Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

20
2015 2019 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

description

 

Transcript of Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

Page 1: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

20152019ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Page 2: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,Στην πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, όπου οι Έλλη-νες πολίτες έχουμε πληγεί από τα σκληρά οικονομικά μέ-τρα, αλλά και ο ίδιος ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει αποδεκατισθεί, εμείς ως παράταξη, συνεχίζουμε τον αγώνα και την προσπάθειά μας. Δεν ολιγωρήσαμε, δεν παραιτηθήκαμε. Τη γνώση και την εμπειρία την οποία αποκτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, με την εμπιστοσύνη του κόσμου, έχουμε ευθύνη και χρέος να την καταθέσουμε για τον τόπο μας. Με όραμα, στόχους και πολλή δουλειά συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την ανάπτυξη του Δήμου Νάουσας.Το νέο μας πρόγραμμα, για τη νέα πενταετία 2015-2019, είναι καρπός συλλογικής, μεθοδικής, επιστημονικής δου-λειάς και δημοκρατικού διαλόγου που είχαμε το προη-γούμενο διάστημα με ειδικευμένους επιστήμονες, επαγ-γελματίες και πολίτες απ’ όλο το δήμο Νάουσας. Είναι οραματικό και μακρόπνοο. Είναι όμως, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, γιατί: 1) είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες, τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δι-αθέτει ο τόπος μας, 2) είναι συγκροτημένο, σύμφωνα με τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα σχεδιασμού και στρα-τηγικής για την ανάπτυξη, και 3) είναι κοστολογημένο ανά τομέα, προβλέποντας τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά μέσα που απαιτούνται για την υλοποίησή του. Αποτελείται από τέσσερις άξονες που περιλαμβάνουν συνολικά 250 έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες, από τα οποία αρκετά είναι συνεχιζόμενα, πολλά υλοποιούνται ή είναι σταθερά αναπτυξιακά αιτήματά μας.Όλα αυτά, στο πρόγραμμά μας 2015-2019, ενισχύονται, εμπλουτίζονται και προσαρμόζονται στις πραγματικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και τις προτεραιότητες για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Ο συνο-λικός προϋπολογισμός του προγράμματός μας ξεπερνά τα 80 εκ. Ευρώ. Βασικό μέσο χρηματοδότησής του είναι τα κονδύλια από το Σ.Ε.Σ. 2014-2020 (δηλ. το νέο ΕΣΠΑ). Είναι στόχος εφικτός, αν ληφθεί υπόψη ότι ως δημοτι-

κή αρχή την περίοδο 2007-2013 πετύχαμε να εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και υλοποιούμε έργα προϋπολογισμού 43,3 εκ. Ευρώ. Εγγύηση για την υλοποίηση του προγράμματός είναι η ΕΜΠΕΙΡΙΑ και η ΓΝΩΣΗ που έχουμε να εξασφα-λίζουμε χρηματοδοτήσεις, να σχεδιάζουμε και να ολο-κληρώνουμε μεγάλα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ προς όφελος όλων των πολιτών.

Κεντρικός στόχος του προγράμματός μας ήταν και πα-ραμένει: Η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Νάουσας (Ανθέμια, Ειρηνούπολη, Νάουσα) με έμφα-ση στην ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μια ανάπτυξη που να έχει ως επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ.Στρατηγική επιλογή μας είναι η ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ και ο ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ της τοπικής οικονομίας στις πραγματικές ανάγκες με τη στήριξη των τριών παραγωγι-κών τομέων (γεωργία-κτηνοτροφία, μεταποίηση-εμπόριο, προσφορά υπηρεσιών-τουρισμός). Η ενίσχυση της ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ και της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-Σ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ, η τόνωση της ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, η προώθηση της ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ, η στήριξη της ΑΕΙ-ΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, είναι οι επιμέρους αναπτυξιακοί μοχλοί, για την ενδυνάμωση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ και την αξιοποίηση του πλούτου που διαθέτει η περιοχή μας: φυσικοί-περιβαλλοντικοί πόροι, ποιοτικά προϊόντα, αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.

Το ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ είναι σαφές και συγκεκριμένο, και ταυ-τίζεται με τη δημιουργία της Νάουσας ως ένα σύγχρονο μοντέλο «πόλη-ύπαιθρος». Είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ, Η ΝΕΑ ΝΑΟΥΣΑ του 21ου ΑΙΩΝΑ, από τις κορφές του Βερμίου μέχρι τον εύφορο κάμπο μας. Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Νάουσα-Πατρίδα-Ε-γνατία Οδός και η ένταξη της Νάουσας στο δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου, είναι έργα που διεκ-δικούμε σταθερά και αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα

2015-2019:ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗ ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του νέου Δήμου Νάουσας (Ανθέμια, Ειρηνούπολη, Νάουσα) με έμφαση στην ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μια ανάπτυξη που να έχει ως επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ.

Page 3: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

να ολοκληρωθούν το συντομότερο, ώστε να φέρουν τη Νάουσα πιο κοντά στο Μητροπολιτικό Κέντρο της Θεσ-σαλονίκης με όλες τις θετικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της περιοχής μας σε όλους τους τομείς. Καθοριστικός παράγοντας στην επίτευξη των στόχων του προγράμματός μας είναι η ουσιαστική ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ των παραγωγικών φορέων και η ενεργός ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των πολιτών. Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί, γι’ αυτό οφείλουμε να αγωνιστούμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, με ΕΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Την περίοδο 2011-2014, στην πιο δύσκολη ίσως περίοδο της χώρας μας την τελευταία 60ετία, βάλαμε τα ισχυρά θε-μέλια, ενώνοντας τα Ανθέμια, την Ειρηνούπολη, τη Νάου-σα σ’ έναν μεγάλο Δήμο. Τα επόμενα χρόνια, φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε έναν Δήμο αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας, του άφθονου πλούτου, του δημιουργικού αν-θρώπινου δυναμικού που διαθέτει η περιοχή μας.Το οφείλουμε στη νέα γενιά.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Page 4: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

Μέτρο 1.1: Απασχόληση• Αξιοποίηση των στοιχείων της στοχευμένης μελέτης ποιοτικών χαρακτη-ριστικών της αγοράς εργασίας της περιοχής του Δήμου μας.• Συνεχής κατάρτιση των νέων.• Συνεχής κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού.• Επανένταξη των ανέργων και των ευπαθών ομάδων μέσω του επαγ-γελματικού επαναπροσανατολισμού, την καθοδήγηση και τη συμβου-λευτική (π.χ. πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ).• Ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) ως μέσο υλοποίησης δράσεων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, κα-θώς και την ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας.• Πρόγραμμα επιμόρφωσης και υποστήριξης νέων επιχειρηματιών. Σε ένα χώρο (π.χ. το κτήριο της Βέτλανς) που θα προσφέρει επαφές, τεχνογνωσία, νέες γνώσεις, ικανότητες, δικτύωση και υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Μέτρο 1.2: Υπηρεσίες & Τουριστική ανάπτυξη> Εμπλουτισμός προϊόντος και επέκταση• Υλοποίηση του μεγάλου στόχου της Σύμπραξης του Δήμου Νάουσας με ιδιώτες για την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια και της ευρύτερης περιοχής.• Αξιοποίηση στρατοπέδου «Μίγγα» ιδιοκτησίας Δήμου Νάουσας μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.• Διασύνδεση των ποδηλατοδρόμων και δημιουργία χώρων περιπάτου.• Αξιοποίηση και ένταξη στο τουριστικό προϊόν, της τοπικής γαστρο-νομίας και του οινοπαραγωγικού δυναμικού, συνδέοντας έτσι την πα-

Βασικά ζητήματα στον προγραμματισμό μας αποτελούν η ενίσχυση της απασχόλησης και η στήριξη των ανέρ-γων, η προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας, αλλά και ο εκσυγχρονισμός και η αναδιάταξη του συνόλου της παραγωγής.

