιά που αφήνει πίσω ο πόλεμος. Οι βασιλιάδες-γονείς του, ο Φίλιππος και η Ολυμπιάδα, ο δάσκαλός του ο Αριστοτέλης, το αδάμα-στο άλογό του ο Βουκεφάλας, η πριγκίπισσα Ρωξάνη, ο Ηφαιστίωνας αλλά και εξωπραγματικά πρόσωπα, όπως η Γοργόνα,η αδερφή του και πρόσωπα από το «μετά» της Ιστορίας, όπως ο Θεόφιλος και ο Καραγκιόζης, θα πάρουν από το χέρι τους μικρούς μας θεατές και θα τους ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο ενός παραμυθιού μονα-δικά ελληνικού.

Eξαιρετικοί ηθοποιοί, μοναδικά σκηνικά-εγκατάσταση, ιδιαίτερα κοστούμια, φωτισμοί και ειδικά εφέ, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών όλο το μαγικό ταξίδι σαν μια αξέχαστη εμπειρία. Και όπως πάντα καθοριστικό ρόλο παίζει η μουσική που γίνεται αφορμή για να ανακαλύψουν τα παιδιά νέους μουσικούς ορίζοντες: παραδοσιακές μελωδίες και σκοποί από τη Μακεδονία αλλά και αυθεντικές μουσικές από τα μέρη που πέρασε ο Αλέξανδρος, συνθέτουν το μουσικό χαλί του παραμυθιού μας.

Η παράσταση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΚΕΠΑ Δή-μου Βέροιας και θα κάνει εντυπωσιακή έναρξη των πα-ραστάσεών της στις 25 Ιουνίου 2013 στον Αύλειο χώρο των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα (τιμητική παράσταση με προσκλήσεις, για τα παιδιά της Βεργίνας).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:Κείμενο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης Σκηνικά: Πολυάννα Παρασκευά

Κοστούμια: Πέννυ Αμπλά-Δημήτρης Αδάμης Κίνηση: Σταύρος Αποστολάτος Τραγούδι Γοργόνας και Φινάλε: Τατιάνα Ζωγράφου Ενορχήστρωση-Διασκευή: Γιώργος Κωνσταντινίδης Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος Βοηθός σκηνοθέτη: Λίνα Λιακοπούλου

Παίζουν: Δημήτρης Αγοράς, Αλέξης Βιδαλάκης, Πέτρος Ιω-

άννου, Θώμη Κοσκώση, Δημήτρης Μαχαίρας, Γιώργος Μπαλόπητας, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαριλίζα Χρονέα

*Η ομάδα μαγικές σβούρες είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους.

Γενική είσοδος: 10 ευρώΠληροφορίες: 210 9853609, 6948 744988Οι «μαγικές σβούρες» στηρίζουν το Σύλλογο «Πρωτοβουλία για το παιδί» προσφέροντας μέρος των εσόδων της παράστασης για τους σκοπούς του - www.propaidigr.org

Κείμενο - σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης

ΒΕΡΓΙΝΑ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΩΝ

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013, 9.00μ.μ.ΒΕΡΟΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ »

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 , 9:00 μ.μ.

Page 13: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

1225

ΙΟΥΝ 2013 1313

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέ-

ροιας σε συμπαραγωγή με το Θεατρικό

Οργανισμό Ακροπόλ παρουσιάζουν στη

Βέροια για το Καλοκαίρι 2013 την Πέμπτη 27

Ιουνίου 2013, ώρα 9μ.μ. στο Θέατρο Άλσους

«Μελίνα Μερκούρη» μια κωμωδία επίκαιρη

όσο ποτέ, μια ανελέητη σάτιρα της διαφθο-

ράς χωρίς τόπο και χρόνο. «Ο Επιθεωρητής»

του Νικολάι Γκόγκολ ταξιδεύει το καλοκαίρι

σε όλη την Ελλάδα. Η σκηνοθεσία είναι του

Σπύρου Α. Ευαγγελάτου με τον Κωνσταντίνο

Μαρκουλάκη και το Γιώργο Αρμένη στους

πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η ταυτότητα της παράστασηςΑπόδοση-Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. ΕυαγγελάτοςΣκηνικά: Γιώργος ΠάτσαςΚοστούμια: Γιάννης ΜετζικώφΜουσική: Γιάννης ΑναστασόπουλοςΒοηθοί σκηνοθέτη: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Χριστιάννα Μαντζουράνη

Παίζουν οι ηθοποιοίΚωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Χλεστακώφ), Γιώργος

Αρμένης (Έπαρχος), Αριέττα Μουτούση (Άννα), Μιχάλης Μητρούσης (Όσιπ), Δανάη Σκιάδη (Μαρία), Θόδωρος Κα-τσαφάδος (Αρτέμι), Γιώργος Ψυχογιός (Άμος), Θανάσης Κουρλαμπάς (Σπέκιν), Κώστας Κορωναίος (Μπομπτσίν-

σκι), Κωνσταντίνος Γαβαλάς (Ντομπτσίνσκι), Βαγγέλης Ψωμάς (Λούκα), Θωμάς Γκαγκάς (Γκαρσόνι, Β΄ έμπορος, Κορόμπκιν), Γιώργος Μπούγος (Αστυνομικός, Μίσκα, Α΄ έμπορος).

Εισιτήρια:προπώληση: 10€

είσοδος την ημέρα της παράστασης :13€ μαθητικά, φοιτητικά και ανέργων την ημέρα της παράστασης: 10€

Πληροφορίες – προπώληση: • 3ος όροφος Χώρου Τεχνών, στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και στα τηλέφωνα 2331078140, 141 & 142.• Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο 2331024672

Λίγα λόγια για την παράστασηΈνας νεαρός δημόσιος υπάλληλος, ο Χλεστακώφ, κα-

ταφτάνει απένταρος σε μια μακρινή επαρχιακή πόλη της τσαρικής Ρωσίας. Οι τοπικοί άρχοντες, ο ένας πιο διεφθαρ-μένος από τον άλλο, νομίζουν ότι είναι ο Κρατικός Επιθεω-ρητής, που θα πραγματοποιήσει εξονυχιστικό έλεγχο στις υποθέσεις τους. Γι’ αυτό και συναγωνίζονται σε κολακεία για να κερδίσουν την εύνοιά του. Η παρεξήγηση αυτή γί-νεται η αιτία για συναρπαστικές κωμικές καταστάσεις.

«Πρόκειται για μία από τις εντελώς κορυφαίες κοινωνι-κές σάτιρες του παγκόσμιου δραματολογίου», σημειώνει ο σκηνοθέτης, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος και προσθέτει: «Οι καταστάσεις που προβάλλονται στον Επιθεωρητή, σχετί-ζονται όχι μόνο με την τσαρική Ρωσία, αλλά βεβαίως με όλες τις εποχές».

Τον γοητευτικό απατεώνα Χλεστακώφ υποδύεται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ τον πανούργο Έπαρχο ο Γιώργος Αρμένης. Συμπρωταγωνιστούν οι Αριέττα Μου-τούση, Μιχάλης Μητρούσης, Δανάη Σκιάδη, Θόδωρος Κατσαφάδος, Γιώργος Ψυχογιός, Θανάσης Κουρλαμπάς και άλλοι έξοχοι ηθοποιοί.

Page 14: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 20131414

ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!Μεγάλη φιλανθρωπική βραδιά με ποντιακά ακούσμα-

τα θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης στην πλα-τεία του Λαζοχωρίου. Τα έσοδα θα διατεθούν για ιερό σκο-πό (συγκεκριμένα, για τον ίδιο σκοπό που είχε διαθέσει και ο Βεροιώτης τα έσοδα από το πάρτυ γενεθλίων του).

Τα σαββατοκύριακα οι παραλίες σας καλούν. Πρέπει να φορέσετε τα μαγιό σας και είναι σίγουρο ότι θέλετε να έχετε αψεγάδιαστη σιλουέτα. Οι στερητικές δίαιτες της μίας εβδομάδας δεν ενδείκνυνται για κανέναν. Είναι προ-τιμότερο να υιοθετήσετε κάποιες νέες συνήθειες που θα κάνουν καλό στην υγεία σας και παράλληλα θα σας χαρίσουν το κορμί που αναζητάτε. Συγκεκριμένα καλό θα είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:• Αποφύγετε το αλάτι: Κάνει κατακράτηση υγρών

και πρήζεστε. Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα αλατιού στο φαγητό σας και τα τρόφιμα που περιέχουν.

• Πίνετε νερό: Είναι το Α και το Ω της διατροφής σας. Το καλοκαίρι ιδιαίτερα χρειάζεστε ιδιαίτερη ενυδάτωση λόγω της ζέστης.

