γιορτή 25-3-2010

22
1 1 η ΣΚΗΝΗ Απόσπασμα από την περσινή χρονομηχανή-Διάλογος παρουσιαστών(Μαρία - Βαγγελιώ) - Αχ… Αυτές ήταν στιγμές… Να ταξιδεύεις στο χρόνο! Αλήθεια, τι απέγινε η χρονομηχανή; - Α, δεν τα ‘μαθες; Θυμάσαι , βέβαια, τον περσινό μας διευθυντή, τον κ.Λευτέρη. Ε, λοιπόν, την πήρε σπίτι του! - Έλα , Χριστέ μου! Τι να την κάνει; - Φαντάζομαι ότι μπαίνει στην χρονοκάψουλα για να ξαναζήσει την εποχή των κοντέινερ, τότε που δεν είχαμε σχολείο. Ή ξαναγυρνάει στην εποχή που ήταν πρωτοδιόριστος στην Ικαρία… - Συνταξιούχοι, παιδί μου, τι να πεις… Και, τώρα, δηλαδή, εμείς τι θα κάνουμε; Θα τους πρήξουμε με ποιήματα και… (με μορφασμό αποδοκιμασίας) με συναρπαστικά σκετσάκια; - Όχι βέβαια! Εμείς έχουμε την Ιβάνκα με το συγκινησιακό τηλεπαθόμετρό της! - (μάγκικα) Παρακαλώ; Ποιος ήρθε; - Να σου εξηγήσω: το συγκινησιακό τηλεπαθόμετρο είναι η τελευταία σούπερ- ντούπερ εφεύρεση: όταν σκεφτείς κάποιον με συγκίνηση, αυτός ταξιδεύει μες στο χρόνο και σου’ ρχεται! - Και μετά τον ξαναγυρίζεις πίσω; - Μμμ, όχι ακριβώς! Πρέπει να μη σε συγκινεί πια και να μη θέλεις να τον βλέπεις στα μάτια σου , για να ξαναχαθεί στο παρελθόν! - Μια απορία: Αυτήν την Ιβάνκα , τι την θέλουμε; - Ννναι… Το τηλεπαθόμετρο δεν λειτουργεί παρά μόνο όταν το χειρίζεται ένας mentalist! - (μάγκικα) Παρακαλώ; Ποιος ήρθε; - Να, ας πούμε ένα μέντιουμ! - Και αυτή η Ιβάνκα… - Έχει κληρονομικό χάρισμα μέντιουμ! Η προ-προ-προγιαγιά της έλεγε τον καφέ στην μεγάλη Αικατερίνη, τσαρίνα της Ρωσίας , στην Αγ.Πετρούπολη! - Ε, και πού ‘ν’ τηνε; - Να την! ΣΚΗΝΗ 2Η Η… ΜΕΝΤΑΛΙΣΤ, ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ Η… ΧΡΟΝΟΤΑΞΙΔΕΎΤΡΙΑ (εμφανίζονται: Ιωάννα, Καστριότ, Σταμάτης, Όλγα Καρ.,Μιχάλης, Αλέξανδρος) (παρουσιάζεται η Ιωάννα, σοβαρή, ) - Μα… αυτή είναι η Ιωάννα, η συμμαθήτριά μας!

description

κείμενο εορτασμού στο 8ο δημ.σχολείο Χίου

Transcript of γιορτή 25-3-2010

Page 1: γιορτή 25-3-2010

1

1η ΣΚΗΝΗΑπόσπασμα από την περσινή χρονομηχανή-Διάλογος παρουσιαστών(Μαρία - Βαγγελιώ)

- Αχ… Αυτές ήταν στιγμές… Να ταξιδεύεις στο χρόνο! Αλήθεια, τι απέγινε η χρονομηχανή;- Α, δεν τα ‘μαθες; Θυμάσαι , βέβαια, τον περσινό μας διευθυντή, τον κ.Λευτέρη. Ε, λοιπόν, την πήρε σπίτι του!- Έλα , Χριστέ μου! Τι να την κάνει;- Φαντάζομαι ότι μπαίνει στην χρονοκάψουλα για να ξαναζήσει την εποχή των κοντέινερ, τότε που δεν είχαμε σχολείο. Ή ξαναγυρνάει στην εποχή που ήταν πρωτοδιόριστος στην Ικαρία…- Συνταξιούχοι, παιδί μου, τι να πεις… Και, τώρα, δηλαδή, εμείς τι θα κάνουμε; Θα τους πρήξουμε με ποιήματα και… (με μορφασμό αποδοκιμασίας) με συναρπαστικά σκετσάκια;- Όχι βέβαια! Εμείς έχουμε την Ιβάνκα με το συγκινησιακό τηλεπαθόμετρό της!- (μάγκικα) Παρακαλώ; Ποιος ήρθε;- Να σου εξηγήσω: το συγκινησιακό τηλεπαθόμετρο είναι η τελευταία σούπερ-ντούπερ εφεύρεση: όταν σκεφτείς κάποιον με συγκίνηση, αυτός ταξιδεύει μες στο χρόνο και σου’ ρχεται!- Και μετά τον ξαναγυρίζεις πίσω; - Μμμ, όχι ακριβώς! Πρέπει να μη σε συγκινεί πια και να μη θέλεις να τον βλέπεις στα μάτια σου , για να ξαναχαθεί στο παρελθόν!- Μια απορία: Αυτήν την Ιβάνκα , τι την θέλουμε;- Ννναι… Το τηλεπαθόμετρο δεν λειτουργεί παρά μόνο όταν το χειρίζεται ένας mentalist!- (μάγκικα) Παρακαλώ; Ποιος ήρθε;- Να, ας πούμε ένα μέντιουμ!- Και αυτή η Ιβάνκα…- Έχει κληρονομικό χάρισμα μέντιουμ! Η προ-προ-προγιαγιά της έλεγε τον καφέ στην μεγάλη Αικατερίνη, τσαρίνα της Ρωσίας , στην Αγ.Πετρούπολη!- Ε, και πού ‘ν’ τηνε;- Να την!

ΣΚΗΝΗ 2ΗΗ… ΜΕΝΤΑΛΙΣΤ, ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ Η… ΧΡΟΝΟΤΑΞΙΔΕΎΤΡΙΑ (εμφανίζονται: Ιωάννα, Καστριότ, Σταμάτης, Όλγα Καρ.,Μιχάλης, Αλέξανδρος)

(παρουσιάζεται η Ιωάννα, σοβαρή, )- Μα… αυτή είναι η Ιωάννα, η συμμαθήτριά μας!- Ιβάνκα στα ρώσικα. Τόσα χρόνια, μόνο η κολλητή της η Όλια ήξερε το χάρισμά της.- Και… γιατί είναι σαν κοιμισμένη;- Σσσς, κάνει διαλογισμό! Τώρα μπορείς να της ζητήσεις να σου φέρει όποιον ήρωα του 1821 θες. Το μόνο… όσην ώρα διαλογίζεται, δεν μιλάει, αλλά τραγουδάει ό,τι σκέφτεται!- Άσε μας καημένη! Τίποτ’ άλλο κάνει;- Ναι, προβάλλει τις σκέψεις και τα λόγια που σκέφτεται στην οθόνη που βλέπεις, επειδή μπορεί να υπάρχουν και κουφοί στην αίθουσα!

