μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

of 48 /48
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Embed Size (px)

Transcript of μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Page 1: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

• ΘΕΑΤΡΟ

• ΜΟΥΣΙΚΗ

• ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Page 2: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Το θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα

• Στο μύθο, οι οπαδοί του Διονύσου ήταν σάτυροι, μεθυσμένοι, μισοί ζώα, μισοί ανθρώπινα πλάσματα, και Μαινάδες, ή «τρελές γυναίκες».

• Στην αρχαία Ελλάδα οι οπαδοί του Διονύσου έπαιζαν μερικές φορές αυτούς τους ρόλους (προσποιούνταν ότι είναι σάτυροι ή μαινάδες) στις θρησκευτικές τελετές τους, με πολύ τραγούδι, ποτό, χορό και προς τιμήν του θεού τους.

• Αυτή η γιορτή, η οποία λάμβανε χώρα τον Δεκέμβριο στην ύπαιθρο και τον Μάρτιο στην πόλη, δεν ξεκινούσε μέχρι να ολοκληρωθούν ορισμένα τελετουργικά.

• Η απόδοση ενός διθυράμβου, ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Διόνυσο, παιζόταν πριν την ιεροτελεστία.

Page 3: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

• Ο Θέσπις θεωρείται μια από τις κυρίαρχες μορφές στην ιστορία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, καθώς είναι ο πατέρας της τραγωδίας. Σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, ο Θέσπις ήταν αυτός που στάθηκε πρώτη φορά απέναντι από ένα μέλος του χορού και αποκρίθηκε σε πεζό λόγο, σε μια μορφή διαλόγου που μέχρι τότε ήταν άγνωστη στο θέατρο, καθώς όλα είχαν μορφή τραγουδιστή, μέσω των διθυράμβων.

• Έπειτα ο ίδιος οργάνωσε ένα θίασο, έγραψε έργα σε διαλογική μορφή, πάντα όμως και με χορικά μέρη, και άρχισε να περιοδεύει στον ελλαδικό χώρο, παρουσιάζοντας τη νέα αυτή μορφή Τέχνης.

• Μόλις η τραγωδία έγινε μια καθιερωμένη μορφή τέχνης, ο ανταγωνισμός στο θέατρο γρήγορα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και την κωμωδία. Η τραγωδία εμφανίστηκε στο διονυσιακό Φεστιβάλ για πρώτη φορά το 534πΧ, , ακολουθούμενο από το σατυρικό δράμα περίπου το 500 π.Χ., και την κωμωδία το 486 π.Χ..

• Δυστυχώς από την πλούσια θεατρική λογοτεχνία της αρχαιότητας έχουν σωθεί πολύ λίγα έργα, μεταξύ των οποίων οι γνωστές τραγωδίες από τον Αισχύλο (525-426 π.Χ.), το Σοφοκλή (496-406 π.Χ.), και τον Ευριπίδη (485-406 π.Χ.), και τις κωμωδίες που αποδίδονται στον Αριστοφάνη (450-385 π.Χ.) και στο Μένανδρο (342-290 π.Χ.).

Ο Θέσπις και το αρχαίο θέατρο

Page 4: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Το αρχαίο θέατρο στην Ελλάδα

• Τα θέατρα χτίστηκαν σε πλαγιές λόφων στην ύπαιθρο και συχνά χωρούσαν πολλές χιλιάδες θεατές, όπως το θέατρο της Επιδαύρου με χωρητικότητα 18.000 θεατές.

• Τα αρχαία θέατρα ήταν υπαίθρια και χτισμένο σε ημι-κυκλικό σχήμα με σειρές καθισμάτων κλιμακωτά από πέτρα. Το σχήμα των θεάτρων έδωσε σε όλους στο ακροατήριο άριστη προβολή και επίσης σήμαινε ότι θα μπορούσε να ακούσουν τους ηθοποιούς πάρα πολύ καλά σε όποιο σημείο και αν κάθονταν.

• Στο κέντρο του θεάτρου ήταν η ορχήστρα (κυκλικό σχήμα σκηνής), με έναν βωμό για θυσίες αφιερωμένες στον Διόνυσο.