• Αποφύγετε τη ζάχαρη: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Δεν αρκεί να την αφαιρέσετε απλά από τη διατροφή σας.

• Να αποφεύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα: Περιέχουν πολλά συντηρητικά και δεν είναι και τόσο υγιεινό στη διατροφή σας.

• Κρατήστε ημερολόγιο της διατροφής σας: Θα σας βοηθήσει να παρατηρείτε πότε ξεφύγατε από το διατροφικό σας πλάνο. Σας υπενθυμίζει τα «παρα-

στρατήματα» της διατροφής σας.

• Πείτε «όχι» στις

στερητικές δίαι-

τες: ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο οργανισμός σας αφυδατώνεται και κουράζεται πιο εύκολα λόγω ζέστης, πρέπει να παρέχετε στον οργανισμό σας όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται. Οι στερητικές δίαιτες είναι λάθος λοιπόν.

• Εκμεταλλευτείτε

τη θάλασσα και ασκηθείτε: Ακόμα και αν δεν είστε fan του γυμναστηρίου ή του τρεξίματος, γυμναστείτε στη θάλασσα. Δέκα λεπτά κολύμπι καθημερινά είναι αρκετά για να γυμνάσετε όλο σας το σώμα.

Page 15: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

Με μαζική συμμετοχή ξεκίνησαν οι προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Βέροια

Με χαρακτη-ριστικά τη μαζι-κότατη συμμετο-χή των μελών, το μεγάλο αριθμό νέων συντρόφων και το υψηλό πολιτικό επίπεδο ξεκίνησαν την Τετάρτη 19 Ιούνη οι ανοιχτές προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην πόλη της Βέροιας.

Στις τοποθετήσεις όλων των μελών αλλά και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κυριάρχησε η αισιοδοξία για ανατροπή της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης μέσα από τους μαζικούς, ενωτικούς αγώνες του λαού μας και η διάθεση για συμμετοχή και προσφορά, στοιχεία που αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία της ενιαιοποίησης του κόμματος και του συνεδρίου.

Η συνέλευση θα συνεχιστεί την Τετάρτη 26 Ιούνη στις 7:30 μ.μ. στην Εληά, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα τοποθετήσεων σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αλλά και να συζητηθεί το ιδρυτικό καταστατικό του κόμματος.

25ΙΟΥΝ 2013 1515

Ο στοχασμός μες το σκοτάδι ,άπλωνε την ευχή,το πεφταστέρι μην προλάβει και σβη-στεί,επάλευε θαρρείς ακίνητο να το κρατή-σει,κι εκείνο τρέχοντας τρελλά όλο και έφευγε μακρυά,ο στοχασμός τον τυραννούσε..

Σύνθεση λόγων και οργάνων,να φανερώ-σουν κάτι,ο στοχασμός,να δείξουν τι να κάνει κι ας μην το πιστεύει,πως είναι γνώριμο,πρό-ταση και συμπέρασμα μαζί, (Σούδα)..

Τέτοιο τον ένιωθε το στοχασμό,μονάχος του να παίρνει μπρος και να θεριεύει.

Ο στοχασμός,συγκέντρωση σε ένα στό-χο,μια ιδέα,λεύτερη η ψυχή να ταξιδεύει,μ’όλη την προσοχή να βρίσκεται στο κέντρο της πη-γής,αισθήματα τρελλά που αναβλύζει..

Σύνορα καταργεί ο στοχασμός,στον κό-σμο του τα φράγματα γκρεμίζει,απλώνει πέρα απ’το κορμί,εμπόδια πηδά,περνά στην άλλη όχτη.

Τόσον καιρό,δε γίνεται,απάνω της να σέρ-νεται τον νιώθει,αντίδραση εγωϊσμού, παιχνί-δια μ’όποιον τύχει,μα τη φωνή ακούει να κα-λεί,σε τούτο το χαμό να παραστέκει,άλλη μια θλιβερή πομπή..

Δίπλα η διαλεχτή του συντροφιά,μια ήρε-μη χαρά σκορπούσε,κι άξαφνα,η παλιά εκείνη πεταλούδα, πετάχτηκε μπροστά του στη γω-νιά,σύγκριση αναπόφευχτη, μοιραία…

Ανάστατες κινήσεις πάνω κάτω,αθέλητα πήρε μπροστά ο στοχασμός,καλπάζει..

Το ξαφνικό φρενάρισμα,ακαριαίο μες τη νύχτα,τα λάστιχα της τρίξαν για να δει ποιά συνοδεύει…..τρέχοντας πέρασε μπροστά του στο καφέ,θεατρικά να χαιρετίσει,να δει τη σύ-ντροφιά του ήθελε,γιατί αυτή κι όχι εγώ,θαρ-ρείς αναρωτιόταν,τόσες φορές και τώρα…

Ξέχασε τον προορισμό,το πρόγραμμα χαμένο,δεν πήγαινε πολύ κοντά,τη σύγκριση σαν να φοβόταν,θαρρείς την ένιωθε βαρειά..

Η διάβαση τού δρόμου βιαστική,απ’τη μεριά του νάρθει,τάχα να πει δυό λόγια με τη μιά,τάχα στο αυτοκίνητο να μπει της άλλης.και δε μπήκε..

Λοξεύαν οι ματιές να τον κυτούν,πέρασε πάλι απέναντι,επήγαινε ερχόταν,ύστερα χά-θηκε σα νάφυγε σ’ένα… ταξίδι....

Νεύρα που μπλέχτηκαν,η περιέργεια να σπρώχνει,τα μάτια μπερδευτήκαν,νάθελε να σιγουρευτεί;..

Τρελλές κινήσεις δίπλα,μπροστά του και ξανά,η σκέψη να παραπατάει,η όποια τάξη κρέμοταν στις σκάλες των μαλλιών,ο στοχα-σμός κλυδωνιζότανε η λογική,να βρει τη θέση που ταιριάζει,αφήνοντάς τον με τη διαλε-χτή,σα να μην ήτανε ποτέ αυτή,να μην υπήρ-ξε,πόσο μακρυά του άραγε είχε βρεθεί...

Είδε ξανά την πεταλούδα του μπροστά

του,δίχως να ταραχτεί,έβλεπε να κινιέται ξέ-φρενη,κι αυτός σαν άλλοτε να μην ιδρώνει..

Τι τούμενε να λυπηθεί,η ομορφιά απ’έξω μπορεί να ξεγελούσε,μέσα η τόση ασχημιά, αφύσικη αντίθεση,η πίεση πολλή,τόση κακία ν’αναθρέψεις,χωρίς επιστροφή.

Στοχάζοταν,οι σκέψεις του γραφόνταν στο σκοτάδι,μ’αυτό που τυλιγόσουν όλο το κορμί,έτσι που είσαι δεχτική στην κάθε με-ταχείριση της σάρκας,πήρανε να φωτούν, το σχήμα σου να ζωντανεύουν αγκαλιές,στάσεις αταίριαστες χείμαρρος οι φωνές,με λόγια της κακομοιριάς τ’αλισβερίσι,που βρίσκεις και ταιριάζεις..

Αλλόκοτα σμιξίματα,στροβιλισμοί,το σή-μερα αγκάλιαζε το χτες,αστραφτερά φωτά-κια,του γνέφανε από μακρυά,σαν πάλευε τη μια στιγμή ν’αδράξει….

Μέρα χυτή απλώνεσαι μπροστά,σα νά-σουνα απόηχος ζωής μιας άλλης,πώς χάθηκε ο πόθος του που σ’έψαχνε παντού;.

Ο στοχασμός,ήχος που ακουγότανε από μακρυά συρμένος,ήχος παλιός την αίσθηση τού πρωϊνού να αναδεύει,εικόνες φευγαλέ-ες,που τις λογούσε όμορφες κι ας πόναγαν πολύ όταν τις ακουμπούσε,καίγαν..

Παγίδευε η ματιά την κίνηση,τη σκέψη,τα συναντήματα πληθαίναν,ατέλειωτες γραμμές κάθε λογής,δισταχτικές καμπύλες,ευθείες τολμηρές,το στοχασμό διασχίζαν...

Θυμόνταν οι ματιές,τη σκόνη που μα-ζέψανε στο δρόμο,την κάνανε με δάκρυα πηλό,να πλάσουν της ψυχής το αποκούμπι,ο δρόμος ήτανε πολύς,και πουθενά δεν βγήκε,έ-μενε τις γυναίκες ν’αγαπά,κι εσένα… .

Πέρασαν μέρες χρόνια,η πόρτα του μισά-νοιχτη,ώρες ατέλειωτες αναμονής,αίσθηση τεντωμένη,με κάθε ήχο ίσως νάσουνα εσύ,με κάθε χτυποκάρδι.

