Απρίλιος 2014

of 84 /84
Δοκιμάζουμε Παρουσιάσεις Specialized Tarmac SL4 Sport Pinarello Dogma 65.1 WC Fondriest TF4 KTM Strada 1000 Bianchi Infinito CV Cervelo S3 Colnago C60 AΠΡΙΛΙΟΣ 2014 // ΤΕΥΧΟΣ 22 Κούρσας Άπαντα Giro d’Italia Προσωπικότητες Συνέντευξη Χρήσιμες συμβουλές για να μπείτε στο χώρο της κούρσας Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το φετινό Giro Eddie Merckx Γιάννης Σπανόπουλος

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Απρίλιος 2014

Page 1: Απρίλιος 2014

Δοκιμάζουμε

Παρουσιάσεις

Specialized Tarmac SL4 SportPinarello Dogma 65.1 WC

Fondriest TF4KTM Strada 1000

Bianchi Infinito CV

Cervelo S3Colnago C60

AΠΡΙΛΙΟΣ 2014 // ΤΕΥΧΟΣ 22

Κούρσας Άπαντα

Giro d’Italia

Προσωπικότητες

Συνέντευξη

Χρήσιμες συμβουλές για να μπείτε στο

χώρο της κούρσας

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το φετινό Giro

Eddie Merckx

Γιάννης Σπανόπουλος

Page 2: Απρίλιος 2014

Ιδιοκτησία ELT PRESS Αγ. Γεωργίου 74154 51Ν. Ψυχικό Τηλ: 210 6712991Fax: 210 6719622 [email protected]

Εκτύπωση Press Garden AEBE www.pressgarden.gr

Εκδότης-Διευθυντής Δημήτρης Σπυρόπουλος Εμπορικός ΔιευθυντήςΓιάννης ΤσαλίκηςΑρχισυνταξίαΑναστασία Σπυροπούλου

Υπεύθυνη ΔιαφημίσεωνΚρίστα Παπακανελλοπούλου

Art DirectionEλένη Σακελλάρη

Ειδικοί ΣυνεργάτεςΒασίλης Παπαχριστοδούλου Γιάννης Κουτούβαλης Βαγγέλης Κασταμούλας Χρήστος Θεοδωρακόπουλος Θαλής Παναγιώτου

Το Bike & Sports είναι μία φρέσκια και τολμηρή προ-σπάθεια που έχει ως στόχο την ενημέρωση στο χώρο του ποδηλάτου και του αθλητισμού. Εκδίδεται σε διμηνιαία βάση και διανέ-μεται δωρεάν στα καταστή-ματα ποδηλάτων της Αττικής και σε επιλεγμένα καταστή-ματα της περιφέρειας.

Οι απόψεις που εκφράζο-νται στο Bike & Sports δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα αυτές των εκδοτών.

Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 2Περιεχόμενα

Ειδήσεις και Νέα ...................................... 4

ΑφιερώματαΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΘΟΥ ........................................... 10

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ ..... 34

ΣυνεντεύξειςΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ .............................. 20

ΠαρουσιάσειςCERVELO S3 ............................................................ 24

COLNAGO C60 ....................................................... 26

LIMAR 535 SUPERLIGHT ..................................... 30

BBB ........................................................................... 32

FORCE ROAD ............................................................ 50

ΔοκιμέςBIANCHI INFINITO CV .......................................... 52

FONDRIEST TF4 .................................................... 56

KTM STRADA 1000 ............................................... 60

PINARELLO DOGMA 65.1 WORLD CHAMPION .. 64

SPECIALIZED TARMAC SL4 SPORT ................... 68

Προσωπικότητες EDDIE MERCKX ........................................................ 72

TρέξιμοΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣIΑ: ΠΡΟΚΛHΣΕΙΣ,

ΔΥΣΚΟΛIΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦAΣΕΙΣ ................................. 78

ΔιατροφήΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ........................................... 80

Αγωνιστικά ................................................... 76

Οδηγός Καταστημάτων .................... 81

78

72

26

20

16

Page 3: Απρίλιος 2014

3 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 20143 // BIKE & SPORTS // ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Page 4: Απρίλιος 2014

4 // Bike&Sports // Απρίλιος 2014

Ειδήσεις & Νέα

SIEGFRIED RR ΚόσμημαΈνα μονοτάχυτο ποδήλατο δρόμου είναι ένα καταπληκτικό μέσο μεταφοράς στην πόλη. Αυτός είναι και ο λόγος που η Schindelhauer Bikes δημιούργησε 30, περιορισμένης έκδο-σης, Siegfrieds RR (Road Race edition) για

τους πιο αθλητικούς ποδηλάτες, βοηθώντας τους να αποκτήσουν ένα μοναδικό και αριθ-μημένο συλλεκτικό ποδήλατο που με το πέρα-σμα του χρόνου, θα αποκτά περισσότερη αξία.

Το cockpit είναι σοφιστικέ, στημένο με συνδυ-ασμό λαιμού και drop handlebar από την ειδι-κό στον χώρο των μονοτάχυτων, αμερικανική SOMA Fabrications, με κλασικά διάτρητα χει-ριστήρια φρένων από την TRP και καφέ χρώ-ματος bar tape από την BROOKS. Η σέλα είναι η swift, η πιο racing εκδοχή σέλας της Brooks . Ένα ειδικά σχεδιασμένο για την σειρά Road Race logo είναι χαραγμένο στο top tube, ενώ

ο αριθμός αντιτύπου του ποδήλατου που απο-κτάς από τα τριάντα συνολικά παραχθέντων, είναι επίσης χαραγμένος στα dropouts.

Τα φώτα της εκκινήσεις του sprint, οδηγούν τον γρήγορο ποδηλάτη στο γραφείο ή στην προπόνηση του Σαββατοκύριακου πάνω σε ένα Siegfried RR έτοιμο πάντα να ανταποκρι-θεί στις περιστάσεις.

Το κόστος του Siegfried RR ανέρχεται στα 1.490,00€ και ήδη μαζεύουμε χρήματα για την απόκτησή του. Περισσότερες πληροφορίες στο www.quadimports.gr

Page 5: Απρίλιος 2014

5 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Το Keo Blade 2 είναι το πιο αεροδυναμικό πετάλι που έχει σχεδιαστεί πότε. Μια carbon λεπίδα , ενσωματωμένο στοτο σώμα του πεντάλ, επιτρέπει γρήγορο και σίγουρο κούμπωμα και ξεκούμπωμα. Ο Mark Cavendish, χρησιμοποιεί ένα πεντάλ υψηλής απόδοσης με μια εξαιρετικά μεγάλη και ευρεία περιοχή επαφής (700mm2 / 64mm), προσφέροντας το υψηλότερο επίπεδο σταθερότητας και μεταφοράς ενέργειας που έχει επιτευχθεί ποτέ.Χάρη σε μια νέα κατασκευή με ενσωματωμένο σώμα carbon, το ΚΕΟ BLADE 2 είναι εξαιρετικά ελαφρύ: 90g στην έκδοση Ti, 110g στην έκδοση C110g στην έκδοση Cr. Διατίθεται σε 3 επίπεδα σκληρότητας (12/16/20)

LOOK, επίσημος προμηθευτής:

Πλ. Ιπποδαμείας 8 • 185 31 Πειραιάς • Τηλ: 210 4122596 www.kassimatiscycling.gr FB:kassimatiscycling.piraeus

Page 6: Απρίλιος 2014

Ειδήσεις & Νέα

6 // Bike&Sports // Απρίλιος 2014

Νέα ανάρτηση Trekking από τη

RockShoxΟ πολυμορφικός χαρακτήρας των ποδηλάτων trekking σημαίνει ότι μπορούν να πάνε πα-ντού με άνεση. Χρησιμοποιούν ανάρτηση στο μπροστινό τροχό που τους εξασφαλίζει καλύ-τερη επαφή με το οδόστρωμα και αυξημένη άνεση σε ανώμαλο δρόμο. Οι αναρτήσεις στα συγκεκριμένα ποδήλατα λειτουργούν με την χρήση ελατηρίων ή μέσω πίεσης αέρα στις πιο προηγμένες εκδόσεις. Η διαδρομή της είναι μικρότερη από τα ποδήλατα βουνού και ποικίλλει ανάλογα το μοντέλο -συνήθως κυ-μαίνεται μεταξύ 50 και 70 χιλιοστών.

Η RockShox θέλοντας να εμπλουτίσει την παραμελημένη κατηγορία των αναρτήσεων για ποδήλατα trekking παρουσίασε το ολο-καίνουργιο Paragon. Η 25χρονη εμπειρία της RockShox στις αναρτήσεις μεταφέρεται στο νέο πιρούνι για τις ανάγκες των αστικών και trekking ποδηλατιστών. Τα ίδια χαρακτηρι-

στικά και το ίδιο επίπεδο απόδοσης με εκείνα των απαιτητικών αναρτήσεων για ποδήλατα ΜΤΒ έχουν μεταφερθεί στο νέο πιρούνι για τροχούς 700C που έχουν τα trekking.

Η κατασκευή του νέου Paragon βασίζεται στην ικανότητα να αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τόσο στο δρόμο όσο και στο μονοπάτι. Μεταφέρει λιγότερες δονήσεις στον αναβάτη και εξασφαλίζει άνεση σε κάθε περίπτωση. Η απόσβεση Solo Air μειώνει το βάρος και προσφέρει άπειρες επιλογές σε κάθε αναβάτη π.χ. να ρυθμίσει την λειτουργία της ανάρτησης σύμφωνα με τις προσωπικές του προτιμήσεις ώστε να ταιριάζει με τον τύπο του εδάφους και το στυλ οδήγησης.

Ο προσεκτικός σχεδιασμός του Paragon προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για την τοποθέτηση των φώτων, των φτερών-λα-σπωτήρων, οδήγηση των καλωδίων μέχρι την γέφυρα του πιρουνιού, όπου βρίσκεται και η ενσωματωμένη υποδοχή για το φανά-ρι. Χωρίς να χρησιμοποιηθεί λασπωτήρας το Paragon προσφέρει άφθονο χώρο για ελαστι-κά μέχρι 45c σε πλάτος.

Διαθέτει ρυθμιζόμενο lock-out στο τιμόνι (προαιρετικός εξοπλισμός, πωλείται ξεχωρι-στά) για το κλείδωμα της ανάρτησης διευκο-λύνοντας στις ανηφόρες και στο ταξίδι.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Travel 50/65mm

Weight 1,846g (4.07 lb)

Damping TurnKey

Spring Solo Air

Adjustments Air pressure, remote or crown activated TurnKey lockout

Steerer Options 1-1/8» aluminum, Tapered aluminum

Crown Forged, pocketed aluminum

Upper Tubes 30mm straight wall aluminum, low friction anodized

Lowers Magnesium, 9mm QR axle

Options Lower leg option: rim brake specific or disc specific

Max Rotor size 180mm

Color Options Black, White, Diffusion Black

Remotes Option: PopLoc (sold separately)

Other Integrated mount for light and fender

Η τιμή αναμένεται στα 225€

Πληροφορίες: Gatsoulis Bikes - Accessories

Email: [email protected] Τηλ: 210 2512779

Page 7: Απρίλιος 2014

7 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 8: Απρίλιος 2014

Ειδήσεις & Νέα

8 // Bike&Sports // Απρίλιος 2014

Νέα σειρά

SRAM X01 DHΗ SRAM ακούγοντας τις απαιτήσεις των αθλητών για μετάδοση με όσο λιγότερα γρα-νάζια ειδικά για χρήση downhill επεκτείνει τον σχεδιασμό και την τεχνολογία της Χ01 μειώ-νοντας των αριθμό των ταχυτήτων από 11 σε 7. H ελαφριά σειρά X01DH θα αποτελείται από κασέτα 7 – ταχ. που τοποθετείται σε κέντρο XD Driver Body, 7τάχυτο πίσω εκτροχιαστή και τα χειριστήρια ταχυτήτων. Σαν δεύτερη επιλογή θα είναι η έκδοση με 10 ταχύτητες, η οποία θα χρησιμοποιεί αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα περιφερειακά της SRAM.

Η κασέτα, X-Dome Mini-Block, έχει την αν-

θεκτική JET μαύρη επίστρωση της X01 και με προστατευτικό δαχτυλίδι στο μεγαλύτερο γρα-νάζι για να εμποδίζει την αλυσίδα να πέφτει εκτός. Το βήμα αλλάζει κάθε δύο γρανάζια, με 10 ταχύτητες (10-12-14-16-18-21-24) που επι-τρέπει την χρησιμοποίηση μικρότερων γρα-ναζιών στον δισκοβραχίονα αυξάνοντας την απόσταση από το έδαφος στην μεσαία τριβή. Είναι συμβατή με το XD Driver Body. Η έκδοση της X01DH με τις 10 ταχύτητες θα χρησιμοποι-εί την κουρσάδικη κασέτα PG-1070 12-36.

Το XD Driver Body είναι ένας οδηγός για την κασέτα που επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση της κασέτας SRAM 10-42 (11 ταχυτήτων) με το μικρότερο γρανάζι των 10 δοντιών παρέ-χοντας καλύτερη και πιο σταθερή σύνδεση με την κασέτα.

Ο εκτροχιαστής SRAM X01 σε συνδυασμό με τον ενσωματωμένο συμπλέκτη έχει αποδει-χτεί αρκετά καλός στο να κρατάει την αλυ-σίδα στο επιλεγμένο γρανάζι. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, 7 και 10 ταχυτήτων. Χάρη στην “straight parallelogram” (X-Horizon) όπως την ονομάζει η SRAM, σχεδίαση του περιορί-ζει κάθε κίνηση κατά τον οριζόντιο άξονα, απο-

τρέποντας την κατά λάθος αλλαγή ταχύτητας από αναπήδηση της αλυσίδας. Για ταχύτερη και μεγαλύτερης ακρίβειας αλλαγές το πάνω και μεγαλύτερο ροδάκι διατηρεί την αλυσίδα σε μια σταθερή απόσταση από όλες τις ταχύ-τητες. Θα βγαίνει σε δύο μήκη medium και short cage και συνεργάζεται άψογα με τους δύο τύπους χειριστηρίων, περιστρεφόμενο και με κλασικό με τον μοχλό.

O δισκοβραχίονας XO DH γίνεται με μια απλή αναβάθμιση σε μονό δίσκο, απλά αφαιρώντας τον διπλό, με επιλογές για ΒΒ30 μεσαία τριβή και GPX σχεδιασμό για μειωμένη τριβή και βάρος.

Οι δίσκοι ανάπτυξης X-Sync διατίθενται με 30, 32, 34, 36 και 38 δόντια και είναι συμβατοί με κασέτες 10 ταχυτήτων, χρησιμοποιώντας την αλυσίδα PC-1099. Αφήνεται να εννοηθεί ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να μετατραπεί οποιο-δήποτε ποδήλατο 2Χ10 σε 1Χ10 με μια απλή αλλαγή των δίσκων ανάπτυξης.

Τα χειριστήρια Χ01 DH 7 ταχ. είναι τα ίδια με εκείνα της X01. Η ΧΧ1 αλυσίδα παραμένει η ίδια και για την σειρά DH.

Page 9: Απρίλιος 2014

Εύχρηστη πλοήγηση

Προεγκατεστηµένοι ποδηλατικοί και οδικοί χάρτες

Turn-by-turn Navigation

Λειτουργία Suprise MeTM

Συµπεριλαµβάνεται αισθητήρας ΑΝΤ+, ασύρµατος παλµογράφος και αισθητήρας cadence

Γνωρίστε το Mio Cyclo™ 505: την ελαφριά, εύχρηστη συσκευή πλοήγησης για ποδηλάτες, µε κοµψή επίπεδη οθόνη και ενσωµατωµένο WIFI. Με προεγκατεστηµένους ποδηλατικούς και οδικούς χάρτες, µπορείτε να ξεκινήσετε από την πρώτη κιόλας στιγµή.

ΒΥΤΙΝΗΣ 26, Ν. ΦΙΛΑ∆ΕΛΦΕΙΑ, ΑΘΗΝΑ • ΤΗΛ: 210 2512779 • FAX: 210 2533960 • WWW.GATSOULIS.GR

Page 10: Απρίλιος 2014

10 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΘΟΥ

Ποδήλατα και εξαρτήματα που θα θέλαμε να έχουμε αν ήμασταν πλούσιοι!Με μια πληθώρα από απίστευτα ποδήλατα και ανταλλακτικά που υπάρχουν στην αγορά επιλέξαμε μερικά που θα αγοράζαμε με την πρώτη ευκαιρία, εάν είχαμε την οικονομική δυνατότητα. Προς το παρόν απλά ονειρευόμαστε και αναλωνόμαστε σε φιλολογικές συζητήσεις με την ελπίδα ότι τα όνειρα θα γίνουν κάποτε πραγμα-τικότητα. (σσ. Δεχόμαστε δωρεές!)

Objects of Desire

Specialized S-Works

Enduro 29

Ένα ποδήλατο που αποδίδει εξίσου καλά σε όλους τους τομείς, στις καταβάσεις αλλά και σε κάθε βουνίσια διαδρομή. Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός downhill ποδηλάτου και ενός Trail με τον καλύτερο τρόπο. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά παρόμοια ποδήλατα όπως το Santa Cruz Bronson ή το Kona Process (και τα δύο 27,5”) κ.α. τα οποία το καθένα κλείνει πε-ρισσότερο προς μια πλευρά, το Bronson πιο downhill και το Κona πιο απόλυτο στο μονοπάτι έχοντας από τα καλύτερα κρατήματα, που όμως δεν θα συγχωρέσει το λάθος σε όποιον δεν διαθέτει την εμπειρία. Αυτό όμως που κάνει το Enduro 29 ξεχωριστό στις αναβάσεις είναι η πολύ καλή γεωμετρία του που του επιτρέπει να ανεβοκατεβαίνει ευκολότερα από κάθε άλλο.

Page 11: Απρίλιος 2014

11 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Objects of DesireΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ XC FULL-SUSPENSION ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ; ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΝΕΟ FACT CARBON ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ SWAT, ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ BRAIN, ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ FSR ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥΣ 29ΑΡΗΔΕΣ ΤΡΟΧΟΥΣ ROVAL CONTROL . EPIC – Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ. KASSIMATISCYCLING.GR

Page 12: Απρίλιος 2014

12 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

SRAM XX1 Η σειρά ΧΧ1 δεν γίνεται να λείπει μιας και είναι ένα από τα καλύτερα περιφερειακά για το ΜΤΒ. Απλή, ελαφριά, αθόρυβη με πολλές βελτιώσεις σε κάθε περιφερειακό της με μεγάλη ποικιλία από σχέσεις και την καλύτερη απόδοση μεταφοράς της δύναμης αλλά και σταθερό-τητα της αλυσίδας από κάθε άλλη υλοποίηση. Η πιο προσιτή έκδοση είναι η Χ01 για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για την ΧΧ1, έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά της πρώ-της αλλά σε χαμηλότερη τιμή.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΘΟΥ

Page 13: Απρίλιος 2014

13 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Κεντρικό κατάστημα:Worldofbike ShopΓ.Παπανδρέου 2315773 ΖωγράφουΤηλ[email protected]

από 559,- EUR

Page 14: Απρίλιος 2014

14 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΘΟΥ

Garmin Edge 810

Το απόλυτο ποδηλατικό GPS με έγχρωμη οθόνη αφής 2,6 ιντσών και πληθώρα προπονητικών εργαλείων με προσαρμόσιμα πεδία δεδομένων ανάλογα με τον τύπο της δραστηριότητας, π.χ. αν το χρησιμοποιείτε στο δρόμο, το βουνό ή τη βόλτα. Είναι συμβατό με προαιρετικούς οδικούς και τοπογραφικούς χάρτες για λεπτο-μερή καθοδήγηση.

ColnagoC59

Page 15: Απρίλιος 2014

15 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014ποδήλατα.ανταλλακτικά.αξεσουάρ

ότι ψάχνεις θα το βρείς εδώ

www.bikestation.gr

ColnagoC59

Το C59 πέρα από έργο τέχνης είναι ένα ποδήλατο πολύ μπροστά από την εποχή του μιας και είναι από τα πρώτα κουρσάκια επιδόσεων που βγαίνει σε έκδοση με υδραυλικά δισκόφρενα. Η κατασκευή του γίνεται ακόμα στο χέρι σε ιδιόκτητο εργο-στάσιο της Colnago στην πόλη Cambiago της Ιταλίας κοντά στο Μιλάνο. Από τον τρόπο κατασκευής του πλαισίου φαίνεται ότι ο Ernesto Colnago είναι ακόμα λάτρης του παλιού τρόπου κατασκευής χρησιμοποιώντας μούφες στις ενώσεις. Ένας από τους λίγους εναπομείναντες κατασκευαστές που εφαρμόζουν αυτήν την μέθοδο. Οι σωλήνες από ανθρακονήματα φτιάχνο-νται από τους ίδιους ειδικούς που δημιουργούν τα πλαίσια για την F1 και της Ducati για το MotoGP. Ακόμα και η βαφή των πλαισίων γίνεται στην Τοσκάνη με το χέρι, χωρίς την χρήση αυτοκόλλητων, επειδή όπως λέει και ο ίδιος ο Colnago “εκεί είναι οι καλλιτέχνες”. Το C59 αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη του τι μπορεί να συμβεί όταν οι παραδόσεις της Colnago συν-δυαστούν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τις προηγμένες τεχνικές κατασκευής: το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΘΟΥ

Page 16: Απρίλιος 2014

16 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

SRAM X-Sync Narrow-Wide

Chainring

Πολύ πριν η SRAM κυκλοφορήσει πέρυσι την σειρά ΧΧ1 αρκετοί αναβάτες χρησιμοποιούσαν για την μετάδοση μονό δίσκο εμπρός. Η σειρά XX1 με την τεράστια κασέτα σαν ταψί 10-42 αποτέλεσε αποκάλυψη κάνοντας τις μεταδόσεις με ένα δίσκο να γίνονται πιο προσιτές ακόμα και από αυτούς που θέλουν να πηγαίνουν παντού. Η τελευταία καινοτομία της εταιρείας είναι ο δίσκος X-Sync ο οποίος συνεργάζεται με την σειρά 1X προσφέροντας μέγιστη απόδοση και αντοχή. Οι τετραγωνισμένες άκρες των δοντιών εμπλέκονται στην αλυσίδα νωρίτερα από τα κλασικά δόντια με τις τρεις διαστάσεις έχοντας προφίλ που εναλλάσσεται από στενό σε πλατύ και σε συνδυασμό με τον πίσω εκτροχιαστή clutch-type Type II συντελούν στην μη εκτροπή της αλυσίδας. Με αυτό τον τρόπο πλέον καθίσταται περιττή η χρήση του οδηγού αλυσίδας, ενώ οι εσοχές που βρίσκονται στους συνδέσμους συντελούν στην καλύτερη απομάκρυνση της λάσπης.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΘΟΥ

Aνάρτηση RockShox

Pike

Page 17: Απρίλιος 2014

17 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΘΟΥ

Aνάρτηση RockShox

Pike

Με μεσαία διαδρομή 150-160 χιλιο-στά δεν συγκαταλέγεται σε downhill πιρούνι καταφέρνει όμως να διαχει-ρίζεται αρκετά υψηλές ταχύτητες σε downhill διαδρομές. Ο τομέας που διαπρέπει και έχει γίνει τόσο διάσημο και ποθητό σαν το καλύτερο πιρούνι στην κατηγορία του είναι οι επιδόσεις του στα κάθε είδους μονοπάτια. Επι-πλέον η αίσθηση αλλά και η αντοχή του και η ευκολία επισκευής του είναι αυτά που κερδίζουν την εμπιστοσύνη του μέσου καταναλωτή.

Page 18: Απρίλιος 2014

18 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Βατόμετρο Stages

Η κατασκευή του είναι απλά ένας αριστερός δισκοβραχίονας που μετράει την δύναμη από την αριστερή μόνο πλευρά και μετά διπλασιάζει το αποτέλεσμα στέλνοντας τα δεδομένα ασύρματα σε συσκευές όπως τα Garmin Edge μέσω αισθητήρα ANT+ και τα smart phones μέσω bluetooth. Είναι συμβατό με Shimano, SRAM και FSA και τοποθετείται απλά στη θέση του αριστερού δισκοβραχίονα. Με λιγότερο από 20 γραμμάρια βάρος είναι το ελαφρύτερο βατόμετρο της αγοράς.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΘΟΥ

Λαιμός τιμονιού 3T

INTEGRA LTD

Υψηλή ποιότητα κατασκευής από την 3T σε ένα πολύ όμορφο carbon λαιμό με εν-σωματωμένη βάση για GPS Garmin. Το βάρος του είναι στα 178 γραμμάρια για τα 120 χιλιοστά μήκος. Είναι εντυπωσιακά άκαμπτο και στα δύο μήκη 100 και 120 χιλιοστών. Μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ή βάση για Garmin που δίνει την εντύπω-ση ότι αποτελεί προέκταση του λαιμού και βρίσκεται σε θέση που μπορεί πολύ εύκο-λα να διαβαστεί.

Page 19: Απρίλιος 2014

19 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΘΟΥ

Κέντρα Chris King

Είναι ένας από τους πιο γνωστούς κατα-σκευαστές κέντρων, ποτηριών λαιμού, μεσαίων τριβών και εργαλείων. Από τις αρχές του 1980 το όνομα Chris King έχει συνδεθεί με την εξαιρετική ποιότητα και ακρίβεια έχοντας την φήμη ότι τα προϊόντα του μπορούν να αντέξουν ακόμα και τις πιο σκληρές δοκιμασίες στις εκτός δρό-μου διαδρομές και όχι μόνο αλλά και στις ασφάλτινες. Η εταιρεία δίνει 5 χρόνια εγ-γύηση για τα κέντρα της και είναι διάσημη για τα ρουλεμάν, που κατασκευάζει η ίδια, τους άξονες αλλά κυρίως για το σύστημα εμπλοκής που αποτελείται από γρανάζια, το διάσημο RingDrive. Ο ήχος του είναι μοναδικός ενώ ακούγεται αρκετά σε ση-μείο να θέλεις να κάνεις ποδήλατο μόνο και μόνο για να ακούς τον ήχο.