Page 5: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Η ιστορία του θεάτρου στη σύγχρονη Ελλάδα

• Η ιστορία του θεάτρου στη σύγχρονη Ελλάδα ξεκινά μετά το 1821, οπότε και καθιερώνεται ο όρος σύγχρονο ελληνικό θέατρο.

• Αν και γενέτειρα του θεάτρου, η Ελλάδα μετά την επανάσταση βίωνε δύσκολες ημέρες, και έτσι η μόνη θεατρική κίνηση που υπήρξε παρουσιάστηκε στην Κρήτη και τα Επτάνησα, με νέους δημιουργούς να την εμφάνιση τους και να παρουσιάζουν έργα που ήταν επί το πλείστον κωμικά ή σατιρικά έργα.

• Οι πιο σημαντικοί θεατρικοί συγγραφείς που παρουσιάστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν ο Ιωάννης Ζαμπέλιος με τα έργα του Τιμολέων και Ρήγας Θεσσαλός, και ο Ρίζος Νερουλός που έγραψε τα έργα Πολυξένη και Ασπασία. Την ίδια περίπου περίοδο εμφανίστηκε ο Αλέξανδρος Σούτσος, που έγραψε διάσημα σατιρικά έργα, όπως ο «Πρωθυπουργός», ο Άσωτος και ο «Ατίθασος ποιητής».

Page 6: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Το σύγχρονο Ελληνικό θέατρο στις αρχές του 20ου αιώνα

• Η καθοριστική αλλαγή στην ιστορία του θεάτρου στη σύγχρονη Ελλάδα έλαβε χώρα όταν έγινε η Αθήνα πρωτεύουσα της χώρας, και κυρίως με το πέρασμα στον 20ο αιώνα. Την περίοδο αυτή άρχισαν να ιδρύονται οι πρώτες μεγάλες θεατρικές σκηνές, με το Βασιλικό θέατρο (Εθνικό θέατρο σήμερα) να θέτει τις βάσεις για την αλματώδη ανάπτυξη του θεάτρου στην Ελλάδα με νέα ρεύματα και πρακτικές.

• . Οι θεατρικές σκηνές της Αθήνας άρχισαν να επενδύουν σε ευρωπαϊκά έργα, και ρεπερτόριο που παρουσιαζόταν ήδη εδώ και χρόνια στις μεγάλες Ευρωπαϊκές σκηνές.

• Η ανάπτυξη του θεάτρου αλλά και η μοντέρνα θεώρηση του έδωσαν την αφορμή για την εμφάνιση σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως η Κυβέλη και η Κοτοπούλη, που συγκρότησαν ελεύθερα σχήματα για να παρουσιάσουν έργα του παγκόσμιου θεάτρου, και να προετοιμάσουν το έδαφος και το κοινό για την άνθιση του ελληνικού θεάτρου.

• Αν και υπήρξε τάση παρουσίασης των διάσημων ελληνικών τραγωδιών και κωμωδιών της αρχαιότητας, έκανε την εμφάνιση του ένα είδος που έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είδη στο ελληνικό θέατρο: το κωμειδύλλιο, που αποτελεί την ελληνική εκδοχή της ρομαντικής κομεντί με έντονα όμως κωμικά στοιχεία.

Page 7: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Σύγχρονοι θεατρικοί συγγραφείς

• Στις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα εμφανίστηκαν θεατρικοί συγγραφείς που παρουσίασαν έργα με ποικίλη θεματογραφία, όπως οι οικογενειακές συγκρούσεις, οι επιπτώσεις των πολέμων, η Ευρωπαική τάση της Ελλάδας, αλλά και ηθoγραφίες και κείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος.

• Οι πιο σημαντικοί θεατρικοί συγγραφείς της εποχής ήταν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, με έργα όπως ο Ποπολάρος, η Στέλλα Βιολάντη, ο Σπύρος Μελάς που έγραψε έργα όπως ο Παπαφλέσσας, ο Γιός του Ίσκιου.

Page 8: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Παγκόσμια ιστορία θεάτρου

• Η γέννηση του θεάτρου στην Αρχαία Ελλάδα

• Η ιστορία του θεάτρου από το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι σήμερα

Page 9: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Νεοελληνικό θέατρο

• Τη δεκαετία του 1950 η ανάπτυξη του Θεάτρου Τέχνης από τον Κάρολο Κουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του θεάτρου. Σπουδαίοι συγγραφείς της δεκαετίας ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (Η αυλή των Θαυμάτων, Το μεγάλο μας τσίρκο) και ο Γιώργος Σεβαστίκογλου (Αγγέλα).

