Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

15
Τεύχος 3ο, Νοέμβρης 2013, Τιμή ενίσχυσης 50 λεπτά ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

description

- 70 χρόνια της ΕΠΟΝ- Χαιρετισμός του Π. Κόκκαλη στο Α΄Συνέδριο της Ενιαίας Πανελλαδι-κής Οργάνωσης Νέων- Ο διάσημος Χειρουργός καθηγητής Rudolf Nissen για το διάσημο συνάδελφο φίλο του Πέτρο Κόκκαλη- Ανεργία στους νέους- Καταλήψεις Σχολείων και Μαθητοδικεία- Οι Αμερικάνοι παρακολουθούν... όλο τον πλανήτη- Φοιτητικός Συνδικαλισμόςκαθρέφτης του πολιτικού παρασιτισμού- Η ώρα των STUFF- Χρυσός - Χαλκιδική σχέση καταστροφική- Η Συρία στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού

Transcript of Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

Page 1: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

Τεύχος 3ο, Νοέμβρης 2013, Τιμή ενίσχυσης 50 λεπτά

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ 

ΑΛΥΣΙΔΕΣ

ΤΗΣ

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Page 2: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Χαιρετισμός του Π. Κόκκαλη στο Α΄Συνέδριο της Ενιαίας Πανελλαδι-κής Οργάνωσης Νέων

«χαιρετίζω κι εγώ το Α΄ ΑντιφασιστικόΣυνέδριο με μεγάλη συγκίνηση. Θα μερωτήσετε εκ μέρους τίνος; Πραγματικάστην ερώτηση αυτή βρίσκομαι σε πολύδύσκολη θέση. Γιατί, όπως γνωρίζετε,το άθλιο μεταδεκεμβριανό κράτος μεέβαλε στο περιθώριο. Αλλά επειδήθεωρώ τον εαυτό μου αρκετά νέο για ναείμαι συνταξιούχος και αρκετά γέρο γιανα είμαι ΕΠΟΝίτης, θα μου επιτρέψετενα χρησιμοποιήσω τον ωραιότερο τίτλοτης ζωής μου, το ότι κι εγώ έλαβαμέρος στο κίνημα της Εθνικής Αντίστα-σης μαζί με άλλες εκατοντάδες χιλιάδεςΕλλήνων… και αφού χρησιμοποιώ τονωραίο αυτό τίτλο, δεν μπορώ παρά ναεκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προςτα νιάτα που πρωτοπόρα δημιούργη-σαν το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης»

(πάρθηκε από το Κατίνα Τέντα-Λατίφη:Πέτρος Σ. Κόκκαλης, σελ. 131)

ΒρείτεΒρείτε μαςμας εδώεδώ......ee--mail: [email protected]: [email protected]

blog: neagenia-np.blogspot.comblog: neagenia-np.blogspot.com

70 χρόνια της ΕΠΟΝ

Φυλακές Αίγινας,

ΕΠΟΝίτες της Β ακτίδας μελλοθανάτων

Page 3: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

3

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Page 4: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

4

Ο διάσ ημο ς Χειρ ουργό ς κα θηγητής Ο διάσ ημο ς Χειρ ουργό ς κα θηγητής RudolfRudolfN i s s e n N i s s e n γ ι α το δ ι ά σ η μ ο σ υ ν ά δ ε λ φ ο φ ί λ ογ ι α το δ ι ά σ η μ ο σ υ ν ά δ ε λ φ ο φ ί λ οτου Πέτρ ο Κόκκα λητου Πέτρ ο Κόκκα λη

Αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το απόσπασμα απ’ τις «Ανα-μνήσεις» του Rudolf Nissen για το στενό του φίλο Πέτρο Κόκ-καλη:

«Αρκετές φορές, κάθε χρόνο, είχα δουλειές στην Αθήνα –συχνά προσκαλεσμένος από έναν παλιό μου φίλο συνά-δελφο στην Κλινική του Μονάχου, τον Πέτρο Κόκκαλη. Στομεταξύ είχε γίνει τακτικός καθηγητής στο τμήμα Χειρουργι-κής, ένας ευφυέστατος γιατρός και Χειρουργός, τίμιος καιειλικρινής όσο λίγοι. Η αντιπάθειά του απέναντι στο ναζι-στικό καθεστώς τον παρακίνησε ακόμα σε περίοδο ειρήνηςσε «απρόσεκτες» δηλώσεις στις συνελεύσεις γιατρών καιμπροστά στους φοιτητές. Όταν κατά τη διάρκεια της γερμα-νικής κατοχής της Ελλάδα συνελήφθηκε ο πατέρας του καιπέθανε στη φυλακή, ο Πέτρος προσχώρησε στους αγωνιστέςτης Αντίστασης. Όπως στα περισσότερα ανατολικά κράτη,έτσι και στην Ελλάδα, η πλειοψηφία αυτής της Αντίστασης,τουλάχιστον το πιο μαχητικό της τμήμα, ήταν κομμουνιστές.Έτσι έγινε κομμουνιστής, και όταν μετά την συνθηκολόγησητων συμμάχων, η κομμουνιστική εξέγερση ηττήθηκε, ο Κόκ-καλης έφυγε ως υπουργός Υγείας με τους παρτιζάνους στοεξωτερικό.

Η τραγωδία της δίωξης των ελλήνων κομμουνιστών πηγαί-νοντας από χώρα σε χώρα είναι γνωστή. Ο Κόκκαλης κατέ-ληξε τελικά στο ανατολικό Βερολίνο, όπου του διέθεσαν έναεργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής. Εκεί πραγματοποί-ησε – μαζί με την κα U.Schiller – πειράματα μεταμόσχευσηςκαρδιάς. Το πρόβλημα με το οποίο ασχολήθηκε είχε μια τρα-γική-προσωπική νότα. Στις περιπλανήσεις του έπαθε δυο εμ-φράγματα, και από τότε αγγειακά επεισόδια του θύμιζανπολύ συχνά, ότι τον περιμένει ένας θάνατος από οξύ έμ-φραγμα μυοκαρδίου (Coronartod)

Ένα ταξίδι που έκανε από το Βερολίνο στη World Health Or-ganization στη Γενεύη, μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμεμια απευθείας επαφή. Τον κάλεσα στην Κλινική της Βασι-λείας για επίδειξη των δικών του μεθόδων μεταμόσχευσης.Έμεινε 8 μέρες στη Βασιλεία με τη γυναίκα του, που άλλωστε

είχε μοιραστεί μαζίτου όλες τις πορείες,και τη βοηθό του.Τα πειράματά τουυπήρξαν εντυπω-σιακά (1959!). Ταζώα επέζησαν γιαώρες ή μέρες.

Μια σύντομη διά-λεξη, σχετικά με τηντελευταία εξέλιξηαυτών των ερευ-νών, που έκανε οΠέτρος κατά τηδιάρκεια της παρα-μονής του στη Βασι-λεία για τουςγιατρούς της Κλινι-κής, είναι αξιοση-μείωτη. Στηνερώτηση υπό ποιές

προϋποθέσεις μια μεταμόσχευση καρδιάς θα ήταν δεδο-μένη, απάντησε, ότι λόγω των κινδύνων της επέμβασης, τηνένδειξη αυτή, θα την έβλεπε, με μεγάλη επιφύλαξη, μόνοσε έναν ασθενή που πεθαίνει από στεφανιαίο έμφραγμα.

Η μοίρα του Κόκκαλη ήταν ιδιαίτερα σκληρή για έναν άντραπου αγάπησε την πατρίδα του όπως αυτός. Έλαμπε όταν μι-λούσαμε για τα χρόνια μας στο Μόναχο και τα χρόνια πουήμασταν γείτονες – αυτός στην Αθήνα και εγώ στην Ισταμ-πούλ.

Λίγο μετά την επίσκεψη του στη Βασιλεία, ο Κόκκαλης πέ-θανε από ένα νέο έμφραγμα. Διήρκησε λίγο καιρό, ώσπου ηΕλληνική κυβέρνηση έδωσε την άδεια να μεταφερθεί ησωρός του στην Αθήνα. Η συμμετοχή του κόσμου στην κη-δεία του ήταν μεγάλη – μια έκφραση ευγνωμοσύνης για τιςιατρικές του υπηρεσίες»

(RUDOLF NISSEN: HELLE BLAETTER – DUNKLE BLAETTER,Erinnerungen eines Chirurgen, σελ. 222-223, Deutsche Ver-lags-Anstalt Stuttgart 1969).

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, αρ.φύλ. 368(1-15/05/2012)

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Page 5: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

5

Ξεσηκώθηκαν οι μαθητές ενάντια στο «Νέο

Σχολείο» που μόνο νέο δεν είναι. Ούτε καν

σχολείο. Εξεταστικό κέντρο θα έπρεπε να το

λένε. Δεκάδες σχολεία έκαναν κατάληψη παρά

τις απειλές. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλα-

βαν μαθητές στα ΕΠΑΛ Λαμίας και Ηγουμενί-

τσας. Στην Λαμία μάλιστα καταδίκασαν

συμμαθητές μας με 20 μέρες φυλακή επειδή

αγωνίζονταν για ένα καλύτερο σχολείο και αν-

τιδρούσαν στις καταργήσεις ειδικοτήτων, τις

συγχωνεύσεις και τα προβλήματα στέγασης

και μεταφοράς.