Μισάνοιχτη στεκόταν κι η καρδιά,να σε υποδεχτεί,κορίτσι δίχως όνομα,μορφή συγκε-κριμένη,μια οπτασία πες,ερωτική,ζωντάνευες με κάθε ερχομό,με τ’άνοιγμα της πόρτας,τον έπαιρνες με τα φτερά ψηλά να τον σηκώ-νεις,μαζί στον ουρανό ν’απλώνετε κάθε φορά μιαν ευτυχία.

Στοχάζοντας ψηλάφιζε το σώμα το γυ-μνό,θαρρώντας,εύρισκε κομμάτια ξεχασμένα από καιρό,παλιά που ζωντανεύαν,τα ταίριαζε μαζί όσο γινόταν,να πλάσουν έναν άνθρωπο που ν’αγαπά.

Βαρύς ο στοχασμός,η δυσφορία στο σκοτάδι αλυχτούσε,έτοιμος να προλάβει την ευχή, το πεφταστέρι μην του φύγει,επάλευε θαρρείς ακίνητο να το κρατήσει,κι εκείνο τρέχοντας τρελλά,του ξέφευγε μακρυά,τον τυραννούσε…

Από

τον Γ

ιάν

νη

Χα

λό

φτη

Στοχασμός

Διήμερο εκδηλώσεων στα Λευκάδια O Πολιτιστικός σύλλογος Λευκαδίων «ΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ», σας καλεί στο διήμερο καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που διοργανώνει στην Κοινότητα Λευκαδίων την Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Ιουνίου 2013. Ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

Χορευτική παράσταση από το τμήμα Νηπίων του συλλόγου Ποντιακά τραγούδια από τη χορωδία του συλλόγου. Τραγουδάει: Ιωακειμίδης Μπάμπης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

Χορευτική παράσταση από το μεσαίο τμήμα του συλλόγου. Χορευτική παράσταση από το σύλλογο Γαβαλούς Αγρινίου. Λύρα - τραγούδι: Πουταχίδης Θεόφιλος.

Page 16: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 20131616

Τρίτη 25/6/2013

13:30-17:30 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 43 23310-2955121:00-01:00 + διαν. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 6 (πλατεία αστικών) 23310-63620Τετάρτη 26/6/2013

14:30-21:00 ΛΙΑΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΙΜΩΝΟΣ 1-3 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (πιάτσα ταξί) 23310-7267714:30-21:00 ΣΙΜΟΥ ΜΙΜΙΚΑ ΚΑΠΠΟΥ 4 (πεζόδρομος αγοράς) 23310-7312421:00-01:00 + διαν. ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 20 23310-67897Πέμπτη 27/6/2013

13:30-17:30 ΠΟΡΦΥΡΗ ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ 19 (6ο Δημοτικό σχολείο) 23310-6675521:00-01:00 + διαν. ΤΕΡΜΕΝΤΖΗ ΕΛΕΝΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΕΔΕΣΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΩΝΙΑ 23310-60279Παρασκευή 28/6/2013

13:30-17:30 ΛΕΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 21 (κοντά στο ΙΚΑ) 23310-7437421:00-01:00 + διαν. ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Π. ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 26 (6ο Δημοτικό σχολείο) 23310-29101Σάββατο 29/6/2013

08:00-14:30 ΑΝΘΥΜΙΑΔΟΥ ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 35 23310-7332408:00-14:30 ΘΩΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 82 23310-6753008:00-14:30 ΜΠΟΥΛΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 117 ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΩΝΙΑ 23310-6034014:30-21:00 ΒΕΧΤΣΑΛΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΕΜΜ. ΠΑΠΑ 19 ΚΑΙ ΜΟΡΑΒΑ (έναντι ΙΚΑ) 23310-6410219:00-01:00 + διαν. ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΟΡΑΒΑ 3 (έναντι ΙΚΑ) 23310-27507Κυριακή 30/6/2013

08:00-14:30 ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 6 23310-2201714:30-21:00 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ 10 (παρ. ζαχαροπλαστείου ΕΛΙΤ) 23310-2174119:00-01:00 + διαν. ΟΥΤΑ-ΝΕΔΕΛΚΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΟΡΑΒΑ 1 (δίπλα στο ΙΚΑ) 23310-66649

Εφημερεύοντα & Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία Βέροιας (25/6 - 30/6)

Η Βιομηχανία χυμών ΑΣΠΙΣ ΑΕ

στο Ζερβοχώρι – Ναουσαςζητά για το τμήμα συντήρησης

Μηχανολόγο/ Ηλεκτρολόγο ΜηχανικόΑπαραίτητα προσόντα:

Πτυχίο μηχανικού ή αντίστοιχων τμημάτων άλλων σχολών

Άδεια άσκησης επαγγέλματοςΓνώσεις Η/Υ, MS windows, MS Offi ce

Γνώσεις Αγγλικής γλώσσαςΠροϋπηρεσία επιθυμητή

Αποστολή βιογραφικών έως 30/04/13:

ΤΘ 66, 21200 Αργος ή [email protected]

Παραδίδει μαθήματαΠτυχιούχος Μαθηματικός

ΑΠΘ με μεταπτυχιακές

σπουδές παραδίδει μαθήμα-

τα σε μαθητές Δημοτικού,Γυ-

μνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

6983464084

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΡΑΣΛΗ 42 ΣΤΟΝ 2ο ΟΡΟΦΟ (ΜΕ ΑΣΑΝΣΕΡ), 120 ΤΜ.ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ ΜΕ 3 ΔΩΜΑΤΙΑ, ΚΟΥΖΙΝΑ, ΜΠΑΝΙΟ,2 ΧΩΛ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣ - ΠΙΣΩ. ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ. ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ. ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΕΝΟΙΚΙΟ 350Ε ΤΗΛ.6944884070

Ζητείται πωλητής

προϊόντων από

εταιρεία στην Βέροια.

Ανάλογη προϋπη-

ρεσία θα εκτιμηθεί.

Πληροφορίες στο τηλ.

23310-73033.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΕδέσσης- ενοικιάζεται κατάστημα 90 τμ. ισόγειο με 90

τμ. υπόγειο και 50 τμ. περίπου πατάρι. Πληροφορίες στο

τηλ. 6946462061

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΤΙΝΑ - ΤΡΕΪΛΟΡΜε όλο τον εξοπλισμό, φωτισμό και ψύξη,

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ!

Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες:

6977372775, 6979184158 κυρία Κική

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙΕνοικιάζονται δύο διαμερί-

σματα 1ου και 2ου ορόφου

περιοχή Άλσους Παπάγου με

πανοραμική θέα 110 τμ. Έκα-

στο με γκαράζ ατομικό και

ατομική θέρμανση. Πληρο-

φορίες στο τηλ. 6946462061

Πωλείται Διαμέρισμα στον 2ο όροφο,

67τμ., γωνιακό-φωτεινότατο.

Όλοι οι χώροι σε μπαλκόνι.

Πληροφορίες στα τηλ. 697

6709248, 23310 60770,

23310 98095.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία 75τ.μ, 2 όροφοι, σαλόνι,

κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, WC,

μπαλκόνια και αυλή μπρος -

πίσω, με καλοριφέρ

και αυτόνομο λέβητα

πετρελαίου. Πληροφορίες

6977441441.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΗ Εταιρία "TSIFLIDIS SECURITY" αναλαμβάνει παντός τύπου φυλάξεις σε εργοστάσια, εργοτάξια, τεχνικά έργα, φωτοβολταϊκά πάρκα , βίλες κτλ. Ατομική – προσωπική ασφάλεια φυσικών προσώπων - οικο-γενειών, ταξιδιωτική συνοδεία, όπως και φυλάξεις κάθε Σαββατοκύριακο σε γάμους (σπίτια - γαμπρού και νύφης ) βαφτίσια και συνέδρια με σκοπό την αποτροπή κλοπής, όπως και διευθέτηση των αυτοκι-νήτων σε ελεγχόμενο πάρκιν, όλα αυτά με δικά μας εκπαιδευμένα άτομα. Κλείσιμο συμφωνίας στο Τηλ. Κέντρο: 23310 27102. Από 8:00π.μ. έως 15:00μ.μ. Υπεύθυνη κα. ΟΛΓΑ.