• Δεκαετία 1960 . Μεγάλη συγγραφική κίνηση χωρίς εθνικές προκαταλήψεις. Κυριότεροι συγγραφείς του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου : Βασίλης Ζιώγας (Πασχαλινά παιχνίδια, Το προξενειο της Αντιγόνης), Κώστας Μουρσελάς ( Η κυρία δεν πενθεί, Επικίνδυνο φορτίο), Δημήτρης Κεχαϊδης (Προάστειον Νέου Φαλήρου, Το πανηγύρι, Η βέρα και το τάβλι), Λούλα Αναγνωστάκη (Αντόνιο, Η πόλη), Γιώργος Σκούρτης (Νταντάδες, Κομμάτια και θρύψαλα), Μάριος Ποντίκας (Τρομπόνι).

Page 10: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Γρηγόρης ΠαναγούληςΠαναγιώτης Φιλιππόπουλος

Σωτήρης ΠαπαδημητρίουΜαρία ΦυτιλήΦανή Πατάκη

Page 11: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

“Cinema is the most beautiful fraud in the world.”

Jean-Luc Godard

Page 12: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη.

Τα σημαντικότερα ίσως επιτεύγματα σχετικά με την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τεχνικής έγιναν στα τέλη του 1880. Το

κινητοσκόπιο, ήταν μία μηχανή προβολής, με δυνατότητα να προβάλλει την κινηματογραφική ταινία σε ένα κουτί, το οποίο ήταν

ορατό μόνο από έναν θεατή, μέσω μιας οπής. Η συσκευή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στις 20 Μαΐου του 1891,

μαζί με την πρώτη κινηματογραφική ταινία. Στη Γαλλία, οι αδελφοί Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ εφηύραν τον

κινηματογράφο που αποτελούσε μία φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. To 1895

έκαναν και την πρώτη δημόσια προβολή, στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται από πολλούς ως η επίσημη ημέρα

που ο κινηματογράφος με την σημερινή του γνωστή μορφή έκανε την εμφάνισή του.

Page 13: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Ο κινηματογράφος ως τέχνη

Ένας από τους πρώτους κινηματογραφιστές που χρησιμοποίησε την διαθέσιμη τεχνική της εποχής με σκοπό την παραγωγή ταινιών κάτω από όρους τέχνης, υπήρξε ο Ζωρζ Μελιέ, ο οποίος θεωρείται και από τους πρώτους

κινηματογραφικούς σκηνοθέτες. Οι ταινίες του πραγματεύονταν θέματα από το χώρο του φανταστικού,

ενώ η ταινία του Ταξίδι στη Σελήνη,1901) υπήρξε πιθανότατα η πρώτη που προσπάθησε να περιγράψει ένα ταξίδι στο διάστημα. Επιπλέον, εισήγαγε τεχνικές οπτικών

εφέ, ενώ για πρώτη φορά πρόβαλε έγχρωμες ταινίες, χρωματίζοντας την κινηματογραφική ταινία (καρέ) με το

χέρι.

Page 14: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Με αφετηρία τις νέες δυνατότητες που αναδείχθηκαν, ο κινηματογράφος μετασχηματίστηκε

διεθνώς σε μία δημοφιλή μορφή τέχνης, ενώ παράλληλα πολλοί κινηματογραφικοί χώροι δημιουργήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την προβολή ταινιών. Εκτιμάται ότι το 1908, στις

Ηνωμένες Πολιτείες υπήρχαν περίπου 10.000 κινηματογράφοι. Οι ταινίες της εποχής είχαν διάρκειας δέκα έως δεκαπέντε λεπτών, αλλά

σταδιακά η διάρκειά τους αυξήθηκε. Σημαντική συμβολή σε αυτό είχε ο Αμερικανός σκηνοθέτης D.

W. Griffith, στον οποίο ανήκουν μερικά από τα πρώτα ιστορικά έπη του κινηματογράφου. Το 1912 (ή 1911) ο θεωρητικός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε δοκίμιό του τον όρο έβδομη τέχνη για να

περιγράψει τον κινηματογράφο.

