Μαθητοφρένεια #16

of 8 /8
Ελληνικό δημόσιο σχολείο: δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο! σελίδα 2 ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 2011 Πάμε σαν άλλοτε! 38 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο η ιστο- ρία κύκλους κάνει! σελίδα 3 OFFICIAL PAGE mf-news.gr ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ΕΤΟΣ Β΄ - 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 - ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ: 16 - ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 € ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ mathitofreneia. blogspot.com Παιδιά της Ελλάδος παιδιά και τα τανκς γονατίσαν κείνη τη βραδιά!* Ο δ/ντης του Εσπερινού Λυ- κείου κος. Στέργιος Παπανίκος μιλά στη Μαθητοφρένεια, παρουσιάζει το νέο σχολείο και οριοθετεί τους στόχους του. New ... kids on the block! βιβλιο θήκη Απόψεων Ανδρέας Λιάμπας Η αγωνία ενός νέου Ζωή Λιάμπα Μα, πόσο τυχεροί μπορεί να είμαστε; Κων/νος - Δημ. Τσιουμέλας Το άρωμα της παγκοσμιο- ποίησης! Χριστίνα Παπανικολάου Ρόδα είναι και γυρίζει! σελίδα 3 Με λαμπρότητα τίμησε και φέτος το σχολείο μας την επέτειο της εξέγερσης των παιδιών του Πολυτεχνείου. Ποιήματα, αφηγήσεις, παρουσιάσεις ντο- κουμέντων και τραγούδια από τη Χορωδία μας συνέθεσαν μια άκρως πετυ- χημένη γιορτή. σελίδα 5 https://twitter.com/ #!/Mathitofreneia Μιχάλης Μιχαλόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Εσπερινό Λύκειο: Και πρώτη και δεύτερη ευκαιρία σελίδα 6 σελίδα 4 Μυστήριο και σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραμένει ο προορισμός της επταήμερης εκδρομής της τρίτης λυκείου για φέτος. Καμιά επιλογή δε ξεχωρίζει με τεράστια δια- φορά, ενώ κι αυτή που προς το παρόν προηγείται δεν προσφέρεται από κανένα τα- ξιδιωτικό γραφείο! Κι όλα αυτά μέσα στη γενικότερη οι- κονομική κρίση! σελίδα 7 ΕΤΣΙ ΤΑ ΛΕΩ ΕΓΩ σελίδα 3 ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ * Παράφραση του γνωστού τραγουδιού της Σοφίας Βέμπο που η ίδια η ερμηνεύτρια έκανε σε συναυλία στο Καλλιμάρμαρο ένα χρόνο μετά την πτώση της Χούντας. Απλή σκέψη του λέ(γ)οντος Τα σχολικά βιβλία στο μικρο- σκόπιο! σελίδα 8

description

Τα σχολικά βιβλία στο μικροσκόπιο! Μα, πόσο τυχεροί μπορεί να είμαστε; Πάμε σαν άλλοτε! 38 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο η ιστορία κύκλους κάνει!

Transcript of Μαθητοφρένεια #16

Page 1: Μαθητοφρένεια #16

Ελληνικό δημόσιο σχολείο: δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

σελίδα 2

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣΧΟΛΙΚΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 2011

Πάμε σαν άλλοτε! 38 χρόνιαμετά το Πολυτεχνείο η ιστο-ρία κύκλους κάνει!

σελίδα 3

OFFICIAL PAGEmf-news.gr

ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ΕΤΟΣ Β΄ - 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 - ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ: 16 - ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΚΥΡΙΟΑΡΘΡΟ

mathitofreneia.blogspot.com

Παιδιά της Ελλάδος παιδιάκαι τα τανκς γονατίσαν κείνη τη βραδιά!*

Ο δ/ντης του Εσπερινού Λυ-κείου κος. Στέργιος Παπανίκοςμιλά στη Μαθητοφρένεια,παρουσιάζει το νέο σχολείο καιοριοθετεί τους στόχους του.

New ... kidson the block!

βιβλιοθήκη Απόψεων

Ανδρέας ΛιάμπαςΗ αγωνία ενός νέου

Ζωή ΛιάμπαΜα, πόσο τυχεροί μπορεί ναείμαστε;

Κων/νος - Δημ. ΤσιουμέλαςΤο άρωμα της παγκοσμιο-ποίησης!

Χριστίνα ΠαπανικολάουΡόδα είναι και γυρίζει!

σελίδα 3

Με λαμπρότητα τίμησε και φέτος το σχολείο μας την επέτειο της εξέγερσηςτων παιδιών του Πολυτεχνείου. Ποιήματα, αφηγήσεις, παρουσιάσεις ντο-κουμέντων και τραγούδια από τη Χορωδία μας συνέθεσαν μια άκρως πετυ-χημένη γιορτή.

σελίδα 5

https://twitter.com/#!/Mathitofreneia

Μιχάλης Μιχαλόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής

Εσπερινό Λύκειο: Και πρώτη καιδεύτερη ευκαιρία

σελίδα 6 σελίδα 4

Μυστήριο και σταυρόλεξο γιαδυνατούς λύτες παραμένει οπροορισμός της επταήμερηςεκδρομής της τρίτης λυκείουγια φέτος. Καμιά επιλογή δεξεχωρίζει με τεράστια δια-φορά, ενώ κι αυτή που προςτο παρόν προηγείται δενπροσφέρεται από κανένα τα-ξιδιωτικό γραφείο! Κι όλααυτά μέσα στη γενικότερη οι-κονομική κρίση!

σελίδα 7

ΕΤΣΙ ΤΑ ΛΕΩ

ΕΓΩσελίδα 3

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ

* Παράφραση του γνωστού τραγουδιού της Σοφίας Βέμπο που η ίδια η ερμηνεύτριαέκανε σε συναυλία στο Καλλιμάρμαρο ένα χρόνο μετά την πτώση της Χούντας.

Απλή σκέψη του λέ(γ)οντος

Τα σχολικά βιβλία στο μικρο-σκόπιο!

σελίδα 8

Page 2: Μαθητοφρένεια #16

Μαθητοφρένεια ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ 2

Ελληνικό δημόσιο σχολείο: δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Επιτέλους και κάτι θετικό μέσασε αυτό το αλαλούμ που επι-κρατεί τον τελευταίο καιρό!

Μπορεί το όνειρο των μαθητών τουΔημοτικού σχολείου ΑμυγδαλεώνΓρεβενών, να εγκαταστήσουν δη-λαδή ένα φωτοβολταϊκό στη στέγητου σχολείου τους, να μην υλοποι-ήθηκε αλλά πέτυχαν να ευαισθητο-ποιήσουν μικρούς και μεγάλουςκαταλαμβάνοντας την πρώτη θέσηστην κατηγορία «Περιβάλλον» στο3ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθη-τικό Διαγωνισμό ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ.Δυστυχώς το Δημοτικό σχολείοΑμυγδαλέων έχει καταργηθεί λόγωτων συνενώσεων σχολικών μονάδωνκαι δεν υφίσταται σήμερα. Παρόλααυτά βραβεύτηκε για το 2011, απο-δεικνύοντας για μια ακόμη φοράπως όπου υπάρχει θέληση, οργά-νωση και συνεργασία το ελληνικόδημόσιο σχολείο έχει πολλά να προ-σφέρει. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, και την επι-τυχία του δικού μας σχολείου στονΠανελλήνιο διαγωνισμό σχολικώνεντύπων και περιοδικών για το 2011,όπου η Μαθητοφρένεια αναδεί-χτηκε καλύτερη εφημερίδα Λυκείου(Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θαπέσει να σε πλακώσει που λένε καιοι «παλιοί»).Είναι γεγονός λοιπόν πως μια μικρήπόλη όπως τα Γρεβενά έχει να επι-δείξει σειρά διακρίσεων. Και σίγουρααυτές που ανέφερα δεν είναι οιμόνες αλλά θα υπάρχουν και άλλες.Απλά μέσα σε όλα τα προβλήματατης ελληνικής κοινωνίας, τέτοιες ει-δήσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα. Θα ήμαστε ίσως απαισιόδοξοι και θαεθελοτυφλούσαμε αν δεν αναγνωρί-ζαμε πως το ελληνικό σχολείο δενέχει χάσει εντελώς την αξία του.Χωρίς να θέλω να γίνω υπερβολικήφαίνεται πως το ελληνικό σχολείο,παρά τους κατά καιρούς απαξιωτι-κούς χαρακτηρισμούς που το συνο-

δεύουν, έχει κοινωνικό, δημιουργικόχαρακτήρα, καθώς προσφέρει συν-θήκες αυτενέργειας και προωθείδράσεις. Δεν είναι μόνο μια προετοι-μασία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.Έχει αποδειχθεί ότι, όσο μεγάλοι ήμικροί είναι οι μαθητές, ένα απλόερέθισμα για να αγαπήσουν αυτόπου κάνουν και να δουν το σχολείομε άλλο μάτι αρκεί! Και όταν οι μα-θητές ασχοληθούν με αυτό πουπραγματικά τους εκφράζει και τοκάνουν με μεράκι μπορούν να πετύ-χουν πολλά. Μάλιστα ίσως η δόξα τη επιτυχίαςνα είναι το λιγότερο σε σχέση με τηνπροσωπική ικανοποίηση των μαθη-τών, την ευκαιρία για δημιουργικήέκφραση, την έξαρση της φαντασίαςτους και το κλειδί για να συνεχίσουννα ονειρεύονται! Να επιτύχουν κιαυτοί στη ζωή τους αργότερα τόσο σεπροσωπικό όσο και σε συλλογικόεπίπεδο.Δεν πρέπει βέβαια να λησμονούμετην συμβολή των δασκάλων και κα-θηγητών καθώς αυτοί είναι που δί-νουν το ερέθισμα στους μαθητέςτους. Οι ίδιοι πρέπει να αισθάνονταιπερήφανοι αλλά και υπεύθυνοι σεσχέση με το έργο τους. Είναι δημι-ουργοί αυτών των ώριμων προσωπι-κοτήτων του αύριο. Αφήνουν πίσωτους κάτι μαγικό: ολοκληρωμένουςκαι συνειδητοποιημένους ανθρώ-πους! Αναμφίβολα ξεχωριστοί είναιοι άνθρωποι που κάνουν άλλους αν-θρώπους να νιώθουν ξεχωριστοί.Κλείνοντας θα ήθελα με τη σειράμου να συγχαρώ τους μαθητές του ...τέως Δημοτικού σχολείου Αμυγδα-λέων για την διάκρισή τους και τηναπίστευτη δουλειά που έκανανκαθώς και τους δασκάλους τους, πουέχουν βρει τον τρόπο να τους δεί-χνουν τη δημιουργική πλευρά τουσχολείου. Ελπίζω να αποτελέσουνπαράδειγμα για τους συναδέλφουςτους. Και εις ανώτερα!