Page 2: γιορτή 25-3-2010

2

- Σοβαρά, ε; Για … να την δοκιμάσω! (προς την Ιωάννα) Δε μου λες… (με ύφος) Ιβάνκα, μπορείς να μου κουβαλήσεις τους ήρωες που συμπαθείς περισσότερο;-Μμμμ… Για να σκεφτώ…

ΙΩΑΝΝΑ- ΤΣΑΜΙΚΟΣ (Χατζηδάκη- Γκάτσου)Στα κακοτράχαλα τα βουνά, με το σουραύλι και το ζουρνά

Πάνω στην πέτρα την αγιασμένη, χορεύουν τώρα τρεις ανδρειωμένοι.Ο Νικηφόρος κι ο Διγενής, κι ο γιος της Άννας της Κομνηνής

Δική τους είναι μια φλούδα γης, μα συ Χριστέ μου τους ευλογείςγια να γλιτώσουν αυτή τη φλούδα, απ’ το τσακάλι και την αρκούδα.

Δες πώς χορεύει ο Νικηταράς, κι αηδόνι γίνεται ο ταμπουράς

Από την Ήπειρο στον Μοριά, κι απ’ το σκοτάδι στη λευτεριάτο πανηγύρι κρατάει χρόνια, στα μαρμαρένια του Χάρου αλώνια

Κριτής κι αφέντης είν’ ο Θεός, και δραγουμάνος του ο λαός.ΚΑΣΤΡΙΟΤ

Ενωμένοι γύρω απ’ τη σημαία, με μια επιθυμία και σκοπό,όλοι μας δίνουμε εγγύηση την τιμή μας, κάνοντας συμφωνία για τη σωτηρία.

Από τον πόλεμο απέχει μόνο αυτός, που έχει γεννηθεί προδότης!Γιατί αυτός που είναι άντρας δεν φοβάται ποτέ,

αλλά πέφτει ως μάρτυρας για τον αγώνα.

Τα όπλα στα χέρια μας θα κρατήσουμε, υπερασπίζοντας κάθε γωνιά της πατρίδας.Τα δίκαιά μας δεν θα παραδώσουμε. Εδώ οι εχθροί μας δεν έχουν θέση!

- Καλή μου Ιβάνκα, ο Νικηφόρος Φωκάς , ο Διγενής Ακρίτας και ο Κομνηνός δεν φορούσαν φουστανέλλες! (ή «βράκες» )Ναι, αλλά εμένα έτσι μου αρέσουν καλύτερα!- Και πρέπει να ξέρεις ότι σήμερα δεν τιμούμε το Βυζάντιο αλλά τους αγωνιστές του 1821! Ναι, ε; Αυτούς που… «τίμησε» η Vodafone;

ΒΙΝΤΕΟ 1821- VODAFONE- Ε, καλά, όλοι έχουν δικαίωμα στη βλακεία! Άντε, θα μας βάλεις σιγά σιγά στην ατμόσφαιρα της ημέρας;- (πιάνει με τα χέρια της το κεφάλι της, σημάδι ότι αυτοσυγκεντρώνεται και αρχίζει

να τραγουδά): Ναοί, ναοί, ναοί– στο σχήμα- στο σχήμα του ουρανού!!!

Page 3: γιορτή 25-3-2010

3

BINTEO :ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣ"Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την Επανάσταση,δεν συλλογιστήκαμε

ούτε πόσοι είμαστε, ούτε πως δεν έχουμε άρματαούτε ότι οι Τούρκοι βαστούσαν τα κάστρα και τις πόλεις

ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε«πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα»,

αλλά σαν μία βροχή, έπεσε σ’ όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας,και όλοι,και ο κλήρος και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι

και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι συμφωνήσαμε σ’ αυτό το σκοπόκαι κάναμε την Επανάσταση."

- Εσύ, Όλια, πώς έτσι αθλητική σήμερα; - Α, δεν το ξέρεις; Είμαι δρομέας των χρονοταξιδιών! - Τι είναι τούτο πάλι;- Τρέχω ασταμάτητα στις ιστορικές περιόδους, όποτε το θελήσει η κολλητή μου η Ιβάνκα!- Και γιατί είσαι έτσι στενοχωρημένη , γλυκιά μου; - Μόλις επέστρεψα από την πιο ένδοξη μάχη! Όπου, βέβαια, όλοι οι Έλληνες σκοτώθηκαν! Βλέπετε, ως λαός είμαστε περήφανοι για τις πιο μεγάλες ήττες μας…- Και… ποια μάχη είναι αυτή;Μα … η μάχη στις Θερμοπύλες, βέβαια! - Μμμμ… για να σκεφτώ τις Θερμοπύλες!

ΒΙΝΤΕΟ για την μάχη των Θερμοπυλών-Έλα βρε Ιβάνκα, όλο κάτι αμερικάνικα χαζά έργα πας και σκέφτεσαι!- Όχι που θα αρχίσω να σκέφτομαι τα δικά σου αντιπολεμικά μηνύματα!Δηλαδή, για να σταματήσεις να είσαι έτσι κατσούφα, τι θα ‘θελες να ακούσεις;- Να, μου ‘ρχεται στο μυαλό ένα μοιρολόι του Πόντου για τους άγνωστους στρατιώτες που σκοτώθηκαν χωρίς να τους θυμάται κανείς!

ΜΙΧΑΛΗΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: ΑΗΤΟΣ ΠΕΤΟΥΣΕ ΣΤΑ ΨΗΛΑΑητός πετούσε στα ψηλά, ψηλά στα επουράνια,

τα πόδια του ήταν κόκκινα κι είχε το ράμφος μαύρο,στα νύχια του , παλληκαριού σφιχτά κρατούσε χέρια.

-Αητέ, μου δίνεις τι κρατάς; Μου λες πού’ναι το σώμα;-Δεν δίνω ‘κείνο που κρατώ. Το σώμα πέρα κείται.

Εκεί στο πέρα το βουνό κι απ’ τα ελάτια πέρα,τα μαύρα τα πουλιά τον τρων, τον τριγυρίζουν τ’ άσπρα.

-Φάτε πουλιά, φάτε πουλιά, τον ήρωα τον έρμο,γενναίο θαλασσόμαχο κι ακρίτα τιμημένο,

στον πόλεμο «τραντέλλενας», στη μάχη σαν λιοντάρι.

Page 4: γιορτή 25-3-2010

4

ΑΗΤΕΝΤ’Σ ΕΠΑΡΑΠΕΤΑΝΕΝΑητέντ’ς επαραπέτανεν, ψηλά σα επουράνια

εκράτνεν και σα κάρτζια του παλλικαρί βραΧιόνας.

Ακεί σο πέραν το ραΧίν, σ’ αλάτ’ επ’ εκεί μέρος,μαύρα πουλία τρών’ ατόν και άσπρα τριγυλίσκουν.

-Φατέστε, πουλιά μ’, φάτεστε, φατέστε τον καρίπην,σον πόλεμον τραντέλλενας, ρωμαίικον παλληκάρι.