Page 15: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Ομιλών και έγχρωμος κινηματογράφος

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920, ο κινηματογράφος παρέμενε χωρίς ήχο (βουβός κινηματογράφος) και συχνά οι

προβολές ταινιών συνοδεύονταν από ζωντανή μουσική. Η ιστορία του ηχογραφημένου κινηματογραφικού ήχου ξεκίνησε το 1926,

όταν η Warner Brothers παρουσίασε μία συσκευή (Vitaphone), η οποία έδινε τη δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής, μέσω ενός δίσκου που συγχρονιζόταν με την μηχανή προβολής της ταινίας.

Περίπου την ίδια περίοδο με την προσαρμογή του ήχου, ξεκίνησαν συστηματικές προσπάθειες για την προσθήκη

χρώματος. Έγχρωμες ταινίες είχαν ήδη εμφανιστεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, μέσω του χρωματισμού των κινηματογραφικών

καρέ με το χέρι, μέθοδος που εγκαταλείφθηκε σταδιακά, σε συνδυασμό και με την αύξηση της διάρκειας των ταινιών. Ανάμεσα στις πρώτες συνθετικές μεθόδους προσθήκης χρώματος, υπήρξε

η Technicolor, η οποία τελειοποιήθηκε το 1941 (Monopack Technicolor).Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου,

εμφανίστηκε επιπλέον το έγχρωμο αρνητικό φιλμ της εταιρίας Eastman Kodak, το οποίο δεν απαιτούσε διαδικασία διαχωρισμού

των χρωμάτων. Έτσι, κατά τη δεκαετία του 1960 και χάρη στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, ο έγχρωμος κινηματογράφος

επικράτησε.

Page 16: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Τα Όσκαρ

Τα Όσκαρ ή τα Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι τα σημαντικότερα

κινηματογραφικά βραβεία. Απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία το 2009 αριθμεί περίπου 6000

μέλη με δικαίωμα ψήφου. Η πρώτη απονομή τους έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο "Ρούσβελτ" στο Χόλλυγουντ. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από

τον Λούις Μπ. Μάγερ και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον

του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες

Page 17: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες

Όλα για την Εύα (All About Eve), 1950 (6 βραβεία) Τιτανικός (Titanic), 1997 (11 βραβεία)

Όσα Παίρνει ο Άνεμος (Gone With The Wind), 1939 (8 βραβεία συν ένα Ειδικό και ένα Τεχνικό)

Όσο υπάρχουν άνθρωποι (From Here to Eternity), 1953 (8 βραβεία)Μαίρη Πόππινς (Mary Poppins), 1964 (5 βραβεία)

Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ (Who's Afraid of Virginia Woolf?), 1966 (5 βραβεία)

Φόρεστ Γκαμπ (Forrest Gump), 1994 (6 βραβεία)Ερωτευμένος Σαίξπηρ (Shakespeare in Love), 1998 (7 βραβεία)

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), 2001 (4 βραβεία

Σικάγο (Chicago), 2002 (6 βραβεία)Η Απίστευτη Ιστορία τoυ Μπέντζαμιν Μπάτον (The Curious Case of

Benjamin Button) 2008 (3 βραβεία)

Page 18: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου αρχίζει το 1906, αν και συχνά αναφέρεται ως έτος αρχής του το 1914 με

ταινίες μικρού μήκους. Το 1912 ιδρύθηκε η πρώτη κινηματογραφική εταιρία, η

Αθηνά Φιλμ και η πρώτη της ταινία ήταν ένα μικρό ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή των νεαρών Ελλήνων

πριγκίπων . Τα χρόνια του πολέμου και της κατοχής 1940-1944 δεν

αφήνουν περιθώρια εξέλιξης στον ελληνικό κινηματογράφο, έδωσαν όμως το υλικό και τα θέματά τους στους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες του μεταπολέμου. Αξιοσημείωτη είναι η ίδρυση της Φίνος

Φιλμς(1942) που κατόρθωσε να παρουσιάσει αξιόλογη δουλειά.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Page 19: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Σημαντικοί Έλληνες σκηνοθέτες

1. Ο Γιώργος Τζαβέλας, ένας πρωτοπόρος σκηνοθέτης, γύρισε την Κάλπικη Λίρα.

