Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

16
Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση Υπογράψτε διαδικτυακά: http://www.ipetitions.com/petition/wakeupcyprus/ [email protected] • www.facebook.com/Wakeupcyprus Το WAKEUPCyprus αποτελεί μια συλλογική ιδιωτική πρωτοβουλία με έναν και μόνο σκοπό: την ΕΝΗ- ΜΕΡΩΣΗ όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα αλλάξει για πάντα το συνολικό αλλά και ατομικό βιοτικό επίπεδο στην Κύπρο και μάλιστα για πολλές δεκαετί- ες. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να βρουν ΑΜΕΣΑ χρόνο και να διαβάσουν τις επιστολές που έχουν σταλεί συστημένες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε όλους τους Υπουργούς και Βουλευτές αλλά και πολλούς άλλους κρατικούς αξιωματούχους και οργανωμένα σύ- νολα. Έχουμε σαν στόχο την αφύπνιση, ενημέρωση και κατανόηση για αυτό που ενδιαφέρει όλους: το μνημόνιο. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο και συστήνουμε έντονα σε όλους να αφήσουν για λίγο τον κομματισμό και να ζητήσουν πειστικές απαντή- σεις στα ερωτήματα περί μνημονίου και τρόικας. Δεν θα δεχτούμε ενδεχόμενη κομματικοποίηση του σκοπού μας με κανένα τρόπο. Ούτως η άλλως εμείς μεταξύ μας έχουμε διαφορετικές απόψεις για τις εκλογές και κατακρίνουμε όλους τους βασικούς υποψηφίους, αλλά και άλλους πολλούς, σε αυτή την ανάλυση, παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία και λογική. Κανένας από τους βασικούς υποψηφίους δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και επί της ουσίας για το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση.

description

Το WAKEUPCyprus αποτελεί μια συλλογική ιδιωτική πρωτοβουλία με έναν και μόνο σκοπό: την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗόλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα αλλάξειγια πάντα το συνολικό αλλά και ατομικό βιοτικό επίπεδο στην Κύπρο και μάλιστα για πολλές δεκαετίες.Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να βρουν ΑΜΕΣΑ χρόνο και να διαβάσουν τιςεπιστολές που έχουν σταλεί συστημένες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε όλους τουςΥπουργούς και Βουλευτές αλλά και πολλούς άλλους κρατικούς αξιωματούχους και οργανωμένα σύνολα.Έχουμε σαν στόχο την αφύπνιση, ενημέρωση και κατανόηση για αυτό που ενδιαφέρει όλους:το μνημόνιο. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο καισυστήνουμε έντονα σε όλους να αφήσουν για λίγο τον κομματισμό και να ζητήσουν πειστικές απαντήσειςστα ερωτήματα περί μνημονίου και τρόικας. Δεν θα δεχτούμε ενδεχόμενη κομματικοποίηση τουσκοπού μας με κανένα τρόπο. Ούτως η άλλως εμείς μεταξύ μας έχουμε διαφορετικές απόψεις για τιςεκλογές και κατακρίνουμε όλους τους βασικούς υποψηφίους, αλλά και άλλους πολλούς, σε αυτή τηνανάλυση, παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία και λογική. Κανένας από τους βασικούς υποψηφίουςδεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και επί της ουσίας για το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση.

Transcript of Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

Page 1: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση

Υπογράψτε διαδικτυακά: http://www.ipetitions.com/petition/wakeupcyprus/

[email protected] • www.facebook.com/Wakeupcyprus

Το WAKEUPCyprus αποτελεί μια συλλογική ιδιωτική πρωτοβουλία με έναν και μόνο σκοπό: την ΕΝΗ-ΜΕΡΩΣΗ όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα αλλάξει για πάντα το συνολικό αλλά και ατομικό βιοτικό επίπεδο στην Κύπρο και μάλιστα για πολλές δεκαετί-ες. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να βρουν ΑΜΕΣΑ χρόνο και να διαβάσουν τις επιστολές που έχουν σταλεί συστημένες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε όλους τους Υπουργούς και Βουλευτές αλλά και πολλούς άλλους κρατικούς αξιωματούχους και οργανωμένα σύ-νολα. Έχουμε σαν στόχο την αφύπνιση, ενημέρωση και κατανόηση για αυτό που ενδιαφέρει όλους: το μνημόνιο. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο και συστήνουμε έντονα σε όλους να αφήσουν για λίγο τον κομματισμό και να ζητήσουν πειστικές απαντή-σεις στα ερωτήματα περί μνημονίου και τρόικας. Δεν θα δεχτούμε ενδεχόμενη κομματικοποίηση του σκοπού μας με κανένα τρόπο. Ούτως η άλλως εμείς μεταξύ μας έχουμε διαφορετικές απόψεις για τις εκλογές και κατακρίνουμε όλους τους βασικούς υποψηφίους, αλλά και άλλους πολλούς, σε αυτή την ανάλυση, παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία και λογική. Κανένας από τους βασικούς υποψηφίους δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και επί της ουσίας για το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση.

Page 2: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

2

Περιεχόμενα

1. Πίνακας αποδεκτών2. Η αλΗθεια και οι ΠραγματικοτΗτες για τΗ μνΗμονιακΗ ςύμβαςΗ3. επισυναπτόμενο 1 – επεξηγηματικό σημείωμα για τη ςυνθήκη της λισσαβόνας4. επισυναπτόμενο 2 – επεξηγηματικό σημείωμα οικονομίας5. επισυναπτόμενο 3 – Πρόταση για έξοδο από την κρίση – προς συζήτηση6. αναλύςΗ για ςύνεργατιςμο και ακινΗτα

Πινακας αΠόδεκτών

Η παρούσα επιστολή αλλά και τα επισυναπτόμενα στοιχεία αποστάληκαν με συστημένη αλληλογραφία ή παραδό-θηκαν διά χειρός στους ακόλουθους:

• ΠρόεδροτηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςκ.ΔημήτρηΧριστόφια• κ.κ.ΑρχιεπίσκοποΚύπρουΧρυσόστομοΒ’• ΥπουργικόΣυμβούλιοκαιόλουςτουςΥπουργούςξεχωριστά• ΠρώηνΠρόεδροτηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςκ.ΓλαύκοΚληρίδη• ΠρώηνΠρόεδροτηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςκ.ΓιώργοΒασιλείου• ΠρώηνΠρόεδροτηςΒουλήςκαιεπίτιμοπρόεδροτουΚινήματοςΣοσιαλδημοκρατώνΕΔΕΚκ.ΒάσοΛυσσαρίδη• ΠρόεδροτηςΒουλήςκ.ΓιαννάκηΟμήρου• ΠρόεδροτηςΕπιτροπήςΟικονομικώνκ.ΝικόλαΠαπαδόπουλο• ΌλουςτουςυπολοίπουςβουλευτέςκαιπροέδρουςτωνκοινοβουλευτικώνεπιτροπώντηςΒουλής• ΣτουςβασικούςυποψηφίουςγιατηνπροεδρίατηςΔημοκρατίας,κ.ΝίκοΑναστασιάδη,κ.ΓιώργοΛιλλήκακαικ.ΣταύροΜαλά• ΣεόλατακυπριακάΜΜΕ• ΣεόλουςτουςΓενικούςδιευθυντέςΥπουργείων• ΔιευθυντήτηςΒουλήςκαιόλοτουπαλληλικόπροσωπικό• ΔιοικητικόΣυμβούλιοτηςΑρχήςΗλεκτρισμούΚύπρου• ΔιοικητικόΣυμβούλιοτηςCYTA

κοινοΠοιΗςΗ:• ΓΕΝΙΚΟΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑκ.ΠέτροΚληρίδη• ΓενικήΕλέγκτριακ.ΧρυστάλλαΓιωρκάτζη• ΓενικήΛογίστριακ.ΡέαΓεωργίου• ΓενικόΓραμματέαΣΕΚκ.ΝίκοΜωυσέως• ΓενικόΓραμματέαΠΕΟκ.ΠάμπηΚυρίτση• ΟργανωμένουςφιλάθλουςτουΑΠΟΕΛκαιΟΜΟΝΟΙΑΣΛΕΥΚΩΣΙΑΣ• ΟργανωμένουςφιλάθλουςΑΕΛκαιΑΠΟΛΛΩΝΛΕΜΕΣΟΥ• ΟργανωμένουςφιλάθλουςΑΕΚΛΑΡΝΑΚΑΣ• ΟργανωμένουςφιλάθλουςΑΝΟΡΘΩΣΗΣΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ• Όλουςτουςδημόσιουςκαιημικρατικούςυπαλλήλους• Όλουςτουςακαδημαϊκούς• Όλουςτουςδημοσιογράφους• ΣύνδεσμοΕγκεκριμένωνΛογιστώνΚύπρου(ΣΕΛΚ)• ΑνώτατουςδιευθυντέςτωνελεγκτικώνοίκωνPWC,KPMG,Deloitte,E&Y• ΔικηγορικόΣύλλογοκαιόλουςτουςΔικηγόρους• ΌλουςτουςΔικαστές• ολούς τούς κύΠριούς Πολιτες

Page 3: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

3Η αλΗθεια γ ια τΗ μνΗμονιακΗ σύμβασΗ

ανόικτΗ εΠιςτόΛΗ

27Δεκεμβρίου2012

Προς:ΠίνακαΑποδεκτών,

ΘΕΜΑ:Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση

Μετηνπαρούσαεπιστολήφωτίζουμετιςπτυχέςτηςδανειακήςσύμβασηςπουσκοπίμωςαφήνονταιστοσκοτάδιπαραπλα-νώνταςτουςΚύπριουςπολίτες.Θεωρούμεχρέοςμαςναεπιστήσουμετηνπροσοχήόλωνόσοιέχουντηνευθύνηαλλάκαιόλωνόσοιθαεπωμιστούντιςσυνέπειέςτης.Θεωρούμεεξαρχήςδεδομένητηναπομείωση(κούρεμα)τουκυπριακούχρέους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑΓΙΝΕΙΑΜΕΣΑΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣΥΖΥΤΗΣΗΓΙΑΤΟΜΕΛΛΟΝΤΟΥΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΤΟΜΕΑΤΗΣΚΥΠΡΙΑΚΗΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.ΕΙΝΑΙΠΡΟΦΑΝΕΣΟΤΙΔΕΝΕΛΕΓΧΟΥΜΕΕΜΕΙΣΤΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΜΑΣΣΥΣΤΗΜΑ.ΤΟΜΙΣΟΕΡΓΑΤΙΚΟΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΣΚΥΠΡΟΥΕΙΝΑΙΛΟΓΙΣΤΕΣΚΑΙΔΙΚΗΓΟΡΟΙ.

1. ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ: Μετο1οκούρεμαπουθαεπέλθειστοχρέοςμαςθαεπηρεαστούντόσοοιεξωτερικοίόσοκαιοιεσωτερικοίδανειστέςτηςΚυπριακήςΔημοκρατίας,μετοΤαμείοΚοινωνικώνΑσφαλίσεωνναείναιοκύριοςεσωτερικόςδανειστής.ΣυνεπώςοιΚύπριοιεργαζόμενοιθααπολέσουντιςσυντάξειςγιατιςοποίεςσυνεισέφερανγια30-40χρόνια.ΣυζητείταιμάλιστακαιηπλήρηςδιαγραφήτωνοφειλώντουκράτουςπροςτοΤΚΑ,εφόσοντοΔ.Ν.Τ.πιέζειέτσιώστεναδιαγραφείτοενλόγωχρέος,ενέργειαπουοδηγείσετεράστιοέγκλημα.Δη,αναναλογιστείκανείςότιγίνεταιθυσίαγιατιςτράπεζες!Υπενθυμίζουμεότιτοκράτοςοφείλειστοταμείο7δισεκατομμύριαευρώκαιηδιαγραφήτουχρέουςθασημάνειάμεσατηνκαταστροφήτουΤαμείου!ΜεαπλάμαθηματικάεύκολακάποιοςαντιλαμβάνεταιτομέγεθοςτηςκαταστροφήςπουθαεπέλθειστιςτσέπεςτωνΚυπρίων.Οι υποψήφιοι Πρόεδροι Αναστασιάδης, Λιλλήκας και Μαλάς οφείλουν να πάρουν θέση. Οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε ήδη να τους αναγκάσουν να τοποθετηθούν στο ορατό πλέον ενδεχόμενο πλήρους διάλυσης του ΤΚΑ και αποστέρησης από τους δικαι-ούχους των συντάξεών τους. Για το θέμα αυτό οφείλουν να τοποθετηθούν ΔΗΜΟΣΙΑ και όλοι οι βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων, αλλά και η κυβέρνηση που στέλλει αυτές τις προτάσεις στη Βουλή. ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΜΙΛΑΜΕ, εννοούμε ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ.2. ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ:Ηπρώτηαπομείωσηθαέχειωςαποτέλεσμακαιτοαντίστοιχοποσοστόζημιάςσεόλουςτουςημικρατικούςοργανισμούςπουέχουνδανείσειστοκράτος.Αυτόαυτόματαθασημάνειιδιωτικοποίησητουςσεεξευτελιστικήτιμή,δηλαδήξεπούληματωνκερδοφόρωνημικρατικώνοργανισμώνσετιμήευκαιρίαςπροςτουςδανειστέςμας.3. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΣ ΣΤΕΓΗΣ: Μετο1οκούρεμαπουθαεπέλθει,ταΣυνερ-γατικάΠιστωτικάΙδρύματα(ΣΠΙ)θααναγκαστούννααπορροφήσουνμεγάλεςζημίες.ΣεσυνδυασμόμετογεγονόςότιαυτάθαυπάγονταιπλέονστηνΕυρωπαϊκήΚεντρικήΤράπεζα(ΕΚΤ)καισυνεπώςσεκανονισμούςκαιδείκτεςπουαυτήθααποφασίζει,αυτόσημαίνειουσιαστικάκλείσιμοτωνπερισσότερωνενώόσαπαραμείνουνθαμετατραπούνσετράπεζες!Αυτέςτιςνέεςτράπε-ζεςθαπρέπεινατιςανακεφαλαιοποιήσουμεήνατιςκλείσουμε.Αντιςκλείσουμε,αυτόθαέχειωςσυνέπειαναχάσουντιςΚΑΤΑ-ΘΕΣΕΙΣτουςαυτοίπουέχουνσήμεραλεφτάσταΣΠΙ.Αντιςανακεφαλαιοποιήσουμεαυτόσημαίνειότιουσιαστικάθαξαναπλη-ρώσουμετιςκαταθέσειςμαςεφόσοντοκράτοςθακαταχρεωθείπάλιγι’αυτό,καιένανέομνημόνιοθαείναιαναπόφευκτο.Μετονένατρόποήτονάλλο,θαδιπλοπληρώσουμετιςκαταθέσειςμας.Μεαπλάλόγιαθατιςχάσουμε.ΣημειώνεταιότιοΟργανισμόςΧρηματοδοτήσεωςΣτέγηςδενθαείναιπλέονοργανισμόςήσυνεργατικό.Θαείναιτράπεζαμεό,τιαυτόσημαίνειγιαταδάνειαόλωντωνεπηρεαζομένων,ταεπιτόκιαπουθαπληρώνουν–ταοποίαθαείναιπλέοντραπεζικάεπιτόκια–αλλάκαιτουςτρόπουςαποπληρωμής.ΠρέπειναγίνειαντιληπτόότιστομνημόνιοαναφέρεταιΞΕΚΑΘΑΡΑότικύριοςστόχοςτουλεγόμενου‘BankingReform’είναιναστοχεύσει(‘tackle’)ταπροβληματικάδάνεια.Λάβετευπόψηότιταπροβληματικάδάνειαπουέχουνεξασφαλίσειςσεακίνηταθαπολλαπλασιαστούνκυρίως εξαιτίας αυτής της αλλαγήςκαιάλλωνπροφανώνλόγωνπουδενείναιτηςπαρού-σης.Οκλάδοςτωνακινήτωνθακαταρρεύσειπαντελώς.ΑυτόσημαίνειότιχιλιάδεςσπίτιαθακατασχεθούναπότιςτράπεζεςήπρώηνσυνεργατικάκαιφυσικάαπότονΟργανισμόΧρηματοδοτήσεωςΣτέγης,πουθαυποχρεούταισεσυμμόρφωσημετηντρόικα!Σαςκαλούμεναυπολογίσετετιςδιαφορέςπουυπάρχουνσήμερασταεπιτόκιακαιάλλεςχρεώσειςμεταξύσυνεργατικώνκαιτραπεζών.Υπολογίστετηδιαφοράγια20-30χρόνιακαιεύκολαθακαταλάβετεότιηιδιοκατοίκησηκαιηακίνητηπεριουσίαθαείναιπρονόμιομόνοτωνπλουσίων.Σεαυτήτηνεξίσωσημετιςκατασχέσειςλάβετευπόψηκαιταακόλουθα5σημεία:1. ΟιΤράπεζεςθαέχουντοδικαίωμα,τηνυποχρέωσηαλλάκαιτηνπρακτικήδυνατότηταεκποίησηςτηςπεριουσίαςτων

σπιτιώνόλωνμαςΣΕΔΙΑΣΤΗΜΑ18ΜΗΝΩΝ,ανκάποιοςδενπληρώσειτηδόσητουγια90μέρες!(Κυπριακό μνημόνιο σελίδα 3, παράγραφος. 1.11, 1.12). Όταναρχίσουνναβγαίνουνσπίτιαστοσφυρί,εκείακριβώςθακαταρρεύσεικαιοτο-μέαςτωνακινήτων,εφόσονδενθαυπάρχουναγοραστές.