- Εντάξει; Συνήλθες τώρα;- Ε, όσο να ‘ναι… - Και … για να ‘χουμε καλό ρώτημα: τα μετάλλια πού τα κονόμησες; Της αδερφής σου της Άννας είναι;- Όχι βέβαια, τα κέρδισα με το σπαθί μου!- - Σε ποιο άθλημα; Γιατί… δε σε θυμάμαι να τρελαίνεσαι για τη γυμναστική!- Για σκεφτείτε, ποιο άθλημα μοιάζει με την ελληνική ιστορία; Πανάρχαιο, κρατάει πολύ, σε εξαντλεί… - Δεν πάει το μυαλό μου – το δικό σας παιδιά;- ……………- Για… να μας βοηθήσει η Ιβάνκα!

(κάνει πως σκέφτεται – ΒΙΝΤΕΟ ΓΚ. ΑΝΤΕΡΣΕΝ-)ΟΛΓΑ:

Το 1984 έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες.Για πρώτη φορά έγινε μαραθώνιος Γυναικών.Πήραν μέρος 50 αθλήτριες και τερμάτισαν 44.

Κανείς πια δεν θυμάται τα ονόματα της 1ης , …, της 2ης,… ή της 3ης που πήραν τα μετάλλια.

Ούτε , βέβαια, την τελευταία…Όλοι , όμως, θυμούνται τη στιγμή που μπήκε στο στάδιο η 39χρονη Γκαμπριέλα

Άντερσεν.Παραπατούσε απ’ την εξάντληση, αλλά ήθελε να τερματίσει.

Μ’ αυτήν μοιάζει η ιστορία της Ελλάδας.Νομίζεις ότι θα σβήσει ,

αλλά την παίρνουν στα χέρια τους οι Έλληνεςκαι της δίνουν ζωή…

Σ’ αυτήν έμοιασα και γω και έγινα μαραθωνοδρόμος στο χωροχρόνο!...

- Και τώρα; Ποιο θα είναι το επόμενο ταξίδι σου;- Όπου με στείλει η Ιβάνκα! - Τι θα λέγατε να παρακολουθήσουμε μια γιορτή 25ης Μαρτίου στο μέλλον;- Super! Μα… το συγκινησιακό τηλεπαθόμετρο φέρνει ήρωες μόνο απ’ το παρελθόν. Πώς θα πάμε στο μέλλον;- Είστε τεχνολογικά υπανάπτυκτες! - Θα κάνουμε χωροχρονική τηλεσυνδιάσκεψη!---

Page 5: γιορτή 25-3-2010

5

- Παρακαλώ; Ποιος ήρθε;- Να: πώς γίνεται στην τηλεόραση που εμφανίζονται συγχρόνως άνθρωποι από την Αθήνα, τη Χίο και την Κρήτη;- Με την χωροχρονική τηλεσυνδιάσκεψη εμφανίζονται συγχρόνως άνθρωποι από το 1821, το 2010 και το … 2060! Η χρονοταξιδεύτρια συντονίζει τις ιστορικές εποχές. Εξαφανίσου , Όλια!- 2060- Τρεχάτε ποδαράκια μου!

ΣΚΗΝΗ 3Η : ΣΤΑ 2060(δασκάλα: Χρυσούλα, μαθητές: Φώτης, Ρομίνα, Όλγα, Άρτα, Σουλιώτης: Αντώνης, Φιλικοί:Νίκος, Δημήτρης, Χρήστος)- Όλια: Χρυσούλα, εσύ;- Χρυσούλα: Δεν είμαι η Χρυσούλα! Είμαι η κόρη της, η Ελένη, δασκάλα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο, στα 2060! - Μαρία: Μα τέτοια ομοιότητα; Φτυστή η Χρυσούλα!- Χρυσούλα: Μπα; Βλέπω έχουμε χωροχρονική τηλεσυνδιάσκεψη; Από πότε έρχεστε;- Βαγγελιώ: Από την τάξη της μάνας σου, στα 2010. Μπορούμε να δούμε τη γιορτή σας;- Φώτης: Καλά, στον ύπνο σας μας βλέπατε; Όλοι οι μαθητές βαριούνται τις γιορτές και σεις μου θέλατε «γιορτή του … μέλλοντος»; Καλά δε λέω , παιδιά;- Χρυσούλα: Έλα, έλα…. Σήμερα, για έκπληξη σας έχω ετοιμάσει παράλληλη τηλεσυνδιάσκεψη με τους ήρωες του 21!- Ρομίνα: Μμμμ, συγκινηθήκαμε!...- Όλγα: Ναι, σαν την άλλη φορά , τον Οκτώβριο, που μας κουβάλησε τον Ιωάννη Μεταξά , να μας πει το ΟΧΙ σε απευθείας σύνδεση…- Άρτα: Βρε, τι κόλλημα παθαίνουν οι δάσκαλοι με την ιστορία…- Χρυσούλα: Να λείπουν τα σχόλια! Έλα παιδί μου, παρουσίασέ μας την εργασία σου για την προετοιμασία της επανάστασης!- Φώτης: Εγώ, κυρία, ετοίμασα με το λογισμικό «hot potatoes» δηλαδή, «καυτές πατάτες», ένα σταυρόλεξο. Λοιπόν, στο 1: Έγραψε τον επαναστατικό ύμνο για την επανάσταση (2λέξεις)- Ρομίνα: Το ξέρω: ο Διονύσιος Σολωμός!- Χρυσούλα : Τι λες βρε αστοιχείωτη! (την χτυπάει με μια βέργα) Αυτά σου μαθαίνω τόσον καιρό;- Όλια: Καλέ, γιατί την βαράς; Είναι αντιπαιδαγωγικό!- Χρυσούλα : Αυτά τα έλεγε στα χρόνια σας η γιαγιά μου η σχολική σύμβουλος! Η σύγχρονη επιστήμη λέει ότι με … λίγη σωματική επαφή, το ξεφτέρι μου θα θυμάται καλύτερα!- Μαρία: Φτυστή η Χρυσούλα…- Ρομίνα: Νομίζω ότι είναι ο Ρήγας Φερραίος.- Χρυσούλα : Είδατε; Τι σας έλεγα; Μπράβο, αστέρι μου! (την χτυπά στο μάγουλο)- Βαγγελιώ: Τώρα, γιατί την βαράς την έρμη;- Χρυσούλα : Για να το εμπεδώσει καλύτερα!---

Page 6: γιορτή 25-3-2010

6

- Μαρία: Φτυστή η Χρυσούλα…- Ιωάννα: Α, κατάλαβα… Δηλαδή, για τις δασκάλες του μέλλοντος, η αγαπημένη τους κινηματογραφική σκηνή θα είναι….

- ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ’ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ- Βαγγελιώ: Λοιπόν, κάνε μας τη χάρη, επειδή στα χρόνια μας τα … χαδάκια σου μας εκνευρίζουν, σταμάτα αυτό το χούι για σήμερα!- Χρυσούλα : Καααατάλαβα… Διασκέδαση τέλος για σήμερα… Συνέχισε , παιδί μου!- Φώτης: Στο 10: ποιο επαναστατικό τραγούδι έγραψε ο Ρήγας Φερραίος; - Όλγα: Να πάρω τη βοήθεια των αγωνιστών του 21;- Χρυσούλα : Βεβαίως!