2. O Αλέκος Σακελάριος, θεατρικός συγγραφέας. 3. Ο Γιάννης Δαλιανίδης, που σκηνοθέτησε τις

καλύτερες μουσικές κωμωδίες, έδωσε και

αρκετά δραματικά έργα.

Page 20: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΝΝΩΝ

Το Φεστιβάλ των Καννών είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς

κινηματογράφου, που διεξάγεται στις Κάννες της Γαλλίας, μία φορά το χρόνο.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1939. Η μόνη ταινία που

παρουσιάστηκε στην πρώτη διοργάνωση ήταν η Παναγία των Παρισίων του Γουίλιαμ Ντίτερλι, καθώς

συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου πολέμου και την κήρυξη πολέμου της Γαλλίας στη

Γερμανία. Η πρώτη ολοκληρωμένη διοργάνωση του Φεστιβάλ έγινε το 1946.

Page 21: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, είναι ένα από τα σπουδαιότερα

διεθνή φεστιβάλ για τον κινηματογράφο. Γίνεται ανελλιπώς κάθε Φεβρουάριο, από το

1951.

Page 22: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. el.wikipedia.org

2. 90lepta.com

3. kathimerini.gr

Page 23: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Η ιστορία του κινηματογράφου

•Αποστολία Πατάκη•Νίκος Παναγούλης

•Σπύρος Χαρισούλης•Μαρκέλλα Τέρπου

•Δημήτρης Σταμπουλτζής

Page 24: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

High Heels

Χριστίνα Τίκα

Δήμητρα Φιλιπποπούλου

Αιμιλία Τσιρούλη

Άντζελα Τζεμολάρι

Χριστίνα Σίνγκ

Page 25: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Τι μελετά η ιστορία της Μουσικής;

Η ιστορία της μουσικής μελετά την εξέλιξη της μουσικής στις ανθρώπινες κοινωνίες και μάλιστα τις σχέσεις καθορισμού και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και την εξέλιξη της μουσικής.

Page 26: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Οι Αρχές της Μουσικής

Οι αρχές της ιστορίας της μουσικής παραμένουν έως και σήμερα άγνωστες. Μοναδική πηγή για τις αρχές της μουσικής είναι οι μύθοι διαφόρων λαών σύμφωνα με τους οποίους η μουσική έχει θεϊκή προέλευση.

Page 27: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Αρχαία Ελληνική μουσική

• Με τον όρο Αρχαία Ελληνική Μουσική ονομάζουμε ολόκληρο τον μουσικό πολιτισμό που συνοδεύει την αρχαία ελληνική ιστορία και μελετάται κυρίως από τον 8ο αιώνα π.Χ. και εξής καθώς πριν από την εποχή αυτή, τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ελάχιστα και περιορίζονται περιληπτικά στα παρακάτω:

• Κυκλαδικός πολιτισμός (τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ.): Βρέθηκαν μουσικές παραστάσεις που απεικονίζουν άρπα και δίαυλο.

• Μινωικός πολιτισμός (μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ.): Βρέθηκαν μουσικές παραστάσεις που απεικονίζουν μουσικούς με λύρα και δίαυλο.

• Μυκηναϊκός πολιτισμός (μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ.): Βρέθηκαν μουσικές παραστάσεις που απεικονίζουν μουσικούς με λύρα και δίαυλο καθώς και άλλα όργανα από πολιτισμούς της Μεσοποταμίας και της Ασίας.

Page 28: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Η μουσική κατά την Κλασική

εποχή

• Κατά τον 5ο αι. η τέχνη βρίσκεται στο απόγειό της. Στην κλασική εποχή τα μουσικά όργανα εξελίσσονται και αναπτύσσεται μουσικό θεωρητικό σύστημα καθώς και μουσική σημειογραφία.

Page 29: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

• Όσον αφορά την αρχαία ελληνική μουσική, τον 5ο αι. κάνει την εμφάνισή του ένα νέο μουσικοποιητικο είδος, το δράμα .Το δράμα διακρίνεται σε 3 είδη: την τραγωδία, την κωμωδία και το σατυρικό δράμα. Τόσο στην τραγωδία, όσο και στην κωμωδία η μουσική είναι συνδεδεμένη με το ποιητικό κείμενο καθώς πρόκειται για έργα που συνδυάζουν ποίηση , μουσική και χορό.

