δελτίο τύπου δομεστικοι δραμασ (23.04.2013)

2
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ Δ/νση: Βενιζέλου 67 Τ.Κ: 65403 Τηλ: 2510-222119 Φαξ: 2510-221963 E-mail: [email protected] Πληρ: Π. Μιχαλακίδου Καβάλα 21 Απριλίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας φιλοξενεί ένα ΡΕΣΙΤΑΛ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ με τίτλο «ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΣΧΩΝ... ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!». Μεστό συναισθημάτων και βαθιά υποβλητικό, το ταξίδι γνωριμίας με την υπέροχη βυζαντινή μουσική μας παράδοση έχει οδηγό τον Καθηγητή του ΔΩΚ, Άρχοντα Πρωτοψάλτη ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ και συνοδοιπόρους τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας «ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ». Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας-από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα-συνθέτουν αναμφισβήτητα τη σημαντικότερη και λαοφιλέστερη περίοδο της Ορθοδόξου λατρείας. Ο κυριότερος λόγος που κάνει τόσο προσφιλείς αυτές τις Ακολουθίες, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν είναι φιλακόλουθοι ή δεν έχουν έντονη σχέση με τη θρησκεία, είναι τα ποιητικά κείμενα και η μουσική τους επένδυση, ειδικά όταν αποδίδονται από ερμηνευτές που τα βιώνουν πραγματικά. Εξωτερικεύοντας λοιπόν, τη βιωματική του σχέση με τη βυζαντινή-εκκλησιαστική μουσική, ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ μας καλεί να ζήσουμε μέσω αυτής της μουσικής του πρότασης την αλληλένδετη, μοναδική και σπάνια σχέση μουσικής και κειμένου που κρατάει πάνω από 15 αιώνες! Ο Άρχων Πρωτοψάλτης – που τα τελευταία χρόνια διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Δημοτικό Ωδείο της Καβάλας – αξιοποιώντας τις τεκμηριωμένες μουσικολογικές του γνώσεις και τη δίχως δογματικές προκαταλήψεις γνωριμία του με τις καταβολές της ζωντανής παράδοσης, μας οδηγεί με τις μεστές από μουσικότητα ερμηνείες του στην ουσιαστική επαφή με το πλέον χαρακτηριστικό ορθόδοξο συναίσθημα της χαρμολύπης. Συμμέτοχα σε αυτήν την προσπάθεια είναι τα καλλίφωνα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας «ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ», που με την ειδική πείρα – κερδισμένη έπειτα από πολυετή θητεία στο είδος αυτό – ερμηνεύουν οδηγούμενοι με λιτή κινησιολογία από τον χοράρχη τους, τα μαθήματα τα οποία συμμετέχουν με σοβαρότητα και πληθωρική μελωδικότητα. Χοράρχης και χορωδοί πραγματοποιούν ένα οδοιπορικό μέσα από τα σπουδαία ποιητικά κείμενα της εκκλησίας και την απαράμιλλη μουσική τους επένδυση, από το «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος…» στο Θείο Πάθος, στη Σταύρωση, στην Ταφή και την Ανάσταση του Χριστού! Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ΤΡΙΤΗ 23 Απριλίου 2013 στις 8:30 το βράδυ στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου με ελεύθερη είσοδο. Ο Πρόεδρος του Δ.Ω.Κ. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Κ. Κωνσταντίνος Πεφάνης Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος

Transcript of δελτίο τύπου δομεστικοι δραμασ (23.04.2013)

Page 1: δελτίο τύπου δομεστικοι δραμασ (23.04.2013)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟΔ/νση: Βενιζέλου 67Τ.Κ: 65403Τηλ: 2510-222119Φαξ: 2510-221963E-mail: [email protected]Πληρ: Π. Μιχαλακίδου

Καβάλα 21 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας φιλοξενεί ένα ΡΕΣΙΤΑΛ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ με τίτλο «ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΣΧΩΝ... ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!». Μεστό συναισθημάτων και βαθιά υποβλητικό, το ταξίδι γνωριμίας με την υπέροχη βυζαντινή μουσική μας παράδοση έχει οδηγό τον Καθηγητή του ΔΩΚ, Άρχοντα Πρωτοψάλτη ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ και συνοδοιπόρους τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας «ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ».

Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας-από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα-συνθέτουν αναμφισβήτητα τη σημαντικότερη και λαοφιλέστερη περίοδο της Ορθοδόξου λατρείας. Ο κυριότερος λόγος που κάνει τόσο προσφιλείς αυτές τις Ακολουθίες, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν είναι φιλακόλουθοι ή δεν έχουν έντονη σχέση με τη θρησκεία, είναι τα ποιητικά κείμενα και η μουσική τους επένδυση, ειδικά όταν αποδίδονται από ερμηνευτές που τα βιώνουν πραγματικά. Εξωτερικεύοντας λοιπόν, τη βιωματική του σχέση με τη βυζαντινή-εκκλησιαστική μουσική, ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ μας καλεί να ζήσουμε μέσω αυτής της μουσικής του πρότασης την αλληλένδετη, μοναδική και σπάνια σχέση μουσικής και κειμένου που κρατάει πάνω από 15 αιώνες! Ο Άρχων Πρωτοψάλτης – που τα τελευταία χρόνια διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Δημοτικό Ωδείο της Καβάλας – αξιοποιώντας τις τεκμηριωμένες μουσικολογικές του γνώσεις και τη δίχως δογματικές προκαταλήψεις γνωριμία του με τις καταβολές της ζωντανής παράδοσης, μας οδηγεί με τις μεστές από μουσικότητα ερμηνείες του στην ουσιαστική επαφή με το πλέον χαρακτηριστικό ορθόδοξο συναίσθημα της χαρμολύπης. Συμμέτοχα σε αυτήν την προσπάθεια είναι τα καλλίφωνα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας «ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ», που με την ειδική πείρα – κερδισμένη έπειτα από πολυετή θητεία στο είδος αυτό – ερμηνεύουν οδηγούμενοι με λιτή κινησιολογία από τον χοράρχη τους, τα μαθήματα τα οποία συμμετέχουν με σοβαρότητα και πληθωρική μελωδικότητα. Χοράρχης και χορωδοί πραγματοποιούν ένα οδοιπορικό μέσα από τα σπουδαία ποιητικά κείμενα της εκκλησίας και την απαράμιλλη μουσική τους επένδυση, από το «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος…» στο Θείο Πάθος, στη Σταύρωση, στην Ταφή και την Ανάσταση του Χριστού!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ΤΡΙΤΗ 23 Απριλίου 2013 στις 8:30 το βράδυ στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου με ελεύθερη είσοδο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Ω.Κ. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Κ.Κωνσταντίνος Πεφάνης Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος

Page 2: δελτίο τύπου δομεστικοι δραμασ (23.04.2013)