ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΙ ΠΛΟΕΣ 12/2009-02/2010

16
K.K. ΠΕΙΡΑΙΑ 7 ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝ - ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΡ . ΦΥΛΛΟΥ 27 • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 K.A. 7251 ΣΕ ΚΩΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ME TO ΔΝΤ Σελίδα 3 ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ Hμερίδα στη Νάξο Σελίδες 4-5 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Απαντήσεις Σχόλια Σελίδες 8-9 ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥγια τον Καλλικράτη Σελίδα 15 ΒΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΗΣ Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Σελίδα 16 ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΝΔΡΟΣ ΚΙΜΩΛΟΣ ΜΗΛΟΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΣΥΡΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ ΔΥΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΙΟΣ ΠΑΡΟΣ ΤΗΝΟΣ Σελίδες 10-14 kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 1

description

ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝ-ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ • ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 27 • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Transcript of ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΙ ΠΛΟΕΣ 12/2009-02/2010

K.K.ΠΕΙΡΑΙΑ

7

ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝ-ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ • ΑΡ . ΦΥΛΛΟΥ 27 • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

K . A . 7 2 5 1

ΣΕ ΚΩΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ME TO ΔΝΤ

Σελίδα 3

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕHμερίδα στη Νάξο

Σελίδες 4-5

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣΑπαντήσεις – Σχόλια

Σελίδες 8-9

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ…για τον Καλλικράτη

Σελίδα 15

ΒΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΗΣ Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σελίδα 16

ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΑΝΔΡΟΣΚΙΜΩΛΟΣ

ΜΗΛΟΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

ΣΥΡΟΣΜΥΚΟΝΟΣ

ΔΥΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΙΟΣΠΑΡΟΣΤΗΝΟΣ

Σελίδες 10-14

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 1

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

2

Iδιοκτήτης: Συν-κυκλαδική πρωτοβουλία - Έδρα: Σύρος

Eκδότης: Nίκος Συρμαλένιος Eπιμέλεια έκδοσης: Θέμης Δαλέζιος

Συντακτική Oμάδα: Zαμπέτα Bεντούρη, Γιώργος Γλέζος, Γιάννης Δελώτης, Bασίλης Zαχαράκης, Σωτήρης Kαστρουνής ,

Γιώργος Παπαβασιλείου, Δέσποινα Παρασκευαΐδου, Bαρβάρα Πατητή, Mατίνα Tσαΐνη

Yπεύθυνοι Oικονομικού: Z. Bεντούρη -M. Tσαΐνη, Tηλ.: 210 5446628 - 210 4626456 - 6932 261271

Aλληλογραφία:Eρμούπολη: Πάροδος Δ. Παπαδάκη 28-30, T.K. 84100, Tηλ.: 22810-85857 - 6977-423517,

Aθήνα: Γούναρη 35, T.K. 17456 Άλιμος, τηλ. 2109963730 - 6973439603 e-mail: [email protected]

Σελιδοποίηση - εκτύπωση: L•Press, 210 8228258 Kωδικός εντύπου: KA 7251

Έφυγε ο Νίκος ΦιλάρετοςΜας είναι ήδη αισθητή η απώλεια

του τέως Δημάρχου Ερμούπολης Νίκου Φιλάρετου.

Ο εκλιπών ήταν από τους πιο συνεπείς αγωνιστές του ευρύτερου αριστερού χώρου με αξιόλογη αντιστασιακήδράση κατά την περίοδο της κατοχής και μετέπειτα της δικτατορίας. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οπρώτος μεταπολιτευτικός, εκλεγμένος, Δήμαρχος Ερμούπολης.

Επίσης, πέραν της επίμονης και άοκνης ενασχόλησής του με την αναγνώριση και απόδοση τιμών στην ΕθνικήΑντίσταση και τους αντιστασιακούς (καρπός των προσπαθειών του υπήρξε τομνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο λιμάνι), υπήρξε και υποψήφιοςβουλευτής του Συνασπισμού την περίοδο 1989-90 στις Κυκλάδες.

Αυτό που τον διέκρινε ήταν η τόλμη και η αφιλοκέρδεια. Η ενα-σχόληση του με την πολιτική υπήρξε ανιδιοτελής χωρίς στοχεύ-σεις σε πολιτική καριέρα ή κομματικό επαγγελματισμό. Δεν εξαργύ-ρωσε επιταγές για την αντιστασιακή του δράση. Αυτές τις ιδιότητεςπου τις πλήρωσε με στεναχώρια και πολιτική μοναξιά, δεν πρέπεινα τις λησμονήσουμε ποτέ. Είναι το παράδειγμα του που μας συνέχεικαι η συνεισφορά του σ’ ένα τόπο που δυστυχώς σήμερα κα-ταρρέει και που δεν μπορεί να τον σώσει κανείς απ΄όλους αυτούς, που άκοπα και εκ του ασφαλούςεπένδυσαν στο μεταπολιτευτικό πολιτικόχρηματιστήριο, καθιστώντας την προσωπι-κή τους ανέλιξη μέσω της πολιτικής, συ-νώνυμη της κατηφόρας στην οποία οδή-γησαν τη χώρα και την κοινωνία μας.

Εμείς θα τον θυμόμαστε πάντα και θατον τιμούμε για την μεγάλη προσφορά τουστον τόπο μας, προσβλέποντας στο δικότου φωτεινό παράδειγμα ως παρηγοριά σ’αυτές τις σκοτεινές ώρες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 2

Εδώ και εφτά μήνες ολόκληρη η ελλη-νική κοινωνία ζει στη δίνη μιας πραγ-

ματικότητας, όπου τα πιο ελαφρά συναι-σθήματα κινούνται μεταξύ ανασφάλειαςκαι αβεβαιότητας. Φυσικά η κοινωνία δενείναι μια έννοια ουδέτερη, υπάρχουν οι τά-ξεις, οι πλούσιοι και οι φτωχοί, οι επιχει-ρηματίες και οι εργαζόμενοι, οι μικροί, οιμεσαίοι, οι αγρότες, οι νέοι, κοντολογήςαυτοί που κερδίζουν και αυτοί που πληρώ-νουν, δηλαδή δεν είμαστε όλοι ίσοι καιπροφανώς δεν ευθυνόμαστε όλι το ίδιο γιατην κατάσταση της χώρας.

Περί οικονομίας λοιπόν ο λόγος,που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας είτεμε την πραγματική της έννοια, είτε με τηνέννοια της καλλιέργειας μιας ιδιότυπης“τρομοκρατίας”- γιατί και αυτό έγινε πέ-ραν της πραγματικότητας- για να πειστού-με ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες, ή μάλ-λον να κάνουν θυσίες τα συνήθη υποζύ-για, κυρίως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι,οι μικρομεσαίοι.

Βεβαίως δεν μιλάμε καθόλου για τιςπροεκλογικές εξαγγελίες που διαψεύ-στηκαν παταγωδώς, στο όνομα δήθενμιας πραγματικότητας που δεν γνώριζαν(όλοι βεβαίως θα θυμούνται την ενδελε-χή ενημέρωση του διοικητή της Τράπε-ζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλου προςτον Καραμανλή και τον Παπανδρέου),ούτε φυσικά για την παντελή σιωπή γιατις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσε-ων μας τις τελευταίες δεκαετίες, ευθύνεςπου δεν επικεντρώνονται μόνο στην αλό-γιστη πολιτική της εκδιωχθείσας από τονελληνικό λαό κυβέρνησης της ΝΔ, αλλάκαι στις προηγούμενες κυβερνήσεις τουΠΑΣΟΚ, που παρά τις συνεχιζόμενες πο-λιτικές λιτότητας προς τους μισθωτούςκαι συνταξιούχους, συνέχιζαν να επιβα-ρύνουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέ-ος της χώρας.

Και όταν μιλάμε για έλλειμμα καιχρέος, δεν αναφερόμαστε στους ασφυ-κτικούς δείκτες που επέβαλαν το ευρω-παϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και η μο-νομερής μονεταριστική λογική των ευ-ρωπαϊκών συνθηκών – δείκτες πουέχουν ξεπεραστεί εξάλλου και σε πολ-

λές από τις ισχυρές χώρες της ευρωζώ-νης – αλλά σε μια οικονομική πραγματι-κότητα που εκτός από αυτά συνοδεύεταιμε απίστευτη συρρίκνωση της παραγωγι-κής βάσης της χώρας, που μαθηματικάοδηγεί σε ύφεση, κοινωνική αποδιάρ-θρωση, φτώχεια.

Έτσι λοιπόν τα σκληρά μέτρα, τα πιοσκληρά από τον β΄παγκόσμιο πόλεμοκαι δώθε, μείωσης των μισθών και τωνσυντάξεων, νομιμοποίησης των αντερ-γατικών νόμων για την ελαστικοποίησητων εργασιακών σχέσεων και αποδόμη-σης των συλλογικών συμβάσεων, φορο-λογικής καταιγίδας για τα μικρομεσαίαεισοδήματα, κατεδάφισης του δημόσιουκοινωνικοασφαλιστικού συστήματος,μπορεί να είναι είναι αρεστά στους κάθεΜέρκελ, Όλι Ρέν, Τρισέ και λοιπούς κυρί-ους, αλλά επί της ουσίας οδηγούν σε μιατρύπα στο νερό, διότι και η πιο απλή οικο-νομική σκέψη μας λέει ότι : μέτρα λιτότη-τας (μείωση μισθών, συντάξεων κλπ.)σημαίνουν μείωση της ζήτησης, σημαί-νουν ύφεση, σημαίνουν αύξηση του χρέ-ους και του ελλείμματος κ.ο.κ. Δηλαδήόταν δεν έχεις αναπτυξιακή πολιτική, εί-ναι φανερό ότι οδηγείσαι στη συρρίκνω-ση, στη φτώχεια, στο μεγάλωμα των κοι-νωνικών ανισοτήτων.

Εύλογα βεβαίως τίθεται το ερώτημα:όταν έχεις αναπτυξιακή πολιτική (ας μην

ξεχνάμε ότι από το 1996 έως το 2007, ορυθμός ανάπτυξης έτρεχε με 3,5-4%),ποιός την καρπούται; Για να μην υπάρ-χουν απορίες, την “ανάπτυξη” της διορ-γάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, μή-πως την καρπώθηκε ο έλληνας μισθω-τός, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος, οαγρότης; Ας μην τρελλαθούμε, όλοιγνωρίζουν σε ποιές τσέπες μπήκαν τατερατώδη ποσά που καταναλώθηκαντην περίοδο εκείνη (μεγαλοεργολά-βοι, κατασκευαστικές εταιρείες, πο-λυεθνικές των συστημάτων ασφαλεί-ας, εταιρείες κινητής τηλεφωνίαςκλπ.), ενώ στο μέσο έλληνα πολίτηέμεινε η “δόξα”, η αίγλη των μεταλλεί-ων (που πολλά εκ των υστέρων απο-δείχτηκαν κίβδηλα), ενώ η χώρα έμει-νε με μερικές δεκάδες δισεκατομμύ-ρια χρέη, τα οποία φυσικά μας τα συνυ-πολόγισαν τώρα.