ΑΞΟΝΑΣ 1:ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Page 5: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

ραγωγική παράδοση με την τουριστική δυναμική.• Καθιέρωση των εκδηλώσεων «Δρόμοι του κρασιού» και γιορτής τσίπουρου.• Περαιτέρω ενίσχυση των πολιτισμικών γεγονότων τουριστικού χα-ρακτήρα (Αποκριά, φεστιβάλ ταινιών, κλπ.) και συμπλήρωσή τους με παράλληλα γεγονότα.• Οργάνωση δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών αθλητισμού (αναρρίχηση, πεζοπορία, ορειβασία, skateboard, ΒΜΧ, τοξοβολία, παγοδρομία, κλπ.). • Δημιουργία adventure routes σε διάφορα σημεία του νέου Δήμου.• Δημιουργία πάρκου περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.• Ενίσχυση της κατασκήνωσης της Αγίας Τριάδας και αξιοποίηση του Camping Γραμμένης.• Δημιουργία, σηματοδότηση ορεινών μονοπατιών με αφετηρία το Άλ-σος Αγίου Νικολάου μικρής, μεσαίας και μεγάλης δυσκολίας (Μουντάκι, εξωκλήσια, Άγιο Πνεύμα, 3-5 Πηγάδια, Μαύρη Πέτρα κλπ.).• Προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση των νέων μουσειακών χώρων της Νάουσας, και διασύνδεσή τους με τους λοιπούς χώρους τουριστικού εν-διαφέροντος, στα πλαίσια σηματοδοτημένων τουριστικών διαδρομών εντός της πόλης.• Δημιουργία τουριστικής διαδρομής «Ο δρόμος του μύθου και της παράδοσης». Άγιος Νικόλαος-«Στουμπάνοι»-Σπίτι Λυκείου Ελληνίδων-«-Πουλιάνα»-Σπίτι συλλόγου «Αριστοτέλη»-Μύλοι «Ματθαίου»-Σπίτι συλ-λόγου Βλάχων-Επισκοπείο «Μητρόπολη»-Σπίτι ομίλου «Γενίτσαροι & Μπούλες»-Μύλοι «Ράιου»-διαδρομή Αράπιτσας-Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς «ΕΡΙΑ»-Δημοτικό Πάρκο-Πλατεία Ηρώ-ων-«Λόγγου Τουρπάλη»-Σχολή Αριστοτέλους-Μακεδονικοί Τάφοι-Αρ-χαίο Θέατρο «Μίεζας».• Φωτισμός, σήμανση και ανάδειξη στοιχείων με τουριστικό ενδιαφέρον.• Συνεχής ανάδειξη των παραδοσιακών στοιχείων των οικισμών, με έμφαση στην αρχιτεκτονική και στα κατάλοιπα της τοπικής παραγωγικής κληρονομιάς.• Ανάδειξη της περιοχής του οικισμού «Διχαλεύρι» Στενημάχου με την αξιοποίηση της προτομής του Αναστάσιου Καρατάσιου (γέρο-Καρατά-σου), στρατιωτικού αρχηγού στην επανάσταση της Νάουσας το 1822.• Αξιοποίηση των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, με διοργά-νωση εκδηλώσεων με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο Μίεζας, την Σχολή του Αριστοτέλη και τους Μακεδονικούς Τάφους.• Δημιουργία εθελοντικών ομάδων παρουσίασης των χαρακτηριστικών της περιοχής, στους μη-οργανωμένους ταξιδιώτες.• Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από την δημι-ουργία γεγονότων στις περιόδους μη αιχμής (εκτός του χειμώνα) και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι επισκέπτες στις γειτονικές περιοχές κατά τους θερινούς μήνες (διήμερες αποδράσεις θεματικού χαρακτήρα, κλπ.).• Περαιτέρω ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού διότι μετά και την ολοκλήρωση των νέων αιθουσών σε «ΒΕΤΛΑΝΣ» και «ΕΡΙΑ» ο Δήμος μας διαθέτει πλήρεις υποδομές υψηλού επιπέδου.

Page 6: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

> Επικοινωνία• Προώθηση του branding του τοπικού τουρισμού (για την διαφοροποίηση σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς), μέσα από την επιλογή και δημιουργία λογοτύπου, σλόγκαν και χαρακτηριστικών εικόνων, ενδεικτικών των μοναδικών τουριστικών πόρων της περιοχής.• Αναβάθμιση της σήμανσης των τουριστικών προορι-σμών και καθιέρωση ενιαίας μορφής πληροφοριακών πινακίδων, με πρόβλεψη και για τις διαφημιστικές πινακί-δες των ιδιωτικών επιχειρήσεων.• Δημιουργία χώρων ενημέρωσης στο Άλσος του Αγίου Νικολάου, στο χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών και σε επιλεγμένο σημείο στον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας.• Έκδοση θεματικών εντύπων για την προβολή της περι-οχής και δημιουργία μικρών (3λεπτων) ντοκιμαντέρ, και πάλι με θεματικό περιεχόμενο.• Αξιοποίηση των νέων μορφών κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram κλπ.) για την τουριστική προβολή σε δυναμικές ομάδες του πληθυσμού.• Δημιουργία αυτόνομης δικτυακής πύλης για τον τουρι-σμό, με δυνατότητα άμεσης κράτησης.• Αξιοποίηση των τεχνολογιών ορισμού θέσης, για την εξυπηρέτηση και την πληροφόρηση των επισκεπτών.