- ΧΟΡΩΔΙΑ: ΘΟΥΡΙΟΣ- ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΒΙΝΤΕΟΜιχάλης: Ως πότε

- Ως πότε παλικάρια, να ζούμε στα στενά, μονάχοι σα λεοντάρια, σταις ράχαις στα βουνά;Καστριότ: ως πότε

Σπηλιές να κατοικούμε, να βλέπωμεν κλαδιά, να φεύγωμ' απ' τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά;Σταμάτης: ως πότε

Να χάνωμεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς, τους φίλους, τα παιδιά μας, κι όλους τους συγγενείς;Καλλιο'ναι μίας ώρας ελεύθερη ζωή,

παρά σαράντα χρόνοι, σκλαβιά και φυλακή(2) Όλγα: Μα … φυσικά – πώς μου διέφυγε; Ο Θούριος!

- Χρυσούλα : Μα… (μιμείται τους μορφασμούς της Όλγας) τι μαθητές ξυράφια έχω εγώ; Λέγε συ!- Φώτης: Στο 4: Τους αποκάλεσαν «μαγιά της Λευτεριάς», γιατί ήταν απροσκύνητοι πολεμιστές στα βουνά.- Άρτα: Ήταν οι αρματολοί , γιατί είχαν άρματα. Ή μάλλον… όχι, ήταν οι κλέφτες, που έκλεβαν Τούρκους και πλούσιους Έλληνες άρχοντες, τους κοτζαμπάσηδες.- Χρυσούλα : Πολύ σωστά! Σου αξίζει , λοιπόν, να σου αφιερώσουμε ένα τραγούδι που γράφτηκε το μακρινό -ουουου-1972 (κουνάει το χέρι της) για έναν κλέφτη σαν λιοντάρι, το Λιόντα.

- Ο Λιόντας Εύη - Απρίλη στην Αργαλαστή, πιάσαν το Λιόντα το ληστή,

που είχε τα χέρια τέσσερα, τα πόδια δέκα τέσσερακι έβλεπε κι απ' την πλάτη, μ' ένα μεγάλο μάτι.

Τι φταίει που 'γινες ληστής;τον ρώτησε ο δικαστής.Φταίει που 'χα χέρια τέσσερα, και πόδια δέκα τέσσερα,

μα πιο πολύ το μάτι, που έβλεπε απ' την πλάτη.

Δεν είχε κάνει φονικά, μήτε χρωστούσε δανεικά.Μόνο που αυτό το μάτι του, το πίσω από την πλάτη του,τήραε τον αγά τον ψεύτη, τον κοτσάμπαση, τον κλέφτη.

- Φώτης: Σαν τους κλέφτες ζούσαν οι κάτοικοι ενός ηρωικού χωριού στην Ήπειρο. Πώς λεγόταν; Στο νούμερο 7.

---

Page 7: γιορτή 25-3-2010

7

- Ρομίνα: Λίγη βοήθεια; … Ένα γράμμα ακόμα; …Ε, καλά, εύκολο- το Σούλι.- Χρυσούλα : (Η δασκάλα γνέφει με τον αντίχειρά της ότι η απάντηση ήταν σωστή)- Φώτης: Εκεί, από έναν απότομο γκρεμό έπεσαν οι γυναίκες του χωριού, για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Χόρευαν ένα χορό και σε κάθε στροφή έπεφτε και από μία στο γκρεμό. Πώς λεγόταν η περιοχή; Στο 5- Όλγα: Α, ναι, που τραγουδούσαν…(τραγουδιστά- χορεύουν όλοι μαζί καλαματιανό) «Έχε γεια , καημένε κόσμε- έχε γεια κυρά δασκάλα – έχετε γεια μαθήματα-α-α-α , έχετε γεια μαθήματα» (πηδάει στο κενό, η δασκάλα την μαζεύει απ’ το μαλλί)- Χρυσούλα : Α, θέλω να αγιάσω και δεν μπορώ με σένα! Ή φωνάζω τη μάνα σου ή μου λες τη λύση και στη χαρίζω.- Όλγα: Ο χορός του Ζαλόγγου! Ζάλογγο! - Χρυσούλα : Και ήθελες να μιμηθείς τις Σουλιώτισσες , ε; Για συνέχισε, παιδί μου!- Φώτης: Με ποιον πολεμούσαν οι Σουλιώτες; Ήταν ένας πασάς από το Τεπελένι της Βορείου Ηπείρου. Στο 2.- Άρτα: Ο Ιμπραήμ πασάς;- Χρυσούλα: (εκνευρισμένα) Αυτός παιδί μου αλώνιζε στην Πελοπόννησο – θα τον

δούμε στη συνέχεια! Θα σου δώσει μια μικρή βοήθεια από τα 1800, ο Χριστόφορος Περραιβός

ΑΝΤΩΝΗΣΒεζύρη Αλή πασά, σε χαιρετούμε. Η πατρίδα μας είναι πολύ πιο γλυκιά και από τα

πουγκιά σου, και από τους τόπους που υπόσχεσαι να μας δώσεις.Γι’ αυτό, μάταια κοπιάζεις, επειδή η ελευθερία μας δεν πουλιέται, ούτε αγοράζεται

με όλους τους θησαυρούς της γης, παρά με το αίμα και το θάνατο έως του τελευταίου Σουλιώτη. Όλοι οι Σουλιώτες, μικροί και μεγάλοι.

- Άρτα: Καλά, ντε , μπέρδεψα τους πασάδες… Ήταν ο Αλή πασάς, που πριν καταφέρει να νικήσει τους Σουλιώτες, προσπάθησε να τους εξαγοράσει.- Χρυσούλα : Καλά, τους οργανωτές της επανάστασης, δεν τους έβαλες στο σταυρόλεξο;- Φώτης: Φυσικά, κυρία. Στο 6: οι άνθρωποι που οργάνωσαν την επανάσταση αποτελούσαν την Φιλική… - Ρομίνα: Παρέα- Όλγα: Συντροφιά - Χρυσούλα : Θα σκίσω το δίπλωμά μου μ’ αυτά που ακούω σήμερα…- Άρτα: Τι λέτε βρε παιδιά; Φιλική Εταιρεία!- Χρυσούλα: Πάλι καλά… Θα με κορόιδευαν οι συνάδελφοι του 2010…- Φώτης: Στο 11: Οι πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας ήταν τρεις ασήμαντοι έμποροι σε ένα λιμάνι της Ουκρανίας, την…- Ιωάννα: Α, αυτό θα το πω εγώ! Είναι η πατρίδα της γιαγιάς. Αυτό που βλέπετε είναι το αρχαιολογικό μουσείο της Οδησσού. Σαν τον Παρθενώνα της Αθήνας δεν είναι;- Φώτης: Οδησσός, σωστά. Μας λείπουν τα τρία μυαλά της Φιλικής Εταιρείας: στο 3: Νικόλαος…- Νίκος: Σκουφάς (εμφανίζεται ο «Σκουφάς»)- Φώτης: Στο 8: Εμμανουήλ…- Χρήστος: Ξάνθος (εμφανίζεται ο «Ξάνθος»)---

Page 8: γιορτή 25-3-2010

8

- Φώτης: Και στο 9: Αθανάσιος ….- Δημήτρης: Τσακάλωφ (εμφανίζεται ο «Τσακάλωφ»)

- ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝΝίκος : Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού ότι θα είμαι σε όλη μου τη ζωή πιστός στη Φιλική εταιρεία. Χρήστος : Να μη φανερώσω το παραμικρό από τα σημάδια και τους λόγους της. Δημήτρης Να μη σταθώ η αφορμή να καταλάβουν άλλοι ότι γνωρίζω κάτι γι’ αυτά, ούτε συγγενής, ούτε πνευματικός, ούτε φίλος μου!Νίκος Ορκίζομαι σε σένα, ιερή Πατρίδα!Χρήστος Ορκίζομαι στα πολύχρονα βάσανά σου!Δημήτρης Ορκίζομαι στα πικρά δάκρυα που χύνονται αυτή τη στιγμή!ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΖΙ: Ορκίζομαι στη μελλοντική ελευθερία των ομογενών μου, ότι αφιερώνομαι ολόκληρος σε σένα!