Page 30: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Βυζαντινή Μουσική

• Με τον όρο βυζαντινή μουσική χαρακτηρίζουμε τις μεσαιωνικές ιερές μελωδίες (δηλαδή τις μελωδίες που γράφτηκαν και έγιναν γνωστές κατά την εποχή του μεσαίωνα ) των χριστιανικών εκκλησιών που ακολουθούν το ορθόδοξο λειτουργικό τυπικό.

Page 31: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Guido d’ Arezzo

• Θεωρείται θεμελιωτής του σύγχρονου συστήματος μουσικής σημειογραφίάς (του πενταγράμμου ) που αντικατέστησε τα νεύματα.

Page 32: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

Μεσαίωνας, χαρακτηρίζεται η χρονική περίοδος που αναφέρεται κυρίως στην ιστορία των λαών της Δύσης. Σχετικά με τη μουσική, την περίοδο αυτή αξίζει να σημειωθούν 2 κύρια σημεία:

• Η εμφάνιση και εξέλιξη της πολυφωνικής γραφής, δηλαδή της ταυτόχρονης ήχησης αρχικά 2 και αργότερα περισσοτέρων μελωδιών – φωνών.

• Την εμφάνιση νέων ειδών μουσικής σύνθεσης αρχικά, κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου και αργότερα κοσμικού.

Page 33: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Σχετικά με τη μουσική:

• Τα πολυφωνικά έργα τρίφωνα γίνονται τετράφωνα και σπάνια πεντάφωνα όπου όλες οι φωνές έχουν κύριο ρόλο.

• Διαμορφώνονται οι κύριες φωνές μιας τετράφωνης σύνθεσης.

• Δημιουργείται το στυλ μίμησης όπου οι φωνές διαδοχικά επαναλαμβάνουν το ίδιο μελωδικό μοτίβο.

Page 34: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Εποχή Μπαρόκ

Η εποχή Μπαρόκ στην ιστορία της μουσικής εκτείνεται από το 1600 έως το 1750 μ.Χ., τη χρονολογία θανάτου του σημαντικότερου συνθέτη της εποχής Μπαρόκ J.S. Bach.

2 χαρακτηριστικά της μουσικής στην εποχή Μπαρόκ

1. Η εμφάνιση της όπερας2. Η μετάβαση από την πολυφωνία στην

ομοφωνία

Page 35: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Κλασική Εποχή

1. Η κλασική εποχή στην ιστορία της τέχνης

Ως κλασικισμός χαρακτηρίζεται το καλλιτεχνικό ρεύμα που γνώρισε μεγάλη άνθιση το 18ο αι. μ.Χ. και διαδέχτηκε την εποχή Μπαρόκ. Η νέα τάση, γρήγορα υιοθετήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης αρχιτεκτονική, ζωγραφική, μουσική, λογοτεχνία κ.α.

2. Η κλασική εποχή στην ιστορία της μουσικής

Με τον όρο κλασική εποχή , στην ιστορία της μουσικής, χαρακτηρίζουμε το χρονικό διάστημα από το 1750 έως 1827.

Page 36: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Ρομαντική Εποχή

Μέσα στο γενικό κλίμα της αλλαγής οι καλλιτέχνες δε μένουν ανεπηρέαστοι. Στα έργα τους παρατηρείται ελευθερία συναισθημάτων και έκφρασης με προβολή σε πολλές περιπτώσεις του φανταστικού ή του υπερβολικού στοιχείου, πράγμα που μπορεί να συνδέσει την τέχνη του ρομαντισμού με αυτή του Μεσαίωνα.

Page 37: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Τζαζ

Με τον όρο τζαζ αναφερόμαστε στο μουσικό είδος που αποτέλεσε εξέλιξη της λαϊκής αμερικανικής μουσικής κατά τον 19ο αιώνα, με αφρικανικές καταβολές. Περιλαμβάνει αρκετά μουσικά είδη που στηρίχτηκαν σε ένα κοινό σκεπτικό κατασκευής, τον μερικό ή και τον ολικό σχεδιασμό.

Page 38: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

η συνέχεια στην επόμενη ομάδα…….