Page 20: Απρίλιος 2014

20 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Page 21: Απρίλιος 2014

21 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Ο Γιάννης Σπανόπουλος σε ηλικία μόλις 20 ετών μας δίνει ελπίδες για διακρίσεις ακόμα και για συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες όπως του Ρίο το 2016. Ο Έλληνας πρωτα-θλητής με την μέχρι τώρα πορεία του μας έχει πείσει για τις δυνατότητές του. Οι τίτλοι του πολλοί και οι προσδοκίες του ακόμα περισσότερες καθώς μετά τις 21 πρώτες θέ-σεις σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, τα 7 Πανελλήνια Ρεκόρ και την τρίτη του θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας στο αγώνισμα του Σκρατς, είναι έτοιμος να σημειώσει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Ο Γιάννης δηλώνει λάτρης της ταχύτητας, της έντασης και των show για αυτό και η ποδηλασία πίστας είναι η αδυναμία του.Πέραν της ποδηλασίας ο Σπανόπουλος έχει να αναδείξει και άλλα, όπως η εισαγωγή του στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της οικονομικής επιστήμης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

1. Ποια θεωρείς την μεγαλύτερη σου επιτυχία έως τώρα και πώς θα περιέγραφες τα συναισθήματα σου εκείνη τη στιγμή;

Σημαντικότερη επιτυχία της μέχρι τώρα ποδηλατικής μου καριέρας εί-ναι το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας εφήβων το 2011 στη Μόσχα. Τα συναισθήματά μου μετά τον αγώνα δεν μπορώ να τα περιγράψω με λόγια. Ήταν πιστεύω η μεγαλύτερη ανταμοιβή που θα μπορούσα να έχω, για τις θυσίες που είχα κάνει και τους κόπους μου, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με την επιτυχία μου αυτή πραγματοποίησα το πολυπόθητο παιδικό μου όνειρο, ένα μετάλλιο δηλαδή σε ένα Παγκό-σμιο Πρωτάθλημα! Σίγουρα και άλλες επιτυχίες όπως η κατάκτηση του πρώτου μου πανελληνίου πρωταθλήματος, η κατάρριψη του πρώτου μου πανελλήνιου ρεκόρ καθώς και η τέταρτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων το 2010 αποτελούν ξεχωριστές στιγμές που θα τις θυμάμαι για όλη μου τη ζωή!

2. Πώς θα χαρακτήριζες την μέχρι τώρα πορεία σου στον χώρο της ποδηλασίας;

Θα τη χαρακτήριζα ως ανοδική και εξελισσόμενη. Πιστεύω όμως πως έχω ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης καθώς και πολλά ακόμα να δείξω και να πετύχω στο χώρο του ποδηλάτου.

3. Σε δύο χρόνια έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Πόσο εφικτός στόχος είναι για σένα;

Πιστεύω πως η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο είναι σίγουρα ένα πολύ σπουδαίο επίτευγμα για κάθε αθλητή. Όσον αφορά εμένα, εδώ που έχω φτάσει, πιστεύω πως είναι εφικτό. Πόσο μάλλον όταν έχω ανθρώπους στο πλευρό μου να με στηρίζουν ανελλιπώς και να πιστεύουν σε μένα. Εξάλλου, το ολυμπιακό αγώνισμα στο οποίο θα διεκδικήσω την πρόκριση είναι το omnium (το λεγόμενο ποδηλατικό έξαθλο), το οποίο ταιριάζει απόλυτα στα χαρακτηριστικά μου και στις ικανότητές μου. Όλα αυτά μαζί, μου δίνουν κίνητρο να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο και να επιτύχω τους στόχους μου.

4. Το πρόγραμμα σου για το 2014; Ποιοι αγώνες αποτελούν τους στό-χους σου;

Οι σημαντικότεροι αγώνες της χρονιάς θα είναι αρχικά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Δρόμου και Πίστας. Όσον αφορά το δρόμο, δίνω βα-ρύτητα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δρόμου κάτω των 23 τον Ιού-

«Το μυστικό της επιτυχίας για να μπορέ-σεις να συνδυάσεις τον υψηλό πρωταθλη-τισμό με τις υψηλές επιδόσεις στο σχολείο είναι τρεις λέξεις: προγραμματισμός, με-θοδικότητα και θέληση. »

Page 22: Απρίλιος 2014

22 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

λιο στην Ελβετία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δρόμου τον Σεπτέμβριο στην Ισπανία και σε μια σειρά αγώνων όπως το Ronde van Vlandereen (Βέλγιο), Cote Picardie (Γαλλία) και ZLM Tour (Ολλανδία) τον Απρίλιο, που αποτελούν μέρος του Nation’s Cup U23 υπό την αιγίδα της Παγκό-σμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Επίσης θα συμμετάσχω και στο Tour de l’avenir, έναν 7ήμερο ποδηλατικό γύρο ο οποίος αποτελεί το Γύρο Γαλλίας αθλητών κάτω των 23 ετών! Όσον αφορά την πίστα θα αγω-νιστώ στα Παγκόσμια Κύπελλα Πίστας καθώς και στο Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών με στόχο τη συλλογή βαθμών για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016.

5. Πιστεύεις ότι είναι μακριά από τα δεδομένα της Ελλάδας ένας ποδη-λάτης να εξασφαλίσει το μέλλον του μέσα από το άθλημα;

Με τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο ένας Έλληνας αθλητής να κάνει επαγγελματική καριέρα στο ποδήλατο και να ζήσει από αυτό. Αυτό συμβαίνει διότι οι χορηγοί είναι δυσεύρετοι στο άθλημά μας και οι ευκαιρίες για διάκριση λίγες, λόγω της μειωμένης ανάπτυξης του αθλήματος στη χώρα μας. Γενικότερα, ο οικονομικός μαρασμός που βιώνει η Ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει τον χώρο της ποδηλασίας και ολόκληρο τον Ελλη-νικό αθλητισμό. Σίγουρα υπάρχει ελπίδα, όμως η ελπίδα από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτούνται από όλους μας ενέργειες αγάπης για ολόκλη-ρο τον αθλητισμό άμα θέλουμε να μιλάμε για πιθανότητες οικονομικής αποκατάστασης μέσα από αυτόν.

6. Τι θα συμβούλευες έναν αθλητή της κατηγορίας Παίδων που έχει στόχο τον Πρωταθλητισμό αλλά και την επιτυχία στις σχολικές εξε-τάσεις;

Το μυστικό της επιτυχίας για να μπορέσεις να συνδυάσεις τον υψηλό πρωταθλητισμό με τις υψηλές επιδόσεις στο σχολείο είναι τρεις λέξεις:

προγραμματισμός, μεθοδικότητα και θέληση. Με αυτόν τον τρόπο ένας νεαρός αθλητής μπορεί να συνδυάσει άριστα τις μαθητικές του υπο-χρεώσεις με τις αθλητικές. Πρέπει επίσης τα νέα παιδιά να γνωρίζουν ότι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, για να θεωρηθεί ολοκληρωμένος, πρέπει όχι μόνο να έχει γυμνασμένο σώμα, αλλά και πνεύμα. Το ένα δεν αντικαθιστά το άλλο, αντίθετα, το συμπληρώνει. Όπως λέγανε και οι αρχαίοι πρόγονοί μας “νους υγιής εν σώματι υγιεί”.

7. Ποιος ή τι σου έδωσε το ερέθισμα στο να ξεκινήσεις ποδηλασία;

Αυτή την ερώτηση δεν μπορώ να την απαντήσω ξεκάθαρα γιατί δεν ξέρω την ακριβή απάντηση. Σίγουρα η οικογένειά μου με βοήθησε πε-ρισσότερο από όλους να κάνω ποδήλατο και να τα καταφέρω στον το-μέα του αθλητισμού. Αυτό που θυμάμαι όμως από μικρός είναι ότι είχα πάντα τρέλα για το ποδήλατο. Από τη στιγμή που έμαθα να ποδηλατώ, περίπου στην ηλικία των 5 ετών στην πλατεία της γειτονιάς μου, δεν σταμάτησα στιγμή να το αγαπώ.

8. Ποιοι είναι οι υποστηρικτές σου στην προσπάθεια για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο;

Ένα μεγάλο μέρος των επιτυχιών μου οφείλεται σε κάποιους ανθρώ-πους που πίστεψαν από την πρώτη στιγμή σε μένα, με στήριξαν και με στηρίζουν σε όλες μου τις προσπάθειες και θέλουν όσο και εγώ να συμ-μετάσχω στην Ολυμπιάδα και να κάνω αυτούς και τη χώρα μου υπερή-φανους. Μιλάω για την οικογένειά μου, για τον προπονητή μου Γιώργο Τέντζο, για την εργοφυσιολόγο μου Μαρία Λυκομήτρου (που με επι-βλέπει από μικρό παιδί), για τον ομοσπονδιακό μου προπονητή Στέργιο Σαλπαδήμο καθώς και για τους σπουδαίους και πολύτιμους χορηγούς μου, την εταιρία Specialized, την Kassimatis Cycling και την Etcetera s.a. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους στο πλευρό μου, η αθλητική μου σταδιοδρομία θα ήταν αδύνατη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Page 23: Απρίλιος 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

23 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 24: Απρίλιος 2014

24 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗCERVELO S3

X Ε Ι Ρ Ο Υ Ρ Γ Ι Κ O Ε Ρ ΓΑ Λ Ε I Ο Γ Ι Α O Λ Ε Σ Τ Ι Σ Δ Ο Υ Λ Ε Ι E ΣCERVELO S3H Cervelo κάνει πολύ καλή δουλειά στο να αντλεί τεχνογνωσία από τα κορυφαία της μοντέλα και να μεταφέρει την τεχνολογία που συναντάμε στα κορυφαία μοντέλα της σε ολόκληρη την γκάμα της. Το νέο R5 έλαβε αυτή την «μεταχείριση», και πλέον διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που είχαμε πρωτοδεί στο εννιά χιλιάδων ευρώ χειροποίητο και περιορισμένης παραγωγής Rca πλαίσιο. Το ίδιο ισχύει και για το ανανεωμένο S3 με σαφώς aero προσανατολισμό και προσιτή τιμή. Το S3 χρησιμοποιεί στο έπακρο τα θετικά χαρακτηριστικά απ ‘τα καλύτερα μοντέλα της Cervelo όπως το S5, το ποδήλατο χρονομέτρου P5 ακόμα και από το Rca.

Page 25: Απρίλιος 2014

25 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗCERVELO S3

Ένα απ’τα πράγματα που μάθαμε στο Ρ5 ήταν ένα concept που ονομά-ζεται aero zone engineering. Ο αέρας ρέει από το μπροστινό μέρος του ποδηλάτου, στο πίσω μέρος αλλάζοντας καθώς πέφτει πάνω σε εξοχές και ανταλλακτικά, όπως το τιμόνι, τα φρένα, τα πόδια του αναβάτη και την ντίζα της σέλας. Όλα τα παραπάνω είναι ουσιαστικά «aero zones». Σε σχέση με άλλα πλαίσια της αγοράς η Cervelo κατασκευάζει ποδήλατα με διαφορετικά σχήματα και διατομές σε διάφορα σημεία του σκελετού, ανάλογα με την ροή του αέρα.

Έτσι ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε «aero zone», η Cervelo βελτι-στοποιεί την αεροδυναμική ώστε να ελαχιστοποιήσει την αντίσταση του αέρα. Το να γνωρίζουμε όμως, ποια μέρη του πλαισίου δεν είναι τόσο αεροδυναμικά, είναι επίσης σημαντικό.

Σύμφωνα με τον Damon Rinard, επικεφαλής μηχανικό εξέλιξης της Cervelo, ο οριζόντιος σωλήνας και τα ψαλίδια δεν έχουν σχεδόν καμία επίδραση στην αεροδυναμική. Για αυτό τον λόγο το S3 έχει τις ίδιες διατο-μές για τα ψαλίδια και για τον επάνω σωλήνα όπως και το Rca, το οποίο είναι δομικά βελτιστοποιημένο.

Το αποτέλεσμα δείχνει το εύρος της τεχνογνωσίας, που έχει συγκεντρώ-σει η Cervelo. Και παρόλο που το S3 είναι οικονομικότερο S5, καταφέρνει να είναι 23% πιο σκληρό σε στρέψη στο κούτελο του πλαισίου και 19% σκληρότερο στο κάτω μέρος της μεσαίας τριβής σε σχέση με το μεγαλύ-τερο αδελφάκι του.

Το S5 όμως εξακολουθεί να κερδίζει στην αεροδυναμική. Το S5 θεωρεί-ται το σημείο αναφοράς για όλους τους κατασκευαστές όσον αφορά την αεροδυναμική. Σύμφωνα με τον Rinard, το S3 έχει μια αύξηση 4ων watt, στην αντίσταση στον αέρα, σε σχέση με το S5. Όσον αφορά το βάρος το S3 (1100gr) είναι 100 γραμμάρια ελαφρύτερο του S5 (1200gr).

Όσοι παίρνετε μέρος σε αγώνες θα εκτιμήσετε τη σκληρότητα του S3.

Η έμφυτη ακαμψία των oversized σωλήνων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο εξαλείφουν την ανάγκη για χρήση σκληρότερων αλλά πιο εύ-θραυστων ινών άνθρακα.

Στα του ποδηλάτου τώρα, το S3 δέχεται 25mm ελαστικά, διαθέτει εσωτε-ρική διαδρομή καλωδίων και είναι συμβατό τόσο με μηχανικές όσο και με ηλεκτρονικές σειρές. Το μέτωπο του πλαισίου είναι κωνικό με 1 3/8 ίντσες χαμηλότερη διάμετρο πιρουνιού. Τέλος, το S3 διαθέτει μεσαία τρι-βή τύπου BBright.

Το S3 πωλείται ως πλαίσιο στις €2500, και ως πλήρες ποδήλατο με 11άρα μηχανική Shimano Ultegra στα €3.600 και λίγο ακριβότερο με 11άρα ηλεκτρονική Ultegra Di2. Οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες σε όλη την Ευρώπη αφού η δραστήρια αποκλειστική αντιπροσωπία «Το Πο-δήλατο» τα τελευταία 5 χρόνια έχει κατορθώσει να διατηρεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα.

Το νέο Cervelo S3 είναι πραγματικά τόσο καλό ώστε να εντυπωσιάσει και τον πλέον απαιτητικό. Αεροδυναμικό, άκαμπτο και απόλυτο είναι ίσως το καλύτερο ποδήλατο λοιπόν στην χαμηλότερη για Cervelo τιμή. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος

«Το Ποδήλατο»www.topodilato.grΧαρίλαου Τρικούπη 5 Αλιμος210.9913.510www.cervelo.gr

CERVELO S3

Page 26: Απρίλιος 2014

26 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗCOLNAGO C60

Ένα νέο αστέρι γεννιέται ! Πίσω στο 1994 για τον εορτασμό της 40ης επετείου της εταιρείας Colnago, ο Ernesto παρουσίασε ένα πλαίσιο από ανθρακονήματα με μούφες, το οποίο έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα ορόσημο στην ποδηλασία. Πέτυχε τις πιο διάσημες νίκες, κερ-δίζοντας πέντε φορές το Paris-Roubaix μέσα σε έξι χρόνια. Υπήρξε το σημείο καμπής στην κατασκευή των πλαισίων εξαλείφοντας κάθε αμφιβολία ότι ένα μικρών διαστάσεων πλαίσιο από ανθρακονήματα θα σπάσει ή δεν θα επιβιώσει από την δοκιμασία της «Κόλασης του Βορ-ρά». Η κατασκευή του ήταν εμπνευσμένη από το Master, ένα βραβευμένο ατσάλινο ποδήλατο με σωλήνες που δεν ήταν στρογγυλοί όπως συνηθιζόταν, αλλά διαμορφωμένοι με προφίλ σε σχήμα αστεριού, δίνοντας στο πλαίσιο επιπλέον πλευρική ακαμψία και σταθερότητα.

Page 27: Απρίλιος 2014

27 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗCOLNAGO C60

Το 2003 ένα νέο αστέρι γεννήθηκε. Μετά από μια δεκαετία με ένδοξες νίκες, το βελτιωμένο C50 παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό. Ακολουθώ-ντας τις ίδιες αρχές κατασκευαστικά, η διάμετρος των σωλήνων αυ-ξήθηκε με διαφορετικό το νέο πίσω τρίγωνο, μειώνοντας το βάρος και αυξάνοντας την πλευρική ακαμψία.

Με το ExtremeC (ultra-light αγωνιστικό πλαίσιο ιδανικό για ανηφόρες), το ExtremePower (μια πιο σκληρή έκδοση του ExtremeC) και EPS (η ναυαρχίδα όπου έκανε το ντεμπούτο του το πρωτοποριακής σχεδίασης κούτελο), η Colnago παρουσίασε πλαίσια που είχαν στρογγυλούς εξω-τερικά σωλήνες αλλά με εσωτερικές νευρώσεις ως ενίσχυση.

Το 2010 επανέφερε τους σωλήνες με σχήμα αστεριού με το C59 Italia. Το C59 Italia χρησιμοποιεί υπερμεγέθεις μούφες, εσωτερική δρομο-λόγηση των καλωδίων, και την δυνατότητα για χρήση ηλεκτρονικών groupsets. Το C59 Italia είναι η επιλογή της επαγγελματικής ομάδας Team Europcar από το 2011, το οποίο οδήγησε ο Thomas Voeckler φο-ρώντας την κίτρινη φανέλα για δέκα μέρες στον γύρο Γαλλίας. Το 2012 η Colnago παρουσίασε το C59 με υδραυλικά δισκόφρενα, καθιστώντας το Disc C59 σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις και την καινοτομία του.

Ο απώτερος στόχος είναι να βελτιωθεί το ποδήλατο, να καταστεί πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη κόπωση για τον αναβάτη και χωρίς θυσίες στην αντοχή ή την αξιοπιστία. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι εντυπω-σιακός. Από πλευράς μάρκετινγκ τα χαρακτηριστικά του πλαισίου και των τεχνικών πλεονεκτημάτων πρέπει να ξεχωρίζουν και να μην είναι εντελώς κρυμμένα μέσα στο πλαίσιο. Οι σωλήνες σε σχήμα αστεριού είναι μια δοκιμασμένη σχεδίαση και έχουν ταυτιστεί με τα πλαίσια της Colnago. Το C60 έχει το ίδιο δοκιμασμένο σχέδιο με στόχο την αυξη-μένη απόδοση του πλαισίου, χωρίς σημαντική θυσία στην άνεση ή την δύναμη, με την οποία δημιουργήθηκε το ColnagoC60. Έχει δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια, οι διατομές των σωλήνων έχουν αυξηθεί με λεπτότερα τοιχώματα. Τα πίσω νύχια έχουν πλήρως επα-

νασχεδιαστεί για να μειωθεί το βάρος και να αυξηθεί η πλευρική ακαμ-ψία. Ακόμα και οι βάσεις για την παγουροθήκη έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως για να μειωθεί το βάρος και για την μεγιστοποίηση της αντοχής.

Dropouts- ισχυρότερα και ελαφρύτερα

Σωλήνες – αυξημένη πλευρική ακαμψία χωρίς επιπλέον βάρος

Μεσαία τριβή – αυξημένη ακαμψία και αξιοπιστία

Ψαλίδια (chainstays) – αυξημένη πλευρική ακαμψία και αυξημένη άνεση

Η πιο εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ του C59 και C60 είναι ο νέος σχεδι-ασμός των σωλήνων με τις ταιριαστές μούφες. Οι σωλήνες του κυρίως τριγώνου έχουν το γνωστό αστεροειδή σχεδιασμό του Master καθ’ όλο το μήκος τους ακόμα και στις ενώσεις. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά σε πλαίσιο της Colnago. Η πλευρική ακαμψία του κυρίως τριγώνου έχει αυξηθεί ενώ την ίδια στιγμή οι δυνάμεις και τα φορτία που αναπτύσσο-νται κατά την διάρκεια μιας σκληρής διαδρομής θα κατανέμονται καλύ-τερα εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αντοχή στην καταπόνηση. Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά η διαμόρφωση του λαιμού του πλαισίου με αυτόν τον τρόπο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η κατασκευή τους απαιτεί ύψιστη ακρίβεια. Η διατήρηση του αστεριού σε όλο το μήκος του σωλήνα επι-τρέπει τον καλύτερο έλεγχο στο πάχος του τοιχώματος και της απορρο-φητικότητας. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα όσον αφορά την αντοχή, την αξιοπιστία και την άνεση. Η δεύτερη σημαντική διαφορά μεταξύ του C59 και C60 είναι ο νέος υπερμεγέθης διαγώνιος σωλήνας. Το νέο σχήμα της μεσαίας τριβής επιτρέπει την χρήση ενός πολύ μεγάλου σε διάμε-τρο σωλήνα, αυξάνοντας έτσι την πλευρική ακαμψία. Με ένα τετράγωνο τμήμα περίπου 66Χ52 χιλιοστά (στο C59 ήταν μόνο 44 χιλιοστά), ο σωλή-νας αυτός αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο σωλήνα που παρήγαγε ποτέ η Colnago σε πλαίσιό της. Η αύξηση αυτή βελτιώνει την πλευρική ακαμ-ψία και την αποδοτικότητα, μειώνει το βάρος και αυξάνει την άνεση.

Στο σημείο της μεσαίας τριβής η Colnago πρωτοπορεί. Το τρέχον πρό-τυπο BSA είναι πολύ καλό για την αξιοπιστία του αλλά δεν συμβαδίζει

«Η πιο εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ του C59 και C60 είναι ο νέος σχεδιασμός των σωλήνων με τις ταιριαστές μούφες.»

Page 28: Απρίλιος 2014

28 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Για περισσότερες πληροφορίες

JustRideΜάχης Κρήτης 3135 61 Άγ. ΑνάργυροιΑθήνα T: 210-2627651  E: [email protected]

με τις προηγμένες απαιτήσεις του σχεδιασμού του C60. Από την άλλη, κανένα από τα ήδη υπάρχοντα πρότυπα τύπου press-fit δεν πληρούν τις απαιτήσεις της Colnago όσον αφορά την αξιοπιστία ή την μακροχρόνια αντοχή του C60. Απρόθυμος να συμβιβαστεί ο Cοlnago αποφάσισε να ενώσει τα καλύτερα στοιχεία των δύο κόσμων: την αξιοπιστία και την ευκολία συντήρησης με το πλατύτερο και μεγαλύτερης ακαμψίας πρό-τυπο press-fit. Έτσι γεννήθηκε η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτε-χνίας της Colnago, ThreadFit82.5. Είναι συμβατή με όλες τις εκδόσεις του pressfit 86.5BB οι οποίες είναι άμεσα διαθέσιμες με την διαφορά ότι θα προστίθενται δύο αφαιρούμενα σπειρώματα που εύκολα αντικαθί-στανται σε περίπτωση φθοράς.

Οι αγώνες σε επαγγελματικό επίπεδο είναι μεγάλοι σε απόσταση και πολλές φορές σε δύσβατους δρόμους. Τα τελευταία χρόνια η σχέση ανάμεσα στην άνεση του αναβάτη και την αύξηση της απόδοσης έχει ευρέως αναγνωριστεί στον κλάδο της ποδηλασίας. Ο κύριος Colnago έχει από καιρό κατανοήσει ότι: ο αναβάτης που είναι λιγότερο κουρα-σμένος από τους κραδασμούς του δρόμου με την πάροδο του χρόνου, είναι ο αναβάτης που θα διατηρήσει την απόδοσή του στο μέγιστο. Αυτό φαίνεται καθαρά από τις 5 νίκες μέσα σε 6 χρόνια στον αγώνα Paris-Roubaix, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σκληρούς αγώνες τόσο για τον αναβάτη όσο και το ποδήλατο.

Η ακλόνητη εμμονή του Colnago να κατασκευάζει τα πιο αποτελεσμα-τικά και άνετα αγωνιστικά πλαίσια φαίνεται καθαρά στον σχεδιασμό των ψαλιδιών του C60. Παρόμοια στη σχεδίαση με το κυρίως τρίγωνο οι σωλήνες των ψαλιδιών έχουν σχεδιαστεί με εσωτερικές νευρώσεις που εξασφαλίζουν τη βέλτιστη πλευρική ακαμψία. Η άνεση επιτυγχά-

νεται με το σχήμα του σωλήνα ο οποίος λεπταίνει όσο πλησιάζει προς τα νύχια, επιτρέποντας μια μικρή κάμψη και μειώνοντας ενεργά τους κραδασμούς από τον δρόμο. Αυτή η κάθετη κίνηση των ψαλιδιών επι-τρέπει και την αύξηση της πρόσφυσης του τροχού σε σκληρά εδάφη. Τα seatstays έχουν σχεδιαστεί ώστε να συνεργάζονται σε τέλεια αρμονία με τα chainstays εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη άνεση και τη λιγότερη κόπωση του αναβάτη.

Όπως και με το C59, το C60 θα είναι σύντομα διαθέσιμο σε έκδοση με δισκόφρενα. Η Colnago με το νέο Disc C60 κατάφερε να μειώσει το βά-ρος του πλαισίου κατά 140 γραμμάρια σε σύγκριση με το C59 Disc. Μια μικρή επανάσταση βάρους! Η πίσω βίδα στερέωσης της δαγκάνας του φρένου πλέον συνδέεται με μια μετακινούμενη υποδοχή που καθιστά πολύ απλή την εγκατάσταση και την σωστή ρύθμιση της οπίσθιας δα-γκάνας.

«Η ακλόνητη εμμονή του Colnago να κατασκευάζει τα πιο αποτελεσματικά και άνε-τα αγωνιστικά πλαίσια φαίνεται καθαρά στον σχεδιασμό των ψαλιδιών του C60.»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗCOLNAGO C60

Page 29: Απρίλιος 2014

29 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 30: Απρίλιος 2014

30 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗLIMAR 535 SUPERLIGHT

Η ιταλική Limar κατασκευάζει κράνη από τα μέσα της δεκαετίας του 80 με μία γκάμα που πλέον καλύπτει όλες τις ανάγκες -από MTB και skate μέχρι πανάλαφρα καθαρά αγωνιστικά κράνη. Όσον αφορά το βάρος η Limar μπορεί να υπερηφανεύεται ότι παράγει το ελαφρύτερο κράνος του κόσμου, τo Ultralight + (175g στο μέγεθος M).

Το 535 Superlight δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία αλλά στα εισαγωγικά κράνη για όλες τις χρήσεις, το οποίο παρέχει μία πολύ καλή ισορροπία τεχνικών χαρακτηριστικών και σπορ σχεδίασης. Έχοντας επηρεαστεί από την τεχνογνωσία των Ιταλών στο αγωνιστικό τμήμα, το 535 Superlight διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά για ένα οικονομικό μοντέλο, η τιμή του οποίου

δεν ξεπερνά τα €50. Είναι κατασκευασμένο από μονοκόμματο καλούπι, με 15 αεραγωγούς για την αποτελεσματική αποβολή της θερμότητας από το κεφάλι. Η 5 εμπρόσθιοι αεραγωγοί δε διαθέτουν ενσωματωμένο πλέγμα για την προστασία του κεφαλιού από έντομα και μέλισ-σες, χαρακτηριστικό που εκτιμάται από τους φίλους του ΜΤΒ. Διαθέτει επίσης αποσπώμενο γείσο.

