εφηβεία [α 3 2012-13]

of 7 /7
ΘΕΜΑ:ΕΦΗΒΕΙΑ 1) ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ Τα προβλήματα των εφήβων έχουν αυξηθεί απειλητικά τα τελευταία χρόνια. Κατά την γνώμη μου, κύριος παράγοντας για την αύξηση αυτών των προβλημάτων αποτελεί η δυσκολία που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι να βρουν δουλειά. Είτε γιατί χρειάζονται περισσότερες γνώσεις, είτε γιατί δεν υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας. Αναλυτικότερα όμως οι έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής αποδοχής και αναγνώρισης. Χρειάζονται δηλαδή στήριξη όσο από τους φίλους τους όσο και από τους γονείς τους. Έτσι πολλοί έφηβοι που είναι κοινωνικά μη αποδεκτοί προσπαθούν να βρουν λύσεις μέσω των ναρκωτικών και του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα και οι ίδιοι το ξέρουν ότι όχι μόνο αυτή δεν είναι μια διέξοδος από τα προβλήματά τους αλλά μια εισαγωγή στο σχέδιο αυτοκαταστροφής τους. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα που προέρχονται από την απόρριψη των εφήβων. Ένα από αυτά είναι και η κατάθλιψη η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αυτοκτονία. Επιπλέον οι έφηβοι προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο υποχρεώνονται εκτός από τα μαθήματα του σχολείου να παρακολουθούν και αυτά του φροντιστηρίου. Και από τις δύο πλευρές ο έφηβος ως μαθητής δέχεται τόση πίεση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει ούτε στις δυσκολίες του σχολείου αλλά ούτε και σ’ αυτές του φροντιστηρίου. Δεν είναι όμως μόνο η πίεση που του ασκείται από τους καθηγητές το μόνο πρόβλημα, αλλά και ο χρόνος. Σε περίπτωση όμως που ένας έφηβος προσπαθήσει να αξιοποιήσει όλο του τον χρόνο στο διάβασμα τα αποτελέσματα δεν θα είναι μόνο θετικά. Ίσως μάλλον τα αρνητικά να είναι περισσότερα. Ο έφηβος τότε δεν θα έχει χρόνο να παίξει με τους φίλους του και να διασκεδάσει για να ξεχαστεί έστω και για λίγο από το καθημερινό άγχος. Επίσης το να κάθεται τόση ώρα πάνω από το βιβλίο διαβάζοντας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία του. Γιατί εκτός από την υπερκόπωση (πνευματική εξάντληση και λιγότερο σωματική),μπορεί να αποκτήσει προβλήματα στην όραση από μικρή ηλικία. 1

Embed Size (px)

Transcript of εφηβεία [α 3 2012-13]

Page 1: εφηβεία [α 3   2012-13]

ΘΕΜΑ:ΕΦΗΒΕΙΑ1) ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Τα προβλήματα των εφήβων έχουν αυξηθεί απειλητικά τα τελευταία χρόνια. Κατά την γνώμη μου, κύριος παράγοντας για την αύξηση αυτών των προβλημάτων αποτελεί η δυσκολία που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι να βρουν δουλειά. Είτε γιατί χρειάζονται περισσότερες γνώσεις, είτε γιατί δεν υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας.

Αναλυτικότερα όμως οι έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής αποδοχής και αναγνώρισης. Χρειάζονται δηλαδή στήριξη όσο από τους φίλους τους όσο και από τους γονείς τους. Έτσι πολλοί έφηβοι που είναι κοινωνικά μη αποδεκτοί προσπαθούν να βρουν λύσεις μέσω των ναρκωτικών και του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα και οι ίδιοι το ξέρουν ότι όχι μόνο αυτή δεν είναι μια διέξοδος από τα προβλήματά τους αλλά μια εισαγωγή στο σχέδιο αυτοκαταστροφής τους. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα που προέρχονται από την απόρριψη των εφήβων. Ένα από αυτά είναι και η κατάθλιψη η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αυτοκτονία. Επιπλέον οι έφηβοι προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο υποχρεώνονται εκτός από τα μαθήματα του σχολείου να παρακολουθούν και αυτά του φροντιστηρίου. Και από τις δύο πλευρές ο έφηβος ως μαθητής δέχεται τόση πίεση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει ούτε στις δυσκολίες του σχολείου αλλά ούτε και σ’ αυτές του φροντιστηρίου. Δεν είναι όμως μόνο η πίεση που του ασκείται από τους καθηγητές το μόνο πρόβλημα, αλλά και ο χρόνος. Σε περίπτωση όμως που ένας έφηβος προσπαθήσει να αξιοποιήσει όλο του τον χρόνο στο διάβασμα τα αποτελέσματα δεν θα είναι μόνο θετικά. Ίσως μάλλον τα αρνητικά να είναι περισσότερα. Ο έφηβος τότε δεν θα έχει χρόνο να παίξει με τους φίλους του και να διασκεδάσει για να ξεχαστεί έστω και για λίγο από το καθημερινό άγχος. Επίσης το να κάθεται τόση ώρα πάνω από το βιβλίο διαβάζοντας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία του. Γιατί εκτός από την υπερκόπωση (πνευματική εξάντληση και λιγότερο σωματική),μπορεί να αποκτήσει προβλήματα στην όραση από μικρή ηλικία.