ΚΥΡΙΟΑΡΘΡΟ

Εβελίνα ΠιπέργιαΑρχισυντάκτρια

Στο σχολείο, η δασκάλα στο μικρόΠόντιο:- "Πες μου Γιωργάκη, ποιο ζώο εργά-ζεται για να έχει η μητέρα σου μετα-ξωτά ρούχα;"- "Ο μπαμπάς μου κυρία!"

Συζητούν δυο ξανθιές:- "Ρε συ Μαρία, που πάει το φως, όταντο σβήνεις;".- "Ξερω 'γω μωρέ Σούλα, κρύβεται".- "Ναι, αλλά που πάει και κρύβεται;"- "Δεν ξέρω. Άσε, θα πάω σπίτι να τοσκεφτώ και θα σε πάρω τηλέφωνο νασου πω". Μετά από 30΄χτυπάει το τηλέφωνο.- "Έλα εγώ είμαι, βρήκα που πάει τοφως όταν το σβήνουμε. Έρχομαι απόεκεί να σου πω". Πάει η Μαρία ξανάστο σπίτι της Σούλας:- "Λοιπόν Σούλα, σβήσε όλα τα φώτα!"Πάει η Σούλα και σβήνει όλα τα φώτα.- "ΟΚ, τα έσβησα όλα".- "Ωραία! Τώρα άνοιξε σιγά-σιγά τηνπόρτα του ψυγείου ..."

ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙΕΚΔΟΣΗΣ

Δημήτρης Γουσόπουλος ΦιλόλογοςΔήμητρα Κωσταρέλλου Φιλόλογος

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ Εβελίνα ΠιπέργιαΕλένη ΧατζηλίουΑλεξάνδρα Παπανίκου

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙΥΛΗΣ

Αθηνά ΠηλιτζίδουΡένια ΤσίπηΑνδρέας ΛιάμπαςΧριστίνα ΠαπανικολάουΑναστασία ΠαπανικολάουΑναστασία ΚώτταΜαρία ΜπέλτσιουΘωμαή ΦιλιοπούλουΚέλλυ Κωνσταντινίδου

ΕΙΔΙΚΟΙΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εύη ΝερκίζογλουΔήμητρα ΠαπαθεοδώρουΑλεξάνδρα Πολύζου

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κων/νος - Δημ. Τσιουμέλας

e-mailδιεύθυνση

[email protected]ο Γενικό Λύκειο ΓρεβενώνΝίκης 2, Γρεβενά, Τ.Κ. 51100

Του μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιάΟι Βυζαντινοί, όταν έπιαναν κάποιοννα κρυφακούει, του έριχναν ζεματιστόλάδι στ` αυτιά και τον κούφαιναν. Μά-λιστα ο αυτοκράτορας Ιουλιανός αι-σθανόταν τόσο φοβερή απέχθεια γιατους «ωτακουστές» που έγραψε ειδικόνόμο, ζητώντας να τιμωρούνται μεμαρτυρικό θάνατο. Ο νόμος ωστόσοαπορρίφθηκε από την Σύγκλητο ωςαπάνθρωπος και υπερβολικά αυστη-ρός. Μαζί και η τιμωρία με το καυτόλάδι και ζήτησε να οριστεί μικρότερηποινή. Τότε ο Ιουλιανός σκαρφίστηκεκάτι άλλο που, ενώ στην αρχή φάνηκεαστείο, στη συνέχεια αποδείχθηκεαφάνταστα τρομερό. Έβαζαν δηλαδήστ` αυτιά του ωτακουστή ... ψύλλους!Τα ενοχλητικά ζωύφια, έμπαινανβαθιά στο λαβύρινθο του αυτιού κι άρ-χιζαν να χοροπηδούν, προσπαθώνταςνα βρουν την έξοδο. Φυσικά, ο δυστυ-χισμένος που δοκίμαζε αυτή την τιμω-ρία, έφτανε πολλές φορές να τρελαθεί!Από τότε, ωστόσο, έμεινε η φράση.

Μμμμ ... εκδρομές, καταλήψεις, γιορτές, αργίες και στο βάθος εκλογές. Πολλές οιχαμένες ώρες. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι διανύουμε περίοδο διαγωνισμάτων και είναιώρα να στρωθούμε στο διάβασμα. Γιατί θα σκάσουν σε κανα δίμηνο οι βαθμοί καιθα χουμε ... ομαδική κηδεία!

τι θέλει να πει... ο ποιητής;

Η λέξη έχει τη σημασίαπου όλοι ξέρουμε (=η ευ-χαρίστηση που νοιώθεικάποιος από μια ενασχό-ληση, κυρίως πνευμα-τική), αλλά ταυτόχροναέχει και μια παράμετροπου τη συνδέει ευθέως μετο Λαύριο και τα αρχαίαορυχεία αργύρου.Η λέξη είναι σύνθετη καιετυμολογείται από τα«ψυχ-» + «αγωγός» (απότο ρήμα άγω) που ήτανπροσωνύμιο του θεούΕρμή γιατί συνόδευε τιςψυχές στον Άδη. Η λέξη«ψυχή» ετυμολογείταιαπό το ρήμα «ψύχω»(=φυσώ, πνέω).

Αργότερα η λέξη δήλωνεκαι τον μάντη που προ-σπαθεί να επικοινωνήσειμε τις ψυχές, απ’ όπουκαι η αρχική σημασίατου ρήματος ψυχαγωγώ,δηλαδή προσελκύω,πείθω τις ψυχές. Για ναφτάσει στους ελληνιστι-κούς χρόνους να σημαί-νει την αγωγή της ψυχής,την ευχαρίστηση και κατ’επέκταση τη διασκέδαση.Τέλος, διαβάζουμε στονΘεόφραστο (4ος-3ος αι-ώνας π.Χ.) στο έργο του«περί Πυρός» πως μετάαπό όλες τις παραπάνωέννοιες η λέξη «ψυχαγω-γείον» έφτασε να σημαί-

νει το ειδικό πηγάδι σεένα μεταλλείο που σκοπότου είχε να τροφοδοτείτους εργαζόμενους σταέγκατα της γης με φρέ-σκο και ζωογόνο αέρα καικατ’ επέκταση κάθε οπήπρος ανανέωση του αέρα(αεριστήριον). Στο σημείο αυτό παρου-σιάζει ενδιαφέρον ναδούμε την αντίστοιχηλέξη στα λατινικά, δη-λαδή το spiraculum (απότο ρήμα spirare, ανα-πνέω) που έδωσε αντί-στοιχες λέξεις και σεάλλες ευρωπαϊκές γλώσ-σες.

του δεκαπενθήμερου

Ψυχαγωγία

Η Μαθητοφρένεια είναι σχολική εφη-μερίδα των μαθητών και των μαθη-τριών του 2ου Γενικού ΛυκείουΓρεβενών. Ο χαρακτήρας της είναι μηκερδοσκοπικός. Τα έξοδα της εφημε-ρίδας καλύπτονται από χορηγίες καιδιαφημίσεις προϊόντων, επιχειρήσεωνή προσώπων, για τα οποία δεν υπάρχεικάποιο κώλυμα προβολής σύμφωνα μετην κείμενη ελληνική νομοθεσία.Κάθε παιδί έχει το απόλυτο δικαίωμανα δημοσιεύσει οτιδήποτε επιθυμείχωρίς διάκριση και χωρίς λογοκρισία.Δικαίωμα δημοσίευσης έχουν και όλοιοι καθηγητές του σχολείου μας αλλάκαι μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικήςκοινότητας. Οι τυχόν επεμβάσεις σταυπό δημοσίευση κείμενα θα αφορούντην έκτασή τους και μόνο, ανάλογα μετο διαθέσιμο χώρο, χωρίς ωστόσο νααλλοιώνεται κατ’ ελάχιστο το ύφος καιτο περιεχόμενο του κειμένου. Απο-κλείονται κείμενα προπαγανδιστικού,υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχο-μένου ή κείμενα που κατά την κρίσητης συντακτικής ομάδας δεν τηρούντους στοιχειώδεις κανόνες ευπρέπειας.Τα άρθρα και τα ρεπορτάζ που δημο-σιεύονται στη Μαθητοφρένεια απη-χούν τις απόψεις των συντακτών τουςκαι μόνο, και σε καμιά περίπτωση δεσυνεπάγεται ότι αυτή είναι και η θέσητης συντακτικής ομάδας της εφημερί-δας ή του επιβλέποντος καθηγητή ήτης Διεύθυνσης του σχολείου.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΕΚΔΟΣΗ

Γιώργος Δημητριάδης Πληροφορικός

Επιμέλεια σελίδας | Θωμαή Φιλιοπούλου

Page 3: Μαθητοφρένεια #16

3Μαθητοφρένεια ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΑΤΙΑ

Πολυτεχνείο 38 χρόνια μετά κι όμωςφαίνεται σαν το έργο να επαναλαμβά-νεται. Τιμούμε κάτι που συνέβη πριν 38χρόνια, τη στιγμή που ξαναβιώνουμείδιες στιγμές. Στιγμές πλήρους πολιτι-κής και οικονομικής αναταραχής, στιγ-μές αναδιοργάνωσης κι ανευθυνότητας.Στιγμές κρίσιμες. Η ιστορία κύκλουςκάνει!