Έτσι λοιπόν, προς χάριν του εθνι-κού ιδεώδους και χρεωθήκαμε καιτώρα μας επιβάλλουν μέτρα, αναγκά-ζοντας μας να τα αποδεχθούμε ωςεθνική επιταγή. Και φυσικά μετά την

προσφυγή μας στο μηχανισμό στήριξηςμε τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομι-σματικού Ταμείου, κουρελιάσαμε κάθεέννοια εθνικής αλλά και ευρωπαϊκήςυπόστασης. Και το χειρότερο, νέα σκλη-ρότερα μέτρα για το λαό και για πολλάχρόνια η χώρα υποθηκευμένη με απερί-γραπτους όρους υποτέλειας. Θα μου πεί-τε όταν η ίδια η ευρωζώνη δεν διαθέτεικανένα μηχανισμό αλληλεγγύης για ταμέλη της, αλλά υπάρχει για να χρησιμο-ποιείται από τους ισχυρούς (βλ. Γερμα-νία) ως χώρος εξυπηρέτησης του σκλη-ρού ευρώ, τότε ας αναρωτηθούμε, ποιοίείναι οι αντιευρωπαϊστές;

Και μια τελευταία υπόμνηση: Η κυ-βέρνηση μας είπε ότι, τα μέτρα θα αποφέ-ρουν εξοικονόμηση 3,5- 4 δισ. Ευρώ.Έχουμε συνυπολογίσει πόσα δις χρει-άζονται για την αποπληρωμή των χρεώνμας; Καταλάβαμε ότι όσο θα σκύβουμε τοκεφάλι, τόσο οι κερδοσκόποι θα αποθρα-σύνονται και όλο πιο βαθιά θα μπαίνουμεστη δαγκάνα του ΔΝΤ;

Ν.Σ.

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

3

Σε κώμα η Ελλάδα μετά την προσφυγήστο μηχανισμό ευρωζώνης- Δ.Ν.Τ.

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 3

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

4

Με γεμάτο το Πνευματικό Κέντρο καιπολύ περιεκτικές εισηγήσεις, έδωσανευκαιρία για προβληματισμό και για τηνανάγκη ενεργοποίησης των τοπικών αρ-χών σε συνεργασία με τις τοπικές κοινω-νίες πριν να είναι πολύ αργά για τον τόπομας και τους κατοίκους του.

Ξεκινώντας την ημερίδα ο Νίκος Νι-κολάκης, μέλος του Δ.Σ. Της ΠΕΚΙΝ καιτου Πολιτιστικού Οργανισμού του ΔήμουΔρυμαλίας, τόνισε ότι οι συζητήσεις γιατις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπεινα συνεχιστούν για να αποσαφηνιστεί σεποια κατεύθυνση πρέπει να κινούνται καιποιους εξυπηρετούν.

Έθεσε τα ζητήματα: της σπατάληςενέργειας, της διαχείρισης της νέας τε-χνολογίας ΑΠΕ και από ποιόν; της «πρά-σινης ανάπτυξης» και αν εξυπηρετεί κοι-νωνικούς και περιβαλλοντικούς ή καθα-ρά κερδοσκοπικούς σκοπούς, της ωφέ-λειας της τοπικής κοινωνίας ή απλώς τηςμεταφοράς ρεύματος στο Λαύριο.

Επίσης διευκρίνισε ότι θα πρέπει ναμας απασχολεί κα η οικολογική πλευράτου θέματος, αλλά και κοινωνικοοικονο-μική του.

Στη συνέχεια ο Βασίλης Κοντοπίδης,μέλος του Δ.Σ. Της ΠΕ.ΚΙ.Ν, παρουσίασεορισμένα στοιχεία για το προσχέδιο νό-μου για τις ΑΠΕ, ενώ κλείνοντας, δήλωσεότι η οικολογία και οι ΑΠΕ δεν έχουν κα-μία σχέση και πρέπει να αποσαφηνιστείαυτή η σύγχυση.

Ο Ιάκωβος Γιακουμής, χημικός μη-χανικός, άρχισε την εισήγησή του με τοερώτημα: Γιατί η χρήση ΑΠΕ είναι σήμεραεπιτακτική ανάγκη;

Αναφέρθηκε στους δεσμευτικούςστόχους κρατών – μελών της Ευρωπαϊ-κής Ένωσης για το 2020 σύμφωνα μετους οποίους πρέπει:• Το 20% της παραγόμενης ενέργειας ναπροέρχεται από ΑΠΕ.• Να μειωθούν οι εκπομπές C02 κατά20%• Να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 20%• Το 10% των καυσίμων μεταφοράς να αν-τικατασταθούν από βιοκαύσιμα

Το κύριο μέρος της εισήγησης αφο-ρούσε τις μορφές και τις εφαρμογές τωνήπιων πηγών ενέργειας: ΑΙΟΛΙΚΗ: Μηχα-νικές εφαρμογές (Ανεμόμυλοι), Ηλε-

κτροπαραγωγή (Ανεμογεννήτριες) ΗΛΙΑ-ΚΗ: Θερμικές εφαρμογές (Ηλεκτρικοίθερμοσίφωνες), Ηλεκτροπαραγωγή(φωτοβολταϊκά) ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ: Υδα-τοπτώσεις (μικρά υδροηλεκτρικά έργα),Παλίρροια, Κυματισμός, Ωκεανός (διαφο-ρά θερμοκρασίας) ΒΙΟΜΑΖΑ: Απόβληταβιομηχανικού ξύλου, τροφίμων, ζάχαρηςκαι ζωοτροφών Γεωθερμική: Θερμικέςεφαρμογές στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πλεονεκτήματα των εφαρμογών: Εί-ναι φιλικές προς το περιβάλλον (δεν πα-ράγουν απόβλητα), είναι ανεξάντλητεςσε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, αποτε-λούν εναλλακτική πρόταση στην οικονο-μία του πετρελαίου, είναι ευέλικτες γιατίμπορούν να παραχθούν τοπικά, και ναδημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κος Γιακουμής θεωρεί ότι ο ρόλοςτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο ση-μαντικότερος στη χωροθέτηση των ΑΠΕ,γιατί κάθε νησί είναι σε διαφορετικό στά-διο ανάπτυξης και έχει διαφορετικές οι-κονομικές και κοινωνικές ανάγκες.

Η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσειαρκετά από τα νησιά των Κυκλάδων ναδημιουργήσουν μονάδες αφαλάτωσηςπροκειμένου να καλύψουν τις ανάγκεςτους σε νερό. Οι μονάδες αυτές επειδή εί-ναι εξαιρετικά ενεργοβόρες θα οδηγή-σουν στη λύση των ΑΠΕ.

Η Τοπική Αρχή, πρέπει να διαβουλευ-τεί με τις τοπικές κοινωνίες και να εκπο-

νήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμαανάπτυξης ανά νησί, προκειμένου να ελα-χιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επι-πτώσεις και να διασφαλιστεί η κοινωνικήσυναίνεση στην ανάπτυξη μιας τόσο φιλι-κής προς το περιβάλλον τεχνολογίας.

Για τη Νάξο, στο παρελθόν έχουμευπάρξει πρωτοπόροι. Παράδειγμα τοπρόγραμμα διαχείρισης του νερού καιπροστασίας από τη διάβρωση, που εφαρ-μόστηκε το 1992 στην Απείρανθο μεαπευθείας ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Μπο-ρούμε να ξαναγίνουμε πρωτοπόροι καινα θέσουμε ως στόχο η Νάξος να γίνει τοπρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί τους Αι-γαίου.

Για να γίνει αυτό, όπως είπε απαν-

τώντας σε σχετική ερώτηση, χρειάζονται25 ανεμογεννήτριες, τα μικρά φωτοβολ-ταϊκά που έχουν ήδη εγκριθεί και η εκμε-τάλλευση του βιοαερίου από το ΧΥΤΑ, πουθα δημιουργηθεί. Θα βρίσκεται σε εφε-δρεία και το εργοστάσιο της Πάρου.

Ο Βασίλης Θεωνάς, Φυσικός, εκπο-νητής μελετών περιβαλλοντικών επι-πτώσεων επικεντρώθηκε στην αιολικήενέργεια.

Παρουσίασε τα βήματα στησίματοςαιολικών σταθμών: Εντοπισμός θέσης(αποτύπωση αιολικού δυναμικού). Τοπο-θέτηση ανεμολογικού ιστού (μέτρηση γιαένα έτος). Επιλογή ανεμογεννήτριας απότο εμπόριο. Υπολογισμός της ενεργει-ακής απόδοσης σε βάθος ενός χρόνου.Κριτήρια χωροθέτησης αιολικού σταθ-μού. Δίκτυο μεταφοράς παραγόμενηςηλεκτρικής ενέργειας, την οποία χαρα-κτήρισε σημαντική παράμετρο γιατί πολ-λές φορές οι επιπτώσεις από το δίκτυομεταφοράς είναι μεγαλύτερες και από τις

Ανανεώσιμες Πηγές ΕνέργειαςΝαι αλλά με σεβασμό στον ανεκτίμητο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο και με σοβαρές προϋποθέσεις, που θα τις ορίζει η τοπική κοινωνία!

ΝΑΞΟΣ: Ημερίδα με οργανωτέςτην ΠΕΚΙΝ και τον ΠολιτιστικόΟργανισμό Δήμου Δρυμαλίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 4

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

5

επιπτώσεις του αιολικού σταθμού.Επίσης αναφέρθηκε στις θεσμοθετη-

μένες αποστάσεις, οι οποίες για τα νησιάείναι: • Να μην είναι πάνω από 10 χιλιόμετρααπό τον πλησιέστερο δρόμο.• Να μην είναι μακριά από το δίκτυο μέ-σης ή χαμηλής τάσης.• Η μία ανεμογεννήτρια να απέχει από τηνάλλη 2 ½ διαμέτρους.• Να απέχει 1.500 μέτρα από την ακτή κο-λύμβησης• Από αρχαιολογικούς χώρους με ζώνηπροστασίας Α και κηρυγμένα πολιτιστικάμνημεία και ιστορικούς τόπους επτά δια-μέτρους• Από οικισμούς δυναμικούς, τουριστι-κούς, κ.λ.π. 1.000 μέτρα• Από παραδοσιακούς οικισμούς 1.500μέτρα• Από λοιπούς οικισμούς (μικρούς,κ.λ.π.) 500 μέτρα• Από περιοχές οργανωμένης δόμησηςπρώτης ή δεύτερης κατοικίας 1.000 μέ-τρα.• Από μονές 500 μέτρα.• Από νόμιμη μεμονωμένη κατοικία τοελάχιστο επίπεδο θορύβου να είναι κάτωαπό 40 ντεσιμπέλ.• Από οδοποιία, κτηνοτροφικές μονάδες,ιχθυοκαλλιέργεια 1 ½ φορά τη διάμετροτης ανεμογεννήτριας.• Από τουριστικές περιοχές τρία χιλιόμε-τρα.

Ειδικότερα κριτήρια για νησιά: τυπι-κή ανεμογεννήτρια διαμέτρου 85 μέ-τρων, επιφάνεια κατάληψης λιγότεροαπό 76 στρέμματα, ισχύς 2 MW.

Κριτήρια ποσοστού κατάληψης 4%του ΟΤΑ. Για τη Νάξο το ποσό είναι 229ανεμογεννήτριες με διάμετρο 85 μέτρα(αν ήταν σαν της Κορώνου θα ήταν περί-που 440).

Επιτρέπεται να εγκατασταθούν σεκάθε νησί συνολικά τόσα MW όσο η δι-πλάσια ζήτηση αιχμής με ορίζοντα δε-καετίας.

Είναι υποχρέωση της ΡΑΕ (Ρυθμιστι-κή Αρχή Ενέργειας) να ενημερώνει για τιςεξελίξεις στον τομέα αυτό. Τον Ιούνιο τουπερασμένου έτους είχαμε στο δήμο Δρυ-μαλίας τις ανεμογεννήτριες στην Κόρω-νο, 5,51 ισοδύναμες με άδεια παραγωγήςκαι στο δήμο Νάξου, στη Γαλήνη, 1,04.