Ερχόμενοι στο σύστημα συγκράτησης του κράνους, η Limar χρησιμοποιεί το σύστημα «Comfort + Fit ». Ενώ τα περισσότερα κράνη της συγκεκριμένης κατηγορίας προσαρμόζο-νται στο κεφάλι με τον γνωστό περιστροφικό επιλογέα σύσφιξης, το 535 ρυθμίζεται και καθ’ ύψος ώστε να εφαρμόζει σωστά κάτω από το κόκκαλο του κρανίου στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Όσον αφορά το βάρος του κράνους, αυτό είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την κατηγο-ρία του και ιδιαίτερα για κράνος ΜΤΒ. Παρόλο που η Limar αναφέρει 270 γραμμάρια για το Large, η δική μας ζυγαριά έδειξε 262 μαζί με το γείσο.

Μας άρεσε ιδιαίτερα το σύστημα κάθετης προσαρμογής και η σχεδίασή του. Αν ψάχνετε για ένα καθημερινό κράνος με ποιότητα και με τιμή €49 τότε κάντε μία βόλτα σε ένα από τα καταστήματα Gatsoulis

Η επένδυση σε ένα καλό κρά-νος είναι σωτήρια για τον πο-δηλάτη και απαιτείται προσο-χή κατά την αγορά του γιατί το κράνος θα κριθεί στα δύσκολα.

535L I M A R

SUPERLIGHT

« Είναι κατασκευασμένο από μονοκόμματο κα-λούπι, με 15 αεραγωγούς για την αποτελεσματι-κή αποβολή της θερμότητας από το κεφάλι. »

Αεραγωγοί: 15 (5 με ενσωματωμένο πλέγμα)Μεγέθη: M (50-56 cm), L (57-61 cm)Βάρος: M 250 γρ, L 270 γρΣύστημα: Comfort + Fit με ρύθμιση ύψους Μαξιλαράκια: Αντιβακτηριδιακά αποσπώμεναΓείσο: αφαιρούμενοΤιμή: €49Διάθεση: Gatsoulis – www.gatsoulis.gr

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Page 31: Απρίλιος 2014

31 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Τα σχεδόν 50 βραβεία σε 15 χρόνια, όπως και να ‘χει είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εμπλεκόμενους, από τα περιοδικά ποδηλάτου ως τους αθλητές των ομάδων. Αλλά βασικά σε εσάς.

Ευχαριστούμε!

ΖΕΥΣ AEBE • Βούλγαρη 4, Αθήνα ΤΚ. 10437 • Τηλ: 210 5238555 • Fax: 210 5238552www.zeussa.gr • email: [email protected]

Page 32: Απρίλιος 2014

Τσαντάκι σέλας BSB-22S με χωρητικότητα 370 κυβικών εκατοστών (S). Έχει χώρο για να μεταφέρει μια σαμπρέλα κούρσας και λεβιεδάκια για τον τροχό και μικρότερα αντικείμενα, κλειδιά. Για μεγαλύτερη χω-ρητικότητα υπάρχουν το medium (560 cm3) και το Large (1220 cm3). Στερεώνεται με Τ που μπαίνει κάτω από την σέλα και Velcro για περισ-σότερη σταθερότητα στην ντίζα σέλας. Είναι ανθεκτική κατασκευή με ενίσχυση στο κάτω μέρος για τα νερά του τροχού, το φερμουάρ ανοίγει και κλείνει εύκολα ενώ έχει και αντανακλαστικό σηματάκι της ΒΒB στο πίσω μέρος με υποδοχή για φως. Τιμή: 19,95€

Σπορ γυαλιά BSG-39 με πολυκαρμπονικούς φακούς και 100% UV προ-στασία. Πανάλαφρη κατασκευή από ανθεκτικό πλαστικό με ελαστικές αντιολισθητικές άκρες που προσαρμόζονται στο σχήμα του κεφαλιού. Άνετη είναι και η βάση στήριξης στην μύτη. Έρχονται μαζί με ανταλλά-ξιμους φακούς σε χρώματα διαφανές μαύρο και κίτρινο. Έχουν πολύ καλή προστασία στον αέρα και στην σκόνη και μου άρεσε που δεν θα-μπώνουν. Τιμή: 59,95€

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΒΒΒ

Page 33: Απρίλιος 2014

Το BLS-71 είναι το μικρότερο μπροστινό φανάρι της ΒΒΒ στην κατηγορία High Power με ονομαστι-κή φωτεινότητα 300 lumens. Έχει ένα δυνατό led τύπου XP-G Cree το οποίο τροφοδοτείται από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου ιόντων (2300 mAh 3.7V) της οποίας η φόρτιση γίνεται εύκολα μέσω USB εντός 4 ωρών.. Ένα μεγάλο πλεονέ-κτημα είναι ότι η μπαταρία αποσπάται και μπορεί να αντικατασταθεί από μια ίδια. Είναι αδιάβροχος (water-resistant) με Airflow Cooling System (ACS) για την βέλτιστη απαγωγή της θερμότητας. Η βάση στήριξης στο τιμόνι είναι πλαστικός εύκα-μπτος σφικτήρας με βίδα που ενώ είναι σταθερή σαν βάση δεν διευκολύνει σε μεγάλης διαμέτρου τιμόνια, ενώ δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε aero τι-μόνια κούρσας. Μια χρήσιμη λειτουργία της βάσης είναι ότι μπορεί να περιστρέφεται με κλικ για να φωτίζουμε προς μια κατεύθυνση χωρίς να στρί-βουμε το τιμόνι. Υπάρχει διαθέσιμη και βάση για το κράνος (BLS-70) αλλά πωλείται ξεχωριστά. Οι λειτουργίες του φακού είναι 5, super beam (2800 lux) με αυτονομία 2,5 ώρες, High beam (1700 lux) με αυτονομία 3,5 ώρες, Standard beam (1100 lux) με αυτονομία 6,5 ώρες, Low beam (500 lux) με αυτονομία 14 ώρες και Flashing beam (2800 lux) με αυτονομία 7 ώρες. Το κεντρικό κουμπί που αλλάζει την λειτουργία του φακού έχει φωτεινό περίγραμμα όπου δείχνει το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και από μπλε γίνεται κόκκινο όταν απαιτείται φόρτιση. Το κουμπί χρειάζεται δύναμη στο πάτημα και η μικρή του επιφάνεια δυσκολεύει λίγο την χρήση του με γάντια και εν κινήσει. Έχει μικρές διαστάσεις 112Χ35Χ40 χιλιοστά και βάρος 127 γραμμάρια. Μέσα στην πόλη η μικρή σκάλα των 500 lux είναι υπεραρκετή για να μας βλέπουν και να μην τυφλώνουμε τους αντίθετα ερχόμε-νους. Η παλλόμενη λειτουργία είναι υπερβολικά έντονη σε σημείο να σταματάνε από πολύ μακριά και όποιος πει ότι δεν το είδε λέει ψέματα. Οι άλλες τρεις σκάλες είναι για να βλέπουμε τον δρόμο ή το μονοπάτι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες κινούμενοι με οποιαδήποτε ταχύτητα. Δυνατό φως με συνε-χόμενη δέσμη και καλή πλευρική ορατότητα το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για κάθε χρήση.

Τιμή: 85€

Τα γυαλιά BSG-30 είναι στην ίδια κατηγορία με τα 39 αλλά με πιο κλα-σική σχεδίαση. Έχουν ανταλλάξιμους πολυκαρμπονικούς φακούς με UV προστασία 100% και σε τρία χρώματα διαφανές μαύρο και κίτρινο. Η βάση στήριξης στην μύτη έχει πιο σκληρή αίσθηση από εκείνη των 39 και γενικά η γραμμή τους ταιριάζει περισσότερο σε μικρότερα πρό-σωπα. Τιμή: 37,5€

Η τρόμπα με κωδικό BMP-51M είναι στην κατηγορία medium από πλευράς διαστάσεων. Το σχήμα της είναι μοναδικό και μπορεί να προσαρμόζεται σε κάθε οβαλ σωλήνα του πλαισίου χωρίς να χρειάζεται ξεχωριστή βάση. Ακινητοποιείται με το σφίξιμο ενός ελαστικού ιμάντα που είναι ότι καλύτερο για εύκολη τοποθέτηση σε κάθε διάμετρο σωλήνα στο πλαίσιο χάρη και στο καμπυλωτό της σχήμα. Η ιδανικότερη θέση είναι να μπει κάτω από τον οριζόντιο σωλήνα, εάν το επιτρέπουν βέβαια τα καλώδια. Επίσης ο κομψός της σχεδιασμός δεν αλλοιώνει την εικόνα του ποδηλάτου. Η κεφαλή είναι συμβατή και για τις δύο βαλβίδες, γαλλική και αυτοκινήτου, με εύκολο κλείδωμα. Η χειρολαβή είναι αναδιπλούμενη με το απα-ραίτητο Τ που βοηθάει το φούσκωμα σε υψηλές πιέσεις. Το σώμα της είναι από ελαφρύ αλουμίνιο 6061 Τ6 και μπορεί να ανεβάσει πίεση μέχρι 8 bar/115psi. Τα 70 psi που χρειάζονται τα περισσότερα ποδήλατα trekking και ΜΤΒ φτάνονται εύκολα χάρη και στην βολική λαβή. Το μήκος της φτάνει στα 33 εκατοστά και το βάρος της 107 γραμμάρια. Τιμή: 27,95€

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΒΒΒ

Page 34: Απρίλιος 2014

34 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Η αλήθεια είναι ότι η κούρσα θεωρείται η βασίλισσα των πο-δηλάτων. Δεν έχει κατηγορί-ες και υποκατηγορίες όπως τα ΜΤΒ. Είναι απλά ένα ποδήλατο δρόμου. Από την άλλη οι αγώ-νες Brevet, οι διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών σε μεγάλες διοργανώσεις στο εξωτερικό, η Ελληνική επαγγελματική ομάδα ποδηλασίας, η ολοένα και μεγα-λύτερη προτίμηση στα ποδήλατα δρόμου, παρακινούν περισσότε-ρο κόσμο να στραφεί προς την αγορά κούρσας ή την αντικατά-σταση του ήδη υπάρχοντος πο-δηλάτου με κούρσα.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 35: Απρίλιος 2014

Υπάρχει πληθώρα εταιρειών, υλικών κατασκευής και περιφερειακών. Οι τιμές κυμαίνονται από τα 500€ και φτάνουν στα άστρα. Τα πολύ φθηνά ποδήλατα θα χρειαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα αναβάθμιση ή ακόμα και αλλαγή καθώς η χρήση θα βελτιώνει την φυσική κατάσταση του αναβάτη. Οπότε συμφέρει να πάρουμε εξαρχής ένα ποδήλατο που δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε μαζί του για αρκετό καιρό όσον αφο-ρά τις αναβαθμίσεις.

Γεωμετρία και άνεσηΤο πρώτο πράγμα που κοιτάμε σε μια κούρσα είναι η άνεση και η στά-ση του σώματος, η οποία καθορίζεται από την γεωμετρία του πλαισίου ή αλλιώς τις γωνίες που σχηματίζουν οι σωλήνες και επηρεάζουν τα πάντα από την μεταφορά της δύναμης μέσω των πεταλιών μέχρι το κράτημα στις στροφές. Η ανάγκη της άνεσης γίνεται εντονότερη όσο αυ-ξάνουν τα χιλιόμετρα ή οι ώρες πάνω στην σέλα. Το λάθος που γίνεται συχνά είναι η αγορά κούρσας με αγωνιστικές προδιαγραφές τις οποίες η πλειοψηφία δεν θα αξιοποιήσει ποτέ. Παλιότερα η άνεση στις κούρ-σες ήταν συνώνυμο της χαμηλής ποιότητας, σήμερα σχεδόν κάθε κατα-σκευαστής έχει ένα ποδήλατο για αγωνιστική χρήση και ένα carbon για τους ενθουσιώδης χομπίστες του σαββατοκύριακου με εντυπωσιακά περιφερειακά. Αυτό δείχνει ότι δεν εγκαταλείπεται η καθαρά επιθετική-αγωνιστική γεωμετρία αλλά ότι με την άνεση μπορείς να πας πιο γρήγο-ρα και πιο μακρυά. Η άνεση καθορίζεται από το πόσο θα σκύβουμε και το πόσο θα κάμπτεται η πλάτη. Το ποδήλατο με την πλέον αγωνιστική γεωμετρία θα το επιλέξει ο συνειδητοποιημένος που γνωρίζει ότι θυσι-άζει την άνεση για τις απόλυτες επιδόσεις.

Βάρος και υλικά κατασκευήςΤο carbon ως υλικό κατασκευής του πλαισίου έχει γίνει πλέον αρκετά προσιτό για τον καθένα και δεν θεωρείται εξωτικό υλικό σε σχέση με το αλουμίνιο. Παρά τα μειονεκτήματά του -είναι εύθραυστο και εύκο-λα βγαίνει άχρηστο εάν χτυπηθεί- έχει κάποια πλεονεκτήματα που το κάνουν ελκυστικό στους πολλούς. Το πιο σημαντικό του είναι η απορ-ροφητικότητα που έχει, εξασφαλίζοντας περισσότερη άνεση στους κρα-δασμούς του δρόμου από το αντίστοιχο αλουμινίου. Τα περισσότερα ποδήλατα σήμερα έχουν carbon πιρούνι ίσως και κάποιο άλλο περιφε-ρειακό όπως το παλουκόσελο.

Το βάρος αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημαντικό στοιχείο στα χαρακτη-ριστικά ενός ποδηλάτου. Πλέον με την χρήση carbon και των βελτιω-μένων σειρών μετάδοσης, το βάρος ενός ποδηλάτου κοντά στα €2000 πέφτει αρκετές φορές κάτω από τα 8 κιλά.

Σήμερα τα ανθρακονήματα έχουν κυριαρχήσει και αποτελούν τον καλύ-τερο συνδυασμό ακαμψίας, άνεσης και βάρους. Τα ποδήλατα αλουμι-νίου συχνά έχουν carbon πιρούνι, ενώ τα full carbon έχουν σκελετό και πιρούνι από ανθρακονήματα. Το βασικό πλεονέκτημα του carbon είναι ότι προσφέρει μεγάλη ακαμψία για την αποτελεσματικότερη μεταφορά της δύναμης από τα πετάλια στους τροχούς, ενώ είναι πιο ικανό στην απορρόφηση των κραδασμών με αποτέλεσμα να καταπονεί λιγότερο τον αναβάτη, προσφέροντας περισσότερη άνεση ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.

Το αλουμίνιο είναι και αυτό αρκετά άκαμπτο με την διαφορά ότι περνάνε όλοι οι κραδασμοί από τον δρόμο στη μέση και στα χέρια με αποτέλεσμα να κουράζει πολύ περισσότερο. Το καλό με το αλουμίνιο σε σχέση με το carbon είναι ότι είναι στο ίδιο βάρος με ένα carbon αλλά φθηνότερο κατά 25%. Σε γενικές γραμμές τα αλουμινένια πλαίσια είναι καλή επι-λογή για αναβάτες που θέλουν την μέγιστη απόδοση με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα. Ένα μειονέκτημα και των δύο υλικών είναι η μειωμένη αντοχή τους στα χτυπήματα και την φθορά σε βάθος χρόνου.

Άλλες επιλογές σε υλικά είναι το ατσάλι που πλέον σπάνια χρησιμοποι-είται για την κατασκευή πλαισίων δρόμου και το τιτάνιο το οποίο είναι άκαμπτο σαν το ατσάλι αλλά με το μισό του βάρος αν και βαρύτερο από το αλουμίνιο και το carbon. Το τιτάνιο έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο, δεν φθείρεται εύκολα, ενώ επιπλέον δεν σκουριάζει γι αυτό τον λόγο και τα περισσότερα πλαίσια τιτανίου είναι άβαφα. Θεωρητικά το τιτάνιο θα κρατήσει για μια ολόκληρη ζωή. Το μειονέκτημά του είναι ότι είναι ακριβό και δύσκολο στην επεξεργασία του και το χρησιμοποιούν κυρί-ως κατασκευαστές που παράγουν custom ποδήλατα ή πλαίσια. Στην Ελλάδα η εταιρεία που έχει εξειδικευτεί στο τιτάνιο είναι η Van Nicholas.

ΠεριφερειακάΗ τεχνολογία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στη νέα γενιά πε-ριφερειακών με σημαντικότερες αλλαγές στις ηλεκτρονικές ταχύτητες και στα υδραυλικά δισκόφρενα. Οι ηλεκτρονικές ταχύτητες δεν είναι τόσο ακριβείς σε σχέση με τα συρματόσχοινα αλλά είναι ελαφρώς πιο γρήγορες και μπορούν να αλλάζουν πολλές ταχύτητες με ένα απλό πάτημα στην μανέτα. Είναι πιο χρήσιμες για αρχάριους αναβάτες που

συνήθως κάνουν το λάθος να αλλάζουν ταχύτητα πάνω στην ανηφό-ρα όταν υπάρχει μεγάλη τάση στην αλυσίδα. Το μειονέκτημά τους είναι ότι προσθέτουν λίγο παραπάνω βάρος στο ποδήλατο λόγω μπαταρίας, η οποία χρειάζεται φόρτιση κατά διαστήματα. Τα δισκόφρενα δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένα στην κούρσα, λόγω βάρους, ενώ τα οφέλη από την χρήση τους δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όπως είναι για τα ποδή-λατα βουνού.

ΑγοράΑφού καταλήξαμε στη χρήση που θα κάνουμε ήρθε η ώρα να επι-σκεφθούμε ένα κατάστημα για να δούμε τα ποδήλατα από κοντά και το σπουδαιότερο να δοκιμάσουμε εάν μας ταιριάζουν. Το μέγεθος είναι σαν τα παπούτσια. Δεν έχουν όλα τα ποδήλατα τις ίδιες διαστάσεις και μπορεί να διαφέρουν από μέγεθος σε μέγεθος και από εταιρεία σε εται-ρεία. Ο κάθε κατασκευαστής έχει τη δική του κλίμακα στα μεγέθη, π.χ. το Large του ενός να είναι το ίδιο με το XL του άλλου. Θέλει προσοχή το ζήτημα μεγέθους γιατί εάν δεν είναι στα μέτρα μας, θα μας προκα-λέσει προβλήματα ειδικά στις μεγάλες διαδρομές. Ενώ μπορούμε να αλλάξουμε μια άβολη σέλα ή μία μη απορροφητική ταινία στο τιμόνι, το λανθασμένο μέγεθος δεν διορθώνεται.

Έπειτα μόλις αγοράσουμε το ποδήλατο θα χρειαστεί να κάνουμε μικρο-ρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε να μην έχουμε πιθανές

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

«Η τεχνολογία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στη νέα γενιά περιφερειακών με σημαντικότερες αλλαγές στις ηλεκτρονικές ταχύτητες και στα υδραυλικά δι-σκόφρενα.»

35 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 36: Απρίλιος 2014

ενοχλήσεις-πόνους, μουδιάσματα οι οποίες οδηγούν ακόμα και σε τραυματισμούς. Το ύψος και η κλίση του τιμονιού, η σέλα και η ευθυ-γράμμιση των cleats είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που πρέπει να γί-νουν ώστε να νιώσετε άνετα πάνω στο ποδήλατο. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί να κάνουμε αλλαγές π.χ. στον λαιμό με έναν πιο κοντό ή πιο μακρύ ή στην σέλα με μια πιο άνετη εάν μας φαίνεται σκληρή. Όσοι σκο-πεύουν να πάρουν πιο σοβαρά την ποδηλασία δρόμου, μία επίσκεψη σε ένα κατάστημα το οποίο διαθέτει όργανα σωματομέτρησης ώστε να γίνουν ακριβείς ρυθμίσεις για την μέγιστη δυνατή άνεση θα βοηθήσει.

Μετά τον προσδιορισμό του μεγέθους έρχεται η επιλογή της μάρκας. Η πλειοψηφία των κατασκευαστών έχουν στην γκάμα τους ποδήλατα για όλα τα βαλάντια, από οικονομικά μέχρι ποδήλατα που τρέχουν στο Tour De France. Η επιλογή είναι υποκειμενική και ο καθένας επιλέγει ό,τι του αρέσει, ό,τι του ταιριάζει καλύτερα και ό,τι αντέχει η τσέπη του.

Αυτό όμως που θα είναι η σημαντικότερη απόφαση στην αγορά είναι το πλαίσιο και η γεωμετρία του. Αγωνιστικό ή άνετο; Μικρές ή μεγά-λες αποστάσεις; Εάν στόχος μας είναι οι προπονήσεις και στο μέλλον η ενασχόληση με αγώνες θα προτιμήσουμε ένα αγωνιστικό και άκαμπτο πλαίσιο για την καλύτερη μεταφορά της δύναμης. Εάν πάλι το θέλουμε για να κάνουμε αποστάσεις χωρίς να μας κουράζει (βλέπε Brevets) θα κοιτάξουμε ποδήλατα κατηγορίας Endurance στους καταλόγους των εταιρειών.

Τα περιφερειακά είναι το επόμενο που κοιτάμε. Τρεις είναι επικρατέστε-ρες εταιρείες στο χώρο: Campagnolo, Shimano και SRAM, οι οποίες διαθέτουν ολόκληρες σειρές από τις οποίες κάθε εξάρτημα μπορεί να πουληθεί και ξεχωριστά. Παρόλα αυτά και για οικονομικούς λόγους λίγα ποδήλατα εξοπλίζονται με όλα τα περιφερειακά μιας σειράς.

Ηλεκτρονική σειρά

Κορυφαία

Μεσαία

Οικονομική

CAMPAGNOLOSUPER RECORD EPS

RECORD EPS

ATHENA EPS

SUPER RECORD

RECORD

CHORUS

ATHENA

CENTAUR

VELOCE

SHIMANOULTEGRA Di2

DURA ACE

ULTEGRA

105

TIAGRA

SORA

CLARIS

2300

SRAM

SRAM RED

SRAM FORCE

SRAM RIVAL

SRAM APEX

36 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 37: Απρίλιος 2014

Στην μετάδοση προσέχουμε τις σχέσεις που προκύπτουν από τους δί-σκους του δισκοβραχίoνα και της κασέτας. Στον δισκοβραχίoνα έχουμε τρεις επιλογές: τον compact (50Χ34), τον κλασικό (53Χ39) και τον τριπλό (50Χ39Χ30). Ο compact είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για να ξεκινήσει κάποιος με την κούρσα. Τον κλασικό 53Χ39 τον προτιμούν συνήθως οι αθλητές και οι προπονημένοι γιατί τους επιτρέπει να αναπτύσσουν υψηλότερες ταχύτητες. Ο τριπλός είναι καλός για εκείνος που θα προ-τιμήσουν ανηφορικές διαδρομές με μεγάλη κλίση όπως διαδρομές σε βουνά.

Τα περιφερειακά κράχτεςΣυνήθως το πρώτο πράγμα που κοιτάνε οι περισσότεροι όταν ξεκινάνε να κάνουν έρευνα αγοράς είναι οι εκτροχιαστές και τα χειριστήρια τα-χυτήτων. Για αυτόν το λόγο οι εταιρείες επιλέγουν να τοποθετούν ακρι-βά εξαρτήματα στα συγκεκριμένα σημεία, αντισταθμίζοντας το κόστος με οικονομικότερα περιφερειακά όπως οι τροχοί και τα ελαστικά. Οι τροχοί είναι το σημαντικότερο σημείο του ποδηλάτου μετά τον σκελετό, ακολουθούμενοι από τους εκτροχιαστές και τα χειριστήρια. Είναι αυτοί που επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό την συμπεριφορά και την ασφάλεια του ποδηλάτου, το πώς αυτό ανταποκρίνεται στις εντολές του αναβάτη και την αίσθηση που μεταφέρεται μέσω του πλαισίου. Οι ελαφρύτεροι τροχοί έχουν πιο γρήγορη κύλιση και λιγότερη περιστρεφόμενη μάζα. Γενικότερα οτιδήποτε μειώνει την περιστρεφόμενη μάζα κάνει έντονη διαφορά που την καταλαβαίνει κανείς αμέσως πάνω στο ποδήλατο. Οι τροχοί εκτός όλων των άλλων είναι και το πιο ακριβό περιφερειακό οπότε εάν το καλοσκεφτεί κανείς συμφέρει να αγοράσει ένα ποδήλατο

που εξ αρχής θα έχει ένα καλό και ποιοτικό σετ τροχών παρά να τους αντικαταστήσει αργότερα. Επίσης μεγάλη διαφορά μπορούν να κάνουν τα ελαστικά τόσο στην ένεργητική ασφάλεια όσο και στην αίσθηση του ποδηλάτου.

Πού αξίζει να επενδύσουμε; Επειδή τα περιφερειακά και αξεσουάρ δεν κοστίζουν όλα το ίδιο, υπάρ-χουν μερικά όπου πραγματικά αξίζουν να επενδύσουμε μιας και το όφελος σε ταχύτητα ή άνεση είναι μεγάλο.

Κράνος, αγοράζουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε γιατί έχει να κάνει με την ασφάλειά μας. Μας προστατεύει όχι μόνο σε μια πτώση αλλά και εν κι-νήσει από οτιδήποτε μπορεί να μας χτυπήσει στο κεφάλι, να μας κάνει να χάσουμε την ισορροπία μας και να πέσουμε, παραδείγματος χάριν χαλικάκια που εκσφενδονίζονται με απίστευτη ταχύτητα από τις ρόδες άλλων ποδηλάτων. Τα κράνη χωρίζονται σε κατηγορίες και όσα είναι για τον δρόμο έχουν πιο αεροδυναμική σχεδίαση, είναι πιο ελαφριά με μεγαλύτερα ανοίγματα για τον αερισμό του κεφαλιού. Όλα τα σύγχρονα επώνυμα κράνη τηρούν τα ίδια πρότυπα ασφαλείας, οπότε ένα κράνος των 40€ δεν είναι λιγότερο ασφαλές από ένα των 200€. Οι διαφορές τους είναι στην ποιότητα κατασκευής, στο υλικό, στα ανοίγματα αερι-σμού, στο βάρος, στην ευκολία ρυθμίσεων. Να θυμάστε ότι ένα κράνος θα πρέπει πάντα να αντικαθίσταται μετά από ένα χτύπημα.

Πετάλια τύπου SPD τα γνωστά κουμπωτά. Δεν μπορούν να συγκριθούν

με τα κλασικά επίπεδα, παρά μόνο στο ότι είναι ελάχιστα πιο φθηνά. Τα προτερήματα των SPD είναι τόσα που εάν τα δοκιμάσετε μετά δεν θα μπορείτε να γυρίσετε πίσω στα πετάλια πλατφόρμες. Με τα κουμπωτά το πόδι γίνεται ένα με το πετάλι.