ΤΡΑΓΟΥΔΙ : ΜΑΝΑ ΜΟΥ4 Η ΣΚΗΝΗ: Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ 1821-22

Αγάπη: Καλημέρα , κυρία.Χρυσούλα: Τι ώρα είναι αυτή παιδί μου;Μαρία: Άσε με να μαντέψω…Βαγγελιώ: Αν η δασκάλα είναι η κόρη της Χρυσούλας…Μαρία: Η μικρή πρέπει να είναι η εγγονή της Αγάπης…Αγάπη: Ξενύχτησα να ετοιμάζω την άσκηση για τη γιορτή και με πήρε ο ύπνος, κυρία!Βαγγελιώ: Η ίδια διαπεραστική φωνή…Μαρία: Ας ελπίσουμε ότι δεν θα της δώσουν μικρόφωνο…Χρυσούλα: Για… να δούμε παιδί μου τι μας ετοίμασες για την επανάσταση του 21. Ώρα να συμμετάσχουν και οι φίλοι μας από το 2010 μέσω της χωροχρονικής τηλεσυνδιάσκεψης!Αγάπη: Ετοίμασα με το λογισμικό των “hot potatoes”, μία άσκηση με κενά που θα συμπληρώσουμε. Βαγγελιώ: Ωχ, και άλλη «καυτή πατάτα»;Μαρία: Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι τελείως «πατάτα»…(οι μαθητές ρίχνουν ματιές στο βιβλίο, κλέβοντας)Αγάπη: Η επανάσταση ξεκινά τον (Ρομίνα: το Μάρτιο του 1821. Ή μάλλον, 25 Μαρτίου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Α, ναι, ένα μήνα πριν, το Φεβρουάριο του 21.) Όλα άρχισαν από μια περιοχή της σημερινής Μολδαβίας και Ρουμανίας, από την (Όλγα: από τη των Βλάχων, τη Μολδοβλαχία. )Αρχηγός των επαναστατών είναι ένας αξιωματικός του ρωσικού στρατού, ποντιακής καταγωγής, ο μονόχειρας (πλατεία- Άρτα) Αλέξανδρος Υψηλάντης .

ΑΝΤΩΝΗΣΗ ώρα ήρθε , Έλληνες. Οι αδερφοί μας είναι παντού έτοιμοι. Οι Σέρβοι, οι Σουλιώτες και

όλη η Ηπειρος περιμένουν οπλοφορώντας. Πολλοί φιλελεύθεροι Ευρωπαίοι θα συναγωνισθούν με μας. Κινηθείτε και θα δείτε μια μεγάλη δύναμη να πολεμά μαζί μας.

Page 9: γιορτή 25-3-2010

9

Ας σχηματισθούν φάλαγγες εθνικές και θα δείτε τους παλιούς εκείνους κολοσσούς του δεσποτισμού να πέφτουν μπροστά στις θριαμβευτικές μας σημαίες. Στρέψετε τα μάτια σας

στην ελεεινή μας κατάσταση: οι ναοί καταπατημένοι, τα παιδιά μας αρπάζονται,τα σπίτια μας απογυμνώνονται, τα χωράφια μας λεηλατούνται και μεις οι ίδιοι είμαστε

δούλοι. Καιρός να αποτινάξουμε το ζυγό μας, να υψώσουμε το σημείο του Σταυρούκαι έτσι να εκδικήσουμε την πατρίδα και την ορθόδοξη πίστη μας από την ασεβή των

ασεβών καταφρόνηση.

Με Έλληνες σπουδαστές σχημάτισε τον (Ρομίνα) Ιερό Λόχο. Τελικά, οι πολεμιστές του θυσιάστηκαν στο Δραγατσάνι. Στην Πελοπόννησο, ένας αρχιμανδρίτης πείθει τους πάντες ότι ξεκινά ρωσοτουρκικός πόλεμος: ο (πλατεία- Όλγα) Παπαφλέσσας . Το ψέμα πάει σύννεφο... Τελικά κηρύσσεται η επανάσταση σε διάφορα σημεία. Πιο γνωστή η κήρυξή της από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών (πλατεία- Άρτα) Γερμανό. Πρώτο θύμα, ο πατριάρχης (πλατεία- Ρομίνα) Γρηγόριος ο Ε΄. Τον κρέμασαν στην είσοδο του πατριαρχείου. Από τότε η είσοδος αυτή παραμένει κλειστή... Οι επαναστάτες κυρίευσαν αμέσως την Καλαμάτα. Μετά, νίκησαν τους Τούρκους στο (Όλγα) Βαλτέτσι. Τέλος, έγινε δική τους η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου Τρίπολη.

ΑΜΑΛΙΑΟι Έλληνες έρχονταν να πιάσουν

το δρόμο του Βαλτετσίου .Οι Τούρκοι έφυγαν

και άφησαν σκοτωμένους. Ολονυχτίς κουβάλαγαν πληγωμένους

μέσα στην Τριπολιτσά. Έβλεπε κανείς

τις γυναίκες των Τούρκων να γδέρνουν τα μάγουλά τους

με τα νύχια τους και να τραβούνε τα μαλλιά τους,

ενώ τα παιδιά φώναζαν και γύρευαν τους πατεράδες τους.

Αλλά, ποιος μπορεί να ζωγραφίσει τη χαρά των Ελλήνων;…

Αγάπη: Το 1822 έφτασαν τα νέα για την καταστροφή της (πλατεία- Άρτα) Χίου. Από έναν πληθυσμό που ξεπερνούσε τις 100.000,λιγότεροι από 2.000 έμειναν στη Χίο.

23.000 θανατώθηκαν και 47.000 αιχμαλωτίσθηκαν. Ο πυρπολητής μας αυτός ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι μας. Ήταν ο…(πλατεία- Ρομίνα: Κωνσταντίνος Κανάρης)

Στην Πελοπόννησο ανέλαβε δράση ο ήρωάς μας, που νίκησε τον Δράμαλη στα Δερβενάκια.

Page 10: γιορτή 25-3-2010

10

ΕύηΦύσα, μαΐστρο δροσερέ κι αέρα του πελάγου,

να πας τα χαιρετίσματα στου Δράμαλη τη μάννα.Της Ρούμελης οι μπέηδες, του Δράμαλη οι αγάδεςστο Δερβενάκι κείτονται, στο χώμα ξαπλωμένοι.

Στρωμά’χουνε τη μαύρη γης, προσκέφαλο λιθάριακαι γι’απανωσκεπάσματα του φεγγαριού τη λάμψη.

Κ’ένα πουλάκι πέρασε και το συχνορωτάνε:«Πουλί, πως πάει ο πόλεμος, το κλέφτικο ντουφέκι;

-Μπροστά πάει ο Νικηταράς, πίσω ο Κολοκοτρώνης,και παραπίσω οι Ελληνες με τα σπαθιά στα χέρια».