Καταλήψεις ΣχολείωνΚαταλήψεις Σχολείωνκαι Μαθητοδικείακαι Μαθητοδικεία

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Πάνω από 65% δίνουν οι «επίσημες» στατι-

στικές την ανεργία στους νέους. Ο καπιταλι-

σμός αναγκάζει τους νέους στην αβεβαιότητα

και την επαγγελματική περιπλάνηση. Όλο και

πιο δύσκολα τα πράγματα για την εξεύρεση ερ-

γασίας. Όσοι νέοι μάλιστα βρίσκουν δουλειά

αυτή είναι χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλιση και

προσωρινή.

Ανεργία στους νέουςΑνεργία στους νέους

Οι Αμερικάνοι παρακολουθούν... όλο τον πλανήτηΟι Αμερικάνοι παρακολουθούν... όλο τον πλανήτηΜορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την NSA, τις

μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Παρακολουθούσαν (και παρακολουθούν) χιλιάδες κόσμου, συνομι-

λίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ολόκληρες χώρες. Ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία.

Ακόμα και τον ΟΗΕ. Τις αποκαλύψεις έκανε ο πρώην πράκτορας Σνόουντεν ο όποιος τώρα βρίσκε-

ται στη Ρωσία. Φανταστείτε άλλη χώρα να έκανε παρακολουθήσεις τέτοιας έκτασης τι κυρώσεις

θα είχε.

Page 6: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

Φοιτητικός ΣυνδικαλισμόςΦοιτητικός Συνδικαλισμόςκαθρέφτης του πολιτικού παρασιτισμούκαθρέφτης του πολιτικού παρασιτισμούΣτα μέσα Μαΐου, οι μαθητές της τρίτης τάξης του Λυκείου, θα

κληθούν να εξεταστούν στα μαθήματα της κατεύθυνσης τουςπροκειμένου να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη βαθμολογίαπου θα τους επιτρέψει την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκ-παίδευση σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ. Δώδεκα (12) χρόνια καθημερινής μελέτης,οι νεαροί/ες «δημόσιοι υπάλληλοι» άνευ αποδοχών, με τηνυλική και ηθική συμπαράσταση του οικογενειακού τους περιβάλ-λοντος, αναμετρώνται με το «μέλλον» τους έτσι όπως το αστικόκαθεστώς, η οικονομική-πολιτική του διάρθρωση το σχεδιάζουνχωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον βασικότερο παράγοντα...τον άνθρωπο.

Αφότου η διαδικασία ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα δη-μοσιευτούν, ο/η κάθε νέος φοιτητής/τρια εισέρχεται σε έναν νέοεκπαιδευτικό κόσμο, αυτόν της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καιήδη εξαρχής θα βρεθεί άβουλο ον στις «ορέξεις» των φοιτητι-κών/κομματικών παρατάξεων. Η εγγραφή στο τμήμα επιλογήςτου δεν θα 'ναι πρώτο –μικρό- βήμα προς την ωρίμανση του ατό-μου μέσα από την ευθύνη της ολοκλήρωσης μίας πρώτης διαδι-κασίας εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος, αλλά θα διατηρήσειτην παρθενική του ωρίμανση για άλλες πράξεις που θα ακολου-θήσουν την φοιτητική του πορεία.

Οι φοιτητικές παρατάξεις, συνδικαλιζόμενα κομματικά λόμπιεντός της ακαδημαϊκής οικογένειας, αποτελούν την βάση τουεποικοδομήματος έτσι όπως ακριβώς την θέλησε η νοοτροπίατου αστικού καθεστώτος και των κομματικών παραγόντων πουτην εκπροσωπούν, με σκοπό να προετοιμάζουν κοινωνικά/ταξικάαμόρφωτους ανθρώπους, κομματικούς στρατούς για την αναπα-ραγωγή του πολιτικού τους κατεστημένου. Η πολιτική που ακο-λουθούν οι φοιτητικές παρατάξεις, είναι άνευ ουσίας καιπεριεχομένου. Δεν απαντάει στα άμεσα συμφέροντα των φοιτη-τών των εκάστοτε τμημάτων ή σε ανώτερο επίπεδο απαντώνταςσε ζητήματα που να αφορούν το σύνολο της φοιτητικής κοινό-τητας. Είναι πολιτική αποπροσανατολισμού, πιστά εφαρμοσμένηστις αστικές πολιτικές των κομμάτων τους που η μόνη πολιτικήστην οποία απαντούν και μάλιστα άμεσα, είναι αυτή που εξυπη-ρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης εξολοκλήρου σε αντι-διαστολή με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας τουεργαζόμενου λαού. Ίδια και απαράλλαχτη είναι η πολιτική τωνφοιτητικών παρατάξεων στην κοινωνική μικρογραφία της τριτο-βάθμιας εκπαίδευσης, παρέχοντας οποιαδήποτε «βοήθεια» γιατην περαιτέρω τύφλωση των φοιτητών, αποκρύβοντας την πάληγια ζητήματα που αφορούν τα πραγματικά συμφέροντα των φοι-τητών από το πιο απλό έως το πιο σύνθετο, αντικαθιστώντας τηνπάλη αυτή με γενικότερες αναφορές σε δημόσια και δωρεάν παι-δεία κ.α..

Εκκινώντας κανείς από την κυρίαρχη τα τελευταία χρόνια φοι-τητική δύναμη, την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αντιλαμβάνεται απευθείας ποιοςείναι ο ρόλος της στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι το μακρύχέρι της κυβέρνησης στον αποπροσανατολισμό των φοιτητικώνζητημάτων, με πολιτική που συνδυάζει την βία, με την πολιτικήτων πάρτι, της διαπλοκής με το καθηγητικό κατεστημένο, τηνπαντελή απουσία από τις συνελεύσεις των Συλλόγων και ακόμηπερισσότερο των Συλλόγων τους οποίους «ελέγχει». Είναι η πα-ράταξη για την οποία ο φιλελευθερισμός αποτελεί δόγμα ανά-πτυξης και προόδου αποκρύπτοντας εντέχνως τις τεράστιεςκοινωνικές/ταξικές ανισότητες που λαμβάνουν χώρα στην ελλη-νική κοινωνία και τα αρνητικά αποτελέσματα που αυτή θα έχειγια τα παιδιά της εργατικής τάξης, της μεσαίας και φτωχής αγρο-τιάς κ.α..

Ταυτόσημη τόσο ιδεολογικά όσο και πολιτικά είναι η φοιτητικήπαράταξη της ΠΑΣΠ, το όργανο του μεγαλοαστικού ΠΑΣΟΚ στηντριτοβάθμια εκπαίδευση. Προσπαθεί να εμφανιστεί ως ανεξάρ-τητη και πολιτικά συγκρουόμενη με τα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚωστόσο η υλικοτεχνική της επιβίωση είναι άμεσα συνδεδεμένημε τον κομματικό της χορηγό, ενώ παράλληλα πάσχει από ιδεο-λογική ταυτότητα όπως ακριβώς και ο κομματικός ομφάλιοςλώρος. Έχει εμπλουτίσει την πολιτική της με αντίστοιχες τακτικέςόπως της μοναρχοφασιστικής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τραμπουκισμούςκαι διαπλοκή να βρίσκονται στην πρώτη θέση των αναγκών της.

Και η αριστερά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση?

Η νεολαία του «Κ»ΚΕ, Πανσπουδαστική Κ.Σ. (πλέον ΜΑΣ) ακο-λουθεί την κομματική τακτική διάσπασης των προδοτών της Κεν-τρικής Επιτροπής, την ίδια που ακολουθούν στα εργατικάσυνδικάτα με το ΠΑΜΕ. Μεταθέτουν τα καθημερινά ζητήματαπου αναζητούν λύση στην σοσιαλιστική κοινωνία, απαντούν στιςκαθημερινές ανάγκες των φοιτητών με απεργιακές κινητοποι-ήσεις εντός των πλαισίων του ΠΑΜΕ όταν αυτές προκηρύσσονταιαπό την ΓΣΕΕ. Δεν διαθέτει περιεχόμενο στην πολιτική της ενώδίνει απαντήσεις στην φοιτητική νεολαία για τα ζητήματα πουτην απασχολούν μέσω του... Ριζοσπάστη.