Όσα όμως και να είναι τα προβλήματα των εφήβων και όσο δύσκολα και να είναι αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα παρατήσουν και να απογοητευτούν, γιατί ως γνωστόν όλα τα προβλήματα έχουν και κάποια λύση. Προβλήματα υπάρχουν παντού, άλλα είναι πιο εύκολα και άλλα πιο δύσκολα. Τα προβλήματα των εφήβων κατατάσσονται στην κατηγορία των δύσκολών προβλημάτων που όμως μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν (να ξεπεράσουν) και συνέχισαν έτσι τη ζωή τους. Σημασία έχει κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα να προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Το αν θα βγούμε νικητές δεν έχει πάντα σημασία γιατί όποιος και να είναι ο προορισμός, το ταξίδι είναι αυτό που μετράει περισσότερο.

Δημήτρης Νικολακάκος

1

Page 2: εφηβεία [α 3   2012-13]

2) ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣΕίναι εκείνη η περίοδος κατά την οποία ο άνθρωπος καλλιεργεί τόσο τη

βιολογική όσο και την πνευματική του υπόσταση , εκμεταλλευόμενος ερεθίσματα για μια ομαλή ένταξη στην κοινωνία.

Καθώς οι έφηβοι στην ηλικία αυτη έχουν την ανάγκη για ανεξαρτητοποίηση και απομόνωση, λειτουργούν αυθόρμητα. Έχουν ευάλωτο και ευμετάβλητο χαρακτήρα και ψυχολογία. Γι αυτό το λόγο έρχονται πολλές φορές σε σύγκρουση με τους μεγαλύτερους.

Επίσης , παρατηρείται ανάμεσα στη νέα γενιά (έφηβοι) και στα άτομα παλαιάς γενιάς (ενήλικες), μία ηθική και πνευματική διαφοροποίηση που εκδηλώνεται με διαφορές αντιλήψεων, αξιών και νοοτροπίας φτάνοντας ως και την αδυναμία επικοινωνίας και την έντονη αντιπαράθεση (ΧΑΣΜΑ ΓΕΝΕΩΝ).

Οι έφηβοι αντιτάσσονται ιδεολογικά και έμπρακτα, οραματίζονται και μάχονται για ένα ειρηνικό και δίκαιο κράτος(επαναστάτες οραματιστές). Έτσι καταλήγουν σε προστριβές με τους μεγαλύτερους είτε αυτοί είναι οι πολιτικοί που κυβερνούν τη χώρα μας είτε οι ίδιοι οι γονείς.

2

Page 3: εφηβεία [α 3   2012-13]

Από την άλλη πλευρά οι έφηβοι σε αυτή την ηλικία αναζητούν πρότυπα να ταυτιστούν και έτσι να διαμορφώσουν το δικό τους χαρακτήρα και τη δική τους προσωπικότητα. Συνήθως τα πρότυπα αυτά αποτελούν οι ενήλικες και πολλές φορές οι γονείς που μπορούν να τους συμβουλέψουν τους νέους για να πορευτούν ορθά στη ζωή τους και να μην κάνουν τα ίδια λάθη που έκαναν οι ίδιοι στο παρελθόν.

Προκειμένου λοιπόν να αποφεύγονται αντιπαραθέσεις μεταξύ ενηλίκων και εφήβων είναι απαραίτητο οι μεγαλύτεροι να προσπαθήσουν να καταλάβουν τους νέους και να δείξουν κατανόηση στις αμφιβολίες τους και αποδοχή στις απόψεις τους αλλά και οι νέοι με τη σειρά τους να κατανοήσουν πως και οι μεγάλοι κάνουν λάθη αλλά μπορούν να τους διδάξουν πράγματα που θα τους βοηθήσουν στο δρόμο προς την δική τους ενηλικίωση.