2. ΗΑνεργίαθαανέλθεισεπρωτόγνωραεπίπεδα.3. Οισυντάξειςθαεξαφανιστούνήθαείναιπλέονέναμικρόποσοστόαπόαυτόπουόλοιπιστεύουνότιθαπάρουνσήμερα.4. Όλοιοιμισθοίθαμειωθούνπάραπολύ(υπολογίστεαπλάτιχάνουντώραοικυβερνητικοίκαισκεφτείτετιπρόκειταινα

πάθουνότανθαακολουθήσουνκαιάλλαμνημόνια).5. ΘαυπάρχειΦόροςΑκίνητηςΠεριουσίας.

Page 4: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

4 Η αλΗθεια γ ια τΗ μνΗμονιακΗ σύμβασΗ

ΜΕΑΠΛΑΛΟΓΙΑΘΑΜΑΣΛΗΣΤΕΨΕΙΗΤΡΟΪΚΑΜΕΣΩΤΡΑΠΕΖΩΝκαιΜΕΤΗΒΟΗΘΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝΚΑΙΑΛΛΩΝ«ΕΓΚΡΙ-ΤΩΝ»ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ.

Παραπέμπουμε όσους σπεύσουν να μας διαψεύσουν στο ίδιο ακριβώς σενάριο που έλαβε χώρα στην Ιρλανδία με τοNATIONWIDEBUILDINGSOCIETY (αντίστοιχο τουδικούμαςΟργανισμούΧρηματοδοτήσεωςΣτέγης)πουσήμερα δενυπάρχει, εξαιτίας του Ιρλανδικού μνημονίου.Απλή σύγκριση του Ιρλανδικού μνημονίου (Ιρλανδικό μνημόνιο, σελίδα 22, Financial Sector Reforms),μετοΚυπριακόοδηγείσεσχεδόνταύτισήτουςμεστόχοκαιτωνδύοτηδιάλυσητουΣυνεργατι-σμούκαιτημετακύλησητωνζημιώναπότιςτράπεζεςσεαυτά(δηλαδήστιςκαταθέσειςμας).ΣαςζητούμενασυγκρίνετεαυτέςτιςπαραγράφουςμετοΚυπριακόμνημόνιο(Κυπριακό μνημόνιο σελίδα 1, Financial Sector Reform)καινακατανοήσετετιςομοιότητες.Μετάαναζητήστεστοδιαδίκτυοπώςδημιουργήθηκετο«IRISHBANKResolutionCorporation»καιτιείναιαυτό!Οιομοιότητεςείναιξεκάθαρες,όσοκαισετιαυτέςαποσκοπούν.ΣτοδιαδίκτυουπάρχουναναλύσειςόπωςαυτήτουUCDSchoolofEconomics-UniversityCollegeDublin,ηοποίαμπορείνααποβείχρήσιμοεργαλείογιανααντιληφθείκανείςσεποιακατά-στασηθαπεριέλθουμεόσοναφοράστοτομέατουΣυνεργατισμούκαιτωνΑΚΙΝΗΤΩΝ.4.ΙΔΙΩΤΕΣ: Οιιδιώτεςπιστωτέςτουδημοσίουθααπορροφήσουντηζημιάαναλογικάτουκουρέματοςκαιγιατουπόλοιπο,πουτοδημόσιοθασυνεχίσεινατουςοφείλει,θαπάρουνΟΜΟΛΟΓΑ,δηλαδή‘ΑΕΡΑ’,διότιαυτάδεθαέχουνκαμιάάξιαγιαπάραπολλάχρονιάσ’ένακαταχρεωμένοκράτος.Αυτήηεξέλιξηθακλείσειπολλέςεταιρείες,πιθανότατακαιμεγάλεςεταιρίεςτουκατασκευαστικούτομέα.Έτσιθακαταστρέψουμεκαιτηδυνατότητατηςκυπριακήςοικονομίαςναανασάνειαναπτυξιακάκτίζονταςδρόμους,νοσοκομείακτλ.

καταγγελλούμε ελλιΠΗ και εςκεμμενΗ ΠαραΠλΗροΦορΗςΗ και τρομοκρατια

1. Δυσκολευόμαστεναβρούμεστοδιαδίκτυοτομνημόνιο.Τοεπισυναπτόμενο‘‘TERMSOFREFERENCE’’δεντοέχουμεεντοπίσειακόμη. Αυτόκύριοιθαέπρεπεναδιανέμεταιστουςδρόμουςκαιόχιναγράφειεπάνω‘‘Contains sensitive information, not for further distribution’’.Τιακριβώςέχετενακρύψετεκαιγιατί;Αυτοίοινόμοιπουψηφίζονταιγιατίδενπρέπειναείναιγνωστοίστοκοινόκαιγιατίαποτελούνμυστικό;

2. ΥπογράφουμεκαιψηφίζουμεκάτιτοοποίοουσιαστικάκαικυριολεκτικάθααντικαταστήσειτοΣύνταγματηςΚυπριακήςΔημοκρατίας.Σύμβασημετηνυπογραφήτηςπλευράςμαςηοποίαθαεπιφέρειμόνιμες,τεράστιεςκαιτρομακτικέςσυνέ-πειεςστοντόποκαιτολαόχωρίςδυστυχώςναέχειγίνεικαμιάουσιαστικήανάλυσητουπεριεχόμενουτουμνημονίου,γιαναείναιξεκάθαρεςστουςπολίτεςαλλάκαιστουςβουλευτές.Εφόσονοι‘’έγκριτοι’’οικονομολόγοιαθροίζουντουςαριθμούςτόσοεύκολα,αςταπαρουσιάσουνκαιστονκόσμο.

3. ΌλαταΜΜΕθαέπρεπεναέχουνκαθημερινάπαρουσιάσειςκαιεπιστημονικέςαναλύσειςγιατοτιθαυπογράψουμε.Τίπο-ταεπίτηςουσίαςδενείδαμε.

4. ΠαίρνουμετησημαντικότερηαπόφασηγιατοβιοτικόεπίπεδοπουθαπροκύψειστηχώραμαςγιαπάνταενμέσωΠΡΟ-ΕΚΛΟΓΙΚΗΣΠΕΡΙΟΔΟΥ.ΠιστεύετεότιοΚύπριοςπολίτηςοοποίοςδιακατέχεταιαπόκομματικόφανατισμόκαισήμεραβομβαρδίζεταιαπόπροεκλογικάσυνθήματα,τηλεφωνήματα,κομματικέςνεολαίεςπανεπιστημίων,κολεγίων,κομμάτων,οργανώσεων,ποδοσφαίρου,υποσχέσειςαπόπολιτικούς,ανεργίακαιτόσαάλλαείναιέτοιμοςναπάρειτέτοιααπόφαση;ΕίναιτυχαίοπουσεπροεκλογικήπερίοδοπάρθηκαντέτοιεςαποφάσειςστηνΕλλάδα,Ιρλανδίακαιαλλού;

5. ΚαλούμαστεναπάρουμεμιατέτοιασημαντικήαπόφασημετοπιστόλιστονκρόταφοκαιτομόνοπουακούμεαπόταΜΜΕωςφόβητροείναιηλέξεις«ΠΤΩΧΕΥΣΗ»και«ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ».

6. Δενέχουμεδεικαμιάποιοτική ανάλυση γιαταμνημόνιατηςΙρλανδίαςήτηςΕλλάδαςούτεκάποιοποιοτικόντοκιμαντέρπουνααναλύειαυτάταπαραδείγματα.Ηβλακείαδεπουακούμεόποτεκάποιοςανοίξειτοστόματουναρωτήσειείναιηεξής:‘‘Η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι διαφορετικές Οικονομίες’’.Αυτόγίνεταιεσκεμμένακαικαταδεικνύειτηναδυναμίααπάντησης,αλλάκαιπαραπληροφόρησης.ΌχιμόνοοιΟικονομίες,αλλάκαιταΣυντάγματακαιοιΝόμοιόλωντωνάλλωνχώρωνείναιδιαφορετικά.ΣΗΜΑΣΙΑέχειτοπεριεχόμενοτουμνημονίουπουυπέγραψανκαιτιαποτελέσματα/συνέπειεςεπιφέρουνστηνκάθεοικονομίακαικοινωνίακαιόχιηοικονομία,αυτήκαθ’αυτή.Καμία απολύτωςσημασίαδενέχειηδιαφορετικότητατωνχώρωνκαιτωνοικονομιώντους.ΕίναιηλίουφαεινότεροότιείμαστεσυναρτημένοιμετηνΕλληνικήοικονομία.Άλλωστεαυτόςείναικαιολόγοςπουκαταλήξαμεεδώ!(τιλένεοι‘‘έγκριτοι’’γιατοθέμααυτό;)

7. Πολιτικοίπουάλλοτεήτανστηνπρώτηγραμμήτωνκομμάτωντους,ότανείχαμεπροεκλογικόαγώνακαιόχιμόνο,έχουνσήμεραεξαφανιστείδιότιθέλουν‘‘ναέχουντηφωλιάτουςκαθαρή’’,εφόσονγνωρίζουντιθαεπέλθει.Ποιοιείναιαυτοί;Ψάξτεκαιβρείτεποιαπρωτοκλασάταστελέχηκομμάτωνκρύβονταιδύομήνεςπριντιςεκλογές,ενώθαέπρεπελογικάναείναιστηνπρώτηγραμμή.Ξετρυπώστετουςάμεσα.

8. ΔενέχουμεακούσειΚΑΜΙΑανάλυσηγιατοτιείδουςσχέσηέχειτομνημόνιομετο‘‘ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ’’αλλάκαιμετη‘‘ΣΥΝΘΗΚΗτηςΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ’’.Θαέπρεπεναγνωρίζειοκόσμοςότιμεαυτόπουγίνεταισήμεραυλοποιείταιουσιαστικάηςυνθήκη της λισσαβόνας,αλλάκαιστοτιαποσκοπείτελικάαυτήησυνθήκη.(Επισυναπτόμενο 1, Επεξηγηματικό ση-μείωμα Συνθήκης της Λισσαβόνας).

ΛαμβάνονταςυπόψηταπιοπάνωσυμπεραίνουμεπωςκανέναςυποψήφιοςγιατηνΠροεδρίατηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςδενέχειεκφράσειξεκάθαρατιςαπόψειςτουγιατοπεριεχόμενοτουμνημονίου,γι’αυτόθεωρούμεεπιτακτικήτηνανάγκηνααπαντήσετεταπιοκάτωερωτήματα:

Page 5: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

5Η αλΗθεια γ ια τΗ μνΗμονιακΗ σύμβασΗ

Πρώτη ερώτηση:ΚύριοιΑναστασιάδη,ΛιλλήκακαιΜαλάείστεέτοιμοινακάνετεσυζήτησηγιαναμαςαναλύσετετησυνθήκητηςΛισσαβόναςκαινααπαντήσετεσταερωτήματάμας;

ΟιυποψήφιοιγιατηνΠροεδρίατηςΔημοκρατίαςδηλώνουνότι“Θαπροσπαθήσωναμηνέρθουνάλλαμνημόνια’’,ενώτηνίδιαώραγνωρίζουνότιόχιμόνοθαέρθουνπολλάάλλαμνημόνια,αλλάκαιότιδεθαέχουμεκαντηδυνατότηταναταδιαπραγμα-τευτούμε(είναι ξεκάθαρο στο Κυπριακό μνημόνιο και το έχει παραδεχτεί τηλεοπτικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος στις 12/12/2012 στο κυπριακό κανάλι Σίγμα).

Δεύτερη ερώτηση:ΠιστεύετεότιοΚύπριοςπολίτηςείναιενημερωμένος;Είστεδιατεθειμένοικύριοιαναστασιάδη, λιλλήκα, μαλάναπαραστείτεσεεκπομπέςκαισοβαρέςαναλύσειςγιατομνημόνιοεκτόςαπόταχιλιοειπωμέναζητήματαγιαταοποίασαςέχουνδασκαλέψειοιεπικοινωνιολόγοι;ΠαρακαλούμετοποθετηθείτεΔημόσια.

αντισυνταγματικότητα και νομιμότητα του μνημονίου (εφιστούμε την προσοχή στον γενικό εισαγγελέα κ. Πέτρο κληρίδη):

1. ΗπαραχώρησηοποιασδήποτεκυριαρχίαςτηςΚυπριακήςΔημοκρατίας,αλλάκαιοποιουδήποτεπεριουσιακούτηςστοι-χείουείναιάνομηκαιαντισυνταγματικήπράξη.Στηνπαράγραφο3.6τουμνημονίουυπάρχειξεκάθαρηαναφοράγιατουςημικρατικούςοργανισμούςαλλάκαιολοκλΗρΗ την Περιούςια τΗς ΔΗμοκρατιας!(..otherstateownedassets..).

2. Εσκεμμέναπροωθείταιεργολαβικά,μέσωτουχρηματοπιστωτικούσυστήματοςηιδιωτικοποίησησεεξευτελιστικήτιμήτηςκρατικήςπεριουσίας.

3. ΤομνημόνιοαναφέρειρητάότιταεπόμεναμνημόνιαδενθαείναιδιαπραγματεύσιμακαιότιηΚυπριακήΔημοκρατίαθαπρέπειναταδεχτείωςέχουν.Αυτόαπόμόνοτουαποτελείπαραχώρησητηςεθνικήςκυριαρχίας.

4. Ηπροώθησηοποιωνδήποτεπροσωπικώνδεδομένωνοποιουδήποτεπολίτηείτεσετράπεζες,είτεσετρίτεςχώρες,είτεστηνΕυρωπαϊκήΈνωση,είτεσεκεντρικόαρχείο,απαγορεύεταιαπότονόμοπροστασίαςπροσωπικώνδεδομένων.

5. ΕσκεμμέναπροωθείταιηδιάλυσητωνΣυνεργατικώνταοποίααποτελούνιδιωτικήπρωτοβουλίααλλάκαιπεριουσία.6. Εσκεμμέναπροωθείταιηκατάσχεσηκαιεκποίησηιδιωτικήςπεριουσίαςαπότιςτράπεζεςμέσωτουχρηματοπιστωτικού

συστήματος.7. Εσκεμμένααποκρύπτονταιπληροφορίεςπουαφορούνάμεσατουςπολίτεςκαιάραπαραβιάζεταιτοδικαίωματηςπληρο-

φόρησης.8. ΕσκεμμέναπροωθείταιΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑμεαπώτεροστόχοτηνκατάληψητωνεξουσιώνκαιτων

θεσμικώνοργάνωντηςΚυπριακήςΔημοκρατίας,όπωςκαθορίζονταιαπότοΣύνταγμα.9. ΠαραβιάζεταιηΕυρωπαϊκήΣύμβασηγιαταδικαιώματατουανθρώπουαλλάκαιπολλάάλλαανθρώπιναδικαιώματα.10.Οιβουλευτέςψηφίζουνσχεδόνόλοιτανομοσχέδιατουμνημονίου.Τοσύνταγμαμαςπροβλέπει75%ειδικήπλειοψηφίαγια

ναγίνουναλλαγέςστοσύνταγμα,άραπιθανολογούμεότισυνταγματικάοιαλλαγέςθαήτανυπόάλλεςπεριστάσειςέγκυ-ρες.ΤογεγονόςόμωςείναιότιαυτέςοιαλλαγέςγίνονταιμεδόλιοτρόποεφόσονκανείςσχεδόνστηνΚύπροδεγνωρίζεισετιουσιαστικάαποσκοπούν,αλλάούτευπάρχεικανβασικήενημέρωση-Υπενθυμίζουμεότιτομνημόνιοέχειγραμμένοστην1ησελίδασανπρώτηφράσητοεξής:’’Containssensitiveinformation.Notforfurtherdistribution’’.ΟΙΙΔΙΟΙΟΙΒΟΥ-ΛΕΥΤΕΣ,ΕΙΤΕΤΟΓΝΩΡΙΖΟΥΝΕΙΤΕΟΧΙΨΗΦΙΖΟΥΝΚΑΤΑΡΓΗΣΗΤΟΥΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ(φτάνειμετάαπόαυτούςναβάλουνκαιμιαυπογραφή1-2άτομασεμιαΣύμβασηπουδενείδεκανείς).Ημαζικήπλειοψηφίατωνπολιτώνδεγνωρίζειτίποτακαιμετατρέπεταιμεαυτόντοντρόποθύμαμιαςτεράστιαςαπάτης,αντελικάτοΣύνταγμαμαςθαυπερκεράζεταιαπότηνΔανειακήΣύμβασηπαραχωρώνταςοποιαδήποτεκυριαρχίακαιπεριουσία τηςΚυπριακήςΔημοκρατίας.Αυτόίσωςνααποτελείκαιεσχάτηπροδοσίαανγίνει(πουτοαπευχόμαστε).

11.ΗασυλίαόλωντωνβουλευτώνήτουΠρόεδρουήοποιουδήποτεάλλουπροσώπουπροβλέπεταικαικαθορίζεταιαπότοΣύνταγμα.ΣυνεπώςηπροσπάθειακατάργησηςτουΣυντάγματοςείναιλόγοςγιαάμεσηάρσηαυτήςτηςασυλίας.