Όσον αφορά τις αριστερίστικες αναρχοτροτσκιστικές γκρούπες,αυτές συνδέουν την επίλυση των ζητημάτων των φοιτητών καιτων τμημάτων τους με την ταυτόχρονη επίλυση του εμφυλίουστη Συρία ή την καταγραφή στα πρακτικά των συνελεύσεων γιααπόφαση υπέρ της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης. Εκτονώνουντην επαναστατικότητά τους σε συγκρούσεις με την ΔΑΠ ή με ταΜΑΤ στις πορείες, αντιλαμβάνονται κάθε ακαδημαϊκό ζήτημαπου τίθεται ως τον προάγγελο ενός νέου Πολυτεχνείου ή ενόςΜάη του ’68. Μεταθέτουν και αυτοί τα φοιτητικά προβλήματαστην σοσιαλιστική/αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία όπως την αντι-λαμβάνονται και μπλέκουν σε ιδεολογικά ζητήματα με την ΠΚΣ...περί Τρότσκι-Στάλιν. Οι πρώτοι γνωστοί ανιστόρητοι τροτσκιστέςεμπνέονται από την διαρκή επανάσταση και οι δεύτεροι χρου-στσοφικοί προδότες προσπαθούν να εμφανίσουν ένα σταλινικόπροσωπείο που είναι τόσο άσχημα μεταμφιεσμένο που δεν μπο-ρούν να κρύψουν την αληθινή τους ταυτότητα.

Ο φοιτητικός συνδικαλισμός έχει μετατραπεί σε όργανο ανα-παραγωγής του κοινωνικού παρασιτισμού, με τους φοιτητές σεαπλά γρανάζια επανάληψης και επιβεβαίωσης της διαφθοράςκαι της διαπλοκής που παράγει το καπιταλιστικό καθεστώς. Τοκαθηγητικό κατεστημένο με την ασφάλεια της υποστήριξης τωνφοιτητικών παρατάξεων και μη ελεγχόμενοι, δρουν ανεξέλεγκτατόσο στην καθημερινή λειτουργία των τμημάτων και έναντι τωνφοιτητών, αλλά και όσον αφορά την διαχείριση του δημοσίουχρήματος, που προέρχεται από τους εργαζόμενους του τόπου.

Επομένως, οι φοιτητές εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαί-δευση με όνειρα και φιλοδοξίες αλλά γρήγορα θα διαπιστώσουνπως η κοινωνική παρακμή αναπαράγεται και στην εκπαίδευση,στο ανώτερο επίπεδό της, με την διαφθορά και την διαπλοκή νααποτελεί τροχοπέδη στην ικανοποίηση των επιδιώξεων των νέωνατόμων. Η απολίτικη στάση, η δράση άνευ περιεχομένου και ου-σίας, η τακτική απομόνωσης όσων έχουν φωνή αντίθετη με τοφοιτητικό κατεστημένο είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά μετα οποία θα αναμετρηθούν οι νεοεισερχόμενοι στα τμήματα επι-λογής τους.

6

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Page 7: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

7

Η ώρα των Η ώρα των STUFFSTUFF

Στις μέρες μας η μάστιγα των ναρκωτικών θερίζει σε περιόδουςκρίσης το ποσοστό των ναρκωτικών εχει αυξηθεί δραματικά. Κυ-ρίως οι νέοι άνθρωποι καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις ώστε νααποφύγουν και να ξεχάσουν τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματατης εποχής τους. Μα όλα αυτά δεν είναι και τόσο τυχαία. Το σύν-θημα «Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη» είναι επίκαιρο όσοποτέ! Κράτος και μπάτσοι για άλλη μια φορά έχουν άψογη συ-νεργασία αφού αυτοί ουσιαστικά είναι οι έμποροι ναρκωτικών .‘‘Πασάρουν’’ στην νεολαία ναρκωτικά ώστε να την ‘‘υπνωτί-σουν’’, να την καθηλώσουν με στόχο να αδιαφορεί , να μην εν-διαφέρεται , να μην αντιδρά. Με αποτέλεσμα το κράτος να κάνειοτι θέλει, να περνάει όσα μέτρα θέλει ανενόχλητο χωρίς καμιάαντίσταση.

Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνιση του ένα καινούργιο ναρκωτικόονομαζόμενο σίσα. Η ουσία αυτή που έχει βάση την κρυσταλλικήμεταμφεταμίνη είναι διεγερτική και προκαλεί επιθετικότητα ενώδεν καταστέλλει την ερωτική επιθυμία όπως τα οπιοειδή. Η σίσαείναι πανφθήνη καθώς η τιμή της δόσης της προσδιορίζεται στα2 με 3ευρώ.

Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι η Αργεντινή το 2001-02.Στο απόγειο της κρίσης εμφανίστηκε το ναρκωτικό πάκο (κλέφτηςτου μυαλού). Νέοι και παιδιά κατανάλωναν αυτό το ναρκωτικό.Αποσύρανε τη μαριχουάνα και την κοκαίνη ωστέ να γίνει δημο-φηλέστερο. Το πάκο είναι κοκαίνη που δεν έχει τελειώσει η επε-ξεργασία της. Προέρχεται απο την βάση της κοκαίνης τηνκιτρινωπή πάστα που απομένει μετά την χημική επεξεργασία τωνφύλλων της κόκας με βενζίνη, τσιμέντο ή λίπασμα. Επειδή είναιη βάση της κοκαίνης αυτό επιτρέπει να την αναμίξεις και να την‘‘σπάσεις’’ για να γίνει περισσότερη με έκδοχα όλων των ειδώνμε μαλάτιον που είναι ποντικοφάρμακο, ταλκ, γυαλί σε σκόνη,σόδα. Χρήστες λένε πως όταν καπνίζουν πάκο δεν σκέφτονται τί-ποτα άλλο.Μένεις ξύπνιος 3 με 4 μέρες χωρίς να κοιμηθείς. Όσοτρέχουν τα λεπτά τρέχουν και τα χρήματα αφού ο κάθε χρήστηςχρειάζεται ανα μια ώρα 10 πέσος. Οι επιπτώσεις που προκαλείτο πάκο είναι κυρίως τρείς:

• Πρόβλημα στα πνευμόνια λόγω της υψηλής θερμοκρα-σίας που αυτό έχει.

• Εγκαύματα στα χείλη και στα χέρια (μεγάλος αριθμόςπαιδιών ακρωτηρίασαν δάχτυλα γιατί παθαίνουν επαναλαμβα-νόμενες μολύνσεις).

• Στο κεντρικό σύστημα, διότι κάνει τους νεύρωνες ναεξαντλούνται γρήγορα λόγω της υπερβολικής λειτουργίας.

Προκαλεί πρόωρη γήρανση και θάνατο των κυττάρων. Ουσια-στικά αποβλακώνονται γιατί μένει χωρίς νευρικό σύστημα.

Τέτοιες καταστάσεις δημιουργούνται εν καιρώ κρίσης όταν τοκράτος εξαθλιώνει τη ζωή και σαν να μην φτάνει αυτό σου προ-σφέρει απλόχερα τρόπους ώστε να σου καταστήλει το μυαλό γιανα μην έχει ο κόσμος τις αντιδράσεις που δεν θα ήθελε καθόλου.Φτώχεια και εξαθλίωση οδηγούν την νεολαία στα ναρκωτικά.Μια ακόμα ευθύνη του κράτους που δεν θέλει να κάνει το πα-ραμικρό ώστε να υπάρξει κάποια αλλαγή. Αντίθετα υποβαθμίζειακόμη περισσότερο τη ζωή του λαού με αβάσταχτη και άνιση φο-ρολογία, μειώσεις μισθών, καταστολή, ανεργία. Έτσι οδηγεί πολ-λούς στα ναρκωτικά . Ένα κράτος που είναι ο αυτόχειρας στιςαυτοκτονίες. Ένα κράτος κρεατομηχανή που τρώει ανθρώπουςκαι ζωές. Ένα κράτος που δεν δίνει δεκάρα για το μέλλον της νε-ολαίας.

Τέλος φυσικά ένα αναγκαίο στοιχείο για την νεοφιλελεύθερηδιανομή του πλούτου είναι ο αποκλεισμός μεγάλων κομματιώντου πληθυσμού που δεν έχει θέση στην εργασιακή αγορά και στηδιανομή πλούτου. Άρα τα ναρκωτικά είναι αναγκαία για ναεδραιώσουν τον αποκλεισμό πως δεν θα υπάρξουν δηλαδή χι-λιάδες υγιείς και σκεπτόμενοι νέοι που δεν θα θέσουν μια δια-φορετική κοινωνία.