Πανήγυρις Αγ.Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Το Σάββατο 29η Ιουνίου 2013 πανηγυρίζει ο Ιερός Μη-τροπολιτικός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας. Το πρόγραμμα ιερών ακολουθιών είναι το εξής:

Παρασκευή 28 Ιουνίου: 7.00μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής μετ' αρτοκλασίας με διορθόδοξη Αρχιερατική συγχοροστασία

Σάββατο 29η Ιουνίου: 7-10.30π.μ. Ορθρος και πανη-γυρικό διορθόδοξο Συλλείτουργο

7.30μμ επίσημη Λιτανευτική πομπή προς το Βήμα του Απ.Παύλου και Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Κυριακή 30 Ιουνίου: 7-10π.μ. Όρθρος και Πανηγυρι-κή Θεία Λειτουργία

EυχαριστήριοΕθελοντής φιλόζωος και αντιπρόεδρος σωματείου ευχα-ριστεί τους: Γ.Κουκουτέγος-Σ.Γκόσκινος Ο.Ε. Τυροκομικά προϊόντα και το Fast Food ''ΓΙΑΝΝΗΣ'' για την προσφορά τους σε συμπολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑΠΟ/ΝΗ Δ/ΝΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ. ΥΠΟΘΕΣΕΩΝΔ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΑνακοινώνουμε στο ευρύ κοινό ότι με την αριθ. 5340/04-

06-2013 πράξη μας, χαρακτηρίσαμε σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 998/79, έκταση εμβαδού 2.027,94 Μ2 εκ της παλιάς κοί-της Αλιάκμονα, κτηματικής περιοχής Μέσης, Δήμου Βέροιας, ως ΜΗ ΔΑΣΙΚΗ (παρ. 6β του άρθρου 3 του Ν. 998/79) με ανα-γνωρίσιμα τα στοιχεία της μορφής αυτής κατά το παρελθόν.

Με την πράξη μας αυτή δεν θίγονται εμπράγματα δι-καιώματα του Δημοσίου ή ιδιωτών και αυτή δεν αποτελεί στοιχείο απόδειξης ιδιωτικού εμπραγμάτου δικαιώματος. Η παραπάνω πράξη θα είναι αναρτημένη επί ένα (1) μήνα στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Βέροιας και όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αντιρρήσεις ενώπιον της Α/θμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων.

Η Αναπληρωτής Προϊστάμενος

του Δασαρχείου Βέροιας

Ελένη Κατσανίδου

Δασολόγος με Β' βαθμό

Βέροια 06/06/2013 Αριθ. Πρωτ.: 5374

Η Βιομηχανία χυμών ΑΣΠΙΣ ΑΕ

στο Ζερβοχώρι – Ναουσαςζητά για το την παραγωγική περίοδο

εργατικό δυναμικό (άνδρες & γυναίκες ) καθώς και Χειριστές Κλαρκ.

Τηλ.επικοινωνίας: 2332047025

Page 17: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 2013 1717

Η Π

ΡΟΣΦ

ΟΡΑ

ΙΣΧΥ

ΕΙ Γ

ΙΑ Π

ΑΛΙΟ

ΥΣ

& Ν

ΕΟΥΣ

ΣΥΝ

ΔΡΟΜ

ΗΤΕ

Σ

Από το υπεραστικό ΚΤΕΛ

Ημαθίας ανακοινώνεται

πραγματοποιούνται καθημερι-

νά δρομολόγια για Κορινό και

Παραλία Κατερίνης.

Η αναχώρηση πραγματοποιείται από τα πρακτορεία Νάουσας, Βέροιας

και Αλεξάνδρειας, με ώρα αναχώρη-σης από τη Νάουσα στις 9:05 π.μ, από τη Βέροια στις 9:30 και από την Αλε-ξάνδρεια στις 10:00 π.μ.

Αναχώρηση - επιστροφή από Κο-ρινό – Παραλία Κατερίνης στις 16:45. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 23310-23334, 23320-22223 και 23330-23312.

Ομιλία για τον μητρικό θηλασμόΗ Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Βέροιας – Ημαθίας, η

οποία ανήκει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού, αναλαμβάνει και πάλι δράση διοργανώνοντας ομι-λία, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης, υποστήριξης και προώθησης του μητρικού θηλασμού.

Την ομιλία θα πραγματοποιήσει η κ. Άννα Πατσούρου, παιδίατρος- πιστοποιημένη σύμβουλος μητρικού θηλασμού IBCLC, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «θηλασμός μια υπέροχη εμπειρία» την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 18:00μμ. στο ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι ο θηλασμός είναι αναντικατάστατος. Είναι το δώρο που χάρισε η φύση στις μητέρες ώστε να θωρακίσουν την υγεία των παιδιών τους αλλά και την δική τους. Οι Ελληνίδες μητέρες θέλουν να θηλάσουν σε ποσοστό 88%, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας όμως το ποσοστό μειώνεται στο 83% ενώ στον 6ο μήνα σχεδόν μηδενίζεται καθώς τα βρέφη που τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό αγγίζουν μόλις το 0,8% !

Είναι λοιπόν, μια σπουδαία ευκαιρία να ενημερωθούν σωστά οι θηλάζουσες μητέρες και εγκυμο-νούσες, αλλά και όσοι υποστηρίζουν το μητρικό θηλασμό. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση όπου θα λυθούν απορίες, προβληματισμοί και μύθοι που έχει να αντιμετωπίσει η κάθε θηλάζουσα.

Ελάτε να βρούμε μαζί όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για το μαγικό ταξίδι του θηλασμού!!! Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Με αυτά τα δεδομέ-να και ιδιαίτερα με τα εκλογικά αποτελέσμα-τα της 9ης Απριλίου, τα προβλήματα της ανασύνθεσης και ανα-συγκρότησης της Αρι-στεράς σε νέες βάσεις

βρίσκονται- προς το παρόν θα λέγαμε- σε νεκρό σημείο. Το ΚΚΕ και λιγότερο ο ΣΥΝ έχουν κάνει με

όλους τους τρόπους σαφές ότι δεν επιθυμούν οποιασδήποτε μορφής ανασύνθεση. Εκείνο που άφησαν να νοηθεί είναι οι αποκλίνουσες ως και ασύμβατες συμπτώσεις.

ΗγεμονισμόςΚαι τα δύο αυτά κόμματα οικοδομούνται

με μεγάλες δόσεις αυταρέσκειας και ηγεμονι-σμού, περιχαρακώνοντας το δικό τους χώρο, αν και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών έδειξαν ότι οι “μάνδρες” τους αυτή τη φορά δεν τα κατάξώφθαλμο αρνητικό αποτέ-λεσμα. Αφενός συντηρεί και ενισχύει την αδι-έξοδη λογική των 2 πόλων της Αριστεράς και αφετέρου συνεχώς ενσωματώνει αντιλήψεις και πρόσωπα στην κυρίαρχη “εκσυγχρονιστι-κή”-διαχειριστική λογική του ΠΑΣΟΚ.

Σωστά διαφωνούμεΗ ανασύνθεση της Αριστεράς προφανώς

περνάει από δύσβατους ατραπούς, αλλά σα-φώς διαφορετικούς δρόμους. Ο κεντρικός στρατηγικός μας στόχος για την ανασύνθεση της Αριστεράς, που τον υπηρετήσαμε με τόση επιμονή και συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, ήταν σωστός, όχι όμως ως πανάκεια. Μας έκανε όμως εξαιρετικά ευάλωτους, γιατί καλλιέργησε μία λογική ετεροκαθορισμού, που σε συνδυα-σμό με τη συρρίκνωση του χώρου, μας έστειλε και ίσως και στο μέλλον στείλει συνεχώς δυνά-μεις σε άλλους χώρους…Εκείνο που μπορού-με να πούμε με βεβαιότητα είναι το δυνάμωμα του δικομματισμού…Ο διπολισμός στον χώρο της Αριστέρας δεν ευνοεί επίσης την υπόθεση της ανασύνθεσης. Αρνητικά λειτουργεί εξάλ-λου και η κατάσταση της Αριστεράς διεθνώς.

Ο ΚατακερματισμόςΗ σύγχυση, η αποϊδεολογικοποίηση, η

μεταεξέλιξη προς τις δυνάμεις της σοσιαλδη-μοκρατίας είναι οι δεξιές πολιτικές κομμάτων της Αριστεράς. Ο έντονος κατακερματισμός δυσχεραίνει προσπάθειες για δημιουργικές συγκλίσεις μέσα από τη διαφορετικότητα, νέες θέσεις. Θα χρειαστεί μία περίοδος στη διάρκεια της οποίας μέσα από θεωρητικούς, ιδεολογικούς και πολιτικούς επαναπροσδι-ορισμούς και αναβάπτιση στα πολύμορφα μέτωπα κοινωνικών αγώνων, θα μπορέσει να επαναθεμελιωθεί μία ριζοσπαστική ανανεω-τική Αριστερά, διεθνώς και στην Ελλάδα.