12. κάποιες τράπεζες στην κύπρο έχουν ληστέψει 60.000 ανθρώπους και έφεραν την χώρα στο χείλος της απόλυτης καταστροφής. ο κεντρικός τραπεζίτης ήταν υπεύθυνος γι’ αυτούς. Προβλέπουμε ότι αν δεν διωχθούν οι υπεύθυ-νοι και μείνουν έξω από τη φυλακή θα ςύνεΧιςούν να το κάνουν εις βάρος της χώρας και των πολιτών. ςε άλλες χώρες όπως ισλανδία και ουγγαρία έχουν διωχθεί. θα είναι και ατομική η ευθύνη του γενικού εισαγγελέα εάν δεν προστατέψει το κράτος και τους πολίτες του.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ κ. Πέτρος Κληρίδης είναι υποχρεωμένος να παρέμβει αυτόβουλα και να προστατεύσει το ΣΥ-ΝΤΑΓΜΑ και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και να εκφέρει άποψη για την ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα των νόμων που απορρέει από το μνημόνιο καθώς και για την επερχόμενη Δανειακή Σύμβαση. Αναμένουμε τοποθέτηση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας (σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας αρνηθεί να τοποθετηθεί ή/και υποστηρίζει όλα τα πιο πάνω, τότε και αυτό είναι αδίκημα). Ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να προστατεύει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. ΟποιαδήποτεαντισυνταγματικήαπόφασηείτετηςΒουλήςείτετηςΚυβέρνησηςΔΕΝΔΕΣΜΕΥΕΙτουςΚύπριουςπολίτεςούτετηνΚυπριακήΔημοκρατία,ούτεόποιονπροσυπογράψειαυτήτηνεπιστολή.Θαείναιπροσωπικήηευθύνηοποιουδήποτεψηφίζειτέτοιουςνόμους.

Page 6: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

6 Η αλΗθεια γ ια τΗ μνΗμονιακΗ σύμβασΗ

γνΩριΖετε οτι: • ΑνσυγκρίνετετιςπροβλέψειςπουέγιναναπότοΔ.Ν.Τ.βάσειτου1ουμνημονίουσεόλεςτιςΕυρωπαϊκέςχώρεςείναιεκ

διαμέτρουαντίθετεςμεταπραγματικάαποτελέσματα.Έχετεκάνειαυτήτησύγκριση;• ΣεόλεςτιςΕυρωπαϊκέςχώρεςπουυιοθέτησαντηλογικήτουμνημονίου,τααποτελέσματαήτανίδιαήπανομοιότυπακαι

καταστροφικά;• Είναιγελοίοναισχυρίζεταικάποιοςότιμέσωτηςλογικήςτουμνημονίουθασώσουμετηνοικονομία.Κάποιοιπουθατρέξουννα

μαςδιαψεύσουν,τουςκαλούμεναμαςπαρουσιάσουνόλουςτουςαριθμούς.Γιατίκαιπώς,‘‘έγκριτοιοικονομολόγοι’’στηρίζουνσενάριακαικάνουνπροβλέψεις,χωρίςναγνωρίζουνπόσοκαιπόσεςφορέςθαγίνειαπομείωσηχρέουςστηνΕλλάδα,αλλάούτεπώςθαείναιταεπόμεναμνημόνια;Αυτόπουπρόκειταιναμαςξαναπούντώραείναιπως‘ηΕλλάδαείναιδιαφορετικήοικονομία’.Κάποιοιπροφανώςθεωρούνότιτρώμεκουτόχορτο.(Επισυναπτόμενο 2 – Επεξηγηματικό σημείωμα οικονομικών.

• ΑκόμακαιτοΔ.Ν.Τ.παραδέχεταισήμεραότιηΚύπροςδενθαέχειτηδυνατότηταούτεκαντουςτόκουςνααποπληρώνειταδάνειακαιψάχνειγιακούρεμαπρινκανμπούμεστομνημόνιο!Μεαπλάλόγιαμαςλέειξεκάθαρααυτόπουλέγαμεαπότηναρχή,ότιαυτότοπλάνοδενθαείναιβιώσιμομεκανέναντρόποκαικανένασενάριο.ΕυτυχώςπουμαςτοείπετοίδιοτοΔ.Ν.Τ.,διότιοιπολιτικοίμας,μαζίκαιοΥπουργόςΟικονομικών,αλλάκαιοι‘έγκριτοι’,προσπαθούσανανμαςπείσουνγιατοαντίθετο!ερώτηση προς όλους όσους στήριζαν το αρχικό σενάριο:Οιλανθασμένεςαρχικέςεκτιμήσειςσαςήτανλόγωανικανότηταςήήτανεσκεμμένες;

• Δειλάδειλάάρχισανμερικοίναπαραδέχονταιτοαυτονόητο,ότιδηλαδήθαέρθουνπολλάμνημόνια.Έχουναρχίσειμάλι-στανασυζητούνκαιτοκούρεμα.Γιατίκύριοιδενκάνουμεκούρεμασήμεραεπιδιώκονταςρεαλιστικάναφέρουμετοχρέοςσεδιαχειρίσιμαεπίπεδακαισυζητούμεκούρεμααύριο,μεμεγαλύτεροκόστοςγιατουςεσωτερικούςκαιτουςεξωτερικούςδανειστέςκαιέτσιναέχουμεπάλιΜΗΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟχρέος;Αυτοίπουμαςαπειλούνναμαςδανείσουν,γιατίθέλουνναχάσουνπερισσότερα;(Επισυναπτόμενο 2 – Επεξηγηματικό σημείωμα οικονομικών).

• Παραπλανάεσκεμμέναόποιοςισχυρίζεταιότιθαπροσπαθήσειναμηνέρθεικαινούριομνημόνιο,διπλωματικάμάλιστα,έτσιώστεναμηφαίνεταιότιστηνουσίαψεύδεται.ΑυτόαποδεικνύεταιαπότογεγονόςότικαιηκουτσήΜαρίαάρχισενακαταλαβαίνειότιθαέρθειμιαπαρέαμνημονίων(βλέπε Κυπριακό μνημόνιο και δηλώσεις Πρόεδρου της Επιτροπής Οικο-νομικών στις 12/12/2012 στο κυπριακό κανάλι Σίγμα).Έχουμεακούσειυποψήφιουςαλλάκαιυπουργούς,είτεναδηλώνουνότιθαπροσπαθήσουνναμηνέρθουνάλλαμνημόνιαήότιΔΕΝθαέρθουνάλλαμνημόνια.Ποιοιείναιαυτοί;

• Αρχικάσυζητούσαμεανβγαίνουνήδενβγαίνουνοιαριθμοίμετο1ομνημόνιο.Μετά,όταναντιλήφθηκανόλοιότιθαέρθουνπολλάμνημόνια,πάλιαρχίσαμενασυζητάμεανθαβγουνοιαριθμοίκαιμετακαινούριαμνημόνια.Τώρασυζητάμεότιθακάνουμεκούρεμα(πουήτανεξαρχήςαυτονόητο).Ανλάβουμευπόψηότικανείςδεγνωρίζειτηζημιάαπόταεπόμενακου-ρέματατηςΕλλάδαςαλλάούτεκαιτοτιθαπεριλαμβάνουνταεπόμεναμνημόνια,θαπρέπειναδιερωτηθούμεκαιναρω-τήσουμετους‘έγκριτους’καιάλλουςτοεξής:‘‘Τελικάπόσοεύκολαέβγαινανοιαριθμοίμετο1ομνημόνιο;’’Ανπροσπαθείτεναμαςπείσετεότιμεοποιοδήποτεσενάριοκαιαριθμούςθα«βγούμεαπόμέσα»μιλάμεγιααστειότητες.(Επισυναπτόμενο 2 – Επεξηγηματικό σημείωμα οικονομικών)

• ΠρέπεινακομματιάσουμετοκαρκίνωμαπουλέγεταιMarfinκαιΤράπεζαΚύπρουαλλιώςτοκαρκίνωμαθαπροχωράσυ-νεχώςκαιθαμαςεξοντώσειολόκληρους.ΕίναιαστειότηταναπάθουμεόσαθαπάθουμεγιανατιςανακεφαλαιοποιήσουμεαπότηστιγμήπουαναμένεταινέοκούρεματουΕλληνικούΧρέουςκαιάρα…φτουκαιαπότηναρχή.

• Μερικοίβουλευτές,υπουργοί,κεντρικοίτραπεζίτεςκαι‘‘ΕΓΚΡΙΤΟΙΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ’’γνωρίζουνταπάντακαιλεπτομε-ρώςμάλιστα.

• ΚαιστηνΙρλανδία,Ελλάδαάλλακαισ’άλλεςχώρεςοι‘‘έγκριτοιοικονομολόγοι’’ταίδιαέλεγαν.• Οιίδιοιοικονομολόγοιπολλέςφορέςδίνουντιςίδιεςακριβώςεκτιμήσειςενώταίδιαπουεισηγήθηκαναλλούαπέτυχαν.• Κάποιουςξεχείλισανοιτσέπεςκαιτρέχουναπόταποδάριατους.• ΟισοβαρέςοικονομικέςαναλύσειςπροβλέπουντημεγάληπιθανότηταΜΟΝΙΜΗΣΥΦΕΣΗΣγιατιςΕυρωπαϊκέςχώρες

πουυιοθέτησαντομνημόνιο.• ΑυτέςοιχώρεςθαήτανσεπολύκαλύτερημοίρακαικυρίωςμεπολύκαλύτερηΠΡΟΟΠΤΙΚΗεάνδενυιοθετούσαντομνημόνιο.

Περαιτέρω:• ΓνωρίζετετιείναιηΣυνθήκητηςΛισσαβόναςή/καιηΜεταρρυθμιστικήΣυνθήκηκαισετιαποσκοπούν;Αυτοίπουγνωρί-

ζουνεπιμένουνακόμαότιμέσωαυτήςτηςστρατηγικής-λογικήςτουμνημονίουκαιτηςΔανειακήςΣύμβασηςΔΕΝεπιχειρεί-ταιηπαράδοσητηςεθνικήςμαςκυριαρχίας(Επισυναπτόμενο 1, Επεξηγηματικό σημείωμα Συνθήκης της Λισσαβόνας).

• ΓνωρίζετεότιόποιαμορφήκαιναπάρειτοσχέδιοΚΑΤΟΧΗΣπουεργολαβικάπροωθείται,είτεμέσωΔΝΤείτεμέσωΕΚΤείτεμεεσκεμμένηπρόκλησηπανικούκαιτρομοκρατίας,θατοκαταλάβουμεεύκολα;

• Γνωρίζετεότιείναιηλιθιότηταεκμέρουςκάποιωνκαιεγκληματικήαμέλειαναψηφίζουννόμουςπουιδέαδενέχουνσετιαποσκοπούνκαιπουαπορρέουναπόένασυμβόλαιοπολλώνδισεκατομμυρίων,πουΔΕΝΕΙΔΑΝκαιπουΔΕΝΔΗΜΟΣΙ-ΕΥΤΗΚΕτοτελικόκείμενοστηνεπίσημηεφημερίδατηςΔημοκρατίας;

• Γνωρίζετεότικάποιοιγνωρίζουνταπάνταγιατοτιγίνεταικαιγιαποιολόγο;• Γνωρίζετεότιηπαραχώρησητηςεθνικήςκυριαρχίαςκαιτουεθνικούπλούτουμεοποιονδήποτετρόποαποτελείπράξη

υποτέλειαςαλλάκαιεθνικήςπροδοσίας;• ΓνωρίζετεότικάποιοιέδωσαντηζωήτουςγιαναμηνείμαστεεμείςσήμεραυποτελείςστουςΆγγλους;Κατανοείτεότιαυτό

πουγίνεταισήμεραείναιοορισμόςτηςυποτέλειαςκαιτηςυποταγής;• ΓνωρίζετεότικάποιοιπολιτικοίμαςέχουνζαλίσειμετομέγεθοςτηςδιεκδικητικότητάςτουςκαιτιςΕυρωπαϊκέςδιασυνδέ-

σειςτους,τομόνοπουκάνουνείναιναυποκλίνονταιευλαβικάστουςξένουςκαιτηντρόικα;

Page 7: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

7Η αλΗθεια γ ια τΗ μνΗμονιακΗ σύμβασΗ

• ΓνωρίζετεότιταλεφτάπουυποτίθεταιότιθαεισρεύσουνστηνΟικονομίαμέσωτωντραπεζών,θακαταλήξουνσεκατα-θέσειςκαιοιπερισσότεροιαπόαυτούςπουθαταπάρουναπλάθακερδίζουντηδιαφοράεπιτοκίου;ΜελετήσατετιέγινεακριβώςμετονίδιοτρόποστηνΕλλάδα,ήμήπωςπιστεύετεότιοιτράπεζεςθαταδανείσουνσεαυτούςπουταέχουνπραγματικήανάγκη;Ούτετιςτράπεζεςμπορείτενααναγκάσετεναταδανείσουνστουςασθενέστερους,ούτετοτραπεζικόαπόρρητομπορείτεναάρετε,έτσιώστεναξέρετετιγίνεται,ούτεπρακτικόςκαιουσιαστικόςτρόποςπαρακολούθησηςκαιεκτίμησηςγιατοπουπήγανταλεφτάθαυπάρχει.Γνωρίζετεότιαυτόείναιτομόνομέτροπουυπάρχειστομνημόνιογιατηντάχατες«Ανάπτυξη»καιτομόνοαποτέλεσμαπουθαεπιφέρειείναιναμεγαλώσειτηνταξικήκαιοικονομικήδιαφοράστηνκοινωνία,εφόσονθαπληρώνουνόλοιγιανακερδίζουνοιπλούσιοι;

• Γνωρίζετεότιοιτράπεζεςπουθέλετεναανακεφαλαιοποιήσετεέχουνήδηρημάξειτιςοικονομίεςμιαςζωής60.000ανθρώ-πων;Κατανοείτεότιζητάτεαπόαυτούςτουςανθρώπουςνασυνεχίσουνναπληρώνουντιςτράπεζεςμέσωφόρωνκαιαποκοπών;

• Γνωρίζετεότιαυτάπουυπογράφουμεδενέχουνκαμιάδιαφοράαπότηνπαραχώρησητηςχώραςκαισυνθηκολόγησηάνευόρωνσεπερίπτωσηπόλεμουκαικατοχής.

• Έχετεμελετήσειτισημαίνειστάσηπληρωμώνκαιπώςένακράτοςπροστατεύεταιδιεθνώςσεαυτέςτιςπεριπτώσεις;• Έχετεκάνεικάποιουςμαθηματικούςυπολογισμούςγιατοπούκαισεποιακατάστασηθαβρίσκετεηχωράσε5,10,15

χρονιάαπόσήμεραμετοσενάριοτηςάμεσηςστάσηςπληρωμών;• ΓνωρίζετεότιτοεπόμενοβήμαστηνΕυρώπηθαείναιη«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΕΝΟΠΟΙΗΣΗ»καιεμείςδεθαέχουμεδικαίωμα

αρνησικυρίας(βέτο)ανυπογράψουμετηνΔανειακήσύμβασηήτομνημόνιο;• Γνωρίζετεότιοκόσμοςείναιδιατεθειμένοςνακάνειπολλέςκαιμεγάλεςθυσίεςγιανααποφύγειτηνοικονομικήκατοχή;

Σκληράοικονομικάμέτραπουχθεςθαθεωρούνταναδιανόητα,μπορούνναπροωθηθούνχωρίςσημαντικέςαναταράξειςκαιμερεαλιστικόπλάνοανάκαμψηςκαιεπανακτίσιμοτηςοικονομίας,σεδιαφορετικέςμάλισταβάσεις,πιουγιείςαπόαυ-τέςπουείχαμεμέχρισήμερα.

• Γνωρίζετεότιοικόρεςκαιεγγονέςκάποιωναπόεμάςθαδουλεύουνστα«SaunaClubs»τηςΓερμανίας‘‘εξυπηρετώντας’’γερμανούς,γιαναστέλνουνκομπόδεμαστοσπίτιτους;ΑκριβώςτοίδιογίνεταιτώραμετιςΕλληνίδες,εξαιτίαςίδιωνκαιπανομοιότυπωννόμωνκαιαποφάσεωνμεαυτέςπουεσείςεγκρίνετεσήμερα.

• Γνωρίζετεότιπαίρνετετησύνταξηαπότουςηλικιωμένουςκαιθατουςυποχρεώνετεναπληρώνουντονοσοκομείομελεφτάπουδενέχουν;Δηλαδήτουςεξοντώνετε!

• Γνωρίζετεπόσεςαυτοκτονίεςθαέχουμεαπόπατεράδεςκαισυζύγουςπουθαχάσουνσυντάξεις,σπίτιακαιδενθαμπο-ρούννααντεπεξέλθουν;Κατανοείτεότιολόγοςτωναυτοκτονιώνθαείναιηαπελπισίακαιηαπέλπιδαπροσπάθειαναδιαγράψουνταχρέηπουεσείςτουςφορτώνετε,γιανασώσουντοσπίτιτουςκαιτηνοικογένειάτους;Όσοικρατάτεσταχέριασαςαυτήτηνεπιστολήσημειώστεαυτήντηνεπισήμανσηδιότιγιακάθεαυτοκτονίαεμείςθασαςτουπενθυμίζουμεκαισαςκαθιστούμεαπόσήμεραηθικούςαυτουργούς.