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Page 8: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

8

Χρυσός - ΧαλκιδικήΧρυσός - Χαλκιδικήσχέση καταστροφικήσχέση καταστροφική

Η εμπειρία μας δικαιώνει τους φόβους των κατοίκων της Χαλ-κιδικής για την εξόρυξη χρυσού. Μπροστά στο κέρδος οι πολυε-θνικές και οι κυβερνήσεις δεν δίνουν δεκάρα για την καταστροφήτου περιβάλλοντος ή για τις ανθρώπινες ζωές. Ο στόχος τουςείναι ο πλούτος με οποιοδήποτε κόστος! Όλα θυσιάζονται στονβωμό του κέρδους χωρίς δεύτερη σκέψη αφού η πρώτη είναι τοχρήμα! Τον τελευταίο καιρό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τοθέμα των μεταλλείων στην Χαλκιδική. Οι κάτοικοι της περιοχήςείναι αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τουςμε οποιοδήποτε κόστος. Ας πάρουμε όμως την υπόθεση απ' τηναρχή.

Τέλη του 2003 επί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με υπουργό ανάπτυξηςτον Άκη Τσοχατζόπουλο , υπουργό Οικονομικών τον Νίκο Χριστο-δουλάκη και υφυπουργό τον Χρήστο Πάχτα μεσολάβησαν για ναμεταβιβάσουν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την καναδικήεταιρία TVX στη νέα εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Ιδιοκτησίατης Eldorado Gold SA και της κατασκευαστικής Άκτωρ Α.Ε. ΤουΜπόμπολα. Το ελληνικό δημόσιο αγοράζει τα Μεταλλεία11.000.000 ευρώ από την TVX και τα πουλά την ίδια κιόλας μέραστην ίδια τιμή στην Ελληνικός Χρυσός. Κατά συνέπεια το ελλη-νικό δημόσιο είχε μηδενικό κέρδος. Και σαν να μην έφτανε αυτότο ελληνικό δημόσιο παραχωρεί δηλαδή ξεπουλάει 300.000στρέμματα αρχέγονου δάσους και η εταιρία απαλλάσσεται απόοποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις από την λειτουργία των

μεταλλείων.

Από την άλλη ο Χρήστος Πάχτας πρώην υφυπουργός και νυνδήμαρχος Αριστοτέλη με προϋπηρεσία στα σκάνδαλα (ΠόρτοΚαρρά ,Μεταλλεία Κασσάνδρας) ο οποίος υποστηρίζει την επέν-δυση ώστε να προσληφθούν τα «δικά του άτομα» . Αλλά και εδώόπως πάντα κάτι βρωμάει γιατί η Ελληνικός Χρυσός κερδίζει4.240 ευρώ από το ΕΣΠΑ για κάθε άνεργο που «εκπαιδεύει».Όλες οι προσλήψεις έχουν το όνομα «Κατάρτιση και επιχορή-γηση ανέργων στον παραγωγικό τομέα Β' της οικονομίας με υπο-χρεωτική απασχόληση». Είναι δηλαδή ένα επιδοτούμενο από τοΕΣΠΑ πρόγραμμα κατάρτισης δίμηνης διάρκειας (γι' αυτό έρχον-ται οι «υποχρεωτικές άδειες» μετά από δυο μήνες) με αντικεί-μενο «Παραγωγική διαδικασία στη βιομηχανική επεξεργασία τωνορυκτών πρώτων υλών, Επιφανειακές εξορυκτικές εργασίες,υπόγειες εξορυκτικές εργασίες, χειρισμός κινητών μηχανημά-των».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης τουλάχιστον το 30% τωνκαταρτισθέντων οδηγείται σε απασχόληση στις επιχειρήσεις.Κάθε καταρτισμένος παίρνει ένα έντυπο οικονομικής αξίας 4.240ευρώ με αποκλειστικό σκοπό την ανταλλαγή του με τις υπηρεσίεςκατάρτισης που του παρέχει η επιχείρηση. Με αυτή την επιταγήπληρώνεται το πρόγραμμα κατάρτισης. Ο κάθε καταρτιζόμενοςλαμβάνει το ποσό των 2.000 ευρώ για την συμμετοχή του στοπρόγραμμα. Με απλά λόγια :

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Page 9: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

9

•Για τους 500 περίπου που «προσλήφθηκαν» με αυτό τον τρόποη εταιρία εισέπραξε από το ΕΣΠΑ 2.120.000 ευρώ.

•Το ΕΣΠΑ πλήρωσε στους ''προσληφθέντες'' από την εταιρία τοποσό των 1.000.000 ευρώ.

Άρα όπως καταλαβαίνουμε από ταμείο της Ελληνικής Χρυσόςδεν βγήκε ούτε ευρώ!! Κερδοφόρα επιχείρηση η κατάρτιση ανέρ-γων και λόγω χρημάτων και λόγω ανέξοδης προπαγάνδας!!

Και έκτος από την καταστροφική προπαγάνδα που κάνει η εται-ρία, ο Πάχτας και τα φερέφωνα τους υπάρχει και η περιβαλλον-τική καταστροφή. Σύμφωνα με τις μελέτες ανεξάρτητωνεπιστημονικών φορέων (Πρυτανικό Συμβούλιο Α.Π.Θ., Συμβού-λιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ. κ.α.) προ-κύπτει ότι :

•Θα προκληθεί ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων νερών μεθεϊκό και βαρέα μέταλλα.

•Υφαλμύριση του παράκτιου υδροφορέα από την βαρεία εξό-ρυξη στην Ολυμπιάδα.

•Εκτεταμένη ρύπανση από βαρέα μέταλλα των υδάτων του εδά-φους, της χλωρίδας, της πανίδας και των καλλιεργειών ακόμακαι σε μεγάλες αποστάσεις από τη μεταλλευτική δραστηριό-τητα.

•Ρύπανση του αέρα με αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέ-ταλλα ιδιαίτερα αρσενικό. Η σκόνη μόνο από το μεταλλείο τωνΣκουριών θα ανέρχονται σε 3.116 τόνους/ώρα μέγεθος συγκρί-σιμο με τις εκπομπές από την εξόρυξη λιγνίτη στα μεγάλα ορυ-χεία στη ΔΕΗ!Η επικίνδυνη αυτή σκόνη θα ταξιδεύει σε μεγάλεςαποστάσεις.

•Η υλοτόμηση μεγάλων δασικών εκτάσεων θα αποτελέσει μιαπληγή που δεν θα επουλωθεί ποτέ. Αρχέγονα δάση θα χαθούνοριστικά ενώ συνολικά η βιοποικιλότητα θα δεχτεί ένα τεράστιοπλήγμα.

•Η περιοχή αυτή έχει τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη (92%) και ταμεγαλύτερα αποθέματα πόσιμου νερού σε όλη την Χαλκιδική.

•15 εκατομμύρια κ.μ. νερού το χρόνο αντλούνται και χάνονταιμόνο από τις σημερινές μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Β.Χαλκιδική ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες275.000 κατοίκων.

Παρά τις υποσχέσεις περί νέων θέσεων εργασίας η πραγματι-κότητα είναι ότι χάνονται πολλές περισσότερες με την μετατροπήτης περιοχής από αγροτική-τουριστική σε βαριάς βιομηχανίας.Σημαντικά προβλήματα ειδικά σε μόλυνσης θα υπάρχουν και γιαεπαγγέλματα σχετικά με την γεωργία , την κτηνοτροφία, την δα-σοπονία, τη μελισσοκομία, την αλιεία. Ακόμα χειρότερες είναι οισυνέπειες για την υγεία των ανθρώπων. Από την μόλυνση μεβαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο, αρσενικό καιχαλκός μέσω διατροφικής αλυσίδας θα προκύψουν σοβαρέςασθένειες όπως αναιμία, νεφρικές βλάβες, επιδράσεις στο νευ-ρικό σύστημα των παιδιών, γαστρεντερίτιδα, νεφρίτιδα, ηπατικήκίρρωση, ίκτερος και καρκίνος.

Οι κάτοικοι απ' την μεριά τους που έχουν αντιληφθεί τα σο-βαρά προβλήματα που θα επακολουθήσουν αγωνίζονται καθη-μερινός!!Αντιστέκονται στα σχέδια του κεφαλαίου πουπροσπαθεί να αρπάξει και να κατασπαράξει ότι θα του αποφέρεικέρδος. Αντιστέκονται στις δυνάμεις καταστολής, στην τηλεό-ραση και ότι άλλο μέσω προσπαθεί να σαμποτάρει τον αγώνατους. Χιλιάδες κόσμου απ' όλη την Ελλάδα δείχνει την αλληλεγ-γύη του στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ!

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΧΡΥΣΟ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ!

«Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ»

Στίχοι-Μουσική: Υπεραστικοί

Ηχοληψία-Μίξη: Γιωργής Νταβαρίνος

http://yperastikoi.blogspot.gr/

http://www.facebook.com/yperastikoi

επικοινωνία: [email protected]

Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ, δίπλα στο Ξηροποτάμι

έξι κλούβες με σκυλιά που 'στειλαν τ' αφεντικά.

Σηκωθείτε χωριανοί κι οι γερόντισσες κι οι γέροι,

μπρος στου Δένδια το ασκέρι δείξτε μπόι, λεβεντιά.

Τ' άγρυπνο το δάκρυ αυτό δεν είν' απ' τα δακρυγόνα,

περιμένει μες στα χρόνια άγριο ξεσηκωμό.