Είναι ο…(πλατεία- Όλγα) Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το 1821 έγινε η πρώτη ελληνική βουλή, η Εθνοσυνέλευση στην (πλατεία;;;-

Άρτα) Επίδαυρο. Τότε, όμως, ξεκίνησε η φαγωμάρα: ποιος θα κάνει κουμάντο; Οι στρατιωτικοί ή οι πολιτικοί;

Δημήτρης: Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς

και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί

και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι·Νίκος: Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί,

να την φυλάμε κι' όλοι μαζί και να μη λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ»,

ούτε ο αδύνατος. Χρήστος : Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει,

να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν,

τότε να λένε «εμείς».

ΟΛΟΙ: Είμαστε εις το «εμείς» και όχι εις το «εγώ».

Το 1823 έγινε και άλλη εθνοσυνέλευση στο (Χρυσούλα: αααα, αυτό θα το πει η δασκάλα σας- είναι η πατρίδα μου, το…)

Άστρος. Η φαγωμάρα συνεχίστηκε . Ο κατήφορος είχε αρχίσει…

ΣΚΗΝΗ 5 Η : Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1823-28 Αλέξανδρος: Να ‘μαι και γω…

Page 11: γιορτή 25-3-2010

11

Χρυσούλα: Τώρα ξύπνησες για το σχολείο εσύ;Αλέξανδρος: Α, κυρία, μόνο για τη γιορτή ήρθα. Αλλιώς θα σας έβλεπα από το σπίτι! Και μη με πολυζορίζετε , γιατί θα φύγω!Μαρία: Τι λέει καλέ αυτός;Χρυσούλα: την αλήθεια… Δεν είναι υποχρεωμένα τα παιδιά να έρχονται σχολείο. Όπως γίνεται στα χρόνια σας με τους φοιτητές, που δεν πατάνε στα πανεπιστήμια!Βαγγελιώ: Καλά, και τα μαθήματα που χάνουν;Χρυσούλα: Άμα θέλουν μας βλέπουν από το κομπιούτερ του σπιτιού τους. Μαρία: Καλά, πώς ταιριάζει το ξύλο που τους δίνεις με την ελευθερία να σε παρακολουθούν αν και όταν θέλουν;Χρυσούλα: Καλέ, στην Ελλάδα βρισκόμαστε! Κάνεις έναν αχταρμά από ξεπερασμένα παιδαγωγικά συστήματα και … φτιάχνεις μια χωριάτικη σαλάτα – ή μάλλον, εκπαιδευτική σαλάτα! Βαγγελιώ: Δε μας λες παληκάρι, ετοίμασες και συ καμιά “hot-potato”- καυτή πατάτα;Αλέξανδρος: Φυσικά, μία με πολλαπλές επιλογές.Μαρία: Ωχ, μια πατάτα με multiple choice.. Βαγγελιώ: Και… τι κερδίζουμε αν βρούμε τη σωστή απάντηση;Αλέξανδρος: Αν επιλέξετε τη σωστή απάντηση, θα δείτε μια σχετική φωτογραφία! Στις λάθος απαντήσεις, δεν έχω βάλει φωτογραφίες.Μαρία: Ανατρίχιασα απ’ τη συγκίνηση!

Αλέξανδρος: Το 1823 η κυβέρνηση τον διόρισε στρατηγό. Ζήλεψαν, όμως, οι άλλοι καπετάνιοι. Τότε αυτός έσκισε το δίπλωμα αρχιστρατηγίας και έδωσε μάχη

στο Κεφαλόβρυσο, όπου και σκοτώθηκε.

Μιχάλης : Εγώ διαφωνώ! Γιατί , δηλαδή, μας βάλανε αρχηγό τον Μπότσαρη; Εμείς ανίκανοι είμαστε;Καστριότ: Εγώ, πάντως, δεν τον ακολουθώ. Να πάει στους Σουλιώτες του να κάνει τον στρατηγό!

ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Σπαράζεται η καρδιά μου , βλέποντας τους συμπατριώτες μου χωρισμένους·

νομίζουν πως εγώ από εγωισμό επιθυμώ να τους διοικώ.

Εμείς παρατήσαμε την πατρίδα μας , και τώρα γυρεύουμε ν' αποχτήσουμε καινούρια.

Σας ρωτώ: Μπορούμε να πετύχουμε όσο θα είμαστε χωρισμένοι;

Εγώ, πατριώτες μου, δε ζήτησα αξιώματα από τη Διοίκηση κι ούτε αρχηγός σας

διορίστηκα. Ένα βαθμό μου δώσανε. Τάχατες κι εσείς όλοι οι καπεταναίοι

δεν είστε άξιοι να τον πάρετε;

Για να σας αποδείξω πως δε με κατέχει κανένας εγωισμός

και καμιά δίψα για μεγαλεία και πως είμαι εκείνος ο Μάρκος,

που τον γνωρίσατε να πολεμάει στο πλευρό σας, να εδώ μπροστά σας

Page 12: γιορτή 25-3-2010

12

σκίζω το δίπλωμα της στρατηγίας που μου στείλανε.

Ρομίνα: Για να σκεφτώ… Ο Καραϊσκάκης; Όχι… Ο Μακρυγιάννης; Ούτε… Ο Μπότσαρης μήπως; Το βρήκα!!!

Αλέξανδρος: To 1824, o τουρκικός στόλος κυριεύει ένα γειτονικό μας νησί, …Όλγα: ε, φυσικά η Ύδρα! Μπα; Τότε οι Σπέτσες;… Αααα… Σιγά μην είναι τα

Ψαρά! Καλέ το βρήκα…Αλέξανδρος: Την ίδια χρονιά, το 1824, οι Αιγύπτιοι κυρίευσαν την Κρήτη και την

Κάσο. Ενώθηκαν με τους Τούρκους στη Σάμο, όπου τους αντιμετώπισε με επιτυχία ο ναύαρχος ....

Άρτα: θέλει ρώτημα; Ο Κανάρης μας! Γιατί λάθος; Ο Αρβανίτης ο Μιαούλης; Το βρήκα με τη δεύτερη, ενώ εσείς με την Τρίτη!

Αλέξανδρος: Το 1825, ο ικανότατος Αιγύπτιος Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο. Στο Μανιάκι, τον αντιμετώπισε με ελάχιστους άντρες ένας παπάς,

ο ...

ΦΩΤΗΣΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΣΕΛ.144 βίντεο

Χρυσούλα, προς τα παιδιά: ποιος είναι , παιδιά;

Ξεκινάει το «Άκρα του τάφου σιωπή» από τον Κλωναρίδη»

Αλέξανδρος: 1826: Αιγύπτιοι και Τούρκοι πολιορκούν την πόλη-φρούριο της Στερεάς.Οι κάτοικοί της, μη αντέχοντας την εξάντληση από την πείνα, επιχειρούν έξοδο.

Ρομίνα: Ένας γιατρός μαγείρεψε το σκύλο του με λάδι. Οι στρατιώτες τότε πια άρπαζαν οποιονδήποτε σκύλο ή γάτα έβρισκαν στο δρόμο.ΞΥΛΟΥΡΗΣ: Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει .Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει.