> Οργάνωση και συνεργασίες• Ανάπτυξη ολοκληρωμένης μελέτης τουριστικής ανά-πτυξης (χαρακτηριστικά, επιλογή προτύπου τουριστικής ανάπτυξης, SWOT, φέρουσα δυναμικότητα, στρατηγική, προτάσεις και μεθοδολογία), για την διασφάλιση της μα-κροπρόθεσμης στόχευσης των παρεμβάσεων.• Ενεργοποίηση του Τοπικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και του Τοπικού Συμφώνου Ποι-ότητας.• Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επαφής με τα τουριστι-κά γραφεία της Περιφέρειας, με γνώμονα την διευκόλυνση τους για την ένταξη της Νάουσας στα τουριστικά πακέτα εξωτερικού που διαμορφώνουν.• Προετοιμασία και προσφορά τουριστικών πακέτων, από κοινού με τους ιδιώτες του τουριστικού τομέα (ξενο-

δοχειακές μονάδες, ταβέρνες και εστιατόρια, καφέ, εμπο-ρικά καταστήματα, οινοποιία και επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων) με την στήριξη και την βοήθεια του Γραφείου τουρισμού του Δήμου μας.• Δημιουργία χώρων πώλησης τοπικών προϊόντων, με παράλληλο δραστικό περιορισμό της πώλησης προϊό-ντων που δεν σχετίζονται με την παραγωγική παράδοση της περιοχής.• Αναβάθμιση της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης σε συνεργασία με εμπορικό σύλλογο, καταστήματα εστίασης, καφέ, ξενοδοχεία κλπ.• Συγκρότηση επιτροπής χορηγιών, για την χρηματοδό-τηση εκδηλώσεων και έργων.• Δημιουργία οργάνου τουριστικής προβολής, με αντικεί-μενο το συντονισμό των προσπαθειών επικοινωνίας του Δήμου και των Ιδιωτών.• Δημιουργία βάσης δεδομένων πληροφοριακού χα-ρακτήρα για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, με γνώμονα την διευκόλυνση της τουριστικής ανάπτυξης περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Μέτρο 1.3:Ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής

• Στήριξη και αξιοποίηση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας.• Συνεργασία του Δήμου σε δράσεις του Ι.Φ.Δ. που έχουν σχέση με την αξιοποίηση του πρότυπου επιδεικτικού αγρού νέων ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων.• Δράσεις ενίσχυσης των φυτωρίων ειδικά στην περιοχή Μονοσπίτων. • Ίδρυση Αγροτικού Λυκείου Δενδροκομίας στη Νάουσα και σύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα.• Προγράμματα διασύνδεσης έρευνας και παραγωγής.• Δημιουργία δομής έρευνας και συνεχούς εκπαίδευσης ενηλίκων σε θέματα ζωικής και φυτικής παραγωγής, προ-στασίας του περιβάλλοντος, αγροτουρισμού, κλπ...• Πρόγραμμα «Γεωργία Ακριβείας», δηλαδή εφαρμογή της τεχνολογίας στη γεωργία (π.χ. με την εφαρμογή αι-σθητήρων, χαρτογράφηση της παραγωγής, μεταβλητές καλλιεργητικές φροντίδες, εφαρμογές για βελτίωση της

Page 7: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

διαχείρισης της καλλιέργειας, την μείωση του κόστους και αύξηση των περιθωρίων κέρδους).• Υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής και επικοινωνίας της τοπικής παραγωγής, με συνδυασμό μέσων (διαδίκτυο, έντυπα, εκθέσεις, κλπ.).• Καθιέρωση διοργάνωσης γιορτών ροδακίνων, κερασιού και μήλου σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρι-σμούς και το Ι.Φ.Δ.• Συνεργασία του Δήμου σε δράσεις του ΙΦΔ για την αξι-ολόγηση νέων προωθούμενων καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλιών. • Ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής με: - Κατασκευή φραγμάτων ταμιευτήρων και μικρών υδα-τοδεξαμενών.- Κατασκευή κλειστών υπόγειων αρδευτικών δικτύων.- Εκσυγχρονισμό εξοπλισμού σε προβληματικές αρδευ-τικές πομώνες και διάνοιξη νέων γεωτρήσεων σε συνερ-γασία με τους ΤΟΕΒ και τη Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας.- Κατασκευή νέων γεμιστικών βυτίων ραντίσματος. • Η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης ειδικά σε νέους αγρότες μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δήμου στον πρωτογενή τομέα και την αξιοποίηση νέων μορφών καλλιέργειας (Ιπποφαές, Αρώνια, κλπ..) μέσω του επανακαθορισμού κριτηρίων διάθεσης.• Καθορισμός εκτάσεων για δημοτικούς λαχανόκηπους με τις κατάλληλες υποδομές.• Διερεύνηση άλλων μορφών αξιοποίησης ξυλείας πέραν του υφιστάμενου τρόπου. • Διερεύνηση αξιοποίησης δασικών εκτάσεων (όχι δα-σών) για κτηνοτροφικές μονάδες με κατασκευή υποδο-μών από το Δήμο.• Στήριξη του Δήμου σε δράσεις (ημερίδες, σεμινάρια) που θα αφορούν την ενημέρωση των παραγωγών στην υιοθέτηση «καλών καλλιεργητικών πρακτικών» για επίτευ-ξη μεγαλύτερου οφέλους για τον παραγωγό. • Ενίσχυση βιολογικών καλλιεργειών και βιολογικής κτη-νοτροφίας.• Προώθηση κατασκευής πρότυπων θερμοκηπίων.

• Δημιουργία δικτύου επιχειρήσεων (Cluster) του αγρο-τικού τομέα.• Εισαγωγή μεθόδων τυποποίησης και εφοδιαστικής αλυσίδας στη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.• Ανάπτυξη, πιστοποίηση και έλεγχος σημάτων ποιότητας.• Συντήρηση αγροτικών δρόμων.

Μέτρο 1.4: Στήριξη της μεταποίησης • Δημιουργία Επιχειρηματικού πάρκου με την οργανωμένη χωροθέτηση βιοτεχνικών-βιομηχανικών δραστηριοτήτων.• Σχεδιασμός πάρκου παραδοσιακών βιοτεχνιών, με την μορφή θερμοκοιτίδας που θα προάγει την τοπικότητα και την παράδοση.• Προώθηση της καινοτομίας, με την οργάνωση διαγωνι-στικών εκδηλώσεων για την δημιουργία νέων προϊόντων που στηρίζονται σε τοπικά παραγόμενες πρώτες ύλες.• Αξιοποίηση των νέων υποδομών μεταφορών που δη-μιουργούνται (κάθετος οδικός άξονας, κλπ.), με γνώμονα την ένταξη στα ευρύτερα δίκτυα διαμεταφορών που ανα-πτύσσονται στη χώρα μας.• Δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης στοιχείων και πληροφοριών (Οικονομικό Παρατηρητήριο) για τους υποψήφιους επενδυτές.• Υποστήριξη για τη δημιουργία δικτύων τοπικών επιχει-ρήσεων.• Οργάνωση περιοδικής εκδήλωσης μόνιμου χαρακτή-ρα, για την παρουσίαση επιτυχημένων επιχειρηματικών προσπαθειών, εν είδει μίνι TED-x.• Δημιουργία επιτροπής με επικεφαλής τον Δήμαρχο, η οποία θα αναλάβει την προώθηση και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης επενδύσεων στρατηγικού χα-ρακτήρα για την περιοχή (στα πρότυπα του fast track).• Δημιουργία γραμματείας προετοιμασίας και παρουσί-ασης επενδυτικών ευκαιριών.• Δημιουργία δικτύου ”επιχειρηματικών αγγέλων” (mento-ring) για την καθοδήγηση μελλοντικών επενδυτών, με την αξιοποίηση της εμπειρίας που αποκτάται από την υλο-ποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων (ΤΟΠΣΑ, κλπ.).• Δημιουργία ηλεκτρονικής αγοράς τοπικών και παρα-δοσιακών προϊόντων.