Ποδηλατικά παπούτσια, εδώ μην λυπηθείτε τα χρήματα γιατί τα φθηνά παπούτσια θα σας απογοητεύσουν. Θα σας συμβουλεύαμε να τα αγορά-σετε από κατάστημα όπου μπορείτε να τα δοκιμάσετε για να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα. Να αγκαλιάζουν σφίγγοντας ελαφρά το πόδι και να επιτρέπουν την κίνηση και το ξεμούδιασμα των δακτύλων χωρίς να μετακινείται η φτέρνα μπροστά και πίσω. Να έχουν άκαμπτη σόλα από carbon γιατί όσο σκληρότερη η σόλα του παπουτσιού τόσο μεγαλύτερη η άνεση σε μεγάλες διαδρομές που σημαίνει λιγότερα προβλήματα για το πόδι.

Συνεχίζουμε με τον απαραίτητο ρουχισμό. Ποδηλατικό Jersey, το οποίο δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Ενα συνθετικό με άνετη εφαρμογή και τσέπες στην πλάτη θα κάνει εξαιρετική δουλειά όχι μόνο σε μακρινές βόλτες με το ποδήλατο αλλά και σε διαδρομές μέσα στην πόλη. Είναι άνετο, ελαφρύ, ζεστό και προστατεύει από τον αέρα. Δεν δημιουργεί αντίσταση στον αέρα, έχει έντονα χρώματα που ξεχωρίζουν ακόμα και τη νύχτα, είναι πρακτικό με τσέπες για εύκολη μεταφορά αντικειμένων.

Ποδηλατικό κολάν ή παντελόνι με ενσωματωμένο μαξιλαράκι. Υπάρ-χουν ακόμα και εσώρουχα με το μαξιλαράκι με τα οποία ο... απαυτός σας θα σας ευγνωμονεί κάθε φορά που θα κάθεστε στη σέλα. Στα πο-δηλατικά παντελόνια προτιμήστε αυτά με τις τιράντες.

Ποδηλατικά γυαλιά, τα ποιοτικά και πιο ακριβά ισχυρίζονται ότι παρέ-χουν 100% προστασία κατά την UV ακτινοβολία και έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις γρατζουνιές. Πρέπει να δώσουμε σημασία στην εφαρμογή τους η οποία πρέπει να είναι σταθερή και άνετη για το πρόσωπο. Πολλά έρχονται με ανταλλάξιμους φακούς και θήκη προστασίας.

Μια απλή σαμπρέλα για την αλλαγή όταν πάθουμε λάστιχο.

Μετά την απόκτηση της πρώτης κούρσας καλό θα είναι το πρώτο δι-άστημα να είναι κάτι σαν περίοδος προσαρμογής πάνω στο ποδήλατο αλλά και ταυτόχρονα να έρθουν όλα τα περιφερειακά του σε κατά-σταση λειτουργίας, δηλαδή να πατηθούν τα καινούργια τακάκια για να αρχίσουν να αποδίδουν και γενικά να δουλέψει λίγο το ποδήλατο για να γίνουν οι μικρορυθμίσεις που χρειάζονται. Να δούμε πώς αντιδρά στις στροφές, πώς είναι όταν κάνουμε ορθοπέταλο, πώς φρενάρει και τι απόσταση απαιτείται για να ακινητοποιηθεί τελείως. Συνήθως, μετά από κάποια χιλιόμετρα, θα χρειαστούν ένα τέντωμα τα συρματόσχοινα των ταχυτήτων ή μια μικρή ακτινολόγηση οι τροχοί. Όλα αυτά γίνονται μόνο σε ένα κατάστημα.

Το μόνο που μένει ύστερα είναι να βάζουμε εφικτούς στόχους και σιγά σιγά να πηγαίνουμε όλο και πιο μακριά έχοντας πάντα μαζί μας μια σα-μπρέλα, ένα κιτ επισκευής, μια τρόμπα, τροφή, νερό, λίγα χρήματα και ένα κινητό για ώρα ανάγκης.

Καλές διαδρομές!

«Επειδή τα περιφερειακά και αξεσουάρ δεν κοστίζουν όλα το ίδιο, υπάρχουν με-ρικά όπου πραγματικά αξίζουν να επενδύσουμε μιας και το όφελος σε ταχύτητα ή άνεση είναι μεγάλο.»

37 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 38: Απρίλιος 2014

ΠλαίσιοAluminium 7005 triple buttedΠιρούνιZaphire CarbonΧειριστήριαShimano 105Οπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105Εμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano TiagraΔισκοβραχίοναςFSA Omega MegaExoΤροχοίShimano WHR501Βάρος9,1kgΤιμή1.290€ΠληροφορίεςSPORTLIFE Ε.Π.Ε. www.sportlifebikes.gr

ΠλαίσιοVIA NIRONE 7 AL 6061Πιρούνι Alu Carbon-Kevlar C2C - 1.1/8”Χειριστήρια Shimano Tiagra 10spΟπίσθιος εκτροχιαστής Shimano Tiagra 10spΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano Tiagra 10spΔισκοβραχίονας FSA Omega MegaExo Compact 50-34Τροχοί Reparto Corse DRX4000Τιμή1.250€ΠληροφορίεςΚΥΚΛΟΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ Α.Ε www.bianchi.gr

BH ZAPHIRE 6.9

BIANCHI VIA NIRONE 7

38 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Ο σκελετός του Zaphire  έχει κατασκευαστεί από κράμα αλουμινίου 7005 με την χρησιμοποί-ηση τεχνολογίας υδρο-φορμαρίσματος. Αυτό επιτρέπει στην ΒΗ να σχεδιάσει έναν ελκυστικό σκελετό υψηλής αντοχής με συντελεστή ελαφρού βάρους ενώ διατηρεί τα μέγιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά που η μάρκα απαιτεί από όλα της τα μοντέλα. Το αποτέλεσμα είναι ένας σκελε-τός με απαλές κολλήσεις και καθαρές γραμμές από το οποίο ο αναβάτης μπορεί να περιμένει εξαιρετική απόδοση και μεγάλη άνεση στον δρόμο. 

Το carbon πιρούνι προσφέρει επιπλέον άνεση και βοηθά στη μείωση του συνολικού βάρους του ποδηλάτου. Επίδοση και άνεση λοιπόν με έναν σκελετό που σχεδιάστηκε με στόχο την κάλυψη των αναγκών ενός «τυπικού» ποδηλάτη, προσφέροντας παράλληλα υψηλό επίπεδο επίδοσης και εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής.

Πολύ καλά εξοπλισμένο ποδήλατο Road με την αξεπέραστη γεωμετρία της Bianchi. Με αλουμινένιο σκελετό, carbon πιρούνι με K-vid τεχνολογία για απορρόφηση κραδασμού και 20 ταχύτητες full Shimano Tiagra. Ένα πραγματικό ποδήλατο δρόμου που κουβαλάει χρόνια τεχνογνωσίας πάνω του. Ιδανικό για όλους αυτούς που δεν επιθυμούν να ξοδέψουν μία περιουσία για να νιώσουν τη μαγεία της ποδηλασίας.

Page 39: Απρίλιος 2014

ΠλαίσιοTCC, with angle compliance triple butted aluminiumΠιρούνι Compliance fork, pure carbon, with TCCΧειριστήρια Shimano Tiagra ST-4600 10 ταχΟπίσθιος εκτροχιαστής Shimano Tiagra RD-4601Εμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano Tiagra FD-4600ΔισκοβραχίοναςShimano Tiagra FC-4650, 50-34ΤροχοίShimano WH-R501Βάρος8,88 KgΤιμή1.400€ΠληροφορίεςK SPORTS www.ksports.gr

Πλαίσιο Synapse Alloy, Optimized 6061 Alloy, Save Plus, Bb30ΠιρούνιSynapse Save, Carbon Blades, 1-1/8»ΧειριστήριαShimano Tiagra 4600Οπίσθιος εκτροχιαστήςShimano Tiagra 4600Εμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano Tiagra 4600, 34.9mm ClampΔισκοβραχίοναςFSA Omega, BB30, 50/34ΤροχοίΣτεφάνια MADDUX RS 3.0, Κέντρα CANNONDALE C4Τιμή1.260€Πληροφορίες KCP www.kcp.gr

39 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

BMC GRANFONDO GF02 ENDURANCE

Ένα εξαιρετικά άνετο ποδήλατο με αγωνιστικά γονίδια. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι το πλαίσιό του. Ένα BMC προσιτό για εμάς τους απλούς θνητούς. Τα Granfondo διατίθενται στις αντίστοιχες εκδόσεις με δισκόφρενα.

CANNONDALE SYNAPSE TIAGRA

Η Αμερικάνικη εταιρεία έχει τεράστια εμπειρία στα πλαίσια αλουμινίου και εδώ έχουμε την απόδειξη.  Ίσως το πλαίσιο που ενσωματώνει τις περισσότερες καινοτομίες, BB30 μεσαία τριβή, ακαμψία και άμεσες αντιδράσεις. Αν και ο προσανατολισμός του είναι προς την άνεση έχει εξαιρετική επιτάχυνση ενώ τα περιφερειακά της Cannondale το κάνουν να δείχνει πα-νέμορφο αλλά και αποτελεσματικό. Οι αλλαγές κατεύθυνσης στην κατηφόρα γίνονται χωρίς κόπο ενώ η άνετη γεωμετρία του αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό αναβάτη.

Page 40: Απρίλιος 2014

40 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠλαίσιοColumbus AirplaneΠιρούνιColumbus Experience Alu/Carbon 1-1/8” - 1-1/2»ΧειριστήριαShimano 105Οπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105Εμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano TiagraΔισκοβραχίοναςFSA Omega Compact 50/34ΤροχοίShimano R501Τιμή1.360€Πληροφορίες Ι. ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Ε.Π.Ε. www.tzortzopoulos.gr

ΠλαίσιοDolomitiΠιρούνιDolomiti CarbonΧειριστήριαShimano 105 5700Οπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 5701Εμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 5701 10-SpeedΔισκοβραχίοναςShimano R565, 50/34ΤροχοίZZYZX Race Attack 2.0 Τιμή1.250€Πληροφορίες KINISI BIKES www.kinisibikes.com

CORRATEC DOLOMITI 105

CINELLI EXPERIENCE 105 BLEND

Η Cinelli είναι ένας θρύλος στην ποδηλασία με αγωνιστική ιστορία. Χρονολογείται από το 1919 με την χαρακτηριστική ιταλική λάμψη και τα όμορφα σχέδια. Ένα ελαφρύ ποδήλατο με πλαίσιο από σωλήνες Columbus Airplane που σε συνδυασμό με την πολύ καλή σειρά 105 και τους τροχούς R501 της Shimano προσφέρει άνετη και αξιόπιστη οδήγηση.

Ένα value for money ποδήλατο με την 105 μια πολύ καλή σειρά της Shimano. Ο ελαφρύς σκελετός και το carbon πιρούνι προσδίδουν στο Dolomiti την αίσθηση high-end ποδηλάτων. Βασικά του χαρακτηριστικά οι τεχνολογίες Pro Size System και Low Profile Chainstay (LPC) που προστατεύουν τον σκελετό από τα χτυπήματα της αλυσίδας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 41: Απρίλιος 2014

41 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠλαίσιοAluminium Superlite, AMF, Double Butted, ΠιρούνιRFR-Geometry, Inner Cable RoutingΧειριστήριαCUBE CSL Race Carbon, TaperedΟπίσθιος εκτροχιαστήςShimano Tiagra ST-4603Εμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 RD-5701GS, 3x10-SpeedΔισκοβραχίοναςShimano 105ΤροχοίShimano FC-R563, Hollowtech II, 50x39x30TFulcrum Racing 77Βάρος 9kgΤιμή1.130€Πληροφορίες ΑΦΟΙ ΖΕΛΒΕΓΙΑΝ Ο.Ε. www.zelvegianbikes.gr

ΠλαίσιοAluminium Double ButtedΠιρούνιAlloy, Carbon steererΧειριστήριαShimano 105 ST-5700 2x10 speedΟπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 RD-5700-SSΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano Tiagra FD-4600ΔισκοβραχίοναςShimano 105 FC-5700ΤροχοίDrag Master Hand BuiltΒάρος8,3kgΤιμή1.249€Πληροφορίες Kassimatis Cycling www.kassimatiscycling.gr

Ελαφρύ και γρήγορο ποδήλατο κατηγορίας Race με carbon πιρούνι και συνολικό βάρος κάτω από τα 9 κιλά. Το Drag Pro Race υπόσχεται ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλες τις συνθήκες δρόμου. Εντυπωσιακός σκελετός αλουμινίου, 2Χ10 ταχύτητες Shimano 105. Ένα εντυπωσιακό σύνολο σε προσιτή τιμή.

CUBE PELOTON PRO

Ιδανικό για αναβάσεις με τις 30 ταχύτητες. Ο κωνικός λαιμός προσδίδει βέλτιστη ακαμψία και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων. Η γεωμετρία RFR προσφέρει άνετη και ξεκούραστη θέση οδήγησης και ευέλικτο χειρισμό που διατηρεί το αίσθημα ευεξίας για τον αναβάτη ακό-μα κι’ όταν ξεκαβαλήσει. Η εσωτερική καλωδίωση εξοικονομεί βάρος, είναι ανθεκτική στην βρωμιά και προσδίδει μια «καθαρή» εμφάνιση.

DRAG PRO RACE 105

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 42: Απρίλιος 2014

42 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠλαίσιοTB 60xx seriesΠιρούνιFull Carbon w Alloy steererΧειριστήριαShimano 105 10S BlackΟπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 Black 10SΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 BlackΔισκοβραχίοναςFSA Omega Black 50/34ΤροχοίEMC ALX6065Τιμή1.149€Πληροφορίες Racing Cycles Greecewww.racingcycles.eu

ΠλαίσιοRace 2.0 alloy triple buttedΠιρούνιFocus CRF Carbon T4ΧειριστήριαShimano 105Οπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105Εμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano 105ΔισκοβραχίοναςFSA GossamerΤροχοίConcept EXΤιμή1.149€Πληροφορίες ΑΦΟΙ ΑΘ.ΚΟΚΟΤΗ Α.Ε.Β.Ε.www.Orient-Bikes.Gr

Η εταιρεία Eddy Merckx έχει πολυετή πείρα στην παραγωγή ποδηλάτων αλουμινίου. Η τρι-πλή διαμόρφωση των σωλήνων EMS7000 επιτρέπει να μειωθεί η χρήση αλουμινίου στα σημεία όπου δεν είναι αναγκαία. Η συγκόλληση των σωλήνων έχει γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν φαίνονται καθόλου κολλήσεις. Στιβαρό αλουμινένιο πλαίσιο EMS7000, περιφερειακά Shimano 105 το καθιστούν μια πολύ καλή value for money επιλογή.

Αν και δεν θα δείτε το Culebro σε αγώνες Protour, είναι αναμφισβήτητα άξιος σύντροφος για νέους και επίδοξους ποδηλάτες που ψάχνουν επιδόσεις σε προσιτή τιμή. To Culebro βασί-ζεται σε ένα triple butted σκελετό αλουμινίου o οποίος συνδυάζεται με carbon T4 πιρούνι. Η μετάδοση, με εξαίρεση το δίσκο της FSA, είναι εξολοκλήρου από τη σειρά 105. Για να απο-φευχθεί η σκληρή αίσθηση του αλουμινίου στις ανωμαλίες του δρόμου, η Focus έχει σχεδι-άσει το πίσω τρίγωνο του Culebro με τέτοιο τρόπο ώστε να διανέμει τις δονήσεις που προ-έρχονται από τον πίσω τροχό ομοιόμορφα και στα τέσσερα ψαλίδια. Αυτό βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση των κραδασμών στους κακούς ελληνικούς δρόμους. Το carbon πιρούνι μπροστά κάνει εξίσου καλή δουλειά αν και μερικές φορές αντιδρά λίγο ξερά. Συνολικά ένα πολύ καλό και αξιόπιστο ποδήλατο.

EDDY MERCKX AMX

FOCUS CULEBRO SL 2.0

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 43: Απρίλιος 2014

43 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠλαίσιοTechno ΑλουμινίουΠιρούνιCarbon 12kΟπίσθιος εκτροχιαστήςCampagnolo XenonΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςCampagnolo XenonΔισκοβραχίοναςΑλουμινίου Top Wheel FondriestΤροχοίΔίπατοι Αλουμινίου FondriestΤιμή900€Πληροφορίες Gatsoulis Bikes www.gatsoulis.gr

ΠλαίσιοRace Actinum DBΠιρούνιCG CarbonΧειριστήριαShimano 105 SLΟπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 10-SpeedΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano 105ΔισκοβραχίοναςShimano 105 Compact 50-34ΤροχοίShimano WHR-501Τιμή1.299€Πληροφορίες Dyno Cycleswww.dynocycles.com

Το αλουμινένιο πλαίσιο του  Ghost πείθει με την υψηλή ακαμψία και το επίπεδο άνεσης που απορρέει από ένα καλοφτιαγμένο πλαίσιο και πιρούνι. Όσον αφορά την αίσθηση οδήγησης και την ποιότητα πέδησης, η Ghost δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη και έχει επιλέξει να το «ντύσει» εξολοκλήρου με τη σειρά 105 της Shimano, η οποία προσφέρει οδηγική απόλαυση χωρίς λει-τουργικές αδυναμίες. Ο σκελετός διατηρεί μία καλή ισορροπία βάρους, ακαμψίας και άνεσης ενώ η sloping γεωμετρία αυξάνει τη δύναμη στρέψης. Η τεχνολογία Active Flex που έχει χρη-σιμοποιηθεί στα ψαλίδια απορροφά τους κραδασμούς που περνούν στο πλαίσιο. Αυτό σημαίνει περισσότερη άνεση στις μεγάλες αποστάσεις και λιγότερη κούραση. Δεν μπορούμε επίσης να παραλείψουμε την πολύ καλή αίσθηση και απόδοση που έχουν τα φρένα της Shimano. Μπορεί να έχουμε συνδέσει το όνομα της Ghost με τα mountain bikes αλλά το Race 5000 είναι σίγουρα ένα ποδήλατο που αξίζει της προσοχής σας.

Ποδήλατο δρόμου με την σφραγίδα της Ιταλικής εταιρίας Fondriest. To RP3 είναι εξοπλισμένο με πλαίσιο Techno αλουμινίου, πιρούνι Carbon 12k και 18 ταχύτητες. Ένα εξαιρετικό ποδή-λατο με σειρά ανταλλακτικών Shimano και ποιότητα που παραπέμπει σε πολύ ακριβότερα ποδήλατα. 

Απολαύστε αξιοπιστία και άνεση όπως μόνο η Fondriest γνωρίζει. Ιδανικό για να καλύψει τις ανάγκες κάθε αναβάτη έμπειρου ή άπειρου.

FONDRIEST RP3 1.2

GHOST RACE 5000

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 44: Απρίλιος 2014

44 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠλαίσιοGTR AlloyΠιρούνιGTR CarbonΧειριστήριαShimano Tiagra STI 10 ταχΟπίσθιος εκτροχιαστήςShimano Tiagra ΔισκοβραχίοναςFSA Vero 50/34ΤροχοίJalco DRX4000 Aero με κέντρα FormulaΤιμή1.046€Πληροφορίες Gatsoulis Bikes - Accessorieswww.gatsoulis.gr

ΠλαίσιοROAD RACING COMPACT AL6061-T4/T6 BUTTED FORMED TUBING, TAPERED HEAD TUBE, FLAT WELDINGSΠιρούνιCARBON MONOCOQUEΧειριστήριαSHIMANO TIAGRA STi-4600 2*10spΟπίσθιος εκτροχιαστήςSHIMANO TIAGRA RD-4601 SHORT CAGEΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςSHIMANO TIAGRA FD-4600ΔισκοβραχίοναςSHIMANO TIAGRA FC-4650 50/34ΤροχοίΣτεφάνια EXAL XR3 AERO με κέντρα SHIMANO CLARISΤιμή979€Πληροφορίες ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.www.idealbikes.net

GT SERIES 2.0

Ποδήλατο κούρσα από την  GT, κατασκευασμένη για να πετάξει! Εξοπλισμένη με σκελετό αλουμινίου, πιρούνι carbon και περιφερειακά Shimano για να μην σταματήσει πουθενά και ποτέ. Το ποδήλατο ολοκληρώνεται με την προσθήκη εξαρτημάτων FSA καθιστώντας το GTR ένα δυναμίτη έτοιμο να σας ανεβάσει στην κορυφή τoυ βάθρου. 

Ευκίνητη, ελαφριά, σταθερή και αξιόπιστη είναι τέσσερις λέξεις με τις οποίες μπορείς πολύ σύντομα να περιγράψεις την νέα κούρσα της GT

Για το 2014 το Ideal Stage εξοπλίζετε με τη σειρά Tiagra της Shimano με 20 ταχύτητες.Ο σκελετός είναι αλουμινίου κράματος 6061 με carbon πιρούνι.

IDEAL STAGE

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 45: Απρίλιος 2014

45 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠλαίσιοIsaac Advanced Alu TechΠιρούνιIsaac full carbonΧειριστήριαShimano 105Οπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105Εμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano 105ΔισκοβραχίοναςShimano 105ΤροχοίShimano RS11Τιμή1.380€Πληροφορίες Lestos Bikes www.lestosbikes.gr

ΠλαίσιοKona Race Light 6061 Alluminum buttedΠιρούνιKona Carbon Race by DedaΧειριστήριαShimano TiagraΟπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105, 20spΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano TiagraΔισκοβραχίοναςFSA VeroΤροχοίShimano R501-AΤιμή1.199€Πληροφορίες Ποδήλατα ΤΣΙΡΙΚΟΣwww.tsirikosbikes.grΤο βασικό μοντέλο Road Race της ΚΟΝΑ. Με αλουμινένιο ελαφρύ σκελετό, carbon πιρούνι, 20

ταχύτητες Shimano Tiagra / 105, και πολύ καλές ρόδες Shimano. Ιδανικό για όσους θέλουν ενα καλά εξοπλισμένο και οικονομικό κουρσάκι για ασφάλτινα χιλιόμετρα με ταχύτητα.

Σχεδιασμένο για ευκολία, άνεση και με μεγάλη αξία για τα χρήματά του. Το Graviton με πλήρη εξοπλισμό Shimano 105 και εσωτερικά καλώδια φέρει το DNA ενός Isaac σε αχτύπητη τιμή.

ISAAC GRAVITON 105

KONA ZING

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 46: Απρίλιος 2014

ΠλαίσιοRoadrace AlloyΠιρούνιKTM F-5 CarbonΧειριστήριαShimano Tiagra 4600Οπίσθιος εκτροχιαστήςShimano Tiagra 4601Εμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano Tiagra 4600ΔισκοβραχίοναςShimano Tiagra 4650 50-34 ΤροχοίShimano WH-R501Τιμή1.050€Πληροφορίες ΜΟΛΧΟ Α.Ε.Β.Εwww.molho.gr

ΠλαίσιοRide Lite-SingleΠιρούνιRoad Carbon CompΧειριστήριαShimano 105Οπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 SSΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 DΔισκοβραχίοναςShimano R565 50-34ΤροχοίShimano R501Τιμή1.289€Πληροφορίες ΖΕΥΣ ΑΕΒΕwww.zeussa.gr

Ενα ποδήλατο κατηγορίας Road Race. Με ελαφρύ και ανθεκτικό αλουμινένιο σκελετό, πι-ρούνι απο Carbon, 20 ταχύτητες Shimano Tiagra, πιλοτήριο Ritchey και πολύ καλές ρόδες Shimano. Ελαφρύ, γρήγορο, ανθεκτικό με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Ιδανικό για τα-χύτητες και χιλιόμετρα.

Το Ride 94 είναι βασισμένο σε πλαίσιο αλουμινίου 6066 τριπλής διατομής, με υπερμεγέθη λαι-μό και πιρούνι από ανθρακόνηματα. Ο σκελετός χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές χάρη στην τεχνική συγκόλλησης των σωλήνων και τον εσωτερικό οδηγό καλωδίωσης. Σχεδιαστι-κά το Ride 94 μπορεί να μη συγκινεί με την συντηρητική του αμφίεση, αλλά υπερκαλύπτει οποιαδήποτε αδυναμία στο συγκεκριμένο τομέα με την εξαιρετική αίσθηση ομοιογένειας που προσφέρει από τις πρώτες κιόλας πεταλιές, χαρακτηριστικό που κάνει το ποδήλατο άνετο και ευχάριστο ακόμα και στις μεγάλες αποστάσεις. Από πλευράς περιφερειακών, η Merida έχει επιλέξει προσεκτικά τα εξαρτήματα που πλαισιώνουν το ποδήλατο ούτως ώστε να διατηρήσει το κόστος σε λογικά επίπεδα με το μικρότερο δυνατό συμβιβασμό στη ποιότητα.

46 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

KTM STRADA 1000

MERIDA RIDE 94

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 47: Απρίλιος 2014

ΠλαίσιοAlloy 7005 Double ButtedΠιρούνιCarbon UDΧειριστήριαCampagnolo Veloce Ultra ShiftΟπίσθιος εκτροχιαστήςCampagnolo VeloceΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςCampagnolo VeloceΔισκοβραχίονας Fsa Omega CK-C400SSΤροχοίMiche ReflexΤιμή1.247€Πληροφορίες Gatsoulis Bikes - Accessorieswww.gatsoulis.gr

ΠλαίσιοORBEA AQUAΠιρούνιORBEA CARBONΧειριστήριαSHIMANO 105Οπίσθιος εκτροχιαστήςSHIMANO TIAGRAΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςSHIMANO 105ΔισκοβραχίοναςFSA OMEGA 34X50ΤροχοίMiche ReflexΤιμή1.299€Πληροφορίες CYCLIST.GRwww.cyclist.gr

To Aqua 10 είναι ένα ποδήλατο δρόμου με άριστη σχέση ποιότητας τιμής, εξοπλισμένο με σειρά ανταλλακτικών Shimano 105 και φινίρισμα που παραπέμπει σε πολύ ακριβότερα ποδήλατα. Με 20 ταχύτητες και compact δισκοβραχίονα, το Aqua 10 είναι πραγματικά ένα ποδήλατο με δυνατότητες που θα καλύψει τις ανάγκες κάθε αναβάτη έμπειρου ή άπειρου καθώς συνδυάζει αλουμινένιο σκελετό με αξιόπιστα ελαφριά περιφερειακά. Έχει ανθρακονημάτινο πηρούνι και λαιμό σέλας και σε συνδυασμό με τροχούς Orbea Αero, προσφέρει αξιοπιστία και άνεση για πολλά χιλιόμετρα. Το πλαίσιο διατίθεται σε λευκό-ανθρακί και όπως σε όλα τα Orbea συνοδεύ-εται με εγγύηση εφ’ όρου ζωής.