Μαρία Παναγάκη

3) ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

Άλλο χαρακτηριστικό της εφηβικής ηλικίας είναι η δυσπιστία και η αμφισβήτηση των παραδοσιακών αξιών και αρχών και η έντονη κριτική τους. Και η αμφισβήτηση αυτή των αξιών από τον έφηβο σήμερα γίνεται ακόμη πιο δραματική γι’ αυτόν εξαιτίας της ταχύτατης μεταβολής και αλλαγής των αξιών και της μη σταθερότητας τους, όπως στο παρελθόν.

Κριτικάρει τους πάντες (γονείς, εκπαιδευτικούς, διάφορους αξιωματούχους, συμμαθητές) και τα πάντα (θεσμούς, αξίες, αρχές). Αμφισβητεί τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις των ωρίμων και γενικά της παράδοσης, που τις θεωρεί καθυστερημένες, ξεπερασμένες και μεσαιωνικές και προτείνει για πολλά θέματα και προβλήματα δικές του λύσεις. Ενώ όμως από τη μια είναι αντιδογματικός και χτυπά τις αυθεντίες και το «κατεστημένο», από την άλλη ψάχνει για νέα πρότυπα και ιδανικά και γίνεται οπαδός νέων ιδεολογιών, που τις υπερασπίζεται με φανατισμό.

Ο έφηβος στη θέση των παραδεκτών αξιών, στις οποίες καλείται να προσαρμοστεί και να ρυθμίσει σύμφωνα με αυτές τη ζωή του, προβάλλει τις δικές

3

Page 4: εφηβεία [α 3   2012-13]

του αξίες, θέλει να δώσει τη δική του ερμηνεία στον κόσμο, να δημιουργήσει δικό του κώδικα αξιών και αρχών και δικούς του κανόνες ηθικής και δικαίου. Γι’ αυτό διακατέχεται από έντονη τάση να επικρίνει καθετί το παραδοσιακό, το «κατεστημένο», και θέλει να γκρεμίσει τον παλιό σάπιο κόσμο και νομίζει πως μέσα σε «τρεις μέρες» θα τον ξαναχτίσει καινούριο, μέσα στον οποίο θα βασιλεύει η απόλυτη δικαιοσύνη και τελειότητα.[...]

Από την τάση τους για αμφισβήτηση πηγάζει και η έντονη διάθεση τους για πρωτοτυπία, που την εκδηλώνουν με ιδιορρυθμία, εκκεντρικότητα, κυνισμό και αυθάδεια. Γι’ αυτό και προσπαθούν να εντυπωσιάσουν το περιβάλλον τους με την ιδιόρρυθμη εξωτερική εκδήλωση τους στην ενδυμασία, στην κόμμωση, στη γλώσσα, στις χειρονομίες, στη διασκέδαση και γενικά στη συμπεριφορά τους. Την αμφισβήτηση τους την εκδηλώνουν μερικές φορές οι έφηβοι με ακρότητες και προσπαθούν να μιμηθούν τη συμπεριφορά και τη βιοθεωρία των χίπηδων ή διάφορων περιθωριακών ομάδων.

Επειδή λείπει η αυτοκριτική από τον έφηβο, υπερτιμά τον εαυτό του και από τον υπερβολικό ιδεαλισμό του δυσκολεύεται να κατανοήσει την παράδοση, που είναι κάτι πολύπλοκο. Η κριτική του αυτή δείχνει πως αυξάνει και βαθαίνει η συνείδηση του ως πνευματικού όντος και αναπτύσσονται μέσα του τα προσωπικά ιδεώδη. Η αμφισβήτηση των παραδοσιακών αξιών εκ μέρους του εφήβου οφείλεται στη μεγάλη ηθική και διανοητική αμηχανία, που διέρχεται σ' αυτήν την ηλικία. ∆υσκολεύεται να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της ζωής και γι' αυτό θέλει να ανατρέψει και να ανατινάξει τα πάντα στον αέρα. Η διαφωνία αυτή του νεανικού ιδεαλισμού με την πραγματικότητα είναι εκδήλωση ψυχικής υγείας και ευρωστίας και με την κατάλληλη συμπαράσταση θα αποφύγει την επιπόλαιη και επαναστατική κρίση και θα οδηγηθεί στη βαθύτερη κατανόηση και αποτίμηση της σημασίας των αξιών.

Η εφηβεία είναι η περίοδος της ονειροπόλησης και της κυοφορίας των καινούριων ιδεών, απόψεων, ανακαλύψεων και κατάστρωσης σχεδίων. Γι' αυτό και οι ψυχολόγοι την ονομάζουν περίοδο των πνευματικών μεταλλαγών. Τώρα που κάνει σχέδια για το μέλλον, χρειάζεται συμπαράσταση και ηθική καθοδήγηση περισσότερο από παιδί, γιατί τώρα βρίσκεται πιο συχνά μπροστά στις αξίες, με τις οποίες συγκρούεται περισσότερο από όσο κατά την παιδική ηλικία. ∆υστυχώς όμως οι ενήλικοι, αντί να τους ενθαρρύνουν τους εφήβους σ' αυτές τις περιπτώσεις, τους συμβουλεύουν να αφήσουν κατά μέρος τα όνειρα τους και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Μπορεί βέβαια πολλά τέτοια εφηβικά όνειρα να μένουν τελικά απραγματοποίητα, αλλά οπωσδήποτε τους ωφελούν, γιατί με αυτά πλουτίζουν και γεμίζουν τη ζωή τους περισσότερο.

Παναγιώτης Νιάρχος

4

Page 5: εφηβεία [α 3   2012-13]

4) ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ / ΠΡΟΤΥΠΑΟι νέοι έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Αυτά τα

γνωρίσματα έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο ζουν, τις αντιλήψεις ή τις αρχές που έχουν λάβει από τους γονείς τους, τα ενδιαφέροντά τους, τον χαρακτήρα τους, το τρόπο σκέψης και έκφρασης τους αλλά και από την εξωτερική εμφάνιση και τη συμπεριφορά τους.

Τα στοιχεία αυτά διαμορφώνουν το ήθος των νέων. Οι νέοι επηρεάζονται από τις αλλαγές αλλά και από τις κάθε είδους επιδράσεις που δέχονται από την εποχή και την κοινωνία στη οποία ζουν .Επομένως ,αν θέλουμε να περιγράψουμε και να εξηγήσουμε τα κοινά στοιχεία που έχουν οι νέοι στις μέρες μας ,πρέπει πρώτα να εξετάσουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σημερινής κοινωνίας μας ,όλες οι εποχές δεν είναι ίδιες. Τα χαρακτηριστικά κάθε εποχής εξαρτώνται από την ιστορική συγκυρία.

Στις μέρες μας οι άνθρωποι έχουν απελευθερωθεί από την άγνοια και τις προκαταλήψεις που υπήρχαν σε περασμένες εποχές αλλά και οι αμφισβητήσεις για παραδόσεις, αξίες και αντιλήψεις που ορισμένες φορές προκαλούν σύγχυση και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα .Με αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνεται ο κόσμος στον οποίο μεγαλώνουν και ζουν οι σημερινοί νέοι και που δέχονται ερεθίσματα και ανάλογες επιδράσεις.

Οραματίζονται έναν κόσμο καλύτερο και είναι λογικό να αξιολογούν τον πολιτισμό μας με τα δικά τους κριτήρια .Αμφισβητούν την παράδοση, τις ηθικές αξίες, την πολιτική οργάνωση, ενώ καταγγέλλουν την εξουσία, διαμαρτύρονται για αποφάσεις της Δικαιοσύνης και κρίνουν τους πολιτικούς, πνευματικούς και θρησκευτικούς ηγέτες. Αυτός ο δυναμισμός τους, τους οδηγεί σε νέους δρόμους με νέες αντιλήψεις, νέο τρόπο ζωής χωρίς να υπάρχει καταπίεση.

Συνάπτουν εύκολα σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Τα κριτήρια στην επιλογή των φίλων είναι απλά, αφού αρκούν κάποιες κοινές προτιμήσεις, ενδιαφέροντα και ασχολίες .Τα συναισθήματά τους είναι αγαθά και έντονα. Ενθουσιάζονται εύκολα αλλά και απογοητεύονται. Υπάρχουν στιγμές που προτιμούν να κλείνονται στον εαυτό τους όσο και αν εύκολα μπορούν να συνάπτουν σχέσεις.

Τατιάνα Παρηγόρη

5