Το Οκτώβριο του 2009 αλλάζει τοαποτέλεσμα και εμφανίζονται να προχω-ρούν κάποια πάρκα τη διαδικασία αξιο-λόγησης. Έχει διαβιβαστεί η μελέτη περι-βαλλοντικών επιπτώσεων στη Διεύθυνσηπεριβάλλοντος και χωροταξίας της Περι-

φέρειας ή του ΥΠΕΧΩΔΕ.Είναι στη διαδικασία αδειοδότησης

μία ανεμογεννήτρια στον Άγιο Θαλλέ-λαιο, 7,2 MW στο Μαυροβούνι, 36 στηνπεριοχή Μονής – Απεράθου, 36 στην Νο-τιοανατολική Νάξο (Καβαλάρης), 36 στιςκορυφές Ξηρόκαστρο – Βουρλάς.

(Από αυτές τις προτάσεις οι τρεις εί-ναι από τον όμιλο Κοπελούζου).

Τέλος ο κ. Θεωνάς δήλωσε υπέρ τηςαιολικής ενέργειας για να απεξαρτηθού-με από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και όχι γι-γάντωση. Η οικονομία κλίμακας στο σχε-διασμό ενός έργου είναι πάντοτε σημαντι-κή. Μη θαρρείτε ότι αν μπουν πολλές καιμεγάλες Α/Γ σ’ ένα χώρο θα αυξηθούν ταέσοδα ιδιαίτερα. Υπάρχει ένα κρίσιμο όριοπου όταν γιγαντώνεις η απόδοση πέφτει.Μπορούμε να έχουμε και ανάπτυξη αιολι-κών σταθμών σε μια περιοχή, πάντα υπότο πρίσμα να μην υπάρχουν οχλήσεις στιςτοπικές κοινωνίες, να μην καταστρέφον-ται κομμάτια του φυσικού περιβάλλοντοςτης περιοχής και με τη δυνατότητα μέροςτων εσόδων να έρχεται απευθείας στις το-πικές κοινωνίες και όχι να πηγαίνει στιςούτως ή άλλως φουσκωμένες τσέπες.

Ο Αλέξανδρος Μαβής, βιοτεχνολό-γος, περιβαλλοντολόγος ξεκίνησε την ει-σήγησή του λέγοντας ότι δεν διαφωνεί μετην αιολική ενέργεια ως έννοια αλλά μετη στρεβλή πρόταση του ελληνικού δημο-σίου. Συμφωνεί με τη χρήση των Α/Γ γιααφαλάτωση, σε μικρή κλίμακα, για οικια-κή χρήση.

Πιστεύει ότι η ιστορία με τα αιολικάξεκίνησε όταν οι εταιρείες άρχισαν να ψά-χνουν περιοχές με αιολικό δυναμικό. Άλ-λοτε με επιστημονικό τρόπο (ανεμολογι-κό ιστό) και άλλοτε στα κουτουρού (αερο-φωτογραφίες, κ.λ.π.).

Για τις προτάσεις της Νάξου τα μεγά-λα αιολικά πάρκα υποδηλώνουν διασύν-δεση με καλώδιο. Καταλαβαίνουμε ότι τοκαλώδιο μπαίνει για να πάρει κι όχι ναφέρει ρεύμα.

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι: Ερχό-μαστε να εφαρμόσουμε μια βορειοευρω-παϊκή τεχνολογία, πολλά χρόνια αργότε-ρα. Η Γερμανία έχει περίπου 20.000 Α/Γ.Μας βάζουν σε ανησυχίες οι αμφισβητή-σεις από το 1998. Επιστήμονες της Γερ-μανίας υπογράφουν ένα μανιφέστο πουλέει ότι η αιολική ενέργεια δεν είναι λύ-ση για την κλιματική αλλαγή, είναι συμ-πληρωματική και πανάκριβη κι αν οι επι-δοτήσεις επενδύονταν αλλού θα είχανμεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Μεγάλο Γερμανικό περιοδικό σε

16σέλιδο αφιέρωμα στο θέμα γράφει γιατο κόλπο του αιώνα. Τόσες Α/Γ και δενέχει κλείσει ούτε ένας σταθμός παραγω-γής ρεύματος.

Αφού η Γερμανία, με τόσο βιομηχανι-κό όφελος, μαζικά παραπονιέται ότι δενπροσφέρουν τίποτα, μοιάζουν ύποπτα.Όπως κλείνουν συμφωνίες για φρεγάτεςκαι μιράζ ή ό,τι άλλο έχουν κλείσει γιαΑ/Γ και πρέπει να τις βάλουμε γρήγορα. Ηεπίσπευση οδηγεί σ’ ένα στραβό δρόμο.

Αν δεν έχουμε μια στρατηγική, ένασυνολικό σχεδιασμό για το νησί, να ξέ-ρουμε που βαδίζουμε ξεπερνάμε τα όριακαι κάνουμε κάτι κακό. Σε 10 χρόνια θατο βλέπουμε ως λάθος επιλογή.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακο-λούθησαν ερωτήσεις που αφορούσαν:

Την κλιματική αλλαγή, τον εκσυγ-χρονισμό των εργοστασίων παραγωγήςρεύματος, το αντιστάθμισμα της ζημιάςπου θα υποστεί μια περιοχή, το σχέδιο γιαδίκτυο διαχείρισης ηλεκτρικού δυναμι-κού (για να πετύχουμε το 20% πρέπει ναεγκαταστήσουμε περισσότερες από2.500 Α/Γ εκτός των φωτοβολταϊκών),την επίδραση στον υδροφόρο ορίζοντα(από τα λάδια μηχανών, αν και έχει προ-βλεφτεί ειδικό δοχείο, απαξίωση της γης,ρήγμα στο έδαφος), πόσα χρόνια ζωήςέχουν οι Α/Γ (20 – 25 χρόνια, μετά είναιυποχρεωμένη η εταιρεία να τις πάρει. Ηβάση θα μείνει και θα τοποθετηθεί άλλημηχανή), τι εγκρίσεις χρειάζονται για τηντοποθέτηση ανεμολογικού ιστού (γνω-μοδότηση κτηματικής υπηρεσίας και τουΔημοτικού Συμβουλίου, αν μπαίνει σε ζώ-νη αρχαιολογική χρειάζεται έγκριση απότην αρχαιολογική υπηρεσία), αν έχει γί-νει χαρτογράφηση του νησιού για να ξέ-ρουμε που μπορεί ένας αιολικός σταθ-μός, αν υπάρχουν κίνητρα για φωτοβολ-ταϊκά (δεν υπάρχουν επιδοτήσεις, ούτεκίνητρα), γιατί δεν έχουν προωθηθεί οιάλλες ΑΠΕ (ώριμες μόνο οι Α/Γ η υδροη-λεκτρική κι η γεωθερμία. Τα φωτοβολταϊ-κά έχουν χαμηλή απόδοση, είναι στο ση-μείο που ήταν οι Α/Γ 15 χρόνια πριν).

Ελπίζουμε πως με την διοργάνωσηαυτή καταφέραμε να συνεισφέρουμεστην ενημέρωση και στον προβληματι-σμό γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.

Πιστεύουμε πως πρέπει να είμαστεενημερωμένοι και ενεργοί για να μπορέ-σουμε να αντιταχθούμε στις επιλογές αυ-τών που σχεδιάζουν το μέλλον χωρίς ναλαμβάνουν υπόψη τους το περιβάλλον,τη φέρουσα ικανότητα, αλλά και τις ανάγ-κες μας.

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 5

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

6

Με αφορμή τα στατιστικά πουπαρουσιάζουμε παρακάτω,

θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επι-σημάνσεις, που νομίζουμε ότιέχουν σημασία για την πορεία ανά-πτυξης των Κυκλάδων σε συσχετι-σμό βέβαια και με την περιοχή τουΝοτίου Αιγαίου.

Θεωρούμε ως βασικό σημείοαφετηρίας να επαναλάβουμε τηδιαπίστωση του οικονομολόγου-με-λετητή Γιάννη Ρώτα, που σε συνέν-τευξη του σε εφημερίδες της Σύρουείχε διαπιστώσει ήδη από τον Αύ-γουστο του 2008 ότι, το ΑκαθάριστοΕθνικό Προϊόν στις Κυκλάδες,όπως και γενικότερα στο Νότιο Αι-γαίο, ακολουθεί καθοδική πορεία.Εξηγούσε μάλιστα ότι στην αρχή τηςδεκαετίας και συγκεκριμένα το2003 είχε παρουσιάσει μεγάληάνοδο, φθάνοντας σε ποσοστό120% του μέσου όρου της χώρας, με

την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να κατα-λαμβάνει τη δεύτερη θέση στο σύ-νολο της χώρας. Από τότε σταδιακάη Περιφέρεια πέρασε στην τρίτη θέ-ση κάτω από την Αττική, ενώ κινδυ-νεύει να βρεθεί τέταρτη κάτω καιαπό την Κρήτη. Η βασική αιτία απο-διδόταν στον φτηνό τουρισμό πουδεν αποφέρει τα προσδοκώμενα

έσοδα, ενώ τονιζόταν ότι τα έργαυποδομής από μόνα τους δεν μπο-ρούν να αποδώσουν, αν δεν υπάρ-χει σωστή διαχείριση τους. Σε τε-λευταία ανάλυση, όπως ανέφερε οΓιάννης Ρώτας, το τσιμέντο από μό-νο του δεν παράγει προϊόν, ενώ αν-τίθετα το προϊόν παράγεται από τονάνθρωπο.

Στατιστικά στοιχεία της Περιφέρειας Ν. Α

Πληθυσμός Ν. Αιγαίου – Κυκλάδων 2001 – 20092001 2002 2003 2004 2005

Ν. Αιγαίο 298.133 299.995 301.722 302.549 303.114Δωδεκάνησα 188.279 189.674 191.026 191.827 192.714Κυκλάδες 109.854 110.321 110.696 110.722 110.400

2006 2007 2008 2009N. Aιγαίο 303.980 304.975 305.966 307.228Δωδεκάνησα 193.483 194.33 195.098 195.981Κυκλάδες 110.497 110.643 110.868 111.247

*

1010,2

10,410,6

10,811

11,2

11,411,6

11,812

.

E T H

1 1991 2009

1

1

114,4

119,4

116,2

117,9

111,9

109,7

114,3

108,9108

110

112

114

116

118

120

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

2000 2007 : = 100

ΠΗΓH: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της ΕλλάδοςΕπεξεργασία στοιχείων: Κωστής Στ. Λεβογιάννης

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 6

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

7

ειας Ν. Αιγαίου και των Κυκλάδων

Κατά κεφ. ΑΕΠ σε 000 € (Ν. Αιγαίο)2000 12,5 14,3 114,42001 13,4 16 119,42002 14,2 16,5 116,22003 15,6 18,4 117,92004 16,8 18,8 111,92005 17,6 19,3 109,72006 18,9 21,6 114,32007 20,2 22 108,9

Απογραφέντες αλλοδαποί στο Νομό Κυκλάδων

Έτος 2001Δήμοι Σύνολο Αλλοδαπών

Άνω Σύρου 74

Ερμουπόλεως 359

Αμοργού 177

Άνδρου 402

Δρυμαλίας 165

Εξωμβούργου 61

Θήρας 1850

Ίου 173

Κέας 438

Κορθίου 134

Κύθνου 49

Μήλου 308

Μυκονίων 2275

Νάξου 1105

Πάρου 1764

Ποσειδωνίας 114

Σερίφου 62

Σίφνου 145

Τήνου 389

Υδρούσας 410

Κοινότητες

Ανάφης 3

Αντίπαρου

Δονούσας 15

Ηρακλειάς 3

Κιμώλου 3

Κουφονησίων 25

Οίας 200

Πανόρμου 25

Σκίνου 4

Σχοινούσας 19

Φολεγάνδρου 32

Σύνολα 10.854

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 7

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009

8

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Η μείωση των δαπα-νών για τον Κοινωνικό Τουρισμό πλήτ-τει τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες αλ-λά και τον τουριστικό κλάδο της χώρας(Φ. Κουβέλης-Β. Μουλόπουλος)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Διπλός ναύλος γιατα ρυμουλκούμενα (Θ. Δρίτσας)

ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ενίσχυση της Πυροσβεστι-κής (Θ. Δρίτσας-Γρ. Ψαριανός)

ΜΥΚΟΝΟΣ: 5 μήνες χωρίς καθηγητέςξένων γλωσσών τα Δημοτικά Σχολείατης Μυκόνου (Γρ. Ψαριανός)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Αναστέλλεται η λει-τουργία των Παιδικών Βιβλιοθηκώνανά τη χώρα (Γρ. Ψαριανός-Θ. Δρίτσας)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Αναστέλλονται οιπρογραμματισμένες δράσεις των Κέν-τρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(Ν. Τσούκαλης-Τ. Κουράκης)

ΣΥΡΟΣ: Αναγκαία η άμεση λύση του πο-λεοδομικού ζητήματος της Ερμούπο-λης (Γρ. Ψαριανός-Δ. Παπαδημούλης)

ΕΛΛΑΔΑ: Η Ελλάδα να απαιτήσει την κα-ταβολή από την Γερμανία των αποζη-μιώσεων για τις καταστροφές που μαςπροκάλεσαν τα στρατεύματά της κατάτον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Λ. Αμμανατί-δου-Πασχαλίδου, Θ. Δρίτσας, Μ. Κριτσω-τάκης, Β. Μουλόπουλος, Π. Λαφαζά-νης)

ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Μονάδες αφαλάτωσης νη-σιών των Κυκλάδων και Χρηματοδότη-ση των ΟΤΑ (Γρ. Ψαριανός, Θ. Δρίτσας,Αλ. Τσίπρας, Δ. Παπαδημούλης)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Δραματική η οικο-νομική πραγματικότητα που αντιμετω-πίζουν οι τουριστικοί Δήμοι (Μ. Κριτσω-τάκης)

ΚΙΜΩΛΟΣ: Ευρήματα στον θαλάσσιο χώ-ρο της νήσου Πολύαιγος της ΚοινότηταςΚιμώλου (Θ. Δρίτσας, Τ. Κουράκης, Γρ.Ψαριανός)

ΚΙΜΩΛΟΣ: Θα στελεχωθεί ο ΛιμενικόςΣταθμός (Θ. Δρίτσας)

ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Αποκλεισμένα απότις επείγουσες αεροδιακομιδές ασθε-νών τα νησιά του Αιγαίου λόγω της απα-ράδεκτης και απάνθρωπης πολιτικήςτων ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών(Μουλόπουλος Β., Δρίτσας Θ, Λαφαζά-νης Π., Παπαδημούλης Δ.)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Λειτουργία ΣχολώνΑλιείας (Κριτσωτάκης Μ.,Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Λ.)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Σοβαροί κίνδυνοιγια τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβή-τη μετά από την απόφαση της διοίκησηςτου ΟΑΕΕ για περικοπές χορηγούμενωνΑναλώσιμων Υγειονομικού Υλικού (Αμ-μανατίδου-Πασχαλίδου Λ, ΚριτσωτάκηςΜ., Κουράκης Τ., Λαφαζάνης Π., Λεβέν-της Θ., Μουλόπουλος Β.)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Δημιουργία νέωνκοινόχρηστων χώρων (δρόμων) σε οι-κισμούς κάτω των 2000 κατοίκων τουΠ. Δ/τος του έτους 1985 (Φ. Κουβέλης,Δ.Παπαδημούλης Ν. Τσούκαλης)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Αναγκαίο ένα νέομορατόριουμ κατά της καλλιέργειας με-ταλλαγμένων (Αλ. Τσίπρας, Δ. Παπαδη-μούλης, Λ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου,Ν. Τσούκαλης)

ΜΗΛΟΣ: Οι κατακόμβες της Μήλου έπα-ψαν πάλι να είναι επισκέψιμες για τοκοινό (Θ. Λεβέντης, Θ. Δρίτσας)

ΜΗΛΟΣ: Αρχαίο θέατρο Μήλου (Θ. Λε-βέντης, Θ. Δρίτσας)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Επίκαιρη Επερώτη-ση για διακρίσεις σε βάρος των γυναι-κών (Αλ. Τσίπρας, Ευ. Αμμανατίδου-Πα-σχαλίδου, Ηρώ Διώτη, Θ. Δρίτσας, Μ.Κριτσωτάκης, Φ. Κουβέλης, Αν. Κουρά-κης, Π. Λαφαζάνης, Αθ. Λεβέντης, Β.Μουλόπουλος, Δ. Παπαδημούλης, Ν.Τσούκαλης, Γρ. Ψαριανός)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Χαοτική η κατάστα-ση στα μη εγκεκριμένα σφαγεία-3 κατα-δίκες της Ελλάδας από το ΕυρωπαϊκόΔικαστήριο (Απάντηση της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής στον Ευρωβουλευτή Ν.Χουντή)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Η Ελλάδα οφείλεινα προστατεύει τα άτομα με αναπηρίακαι να τους εξασφαλίζει την πρόσβασησε όλα τα επίπεδα επαγγελματικούπροσανατολισμού (Απάντηση της Ευ-ρωπαϊκής Επιτροπής στον Ευρωβου-λευτή Ν. Χουντή)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Η Ελλάδα υπόλογηγια 29 υποθέσεις παραβίασης της περι-βαλλοντικής νομοθεσίας-Πλήρης ανε-πάρκεια στη συλλογή και επεξεργασίατων λυμάτων – κίνδυνος προστίμων

-Προβληματική η προστασία των «προ-στατευόμενων» περιοχών (Απάντησητης Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Ευρω-βουλευτή Ν. Χουντή)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Η εξασφάλιση τηςβιωσιμότητας και του δημόσιου και ανα-διανεμητικού χαρακτήρα του ελληνι-κού συστήματος κοινωνικής ασφάλι-σης. Επίκαιρη Επερώτηση K.O. ΣΥΡΙΖΑ(Αλ.Τσίπρας, Ευ. Αμμανατίδου Πασχαλί-δου, Η.Διώτη,Θ.Δρίτσας, Φ.Κουβέλης,Τ.Κουράκης, Μ.Κριτσωτάκης, Π.Λαφα-ζάνης, Θ.Λεβέντης, Β.Μουλόπουλος,Δ.Παπαδημούλης, Ν.Τσούκαλης, Γρ.Ψαριανός)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Δείγμα έλλειψηςσεβασμού προς τους πολίτες η περικο-πή των ειδικών αθλητικών προγραμμά-των της Γενικής Γραμματείας Αθλητι-σμού (Κουράκης Τ.,Ψαριανός Γρ., Κρι-τσωτάκης Μ.)

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Απειλείται το θαλάσσιο οι-κοσύστημα της Καλντέρας από την πα-ραμονή στο βυθό της του ναυαγίου τουΚ/Ζ Sea Diamond (Αλ. Τσίπρας, Θ. Δρί-

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ (

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 8

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

9

τσας, Γρ. Ψαριανός)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Αξιοποίηση ευρω-παϊκών προγραμμάτων για εξασφάλισηίσων δικαιωμάτων και επιλογών μετα-κίνησης για όλους τους πολίτες-Μετα-φορικό ισοδύναμο (Γρ. Ψαριανός)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Όμηροι του απαρά-δεκτου νόμου της εισοδηματικής πολι-τικής (Ν. 3833/2010) οι 877 διοριστέ-οι του διαγωνισμού 1Γ/2008 τουΥπουργείου Οικονομικών (Αμμανατί-δου Λ., Διώτη Η., Κριτσωτάκης Μ., Λαφα-ζάνης Π., Παπαδημούλης Δ.)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Διαχείριση ληγμέ-νων «οικιακών φαρμάκων» (Αλ.Τσί-πρας, Γρ.Ψαριανός, Θ.Λεβέντης)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Σοβαρά οικονομικάβάρη για τις ΔΕΥΑ λόγω τρόπου τιμολό-γησης της ΔΕΗ και αποκλεισμού τουςαπό τον Αναπτυξιακό νόμο για ανάπτυ-ξη ανανεώσιμων μορφών ενέργειας(Κριτσωτάκης Μ.)

ΜΗΛΟΣ: Χωρίς παιδίατρο παραμένειεδώ και ένα χρόνο η Μήλος και η Κίμω-λος (Θ. Λεβέντης, Θ. Δρίτσας)

Και μερικές ενδεικτικές απαντήσεις-χωρίς σχόλια - σε προηγούμενεςΕρωτήσεις.....l Για τα κενά των εκπαιδευτικών στοΕΠΑΛ Κέας (Απάντηση του ΥπουργείουΠαιδείας -20/1/2010)

“.....Για την κάλυψη των κενών στη ΔΕ, τοΥπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσεισε 3720 διορισμούς μόνιμων εκπαι-δευτικών....Ειδικότερα για την περιοχήτων Κυκλάδων διορίστηκαν μέχρι στιγ-μής 278 μόνιμοι εκπαιδευτικοί για τοσχολικό έτος 2009-2010.....Η κάλυψητων κενών που δεν μπορούν να προ-βλεφθούν, καλύπτονται από μόνιμουςαποσπασμένους από άλλες Διευθύν-σεις ΔΕ ή με υπεράριθμους ή με υπερω-ριακή απασχόληση εκπαιδευτικών τουίδιου σχολείου.....Αν τα κενά εξακολου-θούν να παραμένουν, το Υπουργείοφροντίζει για την πρόσληψη αναπλη-ρωτών ή ωρομίσθιων.....Η πρόσληψητων αναπληρωτών ή των ωρομισθίωνμπορεί να γίνει αφού ολοκληρωθούν οιπροσλήψεις των μονίμων.....Το ισχύονθεσμικό πλαίσιο είναι δαιδαλώδες,

σύνθετο και ατελέσφορο και δεν λαμ-βάνει υπόψη το σχολείο και τη λειτουρ-γία του.....”

l Για το λιμενικό σταθμό της Ανάφης(Απάντηση του Υπουργείου Προστασίαςτου Πολίτη – 21/12/2009)

“.....Στο πλαίσιο του γενικότερου προ-γραμματισμού εξετάζεται η δυνατότηταίδρυσης λιμενικού σταθμού στην Ανά-φη....οι ανάγκες αστυνόμευσης του νη-σιού καλύπτονται από τη λιμενική αρχήΘήρας....”

l Για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ και τηςΜονάδας Αφαλάτωσης στη Σαντορίνη(Απάντηση του Υπουργείου Περιβάλ-λοντος – 27/11/2009)

“.....Το Υπουργείο προτίθεται να εξετά-σει την αναθεώρηση του συγκεκριμέ-νου Π.Δ.....”

l Για το Πρωτοδικείο Σύρου (Απάντησητου Υπουργείου Δικαιοσύνης –14/1/2010)

“......Στο Πρωτοδικείο Σύρου προβλέ-πονται 12 οργανικές θέσεις Γραμματέ-ων εκ των οποίων οι 5 είναι κενές, 2 θέ-σεις Επιμελητών Δικαστηρίων εκ τωνοποίων η 1 είναι κενή, 1 θέση Δακτυλο-γράφου που

είναι κενή....σχετικά με τη θεσμοθέτησηνέου οργανογράμματος για αύξηση τωνοργανικών θέσεων δικαστικών υπαλ-λήλων απαιτείται νομοθετική ρύθμι-ση.....κατόπιν τούτου οι ανάγκες του ενλόγω δικαστηρίου θα ληφθούν υπόψησε μελλοντική ρύθμιση......”

l Για το θόλο του κολυμβητηρίου τηςΣύρου

(Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού– 9/2/2010) “.....επειδή το έργο εκτε-λέστηκε χωρίς την εμπλοκή της Γενι-κής Γραμματείας Αθλητισμού, εκφεύγειτων αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πο-λιτισμού....”

(Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερι-κών – 10/2/2010) “.....Το θέμα αφοράσε οικοδομική άδεια και συνεπώς αρ-μόδιο να απαντήσει είναι το ΥΠΕΚΑ.....”

(Απάντηση του Υπουργείου ΥποδομώνΜεταφορών και Δικτύων – 10/2/2010)“.....Το θέμα είναι αρμοδιότητας τουΥΠΕΚΑ.....”

Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Απάντη-ση του Υπουργείου Οικονομίας, Αντα-γωνιστικότητας και Ναυτιλίας –12/2/2010) “.....Στόχος μας η εφαρμο-γή του μεταφορικού ισοδύναμου στιςακτοπλοϊκές γραμμές, αρκεί να επιδο-τηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε-δομένου ότι το κόστος ανέρχεται σε πε-ρίπου 1,5 δισ ευρώ ετησίως...”

σεις ΣΥΡΙΖΑ (από 22/1/10 έως 20/4/10)

...αλλά και ένα σχόλιο…Σε Ερώτηση του Γρηγόρη Ψαριανού για την έλλειψη καθηγητών ξέ-

νων γλωσσών στη Μύκονο 5 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρο-νιάς, το Υπουργείο Παιδείας μεταξύ άλλων απαντά ότι “ενώ η Δ/νσηΑ/θμιας Εκπαίδευσης έχει διαθέσιμες πιστώσεις για ωρομίσθιους, δενυπάρχει ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων”.

Γιατί άραγε οι παχυλά και τακτικά αμειβόμενοι ωρομίσθιοι ζητιάνοιμορίων απαξιώνουν τέτοιες θέσεις;

Ας σοβαρευτούμε κάποια στιγμή! Με εκπαιδευτικούς επαίτες πε-ριηγητές, με παλιά υλικά, με τα ίδια μυαλά, χωρίς λεφτά, “νέο σχολείο”,κυρία Διαμαντοπούλου, δεν γίνεται.

Δυστυχώς δεν έχετε τα εχέγγυα να πείσετε για τις προθέσεις σας. Για-τί, αν πραγματικά θέλατε να αλλάξετε κάτι, είχατε την ευκαιρία κοντά 20χρόνια που κυβερνήσατε! Μήπως λοιπόν τούτο το σχολείο του βολέμα-τος, της απάθειας και της ημιμάθειας βολεύει;

Σήμερα υπό το φάσμα της τριπλής επιτήρησης που “ευτυχείς” επιτύ-χατε, με περικοπές παντού, φοβόμαστε πως τίποτε δεν θα μπορέσει να αλ-λάξει. Το δικό σας παιδί θα συνεχίσει να παρακολουθεί ένα σύγχρονο εκ-παιδευτικό πρόγραμμα στο ιδιωτικό σχολείο που φοιτά και το παιδί τουΑμοργιανού, του Μηλιού... αλλά και του πρωτευουσιάνου Συριανού, θαεξακολουθεί να είναι απλώς...πολίτης Β΄, Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας.

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 9

10

ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

3η επέτειος του Sea Diamond: Αγώνας μέχρι την τελική νίκη

Για άλλη μια φορά και με την ευκαιρία της 3ης επετείου ηΑυτοδιοίκηση, η Συντονιστική Επιτροπή, η Μητρόπολη και ολαός της Σαντορίνης, έστειλαν μήνυμα αποφασιστικότητας καιαγώνα μέχρι την τελική δικαίωση και νίκη, που δεν μπορεί ναείναι άλλη, παρά η ανέλκυση του ναυαγίου από το βυθό τηςΚαλντέρας.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο λαός της Σαντορίνης, με τη συμπαρά-σταση όλων των Κυκλαδιτών, δεν καλύπτεται από μεσοβέζι-κες καταστάσεις όπως αυτές που εξαγγέλθηκαν πρόσφατααπό το ΥΠΕΚΑ, που δεν ανέφερε τίποτα για ανέλκυση και απο-μάκρυνση του πλοίου, παραμένοντας μόνο σε μέτρα αυξημέ-νης προστασίας της περιοχής. Μέτρα βεβαίως απαραίτητα, αλ-λά ανεπαρκή, εφόσον δεν συνδυάζονται με την οριστική ανέλ-κυση.

Όσο για το επιχείρημα ότι η έλλειψη αναφοράς στην ανέλ-κυση, οφείλεται στις συναρμοδιότητες μεταξύ τριών υπουργεί-ων, θα μπορούσε κάλλιστα αυτό να αναφερθεί και όχι να απο-σιωπηθεί.

Όπως και να έχουν τα πράγματα οι στόχοι του αγώνα τόσοπρος την κυβέρνηση, όσο και προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία,παραμένουν αδιαπραγμάτευτοι. Μόνη λύση, η έναρξη της με-λέτης για ανέλκυση και απομάκρυνση του Sea Diamond απότο βυθό της Καλντέρας

Τι θα γίνει με το νέο Π.Δ. για τον καθορισμό των ΖΟΕ;Τελικά ο καθορισμός των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου ή

το ΣΧΟΟΑΠ ή το πάλαι ποτέ Χωροταξικό για τα νησιά και πο-λύ περισσότερο γι’ αυτά της πρώτης τουριστικής ταχύτητας,είναι τόσο καθοριστικό που από την ύπαρξη τους ή όχι εξαρ-τάται απόλυτα το αναπτυξιακό τους μέλλον. Και αυτό, διότιαν υπήρχε, θα ήταν σαφείς οι ζώνες και οι χρήσεις γης, οιόροι δόμησης και θα ήταν ξεκάθαροι και οι όροι τουριστι-κής ή οποιασδήποτε άλλης επένδυσης που μπορεί να είναιχρήσιμη ή ενδεχομένως και καταστροφική αν γίνει σε πε-

ριοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους ή απόλυτης προστα-σίας.

Έτσι οι σχεδιαζόμενες τουριστικές επενδύσεις – μεγάλεςξενοδοχειακές μονάδες – στην περιοχή της Βλυχάδας με φυ-σικό ανάγλυφο σπάνιας ομορφιάς, που παρά την αντίθεση τό-σο δημοτικού συμβουλίου όσο και του νομαρχιακού, έχουνεξασφαλίσει εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλάοπωσδήποτε και η ραγδαία οικιστική εξάπλωση χωρίς σχεδια-σμό, αποτελούν στρέβλωση της ισόρροπης ανάπτυξης του νη-σιού, με κίνδυνο από διαμάντι του Αιγαίου να χάνει σταδιακά τηφυσιογνωμία του. Και μέσα σε όλα αυτά, το πλέον παράδοξοότι, εξαιτίας του προηγούμενου ατελούς Π.Δ. του 2000, απαγο-ρεύεται η χωροθέτηση της μονάδας αφαλάτωσης που αποτε-λεί ανάγκη πρώτης προτεραιότητας.

ΑΝΔΡΟΣ

Θα απαντήσει γρήγορα το ΥΠΕΚΑ στην έγκριση του ΣτΕγια τις εκτός σχεδίου οικοδομές;

Πέντε χρόνια τώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιούκαταθέτει προς το ΥΠΕΧΩΔΕ τις προτάσεις της για τους όρουςδόμησης και οικιστικής ανάπτυξης με στόχο κυρίως τη διά-σωση των παραλιών. Ανάμεσα στις προτάσεις ξεχωρίζουν ηαπόλυτη προστασία στα 100 μ. από τη θάλασσα, ζώνη στα350 μ. με έλεγχο τουριστικών και οικιστικών παρεμβάσεων,κατάργηση των υπογείων, εξωτερική κατασκευή δεξαμε-νών για να μην μετατρέπονται σε δωμάτια, υποχρεωτική κα-τασκευή πέτρινων αναβαθμίδων κλπ. Έτσι σε γενικές γραμ-μές η Άνδρος κατάφερε να διατηρηθεί παρά τις μεγάλες οικι-στικές πιέσεις. Όμως πρόσφατα οι πιέσεις αυτές ευωδόθη-

καν και το ΣτΕ έκανε δεκτές προσφυγές ιδιωτών, με συνέ-πεια τα όποια προσωρινά μέτρα προστασίας κυρίως για τιςπαράκτιες περιοχές να μην έχουν καμμία ισχύ. Έτσι αναζη-τείται επιτέλους η ολοκλήρωση των Σχεδίων Χωρικής Οικι-στικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) ή η θεσμοθέ-τηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), που θα βάλεικανόνες και όρους και θα σώσει το φυσικό απόθεμα της Άν-δρου

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 10

11

ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙ

ΚΙΜΩΛΟΣ

Να μεταφερθούν και να φυλαχθούν στο αρχαιολογικόμουσείο τα ευρήματα του ναυαγίου της Πολυαίγου

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε στις 26/1/2010 ότισε ναυάγιο χρονολογούμενο από τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.,που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κιμώλου καιΠολυαίγου, βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα και μεταξύ αυτώντέσσερεις ακέραιοι οξυπύθμενοι αμφορείς και δύο επιτραπέ-ζιοι αμφορίσκοι.

Η Κοινότητα εύλογα ζητάει να μεταφερθούν στο αρχαι-ολογικό μουσείο του νησιού τα συγκεκριμένα ευρήματα, αφούεκεί θα φυλάσσονται με ασφάλεια και ταυτόχρονα θα αναδει-κνύουν την ιστορία της περιοχής. Παράλληλα ζητάει τη χορή-γηση του σχετικού κινηματογραφικού και φωτογραφικού υλι-κού, έτσι ώστε να εκτίθενται στους επισκέπτες του μουσείουαλλά και στο διαδικτυακό τόπο του νησιού.

Από την πλευρά μας συνηγορούμε απόλυτα, θεωρώνταςότι ο πολιτιστικός πλούτος θα πρέπει κατά κανόνα να εκτίθεταισε αποκεντρωμένη βάση και κοντά στον τόπο εντοπισμού.

Να στελεχωθεί ο λιμενικός σταθμός του νησιούΈνα ακόμα από τα παράλογα που συμβαίνουν στην ελλη-

νική επικράτεια και στο ελληνικό δημόσιο είναι ότι, ενώ εδώκαι τέσσερα χρόνια έχει μισθωθεί από το υπουργείο χώρος γιατο λιμενικό σταθμό, αυτός δεν λειτουργεί εξαιτίας της μη στε-λέχωσης του. Δεν καταλαβαίνουμε τι προτιμάει η ελληνικήΠολιτεία, να κρατά κλειστό ένα σταθμό απαραίτητο για τιςακτοπλοϊκές συγκοινωνιακές ανάγκες του νησιού ή να βρείτρόπο να τον στελεχώσει. Και ας μη μας πει η κυβέρνηση του κ.Παπανδρέου ότι σε εποχές λιτότητας και εξοικονόμησης πό-ρων δεν προσλαμβάνουμε, γιατί τότε θα γελάσει και το παρδα-λό κατσίκι, που σημειωτέον δεν ευδοκιμεί στο νησί.

ΜΗΛΟΣ

Χωρίς παιδίατρο το νησί πάνω από ένα χρόνοΈχει περάσει πάνω από χρόνος που η θέση του παιδίατρου

στο Κ.Υ. παραμένει κενή. Ακόμα μια δυσλειτουργία για το πο-

λύπαθο ΕΣΥ, που για τη νησιωτική Ελλάδα περίπου έχει καταρ-ρεύσει, αφού τα κενά στελέχωσης δύσκολα καλύπτονται, τοζήτημα της πληρωμής των εφημεριών παραμένει, ενώ το θέ-μα των έκτακτων διακομιδών “αντιμετωπίζεται” πολλές φο-ρές με τριτοκοσμικές συνθήκες.

