παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

34

description

Η σημασία και ο ρόλος της προπαγάνδας ιστορικά. Οι επιπτώσεις της μέχρι σήμερα.

Transcript of παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

Page 1: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 2: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ΟΡΙΣΜΟΣ

● Προπαγάνδα είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς

Page 3: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 4: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

● Ένα επιπρόσθετο χαρακτηρισμό της προπαγάνδας είναι ο μεγάλος όγκος της. Δηλαδή ένας προπαγανδιστής μπορεί να προσπαθήσει να επηρεάσει τις γνώμες με το να κάνει το μήνυμα του να ακουστεί σε όσα περισσότερα μέρη γίνεται και όσο πιο συχνά γίνεται. Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι:

• Να ενισχύσει τις ιδέες του μέσω επανάληψης • Να καταπνίξει όλες τις εναλλακτικές ιδέες

Page 5: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 6: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 7: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ● Οικονομική: Με την ψυχολογική πίεση και τον συνεχή καταιγισμό διαφημίσεων καινούριων προϊόντων , οδηγούν τις μάζες σε άσκοπη κατανάλωση υλικών αγαθών.

● Οι ασφαλιστικές εταιρίες: Εμπνέουν ανασφάλεια για να οδηγήσουν τις μάζες στο να αγοράσουν ασφάλειες. Υπερτονίζουν τους κινδύνους φυσικών φαινομένων ή άλλων κινδύνων περιουσιακών στοιχείων ή υγείας για να οδηγήσουν τον κόσμο σε αγορές ασφαλειών παντός κινδύνου.

● Πολιτική: Κινδυνολογούν για μία κατάσταση προκειμένου να προσεταιρισθούν τους ψηφοφόρους.

Page 8: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

● Πόλεμοι: Επηρεάζοντας την ψυχολογία των λαών πολλές φορές τους έχουν οδηγήσει σε πόλεμο. Οι βιομηχανίες αμυντικών και επιθετικών συστημάτων διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα και πολλές φορές τα μεγαλοποιούν μέσω πολιτικών, τα οποία προπαγανδίζουν χρησιμοποιώντας τα Μ.Μ.Ε

● Οι φαρμακοβιομηχανίες: Είναι ένα καλό παράδειγμα ψυχολογικής επιρροής της προπαγάνδας στον άνθρωπο. Μέσω της τρομολαγνείας των Μ.Μ.Ε οδηγούν τον κόσμο σε μαζικούς εμβολιασμούς εφευρίσκοντας διαρκώς νέες απειλές επιδημιών και έτσι αποκομίζουν τεράστια οικονομικά κέρδη.

Page 9: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 10: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 11: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 12: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 13: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

• Οικονομικά συμφέροντα• Πολιτικά συμφέροντα - επεκτατικές βλέψεις• Προσωπικές φιλοδοξίες • Φανατισμός • Κρίση αξιών - ηθική χαλάρωση• Η αδιαφορία για τα κοινά • Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των ατόμων

Page 14: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

o Η σύνθετη μορφή κοινωνιών o Ο έντονος ρυθμός ζωής απορροφούν το χρόνο και το

ενδιαφέρον του πολίτηo Η λαϊκίστικη και δημαγωγική ρητορείαo Ο κομματισμόςo Η χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών o Η ανωνυμίαo Η αποξένωσηo Η αδιαφορία

Page 15: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 16: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 17: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 18: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 19: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ΟΠΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ • Κοινωνική ευθύνη. Υπεύθυνη άσκηση καθηκόντων, σεβασμός του

ανθρώπου, των αξιών και των θεσμών υπεράσπιση της αλήθειας / δικαιοσύνης / ελευθερίας / δημοκρατίας έλεγχος και καταλογισμός ευθυνών, προβολή λαϊκών αιτημάτων και υπεύθυνη τοποθέτηση, υπεύθυνη συμμετοχή στις κοινωνικές διαδικασίες.

• Επαγγελματική ακεραιότητα : άρτια επαγγελματική εκπαίδευση, γενικότερη παιδεία, πνευματικές ικανότητες (κρίση, σύλληψη, καινοτομία), ικανότητα λόγου και πειθούς, συντροφικότητα, επαγγελματική συνείδηση, εχεμύθεια, πειθαρχεία, εντιμότητα και ευθύτητα.

Page 20: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

• Σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και αξιοπρέπειας του ατόμου: όχι σπίλωση και καταρράκωση της ιδιωτικής ζωής, χλευασμό και διασυρμό του ατόμου.

• Σεβασμός του δημόσιου συμφέροντος: ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση κοινής γνώμης, πηγή παιδείας (πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής) για τον άνθρωπο, υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος και όχι οικονομικών ή άλλων συμφερόντων.

Page 21: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 22: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ΟΠΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ• Πρόσβαση και συμμετοχή στα Μ.Μ.Ε. γεγονός που σχετίζεται με το βαθμό

ανεξαρτησίας τους.• Έλεγχος των μηνυμάτων να επιλέγει μόνο ορισμένα στοιχεία να κρίνει και

να αποφεύγει την παθητική αποδοχή και την εύκολη μίμηση.• Προσεχτική επιλογή των πηγών ενημέρωσης, εναλλαγή τους ώστε να έχει

σφαιρική θεώρηση των πραγμάτων.• Συλλογική αντίδραση στην παραπληροφόρηση, άσκηση κριτικής και

δημοσιοποίησης της και απόρριψη των μη ποιοτικών εκπομπών.• Ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των Μ.Μ.Ε., επαρκής αναγνώστης

και εικονικά αλφαβητισμένος τηλεθεατής.