Τότε στρατιωτική δικτατορία, τώρα οι-κονομική επικυραρχία. Η ιστορία επα-ναλαμβάνεται με ένα μικρό κενό στοσενάριο του έργου που όλοι παρακο-λουθούμε σε επανάληψη: τότε η επανά-σταση ξεκίνησε από την εκπαίδευση.Σήμερα ακόμη περιμένουμε. Μήπωςθα έπρεπε επιτέλους εμείς οι ίδιοι ναευαισθοτοποιηθούμε και να καλύψουμεαυτό το κενό;

Η μοναδική λύση είναι η εγρήγορση τηςνέας γενιάς. Εμείς μόνο μπορούμε. Φρέ-σκιες ιδέες, νέα μυαλά που έχουν τηδυνατότητα να αντισταθούν "αλλάζον-τας τον κόσμο". Γιατί μπορεί ν' ακούγε-ται απίθανη και ανόητη η σκέψη,άκρως αδύνατη και ονειροπόλα, κιόμως η νέα γενιά ΜΠΟΡΕΙ. Μπορεί νακάνει τα όνειρα που φαντάζουν βουνό,πραγματικότητα.

Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αδια-φορίας. Το σχοινί πάνω στο οποίοακροβατούμε είναι έτοιμο να σπάσει καινα πέσουμε όλοι, μαζί κι εμείς οι ίδιοι.Εμείς που δεν τολμήσαμε να εκφρά-σουμε τα όνειρα και τις φιλοδοξίεςμας και άφοβα, γεμάτοι αυτοπεποίθησην' αντισταθούμε, φέρνοντας τον αέρατης αλλαγής.

Και μιλάω για συνειδητή και υπεύθυνηαντίσταση, μια υγιή επανάσταση. Μόνοαν καταλάβουν ότι ξυπνήσαμε, μπορείνα υπάρξει κάποια λύση στην κρίσιμηαυτή κατάσταση, στην παρωδία πουεπικρατεί. Γιατί, όπως έχει αποδειχθεί,όταν οι νέοι ενώνονται κανείς δενμπορεί να τους λυγίσει.

Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε για τομέλλον που ΕΜΑΣ αφορά και που ανμείνουμε αδρανείς, θα μας κυνηγάει γιατην υπόλοιπη ζωή μας. Εμείς πρέπει νααντιδράσουμε, εμείς οφείλουμε να ωρι-μάσουμε πρόωρα.

Γιατί δεν είμαστε τα παιδάκια του face-book, όπως πολλοί νομίζουν. Είμαστε ηλύση που πρέπει να υπάρξει, είμαστε ηελπίδα που όλοι κρύβουν μέσα τους. Ηεπιλογή της λύσης ή της διάλυσηςείναι αποκλειστικά δική μας.� � �

της Ελένης Χατζηλίου

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΩΤΤΑ

Το ξέρω είμαι αμαρτωλή..!Δεν με θέλουν πια, γιατί ταακούω τα βαριά τα λαϊκά!Και τα ακούω και το βρον-τοφωνάζω κι ας με κρίνουν.Γιατί δεν είμαι δήθεν τηςμόδας!Μα καλά, έχετε καταλάβει

γιατί κατακρίνουν τόσο την«βαριά» ελληνική μουσική;Καταλάβετέ το όλοι, οι Έλ-ληνες είναι άνθρωποι με έν-τονη προσωπικότητα! Ταγλυκανάλατα τραγούδια δεντους ταιριάζουν, θέλουναυτά που μιλούν στη ψυχήτους και μπορούν να τουςπροκαλέσουν ακραία καιδιαφορετικά συναισθήματα!(π.χ να χορέψουν πάνω σεένα τραπέζι ή ακόμη νασπάσουν κάποιο γυάλινοαντικείμενο…. Έτσι γιαεκτόνωση μωρέ αδερφέ!)Ας πούμε ο στίχος «Στηνυγειά της αχάριστης που δενάξιζε τόσο» έχει προκαλέσειτα ίδια συναισθήματα με τοάκουσμά του σε ροκάδες,ράπερ, έντεχνους και τενό-ρους! Ενώ τι συναίσθημαμπορεί να προκαλέσει το ...δεν το θυμάμαι και καλά ...τέλος πάντων αυτά όλα ταδήθεν ψαγμένα και φιλοσο-φημένα, παρά μόνο υπνηλίακαι απανωτά χασμουρητά;Αν είναι ακούγοντας ένατραγούδι να ψάχνω τα δεύ-τερα και τα τρίτα μηνύματα… ευχαριστώ δεν θα πάρω …προτιμώ κάτι πιο άμεσο πουνα χτυπά κατευθείαν συ-ναίσθημα.Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ τραγούδι

είναι αυθεντικό, δεν προ-σποιείται ούτε διεκδικείκαλλιτεχνικές δάφνες! Μι-λάει περισσότερο στην καρ-διά του απλού ανθρώπουκαι είναι πιο προσιτό!Ποιος έχει πάει σε μαγαζί

νυχτερινής λαϊκής διασκέ-δασης (ΑΓΑΠΗΜΕΝΑΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ) και δενέχει περάσει καλά; Ακόμηκαι αυτοί που και καλά λένεπάνε με το ζόρι λόγω παρέαςδεν άκουσα να πουν κάτιαρνητικό ή ακόμη να μηνξαναπήγαν…..! Ο Έλληνας ανδεν πετάξει το λουλούδι του,δεν κάνει κέφι, είναι καιαυτό μέσα στα πλαίσια τηςδιασκέδασης! ΕΛΛΗΝΑΣ-ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ-ΠΑΝΕ-ΡΙΑ είναι δεσμός αχώριστος!Όχι πείτε μου! Έχετε δει κα-νέναν άνθρωπο όταν είναιστα down του να ξεσπάεικαι να χαλαρώνει με ροκιέςκαι Διάφανα Κρίνα; ΔΕΝΝΟΜΙΖΩ ΤΑΚΗ! Εμάς, που ακούμε βαριά καιανθυγιεινή, μας λέτε καικαλά κλασικούς και σκυλά-κια και όλα τα συναφή…Μέγα λάθος! Είμαστε αληθι-νοί άνθρωποι….Εσείς τουέντεχνου και της ροκ δη-λαδή τι είστε; Τι θέλετε ναδείξετε με αυτό; Ότι είστεψαγμένοι και κουλτουριά-ρηδες; Όταν πονάει η ψυ-χούλα σας, άντε να βγάλετετα συναισθήματα και τονκαημό σας με αυτά πουακούτε! Στα μπουζούκια θαπάτε κι εσείς και τις στροφέςσας θα ρίξετε και τα πανέριασας θα πετάξετε ….. άντε τοπολύ πολύ να μην ανεβείτεστα τραπέζια και αυτό όχιγιατί δε θα σας περάσει απότο μυαλό αλλά γιατί θα φο-βάστε το κράξιμο που θαφάτε από τους άλλους ομοϊ-δεάτες σας …. Γι’ αυτό λοι-πόν τέρμα στην ειρωνεία καιστους κομπλεξισμούς: ΛΕΥ-ΤΕΡΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑΒΑΡΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ!Καιρό ήθελα να σας τα πωκαι επιτέλους ήρθε η ώρα!

ΚέλλυΚωνσταντινίδου

Βαρέα και ... ανθυγιεινά!

Εκτός από το γνωστό ποδήλατο πουδιαθέτουν οι περισσότεροι για τις με-τακινήσεις τους εντός της πόλης,υπάρχουν και άλλα είδη ποδηλασίαςγια τις προτιμήσεις του καθενός. Θαμπορούσαμε να διαχωρίσουμε τηνποδηλασία σε κλάδους, το ποδήλατοασφάλτου (Road) και το ποδήλατοβουνού (Mountain Bike ή αλλιώςMTB). Το downhill Η αλλιώς ελληνικήονομασία λοφοκατάβαση ανήκει στην κατη-γορία βουνού, όπως πολύ καλά και τοόνομά του μας παραπέμπει στον<<λόφο>>.

Είπε κανείς ότι η τρέλα και η παρέαδεν πάει και στα βουνά; Μιλώνταςγια το downhill θα καταλάβει κανείςότι δεν πρόκειται για τίποτα λιγότεροαπό αδρεναλίνη στο κόκκινο. Το νακαταφέρεις να μάθεις ΄ΤΙ ΕΙΝΑΙ αυτό πουσου αρέσει και γουστάρεις περισσότερο ΝΑΚΑΝΕΙΣ όλη μέρα και όλη νύχτα είναι ση-μαντικό. Αν αγαπάς το αίσθημα τηςαδρεναλίνης που νιώθεις τόσο έν-τονα κάνοντας downhill, τότε μπορώνα σε συμβουλέψω λέγοντας πως εσύαποφάσισες κιόλας: <<χρειάζεσαικάτι δυναμικό>>. Η ομορφιά τηςφύσης που συναντά κανείς σε κάθεπηδαλιά είναι πολλές φορές ασή-μαντη μπροστά στην αγάπη και στηνπώρωση που υπάρχει και ανήκει σεαυτόν που το βιώνει.

Ένας αγώνας, η πρόκληση για άν-θρωπο και ποδήλατο, απαιτεί ένανβαθμό αφοσίωσης που δεν συγκρίνε-ται πολλές φορές. Το κυριότερο γιανα ασχοληθείς με το αγωνιστικόdownhill δεν είναι μόνο η προπό-νηση, αλλά πρέπει να το έχεις μέσα σουκαι να μην φοβάσαι. Η ψυχολογία είναιεκείνη που σε καθιστά υπεύθυνο.