Επαναθεμελίωση Σ’ αυτή τη διαδρομή είναι αναγκαίο και

χρήσιμο να υπάρχουν φωνές και προσπάθειες, που πιστεύουν και παλεύουν για μία επαναθε-μελίωση, που χρειάζεται όραμα και ιδεολογία- οργάνωση. Η θεωρία του “δημόσιου” χώρου, που καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό με συ-στηματικό τρόπο στο χώρο της “δημοκρατικής” ανανεωτικής Αριστεράς δοκιμάστηκε στην πράξη. Τι σημαίνει συμμετοχή των μελών μας στις διεργασίες του συνεδρίου του ΣΥΝ; Χωρίς να εγκαταλείψουμε το στόχο αυτό. Θα πρέπει να τον υπηρετήσουμε εντάσσοντας τον στην αντίληψη περί μακράς πορείας κόμματος και όχι κάποιας ομοσπονδιακής κίνησης, που την θέλουν να προσφέρει κριτικούς ψήφους σε φο-ρείς, που όλο αυτό το διάστημα διαφωνούσαμε και σωστά για τον κυβερνητισμό τους (ΣΥΝ) ή για τον ορθόδοξο συντηρητισμό τους (ΚΚΕ).

Κοινωνία των ΕργαζομένωνΟι επεξεργασίες και οι συζητήσεις έδει-

ξαν ότι ανοίγονται στην εποχή μας πολύ εν-διαφέροντα πεδία και μέτωπα κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω σε αντιλήψεις που αφορούν την κοινωνία των εργαζομένων, ανεργία 12%, κοινωνία των 2/3.

Να μιλήσουμε πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά της Αριστεράς, χωρίς απεμπολι-σμό και αυτοαναίρεση της Ανενωτικής Κομ-μουνιστικής Αριστεράς, ως διακριτικό ρεύμα. Θέσεις και τακτικές σαφώς διαφορετικές από αυτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Αυτά τα μέτωπα μπορεί να λειτουργήσουν ως ευνοϊκό έδαφος συσπείρωσης των δυνάμεων της ριζοσπαστι-κής Αριστεράς και ανασύνθεσης της Αριστε-ράς γενικότερα. Ας ασχοληθούμε, επιτέλους και με τα του οίκου μας.

Του Δ.Ι. Μπούραμέλους Κ.Ε. της ΑΚΟΑ

Page 18: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 20131818

ΕυχαριστήριαΤο Διοικητικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

ευχαριστεί θερμά:

1.Το Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙΘ για τη δωρεά ποσού 180€.2.Την Εταιρεία VENUS και προσωπικά τον κ. Στέλιο

Θεοδουλίδη για την παροχή ποσότητας κομπόστας.3.Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και προσωπικά την κ. Μαρία

Θεοδωρίδου για την παροχή χυμών.4.Επαγγελματία της πόλης που επιθυμεί την ανωνυμία για

την αναγόμωση πυροσβεστήρων.5.Την κυρία Ροδή Τσολάκου για την παροχή ενός πλήρους

γεύματος για τα παιδιά και των δύο Σπιτιών μας, στη μνήμη της γιαγιάς της Γενοβέφας.

6. Την κυρία Παρασκευή Σπανού, για τη δωρεά ποσού 40€ αντί στεφάνου, στη μνήμη Ορέστη Μουρατίδη.

7.Την κυρία Κατερίνα και τον κύριο Παύλο Χήτα, για τη δωρεά ποσού 50€, αντί στεφάνου, στη μνήμη Ορέστη Μουρατίδη.

8.Το κρεοπωλείο του κ. Χατζημασούρα , για την παροχή κρεάτων.

9.Το κατάστημα RIDE του κ. Δημητρίου Σέπκα, για τη δωρεά παιδικού ποδηλάτου.

10.Το Αρτοποιείο ΚΟΓΙΑΣ, για την παροχή ψωμιού.11.Το Αρτοποιείο Σαλαπασίδη, για την παροχή ψωμιού.12. Την Ελληνική Βιομηχανία Χυμών ΑΣΠΙΣ, για την παροχή

χυμών.13. Ανώνυμη φίλη για τη δωρεά 20 €.

Ο Όμιλος Προστασίας Απόρου Παιδιού Βεροίας ευχαριστεί:

1 .Ταμέλη του Ομίλου Ι.W.Βεροίας που προσφέρουν για τις ανάγκες του συλλόγου μας το ποσό των 300 ευρώ και εύχονται ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο έργο μας.

2. Την ανώνυμη κα Σ.Δ. Για τη δωρεά των 50 ευρώ στη μνήμη προσφιλών προσώπων.

3. Την ανώνυμη κα Ν.Μ. Για τη δωρεά των 150 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση του συλλόγου μας.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά μία ομάδα 12 ατόμων, από τα

“Τα παιδιά της Άνοιξης” με 3 συνοδούς, φιλοξενήθηκαν

για μία εβδομάδα στη Σίφνο.

Ευχαριστούμε θερμά τους αγαπη-μένους μας, κ.Ντίνα και κ.Γιάννη Λα-ζαρίδη για την ευκαιρία που έδωσαν στα παιδιά μας, να περάσουν αυτή την υπέροχη εβδομάδα και να έχουν μια μοναδική εμπειρία. Ευχαριστού-με όλα τα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφέ-μπαρ, φούρνους, super market και συγκοινωνίες που έκαναν τόσο ευχάριστη τη διαμονή μας. Επίσης ευχαριστούμε την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου κ. Μαρία Ναδάλη καθώς και όλα τα μέλη του, που αυτά τα τέσσερα χρόνια προσέφεραν στα παιδιά μας αγάπη και χαρά! Ακόμα ευχαριστούμε όλους τους κατοίκους της Σίφνου για την αποδοχή, τη φιλοξενία και τις υπέροχες αναμνήσεις που μας συντροφεύουν! Τέλος ευχαριστούμε θερμά την κ.Ελένη Γκελή και την κ. Γιούλη Φω-στηροπούλου εκπρόσωπο του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης “ΕΡΑΣΜΟΣ”, που συνόδευσαν εθελοντικά τα παιδιά μας!

Page 19: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 2013 1919

Γεώργιος Ορ.Γεώργιος Ορ.

ΣιδηρόπουλοςΣιδηρόπουλοςΨυχίατροςΨυχίατρος

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Ειδίκευση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Εξειδίκευση στην Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

Δέχεται καθημερινά:9 - 1 και 5.30 - 8.30

(εκτός απογεύματος Τετάρτης»Αριστοτέλους 2 γωνία με Βενιζέλου (έναντι ΚΑΠΗ)

Τηλ.: 2331100600 - Κιν.: 6948898972

Page 20: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 20132020

Επιμέλεια

Αργύρης

Τσιγγενόπουλοςimathiasportsnews. wordpress. com

Κρούση στον ΑναστασόπουλοΤερματοφύλακα θέλουν στη Βέροια μετά την

σχεδόν σίγουρη αποχώρηση του Τζόναθαν και εξετάζεται σοβαρά η περίπτωση του Νίκου Ανα-στασόπουλου. Ο Έλληνας τερματοφύλακας έμει-νε ελεύθερος στην Κέρκυρα, μετά από δύο χρόνια και αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η Βέροια του έκανε πρόταση και εντός των ημερών θα ξεκαθαρίσει αν θα τα βρουν για να υπογράψουν. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ο Αναστασόπουλος κατάγεται από την Ημαθία και στην ουσία θα μένει σπίτι του.

Εξετάζει ΚοντοδήμοΣύμφωνα με δημοσιεύματα, η ομάδα

της Ημαθίας εξετάζει την περίπτωση από-κτησης του Δημήτρη Κοντοδήμου που αποχωρεί από τη Νίκη Βόλου. Στη Βέροια αναζητούν αριστερό μπακ κι η περίπτωση του Δημήτρη Κοντοδήμου μόνο αδιάφο-ρη δεν είναι. Ο έμπειρος μπακ την περσι-νή σεζόν αγωνίστηκε σε Κέρκυρα και Νίκη Βόλου και αναζητά την επιστροφή του στη Super League. Ο Κοντοδήμος προτάθηκε και στη Βέροια εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να τον αποκτήσουν.

Ανανέωσε και ο ΜπάρμπαςΣειρά στις ανανεώσεις στη Βέροια πήρε και ο Κώστας Μπάρμπας, ο οποίος θα αγωνί-

ζεται με τα «κυανέρυθρα» για έναν ακόμη χρόνο. Ο 30χρονος αμυντικός συμφώνησε να παραμείνει στη «Βασίλισσα του Βορρά», καθώς υπήρχε ταύτιση απόψεων και προθέσεων με τη διοίκηση. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ ανακοινώνει την ανανέωση του συμβολαίου για έναν ακόμα χρόνο με τον ποδοσφαιριστή Κ. Μπάρμπα. Μετά την υπο-γραφή του συμβολαίου ο ποδοσφαιριστής δήλωσε, ότι είναι χαρούμενος που θα μείνει στην ομάδα για ακόμα έναν χρόνο, κάτι που ήθελαν και οι δύο πλευρές. Επίσης τόνισε ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύ-τερη από την προηγούμε-νη και θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τον στόχο της ομάδας».