Η Μεγάλη Παναγιά κι η Ιερισσός στο πόδι

π' όρμηξαν τούτοι οι διαβόλοι να μας σκιάξουν, χωριανοί.

Οι καμπάνες στα χωριά να σημάνουνε, αδέρφια,

για της εταιρείας τα κέφια, ύδωρ θέλουνε και γη.

Τ' άγρυπνο το δάκρυ αυτό δεν είν' απ' τα δακρυγόνα,

περιμένει μες στα χρόνια άγριο ξεσηκωμό.

Όχι πια λευκές σημαίες σαν τον τόπο μας ρημάζουν,

για τα κέρδη αυτοί σκυλιάζουν, 'μείς για ανθρώπινη ζωή.

Τούτο το στρατό τον ξε'με, χτύπαγε και τους εργάτες,

φοιτητές και ναυτεργάτες, το λαό που αγωνιά.

Τ' άγρυπνο το δάκρυ αυτό δεν είν' απ' τα δακρυγόνα,

περιμένει μες στα χρόνια άγριο ξεσηκωμό.

Πάμε τώρα στις φωτιές και μαζί κι οι μουζικάντες,

ν' αρματώνονται οι καρδιές με νταούλια και φωνές.

Κι οι λεβέντικες καρδιές μας ν' αρματώνουν τις γροθιές,

να ριχτούμε στον αγώνα για το δάσος στις Σκουριές.

Τ' άγρυπνο το δάκρυ αυτό δεν είν' απ' τα δακρυγόνα,

περιμένει μες στα χρόνια άγριο ξεσηκωμό.

Υπεραστικοί

Μάρτης 2013

Μπορείτε να βρείτε το τραγούδι στο παρακάτω link:

https://www.youtube.com/watch?v=xjLjtuoSdwU

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Page 10: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

10

Η Συρία στο στόχαστροΗ Συρία στο στόχαστροτου ιμπεριαλισμούτου ιμπεριαλισμού

Μετά το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, ο ιμπεριαλισμόςέστρεψε την, χωρίς όριο, φονική του μανία εναντίον της Συρίαςκαι του λαού της. Για παραπάνω από ενάμιση χρόνο, η χώρα έχειβυθιστεί στη δίνη εσωτερικών πολεμικών συγκρούσεων πρωτο-φανούς αγριότητας με εκατόμβες θυμάτων. Σ΄αυτό το διάστημα,τα περισσότερα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επιδο-θεί σ’ ένα όργιο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης της παγ-κόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με τα αίτια, και τη φύση τουπολέμου στη Συρία.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη λοιπόν εκδοχή των γεγονότων, όλαξεκίνησαν, τον Μάρτιο του 2011, με τις ειρηνικές (το πόσο ειρη-νικές ήταν, θα το δούμε παρακάτω) διαδηλώσεις του συριακούλαού που ζητούσε περισσότερες πολιτικές ελευθερίες. Η βίαιηκαταστολή τους απ΄το «αυταρχικό» και «αιμοσταγές» καθεστώςΆσαντ επέφερε την ένοπλη αντίδραση από πλευράς των διαδη-λωτών μ’ αποτέλεσμα η χώρα να παραδέρνει έκτοτε στον φάυλοκύκλο του αίματος. Την αποκλειστική, σχεδόν, ευθύνη για την αι-ματοχυσία φέρνει η συριακή κυβέρνηση και προσωπικά ο πρό-εδρος Άσαντ οποίος «δεν διστάζει να αιματοκυλίσει το ίδιο τουτον λαό προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία». Σε καθημερινή,σχεδόν, βάση ακούμε για «περιστατικά» της «πρωτοφανούς»βίας του συριακού κυβερνητικού στρατού εναντίον του άοπλουπλυθυσμού. Εκπρόσωποι των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικώνδυνάμεων που έχουν δολοφονήσει, στην διάρκεια μόνο του 20ουαιώνα, αθροιστικά, εκατομμύρια ανθρώπους στην Κορέα, την Αλ-γερία, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, την Αφρική, το Ιράκ και αλλού,χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την τύχη του συριακού λαού καικαλούν στην ανατροπή του Άσαντ με στρατιωτική επέμβαση.Κάθε άνθρωπος βέβαια με δημοκρατικά, φιλειρηνικά κι αντιιμ-περιαλιστικά αισθήματα έχει την υποψία πως η πραγματικότηταστη Συρία είναι τελείως διαφορετική απ΄ αυτήν που περιγρά-

φουν οι ιμπεριαλιστές και τα κάθε λογής φερέφωνά τους. Ηπραγματικότητα δεν είναι άλλη απ΄το ότι έχει ήδη αρχίσει, καιβρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επιχείρηση επέμβασης στα εσωτε-ρικά πράγματα της χώρας με σκοπό την βίαιη μετατροπή της σεισλαμικό κράτος που θα διοκείται από κυβέρνηση ιμπεριαλιστι-κών ανδρεικέλων. Ποιός, όμως, και γιατί θέλει να επεμβεί στηΣυρία;

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Συρία, υπό την ηγεσίατoυ Μπαάθ, ενός κομματος με παναραβικές, εθνιστικές και αν-τιμπεριαλιστικές θέσεις, αντιτάχθηκε στη σιωνιστική, επεκτατικήπολιτική του Ισραήλ. Κατάγγειλε ανοιχτά την ισραηλινή κατοχήτης Παλαιστίνης και, γενικά, υποστήριξε την παλαιστινιακή υπό-θεση με όσα πολιτικά και διπλωματικά μέσα διέθετε, μια πολιτικήπου ακολουθεί ακόμα και σήμερα. Η Συρία είναι επίσης σύμμα-χος της Χεζμπολάχ, της κύριας δύναμης στρατιωτικής αντίστασηςστην ισραηλινή επιθετικότητα στον Λίβανο, και βασικός στρατη-γικός σύμμαχος του Ιράν. Αποτελεί το μόνο, στην ουσία ανεξάρ-τητο, απ΄τον ιμπεριαλισμό, αραβικό κράτος το οποίο διαθέτει ένακαθαρά κοσμικό, ανεξίθρησκο καθεστώς. Το τελευταίο χαρακτη-ριστικό της Συρίας επιτρέπει την ειρηνική συνύπαρξη των πολυά-ριθμων θρησκευτικών ομάδων της χώρας: των Μουσουλμάνων(Σουνιτών, Σιιτών και Αλαουϊτών), Χριστιανών (Ορθόδοξων, Κα-θολικών, Αρμένιων), Δρούζων και άλλων. Ο κοσμικός χαρακτήραςτης συριακού κράτους αποτελεί κόκκινο πανί για τους κάθε λογήςφανατικούς ισλαμιστές συμπεριλαμβανομένου των μεσαιωνι-κών, απολυταρχικών καθεστώτων του Κατάρ και της ΣαουδικήςΑραβίας (η χώρα όπου επικρατεί η πιο ακραία, σκοταδιστική καιαντιδραστική εκδοχή του Ισλάμ: του Oυαχαμπισμού) που έχουνέτσι έναν επιπλέον λόγο να καταστρέψουν την Συρία, πέραν, φυ-σικά, από εκείνους που απορρέουν από την ευθυγράμμισή τουςμε τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές πατρώνες τους. Όλα τα πα-

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Page 11: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

11

ραπάνω καθιστούν την Συρία όχι μόνο τον βασικός αντίπαλο τουΙσραήλ στην περιοχή αλλά και σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειεςτων ΗΠΑ για την αναδιάρθρωση του γεωστρατηγικού χάρτη τηςΜέσης Ανατολής και ολόκληρης της Ευρασίας. Επομένως, δενείναι καθόλου τυχαίο που, εδώ και μια δεκαετία, έχει μπεί στοπολεμικό στόχαστρο του ιμπεριαλισμού ανακυρησσόμενη ως μιααπ΄τις τρείς χώρες, μαζί με το Ιράν και την Βορεια Κορέα, του«άξονα του κακού».

H απόφαση για εμπλοκή σε πόλεμο με την Συρία είχε παρθείαπ’ τις 15 Σεπτεμβρίου 2001 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ.Μπους. Το σχέδιο μάλιστα προέβλεπε ταυτόχρονη επίθεση καιστη Λιβύη ώστε να επιδειχθεί η ικανότητα ταυτόχρονης διεξαγω-γής πολεμικών ενεργειών σε δύο θέατρα επιχειρήσεων. Αυτή ηαπόφαση επιβαιώνεται από τον πρώην ανώτατο διοικητή τουΝΑΤΟ, Γουέσλεϊ Κλάρκ ο οποίος όμως εξέφρασε σοβαρές αντιρ-ρήσεις. Λίγο πριν την πτώση της Βαγδάτης το 2003, το αμερικα-νικό Κονγκρέσο ψήφισε δύο νόμους που εξουσιοδοτούσαν τοναμερικανό πρόεδρο να προετοιμάσει πο-λέμους εναντίον της Συρίας και της Λι-βύης (Syria Accountability Act) – τοτελευταίο επέτρεπε το πάγωμα συρια-κών κρατικών χρηματικών καταθέσεωνσε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς την έγ-κριση του Συμβουλίου Ασφαλείας τουΟΗΕ. Το 2004, η Ουάσινγκτον κατηγό-ρησε την Συρία ότι η ίδια κρύβει τα όπλαμαζικής καταστροφής τα οποία δεν μπο-ρούσαν να βρεθούν στο Ιράκ. Η κατηγο-ρία αυτή κατέπεσε με την παραδοχή ότιτα εν λόγω όπλα ποτέ δεν υπήρχαν καιαποτέλεσαν απλά ένα πρόσχημα για τηνεισβολή στο Ιράκ.