Πολλοί το downhill δεν το θεωρούναπλά ως άθλημα. Αποτελεί για αυτούςέναν τρόπο ζωής. Το βουνό σε κάνει ναξεφεύγεις από την καθημερινότητα… να αφήνεις την πόλη, τα αυτοκί-νητα, όλα τα προβλήματα και να ηρε-μείς. Από την στιγμή που ανεβαίνειςστο ποδήλατο και αρχίζεις να κατε-βαίνεις πολύ απλά δεν σκέφτεσαι τί-ποτα παραπάνω από την διαδρομήκαι το πώς θα καταφέρεις να βελτιω-θείς. Για να το πραγματώσεις απαι-τείται σκληρή προπόνηση, διότι θαπρέπει να διαθέτεις οπωσδήποτε αν-τοχή.

Είναι ωραίο πράγμα να κάνεις αυτόπου σου αρέσει. Η πρωτιά δεν είναιτο παν, δεν είναι αυτοσκοπός. Ταχόμπι και τα αθλήματα δεν είναιμόνο για πρωταθλητισμό. Σημασίαέχει να κάνεις κάτι που σου προσφέ-ρει χαρά. Αν δεν αμφισβητήσεις ποτέαυτό που κάνεις τότε στην προκειμένη πε-ρίπτωση δεν θα το παρατήσεις ποτέ. Καιαν ποτέ συναντήσεις το απόλυτο<<λατρεύω>> σου να είσαι σίγουροςότι κέρδισες κάτι παραπάνω από<<μια νίκη ενός αγώνα>>.

ΕΤΣΙ ΤΑ

ΛΕΩ ΕΓΩ

Page 4: Μαθητοφρένεια #16

Μαθητοφρένεια ΑΠΟΨΕΙΣ 4

Η αγωνία ενός νέου

Ηγενιά μας μεγαλώνει σε μιαδύσκολη εποχή, σε ένα κόσμοάδικο τον οποίο όχι μόνο δε

διαλέξαμε, αλλά μας τον επέβαλαν καιαπλά αναγκαζόμαστε να τον βαδίζουμεκάθε μέρα αντιμετωπίζοντας τα εμπό-δια που παρουσιάζονται. Αρκετοί μας αποκαλούν γενιά χωρίςμέλλον και άλλοι φροντίζουν να μηνέχουμε μέλλον. Το να χάνεις όμως τομέλλον σου, δεν είναι σαν να χάνειςκάποια χρήματα ή ποσοστά στο χρημα-τιστήριο. Χάνεις την ίδια σου τη ζωή.Γιατί όποιος δεν έχει μέλλον μπροστάτου, δεν έχει όνειρα, δεν έχει ζωή.Είμαι μονάχα ένα παιδί κι όμως ξέρω,πως όλοι είμαστε μέλη μιας μεγάληςοικογένειας, και αυτό δεν πρόκειται νααλλάξει. ’Όλοι πλέουμε στο ίδιο καράβι,χωρίς όμως να απολαμβάνουμε όλοιτην ίδια θαλασσινή αύρα. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να ενω-θούμε για έναν κοινό σκοπό. Η ζωή τουκαθενός, τα όνειρά του, είναι πιο ση-

μαντικά από τις προσωπικές επιδιώξειςκάποιων φιλόδοξων και τα οφέλη κά-ποιων πλουσίων. Η ζωή κάποιου δεναποδίδεται μόνο σε χρήματα.Όταν γεννήθηκα ονειρεύτηκα ένανκόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς διακρί-σεις, χωρίς ιδιοτέλειες, χωρίς εκμετάλ-λευση, έναν κόσμο με κύρια συστατικάτου την αγάπη για το συνάνθρωπο, τηφιλία, την αφιλοκέρδεια, την ανιδιοτέ-λεια. Στο σχολείο μαθαίνουμε πώς να συμ-περιφερόμαστε στη ζωή. Μαθαίνουμενα μη αντιδικούμε, να νοιαζόμαστε καινα βοηθάμε ο ένας τον άλλο, να συνερ-γαζόμαστε, να παλεύουμε για ένα κα-λύτερο αύριο. Εσείς όμως τι κάνετε γι’αυτά που μας μαθαίνετε; Πόσο πραγ-ματικά προσπαθείτε για όλα αυτά;Πόσο πραγματικά νοιάζεστε για μαςκαι το μέλλον μας; Νοιαστείτε και για μας, για τη ζωή μας.Μαζί να προσπαθήσουμε για ένα καλύ-τερο μέλλον, για ένα καλύτερο κόσμο.

● ● ● ● ● ● ● Βιβλιοθήκη Απόψεων ● ● ● ● ● ● ●

Επιτέλους η Υπουργός Παιδείαςκα. Άννα Διαμαντοπούλου απο-φάσισε να αλλάξει το σύστημα

των πανελλαδικών εξετάσεων. Τώρααν αυτό είναι για το καλό μας ή για τοκακό μας θα φανεί στο μέλλον. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώ-σεις, αυτό που - υποτίθεται -προσπα-θούν να πετύχουν είναι να δοθείμεγαλύτερη δυνατότητα στον μαθητήνα εκφράζει την άποψή του παρά ναπαπαγαλίζει. Αρχικά αποφάσισε ότι θα υπάρχουν οιπανελλαδικές και θα γίνονται ταυτό-χρονα με τις απολυτήριες εξετάσεις τηνίδια μέρα αλλά διαφορετικές ώρες. Θαυπάρχει ξεχωριστή διαδικασία ενδο-σχολικών εξετάσεων για όσους μαθητέςδεν θέλουν να περάσουν στο πανεπι-στήμιο. Ακόμη, τα μαθήματα των πα-νελλαδικών εξετάσεων θα είναιτέσσερα και για τις τρεις κατευθύνσεις. Η ύλη πλέον δεν θα είναι η ίδια αλλά

θα είναι και από τις τρεις τάξεις τουλυκείου. Επιπλέον σε μερικά μαθή-ματα οι ερωτήσεις θα είναι πολλαπλήςεπιλογής και δύσκολες, έτσι ώστε ναξεχωρίσουν οι καλύτεροι. Επίσης για να περάσουν στο πανεπι-στήμιο θα μετράει και ο βαθμός τουαπολυτηρίου από την β' και γ' τάξη τουλυκείου. Ο αριθμός των μαθητών πουθα περάσουν θα ορίζεται από τα ίδια ταπανεπιστήμια, μέσω αποφάσεων τωννέων Συμβουλίων, που θα γίνονται δε-κτές από την κεντρική διοίκηση. Και τέλος, κατά τη διάρκεια της γ' Λυ-κείου το σχολείο θα κάνει προσομοί-ωση της εξεταστικής διαδικασίας μεσκοπό οι μαθητές να προετοιμαστούνστο σχολείο και από τους καθηγητέςγια όλα όσα χρειάζονται. Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνουν.Εμείς, βασικά η δική μου σειρά, θα εί-μαστε οι πρώτοι που θα τις γευτούμε.Ποιος τη χάρη μας!

Μα, πόσο τυχεροί μπορεί να είμαστε;

της ΖΩΗΣ ΛΙΑΜΠΑΑ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Έτσι «μυρίζει» η παγκοσμιοποί-ηση; αναρωτιόμουν κατά τηδιάρκεια του τελευταίου μου τα-

ξιδιού στη Θεσσαλονίκη. Και μπορεί η«κόρη του Θερμαϊκού» να έχει «καθα-ρίσει» κάπως, δεν μπορούμε να πούμετο ίδιο και για την υπόλοιπη χώρα.

Είχα στο λεωφορείο, κατά τη διάρ-κεια και του πηγαιμού και του γυρι-σμού, την ίδια έγχρωμη κοπέλα, τώρανόμιμη ή παράνομη, δε ξέρω, η οποίαεξέπεμπε μια δυσωδία. Την κοπέλααυτή την είχα δει στο πανηγύρι ωςπλανόδια πωλήτρια και λογικά πού-λησε την πραμάτεια της, καθώς γυρ-νώντας στα Γρεβενά έφερε και ένακουτί, για να συνεχίσει πιθανόν τιςπωλήσεις. Φυσικά και δε με ενδιαφέρειτι θα το έκανε το κουτί.

Το θέμα είναι ότι αυτή είναι η σημε-ρινή παγκοσμιοποίηση. Έτσι έχει η κα-τάσταση. Μαζεύονται πολλοί(λαθρο)μετανάστες στη χώρα μας γιαένα καλύτερο μέλλον αλλά και για ναπεράσουν στην «δύση». Και όλα αυτάενώ έχουμε οικονομική κρίση! Όμωςδεν σκέφτονται πώς έφτασε η Ελλάδανα είναι ελεύθερη και να τους δέχεται(άλλο άμα δεν μπορεί να τους συντη-ρήσει). Με επαναστάσεις. Με το λαό ναπαίρνει την εξουσία και όχι οι πλού-σιοι, οι στρατηγοί ή οι ξένοι. Αντιμαχό-μενη σε ό,τι δεν της αρέσει. Γιατί δενκάνουν και αυτοί (Πακιστανοί, Αφγα-νοί, Λιβανέζοι) το ίδιο μέσα στο ίδιατους τα κράτη; Θα μου πείτε πως έγινε κάτι με την«Αραβική Άνοιξη». Αλλά μη γελιόμα-στε. Θέλει ακόμα πολλή προσπάθειακαι υπάρχουν συμφέροντα. Συμφέ-ροντα και δυσκολίες που προσπαθούννα αντιμετωπίσουν κάποιοι αλλά μά-ταια.