Page 8: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

Μέτρο 2.1:Κοινωνική φροντίδα, υγεία και πρόνοια

• Συνέχιση λειτουργίας Σχολής γονέων για την ανάπτυξη ουσια-στικών διαπροσωπικών σχέσεων εντός της οικογένειας.• Συνέχιση λειτουργίας δομής Συμβουλευτικής με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ.. για αντιμετώπιση ζητημάτων πα-ραβατικότητας, ναρκωτικών κλπ.• Δημιουργία νέων εθελοντικών ομάδων για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε πρόσωπα που χρήζουν βοήθεια. • Δημιουργία «Τράπεζας Χρόνου» η οποία θα στοχεύει αποκλει-στικά στη δημιουργία ενός δικτύου, προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φτώχειας και των δυσκολιών που αντι-μετωπίζουν κυρίως ευπαθείς ομάδες.• Ενημερωτικές ημερίδες και διαλέξεις.• Δράση ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης.• Συνέχιση λειτουργίας ΚΑΠΗ σε όλους τους οικισμούς του Δή-μου μας.• Εκπαίδευση ηλικιωμένων εθελοντών συμβούλων στην προ-αγωγή υγείας.• Ενίσχυση και επέκταση του Νοσοκομείου Νάουσας σε συνερ-γασία με το Υπουργείο Υγείας.• Αναβάθμιση των κοινοτικών ιατρείων. Στελέχωση με ιατρικό προσωπικό.

ΑΞΟΝΑΣ 2:ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η βασική αποστολή των Ο.Τ.Α. είναι η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή των πρωτευ-όντων, αλλά και δευτερευόντων υποδομών καθώς και η προσπάθεια ανάπτυξης εργαλείων κοινωνι-κής μέριμνας με στόχο την βελτίωση της ποιότη-τας ζωής των πολιτών της τοπικής κοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η δέσμη προτάσεων του δεύτερου άξονα του προγράμματός μας.

Page 9: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

• Εφαρμογή του προγράμματος e-health ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. • Συνέχιση λειτουργίας των Κοινωνικών δομών του Δήμου (βο-ήθεια στο σπίτι, μονάδες κοινωνικής μέριμνας, βρεφονηπιακοί σταθμοί ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεα, ΚΗΦΗ).• Κοινωνική φροντίδα και πρόνοια σε ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, άποροι, ηλικιωμένοι κλπ..).• Συνέχιση λειτουργίας των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλλη-λεγγύης του Δήμου μας (παροχή δωρεάν ξυλείας, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κλπ..).• Δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές με οικονομικές δυσχερές από εθελοντές με την αρωγή του Δήμου σε αίθουσες και υλικά.

Μέτρο 2.2: Ανάπτυξη υποδομών • Διεκδίκηση ολοκλήρωσης της καθέτου οδού της Εγνατίας (Μέση, Πατρίδα, Νάουσα, Σκύδρα) με τους αντίστοιχους κόμβους.• Διεκδίκηση προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσ/νίκης- Νάου-σας-Επισκοπής- Σκύδρας.• Μελέτη και εφαρμογή Σχεδίου Οικιστικής Ανάπτυξης (ΣΧΟΑΠ) για τον νέο διευρυμένο Δήμο αξιοποιώντας τα δεδομένα του Γ.Π.Σ. Νάουσας και ΣΧΟΑΠ Ειρηνούπολης.• Πλήρης καταγραφή και αξιοποίηση περιουσίας του δήμου (χρήσεις κτιρίων, γηπέδων, αγρών κλπ.).• Πολεοδομικές μελέτες για τις επεκτάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων και για τους οικισμούς χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο.• Συγκοινωνιακή μελέτη του ενιαίου δήμου.• Συχνότερη αστική συγκοινωνία σε όλους τους οικισμούς σε συνεργασία με την διοίκηση των αστικών ΚΤΕΛ.• Μελέτη εφαρμογής της Κυκλοφοριακής μελέτης και εκτέλεση έργων για την υλοποίησή της.• Μελέτη για Προστασία δικυκλιστών / ατόμων με ειδικές ανά-γκες (ΑΜΕΑ).• Μελέτη ανάπλασης και αξιοποίησης του ποταμού «ΟΛΓΑΝΟΣ» εντός οικισμού Κοπανού.• Κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην πλατεία Κα-ρατάσου. • Αστική Ανάπλαση περιοχής από Είσοδο πόλης-Δημοτικό Θέ-ατρο-Νοσοκομείο-οδό Αναδoλή-πλατεία Ειρήνης, κλπ., αξιο-ποιώντας όλα τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί ύψους 16 εκ. ΕΥΡΩ («Λόγγου-Τουρπάλη», υδροτροχός, πάρκιγκ, μνημείο ηρώ-ων, φωτισμοί δημοτικού πάρκου, κτίρια: «ΝΑΪΑΣ», «ΒΕΤΛΑΝΣ», «ΕΡΙΑ», «ΜΑΚΗ», «ΡΑΪΟΥ», «ΠΙΚΠΑ», ανάπλαση Αράπιτσας κλπ.) με στόχο την αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας.• Αξιοποίηση του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην «ΕΡΙΑ».

Page 10: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

• Διαμόρφωση εισόδου Άλσους Αγίου Νικολάου και κατασκευή περιμετρικού δρόμου.• Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου (αξιοποίηση αγωγού TAP).

> Οδοποιίες• Συντήρηση αγροτικής και δασικής οδοποιίας.• Επέκταση ασφαλτόστρωσης του βασικού οδικού αγροτικού δικτύου.• Βελτίωση - συντήρηση οδικού δικτύου σε όλο το Δήμο.• Οδική ενοποίηση οικισμών του Δήμου μας (Στενήμαχος- Αρ-κοχώρι κλπ.).

> Υποδομές Διαχείρισης Υδατικών Πόρων• Ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης στους οικισμούς Κοπα-νού, Επισκοπής, Χαρίεσσας, Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου και της κατασκευής της νέας κοινής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, έργα που είναι σε φάση υλοποίησης με τη χρηματο-δότηση του ΕΣΠΑ.• Έργα αποχέτευσης και σύνδεσης με την νέα κοινή Εγκατά-σταση Επεξεργασίας Λυμάτων σε όλους τους άλλους πεδινούς οικισμούς του Δήμου: Λευκάδια, Μαρίνα, Μονόσπιτα, Άνω και Παλαιό Ζερβοχώρι και Γιαννακοχώρι.• Ολοκλήρωση της νέας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στον οικισμό Στενημάχου• Ωρίμανση και υλοποίηση των έργων μικρών αυτόνομων Εγκα-ταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων στους οικισμούς Ροδοχωρί-ου, Αρχαγγέλου και Πολλών Νερών.• Εγκατάσταση συστημάτων αξιοποίησης επεξεργασμένων λυ-μάτων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων για άρδευση.• Ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης των κατοικιών με τα νέα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη της Νάουσας.• Κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στις επεκτάσεις της Νάουσας, των ορεινών οικισμών και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές.• Επίλυση του προβλήματος υδροδότησης των Τοπικών Κοινο-τήτων Χαρίεσσας, Ροδοχωρίου, Στενημάχου κλπ.• Εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων τηλε-ελέγχου των δι-κτύων ύδρευσης στους μεγάλους οικισμούς του Δήμου και συ-στημάτων ελέγχου ποιότητας νερού.• Υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης των δημοτών για τη μείωση της σπατάλης νερού.• Εξορθολογισμός και ενοποίηση συστήματος τιμολόγησης υπη-ρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης, για τη σταδιακή μείωση των τελών χρήσης.• Σχεδιασμός, ωρίμανση και ενέργειες για τη διασφάλιση χρη-ματοδότησης έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης των πεδινών οικισμών, με νέους τσιμενταύλακες και υπόγειους αγωγούς ομ-βρίων υδάτων. Τα έργα είναι προτεραιότητας για την νέα προ-γραμματική περίοδο (Σ.Ε.Σ.) 2014-2020.