Η ανησυχία των γονέων είναι διάχυτη ενώ η αυτοδιοίκησητου νησιού απευθύνει εκκλήσεις προς την Πολιτεία έστω καιγια προσωρινές λύσεις. Όμως δεν είναι δυνατόν όταν χηρεύειμια θέση, η τοπική κοινωνία να περιμένει λύσεις απελπισίας.Πόσο μάλλον που η συγκεκριμένη ειδικότητα καλύπτει τόσοτη Μήλο, όσο και την Κίμωλο, ενώ ούτε λύσεις ανάγκης μπο-ρούν να εξυπηρετηθούν από ιδώτη, αφού δεν υπάρχει. Οι ευ-θύνες των κυβερνήσεων συνεχίζονται αμείωτες, είτε είναι γα-λάζιες, είτε πράσινες. Άλλο τόσο όμως συνεχίζεται και η απελ-πισία του κόσμου...

“Οι Κατακόμβες θα ανοίξουν μετά το Πάσχα”Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού σε

Ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την επαναλειτουργία και τηνεπισκεψιμότητα των Κατακομβών. Μας διαβεβαίωσε εξάλλουότι τον Ιούλιο του 2009 είχαν λειτουργήσει δοκιμαστικά και ότιτα προβλήματα που κατεγράφησαν, οδήγησαν στο προσωρινόκλείσιμο, ενώ υποσχέθηκε ότι η επίλυση τους θα ολοκληρω-νόταν και αρχές Μαρτίου θα δίνονταν πάλι κοινό.

Δεν ξέρω αν ζούμε σε άλλους κόσμους, ο Μάρτιος πέρα-σε, το ίδιο και το Πάσχα και ούτε ακούσαμε ούτε είδαμε κάτι χει-ροπιαστό. Βεβαίως η αυτοψία που έγινε μέσα στο Φεβρουάριοαπό υψηλά ιστάμενους του υπουργείου πολιτισμού, επιβεβαί-ωσε ότι εκτός απροόπτου το μνημείο μετά το Πάσχα θα ανοίξει.Από την άλλη μας ανησυχούν ακόμα δημοσιεύματα για διαμά-χες μεταξύ αρχαιολόγων, που εκφράζουν σοβαρές επιφυλά-ξεις για τη δυνατότητα ασφαλούς επισκεψιμότητας. Κατά συνέ-πεια τελούμε σε αγωνιώδη αναμονή.

Μήπως μαζί με την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου,πρέπει να δούμε και το θέμα της ενοποίησης τουαρχαιολογικού χώρου;

Από ότι φαίνεται μετά την έγκριση της μελέτης αποκατά-στασης του αρχαίου θεάτρου από το Κεντρικό ΑρχαιολογικόΣυμβούλιο, το έργο θα προχωρήσει εφόσον βεβαίως ενταχθείέγκαιρα σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Φυσικά αυτόθα σημαίνει ένα πολύ σοβαρό βήμα για την ανάδειξη και αξιο-ποίηση του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της Μή-λου. Μήπως όμως ήλθε η ώρα μαζί με το θέατρο και τις Κατα-κόμβες, να αναζητηθούν τρόποι ανάδειξης και ενοποίησηςτου ευρύτερου αρχαιολογικού και ιστορικού χώρου; Παλαι-ότερες πληροφορίες μας έλεγαν, ότι υπήρχε μια σχετική μελέ-τη στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μήπως η Τοπική Αυτοδιοίκησηθα πρέπει να την αναζητήσει και να διερευνήσει τις δυνατότη-τες προώθησης της;

Η μεγάλη τουριστική επένδυση στο Αμμουδαράκι είναιπρος το συμφέρον της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού;

Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει γνωστό μέσα από δημο-

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 11

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

12

σιεύματα, αλλά και σχετική παρουσίαση σε τουριστικό συνέ-δριο, ότι μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με την ονομασία “SixSenses”, προετοιμάζει πυρετωδώς ένα τουριστικό επενδυτικόσχέδιο μεγάλης εμβέλειας στο αμμουδαράκι της δυτικής Μή-λου. Τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν την κατασκευήενός τουριστικού χωριού, αποτελούμενου από 60 βίλες με πι-σίνα, καθεμία 90 τ.μ. σε χώρο 340 τ.μ., ενώ 20 από αυτές θαδιαθέτουν το δικό τους spa. Στο συνολικό χώρο θα υπάρχουνεμπορικά μαγαζιά, αθλητικά κέντρα, εστιατόρια με διεθνή καιτοπική κουζίνα κλπ., ενώ το χωριό θα είναι κτισμένο στην ευ-ρύτερη περιοχή 6 “ιδιωτικών παραλιών”... Η επένδυση αυτήυπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.

Όπως καταλαβαίνουμε, ένα τουριςστικό χωριό με τις πα-ραπάνω προδιαγραφές, θα αλλάξει ριζικά την περιοχή όληςτης δυτικής Μήλου, φυσικά με ευρύτερες διαστάσεις. Προφα-νώς σε κάθε τι, υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά. Πολύ πρό-χειρα, στα θετικά μια επένδυση υψηλής αξίας και αισθητικής,που μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στη συνολική αύ-ξηση της τουριστικής ροής προς το νησί, στα αρνητικά η χωρίςεπιστροφή αλλοίωση της εξαίρετης φυσικής ομορφιάς της πε-ριοχής και του οικοσυστήματος, η ουσιαστική απαγόρευσηπρόσβασης των παραλιών στους μη πελάτες, η πιθανή εξάντ-ληση υδατικών και ενεργειακών πόρων, ενώ αμφίβολες πα-ραμένουν οι επιπτώσεις σε όλες τις άλλες παραμέτρους τηςτοπικής οικονομίας (απασχόληση, εισόδημα). Με δεδομένατα παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευρύτερη περιοχή τηςδυτικής Μήλου, είναι περιοχή Natura, ελέγχονται τα δεδομέ-να της επένδυσης, που άλλωστε μέχρι σήμερα δεν έχουν καντεθεί στον προβληματισμό ούτε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,ούτε της τοπικής κοινωνίας.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Προύχοντες οι κάτοικοι της Άνω ΜεράςΠαρά το γεγονός ότι οι αξίες της περιοχής κοστολογήθη-

καν από συμβολαιογραφικές πράξεις με τιμή κάτω από 35 € τοτ.μ., η Εφορία τους απέστειλε ειδοποιητήρια για πληρωμή τουΕΤΑΚ για το 2008, με εξωφρενικές τιμές πάνω από 150 € το

τ.μ. Αυτό αναφέρουν με επιστολή διαμαρτυρίας τους οι κάτοι-κοι της περιοχής, διευκρινίζοντας ότι έχουν πέσει θύματα κερ-δοσκόπων, που λόγω έλλειψης αντικειμενικού προσδιορι-σμού, ανέβασαν τις τιμές των αγροκτημάτων που εντάχθηκανστο σχέδιο και τώρα πληρώνουν όλοι τις επιπτώσεις. Διερω-τώμαστε, ως πότε κάποιοι καλοπροαίρετοι πολίτες θα πέφτουνθύματα, είτε της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του ελληνικούκράτους, είτε των λίγων πονηρών, που λειτουργούν με μόνοόφελος το ίδιο κέρδος, αδιαφορώντας για το συλλογικό συμ-φέρον;

ΣΥΡΟΣ

Το πολεοδομικό της Ερμούπολης γιοφύρι της ΆρταςΠολύς δρόμος προβλέπεται ακόμη για να αντιμετωπιστεί

με όρους νομιμότητας, το πολύπαθο πολεοδομικό της Ερμού-πολης. Αυτό συνάγεται από τις απαντήσεις των ΥπουργείωνΠολιτισμού και Περιβάλλοντος σε σχετική Ερώτηση στη Βου-λή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη και Γρ. Ψαρια-νού. Κοινός παρανομαστής και των δύο απαντήσεων είναι ότιπρέπει να υπογραφεί Π.Δ. των συναρμόδιων υπουργείων Πο-λιτισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (με αρμο-διότητες του πρώην υπουργείου Αιγαίου), κάτι που φαίνεται ότιναι μεν έχει υπογραφεί από το Πολιτισμού αλλά θα επαναξετα-στεί, αλλά σε ότι αφορά το πρώην Αιγαίου, είναι άγνωστες οιπροθέσεις του, αφού δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καμμίααπάντηση. Φυσικά ούτε λόγος δεν γίνεται στις αιτιάσεις περίαμφισβητήσεων του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ, ούτε βεβαίως στο κα-θεστώς των παράτυπων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαναπό το 1978 μέχρι το 2003 με αποτέλεσμα να απειληθεί η αρ-χιτεκτονική δομή της πόλης με τη δόμηση ογκωδών κτιρίωνπου υποβάθμισαν και επιβάρυναν τον οικιστικό ιστό.

ΜΥΚΟΝΟΣ

Το μαχαίρι να φτάσει μέχρι το κόκκαλοΓια άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια η Μύκονος γίνεται

θέατρο σκανδάλων με τις αποκαλύψεις που έρχονται στη δη-μοσιότητα για τις υπεξαιρέσεις 900.000 € σε βάρος του Δή-μου, με τη μη καταβολή στα ταμεία του, του τέλους παρεπιδη-μούντων από τέσσερεις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του ίδιουεπιχειρηματία. Οι αποκαλύψεις που έγιναν με την έρευνα τηςορκωτής λογίστριας, μιλάνε για διπλότυπα που κινήθηκανέξω από το μηχανογραφικό σύστημα του Δήμου, που με αυτότον τρόπο δεν εντάχθηκαν καν στα έσοδα του. Όπως είναι φυσι-κό στο νησί έχει ξεσπάσει σάλος, οι αλληλοκατηγορίες μεταξύΔημάρχου και δημοτικών συμβούλων πέφτουν σύννεφο και οχορός καλά κρατεί. Και μπορεί μεν ο Δήμαρχος να έχει προ-σφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας διελεύκανση και απόδοσηευθυνών, όμως η για πολλά χρόνια και κατ’ εξακολούθησηαπάτη, δεν πείθουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστονπολιτικές ευθύνες του συνόλου της δημοτικής αρχής, που μετον ένα ή άλλο τρόπο διαχειρίστηκε διοικητικά και οικονομικά

ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙ

MήλοςΗ μεγάλη τουριστική επένδυση το Αμμουδαράκι

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 12

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

13

τις υποθέσεις του Δήμου. Από τη στιγμή, εξάλλου που, υπάρ-χουν ακόμη πολλά στοιχεία, διπλότυπα και παραστατικά αδι-ευκρίνιστα, είναι ηλίου φαεινότερο ότι, το ποσό της υπεξαίρε-σης δεν σταματά εκεί, αλλά φαίνεται ότι τελικά θα ανέλθει σεμερικά εκατομμύρια.

Είναι προφανές ότι για το καλό του νησιού, χρειάζονταικαθαρές και κρυστάλλινες λύσεις, από όλες τις απόψεις. Καιαπόδοση της δικαιοσύνης χωρίς δισταγμούς και φόβο και πο-λιτικές λύσεις στη διαχείριση των υποθέσεων του νησιού, πουθα εγγυώνται την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη χά-ραξη μιας νέας πορείας απαλλαγμένης από τα βαρίδια και τιςυποψίες του παρελθόντος.