Γι’ αυτήν την παγκοσμιοποίηση λοι-πόν αγωνίστηκαν τόσα άτομα; Σαφώςκαι ο αγώνας τους δόθηκε κυρίως σεμία δύσκολη εποχή αλλά σήμερα έχον-

τας καταρρεύσει ο κομμουνισμός ταπράγματα πήραν άλλη τροπή. Αυτή ηπαγκοσμιοποίηση δεν πιστεύω να ήτανο στόχος. Βεβαίως, άνοιξαν τα σύνορα,«ενωμένη Ευρώπη» (αναλόγως φυσικάόπως μας βολεύει, για να είμαστε ειλι-κρινείς κ. Σαρκοζί). Όλοι αδέλφια πουζουν σε ένα κόσμο με αγάπη και ει-ρήνη.

Φτάσαμε να το λέμε αυτό. Το πι-στεύουμε όμως; Το κάνουμε; Είμαστεσε μία κοινωνία όπου ο καπιταλισμόςμας έχει κατασπαράξει. Η άνιση δια-νομή του πλούτου συντηρεί τις κακου-χίες δισεκατομμυρίων ανθρώπων πουδεν έχουν ούτε τα προς το ζην. Τώρα τιυποτυπώδης παγκοσμιοποίηση είναιαυτή και ποιος τη συντηρεί είναι έναμεγάλο και άλυτο (;) μυστήριο. Πάντωςπολλές αμερικανικών συμφερόντωνεταιρείες προσπαθούν να παίξουνπρωταρχικό ρόλο σ’ αυτή τη νέα κατά-σταση. Αποτέλεσμα είναι να αποθαρ-ρύνονται νέα άτομα να αγωνιστούν γιαένα καλύτερο μέλλον και σε αριθμό καισε οργάνωση όπως τις δεκαετίες του’60 και ’70.

Βέβαια η παγκοσμιοποίηση έχει ωςβάση την αγάπη και την αδελφοποίησητων λαών. Για να φτάσουμε σ’ αυτόχρειάζεται λίγη προσπάθεια αλλάπολλή θέληση. Χρειάζεται να μη βάλεικάποιος το «εγώ» του πάνω από το«εμείς», για να πετύχει η ουτοπική κοι-νωνία. Χρειάζεται να μην εξαρτιόμαστετόσο από τα υλικά αγαθά, για να ζούμεκαλύτερα και να κερδίσουμε μια καλύ-τερη μεταθανάτια ζωή. Χρειάζεται οιάνθρωποι να παρατήσουν τα σχέδιαισχύος, είτε προς τα κράτη είτε προςτους συνανθρώπους τους, και να θελή-σουν να ζουν αρμονικά σαν ανθρώπιναόντα επιτέλους! Πάντως ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άν-θρωποι που σκέφτονται με αγάπη,όπως η κυρία που «τόλμησε» να κάτσειδίπλα στην έγχρωμη κοπέλα.

Το άρωμα της παγκοσμιοποίησης!του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΥΜΕΛΑ

Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

του ΑΝΔΡΕΑ ΛΙΑΜΠΑΒ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Σίγουρα κάποια στιγμή όλοιέχουμε νιώσει εγκλωβισμένοι σεμια σκληρή, απρόσωπη και απα-

ξιωμένη πραγματικότητα, ενώ αρκετέςφορές θα θέλαμε να απαλλαγούμε απόαυτή. Σε αυτή την κοινωνία όπουζούμε αυτές είναι οι κυρίαρχες σκέ-ψεις ενός εφήβου που κάποιοι ανεύ-θυνοι και ''φθηνοί'', φρόντισαν να τουστερήσουν όνειρα και ελπίδες για τομέλλον.Κάποιοι λεν πως είμαστε τυχεροί σε

σχέση με τις επόμενες ή τις προηγού-μενες γενιές. Εγώ όμως δεν νιώθω κάτιτέτοιο. Νιώθω φοβισμένη, στερημένηκαι φερέφωνο κάποιων που πάσχουναπό σύνδρομα ανωτερότητας (οι γνω-στοί ξερόλες), που νομίζουν ότι οι έφη-βοι είναι κουφοί, τυφλοί, άλαλοι,ανήξεροι και ανίκανοι (αφού δεν μπο-ρούν να τους ψηφίσουν). Και όμως!Ξεχνούν ότι κάποια μέρα θα στηριχ-θούν σε εμάς αλλά θα πέσουν, θα προ-σπαθήσουν να μας κερδίσουν με ταλόγια τους αλλά θα χάσουν. Είμαστε ηαυριανή νεολαία που θα ψάξει για κάτικαινούριο, καινοτόμο και αληθινό καιόλοι αυτοί θα προσγειωθούν απότομαστην σκληρή και αβέβαιη πραγματικό-τητα που μας αναγκάζουν τώρα ναζούμε.Και εγώ μια σκληρά εργαζόμενη μα-

θήτρια λυκείου είμαι (είδατε πως κα-τάφερα να το αναφέρω), όπως όλοι μας(εντάξει, όχι και όλοι). Μια έφηβη που

προσπαθεί να επιζήσει στο παρόν καινα κάνει όνειρα για το μέλλον. Όμως,θα συνεχίσω να κάνω όνειρα και ναελπίζω. Δεν θα το βάλω ποτέ κάτω. Θαπροσπαθήσω να αποδείξω στους μελ-λοντοκαθοριστές μου πως είχαν άδικοκαι ότι οι προβλέψεις τους για το μέλ-λον ΜΟΥ ήταν μόνο προβλέψεις καιτίποτα άλλο.Θα διεκδικήσω τα δικαιώματα μου καιθα αγωνιστώ για να πετύχω τους στό-χους μου. Θα γίνω δικηγόρος, γιατρός,σκουπιδιάρης, δημόσιος υπάλληλος,που είναι (ή τουλάχιστον ήταν) καιπολύ in, θα ανοίξω τη δική μου υπερ-κερδοφόρα επιχείρηση και φυσικά θαείμαι πλούσια, με έναν ωραίο σύζυγο(εσωτερικά αλλά και εξωτερικά εννο-είται). Κανείς από αυτούς δεν θα μουπροδιαγράψει και ούτε θα μου στερή-σει τη ζωή.

Έφηβοι, φοιτητές και λοιποί νέοι.Αμφισβητήστε, διεκδικήστε, ψάξτε γιακάτι διαφορετικό, μην ακούτε κανέναν(είπαμε, όχι και κανέναν, κάποιους),αποκτήστε την ελευθερία που σας αξί-ζει, νιώστε αυτό που είστε, μάθετε ναζείτε!Και ποιος είπε ότι δεν έχουμε φωνή;

Πείτε μου ποιος; Γιατί γινόμαστε πιό-νια τους; Ρόδα είναι και γυρίζει.Έχουμε τη δύναμη να κατακτήσουμετα πάντα. Ενωμένοι θα πετύχουμε! Αςξυπνήσουμε λοιπόν (σιγά-σιγά όμως,μην κουραστούμε κιόλας).

Ρόδα είναι και γυρίζει!της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Page 5: Μαθητοφρένεια #16

5Μαθητοφρένεια ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με λαμπρότητα τίμησε και φέτος τοσχολείο μας την επέτειο της εξέγερ-σης των παιδιών του Πολυτεχνείου.Ποιήματα, αφηγήσεις, παρουσιάσειςντοκουμέντων και τραγούδια από τηΧορωδία μας συνέθεσαν μια άκρωςπετυχημένη γιορτή.Η γιορτή ξεκίνησε στις 10:15, αφούέκανε το Γυμνάσιο τη δική τουγιορτή. Όλα τα παιδιά είχαν πάρει τιςθέσεις τους στο γυμναστήριο τουσχολείου, μαζί και οι καθηγητές. Πα-ρουσιάστριες-αφηγήτριες της γιορ-τής ήταν η μαθήτρια της γ΄ λυκείουΝούσια Μάρθα και η μαθήτρια τηςβ΄ λυκείου Μπαλογιάννη Χριστίνα.Σημαντική ήταν η χρήση βιντεοπρο-βολέα καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορ-τής, με φωτογραφικά και ηχητικάντοκουμέντα εκείνης της εποχής.Η γιορτή άρχισε με την απαγγελίαενός αποσπάσματος από το <<Φοβά-μαι>> του Μανόλη Αναγνωστάκηαπό τη μαθήτρια της β΄ λυκείου Χα-τζηλίου Ελένη. Ακολούθησαν άλλεςδύο αποσπασματικές απαγγελίες, απότο <<Το σώμα και το αίμα>> τουΓιάννη Ρίτσου από τη μαθήτρια τηςγ΄ λυκείου Ρέα Σαίτη και από το

<<Στους σκοτωμένους σπουδαστές>>της Λένας Παππά από τη μαθήτριατης γ΄ λυκείου Σιούλη Παναγιώτα. Σειρά είχε <<Το γελαστό παιδί>> ,τραγούδι από τη χορωδία μας. Στησυνέχεια, η μαθήτρια της α΄ λυ-κείου, Κολοβού Μαρία απήγγειλεένα απόσπασμα από το <<16 και 17Νοεμβρίου>> του Γ. Ρίτσου. Δεύτερο τραγούδι από τη χορωδία, τογνωστό εμβατήριο <<ΜαλαματένιαΛόγια>>. Ακολούθησε απαγγελίααποσπάσματος από το <<Αν θέλεις ναλέγεσαι άνθρωπος>> του Τάσου Λε-βαδίτη από τη μαθήτρια της γ΄ λυ-κείου Παλπάνη Ιωάννα. Τη σκυτάλη πήρε και πάλι η χορωδίαμε το τραγούδι οι <<Καμπάνες>>.Τέταρτο και τελευταίο τραγούδι, τοπολυαγαπημένο <<Γυρίζω τις πλάτεςμου στο μέλλον>>. Αξίζει να παραθέ-σουμε το κείμενο που προλόγιζε τοσυγκεκριμένο τραγούδι: Σήμερα, τριάντα οχτώ χρόνια μετά, τοΠολυτεχνείο μπορεί να λειτουργήσεικαι πάλι ως καταλύτης για τις διεκ-δικήσεις του σήμερα. Βέβαια σήμεραδεν απειλείται εμφανώς το Δημοκρα-τικό μας πολίτευμα, δυστυχώς όμως