Το ιδανικό ποδήλατο δρόμου με αγωνιστική συμπεριφορά, για ερασιτέχνες αναβάτες. Διαθέ-τει ελαφρύ αλουμινένιο σκελετό 7005, με πιρούνι Olympia Carbon FLX UD.

47 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

OLYMPIA SPEEDY PLUS VELOCE MIX

ORBEA AQUA 10

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 48: Απρίλιος 2014

ΠλαίσιοSpeedster D.Butted 6061 Alloy Road geometry Integrated HeadtubeΠιρούνιSpeedster Carbon/Alloy 1 1/8 « Alloy steererΧειριστήριαShimano 105 ST-5700 Black Dual control 20 SpeedΟπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 Black RD-5701-SS 20 SpeedΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano Tiagra FD-4600ΔισκοβραχίοναςShimano FC – R565 Compact Black 50/34TΤροχοίΣτεφάνια Syncros Race 27 Aero Profile 20 Front / 24 Rear με κέντρα Formula TeamΒάρος9,4 κιλάΤιμή1.140€Πληροφορίες ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.www.idealbikes.net

ΠλαίσιοSpecialized A1 Premium Aluminum, fully-manipulated tubing w/ smooth welds, 1-1/8» lower bearingΠιρούνιSpecialized FACT carbonΧειριστήριαShimano Tiagra STIΟπίσθιος εκτροχιαστήςShimano Tiagra, 10-speedΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano TiagraΔισκοβραχίοναςShimano Tiagra, compactΤροχοίAXIS ClassicΤιμή1.099€Πληροφορίες Kassimatis Cyclingwww.kassimatiscycling.gr

Η κούρσα Speedster 20 της Scott διαθέτει βελτιωμένο σχήμα, διπλό ενισχυμένο πλαίσιο αλου-μινίου και αποδεδειγμένη αγωνιστική γεωμετρία που παρέχει αεροδυναμικό πλεονέκτημα και εξαιρετικές επιδόσεις. Με την προσθήκη ενός πιρουνιού Aero Carbon, η Speedster 20 διαθέτει αγωνιστικά χαρακτηριστικά σε συγκρατημένο κόστος.

Ποδήλατο δρόμου με σκελετό από ελαφρύ αλουμίνιο και πιρούνι από carbon. Με 20 τα-χύτητες, λεβιεδομανέττες, φρένα και δισκοβραχίονα (compact 34-50T) Shimano Tiagra και τροχούς Axis. Η ταινία του τιμονιού είναι Specialized S-Wrap και η σέλα Body Geometry Riva Road Gel.

SCOTT SPEEDSTER 20

SPECIALIZED ALLEZ ELITE

48 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 49: Απρίλιος 2014

ΠλαίσιοAluminium 6061 DBΠιρούνιSTEVENS Carbon Pro 1” TaperΧειριστήριαShimano 105Οπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 RD-5701SSΕμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano 105 FD-5700ΔισκοβραχίοναςShimano R565 50-34Τροχοί Fulcrum 700C Racing SportΤιμή1.299€Πληροφορίες JUSTRIDEwww.justride.gr

Πλαίσιο200 Series Alpha Aluminium, E2, KVF (Kammtail Virtual Foil) tube shape, press-fit BBΠιρούνιMadone KVF carbon, E2, SpeedTrap compatibleΧειριστήριαShimano 105 STI, 10 speedΟπίσθιος εκτροχιαστήςShimano 105Εμπρόσθιος εκτροχιαστήςShimano 105ΔισκοβραχίοναςShimano R565 50-34ΤροχοίAlloy κέντρα Bontrager Approved alloy στεφάνιαΤιμή1.250€Πληροφορίες CYCLIST.GRwww.cyclist.gr

Το Madone 2.1 αποτελεί την οικονομική αλουμινένια έκδοση του νέου αεροδυναμικού πλαισίου που ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες όπως το KVF αλλά και όλες εκείνες τις τεχνολογίες που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει η TREK στα ακριβότερα ποδήλατά της όπως το Ε2 κού-τελο.Το πλαίσιο συνδυάζεται με πλήρη σειρά 105, ελαστικά R1 και σέλα Αffinity 1 δημιουργώντας ένα αξιόπιστο σύνολο που θα μας συντροφεύσει τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες μας. Τιμόνι και περιφερειακά της σειράς Bontrager Race συμπληρώνουν το ποδήλατο.Ένα σύνολο για κάθε χρήση. Από μια απλή βόλτα μέχρι τον πιο απαιτητικό αγώνα για τους χρή-στες που θέλουν να επενδύσουν σε ένα καλό αλουμινένιο ποδήλατο.Ο σκελετός καλύπτεται με εφόρου ζωής εγγύηση από την Trek.

Το STELVIO είναι ένα entry level κουρσάκι από την γερμανική STEVENS και πρόκειται για ένα έξυπνα στημένο ποδήλατο δρόμου, το οποίο απευθύνεται για χρήση από άκρως ερασι-τεχνική – τουριστική μέχρι sportive για πιο επίδοξους ποδηλάτες. Για το πλαίσιο έχει επιλεγεί αλουμίνιο 6061 DB (διπλής διατομής) Superlight Smooth. Αυτό το κράμα αλουμινίου παρέ-χει χαμηλό βάρος στο πλαίσιο αλλά ταυτόχρονα άνεση στην οδήγηση. Ιδιαίτερο χαρακτηρι-στικό αποτελεί ο ασύμμετρος κάθετος σωλήνας του πλαισίου. Το tapered carbon πιρούνι είναι ιδιαίτερα προσεγμένο για την κατηγορία του ποδηλάτου, κάτι που του δίνει την επιπλέ-ον ακαμψία και καλύτερη κατευθυντικότητα. H μετάδοση έρχεται από το πολυδοκιμασμένο πλέον group 105 της Shimano ενώ οι τροχοί από τη Fulcrum. Με μοντέρνο χρωματισμό και βάρος στα 9 κιλά δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο.

STEVENS Stelvio

TREK MADONE 2.1

49 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡOΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧAΡΙΟΥΣ

Page 50: Απρίλιος 2014

50 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Σέλα RIK HOLEΌμορφη σχεδίαση και καλή ποιότητα κατασκευής είναι τα στοιχεία που χαρακτη-ρίζουν την νέα σέλα, για ποδήλατα δρόμου, της Force. Έχει μήκος 280 χιλιοστά, πλάτος 140 χιλιοστά και βάρος 325 γραμμάρια. Η τοποθέτηση της γίνεται εύκολα με αρκετό χώρο στα πλαϊνά που δεν καλύπτουν τις ατσάλινες ράγες, οι οποίες έχουν χάρακα με αρίθμηση για εύκολη και γρήγορη ρύθμιση.

Η βάση της είναι πλαστική αλλά ανθεκτική με καλή στήριξη για το αναπαυτικό αφρώδες γέμισμα υποστηρίζοντας ικανοποιητικά το βάρος. Τα πίσω αφρώδη υλι-κά έχουν τοποθετηθεί σε πολύ καλή θέση για τα οστά της λεκάνης με πλαστικά καλύμματα στο πίσω μέρος. Το σχήμα του είναι ελαφρώς υπερυψωμένο βοηθώ-ντας στην στήριξη της λεκάνης. Η μύτη είναι εντελώς ίσια επιτρέποντας την εύκολη αλλαγή θέση μπρος – πίσω έχοντας μια μικρή στρώση αφρώδες υλικού για το μούδιασμα. Το κεντρικό άνοιγμα από το μέσον της σέλας μέχρι πίσω κάνει πολύ καλό για την ανακούφιση της πίεσης.

Η σέλα είναι μια ευχάριστη έκπληξη όντας άνετη με καλή στήριξη, καθόλου κου-ραστική ακόμα και μετά από αρκετά χιλιόμετρα φορώντας ποδηλατικά ρούχα με το ειδικό μαξιλαράκι. Το ύφασμα φαίνεται ανθεκτικό ενώ δεν γλιστράει και καθαρίζει εύκολα. Δοκιμάστε την είτε στον δρόμο είτε στο βουνό. Τιμή: 30€

Φωτάκι TEC Πανάλαφρο και μικρό σε διαστάσεις, με βάρος πούπουλου το συγκε-κριμένο φωτάκι της FORCE. Xρησιμοποιεί ένα υπέρ υψηλής απόδοσης LED με φωτεινότητα 6 lumens και αυτονομία έως 6 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας. Η φόρτιση του, που γίνεται μέσω θύρας USB, διαρκεί πε-ρίπου 2 ώρες. Οι τέσσερις λειτουργίες του είναι δύο σταθερές, χαμηλή και μεγάλη σκάλα και δύο παλλόμενες, flashing και strobe. Έχει ενσω-ματωμένο μη αποσπώμενο λαστιχένιο λουράκι που δένει στο τιμόνι και μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε διάμετρο τιμονιού. Στην πράξη είναι καθαρά φωτάκι ανάγκης για να σε βλέπουν, το φως του δεν μπορεί να φωτίσει τον δρόμο. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται σε παλλόμενη λειτουργία και γίνεται αντιληπτό σε απόσταση. Τιμή 15€

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗFORCE ROAD

Page 51: Απρίλιος 2014

51 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Παπούτσια ROADΤα παπούτσια δρόμου ROAD είναι ιδανικά για πο-δήλατα δρόμου που με βάση την τιμή τους τοποθε-τούνται στη μέση της κατηγορίας.

Η σόλα είναι από ενισχυμένο πλαστικό και έχει υποδοχή για σχαράκια είτε με δύο είτε με τρεις βίδες για τα κουμπωτά πετάλια. Έχει ανοίγματα αερισμού τόσο μπροστά στα δάκτυλα όσο και κάτω από την καμάρα του ποδιού τα οποία προστατεύο-νται με μεταλλικό σύρμα. Στα δύο άκρα της σόλας υπάρχουν ελαστικά στηρίγματα που δεν αντικα-θίστανται για την φτέρνα όταν πατάμε όλο το πόδι κάτω και μπροστά όταν στηριζόμαστε με τα δάκτυ-λα για να μην γλιστράει.

Το πάνω μέρος είναι κατασκευασμένο από συν-θετικό δέρμα με πολλά αεριζόμενα πλέγματα σε όλο το μήκος του παπουτσιού για τον καλύτερο αερισμό του ποδιού. Υπάρχουν τρία δεσίματα με Velcro πάνω από μια αεριζόμενη και καλά επεν-δυμένη γλώσσα. Ο διάτρητος πάτος ακολουθεί το σχήμα του πέλματος ο οποίος συμβάλει στην απο-τελεσματική ψύξη της πατούσας του ποδιού.

Τα παπούτσια που είχαμε ήταν μέγεθος 46 με βά-ρος 712 γραμμάρια τα οποία αποδείχτηκαν αρκετά ευρύχωρα και άνετα με ικανοποιητική στήριξη και χωρίς ενοχλήσεις από εσωτερικές ατέλειες. Οι ιμάντες έχουν το σωστό μήκος για να είναι σφιγ-μένοι χωρίς να κρέμονται με αντιαισθητικό τρόπο.

Η απόδοση του όταν ποδηλατούμε είναι γενικά καλή. Η σόλα κάμπτεται με ευκολία, ιδίως στο μπροστινό τμήμα του πέλματος, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την σταθερότητα, ενώ βελτιώνει την άνεση μειώνοντας τους κραδασμούς. Εάν ψάχνε-τε για τα πρώτα σας παπούτσια δρόμου τα FORCE ROAD είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε.

Τιμή: 85€

Πληροφορίες για τα προϊόντα FORCE: Bike Station Τηλ:  210 8323308, 210 8326094 email:  [email protected]

Τσαντάκι σέλας RIDEΣε μέγεθος XS (extra small) η χωρητικότητα του είναι μόλις 0,2 λί-τρα που χωράει ίσα ίσα έναν αεροθάλαμο κούρσας. ΟΙ διαστάσεις του είναι εξαιρετικά μικρές 11 Χ 7 Χ 4 εκατοστά με βάρος 96 γραμμάρια. Τοποθετείται πανεύκολα κάτω από την σέλα χάρη στο σύστημα KLICK το οποίο ασφαλίζει στις ράγες και με Velcro στον σωλήνα της σέλας. Έχει αδιάβροχο φερμουάρ με μεγάλο και πρακτικό ελαστικό χερούλι και χοντρή επένδυση στο κάτω μέρος. Επίσης το τριγωνικό σήμα της FORCE είναι αντανακλαστικό στα φώτα της νύχτας, όπως και η λουρίδα που το περιβάλει. Τιμή: 17€

Οπίσθιο φανάρι TWINKLΤο οβάλ σχήμα του περιέχει ένα μεγάλο κεντρικό LED 0,5 Watt και δύο μικρότερα εκατέρωθεν. Το κουμπί ελέγχου του βρίσκεται στην δεξιά πλευρά και είναι εύκολο στον χειρισμό του ακόμα και με γάντια.

Έχει δύο λειτουργίες, μια σταθερή που ανάβει μόνο το κεντρικό LED και μία παλλόμενη όπου συμμετέχουν και τα δύο πλαϊνά. Είναι εμφανές από μεγάλη απόσταση ειδικά στην παλλόμενη λειτουργία η οποία βγάζει μάτια.

Η βάση του έχει σχήμα σφικτήρα που ασφαλίζει στέρεα πάνω στον σωλήνα της σέλας με διάμετρο από 25,4 έως 31,6 χιλιοστά, αλλά απαιτείται κατσαβίδι. Στην συσκευασία συμπεριλαμβάνονται οι 2 μπαταρίες ΑΑΑ που χρειάζεται. Τιμή: 6€

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗFORCE ROAD

Page 52: Απρίλιος 2014

ΔΟΚΙΜΗBIANCHI INFINITO CV

52 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 53: Απρίλιος 2014

ΔΟΚΙΜΗ

Μαραθωνοδρόμος

Bianchi Infinito CV

BIANCHI INFINITO CV

53 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 54: Απρίλιος 2014

54 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΔΟΚΙΜΗBIANCHI INFINITO CV

Όταν η Bianchi παρουσίασε το νέο Infinito με την τεχνολογία countervail (CV) στα μέσα της περασμένης χρονιάς πολλά είχαν γρα-φτεί για τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη τεχνολογία απορρο-φά τους κραδασμούς που μεταφέρονται από τον δρόμο στον σκελετό και στον αναβάτη. Και πολλές απορίες είχαν δημιουργηθεί για το αν καταφέρνει να συνδυάσει την άνεση με την ακαμψία που απαιτείται από ένα ποδήλατο επιδόσεων. Οι Ιταλοί έχουν μεγάλη παράδοση στον δρόμο και το νέο Infinito CV είναι η απόδειξη για ποιόν λόγο η Bianchi βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες.

Τι είναι όμως το Countervail και πως λειτουργεί; Το CV (countervail) πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ακύρωσης κραδασμών που βασίζεται πάνω στη τεχνολογία Vibration Cancelling Composite Technology της NASA. Το VCCT της NASA είναι ένα βισκοεαλαστι-κό υλικό το οποίο έχει την ικανότητα να απορροφά την ενέργεια που δημιουργείται από την κίνηση, εξαλείφοντας έτσι τη μετάδοση των δο-νήσεων και κραδασμών στον αναβάτη. Σύμφωνα με τη Bianchi, το Infinito CV ενσωματώνει τη τεχνολογία σε ολόκληρο τον σκελετό σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα τεχνολογία που κάνουν χρήση ελαστομε-ρών ενθεμάτων σε μεμονωμένα σημεία, όπως στα ψαλίδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μυικής κόπωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα σε μεγάλες αποστάσεις.

To Infinito CV είναι ένα ποδήλατο μεγάλων αποστάσεων και η Bianchi το κατατάσσει στην κατηγορία C2C (coast 2 coast). Από ένα τέτοιο πο-δήλατο περιμένεις περισσότερη άνεση από ένα Oltre, χωρίς όμως τη νωθρότητα αλλά και τη μαλακότητα οικονομικότερων σειρών. Γιατί ένα ποδήλατο που έχει σχεδιαστεί για διαδρομές όπως το Paris-Roubaix δεν μπορεί παρά να συνδυάζει άνεση και σωστή μεταφορά δύναμης, χωρίς βέβαια να υπολείπεται ακαμψίας.

Το Infinito CV είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από carbon και

διαθέτει όλα όσα περιμένει κανείς από ένα ποδήλατο του συγκεκριμέ-νου βεληνεκούς. Χαρακτηριστικά όπως tapered κούτελο 1.1/8” – 1.5”, Εσωτερικές καλωδιώσεις και PF30 μεσαία τριβή (68Χ46) είναι δεδο-μένα. Για να επιτευχθεί όμως η απαιτούμενη «άνεση» οι Ιταλοί έχουν μακρύνει τα ψαλίδια (στο μέγεθος 55 είναι στα 410 χιλιοστά) σε σχέση με το Oltre, παραμένοντας όμως κοντύτερα από αντίστοιχα μοντέλα του ανταγωνισμού.

Το μοντέλο της δοκιμής ήταν εξοπλισμένο με Campganolo Athena, τιμόνι, λαιμό και ντίζα σέλας FSA και τροχούς Camagnolo Zonda (αντί των Fulcrum Racing 5).

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά στη πράξη; Ένα μεγάλο χαμόγελο για τον αναβάτη. Χαμόγελο ευτυχίας από την αίσθηση που σου αφή-νει το ποδήλατο. Αρχικά προσπαθείς να καταλάβεις διαφορά από το countervail. Το ποδήλατο είναι σκληρό και αποκρίνεται άμεσα στις εντολές του αναβάτη. Ο τελευταίος κάθεται σε αρκετά όρθια (άνετη) θέση χάρη στο μακρύ κούτελο και στον κοντό λαιμό. Στα πρώτα χι-λιόμετρα δεν καταλαβαίνεις εύκολα την επίδραση της τεχνολογίας στο σκελετό και κατ ‘επέκταση στο σώμα σου. Με την πάροδο όμως της ώρας και όσο η κούραση συσσωρεύεται το CV κάνει αισθητή τη παρουσία του με την σωστή απορρόφηση των δονήσεων που περ-νούν από τους κακούς ελληνικούς δρόμους στους τροχούς και στο ποδήλατο. Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά θα πρέπει να κάνει αρκετά χιλιόμετρα και σε διαδρομή που γνωρίζει ώστε να υπάρχει άμεση σύγκριση. Αλλά όπως και να έχει καταλαβαίνεις τη διαφορά όταν περάσεις πάνω από κάποιο φρεάτιο που βρίσκονται διάσπαρτα σε στους δρόμους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στερείται ακαμψίας. Απεναντίας το Infinito CV μεταφέρει σωστά τη δύναμη από τα πετάλια στους τροχούς χωρίς να δείχνει σημάδια κόπωσης στη μεσαία τριβή. Μπορεί μεν αν μην είναι

Page 55: Απρίλιος 2014

55 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Σκελετός: 10/10Περιφερειακά: 8/10

Σχεδιασμός: 9/10Τιμή: 7/10

Αίσθηση: 10/10Σύνολο: 44/50

Βαθμολογία

ΔΟΚΙΜΗBIANCHI INFINITO CV

«To Infinito CV είναι ένα ποδήλατο μεγάλων αποστάσεων και η Bianchi το κατα-τάσσει στην κατηγορία C2C (coast 2 coast).»

τόσο σκληρό όσο κάποια 100% αγωνιστικά ποδήλατα αλλά δεν το θέ-λεις τόσο σκληρό. Το ποδήλατο έχει σχεδιαστεί για μεγάλες αποστά-σεις. Για αποστάσεις όπου ο αναβάτης αναζητά την παραμικρή εξοι-κονόμηση ενέργειας και ελάχιστη καταπόνηση του σώματός του. Και σε αυτόν τον τομέα το Infinito διαπρέπει με τον πιο περίτρανο τρόπο, κάνοντας τις αποστάσεις να μοιάζουν μικρότερες (από πλευρά κόπω-σης). Στις ευθείες είναι ευθύβολο και γρήγορο και δεν προκαλεί ανα-σφάλεια ακόμα και σε ταχύτητες 50+ χλμ/ω. Είναι σωστά ζυγισμένο ενώ το tapered κούτελο και το πολύ καλό πιρούνι συντελούν στους χειρουργικής ακρίβειας ελιγμούς. 

Ίσως ακουστεί περίεργο αλλά το Infinito CV είναι το απόλυτο ποδή-λατο για αρχάριους. Είναι τόσο καλό, άνετο και ποιοτικό που γεμίζει αυτοπεποίθηση ακόμα και τον πιο αδαή. Αν κάποιος που δεν έχει σχέση με την ποδηλασία δρόμου, με το Infinito CV θα «κολλήσει» το

μικρόβιο γιατί απλά το ποδήλατο κάνει τα πάντα να φαίνονται τόσο μα τόσο εύκολα. Ανεβαίνει, κατεβαίνει, στρίβει και πάει σφεντόνα χωρίς να κουράζει και να προβληματίζει. Αλλά ο αρχάριος πρέπει να περά-σει από όλες τις βαθμίδες της κούρσας. Πρέπει να υποφέρει και να νιώσει πόνο για να αποκτήσει το δικαίωμα να καβαλήσει ένα τέτοιο ποδήλατο. Οι υπόλοιποι, ιδιαίτερα οι μπρεβετάδες, πρέπει να έχουν βρει το απόλυτο ποδήλατο.

Αν δεν έχετε ανάγκη από ποδήλατο «κούτσουρο» με καθαρά αγωνι-στική γεωμετρία τότε το Infinto CV παίζει μπάλα μόνο του. Αν βέβαια μπορείτε να αντεπεξέλθετε στο κόστος αγοράς, το κόστος του οποί-ου ξεκινά από €2650 (σκελετός μόνο) και το οικονομικότερο μοντέλο της σειράς (με Ultegra 11s και τροχούς Fulcrum Racing 5) αγγίζει τα €3895.

Page 56: Απρίλιος 2014

ΔΟΚΙΜΗFONDRIEST TF4

56 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 57: Απρίλιος 2014

ΔΟΚΙΜΗFONDRIEST TF4

Το TF4 είναι ένα «entry level» πλαίσιο που έρχεται να προστεθεί στην TF γκάμα της ιταλικής εταιρείας και βρίσκεται κάτω από το TF ZERO, TF TEAM, TF2 και TF3 στην ιεραρχία των μοντέλων TF. Παρόλα αυτά μας ικανοποίησε και με το παραπάνω με την οδηγική του συμπεριφορά και την ιταλική του φινέτσα.

FONDRIEST TF4

57 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 58: Απρίλιος 2014

58 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Σκελετός: Fondriest Carbon

Πιρούνι: Fondriest Carbon, 370gr

Μέγεθος Τροχού: 700c

Τροχοί: Ambrosio

Ελαστικά: Michelin Lithion 2

Χειριστήρια: Shimano 105 5700

Εμπρός Ντεραγιέρ: Shimano 105 5700

Πίσω Ντεραγιέρ: Shimano 105 5700

Δισκοβραχίονας: Shimano R565 50/34

Φρένα: Shimano 105

Λαιμός: Fondriest Αλουμινίου

Τιμόνι: Fondriest Αλουμινίου

Ντίζα Σέλλας: Fondriest Αλουμινίου

Σέλλα: San Marco Era

Τιμή: €2251

Διάθεση: Gatsoulis – www.gatsoulis.gr

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΔΟΚΙΜΗFONDRIEST TF4

Page 59: Απρίλιος 2014

59 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

«Συνοπτικά το FONDRIEST TF4 είναι το ιδανικό πλαίσιο για τους ποδηλάτες που τους αρέσουν οι αγώνες αλλά και για αναβάτες που θέλουν να αναβαθμιστούν, από ένα πλαίσιο αλουμινίου σε ένα carbon.»

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Το πλαίσιο φέρει το όνομα του παγκόσμιου πρωταθλητή του 1983 Maurizio Fondriest, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία μετά από μια μεγα-λειώδη καριέρα -κέρδισε το Milano San Remo αλλά και δύο εταπ στον γύρο της Ιταλίας. Το TF4 κατασκευάζεται από ανθρακονήματα υψηλού συντελεστή UD και φέρει πολλά στοιχεία απ’ τα ανώτερα μοντέλα TF ανεβάζοντας τις μετοχές του, όπως ο εντυπωσιακός καμπυλωτός πάνω σωλήνας, ο επιθετικός τετραγωνισμένος υπερμεγέθης κάτω σωλήνας αλλά και το μοναδικό σε σχεδιασμό πιρούνι που προσφέρει ακριβή και σταθερή οδηγική συμπεριφορά. Επιπλέον το πλαίσιο είναι σχεδιασμένο και για φρένα dual pivot, φρένα δηλαδή με δύο άξονες για πρόσθετη δύναμη πέδησης. Επίσης, το πίσω φρένο έχει τοποθε-τηθεί στα ψαλίδια, πίσω απ’ την μεσαία τριβή προσφέροντας καλύτερη αεροδυναμική και αισθητική. Επιπλέον, στο TF4, η Fondriest έχει αλ-λάξει το αεροδυναμικό ενσωματωμένο παλουκόσελο των μοντέλων TF2 και TF3, με ένα συμβατικό 27,2 χιλιοστά παλουκόσελο. Αυτή η επιλογή δεν είναι αρνητική καθώς αυτό μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλές εταιρείες σε αντίθεση με το ενσωμα-τωμένο παλουκόσελο που θα είχαμε την επιλογή μόνο της Fondriest. Άλλη μια καινοτομία του TF4, αυτή τη φορά καθαρά αισθητική, είναι η «διασταύρωση» του κάθετου σωλήνα με τα ψαλίδια που ουσιαστικά αγκαλιάζουν τον κάθετο σωλήνα αντί να ενσωματώνονται απλά σε αυ-τόν. Τέλος το πλαίσιο είναι έτοιμο να εξοπλιστεί είτε με μηχανικές είτε με ηλεκτρονικές σειρές.

ΠεριφερειακάΤο TF4 είναι εξοπλισμένο με την σειρά SHIMANO 105 πάντα αξιόπιστη παρά το χαμηλό κόστος. Η συγκεκριμένη σειρά δεν χρειάζεται ιδιαίτε-

ρες συστάσεις μιας και είναι από τις καλύτερες «αγωνιστικού τύπου» σειρές που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά χωρίς να χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα φρένα και οι δαγκάνες έρχονται και αυτά από την ίδια σειρά δίνοντας περισσότερη σιγουριά και ακρι-βές φρενάρισμα. Οι τροχοί Fulcrum Racing Sport πλαισιωμένοι απ’ τα ελαστικά Michelin Lithion 2 έκαναν άψογα την δουλειά τους αλλά θα θέλαμε καλύτερους τροχούς για περισσότερη ακαμψία. Τέλος, τιμόνι και λαιμός απ’ την Fondriest συμπληρώνουν ένα άρτιο λειτουργικό σύνολο.