Όλγα:Αργότερα αρχίσαμε τις πικραλήθρες, χορτάρι της θάλασσας· το βράζαμε πέντε φορές ως ότου έβγαινε η πικράδα, και το τρώγαμε με ξίδι και λάδι σαν πατάτα, αλλά και με ζουμί από καβούρια.ΞΥΛΟΥΡΗΣ: Τα μάτια η πείνα εμαύρισε, στα μάτια η μάνα μνέει.Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:

Άρτα: Επιδοθήκαμε και στους ποντικούς και ήταν τυχερός αυτός που μπορούσε να πιάσει έναν. Βατράχια, δυστυχώς δεν βρίσκαμε. ΞΥΛΟΥΡΗΣ: «Έρμο τουφέκι, σκοτεινό, τι σ’ έχω ‘γω στο χέρι;Όπου συ μου γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει»!

Δημήτρης:Τι έχεις, καημένε κόρακα, και σκούζεις και φωνάζεις;

Page 13: γιορτή 25-3-2010

13

Μην είν' τ' αυγά σου μελανά και τα πουλιά σου μαύρα;

Νίκος: Δεν είν'τ' αυγά μου μελανά, ουδέ τα πουλιά μαύρα

Εγώ, πουλί μ', διψώ για αίματα, εγώ διψώ για λέσια.

Χρήστος: -Έβγα ψηλά στον Κόζιακα, ψηλά στο Κορφοβούνι

κι αγνάντεψε τη Λιβαδειά, το δόλιο Μεσολόγγι,

να ιδείς κορμιά τ' απίστωμα παλικάρια ξαπλωμένα.

Αλέξανδρος: Το 1826 οι Τούρκοι πολιορκούν την Ακρόπολη της Αθήνας. Κοντά στο σημερινό Φάληρο, σκοτώθηκε άγνωστο από ποιους, ο οπλαρχηγός της

Στερεάς...Να τους βοηθήσουμε να το βρούνε;;;

ΔΕΚΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ (ΤΡΑΓΟΥΔΙ)οι «μαθητές»Δέκα παληκάρια στήσανε χορό, στου Καραϊσκάκη το κονάκιΠέφταν τα ντουβάρια από το χορό , και από τις πενιές του ΜιχαλάκηΚι όλη νύχτα λέγαμε τραγούδια για τη λευτεριά, Κι όλη νύχτα κλαίγαμε γοργόνα Παναγιά…Έβαλα ένα βόλι στο καριόφιλο, κι έριξα τη νύχτα να φωτίσειΚι είπα να φωνάξουν το Θεόφιλο, τον καημό μας για να ζωγραφίσειΚι όλη νύχτα λέγαμε τραγούδια για τη λευτεριάΚι όλη νύχτα κλαίγαμε γοργόνα Παναγιά…(2)

Αλέξανδρος: Ναι, ο Καραϊσκάκης! Η... χαμένη επανάσταση κερδήθηκε τελικά: οι ενωμένες δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας βύθισαν τον

τουρκοαιγυπτιακό στόλο , στο....ΧΡΗΣΤΟΣ

Ενώ ετοιμαζόμουνα για το ταξίδι στην Αίγινα, μαζί με τους οπλαρχηγούς ,ο αέρας έφερε στ' αυτιά μου μεγάλο κρότο, δυνατότερο κι από κανόνια.

Λίγο αργότερα ήρθε και η είδηση, ότι ο στόλος των τριών Δυνάμεων βύθισε το στόλο του εχθρού στο λιμάνι του Ναβαρίνου.

Δεν ξέραμε πώς να δείξουμε τη χαρά μας . Αυτή την ημέρα περίμεναν οι πατέρες μας, Αυτοί που πέθαναν απελπισμένοι,

αυτοί που έπεσαν στο Μεσολόγγι, στην Αθήνα...

Αλέξανδρος: Μια που αφανίστηκε ο οθωμανικός στόλος, κανείς δεν μπορούσε πια να σταματήσει την κάθοδο των Ρώσων στο Αιγαίο. Έτσι, οι Άγγλοι

αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν γι αυτό το σκοπό τα ελληνικά πλοία. Ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθεί το

ελληνικό κράτος…ΣΚΗΝΗ 6 Η : ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μαρία: Άντε , καλά ήταν με το 1821 και το 2060. Ώρα να επιστρέψουμε στην εποχή μας.

Page 14: γιορτή 25-3-2010

14

Χρυσούλα: Για να κάνετε χωροχρονικές τηλεσυνδιασκέψεις, τίποτα ενδιαφέρον δεν θα έχει η εποχή σας.Βαγγελιώ: Τι λες καλέ; Απλά πρέπει να ετοιμαστούμε για το ταξίδι μας στην Αθήνα, που θα γίνει το Μάιο.Χρήστος: Πού; Στην Αθήνα; Σ’αυτό το παλιοχώρι; Στα χρόνια μας, τα 1821, ούτε 4.000 ψυχές δεν κατοικούν εκεί!Αντώνης: Όχι, όχι, στα χρόνια του βασιλιά Όθωνα, από το 1833 ως το 1862, έφτασαν τους 60.000!Φώτης: Στα 2060 έφυγαν όλοι στα χωριά τους, γιατί δεν υπήρχε αρκετό νερό στην Αθήνα.Ιωάννα: Σήμερα, πάντως, στα 2010 είναι γύρω στα 4.000.000! Να πω στην Όλια να συντονίσει μια χωροχρονική τηλεσυνδιάσκεψη για το Μάιο;Όλια: Αχ, όχι πάλι, λαχάνιασα πια!... Και πρέπει να κανονίσω και ξεναγό…

Εύη: Ξενάγηση; Ευχαρίστως. Θέλετε απόδειξη; 300 Ευρωπουλάκια. Χωρίς απόδειξη; Μόνον 150!Όλια: Τι να την κάνουμε την απόδειξη καημένη; Μέσα σ’ αυτήν την κρίση;Μιχάλης: Κρίση; Πόλεμο έχετε;Μαρία: Κατά κάποιον τρόπο… Έτσι, τουλάχιστον , λέει ο πρωθυπουργός μας. Οικονομικό πόλεμο, εννοεί! Μικρή χώρα βλέπεις…Ρομίνα: Α, δηλαδή, έχετε οικονομικά χάλια,ε; Όλγα: Μα, καλά, εκεί γύρω στα δικά σας χρόνια , το 2004 δεν οργανώσατε Ολυμπιακούς Αγώνες; Άρτα: Αφού είστε μικρή χώρα, τι τους θέλατε;Φώτης: Και πληρώνουμε εμείς , στα 2060 τα χρέη της Ολυμπιάδας, για να κάνετε εσείς τη φιγούρα σας;Χρυσούλα: Μη μιλάτε εναντίον των Ολυμπιάδων, γιατί θα σας ακούσει ο κ.Αντώνης ο γυμναστής και θα σας βάλει 5 στον έλεγχο!Βαγγελιώ: Μπα; Και το δικό σας γυμναστή Αντώνη τον λένε;Χρυσούλα: Δεν κατάλαβες, ο ίδιος ο δικός σας είναι. Απλά, δεν πρόλαβε να συνταξιοδοτηθεί ούτε στα 55 ούτε στα 65 και έφτασε στα 85. Ε, φέτος, λέει να σταματήσει τη διδασκαλία…Ιωάννα: Άντε , βρε Όλια, πες της να ξεκινήσει με την ξενάγηση, μπας και βάλουν γλώσσα μέσα ετούτοι!Χρυσούλα: Όσο για σας τις τρεις τεμπέλες, στρωθείτε να ετοιμάσετε μια Hot potato-«καυτή πατάτα» με αντιστοιχίσεις. Θέμα σας, τα κτήρια της Αθήνας!