τα γεγονότα των τελευταίων μηνώνδεν είναι δυνατό να μη μας τρομά-ζουν και ειδικά εμάς τους νέους. Απόπαντού τα μηνύματα για το μέλλοντης χώρας μας κάθε άλλο παρά ελπι-δοφόρα είναι. Η φωνή μας μοιάζει ναχτυπά σε τοίχο, κανείς δε μας ακούεικανείς δεν αφουγκράζεται τις ανη-συχίες μας και όμως κάποιοι φτιά-χνουν το μέλλον που εμείς θαζήσουμε. Σ’ όλους αυτούς και έχον-τας ως παράδειγμά μας το αγωνιστικόπνεύμα του Πολυτεχνείου απαν-τούμε ηχηρά με το παρακάτω τρα-γούδι: ΓΥΡΙΖΩ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΟΥΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤα τραγούδια της Χορωδίας πλαι-σίωναν μουσικά η Γιούλη Παπαϊ-ωάννου (κιθάρα), Παναγιώτα Σιούλη(κιθάρα), ο Αντώνης Παπακώστας(μπουζούκι), η Ιωάννα Παλπάνη(μπουζούκι), η Σόνια Ουζουνίδου(μπουζούκι) και η Μαρία Μπλαζο-μύτη (βιολί). Η γιορτή έκλεισε με τονΕθνικό Ύμνο.Την επιμέλεια της γιορτής είχε η κα-θηγήτρια Καραβά Ντίνα, ενώ για τομουσικό μέρος υπεύθυνος ήταν ο κα-θηγητής Κατσίμπας Δήμος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ | Δήμητρα Παπαθεοδώρου

Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλονστο μέλλον που φτιάχνετε όπωςθέλετεαφού η ιστορία σας ανήκεισαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε

Στ' αυτιά μου δεν χωράνε υποσχέ-σειςτο έργο το 'χω δει μη με τρελαί-νετετο πλοίο των ονείρων μου με πάεισε κόσμους που εσείς δεν τους αν-τέχετε

Μένω μονάχος στο παρόν μουνα σώσω οτιδήποτε - αν σώζεται -κι ας έχω τις συνέπειες του νόμουσυνένοχο στο φόνο δε θα μ' έχετε

‘‘

‘‘

‘‘

‘‘

Page 6: Μαθητοφρένεια #16

Μαθητοφρένεια ΘΕΜΑ 6

Ο Δ/ντης του Εσπερινού Λυκείου κος. Στέργιος Παπανίκος μιλάστη Μαθητοφρένεια, παρουσιάζει το νέο σχολείο και οριοθετείτους στόχους του.

Ένα νέο σχολείο λειτουργείαπό τη φετινή χρονιά στηνπόλη μας. Πρόκειται για τοΕσπερινό Λύκειο. Επειδή ίσωςκάποιοι από εμάς δε γνωρί-ζουν τι ακριβώς είναι αυτό,συναντήσαμε τον Δ/ντή τουσχολείου κ. Στέργιο Παπανίκοκαι μας τα εξήγησε όλα.

Κύριε Παπανίκο, αρχικάθέλουμε να σας συγχα-ρούμε για τη θέση πουαναλάβατε, ως Διευθυντήςτου Εσπερινού Λυκείουτης πόλης μας.Χαίρομαι ιδιαίτερα για τηνεπίσκεψή σας. Είναι ιδιαίτερασυγκινητικό να συναντώ μα-θητές μου, που συνεχίζουν νααντιλαμβάνονται το σχολείοδημιουργικά. Διαβάζω τηνεφημερίδα σας - εφημερίδαμας θα έλεγα. Ένα μεγάλομπράβο!

Ήταν δύσκολο και κυρίωςήταν απαραίτητο να δημι-ουργηθεί ένα τέτοιο Λύ-κειο στην πόλη μας;Το Εσπερινό σχολείο ως πα-ράγοντας αναίρεσης ακραίωναρνητικών συνεπειών, κοι-νωνικών και οικονομικών, τουεκπαιδευτικού συστήματοςήταν απαραίτητο να δημιουρ-γηθεί και στο νομό μας. Δίνειτη δυνατότητα σε πολλούςμαθητές να συνεχίσουν τιςσπουδές τους. Μαθητές πουαναγκάστηκαν να εγκαταλεί-ψουν το ημερήσιο σχολείοπριν το ολοκληρώσουν. Έτσιπροσπαθήσαμε να κάνουμεγνωστή τη λειτουργία τουμέσα από τα Μέσα Ενημέρω-σης και επ’ ευκαιρία θέλω νατα ευχαριστήσω για τη στήριξήτους.

Πόσοι μαθητές παρακο-λουθούν το Εσπερινό σχο-λείο, πόσες είναι οιδιδακτικές ώρες και τι

μαθήματα διδάσκονται;Παρακολουθούν τα μαθήματατριάντα μαθητές. Είναι όλοιτους εργαζόμενοι ή άνεργοι.Αξιέπαινη η προσπάθειά τους.Η φοίτηση του ΕσπερινούΛυκείου είναι τετραετής. Ηπρώτη και η δεύτερη τάξη θε-ωρούνται ισοδύναμες με τηνπρώτη ταξη του ημερήσιουΛυκείου. Δικαίωμα μετεγγρα-

φής στη γ' τάξη, έχουν οι μα-θητές που προήχθησαν απότην α' τάξη του ημερήσιουΛυκείου. Τα μαθήματα και ηύλη που διδάσκονται είναιίδια με του ημερήσιου Λυ-κείου. Οι διδακτικές ώρεςείναι λιγότερες. Το απολυτή-ριο είναι ισοδύναμο του ημε-ρησίου Λυκείου και δίνεται ηδυνατότητα εισαγωγής σεσχολές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Όπως γνωρίζουμε σε όλατα σχολεία της Ελλάδας ηφετινή χρονιά συναντάπολλές δυσκολίες. Το σχο-λείο σας τι δυσκολίες αν-τιμετωπίζει;Το βασικό πρόβλημα έλλειψης

βιβλίων υπήρξε και σ’ εμάς.Ξεπεράστηκε όχι μόνο με φω-τοτυπίες και cd αλλά και μετον ενθουσιασμό των μαθητώνστα θρανία για ‘μάθηση καιεκπαίδευση’.

Ποιες προϋποθέσεις χρει-άζονται για να συνεχίσεινα λειτουργεί το ΕσπερινόΛύκειο;Καθημερινή προσπάθεια. Ελ-πίζουμε να πείσουμε τα άτομαπου δεν έχουν ολοκληρώσειτις σπουδές τους στη ΜέσηΕκπαίδευση και βρίσκονται σεμεγαλύτερη ηλικία σήμερα ναεπιστρέψουν στο σχολείο. Δύ-σκολο βέβαια αλλά όχι ακα-τόρθωτο.

Σας ευχαριστούμε για τοχρόνο που μας διαθέσατεκαι σας ευχόμαστε καλήδύναμη και επιτυχία στοέργο σας.Κι εγώ ευχαριστώ. Ελπίζωμέσα από τις σελίδες σας ναπληροφορηθούν και άλλοι τιςδυνατότητες και τις ευκαιρίεςπου προσφέρει το νέο αυτόσχολείο.

Για όσους δε γνωρίζουν νααναφέρουμε ότι το ΕσπερινόΛύκειο στεγάζεται στο σχο-λικό συγκρότημα του 2ου Γυ-μνασίου και ΛυκείουΓρεβενών. Δυνατότητα εγγραφής σταΕσπερινά Λύκεια της χώραςαποκτούν οι άνεργοι με κάρταανεργίας από τον ΟΑΕΔ και οιμητέρες με ανήλικα παιδιάπου έχουν ως αποκλειστικήτους απασχόληση τα οικιακά.Για περισσότερες πληροφορίεςοι ενδιαφερόμενοι μπορούν νααπευθυνθούν στο Σχολείο ήνα επικοινωνούν στα τηλέ-φωνα 24620 22219 &6993682198.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Αλεξάνδρα Παπανίκου

Κατά τα τελευταία χρόνια τηςύπαρξής του ο νομός Γρεβενώνείχε μία τιμητική πρωτιά, τημηδενική μαθητική διαρροήαπό το Ενιαίο Λύκειο. Ο όρος“διαρροή” αναφέρεται στουςμαθητές που εγγράφηκαν αλλάδεν ολοκλήρωσαν τις σπουδέςσε κάποια εκπαιδευτική βαθ-μίδα. Αυτό δείχνει παραπλανη-τικά πως το Εσπερινό Λύκειο(Εσπ.Λ.) δεν είναι απαραίτητοστα Γρεβενά. Την ίδια περίοδοόμως ο νομός Γρεβενών ήταναπό τους νομούς με τη μεγαλύ-τερη ποσοστιαία διαρροή στηνΤΕΕ (5η μεγαλύτερη για τηγενιά του 2000 – 2001). Λαμβά-νοντας υπόψη πως όλοι οι μα-θητές που αποφοιτούν από τοΓυμνάσιο δεν συνεχίζουν τιςσπουδές στη δευτεροβάθμια εκ-παίδευση διαπιστώνουμε πωςαρκετοί συμπολίτες μας, άλλοιμικρότεροι κι άλλοι μεγαλύτε-ροι στην ηλικία δεν έχουν απο-λυτήριο Λυκείου. Επιπλέον, μεδεδομένη την δύσκολη οικονο-μική κατάσταση δεν πρέπει νααποκλειστεί η πιθανή αύξησηαυτών. Το Εσπ.Λ., που από φέτος λει-τουργεί στα Γρεβενά, είναι μίαδεύτερη ευκαιρία για όσους δενκατάφεραν να τελειώσουν γιακάποιον λόγο το Λύκειο. Μάλι-στα εκτός από τους εργαζόμε-νους μπορούν να εγγραφούν σ’αυτό κάτοχοι κάρτας ανεργίαςτου Ο.Α.Ε.Δ. καθώς και μητέρεςανήλικων τέκνων με αποκλει-στική οικιακή απασχόληση.Επιπλέον το Εσπ.Λ. μπορεί ναγίνει η πρώτη ευκαιρία γιαόλους τους νέους που σήμεραφοιτούν στα Γυμνάσια και ταΛύκεια της περιοχής μας, αφούέχουν δικαίωμα εγγραφής νέοιμεγαλύτεροι των 14 ετών.Έρευνες έχουν δείξει πως οιμαθητές εγγράφονται στοΕσπ.Λ. κυρίως γιατί κατανόη-σαν την αναγκαιότητα του απο-λυτηρίου Λυκείου ως εφόδιογια την βελτίωση της θέσηςτους στην αγορά εργασίας (πχποιότητα στην εργασιακή έν-ταξη), και εν συνεχεία γιατίτους παρέχεται η δυνατότητατης επαγγελματικής απασχόλη-σης με ταυτόχρονη φοίτηση, μεσχετική ελαστικότητα στα μα-θήματα, (πχ. κατανομή του κύ-κλου σπουδών του Λυκείου σετέσσερα χρόνια).Το Εσπ.Λ. προσφέρει στο από-φοιτό του όλες τις δυνατότητες

που παρέχει το απολυτήριο του.Μεταξύ αυτών, εκτός από τηνηθική ικανοποίηση, είναι:Η καλύτερη κατάταξη στη δια-βάθμιση των προσόντων πουζητούνται από το Δημόσιο καιτα οποία προσδιορίζονται απότο επίπεδο εκπαίδευσης. Η δυνατότητα συνέχισης σπου-δών στην τριτοβάθμια εκπαί-δευση. Αυτό επιτυγχάνεται μετο επιπλέον ποσοστό θέσεωνστα ΑΕΙ και ΤΕΙ που παρέχεταιστους απόφοιτους των Εσπ.Λ..Για κάποιον που το επιθυμείέντονα, το όνειρο των σπουδώνσε ΑΕΙ/ΤΕΙ μπορεί να υλοποι-ηθεί σχετικά εύκολα, μιας και ησυνέχιση των σπουδών στηντριτοβάθμια εκπαίδευση δενείναι από τους βασικούς στό-χους όσων αποφοιτούν από ταΕσπ.Λ. (το 2009 πέτυχαν σταΑΕΙ/ΤΕΙ το 91,49% όσων υπέ-βαλαν μηχανογραφικό δελτίο).Η δυνατότητα εγγραφής σταΙΕΚ για την επαγγελματική κα-τάρτιση και την απόκτησηεπαγγελματικών δικαιωμάτωναναγνωρισμένων και στην Ευ-ρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αποτελείσημαντικό προσόν στον ιδιω-τικό τομέα, του οποίου οι απαι-τήσεις προς τους εργαζόμενουςέχουν ως σημείο αναφοράς τηδια βίου εκπαίδευση, που περι-λαμβάνει την κατάρτιση και τηνεπανακατάρτιση σε νέες τεχνο-λογίες και τρόπους παραγωγής.Η δυνατότητα, θεωρητικά, γιατους νεώτερους μαθητές εισα-γωγής στις Στρατιωτικές καιΑστυνομικές σχολές.Η εσπερινή εκπαίδευση καλύ-πτει τις εκπαιδευτικές ανάγκεςτων εργαζόμενων ατόμων. Πα-ρέχει σ’ αυτά την ευκαιρία συμ-μετοχής στην εκπαιδευτικήδιαδικασία και, τουλάχιστονθεωρητικά, προσφέρει τις ίδιεςευκαιρίες τόσο στην εκπαί-δευση όσο και στην περαιτέρωεπαγγελματική τους αποκατά-σταση μ’ αυτές των μαθητώντης ημερήσιας εκπαίδευσης.Επιπλέον συντελεί στην άμ-βλυνση του κοινωνικού απο-κλεισμού ατόμων εκτεθειμένων– ή που κινδυνεύουν να εκτε-θούν – σ’ αυτόν.Μακάρι να εκμεταλλευτούν τιςδυνατότητες που παρέχει το νέοΕσπ.Λ., που λειτουργεί σταΓρεβενά, όλοι οι συμπολίτες μαςπου το χρειάζονται και να φοι-τήσουν σ’ αυτό.

Γρεβενά και Εσπερινό Λύκειο

Και πρώτη και δεύτερη

ευκαιρίαΜιχάλης ΜιχαλόπουλοςΚαθηγητής Πληροφορικής

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στα ‘Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας’. Εδώ παρουσιάζεταιελαφρώς αναθεωρημένο από τον ίδιο τον συντάκτη, με την άδεια του οποίου δημοσιεύεται.

Το Εσπερινό σχο-λείο ως παράγον-τας αναίρεσηςακραίων αρνητι-κών συνεπειών,κοινωνικών καιοικονομικών, τουεκπαιδευτικούσυστήματος ήταναπαραίτητο ναδημιουργηθεί καιστο νομό μας.

Page 7: Μαθητοφρένεια #16

7Μαθητοφρένεια ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ

Λόντρα, Παρίσι, Νιου Γιορκ, Βουδαπέστη,Βιέννη (που λέει και το τραγούδι τηςΒέμπο) και ... στο βάθος Βαρκελώνη!Η Γ Λυκείου άρχισε για ακόμη μια χρονιάνα μπαίνει στους ρυθμούς επιλογής προ-ορισμού της εφταήμερης εκδρομής. Παράτην προετοιμασία μας για τις πανελλαδι-κές βρήκαμε λίγο χρόνο ώστε να σκε-φτούμε τις χώρες του εξωτερικού και τιςπόλεις τους που θα θέλαμε να επισκε-φτούμε. Οι προορισμοί που προτάθηκαν ήταν οιεξής: Βαρκελώνη - Μαδρίτη, Βαρκελώνη,γύρος Ιταλίας, Πράγα - Βιέννη - Βουδα-πέστη, Πράγα - Βερολίνο, Κύπρος καιΟλλανδία. Ακούστηκαν και οι επιλογέςΠαρίσι, Λονδίνο αλλά λόγω των σχετικάαπαγορευτικών, για την εποχή, τιμών δενσυμπεριλήφθηκαν στην έρευνα που διε-ξήχθη σε σύνολο 71 μαθητών. Από αυτούς η πλειοψηφία προτιμάει το

ταξίδι στην Ισπανία και συγκεκριμένα στιςδύο μεγάλες της πόλεις, τη Βαρκελώνηκαι τη Μαδρίτη με 26 συνολικά ψήφους.Ακολουθεί η Ολλανδία με 18 ψήφους, ηρομαντική διαδρομή Πράγα - Βιέννη -Βουδαπέστη με 14, ο γύρος της Ιταλίας με7 ψήφους, η Βαρκελώνη (σκέτη, χωρίςΜαδρίτη) με 5 ψήφους και τέλος η Κύ-προς και ο συνδυασμός Πράγα-Βερολίνομε 1 ψήφο το καθένα. Η οικονομική κατάσταση όμως δεν μαςεπιτρέπει να έχουμε πολλές επιλογές καιτελικά πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ Βαρ-κελώνης και Βιέννης-Βουδαπέστης. Έτσιοι τελικές αποφάσεις μάλλον θα αργήσουννα παρθούν. Παρόλα αυτά εμείς ελπί-ζουμε να μπορέσουμε να πάμε σε κάποιοαπό τα παραπάνω μέρη, ώστε να μην χά-σουμε την μοναδική εμπειρία της εφταή-μερης εκδρομής.

Πάμε για ένα ... άγνωστο ταξίδι!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΑλεξάνδρα Πολύζου

Γρίφος παραμένει ο προορισμός της καθιερωμένης πολυήμερης εκδρομής της γ΄λυκείου,καθώς ιδέες υπάρχουν πολλές αλλά στις δύσκολες εποχές που ζούμε ... no money, no honey!

ΔΩΣΤΕΚΑΙ

ΣΩΣΤΕ!

Γεύμα παρέθεσαν ο καθηγητής και τέως Υποδιευθυντής κ. Γρηγόριος Καρανάσιος, ο καθηγητής κ. ΘεόδωροςΚαραγεώργος και η γραμματέας κα. Μαρία Τελάκη για να αποχαιρετήσουν συναδέλφους και φίλους εν όψει τηςσυνταξοδότησής τους. Σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας τίμησε με την παρουσία του τουςτρεις συνταξιοδοτηθέντες, σε μια συνεύρεση με πολλές αναμνήσεις και συγκινητικές στιγμές.

Page 8: Μαθητοφρένεια #16

8Μαθητοφρένεια ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ

Φέτος με την έλλειψη τωνσχολικών βιβλίων οι περισσό-τεροι από εμάς συνειδητοποι-ήσαμε πόσο σημαντικά είναιαυτά για την ομαλή διεξαγωγήτων μαθημάτων. Ωστόσο αξίζειτελικά να τα κουβαλάμε όλαμαζί μας και να ‘επιβαρύνουμετην πλάτη μας’ ή κάποια απόαυτά θα ήταν προτιμότερο ναπαραμένουν καταχωνιασμέναστις βιβλιοθήκες μας ή ακόμηκαι να μη διανέμονται καν;Η μαθητική κοινότητα όπωςεπίσης και ο σύλλογος των εκ-παιδευτικών έχουν εκφράσειαρκετές φορές έντονα την δυ-σαρέσκειά τους για ορισμένακακογραμμένα βιβλία. Είναιόντως δικαιολογημένη η αντί-δραση των μαθητών ή είναιαπλά μία αδικαιολόγητα υπερ-βολική αντίδραση; Βέβαια, ηκρίση μας για το αν ένα σχο-λικό βιβλίο είναι καλογραμ-μένο ή όχι επηρεάζεται απόδιάφορους παράγοντες αλλάένας είναι ο ουσιαστικότερος: ηδιάθεση που προκαλεί στο μα-θητή να το διαβάσει, να περά-σει όσο το δυνατόν πιοευχάριστα την ώρα του απο-κτώντας ουσιαστικές γνώσεις.