• Γνωρίζετεότιείναιαστείοναμαςλέτεότιδενμπορούμεναεκμεταλλευτούμετώρατοφυσικόαέριο...καιύπουλαναδιοχε-τεύετεότιθατοχρησιμοποιήσουμεγιαναβγούμεαπότοχάοςκαιτονκυκεώναπουμαςβάζετε;

• ΓνωρίζετεότιμεαυτάπουψηφίζετεκαιυπογράφετεδεθαέχουμεκανένααπολύτωςόπλοσταχέριαμαςγιατοΚυπρια-κό;ΚαταρχήνδεθαέχουμελόγοστοΚυπριακόκαιαυτόθαλυθείσίγουραστηνεπιτροπήαποζημιώσεωντουκατοχικούκαθεστώτος.Θαείναιπαντελώςμάταιεςοιεκκλήσειςσεπρόσφυγεςνασταματήσουν,καιαυτόθασημάνεικαιτοτέλοςτουπροβλήματος.Επίσηςστηνκατάστασηπουθαπεριέλθειτοκράτοςκαιολαόςτου,κανείςδεθαενδιαφέρεταιπλέονγι’αυτό.Κάποιοιμάλισταπουδενθαμπορούννααντεπεξέλθουνίσωςκαιναμετακινηθούνστακατεχόμεναγιαναεπιβι-ώσουν,εφόσοντοκόστοςζωήςθαείναιπολύχαμηλότερο.ΠιστεύετεότιένακράτοςχωρίςκυριαρχίακαιλόγοστααπλάεσωτερικάτουζητήματαθαέχειλόγοστοΚυπριακόπρόβλημα;ΔΕΝΘΑΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕΕΜΕΙΣΤΙΘΑΓΙΝΕΙΜΕΤΟΚΥΠΡΙΑΚΟΑΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕΤΗΝΣΥΜΒΑΣΗκαιαυτόδενείναιθεωρία.Είναιπραγματικότητα.

• ΓνωρίζετεπόσοιόροικαιδεσμεύσειςτουμνημονίουείναιΑντισυνταγματικά;• ΓνωρίζετεότιμεαυτόπουπροωθείτεγιατονΟργανισμόΧρηματοδοτήσεωςΣτέγηςκαιταΣυνεργατικάθαδώσετετοδικαίω-

μαστιςτράπεζεςναπάρουντηνπεριουσίαενόςπολύμεγάλουαριθμούΚυπρίωνπολιτώνμέσασεμερικούςμήνεςενκαιρώτεράστιαςανεργίας,μειώσεωνμισθώνκαισυντάξεων,αλλάκαιπαγκόσμιαςπολύχρονηςοικονομικήςκαιόχιμόνοκρίσης;

• ΓνωρίζετεπόσοιΚύπριοιπολίτεςδεθαέχουντηδυνατότηταναπληρώσουντιςδόσειςτους;• Γνωρίζετεότιολόγοςθαείναιταλεφτάπουχρεώθηκαν,γιαναταπάρουνοιτράπεζες;Οιοποίεςτώραθαμαςπαίρνουν

καιτασπίτιαμας;• Γνωρίζετεότιοφόροςακίνητηςπεριουσίαςθαέχειωςαποτέλεσμαμέσασταεπόμενα10-20χρονιά,τησυγκέντρωσηόλης

τηςακίνητηςπεριουσίαςσταχεριάμερικώνπλουσίων;• Γνωρίζετεότιθαπληρώνουμεενοίκιογιατασπίτιαπουαγοράσαμε;• Γνωρίζετεότιθαμαςδιώξετεαπότηνχώραμας;(τεράστιοςαριθμόςνέωνανθρώπωνστηνΕλλάδαέχουνήδηφύγειή

προσπαθούνναφύγουνμόνιμα).• Γνωρίζετεότιδενυπάρχειτιμωρίααντίστοιχημετοέγκλημαπουδιαπράττετε;• Είστεόλοιέτοιμοιναπαραιτηθείτετηςασυλίαςκαιτουτραπεζικούαπορρήτου;• Γνωρίζετεότιεμείςσαςκαταλάβαμεγρήγορα,διότιμάθαμεαπότααδέρφιαμας,πουτύποισανκαιεσάςτουςρήμαξαν,

τουςκατέστρεψανκαιτουςοδήγησανστηνεξαθλίωσηκαικατοχή;• ΓνωρίζετεότιητράπεζαπουθαεπιχειρήσειναβάλειχέριστοσπίτιήστοακίνητοΚυπρίουπολίτηθαέχεινααντιμετωπίσει

μιαΟΡΓΙΣΜΕΝΗΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ;• Γνωρίζετεότιδενθαυπάρχουνόριαεφόσονγιαπολλούςθαείναιθέμαεπιβίωσης;

Page 8: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

8 Η αλΗθεια γ ια τΗ μνΗμονιακΗ σύμβασΗ

...καιτέλος,

• γνωρίζετε ότι εδώ είναι κύΠρος και δεν υπάρχει ‘μέγαρο μαξίμου’ για κανέναν να κρυφτεί; λογικά, τις εξηγήσεις γι’ αυτό που θα επέλθει και τις ευθύνες θα τις ζητήσει ο λαός στις καφετέριες στα γραφεία και στους δρόμους.

• γνωρίζετε ότι ξεχάσατε, εσείς αλλά και η τρόικα, να υπολογίσετε το μέγεθος της κύπρου; κατανοείστε ότι πολύ σύντομα ο λαός θα μάθει και θα καταλάβει εύκολα τι κάνουν κάποιοι, πώς και γιατί;

• γνωρίζετε πως οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτή την επιστολή είναι η αδιαμφισβήτητη άποψη όλων των πο-λιτών των χωρών της ευρωπαϊκής Ένωσης μετα την υιοθέτηση του μνημονίου στις χώρες τους;

• γνωρίζετε πως θα συμπεριφερθεί ένας κύπριος που έχασε τη σύνταξη που πλήρωνε 40 χρόνια και ότι αυτοί που θα χάσουν τη σύνταξή τους θα είναι χιλιάδες; γνωρίζετε τι θα κάνει αυτός ο κύπριος, όταν καταλάβει ότι εκτός από τη σύνταξη που έχασε, θα χάσει και το σπίτι του και θα χρωστά ακόμη αρκετές δεκάδες χιλιάδες αυτός και το αγέννητο εγγόνι, εξαιτίας των αποφάσεών σας;

• γνωρίζετε ότι ακόμη και το Πολύ Δύςκολο σενάριο στάσης πληρωμών σήμερα θα είναι πολύ καλύτερο σε 3 χρόνια αλλά και μακροχρόνια με την απλή λογική ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας Δεν θα χρωστάνε εξαιτίας μας;

• γνωρίζετε ότι καθόμαστε πάνω σε 1 τρισεκατομμύριο φυσικού αερίου και θα το δώσουμε για να πάρουμε 15 δις., δίνοντας την ίδια ώρα τα σπίτια και τις συντάξεις μας;

• γνωρίζετε ότι με αυτή την επιστολή που έχετε στα χέρια σας δε θα μπορείτε να ισχυρισθείτε ότι ‘Δεν γνΩριΖα-τε’;

• γνωρίζετε ότι είστε υπάλληλοι μας και εφόσον εμείς σας πληρώνουμε απαιτούμε σεβασμό;• γνωρίζετε ότι κανένας δεν σας έχρισε θεούς;• είστε έτοιμοι να παραχωρήσετε όλη την προσωπική σας περιουσία και αν όχι, γιατί υπογράφετε τέτοιους όρους

εκ μέρους μας;• γνωρίζετε ότι η μόνη απόφαση που δικαιούστε να πάρετε καθορίζεται από το ςύνταγμα τΗς κύΠριακΗς ΔΗ-

μοκρατιας που κάποιοι προσπαθούν να καταργήσουν με χρηματοπιστωτικό πραξικόπημα;• γνωρίζετε ότι μελετήσαμε το 1974 και έχουμε διδαχτεί πολλά από τότε;• γνωρίζετε ότι τότε το ‘‘ελλάς ελλήνων Χριστιανών’’ ακουγόταν όπως ακούγεται σήμερα το ‘‘Πακέτο ςωτηρίας’’;

ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια:Πώςθαπληρώσουντιςδόσειςτουςοιπολίτεςπουδεθαέχουνδουλειάήκαισύνταξηέτσιώστεναμηνχάσουντασπίτιατους;Γιατίγίνεταιαυτήηαλλαγήτων‘‘90ημερών’’στιςτράπεζεςαυτήτηνπερίοδο;Κατανοείτεότισυνταξιούχοι,οικογενειάρχες,πολύτεκνοι,πρόσφυγες,πιθανόνναθέσουντέρμαστηνίδιατηζωήτουςεξαιτίαςαυτήςτηςαλλαγήςκαιτοξεπούληματιςπεριουσίαςτους;Είναιεσκεμμέναπουπροωθείτετέτοιαμέτραήλόγωάγνοιας;

εΠισύναΠτομενο 1

Η ςΥνΘΗκΗ τΗς ΛιςςαΒόνας = τό καινόΥριό μας ςΥνταΓμα

Κρίνουμενευραλγικήςσημασίαςταόσαακολουθούνανθέλεικανείς,ειδικάοιβουλευτές,νααντιληφθούντισυμβαίνειαυ-τήντηνστιγμήστηνΚύπρομετηνεπιχειρούμενηδανειακήσύμβασημετηνΤρόικα.

ΑυτήτηστιγμήυλοποιείταιτοέναμέροςτηςΣΥΝΘΗΚΗΣΤΗΣΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣήΜεταρρυθμιστικήΣυνθήκηπουπροβλέπειουσιαστικάτηντραπεζικήενοποίηση,τηνκατάργησητωνεθνικώνσυνόρωνκαιόληςτηςεθνικήςκυριαρχίαςτηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςκαιτουσυντάγματος,μεειδικέςαναφορέςκαιστοντομέαΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.‘‘...Οτομέαςτηςενέργειαςπεριλαμ-βάνεταιστιςλεγόμενεςκοινέςαρμοδιότητες,καιτακράτημέληχάνουντηδυνατότηταναελέγχουναποκλειστικάαυτότοστρατηγικόκεφάλαιο...’’,μεότιαυτόσημαίνειγιατοφυσικόαέριοπουπολλοίέχουνκάνειπροεκλογικήσημαίακαιβασικήεπικοινωνιακήπολιτική.ΗσυνθήκητηςΛισσαβόναςείναιησυνθήκηπουαντικατέστησετοΕυρωσύνταγματοοποίοέχειαπορριφθείσεδημοψηφίσματααπότουςλαούςτηςΕυρώπης(Γαλλία,Ολλανδία).ΟτελικόςστόχοςτηςΣυνθήκηςθαβρειτηνΚύπροχωρίςκανένααπολύτωςλόγοή/καιέλεγχοόλωνόσωναπορρέουναπότηνανεξαρτησίαήκυριαρχίακαιτοΣύ-νταγματηςΚυπριακήςΔημοκρατίας.Είναιεκτουπονηρούπουίσωςδηλώνουνκάποιοιότιαυτόδενείναιοαυτοσκοπόςκαισαςκαλούμεναμελετήσετετηνσυνθήκηάλλακαισετιαυτήαποσκοπεί.‘‘Πατριωτικές’’δηλώσειςτύπου‘‘Εμείς δεν υπογρά-φουμε παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας’’δενανταποκρίνονταιστηνπραγματικότητακαιταγεγονόταμιλούναπόμονάτους.

1. Καταρχήνηκατανόησητηςσυνθήκηςπουαναφερόμαστεείναιπλήρωςεπεξηγηματική.2. Ελλάδα,ΙρλανδίακαιΠορτογαλίαδενέχουνπλέονκανέναλόγοσεοποιοδήποτεζήτηματουςάφοραεσωτερικόηεξωτερι-

κό,ωςαποτέλεσματουμνημονίουκαιτηςΔανειακήςΣύμβασης.Γιατίθεωρείτεδηλαδήότιεδώθαγίνεικάτιδιαφορετικό;3. Εσείςοιίδιοιυπογράφετεέναμνημόνιοπουπροβλέπειδεσμεύσεις,πουπρέπειηβουλήκαιηκυβέρνησηναδεχτούν

χωρίςσυζήτησηήδιαπραγμάτευση.Αναφερόμαστεσταεπόμεναμνημόνιαπουθαμαςστείλουνοι ικανότεροι.Αυτόείναιξεκάθαροστομνημόνιοπουκρατάτεσταχέριασαςκαιδεναμφισβητείται.ΤοέχειμάλισταπαραδεχτείτηλεοπτικάοΠρόεδροςτηςεπιτροπήςΟικονομικώνκ.ΝικόλαςΠαπαδόπουλος,ότιδηλαδήθαέρθουνπολλάάλλαμνημόνιακαι

Page 9: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

9εΠισύναΠτομενο 1

δενθαέχουμετηνοποιαδήποτεδυνατότηταναταδιαπραγματευτούμε.Θαπρέπειναταδεχτούμεαυτούσιαοτιδήποτεκαιναπροβλέπουν.ΕίναικαιαστείοστηντελικήτοσκηνικόπουβλέπουμεστηΒουλήμετιςαναβολέςεφόσονέστωκαιναμηνψηφιστείκάτιτώραθαμαςτοεπιβάλουνμετά.Ηφορολογίασταακίνηταγιαπαράδειγμα,πουπολλοίβγαίνουνκορδωτοίκαιλένεότιδενθαεπηρεάσειτηνπλειοψηφίατωνπολιτώνκαιτωνκατοχώνακίνητηςπαρουσίας,θααλλάξεισεμεταγενέστεροστάδιοκαιθαμαςπάρειόλουςτοκολάνι.Αυτόαπόμόνοτουαποτελείπαραχώρησηεθνικήςκυριαρ-χίαςκαιείναιαντισυνταγματικό.

4. Δώστεμιαλογικήεξήγησηστουςεαυτούςσαςκαισεεμάς:Γιατίδενέχουμεδειτηνδανειακήσύμβαση,ενώέχουμεμελετήσειπολύκαλάτιςσυμβάσειςτωνάλλωνχώρων;Πωςείναιδυνατόννασυζητάμεγιαδάνειαπολλώνδισεκατομ-μυρίωνκαικάνειςναμηνέχειδειτοσυμβόλαιο,πουπεριλαμβάνειπολλούςκαισημαντικότατουςορούςόπωςεπιτόκια,δεσμεύσεις,παραχωρήσειςκτλ.;

5. ΗσυνθήκημεταξύάλλωναναφέρειότιορόλοςτουεθνικούκοινοβουλίουδηλαδήτηςΒουλήςμας,θαέχειτονεξήςρόλο‘‘..contributetothegoodfunctioningoftheunion..’’.Δηλαδήθαμαςστέλνουντανομοσχέδιακαιτονπροϋπολογισμόκαιανεξαρτήτωςανμαςικανοποιούνήόχιθαείμαστεαναγκασμένοιναταδεχτούμεαυτούσια.

Δυστυχώςοκόσμοςδενέχειιδέατιγίνεταιπίσωαπόκλειστέςπόρτεςκαιδενείναιενημερωμένοςούτεστονελάχιστοβαθμό.ΤογεγονόςότισχεδόνκάνειςστηνΚύπροδενξέρειτιείναιησυνθήκητηςΛισσαβόνας,πώςδημιουργήθηκεκαιπωςυλοποιείταικαταδεικνύειτουλογούτοαληθές.ΔενείναιδυνατόννακαταργήσετεουσιαστικάτοΣύνταγμακαικάνειςναμηντοαντιληφθεί.Απαιτούμενασταματήσετενασυμπεριφέρεστεωςολιγαρχικόκαθεστώςκαιναβγείτεέξωναεξηγήσετεεπακριβώςστονκόσμοτιακριβώςγίνεται,ότανόλοιεσείςπρώτατοκατανοήσετε(αφούκατάταάλλαγνωρίζετεταπάντα).Έπιτηευκαιρίαμεόλοτονσεβασμόσαςζητούμεναμελετήσετεειςβάθοςτιέχειγίνεισεάλλεςευρωπαϊκέςχώρες:στηνΕλλάδα,ΙρλανδίακαιΠορτογαλία.Σεόλες,πάραπολλοίβουλευτέςεκτωνύστερωνκατάλαβαντιακριβώςψηφίσαν.Δενείναικαθόλουτυχαίοότιψηφίζετενομοσχέδιαταοποίασαςπαρουσιάζονταιτελευταίαστιγμήκαιχωρίςκανναταδιαβάζετε.Ηεκτωνύστερωνυπογραφήμιαςδανειακήςσύμβασηςαπό1-2άτομαόπωςέναςτραπεζίτηςήκαιυπουργόςείναιπολύεύκοληυπόθεσηκαιονοώννοητό.ΈτσιτηνέπαθανκαιστηνΕλλάδα,όσοεξωπραγματικόκαιανακούγεται.ΈμαθανδηλαδήοιΈλληνεςπολίτεςότιυπέγραψανκαικάτιάλλο,πέραντουμνημονίου,μερικούςμήνεςμετά!ΑυτόήτανηΔανειακήΣύμβασηπουυπογράφτηκεστακρυφάαπότοντότεΔιοικητήτηςΤράπεζαςτηςΕλλάδοςκαιαπότοντότευπουργόΟικονομικών.ΟδικόςμαςυπουργόςΟικονο-μικώνπάντωςδήλωνεστις20.12.2012ότι«δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει δεύτερο ή τρίτο μνημόνιο».Προβλέπουμεμάλισταότιηυπογραφήπιθανόννακαθυστερήσει,λόγωτωναντιδράσεωνπουέχουνδημιουργηθείστοθέμααυτό.Ίσωςαυτόναμετακυλήσειστηνεπόμενηκυβέρνηση,ακριβώςγιαναγίνειμετρόπομυστικόκαιδόλιο.Ηεπόμενηκυβέρνησημάλιστα,όποιακαιναείναι,θαμαςπαρουσιάζειτοψευτο-επιχείρημαότιέχειισχυρήεντολήαπότουςπολίτες. εντολή θα έχουν μόνον αν παρουσιάσουν στον λαό όλη την αλήθεια αλλά και τις Ξεκαθαρες θέσεις τους πριν τις εκλογές, οι υποψήφιοι. Άρα ας μας δείξουν την δανειακή σύμβαση και να Παρούν ΞεκαθαρΗ θεςΗ αλλιώς δεν έχουν τέτοια εντολή.Άλλησοβαρήπιθανότηταείναιναμαςαφήσουννακαταρρακωθούμεκαιμέσαστονπανικόπουθαδημιουργηθείναμαςαναγκάσουνάμεσασευπογραφήκαιαποδοχή.Οφείλουμεναοργανωθούμεωςκράτος,διαφορετικάοισυνέπειεςτηςστάσηςπληρωμώνθαείναιπολλαπλάσιες,μεχειρότερητηνάμεσηυπογραφήτηςΔανειακήςΣύμβασης.Απαιτούμεάμεσηδέσμευσηαπόόλουςανεξαίρετα(Πρόεδρο,ΥπουργικόΣυμβούλιο,ΔιοικητήΚεντρικήςΤράπεζας,Υπο-ψηφίουςγιατηνΠροεδρίακαιβουλευτές)ότιθαδημοσιοποιηθείπρώτατοτελικόκείμενο,θαδοθείχρόνοςγιαμελέτηκαιεπιστημονικήσυζήτησηκαιμετάολαόςνααποφασίσειδημοκρατικάγιατομέλλοντου.Όσοιτρέμουντηνδημοκρατίαση-μαίνειότιέχουνκαιαλλότριουςσκοπούς.Μηνμαςφέρετεστοδίλημμαναπρέπειναυπογράψουμεμέσωαπειλώνκαιπί-εσηςχρόνουχρησιμοποιώνταςτιςγνωστέςπλέονλέξειςπνευματικήςτρομοκρατίας–‘Πτώχευση,Πάττισμα,Πανικόςκτλ’.Τομάθαμεπλέοναυτότοσενάριογιαυτόσαςλέμεαπότώρα‘’ΦΕΡΤΕΝΑΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕΤΗΝΔΑΝΕΙΑΚΗΣΥΜΒΑΣΗκαιδώστεκατάλληλοχρόνοκαιδυνατότηταγιαολοκληρωμένηενημέρωσηκαιεπίτηςουσίαςσυζήτηση’’