ΔοκιμήΔοκιμάζοντας το FODRIEST TF4 στους ελληνικούς δρόμους, δεν χρει-αστήκαμε και πολύ χρόνο για να αξιολογήσουμε και να εκτιμήσουμε τις δυνατότητές του. Η συμπεριφορά του πλαισίου στις ανωμαλίες του οδοστρώματος ήταν εξαιρετική. Το πλαίσιο απορροφούσε τους κρα-δασμούς μεταφέροντας ελάχιστη καταπόνηση στο σώμα μας. Επίσης, εντυπωσιακή ήταν η σταθερότητα του ποδηλάτου, τόσο στους κακο-τράχαλους δρόμους όσο και στις υψηλές ταχύτητες. Στις ανηφόρες, το πλαίσιο σε συνδυασμό με την πεταλιέρα παρείχαν την απαραίτητη ακαμψία για την μεταφορά της δύναμης. Το μόνο που μας περιόρισε ήταν οι τροχοί μας που επηρέασαν αρνητικά την επιτάχυνσή μας.

Συνοπτικά το FONDRIEST TF4 είναι το ιδανικό πλαίσιο για τους ποδη-λάτες που τους αρέσουν οι αγώνες αλλά και για αναβάτες που θέλουν να αναβαθμιστούν, από ένα πλαίσιο αλουμινίου σε ένα carbon. Το TF4 είναι εντυπωσιακό τόσο εμφανισιακά όσο και λειτουργικά κουβαλώ-ντας στην πλάτη του την ιστορία και τις επιρροές του Ιταλού πρωτα-θλητή. 

Σκελετός: 8/10Περιφερειακά: 8/10

Σχεδιασμός: 8/10Τιμή: 8.5/10

Αίσθηση: 9/10Σύνολο: 41,5/50

Βαθμολογία

ΔΟΚΙΜΗFONDRIEST TF4

Page 60: Απρίλιος 2014

ΔΟΚΙΜΗKTM STRADA 1000

60 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 61: Απρίλιος 2014

ΔΟΚΙΜΗKTM STRADA 1000

61 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Το Strada 1000 είναι όνομα και πράγμα. Strada στα ιταλικά σημαίνει δρόμος και 1000 το ποσό που κοστίζει. Στην πράξη είναι το ιδανικό ποδήλατο για όποιον ξεκινάει την ποδηλασία δρόμου και χρειάζεται ένα ποδήλατο που να μπορεί να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες και δεν θα χρειαστεί να το αλλάξει για αρκετό καιρό.

KTMSTRADA1000

Page 62: Απρίλιος 2014

62 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

«Το Strada 1000 είναι ένα ελαφρύ και καλά εξοπλισμένο, για τα χρήματά του, ποδήλατο το οποίο θα συνοδέψει τον ιδι-οκτήτη του στα πρώτα του βή-ματα στη ποδηλασία δρόμου.»

ΔΟΚΙΜΗKTM STRADA 1000

Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο 6061 με απλή σχεδί-αση βαμμένο σε μαύρο άσπρο ματ χρώμα με μπλε πινελιές που δη-μιουργούν ένα όμορφο εμφανισιακά σύνολο. Όλες οι κολλήσεις στις ενώσεις των σωλήνων έχουν λειανθεί κάνοντας το πλαίσιο να μοιάζει σαν μονοκόμματο carbon. Για την προστασία του σκελετού και της βα-φής οι βάσεις που δρομολογούν τα καλώδια είναι έξυπνα τοποθετη-μένες στο πλάι του λαιμού και εμποδίζουν τα καλώδια των ταχυτήτων να έρχονται σε επαφή με το πλαίσιο όταν στρίβει το τιμόνι. Το πιρούνι είναι ίσιο από ανθρακονήματα με σωλήνα που επιτρέπει την ρύθμιση του ύψους του λαιμού σε αρκετές θέσεις.

Για την μετάδοση και τα χειριστήρια έχει επιλεχθεί ολόκληρη η οικο-νομική αλλά αξιόπιστη σειρά Tiagra 4600 της Shimano, όπως επίσης και στα φρένα. Ο δισκοβραχίονας είναι compact 50-34 ενώ η κασέτα 10 ταχυτήτων με γρανάζια 12-28, ένας συνδυασμός που βολεύει σε κάθε τερέν και ειδικά στις ανηφόρες. Οι αλλαγές είναι ακριβείς και με τους δύο δίσκους σε όλο το εύρος των ταχυτήτων. Οι μανέτες έχουν μαλακή αίσθηση και αλλάζουν εύκολα τις ταχύτητες, ακόμα και κατά την στιγμή του φρεναρίσματος, βολικό για αλλαγές της τελευταίας στιγ-μής. Η μόνη μου ένσταση έγκειται στην απόδοση των φρένων, που κατά την γνώμη μας αδικεί την κατά τα άλλα καλή εικόνα του ποδηλά-του. Ίσως μια αλλαγή στα τακάκια να βελτίωνε την κατάσταση.

Οι τροχοί του ποδηλάτου, Shimano WH-R501, είναι πολύ καλοί για το ποδήλατο. Έχουν καλή κύλιση και αντοχή στις λακκούβες. Τα στε-φάνια και τα κέντρα είναι αλουμινίου με μαύρες ατσάλινες ακτίνες, οι ονιού, τα ποτήρια λαιμού, το τιμόνι και την ντίζα σέλας τα έχει αναλά-

βει η πολύ καλή Ritchey. Η ταινία που έχει μπει στο τιμόνι δεν γλιστρά-ει. Είναι λεπτή αλλά όχι όσο άνετη θα ήθελα για την απορρόφηση των κραδασμών με συνέπεια να κουράζονται τα χέρια ακόμα και με γά-ντια. Η σέλλα είναι η Χ1 της Selle Italia με αρκετό πλάτος αλλά σκληρή με αποτέλεσμα να κουράζει με ρούχα χωρίς εσωτερικό μαξιλαράκι.

Στον δρόμο το ποδήλατο κινείται εντελώς αθόρυβα, δεν ακούγεται το παραμικρό, ούτε από το ελεύθερο, ούτε και από τις αλλαγές των ταχυ-τήτων. Είναι γρήγορο, στρίβει καλά αλλά τα φρένα του δεν εμπνέουν ασφάλεια όταν η ταχύτητα ανεβαίνει. Στις μικρές ταχύτητες τα κατα-φέρνουν καλά. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό καθώς ενώ ο σκελετός σε προδιαθέτει να κινηθείς γρήγορα, τα φρένα δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας. Το βάρος του από την άλλη μεριά είναι λογικό, ίσως και ελαφρύ για την κατηγορία και σε συνδυασμό με τις σχέσεις μετάδοσης το βοηθούν να πηγαίνει γρήγορα στις ανηφόρες αλλά και να καλύπτει γρήγορα τις αποστάσεις. Είναι εξίσου δυνατό και για προπόνηση αλλά και για όσους αρέσκονται στις αναβαθμίσεις καθώς έχει ένα πλαίσιο που αξίζει και «σηκώνει» αναβάθμισες. Το ποδήλατο της δοκιμής ήταν νούμερο 59 και θα βολέψει αναβάτες μέχρι 1,95.

Το Strada 1000 είναι ένα ελαφρύ και καλά εξοπλισμένο, για τα χρήμα-τά του, ποδήλατο το οποίο θα συνοδέψει τον ιδιοκτήτη του στα πρώτα του βήματα στη ποδηλασία δρόμου. Βασισμένο σε ένα καλό πλαίσιο το Strada 1000 είναι μία καλή βάση για να στήσετε ένα κουρσάκι στα μέτρα σας. Στην εργοστασιακή του έκδοση αποτελεί μία πολύ καλή value for money επιλογή. Συστήνεται ανεπιφύλακτα για κάποιον που αναζητά ένα all around ποδήλατο δρόμου.

Πλαίσιο: Αλουμινίου 6061 γεωμετρίας Roadrace

Χρώματα: Μάυρο ματ με μπλε – άσπρο

Πηρούνι: Ανθρακονήματα

Ποτήρια λαιμού: Ritchey Comp Zero Drop In RR

Λαιμός: Ritchey OE 6 μοιρών

Τιμόνι: Ritchey Comp Logic II Road

Φρένα: Μηχανικά Shimano Tiagra 4600

Χειριστήρια ταχυτήτων: Shimano Tiagra 4600

Πίσω εκτροχιαστής: Shimano Tiagra 4601

Εμπρός εκτροχιαστής: Shimano Tiagra 4600

Δισκοβραχίονας: Shimano Tiagra 4650 50-34 compact

hollowtech II

Μεσαία Τριβή: Shimano BB51 Unit BSA

Κασέτα: Shimano 4600 10ταχ 12-28

Τροχοί: Shimano R501 Clincher

Ελαστικά: Continental Ultra Sport 23-622 αναδιπλούμενα

Σέλα: Selle Italia X1

Ντίζα σέλας: Ritchey OE 300 /27.2

Βάρος: 9,3 κιλά

Τιμή: 1.050€

Διάθεση: MOLHO ΑΕΒΕ - www.molho.gr

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Page 63: Απρίλιος 2014

63 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΔΟΚΙΜΗKTM STRADA 1000

Σκελετός: 8/10Περιφερειακά: 6/10

Σχεδιασμός: 7/10Τιμή: 7/10

Αίσθηση: 7/10Σύνολο: 35/50

Βαθμολογία

Page 64: Απρίλιος 2014

ΔΟΚΙΜΗPINARELLO DOGMA 65.1 WORLD CHAMPION

64 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 65: Απρίλιος 2014

ΔΟΚΙΜΗPINARELLO DOGMA 65.1 WORLD CHAMPION

Όταν ο Γιάννης μας είπε ότι έχει ένα Pinarello Dogma για δοκιμή, ένα χαμόγελο ευτυχίας ζωγραφίστηκε στα πρόσωπα όλων μας στο γραφείο. Γιατί μιλάμε για το ποδήλατο των πρωταθλητών. Για ένα ποδήλατο, η εικόνα του οποίου σε όλο τον κόσμο σημαίνει το κα-λύτερο. Και όχι μόνο στα λόγια.

PINARELLO DOGMA 65.1 WORLD CHAMPION

65 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 66: Απρίλιος 2014

66 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

«Η σχεδίαση, σε συνδυασμό με το άσπρο χρώμα, τις χρυσές λεπτομέρειες και τα χρώματα τις ίριδος, το καθιστούν ίσως το ομορφότερο πλαίσιο της αγοράς. »

Ενα τέλειο πλαίσιο που διαθέτει ό,τι θα μπορούσε να ονειρευτεί κάθε αναβάτης: την απόλυτη απόδοση, ακαμψία, εκρηκτικότητα, ακρίβεια και όλα αυτά με το μοναδικό ιταλικό design της Pinarello. Το νέο Dogma κατασκευάζεται με τις καλύτερες ίνες άνθρακα που υπάρ-χουν διαθέσιμες αυτή την στιγμή στην αγορά, τις Torayca 65Ton HM 1K (αντίσταση 65 τόνων ανά τετραγωνικό εκατοστό!) με τεχνολογία Nanoalloy, από τον Ιάπωνα γίγαντα Toray αποκλειστικά και μόνο για την Pinarello. Η Toray είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης της Pinarello για περισσότερα από 6 χρόνια. Είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των ειδικών ινών και προμηθευτής των δύο μεγαλύτερων αεροδιαστημικών εταιρειών.

Όταν ένα πλαίσιο από ανθρακονήματα υποβληθεί σε έντονη και βίαιη δύναμη κρούσης, υπάρχει η πιθανότητα να σπάσει και τα θραύσματα να τραυματίσουν τον αναβάτη. Η Toray έλυσε το συγκεκριμένο πρό-βλημα με την επινόηση ενός τρόπου που εμποδίζει την εξάπλωση των μικρο ρωγμών και αποτρέπει την απότομη κατάρρευση από το σπάσιμο των ινών. Η τεχνολογία Torayca Nanoalloy αποτελείται από νανοσωματίδια αλουμινίου ενσωματωμένα στο πλέγμα των ινών άν-θρακα, που απορροφούν την δύναμη πρόσκρουσης αποτρέποντας το σπάσιμο των ινών. Το υπάρχον 60ΗΜ1Κ είναι ήδη 29% ισχυρότερο από τις αντίστοιχες συμβατικές ίνες. Το νέο 65ΗΜ1Κ με την τεχνολογία Nanoalloy είναι ακόμα πιο ισχυρό κατά 23%, γεγονός που το καθιστά 59% πιο ανθεκτικό από τις συμβατικές ίνες.

Οι μηχανικοί της Pinarello πρέπει να κατέχονται από μανία τελειότητας κάνοντας το αρχικό Dogma να βρίσκεται σε πολύ υψηλό σημείο από πλευράς ασύμμετρης σχεδίασης. Για ακόμα μια φορά η ειδική ομάδα σχεδιαστών εξέλιξε αυτό που πολλοί έχουν ήδη αποκαλέσει ως τέ-λειο. Μελετώντας τις δυνάμεις που αναπτύσσονται καθώς ο αναβάτης επιταχύνει, τραβάει το τιμόνι και πιέζει το ποδήλατο στις στροφές, και, σε συνεργασία με επαγγελματικές ομάδες ποδηλασίας, κατάφεραν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα σχεδιάζοντας ένα καινοτόμο πλαίσιο το Dogma 65.1 Think2. Η ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων επιβεβαίωσε ότι η ασύμμετρη σχεδίαση του Dogma είναι αποτελε-σματική στην εξισορρόπηση των παραμορφώσεων του πλαισίου από

την μια πλευρά στην άλλη.

Think2 σημαίνει ότι το πλαίσιο έχει ήδη προσαρμοστεί για να δε-χτεί τις μηχανικές και ηλεκτρονικές σειρές από την Shimano ή την Campagnolo, χωρίς κανένα πρόβλημα.

« Το ποδήλατο των πρωταθλητών, με πανέμορφη σχεδίαση, τρομερή ακαμψία και επιθετικό χειρισμό που σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα! «

Κατεβήκαμε μία Πέμπτη μεσημέρι στο Top Cycles στο Περιστέρι ώστε το μαγαζί να είναι κλειστό και να έχουμε χρόνο ώστε να δέσουμε το ποδήλατο και να πάρουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες. (σσ θα τις βρείτε στη σελίδα μας στο facebook αλλά και στο facebook του topcycles). Τα κουτιά από τη Dura Ace βρίσκονται παραταγμένα στον πάγκο έτοιμα να μονταριστούν. Το ίδιο και ο λαιμός και το τιμόνι από την 3Τ. Ο Θανάσης μοντάρει με προσοχή ενώ ο Γιάννης πηγαινοέρχε-ται, ελέγχει και βοηθάει. Μετά από 3 ώρες και πολλά διαλείμματα για φωτογραφίες το Pinarello των €10,000 είναι έτοιμο. Να το ζυγίσουμε; ρωτάω. Επιβάλλεται απαντά ο Γιάννης, το κρεμάει στη ζυγαριά και αυτή σταματά στα 7,29 κιλά. Καθόλου άσχημα...

Το Pinarello Dogma 65.1 World Champion μας άφησε άφωνους πριν καν το καβαλήσουμε! Απίστευτη εμφάνιση, με εξαιρετικά απίθανο συνδυασμό οδηγικής ποιότητας και ακαμψίας, αγγίζοντας το τέλειο πλαίσιο τόσο εμφανισιακά όσο και λειτουργικά, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Rui Costa να το χαρακτηρίζει ως ένα καταπληκτικό πο-δήλατο και ένα νικηφόρο σύμμαχο. 

Η σχεδίαση, σε συνδυασμό με το άσπρο χρώμα, τις χρυσές λεπτομέ-ρειες και τα χρώματα τις ίριδος,  το καθιστούν ίσως το ομορφότερο πλαίσιο της αγοράς. Ασύμμετρα ψαλίδια και σωλήνες στον υπέρτατο βαθμό, αφού ακόμα και ο επάνω σωλήνας έχει μετακινηθεί αισθητά απ ‘την αρχική του θέση.

Αρχικά ήμασταν σκεπτικοί με την ασύμμετρη σχεδίαση, ιδιαίτερα για το εμπρόσθιο μέρος του πλαισίου και πιο συγκεκριμένα με το μονα-δικό κυματιστό πιρούνι του Dogma 65.1 WC. Στην πράξη όμως, η συ-μπεριφορά του εμπρόσθιου μέρους ήταν εξαιρετική στην απορρόφη-ση των κραδασμών αλλά και στην οδήγηση, με το πιρούνι να ζυγίζει

ΔΟΚΙΜΗPINARELLO DOGMA 65.1 WORLD CHAMPION

Page 67: Απρίλιος 2014

67 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

μόλις 370γρ. Η Pinarello έλυσε το πρόβλημα της εσωτερικής καλωδί-ωσης, δίνοντάς μας την επιλογή να έχουμε εσωτερική διαδρομή κα-λωδίων για μηχανικές αλλά και για ηλεκτρονικές σειρές στο ίδιο πλαί-σιο. Ακόμη, η Pinarello χρησιμοποιεί το SOE system( SIMULATION, OPTIMIZATION, EVOLUTION), ένα λογισμικό, το οποίο προσομοιώνει την αντίσταση, την ανθεκτικότητα και την αεροδυναμική του πλαισίου. Ετσι εξασφαλίζεται η υλοποίηση του πρωτότυπου που τελικά οδηγεί σ’ ένα τελικό πλαίσιο υψηλών επιδόσεων. Το Dogma 65.1 WC, χρη-σιμοποιεί τα καλύτερα διαθέσιμα ανθρακονήματα, απ’ την ιαπωνική εταιρεία παραγωγής carbon Torayca και συγκεκριμένα το 65HM1K carbon fiber, το οποίο, προσφέρει αυξημένη ακαμψία χωρίς όμως να ξεχνά την απορροφητικότητα, αφού χρησιμοποιεί τεχνολογία Nano alloy. Δηλαδή μόρια ενσωματωμένα στο carbon, τα οποία απορρο-φούν την κινητική ενέργεια όταν υπάρχουν συγκρούσεις, εμποδί-ζοντας ταυτόχρονα το carbon να σπάσει. Επίσης, τα φετινά μοντέλα Dogma 65.1 έχουν αυξημένη ακαμψία, καλύτερη αεροδυναμική και μειωμένο βάρος (920 γρ.).

ΠεριφερειακάΤο πλαίσιο Dogma 65.1 WC που δοκιμάσαμε ήταν εξοπλισμένο με τον καλύτερο σύμμαχο κάθε αναβάτη, την κορυφαία μηχανική Shimano Dura-Αce, που μας έδωσε αξιοπιστία, σιγουριά και γρήγορο αλλά πα-ράλληλα ομαλό φρενάρισμα. Τιμόνι και λαιμός από την 3T βοήθησαν θετικά στον άψογο χειρισμό του ποδηλάτου. Το παλουκόσελο είναι carbon aero, απ’ την εταιρεία Most και έρχεται πακέτο με τον σκελετό μας. Τέλος, οι τροχοί Shimano Dura-Αce C50 πρόσθεσαν αμεσότητα, στιβαρότητα και την απαραίτητη αεροδυναμική που δίνει το προφίλ των 50 χιλιοστών κρατώντας παράλληλα σε χαμηλά επίπεδα το βάρος του ποδηλάτου.

ΔοκιμήΞεκινήσαμε την δοκιμή μας, με μια δίωρη χαλαρή προπόνηση στην παραλιακή. Έχοντας όμως κάτω απ’ τα πόδια μας ένα τέτοιο πλαίσιο, δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να το δοκιμάσουμε στο μέγιστο σε ευ-

θεία και ανηφόρα. Το πρώτο και κυριότερο συμπέρασμα που βγάλα-με, είναι ότι το Dogma 65.1 WC είναι τρομερά άκαμπτο και σκληρό, χωρίς όμως να υπολείπεται  σε άνεση και απορροφητικότητα. Με λίγα λόγια είναι ταυτόχρονα σκληρό και μαλακό τις κατάλληλες στιγμές. Νευρικό στον χειρισμό, χωρίς όμως να κουράζει, υπάκουο σε κάθε μας εντολή, μας δίνει τον πλήρη έλεγχο στις στροφές. Επιπλέον, το πλαίσιο σου δίνει την αίσθηση ότι σε κρατάει «φρέσκο» σε αντίθεση με άλλα Superbike, ιδιαίτερα μετά από πολύωρες προπονήσεις, χωρίς να κουράζει στους γεμάτους λακκούβες δρόμους που συναντήσαμε. Στις μεγάλες ταχύτητες το ποδήλατο είχε άψογη συμπεριφορά, μένο-ντας πάντοτε υπάκουο, με καταπληκτική σταθερότητα. Όσον αφορά το σπρίντ και τα ντεμαράζ, το Dogma 65.1 WC βρίσκεται σίγουρα στις τρείς πρώτες θέσεις Superbike, με επιτάχυνση και εκρηκτικότητα από άλλον πλανήτη! Το πλαίσιο μετατρέπει όλα τα Watt  σε δύναμη, κυριολεκτικά εκτοξεύοντάς το, ειδικά στις πρώτες πεταλιές. Σ’όλη την διάρκεια της ανηφόρας μας έδινε μια ανάλαφρη αίσθηση, ενώ στα απότομα ανηφορικά τμήματα ξεκολλούσε απ’τον δρόμο με εκρηκτική συμπεριφορά τόσο όταν ήμασταν καθιστοί, όσο και στο ορθοπέταλο. Καταπληκτική ποιότητα κύλισης, που διατηρεί την ταχύτητα, εξοικονο-μώντας μας ενέργεια στο μέγιστο.

Συνοπτικά, το Dogma 65.1 World Champion είναι το τέλειο πλαίσιο, που προσφέρει οτιδήποτε θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας αναβάτης: εκρηκτική συμπεριφορά, μέγιστη ακαμψία και ακρίβεια στον χειρι-σμό με το μοναδικό design της Pinarello. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι η επιλογή της κορυφαίας ομάδας Pro Tour, Team Sky. Εάν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, αυτό που παίρνετε σε αντάλλαγμα είναι ένα πλαίσιο παγκόσμιας κλάσης, με φανταστική ποιότητα κύλι-σης και εμφάνιση που μαγνητίζει τα βλέμματα!

Ευχαριστούμε πολύ το Top Cycles και ιδιαίτερα τον Γιάννη Κοκλακίζογλου για τη παραχώρηση του ποδηλά-του. Το Top Cycles είναι ένα από τα λίγα καλά μαγαζιά στην Αττική που προμηθεύονται σκελετούς Pinarello και σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη.

ΔΟΚΙΜΗPINARELLO DOGMA 65.1 WORLD CHAMPION

Εμφάνιση: 10/10Λειτουργικότητα: 9.5/10

Ακαμψία: 10/10Άνεση: 9.5/10Τιμή: 8.5/10

Σύνολο: 47.5/50

Βαθμολογία

Page 68: Απρίλιος 2014

ΔΟΚΙΜΗSPECIALIZED TARMAC SL4 SPORT

68 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 69: Απρίλιος 2014

ΔΟΚΙΜΗSPECIALIZED TARMAC SL4 SPORT

Ίσως το καλύτερο πλαίσιο στην αγορά βάση τιμής-απόδοσης, με χαρακτηριστικά και εμ-φάνιση που μαγνητίζουν...

Specialized Tarmac Sl4 Sport

69 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 70: Απρίλιος 2014

70 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Σκελετός: FACT 9r carbon

Πιρούνι: FACT carbon full monocoque, OS race for 1-3/8» bearing

Τροχοί: AXIS 2.0

Ελαστικά: Specialized Turbo Elite

Χειριστήρια: Shimano 105

Εμπρός Ντεραγιέρ: Shimano Tiagra, braze-on, 10-speed

Πίσω Ντεραγιέρ: Shimano 105

Δισκοβραχίονας: FSA Gossamer, BB30

Φρένα: AXIS 1.0

Λαιμός: Specialized Comp-Set, 3D forged alloy, 4-position adjustable, 4-bolt, 31.8mm

Τιμόνι: Specialized Comp Shallow Bend, alloy, 125mm drop, 70mm reach

Ντίζα Σέλλας: Specialized Comp, carbon, 27.2mm

Σέλλα: Body Geometry Toupé Comp Gel

Τιμή: €2099

Διάθεση: Kassimatis Cycling –

www.kassimatiscycling.gr

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΔΟΚΙΜΗSPECIALIZED TARMAC SL4 SPORT

Page 71: Απρίλιος 2014

71 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

«Όμορφος σχεδιασμός πλαισίου με μοναδικό σχήμα, κωνικό μέτωπο και monocoque carbon πιρούνι για απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στον χειρισμό. »

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΔΟΚΙΜΗSPECIALIZED TARMAC SL4 SPORT

Πάντα μας άρεσαν τα χαμηλότερα σε τιμή μοντέλα Specialized Tarmac. Ιδιαίτερα φέτος, που η Specialized βρήκε την χρυσή τομή με το μοντέλο Sport, το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει τον αρχάριο ανα-βάτη που θέλει να αναβαθμιστεί, αλλά και τον ποδηλάτη που αναζητά μεγαλύτερες επιδόσεις για αγωνιστική χρήση. Τα προηγούμενα μο-ντέλα Sport ποτέ δεν είχαν ακριβώς το ίδιο επικό συναίσθημα, όπως τα ανώτερα μοντέλα Tarmac. Για το 2014 όμως, όλο το φάσμα των μοντέλων Tarmac χρησιμοποιεί το ίδιο σχέδιο και τις ίδιες μεθόδους κατασκευής με το κορυφαίο μοντέλο S-Works με την διαφορά ότι οι φθηνές εκδόσεις κατασκευάζονται από FACT 9R carbon και οι κορυ-φαίες S-Works το ελαφρύτερο FACT 11R carbon.