Μέτρο 2.3: Παιδεία, Νεολαία και Εκπαίδευση• Ολοκλήρωση και παραχώρηση σε χρήση του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας στην περιοχή «Κερασιά».• Κατασκευή Γενικού Λυκείου Νάουσας στην περιοχή «Βρυσάκι».

Page 11: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

• Ανέγερση νέου διδακτηρίου Ειδικού Σχολείου και του Εργα-στηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Νάουσας.• Διεκδίκηση ίδρυσης Σχολής Αριστοτελικής Φιλοσοφίας σε συ-νεργασία με τα ελληνικά αλλά και τα ξένα πανεπιστήμια- summer schools κλπ.• Δημιουργία Μουσικού Γυμνασίου και Τ.Α.Δ. Λυκείου. • Συντήρηση των σχολικών κτιρίων και των αυλών τους.• Εκσυγχρονισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με την αξιοποίηση του νέου εκπληκτικού χώρου στην «ΒΕΤΛΑΝΣ» και μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών.• Αξιοποίηση και μελλοντική ανάδειξη της μοναδικής βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας.• Δημιουργία βιβλιοθηκών τουλάχιστον στην έδρα κάθε παλαιού Δήμου.• Ανάπτυξη προγραμμάτων κλασικών σπουδών. Ο Δήμος Νάου-σας κατέχει τόσο την ιστορική κληρονομιά, όσο και την εγγύτητα σε αρχαιολογικούς χώρους και εγκαταστάσεις (Σχολή Αριστοτέλη κλπ..), ώστε να θεωρείται και «φυσικός οικοδεσπότης» για υλο-ποίηση τέτοιων προγραμμάτων.

Μέτρο 2.4: Αθλητισμός και δραστηριότητες• Εκσυγχρονισμός κολυμβητηρίου Ζερβοχωρίου και συνεργασία με το κλειστό κολυμβητήριο της Νάουσας.• Ολοκλήρωση του πολυχώρου εναλλακτικών μορφών αθλη-τισμού (Skate park) όπως skateboard και ΒΜΧ στην περιοχή «Βάλια».• Βελτίωση και συντήρηση γηπέδων (ποδοσφαίρου, μπάσκετ. βόλεϊ κλπ..) όλων των Τοπικών Κοινοτήτων.• Αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή «ΠΑ-ΠΡΑ» Επισκοπής.• Ανακαίνιση υπάρχοντος κλειστού γυμναστηρίου.• Κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου -προπονητηρίου στον Άγιο Νικόλαο.• Κλειστό το 4ο γήπεδο ΤΕΝΝΙΣ στον Άγιο Νικόλαο• Δημιουργία νέου οργανωμένου χώρου BEACH VOLLEY.• Δημιουργία πλαισίου συνεργασίας με τα γειτονικά Χ.Κ.• Συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ. Νάουσας στη διεξαγωγή μεγάλων διεθνών αγώνων και στην αξιοποίηση του ξενώνα του Ε.Ο.Σ. στο Χ.Κ. και στήριξη του αθλητικού και κοινωνικού του έργου.• Περεταίρω οργάνωση του γραφείου Αθλητισμού για τη διοργά-νωση όλων των αθλητικών δράσεων εντός του δήμου Νάουσας.• Διοργάνωση Fitness week. Οργάνωση αθλητικών δραστηριο-τήτων που θα περιλαμβάνουν αθλήματα όπως η ποδηλασία, η ορειβασία, fun water polo, κολύμβηση, κ.α. με σκοπό την προ-σέλκυση τουρισμού και την ανάδειξη του φυσικού και ιστορικού πλούτου του Δήμου μας (φαράγγι Κράστας, Άλσος Αγίου Νικο-λάου, Τρία-Πέντε Πηγάδια κλπ.).• Διοργάνωση αγώνων (αθλητικών, μουσικής, θεάτρου κ.α) μεταξύ των σχολικών μονάδων του δήμου, για τη δημιουργία κλίματος ενότητας μεταξύ των κατοίκων, με επιχορήγηση του δήμου χρηματικού ή άλλου επάθλου.• Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.• Συνεχής διεκδίκηση μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Page 12: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

Μέτρο 3.1: Φυσικό Περιβάλλον• Προστασία-καθαρισμός τάφρου 66, στα πλαίσια της μελέτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.• Περεταίρω ανάπτυξη δικτύου περιβαλλοντικών δια-δρομών ορεινού όγκου Βερμίου.• Ενέργειες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης - ενη-μέρωσης.• Συνέχιση των ετήσιων περιβαλλοντικών εκδηλώσεων (ανθοέκθεση-έκθεση τοπικών προϊόντων-εθελοντικός καθαρισμός κλπ.).• Αξιοποίηση του εκτροφείου θηραμάτων για να γίνει επισκέψιμο.• Κατασκευή δημοτικού κυνοκομείου με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας.• Προώθηση της συνεργασίας και υλοποίηση κοινών δράσεων του Δικτύου Πόλεων με ποτάμια.• Μελέτη-κατασκευή φράγματος στην περιοχή «Γκλόμπα».• Μελέτη-κατασκευή μικρών φραγμάτων στο μεγαλύ-

τερο μέρος των ρεμάτων του νέου Δήμου της Νάουσας (περιοχές: «Παπά Κάστανα» Ροδοχωρίου, Κουτίχα, Κα-ραμπουρνάρι, Μαρίνα, Επισκοπή κλπ.). • Μελέτη προστασίας-ανάδειξης πηγών Αγίου Νικολάου.• Ολοκλήρωση των πεζοδρόμων ποταμού Αράπιτσας από Γέφυρα Μπατάνια έως Στουμπάνους.• Επέκταση της ανάπλασης και δημιουργία διαδρομών περιπάτου στις όχθες του ποταμού Αράπιτσα εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Νάουσας από «Στουμπά-νους» μέχρι τις πηγές του άλσους Αγίου Νικολάου.• Αναπλάσεις-αναδείξεις καλαίσθητων περιοχών σε όλο τον Δήμο.• Διευθέτηση παλαιάς κοίτης Αράπιτσας στον Πολυπλάτανο.• Δενδροφυτεύσεις οδών - πλατειών - παιδικών χαρών.• Κατασκευή Νέων Παιδικών Χαρών και ανακατασκευή υφισταμένων καθώς και συντηρήσεις παιδικών χαρών και αλσυλλίων (π.χ. «Στασιάνα» Μαρίνας).• Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίου Πολιτικής Προστασίας,

ΑΞΟΝΑΣ 3:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση για την ανάδειξη του ρόλου του Δήμου Νάουσας, παράλληλα με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής προβλέπει και την εξασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τους φυσικούς πόρους, όσο και το ανθρωπογενές περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης προωθούνται δράσεις όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΒΕΡΜΙΟΝ» αλλά και η ολοκλήρωση της καθέτου στην Εγνατία, με ενέργειες της δικής μας διοίκησης για την ωρίμανση του έργου αυτού.