Page 23: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

● ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ : Είναι οι μέθοδοι και οι προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για την διάδοση ιδεών που εξυπηρετούν ένα σκοπό: πολιτικό, εμπορικό, θρησκευτικό, ή αστικό.

● ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ: Για να χειριστούν τη λογική και τα συναισθήματα του κοινού. Για να πείσουν τον άνθρωπο να πιστεύει σε κάτι ή σε κάποιον, να αγοράσει ένα αντικείμενο, ή να ψηφίσει με έναν ορισμένο τρόπο.

Page 24: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

• ΦΟΒΟΣ: Όταν ένας προπαγανδιστής προειδοποιεί το κοινό του ότι αν δεν ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία δράσης, το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή, χρησιμοποιεί την τεχνική του φόβου. Είναι πιο πιθανό να επιτύχει την επιθυμητή συμπεριφορά από το κοινό, εάν περιέχει συγκεκριμένες συστάσεις για να αποφευχθεί η απειλή, συστάσεις που το κοινό μπορεί να πιστέψει ότι είναι αποτελεσματικές και εφικτές.

Page 25: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

2. ΧΡΗΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ: Αυτή η τεχνική συνδέει ένα πρόσωπο ή μία ιδέα με ένα αρνητικό σύμβολο. Οι άνθρωποι υιοθετούν αυτό το είδος της συμπεριφοράς, όταν προσπαθούν να αποφύγουν να υποστηρίξουν τη δική τους γνώμη τους με τεκμήρια, και ελπίζουν ότι το κοινό θα απορρίψει το πρόσωπο ή την ιδέα με βάση το αρνητικό σύμβολο, αντί να κοιτάξει τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία.

Page 26: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

3. ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ: Οι προπαγανδιστές που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική, προσπαθούν να πείσουν το κοινό τους ότι, οι ιδέες τους, είναι «του λαού», και μέσω αυτής της λαϊκής προσέγγισης προσπαθούν να το πείσουν να υποστηρίξει κάποιον ή κάτι.

4. ΜΟΔΑ: Η προσέγγιση της «μόδας» σας ενθαρρύνει να σκεφτείτε ότι, επειδή όλοι οι άλλοι κάνουν κάτι, θα πρέπει να το κάνετε κι εσείς, αλλιώς θα μείνετε εκτός.

Page 27: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

● Ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποιούσε προσωπογραφίες του σε αγαλματα,μνημεία και νομίσματα ως προπαγανδα για την διάδοση της κυριαρχίας και δύναμης του.

● Αντικατασκοπικές αφίσες από τη Σοβιετική Ένωση, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Όταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν ήταν τα πυρηνικά όπλα των Η.Π.Α., αλλά οι κατάσκοποί τους. Σε ένα πόλεμο «ψυχρό», οι πληροφορίες είχαν μεγαλύτερη αξία, από οτιδήποτε άλλο. Γι΄ αυτό, οι Σοβιετικοί προσπαθούσαν να μπλοκάρουν κάθε διαρροή.Οι αφίσες έδιναν με απλό και κατανοητό τρόπο συμβουλές, κυρίως στους στρατιώτες, αλλά έκαναν και κάτι άλλο πιο σημαντικό. Διατηρούσαν τον λαό σε επαγρύπνηση και καλλιεργούσαν το ψυχροπολεμικό κλίμα.

Page 28: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

● Η Καθολική Εκκλησία και συγκεκριμένα οι πάπες ειναι ειδικοί στην προπαγάνδα.

● Τον 12ο και 13ο αιώνα π.Χ ο πάπας Ουρβανός ο 2ος χρησιμοποίησε την προπαγανδα για να πείσει στρατιώτες να συμμετάσχουν στις σταυροφορίες και να κατακτήσουν πολλά εδάφη καθιστώντας έτσι τον πάπα πολιτικά ισχυρό.

Page 29: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

● Όμως η Εκκλησία έχει κάνει και πολλά άλλα μέσω της προπαγάνδας για να διατηρήσει την θέση και την κυριαρχία της.

• Η ιερά εξέταση• Εθνοκαθάρσεις• Γάμοι με ανηλίκους• Καταπίεση δικαιωμάτων γυναικών• Καταπίεση δικαιωμάτων ομοφυλόφιλων• Απαγόρευση χρήση αντισύλληψης και ιδιαιτέρως

προφυλακτικών• Φόνοι τιμής• Βιασμοί τιμής

Page 30: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

• Ανθρωποθυσίες• Σκλαβιά • Κάψιμο μαγισσών • Βιασμός παιδιών• Καταπίεση ελευθερίας του λόγου • Καταπίεση της επιστήμης• Οικονομική καταπίεση (πληρωμή φόρων από άπιστους

στη συγκεκριμένη θρησκεία)• Εντολές δολοφονίας (φάτβα)• Θάνατοι παιδιών γιατί οι γονείς δεν πάνε στο γιατρό και

προσεύχονται να φύγει η αρρώστια

Page 31: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

<<Δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται κατάφωρα, να διαστρεβλώνει, να διαβάλλει, να κολακεύει το θεό του χρήματος και να πουλάει τη χώρα του και τους συνανθρώπους του για το καθημερινό του ψωμί… [Εμείς οι δημοσιογράφοι] είμαστε υποτελείς και εργαλεία των πλουσίων ανθρώπων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε μαριονέτες, εκείνοι τραβάνε τα κορδόνια κι εμείς χορεύουμε. Τα ταλέντα μας, οι δυνατότητες και οι ζωές μας είναι όλα ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες>>

Page 32: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση
Page 33: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ηοκο

Page 34: παρουσίαση χωρίς τίτλο 2η εκδοση

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