Thanks for watching… : )

Page 39: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

High Heels

Δήμητρα Χριστίνα

Αιμιλία Χριστίνα Άντζελα

Page 40: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Τα μουσικά ψαράκια

• Μπούζα Αγγελική• Χουσενάη Φιντάνε • Παρλάντζας Δημήτρης• Χουσενάη Νέλη • Πλιάκας Γιώργος

Page 41: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

•ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΄70 ΄80 ΄90 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ…

Page 42: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

• Τη δεκαετία του '70 η μουσική χρειαζόταν φρέσκες ιδέες.

• Οι Γερμανοί με το KrautRock ενέμπνευσαν το art και το progressive Rock.

• Ξεκίνησε το Hard Rock το 1971. Tα γκρουπ άρχισαν να σκληραίνουν τον ήχο τους και να πειραματίζονται περισσότερο.

• Επίσης εμφανίστηκε η Disco κάπου στα μέσα της δεκαετίας…

• Η μουσική Funk εμφανίστηκε από τις στάχτες της Disco και γνώρισε επιτυχία με καλλιτέχνες όπως James Brown, The Brothers Johnson, και πολλούς άλλους…

• Στα μέσα της δεκαετίας εμφανίστηκε και η Punk μουσική, η οποία είχε ρίζες το garage των mc5 και των new york dolls. Αυτή η μουσική ήταν και τρόπος ζωής για πολλούς νέους που αντιμετώπιζαν καυστικά τα προβλήματα…

• Eπίσης η hip hop έκανε την εμφάνιση της στο τέλος της δεκαετίας με το τραγούδι Rapper's Delight

Page 43: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Την δεκαετία του '80 άλλαξαν τα πάντα!

• Η υπερβολή των 80s, άλλαξε τα πράγματα με καινούργια συγκροτήματα…

• Νέα μουσικά είδη…• Νέα είδωλα…• Είσοδος drum machine και πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία

backround • Καλλιτέχνες όπως η Μandona και o Jackson γνώρισαν

τεράστια εμπορική επιτυχία.• Tα Heavy Metal, Hard Rock, glam Metal, Pop Metal,

Pozer Metal, Big hair bands έπαιζαν ηγετικό ρόλο στο μουσικό προσκήνιο και όρισαν νέες τάσεις.

Page 44: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Τα 90s ήταν και θα παραμείνουν για πολλούς η δεκαετία που σημάδεψε τη ζωή τους, καθόρισε την μετέπειτα πορεία τους και οι επιρροές της

βρίσκουν αντίκρισμα μέχρι και τώρα…

Page 45: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

• Όσον αφορά την μουσική: Στις αρχές κυριαρχούσε η τέκνο και η reiv που ξεκίνησαν από το Μάντσεστερ

• To new wave και η synthPop κυριαρχούσαν στις αρχές της δεκαετίας και στα μέσα της

Page 46: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Στις μέρες μας η μουσική…• Η διαδικασία της μουσικής παραγωγής στο

στούντιο έχει αλλάξει τις δύο τελευταίες δεκαετίες δραματικά…

• Οι νέοι ακούν σχεδόν τα πάντα ανάλογα με τη διάθεσή τους και το χώρο στον οποίο βρίσκονται…

•  Το 98% των νέων στις μέρες μας ακούνε γενικά μουσική, από τους οποίους το 32% κάποιο συγκεκριμένο είδος και το 66% λίγο από όλα…

• Το 30% ακούνε ελληνικά λαϊκά, 48% ροκ,44,% ραπ, 47% χιπ-χοπ, 10% κλασική, 7% τζαζ, 15% μπλουζ, και 47%  ελληνικά ποπ-ροκ…

Page 47: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

Με μια ματιά!

• Η μουσική εκφράζει τον χαρακτήρα και το γούστο του καθενός…

• Πολλές φορές η υπερβολή στη μουσική δημιουργεί ένα νέο μουσικό κίνημα…

• Η μουσική είναι πολιτισμός…

Page 48: μουσικη θεατρο κινηματογραφος α3

By μουσικά ψαράκια!

Η αλήθεια της μουσικής βρίσκεται στη δόνηση εκείνη που παραμένει στο αυτί, όταν ο τραγουδιστής έχει τελειώσει το

τραγούδι κα ο οργανοπαίχτης δεν αγγίζει πια τις χορδές…