Page 13: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

με έμφαση κατά προτεραιότητα στα μέτρα πρόληψης των κινδύνων και κατόπιν στις ενέργειες καταστολής (π.χ. αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία, ενίσχυση εθελοντικών ομάδων, κλιματιζόμενες αίθουσες, εκχιονι-σμός, αντικουνουπική προστασία κλπ.).• Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των πεδινών οικι-σμών, με νέους τσιμενταύλακες και υπόγειους αγωγούς ομβρίων υδάτων.• Βελτιώσεις-συντηρήσεις και ενιαίος κανονισμός λειτουρ-γίας νεκροταφείων.

> Αστικό περιβάλλον - Οχλήσεις• Κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της Νάου-σας με την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης.• Υποστήριξη και διεκδίκηση έργων υπογειοποίησης κα-λωδίων.• Κατασκευή πεζοδρομίων οδών.• Ριζική ανάπλαση της πλατείας Καρατάσιου.• Αναπλάσεις πλατειών Τοπικών Κοινοτήτων.• Κατασκευή νέας γέφυρας οχημάτων και ανάδειξη της τοξωτής πεζογέφυρας στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας προς Νοσοκομείο.

Μέτρο 3.2: Διαχείριση απορριμμάτωνΠρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων• Αναδιοργάνωση του προγράμματος αποκομιδής των απορριμμάτων, με εκσυγχρονισμό/ανανέωση του στό-λου των απορριμματοφόρων και των κάδων απορριμ-

μάτων, προμήθεια πλυντηρίου κάδων. Προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονων καλαίσθητων press containers απορριμμάτων σε σημεία μεγάλης τοπικής παραγωγής.• Περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος σάρωσης δρόμων/οδοκαθαρισμού, καθώς και αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων.• Επέκταση της ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους.• Ανάπτυξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης με ειδικούς κάδους σε όλους τους οικισμούς.• Ωρίμανση και ενέργειες διασφάλισης χρηματοδότησης για την υλοποίηση μονάδας αερόβιας κομποστοποίησης ζυμώσιμων απορριμμάτων, πράσινων υλικών, γεωργικών αποβλήτων και λυματολάσπης βιολογικών καθαρισμών.• Αναβάθμιση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμ-μάτων (ΣΜΑ) σε «Πράσινο Σημείο» - Green Point, όπου ο κάθε δημότης θα μπορεί ενεργά να συμμετέχει στην ανακύκλωση. Μετατροπή του ΣΜΑ σε κόμβο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα ανακύ-κλωσης απορριμμάτων.• Ανάπτυξη λογισμικού - εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smart phones) και σύνδεση του με την ιστοσε-λίδα του Δήμου για την άμεση καταγραφή προβλημάτων καθαριότητας στους οικισμών.• Έμφαση σε δράσεις ευαισθητοποίησης των παιδιών, ενίσχυσης του πνεύματος εθελοντισμού και συνεχής υπο-στήριξης των δράσεων του ΚΠΕ Νάουσας.• Σχεδιασμός και σταδιακή υλοποίηση σε όλες τις τοπικές κοινότητες σταθμών εφοδιασμού και πλύσης των γεωργι-κών οχημάτων/βυτίων & συγκέντρωση συσκευασιών φυ-τοφαρμάκων/ λιπασμάτων, προς ορθολογική διαχείριση.

Page 14: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

Μέτρο 3.3: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας

• Αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε ο Δή-μος να αποκτήσει σημαντικά έσοδα για υλοποίηση του κοινωνικού του έργου.• Εγκατάσταση ανεμογεννητριών χαμηλού δυναμικού στο Βέρμιο και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος, με αξιοποίηση των αιολικών δεδομένων που συνέλλεξε το Α.Π.Θ. και πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον.• Ειδική μελέτη για την δυνατότητα κατασκευής νέων Υ/Η σε όλα τα ρέματα του Δήμου.• Κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στο σύνολο του νέου Δήμου.• Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε Δημοτικά κτίρια (κτήριο Βέτλανς, Πρώην Δημαρχείο Ανθεμίων, Πρώην Δημαρχείο Ειρηνούπολης κλπ.).• Ενέργειες για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των δημοτικών κτιρίων και ειδικά των σχολικών μονάδων. • Αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού του Δήμου (led ή άλλη τεχνολογία) με σκοπό την εξοικο-νόμηση ενέργειας και την μείωση κόστους λειτουργίας με εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης (e-φωτισμός), με χρηματοδότηση από το Σ.Ε.Σ.• Σχεδιασμός και οργάνωση συστήματος παρακολού-θησης του ενεργειακού και οικολογικού Αποτυπώματος του Δήμου.

Μέτρο 3.4: Πολιτισμός και παράδοση> Αρχαιολογικό Πάρκο• Ενίσχυση της διαπεριφερειακής - διαδημοτικής συνερ-γασίας: «ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Περιφέρειας, με υλοποίηση δράσεων ανάδειξης των αρχαιολογικών μνημείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας (Αιγές- Βεργίνα, Δίον, Πέλλα, Σχολή Αριστοτέλους, Μακεδονικοί Τάφοι, Θέατρο Μίεζας) διεθνώς, και τη δημιουργία Ενιαίου Αρχαιολο-γικού Πάρκου Μακεδονίας, κάτι που θα δημιουργήσει αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας αφού θα προ-σφέρεται ένα πλήρες «πακέτο» όλων των αρχαιολογι-κών χώρων που βρίσκονται σε ένα «τόξο» περιαστικά της Θεσσαλονίκης.• Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων των Ανθεμίων με τους σημαντικούς τάφους των Λευκαδίων και της Σχολής του Αριστοτέλη, μέσω της δημιουργίας πεζοδρόμων σύν-δεσης, σήμανσης και δημιουργίας υποδομής ηλεκτρονικής ξενάγησης. • Ολοκλήρωση του Αρχαίου Θεάτρου «ΜΙΕΖΑΣ» και υλο-ποίηση πολιτιστικών γεγονότων.• Αξιοποίηση του νεολιθικού οικισμού του Αγγελοχωρίου.Επενδύσεις Πολιτισμού• Ανάπτυξη - ανάδειξη & προβολή πολιτιστικού ψηφιακού περιεχομένου με προβολή της πολιτιστικής μας ταυτότη-τας μέσα από την ιστορία, τη λαογραφία, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τη θρησκεία, τις τέχνες κλπ. και την ανάπτυξη,