ερώτηση προς Πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τους διεκδικητές της Προεδρίας κ. αναστασιάδη, λιλλήκα, μαλά: 1. ΓνωρίζατεγιατηνύπαρξητηςΣυνθήκηςτηςΛισσαβόναςκαιτηςενδεχόμενηςΔανειακήςΣύμβασηςκαιστοτιαυτέςαποσκοπούν;Ανγνωρίζατεγιατίδενπαίρνετεξεκάθαρηθέση;Ανδενγνωρίζατε,ΓΙΑΤΙΔΕΝΓΝΩΡΙΖΕΤΕ;2. Δεσμεύεστεότιδενθαπαραχωρήσετεμεκανένατρόπο,άμεσοήέμμεσοτηνεθνικήκυριαρχίατηςΚυπριακήςΔημο-κρατίαςήμέρουςτης,είτεμευπογραφήτηςΔανειακήςΣύμβασηςήάλλωςπως;ΑπαιτούμεξεκάθαρηκαιΕΠΙΤΗΣΟΥΣΙΑΣΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗγιαναγνωρίζουμετιψηφίζουμεκαιποιόνθαψηφίσουμε.Είναιέναπολύσημαντικόθέμα,τοοποίοδενσηκώνειούτεπαιχνίδιαούτεκρυφτούλι.ΟιπολίτεςαπαιτούνναγνωρίζουντιςΞΕΚΑΘΑΡΕΣθέσειςσας.3. Θεωρείτεσυνετόκαιδημοκρατικόοιπολίτεςνααποφασίσουνγιατομακροχρόνιομέλλοντους,όπωςέγινεκαιτο2004;Σέβεστετηνάποψητωνπολιτώνκαιδημοκρατικώνδιαδικασιώνήθεωρείτελανθασμένοτοδημοψήφισματου2004καιενδεχόμενηδιενέργειαδημοψηφίσματοςγιατηνδανειακήσύμβαση,πουείναιεξίσουσημαντικήγιατομέλλοντουτόπου;

ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον γ.γ. ακελ κ. Άντρο κυπριανού:Γιατί τοκόμμασαςκαιοιβουλευτέςσαςκαταψήφισανστοΚυπριακόΚοινοβούλιοστις3/7/2008τηνσυνθήκητηςΛισσαβόναςκαιγιατίσήμερααυ-τοαναιρούνταιμευπερψήφισητηςμέσωτωννομοσχεδίωντουμνημονίουκαιάρατηςυλοποίησηςτους;ΓνωρίζετεότιανκαταψηφίζατεσανκόμμασήμεραστηΒουλήτομνημόνιο(καιάρατηνΣυνταγματικήαλλαγήπουπροωθείτε)όλεςοιμνη-μονικέςαλλαγέςθαήταναντισυνταγματικές;ΙδούηΡόδος.Γιαναδούμετιπραγματικάυποστηρίζετε.

Page 10: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

10 εΠισύναΠτομενο 2

εΠισύναΠτομενο 2

Η όικόνόμικΗ Θεώρια και ΠρακτικΗ ςτΗν ΠόΛιτικΗ ΠόΥ ακόΛόΥΘειται ςτΗν εΥρώΠΗ Για τΗν ταχατες ‘εξόδό’ αΠό τΗν κριςΗ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑΓΙΝΕΙΑΜΕΣΑΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣΥΖΥΤΗΣΗΓΙΑΤΟΜΕΛΛΟΝΤΟΥΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΤΟΜΕΑΤΗΣΚΥΠΡΙΑΚΗΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.ΕΙΝΑΙΠΡΟΦΑΝΕΣΟΤΙΔΕΝΕΛΕΓΧΟΥΜΕΕΜΕΙΣΤΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΜΑΣΣΥΣΤΗΜΑ.ΤΟΜΙΣΟΕΡΓΑΤΙΚΟΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΣΚΥΠΡΟΥΕΙΝΑΙΛΟΓΙΣΤΕΣΚΑΙΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

ΚαταρχήνπρέπεινακατανοήσουμεότιοιλόγοιγιατουςοποίουςτεκταίνονταιόλαόσατεκταίνονταιστιςμέρεςμαςστηνΕυ-ρώπηείναιπρωτίστωςπολιτικοίκαιακολούθωςοικονομικοί(Επισυναπτόμενο 1, Επεξηγηματικό σημείωμα για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας).ΑπλούσταταπαρακολουθήστετικάνειηΑμερική,ηοποίααντίναλαμβάνειδραστικάμέτρα,απλάτυπώ-νειχρήμα,δηλαδήαυξάνειτηνρευστότηταστηναγορά.ΣυγκρίνετεαυτόμετηνπορείατηςΕυρώπηςπουκάνειακριβώςτοαντίθετο,δηλαδήφορολογεί,παίρνεισυντάξεις,μειώνειμισθούςκτλ.ΗΑμερικήβρίσκεταιτώρασεμιασταθερήανόχιανοδικήπορείαενώηΕυρώπηβρίσκεταισεελεύθερηπτώση,καιδυστυχώςχωρίςαλεξίπτωτο.

Δεν είναι δυνατό να βάζετε την χώρα μας σε ένα μηχανισμό που είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει. ολες οι σοβαρές οικονομικές αναλύσεις θεωρούν την πιθανότητα μόνιμης ύφεσης σε ελλάδα, ιρλανδία, και Πορτογαλία πολύ με-γαλύτερη από την όποια πιθανότητα ανάκαμψης, έστω και σε βάθος χρόνου. Όσες χώρες έχουν υιοθετήσει την λογική του μνημονίου δεν έχουν καμία απολύτως προοπτική ούτε κανείς μπορεί να εξηγήσει πως θα ανακάμψουν. Φυσικά εμείς δεν χρειαζόμαστε σοβαρές οικονομικές αναλύσεις διότι με απλή λογική και βασικές γνώσεις οικονο-μικών μπορούμε να καταλάβουμε το αυτονόητο, που σημειωτέον διδάσκεται σε όλα ανεξαιρέτως τα πανεπιστήμια του κόσμου. και εΞΗγούμεθα:

ςχεδιάγραμμα:

Ποσοστιαίο (%) ΧΡΕΟΣ = ΤΟ ΧΡΕΟΣ

ακαθάριστο εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ)

Είναικατανοητόότιγιαναμειωθείποσοστιαίατοχρέοςθαπρέπειείτεναμειωθείοαριθμητής(ΤΟΧΡΕΟΣ)είτενααυξη-θείοπαρονομαστής(ΑΕΠ)ήκαιταδύο.Οπαρονομαστήςαυξάνεταιμόνομετηναύξησηστηνκατανάλωση,τιςδημόσιεςδαπάνεςκαιγενικάτιςεπενδύσεις,δηλαδήμεανάπτυξη.Γιαναανακάμψειλοιπόνμιαοικονομίακαιναμειώσειτοέλλειμμακαιπεραιτέρωτοχρέος,πρέπειναμειωθείοαριθμητήςκαινααυξηθείοπαρονομαστής.Αςαγνοήσουμετοτιέγινεσεoλεςτιςάλλεςχώρεςπουησυνταγήτηςτρόικαςαπέτυχεκαιαςεπικεντρω-θούμεστηνΚύπρο.ΕμείςβλέπουμεότιόλαταμέτραπουψηφίζετεέχουνσαναδιαμφισβήτητησυνέπειαναΑΥΞΑΝΕΤΑΙαστρονο-μικάοΑΡΙΘΜΗΤΗΣκαιναΜΕΙΩΝΕΤΑΙοΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ,ακριβώςτοαντίθετοδηλαδήαπόαυτόπουπρέπειναγίνεικαιαπόαυτόπουόλοςοκόσμος,μαζίκαιηΚύπρος,έκανεμέχριχθεςγιαναβγειαπότηνοποιαδήποτεύφεσηκαιναανακάμψει.Επίσηςτοεθνικόπροϊόνόχιμονόδεναυξάνεταιαλλάλαμβάνονταιτρομακτικάμέτραπουθαεπιφέρουντεράστιαμείωση.Τοεθνικόπροϊόνμπορείνααυξηθείμόνομετην...ΑΝΑΠΤΥΞΗ!Ταμέτραπουπαίρνουμεείναιδυστυχώςακριβώςτααντίθε-τακαισευπερβολικόβαθμό.Μειώνονταιόλοιοιμισθοί,θακοπούνοισυντάξεις,θαεπιβληθούνασύλληπταυψηλοίφόροι,ηανεργίαθαεκτοξευτείκαιτόσαάλλα.Κανείςαπόεσάςδενέχειτοδικαίωμαναψηφίζεινόμουςκαινασυνυπογράφειδάνειαταοποίααποδεδειγμέναθαοδηγήσουντηνχώραστηναπόλυτηκαταστροφή.Επαναλαμβάνουμεότιαυτόέγινεσεόλεςτιςχώρεςπουυιοθέτησαντηνίδιαλογικήκαιαυτόδιδάσκεταισεόλαταπανεπιστήμιατουκόσμου!Εφόσονόλαταπιοπάνωισχύουνκαιοφείλατεναταγνωρίζετε,σαςπαρακαλώεξηγήστε:

1. Πώς ακριβώς θεωρείτε ότι θα ανακάμψει η οικονομία;2. ςε τι ακριβώς εξυπηρετεί η αύξηση του κεφαλαιουχικού δείκτη ‘Core TIER 1’ των τραπεζών (από 8% σε 10%) σε

μια οικονομική κριςΗ ρεύςτοτΗτας; (αύξηση του δείκτη αυτού σημαίνει μειΩςΗ της ρευστότητας στην οικο-νομία εφόσον οι τράπεζες πρέπει να έχουν περισσότερα αποθεματικά, για όσους πιθανόν να μην γνωρίζουν)

3. γιατί μας βάζετε σε μια διαδικασία που αποδεδειγμένα και χωρίς καμία αμφισβήτηση θα διαλύσει ανεπιστρεπτί τα πάντα;

4. Έχετε αντιληφθεί ότι σας έχουν πείσει κάποιοι με γεμάτες τσέπες ότι ο «γάιδαρος πετά» στηριζόμενοι στην έλλειψη γνώσεων, κριτικής σκέψης αλλά κυρίως την πνευματική τρομοκρατία;

5. Έχετε αντιληφθεί ότι όλα αυτά γίνονται για να υλοποιηθεί η συνθήκη της λισσαβόνας; γνωρίζετε τι είναι αυτή η συνθήκη και σε τι αποσκοπεί (Επισυναπτόμενο 1, Επεξηγηματικό σημείωμα για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας). Έχετε κατανοήσει ότι και εσείς θα γίνετε κοινοτάρχες ή θα ψάχνετε δουλειά εφόσον ο προϋπολογισμός μας θα ψηφί-ζετε στις βρυξέλλες και θα μας αποστέλλεται;

6. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι σχεδόν κανείς δεν ξέρει τι είναι η συνθήκη της λισσαβόνας που είναι και ο λόγος που γίνονται όλα αυτά (άρα κατανοήστε το μέγεθος της ελλιπούς ενημέρωσης);

7. Ξέρετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε ελλάδα, ιρλανδία και Πορτογαλία είναι και θα είναι για δεκαετίες οργισμένοι με τους πολιτικούς που τους έφεραν αυτή την καταστροφή, τους θεωρούν απόλυτα υπεύ-θυνους αλλά και εθνικούς προδότες;

Page 11: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

11εΠισύναΠτομενο 3

8. κατανοείτε ότι θα εκτοξεύσουμε το Χρεος για να πάρουμε ‘αερα’; τίποτα σχεδόν δεν θα εισρεύσει στην οικο-νομία. Η κατανόηση έστω μόνο αυτού του γεγονότος, είναι αρκετή για κάποιον έτσι ώστε να καταλάβει ότι αυτά τα πολλά δισεκατομμύρια που θα δανειστούμε, Δεν θα αΠοΦερούν μελλοντικα οΦελΗ, που είναι και ο μόνος τρόπος για να τα ξεπληρώσουμε!

Δενμπορούμεπαράναθεωρήσουμεότιητρόικαεπιδιώκειναμαςβάλειστονφαύλοκύκλοτουχρέουςκαιτουκουρέματος.ΟΛΕΣοιΕυρωπαϊκέςχώρεςπουυποχρεώθηκανναυπογράψουνδανειακέςσυμβάσειςκαιμνημόνιαμετηντρόικαοδηγή-θηκανμεμαθηματικήακρίβειαστηνκαταστροφήκαιτηνεξαθλίωσηολόκληρηςτηςκοινωνίαςκαικυρίωςτωνασθενέστερων(Ελλάδα,Ιρλανδία,Πορτογαλία).ΟΛΕΣμεακριβώςτονίδιοτρόπο.ΟΛΕΣμετηνίδιατακτική.ΟΛΕΣπαραχώρησαντηνΕθνι-κήΚυριαρχία.ΟΛΕΣέκανανακριβώςτοίδιολάθος.ΟΛΕΣπίστεψανστηντρόικα.ΣΕΟΛΕΣαυτέςτιςχώρεςοιπολίτεςτουςσήμεραθεωρούνότιξεγελάστηκαν,ξεπουλήθηκανκαιπροδόθηκαν.ΚΑΜΙΑδενέχεισήμερατηνοποιαδήποτεΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.ΗμόνηχώραπουέκανεακριβώςτοαντίθετοείναιηΙσλανδίακαιβρίσκεταισήμερασεανάκαμψη.ΤοίδιοτοΔΝΤτοέχειμάλισταπαραδεχτεί,ότιδηλαδήηΙσλανδίαείναιημόνηχώραπουανακάμπτεικαιέχειΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

εΠισύναΠτομενο 3

Η ΠρόταςΗ μας Για εξόδό αΠό τΗν δανειακΗ ςΥμΒαςΗ και τΗν κριςΗ

Δενείμαστεαπόλυτοιστηνπροσέγγισήμαςκαιστόχοέχουμενακαταδείξουμεότιδενέχουνκανσυζητηθείσοβαράεπιστη-μονικέςπροσεγγίσειςστοπρόβλημα.Θεωρούμεαυτονόητοότιμεκάποιοντρόποπρέπειναχτίσουμεπραγματικήοικονο-μία.ΗφορολογικήπροσέγγισητηςΕυρώπηςγιατακράτημέλητοεπιβάλλειεφόσονθαχάσουμε,θέλουμεδενθέλουμε,τομόνοσυγκριτικόμαςπλεονέκτημα,δηλαδήτοΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑήτο‘μέλιγιαρωσικάκεφάλαια’γιαναείμαστεπιοκατανοητοί.

Δεδομένα σήμερα:• ΣυζητείταιστηνΒουλήηδιαγραφήτωνοφειλωμένωντουκράτουςπροςτοΤαμείοΚοινωνικώνΑσφαλίσεων(ΤΚΑ)που

ανέρχεταισεπερίπου7δισεκατομύρια.• ΓνωρίζουμεότιθαχάσουμεσεεξευτελιστικήτιμήτηνΑΗΚκαιτηνCYTA,πιθανότατακαιόλουςτουςάλλουςκρατικούς

ήημικρατικούςοργανισμούςκαιπεριουσία.• Γνωρίζουμεότι οΣυνεργατισμόςθα εξαφανιστεί ουσιαστικά, δημιουργώνταςμάλιστα τεράστιαπροβλήματα, μεταξύ

άλλωνστηναγοράακινήτων(περιλαμβάνουμεκαιτονΟργανισμόΧρηματοδοτήσεωςστέγης).• Όλοιοιεσωτερικοίδανειστέςτουκράτουςθαχάσουνόλαόσατοκράτοςτουςχρωστά.• Καμίαπρότασηδενέγινεγια‘χτίσιμο’πραγματικήςοικονομίας,πέραντουφυσικούαερίου.