Ένα βιβλίο μπορεί να είναιάψογο επιστημονικά, παρ’ όλααυτά να είναι δυσνόητο γιατους μαθητές στους οποίουςαπευθύνεται και έτσι να χαθείκάθε ενδιαφέρον για το συγκε-κριμένο μάθημα!Ας ασχοληθούμε όμως με κα-θένα από το βιβλία ξεχωριστάκαι συγκεκριμένα με τα βιβλίαγενικής παιδείας της δευτέραςλυκείου αλλά και ορισμένα τηςθεωρητικής κατεύθυνσης.Τα Κείμενα ΝεοελληνικήςΛογοτεχνίας φιλοξενούν στιςσελίδες τους αξιόλογα ποι-ήματα και πεζογραφήματα,ωστόσο παρουσιάζουν έλλειψηφαντασίας στις ερωτήσεις-δραστηριότητες οι οποίες θαμπορούσαν να είναι πιο δημι-ουργικές έτσι ώστε να διεγεί-ρουν την φαντασία του μαθητήκαι να του προξενήσουν πιοέντονο ενδιαφέρον για τη λο-γοτεχνία. Η Έκφραση- Έκθεση είναιεξίσου ενδιαφέρουσα με εύ-κολο περιεχόμενο, άρτια δομήκαι ευχάριστα κείμενα-πηγές.Τα βιβλίο των Θρησκευτικώναπό το δεύτερο κεφάλαιο καιέπειτα διαπραγματεύεται θρη-

σκεύματα άλλων πολιτισμώνκάτι που το καθιστά αρκετάελκυστικό, διότι από τη μιαμας φέρνει σε επαφή με και-νούριους πολιτισμούς και θρη-σκείες, από την άλληλειτουργεί και ως ιστορικήπηγή. Έτσι στο πλαίσιο της συ-ζήτησης και του διαλόγου μαςγεννά ένα σωρό απορίες καιπροβληματισμούς σχετικά μεόλα τα θέματα τα οποία επηρε-άζουν τις διάφορες θρησκείεςανά τον κόσμο. Το βιβλίο Πολιτική και Δίκαιοείναι αρκετά εύχρηστο, διότιμας προσφέρει γνώσεις για ζη-τήματα τα οποία θα μας απα-σχολήσουν στο άμεσο μέλλονξεκάθαρα και απλοϊκά.Τα βιβλία Φυσικής και Χη-μείας κυμαίνονται στο ίδιομήκος κύματος με τα περσινά.Το ότι βέβαια δε διδάσκονταισε εργαστήρια αλλά σε σχολικήαίθουσα αποτελεί μεγάλο μει-ονέκτημα. Διότι τείνουν ναχαρακτηριστούν θεωρητικά,αφού η αποστήθιση τύπων καιορισμών μας απασχολεί χωρίςνα έχουμε πρακτική επαφή μετις θεωρίες που αποδει-κνύουμε.

Στην κατεύθυνση τώρα, το βι-βλίο αλλά και η γραμματικήτων Λατινικών είναι πρόχειραγραμμένα και δυσνόητα γιατον μαθητή δίχως σωστή κα-θοδήγηση από τον καθηγητή. Τα Ρητορικά Κείμενα είναιαρκετά ενδιαφέροντα ως προςτο περιεχόμενό τους και οι πα-ρατηρήσεις οι οποίες λειτουρ-γούν παραινετικά είναιχρήσιμες!Υπάρχουν και κάποια βιβλίαπου δεν τα είδαμε ακόμη καιαναμένουμε με αγωνία να ταπιάσουμε στα χέρια μας ξε-φυλλίζοντας.Όπως και να έχει οι αλλαγέςστα βιβλία είναι σπάνιες καιπολλές φορές δεν έχουν καιθετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτόμε τη βοήθεια των καθηγητώνπρέπει να διαμορφώσουμε τοκάθε μάθημα στις ανάγκες καιστις απαιτήσεις του κάθε μα-θητή, ώστε να είναι απόλυτακατανοητό, ευχάριστο καιεποικοδομητικό και να τουπροσφέρει γνώσεις που θα τουφανούν χρήσιμες, ακόμη καιόταν θα έχει αποχαιρετήσει τογλυκό βάσανο που λέγεταισχολείο!

Ω, τι κόσμος,μπαμπά!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ανδρέας Λιάμπας

Αθηνά Πηλιτζίδου

Απλή σκέψη του λέ(γ)οντος

ΤΑΔΕ ΕΦΗΜΠΟΜΠΙΡΑΣ

Τα σχολικά βιβλία στο μικροσκόπιο!

Το ημερολόγιο του σχολείου μας για το 2012 κυκλοφορεί καιεξαντλείται! Θα το βρείτε σε δύο σχέδια. Ένα με συνταγές μα-γειρικής και ένα με εικόνες από τον τόπο μας. Μη ξεχάσετενα αγοράσετε! Είναι για καλό σκοπό!

Ληστεία, με μολυσμένη απότον ιό του AIDS σύριγγα,έκανε ένας 39χρονος στηΛάρισα. Ο δράστης εισέ-βαλε σε κατάστημα καικρατώντας μία σύριγγαστο χέρι, που όπως είπεήταν μολυσμένη με τον ιότου AIDS, αφού ο ίδιοςήταν φορέας και την είχεχρησιμοποιήσει, ζήτησε απότην υπάλληλο να του δώσειτα χρήματα που βρισκότανστο ταμείο. Τελικά, ο δρά-στης κατάφερε να αποσπά-σει το ποσό των 70 ευρώ καιέφυγε προς άγνωστη κα-τεύθυνση.

Έσπασαν το χέρι 11χρονηςμαθήτριας σε δημοτικό σχο-λείο Σύμφωνα με μαρτυρίατης 11χρονης και άλλωνπαιδιών οι 5 μαθητές περι-κύκλωσαν στο διάλειμματην 11χρονη συμμαθήτριάτους και άρχισαν να τηνσπρώχνουν και να την πει-ράζουν. Κάποια στιγμήτην πέταξαν με δύναμηστο έδαφος, με αποτέλε-σμα να υποστεί κάταγμα στοδεξί χέρι!

Δύο φορές μέσα στηνίδια ημέρα συνελήφθηένας 25χρονος στη Θεσσα-λονίκη. Αρχικά, ο νεαρόςεντοπίστηκε να επιχειρεί νακλέψει Ι.Χ. αυτοκίνητο.Οδηγήθηκε στα δικαστήρια,όπου καταδικάστηκε, όμωςάσκησε έφεση και αφέθηκεελεύθερος. Λίγες ώρες αρ-γότερα συνελήφθη εκ νέουγια διάρρηξη δεύτερου οχή-ματος!

Ένας αγωνιώδης θάνατοςπου κράτησε λίγα δευτερό-λεπτα ήταν η τελευταίαανάμνηση για ένα 17χρονοκορίτσι στη Σκωτία, τοοποίο φέρεται να έπαθεαλλεργικό σοκ και κα-τέρρευσε 20 μόλις λεπτάαφότου έβαψε τα μαλλιάτης.

Συνελήφθη κλεπτομανήςγάτα! Το γεγονός συνέβηστο San Francisco τωνΗΠΑ όπου μετά από 3 χρό-νια δράσης η κλεπτομα-νής γάτα συνελήφθηέχοντας κλέψει από τηνγειτονιά πάνω από 600αντικείμενα, κυρίως παι-χνίδια και ρούχα. Μετά τηντοποθέτηση νυχτερινής κά-μερας ασφαλείας η γάταπιάστηκε επί τω έργω νακλέβει σουτιέν και αρκου-δάκια!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:Όσα παιδάκια θέλουννα πουν τα κάλανταφέτος θα πρέπειμέχρι τις 15 Δεκέμ-βρη να προσκομί-σουν τα απαραίτηταέγγραφα στο Υπουρ-γείο Οικονομικώνγια να πάρουν μπλο-κάκι πληρωμών...Οι παραβάτες θα διώ-κονται ποινικά...Υ.Γ. Ισχύει και γιατων Φώτων...! …

Αλλαγές στο εσωτερικό τουσχολείου μας! Μόλις κάποιοςανοίξει την κεντρική πόρτα,δεν αντικρίζει πια το θυρωρείοστο βάθος αλλά μπροστά-μπροστά. Πίσω του πλέον έχεικτιστεί ένας άλλος χώρος, σχε-τικά ευρύχωρος, όπου θα στε-γάζεται στο εξής το γραφείοτου Γυμνασιάρχη. Βλέπετε,αφού στεγάζονται τρία σχολείαστον ίδιο χώρο (Γυμνάσιο, Λύ-κειο, Εσπερινό), χρειάζονταικαι τρία γραφεία Διευθυντών!Έτσι ο Γυμνασιάρχης θα μετα-κινηθεί στο νέο γραφείο και οΔιευθυντής του ΕσπερινούΛυκείου θα βρίσκεται στοπαλιό γραφείο. Ο μόνος που δε... θίγεται είναι ο Λυκειάρχης.Παραμένει ως έχει. Μήπως,μια που έχουμε εύκαιρουςτους μαστόρους, να κάναμε καισ’ αυτό το γραφείο μια ανακαι-νισούλα τουλάχιστον;