Εύη: Η Βουλή .Αμαλία: Ποια Βουλή , καλέ; Αυτό είναι το σπίτι μου! Μαρία: Από πού ξεφύτρωσε αυτή πάλι;Αμαλία: Είμαι η βασίλισσα Αμαλία, αναιδεστάτη! Κι αυτό είναι το παλάτι μου! Εύη: Και μάλιστα επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας!Μαρία: Ωωω, Μεγαλειοτάτη! Τα σέβη μου! (Με υπόκλιση, κρατώντας τη φούστα)Αμαλία: Τέλος πάντων… Εύη: Και αυτός είναι ο Εθνικός Κήπος.

Page 15: γιορτή 25-3-2010

15

Αμαλία: Καλέ, τι λέει η αμόρφωτη; Αυτός είναι ο Βασιλικός Κήπος. Τον φύτεψα με τα χεράκια μου, που λέει ο λόγος. Εδώ βολτάρω και να ξεχνάω τον άχρηστο τον άντρα μου, τον Όττο.Βαγγελιώ: Όττο; Για τον Όθωνα μιλάει; Ιωάννα: Ναι, τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, ένα παιδάκι 17 χρόνων, από τη Βαυαρία της Γερμανίας! Εύη: 30 χρονάκια βασίλεψε αυτό το βρέφος! Και άλλα 50 ο επόμενος, ο 18χρονος Γεώργιος από τη Δανία. Ε, λοιπόν, σήμερα θα σας δείξω κτήρια που χτίστηκαν στα χρόνια αυτών των δύο, του Όθωνα και του Γεωργίου. Πίσω απ’ τον Κήπο, λοιπόν, είναι το σπιτάκι του Προέδρου της Δημοκρατίας.Όλγα: Εκτός από την 16χρονη βασίλισσα Αμαλία του Όθωνα, υπήρχε και η 15χρονη βασίλισσα Όλγα, με το όνομά μου. Υπάρχει καμιά οδός με το όνομά της;Εύη: Βεβαίως, εκεί βρίσκεται το Ζάππειο. Σταμάτης: Θυμάσαι τι σκόνη είχε η Αθήνα στα χρόνια μας; Όλοι οι Αθηναίοι πονούσαν τα μάτια τους και γι’ αυτό έχτισε ο Όθωνας το οφθαλμιατρείο.Εύη: Ναι, και η Αθήνα ήθελε το Γερμανό της… Είναι το μοναδικό κτήριο της περιόδου που ‘ναι χτισμένο σε βυζαντινό ρυθμό. Θα δείτε τα υπόλοιπα και θα καταλάβετε…Μιχάλης: Εσύ, κουλτουριάρη μας, στην Αθήνα δε σπούδασες;Αντώνης: Βέβαια, εγώ δεν έμεινα ξύλο απελέκητο σαν εσένα! Αξιοποίησα την τριλογία της οδού Πανεπιστημίου: Διάβαζα στη Βιβλιοθήκη, σπούδασα στο Πανεπιστήμιο και μετά έγινα μέλος στην Ακαδημία Αθηνών!Καστριότ: Και παινεύεσαι γι’ αυτό;Αντώνης: Μμμμ, όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια!Εύη: Αυτή ήταν τότε η Βουλή – σήμερα ιστορικό μουσείο. Ποιος είναι ο καβαλάρης που δείχνει μπροστά, μαντεύετε;Χρήστος: Θυμάστε που επί Όθωνα τους ήρθε να μορφώσουν τα κορίτσια;Νίκος: Ναι , τους βλάκες!Δημήτρης: Άκου , μόρφωση στα κορίτσια!Εύη: Τότε, λοιπόν, επί Όθωνα, χτίστηκαν δυο Παρθεναγωγεία: το Αρσάκειο και το Τοσίτσειο.Χρυσούλα: Θυμάστε το βίντεο με τα χαστούκια; Ε, σε κάποιο «Αρσάκειο» γυρίστηκε η ταινία.

Νίκος: Δε μου λες, εκείνο το μωράκι, το εξώγαμο της αδερφής σου, τι το κάνατε; Το σκοτώσατε;Δημήτρης: Όχι τη γλίτωσε! Να ‘ναι καλά το βρεφοκομείο…Εύη: Χάρη στη βασίλισσα Αμαλία που το έχτισε. Όλα τα ανεπιθύμητα μωρά κατέληγαν το βραδυ σε ένα κουτί του βρεφοκομείου, τη βρεφοδόχο.Εύη: Να και ένα λύκειο για υποψήφιους στρατιωτικούς. Αλλά, αυτό το ανατινάξανε στον εμφύλιο.Ρομίνα: Καλά του κάνανε! Μας παιδεύουνε μές στα σχολεία, οι άπονοι!Αγάπη: Το Πολυτεχνείο ψιλομοιάζει με τούτα. Τότε χτίστηκε κι αυτό;

Page 16: γιορτή 25-3-2010

16

Μαρία: Φυσικά! Και… μην ξεχνάτε: χρέος μας είναι να το καίμε κάθε χρόνο! Τι; Μόνο το Βαρβάκειο; Βαγγελιώ: Κι άμα κουραστείτε κάψιμο, πηγαίνετε δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο για καφέ!(Μουσική : Πώς τον λεν τον ποταμό…/ τραγουδάει για λίγο η Εύη)Εύη: Δίπλα στον ποταμό Ιλισσό έχτισε η καημένη η δούκισσα της Πλακεντίας τα Ιλίσσια, το σημερινό χριστιανικό-βυζαντινό μουσείο. Φώτης: Ποια; Η δούκισσα της Πλακεντίας; Αυτή η τρελή που έκανε μούμια την πεθαμένη κόρη της για να της κρατάει παρέα;Αλέξανδρος: Βαρέθηκα με τα κτήρια. Κανένα γήπεδο ή στάδιο δεν έφτιαξαν στην Αθήνα, εκείνο τον καιρό;Εύη: Επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου βρίσκεται το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 1896 .Χρυσούλα: Α, τώρα βαρέθηκα και γω. Ξεφτέρια μου, φτιάξατε το hot-potato?Φώτης: Of course, maaam!

4o hot potato: ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣΡομίνα: Ποιος θυμάται το σπιτάκι της Αμαλίας;Όλγα: Αυτό το κτήριο με τις στριφογυριστές φιδίσιες σκάλες;Άρτα:Αυτά τα … αρχαία με τα αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς;Ρομίνα: Αυτό το γιορτάζουμε κάθε 17Νοέμβρη.Όλγα: Εδώ έκανε παρέα στην μακαρίτισσα την κόρη της η Δούκισσα της Πλακεντίας. Άρτα: Εδώ ξεστραβώνονταν οι Αθηναίοι.Ρομίνα: Ποιο κτήριο φυλάει ο Κολοκοτρώνης;Όλγα: Εδώ έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.Άρτα: Άντε, κύριε, τελειώσαμε…