εισηγούμαστετηδημιουργίαεθνικούσυμβουλίουδιαχείρισηςκρίσηςπουθααποτελείταιαπόπροσωπικότητεςαπότουςακολούθουςκλάδους:Διανοούμενους,ακαδημαϊκούς,κυβερνητικούςυπάλληλους(τεχνοκράτες,υπουργοί,βουλευτές)καιιδιώτεςτεχνοκράτες.Ηεπιλογήτωνατόμωνείναισημαντική,όπωςεπίσηςκαιοτρόποςλειτουργίαςτου.Σεαυτόπρέπειναπεριλαμβάνονταιίσωςκαιπροσωπικότητεςτηςδιασποράςάλλακαιάτομαπουγνωρίζουνπωςσυμπεριφέρονταιοιαγορέςπχ.Tradersandinternationalbankingsystemspecialists.

➤ Όλοι όσοι θα συμμετέχουν, θα πρέπει να αποδεχτούν άρση του τραπεζικού τους απορρήτου για τα επόμενα 10 χρονιά.

Τηνίδιαώραπρέπειναπαρουσιαστείέναδημοσιονομικόπρόγραμμααυστηρήςλιτότηταςκαιάμεσηςαύξησηςτωνεσόδωντουκράτους,αλλάκαιστρατηγικόςσχεδιασμόςγιατηνεπανατοποθέτηση της Οικονομίας της Κύπρου,σενέεςβάσειςκαιμε‘επιθετικήπολιτική’πουθαφέρειάμεσααποτελέσματα.Συγκεκριμέναεισηγούμαστετηνείσοδόμαςστηαγοράτροφίμων.Ηαγοράτροφίμωνείναιαδιαμφισβήτηταηαγοράμετημεγαλύτερηπροοπτικήαυτήντηστιγμή(μαζίμετηνενέργεια).Ηχώραμπορείνααποφύγειπάραπολλούςπονοκεφάλουςσταχρόνιαπουέρχονταιμετηνανάπτυξη,γιαπαράδειγμα,τηςγεωργοκτηνοτροφίας.Μιααπλήανάλυσηκαικατανόησητηςδιεθνούςαγοράςτροφίμωνκαταδεικνύειτουλόγουτοαληθές.Ηαγοράτροφίμωνδενθαείναιαπλάσημαντικήγιατηνανάπτυξημέσωαύξησηςτωνεξαγωγώνκαιμείωσηςτωνεισαγω-γών,αλλάθαείναικαιστρατηγικήςσημασίαςγιατηνεπιβίωσητουτόπουκαιδιατήρησητηςκυριαρχίαςτηςΔημοκρατίας,σεμιαεποχήπουοιτιμέςαπογειώνονταικαιοιπροβλέψειςτουΟΗΕαλλάκυρίωςτωναγορών,γιαταεπόμεναχρονιάείναιτρομακτικές.Συγκεκριμένα,αυτήείναιητετάρτηχρονιάπουοπλανήτηςθακαταναλώνειπερισσότερααπ’ότιπαράγει.Ηπιθανότηταπαγκόσμιας επισιτιστικής κρίσηςμέσαστο2013είναιΤΕΡΑΣΤΙΑ.Οκαιρόςείναισημαντικόςπαράγονταςκαιοιπροβλέψειςγιαφέτοςδενείναιοικαλύτερες,γιαδεύτερησυνεχόμενηχρονιά.Γιανακατανοήσουμεκαλύτερατισημαίνειαυτόθαπρέπεινακαταλάβουμεότιοιμειώσειςμισθών,ωφελημάτων,συντάξεωνκτλ,αλλάκαιηαύξησητηςανεργίας,σεσυνάρτησημετιςτεράστιεςαυξήσεις,πληθωρισμούκαιφόρωνπουθαεπέλθουνμέσασταεπόμεναχρόνιαθαμαςφέ-ρουνστηντραγικήθέσηπουθαπρέπειναδίνουμεόλαταλεφτάπουθαπαίρνουμεγιαφαγητόκαιείδηπρώτηςανάγκης,ανυπογράψουμετομνημόνιοκαιτηνΔανειακήΣύμβαση.Σεσυνδυασμόμετατόσαπολλάπουαναφέρουμεκαιγίνονταικατανοητάσεαυτέςτιςεπιστολέςπουκρατάτεκαιταεπισυναπτόμενα,θαμαςαναγκάσουνναξοδέψουμεόλεςτιςαποταμι-εύσειςμαςσεχρόνορεκόρ,δηλαδή1-2χρόνια(όσοιδενθατιςχάσουμεαπότιςτράπεζες).Σημειώστεότισήμεραέχουμε

Page 12: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

12 Η αλΗθεια γ ια τΗ μνΗμονιακΗ σύμβασΗ

κάποιαπεριθώριααντίδρασηςδιότιθαέχουμεέναβασικότραπεζικόσύστημα,έστωτασυνεργατικάκαικάποιεςτράπεζες,άλλακαιθαέχουμετιςπροσωπικέςμαςαποταμιεύσειςπουείναιταμόναχρήματαπουθαμπορούμεναχρησιμοποιήσουμεγιαάμεσεςγεωργοκτηνοτροφικέςεπενδύσεις.Σεμεταγενέστεροστάδιοθαείμαστεεντελώςαδύναμοι,χωρίςπροσωπικέςαποταμιεύσειςκαιχωρίςοποιαδήποτεπεριθώριααντίδρασης.ΤιθαγινότανγιαπαράδειγμααντοΚράτοςκαιηΕκκλησίαδιέθεταντηνγεωργικήγηγιαμερικάχρόνιασεόποιονείναιδιατεθειμένοςναεπενδύσεισεσυγκεκριμένουςτομείςπουθαπροαποφασιστούν;Παρακολουθήστεμεπροσοχήτοπιοκάτωπολύαπλόκαιτυχαίοπαράδειγμα(πουπιθανόνπολλοίικανότεροιναχρησιμοποιήσουνγιαναχλευάσουναυτήντηνπρόταση):

‘Εκτροφεία Σαλιγκαριών’-Αναλύουμεπρώτα τηδιεθνήαγοράσαλιγκαριώνκαιβλέπουμεπόσομαςαφοράωςχώραπαράγωγηςκαιμεβάσητουςπεριορισμούςαλλάκαιταπλεονεκτήματαπουπιθανόνναέχουμεωςΚύπρος,λαμβάνονταςυπόψημεταξύάλλων,καιτιςασταθείςκαιρικέςσυνθήκεςτουσήμερακαιτουαύριο.Ανμαςκάνει,καιέχειπροοπτική,μέσασεμερικούςμήνεςμπορούμεναγίνουμεεξαγωγέαςσαλιγκαριώνμεπολύμικρέςεπενδύσεις.Αυτόπόσανοικοκυριάθαταΐσεικαιπόσεςδουλειέςθαδημιουργήσει;Ένα‘’THINKTANK’’μετηνσύνθεσηπουπροαναφέρθηκεμπορείσίγουραναθέσειεπίτάπητοςυλοποιήσιμεςιδέες.

ειςΗγΗςΗ

1. MARFINκαιΤ.Κύπρουκαλώςνα…κλείσουνελεγχόμενα,δηλαδήναδιαχωριστούνταστοιχείαενεργητικούκαιπαθη-τικούτους,ίσωςναγίνεικαισυγχώνευσητωνστοιχείωνενεργητικούδημιουργώνταςμιανέα‘’καθαρή’’τράπεζαπουθαανήκειστοκράτοςκαινασυνεχίσειναλειτουργεί.Αναυτήητράπεζαανακεφαλαιοποιηθεί,θαέχειπολύισχυρότερηκεφαλαιουχικήεπάρκειααπόαυτόπουπροτείνεταισήμερα.ΘααποσυνδεθείκιόλαςαπόταομόλογατουΕλληνικούδη-μοσίου.Οιλογιστέςκαιοιδικηγόροισίγουραμπορούνναβρουνμιαλύση.Αυτόςπουθαισχυριστείότιαυτέςοιτράπεζεςείναικρατικήπεριουσίατουαπαντάμεοτι ‘’Τέτοιαεπένδυσηκαιπεριουσία,πουθαπρέπεινατουςδίνουμεσυνεχώςπολλάδισεκατομύριακαιπολλάσπίτιαναμαςλείπει’’

2. ΔιατήρησητουΣυνεργατισμούόπωςείναισήμερα,δηλαδήκάτωαπότην‘ομπρέλλα’τουκράτουςκαιΟΧΙτηςΕυρωπαι-κήςΚεντρικής(ΕΚΤ).

3. Προτείνουμεάμεσοκούρεμαχρέουςέτσιώστενακταστείβιώσιμοαπόσήμερα.4. ‘Πώληση’ήδανεισμόςσήμεραΑΗΚκαιCYTAμεέκδοσηομολόγωνεγγυημέναμεκρατικήγη.(Εξυπακούεταιότιπρέπει

ναγίνειαναδιοργάνωσηημικρατικώνκαιμείωσηλειτουργικούκόστουςκαιμισθών)5. ΈκδοσηομολόγωνπροςτουςΚύπριουςπολίτεςκαιόχιμόνο.Ταομόλογααυτάναείναιεγγυημέναμεκρατικήγηέτσι

ώστεναδώσεικίνητραστουςΚύπριουςήκαιάλλουςνατααγοράσουν,εφόσονθαέχουνεγγύησηκρατικήςγης(αυτοδενθακοστίσειστοκράτοςούτεσεντ)καιαναλόγωςεγγυήσεωνκαικαποιωνάλλωνπαραγόντωνμπορούμεναμαζέ-ψουμεσημαντικάλεφτά.

6. ΔιάθεσημεγάλούμέρουςτηςγεωργικήςκρατικήςκαιεκκλησιαστικήςΓηςγιαμερικάχρόνιαμεστρατηγικόπλάνογιατηνουσιαστικήείσοδομαςστηνπαγκόσμιααγοράτροφίμων.ΗΕκκλησίασίγουραμπορείνακατανοήσειπόσοσημαντικήθαείναιηουσιαστικήστάσητηςσεαυτότοθέμα.ΑςαναλογιστείκιόλαςότιμεαυτήτηνκίνησηκαιτοόλοεγχείρημαθαδώσειαξίακαιάμεσηζήτησηγιαανεκμετάλλευτηΓΗπουθατηςανήκει,άραόλοιθακερδίσουν,εξυπηρετώνταςμάλιστατονκόσμοκαιστηρίζονταςτονκλάδοτωνακινήτων.

7. Παρουσίασηενόςσκληρούκαιισοζυγισμένουδημοσιονομικούπλάνουμεαποκοπέςμισθών,φόρωναλλάκαιΑΝΑΠΤΥ-ΞΙΑΚΗΣπολιτικήςγιαεπανατοποθέτησητηςοικονομίαςτουτόπουσευγιείςβάσειςαλλάκαιστρατηγικούςτομείς.

Ανόλαταπιοπάνωταδιαχειρηστούμεσωστά,όχιμόνοθαβγούμεαπότηνκρίσηαλλάθαθριαμβεύσουμε,απογοητεύο-νταςπολλούςστοεσωτερικόαλλάκαιαυτούςπουτσάκισανΕλλάδα,ΙρλανδίακαιΠορτογαλία.ΤηνίδιαώραθαπρέπεινααπευθυνθείπρόσκλησηπροςτουςΕυρωπαίουςεταίρουςμας(καιόχιμόνο)γιασυνεκμετάλ-λευσητουφυσικούαερίου,πουούτωςηάλλωςθατοχάσουμεανπαραχωρήσουμετηνκυριαρχίαμας.Ηπιθανότηταναέχουμεανταπόκρισηαπόκάπουείναιμεγάλη,ανπροωθηθείσωστάκαιουσιαστικά.Ούτωςηάλλωςαυτόείναιτοπρώτοπεριουσιακόμαςστοιχείοπουθέλουν.ΑυτόλογικάθαείναιαρκετόγιαναπαραμείνουμεστοΕΥΡΩκαινααποφύγουμετιςδυσμενέστερεςαπότιςσυνέπειεςτηςστάσηςπληρωμών,πουθαείναιηαλλαγήνομίσματοςκαιηισοτιμίατου.Αυτοίπουθααπορρίψουντηνπρότασημαςθαπρέπεινααποκλειστούνμόνιμακαικατευθείαναπόαυτήτηνσυνεκμετάλλευση.Ανκανείςαπότους‘εταίρους’μαςδενενδιαφέρεταιυπάρχουναρκετοίτρίτοιπουθαανταποκριθούνσεαυτήτηνπρόταση.Επαναλαμβάνουμεότιπρέπειναείναιουσιαστικήηπροώθηση,εθνικήκαιειλικρινής. Πρέπειναμπούμεσεαυτήντηνδιαπραγμάτευσημεόλαταενδεχόμεναανοιχτά.ΤομέλλοντηςΚύπρουκαιμεποιουςθασυμμαχήσουμεδενπρέπειναέχειπεριορισμούςέτσιώστεναπετύχουμεαυτόπουεπιδιώκουμε.ΗεπιλογήμαςπρέπειναείναιαυτόπουθαωφελήσειτηνΚύπροκαιτουςπολίτεςτηςκαικανένανάλλο.Μιατέτοιαστρατηγικήσυμμαχίαθαείναιπολύβοηθητικήσεπολιτικόαλλάκαιοικονομικόεπίπεδο.Αντοκαταφέρουμε,ηΚύπροςθαεπαναπροσδιοριστείοικονομικάκαιτοβιοτικόεπίπεδοτουτόπουθαστηρίζεταισεπραγματικήοικονομία,βασισμένηστιςπιοσημαντικέςκαιακόρεστεςαγορέςανάτοπαγκόσμιο,ταΤΡΟΦΙΜΑκαιτηνΕΝΕΡΓΕΙΑ.ΘαυπάρχειμάλισταηπροοπτικήλύσηςτουΚυπριακού,εφόσοντοφυσικόαέριομαςδίνειτηδυνατότηταγιαπολύχρονηκαιστρατηγικήσυμμαχίαμεΕυρώπηκαιΑμερικήάρακαιΤουρκιά-Ισραήλ.Ότανκαθόμαστεπάνωσε1,4τρισεκατομμυρίου(έστω500δισεκατομμύρια)οφείλουμενασυμπεριφερθούμεανάλογακαι

Page 13: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

13Η αλΗθεια γ ια τΗ μνΗμονιακΗ σύμβασΗ

όχιωςναχρωστούσαμε.Τομέγεθοςμαςμετριέταιπλέονσεφυσικόαέριο,καιόχισεγεωγραφικάχιλιόμετρα.ΑυτήείναιηεντολήπουπήρατεαπότοΛάοτηςΚύπρουσεδημοκρατικέςεκλογέςκαιανδενμπορείτεγιαοποιοδήποτελόγοναανταποκριθείτε,οφείλετενακάνετεστηνάκρη.ΤομέγεθοςτηςαπόφασηςείναιτεράστιοκαιοφείλουνόσοιείναιστηΒουλήάλλακαιόσοιέχουνσταχεριάτουςαυτήτηνεπιστολήνααπαιτήσουνκαιναεπιδιώξουνάμεση,πλήρηκαισφαιρικήενημέ-ρωσηάλλακαιπάγωματηςδιαδικασίας,μεοποιοδήποτεκόστος,όσοεπώδυνοκαιναείναιαυτόταπρώτα1-2χρονιάκαιμέχριναγίνουναυτάπουπροαναφέρθηκαναλλάκαιπολλάάλλα.Χωρίςπροκαταλήψειςκαισεσυλλογικέςοργανωμένεςδιαδικασίεςόπωςτα‘’THINKTANKS’’ναπαρουσιαστούνοιόποιεςεισηγήσειςάλλακαιναγίνειενδελεχήςεπιστημονικήενημέρωσηγιαταπάντα.Οοικονομικόςπόλεμοςπουζούμεαυτήντηνστιγμήέχεικαιπρόσωποαλλάκαιστόχους.Πρέπειναείμαστεέξυπνοιαλλάκαι έτοιμοι νακινηθούμεμεσυλλογικότητα,δημιουργικότητααλλάκαι εξυπνάδαγιανα τοναντιμετωπίσουμε.Αυτές τιςεποχέςείναιπουοιχώρεςεπανατοποθετούνταισεβιοτικόεπίπεδοκαισανοικονομίεςγενικά.ΑςαντιληφθούμεότιΔΕΝυπάρχει‘αναίμακτο’σενάριοεδώπουφτάσαμε.Οιπατεράδεςμαςκαιοιπαππούδεςμαςπέθανανγιανακερδίσουνκαιναδιατηρήσουναυτήντηνανεξαρτησίακαιτογεγονόςότιθαυποφέρουμε2-3χρόνιαδενπρέπειναμαςφοβίζει.Αντιθέτωςπρέπειναμαςπεισμώσεικαιναμαςδώσειδύναμηνατιμήσουμετηνμνήμητουςαλλάπάνωαπ’όλαναπροσφέρουμεκάτικαλύτεροσταπαιδιάμαςπουθαγεννηθούνήθαγίνουνστηνκυριολεξίασκλάβοιτωνΓερμανώνκαιτωνσυμφερόντωνπουκρύβονταιπίσωτους.Ηύπαρξημαςωςανεξάρτητοκράτοςμαςεπιβάλλεινααντιδράσουμεμετρόποπουθαδιασφαλίζονταιταδιαχρονικάκαιμακροχρόνιασυμφέροντα του τόπου.Αυτή είναι και η εντολήπου έχουν οΠρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές,ΔιοικητήςΚεντρικήςΤράπεζαςκαιΓενικόςΕισαγγελέαςκαιόλοιοιυπόλοιποικρατικοίαξιωματούχοι.ΟποιοσδήποτενοιώθειφόβοηαδυναμίανακάνειαυτόπουτονπροστάζειτοσύνταγματηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςοφείλειναπαραιτηθείδιότικαιοίδιοςαυτοαναιρείταιαπότοαξίωμαπουκατέχει.ΌσοδύσκολοκαιναείναιτοοποιοδήποτεσενάριοπρέπεινατοακολουθήσουμεδιότιόσοκαιναυποφέρουμεαρχικάείναιομόνοςτρόποςναεπιβιώσουμεκαιναζήσουμεΕΛΕΥΘΕΡΟΙαλλάκαιόπωςεμείςθέλουμεναορίζουμεκαιόχιόπωςθέλουνοιτραπεζίτεςκαιτασυμφέρονταπουεξυπηρετούν.Τομέγεθοςμας,πουείναιμενσημαντικόάλλαόχιόπωςτοπαρουσιάζουνκάποιοικαισίγουραόχιαπόλυτο,είναικαισχετικό.ΗΕυρωπαϊκήΈνωσημαςπροσφέρει,θέλειδενθέλει,ασφάλειακαιηοποιαδήποτεανησυχίαηανασφάλειααυτήτηνστιγμήείναιανυπόστατηκαιατεκμηρίωτη.Υπάρχουνπαραδείγματαχώρωνπουδενήτανυπερδυνάμειςάλλακατάφερανκαιεκμε-ταλλεύτηκαντουςδικούςτουςπόρουςέτσιώστενακρατήσουναυτόπουτουςανήκεικαιδικαιούνται.Είναιθέμασυλλογικήςαντίδρασης,στρατηγικώνσχεδιασμών,ανοιχτώνκαιδημοκρατικώνδιαδικασιών,ικανοτήτωνκαιχειρισμών,άλλαπροπάντωνοράματοςκαιπίστηςστονσκοπόπουπρέπειναείναιηκαλύτερηπροοπτικήγιατοντόποκαιόλουςτουςπολίτεςτου.