Όμορφος σχεδιασμός πλαισίου με μοναδικό σχήμα, κωνικό μέτωπο και monocoque carbon πιρούνι για απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στον χειρισμό. Επιβλητικοί, μεγάλοι σωλήνες και ενισχυμένη μεσαία τριβή προσδίδουν στιβαρότητα και αμεσότητα που εντυπωσιάζει. Ακό-μα, το Sl4 Sport διαθέτει σύστημα lay-up σε κάθε μέγεθος, για να έχει την ίδια ακαμψία και αίσθηση, ώστε να ταιριάζει καλύτερα στις απαι-τήσεις ποδηλατών διαφορετικού ύψους. Όλα τα μοντέλα Tarmac μοι-ράζονται πλέον την ίδια πλατφόρμα SL4 που μέχρι τώρα ήταν προνό-μιο μόνο των ακριβών S-Works. Το SL4 σημαίνει size-specific layup με βάση το οποίο κάθε μέγεθος πλαισίου έχει διαφορετικό μέγεθος και σχήμα σωλήνων ακόμα και διαφορετικό μέγεθος λαιμού (tapered) ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από 1.125” μέχρι 1.375”. Με αυτή τη δυνατότητα κάθε αναβάτης, μικρόσωμος ή μεγαλόσωμος μπορεί να έχει ακριβώς το μέγεθος που του ταιριάζει σε όλη την γκάμα τιμών ακόμα και στο φθηνό Tarmac Sport. Το μεγαλύτερο προτέρημα όμως του πλαισίου είναι η αίσθηση στην οδήγηση. Έχοντας καβαλήσει και το top μοντέλο της Specialized το S-Works Sl4, σε καμία περίπτωση το Tarmac Sl4 Sport δεν μας δίνει την αίσθηση ότι κοστίζει περίπου 5.000ευρό λιγότερο. Διατηρεί την ζωηρή επιτάχυνση, έστω κι αν με-τριάζεται απ’τα ελαστικά και τους entry-level τροχούς. Με τον χειρισμό

στις κατηφόρες και στα τεχνικά κομμάτια να είναι εξίσου μεθυστικός.

 Θα μπορούσαμε να κριτικάρουμε την επιλογή να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά περιφερειακά Specialized, αλλά όταν έχουν τόσο καλή ποιότητα κρατώντας παράλληλα χαμηλά το κόστος, δεν μπορούμε παρά να το επικροτήσουμε. Τιμόνι, λαιμός, παλουκόσελο ακόμα και σέλα Specialized που σε συνδυασμό με τις αξιόπιστες DT Swiss Axis 1.0, ταίριαξαν προσφέροντας ένα άρτιο αποτέλεσμα. Το Tarmac Sport  είναι εξοπλισμένο με δισκοβραχίονα 52/36 FSA Gossamer Pro BB30, κασέτα Tiagra 28-11 και μπροστινό ντεραγιέ επίσης Tiagra. Τέλος, το πίσω ντεραγιέ καθώς και οι μανέττες είναι SHIMANO 105, κάνοντας μας να λησμονήσουμε έστω και για λίγο την εξοικονόμηση του κό-στους.

Δοκιμάσαμε το Tarmac Sport και ειλικρινά δεν χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα. Εξαιρετική συ-μπεριφορά του πλαισίου με την απαραίτητη σταθερότητα και άνεση, χωρίς όμως να υστερεί σε σπιρτάδα και επιθετική οδήγηση. Κατα-πληκτική απόδοση του πλαισίου  στις ανηφόρες που σε συνδυασμό με την πεταλιέρα, παρέχει την απαραίτητη ακαμψία για την μεταφορά της δύναμης στον δρόμο. Το μόνο που μας περιόρισε ήταν οι τροχοί που μείωναν αισθητά την επιτάχυνσή μας στο βουνό. Στις ευθείες «ρόλαρε» άψογα διατηρώντας την ταχύτητα, με πολύ καλή απορρο-φητικότητα, ιδιαίτερα στο πίσω τρίγωνο του πλαισίου, προσφέροντας την απαιτούμενη άνεση στις πολύωρες προπονήσεις και στους γεμά-τους λακκούβες ελληνικούς δρόμους. Η υψηλή ακαμψία και αμεσό-τητα του πλαισίου μας ωθούσε να το πιέσουμε ακόμα και σε «υγρές» συνθήκες δίνοντάς μας σιγουριά στην κάθε πεταλιά. 

Με όλα τα θετικά στοιχεία του Sl4 αλλά με τεράστια διαφορά στην τιμή, το νέο Tarmac Sport είναι ίσως το καλύτερο πλαίσιο βάση τιμής-από-δοσης. Με ένα υποδειγματικό πλαίσιο με την δυνατότητα αναβάθμι-σης, φθάνοντας κάποια στιγμή ίσως και στο σημείο να προκαλέσει τον αμφιθαλή αδελφό του.

Σκελετός: 9.5/10Περιφερειακά: 8.5/10

Σχεδιασμός: 9/10Τιμή: 8.5/10

Αίσθηση: 9/10Σύνολο: 44.5/50

Βαθμολογία

Page 72: Απρίλιος 2014

the cannibal

Ποδηλατικές προσωπικότητες

EDDY MERCKX

Το Bike & Sports ξεκινά ένα μεγάλο αφιέρωμα στις μεγάλες προσωπι-κότητες της ποδηλασίας. Σε αθλητές που ξεχώρισαν και κατάφεραν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να αφή-σουν το στίγμα τους στην ποδηλατική ιστορία. Σε κάθε τεύχος θα παρου-σιάζουμε έναν αθλητή που κατά τη γνώμη μας ξεχώρισε με τη ζωή του, τη προσωπικότητά του και τα επι-τεύγματά του.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

72 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

EDDIE MERCKX

Page 73: Απρίλιος 2014

73 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣEDDIE MERCKX

Αυτός είναι ο Eddy Merckx, για πολλούς ο καλύτερος αθλητής που πέ-ρασε από το χώρο της επαγγελματικής ποδηλασίας. Επί 13 χρόνια και μέχρι την αποχώρησή του το 1978 ο Βέλγος Merckx κέρδισε συνολικά 476 αγώνες, 54 από αυτούς μόνο το 1971.

Γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1945 σε μια συνοικία κοντά στις Βρυξέλλες. Μεγάλωσε στο παντοπωλείο των γονιών του μαζί με τα δυο του αδέλ-φια. Δεν υπάρχει κάτι δραματικό στην ιστορία του. Ευτυχισμένη παι-δική ηλικία και δυο γονείς που του έμαθαν να είναι τίμιος και να σέβε-ται τους ανθρώπους. Σε μια συνέντευξή του στη βρετανική Guardian, θυμάται «Όταν ήμουν μαθητής ήθελα στις διακοπές να πηγαίνουμε στην Κυανή ακτή όπως όλοι οι συμμαθητές μου αλλά εμείς πηγαίναμε στη Βόρεια Θάλασσα. Ο πατέρας μου έλεγε να μην κοιτάω αυτούς που πηγαίνουν στην Κυανή ακτή, αλλά αυτούς που δεν μπορούν να πάνε στη Βόρεια Θάλασσα. Ήθελε να είμαι πάντα προσγειωμένος».

‘Έτσι και έκανε. Μέχρι τώρα δεν του αρέσει να τον χαρακτηρίζουν ως «τον καλύτερο». Το θεωρεί ανόητο. Υποστηρίζει πως ήταν καλός στην εποχή του και κάθε εποχή έχει τα δικά της ταλέντα.

Σαν παιδί , ο Merckx απέκτησε εμμονή με την ποδηλασία . Μισούσε το σχολείο, και ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει το άθλημα σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο παρά τη βαριά σωματική του κατασκευή . Ο “χοντρούλης” Μerckx αγνοούσε τα ειρωνικά σχόλια των υπολοίπων παιδιών για τη σωματική του διάπλαση και συνέχισε να λέει στους γο-νείς και τους δασκάλους του ότι θέλει να γίνει επαγγελματίας ποδηλά-της. Το 1962 ανακοίνωσε στους γονείς του την απόφαση να εγκαταλεί-ψει τις σπουδές του και να ασχοληθεί συστηματικά με την ποδηλασία. Ένας θρύλος γεννιέται.

Το 1962 ως ερασιτέχνης πήρε μέρος σε 55 αγώνες και κέρδισε 23 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλήματος Βελγίου. Το 1964 κέρδισε το Ερασιτεχνικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δρόμου και πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες τερματίζοντας 12ος. Το επόμενο έτος ανέβηκε στην επαγγελματική κατηγορία.

Η πρώτη του μεγάλη νίκη ήρθε δύο χρόνια αργότερα, το 1966, στο Μιλάνο-San Remo. Μία μεγάλη καριέρα ξεκινούσε και ο ίδιος δεν ήταν καν 21 χρονών.

Από το 1969 μέχρι το 1975 κέρδισε περίπου το 35% των αγώνων που έλαβε μέρος, ένα εντυπωσιακό ποσοστό ειδικά σε ένα άθλημα όπου οι αθλητές δοκιμάζουν τα όρια της σωματικής τους αντοχής και χρει-άζονται άπλετο χρόνο αποκατάστασης. Η αντοχή του Merckx στο πόνο ήταν θρυλική. Πειράματα που έγιναν στην Ακαδημία Αθλητισμού της Κολωνίας, στη Γερμανία, έδειξαν ότι είχε μια ασυνήθιστη ικανότητα να διατηρεί το ρυθμό του, ακόμη και όταν το αίμα του περιείχε υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος.

H περίοδος της μεγάλης κυριαρχίας του Merckx άρχισε γύρω στο 1968 όταν κέρδισε το Paris- Roubaix. Την επόμενη χρονιά πέτυχε την πρώτη του νίκη στο Tour de France κερδίζοντας παράλληλα την κί-τρινη φανέλα (για τη συνολική νίκη στον αγώνα ), την πράσινη φανέλα (για το νικητή στους βαθμούς) και την πουά φανέλα (για την ταχύτερη ανάβαση στο βουνό ).

Οι θρίαμβοι του Merckx τον έκαναν σούπερ σταρ σε όλη την Ευρώπη. Στο παλμαρέ του περιλαμβάνεται ο Giro d’ Italia το 1970, 1972 και 1974, το Vuelta d’ Espana το 1973 και ο Γύρος της Γαλλίας το 1969-1972 και 1974. Ο Merckx παραμένει από τους λίγους αθλητές που έχουν

«Είμαι 68, κάνω ακόμα 60 χλμ περίπου κάθε βδομάδα μαζί με τα φιλαράκια μου, και μετά χαλαρώνουμε με ένα ποτήρι κρασί και ζαμπόν Πάρμας»

Page 74: Απρίλιος 2014

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣEDDIE MERCKX

74 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

κερδίσει και τα τρία grand Tour κατά τη διάρκεια της καριέρας τους και μάλιστα ο μόνος που έχει καταφέρει να κερδίσει το tour de France δυο φορές σε μια χρονιά.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Merckx ήρθε το 1972 στο Με-ξικό, όπου έκανε ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση που διανύεται από έναν ποδηλάτη σε μία ώρα: 49,431. Το ρεκόρ αυτό έμεινε άπιαστο όνειρο για πολλά χρόνια πριν τελικά καταριφθεί από ποδηλάτες με πο-δήλατα τεχνολογικά ανώτερα της εποχής του Merckx.

Μεγάλο ρόλο στην κυριαρχία του Merckx είχε η επιμονή του ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ξυ-πνούσε τα βράδια και κατέβαινε στο υπόγειο για να ρυθμίσει τη σέλα. Και παρόλο που σε συνέντευξή του στη βρετανική Guardian ο ίδιος είχε δηλώσει ότι « ποτέ δεν φοβόταν να πιεί μια μπύρα ή να κάνει ένα τσιγάρο», ο Merckx ήταν ένας πολύ δυνατός αντίπαλος ο οποίος δεν ήθελε να χάνει, ακόμη και όταν αποσύρθηκε από την επαγγελματική ποδηλασία . Οι νίκες του δεν ήρθαν με ιπποτισμούς και συμβιβα-σμούς. Δεν βοηθούσε ποτέ κάποιον άλλον να κερδίσει, (ούτε στους μικρής σημασίας αγώνες) ώστε να περιμένει να του ανταποδώσουν τη χάρη στα Grand Tours. Δεν τον ενδιέφερε να έχει συμπάθειες και σε κάθε αγώνα τα έδινε όλα για τη νίκη.

Κάποτε αγωνίστηκε επί 54 ημέρες σε μια σειρά και μερικές φορές έτρεχε ακόμα και δύο αγώνες μέσα σε μια ημέρα. Ο ενθουσιασμός του και η αποφασιστικότητά του ήταν πάντα ίδια, είτε έτρεχε αγώνες αντοχής, είτε μονοήμερα Classics είτε αγώνες mountain bike. O Merckx δεν ήταν ο δυνατότερος ή ο πιο τεχνικά καταρτισμένος αθλη-

τής αλλά το πάθος και η ανταγωνιστικότητά του έκανε τους αντιπάλους του να του δώσουν το παρατσούκλι, που τον ακολουθεί μέχρι τώρα, “the Cannibal.”

Ο ίδιος έχει πει συγκεκριμένα πως το παρατσούκλι αυτό το απέκτησε από την κόρη του παλιού συναθλητή του Christian Raymond. Σ’έναν αγώνα, στη γραμμή εκκίνησης, ο Christian απευθυνόμενος στην κόρη του της είπε «Αυτός ο τύπος δεν θα μας αφήσει να κερδίσουμε τίποτα. Τα θέλει όλα για τον εαυτό του». Και η μικρή απάντησε: «Άρα είναι ένας κανίβαλος»

Ο «Cannibal» προσπαθούσε να κερδίσει κάθε αγώνα, ανεξαρτήτως χρόνου και τόπου και ας τον έκανε “αντιπαθή” στους υπόλοιπους. «Δεν καβαλάω για τη δόξα. Καβαλάω γιατί γουστάρω την ποδηλασία και τη νίκη» έχει πει σε συνέντευξή του.

Οι νίκες σε μεγάλα Tour το 1974 έμελλε να είναι και από τις τελευταίες του Merckx. Το 1975 κατά τη διάρκεια ενός ετάπ ανάβασης στο Tour de France ένας θεατής του έριξε μπουνιά στο στομάχι και αργότερα έσπασε το ζυγωματικό σε πτώση. Παρόλα αυτά συνέχισε μέχρι τον τερματισμό χάνοντας όμως τον αγώνα από τον Bernard Thevenet με τρία λεπτά διαφορά.

Το 1976 ο Merckx πάτησε τα 30 και οι νίκες άρχισαν να γίνονται σπανι-ότερες και μόνο σε μικρότερους αγώνες. Το 1978 αποφάσισε να απο-συρθεί από την ενεργό δράση λόγω προβλημάτων στη μέση .

Στις αρχές τις δεκαετίας του ΄90 μπαίνει ενεργά στην κατασκευή αγω-νιστικών ποδηλάτων αρχικά ως σχεδιαστής custom made σκελετών για επαγγελματίες.

Page 75: Απρίλιος 2014

75 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣEDDIE MERCKX

Μικρές αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή του:

★ Το πλήρες του όνομα είναι Eduard Louis Joseph Baron Merckx. Λίγοι γνωρίζουν πως το αρχικό του επίθετο ήταν “Mergckxstp”. Το μίκρυνε ώστε να προφέρεται πιο εύκολα και άρχιζε να κυκλοφορεί με σκέτο «Eddy» μιας και διαπίστωσε πως οι αθλητικοί σχολιαστές δυσκολεύονταν να το διαβάσουν.

★ Παντρεύτηκε το 1967 σε ηλικία 22 ετών, την 21χρονη Lucien Acou, δασκάλα και κόρη του προπονητή της εθνικής ερασιτε-χνικής ομάδας. Απέκτησαν δυο παιδιά, μια κόρη και ένα γιο ο οποίος είναι επίσης επαγγελματίας ποδηλάτης (Axel Merckx).

★ Κατά τη θητεία του στην ομάδα της Peugeot (‘66-‘67) ήταν αναγκασμένος να πληρώνει από τηn τσέπη του το κόστος των ελα-στικών και των τροχών.

★ Μιλάει άπταιστα 18 γλώσσες και μάλιστα είχε εκ γενετής οξύτατη ακοή. Ο συνδυασμός λοιπόν και των δύο, έκανε τον Eddy να μην χάνει λέξη από όσα έλεγαν για εκείνον!

★ Το πρώτο Tour de France που κέρδισε ήταν το 1960 αλλά με το ψευδώνυμο Gastone Nancini. Ήταν μόνο 15 ετών.

★ Το 1980 έτρεξε πάλι στο Tour de France με το ψευδώνυμο Joop Zoetemelk, μόνο και μόνο για να σπάσει το σερί του Hinault.

★ Την εποχή της κυριαρχίας του με την Molteni (’71-75’) ο Merckx είχε ως βασικό του μηχανικό τον Ernesto Colnago.

★ Το γαλλικό περιοδικό Vélo περιγράφει τον Merckx ως «τον πιο ικανό αναβάτη που έχει γνωρίσει ποτέ η ποδηλασία», ενώ το αμερικάνικο VeloNews τον χαρακτηρίζει ως τον μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο ποδηλάτη όλων των εποχών.

★ Το χόμπι του είναι η Αστρονομία.

★ Ο Merckx στα 68 του, παραμένει ένας σούπερ σταρ για τους Βέλγους και ίνδαλμα για πολλούς φίλους της ποδηλασίας.

Page 76: Απρίλιος 2014

76 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Ετάπ

123

456789

101112131415

161718192021

Ημερομηνία

Παρ 9 Μαΐου Σαβ 10 Μαΐου Κυρ 11 Μαΐου Δευτ 12 Μαΐου Τρ 13 Μαΐου Τετ 14 Μαΐου Πεμ 15 Μαΐου Παρ 16 Μαΐου Σαβ 17 Μαΐου Κυρ 18 Μαΐου Δευτ 19 Μαΐου Τρ 20 Μαΐου Τετ 21 Μαΐου Πεμ 22 Μαΐου Παρ 23 Μαΐου Σαβ 24 Μαΐου Κυρ 25 Μαΐου Δευτ 26 Μαΐου Τρ 27 Μαΐου Τετ 28 Μαΐου Πεμ 29 Μαΐου Παρ 30 Μαΐου ΜαίουΣαβ 31 Μαΐου Κυρ 1 Ιουν

Τύπος Αγώνα

TTTflatflat

flatmountainshillymountainsmountainsmountains

flathillyITTflatmountainsflat / finish uphill

mountainshillymountainsITT uphillmountainsflat

Τοποθεσίες των Αγώνων

Stage 1: The hills in the TTTStage 2: Mostly flat in Northern IrelandSome (Northern) Irish hillocks in stage 3ΡεπόStage 5: Italian ‘mountains’, finish in BariFirst mountains in stage 5: in PotenzaGrand finale at Montecassino in stage 6Stage 7 gives 2 tough colsVia Cippo di Carpegna to MontecopioloFlat start, finish uphill at SestolaΡεπόStage 10: Small climbs in grande finaleStage 11 Longest stage, 2 climbsHills in the ITT to BaroloFossano – Rivarolo CanaveseIn Pantani’s footsteps, to OropaValdengo – Plan di MontecampioneΡεπόGavia, Stelvio and Val MartelloSarnonico – Vittorio VenetoThe DolomitesUphill ITT to Cima GrappaLast mountains, i.e. Monte ZoncolanGemona del Friuli – Trieste

Απόσταση

21.7 km218.0 km187.0 km

121.0 km200.0 km247.0 km214.0 km174.0 km174.0 km

184.0 km249.0 km46.4 km158.0 km162.0 km217.0 km

139.0 km204.0 km171.0 km21.7 km167.0 km169.0 km

GIRO D’ITALIA

Τον Μάιο του 2014 στο επίκεντρο του κόσμου της ποδηλασίας θα είναι η Ιρλανδία για την εκκίνηση του Giro d’ Italia, της διοργάνωσης που κάθε φορά αποδεικνύει πως νικητής δεν είναι απλά ένας ποδηλάτης αλλά ένας υπεραθλητής, που δοκιμάζει τα σωματικά αλλά και τα ψυχι-κά αποθέματά του ώστε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα είχε την τιμή το 2013 να εκπροσωπηθεί σε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός από τον Γιάννη Ταμουρίδη, τον πρώτο Έλληνα πο-δηλάτη που κατάφερε όχι απλά να μετεγγραφεί σε μία από τις κορυ-φαίες ποδηλατικές ομάδες του κόσμου και να λάβει μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις, αλλά να πρωταγωνιστήσει και να τραβήξει τα βλέμματα όλου του κόσμου με τις επιδόσεις του σε ορισμένα ετάπ.

Η ΔιαδρομήΟ Γύρος Ιταλίας είναι το όνειρο κάθε ανηφορίστα. Εφέτος το πρόγραμ-μα περιλαμβάνει 9 ανηφορικούς τερματισμούς με τους 5 να είναι σε βουνά με μεγάλο υψόμετρο. Οι αναβάτες που θα θέσουν ως στόχο την Γενική Κατάταξη θα πρέπει να βρίσκονται από νωρίς σε καλή φυσική

κατάσταση καθώς από το 5ο ετάπ θα ξεχωρίσουν οι αθλητές που πι-θανόν θα πρωταγωνιστήσουν στο φετινό Giro d’ Italia.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9 Μαΐου, στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα στην πόλη του Μπέλφαστ, με τους διοργανωτές να έχουν επιλέξει την ομαδική χρονομέτρηση για να αναδείξουν τον πρώτο αθλητή που θα φορέσει την ροζ φανέλα. Έκει θα πραγματοποιηθούν συνολικά 3 ετάπ που θα ολοκληρωθούν στο Δουβλίνο. Η διαδρομή του 2014 είναι αφι-ερωμένη στον Marco Pantani (10 χρόνια μετά τον θάνατο του και 16 χρόνια μετά την νίκη του στο Giro) και στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί δύο βουνά, τα Oropa και Montecampione, όπου ο “Πειρατής” πανηγύ-ρισε νίκες το 1998 -η αγαπημένη του ανάβαση στο Cippo di Capergna.

Εκτός από την Ομαδική Χρονομέτρηση στην πρεμιέρα του Γύρου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα δυο ατομικές χρονομετρήσεις, μία σε επίπεδη διαδρομή στο 12ο ετάπ και μία ανηφορική στο 19ο ετάπ όπου πολύ πιθανόν να κρίνει και τον νικητή της Γενικής Κατάταξης.

Οκτώ ετάπ του Giro d’ Italia ενδεχομένως να κριθούν στο τελικό σπριντ προσφέροντας το θέαμα του μαζικού τερματισμού με τους ταχύτερους ποδηλάτες στον κόσμο να δίνουν την δική τους μάχη.

Ο βαθμός δυσκολίας της τελευταίας εβδομάδας του Γύρου Ιταλίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς οι αριθμοί των υψομετρικών “μιλάνε” από μόνοι τους. Συγκεκριμένα, στις 27 Μαΐου το Passo dello Stelvio (2.775 μέτρα) και το Passo de Gavia (2.621 μέτρα) πρέπει να ξεπερα-στούν πριν από την τελική ανάβαση στο Val Martello (2.059 μέτρα). Αυτή η διαδρομή ήταν στο καλεντάρι και το 2013 αλλά ακυρώθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Το 18ο ετάπ, μία μέρα πριν από την ανηφορική ατομική χρονομέτρηση, είναι ακόμα ένα δύσκολο ετάπ που τερματίζει στο Refugio Panarotta μετά από μια ανάβαση 18,8 χιλιομέτρων με μέση κλίση 7,9%.

Η εξαντλητική τελευταία εβδομάδα θα συνεχιστεί μέχρι την προτε-λευταία ημέρα του Giro, αφού οι αναβάτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις απότομες ανηφόρες στο Monte Zoncolan. Ο τερματισμός είναι σε υψόμετρο 1.700 μέτρα μετά από μια ανάβαση με μέγιστες κλίσεις 22% .

Page 77: Απρίλιος 2014

77 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Μάχης Κρήτης 3Πλ. Αγ. Αναργύρων, 135 61

Τηλ./Fax.: 210.2627651Mob.: 6972/319971

email:[email protected]

justride.gr

Λεωφ. Βουλιαγμένης 415 163 46 • Ηλιούπολη

Τηλ. 210 9901919 • [email protected]

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Τα φαβορίΤο θέαμα αναμένεται μεγάλο και ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ποδηλάτες ακόμα μεγαλύτερος. Οι ανηφορίστες που έχουν δηλώσει ως στόχο το φετινό Γύρο Ιταλίας είναι οι Michele Scarponi, Cadel Evans, Damiano Cunego, Joaquim Rodriguez, Nairo Quintana, Ivan Basso, Rigoberto Uran, Richie Porte, Nicolas Roche. Κριτήρια για την νίκη είναι πολλά όπως οι βοηθοί, η έλλειψη προβλήματος υγείας κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, οι ατυχίες όπως πτώσεις ή τεχνικά προβλήματα.

Τα ρεκόρ του Giro di ItaliaΤρεις αναβάτες έχουν καταφέρει να κερδίσουν από πέντε φορές την πρώτη θέση στην Γενική Κατάταξη του Giro di Italia: οι Alfredo Binda, Fausto Coppi και Eddy Merckx. Ο Mario Cipollini έχει μακράν τις περισσότερες νίκες σε ετάπ, 42 στον αριθμό, με τον Alessandro Petacchi να είναι ο ενεργός ποδηλάτης με τις περισσότερες νίκες όπου έχει κατακτήσει 27 πρώτες θέσεις.

Ο Merckx είναι ο άνθρωπος που φόρεσε 77 φορές την ροζ φανέλα, τις περισσότερες από κάθε άλλον. Ο Γύρος κατακτήθηκε δύο και περισσότερες συνεχόμενες φορές από τον ίδιο ποδηλά-τη μόνο από τους Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Stephen Roche, Miguel Indurain και Marco Pantani.

AG2R La MondialeAstanaBelkin Pro Cycling TeamBMC Racing TeamCanondale Pro CyclingEuropcarFDJ.fr

Σεζόν2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

Γενική ΚατάταξηStefano Garzelli

Gilberto Simoni

Paolo Savoldelli

Gilberto Simoni

Damiano Cunego

Paolo Savoldelli

Ivan Basso

Danilo Di Luca

Alberto Contador

Denis Mensjov

Ivan Basso

Michele Scarponi

Ryder Hesjedal

Vincenzo Nibali

Κατάταξη ΠόντωνDmitri Konysjev

Massimo Strazzer

Mario Cipollini

Gilberto Simoni

Alessandro Petacchi

Paolo Bettini

Paolo Bettini

Alessandro Petacchi

Daniele Bennati

 *

Cadel Evans

Michele Scarponi

Joaquιm Rodrιguez

Mark Cavendish

Κατάταξη ΒουνώνFrancesco Casagrande

Freddy Gonzαlez

Julio Alberto Pérez Cuapio

Freddy Gonzαlez

Fabian Wegmann

José Rujano

Juan Manuel Gαrate

Leonardo Piepoli

 *

Stefano Garzelli

Matthew Lloyd

Stefano Garzelli

Matteo Rabottini

Stefano Pirazzi

Καλύτερος Νέοςn/a

n/a

n/a

n/a

n/a

n/a

n/a

Andy Schleck

Riccardo Riccο

Kevin Seeldraeyers

Richie Porte

Roman Kreuziger

Rigoberto Urαn

Carlos Betancur

Garmin-SharpGiant-ShimanoLampre MeridaKatushaLotto BelisolMovistar TeamOmega Pharma-Quick StepOrica Greenedge

Sky ProcyclingTeam Tinkoff – SaxoTrek Factory RacingAndroniBardiani-CSFColombiaYellow Fluo

Οι ομάδες

Page 78: Απρίλιος 2014

78 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΤΡΕΞΙΜΟΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣIΑ: ΠΡΟΚΛHΣΕΙΣ, ΔΥΣΚΟΛIΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦAΣΕΙΣ

Για τους περισσότερους από μας η δρομική μας ζωή ξεκινά από μία εσωτερική ανάγκη. Ποια είναι αυτή για τον καθέναν, δεν ξέρω ακριβώς να σας πω, αλλά λίγο ως πολύ έχει κοινά χαρακτηριστικά, υγεία, απόσταση από τα τετριμμένα, αναμέτρηση με τα όριά, ελευθερία. Και όταν μπούμε και στο μαγικό κόσμο των αγώνων, τις περισσότερες φορές γινόμαστε πάλι παιδιά που ανακαλύπτουν τον κόσμο!