Το 2005, μετά την δολοφονία του Λιβα-νέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ηΟυάσινγκτον επιχείρησε μπεί σε πόλεμομε την Συρία αλλά δεν το κατάφερε γιατίη Συρία απέσυρε τα στρατεύματά τηςαπό το Λίβανο. Οι ΗΠΑ επικαλούμενεςψευδή στοιχεία κατηγόρησαν τον πρό-δερο αλ-Άσαντ ότι αυτός διέταξε την τηνδολοφονική επίθεση και προχώρησανστην «σύσταση» ενός διεθνούς δικαστη-ρίου για να τον δικάσουν. Και σ’ αυτήντην περίπτωση, όμως, οι ΗΠΑ ανακάλεσαν την κατηγορία τουςόταν αποκαλύφθηκαν οι ραδιουργίες τους.

Το 2006, οι ΗΠΑ άρχισαν να ετοιμάζουν την «Συριακή επανά-σταση» ξεκινώντας το «Πρόγραμμα Δημοκρατίας στη Συρία». Ηιδέα πίσω απ’ αυτό το πρόγραμμα ήταν η δημιουργία φιλο-Δυ-τικών αντιπολευτικών ομάδων. Η επίσημη χρηματοδότηση απότο State Department γίνονταν απ΄ένα μυστικό κονδύλι της CIAδιαμέσου του Democracy council της Καλιφόρνια. Την ίδια χρο-νιά, οι ΗΠΑ ανέθεσαν στο Ισραήλ, εν είδη εργολαβίας, να προ-χωρήσει σε πόλεμο με το Λίβανο ελπίζοντας να εμπλέξουν τηΣυρία έτσι ώστε να δικαιολογήσουν μια επέμβαση αλλά η γρή-γορη νίκη της Χεζμπολάχ έστειλε αυτό το σχέδιο στα σκουπίδια.

Το 2007, το Ισραήλ επιτέθηκε στη Συρία βομβαρδίζοντας μιαστρατιωτική εγκατάσταση. Και πάλι όμως η Δαμασκός κράτησετην ψυχραιμία της και δεν παρασύρθηκε σε πόλεμο. Οι έλεγχοιπου διενέργησε αργότερα η Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέρ-γειας, έδειξαν ότι ο στόχος δεν ήταν ένα πυρηνικό εργοστάσιοόπως είχαν ισχυριστεί οι Ισραηλινοί. Το 2008, στη διάρκεια τηςσυνάντησης της ομάδας Μπίλντεμπεργκ του ΝΑΤΟ, ο διευθυντήςτης Πρωτοβουλίας Αραβικής Μεταρρύθμισης, Baasma Kodmani,και ο διευθυντής του Stiftung Wissenschaft und Politik, VolkerPerthes, παρουσίασαν σύντομα τα οικονομικά, πολιτικά και στρα-τιωτικά ωφέλη από μια πιθανή επέμβαση της συμαχίας στηΣυρία.

Το 2009, η CIA δημιουργεί τα εργαλεία προπαγάνδας για τη

Συρία: το BaradaTV, στο Λονδίνο, και το OrientTV στο Ντουμπάι. Σ’ αυτά τα στοιχεία ας προσθέσουμε την συνάντηση που έγινε

στο Κάϊρο τον Φλεβάρη του 2011 με τη συμμετοχή του αμερικα-νών γερουσιαστών John McCain και Joe Lieberman με προσωπι-κότητες απ’ τη Λιβύη όπως ο Mahmoud Jibril Libya (Νο 2 τότε τηςκυβέρνησης του Καντάφι) και τη Συρία όπως ο Malik al-Abdehκαι ο Ammar Qurabi. Σ’ αυτήν τη συνάντηση δόθηκε το σινιάλογια την διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων που άρχισαν, σχεδόνταυτόχρονα, στη Λιβύη και στη Συρία (15 Φεβρουαρίου στη Βεγ-γάζη και 17 Φεβρουαρίου στη Δαμασκό). Δύο μήνες αργότερα,σε κοινή ανακοίνωση των McCain και Lieberman τονιίζεται ότι οΜπασάρ Αλ-Άσαντ «έχασε την νομιμοποίηση να παραμείνει στηνεξουσία». Υπενθυμίζεται ότι ο McCain είναι μέλος του ΔιεθνούςΡεμπουμπλικανικού Ινστιτούτου (international Rebuplican Insti-tute), μια οργάνωση η οποία, σύμφωνα με τους New York Times,ήταν αναμεμιγμένη στην χρηματοδότηση αντιπολιτευτικών ομά-δων που συμεετείχαν στην «Αραβική Άνοιξη». Παρομοίως, ο

Lieberman είναι μέλος του υπερσυντηρητικού λόμπι με το παρα-πλανητικό όνομα «Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρα-τιών» (Foundation for Defense of Democracies) στο οποίοσυμμετέχουν πολλά από τα «γεράκια» που υπέγραψαν το κακό-φημο «Πρόγραμμα για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα», το στρατιω-τικό, πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα του αμερικάνικουιμπεριαλισμου για τον 21ο αιώνα.

Μέχρι το 2011, είχε δημιουργηθεί στην Ουάσινγκτον μια συναί-νεση όσον αφορά την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Γι’ αυτό τοσκοπό θα χρησιμοποιούνταν οι μακρόχρονες αμερικανικές δια-συνδέσεις με ισλαμικά δίκτυα, όπως τη Μουσουλμανική Αδελ-φότητα. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της ΟυάσινγτονΠόστ, απ΄το 2005, οι κυβερνήσεις Μπούς και Ομπάμα συμμετεί-χαν στη χρηματοδότηση αντιπολευτικών ομάδων που είχανσχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μια οργάνωση παν-ταχού παρούσα, όπως η CIA και η MI6. Τον Απρίλιο του 2011, ηιστοσελίδα Activist Report παραθέτει δήλωση του αμερικανούυφυπουργού Michael Posner ο οποίος παραδέχθηκε ότι, «τα τε-λευταία δύο χρόνια, η αμερικανική κυβέρνηση διοχεύτευσε 50εκατομμύρια δολλάρια στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα βοη-θήσουν ακτιβιστές να αποφύγουν την δίωξη και σύλληψη απόαυταρχικές κυβερνήσεις». Η χρόνια και κρυφή βοήθεια απ΄τοState Department σε αντιπολευτικές ομάδες είναι σημαντική, ιδι-αίτερα αν λάβουμε υπ΄όψιν ότι οι αποδέκτες αυτής της βοήθειαςείχαν σχέσεις με τη Συριακή Μουσουλμανική Αδελφότητα, μια

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Page 12: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

12

ομάδα η οποία επιχείρησε να οργανώσει πολλαπλές εξεγέρσειςκατά την δεκαετία του 1960 και έχει από καιρό καταδικάσει τηνμειοψηφία των Αλαουιτών και Σιιτών ως αιρετική. Το 1979, σταπλαίσια μια ευρύτερης εκστρατείας βίας που περιλάμβανε καιαπόπειρες δολοφονίας του τότε προέδρου της Συρίας, η Αδελ-φότητα σκότωσε 32 ευέλπιδες.

Όπως και στη Λιβύη, το αρχικό σχέδιο αποσταθεροποίησης τηςΣυρίας είχε στόχο τη πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπή-ματος αλλά επειδή κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό εξαιτίας της έλ-λειψης πρόθυμων Σύριων αξιωματικών, αυτό το σχέδιο έπρεπεν’ αναθεωρηθεί. Η κεντρική ιδέα του νέου αναθεωρημένου σχε-δίου αποσταθεροποίησης της Συρίας ήταν η πρόκληση αποσχι-στικών ταραχών σε καθορισμένη περιοχή και η εγκαθίδρυσηισλαμικού εμιράτου που θα χρησιμοποιούνταν ως το προγεφύ-ρωμα για την επέμβσαη και τη βάση για το διαμελισμό τηςχώρας. Επιλέχθηκε η περιοχή της Ντάρα, στο νότιο άκρο τηςχώρας, λόγω της εγγύτητάς της στα ιορδανικά σύνορα και, τα κα-

τεχόμενα απ΄το Ισραήλ, υψώματα του Γκολάν γεγονός που θακαθιστούσε εύκολο τον ανεφοδιασμό των αποσχιστών. Οι πρώ-τες ειδήσεις ανέφεραν για την πυρπόληση του τοπικών γραφείωντου κόμματος Μπαάθ και την καταστροφή παρακείμενων αυτο-κινήτων ενώ αναφέρθηκε ο θάνατος δύο ατόμων καθώς προσπα-θούσαν να βάλουν φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο στη πόλη τηςΛαττάκειας. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και δεκαεννιά αστυνομι-κοί που σημαίνει ότι μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν και ένο-πλοι. Τούτο δεν αποκλείει το ότι η αντίδραση των τοπικών αρχώνασφαλείας ήταν υπερβολική και ίσως γι’ αυτό τον λόγο ο κυβερ-νήτης της Ντάρα και ο στρατιωτικός διοιηκητής της περιοχήςπαύθηκαν απ΄τις θέσεις τους και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Παρ’όλα αυτά, όμως, είναι κάπως δύσκολο να καταλάβει κανείς πωςείναι δυνατόν μια υπεύθυνη κυβέρνηση να επιτρέψει σε έναόχλο – που χρηματοδοτείται απ΄το εξωτερικό – να επιδοθεί σεευρείας κλίμακας εμπρησμούς και βανδαλισμούς. Λίγη αμφιβο-λία μπορεί να έχει κανείς ότι η βία απ΄την πλευρά των «διαδη-

λωτών» είχε σκοπό να προκαλέσει την σπασμωδική, λόγω τηςαπειρίας τους στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων, αν-τίδραση των Συριακών αρχών ασφαλείας.

Όπως και να’χει το πράγμα, τα κύρια διεθνή μέσα ενημερωσηςκαι πολιτικοί δυτικών χωρών προσπάθησαν να αφαιρέσουν κάθενομιμότητα απ’ την Δαμασκό επικαλούμενα την βία ως απόδειξηότι «ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να φύγει». Ένας ανώνυμος σύριοςαξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι μυστηριώδεις ένοπλες ομά-δες και ακροβολισμένοι σκοπευτές πυροβολούσαν αδιακρίτωςεναντίον διαδηλωτών και αστυνομικών. Ρεπορτάζ απ΄το Ιρανικόαραβόφωνο ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ-Αλάμ περιέγραψαν τοντρόπο με τον οποίο σκοπευτές που συνδέοταν με τη ΣαουδικήΑραβία και την αμερικανική CIA δρούσαν στην Συρία με σκοπόνα δολοφονήσουν διαδηλωτές ώστε να επεκταθούν οι ταραχές.Αν και διάφοροι «υπερασπιστές» ανθρωπίνων δικαιωμάτων πι-στεύουν ότι οι σκοπευτές ανήκουν στις δυνάμεις ασφαλείας, οιμόνες αποδείξεις που επιδεικνύουν είναι «καταθέσεις αυτόπτων

μαρτύρων». Το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξινχουάανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις ένοπλές συμμορίες συγκρού-στηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας με θύματα και απ΄τις δυόπλευρές. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδοσαν τησύλληψη ατόμων που, εκτός από εξοπλισμό είχαν κινητά τηλέ-φωνα με ξένες SIM κάρτες.

Ενώ, λοιπόν τα μεγάλα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης δελτίατύπου κυβερνήσεων κατηγορούσαν τις Συριακές αρχές ότι σκο-τώνουν άμαχους πολίτες, τα τοπικά μέσα ενημερωσης της Συρίαςανέφεραν ότι στην ύπαιθρο γύρω απ΄τη Δαμασκό κυκλοφορού-σαν ένοπλες ομάδες εφοδιασμένες με σύγχρονα όπλα αμερικα-νικής και ισραηλινής προέλευσης διαπράτοντας τυφλέςτρομοκρατικές πράξεις όπως απαγωγή πολιτών και πυροδότησηεκρηκτικών μηχανισμών. Απ΄τα τέλη Απριλίου του 2011, η συ-ριακή κυβέρνηση αναφέρει συχνά τη παρουσία ένοπλων ομάδωνπου βάλουν από στέγες σπιτιών εναντίον διαδηλωτών και δυνά-μεων ασφαλείας. Η απάντηση, φυσικά, των δυτικών μέσων ενη-

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Page 13: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

13

μέρωσης σ΄αυτές τις αναφορές ήταν ότι αποτελούν κυβερνητικήπροπαγάνδα αλλά για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό νεκρώνφαντάρων του συριακού στρατού δεν μπορεί να φταίνε «άοπλοιδιαδηλωτές». Ωστόσο, η έκθεση της αποστολής παρατηρητώντου Αραβικού Συνδέσμου, που διενέργησε επιτόπια εξέταση τωνγεγονότων απ΄τις 24/12/2011 μέχρι τις 18/1/2012, επιβεβαιώνειτους ισχυρισμούς των συριακών κρατικών μέσων. Χωρίς περι-στροφές, η έκθεση καταλήγει ότι η συριακή κυβέρνηση δενπραγματοποιεί εκστρατεία καταστολής ειρηνικών διαδηλωτών.Επιπλέον, αποδίδονται ευθύνες σ΄ ένοπλες συμμορίες για βομ-βιστικές ενέργειες σε λεωφορεία, τρένα που μετέφεραν πετρέ-λαιο, γέφυρες και πετρελαιαγωγούς. Το περιεχόμενο της έκθεσηςπαραβλέφθηκε απ΄όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης όταν τοΚατάρ, η μόνη χώρα στη διυπουργική επιτροπή του ΑραβικούΣυνδέσμου αμφισβήτησε τα πορίσματά της. Δεδομένου ότι τοΚατάρ, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, αποτελεί τον βασικό χρημα-τοδότη των φανατικών ισλαμικών συμμοριών που σπέρνουν τοντρόμο και τον θάνατο στη Συρία στη συριακή κρίση, η παραπάνωενέργεια δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Το γεγονός, όμως, ότι οΑραβικός Σύνδεσμος «έθαψε» την έκθεση των ίδιων του των απε-σταλμένων στη Συρία, καταβαράθρωσε το όποιο διπλωματικό,πολιτικό ή άλλο κύρος του είχε απομείνει.

Απ΄το Μάρτιο του 2011, ήρθαν στην επιφάνεια αρκετά δημο-σιεύματα που υποστήριξαν ότι το ΝΑΤΟ εκπαιδεύει αντάρτες στηΛιβύη και χρησιμοποιεί αεροπλάνα χωρίς διακριτικά για να τουςμεταφέρει σε αεροπορικές βάσεις στην Τουρκία απ΄όπου εξορ-μούν προς βοήθεια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Για παρά-δειγμα, σε ρεπορτάζ της η βρεττανική η εφημερίδα Telegraphαναφέρει ότι μέλη του Λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβου-λίου (της δράκας φανατικών ισλαμιστών που τοποθέτησε τοΝΑΤΟ στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Καντάφι) συναντήθηκανμε μέλη του Συριακού Εθνικού Συβουλίου για να συζητήσουν τηνπαροχή χρημάτων και όπλων στους σύριους αντάρτες. Σύμφωναμε λιβυκές πηγές, ο στρατιωτικός διοικητής της Τρίπολης, καιπρώην ηγέτης της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Ομάδας – ηοποία περιλμαβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργα-νώσεων που έχει καταρτίσει το αμερικανικό State Department –Abdulhakim Belhadj συναντήθηκε με στελέχη του Ελεύθερου Συ-ριακού Στρατού στην Κωσταντινούπολη κατόπιν οδηγιών τουίδιου του προέδρου του Λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβου-λίου Mustafa Abdul Jalil. Και άλλα ντοκουμέντα σε συνδυασμόμε δηλώσεις-ομολογίες επισήμων καταδείχνουν την στενή σύν-δεση μεταξύ των ξενοκίνητων δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Καν-τάφι και των δυνάμεων που δρούν με τον ίδιο σκοπό στη Συρία.Πέραν αυτών, στρατολογήθηκαν επίσης «αποσπάσματα θανά-του» από ομάδες της Αλ-Κάιντα που δρούσαν στο Αφγανιστάν,στο Ιράκ, στη Τσετσενία και την Υεμένη. Η επιχείρηση στρατολό-γησης πραγματοποιήθηκε από πράκτορες της CIA, της ΜΙ6 καιτης Ισραηλινής Μοσάντ χρησιμοποιώντας χρήματα προερχόμενααπ΄τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο μύθος των «άοπλων διαδηλωτών»αρχίζει και καταπέφτει. Το κανάλι Αλ-Τζαζίρα – ιδιοκτησίας τηςκυβέρνησης του Κατάρ, χώρας που εμπλέκεται στον εξοπλισμότης συριακής αντιπολίτευσης – παραδέχεται ότι οι «διαδηλωτές»έχουν όπλα και ευθύνονται για τον θάνατο 700 μελών των συ-ριακών δυνάμεων ασφαλείας. To Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων(Council on Foreign Relations), η πιο σημαντική δεξαμενή σκέψηςγια την αμερικανική εξωτερική πολιτική, επιβεβαίωσε, σε ηλε-κτρονικό του δημοσίευμα, ότι όχι μόνο οι «διαδηλωτές» είναιοπλισμένοι αλλά ότι οι αντάρτικες δυνάμεις έχουν ήδη σχηματί-σει έναν στρατό 15,000 μαχητών. Το δημοσίευμα ισχυριζόταν ότιο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ζητάει όπλα και αεροπορική υπο-στήριξη παρά την ύπαρξη πολλών ντοκουμενταρισμένων αναφο-ρών που κάνουν λόγο για παράνομη διακίνηση όπλων στη Συρίααπό ξένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης όπως η Τουρκία, οΛίβανος, το Ισραήλ και η Λιβύη. Τη στιγμή που ένας στρατός15,000 ανταρτών που προσπαθούν αρπάξουν με την βία τα ηνίατης χώρας με τη βοήθεια χρημάτων, όπλων και διπλωματικής