Ταπλεονεκτήματατηςπρότασηςμαςσεσχέσημεόλεςόσεςακούσαμεμέχριτώρα:1. ΔιατηρούμετηνκυριαρχίατηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςκαιτουΣυντάγματος,άρακαιΟΛΗΣτηςκρατικήςπεριουσίαςκαι

φυσικούπλούτουαλλάκαιοτιδήποτεάλλουαπορρέειαπόαυτό.2. ΔενεξευτελίζουμετονΚύπριοπολίτηκαιτουδίνουμεΠΡΟΟΠΤΙΚΗ,παράγονταςαπαραίτητοςγιαναυπάρχεισυνολικό

αλλάκαιατομικόκίνητρο.Μεαυτόντοντρόποολαόςείναιδιατεθειμένοςναδεχτείτεράστιεςθυσίες,εφόσοντοαποτέ-λεσματωνστερήσεωνδενθακαταλήγειστουςΓερμανούς

3. ΟΚύπριοςπολίτηςδενθαχρεωθείγιαναταπάρουνοιτράπεζεςκαιναμαςεπιστρέψουν‘ΑΕΡΑ’.Επίσηςθαανεξαρτη-τοποιηθούμεαπ’αυτότοκαρκίνωμαπουονομάζεταιMarfinκαιΤράπεζαΚύπρου.

4. ΗενδεχόμενηδιαγραφήτουχρέουςπροςτοΤΚΑθαέχειάμεσοαντίκρισμαπροςτοκράτοςκαιόλουςτουςπολίτεςκαιόχιπροςτιςτράπεζεςκαιτηντρόικα.

5. ΕκμεταλλευόμαστετηνκρατικήΓΗπουμπορείναβοηθήσειαρκετάκαιναφέρειάμεσηκαισημαντικήχρηματοδότηση.6. ΕκμεταλλευόμαστετηνεκκλησιαστικήγεωργικήήάλληΓΗπουμπορείναβοηθήσειαρκετάκαιναδώσειάμεσακίνητρα

αλλάκαισυγκριτικάπλεονεκτήματαστηνγεωργοκτηνοτροφίακαιάραάμεσηκαισημαντικήχρηματοδότηση.7. ΔημιουργούμεΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΟικονομία.Ολόκληρηηεπιστολήεπιχειρείνααναδείξειτησημαντικότητατηςδημιουργίας

μιαςοικονομίαςτροφίμωνήπραγματικήςοικονομίας8. ΘαείμαστεημόνηΕυρωπαϊκήχώραπουθαβγειαπότηνκρίση.9. ΘακρατήσουμεκάτιαπότοφυσικόαέριοπουμετηνΔανειακήΣύμβασηκαιτομνημόνιο...απλάδενθαείναιδικόμας10.ΟΛΟΙοιΚύπριοιανεξαίρεταθαωφεληθούνκαιηχώραόχιμόνοθαανακάμψειαλλάθαθριαμβεύσει.

Γιανακατανοήσουμεκαλύτεραπόσοσημαντικήθαείναιαγοράτροφίμωντααμέσωςεπόμεναχρόνια,αξίζειναδούμετοπαράδειγματηςΟυγγαρίαςκαιτηνπρόσφατηΑΡΝΗΣΗτουΠρωθυπουργούτηςΟυγγαρίαςνασυνυπογράψειτομνημόνιοκρίνονταςμάλιστατουςόρουςτηςτρόικαςκαιτουμνημονίου(πουκινείτεστουςίδουςρυθμούςμεόλαταάλλαμνημόνια,μαζίκαιτοδικόμας)ωςαπαράδεκτους.ΣημειώστεότιηΟυγγαρίαέχειτεράστιεςπεδιάδες,μενερό,καιέχειτεράστιαδυ-νατότηταγεωργοκτηνοτροφικήςπαραγωγής.ΑναναλύσεικάποιοςτομνημόνιοτηςΟυγγαρίαςαπότημιακαιανγνωρίσειτηνοικονομίατηςαπότηνάλληαλλάκαιτιςδυνατότητέςτηςγεωργικά,ευκολασυμπαιρένειτοεξής:HΟυγγαρίαθαέχανεόλητηνδυνατότητατηςγιααγροπαραγωγήκαιθαελεχόταναπότηντρόικακαιτουςΓερμανούς.

Page 14: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

14 αναλύσΗ γ ια σύνεΡγατισμο και ακινΗτα

αναΛΥςΗ Για ςΥνερΓατιςμό και ακινΗτα

6Φεβρουαρίου2013

ΠρόεδροτηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςκ.ΔημήτρηΧριστόφιαΥπουργικόΣυμβούλιοκαιΓενικούςΔιευθυντέςΥπουργείωνΠρόεδροτηςΒουλής,ΒουλευτέςκαιΥπαλληλικόπροσωπικότηςΒουλήςΓενικόΕισαγγελέακ.ΠέτροΚληρίδηκαιΒοηθόΓενικόΕισαγγελέακ.ΆκηΠαπασάββαΠρόεδροκαιΣυμβούλιοΣυνδέσμουΚτηματομεσιτώνΕπιχειρηματιώνΚύπρου(ΣΚΕΚ)ΣυμβούλιοεγγραφήςΚτηματομεσιτώνΚυπριακόςΣύνδεσμοςΙδιοκτητώνΑκινήτων(ΚΣΙΑ)ΈφοροςΥπηρεσίαςΕποπτείαςκαιΑνάπτυξηςΣυνεργατικώνΕταιρειώνκ.ΛύραςΕπιτροπήΥπηρεσίαςΕποπτείαςκαιΑνάπτυξηςΣυνεργατικώνΕταιρειώνΕυρωβουλευτές

Αξιότιμοικύριοι,

ΕπικοινωνούμεμαζίσαςγιαέναιδιαίτερασημαντικόθέμαπουαφοράτονΣυνεργατισμό,ταΑΚΙΝΗΤΑ,τηνΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗκαιγενικότερατηνακίνητηπεριουσίαδεκάδωνχιλιάδωνΚύπριωνπολιτώντηςΚυπριακήςΔημοκρατίας.Στηνπολυσέλιδη επιστολή τουWAKEUPCyprus, ημερομηνίας 27Δεκεμβρίου 2012,που έχετεπαραλάβει ταχυδρομικώς,περιγράφουμεμεταξύάλλωντηνκατάστασηστηνοποίαθαπεριέλθειοΣυνεργατισμόςκαιοτομέαςτωνΑκινήτων,εξαιτίαςτωναποφάσεώνσαςαλλάκαιτωννόμωνπουηΚυβέρνησηέχειστείλειστηνΒουλήγιαναεγκριθούνκαιηΒουλήέχειεγκρίνειήθαεγκρίνει.

ςυγκεκριμέναΈχουμεμελετήσειταμνημόνιαπουυπέγραψεηΕλλάδα,ηΠορτογαλίακαιηΙρλανδίακαιταέχουμεσυγκρίνειμετοΚυπριακόμνημόνιο.Τασυμπεράσματαείναιότιόλαταμνημόνιαεπιφέρουντιςίδιεςκαταστροφικέςσυνέπειεςστιςενλόγωχώρες,ανεξαρτήτωςδιαφορώνστιςοικονομίεςτους.ΗπρόσφατηπαραδοχήτουΔιεθνούςΝομισματικούΤαμείουγια‘λάθοςεφ’όληςτηςύλης’αλλάκυρίωςοιαπτέςσυνέπειεςτουμνημονίουστιςχώρεςπουαναφερόμαστεδενεπιδέχονταιαμφισβήτησης.Θαεπαναλάβουμεαυτάπουκαταγράψαμεαπότηνδικήμαςμελέτηκαιανάλυση,ελπίζονταςότικάποιοιαπόεσάςθαευαισθητοποιηθούνπερισσότεροκαιθαδράσουνανάλογα.ΟλόκληροςοΣυνεργατισμός,περιλαμβανομένουκαιτουΟργανισμούΧρηματοδοτήσεωςΣτέγης,θαπεριέλθεισεΜΗΒΙΩΣΙΜΗοικονομικήκατάσταση,εξαιτίαςτωννόμωνπουεσείςψηφίζετεήπροωθείτεσήμερα.Συγκεκριμένα:Ηουσιαστική ‘κατάργηση’τηςΥπηρεσίαςΕποπτείαςΣυνεργατικώνΕταιρειώνωςτοπρωτοβάθμιοόργανοεποπτείαςκαιη‘μεταφορά’τουςκάτωαπότηνουσιαστικήεποπτείατηςΚεντρικήςΤράπεζαςκαιάρατηςΕυρωπαϊκήςΚεντρικήςΤράπεζας,θαδημιουργήσειτεράστιακαιανυπέρβληταπροβλήματαστονΣυνεργατισμόκαιτηνακίνητηπεριουσίαδεκάδωνχιλιάδωνπολιτών.Αυτό,σεσυνδυασμόμετηναλλαγήπουπροωθείτεέτσιώστεοιτράπεζεςναέχουντοδικαίωμααλλάκαιτηνυποχρέωσηεκποίησηςτηςιδιωτικήςπεριουσίαςσεπερίπτωσηπουκάποιοάτομοδενπληρώσειτηνδόσητουγια90μέρες,θαέχουνωςαποτέλεσματηΔΗΜΕΥΣΗΔΕΚΑΔΩΝΧΙΛΙΑΔΩΝπεριουσιώνΚυπρίωνπολιτών.ΤοΚυπριακόμνημόνιοπουθαυπογραφείαναγράφειμεταξύάλλων:“…ΟιΤράπεζεςθαέχουντοδικαίωμα,τηνυποχρέωσηαλλάκαιτηνπρακτικήδυνατότηταεκποίησηςτηςπεριουσίαςκαιτωνσπιτιώνόλωνμαςΣΕΔΙΑΣΤΗΜΑ18ΜΗΝΩΝανκάποιοςδενπληρώσειτηδόσητουγια90μέρες!!!(Κυπριακόμνημόνιο,σελίδα3,παράγραφος.1.11,1.12).Όταναρχίσουνναβγαίνουνσπίτιαστοσφυρί,εκείακριβώςθακαταρρεύσεικαιοτομέαςτωνακινήτων,εφόσονδενθαυπάρχουναγοραστές...’’Γιαπαράδειγμα,οΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΣΣΤΕΓΗΣ(ΟΧΣ)ήκαλύτερατονέονομικόπρόσωποπουθαπροκύψειαπόταερείπιατουΟΧΣ,θα‘καταβροχθίσει’χιλιάδεςσπίτια,εφόσονχιλιάδεςάνθρωποιδενθαμπορούνναπληρώσουντηδόσητους,ενώηαξίατουακινήτουτουςθαμειωθείσημαντικά.Ηαξίαδεκάδωνχιλιάδωνακινήτων,θαείναιπλέονχαμηλότερητουυφιστάμενουδανείου.Ότανθααρχίσουνναδημεύονταισπίτια,είναιφυσικόεπακόλουθοπωςδεθαυπάρχουναγοραστές.ΑυτόσημαίνειότιοΟΧΣαλλάκαιόλεςοιτράπεζεςκαιπρώηνΣυνεργατικά,θαμειώσουντιςτιμέςμέχριεκείπουκάποιοςθαείναιδιατεθειμένοςναπληρώσει,δηλαδήπολύχαμηλά.Σήμερα,οιτιμέςστοντομέατωνακινήτωνφαίνεταιπωςδιατηρούνται,διότιοιτράπεζεςδενμπορούνναβγάλουνσπίτιαστοσφυρίκαιναταπάρουν.Χρειάζονταιπολλάχρόνιαμετασημερινάδεδομένα.Εσείςυπερψηφίζετενόμουςπουθααλλάξουντηνυφιστάμενηκατάστασηπουείναικαιπροςόφελοςτηςμάζαςτωνπολιτών.Είναιψέμααυτόπουλένεπολλοίότιοιτράπεζεςδενθαπάρουντασπίτιαμαςδιότιδενθαυπάρχουναγοραστέςπροςτουςοποίουςναταδημεύσουν.Αγοραστέςθαυπάρχουνσίγουρα,είτεΚύπριοιείτεξένοι.Τοθέμαείναιτιτιμήθαείναιδιατεθειμένοιναπληρώσουνοιαγοραστέςκαιστοτέλοςτιπράξειςθαγίνονταιστηναγορά.Εφόσονθαυπάρχειτεράστιαπροσφοράκαιπεριορισμένηζήτησηοιτιμέςθακαταρρακωθούν.Ανδενδημεύσουντασπίτιαμαςοιτράπεζες,μετονένατρόποήτονάλλοητεχνητήτεράστιαζημιάπουθαδημιουργήσετε,θαμετακυλήσειστουςπολίτεςκαιάραηζημιάθακοινωνικοποιηθεί.Υπάρχουνσήμεραίσωςκαι100.000διαθέσιμασπίτιακαιδιαμερίσματα.Τηνίδιαώραόλοιοι ‘developers’είναιστοναναπνευστήραλόγωδανείωνκαιεπιτοκίων.Μόλιςοιτράπεζεςαρπάξουντηνευκαιρίαπουθατουςδώσετε,αυτοίοι‘developers’θαχρεοκοπήσουνάμεσα.Θαυπάρχειμάλιστααρκετόςκόσμος(χιλιάδες)πουέχειήδηξοφλήσειτοσπίτι/διαμέρισμαπροςτον‘developer’αλλάθατοχάσει.Αυτόθαγίνει,διότι,πάραπολλοί ‘developers’πουέχουνεισπράξειαπότονπελάτηκαισημερινόφερόμενο ιδιοκτήτη,δενέχουνξοφλήσειτααντίστοιχαδάνειαστιςτράπεζεςκαιυπάρχειακόμηενυπόθηκοδάνειο.Ητράπεζαθαζητήσειτουπόλοιποτουδανείου/υποθήκηςαπότονσημερινόιδιοκτήτη και ο ιδιοκτήτηςθα είναι υποχρεωμένος ναπληρώσει, για ναμην χάσει τοσπίτιπου έχει ήδη ξοφλήσειπρος τον ‘developer’!Στομνημόνιοκαισυγκεκριμέναστιςπαραγράφουςτου“BankingReform”,είναιξεκάθαρο,ότιταακίνηταείναιαπόταπρώταθέματαπουοι

Page 15: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

15αναλύσΗ γ ια σύνεΡγατισμο και ακινΗτα

τράπεζεςθαπρέπειναπροωθήσουν,έτσιώστενα“κτυπήσουν”(“tackle”)τοντομέαακίνητων.ΕίναιΑΣΥΣΤΟΛΟΨΕΜΑαυτόπουακούγεται,ότιτάχατεςοιτράπεζεςλόγωκαλήςθέλησηςαλλάκαιγιαοικονομικούςλόγουςδεθαταδιεκδικήσουν.Δενείναιδυνατόνκάποιοιναπιστεύουνκαιναστηρίζονταισεένατέτοιοευσεβήπόθο,απότηνστιγμήειδικά,πουγνωρίζουνπλέοντιεστίτράπεζακαιποιοςείναιορόλοςαυτώντωντραπεζώνσήμερα.Εφόσονδεθαμαςπάρουντασπίτια,σετιεξυπηρετείακριβώςηαλλαγήτουνόμου;Σημειώστεεπίσηςτοακόλουθοσημαντικόσημείο:Ηπολιτικήπουθαακολουθήσουνοι τράπεζεςαλλάκαιοτιδήποτεάλλοθαρυθμίζεταικατευθείαναπότηνΕυρωπαϊκήΚεντρικήΤράπεζα(ΕΚΤ)καιΟΥΔΕΙΣΚύπριος,ούτεκανοκεντρικόςτραπεζίτης,θαέχειτονοποιοδήποτελόγο.Ανδηλαδήθέλουμενα“διαδηλώσουμε”εναντίοναυτούτουμέτρουκαιτηςδήμευσηςπεριουσιών,θαπρέπειναπάμεστιςΒρυξέλλες!ΗσημερινήκυβέρνησηκαιοΠρόεδροςτηςΔημοκρατίαςκαιπρώηνΓ.Γ.ΤουΑΚΕΛ,κ.ΔΗΜΗΤΡΗΣΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣέχειστείλειστηΒουλήκαιπροωθείμέτραπουάμεσααλλάκαισεβάθοςχρόνου,θαδώσουντοδικαίωμαστιςτράπεζεςναδημεύσουνκαινα‘κλέψουν’δεκάδεςχιλιάδεςσπίτιαενκαιρώτεράστιαςανεργίαςκαιπαγκόσμιαςοικονομικήςκαιόχιμόνοκρίσης.Σεβάθοςχρόνουμάλιστα,σχεδόνκανείς‘μέσος’πολίτηςδεθαέχειδικότουακίνητοεφόσοναυτόδιασφαλίζεταιαπότηνπολιτικήτου‘ΦόρουΑκινήτων’.ΔιαβάστεεπακριβώςτικάνειητρόικαστηνΕλλάδακαιπώςπροσπαθείνακλέψειμέσωτραπεζώντασπίτιατωνΕλλήνωνκαιναδιαλύσειτοντομέατωνακινήτων,επιδιώκονταςδημεύσειςτεράστιουαριθμούακινήτων.ΑυτάέχειστείλειστηνΒουλήκαιοκ.ΔημήτρηςΧριστόφιαςκαιαυτάψηφίζουνοιβουλευτέςμας!