Η νέα ποδοσφαιρική σεζόν ξεκινά στις

17 Αυγούστου, δέκα μέρες νωρίτερα

σε σχέση με την περσινή, κάτι που ση-

μαίνει πως οι σύλλογοι της Superleague

πρέπει να βιαστούν στο μεταγραφικό

παζάρι του καλοκαιριού.

Ήδη αρκετές ομάδες έχουν προχωρήσει σε σημα-ντικές προσθήκες, ενώ έχουμε και ηχηρές αποχωρή-σεις. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος αρκετοί παίκτες άλλαξαν στρατόπεδο εντός των τειχών. Δείτε όλες τις μεταγραφές:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΠήρε: Μάικλ Ολαϊτάν (ελεύθερος-Βέροια), Ανδρέας Σάμαρης (Πανιώνιος), Τομάς Ντε Βινσέντι (ελεύθε-ρος-ΠΑΣ)Έδωσε: Γιάννης Ζαραδούκας (Αστέρας), Φρανσουά Μοδέστο (Μπαστιά), Ντρισά Ντιακιτέ (Μπαστιά)ΠΑΟΚΠήρε: Ίνιγο Λόπεθ (ελεύθερος-Γρανάδα), Γιάννης Σκόνδρας (Ατρόμητος)Έδωσε: Κώστας Σταφυλλίδης, Γιώργος Φωτάκης, Αραούχο Έτο, Μπονγκανί ΚουμαλόΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΠήρε: Γιάννης Ζαραδούκας (ελεύθερος-Ολυμπιακός), Λισγάρας (ελεύθερος-Λεβαδειακός), Ζησόπουλος (ελεύθερος-Λεβαδειακός)Έδωσε: Φούλοπ, Άλβαρες (Απόλλων Σμύρνης), Καλαντζής (σταμάτησε), Περόνε, Ράγιος (Μακάμπι-μεταγραφή), Λένσε, Χουανίτο, Κάστελς, Σέτι, Έγκον.ΑΤΡΟΜΗΤΟΣΠήρε: Δημήτρης Παπαδόπουλος (ελεύθερος-Πανθρακικός), Φώτης Γεωργίου (ελεύθερος-ΠΑΣ)Έδωσε: Μάντζιος, Ουντότζι, Σκόνδρας (ΠΑΟΚ)

Page 21: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 2013 2121

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣΠήρε: Μακούμπα Κάντζι (ΑΕΛ Καλλονής-ελεύθερος)Έδωσε: Λισγάρας, Ζησόπουλος, Μεντί, Μπουμάλ, Κυριακίδης, Κασμερίδης, Κόρμπος, Πόι, ΑκόσταΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑΠήρε: Μάρκος Βελλίδης (Άρης-ελεύθερος), Δημή-τρης ΣωτηρίουΈδωσε: Φώτης Γεωργίου, Τομάς Ντε Βινσέντι, Καρίμ Φεγκρούς, Μάριος Οικονόμου, Γιώργος ΝικλητσιώτηςΠΑΝΙΩΝΙΟΣΠήρε: Ζαχαράκης (ΟΦΗ-ελεύθερος), Μαρουκάκης (Καλλιθέα-ελεύθερος),Έδωσε: Γουνδουλάκης (Πλατανιάς), Περιστερίδης (Πλατανιάς), Σάμαρης (Ολυμπιακός)ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣΠήρε: -Έδωσε: Δημήτρης Παπαδόπουλος (Ατρόμητος-ελεύθερος), Κοντογουλίδης, Μίνγκας (Απόλλων Σμύρνης)ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣΠήρε: Εμίρ Μπαϊράμι (Τβέντε-ελεύθερος),Έδωσε: Μπουμσόνγκ (ελεύθερος), Καζιγιάμα, Φιγκερόα, Κάιπερ, Φουρλάνος (Μπριζ), Μπαρμπα-ρούσης, Σισοκό, ΜαρίνοςΟΦΗΠήρε: Θόδωρος Τριποτσέρης (Καβάλα-ελεύθερος), Δασκαλάκης (Βέροια-ελεύθερος), Γκαλέτι (υπάρχει προφορική συμφωνία)Έδωσε: Ζαχαράκης, ΖορμπάςΠΛΑΤΑΝΙΑΣΠήρε: Γουνδουλάκης (Πανιώνιος-ελεύθερος), Περιστερίδης (Πανιώνιος-ελεύθερος), Ζουμπουλά-κης (Κέρκυρα-ελεύθερος), Γιωργαλλίδης (Αλκή-ελεύθερος),Έδωσε: Ποτουρίδης (Ολυμπιακός), Λαζαρίδης, Κάλαϊτζιτς, Κανακούδης (Απόλλωνας-ελεύθερος)ΒΕΡΟΙΑΠήρε: Όστογιτς (Τζαβόρ-ελεύθερος), Σεντεμέντες (Ρούβας-ελεύθερος), Πλαβούκος (Θρασύβουλος-ελεύθερος)Έδωσε: Ολαϊτάν (Ολυμπιακός), Γεωργέας (ΑΕΚ), Καφές (ελεύθερος), Σνάουτσνερ, Δασκαλάκης (ΟΦΗ)ΞΑΝΘΗΠήρε: Δημήτρης Κυριακίδης (Λεβαδειακός-ελεύθερος), Χοσέ Πέρεθ (Αλικάντε-ελεύθερος)Έδωσε: Ντάνι, Λυμπερόπουλος, Λοντίγκιν (Ζενίτ-μεταγραφή)ΑΡΗΣΠήρε: -Έδωσε: Τάτος, Διαμαντάκος, Ζαραδούκας, Βελλί-δης, ΚοέλιοΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣΠήρε: Άλβαρες (Αστέρας Τρίπολης-ελεύθερος), Μίνγκας (Πανθρακικός-ελεύθερος), Αργυρόπου-λος (Πλατανιάς-ελεύθερος), Γκουέλα (ελεύθερος), Πετρόπουλος (ελεύθερος), Κανακούδης (Πλατα-νιάς-ελεύθερος), Μπλάζεκ (Σλόβαν Λίμπερετς)Έδωσε: Μανιάς, Κατσίκης, Κύργιας, Κοτταράς, Καραδέμητρος, ΚωνσταντίνουΕΡΓΟΤΕΛΗΣΠήρε: -Έδωσε: -ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣΠήρε: -Έδωσε: -

ΑΞΙΟΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝΤο Δ.Σ. του αθλητικού σωματείου Ατόμων με αναπη-

ρία «ΑΙΓΕΣ» συγχαίρει τους αθλητές που πήραν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρι-σης και Στίβου που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στο γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α.

Στην Αντισφαίριση πήραν μέρος:

ο Καραγιάννης Θωμάς, όπου κέρδισε χάλκινο με-τάλλιο στην κατηγορία του (ΤΤ6) και ο Λαυρεντίδης Νι-κήτας που πήρε την 4η θέση επίσης στην κατηγορία του (ΤΤ11).

Άξιοι συγχαρητηρίων είναι επίσης και οι αθλητές

του στίβου: Θεοχαρόπουλος Νικόλαος που αγωνίστηκε στη σφαίρα και Δανόγλου Δημήτριος που αγωνίστηκε στα 100 μ.

Τέλος ευχαριστούμε τον προπονητή του στίβου κ. Κυ-ριάκο Μηνά για την πολύτιμη προσφορά του.

Το Δ.Σ. εύχεται στους αθλητές να έχουν επιτυχίες και στο μέλλον.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σεμινάριο διαιτησίαςΣας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμός μας θα πραγματοποιήσει σεμινάριο για νέους διαιτητές χειροσφαίρισης από 26 εώς και 28/6/2013 στα γραφεία μας Περικλέους 2 στη Βέροια(2ο όροφο) .Το πρόγραμμα είναι το εξής:ΤΕΤΑΡΤΗ 26/6/2013 από 18:00 έως 21:00ΠΕΜΠΤΗ 27/6/2013 από 18:00 έως 21:00ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/6/2013 από 10:00 έως 13:00Αιτήσεις εγγραφών παρακολούθησης σεμιναρίου μπορούν να γίνονται στα γραφεία μας τηλ.2331073950 ,καθώς και στο τηλ.6976000313.Με αθλητικούς χαιρετισμούς Ο πρόεδρος Ο αντιπρόεδρος ΤΖΑΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Μ. ΚΑΡΓΑΤΖΗΣ Αναστάσιος

Και τυπικά ο Ατρόμητος Διαβατού βρί-

σκεται σε αναζήτηση νέου τεχνικού.