υποστήριξης απ΄το εξωτερικό, είναι να απορεί κανείς πώς η συ-ριακή κυβέρνηση θα είχε την πολυτέλεια να αναλώνεται σε σφα-γές άμαχου πλυθυσμού. Για την αντίπαλη πλευρά, βέβαια, ταπράγματα είναι διαφορετικά: η Μουσουλμανική Αδελφότητα τηςΣυρίας ανέλαβε την ευθύνη για δυο μεγάλες βομβιστικές επιθέ-σεις αυτοκτονίας στο κέντρο της Δαμασκού που στοίχισαν τη ζωήσε τουλάχιστον 55 άτομα ενώ τραυμάτισαν περισσότερα από100. Χιλιάδες Σύριοι συμμετείχαν στη κηδεία των θυματών κρα-τώντας σημαίες της χώρας και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ τουπροέδρου Άσαντ. H υποστήριξη μεγάλων τμημάτων του λαούπρος τον Σύριο πρόεδρο είναι φανερή σε κάθε καλοπροαίρετοπρατηρητή. Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, κατ’ επα-νάληψη, στην Δαμασκό και σε άλλες πόλεις της χώρας για να δια-δηλώσουν την υποστήριξή τους στον Άσαντ και να φωνάξουν τηναντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα εναντίον τηςχώρας τους.

Προς τα τέλη του 2011, οι ΗΠΑ, η Βρεττανία και η Γαλλία επι-χειρούν να περάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφι-σμα που θ΄ανοίξει το δρόμο για στρατιωτική επέμβαση στη Συρίαχωρίς όμως επιτυχία εξ΄αιτίας του βέτο από Ρωσία και Κίνα. Τοδιπλωματικό φιάσκο οδηγεί την Γαλλία να πάρει πρωτοβουλίακαι ηγηθεί του σχηματισμού των «Φίλων της Συρίας», μιας ομά-δας χωρών με παρόμοιες απόψεις γύρω απ΄τη συριακή κρίση.Βασική αποστολή των «Φίλων της Συρίας» είναι ο συντονισμόςτης βοήθειας προς τη συριακή αντιπολίτευση. Τον Ιανουάριο του2012, τα αμερικανικά Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας δημι-ούργησαν την ομάδα εργασίας με το όνομα «Η Επόμενη Μέρα:Στηρίζοντας μια δημοκρατική μετάβαση στη Συρία» η οποία κα-τέστρωσε προσχέδιο συντάγματος και κυβερνητικό πρόγραμμαγια τη Συρία. Το Απρίλιο του 2012, το ΝΑΤΟ μαζί με το ΣυμβούλιοΣυνεργασίας του Περσικού Κόλπου δημιούργησε στα πλαίσια τηςΣυνδιάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» μια ομάδα εργασίας γιατην Οικονομική Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη της χώρας. Το βα-σικό καθήκον αυτής της ομάδας που προεδρεύεται από τη Γερ-μανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι το μοίρασμα και ηεκμετάλλευση της λείας του πολέμου στη Συρία, δηλαδή της συ-ριακής οικονομίας, μετά την ανατροπή του Άσαντ. Οικονομικάσυμφέροντα έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη συριακήκρίση. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε ν’ αναφέρουμε την υπο-γραφή συμφωνίας μεταξύ της Συρίας με το Ιράκ και το Ιράν γιατη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απ΄τατεράστια βεβαιωμένα αποθέματα του Ιράν προς τις αγορές τηςΕυρώπης. Είναι ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο αν σκεφτούμε ότι ηζήτηση του φυσικού αερίου θα αυξάνεται συνεχώς στο εγγύςμέλλον λόγω των μειωμένων εκμπομπών του σε διοξείδιο τουάνθρακα σε σύγκριση μ΄άλλα ορυκτά καύσιμα όπως το κάρβουνοή το πετρέλαιο. Όπως είναι επόμενο οι χώρες του Κόλπου είναιενάντια σε μια τέτοια εξέλιξη. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέ-ρουν ότι το Κατάρ, το οποίο όπως είδαμε παίζει σημαντικό ρόλοστην κλιμάκωση της βίας στη Συρία, θέλει με κάθε τρόπο να στα-ματήσει την δημιουργία αυτού του αγωγού.

Μετά το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, η ωμή και απροσχη-μάτιστη ιμπεριαλιστική επέμβαση ξένων δυνάμεων στη Συρίααποτελεί ένα ακόμα στάδιο στον οδικό χάρτη του ιμπεριαλισμού,πρώτα απ΄όλα του αμερικάνικου, για τη βίαιη αναδιάρθρωση τουγεωστρατηγικού χάρτη της ευρύτερης Μέσης Ανατολής με σκοπότη διασφάλιση των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγώναναγκαίων για τη συνέχιση της ηγεμονίας του και στον 21οαιώνα. Η άμεση και ενεργή ανάμειξη της Ρωσίας στην υπόθεσηκαι η πρωτοφανής αποφασιστικότητά της να σταματήσει με κάθετρόπο μια αμερικανο-νατοϊκή εισβολή στη Συρία – όπως αποτυ-πώθηκε στη πρόσφατη δήλωση του Πούτιν ότι «θα υπερασπί-σουμε την Συρία στους δρόμους της Μόσχας» - δημιουργείσοβαρό κίνδυνο παγκόσμιας ανάφλεξης. Καθήκον του δημοκρα-τικού και αντιμπεριαλιστικού κινήματος είναι να κάνει ό,τι μπορείγια να σταματήσει την επέμβαση στη Συρία και ν’ αποτρέψει τοεφιαλτικό ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Page 14: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

14

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013

Page 15: Νέα Γενιά τ.3 [Νέα Περίοδος, 11/2013]

15

1. Μεγάλος σκηνοθέτης που μεγαλούργησε την εποχή του Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση

2. Το όργανο της Αντι-ΕΦΕΕ - «Κ»ΝΕ που στο 8ο φύλλο της καταδίκασε της κατάληψη του Πολυτε-

χνείου ως προκατόρικη

3. Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο

4. Αγωνίστρια της ΕΠΟΝ που εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 5 Σεπτεμβρίου 1944

σε ηλικία 17 ετών

5. Πόλη από την οποία ξεκίνησε η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού ενάντια στα ναζιστικά στρατεύ-

ματα του Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

6. Κοινωνική ομάδα που για την οποία η Χρυσή Αυγή δια στόματος Παναγιώταρου υπερασπίστηκε

τις μεγάλες φοροαπαλλαγές που έχει, παρόλα τα μεγάλα κέρδη που καταγράφει

7. Σπουδαίος ζωγράφος που τιμήθηκε το 1950 με το βραβείο Στάλιν

8. Η ανατίναξη της γέφυράς του κορυφαία στιγμή της Εθνική Αντίστασης που ηγήθηκε ο ΕΛΑΣ

9. Περιοχή της Κέρκυρας που πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στους ΧΥΤΑ

10. Καθηγητής που δολοφονήθηκε το 1991 στην Πάτρα από τις ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ με επι-

κεφαλή τον Καλαμπόκα

11. Η χρονιά που ο υπουργός εργασίας Τάσος Γιαννίτσης καταθέτει νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τα

ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και αποσύρεται εν μία νυκτί μετά τις μεγαλειώδεις ΕΝΩΤΙ-

ΚΕΣ διαδηλώσεις

12. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) ιδρύθηκε... (έτος)

13. Χρονιά που δέχτηκε δολοφονική επίθεση ο Δημήτρης Κουσουρής (φοιτητής και στέλεχος της Αρι-

στεράς) από ομάδα χρυσαυγιτών

Οι απαντήσεις θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος.

Νέα Γενιά - Νέα Περίοδος Νοέμβρης 2013