• http://www.tsantiri.gr/oikonomia/sto-sfiri-vgazi-100-000-spitia-i-troika.html• http://www.aggelies-akiniton.eu/gr/articles/node/sto-sfyri-ta-spitia-ksepagonoun-oi-pleistiriasmoi• http://www.newsnow.gr/article/331177/sto-sfyri-logo-neon-foron-tzip-spitia-kai-skafi.html• http://logioshermes.blogspot.com/2012/08/100000.html

Ακόμηπιοσυγκεκριμένα,εφιστούμετηνπροσοχήσαςσεΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟσενάριοπουέχεισυμβείστηνΙρλανδίαμετοIRISH NATIONWIDE BUILDING SOCIETY που ήταν το αντίστοιχο του δικού μας οργανισμού Χρηματοδοτήσεως ςτέγης (οΧς). Σήμερα, δεν υπάρχειεξαιτίαςπανομοιότυπωννόμωνκαι‘μηχανισμών’μεαυτούςπουεσείςψηφίζετεήπροωθείτε.Σαςκαλούμεναμελετήσετεειςβάθοςαυτάταπαραδείγματα,αλλάκαιτοπώςδημιουργήθηκετοIrishBankRESOLUTIONCORPORATION(TheIrish Bank Resolution Corporation isthenamegiventotheentityformedin2011bythecourt-mandatedmergerofthestate-ownedbankinginstitutionsAngloIrishBankandIrishNationwideBuildingSociety.Itwasformedon1July2011,followingaHighCourtorderontheapplicationoftheMinisterforFinanceMichaelNoonan).ΕπισυνάπτουμετηνμελέτηαπότοUCDCenterforEconomicResearchτουUCDSchoolofEconomics.Ημελέτηείναιβοηθητικήγιακάποιον/απουενδιαφέρεταινακατανοήσεικαλύτερακάποιεςαπότιςαρνητικότατεςσυνέπειεςκαιπροβλήματαπουθαεπέλθουνεξαιτίαςσυγκεκριμένωννόμωνκαι‘μηχανισμών’πουχειρουργικάπροωθούνταιμέσωτουμνημονίου.Συνεπώς,ηδήλωσητουΠροέδρουτηςΔημοκρατίας«ΈχουμεσώσειτοΣυνεργατισμό»,είναιμέγαλάθοςή/καιψέμα.Θέλουμεεπίσηςνασαςενημερώσουμε,ότιστις30Ιανουαρίου2013,παρευρεθήκαμεστακεντρικάγραφείατηςΤράπεζαςΚύπρουκαιακούσαμεμεπροσοχήτουςομιλητέςκ.Διαμαντοπούλουκαιτοννομπελίστακαθηγητήκ.Πισσαρίδη.Περιγράψαμεενσυντομίατηνκατάστασηστηνοποίαθαπεριέλθειοτομέαςτωνακινήτωνστονκ.Πισσαρίδηκαιστηνκ.Διαμαντοπούλου.Οκ.Πισσαρίδηςαπάντησεότι“ΔΕΝΓΝΩΡΙΖΕΙ”ταστοιχείαπουπαραθέσαμε,δηλώνονταςξεκάθαραΑΓΝΟΙΑεπίτουθέματος.ΗΔΗΜΟΣΙΑτοποθέτησητουκ.Πισσαρίδηείναικαταγεγραμμένηκαιηχητικά.Αξίζεινατονίσουμεακόμη,ότι‘το οικιστικό’θαέπρεπεναήτανΚΟΡΥΦΑΙΑΣΣΗΜΑΣΙΑΣστηναπόφασηανθαυπογράψουμεήόχιτηνμνημονιακήΣύμβαση.Τοτιθασυμβείστηναγοράακινήτωνκαιστηνιδιοκατοίκησηείναιτεράστιαμεταβλητήστηνεξίσωσηενόςμνημονίουκαικάποιοιδενφαίνεταινατοαντιλαμβάνονται,συμπεριλαμβανομένουτουκ.Πισσαρίδη(πουεσείςσυμβουλεύεστεγιαπολλάκαιδιάφοραθέματα).Σεόλααυτάυπολογίστεκαιτονφόροακίνητηςπεριουσίαςοοποίοςδιασφαλίζειμεμαθηματικήακρίβειαότιθα‘εξανεμιστεί’τοσημερινόδικαίωμαστηνκληρονομικότητα,πουείναικαιοπροφανήςκοινωνικοοικονομικόςστόχοςήφυσικόεπακόλουθοτηςσυγκεκριμένηςφορολογίας.Ηχάραξηπολιτικήςείναιηουσία,κιόχιτομέγεθοςτηςφορολογίας,πουθααλλάξεισίγουραπροςτοχειρότερογιατουςπολίτες,στοβραχυπρόθεσμόήμακροπρόθεσμομέλλον.Αυτόςοφόροςθαεπιβαρύνειακόμηπερισσότερο,άμεσακαισυνολικάτοντομέατωνακινήτωνκαιγιαπάραπολλάχρόνια.ΘααυξήσειάμεσατηνπροσφοράακινήτωνκαιθαυποχρεώσειταΠΑΙΔΙΑΜΑΣναξεπουλήσουντασπίτιαμας,εφόσονθακληρονομήσουνκυριολεκτικάμια‘απρογραμμάτιστη’οικονομικήεπιβάρυνση!Αναμφισβήτητα,ότανταπιοπάνωπουπεριγράφουμεαρχίσουνναυλοποιούνται,θαπροκαλέσουνπολύμεγάληδυστυχίακαιοργήστουςΚύπριουςπολίτες,χωρίςνααποκλείονταιοιαυτοκτονίεςεξαιτίαςαυτώντωνσυγκεκριμένωνμέτρωνκαιτηςδήμευσηςτηςπεριουσίαςτους.Τηνίδιαώραθαθελήσουνναμάθουνποιοιευθύνονταιγιαόλααυτάκαθώςκαιτουςλόγουςπουκατάντησανστηνεξαθλίωση.Σαςδιαβεβαιώνουμε,ότιθαείναιπολύεύκολονακατανοήσουνοιπολίτεςεπακριβώςποιοιευθύνονται,δηλαδήεσείς.Προβλέπουμεμάλισταότιοιτραγικέςσυνέπειεςθαείναιακόμηπερισσότερες,διότιπιθανόνοιενλόγωαπελπισμένοιοικογενειάρχες,νασαςζητήσουνπροσωπικάεξηγήσειςμεότιαυτόσημαίνειγιακάποιον/αβουλευτήήπρώηνΥπουργόπουθααπολαμβάνειτονκαφέστοσπίτιτουήστηνκαφετέρια.ΚατανοείτετιθακάνειέναςαπελπισμένοςΚύπριοςβιοπαλαιστήςότανσυναντήσειτονοποιοδήποτεαπόεσάς,πρινθέσειτέρμαστηζωήτου;ΚατανοείτεότιαυτόςοβιοπαλαιστήςθαΓΝΩΡΙΖΕΙΞΕΚΑΘΑΡΑότιεσείςτονκαταχρεώσατεγιαναταπάρουνοιτράπεζεςκαιτηνίδιαώραοιίδιεςτράπεζεςτουπαίρνουντοσπίτι!ΣαςζητούμεναμελετήσετετοθέματωνακινήτωνκαιτουΣυνεργατισμούάμεσαγιανααποφύγειηχώραμας,τιςεπαχθείςσυνέπειεςπουπροβλέπουμεότιθαεπέλθουν.1. Θεωρούμε τον καθένα από εσάςπροσωπικά υπεύθυνο για την υπερψήφιση ή/και προώθηση μέτρωνπου θα επιφέρουν τεράστιες

οικονομικέςζημιέςσεδεκάδεςχιλιάδεςΚύπριουςκαιστιςπεριουσίεςτους.2. Θεωρούμετιςπράξειςσας‘έγκλημα’κατάτηςχώραςκαιτουλαούτης.Οιπροβλέψειςμας,ανείναισωστές(πουτοαπευχόμαστε),θα

αποδείξουνπέρανπάσηςαμφιβολίαςότιοισυνέπειεςτωνενλόγωήάλλωνμέτρωνπουεσείςπροωθείτε,είναιπροβλεπτέςκαιμετρήσιμες.

Page 16: Η αλήθεια για τη μνημονιακή σύμβαση - 27/12/2012

16 αναλύσΗ γ ια σύνεΡγατισμο και ακινΗτα

ΣαςκαλούμεναμελετήσετεκαιτιςλανθασμένεςεκτιμήσειςτηςτρόικαςσεΟΛΕΣτιςΕυρωπαϊκέςχώρεςπουυιοθέτησανμνημονιακέςκατευθύνσειςκαινασυνυπολογίσετεστουςδικούςσαςυπολογισμούςκαιαυτότοδεδομένο.Επαναλαμβάνουμεότιοιπροβλέψειςτηςτρόικαςήταν100%λανθασμένεςσεόλεςτιςΕυρωπαϊκέςχώρες.Τομακροχρόνιομέλλοντηςχώραςδεμπορείναστηρίζεταισεευσεβήςπόθους.Διατηρούμεόλαταδικαιώματάμαςγιαπροστασίατηςπροσωπικήςμαςπεριουσίαςκαιεναντίοναυτώνπουλόγωεγκληματικήςάγνοιαςήεσκεμμέναπροωθούνταοποιαδήποτεμέτραπουπεριγράφονταισεαυτήτηνεπιστολή,αλλάκαιστηνεπιστολήμεημερομηνία27Δεκεμβρίου2013,πουσαςέχειταχυδρομηθείσυστημένα.

καλούμε τον γενικό εισαγγελέα, κ. Πέτρο κληρίδη, να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες τραπεζιτών ή και άλλων. εάν ο γενικός εισαγγελέας δεν παρέμβει άμεσα, προβλέπουμε ότι όσοι πιθανόν να ευθύνονται ποινικά θα ςύνεΧιςούν απρόσκοπτα να διαπράττουν ποινικά αδικήματα μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος και εις βάρος του συνόλου ή μέρους της μάζας των κύπριων πολιτών. ςυνεπώς, ο γενικός εισαγγελέας θα φέρει προσωπική ευθύνη εάν δεν ερευνήσει και πάρει τα ανάλογα μέτρα για όλα όσα προαναφέραμε.

Φερτε να μελετΗςούμε τΗν ΔανειακΗ ςύμβαςΗΠροειδοποιούμεότιστόχοςτηςτρόικαςαλλάκαικάποιωνΚύπριωναξιωματούχωνήπολιτικώνείναιηυπογραφήτηςΔΑΝΕΙΑΚΗΣΣΥΜΒΑΣΗΣμεδόλιοτρόπο.Κανείςαπότουςπολίτεςδενέχειδιαβάσειτηνδανειακήσύμβασηήπροσχέδιοαυτήςκαιαυτόοδηγείστοσυμπέρασμαότισκόπιμααποκρύπτεταιαπότουςπολίτεςαλλάκαιπολλούςαπόεσάς.Σαςυπενθυμίζουμε,ότιηδανειακήσύμβασηεμπεριέχειπολλούςκαισημαντικότατουςόρουςόπωςταεπιτόκια,χρόνοκαιτρόπουςαποπληρωμήςκαιπιθανόταταΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΤΗΣΕΘΝΙΚΗΣΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣτηςΚυπριακήςΔημοκρατίας.Εσείς,είτεείστεβουλευτέςείτεκυβερνητικοίυπάλληλοιέχετεεκλεγείήδιοριστείγια5ήλιγότεραχρόνιακαιόχιγια50.Κανείςαπόεσάςδενέχειτοδικαίωμανααποφασίσειγιατοαπόλυτομακροχρόνιομέλλονόλωντωνπολιτών,τηςχώρας,αλλάκαιτηςιδιοκτησίαςτηςκυβερνητικήςπεριουσίας.Μόνοοιπολίτεςσυνολικάμπορούννααποφασίσουνγιατομακροχρόνιομέλλοντους,κιαυτόμπορούννατοκάνουνμεδημοψήφισμα.Ηπεριουσίαδε τηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςανήκειστοσύνολοτωνπολιτώνκαιθεωρούμεπαράνομητηνοποιαδήποτεπαραχώρησηήδέσμευσητηςενλόγωπεριουσίαςαπόεσάςπροςτοοποιοδήποτεφυσικόήνομικόπρόσωποήοργανισμόήάλληχώρα.ΑναυτόγίνειδεθαείναιδεσμευτικόπροςτουςΚύπριουςπολίτεςκαιτοθεωρούμεπαράνομο,αντισυνταγματικόκαιέγκλημακατάτηςΚύπρουκαιτουλαούτης.ΗπαραχώρησητηςπεριουσίαςτηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςκαιτωνφυσικώνπόρωντηςΚύπρουείναιπράξηεσχάτηςπροδοσίας,ανσυμβεί,καιθαθεωρήσουμευπεύθυνοτονοποιονδήποτεαπόεσάςκάνειτέτοιαεγκληματικήπαραχώρησηήξεπούληματηςπεριουσίας,ηοποίαανήκειστουςΚύπριουςπολίτεςσυνολικάκαιατομικά.ΕπίσηςείναιπαράνομοκαιαντισυνταγματικόναεπιβαρύνετετουςΚύπριουςπολίτεςμετεράστιαχρέηγιαναχρηματοδοτήσετειδιωτικέςτράπεζεςκαιιδιωτικάσυμφέροντα.Δεθααποδεχτούμετέτοιαεπιβάρυνσηκαιεμείςδεθασυνεισφέρουμεσετέτοιεςεπιβαρύνσεις,όπωςκαιοποιοσδήποτεάλλοςπολίτηςήνομικόπρόσωποπροσυπογράψειαυτήτηνεπιστολή.ΚαταγγέλλουμεεσκεμμένηπροσπάθειαπαραχώρησηςήξεπουλήματοςτηςπεριουσίαςτηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςκαικαλούμετονΓενικόΕισαγγελέαναδιερευνήσειτοθέμαμεαυτεπάγγελτηπαρέμβαση,έτσιώστενααποτραπείητεράστιαοικονομικήζημιάπουθαεπέλθειστηνχώρακαιστουςπολίτες.Είμαστεστηνδιάθεσήσαςγιαοποιεσδήποτεπεραιτέρωεπεξηγήσειςκαιστοιχείαπουπιθανόνναχρειαστείτε.Όλεςοιεπισημάνσειςμαςείναιμελετημένεςκαιστοιχειοθετημένες.Σεπολλέςπεριπτώσειςμάλιστααυτάπουλέμεαποδεικνύονταικαιμέσωτηςμαθηματικήςεπιστήμης,άραδενεπιδέχονταιαμφισβήτησης.

Μεεκτίμηση,

ΧάρηςΒιολάρης–μέλος[email protected]/Wakeupcyprus

Κοινοποίηση:ΣυνεργατικάΠιστωτικάΙδρύματακαιΟργανισμοίΥποψήφιουςγιατηνΠροεδρίατηςΚυπριακήςΔημοκρατίαςΌλουςτουςΚύπριουςΠολίτες

Επισυνάπτουμε:1. Επιστολήημερομηνίας27Δεκεμβρίου20122. ELAPromissoryNotesandAllThat:TheFiscalCostsofAngloIrishBank3. PatrickHonohan:Recapitalisationoffailedbanks–somelessonsfromtheIrishexperience

Υπογράψτε διαδικτυακά: http://www.ipetitions.com/petition/wakeupcyprus/