Ο απόλυτα (βάσει αριθμών) επιτυχημένος

Σάκης Παγγούρας αποτελεί παρελθόν από

τον κυανόλευκο πάγκο και η αναζήτηση του

αντικαταστάτη του έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο πρόεδρος της ομάδας κ. Κώστας Μουρατίδης θέλη-σε μέσω του Imathia Sports News να ευχαριστήσει εκ μέ-ρους της διοίκησης τον έμπειρο τεχνικό, λέγοντας : “Ευχα-ριστούμε τον Σάκη για την προσφορά του στον σύλλογο και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην επαγγελματική του σταδιοδρομία”.

H διαφαινόμενη εδώ και καιρό αποχώρηση του Σάκη Παγγούρα, εκ των πραγμάτων θέτει εν αμφιβόλω την πα-ραμονή αρκετών παικτών του ρόστερ της ομάδας, καθώς είναι γνωστό πως η παρουσία τους στην κυανόλευκη ομά-δα συμβάδιζε και συμβαδίζει με την ύπαρξη του έμπειρου τεχνικού στον πάγκο του συλλόγου.

Σάκης Παγγούρας : “Δεν τα βρήκαμε στο οικονομικό”Τη δική του θέση εξέφρασε ο πρώην πλέον τεχνικός

του Ατρομήτου στο Imathia Sports News, σε επικοινωνία που είχαμε πριν λίγο. Ο προπονητής που οδήγησε την ομάδα στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και έφτασε ένα βήμα πριν την κατάκτηση του πρωταθλήματος τόνισε :

“Η παραμονή μου στην ομάδα ήταν αβέβαιη από τη στιγμή που υπήρχε διαφορά στο οικονομικό. Υπήρχαν και υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα με την ομάδα και θεώ-ρησα σωστό από μέρους μου να μην προχωρήσω στην ανανέωση της συνεργασίας μου με τον Ατρόμητο”.

Όσον αφορά τα επόμενα σχέδια, ο Σάκης Παγγούρας αποκάλυψε: “Υπάρχουν δύο προτάσεις αυτή τη στιγμή και

μάλιστα αμφότερες αποτελούν πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν οι ανάλογες επαφές και θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ανα-κοινώσεις”.

Το Imathia Sports News, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, αποκαλύπτει πως τον έμπειρο τεχνι-κό τον έχει ήδη προσεγγίσει ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας, σε μία πρώτη επαφή με βολιδοσκοπικό χαρακτήρα. Ο Σάββας Αβετίδης αποτελεί από χθες παρελθόν από τον “ασπρό-μαυρο” πάγκο και σκοπός της διοίκησης του “δικεφάλου” είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση εύρεση λύσης.

Page 22: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 20132222

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Α.Σ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Ευχαριστούμε θερμά το πρόεδρο του ΚΑΠΑ Παυλί-δη Παύλο και τον κύριο Αλεξανδρίδη Ρωμύλο για την αποδοχή της νεοσύστατης ομάδας μας στο τουρνουά VERGINA CUP, έστω και τη τελευταία στιγμή. Παρόλο που οι ομάδες μας είχαν μόνο ήττες , όλα τα παιδιά μα και οι γονείς τους φύγαν ενθουσιασμένοι από το τουρνουά με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ευχαριστούμε επίσης όλες τις αντίπαλες ομάδες που γνωρίζοντας ότι η δική μας είναι νεοσύστατη, τήρησαν, στο μέτρο του δυνατού το fair play. Ευελπιστούμε σε στενή συνεργασία με όλες τις ομάδες του νομού μας.

Ο πρόεδροςΣιδηρόπουλος Παύλος

Βγαίνει μπροστά ο ΟΠΑΠ για το ζήτημα

αξιοπιστίας του Ελληνικού Ποδοσφαί-

ρου, μετά τις αποκαλύψεις για τα στημένα

παιχνίδι και τα κρούσματα βίας στα γήπεδα,

απειλώντας ότι θα επανεξετάσει τις χορη-

γίες του προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

”Οι αποκαλύψεις και οι ραγδαίες δικαστικές εξελί-ξεις σε ότι αφορά στην υπόθεση των «στημένων» αγώ-νων και του παράνομου στοιχηματισμού, στην οποία εμπλέκονται δεκάδες παράγοντες του ποδοσφαίρου, καθιστούν επιβεβλημένη την αναστολή ισχύος των συμ-βάσεων χορηγίας προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες και τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων, καθώς και την αναστολή καταβολής των εξ αυτών απορρεουσών χρηματικών ποσών.

Το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε., τις επόμενες ημέρες, θα συζη-τήσει διεξοδικά το θέμα, με βάση τα στοιχεία της δικαστι-κής έρευνας και θα λάβει τις αποφάσεις του.

Παράλληλα η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να με-

λετήσει συνολικά το ζήτημα των σχέσεων και ειδικότε-

ρα το θέμα των χορηγικών συμβάσεών της με τις διορ-

γανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων, αλλά και με τις

ομάδες οι οποίες μετέχουν σ’ αυτά, έτσι ώστε – εφόσον

και όπου απαιτείται – να διαμορφώσει ένα νέο αυστη-

ρότερο πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίζει τα συμφέρο-

ντά της, αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλει στην ορθή από

κάθε άποψη οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων,

κάτι το οποίο είναι απαίτηση όλων των πολιτών.

Θυμίζουμε ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. συμμετείχε, πριν ένα χρό-νο, στη δημόσια συζήτηση για την ανάγκη της λήψης

πρόσθετων και αυστηρότερων μέτρων στην διοργάνω-ση των πρωταθλημάτων και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάστηκε με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την ΕΠΟ και τους άλλους επίσημους φορείς, αλλά και τις ομάδες προκειμένου να αυστηροποιηθεί ο Πειθαρχικός Κώδικας, κάτι το οποίο και έγινε. Ειδικότερα σε ότι αφορά τις χορηγικές συμβάσεις, υπενθυμίζουμε, ότι τροποποιή-θηκαν, με την προσθήκη, ρητρών βίας και διαφάνειας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι ρήτρες βίας ενερ-γοποιήθηκαν αλλεπάλληλες φορές, με συνέπεια να πα-ρακρατηθούν με βάση τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης συνολικά περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, κοινή είναι η διαπίστωση ότι δεν επιτεύχθηκε το προσδοκώμενο από όλους αποτέλεσμα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα ενεργο-ποιήσει και τις ρήτρες διαφάνειας, καθώς οι αποκαλύψεις για στημένους αγώνες, αλλοίωση αποτελεσμάτων και παράνομο στοιχηματισμό, θέτουν ευθέως θέμα οικονο-μικής ζημίας της εταιρείας, αθέτησης των συμβάσεων χορηγίας, αλλά και δυσφήμησης του ποδοσφαίρου, το οποίο για την ΟΠΑΠ Α.Ε. συνιστά, εκτός των άλλων, βασι-κό προϊόν στην διοργάνωση παιχνιδιών της.

Επιπροσθέτως, η ΟΠΑΠ Α.Ε. επιθυμεί – κατόπιν και ορισμένων δημοσιευμάτων – να καταστήσει σαφές αυτή την ώρα ότι:

• Μετά από εισαγγελική παραγγελία συνέδραμε το

έργο της δικαστικής διερεύνησης παρέχοντας τα

συγκεκριμένα στοιχεία που ζητήθηκαν.

• Οι αγώνες οι οποίοι εντάσσονται στο κουπόνι του

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ αποφασίζονται μετά από συστη-

ματική μελέτη των ελληνικών και διεθνών πρωτα-

θλημάτων, με βάση την ελκυστικότητα που αυτοί

έχουν στους παίκτες. Η εταιρεία μας δεν έχει κανέ-

να λόγο να εμπλακεί σε αγώνες αμφιβόλου ποιότη-

τας. Το αντίθετο, το μεγαλύτερο περιουσιακό της

στοιχείο, αποδεδειγμένα, είναι η αξιοπιστία της,

την οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα διακινδύ-

νευε και δεν σκοπεύει να διακινδυνεύσει

• Το ζήτημα του παράνομου στοιχηματισμού απα-

σχολεί ιδιαίτερα την ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά και όλες τις

εταιρείες που διοργανώνουν παιχνίδια στοιχήμα-

τος. Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ευρω-

παϊκής Ένωσης Λοταριών, το ζήτημα αυτό τέθηκε

με έμφαση. Αποφασίστηκε, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή

Ένωση Λοταριών να συνεργαστεί στενά, αλλά και

να συνδράμει οικονομικά στην προσπάθεια δημι-

ουργίας ενός διεθνούς συστήματος ελέγχου του

παράνομου στοιχηματισμού, με την συνεργασία

της UEFA, της FIFA, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επι-

τροπής και της Interpol."