Όταν έρχεται εκείνη η στιγμή που θα θέσουμε τον επόμενο δρομικό μας στόχο, ξεκινάει για μας ένα ταξίδι. Τις ευκολίες ή τις δυσκολίες του, τις φωτεινές ή τις σκοτεινές στιγμές του, είναι αδύνατον να τις γνωρίζουμε στη δεδομέ-νη χρονική στιγμή της επιλογής, όμως το σί-γουρο είναι ότι ο ενθουσιασμός και η αισιοδο-ξία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που μας ωθούν στην απόφασή μας.

Η αρχή της προετοιμασίας είναι κυρίως ανα-γνωριστική. Προσπαθούμε να δούμε που βρι-σκόμαστε σωματικά, να επιλέξουμε ένα πρό-γραμμα που να μας ταιριάζει αλλά παράλληλα και να μας προκαλεί λιγάκι για να επιτύχουμε έτσι μια ισορροπία ανάμεσα στο «μπορώ» και στο «μπορώ και περισσότερο». Όταν βρούμε τον ιδανικό καθοδηγητή, το προπονητικό πρό-γραμμα που θα πληρεί τις παραπάνω προϋ-ποθέσεις και τον απαιτούμενο χρόνο για την εκτέλεσή του, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ταξίδι για την προσωπική μας Ιθάκη.

Περίπου στη μέση της προετοιμασίας, καθένας

από μας, μπορεί να διαπιστώσει αν έχει φτάσει στην φυσική κατάσταση που επιθυμεί. Είναι η στιγμή που οι προπονήσεις αρχίσουν αν απο-δίδουν τα μέγιστα, πολλές από αυτές φαίνονται ακόμα και εύκολες, ενώ η επίτευξη μιας προ-πόνησης παρόλη τη δυσκολία της, μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση. Όλο αυτό, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όριά μας, την ελαστικότητά αλλά και την υπέρβασή τους. Έτσι, όταν αρχί-ζουμε να αισθανόμαστε την εδραίωση της βελ-τίωσης, δεν συμβιβαζόμαστε, αλλά αρχίζουμε να πιέζουμε, για να δούμε «τι θα συμβεί μετά». Άραγε, έχει παραπάνω; Έχει και άλλο από αυτό που μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι είχαμε ή μπο-ρούσαμε; Ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσου-με είναι να μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα. Η «κατά γράμμα» εκτέλεση του προγράμματος βρέξει-χιονίσει, η σχεδόν μηδενική απόκλιση από αυτό οδηγεί μερικές φορές ακόμα και σε εμμονική ευλάβεια, αλλά παρόλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε να το ακολουθούμε.

Είναι πολύ πιθανό, από όλο το παραπάνω, να πάρουμε τη μέγιστη δυνατή μας απόδοση, σω-ματικά, ψυχικά και ηθικά. Μπορεί η καμπύλη της βελτίωσής μας, να είναι μόνο ανοδική και εμείς να απολαμβάνουμε τον καινούριο μας εαυτό. Παρόλα αυτά, στη συγκεκριμένη φάση, ελοχεύει ένας κίνδυνος που σπάνια περνάει από το μυαλό μας όσο είμαστε «μεθυσμένοι» από την ανοδική μας πορεία. Το σώμα προ-σπαθεί, το σώμα ξεπερνάει, αλλά υπάρχει

Προετοιμασία προκλήσεις, δυσκολίες και αποφάσειςTης Ιωάννας Ρέτσου

Ανάγκη,απόφαση, ξεκίνημα, βελτίωση, εξέλιξη. Για τους περισσότερους από μας η δρομική μας ζωή ξεκινά από μία εσωτερική ανάγκη. Ποια είναι αυτή για τον καθέ-ναν, δεν ξέρω ακριβώς να σας πω, αλλά λίγο ως πολύ έχει κοινά χαρακτηριστικά, υγεία, απόσταση από τα τετριμμένα, αναμέτρηση με τα όριά, ελευ-θερία. Και όταν μπούμε και στο μαγικό κόσμο των αγώ-νων, τις περισσότερες φορές γινόμαστε πάλι παιδιά που ανακαλύπτουν τον κόσμο!

Page 79: Απρίλιος 2014

79 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

lucasbikes-endura-print.pdf 1 15/12/2011 3:27:36 μμ

ΤΡΕΞΙΜΟΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣIΑ: ΠΡΟΚΛHΣΕΙΣ, ΔΥΣΚΟΛIΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦAΣΕΙΣ

και μία περίπτωση το σώμα να τραυματιστεί. Ο τραυματισμός είναι η «φωνή» του σώματός μας που μας λέει, «πίεσες πολύ, κουράστηκα, άκου τα σημάδια που σου στέλνω».

Και τώρα τι;

Η αλήθεια είναι ότι η πρόληψη θα ήταν πολύ καλύτερη από την αντιμετώπιση. Από την άλλη πλευρά, πολλοί από μας, επιλέγουμε να αγνο-ούμε τα σημάδια που μας δείχνουν ότι έχουμε πάρει εκείνο το σκοτεινό μονοπάτι προς τον τραυματισμό. Όταν λοιπόν, ένα πρόβλημα του σώματος ανακόπτει την μέχρι τώρα επιτυχη-μένη προετοιμασία μας, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα και κυρίως αρνητικά. Θυμώνουμε με τον εαυτό μας που δεν καταλάβαμε νω-ρίτερα, σε λίγο έρχεται και η αυτολύπηση να μας χτυπήσει την πόρτα, αφού σκεφτόμαστε ότι εμείς το φέραμε αυτό στον εαυτό μας, και τέλος η απογοήτευση έχει ένα έφορο έδαφος για να εδραιωθεί μέσα μας.

Θα πρέπει λοιπόν, να έχουμε στο νου μας ότι πριν έρθει κάτι πολύ δραστικό όπως ένας τραυματισμός για να ανακόψει τον ενθου-σιασμό και την καλή μας δρομική πορεία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούμε το σώμα μας. Να το παρατηρούμε προσεκτικά, να μάθουμε να διακρίνουμε τα σημάδια της κούρασης από τα σημάδια της μέγιστης πίεσης και του κινδύνου, να είμαστε σε εγρήγορση, όχι μόνο για τις επιδόσεις, αλλά και για όποια ένδειξη δυσλειτουργίας του τόσο πολύτιμου εργαλείου μας.

Και μετά;

Σταμάτα να «κυνηγιέσαι». Αυτό το επικίνδυνο κυνηγητό με το «πιο γρήγορα», με την «ευ-λαβική εκτέλεση του προγράμματος», με το «αφού το λέει το πρόγραμμα ΠΡΕΠΕΙ να το κάνω» όταν οι ενδείξεις είναι στα «κόκκινα», πρέπει να το αναγνωρίζεις και να το σταματάς. Να σταματάς και να αναζητήσεις συμβουλή και βοήθεια. Σίγουρα υπάρχουν κοντά μας άλλοι δρομείς, προπονητές, αλλά και γιατροί - αν τα

πράγματα φτάσουν ως εκεί - που είναι πρόθυ-μοι να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία, τη γνώση και τις συμβουλές τους. Στρεφόμαστε λοιπόν σε πιο έμπειρους ανθρώπους από μας, για συμβουλές και στήριξη. Δεν είναι κακό, δεν είμαστε μόνοι μας σε όλο αυτό, και πρέπει να ζητάμε βοήθεια.

Ο φόβος του ότι θα σταματήσουμε σε μία φάση που είμαστε στην κορυφή της προετοιμασίας μας είναι αυτός που μας ωθεί πολλές φορές στον τραυματισμό. Όμως είναι πολύ σημαντι-κό να ξέρουμε ότι μπορούμε και πρέπει να σταματάμε όταν πονάμε. Είναι σημαντικό να «καίμε» προπονήσεις όταν είμαστε κουρασμέ-νοι. Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε μία τυχαία κακόκεφη μέρα, από την ψυχική εξά-ντληση εξαιτίας της απαιτητικής προπόνησης. Δεν θα χάσουμε κάτι αν ανακόψουμε για λίγο την ανοδική μας πορεία. Τα οφέλη που έχουμε αποκομίσει από τόσες επιτυχημένες προπονή-σεις, δεν θα χαθούν επειδή θα μείνουμε λιγάκι εκτός. Η ξεκούραση είναι πολλές φορές πιο αναγκαία από μία επιτυχημένη προπόνηση. Η σωματική και ψυχική αποσυμφόρηση είναι ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχημένη ολο-κλήρωση μιας προετοιμασίας και για την επί-τευξη του τελικού μας στόχου.

Για να μπορούμε να σταθούμε υγιείς και έτοι-μοι στην εκκίνηση τη μέρα του αγώνα, δεν αρκεί και αν θέλετε δεν είναι το ζητούμενο να μην έχουμε παραλείψει προπόνηση. Ο συν-δυασμός μιας ολοκληρωμένης - στα πλαίσια του εφικτού - προπόνησης με την απαραίτητη ξεκούραση και φροντίδα του σώματος, οι ρε-αλιστικοί στόχοι και η προσοχή στα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας κάθε φορά που το ασκούμε, είναι λίγο - πολύ τα συστατικά για έναν όμορφο και ανταποδοτικό αγώνα, και ένας τρόπος να πάρουμε τα μέγιστα ψυχικά οφέλη από αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε ως αντίδοτο στην ρουτίνα, τις δυσκολίες, τα προβλήματα της καθημερινότητας: να τρέχου-με πάντα εκεί.

Page 80: Απρίλιος 2014

80 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

«Έχω βολευτεί μια χαρά στον καναπέ ... έχει και αγώνα σήμερα στην τηλεόραση... πού να βγαίνεις να γυμναστείς...» Πόσες φορές έχε-τε κάνει αυτή τη σκέψη; Άραγε την ώρα που κανείς αποφασίζει να αναβάλλει για ακόμη μία φορά τη σωματική του δραστηριότητα έχει καταλάβει πιο είναι το τίμημα που πληρώνει;

Η σωματική αδράνεια «κοστίζει» 3,3 εκατομμύρια θανάτους σε ετή-σια βάση. Μπορεί τα νούμερα να ακούγονται υπερβολικά, ωστόσο, τα στοιχεία που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανα-γορεύουν τη σωματική αδράνεια ως την τέταρτη συνηθέστερη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό «British Journal of Sports Medicine» η σωματική αδράνεια είναι ασθένεια. Και το χειρότερο; Θανατηφόρα. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο εν λόγω άρθρο, η σωματική αδράνεια, πέραν από το προφανές κόστος σε αν-

ΣΩΜΑΤΙΚH ΑΔΡAΝΕΙΑ Η τέταρτη συνηθέστερη αιτία θανάτων παγκοσμίως

της Φανής ΠρεβέντηΔιαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στην αθλητική διατροφή[email protected]

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣΩΜΑΤΙΚΉ ΑΔΡΑΝΕΙΑ

θρώπινες ζωές, έχει βαρύτατες οικονομικές συνέπειες και μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας των χωρών. Το εν λόγω κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η σωματική αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά άλλων σοβα-ρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιακά επεισόδια, τα οικιακά ατυχήματα και η κατάθλιψη.

Η χώρα μας φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στην Ελ-λάδα το 90% των ενηλίκων αναφέρει ότι γυμνάζεται λιγότερο από δυο ώρες την εβδομάδα, ενώ το 37% των Ελλήνων περπατά λιγότερο από δυο ώρες την εβδομάδα.

Το πρόβλημα ξεκινά από το σχολείο όπου το 60% των σχολείων της χώρας αφιερώνει λιγότερο από 1-2 ώρες την εβδομάδα στο μάθημα της γυμναστικής.

Ας δούμε τώρα την οικονομική διάσταση του προβλήματος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το 1-2,6% του συνολικού κόστους υγειονομι-κής περίθαλψης διεθνώς οφείλεται στη σωματική αδράνεια.

Στον αντίποδα οι άνθρωποι που επιλέγουν τη σωματική δραστηριότη-τα πέρα από τα προφανή καρπώνονται και κάποια «ιδιαίτερα» οφέλη. Σε μία πρόσφατη μελέτη φάνηκε πως η άσκηση δε συμβάλλει μόνο στη μείωση του σωματικού λίπους και την καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους αλλά οδηγεί και στην επιλογή τροφών με λιγότε-ρες θερμίδες. Μάλιστα, τα πλούσια σε λίπος και θερμίδες τρόφιμα, τα οποία σε άλλη περίπτωση ο καθένας θα είχε μεγαλύτερη επιθυμία να καταναλώσει, δεν ήταν ιδιαίτερα αρεστά στους συμμετέχοντες. Επιλέ-γοντας κανείς να καταναλώνει υγιεινές τροφές αυξάνει τις πιθανότητες να διατηρήσει υγιές βάρος και καλή σωματική υγεία.

Τα οφέλη της άσκησης, λοιπόν, δεν περιορίζονται μόνο στο «κάψιμο» των θερμίδων αλλά φαίνεται πως επεκτείνονται τόσο στην ποιότητα της διατροφής μας όσο και στις διατροφικές μας επιλογές. Μήπως ήρθε ο καιρός να περάσουμε από την αδράνεια στη δράση;

Page 81: Απρίλιος 2014

Κατάστημα Site Διεύθυνση TK Περιοχή Νομός Τηλέφωνο

Μήπως δεν είστε στη λίστα μας; Επικοινωνήστε μαζί μας στο

210 6712991 για περισσότερες πληροφορίες.

Ακτίνα (Αντωνάκης Δημήτριος)JustrideSport&fitness.grPsychowheeler Gatsoulis Αδαμόπουλος ΑναστάσιοςCyclelandΖενέτος Λάμπρος Super Agora( Αφοί Αντωνιάδη ΑΕΕ)Bike DromosBike StationSportlifeGatsοulis BalkBikes Grammarios BikesFrederik BikesGatsoulisOxygencyclesBikecity (Μαρτίνος Νίκος)Polisbikes To PodilatoAlternative Riding Bike MeΜπλιάμος ΧρήστοςE BikerPlanet BikesΑμανατίδης Κων/νοςΑδαμόπουλος ΑναστάσιοςMarathonbikesE BikerGatsoulisDK Bike Shop Premium BikesΚασιμάτηςΚαπετανίδης ΧαράλαμποςWorld Of Bike BikewayDynocyclesΠοδηλατοδρόμιο BicycloneGatsoulisΖενέτος ΤιμόθεοςΚinisi BikesLestos BikesYour BikeMaroussi BikesΠουκαμισάς ΛουκάςGatsoulis Cycling Sam Pulse100Gatsoulis 369 BikesFidusa AthensEasy Wheels Life CyclesWheelmaniaGatsoulisΤσιρίκοςGrouvas BikesBike Shop GatsoulisKefalas BikesΚασιμάτης Γιώργος Κασιμάτης CyclingΠοδήλατα ΤζελέπηςWorld of BikeΤσαρνάς ΑντώνηςWorld Of Bike ShopSalamina CyclingProject4cyclingTern Bikes

aktinabikes.grjustride.grPodhlato.grpsychowheeler.grgatsoulis.gr

cycleland.grzenetosbikes.grsuper-agora.grbikedromos.grbikestation.gr Sportlife.grgatsoulis.grbalkbikes.grgrammariosbikes.comfrederikbikes.grgatsoulis.gro2cycles.grbikecity.grpolisbikes.grtopodilato.gralternativeriding.grbikeme.grbliamosbikes.gre-biker.grplanetbikes.gramanatidis-bikes.gr

marathonbikes.gre-biker.grgatsoulis.gr

premiumbikes.grkassimatisbikes.grkapetanidis-bikes.comworldofbike.grbikewaygr.blogspot.comdynocycles.compodilatodromio.combicyclone.grGatsoulis.grzenetosbikes.grkinisibikes.grlestosbikes.gryourbikeshop.grmaroussibike.grloukasbikes.grgatsoulis.grcyclingsam.grpulse100.grgatsoulis.gr

fidusa.greasywheels.grlifecycles.grwheelmania.grgatsoulis.grtsirikosbikes.grgrouvasbikes.gr

gatsoulis.grkefalasbikes.gr

kassimatiscycling.grpodilata-tzelepis.grworldofbike.gr

worldofbike.grsalaminacycling.gr

ternbicycles.gr

Παλαμά 27Μάχης Κρήτης 3Εθν.Αντιστάσεως 153,’Εναντι ΜετρόΝεαπόλεως 114Χαλανδρίου 23Χελμού 23Χελμού 5Ηρ. Πολυτεχνείου 7Αβέρωφ 15Λένορμαν 239Λιοσίων 189Σόλωνος 29Γ’ Σεπτεμβρίου 37 Καλομοίρη 2 & Πατησίων 202Τηλεφάνους 4Λ.Αλεξάνδρας 15 Θηβών 304 Θηβών 404Δελφών 55Λ. Ελευθερίας 9Χαρίλαου Τρικούπη 5Λ.Μαραθώνος 33Αλεξιουπόλεως 1Λ. Βραβρώνος & Αγίου ΕφραίμΑγ. Ιωάννου 22Λ.Πεντέλης 2Λ. Πεντέλης 44Μιαούλη 47Λεωφ.Μαραθώνος & Φιλ.ΕταιρείαςΔ. Γούναρη 41Λεωφ.Βουλιαγμένης 109Γιαννιτσοπούλου 6Λ. Γούναρη 229Λ. Βουλιαγμένης 27Ελ. Βενιζέλου 20 Γ. Παπανδρέου 23Μαρίνου Αντύπα 99Λ.Βουλιαγμένης 415Ιδομένεως 67Δημοσθένους 146Ελ.Βενιζέλου 281Νικοτσάρα 4 (Αναβρύτων)Χ. Τρικούπη & Έλλης 1Β. Κωνσταντίνου 97Κύπρου 85 & ΑναπαύσεωςΒ. Σοφίας 83Δημοκρατίας 77Αναγεννήσεως 54Εθν. Αντιστάσεως 26Τατοΐου 102 Λ. Θησέως 3Λ. Ηρακλείου 369Μελίνας Μερκόυρη 12Ελ. Βενιζέλου 77Πλ.Καρύλλου 2Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 173 Λ. Θεσσαλονίκης 8Περικλέους 2 Λεωφ.28ης Οκτωβρίου 35Λ. Λαυρίου 86Εθν. Αντιστάσεως 39-41 25ης Μαρτίου 71Πλατεία Ιπποδαμείας 9Πλατεία Ιπποδαμείας 8Προκοπίου 2 & 25ης Μαρτίου Λ.Ειρήνης 1Λ. Γρέγου 4Β. Γεωργίου 42Λεωφ.Σαλαμίνος 264Λεωφ.Αθηνών 209Εθν.Αντιστάσεως 37

301 00135 61172 36153 41153 43145 65145 65145 65104 33104 42104 45106 71106 82112 56104 42114 73122 41122 42122 43174 55174 56145 69164 52190 16166 73152 35152 35153 44153 44165 61166 74166 74166 74166 75192 00157 73163 45163 46131 22176 73176 74145 62145 63194 00194 00151 24151 27144 51146 71146 71146 71141 22141 22142 31171 21171 23143 42154 51184 51191 02185 31185 43186 31185 31132 31151 21190 03190 09189 00124 61152 32

ΑγρίνιοΑγ. ΑνάργυροιΑγ. ΔημήτριοςΑγ. ΠαρασκευήΑγ. ΠαρασκευήΑγ. ΣτέφανοςΑγ. ΣτέφανοςΑγ. ΣτέφανοςΑθήναΑθήναΑθήναΑθήναΑθήναΑθήναΑθήνα ΑθήναΑιγάλεωΑιγάλεωΑιγάλεωΆλιμοςΆλιμοςΆνοιξηΑργυρούποληΑρτέμιδαΒούλαΒριλήσσιαΒριλήσσιαΓέρακαςΓέρακαςΓλυφάδαΓλυφάδαΓλυφάδαΓλυφάδαΓλυφάδαΕλευσίνα ΖωγράφουΗλιούποληΗλιούποληΊλιονΚαλλιθέαΚαλλιθέαΚηφισιάΚηφισιάΚορωπί ΚορωπίΜαρούσιΜελίσσιαΜεταμόρφωσηΝ. ΕρυθραίαΝ. ΕρυθραίαΝ. ΕρυθραίαΝ. ΗράκλειοΝ. ΗράκλειοΝ. ΙωνίαΝ. ΣμύρνηΝ. ΣμύρνηΝ. ΦιλαδέλφειαΝ. Ψυχικό ΝίκαιαΠαιανίαΠειραιάςΠειραιάςΠειραιάςΠειραιάς ΠετρούποληΠεύκηΠόρτο ΡάφτηΡαφήναΣαλαμίναΧαϊδάριΧαλάνδρι

ΑιτωλοακαρνανίαΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττική



Οδηγός ΚαταστημάτωνΤα καταστήματα είναι ταξινομημένα κατά νομό

81 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 82: Απρίλιος 2014

aeraskainero.grpodilatorama.comcycleshop.graction-bikes.grworldofbike.grfidusa.gr

bikeplus.grbikeplus.grGatsoulis.grvolosbike.comdalavikasbikes.gr

giant-bicycles.commotionbikes.grbikestore.grredzeppelin.grgiant-bicycles.com

giant-bicycles.comthebicycleshop.gr

petali.grpodilatis-bikes.gr

Kastanisxs.grkatsantonis-podilata.gr

brx.gramericanosbikes.com

greece-fujibikes.com

Μεσογείων 293Παλαιλόγου 39Ζαλοκώστα 5Λ.Πεντέλης 111Αλ.Παπάγου 23Λ. Πεντέλης 48Π. Π. Γερμανού Εμπ. Κέντρο ΦωκιαλήΘεμ.Σοφούλη 97Σαχτούρη & Ι.Κότσικα 1Μ. Αλεξάνδρου 34Πολυμέρη 6Β28ης Οκτωβρίου 164Ιάσονος 25 & ΚοραήΔημητριάδος 38Ηρώων Πολυτεχνείου 98Α. Παναγούλη 99 – 101Β. Ουγκό 2Λ.Γεωργικής Σχολής 13Λεωφ.Γεωργικής Σχολής 48Παπάφη 72B. Γεωργίου 10Β. Όλγας 40Μάρκου Μπότσαρη 1B. Όλγας 130Δημοκρίτου 31Λεωφ.62 Μαρτύρων 95Χαρ.Τρικούπη 17Εθν. Αντιστάσεως 130Κισσάμου 208Γ.Πλατή 33Λ. Καλυβίων 126 Βενιζέλου 111ο Χλμ. Άργους – ΝαυπλίουΚλαδά 18Ανθίας 189Κατακόλου & Προύσης 1Πατρών 64Β. Οικονομίδου 17Ελ.Βενιζέλου 5Ροδοκανάκη 16

2121003141210681903821080290782106898062210681445021068466322241028288224102126422240265302651020837242103423224210973342421039392242102523124105528152410289269243102623923112209652310477800231090208823108585102310942922231128355623108489492541076141281031926428102830682810245511282109888622310474452231031152238202291827510664412721090966261033760526210307032621027500271023472327102389402271082866

152 31152 32152 33152 34152 34152 34851 00851 00340 01453 33382 21382 21383 33383 33412 23412 23421 00570 01570 01546 39546 40546 41546 43546 45671 00713 03713 06713 06731 31351 00351 00581 00212 00241 00263 32271 00271 00221 00221 00821 00

ΧαλάνδριΧαλάνδριΧαλάνδριΧαλάνδριΧαλάνδριΧαλάνδριΡόδοςΡόδοςΚάρυστοςΙωάννιναΒόλοςΒόλοςΒόλοςΒόλοςΛάρισαΛάρισαΤρίκαλαΘέρμηΘέρμηΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΞάνθηΗράκλειοΗράκλειοΗράκλειο Χανιά ΛαμίαΛαμία ΓιαννιτσάΆργοςΚαλαμάταΠάτραΠύργοςΠύργοςΤρίποληΤρίποληΧίος

ΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΑττικήΔωδεκάνησαΔωδεκάνησαΕύβοιαΉπειροςΘεσσαλίαΘεσσαλίαΘεσσαλίαΘεσσαλίαΘεσσαλίαΘεσσαλίαΘεσσαλίαΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΘράκηΚρήτηΚρήτηΚρήτηΚρήτηΛαμίαΛαμίαΜακεδονίαΠελοπόννησοςΠελοπόννησοςΠελοπόννησοςΠελοπόννησοςΠελοπόννησοςΠελοπόννησοςΠελοπόννησοςΑνατολικό Αιγαίο

Κατάστημα Site Διεύθυνση TK Περιοχή Νομός Τηλέφωνο

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Κεραμιδάς ΣτέλιοςΤο Ποδηλατάδικο Αέρας + ΝερόΠΟΔΗΛΑΤΟΡΑΜΑHalandri Cycle ShopAction Bikes World of ΒikeFidusa Karystos bikesΜάτης Κων/νοςBike + PlusBike + PlusGatsoulisVolos BikeΔαλαβίκας BikesΝτριβαλάς ΓεώργιοςΣπυρόπουλος ΣτέργιοςGiant Shop TheotokisMotion BikesBikestoreRed ZeppelinGiant Shop TheotokisCycleGiant Shop TheotokisΔερμεντζοπούλου ΦανήCyclomaniaΠΕΤΑΛΙ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ Φραγκιουδάκης ΑντώνιοςKastanis extreme shopΚατσαντώνης Ιωάννης Evolution Bike Καράμπελας ΑνδρέαςBike & Run Expert Σταυρόπουλος Ιησούς ΔημήτριοςPlanet CyclingΔιαμαντόπουλος ΠαναγιώτηςΙ. ΜάγκλαρηςΜέλιοςSpecialistes (Μαϊστράλης Παπαζής)

82 // BIKE & SPORTS // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Page 83: Απρίλιος 2014
Page 84: Απρίλιος 2014