Page 15: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

υλοποίηση, υποστήριξη και συντήρηση μιας ολοκληρω-μένης Διαδικτυακής Πύλης Πολιτιστικού Περιεχομένου και Υπηρεσιών.• Διεκδίκηση Αριστοτελικού τίτλου για μεταπτυχιακές σπουδές στο Δήμο μας όπου δίδαξε ο μεγάλος φιλό-σοφος της αρχαιότητας με δυνατότητα αξιοποίησης των κτιριακών χώρων του Πανεπιστημίου και του πολιτιστικού κέντρου Σχολής Αριστοτέλη.• Ψηφιακή καταγραφή και αρχειοθέτηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. • Αξιοποίηση του Πολυχώρου Πολιτισμού στην «ΒΕΤ-ΛΑΝΣ» με τη μεταστέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, των Εικαστικών Εργαστηρίων και το Κέντρο Εξυπηρέτη-σης Πολιτών (ΚΕΠ). Επίσης διοργάνωση δραστηριοτήτων στην αίθουσα διαλέξεων και προβολών (130 θέσεων), αξιοποίηση των αιθουσών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, και του γραφείου τουριστικών πληροφοριών.• Αξιοποίηση του Κέντρου Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς στο κτήριο της πρώην «ΕΡΙΑ» με την προ-βολή μόνιμων εκθεμάτων της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου μας καθώς και υλοποίηση περιοδικών εκθέσεων.• Περεταίρω αξιοποίηση της αίθουσας «ΝΑΪΑΣ» με εκθέ-σεις εικαστικών δημιουργιών.• Φωταγώγηση ιστορικών-παραδοσιακών στοιχείων.• Αναπλάσεις παραδοσιακών γειτονιών.• Αξιοποίηση της κτιριακής ενότητας κατοικίας-μύλου «Ματθαίου». • Αποκατάσταση ιστορικού διατηρητέου κτίσματος «Ρολόι

Νάουσας».• Επανάχρηση διατηρητέων κτιρίων «Κονάκι» Μαρίνας- «Μύλος» Γιαννακοχωρίου.• Δημιουργία πολιτιστικού κέντρου Αγγελοχωρίου.• Αποκατάσταση προσόψεων Παραδοσιακών κτιρίων (πρόγραμμα «Πρόσοψη»).• Βελτίωση & αναβάθμιση των υφιστάμενων πολιτιστικών εκδηλώσεων (Αποκριά κλπ.) με ένα συνολικό σχέδιο, με ποικίλες δραστηριότητες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής. • Καθιέρωση Πολιτιστικού μήνα (π.χ. Πολιτιστικός Αύγου-στος) με ποικίλες εκδηλώσεις και συνεργασία - συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου.• Ενίσχυση Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. • Θεσμοθέτηση Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.• Δημιουργία δικτύου των ιστορικών και μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας.• Προσπάθεια διασφάλισης στέγασης σε δημοτικούς χώ-ρους στους Πολιτιστικούς Συλλόγους. • Διεκδίκηση παραχώρησης στο Δήμο των πρώην ερ-γοστασιακών συγκροτημάτων «Πέλλα-Όλυμπος», παλιά Βέτλανς, Μπίλη, ΥΦΕΝ.• Ενίσχυση των προσπαθειών της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας-Νάουσας για την ανέγερση Ναού, του πολιούχου της Νάουσας Οσίου ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ, αλλά και αξιοποίηση της Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι.• Ανάπτυξη δράσεων θρησκευτικού τουρισμού.

Page 16: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

Μέτρο 4.1: Διοικητικές διαδικασίες• Συνεχής λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότη-τας ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001: 2008 που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας.• Ενημέρωση του Πιστοποιητικού Διαχειριστικής Επάρ-κειας Τελικού Δικαιούχου έργων και δράσεων Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 ώστε ο Δήμος μας να είναι έτοιμος για την διεκδίκηση και ένταξη έργων στην επόμενη Προγραμμα-τική Περίοδο Σ.Ε.Σ. 2014-2020.• Δημιουργία δεξαμενής μελετών εκπονημένες είτε από τους τεχνικούς υπαλλήλους του δήμου είτε από εξωτερι-κούς μελετητές, με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε ο δήμος έτοιμος και ώριμος σε κάθε πρόσκληση να απορ-ροφά χρηματοδοτήσεις.• Τυποποίηση-κωδικοποίηση μέσω προγραμμάτων Η/Υ διοικητικών εργασιών του δήμου, καθώς μειώνεται το προσωπικό και η μόνη δυνατότητα προσλήψεων είναι διάρκειας 5 ή 8 μηνών, ώστε να μπορούν αυτοί οι βρα-χύχρονοι υπάλληλοι να ενταχθούν ουσιαστικά στο προ-σωπικό του δήμου.

Μέτρο 4.2: Υποδομές, πληροφορικήκαι νέες τεχνολογίες

• Κατασκευή νέου δημαρχιακού μεγάρου.• Συνεχής ενίσχυση του στόλου των οχημάτων και μη-χανημάτων του Δήμου καθώς επίσης και βελτίωση της αποδοτικότητάς του.• Συνεχής ανανέωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.• Έναρξη εφαρμογής του Κτηματολογίου, σε συνεργασία με την Κεντρική Πολιτεία.• Δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας επικοινωνίας με δια-συνδεδεμένες όλες τις δημοτικές ενότητες, όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου και όσο δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της δημοτικής υπαίθρου. Η ενιαία πλατφόρμα επικοινωνίας θα προσφέρει ασύρματη πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο του Δήμου τόσο σε δημότες όσο και δημοτικούς υπαλλή-λους και θα υποστηρίζει την λειτουργία υπηρεσιών όπως:

> Πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους.> Συλλογή πληροφορίας από εγκατεστημένους αισθη-τήρες σχετικά με τα οχήματα του Δήμου, την ένταση κυ-κλοφορίας των δρόμων, την ποσότητα σκουπιδιών στους κάδους απορριμμάτων, την ύπαρξη επαρκούς φωτισμού σε συγκεκριμένους δρόμους κ.ά.> Συγκέντρωση υπηρεσιών φωνής, εικόνας και δεδομένων για όλα τα κτήρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δήμου πάνω από ένα ενιαίο κανάλι επικοινωνίας με αποτέλεσμα τη μείωση δαπανών επικοινωνίας και την αναβάθμιση της ταχύτητας πρόσβασης σε δημοτικές υπηρεσίες.> Ελεύθερη ενδοδημοτική επικοινωνία. Στην πλατφόρμα θα έχουν πρόσβαση όλοι οι δημότες οι οποίοι θα είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν. Ενδεικτικές χρήσεις είναι η εγκατάσταση συσκευών παρακολούθησης στις καλλιέργειές τους, ενδοδημοτική τηλεφωνία, εγκατά-σταση ιδιωτικών υπηρεσιών προς άλλους δημότες κ.α.• Δημιουργία υποδομής κόμβου δεδομένων (Data Cen-ter) για την φιλοξενία υπαρχόντων άλλα και μελλοντικών υπηρεσιών (Δημοτικών ή μη) οι οποίες θα ενεργοποιη-θούν πάνω στο Δημοτικό δίκτυο οπτικών ινών. Παρα-δείγματα είναι:> Πρόσβαση σε πολεοδομικά δεδομένα.> Εφαρμογές τηλεϊατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας.> Εφαρμογές προβολής του Δήμου με τουριστικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.> Εφαρμογές τηλεδημοκρατίας (e-democracy).> Εφαρμογές εξυπηρέτησης του δημότη από απόσταση.> Υπηρεσίες πρόσβασης των δημοτών σε ανοικτές πλη-ροφορίες του Δήμου, όπως είναι η εκτέλεση του προϋπο-λογισμού, αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και λοιπών επιτροπών.> Η υποδομή αυτή θα είναι ανοικτή στους Δημότες οι οποίοι εάν έχουν την δυνατότητα και με την επίβλεψη του Δήμου θα μπορούν να εγκαθιστούν τις δικές τους, ακόμα και ερευνητικές, εφαρμογές, αρκεί να αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

ΑΞΟΝΑΣ 4:ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η έγκαιρη και αποτελεσματική προσαρμογή στις νέες και μεταβαλλόμενες συνθήκες στη δη-μόσια διοίκηση είναι το στοίχημα της νέας δημοτικής περιόδου για τον Δήμο. Στην δύσκολη αυτή συγκυρία θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία της διοίκησης προς όφελος των πολιτών.

Page 17: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

• Επέκταση του Δημοτικού δακτυλίου οπτικών ινών με σύνδεση όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων κτηρίων Δημοτικού και γενικότερου ενδιαφέροντος. • Πλήρης ηλεκτρονικοποιημένη ενδοδημοτική ροή εργασι-ών με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων και της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης.• Ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών αυτοματοποιημένης επικοινωνίας ανάμεσα στα εγκατεστημένα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου και τα πληροφοριακά συστήματα επιχειρήσεων ή δημοτών.• Δημιουργία ενός δημοτικού portal επικοινωνίας, συζή-τησης, αναφοράς προβλημάτων, δημιουργίας προτάσεων και παρακολούθησης θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος.• Δημιουργία εκπαιδευτικών δράσεων με θέμα την χρήση Η/Υ, την ενημέρωση σχετικά με τις νέες τάσεις και δυνατότη-τες του διαδικτύου, των έξυπνων συσκευών και των εφαρ-μογών τους με στόχο εργαζόμενους, ανέργους και μαθητές.

Μέτρο 4.3: Σχέσεις με τους πολίτες• Δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης Νέων.• Δικτύωση και άμεση επικοινωνία όλων των υπηρεσιών της πόλης.• Διεύρυνση των δράσεων της Επιτροπής αδελφοποι-ήσεων.• Ανάπτυξη διαδημοτικών συνεργασιών και δικτυώσεων.

Μέτρο 4.4: Ανθρώπινο Δυναμικό• Επιμορφωτικά σεμινάρια των στελεχών του Δήμου.• Υλοποίηση ημερίδων, συνεδρίων με διαφορετικά θε-ματικά αντικείμενα για όλους τους δημότες.• Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στις υπηρεσίες και τα όργανα διοίκησης του Δήμου.• Ανάπτυξη εθελοντισμού, συμμετοχή, προσπάθεια. Στην σημερινή εποχή όλοι είναι χρήσιμοι. Κανείς δεν περισσεύει.

ΜΑΖΙ ΧΤΙΖΟΥΜΕΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Με διάλογο και συνεργασία κα-τακτούμε την Κοινωνική Συνοχή

Όραμά μας:Η Νέα Νάουσα για τη Νέα Γενιά

Page 18: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣΣΧΕΣΗΣ (Σ.Ε.Σ.) 2014-2020

Η εμπειρία όλων των προηγούμενων ετών στην διαχείριση των προ-γραμματικών πλαισίων της χώρας, έχει συσσωρεύσει την ΓΝΩΣΗ για την αναζήτηση, διεκδίκηση και αξιοποίηση των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος της «Δημοτικής Ανανέωσης». Έτσι το χρηματοδοτικό πλαίσιο από το οποίο μπορεί να αντλήσει πόρους ο διευρυμένος Δήμος Νάουσας παρουσιάζεται παρακάτω.

• Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.), είναι η χρηματοδότηση η οποία αποδίδεται στους Δήμους απευθείας από την Κεντρική Διοίκηση και αφορά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Ο.Τ.Α. (μισθοί υπαλ-λήλων, ΔΕΗ, κλπ.). • Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.), αφορά τις χρηματοδοτήσεις των Δήμων για την υλοποίηση έργων και την εκ-πόνηση μελετών. • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), αναφέρεται στις εθνι-κές χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών δράσεων σε όλη την Ελλάδα. • Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Ο Δήμος επιδι-ώκει μέσω αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου την ανάπτυξη του Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια και της ευρύτερης περιοχής με την δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ορεινού κέντρου εναλλακτικού τουρισμού, το οποίο θα λειτουργεί όλες τις εποχές διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και αύξηση του εισοδήματος. Οι Σ.Δ.Ι.Τ. μπορούν να έχουν εφαρμογή και σε άλλους τομείς ανάπτυξης του Δήμου, μετά από διάλογο και λήψη δημοκρατικών αποφάσεων των θεσμικών οργάνων του.• Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.). Ήδη ο Δήμος Νάουσας έχει εντάξει έργα προϋπολογισμού 43,3 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν και άλλα είναι στη φάση της υλοποίησής τους.• Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020. Αποτελεί την μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Ο Δήμος μας ευελπιστεί ότι στα επόμενα χρόνια με την εμπειρία που διαθέτουμε, θα εντάξουμε έργα τουλάχιστον διπλάσιου προϋπολογισμού από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (Ε.Σ.Π.Α.). Παρακάτω παρουσιάζονται γραφήματα με το παραγόμενο έργο των προηγούμενων περιόδων αλλά και προϋπολογισμένα μεγέθη για την επόμενη περίοδο.

ΠΩΣ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Page 19: Δημοτική Ανανέωση - Πρόγραμμα 2015-1019

> ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

ΕΡΓΑ2003-2006

26.000.000

27.000.000

49.605.095

80.000.000

182.605.095

102.605.095

ΕΡΓΑ2006-2010

ΕΡΓΑ2011-2014

ΣΥΝΟΛΟ2003-2014

ΕΚΤΙΜΗΣΗ2015-2020

ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΩΝ2003-2020

> ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΞΟΝΑΣ 1

15.500.000

40.000.000

20.000.000

4.500.000

ΑΞΟΝΑΣ 2

ΑΞΟΝΑΣ 3 ΑΞΟΝΑΣ 4ΣΥΝΟΛΟ

80.000.000