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΑνακοινώνεται από το Σωματείο Α.Ο «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» ΑΓ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ότι στις 9 Ιουνίου 2013 και ώρα 18:00 συνεδρί-ασε το Δ.Συμβούλιο και όρισε ημερομηνίες για εγγραφές νέων μελών , υποβολή υποψηφιοτήτων και εκλογές – γενική συνέλευση.Αποφασίστηκαν τα εξής σύμφωνα με το καταστατικό: 1) ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ-ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΠΑΛΑΙ-ΩΝ ΑΠΟ 10-06-2013 ΈΩΣ 30-6-2013 . 2) ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ 24-06-2013 ΈΩΣ 06-07-2013.3) ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14-07-2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 19.30 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟ.

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ .

Page 23: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

25ΙΟΥΝ 2013 2323

Έφτασε η μεγάλη ώρα για το φετινό

Τουρνουά! Ύστερα από δύο εντυπω-

σιακούς ημιτελικούς, τόσο σε δύναμη και

πάθος όσο και σε θέαμα, Dolce Via και Στέκι

Βέροιας θα είναι οι δύο αντίπαλοι στον

Μεγάλο Τελικό της Τετάρτης 26/6 (21.00).

Οι δύο ηττημένοι των σημερινών αγώνων

(Bowling City Club και Hotel Kapsalis) θα

αναμετρηθούν μία ώρα νωρίτερα στον

Μικρό Τελικό, με τον νικητή να κατακτά το

χάλκινο μετάλλιο.

Στο πρώτο χρονικά παιχνίδι οι 100-120 θεατές που βρέθηκαν στο Αθλητικό Κέντρο των Ιδιωτικών Εκπαι-δευτηρίων απόλαυσαν το πιο δυνατό ίσως παιχνίδι της διοργάνωσης, καθώς εκτός του σκορ (5-4) οι δύο ομάδες έπαιξαν δυνατά, με πολύ πάθος και δεν ήταν λίγες οι φο-ρές που η κατάσταση ξέφυγε και οι παίκτες λογομάχη-σαν. Μάλιστα στο 30' παραλίγο να πιαστούν στα χέρια οι Μίμης Στεφανόπουλος και Σταύρος Παπαδόπουλος, αλλά με την επέμβαση των ψυχραιμότερων δεν υπήρξε συνέχεια.

Στο αγωνιστικό σκέλος, οι δύο ομάδες απέδειξαν ότι δίκαια βρέθηκαν στα ημιτελικά και η διακύμανση του σκορ προμήνυε ένα άκρως δραματικό τέλος, όπως και έγινε. Η μείωση του σκορ για το Bowling τρία λεπτά πριν τη λήξη έδωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα τελευταία λεπτά, με τους “κίτρινους” να προσπαθούν να ισοφα-ρίσουν. Η παρουσία όμως του Γιώργου Λαζαρίδη κάτω από τα δοκάρια αλλά και δεδομένη εμπειρία του ρόστερ του Dolce Via έδωσε την μεγάλη πρόκριση στον τελικό.

Αντίπαλος θα είναι το πραγματικά εξαιρετικό Στέ-κι Βέροια που για ακόμη ένα παιχνίδι έπαιξε πολύ καλά αμυντικά, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Hotel Kapsalis

να φαίνονται εγκλωβισμένοι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Το γκολ του Μπρέγκου στο 22' έμελλε να είναι αυτό που θα κρίνει το ματς και θα δώσει την ευκαιρία στους “γαλάζιους” να διεκδικήσουν το τρόπαιο και το χρυσό μετάλλιο.

Οι τοπ-σκόρερς1 Αμπρικίδης Spot Puma 202 Ζαρογιάννης Bowling City Club 203 Θεοδωρίδης Bowling City Club 204 Σταυρίδης Στέγη 165 Φέιμ Στέγη 166 Βούλγαρης De Facto 157 Κακαγιάννης Β. Moments 158 Πέτγαζλης Το Στέκι Βέροια 159 Ευτυριάδης Dolce Via 1410 Λουμάνι Scandal 1311 Σπανός Μ. Hotel Kapsalis 1312 Χάμπαλης Ticket4All 13

13 Ηλιάδης Γ. Avenue 1214 Κατσιγιαννόπουλος Envy/Μακεδ.Κτημ. 1215 Κοτσαγκόγκος Moments 1216 Φωτιάδης Spot Puma 1217 Μπρέγκου Το Στέκι Βέροια 1118 Ποζιάδης Hotel Kapsalis 1119 Ανδρίτσος Scandal 1020 Νικολαΐδης 4 Εποχές 10

Έπειτα από 110 περίπου παιχνίδια και 33 αγωνιστι-

κές ημέρες, φτάσαμε στην κορύφωση του φετινού

Τουρνουά Ανθρωπιάς, στο οποίο συμμετείχαν 55

ομάδες από την Ημαθία και 1000 περίπου ποδο-

σφαιριστές. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την

ημέρα των αγώνων, οι διοργανωτές θα προβούν

σε ανακοινώσεις σχετικά με τη διαδικασία. Τα ζευ-

γάρια που προέκυψαν μετά από τους σημερινούς

ημιτελικούς είναι:

Μικρός Τελικός (Τετάρτη 26/6 – 20.00)

Bowling City Club – Hotel Kapsalis

Μεγάλος Τελικός (Τετάρτη 26/6 – 21.00)

Dolce Via – Στέκι Βέροια

Page 24: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ #4106

ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΔΝΤ, ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΔΝΤ, ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗ... ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗ...

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΣ!ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΣ!

Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε δι-

ακριτικά μια μελέτη για τη

φοροδιαφυγή στην Ελλάδα,

στην οποία γίνεται σύγκριση

της οικονομικής επιβάρυνσης

που έχει κάποιος που πληρώνει

κανονικά τους φόρους του με τις

οικονομικές και άλλες επιπτώ-

σεις που έχει κάποιος που φορο-

διαφεύγει.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι νόμοι και οι πρακτικές στη χώρα δεν αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή, αντίθετα ο συνεπής φορολογούμενος πληρώνει περισσότερα από τον φοροφυγά. Έτσι, το ΔΝΤ εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί είναι παράλογο να πληρώνεις φό-ρους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του capital.gr, στην έκθεση που έχει συνταχθεί από τετραμελή ομάδα εμπει-ρογνωμόνων του ΔΝΤ επισημαίνεται:

1. Η μη πληρωμή φόρων είναι ένα μέσο για να πα-ραμείνει μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγ-

γελματίας στην αγορά, δηλαδή να μη βάλει λουκέτο. Στην έκθεση γίνεται αντιδιαστολή των επιχειρηματι-ών που είναι καθ' όλα τυπικοί με τις φορολογικές του υποχρεώσεις και οι οποίοι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από εκείνους που φοροδιαφεύγουν.

2. Η πληρωμή των προστίμων για την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων είναι πιο συμφέ-

ρουσα σε σχέση με την πληρωμή των εισφορών για τους εργαζομένους, καθώς εάν ο επιχειρηματίας που δεν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές εντο-πιστεί, καλείται να καταβάλει ένα πρόστιμο περίπου 500 ευρώ.

3. Η μη δήλωση του εισοδήματος επιφέρει μικρό-τερες κυρώσεις από τη δήλωσή του και τη μη

πληρωμή των σχετικών φόρων στη συνέχεια.

4. Η αναμονή για την επόμενη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών. Η έκθεση σημειώνει ότι ο

φορολογούμενος που δεν είναι συνεπής περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση. Εφόσον και πάλι δεν μπορεί να πληρώσει, τότε σταματά να πληρώνει

και περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση τμη-ματικής εξόφλησης που θα προσφέρει έκπτωση στις προσαυξήσεις.

5. Είναι πιο συμφέρον να προσφύγεις στα δικαστή-ρια, παρά να πληρώσεις τους φόρους που σου

βεβαιώνονται μετά τη διενέργεια ενός φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί προσφεύ-γουν στη δικαιοσύνη, όπου η συζήτηση της υπόθε-σής τους καθυστερεί έως και 10 χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να δικαιωθούν.

6. Χορηγούνται συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμί-ες εκπλήρωσης των φορολογικών υποθέσεων.

7. Οι φορολογούμενοι νιώθουν ότι οι φόροι τους δεν έχουν κάποια ανταποδοτικότητα. Η έκθεση

σημειώνει ότι την ώρα που τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν φόρους, πρέπει να ξοδεύουν αδρά για υπηρεσίες όπως η παιδεία (φροντιστήρια), υγεία, μεταφορές ή να πληρώνουν φακελάκια. Σε κάθε πε-ρίπτωση, αναφέρεται, οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι φορολο-γούμενοι.