Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

of 17 /17
Διαμόρφωση παρουσίασης Παπαϊωάννου Κατερίνα ΟΛΟΙ ΙΣ ΟΛΟΙ ΙΣ O O Ι ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ Ι ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ

Embed Size (px)

Transcript of Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

Page 1: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

Διαμόρφωση παρουσίασηςΠαπαϊωάννου Κατερίνα

ΟΛ

ΟΙ Ι

ΣΟ

ΛΟ

Ι ΙΣ OO

Ι ΟΛ

ΟΙ Δ

ΙΑΦ

ΟΡΕ

ΤΙΚ

ΟΙ

Ι ΟΛ

ΟΙ Δ

ΙΑΦ

ΟΡΕ

ΤΙΚ

ΟΙ

Page 2: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

«Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι»

Page 3: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

Το δικαίωμα στο παιχνίδι και στην άθληση είναι προνόμιο όλων

Page 4: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014
Page 5: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014
Page 6: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

CITIUS ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ

ALTIUSΠΙΟ ΨΗΛΑ

FORTIUSΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ

Page 7: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

«ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» ή FAIR PLAY

Μια από τις πιο γνωστές Ολυμπιακές Αρχές σημαίνει : παίζω, αγωνίζομαι τίμια.

 Δηλαδή: Σέβομαι τους κανονισμούς, Σέβομαι τους αντιπάλους μου, Δέχομαι τις αποφάσεις των διαιτητών, Δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Page 8: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

Οι αθλητές που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν:Αθλητές με εγκεφαλική παράλυση: Αναφέρεται σε αθλητές με βλάβη που εντοπίζεται σε τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζει το μυϊκό έλεγχο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στην ομαλή κίνηση και στάση του σώματος.Αθλητές με ακρωτηριασμό: Περιλαμβάνονται αθλητές με μερική ή ολική απώλεια μιας τουλάχιστον βασικής άρθρωσης ή ενός τουλάχιστον μέλους (δηλαδή, απώλεια μέλους από τον αγκώνα ή τον καρπό και κάτω ή από το γόνατο ή τον αστράγαλο και κάτω).Αθλητές με σημαντική κάκωση του νωτιαίου μυελού: Αναφέρεται σε αθλητές με τουλάχιστον 10% μειωμένη δυνατότητα λειτουργίας στα κάτω άκρα, εξαιτίας τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού.Αθλητές με νοητική υστέρηση: Περιλαμβάνονται αθλητές με νοητική λειτουργία κάτω του μέσου όρου, δηλαδή με δείκτη νοημοσύνης (ΙQ) κάτω του 70 (το 100 αντιπροσωπεύει το μέσο όρο), ο οποίος συνδυάζεται με περιορισμένες γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες. Αθλητές με απώλεια όρασης: Αναφέρεται σε αθλητές οι οποίοι έχουν από μερική έως ολική απώλεια όρασης.Υπόλοιποι: Περιλαμβάνει αθλητές οι οποίοι έχουν κάποια σοβαρή αναπηρία, όπως για παράδειγμα μυϊκή δυστροφία ή σκλήρυνση κατά πλάκας, που προκαλεί κινητικές δυσλειτουργίες, αλλά και όσους δεν ανήκουν στις παραπάνω αναφερόμενες κατηγορίες.

Παραολυμπιακοί Παραολυμπιακοί ΑγώνεςΑγώνες

Page 9: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

Γνωρίζω μερικά παραολυμπιακά αθλήματα

Κολύμβηση: Συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα, που αγωνίζονται στο ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο, την πεταλούδα, τη μεικτή και τις σκυταλοδρομίες.

Page 10: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

Μπάσκετ (για αθλητές με αμαξίδιο ή διανοητική υστέρηση): Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε ομάδες των 2 και των 5 παικτών. Ο αγώνας διαρκεί 4 ημίχρονα των 10΄, ενώ νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα πετύχει τους περισσότερους πόντους.

Page 11: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

ΙππασίαΣυμμετέχουν ιππείς και αμαζόνες από όλες τις κατηγορίες αναπηρίας, που συναγωνίζονται στην ιππική δεξιοτεχνία (ντρεσάζ). Η βαθμολογία κρίνεται από την καλή συνεργασία αλόγου και αναβάτη, αλλά και από την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων και διαδρομών.

Page 12: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

Άρση βαρών σε πάγκοΑγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε κατηγορίες, ανάλογα με το σωματικό τους βάρος, ενώ νικητής ανακηρύσσεται ο αθλητής που θα καταφέρει να ανυψώσει τα περισσότερα κιλά.

Page 13: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

Βόλεϊ (καθιστών αθλητών)Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε 2 ομάδες των 6 παικτών. Ο αγώνας διαρκεί μέχρι 5 σετ. Το σετ κερδίζεται στους 25 πόντους, ενώ νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα κερδίσει πρώτη 3 σετ.

Page 14: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

ΓκόλμπολΑγωνίζονται άνδρες και γυναίκες με μειωμένη όραση ή τυφλοί, σε 2 ομάδες των 3 παικτών.Ο αγώνας διαρκεί 2 ημίχρονα των 10', ενώ νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που σημειώνει τα περισσότερα τέρματα.

Page 15: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

ΣτίβοςΣυμμετέχουν άνδρες και γυναίκες από όλες τις κατηγορίες αναπηρίας.

Page 16: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

ΠοδηλασίαΑγωνίζονται άνδρες και γυναίκες με κινητική αναπηρία και τυφλοί ή με μειωμένη όραση, σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα πίστας, καθώς και αγωνίσματα σε δημόσιο δρόμο.

Πηγή: http://www.greek-health.gr/2008/10/blog-post_28.html

Page 17: Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθηλιτισμού 2014

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ• Μιλώ για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας.• Μαθαίνω για τη unicef • Φτιάχνω άφισες με θέμα «όλοι ίσιοι όλοι διαφορετικοί»• Συζητώ για το σχολικό εκφοβισμό•Ζωγραφίζω τους ολυμπιακούς κύκλους και γράφω το δικό μου ρητό για την ημέρα του σχολικού αθλητισμού.• Συζητώ τι σημαίνει το «ευ αγωνίζεσθαι» στην καθημερινή μας ζωή (οικογένεια, σχολείο κ.λπ.)•Διαβάζω κείμενα με θέμα τη διαφορετικότητα ή/και τον αθλητισμό ( π.χ. από το ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων)• Αξιοποίηση του επιμορφωτικού υλικού για τους ολυμπιακούς αγώνες (http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-D110/334/2286,8708/)