ΣΙΦΝΟΣ, ΣΕΡΙΦΟΣ, ΚΥΘΝΟΣ, ΚΕΑ, ΙΟΣ

Χαραμάδα φωτός για το προχώρημα των σφαγείωνΜετά τη σύσκεψη που έγινε στη Σύρο με τις Ενώσεις των

Αγροτικών Συνεταιρισμών των Κυκλάδων και τη συνάντησηαντιπροσωπείας με επικεφαλής το Νομάρχη, με τον υφυπουρ-γό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καχριμάκη στις 18/3, φαίνεται ότιάνοιξε μια χαραμάδα φωτός για το προχώρημα των σφαγείωνστα παραπάνω νησιά, πολλά από τα οποία είναι μισοτελειωμέ-να. Δυστυχώς η προηγούμενη διαχείριση τους δεν οδήγησεστην αποπεράτωση τους και επιπλέον είχε ως αποτέλεσμα ναχαθούν τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ.Η καταρχήν διαβεβαίωση του υφυπουργού για διασφάλιση2.000.000 € από εθνικούς πόρους και η αποπεράτωση τωνσφαγείων με σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύΝ.Α. και Δήμων, αποτελεί σημαντικό κέρδος της συνάντησης,όμως επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας, το μόνο που δενχρειάζεται είναι η επανάπαυση. Εξάλλου, αν οι συμβάσειςπροχωρήσουν, πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, έτσι ώστε ηκατάργηση της Νομαρχίας να τις αφήσει κληρονομιά στην Πε-ριφέρεια και να μην ξαναξεκινάμε από την αρχή.

ΠΑΡΟΣ

Εκδήλωση για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καιτην ανάπτυξη της Πάρου

Ανοιχτός διάλογος για τον “Καλλικράτη” και γενικότεραγια το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανάπτυξη τηςΠάρου, έγινε στις 18/4 στην Παροικιά, με πρωτοβουλία της“Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Παρου”. Στην εκδήλω-ση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας, ο εκπρόσω-πος και μέλος της ΝΕ Κυκλάδων του ΚΚΕ Κ. Ροκονίδας, ο νο-μαρχιακός σύμβουλος και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Συρμαλέ-νιος, ενώ γραπτό χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής Β’ Αθήναςτης ΝΔ Α. Ντινόπουλος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πολιτευτήςτης ΝΔ Στ. Μαύρος, ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης, ο πρόεδροςτου δημ. συμβουλίου Α. Αρκάς και ο επικεφαλής της Ενωτ. Δη-μοτ. Κίνησης Λ. Κοντός. Η συζήτηση ήταν πρωτότυπη λόγω τουδιακομματικού διαλόγου, αλλά και ποιοτικά ενδιαφέρουσα,λόγω της αντιπαράθεσης των απόψεων στο θέμα του θεσμούτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του “Καλλικράτη”.

Από την πλευρά μας θέλουμε να σημειώσουμε ότι, η συ-ζήτηση αυτή θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αν γινόταν σεανύποπτο χρόνο, μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες για τιςεπερχόμενες δημοτικές εκλογές.

ΤΗΝΟΣ

Σοβαρά ερωτήματα για την ολοκλήρωση του κλειστούγυμναστηρίου

Η ιστορία του κλειστού γυμναστηρίου, αντικατοπτρίζει σεόλο της το μεγαλείο την ελληνική πραγματικότητα του παρα-λογισμού και της ανεπάρκειας της δημόσιας διοίκησης καιτων συναρμόδιων αρχών. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησεστην αρχή του 2005 και διακόπηκε μετά την “αιφνιδιαστική”αποχώρηση του εργολάβου στα μέσα του 2006. Αποκαλύφθη-κε μάλιστα ότι για να ολοκληρωθεί απαιτούνται ακόμα1.050.000 €. Το έργο κόντευε πλέον να στοιχειώσει, όταν κι-νητοποιήθηκαν εκ νέου πρός τη ΓΓΑ, ο Δήμος Τήνου και η Νο-μαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι του2009 δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στηχρηματοδότηση του. Αφού λοιπόν έγιναν οι εκλογές και ανέ-λαβε η νέα κυβέρνηση, φθάσαμε αισίως στο Φεβρουάριο του2010, όπου πληροφορηθήκαμε ότι έγινε νέα συνάντηση τουνομάρχη και του επάρχου Τήνου με το νέο Γ. Γ. Αθλητισμού,όπου επιβεβαιώθηκε η ένταξη του στο ΠΔΕ (ΣΑΕ 216) με προ-ϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ και πίστωση όση (;) αναμένεται ναεγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Τίθεται επιπλέον θέ-μα εκ νέου δημοπράτησης με προϋποθέσεις, ανάμεσα στιςοποίες: η παραλαβή του μέχρι σήμερα κατασκευασθέντος έρ-γου από την ΓΓΑ, η κατάργηση της προηγούμενης απόφασηςτου πρώην υφυπουργού αθλητισμού για την απευθείας ανάθε-ση το 2007, η έκδοση νέας οικοδομικής άδειας.

Ρωτάμε εύλογα: Πόση πίστωση θα εγκριθεί από το υπουρ-γείο οικονομίας, αν δεν εγκριθεί το αναγκαίο ποσό, ποιός θα κα-λύψει τη διαφορά; Πότε θα προχωρήσουν και πόσος χρόνος θαχρειαστεί για την υλοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων;

ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙ

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 13

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

14

Η παραπομπή δύο βασικών στελεχών της Πολεοδομίαςτης Σύρου στις ανακριτικές, εισαγγελικές και πειθαρχικέςαρχές για παράνομο και αθέμιτο πλουτισμό, αποτελεί σοβα-ρό πλήγμα στην αξιοπιστία των δημόσιων υπηρεσιών στιςΚυκλάδες και ιδιαίτερα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.Αποτελεί ταυτόχρονα την κορυφή του παγόβουνου της υφέρ-πουσας διαφθοράς της δημόσιας διοίκησης, που ταπεινώνεικαι ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να ταυτίσουμε τη με-γάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων με τα φαινόμενα της δια-φθοράς, ούτε όμως και να συγκαλύψουμε την έκταση τους.Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε μ’ ένα κράτος που διαπαιδα-γωγημένο από την βαθμιαία εξάπλωση των σκανδάλων καιτη συνεχιζόμενη ατιμωρησία κορυφαίων πολιτικών παρα-γόντων, διαπαιδαγωγεί με τη σειρά του υπηρεσιακούς παρά-γοντες, απλούς υπαλλήλους και τελικά ολόκληρη την κοι-νωνία, σε φαινόμενα ενοχής, συνενοχής, συγκάλυψης. Σετελευταία ανάλυση η παραπομπή των στελεχών της Πολεο-δομίας Σύρου, μπορεί να αποτελέσει ένα στιγμιαίο περιστατι-κό χωρίς συνέχεια και βάθος, λειτουργώντας περισσότεροσαν άλλοθι για τη συνέχιση του αμαρτωλού συστήματος, αν

η καταδίκη και η τιμωρία αυτών των φαινομένων και τωνπρωταγωνιστών τους δεν προχωρήσει μέχρι το τέλος.

Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα, έχουμε γνωρίσει ανάλογαφαινόμενα και περιστατικά, που έμειναν στην επιφάνεια. Γι’αυτό δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στο πρώτο βήμα, οφεί-λουμε να συμβάλλουμε στην εξάλειψη της διαφθοράς καιστις αιτίες που την παράγουν.

Όσο για τις ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων τηςΝομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορούν να κρυφτούν κά-τω από το χαλί, όσο και αν είναι ακούσιες και προφανώς δενέχουν την ίδια βαρύτητα. Είναι όμως ευθύνες πολιτικές πουπρέπει να αναληφθούν, ευθύνες ατολμίας και ολιγωρίας νααγγίξουν ένα αμαρτωλό καθεστώς, που όλοι το είχαν τούμ-πανο κι’ εμείς κρυφό καμάρι.

Από την πλευρά μας ζητάμε την πλήρη διελεύκανση τουσκανδάλου και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Αςμην ξεχνάμε ότι η Πολεοδομία αποτελεί τον πιο κρίσιμο υπη-ρεσιακό κρίκο για την οικιστική ανάπτυξη, τη νομιμότητατων όρων δόμησης, την πάταξη ή όχι της αυθαιρεσίας.

ΣΥΝ - ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Να διελευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο τηςΠολεοδομίας Σύρου και να παταχθεί η διαφθορά

Γιατί στα κοινά τη λύση δεν μπορούν να δώσουν τα πρόσωπα

Οι λογικές, οι πρακτικές και οι μεθοδεύσεις που επικράτη-σαν στον δήμο Πάρου κυρίως τα τελευταία χρόνια, ήταν τέτοιεςπου μόνο δημοκρατικές δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε.Και σαν συνέπεια λειτούργησαν και λειτουργούν αρνητικά σε όλατα επίπεδα της ζωής του νησιού, περιβάλλον, υποδομές, οικονο-μία (η τουριστική εικόνα του νησιού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα).

Ο δεύτερος περιφερειακός, η μη πεζοδρόμηση του υπάρ-χοντος περιφερειακού και το σχέδιο πόλεως (που έπεσε) τηςΠαροικιάς, είναι μερικά έργα που οι λογικές του πολιτικού κό-στους στέρησαν από το νησί.

Ονομάσαμε “υψίστη δημοκρατία” πολίτες να επισκέπτον-ται το γραφείο του εκάστοτε δήμαρχου, και επειδή ‘κουβαλούν’πέντε ή πενήντα ψήφους, να ζητούν και να παζαρεύουν οτιδή-ποτε και να το κερδίζουν, ερήμην των υπόλοιπων πολιτών,πλήττοντας την εικόνα του νησιού. (Ή αυτό συμβαίνει ή ο δή-μος είναι απλός παρατηρητής, ο μεγάλος απών, στα δρώμενατης Πάρου). Βλέπετε π.χ. τις πέργολες θερμοκήπια στην παρα-λία Παροικιάς, που στήθηκαν, οι περισσότερες, χωρίς κανέναπεριορισμό ή προδιαγραφές, ακυρώνοντας την όποια ύπαρξηπεζοδρομίου. Μέχρι και την περιφορά της Καταπολιανής τοδεκαπενταύγουστο αλλάξαμε γιατί η πλατεία Κεμπάπη (δίπλαστο ΚΑΠΗ) είναι κατειλημμένη από τραπεζοκαθίσματα το κα-λοκαίρι. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι και το χειμώνα, η ενλόγω πλατεία, περιφραγμένη με πλαστικά, λειτουργεί ως

αποθηκευτικός χώρος καταστήματος(!)Επιπλέον το σύστημα δουλεύει έτσι, ώστε τα αυτονόητα,

όταν παρέχονται, να έχουν τη μορφή “εξυπηρέτησης”, δημι-ουργώντας αίσθημα συνένοχης στους πολίτες, εξασφαλίζον-τας έτσι τη σιωπή τους για μείζονα θέματα αλλά και τον έλεγχοτης ψήφου τους.

Χρειαζόμαστε άλλες λογικές και πρακτικές, πρέπει ναδούμε τα του δήμου από άλλη οπτική γωνία, αν πιστεύουμε ότιαυτός ο τόπος πρέπει να συνεχίζει να ζει εμάς και να υπόσχε-ται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Οι καιροί είναι δύ-σκολοι για να αφήσουμε αυτούς που διεκδικούν πρόσκαιραοικονομικά ή και πολιτικά συμφέροντα να υπονομεύσουν τομέλλον μας. Πρέπει να ανακαλύψουμε και πάλι την δημοκρα-τία. Δικαιούμαστε, τάχα, να είμαστε στην αναμονή κάθε τετραε-τία, προσδοκώντας τον πεφωτισμένο ηγέτη ή μήπως πρέπειπια να εγκαταλειφθούν οι δημαρχοκεντρικές λογικές; Δε θαέπρεπε τον πρώτο λόγο να τον έχουν στην πραγματικότητα οιπολίτες; Ο νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση (πολύ πιο προ-χωρημένος από τις πρακτικές των δήμων), δίνει την δυνατότη-τα και συνελεύσεων και δημοψηφισμάτων. Είναι δικαίωμάμας και ευθύνη μας να αναγκάσουμε τους νυν και μελλοντι-κούς δημοτικούς άρχοντες να δουλέψουν με τέτοιες δημοκρα-τικές και συλλογικές διαδικασίες.

ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΠΑΡΟΣ 21/2/10

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 14

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Την ώρα που γράφονται αυτές οιγραμμές δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θαοριστικοποιηθεί ο “Καλλικράτης”, η δι-οικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Δυ-στυχώς και στο μη οριστικοποιημένοπροσχέδιο που δόθηκε στα όργανα τηςαυτοδιοίκησης, γίνονται βεβαίως πιοαναλυτικές οι κυβερνητικές θέσεις καιπροθέσεις, όμως παραμένουν ακόμαπολλές ασάφειες, συγχύσεις και κενά,που μέλλει να οριστικοποιηθούν μέχριτην ψήφιση του.

Γίνεται όμως σαφές ότι αυτό πουχρόνια επιδιώκαμε, μια μεγάλη τομήστη Διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση, πα-ραμένει μετέωρη και δεν συντελείται ηΑποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση.

Δεν είναι μόνο οι συγκεντρωτικέςαντιλήψεις, που παρά τις εξαγγελίες,διαπερνούν τις κυβερνητικές θέσεις,αλλά επιπλέον τώρα με τον ασφυκτικόκλοιό του Δ.Ν.Τ., περιορίζονται δραστι-κά οι όποιες δυνατότητες αυτονόμησηςτων αυτοδιοικητικών οργάνων από τιςκεντρικές αποφάσεις.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το κλίμα, μπο-ρεί να κατεβαίνουν προς τα κάτω πολ-λές αρμοδιότητες-ιδιαίτερα στους Δή-μους-παραμένουν όμως σχεδόν αλώ-βητες οι συγκεντρωτικές δομές, ενι-σχύοντας το δημαρχοκεντρικό ή αντί-στοιχα το περιφερειαρχοκεντρικό μον-τέλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποκέν-τρωση αρμοδιοτήτων από τους δημάρ-χους προς τους προέδρους των δημοτι-κών ή των τοπικών κοινοτήτων, επα-φίενται στη διακριτική ευχέρεια τωνίδιων των δημάρχων, ενώ είναι σαφέςότι η άσκηση αρμοδιοτήτων με τους αντί-στοιχους πόρους και το προσωπικό στοχώρο ευθύνης τους, πάλι παραμένει ωςαρμοδιότητα των κεντρικών οργάνων.Όσο για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκη-ση, καταρχήν δεν παίρνει όλες τις αρμο-διότητες της σημερινής κρατικής Περι-φέρειας, ενώ σε επίπεδο νομού ή καιεπαρχείων για τα νησιά, δεν θα λειτουρ-γεί καμιά αποκεντρωμένη δομή, ούτεως υποσύνολο (τμήμα) του περιφερει-ακού συμβουλίου.

Ασαφείς ακόμα παραμένουν οι πό-ροι (πόσοι, ποιοί και σε τι ποσοστό), ενώμακράν βρίσκεται ακόμα η εκπλήρωση

μιας γενναίας δημοσιονομικής-φορο-λογικής μεταρρύθμισης, βάσει της οποί-ας θα αποδίδεται απευθείας στους ΟΤΑ,με κριτήρια αναπτυξιακά, κοινωνικά,πληθυσμιακά κλπ., το μεγαλύτερο μέ-ρος των φορολογικών εσόδων.

Μεγάλη σύγχυση αλλά και κίνδυ-νοι διαφαίνονται για την τύχη του προ-σωπικού, αφού κυρίως σε ότι αφοράστους υπαλλήλους των καταργούμενωννομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, η δια-σφάλιση τους έχει να κάνει και με τη σύ-σταση των νέων οργανισμών των αιρε-τών περιφερειών, για να μην κινδυνεύ-σουν να απολυθούν ως υπεράριθμοι. Σί-γουρη θεωρείται η απόλυση όλων τωνσυμβασιούχων ορισμένου χρόνου, χω-ρίς να διασφαλίζεται η συνέχιση τωνκρίσιμων υπηρεσιών που καλύπτουνπάγιες και διαρκείς ανάγκες (υπάρχειμόνο η αόριστη εξαγγελία ότι στη θέσητους θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, χω-ρίς χρονοδιάγραμμα και δεσμεύσεις).Πιο αμφίβολη όμως παραμένει η εξυπη-ρέτηση των αναγκών των μικρών νη-σιωτικών Δήμων, είτε όσων παραμεί-νουν αυτόνομοι, είτε όσων προσαρτη-θούν σε όμορους μεγάλων νησιών,

αφού ο περίφημος πολυδύναμος υπάλ-ληλος, στην πράξη δεν θα μπορεί να γί-νει εκατό κομμάτια. Πόσο μάλλον αφούη μέχρι σήμερα εμπειρία μας, έχει απο-δείξει ότι δεν χωράνε δύο ή τρία καρ-πούζια στην ίδια μασχάλη, δηλαδή δενμπορούν ένας ή δύο υπάλληλοι να εξυ-πηρετήσουν δύο, τρία και τέσσερα νη-σιά.

Τέλος, το εκλογικό σύστημα του 50+ 1, ενισχύει τον έλεγχο των μεγάλωνκομμάτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ ηχωρίς καμιά κουβέντα απόρριψη τηςαπλής αναλογικής, δείχνει πόσο οι θέ-σεις, οι προθέσεις, αλλά και η νοοτρο-πία των κυβερνώντων, διακατέχονταιαπό τη λογική του ελέγχου και όχι απότη λογική της αυτο-διοίκησης, που θασυνεπάγονταν την όλο και μεγαλύτερηδημοκρατία, την ουσιαστική συμμετοχήτων πολιτών, τελικά το αυτοδιοίκητοτων τοπικών κοινωνιών.

Κατά συνέπεια, αντί να αποκεντρώ-νουμε το κράτος και να το φέρνουμεκοντά στον πολίτη, μεταφέρουμε στηναυτοδιοίκηση, τη λειτουργία και τη νοο-τροπία της κεντρικής διοίκησης.

Ν.Σ.

Επί του πιεστηρίου: Για τον “Καλλικράτη”

15

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 15

ΔΕΚΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

16

Η συνταγματική υποχρέωση τουκράτους να μεριμνά για την υγεία όλωντων πολιτών, δυστυχώς στις Κυκλάδεςεξακολουθεί να παραμένει κενή περιε-χομένου.

Μπορεί η κυβέρνηση, δια στόματοςβουλευτή της να δήλωνε τον Δεκέμβρηότι “η μετεξέλιξη και η ποιοτική ανα-βάθμιση του ΕΣΥ με ειδικά μέτρα πολιτι-κής για το νησιωτικό χώρο, αποτελείπολιτική προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚκαι ήδη αρχίζει να υλοποιείται”, αυτόπου βιώνει όμως χρόνια τώρα ο κυκλα-δίτης είναι η βαθιά ανισότητα και η απα-ξίωση.

Πόσες φορές δεν έχουν ακούσεικαι διαβάσει οι κυκλαδίτες παρόμοιεςδηλώσεις; Εδώ και σχεδόν 3 δεκαετίεςοι εκπρόσωποι του δικοματισμού, εναλ-λασσόμενοι στη εξουσία υποτιμούνθρασύτατα τη νοημοσύνη μας, εξαντ-λώντας όλη τους τη δραστηριότητα -μα-ζί και την υπομονή μας- σε ανέξοδεςαντεγκλήσεις και αλληλοαιτιάσεις, σεακατάσχετη υποσχεσιολογία, σε μια εγ-κληματική τελικά απραξία, κωφεύον-τας στις αγωνιώδεις φωνές όλων τωνφορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλ-λά και του ιατρικού συλλόγου που από25ετίας έχει καταθέσει εμπεριστατωμέ-νες προτάσεις

Καίριας σημασίας ερώτηση που κα-τέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Δε-κέμβρη για την διαρκή υποβάθμιση τωνυγειονομικών μονάδων στις Κυκλάδεςέμεινε αναπάντητη. Φυσικά και οι λοι-πές ερωτήσεις που έχουν κατά καιρούςαπαντηθεί, συνίστανται σε μονότονοαναμάσημα κοινότοπων διαβεβαιώσε-ων.

Θεμελιώσεις νοσοκομείων, ανα-βαθμίσεις, εγκαίνια νεοσύστατων πο-λυδύναμων ιατρείων -στην ουσία παν-τελώς αδύναμων λόγω υποστελέχω-

σης, επεκτάσεις και... ων ουκ έστιαριθμός μεγαλόστομες εξαγγελίες εί-ναι οι λέξεις-κλειδιά στην πολιτικήπου έχει ως τώρα ασκηθεί στο χώροτης υγείας στις Κυκλάδες, μια αλλο-πρόσαλλη πολιτική “έτσι...χωρίς πρό-γραμμα” -για να δανειστούμε τον πάν-τα επίκαιρο τίτλο της εκπομπής τηςΜαρίας Ρεζάν- δίχως κανένα φυσικάαντίκρυσμα στην καθημερινότητα τουΚυκλαδίτη.

Ελλείψεις βασικών και καίριων γιατην εύρυθμη λειτουργία των μονάδωνυγείας ιατρικών ειδικοτήτων (γενικήςιατρικής, καρδιολόγοι, παιδίατροι, ορ-θοπεδικοί, οδοντίατροι), νοσηλευτικούπροσωπικού, εξοπλισμού, εφημερίεςπου επαφίενται στο φιλότιμο των για-τρών (πόσες μέρες μπορεί να εφημε-ρεύει ο μοναδικός παιδίατρος του νοσο-κομείου Νάξου ή ο μοναδικός καρδιο-λόγος;), οργανογράμματα που δεν αν-ταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες,τριτοκοσμική διαχείριση διακομιδών,είναι η πραγματική εικόνα που συμπλη-

ρώνεται σε κάποιες περιπτώσεις με τηνπαρουσία Συλλόγων Στήριξης των Κέν-τρων Υγείας (ελληνική πρωτοτυπία κιαυτή), που φθάνουν να προμηθεύουνέως και …γάζες.

Στους χαλεπούς καιρούς που φαί-νεται πως προοιωνίζει η κυβέρνηση μετις πολιτικές της αποφάσεις, η ανάγκηγια μια σοβαρή πολιτική υγείας εμφανί-ζεται ακόμη πιο αδήριτη. Εάν δεν υπάρ-ξει άμεση και έμπρακτη πολιτική βού-ληση συνοδευόμενη από εξορθολογι-σμένες δράσεις και σοβαρή χρηματοδό-τηση, οι συνέπειες θα είναι δραματικέςόχι μόνο στην ποιότητα και το βιοτικόεπίπεδο της ζωής των νησιωτών αλλάκαι στην ίδια τους τη «βιωσιμότητά» ωςτουριστικοί προορισμοί, καθώς για τονσύγχρονο περιηγητή δεν αρκεί πλέον«ο ήλιος και η θάλασσα» αλλά και ηύπαρξη βασικών προδιαγραφών, όπωςτουλάχιστον αυτή της εξασφάλισηςαξιοπρεπούς πρωτοβάθμιας περίθαλ-ψης.

ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΚΡΗ

Η συνδρομή στους «Κυκλαδικούς Πλόες» είναι η μόνη πηγή εσόδων για τη συνέχιση της έκδοσής τους. Επειδή είμαστε σί-γουροι ότι μας θεωρείτε χρήσιμους, για να παίρνετε κάθε τρεις μήνες τους «Πλόες» στο σπίτι σας, στηρίξτε την προσπά-θειά μας. Γίνετε συνδρομητές καταβάλλοντας 10 στο λογαριασμό 188 - 630427 - 37 της Εθνικής Τράπεζας ή έναντι απο-δείξεων στα κατά τόπους μέλη και φίλους της Συν-Κυκλαδικής. Ευχαριστούμε

Βαριά ασθενής η Υγείαστις Κυκλάδες

kykladikoi ploes 27.qxd:Layout 1 4/23/10 5:04 PM Page 16