ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ...

Click here to load reader

 • date post

  04-Feb-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ...

 • DV\943276EL.doc PE516.606v01-00

  EL EL

  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009 - 2014

  Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

  Έκθεση από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στην Ελλάδα

  που πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως τις 31 Οκτωβρίου 2012 Επικεφαλής Αντιπροσωπείας: Jan MULDER

  Σκοπός της επίσκεψης

  Από τις 28 έως τις 31 Οκτωβρίου 2012 αντιπροσωπεία επτά βουλευτών επισκέφθηκε την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα τα ελληνοτουρκικά σύνορα και την Αθήνα.

  Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να συγκεντρωθούν πληροφορίες και να εξεταστεί επί τόπου η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με την επιτήρηση των συνόρων και την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών. (βλέπε το πρόγραμμα στο παράρτημα)

  Πριν από την αναχώρησή τους, οι βουλευτές της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με την Επιτροπή, τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία και με ΜΚΟ προκειμένου να συγκεντρώσουν συμπληρωματικές πληροφορίες για την κατάσταση στην Ελλάδα.

  1. Επίσκεψη στα κέντρα των ελληνοτουρκικών συνόρων

  Η επίσκεψη επικεντρώθηκε σε τέσσερα κέντρα που βρίσκονται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα (Φυλάκιο, Φέρες, Κομοτηνή και Βέννα). Στην Αλεξανδρούπολη η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τις τοπικές αρχές (διοικητές της περιφέρειας και δημάρχους) και με τις περιφερειακές αστυνομικές αρχές.

  1.1. Φυλάκιο

  Ο Ταξίαρχος Γεώργιος Σαλαμάγκας, αστυνομικός διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Ορεστιάδας καλωσόρισε την αντιπροσωπεία κατά την άφιξή της στο

 • PE516.606v01-00 2/29 DV\943276EL.doc

  EL

  κέντρο του Φυλακίου και παρουσίασε την κατάσταση στην περιοχή σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση.

  Επεσήμανε ότι όλα τα άτομα που συλλαμβάνονται στα σύνορα μεταφέρονται στο κέντρο του Φυλακίου το οποίο λειτουργεί ως κέντρο πρώτης υποδοχής. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται καταγραφή, έλεγχος, ταυτοποίηση, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογράφηση των συλληφθέντων. Πραγματοποιούνται επίσης συνεντεύξεις με τους μετανάστες προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τη διαδρομή που ακολούθησαν. Η διάρκεια της κράτησης δεν μπορεί να υπερβεί τους τρείς μήνες για τους αιτούντες άσυλο. Έπειτα από τρεις μήνες αφήνονται ελεύθεροι, προμηθεύονται μια ροζ κάρτα και έχουν την υποχρέωση να ξαναπαρουσιαστούν μέσα σε έξι μήνες. Όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου μένουν στο κέντρο έως ότου επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Ο Ταξίαρχος επεσήμανε ότι οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά. Μέχρι το 2011, είχαν γίνει δεκτά μόνο 138 άτομα από την Τουρκία ενώ το 2012 έγιναν δεκτά μόνο 41 άτομα. Ανέφερε επίσης ότι και με τη Γεωργία η διαδικασία της επανεισδοχής θα πρέπει να βελτιωθεί. Επεσήμανε ότι διαπιστώνεται στρέβλωση του δικαιώματος του ασύλου δεδομένου ότι πολλά άτομα υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου μόνο όταν συλλαμβάνονται λόγω της παράνομης διαμονής τους στην Ελλάδα και ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αποφύγουν την επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους.

  Στο κέντρο παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες (ιατρός και νοσοκόμα). Το κέντρο έχει κινήσει διαδικασίες για την πρόσληψη διερμηνέων, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων και μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να έχουν προσληφθεί έξι άτομα από την κάθε επαγγελματική κατηγορία. Σίτιση προσφέρεται τρεις φορές την ημέρα· διατίθενται τηλέφωνα και υπηρεσίες καθαρισμού ενώ οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να προαυλίζονται εφόσον δεν βρέχει.

  Η χωρητικότητα του κέντρου είναι 374 άτομα. Αποτελείται από επτά θαλάμους εκ των οποίων ένας είναι για γυναίκες και ένας για ασυνόδευτους ανηλίκους. Το 2011 από το κέντρο πέρασαν υπήκοοι 84 χωρών, με τους Αφγανούς να αποτελούν το 55 % των κρατουμένων. Κατά τη στιγμή της επίσκεψης της αντιπροσωπείας υπήρχαν 120 κρατούμενοι από τους οποίους οι 50 ήταν γυναίκες και οι 2 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας δεν σημειώθηκαν νέες αφίξεις. Ο Ταξίαρχος Γεώργιος Σαλαμάγκας επεσήμανε ότι το κέντρο ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε προκειμένου να κατασκευαστεί και ένα κέντρο ελέγχου.

  Όταν οι βουλευτές επισκέφθηκαν το κέντρο παρατήρησαν ότι κάθε θάλαμος περιλαμβάνει περίπου 25 κρεβάτια, τέσσερις λεκάνες και τρεις ντουζιέρες (χωρίς πόρτα). Ως κουρτίνες χρησιμοποιούνταν κουβέρτες. Ορισμένοι κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε τηλέφωνο και σε προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης και υγιεινής. Υποστήριξαν ότι επί δύο μήνες είχαν μόνο κρύο νερό. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (PPE) θεώρησαν ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες ήταν μάλλον ανυπόστατες δεδομένου ότι οι αρχές επανέλαβαν ότι στους κρατούμενους παρέχονταν όλες οι βασικές υπηρεσίες. Ο βουλευτής της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/

 • DV\943276EL.doc 3/29 PE516.606v01-00

  EL

  Αριστεράς των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών (GUE) τονίζει ότι ενώ στο θάλαμο υπήρχαν 2 ασυνόδευτοι ανήλικοι, τα κρεβάτια που ήταν ξέστρωτα ήταν 4 και ότι όταν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ρωτήθηκαν για το θέμα αυτό, απάντησαν ότι μέχρι το προηγούμενο βράδυ μοιράζονταν το θάλαμο με δύο ενήλικες.

  1.2. Επίσκεψη στον φράχτη

  Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία μετέβη στην τοποθεσία στην οποία κατασκευάστηκε ο φράχτης και στο παρακείμενο κέντρο επιχειρήσεων.

  Οι αρχές επεσήμαναν ότι ο φράχτης έχει κατασκευαστεί κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής